2017. július 3., hétfő

A fasizmus teleportálása a XXI . Sz – ba









A fasizmus teleportálása
a XXI . Sz – ba




Moszad ügynökök akciói magyarországon

FBI- és Moszad-ügynökök figyelnek Budapesten


FBI- és Moszad-ügynökök figyelnek Budapesten

Ellepték Budapestet a hazai, az izraeli és az amerikai titkosszolgálat ügynökei. Mindenki a vasárnap kezdődő Zsidó Világkongresszus miatt aggódik, nagy a készültség Budapesten.
2013.05.02. 09:00 S. D.
A fasiszta cionista szervezet nagyon otthon érzi magát , helytartóink a seggüket is kinyalták , és a díszmagyart is felvették , hogy ünnepeljenek e jeles napon , a nép az isten adta n ép meg éhezik , és fázik , mert a betolakodók ingatlan zsarolásaikon kívül még egy zsinagóga építését is kiharcolták . Helytartóink meg mélyen benyalva mindent megigértek , és e marha goj nép , meg csak mint az állat tényleg gyalogol a vágóhídra .
Mert ne feledjétek a stadionnak álcázott koncentrációs táborok építését ők kezdeményezték , és a vakoló páholyok kiadták , hogy minden más terhére a koncentrációs táborokat meg kell építeni , és emellett még a megsemmisítő tábort is létre hozatták , hát ez lett Kerepestarcsa égető műve . És persze mind ezt fekete költségvetésből kell megoldani , mint a zsidó lakóparkok kiépítését , hogy belerokkan közben az ország !!!! kit érdekel a mocskos gojok , úgy is csak állatok , és az állatok azért vannak hogy adott esetben levágják , és kibelezzék , és a meleg hullában felmelegítség a fagyott végtagjaikat !!!!
Na te hülye goj itt violna az idő , hogy ritkítsátok a cionista kazár állományt !!!!

Terroristák és titkos ügynökök szeme szegeződik Magyarország fővárosára ezekben a napokban. Május 5–7. között ugyanis Budapesten tartják a Zsidó Világkongresszus plenáris közgyűlését. Száz országból ötszáz jelentős zsidó személyiség tartózkodik majd Budapesten egy időben.
Ez a tény önmagában olyan magas biztonsági intézkedésekre kényszeríti a hatóságokat, mintha az amerikai elnök vagy a pápa látogatna ide. A Bors egy korábban a titkosszolgálatnál dolgozó ügynököt kérdezett erről. – Hetek óta Budapesten tartózkodnak az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügy­nökei és az izraeli titkosszolgálat, a Moszad is elküldte az embereit – tudtuk meg a neve mellôzését kérô szakértônk.
Az információk gyűjtése az egyik legfontosabb feladat. Az ország összes rendőrségi besúgóját riasztják, akiknek minden, akár a legkisebb és ­a leg­banálisabb, a rendezvényhez kapcsolható adatról értesíteniük kell a hatóságokat. A katonai elhárításból, a nemzetbiztonsági szolgálatból, a terrorelhárításból, a rendőrségből és a titkosszolgálatokból egy operatív törzset alkotnak, amelyik folyamatosan cseréli a híreket a külföldi társszervekkel.
Minden, a kongresszushoz köthető helyszínt átkutatnak töviről hegyire. A környéken lakó embereket is átvilágítják, ellenőrzik a hátterüket, elôéletüket. Aki ellen a legapróbb gyanú felmerül, árgus szemmel figyelik, még ha ő maga nem is tud róla. Az adott eseményhez kapcsolódó útvonalakon azt is megvizsgálják, van-e például olyan utazási iroda vagy más cég, ami közel-keleti, arab kézben van, és azt átvilágítják. Nem bíznak semmit a véletlenre – tette hozzá az exügynök.
Megkerestük az Országos Rendőr-főkapitányságot (ORFK), hogy a világkongresszus lehetséges terrorfenyegetettsége miatti biztonsági intézkedésekről érdeklődjünk. – A Zsidó Világkongresszus budapesti rendezvényével kapcsolatos rendőri intézkedéseket érthető okokból nem áll módunkban nyilvánosságra hozni – közölte az ORFK sajtóirodája.
Emlékeztetünk rá, hogy 2013. július 31-én 24 óráig hatályban van az országos rendőrfőkapitány április elsején hozott intézkedése, amely Magyarország teljes közigazgatási területére fokozott ellenőrzést rendelt el. A rendőrség előtt nem ismert a rendezvényhez vagy az azon részt vevő személyekhez kötődő fenyegetés.
Mi az a Zsidó Világkongresszus?
A World Jewish Congress (WJC) zsidó közösségeket és szervezeteket tömörít, 1936 augusztusában a nácizmus terjedésére és az európai antiszemitizmus erősödő hullámára reagálva alapították meg Genfben. Alapító okirata szerint fő célja, hogy „a zsidó nép diplomáciai karjaként lépjen fel”. Plenáris közgyűlést négyévente tartanak, volt már Svájcban, Svédországban, Amerikában és Izraelben. A mostani közgyűlés egyik fő témája a közel-keleti helyzet.
Megtiltották a tüntetést
Kisebb felhördülést váltott ki, amikor Budapest rendőrfőkapitánya hétfőn közleményben tudatta: nem engedélyezik a Zsidó Világkongresszus közgyűlésének kezdetére szervezett „antibolsevista és anticionista népgyűlést”. A megmozdulás Hegedűs Lórántné jobbikos képviselő ötlete volt, ám egy ilyen tüntetés biztonsági kockázatokat hordoz. Az indulatos tömegből egy-két ember tevékenyen kísérletet tehet a kongresszus megzavarására, és ha nem sikerül időben kiemelni őket, magukkal ragadhatják az eredetileg békés szándékkal érkező tömeget, ez pedig veszélyeztetheti a védett személyeket.



Herman Guntherber állítja, hogy ő Adolf Hitlerú



Szerző: Ancsy itt: 18+Színes hírek
A 128 éves férfi önéletrajzi könyve szeptember végén jelenhet meg.Megdöbbentő cikk jelent meg az egyik argentin konzervatív lapban, aminek Herman Guntherber adott interjút. A 128 éves öregúr nem kevesebbet állított, mint azt, hogy ő nem más, mint a világ elől 70 éve bujkáló Adolf Hitler.
Az argentin Salta városban élő Guntherber arról beszélt, hogy 1945-ben érkezett az országba, ahova hamis okmányokkal sikerült bejutnia. A papírjai szerint a neve Herman Guntherber, ezért a hatóságok is ezen néven tartják számon.
Állítása szerint a hamis dokumentumokat a gestapó állította össze a háború végén azért, hogy ki tudják menekíteni Németországból Hitlert, ha a birodalom elbukna.
Először repülővel utazott egy állomásra, ahonnan tengeralattjáró vitte őt és más tiszteket Argentínába, ahol közel 70 éve bujkál.
Guntherber eddig próbált csendes, feltűnésmentes életet élni, de amikor tavaly megtudta, hogy az izraeli titkosszolgálat hivatalosan is felhagyott a náci háborús bűnösök felkutatásával, úgy döntött, hogy ideje kilépnie a nyilvánosság elé.
Az öregúr azt is kifejtette, hogy valójában nem követte el azt a rengeteg bűnt, amivel évek óta vádolják, sőt, szerinte az amerikaiak voltak azok, akik démonizálni kezdték, bár azt elismeri, hogy a múltban tett rossz dolgokat.
Guntherber hozzátette, hogy folyamatban van egy életrajzi ihletésű könyv, ami szeptember végén kerülhet a könyvesboltok polcaira. Ebben a kötetben a saját szemszögéből lesz megismerhető a második világháború.Felmerül azonban a kérdés, hogy a 128 éves bácsi tényleg Hitler-e, vagy valami teljesen más áll a háttérben? Ami biztos, hogy Guntherber felesége, az 55 éves Angela Martinez nem hisz az öregúrnak.
Az asszony elmondta, hogy azért sem tud igazán hinni abban, hogy Guntherber a náci vezér, mert ezzel a bizarr kijelentéssel két évvel ezelőtt állt elő először a férfi, akin akkoriban kezdtek mutatkozni az Alzheimer-kór tünetei. Martinez tehát a súlyos demencia számlájára írja azt, hogy Guntherber bizarrabbnál bizarrabb kijelentéseket tesz.
Az igazság az, hogy Guntherber fantáziája lehet, hogy túlságosan élénk, ráadásul a kora miatt az emlékezetes is túl hiányos ahhoz, hogy bármit elhiggyünk neki, ám ugyanakkor az is tény, hogy korábban elterjedt az a hír, hogy Hitler Argentínában húzta meg magát a háború után, ezt pedig CIA és FBI hírszerzési dokumentumokkal bizonygatták.
(Forrás: avilagtitkai.com)


Orosz hadihajók IÁ-fegyverraktárakat semmisítettek meg



Szerző: Ancsy itt: 18+Külföld 2017.06.23 07:21
Manőverező robotrepülőgépekkel az Iszlám Állam terrorszervezet jelentős fegyver- és lőszerraktárait semmisítették meg a Földközi-tenger keleti medencéjében állomásozó orosz hadihajók - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.A Kalibr típusú robotrepülőgépeket az Admiral Esszen és az Admiral Grigorovics fregatt, valamint a Krasznodar tengeralattjáró fedélzetéről lőtték ki. Az orosz védelmi tárca szerint a váratlan csapás harcálláspontokat, valamint nagy fegyver- és lőszerraktárakat semmisített meg a Hama tartománybeli Akerbat település környékén.
A moszkvai közlemény szerint "a fegyveresek és az objektumok maradékát" az orosz légierő bombázói semmisítették meg.


(Forrás: MTI)

Orosz hadihajók IÁ-fegyverraktárakat semmisítettek meg (2. rész)



Szerző: Ancsy itt: 18+Külföld 2017.06.23 07:55
Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti: Manőverező robotrepülőgépekkel az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet jelentős fegyver- és lőszerraktárait semmisítették meg a Földközi-tenger keleti medencéjében állomásozó orosz hadihajók - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium
.



A Kalibr típusú robotrepülőgépeket az Admiral Esszen és az Admiral Grigorovics fregatt, valamint a Krasznodar tengeralattjáró fedélzetéről indították. Az orosz védelmi tárca szerint a váratlan csapás harcálláspontokat, valamint nagy fegyver- és lőszerraktárakat semmisített meg a Hama tartománybeli Akerbat település környékén.
A moszkvai közlemény szerint "a fegyveresek és az objektumok maradékát" az orosz légierő bombázói semmisítették meg. A Krasznodar ezúttal is merülésből bocsátotta fel a robotrepülőgépeket. A csapásról a török és az izraeli katonai vezetést előre értesítették. Az orosz védelmi minisztérium szerint az IÁ, a sötétséget és a nehéz terepviszonyokat kihasználva, Hama tartományba csoportosítja át erőit, ahol nagy épületekben harcálláspontokat és raktárakat alakít ki.


Az útvonalakat és az érintett területeket a szíriai orosz katonai kontingens "a felderítés minden eszközét felhasználva" megfigyelés alatt tartja, a megtalált célpontokat pedig nagypontosságú fegyverrendszerek és a légierő segítségével megsemmisíti. A tárca közölte: a hét folyamán az IÁ alakulatai folytatták az arra irányuló kísérleteiket, hogy a "déli folyosón" át, Palmüra irányába hagyják el az ostromlott Rakkát.


(Forrás: MTI)


Tovább tudsz lépni vagy szellem leszel halálod után?

Szerző: Ancsy itt: 18+Horoszkóp 2017.06.20 06:14
Szokásaid és lelki beállítottságod sejtetheti, hogy mi lesz veled a csillagjegyed szerint.Nem kell halálosan komolyan venni a következő horoszkópot, hiszen elméletileg rengeteg oka lehet annak, hogy valaki szellemként végzi a halála után. Ha például lesz egy befejezetlen ügyed, akkor máris hiába tippelt arra a horoszkópod, hogy sima utad lesz a túlvilágra.
A csillagjegyed a lelki beállítottságod és a szokásaid alapján próbálja meg kitalálni, hogy szellemmé változol-e vagy könnyedén átlépsz a túlvilág kapuján.
Kos: Míg más a barátokat, addig te az ellenségeket gyűjtöd az életed során, mert imádsz kötekedni, vitatkozni, keresztbe tenni másoknak, ha úgy érzed, hogy erre van szükség. Az érzéseidet nagyon nehezen mondod és mutatod ki, emiatt sokan kőszívűnek és közönyösnek bélyegeznek.
Ezek alapján valószínűleg kitaláltad, hogy addig szellemként fogsz kísérteni, amíg meg nem bocsátott neked mindenki, akikkel életedben kiszúrtál. Kísértened is addig kell, amíg nem fejezed ki azokat az igazi érzéseket mások felé, amiket életedben elnyomtál. Szerencsére itt a remek lehetőség, hogy még életedben változtass, amivel megelőzheted a bajt!
Bika: Annyira jótétlélek vagy, hogy próbálsz mindenkinek, az egész világnak segíteni, csordultig vagy szeretettel, bátran kimondod és kimutatod az érzéseidet. Jellemző rád, hogy nem csak a szavakkal, hanem a tettekkel is beszélsz.
Rengeteg jó dolgot valósítasz meg az életben, de emellett barátságos és segítőkész vagy, tehát neked nem okozna gondot belépni a fénybe. Az egyetlen ok, ami miatt szellem lehet belőled az, hogy itt akarsz maradni a pároddal, mert a te szerelmed nem csak a sírig tart.
Ikrek: Te megint jössz a kettősségeddel! Egyfelől jó, hogy kimondod, amit érzel és gondolsz, de csak akkor, ha ez pozitív, mert akkor csökkented annak az esélyét, hogy szellemként kísérts halálod után.
Másfelől, ha negatív töltetű szavakat ejtesz ki a szádon, ezt pedig idővel megbánod, de már késő, akkor egy-két elrontott kapcsolat miatt nem tudsz majd belépni a fénybe, mert nem békéltél meg. Lásd be, hogy könnyen össze tudsz veszni az emberekkel és sok a felszínes kapcsolatod.
Ezzel szemben a maximumot hozod ki magadból, ha azokról van szó, akiket valóban szeretsz, vagy van egy ügy, amit magadénak érzel.
A lényeg tehát az, hogy nálad kár tippelni, mert senki sem tudja, hogy hogyan fogod végezni.Rák: Szinte biztosra vehető, hogy te azonnal tovább fogsz lépni a fénybe, mert az egész életedet és a saját boldogságodat is feláldozod annak érdekében, hogy mások, akár egy hajléktalan is, boldogok legyenek. Ugyanakkor nem kizárható, hogy pont ez lesz az oka annak, hogy szellemként járnál vissza a szeretteidet kísérteni, mert feleannyit sem kaptál tőlük, mint ők tőled.
A legjobb az lenne, ha még most változtatnál, és csak annyit adnál a szeretteidnek, amennyit őszintén tudsz, mert itt fogsz ragadni, ha mártírként halsz meg. Mivel a Rákok általában boldog, elégedett életet élnek, ezért jó esélyed van az azonnali fénybe lépésre.
Oroszlán: Nincs könnyű dolga annak, aki szeretné megtippelni, hogy szellem lesz-e belőled, mert egyszer önző vagy, de másnap rólad mintázzák a nagylelkűség szobrát. Egyszer a védelmedbe veszed a gyengéket, máskor a mélybe taszítód őket. Esetedben minden attól függ, hogy az érdekeid mit diktálnak.
Az sem hajtja a malmodra a vizet, hogy nehezen mondod ki az érzéseidet, de ezt ellensúlyozza az, amilyen költőien fejezed ki őket. Bízol abban, hogy lesz annyi jó és nemes cselekedetet, ami kompenzálja azokat az eseteket, amikor bűntudat nélkül átgázoltál másokon.
Reméljük, hogy még időben rá fogsz ébredni arra, hogy a pénz, a ragyogás és a hírnév közel sem annyira fontos, mint a család és a szeretet.
Szűz: Rossz hírünk van, mert te mindent megteszel annak érdekében, hogy szellemként kísérts, hiszen életedben játszi könnyedséggel gyalogolsz át másokon, és sérted vérig őket a szörnyen kritikus megjegyzéseiddel.
Nagyon sok a viharos, lezáratlan, haragos kapcsolatod, ráadásul nehezen látod be, ha hibáztál.
Hirtelen haragodban is sok butaságot követsz el. Mindezek tükrében borítékolható, hogy addig kell visszajárnod, amíg el nem nyered mások bocsánatát, vagy a tudtukra nem hozod, hogy igenis szereted őket.
Az örök elégedetlenséged is vágja alattad a fát. Még szerencse, hogy időben szólunk, de persze téged ismerve, most valószínűleg legyintesz, hogy mindez hülyeség, pedig itt a lehetőség, hogy változtass a stílusodon. Az is meggátolhatja a fénybe meneteled, hogy túlságosan birtokolni akarod a párodat, még halálod után is.
Mérleg: Egész életedben azon szorgoskodsz, hogy mások segítségére legyél, főleg abban az esetben, ha a családodról van szó, mert nekik tényleg próbálsz mindent megadni. Példaértékű, konfliktusmentes életre törekszel, valamint a barátságos beszélgetések és okos megoldások híve vagy.
Mérlegként önmagadat és másokat is egyensúlyban akarsz tartani. Mindezek alapján jó esélyed van az azonnali fénybe lépésre. Csak az gátolhat meg abban, hogy tovább lépj, hogy nagyon szereted az életet, amiről nehezen mondanál le.Skorpió: Te elmehetnél az Odaát (Supernatural) sorozatba bosszúálló szellemnek, hiszen már életedben is nagyon csúnyán veszel revánsot, ha megbántottak, ártottak neked és/vagy a szeretteidnek.
Az is jellemző rád, hogy minden gond nélkül kiütöd a riválisaidat, elgáncsolod az utadba állókat. Azt a tényt sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy amikor találsz egy jó ügyet, akkor abba szenvedélyesen beleveted magad.
A hab a tortán, hogy hiszel a szellemekben, tehát nem kizárt, hogy nem a félresiklott kapcsolataid miatt fogsz kísérteni, hanem azért, mert tetszik, hogy szellemként hős legyél, aki igazságot tesz. Ha nem akarsz szellemként bosszúálló lenni, akkor jó esélyed van arra, hogy belépsz a fénybe.
Nyilas: Az életet és az abban lévőket is imádod, ám tudod, hogy egyszer neked is el kell távoznod, bár azért reménykedsz, hogy még időben feltalálják a halhatatlanság receptjét. Ha ez mégsem történne meg, akkor a fénybe lépésben csak az életimádatod, a hedonizmusod és a többi szellemmel való bulizás gátolhatna meg.
Alapvetően barátságos, népszerű, könnyen megszerethető személy vagy, ami nem csoda, hiszen teszel is azért, hogy jó kapcsolatokat ápolj a különféle emberekkel. Ha azonban a szabadságmániád meggátolt abban, hogy szorosabb kapcsolatot alakíts ki, és végül magányos Nyilasként halsz meg, akkor szellemként végezheted.Bak: Valószínűleg feleslegesen írjuk le ezt, mert úgy sem olvasol horoszkópot, a szellemekben pedig pláne nem hiszel, de azért eláruljuk, hogy valószínűleg gond nélkül be fogsz lépni a fénybe, mert életedben békés, zárkózott, csendes, távolságtartó, konfliktustól mentes ember voltál.
Akkor természetesen lehet baj, ha titokban zavar, hogy magányos farkas voltál, aki nem mutatta, mondta ki az érzéseit, mert ebben az esetben addig szellem leszel, amíg nem küszöbölted ki ezt a hibád.
Az örök elégedetlenséged is a földhöz köthet, ám az mindenképpen jó pont lesz, ha a pároddal és a családoddal szemben nyitott vagy. Itt azonban megint jön egy újabb galiba, ugyanis annyira ragaszkodsz a párodhoz, hogy halálod után sem fogod hagyni, hogy másé legyen.
Vízöntő: Spirituális beállítottságod miatt mindig arra törekedsz, hogy segíts a környezeteden. Nagyszerű barát vagy, mindenkit boldogan meghallgatsz, bárki kérhet tőled szívességet, ráadásul nem okoz gondot az érzéseid kimondása, bizonyítása.
További piros pontot kapsz, amiért rengeteg jó ügyet képviselsz, főleg akkor, ha állatmentésről van szó. Mindebből kitalálhattad, hogy beszambázol a fénybe, ha eljön ennek az ideje. Azt azért még meg kell említeni, hogy erősen hiszel a szellemekben, tehát szívesen maradnál még egy kicsit, hogy szellemként ugrass másokat, esetleg segíts nekik.
Halak: Képes lennél feláldozni magad mások boldogságáért, tehát egyenes az utad a fénybe, de csak akkor, ha titokban nem bánt, hogy ugyanannyi törődésre és szeretetre vágy, amennyit másoknak adtál.
Biztos, hogy életedben rengeteg önzetlen dolgot teszel, segítesz az embereknek és az állatoknak, esetleg az egész világnak, ráadásul vallásos, spirituális személyként hiszel a szellemekben, emiatt nincs kizárva, hogy inkább szellem leszel, hogy segíthess a földön maradt szeretteidnek, akiktől nehezen válnál el.
Esetedben meg kell jegyezni, hogy ne álmodozz túlságosan sokat, ne húzd meg magad annyira, mert könnyen előfordulhat, hogy már életedben is szellemként fognak kezelni!
(Forrás: noiportal.hu)



A túlvilágról meséltek az onnan visszatérők



Szerző: Ancsy itt: 18+Ezoterikus hírek 2017.06.15 09:12
Milyen érzés meghalni?” – tette fel a kérdést az egyik weboldal, ahol megdöbbentő válaszok érkeztek.A fogantatás pillanatától kezdve ott lebeg a fejünk felett a kasza, ami bármelyik pillanatban lecsaphat, hogy véget vessen az életünknek. A halál mindenkinek a nyomában jár, emiatt az embereket mindig is érdekelte, hogy milyen érzés meghalni, mi történhet azt követően.
A kicsit sem hangulatjavító kérdést, az egyik weboldal tette fel az olvasóinak, ahol többen szívesen elmesélték, hogy milyen érzés volt meghalni.
Az egyik válaszadó, Megan, arról írt, hogy a halálközeli élmény áldott, derűs, izgalmas, békés, megnyugtató:
Úgy gondolom, hogy az angolban nincs megfelelő szó arra, amivel jól le lehetne írni, hogy mit tapasztaltam akkor.”
Egy másik felhasználó, Vera történetét 16 ezren osztották meg. Ő 11 évesen nézett szembe a halállal, amikor a Szovjetunióban élt. A kislány és az édesanyja súlyos szén-monoxid mérgezést kapott a hibás vízmelegítő miatt.
Vera következőképpen fogalmazta meg az élményét:
Még most is látom, ahogy a halál betakar a nehéz, láthatatlan takarójával. A szívem száguldozott.
Úgy éreztem, mintha egy kést döftek volna a fejem két oldalába. Tudtam, hogy meg fogok halni. Az egész olyan volt, mint egy vészcsengő, ami azt jelezte, hogy csak egy pillanatom van az életem megmentésére.
Haldokoltunk és a világon senki sem volt képes arra, hogy halljon minket. A következő emlékem, hogy rengeteg szín vett körül. Nagyon furcsa vizuális élmény volt. Először úgy tűnt, hogy folyékony felhők ölelnek körbe. Olyan volt, mintha egy galaxisról készült fényképbe tartózkodtam volna.
A színek összeolvadtak. Nem voltak se közel, se távol. Körülöttem és bennem éltek. Rajtam mentek keresztül. A testem egy hatalmas tüdőre hasonlított, ami beszívta, majd kifújta a levegőt. Éreztem, ahogy emelkedem. Próbáltam lenézni magamra, nem láttam a testem.
Habár sokkolt az élmény, mégsem féltem, mert tudatában voltam, hogy nem vagyok egyedül, hogy mások is vannak a környezetemben, ugyanis beszéltek hozzám, bátorítottak, üdvözöltek.”
Vera életét végül az apja mentette meg, aki akkor talált rá és az anyjára, amikor már mind a ketten eszméletlenek voltak.
Az orvosok azt mondták a férfinak, hogy nem tudják megmenteni a kislányt, mert 15 és 45 perc között beállt a klinikai halál állapota.
Az apuka mégis ragaszkodott ahhoz, hogy az orvosok próbálják meg újraéleszteni a lányát, ami végül sikerült. Vera visszatekintve elmondta, hogy nem félt, mert biztos volt abban, hogy mennybe került, ahol hatalmas békesség vette körül.
Barbara háromszor nézett szembe a halállal, amikor műtötték és többször leállt a szíve:
Csak a hallásom működött, ezért kiválóan hallottam a monitor pittyegését, az autókat és az orvosok beszédét, de a többi érzékem megszűnt. A teljes öntudatlanság felé haladtam. Nyugodtnak, hidegnek éreztem magamnak, mint akinek nem kell levegőt vennie. Nem éreztem fájdalmat, csak békét. Beborított a feketeség, de aztán visszahoztak az életbe.”Aaron úgy emlékezett vissza a halálközeli élményére, mint egy elképesztő és felejthetetlen dologra, ám ő nem békét, hanem valami mást tapasztalt:
Elszomorított, amikor rájöttem, hogy meghaltam. Az édesanyámra gondoltam, aki a kórházban van és néz. Az orvosokra is gondoltam, akik az életemért küzdöttek.
Bűnösnek éreztem magam és szégyelltem, hogy sok célomat nem értem el. Elfogadtam a sorsomat, nem féltem, de csalódott voltam. Az érzékeim egymás után szűntek meg. Először a tapintás, majd a hallás, az ízlelés, végül a látás. Minden fehér lett. Aztán egy hatalmas nyomás nehezedett a mellkasomra. Visszatértem.”
Deanne arról írt, hogy nem emlékszik túl sokra, de amire igen, az is éppen eléggé mellbevágó:
Egy hatalmas hegy állt állt előttem, aminek a tetején fényt láttam. Arra gondoltam, hogy istenem, meghaltam. Rengeteg ember ment fel a hegyre a fény felé, de én csak arra tudtam gondolni, hogy hogyan lehetek halott.
Nem tudtam megnézni magamat, de a többi halott úgy nézett ki, mint bármelyik normális ember. Évek óta ez volt az elő eset, hogy nem éreztem fájdalmat, csak dühöt. Néhány perc múlva megjelent mellettem az unokatestvérem, aki azt mondta, hogy „Deanne menj vissza”.
Gyerekkorom óta senki sem nevezett így, ám ő azon kevesek egyike volt, aki tudta, hogy ez a kedvenc becenevem. Amikor megfordultam, hogy megnézzem, mi a „vissza”, akkor hirtelen a kórházi ágyon találtam magam. Az a rengeteg orvos és nővér, aki körülöttem volt, azt kérte, hogy maradjak velük.”
Terence a következőt mesélte:
Nem volt semmilyen fény, Jézus sem bukkant fel előttem. Azt éreztem, hogy vége a valóságnak, mint amikor az ember egy könyv végére ér. A haldoklásom lassú volt. A testem szépen, komótosan elzsibbadt.
Csak feküdtem, vártam, éreztem, ahogy elhagyom ezt a világot. Nagyon fáradt voltam. Csak az járt a fejemben, hogy nem érhetem meg, hogy lássam felnőni a fiamat.”
(Forrás: femcafe.hu)





A sírból hívta fel a testvérét az eltemetett férfi



Szerző: Ancsy itt: 18+Színes hírek 2017.06.09 12:00
A bizarr történet valódiságát sokan nem hitték el, ám a jelek szerint tényleg megtörtént.Elrabolták Khikmet Salaevet, azt az üzletembert, aki 410 ezer fontos tartozást halmozott fel, ami a hírek szerint jó ideje nyomta a vállát, és annak ellenére sem rendezte az adósságát, hogy többször figyelmeztették, hogy nagy baj lesz abból, ha nem fizet.
A férfi nem vette komolyan a fenyegetést, aminek eredményeként az egyik este elkapták azok, akiknek tartozott. Az üzletembert kihurcolták Moszkva szélére, ahol az egyik temető határában arccal lefelé, élve eltemették.
Khikmet egyetlen szerencséje az volt, hogy a rablók nem vették el a mobilját, ugyanis ez volt az utolsó kívánsága. Az üzletember biztos volt benne, hogy itt az élete vége. A homok nyomta a mellkasát, a levegővétel pedig felért a pokollal.
Utolsó erejével, mondhatni tényleg a síron túlról, felhívta a 36 éves öccsét, akitől azt kérte, hogy mentse meg az életét. A fivér szerencsére még időben megtalálta és kiszabadította az élve eltemetett bátyját
.A jelentések szerint 4 órát töltött a föld alatt az üzletember, akit tényleg az utolsó pillanatban mentettek ki a halál torkából, mert a szíve alig vert, amikor kihúzták, de a kórházban sikerült stabilizálni az állapotát.
Az eset annyira bizarr és filmbeillő, hogy sokan eleinte el sem hitték, pedig a jelek arra utalnak, hogy tényleg megtörtént, most pedig az elmúlt évek egyik legbizarrabb és legkegyetlenebb bűnügyeként tartják számon.
(Forrás: avilagtitkai.com)


Bizonyítékot találhattak a párhuzamos univerzumok létezésére



Szerző: Ancsy itt: Tudomány 2017.05.18 12:50
Megnőtt annak a valószínűsége, hogy a végtelen számú párhuzamos univerzumok egyikében élünk.Azt, hogy teljesen egyedül vagyunk a világűrben, legfeljebb az jelenti ki, aki nem szereti tágítani a látókörét, és nem gondolkodik azon, hogy vajon léteznek-e párhuzamos univerzumok, amelyekben él egy másik énünk, aki például nem irodai asszisztens, hanem világhírű tudós, mérnök, esetleg filmsztár.
Ezt hívják „multiverzum” elméletnek, amivel nemcsak az álmodozók, hanem a tudósok is komolyan foglalkoznak. Ennek köszönhető, hogy a legújabb kutatás felfedezte a világűrben a rejtélyes „hidegpontot”. Ez azt azt bizonyíthatja, hogy a miénk csak egy a valóságok véget nem érő láncolatában.
A tudósok évek óta álltak szembe a nagyjából 1,8 milliárd fényév széles hidegpont jelenséggel, amellyel kapcsolatban az univerzum háttérsugárzásának mérése azt az eredményt hozta, hogy a hidegpont területe legalább 0,00015 fokkal hidegebb a környezeténél.
A hidegpont akkor keletkezett, amikor 13 milliárd évvel ezelőtt létrejött a világegyetem.
Legelőször 2004-ben a NASA WMAP műholdja érzékelte, majd az ESA Planck missziója megerősítette 2013-ban, hogy hidegpont létezik.Korábban a kutatók azt feltételezték, hogy ez a pont azért hidegebb, mert 10 ezer galaxissal kevesebbet tartalmaz, mint az űr más területei, ám a legújabb tanulmányban az áll, hogy ilyen „nagy üresség” nem létezhet, tehát a hidegpont jelenségét nem lehet a „hiányzó” anyaggal magyarázni.
Tom Shanks professzor, a Durham Egyetem csillagásza a következőképpen magyarázta a jelenséget:
Nem kizárt, hogy a legizgalmasabb elmélet az, hogy a hidegpontot a mi univerzumunk és egy „buborék” univerzum ütközése okozza.
Amennyiben a további és részletesebb elemzések igazolják, akkor a hidegpont lehet az első bizonyíték arra hogy a multiverzum létezik.”
Amennyiben a hidegpont tényleg elég erős bizonyíték lesz, akkor az azt jelentheti, hogy a kozmoszunk végtelen számú párhuzamos univerzumot tartalmaz, végtelen számú valóságokkal, amelyek egymás mellett léteznek, de olyan magasabb dimenzióban, amit képtelenek vagyunk közvetlenül érzékelni.
Dr. Stuar Clarke asztrológus elmondta, hogy minden univerzumnak megvan a maga realitása. A szakértő szerint például létezhet egy univerzum, amiben Donald Trump nem amerikai elnök, hanem csak cicás videókat oszt meg a Twitteren.A párhuzamos valóság elméletek: Ha a fizikusok az „univerzumról” beszélnek, akkor valójában az „érzékelhető univerzumra” gondolnak, tehát a teljes univerzum azon részére, amit az emberek képesek látni. Ez az oka, hogy elméletileg beszélhetünk több érzékelhető univerzum esetleges létezéséről.
A multiverzum elmélet három különálló elképzelést foglal magába, de ezek az irányzatok csak matematikai szinten léteznek, ugyanis még egyiket sem sikerült tudományosan és gyakorlatban bizonyítani.
Buborékuniverzumok vagy bébi fekete lyuk univerzumok: Ez az elmélet arról szól, hogy többi érzékelhető univerzum olyan távolságra helyezkedik el tőlünk, hogy nem láthatjuk őket, esetleg egy fekete lyuk belsejében helyezkednek el, ami szintén láthatatlan a számunkra.
Membránok és extradimenziók: Akik a húrelméletet támogatják, azok szerint a világunk csak egy háromdimenziós felület egy nagyobb szuperuniverzumon belül, ami összesen kilenc dimenziót tartalmaz.
Ez kicsit ahhoz hasonlít, ahogy egy újság kétdimenziós oldalai elhelyezkednek a háromdimenziós világunkban. Az elmélet szerint bőven van hely ahhoz, hogy több háromdimenziós felület elférjen a miénk mellett.
A kvantummechanikai sokvilágos modell: Ez az irányzat azt állítja, hogy minden esemény lehetséges, minden kimenetel bekövetkezhet. Ha tehát döntési helyzetben vagyunk, hogy például maradjunk a munkahelyünkön, vagy fogadjuk el a most kapott, jobb ajánlatot, akkor mindegy, hogy hogyan döntünk, mert a másik lehetőség is megvalósul, csak egy másik univerzumban, ám ezt mi nem érzékeljük, mert a történésnek csak az egyik változatát élhetjük meg.
(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)


Bizonyítékot találhattak a párhuzamos univerzumok létezésére

Szerző: Ancsy itt: Tudomány 2017.05.18 12:50
Megnőtt annak a valószínűsége, hogy a végtelen számú párhuzamos univerzumok egyikében élünk.Azt, hogy teljesen egyedül vagyunk a világűrben, legfeljebb az jelenti ki, aki nem szereti tágítani a látókörét, és nem gondolkodik azon, hogy vajon léteznek-e párhuzamos univerzumok, amelyekben él egy másik énünk, aki például nem irodai asszisztens, hanem világhírű tudós, mérnök, esetleg filmsztár.
Ezt hívják „multiverzum” elméletnek, amivel nemcsak az álmodozók, hanem a tudósok is komolyan foglalkoznak. Ennek köszönhető, hogy a legújabb kutatás felfedezte a világűrben a rejtélyes „hidegpontot”. Ez azt azt bizonyíthatja, hogy a miénk csak egy a valóságok véget nem érő láncolatában.
A tudósok évek óta álltak szembe a nagyjából 1,8 milliárd fényév széles hidegpont jelenséggel, amellyel kapcsolatban az univerzum háttérsugárzásának mérése azt az eredményt hozta, hogy a hidegpont területe legalább 0,00015 fokkal hidegebb a környezeténél.
A hidegpont akkor keletkezett, amikor 13 milliárd évvel ezelőtt létrejött a világegyetem.
Legelőször 2004-ben a NASA WMAP műholdja érzékelte, majd az ESA Planck missziója megerősítette 2013-ban, hogy hidegpont létezik.Korábban a kutatók azt feltételezték, hogy ez a pont azért hidegebb, mert 10 ezer galaxissal kevesebbet tartalmaz, mint az űr más területei, ám a legújabb tanulmányban az áll, hogy ilyen „nagy üresség” nem létezhet, tehát a hidegpont jelenségét nem lehet a „hiányzó” anyaggal magyarázni.
Tom Shanks professzor, a Durham Egyetem csillagásza a következőképpen magyarázta a jelenséget:
Nem kizárt, hogy a legizgalmasabb elmélet az, hogy a hidegpontot a mi univerzumunk és egy „buborék” univerzum ütközése okozza.
Amennyiben a további és részletesebb elemzések igazolják, akkor a hidegpont lehet az első bizonyíték arra hogy a multiverzum létezik.”
Amennyiben a hidegpont tényleg elég erős bizonyíték lesz, akkor az azt jelentheti, hogy a kozmoszunk végtelen számú párhuzamos univerzumot tartalmaz, végtelen számú valóságokkal, amelyek egymás mellett léteznek, de olyan magasabb dimenzióban, amit képtelenek vagyunk közvetlenül érzékelni.
Dr. Stuar Clarke asztrológus elmondta, hogy minden univerzumnak megvan a maga realitása. A szakértő szerint például létezhet egy univerzum, amiben Donald Trump nem amerikai elnök, hanem csak cicás videókat oszt meg a Twitteren.A párhuzamos valóság elméletek: Ha a fizikusok az „univerzumról” beszélnek, akkor valójában az „érzékelhető univerzumra” gondolnak, tehát a teljes univerzum azon részére, amit az emberek képesek látni. Ez az oka, hogy elméletileg beszélhetünk több érzékelhető univerzum esetleges létezéséről.
A multiverzum elmélet három különálló elképzelést foglal magába, de ezek az irányzatok csak matematikai szinten léteznek, ugyanis még egyiket sem sikerült tudományosan és gyakorlatban bizonyítani.
Buborékuniverzumok vagy bébi fekete lyuk univerzumok: Ez az elmélet arról szól, hogy többi érzékelhető univerzum olyan távolságra helyezkedik el tőlünk, hogy nem láthatjuk őket, esetleg egy fekete lyuk belsejében helyezkednek el, ami szintén láthatatlan a számunkra.
Membránok és extradimenziók: Akik a húrelméletet támogatják, azok szerint a világunk csak egy háromdimenziós felület egy nagyobb szuperuniverzumon belül, ami összesen kilenc dimenziót tartalmaz.
Ez kicsit ahhoz hasonlít, ahogy egy újság kétdimenziós oldalai elhelyezkednek a háromdimenziós világunkban. Az elmélet szerint bőven van hely ahhoz, hogy több háromdimenziós felület elférjen a miénk mellett.
A kvantummechanikai sokvilágos modell: Ez az irányzat azt állítja, hogy minden esemény lehetséges, minden kimenetel bekövetkezhet. Ha tehát döntési helyzetben vagyunk, hogy például maradjunk a munkahelyünkön, vagy fogadjuk el a most kapott, jobb ajánlatot, akkor mindegy, hogy hogyan döntünk, mert a másik lehetőség is megvalósul, csak egy másik univerzumban, ám ezt mi nem érzékeljük, mert a történésnek csak az egyik változatát élhetjük meg.
(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)


Több tízezer afrikai menekült tüntet Tel-Aviv központjában

 by foszerkeszto - 2014.01.050

Több tízezer illegális afrikai menekült tüntetett vasárnap Tel-Aviv központjában munkavállalási jogot és jobb bánásmódot követelve az izraeli kormánytól – közölte a 972mag hírportál.
„Szabadság igen, börtön nem” – skandálták a Rabin téren, a városháza előtt a tüntetők, tiltakozva az ellen, hogy gyűjtőtáborokban helyezik el az utóbbi években tízezres nagyságrendben az országba érkezett illegális afrikai bevándorlókat.
A portál 20 ezres tömeget tömegről számol be.
A többnyire Szudánból és Eritreából származó menekültek vasárnaptól három napos sztrájkot hirdettek szabadságjogokat és munkavállalási jogot követelve. Egy 350 fős csoportjuk Eilaton, a Vörös-tengeri kikötővárosban vonult tüntetni a kormányzati épületek elé.
Tiltakozásuk közvetlen kiváltó oka, hogy a múlt héten Tel-Aviv déli részén több száz afrikai menekültet fogtak el az idegenrendészeti hatóságok, és az érvényes tartózkodási engedély nélkülieket elzárták vagy felszólították, hogy jelentkezzenek a Negev-sivatagban számukra létrehozott gyűjtőtáborban.
Egy december 10-én a Knesszet által elfogadott törvény értelmében az érvényes beutazási okmányok nélkül az országba érkezőket a hatóságok egy évig terjedően bírósági eljárás nélkül lefoghatják. Emberi jogi csoportok szerint az új törvény alapján már több 300 embert tartóztattak le.
A belügyi hatóságok adatai szerint jelenleg mintegy 55 ezer afrikai menekült tartózkodik Izraelben, akik általában gyalogosan érkeztek az egyiptomi határt illegálisan átlépve a Sinai-félsziget irányából a korábbi években, még a határon végighúzódó kerítésrendszer felépítése előtt.
A Szudánból és Eritreából jött bevándorlók nagy része politikai menekült státust próbál szerezni, de az izraeli hatóságok szerint döntő többségük gazdasági menekült. Az Afrikából érkező menekülteket ugyanakkor Izrael fenyegetésnek tekinti az “ország zsidó jellegére” nézve.
Tömeges megjelenésük főként Tel-Aviv déli, lepusztultabb negyedeiben súlyos társadalmi feszültségeket okozott, mert munkavállalási lehetőség híján sokan kisebb köztörvényes vétségekből élnek.
A múlt  héten több tucat menekült kisétált az egyik menekülttáborból, majd összecsaptak a rendfenntartó erőkkel, mely közben mintegy 50 ember sebesült meg.
Címlap fotó:Activestills
(972mag)
magyartudat.com



Diplomáciai botránnyá dagadt a dubaji gyilkosság

2010.02.18. 16:09 MÓDOSÍTVA: 2010-02-18 22:40:35
Januárban meggyilkolták Mahmúd al-Mabhúh Hamász-vezetőt Dubajban. A filmekbe illő akciót minden valószínűség szerint az izraeli titkosszolgálat követte el. Bár a Moszad nem kommentálja az esetet, az izraeli külügyminisztérium magyarázkodásra kényszerül. Az Interpol körözést adott ki a tizenegy feltételezett tettes ellen.
Az Interpol csütörtök késő délután körözést adott ki Mahmúd al-Mabhúh Hamász-vezető tizenegy feltételezett tettese ellen. A nemzetközi bűnüldöző szervezet honlapján tette közzé a fényképeket és az elkövetéshez használt álneveket. A gyanúsítottak igazi személyazonosságát ők sem ismerik. Az úgynevezett Red Notice (piros figyelmeztetés) körözés nem nemzetközi elfogatóparancs. Azt jelenti, a gyanúsítottakat fel kell tartóztatni a további kivizsgálásig.
Az Interpolnak segítenie kellene a Moszad vezetőjének letartóztatásában, ha valóban izraeli kémek felelősek a Hamász-vezető dubaji meggyilkolásáért, mondta az emírátusok főrendőre a Guardian szerint. A dubaji hatóságok szinte biztosak abban, hogy az izraeli titkosszolgálat áll al-Mabhúh meggyilkolása mögött. "Vizsgálataink szerint a Moszad benne van, ez 99 százalék" - mondta.

dubai450
Kémfilmbe illő jeleneteket rögzítettek a biztonsági kamerák Dubajban januárban, amikor egy tizenhét fős csoport meggyilkolta Mahmúd al-Mabhúh Hamász-vezetőt. A botrány kedden robbant ki, és azóta dagad.

A forgatókönyv

Az elkövetők száma folyton változik. A jelenlegi állás szerint tizenöt férfi és két nő tartozott abba a csoportba, amelyik januárban végrehajtotta az akciót. Mahmúd al-Mabhúh Teheránba tartott éppen, ahol a gyanú szerint a Hamásznak vásárolt volna fegyvereket. Útközben Dubajban megszokott szállodájában szállt meg. A tettesek megérkezése előtt tizennégy órával érkeztek az Emirátusokba a világ különböző pontjairól.
A dubaji hatóságok tizenegy útlevelet tudtak eddig azonosítani, azonban az már kiderült, hogy egyikét sem a valódi tulajdonosa használta. Az útlevelek között volt brit, ír, német és francia. A brit útlevelekkel Izraelben élő izraeli–brit kettős állampolgárok személyazonosságát lopták el.

A csapat rendkívül pontos információkkal rendelkezett Mahmúd al-Mabhúh terveiről. Valószínűleg azt is tudták, hogy a Hamász-vezetőt testőrei ezúttal nem tudják elkísérni.
Párokban, illetve egyedül dolgoztak, mondja a biztonsági kamerák felvételei alapján a Stratfor nevű amerikai elemzőcég. Voltak megfigyelők, végrehajtók, és egy irányító. Külön szállodákba jelentkeztek be, és nyilvános, forgalmas helyeken tartották a megbeszéléseiket.
Miután al-Mabhúh bejelentkezett az al-Bustan szállodába, a csapat feltételezett vezetője kivette a Hamász-vezető szobájával szemközti lakosztályt. A megfigyelő párok követték a mozgását. Egyszer hagyta el a szállodát – nem tudni, ekkor hol volt –, miután visszatért, a csapat akcióba lendült. Másnap délután holtan találták a szobájában. Az elkövetők addigra már rég elhagyták az Arab Emirátusokat.
A Stratfor szerint ilyen profin kivitelezett akcióra egyetlen terrorszervezet sem képes, és a titkosszolgálatok közül is csak néhányan.

Epilógus

A dubaji rendőrfőnök csütörtökön kijelentette, hogy kilencvenkilenc százalékig biztos benne, hogy a Moszad áll az akció mögött. Az izraeli titkosszolgálat – mint ilyen esetekben általában – nem tagad, és nem ismer be semmit, de a világ közvéleményének nagy része, beleértve Izraelt is, nem kételkedik benne, hogy ők állnak a gyilkosság mögött.
Azok, akik hisznek az izraeli titkosszolgálat ártatlanságában, arra hívják fel a figyelmet, hogy miért használt volna izraeli–brit kettős állampolgárokat a Moszad. Illetve hogy bár első látásra profinak tűnhet az akció, az izraeliekre nem jellemző, hogy ennyi ügynök személyazonosságát fedik fel egy támadás alatt, mint most.

dubai451
Ezt a két hibát hangsúlyozza az izraeli sajtónak az a része is, amelyik kész tényként könyveli el, hogy ez egy rosszul kivitelezett Moszad-akció volt. A titkosszolgálat vezetőjét többen is lemondásra szólították fel, és már Benjamin Netanjahu miniszterelnök bukásáról is beszélnek az akcióval kapcsolatban.

Útlevél a telefonfülkében

Nem ez az első eset, hogy a Moszad brit útleveleket használt. Margaret Theacher egyszer már felfüggesztette a két ország titkosszolgálatai közötti kapcsolatot, amikor 1987-ben egy német telefonfülkében nyolc, izraeli titkos ügynökök által használt brit útlevelet találtak. Izrael már többször is megígérte, hogy felhagy a külföldi útlevelek használatával, legutóbb két éve, amikor új-zélandi okmányokkal bukott le két ügynök.
Az eset nyilvánosságra kerülése óta a diplomáciai botrány egyre csak dagad. A legkomolyabban eddig az izraeli–brit kapcsolatoknak ártott az ügy. „A két ország között eddig is hűvös volt a viszony, most azonban kifejezetten fagyossá vált” – nyilatkozta egy brit diplomata a Guardiannak. Nagy-Britannia csütörtökön berendelte a Londonba akkreditált izraeli nagykövetet.

Folyt. köv.

A Hamász szerdán egy gázai tüntetésen bosszút esküdött, és izraeli katonák elrablásával fenyegetőzött. Közben Damaszkuszban letartóztattak két palesztint, akik korábban a Fatahnak, a Hamász politikai ellenfelének dolgoztak. Őket vádolják azzal, hogy al-Mabhúh terveiről szóló információkkal látták el az izraelieket.
Bár az izraeli nagykövet berendelése egyelőre csak a sok kérdést felvető ügy tisztázásáról szólt, Izrael nemsokára védekezésre kényszerülhet.
Ausztriában már megkezdődött a nyomozás az ügyben, és csütörtökön a brit mellett az ír külügyminisztérium is berendelte az izraeli nagykövetet.





Tíz regénybe illően izgalmas kémtörténet

Ki volt a leghíresebb magyar kém? Igaz, hogy Mussolini kémkedett az angoloknak? Errol Flynn pedig a németeknek?

A kémkedés ha nem is az emberiséggel, de az egymással szemben álló birodalmak, államok kialakulásával egyidős. A Honvédelem.hu most 10 olyan valóságos, megtörtént kémtörténetet gyűjtött össze, amelyek valóban regénybe, vagy filmvászonra kívánkoznak.
1. A kora újkor leghíresebb kémfőnöke volt
A kémek hálózatba szervezése nem a modern kor szüleménye. A reneszánsz kor egyik legkiterjedtebb kémszervezetét a hírhedt Cesare Borgia működtette. Apja, a pápa nem sokat törődött Cesare eszközeivel, korlátlan mértékben rendelkezésére bocsátotta a hadjárataira szükséges pénzt; a módszereit pedig teljesen rábízta, ezek között pedig sűrűn szerepelt a gyilkosság, mérgezés, fegyveres hódítás és rablás, természetesen a pápai állam, vagyis a család hatalmának kiterjesztése érdekében.
Ezzel az életformával azonban számos ellenséget is szereztek maguknak, a védekezéshez pedig hatékonyan működő kémekre is szükség volt. Cesare kiváló érzékkel tudta megválogatni mindenre elszánt embereit, és lelkiismeret-furdalás nélkül, rideg kegyetlenséggel alkalmazta a legfélelmetesebb és legvisszataszítóbb eszközöket is. Kémei mindenütt ott voltak, s mindent idejében jelentettek neki. Így vált lehetségessé számára, hogy minden ellenfelét meg tudta előzni.
Cesare Borgia
2. Ian Fleminget is megihlette a legendás kémnő
A második világháborúban nem egy titkos ügynök szerzett hírnevet magának, közülük is kiemelkedik azonban Christine Granville, alias Maria Krystyna Janina Skarbek, aki a „Churchill kedvenc kéme” titulust is kiérdemelte. Skarbek a háború kitörésekor menekült a brit fővárosba, ahol felajánlotta, hogy segít a közös ellenség elleni harcban. A lengyel származású brit titkos ügynököt előszeretettel alkalmazták kelet-európai akciókban, első bevetésén Magyarországra csempészett páncéltörő puskát. Munkája során hírszerzőhálózatot is kiépített, szerelmét pedig halált megvető bátorsággal szabadította ki a Gestapo börtönéből. A kalandos életű kémnő állítólag Ian Fleming szívét is megdobogtatta, aki Christine-ről mintázta a népszerű Bond-történetek női ügynökeinek alakját.
2
3. Nőnek öltözött a brit kém, mégis lebukott
Dudley Clarke Nagy-Britannia egyik legjobb közel-keleti kéme volt, aki inkognitóban, a The Times haditudósítójaként utazott a Közel-Keletre, ám eközben 1941 októberében rövid kitérőt tett a spanyol fővárosban − vesztére. A kém éppen Egyiptomba tartott, hogy fontos információkat adjon át, mikor a spanyol hatóságok letartóztatták annak ellenére, hogy igencsak alaposan álcázta magát, ugyanis nőnek öltözve, melltartót viselve sétálgatott Madrid egyik főutcáján.
A kutyaszorítóba került Clarke először arról próbálta meggyőzni fogva tartóit, hogy regényíróként csak azt akarta tanulmányozni, „miként reagálnak a férfiak az utcákon sétáló nők látványára”. Mivel a ruhák és a cipő is tökéletesen passzoltak rá, a spanyol rendőrök nem hitték el a történetet és „homoszexuális ügyként” könyvelték el az esetet. A kínos helyzetről Winston Churchill is értesült, aki parancsba adta, hogy a kompromittálódott Clarke-ot haladéktalanul vigyék Gibraltárra.
3
4. A briteknek kémkedett Hitler kedvenc opera-énekesnője
A brit hírszerzők munkáját segítette Margery Booth, a híres opera-énekesnő, aki énekelt a Covent Gardenben, de Hollywoodban az Aida megfilmesítésében is kapott szerepet. Német férjét követve költözött a Harmadik Birodalomba, ahol 1933-ban találkozott először Hitlerrel a Bayreuth-fesztiválon. Wagner Parsifal operájában ő hordozta a Szent Grált, játékával pedig sikerült lenyűgöznie a Führert, ami nem kis presztízst jelentett akkoriban. A háború kitörésekor a Berlini Állami Operában énekelt, de fellépett az angol hadifoglyok előtt a Berlin melletti Genshagenben is. Itt működött az a propagandatábor, ahol a náci tisztviselők a potenciális kettős ügynökök kiképzését végezték.
Mivel a brit hírszerzés ki akarta deríteni, kik jelentenek a jövőben potenciális veszélyforrást, kapóra jött nekik a táborban rendszeresen fellépő művésznő, aki vállalta is a titkos információk célba juttatását. Mivel az opera-énekesnő a náci vezetőkkel is jó kapcsolatot tartott fenn, később megszűnt a bizalom irányában, majd szerencsétlenségére, miután kettős életére fény derült, a Gestapo is letartóztatta és megkínozta. Végül elengedték és az Egyesült Államokba emigrált.
4
5. A brit elhárításnak dolgozott Mussolini
Hihetetlenül hangzik, de igaz, hogy egy időben a az MI5, azaz az angol kémszervezet pénzelte az olasz diktátort, aki akkoriban kezdte egyengetni politikai karrierjét. A fiatal Mussolininek a brit elhárítás, az MI5 megbízásából az volt a feladata, hogy megakadályozza Olaszország kilépését az első világháborúból, melynek erőviszonyait a breszt-litovszki béke és Oroszország kilépése is kellőképpen felborította.
A leendő Duce így tehetett szert angol támogatókra, és nem kevés pénzre is, mivel a háború folytatása mellett kampányoló politikus heti százfontos, mai értéken körülbelül heti hatezer fontos, azaz csaknem kétmillió forintos összeget tehetett zsebre az angolok jóvoltából. Bár a rossz nyelvek szerint a könnyelmű Mussolini a befolyt pénz jelentős részét szeretőire költötte, az MI5 által kívánt hatás sem maradt el. A leendő Duce az Il Popolo d'Italiában propagandacikkekkel támogatta a szövetségesek terveit, és arról is gondoskodott, hogy a béketüntetők maradjanak otthon.
Benito Mussolini, who was once a waiter in Switzerland.
6. Errol Flynn titkos élete
A harmincas évek sztárja, számtalan hollywoodi kalandfilm hőse, Errol Flynn a németeknek kémkedett − derült ki a legújabb kutatásokból. A színész antiszemita, rasszizmust támogató családban nőtt fel, így már korán szimpatizálni kezdett Hitler ideológiájával, s ennek többször hangot is adott. Arra azonban csak mostanában derült fény, hogy a szavakon túl tettekkel is támogatta a Harmadik Birodalom törekvéseit.
A színész egyik filmjének bemutatására Spanyolországba utazott, ahol információt gyűjtött azokról a németekről, akik a Thaelmann-különítményben harcoltak Franco ellen, és az ő munkája is hozzájárult ahhoz, hogy a különítményesek családtagjai koncentrációs táborokba kerüljenek. Más történészek azt állítják, hogy Flynn a világháború során valójában a brit hírszerzésnek ajánlotta fel segítségét, és az sem zárható ki, hogy a kalandos életű színész mindkét félnek dolgozott.
6
7. Neki köszönheti Izrael a hatnapos háború sikereit
A Moszad legismertebb, legünnepeltebb kéme az egyiptomi születésű Elijahu Kohen volt, aki a hatvanas években az izraeli katonai hírszerzés, az Aman kötelékében tevékenykedett. Kohent először Argentínába, majd Szíriába helyezték, ahol olyan eredményes volt, hogy az 1961-ben puccsal hatalomra jutott Bász pártba is belépett, fokozatosan elnyerve környezete bizalmát.
A dél-amerikai országból hazatérő, szíriai arab üzletemberként bemutatkozó szuperkém még Amin Hazif miniszterelnökkel is bizalmas viszonyt ápolt, sőt otthonában orgiákba torkolló partikat is tartott, ahol értékes információkra tehetett szert. A szír stratégiai gondolkodásra is nagy hatással volt az izraeli ügynök, például a Golán-fennsíkon az ő tanácsára kezdtek eukaliptuszfákat ültetni azzal a céllal, hogy a fák egyrészt megvédik a napszúrástól a katonákat, másrészt pedig a gyorsan növő növényzet ideális az aknavetők és katonai bunkerek eltakarására.
Természetesen a sztárkém jóvoltából Izrael szinte azonnal értesült a legújabb hadi lépésekről, a légierőnek pedig így már nem jelentett nehéz feladatot a célpontok beazonosítása. A kiváló ügynök vesztét a szírek szovjet tanácsadói okozták, akik éppen egy rádióüzenet küldése közben csaptak le rá. Leleplezése után sokáig kínozták, majd nyilvánosan kivégezték, holttestét pedig azóta sem adják ki Izraelnek.
7
8. A leghíresebb magyar kém
A történészek szerint Belovai István alezredes legnagyobb tette az volt, hogy Az Egyesült Államok kormányának felfedte a Nyugat-Németországban állomásozó Központi Hadseregcsoport állományába tartozó legnagyobb áruló, Clyde Lee Conrad amerikai őrmester és kémbandájának tevékenységét. Conrad és társai − természetesen a megfelelő fizetség ellenében − értékes információkat juttattak el a Szovjetunióba. A magyar hírszerzésen keresztül a szovjetek tudomására jutott többek közt, hogy hol vannak telepítve az úgynevezett atomaknazár egyes elemei. Ennek segítségével a szovjet erők könnyedén áttörhették volna a NATO védelmét.
Belovai saját önéletrajzi könyve szerint 1978-ban döntött úgy, hogy Magyarország védelme érdekében értesíti Conrad tevékenységéről az amerikaiakat. Tervét csak 1982-ben kezdhette el megvalósítani, amikor a londoni magyar katonai attasé helyettesévé nevezték ki. Később visszatért Magyarországra, ahol 1985. július 10-én letartóztatták, amint épp egy, a CIA által neki küldött csomagot vett át. Kémkedésért életfogytiglani fegyházra ítélték, de 1990-ben Göncz Árpád köztársasági elnök megkegyelmezett neki.
8
9. Nyugdíjazása után disszidált
Vaszilij Mitrohin majdnem harminc évig dolgozott a KGB külföldi hírszerzéséért felelős Első Főigazgatóságának levéltárában, és 1972-ben ugyancsak ő felelt azért, hogy az archívumot átköltöztessék a Moszkva környéki új főhadiszállásra. A külföldi hírszerzés főnöke gratulált neki, amiért sikeresen átszállíttatta a levéltárat, és odaadóan „szolgálta az állambiztonsági szerveket”.
Arról azonban nem volt tudomása, hogy a rendszerből kiábrándult Mitrohin minden hozzáférhető dokumentumot elolvasott, kézzel kijegyzetelt, majd éjszaka a megszerzett tudást legépelte, így hozta létre a Lenin-korszaktól az 1980-as évekig az eddigi legteljesebb és legátfogóbb titkosszolgálati dokumentumot, amelyet valaha is bármely forrásból merítettek. A huszonötezer oldalnyi anyagot tizenkét éven keresztül tejesládákban rejtegette otthonában, egészen 1992-ig, amikor is elutazott Rigába, besétált az ottani USA-nagykövetségre és felajánlotta a CIA számára az egész archívumot.
Az amerikaiak vagy orosz trükknek vélték az esetet, vagy bolondnak tartották az öreg Mitrohint, mindenesetre nem foglalkoztak az iratokkal. A nyugdíjazott levéltáros nem esett kétségbe, hanem átsétált a közeli brit nagykövetségre, és az MI6-nak ajánlotta fel az értékes gyűjteményt. Az angolok kevésbé voltak gyanakvóak, és feldolgozták a hatalmas Mitrohin-anyagot, amely a hidegháború számos titkos akciójára és beépített ügynökének kilétére fényt derített.
9
10. Egy kancellár is megbukott miatta
Günter Guillaume, az NDK kommunista titkosszolgálat, a Stasi az ügynöke olyan sikeresen rendezkedett be célterületén, a szomszédos NSZK-ban, hogy a kancellár, Willy Brandt személyes titkára lett. A Guillaume-affért, Nyugat-Németország történelmének leghíresebb kémügyét róla nevezték el. Az ügynök feleségével együtt települt át Nyugat-Németországba, ahol belépett az SPD-be. A felesége lánykori nevén titkárnő lett az SPD dél-hesseni pártirodájában. A főállásban pártmunkát végző Guillaume karrierje meredeken ívelt felfelé.
Hamarosan már a Kancellárián dolgozott, 1972-ben a szorgalma és szervezőtehetsége lévén a kancellár személyes titkára lett magánügyekben. Ebben a pozícióban hozzáférhetőek voltak számára titkos akták, és bizalmas beszélgetésekben is részt vehetett. Ezenfelül betekintést kapott Brandt magánéletébe is. Guillaume a kancellár legközelebbi köréhez tartozott, sőt nyaralni is elkísérte. A kémházaspár lebukását végül egy a Stasi által 1956. február 1-jén rövidhullámon küldött üzenet okozta, melyben gyermekük születéséhez gratuláltak.
A leleplezés az úgynevezett Guillaume-affér kezdetét jelentette, ami egy mély belpolitikai krízist okozott és 1974. május 7-én Willy Brandt visszalépésével végződött - írja a Wikipédia. Brandt elvállalta a politikai felelősséget, de valószínűleg nem ez volt lemondásának az egyetlen oka. Az információk, amiket Guillaume átadott, biztonságilag nem voltak jelentősek. Schreiber szerint Guillaume nem volt sikeres ügynök.
De miért is mondott le valójában Willy Brandt? Brandt május 1-jén kapott egy levelet a Szövetségi Bűnügyi Rendőrség elnökétől, Horst Heroldtól. Az a dokumentum tartalmazta a biztonsági hivatalnok Guillaume elleni vizsgálatban lejegyzett kijelentéseit. Brandt magánéletéről szólt, például az alkoholfogyasztásáról és szexuális kapcsolatáról. Állítólag Guillaume nőket szerzett be Brandtnak. Brandt környezetében attól féltek, hogy a következő választási harcban az ellenzék fel fogja használni ezt az anyagot (a dokumentumok egy része ekkor már a média birtokában volt). Ráadásul a kormány zsarolható lett volna az NDK által. Nyilvánvaló volt, hogy az SPD-nek új jelölttel nagyobb esélye van megnyernie a választást.
Végső soron azonban nem tisztázott, hogy miért mondott le Brandt. A döntő információkat Brandt privát hagyatékában, az úgynevezett „Unkeler Bestandban” sejtik, ám Brandt elzárta az anyagot a nyilvánosság elől.
10
További érdekes top 10-es összeállításokért a Honvédelem.hu-ról katt ide!





2016-09-17 14:39, Nyulas Szabolc









Tíz fegyver az 1956-os forradalomban

Címkék: haditechnika
Az 1956-os forradalom részletei, kezdete és tragikus vége ma már viszonylag jól ismertek, de kevés szó esett a magyar szabadságharcosok és a szovjet katonák arzenáljáról. E heti – szigorúan szubjektív − összeállításunkban arra teszünk kísérletet, hogy bemutassuk a két oldal fegyvereit.
1956. október 23-án békés tüntetéssel kezdődött, majd fegyveres felkeléssel folytatódott a forradalom a Rákosi Mátyás vezette kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen. A forradalom a Magyarországon tartózkodó szovjet csapatok beavatkozása után fegyveres szabadságharccá változott. 1956. november 4-én, vasárnap, hajnali 4 óra 15 perckor a szovjet hadsereg általános támadást indított Budapest, a nagyobb városok és a fontosabb katonai objektumok ellen. A főváros védői − nemzetőrök, rendőrök és kisebb-nagyobb honvédegységek− felvették a harcot, de a forradalmat végül leverték.

A KSH 1957. januári jelentése szerint az október 23. és január 16. közötti események országosan 2652 (Budapesten 2045) emberéletet követeltek, és 19 226-an (Budapesten 16 700-an) sebesültek meg. Egy 1991-ben készült hivatalos statisztika szerint a szovjet hadsereg 669 katonája vesztette életét a harcokban, 51-en eltűntek.
A forradalmárok fegyverei:
PPS-41 (Davajgitár)

A felkelők körében nagy népszerűségnek örvendett a csak davajgitárként (oroszul a „davaj” azt jelenti, hogy „gyerünk”) elhíresült automata fegyver, a PPS-41. A dobtáras, 7,62 milliméter űrméretű, 27 centiméter hosszúságú csővel rendelkező „géppisztoly” megbízható volt, könnyen lehetett tisztítani és nagy teherbírással bírt, ugyanakkor akár 200 méterre is viszonylag pontosan lehetett vele lőni és percenként akár 200 lövést is le lehetett vele adni. Az egyébként nem túl nehéz – mindössze három kilogrammos – fegyver a pesti srácok egyik kedvencének számított.

48 M puska (M1891/30 Moszin-Nagant ismétlőpuska)

A Mosin-Nagant első típusát már 1891-ben rendszeresítették a cári Oroszországban. Népszerűségét jól mutatja, hogy 1930-ig nem is változtattak rajta, ekkor azonban rövidítettek a csövön és csökkentették a tömegét, miközben a fegyver továbbra is megbízható és könnyen kezelhető maradt. A szovjet hadsereg 1930 után főként távcsöves puskaként alkalmazta, mivel 4-500 méterig pontosan lehetett célozni vele (állítólag 2 kilométerre is hatásos volt). A felkelők kezébe úgy került, hogy – a többi fegyverhez hasonlóan – rendszeresítve volt a Magyar Néphadseregben. A katonák azonban tartottak tőle, mert tüzeléskor nagyon erősen rúgott vissza és nehéz volt.

TT (Tula-Tokarev)

A Tokarev-pisztoly − a szovjet hadsereg egyik legismertebb fegyvere − is nagy számban került a felkelőkhöz. A TT közelharcban valósággal remekelt: nagy átütőereje, keskeny kialakítása (kis kezű emberek is könnyedén kezelhették) hatékony gyilkolóeszközzé tették. A szovjet érdekszféra szinte valamennyi országában jelentős számban állt rendelkezésre, Magyarországon is gyártották. Érdekességképpen érdemes megjegyezni, hogy a zárszerkezete leginkább az amerikai Colthoz volt hasonló, de sokkal nagyobb volt a lövedékek torkolati sebessége; az acélmagvas töltények miatt pedig az átütőereje.

42 M (Vécsey) kézigránát 

A fenti fegyverektől eltérően a Vécsey nyeles kézigránátot Magyarországon fejlesztették ki és rendszeresítették a második világháborúban. Elődjének egyik nagy előnye volt (és bizonyos helyzetekben hátránya), hogy nem időzítővel működött, hanem becsapódáskor lépett működésbe. Az új 42 M kézigránátot már időzítővel látták el, és a katonák a korábbi 36 M jelűvel kiegészítve alkalmazták, a helyzetnek megfelelően. A forradalmárok akár kötegben is használták, elsősorban a harckocsik lánctalpainak lerobbantására.

Molotov-koktél

Az utcai harcok egyik legnépszerűbb fegyvere a mai napig a Molotov-koktél. Az 1956-os forradalomban elsősorban a harckocsik ellen használták, de egyszerű elkészíthetősége és még egyszerűbb felhasználhatósága miatt bárhol könnyedén be lehetett vetni. Általában úgy készült, hogy egy palackot megtöltöttek benzinnel, és egy ronggyal lefojtották az üveg száját. Felhasználás előtt már csak a rongy kilógó részét kellett meggyújtani, és eldobni az üveget. A forradalmárok szerint négy-öt palack elegendő volt egy T−34-es harckocsi feltartóztatásához. Magát a fegyvert az 1939 és 1940 között zajló szovjet−finn háborúban „fejlesztették” ki. Nevét a szovjet külügyminiszterről kapta, aki német kollégájával, Ribbentroppal együtt írta alá azt a titkos szerződést, amely például Finnországot az orosz befolyási övezetbe sorolta.

T−34/85 harckocsi 

Közepes méretű, főként a második világháborúban bevetett, nagy sikerű harckocsi volt. A néphadsereg is rendszeresítette, és sokat zsákmányoltak a felkelők a szovjet hadseregtől. A harmincas évek végén, amikor megalkották a fegyvert, újdonságnak hatott az öntött torony és a hegesztett páncéltest, és híres volt arról, hogy nemcsak mozgékony és nagy a tűzereje, de jelentős a páncéljának vastagsága is. A világháború kezdetén a németek a saját bőrükön érezhették a szovjet konstruktőrök hatékonyságát, hiszen csak nagy nehézségekkel tudták átütni a páncélzatát (a feljegyzések szerint volt olyan T−34-es, amelyik húsznál is több találatot kapott, mielőtt működésképtelen lett). Ugyanakkor a szovjet hadseregben ez már kifutó modellnek számított 1956-ban, hiszen ekkor már az egy generációval újabb T−54-eseket használták.

Csepel tehergépkocsi

1949-ben jött létre a Csepel Autógyár Nemzeti Vállalat egy sor más cég (ezek között voltak Weiss Manfréd gyárkomplexumának bizonyos részei is) beolvasztásával. 1951-ben indult meg Szigetszentmiklóson az 1,3 tonnás NIK 130-as gépkocsi sorozatgyártása, majd pedig 1952-ben a szintén 2,5 tonna teherbírású Csepel B-300-é. A Csepel 350 és a Csepel 130-as főként a hadsereg igényeit volt hivatott kiszolgálni. 1955-ben a Csepel 350 modernizálásával megszületett a D-352, s gyártásba került a HD-420 egyszerűbb változata, a D-420. A Magyar Néphadseregnek azonban egy összkerékhajtású, modern szállítójárműre volt szüksége, amit végül a Csepel D-344-es típussal meg is kapott.

A szovjet hadsereg fegyverei:
AK-47 (Kalasnyikov)

A forradalmárok fent felsorolt eszközeinek túlnyomó része a szovjet hadseregben is rendszeresítve volt, ugyanakkor előfordultak olyan fegyverek, amelyekkel csak az oroszok rendelkeztek. Ilyen volt a Kalasnyikov, amely az emberiség történetének egyik legnépszerűbb fegyvere és a mai napig használják. A szovjetek – Mihail Tyimofejevics Kalasnyikov konstruktőr segítségével – 1949-ben állították rendszerbe a rendkívül egyszerű és strapabíró gépkarabélyt. Egyik nagy előnye a többi hasonló fegyverrel szemben a hosszú csöve − ami 800 méterre növelte a lőtávolságot −, és a nagy átütőereje volt. Ugyanakkor a pontatlansága a hátrányok közé tartozott. Bizonyos becslések szerint kétszázmillió darab is lehet belőle a világban, ami jól jelzi népszerűségét, de a hozzá tapadt vér mennyiségét is.


F-1 kézigránát


Bizonyos feljegyzésekben védekező kézigránátként írják le, amely körülbelül 50 grammnyi robbanóanyagot tartalmazott. A bordázott testű gránátot arra tervezték, hogy − repeszekre szakadva − nagy területen fejtse ki pusztítóhatását. Először a második világháborúban vetették be, de később rendszeresítették a Varsói Szerződés országaiban is; elsősorban zárt területek megtisztítására, lövészek és nyitott páncélozott járművek ellen használták.

T−54 harckocsi

Először a budapesti forradalmárok ellen vetették be a közvetlenül a második világháború után rendszeresített, legendás harckocsit. Máig ez számít a világon a legnagyobb példányszámban gyártott harckocsinak, hiszen a feljegyzések szerint több mint 60 ezer példány készült belőle, és sok országban a mai napig használják. Bár a páncélzata jól vizsgázott a forradalom idején is, a szabadságharcosok többet is elpusztítottak közülük egy-egy jól irányzott Molotov-koktéllal. A harckocsi hátulja, pontosabban a motor környéke ugyanis sebezhető volt.







2016-05-14 14:57, Draveczki-Ury Ádám









Tíz ködös haláleset a történelembőlű


A történelem tele van tisztázatlan, rejtélyes halálesetekkel - eheti összeállításunkban ezek közül válogattunk össze egy csokorra valót, szigorúan szubjektív szempontok szerint.
Orrvérzés vagy mérgezés?

Attila, Isten ostora, a hunok világhódító fejedelme hadi sikerei csúcsán, 453-ban halt meg, és fiatal távozása már kicsivel később is ellentmondásosnak számított. A hagyomány azt tartja, hogy nászéjszakáján eleredt az orra vére, és visszafolyt a torkára, így megfulladt, de kétségtelenül fennköltebb és izgalmasabb az a teória, amely szerint germán felesége végzett vele, méghozzá a fülébe cseppentett méreg segítségével. Lassan ezerhatszáz év távlatából persze aligha lehet igazságot tenni, főleg, hogy Attilának nemcsak halála, de nyughelye is rejtélyes: a feljegyzések szerint tripla, arany-, ezüst- és vaskoporsókban temették a Tisza egyik ágában, a temetésen közreműködő szolgálókat pedig megölték, hogy ne derüljön ki, hol nyugszik az uralkodó. Több mértékadó történészi szakvélemény is valószínűtlennek tartja ezt a változatot, mint ahogy azt is, hogy a Tisza medrébe temették volna Attilát: az újabb elképzelések szerint valójában valahol a Duna-Tisza közén helyezhették végső nyughelyére a nagy hadvezért. Akár így, akár úgy történt, a sírt ma már gyakorlatilag esélytelennek tűnik megtalálni.
Szakrális gyilkosság vagy valami egészen más?

Álmos vezér sorsa teljesen bizonytalanná válik onnantól fogva, hogy a honfoglaló magyarok bevonultak Hungra, a mai Ungvárra. Egy, viszonylag kései forrás arra céloz, hogy a fejedelmet rituálisan meggyilkolták – ezt a változatot az az elmélet támasztaná alá, miszerint a magyarok a kazároktól átvett kettős fejedelemség rendszerében éltek ekkoriban, és a két vezető közül a szakrális szerepet betöltő uralkodót egyes esetekben feláldozták. Álmos esetében mindez nem tekinthető maradéktalanul bizonyítottnak, az viszont eléggé egyértelműnek tűnik, hogy a Kárpát-medencébe már nem jött be a honfoglaló magyarokkal a fejedelem. Korabeli írásos források hiányában a rejtélyre aligha derül már fény.


Vadászbaleset vagy merénylet? 


Szent István fia, Imre herceg sorsa a mai napig rejtélyes. Első Árpád-házi királyunk már életében át akarta adni hatalmát utódjának, ám az állítólag kiváló katonai képességekkel rendelkező, a királyi testőrséget is vezető herceg fiatalon meghalt – viszont ellentmondásos, pontosan miért is. Az ismertebb változat szerint egy vadkan végzett Imrével egy vadászaton, a másik verzió szerint megbetegedett, ugyanakkor már az első verzió is felvet néhány kérdést, hiszen Magyarországon élt akkoriban egy Kabán („Vadkan”) nevű besenyő törzs, és itt az egyik főnök rangjelzése, titulusa Tonuzoba („Vaddisznó-apa”) volt. Anonymus írja, hogy István Tonuzobát élve temettette el feleségével együtt, márpedig nem tudunk arról, hogy a király bárki mással szemben is alkalmazta volna ezt a még korabeli viszonyok között is elképesztően brutális büntetést – vagyis alighanem jó oka lehetett rá. Még tovább árnyalja a helyzetet, hogy egyes források szerint Tonuzoba leánya révén Vazul herceggel, a trón magyar jogszokás szerinti eredeti várományosával is rokonságban állt. Örök rejtély, mi is a pontos igazság.

Mérgezés vagy gyomorrák?

Köztudott, hogy az élete utolsó éveit a lehangoló, kietlen Szent Ilonán eltöltő Napóleon egészségi állapota rettentően leromlott: az egykori császárt köszvény gyötörte, és súlyos májbetegségtől szenvedett. Viszont halálához több csoportnak is egyértelmű érdeke fűződött, és szervezetében igen magas mennyiségű arzént találtak – vagyis elég komoly esélye van annak, hogy megmérgezték. Minderre csak akkor derülhetne fény, ha mai technikával vizsgálnák meg a császár maradványait, ám amennyiben így történne, akkor is nehéz lenne bizonyítani, ki tette el láb alól Napóleont: a lassan kétszáz éve terjedő elméletek között ugyanúgy akad az őt őrző britek felelősségét állító teória, mint ahogy mások a Bourbonokat igyekeznek gyanúba keverni, mivel rettegtek tőle, hogy ebből a száműzetésből is visszatér. A történészek egy része úgy véli, a császárral valójában gyomorrák végzett, ennek viszont ellentmond, hogy Napóleon élete utolsó éveiben eléggé elhízott – utóbbi a hasonló, elhúzódó arzénmérgezés egyik velejárója. Viszont az arzén akár falfestékből is a szervezetébe kerülhetett. Vagyis egyelőre csak annyi biztos, hogy semmi sem biztos – a történelem egyik leglegendásabb alakjának életútjához azonban kétségtelenül passzol ez a mitikus homály.
Főurak vagy külföldi kémek?

A bukás évei előtt az orosz cári udvarban befolyásos tanácsadóként tevékenykedő „szerzetes”, Grigorij Jefimovics Raszputyin ellen először 1911-ben kíséreltek meg merényletet, de a titokzatos tanácsadó agyonverésével megpróbálkozó két szerzetes kudarcot vallott. Ugyanígy az a prostituált sem tudott végezni vele, aki 1914-ben próbálta meg leszúrni őt. A misztikus ködbe burkolózó, rejtélyes Raszputyin a cári udvarban szinte egyedüliként ellenezte, hogy Oroszország háborúba bonyolódjon a nyugati nagyhatalmakkal, mikor azonban az erről szóló döntések megszülettek, épp lábadozott, vagyis a döntési folyamatból azért sikerült kiiktatni. Meggyilkolása további két évet váratott magára: ekkor egyik állítólagos korábbi szeretője, Feliksz Juszupov herceg csalta lépre, de elég nehezen végeztek vele. Először mérgezett bort és süteményeket etettek a sztáreccel, ezek azonban nem hatottak, pedig annyi ciánt fogyasztott, aminek tíz embert is könnyűszerrel meg kellett volna ölnie. Utána lelőtték, de még így is kitántorgott a szabadba, ahol ezután furkósbotokkal verték agyon, ismét fejbe lőtték, majd a jeges Névába dobták. A boncolási feljegyzések szerint azonban a holttest tüdejében vizet találtak, vagyis még ekkor is életben volt. A modern kutatások egy része szerint ugyanakkor a Juszupov-féle titokzatos merénylet csupán kitaláció, és Raszputyint valójában a brit titkosszolgálat két ügynöke tette el láb alól.

Kik adtak megbízást Tisza István meggyilkolására?

Tisza Istvánra, a 20. század elejének egyik legmeghatározóbb magyar politikusa ellen három sikertelen merényletkísérletet követtek el (az egyiket egyenesen az Országházban). A negyedik próbálkozás végül sikerrel járt: Tisza életét golyók oltották ki az őszirózsás forradalomként emlegetett eseménysorozat közepette, a Hermina úti Róheim-villa bejáratánál. Katonák és matrózok csoportja végzett vele, ám a mai napig nem sikerült tisztázni, pontosan kinek a megrendelésére és miért ölték meg a volt miniszterelnököt, aki hivatali idejének letelte után is a dualizmus és a háborús politika jelképeként élt a köztudatban, és számos ellenséget szerzett magának két kormányfői ciklusa alatt. Noha a Károlyi-kormány nyomoztatott az ügyben, a gyilkosságot végül nem sikerült pontosan felderíteni: még a pontos indítékról is csak találgatni lehet a mai napig – annak ellenére, hogy a feltételezett tettesek és felbujtók közül többet is börtönbe zártak.
Szívinfarktus, kivégzés vagy kényszermunka?

Raoul Wallenberg svéd diplomata a második világháború egyik emblematikus figurája, aki ember tudott maradni egy végtelenül embertelen korszakban, és magyar zsidók ezreit mentette meg a deportálásoktól. Ezt nagyjából mindenki tudja is róla, azt azonban a mai napig homály fedi, mi lett Wallenberg sorsa 1945. január 13. után. Annyi bizonyos, hogy a diplomata ezen a napon Budapesten, szabad akaratából tartott egy szovjet tiszttel a Vörös Hadsereg fővárosi bevonulását követően, innentől azonban homályossá válik a történet, és nemcsak azt nem tudni, hol halt meg, de azt sem, hogy pontosan mikor. A Magyar Rádióban március 8-án ugyan elhangzott, hogy Wallenberget nyilasok, illetve német ügynökök meggyilkolták, ez azonban szovjet nyomásra történt – a diplomata ekkor már alighanem Moszkvában, az NKVD őrizetében volt. Később szabadult foglyok szerint a diplomata 1947 tavaszáig szinte bizonyosan a Ljubljankában raboskodott, ám ezutáni sorsáról már nem tudni biztosat: egy tíz évvel későbbi szovjet dokumentum szerint szívinfarktusban elhunyt, ám ennél sokkal valószínűbbnek tűnik, hogy Szibériába deportálták, és ide-oda szállították a munkatáborok között. Az utolsó róla szóló beszámoló 1959-ből származik, de nehéz eldönteni, melyik észlelés volt hiteles, és a Szovjetunió széthullása utáni orosz titkosszolgálati, illetve katonai források is teljesen ellentmondásosak: egyes információk szerint Wallenberget már 1947-ben kivégezték, mások szerint még a ’70-es évek közepén is életben volt a Ljubljankában. A szovjetek motivációi szintén nehezen kibogozhatók: először azzal vádolták meg Wallenberget, hogy valójában összejátszott Adolf Eichmann-nal, majd amerikai kapcsolatai miatt vált gyanússá, és a CIA elődjének számító OSS kémjeként bélyegezték meg. Mivel pedig ekkor már mindenki tudta, hogy a náci Németország sorsa megpecsételődött, a felek már a jövőre nézve helyezkedtek – alighanem így lett Raoul Wallenberg a hidegháború egyik első áldozata, de ez is csak a legelterjedtebb a számtalan feltételezés közül, és korántsem nyert száz százalékos igazolást.


Amikor már magát a kérdést is nehéz feltenni…


Egyetlen más merénylet sem generált annyi összeesküvés-elméletet, mint a Kennedy-gyilkosság – a konspirációs teóriák olyan szerteágazóak, hogy még példálózó felsorolást is nehéz lenne gyártani belőlük. Mindennek persze alapos oka van, hiszen a texasi merénylet körüli tisztázatlan kérdések száma elképesztően magas, kezdve a közeli dombról felszálló füst pontos mibenlététől az elfogott merénylő, Lee Harvey Oswald szovjet kapcsolatain és Jack Ruby általi meggyilkolásán át egészen addig, miért kellett évtizedekre titkosítani rengeteg nyomozati aktát és dokumentumot. A megoldás kulcsához több mint ötven évvel a történtek után sincs sokkal közelebb a történettudomány és a közvélemény, mint a nyomozás hivatalos lezárása idején.
Likvidálás vagy merénylet?

Lin Piao kínai hadügyminiszter nemcsak Mao Ce-tung egyik legmegbízhatóbb szövetségese volt, hanem egyben a Nagy Kormányos kijelölt utódja is – fényes karrierjének azonban egy rejtélyes repülőgép-szerencsétlenség vetett véget 1971. szeptember 13-ára virradó éjjel, a mongol légtérben. Azóta sem derült ki, pontosan mi okozta Lin Piao gépének lezuhanását, ugyanakkor nem véletlen, hogy számos összeesküvés-elmélet él a balesettel kapcsolatban: a Maónál tizenöt évvel fiatalabb hadügyér – egyesek szerint a diktátor idézeteit tartalmazó, híres „Kis Vörös Könyv” összeállítója is ő volt – élete utolsó hónapjaiban meglehetősen követelőzővé vált, és hatalmi mesterkedései magában a vezérben is visszatetszést keltettek. A mai napig nem tudni, pontosan mit is tervezett Lin Piao: a többé-kevésbé elfogadott forgatókönyv szerint „egyszerű” merénylettel akarta kioltani Mao életét, a legelvadultabb teóriák szerint azonban ennél sokkal veszélyesebb hazárdjátékba fogott, amihez a KGB és Moszkva segítségét is igénybe kívánta venni. Mivel a szovjet-kínai viszony ekkoriban igen feszült volt, a hadsereget vezető Lin e verziók szerint egy színlelt szovjet támadás után átvette volna a hatalmat, és kiiktatta volna Mao Ce-tungot. E fenti elméletek hívei szerint Lint a terveket megneszelő Mao egy díszvacsorát követően agyonlövette, a Mongóliában lezuhant repülőn pedig valójában már csak a hadügyminiszter egyik puccsista szövetségese utazott – és a gépet is a kínai légierő lőtte le. Az igazság valószínűleg sosem derül ki, pedig kétségtelenül a Kínai Kommunista Párt történetének egyik érdekes fejezetéről van szó.

Ki? És miért?

Olof Palme svéd miniszterelnököt 1986. február 28-án ölték meg Stockholmban. A kormányfő több szempontból is különutas figurának számított a nyugati világban: a Szovjetunió mellett az Egyesült Államokkal és Izraellel is többször összeütközésbe került, és ugyan politikai pályafutása során akadtak vitatható lépései (így például Pol Pot hatalomra kerülésének kezdeti üdvözlése, illetve egy hivatalos vizit Fidel Castro Kubájában), szenvedélyességével, az emberi jogok melletti következetes kiállásával nagy népszerűségre tett szert. Éppen színházból tartott haza a feleségével, amikor egy merénylő közvetlen közelről fejbelőtte – a mai napig nem tudjuk, hogy ki és miért. Első fokon, elsősorban Palme nejének vallomása alapján ugyan 1988-ban elítéltek egy Christer Pettersson nevű férfit, ám ez utóbb téves döntésnek bizonyult. A miniszterelnök meggyilkolására azóta sincs megnyugtató válasz: semmit sem tudunk, még azt sem, hogy valamelyik vele szemben álló érdekcsoport vagy egy magányos őrült oltotta-e ki az életét.
(Korábbi TOP 10-es összeállításainkat ide kattintva olvashatják!)








2016-01-16 15:07, Szűcs László









Tíz étel, amiket a háborúkban készítettek vagy találtak fel


Ma, amikor a gyorséttermek és a streetfood korszakát éljük és ezeken a helyeken gyakorlatilag minden megkapható, mi „szem-szájnak ingere”, nehéz elhinni azt, hogy akadtak olyan ínséges idők, amikor a „szinte semmiből” kellett tápláló étkeket az asztalra varázsolniuk a háziasszonyoknak. Szokásos – szubjektív szempontok szerint összeállított – listánkban következzen most tíz olyan étel, amiket a háborúkban készítettek vagy találtak fel.
Margarin

A margarin az az étel, ami aligha hiányozhat a ma reggeliző-asztalairól. Azt viszont kevesen tudják, hogy az olcsó vajpótló feltalálása az 1870-1871 közötti francia-porosz háborúhoz köthető. A kenyérre kenhető tejtermék helyettesítőjét – egy III. Napóleon által meghirdetett verseny győzteseként – Hippolyte Mége-Mouriés francia vegyész alkotta meg. A margarin segítségével a korábbinál jóval könnyebben lehetett étkeztetni a császár poroszok ellen vonuló seregét. Mége-Mouriés a találmányát 1869. július 15-én szabadalmaztatta Párizsban. A termék eredetileg faggyúból készült, a feltaláló ehhez adott hozzá egy speciális alapanyagot. A margarin 1872-ben került kereskedelmi forgalomba.

Konzerv

Egy évszázaddal korábbról, egészen pontosan az 1792-1797 közötti első koalíciós háború idejéről is származik egy olyan találmány, amely a napi napig megtalálható nemcsak a katonai étrendben, hanem mindennapjaink élelmezésében is. A konzerv ugyancsak a franciáknak köszönhető: 1795-ben a belügyminisztérium megelégelte, hogy nem tudja normálisan ellátni a háborúban részt vevő egységek katonáit. Összesen 12 ezer franknyi jutalmat ajánlottak fel annak, aki képes megoldani a normális élelmezés kérdését. A problémára Nicolas Appert cukrász- és serfőzőmester találta meg a választ. Rájött arra, hogy ha a tartósítani kívánt élelmet egy ételtartó üvegbe helyezi, azt viasszal és huzallal lezárja, majd forrásba lévő vízbe teszi, akkor az hosszú ideig nem fog megromlani. „
Amikor kinyitottuk az edényeket, és megkóstoltuk a bennük lévő 18 különféle tartósított élelmiszert, kiderült, hogy mindegyik megőrizte eredeti frissességét, és a tengeri út során a legkevésbé sem romlottak meg” – mondta Appert, miután kiderült, az általa tartósított élelmiszerek négy hónap és tíz nap után sem romlottak meg. Magát a tartósítási eljárást – a pasztörizálást – egyébként csak ötven évvel később írta le tudományosan Louis Pasteur francia mikrobiológus. Még egy érdekesség: a konzervdoboz ötlete egy brit kereskedőtől származik, aki 1796-ban váltotta fel az ételtartó üveget fémdobozra. Persze ezt még nem volt annyira egyszerű kinyitni, hiszen a konzervnyitó feltalálására még harminc évet kellett várni.

Sűrített tej

A sűrített tej megalkotása egy amerikai feltalálóhoz, Gail Bordenhez köthető. A tápláló, tubusos tejkoncentrátum ötlete 1836-ban született meg, ám akkor még nem hozott sikert a feltalálónak. Sőt, kétszer tönkre is ment a vállalkozása emiatt. A termék csak az amerikai polgárháborúban vált közismertté, az uniós hadsereg katonáinak élelmezésekor előszeretettel használták. Ez meghozta a várva várt üzleti sikert is. A sűrített tej azóta is nagy sikernek örvend a világ számos országában, és nemcsak a katonák, hanem a civilek körében is.


A „hamis” az „igazi” 


Hamis gulyás, hamis húsleves – olyan ételnevek ezek, amelyeket a ma embere is jól ismer, eredetükről azonban nem biztos, hogy tud. A „hamis” előnevű levesek az első világháború során terjedtek el az akkori Magyarországon, mégpedig amiatt, mert a harcoló katonák ellátása miatt kevés alapanyag maradt a hátországban. A „minden pótolható” elvnek megfelelően számos „hamis” étek került az asztalra. A gulyásleves és a húsleves húst nem látott, míg a hamis túrógombóc aludttejből, búzadarából és zsemlemorzsából, a hamis májgombóc pedig konzerv májkrémből készült. Ugyanerre az időszakra tehető az is, amikor a húsos főételek helyett belsőségekből készítették az ételeket. Ekkor lett nagy divatja a májnak, a szívnek, a tüdőnek, a velőnek, a vesének, a mirigynek és a pacalnak is. Bármilyen furcsa, de még a tejszínhabot is „hamisították”. Igaz ennek receptje nem az első, hanem a második világháborúhoz köthető. „
10 dkg cukrot kevés vízzel főzzünk sűrű szirupnak. Ezalatt 2 tojásfehérjét verjünk fel kemény habnak és folytonos keverés mellett kanalanként adagoljuk a fövő szirupba, mellyel még 3-4 percig verjük jó kemény, hófehér habbá. Ajánlatos a főzőfazekat forrásban lévő vízben, egy nagyobb edényben tartani” – olvasható elkészítésének módja.

Tojáspor

Ha már szóba került a második világháború, említsük meg azt is, hogy a sokak által gyűlölt tojáspor megalkotása is az 1939-1945 közötti világégéshez köthető. Előállítására azért volt szükség, mert a friss tojás gyorsan megromlik és ráadásul könnyen össze is törik. Ezért kísérletező szakácsok kitalálták azt, hogy ha a tojáslevet porítják, akkor az nemcsak könnyebben szállítható, hanem minőségét is hosszabb ideig őrzi meg. A baj „mindössze” az, hogy a tojáspor nem túl gazdaságos: egy kilóhoz nagyjából kilencven tojást kell felhasználni. Ennek ellenére a mai napig nagy népszerűségnek örvend a hadiétkeztetésben és a cukrászüzemekben is. De nemcsak a tojáspor volt, ami a második világháborúnak köszönheti létét. Valószínűleg sokan emlékeznek a kemény, szeletelhető lekvárra, vagy, ahogy mindenki ismeri a Hitler-szalonnára. A német diktátorhoz valószínűleg semmi köze nincsen, ám az tény, hogy a háborúnak köszönheti megalkotását: a romló élelmiszerellátást próbálták ezzel vágható gyümölcskoncentrátummal jobbá és változatosabbá tenni, nemcsak a katonák, hanem a civilek számára is.

Instant kávé

Igaz, feltalálása nem kötődik a háborúkhoz, viszont népszerűsége a második világháborúban harcoló amerikai katonáknak köszönhető. Az instant kávét teljesen véletlenül fedezték fel a XX. század elején. Egy belga mérnök éppen a hegyekben végzett méréseket, s rendszeresen főzött kávét amiatt, hogy ébren és frissen tartsa magát. A fekete nedű azonban egy alkalommal véletlenül kifutott és rárakódott az edény oldalára. A porszerű kávéfoltot a mérnök megkóstolta, s ízlett neki. Innen már csak egy lépés volt, hogy a port fel kellett oldania meleg vízben. Az újfajta kávé a második világháborúban vált igazán népszerűvé, az amerikai katonák étkezési ellátmányának elengedhetetlen része lett és az azóta is.

Hadi szakácskönyvek

Számos, a világháborúk ideje alatt kitalált recept maradt fenn a mai napig is. Ezek őrzői a hadi szakácskönyvek. Közülük több megtalálható a nagyobb könyvtárakban vagy megvásárolható az antikváriumokban. Az első világháború ideje alatt, egészen pontosan 1915-ben a Rózsavölgyi és Társa kiadásában jelent meg a 
Háborús főzőkönyv című kiadvány, amit Sacher Gusztávné és Halász Sándorné állított össze. A kötetben egy sonkás előétel receptjét is elolvashatjuk. Eszerint „4 deka vajat 2 tojás sárgájával, 2 evőkanál tejfellel habosra keverünk, 2 deka reszelt pármai sajtot és 10 deka apróra vágott sonkát vagy füstölthúst és 2 tojás habját közékeverjük. Azután egy kikent tűzálló tálba tesszük és félig megsütjük, reszelt pármai sajttal meghintjük, rögtön tálaljuk.” A második világháborúból pedig Madár Imréné nevéhez fűződik az 1942-ben, magánkiadásban napvilágot látott Ízletes hadiételek című szakácskönyv. A receptek közül a hamis koch, azaz felfújt elkészítésének módját lestük ki. „8 dl tejben főzzünk 1 deci búzadarát. Közben keverjünk el 3 tojás sárgáját 6 evőkanál cukorral, forgassuk bele a forró búzadarába, amelybe a 3 tojás keményre vert habját is belekeverjük. Nem kell tovább főzni. Öntsük üvegtálba. Adjunk a tetejére összevagdalt cukros gyümölcsöt. 5 perc alatt elkészül és váratlan vendéglátásnál kitűnő szolgálatot tesz.”

Gulyáságyú

Mivel a hadi ételeket valahogy el is kellett készíteni, nemcsak a gasztronómia, hanem az élelmezéshez szükséges haditechnikai eszközök is jelentős változásokon estek át az elmúlt évszázadokban. A legismertebb ilyen eszköz a mozgókonyha (más néven 
gulyáságyú), amelyek első, kezdetleges változatai már a 19. század végén megjelentek: 1881-ben a Ludovica Academia Közlönye olyan, szállítókocsin elhelyezett tábori konyhával folytatott kísérletekről adott hírt, amelyen menet közben lehetett főzni. Elsőként az orosz hadseregben rendszeresítettek mozgókonyhát, az 1904–1905-ös orosz–japán háborúban kiváló eredménnyel alkalmazták még a japánok is, amikor hadizsákmányként használatba vették. Az Osztrák–Magyar Monarchiában a közös Hadügyminisztérium rendkívül szervezetten és céltudatosan, a legalkalmasabb gyárak legkiválóbb mérnökeinek bevonásával 1905-ben kezdett a fejlesztési munkákhoz. Több prototípus és az orosz gulyáságyúk csapatpróbáján szerzett tapasztalatok figyelembevételével új, egységes harcászati-műszaki követelményeket dolgoztak ki. A fejlesztés és a gyártás legfontosabb bázisa a Weiss Manfréd-gyár volt. Az 1908 nyarán mintaként legyártott példányokkal egy hadbiztosokból, műszakiakból, tüzérségi és vonatcsapat-szakemberekből álló bizottság részvételével különböző út-, terep- és időjárási viszonyok között igen szigorú, minden alkatrész ellenőrzésére kiterjedő kocsizó, vontathatósági és főzőpróbákat tartottak, majd az őszi záró hadgyakorlaton csapatpróbának vetették alá őket. A többi hadsereghez képest is példamutatóan kifejlesztett és kipróbált, kiváló konstrukciójú, 1909 M. jelölésű mozgókonyhákat 1910-ben rendszeresítették a közös hadseregnél és a magyar királyi honvédségnél.

Ínyencségek (?) a fronton

Persze nemcsak egyszerű és könnyen elkészíthető ételeket, hanem igazi ínyencségeket (?) is köszönhetünk a háborúknak. Ebben a brit hadsereg járt az élen, amelyben az első világháború ideje alatt több mint 92 ezer szakács szolgált. Ők pedig a hagyományos raguk, sültek, pudingok mellett különlegességeket is készítettek a lövészárokban életüket minden percben kockára tevő bajtársaiknak. Így került nem egyszer nyúl vagy más vad a harcosok táljaiba. Számtalanszor volt lóhús a menü, ezt a kényszer kívánta így, hiszen a harcokban elhullott hátasok húsa értékes fehérjeforrás volt a katonák számára. Az Osztrák-Magyar Monarchiához hasonlóan a briteknél is ebben az időben jelentek meg az első hadiszakácskönyvek. Egy 1915-ös kézikönyvben például egy száz napos menüsort állítottak össze a katonáknak. Igaz, ezen ételek nagy részének alapanyaga a marhahúskonzerv volt, ám ezt a hiányosságot a könyv szerzője az ételeknek adott fantázianevekkel igyekeztek palástolni.

Az MRE és a „barna halál” 

A katonák étkeztetése nemcsak a múltban, hanem a jelenben is komoly kihívást jelent a hadseregek logisztikai egységeinek. Az amerikai hadseregben az úgynevezett MRE, azaz „Meal Ready to Eat” (magyarul: rögtön fogyasztható étel) csomag gondoskodik arról, hogy a harcoló katona ne legyen éhes. A régebben használt konzerv ételadagokat 1981-ben váltotta az MRE; egy csomag 1200 kalóriát tartalmaz és legalább három évig eláll. Jelenleg legalább harminc féle MRE-csomag létezik, s összeállításukkor még a katonák vallására is figyelnek. Minden egyes MRE-csomagnak tartalmaznia kell főételt (csirke, marhahús, tészta, zöldség stb), almaszószt, energiaszeletet, szárazkekszet vagy kenyeret, csokit, egyéb szószt (amivel a szárazétel fogyaszthatóbbá tehető), rágót, instant kávét, sajtot, kávékrémet, jódozott sót, cukrot, melegítő zacskót, műanyag evőeszközt, egy skatulya vízálló gyufát, nedvesített papírkendőt, papírszalvétát, illetve wc-papírt. Természetesen a Magyar Honvédségben is van rendszeresített, előre csomagolt élelem, aminek a hivatalos neve komplettírozott élelmiszercsomag, ám a katonák „
Túlélőcsomag”-nak, a csomagoló műanyag zacskó színe után Barna halál”-nak, vagy az amerikai megfelelője alapján „MRE-csomag”-nak hívják. Tömege maximum egy kilogramm, és a misszióban, a bázisokon kívüli feladatot teljesítő békefenntartók vagy idehaza, a gyakorlótereken többnapos kiképzést folytató bakák egynapi élelmiszer-ellátásáért „felelős”. A Magyar Honvédségben összesen hétfajta csomagot rendszeresítettek, ezeket 1-től 7-ig számozták be. Egészen pontosan van még egy nyolcadik féle is, ez az úgynevezett „egyéni zárolt” csomag, amelynek kiosztása csak rendkívüli helyzetben engedélyezett.

(Korábbi Top 10-es összeállításainkat ide kattintva olvashatják!)





2015-11-14 10:27, Kovács Dániel








Tíz láthatatlan támadó


Eheti tízes listánkban olyan repülőgépeket és helikoptereket gyűjtöttünk össze, amelyeket a radar sem „lát”. A lopakodókat a szokásos szubjektív szempontok alapján válogattuk.
Ez lehetett volna az első lopakodó 

Radarok már a második világháborúban is pásztázták az eget, előre jelezve a légitámadásokat, viszont ekkoriban még nem születtek olyan repülőgépek, amelyek képesek lettek volna a radar számára láthatatlanul repülni. Egészen pontosan egy, a Horten 229-es eljutott a tesztekig, de a háború befejezése egyben a formabontó csupaszárny sugárhajtású gép fejlesztését is lezárta. A tesztekhez használt példány az Egyesült Államokba került, ahol nemrég megépítették a másolatát. A mérnökök a replika tesztelése közben felfedezték, hogy a gép jóval kevésbé észlelhető a korabeli radarok számára, ami a háborúban jelentős előnyhöz juttathatta volna a „villámbombázót”, amely az úgynevezett 3X1000 követelményei szerint készült, azaz ezer kilométeres óránkénti sebességgel repült ezer kilométeres távolságra ezer kilogramm teherrel.

A híres feketerigó 

Az SR–71 Blackbird a korai lopakodók egyike volt. Már az alakját is úgy tervezték, hogy minél kevesebb elektromágneses energia verődjön vissza róla. Első felszállását 1964 telén hajtotta végre, majd két év múlva hadrendbe is állította az Egyesült Államok Légiereje. A sikeres konstrukció egészen a kilencvenes évek végéig szolgálatban maradt, ezalatt számos rekordot állítottak fel vele – pályafutása alatt a Blackbird volt a világ legmagasabban, és leggyorsabban repülő gépe.


B-2, a legendás szellem 


A B-2 Spirit lopakodó nehézbombázó a kilencvenes évek elején állt hadrendbe az USA-ban. Javarészt a Northrop Grumann cég mérnökei alkották meg, de a munkában részt vett többek között a Boeing Aerospace is. A nagy titokban készülő lopakodó 1989-ben emelkedett először a levegőbe. A tervek szerint százharmincöt B-2-nek kellett volna elkészülni, ezek közül pedig százhúszat nukleáris fegyverek szállítására is fel akartak készíteni. A hidegháború vége azonban megakasztotta a projektet, így mindössze huszonegy gép került ki a gyárból.

Az egyik leghíresebb lopakodó lett 

Az 1983-ban szolgálatba állított F–117 Nighthawk mára a világ egyik leghíresebb lopakodója lett. Számos filmben szerepelt, és aki egyszer is látta, megjegyezte hétköznapinak koránt sem nevezhető alakjáról. 2008-ig tartó szolgálati ideje alatt számos háborúban bevetették, köztük 89-ben Panamában, az öbölháborúban, 1999-ben Koszovóban, majd 2003-ban ismét visszatért a Közel-Keletre lézervezérlésű bombáival.

Raptor, a lopakodó vadászbombázó 

Az F–22 Raptor 2005-ben állt hadrendbe, ezzel az Egyesült Államok a világon elsőként rendszeresített ötödik generációs harci repülőgépet. A Raptor lopakodó kialakítása mellett igen jó repülési és manőverező képességgel büszkélkedhet, ráadásul utánégető használata nélkül is stabilan hozza a hangsebesség másfélszeresét. Elterjedésének mindössze cseppet sem szerény ára szab határt, tekintve, hogy egyetlen darab F–22-es több mint százhúsz millió Dollárba kerül.

Az új kínai trónkövetelő 

Ötödik generációs gépek rendszerbe állításával természetesen más országok is próbálkoznak, ez alól természetesen a nagyhatalmi álmokat dédelgető Kína sem kivétel. A távol-keleti országban már jó ideje dolgoznak a Chengdu J–20-ason, amely első felszállását 2011-ben hajtotta végre. A két hajtóművel felszerelt lopakodó repülőgép várhatóan 2017-ben kezdi meg a szolgálatot, ezzel pedig a kínai kormány nem kis büszkeségére valószínűleg a világ második rendszerbe állított ötödik generációs harci gépe lesz. Emellett feltűnt a szintén ötödik generációs J–31-es vadászgép is, amelyet már eladásra is felkínáltak.

Az orosz rivális 

Első ötödik generációs gépük tervezését az oroszok finoman szólva sem ma kezdték. A Szuhoj tervezőirodában 1990 óta a legnagyobb titoktartás közepette dolgoznak a PAK FA, azaz a T-50 kifejlesztésén. Az évek során napvilágra kerülő információkból annyit lehet sejteni, hogy a gép valóban ötödik generációs lesz, a legmodernebb orosz hajtóművet kapja, valamint azt, hogy némileg hasonlít az amerikai F-22-esre, csak laposabb. A kialakításából jól látszik, hogy lopakodó feladatokra is képes lesz, amivel az első lesz az orosz gépek között.

Jön az új csupaszárny lopakodó drón 

Csupaszárny lopakodó drónt fejlesztenek az Egyesült Államokban. Az RQ-180 néven emlegetett pilóta nélküli légi járművet valószínűleg nagy hatótávolságú felderítő feladatokra használják majd. A Northrop Grumann által fejlesztett felderítő, amely külsőre hasonlít az egykori B-2-es bombázóhoz, jelenleg tesztrepüléseit végzi.

Lopakodó sólyom 

A Sólyom néven is emlegetett Sikorsky UH–60-nak, azaz a Black Hawknak létezik lopakodó üzemmódban is használható változata. Létezését sokáig titok övezte, egészen az Oszama Bin Laden elleni 2011-es akcióig, amikor is az al-Kaida vezér búvóhelye közelében lezuhant egy ilyen helikopter. A műveletben résztvevő gépek a pakisztáni határt átlépve több száz kilométert repültek anélkül, hogy bárki is észlelte volna őket. A helyi lakosok is csak akkor vették észre a gépeket, mikor már a fejük fölött voltak, bár ez még nem feltétlenül bizonyítja lopakodó képességüket, ugyanis alacsonyan repültek, így pedig egy hagyományos helikopter is el tudja kerülni a radart.

Lopakodik, felderít és harcol is a Comanche 

A RAH–66 Comanche-ot arra tervezték, hogy leváltsa az OH–58 Kiowa helikoptereket. Mivel külső felületét radarelnyelő anyagok fedik, és a tervezői arra is ügyeltek, hogy minél kisebb zajt csapjon, kiváló lopakodó tulajdonságokkal bír. Bár feladatai között eredetileg a felderítés kapta a legnagyobb hangsúlyt, ez mára megváltozott, mivel ilyen feladatokra már jórészt drónokat alkalmaznak. Rakétákkal felszerelt változata viszont kiválóan alkalmazható harci feladatokra.

(Korábbi Top 10-es összeállításainkat ide kattintva olvashatják!)







2015-05-09 15:28, Kovács Dániel








Tíz tárgy, ami nélkülözhetetlen a túléléshez


Manapság egyre nagyobb az érdeklődés a túlélő túrák iránt. Eheti szubjektív tízes listánkba olyan tárgyakat gyűjtöttünk össze, amelyek nélkül nem érdemes, sőt veszélyes vállalkozás kimerészkedni a vadonba.
(Túlélő) kés

Még a laikusok számára is egyértelmű, hogy az erdőben nélkülözhetetlen egy strapabíró szúró-vágó eszköz. Egy igazi modern túlélőkés természetesen sokkal többre képes, mint a konyhában használt rokonai. A legtöbb fajtája a hagyományos funkciók mellett alkalmas fűrészelésre is, sőt az igazán professzionális változatok markolatában komplett túlélő felszerelést, például horgászkellékeket és egyéb hasznos dolgokat is lehet tárolni. Nem ritka a markolatba épített iránytű sem. Ettől függetlenül legfontosabb eleme mégis a szinte eltörhetetlen penge, ami bozótvágásra és vadászatra egyaránt alkalmas, nem is beszélve az önvédelemről, ha úgy adódik.

Tűzgyújtó eszköz (magnézium rúd, vihar gyufa, vihar öngyújtó)

A vadonban - pláne ha hideg van és nem akarunk megfagyni vagy éppen meleg ételt szeretnénk készíteni magunknak- nélkülözhetetlen a tűzrakás. Szerencsére manapság már nem kell az ősi módszerhez, azaz a száraz fadarabok összedörzsöléséhez folyamodni, sőt olyan eszközök is a rendelkezésére állnak, amelyekkel az ember akár viharban is képes tüzet „csiholni”. A magnézium rúddal nagyon könnyen lehet szikrát csinálni, nagyon jó szikrát vet és sokáig kitart. A víz és szélálló vihargyufa is alapvető kelléke kell, hogy legyen egy túlélő felszerelésnek. A professzionális gyufa olyan nagy lánggal ég, hogy a viharos szél és a szakadó eső sem tudja eloltani.


15-25 méter ejtőernyőzsinór (vékony hegymászókötél, huzal)


A paracord (más néven ejtőernyő-zsinór illetve parachute cord, vagy 550 cord) egy belső magból és külső köpenyből álló, könnyű nejlon alapú zsinór. Eredetileg az amerikai ejtőernyők felfüggesztő zsinórjaiként használtak a második világháborútól, majd az ejtőernyősök a harcmezőn rájöttek, hogy a kötélzet alkalmas sok más feladatra is. Jelenleg általános célú zsinórként alkalmazzák a katonák és a civilek egyaránt. A paracord a rendfenntartó fegyveres erők legtöbbjében megtalálható. Alkalmas a tábor körüli feladatok ellátásra, egyéni felszerelés kényelmesebbé tételére, de akár a harctéren is rögzítési és kötözési feladatok ellátására vagy bármilyen hasonló funkciójú elem, ideiglenes helyettesítésre. Itt említhetjük például a sátrak kikötözését, felszerelések rögzítését, cipőfűző pótlását, zippzár madzag hosszabbítását, lépésszámlálók készítését, csatok ideiglenes pótlását vagy akár egy rögtönzött fegyverszíj készítését. Az általános felhasználás mellett, tehát érdemes kiemelni a túlélési helyzetben nyújtott sokoldalúságát.


Jelzőeszköz (síp, jelzőtükör, füstgránát, rakétapisztoly)


A felsorolt jelzőeszközök mindegyike arra szolgál, hogy a túlélési helyzetbe került ember  jelezhesse társainak hollétét. Persze egy füstgránát a vadonban más célokat is szolgálhat, például a vadállatok elijesztésére is kiválóan alkalmas, akárcsak a rakétapisztoly.

Tájoló (iránytű); térkép-vázlat

Nem is kérdés, hogy a tájékozódáshoz nélkülözhetetlen az iránytű és a térkép. Ezek fontossága nem is igényel kommentárt.


Elsősegély készlet (fertőtlenítő, sebtapasz)


Egészségügyi felszerelés nélkül még egy hosszabb sétára sem érdemes elindulni a hegyekben. Alapvetően két csoportba kell sorolni ennek részeit: 1., Gyógyszerek és gyógyhatású készítmények. 2., Sebészeti eszközök. Fontos, hogy legyen benne fájdalom- és lázcsillapító, hasfogó, enyhe hashajtó, torokgyulladás elleni szer, A sebészeti eszközökhöz tartozik a sebfertőtlenítő- és kötöző szer, rugalmas pólya, csipesz, olló (a svájci késben mindkettő megtalálható), zsinór, bőrre helyezhető lázmérő. Ezenkívül kenőcsök gyulladt bőrre, ízületi bántalmakra...

Vízfertőtlenítő tabletta 

A vízfertőtlenítő tabletta manapság már elengedhetetlen tartozéka minden túlélő túrának, kirándulásnak. Hatástalanítja a vízben lévő baktériumokat, környezetbarát, és megakadályozza a kórokozók elszaporodását. Ideális utazások során, vakációk idején. Egy tabletta segítségével két liter víz tisztítható meg. Kifejezetten hasznos találmány, ha az ember huzamosabb ideig nem talál tiszta ivóvizet, mivel segítségével a pocsolya vize is ihatóvá tehető.

Horgász készlet (5-10 méter damil, horgok)

Egy valamirevaló túlélőcsomagból nem hiányozhatnak a horgászat kellékei sem, ami akkor lesz igazán fontos, ha az embernek hosszú időt kell a vadonban eltöltenie utánpótlás nélkül. Túlélési szituációban arra kell törekedni, hogy tavat vagy folyót találjunk, ahol egy kis horgászással már könnyen kifoghatjuk az ebédet.


Kulacs


Aki vett már részt hosszabb túrán, az tudja, milyen fontos és nélkülözhetetlen kellék a kulacs, majdnem olyan fontos, mint a kés. A modern kulacsokhoz hőszigetelő tok is tartozik, egyszerűen rögzíthető és könnyen hozzáférhető. Több fajtához ivócsésze is tartozik, amely szorosan illeszkedik a palack aljára. Ez főzőedénynek, csajkának, pohárnak, mosdótálnak egyaránt alkalmas.


Világító eszköz (zseblámpa, chemlight)


Elemlámpa nélkül nem jó eltévedni az erdőben. Szerencsére a mai zseblámpákkal párhuzamos, alig szórt fényüknek köszönhetően nagy távolságra lehet világítani. A jobb minőségű zseblámpák vízhatlanok, és ütésállók is, így veszély esetén erőteljes ütés is mérhető velük. Gyengébbek, de még elég hatékonyak az univerzálisan használható fejlámpák is.

(Korábbi Top 10-es összeállításainkat ide kattintva olvashatják!)(Fotóink illusztrációk!)








2015-03-07 14:21, Szűcs László








Tíz emberiségellenes és háborús bűntett a második világháborúban


A nemzetközi jog szerint emberiségellenes, illetve háborús bűntettek számít − egyebek mellett − a hadviselés törvényeinek, szokásainak megszegése, az elfoglalt területek civil lakosságának megölése, a deportálás, a városok vagy falvak lerombolása, a hadifoglyok megölése és minden olyan pusztítás, amit a katonai helyzet nem tett szükségessé. Heti szubjektív listánkban a második világháború eseményei közül válogattunk össze tízet, amelyek kimerítik az emberiségellenes, illetve a háborús bűntett fogalmát.
A holokauszt

Nemcsak a második világháború, hanem a világtörténelem legsúlyosabb háborús és emberiségellenes bűncselekménye a holokauszt, amelynek körülbelül hatmillió európai zsidó esett áldozatul. A tervezett és irányított népirtás – amely a zsidók mellett a cigányokat, az orosz hadifoglyokat, fogyatékosokat, homoszexuálisokat, politikai vagy vallási ellenállókat is érintett – több lépésben valósult meg. Már a második világháború kitörése előtt életbe lépő nürnbergi törvények kizárták a zsidókat a társadalomból, majd a létrehozott koncentrációs, más néven munkatáborokban addig dolgoztatták a foglyokat, amíg azok bele nem haltak valamilyen betegségbe vagy a végkimerültségbe. A háború során, a meghódított keleti területeken speciális alakulatok végezték ki az összegyűjtött zsidókat és a nácik politikai ellenfeleit. A zsidókat és a cigányokat gettókba zárták, ahonnan vasúti szerelvényekkel szállították őket a megsemmisítőtáborokba, ahol a foglyok nagy részével gázkamrákban végeztek. A legismertebb haláltábor – a 
Halálgyárnak is nevezett auschwitz-birkenaui tábor – mellett még több tucat megsemmisítőtábor működött. Ha a nemzetiszocialista rendszer által üldözött és a táborokba zárt egyéb csoportokat is nézzük, akkor a holokauszt halálos áldozatainak száma valahol 9 és 11 millió között van.

Drezda porig bombázása
A pokol három napja − így lehetne röviden jellemezni az 1945. február 13−15. között végrehajtott drezdai szőnyegbombázást. A szövetséges légierő repülőgépeiről több mint háromezer tonna úgynevezett „nagy erejű”, illetve foszfortartalmú bombát dobtak le a városra; a tűzviharban nyolcvanezren vesztették életüket. A „miért?”-re több válasz is létezik. Az egyik magyarázat a Coventry nevű brit város elleni, négy évvel korábbi szőnyegbombázás miatti bosszút emlegeti, míg a másik az angolszász légierő szovjetek feletti fölényének demonstrálását. Az indokok között felmerült még az európai háború befejezésének gyorsítása is. A brit légi vezérkar vezetője ugyanis javasolta: intézzenek minden korábbinál pusztítóbb és a polgári lakosságot is megtörő támadást egy addig viszonylag megkímélt német város ellen, ezzel is gyorsítva az Európában dúló harcok befejezését. Márpedig Drezda fontos ipari körzetként és közlekedési csomópontként, valamint az újjászerveződő német erők feltételezett összevonási körzeteként szerepelt a szövetséges csapatok célkeresztjében, hasonlóan mint Berlin, Lipcse, vagy akár Kemnitz.


Atombomba Hirosimára és Nagaszakira


Közismert, a világtörténelemben eddig kétszer fordult elő, hogy éles körülmények között használtak atombombát. Az Amerikai Egyesült Államok 1945. augusztus 6-án Hirosimára, három nappal később pedig Nagaszakira dobott le a nukleáris láncreakció elvén működő robbanószerkezetet − egyre több történész vallja, hogy ezzel emberiségellenes bűncselekményt követtek el, hiszen Japán már a megadásra készült, de az amerikai vezetés ezt elhallgatta. 
Hirosimára az Enola Gay névre hallgató B−29-es nehézbombázóról – amelynek parancsnoka és pilótája Paul Tibbets Jr. ezredes volt – a 3,6 méter hosszú, 0,7 méter széles és 4,4 tonna súlyú, Little Boy (azaz magyarul: Kisfiú) névre keresztelt uránbombát dobták le. Nagaszakit pedig a Bockscar nevű B−29-es repülő erőd fedélzetéről – Charles Sweeney őrnagy parancsnoksága alatt – a Fat Man (Kövér Ember) elnevezésű plutóniumbombával tették a földdel egyenlővé. A Hirosima felett bekövetkezett robbanástól nyolcvanezer ember vesztette életét, majd néhány napon belül – elsősorban a sugárfertőzés és az égési sérülések következtében – újabb hatvanezren haltak meg. A Nagaszakiban felrobbantott atombomba 73 844 emberrel végzett, míg a lökéshullám és a sugárzás újabb 17 358 áldozatot követelt.

A Babij Jar-i mészárlásKözel 34 ezer ukrajnai zsidót végeztek ki egy náci Einsatzgruppe, azaz bevetési csoport tagjai 1941. szeptember 29−30-án egy Kijev melletti szakadékos szurdokban, Babij Jarnál. A Wehrmacht csapatai – véres harcok után – 1941. szeptember 19-én vonultak be Kijevbe. A város zsidó lakosainak 29-én, reggel 8 órakor kellett megjelenniük Babij Jarnál. Főként nők, gyerekek és idősek indultak el a szurdok felé, mivel a férfiak többségét ekkorra már besorozták a Vörös Hadseregbe. A kivégzőosztag tagjai kisebb csoportokban a szakadék szélére terelték a zsidókat, majd kíméletlenül legéppuskázták őket. A mészárlás két napon keresztül, reggeltől egészen sötétedésig tartott. A fennmaradt nyilvántartások szerint 33 771 emberrel végeztek a bevetési csoport tagjai. Bár a Babij Jarnál történteket még a szovjet időben is igyekeztek eltitkolni, a mészárlás mára – Auschwitzhoz hasonlóan – a holokauszt és az emberiségellenes bűncselekmények egyik szimbóluma lett.

A katyńi vérengzés

A szovjet állambiztonsági szolgálat, az NKVD vezetője, Berija javaslatára 1940. március 5-én személyesen Sztálin rendelte el az 1939 szeptemberében szovjet hadifogságba esett és hadifogolytáborban sínylődő lengyel katonatisztek kivégzését. A döntés 22 ezer embernek jelentett halálos ítéletet, akiket 1940 áprilisában összesen öt helyszínen végeztek ki. Az egyik ilyen település volt Katyń, a Szmolenszk melletti falu, ahol az NKVD üdülője is állt. A foglyokat a település melletti erdőbe vitték, ahol mindannyiukat közvetlen közelről tarkón lőtték. Az áldozatok között volt egy parancsnok, két tábornok, 24 ezredes, 79 alezredes, 258 őrnagy, 654 százados, 7 tábori lelkész, 300 orvos, 20 egyetemi tanár, több száz ügyvéd, mérnök és tanár, több mint száz író és újságíró, valamint 200 pilóta. A tömegsírokat lengyel kényszermunkások találták meg 1942-ben, az exhumálásokat azonban csak 1943 februárjában kezdték meg. Április közepéig közel 400 holttestet hantoltak ki. A berlini rádió április 13-án jelentette be, hogy a Katyń melletti erdőben – egy 28 méter hosszú és 16 méter széles tömegsírban – mintegy háromezer lengyel tiszt holttestét találták meg. A tömegmészárlással már ekkor a szovjeteket vádolták meg, akik azonban csak hatvan évvel később ismerték el a gyilkosságok tényét.

A világtörténelem legsúlyosabb hajókatasztrófája

Több mint kilencezer ember veszett a jeges vízbe, amikor 1945. január 30-án a 
Wilhelm Gustloff nevű német hajót megtorpedózta és elsüllyesztette az S–13-as jelű szovjet tengeralattjáró. Bár a Wilhelm Gustloff nem számított hadihajónak, felszerelései közé légvédelmi fegyverek is tartoztak, és kórházhajóként sem volt jelölve. Ráadásul katonákat is szállított. 1945 januárjában a szovjet csapatok előretörése miatt németek százezrei menekültek Poroszországból nyugat felé. Az 1500 utasra, valamint 500 főnyi személyzetre tervezett Wilhelm Gustloffra körülbelül tízezren zsúfolódtak fel. A tengerjáró úti célja Kiel volt. Bár a hajó kivilágítatlanul szelte a hullámokat, amikor a kapitánya értesült róla, hogy egy német aknamentesítő konvoj közeledik felé, az ütközés elkerülése érdekében felkapcsoltatta a hajó piros-zöld navigációs fényeit. Ezt vette észre a közelben tartózkodó, a Balti Flotta kötelékébe tartozó S–13-as jelű szovjet tengeralattjáró, és három torpedót lőtt ki a hajóra. Mindhárom talált, a hajó szinte azonnal a bal oldalára dőlt és süllyedni kezdett. A német mentőegységeknek csak nagyon kevés túlélőt – alig 900 embert – sikerült kimenteniük a rettenetesen hideg vízből, amelyben egy ember csak alig négy percig képes életben maradni. A hajón utazó szinte összes gyermek és csecsemő belefulladt a vízbe; a halottak pontos száma a mai napig nem ismert, azonban valószínűleg több mint kilencezren vesztek oda a világtörténelem legsúlyosabb tengeri katasztrófájában.

A 731-es alakulat

A történészek szerint közel hatszázezer ember élete szárad a 
731-es alakulat néven ismertté vált japán egység tagjainak lelkén. Az alakulat hivatalos neve a Kvantung-hadsereg Járványmegelőzési és Víztisztító Osztálya volt. Eredetileg a Kempeitai nevű katonai rendőrség keretein belül alapították meg, hogy tömegpusztító fegyvereket fejlesszen a kínaiak és a szovjetek ellen. A titkos japán alakulat több tevékenységet is végzett. Az első a Maruta-kóddal ellátott program volt, ennek során olyan embereket gyűjtöttek össze, akiket a kísérletekhez lehetett használni. Az alakulat által végzett fegyverkísérletek során  élő foglyokon vizsgálták a különféle gránátok és lángszórók hatásait. Különböző távolságokból és testhelyzetekből tesztelték azt, hogy miként roncsolják az emberi testet a háborúban alkalmazott fegyverek. Mindezek mellett foglyokat használtak arra is, hogy vizsgálják: hogyan hatnak az emberre a különféle biológiai kórokozók és vegyi anyagok. Az egységnél szolgálók legbrutálisabb tevékenysége az élveboncolás volt. Ennek során azt vizsgálták, hogy miként hatnak a különféle baktériumok az emberi szervezetre.


Internálótáborok az Amerikai Egyesült Államokban


Az Amerikai Egyesült Államok egyik legvitatottabb és legkényesebb belpolitikai manővereként tartják számon azt − sőt, sokan egyenesen emberiségellenes bűntettnek nevezik −, hogy az 1941. december 7-i Pearl Harbor-i támadást követően internálótáborok létesültek az ország területén. Egy 1942. február 16-án aláírt, 9066-os számú elnöki rendelet értelmében zárták ilyen táborokba az országban élő japánokat vagy japán származású amerikaiakat. Ennek az volt az oka, hogy az USA katonai vezetése komolyan tartott egy, a nyugati part elleni japán támadástól, ugyanakkor a térségben élő, japán származású lakosok hazafiasságában kételkedett. A fennmaradt adatok szerint közel 80 ezer amerikai állampolgárt zártak ilyen táborokba, és nem volt ritka az sem, hogy valaki négy évet töltött el bezárva. A táborokat csak kevesen nevezték koncentrációs tábornak – főleg miután a közvélemény is cáfolhatatlan bizonyítékot szerzett a náci haláltáborok működéséről –, leginkább az 
internálótábor vagy a háborús gyűjtőtábor kifejezést használták. Tény: az amerikai táborok valóban nem haláltáborok voltak, ámde bennük faji-etnikai kritériumok alapján kiválasztott személyeket tartottak fogva szögesdrót mögött, fegyverrel őrizve őket, állampolgári jogaiktól megfosztva.

A bataani halálmenet 

Hetvenhatezer hadifogoly, száznegyvenöt kilométer; a célállomásra pedig mindössze tizenötezren érkeztek meg – ez a bataani halálmenetet szomorú statisztikája. 1942. április 9-én – amikor a Bataan-félszigeten harcoló amerikai és fülöp-szigeteki katonák megadták magukat a többszörös túlerőben támadó japánoknak – a császári csapatok parancsnoka, Homma Maszaharu azt tervezte, hogy a hadifoglyokat a félsziget csúcsához közeli Marivelesből átszállítják az onnan 145 kilométerre lévő O´Donnel-táborba. A japán tábornok úgy tervezte, hogy 25 ezer hadifogoly vág neki az útnak, ezzel szemben csaknem 76 ezer amerikai és fülöp-szigeteki katona sorakozott fel az indulásra – többségüket már ekkorra legyengítette a malária, illetve az elégtelen táplálkozás. Az egyik túlélő visszaemlékezése szerint a menetelés első napján vizet, élelmet nem kaptak, a betegeket és sebesülteket orvosi ellátásban nem részesítették. Az őrök ütlegelték és bajonettel szurkálták őket. Ráadásul a menetelő foglyok száma egyre nőtt, amikor a más területeken kapitulált foglyokat is besorolták a menetbe. A tűző napon már körülbelül negyven kilométert tettek meg a foglyok, amikor elértek egy vasútállomásra. Egy részüket itt tehervagonokba zsúfolták, a többieknek gyalog kellett továbbmenniük. Mire eljutottak a számukra kijelölt új táborba, már csak tizenötezren éltek...

A varsói gettó lerombolása
Egy évvel Lengyelország lerohanása után, 1940 őszén a nácik kialakítottak egy gettót Varsó központjában, ahova nemcsak a fővárosból, hanem az ország minden részéről, sőt a környező országokból is szállítottak zsidókat. November közepéig csaknem négyszázezer embert zsúfoltak össze az alig 3,4 négyzetkilométeres területen. A gettót körülvevő falak három méter magasak voltak, tetejükön szögesdróttal. Aki szökni próbált, azt az őrök azonnal lelőtték. 1942 nyarán megkezdték a gettó lakóinak átszállítását a munka- és megsemmisítőtáborokba, elsősorban Treblinkába. Két hónap alatt negyedmilliónál is több zsidót deportáltak. A gettó lakói, teljes elkeseredettségükben, 1943. április 19-én felkelést robbantottak ki – ez volt az első fegyveres lázadás a megszállt Európában. Több hétig tartották magukat a túlerővel szemben, a németek csak az egész gettó porig rombolásával és felégetésével tudták felszámolni az ellenállást. A harcok túlélőit a helyszínen agyonlőtték, illetve táborokba szállították.

(Korábbi Top 10-es összeállításainkat ide kattintva olvashatják!)



Napjainkban !!!!

A zsidófasizmus koncentrációs tábora a Palesztin nép ellen !!!!!!
Szárazföldi vízi zárlat kiéheztetés , lakások legyalulása víz megvonás a legyilkolt nép szerveinek kereskedelme !!!!! És így tovább folytathatnánk !!!!!

Az USA koncentrációs táborai jelenleg beüzemelés alatt több mint 800 tábor , egyesek befogadó képessége több mint 2 millió fő felnőt , és gyermek létszámra méretezve !!!!

Magyarországi stadionnak álcázott koncentrációs táboraink , melyek fekete költségvetésből épültek épülnek idegen hatalmak , és a szabadkőműves páholyok óhajára , a romokban lévő oktatás , az egészségügy rovására fasiszta érdekek miatt kényszer intézkedések bevezetése , és alkalmazása jelszóval elsőbbséget élvez !!!! E táborok az átnavelés a szabadon gondolkodást a nyájszellem érdekében történnek , de a megsemmisítő ugynevezett szemétégető nagyüzemi megsemmisítést tesz lehetővé , és ezt a cionista kazárok liberálisok eszközölték ki a vakoló páholyaikon keresztül !!!! De miért is kell magyar földre 300 – nál több szabadkőműves páholy , hogy mindig legyen egy kettő aki a nép céljaiul szolgáló beruházásokat kiüssék a rangsorolásból és az ők önző céljaiknak megfelelő eszközökre fordítsák az erőforrásokat , így lett az Égető mű , Kerepestarcsán a megsemmisítő táborunk , ahol a drótkerítések kialakítása olyan , hogy kifelé lehetetleniti el a szökéseket , és a kerítés , és a robbantási gát egy aknamezőnek a telapítését teszi lehetővé !!!
Te hülye goj legalább provokáljátok őket , hogy be keljen vetniük ezeket az eszközöket ellenetek , a helytartóinknak , és ne tetszelegjenek már úgy , hogy a debokrácia megtestesítői ők , hisz látszik , hogy míg te és a családod éhezik lakásodból kiüznek addig ők a harmadik luxus villájukat rendezik be ,te meg sorban álsz ételosztásnál , már hajnali 3 órakor , hogy egy tányér meleg étewlhez juss a gyermekeddel , és közben még a rendőrség is igazoltat zaklat a szegénységed miatt !!!!
A cuion fasisztáink meg újabb kárpótlást , és újabb zsinagógát követelnek , és hogy a koncentrációs táboraink minél hamarabb kést legyenek !!! A beüzemelt égetőmű másodlagos rendeltetésének paragrafusi megerősítését sürgetik , hogy a likvidálásaink elkezdődhessenek !!!!!!
Talán a 300 vakoló páholy nagymestereit kellene elsőként a megsemmisítő táboron átengedni , és utána azokat akik az engedélyezésben zöld utat adtak e projektnek – Az új húsdaráló működtetésére !!!!
gyurcsány veszed a lapot , most égetett hulla is lehetsz mindazokkal akik rád erőltették ezt a beruházást !!!!

Hát ennyit a mi fasisztáinkról a helytartóinkról a vakoló páholyainkról a megsemmisítésünkre vágyó hóhérainkról !!!!

Te hülye goj legalább a Molotov- koktálokat vessétek be az intézményekben , és az elrendelő páholyok ellen !!!!

A migráció egy külön tanulmányt igényelne , és a felelősök likvidálása nemzetközi összehangolt cselekvést igényelne a nemzetállamok részéről !!!!
valahol ez is fasiszta lépésnek minősíthető , és a likvidálásuk történjen meg minél előbb , mielőt Európa lángokban állna az ilyen olyan ellentétek mondva csinált kirobbantása és gladiós cselekedetek beindúlása előtt !!!

Az atom létesítmények elleni támadások , és atom robbanó fejek megszerzése , már csak egy jó terv , és összehangolt csdapatmunka eredménye lesz , ahol meg lesznek a balekok , és meg lesznek azok is akik a tervet végre is hajtják , majd azok is akik ezeket a személyeket likvidálják , hogy soha ne derüljön ki , hogy az egészet egy szabadkőműves páholyból vezényelték le , és több 100 ezer embert , vagy milliós nagyságrendben gyilkolnának le , e páholy forgató könyve alapján , és felelőst soha nem találnának !!!!!

pedig köztünk élnek a mi helytartóink a legnagyobb fasiszta koalicióban öszhangban keresik a terroristákat , pedig csak bele kéne látni , és láthatnánk , hogy ők a legnagyobb terrorista gócpontok az arab terrorista csak a kihívásra válaszol , de úgy , hogy válogatás nélkül öl , de az átlag embereket , és nem célírányosan a mi terrorista vezetőinket !!!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése