2020. június 18., csütörtök

Kár mondta a varjú .




























Kár mondta a varjú .


Nem én gyilkolom a magyart , én csak szóvá teszem . Ti még a rendőr autóban is megölitek őket . Ha gyilkost terroristát keresel ott magatok közt kell szétnézned . Mi csak a stadionnak álcázott koncentrációs tábor lakói vagyunk !!!! De lehet , hogy egyből a megsemmisítő táborba visztek bennünket. Kerepes Tarcs most a kurvák paradicsoma , de ha a mostani főpróba jól sikerül , a következő biológiai hadviselés már élesben tömeg gyilkosságokkal egybekötve irtjátok ki a nemzetet !!! Kell a hely a kaftánosoknak . Ha azért , hogy szóvá tesszük ténykedéseteket terrorista gyanus pribékekké válunk , akkor a Pintér -féle gyilkosság BT csoportja mi is tulajdonképpen ?? Minden felelőségre vonás nélkül több embert gyilkoltak le mint annak idején a Vészkorszak Kádári megtorlás alatt !!! Az , hogy a Pintér is FRANCIA BECSŰLETRENDRE pályázik mint a büdösbogár vakolós haverja , az rendben is volna , de hogy hulla hegyeken jut el ama magaslatra , az már a vakoló terroristák módszere .
Ha terroristákat akartok fogni a vakolók között keressétek , hisz a háttérből ők irányítanak , ezért kellett stadionokat építetni az egészségügy , az oktatás , a bérfelzárkóztatás nyugdíjak rendbetétele helyet fekete költségvetéssel elvégezni . Nem akarom szaporítani a szót , a magyar ember ennyiből is ért , de ha ti kicsit beszélni a magyart , idegen szívüek maradtok vakolók , seggnyalók helytertók
, de Heródesi jogkörökkel , és még Ti okádjátok az átkot a HORTI rendszerre !!! Több kórházat építtetett mint ti azóta . Ti csak gyilkolni tanultatok meg legyetek bármely oldalán a politikai palettán . Hogy ne sértselek meg benneteket a virus vágjon rendet köztetek , így nem lesz pozítív , negatív diszkrimináció .
A halál legyen hozzánk irgalmas , de úgy érzem itt volna az idő , hogy tisztuljon a paletta . Miért is van több mint 300 vakoló páholyunk , hogy minden nap más legyen a megmondó ügyeletes nagymester . !!!!




Kínai üzenet az USA-nak: Készen állunk ellenetek a harcra Oroszország oldalán



BY HÍRNÖK · 2016-07-10


Peking készen áll a harcra ha az Egyesült Államok katonai erővel avatkozik be a Dél-Kína-i tengeren-jelentette ki a kínai miniszterelnök annak kapcsán, hogy a Hágai Bíróság kedden hoz döntést egy a kínaiak által mesterségesen épített szigetről.
Kína 2015-ben hozta létre a Spratlys szigetet amire rögtön katonai támaszpontot, kikötőket és repülőteret épített. A kínai építkezés több térségben lévő országnak sem tetszik ezért a Hágai Bírósághoz fordultak.
Az Egyesült Államok októberben hadihajókat küldött a vitatott sziget közelébe. Kína ezt a lépést katonai provokációként értékelte.
A  kínai elnök Xi Jingping és orosz kolléga, Vlagyimir Putyin június 25-én kötelezték el magukat egymás segítése mellet Pekingben. A kínai elnök most ezen szerződésre hivatkozva küldte fenyegető üzenetét az Egyesült Államoknak és hívta fel a figyelmet, hogy az ázsiai ország nem lesz egyedül a harcban.
Forrás: anonews.co

Megdöbbentő felfedezés. Nem emberek építették a Zakynthos mellett talált romvárost



BY HÍRNÖK · 2016-07-10

Zakynthos szigete mellett talált „víz alatti” várost kezdetben úgy gondolták, hogy emberi kezek alkotása. Mára kiderült, hogy egészen másról van szó.
A viszonylag sekély víz alatt a búvárok kikövezett padlókat, oszlopokat, kör alakú talapzatokat és az udvarokba illő épületeket fedeztek fel. Jogosan gondolták eleinte azt, hogy rábukkantak egy elveszett görög város romjaira.
A furcsa a dologban az volt, hogy emberi tevékenységre utaló jeleket nem láttak, mint például edényeket és egyéb használati tárgyakat.
Az alaposabb vizsgálatok után kiderült, hogy a csodás képződmények nem emberi kezek elveszett alkotásai, hanem maguk baktériumok alkották 50 millió évvel ez előtt egy egyszerű geológiai folyamatnak köszönhetően.
A fura képződmények a tengerfenékből szivárgó metán miatti ásványosodás miatt alakultak ki. A folyamat azért indult el, mert a környező helyeken élő baktériumok lebontották a gázokat. Azt ugyan elismerik a tudósok is, hogy ilyen sekély vízben ezek a folyamatok nagyon ritkák.
A ma látott szép formák évek során alakultak ki a kopástól.
Forrás: hir.ma



Nem haltak ki a dinoszauruszok! Megdöbbentő felvétel készült az Antarktisz közelében

BY HÍRNÖK · 2016-06-15

Különös élőlényre bukkant a Google Earth-on egy a déli-óceánt kutató amatőr. A kép idén április 9.-én készült az Antarktisz közeli Déli-Shetland-szigeteknél. A képen úgy tűnik mintha egy hatalmas tengeri élőlény dugná ki a fejét a víz alól és óriásira tátja a száját.
Hatalmas vita alakult ki a közösségi médiában a kép körül. Volt, aki azt mondta, hogy egy hatalmas 60 méter hosszú tintahalról van szó, de ezek nem nőnek meg ekkorára a legfrissebb tudományos tanulmányok szerint.
Egyik hozzászóló ezt írta: Fogalmam sincs, mi ez, de ez első dolog, ami eszembe jut az a plezioszaurusz.
A plezioszaurusz 200 millió évvel ezelőtt uralta az óceánokat egy leszármazottjának tulajdonítják a Loch Ness-i szörny titkát.
Plesiosaurus_BW
A hozzászóló hozzátette, hogy személyesen is megnézte a Google Earton a helyet és arra a következtetésre jutott, hogy van némi esély rá, hogy egy vízalatti forrás okozza az anomáliát, de sokkal valószínűbb egy hatalmas vízalatti szörny.
Forrás: express.co.uk


Eddig titkolták, hogy mit találtak a Marson! Elképesztő!



BY HÍRNÖK · 2016-06-12


A NASA szakemberei azt állítják vízjég legfeljebb a sarkokon található, folyékony víz pedig csak mélyen a felszín alatt lehetséges. Ennek ellenére amatőr marskutatók mégis olyan formációkra bukkantak az űrhivatal korábbi fotóin, ami arra enged következtetni, hogy vannak vízzel teli tavak, sőt folyók is a vörös bolygón.
Az ufológusok tovább is mennek, szerintük a felszíni vizek jelenléte azt is jelentheti, hogy élhetnek kezdetleges vízi élőlények, esetleg halak is a bolygón. De ha ez így van, miért ne élhetnének értelmes lények is odaát?
Vajon a Mars tényleg az kopár, kietlen és lakhatatlan zord planéta, ahogyan azt a NASA el akarja hitetni velünk, vagy inkább egy lélegezhető légkörrel, vízzel, és növényzettel rendelkező bolygó, ami alkalmas lehet az emberi életre?
Az amatőr marskutatók szerint a NASA azért nem hozza nyilvánosságra az ilyen információkat, mert szerintük az emberiség még nem érett meg rá.
forrás: ripost.hu

Water On Mars: Another Frozen Or Warm Lake Imaged On Surface!




Elképesztő! Valamiféle lény mászott elő a talajból a mars­járó ka­me­rája előtt! Videó!

BY HÍRNÖK · 2016-06-15

A NASA ugyan nem je­len­tette be, hogy nyo­mát ta­lálta volna az élet­nek a Mar­son, mégis mind­un­ta­lan fel­buk­kan­nak az erre utaló jelek a Cu­ri­o­sity rover fo­tóin…
Az ufosightingsdaily.com önjelönt ufológus szakértője olyan fotókra bukkant a NASA nyilvános adatbázisában (amihez egyébként bárki hozzáférhet az interneten), amelyek szerinte azt bizonyítják, hogy mégis van valamiféle élet a vörös bolygón. A képek készítési ideje marsi idő szerint 1369. Sol, földi idő szerint 2016. június 13.
A két fotó 18 perc eltéréssel készült, egy a talajon látható földtúrásra irányított kamerával. A kis kupacot a marsjáró robotkarja készítette, mintavétel céljából. Az elsőn semmi különös nem látszik a homoktúráson kívül. A másodikon viszont már valami hosszúkás, hernyószerű lény látható a tetején, ami mintha a talajból bújt volna elő…

Worm On Mars...It Moves! @NASA Microscopic Camera, June 13, 2016, Video, UFO Sighting News.



Proof Of Small ALIENS Discovered On Mars?! 6/25/16

Alien on Moon | Proof of Apollo 11 Cover-Up

Aliens Walking On The Moon, The Truth Exposed, Apollo 8

GREY ALIENS CAUGHT ON TAPE 2016!!! HD




Vajon a NASA munkatársai miért nem vették észre? Miért félnek bevallani, hogy létezik élet a Marson? Miért nem reagálnak ezekre a felfedezésekre?
Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel az ufóportál szerkesztője. Alighanem tisztában van vele, hogy sosem fog választ kapni rájuk. Legalábbis nem olyat, amilyet szeretne. Egyébként nem ez az első eset, hogy olyan fotókat fedeztek fel a fanatikus ufóvadászok a NASA archívumában, amiken hasonló érdekes dolgok láthatóak.
A fotók eredetijét itt tekintheted meg: 1. kép2. kép
Forrás: ripost.hu


Bizonyíték más civilizációk létezésére! Élet nyomait találták a Marson!



BY HÍRNÖK · 2016-04-01
Vírus nyomaira bukkanhatott a Curiosity a vörös bolygón – a felfedezés még hivatalos megerősítésre vár, de a kutatók már attól tartanak, hogy a rover is megfertőződött. A vírus ugyanis eredetileg számítógépek számára készült, egyelőre nem tudni, hogy került oda.
Harmincévnyi kutatás után először sikerült élet nyomait felfedezni a Marson – csakhogy nem pontosan olyan nyomokra bukkantunk, mint amilyenekre vártunk. A NASA Curiosity-csapata ugyanis egy olyan számítógépes vírust talált a vörös bolygón, amely már beásta magát a rover rendszerébe, de egyelőre nem okozott károkat.
Mi is robotokat küldünk a távolba.
A kutatás vezetője, June Wiseman professzor egy konferencián elmondta, hogy az eddig ismeretlen metódus alapján működő vírust a Marson korábban járt, idegen civilizációktól származó robotok hagyhatták hátra.
Mi is robotok segítségével fedezzük fel az univerzumot, érthető, hogy más civilizációk is így kutatnak. Nagyon kevés bolygón vannak olyan feltételek, amelyek emberi utazásra alkalmassá teszik, de szinte mindegyikre képesek robotok leszállni” – nyilatkozta a kutató.
Ez az elképzelés egyébként nem új a NASA kutatói számára, hiszen már korábban is feltételezték, hogy az idegenek nem személyesen, hanem robotokkal jönnek el majd hozzánk először.
Az eredeti, vírust hordozó gépeket még nem sikerült megtalálni, a Curiosity egy elhagyott merevlemezre csatlakozva kapta el. A kutatók most várnak, hogy mi lesz a következő lépés – tesz-e kárt a vírus a rover szoftverjében, vagy már ártalmatlan, és folytathatják tovább a munkát.
Egyelőre nem nyilatkoztak arról, hogy megpróbálják-e felvenni a földönkívüliekkel a kapcsolatot, és arról sem, hogy ez a számítógépes vírus egyáltalán képes lehet-e ilyen összeköttetést generálni. A NASA kutatóinak elsőszámú célja most az, hogy megállapítsák: dolgozhat-e tovább a Curiosity, vagy küldeniük kell újabb rovert a vírushordozó robotok felkeresésére.
forrás: origo.hu


Több mint gyanús! Holtan találták a Hillary Clinton E-mail fiókját feltörő magyar hackert



BY HÍRNÖK · 2016-07-06

Holtan találták börtöncellájában a román állampolgárságú magyar nemzetiségű hackert Guccifert, polgári nevén Marcel Lázár Lehelt.
A román hatóságok nemrégiben adták ki a hackert az Egyasült Államoknak, akik egy virginiai börtönbe zárták. A férfit tegnap este találták holtan a cellában, látszólag öngyilkosságot követett el.
Lehel azt vallotta, hogy a szervert nagyon könnyű volt feltörni. Olyan volt, mint egy “orchidea az interneten, csak fel kellett nyitni.
Az FBI vezetője elmondta, hogy minden bizonnyal Guccifer volt az egyetlen az amerikai elnökjelöltön kívül, aki tudta, hogy mit tartalmazott Hillary Clinton titkos levelezése.
Forrás: speisa.com

Robbant a levélbomba! Nem ússza meg Hillary Clinton

BY HÍRNÖK · 2016-07-08

Az USA Államigazgatási Minisztériuma újrakezdi a vizsgálatot Hillary Clinton e-mail botránya kapcsán. A demokrata párt valószínűsíthető elnökjelöltje tehát annak ellenére sem ússza meg a botrányt, hogy az FBI kiderítette: nem valósított meg bűncselekményt.
Clinton ezen a héten tudta meg, hogy nem indul ellene büntetőeljárás a híres-hírhedt e-mail botránya kapcsán.
Hillary Clinton államtitkokat tartalmazó e-maileket küldött, fogadott és tárolt privát fiókjaiban. Ezzel az FBI szerint “súlyosan gondatlanul” járt el, ám bűncselekményt nem valósított meg.
Az Államigazgatási Minisztérium korábban szintén vizsgálatot folytatott az ügy kapcsán és most úgy döntöttek, hogy újra lefolytatják azt. Nemcsak az egykori külügyi tárcavezető felelősségét fogják vizsgálni az ügy kapcsán, hanem egykori közeli munkatársai szerepét is górcső alá veszik.
A jelenlegi vizsgálat lehetséges következményei nem olyan messzemenőek, mint az FBI bűnügyi nyomozásáé. A legsúlyosabb esetben ugyanis megvonhatják államtitkokhoz való hozzáférésre és titkos ügyvitel végzésére vonatkozó engedélyt Clintontól – az FBI vizsgálat nyomán akár le is csukhatták volna, amennyiben bűnössége bizonyítást nyer. Az, hogy a legsúlyosabb büntetést kiszabják, szinte lehetetlen, legalábbis eléggé abszurd lenne. Hiszen elnökjelöltként és elnökké választása esetén biztosítani kell, hogy hozzáférjen akár államtitkokhoz is.
Érdekes, hogy a demokraták által vezetett minisztérium újfent megindítja a vizsgálatot, hiszen bármilyen elmarasztalás komoly politikai fegyvert jelentene a republikánusok számára.
Nem sokkal azután, hogy James Comey FBI-főnök bejelentette, hogy nem emelnek vádat, Hillary Clinton kampánystábja kiadott egy közleményt, amelyben örömüket fejezték ki, hogy az ügy megoldódott.
Azonban úgy tűnik, hogy mégsem.
A minisztérium szóvivője, John Kirby kijelentette:
Olyan gyorsak leszünk a vizsgálat kapcsán, amennyire csak lehet, de a folyamat határozatlan ideig fog tartani. A korábbi tisztségviselők még mindig felelősségre vonhatóak.”
A lehetséges büntetések közül a legenyhébb egy tanácsadáson való résztvétel lenne, ahol kiokítják Clintont az államtitkok megfelelő kezeléséről, a legsúlyosabbat pedig a titkos információkhoz való hozzáférés megvonását jelentené.
A republikánusok megjegyezték, hogy az FBI döntését úgy értelmezik, hogy Hillary Clinton érinthetetlen. Az FBI vezetője azzal védekezett a döntés kapcsán, hogy nincs az az ügyész, aki javasolta volna vádemelést ebben az ügyben, ugyanis semmilyen vád nem állt volna meg egy bírósági tárgyaláson.
Forrás: 888.hu


A hír igaz! Elképesztő bejelentésre készülnek az amerikaiak



BY HÍRNÖK · 2016-07-09
Egyre izgatottabbak az ufóhívők szerte a világon. Úgy érzik, nagyon közel van a pillanat, amikor a világ egyik vezető személyisége, feltehetően az amerikai elnök előáll majd, és beismeri, hogy a földönkívüli lények köztünk élnek.
Sokan gondolják, hogy az Egyesült Államokban idén zajló elnökválasztás lehet az események katalizátora, és nem is ok nélkül. A demokrata jelölt, Hillary Clinton korábban megígérte: ha elnöknek választják, az idegenekhez kapcsolt minden ügy részleteit nyilvánosságra hozza, elsősorban tényfeltáró csapatot küld az 51-es körzetbe.
Mint köztudott: 1947 júliusának első hetében valami lezuhant egy új-mexikói farmra, Roswell mellett. Nem sokkal később a légierő bejelentette, hogy egy „repülő csészealj” roncsait találták meg. Aztán július 8-án Roger Ramey tábornok egy sajtótájékoztatón mégis azt mondta: szó sincs idegen űrhajóról, csak egy meteorológiai ballon zuhant le. Sokan ezt azóta is a világ legbénább fedősztorijának tartják.
A kételkedők most mégsem az 51-es körzet, hanem a brit fogadóirodák felé tekintenek. A bukmékerek ugyanis nemrég jelentősen változtattak az oddszaikon. Míg pár évvel ezelőtt ezer az egyhez eséllyel lehetett fogadni arra, hogy az év végéig megtörténik a nagy ufóbejelentés, ma már csak huszonöt az egyhez fizetnek, a megjátszható összeget ráadásul ötven fontban maximalizálták.
Az elmúlt években rengeteg idegenekkel kapcsolatos fogadást kötöttek nálunk, de idén először komolyan aggódni kezdtünk” – nyilatkozta a Mirrornak az egyik legnagyobb fogadóiroda, William Hill szóvivője.
A bukikat valószínűleg az sem nyugtatta meg, amit Paul Hellyer, volt kanadai miniszterelnök-helyettes, és volt védelmi miniszter mondott a múlt héten. Azt állította, hogy annak idején valóban ufó zuhant le Roswellnél, csak az amerikai, és a kanadai kormány megállapodott, hogy inkább eltitkolják az esetet. Hellyer azt is kifejtette, hogy szerinte egy bankárokból, olajmágnásokból, nagyiparosokból, a hadseregből, és a hírszerző ügynökségekből álló „összeesküvés” áll az igazság elfedése mögött.
Forrás: 24.hu


Riasztó hírek Kínából! Közelebb van a világvége, mint gondolnánk



BY HÍRNÖK · 2016-06-12

A közgazdászokat hosszú ideje aggasztja a kínai gazdaság hitelfüggősége, ami mára óriási adósságok felhalmozásához vezetett. Az ezzel kapcsolatos hivatalos adatoknak senki sem hisz: csak az a kérdés, pontosan mekkora az adóssághegy, és mikor fog összerogyni.
Kína teljes adóssága dollármilliárdokkal lehet több a hivatalos adatnál, ami világos bizonyítéka annak, hogy a világ második legnagyobb gazdasága olyan hitelfüggőségben szenved, amelynek gyógyítása egyelőre sikertelennek bizonyult – írja a MarketWatch a Goldman Sachs friss adósságbecslését bemutató cikkében.
A pekingi adatszolgáltatásban kételkedő szakértők egymás után készítik el saját elemzéseiket. A legutóbbival MK Tang, a Goldman elemzője állt elő. A szakértő úgy gondolja, jobb módszert talált a kihelyezett hitelek felmérésére, mint amilyennel a hivatalos statisztikák készítői dolgoznak.
Jobb módszer
Tang azt vizsgálta, mibe fektetik a pénzüket a háztartások és a vállalatok. Úgy véli, ezzel elég tágra szabta látószögét ahhoz, hogy áttekinthesse az összes pénzintézetet, ugyanakkor elég szűkre vette a vizsgálatot a többszörös számbavételek elkerülése érdekében. Kínában az az egyik fő probléma, hogy számos árnyék bank működik, amelyekre nem vonatkoznak a pénzintézeti adatszolgáltatási kötelezettségek.
Ahogy próbáltuk szisztematikusan követni a pénz útját, egyre világosabbá vált, hogy jóval több pénz keletkezett és forgott a magánemberek és a vállalatok között, mint amit az úgynevezett teljes társadalmi finanszírozás (TSF) mutató jelez – mondta az elemző. A TSF a gazdaságban kihelyezett hitel legátfogóbb mérőszáma.
Sokkal több
Tang azt találta, hogy a jelentős pénzteremtés eredményeként 25 ezer milliárd jüan (a GDP 36 százaléka) hitel támogatja a kínai gazdaságot, ami hatezer milliárddal (913 milliárd dollár) több a hivatalos TSF adatnál.
A szakértő vizsgálatának további fontos eleme, hogy kiderítette: saját becslései és a hivatalos adatok 2015 második negyedéve után kezdtek eltérni egymástól, méghozzá eléggé tempósan. Ez volt az az időszak, amikor a pekingi jegybank válaszul gazdaság lassuló növekedésére lazított monetáris politikáján, azaz bővítette a pénzteremtést.
Függőségben szenved
Összességében arra a következtetésre juthatunk, hogy a kínai gazdaság kiszolgáltatott a hiteleknek, és további jelentős hitelekre van szüksége ahhoz, hogy képes legyen fenntartani határozott növekedési ütemét. A legnagyobb kihívás ennek tükrében, annak az időpontnak a meghatározása, amikor az adósságok jelentős része visszafizethetetlenné válik, beüt a pénzügyi összeomlás, ami elindít egy gazdasági válságot.
Ha az amerikai Fed emeli a kamatát a következő időszakban, az újabb lendületet adhat a tőkekiáramlásnak, és tovább gyengítheti a jüant.
Forrás: napi.hu


(18+) Elad, keresztre feszít, élve temet el gyerekeket az ISIS!



BY HÍRNÖK · 2016-06-03

Szexrabszolgának adja el a piacon, vagy megöli az elrabolt gyerekeket az Iszlám állam – állítja az ENSZ gyermekjogi bizottsága. A testület szerint az idősebb, de 18 évesnél fiatalabb fiúkat egyre gyakrabban használják fel öngyilkos merényletekhez vagy bombagyártáshoz, esetleg élő pajzsként.
Rémtörténeteket mesélt ma Renate Winter. Az ENSZ gyermekjogi bizottságának szakértője Genfben számolt be arról, hogy mennyire aggasztja a világszervezetet ezeknek a gyerekeknek a megkínzása és meggyilkolása. Elsősorban a vallási és etnikai kisebbséghez tartozó fiúkról és lányokról van szó. De nem csak róluk: a probléma ennél sokkal szélesebb körű. A jazidi és a keresztény közösségek mellett érint síitákat, sőt szunnitákat is – mondja.
Renate Winter arról számolt be a Reuters-nek: kaptak olyan jelentéseket, melyek szerint mentális kihívásokkal küszködő gyerekeket vetnek be öngyilkos merénylőkként a dzsihádisták: olyanokat, akik nem is értik, hogy miről van szó. És láttak olyan videót is, amin 8 évnél fiatalabb gyerekek kapnak katonai kiképzést.
Az ENSZ-bizottság, amely 1998 óta először vizsgálta felül az iraki dossziéját, most az etnikai és vallási kisebbségekhez tartozó gyerekek szisztematikus legyilkolásáról, fiúk tömeges kivégzéséről, lefejezésekről, keresztrefeszítésekről  és élve eltemetésekről beszél: jelentése szerint ezt mind-mind az ISIS követi el. .
Sok gyerek halt meg vagy sebesült meg súlyosan a légicsapásokban vagy az iraki biztonsági erők ágyúzásában, mások kiszáradtak, éhenhaltak, vagy hőguta végzett velük – állítja a bizottság. Mely szerint az ISIS szisztematikus szexuális erőszakban is bűnös, beleértve a gyerekek elrablását és szexuális rabszolgaságba kényszerítését. Renate Winter azt mondta: a gyerekeket árcédulával a nyakukban árulják a piacokon, de részletekbe nem ment bele.
A jelentést 18 független szakértő készítette. Felszólították az iraki hatóságokat, hogy mentsék ki a gyerekeket az Iszlám Állam markából, és ítéljék el azokat, akik a bűnöket elkövették. Az államnak az a kötelessége, hogy megvédje az összes gyermekét. A kérdés csak az, hogy a mostani helyzetben hogyan tudná ezt megtenni –  fogalmazott a jelentéstevő.
forrás: globoport.hu


Európa vezetői megbolondultak! Már van, aki Merkelnél is nagyobb hülyeséget tud mondani!



BY HÍRNÖK · 2016-05-30

Amennyiben az Európai Néppárt (EPP) nem látja be, hogy Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor magyar kormányfő nézetei összeegyeztethetők egymással, és a kettő csak együttesen tud teljes körűen választ adni a kihívásokra, akkor a választók más, radikális és brutális válaszokat fognak keresni a válságok megoldására – figyelmeztetett Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hétfőn Luxembourgban.
Az Európai Néppárt megalapításának negyvenedik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Tusk kijelentette, rendkívül büszke rá, hogy egy pártcsaládba tartozik Joseph Daullal, az EPP elnökével, Angela Merkellel, Orbán Viktorral, Manfred Weberrel, a néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetőjével, valamint Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Bojko Boriszov bolgár kormányfővel.
Tusk úgy vélte, hogy a különbözőségeknek nem feltétlenül kell konfliktusokat jelenteniük. Hangsúlyozta, azt kell keresni, ami összeköt, és nem azt, ami elválaszt egymástól.
forrás: magyaridok.hu


Ők lehetnek a következők a britek után akik kilépnek

BY HÍRNÖK · 2016-06-25

A “Mi Szlovákiánk – Néppárt” aláírásgyűjtést kezdett egy petícióhoz, ami felszólítja a kormányt, hogy írjon ki népszavazást az Európai Unióból való kilépésről.
A “Mi Szlovákiánk – Néppárt” ma egy közleményt adott ki, miszerint útjára indította az uniós tagságról népszavazás kiírását követelő petíciót, a britek sikeres szavazása miatt.
A brit állampolgárok úgy döntöttek, hogy elutasítják Brüsszel diktátumait. Itt az ideje, hogy Szlovákia is elhagyja a süllyedő európai Titanicot. Hétfőn megkezdjük egy korábbi választási ígéretünk végrehajtását, és aláírásgyűjtést kezdünk annak érdekében, hogy referendummal dönthessünk az Európai Unióból való kilépésről.” – áll a közleményben.
A szlovák törvények szerint 350000 aláírás szükséges az ügydöntő népszavazás kiírásához.
Csütörtökön a britek 51,9%-kal megszavazták az Európai Unióból kilépést. Ezzel több mint 17,4 millió brit választópolgár hozott döntést az EU elhagyásáról. A sikeres népszavazás óta Európa-szerte számos vezető jobboldali erő adott ki közleményeket, miszerint az uniós tagságról meg kell kérdezni az emberek véleményét, és erre a legjobb eszköz a referendum.
forrás: hidfo.ru


Orbán reagált az olasz miniszterelnök fenyegetésére

BY HÍRNÖK · 2016-02-20

Majd meglátjuk, ki hol lesz 2020-ban, és mit fog akkor csinálni, mondta az EUrologus kérdésére, hogy mennyire valós Matteo Renzi fenyegetése az uniós támogatások elvonásáról.
Nem is annyira burkoltan utalt rá, hogy Matteo Renzit könnyen lehet, hogy leváltják 2020-ra, amikor az EU következő hétéves finanszírozási ciklusa kezdődik.
Az Európai Uniónak ma van egy 2013–2020 közötti költségvetése, amely egy rögzített költségvetés. Ahhoz egyhangúság nélkül hozzányúlni nem lehet. Tehát, ha van is valakinek olyan szándéka, hogy összefüggést teremtsen a bevándorlás kérdése és az uniós költségvetés között, habár az európai uniós jog ilyen összefüggést nem ismer, […] az majd 2020 után lenne lehetséges.
Orbán Viktor szerint nem méltányos az olasz miniszterelnök fölvetése, és hibásan értékeli a közép-európai országok szerepvállalását a menekültválság kezelésében. Emlékeztetett rá, hogy Magyarország eddig több, mint 200 millió eurót költött el a déli határvédelemre, amihez nem kapott segítséget. „Mi azt gondoljuk, hogy ez egy hozzájárulás a mi részünkről az Európai Unió biztonságához.”
forrás: index.hu


Ezért lépne ki Orbán az Európai Unióból!

BY HÍRNÖK · 2016-07-02

A héten Lázár János miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő is azt nyilatkozta, hogy esetleges mostani népszavazáson nem tudnának igennel szavazni Magyarország EU-tagsága mellett.
A miniszterelnök szerdán Brüsszelben arról beszélt, hogy mindenkinek jobb lenne, ha nem lenne semmilyen népszavazás az EU-tagságról, a betelepítési kvótáról viszont szerinte nagyon is kell népszavazást tartani.
A sajtótájékoztatón újra elismételte, hogy a migráció elhibázott uniós kezelése szerinte döntő volt a brit kilépésről szóló népszavazáson. Ugyanakkor elismerte, hogy a britek bevándorlás (immigration) alatt egyáltalán nem csak a Közel-Keletről érkező háborús menekülteket értik, hanem a Dél- és Közép-Kelet-Európából beáramló munkavállalókat, így a magyarokat is – emlékeztet az Index.
Azzal érvelt, hogy az EU alapját a tagállamok adják, nem az EU-s intézmények. Az EU nem Brüsszelben van, hanem a 27 tagállamban, Brüsszel csak a tagállamok együttműködési helyszíne.
Felvetette, hogy máig nincs tisztázva, hogyan akarják közösen kezelni a menekültválságot a tagállamok, azaz az EU. Ha az cél, hogy a menekülteket az EU külső határán állítsuk meg, ellenőrizzük, majd önkéntes alapon fogadjuk be, mint ahogy mi szeretnénk, akkor Orbán Viktor a legteljesebb mértékben uniópárti. Ha az a cél, hogy beengedünk minden menekültet, és utána próbáljuk szétosztani őket, akkor Orbán Viktor minél kevesebb Európát akar – írják a cikkben.
Magyarország az EU tagja, népszavazással lépett be a közösségbe, és semmilyen kezdeményezés nincs az asztalon, ami a kilépést szorgalmazná – jelezte. Nem ismert olyan komolyan vehető javaslat, ami megkérdőjelezné hazánk uniós tagságát – tette hozzá.
Vagyis Orbán Viktor meglehetősen árnyalt választ adott Brüsszelben, amelyből nehéz lenne egyértelműen megállapítani, áll-e valamelyik oldalon, és ha igen, melyiken.


Új világrendet alkottak Oroszországban?







A görög válságon kívül szinte semmi másra nem tud figyelni Európa. Pedig egyéb fontos események is zajlanak a héten. Oroszországban például hetedik csúcstalálkozójukat tartják a BRICS-országok. Elemzők szerint gazdaságilag és geopolitikailag is meghatározó lehet, ami most ott történik.

A Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és a Dél-Afrikai Köztársaságot tömörítő egység a világ lakosságának mintegy 40 százalékát adja. Ráadásul gazdaságilag sem jelentéktelen – hangsúlyozta a világ egyik legtekintélyesebb üzleti lapja, a Bloomberg. Míg 2007-ben az amerikai GDP a duplája volt a BRICS-országokénak, ma már elenyésző a különbség.
A július 8. és 10. között az oroszországi Ufában tartott csúcstalálkozóval kapcsolatban többen is meglebbentették egy új világrend lehetőségét. Ez két dolgon alapulhat: az egyik egy új közös bank, a másik pedig Kína szerepe a csoporton belül és a világban.
Azt már a tavalyi brazíliai csúcson, Fortalezában bejelentették, hogy a BRICS-csoport közös bankot hoz létre. Az úgynevezett Új Fejlesztési Bank (ÚFB) közelgő indulását tegnap Ufában is megerősítették. A bank 100 milliárd dolláros tőkével indul, a székhelye pedig Sanghajban lesz.
A tekintélyes orosz üzleti napilap, a Vedomosztyi ma reggeli cikkében emlékeztetett arra, hogy az ÚFB-t a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) alternatívájának szánja a BRICS-csoport. A fejlődő világ öt vezető országa ugyanis elégedetlen a nagy gazdasági folyamatokban nekik jutó részesedéssel. Szerintük a két nagy pénzintézet belső rendszerei kiegyensúlyozatlanok, és remélik, hogy az ÚFB kierőszakolja a nyugati hatalmak pénzügyi uralmának csökkenését.
Az Új Fejlesztési Bankról azonban azt is el kell mondani, hogy a tőke legnagyobb része Pekingből érkezik majd. Kína 41, Oroszország, India és Brazília 18, a Dél-Afrikai Köztársaság pedig 5 milliárd dollárt ad – tájékoztatott az Orosz Központi Bank. Ez az elosztás a BRICS-csoport geopolitikai szerepére is utalhat.
Elemzők Kína nagyhatalmi törekvéseit látják az ötös hátterében. Miközben az ukrán válság miatt a Nyugat Kelet felé és recesszióba taszítja Moszkvát, Peking gazdasági befolyása egyre erősödik. Ráadásul a többé-kevésbé független orosz napilap, a Nyezaviszimaja Gazeta ma reggeli cikke azt is kilátásba helyezte, hogy a közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságokból is kiszoríthatják az oroszokat a kínaiak.
Oroszország igen erőtlennek tűnik Kínával szemben – idézte a cikk az Orosz Tudományos Akadémia közgazdászát, Szvetlána Glinkinát. Szerinte ennek egyik legnagyobb oka az, hogy nem eléggé diverzifikált az orosz gazdaság. Ez negatívan befolyásolja kereskedelmi forgalmát. A tavalyi orosz export 70 százalékát az energiahordozó nyersanyagok, a kínai 62 százalékát az autók, a különböző berendezések és a késztermékek adták.
Nem látta ennyire borúsan Oroszország helyzetét a moszkvai Macro Advisory tanácsadócég elemzője, Chris Weafer a nem állami The Moscow Times cikkében. Szerinte több előnye is van Moszkvának Pekinggel szemben. Először is Kínának mindenképpen szüksége van az orosz nyersanyagokra, másodszor az oroszok technológiailag sokkal fejlettebbek a kínaiaknál és végül a Kremlnek jóval nagyobb tapasztalata van a diplomáciai meccsek kezelésében.
Forrás: globoport.hu



PUTYIN A JÖVŐ HÁBORÚJÁT VÍVJA



Az ukrán és újabban a szíriai hadszíntéren is újfajta frontot nyitott az orosz hadsereg. Ugyan az elektronikus hadviselés koncepciója nem tegnap született, de a korábban sosem látott szintre fejlesztett orosz haditechnika még az Egyesült Államokat is felkészületlenül érte.

Az elektronikus hadviselés (Electronic Warfare – EW) az elektromágneses spektrum dominanciájáért folytatott harcot jelenti. A fejlett EW-eszközök segítségével blokkolni lehet az ellenség kommunikációját, lekapcsolni elektronikus eszközeit, megvakítani a radarjait, és még számos egyéb módon összezavarni és sebezhetővé tenni az egységeit.
Az orosz Krasukha-4 az egyik legfejlettebb ilyen eszköz a világon. Elsősorban ellenséges drónok és légtérellenőrző gépek megvakítására és kisütésére találták ki, de alacsonyan keringő műholdakat és földi radarállomásokat is lehet vele zavarni, sőt radarvezérlésű rakétákat is képes eltéríteni. Moszkva a 300 kilométeres hatósugarú Krashukát Ukrajnában és Szíriában is bevetette, elsöprő sikerrel.
Az oroszok megmutatták, hogy az ukrán hadsereg lényegében teljes kommunikációját képesek gond nélkül lekapcsolni” – mondta Hodges altábornagy, az amerikai erők európai parancsnoka aDefence News-nak.

UKRAJNA JÓ LECKE AMERIKÁNAK
Hodges szerint az ukrán egységek kiképzésekor az amerikaiak is sokat tanulhatnak a fronton harcolóktól. Az Egyesült Államok katonái ugyanis évtizedek óta nem harcoltak olyan környezetben, ahol ne élvezhették volna a fejlett kommunikációs rendszerek előnyeit – az ukrán erőknek azonban meg kellett tanulniuk blokkolt rádiókkal és radarokkal háborúzniuk.
Ugyan az Egyesült Államok is rendelkezik külön EW-hadosztállyal, az lényegesen kisebb, mint az oroszoké – alig több, mint 800 fő a mintegy 450 ezres hadseregben –, és a Közel-Keleten vívott, aszimmetrikus harcokhoz alkalmazkodott. Emiatt az amerikai EW-eszközök inkább védelmi és megfigyelési célokat látnak el, például távirányítású robbanóeszközök jelét blokkolják, így védve a fontos konvojokat.
A jövő háborúját Ukrajnában vívják” – mondta Konstantin Liesnik, a hadügyminisztérium tanácsadója. „Az itteni tapasztalatokból az USA is megtanulhatja, hogy néz ki a 21. századi hadszíntér”.
Így marad védtelen a szuper-haderő
Gregory Griffin alezredes, az amerikai hadsereg elektronikus hadviselésért felelős divíziójának a parancsnoka szerint már az Egyesült Államok is dolgozik az oroszokéhoz hasonló, kimondottan offenzív EW-fegyverrendszer kifejlesztésén. Az MFEW (Multifunctional Electronic Warfare) azonban csak 2027-re várható, hogy teljes egészében bevethetővé váljon.

Laurie Buckhout, a divízió korábbi parancsnoka szerint az USA blokkoló képessége talán tizede az oroszokénak. „Nagyon jól tudunk hallgatózni, de borzasztó védtelenek vagyunk a hálózatunkat érő támadásokkal szemben”. Az amerikaik főleg a frekvenciák közötti véletlenszerű ugrálással képesek védekezni a blokkolás ellen.
A radarok megvakításával az orosz technika képes megakadályozni, hogy az ellenség válaszolhasson például egy tüzérségi támadásra, így az orosz egységek retorzió nélkül tüzelhetnek. Az ukrán félnek a légvédelmi és rakétaelhárító képességeit is drasztikusan csökkentették a Krashukák, hiszen így nem láthatták még a beérkező rakétákat sem. „Ha nem látod a feléd jövő lövedékeket, akkor az ellentámadást sem tudod koordinálni” – mondja Buckhout.
A Krashukák ráadásul lényegében mozgó légtérzárat tudnak létrehozni, hiszen képesek a hatókörükbe kerülő repülők fedélzeti elektronikáját tönkretenni. Emellett az ellenfél által kijelölt légtérzárat is semlegesíteni tudják, mivel a Krashuka által árnyékolt zónában nincs mivel leszedni a tilosban járó gépeket. Igor Sutyagin, a Royal United Services Institute nevű londoni székhelyű thinktank kutatója szerint Putyin így tudta megakadályozni az Ukrajna fölötti légtérzárat, és tarthatta meg a térségben a légi fölényét.
Az EW-hadviselés tökéletesen kapóra jön a nemzetközi reflektorfényben levő Putyinnak, hiszen amellett, hogy rendkívül hatékony módszer, a külvilág számára láthatatlan, és nem tűnik túl agresszívnak sem.
Homokot szórni a NATO szemébe Szíriában
Egy október eleji felvételen azonban Szíriában is feltűnt egy Krashuka-4 – a visszatérő orosz vadászgépeket bemutató propagandavideó 6. másodpercnél látszik a háttérben. Míg az eszközzel hatékonyan tudják blokkolni az Iszlám Állam kommunikációját, a NATO erők vizslató tekintete elől is el tudják rejteni a hadmozdulataikat.

Российские летчики вернулись на авиабазу с боевого задания в Сирии


Mivel Moszkva a hivatalos kommunikációja ellenére elsősorban nem az Iszlám Állam állásait támadja, hanem a Aszad-rezsim megdöntésén fáradozó felkelőket – akik közül sokakat az Egyesült Államok vezette koalíció közvetlenül is támogat –, fontos számára, hogy bizonyos lépései rejtve maradjanak.
Hogy ne lehessen kémkedni utánuk, az oroszok elvakítják és megsüketítik a NATO felderítő-hírszerző rendszereit. A hadműveleteik miatt így nem vonhatók később felelősségre” – mondta David Stupples, a londoni City Unversity EW-szakértője azInternational Business Timesnak.
krasuha-2Stupples szerint ugyanakkor az USA már csak azért sem szeretné lekapcsoltatni az orosz zavarórendszereket, mert azzal tovább feszülne az ellentét a két szuperhatalom között, illetve Moszkva erősen támaszkodik a Krashukákra a latakiai bázisának védelmében.
Forrás: vs.hu



OROSZ KONTRA AMERIKAI HADITECHNIKA




A nagy globális kirakó néhány napja előbukkant új darabja arra enged következtetni, hogy az amerikai-orosz erőviszonyok megfordulhatnak, de legalábbis jelentős változáson mennek át mostanában.
uss_donaldcook1Még 2014 novemberében olyan hírek árasztották el az alternatív médiát, amelyek szerint egy 2014 áprilisi incidens szó szerint „demoralizálta” az amerikai USS Donald Cook hadihajó legénységét, miután egy orosz Szu-24 harcászati bombázó, amelyen semmilyen bomba vagy rakéta nem volt, több rárepüléssel szó szerint működésképtelenné tette a hadihajó Aegis rendszerét, a bombázóra felszerelt új zavaró berendezés segítségével.
Április 10-én a Donald Cook behatolt a Fekete-tenger semleges vizeire. Oroszország válaszként egy Szu-24-es bombázót küldött az amerikai torpedóromboló hajó körberepülésére. Az orosz repülőgép fegyvertelen volt, azonban szakértők állítása szerint a legújabb orosz rádió elektronikus harci rendszerrel volt felszerelve. Az Aegis már távolról észlelte a Szu-24-es közeledését és harci riadót fújt. Az amerikai radarok bemérték a közeledés irányvonalát, majd a képernyők egyszer csak kialudtak és az Aegis megszűnt üzemelni. Közben a Szu-24-es átrepült a torpedóromboló fedélzete felett, megfordult és rakétatámadást imitált, majd a manővert 12-szer megismételte.
Vagyis amikor üzemelt a Szu-24-es fedélzeti rádió elektronikus zavaró berendezése, a modern Aegis rendszer üzemképtelenné vált.” (forrás)
Sukhoi_Su-24Az incidenst követően, amiről elsőként a Rosszíjszkaja Gazeta 2014. április 30-i számában lehetett olvasni, a Donald Cook sürgősen betért egy romániai kikötőbe. Érdekes részlet, hogy az amerikai tengerészet hivatalos oldalán, az esetről tudósító cikk alatt a hozzászólók szintén az alternatív médiában keringő sztori valóságtartalmának valószínűségét latolgatták.
Miután a fővonalas média csupán érintőlegesen és egészen más megvilágításban írt az esetről (például: link) és először orosz részről sem érkezett megerősítés, eleinte a legtöbben pletykának tartva félresöpörték a történteket, azonban a részben orosz állami tulajdonban lévő Sputnik hírportál 2015. március 4-én bemutatta a forradalmian új elektronikus harcászati eszközt:
Az új orosz Richag-AV radar és hanglokátor zavarórendszert helikopterre, hajóra és más harcászati eszközökre is fel lehet szerelni, amelyek így több száz kilométeres távolságból is képesek megzavarni az ellenség hadászati rendszereit. Fejlesztői szerint az új rendszerhez még csak hasonló sem létezik máshol a világon.
Nagyon úgy hangzik, hogy a tavalyi incidensnél használt technológiáról van szó, ami azt jelenti, hogy Oroszország az Egyesült Államok legmodernebb rombolóit is képes harcképtelenné tenni.
Emellett az orosz haditengerészet állománya egyedül 2015-ben 50 új hajóval bővül.
submarineSzintén idén márciusban a Sputnik egy másik említésre méltó „katasztrófáról” is beszámolt, amikor az Egyesült Államok egyik katonai műholdja „hirtelen felmelegedés miatt” felrobbant, a robbanásból származó törmelék pedig jelenleg is a Föld körül kering.
Vajon ez is Oroszország új harcászati képességeinek demonstrálása volt az Egyesült Államok felé vagy csupán egy kiöregedett műhold mondta fel végleg a szolgálatot?


Gorbacsov szerint a NATO Oroszország megtámadására készül



A NATO varsói csúcsértekezletének döntései arról tanúskodnak, hogy a szövetség a hidegháborútól a valóságos háború felé lépett - jelentette ki Mihail Gorbacsov, az utolsó szovjet elnök szombaton az Interfax orosz hírügynökségnek nyilatkozva.
"A NATO megkezdte az előkészületeket a hidegháborúnak forró háborúvá történő átalakítására" - fogalmazott a Szovjetunió utolsó elnöke. "A varsói retorika ordítóan arról árulkodik, hogy szinte hadat akarnak üzenni Oroszországnak.Védelemről beszélnek, miközben ténylegesen már támadó akciókra készülnek"- hangsúlyozta Gorbacsov. A volt szovjet elnök szavai szerint a Varsóban hozott döntések Oroszországot egy növekvő szembenállásba rángatják bele.

Nemzetközi fellépés kell a NATO ellen

"A NATO-tagállamok azt a látszatot igyekeznek kelteni, hogy semmitől sem félnek, és ez nagyon gyanús, ezzel bennünket és az egész világot bele akarják rángatni egy még nagyobb szembenállásba" - mondta Gorbacsov. A volt szovjet elnök szerint a nemzetközi közösségnek a lehető legnagyobb erőfeszítéseket kell tennie avégett, hogy megállítsa a háborúba sodródást.
Oroszországnak természetesen folytatnia kell a védekezés politikáját, de meg kell állítani ezt a borzalmas folyamatot. Minden népnek, az ENSZ-nek, a Biztonsági Tanácsnak nagyon keményen kell reagálnia, hogy megállítsák azt, ami zajlik.Be kell kapcsolódniuk ebbe tapasztalt politikusoknak, katonáknak, akik jól tudják, hogy mindez hová vezethet. A népeknek kell megállítaniuk a háborúba sodródást, hogy senkinek se legyen kedve a nemzetközi helyzet elmérgesítésével játszani, forró háború felé taszítva a világot" - figyelmeztetett Gorbacsov.

A NATO provokatív

Szerinte a Varsóban elfogadott határozatok a NATO politikájának válságáról, Oroszország partnereinek bel- és külpolitikai válságáról tanúskodnak. Úgy vélte, hogya NATO provokatív magatartásával bonyolítja a nemzetközi helyzetet,kemény válaszlépésekre kényszerítve Oroszországot.






Mihail Gorbacsov szerint a NATO ténylegesen már támadó akciókra készül, provokatív magatartásával kemény válaszlépésekre kényszeríti Oroszországot
Forrás: AFP/RIA Novosti/Alexander Vilf

A litván külügyminiszter szerint minden pont fordítva van

Gorbacsov nyilatkozatára reagálva Linas Linkevicius litván külügyminiszter kijelentette: nem lepte meg, hogy a volt szovjet elnök az Oroszországgal fennálló feszültség fokozásával vádolja a NATO-t, de határozottan úgy véli, Gorbacsov téved.
Linkevicius szerint Gorbacsov szóhasználata nem volt meglepő, dea NATO a keleti szárnyának megerősítésével csupán Oroszország "agresszív magatartására reagál".Oroszország katonai készülődése számban és intenzitásban messze túlszárnyalja a NATO-ét - állapította meg.Az oroszok nagyon találékonyan keverik össze a következményeket az okokkal- vélekedett. - Hozzászoktunk ezekhez a módszerekhez".
A litván külügyminiszter szerint országa számára megnyugtató, tekintettel az Ukrajna elleni orosz agresszióra, hogy a NATO egy német vezetésű zászlóaljat telepít Litvániába, még ha az csak ezer főt számlál is.




Mi lesz a Nagy Hadronütköztető következő nagy dobása?

A részecskefizika legnagyobb kísérleti berendezése a Higgs-bozon 2012-es felfedezésével jelentős mérföldkőhöz érkezett. Azóta talán kevesebbet hallunk róla, pedig akad még a világegyetemnek pár kérdése, amelyre ez a 27 kilométer kerületű föld alatti karika adhatja meg a választ. A közeljövő terveiről és a magyar részvételről Horváth Dezső részecskefizikus, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont és a CERN munkatársa számolt be az mta.hu-nak.

Higgs után is van min pörögni

A Higgs-bozon felfedezésével a Nagy Hadronütköztető (Large Hadron Collider, LHC) komoly megerősítést adott a fizika standard modelljének, amely – a gravitáció kivételével – egyszerre képes leírni a ma ismert kölcsönhatásokat.






Peter Higgs, brit Nobel-díjas fizikus, aki megjósolta a tömegért felelős elemi részecske, a higgs-bozon létét
Forrás: AFP/Graham Stuart
A felfedezés örömébe azért keveredett némi üröm is, mivel az újabb kísérleti eredménnyel megtámogatott fizikai modell
továbbra sem tud választ adni egyebek mellett az alábbi kérdésekre:
• Mi felel a világegyetem 26 százalékát megtöltő sötét anyagért és 68 százalékát adó sötét energiáért?
• Mi lett az ősrobbanás után az antianyaggal?
• Mi magyarázza a neutrínók tömegét és egymásba alakulását, az úgynevezett ízrezgést?
• Hogyan kaphat helyet a modellben a gravitáció?

Reményteli eltérés, nehéz ionok és aktív magyarok

A standard modell meghaladására egyetlen eddig észlelt eltérés adhat reményt –
egy olyan új részecske halvány nyomára bukkantak a Higgs-bozon tömegének hatszorosa környékén,
amelynek hasonló tulajdonságai vannak, mint a Higgs-bozonnak, de egészen másképpen bomlik.
A CERN tudósainak eddig a Higgs-bozon azonosítása volt a legjelentősebb sikere
Forrás: AFP/CERN
Az LHC 2016-os adatgyűjtésének egyik fő célja e részecske létezésének ellenőrzése, és ha tényleg létezik (a tavalyi észlelések nem voltak teljesen meggyőzőek), további tanulmányozása.
Az LHC javarészt protonokat ütköztet, azonban minden év végén ólomionokkal töltik fel, és az észlelőrendszerek nehézion-ütközéseket tanulmányoznak.
Az LHC-ben sok ezren dolgoznak
Forrás: Wikimedia Commons
A nehézion-fizika hazánkban igen fontos, egészen jelentős elméleti és kísérleti háttere van Magyarországon.






A hengeres alakú CMS detektor középpontjában ütköznek az LHC nagyenergiájú részecskenyalábjai. A kölcsönhatásban születő részecskék útjuk során elektronikus jeleket hoznak létre a detektor különböző rétegeiben. Ezekből rekonstruálják a fizikusok a lejátszódó elemi folyamatokat
Forrás: ELTE
Az LHC részecskegyorsító ALICE detektorának belsejében található óriási idővetítő kamra (Time Projection Chamber)
lehetővé teszi a nehézion-ütközésekben keletkező sok ezer részecske pontos azonosítását;
e berendezés üzemeltetésében és fejlesztésében részt vesznek az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont kutatói is.

Több ütközés, hatékonyabb adatrögzítés

Az LHC 2016 áprilisában indult újra, májustól novemberig proton+proton ütközéseket tanulmányoz, utána pedig karácsonyig proton+ólom ütközéseket. Általában havonta egyszer egy-egy hétre leáll az adatgyűjtés, és a rendszert fejlesztik. Ezek a fejlesztési időszakok rendkívül fontosak, nemcsak a gyorsítós mérnököknek, hanem a kísérletező fizikusoknak is, olyankor ugyanis gyakran derül fény működési rendellenességekre. 






A Higgs-bozon elbomlásának nyomai az LHC CMS-detektorában
Forrás: CERN, Collaboration, CMS; Taylor, L
A CERN távlatilag az LHC luminozitásának (vagyis lényegében az ütközések gyakoriságának) nagyságrendi növelését tervezi, aminek kezelésére képessé kell tenni az észlelőrendszereket a belső elemek újratervezésével és -építésével. Az adatrögzítés is egyre hatékonyabbá válik: az LHC indulásakor a CMS-kísérlet mintegy 400 eseményt tudott másodpercenként rögzíteni, ez a szám azóta 1000-re nőtt.
Francois Englert (balra) és Peter Higgs 2012 júliusában találkoztak először, amikor a CERN-ben gyakorlatilag bejelentették a Higgs-bozon felfedezését
Forrás: CERN
Az adatok kezelésére a CERN létrehozta a Nemzetközi LHC grid-hálózatot, amelynek központi egysége (T0 központja) ugyan a CERN-ben van, de egy része a Wigner FK-ba költözött. Emellett a Wigner FK T2 központjában pillanatnyilag 600 processzor és 250 TB-nyi tároló működik, hatékonysága évek óta az első helyeken található a CMS 55 T2 központja között. További információk ittolvashatók a kutatásról.
Forrás: Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpont

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Mire jó a CERN, a részecskefizika gigászi boncasztala?

Ha ezt megerősítik, sanszos lehet a magyar Nobel-díj



Ha ezt megerősítik, sanszos lehet a magyar Nobel-díj

A Magyar Tudományos Akadémia debreceni Atommagkutató Intézetének kísérleti eredménye szenzációként robbant az elméleti fizika világában. A magyar magfizikusok a titokzatos sötét fotonnal kapcsolatos vizsgálataik közben egy eddig ismeretlen részecske nyomára bukkantak. Amerikai kutatók felvetették, hogy talán az ötödik fundamentális kölcsönhatást sikerült meglelniük a magyar fizikusoknak. Ha a feltevés igaznak bizonyul, akkor az alapjaiban írhatja át a fizikai világról alkotott ismereteinket.

A természet alapvető kölcsönhatásai

A jelenlegi tudásunk szerint négy alapvető kölcsönhatást ismerünk a természetben: az erős és a gyenge kölcsönhatást, az elektromágneses kölcsönhatást, valamint a gravitációt. Részecskefizikai szempontból 
a kölcsönhatások a közvetítő részecskék, avagy a bozonok útján valósulnak meg a hagyományos anyagot felépítő elemi részecskék között, 
amelyeket fermionoknak is nevezünk. Egy kölcsönhatást tehát két anyagi részecske, azaz fermion között úgy képzelhetjük el, hogy az anyagi részecskék egymás között az adott kölcsönhatásnak megfelelő bozonokat cserélnek ki, aminek a hatására a fermionok állapota megváltozik, és ezzel a kölcsönhatás bekövetkezett.








Mai ismereteink szerint a látható univerzum több mint 13 milliárd éve, az ősrobbanással jött létre. Az univerzum nagyobb részét a titokzatos sötét anyag töltheti ki
Forrás: Smithsonian
A hétköznapi életben csak a számtalan mikroszkopikus kölcsönhatási folyamat eredményeképpen létrejött makroszkopikus kölcsönhatást észleljük. Azt, hogy az adott kölcsönhatás milyen, alapvetően a közvetítő részecskék tulajdonságai határozzák meg. Például 
a közvetítő részecske átlagos élettartama és tömege meghatározza, hogy milyen távolságokra juthat el, 
így determinálja, hogy az adott kölcsönhatás milyen távolságokon belül érzékelhető. Mikroszkopikus léptékben a gravitáció a leggyengébb erő, amely minden tömeggel rendelkező részecske között hat, hatótávolsága végtelen, így ez a kölcsönhatás határozza meg az univerzum nagyléptékű szerkezetét, feltételezett közvetítő részecskéje a graviton. 






Fényleni kezdenek az első csillagok a korai univerzumban. A gravitációs kölcsönhatás határozza meg az univerzum nagyszerkezetét
Forrás: Stanford University/John Wise, Tom Abel, Ralf Kaehler
Az elektromágneses kölcsönhatás a töltéssel rendelkező részecskék között hat, közvetítő részecskéje a foton. A gyenge kölcsönhatás felelős számos atomi bomlási jelenségért, például a béta-bomlásért. Ellenpárja, 
az erős kölcsönhatás tartja egyben a nukleonokat az atommagban, 
pontosabban a kvarkok közötti erős kötésért felelős. Ez a legrövidebb hatótávolságú és egyben a legerősebb erő is, amelynek közvetítésért a gluonok a felelősek.
Az atommag körül az elektronok felhőt alkotnak
Forrás: Wikimedia Commons
A fizika legújabb kutatási eredményei fényében azonban a felvázolt kép egyre többször kérdőjeleződik meg, hiszen számos olyan megfigyelés áll rendelkezésünkre, amely arra utal, hogy az univerzum anyagának egy jelentős részéről – a sötét anyagról – szinte egyáltalán nincsenek még ismereteink. 

A sötét anyag kihívása?

A csillagászati megfigyelésekből egyértelműen tudjuk, hogy az univerzumban látható anyag a gravitáció hatására szokatlanul viselkedik. A látható anyagra vonatkozó megfigyeléseinkből arra következtetünk, hogy az univerzum anyagának jelentős részét – közel 80%-át – kell, hogy kiadja az a sötét anyag, amelyet ugyan közvetlenül nem látunk, de közvetetten érzékeljük, mégpedig a gravitációs hatásán keresztül, amelyet a hagyományos anyagra gyakorol. De vajon miből áll ez a sötét anyag?






Egy kép a szimulációból: a sötét anyag hálózata (kék színnel) mentén csomósodó fénylő gázanyag
Forrás: MIT/Illustris, Nature
A korai kutatások központi kérdése a nagy tömegű, igen gyengén kölcsönható részecskék, mint a sötét anyag lehetséges építőköveinek keresése volt. Mivel nem sikerült ilyeneket felfedezni, 
a kutatások a kisebb energiák felé mozdultak el, 
azonban szó szerint sötétben tapogatózva, hiszen csupán feltételezéseink vannak a sötét anyaggal kapcsolatosan, ezért szinte bárhol kereshetjük a sötét anyagot alkotó részecskék nyomait. 
A Világegyetem energiájának 74%-át ez a sötét energia teszi ki, további 22%-ot pedig az ugyancsak ismeretlen sötét anyag. Az ismert anyagformák mindössze 4%-ot képviselnek, ennek nagyobb része a galaxisok közötti teret kitöltő, roppant ritka gáz, a csillagok és más, ismert objektumok csupán 0,4%-kal részesednek a Világegyetem energiájából
Forrás: NASA
A fizikusok intenzív kutatásokkal igyekeztek a feltételezett sötét foton nyomára bukkanni, 
amely a sötét anyag részecskéi közötti kölcsönhatást írná le elektromágneses analógiára. 
Feltehetően nagyon kis mértékben, de a hagyományos anyaggal is kölcsönhatásba léphet a sötét foton, nem csupán a sötét anyag részecskéivel. 
A kvantumfizika nagy kérdése, mint például a sötét anyag problematikája, még megoldásra várnak
Forrás: CERN
Mivel elképzelhető, hogy a sötét foton tömege elegendően kicsi ahhoz, hogy atommagátmenetek során is létrejöjjön, a debreceni kutatócsoport is ilyen átmenetek vizsgálatával igyekezett a hipotetikus sötét fotont megkeresni. 

A magyar kísérleti felfedezés

A hazai kutatócsoport protonokkal bombázott vékony Li-7 (lítium) céltárgyat, amelyben ennek hatására egy instabil Be-8 (berilliumizotóp) keletkezett, és ennek a 18,15 MeV-os átmenete meglepő eredményeket tartogatott. 




2015 tavaszán újraindult a Nagy Hadronütköztető
Forrás: CERN
Ismerkedés az energiaegységekkel
A részecskegyorsítókkal való „barátkozáshoz” elengedhetetlen a magfizikában és részecskefizikában használatos energiaegységek megismerése. 1 elektronvolt (eV) az a mozgási energia, amelyre egy elektron 1 volt feszültségkülönbséget befutva szert tesz. Többszörösei: ezerszerese a kiloelektronvolt (keV); milliószorosa, vagyis a keV ezerszerese a megaelektronvolt (MeV); a MeV ezerszerese a gigaelektronvolt (GeV). Újabban már a TeV egységre is szükség van a gyorsítók leírásánál, ez a teraelektronvolt, az eV billiószorosa, a GeV ezerszerese (1 TeV = 103 GeV = 106 MeV = 109 keV = 1012 eV).
A magyar kutatók a Be-8 atommag legerjesztődésekor keletkező elektron-pozitron párok szögeloszlását vizsgálták. A legerjesztődés során keletkező foton belső párkeltéssel elektron-pozitron párt kelt, amelynek a szögeloszlása egy sima, jól ismert görbével írható le. Azonban a legnagyobb meglepetésre nem ezt tapasztalták, hanem nagy szögeknél élesen kiugró értékeket mértek, ami nem volt megmagyarázható a belső párkeltés folyamatával. 
Elektron-pozitron spektrométer a debreceni Atomkiban
Forrás: MTA Atomki
A kutatócsoport feltevése szerint a legerjesztődésben egy eddig ismeretlen részecske keletkezett, 
amely elektron-pozitron párra bomlott a megfigyelt szögkorrelációval. Az ismeretlen részecske tömegét 17 MeV-ra becsülték. Az elmúlt három évben számtalanszor pontosítottak a mérési módszeren, kiküszöbölve minden szóba jöhető hibaforrást, és mivel mindig ugyanazt az eredményt kapták, a hazai kutatók egészen biztosak az eredmény helyességében.

Mit találtak a hazai kutatók?

A megfigyelés összhangban van egy új, kis tömegű, semleges részecske feltételezésével, amely akár a keresett sötét foton is lehet. A kísérletben talált részecske csatolási állandója azonban kisebb, mint amit elméletileg a sötét fotontól vártak, így aztán amerikai kutatók egy csoportja azt feltételezi, hogy a 17 MeV-os részecske nem a sötét foton, hanem egy ún. „protonfóbiás X bozon” részecskét sikerült felfedezni, amely kevésbé kötődik a protonokhoz (ezért protonfóbiás). 
Peter Higgs Nobel-díjas brit atomfizikus, aki megjósolta a róla elnevezett és a tömegért felelős bozon létezését
Forrás: AFP/Fabrice Coffrini
Míg a sötét foton (ahogyan a hagyományos foton) az elektronokhoz és a protonokhoz, addig a protonfóbiás X bozon az elektronokhoz és a neutronokhoz csatolódik, és feltehetően extrém rövid hatótávolságú kölcsönhatást hordozhat.






A sötét anyag Tejút körüli eloszlásának (kék szín) művészi illusztrációja
Forrás: Wikimedia Commons
Az amerikai kutatók egyelőre más lehetséges részecskéket is számba vesznek, de véleményük szerint a legvalószínűbb magyarázat a protonfóbiás X bozon lehet, amely pedig ha megerősítést nyer, 
egy ötödik fundamentális kölcsönhatás feltételezését és felfedezését jelentheti. 
Ez a lehetőség hozta lázba a fizikusok közösségét világszerte. 

Hogyan tovább?

A nemzetközi kutatói közösség élénken igyekszik megfejteni a magyarok által talált kísérleti eredmény elméleti hátterét. Eközben számtalan csoport készül hasonló kísérlettel, hogy megerősítsék a felfedezett részecske létezését, és részleteiben vizsgálják a tulajdonságait, hogy valóban eldönthető legyen a kérdés, valóban ez a részecske-e a természetben létező ötödik alapvető kölcsönhatás közvetítője és hírnöke? A hazai kutatócsoport ugyancsak tovább folytatja a méréseit az eredmények jobb megértése végett. 


Eddig ismeretlen erőt találtak magyar fizikusok

Amerikai fizikusok szerint eddig ismeretlen erőt találtak a Magyar Tudományos Akadémia Atommagkutató Intézetének (MTA Atomki) fizikusai.
A Nature neves tudományos lap portálján szerdán közzétett cikk szerint nagyon különleges dolgot fedezhettek fel Debrecenben: a természet ötödik alapvető kölcsönhatását. Kísérleti eredményeiket világszerte próbálják majd megismételni - áll az MTA honlapján.
Krasznahorkay Attila és munkatársai egy elektron-pozitron spektrométerrel vizsgálták a nagyenergiás atommagátmenetekben keletkező elektron-pozitron párokat, és az előrejelzésekhez képest olyan eltérést tapasztaltak, amit a jelenlegi magfizikai ismeretek alapján nem lehet értelmezni.

Az ötödik erő?

 A megfigyelés ugyanakkor összhangban van egy új, kis tömegű semleges részecske feltételezésével, aminek a tulajdonságai egyeznek a sötét fotonéval. A sötét fotont a sötét anyag részecskéi közötti kölcsönhatás leírására vezették be.








Az Univerzum tömegének csupán 4,6%-át alkotja a megfigyelhető anyag, 23% a sötét anyag aránya, és 72% a sötét energia.
Forrás: Wikimedia Commons
A magyar kutatók kísérlete felkeltette a nemzetközi tudósközösség figyelmét, azonban azt gyanítják, hogy nem sötét fotont sikerült kimutatni,hanem egy új, ötödik erőt,vagyis a gravitáción, az elektromágneses kölcsönhatáson, az erős és a gyenge magerőn kívül a természet ötödik alapvető kölcsönhatását.

A sötét erő

A bejelentésre felbolydult a fizikus közösség és világszerte független méréseket fognak elvégezni nagyhírű laboratóriumok, hogy a debreceni MTA Atomki megfigyeléseit megerősítsék vagy megcáfolják.
Elektron-pozitron spektrométer az Atomkiban
Forrás: MTA Atomki
Krasznahorkay Attila az mta.hu-nak elmondta: kísérletükben a sötét kölcsönhatás közvetítő részecskéjét, a sötét fotont keresték. Valójában ez egy ötödik erő, az úgynevezett sötét erő felfedezését jelentené, aminek a kutatása jelenleg nagy erőkkel folyik a világ nagy részecskefizikai laboratóriumaiban.
"Méréseinket természetesen mi is folytatni fogjuk az MTA Atomki új Tandetron gyorsítójánál egy új elektron-pozitron spektrométer segítségével. Az atommag tartalmazza az összes eddig ismert kölcsönhatást, sőt valószínűleg az eddig ismeretlen ötödik kölcsönhatást is. Ez biztosítja, hogy erre az új kölcsönhatásra további információkat szerezzünk" - mondta Krasznahorkay Attila.




A sötét energia az Univerzum legnagyobb rejtélye



Erőműnyi energiát képviselő magányos atommagok, az első fény megjelenése a Világegyetemben, valamint különféle láthatatlan anyag és energia - ezeket tekintik fő kihívásnak a kutatók napjainkban.
Sok érthetetlen jelenség van a Naprendszerben, de talán még több az ismeretlen, ha a bolygórendszerünkön kívül tekintünk körbe. Sorra vesszük napjaink legnehezebbnek tartott az asztrofizikai és kozmológiai rejtélyeit.
Honnan jönnek az energikus kozmikus sugarak?
A világűrben mozgó nagysebességű atommagok között kis számban, de akadnak rendkívül energikus részecskék. Közel 30 évvel ezelőtt észlelték az egyik ilyen jelenséget, amikor egy ilyen kozmikus sugár 300 EeV (exaelektronvolt, 1 exaelektronvolt = 1 000 000 000 gigaelektronvolt, 1 gigaelektronvolt = 1 000 000 000elektronvolt) energiával bírt, amikor a detektort eltalálta - egyetlen részecskeként ez akkora energiát képviselt, mint egy baseball labda, amely 100 kilométer/óra sebességgel halad.
Az ilyen extrém gyors kozmikus sugarak keletkezése azóta sem világos. Több különféle detektorral sikerült már ezeket elcsípni, azonban csak annyit tudni róluk, hogy a Tejútrendszeren kívülről érkeznek. A hagyományos szupernóva-robbanások kataklizmái nem tudnak ilyen nagy sebességre felgyorsítani atommagokat - az esetleges források között szóba kerültek gamma-villanások és szuper-nagytömegű fekete lyukaknál lejátszódó folyamatok is.
A rejtély megfejtéséhez egy nagyenergiájú tartományban üzemelő űrtávcsövet terveztek Extreme Universe Space Observatory néven, azonban ennek tervezése és fejlesztése anyagi okokból megtorpant. Jelenleg Japán készül megépíteni egy ehhez hasonló űrobszervatóriumot, amelyet ideális esetben 2016-ban bocsáthatnak fel, hogy a Nemzetközi Űrállomás japán moduljának külső felületén helyezzék el.
Törölve !
Film a nagyenergiájú kozmikus sugarakról (NASA)
Hány fokos a sötét anyag?
láthatatlan tömeget (azaz sötét anyagot) bár közvetlenül nem lehet megfigyelni, jelenlétéről már több évtizede tudnak a kutatók. Régóta ismert például, hogy a galaxisokban a csillagoknál megfigyelhető keringési sebességeket csak a láthatónál lényegesen több anyag, pontosabban annak tömegéből eredő gravitációs vonzás magyarázhatja. Ma már az Ősrobbanás (Nagy Bumm) nyomán visszamaradt kozmikus háttérsugárzásban is sikerült kimutatni olyan egyenetlenségeket, amelyek a láthatatlan tömeg eloszlásával kapcsolatosak.

galaxishalmaz



Egy szuperhalmaz térbeli szerkezetét bemutató animáció. A sötét anyag nélkül nem alakultak volna ki ilyen szerkezetek (ESO)
Emellett számítógépes szimulációk is megbízhatóan kimutatták, hogy a láthatatlan tömeg hatalmas szálakba rendeződött, és ezek alkották a gerincét a ma megfigyelhető szuperhalmazoknak, az Univerzum legnagyobb méretű alakzatainak. Ezek kialakulásához azonban úgynevezett hideg láthatatlan tömeg kell - lassú mozgású és nehéz részecskék szükségesek hozzá. Ugyanakkor ez esetben a modellek alapján a galaxisoknak sokkal több kísérővel kellene bírniuk, és a magjuk is más kellene legyen - ami részben ellentmond például a Tejútrendszernél megfigyelhetőnek. Ellenben az úgynevezett meleg láthatatlan tömeg létezésekor (kis tömegű, gyors mozgású részecskék) is olyan jelenségekkel kellene találkoznunk, amiket nem sikerült megfigyelni. Eszerint igazán egyik modell sem megfelelő - pedig a részecskéknek létezniük kell.
A csillagászati és részecskefizikai megfigyelések során fokozatosan szűkül a lehetőségek köre, hogy milyen részecskék tehetik ki a láthatatlan tömeget. A törpegalaxisok például segíthetnek annak tisztázásában, hogy a láthatatlan tömeget alkotó részecskék hidegek vagy melegek. Léteznek ugyanis olyan apró csillagvárosok, amelyekben alig van normál anyag, és nagyrészt láthatatlan tömegből állnak - ezek megfigyelése a közeljövőben választ adhat a kérdésekre. Az előrejelzések alapján néhány éven belül a laboratóriumokban is megfigyelhetik a láthatatlan tömegért felelős, korábban nem azonosított részecskéket.
Hova lettek az eltűnt részecskék?
A láthatatlan tömegtől függetlenül a látható anyaggal sem stimmel minden. A megfigyelések alapján ugyanis az úgynevezett barionos anyag (amiből a hétköznapi tárgyak, bolygók, csillagok állnak) jelentős része eltűnni látszik az Univerzum fejlődése során. A korai Világegyetem megfigyelése alapján a deutérium izotópokból és velük együtt a hidrogénből is 10 milliárd évvel ezelőtt közel kétszer annyi lehetett, mint jelenleg.
A feltételezések szerint a hiányzó rész a galaxisok közötti diffúz és forró plazma, vagyis ionizált gáz formájában lehet jelen. A nagyon kis sűrűségű anyag hőmérséklete 100 ezer és 10 millió kelvin között lehet. Ennek megfigyelése igen nehéz, de nemrég közöltek már olyan méréseket, amelyek szerint ionizált neon- és oxigénatomok formájában nyomára akadtak az eltűnt anyagnak. Sok kutató azonban szkeptikus a megfigyeléssel kapcsolatban.
Olyan észlelések is történtek, amelyek néhány galaxis körül olyan anyagfelhőket találtak, amelyekben a hiányzó barionok egy része előfordulhat - ez azonban nem oldhatja meg a hiányzó nagyobb mennyiség problémáját. A feltételezett galaxisok közötti, kis sűrűségű anyag viselkedésének megértése fontos, hiszen jelentős szerepet játszhat az egyes galaxisok növekedésében.
Mitől ionizálódott újra a Világegyetem?
Sok részlet ismert a Világegyetem kezdőpontjáról, majd későbbi fejlődéséről - azonban igen hiányos a tudás az első közel egymilliárd évről. A kezdőpillanat után néhány százezer évvel hűlt le az anyag annyira, hogy atomokat alkosson. De ezt követően néhány 100 millió évvel valami ismét ionizálta az anyagot, leszakítva az elektronokat az atommagokról.
Forrás: WMAP, NASA
Fontos események a Világegyetem fejlődése során (NASA)
Az ekkorra már elég ritkává vált anyag azóta is átlátszó maradt, de nagy kérdés, mi hozta létre ismét az ionizált állapotot. A mai feltételezések szerint az elsőként kialakult csillagok ultraibolya sugárzása felel ezért - ekkor gyúlt fény először a Világegyetemben. A megfigyelések alapján azonban úgy fest, nem volt elég galaxis mindehhez. Az is elképzelhető, hogy az ősi fekete lyukak és a környezetük között fellépő intenzív kölcsönhatás felel az ionizáció jelentős részéért, és a feltűnő kvazárok okozták a jelenséget.

Re-Ionization and Galaxy Evolution Animation: James Webb Space Telescope Science


Szimuláció az anyag reionizációjáról és a galaxisok fejlődéséről (NASA)
A következő évtizedekben elkészülő 20-40 méter átmérőjű távcsövekkel a kutatók feltehetőleg választ kapnak a kérdésre. Ezek a műszerek már sokat tudnak majd azonosítani az elsőként kialakult galaxisok közül, amelyek akár 300 millió évvel az Ősrobbanás (Nagy Bumm) után is létezhettek. Fontosak lesznek a James Webb-űrtávcső mérései is, ez a tervek alapján 2018-ban startol majd. A rádiótávcsövek is sokat segíthetnek, a hidrogén állapotáról árulkodó 21 centiméteres hullámhossz megfigyelése eltérő távolságban és eltérő időben az ionizáltság mértékének változására utal. Ha sikerül ezt feltétképezni az ősi Világegyetemben, különösen az ott azonosítható galaxisok környezetében, fontos támpontot kapnak a kutatók.
Mi a sötét energia?
Napjaink legsötétebb és legkevésbé értett kozmológiai rejtélye asötét energia vagy láthatatlan energia mibenléte. Tizennégy évvel ezelőtt meglepte a tudományos világot a bejelentés, amely szerint néhány távoli szupernóva-robbanás megfigyelése alapján a Világegyetem tágulása nem lassul (mint azt addig logikusan várták), hanem gyorsul. Az új megfigyelés nyomán vezették be a sötét energia fogalmát, amely a térnek valamilyen általános, de eddig nem értett sajátsága. A jelenség annyira rejtélyes, hogy ma még azt is nehéz megbecsülni, hogy belátható időn belül kiderül-e, mi is valójában. A sötét anyag és energia, valamint a "normál" anyag arányát a jobb oldali ábra mutatja.



Forrás: [origo]
Jelenleg három fő elgondolás létezik a sötét energia magyarázataként: lehet egy korábban ismeretlen kölcsönhatás, azaz erő, amit kvintesszenciaként említenek. Az is elképzelhető, hogy az üres térnek valamilyen furcsa jellemzője. De egyelőre még azt sem lehet kizárni, hogy a jelenség nem valódi, és egyelőre nem tudjuk még tökéletesen értelmezni a gravitáció pontos viselkedését az általános relativitáselmélet kereteiben.
Jelenleg a kutatók arra keresik a választ, hogy megértsék, miként változik a sötét energia előfordulása a térben - ez talán további támpontot ad a jelenség hátterének megértéséhez. Egyrészt még pontosabban fel akarják térképezni az Univerzum tágulását, főleg az Ia típusú szupernóva-robbanások pontosabb megfigyelésével. Egy másik módszerrel pedig azt elemzik, miként befolyásolja a sötét energia a legnagyobb képződmények kialakulását a Világegyetemben: hogyan vetélkedik egymással a széthúzásra hajló sötét energia és a dolgokat összetartó gravitáció a nagy galaxishalmazok esetében.
A fentiek érdekében indult el a sötét energia felmérése (DES, Dark Energy Survey), amely 120 kutató munkáját fogja össze. A szakemberek a chilei 4 méteres Blanco-távcsővel 200-300 millió galaxist akarnak katalogizálni, 100 ezer galaxishalmazt felmérni és közel 4000 ősi szupernóvát azonosítani. Az Európai Űrügynökség Euclid nevű űrtávcsöve a 2010-es évtized végétől fog megfigyeléseket végezni az űrből, a sötét energia létének megfejtése céljából.

Összeolvadó galaxisok

http://videa.hu/videok/tudomany-technika/osszeolvado-galaxisok-galaxis-utkozese-kolcsonhatas-Sfb9yEE3V1kNCUCR?start=15.526
Képek összeolvadó galaxisokról




A legnagyobb térkép a láthatatlan anyagról





Elkészült a jelenlegi legnagyobb térkép, amely a Világegyetem anyagának zömét kitevő láthatatlan tömeg eloszlását mutatja. Az általunk is megfigyelhető galaxishalmazok ott csoportosulnak, ahol a legtöbb láthatatlan tömeg koncentrálódik.
Egy városról készült éjszakai felvételen nem a nagy házak, hanem az apró lámpák látszanak, és hasonló a helyzet a Világegyetem feltérképezésénél is: a világító objektumok (csillagok, forró gáz- és plazmafelhők) az Univerzum összes tömegének kisebb részét jelzik, és csak a jéghegy csúcsát jelentik. A nagyobb hányad közvetlenül nem észlelhető: a láthatatlan tömeg vagy sötét anyag jelenlétét csak közvetett gravitációs hatása révén lehet kimutatni.
A COSMOS (Cosmic Evolution Survey) nevű felmérés egy kiterjedt kutatóprogram, amelynek keretében elsősorban a Hubble-űrteleszkóp (HST) mérési adatait használják fel. A munka során a HST sok eltérő vöröseltolódású, így eltérő távolságú célpontjáról készült megfigyelést elemeztek azzal a céllal, hogy minél pontosabban feltérképezzék a láthatatlan tömeg térbeli eloszlását.
Richard Massey (CALTECH) vezetésével összesen 70 szakember dolgozott a programon. A HST adatait az ESO VLT rendszerével nyert színképekkel, valamint a japán Subaru és a kanadai-francia-hawaii teleszkóp több színtartományban végzett méréseivel is kiegészítették. Emellett az XMM-Newton röntgenteleszkóp adatait is segítségül hívták, amellyel a galaxishalmazokban lévő forró plazma eloszlását tanulmányozták. Mindezeken túl "természetes távcsövekként" a gravitációslencse-jelenséget is felhasználták. Utóbbi keretében a közelebb lévő objektumok a távolabbiak fényét gravitációs terükkel fókuszálják, ami az egyes fókuszáló anyagcsomók tömegének meghatározásában segít.

A vizsgált égterület a telehold látszó méreténél nyolcszor nagyobb volt, azaz mintegy 1,6 négyzetfokot tett ki. Itt 575 felvételt készítettek a HST ACS kamerájával, összesen 1000 órányi expozíciós idővel. Az adott irányban, de eltérő távolságban lévő objektumok térbeli helyzetét a spektrumok és a különböző színtartományokban végzett mérések segítségével állapították meg. Az összetett munka eredménye az eddigi legnagyobb térkép, amely a gravitációs hatása alapján feltérképezett láthatatlan tömeg térbeli eloszlását mutatja. A korábbi hasonló felmérések mindezt csak a látható tömegre végezték el, mely - mint már említettük - a Világegyetemben lévő teljes anyag és energia kis töredékét képviseli.
Az eredmények bizonyítják, hogy a galaxisokba rendeződő normális (fénylő) anyag a láthatatlan tömegének megfelelő eloszlásban csoportosul. A sötét anyag hosszú filamentek (szálas szerkezetek) formájában helyezkedik el, amelyek laza hálózatot alkotnak. A galaxishalmazok pedig az egyes szálak találkozási pontjainál csoportosulnak, ahol a legtöbb láthatatlan tömeg koncentrálódik.
Talán még fontosabb eredmény, hogy a felmérés igazolta: a láthatatlan tömeg a gravitáció hatására az idő előrehaladtával fokozatosan egyre sűrűbb csomókba koncentrálódik. A fontos eredmények között említhető továbbá, hogy a felmérés alapján a csillagkeletkezést mutató galaxisok a láthatatlan tömeg alkotta anyagcsomók közötti ritkább térségekben jellemzőek. Ez egybeesik azzal a korábbi megfigyeléssel, amely szerint a "legsűrűbb" környezetben, ahol egy galaxist a legtöbb külső hatás ér, a benne lévő gázanyag viszonylag korán csillagokba tömörült, és ma már nem zajlik intenzív csillagkeletkezés - ez a folyamat a nyugodtabb, galaktikus szomszédokban szegényebb vidékeken tudott jobban elhúzódni, és itt később is sok új égitest született.
Az alábbi ábra a jelenleg készített legnagyobb térkép, amely a láthatatlan tömeg eloszlását mutatja. A kép alsó részén lévő tömbszelvény a láthatatlan tömeg eloszlását mutatja kékes felhők formájában. Ennek a jobb oldalán láthatók a Világegyetem távoli (azaz idősebb), balra pedig a közelebbi (tehát fiatalabb) részei. Megfigyelhető, hogy jobbról balra haladva (azaz napjainkhoz közeledve) egyre kisebb csomókba koncentrálódik a láthatatlan tömeg a korábbi egyenletesebb eloszláshoz képest. Az ábra felső részén három szelet látható, amelyek a látóirányunkra merőleges metszetekben mutatják az anyag eloszlását 3,5, 5 és 6,5 milliárd évvel ezelőtt.

Alul a felmérés során készített hatalmas tömbszelvény látható a Világegyetem távoli részéről, felette pedig ennek három vékonyabb szelete (NASA, ESA, CALTECH)
A most megfigyelt legmesszebb lévő objektumok távolságuk alapján a Világegyetem mai korának mintegy felénél léteztek. Az eredmények jól egyeznek az Univerzum nagyléptékű szerkezetének kialakulásáról és fejlődéséről felállított jelenlegi képünkkel. A felmérés fontos mérföldkő lehet a Világegyetem nagyléptékű szerkezetének vizsgálatában. A jövőben további hasonló elemzések segítségével a láthatatlan tömeg időbeli fejlődésére is következtethetünk majd.
Kereszturi Ákos






Újabb láthatatlan galaxist találtak



A szakemberek ismét egy olyan galaxisra akadtak, amelyben alig találhatók csillagok, ezért szinte észrevehetetlen az optikai tartományban.
Léteznek olyan csillagvárosok, amelyeket a bennük lévő csillagok kis száma és a rendkívül alacsony keletkezési rátája tesz nagyon halvánnyá. Ezek anyagát (az egyébként sem sugárzó, ún. láthatatlan tömeget kivéve) sok csillagközi gáz alkotja, ami valamilyen okból alig tömörült csillagokká. Az ilyen objektumokat "láthatatlan" galaxisoknak is nevezik, szerepük az anyag fejlődésének megértése szempontjából mégis kulcsfontosságú.
Az Arecibo Galaxy Environment Survey (AGES) egy 2006 elején indult kutatóprogram, amelynek keretében több rádióteleszkóppal rendkívül halvány galaxisokat keresnek. A Jonathan Davies (Cardiff University) indította felmérés célja igen gyenge csillagkeletkezést mutató galaxisok felfedezése, és az, hogy magyarázatot találjanak aktivitásuk hiányára. Az ilyen galaxisok már említett nagy mennyiségű gázanyagát a gáz 21 cm-es rádiósugárzása alapján lehet kimutatni.
A 305 méter átmérőjű arecibio rádióteleszkóp kitűnő eszköz a kiterjedt, hűvös csillagközi hidrogénfelhők felderítésére. A programban emellett a GALEX műhold és a hawaii UKIRT ultraibolya teleszkóp, valamint a Hubble-űrtávcsö is közreműködik, kiegészítve a rádiótartományban végzett méréseket.

Ezúttal sikerrel is jártak a szakemberek: a felmérés keretében eddig azonosított tíz gyanús célpont egyikéről kiderült, hogy egy korábban ismeretlen, sötét csillagváros. Az objektum az egyébként régóta ismert NGC 1156 közelében mutatkozik. Utóbbi egy magányos, elszigetelt helyzetű, SmIV típusú szabálytalan, kissé megnyúlt és az éléről látszódó csillagváros az Aries (Kos) csillagképben.
A látszólag a közelében mutatkozó sötét objektum Földtől való távolsága kb. 153 millió fényév, átmérője pedig mintegy 200 ezer fényév lehet - azaz kicsit nagyobb, mint a Tejútrendszer. Egyelőre nem sikerült az új galaxisnak az optikai tartományban is nyomára akadni - pontosan fogalmazva tehát eddig csak egy hatalmas hidrogénfelhőt találtak.
Korábban már sikerült egy hasonló, rendkívül halvány galaxist azonosítani, amelyet VIRGOHI21 jelzéssel láttak el. Ez egy tőlünk kb. 50 millió fényévre található csillagváros, és elég anyagot tartalmaz ahhoz, hogy mintegy 100 millió csillagnak adjon életet - de eddig ismeretlen okból ilyenek alig születtek benne. Szintén a halvány és nehezen észrevehető csillagvárosok közé tartozik az I Zwicky 18 jelű galaxis, amely nehéz elemekben rendkívül szegény, mérete  Tejútrendszerünkének csak néhány százaléka. Sok "normál" galaxis között helyezkedik el, kevés csillaga a becslések alapján kb. 500 millió éve született.
Az ilyen objektumok ismerete rámutathat, hogy a láthatatlan tömegnek a "normális" anyag alkotta részéből mennyi rejtőzik nehezen észrevehető hidrogénfelhők formájában. Egyes elgondolások alapján ugyanis a látványos csillagkeletkezést mutató, fényes galaxisok csak a jéghegy csúcsát képezik, és sok ilyen halvány, valamiért csillagokat alig gyártó, és így nehezen észrevehető objektum rejtőzik még az űrben.
Kereszturi Ákos




Ezer katonát vezényel Lengyelországba az Egyesült Államok



Ezer katonát vezényelünk Lengyelországba - jelentette be pénteken Barack Obama amerikai elnök; a lépés abba a NATO-stratégiába illeszkedik, amely szerint az észak-atlanti szövetség az Oroszország jelentette fenyegetésre válaszul megerősíti keleti szövetségeseit.


Obama a NATO-csúcs megnyitását megelőzően, Andrzej Duda lengyel elnökkel folytatott egyeztetéseit követően nyilatkozott arról, hogy az Egyesült Államok egy zászlóaljnyi, mintegy ezer katonát küld Lengyelországba, s ezek majd közösen szolgálnak a lengyel erőkkel.
Obama a varsói NATO-csúcson. MTI/EPA Fotó
Korábban Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a varsói csúcstalálkozón várható döntésekről szólva kiemelte: a balti államokban és Lengyelországban létesítendő “előretolt jelenlét” keretében többnemzetiségű, négy zászlóaljból álló dandárt fognak állomásoztatni rotációs rendszerben.
Ebből az egyik zászlóalj katonáit Washington adja, ők az amerikai elnök szavai szerint a három másik zászlóaljhoz hasonlóan ebben az egységben is rotációs rendszerben szolgálnak majd. Obama hozzátette, 2017-től egy 4200 katonából álló páncélozott brigádot telepítenek több kelet-európai országba, e haderő főhadiszállása Lengyelország lesz.
Duda a sajtótájékoztatón azt mondta, örömmel fogadja, hogy az Egyesült Államok ennyire elkötelezett a NATO katonai potenciáljának kelet-európai növelése mellett. “A biztonság ott van, ahol a világ legerősebb hadserege, és mint tudjuk, ezzel az Egyesült Államok rendelkezik” – tette hozzá a lengyel elnök.




Obama: az USA nem fogja soha cserben hagyni Európát



Mondta a papagáj a varjúnak – kár
mondta a varjú .


Az Egyesült Államok nem fogja soha cserben hagyni Európát, bármilyen idők is járjanak - ezt a gondolatot fejtette ki szombaton Varsóban Barack Obama amerikai elnök, aki szerint a NATO fennállásának hetven éve során még soha nem nézett szembe egyszerre ilyen sok kihívással.


Jóban-rosszban, mindig számíthattok az Egyesült Államokra” – mondta a varsói csúcstalálkozó végeztével tartott sajtóértekezletén az elnök.
Felhívta a figyelmet az Európára és az észak-atlanti szövetségre leselkedő biztonsági és humanitárius fenyegetésekre.
A súlyos kihívások közé sorolta az Iszlám Állam terrorszervezet által végrehajtott támadásokat, az Ukrajna szuverenitásának és területi épségének Oroszország általi megsértését, a menekültválságot, akárcsak a britek döntését, hogy kilépnek az Európai Unióból.
EPA/Pawel Supernak
Ezzel kapcsolatosan rámutatott az európai integráció útján kialakult bizonytalan helyzetre.
Barack Obama leszögezte: országa – amely először egy évszázaddal ezelőtt, az első világháború idején küldött csapatokat az Európába és ma is több mint 60 ezer katonát állomásoztat ott – soha nem fogja csorbítani elkötelezettségét a transzatlanti kapcsolatok fenntartása és a kollektív védelem iránt.
Nagyra értékelte, hogy a csúcstalálkozón döntés született a NATO keleti szárnyának megerősítéséről, arról, hogy zászlóaljakat vezényelnek Lengyelországba, a három balti országba, valamint csapatokat küldenek Romániába és Bulgáriába.
A NATO-Oroszország Tanács jövő heti brüsszeli ülésére tekintve hangsúlyozta: minden szövetségesnek meggyőződése, hogy a kapcsolatok mindaddig nem állhatnak vissza a korábbi szintre, amíg Oroszország nem teljesíti a minszki megállapodásokban foglaltakat.





Kányádi Sándor: Az én miatyánkom

Mikor a szíved már csordultig tele,
Mikor nem csönget rád soha senki se,
Mikor sötét felhő borul életedre,
Mikor, kiket szeretsz, nem jutsz az eszükbe,
Ó lélek, ne csüggedj! Ne pusztulj bele!
Nézz fel a magasba, reményteljesen,
S fohászkodj: MIATYÁNK, KI VAGY A MENNYEKBEN!

Mikor a magányod ijesztőn rád szakad,
Mikor kérdésedre választ a csend nem ad,
Mikor körülvesz a durva szók özöne,
Átkozódik a rossz: - Merre van Istene!
Ó lélek, ne csüggedj! Ne roppanj bele!
Nézz fel a magasba, és hittel rebegd:
Uram, SZENTELTESSÉK MEG A TE NEVED!

Mikor mindenfelől forrong a nagyvilág,
Mikor elnyomásban szenved az igazság,
Mikor a Pokol szabadul a Földre,
Népek homlokára Káin bélyege van sütve,
Ó lélek, ne csüggedj! Ne törjél bele!
Nézz fel a magasba, hol örök fény ragyog,
S kérd: Uram, JÖJJÖN EL A TE ORSZÁGOD!

Mikor beléd sajdul a rideg valóság,
Mikor életednek nem látod a hasznát,
Mikor magad kínlódsz, láztól gyötörve,
Hisz bajban nincs barát, ki veled törődne!
Ó lélek, ne csüggedj! Ne keseredj bele!
Nézz fel a magasba, hajtsd meg homlokod,
S mondd: URAM, LEGYEN MEG A TE AKARATOD!

Mikor a kisember fillérekben számol,
Mikor a drágaság az idegekben táncol,
Mikor a gazdag milliót költ: hogy éljen,
S millió szegény a nincstől hal éhen,
Ó lélek, ne csüggedj! Ne roskadj bele!
Nézz fel a magasba, tedd össze két kezed,
S kérd: URAM, ADD MEG A NAPI KENYERÜNKET!

Mikor életedbe lassan belefáradsz,
Mikor hited gyöngül, - sőt, ellene támadsz,
Mikor: hogy imádkozz, nincs kedved, sem erőd,
Minden lázad benned, hogy tagadd meg ŐT,
Ó lélek, ne csüggedj! Ne egyezz bele!
Nézz fel a magasba, s hívd Istenedet:
Uram, segíts, S BOCSÁSD MEG VÉTKEIMET!

Mikor hittél abban, hogy téged meg becsülnek,
Munkád elismerik, lakást is szereznek,
Mikor verítékig hajszoltad magad,
Később rádöbbentél, hogy csak kihasználtak...
Ó lélek, ne csüggedj! Ne ess kétségbe!
Nézz fel a magasba, sírd el Teremtődnek:
Uram, MEGBOCSÁTOK AZ ELLENEM VÉTKEZŐKNEK!

Mikor a nagyhatalmak a békét tárgyalják,
Mikor a béke sehol, csak egymást gyilkolják,
Mikor népeket a vesztükbe hajtják,
S kérded: miért tűröd ezt? ISTENEM, MI ATYÁNK?!
Ó lélek, ne csüggedj! Ne pusztulj bele!
Nézz fel a magasba, s könyörögve szólj!
Lelkünket kikérte a rossz, támad, s tombol...
URAM, MENTS MEG A KÍSÉRTÉSTŐL!
MENTS MEG A GONOSZTÓL!

ÁMEN.

UTÓHANG

S akkor megszólal a MESTER, keményen - szelíden,
Távozz Sátán - szűnj vihar!
BÉKE, s CSEND legyen!
Miért féltek kicsinyhitűek?

BÍZZATOK! Hisz' én megígértem Nektek:
Pokoli hatalmak rajtatok erőt nem vesznek!
Hűséges kis nyájam, ÉN PÁSZTOROTOK vagyok,
S a végső időkig - VELETEK MARADOK!



Bogár László brutális kifakadása a zsidók 6 milliárd ember kiirtási tervére


Csak 1 milliárd ember maradhat avagy a zsidók népirtási terve rég beindult


Világ-panoráma: Két nemzet áll a háttérhatalom útjában - Echo Tv


Csak 1 milliárd ember maradhat avagy a zsidók népirtási terve rég beindult


6 és fél milliárd felesleges ember


VILÁGKORMÁNY, TOTÁLIS KONTROL AZ EMBERISÉG FELETT!!!


Az új világrend új világvallása - New Age - Az Új Kor



Új világrend ellened és az emberiség ellen.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése