2017. július 10., hétfő

Szappanoktól a krémkészítésig.




Szappanoktól a krémkészítésig.


18 éven aluliaknak nem ajánlom!!!!!


A minap az a gondolatom támadt , hogy a szanaszét heverő golyós dezodorokat újra kellene töltenem . Szétnéztem a neten , és egy csodálatos oldalt találtam , ahol álmaink képzeletünk eszközeit készíti egy csodálatos asszonyság . Mindig az volt a vágyunk , hogy ehhez hasonló dolgokat végezzünk , hobbiból , mert ez a tevékenység örömet szerez nekünk is és a környezetünknek is . Hát ahogy olvasgattam az oldalt ez is – az is megragadta a figyelmemet , és beindult a vezérhangya , hogy ezt le kell jegyezni , mert , ha nem teszem legközelebb már nem találok vissza , és ez a sok érdekes ismeretanyag amire úgy vágytam , hogy eljusson hozzám , sajnos elvész számomra. Itt meg szépen össze van rakva csoportosítva csináld magad módszer szerint , és nem kell mást tenni mint kijegyzetelni a dolgokat , hogy ha kell megtaláljuk a forrást . Hogy miért raktam fel az oldalra , ezt az információ halmazt ? Gondoltam másnak is lehet ugyan ez a hobbija , és nem biztos , hogy Ő is rátalált volna az oldalra , így segíteném elő a kreatívitást másokban is , hogy az Ő környezete is örömet , és alkotási vágyat érezzen az elkészítésében . Hogy ne ragozzam feleslegesen a szavakat , engedjétek meg , hogy megköszönjem ezt az ajándékot mindnyájunk nevében Lukréciának , és kívánok neki sok sok alkotói örömet a tevékenységében, és örülök , hogy részt vehettem ebben a tevékenységben , mely közkincsé tette ezt az ismeretanyagot , hogy mások is kreatívak lehessenek.

Mivel vegyszerekkel dolgozunk fokozott óvatossággal járjunk el , inkább kétszer átgondolni és nem cselekedni , minthogy veszélyes vegyi baleset történjen .
18 éven aluliak ne fogjanak kisérletezésbe , elégedjenek meg azzal , hogy ismereteket szereznek a témában , és százszor inkább elméletben végig csinálni , minthogy egyszer veszélyes balesetett szenvedni !

A tapasztalanság veszélyforrás lehet!!





Lukrécia kencéiből most a szappanokat nézzük át.



Mosószappan megfáradt napraforgó olajból


ÍRTA: FARKAS ANI
2012. AUGUSZTUS 24.





Nagyon szeretjük a rántott dolgokat. A hústól a sajton át a zöldségekig sokat sütök olajban. Ennek a velejárója a viszonylag nagy mennyiségű használt napraforgó olaj. Azon törtem a fejem, miként is lehetne újrahasznosítani, mert sajnos mifelénk nem nagyon van olyan hely, ahová le lehetne adni. Kutakodtam a neten és találtam egy nagyon jó helyet, ahol szappant csinálnak használt olajból, zsírból. Uccu neki, gondoltam, szappan lesz belőle, bárki meglássa! Többé nem öntök ki olajat. Így született meg a mosószappanom. Olyan sikerélményt adott, hogy havota egyszer összedobok egyet, épp ma készült el a harmadik generáció belőle. Kiválóan tisztít, az elején még van egy kis olajszaga, de ahogy érik úgy tűnik el, és marad a enyhén citromos mosószappan illat. Mindenkinek jószívvel ajánlom.
Hozzávalók
  • 1kg napraforgó olaj
  • 1 evőkanál méhviasz
  • 150g NaOH
  • 320g víz
  • 1 evőkanál só
  • 10ml citrom illóolaj
  • vagy 1 citrom reszelt héja
Mosószappan megfáradt napraforgó olajból

Elkészítés

Az olajat a visszal összemelegítjük, a lúgot feloldjuk vízben, ami sima csapvíz is lehet. Összeöntjük, botmixerrel "pudingosodásig" (szalagfázisig) kevergetjük. végül hozzáadjuk a sót és az illatot. 2 db literes jégkrémes dobozba öntjük gyenlő arányban. 24 óra múlva lehet szeletelni. Ebből a mennyiségből 8 darab szappan lesz. Elején még sárgás színű, de fokozatosan kifehéredik. 4-5 hétig érlelni kell szellős, hűvos helyen. Védőszemüveg, maszk, gumikesztyű használata kötelező!! Biztonsági előírásokat tessék maradéktalanul betartani, így megelőzhetőek a balesetek!




Mosószappan disznózsírból



ÍRTA: MAJA
2012. JANUÁR 30.





Régi maradék disznózsír és némi napraforgóolaj hozzáadásával mosószappant készíthetünk. Őseink se dobtak ki semmi maradékot (faggyú, avas szalonna, régi zsír a bödön alján), én se teszem.
Mellékelt képen a nagyobbik tömb “túlmelegedett” (zsír maradt a közepén és a teteje száraz), lereszeltem, sütőben olvasztottam és újra kiöntöttem, így jó lett.
Hozzávalók
  • 800 g disznózsír
  • 200 g napraforgóolaj
  • 153.8 g NaOH
  • 380g d.víz
Mosószappan disznózsírból



Elkészítés

A zsírt és az olajat felmelegítjük,a lúgot a desztvízzel feloldjuk. Mindkettő egyforma meleg legyen. Hideg eljárással a meleg zsírhoz öntjük a lúgoldatot és botmixerrel kikeverjük, kétfelé szedve 2 tejesdobozba öntjük(fél-fél kiló) nehogy túlmelegedjenek ha egybe raknánk. 4 hét után használható. Másik mód (én így készítettem): a zsiradékot+lúgoldatot gázon kevergetve nem kis kitartással és kíváncsisággal addig keverem, míg besűrűsödik és az állaga nem változik. Eleinte láthatunk benne picike darabkákat, de tovább főzve lassan besűrűsödik. Kiöntés ugyanúgy mint fent írtam. Ez már 1 hét után szárad, de még az enyém nem kell így én még nem használom. Utólag hozzátenném a recepthez,hogy a lúgot 10% lúgfelesleggel adtam meg,mert ez egy mosószappan nem pedig enyhe pipereszappan.Itt a lúgos hatás fontos!



Zöldtea szappan


ÍRTA: SZAPPANKUCKO
2014. JANUÁR 01.





Igazán elegáns megjelenésű és férfias illatú szappan. Már többször elkészítettem, mert nagyon szeretjük használni.
Olajösszetétele miatt nagyon gyengéd a bőrhöz.
A zöld tea méregtelenítő hatását a fehér agyag kiegészíti.
Használata nagyon egyszerű. Vizezzük be és gyengéden töröljük át vele testünket. Dús, krémes habja, azonnal elkényeztet. Bőrünk tiszta, illatos és ápolt lesz. Bár elsősorban férfiak számára készült, magam is szívesen használom.
Hozzávalók
  • 250 g kókuszzsír
  • 200 g olíva olaj
  • 100 g pálmazsír
  • 100 g szőlőmagolaj
  • 40 g ricinusolaj
  • 40 g sheavaj
  • 278 g erős zöld tea forrázat
  • 104 g NaOH
  • 1 mokkáskanál Himalája só
  • 2 mokkáskanál titánium dioxid
  • 2 mokkáskanál fehér agyag
  • 1 evőkanál rizsliszt
  • 60-60 csepp pacsuli-rozmaring-muskotályzsálya és ciprus illóolaj
Zöldtea szappan

Elkészítés

A szappan hideg eljárással készült. A lehűtött zöldtea forrázatban oldottam a sót és a lúgot, majd elegyítettem a felmelegített olajokkal. A lúgoldat sötétbarna színű lett. Amikor szalagosodni kezdett, kétfelé öntöttem a masszát. Az egyikhez hozzáadtam a TiO2–ot, a fehér agyagot és az illóolajokból 30-30 cseppet. A másikhoz hozzáadtam a rizslisztet és 30-30 csepp illóolajat. Külön-külön összemixeltem őket. Az egyik szép vörösesbarna, a másik világosbarna lett. Belecsorgattam a világosabb masszát a sötétebbe és óvatosan kevertem rajta egyet. Formába öntöttem és betakartam. Két nap múlva vettem ki a formából. A vörösesbarna szín tejeskávévá fakult, de a TiO2 miatt szép márványos lett. Az illata fantasztikus, inkább férfias. 4-6 hét érés után használható. Minél idősebb a szappan, annál keményebb lesz, és annál tartósabb is. Az első adag 10 hónapja készült és az illata még mindig olyan intenzív, mint az elején.




Karácsonyi varázs szappan


ÍRTA: TOKMAG ANYU
2013. NOVEMBER 23.






Segítségetekkel Biofeleség, Kincs (Y) megvalósult a karácsonyi szappanom! Isteni illata lett, és szép bocifoltos.  Karácsonyi ajándéknak ideális. 
Hozzávalók
  • 40 g avokádó olaj
  • 400 g pálma olaj
  • 300 g kókusz olaj
  • 100 g olíva olaj
  • 120 g napraforgó olaj
  • 50 g makadámia dió olaj (superfat!) SAP 0.139
  • 300 g H2O
  • 144.41 g NaOH
  • 1 kk. vasoxid
  • 2 kiskanál titánium dioxid
  • 10 ml karácsonyi illatolaj
Karácsonyi varázs  szappan

Elkészítés
A szappant az alaprecept szerint készítjük el. Tracenél beleteszem az illatolajat. Kettéveszem a masszát, az egyik felét a vízzel elkevert vasoxiddal színezem, a másikat pedig a t.dioxiddal. Nekem az illatolaj eléggé összerántotta a masszámat, szóval igyekeznem kellett. Szépen belekanalazgattam a formába, így lett bocifoltos. 24 óra múlva szeletelhető.





Krémkészítés



Krémkészítési alapok


Krémkészítési eljárások





Az emulgeálás – avagy hogyan készítsünk vizes krémeket


ÍRTA: LUKRÉCIA
2013. DECEMBER 29.





I. Miért kell emulgeálnunk?

A lukreciakencei.hu-n a kezdőknek az egyszerűbb, olajokból és zsírokból álló krémeket ajánljuk. A víz bevezetése ugyanis egy icipicit komplikálja a dolgokat. A víz saját jószántából nem keveredik az olajjal. Ahhoz, hogy mégis egyben maradjanak, emulgeálószerre van szükség, olyan anyagra, ami a vízzel és az olajjal is hajlandó keveredni, és nem hagyja őket szétválni. Ilyen emulziók például a margarinok, ahol a zsírtartalom az olaj mennyisségét jelzi, a többi része pedig csak víz.

II. A három dolog, ami az emulgeáláshoz kell

1. Emulgeálószer
Magyarországon többféle anyagot lehet vásárolni, általában speciális, ezzel foglalkozó webáruházakban. Pl. Emulsan, Lamecreme, Lysolecithin, Fluidlecitin, Emulgeáló viasz, Olivem, Sucragel, BTMS, Plantemuls, lanolin.
A pontos használatát, hogy milyen százalékban, max. mennyi vízzel lehet használni érdemes a webáruházak honlapján keresni.
Ezeken kívül készíthetünk saját magunk is lecitines emulgeálót, melynek leírását itt találhatjuk:http://lukreciakencei.hu/recept/arcapolas/arckremek/folyekony-lecitin-emulgeator-hazilag
Illetve használhatunk még méhviaszt egy pici bóraxszal, de erről később szeretnék írni.
2. Melegítés
A hozzávalókat fel kell melegítenünk olyan hőmérsékletre, ahol szívesen forrovizesmelegiteskeverednek össze. Ezt általában forró vízzel telt edényben csináljuk, mert így könnyebb szabályozni a hőmérsékletet (véletlenül sem melegedhet 100 °C fölé). Vagy egy olyan üvegedényt találunk, ami pont ráillik egy lábos tetejére, vagy több befőttes üveget állítunk egy nagy, vízzel telt lábosba. Ilyenkor egy fémrácsot tegyünk a lábos aljára, hogy az üvegek ne érintkezzenek vele. Akár abefőttes üvegek teteje is megteszi rács helyett.
3. Keverés
Kevernünk, jobban mondva vernünk kell habverővel, turmixszal vagy tejhabosítóval az alapanyagokat.

III. Az emulziók (vizes-olajos keverékek) fajtái

1. Víz az olajban keverékek (V/O): ilyenkor az olaj van nagyobb mennyiségben, ezek zsírosabb, általában éjszakai krémek. Ide tartoznak még a napozószerek és popsikenőcsök is, amik védőréteget képeznek a bőrön.
2. Olaj a vízben keverékek (O/V): a krém nagyobb része víz, így gyorsabban felszívódik, nem hagy zsíros érzetet maga után. A nappali krémektől sokszor ezt várjuk el. Ezek a krémek általában könnyen lemoshatóak, de száríthatják is a száraz, öregedő bőrt.
Nem mindegyik emulgeálószer alkalmas O/V keverékhez, vagyis csak kevés vizet tudnak felvenni.

IV. Az alapanyagok csoportosítása

1. Olaj fázis: ezeket az anyagokat egy hőálló üvegtálban melegítsük fel gőz fölött 70 °C-ra. Ide tartozik az olajok, zsírok többsége, az emulgeálószerek, sűrítők és egyéb olajban oldódó anyagok. Kivétel azok az anyagok, amik hőérzékenyek.
2. Víz fázis: ezeket az anyagok egy másik hőálló edényben szintén felmelegítjük 70 °C-ra. Ide tartoznak a víz alapú anyagok: desztillált víz, virágvizek, aloe vera gél, egyéb vízben oldódó anyagok.
3. Hűlési fázis: ezeket az anyagokat a már összekevert emulzióhoz tesszük, mikor lehűlt 45-50 °C alá. Ide tartoznak a hőérzékeny anyagok: panthenol, illóolajok, tartósítószerek, vitaminok stb.

V. Az emulgeáláshoz szükséges eszközökhushomero

- mérleg: itt már szükséges egy ékszermérleg, ami tud grammban is jól mérni
- két hőálló üvegtál vagy pyrex kancsó vagy befőttes üveg
- lábos a forraláshoz (vagy két kicsi, vagy egy nagy, az aljára helyezett ráccsal)
- kanalak (lehetőleg csak a krémkeveréshez használjuk őket, lehet fa spatula is)
- tejhabosító, habverő vagy rúdmixer
- húshőmérő

VI. Az első testápoló recept

1. Olaj fázis
- 20 g olaj (hidegen sajtolt olíva vagy napraforgó a legolcsóbb megoldás)
- 5 g emulgeálószer (Emulsan, Lamecreme, emulgeáló viasz, Olivem, BTMS, Plantemuls)
2. Víz fázis
- 75 g desztillált víz (kihűtött forralt víz is megteszi, még jobb a forralt ioncserélt víz)
3. Hűlési fázis
- két csepp E vitamin
- tartósítószer (pl. 20 csepp Rokonsal + 4 csepp tejsav)
- 20-30 csepp illóolaj

VII. Az elkészítés menete

  1. Mérjük le az I. fázis alapanyagait (az olajat és az emulgeálószert), tegyük egy hőálló tálba és helyezzük egy forró vízzel teli lábasban a tűzhelyre.
  2. Mérjük le a II. fázis alapanyagait és tegyük egy hőálló tálba, majd egy forró vízzel teli lábasban a tűzhelyre.
  3. Melegítsük fel mindkét fázis anyagait 70 °C-ra. Ehhez már szükséges a hőmérő. A víz épphogy forrjon, inkább csak gyöngyözzön, az anyagok hőmérsékletét pedig mérnünk kell. Az olajos anyagok lassabban melegednek, mint a vizesek. Fontos, hogy azonos hőmérsékleten legyenek keverés előtt, és legfeljebb csak pár fokkal térjenek el a 70-től.
  4. Vegyük ki őket a forró vízből, és folytonos keverés (habverőzés) mellett lassan, szinte cseppenként adjuk hozzá a vizes részt az olajoshoz. Ez az emulgeálás: az olajból krémes, fehéres keverék lesz. Utána még keverjük pár percig.
  5. Néhány percig hagyjuk kihűlni, addig készítsük elő  a harmadik fázis anyagait.
  6. Keverjük/verjük egy kicsit újra az emulziót.
  7. Mérjük meg a hőmérsékletét:ha 45 és 50 °C között van, hozzáadhatjuk a III. fázis anyagait, cseppenként, folytonos keverés mellett.
  8. Fertőtlenítsünk egy testápolós flakont: vagy forró vízben főzzük 10 percig, vagy alkoholt (vodkát) rázzunk benne egy darabig, majd szárítsuk meg.
  9. Kihűlés után öntsük a testápolónkat a flakonba, zárjuk le, és címkézzük fel: mindenképpen írjuk rá, hogy milyen kozmetikum, és a készítés dátumát. Ha van hely érdemes az összetételét is, vagy a receptkönyvünkben adott nevet írjuk rá.
  10. Írjuk le a receptet, hogy később is el tudjuk készíteni, és hogy emlékezzünk rá, ha valamit változtattunk.
Sok sikert!




Előkészülés a kencézéshez



ÍRTA: LUKRÉCIA
2012. JÚLIUS 11.







Tárolás

Nem az a fajta háziasszony vagyok, akinél mindig rend van, a lakás pedig patyolat. Bár szeretem a rendet, megőrülnék, ha folyton mindent a helyére kellene raknom (férjem fájdalmas sóhaja…). De a dolgoknak megvan a maguk helye, és ez különösen igaz a krémkészítési felszerelésemre és alapanyagaimra. Arról már írtam a felszerelésnél, hogy lehetőleg ne használjuk ugyanazt az edényt főzésre és kencekeverésre. Ehhez viszont el is kell különíteni őket.
Az alapanyagokkal ugyanez a helyzet, jó, ha az étkezési szódabikarbóna nem keveredik össze a háztartásival. Meg aztán jobb is az anyagokat egyben látni, könnyebben megtalálunk bármit és gyorsabban kiszúrjuk ha hiányzik vagy fogyóban van valami. A leghasznosabb (és erre kezdek már átszokni), ha nem csak külön polcokon tartjuk a dolgainkat, hanem külön kosarakban is, például az olajakat egyben, a zsírokat egy másikban, az emulgeálószereket, gélképzőket egy harmadikban… Az illóolajaimat például egy a sógornőmtől kapott és kidekorált kis fadobozban tartom, és nagyon praktikus egyszerre előkapni mindet. Most már csak egy címke hiányzik a tetejükről, hogy nem kelljen egyenként megmozgatni mindet. A képen látható dobozokon kívül is vannak még anyagok, csak nem ilyen szép rendben, ezért nem fényképeztem le őket.

Munkahely előkészítése

Na, a következő lépés tényleg lényeges, ha jó minőségű krémeket akarunk előállítani. Ugyanis ha valami kosz, morzsa, egyéb szennyeződés kerül a krémbe, hamar megromlik. Ha nincs minden a kezünk ügyében amikor dolgozunk, akkor értékes pillanatokat szalaszthatunk el (mint például hogy egy hőmérsékleten van az olajos és a vizes rész az emulgeáláshoz). Ezért nagyon fontos, hogy mindig teljesen tiszta, rendezett környezetben dolgozzunk. A főzés és a krémkészítés két külön hasznosítása a konyhának, nem lehet őket egyszerre csinálni. Pakoljunk el tehát mindent, legyen teljesen üres a munkalap és a tűzhely is. Mindkettőt alaposan mossuk le, akár fertőtleníthetjük is valami jó kis alkoholos házi felülettisztítóval.
Tegyünk a kezünk ügyébe minden eszközt és alapanyagot, amire szükségünk lesz, mert kevergetés közben macerás szaladgálni. Nyissuk ki a füzetünket is, tollat tegyünk mellé, hiszen az esetleges változtatásokat, tanulságokat legjobb azonnal leírni. Nem árt, ha van papírtörölköző az esetleges kiömlésekhez, tiszta konyharuha a meleg edény megfogásához.

Saját magunk előkészítése

A ruhánk legyen tiszta, de olyan amit nem sajnálunk. Egy kötény is hasznos lehet vagy akár egy fehér köpeny. A kezünket mossuk jól meg, de még jobb, ha gumikesztyűt viselünk, nem a vastagot, amit szappankészítéskor, hanem olyan vékonyat, mint az orvosok, abban jobban lehet dolgozni.

A végtermék

Gondoskodjunk megfelelő helyről a majdnem kész, kihűlés alatt álló kencéknek is. A keverős pult tele alapanyagokkal, üres edényekkel, de kell egy hely ahol kiporciózhatjuk a kész krémet a megfelelő (tiszta!) üvegekbe, és hagyhatjuk kihűlni. Ha folytatni akarjuk a keverést más recepttel, nagyon fontos hogy az előzőleg kevert kence ne legyen útban. Csak ha teljesen kihűlt, akkor tegyük rá a tetejét. Kihűlésig takarjuk le egy tiszta konyharuhával.




Házi kozmetikumok – Vigyázat!



ÍRTA: BIOFELESÉG
2012. JÚNIUS 05.






Ez a házi kozmetikum kotyvasztás olyan jó: természetes, megnyugtató, szórakoztató és néha sokkal kevesebbe is kerül mint a bolti szintetikus szerek. Sokszor már az első eredményektől a mennyekben érezzük magunkat, s azt gondoljuk hogy miénk a világ: “—Gyorsan csinálok valamit, s ha tetszik adok belőle a barátnőmnek is 
Csakhogy ez nem ilyen egyszerű!
Az igaz, hogy a házilag készült kozmetikumaink általában nem tartalmaznak semmi olyan anyagot amit nem ehetnénk meg, tehát ami nem biztonságos az egészséges bőr és személy ápolására,DE!: az is igaz, hogy ezek a kozmetikumok is tartalmazhatnak allergén anyagokat, illetve olyan összetevőket amelyekre bizonyos személyek igen érzékenyek.
Csak a leggyakoribb példákat említve a sok közül:
- gyógynövények: kamilla, mályva, menta
- olajok: édesmandula olaj, kókuszolaj, szezámmag olaj, dióolaj
- illóolajok
S ezek csak egyszerű példák azokra az anyagokra amik a rájuk érzékenyeknek allergiás reakciókat válthatnak ki, de még csak nem is említettem azokat az anyagokat amiket “csak úgy” teszünk a krémeinkbe, anélkül hogy ismernénk az összetételüket, szervezetre-bőrre gyakorolt hatásukat.
Tapasztalatom szerint a legtöbben azért kezdtünk házi kozmetikum készítésbe, mert a boltban vagy patikában vásárolt termékek problémát okoztak, vagy mert valamilyen még megoldatlan bőrproblémánk van/volt. Igaz, sokaknak vannak bőrproblémái és valahol a mi missziónk felvilágosítani őket, de nem mindegy hogy ezt hogyan csináljuk.
Ahogy a mi családunkban lehetnek allergiás gyerekek, úgy a környezetünkben lévő ismerősöknek is lehetnek általunk nem ismert allergiái, betegségei. A dermatitisznek (bőrgyulladásnak) rengeteg fajtája van és rengeteg oka lehet. Minden személy és minden szervezet más. Az a kozmetikum ami nekünk bevált nem biztos hogy másnak nem árthat.
És lehet hogy minket a legnagyobb jószándék vezet amikor egy krémet ajándékozunk egy barátunknak, de az is lehet hogy a krémünkkel egy arra érzékenynél/allergiásnál visszafordíthatatlan folyamatot indítunk el!
Éppen ezért Nem mindegy hogy mit és hogyan adunk nekik használatra!
Amikor egy bizonyos problémára kozmetikumot szeretnénk készíteni, nagyon figyeljünk ezekre a dolgokra:
  1. Ismerjük meg a használandó összetevők bőrre kifejtett egyéni és együttes hatásait, és informálódjunk a lehetséges mellékhatásaikról (okozhatnak-e érzékenységet/allergiát).
  2. Ajándékozandó kozmetikumban ne alkalmazzunk olyan anyagot amiről nem bizonyosodtunk meg 100%-ig hogy nem okozhat problémát, illetve ne ajándékozzunk kozmetikumot senkinek anélkül hogy meggyőződtünk volna hogy az összetevők közt nincsen a személyt allergizáló.
  3. Mielőtt egy új kozmetikumot kezdünk használni vagy adunk valakinek használatra, minden alkalommal végezzünk bőrpróbát: kenjünk egy kis mennyiséget az alkar belső oldalára, ahol a bőr a legvékonyabb. Amennyiben valamely összetevőre érzékenyek, esetleg allergiásak vagyunk,akkor annak jeleit szinte azonnal, de néhány órán belül mindenképp észlelni fogjuk.
  4. A termékünkön mindig tüntessük fel az összetevők teljes listáját! Vagy egy a tégelyre ragasztható címkén vagy egy kis papíron mellékelve –legyen az az otthoni használatú krémünk vagy az ismerősünknek szánt keverék. Ez nagyon fontos, mert súlyos probléma esetén lehet hogy az orvos ennek alapján be tudja határolni a betegség okát és meghatározni a megfelelő kezelést.
  5. Amennyiben ismerősnek ajándékozunk kozmetikumot, írjuk rá a nevünket is, hogy abban az esetben ha az ismerősünknek problémát okozott a kozmetikum, biztosan emlékezzen hogy kitől kapta, s hogy kihez fordulhat.



A kezdetekhez szükséges felszerelés




ÍRTA: LUKRÉCIA
2012. MÁRCIUS 28.







Minél jobban belemerülünk a házi kozmetikumok készítésébe, annál több eszközt,edényt fogunk megvenni. Pedig a kezdéshez nem kell semmi olyan, ami ne lenne megtalálható amúgy is a konyhánkban. Lássuk, mik is ezek:
- Mérleg: ez fontos, sok receptet nem lehet e nélkül elkészíteni. Alapnak jó egy konyhai mérleg ami 1g-tól már mér. Bár ilyen kis mennyiségeknél nem mindig pontos, ezt meg lehet oldani azzal, hogy kicsit többet (6-9 grammot) mérünk, és azt osztjuk el. Ennyi bizonytalanságot még megenged ez a tudomány. Az persze nem árt, ha könnyen tisztítható, nincsenek rajta kiugró-beugró részek.
Ha jobban belemelegedünk a krémkészítésbe, vagy szappant is akarunk főzni, szükségünk lesz egy 0.1 g-tól mérő műszerre is. Ezek általában drágábbak, de a kínaiak is gyártják, úgyhogy körül kell nézni.
- Hőálló edények: a melegítéshez használhatunk hőálló üveget, esetleg hőálló műanyagot (arról bizonyosodjunk meg, hogy tényleg nem oldódik ki belőle semmi), a fémből készített edényeknél csak a rozsdamenteseket használjuk. Különítsünk el edényeket külön erre a célra, és főzésnél inkább ne használjuk. Kell egy lábos, amiben vizet forralunk (erre főzős lábos is jó), és egy erre ráillő másik edény, hogy ne érjen le az alja. Ha mégis leérne, tegyünk alá valamilyen fém rácsot, vagy pl. befőttes üveg tetejét lefordítva.
Jó ha van egy olyan hőálló edényünk, aminek van fogója és csőre a vizes részek melegítéséhez, mert könnyebb lassan belecsorgatni a zsíros részbe.
- Keverők: Több dolgot is használhatunk a krémek kikeveréséhez, de érdemes gépi erőt alkalmazni. Nekem a habverő jött be legjobban, olyan, amin sok fokozat van ezért egész lassan is lehet keverni vele. Van, aki a botmixerre esküszik, de ezt nehéz kitakarítani, egyedül a borotvahabnál szeretem, mert nem csinál akkora habot. Itt van még a tejhabosító kis adag krémekhez, de jó magas falú edényben kell használni mert gyorsan forog és felcsapja az anyagot. Persze a kézi habverő is működhet, végülis nagyanyáink tejszínhabot is tudtak vele verni…
- Kanalak: Fa, fém, műanyag, úgyanúgy, mint az edényeknél, hőálló legyen. Jó, ha van egy pár kanalunk kifejezetten erre a célra, és nem keverjük az evőeszközökkel. Meg aztán krémkeverésnél rengeteg kanál fogy, elmosogatni őket macerásabb, ezért az ember könnyen azt veheti észre, hogy egy szép kis rakás krémes edény áll a konyha egyik sarkában, a család pedig nem tud mivel enni.
- Mérőedény: Ilyen majdnem mindenkinek van a konyhájában, műanyag vagy üveg, és leginkább ml-t mér, de sokszor van rajta súly és csésze beosztás is. Az olajok méréséhez elengedhetetlen, de sok csésze mennyiséget is megadok a receptekben (az amerikai krémkeverő elődök miatt). Ha még nem mondtam volna, egy csésze kb. 240 ml. Vannak hőálló üveg edények mértékegység beosztással, ilyenkor két legyet üthetünk egy csapásra.
- Húshőmérő: Ez inkább a szappankészítéshez szükséges, bár jól jöhet krémeknél is, ugyanis a sikeres emulgeálás egyik titka, hogy azonos hőmérsékletű legyen a zsíros és a vizes rész.
- Tárolóedények: a kész kencék tárolására is kell gondolni. Itt már szélesebb a választék, a hőállóság nem létszükséglet, de azért ne használjunk olyan anyagokat, amiből kioldódhat valami (pl. réz, alumínium, pet). Itt a legfontosabb, hogy nagyon tisztára legyen mosva az edény, utána pedig sterilizálva.
Következő rész: Előkészülés a kencézéshez






Milyen típusú alapanyagokat érdemes beszereznünk?




ÍRTA: LUKRÉCIA
2012. MÁRCIUS 17.







A következő lépés a kencekeverésben az alapanyagok összeszedése. Már írtam általánosságban a beszerzésről, ami kis szemfülességet is igényel, most nézzük meg mit is érdemes kezdőként beszerezni.- Emulgeálószerek: Ezek a víz és az olaj keveredését segítik elő (alapból ugye az olaj megáll a víz tetején, nem keveredik). A legtöbb házilag készült krémben van víz (a bolti krémekben mindig van). Kevésbé lesz zsíros tőle a krém, és a vizes résszel további hatóanyagokat vihetünk be. Emulgeátorból nem kell olyan sokféle, amihez bárki hozzájuthat és nagyon sok mindenbe fel lehet használni, az a méhviasz. Ezen kívül persze sokfélét lehet még venni, bár valóban természetesből kevés van.
Sűrítők: kemény zsírok (pl a kakóvaj és a sheavaj), viaszok (ilyen a cetilalkohol vagy a sztearinsav). Sűrítik , keményítik a krémeket. Sheavajat, kakaóvajat érdemes otthon tartani, a cetilalkoholra és a sztearinsavra ritkábban van szükség (az én receptjeimben legalábbis). Ők ketten egyébként enyhe emulgeálószerek is.
Tartósítószerek: ezek nagyon lényegesek, vizes krémet nem készítünk tartósítás nélkül. Megakadályozza a krém romlását, elpusztítja a bekerülő baktériumokat. Amit én szinte mindenbe ajánlok az a propolisz tinktúra, de vannak más, bőrbarát, széles körben felhasználható tartósító anyagok is (ezekről részletesen fogok majd írni). Sőt, az illóolajok is tartósítanak, mert a legtöbb erősen antibakteriális.
Nedvességtartó/szabályozó szerek: pl. glicerin, tejsav. Én ezekben nem hiszek, ha mégis bekerül egy krémbe glicerin nálam akkor oldószer volta miatt van ott, egyébként csak kis mennyiségben használom. A kozmetikai cégek szerint a glicerin bezárja a bőrbe a nedvességet, megduzzasztja, ezzel hidratál. dr. Rózsa Sándor szerint egy idő után a bőr alsóbb rétegeiből is elvonja a nedvességet, tehát szárít. Én neki hiszek, de aki akar használja nyugodtan Smile
Avasodásgátlók: Erre legjobb az E vitamin, mert az a bőrnek is hasznos, miért ne ütnénk két legyet egycsapásra? Az olajok avasodását akadályozza meg, főleg akkor érdemes használni ha gyorsan romló olajat veszünk, pl vadrózsa vagy ligetszépe. Már a kinyitás után érdemes belecseppenteni egy kis E vitamint, hogy tovább jó legyen. Könnyen beszerezhető patikákban, drogériákban kapszulás kiszerelésben.

Olajok: Mindig hidegen sajtolt olajat vegyünk, mert ezekben vannak meg a növény eredeti hatóanyagai, és nincsenek vegyszermaradványok a finomítástól. Nem kell ragaszkodni a kozmetikai olajokhoz, ezeket jobban megszűrik és tisztítják, ezért színtelenek és illattalanok, de a hatásuk sem ugyanaz. A natúr kozmetika azzal jár, hogy elfogadjuk: a krémeknek nincs mindig fehér vagy babarózsaszín színük és csodás parfüm illatuk, a bőrbe sem azonnal szívódnak fel és nem fejtik ki a hatásukat egy percen belül. Egy hidegen sajtolt szőlőmag olajnak finom bor illata és sötétzöld színe van, ugyanez kozmetikai minőségben átlátszó és szagtalan. A legolcsóbb és leghozzáférhetőbb olaj az extra szűz olíva, ez mindig legyen otthon. Egyébként pedig a bőrtípusunknak megfelelő olajakat keressük meg (erről is írok még).
Vizek: Aromavizek, desztillált víz, teák, aloe vera gél stb. Könnyebbé teszik a krémet, és a hatásuk is jó. Desztillált víz mindenképpen legyen itthon, bárhol megvásárolható ioncserélt víz álnéven.
Illóolajok: A krémek illatosítására nagyon hasznosak, hogy ne az olajok/zsírok természetes szagát érezzük, de ugyanakkor tele vannak hatóanyaggal, minden illóolajnak egy sor gyógyhatása van. Sajnos a jó minőségűek drágábbak, de mindenképpen érdemes néhányra, a bőrünknek megfelelő jó hatással bíróra beruháznunk, az olcsóbbakból is az ismert márkákat használjuk (pl. Aromax, Naturol, Helén) vagy megbízható helyről vegyünk, de ezektől ne várjuk akkora gyógyhatást. Amivel érdemes elindulni az a levendula, szinte minden bajra és minden korosztálynak jó, még hígítatlanul is (a többivel vigyázni kell), ezen kívül pedig vegyünk néhány darabot, ami az orrunknak is megfelel.
Tehát egy példa kezdőkészlet:
10 dkg méhviasz, 10 dkg sheavaj, 1 üvegcse propolisz tinktúra, egy doboz E vitamin kapszula, egy üveg extra szűz oliva olaj, egy üveg ioncserélt víz, egy üveg tihanyi levendula olaj






Hogyan kezdjünk hozzá?




ÍRTA: LUKRÉCIA
2012. MÁRCIUS 13.







Már régóta szeretnék írni a házi kozmetikum készítésről részletesen, de sohasem tudtam, hol fogjak hozzá. Mivel kezdjem, a tartósítással, vagy az emulgeálással? Nos, végre rájöttem, hol érdemes kezdeni: a legelején 
A legelső lépés, ami megelőzi a krémkeverést, az a  recept kiválasztása. Sokszor ez a legnehezebb is. Hányszor álltam én is a kamrában, szeretettel nézegetve a kincseimet, és azon törve a fejem, mit is készítsek belőlük? Gondolatban átszaladtam a fürdőszobapolc tartalmán, mire is lenne szükségem? Mi fogyott el? Esetleg kinek kellene ajándékot készítenem? Ki kért tőlem valamilyen kencét? Elmélázok, és már el is telt az idő, nincs időm nekikezdeni. Hányszor járok így! Tehát az első, és legfontosabb szabály: Mindig döntsük el mit készítünk, mielőtt bárminek is nekiállnánk. Ez elég hülyén hangzik, de tényleg könnyű elszúrni.
Tegyük fel, hogy már tudjuk, mit akarunk készíteni, mondjuk egy jó kis zsíros testápolót száraz bőrre. Hogyan tovább? Honnan szerzünk receptet, és honnan fogjuk tudni hogy tényleg működik is az a recept? Hogy pont olyan, amit szeretnénk? A második kérdésre persze nehéz a válasz, tapasztalat kell hozzá és még úgy sem jön össze mindig. De az, hogy működőképes legyen a recept azon is múlik, hogy honnan van. Az interneten most már magyarul is nagyon sok receptet lehet találni, angolul pedig hihetetlenül sokat. Mégis, egy nagy része nem jó, nem olyan lesz, amilyennek írták, vagy egyáltalán nem sikerül. Én nap mint nap keresem az új recepteket, valamennyire már értek hozzá, hogy kiszűrjem a rosszakat (tényleg sok van), és mégis néha járok úgy, hogy nem jön össze. Pont a minap szívatott meg egy arclemosó, pedig nagyon ígéretesnek tűnt. Érdemes megnézni például, hogy van-e a receptben víz, akkor kell hogy legyen emulgeálószer és tartósítószer is.
Tehát keressünk megbízható helyről receptet, például itt az oldalon (hogy hazabeszéljek) a receptek nagyon nagy része kipróbált, többek által elkészített, a hozzászólásokban is sok hasznos dolgot fűznek hozzá. Aztán megbízhatóak még általában a webáruházak receptjei, ezekkel a legnagyobb baj az, hogy csak a saját alapanyagaikat használják, amik máshol nem is kaphatóak. Ilyenkor helyettesítésre lehet szükség, amihez sajnos egy kicsit több tapasztalat kell, kezdőként óvatosan kell csinálni.
Ha tudjuk már, mit fogunk készíteni, akkor elkezdhetjük beszerezni a hozzávalókat kis mennyiségben, mert nem állnak el évekig (van olyan olaj, ami pár hét alatt megromlik). A legtöbbet persze csak webáruházakban találunk meg,  de érdemes néhány boltba is betérnünk. Az első a patika, ahol van egy pár dolog, amit legálisan árusíthatnak (alkohol, keserűsó, aszkorbinsav, E vitamin kapszula) és egy csomó minden ami van ugyan nekik, de csak saját felhasználásra, ezért teljesen jogosan sok patika megtagadja az árusítását. Ilyenkor nem érdemes dühöngeni hiszen ezzel magát védi, viszont ha mégis kapunk valamit annak örülni kell és kész. Ilyenek lehetnek: cink oxid, sztearinsav, méhviasz, kakaóvaj, kimért illóolajok, kaolin, glicerin stb. Aztán érdemes még körülnézni a bioboltokban, drogériákban, nagyobb áruházakban. Hidegen sajtolt olajokat, illóolajokat már sok helyen kapni, méhviaszt, propoliszt a legjobb méhésztől a piacon, citromsav, szódabikarbóna, keményítő az élelmiszer boltokban is van. Szóval egy kicsit leleményesnek kell lenni hozzá, mert a ez hobbi nálunk még nem elég elterjedt.
Gyakran helyettesíthetőek egymással például az olajok, de mindig nézzünk utána az adott olaj tulajdonságainak, hogy bírja-e a melegítést, és milyen bőrre való. A recept hatása is változhat, ha az olajat megváltoztatjuk. A másik, ami kevés kockázattal jár, ha a receptben szereplő vizes anyagokat helyettesítjük: megfelel egymásnak az aloe gél, a desztillált víz, a párlat és az aromavíz. Gyakran kicserélhetjük egymással a vajakat és a zsírokat, de itt már nem általános a szabály, a kakaóvaj keményebb mint a többi, míg a kókuszolaj hirtelen folyóssá válik szobahőmérsékleten, ezért könnyen tönkre teheti a végeredményt. Tehát a hozzávalók helyettesítése hasznos lehet, de csínján kell vele bánni.
Házi kozmetikum készítés közben nagyon fontos, hogy sokat jegyzeteljünk. Még akkor is, ha mindent a recept szerint csináltunk, lehetnek mozzanatok, amik kérdésesek, amikre a recept nem tért ki, és a következő alkalommal hasznunkra lehetnek. Pl. milyen habverőt használtunk, mekkora/melyik kanalat, csapott vagy púpos evőkanállal, hány csepp illóolaj, propolisz ment bele a végén,  mennyi ideig vertük/hűtöttük/melegítettük/fagyasztottuk stb. Érdemes erre a célra egy jegyzetfüzetet rendszeresíteni (laptop, hasonlók nem ajánlottak nyakig olajosan).
Összefoglalva:
1. döntsük el mit szeretnénk készíteni
2. szerezzünk egy megbízható receptet
3. vegyünk meg az alapanyagokat, de ne sokkal többet
4. ha kell helyettesítsünk, de alaposan nézzünk utána
5. jegyzeteljünk krémkeverés közben






Krémkészítési eljárások





Púder, alapozó, BB-krém ásványalap házilag



ÍRTA: JELLOW
2014. JANUÁR 07.







Sosem hagyott nyugodni, hogy egy-egy púder, alapozó, korrektor miért olyan drága, mi is az a bizonyos, minden bizonnyal ritka ásvány, ami a kulcsa mindnek. Örömteli csalódással kellett konstatálnom, hogy ez a bizonyos “ásvány” legtöbbször 3 összetevőből áll, melyet ha külön-külön megveszünk, és kikeverünk magunknak, arányaiban nézve fillérekért gyártottunk le magunknak egy többezer-tízezres ásványi alapot. És a legszebb benne, hogy tényleg személyre szabhatjuk, még az árnyalatot is, még ha egy kis bíbelődéssel is jár.cheerful  girl
Az egész alapját a cink-oxid és a titánium-dioxid adja, melyek azon kívül hogy jó tapadásúak, UV védők, még bőrnyugtató, gyulladásgátló hatással is bírnak, és nem tömítik el a pórusokat se. A színt pedig a vas-oxid adja, azonban mivel nagy a színezőereje, csak csínján bánjunk vele, óvatosan adagoljuk a nagy fehérségbe, nehogy túlsötétítsük egyvelegünket. Mindig végezzünk színpróbát: egy kevés port egy kevés krémhez keverve próbáljuk ki az arcbőrünkön. Látni fogjuk, hol kell javítani még a színen. Sokszor, túl rózsaszínűre sikeredik az eredmény, ekkor egy kevéske kurkumával sápíthatunk rajta, sokkal természetesebb színt kaphatunk.
Púder készítéséhez az ásványi port vizezzük fel, és pár csepp olajat is rakhatunk hozzá, majd a púderes tégelybe rakjuk. Megvárjuk, amíg kiszárad, és használhatjuk is.
Korrektorhoz viszonylag sok ásvány kell, a magas fedőképesség miatt. A korrektort érdemes a bőrünknél kicsit halványabbra, rózsaszínesebbre keverni a port, hiszen legtöbbször szem alatti táskákra, bőrhibákra használjuk.  Ehhez használhatunk pl. sheavajat vagy kakaóvajat, melyet gőz felett felolvasztunk, hozzáadunk még olajat, hogy kenhetőbb legyen, és utána rakjuk hozzá a port. A por-olaj arány akár 1:1 is lehet.
Alapozónál egy viszonylag zsírosabb krémet készítsünk alapnak, mert az ásványok könnyen kiszáríthatják a bőrt, magukba szívják az olajat és a vizet. Ne aggódjunk, még így is matt lesz az arcbőrünk, főleg ha púdert is használunk. Igény szerint alakítsuk a por-krém arányt, attól függően, mennyire kell fednie, de még ne szárítsa ki a bőrünket.
A BB-krémnél egy vízalapú hidratáló krémet készítsünk, és csak annyi ásványt adjunk hozzá, hogy a krémet megszínezze, és így majd “csak” javítja arcunk színét, ne várjunk el tőle nagy fedőképességet. Érdemes picit sötétebb púdert hozzáadnunk a krémhez, vagy ahogy tetszik. Smile
És ebből kiindulva pirosítót, és egyéb ásványi alapú kencéket is kikeverhetünk magunknak! Smile




Lanolin Krém




ÍRTA: BIOFELESÉG
2012. JÚLIUS 26.






Ezzel az alaprecepttel egyszerűen otthon is készíthetünk lanolinos krémet.
Ez a krém eléggé zsíros, egy kissé ragacsos, nem alkalmas arcápolásra, viszont nagyszerű gyógykenőcs-alap.
Bármilyen növényi olajat használhatunk a készítésekor, a víz helyett tehetünk bele virág-hidrolátumot, gyógynövény-főzetet, tinktúrákat, illetve kiegészíthetjük egyéb gyógyító hatású összetevőkkel, mint pl. cink-oxiddal.
Ez a krém szobahőmérsékleten kb. egy hónapig áll el.
A krém készítésének titka, hogy a vizes és az olajos fázisokat külön edényekben, de egyszerre melegítsük (egy gőzfürdőben, hogy egyformán melegek legyenek). Amikor pedig a viaszok felolvadtak az olajban, a vizet belekeverjük az olajos fázisba, és gyors mozdulatokkal addig keverjük, míg egy sima, homogén krémmé nem alakul az egész, s ki nem hűl teljesen.
Hozzávalók
  • 30 ml növényi olaj
  • 4-5 gr méhviasz
  • 15 gr tiszta (vízmentes) lanolin
  • 30 ml desztillált víz
  • 10 csepp teafa illóolaj vagy grapefruit-mag kivonat
Lanolin Krém
Elkészítés

Mérjük ki a hozzávalókat. Tegyük egy nagyobb edénybe az olajat, a méhviaszt és a lanolint. Tegyük egy kisebb edénybe a vizet. Tegyük mindkét edényt gőzfürdő fölé melegedni. Melegítsük az egészet addig, míg a lanolin és a méhviasz fel nem olvad az olajban. Vegyük le a tűzről a két edényt. Adjuk a vizet lassan az olajhoz, egyszerre csak keveset, és keverjük össze alaposan. Keverjük folyamatosan, egészen addig míg egy sima, langyos krémmé nem alakul. Ekkor adhatunk a krémhez tartósító összetevőket, illóolajokat tetszés szerint. Keverjük megint össze. Töltsük a krémet egy kb. 100gr-os tégelybe. Zárjuk le hermetikusan a tégelyt és cimkézzük fel, feltűntetve rajta minden összetevőt, illetve s készítés dátumát.
Forrás: tovább a linkre






Házi, természetes vazelin



ÍRTA: KINCS
2012. JÚLIUS 21.





A vazelin (más néven petrolátum vagy puha paraffin) egy kőolajból gyártott szintetikus anyag, megmarad a bőr felszínén, nem szívódik fel, a pórusokat elzárja, a nedvességleadást, bőrlégzést akadályozza, huzamosabb használata leblokkolja az egészséges bőrfunkciókat, törékennyé teszi a bőrt. A reklámokban ezt a funkciót szokták úgy emlegetni, hogy “hosszan hidratálja a bőrt” meg hasonlók. Hát igen, ha egy zacskót húznál magadra, valószínűleg nem száradnál ki, de nem is éreznéd túl jól magad. A bőröd is így van a kőolajjal.
Ezeket a kőolajból előállított “hulladék” anyagokat a növényi olajok, vajak helyett használják krémekben, mert sokkal, de sokkal olcsóbbak. Ne használd őket!!!”
Egyszerűen elkészíthető házi, természetes vazelin. Használd ezt!!!
Hajvégápolónak, házi krémpirosító készítéséhez, sminklemosáshoz, száraz bőr (könyök, sarok) puhítására, sőt ajakápolónak is tökéletesen megfelel! Smile
Hozzávalók
  • 60 ml mandula vagy extra szűz olivaolaj
  • 1 ek reszelt méhviasz
Házi, természetes vazelin

Elkészítés

Gőzfürdő felett az olajat és a méhviaszt összeolvasszuk,kevergetjük amíg a méhviasz elolvad. Levesszük a tűzről majd öntsük megfelelő csavaros tetejű tégelybe vagy más tároló edénybe. Hagyjuk kihűlni, és ezután zárjuk le a tetejével.
Forrás: tovább a linkre




Az otthoni kémiai hámlasztásról röviden



ÍRTA: FREYA
2012. JÚLIUS 10.





A napokban többen kerestek otthoni hámlasztással kapcsolatos recepteket az oldalon. Innen jött az ötlet az alábbi szócikk megírásához,hiszen az otthoni hámlasztás tökéletes arra, hogy megszabaduljunk az elhalt hámsejtektől és, hogy serkentsük kicsit a bőr vérkeringését. Viszont fontos, hogy tisztázzunk néhány alapdolgot és megismerjük mit szabad és mit nem.
konyhánkban AHA- és a BHA savakkal találkozhatunk, melyek kitisztítják a pórusokat, csökkentik a pattanásokat, serkentik a kollagén termelést, kisimítják a ráncokat és segítenek a száraz bőr gyógyulásában is. Bár az AHA és a BHA savak egyaránt hámlasztó hatással bírnak, mégis eltérően hatnak:
  • BHA sav (béta- hidroxi- sav vagy szalicilsav) zsírban jól oldódó, bejutva a pórusokba azok “belsejében” hámlaszt, így azsíros, tág pórusú, pattanásos bőrre ajánlott leginkább.
  • az AHA savak (glikolsav, tejsav, gyümölcssav) ezzel szemben vízben oldódónak, így leginkább a bőr felszínen fejtik ki hatásukat, viszont arcbőrünk annál ragyogóbb és simább lesz.Száraz, fakó bőrre illetve hegek halványítására ajánlott.
Ez viszont nem azt jelenti, hogy zsíros bőrre csak BHA hámlasztást lehet/szabad alkalmazni, lehet őket felváltva is bevetni. Egy a lényeg,sose vigyük túlzásba: fogadjuk el, hogy vannak olyan bőr”hibák” amit ugyan lehet halványítani, kezelni, de véglegesen megszüntetni nem.
A HÁMLASZTÁS KÉMIÁJA
A hámlasztási folyamat megváltoztatja bőrünk pH értékét, a savasabb tartományok fele tolva el. Ezért a hámlasztást követően hagyjunk időt a bőrünknek mielőtt bármit is rákennénk. Ez idő alatt (min. 30-40 perc) a bőr visszatér a normál pH tartományba. Ezért leginkább este érdemes hámlasztani, amikor utána már maximum csak egy éjjeli krémet és nem sminket kenünk föl rá, és főleg nem tudunk napra menni.
FONTOS TUDNIVALÓK
Mind az otthoni, mind pedig a szakember által végzett hámlasztás esetében fontos a mértékletesség! Hogy kinél milyen gyakran alkalmazható az egyrészt függ a bőr típusától, a hámlasztásra használt vegyülettől, illetve ahámlasztásra szánt időtől és attól, hogy nyáron vagy ősszel alkalmazzuk.
Soha ne azt nézzük, hogy papírforma szerint milyen gyakran lehet alkalmazni, mindig arra figyeljünk, hogy a mi bőrünknek mi tesz jót.
  • Az AHA savas otthoni hámlasztást hetente egyszer javasolják, az oldat koncentrációja nem lehet magasabb10%-nál.
  • Ezzel szemben a BHA-s hámlasztást 1-2%-os koncentrációban, gyári krémek esetében, papírforma szerint 3 naponta is megismételhetjük. Otthon soha ne alkalmazzuk 5%-nál magasabb koncentrációban, és szerintem, kéthetente gyakrabban. Mindig figyeljük, hogyan reagál a bőrünk!
Ha a hámlasztás következtében nem tapasztalunk semmi változást, de még nem értük el a bűvös 10%-os határt AHA-sav, illetve az 5%-os határt BHA sav esetén, érdemes egy erősebb keverékkel próbálkozni, de soha ne emeljük a koncentrációt 1%-al az azt megelőző fölé.
Az otthoni kémiai hámlasztással viszonylag hamar érhetünk el szemmel látható eredményt, de soha ne várjunk csodára. Szánjunk viszont időt a pattanásos bőr egyensúlyának helyreállítása, az apró hegek halványítására. Az otthoni hámlasztástól soha ne várjunk az orvosi peeling által elért eredményeket.
FIGYELEM!
Ha a bőrünk a hámlasztás után erősen hámlik vagy tartósan kipirosodott, irritált, vagy netalán berepedezik, akkor sajnos túlhámlasztottunk: egy ideig mindenképp fel kell hagyni vele. Ha a tünetek nem javulnak, keressük fel háziorvosunkat!
AMIT JÓ HA TUDUNK
Az AHA sav egyik mellékhatása az enyhén szúró, csípős érzés, ami viszont normálisnak számít, mivel egy savas oldatot viszünk fel egy felületre, aminek pH értéke viszont ennél magasabb. A felkenéstől számítva pár perc múlva ez megszűnik. Az arcunk utána ugyan kipirul, de nem éghet.
SZABÁLYOK, AMIKET NEM LEHET KIKERÜLNI
  1. Bármilyen pakolás vagy peeling használata előtt fontos, hogy bőrünket megtisztítsuk a napi szennyeződésektől.
  2. Nagyon fontos tudni, hogy mind az otthoni, mind pedig az orvosi hámlasztás fény- és napérzékenyebbé teszi a bőrt, ezért ne feledkezzünk meg a fényvédő (természetes!) napi használatáról.
  3. Nagyobb hámlasztó kúrát csakis ősszel alkalmazzunk.
  4. Kerüljük el, hogy bőrünk befülledjen a smink alatt.
MIT SZABAD HÁMLASZTÁS MELLETT?
Használhatunk a bőrtípusunknak megfelelő nappali sminket, ha figyelünk a fényvédelemre. Viszont ha azt érezzük, hogy a bevált kencéinkre negatívan reagál a bőrünk, kipirosodik, viszket, azonnal hagyjunk fel mind a hámlasztással, mind pedig e kencék alkalmazásával. Helyettük használjunk valami bőrnyugtató krémet egy ideig.
HÁMLASZTÓ ANYAGOK A KONYHÁBÓL
Talán nem is tudjuk, hogy micsoda kincsesbánya konyhánk ebben az esetben is Smile.
AHA-savak forrásai
  • Joghurt és savanyított tejtermékek
A savanykás tejtermékek a bennük található tejsavaknak köszönhetően gyengéden hámlasztanak.
Joghurtos hámlasztás: a megtisztított arcra vigyük fel a tejterméket, és hagyjuk megszáradni. Ezt követően ujjbegyeinkkel óvatosan dörzsölgessük le. A tejsavak nemcsak az elhalt hámsejteket tüntetik el, de a bőrsavköpenyét is helyreállítják.
  • Alma: ecet vagy frissen csavart almalé
Mindig kapható és szinte mindenre jó a világ legnépszerűbb gyümölcse, az alma. Bőrápolóként elsősorban a benne található AHA-savakat hasznosíthatók. Az orvosi peelingekhez is legtöbbször almából kivont gyümölcssavakat használnak.
  • Mechanikai hámlasztás AHA-savval
Ha a bőrünk nem különösebben érzékeny, akkor használhatunk olyan hámlasztót is, ami apró részecskéivel szedi le a megvastagodott bőrt. Télen erre a legalkalmasabb a finom szemcséjű (barna) cukor.
Recept mechanikai hámlasztásra: Keverjünk össze mézet egy nagyon kevés vízzel, majd szórjunk bele annyi cukrot, hogy kenhető masszát kapjunk. Ehhez tegyünk néhány csepp friss citromlevet, majd masszírozó, körkörös mozdulatokkal vigyük fel a bőrbe, körülbelül 5 percen át.
BHA-sav a konyhánkból
  • Szalicilsav vagy aszpirin (acetilszalicilsav)
Zsírban oldódik, ezért mindig egy olajba/vajba keverjük bele, majd ezt vigyük fel az arcunkra. Adhatunk a keverékhez akár egy kevés mézet is.




Rózsavíz házilag



ÍRTA: BIOFELESÉG
2012. JÚLIUS 05.





A gondolat, hogy a készen vásárolható desztillátumok jobbak az egyszerű infúzumoknál, sokszor csak mítosz. Sajnos igen ritkán és drágán lehet teljesen természetes (színtiszta, adalékmentes) rózsavízhez jutni. A boltokban kapható, savakkal és konzerválószerekkel teli vizek mindig szegényebbek, sokkal kevesebb hatóanyagot tartalmaznak mint a házilag készíthető változataik.
A desztillátumoknak sokkal finomabb, elegánsabb illatuk van, de ezt mi is elérhetjük egyetlen csepp rózsa illóolaj hozzáadásával: elég egy kis illatmentes hintőport használni, ami felszívja az illóolajat, összedolgozni alaposan (egy mozsárban kb. 10 percen keresztül őrölgetve), majd a vízhez adni, s egy éjszakai pihenő után leszűrni.
Hideg eljárás:
Szedjük le a szirmokat a virágokról, gyengéden, egyszerűen csak kézzel. Gyüjtsük a szirmokat (óvatosan, vigyázva hogy ne törjenek) egy gézlapba (amit mint egy zsákot összekötünk) vagy pamutzacskóba, így merítsük egy lábosban hideg vízbe, ahol egy egész éjszakára hagyjuk pihenni. A zacskó lehetőleg ne érje a lábas alját, hanem a fedővel rögzítsük a géz-csomagot záró fonallal a lábas fala mellé. Így a zacskó szabad mozgása a kioldódó anyagokat lefelé viszi, míg a víz el nem telítődik a hatóanyagokkal. Reggel vegyük ki a zacskót a vízből, és nyomjunk erősen ki minden hatóanyagot. Hagyjuk egy kicsit pihenni a keveréket, majd egy papírszűrőn keresztül szűrjük le hogy áttetszőbb legyen.
Meleg eljárás:
Szedjük le a szirmokat a virágokról, gyengéden, egyszerűen csak kézzel. Gyüjtsük a szirmokat (óvatosan, vigyázva hogy ne törjenek) egy gézlapba (amit mint egy zsákot összekötünk) vagy pamutzacskóba, így merítsük egy lábosban a vízbe és lassú tűzön, lefedve kezdjük melegíteni. Amikor a víz kezd forrni, vegyük le a tűzről, s hagyjuk pihenni a főzetet kb. negyed órára. Amikor meglangyosodott, távolítsuk el a zacskót, s hagyjuk teljesen kihülni.
Hozzávalók
  • 1-2dl desztillált víz
  • Kb. 10 friss rózsa szírma
Rózsavíz házilag

Elkészítés

látsd fent
Forrás: tovább a linkre



Rózsaolaj házilag



ÍRTA: FREYA
2012. JÚLIUS 05.





A rózsa alapvetően női szimbólum, illata elbűvöl, és a magasságokba repít. A piacon kapható valódi rózsaolaj igen drága (lásd a damaszkuszi rózsaolaj), ezért ha kertünkben rózsabokor van, nagyon megéri, ha magunk készítjük. Használhatunk szárított, de friss szirmokat is. Ha nem friss, hanem szárított szirmokat használunk, megnöveljük az elkészült rózsaolaj szavatossági idejét.
Érdemes erős illattal rendelkező rózsákat gyűjteni, és lehetőleg nem egy esős napot követően. Olajként használjunk jojoba- vagy mandulaolajat, és annyi rózsaszirmot gyűjtsünk amennyi az üvegben még kényelmesen beletehető. Ha mandulaolajat használunk, vegyük figyelembe a mandulaolaj rövid szavatossági idejét.
A rózsaolajat tároljuk sötét üvegbe zárva, száraz, hűvös helyen. Érdemes egy-két csepp E vitamint is hozzáadni.
Hozzávalók
  • jojobaolaj vagy mandulaolaj
  • rózsa
Rózsaolaj házilag

Elkészítés
Magáról az eljárásról a http://lukreciakencei.hu/kremkeszites/kremkeszitesi_eljarasok/hidegolajos-kivonatok-keszitese alatt olvashattok. Ha úgy ítéljük, az olaj készítése előtt a szirmok vízzel lemoshatóak, de ebben az esetben mindenképp egy tiszta terítőn, levegőn, de nem tűző napon, 10-15 órát szárítsuk a kiterített szirmokat. Érdemes a szirmokat legalább kétszer-háromszor átforgatni.





Kencékbe való szűz kókuszvaj/zsír házilag



ÍRTA: JUDIT
2012. JÚLIUS 04.





A szűz és extra szűz kókuszvaj 100 gr-ja nekem drágának tűnt, így kutakodtam kicsit a neten és több videót, valamint leírást is találtam, hogyan lehet készíteni otthoni körülmények közt olcsón kókuszvajat. Kicsit kínlódni kell vele az igaz, de az alacsony ár kárpótol érte valamint a megmaradt kókusztej, ami igazán finom.
Hozzávalók
  • Kókuszreszelék 200 g-ne legyen kénezett ez fontos
  • Forró víz kb 1 liter
Kencékbe való szűz kókuszvaj/zsír házilag

Elkészítés
A kókuszreszeléket beleszórom egy lábosba és hozzáöntök kb. 1 liter forró vizet.5 percig főzöm.Ha picit hűlt belerakom egy turmixgépbe és jól összemixelem.Aztán fogok egy szűrőt és és a kókuszreszeléket leszűröm, de ki is csavarom kézzel pluszban.(A kifacsart kókuszreszeléket félrerakom, nem lesz rá többet szükség.). Marad előttünk kb 1 liter fehér folyadék, ez a kókusztej.Ezt szépen berakjuk a hűtőbe (én egy éjszakára szoktam). A tetején lesz a kókuszzsír, pár milliméter vastagon. Ezt óvatosan leszedjük, minél kevesebb folyadék maradjon rajta. De ez még így nem jó, mert vizes és megromlana hamar ezért belerakjuk egy lábosba és nagyon alacsony lángon, alapon elkezdjük rotyogtatni. Kb 20 percig. Eleinte csapkodni fog a víztől, de aztán szépen lassan lecsillapodik és egy fehéres morzsás (néhol barnás már) réteg lesz a lábosunk alján+felette a kókuszuszolaj. Ekkor elzárjuk a tűzhelyet várunk egy kicsit, hogy hűljön és az edényt megdöntjük oldalra.A finom kókuszillatú olajunkat szépen kikanalazzuk vagy öntjük egy kis tégelybe, vigyázva, hogy a fehér morzsás anyag ne kerüljön bele. Nekem olyan 60 g jött ki 200 g reszelékből.




Bio-vazelin



ÍRTA: BIOFELESÉG
2012. JÚNIUS 02.






A vazelin a nyers petróleum desztillációja során kapott maradékból származó, erősen rákkeltő szintetikus zsír. Sajnos a kozmetikai ipar és a gyógyszerészet nagy mennyiségben használja kenőcsök alapanyagaként, de valójában semmilyen bőrápoló hatása nincs azon kívül hogy védőréteget képez a bőrön (amivel viszont meggátolja a bőr lélegzését és a méreganyagok távozását). Biztos hatásai viszont: szárítja a bőrt, szennyezi a környezetet, komedogén, azaz mitesszereket okoz, illetve meggátolja a bőr öntisztulását.
Na de miért kellene ilyen káros kencét használnunk, ha otthon is könnyen elkészíthetjük a természetes változatot, ami csak jót tehet a bőrünknek?!
A sheavaj vitaminokban, elnemszappanosodó anyagokban gazdag, fantasztikus bőrápoló, tápláló, rugalmasító, nyugtató és hámregeneráló hatású.
A ricinusolaj a legsűrűbb növényi olajok egyike, nagyon tápláló, hidratáló: a bőrön védőréteget képezve lassítja a bőr természetes nedvességének kipárolgását, de ezen kívül erősíti és regenerálja a hajat, szemöldököt és a szempillákat.
Nagyon sokféle képpen felhasználható:
RICINUSOLAJJAL körömágy ápolására, száraz vagy afro-haj ápolására, hajvégápolóként, hajwax-ként, szemöldökformázóként, egy kis pigmentet belekeverve szájfényként.
MANDULAOLAJJAL hidratálóként száraz bőrre, bőrnyugtató és védő kenőcsként, a szőrtelenített bőr hidratálására, ajakbalzsamként, egy kis cukorral kikeverve ajakradírként
Hozzávalók
  • 30gr sheavaj
  • 60gr ricinusolaj vagy mandulaolaj
  • 3gr E-vitamin olaj (kihagyható)
Bio-vazelin

Elkészítés

A sheavajat és a ricinusolajat langyosítsuk fel gőzfürdő felett, majd vegyük le a tűzről. Nem szükséges tovább melegíteni, lehet benne 1-2 darab, mert kevergetve fel fog olvadni az is, de így legalább nem fog csomósodni a sheavaj. Amikor a keverék meghült és homogénné vált, bele keverhetünk egy kis E-vitamin olajat. Hogy hamarabb kihüljön, betehetjük a hűtőbe, de időről időre kevergessük meg alaposan. Fontos kevergetni mindaddig, míg teljesen ki nem hül, s nem alkot egy fehér krémet. Az eredmény egy kenőcs sűrűségű massza lesz. .
Forrás: tovább a linkre






Tinktúra készítése



ÍRTA: FREYA
2012. MÁJUS 13.






Tinktúra elnevezés alatt a növényi anyagok alkoholos kivonatát értjük. Készítésénél a tiszta, vegyszermentes növényi részeket (levél, virág, gyökér) finomra összeaprítjuk és lehetőleg gyógyszertárban kapható tömény (70-90%-os), vagy 1/4 rész desztillált vízzel hígított alkoholban, esetleg jó minőségű, vegyszermentes borban áztatjuk.
Készíthetünk egykomponensű tinktúrát, amihez egyféle gyógynövényt használunk, vagy többféle növényt tartalmazó kivonatot is. Figyeljünk arra, hogy a növényi hatóanyagok egymás hatását erősítsék és ne kioltsák.
Az áztatáshoz széles szájú, steril üveget használjunk mely lefedhető. Fontos, hogy az áztatás hőmérséklete ne haladja meg a 30 fokot. Az áztatás ideje egy-két hét; naponta rázzuk fel/keverjük át az elegyet. Az áztatási időt követően a keveréket gézen átszűrjük, a visszamaradt anyagot alaposan kinyomkodjuk. Használjunk gumikesztyűt, hogy ne szennyezzük be a tinktúrát. Az így nyert szüredéket újra átszűrjük vászonkendőn vagy nagytisztaságú Whatman szűrőpapíron keresztül (kerüljük a fémtölcsért); a végeredmény egy áttetsző, általában színes tiszta folyadék lesz.
A tinktúra a növények hosszú éveken át eltartható gyógyanyagait tartalmazza! Ezért FONTOS hogy sötét falú, légmentesen zárható üvegben, száraz, hűvös helyen tároljuk.
Forrás: The Pharmacopoeia of the United States




Hidegolajos kivonatok készítése



ÍRTA: FREYA
2012. MÁJUS 13.







A hidegolajos eljárást leginkább a virágdrogok vagy levéldrogok esetében alkalmazzuk, ilyen a körömvirág, rózsa, zsálya, kamilla, csalán, orvosi székfű, cickafark, hárs, fekete bodza, galagonya… FONTOS, hogy az olajkivonatok készítésénél mindig tiszta, vegyszermentes növényt és hidegen sajtolt, lehetőség szerint bio olajokat használjunk. Ebben az esetben is készíthetünk egykomponensű kivonatot, amihez egyféle gyógynövényt használunk, vagy többféle növényt tartalmazó kivonatot is. Figyeljünk arra, hogy a növényi hatóanyagok egymás hatását erősítsék és ne kioltsák!
Az áztatáshoz széles szájú, steril üveget használjunk mely lefedhető. Az érlelési idő 4-5 hét – naponta rázzuk fel/keverjük át az elegyet. Tartsuk az üveget napos ablakpárkányon vagy más, meleg helyen. Célszerű a kivonatot tavasszal vagy nyáron készíteni.
Az áztatási időt követően a keveréket finom szövésű gézen vagy vászonkendőn keresztül lecsepegtetjük, a visszamaradt szárazanyagot alaposan kinyomkodjuk. Használjunk gumikesztyűt, hogy ne szennyezzük be a kivonatot. A végeredmény egy áttetsző, általában tiszta, színes folyadék lesz.
A hidegolajos kivonatokat magában masszázsolajként vagy hatóanyagként krémekhez, kenőcsökhöz adhatjuk.
Hideg helyen, napfénytől elzárva, légmentesen zárható, steril, sötét palackban egy évig eltartható.



Hidegvizes kivonatok készítése



ÍRTA: FREYA
2012. MÁJUS 13





A hidegvizes kivonatokat olyan gyógynövényeknél alkalmazzuk,amelyeknek hatóanyagai hőre érzékenyek (C-vitamin, nyálkaanyagok) vagy amelyek forrázás vagy főzés hatására enyhén mérgező hatást mutatnak.
Borogatáshoz, pakoláshoz használt kivonatok előállításához egy deciliter kivonathoz 10-15 g gyógynövény mennyiséget használunk.  A gyógynövényt a kivonat térfogatával megegyező  szobahőmérsékletű desztillált vízzel leöntjük, majd lefödve kb. 5-10 órán át állni hagyjuk (párszor átkeverjük), ezt követően átszűrjük. Célszerű az így kapott kivonatot hűvös, sötét helyen tárolni és pár napon belül felhasználni.
BODZAVIRÁG KIVONAT RECEPT
A bodzavirág hideg vizes kivonatához válasszunk 3-4 nagy bodzavirág-kalapot, majd vágjuk le a virágokat a főszárról. A szártól megfosztott virágokat tömjük egy nagy üvegpohárba és öntsünk rá annyi desztillált vagy jól felforralt de nem túl hideg vizet, ami a virágokat ellepi. 5-6 óra múlva egy finom szövésű vásznon átszűrjük. A kivonat hűtőben tárolandó és pár napon belül felhasználandó.



Folyékony lecitin – emulgeátor házilag



ÍRTA: BIOFELESÉG
2012. ÁPRILIS 10.





Mindazoknak ajánlom, akiknek nincs lehetőségük vagy kedvük interneten rendelni vagy drága pénzért beszerezni az emulzionáló szereket, sokkal inkább elkészíti otthon (mint ahogy én is tettem).
Ez az emulgeátor hideg emulziókban is nagyszerűen működik, az olaj-fázisban feloldva gőzfürdő felett. A szükséges mennyiség a készítendő termék végső súlyának 3-6%-a.
Személyes tapasztalatom, hogy méhviasszal együtt alkalmazva elegendő a méhviasz fele, és a krém könnyen felszívódik.
Példák a folyékony lecitinnel és viasszal készített krém-formulákra és azok eredményére:
-3% viasz + 3% folyékony lecitin + 30% olaj + 60% víz = selymes ápoló tej
-5% viasz + 3% folyékony lecitin + 30% olaj + 60% víz = folyékonyabb, puha, selymes krém
-7% viasz + 3% folyékony lecitin + 48% olaj + 4% vaj + 37% víz = „víz az olajban” emulzió, bársonyos, nagyon gazdag krém
Hozzávalók
  • 40gr hidegen sajtolt napraforgóolaj
  • 60gr szójalecitin granulátum
Folyékony lecitin – emulgeátor házilag

Elkészítés

Készítése: Gőzfürdő felett kezdjük melegíteni a napraforgóolajat, adjuk hozzá a szójalecitint, s hagyjuk a melegen 40-45 percig (a szójalecitinnek idő kell hogy feloldódjon). Vigyázzunk, hogy a gőzfürdő vize folyamatosan meleg maradjon (kb. 50°C), de forrnia nem szabad! Kb. 20 perc múlva látni fogjuk, hogy a lecitin habot képez, ez normális. Rendszeresen kevergessük meg a keveréket. Mivel a lecithin hajlamos a csomósodásra, az elkeveredést segíthetjük egy botmixerrel is. 45 perc elteltével vegyük le a tűzről a keveréket és keverjük a botmixer leggyorsabb fokozatával addig, míg teljesen homogén “krémet” nem kapunk. Ha a keverékben még mindig találunk csomókat, tegyük egy kicsit vissza a tűzre melegedni. Vegyünk egy dunsztos üveget és egy fém szűrőt, amelyeket előzőleg kifertőtlenítettünk, s a szűrőn átszűrve öntsük a keveréket az üvegbe. A szűrőn fennmaradt maradékot amennyire lehet passzírozzuk át, kinyomkodva a fennmaradt olajat. Hagyjuk a keveréket teljesen kihülni. Amikor kihűlt, a keverék színe és állaga hasonló lesz egy jó sűrű virágmézhez. Hűtőben hónapokig eláll.
Forrás: tovább a linkre





Aloe Vera Gél – házilag, egyenest a növényből



ÍRTA: BIOFELESÉG
2010. JÚLIUS 03.





Regeneráló, hidratáló, bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő, öregedésgátló, antibakteriális, gombaölő, hámosító. És ez csak néhány az aloe vera bőrre gyakorolt jótékony hatásai közül.
A növényből nyert zselé önmagában is használható, hűtőben egy sötétfalú üvegben kb. két hétig tartható el.
Hozzávalók
  • Aloe vera levél (kb. 98gr)
  • 0.5% xantán gumi (xanthan gum)
  • 1% glicerin
  • tartósítószer
Aloe Vera Gél – házilag, egyenest a növényből

Elkészítés

Vágjuk le az aloe levelét a tövében. Egy vágódeszkán, késsel távolítsuk el a levél két tüskés szélét, majd a levél mindkét oldaláról fejtsük le a zöld réteget, a végén csak a belső fehéresen áttetsző zselét hagyva. Ezt a zselét nagyobb darabolra vágva tegyük egy tálkába, s egy botmixerrel mixeljük át. A zselén képződött hab gyorsan e fog lohadni, s egy kissé folyós zselét kapunk. Ezt zselét önmagában is használhatjuk, hűtőben egy sötétfalú üvegben kb. két hétig tartható el. Ha sűrűbb, nem annyira folyós, a boltihoz hasonló gélt szeretnénk kapni, s hosszabb időre tartósítani, akkor 100gr zseléhez adjuk 0.5gr xantán gumi és 1gr glicerin keverékét, majd mixeljük össze az egészet alaposan; végül adjunk hozzá egy kis tartósítószert az csomagoláson ajánlott mennyiségben, s mixeljük össze utoljára.
Forrás: tovább a linkre




Miért érdemes magunk készítenünk a kozmetikumainkat?



- Mert nem kerülnek bele káros alapanyagok
Nem kell aggódnunk allergia, mérgek, rákkeltő anyagok miatt. Amikről tudjuk, hogy rossz, vagy allergiásak vagyunk rá, egyszerűen nem tesszük bele.
- Mert beletehetsz bármit, amit szeretsz
Van kedvenc illatod? Esetleg olajod, aromavized? Rátaláltál valamilyen anyagra, amit különösen szeret a bőröd? Bátran beleteheted bármibe, mert a receptek rugalmasak, az összetevők egymással helyettesíthetők. Használhatsz bio, fair trade alapanyagokat, vagy akár saját magad által szedett gyógynövényeket. Hát van ennél biztonságosabb?
- Mert olcsóbb, mintha boltban vennéd
Furcsán hangzik, de így van, még ha a legjobb minőségű alapanyagokból is készítesz krémet, egy kis tégely ára így is olcsóbbra jön ki, mintha boltban vennéd. Nem kell ugyanis beleszámolnod a gyártási költséget, csomagolást, szállítást, raktározást, reklámot, nagyker és kisker árrést, és a gyártó hasznát. Hallottad már, hogy egy jó nevű kozmetikum árának legalább 30%-a a reklám, 0,1%-a a hatóanyag és 2%-a a tégely – tehát a tégely drágább mint a krém!
- Mert nem kell hosszú időre tartósítani
A bolti kozmetikumok kb. két évig kell, hogy elálljanak, ezért telerakják őket mindenféle tartósítószerekkel. Természetes alapanyagokból álló krémet szinte lehetetlen évekig tartósítani, nem csoda hát, hogy sok mesterséges anyag kerül beléjük. Otthon viszont, ha kis mennyiséget csinálsz biztos lehetsz benne, hogy elhasználod néhány hét alatt. Egy kis E vitaminon kívül nincs szükséged más tartósítószerre.
- Mert környezetkímélő
Nem szennyezed a környezetet kotyvasztás közben, nem keletkeznek káros melléktermékek. Újra fel tudod használni ugyanazokat a tégelyeket, ezért szemetet sem gyártasz. Sőt, még szegény állatoknak sem kell szenvedniük a tesztelése közben. Legfeljebb néhány barátnak és rokonnak :)
- És végül: mert nagyon jó szórakozás!
Ha szereted a kreatív hobbikat vagy szeretsz sütni-főzni, ezt is nagyon élvezni fogod nemcsak a készítést, hanem az eredményt is amit a használatával elérsz. A bőröd előbb-utóbb biztosan meghálálja, hogy nem kőolajjal “ápolod” hanem természetes növényi olajokkal kényezteted. Az alkotás öröm, és ha jól sikerül, akár ajándékba is adhatod.
Ha ezek után megjött a kedved a krémkeveréshez, ajánljuk figyelmedbe a következő oldalt: A kályha, amitől érdemes elindulni.




A kályha, amitől érdemes elindulni




Kedves látogató, aki esetleg kacérkodsz a krémkeverés gondolatával!

Szeretnék neked segíteni, hogyan indulj el. Hidd el, csak az első lépés nehéz, aztán az embert könnyen viszi magával a lendület. A krémkeverés hasonlatos a főzéshez, ahogy elkezded rájössz mennyire egyszerű.
Először is nézd meg ezt az oldalt, bemelegítésnek:
Ezután részletesen elmagyarázom, milyen alapanyag típusok vannak, mi mire való, ez hasznos lehet a receptek kiválasztásánál és a bevásárlásnál.
A következő részben a krémkeveréshez szükséges eszközökről van szó, olyanokról, amik mindannyiunk konyhájában megtalálhatóak. Az alapfokú krémkeveréshez szerencsére nem kell beszereznünk semmit.
Aztán írok arról, amikor már tényleg a tettek mezejére lépünk, és nekiállunk:
Végül pedig ajánlom mindenki figyelmébe, hogy olvassa el ezt a kis figyelmeztető írást. Bár az embernek könnyen megjön a lelkesedése az első sikerélmények után, azért óvatosan, körültekintően kezdje el kuruzsolni a családját, ismerőseit házilag készített kozmetikumokkal.
Ha kérdésed van, a Fórumban felteheted, sok hozzáértő tagunk (és persze én is) szívesen válaszol.

Sikeres krémkeverést kíván: Lukrécia




Hogyan kezdjünk hozzá?



ÍRTA: LUKRÉCIA
2012. MÁRCIUS 13





Már régóta szeretnék írni a házi kozmetikum készítésről részletesen, de sohasem tudtam, hol fogjak hozzá. Mivel kezdjem, a tartósítással, vagy az emulgeálással? Nos, végre rájöttem, hol érdemes kezdeni: a legelején 
A legelső lépés, ami megelőzi a krémkeverést, az a  recept kiválasztása. Sokszor ez a legnehezebb is. Hányszor álltam én is a kamrában, szeretettel nézegetve a kincseimet, és azon törve a fejem, mit is készítsek belőlük? Gondolatban átszaladtam a fürdőszobapolc tartalmán, mire is lenne szükségem? Mi fogyott el? Esetleg kinek kellene ajándékot készítenem? Ki kért tőlem valamilyen kencét? Elmélázok, és már el is telt az idő, nincs időm nekikezdeni. Hányszor járok így! Tehát az első, és legfontosabb szabály: Mindig döntsük el mit készítünk, mielőtt bárminek is nekiállnánk. Ez elég hülyén hangzik, de tényleg könnyű elszúrni.
Tegyük fel, hogy már tudjuk, mit akarunk készíteni, mondjuk egy jó kis zsíros testápolót száraz bőrre. Hogyan tovább? Honnan szerzünk receptet, és honnan fogjuk tudni hogy tényleg működik is az a recept? Hogy pont olyan, amit szeretnénk? A második kérdésre persze nehéz a válasz, tapasztalat kell hozzá és még úgy sem jön össze mindig. De az, hogy működőképes legyen a recept azon is múlik, hogy honnan van. Az interneten most már magyarul is nagyon sok receptet lehet találni, angolul pedig hihetetlenül sokat. Mégis, egy nagy része nem jó, nem olyan lesz, amilyennek írták, vagy egyáltalán nem sikerül. Én nap mint nap keresem az új recepteket, valamennyire már értek hozzá, hogy kiszűrjem a rosszakat (tényleg sok van), és mégis néha járok úgy, hogy nem jön össze. Pont a minap szívatott meg egy arclemosó, pedig nagyon ígéretesnek tűnt. Érdemes megnézni például, hogy van-e a receptben víz, akkor kell hogy legyen emulgeálószer és tartósítószer is.
Tehát keressünk megbízható helyről receptet, például itt az oldalon (hogy hazabeszéljek) a receptek nagyon nagy része kipróbált, többek által elkészített, a hozzászólásokban is sok hasznos dolgot fűznek hozzá. Aztán megbízhatóak még általában a webáruházak receptjei, ezekkel a legnagyobb baj az, hogy csak a saját alapanyagaikat használják, amik máshol nem is kaphatóak. Ilyenkor helyettesítésre lehet szükség, amihez sajnos egy kicsit több tapasztalat kell, kezdőként óvatosan kell csinálni.
Ha tudjuk már, mit fogunk készíteni, akkor elkezdhetjük beszerezni a hozzávalókat kis mennyiségben, mert nem állnak el évekig (van olyan olaj, ami pár hét alatt megromlik). A legtöbbet persze csak webáruházakban találunk meg,  de érdemes néhány boltba is betérnünk. Az első a patika, ahol van egy pár dolog, amit legálisan árusíthatnak (alkohol, keserűsó, aszkorbinsav, E vitamin kapszula) és egy csomó minden ami van ugyan nekik, de csak saját felhasználásra, ezért teljesen jogosan sok patika megtagadja az árusítását. Ilyenkor nem érdemes dühöngeni hiszen ezzel magát védi, viszont ha mégis kapunk valamit annak örülni kell és kész. Ilyenek lehetnek: cink oxid, sztearinsav, méhviasz, kakaóvaj, kimért illóolajok, kaolin, glicerin stb. Aztán érdemes még körülnézni a bioboltokban, drogériákban, nagyobb áruházakban. Hidegen sajtolt olajokat, illóolajokat már sok helyen kapni, méhviaszt, propoliszt a legjobb méhésztől a piacon, citromsav, szódabikarbóna, keményítő az élelmiszer boltokban is van. Szóval egy kicsit leleményesnek kell lenni hozzá, mert a ez hobbi nálunk még nem elég elterjedt.
Gyakran helyettesíthetőek egymással például az olajok, de mindig nézzünk utána az adott olaj tulajdonságainak, hogy bírja-e a melegítést, és milyen bőrre való. A recept hatása is változhat, ha az olajat megváltoztatjuk. A másik, ami kevés kockázattal jár, ha a receptben szereplő vizes anyagokat helyettesítjük: megfelel egymásnak az aloe gél, a desztillált víz, a párlat és az aromavíz. Gyakran kicserélhetjük egymással a vajakat és a zsírokat, de itt már nem általános a szabály, a kakaóvaj keményebb mint a többi, míg a kókuszolaj hirtelen folyóssá válik szobahőmérsékleten, ezért könnyen tönkre teheti a végeredményt. Tehát a hozzávalók helyettesítése hasznos lehet, de csínján kell vele bánni.
Házi kozmetikum készítés közben nagyon fontos, hogy sokat jegyzeteljünk. Még akkor is, ha mindent a recept szerint csináltunk, lehetnek mozzanatok, amik kérdésesek, amikre a recept nem tért ki, és a következő alkalommal hasznunkra lehetnek. Pl. milyen habverőt használtunk, mekkora/melyik kanalat, csapott vagy púpos evőkanállal, hány csepp illóolaj, propolisz ment bele a végén,  mennyi ideig vertük/hűtöttük/melegítettük/fagyasztottuk stb. Érdemes erre a célra egy jegyzetfüzetet rendszeresíteni (laptop, hasonlók nem ajánlottak nyakig olajosan).
Összefoglalva:
1. döntsük el mit szeretnénk készíteni
2. szerezzünk egy megbízható receptet
3. vegyünk meg az alapanyagokat, de ne sokkal többet
4. ha kell helyettesítsünk, de alaposan nézzünk utána
5. jegyzeteljünk krémkeverés közben




Milyen típusú alapanyagokat érdemes beszereznünk?



ÍRTA: LUKRÉCIA
2012. MÁRCIUS 17.





A következő lépés a kencekeverésben az alapanyagok összeszedése. Már írtam általánosságban a beszerzésről, ami kis szemfülességet is igényel, most nézzük meg mit is érdemes kezdőként beszerezni.- Emulgeálószerek: Ezek a víz és az olaj keveredését segítik elő (alapból ugye az olaj megáll a víz tetején, nem keveredik). A legtöbb házilag készült krémben van víz (a bolti krémekben mindig van). Kevésbé lesz zsíros tőle a krém, és a vizes résszel további hatóanyagokat vihetünk be. Emulgeátorból nem kell olyan sokféle, amihez bárki hozzájuthat és nagyon sok mindenbe fel lehet használni, az a méhviasz. Ezen kívül persze sokfélét lehet még venni, bár valóban természetesből kevés van.
Sűrítők: kemény zsírok (pl a kakóvaj és a sheavaj), viaszok (ilyen a cetilalkohol vagy a sztearinsav). Sűrítik , keményítik a krémeket. Sheavajat, kakaóvajat érdemes otthon tartani, a cetilalkoholra és a sztearinsavra ritkábban van szükség (az én receptjeimben legalábbis). Ők ketten egyébként enyhe emulgeálószerek is.
Tartósítószerek: ezek nagyon lényegesek, vizes krémet nem készítünk tartósítás nélkül. Megakadályozza a krém romlását, elpusztítja a bekerülő baktériumokat. Amit én szinte mindenbe ajánlok az a propolisz tinktúra, de vannak más, bőrbarát, széles körben felhasználható tartósító anyagok is (ezekről részletesen fogok majd írni). Sőt, az illóolajok is tartósítanak, mert a legtöbb erősen antibakteriális.
Nedvességtartó/szabályozó szerek: pl. glicerin, tejsav. Én ezekben nem hiszek, ha mégis bekerül egy krémbe glicerin nálam akkor oldószer volta miatt van ott, egyébként csak kis mennyiségben használom. A kozmetikai cégek szerint a glicerin bezárja a bőrbe a nedvességet, megduzzasztja, ezzel hidratál. dr. Rózsa Sándor szerint egy idő után a bőr alsóbb rétegeiből is elvonja a nedvességet, tehát szárít. Én neki hiszek, de aki akar használja nyugodtan Smile
Avasodásgátlók: Erre legjobb az E vitamin, mert az a bőrnek is hasznos, miért ne ütnénk két legyet egycsapásra? Az olajok avasodását akadályozza meg, főleg akkor érdemes használni ha gyorsan romló olajat veszünk, pl vadrózsa vagy ligetszépe. Már a kinyitás után érdemes belecseppenteni egy kis E vitamint, hogy tovább jó legyen. Könnyen beszerezhető patikákban, drogériákban kapszulás kiszerelésben.

Olajok: Mindig hidegen sajtolt olajat vegyünk, mert ezekben vannak meg a növény eredeti hatóanyagai, és nincsenek vegyszermaradványok a finomítástól. Nem kell ragaszkodni a kozmetikai olajokhoz, ezeket jobban megszűrik és tisztítják, ezért színtelenek és illattalanok, de a hatásuk sem ugyanaz. A natúr kozmetika azzal jár, hogy elfogadjuk: a krémeknek nincs mindig fehér vagy babarózsaszín színük és csodás parfüm illatuk, a bőrbe sem azonnal szívódnak fel és nem fejtik ki a hatásukat egy percen belül. Egy hidegen sajtolt szőlőmag olajnak finom bor illata és sötétzöld színe van, ugyanez kozmetikai minőségben átlátszó és szagtalan. A legolcsóbb és leghozzáférhetőbb olaj az extra szűz olíva, ez mindig legyen otthon. Egyébként pedig a bőrtípusunknak megfelelő olajakat keressük meg (erről is írok még).
Vizek: Aromavizek, desztillált víz, teák, aloe vera gél stb. Könnyebbé teszik a krémet, és a hatásuk is jó. Desztillált víz mindenképpen legyen itthon, bárhol megvásárolható ioncserélt víz álnéven.
Illóolajok: A krémek illatosítására nagyon hasznosak, hogy ne az olajok/zsírok természetes szagát érezzük, de ugyanakkor tele vannak hatóanyaggal, minden illóolajnak egy sor gyógyhatása van. Sajnos a jó minőségűek drágábbak, de mindenképpen érdemes néhányra, a bőrünknek megfelelő jó hatással bíróra beruháznunk, az olcsóbbakból is az ismert márkákat használjuk (pl. Aromax, Naturol, Helén) vagy megbízható helyről vegyünk, de ezektől ne várjuk akkora gyógyhatást. Amivel érdemes elindulni az a levendula, szinte minden bajra és minden korosztálynak jó, még hígítatlanul is (a többivel vigyázni kell), ezen kívül pedig vegyünk néhány darabot, ami az orrunknak is megfelel.
Tehát egy példa kezdőkészlet:
10 dkg méhviasz, 10 dkg sheavaj, 1 üvegcse propolisz tinktúra, egy doboz E vitamin kapszula, egy üveg extra szűz oliva olaj, egy üveg ioncserélt víz, egy üveg tihanyi levendula olaj




A kezdetekhez szükséges felszerelés



ÍRTA: LUKRÉCIA
2012. MÁRCIUS 28






Minél jobban belemerülünk a házi kozmetikumok készítésébe, annál több eszközt,edényt fogunk megvenni. Pedig a kezdéshez nem kell semmi olyan, ami ne lenne megtalálható amúgy is a konyhánkban. Lássuk, mik is ezek:
- Mérleg: ez fontos, sok receptet nem lehet e nélkül elkészíteni. Alapnak jó egy konyhai mérleg ami 1g-tól már mér. Bár ilyen kis mennyiségeknél nem mindig pontos, ezt meg lehet oldani azzal, hogy kicsit többet (6-9 grammot) mérünk, és azt osztjuk el. Ennyi bizonytalanságot még megenged ez a tudomány. Az persze nem árt, ha könnyen tisztítható, nincsenek rajta kiugró-beugró részek.
Ha jobban belemelegedünk a krémkészítésbe, vagy szappant is akarunk főzni, szükségünk lesz egy 0.1 g-tól mérő műszerre is. Ezek általában drágábbak, de a kínaiak is gyártják, úgyhogy körül kell nézni.
- Hőálló edények: a melegítéshez használhatunk hőálló üveget, esetleg hőálló műanyagot (arról bizonyosodjunk meg, hogy tényleg nem oldódik ki belőle semmi), a fémből készített edényeknél csak a rozsdamenteseket használjuk. Különítsünk el edényeket külön erre a célra, és főzésnél inkább ne használjuk. Kell egy lábos, amiben vizet forralunk (erre főzős lábos is jó), és egy erre ráillő másik edény, hogy ne érjen le az alja. Ha mégis leérne, tegyünk alá valamilyen fém rácsot, vagy pl. befőttes üveg tetejét lefordítva.
Jó ha van egy olyan hőálló edényünk, aminek van fogója és csőre a vizes részek melegítéséhez, mert könnyebb lassan belecsorgatni a zsíros részbe.
- Keverők: Több dolgot is használhatunk a krémek kikeveréséhez, de érdemes gépi erőt alkalmazni. Nekem a habverő jött be legjobban, olyan, amin sok fokozat van ezért egész lassan is lehet keverni vele. Van, aki a botmixerre esküszik, de ezt nehéz kitakarítani, egyedül a borotvahabnál szeretem, mert nem csinál akkora habot. Itt van még a tejhabosító kis adag krémekhez, de jó magas falú edényben kell használni mert gyorsan forog és felcsapja az anyagot. Persze a kézi habverő is működhet, végülis nagyanyáink tejszínhabot is tudtak vele verni…
- Kanalak: Fa, fém, műanyag, úgyanúgy, mint az edényeknél, hőálló legyen. Jó, ha van egy pár kanalunk kifejezetten erre a célra, és nem keverjük az evőeszközökkel. Meg aztán krémkeverésnél rengeteg kanál fogy, elmosogatni őket macerásabb, ezért az ember könnyen azt veheti észre, hogy egy szép kis rakás krémes edény áll a konyha egyik sarkában, a család pedig nem tud mivel enni.
- Mérőedény: Ilyen majdnem mindenkinek van a konyhájában, műanyag vagy üveg, és leginkább ml-t mér, de sokszor van rajta súly és csésze beosztás is. Az olajok méréséhez elengedhetetlen, de sok csésze mennyiséget is megadok a receptekben (az amerikai krémkeverő elődök miatt). Ha még nem mondtam volna, egy csésze kb. 240 ml. Vannak hőálló üveg edények mértékegység beosztással, ilyenkor két legyet üthetünk egy csapásra.
- Húshőmérő: Ez inkább a szappankészítéshez szükséges, bár jól jöhet krémeknél is, ugyanis a sikeres emulgeálás egyik titka, hogy azonos hőmérsékletű legyen a zsíros és a vizes rész.
- Tárolóedények: a kész kencék tárolására is kell gondolni. Itt már szélesebb a választék, a hőállóság nem létszükséglet, de azért ne használjunk olyan anyagokat, amiből kioldódhat valami (pl. réz, alumínium, pet). Itt a legfontosabb, hogy nagyon tisztára legyen mosva az edény, utána pedig sterilizálva.
Következő rész: Előkészülés a kencézéshez




Előkészülés a kencézéshez



ÍRTA: LUKRÉCIA
2012. JÚLIUS 11.







Tárolás

Nem az a fajta háziasszony vagyok, akinél mindig rend van, a lakás pedig patyolat. Bár szeretem a rendet, megőrülnék, ha folyton mindent a helyére kellene raknom (férjem fájdalmas sóhaja…). De a dolgoknak megvan a maguk helye, és ez különösen igaz a krémkészítési felszerelésemre és alapanyagaimra. Arról már írtam a felszerelésnél, hogy lehetőleg ne használjuk ugyanazt az edényt főzésre és kencekeverésre. Ehhez viszont el is kell különíteni őket.
Az alapanyagokkal ugyanez a helyzet, jó, ha az étkezési szódabikarbóna nem keveredik össze a háztartásival. Meg aztán jobb is az anyagokat egyben látni, könnyebben megtalálunk bármit és gyorsabban kiszúrjuk ha hiányzik vagy fogyóban van valami. A leghasznosabb (és erre kezdek már átszokni), ha nem csak külön polcokon tartjuk a dolgainkat, hanem külön kosarakban is, például az olajakat egyben, a zsírokat egy másikban, az emulgeálószereket, gélképzőket egy harmadikban… Az illóolajaimat például egy a sógornőmtől kapott és kidekorált kis fadobozban tartom, és nagyon praktikus egyszerre előkapni mindet. Most már csak egy címke hiányzik a tetejükről, hogy nem kelljen egyenként megmozgatni mindet. A képen látható dobozokon kívül is vannak még anyagok, csak nem ilyen szép rendben, ezért nem fényképeztem le őket.

Munkahely előkészítése

Na, a következő lépés tényleg lényeges, ha jó minőségű krémeket akarunk előállítani. Ugyanis ha valami kosz, morzsa, egyéb szennyeződés kerül a krémbe, hamar megromlik. Ha nincs minden a kezünk ügyében amikor dolgozunk, akkor értékes pillanatokat szalaszthatunk el (mint például hogy egy hőmérsékleten van az olajos és a vizes rész az emulgeáláshoz). Ezért nagyon fontos, hogy mindig teljesen tiszta, rendezett környezetben dolgozzunk. A főzés és a krémkészítés két külön hasznosítása a konyhának, nem lehet őket egyszerre csinálni. Pakoljunk el tehát mindent, legyen teljesen üres a munkalap és a tűzhely is. Mindkettőt alaposan mossuk le, akár fertőtleníthetjük is valami jó kis alkoholos házi felülettisztítóval.
Tegyünk a kezünk ügyébe minden eszközt és alapanyagot, amire szükségünk lesz, mert kevergetés közben macerás szaladgálni. Nyissuk ki a füzetünket is, tollat tegyünk mellé, hiszen az esetleges változtatásokat, tanulságokat legjobb azonnal leírni. Nem árt, ha van papírtörölköző az esetleges kiömlésekhez, tiszta konyharuha a meleg edény megfogásához.

Saját magunk előkészítése

A ruhánk legyen tiszta, de olyan amit nem sajnálunk. Egy kötény is hasznos lehet vagy akár egy fehér köpeny. A kezünket mossuk jól meg, de még jobb, ha gumikesztyűt viselünk, nem a vastagot, amit szappankészítéskor, hanem olyan vékonyat, mint az orvosok, abban jobban lehet dolgozni.

A végtermék

Gondoskodjunk megfelelő helyről a majdnem kész, kihűlés alatt álló kencéknek is. A keverős pult tele alapanyagokkal, üres edényekkel, de kell egy hely ahol kiporciózhatjuk a kész krémet a megfelelő (tiszta!) üvegekbe, és hagyhatjuk kihűlni. Ha folytatni akarjuk a keverést más recepttel, nagyon fontos hogy az előzőleg kevert kence ne legyen útban. Csak ha teljesen kihűlt, akkor tegyük rá a tetejét. Kihűlésig takarjuk le egy tiszta konyharuhával.






Házi kozmetikumok – Vigyázat!


ÍRTA: BIOFELESÉG
2012. JÚNIUS 05.






Ez a házi kozmetikum kotyvasztás olyan jó: természetes, megnyugtató, szórakoztató és néha sokkal kevesebbe is kerül mint a bolti szintetikus szerek. Sokszor már az első eredményektől a mennyekben érezzük magunkat, s azt gondoljuk hogy miénk a világ: “—Gyorsan csinálok valamit, s ha tetszik adok belőle a barátnőmnek is 
Csakhogy ez nem ilyen egyszerű!
Az igaz, hogy a házilag készült kozmetikumaink általában nem tartalmaznak semmi olyan anyagot amit nem ehetnénk meg, tehát ami nem biztonságos az egészséges bőr és személy ápolására,DE!: az is igaz, hogy ezek a kozmetikumok is tartalmazhatnak allergén anyagokat, illetve olyan összetevőket amelyekre bizonyos személyek igen érzékenyek.
Csak a leggyakoribb példákat említve a sok közül:
- gyógynövények: kamilla, mályva, menta
- olajok: édesmandula olaj, kókuszolaj, szezámmag olaj, dióolaj
- illóolajok
S ezek csak egyszerű példák azokra az anyagokra amik a rájuk érzékenyeknek allergiás reakciókat válthatnak ki, de még csak nem is említettem azokat az anyagokat amiket “csak úgy” teszünk a krémeinkbe, anélkül hogy ismernénk az összetételüket, szervezetre-bőrre gyakorolt hatásukat.
Tapasztalatom szerint a legtöbben azért kezdtünk házi kozmetikum készítésbe, mert a boltban vagy patikában vásárolt termékek problémát okoztak, vagy mert valamilyen még megoldatlan bőrproblémánk van/volt. Igaz, sokaknak vannak bőrproblémái és valahol a mi missziónk felvilágosítani őket, de nem mindegy hogy ezt hogyan csináljuk.
Ahogy a mi családunkban lehetnek allergiás gyerekek, úgy a környezetünkben lévő ismerősöknek is lehetnek általunk nem ismert allergiái, betegségei. A dermatitisznek (bőrgyulladásnak) rengeteg fajtája van és rengeteg oka lehet. Minden személy és minden szervezet más. Az a kozmetikum ami nekünk bevált nem biztos hogy másnak nem árthat.
És lehet hogy minket a legnagyobb jószándék vezet amikor egy krémet ajándékozunk egy barátunknak, de az is lehet hogy a krémünkkel egy arra érzékenynél/allergiásnál visszafordíthatatlan folyamatot indítunk el!
Éppen ezért Nem mindegy hogy mit és hogyan adunk nekik használatra!
Amikor egy bizonyos problémára kozmetikumot szeretnénk készíteni, nagyon figyeljünk ezekre a dolgokra:
  1. Ismerjük meg a használandó összetevők bőrre kifejtett egyéni és együttes hatásait, és informálódjunk a lehetséges mellékhatásaikról (okozhatnak-e érzékenységet/allergiát).
  2. Ajándékozandó kozmetikumban ne alkalmazzunk olyan anyagot amiről nem bizonyosodtunk meg 100%-ig hogy nem okozhat problémát, illetve ne ajándékozzunk kozmetikumot senkinek anélkül hogy meggyőződtünk volna hogy az összetevők közt nincsen a személyt allergizáló.
  3. Mielőtt egy új kozmetikumot kezdünk használni vagy adunk valakinek használatra, minden alkalommal végezzünk bőrpróbát: kenjünk egy kis mennyiséget az alkar belső oldalára, ahol a bőr a legvékonyabb. Amennyiben valamely összetevőre érzékenyek, esetleg allergiásak vagyunk,akkor annak jeleit szinte azonnal, de néhány órán belül mindenképp észlelni fogjuk.
  4. A termékünkön mindig tüntessük fel az összetevők teljes listáját! Vagy egy a tégelyre ragasztható címkén vagy egy kis papíron mellékelve –legyen az az otthoni használatú krémünk vagy az ismerősünknek szánt keverék. Ez nagyon fontos, mert súlyos probléma esetén lehet hogy az orvos ennek alapján be tudja határolni a betegség okát és meghatározni a megfelelő kezelést.
  5. Amennyiben ismerősnek ajándékozunk kozmetikumot, írjuk rá a nevünket is, hogy abban az esetben ha az ismerősünknek problémát okozott a kozmetikum, biztosan emlékezzen hogy kitől kapta, s hogy kihez fordulhat.


Kicsoda Lukrécia?



Hogy ki vagyok én?
Háromgyermekes családanya, szakmám szerint tanár-informatikus, de gyógyszerész dinasztia sarja. Úgy látszik, az érdeklődés a véremben van : )
Ha további részletekre vagy kíváncsi, ajánlom figyelmedbe a cikket, ami a tudatosvasarlo.hu-n jelent meg:
Amit semmiképpen nem hagynék ki, ha már rólam van szó, az az, hogy hívő keresztény vagyok. Bár a házikozmetikum készítéshez nem sok köze van, az én életemnek ez az alapja:
Végül pedig ajánlok figyelmed egy rövid írást Lucrecia Borgia-ról, akiről elneveztem az oldalt, és aki a gyakori híresztelések ellenére egy nagyon pozitív személyiség volt:
Jó böngészést!
Lukrécia alias Südy Zsuzsanna
Köszönjük ezt a szép összeállítást , mellyel kedvet csináltál az alkotó kreatívitásunknak . Azt hiszem mindnyájunkban ott van elrejtve egy alkotó képesség , mely ha időben , és kellő hozzá állással találkozik megszületik a csoda , és az alkotási láz önjáróvá teszi. Azt hiszem ezt indítottad be nálam , és remélhetőleg úgy válogattam az anyagodat , hogy más is érezze eszt a sikert .

Most pedig egy pár alkotó rész beszerzésére hivnám fel a figyelmet :
A ZÖLDPOLC öko webáruházban beszerezhető termékre figyeljetek .


Az árak bruttóbanlesznek .
Shea vaj / finomított- 1000g/ 4079 Ft
Ricinusolaj / 250 ml / 1290 Ft
Szappanreszelék kg 2436 Ft
Szódabikarbóna / 500 g / nem étkezési anyag / 289 Ft
Szódabikarbóna / 500 g / étkezési anyag / 379 Ft
Mosószóda 1kg 449 Ft
Citromsav / 500 g / nem étkezési anyag/ 590 Ft
Kókuszolaj / 100 g / 1690 Ft
Kókuszzsir Coco 24 / 5l / 7590 Ft
Kukorica keményítő / 500 g/ 379 Ft

Illóolajok
illóolaj / vanilia / 10 ml 1099 Ft
illóolaj / tömjén / 2 ml / 1749 Ft
illóolaj / mirha / 2ml / 1379 Ft
illóolaj / kamila / 10ml / 1999 Ft
illóolaj / jázmin / 10ml / 1099 Ft
illóolaj / grapefruit /10ml / 999 Ft
illóolaj / narancs / 10ml / 849 Ft
illóolaj / rózsa / 1 ml / 3890 Ft
illóolaj / kámfor / 5 ml / 1799 Ft
Méhviasz / 100 g / sárga / 890 Ft
Méhviasz / 1000 g / fehér / 1290 Ft
Méhviasz lapok / 100 g / 890 Ft

És még egy csomó cucc érdemes bekukkantani a honlapjukra .



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése