A
természet ellát minden jóval
Akácvirág - télálló szörp 1:7 hígítással recept
Kedves
és hasznos időtöltésünk évente tavasz közepének egyik
esőmentes hétvégéjén a bodzavirág szüret - gyermekkorom egyik
Andersen meséjére emlékezve.
Mindenáron
tesztelni akartam, hogy a méhecskék szorgos munkája nyomán nem
csak mézként, de szörpként is megállja-e helyét. Még sosem
ittam akácszörpből készült üdítőt. Próba szerencse! Poros,
autók használta úttól távol találtunk egy fiatal, nem égig érő
akácost, s bizony nem voltunk restek lefejteni a fürtökről az
illatosan nyiladozó virágocskákat. Elkészítése teljesen
megegyezik az általam évek óta jól bevált bodzaszörpével. Első
olvasatra kissé
túlzónak
tűnik a szirup cukortartalma, ám ilyen
töményen
tárolva sokkal kevesebb helyet foglal kamránk polcán. Hiszen hol
van még a nyár vége…A feltüntetett mennyiségből 7 l szörpöt
kapunk, amiből szénsavas vagy bubi mentes ásványvíz 1:7
hígításával 49 l üdítőhöz jutunk. Érdemes fáradni vele. A
cukor-víz arányát hagyjuk meg, ha csökkenteni vagy növelni
akarjuk a megadott mennyiséget.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 100-150 akácfürtről lehúzott virág
- 5 liter víz
- 5 kg kristálycukor
- 2 db citrom reszelt héja
- 10 dkg gyógyszertári citromsav
- 2 mokkáskanál gyógyszertári szalicil
Elkészítés
Mindkét
gyógyszertári termék kiváló minőség és tisztaságú. Csak
ilyet használjunk.
A
zöld száracskákról a szedésnél lehúzott szirmokat
papírdobozban hozzuk haza. Figyeljünk rá, hogy autó és pormentes
helyen gyűjtsünk csak levél és bogár nélküli virágokat
száraz
időben, óvatosan, mert az eső és a rázogatás elhullajtja az
értékes virágport, édes nedűt. Ne mossuk meg!
Saválló
vagy hibátlan zománcú, kb. 8 literes fazékban forraljuk fel a
vizet, öntsük hozzá a cukrot, pár percig együtt forraljuk, 30
fokra hűtjük és beletesszük az akácszirmokat, a reszelt citromok
héját. Lefedjük, 5-6 órát áztatjuk, többször megkeverjük,
élvezzük töményen mézes illatát. Ha kellően megízesedett a
sok virágsziromtól, műagyag szűrőn leszűrjük, jól
kinyomkodjuk a sziruptól elnehezedett szirmokat is.
Egy
tiszta pohárba 2 dl szörpöt merünk, feloldjuk benne a
citromsavat, visszaöntjük a többihez, alaposan elkeverjük. Nagyon
édes - savanyúnak kell lennie, hogy hígításkor a kívánt ízt
érezhessük. A fele szalicilt is feloldjuk egy kevés szörpben,
majd hozzáöntve a többihez jól elkeverjük.
Üvegmosóval
tisztára mosott literes flakonokba vagy csavaros, vékony szájú
italos üvegekbe töltjük hidegen, felmelegítés nélkül, így
száraz dunsztba sem kell tennünk. A kupakok alá 2 réteg celofánt
vagy folpackot teszünk, a rétegek közé elosztjuk a maradék
szalicilt, szorosan rácsavarjuk a kupakot, felcímkézzük, helyére
rakjuk. Ne féljünk a szaliciltől, mint tartósítószertől, mert
ilyen kis mennyiségben nem olyan káros, mint bármelyik más
tartósítószer.
Ha
jól és tisztán dolgoztunk, nem erjed meg a télre, kora tavaszra
elmentett vitamindús szörpünk. Felbontás után hűtőben
tároljuk. Fogyasztáskor 1 dl szörpöt 7 dl ásványvízzel hígítva
kellemesen savanykás, mézes aromájú üdítőt kapunk, ami rögtön
eszünkbe juttatja az akácerdők illatát. Ilyenkor ízesíthetjük
még frissen facsart citromlével is. Nem kíván mást, hiszen a
természetes illatától, aromájától fosztaná meg.
Kirándulásra,
tízórai mellé kitűnő szomjoltó.. Jó étvágyat kívánok!
Készítette
Nyersné Vajda Márta
akácvirág zselé
akácvirág
szörp volt
tavaly, idén ehető formában tettem el az akácot. Döbbenetes
mennyiségű virág volt és jóval hamarabb mint szokott lenni,
köszönhetően a furcsa időjárásnak. Érdemes a megadottnál
jóval többet szedni, több vízzel áztatni és a maradék levet
pedig felfőzni szörpnek. Dupla nyereség!
Hozzávalók:
kb
1-2 liternyi akácvirág
1-1,5
l víz (az adatok hozzávetőlegesek, a lényeg hogy minél több
virág ázzon a vízben, utána meg 7 deci áztató levünk legyen)
fél
citrom felkarikázva
1/2
tk citromsav vagy fél citrom leve
1
zacskó 3:1 dzsemfix
200g
cukor vagy xylit
A
tiszta helyről szedett akácvirágot leszedegetjük a kis középső
száráról, de ez könnyen megy, mert csak végighúzzuk a fürtön
a kezünket és potyognak sorban. Egy edénybe tesszük, leöntjük a
vízzel, mellé karikázunk fél citromot (megmosva) és lenyomjuk
egy tányérral hogy víz alatt maradjanak a szirmok. Folpackkal
légmentesen lezárjuk az edényt, hűtőbe tesszük három napra és
áztatjuk.
A
harmadik nap leszűrjük alaposan, először sima szűrő, aztán egy
muszlinon keresztül is hogy biztosan ne kerüljön bele semmi apró
darabka sem, és a kapott léből kimérünk 7dl-t.
Egy
lábasba tesszük az akácirág levet, hozzá adjuk a cukrot és a
dzsemfixet, beleöntjük a citromlevet (vagy a citromsavat) és
elkezdjük melegíteni. Ha nagyon nem akar feloldódni a dzsemfix,
akkor rásegíthetünk botmixerrel.
Amikor
forrni kezd, öt percig forraljuk, majd elzárjuk és várunk 2
percet. Lehabozzuk a tetejét és sterilizált üvegekbe töltjük.
Megmondom
őszintén nem vártam tőle sokat, de a végeredmény egy meglepően
nagyon nagyon finom, légies, éteri lekvár. A vajas zabkeksz igazán
kiemeli a fantasztikus érdemeit és azért látványnak sem
utolsó...
.
.
.
.
.
jó
tudni: az akác kérge, fiatal levele és magvai mérgezők.
Azt
ne használjuk fel. Illetve a fehér akác (robinia pseudoakacia) nem
összekverendő a hatalmas lila fürtös lilaakáccal (wisteria)
akácvirág szörp
és
ezennel kezdetét vette a Nagy Szörpszezon, kicsit korábban mint
tavaly, de idén szemfülesebb voltam, nem akartam lemaradni az
akácról. Mondjuk tavaly se maradtam le, csak akkor még nem
hűtöttem az íz-traszferkor a lábast, és megbuggyant az akkor is
hasonlóan nyári időben szoba(haha)hőmérsékleten.
A
múlt hétvégén a Balaton-felvidéki kirándulás alkalmával
szedtem az akácvirágot a fenyőrügy mellett,
úgyhogy ismerős lehet a táj. Az akácfák roskadoztak a dús
virágzat alatt és a levegő isteni mézes illatban úszott.
A
szörp alapreceptet még tavaly adaptáltam Vegavarázs bodzaszörp
receptjéből. Kevés vízzel sok virággal nagyon intenzív ízű
levet kapunk, ehhez sok cukor jön, tehát aromás és nagyon jól
hígítható szörp a végeredmény.
Hozzávalók:
kb
2 liter térfogatnyi* akácvirág
2l
víz
2kg
cukor
2db
citrom
2,5dkg
citromsav
A
virágfürtöket olyan helyen szedjük ahol nincs autós forgalom
vagy túl nagy por, mert megmosni nem szabad, csak a bogarakat
kiütögetni. Egy lábasba pakoljuk őket, ráöntünk annyi vizet
hogy ellepje, sőt, a virágok a víz kb négy ötödéig érjenek.
Belekarikázzuk az alaposan megmosott citromokat is és egy
mélytányért a tetejére teszünk az egésznek úgy hogy a víz alá
nyomjuk, így a tányérba került víz lent tartja a tányért, a
tányér pedig a szirmokat a víz alatt.
Két
napra hűvös helyre tesszük, a legjobb a hűtőszekrény. Ha
tudjuk, egy nap elteltével kavarjuk át.
Amikor
letelt a 2 nap, leszűrjük gézen át és a kapott illatos léhez
hozzáadjuk a cukrot és a citromsavat és feltesszük főni. Kb 10
percig rotyog, majd elzárjuk és keletkezett hab, azt lefölözzük.
Azonnal sterilizált üvegekbe töltjük és dunsztoljuk.
A
selyemfűméz és a napraforgóméz a kedvencem, az akácméz sosem
vonzott, de ez az íz, amit közvetlenül az akácvirágokból nyer
az ember, ez zseniális!
fenyőrügy szirup
oldénál olvastam
először róla, és végül Mandulasarok régi
blogjáról vettem
a receptet ehhez az elvileg gyógyhatású sziruphoz.
Fenyőrügy.
Méghozzá esetemben lucfenyőből, de lehet ezüstfenyőből is vagy
vörösből elvileg, és lehet úgy is készíteni hogy a rügyeket
cukorral rétegezzük és három hétig érni hagyjuk...
Kirándulással
egybekötött szörp-alapanyag vadászatra indultunk és végül a
Balaton-felvidéken kötöttünk ki, talán Tótvázsony határában...
Hozzávalók:
100g
fenyő rügy
300ml
víz
fél
citrom leve
300g
cukor
A
recept rém egyszerű: szedjél jó sok fiatal fenyőrügyet, akkor
jó, ha még nem fás, és kb 3-4 centis és mérd meg mennyi lett.
Nekem 670g, úgyhogy 6,7szeres mennyiséget csináltam. A fenyőrügyet
a vízzel és a citromlével (beletettem a citromfacsaráskor
keletkezett húst is és a magokat is) felforraljuk, fél órát fő
(enyémet hagytam kicsit tovább, hiszen sokkal több volt az
alapanyag) majd átszűrjük. Hozzáadjuk a cukrot és kívánt
sűrűségűre főzzük. Eleinte világos zöldes, majd a
sűrűsödéssel sötétedik is.
A
670g rügyből 2,4l szörp lett belőle, de én eléggé beforraltam.
Nagyon
finom, friss, gyantás ízű, nyári ital készíthető belőle, de
állítólag önmagában a szirup torokfájásra is jó.
Bodzaszörp
A
napokban sorra jelennek meg a bodzaszörp receptek. Természetesen én
sem hagyhatom ki e remek italt. Valójában csak tavaly csináltam
először, de az annyira jól sikerült, hogy már napok óta
figyeltem, mikor lehet végre bodzavirágot szedni. Két hete
bontottam ki az utolsó tavalyi üveget, semmit baja, nagyon szép,
áttetsző volt még ez is. Idén is e recept alapján készült.
Fontos tudni, hogy rendkívül tömény szörp, ezért jól
higítható.
A
bodza egyébként igen hasznos gyógynövény, A-, B-, és
C-vitamint, folsavat, vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot,
foszfort és flavonoidokat tartalmaz. Kiváló természetes
gyógyszer köhögésre, megfázásra, felsõ-légúti fertõzések,
láz esetén rendkívül kedvezõ hatású.
Bodzaszörp
Hozzávalók:
2
l víz
15-20
bodzavirág
2
citrom
1,80
kg fruktóz (vagy 2 kg kristálycukor)
3
dkg citromsav
Ha
a bodzavirág szép tiszta, lemosni sem kell, ha nem, akkor öblítsük
le. Keverjük össze 2 l vízzel, tegyünk bele 2 db karikára vágott
citromot. Takarjuk le vékony anyaggal, majd 2 napig hagyjuk állni
hűvös helyen. Közben néhányszor keverjük meg. 2 nap múlva
szűrjük le, majd főzzük össze a fruktózzal (vagy cukorral) és
a citromsavval. Töltsük bele az alaposan megtisztított üvegekbe,
jól zárjuk le, és tegyük száraz dunsztba, azaz egy edényben,
meleg takarók között hagyjuk 2-3 napig.
Bodza-menta
szörp
Amikor
a tavalyit főztem, eszembe jutott, hogy egyszer ittam bolti
bodza-menta szörpöt, ami nagyon finom, frissítő volt. Sajnos ez
akkor ugrott be, amikor elkezdtem forralni a szörpöt a 2 napos
pihentetés után, ezért arra már nem volt időm, hogy friss
mentalevelet szedjek, arra azonban igen, hogy fogjak 2
filter mentateát, és beletegyem a forrásban lévő szörpbe.
A végeredmény igazán jó lett, közösen arra szavaztunk, hogy
máskor is így főzöm a sima bodzaszörp helyett.
petrezselyemzöld télire
ultrakönnyű
kategória, de annál tutibb. Amíg most szezonja van és olcsó és
gyönyörű és friss, vegyünk sok petrezselymet. Mondjuk 10
csokorral legalább.
Válogassuk
ki az esetleges nem túl szép leveleket és alaposan mossuk meg a
többit. Majd egy tiszta konyharuhára terítsük szét megszáradni.
ez akár egy éjszakát is eltarthat, a lényeg hogy teljesen száradjon meg.
Ha
megszáradt, akkor a szárait vágjuk le és dobjuk ki. Igazság
szerint ezt is össze lehet apróra vágni és fel lehetne használni,
de általában nálunk csak a levele fogy így fagyasztva. *
A leveleket aprítsuk össze és töltsük üvegbe. Jó szorosan pakolva a 10 csomag nekem röhögve belefért egy 7,2dl-s üvegbe
Zárjuk
le, írjuk rá a tetejére hogy "Petrezselyem" és tegyük
a mélyhűtőbe. (nálam még zellerlevél szokott ugyanígy
fagyasztóba kerülni, ezért a pontosítás)
Már
másnap így néz ki:
és
kibontva pedig teljesen jégmentes, mert jó szárazon aprítottuk:
Így
aztán egy evőkanállal bele lehet kaparni a kívánt mennyiséget
egy-egy ételbe amikor szükség van rá. Egy ilyen üveg általában
kitart egy telet nálunk.
Természetesen
ugyanígy lehet zellerzöldet és kaprot is eltenni, szoktam is.
Azért nem zacskóba, mert abban jegesedik és lisztté törik
használat során illetve a zacskóban eltett zöldfűszerektől vagy
a hűtő lesz kaporszagú, vagy a petrezselyem hűtőszagú...
*:(egy
kis magyarázom a bizonyítványom rész: frissen egy egész csokor
szokta szárastól a levesben végezni, én szeretem a szárát is,
de a többiek körülöttem nem, illetve így minden máshoz is
felhasználható, nem csak leveshez)
almapektin step-by-step
vegyünk
egy láda almát, lehetőleg magas pektin tartalmút, mint például
ezt az Elstar fajtájút. Nekem egy 14 literes lábasom van, abba
egyszerre 4-5 kilóból tudok pektint főzni.
(bocsánat
a további képek minőségéért, munkaközi fotók, borzalmas
fényviszonyok mellett)
Az
almákat alaposan mossuk meg és csak a csumáját és az alsó
"szőröket" vágjuk ki. Negyedbe vágva könnyebben megy.
A csumátlan, "szőrtelen" almát negyedeljük, majd a negyedeket magházastól és magostól tovább vágjuk még félbe, vagy még háromba. Almamérettől is függ.
Úgyhogy négy kiló alma végén ennyi a kidobni való csak:
Lábasba
tesszük az almát és felengedjük annyi vízzel ami majdnem ellepi
(Az alma felúszik a víz tetejére, úgyhogy ha kell, fogjuk le
ameddig a vizet töltjük rá):
Tegyük
fel főni. Addig amíg rendesen szét nem fő az alma:
Utána lesz szükségünk a "jelly bag"-re, amit én két darab, újonnan (kizárólag e célból) vásárolt színezetlen pamut párnahuzattal helyettesítek. Ezeket csak erre használom, az alma batikolja is őket rendesen:
Bevizezem
és alaposan kicsavarom a huzatokat, majd egy kisebb lábasnak a
szájára húzom, így könnyebb megtölteni a zsákokat:
A forralt almát érdemes egy fél órát legalább hűlni hagyni hogy ne a még rotyogó láva szerű cuccal zsonglőrködjünk. Tehát benne van a nagy edényünk tartalmának a fele az egyik huzatban, ezt kiemeljük a segédlábasból és felül összefogjuk. Általában átlósan fogom össze hogy a huzat egyik csücske nézzen lefelé, különben két csücsök két oldalra vezetné szélesen a levet.
Ekkor
jön a vicces rész: Keressünk egy széket amin van lábtámasz is,
fordítsuk fejre és tegyünk az aljára (ülőke másik oldala) egy
tálat, ebbe fog csorogni a lé. Rakjunk keresztbe valami erőset
a lábtámaszon, majd erre kössük rá a jelly bagként funkcionáló
huzatot, vagy szerezzünk a barkácsboltan erős fogót, és azzal
fogassuk rá:
És itt hagyjuk egy éjszakára csurogni:
Ilyen
szép világos lé folyik ki belőle. Itt megjegyezném hogy nem
igazán alma illatú a dolog, legalábbis ne várjuk hogy fővés
közben isteni almakompót illat lengje be a lakást, inkább csak
főtt zsepkendő szerű a szaga.:
Másnap fogjuk a zsákokat és nyomkodjuk még kicsit ki, de ne nagyon. Ha zselét szeretnénk majd készíteni, akkor ne nyomjuk egyáltalán, sőt érdemes még egyszer egy sűrű szövésű anyagon átszűrni.
A
kapott levet lábasba öntjük és ha van a lábason belül literes
űrtartalom jelölés akkor örülünk, ellenkező esetben beledugunk
függőlegesen egy vonalzót fakanalat és
megjegyezzük hogy meddig ért az almalevünk.
Azután
addig forraljuk míg a fele nem lesz az eredeti mennyiségnek. Kicsit
sötétedik is néha a lé.
Majd
még forrón sterilizált üvegekbe töltjük és dunsztoljuk:
Igen,
ennyi, ilyen folyékony, nem igazán finom (=nem almáspite) szagú
cucc a végeredmény.
Ezzel
aztán például finom csilizselét lehet készíteni, illetve
sűríteni más, alacsony pektin tartalmú lekvárokat, de mindig
számolni kell vele hogy azért van egy bizonyos almás íze. Ami még
hátulütője hogy kísérletezni kell vele hogy hogyan (mennyiség)
használjuk fel, illetve hogy ahány alma, sőőőt, ahány főzés,
annyiféle lesz a pektin. Volt már egyszer olyan is hogy hiába
használtam, egyáltalán nem akart zselésedni, de általában ez
egy jó alap és működni szokott.
ecetes reszelt torma
Hatalmas
adag tormát dolgoztam fel az idén, sokszor elsirattam őket, de
megérte. Volt szerencsém az eredetvédett
tormákból dolgozni,
tényleg nagyon szépek.
Hozzávalók:
egy
nagy torma (pucolva kb 15dkg)
opcionális:
egy cékla
0,8
dl víz és 0,4dl 10%-os ecet
2
ek cukor
0,5
tk só
0,2
tk citromsav
A
vizet felmelegítem, feloldom benne a cukrot és a sót és
citromsavat, majd hozzáöntöm az ecetet is és forralom. A tormát
alaposan megmosom, majd hámozom és reszelőn lereszelem. Érdemes
nyitott ablak mellett dolgozni, mert amint reszelni kezdjük, elkezdi
ereszteni a gyilkos gőzeit.
A
torma erőssége függ attól is hogy a levet mikor és milyen
hőfokon öntjük rá. Minél később és minél hidegebb a lé,
annál erősebb tormát kapunk és fordítva is: minél korábban és
minél forróbb a lé, annál szelídebb lesz. Nekem bevált a forró
lével nyakon öntés kb 5 perc állás után.
Igazából
úgy készült, hogy készítettem egy adag levet, és addig pakoltam
reszelt tormával, amíg a kívánt nedves-száraz arányt el nem
értem.
Le
is lehet turmixolni és akkor a boltihoz hasonló állagú lesz.
Sterilizált
üvegekbe töltjük és ha lehet, hűtőben tároljuk. Egy nap kell
minimum hogy összeérjenek az ízek.
Végtelen
variációs lehetőségünk van innentől. Például rózsaszín
tormát is készíthetünk hogy egy céklát megfőzünk, majd
lereszeljük és a kész tormához keverünk annyit, amennyire
intenzív rózsaszínt/bordó színt szeretnénk. A mennyiséggel is
lehet variálni, több céklával kevésbé lesz csípős.
Lehet
forrázni és reszelt almával turbózni, így egy lágyabb, édesebb
tormát kapunk. Mehet bele egy kis méz, vagy egy kis fehérbor is.
Fűszerezhetjük is és természetesen lehet majonézzel
keverni. De minél több egyéb anyagot teszünk bele, annál
rövidebb ideig lesz tartós, ezt vegyük figyelembe!
Az
alap ecetes reszelt tormát kb egy hónapig tudjuk fogyasztani ha
hűtőben tartjuk, de persze minél frissebb, annál finomabb.
.
cukrozott sűrített tej
Eszter Befőz
gyerekként
egy tubussal biztosan meg tudtam volna enni ha hagyják, de soha nem
hagyták. a piszkok. Itt volt az idő bepótolni.
Hozzávaló:
cukor1l
tej (3,5%-os biotejet használtam)
1,2kg
cukor
Viccesen
csálén állnak így egymáson de a célnak megfelel. A lényeg hogy
az alsó lábasban víz van, és ennek a gőze melegíti csak a felső
lábast. Minél jobban illeszkedjen az alsó lábasra a felső, hogy
ne vesszek a gőz kárba. A vizet időnként pótolni kell az alsó
lábasban!
Maga
a főzés roppant egyszerű: a felső lábasba beleöntjük a tejet
és a cukrot, addig kevergetjük amíg fel nem oldódik. Után csak
várunk: 4,5 órán keresztül főzzük fedő nélkül, néha
megkeverjük, közben láthatjuk amint először híg, vizes tejre
hasonlít, aztán meg kezd kicsit aranysárgásabb lenni és
sűrűsödik. Ezt mondjuk nem látni jól, hiszen melegen ugyanolyan
folyós, de egy kanállal kivéve egy tányérra már méz állagú
lesz kihűlve. Kicsit habosodhat, azt lekanalazzuk róla (ne dobd ki,
nagyon finom!) majd üvegbe töltjük és azonnal zárjuk. Hűtőben
tároljuk. Kb 1,2l sűrített tej lesz a végeredmény.
Mégegyszer:
ne felejtsük el pótolni a vizet az alsó lábasban! A 4,5 óra
alatt egyszer biztosan elfogy.
A
magas cukortartalom miatt kikristályosodhat, mondjuk csak a
látványon ront, élvezeti értékét nem csökkenti, de érdemes
kisebb adagban készíteni.
KOVÁSZOS
UBORKA
ELŐKÉSZÍTÉSI
IDŐ
30 perc
ELKÉSZÍTÉSI
IDŐ
240 óra
ÖSSZESEN
240 óra 30 perc
5
literes üveghez | Az előkészítési időben az áztatás nincs
benne.
Szerző: azenkemencem.com
HOZZÁVALÓK
- Kb. 40 db kovászolni való uborka
- Egy csokor kapor
- 8-10 gerezd fokhagyma
- 2 szelet fehér kenyér
- 2-3 l sós víz (1 evőkanál só/liter)
ELKÉSZÍTÉS
- Az uborkákat 2-3 órán át hideg vízben áztatom.
- Folyó víz alatt zöldség kefével letisztítom a héjukat.
- A darabokat mégegyszer átmosom folyó víz alatt és közben gombostűvel több helyen megszurkálom az uborkákat.
- Az uborkák mindkét végét levágom és hosszanti irányban, kereszt alakban bevagdosom.
- Az üveg aljára 2-3 szál kaprot és 2 gerezd tisztított fokhagymát rakok.
- Állítva, vágott felükkel felfelé, szorosan egymás mellé elkezdem rakni az üvegbe az uborkákat.
- Amikor egy sor elkészül, újból elkezdem a rétegezést: 2-3 szál kapor, 2 gerezd fokhagyma és uborka. Addig folytatom, amíg az üveg meg nem telik.
- A tetejére kapor és fokhagyma kerül, majd ráhelyezem a kenyeret.
- Felöntöm a vízzel, lefedem a tetejét és meleg helyre teszem.
- Nagyjából 2-4 nap után elkészül az uborka.
- A kenyeret kiveszem az üvegből. Az uborkákat folyó víz alatt leöblítem és a levet leszűröm.
- Az üveget elmosom, visszarakom bele az uborkákat, felöntöm a leszűrt lével és további felhasználásig a hűtőszekrényben tárolom.
KOVÁSZOLT
ZÖLDSÉGEK
ÖSSZESEN
240 óra 30 perc
ELKÉSZÍTÉSI
IDŐ
240 óra
ELŐKÉSZÍTÉSI
IDŐ
30 perc
4
literes üveghez
Szerző: azenkemencem.com
HOZZÁVALÓK
- Kb. 10 db kovászolni való uborka
- 1 közepes fej karfiol
- 10-20 dkg zöldbab
- 5 db retek
- Fél fej patiszon
- Egy csokor kapor
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2 szelet fehér kenyér
- 2-3 l sós víz (1 evőkanál só/liter)
ELKÉSZÍTÉS
- Az uborkákat a kovászos uborkánál leírt módon előkészítem.
- A többi zöldséget folyó víz alatt, alaposan, többször átmosom.
- A karfiolt rózsáira szedem, a zöldbabnak mindkét végét levágom, a retkeket nagyobb darabokra szeletelem, a patiszon magjait kikanalazom és héjastul vékonyabb cikkekre vágom.
- Az üveg aljára 2-3 szál kaprot és 2 gerezd tisztított fokhagymát rakok.
- Erre rakom a zöldségek felét. Ezután újból kapor és fokhagyma majd a zöldségek másik felé.
- A tetejére kaprot és fokhagymát rakok, majd ráhelyezem a kenyeret.
- Felöntöm a vízzel, lefedem a tetejét és meleg helyre teszem.
- Nagyjából 2-4 nap után elkészülnek a zöldségek.
- A kenyeret kiveszem az üvegből. A zöldségeket folyó víz alatt leöblítem és a levet leszűröm.
- Az üveget elmosom, visszarakom bele a zöldségeket, felöntöm a leszűrt lével, és további felhasználásig a hűtőszekrényben tárolom.
KOVÁSZOS UBORKA ÉS KOVÁSZOLT ZÖLDSÉGEK
A
kovászos uborka is azon ételek közé tartozik, amelyeket igazán
csak felnőtt koromban szerettem meg. Gyerekként inkább a
cukros-ecetes lében eltett csemege uborkát részesítettem
előnyben, és mindig csodálkoztam unokaöcsémen, aki tekintélyes
mennyiséget meg tudott enni, az általa csak “hovászos uborkának”
hívott savanyúságból.
Pár
éve már rutinszerűen készítem, a nyár folyáman többször is,
egy egyszerű, bevált recept alapján. Idén először más
zöldségekkel is kipróbáltam. Azt hiszem, folyt.köv.
MI IS AZ A KOVÁSZOLÁS?
Kovászolásnál,
a színfalak mögött, a tejsavas erjedésnek nevezett kémiai
folyamat zajlik, amelynek során a tejsavbaktériumok a zöldségekben
lévő cukrot tejsavvá alakítják. Ez az anyag felelős egyrészt a
tartósításért, másrészt pedig biztosítja a kovászolt
zöldségek jellegzetes ízét és illatát. A tejsav-baktériumoknak
a következőkre van szükségük ahhoz, hogy a feladatukat
maradéktalanul teljesítsék:
- Kovászolni való zöldségek: Friss és ép uborkák vagy más zöldségek.
- Sós lé: A sós víz kioldja a bevagdalt uborka belsejéből és a zöldségekből a cukrokat. Ezt a cukros, sós lét kezdik el erjeszteni a tejsavbaktériumok. A keletkezett tejsav pedig könnyen be tud hatolni a zöldségek, sótól már megrongálódott szöveteibe.
- Meleg: A tejsavbaktériumok kifejezetten kedvelik a magasabb hőmérsékletet. Ahhoz, hogy dolgozni tudjanak, folyamatosan biztosítani kell számukra egy kb. 25 fok körüli meleget. Vagyis közvetlenül nem a napfény az, amely nélkülözhetetlen a tejsavas erjedéshez, hanem a megfelelő hőmérséklet. Napfény hiányában is kovászolhatunk, amennyiben a szükséges meleget biztosítjuk.
- Kenyér: Kenyérre nem a benne lévő kovász miatt van szükség, hanem a magas szénhidrát tartalma miatt. A tejsavbacik ezt a szénhidrát bombát kezdik el először elfogyasztani, aztán ahogy elszaporodnak, fokozatosan áttérnek valódi céljukra, az uborkában és más zöldségekben lévő szénhidrát tejsavvá alakítására.
- Fűszerek: A tejsavas erjedés fűszerek nélkül is lezajlik, viszont ezekkel tetszés szerint ízesíthetjük a kovászolt zöldségeket.
AZ ÉN RECEPTEM
You
are here: Home / Blog
posts / Kovászos
uborka és kovászolt zöldségek
KOVÁSZOS UBORKA ÉS KOVÁSZOLT ZÖLDSÉGEK
2015
July 18 By azenkemencem
A kovászos uborka is azon
ételek közé tartozik, amelyeket igazán csak felnőtt koromban
szerettem meg. Gyerekként inkább a cukros-ecetes lében eltett
csemege uborkát részesítettem előnyben, és mindig csodálkoztam
unokaöcsémen, aki tekintélyes mennyiséget meg tudott enni, az
általa csak “hovászos uborkának” hívott savanyúságból.
Pár éve már rutinszerűen
készítem, a nyár folyáman többször is, egy egyszerű, bevált
recept alapján. Idén először más zöldségekkel is kipróbáltam.
Azt hiszem, folyt.köv.
MI IS AZ A KOVÁSZOLÁS?
Kovászolásnál, a színfalak
mögött, a tejsavas erjedésnek nevezett kémiai folyamat zajlik,
amelynek során a tejsavbaktériumok a zöldségekben lévő cukrot
tejsavvá alakítják. Ez az anyag felelős egyrészt a
tartósításért, másrészt pedig biztosítja a kovászolt
zöldségek jellegzetes ízét és illatát. A tejsav-baktériumoknak
a következőkre van szükségük ahhoz, hogy a feladatukat
maradéktalanul teljesítsék:
- Kovászolni való zöldségek: Friss és ép uborkák vagy más zöldségek.
- Sós lé: A sós víz kioldja a bevagdalt uborka belsejéből és a zöldségekből a cukrokat. Ezt a cukros, sós lét kezdik el erjeszteni a tejsavbaktériumok. A keletkezett tejsav pedig könnyen be tud hatolni a zöldségek, sótól már megrongálódott szöveteibe.
- Meleg: A tejsavbaktériumok kifejezetten kedvelik a magasabb hőmérsékletet. Ahhoz, hogy dolgozni tudjanak, folyamatosan biztosítani kell számukra egy kb. 25 fok körüli meleget. Vagyis közvetlenül nem a napfény az, amely nélkülözhetetlen a tejsavas erjedéshez, hanem a megfelelő hőmérséklet. Napfény hiányában is kovászolhatunk, amennyiben a szükséges meleget biztosítjuk.
- Kenyér: Kenyérre nem a benne lévő kovász miatt van szükség, hanem a magas szénhidrát tartalma miatt. A tejsavbacik ezt a szénhidrát bombát kezdik el először elfogyasztani, aztán ahogy elszaporodnak, fokozatosan áttérnek valódi céljukra, az uborkában és más zöldségekben lévő szénhidrát tejsavvá alakítására.
- Fűszerek: A tejsavas erjedés fűszerek nélkül is lezajlik, viszont ezekkel tetszés szerint ízesíthetjük a kovászolt zöldségeket.
AZ ÉN RECEPTEM
Nálam így zajlik a kovászolás:
- Kovászolni való zöldségek: Idén először az uborka mellett más zöldségeket is (zöldbab, retek, karfiol, patiszon) kovászoltam. Érdemes ezzel próbálkozni, mert különlegesebb ízeket fedezhetünk fel a savanyításhoz képest. Az uborkákat egy 5 literes befőttes üvegben kovászoltam, míg az egyéb zöldségeket egy 4 literesben. Általában közepes méretű uborkából, kb. 40 db-ot tudok elhelyezni az üvegben. Az uborkákat a kovászolás előtt 2-3 órát hideg vízben áztatom, hogy alaposan megtisztuljanak és megedződjenek. Utána folyó víz alatt, zöldség kefével alaposan lesúrolom a héjukat. A következő folyóvizes mosás során egy gombostűvel több helyen megszurkálom az uborkákat, hogy ezzel is segítsem az erjedést. Mielőtt az üvegbe helyezem őket, levágok egy kis darabot mindkét végükből, majd a darabok egyik végéből kiindulva kereszt alakban bevagdosom mindegyiket.
Az
egyéb zöldségeket a kovászolás előtt, folyóvíz alatt
alaposan, többször megmostam.
- Sós lé: 1 liter vízhez 1 púpozott evőkanál sót szoktam adni. A vizet felforralom, majd hozzáadom a sót, elkeverem és szobahőmérsékleten hagyom kihűlni. Ezzel öntöm fel a zöldségeket.
- Meleg: Igyekszem a napon kovászolni, mert így tartom autentikusnak, de ha nem jön össze, akkor a konyhában készülnek. Mindig teszek az üvegek alá egy nagy tálcát, a tetejükre pedig egy kistányért nagy kaviccsal leszorítva (ahogy a nagymamámnál láttam), mert az erjedés beindulásakor kifolyhat egy kevés lé.
- Kenyér: Üvegenként kb. 2 nagyobb szelet fehér kenyeret helyezek a zöldségekre és ezen keresztül öntöm fel az üvegeket a sós vízzel.
- Fűszerek: Kaprot és fokhagymát használok. Rétegenként kb. 2-3 szál kaprot és 2 fej megtisztított fokhagymát teszek a zöldségek közé.
Amennyiben
jó az idő, az erjedés egy nap elteltével már be is indul és 2-4
nap múlva már késznek is nyilváníthatjuk a kovászos uborkát és
az egyéb zöldségeket. Ekkorra már a levük “zavarossá” válik
és erőteljesen érezhető jellegzetes illatuk. Ezután a kenyeret
eltávolítjuk az üvegek tetejéről, a zöldségeket leöblítjük,
a levüket leszűrjük. Az üvegeket átmossuk, visszarakjuk bele a
zöldségeket, felöntjük a leszűrt lével és további tárolásra
a hűtőszekrénybe rakjuk. Erre azért van szükség, mert az
erjedés tovább folytatódik az üvegben, csak az alacsonyabb
hőmérséklet hatására lassabban. Ezért van az, hogyha kellő
időt hagyunk a kovászos uborka elfogyasztására, akkor az minden
egyes alkalommal puhább lesz.
Májpástétom recept
Kategória: Előétel
receptek
Küldte: Ádám
Sándor Árpád
Hozzávalók:
- 1 kg máj
- 3-4 nagy fej vöröshagyma
- 2 ek mustár
- 2 ek majoránna
- 1 mk őrölt
- őrölt bors
- 1 mk őrölt köménymag
- 30-40 dkg füstölt szalonna
- só
- pirospaprika ízlés szerint
Elkészítése:
A
nagyobb darabokra vágott májat megfőzzük annyira, hogy vágásnál
ne legyen véres, majd leszűrjük.
A
szalonnát apróra vágjuk, zsírjára sütjük, a pörcöt
kivesszük, majd a zsíron medinszteljük az apóra vágott hagymát.
A
leszűrt és kihűtött májat ledaráljuk a hagymával és a
megaradt zsírral, főtt tojással, szalonnával, majd a fűszerekkel
habosra keverjük. Kóstolás után még ízesíthetjük.
Tipp:
Melegszendvicsre
is kitűnő. Hűtőben és mélyhűtőben is sokáig eláll
Vese-velő recept
Kategória: Sertés
belsőség
Küldte: kovacsnekrisztinacsutoras
Hozzávalók:
- 6 db sertés vese
- 25 dkg sertés velő
- 2 db közepes vöröshagyma
- 1 gerezd duci fokhagyma
- 1 ek zsír
- 1 tk piros paprika
- 1 mokkás kanál majoránna
- só, bors ízlés szerint
- erős paprika /el is hagyható/
Ekészítése:
A
veséket nagyon alaposan megtisztítjuk, csíkokra vágjuk és enyhén
ecetes vízben /2l víz, 1ek ecet/ 1-2 órát áztatjuk. A velőket
is megmossuk, lehártyázzuk.
A
vöröshagymákat kockázzuk és felaprítjuk a fokhagymát is. A
zsíron a vöröshagymát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a
fokhagymát is, de ezt csak addig pirítjuk míg megérezzükaz
illatát. Félrehúzzuk, hozzáadjuk a piros paprikát, elkeverjük
és beletesszük a vesét
Pár
percre fedőt teszünk rá, ezalatt a vese levet enged, ezért nem
kell hozzá vizet adnunk. Közben nagyobb darabokra vágjuk a velőt
és ezt is a veséhez adjuk . Még 5-6 percig főzzük együtt és
tálaljuk.
Tipp:
A
tisztításra nagyon figyelni kell, különben az étel élvezhetetlen
lesz.
Sült disznó vagy marhanyelv recept
Küldte: Ádám
Sándor Árpád
:Hozzávalók
2
kg nyelv
- vöröshagyma
- fokhagyma
- fekete bors
Elkészítése:
Kb.
2 kilónyi nyelvet forrásban levő vízbe mártogatva megpucoljuk a
fehér színű külső hámtól.
Utána
vöröshagymás, fokhagymás, fekete borsos vízbe oda tesszük
főlni.
Nem
sajnáljuk a hagymaféléket, bőven teszünk bele.
Amikor
már félig megpuhult teszünk rá bőven fehér zsírt.
Azért
bőven mert isteni finom a zsírja kenyérre kenve, kovászos
uborkával.
Addig
sütjük a nyelvet, míg megpirosodik a külseje.
Tört
krumplival vagy rizzsel tálaljuk. Természetesen zsíros kenyérre
is kitűnő, hűtés után
Körözött recept
Kategória: Előétel
receptek
Küldte: Vas
Erika
Hozzávalók:
- 30 dkg juhtúró vagy tehéntúró vagy vegyesen a kettő
- 1 fej lilahagyma
- pirospaprika
- só
- tejföl
Elkészítése:
A
hagymát apróra vágjuk vagy lereszeljük. A túrót eldolgozzuk a
pirospaprikával (akkor elég a paprika, ha a krém narancssárga
színűvé válik), sózzuk, tejföllel lazítjuk.
Ha
valaki krémesen szereti össze is turmixolhatja ,hogy ne legyen
darabos, majd hozzáadjuk a hagymát.
Az
egészet jól kikeverjük. Rövid időre hűtőszekrénybe tesszük
és máris ehető a finom körözött.
Mexikói tortillatekercsek recept
Kategória: Előétel
receptek
Küldte: Simonné
Pammer Lívia
Hozzávalók:
- 16 darab tortillalap
- 30-44 dkg reszelt sajt (nálam vörös cheddar és gouda)
- 2 filézett csirkemell
- só
A
szószhoz:
- 25-30 dkg érett, hámozott paradicsom
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- őrölt bors
- egy teáskanálnyi cukor
- chilipaprika
- 1 kaliforniai paprika
- só
- 1 vörösbab konzerv
- egy evőkanálnyi olivaolaj
- 1 fej mogyoróhagyma
- 2-3 nagyobb paradicsom
Elkészítése:
A
csirkemelleket szeletekre vágjuk és sózzuk, majd kontaktgrillen
megsütjük. Apró szálakra szedjük vagy apró darabokra vágva
félretesszük.
A
szószos töltelékhez a vöröshagymát apróra vágjuk, olivaolajon
megpároljuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a hámozott
paradicsomokat. Sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk, beledaraboljuk a
paprikákat, majd puhára, szószosra összefőzzük.
A
végén belekeverjük a puha vörösbabot, az apróra vágott friss
mogyoróhagymát, a kockázott friss paradicsomot és az apróra
vágott sült csirkemellet. A szószból félretettem egy tálkával
mielőtt belekevertem a csirkemellet, hagymát, friss paradicsomot és
a babot, mert ezt kínáltam mártogatni.
A
tortillalapokat félbe vágjuk, így kapunk 32 darab fél tortillát.
Ezeket a fél tortillákat fogjuk tölteni és feltekerni.
A
fél lapot megszórjuk a reszelt sajttal, halmozunk rá a húsos
szószból és a jobb alsó saroknál elkezdjük feltekerni tölcsér
formájúra.
A
kész tölcsérkéket egymás mellé fektetjük kör alakban egy
sütőlemez közepére, előtte egy kis kerámiatálat tegyünk a
közepére, amibe majd a sima paradicsomos szósz fog kerülni.
Gyakorlatilag ezt a kis kerámiatálkát fogjuk körberakni a
tortillatekercsekkel.
Amikor
körbeértünk, reszelt sajttal megszórjuk a tekercseket, majd újabb
sor tekercset készítünk és végül egy harmadikat. Minden szint
közé mehet reszelt sajt.
Mikor
ezzel elkészültünk, 190 fokon aranyszínűre sütjük. A tészta
finom ropogóssá válik, a sajt már megolvad a rétegek között és
tálalhatóvá is válik.
Apróra
vágott friss petrezselyemzölddel megszórhatjuk, a középre
helyezett tálkában kínáljuk a csípős vagy kevéssé csípős
mexikói szószt.
Lila hagymás tojáskrém recept
Kategória: Előétel
receptek
Küldte: 03Judit15
Hozzávalók:
- 3 evőkanál majonéz
- 5 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál mustár
- 1 kis fej lila hagyma
- jódozott só
- őrölt fekete bors
- 1 evőkanál margarin
Elkészítése:
A
tojásokat megfőzzük, felszeleteljük, és egy villával
összetörjük. A lila hagymát finomra vágjuk, a tojásokat
összekeverjük a margarinnal, a tejföllel, a majonézzel és a
mustárral.
Belekeverjük
a lila hagymát, és megfűszerezzük.
Pár
órára hűtőbe tesszük, hogy jobban összeérjenek az ízek.
Kenyérre
halmozva tálaljuk.
Jó
étvágyat!
Sárga túró recept
Kategória: Előétel
receptek
Küldte: szmolkamarika
Hozzávalók:
- 1 l tej
- fél kávés kanál só
- 2 evőkanál cukor
- pici fahéj
- egy citrom leve
- tüll anyag, vagy sürü szövésű függöny
Elkészítése:
A
tejet feltesszük forrni a sóval, a cukorral, a citromhéjjal és a
fahéjjal
Közben
a 10 db tojást felverjük és mikor a tej forrni kezd, lassan
beleengedjük a tojásokat, úgy hogy közben a jobb kezünkkel
folyamatosan kevergetjük.
Újra
forraljuk, de csak 1-2 percig.
Nem
kell aggódni hogy túrós-csomós lett, mert ilyennek kell lennie.
Még
forrón nagyon óvatosan egy tálba terített függönyre öntjük és
összefogva lassan kinyomjuk belőle a levet. Elszorítjuk,
összekötjük, majd egy éjszakára hűvös helyre tesszük
csöpögni, és egybeállni.
Másnap
szeletelhető. Nagyon szép és nagyon guszta és nagyon finom.
box
style=”info”]Dekoratív húsvéti étel, sonkához, kolbászhoz.
Megakadályozza a gyomorrontást.[/box]
Fűszeres sajt recept
Kategória: Előétel
receptek
Küldte: Ellák
Hozzávalók:
- 10 dl tej (3,5 % – os)
- 15 dl joghurt (házi készítés)
- 3 ek almaecet (5% – os)
- 1 kk só
- 2 tk fűszersó
Elkészítése:
A
joghurtot a tejjel, az ecettel, a sóval és a fűszersóval
felforraljuk.
A
forrástól számítva még 1 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni.
Amikor kicsit hűlt, sűrű gézen átszűrjük. A sárgás savót
kicsepegtetjük.
Amikor
kicsepegett, egy lukacsos kis kosárba tesszük, a tetejére egy fém
lapot helyezünk (vagy tányért), és egy 2 l-es ásványvízzel
(vagy bármilyen súllyal) lenyomatjuk, ezzel kipréselve a maradék
savót .
4-5
óra elteltével a már kemény sajtot folpackba tesszük, és
hűtőben érleljük még 1-2 napot.
Tipp:
Fontos,
hogy csak 3,5 %-os tehéntejet használj! Tartós tej , UH tejek,
alacsony zsírtartalmú tejek nem jók!
Meggyleves recept
Kategória: Gyümölcs
levesek
Küldte: LigetiK
Hozzávalók:
- 60 dkg meggy
- 1 kk fahéj
- 1 citrom
- 5 ek cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 dl száraz vörösbor
- 1 csipet só
- 2 dl tejföl
- 2 dl tejszín
- 1 ek keményítő
Elkészítése:
A
meggyet megmossuk, kimagozzuk, hozzáadjuk a cukrokat, a fahéjat, a
citromlevet, a vékonyan levágott citromhéjat, a vörösbort és
egy csipet sót. Felöntjük 2 l vízzel, felforraljuk, és 5 perc
alatt puhára főzzük.
A
tejfölt és a tejszínt simára keverjük a keményítővel.
Ha
a meggy megfőtt, hozzáadjuk a habarást, és állandóan kevergetve
felforraljuk. Hidegen tálaljuk.
A meggyleves kalória és tápérték tartalma:
Kalória: 56 kcalFehérje: 1 gSzénhidrát: 6 gZsír: 3 g
Az
adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.
Fahéjas meggyleves recept
Kategória: Gyümölcs
levesek
Küldte: aranytepsi
Hozzávalók:
- 50 dkg meggy
- 1 nagy csipet só
- 4 ek cukor
- 1 kk őrölt fahéj
- 5 db szegfűszeg
- 1 ek vaníliás pudingpor
- 2 dl főzőtejszín (20%-os)
- 1 tasak vaníliás cukor
Elkészítése:
A
gyümölcsöt alaposan, több léről átmossuk, ha van zöld része,
szár és levél, eltávolítjuk. Feltesszük főni kétszer
annyi vízben, mint a meggy.
Sózzuk,
cukrozzuk és beleszórjuk a szegfűszeget, a fahéjat.
A
pudingport csomómentesre keverjük a tejszínnel és a leves levével
kicsit bekeverjük, hogy ne legyen hideg, mikor a levesbe
öntjük. Beleöntjük a tejszínt a levesbe, beleszórjuk a
vaníliás cukrot és 2-3 perc után elzárjuk.
Tipp:
Idényen
kívül befőtt gyümölcsből is készíthető. Nyáron jól behűtve
kínáljuk.
Provence-i fűszerkeverék házilag recept
Kategória: Fűszerkeverékek
Küldte: LigetiK
Hozzávalók:
- 2 ek oregano
- 2 ek borsikafű
- 2 ek rozmaring
- 1 ek kakukkfű
- 1 ek petrezselyem
- 1 ek majoranna
- 1 tk bazsalikom
- 1 tk zsálya
- 1 tk tárkony
- 1 tk lestyán
- 1 tk őrölt édeskömény
Elkészítése
Elkészítéséhez
szárított, morzsolt fűszereket használok, amit egyszerűen
összekeverek. Jól záródó üvegben, sötét helyen h jellemzik
ónapokig eltartható.
Tipp:
Természetesen
meg lehet vásárolni készen, de ha magunk keverjük össze, az
összetevőket és azok arányát, bizonyos határokon belül mi
magunk választhatjuk meg. A fenti keverék tartalmazza azokat a
meghatározó fűszereket, melyek legjobban a Provence-i
fűszerkeveréket. A felsoroltakon kívül kerülhet még bele
levendula, babérlevél, turbolya, stb.
Garam masala házilag recept
Kategória: Befőzés
Küldte: LigetiK
Hozzávalók:
- 4 ek koriander
- 1 ek római kömény
- 1 ek fekete bors
- 5 db egész fekete kardamom
- 1 ek szegfűszeg
- 1 ek szegfűbors
- 1 rúd fahéj
- 4 babérlevél
- 1 ek őrölt gyömbér
Elkészítése:
A
gyömbér kivételével az összes többi hozzávalót egy
serpenyőben, szárazon megpirítjuk. A fahéj rudat kisebb darabokra
törjük, a babérleveleket összetépkedjük. Ügyelünk, hogy ne
égjen meg, mert keserű lesz.
Miután
kihűlt, kiszedjük a kardamomból az apró magokat és a többi
fűszerhez keverjük. Mozsárban vagy kávédarálóval finomra
őröljük. Hozzákeverjük az őrölt gyömbért.
Jól
záródó üvegben, sötét, száraz helyen hónapokig eltartható.
Tipp:
A
garam masala indiai eredetű fűszerkeverék. Nevének jelentésével
ellentétben, ami csípős keveréket jelent, nem mindig jellemzi a
csípősség, mivel a felhasznált fűszerek és azok aránya
családonként, területenként változó. Ráadásul az alapkeverék
kiegészülhet kókuszdióval, cayenneborssal, kurkumával,
szezámmaggal, fokhagymával és még sok minden mással is.
Curry por házilag recept
Kategória: Fűszerkeverékek
Küldte: LigetiK
Hozzávalók:
- 3 ek koriander mag
- 1 ek római kömény mag
- 1 ek mustármag
- 1 tk cardamom mag
- 8 szegfűszeg
- 1 rúd fahéj
- 3 szárított chili
- 0,5 szerecsendió lereszelve
- 1 ek őrölt kurkuma
Elkészítése:
A
magokat, a szegfűszeget és a fahéjat száraz serpenyőben 4-5
percig megpörköljük.
Hozzáadjuk
a chilit és mozsár törővel, vagy fűszerőrlővel porrá őröljük.
(Ehhez a művelethez én kávédarálót használtam, amit előtte és
utána is alaposan kitisztítottam.)
Belereszeljük a szerecsendiót, hozzáadjuk az őrölt kurkumát és elkeverjük.
Belereszeljük a szerecsendiót, hozzáadjuk az őrölt kurkumát és elkeverjük.
Légmentesen
záródó üvegben, sötét, hűvös helyen 3 hónapig tárolható.
A
megadott hozzávalókból 6 evőkanál mennyiség lesz.
Tipp:
Indiai,
arab és más keleti ételek receptjeiben sűrűn találkozhatunk
curry porral. Ez az enyhe curry por egy nagyon egyszerű
fűszerkeverék, nem szükséges hozzá beszerezhetetlen alapanyag. A
chili mennyiségével a keverék csípősségét szabályozhatjuk és
az eredmény, saját ízlés szerinti, tartósítószer és ízfokozó
nélküli fűszer keverék.
Házi Vegeta recept
Kategória: Befőzés
Küldte: Koncz
Andrea
Hozzávalók:
- 60 dkg sárgarépa
- 30 dkg zeller
- 30 dkg fehér répa
- 30 dkg vöröshagyma
- 30 dkg karfiol
- 30 dkg karalábé
- 30 dkg káposzta
- 30 dkg tv paprika
- 1 nagy fej fokhagyma
- 1 csomag petrezselyem
- 1 csomag zeller levél
- jódmentes só
Elkészítése:
A
hozzávalókat tisztítás és pucolás után húsdarálón
ledaráljuk, majd lemérjük, 1 kg-onként 10 dkg sót adunk hozzá,
majd üvegekbe töltjük.
Nekem
ebből a mennyiségből 4 üveg lett.
Tipp:
A
mennyiségek körülbelüli mennyiségek, bátran változtathatók.
Fűszerolaj recept
Kategória: Szószok
Küldte: pontycomb
Hozzávalók:
- 1/2 l étolajhoz
- 5-7 gerezd fokhagyma (nagyságtól függően)
- 1 tk színesbors
- 1 tk koriander
- 1 tk borókabogyó
- 3 babérlevél
Elkészítése:
Egy
steril és szigorúan száraz üvegbe beleszórjuk az összes
hozzávalót és felöntjük az étolajjal, majd légmentesen
lezárjuk.
2-3
héten át 1 max 2 naponta megfordítjuk, megmozgatjuk így az
érlelési folyamat alatt könnyedén átveszi az olaj a fűszerek és
a fokhagyma illóanyagát!
Sültekhez,
pecsenyékhez kiváló ízt ad! Aki szereti a magyaros fűszeres
ételeket, ne hagyja ki!
Tipp:
Általában
2 üveggel szoktam készíteni, egyiket ajándéknak szánom mert
igazi gasztro kuriózum és nagyon tud örülni az ünnepelt! :)
Bolognai szósz télire recept
Kategória: Befőzés
Küldte: Vass
Laszlone
Hozzávalók:
- 2 kg paradicsom
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál petrezselyem
- 1 kis fej zeller
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 zöld paprika (lehet kápia is)
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- babérlevél összemorzsolva vagy darálva
- rozmaring ízlés szerint
- bazsalikom ízlés szerint
- kakukkfű ízlés szerint
- oregánó ízlés szerint
- majoránna ízlés szerint
- cukor ízlés szerint
Elkészítése:
A
paradicsomot ledarálom, felfőzöm.
Az
összes zöldséget lereszelem, étolajon megpárolom, majd
leturmixolom és a paradicsomba öntöm.
Fűszerezem,
mindenkinek saját ízlése szerint a fenti fűszerekkel. Pl a cukor
mennyisége a paradicsom savanyúságától is függ.
Kb
fél óráig főzöm, aztán tiszta üvegbe töltöm, tartósítót
szórok a tetejére és száraz dunsztba teszem.
Felhasználáskor
a darált húst átfuttatom zsíron, amíg elszíneződik, utána
ráöntök egy üveg szószt és készre főzöm a húst benne.
Bolognai Spagetti recept
Kategória: Spagettik,
makarónik
Hozzávalók:
- fél kg darált hús
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- oreganó
- só
- bors
- 1 nagy sűrített paradicsom
- olaj
- bazsalikom
- kakukkfű
Elkészítés:
Hagymát
és a darált húst olajon megpirítjuk, majd minden hozzávalót
hozzáadunk, annyi vizet öntünk hozzá, hogy ne égjen le.
Lefedjük
, felforraljuk, majd lassú tűzön addig főzzük amíg a levét el
nem fövi.
Közben
ízlés szerint adunk még hozzá borsot és oreganót, bazsalikomot
és kakukkfüvet, ne féljünk esetleg kicsit több oreganót
beletenni, mert az adja meg a végén az igazi olaszos zamatát.
Zakuszka recept
Kategória: Szószok
Küldte: Marton
Ildiko
Hozzávalók:
- 1,5 kg főtt bab
- 1 kg vöröshagyma
- 3 kg pritamin paprika
- 1 l olaj
- 1 l paradicsomlé
- só, bors ízlés szerint
- babérlevél
Elkészítése:
A
paprikát kicsumázzuk és apróra vágjuk. A babot ledaráljuk.
A
hagymát megtisztítjuk, ledaráljuk, majd fél liter olajon
megdinszteljük. Ekkor hozzáadjuk a paprikát és kb fél órát
főzzük.
Ezután
hozzáadjuk a babot, paradicsmlevet, a maradék olajat és sóval,
borssal, babérlevéllel ízesítjük.
Kb
2 órán át főzzük (akkor jó, ha az olaj kezd a zakuszka tetejére
feljönni). Ekkor tiszta üvegekbe merjük, majd száraz dunsztban
hűtjük ki.
Ki főz ma a Balatonnál? Erdélyi zakuszka készítése
Lengyel sós uborka recept
Kategória: Befőzés
Küldte: Edit
Szentkirályi
Hozzávalók:
- 10 kg uborka
- kb. 5-6 csomag kapor
- 5-6 fej fokhagyma
- kb. 8 liter forralt, meleg víz
- 8 ek só (minden literhez egy ek sót kell számolni)
Elkészítése:
Az
uborkát megtisztítjuk, a rosszakat kiválogatjuk, és alaposan
megmossuk. (Lehetőleg egy kis konyhai kefével átkeféljük.)
Ezután
legalább 2 órán keresztül bő vízben áztatjuk.
Közben
megtisztítjuk a fokhagymát, megmossuk a kaprot, és nagy darabokra
vágjuk. Az üvegeket is megmossuk teljesen tisztára, de nem kell
őket kifőzni, vagy sterilizálni.
Ha
letelt az idő, forralunk vizet, és literenként 1 ek sóval
összekeverjük.
Az
üvegekbe először egy kis kaprot, 2-3 gerezd fokhagymát, majd egy
sor uborkát, majd megint egy kis kaprot és 1-2 fokhagymát rakunk.
Szépen így megtöltjük az üvegeket, és a végén felöntjük a
meleg sós vízzel. Vigyázzunk, ne legyen a víz túl forró, de még
meleg legyen. Azonnal bezárjuk az üvegeket.
48
órára meleg helyre tesszük őket, de ne érje a tűző nap. Tehát
meleg, de árnyékos helyre kerülnek. Két nap után be lehet tenni
a kamrába, vagy pincébe.
Amit
felbontunk, egy pár nap alatt elfogyasztandó, és a hűtőben
tárolandó.
Tipp:
Télre
eltehető, tartósítószer nélküli, az íze hasonlít a kovászos
uborkához.
Uborkasaláta télire recept
Kategória: Befőzés
Küldte: Vass
Laszlone
Hozzávalók:
- uborka
- víz
- só ízlés szerint
- cukor ízlés szerint
- ecet ízlés szerint
- kevés szalicil, vagy más tartósító
Elkészítése:
Az
uborkát meghámozzuk, megmossuk, majd uborkagyalun legyaluljuk és
steril üvegekbe töltjük hézagosan.
A
vízzel elkeverjük a sót, cukrot, ecetet, majd egy kevés szalicilt
(nem kell felforralni!). Ízlésünknek megfelelően tegyünk bele a
hozzávalókból.
Felöntjük
a lével és légmentesen lezárjuk. Már mehet is a polcra.
Svéd savanyúság télire recept
Kategória: Befőzés
Küldte: Vass
Laszlone
Hozzávalók:
- 4 kg uborka
- 1 kg vöröshagyma
- 6 dl cukor
- 8 dl víz
- 4 dl 10%-os ecet
- 1 dl só
- 1 kk szalicil
- 1 kk borkén
Elkészítése:
Az
uborkát megmossuk. Héjasan legyaluljuk. Ha van hibás rész a
héján, azt kivágjuk.
A
vöröshagymát megtisztítjuk, majd legyaluljuk. Egy nagy lábasba
tesszük, ráöntjük a többi hozzávalót.
Napközben többször megkeverve, tiszta ruhával letakarva legalább 24 órát állni hagyjuk.
Napközben többször megkeverve, tiszta ruhával letakarva legalább 24 órát állni hagyjuk.
Közben
kóstolgassuk, ki milyen édesre vagy savanyúbbra akarja
elkészíteni.
Üvegekbe merjük hézagosan, és lezárjuk az üvegeket.
Üvegekbe merjük hézagosan, és lezárjuk az üvegeket.
Mehetnek
a kamra polcra.
Balzsamecet és olíva recept
Kategória: Befőzés
Küldte: olajbogyo
Hozzávalók:
- balzsamecet
- olívaolaj
Elkészítése:
Egy
nagyobb áruházlánc polcán fedeztem fel különféle ízesítéssel
készült olíva olajokat. Az áruk nem éppen a mindennapos konyhai
használathoz van igazítva, de ezzel nincs is semmi gond, hiszen
Delux kategória :D
Igazából számtalan kísérletet tettem már olaj ízesítés ügyben, amik nagyon finomak és hasznosak. Legalább kettő, de inkább több az egyben. A balzsamecetes verzió valahogy ez eddig kimaradt… pótoltam!
Igazából számtalan kísérletet tettem már olaj ízesítés ügyben, amik nagyon finomak és hasznosak. Legalább kettő, de inkább több az egyben. A balzsamecetes verzió valahogy ez eddig kimaradt… pótoltam!
Hozzávalóknál,
érdemes jó minőségű alapanyagokat használni, hiszen így is
ártöredéke a végtermék a bolti verziónak…
Tehát,
végy egy csinos kis jól zárható 2 dl-es üveget, kis tölcséren
keresztül csorgass bele 3 evőkanálnyi
Modena-i balzsam ecetet és jó minőségű, extra szűz olíva olajjal, nemes egyszerűséggel öntsd nyakon, majd jön a varázslat . “Használat előtt felrázandó!” utasításra, kedvünk szerint, locsoljuk meg salátánkat!
Modena-i balzsam ecetet és jó minőségű, extra szűz olíva olajjal, nemes egyszerűséggel öntsd nyakon, majd jön a varázslat . “Használat előtt felrázandó!” utasításra, kedvünk szerint, locsoljuk meg salátánkat!
Egyszerű
és nagyszerű nem? Vacsora fogyasztása közben elmélyülten
nézegettem a szép lassan aláhulló ecet cseppeket az olajban, mint
egy tavaszi “olaj”gömb.
Konklúzió:
finom tavaszi saláta legegyszerűbb ízfokozója, mindössze egy
üvegre redukálódott az eddigi 2 flaskából
“Rázzátok” bele ti is!
“Rázzátok” bele ti is!
Joghurt házilag recept
Kategória: Szószok
Küldte: Ellák
Hozzávalók:
- 1 l házi tej vagy 3,5 %-os bolti tej
- 1 doboz natúr joghurt /Danone/
Tipp:
Oltásra
használom a bolti joghurtot. A következő készítésnél már
használható a saját joghurt is!
Elkészítése:
A
tejet felforraljuk, majd lehűtjük kb 50 fokosra (amikor már a
kezünk bírja, nem forró). Beleöntjük a joghurtot, elkeverjük.
Tiszta
üvegekbe merjük, tetővel lezárjuk, majd 6-8 órán át meleg
helyen tartjuk. HA letelt az idő, akkor áttesszük a hűtőbe.
Tejfölös szósz mindenhez recept
Kategória: Szószok
Küldte: Kóródi
Timea
Hozzávalók:
- 2 dl tejföl
- 1 dl majonéz
- egy kiskanál mustár
- egy kis vöröshagyma
- foghagyma
- kis darab uborka
Elkészítése:
A tejfölt, majonézt, mustár összekeverem.
A hagymát nagyon apróra felszeletelem. A foghagymát és az uborkát lereszelem. És ezeket is beleteszem a tejfölös keverékbe.
Leborítjuk, betesszük a hűtőbe és minimum fél órát állni hagyjuk.
Tálalható bármihez.
A tejfölt, majonézt, mustár összekeverem.
A hagymát nagyon apróra felszeletelem. A foghagymát és az uborkát lereszelem. És ezeket is beleteszem a tejfölös keverékbe.
Leborítjuk, betesszük a hűtőbe és minimum fél órát állni hagyjuk.
Tálalható bármihez.
Fokhagymás darált paprika télire recept
Kategória: Befőzés
Küldte: Salamon
Csilla
- 2 kg nyers pirospaprika
- 1 fej fokhagyma,
- 10 dkg só
- 2 kk nátrium benzoát
- 1 kk citromsav.
Elkészítése:
Paprikát megmossuk, a csumáját kiszedjük, majd szeletekre vágjuk. Vagy húsdarálón vagy botmixerrel összepépesítjük. Feltesszük főzni. Fokhagymát beleaprítjuk, közben belerakjuk a sót és sűrűre főzzük. Beletesszük a nátriumot és a citromsavat.Így még összeforraljuk. Üvegekbe merítjük, a tetejére nátriumot teszünk. Másnap lezárjuk.
Tökéletes rántott hús. Csirkecomb és karaj előkészítés és sütés percre pontosan / Szoky konyhája /
httwatch?v=pTknbp95F8gps://www.youtube.com/
Rántott oldalas imádni fogjátok ! / Szoky konyhája /
Lacipecsenye vásári pecsenye / Szoky konyhája /
Lilahagyma lekvár recept
Kategória: Köretek
receptjei
Küldte: Kovácsné
Vámos Hajnalka
Hozzávalók:
- 4-5 fej lilahagyma
- 3-4 evőkanál méz
- 3 evőkanál cukor
- só
- kakukkfű
- őrölt színes bors
- édes vörösbor
- 4 evőkanál olívaolaj
Elkészítése:
A
hagymát megpucoljuk, majd félbevágjuk és vékonyan
felszeleteljük.
Egy
serpenyőben elkezdjük felmelegíteni a mézet, majd amikor már jó
folyós, hozzáadjuk a cukrot és együtt karamellizáljuk, míg szép
aranybarna színt nem kap. Ezután hozzáöntjük az olívaolajat,
jól összekeverjük és rátesszük a szeletelt hagymát.
Megszórjuk
egy csipet sóval és elkezdjük párolni. Amint kezd a hagyma kicsit
összeesni, megszórjuk egy kevés őrölt színes borssal és egy
kevés kakukkfűvel (a borstól finom ízt kap, de nem lesz erős).
Végül felöntjük annyi vörösborral, hogy éppen csak ellepje.
Lefedve tovább pároljuk. Közben többször megkeverjük és ha
szükséges, még bort öntünk hozzá.
Végül
addig pároljuk, míg a hagyma teljesen megpuhul és a levét egészen
elfőtte. Krémes, puha állagú lesz.
Sültek
mellé nagyon finom köretként.
Francia saláta recept
Kategória: Franciasaláták
Küldte: Mary101
Hozzávalók:
- fél kg zöldborsó
- 30 dkg sárgarépa
- 2 közepes, enyhén savanykás alma
- 5 ecetes uborka
Öntet:
- 4 dl tejföl
- 2 ek majonéz
- 2 tk mustár
- fél tk cukor
- 1 kk só
- 1 tk citromlé
Elkészítése:
A
zöldségeket megfőzzük (én a répát főzés után kockázom
fel). Leszűrjük és kihűtjük, belekeverjük a kockára vágott
nyers almát és az uborkát.
A
tejfölt a majonézzel, a mustárral valamint az ízesítőkkel jól
elkeverjük. Ráöntjük a zöldségekre és lazán összekeverjük.
Lehűtve tálaljuk.
Fokhagymás oldalas keréksalátával Keto / Szoky konyhája /
Klasszikus sült oldalas " borda " / Szoky konyhája /
Hekk a konyhámból / Szoky konyhája /
Hekk sörtésztában Orly módon/ Szoky konyhája/
Bácskai rizses hús Szerb rizses hús / Szoky konyhája/
Receptek hatékony keresése / Szoky konyhája /
Körömpörkölt
Körömpörkölt és csontnélküli csülök, ahogy én készítem.
csülökpörkölt
Körömpörkölt bográcsban , körmös csülök/ Szoky konyhája /
Hagymás bab isteni fogás / Szoky konyhája /
comb
mega krém bunda
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése