2020. július 7., kedd

Csak ülök és mesélnek az otthonok.
Csak ülök és mesélnek
az otthonok.Közzétéve: 2013.03.06. Szerda, 12:18 | Utoljára frissítve: 7 hónapja | Szerző: novecento

Kint, házunk külső falfelületein sokkal több hő jelenik meg télen is - és enyészik el haszontalanul - , mint amennyire bent a házban a fűtéshez szükségünk volna. Ezt az úgynevezett "sziromfal" képes megragadni számunkra, és gazdálkodni vele.


Schneider László: "Földházfejlesztésem során a természetes anyagok alkalmazása, a szinte fanatikus költséghatékonyság, és a megalkuvás nélküli műszaki tisztaság - merész egyszerűség - voltak a vezérlő elveim. Érdemes volt ezeket ellenszélben sem feladni. Zseniális dolgok sűrűsödtek és idomultak össze.

Csakis természetes anyagokból épülnek
Mivel a téli napsütés ereje alig marad el a nyáriétól (a környezet más okok miatt hideg télen), ez nagy hőmennyiséget jelent. És mert ez így van, nem a hőmegtartás hőszigeteléssel túlfokozására van szükség, mint ahogy azt a 'passzívház' teszi, hanem olyan falszerkezetre, amely képes ezt a hőt bejuttatni a házba, és ott - időben elnyújtva - szétsugározni. Ezt a mutatványt ez idő szerint csak ez az új falszerkezet tudja, amelyet Sziromfalnak neveztünk el.

Érzésünkkel ellenkezőleg, télen sincsenek túl hosszú kimaradások a napsütésben. A napsütés nélküli időszakok nagyobb része hőtárolással áthidalható, és mire tényleg hűlni kezdene a ház, megérkezik az utánpótlás. Évente legfeljebb néhány nap a tényleges kimaradás. A felkínálkozó ingyen hőmennyiség tehát közepes szigetelésű ház esetén is elegendő a fűtés kiváltásához.

De, mint a világon bármely kérdés, ez a probléma is elsősorban pszichológiai. Az igazi kérdés mindig ez: milyen tud lenni az illető dolog lényegéhez való viszonyod? Az életedet az határozza meg, hogy mit ismersz fel a lehetőségekből, és azt hogyan illeszted be a személyes viszonyaidba. Most. A személyes esély gyakran az időkülönbségben rejlik, amennyivel előbb jutsz felismerésre, mint a tömeg. És amennyivel előbb lépsz, ennek alapján. A birodalmak (a minket körülvevő világ) nem emberi időléptékben omlanak össze. Ami ma viszonylag könnyen keresztülvihető volna, az egy felfordult világban csak nagy erőfeszítéssel - talán. És ami ma erőfeszítéssel még keresztülvihető volna, az ott már erőfeszítéssel sem, sehogyan sem.

Kora esti kép egy földházról
A "váltás" nem csupán egy műszaki tartalom lehetséges fizikai megnyilvánulására utal, hanem - szükségszerűen - a hozzá kapcsolódó szellemi vonatkozásokra is. Ha tudatilag nem vagy képes - mégpedig most - kilépni a "fogyasztói társadalom" által beidegzett reflexekből, akkor (számodra) hiába áll készenlétben az esély materiálisan. A döntés egy ponton túl nem kerülhető ki, és nem ruházható át "szakértőre". Az életed döntő kérdéseiben kizárólag Te magad lehetsz saját szakértőd -- minden témában. Ebben is.

Sziromfalas földház alapverziójának pengefalas, kétdongás változata:

Anyaga fa, föld, nyers kő – vagyis csak természetes anyagok. A betont teljes mértékben mellőzzük, amennyiben erre a konkrét engedélyeztetési esetben lehetőség nyílik.

A dongatető földborítású fa, „csak-héjazat" megoldású, „talajba ágyazott drén tetővel", amely több megoldásában – legjobb tudomásunk szerint – szintén saját leleményünk. Ezek igen nagyban hozzájárulnak mind a kivitelezési, mind az ár/érték hatékonysághoz.

Összhangban a természettel

A sziromfalakon keresztül a közvetlen napsugárzás hőtartalmának nagy része – egyenirányítottan – a falak (adott esetben a válaszfalakat és a padozatot is ideértve) tömegébe kerül, ahonnan időben elnyújtottan oszlik szét a ház belsejében. Az egyébként méteres vastagság körüli falak úgy viselkednek, mint egy rendkívüli méretű tömegkályha, amelyet a nap fűt... Működése ki-be kapcsolható, de részben automatikus is a tornác-előtetők évszakokkal összhangban változó árnyékolása révén. Alapvetően azonban mindig nekünk kell eldöntenünk, hogy fogadunk-e be hőt, amikor arra lehetőség van, vagy nem. A fűtés „bekapcsolása" a Sziromfal esetében azt jelenti, hogy „fogadj be hőt a beállított mértékben, ha erre lehetőség nyílik!"

További információ: Sziromfal


A Jászárokszálláson élő Zoli bácsi azon kevesek közé tartozik, akik sajnálják, ha nem találnak elég reklámújságot a postaládájukban. Évekkel ezelőtt ugyanis megismert egy egyedi fűtési módszert, amit azóta is fejlesztget és tökéletesít saját otthonában.


Boros Zoltán mindig is fogékony volt a költségtakarékos, környezetbarát megoldásokra. Úgy öt évvel ezelőtt, a sástói Sörkollektor Találkozón találkozott először a papírbrikettezéssel, és ez azonnal beindította a fantáziáját.  Mára már egy saját kis „brikettgyártó üzemet” állított fel a hátsó kertben, ahol folyamatosan készülnek a kerek tüzelőanyagok.


Zoli bácsi papír brikettei.


De mi is az a papírbrikett?

Röviden megfogalmazva összepréselt papírforgács. A fához nagyon hasonlóan ég el, és hamutartalma is igen alacsony, alig 2-3%. Bármiféle újságból, papírból előállítható, fűtőértéke pedig alig kevesebb néhány fáénál (kb.13-15000kcal/kg).

Zoli bácsi az évek során szinte tökélyre fejlesztette a brikettezést.  A nyugdíjas kőműves legfontosabb eszközeit maga készítette el mindabból, amit az udvaron talált, így lett például az ősöreg használatlan disznóvályúból a brikett korongok formája.

Az összeállítási folyamat hosszú, de megfelelő munkaütemben nagyon rövid idő alatt elkészül hetekre, hónapkora elég tüzelőanyag.
A gondosan gyűjtött papírkészlet


Az első lépés a papírtépés. Az egész szomszédság, de még a kilométerekre élő rokonság is zsákszámra hordja a régi újságokat, prospektusokat, leveleket és füzeteket, amik máskülönben a szeméttelepen végeznék. Zoli bácsi régen iratmegsemmisítővel dolgozott, de a gépek nem bírták sokáig a hatalmas iramot, így maradt a legmegbízhatóbb, kézzel történő megoldás.
Ezután történik a beáztatás. Körülbelül 25 kiló papír úszik 80 liter vízben legalább egy napig, mire megfelelő lesz. Első hallásra talán aggódhatunk a magas vízszámla miatt, de mint kiderült, minden az összegyűjtött esővízből származik. A beáztatott papírokat még össze is kell zúzni, erre érdemes elektromos fúrót használni.

A munka érdekesebb része ezután jött. Az összeállt papírt a formákba helyezzük, és összepréseljük, ehhez jól jön a korábbi munkákból szerzett emelő. A kifacsart víz itt sem vész kárba, egy speciálisan erre a célra a földbe ásott vödör ezt is összegyűjti, így a felhasznált víz kb. egyharmada visszakerülhet a hordóba.
Elkészül a brikett

Az elkészült korongokat minimum egy-két napig szárítani kell, de még jobb, ha egy hetet szánunk rá. 

Ha az előkészületeket nem számítjuk, kevesebb, mint egy óra alatt 10-11 darabot készítettünk el, amik napokon belül már "munkába is állhatnak". A legnagyobb hidegben úgy 4-5 korong fogy el naponta, tehát most legalább két napra elegendőt gyártottunk, amik a jövő télig ki is fognak tartani.
Ami a télről megmaradt, jó lesz jövőre is

Rengeteg érvet sorolhatnánk fel a papírbrikett mellett, kezdve a költséghatékonyságtól, az energiatakarékosságon át a környezettudatosságig, de semmiképp sem felejthetünk el egyet, ami talán a legjobban motiválja Zoli bácsit is: a napi elfoglaltság, ami kitölti a nyarak dologtalan heteinek unalmát.


Szerző: Gerstenbrand Bence - Pozitív Nap


Egy új típusú akkumulátort fejlesztettek ki az Illinois Egyetemen. A találmány tudományos áttörésnek tekinthető, és ha a biztonsági követelményeknek is megfelel, komoly változást hozhat az elektronikus eszközökkel behálózott mindennapokba.


A háromdimenziós elektródákkal készített aksik 30-szor
tovább bírják!
Háromdimenziós elektródák segítségével készítettek a jelenleg kereskedelmi forgalomban lévőknél nagyságrendekkel kisebb mikroakkumulátorokat az Illinois Egyetem kutatói. A felfedezést más szempontból nézve: ha ugyanakkora méretben gyártják le őket, mint amekkorák napjaink akkumulátorai, akkor elképzelhető, hogy nagyjából 30-szor több energia tárolására képesek, egy általuk meghajtott eszköz tehát 30-szor annyi időt bír ki két feltöltés között.
Az újfajta akkukkal kapcsolatban a BBC által megkérdezett szakértő egyetlen kétséges, illetve megoldásra váró pontot fogalmazott meg: a mikroakkumulátoroknak még át kell esni a legfontosabb biztonsági teszteken, a kereskedelmi gyártásuk pedig – ha minden rendben lesz – csak ez után kezdődhet meg.
A William King professzor által vezetett kutatócsoport felfedezését a Nature Communicationscímű lap április 16-án megjelent számában publikálta.
Forrás : Hvg.hu
Jó, ha sokáig szellőztetünk, vagy elég pár perc? Tekerjük le teljesen a fűtést, ha elutazunk hétvégére, vagy ketyegjen a bojler középhőmérsékleten?


A lakásunk egyenletes hőmérsékletének a titka az, ha annak minden belső ajtaját nyitva hagyjuk, hogy a meleg egyenletesen járja át a szobákat, és fűtse fel nemcsak a levegőt, hanem a közfalakat is. Az ideális szobahőmérsékletről megoszlanak a vélemények: vannak, akik szerint 24 fok, de a szakemberek egyöntetű véleménye alapján az optimális megoldás 19-21 fok.

Fontos a jó szellőztetés

A szellőztetés alapszabálya: rövid ideig, de alaposan! Ha kivitelezhető a kereszthuzat, akkor azt használjuk ki, de ne essünk át a ló túloldalára, mert ha a falaink is kihűlnek, akkor többet veszítünk, mint amennyit nyerünk az elhasznált levegő eltávolításával. A felmérések alapján 1 fok hőmérséklet-csökkenés 5-6 százalék fűtőenergia-megtakarítást hozhat a konyhára.

Eltáv’
Szerencsés helyzetben vannak azok, akik jó szigetelésű otthonnal rendelkeznek. Itt a pár napos távollét alatt egy 15 fokos középhőmérséklet kiválóan melegen tudja tartani az otthont, de egy melegebb, napsütéses napszakból is tudunk pluszenergiát nyerni. A konyhánkat nem érdemes 20 fok fölé fűtenünk, a tűzhely használat közben ugyanis pluszhőt termel, bár ezt gyakorlott háziasszonyok közelről tapasztalhatták.
Személyes szerzői tapasztalat, hogy a rosszul szigetelt lakásokat sem szabad fűtetlenül hagyni napközben vagy akár napokra. A kihűlt, hideg falú, parkettájú lakást felfűteni nagyobb pénzkidobás, mint azt melegen tartani, nem beszélve a szobanövényekről, amiket szintén megvisel egy kihűlt lakás.
Éjszaka
Fontos, hogy az éjjeli kényelmet ne azzal próbáljuk fokozni, hogy felfűtjük a lakást: inkább a hálóruha és a megfelelő takaró az, ami célravezető. A túl meleg levegőben nem lehet jól aludni, izzadunk, ki-be takarózunk, és alvásunk sem éri el a megfelelő „mélységet”.
Ilyenkor inkább tekerjük le a fűtést a lakás többi helyiségében, alvásra a szakértők szerint bőven elég a 18 fokos hőmérséklet. Érdemes leengedni a redőnyt, egyrészt kiszűri a „hívatlan” utcai fényeket, másrészt tompítja a nemkívánatos utcai zajokat, és a roló a szigetelésben is aktívan „részt vesz”. Azokat a helyiségeket, amiket nem fűtünk (kamra, előszoba, éjszaka kevésbé használt helyiségek), csukjuk be, ezek hőt vonnak el, és ugyanígy le is hűtik a lakást.
Párásítsunk
Persze ezt is csak ésszel, hiszen a túl magas páratartalom legalább annyira rossz, mint a páramentes, steril, száraz levegő. Előbbi a légúti betegségek praktikus „elősegítője”, míg a másik az allergia egyik okozója lehet. Szobánként egy párologtató edény, némi illóolajjal felturbózva tökéletes középút lehet.
 Hobbitfalva a Bükkben, avagy a csokvaományi dombházak


A Gyűrűk ura filmeket nézve sokakban felmerült, hogy milyen szuper is lenne egy abszolút zöld, domboldalba épülő házikóban éldegélni. Nos, a Bükkben ezt nemsokára akár meg is tehetjük, ugyanis Csokvaományon épül a Dombház Üdülőpark és Öko-turisztikai Központ.


Természetesen a hangsúly nem a szőrös talpú hobbitokon, hanem a környezettudatosságon van. Maga az ötlet, miszerint a természetbe kivonulva, a zöld energiára alapozva építsünk otthont, nem annyira újszerű, elég csak a walesi Dale-család kuckójára gondolnunk. Ám Magyarországon, ráadásul ekkora területen, ahol körülbelül ötven dombház várja majd lakóit, egyedülálló Csokvaomány projektje.
Kényelmes, környezetbarát "hobbitházak"

Ha kívülről szemléljük a lakó- és üdülőpark utcáit, csupa egyforma házikót láthatunk: domboldalban megbúvó, csak természetes anyagból épült kuckó kő homlokzatát, a háttérben felbukkanó kupoláját és a bejárat előtt elterülő fateraszát. Azonban a belső terek pontos kialakítása a tulajdonos igényei szerint történik, persze a természetességet szem előtt tartva.

A lakó- és üdülőparkként is szolgáló területen 50-80 négyzetméteres házakat működtetnek napelemekből nyert elektromos árammal. Ugyan a ház a föld alá épül, mégsem kell hiányolni egyetlen egy szobából sem a fényt, ugyanis a nappali itt egy üvegpanorámás télikerttel egyenlő, és innen a természetes fény minden szobába eljut. Nyáron a hűtés mindennemű elektronikus berendezés nélkül megoldható, a hideg téli estéken is csak minimális a dombházak fűtéshasználata.
Választható belső terek

Mivel a csokvaományi dombház-rengeteg azok számára lehet igazán vonzó, akik ki szeretnének szakadni a nagyváros őrületéből, és visszatérni a természet harmóniájába, így külön pozitívumként szolgálhat, hogy a település élelmiszer szempontjából teljesen önellátó, olyannyira, hogy akár mi magunk is végezhetünk önálló mezőgazdasági tevékenységeket. Ugyanis a természet állapotának megőrzése és a CO2-kibocsátás csökkentése mellett 

Csokvaomány célja a hagyományok őrzése is, ezért is található az övezetben többek között sajtház, befőzőhelység, hűtőverem, sőt, még a hidrokultúrás növénytermesztésre is lehetőség nyílik, ami a haltenyésztés és a föld nélküli növénytermesztés furcsa elegyéből nőtte ki magát. Természetesen a kikapcsolódás is szerepel a palettán, a külön tömbben elhelyezett közösségi pontokat elektromos kisautókkal lehet elérni.
Vissza a természetbe!

Amennyiben nem vagyunk biztosak benne, hogy egy életre le tudnánk mondani pörgős városi életünkről a nyugalmas természetért cserébe, akkor érdemes üdülőként próbára tenni a helyet, hiszen nem egy apartman is várja majd a pihenni vágyókat. Ez egyelőre egyedülálló projekt Magyarországon, amelynek remélhetőleg sok követője lesz. A környezet visszavár minket!
Kapcsolódó cikkünk: 

Íme az új megoldás: családi ház egymillió forintból és teljesen önfenntartó


A hidegháborús korszakban, 1978-ban az atomtámadástól tartva, egy gazdag amerikai üzletember, Girard B. Henderson épített egy kertes házat Las Vegas közelében, mintegy 8 méterrel a föld alatt - írja a Nők Lapja Café


Az 1400 négyzetméteres pincében egy három hálószobás családi házat, egy vendégházat, szaunát, pezsgőfürdős úszómedencét és mesterséges kertet alakíttatott ki műfűvel, műfákkal és műsziklákkal, no és grillezőhellyel. A komplexumban ezen felül – némileg meglepő módon – táncparkett is található.

A falakra térhatású tájképeket festettek, a világítást pedig úgy oldották meg, hogy a nappali és az éjszakai fényviszonyok mellett a napfelkeltét és a naplementét is imitálni lehessen. A lifttel és lépcsőn is megközelíthető föld alatti házat, és a felette, a föld felszínén álló kétszintes otthont most megvételre kínálják, 1 700 000 dollárért, vagyis nagyjából 384 millió forintért.

Te megvennéd?
Műfű és műfa díszíti a komplexum környezetét
A falakra térhatású tájképeket festettek
A világítást úgy oldották meg, hogy a nappali és az éjszakai fényviszonyokat is imitálni lehessen
A konyha teljesen felszerelt

Szeretnél még több különleges lakóházat látni? Nézd meg a 
csokvaományi dombházakat, vagy az egymillió forintból felépült, önfenntartó családi dombházat!

Forrás: 
nlc.hu


Íme néhány otthon, amiket nem éppen a megszokott kategóriába sorolunk. Sorozatunk az elképesztő, meghökkentő és gyakran kivitelezhetetlennek tűnő házakról szól a világ minden tájáról!


Érdekes belegondolni abba, hogy az építők fejében mi fordulhatott meg, amikor megálmodták és kivitelezték cikkünk főszereplőit, a gyakran igencsak agyament otthonokat. Az biztos, ezek az emberek abszolút kreatívak! Görgessétek végig, megéri!

A Hotel Viceroy egyik lakosztályának panorámája Bali szigetén. Csak óvatosan az erkély szélénél!

Valahol a tibeti hegyekben. Lélegzetelállító, bár macerás lenne leugrani a kisboltba.

Tree Hotel (Fa Hotel) Harads falucska mellet, közel az északi sarkkörhöz Svédországban. A fára felfüggesztett, tükörrel borított 4x4x4 méteres doboz 360 fokos panorámát biztosít, hogy biztosan ne maradj le a a sarki fényről!

Hol máshol, ha nem Japánban ölelik körbe cseresznyefák ezt a "Takasugi-an" névre hallgató, autentikus faházat, amit Terunobu Fujimori építész alkotott. 

A "Steel House", azaz acélház Lubbockban (Texas, USA). Robert Bruno építész és szobrász 23 évet töltött ennek az igazán furcsa háznak az építésével, amit egy óriási acélmalacnak szánt. "Vágósúlya" 110 tonna jelenleg... 

Törpeföld gombaháza Törpillának tervezve.

Bizony bizony, ez a hobbitok földje, de nem Középföldén, hanem Aucklandnél, Új-Zélandon.

A "Kvivik Igloo", félúton Skócia és Izland között, valahol az Atlanti-óceánban találod meg Kvivik városát és ezt a nem nagyon olvadó iglut a Faroe szigeteken. 

Csak Törökországig kell elugranunk, hogy ráleljünk ezekre a hihetetlen barlangházakra, amik Kappadokkiában, Goreme mellett találhatók. 

Nem vitás, a tenger ihletet ad: Nautilus-ház Mexikóban, kívül és belül.

Valószínűleg San Francisco közelében telepedett le Barbapapa is! 

Hogyan kapott építési engedélyt ez a fa és ház kombináció? Fogalmunk sincs... 

Végül egy ráadás - íme a ház, ahol nem tudnak sarokba szorítani!

A listának még nincs vége, kattints a folytatásért! 
Szerző: Pozitív NapFolytatjuk elképesztő otthonokról szóló sorozatunkat. Többek között labirintusház, WC-otthon és varázsgomba "kuckó" kerül terítékre a folytatásban!


Érdekes belegondolni abba, hogy az építők fejében mi fordulhatott meg, amikor megálmodták és kivitelezték cikkünk főszereplőit, a gyakran igencsak agyament otthonokat. Az biztos kreativitásból most sincs hiány!
Eperház Tokióban. Figyelem: beleharapni veszélyes!

Kocka házak a hollandiai Rotterdamban. Kapatosan kicsit nehéz lehet hazatalálni.

Szó szerint sziklaház a portugáliai Guimaraesben. 

Isabelle de Beaufort és Bernard Ramus egy ihletett pillanatukban elkezdtek építeni egy labirintust házuk köré Cordes-sur-Cielben, Franciaországban. Lehet, hogy az anyóst várták vendégségbe? 

Kuala Lumpur, Bird Island: "Zéró Energia Otthon". Nem csak jól néz ki, de még rezsi költség sincs. Ja és a hálóból akár horgászni is lehet, kell ennél több? 

A "Teáskanna ház", Zillahban (USA). 1922-ben épült a Teapot Dome politikai botrány mementójaként, amibe még Warren G. Harding elnök és a Szövetségi Petroleum társaság is belekeveredett.

Laknál egy WC-ben? Nem? És ha így néz ki? A World Toilet Association (Nemzetközi Toalett Szervezet) építette Sim Jae-duck építésszel. Kipróbálhatod: Suweon városában, Dél-Koreában.

A levéldoboz ház, amit McBride Charles Ryan tervezett, egy igazán egyedi ausztrál otthon, kint és bent:
Magic Mushroom Vacation House - azaz a varázs gomba nyaraló Aspenben, Amerika egyik legfelkapottabb síparadicsomában. Íme kívül, belül: 

Nigériában járunk Abuja városában. Megnyugtatunk mindenkit: nem repülőszerencsétlenség történt itt, hanem tulajdonosok, Said and Liza Jammal egyszerűen csak imádják a repülőket. 

A feje tetejére állt minden... Szymbarkban (Lengyelország). A házat Daniel Czapiewski tervezte, hogy ezzel szimbolizálja a korábbi kommunizmus és a jelen kor rendszerének viszonyát. 

És egy újabb "Gomba Ház", Cincinnati városában (Ohio, USA).

Ismét Lengyelország: Sopot városának egy meghatározó színfoltja. Vajon mit fogyasztott az építész tervezés közben? 

Ha lemaradtál az első részről, itt megtalálod a többi őrült házat! Te melyikben élnél szívesen? Oszd meg velünk! 
Szerző: Pozitív Nap Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése