2017. július 10., hétfő

Dezodortól a szappanig házilag











Dezodortól a szappanig házilag

Csináld magad!


18 éven aluliaknak nem ajánlom!!!!!


A minap az a gondolatom támadt , hogy a szanaszét heverő golyós dezodorokat újra kellene töltenem . Szétnéztem a neten , és egy csodálatos oldalt találtam , ahol álmaink képzeletünk eszközeit készíti egy csodálatos asszonyság . Mindig az volt a vágyunk , hogy ehhez hasonló dolgokat végezzünk , hobbiból , mert ez a tevékenység örömet szerez nekünk is és a környezetünknek is . Hát ahogy olvasgattam az oldalt ez is – az is megragadta a figyelmemet , és beindult a vezérhangya , hogy ezt le kell jegyezni , mert , ha nem teszem legközelebb már nem találok vissza , és ez a sok érdekes ismeretanyag amire úgy vágytam , hogy eljusson hozzám , sajnos elvész számomra. Itt meg szépen össze van rakva csoportosítva csináld magad módszer szerint , és nem kell mást tenni mint kijegyzetelni a dolgokat , hogy ha kell megtaláljuk a forrást . Hogy miért raktam fel az oldalra , ezt az információ halmazt ? Gondoltam másnak is lehet ugyan ez a hobbija , és nem biztos , hogy Ő is rátalált volna az oldalra , így segíteném elő a kreatívitást másokban is , hogy az Ő környezete is örömet , és alkotási vágyat érezzen az elkészítésében . Hogy ne ragozzam feleslegesen a szavakat , engedjétek meg , hogy megköszönjem ezt az ajándékot mindnyájunk nevében Lukréciának , és kívánok neki sok sok alkotói örömet a tevékenységében, és örülök , hogy részt vehettem ebben a tevékenységben , mely közkincsé tette ezt az ismeretanyagot , hogy mások is kreatívak lehessenek.


Mivel vegyszerekkel dolgozunk fokozott óvatossággal járjunk el , inkább kétszer átgondolni és nem cselekedni , minthogy veszélyes vegyi baleset történjen .
18 éven aluliak ne fogjanak kisérletezésbe , elégedjenek meg azzal , hogy ismereteket szereznek a témában , és százszor inkább elméletben végig csinálni , minthogy egyszer veszélyes balesetett szenvedni !

A tapasztalanság veszélyforrás lehet!!



Golyós dezodor házilag



ÍRTA: LUKRÉCIA


Abból indultam ki, hogy másnál is hever otthon jó pár műanyag flakon amiket már nem használ, mert felvilágosultan tudja, hogy károsak, mégis sajnál kidobni, mert félig még tele van. Nekem van egy nagy kosárnyi ilyen flakonom, találtam benne golyós dezodort is. Először is szétszedtem: óvatosan egy tompa végű és élű késsel kiszedtem belőle a golyót. Nem könnyű, de meg lehet csinálni. Ezután kiöntöttem a folyadékot (bocsánat, szennyeztem a környezetet, de inkább a csatornába kerüljön mint a bőrömre). Jól kimostam, annyira erős volt az illata, hogy ez elég soká tartott. Ezután jött az új folyadék, a következő recept szerint:
Hozzávalók
  • 25 ml (fél dezodor flakonnyi) rózsavíz
  • vagy desztillált víz
  • 25 ml növényi glicerin
  • 30 csepp illóolaj
  • egy kevés szódabikarbóna

Elkészítés
Először keverjük össze az illóolajokat a glicerinnel, hogy feloldódjanak benne. Ezután adjuk a vízhez a szódabikarbónát és rázzuk jól össze. Azért nem írtam mennyiséget, mert csak annyit tegyünk bele amennyit a víz felvesz. Öntsük őket össze, majd a flakonba, és helyezzük vissza a golyót. Minden használat előtt rázzuk fel. Ez a dezodor hasonlóan az oldalon található többi dezodor recepthez nem gátolja az izzadást. Meg vagyok győződve róla, hogy az izzadás fontos dolog, méreganyagok távoznak vele a szervezetünkből, ezért nem szabad eltömíteni a pórusokat. Viszont a szagokat semlegesíti, és jó illatúak leszünk tőle, lehet hogy még kölnit sem kell használnunk.


Golyós dezodor by Iló

ÍRTA: LUKRÉCIA

Több házilag készíthető dezodort kipróbáltam már. Az egyikben a méhviasz, a kakaóvaj színezte sárgára a fehér ingeket, a másik a melegben folyós lett, a harmadik pár nap múlva tortazselatin formát vett fel. Ezek tapasztalatából készült el ez a golyós deo. Nem régóta használom, kb. 10 napja, de eddig a kánikulában is bevált. Nem ragad, a nemkívánatos szagok kialakulását megakadályozza. Próbáljátok ki, ha esetleg véleményeznétek megköszönném!
Hozzávalók
  • 110g kókuszolaj
  • 3.5 ek szódabikarbóna
  • 1.5 ek kukorica keményítő
  • 2 tk cetil-sztearil-alkohol
  • 1 tk glicerin
  • 1 tk sheavaj
  • 2 tk cink-oxid
  • 10 csepp borsmenta illóolaj
  • 5 csepp citrom illóolaj
Golyós dezodor by Iló



Elkészítés
A kókuszolajat, a glicerint, a sheavajat gőz fölött melegítem, vegyítem a cetil-sztearil-alkohollal. Kicsit hagyom hűlni, majd beleteszem a keményítőt, a szódabikarbónát és a cink-oxidot. Beteszem pár percre a hűtőbe, majd spatulával megkeverem, újból hűtő és keverés. Ezt addig folytatom míg sűrű lesz a masszám, de így jól elkeveredik a cink-oxid is és nem morzsás. Hűtőből kivéve szobahőmérsékleten hagyom, beleteszem az illóolajokat. Keverés után az előkészített golyós dezodoros flakonba adagolom, visszateszem a golyókat a helyükre és azonnal használható. Felkenve fehér krémszerű, ne vegyünk fel azonnal fekete pólót, de pár perc után kézzel eloszlatva a bőrön már nem "fog" annyira. Aki akarja a cink-oxidot kihagyhatja, tehet bele helyette +1 tk sheavajat a kívánt sűrűség elérése miatt. Használjátok egészséggel! Ui: esti borotválkozás után csak reggel használjátok, mert bár a cink-oxid bőrön keresztül nem szívódik fel, de a sérültön keresztül igen!! 










Golyós dezodor


ÍRTA: LUKRÉCIA

Nemrég készítettem egy deo stiftet, ami nem igazán lett jó. A férjemnek, aki elég izzadós, nem jött be. Ezért szerettem volna egy olyan deot, ami szagot is semlegesít. Így mindenképpen olyan receptet akartam, amiben van szódabikarbóna. Azzal kezdtem, hogy egy kiürült deos üveget leteszteltem, szétszedtem, s mivel sikerült épségben újra összerakni, jöhetett a recept. Szempont volt tehát a “szagbaktériumok” elleni harc és a hónalj érzékeny bőrének a védettsége, mivel a szódabikarbóna irritáló lehet. Ezért esett a választás az aloe verára. A deo tesztelés után kiállta a próbát. Ha nem is 24 órás, de egész napos tevékenységek közepette nagyon jól teljesít. Mindenképpen megtartom a receptet.
Hozzávalók
  • 40 ml aloe vera gél
  • 1 ek. glicerin
  • 1 mk. xanthan gumi
  • 1 mk. szódabikarbóna
  • 15 csepp mandula olaj
  • 4-5 csepp grépfrútmag kivonat
  • illóolaj ízlés szerint
  • 50 ml-s kiürült golyós deos flakon/üveg
Golyós dezodor



Elkészítés
A gélt a glicerinnel és a xanthan gumival gőzfürdőben enyhén felmelegítem, közben folyamatosan keverem. Erre azért van szükség, hogy a xanthan gumi könnyebben olvadjon fel. Melegítés után elkeverem benne a szódabikarbónát, majd folytonos keverés közben az olajokat is beleteszem. Ezután következik a grépfrút mag kivonat, jól elkeverem és flakonba/üvegbe öntöm. Ebből az adagból kb. 5o ml dezodor lesz. Én citromfű, narancs és teafa illót tettem bele, a férjem, teljesen beleszeretett a citromfűbe, borotválkozás utáni arcteje is ezzel készült. A barnás szín a narancs illónak és a grépfrút mag cseppeknek köszönhető. És második nap után nem árt felrázni használat előtt, mert besűrűsödik kissé.


Golyós dezodor szódabikarbóna vagy cink-oxid nélkül


ÍRTA: LUKRÉCIA

Az én esetemben a szódabikarbónás dezodor használata eleve kizárt volt, mert akármilyen kis mennyiséget is tettem a deómba, rögtön kimarta a bőrömet, úgyhogy nagyon örültem, mikor felfedeztem a cink-oxidos dezodorváltozatot, ami nagyon jól bevált. Csakhogy az utóbbi időben annyi vitát olvastam a cink-oxidról, hihető pro és kontra érvekkel együtt, hogy egy kicsit elbizonytalanodtam, és tovább kerestem az alternatív dezodort, hogy ne állandóan a cink-oxidost használjam, legyen egy “váltótársa”.
Végülis a hamamelis, azaz a varázsmogyoró, mint fő összetevő lett a befutó, francia házikozmetikumokban gyakran használják dezodorokhoz hidrolátum formájában, így szívesen próbáltam ki. Magyarországon is lehet kapni, ha rákerestek a “Varázsmogyoró hidrolátum” kifejezésre, kaptok majd találatot.
Néhány napja tesztelem már, és elégedett vagyok a hatásával.
Hozzávalók
  • 15 ml varázsmogyoró hidrolátum
  • 15 ml aloe-vera gél
  • 15 ml desztillált víz (vagy rózsavíz esetleg)
  • 1 tk növényi glicerin
  • 3-4 csepp teafa levendula és zsálya illóolaj
Golyós dezodor szódabikarbóna vagy cink-oxid nélkül

Elkészítés
Egyszerűen csak összekeverem az összetevőket, és egy kiürült golyós dezodor üvegbe töltöm. Használat előtt mindig jól összerázom. A megadott mennyiség egy kb. 50 ml-es dezodorüveg megtöltésére elég.




Golyós deo


ÍRTA: LUKRÉCIA

Erre a receptre teljesen véletlenül akadtam rá. Picit módosítottam az eredetin, s azóta ez a kedvenc saját gyártású kozmetikumom.  Nem hagy foltot a fekete ruhán sem. S ami a lényeg: semmi izzadság szag, a nap végén is csak a deo illatát érezni.
Néhány kiegészítés a recepthez :
Az elkészült lötty egy 50 ml-es flakonba fér bele. Készítéskor minden hozzávaló szoba-hőmérsékletű volt. Egy nap után kicsit tömörebb lett az állaga, így egyáltalán nem folyik ki a golyó mellett. Nem tartom hűtőben és egy jó hónapig elég.
A Solagumról:
Ez egy természetes gélképző, xanthan gumi és gumiarábikum keveréke. Hidegen, melegen egyaránt csomómentesen elegyedik, sőt utólag is adható a kész kozmetikumhoz. Ha xanthant használtok,akkor kevesebbet tegyetek bele,mint én a Solagumból. Az illóolajokkal én bátran kísérletezgetek,kedvencem a teafa,fahéj,szegfűszeg+narancs. Ha esetleg nem vodkával csináljátok,hanem töményebb alkohollal,csak nyugodtan,picit csökkentsétek a mennyiséget.Az a jó ebben a receptben, hogy lehet rajta javítani!Ha túl híg,kicsi szódabikarbóna v. Solagum,ha nagyon egyben van,plusz víz.Csak összerázzuk és kész!
Hozzávalók
  • 40 ml desztillált víz (vagy rózsavíz)
  • 3-4 ml glicerin
  • csapott kávéskanálnyi Solagum
  • 3 g vodka (37.5%-os)
  • kb. 3 g szódabikarbóna (egy picivel kevesebbet tettem bele)
  • 5 ml jojoba olaj (legutóbb sáfrányos szeklice került bele de lehet mandula is)
  • illóolaj ízlés szerint.5-6 cseppnél nem kell több
  • kiürült 50 ml-es golyós flakon
Golyós deo



Elkészítés

A vodkában feloldottam a Solagumot, majd kanállal kevergetve hozzáadtam a deszt.vizet és a glicerint. Gélesedésig kevergettem. Ezután jöhetett a szódabikarbóna, majd az olaj. Ezeket is alaposan elegyítettem. Végül bele az illóolajok. Utolsó lépésként beletöltöttem a flakonba, visszatettem a golyót és jól összeráztam a keveréket. S azóta is boldogan használom. :)
Forrás: tovább a linkre



Ápoló golyós deo érzékeny bőrre


ÍRTA: TINDIGO

Ezt a receptet Zsuzska golyós deója és Lukrécia cink-oxidos krémdezodorja ihlette. Megfertőzött a sok ápoló deo marketing “bullshit”, bár nem tudom még mindig, miért szorulna a hónom alja különösebb ápolásra, de az biztos, hogy ez olyan lett. 
Lukrécia szerint cink-oxiddal készült deo nem hagy foltot a ruhán, és az érzékeny bőr is jól bírja. A körömvirág-olaj és az aloe ápol, a geránium kényeztet.  Nagyon gyorsan felszívódik a bőrbe.
Ez életem első dezodorja, egyből saját recept, de nagyon jól sikerült. Izzadsággátló hatás kb. annyi, mint egy Alverde natúr deo-nak, ami nekem tökéletesen megfelel. Frissen szőrtelenített hónaljon nem ajánlatos használni, mert az esetleges mikrosérüléseken át a véráramba bekerülve ártalmas lehet a cink-oxid. A szőrtelenítés után jó, ha egy éjszakát regenerálódik a bőrünk és csak utána használjuk
Egy kis emulsan azért került bele, hogy tuti 100%-ig egybe maradjon a vizes és olajos rész, mert én mindig elfelejtem felrázni még a gyümölcslét is.  Így tutira nem fog a tetején úszni az olaj. A propolisz pedig tartósítás miatt, bár fontos tudni, hogy ez alkoholos kivonat, tehát egy kicsi alkohol kerül így a deo-ba.
50 ml-es kiürült flakonba lehet tölteni. A mennyiség összeadva kicsit több, de nekem mindig elpazarolódik pár ml, egy kicsi a mérőedényekben marad, egy kicsi a melegítő edényekben, egy kicsi a keverő edényben.. Így kb. 45 ml-nyi lett a végeredmény, amit sikerült beletöltenem a flakonba.
Az elkészítésnél kézi mixerre hivatkozok, mert nekem az van itthon, de legjobb lett volna egy tejhabosító a deo készítésnél, mert ilyen kicsi adagnál kanállal is kevertem, nyomkodtam közbe, hogy teljesen homogén legyen a massza, mixerrel önmagában ezt nagyon nehéz. Majd veszek is egyet.
Hozzávalók
  • 8 g körömvirágolaj (nekem most olivaolajból készült volt itthon)
  • 1 kávéskanálnyi emulsan (kb. 1 g)
  • 5 g cink-oxid
  • 30 ml deszt. víz
  • 5 ml aloe vera gél
  • 5 ml glicerin
  • 1 késhegynyi solagum
  • 6 csepp propolisz tinktúra
  • 8 csepp illóolaj ízlés szerint
Ápoló golyós deo érzékeny bőrre



Elkészítés
Felmelegítjük a desztillált vizet az aloe géllel, majd ha kicsit kihűlt, beletesszük a glicerint, és jól összekeverjük. Eközben gőz fölött üvegtálban felmelegítjük a körömvirágolajat az emulsannal, az emulsant jól elkeverjük benne. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a cink-oxidot és mixerrel csomómentesre keverjük. Ekkor apránként elkezdjük hozzá önteni a vizes részt, miközben mixerrel keverjük. Ha már összeállt, teszünk bele egy késhegynyi solagumot, és tovább keverjük mixerrel. Nagy előnye, hogy utólag is bele lehet tenni, ill. ha többet teszel, sűrűbb zseléd lesz, így akár tégelybe is teheted, és kézzel kenheted, ha épp nincs otthon üres deo flakonod. Ha besűrűsödött, akkor beletesszük a propoliszt, ezt tartósítás miatt tettem bele, de lehet más tartósítószerrel helyettesíteni, ill. az illóolajat. Én gerániumot tettem bele, de mindenki ízlés szerint a kedvenc illatával készítheti el. Beletöltjük egy kiürült, kimosott golyós deo flakonjába, és már használhatjuk is. :)






Olajmentes golyós deo


ÍRTA: LUKRÉCIA

Hatékony, 100% olaj/zsírmentes deo!

Hozzávalók
  • 90 ml víz (esetleg helyttesíthető aloe kivonattal)
  • 1 g Xanthan gumi (vagy solagum)
  • kb. 3 g szódabikarbóna
  • kb. 2 g kukoricakeményítő
  • 20-40 csepp illóolaj (nálam teafa; levendula)
  • 15 csepp tartósító (nálam Rokonsal volt; legközelebb propolisz-tinktúvával helyettesítem)
Olajmentes golyós deo



Elkészítés
A vízbe apránként beleszórom a xanthan-t, folyamatosan kevergetve, hogy ne csomósodjon. Én olyan kis elemes botmixerrel szoktam, úgy sokkal egyszerűbb, de anélkül is lehet. Ha már zselé állagú, beleszóróm/cspegtetem a többi hozzávalót is, golyós deo üvegébe töltöm, és kesz. Felkenés után hagyjuk megszáradni, aztán lehet öltözni!







Egyszerű dezodor


ÍRTA: LUKRÉCIA

Ez a dezodor olcsóbb és egyszerűbben elkészíthető házilag mint a másik, a hatékonyságát pedig ítélje meg mindenki maga. Én még nem próbáltam, mert még van a shea vajasból, de legközelebb ezt kotyvasztok (már rendeltem kókuszolajat a helyi bioboltban).
Hozzávalók
  • fél pohár keményítő (kb. 70g)
  • fél pohár szódabikarbóna (kb. 120g)
  • 4-10 ek kókuszolaj
  • 10-20 csepp illóolaj (pl. teafa)
Egyszerű dezodor




Elkészítés
Az elkészítése is nagyon egyszerű: a porokat összevegyítjük, és adunk hozzá annyi kókusz olajat, hogy megfelelő állagú masszát kapjunk, majd az illóolajat is beleöntjük. Ha tégelybe szeretnénk tenni, és kenni, akkor több kókuszolaj kell, ha kiürült stiftes üvegbe, akkor kevesebb. Érdemes vele kísérletezni, mert hát a kenőfejes verzió lenne a legkényelmesebb. Számítani kell rá, hogy az első egy-két napban szilárdulni fog, de sosem lesz annyira kemény, mint a bolti stiftek. Ezért majd óvatosabban kell használni, nem rányomni annyira. De az összetétele tökéletes, nincs benne semmi káros, a szódabikarbóna semlegesíti a szagokat, a kókuszolaj összetartja a masszát és ápol is. Ha valaki megcsinálja, nagyon örülnék, ha megosztaná velem a tapasztalatait!






Dezodor stift


ÍRTA: LUKRÉCIA

Számos dezodor recept kering a neten. Nekem ez nagyon bevált, de őszintén szólva nem emlékszem, honnan ered. Kevés összetevője van, ennyi egy kezdő kencekeverőnél is van, És gyorsan készül. Az illóolaj szinte bármi lehet, amit szoktál használni. Én szeretem például a kubebát, gerániumot. Szilárd lesz, egy stiftes tubusba a legjobb tölteni.
Hozzávalók
  • 25 g kakaóvaj
  • 10 g méhviasz
  • 4 g kukoricakeményítő
  • 2 g cink-oxid
  • 40 csepp illóolaj
Dezodor stift



Elkészítés
Megolvasztjuk a méhviaszt és a kakaóvajat a cink-oxiddal. Ha levettük a tűzről, bele lehet keverni a keményítőt és az illóolajat is. Még folyékonyan gyorsan töltsük a tubusba, mert elég gyorsan szilárdul. Pár óra múlva már használható is. Ha nem érzed elég illatosnak, tehetsz többet, de azért ez nem parfüm.




Krém dezodor másképp


ÍRTA: LUKRÉCIA

Már régóta kutatok olyan dezodor recept után, ami hasonlóan szuperül hat, mint a szódabikarbóna tartalmúak, de nem jelent veszélyt a fekete pólókra. Most végre megtaláltam! A cink oxid, bár tejfehér színű krém készül belőle, mégis kimosható a ruhából, ellentétben ugye a szódabikarbónával, ami fehérít egy kissé. Megjegyzem, nekem utóbbival nem volt gondom, mert ritkán hordok fekete pólót, és nem izzadok annyira. De egy kedves rokonom, aki férfi is és feketében is jár elismerte, hogy neki komoly problémát okoznak a kenős dezodorok. Ezért hát ez a recept most elsősorban neki szól, és persze mindenki másnak, aki ki szeretné próbálni. Miért is jó a cink oxid a szódabikarbóna helyett? Erről a fehér porról eddig annyit tudtunk hogy a természetben is előforduló ásványi anyag, melynek leghasznosabb tulajdonsága, hogy nem szívódik be a bőrbe, és jó fedőképessége van ezért volt fontos a napozószer recepteknél. A popsikrémnél felhasználtuk fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő tulajdonságait is. Most pedig antibakteriális volta miatt tesszük a krémbe.
Hozzávalók
  • 30 g sheavaj esetleg kakaóvaj
  • 30 g olíva olaj
  • 15 g cink oxid por
  • 10 g keményítő
  • 10 csepp citrom illóolaj
  • 10 csepp napraforgó (mediline) illóolaj
  • 5 csepp teafa
  • 5 csepp ylang-ylang
Krém dezodor másképp

Elkészítés
Olvasszuk fel a sheavajat és az olajat gőz fölött. Vegyük le a gőzről, és keverjük el benne alaposan a cink oxidot, lehetőleg habverő géppel. Adjuk hozzá a keményítőt is, azzal is keverjük el jól. Végül jöhetnek az illóolajok, szintén alaposan eloszlatva. Tegyük egy tégelybe amíg nem hűlt ki teljesen, mert megkeményedik. Nagyon keveset kell belőle a kezünkkel kivenni, és már kenhetjük is szét a bőrünkön. Stiftes verziót még nem sikerült belőle készítenem, de lehetséges, csak szabályozni kell a keménységét a sheavajjal és a keményítővel. Kicsit hagyjuk száradni mielőtt felöltözünk. Természetesen használhatunk más illóolajokat is, és ezt találtam elég férfiasnak. 



Kakaóvajas dezodor házilag


ÍRTA: LUKRÉCIA

Én már 2 éve használom ezt a dezodort és mióta teljesen áttértem a tiszta életmódra egyáltalán nem leszek büdi a nap végére. Ugyan bár nyáron néha előfordul, hogy picit megizzadok, de ez az alumínium mentes natúr dezodorok sajátossága. Mindenkinek szívből ajánlom, mert szerintem Ti sem fogtok csalódni ha kipróbáljátok 
Ez ami a képen is látható, dupla adag alapanyagból készült és egy vital plus probiotikus ital dobozába lett beletöltve. Ezekben is nagyon praktikus (pl aktivia ital dobozka) beletölteni és megszilárdítani, mert könnyen le lehet vágni róla ha kész van. Smile
Hozzávalók
  • 15 gramm kakaóvaj (bőrápoló) csapból engedett meleg vízfürdőben megolvasztva
  • 30 gramm szódabikarbóna (szagölő)
  • 5 gramm kaolin (BOLUS ALBA vagy fehér agyag így kérd a patikában) (nedvszívó)
  • 5 gramm kukoricaliszt (nedvszívó)
  • 3-5 csepp teafaolaj (5 ml kb. 700 forint)
  • 3-4 csepp levendula illóolaj (nyugtató) én a Tihanyi levendulaolajat ajánlom mert 800 ft körül van és 100% tisztaságú
  • 50-60 csepp mandula olaj (hogy kenhetőbb legyen)
Kakaóvajas dezodor házilag



Elkészítés
A kakaóvajat felolvasztod egy fém tálban gőz fölött. Ha megolvadt belekevered a többi alapanyagot. Nagyjából lágy margarin sűrűségű szmötyit kell kapnod. Ha hígnak ítéled, egyéni elbírálás szerint mehet még bele bármelyik a porok közül, ha túl kemény, akkor kakaóvaj, esetleg nagyon(!) pici mandulaolaj én kb. 50-60 cseppet teszek bele (nyugodtan lehet étkezési mandulaolaj is, tök mindegy, és az étkezési egyrészt olcsóbb, másrészt testápolónak szintén tökéletes). FONTOS: figyelembe kell venni, hogy a kakaóvaj szobahőmérsékleten kemény, ezért nem kell, hogy a deo melegen gyurmakeménységű legyen. (ha kaolint semmiképp nem tudsz venni, ne aggódj, mert elhagyható. Max. tegyél bele még egy pici kukoricalisztet). Ízlés szerint mehet még bele olyan illóolaj (mint fentebb írtam én a levendulát használom ,mert imádom, de bármi mást is tehetsz bele, csak előtte mindig végezz bőrpróbát nem vagy e rá allergiás), amit szeretsz, és illik a teafához. Ha kész, beleöntöd/belekanalazod egy kb. 8-10 cm-e levágott papírhengerbe(én úgy szoktam, hogy az elfogyott alufólia hengerét feldarabolom kb. 8-10 cm darabokra. Egy darabot beleállítok egy megfelelő dezodoros kupakba és beletöltöm a masszát.) Így fél napra beteszem a hűtőbe és ha megszilárdult csak szépen levágom, vagy letekerem róla a hengerkét. Gyönyörű deo formája lesz, tehát könnyen használható. Szobahőmérsékleten kell tárolni, hogy kenhető legyen.






Krém dezodor másképp


ÍRTA: LUKRÉCIA

Már régóta kutatok olyan dezodor recept után, ami hasonlóan szuperül hat, mint a szódabikarbóna tartalmúak, de nem jelent veszélyt a fekete pólókra. Most végre megtaláltam! A cink oxid, bár tejfehér színű krém készül belőle, mégis kimosható a ruhából, ellentétben ugye a szódabikarbónával, ami fehérít egy kissé. Megjegyzem, nekem utóbbival nem volt gondom, mert ritkán hordok fekete pólót, és nem izzadok annyira. De egy kedves rokonom, aki férfi is és feketében is jár elismerte, hogy neki komoly problémát okoznak a kenős dezodorok. Ezért hát ez a recept most elsősorban neki szól, és persze mindenki másnak, aki ki szeretné próbálni. Miért is jó a cink oxid a szódabikarbóna helyett? Erről a fehér porról eddig annyit tudtunk hogy a természetben is előforduló ásványi anyag, melynek leghasznosabb tulajdonsága, hogy nem szívódik be a bőrbe, és jó fedőképessége van ezért volt fontos a napozószer recepteknél. A popsikrémnél felhasználtuk fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő tulajdonságait is. Most pedig antibakteriális volta miatt tesszük a krémbe.
Hozzávalók
  • 30 g sheavaj esetleg kakaóvaj
  • 30 g olíva olaj
  • 15 g cink oxid por
  • 10 g keményítő
  • 10 csepp citrom illóolaj
  • 10 csepp napraforgó (mediline) illóolaj
  • 5 csepp teafa
  • 5 csepp ylang-ylang
Krém dezodor másképp



Elkészítés
Olvasszuk fel a sheavajat és az olajat gőz fölött. Vegyük le a gőzről, és keverjük el benne alaposan a cink oxidot, lehetőleg habverő géppel. Adjuk hozzá a keményítőt is, azzal is keverjük el jól. Végül jöhetnek az illóolajok, szintén alaposan eloszlatva. Tegyük egy tégelybe amíg nem hűlt ki teljesen, mert megkeményedik. Nagyon keveset kell belőle a kezünkkel kivenni, és már kenhetjük is szét a bőrünkön. Stiftes verziót még nem sikerült belőle készítenem, de lehetséges, csak szabályozni kell a keménységét a sheavajjal és a keményítővel. Kicsit hagyjuk száradni mielőtt felöltözünk. Természetesen használhatunk más illóolajokat is, és ezt találtam elég férfiasnak. 





Levendula dezodor


ÍRTA: KEKU


Mivel bekönszöntött a meleg szükség van valami egyszerű, olcsó és gyorsan el készíthető dezodorra (szagtalanítóra).
Ez egy természetes dezodor, nem tartalmaz vegyi anyagokat. Egyszerű a használata is, bolti dezodor helyett használjuk.
Hozzávalók
  • 250 ml vodka
  • 50 g szárított levendula virág
  • 50 g szárított rózsaszirom
  • 10 csepp levendula illóolaj
  • 10 csepp rózsa olaj
Levendula dezodor

Elkészítés
A vodkába (esetleg lehet használni 70 fokos etil alkoholt a odka helyett) beleáztatjuk a száraz levendula virágot és a száraz rózsaszirmot, 3 hétig állni hagyjuk, felrázzuk néha. Leszűrjük, és hozzá adjuk, keverjük a levendula és a rózsa olajat. Dezodor ként használjuk.



Parfüm -dezodor(pumpás) természetes izzadás gátlóval


ÍRTA: LUKRÉCIA


Az alkoholban jól oldódnak az illó olajok, de intenzív az alkohol “szaga” is ami zavaró lehet, nem is beszélve a szárító hatásáról, így direkt bőrre permetezve nem mindenki viseli el.
Ezért adunk hozzá vízben feloldott szódabikarbónát. A szódabikarbóna fertőtlenít, méregtelenít és semlegesíti a baktériumok által okozott savas anyagokat, az egyetlen hátránya, frissen borotvált hónaljra ne fújd, mert csíphet.Kend be testápolóval a hónaljat, majd várj 20percet, aztán már fújhatod is.
Nem az izzadást kell meggátolnunk, hisz az egy szükséges élettani folyamat, csak a baktériumokkal kell elbánnunk, máris friss és üde lesz az illatunk.
Hozzávalók
  • 20 ml alkohol (én 75%-ost használok)
  • 10-15 csepp illóolaj tetszés szerinti illattal
  • 10 ml víz (ha van desztillált)
  • 0.5 mokkáskanál szódabikarbóna
Parfüm -dezodor(pumpás) természetes izzadás gátlóval



Elkészítés
Kezd az alkohollal, majd a feloldott szódabikarbónát tedd bele, végül az illó olajokat. Fontos: a szódabikarbóna alkoholban nem oldódik, ezért azt előtte vízben oldd fel. A jó benne, hogy kedvedre variálhatod az illatkompozícióid, hangulatod szerint:) Sok sikert, remélem nektek is tetszeni fog:)



Pumpás dezodor



ÍRTA: ROCSOG


A legegyszerűbb és legnagyszerűbb dezodorom, aminek ráadásul a használata is könnyű. Bárhova magaddal viheted a táskádban. Sőt a már kialakult szagokat is semlegesíti a ruhán és a hónaljban, és nem hagy nyomot a ruhán. Nekem bevált próbáljátok ki!
Hozzávalók
  • 2 dl víz (desztillált víz vagy forralt és lehűtött víz)
  • 15-16g szódabikarbóna (a vízben való oldhatóságát érdemes figyelembe venni a mennyiséget tekintve: 7.8g/100ml (18 °C); 10g/100ml (25 °C))
  • 10 csepp teafa olaj (jó minőségű!!! ami csak párologtatásra való az nem alkalmas) az antibakteriális hatás miatt
  • tetszés szerinti illóolajok (szintén csak és kizárólag kiváló minőségűek jöhetnek szóba) az egyedi illatkombinációk megalkotására
Pumpás dezodor

Elkészítés
A vízben elkeverjük a szódabikarbónát. Belecsöpögtetjük a teafa olajat. Ehhez jönnek hozzá a magunk választott illóolajak. Inkább kevesebb cseppet tegyük bele, mint túl sokat és tartsunk szünetet a szagolgatások között, hogy pihenjenek az illatreceptoraink. (Férfiaknak is készíthető ugyanez. Nekik a cédrust és a bergamott illatokat ajánlom.) A kész keveréket egy pumpás adagolóba kell tenni. Mivel az olajak nem oldódnak fel a vízben, ezért használat előtt mindig fel kell rázni. (Egyébként az illóolajokat egy kis szeszben is fel lehet oldani, s azt önteni a szódabikarbónás vízhez.)




Krémdezodor házilag


ÍRTA: LUKRÉCIA


Ez a dezodor  nem gátolja az izzadást, csak az izzadságszagot. Azt viszont nagyszerűen csinálja, akár 24 órán keresztül is. Nem ártalmas, sőt, a sheavaj hidratálja a bőrt.
Úgy használjuk, hogy egy kis, kb. borsószem méretű darabot kikaparunk a tégelyből, a kezünkben felmelegítjük egy kicsit, és a hónaljunkra kenjük. Próbálkoztam azzal is, hogy üres gyufásdobozba töltöm, és utána stiftként használom, de ehhez egy picit több sheavajat tettem bele. Érdemes kísérletezni. Aki nagyon izzadékony, tehet bele teafa vagy citrom olajat, az növeli a fertőtlenítő hatását.
eltarthatóság:
Kb. egy évig eláll.
Hozzávalók
  • 3 ek sheavaj
  • 3 ek szódabikarbóna
  • 2 ek kukorica keményítő
  • 2 ek kakaóvaj
  • 2 E vitamin kapszula (kiszúrni és kinyomni az olajat)
  • illóolajok (pl. narancs és ylang-ylang)
Krémdezodor házilag



Elkészítés

Gőz fölött egy üveg edényben felolvasztjuk a shea vajat és a kakaóvajat. Ezután beletesszük a szódabikarbónát és a keményítőt, jól elkeverjük. Levesszük a gőzről, és ekkor tesszük bele az E vitamint és az illóolajakat ízlés szerint. A drágább olajokból csak pár csepp kell, a normál áruból 10-30 csepp. Olcsó illóolajat (500 Ft alatt) ne vegyünk, az szintetikus. A kész keveréket tégelybe töltjük és be vele a mélyhűtőbe. Szilárdulás után fel lehet használni.
Forrás: tovább a linkre




Házi kozmetikumok – Vigyázat!



ÍRTA: BIOFELESÉG


Ez a házi kozmetikum kotyvasztás olyan jó: természetes, megnyugtató, szórakoztató és néha sokkal kevesebbe is kerül mint a bolti szintetikus szerek. Sokszor már az első eredményektől a mennyekben érezzük magunkat, s azt gondoljuk hogy miénk a világ: “
Gyorsan csinálok valamit, s ha tetszik adok belőle a barátnőmnek is 
Csakhogy ez nem ilyen egyszerű!
Az igaz, hogy a házilag készült kozmetikumaink általában nem tartalmaznak semmi olyan anyagot amit nem ehetnénk meg, tehát ami nem biztonságos az egészséges bőr és személy ápolására,DE!: az is igaz, hogy ezek a kozmetikumok is tartalmazhatnak allergén anyagokat, illetve olyan összetevőket amelyekre bizonyos személyek igen érzékenyek.
Csak a leggyakoribb példákat említve a sok közül:
- gyógynövények: kamilla, mályva, menta
- olajok: édesmandula olaj, kókuszolaj, szezámmag olaj, dióolaj
- illóolajok
S ezek csak egyszerű példák azokra az anyagokra amik a rájuk érzékenyeknek allergiás reakciókat válthatnak ki, de még csak nem is említettem azokat az anyagokat amiket “csak úgy” teszünk a krémeinkbe, anélkül hogy ismernénk az összetételüket, szervezetre-bőrre gyakorolt hatásukat.
Tapasztalatom szerint a legtöbben azért kezdtünk házi kozmetikum készítésbe, mert a boltban vagy patikában vásárolt termékek problémát okoztak, vagy mert valamilyen még megoldatlan bőrproblémánk van/volt. Igaz, sokaknak vannak bőrproblémái és valahol a mi missziónk felvilágosítani őket, de nem mindegy hogy ezt hogyan csináljuk.
Ahogy a mi családunkban lehetnek allergiás gyerekek, úgy a környezetünkben lévő ismerősöknek is lehetnek általunk nem ismert allergiái, betegségei. A dermatitisznek (bőrgyulladásnak) rengeteg fajtája van és rengeteg oka lehet. Minden személy és minden szervezet más. Az a kozmetikum ami nekünk bevált nem biztos hogy másnak nem árthat.
És lehet hogy minket a legnagyobb jószándék vezet amikor egy krémet ajándékozunk egy barátunknak, de az is lehet hogy a krémünkkel egy arra érzékenynél/allergiásnál visszafordíthatatlan folyamatot indítunk el!
Éppen ezért Nem mindegy hogy mit és hogyan adunk nekik használatra!
Amikor egy bizonyos problémára kozmetikumot szeretnénk készíteni, nagyon figyeljünk ezekre a dolgokra:
  1. Ismerjük meg a használandó összetevők bőrre kifejtett egyéni és együttes hatásait, és informálódjunk a lehetséges mellékhatásaikról (okozhatnak-e érzékenységet/allergiát).
  2. Ajándékozandó kozmetikumban ne alkalmazzunk olyan anyagot amiről nem bizonyosodtunk meg 100%-ig hogy nem okozhat problémát, illetve ne ajándékozzunk kozmetikumot senkinek anélkül hogy meggyőződtünk volna hogy az összetevők közt nincsen a személyt allergizáló.
  3. Mielőtt egy új kozmetikumot kezdünk használni vagy adunk valakinek használatra, minden alkalommal végezzünk bőrpróbát: kenjünk egy kis mennyiséget az alkar belső oldalára, ahol a bőr a legvékonyabb. Amennyiben valamely összetevőre érzékenyek, esetleg allergiásak vagyunk,akkor annak jeleit szinte azonnal, de néhány órán belül mindenképp észlelni fogjuk.
  4. A termékünkön mindig tüntessük fel az összetevők teljes listáját! Vagy egy a tégelyre ragasztható címkén vagy egy kis papíron mellékelve –legyen az az otthoni használatú krémünk vagy az ismerősünknek szánt keverék. Ez nagyon fontos, mert súlyos probléma esetén lehet hogy az orvos ennek alapján be tudja határolni a betegség okát és meghatározni a megfelelő kezelést.
  5. Amennyiben ismerősnek ajándékozunk kozmetikumot, írjuk rá a nevünket is, hogy abban az esetben ha az ismerősünknek problémát okozott a kozmetikum, biztosan emlékezzen hogy kitől kapta, s hogy kihez fordulhat.





Fertőtlenítő-szagtalanító lábhintőpor


ÍRTA: LUKRÉCIA


Házilag könnyen elkészíthető lábhintőpor, mellyel megelőzhetjük a lábgombát, és még a szagokat is elűzi. A cink oxid és a teafa olaj elpusztítja a baktériumokat amik a rossz szagot okozzák, és a gombákat sem hagyja szaporodni.
Hozzávalók
  • 120 g keményítő
  • 10 g cink -oxid
  • 10 csepp teafa olaj
Fertőtlenítő-szagtalanító lábhintőpor



Elkészítés
Rázzuk jól össze a hozzávalókat, hagyjuk érni egy-két napig többször megrázogatva. Ha kell, szitáljuk át, majd töltsük hintőporos dobozba. Reggel zoknihúzás előtt szórjuk be vele a lábunkat, előtte mindig szárazra törölve. 



Gyógynövényes babahintőpor



ÍRTA: LUKRÉCIA


A babaápolással eddig keveset foglalkoztam. Az ok egyszerű: gyermekeim már nagyobbak, nem kényszerít a szükség hogy ilyen recepteket keressek. De tudom, hogy nagyon sok olvasómnak van kisbabája, és azt is hogy milyen nehéz egészséges, és nem drága babaápolási termékeket venni. Bárcsak már régebben is tudtam volna a házi kozmetikum készítésről! Hintőport viszonylag ritkán használtam a gyermekeimnél. Nem szerettem, hogy száll a por és esetleg belélegzik, pedig akkor még nem voltam tisztában vele, hogy mi is van benne. Viszont tudom, hogy nyáron szükség volt rá, a meleg kiütéseket érdemes volt beszórni, főleg azokon a helyeken ahol egymáshoz ér a bőr (a három közül kettő nagyon jó húsban volt kisbaba korban, szép kis tokájuk-sonkájuk volt). Akár az anyukák is hasznát vehetik ennek a receptnek, mert nem kellemes amikor nyáron szoknyában összeér az ember combja.
Hozzávalók
  • 3 evőkanál szárított kamilla
  • 3 evőkanál szárított körömvirág
  • 3 evőkanál szárított levendula
  • 2 evőkanál zabliszt
  • 1 tojás héja
  • 1 evőkanál kukorica keményítő
Gyógynövényes babahintőpor





Elkészítés
Szárított növényt vagy magunk szedünk és szárítunk, vagy megvesszük teaként (ne legyen filteres). Ma már a bioboltok nagy része tart szárított növényeket. Beletesszük őket egy kávéőrlőbe, és addig daráljuk vele amíg por nem lesz. Ha szükséges szitáljuk át, hogy ne legyenek benne nagyobb darabok. A tojáshéjat mossuk meg, szedjük le róla a hártyát és főzzük forró vízben pár percig, hogy steril legyen. Miután megszáradt mozsárral porítsuk, és szintén szitáljuk át. Keverjük össze az anyagokat és tegyük zárható üvegbe.




Homemade Chapstick



ÍRTA: BIOFELESÉG


Nem saját, de nagyszerű recept a nagyon divatba jött színezett, illatos szőlőzsírok házi készítéséhez.
A stickek közt az erre legmegfelelőbbek a pici, csavarható ajak-stickek, melyek közepében egy hosszú vékony spirál halad. Ezekbe a stickekbe egyszerűen beletölthető a folyékony massza, és fantasztikusan működnek.
Hozzávalók
  • 1gr méhviasz
  • 1gr kakaóvaj
  • 1gr ricinusolaj
  • 0.5gr rizsolaj
  • 0.5gr tokoferol (E-vitamin)
  • 0.5gr pigment (mica)
  • 3 csepp étkezési aroma (növényi olaj alapú)
Homemade Chapstick

Elkészítés

Mindenekelőtt a pigmentet oldjuk fel az olajokban, majd a méhviasszal és kakaóvajjal együtt gőzfürdő fölé tesszük melegedni, hogy a viasz és a vaj felolvadjon benne. Levéve a tűzről belekeverjük az E-vitamint és az illat-aromát. Amikor még az egész folyékony, beletöltjük a stick-be.
Forrás: tovább a linkre




Borsmentás fogpor



ÍRTA: ZSIDANNA


Sokatpróbálkoztam egészséges és hatásos fogkrém/por készítésével. Volt egy-két kísérletem, de hát mindegyikkel volt valami gond. A glicerines változat nem igazán jött be állagra, így maradt a por. A barátom többször mondta, hogy oké tetszik neki meg minden, de nem lesz olyan friss a leheletem. Először próbálkoztam porrá darált zsályával, mentával, de ettől túl zöld lett a fogpor és ezt nehezbb volt kimosni a szájból, ráadásul még azt az igazán friss hatást sem értem el. Így maradt az illóolaj. Először úgy gondoltam nem fog jól működni, de miután a végén belecsepegtettem a porba és újra összedaráltam, nagyon jó lett és igazán hatásos is. Ajánlom mindenkinek, nagyon olcsó, és jó sokáig elég 
Hozzávalók
  • 2 ek szódabikarbóna
  • 1/2 ek só ha lehet himalája vagy tengeri legyen
  • 1 ek fehér agyag (gyógyszertárban kaolinként árulják)
  • 10 csepp menta illóolaj
Borsmentás fogpor




Elkészítés
A sót kávédarálóban porrá daráljuk és egy tálba öntjük. A szódabikarbónát is ledaráljuk és ezt a is a sóhoz öntjük, végül belekanalazzuk a fehér agyagot. Összekeverjük és belecseppegtetjük az illó olajat. Óvatosan bánjunk vele mert a szájban igen erős hatása van, később még lehet hozzárakni, de elvenni már nehezebb. A borsmentát ajánlom első próbálkozásraa, de ha valki gyengébet szeretne, akkor fodormentát használjon. Ínygyulladásra a szegfüszeget ajánlom, akár mentával keverve, nagyon jó fertőtlenítő. Amikor elkevertükaz illóolajat, visszarakjuk a port a darálóba és kevés ideig újra elkeverjük, így teljesen eloszlik az olaj és nem lesz csomós sem. Ha valakinek fogínyvérzése vagy ínygyulladása van, akkor használjon fogmosás után propolisz tinktúrát közvetlenül a problémás helyre cseppegtetve. Ezt piacokon mézesektől lehet beszerezni, szintén pár száz forintért. Használata egyszerű a kissé benedvesített fogkefét beleérintjük, de csak óvatosan, majd ezzel megmossuk a fogunk. Nem habzik, de a port gyorsan meg lehet szokni, nagyon szépen fehéríti a fogakat.



Fogkrém ínyproblémákra


ÍRTA: LUKRÉCIA

Ez a fogkrém bárkinek hasznos, annak is aki csak meg akarja előzni az ínyproblémákat. A mirha, kamilla, zsálya olaj különösen jó ebből a célból, de a hagyományos fogkrém-ízt kedvelők használjanak egyszerűen csak borsmentát. A só és az aloe gél már magában is nagyon jót tesz az ínynek.
Hozzávalók
  • 2 evőkanál kaolin
  • 2 evőkanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál finom őrlésű tengeri só
  • 2 evőkanál glicerin
  • 2 evőkanál aloe vera gél
  • 5 csepp mirha olaj
  • 5 csepp kamilla olaj
  • 5 csepp zsálya olaj
Fogkrém ínyproblémákra

Elkészítés
A porózus anyagokat jól összekevertem, ezután hozzákeverem a folyékony összetevőket (ha nem kell olyan sok a krém állaghoz akkor kevesebbet) és egy tégelybe kanalazom. Egy picit kell csak a nedves fogkefére tenni belőle. Elég sós lesz az íze, esetleg egy kis xylitol-lal vagy steviával lehet javítani rajta.
Változat: ha nincs aloe veránk, tehetünk bele több glicerint, vagy helyette desztillált vizet. Kaolin helyett használhatunk Dentomin fogport vagy más, por alakú fogkrémet.







Folyékony tisztítószer szinte mindenhova


ÍRTA: FARKAS ANI


Mitóta nagyüzemi szinten gyártom a mosószappant, (már van egy pár kiló) el kellett gondolkodnom a további hasznosításán.
Kigondoltam egy univerzálisnak szánt tisztító gél. Az első adagot már majdnem sikerült elhasználnom. Mosásához, mosogatáshoz, felmosásához, nagyon bevált. Mosogatógépbe is ki fogom próbálni. Teljesen olyan mint a bolti mosogatószerek, állagra, kinézetre, még illatra is.
Viszont, csak házilag készített szappanból működik. A kezemet sem marja szét, ami eléggé meglepett az összetételéből adódóan.
Hozzávalók
  • 200g háziszappan
  • 5dl forró víz
  • 3 l hamulúg
  • 1dl víz
  • 1 teáskanál citromsav
  • 10ml citrom illóolaj
Folyékony tisztítószer szinte mindenhova



Elkészítés

Vettem egy jó nagy darab háziszappant, és egy 6 literes fazekat. Lereszeltem egy forgalomból kivont nokdliszaggatón, nyakonöntottem fél liter forró vízzel, és 3 liter hamulúggal. Addig kell főzni, míg teljesen felolvad a szappan. Ez kb. 15-20 perc Jó kis géles cucc lesz belőle. Mikor kihűlt, 1dl vízben feloldottam 1 teáskanál citromsavat, ezt is hozzáöntöttem, majd ment bele citromillóólaj. Kicsit összekevertem, és már ment is a literes flakonokba.
Forrás: tovább a linkre







Mosógél




ÍRTA: MAJA






Házilag főzött mosószappanból, vagy maradékokból készül. Ha fafűtésű kályha van a családban akkor még hamulúg is saját gyártmány lehet hozzá, így minden adott otthon!
Hozzávalók
  • 300 g mosószappan
  • 2 l hamulúg
  • 5 liter víz
Elkészítés
A hamulúg elkészítése: 1 kg hamut leforrázunk 4 liter forróvízzel, 2 napig állni hagyjuk, majd leszűrjük egy régi frottírtörölközőn. A keményfa hamuja a legerősebb lúgot adja. A szappant lereszeljük, kevés meleg vízben feloldjuk, hozzáöntjük a hamulúgot,és a langyos vizet. Egy éjszakára hagyjuk pihenni a vödörben. Másnapra gélesedik be. Egy mosáshoz 150 ml kell. 




Folyékony mosószer


ÍRTA: MAJA

Házi szappanból (maradék,csúnya-rusnya) és némi otthon található szerekből filléres mosószert készíthetünk a bolti ár tizedéért – MINT NAGYANYÁINK. A hozzávalókat érdemes felezni egyrészt mert őrült sok lesz a végtermék, másrészt mert próbának a fele is bőven elég. Főleg fehéreknél használjátok. Ha bevált, akkor jöhet a következő.
Hozzávalók
  • 1 db 200gr szappan
  • 400ml mosószóda
  • 200-300 ml bórax
  • 14 liter víz
Folyékony mosószer



Elkészítés
Összekeverjük a por állagú hozzávalókat, a szappant lereszelve jó meleg vízben apránként adagolva feloldjuk. Ha kihűlt akkor a porokat is feloldjuk benne. Vízkeménységtől függően 150-200 ml / mosás kell a löttyből. 




Házi illatos öblítő


ÍRTA: EXISTENS22

Elfogyott az öblítőnk és a kezembe vettem a flakonját.
Megláttam, hogy miből van és úgy gondoltam, hogy akkor ezt is lecseréljük természetesre. Nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető és nem kell rohangálni a boltba az öblítőért, ha éppen elfogy. Töredékéből kihozzuk, ha otthon csináljuk.
Az öblítő alma ecettel készül, mert így még a nagyon érzékeny orrúak sem érzik meg az ecet szagot. Sokan állítják egyébként, hogy nem is érezni a szagát az étkezési ecet használatakor sem.
Hozzávalók
  • flakon 1 literes
  • 1 dl bio almaecet (aki nem érzékeny a szagára 10%-os étkezési ecetet is használhat)
  • 9 dl víz
  • 7 csepp narancs illóolaj
  • 6 csepp jázmin illóolaj
  • 2 csepp teafa illóolaj
Házi illatos öblítő



Elkészítés
Öntsd a flakonba az egy deci alma ecetet és töltsd fel a flakont vízzel. Cseppents bele az illóolajokat és alaposan rázd össze. Az illóolajok kihagyhatóak természetesen, illetve változtatható a saját ízlésünkre. Allergiásoknak nem is ajánlom, hogy használjanak illót. Amit jó tudni: teafa olaj, gomba és baktérium ölő (zoknik) levendula olaj, nyugtató (ágyneműk) ánizs olaj, bolhákat és kullancsokat tartja távol (kutya, macska pokróc) Mi rengeteget mosunk, így ezt a nagy kiszerelést készítem, de nyugodtan lehet kisebbet is csinálni. Mondjuk 4,5 deci liter vízhez, fél deci ecet. 




Házi készítésű fehérítő alternatíva


ÍRTA: KINCS


Kiválóan világosítja, fehéríti,és lágyítja a ruhákat.
Nem csak ruhák fehérítésére alkalmas hanem lehet használni fürdő, kád, WC tisztítására is.
Spray palackba töltve a foltokra is lehet permetezni a mosás előtt.
Áztatáshoz is lehet alkalmazni.
Hozzávalók
  • 12 csésze víz
  • 1/4 csésze citromlé vagy fehér ecet(étkezési ecetsav)
  • 1 csésze 3%-os hidrogén-peroxid
  • tetszés szerint 10 csepp citrom vagy citromfű illóolajok
Házi készítésű fehérítő alternatíva

Elkészítés

Elkészíteni nagyon egyszerű,a hozzávalókat csak össze kell keverni egy megfelelő méretű flakonba.
Forrás: tovább a linkre



Folttisztítás természetesen


ÍRTA: FREYA

Nagyon sok esetben, ha ismerjük az alábbi népi praktikákat nemcsak magunkat kímélhetjük meg a fölösleges idegességtől, de ruháink, kárpitjaink élettartalmát is növelhetjük.
ÁLTALÁNOS SZABÁLY kis kémiával párosítva Smile
* Minél gyorsabban kezeljük a foltot, annál könnyebben kijön. Ha lehet, ne hagyjuk beszáradni!
* Egy adott kémhatású foltot mindig csak ellenkező kémhatású szerrel lehet kezelni! A vörösbor-, gyümölcs-, fű- és más szerves foltok esetében SOHA ne alkalmazzunk lúgos kezelést, a foltokat csak besötétednének és utána esetleg már ki sem jönnek az anyagból.
* Fehérje-tartalmú foltokat (vér, tojás) forró vízzel SOHA ne próbáljuk kiszedni, mivel a fehérje denaturálódik, és így még jobban megragad.
Az alábbi szerek minden háztartásban fellehetők, kéznél vannak. Lássuk hát mi mire való:
* ALUDTTEJ
Az aludttej kiváló ellenszere a fűfoltoknak és a rozsdafoltnak. Egy éjszakán a foltos ruhafelületet merítsük bele az aludttejbe, majd mossuk ki.
* CITROM
A citromlé nagy sikerrel vethető be az izzadságfoltok ellen. A foltot feles arányba vízzel hígított citromlével dörzsöljük át. Gyümölcslé vagy szirupos üdítő által hagyott folt hasonló módon eltüntethető.
* FEHÉRBOR
A fehérbor az egyik legjobb szer a vörösborfolt eltüntetésére. Öntsünk a foltra fehérbort, hagyjuk ázni, majd itassuk fel a folyadékot.
* KEMÉNYÍTŐ+Liszt
Ha a vérfolt már beszáradt, keverjünk össze keményítőt és hintőport (vagy lisztet) egy kis vízzel. A pépet hagyjuk rászáradni a foltra, majd kefével távolítsuk el.
* KRÉTA
A zsírfoltok ellen hatékony szer a táblakréta. A krétával való bedörzsölés kiveszi a hagyományos zsírfoltot, mivel felszívja azt. Az ing nyakán is hatékonyan alkalmazható.
* SÓ
A só a vörösborfolt ellen hatékonyan bevethető. Szórjunk sót az előzőleg felszárított foltos helyre, és hagyjuk kiszáradni. A vérfoltos ruhát áztassuk 10-20 percig hideg, enyhén sós vízben, majd mossuk ki szappannal.
* SÖR
Kitűnő ellenszere a kávé- vagy teafoltnak. Finoman bedörzsöljük a világos sört az anyagba, majd hagyjuk megszáradni. Kétszer-háromszor ha megismételjük, a folt egyszerűen felszívódik.
* SZÓDABIKARBÓNA
Ha bor ömlik a ruhára/kárpitra só helyett használhatunk szódabikarbónát is. Itassuk fel a foltot, szórjunk rá szódabikarbónát majd hagyjuk másnap reggelig alaposan kiszáradni. Rázzuk ki a ruhát vagy porszívózzuk át a szőnyeget. Az ún. szemcseszórásos felület tisztításnál szóróanyagként alkalmazható, mivel nem okoz felületkárosodást az üvegen, krómozott felületen, kíméletes a műanyagoknál. Ezüst patinamentesítésére is tökéletesen megfelel, ha enyhén nedves pasztaként használjuk.
* TEJ
A borfolt és a tintafolt is kiszedhető, ha az anyagot fél napra édestejbe áztatjuk.
* TOJÁS
Kávéfoltot hatékony ellenszere a meleg vízzel kikevert tojássárgája. Vigyázzunk, hogy a víz ne legyen túl forró, a tojás ne főjön meg.
* VAJ
Az olaj-, kátrány- és benzinfoltok ellen próbálkozhatunk a vajjal: dörzsöljük át az anyagot majd utána mossuk ki meleg vízben a ruhát.
Sokszor egy kis mosogatószer hatékonyabb, mint a mosópor.
Hozzávalók
  • aludttej
  • citrom
  • fehérbor
  • kréta
  • sör
  • tej
  • tojás
  • vaj
  • szódabikarbóna
Folttisztítás természetesen

Elkészítés
A folttisztító anyagokat dörzsöljük a foltba, szórjuk a felitatott felületre vagy áztassuk az anyagot egy darabig benne, majd mossuk ki.






Fehérítő ECO massza


ÍRTA: KINCS

Ez a sűrű kence nagyon szépen tisztítja a csempék fugáit. Emellett kiválóan tisztítja a főzőlapokat és a munkafelületeket.
Figyelem! A massza túl savas ezért márvány vagy gránit felületre NEM alkalmas!
Hozzávalók
  • 4 ek szódabikarbóna
  • 2 ek citromlé
Fehérítő ECO massza



Elkészítés
Egy megfelelő tálba kiméred ezt a két hozzávalót és összedolgozod. Kapsz egy sűrű masszát ,amit egy ecsettel rákensz a kezelendő felületre és 30 percig hagyod hatni (régi fogkefével, kefével átsúrolhatod! ) majd leöblíted.



Folyékony szappan


ÍRTA: VIKI59


Megírom az Én folyékony szappan receptemet. Már többször is elkészítettem és mindig jó lett. Azt nem tudom bolti szappanból milyen lenne, mert csak abból készítem el amit én csinálok. Mindig a megunt,vagy már egész kicsire elhasznált szappanokat dolgozom fel, így nem vész kárba egy darab sem.
Néhány napja olvastam egy honlapon (nevét nem írom le, mert hátha nem szabad), hogy ott szódabikarbónával sűrítik be. Én agar-agarral készítem. Nem sok kell bele mert akkor lehet, hogy nem jönne ki a pumpás kézmosóból.
Hozzávalók
  • 500g szappan
  • 1liter forró desztilált víz
  • 1 e.k olaj
  • néhány csepp illóolaj ha szükség van rá
  • 20 g agar-agar
Folyékony szappan



Elkészítés
Lereszelem a szappant. Lemérem a tömegét és egy nagy edénybe beleteszem. A dupla mennyiségű desztillált vizet felforralom és a szappanreszelékre öntöm. Botmixerrel addig keverem amíg fel nem oldódik. Beleteszem az olajat (mindig olyan olajat teszek hozzá amit a szappanba is tettem) kevés agar-agar port és tovább keverem. Amikor összekeveredett pumpás kézmosóba töltöm vagy tusfürdős flakonba és már kész is.


Folyékony szappan szilárdból


ÍRTA: MAJA


Sok mosószappant készítettem és már régóta foglalkoztat hogyan lehet belőle zselés állagú kézmosó szappanfélét varázsolni. Később mosogatószert is kísérletezek!
Hozzávalók
  • 100 g mosószappan
  • 1 l deszt.víz (kamillateának lefőzve; szűrve)
  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • teafa illó és még más kedvenc illónkból
Folyékony szappan szilárdból

Elkészítés
A desztvizet felmelegítjük, belerakjuk a reszelt szappant.Lassú keveréssel felolvasztjuk és főzögetjük még 5-10 percet. Ha kihűl kissé hozzáadjuk a szódabikarbónát,10 csepp teafaillót, és még 10 cseppet a kedvenc illónkból. Másnap összeáll az egész, de lehet a tetején fehér korongalakú kicsapódás (szódabikarbóna), bátran keverjük ki simára. Flakonba töltve használható. Fényképeztem is majd feltöltöm...szép lett:-)



Folyékony mosogatószer


ÍRTA: EXISTENS22

Kézi mosogatáshoz használható egyszerű mosogatószer.
Hozzávalók
  • 5 dkg szappan lereszelve (vagy folyékony mosódió)
  • 2 dl meleg víz (desztillált)
  • 2 kiskanál szódabikarbóna
  • 2 kiskanál só
  • citrom illóolaj
  • teafa illóolaj vagy neem olaj
Folyékony mosogatószer

Elkészítés
A lereszelt szappant elegyítem a meleg vízzel. Amikor egyneművé vált a szappanos víz és kihűlt, akkor beleöntöm az olajokat. Hozzáadom a szódabikarbónát és addig keverem, amíg sűrű folyadékot nem kapok. Fontos! Elsőre hígnak fog tűnni, de be fog sűrűsödni. Ha nagyon sűrű, akkor folyadékkal hígíthatjuk. A sót a végén belekeverjük. Elsőre lehet, hogy nem lesz tökéletes, mert mindenkinek másfajta szappanja van, de az alaprecept alapján ki lehet tökéletesre kísérletezni. Citromsavas vízzel öblítve csillogó edényeink lesznek.




Mosogatógéphez való folyékony mosószer


ÍRTA: SUTIMUTI

Ezt még nem próbáltam, de valószínű ez is működik.
Hozzávalók
  • 3ek 100% olíva szappan (reszelve)
  • 2 bögre meleg víz
  • 2ek növényi glicerin
  • 2ek fehér ecet
  • 10 csepp levendula illó (vagy ami tetszik)
Mosogatógéphez való folyékony mosószer

Elkészítés
Egészet összerázzuk üvegedényben. 1 ek/ mosogatás. 




Mosogatógép tabletta


ÍRTA: GYORGYI63

A Dívány.hu-n olvastam egy mosogatógép tabletta receptet. Az általa leírt arányokat (majdnem betartva) elkészítettem a saját mosogatógép tablettámat, a fürdőbomba készítésnél tanultakat, tapasztaltakat felhasználva.
A megadott mennyiségből 7 db tabletta lett és nagyjából 10 percet vett igénybe az összeállítása, de ebben az is benne van, hogy előbányásztam a hozzávalókat.
Kiszámoltam, mennyibe is kerül így a tabletta.
1 kg szódabikarbóna 390,- Ft 100 g 39,- Ft
0,5 kg citromsav 590,- Ft 15 g 18,- Ft
1 kg tengeri só 180,- Ft 50 g 9,- Ft
Összesen 66,- Ft
1 tabletta 9,4 Ft-ra jön ki. S ez teljesen öko. A múltkor a bioboltban a 20 db-os öko tabletta 1.500,- Ft-ba került (75 Ft/db). Akkor úgy gondolom, megéri otthon pepecselni vele egy kicsit. Természetesen a dupla, vagy tripla adag előállítása sem kerül sokkal több időbe.
A mosogatógép sótartályába én mindig konyhasót szoktam önteni és az öblítőtartályba pedig ecetet. A füstszínű jénai tányérok soha nem lesznek szépek így sem, de azokon a drága bolti mosogatótabletta sem segít.
Hozzávalók
  • 100 g szódabikarbóna
  • 15 g citromsav
  • 50 g tengeri só (jódozatlan)
  • annyi víz
  • amellyel elérhető a "vizeshomok" állag (spriccniből porlasztva apránként)
  • Pár csepp! teafa illó (fertőtlenít)
Mosogatógép tabletta

Elkészítés

A száraz anyagokat kimértem és összekevertem. Annyi vizet adagoltam hozzá, hogy bele tudjam tömöríteni a bonbonformába. Én jól teletömködtem, mint ahogy a fürdőbombánál is szoktam.
Forrás: tovább a linkre




Kényeztető fürdőbomba


ÍRTA: LUKRÉCIA


Ez a házilag készült fürdőbomba pezseg a fürdőkádban, és csupa bőrpuhító, kényeztető dologgal tölti meg a fürdőkádat. Igazi luxus kozmetikum!
Hozzávalók
  • 1 csésze citromsav
  • 2 csésze szódabikarbóna
  • 4 evőkanál zabliszt
  • 4 evőkanál tejpor vagy kókusztejpor
  • 4 evőkanál szárított körömvirág szirom ledarálva/összetörve
  • 8 evőkanál kókuszolaj
  • víz
  • 1 teáskanálnyi illóolaj
Kényeztető fürdőbomba





Elkészítés
Öntsük egy nagy tálba a száraz összetevőket, keverjük jól össze. A kókuszolajat olvasszuk fel egy tálkában, tegyük hozzá az illóolajat. Keverjük össze a száraz anyagokkal alaposan. Végül egy spray-s flakonból fújjunk néhányat a masszára, és gyorsan keverjük el, hogy ne tudjon pezsegni. Ezt ismételjük meg néhányszor, amíg az anyag nem kezd el egy kicsit összetapadni. Ekkor nyomkodjuk egy formába, és borítsuk ki. Ha még mindig porlik, fújjunk a masszára még vizet. Végül hagyjuk száradni őket 12-24 órán keresztül, aztán csomagoljuk be celofánba, zacskóba.






Házi mosószappan – ahogyan nagyanyáink készítették


ÍRTA: SZAPPANOSKA


Ez  egy tényleg nagyon régi szappanrecept. Néhány összetevőjét a környezetvédők megkérdőjelezik, de tény, hogy nagymamáink ezt használták, és a jól bevált dolgoktól kevésbé érdemes félni, mint az újonnan jött ismeretlen csodaszerektől.
Hozzávalók
  • 1 kg trisó ( Ferenc-körúti vegyszerboltban a legolcsóbb beszerezni)
  • 2 l víz
  • 1 kg zsír vagy faggyú (én még csak zsírral készítettem)
  • 35 dkg mész

Elkészítés

Addig melegítjük a vízben a trisót, amíg fel nem olvad, beletesszük a meszet, 10-20 percig így főzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről, amikor lehűlt leszűrjük egy anyaggal kibélelt szűrőn, a visszamaradt mész 3/4-ét feltesszük főzni a zsírral, a maradék részt apránként hozzáadva elkeverjük benne. Kb. 2 órát kell még főzni. Ha kész, egy formát, faládát, dobozt stb.. kibélelünk egy anyaggal, és beleöntjük a masszát. Én amint kihűlt és megszilárdult fel szoktam szeletelni, de hagyom még egy napot állni. Rendes, gépi mosásnál is használjuk, ráreszeljük a ruhákra.
Forrás: tovább a linkre







Ami nélkül ne kezdj hozzá a szappanfőzéshez!


ÍRTA: LUKRÉCIA
Minden szappanhoz kell lúg, lúg nélkül nincs szappan. A lúggal való munka azonban különleges odafigyelést igényel:
1. Mivel ez az anyag roncsolást végezhet az élő szövetekben, a vele való munka során védőfelszerelést kell használni: szemüveg (nehogy a szemedbe fröccsenjen a lúgoldat), hosszú ujjú zárható köpeny (nemcsak a ruha védelmére, hanem a bőröd védelmében is), kesztyű (a kezed megóvása miatt). A lúg ugyanúgy viselkedik rutinos szappankészítő kezében, mint a kezdőében. Elég egy rossz mozdulat, és máris komoly égési sebeket tudsz elszenvedni, ezért mindig viseld ezeket!
2. A lúg oldása heves exoterm folyamat (hőt termel),ezért úgy oldd vízben, hogy a kiszámolt vízzel megtöltött edényt hideg vízbe állítod (a mosogatóban),és lassan adagolod hozzá a lúgot. Ezt előzőleg már szintén kimérted egy másik edényben. Mindig a vízhez add a lúgot, és ügyelj arra, hogy teljesen feloldódjon!
3. A lúgoldathoz használt edény nem lehet alumínium, mert ez a fém lúggal érintkezve hidrogéngázt termel. Használj mikróba is tehető fedeles műanyagot, vagy csavaros tetejű üveget. Én félős vagyok, még az üveget is kerülöm, félek, hogy elejtem, összetöröm.
A biztonsági szabályokról bővebben itt olvashatsz:Szappan készítése hideg eljárással: A biztonsági szabályok
Arról, hogy hogyan számold ki a szappanodhoz szükséges lúg mennyiségét, itt találsz segítséget:http://www.illatosszappan.blogspot.com/p/lug-kalkulator.html


A szappan készítése Hideg eljárással


Forrás: http://www.ilmiosapone.it/

 I. Rész: A Biztonsági szabályok


ÍRTA: LUKRÉCIA
Mielőtt nekikezdenétek hogy szappant csináljatok, olvassátok nagyon figyelmesen ezeket a biztonsági szabályokat. Tanuljátok meg kívülről és minden alkalommal fokozott óvatossággal tartsátok be őket!
  1. Tartsátok a nátronlúgot az eredeti, hermetikusan lezárt dobozában, gondosan elzárva a gyermekkezek illetve a háziállatok hozzáférése elől.
  2. A nátronlúg egy nátrium-, oxigén- és hidrogénatom által felépített alkáli vegyület, kémiailag nagyon érzékeny, instabil, könnyedén lép veszélyes kémiai reakcióba a különféle anyagokkal. Erősen maró hatású, korrodáló, a bőrrel vagy nyálkahártyával való érintkezéskor (spriccelés, belélegzés, lenyelés) nagyfokú égési sérülést okoz.
  3. Használjatok védőszemüveget, gumikesztyűt és szájmaszkot amikor a lúggal dolgoztok, méritek, vízben oldjátok, illetve amikor a zsírokhoz keveritek.
  4. Vegyetek kesztyűt akkor is, amikor a friss szappant kézbe veszitek, daraboljátok, illetve a hideg eljárással készült szappant az érlelés első két hetében is csak kesztyűben fogjátok meg. A friss, még ki nem száradt szappanok irritálhatják a bőrt.
  5. A nátronlúg mérésére használjatok eldobható edényt (pl. műanyag poharakat) és használat után azonnal dobjátok ki. Használhattok egy aránylag széles csészét is, de a használat után azt is azonnal mossátok el folyó víz alatt.
  6. Öntsétek a lúgot a folyadékba és sosem forditva! A lúgra öntött folyadék azonnali és nagyon heves kémiai reakciót provokál, amely a lúg veszélyes spriccelésével jár. Mindig a lúgot adagoljuk a folyadékba, kis adagokban és lassan de alaposan elkevergetve.
  7. A lúg a folyadék hőmérsékletét nagyban megemeli, akár 80°C fölé is. Használjatok hőálló edényeket és legyetek óvatosak. Az elővigyázatosság kedvéért tegyétek az edényt a mosogatókagylóba mialatt a szódát elkeveritek a folyadékkal: arra az esetre ha hirtelen  eltörne, a lúgoldat egyenesen a mosogatóba tud ömleni, anélkül hogy bárkiben vagy bármiben kárt okozna. Emlékezzetek, hogy a bizonyos folyadékokban (tej, méz, gyümölcslevek) jelenlévő cukor megemeli a kémiai reakció hőmérsékletét.
  8. Ne használjatok olyan eszközöket, amelyeket másra is használtok. Amikor szappant készítetek, ne hagyjátok, hogy a kíváncsi gyerekek vagy háziállatok hozzáférjenek a lúgos keverékekhez. Tanítsátok meg családtagjaitoknak is a ezeket a szabályokat és ne engedjétek senkinek hogy segítsen nektek amennyiben nem ismeri őket tökéletesen.
  9. Szenteljétek a szappannak a ház és az életetek egyik nyugodt sarkát; ne kezdjetek szappankészítésbe mialatt főztök, tévét néztek vagy amikor vendégek vannak akik nem ismerik a biztonsági szabályokat.
  10. Egy a lúgos anyaggal való véletlenszerű érintkezés után azonnal mossátok le az érintett bőrt bőséges hideg folyó vízzel; emlékezzetek mindig kéznél tartani ecetet, ami természetes módon semlegesíti a lúg hatását. A lúgos anyag szemmel való érintkezése esetén mossatok szemet bőséges vízzel és azonnal forduljatok orvoshoz. Az anyag lenyelése esetén pedig azonnal rohanjatok a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára.




II. rész: Alapvető és fakultatív hozzávalók


ÍRTA: BIOFELESÉG

A szappan készítése Hideg eljárással



Forrás: http://www.ilmiosapone.it/

II. Rész: Alapvető és fakultatív hozzávalók



Alapvető hozzávalók
A szappan három fő összetevője, melyek nélkül nem lehet szappant készíteni:
  • Állati zsírok és/vagy növényi olajok
  • Nátrium-hidroxid (NaOH), más néven marónátron/ nátronlúg/ marószóda/ marólúg/ lúgkő
  • Valamilyen folyadék, amelyben a nátronlúgot feloldjuk
A folyadékok
  • Víz – A leggyakrabban használatos a nátronlúg feloldására. A legjobb a desztillált víz, de ha a csapvíz nem nagyon klóros, nyugodtan használható az is.
  • Teák és gyógynövény főzetek – Mindenféle tea és gyógynövény főzet használható folyadékként szappankészítéshez. Az egyetlen, amire figyelni kell, hogy a főzetet alaposan ki kell hűteni, mielőtt feloldanánk benne a nátronlúgot. A nátronlúggal való kontaktus szinte mindig megváltoztatja vagy el is törli a tea vagy gyógynövény főzet eredeti színét és illatát.
  • Gyümölcs- és zöldséglevek – Előnyben részesítendőek a természetes levek, melyek cukortól és egyéb adalékoktól mentesek. A levek használhatóak önmagukban vagy vízzel keverve.
  • Tej – a legjobb ha természetes, bármilyen típusú. A tejben jelenlévő cukor miatt a tej kb. kétharmad részét érdemes használat előtt lefagyasztani, elkerülendő hogy a nátronlúg megégesse.
A nátronlúg
A nátronlúg a nátrium-hidroxid leggyakrabban használt neve. Egy nátrium atom (Na) egy oxigén atommal (O) és egy hidrogén atommal (H) alkotott alkáli vegyülete. A kémiai kötés nagyon labilis, ez az oka hogy a nátronlúg igen gyorsan és magas hőt képezve lép reakcióba a különféle folyadékokkal.
A szappankészítéshez 98-99%-os tisztaságú, vízmentes nátrium-hidroxid használatos.
Ne használjatok egyéb nátronlúg alapú termékeket.
Ne használjatok nátronlúgot anélkül, hogy előtte megtanultátok volna a Biztonsági szabályokat!
A zsírok
A zsírok (állati eredetű zsírok és növényi olajok, a jövőben így nevezzük őket együttes nevükön) a szappanok legfontosabb összetevői. Mindenféle zsír vagy olaj használható és mindegyik különféle tulajdonsággal ruházza fel a szappant.
A szappankészítők általában két fő csoportra osztják a zsírokat:
  • Bázis zsírok – Azok a zsírok, melyek nagyobb mennyiségben vannak jelen egy szappanban. A bázis zsírok nyugodtan alkalmazhatóak a szappanban nagyobb mennyiségben és kemény, jól habzó szappant adnak. Általában olcsóbbak és könnyedén beszerezhetőek.
Például a világhíres szappankészítő területein a szappankészítés legjobb alapanyagának az olíva olajat tartják, de a kozmetikai ipar főbb szappan-alapanyagai a pálmaolaj és a kókuszolaj, a családi hagyományok követői pedig az állati zsírra esküsznek.
  • Tápláló zsírok – A legértékesebb zsírok és olajok, melyek ápoló tulajdonságokban a leggazdagabbak. A tápláló zsírokat általában nem alkalmazzák a receptekben előírt zsír 3-20%-ánál nagyobb mennyiségben, mert elpuhíthatják a szappant, vagy némely olaj esetében (mint pl. a lenolaj) meggyorsíthatják annak avasodását. Kis mennyiségben a bázis zsírokhoz keverve viszont nagyszerű bőrápoló tulajdonságokkal ruházzák fel a szappant, illetve azokkal együtt jobb, krémesebb habzást biztosítanak.
A tápláló zsírok általában drágábbak, nehezebben beszerezhetőek. Ebbe a kategóriába sorolják például az édesmandula olajat, a jojobaolajat, a sheavajat, stb.
Fakultatív hozzávalók
Ide sorolunk minden olyan anyagot, amelyeket a szappanban a személyes ízlésünknek megfelelően vagy a kívánt hatás fokozása érdekében alkalmazhatunk.
Az illatanyagok
Két fajta illatanyag közül választhatunk:
  • Illóolajak – Az illóolajak a növények, virágok különféle módon kivont illatanyagai. Habár természetes eredetűek, az illóolajak nagyon tömény illatanyagok, melyek mérgezést illetve irritációt okozhatnak ha nem bánunk velük óvatosan.
  • Parfüm illatok – A parfüm illatok szintetikus eredetű anyagok, melyek próbálják utánozni a természetben megtalálható aromákat. Ezek az illatok általában hígítottak valamilyen alkohol vagy olaj alapú bázisban. A szappanokban csak kozmetikai használatra tesztelt illatokat használjunk, soha ne alkalmazzunk gyertyához vagy a környezet illatosítására ajánlott olcsó illatanyagokat, ezek olyan anyagokat tartalmaznak, melyek irritálják a bőrt!
A színezékek
Létezik természetes alternatíva a szappan színezésére (fűszerek, festékanyagokat tartalmazó növények) vagy használhatunk ásványi anyagú kozmetikai pigmenteket. Fontos, hogy ha a pigmentek mellet döntünk, ne használjunk más hobbikhoz kapható festékeket vagy színezőket, mert irritálhatnak.
Egyéb természetes adalékok
Rengeteg egyéb összetevővel tudjuk kiegészíteni a szappanunkat az állagának javítására, illetve tetszetősebbé tételére. Az agyagtól a magokig, a liszttől a mézig, a selyemkivonattól a tojásig. Fontos hogy mindig jó minőségű összetevőket válasszunk és gondosan mérjük ki a mennyiségeket. Egy jó kézikönyv segít elkerülni a leggyakoribb hibákat.
Az antioxidánsok
A szappannak nincs szüksége tartósítószerre. Az enyhe lúgos Ph gátolja a baktériumok vagy csírák szaporodását.
Az egyetlen probléma ami felmerülhet az oxidáció, illetve annak hatásai: az enyhe avas szag és a sárgás foltok. Az egyetlen hatékony antioxidáns, mely a szappanokban is nyugodtan alkalmazható,  a rozmaring kivonat (ROE).




III. rész: Eszközök és formák


ÍRTA: BIOFELESÉG

A szappan készítése Hideg eljárással



Forrás: http://www.ilmiosapone.it/

III. Eszközök és formák



A otthoni szappankészítéshez nincs szükség semmiféle speciális eszközre vagy berendezésre. Elég körülnézni a konyhában ahhoz hogy megtaláljuk a szükséges dolgok nagy részét.
Két fontos jellemző, aminek meg kell feleljenek a használatra kiválasztott eszközök és formák:
• Ellenállóság a lúggal és savakkal szemben
• Hőállóság
Biztonsági eszközök
• Konyhai gumikesztyű
• Professzionális védőszemüveg vagy úszószemüveg
• Professzionális szájvédő maszk vagy vastagabb sál a lúg gőzének belélegzése ellen.
A biztonsági eszközöket minden egyes alkalommal fel kell vennünk amikor a lúgot mérjük, amikor a lúgot feloldjuk a vízben, amikor a lúgot az zsírokba öntjük és keverjük, illetve amikor a kész masszát a formába öntjük. A gumikesztyűt pedig fel kell vennünk akkor is, amikor a szappant felvágjuk, illetve minden alkalommal amikor a még friss szappanhoz nyúlunk.
Eszközök a hideg eljáráshoz
• Digitális mérleg az adagok grammra pontos méréséhez
• Hőmérő, mellyel megmérjük a lúgoldat és a zsírok hőmérsékletét, s amelynek skálája minimum -10°C és +110°C között mozog
• Egy inox acél lábos a zsírok melegítéséhez ès a massza összekeveréséhez
• Egy hőálló üveg vagy kerámia kancsó , amely ellenáll a nátronlúg vizes oldata által termelt magas hőnek
• Inox acél kanál a nátronlúg mérésére és az oldat keverésére
• Fakanál
• Botmixer
• Öreg takaró a formába öntött massza melegen tartására
Ha szeretnénk a meleg módszerrel kísérletezni, ezeken az eszközökön kívül, melyek alapvetően szükségesek, be kell szereznünk egyéb dolgokat, aszerint hogy milyen főzési technikát alkalmaznánk.
Ebben a cikkben csak a hideg eljárásról írok, egyrészt mert én ezt tanultam és ezt alkalmazom, másrészt mert ez a szappankészítés legegyszerűbb módja, illetve a legalkalmasabb a szappankészítést most kezdők számára.
Formák
A hideg vagy meleg eljárással készített szappan formái meg kell feleljenek néhány alapvető elvárásnak:
• Rugalmasság, hajlékonyság anélkül hogy eltörnének amikor a kész szappant eltávolítjuk
• Hőállóság, különösen a meleg eljárás esetén
• Jó hőszigetelő tulajdonság a hideg eljárás esetén
• Ellenállóság a lúg illetve az illóolajok maró hatásával szemben




IV. rész: Csináljunk szappant – avagy az első recept


ÍRTA: BIOFELESÉG


A szappan készítése Hideg eljárással



Forrás: http://www.ilmiosapone.it/

 IV. Rész: A hideg eljárás



 A hideg eljárás a szappankészítés legegyszerűbb módja. Ebben a technikában a szappanosításhoz azt a természetes hőt használjuk ki amelyet a nátronlúg és a zsírok közti kémiai reakció termel. A  hőmérsékletet ebben az esetben is ellenőrizzük, illetve próbáljuk megtartani minél tovább, hogy a leginkább beteljesítse feladatát.
Ahhoz hogy hideg eljárással jó szappant készítsünk:
  • Abszolút pontossággal kell kimérnünk a hozzávalók mennyiségét; a legkisebb különbség is elronthatja a munkánkat.
  • A lúgoldatot és a zsírokat az optimális hőmérsékleten kell összekevernünk.
  • Le kell szigetelnünk a formákat az első 24 órára hogy a kémiai reakció melege el ne vesszen.
Csináljunk szappant – az első recept
Alapvető hozzávalók:
  • 1kg olíva olaj
  • 128gr nátronlúg (NaOH)
  • 300gr víz
Fakultatív hozzávalók:
10 ml levendula illóolaj
1 evőkanál rizsliszt (az illóolaj fixálásához)
1 evőkanál száraz levendulavirág
1. Lépés: a munkaasztal előkészítése
Az ideális hely a szappankészítéshez a konyha, mert minden a kezünk ügyében van amire szükségünk lehet. Tisztítsátok le a munkafelületet, takarjátok le újságpapírral vagy egy öreg terítővel. Készítsetek elő minden alapanyagot és eszközt amire szükség lehet. Készítsétek elő a gumikesztyűt, a szájmaszkot és a védőszemüveget is.
2. Lépés: a lúgoldat elkészítése
Vegyétek fel a gumikesztyűt, szájmaszkot és védőszemüveget; egy szélesszájú bögrében nagyon pontosan mérjétek ki a nátronlúgot. A hőálló kancsóban mérjétek ki a vizet. Tegyétek a kancsót a mosogatókagylóba. Kis adagonként öntsétek a nátronlúgot a vízbe, kevergetve hogy alaposan feloldódjon a vízben. Legyetek nagyon óvatosak, mert a keverék hőmérséklete nagyon gyorsan fel fog emelkedni 70-80°C-ra. Hagyjátok a lefedett kancsót egy biztos helyen hűlni.
3. Lépés: a zsírok előkészítése
Tegyétek az acél lábost a mérlegre és abszolút pontossággal mérjétek ki az olajat. Tegyétek a lábost a tűzhelyre és melegítsétek a legalacsonyabb lángon, néha-néha megkevergetve. Az olaj nem kell nagyon felmelegedjen.
4. Lépés: a fakultatív hozzávalók előkészítése
Mialatt a lúgoldat hűl és az olaj melegszik, mérjétek ki a levendula illóolajat. Egy csészében keverjétek össze az illóolajat a rizsliszttel. Daráljátok finomra a levendulavirágot.
5. Lépés: a lúgoldat hozzáadása a zsírokhoz
Vegyetek ismét kesztyűt, maszkot és szemüveget, a hőmérővel ellenőrizzétek az olaj és a lúgoldat hőmérsékletét. Amikor mindkettő elérte a 45°C-os hőmérsékletet, öntsétek a lúgoldatot lassan az olajba, összekevergetve a fakanállal. Itt az ideje, hogy a botmixert használjuk.
6. Lépés: a “szalag-fázis”
Ez a döntő pillanat minden szappankészítő számára! Mialatt a keveréket mixelitek, a színe és állaga megváltozik, mindig krémesebb lesz. Egy bizonyos ponton, kivéve a botmixert a masszából, az ujjatokkal rajzolva a masszában látni fogjátok, hogy a rajzolat amit az imént húztatok megmarad néhány percig a massza felszínén. Ez a “rajzolat” a szalag-fázis, amikor a szappanmassza kész. Most adhatjátok a masszához a fakultatív hozzávalókat: tegyétek le a botmixert, vegyétek a fakanalat és kevergessétek a masszát, mialatt beleöntitek a liszt-illóolaj keveréket, majd lassan de alaposan keverjétek el, s végül ugyanígy keverjétek a masszába a darált levendulavirágot.
7. Lépés: a “zselé-fázis”
Miután a fakultatív hozzávalókat is a masszába kevertétek, öntsétek a szappant a formákba. A formákat takarjátok le folpackal, és szigeteljétek le őket jól a takarókkal, hogy melegen maradjanak.
8. Lépés: az érlelés
Hagyjátok a szappant letakarva a formákban 48 órán át. Ezután vegyétek ki a megszilárdult szappant a formákból. Ha szükséges, most tudjátok a szappant a kívánt formára vágni, de vigyázzatok hogy ne érintsétek a friss szappant kesztyű nélkül. Keressetek a szappanoknak egy száraz és hűvös helyet, s hagyjátok érlelődni, szikkadni. A szappanosodás néhány héten belül ki fog teljesedni, de az olívaolaj-szappan optimális érési ideje 6-8 hét.


Mosószappan készítése hidegen



ÍRTA: KEKU
Egy régi receptet szeretnék nyilvánosságra hozni. Könnyen, egyszerűen, olcsón el lehet készíteni, nem igényel szaktudást. Nem kell főzni egyáltalán, hidegen készül. Nem lesz semmi veszteség. Mosószappanként használatos.
Sok jó szappan receptet láttam itt a honlapon, de ahogy látom az elkészítésük szaktudást igényel, és sok drága nyersanyagra van szükség. Az önök sémája szerint az 5 liter vizbe lehet főzni csalánt, le kell szűrni, és hozzá kell keverni a folyadékhoz az egy kiló marószódát. Képem nincs róla.
Hozzávalók
  • 5 (2.5) liter víz
  • 1 (0.5) kg marószóda (NaOH)
  • 3 (1.5) kg zsiradék (tiszta disznózsír)
  • 1 (0.5) liter étolaj
  • 1 (0.5) kg fehér liszt
Elkészítés

Az öt liter vízben feloldjuk az egy kiló marószódát, állni hagyjuk egy napig az oldatot. Másnap állandó kevergetés közben hozzáadjuk a 3 kiló zsiradékot, az egy liter étolajat és az egy kiló fehérlisztet. Addig keverjük a készítményünket ameddig elszappanosodik, szép sárga színű szappan lesz. Elég hamar elkészül a szappan, nem lesz semmi plusz folyadék (mint amikor főzik a szappant kint a nagy üstben). Amikor elkészült, a szappan masszát kiöntjük egy asztalra, amire vizes rongyot tettünk, elnyújtsuk, tetszés szerinti vastagságra. Egy napig száradni hagyjuk, utána feldaraboljuk (kockákra vágjuk). Ezt nem kell főzni egyáltalán, hidegen készül. Ezt a hideg szappant mi mosószappan gyanánt használtuk. Én a szekrény tetejére tettem száradni (feldarabolás után). Azt hiszem lehet a kavarás közben egy kicsi konyhasót adni hozzá (kb. egy marékkal). Aki akar tehet hozzá illatosító szert is. Van amikor egy kicsi dérót tettek. A záró jelbe tett értékek után lehet készíteni kevesebb szappant (fele arányba). Én a teljes adagot készítettem (5 liter víz).
Forrás: tovább a linkre





Mosószappan megfáradt napraforgó olajból


ÍRTA: FARKAS ANI


Nagyon szeretjük a rántott dolgokat. A hústól a sajton át a zöldségekig sokat sütök olajban. Ennek a velejárója a viszonylag nagy mennyiségű használt napraforgó olaj. Azon törtem a fejem, miként is lehetne újrahasznosítani, mert sajnos mifelénk nem nagyon van olyan hely, ahová le lehetne adni. Kutakodtam a neten és találtam egy nagyon jó helyet, ahol szappant csinálnak használt olajból, zsírból. Uccu neki, gondoltam, szappan lesz belőle, bárki meglássa! Többé nem öntök ki olajat. Így született meg a mosószappanom. Olyan sikerélményt adott, hogy havota egyszer összedobok egyet, épp ma készült el a harmadik generáció belőle. Kiválóan tisztít, az elején még van egy kis olajszaga, de ahogy érik úgy tűnik el, és marad a enyhén citromos mosószappan illat. Mindenkinek jószívvel ajánlom.
Hozzávalók
  • 1kg napraforgó olaj
  • 1 evőkanál méhviasz
  • 150g NaOH
  • 320g víz
  • 1 evőkanál só
  • 10ml citrom illóolaj
  • vagy 1 citrom reszelt héja
Mosószappan megfáradt napraforgó olajból

Elkészítés
Az olajat a visszal összemelegítjük, a lúgot feloldjuk vízben, ami sima csapvíz is lehet. Összeöntjük, botmixerrel "pudingosodásig" (szalagfázisig) kevergetjük. végül hozzáadjuk a sót és az illatot. 2 db literes jégkrémes dobozba öntjük gyenlő arányban. 24 óra múlva lehet szeletelni. Ebből a mennyiségből 8 darab szappan lesz. Elején még sárgás színű, de fokozatosan kifehéredik. 4-5 hétig érlelni kell szellős, hűvos helyen. Védőszemüveg, maszk, gumikesztyű használata kötelező!! Biztonsági előírásokat tessék maradéktalanul betartani, így megelőzhetőek a balesetek!




Mosószappan disznózsírból



ÍRTA: MAJA


Régi maradék disznózsír és némi napraforgóolaj hozzáadásával mosószappant készíthetünk. Őseink se dobtak ki semmi maradékot (faggyú, avas szalonna, régi zsír a bödön alján), én se teszem.
Mellékelt képen a nagyobbik tömb “túlmelegedett” (zsír maradt a közepén és a teteje száraz), lereszeltem, sütőben olvasztottam és újra kiöntöttem, így jó lett.
Hozzávalók
  • 800 g disznózsír
  • 200 g napraforgóolaj
  • 153.8 g NaOH
  • 380g d.víz
Mosószappan disznózsírból

Elkészítés
A zsírt és az olajat felmelegítjük,a lúgot a desztvízzel feloldjuk. Mindkettő egyforma meleg legyen. Hideg eljárással a meleg zsírhoz öntjük a lúgoldatot és botmixerrel kikeverjük, kétfelé szedve 2 tejesdobozba öntjük(fél-fél kiló) nehogy túlmelegedjenek ha egybe raknánk. 4 hét után használható. Másik mód (én így készítettem): a zsiradékot+lúgoldatot gázon kevergetve nem kis kitartással és kíváncsisággal addig keverem, míg besűrűsödik és az állaga nem változik. Eleinte láthatunk benne picike darabkákat, de tovább főzve lassan besűrűsödik. Kiöntés ugyanúgy mint fent írtam. Ez már 1 hét után szárad, de még az enyém nem kell így én még nem használom. Utólag hozzátenném a recepthez,hogy a lúgot 10% lúgfelesleggel adtam meg,mert ez egy mosószappan nem pedig enyhe pipereszappan.Itt a lúgos hatás fontos! 




Diószappan


ÍRTA: FARKAS ANI


Elég régóta foglalkoztatott a diószappan készítésének gondolatal. Az utolsó lökést az egyik ismerősöm adta, aki ilyen szappanra vadászott, problémás bőrére, hajára, samponjának kiváltására szerette volna használni. Mivel diófánk van, nekiláttam, és ez lett belőle.
Készítése elég hosszú ideig tart, mivel a diólevelet, és a zöld diókat 4 hétig áztatgatni kell olajban, (fele olíva, fele napraforgó), és már június elején bizony el kell kezdeni a macerátum készítését, mert akkor még darabolható a dió, és üde zöld a levele, de megéri a várakozást. Kicsit lágyabb szappan lesz az eredmény, ezért 6-8 hétig érdemes érlelni.
Hozzávalók
  • 450g diómacerátum
  • 25g méhviasz
  • 10g ricinus olaj
  • 10g kakaóvaj
  • 160g deszt. víz
  • 64g NaOH
  • 1 kávéskanál tengeri só a pudingosodásnál
  • Illónak muskotály zsálya olaj
Diószappan

Elkészítés
Az olajokat egybeolvasztjuk, majd ha mindkét fázis 50-55C-os összeöntjük a vízben oldott lúggal a zsírokat. Szalagfázisnál mehet bele a só és az illóolaj. 48 órát formában kell hagyni, érési ideje hosszabb, 6-8 hét.




Levendulás-mentás diószappan


ÍRTA: NATUREKA


Ezt a szappant igazából fériaknak készítettem, mert az illata alapján inkább nekik illik. Az illóolajok mellett a kakaóvaj és a diófalevél őrlemény illatát is remekül lehet érezni benne. Általában minden szappanomba rakok mézet, mert rendkívül szeretem, a száraz bőrt hidratálja és táplálja a rengeteg benne található ásványi anyagnak és vitaminnak köszönhetően. Egy rendkívül jól ápoló szappant készíthetünk az alábbi recept alapján.
Hozzávalók
  • 700gr extraszűz oliva olaj
  • 200gr kókuszolaj
  • 50 gr kakaóvaj
  • 25 gr mandulaolaj
  • 25 gr sheavaj
  • 300gr desztillált víz
  • 134gr nátronlúg
  • 1 evőkanál zabliszt
  • 2 evőkanál akácméz
  • levendula és borsmenta illóolaj
  • diófalevél őrlemény
  • kakaó
Levendulás-mentás diószappan

Elkészítés
A vízben feloldottam a lúgot, s hagytam lehűlni 42°C-ra. Az olajakat is felmelegítettem 45°C-ra, majd a lúgoldatot belekevertem az olajba. A szalag-fázisban (pudingosodás) a masszába kevertem a zablisztet és az illóolajokat, majd először a sima szappanmasszát kanalaztam bele a formába, aztán meghintettem kakaóval, utána a diófalevél őrleménnyel színezett massza következett, ezt is meghintettem kakaóval, végül a mézzel elkevert szappanmassza következett. 48 óráig hagytam a formában, majd felvágtam a szappant, s hagytam érni 6 héten át.




Kedvenc mézes szappanunk zabkorpával


ÍRTA: VIKI59

A mézet kívül belül is szeretjük ezért is találtam ki ezt a receptet. A család kedvenc szappana. Méznek a hatását szerintem mindenki ismeri. Puhítja a bőrt feszesíti, táplálja. Az illata meg csodálatos. A sheavaj puhává teszi a bőrt nagyon szeretem a szappanokba tenni. Minden bőrre jó ez a szappan, de én inkább száraz, érzékeny, ekcémás bőrre ajánlom.
Hozzávalók
  • 100 g ricinus olaj
  • 100 g kakaóvaj
  • 100 g sheavaj
  • 50 g olívaolaj
  • 200 g kókuszolaj
  • 2 e.k. méz
  • 40 csepp propolisz
  • 50 g méhviasz
  • 80.95 g NaOH
  • 228 g kecsketej
  • 2 e.k. zabkorpa
  • 2-2 csepp Kubeba és fahéj illót tettem bele
Kedvenc mézes szappanunk zabkorpával

Elkészítés
A kecsketejet fagyasztott állapotban oldottam fel a lúggal. Méhviaszt az olajakkal olvasztottam fel. A mézet, propoliszt és a zabkorpát pudingosodáskor kevertem bele. Nem kellett bele sok illó, mert nagyon finom mézes illata van és a színe is nagyon szép lett tőle. A zabkorpát a masszírozás miatt tettem bele, nagyon jól dörzsöl, felpezsdíti a bőrt és jó a narancsbőrre is. 




Anyagbeszerzés

Most pedig egy pár alkotó rész beszerzésére hivnám fel a figyelmet :
A ZÖLDPOLC öko webáruházban beszerezhető termékre figyeljetek .


Az árak bruttóbanlesznek .
Shea vaj / finomított- 1000g/ 4079 Ft
Ricinusolaj / 250 ml / 1290 Ft
Szappanreszelék kg 2436 Ft
Szódabikarbóna / 500 g / nem étkezési anyag / 289 Ft
Szódabikarbóna / 500 g / étkezési anyag / 379 Ft
Mosószóda 1kg 449 Ft
Citromsav / 500 g / nem étkezési anyag/ 590 Ft
Kókuszolaj / 100 g / 1690 Ft
Kókuszzsir Coco 24 / 5l / 7590 Ft
Kukorica keményítő / 500 g/ 379 Ft

Illóolajok
illóolaj / vanilia / 10 ml 1099 Ft
illóolaj / tömjén / 2 ml / 1749 Ft
illóolaj / mirha / 2ml / 1379 Ft
illóolaj / kamila / 10ml / 1999 Ft
illóolaj / jázmin / 10ml / 1099 Ft
illóolaj / grapefruit /10ml / 999 Ft
illóolaj / narancs / 10ml / 849 Ft
illóolaj / rózsa / 1 ml / 3890 Ft
illóolaj / kámfor / 5 ml / 1799 Ft
Méhviasz / 100 g / sárga / 890 Ft
Méhviasz / 1000 g / fehér / 1290 Ft
Méhviasz lapok / 100 g / 890 Ft

És még egy csomó cucc érdemes bekukkantani a honlapjukra .



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése