Disznóságok
Köszönjük
Bidista e nagyszerű recepteket
aki
szereti a finomságokat itt egyhelyen elérheti , és ha tetszik
akkor használjátok családotok épűlésére e válogatást .
A legfinomabb házikolbász receptje, csak kevés háziasszony tudja mitől ilyen finom!
A
legfinomabb házikolbász, a falusi recept szerint így készül!
Hozzávalók 25 db kolbászhoz:
- 3 kg sertéshús,
- 1,5 kg marhahús,
- 3 fej fokhagyma,
- 2 evőkanál piros paprika,
- 1 evőkanál pirospaprika,
- 1 kiskanál csípős pirospaprika
- 1 kiskanál őrölt bors,
- 6 -7 dkg durva só (tetszés szerint),
- sertésbél.
Elkészítés:
Tisztítsuk
és mossuk meg alaposan a sertésbélt vigyázzunk, hogy ne szakítsuk
el. Keverjünk el egy evőkanál sót, 300 ml vízbe. Szeleteljük
apró darabokra a húsokat, keverjük össze egy lábasban és
daráljuk le. Adjuk hozzá a ledarált húshoz az összezúzott
fokhagymát, a sót, a borsot és egy kevés sós vizet, azután
pedig adjuk hozzá a többi fűszert. Ha a ledarált hús száraz,
darálhatunk hozzá egy kis szalonnát, hogy szaftosabb kolbászt
kapjunk. Dolgozzuk össze a kezünkkel a kolbászhúst, hogy a fűszer
jól átjárja. Hagyjuk a húst egy éjszakán keresztül hűtőben
állni. Amikor elkészült a kolbászhús és a bél is elő van
készítve elkezdhetjük a kolbászt betölteni.
Ez
nagyon egyszerű művelet, a húsdarálóra felszereljük a
kolbásztöltő alkatrészt, ráhúzzuk a bélt és kezdődhet a
munka. A kolbászbetöltésénél arra kell vigyáznunk, hogy ne
kerüljön a bélbe levegő és szép egyenletes módon töltsük, ne
legyen se túl lágyra, se túl keményre töltve, mert akkor a
sütésnél kidurran. Egy – egy hosszabb darab betöltése után
tekerjünk egyet a kolbászon, olyan ez mintha egy görcsöt kötnénk
rá, hogy ne menjen közé levegő. A házilag készített kolbászt
fogyaszthatjuk sülve, főve
ki hogyan szereti csak arra kell ügyelnünk, hogy a hőmérséklet,
amelyen a kolbászt sütjük vagy főzzük, ne haladja meg a 80
fokot, mert akkor a kolbász kiszárad és nem lesz szaftos.
Savanyú káposztaágyon sült sertés, ezzel a finomsággal azonnal elbűvölhetsz bárkit!
Hozzávalók
- 1 kg savanyú káposzta,
- 1 kg disznó hús (sertéstarja a legjobb, de most vastag dagadó volt otthon),
- kis fejnyi hagyma,
- pici pirospaprika,
- só, bors.
Tálaláshoz:
tejföl.
Elkészítés
1
kg savanyú káposzta zsírozott tepsiben elterítve, pici
pirospaprikával szórva, kis fejnyi hagymakarikákkal megrakva. Erre
jön a sózott, borsozott hús.
Aláöntesz
másfél dl vizet, fóliával letakarod és puhára párolod. Ezután
fólia nélkül pirosra sütöd a húst is megforgatva. Tejföllel
tálald!
Jó
étvágyat hozzá!
Ili
Nyergesné receptje!
Fűszeres, sós páclé recept! Tedd bele a szalonnát, hagyd benne állni 1 napig és csodás vacsorával lepheted meg a családot!
A
szalonna, a lazacikrával és fekete kaviárral ellentétben mindenki
számára elérhető. Egy csodálatos étel, amely növeli az
immunitást és igencsak tápláló. Tartalmazza a szervezetünk
számára szükséges egyszeresen telítetlen és többszörösen
telítetlen zsírsavakat egyaránt. A szalonnát különösen azért
értékelik, mert az abban található arachidonsav felelős a
koleszterin normalizálásáért és a hormonok termeléséért.
A
KETKES szerkesztősége ma elárulja, hogyan kell ínycsiklandozó
sós-fűszeres páclevet készíteni a szalonnának. Különösen
ízletes az a szalonna, amely húsosabb.
A finom szalonna-páclé receptje
Hozzávalók:
- 1 kg szalonna,
- 1 pohárnyi só,
- 0,5 pohár cukor,
- 1 l víz,
- egész feketebors,
- babérlevél,
- fokhagyma.
Elkészítése:
1.
Egy fazékba öntsük bele a vizet és adjuk hozzá a sót, a cukrot,
a borsot és a babérlevelet. Forraljuk fel, majd hűtsük le.
2.
Finomra vágjuk fel a fokhagymát, vagy fokhagymanyomón passzírozzuk
át és szórjuk meg vele a szalonnát.
3.
Az elkészült és lehűtött páclét öntsük rá a szalonnára.
Egy napig tartsuk szobahőmérsékleten, majd még egy napot
hűtőszekrényben. Ezután vegyük ki a pácból és törölgessük,
itassuk le róla a páclevet.
4.
Kész is van a finom pácolt szalonna! Jó étvágyat kívánunk!
Bátran
használhatunk a fentieken kívül más fűszereket is. A
legfontosabb dolog, hogy lehetőleg sok babérlevelet használjunk,
mert az különösen pikánssá teszi a pácolt szalonnát.
Házi húskonzerv, hosszú ideig eltartható, finom és tetszés szerint fűszerezhető!
Ma
egy olyan receptet hoztunk el nektek amelyben szeretnénk
megismertetni veletek a házilag készített húskonzerv titkát.
Nagyon könnyen elkészíthető, bármilyen hús felhasználásával,
ha a kövérebb, zsírosabb húst választjuk akkor csak fűszerekre
van szükségünk. Ha helyesen készítjük el a húskonzervet, akkor
hosszú ideig tárolható.
Hozzávalók:
- 5 kg marhahús,
- 1 kg szalonna,
- 1 evőkanál só,
- 6 db babérlevél,
- 10 szem fekete bors,
Elkészítés:
Alaposan
mossuk ki a befőttesüvegeket. A húst vágjuk nagyobb darabokra,
kevés sós vízben főzzük meg puhára. A szalonnát vágjuk
nagyobb darabokra és süssük ki. Minden befőttesüveg aljába
tegyünk egy babérlevelet és osszuk el bennük a szemes borsot,
majd töltsük meg az üvegeket hússal, váltakozva rakjuk, egy sor
hús egy sor szalonna. Az üvegek tetejére öntsük a zsírt, hogy
ellepje a húst. Vizes dunsztban tartjuk egy órán keresztül. Egy
nagyobb edényt kibélelünk konyharuhával, hogy az üvegek ne
érjenek hozzá a forró edényhez, így nem repednek el. Az edénybe
annyi vizet öntünk, hogy az üvegek háromnegyedéig érjen és
lassú tűzön melegítjük. Egy órán keresztül így hagyjuk, az
időt onnantól számoljuk, amikor a víz elkezd forrni. Nem kell
zubogjon, csak éppen forrjon. Majd levesszük a tűzhelyről az
edényt és több takaróval letakarjuk a befőtteket, így hagyjuk
kihűlni.
Házi füstölt szalámi, a böllér régi bevált receptje szerint!
A
házi szaláminál finomabb nincs is! A legjobb benne, hogy saját
szánk íze szerint készíthetjük el!
Hozzávalók
- 10 kg hús (egyharmad része zsíros, kétharmad része száraz, 10 százaléka vad vagy marha, a többi disznó),
- 22 dkg só,
- 20 dkg jó minőségű pirospaprika,
- 12 dkg fokhagymapép,
- 2 dkg őrölt fehérbors,
- 1 g szerecsendió,
- 4 g köménypor,
- 5 g cukor és 1 dl portorikó rum.
Elkészítés
A
húst ledarálom (a vadat, illetve a marhát többször is).
Elkészítem a fokhagymapépet úgy, hogy a fokhagymát a rummal
turmixgépben pépesítem. A köményt a kristálycukorral
kávéőrlőben megdarálom. Ezek után a darált húst a fent
felsorolt anyagokkal jól összekeverem és maximum + 5 °C-on egy
hétig tárolom, de naponta átkeverem. (Lehetőleg fateknőben
tartom.) Egy hét után a húst jó tömören műbélbe töltöm. Ezt
korábban 65 cm-es darabokra vágtam, és egy órát 50 °C-on sós
vízben áztattam. Töltés közben nagyon vigyázok arra, hogy
lehetőleg levegőt ne kapjon. (Ez úgy is kiküszöbölhető, ha
alaposan megszurkáljuk.) Az elkészített szalámirudakat egy napra
felakasztom, és mielőtt füstre vinném, még egyszer átvizsgálom,
és ha kell, szurkálással légmentesítem. Háromszor kell
füstölni, úgy, hogy egy nap füst, egy nap pihenés.
Legkellemesebb az íze, négy-öt hónap elteltével. Száraz,
szellős, hűvös helyen tartható csak el.
Házi disznótoros: Falusi májas hurka készítése magyarosan!
Ha
disznóvágásra nem is tudunk sort keríteni, a házi májas hurka
töltésről és ezzel a garantáltan jó minőségről és finom
ízekről nem kell lemondanunk ?
I. Hozzávalók
- 15 dkg árpagyöngye (gersli),
- 2 evőkanál pirospaprika,
- 1 evőkanál törött fekete bors,
- 1 kávéskanál majoránna,
- 1 kg darált máj,
- 1/2 kg darált fejhús,
- 20 dkg darált lép,
- 20 dkg bőr,
- 1 vöröshagyma,
- bél,
- só.
Elkészítés
Az
árpagyöngyét 2 órára forró vízbe tesszük, hideg vízzel addig
öblítjük, amíg a víz tiszta lesz. A vöröshagymát zsíron
megpároljuk, összekeverjük a vízben főtt árpagyöngyével,
pirospaprikával, sóval, törött borssal, majoránnával, főtt
darált fejhússal, májjal léppel, bőrrel, és bélbe töltjük.
Frissen és füstölve is kitűnő étel.
II. Hozzávalók
3
kg máj,
- 2 kg dagadó és fejhús,
- 1 fokhagyma,
- törött fekete bors,
- majoránna,
- só.
Elkészítés
A
húsokat és a májat puhára főzzük, megdaráljuk, összekeverjük
a fokhagymával, a törött borssal, sóval és majoránnával.
Üvegekbe tesszük, celofánnal lekötjük, és másfél óráig
gőzöljük.
Fokhagymás abált tokaszalonna és gyorsan füstölt karaj – mert a házi az igazi!
A
házias ételek összehozzák a családot! Próbáld ki ezeket a
recepteket és nézd mosolyogva, ahogy az asztalköré gyűlik a
család!
Abált tokaszalonna
A
tokaszalonnát két-három napig lesózva tartjuk, majd jól
bedörzsöljük fokhagymával, s egy-két órán át lassan főzzük.
A fővő vízbe aprítsunk bele néhány cikk fokhagymát. Amikor
megfőtt, vegyük ki és vastagon kenjük be fokhagymás paprikával.
Gyorsan füstölt karaj
Két-három
kilós karajt csontozzunk ki, s dörzsöljük be szitált sóval és
kevés salétromsóval. Néhány napig tartsuk hűvös helyen, és
közben minden nap forgassuk meg a sóban. Majd mossuk le, szárítsuk
néhány órán át, utána tartsuk a füstön egy-két napig. Főzzük
meg és tálaljuk hidegen különféle mártásokkal.
Véres hurka, sváb hurka és májas hurka készítése házilag!
Aki
egyszer megkóstolja a házi hurkát, többet nem tud lemondani az
ízéről! Májas, vagy véres, mindegy az, csak házi legyen!
Finom véres hurka
Egy
fej vöröshagymát vágjunk apróra, és egy kanál zsíron
fonnyasszuk meg. Két kiló disznóvért keverjünk össze két
kockára vágott zsemlével, vagy néhány kanál főtt rizzsel,
tegyünk bele borsot, majoránnát, csombort, fél kiló kockára
vágott szalonnát és a hagymát, sózzuk meg óvatosan. Keverjük
jól össze, és töltsük tiszta vastagbélbe. Addig főzzük, amíg
a beleszúrt tű nyomán már nem jön ki belőle véres víz.
Szaporíthatjuk az abáló léről leszedett zsírral is. Ha
felfüstöltjük, ne tegyünk bele zsemlét.
Véres hurka
Három
rész friss átszűrt vért, fél rész tejet és fél rész abáló
levet összekeverünk, beleteszünk kevés apróra vágott, zsírban
pirított vöröshagymát, fél rész kis kockára vágott szalonnát
és ugyanannyi apróra vágott, főtt sertéshúst (tehát összesen
öt résszel számolunk). A töltelékbe teszünk még két darab
tejbeáztatott, átpasszírozott zsemlét is. Borsot, majoránnát és
sót vegyítünk hozzá, megtöltjük a beleket, és nagyon lassan
megfőzzük.
Sváb hurka
Egy
kiló zsíros sertéshúst daráljunk meg, tegyük hozzá a sertés
puhára főzött és megvagdalt veséjét, nyelvét és kevés
szalonnát. Daráljunk meg nyersen egy negyed kiló májat, tegyük
hozzá a masszához, ízesítsük sóval, borssal, szegfűszeggel,
majoránnával, és tegyünk bele az abáló lébél is. Hurkabélbe
töltjük. Lassú forrással főzzük s amikor (eljön a víz
tetejére, kivesszük és hideg vízbe tesszük. Füstölve is nagyon
finom.
Májas hurka
A
főtt disznómájat megdaráljuk, megmérjük, összevágjuk
feleannyi apróra vágott tokaszalonnával, ugyanannyi megdarált
hússal és három-négy tejbeáztatott, átpasszírozott zsemlével,
sóval, borssal és kevés abálólével. Hurkabélbe töltjük, és
kifőzzük. A zsemle helyett rizst is tehetünk bele. Fűszerezhetjük
majoránnával.
Füstölt szalámi – ahogy vidéken készítették, ízesen, finoman!
A
disznótor folyamán szalámit is kell készíteni, mert ilyen
finomságot nem kapunk ám a boltban!
Szalámi készítése
Háromnegyed
rész sovány disznóhúst és egy negyed rész marhahúst apróra
vágunk. Sóval, borssal, paprikával ízlés szerint fűszerezzük.
Kézzel jól összegyúrjuk, és marhabélbe nagyon szorosan
beletömjük. Vigyázzunk, hogy a tömésnél semmi hézag ne
maradjon, mert különben megromlik a szalámi. A két végét erősen
bekötjük, jól besózzuk, és négy-öt napig sós és kissé
salétromos vízben tartjuk, közben gyakran megforgatjuk. Miután
kivettük, szellős helyen megszárítjuk, majd pár napra füstre
akasztjuk. Füstölés után szitált fahamuban meghengergetjük.
Házi szalámi
Három
liba csontokról lefejtett comb- és mellehúsához öt kiló csont
nélküli disznóhúst (lehet marha is) veszünk, és jól
megtisztítjuk minden mócsingtól. A libahúsról a zsírt lefejtjük
és a húst éles késsel nagyon apró kockákra vágjuk, majd a
húsdarálón kétszer átdaráljuk. A disznó, vagy marhahúst
háromszor daráljuk át. Ízlés szerint, fokhagymát, törött
fehér borsot, sót és finomra tőrt salétromot teszünk bele. Ezt
a masszát addig gyúrjuk és dagasztjuk, amíg egészen sima lesz,
és a kezünkről leválik. Az apró libazsírkockákat csak
közvetlenül a hurkabélbe töltés előtt keverjük a hús közé.
A belet nagyon szorosan kell megtölteni. Miután megtöltöttük, a
két végét spárgával erősen lekötjük. Három napig nagyon
hideg helyen, lehetőleg hűtőszekrényben fagyasztjuk, azután négy
napra páclébe tesszük. Onnan kivéve spárgával átkötözzük,
illetve fonjuk, és mihelyt egészen megszáradt, négy napra füstre
tesszük.
Házi kenőmájas és az ellenállhatatlan májpástétom receptje!
A
házi kenőmájas, ami fel van füstölve össze sem hasonlítható a
bolti májkrémekkel! Ha egyszer megkóstolod, többé hozzá sem
nyúlsz a bolti májkrémekhez!
Hideg májas I.
A
disznómájat nyersen ledaráljuk. Hozzáadunk egy fej reszelt
vöröshagymát, és tizenöt deka nyers, sovány combhúst.
Megabálunk egy kiló szalonnát, amikor kihűlt, kockára vágjuk,
és a húshoz s a májhoz keverjük. Ízlés szerint sózzuk és
fűszerezzük. Friss marhabélbe töltjük, lazán, mert főzés
közben megduzzad. Egy órán át, lassan főzzük. Villával
többször óvatosan megszurkáljuk, vigyázva, hogy ki ne szakadjon.
Egy óra után kivesszük, hideg vízbe mártjuk, azután két deszka
közé téve préseljük. Fogyaszthatjuk frissen is, gyengén
megfüstölve sokáig eláll.
Hideg májas II.
Egy
kiló máj, egy kiló bőr nélküli zsírszalonna, két kiló zsíros
sertéshús kell hozzá. A húst és a szalonnát keskeny csíkokra
vágva lábasban félpuhára főzzük, először a húst tegyük oda,
majd később a szalonnát. Ha már félpuhára főttek, akkor
kivesszük a lábasból, beletesszük a lébe a csíkokra vágott
májat. Amikor a máj külseje megszürkül, azonnal kiszedjük a
vízből, ha tovább hagyjuk, megkeményedik. A megfőzött
hozzávalót melegen átdaráljuk, sót, törött borsot,
szegfűborsot, és pástétomfűszert (lásd.
lentebb) és
egy fej párolt vöröshagymát adunk hozzá. Az egészet együtt még
egyszer átdaráljuk, hurkába töltjük és felfüstöljük.
Kenőmájas
Kenőmájas
Két
és egynegyed kiló disznómájat vastag szeletekre vágunk, és
kályha szélén lassan megfőzzük. Kiszedjük a vízből, és
többször átdaráljuk a húsőrlőn két és fél kiló
szalonnával. Hozzáteszünk tizenkét deka sót, négy deka törött
borsot, két deka szegfűborsot, öt deka finomra vöröshagymát. Az
egészet együtt még egyszer átdaráljuk és vastag sertés- vagy
marhabélbe töltjük. A kályha szélén nagyon lassú tűzön,
egy-másfél órán át fűzzük, utána hideg vízben
megdermesztjük, és amikor megszáradt, hideg füstön megfüstöljük.
Hideg kenőmájas
A
sertésmájat nyersen háromszor ledaráljuk, majd szitán áttörjük.
Egy kiló főtt hideg szalonnát egészen apró kockákra vágunk,
három hagymát megreszelünk, és megfonnyasztjuk két evőkanál
zsírban. Három egész tojást nagyon jól felverünk. Ezután
összekeverjük a májat, a szalonnakockákat, a hagymát, a tojást,
ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, néhány szem szegfűborsot és
egy késhegynyi pirospaprikát is adunk hozzá, és zsíros abáló
lével kissé felhígítjuk. Lazán a bélbe töltjük, mindkét
végét jól lekötjük, és lassan fővel vízbe tesszük. Egy órát
tartjuk a kályha szélén, hogy a víz csak lassan forrjon. Ha
levegő szorult bele, szúrjuk meg tűvel. Amikor a szurkálásnál
már nem buggyan ki véres lé, akkor kész a májas.
Főtt kenőmájas
A
disznómájat ujjnyi széles szeletekre vágjuk, s kevés vízzel
megpároljuk. Utána kétszer átdaráljuk sóval, törött borssal,
szegfűborssal, egy fej apróra vágott, zsírban pácol hagymával
és egy kiló kockára vágott szalonnával. Vastag marha- vagy
sertésbélbe töltjük s egy órán át lassan fővel vízben
főzzük. Utána hideg vízbe tesszük, amíg megdermed.
Májpástétom
Negyed
kiló sertésmájat, negyed kiló tokaszalonnát, negyed kiló
haspecsenyét együtt, kevés vízben puhára főzünk. Utána
ledaráljuk, hozzáteszünk egy áztatott zsemlét, két keményre
főtt apróra vágott tojást, fél citrom levét, borsot, sót,
kevés zsírban fonnyasztott vöröshagymát, pástétomfűszert és
a léről leszedett zsírt. Jól összekeverjük és formába
tesszük, hideg helyre rakjuk, hogy megfagyjon. Mielőtt tálaláskor
kiborítanánk, mártsuk a formát egy pillanatra meleg vízbe.
Pástétomfűszer
Az
alább felsorolt, szárított fűszerféléket finomra törjük és
őröljük, majd mindegyikből veszünk egy-egy kávéskanállal :
fekete bors, szegfűbors, babérlevél, szárított citromhéj,
szerecsendió, kakukkfű, gyömbér, tárkony, majoránna s végül
egy mokkáskanálnyi pirospaprika. A fűszereket jól összekeverjük
és átszitáljuk, a keveréket légmentesen záródó üvegben
tároljuk. A szerecsendiót helyettesíthetjük szegfűborssal vagy
feketeborssal.
Így készíthetsz te is bámulatos házi szalámit otthon!
Kóstold
meg a valódi szalámit, amit te magad készítesz! Nincs tele
színezékekkel és káros anyagokkal, ehelyett csak simán finom!
Hozzávalók:
- 8 kg disznóhús
- 2 kg marhahús
- 25 dkg só
- 4 dkg fekete bors
- 4 dkg fehér bors
- 3 dkg salétrom
- 3 dkg fokhagyma
- 2 dl konyak
Elkészítése:
Nyolc
kiló kövér disznó- és két kiló marhahúsból készítjük. A
húsokat kockára vágjuk, és két napig hideg helyen, deszkára
terítve, szikkadni hagyjuk. Utána apróra ledaráljuk, teszünk
hozzá negyed kiló sót, négy deka fekete, egy deka fehér borsot,
három deka salétromsót, három deka péppé zúzott fokhagymát és
két deci konyakot. Vastag marhabélbe töltjük, nagyon szorosan.
Végül bekötjük a végét, és spárgával még kereken kötjük.
Két napig felakasztva szikkadni hagyjuk, utána hideg füstre
tesszük. Szellős helyen, felakasztva tároljuk.
Az igazi falusi disznósajt, ami szem szájnak ingere!
Kóstold
meg egyszer az igazi, házilag készített disznósajtot és többé
nem veszel a boltban az biztos!
Disznósajt készítése
A
fejet jól megmossuk, a szemeket kivágjuk, az orrlyukat
kitisztítjuk, a fogakat megsúroljuk. Gyengén sózott vízben
nagyon puhán főzzük, néhány szalonnabőrt is teszünk melléje.
Amikor a csontok már kihullnak a húsból, vegyük ki a fejet a
fazékból, és tisztítsuk meg a csontoktól. A húst vágjuk ujjnyi
széles csíkokra, ízesítsük sóval, paprikával, fokhagymával.
Amikor jól összekevertük, öntsünk rá két-három decit a
fejléből, keverjük jól össze és tegyük az előre elkészített
gyomorba. A tálba visszamaradt levet is öntsük hozzá. Vágjuk
bele a nyelvet is. A sajtot úgy főzzük, mint a hurkát, főzés
közben villával időnként megszurkáljuk. Amikor meglőtt,
kivesszük, és két deszka közé préseljük. Füstöletlenül is
fogyaszthatjuk, füstölve is kitűnő.
Disznósajt
A
megtisztított, megfőtt disznófejről lefejtjük a húst, hosszú
széles darabokra vágjuk a fülekkel, egy darab tokaszalonnával
együtt. Egy citrom levét, kettőnek a reszelt héját hozzáadjuk,
félpohár borral kevés abálólével, törött borssal és
megfelelő mennyiségű sóval együtt. A vagdalékot a disznó
kitisztított, megmosott gyomrába töltjük, a nyílást bevarrjuk,
és a sajtot megfőzzük. Néhány napra füstre is akaszthatjuk.
Ínycsiklandó házi sonka és prágai sonka recept!
A
füstölt sonka nem csak húsvéti étel! Megfőzve egy kis tormával
bámulatos reggeli, ez biztosan összehozza a családot egy közös
falatozásra!
Sonka
A
még meleg sonkákat dörzsöljük meg hagymával. Számítsunk
minden combra két marék sót, egy marék törött salétromot és
keverjük össze, melegítsük meg, és dörzsöljük be vele a
combokat. Minden darabra számítsunk egy-egy marék borókát és
koriandert (összetörve), dörzsöljük jól be velük a húst.
Tegyük a bedörzsölt húst egy dézsába, és azt állítsuk hideg
helyre. Másnap főzzünk meg vízben sárgarépát és
petrezselyemgyökeret, hűtsük le és öntsük a húsra. A sonkára
tegyünk deszkát és erre köveket. A húsokat minden nap forgassuk
meg, hogy az alsók felülre, a felsők meg alulra kerüljenek. A
lével mindig jól locsoljuk is meg a darabokat. Három hét után
vegyük ki a léből, szikkasszuk meg és füstjük fel. (A kisebb
sonkákat kevesebb ideig pácoljuk.)
Prágai sonkapác
Minden
kiló húshoz öt deka sót számítunk. Minden öt kiló húshoz egy
deka salétromot és öt deka porcukrot mérünk. Ezeket
összevegyítjük, és a még langyos húsra dörzsöljük. A húst
dézsába rakjuk és a képződött lében öt napon át tartjuk,
közben naponta többször megforgatjuk. Ekkor páclevet készítünk.
A húst kiszedjük a dézsából, a sós levet átöntjük egy másik
edénybe. A húsokat visszatesszük a dézsába, és annyi vizet
öntünk rájuk, hogy éppen ellepje őket. Utána kiszedjük a
húsokat, a vizet egy edénybe töltjük, és megmérjük. Minden
liter vízhez öt deka sót, öt literenként egy deka borsot, két
deka koriandermagot, öt deka borókabogyót vagy fenyőmagot, öt-hat
babérlevelet, öt-hat gerezd fokhagymát adunk, azután feltesszük
forrni, és tíz percig főzzük. Amikor teljesen kihűlt hozzáöntjük
a húsról leöntött levet, és az egészet a húsra töltjük.
Fedőt vagy deszkát teszünk a húsra, kővel lenyomjuk, s tíz
napon át – minden nap megforgatva – a páclében hagyjuk. Tíz
nap után kivesszük, megszikkasztjuk és felfüstöljük. A füstön
addig tartjuk, amíg szép aranybarna színű lesz.
A legfinomabb töpörtyűs, hájas pogácsa és 1 hajtogatás nélküli leveles tészta recept!
A
falusi receptek a legjobbak, ezekben nincsenek mű dolgok, csak a
természetes finomságok! A hajtogatás nélküli leveles tészta sok
mindenhez felhasználható, csak így készítem!
Omlós töpörtyűs pogácsa
Hatvan
deka lisztből, húsz deka őrölt töpörtyűből, húsz deka
zsírból, négy tojássárgájából, négy deka kissé cukrozott
tejben feloldott élesztőből, sóval, kevés törött borssal
tésztát gyúrunk. Annyi tejfölt teszünk hozzá, hogy rétestészta
keménységű legyen. Jól kidolgozzuk, majd félórás időközökben
háromszor egymás után kinyújtjuk és összehajtogatjuk.
Vigyázzunk arra, hogy ne változtassunk a hajtogatás irányán.
Végül két ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és boros pohárral
kivágjuk. Tepsibe rakjuk s egy órán át keleszijük, tetejét
tojással megkenjük és megsütjük.
Leveles töpörtyűs pogácsa
Tizenkét
deka lisztet összekeverünk harminc deka őrölt töpörtyűvel.
Húsz deka lisztből, egy tojássárgájából, sóból és tejfölből
rétestészta keménységű tésztát gyúrunk. Kinyújtjuk és a
lisztes töpörtyűt rákenjük, majd összehajtogatjuk. Negyed órás
pihenőt tartunk, s újra kinyújtjuk és hajtogatjuk. A harmadik
hajtogatás után pohárral kivágjuk, a tetejét bekenjük
tojássárgájával és forró sütőben megsütjük.
Hájas tészta
Huszonöt
deka hájat kevés vízbe este beáztatunk, majd reggel éles késsel
jól szétkaparjuk, összedolgozzuk – kés segítségével –
tizenkét és fél deka liszttel, csipet sóval. Tizenkét és fél
deka lisztből fél deka élesztővel, egy tojássárgájával,
citromos vízzel rétestészta keménységű tésztát gyúrunk. Ha
édesen akarjuk készíteni, akkor tegyünk bele egy kanál porcukrot
is. A tésztát jól kinyújtjuk, a lisztes hájat rákenjük,
négyfelől összehajtogatjuk, s a nyújtófával jól megveregetjük.
Negyedórás időközökben háromszor egymás után kinyújtjuk és
összehajtogatjuk, közben hűvös helyen pihentetjük. Végül kellő
vastagságúra nyújtjuk, és kivágjuk, megtöltjük tetszés
szerinti töltelékkel, és megsütjük.
Hájas pogácsa
Huszonöt
deka megtisztított disznóhájat kiáztatunk és késsel
szétkaparjuk. Elveszünk belőle négy-öt deka hájat és huszonöt
deka liszttel, két tojással, pici sóval és néhány kanál
fehérborral tésztát gyúlunk belőle, s erősen kidolgozzuk, amíg
hólyagos lesz. Utána fél órán át hideg helyen tartjuk, majd
kinyújtjuk, és rákenjük a hájat, összehajtogatjuk, és negyed
óráig pihentetjük. Összesen háromszor hajtogatjuk. Végül
ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval
kiszaggatjuk. A tetejét tojással megkenjük, és erős tűznél
megsütjük.
Hajtogatás nélküli leveles tészta
Tizenöt
deka lisztet, egy tojással, pici sóval, és kevés tejjel jól
összegyúrunk. Tíz deka zsírt (csak fagyos disznózsír a
megfelelő ehhez a tésztához) késsel összedolgozunk tizenöt deka
liszttel. A tésztát kinyújtjuk hatvan centi hosszúra,
harmincöt-negyven centi szélesre, és késsel rákenjük a zsíros
lisztet. A tésztát szorosan felgöngyöljük. A rudat hat egyenlő
részre vágjuk. A darabokat nagyobb füzetnagyságúra nyújtjuk, és
hármat-hármat egymásra teszünk, majd így, egymáson nagyobb
tepsinagyságúra nyújtjuk. A két lapot különféleképpen
használhatjuk fel. Tölthetjük almával vagy túróval. Bekenhetjük
tojássárgájával, meghinthetjük sóval és köménymaggal, s
rudakat vághatunk belőle, utóbbi ital mellé kiváló.
Kolbász készítés házilag (recept)! Mert a falusi a legjobb!
A
kolbász az egyik legbámulatosabb falusias étel! Vöröshagymával,
savanyú káposztával bámulatos reggeli, vagy vacsora!
Kolbászkészítés
Kolbászkészítés
Lemérjük
a darált húst, s minden kiló darált húshoz másfél-három deka
sót teszünk. Paprikával, borssal ízlés szerint fűszerezzük,
jól összegyúrjuk s kevés fokhagymás vizet (az összezúzott
fokhagymagerezdekre langyos vizet öntünk, s estétől reggelig
állani hagyjuk) öntünk hozzá gyúrás közben. Időnként
kóstoljuk meg, s ha még szükséges, tegyünk hozzá a fűszerekből.
A beleket megtöltjük. A kész kolbászt rúdra akasztjuk száradni.
Ha kevés a bél, pótolhatjuk marhabéllel is. A kolbászt hideg
helyre tesszük.
Vöröses májas kolbász
Egy
disznótüdőt és -szívet és a tüdő súlyának megfelelő súlyú,
sovány, csont nélküli disznóhúst gondosan megtisztítunk, és
átdaráljuk a vesékkel és a disznómájjal együtt. A májat,
mielőtt megdarálnánk, szeletekre vágjuk, és addig forrázzuk le
újra és újra, amíg már semmi vért nem ereszt. Annyi zsírt
olvasztunk, mint a felhasznált disznóhús súlya, megpirítunk
benne apróra vagdalt vöröshagymát, belevegyítjük a vagdalt
keveréket, megsózzuk, kakukkfűvel, majoránnával, borssal
fűszerezzük, kevés húslével pépesre keverjük, és a kimosott
belekbe tömjük. Forró vízben tizenöt percig főzzük. Ha kiállna
a vége a vízből, fakanállal lenyomkodjuk, hogy mindenütt
átfőjön. Főzés után törlőre tesszük száradni, utána egy
napig szabad levegőn szellőztetjük, majd nyolc napig füstöljük.
Száraz kolbász
Három
kiló sovány marhahúst, két kiló sovány lapockát és egy kiló
szalonnát apróra vagdalunk, és két deka sóval, egy gramm
cukorral, fél gramm salétrommal, két gramm fehér borssal és
kevés apróra vágott hagymadarabbal (a fokhagymalé még
kellemesebb) fűszerezzük. Az egészet jól összedolgozzuk, mem
vékony belekbe töltjük. Szellős, hűvös helyen felakasztva
tartjuk. Felfüstöljük.
Csabai kolbász
Három
kiló kolbászhús és nyolcvan deka kell hozzá. A búst három-négy
centiméteres kockákra vágjuk és deszkára terítve, két napig
hideg helyen hagyjuk, hogy a nedvessége elpárologjon. Ezután
apróra daráljuk, utána fűszeresük, egy kiló húsba három deka
édes paprikát, fél deka csípős paprikát, fél deka darát
fekete borsot, fél deka darált köménymagot és kilónként fél
deka salétromot számítunk. Ezekkel jól összegyúrjuk, azután
hozzátesszük a kockára vágott szalonnát. Nem túl vastag
marhabélbe töltjük, nagyon szorosan, keményre. A végeket
spárgával jól elkötjük, és azzal a kolbászt is végig
befonjuk, mint a szalámit. Két napi szikkadás után hideg füstre
tesszük. Azután hideg helyre rúdra, akasztjuk, egy-két hónap
múlva fogyasztható.
Citromos kolbász
A
nem túl sovány, de nem is túl zsíros húst megdaráljuk,
megborsozzuk, reszelt citromhéjjal ízesítjük (öt kiló húshoz
egy citrom héját tesszük) s vízzel elkeverjük, hogy könnyen a
bélbe tölthessük. Ugyanígy készülhet a fokhagymás kolbász is:
citromhéj helyett vagy kevés hagymát, vagy fokhagymalevet teszünk
a húshoz, ízesítéséhez ebben az esetben használjunk még
paprikát és kevés majoránnát is.
Krumplilángos amit csak a borsodiak ismernek
Hozzávalók
- 1 kg krumpli,
- 30-40 dkg liszt,
- só,
- olaj.
Elkészítés
A
krumplit hámozd meg, majd sós vízben főzd meg. Krumplinyomó
segítségével törd össze, picit sózd meg, majd hagyd langyosra
kihűlni. Szórd hozzá a liszt felét, és kezdd el összegyúrni.
Addig
adagold hozzá a megmaradt lisztet, amíg szépen összeáll, és
rugalmas, de nem tapad a tészta. Tulajdonképpen olyan tésztát
kell kapni, mintha derelyét vagy gombócot csinálnál.
Ha
összegyúrtad, sodord rúd alakúra, karikázd fel a tésztát, majd
lisztezett deszkán nyújtsd ki a karikákat egészen vékonyra.
A
palacsintasütőt kend meg olajjal, hevítsd fel, és mintha
palacsintát készítenél, süsd ki a krumplilángosokat. Ízlésed
szerint az olajat akár fokhagymával is ízesítheted.
Nagymamám
is így készítette, ő is mindig megkente kacsazsírral, vagy
libazsírral!
Forrás –
A receptet elkészítette és fotózta: Madarasiné Száraz Ilona
Megfőztem néhány szem burgonyát, összedolgoztam a hozzávalókat és már készült is a krumplis pogácsa!
Hozzávalók
- 1/2 kg liszt,
- 1 csom. szárított élesztőpor,
- 1 mk cukor,
- 1 mk só,
- 1 db tojás a tésztába +1 db a kenéshez,
- 15 dk zsír,
- 4 db közepes krumpli főve, krumplinyomón átnyomva,
- kevés tej, amennyit a tészta felvesz.
Elkészítés
A
liszttel elkeverem a szárazakat, élesztő, só, cukor. Hozzáadom a
zsírt, elmorzsolom vele. Bele keverem a krumlit. Végül a tojást
és egy kis tejjel alaposan összegyúrom. 1/2 órát hidegen
pihentetem.
1
db tojást kevés tejjel /2-3 ek/ kikeverem. A tésztát újnyi
vastagságra kinyújtom, megkenem a tejes tojással, félbe hajtom.
Pihentetem 20 percig a deszkán letakarva. Ezt 3x ismétlem.
Ujjnyi
vastagságra nyújtom, késsel rácsozom a tetejét, lekenem a
maradék tejes tojással, közepes szaggatóval kiszúrom.
Zsírpapírral bélelt tepsibe, 180,° szép aranybarnára sütöm.
Tóthné
Márti receptje!
Krumplis tészta sütőben 20 perc alatt összesütve egyszerűen mennyei!
Hozzávalók
- 1. fej vöröshagyma,
- 2 ek zsír,
- 4 db burgonya,
- 2. db paradicsom,
- 2. db paprika /nem erős/,
- 1. ek fűszer piros paprika,
- 2 gerezd zúzott fokhagyma,
- só, bors tetszés szerint,
- 1/2 kg kocka tészta.
Elkészítés
A
vöröshagymát kockázom, a zsíron üvegesre dinsztelem. A paprikát
és paradicsomot, fokhagymát aprítva hozzá adom. Pirospaprikával
elkeverem, kevés vízzel felöntöm. Füszerezem.
A
kis kockákra vágott burgonyát hozzáadom, puhára főzöm.
Villával pépesítem, így kicsit darabos marad a burgonya. A
tésztát sós vízben kifőzöm. Óvatosan hozzákeverem a
burgonyához. Jénaiban, előmelegített sütőben, kb. 20 percig
sütöm.
Tóthné
Márti receptje!
Mióta kipróbáltuk ezt a fokhagymás receptet, csak így készítjük a sült burgonyát!
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya,
- 5 evőkanál olaj,
- 6 gerezd fokhagyma,
- negyed teáskanál őrölt rozmaring,
- só,
- bors.
Elkészítés:
A
burgonyát meghámozzuk és hosszú csíkokra vágjuk, az olajat
összekeverjük a zúzott fokhagymával és a fűszerekkel, majd a
burgonyára öntjük és összeforgatjuk. Sütőpapírral bélelt
tepsibe tesszük, majd 180 fokon nagyjából 35 perc alatt megsütjük.
Kovászos lángos (krumplis változat), fokhagymásan tejföllel és reszelt sajttal
A
lángost mindenki szereti, már számtalan receptet kipróbáltam, de
ennél finomabbat még nem találtam.
Hozzávalók
- 50 dkg BL 80 liszt és 50 dkg BL 55 liszt (kenyér és sima liszt – Összesen 1 kg liszt),
- 30 dkg madre (ez egy olasz fehérlisztes kovász fajta, de ez helyettesíthető 1 kocka élesztővel),
- 30 g só,
- 2 nagy főtt krumpli,
- 2 löttyintés olaj,
- 7,5 dl tej.
Elkészítés
Dagasztás
után 1 óra pihi majd 3x hajtogatva fél óránként. Fél óra pihi
után 21 db golyót formáztam, újabb fél óra pihi, aztán
sütöttem.
Dolly
Baranyai receptje!
Darált húsos rakott burgonya … Fullosan!
A
rakott ételek finomak és könnyen elkészíthetőek. Meglepnéd a
családot valami nagyon finommal? Akkor ezt a receptet érdemes
kipróbálnod.
Hozzávalók
- Tojás,
- tejföl,
- burgonya megfőzve:
- darált hús (marha-sertés vegyesen),
- aprított hagyma,
- fokhagyma,
- bors,
- paprika,
- só.
Elkészítés
Rétegelve:
burgonya szeletelve, tojás szeletelve, húspép
fele.
Megismételjük.
Beirdalt szalonna.
Sütőbe vele.
Megismételjük.
Beirdalt szalonna.
Sütőbe vele.
Ha
a szalonna megsült, ráütjük a tojásokat. Mikor azok megsültek …
Készen van.
Jó étvágyat.
Jó étvágyat.
Megj:
A darált hús nyersen van benne, ízesítve. És két rétegben a
tepsiben… Megsült nagyon hamar (Tejföl+tojás az öntet).
Rajczi
Viktor receptje!
Ha ezt megkóstolod, még jobban fogod szeretni a burgonyát! Csak újburgonyára és fokhagymára lesz szükséged…
A
burgonya az egyik legfinomabb köret, amit szinte mindenki kedvel.
Válassz apró újburgonyát, mert könnyebben megsül.
Hozzávalók:
- 1 kg újburgonya
- 60 ml olaj
- 8 gerezd fokhagyma
- só
- bors
Elkészítés:
A
burgonyát mossuk meg, nem kell meghámozni. Tegyük egy tiszta
konyharuhára és hagyjuk megszáradni. Az olajat tegyük egy
tálkába, keverjük hozzá a zúzott fokhagymát és a fűszereket.
Ezzel minden burgonyát kenjünk le, használhatunk ecsetet erre a
célra. A burgonyát tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe és 180
fokos sütőben nagyjából 30 perc alatt süssük meg.
Fenséges fokhagymás, fűszeres burgonya! Készíts egy óra alatt fenséges köretet bármilyen hús mellé!
Könnyen
elkészíthető és az íze egyszerűen csodás. Mikor valami
finomságot készítenél, próbáld ki ezt a receptet. A csodás
ízével biztosan nem tud majd betelni a család!
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 70 ml olaj
- fél teáskanál őrölt kömény
- 6 gerezd fokhagyma
- só
- negyed teáskanál őrölt bors
- újhagyma szára, petrezselyem a díszítéshez
Elkészítés:
A
burgonyát megmossuk és nagyobb darabokra vágjuk. Tetszés szerint
meg is lehet hámozni. Egy konyharuhára tesszük, hagyjuk
megszáradni. Az olajat összekeverjük a fűszerekkel és a zúzott
fokhagymával, a burgonyára öntjük. Összekeverjük, hogy
mindenhol érje és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.180
fokos sütőben nagyjából 50 perc alatt megsütjük. Tetszés
szerinti szósszal kínáljuk. jó étvágyat!
A burgonyát felszeletelte, befűszerezte és tepsibe tette, 30 perc múlva kész volt a család kedvence!
A megszokott köretek helyett egy fűszeres sült burgonya receptet mutatunk. Könnyen és gyorsan elkészíthető, megéri kipróbálni, ha valami nagyon finomra vágysz.
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya,
- 3 evőkanál olaj,
- só,
- pirospaprika paprika,
- zöldpetrezselyem levél a díszítéshez,
- fokhagyma por,
- kapor.
Elkészítés
Mossuk
meg a burgonyát, majd szeleteljük fel. Szórjuk rá a fűszereket
és keverjük össze, hogy mindegyik darab burgonyára jusson fűszer.
A befűszerezett hasábburgonyát tegyük sütőpapírral bélelt
tepsibe, csorgassuk rá az olajat. 180 fokra előmelegített sütőben
süssük nagyjából 30 percig. A megsült burgonyákat díszítsük
apróra vágott zöldpetrezselyemmel, vagy kaporral. Kínáljunk
fokhagymás tejfölt, vagy valamilyen szószt mellé. Jó étvágyat!
Fokhagymás, zsemlemorzsás burgonya sütőben sütve! Villámgyors, egyszerű és nagyon fincsi!
Ezt
az ételt nagyon könnyű elkészíteni, fenségesen finom és nagyon
fokhagymás. Bármilyen húst kínálhatunk mellé. Böjti időszakban
önmagában is fogyaszthatjuk, friss salátával.
Hozzávalók:
- 1 kg kisebb méretű burgonya,
- 4 evőkanálolaj,
- 4 – 5 gerezd fokhagyma,
- 4 evőkanál zsemlemorzsa,
- só,
- bors,
- bazsalikom ízlés szerint (kihagyható),
- kevés zöld kapor,
- zöldpetrezselyem.
Elkészítés:
Főzzük
meg a burgonyát héjastól, majd ha megfőtt, hagyjuk egy kicsit
hűlni és hámozzuk meg.
Keverjük össze a burgonyát olajjal, sóval, borssal és a zúzott fokhagymával, majd tegyük egy sütőzacskóba és szórjuk meg zsemlemorzsával. A burgonyát rázzuk össze többször a zacskóban, hogy mindegyik darabon egyformán legyen a zsemlemorzsa. Tegyük tepsibe, 180 fokon süssük 30 – 35 percet.
Amikor megsült, szórjuk meg apróra vágott zöldpetrezselyemmel és kaporral. Melegen tálaljuk, jó étvágyat!
Keverjük össze a burgonyát olajjal, sóval, borssal és a zúzott fokhagymával, majd tegyük egy sütőzacskóba és szórjuk meg zsemlemorzsával. A burgonyát rázzuk össze többször a zacskóban, hogy mindegyik darabon egyformán legyen a zsemlemorzsa. Tegyük tepsibe, 180 fokon süssük 30 – 35 percet.
Amikor megsült, szórjuk meg apróra vágott zöldpetrezselyemmel és kaporral. Melegen tálaljuk, jó étvágyat!
Gyors májpogácsa – mindenki megnyalja utána a tíz ujját!
Ez
így ahogyan van, tökéletes! ? Ráadásul alig kell hozzá valami!
Hozzávalók
- 3 burgonya,
- 1 nagy doboz májpástétom (helyette: elkapart csirke- vagy sertésmáj)
- 1 cikk fokhagyma,
- 1 tojás,
- őrölt bors,
- zsemlemorzsa és olaj,
- só.
Elkészítés
A
burgonyát megreszelem, levét kinyomom, majd összekeverem a
pástétommal, a tojással, a fokhagymával és megsózom,
megborsozom. Annyi zsemlemorzsát öntök hozzá, hogy keménykés
masszát kapjak. Jól eldolgozom, pogácsákká formálom,
zsemlemorzsába forgatom és forró olajban kisütöm. Savanyúsággal
tálalom.
A világ legkrémesebb burgonyasalátája, minden nap meg tudnám enni!
Annyira
finom, hogy azt szoktam mondani, kötelező kipróbálni! Nem lehet
betelni vele, nagyon krémes és ízletes.
Hozzávalók:
- 350 g burgonya,
- 1 tojás,
- 1 db kisebb zeller (ledarálva),
- 3 evőkanál natúr joghurt,
- 3 evőkanál majonéz,
- 1 teáskanál mustár,
- 1 kisebb hagyma, apró kockákra vágva,
- só,
- bors,
- piros por paprika.
Elkészítés:
Főzzük
meg a tojást. A burgonyát hámozzuk meg és vágjuk kockákra, sós
vízben főzzük meg. Közben készítsük el a szószt. Keverjük
össze egy tálban a majonézt, a joghurtot és a mustárt majd adjuk
hozzá a ledarált zellert (ha még üdébb ízre vágyunk,
használhatunk zellerszárat) és az apróra vágott hagymát,
keverjük jól össze. Amikor a burgonya megfőtt szűrjük le és
tegyük tálba, keverjük össze a szósszal. A tojást vágjuk apró
kockákra és keverjük bele a salátába. Jó étvágyat!
Töltött burgonyapogácsa olajban kisütve, egy finom forró étel, amit villámgyorsan elkészíthetsz!
Ma
egy olyan burgonyapogácsa, vagy más néven burgonyakrokett receptet
mutatunk nektek, amit fenséges gombás töltelékkel készítünk és
forró olajban kisütünk. Remek recept és egy szempillantás alatt
el is készül!
Hozzávalók:
- 8 db burgonya,
- egy csipetnyi kurkuma,
- 500 g gomba,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 3 evőkanál liszt,
- 1 hagyma,
- őrölt fekete bors,
- só,
- olaj.
Elkészítés:
Tisztítsuk
meg a burgonyát és karikázzuk fel. Sós vízben főzzük puhára.
Szeleteljük fel apró darabokra a hagymát és a gombát, pirítsuk
meg egy serpenyőben forró olajon, majd adjuk hozzá a zúzott
fokhagymát és a sót.
Tegyük a megpirított tölteléket szűrőbe, hogy lecsepegjen. Szűrjük le a burgonyát és törjük össze burgonyatörővel, vagy kézi robotgéppel és hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt tegyük bele a lisztet, az őrölt fekete borsot és a kurkumát (hogy szebb színe legyen) kavarjuk jól össze, ha úgy vesszük észre, hogy nem elég kemény a massza, még adhatunk hozzá lisztet.
Készítsünk
tenyérnagyságú fasírtokat a püréből, a közepébe tegyünk
gombás tölteléket és nyomkodjuk jól össze a széleit, hogy ne
folyjon ki a töltelék. Forgassuk lisztbe mindegyik darabot.
Forró
olajban pirítsuk ki a kroketteket.
Jó étvágyat!
Burgonyás rudacskák, csodás recept, így még biztosan nem készítetted!
Annyira
finom, hogy nem lehet annyit készíteni belőle, hogy elég legyen!
Hozzávalók
- 20 dkg főtt áttört burgonya (tisztán mérve),
- 15 dkg vaj vagy Rama margarin,
- 20-25 dkg liszt,
- só;
- a tetejére tejföl, pirospaprika, köménymag.
Elkészítés
A
vajat a liszttel elmorzsoljuk, megsózzuk, és az áttört
burgonyával összegyúrjuk. Lisztezett gyúródeszkán késfok
vastagra nyújtjuk, majd egymás után kétszer úgy hajtogatjuk,
mint a leveles tésztát. Végül kisujjnyi vastagra kinyújtjuk, és
derelyevágóval egy centi széles rudakra vágjuk. Sütőlemezre
fektetjük, és minden rudacska tetejét pirospaprikával elkevert
tejföllel megkenjük, köménymaggal megszórjuk. Forró sütőbe
tolva, szép pirosra sütjük.
Burgonyás májfasírt – Bármilyen főzelékre kiadós, olcsó feltét!
Szeretnél
olcsó és finom ételt készíteni? Akkor ez a recept tetszeni fog!
Hozzávalók
- 2 tojás,
- 5 közepes nagyságú burgonya,
- 20 dkg bármilyen friss máj,
- petrezselyem,
- őrölt bors, só;
- a sütéshez olaj.
Elkészítés
A
tojásokat egy mély tálban habosra keverem, és nyersen, hámozva,
megmosva hozzáreszelem a burgonyát. Egy kevés sót, őrölt
borsot, kevés összevagdalt étolajban pirított petrezselymet
keverek közé, végül a darált májat. Jól összedolgozom, és
tarkedli sütőben, olajban, takaréklángon kisütöm, vigyázva,
nehogy kiszáradjon.
Zománcozott burgonya, ennél finomabb köretet még nem kóstoltál!
Annyira
ízletes, hogy önmagában is szívesen falatozunk belőle, még hús
sem kell mellé!
Hozzávalók
- 1 kg burgonya,
- 3 evőkanál cukor,
- 4-5 dkg vaj,
- só.
Elkészítés
A
burgonyát sós vízben, héjában megfőzöm, és meghámozom.
Amikor kihűlt, szűrőbe teszem, hideg vízzel leöblítem, majd
lecsepegtetem. A cukrot egy serpenyőben felolvasztom, s lapos késsel
addig keverem, amíg barnulni kezd. (Vigyázni kell, nehogy
megégjen.) Ezután a serpenyőt leveszem a tűzről, és az, olvadt
cukorhoz hozzáadom a vajat, s addig keverem, míg a vaj is elolvad.
Ezután beleöntöm a nedves burgonyát, s addig lökdösöm,
rázogatom a cukros vajban, amíg egyenletesen “zománcozott”, és
aranybarna lesz. Végül a serpenyőt visszahelyezem a tűzre, és
kis lángon átmelegítem. Azonnal tálalom, tetszés szerint
felaprított hagymát is szórhatunk rá.
Burgonyás májfasírt, olcsó főétel, ha unod a húst, ezt próbáld ki!
Hozzávalók:
- 30 dkg máj
- 1 evőkanál reszelt burgonya
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- só, bors
- majoránna
- petrezselyemzöld
- 2 tojás
Elkészítése:
30
dkg májat ledarálunk, adunk hozzá 1 evőkanál finomra reszelt
nyers burgonyát, 3 evőkanál morzsát, sót, borsot, majoránnát,
aprított petrezselyemzöldet 2 tojássárgáját és a felvert
kemény habját. Jól elkeverjük és kanállal, vagy kézzel
fasírtokat formálunk a masszából és forró zsírban kisütjük.
Szafaládés burgonyafasírt, filléres finomság, elronthatatlan recept!
Készítenél
valami ízleteset? Próbáld ki ezt a fenséges receptet, a fasírtot
kínálhatod főzelékek, vagy saláták mellé, de önmagában is
nagyon finom, majonézzel, tejföllel.
Hozzávalók
- 1 kg (rózsa)burgonya,
- 3 szafaládé,
- 2 evőkanál olaj,
- 2 kis vöröshagyma,
- 1 csokor apróra vágott petrezselyem,
- 3 tojás, só;
- a sütéshez bőven olaj.
Elkészítés
A
burgonyát sós vízben megfőzöm, így könnyen hámozható. A
meghámozott burgonyát a szafaládéval együtt átdarálom. A
finomra vágott vöröshagymát olajon üvegesre fonnyasztom,
hozzáteszem a finomra vágott petrezselymet, és két percig
párolom. Hozzákeverem a szafaládés burgonyát, majd kihűtöm,
megsózom, és eldolgozom a nyers tojásokkal. Vizes kézzel
pogácsákat formázok belőle, és bő, forró olajban, mindkét
oldalukat megsütöm. Burgonyával, savanyúsággal tálalom.
Burgonyapogácsa (leveles) – Másnap is puha lesz!
Egy
régi recept új köntösben. Puha és nagyon ízletes! Képtelenség
megunni az ízét, ezért
mindig dupla adagot készítek belőle! Az utolsó falatig
elfogy!
Hozzávalók
- 30 dkg liszt,
- 20 dkg+10 dkg margarin,
- 30 dkg héjábon főtt, tisztított, áttört burgonya,
- 2 dkg élesztő,
- 1 tojás,
- só.
Elkészítés
30
dkg lisztet elmorzsolunk 20 dkg hideg, esetleg reszelt margarinnal.
Hozzáadunk 30 dkg héjábon főtt, tisztított, áttört burgonyát,
kevés langyos tejben megfuttatott 2 dkg élesztőt, 1 tojást és
kevés sót. Jól összedolgozzuk és 1/2 órát pihentetjük. Ezután
négyszögletesre nyújtjuk és megkenjük 10 dkg olvasztott
margarin 1/3-ával. Vajas tészta módjára hajtogatjuk. 1/4
órai pihentetés után ismét kinyújtjuk, vigyázva, hogy a sodrás
közben meg ne forgassuk. Megkenjük a második 1/3 rész
margarinnal, majd 1/4 óra múlva megismételjük a műveletet. Ez
után 3/4 órát pihentetjük, lisztezett deszkán 2 cm vastagra
nyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tepsibe téve
tetejét megkenjük tojással, majd 1/2 órát pihentetjük. Végül
15 percig felső teljes lángon előmelegített sütőben 2 percig
felső, majd 10-12 percig alsó takaréklángon sütjük.
Világbajnok paprikás rakott hasábburgonya (kb 25 perc)
Hozzávalók
- 1 csomag mirelit hasábburgonya,
- sült hús vagy virsli, vagy kolbász, vagy ezek egyvelege,
- paprika, paradicsom (vagy egy-két kanál lecsó),
- 2 dl tejföl,
- egy evőkanál gulyáskrém.
Elkészítés
1
csomag mirelit hasábburgonya felét kizsírozott tűzálló tálba
tesszük, beborítjuk vékony csíkokra vágott sült hússal,
esetleg virslivel vagy kolbásszal, erre néhány karika zöldpaprikát
és paradicsomot teszünk, majd beborítjuk a többi
burgonyával. 2 dl tejfölbe elkevernünk egy evőkanál
gulyáskrémet, a burgonyára öntjük. és előmelegített sütőben
kb. 15 percig sütjük.
Sütőben sült fűszeres máj burgonyával- a tökéletes vacsora!
Hozzávalók:
- 60 dkg burgonya
- 1 kg csirkemáj
- majoránna
- bazsalikom
- ételízesítő
- só, bors
- olaj
Elkészítése:
A
burgonyát megtisztítjuk és feldaraboljuk. Kiolajozott tepsibe
tesszük és megszórjuk a fűszerekkel. 180 fokos sütőben
félpuhára sütjük. A májat közben megmossuk, majd a burgonyára
halmozzuk. Kevés olajat csöpögtetünk rá és megszórjuk a
fűszerekkel. Készre sütjük. Ha elkészült, friss bazsalikommal
megszórjuk és különféle mártásokkal tálaljuk.
Ismerd meg a 12 legfinomabb mártás receptjét!
A
mártásokkal akármilyen húst és más ételt ízletesebbé
tehetsz! A család nem fog ráunni az ételekre, ha mindig
változatossá teszed őket, ezekkel a finomságokkal! Jobb és
finomabb házilag elkészíteni.
Majonéz készítése
Négy
tojás sárgáját edénybe tesszük, gyengén sózzuk és egy fél
citromlevével együtt jól elkeverjük. Állandó keverés mellett
hat deci étolajat először cseppenként később vékony sugárban
a tojáshoz adunk. Olyan sűrű lesz, mint a kikevert vaj. Még
kiadósabb, ha a tojássárgájához előbb mustárt keverünk s
azután az olajat. A majonéz egy részét felhasználhatjuk
további mártások készítéséhez.
Majonéz mártás
A
fentebbi majonéz felébe másfél deci tejfelt és más-fél deci
tejszínt adunk, majd citromlével, kevés porcukorral, csipetnyi
sóval és törött fehérborssal jól kikeverjük.
Tatármártás
Harminc
deka majonézt keverőedénybe teszünk, hozzáadunk egy evőkanál
mustárt, egy deci tejfelt egy deci kivert tejszínt, egy deci fehér
bort, egy fél citrom levét, kevés sót, ízlés szerint porcukrot
és habverővel simára keverjük. Halételekhez, tojásételekhez,
töltött paradicsomhoz adjuk.
Zöldmártás
Öt
deka spenótot megtisztítunk, megmosunk, majd forrásban levő,
gyengén sózott vízben megfőzzük. Ha kész, leszűrjük, és
szitán áttörjük. Kevés finomra vágott tárkonnyal és
petrezselyemzölddel együtt az előre elkészített majonézmártáshoz
keverjük.
Finom mártás
Harminc
deka majonézből készült tatármártást keverőedénybe teszünk,
három szardíniát bőrétől és gerincétől megtisztítva, egy
ecetes uborkát és egy kemény tojást finomra vágunk és a
tatármártáshoz keverjük. Tojás-
és halételekhez adjuk.
Főtt tartármártás
Hat
tojássárgáját, hat deci tejfelt, két evőkanál mustárt, tíz
deka lisztet, kevés sót és cukrot habüstbe teszünk, jól
kikeverjük, majd vízgőz fölött állandó keverés mellett
felfőzzük. Ha kihűlt három deci fehér bort és egy citrom levét
keverjük hozzá.
Fűszeres mártás
A
majonézmártást keverőedénybe tesszük, hozzáadunk kevés
reszelt vöröshagymát, egy hámozott, finomra vágott ecetes
uborkát, kevés petrezselyemzöldjét és metélőhagymát ugyancsak
finomra vágva és jól elkeverjük. Ízesítősül egy kanál
mustárt, kevés porcukrot, csipetnyi borsot keverünk hozzá. Hideg
sültekhez adjuk.
Remuladc mártás
Két
tojásból készített majonézhez hozzákeverünk két deci tejszínt
vagy tejfelt, egy deci fehér bort, egy hámozott, összevágott
ecetes uborkát, egy kanál mustárt, egy fél citrom levét, kevés
finomra vágott metélőhagymát petrezselyemzöldjét, tárkonyt és
egy csipetnyi törött borsot. Hideg halakhoz adjuk.
Cumbcrland-mártás
Harmincöt
deka ribizlilekvárt drótszitán átpasszírozunk, hozzáadunk két
deci vörös bort, három deci konyakot, egy citrom és egy narancs
levét, egy kanál mustárt és az időközben vékony, metéltre
vágott, vörös borban puhára párolt, nem túl sok, narancs-
és citromhéjat, majd simára keverjük.
Vadakhoz
és vadszárnyasokhoz adjuk.
Csiki mártás
Öt
deka gombát megtisztítunk, megmosunk és gyengén sózott citromos
vízben megfőzzük. Amikor kihűlt, apró kockára vágjuk, öt deka
hámozott almával, öt deka céklasalátával és kevés reszelt
vöröshagymával együtt az előre elkészített majonézmártáshoz
keverjük. Rántott vagy rostonsült halakhoz adjuk.
Ravigot-mártás
Egy
deci, ecetet, másfél deci olajat keverőedénybe öntünk. Tíz
deka hámozott finomra vágott ecetes uborkát, öt deka
vöröshagymát, egy csomó metélőhagymát, fél csomó
petrezselyemzöldjét, kevés tárkonyt, két kemény tojást kockára
vágva hozzákeverünk, sóval törött borssal ízesítjük.
Marhahúsokhoz, borjúvelőhöz adjuk.
Svéd mártás
Húsz
deka hámozott almát szeletekre vágunk és fehér borban puhára
pároljuk, majd szőrszitán átpasszírozzuk. Az elkészített
majonézmártást keverőedénybe tesszük, hozzáadjuk az almát és
jól elkeverjük, majd öt deka tormát reszelünk és azt is
hozzákeverjük. Sertés- vagy libasülthöz adjuk.
Ilyen könnyen még soha nem hámoztál meg burgonyát!
Minden
háziasszony tudja, mennyi munkával jár burgonyát hámozni, főleg
akkor ha egy nagy adag burgonyasaláta készül a családnak! Ha ezt
a tippet kipróbálod, gyakorlatilag pillanatok alatt eltüntetheted
a burgonyahéját
Mosd
meg a burgonyát, vágd be körbe és főzd meg. Tedd hideg víz alá,
hogy lehűljön és már hámozhatod is, de nem akárhogy, hanem úgy
ahogy a videón látod! Ideje egy nagy adag burgonyasalátát
készíteni!
Szupergyors burgonyahámlás! - Life Hack
Köszönjük
Bidista e nagyszerű recepteket
aki
szereti a finomságokat itt egyhelyen elérheti , és ha tetszik
akkor használjátok családotok épűlésére .
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése