2017. július 10., hétfő

Szájvíztől a szappanig.


Szájvíztől a szappanig.


Mivel vegyszerekkel dolgozunk fokozott óvatossággal járjunk el , inkább kétszer átgondolni és nem cselekedni , minthogy veszélyes vegyi baleset történjen .

18 éven aluliak ne fogjanak kisérletezésbe , elégedjenek meg azzal , hogy ismereteket szereznek a témában , és százszor inkább elméletben végig csinálni , minthogy egyszer veszélyes balesetett szenvedni !


A tapasztalanság veszélyforrás lehet!!





Szájvíz zöldteával

Japán barátainknak hála a zöldtea fogyasztása a napi rutin részévé vált. A hagyományos japán és kínai orvoslás már évezredek óta használja a teát. Pár éve egy japán kutatócsoport a zöldtea gyulladáscsökkentő hatását vizsgálta ínybetegségben szenvedők körében. Az ínygyulladás egy krónikus betegség és olyan más betegségek kialakulásával hozzák összefüggésbe, mint a szívproblémák és a cukorbaj. A kutatók megfigyelték, hogy azon önkéntesek körében, akik naponta 4-5 csésze gyógyteát fogyasztottak, szemben a kontroll (zöldtea mentes) csoporttal, a betegség tünetei enyhültek. Arra a következtetésre jutottak, hogy a tea valószínűleg a catechin nevű antioxidánsnak köszönheti azt a képességét, hogy csökkenteni tudja az ínybetegségek tüneteit. A szervezet gyulladásos reakcióját gátolva a zöldtea javíthatja az íny egészségi állapotát és megelőzheti a további megbetegedéseket.
A fenti kutatási eredmény adta az ötletet az alábbi szájvíz összeállítására. A használt illóolajok mindegyike hozzájárul a szájüreg és fogak egészségének megőrzéséhez.

Hozzávalók

  • 1 dl erős zöldtea -1 kanál tealevélből vagy két filterből "főzve" (nem főzzük

  • hanem csak forrázzuk)

  • 3 csepp bio édes narancs illóolaj (gyulladás csökkentő; gombaölő; antibakteriális hatású)

  • 1 csepp fahéj illóolaj (fogínygyulladás ellen kifejezetten ajánlott)

  • 4 csepp bio teafa illóolaj (fogakra tapadt lerakódás ellen; antiszeptikus hatású)

  • 3 csepp grapefruit illóolaj (szájpenész; gombás fertőzés; rossz lehelet; szuvasodás; fogkő; fogínygyulladás ellen)

  • 1 dl vodka. Sterilizált üveg légmentesen záró fedéllel.

Szájvíz zöldtéaval

Elkészítés
A vodkába belecsepegtetjük az illóolajakat, és jól összerázzuk. Hagyjuk a keveréket 30-60 percig összeérni. Ez idő alatt elkészítjük a teát és hagyjuk kihűlni. Szájvizek esetében is desztillált vizet szoktam használni. Az alkoholos kivonatot és a zöldteá 


Szájvíz

Én mindig mindennel szkeptikus vagyok, ha valamiről állítanak valamit, megvizsgálom (itt most olyanokra gondolok, hogy x gépet/eljárást/receptet/akármit nagyon dicsérnek (vagy épp nem), és miután elég infót gyűjtöttem mindkét oldalról, eldöntöm melyik álláspontot teszem magamévá.). Rengeteget jártam utána a dolgoknak, összetevők tanulmányozása, lehetőségek (mert ha nem veszek semmit a boltban, mit fogunk használni?).
Így lett az, hogy amit lehet, én állítok elő, vannak jó beszerzési helyeim alapanyagokat illetően, ill. néhány kész valamilyen márkás termék, amelyeknek tetszik az összetevője.
Most a szájápolás lesz a téma, ugyanis a szájvizet pont, hogy megcsinálom én magam. Imádom a szájvizet, egyszerűen szükségem van rá minden fogmosás után, így érzem, hogy igazán friss a leheletem, és tiszta, aminek annak kell lennie. Én magam sem gondoltam, milyen szarokkal vannak tele a bolti szájvizek, és azt sem mennyire egyszerű és olcsó házilag szájvizet csinálni.

Hozzávalók

  • 400 ml desztillált víz

  • 15 csepp borsmentaolaj

  • 2 ek. xylit

Szájvíz


Elkészítés
Egy kb. fél literes üvegbe töltök 3/4-ig vizet (mi víztisztító kancsót használunk, de ha ilyen nincs, akkor ásványvizet vagy desztillált vizet ajánlok, csapvizet nem), rakok bele 2 evőkanál xylitet (bontja a bacikat, nagyon egészséges a fognak, ezért nem lehet vele pl. kelt tésztát csinálni, mert megöli az élesztőgombákat), és 15 csepp borsmentaolajat. Mindent be lehet szerezni egyszerű boltokban, egyszerre nagyobb kiadás lehet (max 1000 ft) de jó pár szájvíz kijön belőlük... 


Antibakteriális orrspray


Piszkosul megfázott az egész család, a kutyának se volt kedve patikában menni, de a lányom közölte, hogy nem tud aludni orrcsepp nélkül. A kényelem nagy úr, csináljunk inkább itthon, mint hogy nekiinduljunk. A sima sós orrcsepp nagyon jó tisztító, van is ilyen recept az oldalon. Most viszont valamivel több kellett, olyan, ami a bacikat is pusztítja.

A neten keresgélve végül rátaláltam a xylitre, aminek antibakteriális hatása van, és sok helyen felhasználják felső légúti és fül gyulladáskor. Szuper, mivel van itthon,leszokóban vagyunk a cukorról, xylitezünk ezerrel. Így hát elkészítettem, és hogy tényleg ütős legyen tettem bele egy csepp illóolajat is. Ezt gyerekeknek nem ajánlom, felnőtteknek is csak a szívósabbaknak Smile Kicsit csíp, de szuperül tisztítja az orrot. Érzékenyebbek viszont hagyják ki az illóolajat, így is tökéletes lesz.

Hozzávalók

  • 50 ml desztillált víz

  • 1/2 tk só (nem jódozott!)

  • 1/2 tk xylit

  • esetleg 1 csepp eukaliptusz illóolaj egy kávéskanál glicerinben

Antibakteriális orrspray


Elkészítés
Forraljuk fel a vizet, tegyük bele a sót és a xylitet, és oldjuk fel benne. Mikor kihűlt töltsük az orrcseppes üvegbe, és most tegyük bele az illóolajat ha szeretnénk. Minden használat előtt jól rázzuk fel!



Propoliszos fogkrém

Ez a recept elég egyszerű és gyors is. A borsosmenta remekül elűzi a szájszagot, friss lehelet biztosít és bónuszban különféle szájüregi folyamatok kezelésében játszik szerepet. Ezen jótékony hatásai miatt sok szájvíz, fogkrém, illetve rágó alapanyaga. A borsosmenta nagyon erős, szóval csínján! 

Hozzávalók

  • fél ek. apróra őrölt himalája só

  • 1 ek. fehéragyag

  • 2 ek. őrölt szódabikarbóna

  • 6 - 7 csepp borsosmenta illó

  • glicerin (amennyit felvesz)

  • xilit

  • 10 csepp propolisz tinktúra

Propoliszos fogkrém


Elkészítés
A szódabikarbónát és a sót alaposan összekeverem, majd a kaolint is belekeverem. Ismét jól összedolgozom, majd hozzáteszem a glicerint is, végül a propoliszt. A propolisz antibakteriális, gomba- és vírusölő, valamint gyulladásgátló hatású. Nekem egy kicsit megszaladt a xilit, azért lett ennyire szemcsés. :) Nagyon egyszerű kis recept, és a végeredmény friss menta illat, üde lehelettel társítva. :)


Habzó fogkrém recept


Egyik kedves olvasóm párja hiányolta a házilag készített fogkrémből azt, hogy habzik. Teljesen megértem. Az én férjem nem is hajlandó használni a kutyulmányaimat. Mindhárom gyermekemet átszoktattam az egészséges fogmosásra, egyedül a férjem kedvéért kell vennem boltit. Ezért hát utána néztem, hátha tudok olyan fogkrémet készíteni, ami habzik is egy kicsit és ezért jobban hasonlít a gyárira. A férj-tesztelés még nem volt meg, de majd beszámolok arról is. Ez a fogkrém azért habzik, mert szappan van benne. Mielőtt bárki elkezdene szörnyülködni, elárulom, hogy a fogkrémekben SLS van, ami a legtöbb tusfürdő, sampon, és szappan (!) habzóanyaga. Igen, még a szappanokba is azt tesznek, pedig egy rendes szappan magától is habzik. Ebből látszik, hogy már a szappanokat is hamisítják, ugyanis az SLS nagyon olcsó, kőolaj alapú anyag, olcsóbb, mintha valódi szappant készítenének. Ezért ne a szappantól féljünk, hanem az SLS-től!

Hozzávalók

  • 2 tk reszelt szappan (igazi növényi legyen)

  • 2 ek kókusz olaj

  • 1 ek kakaóvaj

  • 2 ek víz

  • 2 ek szódabikarbóna

  • 1 tk stevia csepp vagy xylitol vagy szorbit

  • 10-15 csepp borsmenta olaj

  • 5-10 csepp fodormenta vagy narancs olaj

Habzó fogkrém recept


Elkészítés
Gőz fölött (kis lábosban forrongó víz, felette üvegedény) oldjuk fel a szappant a vízben. Mikor még meleg, de már levettük a gőzről tegyük bele a kakaóvajat, és mikor felolvadt a kókuszolajat is. Az én kókuszolajam sajnos finomított, ezért használtam kakaóvajat is. Akinek igazi, sűrű kókuszolaja van, ne tegyen bele kakaóvajat, csak olajat 4 kanállal. Öntsük még bele a steviát, vagy más édesítőt, és kezdjük el verni habverővel. Addig verjük, amíg ki nem hűl. Jó krémes állaga lesz. Végül tegyük bele az illóolajokat és verjük még egy kicsit. Kicsi adag lesz belőle, de kipróbálni épp elég. Lehet vele tovább kísérletezni, pl. sót tenni bele, vagy a víz helyett aloe gélt. Állítólag a kakaóvaj jót tesz a fogaknak, mert bevonja őket és megvédi a káros savaktól. Mindenesetre ártani nem árt, ennek utána néztem. A kész paszta íze elég jó, ha van benne édesítés (ezt nem szabad kihagyni), az állaga szintén, így só nélkül egész fogkrémszerű. Bár a gyermekeim érdekes módon pont a sót hiányolták belőle. Valami semleges illatú szappant kell beletenni, nekem sajnos csak kecsketejes volt itthon, ami szép nagy öngól volt mert az a szappan pont nem habzik rendesen, viszont a fogkrémnek finom kecskeíze lett. De a tesztcsoport így is jól vette az akadályt, úgyhogy ajánlom mindenkinek.




 Szappanok


Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez!

Minden szappanhoz kell lúg, lúg nélkül nincs szappan. A lúggal való munka azonban különleges odafigyelést igényel:

1. Mivel ez az anyag roncsolást végezhet az élő szövetekben, a vele való munka során védőfelszerelést kell használni: szemüveg (nehogy a szemedbe fröccsenjen a lúgoldat), hosszú ujjú zárható köpeny (nemcsak a ruha védelmére, hanem a bőröd védelmében is), kesztyű (a kezed megóvása miatt). A lúg ugyanúgy viselkedik rutinos szappankészítő kezében, mint a kezdőében. Elég egy rossz mozdulat, és máris komoly égési sebeket tudsz elszenvedni, ezért mindig viseld ezeket!

2. A lúg oldása heves exoterm folyamat (hőt termel),ezért úgy oldd vízben, hogy a kiszámolt vízzel megtöltött edényt hideg vízbe állítod (a mosogatóban),és lassan adagolod hozzá a lúgot. Ezt előzőleg már szintén kimérted egy másik edényben. Mindig a vízhez add a lúgot, és ügyelj arra, hogy teljesen feloldódjon!

3. A lúgoldathoz használt edény nem lehet alumínium, mert ez a fém lúggal érintkezve hidrogéngázt termel. Használj mikróba is tehető fedeles műanyagot, vagy csavaros tetejű üveget. Én félős vagyok, még az üveget is kerülöm, félek, hogy elejtem, összetöröm.

A biztonsági szabályokról bővebben itt olvashatsz:Szappan készítése hideg eljárással: A biztonsági szabályok

Arról, hogy hogyan számold ki a szappanodhoz szükséges lúg mennyiségét, itt találsz segítséget:http://www.illatosszappan.blogspot.com/p/lug-kalkulator.html



A szappan készítése Hideg eljárással


Forrás: http://www.ilmiosapone.it/

 I. Rész: A Biztonsági szabályok

ÍRTA: BIOFELESÉG

Mielőtt nekikezdenétek hogy szappant csináljatok, olvassátok nagyon figyelmesen ezeket a biztonsági szabályokat. Tanuljátok meg kívülről és minden alkalommal fokozott óvatossággal tartsátok be őket!

  1. Tartsátok a nátronlúgot az eredeti, hermetikusan lezárt dobozában, gondosan elzárva a gyermekkezek illetve a háziállatok hozzáférése elől.

  2. A nátronlúg egy nátrium-, oxigén- és hidrogénatom által felépített alkáli vegyület, kémiailag nagyon érzékeny, instabil, könnyedén lép veszélyes kémiai reakcióba a különféle anyagokkal. Erősen maró hatású, korrodáló, a bőrrel vagy nyálkahártyával való érintkezéskor (spriccelés, belélegzés, lenyelés) nagyfokú égési sérülést okoz.

  3. Használjatok védőszemüveget, gumikesztyűt és szájmaszkot amikor a lúggal dolgoztok, méritek, vízben oldjátok, illetve amikor a zsírokhoz keveritek.

  4. Vegyetek kesztyűt akkor is, amikor a friss szappant kézbe veszitek, daraboljátok, illetve a hideg eljárással készült szappant az érlelés első két hetében is csak kesztyűben fogjátok meg. A friss, még ki nem száradt szappanok irritálhatják a bőrt.

  5. A nátronlúg mérésére használjatok eldobható edényt (pl. műanyag poharakat) és használat után azonnal dobjátok ki. Használhattok egy aránylag széles csészét is, de a használat után azt is azonnal mossátok el folyó víz alatt.

  6. Öntsétek a lúgot a folyadékba és sosem forditva! A lúgra öntött folyadék azonnali és nagyon heves kémiai reakciót provokál, amely a lúg veszélyes spriccelésével jár. Mindig a lúgot adagoljuk a folyadékba, kis adagokban és lassan de alaposan elkevergetve.

  7. A lúg a folyadék hőmérsékletét nagyban megemeli, akár 80°C fölé is. Használjatok hőálló edényeket és legyetek óvatosak. Az elővigyázatosság kedvéért tegyétek az edényt a mosogatókagylóba mialatt a szódát elkeveritek a folyadékkal: arra az esetre ha hirtelen  eltörne, a lúgoldat egyenesen a mosogatóba tud ömleni, anélkül hogy bárkiben vagy bármiben kárt okozna. Emlékezzetek, hogy a bizonyos folyadékokban (tej, méz, gyümölcslevek) jelenlévő cukor megemeli a kémiai reakció hőmérsékletét.

  8. Ne használjatok olyan eszközöket, amelyeket másra is használtok. Amikor szappant készítetek, ne hagyjátok, hogy a kíváncsi gyerekek vagy háziállatok hozzáférjenek a lúgos keverékekhez. Tanítsátok meg családtagjaitoknak is a ezeket a szabályokat és ne engedjétek senkinek hogy segítsen nektek amennyiben nem ismeri őket tökéletesen.

  9. Szenteljétek a szappannak a ház és az életetek egyik nyugodt sarkát; ne kezdjetek szappankészítésbe mialatt főztök, tévét néztek vagy amikor vendégek vannak akik nem ismerik a biztonsági szabályokat.

  10. Egy a lúgos anyaggal való véletlenszerű érintkezés után azonnal mossátok le az érintett bőrt bőséges hideg folyó vízzel; emlékezzetek mindig kéznél tartani ecetet, ami természetes módon semlegesíti a lúg hatását. A lúgos anyag szemmel való érintkezése esetén mossatok szemet bőséges vízzel és azonnal forduljatok orvoshoz. Az anyag lenyelése esetén pedig azonnal rohanjatok a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára.



II. rész: Alapvető és fakultatív hozzávalók

A szappan készítése Hideg eljárással


Forrás: http://www.ilmiosapone.it/

II. Rész: Alapvető és fakultatív hozzávalók


Alapvető hozzávalók

A szappan három fő összetevője, melyek nélkül nem lehet szappant készíteni:

  • Állati zsírok és/vagy növényi olajok

  • Nátrium-hidroxid (NaOH), más néven marónátron/ nátronlúg/ marószóda/ marólúg/ lúgkő

  • Valamilyen folyadék, amelyben a nátronlúgot feloldjuk

A folyadékok

  • Víz – A leggyakrabban használatos a nátronlúg feloldására. A legjobb a desztillált víz, de ha a csapvíz nem nagyon klóros, nyugodtan használható az is.

  • Teák és gyógynövény főzetek – Mindenféle tea és gyógynövény főzet használható folyadékként szappankészítéshez. Az egyetlen, amire figyelni kell, hogy a főzetet alaposan ki kell hűteni, mielőtt feloldanánk benne a nátronlúgot. A nátronlúggal való kontaktus szinte mindig megváltoztatja vagy el is törli a tea vagy gyógynövény főzet eredeti színét és illatát.

  • Gyümölcs- és zöldséglevek – Előnyben részesítendőek a természetes levek, melyek cukortól és egyéb adalékoktól mentesek. A levek használhatóak önmagukban vagy vízzel keverve.

  • Tej – a legjobb ha természetes, bármilyen típusú. A tejben jelenlévő cukor miatt a tej kb. kétharmad részét érdemes használat előtt lefagyasztani, elkerülendő hogy a nátronlúg megégesse.

A nátronlúg

A nátronlúg a nátrium-hidroxid leggyakrabban használt neve. Egy nátrium atom (Na) egy oxigén atommal (O) és egy hidrogén atommal (H) alkotott alkáli vegyülete. A kémiai kötés nagyon labilis, ez az oka hogy a nátronlúg igen gyorsan és magas hőt képezve lép reakcióba a különféle folyadékokkal.

A szappankészítéshez 98-99%-os tisztaságú, vízmentes nátrium-hidroxid használatos.

Ne használjatok egyéb nátronlúg alapú termékeket.

Ne használjatok nátronlúgot anélkül, hogy előtte megtanultátok volna a Biztonsági szabályokat!

A zsírok

A zsírok (állati eredetű zsírok és növényi olajok, a jövőben így nevezzük őket együttes nevükön) a szappanok legfontosabb összetevői. Mindenféle zsír vagy olaj használható és mindegyik különféle tulajdonsággal ruházza fel a szappant.

A szappankészítők általában két fő csoportra osztják a zsírokat:

  • Bázis zsírok – Azok a zsírok, melyek nagyobb mennyiségben vannak jelen egy szappanban. A bázis zsírok nyugodtan alkalmazhatóak a szappanban nagyobb mennyiségben és kemény, jól habzó szappant adnak. Általában olcsóbbak és könnyedén beszerezhetőek.

Például a világhíres szappankészítő területein a szappankészítés legjobb alapanyagának az olíva olajat tartják, de a kozmetikai ipar főbb szappan-alapanyagai a pálmaolaj és a kókuszolaj, a családi hagyományok követői pedig az állati zsírra esküsznek.

  • Tápláló zsírok – A legértékesebb zsírok és olajok, melyek ápoló tulajdonságokban a leggazdagabbak. A tápláló zsírokat általában nem alkalmazzák a receptekben előírt zsír 3-20%-ánál nagyobb mennyiségben, mert elpuhíthatják a szappant, vagy némely olaj esetében (mint pl. a lenolaj) meggyorsíthatják annak avasodását. Kis mennyiségben a bázis zsírokhoz keverve viszont nagyszerű bőrápoló tulajdonságokkal ruházzák fel a szappant, illetve azokkal együtt jobb, krémesebb habzást biztosítanak.

A tápláló zsírok általában drágábbak, nehezebben beszerezhetőek. Ebbe a kategóriába sorolják például az édesmandula olajat, a jojobaolajat, a sheavajat, stb.

Fakultatív hozzávalók

Ide sorolunk minden olyan anyagot, amelyeket a szappanban a személyes ízlésünknek megfelelően vagy a kívánt hatás fokozása érdekében alkalmazhatunk.

Az illatanyagok

Két fajta illatanyag közül választhatunk:

  • Illóolajak – Az illóolajak a növények, virágok különféle módon kivont illatanyagai. Habár természetes eredetűek, az illóolajak nagyon tömény illatanyagok, melyek mérgezést illetve irritációt okozhatnak ha nem bánunk velük óvatosan.

  • Parfüm illatok – A parfüm illatok szintetikus eredetű anyagok, melyek próbálják utánozni a természetben megtalálható aromákat. Ezek az illatok általában hígítottak valamilyen alkohol vagy olaj alapú bázisban. A szappanokban csak kozmetikai használatra tesztelt illatokat használjunk, soha ne alkalmazzunk gyertyához vagy a környezet illatosítására ajánlott olcsó illatanyagokat, ezek olyan anyagokat tartalmaznak, melyek irritálják a bőrt!

A színezékek

Létezik természetes alternatíva a szappan színezésére (fűszerek, festékanyagokat tartalmazó növények) vagy használhatunk ásványi anyagú kozmetikai pigmenteket. Fontos, hogy ha a pigmentek mellet döntünk, ne használjunk más hobbikhoz kapható festékeket vagy színezőket, mert irritálhatnak.

Egyéb természetes adalékok

Rengeteg egyéb összetevővel tudjuk kiegészíteni a szappanunkat az állagának javítására, illetve tetszetősebbé tételére. Az agyagtól a magokig, a liszttől a mézig, a selyemkivonattól a tojásig. Fontos hogy mindig jó minőségű összetevőket válasszunk és gondosan mérjük ki a mennyiségeket. Egy jó kézikönyv segít elkerülni a leggyakoribb hibákat.

Az antioxidánsok

A szappannak nincs szüksége tartósítószerre. Az enyhe lúgos Ph gátolja a baktériumok vagy csírák szaporodását.

Az egyetlen probléma ami felmerülhet az oxidáció, illetve annak hatásai: az enyhe avas szag és a sárgás foltok. Az egyetlen hatékony antioxidáns, mely a szappanokban is nyugodtan alkalmazható,  a rozmaring kivonat (ROE).



III. rész: Eszközök és formák

A szappan készítése Hideg eljárással


Forrás: http://www.ilmiosapone.it/

III. Eszközök és formák


A otthoni szappankészítéshez nincs szükség semmiféle speciális eszközre vagy berendezésre. Elég körülnézni a konyhában ahhoz hogy megtaláljuk a szükséges dolgok nagy részét.

Két fontos jellemző, aminek meg kell feleljenek a használatra kiválasztott eszközök és formák:

• Ellenállóság a lúggal és savakkal szemben
• Hőállóság

Biztonsági eszközök

• Konyhai gumikesztyű
• Professzionális védőszemüveg vagy úszószemüveg
• Professzionális szájvédő maszk vagy vastagabb sál a lúg gőzének belélegzése ellen.

A biztonsági eszközöket minden egyes alkalommal fel kell vennünk amikor a lúgot mérjük, amikor a lúgot feloldjuk a vízben, amikor a lúgot az zsírokba öntjük és keverjük, illetve amikor a kész masszát a formába öntjük. A gumikesztyűt pedig fel kell vennünk akkor is, amikor a szappant felvágjuk, illetve minden alkalommal amikor a még friss szappanhoz nyúlunk.

Eszközök a hideg eljáráshoz

• Digitális mérleg az adagok grammra pontos méréséhez
• Hőmérő, mellyel megmérjük a lúgoldat és a zsírok hőmérsékletét, s amelynek skálája minimum -10°C és +110°C között mozog
• Egy inox acél lábos a zsírok melegítéséhez ès a massza összekeveréséhez
• Egy hőálló üveg vagy kerámia kancsó , amely ellenáll a nátronlúg vizes oldata által termelt magas hőnek
• Inox acél kanál a nátronlúg mérésére és az oldat keverésére
• Fakanál
• Botmixer
• Öreg takaró a formába öntött massza melegen tartására

Ha szeretnénk a meleg módszerrel kísérletezni, ezeken az eszközökön kívül, melyek alapvetően szükségesek, be kell szereznünk egyéb dolgokat, aszerint hogy milyen főzési technikát alkalmaznánk.
Ebben a cikkben csak a hideg eljárásról írok, egyrészt mert én ezt tanultam és ezt alkalmazom, másrészt mert ez a szappankészítés legegyszerűbb módja, illetve a legalkalmasabb a szappankészítést most kezdők számára.

Formák

A hideg vagy meleg eljárással készített szappan formái meg kell feleljenek néhány alapvető elvárásnak:
• Rugalmasság, hajlékonyság anélkül hogy eltörnének amikor a kész szappant eltávolítjuk
• Hőállóság, különösen a meleg eljárás esetén
• Jó hőszigetelő tulajdonság a hideg eljárás esetén
• Ellenállóság a lúg illetve az illóolajok maró hatásával szemben



IV. rész: Csináljunk szappant – avagy az első recept


A szappan készítése Hideg eljárással


Forrás: http://www.ilmiosapone.it/

 IV. Rész: A hideg eljárás


 A hideg eljárás a szappankészítés legegyszerűbb módja. Ebben a technikában a szappanosításhoz azt a természetes hőt használjuk ki amelyet a nátronlúg és a zsírok közti kémiai reakció termel. A  hőmérsékletet ebben az esetben is ellenőrizzük, illetve próbáljuk megtartani minél tovább, hogy a leginkább beteljesítse feladatát.

Ahhoz hogy hideg eljárással jó szappant készítsünk:

  • Abszolút pontossággal kell kimérnünk a hozzávalók mennyiségét; a legkisebb különbség is elronthatja a munkánkat.

  • A lúgoldatot és a zsírokat az optimális hőmérsékleten kell összekevernünk.

  • Le kell szigetelnünk a formákat az első 24 órára hogy a kémiai reakció melege el ne vesszen.

Csináljunk szappant – az első recept

Alapvető hozzávalók:

  • 1kg olíva olaj

  • 128gr nátronlúg (NaOH)

  • 300gr víz

Fakultatív hozzávalók:

10 ml levendula illóolaj

1 evőkanál rizsliszt (az illóolaj fixálásához)

1 evőkanál száraz levendulavirág

1. Lépés: a munkaasztal előkészítése

Az ideális hely a szappankészítéshez a konyha, mert minden a kezünk ügyében van amire szükségünk lehet. Tisztítsátok le a munkafelületet, takarjátok le újságpapírral vagy egy öreg terítővel. Készítsetek elő minden alapanyagot és eszközt amire szükség lehet. Készítsétek elő a gumikesztyűt, a szájmaszkot és a védőszemüveget is.

2. Lépés: a lúgoldat elkészítése

Vegyétek fel a gumikesztyűt, szájmaszkot és védőszemüveget; egy szélesszájú bögrében nagyon pontosan mérjétek ki a nátronlúgot. A hőálló kancsóban mérjétek ki a vizet. Tegyétek a kancsót a mosogatókagylóba. Kis adagonként öntsétek a nátronlúgot a vízbe, kevergetve hogy alaposan feloldódjon a vízben. Legyetek nagyon óvatosak, mert a keverék hőmérséklete nagyon gyorsan fel fog emelkedni 70-80°C-ra. Hagyjátok a lefedett kancsót egy biztos helyen hűlni.

3. Lépés: a zsírok előkészítése

Tegyétek az acél lábost a mérlegre és abszolút pontossággal mérjétek ki az olajat. Tegyétek a lábost a tűzhelyre és melegítsétek a legalacsonyabb lángon, néha-néha megkevergetve. Az olaj nem kell nagyon felmelegedjen.

4. Lépés: a fakultatív hozzávalók előkészítése

Mialatt a lúgoldat hűl és az olaj melegszik, mérjétek ki a levendula illóolajat. Egy csészében keverjétek össze az illóolajat a rizsliszttel. Daráljátok finomra a levendulavirágot.

5. Lépés: a lúgoldat hozzáadása a zsírokhoz

Vegyetek ismét kesztyűt, maszkot és szemüveget, a hőmérővel ellenőrizzétek az olaj és a lúgoldat hőmérsékletét. Amikor mindkettő elérte a 45°C-os hőmérsékletet, öntsétek a lúgoldatot lassan az olajba, összekevergetve a fakanállal. Itt az ideje, hogy a botmixert használjuk.

6. Lépés: a “szalag-fázis”

Ez a döntő pillanat minden szappankészítő számára! Mialatt a keveréket mixelitek, a színe és állaga megváltozik, mindig krémesebb lesz. Egy bizonyos ponton, kivéve a botmixert a masszából, az ujjatokkal rajzolva a masszában látni fogjátok, hogy a rajzolat amit az imént húztatok megmarad néhány percig a massza felszínén. Ez a “rajzolat” a szalag-fázis, amikor a szappanmassza kész. Most adhatjátok a masszához a fakultatív hozzávalókat: tegyétek le a botmixert, vegyétek a fakanalat és kevergessétek a masszát, mialatt beleöntitek a liszt-illóolaj keveréket, majd lassan de alaposan keverjétek el, s végül ugyanígy keverjétek a masszába a darált levendulavirágot.

7. Lépés: a “zselé-fázis”

Miután a fakultatív hozzávalókat is a masszába kevertétek, öntsétek a szappant a formákba. A formákat takarjátok le folpackal, és szigeteljétek le őket jól a takarókkal, hogy melegen maradjanak.

8. Lépés: az érlelés

Hagyjátok a szappant letakarva a formákban 48 órán át. Ezután vegyétek ki a megszilárdult szappant a formákból. Ha szükséges, most tudjátok a szappant a kívánt formára vágni, de vigyázzatok hogy ne érintsétek a friss szappant kesztyű nélkül. Keressetek a szappanoknak egy száraz és hűvös helyet, s hagyjátok érlelődni, szikkadni. A szappanosodás néhány héten belül ki fog teljesedni, de az olívaolaj-szappan optimális érési ideje 6-8 hét.


Folyékony szappan 2

Sokáig próbálkoztam egy újabb folyékony szappan kikísérletezésével. Egy külföldi honlapon találkoztam ezzel a recepttel és azóta is ezt készítem és nagyon nagy sikere van. Simán kijön a pumpás szappantartóból.
Szeretettel ajánlom Nektek is.

Hozzávalók

  • 2 csésze reszelt szappan

  • 3 csésze forró víz

  • 1 e.k. pálmaolaj

  • 1 e.k. glicerint

  • 1 e.k. alkohol

  • citrom illó

  • eukaliptuszilló

  • grapefruit illó

Folyékony szappan 2

Elkészítés
2 csésze reszelt szappant 3 csésze forró vízzel felolvasztok. Beleteszek 1 e.k. pálmaolajat,1 e.k. glicerint és 1 e.k.alkoholt .Botmixerrel jól összekeverem és 1 napot állni hagyom. Másnap ha nagyon sűrű (előfordulhat) kevés vizet teszek hozzá és újból összekeverem beleteszek graepfruit, eukaliptusz és citrom illó olajat és már kész is. Pumpás kézmosóba töltöm, nagyon jó állagú 



Folyékony szappan szilárdból

Sok mosószappant készítettem és már régóta foglalkoztat hogyan lehet belőle zselés állagú kézmosó szappanfélét varázsolni. Később mosogatószert is kísérletezek!

Hozzávalók

  • 100 g mosószappan

  • 1 l deszt.víz (kamillateának lefőzve; szűrve)

  • 1 evőkanál szódabikarbóna

  • teafa illó és még más kedvenc illónkból

Folyékony szappan szilárdból

Elkészítés
A desztvizet felmelegítjük, belerakjuk a reszelt szappant.Lassú keveréssel felolvasztjuk és főzögetjük még 5-10 percet. Ha kihűl kissé hozzáadjuk a szódabikarbónát,10 csepp teafaillót, és még 10 cseppet a kedvenc illónkból. Másnap összeáll az egész, de lehet a tetején fehér korongalakú kicsapódás (szódabikarbóna), bátran keverjük ki simára. Flakonba töltve használható. Fényképeztem is majd feltöltöm...szép lett:-) 


Folyékony szappan


Megírom az Én folyékony szappan receptemet. Már többször is elkészítettem és mindig jó lett. Azt nem tudom bolti szappanból milyen lenne, mert csak abból készítem el amit én csinálok. Mindig a megunt,vagy már egész kicsire elhasznált szappanokat dolgozom fel, így nem vész kárba egy darab sem.

Néhány napja olvastam egy honlapon (nevét nem írom le, mert hátha nem szabad), hogy ott szódabikarbónával sűrítik be. Én agar-agarral készítem. Nem sok kell bele mert akkor lehet, hogy nem jönne ki a pumpás kézmosóból.

Hozzávalók

  • 500g szappan

  • 1liter forró desztilált víz

  • 1 e.k olaj

  • néhány csepp illóolaj ha szükség van rá

  • 20 g agar-agar

Folyékony szappan


Elkészítés
Lereszelem a szappant. Lemérem a tömegét és egy nagy edénybe beleteszem. A dupla mennyiségű desztillált vizet felforralom és a szappanreszelékre öntöm. Botmixerrel addig keverem amíg fel nem oldódik. Beleteszem az olajat (mindig olyan olajat teszek hozzá amit a szappanba is tettem) kevés agar-agar port és tovább keverem. Amikor összekeveredett pumpás kézmosóba töltöm vagy tusfürdős flakonba és már kész is.


AZ AZÚR VEGYSZERBOLTBAN KAPHATÓ…!!!


Ki mit vett az Azúr vegyszerboltban Budapesten?

Főzőpohár árak: 100ml: 700ft ; 250ml: 750ft ; 600ml: 1300ft.

Üdv.Kincs

Emulsant nem lehet náluk kapni!(de, cetilalk. az van.)
A növényi glicerinen és a ricinus olajon kívül nincs más olajuk!

Üdv.:Kincs

Az Azúrban én gyógyszertári minőségű ricinusolajat vettem. Gőzöm sincs azt hogyan sajtolják, de az biztos, hogy sokkal olcsóbb, mint a gyógyszertárban és bármennyit adnak, míg a gyógyszertárban csak 30 g-ot egyszerre.

A fehér agyagjuk kicsit kevésbé fehér, mint a Cosmiós.

casale

Éden Bioboltban (VIII. Baross utca 59.)

2 kg szódabikarbóna 500,- Ft,
2 kg mosószóda 660,- Ft

Múlt héten vásároltam ott utoljára. Van weboldaluk is:http://www.abs.hu/eden/
Szerintem a legolcsóbb biobolt Budapesten


A szódabikarbóna az Öko kuckóban 390,-/1000g

A mosószóda AZÚR : 2kg / 700 Ft 5kg / 1600,- 25kg / 5000Ft

Glicerin 99.5% növényi    1100 huf /kg  + 200ft (flakon)


Sziasztok!

NaOH (lemezes) 900g 1000.-
NaOH (szemcsés) 25kg 15.000.-
Titánium- dioxid 1kg 2200.- (100g-tól kimérve)
Lúgoldó edény/ Porflakon 1000ml 600.-
szilikon zsír 60g 400.-
ricinus olaj 900g 2540.- (100g-tól kimérve)
kaolin 1kg 1400.- (100g-tól kimérve)
bórax 1kg 1300.- (100g-tól kimérve)
lanolin 1kg 11.000.- (100g-tól kimérve)


Sziasztok!
Gondoltam leegyszerűsíti a dolgot, ha felhívom a boltot és kérek terméklistát.
Nos ilyet nem tudnak küldeni, mert jelenleg az 2000 oldal felett van.
Viszont adtak egy e-mail címet, ezen lehet érdeklődni, válaszolnak a kérdésekre (ár, kiszerelés) és adott esetben megrendelést is felvesznek/összekészítenek és csak érte kell menni. Azt is vállalják, ha valamilyen termék éppen elfogyott küldenek értesítést, ha megérkezik. Az e-mail cím: azurvegyszer@vipmail.hu
Casale


A szódabikarbóna az Öko kuckóban 390,-/1000g

A mosószóda AZÚR : 2kg / 700 Ft 5kg / 1600,- 25kg / 5000Ft


Glicerin 99.5% növényi    1100 huf /kg  + 200ft (flakon)


NaOH (lemezes) 900g 1000.-
NaOH (szemcsés) 25kg 15.000.-
Titánium- dioxid 1kg 2200.- (100g-tól kimérve)
Lúgoldó edény/ Porflakon 1000ml 600.-
szilikon zsír 60g 400.-
ricinus olaj 900g 2540.- (100g-tól kimérve)
kaolin 1kg 1400.- (100g-tól kimérve)
bórax 1kg 1300.- (100g-tól kimérve)
lanolin 1kg 11.000.- (100g-tól kimérve)


Sziasztok!
Gondoltam leegyszerűsíti a dolgot, ha felhívom a boltot és kérek terméklistát.
Nos ilyet nem tudnak küldeni, mert jelenleg az 2000 oldal felett van.
Viszont adtak egy e-mail címet, ezen lehet érdeklődni, válaszolnak a kérdésekre (ár, kiszerelés) és adott esetben megrendelést is felvesznek/összekészítenek és csak érte kell menni. Azt is vállalják, ha valamilyen termék éppen elfogyott küldenek értesítést, ha megérkezik. Az e-mail cím: azurvegyszer@vipmail.hu
Casale



Szeretettel köszöntjük az ÉDEN biobolt oldalain!

Aktuális akciók




Xilitnyírfacukor 20x1 kg: 1700 Ft, interneten keresztül rendelve (akár személyes átvétellel): 1700 Ft/kgXilitnyírfacukor 1 kg: 1950 Ft, interneten keresztül rendelve (akár személyes átvétellel): 1850 Ft/kgXilitnyírfacukor 500 g: 1050 FtXilitnyírfacukor 250 g: 580 FtEritrit, erythritol, eritritol (terméknévként még: xukor zéró, xilovit zéró) 500g: 1470 Ft
Bio szőlőmag őrlemény 250g: 1690 Ft
Amíg a készlet tart - Aquaphor modern víztisztító: 21500 FtAquaphor kancsók: 6600 FtAquaphor modern betét: 11700 Ft
Lexen kézi búzafűprés: 15300 Ft
Lexen elektromos búzafűprés: 51800 Ft (
fehér), 52800 Ft (ezüstfekete)
Aktív árpa: 1 db 4990 Ft, interneten keresztül rendelve: 
4850 Ft3 db 14100 Ft (4700 Ft/db)6 db 27600 Ft (4600 Ft/db)

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Feliratkozva hírt kaphat újdonságokról, akciókról, változásokról.


Webáruház

Webáruházat nyitottunk a www.edenbio.superwebaruhaz.hu címen. Termékeinket folyamatosan töltjük fel, hogy kényelmesebben megrendelhesse amit szeretne.

Magunkról

A bolt 2001. augusztusában nyílt, közel a belvároshoz, azzal a céllal, hogy a város forgatagában békés szigetként sok embernek segítsünk a testi-lelki-szellemi feltöltődés mellett a vegetáriánus táplálkozás terén, mindezt saját személyes tapasztalatunkból és természetesen megfelelő árukészlettel.

Jelenlegi széles árukészletünk mellett, a vásárlók igényeinek megfelelően bővítjük kínálatunkat, az őstermelők megtalálásával pedig igyekszünk alacsonyan tartani árainkat. Ha elfogy valami, hamar pótoljuk.

Áruk

A kapható termékek 6 nagy csoportra oszthatók: ételek és italok, táplálékkiegészítők és gyógyászati termékek, füstölőkkönyvek,környezetbarát háztartási tisztítószerek valamint gépek, eszközök. Az ételek és italok nem tartalmaznak se tejet, se tejterméket, se tojást.

Csomagküldés

Vidékre (igény szerint Budapestre is) árut a Trans-o-Flex futárszolgálattal küldünk (1395 Ft) vagy postán előreutalás után, a mindenkori aktuális postai díjszabás szerint.



A ZSÍROK SAP-JA



ÍRTA: 
BIOFELESÉG



A zsírok SAP-ja (elszappanosítási együtthatók nátrium-hidroxidra)

A szappanosítási együttható jelzi azt a nátronlúg mennyiséget, amely 1 gramm zsír elszappanosításához kell. Az a nátronlúg mennyiség, amely egy zsírt teljesen elszappanosít úgy számítható ki, hogy megszorozzuk a szappanosítási tényezőt (rövidítve: SAP) a zsír grammban kifejezett súlyával.

ZSÍR TÍPUSA
NaOH SAP együtth.gramm
Argánolaj (Argania spinosa)
0,195
Avokádóolaj (Persea gratissima, P. americana)
0,133
Babassu olaj (Orbignya martiana)
0,175
Baobab olaj (Adansonia digitata)
0,139
Borágóolaj (Borago officinalis)
0,136
Búzacsíra-olaj (Triticum durum, T. aestivum)
0,131
Carnauba viasz (Copernicia prunifera)
0,069
Csipkebogyó olaj (Rosa canina)
0,132
Dióolaj (Lungas regia)
0,135
Édesmandula-olaj (Prunus amygdalus dulcis)
0,136
Fekete kömény (Nigella sativa)
0,135
Földimogyoró-olaj (Arachis hypogaea)
0,136
Jojobaolaj (Simmondsia chinensis)
0,059
Kendermag-olaj (Cannabis sativa)
0,135
Kókuszolaj (Cocos nucifera)
0,184
Kukoricaolaj (Zea mais)
0,136
Lanolin (gyapjúviasz)
0,074
Lenmag-olaj (Linum usitatissimum)
0,136
Ligetszépe-olaj (Oenothera biennis)
0,136
Makadámdió-olaj (Macadamia integrifolia, M. ternifolia)
0,139
Mogyoróolaj (Corylus avellana)
0,136
Mustarmag-olaj
0,124
Napraforgóolaj (Helianthus annuus)
0,134
Neem-olaj (Azadirachta indica, Melia azadirachta)
0,139
Olíva olaj (Olea europea)
0,134
Pálmaolaj (Elaeis guineensis)
0,141
Pamutmag-olaj
0,138
Pisztácia-olaj (Pistacia vera)
0,135
Repceolaj (Brassica napus)
0,124
Ricinusolaj (Ricinus communis)
0,128
Rizsolaj (Oryza sativa)
0,128
Sáfrányos szeklice-olaj (Carthamus tinctorius)
0,136
Sárgabarackmag olaj (Prunus armeniaca)
0,135
Sárgabarack-mag olaj (Prunus armeniaca)
0,135
Szezámmag-olaj (Sesamum indicum)
0,133
Szójaolaj
0,135
Szőlőmag-olaj (Vitis vinifera)
0,126
Tökmag-olaj (Cucurbita maxima, C. Pepo)
0,133
Vaj –Kakaó
0,137
Vaj –Kecske
0,167
Vaj –Mangó
0,128
Vaj –Shea
0,128
Vaj –Tehén
0,162
Viasz –Candelilla (Euphorbia antisyphilitica)
0,039
Viasz –Méhviasz
0,069
Zsír –Disznó
0,138
Zsír –Marha
0,140
Zsír –Emu
0,138
Zsír –Kos
0,138



SAP-tartományokForrások: K. Kunn – “Scientific soapmaking” és Lamberto Formiconi



Egy fajta zsír SAP-ja annak zsírsav-koncentrációjától függ. A zsírok minősége, zsírsav-koncentrációja viszont függ a forrás növény/állat fajtájától, a termőföld kompozíciójától, az állat táplálkozásától, a gyümölcs érettségétől. Ez az oka hogy a világhálón keringő lúgkalkulátorok értékei annyira különböznek. Azok az értékek amelyekkel az egyes kalkulátorok dolgoznak nem mások, mint az adott térségben használt zsírok összegyüjtött SAP-jának középértéke.



Ez a táblázat nagyszerűen szemlélteti ezt a különbséget:



ZSÍR TÍPUSA
Minimum SAP
Maximum SAP
Különbség %-ban
Vaj (100% zsírtartalom)
0,149
0,165
10,7%
Kakaóvaj
0,136
0,143
5,1%
Sheavaj
0,126
0,141
11,9%
Méhviasz
0,063
0,069
10,2%
Földimogyoró-olaj
0,133
0,140
5,3%
Kókuszolaj
0,176
0,189
7,4%
Napraforgóolaj
0,134
0,138
3,0%
Jojobaolaj
0,064
0,070
9,4%
Makadámdió-olaj
0,135
0,143
5,3%
Kukoricaolaj
0,133
0,139
4,5%
Édesmandula-olaj
0,134
0,143
6,7%
Olíva olaj
0,131
0,140
6,9%
Pálmaolaj
0,135
0,149
10,4%
Ricinusolaj
0,125
0,133
6,4%
Rizsolaj
0,129
0,135
4,7%
Szőlőmag-olaj
0,134
0,138
3,0%
Zsír –Marha
0,135
0,143
5,9%
Zsír –Disznó
0,135
0,145
7,4%




Hogyan “komponáljunk” szappanreceptet?



ÍRTA: 
BIOFELESÉG
2013. ÁPRILIS 28.




A szappan művészete – a recept titka
avagy hogyan “komponáljunk” szappanreceptet?

Egy természetes szappan titka az alkalmazott anyagok “összhangjában” rejlik. Bármilyen szükségletből vagy ötletből szülessen is a recept, a megfelelő anyagok jó kombinációjával bármilyen igénynek megfelelő szappant tudunk készíteni, de csak akkor, ha figyelmesen “komponálunk”.

Az egyszerűen olívaolajból (“folyékony arany”) készült szappan valóban, minden időkben a szappanok királya, de az olívaolaj az összes zsírok közt az egyetlen, amely önmagában alkalmazva is tökéletesen szilárd, mélyen de gyengéden tisztító, és valóban bőrápoló szappant eredményez.

Amennyiben egyéb zsírokat (állati zsírokat, növényi olajokat, vajakat) is szeretnénk alkalmazni egy szappanreceptben, a zsírokat össze kell hangolnunk, meg kell ismernünk az egyes zsírok tulajdonságait:
- a egyes nyers zsírok bőrre gyakorolt hatását (pl. bizonyos növényi olajok allergizálhatnak)
- a zsírok egymásra gyakorolt hatását (szinergikus hatás)
- az szappanban elszappanosított olajoknak a szappanra, illetve a bőrre gyakorolt hatását (bizonyos zsírok-olajok nagyobb mennyiségben alkalmazva száríthatják a bőrt)



Néhány ötlet/jó tanács a sikeres szappanrecepthez

Óvakodj a túl sokféle zsír használatától egy szappanreceptben, mivel a túl sok zsírfajta együttes alkalmazása pontosan a kívánt hatás ellenkezőjét produkálhatja!

A jó szappanrecept a megfelelő mennyiségben, figyelmesen összehangolva tartalmaz:
- bázis-zsírokat – amelyek szilárdságot biztosítanak a szappannak
- telített zsírokat – amelyek elszappanosítva habot képeznek
- telítetlen zsírokat – amelyek javítják a hab minőségét
- értékesebb tápláló zsírokat – amelyek különleges bőrápoló hatást fejtenek ki

Bázis-zsírként alkalmazzuk pl. az olívaolajat, pálmaolajat, állati zsírokat –külön-külön vagy együtt is–, általában 50-70%-os koncentrációban (kivéve az olívaolajat).
A
 telített zsírok, melyek szobahőmérséklet alatt szilárd halmazállapotúak –különösen a kókuszolaj és a kakaóvaj– elszappanosítva nagyszerű habot képeznek a szappanban. Vigyázzunk azonban a használatukkal, hiszen önmagukban vagy egymással kombinálva 30%-os koncentráció felett száríthatják a bőrt.
Bizonyos 
telítetlen zsírok, mint pl. a napraforgó-olaj, a földimogyoró-olaj, a kukoricaolaj nagyszerűen krémesítik a telített zsírok által biztosított habot. Ezeknek az olajoknak a nagy mennyiségben (30% felett) való alkalmazása viszont elpuhíthatja a szappant: egyrészt a szappanmassza nehezen fog szalagosodni, másrészt a szappan esetenként még 48 óra elteltével is “ragaszkodni” fog a formához.

Az értékesebb olajok és vajak egy része mint pl. az avokádóolaj, sheavaj, mangóvaj, búzacsíra-olaj, argánolaj, stb. az egyéb telített zsírokkal együtt aztán valóban puha szappant adhatnak, míg mások mint pl. a jojobaolaj vagy a neem-olaj túl nagy mennyiségben használva összekaphatják a szappanmasszát, hogy aztán nem fogjuk tudni a formába önteni. De vannak olyan zsírok is (lenmagolaj, szezámmag-olaj, kendermag-olaj, sáfrányos szeklice-olaj) amelyek igen hamar avasodnak, s nagyobb mennyiségben használva megavasíthatják az egész szappanunkat. Ezeket nem ajánlott 5-10%-nál nagyobb mennyiségben tenni egy receptbe, és nem is éri meg.

Egy szappanreceptben ne kombináljatok 3-5-nél több fajta zsírt (legalábbis míg ki nem tapasztaltátok az olajok hatásait), és figyeljetek arra is, hogy az előzőekben említett funkciókhoz 1-1 zsírfélét társítsatok.
- Tökéletesen elegendő egy zsírfajta ami a szappan alapját biztosítja, ebből akár nagyobb mennyiséget is használhattok (50-80%).
- Aztán vegyetek valamilyen habot is képző zsírt (ezek általában a telített, kb. 22°C alatt szilárd zsírok), és használjatok belőlük 20-30%-ot, de ne többet.
- A hab minőségének javítására vegyetek egyféle telítetlen olajat, amelyből elég 10-20%.
- És végül egy olyan bőrápoló olajat vagy vajat, amely a telítetlen olajjal együtt a leginkább alkalmas az adott bőrprobléma kezelésére, vagy a kívánt hatás fokozására. Erre a szerepre választhattok valamilyen értékesebb olajat vagy vajat, de maximum 5-10% mennyiségben.

NAGYON FONTOS!: Amikor egy bizonyos zsírhoz mint maximális koncentráció meg van adva egy bizonyos százalék, az nem csak az adott zsírra érvényes, hanem minden olyan zsírra, amely összetételében és hatásaiban hasonló hozzá!

Tehát amikor azt mondjuk hogy egy habot képző olajat 30%-os maximum koncentrációban ajánlott használni, akkor ez a mennyiség nem csak arra a bizonyos olajra vonatkozik, hanem a szappanban a habot képző olajok összességére. Így például ha egy szappanban együtt használunk pl. kókuszolajat és kakaóvajat, akkor mivel a kakaóvaj is tartalmazza azokat az anyagokat amelyek elszappanosodva száríthatják a bőrt, nem érdemes a szappanban 30% kókuszolaj mellett még 10-15% kakaóvajat tenni, hanem pontosan arról van szó hogy a két zsír összessége ne legyen több mint 30%.

Ugyanez igaz azokra a zsírokra is amelyek nagyobb menyiségben hajlamosak elpuhítani a szappant. Amikor például a napraforgó-olajról állítjuk ezt, akkor ugyanez igaz a hozzá hasonló összetételű telítetlen zsírokra, mint pl. a földimogyoró- vagy a kukoricaolaj. Azaz egy szappanban nem ajánlott ezekből valamelyiket vagy többet kombinálva 30%-nál magasabb koncentrációban használni.

Végül pedig hasonlóan kell gondolnunk a hab minőségét javító általánosan telítetlen zsírok (előbb említettek) és az értékesebb, tápláló zsírok együttes használatára is. Mivel ez utóbbiak nagy része (pl. a sheavaj kifejezetten) nagy mennyiségben tartalmaznak ún. “el nem szappanosodó” anyagokat, ezek a zsírok is puhítják a szappan állagát, tehát egyéb telítetlen zsírokkal együtt érdemes mindkét zsírfajta használatát a minimálisra szorítani, természetesen a szappan használati célját tiszteletben tartva.

A különféle leggyakrabban használt zsírok jellemzőit és ajánlott mennyiségét itt találjátok: http://lukreciakencei.hu/szappankeszites/szappankeszites_hideg_eljarassal/vii-resz-zsirok-viselkedese-es-ajanlott-mennyisege-a-szappanban

Bánj óvatosan az illóolajokkal is: http://lukreciakencei.hu/alapanyagok/hasznos_alapanyagok/az-illoolajok-hasznalata-hogyan-es-mennyit
Az ún. “alapillatok” csoportjába tartozó olajokat és a citrusok illóolajait csak kis mennyiségben érdemes alkalmazni, és lehetőleg telítetlen zsírokkal kombinálni őket, mert azokat a szappanmasszákat amelyek sok telített zsírt tartalmaznak, hajlamosak összekapni, túrósítani, hogy aztán nem lehet őket a formába önteni, de még belesimogatni sem!
Sokkal inkább kombinálj 2-3 féle illóolajat a belinkelt cikkben szereplő utasítások szerint, a 3-2-1 elvet követve.



Hogyan fogjunk a receptíráshoz?

Ez első és legfontosabb eldönteni milyen szappant is szeretnénk készíteni. Ne akarj egy szappantól mindent, és ne kavarogjanak a fejedben mindenféle gondolatok egyszerre. Az egyszerűbb mindig jobb, tehát ne kombináld túl!

Ülj le, és tiszta fejjel gondold át alaposan hogy mi az az elsődleges és számodra legfontosabb hatás amit a leendő szappannal el szeretnél érni:

- Például ha a szappanodnak jó tisztító hatást, tömörséget szeretnél adni, válassz olyan zsírokat, amelyek ezt biztosíthatják (pl. pálma, kókusz, kakaó) és bánj csínyán a telítetlen és tápláló zsírokkal. Használj valamilyen telítetlen zsírt, de válassz egy könnyebb olajat, és használd aránylag kis mennyiségben (5-15%). A méhviasz a maga kis mennyiségében (1-3%) is nagyszerű szilárdságot biztosít a szappannak (vigyázzunk azonban, mert a túladagolt viasz használhatatlanul viaszossá teszi a szappant). Bizonyos adalékanyagok pedig növelik a szappan tisztító hatását, mint pl. a mélytisztító szappanokban az agyag, samponszappanokban a cassia-por (cassia obovata, színtelen henna).

- Amennyiben jól habzó és illatos szappant szeretnél, akkor használd a maximum mennyiséget (30%) a telített zsírokból, főleg a kókuszolajból, kakaóvajból, s ahhoz adj kb. 10-25%-ban olyan telítetlen zsírokat (ricinusolaj, földimogyoróolaj), amelyek a kókuszolaj habját még bővebbé és krémesebbé teszik. Vigyázz hogy milyen illóolajat használsz, nehogy a szappanodat összerántsa!

- Ha valamilyen alkalomra szeretnél szappant ajándékozni, akkor keress az alkalomhoz illő anyagokat, színezékeket, illatokat, de ebben az esetben válassz olyan zsírokat, amelyeknek a kiválasztott illóolajokkal és adalékanyagokkal érintkezve biztosan nem okoznak majd nem kívánt hatásokat. Például a karácsonyi illatokhoz (ánizs, gyömbér, fahéj, szegfűszeg) érdemes nagy mennyiségben telítetlen zsírokat társítani. A szappan nem fog sok habot képezni, de így –mivel a telítetlen olajok nagy része nehezen éri el a szalag-fázist– megelőzhető a szappanmassza túrósodása.

- Ha pedig valamilyen kifejezett bőrproblémára szeretnél ápoló szappant készíteni, akkor használd minimális mennyiségben vagy kerüld a habzásért felelős zsírokat amelyek száríthatják a bőrt, és válassz olyan zsírokat, amelyek a problémás bőrre nyugodtan használhatóak, de nem puhítják el a szappant (állati zsírok, rizsolaj, mandulaolaj, szőlőmagolaj), illetve társítsd őket 1-2 fajta olyan olajjal vagy vajjal, amelyek arra a bizonyos bőrproblémára jó hatással vannak. Az ilyen szappanokban nagy mennyiségben használhatunk gyógynövény-macerátumokat (olívaolajban) és gyógynövényfőzeteket, olyan adalékokkal kiegészítve mint a zab vagy a méz, és az illóolajokat is úgy válasszuk, hogy az illatuk helyett inkább a terápiás hatásuk kerüljön előtérbe.



Az alap- és adalékanyagok viszonya

Végül de nem utolsó sorban fel szeretném hívni a figyelmeteket bizonyos anyagok egymással való kapcsolatára. Mivel pl. a viaszok magasabb, míg a vajak alacsonyabb hőmérsékleten olvadnak, illetve a cukor- vagy alkoholtartalmú anyagok nagy mértékben megemelik a kémiai reakció hőmérsékletét, bizony ajánlatos az ilyen anyagokat csak egy bizonyos tapasztalat birtokában kombinálni.

Olvassátok át mégegyszer a “A szappanosodás szakaszai” című cikk első bekezdését “Az egyesítési hőmérséklet”-ről. Nagyon fontos tudni, hogy:

- Amennyiben pl. tejet használtok mint folyadékot, akkor (különösen az első receptekben) ne használjatok mézet. A tej már önmagában is emeli a kémiai reakció hőmérsékletét, a méz használata pedig méginkább elősegítené hogy a szappan megégjen. Ugyanígy nagyon nagy odafigyelés szükségeltetik a méhviasz és a méz egy szappanban való használatához, úgyhogy az első recept-próbálkozások folyamán kerüljétek az ilyen kombinációkat.

- Ugyanabból az aromás növényből (pl. rozmaring, fenyő, fenyőgyanta, citrusok, fahéj, gyömbér, szegfűszeg, stb.) ne használjatok egy szappanban olajos kivonatot és illóolajat egyszerre!!! Mint tudjuk, az illóolajokat a növényekből nyerik, és a növények maguk is már alapból tartalmaznak illóolajokat, amely az olajban való érlelés során az érlelendő olajba vándorolnak. Így az erősen fás, aromás illatú kivonatok összekaphatják a szappanmasszát (ld. előbb), mennyiségük ellenőrizhetetlenné válik, és beláthatatlan kárt okozhatnak a szappanban.

Természetesen minden szappankészítőnek megvannak a saját jól bevált receptjei és trükkjei. Minél többet gyakoroltok, annál biztosabbak lesztek majd bizonyos kombinációkban, s annál biztosabban fogjátok tudni a recepteket a magatok hasznára változtatni.
Én ebben a cikkben csak megpróbáltam néhány tippet adni a szappanrecept-írás kezdeteihez, de természetesen rengeteg trükk van még amit itt nem tudtam összeszedni. Ezeknek a felfedezését rátok hagyom Smile

Biofeleség


A nagy szappanos kérdés: pH?!



ÍRTA: BIOFELESÉG
2012. DECEMBER 16.





Miután elkezdünk természetes szappant készíteni, egy bizonyos idő elteltével szinte mindannyian szembesülünk a szappan pH-értékével kapcsolatos, bizonyos források által kreált kétségekkel, miszerint a szappannak 5,5-ös pH-értékkel kellene rendelkeznie, vagyis “bőrsemlegesnek” kellene lennie. Csakhogy ezen állítás alapján a (kézműves és ipari) szappanoknak, amelyek pH 8,5-12 kémhatással rendelkeznek, irritálóaknak kellene bizonyulniuk. De a kételyek kiindulópontja talán nem is a pH-ban keresendő…

Sok mindent olvasunk interneten, sok “hasznos” tanácsot kapunk a bőrgyógyászunktól vagy a helyi gyógyszerésztől, de sajnos igen kevés a hiteles forrás. Én személy szerint eddig még nem találkoztam egyetlen bőrgyógyásszal vagy gyógyszerésszel sem aki természetes, házilag készített szappannal mosakodott volna. Ez természetesen nem jelenti hogy ilyen márpedig nem létezik, hiszen lehetséges. De arról sem hallottam eddig, hogy valaki természetes szappan felhasználó csalódott volna a szappanban és visszatért volna a bolti-gyógyszertári mosakodószerek használatára.



Mi is az a pH?

A pH megmutatja egy kémiai kompozíció hidrogénion-koncentrációját, tehát megméri az anyag kémhatását, savas-lúgos jellegét. A pH-érték szerint megkülönböztetünk savas, semleges vagy lúgos kémhatású anyagokat. A pH-skála 0-tól indul, amely érték a maximálisan savas kémhatást jelöli, és 14-ig tart, amely pedig a maximálisan lúgos anyag pH-ja. A pH 7 az abszolút semleges. A tiszta (desztillált) víz pH-értéke pH 7, tehát semleges kémhatású.



A bőrünk és a pH

A mi bőrünk enyhén savas kémhatású, a pH-értéke kb. 5,5-ös (az intim területeken savasabb). A bőr savasságának különféle feladatai vannak: megtartja a keratinpajzs szilárdságát, gátolja a gombák és patogén baktériumok elszaporodását, ellensúlyozza az oxidációs folyamatokat.



Reklámok és “bőrsemleges pH”

A szintetikus mosakodószerek megjelenésével egyidejűleg jelentek meg a különféle teóriák a “bőrbarát pH-jú” (“semleges”, “neutro”) mosakodószerekről. Folyamatosan egyre több reklám akar meggyőzni bennünket, hogy a bőrünknek ideális “szappannak” 5,5-es pH-val kell rendelkeznie. Kár hogy ez az igen széles körben terjesztett információ teljességgel helytelen.

A kozmetikai és gyógyszeripar által készített és a bőrgyógyászok által is ajánlott bőrbarát pH-jú készítmények (folyékony szappanok, samponok, tusfürdők, arclemosók, stb) teljesen egészükben szintetikus kompozíciók, amelyek erősen irritáló és szárító hatású tenzioaktív (kosz- és zsíroldó) anyagok felhasználásával készülnek. Ezekben a termékekben magától értetődően alapvető szükség van a savakkal való pH-korrekcióra, ellensúlyozandó az erős irritáló és szárító hatást. De sajnos ez –mint tudjuk– nem mindig sikerül.

Az ideális természetesen az lenne, ha nem kellene beavatkoznunk bőrünk érzékeny életébe. Csakhogy ez szinte lehetetlen, hiszen a bőrünk folyamatosan piszkolódik a környezetben minket körülvevő káros anyagoktól, mint például a levegőszennyezés. Annak érdekében, hogy bőrünk kiegyensúlyozott tudjon maradni, igen fontos lenne minél kevesebb toxikus anyagot alkalmazni, s azokat inkább a természetes szintézisből nyert anyagokkal helyettesíteni. A kereskedelmi forgalomban léteznek ugyan szappanok, melyek pH-ja 5,5, de ezt a savas pH-t csak a teljesen szintetikus összetétellel érhetik el, így lesznek “semlegesek” –de távolról sem ártalmatlanok– a bőrünkre nézve.



A szappan pH-ja

A természetes szappan –pontosan mert nincsenek kémiai szintézisből nyert összetevői– 8,5-10,5 közötti pH-értékkel rendelkezik, tehát lúgos. A szappan minősége

szükségszerűen kapcsolódik a magas pH-hoz. A szappan egyfajta alkáli só, tehát természeténél fogva lúgos, és ellentétben mindazzal amit egyes ipari szappanokkal kapcsolatban el akarnak velünk hitetni, természetes úton pH-semleges szappant kreálni egyszerűen lehetetlen. Az a szappan, amelynek a pH-értéke alacsonyabb mint 8-8,5, az nem igazi szappan, hanem szintetikus anyagokból, pH-korrekcióval készült mosakodószer.

Az emberi bőr által elfogadható pH értékek 10,5-11-ig emelkednek – és ez a kereskedelmi forgalomban kapható szappanok közepes pH-értéke. Ha a szappanmasszához pH-szabályozókat (savakat) adnánk, hogy semlegesre csökkentsék a szappan lúgosságát, a szappan-só reakció egyszerűen nem jönne létre!

A szappan pontosan ezzel a lúgos természetével tisztítja és fertőtleníti a bőrt. Valójában az a tény, hogy a szappan pH-ja ennyire lúgos biztosítja annak eltarthatóságát és megőrzi a baktériumok és gombák elszaporodásától. Ezzel szemben az 5,5-ös pH-jú mosdószerek elősegítik a baktériumok szaporodását, ezért a folyékonyaknak minden esetben tartalmazniuk kell antibakteriális illetve gombaellenes anyagokat.



A szappan lúgos – akkor hogy hogy nem árt a bőrünknek?!

A mosakodáskor a vizen kívül (amely csak a vízben oldódó szennyeződéseket képes eltávolítani, mint pl. az izzadság) elengedhetetlen a szappan használata, amely a vízzel formált habba “befogja” a koszrészecskéket, amelyeket az öblítéssel aztán lemosunk magunkról. A szappan lúgossága csak részben oldja a bőr zsírrétegét, pontosan azt a felületi réteget, amely a piszkot magában tartja. Tehát nyugodtan használhatjuk a szappanunkat.

A természetes szappanok azok, amelyek legmesszebbmenőkig tiszteletben tartják a bőr lipid-rétegét, sőt azok a szappanok amelyekben zsírfelesleget hagyunk, a bőrünknek még nagyobb lipidvédelmet biztosítanak. Egy jól elszappanosított természetes szappan esetében lúgos pH-probléma nem létezik, mert a felhámon maradt lipid (szabad olaj) miatt az öblítés után azonnal helyreáll a bőr fiziológiai pH-ja.

Sokkal kényesebb a kérdés a bőrre kent, bőrbe beszívódó kozmetikumok (pl. a krémek) pH-értéke, amelyeknél fontos hogy ne befolyásolhassák a bőr természetes egyensúlyát.

A természetes szappanban a kémiai reakció során az olajok zsírsavaiból a lúg hatására alkáli só és glicerin jön létre. Amikor személyi higiénia céljából a szappanban bizonyos olajmennyiséget elszappanosítva hagyunk (zsírfelesleg, superfat), a létrejövő alkáli sók még inkább savas forma alatt maradnak.



Mi befolyásolja egy szappan pH-ját?

A szappan pH-ját befolyásolja a használt zsírok kompozíciója, kifejezetten az ún. “el nem szappanosodó” anyagok koncentrációja az egyes zsírokban. Tehát egyrészt akkor lesz alacsonyabb a szappanunk pH-ja ha bizonyos alkalmazott zsírokban az “el nem szappanosodó” anyagok koncentrációja magasabb.

Aztán a zsírfelesleg/superfat enyhe megemelése (nem több mint 6-7%) általában véve segít a szappan pH-ját 8-9 alá szorítani, de ez alá természetes módon nem lehetséges, hacsak nem savas anyagokkal, amelyek viszont erőteljesen befolyásolják, illetve gátolják a szappanosodást.

Ezen kívül a szappan pH-ja változhat az érlelés során is, különösen ha a szappan átment az ún. “zselé”-fázison (hideg eljárás). A legalapvetőbb izolálni a szappant miután a formába öntöttük. Csak azok a szappanok, amelyek átmennek az úgynevezett “zselé”-fázison alakulnak át optimális módon, és ezeknek a pH-ja valamivel kevesebb lesz mint azoknak a szappanoknak amelyek nem zselésednek.



Hogyan ellenőrizzük hogy a szappanunk megfelelő a bőrünkre való használatra?

A természetes szappan próbája a használat. Próbáljátok ki a szappant egy kézmosásra. Ha a szappan amit készítettetek szárítja a bőrt vagy nehéz leöblíteni a kezetekről, akkor valószínű hogy nem mértétek pontosan a mennyiségeket, vagy egyszerűen nem voltatok elég türelmesek a használatbavétellel.

Az a szappan amelynek a pH-értéke 10-10,5 vagy ennél magasabb, száríthatja a bőrt. Ezért:

-kalkuláljatok a szappanotokba mindig minimum 3% zsírfelesleget,

-hagyjátok a szappanotokat érni minimum 1 hónapig, de inkább tovább, hogy a szappanosodás biztosan kiteljesedjék.



Természetesen ne használjuk a szappant a kisbabák (6-12 hónapos korig) bőrére (én nem használnám a gyógyszertári, kifejezetten nekik ajánlott mosakodószereket sem, teljesen elegendő a tiszta víz, esetleg egy kis rizskeményítő vagy zabliszt). Egy éves kor után viszont nyugodtan el lehet kezdeni egy nagyon enyhe szappan használatát, egyszerűen olívaolajból, mondjuk körömvirággal vagy kamillával, zabbal, mézzel, mindenképpen kókuszolaj vagy kakaóvaj nélkül (hiszen ezek száríthatnak), kb. 8%-os zsírtöbblettel, és érlelni minél tovább mielőtt használnánk.



Hogyan mérjük a szappanunk pH-ját?

Ha otthon készítünk szappant, és ellenőrizni szeretnénk a saját receptünk sikerét, használhatunk színes mérő skálával ellátott ún. pH indikátor papírt (lakmuszpapír).

Akkor is ha a házi pH-méréshez a pH indikátor papír teljesen elegendő, sajnos ki kell hangsúlyoznunk hogy az általunk hozzáférhető pH indikátor papírok csak behatárolnak egy bizonyos pH-tartományt, de nem precízen pontosak, hiszen tizedesjegyre pontos értéket nem mutatnak. Tehát az indikátor papírok használatakor nem kapunk olyan pontos értékeket mint pH 9,5 vagy 9,8,  hanem mindkét esetben ugyanazt a színt kapjuk (természetesen ez típustól függően változik, meg kell nézni az indikátorhoz mellékelt leírást).



Vannak szappankészítők akik azt mondják hogy minden probléma nélkül képesek 8-8,5-ös pH-jú szappant csinálni, míg más szappankészítők számára ez a pH nagyon alacsony, az ő szappanjaik pH-ja általában 9,5-10,00.

Míg a gyakorlott vegyész a szappan pH-jának méréséhez kivesz a szappanból 1gr-nyit és 10ml desztillált vízben feloldja, mások a színezett csíkokat úgy használják, hogy a szappant felületileg bevizezik egy kis csapvízzel, és az azzal képzett hab kémhatását mérik. Ebben a második esetben a mért pH-érték téves. Miért? A válasz elég egyszerű: a szappan pH-ját valóban hitelesen csak vízben való oldással tudjuk megmérni, és az sem mindegy hogy mennyi szappant mennyi vízben oldunk!

Egy bizonyos anyag pH értéke függ az adott anyag oldószerben jelenlévő ionkoncentrációjától. A szappanok –mivel nátriumsókból és zsírsavakból épülnek fel– nehezen oldódnak és ionizálódnak, és nem minden szappan –amit fel akartunk oldani– tud ionizálódni, azonkívül az ionok koncentrációja az oldatban jelentős mértékben függ a higítástól amit végzünk.

Éppen ezért ahhoz hogy megmérjük a szappanunk pH-ját, vennünk kell egy kis darab szappant, nagy türelemmel fel kell oldanunk egy bizonyos mennyiségű desztillált vízben, és minden alkalommal amikor pH-t mérünk, ugyanazzal a koncentrációval kell dolgoznunk (a legegyszerűbb és legbiztosabb a fent emített 1gr szappan 10ml desztillált vízben). A szappan vízben való higításának művelete igen bonyolult dolog, mert a szappan igen lassan oldódik, és amikor egyszer végre feloldódott, kialakul egy dinamikus egyensúly a teljesen feloldódott és így ionizálódott rész és az oldatnak opálos fény adó nem ionizálódott rész között, s ekkor lehet nyugodtan benedvesíteni a csíkunkat és mérni.

A papírcsíkkal való pH méréssel azokhoz a laboratóriumokéhoz hasonló biztonsággal tudunk mérni, ahol a szappanok pH-ját ellenőrzik. Az eredmények pH 9-9,5, ez a norma azoknak, akik figyelemmel kísérik a zselé-fázist.

IX. rész: Hogyan javíthatjuk a leggyakoribb hibákat?



ÍRTA: 
BIOFELESÉG
2012. SZEPTEMBER 16.





A szappan készítése hideg eljárással

Forrás: http://www.ilmiosapone.it/

 IX. Hogyan javíthatjuk a leggyakoribb hibákat?

Ha szappanmassza nem sűrűsödik, nem éri el a szalag-fázist

Túl sok vizet használtunk, vagy a nátronlúg volt kevés. Ellenőrizzd a mennyiségeket.

A magas telítetlen zsírsav tartalmú olajok (amik szobahőmérsékleten folyékonyak) lassabban érik el a szalag-fázist. A botmixer használata megoldhatja ezt a problémát.



Ha a kész szappanban kemény fehér csomók vannak. Ha a szappan nagyon kemény, fényes és töredezik. Ha fehéres buborékok vannak benne.

Túl sok lúgot használtál és a szappan túl lúgos. Ne használd a bőrödre, de el se dobd. Lereszelve nagyszerű mosószer lesz. Ha töredezik, valószínű hogy kevés volt a folyadék.



Ha a szappan felszíne fehér porral fedett

Függhet a hőmérséklettől, amelyen a szappant a formába öntötted, vagy bizonyos illóolajok “mellékhatása” is lehet. Mindenesetre ez a jelenség teljesen ártalmatlan, de ha zavar elég lekaparni vagy lemosni a használat előtt.



Ha szappan túl hamar éri el a szalag-fázist és már a lábosban annyira sűrű hogy nehezen lehet a formába önteni

Bizonyos alkoholtartalmú illatanyagok vagy egyes illóolajok (pl. a szegfűszeg) vannak ilyen hatással. De okozhatja a problémát a telített (szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú) zsírok  túl nagy mennyisége is.

A jojobaolaj is -ha 10%-nál nagyobb koncentrációban van jelen a receptben- összekaphatja a masszát.

Próbáljáld jól kinyújtani a masszát a formában. Nem lesz egy szépség, de használható lesz.



Ha a szappan nem jön ki a formából

Tedd a szappant a mélyhűtőbe néhány órára, majd olvaszd ki és próbáld meg megint kiszedni. A telített zsírokban gazdag szappanok könnyebben válnak el a formától.

Hasonló problémák elkerülése végett soha ne használj  kerámia- vagy üvegedényt formaként.

A fagyasztott szappan hajlamos veszíteni az illatából.



Ha 24 óra elteltével a szappan felületére kicsapódott az olaj

Túl sok lúgot használtál vagy a szappant túl gyorsan öntötted a formába, még mielőtt a szalag-fázist elérte volna.  A massza nagyon lúgos, így nem használható.

A kicsapódást bizonyos illóolajok is okozhatják (citrusok, mint pl. a narancs), ebben az esetben a kicsapódott réteg vékony kell legyen, s magátó “fel fog szívódni”. Ebben az esetben a szappant nyugodtan hagyd érni, majd használd mintha mi sem történt volna.



Ha a szappan nem szilárdul napok múlva sem, vagy nyálkás, szivacsos

A receptben túl sok folyadék van, vagy a lúg volt túl kevés.

Bizonyos olajok (szezám-, olive-, kukoricaolaj…) nagy mennyiségben alkalmazva puha, nyálkás szappant eredményeznek.

Hagyd száradni néhány hétig. Ha a a folyadék volt túl sok, sassan ki fog párologni a szappanból, s a szappan használható lesz.



Ha a szappanon márványozás-szerű fehér csíkok vannak

A lúg nem keveredett el rendesen az olajokkal, és lehet az is hogy az egyesítés hőmérséklete túl alacsony volt.

Bizonyos illóolajok is okoznak ilyen gondot, de némely telített zsír (mint pl. a sheavaj) is okozhatják ezt a “havas efektust”.

Ha a fehér részeken nincsenek csillogó, kemény lúgcsomók, akkor a szappant nyugodtan használhatod.



Ha a zsír-lúg keverék túl hamar sűrűsödik, csomósodik

Megtörténhet amikor tejet használsz folyadékként vagy amikor túl melegen keverted az olajba a lúgot. Keverd össze alaposan mixerrel és amint szalagosodik, azonnal öntsd a formába.



Ha a szappan veszít az illatából

Tartsd a kész szappanokat egy cipősdobozban vagy színezékmentes papírzacskóban. Az illatanyag felületi kipárolgása normális, de elég lesz használatba venni a szappant, s ismét érezhető lesz az illata.

A könnyebb formából kivétel miatti lefagyasztás negatívan befolyásolhatja a szappan illatának tartósságát.



A szappanosodás szakaszai – Avagy amire leginkább oda kell figyelni


ÍRTA: BIOFELESÉG
2012. JÚLIUS 11.






1. Az egyesítési hőmérséklet

Az első fontos lépés a szappankészítésben a lúgoldatnak a zsírokban való elkeverése.

Azt már tudjuk, hogy a lúgoldatot és a zsírokat ugyanazon a hőmérsékleten kell egyesítenünk, tehát mindkettő el kell jusson (a lúgoldat le kell hűljön, az zsír pedig fel kell melegedjen) kb. 45°C-ra.

Bizonyos anyagok jelenléte viszont megváltoztathatja a kémiai reakció hőmérsékletét, ezért ezen anyagok jelenlétekor az egyesítéskor vagy egy kicsit magasabb vagy egy kicsit alacsonyabb hőfok szükséges.

Az egyesítés hőmérsékletét érdemes 38-40°C-ra csökkenteni minden alkalommal, amikor szeretnénk elkerülni a kémiai reakció hőmérsékletének túlzott emelkedését: Amikor például bármilyen cukor- vagy alkoholtartalmú anyagot használunk (tej, cukor, méz, bor, sör, stb.), mert később a formában a kémiai reakció hőmérséklete annyira megemelkedhet hogy “megéghetnek” az annyira értékes hozzávalók, így veszítve jótékony hatásaikból.

A lúgoldatot érdemes 40-45°C-on a zsírokba keverni minden alkalommal amikor a szappan sok telítetlen zsírsavakban gazdag olajat tartalmaz; amikor szeretnénk hogy a szappanunk homogénebb legyen vagy hogy könnyebben a formába tudjuk tölteni; illetve elkerülendő hogy a szappanmassza túl hamar sűrűsödjön olyan összetevők esetében amelyek esetleg “összekapnák” a masszát.

Amikor viszont magas olvadáspontú anyagokat alkalmazunk a szappanban, mint pl. a méhviasz, akkor érdemes a lúgoldatot és a zsírokat 45-50°C-on egyesíteni.

2. A szalag-fázis

és nem “pudingosodás”!

Az angol ezt a fázist “trace”-nek, azaz nyomnak, rajzolatnak mondja.

Ez nem “pudingosodás”, mert ha a szappanmassza pudingosodik akkor már régen rossz! Nagyon sokan a pudingosodásig mixelik a szappant, s nem értik miért olyan nehezen kezelhető a masszájuk hogy már nem lehet a formába se tölteni.

A szalag-fázis nem egy folyamat, hanem az az állapot amikor a mixelés során a mixer a masszában egyszer csak elkezd (ismétlem ELKEZD!) szalagot húzni, amely 1-2 percig megmarad a massza felületén. Ez az a pont amikor a szappanmassza kész és a formába önthető.

Nagyon fontos hogy a szappant ne mixeljük tovább ennél a pontnál, különösen ha ki szeretnénk egészíteni egyéb összetevőkkel (lisztel, illóolajokkal, színezékkel, stb.)

3. A zselé-fázis

Amint a szappanmasszát a formába öntöttük, melegre van szüksége hogy a kémiai reakció kiteljesedhessen, s hogy az zsírok teljesen elszappanosodjanak.

Ez a fázis, az első kb. 24 óra a kulcsa a jó szappannak. Amennyiben a formát jól leszigeteltük, a szappan azelőtt hogy megszilárdulna átmegy egy zselé-állapoton: a melegben valóban fényessé és zselészerűvé válik. Ekkor a kémiai reakció melege felemelkedik, a szappanmassza belsejéből kifelé áramlik, s ez egészen addig tart, míg a szappan meg nem keményedik.

A jó szigetelés biztosítja hogy a meleg ne vesszen el s hogy a kémiai reakció a szappan minden részében egyformán kiteljesedjen. A zselé-fázis lezajlása után a szappan lassan elkezd szilárdulni. 48 óra elteltével amikor a takarót eltávolítjuk látni fogjuk, hogy a szappan megszilárdult, könnyedén eltávolítható a formából.

Ha jó szappant szeretnénk készíteni, legyünk figyelmesek a szigeteléssel is, a különféle környezeti hatásoknak megfelelően szabályozzuk: melegben kevesebb réteggel, könnyebb takaróval, hidegben több réteggel, vastagabb takaróval.

4. Az érlelés

Miután a szappant eltávolítottuk a formából és felvágtuk, tegyük egy száraz és hűvös helyre, minimum 4 hétre. Tegyük a szappanokat egy fehér papírra és néha-néha forgassuk meg.

Ezalatt a sok türelmet igénylő időszak alatt a szappanosodás kiteljesedik, a szappanban még jelenlévő szabad víz elpárolog, a szappan megkeményedik és egyre tömörebb és simább lesz.

Minél tovább érik a szappan, annál szilárdabb lesz, annál tovább fog tartani a használatban, és annál több és jobb habot fog képezni.

Az érlelés során megtörténhet hogy a szappan felületén fehér por jelenik meg, amit szappanpornak is neveznek. Ez a por a szappannak a levegővel való érintkezésének következménye. Nem mindig alakul ki, de ha megjelenik, akkor sem jelenti hogy a szappanunk rossz lenne. Ha zavaró, egy késsel eltávolíthatjuk.



VIII. rész: Egyéb természetes adalékok


ÍRTA: BIOFELESÉG
2012. JÚLIUS 10.






A szappan készítése Hideg eljárással

Forrás: http://www.ilmiosapone.it/

 VIII. rész: Egyéb természetes adalékok

 Növények és virágok

Körömvirág, kamilla, mályva, levendula, menta… rengetegféle más növényt is adhatunk a szappanunkhoz, frissen vagy szárazon. Általánosan ha friss növényt szeretnénk használni, legjobb főzetet csinálni belőle, míg a szárított növényeket porrá őrölve, az illóolajokkal (és egy kevés bázis-olajjal) elkeverve adhatjuk a masszához a szalag-fázisban, 1kg zsírhoz 1-2 evőkanálnyi mennyiségben.

A szárított növények a szappanban radírozó hatást is kifejtenek, és rusztikusabb külsőt kölcsönöznek a szappannak.

Emlékezzünk azonban hogy a növények a szappanban elveszítik eredeti színüket és illatukat.



Lisztek

A leggyakrabban alkalmazottak a zabliszt, a kukoricaliszt, de használhatunk búzakorpa lisztet, gesztenyelisztet vagy rizs- vagy lenmaglisztet is. A hideg eljárásban mindig a szalag-fázisban adjuk őket a masszához, miután elkevertük az illóolajokkal és egy kis bázisolajjal.

A lisztek, különösképpen a kukoricaliszt és a búzakorpa liszt egy kissé dörzsölő szappant eredményeznek, amely kifejezetten alkalmas a láb, a sarkak és a térd radírozására.

A lisztek nagyszerűen fixálják az illóolajak illatát. 1 evőkanál zabliszt vagy rizsliszt, elkeverve az illóolajokkal, majd a szappanhoz adva, hosszú távon megőrzi a szappan finom illatát.



Algák

Mindenféle alga megfelel a szappanban való használatra, elég finomra darálni és a szalag-fázisban a masszába keverni.

Az algák egy kissé színezik és jótékony hatású ásványi anyagokkal töltik fel a szappant. Némely algának azonban intenzív „tenger”-aromája lehet ami a szappanban nem mindig bizonyul kellemesnek.



Magvak

Ha masszázs-szappant szeretnénk, amely tonizálja a bőrt és energiával tölt fel, akkor adhatunk a szappanmasszánkhoz magokat. A kicsi, sima magok (mint a mák vagy a tápióka) általában egyben kerülnek a masszába, míg a nagyobb, keményebb héjúakat (lenmag, mandula, kávé) érdemes darálva használni. A mennyiség a személyes ízléstől és az elérni kívánt kinézettől függ. A magokat – mind egyben mind darálva- elkeverhetjük a szappanmasszában, vagy szórhatjuk őket a már formába öntött massza tetejére.



Az aloe vera gél

Az aloe vera zseléje egy igen frissítő, bőrnyugtató és regeneráló hatású összetevő, amely alkalmazható a szappanban is, a víz egy részének helyettesítésével.

A hideg eljárásban a szalag-fázisban adjuk a masszához, az összes víz mennyiségéből levonva, nem nagyobb mennyiségben mint annak 10-20%-a.



Méhviasz

Legfőképp a hideg eljárásban használatos, a szappant keményebbé, hosszabb életűvé teszi.

Előnyben részesítendő a szűz, méhészektől vásárolható, finoman mézillatú viasz.

Olvasszuk fel, majd sütőpapíron késsel elkenve hagyjuk kihűlni, majd tépjük apró darabokra. Ez a forma nagyon jól jön amikor pontos mennyiséget kell kimérnünk.

Elkerülendő hogy a szappan „viaszos” és töredező legyen, ne használjuk a viaszt a szappanban 1-3%-nál nagyobb koncentrációban.

A méhviasz használatakor legyünk óvatosak az egyesítés hőmérsékletével, mert a viasz magasabb hőmérsékleten olvad.



Méz

Akác-, vegyes virág-, gesztenyeméz… bármilyen fajta mézet használtatunk a szappanban. Szokás szerint 15-30gr-nyit használnak 1kg zsírhoz, de a módszerek is különböznek: van aki a felét a zsírokba keveri és a másik felét a szalag-fázisnál keveri a masszába, van aki a víz egy részében feloldja a mézet s a szalag-fázisnál adja az egészet a masszához.

Annyi bizonyos, hogy a méz cukortartalma nagyban megnöveli a kémiai reakció hőmérsékletét, ezért jó odafigyelni az egyesítés hőmérsékletére és a szigetelés módjára is. Valójában a friss, méztartalmú szappannak nincs is igazán szüksége takaróra az első 24 órában.



Tejpor

A legjobb a cukormentes változat, és a szalag-fázisban keverni a szappanmasszába. Elegendő 15-30gr egy kiló olajhoz, egy kis vízben feloldva.



Kávé

A kávé fantasztikusan dezodorál, eltörli a kézről a hagyma- vagy fokhagymaszagot, és enyhe bőrradírozó és vérkeringés serkentő hatása révén megújítja a bőrt.

Használhatjuk a kávét a szappanban mint folyadékot is, ekkor érdemes egy jó hosszú kávét használni vízzel hígítva, illetve adhatunk őrölt kávét a masszánkhoz a szalag-fázisban, maximum 2-3 evőkanálnyi egy kiló zsírhoz. Használhatunk instant kávét is egy kis vízzel elkeverve a szalag-fázisban az olajhoz keverve.



Tojás

A tojás fehérjékben és lecitinben gazdag, leginkább a sampon-szappanok készítésekor alkalmazott. Csak a sárgáját használjuk, 1-2 tojássárgáját 1kg olajhoz. Készítsünk egyfajta majonézt a tojássárgából és egy kis bázisolajból, majd a szalag-fázisban keverjük a masszába nagyon gyorsan keverve, hogy a tojás meg ne főljön a meleg masszában.

Azok a szappanok, melyek tojást tartalmaznak, gyorsabban avasodnak, nem lehet őket hosszú ideig tárolni.



Agyagok

Azon kívül hogy színezik a szappant, az agyagok nagyszerű borotvaszappan- adalékok, mert segítik a penge siklását a bőrön.

Mindenesetre érdemes aránylag kis mennyiségben alkalmazni őket, azért is hogy a szappan ne legyen „agyagos”, illetve elkerülendő hogy eltömítsék a lefolyót.



VII. rész: Zsírok viselkedése és ajánlott mennyisége a szappanban


ÍRTA: BIOFELESÉG
2012. JÚNIUS 15.





A szappan készítése Hideg eljárással

Forrás: http://www.ilmiosapone.it/

VII. rész: Zsírok viselkedése és ajánlott mennyisége a szappanban

Bázis zsírok

Bázis zsíroknak azokat a zsírokat, olajokat nevezzük, melyeket nagyobb mennyiségben (az összes zsír 30-100%-a) használunk a szappanban:



Faggyú, disznózsír és egyéb állati zsír: Telített zsírok, nincsenek különösebb bőrápoló tulajdonságaik. Nagy mennyiségben alkalmazva a szappannak zsírszagot kölcsönöznek, de telítetlen zsírokkal megfelelő egyensúlyban használva nagyszerű tisztító hatást, gyönyörű fehérséget és finom krémes habot biztosítanak. Önmagukban alkalmazva ezeket a zsírokat, nagyszerű mosószappan készíthető.

Földimogyoró-olaj (Arachis hypogaea): Telítetlen zsír, E-vitaminban gazdag, bőrtápláló, a bőr szárazságát enyhítő és a bőr rugalmasságát fokozó hatású, valamennyi bőrtípusra használható olaj. A szappannak jó habot ad, az oliva olajat is jól helyettesíti, 30%-nál nagyobb koncentrációban használva azonban elpuhítja a szappant.

Kókuszolaj (Cocos nucifera): Telített zsír, a szappanok gyártásban leggyakrabban alkalmazott olajok egyike. Nagyon jó bőrápoló. A szappannak szilárdságot és fantasztikus habot biztosít, de 30%-nál nagyobb mennyiségben használva a szappanban száríthatja a bőrt. Érdekesség hogy a kókuszolaj az egyetlen olaj amely a tengervízzel is habot képez.

Kukoricaolaj (Zea mais): Többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag olaj, mely magas E, A, B1, B2 és C-vitamin tartalmú, nagyszerű bőrápoló és normalizáló hatású. 30%-nál nagyobb koncentrációban puha szappant eredményez. Egy kissé lassítja a pudingosodást, de más telített zsírokkal egyensúlyban javítja azok habzását.

Napraforgóolaj (Helianthus annuus): Telítetlen zsírsavakban gazdag, könnyű olaj, nagyszerű bőrápoló tulajdonságokkal. Magas E-vitamin tartalma hosszan megőrzi az avasodástól. Túl nagy (30%-nál nagyobb) mennyiségben alkalmazva puha szappant eredményez, ami nehezen éri el a szalag-fázist (pudingosodás).

Olíva olaj (Olea europea): A szappan-alapanyagok királya, ezer-használatú olaj. Telítetlen és esszenciális zsírsavakban gazdag olaj, nagyszerű bőrápoló, -tápláló és -védő tulajdonságokkal. Világos színű, jól keményedik, úgyhogy nagyon jó állagú és gyengéd szappant eredményez, de az olíva olaj-szappannak aránylag hosszú érlelésre van szüksége: minimum 6-8 hétre, és kevés habot képez. A szappanban nagy mennyiségben, illetve önmagában is nagyszerűen alkalmazható.

Pálmaolaj (Elaeis guineensis): Telített zsír. Különösebb bőrápoló tulajdonsága nincsen, de a szappannak szilárdságot és gazdag, bő habzást biztosít, a pálmaolaj-szappanok hamar keményednek és nagyon jó a tisztító hatásuk.

Repceolaj (Brassica napus, B. campestris, B. tournefortii): Különösebb bőrápoló tulajdonsága nincsen, de nagyszerű “kitöltő” a szappanban. Nagy mennyiségben alkalmazva ez az olaj is puha szappant eredményez, ami hamar avasodik.

Rizsolaj (Oryza sativa): Telítetlen zsírsavakban gazdag, bőrápoló és bőrnyugtató hatású, kifejezetten ajánlott a száraz és érett bőrre, illetve sampon szappanokhoz. A rizsolaj-szappan könnyebben válik el a formától, de a zselé-fázisban nagyban megnövelheti a reakció hőmérsékletét, ezért a cukortartalmú anyagokat (tejet, mézet) alkalmazó receptekben a használata maximum 20%-os koncentrációban ajánlott.

Szójaolaj: Telítetlen zsírsavakban gazdag, könnyen felszívódó olaj. Puha szappant és igen kevés habot eredményez, de nagyszerű “kitöltő”.

Margarinok: Csak azért említem meg, hogy ne használjátok a szappanokban! A margarin sokfajta növényi olaj és egyéb összetevők keveréke, amelynek lehetetlen meghatározni a SAP-ját.

Tápláló zsírok

Tápláló zsíroknak azokat az olajokat, vajakat nevezzük, melyeket –lévén sokkal értékesebbek és némely esetben a szappanosításra is érzékenyebbek – nem alkalmazunk 30%-nál nagyobb mennyiségben:

Argánolaj (Argania spinosa): Esszenciális zsírsavakban gazdag, könnyű, gyorsan felszívódó, ún. száraz olaj. Segít pótolni az elvesztett nedvességet, visszaadja a bőr és a haj egészséges fényét. Kiegyensúlyozó hatása a fejbőrre is jótékony hatású, csökkenti a viszketést és a kiszáradást.  Bőrnyugtató, regeneráló és tápláló hatását elsősorban a bőrbe szívódó készítményekben fejti ki, ezért a szappanban nem érdemes 5%-nál nagyobb koncentrációban használni.

Avokádóolaj (Persea gratissima, P. americana): Telítetlen zsírsavakban gazdag, nagyon tápláló, a bőr szárazságát enyhítő, a bőr nedvességmegőrző képességét fokozó olaj. Különösen a száraz, vízhiányos és érzékeny bőr ápolására ajánlott. Mivel el nem szappanosodó anyagokban gazdag, a szappanban ajánlott mennyiség maximum 5-10%.

Sárgabarackmag olaj (Prunus armeniaca): Telítetlen zsírsavakban gazdag, könnyű, bőrpuhító és a bőr szárazságát enyhítő bőrtápláló, hidratáló olaj, használata a bőr korai öregedési tüneteinek megelőzésére, valamint az érzékeny, gyulladásra hajlamos bőr ápolására ajánlott. A szappanban maximum 20% koncentrációban a szalag-fázisban alkalmazzuk, hogy bőrtápláló hatását megvédjük a lúggal való kontaktustól.

Borágóolaj (Borago officinalis): Esszenciális zsírsavakban és F-vitaminban gazdag, különösen alkalmas a száraz, irritált bőr ápolására. A szappanban a szalag-fázis után alkalmazzuk, hogy a lúg ne semlegesítse a bőrápoló tulajdonságait.

Búzacsíra-olaj (Triticum durum, T. aestivum): Kiváló bőrápoló, bőrtápláló, a sebek gyógyulását elősegítő hatású olaj. Használatával csökkenthető egyes, linolsav hiány okozta bőrbetegségek (pl. ekcémás bőrfolyamatok, pikkelysömör) kockázata. E-vitamin tartalmának is köszönhetően a bőrt rugalmassá és simává teszi, lassítja a bőr öregedési folyamatát. A szappanba maximum 5% koncentrációban érdemes használni. Ritka allergiákkal küzdőknek allergiás reakciót válthat ki.

Csipkebogyó-olaj (Rosa Rubiginosa, R. canina, R. moschata): Nagyon ritka és értékes olaj, nagyon regeneráló és csökkenti az öregedés jeleit. Intenzív ápolást biztosít a száraz, hámló, repedezett bőrnek, tonizáló, bőrnyugtató hatású. A bőrön jól eloszlik és gyorsan beszívódik, viszont pont ezért sokkal alkalmasabb bőrtápláló krémek, olajok készítésére.

Dióolaj (Lungas regia): Telítetlen zsírsavakban nagyon gazdag, antiszeptikus, gombaölő, keratizáló hatású, serkenti a sejtek megújulási folyamatát. Alkalmazható napozószerekben is, mivel serkenti a melanin-képzést. A szappanban nagyobb mennyiségben alkalmazva, illetve érzékenyeknél irritációt okozhat.

Édesmandula-olaj (Prunus amygdalus dulcis): Telítetlen zsírsavakban gazdag olaj, általános bőrápolószerként csecsemőknél és gyermekeknél egyaránt használható, de önmagában is használható valamennyi bőrtípus kezelésére. Nagyobb mennyiségben is nyugodtan alkalmazható a szappanban, de az arra érzékenyeknek irritációt okozhat.

Jojobaolaj (Simmondsia chinensis): A növényi olajok közt a leginkább szebo-hasonló összetételű, minden bőrtípusra jól használható. Gyorsan beszívódik a bőrbe, epidermisz-regeneráló, bőrvédő, hidratáló hatású. Nehezen avasodik, de 3%-nál nagyobb mennyiségben nagyon meggyorsíthatja a szappanmassza sűrűsödését.

Kakaóvaj (Theobroma cacao): Telített zsírsavakban gazdag, nagyszerű bőrápoló. 10%-nál nagyobb mennyiségben alkalmazva a szappant omlékonnyá teszi. A nagyon érzékeny bőrűeknél irritációt okozhat.

Kendermag-olaj (Cannabis sativa): Esszenciális zsírsavakban a leggazdagabb olaj. Bőrápoló, tápláló, erősíti az elgyengült bőrt, bőrszabályozó hatása is van. Hamar avasodik, ezért a felhasználásig jobb hűtőben tartani. A szappanban ajánlott mennyiség 3-30%.

Köménymag-olaj (Nigella sativa): Többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag, puhítja és regenerálja a bőrt

Lanolin: Telített zsír, nagyon jó bőrpuhító hatással. A szappanban ajánlott mennyiség nem több mint 3%. Allergiás reakciót okozhat.

Lenmag-olaj (Linum usitatissimum): Többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag olaj. Nagyszerű bőrápoló, nagyon gyengéd, különösen az kipirosodott, irritált, érzékeny bőrre. Hamar avasodik, ezért jobb hűtőben tartani, és a szappanban sem ajánlott 3-5%-nál nagyobb koncentrációban használni mert a szappant is megavasíthatja.

Ligetszépe-olaj (Oenothera biennis): Esszenciális zsírsavakban gazdag. Nagyon jó bőrregeneráló hatású.

Makadámdió-olaj (Macadamia integrifolia, M. ternifolia): Nagyon jó bőrápoló, bőrtápláló hatású olaj, nehezen okoz allergiás reakciót én nehezen avasodik.

Mangóvaj (Magnifera indica): Nagyon hasonló a sheavajhoz, az ajánlott mennyiség a szappanban maximum 5-10%.

Mogyoróolaj (Corylus avellana): Telítetlen zsírsavakban gazdag, gyengéd, könnyű olaj.

Neem-olaj (Azadirachta indica, Melia azadirachta): Antiszeptikus, bőrnyugtató hatású olaj, de nem érdemes a szappanban 5%-nál nagyobb koncentrációban használni, mert túlzottan felgyorsíthatja a szappanmassza sűrűsödését.

Pisztácia-olaj (Pistacia vera): Nagyon szép zöld színű olaj, amely a szappannak is szép zöld színt kölcsönöz. Bőrtápláló, regeneráló és stimuláló hatású.

Ricinusolaj (Ricinus communis) Különösen alkalmas sampon- és borotvaszappanok készítésére Kókuszolajjal társítva nagyon puha, hoszan tartó, nagy buborékú habot képez.
Túl nagy (3-5%-nál nagyobb) mennyiségben alkalmazva irritálhatja a nagyon érzékenyek bőrét.

Sáfrányos szeklice-olaj (Carthamus tinctorius): Nagyszerű bőrápoló olaj. Hamar avasodik, ezért felhasználásig jobb hűtőben tartani, és a szappanban legfeljebb 4-5% koncentrációban használni.

Sheavaj (Butyrospermum parkii): Ideális a száraz bőrre, ránctalanító, tonizáló, bőrpuhító, bőrnyugtató hatású. El nem szappanosodó anyagokban gazdag, ezért 5-10%-nál nagyobb mennyiségben nem érdemes alkalmazni a szappanokban.

Szezámmag-olaj (Sesamum indicum): El nem szappanosodó anyagokban gazdag, bőrtápláló és normalizáló hatású olaj, főképp masszázsolajok, hajápolók és fényvédőkrémek alapanyaga. Erős, jellegzetes mandulaillata van, ami a szappanban is kellemetlen lehet ha nagy mennyiségben használjuk.

Szőlőmag-olaj (Vitis vinifera): Telítetlen zsírsavakban gazdag, könnyű, gyorsan felszívódó olaj. Nagyon jól hidratálja a bőrt, de nem hagy olajos nyomot. Nagyobb mennyiségben is (30%) alkalmazható a szappanban.

Tökmag-olaj (Cucurbita maxima, c. Pepo): A-, E-, C-, K-vitaminokban gazdag, sötét, majdnem fekete színű olaj erőteljes mandulaszerű illattal, amely a szappanban is érezhető. Kendermagolajhoz társítva nagyszerű alapanyaga az intim-szappanoknak. Ajánlott koncentrációja a szappanban 2-3%.


VI. rész: Folyadékok viselkedése és használata a szappanban


ÍRTA: BIOFELESÉG
2012. JÚNIUS 11.





A szappan készítése Hideg eljárással

Forrás: http://www.ilmiosapone.it/

 VI. rész: Folyadékok viselkedése és használata a szappanban

A folyadékok

A szappanban a folyadékok szerepe valójában a nátronlúg oldása, segítve ezzel a lúg és az olaj kémiai reakcióját.

Víz

A leggyakrabban alkalmazott folyadék. Alapvetően a leginkább ajánlott a desztillált víz használata, de a csapvíz is megfelel, ha nem túl kemény.

Tej

A hideg eljárásban helyettesítheti az összes vizet. Általában a teljes értékű(természetes) tehén- vagy kecsketej használatos, de növényi tejet is alkalmazhatunk (pl. kókusztej). Mivel cukortartalma miatt a tejet a nátronlúg megégeti, ajánlott a felhasználás előtt a 2/3 részét lefagyasztani. Vigyázzunk viszont, hogy a lefagyasztott tejjel készült lúgoldat hamar kihűl, úgyhogy érdemes először melegíteni az olajakat, s csak azután oldani fel a lúgot.

Főzetek

Bármilyen főzet használható a lúg oldására (teák, gyógynövények). Arra viszont itt is figyelni kell, hogy a lúggal való kontaktus teljesen megváltoztatja a főzet színét és illatát. Ezért a főzeteket is használjuk teljesen lehűtve, esetleg 1-2 órára hűtőben tartva használat előtt. Tudnunk kell viszont, hogy a növény edereti színét és illatát már nem látjuk majd viszont a szappanban.

Sör

Elsősorban a sampon-szappanokban alkalmazzák előszeretettel, mert fényessé teszi a hajat. A szappanban a víz helyett használatos. Mivel alkoholt és cukrot tartalmaz, ezt is elő kell készítenünk ha használni szeretnénk: hagynunk kell, hogy a gáz teljesen eltávozzon a sörből, azaz egy széles szájú üvegben, lefedetlenül állni hagyni néhány napra.

Levek

Szinte minden zöldség- és gyümölcslé használható a lúg oldására, de lehetőleg alkalmazzuk a cukormentes, tiszta leveket. Ebben az esetben is igaz, hogy a lúggal való kontaktus teljesen megváltoztatja a levek színét és illatát, ezért azt a kész szappanban már nem lesznek felismerhetőek. Kerüljük viszont a savas gyümölcsök (pl. citrusok, ananász, paradicsom) levének nagy mennyiségben való alkalmazását, mert a bennük lévő savak semlegesítik a nátronlúg szappanosító hatását. Ezekből a levekből ne használjunk többet, mint az összes folyadék 10%-át.


V. rész: Hogyan írjunk saját szappan receptet?



ÍRTA: BIOFELESÉG
2012. JÚNIUS 02.





A szappan készítése Hideg eljárással

Forrás: http://www.ilmiosapone.it/

V. Rész: Hogyan írjunk saját szappan receptet?


A szappan minősége elsősorban a zsírok kombinációjától függ.

Meg kell ismernünk a különféle összetevőketés meg kell tanulnunk kombinálni őket aszerint hogy milyen tulajdonságukat szeretnénk kihasználni, illetve hogy a szappant milyen fő tulajdonságokkal szeretnénk felruházni.

Aztán meg kell tanulnunk a szükséges lúg és a folyadék mennyiségének kiszámítását, amely a zsírok típusának és súlyának függvénye. Nagyon fontos tudni meghatározni a lúg pontos mennyiségét, amely a felhasználni kívánt zsírok elszappanosításához szükséges.

Kezdjetek egy már kipróbált recepttel, majd próbáljátok egy kicsit módosítani azt, újra számítva a lúg mennyiségét minden alkalommal amikor változtattok a zsírok kombinációján vagy mennyiségén.

Ne kezdjetek szappankészítésbe anélkül hogy ismernétek és betartanátok a Biztonsági szabályokat.

A zsírok kiválasztása és kombinációja

Kivéve az olívaolajat, kerüljétek egyetlen zsír használatát a szappanban. “Egységben az erő”: egy gazdag és nagyszerű tulajdonságokkal felvértezett szappan “ereje” az egymással jól kombinált zsírokban rejlik. Ha úgy döntötök, hogy a barátokat is meg szeretnétek ajándékozni a szappanotokkal, mellékeljétek mindig a szappanhoz az összetevők teljes listáját.

A lúg mennyiségének számítása

A lúg megfelelő mennyiségének meghatározása két dologtól függ: a választott zsírok sokféleségétől és egyedi tömegétől. A különféle zsírok bizonyos mennyiségének elszappanosításához bizonyos mennyiségű lúg szükséges.

A szappanosítási együttható jelzi azt a nátronlúg mennyiséget, amely 1 gramm zsír elszappanosításához kell. Az a nátronlúg mennyiség, amely egy zsírt teljesen elszappanosít úgy számítható ki, hogy megszorozzuk a szappanosítási tényezőt (rövidítve: SAP) a zsír grammban kifejezett súlyával.

Hogy világosabb legyen: Az olívaolaj esetében, 1 kg olajat 134 gramm nátronlúg szappanosít el (ez az előbbiekben említett SAP). Mivel 1L olívaolaj súlya NEM 1kg, hanem kb. 900 gramm, ezért

900×0.134 = 120 gramm, tehát a 900gr olívaolaj teljes elszappanosításához 120gr nátronlúg kell. Ezzel a mennyiséggel nagyszerű mosószappan készíthető.

Amikor a recept több zsírt kér, ki kell számítanunk a lúg mennyiségét minden egyes zsírtípushoz, majd összeadni ezeket.

A lúg leszámítolása

Ahhoz, hogy a szappan gyengéd legyen a bőrhöz, csökkentenünk kell a nátronlúg mennyiségét. Ez a százalékos csökkentés a „leszámitolás”, azt jelenti, hogy a szappanban az olaj egy bizonyos részét megszappanosítatlanul hagyjuk, hogy ezzel a szappant gyengédebbé tegyük a bőrhöz. Ezt nevezik az angolban superfat-nek, ami általában 3-7% között határozunk meg.

*A superfat alkalmazására eddig általam megismert két módszer:

Az egyik amit Magyarországon a leggyakrabban alkalmaznak, hogy a kész masszához a szalag-fázisban plusz olajmennyiséget adagolnak valamilyen bőrápoló olajból.

A másik, ahogy én tanultam és amit személy szerint alkalmazok, hogy a szükséges lúg mennyiség kiszámításánál néhány százalékot levonunk a végösszegből, s így az összes olaj egy része marad megszappanosítatlanul.

*Az egyedi ízléstől, a szappan felhasználásának céljától és az egyedi bőrtípustól függően mindenki annyi “superfat”-et használ, amennyit akar, minél nagyobb a superfat, a szappan annál inkább válik gyengéddé a bőrhöz, de annál inkább válik puhábbá, illetve képez kevesebb habot.

A mosakodásra készített szappanokba érdemes 4-6%-al (4-5% a testápolásra, 5-6% az arctisztításra), a samponszappanokba, illetve az érzékeny bőrre készítendő szappanoknál pedig 6-7%-al kevesebb lúgot kalkulálni. Így az olajnak ez a mennyisége megszappanosítatlanul marad, tehát meg fogja őrizni a teljes, eredeti bőrápoló hatását.

Például ha egy szappant 5% superfat-el készítünk (ez a leggyakrabban alkalmazott), akkor a 900gr-nyi olajhoz  900×0,134 x 0,95 = 115, tehát 5%-os superfat-el a 900gr olajhoz 115gr a szükséges nátronlúg mennyiség.

A folyadék mennyiségének számítása

A hideg eljárással készített szappanban a lúg oldásához szükséges folyadék mennyisége nagyjából egyenlő az összes zsír súlyának egyharmadával. Bár sok helyen pontosan egy harmaddal dolgoznak, személyes tapasztalatom szerint elegendő a zsírok súlyának 30%-a, a lúg így is jól elkeveredik a zsírokkal, és ezzel a mennyiséggel a szappan is hamarabb szárad.

A folyadék és a lúg kalkulációjához rengeteg táblázat kering interneten, közülük néhány:

http://www.thesage.com/calcs/lyecalc2.php - 1-

http://www.soapcalc.net/calc/SoapCalcWP.asp - 2 -

http://www.ilmiosapone.it/download.html -3 -

http://sapone.ilbello.com/convertitore.php


- 1 -

Lúg Calculator ™

Körülbelül a lúg számológép ™ 
Hogyan EnterYour saját recept 
hogyan kell olvasni a lúg számológép nyomtatás 
megértése Fajsúly


Majestic Mountain Sage lúg Calculator ™ egy eszköz soapmakers, hogy új szappant recepteket. A lúg Calculator ™ kiszámítja az összeget a lúg (vagy a nátrium-hidroxid vagy kálium-hidroxid), szükséges, hogy átalakítja a megadott mennyiségű zsírok és olajok a szappant. A lúg számológép ™ biztosított ingyenes, de szerzői joggal védett anyagok, és nem másolhatók. A receptek, amelyek létre a szellemi tulajdon az alkotó. Majestic Mountain Sage nem tesz igényt a recepteket, vagy a keletkező szappant, hogy hozzák létre a lúg számológép ™.


Recept Cím (opcionális) 
Létrehozta (opcionális) 
Mértékegységek
 Uncia
 Font
 Gramm
Lúg Type 
 Nátrium-hidroxid (NaOH)
 Kálium-hidroxid (KOH)
 A lúg megoldás  Tömeg / tömeg%

Ha egy kész lúg megoldás, ellenőrizze a fenti mezőben adja meg adja meg az erejét a megoldás. A megoldás erőt kell mérni százalékában lúg súlyt víz súlya (% w / w).
Nátrium-laktát 
Szeretném használni a nátrium-laktát, hogy a feszesebb bárban. Kérjük, adja meg ajánlásokat.
Utasítás
 Közé tartozik az alapvető soapmaking utasításokat.
Liquid of Choice 

(Víz, tej, gyógytea, stb)
Töltőanyagok, illatok és megjegyzések 
Növényi olajok
Növényi olajok
Állati zsír
 Acai Vaj
 Almond Butter, Sweet
 Mandula olaj, Édes
 Aloe kivonat
 Aloe Vera Vaj
 Apricot Kernel Oil
 Argan Oil
 Avokádó vaj
 Avokádó olaj
 Babassuolaj
 Fekete mag olaj
 Blueberry Vaj
 Borágó olaj
 Calendula olaj
 Olaj camelina
 Camellia Oil
 Kandelillaviasz
 Repce olaj
 Carnauba Wax
 Sárgarépa olaj
 Ricinusolaj
 Cherry Oil
 Kakaóvaj
 Kókuszolaj
 Coconut Oil Törtek
 Kókuszolaj, Virgin
 Kávé Vaj
 Kávé Oil
 Corn Oil
 Gyapotmagolaj
 Cranberry Seed Oil
 Cupuacu Vaj
 Ligetszépe olaj
 Lenmag olaj
 Szőlőmag-olaj
 Zöld tea vaj
 Mogyoróolaj
 Kender vaj
 A kender olaj
 Illipezsír Vaj
 Jojoba olaj
 Kokum Vaj
 Kukui olaj
 Macadamia Vaj
 Makadámia olaj
 Mango Butter
 Mango Oil
 Meadowfoam Oil
 Mowrah Vaj
 Neem olaj
 Zab Oil
 Olive Vaj
 Olívaolaj
 Orange Butter
 Palm Kernel Oil
 Palm Oil
 Passion Fruit mag olaj
 Peach Kernel Oil
 Földimogyoró-olaj
 Pekándió olaj
 Pisztácia dióolaj
 Poppy Seed Oil
 Tökmag olaj
 Vörös málna mag olaj
 Rice Bran Oil
 Csipkebogyó olaj
 Pórsáfránymagolaj
 Sal Vaj
 Homoktövis gyümölcs olaj
 Szezámolaj
 Shea vaj
 Shea olaj
 Szójabab olaj
 Soy Wax
 Sztearinsav
 Napraforgó olaj
 Tamanu olaj
 Dió olaj
 Búzacsíra olaj
 Méhviasz
 Tejzsír
 Emu Oil
 Kecske Fat
 Lanolin
 Disznózsír
 Mink Oil
 Birkahús
 Neats Foot Oil
 Faggyú





Hogyan olvassuk a lúg számológép nyomtatás


A bal felső sarokban fog szerepelni az adatokat a Recept Cím / Készítette doboz . A mi mintában recept ez lesz olvasható: "MMS Sample recept, Készítette MMS Education Staff".

Közvetlenül a recept Title box megtalálja a folyadékok dobozt. A mintában recept víz szerepel, mint a folyadék a választás. A lúg számológép tett egy gyors elemzést a recept, és javaslatot folyékony összeget. Ez az összeg szerepel a folyadékok dobozban is. Kérjük, vegye figyelembe az összeg a térfogatmérés, míg minden mást csinálsz szappan tömeg. Tettük ezt az összeget kötet így gyorsan mérni, míg a skála használatban van. Ha úgy dönt, akkor mérlegelni mennyiségét felsorolt ​​ahelyett, hogy a mennyiségi mérték. Ha segítségre van szüksége megértését fajsúly, akkor kérjük, olvassa el " megértése Fajsúly ​​". Ez abban is segít megérteni, hogy miért használjuk volumene itt, hanem a súly.

Közvetlenül jobbra a folyadékok doboz, és körülbelül a közepén az oldal, talál egy doboz című zsírok és olajok . Ez a középső rész felsorolja az egyes olaj, a megfelelő súly és a százalékban, hogy az olaj a teljes recept. A minta recept felsorolja kókusz-, olíva-, pálma-és shea vajat, mint a használt olaj.Alján az olaj hasábban találja a teljes súlya az összes olaj. Ahhoz, hogy a jogot az egyes olaj név egy oszlop felsorolja az összeget, súly, az egyes olaj használható a recept. A "mennyiség", akkor megjelenik egy hivatkozás a mértékegységet választott. Mintánkban recept ez lesz olvasható: "oz tömeg". A százalékos oszlop, hogy segítsen bajba lőni egy recept, hogy lehet, hogy túl puha, túl kemény, nem elég habot, rövid eltarthatóság, stb Amikor baj lőni azt leggyakrabban nézd meg ezeket a számokat, hogy eldönthessük, úgy tűnik, hogy a sorban A legsikeresebb tételek szappan. Mintánkban receptet talál kókuszolaj 25%-a receptet, míg olajfa 31.25%, tenyér 37,5%-kal, és a shea vaj 6,25%.

Ahhoz, hogy a jobb oldalon a zsírok és olajok doboz a lúg táblázat . A lúg táblázat fog hivatkozni, hogy milyen típusú a lúg a használni kívánt. A minta recept kiírja (NaOH), mint az a fajta lúg. NaOH nómenklatúra meghatározni nátrium-hidroxid. KOH jelentése kálium-hidroxid. A folyékony oldat lúggal is felsorolja a százalékos w / w.

Közvetlenül a lúg Table és színes együttműködésben a lúg tábla, akkor megjelenik egy ajánlott százaléka felesleges zsírt. A legfontosabb kérdés, hogy emlékezzen a szín különbség, ha elolvassa a lúg táblázat. A mi mintánkban a receptet Lúg táblázat felsorolja 2,25 gramm nátrium-hidroxid szükséges a recept, hogy egy 6%-os feleslegben zsírt összeget. Ez a terület a lúg asztalon zöld, és megfelel a lista alatt arról, hogy 5-8%-a felesleges zsírt az a terület, amit a leggyakrabban használt. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a legtöbb mérleg nem lesz olvashatóságát 1/100th egy uncia, és azt javasoljuk, hogy válasszon egy összeget, amely könnyű súlya mégis akkor tekinthető biztonságosnak. Ha volt, hogy kiadja ezt a receptet teljes írásban azt javasoljuk, hogy használja 2,2 gramm nátrium-hidroxid. Szinte mindig a személyzet választani a lúg mennyisége az 5 vagy 6%-a felesleges zsírt sor.Úgy érezzük, ez lehetővé teszi a vállalkozás számára, bár csak annyi a felesleges zsírt, hogy egy jó érzés. Nagyobb mennyiségű felesleges zsírt nem kívánatos, mivel ez csökkentheti az eltarthatóságát teszi a szappan és a szappan nagyon lágy. Soft szappant fog fogyasztani a zuhany alatt sokkal gyorsabb, mint a cég bar.

Notes rész felsorolja jegyzetek megadta a receptet. Mintánkban receptet talál egy hivatkozást az összeget a mézes mandulás illat, zabpehely és színezéket használnak.

A legalján egy lista a Basic Soapmaking utasítások . Mindenekelőtt, ne feledje, hogy viselni a szemüveget.

Üdvözlettel az Ön és soapmaking vállalkozás!
MMS Sta


  • 2 -

Az első lépések SoapCalc lúg számológép GYIK
Segítség kezdőknek SoapCalc irányok Szükséges felszerelés
Melt és Pour tippek Sort Oil List Soapmaking Videos
Szappan készítése Books Soap Bar Minőség Érintkezés




A kezdő tudnivalókat az első lépések
Form mezők
Frissítve február-01-2014-ben:
• PC: Ctrl + F5
•   
Mac: Command / Apple + R
• Tabletta: frissítés
•   
A böngésző cache.

típus Lye 
 NaOH
 KOH
90%-os KOH

súlya olajok  
Font
Uncia
Gramm
 lb


Víz  
A víz, mint% olaj
Lúg koncentráció
 %
Víz: Lye arány



Super Fat

%
Illat

Oz / Lb
Mennyiség


 Szappan Minőség észsírsavak


Egy
Minden
Keménység


Tisztító


Állapot


Pezsgő


Tejszínes


Jód


INS


Laurinsav




Mirisztinsav




Palmitin-




Sztearinsav




Ricinolsav




Olajsav




Linolsav




Linolénsav




Szo: Unsat


Olajok, zsírok és viaszok 
NaOH SAP KOH Sap
0.134
    
Recept Oil List




%

lb
   -
1



   -
2.



   -
3.



   -
4.



   -
5



   -
6.



   -
7.



   -
8



   -
9.



   -
10.



   -
11.



   -
12.



   -
13.



   -
14.




Összesen:  





 Több lapok Bátor
Megjegyzés: A kattintás után Calculate recept , kattintson megjelenítése vagy nyomtatása Recept , hogy a víz és lúg mennyiségben.



  • 3 -

  • 4 -


  • Eszközök
  • Az eljárást
  • Receptek

Keresztül ebben a formában lehet számítani a megfelelő mennyiségű nátrium-hidroxid és víz használható. Válassza ki a zsírok, hogy a használni kívánt, és helyezze a súlyát grammban.

Zsír Összeg grammban


















IV. rész: Csináljunk szappant – avagy az első recept


ÍRTA: BIOFELESÉG


2012. JÚNIUS 02.





A szappan készítése Hideg eljárással

Forrás: http://www.ilmiosapone.it/

 IV. Rész: A hideg eljárás

 A hideg eljárás a szappankészítés legegyszerűbb módja. Ebben a technikában a szappanosításhoz azt a természetes hőt használjuk ki amelyet a nátronlúg és a zsírok közti kémiai reakció termel. A  hőmérsékletet ebben az esetben is ellenőrizzük, illetve próbáljuk megtartani minél tovább, hogy a leginkább beteljesítse feladatát.

Ahhoz hogy hideg eljárással jó szappant készítsünk:

  • Abszolút pontossággal kell kimérnünk a hozzávalók mennyiségét; a legkisebb különbség is elronthatja a munkánkat.

  • A lúgoldatot és a zsírokat az optimális hőmérsékleten kell összekevernünk.

  • Le kell szigetelnünk a formákat az első 24 órára hogy a kémiai reakció melege el ne vesszen.

Csináljunk szappant – az első recept

Alapvető hozzávalók:

  • 1kg olíva olaj

  • 128gr nátronlúg (NaOH)

  • 300gr víz

Fakultatív hozzávalók:

10 ml levendula illóolaj

1 evőkanál rizsliszt (az illóolaj fixálásához)

1 evőkanál száraz levendulavirág

1. Lépés: a munkaasztal előkészítése

Az ideális hely a szappankészítéshez a konyha, mert minden a kezünk ügyében van amire szükségünk lehet. Tisztítsátok le a munkafelületet, takarjátok le újságpapírral vagy egy öreg terítővel. Készítsetek elő minden alapanyagot és eszközt amire szükség lehet. Készítsétek elő a gumikesztyűt, a szájmaszkot és a védőszemüveget is.

2. Lépés: a lúgoldat elkészítése

Vegyétek fel a gumikesztyűt, szájmaszkot és védőszemüveget; egy szélesszájú bögrében nagyon pontosan mérjétek ki a nátronlúgot. A hőálló kancsóban mérjétek ki a vizet. Tegyétek a kancsót a mosogatókagylóba. Kis adagonként öntsétek a nátronlúgot a vízbe, kevergetve hogy alaposan feloldódjon a vízben. Legyetek nagyon óvatosak, mert a keverék hőmérséklete nagyon gyorsan fel fog emelkedni 70-80°C-ra. Hagyjátok a lefedett kancsót egy biztos helyen hűlni.

3. Lépés: a zsírok előkészítése

Tegyétek az acél lábost a mérlegre és abszolút pontossággal mérjétek ki az olajat. Tegyétek a lábost a tűzhelyre és melegítsétek a legalacsonyabb lángon, néha-néha megkevergetve. Az olaj nem kell nagyon felmelegedjen.

4. Lépés: a fakultatív hozzávalók előkészítése

Mialatt a lúgoldat hűl és az olaj melegszik, mérjétek ki a levendula illóolajat. Egy csészében keverjétek össze az illóolajat a rizsliszttel. Daráljátok finomra a levendulavirágot.

5. Lépés: a lúgoldat hozzáadása a zsírokhoz

Vegyetek ismét kesztyűt, maszkot és szemüveget, a hőmérővel ellenőrizzétek az olaj és a lúgoldat hőmérsékletét. Amikor mindkettő elérte a 45°C-os hőmérsékletet, öntsétek a lúgoldatot lassan az olajba, összekevergetve a fakanállal. Itt az ideje, hogy a botmixert használjuk.

6. Lépés: a “szalag-fázis”

Ez a döntő pillanat minden szappankészítő számára! Mialatt a keveréket mixelitek, a színe és állaga megváltozik, mindig krémesebb lesz. Egy bizonyos ponton, kivéve a botmixert a masszából, az ujjatokkal rajzolva a masszában látni fogjátok, hogy a rajzolat amit az imént húztatok megmarad néhány percig a massza felszínén. Ez a “rajzolat” a szalag-fázis, amikor a szappanmassza kész. Most adhatjátok a masszához a fakultatív hozzávalókat: tegyétek le a botmixert, vegyétek a fakanalat és kevergessétek a masszát, mialatt beleöntitek a liszt-illóolaj keveréket, majd lassan de alaposan keverjétek el, s végül ugyanígy keverjétek a masszába a darált levendulavirágot.

7. Lépés: a “zselé-fázis”

Miután a fakultatív hozzávalókat is a masszába kevertétek, öntsétek a szappant a formákba. A formákat takarjátok le folpackal, és szigeteljétek le őket jól a takarókkal, hogy melegen maradjanak.

8. Lépés: az érlelés

Hagyjátok a szappant letakarva a formákban 48 órán át. Ezután vegyétek ki a megszilárdult szappant a formákból. Ha szükséges, most tudjátok a szappant a kívánt formára vágni, de vigyázzatok hogy ne érintsétek a friss szappant kesztyű nélkül. Keressetek a szappanoknak egy száraz és hűvös helyet, s hagyjátok érlelődni, szikkadni. A szappanosodás néhány héten belül ki fog teljesedni, de az olívaolaj-szappan optimális érési ideje 6-8 hét.



III. rész: Eszközök és formák


ÍRTA: BIOFELESÉG


2012. JÚNIUS 02.





A szappan készítése Hideg eljárással

Forrás: http://www.ilmiosapone.it/

III. Eszközök és formák

A otthoni szappankészítéshez nincs szükség semmiféle speciális eszközre vagy berendezésre. Elég körülnézni a konyhában ahhoz hogy megtaláljuk a szükséges dolgok nagy részét.

Két fontos jellemző,aminek meg kell feleljenek a használatra kiválasztott eszközök és formák:

• Ellenállóság a lúggal és savakkal szemben
• Hőállóság

Biztonsági eszközök

• Konyhai gumikesztyű
• Professzionális védőszemüveg vagy úszószemüveg
• Professzionális szájvédő maszk vagy vastagabb sál a lúg gőzének belélegzése ellen.

A biztonsági eszközöket minden egyes alkalommal fel kell vennünk amikor a lúgot mérjük, amikor a lúgot feloldjuk a vízben, amikor a lúgot az zsírokba öntjük és keverjük, illetve amikor a kész masszát a formába öntjük. A gumikesztyűt pedig fel kell vennünk akkor is, amikor a szappant felvágjuk, illetve minden alkalommal amikor a még friss szappanhoz nyúlunk.

Eszközök a hideg eljáráshoz

• Digitális mérleg az adagok grammra pontos méréséhez
• Hőmérő, mellyel megmérjük a lúgoldat és a zsírok hőmérsékletét, s amelynek skálája minimum -10°C és +110°C között mozog
• Egy inox acél lábos a zsírok melegítéséhez ès a massza összekeveréséhez
• Egy hőálló üveg vagy kerámia kancsó , amely ellenáll a nátronlúg vizes oldata által termelt magas hőnek
• Inox acél kanál a nátronlúg mérésére és az oldat keverésére
• Fakanál
• Botmixer
• Öreg takaró a formába öntött massza melegen tartására

Ha szeretnénk a meleg módszerrel kísérletezni, ezeken az eszközökön kívül, melyek alapvetően szükségesek, be kell szereznünk egyéb dolgokat, aszerint hogy milyen főzési technikát alkalmaznánk.
Ebben a cikkben csak a hideg eljárásról írok, egyrészt mert én ezt tanultam és ezt alkalmazom, másrészt mert ez a szappankészítés legegyszerűbb módja, illetve a legalkalmasabb a szappankészítést most kezdők számára.

Formák

A hideg vagy meleg eljárással készített szappan formái meg kell feleljenek néhány alapvető elvárásnak:
• Rugalmasság, hajlékonyság anélkül hogy eltörnének amikor a kész szappant eltávolítjuk
• Hőállóság, különösen a meleg eljárás esetén
• Jó hőszigetelő tulajdonság a hideg eljárás esetén
• Ellenállóság a lúg illetve az illóolajok maró hatásával szemben


II. rész: Alapvető és fakultatív hozzávalók


ÍRTA: BIOFELESÉG
2012. MÁJUS 16.





A szappan készítése Hideg eljárással

Forrás: http://www.ilmiosapone.it/

II. Rész: Alapvető és fakultatív hozzávalók

Alapvető hozzávalók

A szappan három fő összetevője, melyek nélkül nem lehet szappant készíteni:

  • Állati zsírok és/vagy növényi olajok

  • Nátrium-hidroxid (NaOH), más néven marónátron/ nátronlúg/ marószóda/ marólúg/ lúgkő

  • Valamilyen folyadék, amelyben a nátronlúgot feloldjuk

A folyadékok

  • Víz – A leggyakrabban használatos a nátronlúg feloldására. A legjobb a desztillált víz, de ha a csapvíz nem nagyon klóros, nyugodtan használható az is.

  • Teák és gyógynövény főzetek – Mindenféle tea és gyógynövény főzet használható folyadékként szappankészítéshez. Az egyetlen, amire figyelni kell, hogy a főzetet alaposan ki kell hűteni, mielőtt feloldanánk benne a nátronlúgot. A nátronlúggal való kontaktus szinte mindig megváltoztatja vagy el is törli a tea vagy gyógynövény főzet eredeti színét és illatát.

  • Gyümölcs- és zöldséglevek – Előnyben részesítendőek a természetes levek, melyek cukortól és egyéb adalékoktól mentesek. A levek használhatóak önmagukban vagy vízzel keverve.

  • Tej – a legjobb ha természetes, bármilyen típusú. A tejben jelenlévő cukor miatt a tej kb. kétharmad részét érdemes használat előtt lefagyasztani, elkerülendő hogy a nátronlúg megégesse.

A nátronlúg

A nátronlúg a nátrium-hidroxid leggyakrabban használt neve. Egy nátrium atom (Na) egy oxigén atommal (O) és egy hidrogén atommal (H) alkotott alkáli vegyülete. A kémiai kötés nagyon labilis, ez az oka hogy a nátronlúg igen gyorsan és magas hőt képezve lép reakcióba a különféle folyadékokkal.

A szappankészítéshez 98-99%-os tisztaságú, vízmentes nátrium-hidroxid használatos.

Ne használjatok egyéb nátronlúg alapú termékeket.

Ne használjatok nátronlúgot anélkül, hogy előtte megtanultátok volna a Biztonsági szabályokat!

A zsírok

A zsírok (állati eredetű zsírok és növényi olajok, a jövőben így nevezzük őket együttes nevükön) a szappanok legfontosabb összetevői. Mindenféle zsír vagy olaj használható és mindegyik különféle tulajdonsággal ruházza fel a szappant.

A szappankészítők általában két fő csoportra osztják a zsírokat:

  • Bázis zsírok – Azok a zsírok, melyek nagyobb mennyiségben vannak jelen egy szappanban. A bázis zsírok nyugodtan alkalmazhatóak a szappanban nagyobb mennyiségben és kemény, jól habzó szappant adnak. Általában olcsóbbak és könnyedén beszerezhetőek.

Például a világhíres szappankészítő területein a szappankészítés legjobb alapanyagának az olíva olajat tartják, de a kozmetikai ipar főbb szappan-alapanyagai a pálmaolaj és a kókuszolaj, a családi hagyományok követői pedig az állati zsírra esküsznek.

  • Tápláló zsírok – A legértékesebb zsírok és olajok, melyek ápoló tulajdonságokban a leggazdagabbak. A tápláló zsírokat általában nem alkalmazzák a receptekben előírt zsír 3-20%-ánál nagyobb mennyiségben, mert elpuhíthatják a szappant, vagy némely olaj esetében (mint pl. a lenolaj) meggyorsíthatják annak avasodását. Kis mennyiségben a bázis zsírokhoz keverve viszont nagyszerű bőrápoló tulajdonságokkal ruházzák fel a szappant, illetve azokkal együtt jobb, krémesebb habzást biztosítanak.

A tápláló zsírok általában drágábbak, nehezebben beszerezhetőek. Ebbe a kategóriába sorolják például az édesmandula olajat, a jojobaolajat, a sheavajat, stb.

Fakultatív hozzávalók

Ide sorolunk minden olyan anyagot, amelyeket a szappanban a személyes ízlésünknek megfelelően vagy a kívánt hatás fokozása érdekében alkalmazhatunk.

Az illatanyagok

Két fajta illatanyag közül választhatunk:

  • Illóolajak – Az illóolajak a növények, virágok különféle módon kivont illatanyagai. Habár természetes eredetűek, az illóolajak nagyon tömény illatanyagok, melyek mérgezést illetve irritációt okozhatnak ha nem bánunk velük óvatosan.

  • Parfüm illatok – A parfüm illatok szintetikus eredetű anyagok, melyek próbálják utánozni a természetben megtalálható aromákat. Ezek az illatok általában hígítottak valamilyen alkohol vagy olaj alapú bázisban. A szappanokban csak kozmetikai használatra tesztelt illatokat használjunk, soha ne alkalmazzunk gyertyához vagy a környezet illatosítására ajánlott olcsó illatanyagokat, ezek olyan anyagokat tartalmaznak, melyek irritálják a bőrt!

A színezékek

Létezik természetes alternatíva a szappan színezésére (fűszerek, festékanyagokat tartalmazó növények) vagy használhatunk ásványi anyagú kozmetikai pigmenteket. Fontos, hogy ha a pigmentek mellet döntünk, ne használjunk más hobbikhoz kapható festékeket vagy színezőket, mert irritálhatnak.

Egyéb természetes adalékok

Rengeteg egyéb összetevővel tudjuk kiegészíteni a szappanunkat az állagának javítására, illetve tetszetősebbé tételére. Az agyagtól a magokig, a liszttől a mézig, a selyemkivonattól a tojásig. Fontos hogy mindig jó minőségű összetevőket válasszunk és gondosan mérjük ki a mennyiségeket. Egy jó kézikönyv segít elkerülni a leggyakoribb hibákat.

Az antioxidánsok

A szappannak nincs szüksége tartósítószerre. Az enyhe lúgos Ph gátolja a baktériumok vagy csírák szaporodását.

Az egyetlen probléma ami felmerülhet az oxidáció, illetve annak hatásai: az enyhe avas szag és a sárgás foltok. Az egyetlen hatékony antioxidáns, mely a szappanokban is nyugodtan alkalmazható,  a rozmaring kivonat (ROE).



I. rész: A biztonsági szabályok


ÍRTA: BIOFELESÉG
2012. MÁJUS 16.





A szappan készítése Hideg eljárással

Forrás: http://www.ilmiosapone.it/

 I. Rész: A Biztonsági szabályok


Mielőtt nekikezdenétek hogy szappant csináljatok, olvassátok nagyon figyelmesen ezeket a biztonsági szabályokat. Tanuljátok meg kívülről és minden alkalommal fokozott óvatossággal tartsátok be őket!

  1. Tartsátok a nátronlúgot az eredeti, hermetikusan lezárt dobozában, gondosan elzárva a gyermekkezek illetve a háziállatok hozzáférése elől.

  2. A nátronlúg egy nátrium-, oxigén- és hidrogénatom által felépített alkáli vegyület, kémiailag nagyon érzékeny, instabil, könnyedén lép veszélyes kémiai reakcióba a különféle anyagokkal. Erősen maró hatású, korrodáló, a bőrrel vagy nyálkahártyával való érintkezéskor (spriccelés, belélegzés, lenyelés) nagyfokú égési sérülést okoz.

  3. Használjatok védőszemüveget, gumikesztyűt és szájmaszkot amikor a lúggal dolgoztok, méritek, vízben oldjátok, illetve amikor a zsírokhoz keveritek.

  4. Vegyetek kesztyűt akkor is, amikor a friss szappant kézbe veszitek, daraboljátok, illetve a hideg eljárással készült szappant az érlelés első két hetében is csak kesztyűben fogjátok meg. A friss, még ki nem száradt szappanok irritálhatják a bőrt.

  5. A nátronlúg mérésére használjatok eldobható edényt (pl. műanyag poharakat) és használat után azonnal dobjátok ki. Használhattok egy aránylag széles csészét is, de a használat után azt is azonnal mossátok el folyó víz alatt.

  6. Öntsétek a lúgot a folyadékba és sosem forditva! A lúgra öntött folyadék azonnali és nagyon heves kémiai reakciót provokál, amely a lúg veszélyes spriccelésével jár. Mindig a lúgot adagoljuk a folyadékba, kis adagokban és lassan de alaposan elkevergetve.

  7. A lúg a folyadék hőmérsékletét nagyban megemeli, akár 80°C fölé is. Használjatok hőálló edényeket és legyetek óvatosak. Az elővigyázatosság kedvéért tegyétek az edényt a mosogatókagylóba mialatt a szódát elkeveritek a folyadékkal: arra az esetre ha hirtelen  eltörne, a lúgoldat egyenesen a mosogatóba tud ömleni, anélkül hogy bárkiben vagy bármiben kárt okozna. Emlékezzetek, hogy a bizonyos folyadékokban (tej, méz, gyümölcslevek) jelenlévő cukor megemeli a kémiai reakció hőmérsékletét.

  8. Ne használjatok olyan eszközöket, amelyeket másra is használtok. Amikor szappant készítetek, ne hagyjátok, hogy a kíváncsi gyerekek vagy háziállatok hozzáférjenek a lúgos keverékekhez. Tanítsátok meg családtagjaitoknak is a ezeket a szabályokat és ne engedjétek senkinek hogy segítsen nektek amennyiben nem ismeri őket tökéletesen.

  9. Szenteljétek a szappannak a ház és az életetek egyik nyugodt sarkát; ne kezdjetek szappankészítésbe mialatt főztök, tévét néztek vagy amikor vendégek vannak akik nem ismerik a biztonsági szabályokat.

  10. Egy a lúgos anyaggal való véletlenszerű érintkezés után azonnal mossátok le az érintett bőrt bőséges hideg folyó vízzel; emlékezzetek mindig kéznél tartani ecetet, ami természetes módon semlegesíti a lúg hatását. A lúgos anyag szemmel való érintkezése esetén mossatok szemet bőséges vízzel és azonnal forduljatok orvoshoz. Az anyag lenyelése esetén pedig azonnal rohanjatok a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára.




Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez!





ÍRTA: LUKRÉCIA
2012. JANUÁR 19.





Minden szappanhoz kell lúg, lúg nélkül nincs szappan. A lúggal való munka azonban különleges odafigyelést igényel:

1. Mivel ez az anyag roncsolást végezhet az élő szövetekben, a vele való munka során védőfelszerelést kell használni: szemüveg (nehogy a szemedbe fröccsenjen a lúgoldat), hosszú ujjú zárható köpeny (nemcsak a ruha védelmére, hanem a bőröd védelmében is), kesztyű (a kezed megóvása miatt). A lúg ugyanúgy viselkedik rutinos szappankészítő kezében, mint a kezdőében. Elég egy rossz mozdulat, és máris komoly égési sebeket tudsz elszenvedni, ezért mindig viseld ezeket!

2. A lúg oldása heves exoterm folyamat (hőt termel),ezért úgy oldd vízben, hogy a kiszámolt vízzel megtöltött edényt hideg vízbe állítod (a mosogatóban),

és lassan adagolod hozzá a lúgot. Ezt előzőleg már szintén kimérted egy másik edényben. Mindig a vízhez add a lúgot, és ügyelj arra, hogy teljesen feloldódjon!

3. A lúgoldathoz használt edény nem lehet alumínium, mert ez a fém lúggal érintkezve hidrogéngázt termel. Használj mikróba is tehető fedeles műanyagot, vagy csavaros tetejű üveget. Én félős vagyok, még az üveget is kerülöm, félek, hogy elejtem, összetöröm.

A biztonsági szabályokról bővebben itt olvashatsz:Szappan készítése hideg eljárással: A biztonsági szabályok

Arról, hogy hogyan számold ki a szappanodhoz szükséges lúg mennyiségét, itt találsz segítséget:http://www.illatosszappan.blogspot.com/p/lug-kalkulator.html




Diós-zöldagyagos szappan





ÍRTA: FAHEJ
2013. AUGUSZTUS 14






Ezt a szappant kifejezetten a zsíros bőr és haj ápolására szántam. A zöldagyag a dió az aloe vera min-mind segít megelőzni a mitesszerek ill. pattanások kialakulását. Meglehetősen jótékony tisztító, regeneráló, gyulladáscsökkentő, méregtelenítő hatásuk együttesen érvényesül ebben a szappanban amit még a boróka és a rozmaring illókkal egy kicsit tovább fokoztam. Rendkívül krémes, lágy habjának köszönhetően élvezet vele a fürdés!!! 1-2 hét eltelte után már tapasztalható a javulás!!!
A diófa levél főzetet Anyucikaa receptje szerint készítettem: http://lukreciakencei.hu/recept/szappanok/samponszappan/ertekes-hajerosito-es-novekedest-serkento-dios-vaj-samponszappan. Ami szerintem erősebb mint egy sima forrázat ezért sokkal “diósabb” lesz tőle a szappan! Az illóolajoknak köszönhetően kellemes, kólára emlékeztető illatot kapott! Elkészült a kecsketejes változat is(az már dió macerátumból és kicsit más összetételből) de ők még érnek a polcon kipróbálás után annak is fölkerül a receptje!

Hozzávalók

  • 400g olívaolaj

  • 300g kacsazsír (házi sütésű)

  • 200g kókusz olaj

  • 100g ricinusolaj

  • 380g diófőzet

  • 147g NaOH

  • 1 ek aloe vera gél

  • 1 ek keményítő

  • 1 tk só

  • 1 púpos tk zöldagyag

  • 2.5ml boróka illóolaj

  • 2.5ml rozmaring illóolaj

Diós-zöldagyagos szappan


Elkészítés
Elkészítjük a diófalevél főzetet a leírás szerint és 1 hét múlva kezdhetünk hozzá a szappankészítésnek. A kimért olajokból kivettem 25g-ot amelyben elkevertem a zöldagyagot. Kásásra fagyasztottam a főzetet, hozzáadtam a sót elkevertem, majd így adagoltam hozzá a lúgot. A kellő hőmérséklet elérése után elegyítettem az olajokat és a lúgoldatot, majd pudingosodásig (ha kezdő vagy és nem sejted a pudingosodás állapot kinézetét a youtube-n nagyon jó videókat találsz róla! sok segítséget ad!!) mixeltem. Ezután kerültek bele a keményítővel elkevert illóolajok, az olajban elkevert agyag és az aloe vera gél. Formába öntés után 48 óra múlva szeleteltem.


Értékes hajerősítő és növekedést serkentő diós vaj samponszappan






ÍRTA: LUKRÉCIA
2013. MÁRCIUS 19.





Szeretni való szappanok lesznek, fürdésre és hajmosásra egyaránt tökéletes! A Ghí   nagyon jó habzású és csodálatosan tisztító, nagyon tápláló és értékes.
Kényelmesen felakasztható a szivacsunk mellé és olyan dekoratív .

A legjobb, ha piacon vett házi tejszínt elektromos habverővel addig mixeljük, míg kicsapódik a vaj. 1 l tejszínből kb 500g vaj lesz.
Ghí készítés:

http://csokilap.blogspot.hu/2009/11/ghee-ghi-keszitese-hazilag.html

A lehető leg tökéletesebb és tisztább Ghíre törekedjünk.

Diófalevél főzetnél még jobb, ha 1.5l-es befőttes üvegbe apróra vágott diófa levelet teszünk félig. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, majd botmixerrel turmixolunk rajta. A zöld diót húsklopfolóval jól összezúzzuk és még 1/4-ig pakoljuk az üvegbe. Ismét annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Összerázzuk és sötét helyen 1 hétig érleljük, alaposan kipréselve szűrjük. Ebből kimért 380g lében oldjuk majd a lúgot.

Hozzávalók

  • 1000g házi vajból készített Ghí

  • 162g NaOH

  • 380g sűrű diófalevél és zúzott zöld dió főzet kásásra fagyasztva

  • 3 ek darált dió

  • 1 ek vegyes virágméz

  • díszítésnek :egész dió és cukrozott fahéj

  • vagy a fahély helyett darált dió. 20 db 10cm-es csinos kis madzag pl. kenderből vagy bármi ami szimpatikus

Értékes hajerősítő és növekedést serkentő diós vaj samponszappan


Elkészítés
Előző este jégkocka készítése a jégkocka adagolóba,de 5db 0.5 dl-es műanyag pohárba is jó a hűtő fürdőhöz. Dió főzet behelyezése a fagyasztóba 30 percre. Kötelező védő felszerelés: gumikesztyű, szájmaszk, védő szemüveg!! Jó szellőzésű hely biztosítása és jószágoktól, gyerekektől mentes időszak a készítéskor!! Alaposan kimérjük és kéz alá készítjük a hozzávalókat. A dió főzetet befőttes üvegbe tesszük és ezt hideg, jégkockás vízbe állítjuk. A lúgot nagyon-nagyon lassan adagoljuk hozzá, mert könnyen kifut. Hagyjuk hűlni kb 50 fokra. Ezalatt a Ghít 50 fokosra melegítjük. Egyenlő hőmérsékleten a Ghíhez öntjük a lúg oldatot és laza pudingosodási mixeljük. Ekkor beletesszük a 3 ek darált diót, 1ek mézet és belemixeljük,tehetünk még hozzá 2 ek diófa levelet amit kávé darálón finom porrá őröltünk. Jöhet a formába öntés. Lehet ez akár muffin forma, sima kerek forma, de szeletelős is. Az előbbi kettőnél félig töltjük meg a formákat és a madzagokat félbehajtva beletesszük. Egész pontosan a középpontba kerüljön a madzag két vége és fektetve vezessük a madzag többi részét a forma széléig, s engedjük nyugodtan, hogy a hurok többi része a forma falával párhuzamosan haladjon fel,hisz mikor kész ezt szépen ki tudjuk pattintani a szappanból.Ott szépen megfogjuk és ráöntjük a szappan massza másik felét, a tetejébe nyomkodjuk a fél diókat, domború részükkel felfelé, majd meghintjük cukrozott fahéjjal,vagy darált dióval. Szeletelősnél ez egyszerűbb,hisz gondolatbeli szeletekre bontva csak bele szurkáljuk a madzagot. Gondosan takargassuk be a szappanokat és 24 órára pihentessük. 24-óra elteltével vegyük ki őket a formából. A szeletelőseket ekkor szeleteljük. Ezekbe ekkor nyomkodjuk a diókat és hintjük meg cukrozott fahéjjal. Ennél kicsit nehezebb, de megoldható, a fahéjat óvatosan a kés felszínével bele tudjuk lapítani, vagy simítgatni a szappanba. 6-8 hétig jó szellős,száraz helyen érleljük.A legjobb megvárni a 8 hetet :).




Ghee (ghí) készítése házilag



A ghee (ghí) már az ókori Indiában is a gazdagság szimbóluma volt, ha valaki gheevel készült ételeket ehetett.


A ghee nagyon egészséges táplálék, méregtelenít és egyben visszapótolja a sejtekbe a szükséges tápanyagokat is, elősegítve azok felszívódását. Fokozza az ételek ízét .


Az Ayurvéda szerint a test és az elme koordinátora , segíti az agy működését, fiatalító és hosszú életet elősegítő hatású. Mindennapos fogyasztása ajánlott, minden test típus számára , mivel mindhárom dósát megnyugtatja. Elég belőle napi 1-2 alkalommal 1 teás kanálnyi. A megfelelő mennyiségű ghee fokozza az emésztés tüzét (Agni) , 

de a túl sok ellentétes hatású !


Hol áll a ghee a jó és a rossz zsírok háborújában? A ghee telített zsírjainak jó része rövid láncú zsírsav, melyek könnyen emészthetőek. Kb. 27 %-ban tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírt és csak 4-5 %-ban többszörösen telítetlent. Mivel a testünknek mind a kétfajta zsírra szüksége van, ez a kombináció közel a legideálisabb. A ghee felszívódási rátája 96 %, az olajok és zsírok közül a legmagasabb.


Ha gheet akarsz készíteni, legalább egy kiló az a vajmennyiség (teavaj), amivel már érdemes belevágni (1 kg vajból kb. ¾ kg ghee lesz). A tisztítási művelet lényege az, hogy hosszú időn át nagyon lassú tűzön hevíted.


A lassú hevítéstől a víz teljes egészében elpárolog. A fehérjék nagyobb része kicsapódva leülepszik az edény aljára, ahol fura göröngyöket formál. Kisebb részük felszáll a felszínre, és vékony hártyát képez. A tejcukor pedig karamellizálódik, és szép sárga színt ad a gheenek, és kissé diószerű ízt.


Legalább 1, de inkább 2 (mennyiségtől meg a hőforrásod beállításától függően akár több) óra múlva valószínűleg készen lesz a ghee. Ezalatt persze nem kell folyamatosan mellette őrködnöd. Elég, ha időnként ránézel, hogy nem akar-e megégni .


Onnan tudod, hogy készen van, hogy egyáltalán nem rotyog, legfeljebb egy-két apró buborékocska száll fel benne néha, és a legaljától meg a legtetejétől eltekintve a tömegének a nagy része teljesen átlátszó aranysárga folyadék lett.


Ekkor leveszed a tűzről. Utána a folyadékot óvatosan áttöltöd egy másik hőálló edénybe, hogy ne kavarodjon fel az aljáról az üledék. A vége felé célszerű teaszűrőn át önteni.


Sokféle ételbe tehetsz belőle ízesítőnek, vagy kenheted vékonyan kenyérre is.



A gheet mézzel együtt nem fogyaszthatod, mert akkor AMÁ-t /méreganyagot / termel!


Használhatod minden recepthez, ami olajat, zsírt vagy vajat ír elő, de kevesebb kell belőle. Ha nagyon jól megy a sorod, akár még a sült krumplit is vagy az indiai módra panírozott zöldséget ( Pakora ) is tiszta gheeben sütheted. A ghee nem ég oda még az olajnál kicsit magasabb hőmérsékleten sem - hiszen már kifőztünk belőle minden éghetőt. Így többször is felhasználható .


A kész ghee több hónapig is eltartható zárható edényben szobahőmérsékleten. Hűtőben keményre fagy, szobahőmérsékleten épp félúton van, olyan latyakos. Nyáron és Indiában pedig folyékony. 

A ghee nem romlik meg , minél "öregebb" annál nagyobb a tápértéke .


Gheet mostanában már készen is lehet kapni néhány bioboltban és keleti boltban, persze méregdrágán.

2009. november 11., szerda



ALEPPO szappan házilag






ÍRTA: FREYA
2012. NOVEMBER 07.





Az Aleppo szappanról, erről a 2000 éves recept alapján napjainkban is kézi technikával gyártott csodálatos szappanról mindannyian hallotunk már. Az Aleppo vagyGhar szappan volt az első kemény szappan amit az írott források említenek. Ugyan archeológia bizonyíték nincs, de a hagyomány úgy tartja, hogy már Kleopátra és az asszír Zenóbia is aleppoi szappannal mosakodott.

A szappan hitelességét és hatását a több mint kétezer éves töretlen kereslet bizonyítja. E színszappan rendkívül jó hatással van a bőrre és a hajra egyaránt.Használatával késleltethető a bőr öregedése, visszanyerhető egészséges színe és rugalmassága.Főleg azok számára javasolt akik valamilyen bőrproblémával – ekcéma, pikkelysömör – küzdenek, vagy esetleg allergiában szenvednek. A fejbőr ápolására, hajhullás és/vagy gombásodás esetén kifejezetten ajánlott.

Az ősi recept alapján gyártott szappan melegeljárással készül, viszont napjainkban a hidegeljárással készült ghar szappan is kapható, azonos név alatt. Mindkét esetben a szappan alapja az olíva olaj melyhez 2-30%-ban babérolajat adnak. Az előbbi beszerzése egyszerű, míg az utóbbi egyrészt nagyon drága, másrészt egy “gyengébb” változata otthon, fillérekből is előállítható.

A babérolaj egyik fő összetevője az eukaliptuszolajban is jelentős mennyiségben előforduló eukaliptolt, ezért egy olíva olajos babérkivonat és pár csepp eukaliptusz illóolaj, véleményem szerint, kiválthatja a babérolajat.

A babérolaj fűszeres illatát az eugenol, metil-eugenol, linalool, pinének adják. Ezek az illatanyagok szintén pótolhatók a megfelelő illóolajok hozzáadásával.

Az eugenol a babérolaj mellett megtalálható a szegfűszegolajban, szerecsendió olajban vagy fahéjolajban. Az eugenolnak magában kellemes, fűszeres illata van, ami leginkább a szegfűszegre emlékeztet. A linalol egy természetes terpénalkohol, amely többek között a levendulaolajban fordul elő. A pinéna tűlevelűek ismert összetevője, de a koriandermagolajban vagy a szerecsendió illóolajában is megtalálható.

Hozzávalók

  • 300 g olíva olajos babér kivonat

  • (40 g babér)

  • 110 g víz

  • 38.6 g NaOH

  • 20 csepp eukaliptusz illóolaj

  • 5-10 csepp szegfűszeg illóolaj

  • 5-10 csepp levendula illóolaj

  • 5 csepp szerecsendió illóolaj

ALEPPO szappan házilag


Elkészítés
A babérkivonat hidegolajos kivonással készült: 300 g olíva olajhoz 30 g őrölt babérlevél port és 10 g babérlevelet tettem; az áztatási idő 30 nap volt. A szappan hidegeljárással, 100%-ban olívaolajos babérkivonatból készült, melyhez 20 csepp eukaliptusz illóolaj adódott, az eukaliptolt pótlására. Az illatanyag lemásolása és a kivonat feljavítása miatt 5-10 csepp szegfűszeg- (eugenol), 5-10 csepp levendula- (linalol), 5 csepp szerecsendió (pinének) illóolaj adódott.



Diószappan





ÍRTA: FARKAS ANI
2012. AUGUSZTUS 30.





Elég régóta foglalkoztatott a diószappan készítésének gondolatal. Az utolsó lökést az egyik ismerősöm adta, aki ilyen szappanra vadászott, problémás bőrére, hajára, samponjának kiváltására szerette volna használni. Mivel diófánk van, nekiláttam, és ez lett belőle.
Készítése elég hosszú ideig tart, mivel a diólevelet, és a zöld diókat 4 hétig áztatgatni kell olajban, (fele olíva, fele napraforgó), és már június elején bizony el kell kezdeni a macerátum készítését, mert akkor még darabolható a dió, és üde zöld a levele, de megéri a várakozást. Kicsit lágyabb szappan lesz az eredmény, ezért 6-8 hétig érdemes érlelni.

Hozzávalók

  • 450g diómacerátum

  • 25g méhviasz

  • 10g ricinus olaj

  • 10g kakaóvaj

  • 160g deszt. víz

  • 64g NaOH

  • 1 kávéskanál tengeri só a pudingosodásnál

  • Illónak muskotály zsálya olaj

Diószappan

Elkészítés
Az olajokat egybeolvasztjuk, majd ha mindkét fázis 50-55C-os összeöntjük a vízben oldott lúggal a zsírokat. Szalagfázisnál mehet bele a só és az illóolaj. 48 órát formában kell hagyni, é



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése