2017. július 9., vasárnap

Hogyan írjak CD-t DVD-t?




Hogyan írjak CD-t DVD-t?


Ez az írás azoknak szól akik még most ismerkednek számítógéppel. Fontos megjegyeznem, hogy nem ez az egy program létezik, vannak ennél jobbak is és rosszabbak is, én ezt használom általában az egyszerűsége miatt.

De lássuk milyen DVD író programra esett a választásom.
Program letöltése: BurnAware Free
Ha megvagy a telepítéssel indítsd el a programot. ->
Először is ki kell választanunk hogy CD, DVD esetleg Blu-Ray lemezre akarunk írni. Ezt a képen kijelölt gombra kattintással tehetjük meg.


Ha ezzel megvagyunk máris láthatjuk milyen módon tudunk írni a kiválasztott lemeztípusra. Minden lemeznél ugyanabba a 4 kategóriába sorolják a lehetőségeket.

  • Fájlok és mappák: Itt írhatunk vegyes tartalmú lemezeket, nincs semmilyen megkötés, kerülhet a lemezre kép videó, zene, dokumentum, tömörített állományok, programok stb. Van még lehetőség CD és DVD lemez esetében Rendszerindító lemez írására is.
  • Multimédia: Zene és film lemezre írása
  • Lemezképek: Lemezképek kezelése, kiírása vagy készítése. Erről bővebben olvashatsz itt
  • Eszközök: A lemezek viszgálatás illetve újraírható lemezek törlését végezhetjük el itt.
Egyébként ha az egérkurzort az általad használni kívánt gomb fölé viszed a program alsó részén egy gyors leírás olvashatsz a funkcióról

Az alapokat már tudjuk, írjunk hát próbaképpen egy Audió CD-t.

  1. Válaszd ki a lemeztípust, ami ebben az esetben CD (ha nem tudod hogyan kell olvasd el a cikk elejét:)).
  2. Kattints a Multimédia Audió CD készítés gombjára.
  3. A megjelenő ablakon a Fájlok hozzáadása gombra kattintva meg kell keresned a számítógépeden tárolt zenéket amiket ki akarsz írni. Ha kiválasztottad a fájlt (egy fájl kijelölése egy kattintás a fájlon, több kijelölése Ctrl+egérkattintás), nyomd meg a Hozzáadás gombot, és a kijelölt zenék belekerülnek a kollekciódba.

  4. Ha végeztél a zenék összeválogatásával nyomd meg az OK gombot és visszakerülsz a főablakba.
  5. Ha szeretnél még a sorrenden változtatni megteheted úgy hogy a kiválasztott fájlt kiválasztod és a Fel Le felíratú gombokkal a helyére rakod.
  6. Ha kijelölsz egy számot a listából szerkeszteni tudod az úgynevezett Cd-Text-jét. Az itt található szöveget fogja kiírni CD lejátszód (amennyiben képes erre.
  7. Ha megvagy mindennel, ha eddig nem tetted volna meg tedd az íróba a lemezt és kattints a jobb felső sarokban levő Írás felírat melletti Piros gombra, és már csak meg kell várnod hogy végezzen.

Mostmár megvan minden alapod hozzá hogy lemezeket tudj írni a program segítségével. Próbálkozz nyugodtan más írási módszerekkel, ha valamit rosszul csinálsz a program figyelmeztetni fog. Jó írogatást


XP tuning


Az itt leírt módszerek segítségével a hagyományos Windows XP rendszer teljesítmény annyira megnövekszik hogy aránylag stabilan fog futni egy régi akár 10-15 éves számítógépen is.

Az eddigi legkisebb kapacitású gép amin még használható volt a rendszer, egy 400MHz es SLOT1-es processzort és 128MB SDRAM-ot tartalmazott.

Mit lehet csinálni egy ilyen régi gépen?


  1. Internetezhetsz vele, aránylag biztonságosan
  2. Szövegszerkesztés, táblázatkezelés
  3. Kis gépigényű játékok
  4. Tanulás, e-könyvek olvasása
  5. Egyszerűbb audiocenter is kalakítható belőle
  6. Munkára, pld. szerelőműhelyek tökéletes és olcsó segédje lehet egy 5-10 eFt-ból öszerakott gép.
  7. Kikísérletezni mit bírsz elérni egy régi gépen. (Ha van rá érdeklődés csinálunk egy XP tuning versenyt:))
  8. Egyéni kreativitásodtól függően nagyon sokmindenre

Mi az amivel ne is próbálkozz egy ilyen gépen?


  1. Grafika, animációszerkesztés
  2. Komolyabb képminőségű filmek lejátszása
  3. Komolyabb játékok futtatása
  4. CD DVD írás

De lássuk mi is az az XP tuning: nem más mint az XP teljesítményének javítása, a célja számítógép gyorsítás.


A kezdő lépések

Ha régi géppel próbálkozol érdemes (nem kötelező) előszőr telepítened egy "szűz" rendszert (szóval ne XP4Everrel próbálkozz, ez erre a célra nem biztos hogy jó). Szóval betöltöd a rendszert és végezd el ezeket a lépéseket( a sorrend nem fontos).
  1. Nyomd le a Win+Pause kombinációt (a Win vagy Super gomb a billentyűzeted bal alsó sarkában a Ctrl és az Alt billentyű között helyezkedik el a Pause-t meg keresd meg:)). Ennek a hatására megjelenik a Rendszertulajdonságok ablak
  2. Válaszd ki a Speciális fület
  3. Kattints a Teljesítmény -> Beállítások gombjára
  4. A vizuális hatások fülön válaszd a "Legjobb teljesítmény" beállítását, ezután a listában a "Megjelenítési stílusok használata az ablakokon és gombokon" szöveg előtti mezőt bepipálhatod, ez nem sokat vesz el a teljesítményből, ha nagyon lassú a géped akkor hagy ezt is üresen.
  5. Kattints az ablak alján lévő Alkalmaz gombra
  6. A vizuális hatásokat beállítottuk, most pedig spórolunk egy kis teljesítményt memóriahasználaton.
  7. Ugyanezen az abalakon maradunk csak most a Speciális fület választjuk ki
  8. Itt a Virtuális memória-> Módosítás fület válaszd ki
  9. Most láthatod a gépedben levő meghajtókat, ha csak egyet látsz (valószínűleg C: és mellette két szám), akkor Kiválasztod az Egyéni méret kapcsolót és beírsz a Kezddeti és Maximális méret mezőbe is mondjuk 1024-et. Adhatsz neki más méretet is a géped kapacitásától függően, a lényeg hogy mindkét érték egyforma legyen
  10. Ha több meghajtót látsz, akkor ajánlott a rendszer partícióján beállítani a "Ne legyen lapozófájl"-t, és egy másik meghajtón elvégezni az előző lépést. (Ameddig nem nyomod meg a Beállítás felíratú gombot a módosításaid nem lépnek életbe

Készen vagyunk a rendszer beállításával, lehet még sokmindent finomítani, meg sok dolgot átállítani, de az egyéni tapasztalatom hogy ezek a lépések elegek szoktak lenni. Ha mégis tovább akarod fokozni ajánlom tanulmányozd át az XP regisztrációs adatbázisát Ha nem tudod mit csinálsz ne nyúlj bele, mert tönkre is teheted a gépedet egy rossz beállítással! Most nézzünk néhány hasznos eszközt, amik segítenek még egy kicsit a takarításban
  • CCleaner: Egy program ami segít rendben tartani a gépedet. Az internet használata közben felgyülemlett szemetet, a fölösleges fájlokat, a regisztrációs adatbázis esetleges hibáit is javítani tudja, illetve kezelheted benne az esetlegesen automatikusan elinduló programokat is (ezek is lassíthatják a gépedet).
  • Defraggler: Töredezettségmentesítő, lényegében rendszerezi az adatokat a merevlemezeden, hogy könnyebb legyen a hozzáférés, ezáltal kevesebb munkába kerüljön a kezelése.
És ha hiszitek ha nem ezzel a pár lépéssel csodákat lehet tenni a számítógépeddel. Tuningra Fel!


A tökéletes jelszó

 

Milyen a tökéletes jelszó? Van-e egyáltalán ilyen? Ha van, hogyan nézhet ki? Milyen szempontok szerint alkossuk meg jelszavainkat?

A tökéletes jelszó megalkotásához több ténnyel is tisztában kell lennünk! Elkezdjük az elejétől és megpróbálunk egy tökéletes jelszót létrehozni( vagyis egy olyat amit már biztonságosan használhatunk, mivel tökéletes jelszó valójában nem létezik)
De először is lássuk mik a tökéletes jelszóval kapcsolatos szempontok:
  • A feltörése minél több időt vegyen igénybe
  • Könnyen megjegyezhető legyen számunkra


 

1.Mik a jelszókészítés legalapvetőbb szabályai?

  • Változatos karaktereket használjunk: Számok, kis és NAGY betűk, speciálsi karakterek. Ha érdekel ennek a miértje, olvasd át ezt az írást.
  • Minél hosszabb annál jobb: Általában 6-8 karakteres jelszavakat mindenhol elkérnek, sajnos azonban sokszor találkozom olyan webhelyekkel, ahol a maximum karakterszám 15-20-ra van korlátozva.
  • Legyen egyedi: Próbáljunk olyan kombinációt összehozni, ami egyedi, máshol nem szerepel.

Ha ezeket betartjuk viszonylag biztonságos jelszót hozhatunk létre, de ezzel még van egy kis probléma, mégpedig az, hogy a 30gaCNWwPmWQdwezg5K4 jelszót elég fáradtságos megjegyezni. Ezért még kicsit finomítanunk kell rajta.

2. Hogyan válnak megjegyezhetőbbé a jelszavaink?

A memóriafejlesztés területén bevett módszer számok mejegyzésekor, hogy egy betűvel helyettesítjük őket, és a betűkből szavakat alkotunk. Ezután csak meg kell jegyeznünk a szavakat, és visszafejteni számokká.
Egy egyszerű példa szimbólumokra:
1 = i
4 = a
0 = o 

Megjegyzendő szám 1440, alkossunk egy szót belőle, ez lesz a 
tintapatron. Ezt kell megjegyezned. Ha szükséged lesz a számra nincs más dolgod, mint a magánhangzókat visszalakítani számmá.

Elvileg a számok beszúrásának problémája ezzel megoldódik, de még mindig itt vannak a kis nagy betűk. Erre a következő módszer használható. A jelszavakhoz mondatokat használjuk, és a kezdőbetűk mindig nagybetűk legyenek.

Alkossunk egy jelszót ezzel a módszerrel:
4Haj04V1z3nÚsz1k! --> A hajó a vízen úszik!
Már lényegesen egyszerűbb, megfelel a fenti szempontoknak, és nekünk egy egyszerű mondatot kell megjegyeznünk. Írásjeleket is használhatunk a mondat végén például.
Ezzel azonban még mindig lehet egy kis probléma!
Az, hogy algoritmus szerint történik a kódgenerálás, ezáltal, ha a támadó erre próbál specializálódni, nem sokkal nehezebb a kódot feltörni, mintha egyszerű kisbetűkkel írtunk volna egy jelszót. Tegyük fel hogy kicsit paranoiásak vagyunk, és még biztonságosabb kódot szeretnénk.

3.Hogyan zavarjuk össze a kódot?

Hozzuk létre a saját kódolási eljárásunk, gondolj egy számra és figyeld meg mi jut róla először eszedbe. Hogy miért? Mert ez lesz az amit legkönnyebben megjegyzel.
Megmagyarázzam? 
Ha neked a 3-as számról 3 piros alma jut eszedbe, használd ezt a szimbólumot, és építsd be a jelszóba, és helyettesítsd a 3-as számot az alma főnévvel.
4Haj04V1z3nÚsz1k! --> A hajó a vízen úszik!
Ebből lett ez:
4Haj04V1zalmanUsz1k! --> A hajó a vízen úszik!
Ez lehet hogy kicsit bonyolultan hangzik, de ha kipróbálod, rá fogsz jönni, hogy ha jóval egyszerűbb megcsinálni, mint leírni. Ne felejtsük el, hogy nem kötelező minden számhoz, vagy betűhöz fogalmat társítani, hiszen már egy szimbólummal is elég bonyolulttá válik a jelszó visszafejtése.
De mit is csináltam?
Az alma szót beillesztettem az e betűt szimbolizáló 3-as helyére, amiben ugye szerepel 2 a betű, amit egyébként a 4-es szimbolizál. De nem alakítottam át, ezért már nem is egyértelmű hogy van e kapcsolat a 4-es és az a betű között.

Összegzés

Persze tekints úgy erre az írásra, mint egy ajánlásra, és alakítsd ki a saját testhezálló jelszókészítési eljárásod. Ahhoz hogy ezek a módszerek valóban biztonságosak legyenek, fontos hogy soha ne írd le őket, vagy ha le is írod, utána semmisítsd meg a jegyzeted.
Hogy miért van erre szükség? 
Biztonsági szempontból is jó megoldás ez, de az igazi oka az hogy így rákényszerülsz arra, hogy fejben rögzítsd a jelszavakat. Sokat segít a megjegyzéshez, ha minden alkalommal kézzel beírod a jelszavad. Tehát a Jelszó mentés opciót felejtsd el egy darabig.
A következő részben egy olyan  eljárást mutatok meg, aminek a segítségével minden weboldalhoz társítani tudsz egy külön jelszót.


Partícionálás


Merevlemezünket mindenképpen legalább 2 partícióra osszuk:
az egyiken (C:) az operációsrendszer legyen, míg a másik (pl. D:) az általunk telepített alkalmazásoknak és adatainknak adjon helyet.
Így
 ha a rendszer újratelepítése válik szükségessé, nyugodtanújraformázhatjuk a rendszerpartíciót, az új rendszer indulását követően pedig adatainkat a megszokott helyen találjuk majd. Sőt, egyes alkalmazások esetében még az újrainstallálás is szükségtelen, elég parancsikonjukat az asztalra, vagy a tálcára helyezzük és máris újra használatra készek.
(Ezeket a programokat a 
mintában (no_install!) megjegyzéssel jelöltem).
További szempontként merülhet fel, hogy más operációsrendszert is szeretnénk kipróbálni, vagy legalábbis ennek a lehetőségét fenntartani. Ekkor célszerű:
- szabad helyet hagyni a meghajtón (kb. 3-4 GB, ami a mai kapacitások mellett nem számít soknak). Én pl. az Ubuntu linuxot használom, amely telepítéskor képes átméretezni a már meglévő partíciókat, anélkül, hogy az adataink elvesznének.
- mivel a Windows XP és Windows 2000 által használt NTFS fájlrendszert nem minden linux disztribúció tudja írni, ezért célszerű FAT32-re formázni a D: meghajtót, amely így a Windows és linux számára egyaránt olvasható és írható.
Ez lehetővé teszi, hogy fokozatosan, zökkenőmentesen térjünk át a linux használatára, amennyiben megkedveljük, hiszen közös munkaterületet tud használni a Windows-zal. Én pl. a Thunderbird levelező könyvtárait a D:-re telepítettem, ezt adtam meg Windows és linux alatt is a programnak, így bármelyik operációsrendszeren jelentkezek be, a leveleket ugyanoda tölti le, mindig naprakész vagyok.


Az alkalmazások kiválasztása és telepítése
 
1. Célszerű kerülni a Microsoft-alkalmazások használatát, akkor is ha Windows operációsrendszert használunk! 
Egyrészt azért, mert fizetnünk kell érte, másrészt mert nem feltétlenül biztonságosak. Amennyiben az általunk használt programok csak Windows-on futnak és nem tudunk, vagy nem akarunk áttérni más operációsrendszer használatára, akkor is célszerű a Microsoft alkalmazásokat alternatív megoldásokkal kiváltani.
Ehhez kívánok segítséget nyújtani az alábbi tanácsokkal és javaslatokkal.

2. Használjunk magyar nyelvű szoftvereket!

Kényelmesebb és hatékonyabb is, hiszen kisebb az esélye, hogy valamit félreértünk, vagy éppen a meg nem értés miatt valamilyen hasznos funkció rejtve marad előttünk.
Honosítóműhely honlapján kategóriánkénti bontásban válogathatunk magyar nyelvre fordított programok között.

3. Egy-egy feladatra használjunk egy-egy jól bevált szoftvert. 
Ismerjük ki ezek funkcióit és a bennük rejlő lehetőségeket, így hatékony eszközként tudjuk majd használni.

4. Vegyük komolyan a rendszer biztonságát, védelmét! 
Ez komplex feladat, amit komplex programokkal is el lehet látni. Alapvetően 3 feladatra kell szoftvert találnunk: tűzfal, vírusvédelem, kémprogramok elleni védelem. A vírusbulettin oldalán nyomon követhetjük, hogy az egyes vírusirtók hogyan teljesítettek a teszteken.
Általában érvényes, hogy minden szoftver esetében a legfrissebb verziót érdemes telepíteni. Különösen igaz ez a vírusirtó programok esetében.

5. Ugyancsak fontos és a biztonságos működéshez elengedhetetlen a rendszeres archiválás.
Ennek jelentőségét rendszerint csak akkor ismerjük fel, ha valamilyen okból (HD meghibásodása, betörés, stb.) adatvesztés ért bennünket. Munkánk mennyiségétől, a létrejött adatok értékétől függő gyakorisággal, de legalább havonta egy alkalommal mentsük el az adatainkat külső adathordozóra (CD-re, DVD-re).
Az archiválás feladatát megkönnyítheti, ha változó adatainkat (dokumentumok, képek, böngésző könyvjelzői, leveleink és címjegyzékünk, stb.) egy kitüntetett könyvtárban tartjuk (természetesen ezen belül ésszerű könyvtárszerkezetben). Így archiváláskor nem kell elszórt adatokat keresgetnünk, azt kockáztatva, hogy valamit kifelejtünk.

6. Vegyük számításba a shareware és freeware programokat is, amikor szoftvert választunk!
Az előbbiek funkciójukban, ill. felhasználási idejükben korlátozottak (lehetséges, hogy olyan funkciókat kapcsoltak ki, amelyekre nekünk nem is lesz szükségünk, tehát számunkra így is teljes értékű az alkalmazás).
Az utóbbiakat jogtisztán használhatjuk, anélkül, hogy fizetnünk kellene értük (noha ez így szó szerint nem igaz, gyakorlatilag ezt jelenti az elterjedt szóhasználat).
Ne gondoljuk ugyanakkor, hogy ezek a programok ingyenességük miatt kevésbé hatékonyak, vagy használhatóak lennének, mint "fizetős" társaik!

szoftverajánló rovatban elsősorban freeware, esetleg shareware programokat ajánlok egy-egy feladatra saját tapasztalataim alapján. Többségükben tehát ingyenesek és magyar nyelvűek.
További hasznos tanácsok:
A. Állítsunk össze egy listát az általunk használt szoftverekről és driverekről. 
(ld. 
minta)
Így a rendszer újratelepítése esetén nem kell az emlékezetünkre hagyatkoznunk és nem a napi használat során kell majd szembesülnünk azzal, hogy milyen programok hiányoznak még a megszokottak közül.
A mai merevlemezek kapacitása azt is lehetővé teszi, hogy egy külön könyvtárban (legyen a neve pl. "install" :-) rendszerezve őrizzük a listánkon szereplő alkalmazások install állományait. Így nem kell majd telepítő CD-k keresgélésével és internetes kutakodással töltenünk az időnket, ha a rendszer újratelepítése válik szükségessé.
Ugyancsak a potenciális újratelepítéssel összefüggő javaslat, hogy
B. Csak a kifejezetten szükséges programok induljanak el a rendszerrel.
Szenteljünk figyelmet arra, hogy fölösleges alkalmazások ne töltődjenek a memóriába! Így nem foglalják a rendszer erőforrásait, ami érezhetően gyorsabbá teszi a rendszer működését.
Ennek figyelemmel kísérésére és beállítására alkalmas eszköz a pl. 
Starter nevű program.
  1. Telepítsünk olyan programokat, amelyek nem feltétlenül igényelnek installálást.Vannak olyan alkalmazások, amelyeket újratelepítés után, vagy miután más gépre már telepítettük őket, elég egyszerűen felmásolni (a könyvtárát) az újonnan elkészült rendszer valamely partíciójára, és azonnal futni fog (egyes tulajdonságok, pl. nyelv beállítására lehet szükség). Ezekből célszerű egy saját ún. "LiveCD"-t létrehozni, illetve felmásolni a merevlemezre, és a megfelelő linkekkel kezünk ügyébe helyezni.
     


Az alkalmazások kiválasztása és telepítése

Szoftverajánló:
Színkódok:  
freeware 
otthoni használatra ingyenes
shareware

   Felhasználási terület
Javaslat
További javaslatok
I n t e r n e t
Böngészés Opera 
HonlapLetöltésmagyar nyelvi kiegészítő

(Hogy miért éppen az Opera?
Olvasd el: "
Szeresd meg 30 nap alatt az Opera 8-at!")
Mozilla
HonlapLetöltés
Firefox
HonlapLetöltés
Levelezés Thunderbird
HonlapLetöltés
Foxmail
HonlapLetöltés magyar nyelvi kiegészítő
Opera kliense
Mozilla kliense
Pegazus Mail 

HonlapLetöltés
Letöltés Free Download Manager Honlap,Letöltés magyar nyelvi kiegészítő Star Downloader
HonlapLetöltés
LeechGet Personal
HonlapLetöltés
FTP kliens Total-Commander
HonlapLetöltés
 

SmartFTP
HonlapLetöltés magyar nyelvi kiegészítő
FileZilla
Honlap, Letöltés


I r o d a 
Office OpenOffice 
HonlapLetöltés


G r a f i k u s   a l k a l m a z ás o k  
Olvasó FoxitReader
HonlapLetöltés
Acrobat Reader
HonlapLetöltés
Editor Context
HonlapLetöltés


Képnézegetés XnView
HonlapLetöltés
Irfanview
HonlapLetöltés
magyar nyelvi kiegészítő
Képszerkesztés PhotoFiltre
HonlapLetöltés
magyar nyelvi kiegészítő


Képrendszerezés Picasa2HonlapLetöltés

Képlopó Srip32
HonlapLetöltés 


L e j á t s z ó k,  s z e  r k e s z t ő k  
Média lejátszás BSplayer
HonlapLetöltés


Winamp
HonlapLetöltés magyar nyelvi kiegészítő
MplayerHonlapLetöltés,
RealPlayerHonlapLetöltés
Mp3 szerkesztés Mp3Directcut
HonlapLetöltés
H a s z n o s   p r o g r a m o k 
File-kezelő Total-Commander
HonlapLetöltés
Meesoft Commander
HonlapLetöltésmagyar nyelvi kiegészítő
Turbo Navigator
Honlap, Letöltés,
Naptár Rainlendar
HonlapLetöltés,magyar nyelvi kiegészítő
Calendar
HonlapLetöltés
Sárga cetlik Stickies
HonlapLetöltés
magyar nyelvi kiegészítő


Feladatnyilvántartók Task Plus
HonlapLetöltés
Mozilla Sunbird
Honlap, Letöltés
Szótár Jómagam
HonlapLetöltés


Startup programok szerkesztése Starter
HonlapLetöltés


Rendszerkarbantartás Ccleaner
HonlapLetöltés


Registry szerkesztő Regcleaner
HonlapLetöltés


iso-írás BurnCDCC
HonlapLetöltés


B i z t o n s á g 
Tűzfalak Kerio Personal Firewall
HonlapLetöltés
ZoneAlarm Free
HonlapLetöltés
Vírusirtók
Antivir PE
HonlapLetöltés
Avast Home Edition
HonlapLetöltés
AVG
HonlapLetöltés
Clamwin
HonlapLetöltés  
NOD32
Honlap





 
Kémprogramok elleni védelem Spybot
HonlapLetöltés Ad-Aware SE Personal
HonlapLetöltés


J á t é k  


Crack Attack
HonlapLetöltés
Generally
HonlapLetöltés,magyar nyelvi kiegészítő
RöplabdaHonlap, LetöltésS.W.I.N.E.
HonlapLetöltés  (733MB !!!)


T h e  O p e n C D  
Az FSF.hu, TheOpenCD projekt új verziója a legújabb
i n g y e n e s,  m a g y a r  n y e l v ű,  n y í l t  f o r r á s k ó d ú
Windows szoftvereket tartalmazza.
letöltés
(Figyelem! Az iso állomány mérete 345 MB!!!)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése