2017. július 9., vasárnap

Extrém kicsi házak, hatalmas ötletek.






Extrém kicsi házak, hatalmas ötletek.



Válogatás a világból (fotókkal)



Domotor Judit | 2010. augusztus 3. 14:53
A kezdetek kezdetén, amikor a legtöbb család saját kezűleg építette fel otthonát, még csak kényszerűségből készültek kis alapterületű házak, ám manapság már-már divat extrém kicsi házat építeni. Ezekből mutatunk most néhány érdekes darabot.


1. Kamaszlakás néhány négyzetméteren
A legtöbben a hálószobákban találkozhattunk a kis alapterület – jó helykihasználás kombinációval, melynek mintapéldánya ez a kis francia házikó, amelyet egy kert végében építettek önállósodó csemetéjük számára a szülők. A négyszintes kuckó minden szegletében érdekes helykihasználási megoldások láthatók. Ki hinné, hogy ilyen kis alapterületen elfér egy társalgó, egy fürdőszoba, valamint egy dolgozó- és hálószoba? Tökéletes otthon egy önálló életét kezdő tini számára.
Kamaszlakás néhány négyzetméteren
2. Liliputi ház Texasban
Tényleg minden nagyobb Texasban, mint bárhol máshol? A Tiny Texas Houses építésziroda tulajdonosai szerint biztosan nem. Szerintük ugyanis a jelenlegi szemétlerakókban található építőanyag bőven elegendő lesz a következő generáció számára, így ők ezt a rengeteg hulladékot hasznosítva építenek mini házakat. A legtöbb általuk megálmodott otthon energiatakarékos és szennyvízvisszaforgató-rendszerrel felszerelt, ám mivel alapterületük mindössze 3,72 x 8,68 méter, nagy kihívás elé állítják az újonnan beköltöző lakókat.
Liliputi ház Texasban
3. Miniház a kert végében
Nem egy amerikai metropoliszban nagyban űzik a kisházas építkezést. Például a méregdrága bérlakásairól híres Seattle-ben nemrég engedélyezték, hogy a nagyobb házak mellé a családok miniotthonokat építhessenek, így akár több generáció együttélése, vagy az önálló kis lakások kiadása is lehetővé válik. Hasonló terveket szőnek Denverben is.
Miniház a kert végében
4. Egy lengyel ötlet: ház a póznán
A túlzsúfolt területekre történő építkezés kivitelezésére több izgalmas megoldás született már, de egyik sem volt olyan kreatív, mint a lengyel Front Architects terve, amelyhez az ötletet valószínűleg az út menti hirdetőtáblák adták. A megoldás: hogyha lehetetlen helyre szeretnénk építeni otthonunkat, akkor felfelé kell terjeszkedni. Ezen póznára „szerelt” mini otthonok kiemelkednek a környezetükből, ráadásul csodálatos kilátást nyílik belőlük. Egyetlen hátrányuk, hogy egyterűek.
Ház a póznán
5. Svéd remetelak
A svéd Arvesund által tervezett Hermit’s Cabin – azaz remetelak olyan faház, amelyben maximum egy ember és néhány bútor fér el, ám nagy előnye, hogy könnyen szállítható, és bárhová elhelyezhető, akár a kert végébe vagy egy erdő közepére.
Svéd remetelak
6. Házbővítés tojással
Bővítené házát egy vendégszobával? Ez első ránézésre igen hosszadalmas és drága vállalkozásnak tűnhet – ráadásul felesleges is, hiszen a DMVA tervezői már megalkották az ideális „plusz szobát”. Ez a tojás formájú építmény ráadásul egyedülálló mini otthonná is alakítható egy fürdőszoba és egy konyha hozzáadásával. Már csak a szomszédok furcsa pillantásait kell megszokni.
Házbővítés tojással
7. Francia kocka
Ezt a kis kockát eredetileg hétvégi háznak tervezték a francia építésziroda munkatársai, ám ha jobban megnézzük, otthonnak is megfelelő. Hihetetlen, de e kis dobozokban minden megtalálható, amire egy négytagú családnak szüksége lehet, leszámítva talán a teret. A tetőablakkal fedett Carre D’Etolies-ek Franciaország-szerte bérelhetők.
Francia kocka
8. Közösségi tér
Nem minden kisház remetelak. Az OSKA Architects által tervezett Rolling Huts házak például „közösségi létre” lettek tervezve. A parafából, furnérlemezből és acélból épített házak a lehető legjobban beleolvadnak a környezetbe, ráadásul ügyes kialakításuknak köszönhetően majdnem 66 négyzetméter áll a lakók rendelkezésére.
Közösségi tér
9. Szorongás Tokióban
Építésre alkalmas területet találni a zsúfolt Tokióban szinte lehetetlen, ám Takafumi Matsunga építész ezt is megoldotta. Ebbe a két ház közötti, alig több mint 3 méter széles sikátorba tervezte lakóházát, amelynek legszűkebb pontján akár mindkét szemközti falat is meg tudják érinteni a lakók. Ugyanakkor az ügyes belsőépítészeti megoldásoknak köszönhetően ez a miniház szinte tágasnak tűnik.
Szorongás Tokióban
10. Apró ház a temetőnél
Végül, de nem utolsósorban bemutatunk egy régi londoni házat, amely legszűkebb pontján mindössze 90 centiméter széles. Eredetileg azért épült a két ház közötti sikátorba, hogy a sírrablóktól elzárja a St. George temetőt, ám mostanáig egyben kényelmes mini otthonként funkcionál.













Lakbermagazinkis lakás berendezése Tökéletesen felszerelt 16nm-es kis lakás - egy nagy lakás hálószobájából kialakítva



Tökéletesen felszerelt 16nm-es kis lakás - egy nagy lakás hálószobájából kialakítva

Cikk: Lakberendezés trendMagazin   

Az európai nagyvárosokban szükségszerűen érteni kell a kis lakások okos berendezéséhez, de az alábbi mini stúdió lakás még a nagyon kis alapterületűek mezőnyében is kitűnik kimagaslóan hely-hatékony kialakításával - mindössze 16nm-en.


Marc Baillargeon és Julie Nabucet belsőépítészek egy nagy lakás hálószobájának leválasztására és kis apartmanná alakítására kaptak megbízást - a tulajdonos kiadásra szánta az új mini lakást (Párizsban amúgy is rengeteg a mikroméretű szálláshely). A lakást nagyon intelligensen, a hely adottságaihoz maximálisan alkalmazkodó gondolkodásmóddal tervezték meg, bőséges tárolóhellyel és sok multifunkciós elemmel, mely a kis teret minden szituációban használhatóvá és élhetővé teszi.


A legokosabb ötlet talán a szinteltolásos kialakítás. A belsőépítészek két szintet alakítottak ki, a magasabb szintet a konyhának és a fürdőszobának - ez egyben a zónák definiálását is megoldja, térelválasztók nélkül - az alcsonyabb szintet pedig a nappali/hálószoba zónának. Az egyetlen elválasztó elem egy hosszú, bárasztal-magasságú polc, mely egyben az étkezőasztal szerepét is betölti.
többszintes kialakítás általában csodákat művel a terekkel, de azért óvatosan kell ezzel a trükkel bánni, ha nem elegendő a belmagasság, akkor a magasabb szint nyomasztóvá válik. Itt éppen elég, 3 méter magasan volt a mennyezet. A szinteltolásnak itt más előnye is volt, a túl magasan lévő ablak átalakítását amúgy sem engedélyezték volna, így viszont használhatóvá vált, kellemes kilátással.
Az emelvény a tárolás gondjain is enyhített, a konyhába vezető lépcsők egyben dobozok is, melyek elég stabilak hogy rálépjen az ember és begurítható a dobogó alá, ha nem kell elöl legyen. A másik probléma mely egy kis lakásban mindig felmerül, az a normális méretű ágy elhelyezése, itt ez zseniálisan lett megoldva, a franciaágy a dobogó alá gurítható és teljesen eltüntethető, félig kihúzva pedig kanapéként is funkcionál néhány kényelmes párna segítségével.
Egy kávézóasztal elegánsan beilleszthető a polcrendszerbe ha az ágyat kell előhúzni és visszahelyezhető ha a kanapé előtt kell a kisasztal szerepét betöltenie. A leegyszerűsített színpaletta segít az enteriőrt egységesnek és nagyobbnak mutatni, a világos fa és a sötét szürkék kellemes kiegészítője az élénkebb piros.
Szinteltolás - Tökéletesen felszerelt 16nm-es kis lakás - egy nagy lakás hálószobájából kialakítva
Beton konyha munkapult, bútor fehér és meleg piros frontokkal:


Kis konyha - Tökéletesen felszerelt 16nm-es kis lakás - egy nagy lakás hálószobájából kialakítva
A fürdőszobába üveg tolóajtó vezet, mely engedi a természetes fény áramlását és helytakarékos megoldás:

Térelválasztás szinteltolással és bárasztallal - Tökéletesen felszerelt 16nm-es kis lakás - egy nagy lakás hálószobájából kialakítva
A lépcső praktikus tárolóhelyet rejt és begurítható az emelvény alá:
Tárolóhely a lépcsőben - Tökéletesen felszerelt 16nm-es kis lakás - egy nagy lakás hálószobájából kialakítva
Egyszerű és szép dohányzóasztal, mely a polcba illeszthető ha kell a hely az ágynak:
Elrejthető kisasztal - Tökéletesen felszerelt 16nm-es kis lakás - egy nagy lakás hálószobájából kialakítva
Dobogó - Tökéletesen felszerelt 16nm-es kis lakás - egy nagy lakás hálószobájából kialakítva
Az emelvény alól kényelmes ágy húzható ki, mely félig kihúzott állapotában a kanapé szerepét is betölti:
Helytakarékos ötlet kis lakásban - Tökéletesen felszerelt 16nm-es kis lakás - egy nagy lakás hálószobájából kialakítva
Tárolás ötlet - Tökéletesen felszerelt 16nm-es kis lakás - egy nagy lakás hálószobájából kialakítva
Doboz a lépcsőben - Tökéletesen felszerelt 16nm-es kis lakás - egy nagy lakás hálószobájából kialakítva
Pici, de praktikus fürdőszoba:
Elegáns fürdőszoba - Tökéletesen felszerelt 16nm-es kis lakás - egy nagy lakás hálószobájából kialakítva
Fotók: Sylvie Durand
Belsőépítészek: Marc Baillargeon és Julie Nabucet
Ha kedveled a kis lakásokban alkalmazható okos ötleteket, oszd meg a cikket barátaiddal is:







HELYTAKARÉKOS MEGOLDÁSOK KIS LAKÁSOKBA: AZOK A SZUPER MINIKÉGLIK

2011.08.12. 15:02 | 0 KOMMENT
Gyerekkoromban rengeteg német barkácsújságot lapozgattam, ugyanis apám sorra vette ezeket, hogy minél több ötletet merítve belőlük maga készítsen el mindent a házban. Aztán ezeket az újságokat 10-20 évvel később újra lapozgatni kezdtem, amikor a 100 négyzetméteres családi házból egy városi, 25 négyzetméteres lakásba kerültem. Nagyon tetszettek benne az ötletes megoldások, de főképp azon helytakarékos megoldások, amelyek tömkelegét én is szerettem volna aktuális kéglimben látni, azon megoldások, amik közül azóta sincs megvalósítva egy sem:P
Az alábbi képen látható egy lakás nagy része, amelyben van konyha, wc, gardrób, tévé, zuhany, hűtő, s minden. Lentebb megnézhetitek videón, hogy miképp is van ez.
A helytakarékosságot igénylő megoldásokhoz az én kéglimben is adott a hozzávalók egy része: kevés négyzetméter, rengeteg cucc, már csak idő és pénz kéne, meg kellő utána járás, és lehet is kis helyre nagyot álmodni. Sok ilyen videó van a neten, ezek közül a két kedvencem a futurisztikus japán lakás, amely 30 négyzetméteren különféle tologatós módszerrel 24 variációt kínál az összesen egy szobára. Ezt ide kattintva nézhetitek meg (nem beilleszthető sajnos), érdemes, ne hagyjátok ki!
A másik kedvencem ez a 24 négyzetméteres apartman, ahol szintén minden megvan, ami kellhet, és nagyjából egy falra van rejtve az egész:)

Lego-style apartment transforms into infinite spaces



Persze nagyon jók ezek a már-már futurisztikus megoldások, s mindenki vágyik egy nagyobb, 50-60 négyzetméterre, két ember vagy gyerek esetén kell is, de ezek a kis mini-studiók nagyon jók tudnak lenni, ötletesek. Ezen ötletes, helytakarékos és többfunkciós bútorok, variálható életterek megoldásaival foglalkozik azon cég is, amelynek bemutató videóját nézve - őszintén szólva - csak ámultam és bámultam. Láthatjátok lentebb:

Space saving furniture that transforms 1 room into 2 or 3




Nem tudom, hogy én, a rengeteg cuccommal mit csinálnék, hova pakolnám el egy ilyen stílusú lakásban (mint a fentebbiek), de e legutóbbi videóban látható ötletekből többet is el tudok képzelni a lakásban.
Ezen kívül persze van még több hasonló mini-lakhely videó, és az extrémek is. Manhattanből például kettőt is beillesztenék, egy 8,3 négyzetméteres kégli, amely tényleg nagyon pici, viszont ezt én magamnak már túl kicsinek érezném, és persze a fekhely sem tetszik. Vannak határok, viszont ez a videó is bizonyítja, hogy meg lehet oldani mindent, kellő leleményességgel és kompromisszumokkal.

Simple life Manhattan: a 90-square-foot microstudio



Ez pedig egy már-már túl extrém, ennél azért jóval frappánsabb és barátibb az előző videóban látott lakás. Ez inkább egy amolyan "szállás"-jellegű, ahol akár több napot is el kell töltened (mondjuk munka miatt), de emellett azért van máshol, egy nagyobb otthonod. 8,9 négyzetméter.

Manhattan shoebox apartment: a 78-square-foot mini studio

Tiny matchbox apartment hides closet & bathtub in drawers



És végül egy utánfutó-lakás, mondhatni lakókocsi-pecó, 8,2 négyzetméterrel. Persze ez már közelít ahhoz, hogy lakókocsiban élj, de azért mégis kicsit más a jellege. Ilyen szűkös élethez (mint az utóbbi videók is) azért már szokni kell, én nem hiszem, hogy a 25 négyzetméteremből szívesen adnék.

A tiny home tour: Jay Shafer's 89-square-foot home on wheels

Hong Kong architect turns shoebox apartment into 24 rooms

A look inside the tiny house movement

Yurt Life

How to make a yurt in 3 days?





Ezt nézve már egyszerűbb egy nagyobb lakókocsit átalakítani (igényesen!), vagy akár egy konténert. Nem tudom milyen szabályok vonatkoznak arra, hogy ha van egy telked, azon mit helyezhetsz el (mondjuk egy konténert, egy Ikarus buszt, egy vasúti kocsit, vagy egy lakókocsit), milyen engedélyekhez van kötve a "nem klasszikus ház" misztériuma. Azért van pár alternatíva, amiben ellennék, csak ne legyen kisebb, mint 25 négyzetméter:P








Kicsi ház: egy 7 nm-es mobilház



Egy mindössze 7 nm-es mini ház tanulmányt készített egy kínai tanuló. Sajnos ennél több információt nem sikerült kinyernem sehonnan, tekintve hogy nem értem a kínai karaktereket, és csak ezeket a forrásokat találtam (ha valaki lefordítaná nekem a nevét, vagy bármilyen további érdekes infó, nagyon örülnék neki! :)), de ezt a projektet nagyon inspirálónak találtam a képek alapján is. Az úriembernek minden létszükséglethez fontos funkciót sikerült bezsúfolnia egy ilyen pici házba, gondoltátok volna? Köszönöm Dávidnak, egy kedves olvasómnak, hogy felhívta rá a figyelmemet!

Tiny house from a chinese student! via























10 fős házibuli egy 16,9 nm-es garzonban



Steve Sauer a többséggel ellentétben feleslegesnek és pazarlónak találja a nagy tereket és a duplikált funkciókat. Két ébresztőóra? Két HiFi? Extra bútorok, túl sok dísztárgy? Mind-mind feleslegesek egy lakásba. Steve szereti, ha mindennek megvan a helye.
Rendkívüli precizitása és a tökéletes helykihasználásra való törekvés nem véletlen, munkájából fakad. A Boeing mérnökeként repülőgépek belsejét tervezi nap, mint nap. Munkája a hobbija. Igaz a Boeingekre minden jelző illik, csak éppen az nem, hogy kicsi, a helykihasználás mégis fontos, hiszen nem mindegy, hogy egy 747-esbe 350 vagy 500 utast lehet-e bepasszírozni. Szóval ezentúl legalább tudjuk kinek a feljebbmenőit kell emlegetni a szűkös lábhelyekért, megvan a felelős. Egyébként hiába repülőgép belsőépítész a helykihasználás legmagasabb fokának a vitorlás és hajóbelsők megoldásait tekinti.
Álmai lakása egy 102 éves Seattle-i ház földszintjén található. Alapterülete 16,8 négyzetméter. Azaz kb. fele akkora, mint Gary Chang 24 szobás hongkongi garzonja és nem sokkal nagyobb, mint az 1-2 éjszaka eltöltésére tervezett NiteNite hotel. Steve életterének pontos méretei: 3,4 x 4,9 x 3,4 m. Függőlegesen 3 belső félszintre van osztva, trükkös megoldásoknak, szinteltolásoknak köszönhetően a legtöbb helyiségben a 185 cm magas tulajdonos simán fel tud egyenesedni.
A kevesebb, mint tizenhét nm-en található 2 ágy, teljes értékű konyha mosogatógéppel, fürdő, mosdóval, zuhanyzóval, sőt a lakás közepén egy a padló alól csapóajtóval elérhető dézsa méretű fürdőkád is. A felsőbb félszinteken, kiugrókon található a gardrob, van még étkezőasztal, hely két felnőtt bringa számára, mozi sarok egy 94 cm-es TV-vel, café terület, ahogy a nappalit hívja.
Összesen 7 év munkája. Elmondása szerint egy-egy megfelelő tárgy megtalálása az interneten 10-100 óra guglizást jelentett. Például a csapokat a német eBay-ről rendelte. Mindenből kicsit, de kiváló minőségűt szeretett volna. Imádja a lakását, követendő példának a skandináv és japán megoldásokat tekinti.
A 16,8 nm-es alapterület a házibuliknak sem vet gátat, Steve már több alkalommal hívott meg 10 fős baráti társaságot.





Élettér, otthon szegényeknek


forrás: alternativenergia.hu

Tiszteletre méltó az a vállalkozás, amely a vékony pénztárcájú emberek otthon teremtésére gondol.











És nemcsak gondol, hanem érdemben tesz is értük. ANOMAD Micro házak nevű vállalatot a közelmúltban alapították azzal a céllal, hogy világszerte népszerűsítsék és elterjesszék a cég által tervezet 3×3 méter nagyságú kicsi lakóhelyeket, írja az alternativenergia.hu. Nehéz elképzelni, de ezek mini házak minden szükséges funkcióval bírnak, és azok számára is elérhetőek, akik nagyobb otthont nem tudnának megfizetni. Tervezésük ötletgazdagságról tanúskodik, alkalmasak az esővíz elvezetésére, szürke víz kezelésére, valamint napkollektorok felhelyezésére is. A komfortosabb életért, a nagyobb kényelemért és még kevesebb lemondásért az alapmodellen kívül olyan verziót is kifejlesztettek, amelybe extra konyhai berendezést lehet elhelyezni. Az egyre magasabb megélhetési költségek miatt a mini házak létjogosultsága társadalmi igénnyé válik. Ebben természetesen az is benne foglaltatik, hogy a társadalom bármely rétegének lehetőséget kínál a megfizethető és fenntartható lakhatás elérésére, az önálló otthon kialakítására. 
-




NOMAD Micro Home,Easily Assembled,Under $30k!

Cube - affordable small prefabricated house qb-12 (12 sq/m 4x3m)

Cube affordable prefabricated tiny houses (qb-33, 9sq/m)

http://www.youtube.com/watch?v=XE3nIck-CSQ

Cube - affordable home shelter model NYC (3x2m, 6 sq/m)

The Future Of Residential Housing - Zero Energy Housing

http://www.youtube.com/watch?v=XgdcBOWPYZc

IRIS KOTO Building System - House Built in 7 Days.





Rapid house building system in india - Construct Home within a mo

http://www.youtube.com/watch?v=j1bL_1NBvIc


-
-
-






A longer tour of QB2, with Dr Mike Page (Cube Project, University o


Üdvözöljük a Cube projekt honlapján. Ezen az oldalon, akkor megtudja, a mi kis energiájú microhomes által tervezett Dr. Mike oldal, a University of Hertfordshire és épített licenc partnerünk Bolton épületek . Megtudhatja, hogy az alábbiakban a QB2, a termelési modell, ahogy a George Clarke Amazing Spaces a brit Channel 4 TV. Közül választhatja ki a menüsor felett, akkor is megtudni QB-Move, a második design, mozgó falak, hogy szerepelt a Channel 4 Gadget Man.
Ha szeretne érdeklődni vásárol épületeink, elérhetőek lesznek a partnereink Bolton épületek , mint a készlet alkatrészei ön-összeszerelő, vagy a teljes épület különböző szakaszaiban. Kérjük, forduljon Trevor a Bolton épületek
QB2 praktikus, modern microhome, amelyben egy személy vagy egy pár élhet kényelmes az alacsony széndioxid-kibocsátású élet.


An express tour of QB2 from the Cube Project



QB2 egy 3m x 4m alaprajz és egy 3 m belmagasságú. Bár a kompakt méretű, hogy élvezi:
  • A teljesen funkcionális konyha (főzőlap, sütő, hűtő-fagyasztó)
    A konyha a QB2
  • A 4m hosszú konyha fürdőszoba
    Mosogató és (komposztáló) vécé
    A zuhanyzó QB2
  • A kétüléses kanapé és két további törökök, 4 fős étkező / nappali, illetve 2 fős kis pihi
    QB2 nappali és étkező
  • A négyszemélyes asztal, mozgatható állítanod az ülősarok
  • A teljes méretű franciaágy
    A dupla ágy QB2
  • Bőséges tárhelyet
A külső QB2
Energiatakarékos opció lehetőséget kínálnak a nulla energia-számlák, valamint a rendszeres ösztönző kifizetéseket a kormány takarmány-in-vám-és megújuló hő ösztönző. Lehetőségek a következők:
  • Egy kiválóan hőszigetelt szerkezet, a Passzívház-szabvány ablakok és ajtók
  • Energiatakarékos világítás (LED) és készülékek (TV, mosógép)
  • Mechanikus Hővisszanyerő szellőzés
  • Nagyon hatékony fűtés és meleg víz segítségével Ecodan levegő hőszivattyú
  • Full karbon-semlegesség, legfeljebb 3kWp fotovoltaikus napelemek
QB2 egy poszt-and-gerenda szerkezet közösen kidolgozott Bolton épületek. A külső szerkezet össze és tette vízálló körülbelül 4 óra, és az egész szerkezet (beleértve a külső és belső falfelületek, az ablakok / ajtók, a szigetelés és az elektromos vezetékek), be lehet fejezni a 3-4 nap. Lehetőségek vannak a burkolat és a felszerelése, és ha épített, QB2 könnyen közúti szállításának elhelyezni, ahol a statikus karaván megengedett.
QB2 ideális életteret:
  • A "bumeráng gyerekek", vagy más keres önálló ház
  • A szabadidő / szabadság célokra használható egész évben
  • Vészhelyzetben szállás, pl katasztrófa utáni helyzetekben
  • Építőmunkások vagy más ott dolgozók távoli helyeken
Ismét, ha szeretné, hogy érdeklődjön vásárol épületeink, elérhetőek lesznek a partnereink Bolton épületek , mint a kit az alkatrészek az önálló szerelési, vagy a teljes épület különböző szakaszaiban. Kérjük, forduljon Trevor a Bolton épületek





George Clarke's Amazing Spaces I.

http://www.youtube.com/watch?v=4zvnLpgj5jw



A kisházak után ime néhány méretes házikó , de amint látod meg van az ő buktatója , míg elkészül sajnos sok apró bosszuság ér a kivitelezés területén . De ha kész ugyan úgy gyönyörködhetsz a létrehozott alkotásban mint a mini ötletekkel teli kis szuper házikókban. Az alkotás öröme minden tevékenységedet járja át , és ez kihozza belőled a jelenlét csodáját , az itt és most örömét.


Sustainable Homes - Freeville Earthship




Grand Designs S11E05

Grand Designs Abroad S01 E07 300 Year Old Chalet, Les Gets, Fr






Ökológiai Intézet - A szalmabála ház

Szalmabála építészet

Szupervályog ház építés - magyar felirattal





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése