2020. július 7., kedd

Ház típusok


Ház típusokA passzívház - VIDEO

KATEGÓRIA: PASSZÍV
HÁZ
passzívházErtsey Attila építész, a fenntartható építészet szakértője mutatja be az első magyarországi minősített passzívházat. A passzívházban nem gépészeti, hanem épületszerkezeti - azaz passzív passzív eszközökkel (pl. extra jó hőszigetelés) csökkentik a ház fűtési-, és melegvíz igényét. Egy passzívházban a fűtési költség tizedére csökkenhet egy átlagos házhoz képest. 


Ökológiai Intézet - Az első magyar minősített passzívház!


Szupervályog házépítés - FILM

KATEGÓRIA: SZUPER VÁLYOG, FÖLDZSÁK
Szupervályog film
Ebben az egy órás filmben nyomon követhetjük egy földzsákos (szupervályog) technológiával épült ház építését, az alapozástól kezdve a gépészeti szerelésen át a befejező munkálatokig.Szupervályog ház építés

KÜLÖNLEGES HÁZAK
Szupervályog, földzsák építés - új környezetbarát építési módszer

KATEGÓRIA: SZUPER VÁLYOG, FÖLDZSÁK
Földzsák házépítés
földzsák, másnéven szupervályogépítési mód ötvözi a hagyományos vályogépítési módszert a legmodernebb ismeretekkel, és kiküszöbölve annak hátrányait egy új, környezetbarát építési lehetőséget ad a kezünkbe. Kivitelezési módjában leginkább a homokzsákokból épült gátakra emlékeztet.
földzsák, másnéven szupervályog építési mód ötvözi a hagyományos vályogépítési módszert a legmodernebb ismeretekkel, és kiküszöbölve annak hátrányait egy új, környezetbarát építési lehetőséget ad a kezünkbe. Kivitelezési módjában leginkább a homokzsákokból épült gátakra emlékeztet.
szupervályog (angol nevén superadobe, illetve earthbag) nagyon hasonlít a homokzsákokból épült védművekre, melyekkel az árvizek ellen védekeznek, annyi különbséggel, hogy itt nem vágják méretre a homokzsákokat, hanem hosszú csíkokban folyamatosan töltik meg a földdel, vályoggal és stabilizáló anyaggal. A Nader Khalili által, a NASA felkérésére kifejlesztett módszert eredetileg a Marson, illetve a Holdon a jövőben kialakítandó emberi települések lehetséges lakásmegoldásaként akarták (akarják) alkalmazni.

A zsákok alapanyaga

A hosszú polipropilén zsákokba cementtel kevert földet, vályogot töltenek, melyet tömörítenek. Tölteléknek nem csak földet használhatunk, ugyanúgy megfelel a homok, föld, rizsburok, morzsalékos vulkáni kőzet, sóder stb... Ha gyengébb a töltőanyag, több stabilizáló anyagra (cement, mész) van szükség. A rétegeket szögesdróttal kötik össze, mely egyben biztosítja a fal húzósziládságát. A zsákokból leggyakrabban íves falakat, kupolákat építenek, így nincs szükség más építőanyagra, és homogén marad a szerkezet. A kész házat ezután kívülről tapasztják, vagy cementes vakolattal látják el.
földzsák házak
Egy kísérleti földzsák ház Pomonai főiskola biogazdaságában.

4 dolog, amitől különleges a földzsákos építési módszer

1. Polipropilén zsákok - ezek biztosítják a földfal húzószilárdságát
2. Szögesdrót a sorok között - ez, mintegy zippzár összeköti a sorokat, és biztosítja a még erősebb húzószilárdságot
3. A vályoghoz, töltőanyaghoz kevert mész vagy cement - ez biztosítja a töltőanyag stabilizátását
4. Íves szerkezet - struktúrális szilárdság. Az íves szerkezetek, kupolák, homogénné teszik a szerkezetet, és sokkal ellenállóbbak a környezeti katasztrófáknak, földrengéseknek.
A szerkezet a vizsgálatok alapján a szerkezet a földrengésnek, hónak, szélnek 200 %-osan megfelelt. Egyes építési hatóságok amerikában a szerkezet függőleges összekapcsolódását hiányolták, ezért volt ahol drótháló és lőtt beton alkalmazását írták elő.

Építési költségek

Mivel a hozzávalók nagyon olcsón beszerezhetők (a töltőanyag a telken megtalálható), az építési költségek nagyon alacsonyan tarthatók - de csak saját, vagy közösségi, kalákás építés esetén, mivel a nyugati világban a munkadíjak a legdrágábbak.

Videó:

Szupervályog - olcsó és nagyszerű építési technológia

Zeitgeist Addendum (HUN) magyar szinkronnal és letölthető linkel.avi

Zeitgeist Moving Forward (HUN) magyar szinkronnal és letölthető linkk

Beszélgetés a szupervályogról

Simmer Sándor kistanya - A KALÁKA FÖLDHÁZ . Olcsó és jó.

Szalmabála építészet

Egy megvalósult szalmabála ház - FILM

KATEGÓRIA: SZALMAHÁZAK
Szalmabála ház17 perces filmben Zalatnay László, az Energia és Környezet Alapítvány társelnöke beszél a szalmabála házak építéséről, miközben élőben betekinthetünk Nagy-Bozsoky Ildikó és Ambrus Kristóf sárospataki szalmaházába. 
A filmet az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány készítette.Ökológiai Intézet - A szalmabála ház

Kandalló vagy cserépkályhaAmikor az alternatív fűtési formákat vesszük szemügyre, gyakran találkozunk a kérdés felmerülésével, hogy cserépkályhát, vagy kandallót használjunk e inkább fűtésre.
exkluzív kandallóAzt már biztosan sokszor hallottuk, hogy a cserépkályhának nagyon magas a hatásfoka, és ezzel ellentétben azt is, hogy egy kandalló nem lehet takarékos.
A gazdaságossági szempontok előtt talán szögezzük le, a fontosabb, hogy kinek melyik tetszik. Lehet felsorolni ugye, mint mindenben pro és kontra érveket, kJoule és kg összegeket, fűtőértéket, de egy biztos aki a kandallóért "van oda", akkor válassza azt, és persze fordítva. 
Bár minkét fűtő alkalmatosságnál találunk olcsóbbat és igencsak drágát, főleg a felhasznált anyagok típusa és minősége és ateljesítmény alapján, de tény, hogy cserépkályhát 60-70 Ft -ért nem találunk. Ellenben ezért az árért máris boldog tulajdonosai lehetünk egy kb. 6kW -os kanadallónak, amit egy kicsit megspékelhet még a füstcső ára, de jól megrakva, ez is kellemes meleget biztosít a szobában. Sőt, egy magas hőszigeteléssel bíró háznál, amennyiben nyitott helyre tervezik a kanadallót (egylégterű nappali-étkező), átmeneti időben könnyedén temperálható a ház, komolyabb hidegek esetén is szerepet kaphat, mint "rásegítő" fűtés.


fatüzelés 
Kandalló esetében a tűztérben elégetett anyag közvetlenül a kéménybe kerül, vagyis, ennek köszönhetően a meleget sem tudja úgy tartani, hiszen az is kiszáll a kéményen keresztül. Abban viszont különbözik a cserépkályha és a kandalló, hogy míg az utóbbi azonnal meleget ad, a cserépkályha csak később, egy kis idő elteltével bocsájt ki meleget magából, amikor kellően felmelegszik. Azonban a cserépkályha esetében az is elmondható, hogy tovább tartja magában a hőt, meleget, hiszen az egész fűtőtest átforrósodik, míg a kandalló egy óra alatt teljesen kihűl. A cserépkályhával kapcsolatban gyakran hallhatunk olyan elterjedt tévhiteket, miszerint gyakran kell áthelyezni, és tisztítani, mert kiszáll belőle a füst, és ez veszélyes lehet. Ami azt illeti, az ilyen jellegű állítás általában nem igaz, hiszen egy cserépkályhát elegendő akár 3-4 évente kitisztítani a koromtól, és 15-20 évente áttenni másik helyre.
Fotó: Flickr - mystuartA két fűtőmódszer között szintén különbségként említhetjük meg azt, hogy még egy nagyobb cserépkályhában 500-1500 kilogramm fűtőanyag is elférhet, addig egy kandallóban maximum 120 kilogramm. Általában a kandallókat azért kedvelik jobban, mert mutatósabbak, viszont ez az árukban is megmutatkozik.
A cserépkályhának komoly hagyományai vannak hazánkban, sok régi falusi házban lehet találkozni vele, de számtalan modern házba, villába is "berendezési tárgy". Amennyiben egy kicsit mélyebbre nyúlunk a pénztárcába, a gondossan kiválasztott mesterrel készítetett cserépkályha igazi éke, és hasznos, kellemes meleget biztosító berendezése lehet egy családi háznak.Mobilházak olcsón

Egyre nagyobb az igény és az érdeklődés a mobilházak iránt, ami nem is csoda, hiszen a lakáspiacon szinte a legolcsóbb kultúrált lakhatási lehetőség a mobilház. Elég hozzá akár egy közműves hétvégi telek (persze jó ha kamionnal megközelíthető) és már vihetjük is azolcsó mobilházat.Mitől olcsó egy mobilház?

Ahogy körülnéztünk a piacon, szembe ötlöttek a legolcsóbb mobilházak, melyeket már 1,5 M Ft-től kínálnak. De mitől lesz ilyen olcsó egy mobilház? Az ilyen olcsó mobilházak mindenképp használtak (nem kizáró ok, csak számítani kell a felújításra), legtöbbször a legkisebb méretűek (20 m2 körül), de legfőképp téliesítésre szorulnak.

Téliesített mobilház - fontos a hőszigetelés!

Egy mobilház vásárlásánál ugyanolyan fontos figyelembe venni az üzemeltetési költségeket mint egy rendes háznál. Ez pedig leginkább a fűtésszámlában fog jelentkezni. Amobilházak többsége villany fűtésű, bár sok házban egyáltalán nincs fűtés, vagy csak az egyik szobában. Figyelembe kell venni az ablakok minőségét: az egyrétegű üvegezés nem megfelelő télre, egy ilyen ház maximum nyaralónak megfelelő. Ha télen is használni - lakni szeretnénk benne mindenképp két rétegű ablakokra van szükség. Ez persze utólag is beépíthető, de az már plusz költség.
A harmadik tényező a mobilházak téliesítésében a hőszigetelés. Ahogy a könnyűszerkezetes házaknál is, itt is legalább 10 cm vastag hőszigetelésre van szükség ahhoz hogy ne költsük el a fűtésre a ház árát pár éven belül.
A téliesítettként hirdetett mobilházak ára 2,5 Millió forintnál kezdődik.

Mini nyaraló terv - 16m2


Mini nyaraló alaprajz

Egy igazán mini nyaralót mutatunk be, mely mindössze 16 m2-es! És elfért benne egy háló, konyha, étkező és fürdőszoba is.
A nagyon kis alapterületen 4 ember is kényelmesen elférhet, ha kinyitható kanapét helyezünk el a "nappaliban", mely egyben étkezőül is szolgál.
A hálószobában az ágyfölött beépített szekrényekben sok-sok ruha elfér, sőt a szemben levő falon egy álló gardróbszekrény is elfért.
A fürdőbe zuhanyfülke vagy ülőkád  helyezhető el, a wc felett egy kis szekrénnyel.
Kis alapterületű nyaraló, hétvégi ház konyhája
A konyhában a mikró felett helyezték el a kis Tv-t, mely szemből, a kihúzhatós kanapéról nézhető.
Mini nyaraló nappali
Az étkezőben is helyet kapott egy nagy álló szekrény.

Nyaraló, hétvégi ház 16 m2-en
És íme, a 16 m2-es nyaraló kívülről.

Mobilház képekben: 3 hálószoba 53 m2-en két fürdővel
A ház alapterülete 12,8 m x 4,2 m, azaz 53 m2. Ez egy két szobás panellakás alapterületének felel meg. Ebben az 53 m2-ben elfért 3 hálószoba, egy nappali-étkező-konyha, és két fürdő is, teljes méretű káddal. Ráadásnak egy csomó pakoló felület, és igényes berendezés.

A 3 hálószobás mobilház alaprajza:

Házterv mobilház

Mobilház képgaléria:

mobilház hálószoba mobilház fürdő
mobilház hálószoba mobilház konyha
mobilház nappali mobilház étkező
A ház ára sajnon nem olcsó, átszámítva 21-22 M Ft körül lehet.
Forrás: caravansinthesun.com

Mobilház házterv sarokkáddal


Ennek a mobilház tervnek az a különlegessége, hogy a különálló hálóból saját gardrób nyílik, és abból sarokkádas fürdőszoba.
A 40 m2-es mobilházban minden lehetséges helyet kihasználtak a beépített bútorokkal.
Mobil ház alaprajz
Minden szobához saját beépített szekrények tartoznak, a hálószobából saját gardrób nyílik!
Mobil ház
A guruló ház alját deszkákkal burkolták, előtte fa terasz szolgálja a kényelmet.
Mobilház alaprajz: 40 m2 két fürdővel!Ritkán lát az ember itthon olyant, hogy egy 40 m2-es házban két fürdő is lenne, mégis, ezt az alaprajz ilyen!
Mobilház nappali
A külön bejáratú hálóhoz két fürdő és két WC is tartozik, emellett elfért még egy nappali sarokkanapéval, egy étkező és egy konyha is. Előszoba ugyan nincs, de egy mobilházban az egyébként sem szokás. Viszont van helyette sok-sok beépített szekrény és tároló hely. Sok 1,5 szobás panel lakásban lakó megirigyelné ezt a beosztást.
Mobilház homlokzat
A honlokzatot zsalugáterek díszítik, és még egy terasz is emeli a ház komfortját.

Nyaraló, hétvégi ház alaprajz: 34 m2A kis méretű nyaralók, hétvégi házak berendezése olykor nem is egyszerű feladat. Szerencsére külföldön sok jó megoldást találunk, és pont a mobilházak köréből.
A mobilházak jellemzője, hogy nagyon kis alapterületen kell választ adniuk egy teljes család mindennapi életéhez szükséges helyekre. Ugyanez elmondható egy hétvégi házról is, hiszen egy nyaralás alatt is legtöbbször ugyanazok az igényeink mint a hétköznapokban. Az alábbiakban egy olyan mobilház tervét mutatjuk be, mely kiválóan alkalmas hétvégi háznak is.

34 m2, étkezőkonyhás nappali + 2 hálószobás ház

Fiatal házasként mit meg nem adtunk volna egy ilyen kis házért! A legfontosabb, hogy helytakarékos beépített bútorokkal rendezzük be a rendelkezésre álló tereket, így ha mindennek megvan a maga helye, nem lesz sem rendetlenség, sem zsúfoltság a házban.
A konyha eltolhatós ajtóval külön kijárattal rendelkezik a teraszra. A fürdőben ülőkád lett elhelyezve. A konyhában megtalálható a mosogató, tűzhely, hűtő.

Nyaraló, hétvégi ház, belső kialakítása

Mobilház nappalija
És az alaprajz élőben. A képen a nappali részt látjuk, úgy mintha az étkezőasztalnál ülnénk. Természetesen beépített szekrények mindenhol: a kanapé felett, ablakok mellett. A kis ház 4-6 főnek nyújt kényelmes elhelyezést, ha a nappaliban kinyithatós kanapét helyezünk el.

A  hétvégi ház kívülről - alacsony tetős mobilház

Mobilház kívülről
A külső fotón látszik, hogy a ház a nagy üvegezett nyílászárókkal egybe nyitható a terasszal. Kivitelezhető magastetős kivitelben is.
Háztervek: kis családi ház alaprajzok


Az alábbiakban olyan amerikai családi ház alaprajzokból válogattunk, melyen alapterülete nem haladja meg a 40 m2-t.  Alkalmasak gyermektelen párok vagy idősek számára, vagy nyaralónak, hétvégi háznak.
1. Amerikai ház alaprajz és házterv - 28 m2-es kis ház terasszal.

Kis családi ház 28 m2 házterve, alaprajz és homlokzatok
 A családi ház alapterülete a terasszal együtt 37 m2. A hálórészben levő gardrób akár el is hagyható, és akkor a két egyszemélyes ágy helyett elhelyezhető benne egy franciaágy. A fürdőben zuhanykabin, mosdó és wc kapott helyet. A konyhába csak a legminimálisabbak fértek el: hűtő, tűzhely és mosogató.

2. 39 m2-es amerikai ház tervrajza: 

A ház befoglaló mérete 6,7x5,8, összesen 39 m2. A rajzon szereplő mértékegységek átváltásához
40 m2-nél kisebb családi ház alaprajz
Kis családi ház alaprajza
Kis családi ház 40 m2 homlokzata
Kis ház utca felőli nézet, klasszikus amerikai verandával, mely praktikusan egyesíti a teraszt és az előtetőt. A ház kéménye amerikai szokás szerint a külső homlokzatra került.
Kis családi ház 40 m2 hátsó homlokzata
Hátsó homlokzat beépített télikerttel, mellyel dél felé tájolva hőnyereség érhető el - vagyis kevesebbet kell majd fűteni.

3. 36m2-es nyaraló / családi ház alaprajza, és 3D tervrajz

36m2 nyaraló alaprajza
Nagyon jó beosztású, 6x6 m-es alaprajz (36 m2), melyben megtalálható minden szükséges: fürdő, konyha, étkező, nappali, és egy 3 ágyas háló. Amennyiben emeletes ágyakat helyezünk el, akár 6 fő elhelyezésére is alkalmas.
Kis nyaraló, családi ház utcafronti nézete
A kis ház alkalmas családi háznak, nyaralónak, horgásztanyának.
Tervek: theplancollection.com


Konténer házak - ötletek (VIDEÓ)

Miért jó egy konténer lakás? Gyorsan felhúzható, előregyártott, hőszigetelt, és olcsó! Sőt még széppé is tehető :)A videó összeállításban ötleteket láthatunk a különféle konténerből kialakított otthonokra, a sorozatunk további részeiben pedig egy-egy konkrét, konténerekből épített házat fogunk górcső alá venni.

CONTAINER HOMES!!! The new way to build a home and save $$$

Konténer ház egyedi bővítéssel


Paul Stankey és testvére, valamint a feleségeik két használt konténerből (darabja 160.000 Ft) és némi fából és OSB lemezből alakították ki egy Minnesottai erdőben ezt a full-dizájn nyaralót.
Nyaraló konténerből saját kezüleg
Az épület teljes egészében kézi munkával készült áram nélkül, a betonozáshoz a vizet egy közeli patakból hozták. Az épület környezetbarát (konténerek újrahasznosítása), de emellett költségkímélő is!
Nyaraló konténerből
A kémény végett a konténerekből épült nyaraló télen is jól használható.


Luxus mobilház - 6x6 lakó teherautó


Ha minden vágyad egy világ körüli út luxus körülmények között, offroad autóval, akkor ezt a luxus "mobilházat" neked találták ki.
A mérnökök 2 évig dolgoztak a tervein, és a kialakítása a legszigorúbb feltételeknek is megfelel. Az EX63-HD / MAN TGA 6x6 típusjelzésű 6x6 kerékmeghajtású offroad jármű külsőleg egy átalakított kukásautóra emlékeztet - de minden luxussal felszerelt.
MAN kamion világjáró mobilház
Az autó elsődleges célja, hogy kiszolgáljon akár világkörüli utat, offroad utakon, akár a sivatagon át is. Az autóban fürdő-wc, konyha, nappali, hálófülke, sőt dolgozószoba is található.
Teljesen felszerelt konyha a mobilházban
A teljesen felszerelt konyhában mindennek megvan a maga helye. De nem kell félnünk a tartalékok elhelyezésétől sem, bőséges tároló hely áll rendelkezésre. Az ivóvíz ellátásról egy 720 l-es tartály gondoskodik, a szennyvizet 220 l-es tartályban tárolják.
Luxus lakó-kamion
A luxus lakó-kamion valóban minden szükséges dologgal felszerelt, az elektomos ellátás akkumulátorról működik, melyet szolár rendszert tölt fel.
Luxus lakó-kamion
Tehát, akinek van 840.000 Eurója, az már fel is kerekedhet a világ körüli útra :).
Luxus mobilház belső konyhabútor
Konyhaszekrény mobilház
Fullra berendezett konyhaszekrény a guruló luxus lakosztályban.
Motor a csomagtartón
Még egy motornak is akad hely az offroad kamionon.
Dolgozó sarok mobilházban
Dolgozó sarok és ellenőrző panel a 6x6 kerék meghajtású mobilházban.
KOnyha
Konyha és fürdő az ágy alatt.
Fotók: unicatamericas.com

Elhagyott kísértet város Bodie, Nevada


Bodie szellemváros USA Nevada
Bodie volt a leghíresebb és legveszélyesebb tövény nélküli arany-bánya város az USA-ban, melyet 1861-ben egy hóviharban meghalt aranybányász családja alapított.
1880-ban már 10.000-en lakták, majd az arany kimerülésével folyamatosan csökkent a lakosság, és 1930-ban felhagytak a bányászattal. Jelenleg nemzeti parkként üzemeltetik a felhagyott települést, ahol az 1962-es állapotok lettek megőrizve az utokornak. Jelenleg több mint 170 épület áll még a településen, melyek jó állapotukat az alacsony páratartalomnak köszönhetik a sivatagi tájban.
  •  

Bodie, CA

Bodie CA, Late 1800's Ghost Town
Ha elzárnák a csapokat - fűtés, vízellátás, főzés önállóanA 2011 tavaszán Japánt sújtó katasztrófa sorozat sok ember figyelmét is ráirányította arra a tényre, hogy mennyire kiszolgáltatottak vagyunk az energiaellátó rendszereknek. Lássuk milyen alternatív lehetőségek állnak rendelkezésünkre egy esetleges gáz-, víz-, áramszünet esetén.

Fűtés:

Magyarországon új épületek esetén előírás a tartalék fűtési lehetőség biztosítása, lehetőség szerint tartalék kémény építése. Sajnos sok helyen takarékossági okokból ezt megspórolták, és helyette elektromos pótfűtést terveztek. Igen ám, de mi történik áramszünet esetén (pl. leszakad egy elektromos vezeték a hó súlya alatt)? A modern házakban mindenhez áram kell, egy áramszünet esetén hamar fűtés nélkül marad a ház, leáll a legmodernebb kondenzációs gázkazán, de az elektronika vezérelt hőszivattyús és napkollektoros rendszerek is. Ebben az esetben nem segítenek az elektromos befújók, olajradiátorok.
Kiváló megoldás viszont egy kandalló, vagy egyéb fatüzelésű kályha. Amennyiben energiatakarékossá tettük már a házunkat megfelelő vastagságú hőszigetelés beépítésével, úgy egy közepes méretű, 60.000 Ft-os Baumax-os kandalló is képes kielégítő módon kifűteni akár egy 130 m2-es házat. Még takarékosabb megoldás a cserépkályha, mert amíg a kandallót folyamatosan rakni kell, addig a cserépkályhába elég reggel és este befűteni, így jóval kevesebb fa fogy. Azok számára is van jó hírünk, akik félnek a favágástól, mert jó előre bevásárolhatunk- akár zsákos – fa brikettből, melynek ára némileg magasabb a tűzifáénál, de még így sokat spórolhatunk a gázzal való fűtéshez képest. De hogyan valósítható meg a fatüzelés, ha nincs pótkémény? Erre jó megoldás lehet, az utólagosan is beszerelhető fém kémény, mely alkalmas gáz-, olaj-, fatüzelésű berendezésekhez is. Előnye hogy könnyen be lehet építeni utólag is, egyik hátránya az ára, mely akár 2-3 szorosa is lehet egy korszerű épített kéményének. Szerelt kémény esetén csak bejelentési kötelezettségünk van, nem kell építési engedélyt kérni, viszont engedélyeztetni kell az illetékes kéményseprő vállalattal. A kéményekre szigorú előírások vonatkoznak (megközelítés, tetőkibúvó, kéményseprő járda), méretezni kell őket a kandalló teljesítményének megfelelően, valamint figyelembe kell venni a környezeti adottságokat. Nyílt égésterű tüzelőberendezés esetén pedig a friss levegő bevezetéséről is gondoskodni kell a szénmonoxid mérgezés megelőzése miatt.Főzés:

A gázzal működő tűzhelyek áramszünet esetén még működnek, viszont ha gáz sincs, akkor már más megoldás után kell néznünk. Fűtőanyagként leginkább a palackos gáz és a fatüzelés jöhet szóba. A gázpalack előnye, hogy a legtöbb gáztűzhelyhez egy olcsó átalakítóval alkalmazható, hátránya hogy a beszerzése, tárolása körülményesebb. A fatüzelésnél a hátrány, hogy a füstöt el is kell vezetni, tehát kémény kell hozzá, előnye viszont a bárhol beszerezhető tüzelőanyag. Ha van tartalékkéményünk, akkor könnyebb dolgunk van, mivel egy modern „sparherd” beállításával megoldódik a sütés-főzés problémája, de egyes típusokban a beépített bojler meleg vizet is készít, illetve egyúttal házi hőközpontként is működhet a radiátoros rendszerre rákötve. Ilyen kombi tűzhely akár egy cserépkályhával egybeépítve is készíthető, de önmagában is akkora hőt ad le, hogy befűthető vele egy hagyományos ház nagyszobája, vagy alacsony energiafelhasználású hőszigetelt épület esetén akár az egész ház.

Ha semmiképp nem oldható meg a lakásban a kéménybe kötés, és nem akarunk szerelt fémkéményt sem beépíteni, akkor még mindig építhetünk a kertben egy pizzasütő kemencét, vagy komolyabb sütésre-, főzésre-, grillezésre is alkalmas nyári konyhát.

Vízellátás:

kútBár a vízellátás szünetelésére kevesebb az esély, mint egy áramszünetre, természeti katasztrófák esetén ez sem zárható ki. Ezen kívül a víz is egyre drágább, tehát nem árt alternatív megoldások után nézni.  A legbiztosabb, ha saját kúttalrendelkezünk, de nagyon jó megoldás egy esővízgyűjtő ciszterna építése is.  Az esővíz hasznosításának legkézenfekvőbb módja az öntözés, de a ciszterna vize megtisztítva sok minden másra is felhasználható a háztartásban. Lágysága miatt kifejezetten alkalmas mosásra, de mosogatásra, wc öblítésre, sőt akár fürdésre is használhatjuk.  Ha még építkezés előtt állunk, érdemes egy második csőrendszert is kiépíteni a házban az esővíz felhasználására. Ez akkor filléres dolog (pár méter műanyag cső kérdése) később viszont jóval költségesebb egy ilyen rendszer kiépítése.

Előnyben az építkezők

A legnagyobb előnyben azok vannak, akik most kezdenek bele az építkezésbe, mert a tervezés fázisában lehetőség van minden szempontot átgondolni, eleve energiatakarékos házat építeni:

•    Jó tájolás, jó hőszigetelés (min. 10 cm), hőtároló tömeg beépítése
•    Hőveszteségek csökkentése (zsalugáterek, redőnyök, extra hőszigetelő ablakok beépítése)
•    Tervezzünk be alternatív főzési és fűtési megoldást, vagy eleve ezzel kalkuláljunk (pl. cserépkályha)
•    Jó megoldás a pince, verem, éléskamra építése, ahol több hónapra való élelmiszer is tárolható. A pince nem csak az épület alá, de attól elkülönülten is megépíthető (akár utólag is).
•    Hasznosítsuk az esővizet, építsünk ciszternát.

(A cikk megjelent a Hetek hetilap Construma mellékletében)


Családi ház építése Porotherm téglából képekben


Sokan alig-alig mernek belevágni egy új családi ház építésébe, mert még a fejükben élnek a régi beidegződések még szüleik korából, amikor egy ház felépítése sokszor évekbe telt, miközben a családfő belerokkant, a család meg szétesett. Ennek szinte ellentéte egy mai korszerű  Porothermtéglából épült családi házépítése. 
Egy ilyen ház, megfelelő vállalkozó esetén akár 4 hónap alatt is elkészülhet, sőt akár előre kalkuláható fix áron (földszintes ház esetén).
Alábbi riportunkban egy hasonló ház építését mutatjuk be képekben.

Mediterrán stílusban

A mediterrán stílusú 135 m2-es 2 szintes családi ház kivitelezése 2008. október közepén kezdődött. Elég nagy szintkülönbséget kellett áthidalni már az alapozásnál, és később a külső lépcsővel, támfalakkal.
Az alapozás megkezdése és a cserepezés között alig 2 hónap telt el, már 2008. december közepére kész volt a tető is.

4,5 hónap alatt kész volt

A hideg időre (és az építtető kérésére) márciusban folytatódott az építkezés, és április végén már be is költözhetett a család. A hőszigetelés egy kis anyagi szünet miatt 2009. őszén valósult meg.
Tehát a teljes építési idő a szüneteket kivéve, még ezen a meredek hegyoldali telken, sőt 2 szintes kailakítás mellett is csak 4,5 hónapba telt.

Porotherm téglából

Az építtetők a hagyományos technológiák - így a Porotherm tégla mellett döntöttek. A falPorotherm 30 NF téglából készült 10 cm-es hunarocell hőszigeteléssel. A földszint feletti födém részben monolit vasbeton födém, a nem járható részeknél látszó fafödém. Az emelet feletti födém szintén látszó fafödém 30 cm-es üveggyapot hőszigeteléssel.


A képek forrása: Mediterrán családi ház a Mecseken blog.

A családi ház kivitelezője:

Családiház-építés.hu, Herczeg és Társa KftKulcsrakész kivitelezés 4 hónap alatt fix áron (x
Lombházak, élet a fa tetején - Treehouse (VIDEO)

Lombházakkal hazánkban leginkább a kertek végében összetákolt gyerekkuckókként találkozunk, pedig maga az alapötlet nem csak faerőd építésére alkalmas. Számos családi ház, hétvégi ház, sőt luxushotel épült már a fa tetején.

A természetközeliség a lényeg

Lombház
A lombházakat, mint bármely más házat különféle komfortfokozatban lehet kialakítani, a lombház mégsem a luxusról, a komfortról szól, sokkal inkább a természethez való vonzódásról, a természetbe olvadásról, a természet szeretetéről.
Fent pár méter magasban igazán közel kerülünk a minket körülvevő állatvilághoz, gyönyörködhetünk a panorámában. Egy nap vagy egy éjszaka eltöltése egy ilyen házban felejthetetlen élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Norfolk, Tree house videó:

Tree House TributeA rönkházaknak egy nem éppen hagyományos építési módja a Cordwood technológia, melynek során egy fa-vázas szerkezet készül, melynek a vázkitöltő falait a falra kereszt irányba habarcsba fektetett fa rönkök alkotják. 

Környezetbarát rönkház technológia

Ez az építési technológia valóban környezetbarát, hiszen olyan faanyagokat használunk fel többnyire a ház építéséhez, ami máskülönben tüzelőnek volna csak jó.
A rönkök összekötésére többféle megoldás is létezik, van ahol a külső és belső részen ágyazzák csak habarcsba, majd a közöket meszes fűrészporral töltik ki a jobb hőszigetelés végett, van ahol a rönköket teljes hosszon habarcsba fektetik, míg máshol egyáltalán nem használnak habarcsot, hanem vályogba (szalmával kevert agyag) fektetik a rönköket.

Hétvégi háznak, vityillónak, de családi háznak is alkalmas

A cordwood rönkház építése


A főleg Amerikában és Ausztráliában elterjedt technológia alkalmas hétvégi házak, de akár családi házak építésére is. Magyarországon valószínűleg nehézkesebb lesz a meghonosítása, hiszen itt ÉME engedélyre van szükség minden beépített szerkezetre, ezért főleg olyan építményekhez ajánljuk, amihez nem szükséges építési engedély - tehát nem állandó emberi tartózkodásra alkalmas építmények (megkockáztatom, akár hétvégi vityillók :). 

Gyerekházat a kertbe!

A gyerekház céljára viszont még hazánkban is tökéletesen megfelel a technológia, és nincs az a romantikus alkatú kislány, vagy vagány kisfiú, aki ne örülne egy ilyen mesebeli háznak! Kicsit több tüzelőt rendeljünk a télre, és már meg is van a szükséges alapanyag.

Video a Cordwood rönkház építéséről:

Cordwood Building Workshop

Wood Frame Hay Walls

Inspired By. . . SunRay Kelley

Myskox - Saga ¤ Building simple winterhouse

Hogyan készítsünk egy jurta 3 nap alatt?

fából készült hajó épület
Cordwood könyvek:

A témában külföldön már több könyv is megjelent, Cordwood rönkház könyvek >>

Faház cordwood technológiával
Fotók: http://www.daycreek.com

Hajó csónak építése


Hogyan építsünk egy fából készült hajó.

fából készült hajó épület

a hajót épít

Épület saját "RS320" hajó ^ ^

Hogyan építsünk egy lapos fenekű hajó

Építése hajó

csónak building.wmv

Idegek acélból

YACHTSMITHS INTERNATIONAL - az idő múlásával

Építése hajó 4.10m

Hogyan építsünk egy lapos fenekű hajó

NYWS-708_Sailboat__1of2.avi

NYWS 709 Vitorlás 2of2

Hogyan építsünk egy Boat Egy hét

Hogyan építsünk egy Boat

Classic Fa Hajó CG Pettersson

TransCat 48

Halászhajó eléri a vizet. Házi (5,40 m.-17, 7 láb) szabad cirkáló.

Building a boat - Hjemmebygget båd.

Egy igazán egyedülálló szüret, fából Boat

Boat épület, fa szalag Classic Moth

Daniel's Head & Novie Boatbuilders

Építése hajó 4.10m

Épület egy katamarán - 5. rész - indítása

Épület egy katamarán - Part 01 - Első keret

Épület egy katamarán - 2. rész - A fedélzeti épít

Épület egy katamarán - Part 03 - Felső Építőipar és festészet

Épület egy katamarán - Part 04 - Yacht Fitout kezd

Épület egy katamarán - 5. rész - indítása

Épület egy katamarán - 6. rész - Final Fitout

Épület egy katamarán - 7. rész - Vízvezeték-szerelés

Épület egy katamarán - 8. rész - Anchor Winch rendszer

Épület egy katamarán - 9. rész - Elektromos áttekintés

Building a Sailing Catamaran - Part 10 - Mast & Boom

www.puremajek.com (építése katamarán)

My Home Made Catamaran "Limin" (1/2)

My Home Made Catamaran "Limin" (2/2)

Mit dem Hausboot durchs Eis, Januar 2010.wmv

Bungalowboot - BunBo Boote

Hausboot-Funboot 3 Havel

BUNBO_VIDEO0015.3gp

Cloud9 lakóhajó nyaralás

RagWing Islander katamarán. Egy héttel a épít .. MOV

Twin Dolphins Catamaran 8,50 2011

rc katamarán pt 1

rc katamarán pt 2

Jaynes Marine Building a Catamaran Video

SPIDERCAT: Fa katamarán hajó épít

Tiki 26 Castor és Pollux - Walk-körül

Fa hajó épület Bayou Jubilee 1. rész (keret)
Épület a Bayou Jubilee 18 "lakások halászhajó

Épület a Bayou Jubilee Part3

Bayou Jubilee 4. rész. Teljesítmény, 25hp.

csónak Stitch és ragasztó

Cape Dory 28 Teljesítmény Cruiser Sales videó egy Boat Show

Otthon hajó építési - felszerelési és kikészítés

Dragonfly szárnyashajó Launch és Flight

Glen-LZipBuildJimmyBuffett.wmv

Construction and Launch of a Barge from www.timarine.com

Jon Boat Coversions

Dragonfly épít

Épület hosszú micro

Bolger Diablo en Ecuador

Hogyan építsünk egy fából készült hajó

házi fa john hajó.

Rétegelt lemez Boat, hogyan kell elkészíteni egy lapot rétegelt lemez 

Spoiler Hard Chine Frames gond nélkül

RagWing Islander katamarán. 3 héttel építeni.

Melonseed Skiff által Crawford hajóépítő

Hogyan építsünk egy fából készült hajó.

Építése fából készült hajó

A hagyományos hajóépítés készség folyamatosan felsz

Building a Wooden Fishing Boat Scottish Documentary 1963

Hogyan építsünk egy 39 ft Offshore vitorlázás vágó otthon

SULA. Építése vitorlás hab szendvics

Hajó létrehozása Video 1 2

Boat létrehozása Video 2 2

Billy Moore: Chesapeake hajóépítő (1981)
Készház szalmabálából (VIDEO)
A szalmabálaházak környezetbarátak, de elkészítésükhöz nagy szakértelem kell. A brit ModCell kifejlesztett egy új módszert, amivel a szalmabálaházak előregyárthatók, így időt takarítunk meg, ráadásul garantált a minőség.Könnyűszerkezetes technológia

Az előregyártott szalmabálaház a hagyományos könnyűszerkezetes technológia egy átdolgozott verzióját alkalmazza. A szalmabálákat fa keretek közé "szerelik be", a gyárban, kívülről mészvakolattal látják el.

Környezetbarát

A technológia környezetbarát, a szalmabálákat hulladék nélkül dolgozzák be a keretek közé, ha mégis a keletkező fa-hulladékot elégetik a gyár kazánjában, a szalmát alomként hasznosítják, a fémhulladékot újrahasznosítják.

Passzívház

Az elkészült szalmabála-készház megfelel a passzívház követelményeknek, tehát a fűtésszámlával sem lesz sok gondja a leendő tulajdonosoknak. A mészvakolat hagyja lélegezni a házat, így nem kell félteni az egészségünket sem. A panelek légtömörek, ellenállnak a korhadásnak és a rovaroknak.

Bemutató házak

Előregyártott szalmabála ház
Nagy-Britanniában már több ilyen ház is megépült, ilyen pl. a Bath-i Egyetem campusán álló bemutató ház.
A gyártó honlapja: ModCell

BaleHaus a Bath projekt felméri szalma fenntartható építőanyag

Fa keret Hay falak

A Woodman a Cottage

Amazing Low Cost Self-Build

Ihlette. . . SunRay Kelley

Sunray Beszél az első napokban

SunRay Kelley Casa De Guthrie

SunRay Kelley Új SunRayzor

HP Velotechnik Scorpion E-Trike mit Tretkurbelantrieb - Moni macht 

KMX Venom összeszerelés / build video

KMX Pannier tartozék - How To-összeszerelése & Fit

Tikit Hátsó Összecsukható állvány - a teljes mérethez keBuilding Your Own Straw Bale Home
Egy praktikus mobilház

Miután az  előző cikkünkbenmegismerkedtünk amobilházakkal, nézzünk is be! Az új mobilházak igazán helytakarékosak, mindennek megvan a maga helye. Az új mobilházakat eleve fullextrás felszereltséggel árulják, hiszen több olyan eszköz is van, amit speciálisan csak erre a célra gyártanak.

Az alábbiakban a Mobil-homes.hu Standard Harmony házát mutatjuk be:

A ház 3 m széles és 8 m hosszú, 4 helységből áll: nappali-étkező-konyha, egy hálószoba, egy gyerekszoba és egy fürdő-wc. Az épület 4 keréken gördül, így vontatással is lehetséges a helyváltoztatás.

Falszerkezet:

A ház falszerezete hőszigetelt szendvicspanel

A ház ára teljes felszereléssel és komplett bútorozással: 4,2 M Ft

Nézd meg a többi mobilház-ról szóló cikket is itt>>Guruló hétvégi ház - mobilházak (VIDEO)

Te is szeretnéd a hétvégi házadat magaddal vinni a nyaralásra? Mit szólnál hozzá, ha bárhol felállíthatnád, de mégis a megszokott kényelem várna? Szerinted is szeretni való ez a kerekeken guruló nyaraló?
Ez a kis guruló nyaraló egyeseknek egy igazi álom! A végleten utak, szabadság, állandó mozgás. Olyan élmény lehet ez, mint egy hajón körbevitorlázni a Földet. És ráadásul minden kényelemmel felszerelt! Fürdőszoba, emeleti háló, konyha, étkező, dolgozósarok. Mindennek megvan a helye, és minden könnyen megtalálható. 
A bemutatott mobilház nem egyedi fejlesztés, hanem komoly üzlet! Kétféle konstrukcióban is megvásárolható: készre szerelve, vagy saját összeszereléssel. Utóbbi jóval olcsóbb, mondhatni fele annyiba kerül. A gyártó honlapja, további mobilház tervekkel >>
Nyaraló kerekeken
Kerekeken guruló nyaraló. Ez egy valódi mobil nyaraló, mivel személygépkocsival vontatható, nem csak kamionnal, mint a hagyományos mobil házak.

Képek egy belső kialakításról:

Nyaraló

Képgaléria:

Videó a guruló hétvégi házról (egy rendhagyó mobilház):

Jay Tiny House Tour

Simple life Manhattan: a 90-square-foot microstudio

A korábbi garázs lesz átalakítható, kis otthon Bordeaux, Franciaorsz

Hong Kong építész válik cipősdoboz apartman a 24 szoba

6 szoba-ba 1: morfium apartman csomag 1100 m²-ba 420

NYC "Swiss Army knife" apartment's walls open, fold & slide

Brilliant small apt fits everything - Tiny, Eclectic, Amazing Spaces vide

Tiny matchbox apartment hides closet & bathtub in drawers

Hong Kong építész válik cipősdoboz apartman a 24 szobaEladó dombház - földház Lőrinciben


Adomház kutatásunk meglepő eredménnyel zárult. Kezdetben azt gondoltuk, hogy ez a technológia még nem igazán elterjed Magyarországon. Ennek ellentmond az a tény, hogy már több mint 40 hasonló ház épült, és van már eladó is közülük.

Miért építenek az emberek földházat?

Sok embernek alapelve, és már jónéhány építész is vallja, hogy a környezetből, ha lehet, ne vegyünk el semmit, vagy ha mégis, csak a lehető legkevesebbet.
A dombházban nincs hagyományos tető, lényegében az épület boltívekből, kupolákból áll, amit 60-70 cm vastagságú föld borít. A "tetőbe" ültetett növényeknek köszönhetően a földház néhány év alatt beleolvad a természetbe.
Egy építtetőt szó szerint idézve: "az emberek egész évben azért gürcölnek, hogy két hetet a természetben tölthessenek, vállalva akár a kempingezés bonyodalmait is. Mi itt a dombházban egész évben benne élünk a természetben".

Egy BIOECO ház a legelsők közül


Földház Magyarországon

A ház 1994-ben épült Lőrinciben, Hegedűs Zsolt első munkái között BIOECO rendszerrel, stabilizált földtéglából. A ház nem áll önmagában, a telepen összesen 7 kicsi, és egy nagyobb földház épült.

Dombház alaprajz

Mint ahogy már megszoktuk, a dombházak egy része kereszt alakú alaprajzra szerveződik. A példánkban szereplő ház 3 szobás, egyterű konyha-nappalival.

Kereszt alakú alaprajz


A teljes alapterülete 105 m2, de ebből 65 m2 a hasznos alapterület a boltozatos falak miatt. 

Földház = alacsony fenntartási és karbantartási költségek

A ház jó hőszigetelése miatt alacsonyabb a fűtésre költendő összeg. A vízért nem kell fizetni, mivel fúrt kúttal oldották meg a telepen, egyedül az áram és a szemétszámla terheli ezen felül a lakókat. Az üzemeltetés azonos alapterületű szokásos lakóház fűtési-világítási költségeinek 60 százalékát teszi ki.
A földház belülről

De a felújításra szánt összeg sem eget verő. A ház homlokzatára ugyan ráférne egy frissítő festés, de amint a képeken is látszik, sok felújítani való nemigen akad kívülről. Sem a cserepeket nem kell később újra rakni, sem a homlokzatot vakolni.
És ráadásul, ez a dombház eladó! Tehát már eladó dombház is szerepel az ingatlanpiacon. (A hirdetés már nem található a neten.)


MobilházakMi okozza a mobilházak sikerét Amerikában? Miért választja a lakosság 10%-a lakhelyéül a mobilházakat az USA-ban? A mobilházaknak a mozgathatóságukon kívül számtalan előnyük van, köztük az, hogy nem kell építési engedélyt kérni rá, bárhol felállíthatók és azonnal használatba vehetők, ezért ideálisak lehetnek szintén sokat költözőknek, vagy nyaralónak, hétvégi háznak.
Bár hazánkban még nem terjedt el széles körben a mobilházak használata, Nyugat-Európában illetve az USA-ban nagy népszerűségnek örvend. Amerikában a lakosság 10%-a él mobilházakban, ahol a munkahely változás miatt szívesen költöznek akár messzi vidékekre. Ilyenkor nem kell csomagolni, albérletet vagy házat keresni, egyszerűen fogják a házukat, egy kamion után kötik, majd az új helyen újra használatba veszik. A magyarok ellenben köztudottan "röghöz kötöttek", sokszor még egy 20 km-re levő munkahely kedvéért sem hajlandók ingázni, nemhogy elköltözni az ország, vagy akár a kontinens másik végére. Ennek ellenére nagy jövő előtt áll ez az "építési mód" itt Magyarországon is.

De mi is az a mobilház?

A mobilház egy ház formájú óriás lakókocsira hasonlító könnyűszerkezetes épület, ami kerekeken szállítható egyik helyről a másikra, de emellett minden kényelemmel és szükséges bútorzattal felszerelt. A szállításuk bármely szállítmányozó céggel megoldható. Ezek a házak tényleg középúton helyezkednek el a lakókocsik és a könnyűszerkezetes házak között. A kempingekben egyre népszerűbbek, mivel jóval kényelmesebbek a lakókocsiknál, de a faházaknál mobilabbak, könnyen átszállíthatók akár egy másik kempingbe.

Nem csak mobil-háznak jó


Egy telepített mobilház


A mobil házak kiválóan alkalmasak megfelelően közművesített helyre telepítve nyaralónak, hétvégi háznak, vagy kempingekbe telepített lakókocsi helyett. Ahogy a mobilház megérkezik, ráköthető a közműcsatlakozásokra, és így azonnal használatba vehető. A házakban a fűtés is megoldott, így nem csak szezonálisan használhatók, hanem állandó lakásnak is alkalmasak. Annál is inkább, mivel a méretük általában 20-50 m2 között mozog, a nagyobbakban az étkező-nappali-konyhán kívül 2-3 hálószoba is található. 

Nem kell építési engedély

A mobilházak felállításához nincs szükség építési engedélyre, de azért a biztonság kedvéért nem árt tájékozódni az illetékes építési osztályon.
A mobilházak valóban alkalmasak az építési szabályok kijátszására, tehát felállíthatók olyan telken amelyre építési tilalom van kiadva, esetleg természetvédelmi területen található, vagy zártkert. Az egyetlen kötöttséget közművek és a szállítás okozza, ugyanis elegendő helynek kell rendelkezésre állni ahhoz a telken, hogy egy 
kamion a helyszínre szállíthassa.

A mobilházak telepítése


Mobilház park


A mobilházaknak nem kell külön alapozást készíteni, elég a megfelelően tömörített talaj, és 4-6 helyre elhelyezett betonkockák. A mobilházat talpakra állítják, hogy tehermentesítsék a kerekeket. A közművekre való rákötés megvan egy nap alatt. 

Mobilházak anyaga, szerkezete

Ezek a házak nagyon hasonlítanak a könnyűszerkezetes házakhoz, a többségük fém vagy fa vázas hőszigetelt szendvicsszerkezetűek. Kívülről lehet fa vagy fém borításuk, belül gipszkarton vagy fa, mely festhető, tapétázható. A két réteg között 5-20 cm vastag hőszigetelés található (gyártmánytól függően).

Mennyibe kerül egy mobilház?

A hazai piacon körülnézve 1,5 millió forinttól már kaphatók használt mobilházak. Az új mobilházak árai 4-6 M Ft között mozognak, viszont ezek is teljesen felszereltek (bútorok, háztartási eszközök, hűtő, tűzhely stb...) igény szerint akár masszázszuhannyal is kérhetők.

Jó üzleti befektetés

Egy mobilház akár kiváló üzleti befektetés is lehet. Vásárolunk egy mobilházat, melyet valamelyik tengerparti kempingbe telepítünk, majd a saját nyaralási hetünkön kívül bérbe is adhatjuk. A magasabb komfortfokozat, és kényelmesebb belső miatt magasabb árat is kérhetünk, mint egy telepített lakókocsi esetén. Mivel a házak mobilak, szükség esetén másik kempingbe költöztethetők, akár szezononként is. Ezen kívül nem elhanyagolható szempont, hogy ha csak a saját családunk nyaraltatására szánjuk, akkor minden évben máshol nyaralhatunk, akár egy egész nyáron át.

Egy modern mobilházLássuk az ellenvéleményeket 

A "laikusok" és az építészek körében egyaránt vannak ellenzői, és megszállottjai is a mobilházaknak. Sokan félnek tőle, hogy az elterjedése inkább a szegénynegyedek számát növelné, mások amellett törnek lándzsát, hogy egy használt mobilház egy olcsó zártkerti telekre felállítva elérhető alternatíva lehet azok számára, akik rendelkeznek némi önerővel, de nem akarnak hitelt felvenni - vagy a hitel visszafizetésébe belerokkanni.

Nézd meg a többi mobilház-ról szóló cikket is itt>>


Fémvázas könnyűszerkezetes házakkönnyűszerkezetes házakat szerkezetük alapján faszerkezetes és fémszerkezetesházakra bonthatjuk. A fémszerkezetes házak jelentik az egyik legmodernebb építési technikát, mely az 1940-es években jelent meg, és világszerte egyre inkább terjedőben van.
Az épület statikai alapját a  krómacél fémszerkezet alkotja, melynek közeit réteges falszerkezet tölti ki, amely eleget tesz minden vele szembe támasztott követelménynek.

A fémszerkezetes házak fajtái

Fémszerkezetes házakból rengeteg fajtával találkozunk a piacon, itt az interneten és természetesen magukon az építkezéseken. Részletesen megvizsgálva a kínálatot viszont azt tapasztaljuk, hogy gyakorlatilag ugyanazzal a technológiával van dolgunk, a különbség egyedül a gyártó-, forgalmazó- illetve kivitelező cégek között van. Ami minimális különbség a technológián belül létezik, az több cég kínálatában párhuzamosan szerepel. Így elsősorban az árajánlat miatt érdemes alaposan szétnézni a piacon...

A fémszerkezet


Az acélszerkezet


A fémszerkezetet hidegen hengerelt, horganyzott U acél és C acél profilokból áll. A horganyzott acél nem rozsdásodik, felülete ellenáll a savaknak, lúgoknak, vegyszereknek. Mechanikai sérülésekkel szemben is ellenálló. A főfalak váza 14-15 cm széles, a közfalaké 9 cm. A vázszerkezet félig mobil: a belső közfalak igény esetén áthelyezhetőek. 

A rétegrend

A szendvicsfalak rétegrendje alapjában azonos. Főfalak esetében a fémvázat 14-15 cm vastag kőzetgyapot tölti ki. A teljes felületre - tehát a fémszerkezetet is takarva - faháncslemez (OSB) kerül, majd a külső szigetelés és a vakolás. A belső oldalra gipszkarton borítás kerül, erre jön a párazáró fólia, majd még egy réteg gipszkarton, amit festenek vagy tapétáznak. Közfalak esetében a fal két oldalára - fólia nélkül - egy-egy réteg gipszkarton kerül, ami megkapja a végleges kikészítést (festés, tapéta).

Variációk

A fönti alapszerkezetnek több változata is forgalomban van. Legegyszerűbb változat, ha a belső falfelületre nem 1+1 hanem 1+2 réteg gipszkartont teszünk. Másik változat, ha a belső felületet is OSB lapokkal burkoljuk, erre jön a fólia, majd egy acél segédváz, mely célja a megfelelő légrés biztosítása. Az acélvázra kerül 2 réteg gipszkarton, majd a belső felületképzés. A gipszkarton, de a faháncslemez helyett is alkalmazható gipszrost. További variáció, hogy a 15 cm-es acélváz helyett kettő, 10 cm széles elemet használunk azonos vastagságú kőzetgyapottal, közéjük viszont 5 cm hőszigetelés kerül. A fal külső és belső kiképzése azonos a fentiekkel.

A fémszerkezetes ház előnyei

Ennek az építési technológiának számtalan előnye van. A vékony falvastagság miatt jelentősen növekszik a hasznos alapterület,  a különbség a hagyományos épülethez képest a 10%-ot is elérheti, azaz 100 m2-en 10 m2 nagyobb területtel rendelkezünk.
A technológia megfelel a korszerű hő- és hangszigetelési valamint tűzvédelmi paramétereknek. Kártevőkkel szemben (rágcsálók, rovarok, gombák) ellenálló.
Mivel előregyártott elemből épül a ház, ezért az építés inkább csak szerelés: nem kell nagy felvonulási terület, kicsi a szerszámigény, nincs technológiai szünet. Az építés gyors és folyamatos, az időjárástól szinte alig függ. A szerkezet mobil: a belső falak szükség esetén átrendezhetők.

Könnyűszerkezetes ház - félkészen

Ellenvélemények

Az ellenvélemények a fémvázas házakkal kapcsolatban részben szubjektívek, részben pedig a hosszabb távú tapasztalat hiányából fakadnak. Sokan vélekednek úgy, hogy a fém rideg, csarnoképületnek való, nem biztosítja az "otthon melegét". Többen panaszolják egyes kivitelezők nem tökéletes hozzáértését. Mások a karbantartási tapasztalatok hiányát fogalmazzák meg ellenvéleményként.
Az objektív hátrány ugyanaz mint az összes könnyűszerkezetes háznál, tehát a könnyű súlyból eredően nyáron könnyen felmelegszik, és ezért megfelelő árnyékolás hiányában klimatizálásra lesz szükség.
Foto: KészHáz Portál (kp.hu)


A szalmaház
A szalmaház egy régi-új technológia, mely előtt remélhetőleg nagy jövő áll. Ezen épületeknek - lakóházaknak, de kisebb közösségi épületeknek is - számtalan előnyük van. Olcsóságuk elsősorban nem az építkezés során mutatkozik meg, hanem sokkal inkább az üzemeltetés, egész konkrétan a kisebb fűtésigény kapcsán válik nyilvánvalóvá. 
Mindemellett az időnkénti karbantartási munkálatok költségei is kisebbek, mint egy hagyományos téglaépületé.
Ezeken túl számos más ökológiai szempont szerint is energiatakarékosnak, azaz környezetkímélőnek bizonyult ez a technológia.

A szalmaház eredete

Szalmát időtlen-idők óta használnak az építkezésben: tetőnek, rönkházaknál hézagolásnak, szigetelésnek, vályogháznál adalékanyagnak.
Hogy falazóanyagnak mikor és hol használták először, nem tudjuk. A biztos ismereteink szerint a 19-20. század fordulóján Észak-Amerikában jelent meg ez az építkezési forma, de nehéz elképzelni, hogy korábban ne alkalmazták volna. A legrégebbi, ma is álló szalmaház 1901-ben épült Nebraskában. Ez az adat egyben a technológia tartósságára és időtállóságára is utal. Több, közel hasonló korú épületet megbontottak, és a szalma még "friss", azaz sárga színű, kellemes illatú volt.

Az ökoszemlélet és a szalmaházak reneszánsza

Épülő szalmaház belülről

A szalmaépítkezés reneszánsza az 1980-as években kezdődik az "őshazának" számító USA-ban és Kanadában, valamint Franciaországban.
Európában még Írországban, Dániában, Németországban és Ausztriában folynak kísérleti építkezések, de már Moldáviában és Magyarországon is megjelent ez az építkezési forma. A szalmaházak terjedése összefüggésben áll a
környezettudatos szemléletelterjedésével, a fenntartható fejlődés egyre sürgető igényével. Közvetve vagy közvetlenül néhány európai uniós szabályzó is (többek között) a szalmaépítkezés irányába (is) irányt mutat.

A szalma a szükséges mezőgazdasági termelés "magától adódó" mellékterméke, mely csak korlátozottan hasznosítható másként is. A leendő felhasználás helyszínéhez közel "terem", így az építőanyag szállítása lényegesen kisebb környezetterheléssel jár. Helyben élő embereknek ad munkalehetőséget, ami országos, uniós, de akár globális mértékben is fontos szociális szempont. Maga az építkezés is kevesebb energiafelhasználással jár, továbbá az épület kisebb fűtésigénye kapcsán jelentősen csökken a kibocsátott égéstermékek mennyisége. Az épület majdani elbontása is kevesebb energiát igényel, a felhasznált faanyag újrahasznosítható, a vályog a földbe visszaforgatható, a szalma elfűthető, komposztálható.
 

Jogi háttér

Magyarországon a szalmaház építési technológiája ÉME engedéllyel rendelkezik, mely tulajdonosa a Ceredom Kft. A lakcímke-energiatanúsítványa A, A+.

A technológia

A szalmaház építési technológiája egyszerű: néhány szakmunkát leszámítva több munkafázist sajátkezűleg is elvégezhetünk. Az alapozásra felépítjük a ház favázát, majd a vázat kitöltjük a kötésben felfalazott szalmabálákkal, természetesen kihagyva a nyílászárók helyét. Egyes szalmabálákat természetszerűleg méretre kel szabni, ezt is elvégezhetjük magunk. A falat mindkét oldalán rabichálóval borítjuk, majd több rétegben vályoggal, sárral bevakoljuk. Az épületgépészeti megoldások természetesen a körülményeknek megfelelőek kell hogy legyenek, ezek azonban semmilyen "extra" megoldást nem igényelnek.

A költségek

Az építkezés költségei az adott konkrét viszonyoktól illetve az egyéni igényektől függően lehetnek valamivel olcsóbbak vagy valamivel drágábbak mint egy ugyanolyan hagyományos épületé. Azonban nem tévedünk, ha azt állítjuk, hogy jelen gazdasági viszonyok között nagyjából azonos költségszintről beszélhetünk.
A ház olcsósága elsősorban az üzemeltetés során jelentkezik: például jelentős a fűtésköltség-megtakarítás, valamint lehetőség van alternatív energiaforrások alkalmazására is (szélkerék, napkollektor). Ezen túl a karbantartás költségei is olcsóbbak, már csak annak okán is, hogy gyakorlatilag mindent szakember nélkül, magunk is elvégezhetünk.
Szalmaház vakolása

A ház paraméterei

A szalmaház jó szigetelő, minden tekintetben. Kiváló hangszigetelő, a légtér páratartalmát is ideális szinten tartja. Hőszigetelő-képességének köszönhetően fűtésigénye 2-3-szor kisebb, mint egy régebbi hagyományos épületé. A szakszerűen bevakolt szalmafal gyakorlatilag nem tűzveszélyes. A rágcsálóktól és a rovaroktól sem kel tartani, a vakolat őket is távol tartja. Mindemellett a szalma sem a rovarok, sem a rágcsálók számára nem emészthető táplálék, így nem is vonzza őket (szemben például a szénával).

Ellenvélemények

Magyarországon még nem kellően elterjedt technológia, így a piac még idegenkedik tőle, ezért nem biztos, hogy gazdaságosan lehet értékesíteni a megépült ingatlant. Kevés a szakember, kivitelezéssel jelenleg csak egy cég foglalkozik az országban. Mivel a szalmaépületek még újak, ezért a karbantartási tapasztalat is kevés még Magyarországon - bár ezek az ismeretek beszerezhetőek tengerentúli szaklapokból, internetes forrásokból.
foto:  tonova.typepad.com, StrawBale.com


Földház - dombházA dombházak a modern ember természet utáni vágyát testesítik meg, és a posztmodern építészet egyik markáns irányzatát képviselik. Persze nincs új a nap alatt. 
Egy dombház láttán kinek ne jutnának eszébe az ezeréves - vagy sokkal régebbi - múltra visszatekintő gyepesített tetejű, félig vagy teljesen a földbe vájt házak, ólak, istállók amilyeneket például Izlandon látni szép számban. De a domboldalba vájt barlanglakások, melyek még nagyobb múltra tekintenek vissza, külsőleg tán még jobban is hasonlítanak a 20-21-ik századi épített dombházakra.

Zöld felületek

Hagyományos izlandi dombház


A dombházak legjellemzőbb közös vonása, hogy föld fedi őket, melyben gondosan ápolt növényzet tenyészik, és mely növényzet nem csak hangulatában, látványában, de sokszor fizikai valóságában is összeolvad a környező kerttel. "Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet" - tartja a mondás. Ezt tekinthetjük akár a dombházak mottójának is, hiszen építtetőit, lakóit és természetesen építőit összeköti a természet szeretete és tisztelete. De talán ez az egyetlen közös bennük, hiszen néhány létező, de korántsem általános és kötelező érvényű tendenciától eltekintve, az egymástól eltérő, sőt egymásnak sokszor ellentmondó egyéni megoldások széles tárházával találkozunk. 

A dombházak elhelyezkedése

Ahány lanka, annyiféle terepadottság, mely a megrendelő igényeivel találkozva a dombházak végtelen számú variációját adja ki. (Persze ilyen sok dombház azért még nem épült.) Domboldali dombházak között a legszembeötlőbb különbségek abból adódnak, hogy mennyire nyúlik be az épület a föld alá, egybeolvadva a tájjal; vagy inkább a "felszínen maradva", a tájat mintegy ellenpontozva teremti meg a harmóniát. De a síkvidékre épített dombházak közt is nagy különbségek vannak.
Általában a viszonylag nagy területre, a telek közepére, minél távolabb az esetleges szomszédoktól építik fel a házat. Van példa azonban arra is, hogy több földház épült meglehetősen közel egymáshoz. Ismerünk olyan példákat is - főleg Ausztráliában -, hogy teljesen sík vidéken az egész lakás a föld alatt helyezkedik el, felszíni része az "épületnek" a lejárat kiképzését leszámítva nincs is. Ezeket persze furcsa lenne dombházaknak hívni, de valahogy mégiscsak ebbe a családba tatoznak.

Térelosztás

A fentiekből következik, hogy a dombházak formavilága, térelosztása, helységbeosztása rendkívül változatos. Egy tendencia azonban szinte az összesre jellemző: a centrális elrendezés. De sietve hozzáteszem, hogy azért vannak teljesen amorf alaprajzú dombházak is. A centrális elrendezés számtalan módon valósulhat meg. A központi - "nappali" - helységre többféle módon fűződhetnek fel a kiszolgáló helységek, a konyha, a fürdő, a hálók stb.
Sokan kerülik a geometrikus formákat: a falak, folyosók szeszélyesen íveltek, mintha egy vízmosta barlangot idéznének meg. Más esetben a geometria fontos térszervező elem: a kör alaprajz, félgömb-kupola és a szabályosabb íveket követő falak dominálnak, az egyenes vonalak viszont nem, vagy csak minimális mértékben jelennek meg. Megint más esetben viszont éppen az egyenes vonalaknak nagy a szerepe, a szabályos sokszögeknek, elsősorban a nyolcszögnek és a hatszögnek. Léteznek egyenlő szárú kereszt alaprajzú dombházak is.

A dombházak technológiája

Az alkalmazott technológia legalább annyira változatos, mint a formavilág. Gyakori, hogy a héjszerkezetet vasbetonból alakítják ki. Erre kerül rá egy víz- és hőszigetelő réteg (bár ezt többen nem tartják szükségesnek), majd a föld 50-80 vagy akár 100 cm vastagságban. A függőleges tartó- és válaszfalak, felső világítók, egyéb nyílászárók a hagyományos módon készülnek. Mások jobban szeretik a természetesebb anyagokat, a terméskövet, esetleg a rusztikusabb bontott téglát, és a betont csak a legszükségesebb helyeken használnak. Vannak akik bioházat építenek, és minden modern építőanyagot mellőznek. Egyes dombházakban főszerepet kap a fa is, mint építőanyag.
Barlanglakások - a dombházak őse

A dombházak előnyei

Az esztétikus megjelenés önmagában behozhatatlan előny, és ha ez egy szerencsés beosztással, jó lakhatósággal párosul, akkor nem is kéne tovább tárgyalni a témát. De azért vizsgáljuk meg az ügyet a zsebünk felől is!

A dombház építése többé-kevésbé annyiba kerül, mint egy azonos méretű hagyományos épületé. Az üzemeltetése, fenntartása viszont lényegesen gazdaságosabb annál. A földház téli, belső hőmérséklete fűtés nélkül sem süllyed 12-13 C alá, míg egy hagyományos épület lassan, de biztosan közelíti a kinti hőmérsékletet. Így amíg hagyományos ház fűtésének folyamatosan a kinti hőmérséklettel kell versenyezni, addig a dombháznak 12-13 fokról indulva csak 10 fokot kell kipótolni az ideális hőmérséklethez, ez óriási előny.
Ugyanakkor a dombház nyáron sem melegszik 22-23 fok fölé, így sem klímát, sem ventilátorokat nem kell üzemeltetni. A világítás is gazdaságosabb, mert a kupolás világítók fénycsapdaként működnek, jobban hasznosítják a fényt, mint a síkablakok, ezáltal szürkületkor később kell villanyt kapcsolni egy dombházban, mint egy hagyományosban. Összességében a fűtésre és világításra a dombház a hagyományos ház fogyasztásának mindössze csak kb. 60%-át használja el. Ha ezt alternatív, megújuló energiaforrásokkal (hőszivattyú, napelem, napkollektor, szélkerék) is kiegészítjük, ez a mennyiség tovább csökkenthető. 

A dombházak hátránya

Ahány dombház, annyi a szokványostól eltérő, egyedi műszaki megoldás.  Így a különböző hatósági engedélyek beszerzése esetleg kevésbé olajozottan történik, mintegy hagyományos háznál. Vannak ugyan jó nevű tervezőirodák, akik a dombházakra szakosodtak, de más tervezők nem biztos hogy szívesen vállalnak el egy ilyen munkát. A kivitelezésénél fokozottan oda kell figyelni, hogy minden munkafázis szakszerűen nagy pontossággal történjen.
foto: Flickr, wikipedia, magyarepitomuveszet.mm-art.hu

Vályogházak


A föld és vályogépítészet a legrégibb építkezési forma. A földet előbb használta az emberiség építőanyagként, mint a követ, a legelső ilyen építmények nyomai 8-10 ezer évesek. A vályog nem más, mint agyagos földbe kevert szerves anyag általában növényi eredetű, nád, szalma, törek, pelyva de lehet lótrágya is. Bár sok téves képzet kapcsolódik a vályoghoz, de ha az anyag speciális tulajdonságainak megfelelően használjuk, rendkívül tartós marad.
Az egyik legrégibb ma is álló vályogépület egy 30 m magas minaret, mely 1500 körül épült.
 

Vályogházak Magyarországon

A magyar népi építészetet sokan a vályogházzal azonosítják: nem is minden alap nélkül. Fa vagy kő csak viszonylag kevés helyen állt rendelkezésre, így a nyelvterület legnagyobb területén vályogból építkeztek. Egyes becslések szerint a mai napig a hazai lakóépületek egynegyede vályog. Így építészetileg elsősorban a vályogházaknál a karbantartás, felújítás, esetleg bővítés jelentik a fő feladatkört, nem pedig az új házak építése. A vályogházaknak földrajzilag és technológiailag is több típusa ismert, most csak ez utóbbiak szerint vesszük sorra őket.

A fecskefal


Vályogház - hangulatos házbelső


Más néven rakott fal. Az un. homogén falak csoportjába tartozik. Az agyagos sarat az építkezés helyszínén "gyúrták" vagy "dagasztották" lábbal taposva, esetleg állatokkal megjáratva. e közben keverték közé a pelyvát, töreket. A falat kő-esetleg tégla alapra építették, úgy, hogy villával rakták föl az agyagot.
A villányi vályogot az előző réteghez hozzácsapták, így az anyag megfelelően tömörödött. A falat egy huzamban, egyenletes sebességgel kellett rakni, nehogy időközben kiszáradjon. A technológiából kifolyólag az így épült falak szélesebbek a vályogtégla falnál,é s felszínük egyenetlen, amit utólag ásóval faragtak simára. Az ajtó és ablaknyílásokat utólag kellett a falba vágni.
 

A vert fal

Szintén a homogén falak csoportjába tartozik. A lábazatra illetve fölé zsaluzatot szerkesztenek, amibe az agyag kerül. Ez az agyag nem annyira híg mint a fecskefalnál, és a behelyezés után meg is döngölik. Szintén kellő odafigyeléssel, folyamatosan, egyenletes sebességgel kellett építeni, vigyázva, hogy nehogy túlszáradjon, de óvni kellett a megázástól is. A nyílászárók helyét szintén utólag kellett a falba vágni.

A csömpölyeg

Mondják gömbölyegnek is, de valahol ezt hívják fecskefalnak. Tekinthetjük a vályogtégla fal elődjének is. A lábazatra nagyjából gömb formájú vályogot hordtak föl, kb. akkorákat, amekkorát egy ember elbír (25-35 cm átmérőjűt). Ezeket faverőkkel tömörítették egymáshoz, így a formájuk is laposodott.
A masszív szerkezetű nyílászárókat falazáskor tették a végleges helyükre. A csömpölyegfal szintén egyenetlen felszínű, amit utólag ásóval formáztak egyenesre.

A vályogtégla-fal

Ez "a vályog" a köztudatban. Az agyagot téglaformába öntik, esetleg préselik. A téglákat szárítják, majd hasonlóképpen használják fel mint a hagyományos téglát. Kötőanyagnak hígabb agyagot használnak. A nyílászárókat rögtön beépítik, vagy falazáskor kilécezik a helyüket. Az elkészült falat 2-3 rétegben vakolják előbb durvább, majd hígabb pelyvás sárral, agyaggal. Száradás után általában három rétegben meszelik.

A paticsfal

Technológiája lényegesen különbözik az összes eddigitől. Mivel a fal teherbírása minimális, ezért először az oszlopokat rakják le a ház sarkaira, illetve a falak végpontjaira. Fölkerülnek rá a gerendák, melyek a tető súlyát hordják. Az oszlopok közét eztán egyenletesen kikarózzák. A karókat vesszőkkel összefonják, majd az így kapott táblákat sárral mindkét oldalon betapasztják. Természetesen a nyílászáró helyét már a karózásnál figyelembe vették. Ezeknek a házaknak ártéren az volt az előnyük, hogy árvíz esetén a vékony vályogot hamar leoldotta a víz, és így a vázszerkezet között átfolyva nem gyakorolt nyomást a falra. Így a falak nem omlottak össze, nem dőlt össze a ház, és az ár elvonulása után elég volt csak újra tapasztani a falszerkezetet.
Új építésű vályogház

Új építésű vályogházak

Új vályogházak kizárólag a vályogtégla eljárással épülnek. A megfelelően szigetelt, korszerű alapozásra hagyományosan épülnek fel a vályogfalak. A boltívek, áthidalók, kémények azonban téglából, vagy más korszerű építőanyagból készülnek. Amennyiben sor kerül a falak szigetelésére, azt mindenféleképpen porózus szigetelőanyaggal kell elvégezni, hogy a fal kellően szellőzhessen. Részletesebb leírás a Favázas könnyűvályog cikkben olvasható.

A vályog előnyei és hátrányai

A vályog kellő odafigyeléssel megépítve és karbantartva rendkívül tartós építőanyag. Ha helyben vagy közelben előállítható, kétségkívül olcsó is. Ez által többszörösen is környezetbarát: sem az előállítással, sem a szállítással nem terheljük a környezetet, mint ahogy elbontás után is visszaforgatható a természetbe. Hátránya, hogy nem bírja a vizet és a nedvességet, ez azonban a megfelelő technológia alkalmazásával kellő körültekintéssel kiküszöbölhető.
Köztudottan jó hőszigetelő, de sokan úgy tartják, hogy a mai kor elvárásai szerint már nem számít annak. Ez nagyobb falvastagsággal, vagy a 
könnyűvályog technológiával megoldható. Ami - jelenleg még - kétségtelenül hátrány: a piaci megítélés. Mivel sokan idegenkednek tőle, ezért míg például egy 25 M forintos, új téglaépületet árán el lehet adni, addig egy 25 M forintos, új építésű vályogház csak áron alul kel el. Befektetésnek jelenleg tehát nem ajánlott a vályogház.

Ellenvélemények

A vályogházzal kapcsolatban leggyakoribb ellenvéleményként az fogalmazódik meg, hogy nem vízálló. Bár szakszerű szigeteléssel, megfelelően kialakított tetőszerkezettel, rendszeres karbantartással mindez a gyakorlatban nem szabad hogy hátrányként jelentkezzen; ennek ellenére sokak tudatában ez a vélemény él. Éppen emiatt a - tömeges - vélekedés miatt a vályogházak piaci megítélése rossz, így befektetésnek nem alkalmasak.

Favázas könnyűvályog házA könnyűvályog technológia német fejlesztés, mely abból célból született meg, hogy a vályogtégla hőszigetelése még nagyobb legyen. Akönnyűvályog összetételében különbözik a másiktól: kevesebb benne az agyag, és több benne a szalma, a törek. Ez természetesen a vályogtégla többi paraméterét is megváltoztatja: súlyra könnyebb, de teherbíró képessége kevesebb. Ezért csak kitöltőelemként, és nem teher-hordozó falként lehet alkalmazni. A ház súlyát annak fa vázszerkezete hordozza. 

Könnyűvályog - kíváló hőszigetelő

A könnyűvályog helyben gyártott építőanyag, ugyanúgy mint a hagyományos vályog. Hőszigetelési tulajdonságai olyan jók, hogy semmilyen további szigetelést nem igényel - még a legszigorúbb elvárások alapján sem. Ezért - ahol erre alkalmasak a talajviszonyok - ismét kezdik felfedezni. Egy 45-50 cm vastag  két oldalon vakolt könnyűvályog fal k (U) értéke 0,3 körüli.

Alapozás

Könnyűvályog házbelső


A favázas könnyűvályog ház alapozása sávalappal történik. Természetesen az alapozásnál figyelembe kell venni mind a faváz, mind a vályogfal támasztotta kívánalmakat. A vályogfal eleve szélesebb, minta téglafal, de fontos, hogy az alap a leendő falnál mindkét oldalon 5 cm-rel szélesebb legyen. Ezután következik a szigetelés, melyet gondosan kell elvégezni, nehogy alulról nedvességet kaphasson a vályog. 

A faváz

Ezután következik a faszerkezet megépítése. Legalább a fal faváz szerkezetét meg kell építeni, de célszerű rögtön a tetőszerkezetet is megcsinálni. Sőt, ha a tető azonnal cserép alá is kerül, nem fenyegeti az építkezést egy váratlan eső veszélye, így némileg az időjárástól függetlenné válik az építkezés. A szerkezetet kialakíthatjuk úgy is, hogy a nyílászárókat a faszerkezethez (is) rögzítjük. A faanyagot a szokásos módon kezeljük. Az oszlopok lábánál ellenőrizzük és kiegészítjük a szigetelést.

A falazás, vakolás

A könnyűvályog fal készülhet monolitikusan, vagy vályogtéglából. Utóbbi előnye, hogy kisebb lesz a fal száradásból adódó zsugorodása. A vályogtéglát is helyben készítjük. A falat téglamérettől függően, de legalább másfél téglányi szélességben falazzák. A vályogtéglákat természetesen kötésben kell elhelyezni. A nyílászárók feletti boltívet, áthidalót általában korszerű építőanyagokból építik, de - országonként eltérő szabályzástól függően - vályogból is kialakítható. A vakoláshoz hagyományosan pelyvás agyagot használtak két-három rétegben: előbb durvábbat, majd a végén a hígabb simítóréteget. Új építésű házaknál általában a mészhabarcs szokásos, de kaphatók zsákolt vályogvakolatok is, melyeket gépi felszórásra is alkalmasak. Cement tartalmú vakolat használata tilos. A festés hagyományos anyaga a mész, mely több - legalább három - rétegben kerül fel. Enyvtartalmú festék használata nem megengedett.

Tető, födém

Hagyományos német könnyűvályog
Attól függően, hogy a falazás előtt meddig jutottunk, befejezzük a tetőt és a födémet. Elvileg modern megoldást is lehet választani, de vályogházhoz a hagyományos megoldás  a stílszerű. Választhatunk a gerendafödém, deszkafödém, sárlécfödém és még számtalan hagyományos, népi építészetből ismert megoldás között. Hézagoláshoz, vagy akár a teljes felületen használhatunk könnyűvályogot, utóbbi esetben ez jelentősen növeli a hőszigetelést. A födémet akár alulról is vakolhatjuk vályoggal.

Épületgépészet

A hagyományos népi megoldások közismertek, de modern fűtőrendszereket is alkalmazhatunk vályogházban. A padlófűtés kifejezetten előnyös, de alkalmazható másfajta központi fűtés is. A vizesblokknál ügyelni kell, hogy a falak a használat során ne vizesedjenek, ezért ajánlott 10 cm-es válaszfaltéglából vendégfalat építeni, ez a megszokott módon burkolható, csempézhető és benne a vízvezetékek elvezethetők.

Előnyös hatások az emberi szervezetre

Figyelemre méltó a vályog, könnyűvályog nedvességszabályozó képessége. Negyvenszer több nedvességet tud felvenni, és a levegőbe leadni, mint az égetett tégla. Az emberi szervezet számára legideálisabb páratartalmat biztosítja ez által, kisebb a kockázata a megbetegedéseknek, és gyorsabb a gyógyulás is.
A kiegyenlített páraszabályozásnak köszönhetően megakadályozza a penészképződést, megköti a levegőből a vízgőzben oldódó káros anyagokat. Kitűnő mikroklímájával kellemes életteret ad. Alkalmazható a belsőépítészetben is, polcok, padkák, falfülkék, kemencék alakíthatók ki belőle. A vályog nem éghető, a kivitelezés könnyen elsajátítható, házilagos építkezéseknél saját erővel kalákában megvalósítható.

A könnyűvályog hátrányai

Vályogház enteriőr


Az előnyök mellett szólni kell a hátrányokról is. A könnyű vályog érzékeny a nedvességre, ezért védeni kell a talaj felől felszivárgó nedvesség ellen (ezt egyébként más építőanyagoknál is ugyanígy meg kell tenni). Még hatékonyabb a védekezés, ha kiemeljük a házat a talaj fölé egy 25 cm-s zsalukő vagy beton lábazattal. 
Csapóeső ellen a szokásosnál nagyobb kinyúlású tetővel védekezhetünk. A falazat építés után (a technológiától függően) száradás közben zsugorodik, ülepedik, megrepedezhet. Ezért a száradási időt figyelembe kell venni.
Mechanikai szilárdsága kisebb a korszerű falazóblokkhoz képest, azért az 50-60 cm vastagságú fallal maximum földszint+tetőtér-beépítéses épület építhető. Viszonylag rossz a vakolattartása, ezért vakolaterősítő rabitzháló, nádszövet használata ajánlott.
Építési költségekben csak akkor jelentkezik megtakarítás, ha házilagosan készül a falazat, egyébként hasonló árral számolhatunk mint a hagyományos tégla épületek esetében.

foto: foek.hu, belsoudvar.hu, riport.hu


Ytong házAz Ytong, vagy ahogy a népnyelv néha tréfásan nevezi, az "ipszilon-tégla" a hagyományos házépítés egyik legnépszerűbb alapanyaga. Könnyű súlya és nagy méretéből adódóan a falazás gyorsan megy, így az építkezés ideje némileg csökken. Nagy előnye, hogy könnyen és precízen darabolható, pontosan illeszthető. A falra vékonyabb vakolat is elegendő, és a csempe vakolás nélkül, közvetlenül a falra is felhelyezhető. 

A mészhomok tégla

A mészhomok tégla az Ytong elődjének tekinthető, a XIX-XX szd. fordulóján jött használatba. A második világháború után hazánkban megszűnt a gyártása, de napjainkban ismét reneszánszát éli. Csak természetes anyagból, mészből, homokból és vízből készül. A masszát vibrációs prés alatt formázzák, majd a téglákat nagy nyomású gőzben "érlelik". A mészhomok tégla jelenleg "Silka" márkanévvel kerül forgalomba. Rengeteg előnyös tulajdonsága van, ezek gyakorlatilag megegyeznek az Ytong-éval, melyeket a cikk későbbi részében mutatunk be.

A pórusbeton

A hagyományos mészhomok tégla továbbfejlesztett változata, aminek a megnevezése pórusbeton vagy gázbeton. Ezzel találkozunk az Ytong márkanév alatt. Lényege, hogy a mészhez és homokhoz megfelelő mennyiségű alumínium-pasztát adagolnak. A víz hozzáadásával az alumínium-paszta gázt fejleszt, ami porózussá teszi a betont. Fontos a megfelelő arány: a tömörség az anyag szilárdságát növeli, a porózusság pedig a hőszigetelést javítja, valamint könnyebbé teszi a megmunkálhatóságot is. Nyilvánvaló, hogy a statikai és hőszigetelési paramétereket figyelembe véve a legideálisabb anyagszerkezetet kísérletezték ki a gyártók.

Épülő ytongházAz Ytong-család

Az Ytong már nem csak egyszerű falazóanyag, hanem egy termékcsalád, mely arra törekszik, hogy az igények széles skáláját lefedje. A hagyományos egyszerű falazótégla mellett nútféderes, megfogóhornyos falazóelemek, "u" zsaluelemek, áthidalók, tetőpallók, koszorúelemek állnak az építők és építtetők rendelkezésére. Ez a széles termékskála különösen az ipari építkezésben hasznosítható előnyösen, de természetesen a lakóépületek igényeit is bőségesen lefedi.

Kedvező tulajdonságok

Az Ytong és a Silka több kedvező tulajdonsággal rendelkezik, ami miatt akár egyik, akár másik bátran ajánlható az építkezőknek. Mindazonáltal - porózus szerkezete miatt - az Ytong bizonyos szempontból még előnyösebb. A könnyebb súly kevésbé terheli az alapot, a födémeket és könnyebb vele dolgozni is. Silkából viszont nem csak falazóelem, hanem fagyálló burkolóelem is készül, mely rendkívül alkalmas külső felületek burkolására.

Nagy nyomószilárdság

Mind a mészhomoktégla, mind a pórusbeton nagy nyomószilárdsággal bír, így a hagyományosnál vékonyabb fal is elegendő. Ez 100 m2 beépített területen akár 4 m2-rel is megnövelheti a hasznos területet.

Jó szigetelés

Mind a hangszigetelése mind a hőszigetelése rendkívül előnyös mindkét építőanyagnak. Külső szigetelést nem igényelnek, a felvitt vakolatréteget is minimalizálni lehet. Ez nagyban növeli a költséghatékonyságot is.

Időjárás, komfortérzet, biztonság

Az időjárási viszonyoknak a szükséges mértékben ellenáll. Jelentős biztonsági tényező, hogy nem tűzveszélyes. Jól alakítja a levegő pára-háztartását, ami jelentősen növeli a lakók komfortérzetét.
Az ytong könnyen formázható

Gazdaságosság

Az Ytong és a Szilka gazdaságossága a gyorsabb építkezésben, a kevesebb felhasznált építőanyagban ( nem kell vakolás, kiegészítő hőszigetelés) valamint a jó hőszigetelő tulajdonsága kapcsán a fenntartás során jelentkezik.
Eddig tartott a gyártók véleménye, sajtóanyag válogatása. De mi a véleménye az YTONG-ról a kivitelezőknek, építtetőknek?

Tények az YTONGRÓL

Mivel az YTONG köztudottan egy nagyon könnyű építőanyag, ebből eredően kicsi a hőtároló képessége, tehát hasonló hátrányok jelentkeznek, mint a könnyűszerkezetes házaknál: nyáron könnyen felmelegszik, és ha nincs megoldva az árnyékolás, akkor klimatizálásra van szükség.
A könnyűségéből adódik a rossz hanggátlása is, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a 10 cm vastag válaszfalakon áthallatszódnak a zajok.

A kivitelezők véleménye az YTONG-ról

Eddig szinte csak olyan kivitelezővel találkoztunk, akik szerettek az YTONG-al dolgozni. Nagyon pontosan falazható, kevés a hulladék, nem kell konténer, és összességében véleményük szerint a munka vele szinte egy álom. Sajnos sokuknak a vakolás után kellett az álmukból felébredni, mivel a tapasztalataik alapján ha kihagyják a vakolás, glettelés alól az üvegszövet hálót, akkor garantált, hogy a teljes fal összerepedezik, viszont az alkalmazása esetén sem garantált a repedésmentesség.
A fővállalkozók körében már nem volt ennyire népszerű, mivel drágább maga a falazóelem és a kiegészítők az égetett vázkerámiás téglánál, ezért a profit növelése miatt nem ezt az anyagot használják többnyire.

Ellenvélemények az építtetők szájából

Az Ytong esetében két dolgot fogalmaznak meg a legtöbben. Az egyik az, hogy nem jó hangszigetelő. Ez nem is annyira a főfalakra, hanem inkább az épületen belüli vékonyabb közfalakra vonatkozik. Sokan ez ellen 15 cm vastag válaszfalakkal védekeztek (ami a hasznos alapterületből vesz el helyet).
Másik kritika ami megfogalmazódik az az, hogy a falfelületen a glettelés hajszálrepedésekkel erezett lesz, még üvegszövet alkalmazása esetén is - ugyanezt fogalmazták meg a kivitelezők is.
foto: ltk.hu, opipt.com, meska.hu

Rönkház, gerendaházKülönösebb tudományos kutatás nélkül is, szinte érezni egy rönkházba lépve, de akár egy ízlésesen berendezett fotórészletet látva, hogy ez más, mint egy hagyományos ház.
A fa kellemes illatának és színének - egy városlakónak furcsa, de mégsem idegen - egyvelege okoz egy határozott
OTTHON érzést. 
Meleg (a szó szívmelengető értelmében), romantikus, barátságos. A jelzőket még sokáig sorolhatnánk, ha azt szeretnénk megtudni mi az oka, hogy hazánkban is egyre több helyen találkozunk rönk- vagy gerendaházzal.

Rönkház vagy gerendaház?

Végül is mi a különbség két háztípus között? A válasz egész egyszerű: a rönkház kör keresztmetszetű rönkökből épül (kézzel vagy géppel megmunkált), a gerendaház pedig szögletes alakú gerendákból készül.
Rönkház - mutatós

A faház építésnek sok évszázados hagyományai vannak a skandináv államokban, Kanadában, Egyesült Államokban, Oroszországban, ahol ma is jó állapotban állnak öreg rönkház épületek.
A rönk- és gerendaházak építésének kétségkívül sok előnye van, hiszen egy kész fogadószintre (alap), akár 2 hónap alatt egy kulcsrakész házat kaphatunk. Nincsenek több hetes technológiai szünetek, száradási idők (betonozás, vakolás után). Mindez igaz természetesen  minden könnyűszerkezetes házra is, de egy megfelelő, harmonikus környezetbe épített rönkház értékálló befektetés, és igazi éke lehet a tulajdonosának.
  

Milyen a rönkház hőszigetelése?

Alapvetően a fa hőszigetelési képessége jónak mondható, de ahhoz, hogy igazán jó szigeteléssel bíró falat kapjunk 27-30cm átmérőjű rönkökből kell építeni, ami az  építési költségeket alaposan megemeli.
Ha a pénztárcánk ezt nem engedi a ház összesített hőszigetelését javíthatjuk, pl. extrán hőszigetelt nyílászárókkal, zsalugáterrel, a födémre (padlásra) helyezett, a szokásos 10-20 cm ásvány- vagy kőzetgyapot szigetelés helyett 30-40 cm-t használva.
Több gerendaház gyártó kínál hőszigetelt házat, ahol a gerendák között egy kb. 10 cm-es cellulóz vagy kőzetgyapot hőszigetelést helyeznek el, jelentősen növelve a falazat hőszigetelési értékét.
Rönkház régen


   

Drága? Egy minőségi rönkház persze...

Nos, ha egy valódi rönkházat szeretnénk akkor igen, egy rönkház aminek a lassan és hideg éghajlaton nőtt faanyaga Finnországból származik és komoly szakértelemmel és minőségi munkát végző céggel végeztetjük, természetesen nem tud olcsó lenni. De akkor az olyan is...
Vannak köztes megoldások, hiszen fa Erdélyben, Ukrajnában is nő.
Rönkház fürdőszobaSzárított fából

A fa származási helyén kívül fontos árnövelő, árcsökkentő tényező, hogy szárított fából épül -e a rönkház. A "nedves" fa lényegesen olcsóbb, viszont később elkerülhetetlenek a fa száradásával együtt járó repedések. Nem szárított fa esetén néhol akkora rések is keletkezhetnek a rönkök között, hogy simán át lehet rajtuk látni, ami később már csak nehezen javítható - vagy egyáltalán nem javítható esztétikusan.

Kivel építtessünk?

Ami mindenképp fontos, hogy leinformálható, jó referenciákkal rendelkező kivitelezőt válasszunk, ne csak a m2 ár alapján döntsünk! Ne higgyünk a szemünknek, a megnyerő honlap, szép képek, megnyerő marketing nem minden! A rönkház építés pont az a kategória, ahol nagyon sok múlik a kivitelezőn, életünk munkája mehet kárba egy rossz döntéssel! Informálja le a céget, hogy mióta van bejegyezve, próbáljon meg referenciákat megnézni. Egy marára valamit is adó cég készít legalább egy kisebb mintaházat, ahol élőben megnézhetjük a technológiát. Javasoljuk, hogy csak olyan kivitelezőt válasszon, akinek a saját nevére szóló ÉME engedélye van a megépítendő szerkezetre! Ez garantálja csak, hogy egy jól átgondolt, működő, kipróbált szerkezettel fog megépülni a házunk!
Ezért a kellemetlen esetek elkerülése érdekében jó előre kérdezzünk rá, hogy rendelkezik -e ÉME-engedéllyel a szerkezetük, hiszen több helyen is kérhetik, ha máskor nem is akkor a banknál és a használatbavételi engedélyhez. Amennyiben a szerkezet nem rendelkezik ÉME engedéllyel, úgy a használatbavételi engedély megadását megtagadhatják, ami sok kellemetlenséggel járhat!

Mire kell még odafigyelni?

Rönkház: kevés bútor is elég


A rönkház építésnél is ugyanazok az alapelvek érvényesek mint minden házépítésnél: 
Kössünk írásos szerződést a kivitelezővel, kötbérrel, határidővel. 
(Higgyék el, hogy ez nem kellemetlen, az a kellemetlen, ha nem épül meg időben a ház, és még fél év elteltével is rohangászhatnak a kivitelezők után!)
Az építési szerződés legyen minél részletesebb, minden részletre kitérő! 
Később komoly elszámolási viták adódhatnak abból, hogy pl. a ház körüli járda szerepelt -e a vállalási árban vagy nem!
Nézzünk körül alaposan a piacon!
Ne válasszuk a legolcsóbb ajánlatot, de nem feltétlenül a legdrágábba  legjobb!
Nézzünk meg több referencia házat.
Ha kell, utazzunk el az ország másik részébe megnézni egy referencia házat, ne azon az egy napon múljon az építkezésünk sikere! A legtöbb kivitelező országosan vállal gerendaház, rönkház építést!Hőszigetelés kontra tégla ház - utólagos hőszigetelésTégla alatt elsősorban mindenki az égetett kerámia téglát érti, aminek a története több ezer éves múltra tekint vissza. Ma Magyarországon a téglaházat töretlen nimbusz övezi a családi házas építések körében, döntő százalékban az új építésű házak ebből az anyagból épülnek.  

A tégla az ősi építőanyag

A tégla a mi éghajlatunkon igazán kedvező választás, hiszen a nyarak melegek, a tél pedig hideg, a téglafalak hőtároló tömegüknél fogva "tartják a meleget". Fordítva is igaz ez, nyári forróságban nehezebben melegszik át a fal, így megfelelő árnyékolással a klímaberendezés megspórolható, de legalább is az üzemelési költsége csökkenthető.  Maga a tégla anyaga környezetbarátnak tekinthető, hiszen "egyszerű" kiégetett agyagról van szó. Átalakítás, bővítés esetén a munka, bár piszkos és egy kis kellemetlenséggel jár, de könnyen megoldható, karbantartást maga a falazat a vakolathibák javításán kívül nem igényel.

Sátortetős ház - miből épült?

Sátortetős házak kisméretű téglából

Magyarország falusi képét még sokáig meghatározó ún. sátortetős házak zömében kisméretű 38 cm-es fallal készültek, majd megjelentek 70-es években a B 30-as nagylyukú téglából épült házak. Az energiaárak kitartó növekedése közben természetesen fölmerül, hogy milyen a hőszigetelő képessége ezeknek a  falaknak, azaz mennyire kell mélyre nyúlni a zsebünkbe a fűtésszámla kifizetése esetén. Régi házak kisméretű téglából és szigeteletlen B30-as falazóból épült falai mondhatni pocsék hőszigetelési értékkel bírnak. 

Porotherm tégla - korszerű tégla falazóblokk

A mai korszerű falazóblokkok általában 30, 38 és 44 cm -es vastagságban készülnek. Nagy méretük és az ún. nútféderes technológia révén (a téglák közé függőlegesen nem kell habarcsot rakni),  így egy átlagos családi ház tartófalait egy kis számú kőműves brigád 3-5 nap alatt fölfalazza. Az ára is viszonylag alacsony, hiszen egy új ház építése esetén az építési költség alig 5%-át teszi ki a tégla ára. Összehasonlításként, egy átlagos, 140 m2 es családi ház építési-bekerülési költsége kb. 20 M Ft, ebből a tégla ára 1.000.000 Ft körüli összegbe került 2008-ban.

Milyen a házam hőszigetelése?

Falazás Porotherm téglából
Különböző vastagságú és összetételű falak hőszigetelési értékeinek összehasonlítására jó adat a hőátbocsátási tényező U (régebben k) , W/m2K értéke. Minél kisebb az értéke, annál jobb hőszigetelő a fal. A táblázatból látható, hogy kisméretű tégla és B30 blokk U tényezői (tehát hőszigetelési képessége) megközelítően egyező, míg a korszerű falazóblokkok mint például a Wienerberger gyár Porotherm téglák U értékei lényegesen kisebbek, tehát jobb a szigetelő képességük.
U_ertek

A hőtechnikai szabványok az 50-es évek óta jelentősen szigorodtak, míg a 38-as kisméretű tégla fal 1957-ben kielégítette a követelményeket,  ha az összehasonlíthatóság szempontjából maradunk ennél a falazó anyagnál 1986-ban 96 cm-es, ma pedig mintegy 1,5m-es "főfalat" kellene építeni!

Megoldás: utólagos hőszigetelés


tegla_szamitas


Az egyetlen lehetőség ezekben az esetekben az utólagos külső hőszigetelés, melyek közül a legolcsóbb a polisztirol (EPS) Dryvit szigetelés. Természetesen az új falazóblokkok külső hőszigetelésével tovább javítható az U -értékük, mely által egy nagyon alacsony energiafogyasztású épületet nyerünk, és megspórolhatjuk a klímát is. 

Mekkora hőszigetelést érdemes felrakni?

Kisméretű fal utólagos hőszigetelése


Amint a táblázatból látható, minél nagyobbat, hiszen néhány cm szigetelőanyag jelentősen javítja a fal hőszigetelő képességét.   
Az előző példánkból ismert 38-as kiméretű falra feltett 5cm szigetelés például már nem elégíti ki a mostani követelményeket, tehát mindenképp nagyobbat érdemes felrakni. A hőszigetelés árának csak egy kisebb részét teszi ki magának a polisztirol lemezek ára, a munkadíj, ragasztók egyéb anyagok ára nem változik.
A gyártók tapasztalata szerint ma 7 cm-es az átlagos vastagság, amit hungarocell-ből használnak, de nem ritka már a 10-12 cm vastag hőszigetelés sem.Könnyűszerkezetes házak, készházak, gyorsházakkönnyűszerkezetes technológia Észak-Amerikából terjedt el, főleg a gyors építésnek köszönhetően. Amíg az USA-ban állami támogatást adnak a könnyűszerkezetes házat építőknek, addig nálunk még csak most van elterjedőben.
A skandináv országok után Nyugat-Európában is igen kedvelt és elfogadott építkezési módszer. Mára Magyarországon is egyre elterjedtebb és elfogadottabb építési mód, amelynek vannak előnyei és hátrányai is a hagyományos tégla épületekkel összehasonlítva.

Gyorsházak

A könnyűszerkezetes házak építése viszonylag gyors, és látványos főleg az első szakaszban, helyszíni szerelésű házaknál később viszont szinte ugyanannyi idő a szakipari munkák elkészítése mint egy téglaháznál. A szárazépítési technológiából adódóan nincsenek száradási idők, és emiatt a ház is némileg gyorsabban készül el.
A könnyűszerkezetes házak elkészülési ideje technológiától függően 1-4 hónap.

Az építés nem időjárás függő

A tégla anyagú családi ház építésben is új technológiákat vezettek be, így egy kellő létszámú fővállalkozói csapat főleg a tavasztól őszig tartó időszakban 2,5-3 hónap alatt kulcsrakészre készít egy 150 m2 körüli családi házat, mely még a téli időjárás beköszöntéig nagyjából ki is tud száradni. Viszont a téli időszak alatt sok munkát nem lehet végezni, ezért ez hátráltató tényező lehet egy tégla építésű háznál.
A könnyűszerkezetes házak esetén csak az alapozás időjárás függő, a későbbi száraz építési munkák többsége független az időjárástól. Minél jobban előkészítették az elemeket a gyárban annál inkább. Tehát a nagy elemes gyorsházak a legkevésbé időjárás függőek. Emellett a legfőbb erényük, hogy nincs száradási idő, tehát az ősszel vagy télen épült könnyűszerkezetes házak azonnal költözhetők, gyorsan felfűthetők.

Faház - favázas szerkezet

A könnyűszerkezetes házak többsége fa vázzal készül, de létezik fémvázas technológia is. A gyorsházak rétegfelépítése nagyjából minden rendszernél megegyezik.
A vázszerkezet felállítása után a külső oldalt OSB lemezzel burkolják, majd belülről elhelyezik a szálas hőszigetelést (általában 10-15 cm), majd fólia, és a gipszkarton következik. Ezt már csak a hézagoknál glettelni és festeni kell. 
Kívülről régebben egyszerűen levakolták a házakat, újabban viszont kap még egy polisztirolhab hőszigetelő réteget.

Egy könnyűszerkezetes házMinőségi könnyűszerkezetes házak

A könnyűszerkezetes házaknak éppúgy vannak megszállott ellenzői mint támogatói. A technológia viszonylag újnak mondható hazánkban, ezért sokszor lehet még találkozni nem megfelelő minőségben kivitelezett házakkal.
A könnyűszerkezetes házakat gyártó cégek ezért összefogtak, és megalapították a MAKÉSZ védjegyet, melyet csak bevizsgált, minőségi könnyűszerkezetes házakat gyártó cégek kaphatnak meg.
Fontos, könnyűszerkezetes ház építésekor, hogy csak bevizsgált szerkezeteket és anyagokat építtessünk be a házba, mivel az Országos  Tűzvédelmi Szabályzat értelmébencsak olyan könnyűszerkezetes házak kaphatnak építési és használatbavételi engedélyt, melyek olyan technológiával és szerkezetekkel épülnek, melyek ÉME (Építési Műszaki Engedély) számmal rendelkeznek, és akkreditált intézet bevizsgálta őket! Ez azért is nagyon fontos, mert a legújabb szabályozások szerint, csak akkor kaphat egy könnyűszerkezetes ház használatbavételi engedélyt, ha rendelkezik ÉME engedéllyel. Ennek hiányában eleshetünk az állami támogatásoktól, hiteltől, és a végén a földhivatalnál sem fogják bejegyezni a házunkat.

Készház és helyszínen ácsolt ház

A könnyűszerkezetes házak alapvetően kétféleképpen készülhetnek: összeépíthetik őket gyárban előregyártott elemekből, panelekből, illetve lehetnek a helyszínen összeszereltek.
Készház a gyárban előre legyártott elemekből épülő ház, melyet egyedi tervek, vagy típustervek alapján készítenek, és a helyszínen egy nap alatt összeszerelnek. Ezek szinte mindegyike rendelkezik ÉME engedéllyel, általában külföldön gyártják őket, de vannak már haza gyártócsarnokok is.
Bár a készházak ára magasabb, de nagy előnyük, hogy nagyon pontosak, extra minőséget képviselnek, 
minőségbiztosított szárított fával dolgoznak, megbízható gyártói háttérrel rendelkeznek, és több évtizedes tapasztalat áll a technológia mögött.
A helyszínen ácsolt könnyűszerkezetes házak szinte pont az ellenkezőjét képviselik. Általában nem rendelkeznek ÉME engedéllyel, sokszor nem megfelelő technológiát, csomópontokat alkalmaznak az építés során, és a legtöbbször úgy tudják elérni az alacsonyabb árat, hogy nem szárított fával dolgoznak, ami később óriási repedések formájában bosszulja meg magát. Ezek a cégek általában nem rendelkeznek több évtizedes tapasztalattal, kivéve azokat a mestereket, akik külföldön tanulták ki a szakmát.

Amerikai könnyűszerkezetes ház

A könnyűszerkezetes házak hátrányai

Az előzőkben esett már pár szó a hátrányokról. Ezen kívül akad mág pár hátráltató tényező, de mindegyik orvosolható, tehát nem kizáró tényezők:

Alacsonyabb eladási ár

Hátrány még a könnyűszerkezetes házak esetében, hogy egy esetleges eladás esetén értékcsökkentő dolog, hogy a közvélemény nem értékeli még eléggé a könnyűszerkezetes házakat, azokat alacsonyabb műszaki értékűnek tartja, emiatt akár több milliós is lehet a veszteség eladás esetén egy azonos helyen levő, azonos nagyságú téglából épült házhoz képest. Ez kompenzálható az eladásra megfelelően előkészített házzal, optikai tuniggal, hiszen ha beleszeret a vevő a házba, akkor már nem fogja zavarni a könnyűszerkezetes jellege.

Azonos kivitelezési költség

Az árak összehasonlítására megkérdeztünk két családot, akik a tavalyi évben építkeztek. Az egyikük 2 szintes tégla házat épített a hegyoldalban, a másikuk egy sík telken épített egy helyszínen ácsolt egyszintes könnyűszerkezetes házat. Alap tulajdonságaikban a házak hasonlóak (fürdőszobák száma, hőszigetelés stb...) A kezdeti várakozásuk szerint nagy árbeli különbségnek kellett volna mutatkozni a két ház m2-re vetített árában. Mindketten maguk szerezték be az építőanyagokat, de a házat egy fővállalkozóval építtették. A könnyűszerkezetes technológiát választó család legfőbb érve az olcsóság volt, kezdetben 110.000 Ft/m2 árral számoltak. 
A másik család inkább egy tradicionális technológiát választott és téglából építkezett + hőszigeteléssel, melynek kivitelezési költségét kezdetben 165.000 Ft /m2 árral számították.
A két ház elkészülte után meglepő eredmény született. A tégla ház 153.000 Ft/m2 (2008. -as árak) áron készült el, a könnyűszerkezetes ház esetében viszont jócskán túllépték a keretet, és 148.000 Ft/m2 ár jött ki. 100 m2-es házra vetítve a különbség mindössze 500.000 Ft.
Tehát a választásnál ne az ár legyen az elsődleges szempont!

A könnyűszerkezetes házaknak csekély a hőtároló tömegük

A hőtároló tömeg arra szolgál, hogy meleg időben kellemes klímát biztosítson a házban, és a belső tereket ne engedje felmelegedni, hideg időben viszont tárolja a fűtéssel keletkezett meleget, és nem hűl ki olyan könnyen a ház. Emiatt nyáron nagyon könnyen 30 fok fölé is mehet bennük a hőmérséklet (ez függ attól is, hogy milyen az árnyékolás), télen viszont előny lehet a gyors felfűtési lehetőség. Emiatt sokszor ajánlják téli szállásokhoz, síházakhoz, mivel nem kell napokkal előbb befűteni a kellemes hőmérséklethez, hanem pár óra alatt kellemes klíma alakul ki a házban. Amerikában, ahol tömegesen épülnek a könnyűszerkezetes házak, az alacsony energiaárak kompenzálják ezt a problémát, és a házakat klimatizálják.
Ez a probléma megoldható plusz hőtároló tömeg beépítésével a padlóba, belső falakba.

Készházgyár


Családi ház típusok - falazat szerint


A családi ház építésekor számtalan technológia áll az építtetők rendelkezésére. Az alábbi cikkben egy összefoglalót állítottunk össze, az egyes háztípusokról. A technológiák címére kattintva juthatnak el a részletes leíráshoz. A családi házakat általában a falazat anyaga szerint szokás csoportosítani, de a gyakorlatban ez csak az egyik tényező. A másik csoportosítási módot a készítés módja határozza meg.

Hagyományos házak

1. Tégla ház

Tégla házEz a legelterjedtebb Magyarországon, és a legelfogadottabb is. Ennek is több fajtája létezik, vannak a tömör téglából készült házak, ezek főleg régebbi építésűek, illetve a vázkerámia elemes épületek. Az előbbiek már csak utólagos hőszigeteléssel felelnek meg a legújabb hőtechnikai szabványoknak. Az épületeket hagyományos vagy modern 'kőműves' technológiával építik. Általában vasbeton födémmel készülnek, de újabban költségtakarékosságból könnyűszerkezetes fa-födémmel is készülnek.
"hagyományos" tégla házak minimális kivitelezési ideje 4-5 hónap, amit főleg a technológiából adódó kiszáradási idők határoznak meg, mivel a tégla-építési technológiánál sok víz kerül a szerkezetekbe a betonozásokkal, falazással, vakolással.
Ha a pénz rendelkezésre áll, ez a kivitelezési idő a modern nagyelemes téglákkal és könnyűszerkezetes födémmel egy kisebb, sík telken levő ház esetén lecsökkenthető 2,5-3 hónapra is kulcsrakész épület esetén!
Tovább a tégla építésű házakról szóló cikkekhez >>

2. YTONG ház

Ytong ház

Ez a kivitelezés módjában megegyezik a tégla házéval, a különbség az alkalmazott anyagban van. Az YTONGpórusbeton téglával az méretpontos szerkezetek építhetők, a építés nagyon látványos, vakolás legtöbbször nem szükséges, elég a glettelés. Az elemeket nem faragják, hanem fűrésszel vágják, a leeső hulladék minimális. 
Ennél a technológiánál kevesebb víz kerül a szerkezetbe mivel a falakat is lehelet vékony habarcsba rakják, majd csak glettelik, vakolni nem kell, vagy csak nagyon vékonyan. Hátránya a magasabb ár, illetve a nem szakszerű kivitelezés esetén a repedésre való hajlam. A kivitelezési idő hasonló a téglaházakéhoz.
Tovább az YTONG házakról szóló cikkekhez >>

3. Könnyűszerkezetes ház

Egy amerikai könnyűszerkezetes ház

A könnyűszerkezetes megnevezés inkább egy technológiát jelöl. Itt egy váz készül, amit száraz - szögelős, csavarozós technológiával vagy a helyszínen, vagy egy gyárban szerelnek össze. A váz lehet fa vagy fém. A könnyűszerkezetes házakfőként Amerikában terjedtek el, mostanában már Európában is hódít, és terjedőben van Magyarországon is. A legfőbb érv mellette a gyors elkészülés, ezért gyorsháznak is szokták hívni. Ha jó minőséget szeretnénk, akkor ez sem lesz olcsóbb mint a téglaház. 
A könnyűszerkezetes házaknál csak a fogadószintnél kerül víz a szerkezetbe az építés során, ezért itt nem kell száradási idővel számolnunk, így az elkészülés 2-4 hónap szokott lenni technológiától függően.
Górcső alá vettük könnyűszerkezetes házakat a következő cikkekben >>

4. Gerendaház, rönkház

Réteges rönkház

Ezeket a házakat többnyire tömör fából építik, de készülhetnek kiegészítő hőszigeteléssel, réteges szerkezettel. A gerenda ház szabályos fűrészelt gerendákból készül, a rönkház pedig az kör alakú rönkökből. Tömör fából 21 cm-nél vékonyabb rönköket nem engedélyez az építési hatóság.  
A rönk- és gerenda házaknál is csak a fogadószintnél kerül víz a szerkezetbe az építés során, ezért itt sem kell száradási idővel számolnunk, így az elkészülés szintén lehet gyors (kivitelezőtől függően).
gerendaházakat és rönkházakat bemutató cikkünket itt olvashatja >>Zöld házak, Öko házak

Modern szalmaház1. Szalmaház, szalmabála-ház

Ennek a kifejezésnek a hallatán talán sokan a három kismalac mesebeli szalmaházára asszociálnak. Ezzel szemben ez a technológia sokkal inkább a könnyűszerkezetes házakkal és a könnyűvályog házakkal áll rokonságban.
A ház alapját egy könnyűszerkezetes fa vázszerkezet adja, a kiskocka szalmabálák biztosítják a vázszerkezet kitöltését, és legfőképpen a hőszigetelését. Kívül-belül agyagvakolat készül, így a falazat teljesen időjárás és tűzálló lesz, kívülről talán vályogházra hasonlít legjobban.
Bővebben a szalmabála házakról >>

2. Vályogház

Újkori vályogház

Ez a több évezredes technológia ma sem vesztette aktualitását. A modern vízszigetelő anyagokkal ma is konkurenciája lehet az égetett agyagból készülő téglaházaknak. Építése ott gazdaságos és célszerű, ahol az építés helyszínén, vagy annak közelében kitermelhető az építéshez szükséges, megfelelő minőségű agyag. A legújabb szabályozások szerint Magyarországon csak a vályogtéglával épülhet jelenlegvályogház, az építési szabályozások a tradicionális megoldásokat nem támogatják. A részletes cikkünket a hagyományos vályogházakról itt olvashatja >>
könnyűvályogról szóló külön összeállításunkat pedig itt >>

3. Dombház

Lakóház a domb alatt: Dombház

Egy dombház láttán kinek ne jutnának eszébe az ezeréves - vagy sokkal régebbi - múltra visszatekintő gyepesített tetejű, félig vagy teljesen a földbe vájt házak, ólak, istállók amilyeneket például Izlandon látni szép számban. De a domboldalba vájt barlanglakások, melyek még nagyobb múltra tekintenek vissza, külsőleg tán még jobban is hasonlítanak a 20-21-ik századi épített dombházakra. 
Tovább a dombházakat, zöldtetős házakat bemutató cikkekhez >>Alternatív házak

1. Mobilházak

A mobilházak félúton helyezkednek el a lakókocsik és a könnyűszerkezetes házak között. Lényegében egy kerekeken guruló kisméretű, teljesen felszerelt és berendezett könnyűszerkezetes házról van szó, melyet akár fél óra alatt ráköthetünk a közművekre és már használatba is vehető. A mobilházakat általában egy kamionnal szállítják a helyszínre. A méretük változó, 20-80 m2 között mozognak, ezért főleg nyaralónak, irodának, üzletnek alkalmasak, de egy kisebb család igényeit is kielégítik. Ideális megoldás lehet panelból menekülőknek, fiatal házasoknak.
Tovább a mobilházakat bemutató cikkekhez, mobilház alaprajzokhoz >>

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése