Karácsonyi
menű
Mézes, narancsos sült répa
TÖKÉLETES SÜLT BURGONYA
FOKHAGYMÁS KARAJ, vagy tarja
Toroskáposzta
AZ IGAZI LACIPECSENYE
Fokhagymás-paprikás sertéstarj
Mézes fokhagymás karaj szeletek
Mézes, narancsos sült répa: isteni, mégis egyszerű köre
A répa sütve, köretként is megállja a helyét. Mézzel és naranccsal megbolondítva pedig a karácsonyi sült húsokhoz is kiválóan passzol.
A répát
nemcsak levesben és salátában lehet felhasználni, sütőben
sütve, meleg köretnek, és önmagában, csemegének is kiváló. A
méz édessége jól passzol a savanykásabb narancshoz, a kakukkfű
pedig igazán különlegessé teszi a fogást. Akár mártogatóst is
kínálhatsz hozzá.
Mézes, narancsos sült répa
Hozzávalók:
- 50 dkg sárgarépa
- 2 db narancs
- 2 evőkanál méz
- 1 evőkanál kakukkfű
- 1 kávéskanál só
- 0.5 kávéskanál bors
- Előkészítési idő: 10 perc
- Elkészítési idő: 25
perc
Elkészítés:
Pucold meg a répákat, ha nagyobbak, vágd fel három-négy centis hasábokra. Csorgasd a szeletekre a mézet, szórd meg a kakukkfűvel, a sóval, a borssal. Vágd ketté az egyik narancsot, és facsard rá a levét a zöldséghasábokra. Hagyd állni a répákat a mézes pácban 15 percig, majd helyezd őket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Tedd melléjük a maradék, feldarabolt narancsot, és fedd le a tepsit alufóliával.Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és süsd a répákat 20-30 percig. Ha már puhák, vedd le az alufóliát, és pirítsd még három percig.
Répából igazán egészséges nasst, ropogós chipset is készthesz kevés munkával.
TÖKÉLETES SÜLT BURGONYA
Elkészítési
idő: 70
perc Munkaidő: 20
perc könnyen
elkészíthető átlagos
ár
Adag: 4
főre
130 dkg nagy
szemű burgonya
3 evőkanál libazsír
vagy
3 evőkanál kacsazsír
vagy
3 evőkanál olívaolaj
ízlés
szerint só
Elkészítés:
1.
A hámozott és azonos méretűre darabolt burgonyát egy nagy fazék
forrásban lévő, enyhén sós vízben, jó közepes lángon 5-7
percig előfőzzük - ennyi idő alatt még nem fő szét. A
burgonyát levesszük a tűzről. Közben beleöntjük a zsiradékot
egy tepsibe, és betesszük a 200 °C-ra előmelegített sütőbe.
2.
A burgonyát leszűrjük, jól lecsepegtetjük, visszaöntjük a
fazékba, rátesszük a fedőt, és jól megrázzuk, hogy a darabok
felülete kissé megtörjön, így majd ropogósabbra pirulnak.
3.
A tepsit kivesszük a sütőből, és a forró zsiradékba gondosan
beleforgatjuk a burgonyadarabokat úgy, hogy minden oldalukat
bevonja.
4.
A tepsit visszatoljuk a sütőbe, a legfelső sínre, és a burgonyát
45-50 percig sütjük. Közben egyszer megforgatjuk, és meglocsoljuk
a zsiradékkal, hogy minden oldala ropogósra piruljon.
5.
A sült burgonyát a tepsiből szűrőlapáttal egy előmelegített
tálba szedjük át, megszórjuk sóval, és azonnal tálaljuk.
FOKHAGYMÁS KARAJ
HOZZÁVALÓK
- Hozzávalók:
- 60 dkg karaj
- só
- bors
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 ág rozmaring
- liszt
- kevés étolaj
ELKÉSZÍTÉS
Elkészítés:
A húst felszeletelem, kiklopfolom. Sózom, borsozom, majd lisztbe
forgatom. Kevés olajon hirtelen mindkét oldalát pirosra sütöm.
Rászórom az apróra vágott fokhagymát, aláöntök 1/2 dl vizet,
és fedő alatt 20 perc alatt puhára párolom.
Krumplipürével
vagy sült, illetve párolt zöldséggel tálalom.
Nagy
adag
Toroskáposzta
Hozzávalók:
4,5
kg savanyú káposzta
2,5
kg hús (sertés comb)
2
nagy fej hagyma
Só,
bors, olaj, piros paprika
Ez
a mennyiség elegendő kb. 10 embernek.
Előkészités
:
A
húst közepes kockákra daraboljuk. A hagymát apró kockára
vágjuk.
A
savanyú káposztát megdinszteljük egy lábasban kis olajjal.
A
húst megfőzzük csak sóval, amig el nem fő a víz, majd olajat
öntünk hozzá amiben megsütjük. Apróra vágott hagymával a
sütés vége előtt összesütjük. Mielőtt összekevernénk a
káposztával piros paprikát (1 púpozott evőkanállal) es borsot
(ízlés szerint) rakunk hozzá.
Összeöntés
után pár percig együtt sütjük hogy a hús megpuhuljon.
Jó
éjtvágyat!
Kis
adag
Toroskáposzta
Rendszeresen
járunk disznóvágásra, ahol mindig készül toroskáposzta.
Anyukámtól tanultam, hogyan készül. :)
Hozzávalók
- 1
fazék +
Elkészítés
2
óra
- A combot kockára vágjuk, olajon fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, delikátozzuk ízlés szerint. Öntünk alá kb. 2 dl vizet, és közepes lángon lefedve pároljuk.
- Kb. Fél óra párolás után hozzáadunk egy fej kockára vágott vöröshagymát, és 2 cikk apróra vágott fokhagymát. Lefedve puhára pároljuk.
-
EGY RÉGI ÍZ:
AZ IGAZI LACIPECSENYE
A
Lacipecsenye egy rendkívül ízletes fogás. A régi időkben, a
lacikonyhákban ez az étel nem volt más, mint gyors tűzön,
frissen, hagymás paprikás zsírban sült sertésszelet, amit
kettévágott cipóba tettek.
Van,
aki szereti sütés előtt bepácolni a húst, mert szerinte sokkal
ízletesebb így az étel, de természetesen ez el is hagyható. Aki
kedveli a finom, omlós húsokat, annak csak ajánlani tudjuk ezt a
receptet.
Hozzávalók
A húshoz
A páchoz
A sütéshez
A
hússzeletek szélét bevagdossuk, enyhén klopfoljuk, majd ízlés
szerint sózzuk, borsozzuk. Egy tálkában megolvasztjuk a
zsírt, majd hozzáadjuk a pirospaprikát és a reszelt fokhagymát.
A páccal bekenjük a hússzeleteket, majd lefedett edényben 4-5
órára hűtőbe tesszük.
A
zsírt felhevítjük egy edényben, majd amikor már elég forró
beledobjuk a vöröshagymát és a fokhagymát. Ez el is hagyható,
de nagyon jó ízt ad a húsnak. Amikor a hagymák elkezdenek
sülni, beletesszük a hússzeleteket is. Pár perc alatt pirosra
sütjük. Sütés közben érdemes párszor megforgatni.
Az
elkészült Lacipecsenyét tetszőleges körettel tálaljuk.
Jó
étvágyat!
Forrás: baranya.ma
Add
a tervhez
Mézes fokhagymás karaj szeletek
Édeskés
íz, puha karaj szeletek. Nem száraz, ez egy különleges pác, ami
feldobja az unalmas variációkat. Ma nem volt kedvem panírozni, így
ma ez készült. Máskor is el fogom készíteni így. Próbáljátok
ki! ☺️
Hozzávalók
- 80
dkg +
Elkészítés
50
perc
- A karaj szeleteket zacskóba tesszük, a pácot elkészítjük, majd bele öntjük a zacskóba. A gyömbért és a fokhagymát össze zúzzuk. Lezárjuk. Össze dolgozzuk, majd 30 percre hűtőbe tesszük.
- A vajon megpirítjuk mindkét oldalát 3-4 perc alatt, amíg szép barna színe lesz az összes szeletnek. Közben a zacskóból a pácléből is tegyünk hozzá sütésnél.
- Majd sütőpapírra helyezzük, megszórjuk ízlés szerint parmezánnal (elhagyható). Alufóliával lefedjük, 200 fokos előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Én fűszeres sült krumplival tálaltam.
Csábító karaj a sütőből!
Szaftos és ínycsiklandó, nem a hagyományos recept, ez maga a csoda!
A
laktató finomságokért mindenki rajong. Ez egy igazán tápláló
főétel, káprázatos ízekkel! Burgonyával és rizottóval is
tálalhatjuk.
Hozzávalók:
- 1 kg sertéskaraj
- 7 gerezd fokhagyma
- 1 paradicsom
- 1 teáskanálnyi őrölt paprika
- 0,5 dl száraz vörösbor
- 1 evőkanál citromlé
- friss zellerlevél
- só, bors
- olaj
Elkészítése:
A
húst megmossuk és szeletekre vágjuk, majd egy tálba tesszük.
Átkenjük olajjal és sózzuk, borsozzuk, hagyjuk állni 20-30
percet. Közben a paradicsomot a zellerlevéllel és 3
fokhagymagerezddel együtt pépesítjük. Belekeverjük a
citromlevet, a vörösbort és a paprikát is. A húsokat kiolajozott
tepsibe tesszük és leöntjük a paradicsomos turmixszal, a
megmaradt fokhagymagerezdeket felvagdossuk és rászórjuk. 180 fokos
sütőben 40-50 percen át sütjük, de többször megforgatjuk
közben, hogy jól átsüljön.
Fokhagymás-paprikás sertéstarja
hozzávalók / 3 adag
- 500 g sertéstarja
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek napraforgó olaj
- 1.5 ek paprikakrém
- 1 teáskanál provence-i fűszerkeverék
- 1 tk fűszerpaprika
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 dl víz
elkészítés
- A húst megmossuk, szárazra itatjuk, kb. ujjnyi széles szeletekre vágjuk.
- A húst sózzuk, borsozzuk, és egy tűzálló tál aljára rendezzük.
- A fokhagymát megtisztítjuk, áttörjük, egy edénybe tesszük. Megszórjuk kevés sóval, majd apránként hozzáadjuk az olajat, és majonézszerűre keverjük.
- A fokhagymakrémhez keverjük a paprikakrémet, a provence-i fűszerkeveréket és a fűszerpaprikát. Felöntjük kb. 100 ml vízzel. Sóval, borssal ízesítjük.
- A mártást a húsra öntjük, és elsimítjuk rajta. Alufóliával letakarjuk.
- Betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 90 percig sütjük, majd eltávolítjuk az alufóliát, és további 30 percig sütjük.
Uborkasaláta télire recept
Az
Uborkasaláta télire hozzávalói:
2-3 kg uborka
víz
só ízlés szerint
cukor ízlés szerint
ecet ízlés szerint
kis szalicil
2-3 kg uborka
víz
só ízlés szerint
cukor ízlés szerint
ecet ízlés szerint
kis szalicil
Az
Uborkasaláta télire elkészítési módja:
Az uborkát alaposan megmossuk, ha nem szép és egészséges a héja, meg is hámozzuk, úgy mossuk meg.
Uborkagyalun legyaluljuk, majd tiszta, és steril üvegekbe töltjük kicsit hézagosan.
A felöntő levet elkészítjük az alábbiak alapján:
A vízzel elkeverjük a sót, cukrot, ecetet, majd egy kevés szalicilt, ízlésünknek megfelelően tegyünk bele a hozzávalókból.
Felöntjük a lével és légmentesen lezárjuk az üvegeket.
A felöntő levet hidegen keverjük össze, nem forraljuk fel.
Az uborkát alaposan megmossuk, ha nem szép és egészséges a héja, meg is hámozzuk, úgy mossuk meg.
Uborkagyalun legyaluljuk, majd tiszta, és steril üvegekbe töltjük kicsit hézagosan.
A felöntő levet elkészítjük az alábbiak alapján:
A vízzel elkeverjük a sót, cukrot, ecetet, majd egy kevés szalicilt, ízlésünknek megfelelően tegyünk bele a hozzávalókból.
Felöntjük a lével és légmentesen lezárjuk az üvegeket.
A felöntő levet hidegen keverjük össze, nem forraljuk fel.
Csalamádé eltevése/szalicil nélkül/ recept
A
Csalamádé eltevése/szalicil nélkül/ hozzávalói:
4.5 kg. zöldség
o.30 dkg. cukor
4 dl. 10 %-os ecet
6 dkg só
2 mokkás kanál kénpor
fűszerek izlés szerint
szalicil NEM kell!!!!!!!!!!!!!!
A Csalamádé eltevése/szalicil nélkül/ elkészítési módja:
Összekeverjük, és egy éjjelen át állni hagyjuk.
VÍZ NEM KELL!
Lazán üvegekbe rakjuk, az összegyűlt levet szétosztjuk.
Lezárjuk, és a helyére rakjuk.
4.5 kg. zöldség
o.30 dkg. cukor
4 dl. 10 %-os ecet
6 dkg só
2 mokkás kanál kénpor
fűszerek izlés szerint
szalicil NEM kell!!!!!!!!!!!!!!
A Csalamádé eltevése/szalicil nélkül/ elkészítési módja:
Összekeverjük, és egy éjjelen át állni hagyjuk.
VÍZ NEM KELL!
Lazán üvegekbe rakjuk, az összegyűlt levet szétosztjuk.
Lezárjuk, és a helyére rakjuk.
Milka-csoki házilag recept
20
perc
A Milka-csoki házilag hozzávalói:
fél kg. cukor
2 dl. tejszín
10 dkg. teavaj
25 dkg. zsíros tejpor/ túrista 2 zacskóval/
3 púpos evőkanál kakaó
2 cs. vaniliás cukor
A Milka-c
soki
házilag elkészítési módja:
A fél kg. cukrot a tejszínt és a vajat lassú tűzön 6-8 percig főzzük.
a tejport, a vaniliás cukrot, és a kakaót egy külön edényben összekeverjük.
Amikor ez is megvan, a két félt összekeverjük, és egy folyékony masszát kapunk.
Én egy lapos sütőlapra teszek alufóliát, és erre öntöm a masszát. egyenesre simogatom, és egy vonalzóval felkockázom./Úgy, mint az igazi csokit/
Amikor kihült, reggelig hűtőbe teszem. Másnap csokitáblákra méretezem, és fóliába csomagolom.
/Kb. 11 tábla lesz belőle/
Nagyon finom, az unokáim imádják, és sokkal olcsóbb, mint az igazi.
A fél kg. cukrot a tejszínt és a vajat lassú tűzön 6-8 percig főzzük.
a tejport, a vaniliás cukrot, és a kakaót egy külön edényben összekeverjük.
Amikor ez is megvan, a két félt összekeverjük, és egy folyékony masszát kapunk.
Én egy lapos sütőlapra teszek alufóliát, és erre öntöm a masszát. egyenesre simogatom, és egy vonalzóval felkockázom./Úgy, mint az igazi csokit/
Amikor kihült, reggelig hűtőbe teszem. Másnap csokitáblákra méretezem, és fóliába csomagolom.
/Kb. 11 tábla lesz belőle/
Nagyon finom, az unokáim imádják, és sokkal olcsóbb, mint az igazi.
Vágott, vegyes savanyúság recept
Szénhidrátszegény
Kalóriaszegény
A Vágott, vegyes savanyúság hozzávalói:
3-3,5 kg téli káposzta
1 kg fehér paprika (még zöld állapotú)
1 kg uborka
1/2 kg hagyma
1-2 db csipős zöld paprika (el is maradhat)
9 dkg só
25 dkg kristálycukor
2,5 dl 20 %-os ecet (10 %-osból a duplája)
1 mokkáskanál szalicil
1 mkanál borkén(ropogósságot,fehérséget megőrzi
fűszerek (szemes bors, koriander, mustámag, köménymag, stb. izlés szerint.)
A Vágott, vegyes savanyúság elkészítési módja:
Az egyik legegyszerűbb,legolcsóbb, nyári, téli finom savanyúság.
A hozzávalókat (tisztitás után) szép vékonyan felszeletelem, s egy nagyobb edénybe rakom.
Az ecetet, sót, cukrot, szalicilt, borként egy edényben összekeverem, a felszeletelt zöldségekre öntöm. Jól elkeverem. 1-2 napig ebben marad, minden nap megkeverem. (Nem tévedés, vizet nem kell adni hozzá, csak a saját levében marad, amit enged. Az éppen elegendő lessz.)
Először lé nélkül adagolom a savanyúságot az üvegekbe, s utána a levet, hogy mindegyikre jusson.
Kb. 6-7 db 7 dl-es üvegbe elegendő a mennyiség.
A fűszereket a savanyúság tetejére elosztom, s igy zárom le az üvegeket légmentesen.
Nagyanyáink paprikás csirkéje recept
A
Nagyanyáink paprikás csirkéje hozzávalói:
1 nagyobb csirke
1 nagy szál lángolt kolbász
1 kg zöldpaprika
6 dl tejföl
25 dkg paradicsom
1 kg vegyes leveszöldség
15 dkg füstölt szalonna
3 dl száraz vörösbor
3 nagy fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
2 evőkanál piros fűszerpaprika
3 evőkanál vegeta
törött feketebors, só
A Nagyanyáink paprikás csirkéje elkészítési módja:
Az apróra vágott füstölt szalonnát tedd a kukta aljába. A csirkét vágd kis darabokra, sózd be. A kolbász bőrét húzd le, majd vágd nagyobb darabokra. A megmosott és kicsumázott zöldpaprikát, valamint a megmosott paradicsomot karikázd fel, a megtisztított burgonyát vágd kockára. A vöröshagymát vékonyan karikázd fel, a zöldséget tisztítás után vágd kis hasábokra. Kezdd el melegíteni a szalonnát, amíg kevés zsírt nem ereszt. Kevergetés közben szórd bele a pirospaprikát, és azonnal locsold meg 3 evőkanál vízzel. Keverd össze, és a következő sorrendben tedd bele a hozzávalókat: először a hagymakarikákat, a csirkehús-darabokat, a füstölt kolbászt, majd a zöldpaprikát, a zöldséget.
Hagyd néhány percig pirulni, majd annyi vízzel öntsd fel, hogy bőven ellepje. Az ételízesítővel, a törött borssal és a zúzott fokhagymával fűszerezd meg, és egy órán keresztül főzd. Öntsd bele a bort, és tedd bele a paradicsomot. Sózd meg, forrald össze, majd a tejfölt belekeverve forráspontig melegítsd.
1 nagyobb csirke
1 nagy szál lángolt kolbász
1 kg zöldpaprika
6 dl tejföl
25 dkg paradicsom
1 kg vegyes leveszöldség
15 dkg füstölt szalonna
3 dl száraz vörösbor
3 nagy fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
2 evőkanál piros fűszerpaprika
3 evőkanál vegeta
törött feketebors, só
A Nagyanyáink paprikás csirkéje elkészítési módja:
Az apróra vágott füstölt szalonnát tedd a kukta aljába. A csirkét vágd kis darabokra, sózd be. A kolbász bőrét húzd le, majd vágd nagyobb darabokra. A megmosott és kicsumázott zöldpaprikát, valamint a megmosott paradicsomot karikázd fel, a megtisztított burgonyát vágd kockára. A vöröshagymát vékonyan karikázd fel, a zöldséget tisztítás után vágd kis hasábokra. Kezdd el melegíteni a szalonnát, amíg kevés zsírt nem ereszt. Kevergetés közben szórd bele a pirospaprikát, és azonnal locsold meg 3 evőkanál vízzel. Keverd össze, és a következő sorrendben tedd bele a hozzávalókat: először a hagymakarikákat, a csirkehús-darabokat, a füstölt kolbászt, majd a zöldpaprikát, a zöldséget.
Hagyd néhány percig pirulni, majd annyi vízzel öntsd fel, hogy bőven ellepje. Az ételízesítővel, a törött borssal és a zúzott fokhagymával fűszerezd meg, és egy órán keresztül főzd. Öntsd bele a bort, és tedd bele a paradicsomot. Sózd meg, forrald össze, majd a tejfölt belekeverve forráspontig melegítsd.
Olasz melegszendvics II. recept
Az
Olasz melegszendvics II. hozzávalói:
1 doboz natúr ömlesztett sajt
1 csapott evőkanál mustár
2 evőkanál száraz fehér bor
frissen őrölt bors
1 kávéskanál morzsolt oregánó
1 gerezd fokhagyma
néhány szelet pácolt, szárított sonka
4-5 szelet frissen készített pirítós
4-5 kakukkfűág
Az Olasz melegszendvics II. elkészítési módja:
Előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gázsütőn 7-es fokozat), és szilikonlapot vagy sütőpapírt fektetünk egy tepsibe.
A krémhez egy kis tálkába kanalazzuk az ömlesztett sajtot, majd hozzáreszeljük a fokhagymát. Jöhet bele a fehér bor, a mustár, pici só és frissen őrölt bors, végül pedig a morzsolt oregánó. Az egészet alaposan összekeverjük.
Amikor a sütő már forró, ráfektetünk egy-két szelet sonkát a frissen elkészített pirítósokra, majd rákanalazzuk a kenyerekre a sajtkrémet is, végül mindegyik tetejére ráillesztünk egy-egy kakukkfűágat. Ha kész, a melegszendvicseket néhány perc alatt megsütjük.
1 doboz natúr ömlesztett sajt
1 csapott evőkanál mustár
2 evőkanál száraz fehér bor
frissen őrölt bors
1 kávéskanál morzsolt oregánó
1 gerezd fokhagyma
néhány szelet pácolt, szárított sonka
4-5 szelet frissen készített pirítós
4-5 kakukkfűág
Az Olasz melegszendvics II. elkészítési módja:
Előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gázsütőn 7-es fokozat), és szilikonlapot vagy sütőpapírt fektetünk egy tepsibe.
A krémhez egy kis tálkába kanalazzuk az ömlesztett sajtot, majd hozzáreszeljük a fokhagymát. Jöhet bele a fehér bor, a mustár, pici só és frissen őrölt bors, végül pedig a morzsolt oregánó. Az egészet alaposan összekeverjük.
Amikor a sütő már forró, ráfektetünk egy-két szelet sonkát a frissen elkészített pirítósokra, majd rákanalazzuk a kenyerekre a sajtkrémet is, végül mindegyik tetejére ráillesztünk egy-egy kakukkfűágat. Ha kész, a melegszendvicseket néhány perc alatt megsütjük.
Sav.káposztaleves még más, palóc módon recept
90
perc
A Sav.káposztaleves még más, palóc módon hozzávalói:
1,5 kg sav.káposzta
1 (nagyobb) pár füstölt kolbász
só
2-3 gerezd egész fokhagyma
1 közepes fej vöröshagyma
babérlevél
szemes feketebors
egy kávéskanál par.püré, v. fél dl ivólé
néhány db szárított gomba(el is maradhat)
25 dkg széles metélt
A Sav.káposztaleves még más, palóc módon elkészítési módja:
A sav. káposztát feltesszük a hozzávalókkal főzni. Amikor megfőtt, a vöröshagymával rántást készítünk a szokásos módon, majd a levesbe öntjük. Közben a metéltet kifőzzük, és külön tálaljuk a leveshez, a főtt kolbászt tormával, vagy mustárral tesszük asztalra.
A rántást kicsit sűrűbbre készítsük, hogy a leves ne legyen túl átlátszó. Tejfölt is lehet bele tenni,de nem feltétele. Aki sűrűbben szereti az dupla adag metélt tésztát főzzön ki hozzá. Nagyon laktató és finom.
Töltött káposzta, ahogy a férjem szereti:) recept
A
Töltött káposzta, ahogy a férjem szereti:) hozzávalói:
50 dkg darált, kövéres sertéshús
50 dkg apróra gyalult savanyúkáposzta
kb. 0,8-1 kg fehérkáposzta levél
10 dkg rizs
darabka füstölt kolbász
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 dundi gerezd fokhagyma
só, bors, pirospaprika, őrölt(!) kömény, morzsolt majoranna
disznózsír, esetleg részben füstölt szalonna zsírja
A Töltött káposzta, ahogy a férjem szereti:) elkészítési módja:
A rizst kevés zsiradékon megfuttatjuk, 1 dl vízzel a szokásos módon enyhén megpároljuk, nem kell puhának lennie.
A káposztafejet enyhén sós lobogó vízbe tesszük, mindig annyi levelet fejtünk le róla, amennyi sikerül, majd a káposztafejet visszatesszük a forrásban lévő vízbe. Nyersen is leveleire szedhetjük, de ilyenkor törékenyebbek a levelek, ebben az esetben a leszedett leveleket főzzük pár percig sós vízben. A vizet ne öntsük ki!
A vöröshagymát apróra vágjuk, zsiradékon üvegesre pároljuk. Hozáteszünk őrölt köményt, majorannát, ezekkel is megfuttatjuk, majd jön a reszelt fokhagyma, és a pirospaprika, utóbbival épp csak elkeverjük a tűzön.
A finomra darált húsba keverjük a félpuha rizst, a fűszeres, zsíros hagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A félig főtt képosztalevelek vastag ereiről a domború részt lemetsszük, így könnyebb tölteni. Ha túlfőzzük a leveleket, szakadnak töltéskor! Minden levélre teszünk a töltelékből, kétoldalt ráhajtjuk az oldalait, majd felcsavarjuk.
A kolbászt nagyon vékony (fél)karikákra vágjuk.
Egy szélesebb lábos aljára vékony rétegben megmosott savanyúkáposztát (ha nagyon savanyú lene) terítünk, erre jön pár szeletke kolbász, majd sugáralakban a megtöltött levelek hajtásukkal mindig lefelé. Erre ismét egy réteg savanyúkáposzta, kolbászszeletek, ismét töltelék. Az utolsó réteg töltelékre szórjuk a maradék kolbászt, beterítjuk az esetleg megmaradt édes káposztalevelekkel, a legtetejére jön a maradék savanyúkáposzta.
Végül az egészet felöntjük a káposztafőző vízzel úgy, hogy majdnem ellepje, megsózzuk, ha szalonnát olvasztottunk ki zsírnak, akkor a pörcöt is a rétegek közé szórjuk, és felforralás után nagyon kis lángon(!), lassan főzzük kb. 1,5 órán át.
Finom, friss tejföllel és kenyérrel tálaljuk.
50 dkg darált, kövéres sertéshús
50 dkg apróra gyalult savanyúkáposzta
kb. 0,8-1 kg fehérkáposzta levél
10 dkg rizs
darabka füstölt kolbász
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 dundi gerezd fokhagyma
só, bors, pirospaprika, őrölt(!) kömény, morzsolt majoranna
disznózsír, esetleg részben füstölt szalonna zsírja
A Töltött káposzta, ahogy a férjem szereti:) elkészítési módja:
A rizst kevés zsiradékon megfuttatjuk, 1 dl vízzel a szokásos módon enyhén megpároljuk, nem kell puhának lennie.
A káposztafejet enyhén sós lobogó vízbe tesszük, mindig annyi levelet fejtünk le róla, amennyi sikerül, majd a káposztafejet visszatesszük a forrásban lévő vízbe. Nyersen is leveleire szedhetjük, de ilyenkor törékenyebbek a levelek, ebben az esetben a leszedett leveleket főzzük pár percig sós vízben. A vizet ne öntsük ki!
A vöröshagymát apróra vágjuk, zsiradékon üvegesre pároljuk. Hozáteszünk őrölt köményt, majorannát, ezekkel is megfuttatjuk, majd jön a reszelt fokhagyma, és a pirospaprika, utóbbival épp csak elkeverjük a tűzön.
A finomra darált húsba keverjük a félpuha rizst, a fűszeres, zsíros hagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A félig főtt képosztalevelek vastag ereiről a domború részt lemetsszük, így könnyebb tölteni. Ha túlfőzzük a leveleket, szakadnak töltéskor! Minden levélre teszünk a töltelékből, kétoldalt ráhajtjuk az oldalait, majd felcsavarjuk.
A kolbászt nagyon vékony (fél)karikákra vágjuk.
Egy szélesebb lábos aljára vékony rétegben megmosott savanyúkáposztát (ha nagyon savanyú lene) terítünk, erre jön pár szeletke kolbász, majd sugáralakban a megtöltött levelek hajtásukkal mindig lefelé. Erre ismét egy réteg savanyúkáposzta, kolbászszeletek, ismét töltelék. Az utolsó réteg töltelékre szórjuk a maradék kolbászt, beterítjuk az esetleg megmaradt édes káposztalevelekkel, a legtetejére jön a maradék savanyúkáposzta.
Végül az egészet felöntjük a káposztafőző vízzel úgy, hogy majdnem ellepje, megsózzuk, ha szalonnát olvasztottunk ki zsírnak, akkor a pörcöt is a rétegek közé szórjuk, és felforralás után nagyon kis lángon(!), lassan főzzük kb. 1,5 órán át.
Finom, friss tejföllel és kenyérrel tálaljuk.
Csalamádéleves "macskajaj"-ra recept
25
perc
A Csalamádéleves "macskajaj"-ra hozzávalói:
félliteres üveg csalamádé, 5 dkg füstölt szalonna, 1 dl tejszín, 1 dl tejföl, 1 csapott evõkanál liszt, cukor, só, õrölt bors ízlés szerint, késhegynyi füstízû só
A Csalamádéleves "macskajaj"-ra elkészítési módja:
A csalamádét leszûröm a levébõl és apróra vágom. A füstölt szalonnát apró kockára metélem és zsírját kisütöm, majd ráteszem a csalamádét. Fedõ alatt pár percig párolom, ezután ízesítem törött borssal és a füstízû sóval, majd ráöntök 8 dl vizet. Felforralom, megsózom, és a simára kevert lisztes-tejszínes tejföllel behabarom. Állandó keverés közben még egyszer felforralom, végül csöpp cukorral ízesítem. Forrón tálalom.
Paradicsom nyersen télire recept
15
perc
A Paradicsom nyersen télire hozzávalói:
Jó kemény, de érett paradicsom tetszés szerinti mennyiségben, száraz fehérbor és borecet fele-fele arányban, só és õrölt fekete bors ízlés szerint, l-enként 1 késhegynyi tartósító
A Paradicsom nyersen télire elkészítési módja:
Elõször elkészítem a levét, amit úgy mérek ki, hogy a paradicsomokat beletöltöm az üvegbe, majd ráöntöm a vizet. Az így kapott vízmennyiséget lemérem, ennyi liter lesz az összes folyadék. Tehát fele bor, fele borecet, keverékébe ízlés szerint teszek sót, õrölt borsot és a benzoesavas nátriumot. A megmosott és lecsöpögtetett paradicsomokat szorosan beleteszem a tiszta üvegekbe, ráöntöm a levet (a lének el kel fednie a paradicsomokat). Szorosan lekötöm és hûvös helyen tárolom. Használat elõtt rövid ideig áztatom a paradicsomot, hogy az ecetes-boros íz elmenjen belõle és bármilyen ételhez, akár szendvicsre is használhatom.
Téli vitamin saláta recept
15
perc
A Téli vitamin saláta hozzávalói:
20 dkg sárgarépa
10 dkg cékla
10 dkg feketeretek
10 dkg zeller
1 tejföl
1 ek méz
1 ek olaj
ízlés szerint citromlé vagy kk. mustár
só
A Téli vitamin saláta elkészítési módja:
A tisztított zöldségeket lereszeljük, a többi hozzávalót kikeverjük és ráöntjük a salátára.
Szeretem egy kis vékony csíkokra vágott lilahagymával és almagerezdekkel is feldobni, esetleg grapefruittal megbolondítani.
Diófélék is bármikor jöhetnek hozzá
Egész szezonban egyszerű vitaminpótló.
Magában is finom, sült hús mellé is ízletes köret.
Gyömbér-elixír télre recept
15
perc
A Gyömbér-elixír télre hozzávalói:
5 dl akácméz
2 citrom leve
2 citrom nagyságú gyömbér
A Gyömbér-elixír télre elkészítési módja:
A mézet öntsd szét 2 kisebb üvegbe, kb. háromnegyedéig, mert a gyömbér levet fog engedni.
Facsard ki a citromok levét, reszeld le a meghámozott gyömbért kislyukú reszelőn, majd arányosan elosztva keverd őket a 2 kis üveg mézhez.
Hűtőben tárold és reggelente egyél belőle egy kanállal.
Egészségedre!
Kiváló immunerősítő a téli hónapokban.
Halkrém 101 recept
10
perc
A Halkrém 101 hozzávalói:
20 dkg natúr sajtkrém
10 dkg füstölt makréla hús
Egy maréknyi pirított, héjától megtisztított dió (180 fokon 6-8 percig sütjük a diót, késsel durvára aprítjuk)
1 mokkáskanál reszelt citromhéj
pár csepp citromlé
Só, bors
A Halkrém 101 elkészítési módja:
A sajtkrémet elkeverjük a füstölt makréla hússal.
Hozzáadjuk a diót, citromhéjat, pár csepp citromlevet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Paradicsomos káposzta 2 recept
A
Paradicsomos káposzta 2 hozzávalói:
1 kis fej édeskáposzta
1,2 liter paradicsom ivólé
1 kis fej vöröshagyma
2 dkg zsír
õrölt bors
õrölt kömény
pirospaprika
liszt
cukor
citromlé
A Paradicsomos káposzta 2 elkészítési módja:
A káposztát megmosom, ha kell, külsõ leveleit leszedem, torzsáját kiszedem, négy darabra vágom, fél centiméteres csíkokra szeletelem és felengedem a paradicsomlével. Teszek bele 5-10 kávéskanál kristálycukrot, 2-3 kávéskanál vegetát, késhegynyi törött borsot és kétszer annyi õrölt köményt, és fedõ alatt addig fõzöm, míg megpuhul. Nyáridõben pár paradicsomot is teszek bele, lehéjazva, felszeletelve.
Ha a fõzelék megfõtt, belekeverem a rántást: forró zsíron megdinsztelem az apró kockára vágott vöröshagymát, amin zsemleszínûre pirítok 1-2 evõkanál lisztet, belekeverek egy mokkáskanál pirospaprikát, majd felöntöm 2 dl paradicsomlével, és jól elkeverem a tûzrõl lehúzva. Ha a rántást belekevertem a fõzelékbe, hagyom, hogy még egyet forrjon és leveszem a tûzrõl.
Citromlével ízesíthetõ, lehetõleg édeskés-savanykás ízû legyen. Ügyeljünk arra, nehogy valamelyik íz domináljon. Feltétnek adhatunk hideg sült húst, tükörtojást, fasírtot, pörköltet.
1 kis fej édeskáposzta
1,2 liter paradicsom ivólé
1 kis fej vöröshagyma
2 dkg zsír
õrölt bors
õrölt kömény
pirospaprika
liszt
cukor
citromlé
A Paradicsomos káposzta 2 elkészítési módja:
A káposztát megmosom, ha kell, külsõ leveleit leszedem, torzsáját kiszedem, négy darabra vágom, fél centiméteres csíkokra szeletelem és felengedem a paradicsomlével. Teszek bele 5-10 kávéskanál kristálycukrot, 2-3 kávéskanál vegetát, késhegynyi törött borsot és kétszer annyi õrölt köményt, és fedõ alatt addig fõzöm, míg megpuhul. Nyáridõben pár paradicsomot is teszek bele, lehéjazva, felszeletelve.
Ha a fõzelék megfõtt, belekeverem a rántást: forró zsíron megdinsztelem az apró kockára vágott vöröshagymát, amin zsemleszínûre pirítok 1-2 evõkanál lisztet, belekeverek egy mokkáskanál pirospaprikát, majd felöntöm 2 dl paradicsomlével, és jól elkeverem a tûzrõl lehúzva. Ha a rántást belekevertem a fõzelékbe, hagyom, hogy még egyet forrjon és leveszem a tûzrõl.
Citromlével ízesíthetõ, lehetõleg édeskés-savanykás ízû legyen. Ügyeljünk arra, nehogy valamelyik íz domináljon. Feltétnek adhatunk hideg sült húst, tükörtojást, fasírtot, pörköltet.
Frankfúrti leveske recept
60
perc
A Frankfúrti leveske hozzávalói:
kelkáposzta
krumpli
virsli
só
őrölt kömény
őrölt bors
majoranna
olaj + liszt
vöröshagyma (lehet krém is)
fokhagyma (lehet krém is)
pirospaprika
A Frankfúrti leveske elkészítési módja:
A feldarabolt kelkáposztát, és a kockára vágott krumplit egyszerre teszem fel főni annyi vízbe, amennyi levest szeretnék főzni. Amikor felfőtt, belerakom a virslit, majd befűszerezem (só, kömény, bors és majoranna, ízlés szerint).
Amikor megfőtt a káposzta és a krumpli, rántást teszek rá (olaj + liszt + fokhagyma + vöröshagyma + pirospaprika), főzöm 5 percig, majd beleteszek egy pohár tejfölt. Ha felfőtt, kész is van
Palócleveske recept
90
perc
A Palócleveske hozzávalói:
kb. 1 kg füstölt tarja
zöldbab
krumpli
olaj
vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
pirospaprika
bors
só
babérlevél
vegeta
2 pohár tejföl
A Palócleveske elkészítési módja:
Egy fazékban pörköltalapot készítek, majd a tarját félig megfőzöm. Amikor félig megfőtt, belerakom a zöldbabot, a kockára vágott krumplit, 2-3 babérlevelet, és egy kis vegetát. Felöntöm vízzel.
Amikor már megfőttek a benne lévő dolgok, rántásos habarást teszek rá (olaj + liszt + pirospaprika + kevés víz + két tejföl). Felfő és már kész is van.
Amikor már fő a leves, 1-2 füstölt ízű leveskockát is dobhatunk bele, attól még finomabb lesz.
Sertésnyelvpörkölt, pikáns burgonyafőzelékkel recept
150
perc
A Sertésnyelvpörkölt, pikáns burgonyafőzelékkel hozzávalói:
5 db sertésnyelv
2 db közepes vöröshagyma
1 db nagyobb zöldpaprika
1 db nagy paradicsom
2 gerezd fokhagyma
őröltpaprika,só,bors,őröltkömény,
Burgonyafőzelékhez:
80 dkg burgonya
1 db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
3 db babérlevél
ételízesítő,
kevés őröltpaprika,
csapott evőkanál mustár
1,5 dl tejfel
A
Sertésnyelvpörkölt, pikáns burgonyafőzelékkel elkészítési
módja:
Sertésnyelvet forró vízbe teszem és kb 15 percig főzöm.Utána hidegvízbe merítem és késsel/kaparással/ megtisztítom a nyelv érdes bőrétől.
A nyelvet 1,5 cm-es darabokra vágom .Majd pörkölt alapot készítek a fent felsoroltakból.A zöldségeket minnél apróbbra vágom lehetőleg.Pár perc fonnyasztás után rádobon a nyelvet,megkeverem sózom,borsozom,őrölt köményt teszek bele egy keveset és annyi vizet öntök rá hogy éppen 3/4 részig ellepje.Fedő alatt párolom puhára,de vigyázva a lé mindig annyi legyen,hogy a végén egy jó szaftos pörkölt készüljön belőle.
Burgonyafőzelékhez a burgonyát megtisztítom és kockára vágom.A vöröshagymát apróra vágom és kevés zsiradékon üvegesre párolom,szórok bele egy kevés pirospaprikát ,épp hogy csak színe legyen a főzeléknek tőle,majd felengedem vízzel és felforralom.Teszek bele babérlevelet,zúzott fokhagymát,majd ráöntöm a burgonyát és annyi vizet hogy épp ellepje.Ízesítem ételízesítővel,majd lefedve puhára párolom.Ha megpuhult a burgonya,1/3-ad részét kiszedem egy olyan edénybe,amelyben összetudom botmixerrel turmixolni, hozzákeverem a tejfölt , a mustárt és ezzel is összeturmixolom.Ezt a sűrítményt visszaöntöm a burgonyára megkavarom és összeforralom.Ezzel el is készült a főzelék,közben a nyelv is puhára párolódott,jöhet a tálalás.
Az így elkészített sertésnyelvpörkölt íze nagyon hasonlít a zuzapörkölthöz.Csak jóval olcsóbb ,és az így elkészített főzelék nem tartalmaz zsírt és lisztet,mert a saját anyagával sűrítettük.
Sertésnyelvet forró vízbe teszem és kb 15 percig főzöm.Utána hidegvízbe merítem és késsel/kaparással/ megtisztítom a nyelv érdes bőrétől.
A nyelvet 1,5 cm-es darabokra vágom .Majd pörkölt alapot készítek a fent felsoroltakból.A zöldségeket minnél apróbbra vágom lehetőleg.Pár perc fonnyasztás után rádobon a nyelvet,megkeverem sózom,borsozom,őrölt köményt teszek bele egy keveset és annyi vizet öntök rá hogy éppen 3/4 részig ellepje.Fedő alatt párolom puhára,de vigyázva a lé mindig annyi legyen,hogy a végén egy jó szaftos pörkölt készüljön belőle.
Burgonyafőzelékhez a burgonyát megtisztítom és kockára vágom.A vöröshagymát apróra vágom és kevés zsiradékon üvegesre párolom,szórok bele egy kevés pirospaprikát ,épp hogy csak színe legyen a főzeléknek tőle,majd felengedem vízzel és felforralom.Teszek bele babérlevelet,zúzott fokhagymát,majd ráöntöm a burgonyát és annyi vizet hogy épp ellepje.Ízesítem ételízesítővel,majd lefedve puhára párolom.Ha megpuhult a burgonya,1/3-ad részét kiszedem egy olyan edénybe,amelyben összetudom botmixerrel turmixolni, hozzákeverem a tejfölt , a mustárt és ezzel is összeturmixolom.Ezt a sűrítményt visszaöntöm a burgonyára megkavarom és összeforralom.Ezzel el is készült a főzelék,közben a nyelv is puhára párolódott,jöhet a tálalás.
Az így elkészített sertésnyelvpörkölt íze nagyon hasonlít a zuzapörkölthöz.Csak jóval olcsóbb ,és az így elkészített főzelék nem tartalmaz zsírt és lisztet,mert a saját anyagával sűrítettük.
Savanyú káposztás babgulyás bográcsban recept
150
perc
A Savanyú káposztás babgulyás bográcsban hozzávalói:
Hozzávalók: 1 kg füstölt sertéshús (sonka, oldalas, csülök, tarja, de lehet vegyesen is), 50 dkg száraz vagy 80 dkg. fejtett bab, 50-60 dkg házi savanyú káposzta (lehet konzerv is), 25 dkg füstölt házi kolbász, 2-3 db. babérlevél, 3 db közepes fej vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 2 evőkanálnyi csemege paprikakrém,(1 evőkanálnyi csípős paparikakrémis, ha a társaság szereti), 1 evőkanálnyi fűszerpaprika, 2 liter csontleves (lehet erőleves kockából is), 2 csokor friss kapor. A galuskához: liszt, tojás, csipetnyi só, víz.
A Savanyú káposztás babgulyás bográcsban elkészítési módja:
Előző este ha száraz babot használunk, akkor a babot és a húsokat hideg vízbe beáztatjuk. A főzés előtt a húsokat felkockázzuk, a száraz babot leszűrjük. A bográcsba 3 liternyi hideg vízet teszünk, s ebben feltesszük főni a babot és a húsokat. A lébe beletesszük a megtisztított és negyedelt vöröshagymát, a felszeletelt fokhagymát, a babérlevelet, és a 2 liternyi csontlevet (amit készíthetünk leveskockából is). Meghintjük pirospaprikával, ízlés szerint hozzáadjuk a paprikakrémeket (ha lehet, akkor a csípősből is teszünk hozzá, de gyermekek esetében jobb, ha tálaláskor kínájuk). Ha félig megfőtt az étel hozzáadjuk a feldarabolt kolbászt és az apróra vágott kaprot, aminek egy részét a tálaláshoz félre tesszük. Közben elkészítjük a galuskát és beleszaggathatunk a fövő ételbe. Csak a legvégén adjuk hozzá a savanyú káposztát, mert jó ha egy kicsit roppanós (ress) marad. Most teljesen készre főzzük. Tálaláskor megszórjuk vágott kaporra és kínáljuk friss fehér kenyérrel. Jófajta vörösbor illik hozzá.
Erdélyben tejfölös habarással is dúsítják az ételt, de ez ízlés kérdése.Viszont őrölt fekete bors helyett borsikafüvet, kapor helyett lestyán használnak.
Tojáskrém recept
A
Tojáskrém hozzávalói:
3 db keményre fõtt tojás, 5 dkg margarin, 1 dl tejföl, 1 teáskanál paradicsompüré, 1 mokkáskanál currypor, 1 gerezd fokhagyma, só és törött bors ízlés szerint.
A Tojáskrém elkészítési módja:
A meghámozott tojásokat lereszeljük. A margarint habosra keverjük a fûszerekkel és a zúzott fokhagymával, hozzáadjuk a tejfölt és a reszelt tojásokat, majd az egészet addig keverjük tovább, amíg egynemû masszát kapunk.
3 db keményre fõtt tojás, 5 dkg margarin, 1 dl tejföl, 1 teáskanál paradicsompüré, 1 mokkáskanál currypor, 1 gerezd fokhagyma, só és törött bors ízlés szerint.
A Tojáskrém elkészítési módja:
A meghámozott tojásokat lereszeljük. A margarint habosra keverjük a fûszerekkel és a zúzott fokhagymával, hozzáadjuk a tejfölt és a reszelt tojásokat, majd az egészet addig keverjük tovább, amíg egynemû masszát kapunk.
Paradicsomos túrókrém szendvicsre recept
A
Paradicsomos túrókrém szendvicsre hozzávalói:
10 dkg tehéntúró, 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 csapott evõkanál tejföl, 1 púpozott teáskanál paradicsompüré, 1 diónyi vöröshagyma, ízlés szerint só és törött fekete bors, csipetnyi porcukor, szendvicskenyerek, és a diszítéshez friss, kemény paradicsom.
A Paradicsomos túrókrém szendvicsre elkészítési módja:
A vajat a tejföllel és a paradicsompürével nagyon habosra keverjük, majd ízesítjük a finomra metélt vöröshagymával, a sóval, a törött borssal és a cukorral. Ezután hozzáadjuk a villával áttört túrót, és az egészet alaposan összekeverjük. A szendvicskenyerekre kenjük, és a tetejét megmosott és letörülgetett, vékonyre szeletelt paradicsomkarikákkal borítjuk. (Legjobb hozzá a
barna rozskenyér és a lukullusz paradicsom.)
10 dkg tehéntúró, 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 csapott evõkanál tejföl, 1 púpozott teáskanál paradicsompüré, 1 diónyi vöröshagyma, ízlés szerint só és törött fekete bors, csipetnyi porcukor, szendvicskenyerek, és a diszítéshez friss, kemény paradicsom.
A Paradicsomos túrókrém szendvicsre elkészítési módja:
A vajat a tejföllel és a paradicsompürével nagyon habosra keverjük, majd ízesítjük a finomra metélt vöröshagymával, a sóval, a törött borssal és a cukorral. Ezután hozzáadjuk a villával áttört túrót, és az egészet alaposan összekeverjük. A szendvicskenyerekre kenjük, és a tetejét megmosott és letörülgetett, vékonyre szeletelt paradicsomkarikákkal borítjuk. (Legjobb hozzá a
barna rozskenyér és a lukullusz paradicsom.)
Hagymás paprikás zsemle recept
A
Hagymás paprikás zsemle hozzávalói:
35 dkg finomliszt,
1 dkg friss élesztõ,
1 teáskanál cukor,
1 1/2 dl tej,
2 evõkanál olaj,
1 közepes fej vöröshagyma,
1 púpozott mokkáskanál piros fûszerpaprika,
1 csapott teáskanál só.
A Hagymás paprikás zsemle elkészítési módja:
A megtisztított vöröshagymát vagy nagyon finomra összevágjuk, vagy lereszeljük. Forró olajon sárgára fonnyasztjuk, majd a tûzrõl lehúzva belekeverjük a sót és a pirospaprikát. Hagyjuk kihûlni. Közben az élesztõt simára keverjük 1/2 dl meglangyosított tejjel és a cukorral. Letakarva, langyos helyen felfuttatjuk. A liszthez hozzátesszük a már kihûlt pirított hagymát, a felfutott élesztõt és a megmaradt, langyos tejet. A tésztát alaposan kidolgozzuk, ezután cipóba formálva, liszttel meghintett tálba rakjuk. A tetejét is belisztezzük, tiszta konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután lisztezett deszkán ismét átgyúrjuk, 12 darabra vágjuk, és zsemle formára alakítva sütõlemezre tesszük. Félórai újabb pihentetés után elõmelegített, közepesen meleg sütõben megsütjük. Dupla adagban is érdemes készíteni, mert a mélyhûtõben jól tárolható. ízletes szendvics készülhet belõle, vagy magában is fogyasztható sör mellé.
(kb. 12 db)
35 dkg finomliszt,
1 dkg friss élesztõ,
1 teáskanál cukor,
1 1/2 dl tej,
2 evõkanál olaj,
1 közepes fej vöröshagyma,
1 púpozott mokkáskanál piros fûszerpaprika,
1 csapott teáskanál só.
A Hagymás paprikás zsemle elkészítési módja:
A megtisztított vöröshagymát vagy nagyon finomra összevágjuk, vagy lereszeljük. Forró olajon sárgára fonnyasztjuk, majd a tûzrõl lehúzva belekeverjük a sót és a pirospaprikát. Hagyjuk kihûlni. Közben az élesztõt simára keverjük 1/2 dl meglangyosított tejjel és a cukorral. Letakarva, langyos helyen felfuttatjuk. A liszthez hozzátesszük a már kihûlt pirított hagymát, a felfutott élesztõt és a megmaradt, langyos tejet. A tésztát alaposan kidolgozzuk, ezután cipóba formálva, liszttel meghintett tálba rakjuk. A tetejét is belisztezzük, tiszta konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután lisztezett deszkán ismét átgyúrjuk, 12 darabra vágjuk, és zsemle formára alakítva sütõlemezre tesszük. Félórai újabb pihentetés után elõmelegített, közepesen meleg sütõben megsütjük. Dupla adagban is érdemes készíteni, mert a mélyhûtõben jól tárolható. ízletes szendvics készülhet belõle, vagy magában is fogyasztható sör mellé.
(kb. 12 db)
Recept
szilveszterre: Lencseleves virslivel és mustárral
Az
év utolsó napjai és az új évre való félkészülés, a
jövendőmondások és babonák nagyon régóta foglalkoztatják az
embereket. Sokan hisznek abban, hogy amilyen az év első napja,
olyan lesz az egész esztendő, ezért kellemes dolgokat találnak
ki, és olyan ételeket esznek, amelyek a hagyományok alapján
szerencsét és bőséget hoznak. Minden kultúrának vannak
jellegzetes szerencsehozó szokásai és ételei. Nálunk,
Magyarországon az egyik ilyen szokás az, hogy az év első napján
lencsét kell enni. Mit
jelképez a lencse?A
lencse a bőség ‒ a gazdagság, a szerencse, a gyermekáldás ‒
jelképe. Aki lencsét eszik, annak biztos, hogy nem lesz üres a
pénztárca a következő év végéig. Az étellel kapcsolatos
babonák a parasztvilágból erednek. Sok családban régen még
borsót, rizst vagy egyéb apró szemű zöldséget is főztek a
lencseételbe, hogy az a lány, aki megtalálja, hamar férjhez
menjen, és sok gyermeke szülessen.
Az emberiség már sok ezer éve ismeri a lencsét. Régészeti ásatásokon talált leletek igazolják, hogy Ázsiából származik. Ma már az egész világon elterjedt, és számos alfaja létezik, például van barna, zöld, hámozott piros és sárga lencse. A világon sokfelé úgy tartják, szerencsét hoz, szaporasága gazdagságot és jó egészséget hozhat bárkinek, aki eszik belőle. Tanácsok
1. Ha egy gyerekkel először kóstoltatunk lencsét, hámozott változatban adjuk neki. A legtöbb ízanyagot a héj tartalmazza, ezért a gyerek könnyen elutasíthatja a lencséből főzött ételt. 2. A lencse emésztésekor nagy mennyiségű gáz termelődik a belekben, mert ballasztokban nagyon gazdag. Ezt úgy lehet csökkenteni, ha főzés előtt beáztatjuk, és nem az áztatóvizet tesszük fel forrni, hanem leöntjük a lencséről, és friss vizet engedünk rá. Ezenkívül érdemes ugyanebből az okból a lencseételbe mustárt is tenni. A mustáron kívül a zsálya és a majoránna is alkalmas erre a célra. 3. A lencse összetett szénhidrátokat tartalmaz, így a vércukorszintet nem hirtelen emeli meg, és hosszú ideig szinten tartja, energiát ad, ezért fogyasztása után sokáig energiával látja el a szervezetet, cukorbetegeknek pedig kifejezetten ajánlott. 4. Kevesebb kalória fordul elő benne, mint a szénhidrátokban szintén bővelkedő rizsben és tésztában. Már kis mennyiség is elég belőle, mivel az áztatás során megdagad. 5. A lencse negyed része fehérje, ezért alkalmas a hús pótlására, főleg ha tojással fogyasztjuk, például a lencsefőzelékhez feltétként tojást (tükörtojást, főtt tojást) eszünk.
Recept szilveszterre
Lencseleves virslivel és mustárral
Hozzávalók:10 dkg lencse 1 krumpli
1 sárgarépa babérlevél 2 gerezd fokhagyma ételízesítő só bors mustár 1 kis fej vöröshagyma 2 csapott evőkanálnyi liszt 1 teáskanál őrölt paprika 1 dl tejföl másfél liter víz 4 virsli
Az emberiség már sok ezer éve ismeri a lencsét. Régészeti ásatásokon talált leletek igazolják, hogy Ázsiából származik. Ma már az egész világon elterjedt, és számos alfaja létezik, például van barna, zöld, hámozott piros és sárga lencse. A világon sokfelé úgy tartják, szerencsét hoz, szaporasága gazdagságot és jó egészséget hozhat bárkinek, aki eszik belőle. Tanácsok
1. Ha egy gyerekkel először kóstoltatunk lencsét, hámozott változatban adjuk neki. A legtöbb ízanyagot a héj tartalmazza, ezért a gyerek könnyen elutasíthatja a lencséből főzött ételt. 2. A lencse emésztésekor nagy mennyiségű gáz termelődik a belekben, mert ballasztokban nagyon gazdag. Ezt úgy lehet csökkenteni, ha főzés előtt beáztatjuk, és nem az áztatóvizet tesszük fel forrni, hanem leöntjük a lencséről, és friss vizet engedünk rá. Ezenkívül érdemes ugyanebből az okból a lencseételbe mustárt is tenni. A mustáron kívül a zsálya és a majoránna is alkalmas erre a célra. 3. A lencse összetett szénhidrátokat tartalmaz, így a vércukorszintet nem hirtelen emeli meg, és hosszú ideig szinten tartja, energiát ad, ezért fogyasztása után sokáig energiával látja el a szervezetet, cukorbetegeknek pedig kifejezetten ajánlott. 4. Kevesebb kalória fordul elő benne, mint a szénhidrátokban szintén bővelkedő rizsben és tésztában. Már kis mennyiség is elég belőle, mivel az áztatás során megdagad. 5. A lencse negyed része fehérje, ezért alkalmas a hús pótlására, főleg ha tojással fogyasztjuk, például a lencsefőzelékhez feltétként tojást (tükörtojást, főtt tojást) eszünk.
Recept szilveszterre
Lencseleves virslivel és mustárral
Hozzávalók:10 dkg lencse 1 krumpli
1 sárgarépa babérlevél 2 gerezd fokhagyma ételízesítő só bors mustár 1 kis fej vöröshagyma 2 csapott evőkanálnyi liszt 1 teáskanál őrölt paprika 1 dl tejföl másfél liter víz 4 virsli
Elkészítés:A
lencsét előző este áztassuk be, hogy megdagadjon. Másnap öntsük
le róla az áztatóvizet, és öntsünk rá frisset, majd egy
főzőedényben tegyük fel a tűzhelyre főni. A krumplit hámozzuk
meg és vágjuk kockára, a répával hasonlóan járjunk el, majd
adjuk hozzá ezeket a lencséhez. Rakjuk bele a fokhagymagerezdeket
és a babérlevelet, az ételízesítőt, majd adjunk hozzá sót és
borsot is. Főzzük 20 percig. Közben készítsünk hagymás
rántást: a vöröshagymát vágjuk apróra, és pároljuk
fonnyadtra lassú tűzön 15 percig. Ezután keverjük össze a
liszttel, és egy kevés hideg vízben kavarjuk el. Adjunk hozzá a
forró főzőléből is, hogy a massza csomómentes legyen. Tegyük
bele a főzőedénybe, és adjuk hozzá az őrölt paprikát, a
tejfölt és a mustárt. Főzzük tovább 5 percig, végül
karikázzuk bele a virslit is. Főzzük tovább még 5 percig, és
kész a lencselevesünk.
Kolozsvári rakott káposzta
Hozzávalók
80
dkg savanyú káposzta
40
dkg darált sertéslapocka
10
dkg rizs párolva
2
gerezd fokhagyma
1
közepes hagyma
2
evőkanál zsír
2,5
dl tejföl
4
főtt tojás
10
dkg füstölt kolbász
10
dkg füstölt szalonna
1
evőkanál őrölt pirospaprika
só
frissen
őrölt bors
A
hagymát felkockázzuk, a zsíron üvegesre sütjük és megszórjuk
pirospaprikával. A felét kivesszük, és a maradék paprikás
hagymához hozzáadjuk a savanyú káposztát, majd kb. 10-15 percig
pároljuk. A félretett paprikás hagymához adjuk a darált húst,
a zúzott fokhagymát, megdinszteljük és hozzákeverjük a párolt
rizst. Sózzuk, borsozzuk, és 3-4 evőkanál tejföllel elkeverjük.
A káposztát tűzálló edénybe vagy lábosba rétegezzük a
hússal és a felkarikázott főtt tojással úgy, hogy a tetejére
káposzta kerüljön. Meglocsoljuk tejföllel, és megrakjuk
kolbászkarikákkal, szalonnacsíkokkal. 170 fokra melegített
sütőben 20-25 percig sütjük.
Tipp:
darált hús helyett pörkölt- vagy sült hús maradékot is
használhatunk. A túlzottan savanyú káposztát előzőleg mossuk
át hideg vízben, majd jól nyomkodjuk ki, és ezt követően
dinszteljük. A káposzta és hús rétegek közé is rakhatunk
füstölt szalonnát és kolbászt.
Káposztás nudli
A
hideg beálltával több egyszerű, hagyományos ételt készítettem.
A nudli nagy kedvencem, néhány változata megtalálható a blogon
is. Most egy párolt (savanyú) káposztás nudlit főztem. A
káposztát úgy készítettem el, ahogy itt Baranyában a németek
szokták. Ennek ugyan nem voltam tudatában, teljesen ösztönösen
készítettem, csak utólag olvastam a "Baranyai konyha"
könyvben. Az elkészült káposztás nudli számomra teljesen
ismerős ízélményt nyújtott. Úgy gondoltam, valaki biztos
készítette a családunkban, amiből én is ehettem. Szüleim
szerint a káposztás nudli készítése -abban az időben, amikor
én ehettem belőle - nem volt jellemző egyik családban sem,
inkább a prézlis, mákos változat. Számomra különösen kedves
ez az étel, olyan mintha az őseim üzentek volna....Fontosnak
tartom ezeknek az egyszerű hagyományos ételeknek a
továbbörökítését. Aki teheti, adja tovább, tanítsa meg
gyerekeinek, unokáinak a családjukban már generációk óta (akár
több mint száz éve) készített ételeket, hiszen ez is a
kultúránk része, ez is a szellemi örökségünk.
Hozzávalók: A
nudlihoz 50 dkg főtt burgonya, 25 dkg liszt, 1 nagy evőkanál
búzadara, 1 nagy tojás, 1 teáskanál só, diónyi zsír. A
káposztához 30 dkg savanyú káposzta, 10-15 dkg füstölt
szalonna, 1 nagy fej hagyma, 1 evőkanál zsír, 1 teáskanál őrölt
pirospaprika.
Elkészítés: A
megtisztított héjában főtt burgonyát még melegen kislyukú
reszelőn lereszeljük, vagy burgonyanyomón átnyomjuk.
(Készíthetjük úgyis, hogy a meghámozott, felkockázott és
megfőzött burgonyát törjük össze.) Hozzáadjuk a lisztet,
búzadarát, tojást, zsírt a sót és összegyúrjuk. A tésztából
ujjnyi vastag rudakat sodrunk, amelyekből 1-2 cm-es darabokat
vágunk és két lisztezett tenyerünk között nudlivá sodorjuk.
(A nudlit sodorhatjuk lisztezett deszkán is.) Egy fazékban vizet
forralunk, megsózzuk és kifőzzük benne a nudlikat. A káposztához
a felkockázott szalonnát zsírjára sütjük. A megtisztított
hagymát apró kockákra szeleteljük és a szalonnás zsírhoz
adjuk és megfonnyasztjuk. A kicsavart káposztát felszeleteljük.
A hagymát megszórjuk pirospaprikával, keverünk rajta néhányat,
majd hozzáadjuk a savanyú káposztát. Elkeverjük és fedő alatt
pároljuk kevés víz hozzáadásával, hogy könnyebben puhuljon a
káposzta. 10-15 percig pároljuk a káposztát, úgy hogy a levét
elfője. Amikor a nudlik feljönnek a víz tetejére, kb. 1-2 percet
még hagyjuk főni, majd szűrőlapát segítségével kiemeljük a
vízből, lecsöpögtetjük és a káposztás keverékbe forgatjuk
és kissé átsütjük. Tejföllel kínálhatjuk.
Baromfi pájsli
Az
elnevezés kicsit furcsán hangozhat. Ez az étel azért kapta tőlem
ezt a nevet, mert az ízesítését a pájsli ihlette. Nálunk a
pájsli disznóvágáskor készült, ami hasonlatos a
szalontüdőként, vagy savanyú tüdőként ismert étellel, de egy
kicsit más. Nem csak tüdő, hanem szív, máj és némi hús (egy
kis porcogós is) került bele. Úgy tették fel, mint a pörköltet,
ügyelve arra, hogy kevesebb főzési igényű hozzávalókat, a
májat és a tüdőt akkor adják hozzá, amikor a hús és a szív
már szinte készre főtt. Sózni a máj és a tüdő megfőtte
előtt sózták. Babérlevéllel, (nálunk szegfűborssal is),
fokhagymával ízesítették, végül behabarták és ecettel
savanykás ízt adtak neki. Ugyancsak disznóvágáskor készült
ennek egy hígabb változata, az un. savanyú leves. (A Baranyában
élő németek, horvátok, magyarok átvéve egymás étkezési,
főzési szokásait egyaránt készítették a belsőségeknek az
ilyen, vagy hasonló módon főzött változatát. A családunkban
főzött ételek, étkezési szokások is jól mutatják, hogy az
itt élő nemzetiségek konyhaművészete hogy hatott egymásra,
mert a dédnagymamám, a nagymamáim és anyukám is főzött, főz
olyan ételeket amelyek magyar, horvát, vagy német eredetűek.)
E rövid kalandozás után visszatérve a baromfi pájslihoz, amely egyfajta reinkarnációja a fent említett disznóvágáskori pájslinak, egy egyszerűbb összetételű, de ízvilágában hasonló étel. A savanykásságát jelen esetben a mustár adja. Csirke- és pulyka húsból, májból, szívből egyaránt készíthetjük. Nálam most csak pulyka mellből és csirke májból készült. Hagymás nudlival tálaltam. Ezzel a körettel, de e nélkül is igen laktató étel.
E rövid kalandozás után visszatérve a baromfi pájslihoz, amely egyfajta reinkarnációja a fent említett disznóvágáskori pájslinak, egy egyszerűbb összetételű, de ízvilágában hasonló étel. A savanykásságát jelen esetben a mustár adja. Csirke- és pulyka húsból, májból, szívből egyaránt készíthetjük. Nálam most csak pulyka mellből és csirke májból készült. Hagymás nudlival tálaltam. Ezzel a körettel, de e nélkül is igen laktató étel.
Hozzávalók: Négy
személyre 40 dkg baromfi hús (csirke- vagy pulykamell, vagy comb
filézve, esetleg vegyesen) 40 dkg csirke-vagy pulykamáj szívvel,
vagy nélküle (ahogy éppen kívánjuk), 2 db közepes hagyma, 4-6
gerezd zúzott fokhagyma, 1nagy evőkanál zsír (kacsazsír), 1
evőkanál őrölt pirospaprika, 1 nagy evőkanál mustár, 1 kis
pohár tejföl (1, 75 dl), 2-3 evőkanál liszt, 2 db babérlevél,
3 szem szegfűbors, só, frissen őrölt fekete bors, 8-10 dkg
füstölt szalonna ízesítőül.
Elkészítés: A
húst nagyobb kockákra vágjuk, a csirkemájat ketté választjuk.(
Ha pulykamájat és szívet használunk, mivel az nagyobb,több
darabra vágjuk úgy, hogy a belsőség darabok és a hús kockák
hasonló nagyságúak legyenek). A megtisztított hagymát
felkockázzuk, egy lábosban a felhevített zsíron üvegesre
pirítjuk, megszórjuk őrölt pirospaprikával és hozzá adjuk a
hús, esetleg szív darabokat. 5-7 percig együtt sütjük, majd
felöntjük annyi vízzel, hogy 1-2 ujjnyival a hús felett legyen.
Hozzá adjuk a babérlevelet, a szegfűborsot, borsot a zúzott
fokhagymát, kevés sót, a füstölt szalonnát. Fedő alatt lassú
tűzön addig főzzük, míg a hús szinte teljesen megpuhul. Ekkor
hozzá adjuk a májat, 7-8 perc főzés után sózzuk ismét ízlés
szerint, majd lassú tűzön tovább főzzük 12-15 percig. Közben
elkészítjük a habarást, amelyhez a lisztet kevés vízzel simára
keverjük, hozzá adjuk a mustárt, a tejfölt és kevés főzőlevet.
Az így kapott síma mártással besűrítjük az ételt és lassú
tűzön összefőzzük, de nem forraljuk. Adhatunk hozzá hagymás
nudlit,
kifőzött tésztát, de akár fehérkenyérrel is tunkolhatjuk.
Savanyú uborkás, kapros házi krémsajt
A
savanyú uborkás, kapros házi krémsajt elkészítését valójában
a Creme Bonjour ihlette. Szerintem finomabb lett. A házi krémsajt
készítésének remek ötlete innét származik.
Nem mást, mint egy mascarpónéhoz hasonló krémsajtot kapunk.
Édességekhez és sós ételekhez ugyan úgy használhatjuk mint a
mascarpónét. A házi krémsajt alapja a tejföl. Egy nagy doboz
tejfölből kb. 20-25 dkg házi krémsajt lesz. Az elkészítése
igen egyszerű. (20 % zsírtartalmú tejfölt használjunk.) A
tejfölt ahogy kiöntöttük a dobozból, -nem összekeverve -
langyosítsuk fel a mikróban kézmelegre. Egy szűrőbe tegyünk
egy ritka szövésű ruhát, vagy gézt, ezt helyezzük egy magasabb
tál fölé és öntsük a szűrőbe a langyos tejfölt és kezdjük
el csöpögtetni.(Én pár órát szobahőmérsékleten, majd egy
napig hűtőben csöpögtettem ehhez a kencéhez.)1-2-3 napig
csöpögtethetjük a tejfölt, minnél tovább csöpög, annál
keményebb lesz a krémsajt. Most a lágyabb (1 napos) krémsajtot
használtam a savanyú uborkás, kapros változathoz.
Hozzávalók: 20-25
dkg házi krémsajt (1 nagy doboz tejfölből), 3-5 db savanyú
uborka, 1 kis csokor friss kapor (vagy 1 nagy evőkanálnyi
fagyasztott, aprított kapor), só.
Elkészítés: A savanyú uborkát reszeljük szálkásra (azt a reszelő felületet használjuk, amivel az almát is szoktuk reszelni), csavarjuk ki, papírtörlőre terítsük ki és itassuk le a maradék levet. Aprítsuk fel a kaprot. A krémsajtot keverjük össze, adjuk hozzá a reszelt uborkát, a kaprot,a sót. Ismét keverjük össze és behűtve kínáljuk. (Magos rozskenyérhez nagyon finom...)
Elkészítés: A savanyú uborkát reszeljük szálkásra (azt a reszelő felületet használjuk, amivel az almát is szoktuk reszelni), csavarjuk ki, papírtörlőre terítsük ki és itassuk le a maradék levet. Aprítsuk fel a kaprot. A krémsajtot keverjük össze, adjuk hozzá a reszelt uborkát, a kaprot,a sót. Ismét keverjük össze és behűtve kínáljuk. (Magos rozskenyérhez nagyon finom...)
Törökméz
"Ide
nézz, törökméz, fele cukor fele méz." Ez a mondóka jutott
eszembe a törökmézről, aminek fő összetevői valóban a cukor
és a méz, és ami a lyukacsosságát eredményezi a
szódabikarbonát. Tudom, tudom ez a bejegyzés nem a fogorvosok
támogatásával jött létre, azért 25-30 évente megengedhető:)
körülbelül ekkor ehettem utoljára. A törökméz és a similabda
igazi vásárfia volt gyermekkoromban, ha valaki a családból
megfordult a pécsi vásárban, ezzel kedveskedett.
Hozzávalók: 1
bögre kristálycukor (kb. 2 dl), 2 nagy evőkanál méz, 1,5
teáskanál szódabikarbonát.
Elkészítés: Egy nagyobb tányért vagy tálat, - de a legjobb egy szilikonos sütőlap - kissé olajozzunk meg. Erre fogjuk borítani a forró törökmézet. Ez legyen előkészítve, mert a törökméz egy két szóból elkészül. Kb. egy 4-6 literes fazékban elkeverjük a cukrot a mézzel és elkezdjük melegíteni nagy lángon, amikor elolvadt a cukor, lejjebb vesszük a lángot és addig kevergetjük amíg el nem kezd karamellizálódni a mézes, cukros keverék. Amikor szép aranyszínű, lehúzzuk a lángról és hozzákeverjük egy két mozdulattal a szódabikarbonátot. Vigyázzunk, hogy a lyukakat ne keverjük szét. A habzó keveréket az előkészített tányérra, vagy sütőpapírra öntjük. (A fazékra ragadt törökméz könnyen eltávolítható, ha vízbe áztatjuk az edényt.)Egy órát hagyjuk pihenni, majd lepattintjuk a tányérról, vagy sütőpapírról. Recés késsel megpróbálhatjuk szeletelni, de repedni fog, kisebb, nagyobb darabokra törik, de így is szép lesz. Zárjuk dobozba, ha levegőzik, könnyen elolvad.
Elkészítés: Egy nagyobb tányért vagy tálat, - de a legjobb egy szilikonos sütőlap - kissé olajozzunk meg. Erre fogjuk borítani a forró törökmézet. Ez legyen előkészítve, mert a törökméz egy két szóból elkészül. Kb. egy 4-6 literes fazékban elkeverjük a cukrot a mézzel és elkezdjük melegíteni nagy lángon, amikor elolvadt a cukor, lejjebb vesszük a lángot és addig kevergetjük amíg el nem kezd karamellizálódni a mézes, cukros keverék. Amikor szép aranyszínű, lehúzzuk a lángról és hozzákeverjük egy két mozdulattal a szódabikarbonátot. Vigyázzunk, hogy a lyukakat ne keverjük szét. A habzó keveréket az előkészített tányérra, vagy sütőpapírra öntjük. (A fazékra ragadt törökméz könnyen eltávolítható, ha vízbe áztatjuk az edényt.)Egy órát hagyjuk pihenni, majd lepattintjuk a tányérról, vagy sütőpapírról. Recés késsel megpróbálhatjuk szeletelni, de repedni fog, kisebb, nagyobb darabokra törik, de így is szép lesz. Zárjuk dobozba, ha levegőzik, könnyen elolvad.
Paprikás lisztben sült keszeg és irdalás
A legolcsóbb, legértéktelenebb hal a keszeg vagy a kárász a törpeharcsa után. Mármint egy teljesítményorientált horgásznak :-) De egy háziasszonynak... húúúú átértékelődik az alapanyag rögtön. A hátrányos helyzetű halból, rögtön az éhes pocakok királyát faraghatunk.
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók:
4 db tenyeres keszeg vagy kárász
3 kk. só
15 dkg liszt
5 dkg őrölt fűszerpaprika (édes)
1 tk őrölt fekete bors
csipet szerecsendió
olaj vagy zsír a sütéshez
Mielőtt nekilátnánk a sütögetésnek, egy fontos műveletet meg kell ejtenünk.
IRDALÁSRÓL
RÖVIDEN:
Szálkamentesítő akció indul. Az irdalást azért végezzük a halaknál, hogy kisülve bátran falatozhassuk az uszonyost és ne kelljen a szálkákat válogatni.
A halat egy deszkára tesszük és egy éles késsel 2-3 mm-ként bevagdossuk. A gerincnél kezdjük, de nem vágjuk át teljesen a húst. Hallani fogjuk, amikor a vékony szálkák roppannak. Utána álljunk is meg. :-) A faroktól az eltávolított fejrészig vágjuk be a halat mindkét oldalon.
Szálkamentesítő akció indul. Az irdalást azért végezzük a halaknál, hogy kisülve bátran falatozhassuk az uszonyost és ne kelljen a szálkákat válogatni.
A halat egy deszkára tesszük és egy éles késsel 2-3 mm-ként bevagdossuk. A gerincnél kezdjük, de nem vágjuk át teljesen a húst. Hallani fogjuk, amikor a vékony szálkák roppannak. Utána álljunk is meg. :-) A faroktól az eltávolított fejrészig vágjuk be a halat mindkét oldalon.
- Ha az irdalást befejeztük, akkor jöhet egy enyhe sózás.
- Majd a lisztet, 1 kk. sót, a borsot, szerecsendiót és a paprikát összekeverjük.
- Utolsó előtti lépésként beleforgatjuk a halakat az ízesített panírunkba és óvatosan lerázzuk a felesleget.
- Bő FORRÓ zsírban vagy olajban ropogósra sütjük néhány perc alatt.
Mit
ajánlok a hal mellé? Egy pohár hűs rosét vagy egy gyöngyöző,
hideg fröccsöt és egy nagyon jó kis társaságot :-)
Hogyan süssünk hurkát, hogy ne pukkadjon szét?
Sok
háziasszony panaszkodik, hogy a hurka sütés közben kipukkad,
szétreped, és a töltelék kifolyik. Hogy kell tehát a hurkát
sütni hogy ne repedjen szét?
A
kolbászt és a hurkát külön süssük. A kolbászt lábasba vagy
tepsibe tesszük, egy kanál zsírt teszünk rá, és középmeleg
sütőben megsütjük. A hurkát – véreset, és májasat –
szintén lábosba vagy tepsibe tesszük, egy kevés zsírt teszünk
rá és nem túl forró sütőben – a sütőajtót egy ujjnyira
nyitva hagyva – lassan sütjük. Helytelen a hurkát sütés előtt
megszurkálni mert a szúrás helyén a bél könnyebben kireped. Ha
tűzhelyen sütjük, akkor lábosban, fedő alatt:, kevés zsírral
tegyük a tűzre, majd kb. 10 perc múlva, a fedőt levéve, süssük
készre.
A
sült kolbászhoz, hurkához párolt káposztát, tört
burgonyátadjunk. A sült kolbász feltétnek is igen jó hüvelyes
főzelékekre, zsírját pedig kenyérre kenve tízóraira vagy
főzelékek rántásához használhat juk el.
Valami nagyon finom: Disznósajt! Mióta kipróbáltuk, csak így készítjük!
A
disznósajtot mindenki másként készíti, nekünk ez a recept vált
be. Ha egyszer megkóstolod ezt biztosan szeretni fogod.
Hozzávalók
- Disznó fej,- szív,- nyelv, – fül,
- fokhagyma,
- só, bors,
- csípős őrölt paprika,
- műbél (15 cm széles)
Elkészítés
Fejet,
szívet, nyelvet, fület, jó puhára főztem. Kicsit kihűtöttem,
nagyobb darabokra vágtam, fokhagymát össze nyomtam, só, bors, kis
csípős őrölt paprika jól összekevertem és vettem a böllér
boltba 15 cm széles műbelet, megáztattam a végét jó szorosan
megkötöttem. Merőkanállal beletettem, a tetejét segítséggel
megkötöttünk. És a leszűrt abalében (az előzőkben
visszamaradt főzőlé) szépen gyöngyözve úgy 20 percig főztem.
Két tepsi közt lepréseltem.
Panni
Nagyné receptje!
Hús egy korsóban
Amikor
elegendő volt a főtt hús, örömmel keressük meg a házi
készítésű konzerveket. Korábban üveges
kolbászt készítettem ,
ezúttal a hús. Kismértékben különbözik a kolbász
fűszereitől, de az összetételben lévő húsdarabok méretétől
is. Ízletes, aromás hús, finom zselével körülvéve.
összetevők:
Számomra
6 kg hús sertés vállából, de keverhető hús (váll, sonka,
nyers szalonna) = 16 üveget 500ml
Minden
kilogramm húsra :
19 g szárító só (helyettesítheti a szokásos főzési sóval
is, nem jódos, de a hús nem lesz olyan szépen rózsaszínű), 6 g
majoránna, 4 g frissen őrölt fekete bors, 100 ml hideg víz, egy
nagy gerezd fokhagyma - vezesse át a fokhagymát vagy finoman
vágni.
Egész
húsrészre 1 teáskanál mustár, 6 golyó szegfűbors, 3 borókamag
és borssal őrölve, 2 lapos teáskanál PS porcukorral
. hozzáadva 2017.10.13-án már 3 edényt ettünk, és azt mondom, hogy legközelebb 18 g / kg-ra, a majoránna pedig 4 g / kg-ra csökkentem a só mennyiségét. Bár a család ízlés szerint ízlik :)
. hozzáadva 2017.10.13-án már 3 edényt ettünk, és azt mondom, hogy legközelebb 18 g / kg-ra, a majoránna pedig 4 g / kg-ra csökkentem a só mennyiségét. Bár a család ízlés szerint ízlik :)
előkészítés:
A
húsból eltávolítom az összes kemény bőrt, összenyomódást
(mindazt, amit nem akarok az üvegedénybe) A
zsírosabb hús 1/3-át aprítják aprítóval (ez 3 nagy lyuk van
egy darálóban) és a fennmaradó részt kb. 3x3cm méretű
kockákra vágja.
Az
összes húst hozzákeverjük , alaposan
gyúrjuk, hogy a hús tapadjon.
A
fűszerezett húst éjjel-nappal hagyom a hűtőben.
Másnap
jól keverjük meg a húst, egész egészen 3 teáskanálnyi száraz
zselatint adva hozzá. De erre nincs szükség, mert a zselés
egyébként is meg fogja tenni.
Adjunk
hozzá egy-egy gombbal szegfűborsot és babérlevelet az egyes
üvegekbe.
Helyezze
el a húst szorosan, hagyva felülről kb. 2 cm szabad margót.
Az
üvegeket csavarjuk össze és főzzük 24 órás intervallummal :
az első napon 60 percig hűtsük le, a második napon újabb
45 percig, hűtsük le, és a harmadik napon 30 percig.
Az
ilyen főzés meghosszabbítja az eltarthatóságot ( akár
több évig is ),
miközben megőrzi az ízét.
Sajnos a legtöbb edénym volt, így elkészítettem őket és rájöttem, hogy a hús eltávolítása nem lesz könnyű. És csak 2 üveget, ahonnan a hús tökéletesen kihúzódik. 300 ml-es kapacitással rendelkezik, és szűkítés nélkül teljesen egyszerű. Ilyen üvegekbe pasztőriztem a jar kolbászt
Sajnos a legtöbb edénym volt, így elkészítettem őket és rájöttem, hogy a hús eltávolítása nem lesz könnyű. És csak 2 üveget, ahonnan a hús tökéletesen kihúzódik. 300 ml-es kapacitással rendelkezik, és szűkítés nélkül teljesen egyszerű. Ilyen üvegekbe pasztőriztem a jar kolbászt
Házi szalonna kolbásszal és fokhagymával.
A
blog utolsó édességei után sós és specifikus lesz. Rusztikus
házi szalonna kolbásszal (bár kissé zsíros;) finom kenyér
kiegészítő. Időnként elterítjük a szórást, majd nem
unatkozom. Aromás és tökéletes házi kenyérhez :)
összetevők:
0,5
kg szalonna, 15 dag rusztikus kolbász, 2 nagy vagy 3 közepes
hagyma, 2 gerezd fokhagyma, paprika, só, fél teáskanál majoránna
Végrehajtás: Vágja
a zsírt kockára és dobja bele egy forró serpenyőbe. Süssük
közepes lángon, amíg a szalonna megolvad és aranybarnássá nem
válik. Fontos, hogy ne takarjuk le a szalonnát fedéllel,
mert a fedél alatt fog lőni :))) Hámozzuk meg a hagymát, apró
kockákra vágjuk és adjuk hozzá a sült szalonnához. Az
egészet süssük, amíg a hagyma aranybarna lesz. Adjunk hozzá
a sajtolón átpréselt fokhagyma-gerezdjét. Végül adjuk
hozzá a finoman apróra vágott kolbászt és fűszerezzük. Öntsön
egy tálba, és tegye félre egy hűvös helyen, hogy lehűljön.
Belső rész beépített aspic a la brawn-ban
Tetszik
a fejfájás? És húsos
zselé ? Ma
van neked valami, ami mindkettő kombinációja, nevezetesen a
fejfájás és a hideg lábak. Puha belsőség beágyazva
esszenciális és aromás, jól ízesített zselébe. Ha csak a
belsőségeket szereti, akkor ki kell próbálnia. Ez
finom!
Az ilyen fejsajt szeletekre vágható és szendvicseken szolgálhat fel, vagy a kolbásztál összetevőjeként szolgálhat. Nagyon íze torma vagy hagymalekvár hozzáadásával .
Ilyen fejfájás készítéséhez szokásos műanyag ital palackot használtam, ez tökéletes. Erdei gombákból készítem a fejfájót , ami sok társadalmi esemény finomsága.
Az ilyen fejsajt szeletekre vágható és szendvicseken szolgálhat fel, vagy a kolbásztál összetevőjeként szolgálhat. Nagyon íze torma vagy hagymalekvár hozzáadásával .
Ilyen fejfájás készítéséhez szokásos műanyag ital palackot használtam, ez tökéletes. Erdei gombákból készítem a fejfájót , ami sok társadalmi esemény finomsága.
- 500 g csirkeszív
- 500 g csirke gyomor
- 6 golyó szegfűszeres
- 4 babérlevél
- 600 ml belsőség
- 35 g zselatin por
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt fekete borsot
- 1 teáskanál worcester szósz
- 1 evőkanál szárított majoránna
- 2 nagy fokhagyma gerezd
- 1 evőkanál apróra vágott petrezselymet
Hogyan készítsünk belsőségeket zselés fejfűzben?
A belsőségeket jól megtisztítottuk és többször öblítettük. A szívemet a fazékba tettem, forrásban lévő vízzel beborítottam, hogy befedje és 3 percig főzzük, leürítjük, és hideg vízzel öblítjük, hogy megtisztuljon a szennyeződésektől. Közben letettem.
Helyeztem a gyomrot a fazékba, forrásban lévő vizet öntöttem rá, főztem 3 percig, szûrtem és öblítettem a sajtot, mint az eset esetére is. A gyomor azonban sokkal nehezebb, ezért ismét beteszem a fazékba, forró vizet öntöttem. Hozzáadtunk babérleveleket, szegfűborsat és alacsony lángon főztem, amíg majdnem lágyak lettek. A főzés vége felé hozzáadtam néhány korábban megégett szívét, és finomra főztem. Odcedziłam.
Megmértem a belsőségek 600 ml-es alapanyagát - ha kevesebbet tölt fel vízzel. Forró levesben feloldottam a zselatint, nem főztem. Meghámoztam és apróra vágtam a fokhagymát, hozzáadtam a húsleveshez. Hozzáadtunk majoránna, só, bors és zöld petrezselyem. A főzést erősen fűszerezni kell, mivel a lehűlés utáni intenzitás jelentősen csökken.
Az ízesített főzethez lecsupaszított gyomrot és negyed szívét adtam hozzá. Alaposan összekevertem és félrehúztam lehűléshez. Amikor az egész enyhén leülepedni kezdett, mindent 1,5-2 liter ital- vagy ásványvíz-palackba öntöttem. Természetesen ezt korábban alaposan leöblítettem, és levágtam a felső részét, kb.
A tetejét ragasztófóliával rögzítettem, és a palackot legalább néhány, lehetőleg tucatnyi órára hűtőszekrénybe tettem. A palacknak függőleges helyzetben kell lennie.
Miután a zselés megszilárdult és jól lehűlött, levágtam a műanyagot felülről és óvatosan lehúztam, ügyelve arra, hogy ne sértse meg a fejfájót. Tálaltam, nem nagyon vékony szeletekre vágva.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése