Toroskáposzta
Hozzávalók:
4,5
kg savanyú káposzta
2,5
kg hús (sertés comb)
2
nagy fej hagyma
Só,
bors, olaj, piros paprika
Ez
a mennyiség elegendő kb. 10 embernek.
Előkészités
:
A
húst közepes kockákra daraboljuk. A hagymát apró kockára
vágjuk.
A
savanyú káposztát megdinszteljük egy lábasban kis olajjal.
A
húst megfőzzük csak sóval, amig el nem fő a víz, majd olajat
öntünk hozzá amiben megsütjük. Apróra vágott hagymával a
sütés vége előtt összesütjük. Mielőtt összekevernénk a
káposztával piros paprikát (1 púpozott evőkanállal) es borsot
(ízlés szerint) rakunk hozzá.
Összeöntés
után pár percig együtt sütjük hogy a hús megpuhuljon.
Jó
éjtvágyat!
Toroskáposzta
Rendszeresen
járunk disznóvágásra, ahol mindig készül toroskáposzta.
Anyukámtól tanultam, hogyan készül. :)
Hozzávalók
- 1
fazék +
Elkészítés
2
óra
- A combot kockára vágjuk, olajon fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, delikátozzuk ízlés szerint. Öntünk alá kb. 2 dl vizet, és közepes lángon lefedve pároljuk.
- Kb. Fél óra párolás után hozzáadunk egy fej kockára vágott vöröshagymát, és 2 cikk apróra vágott fokhagymát. Lefedve puhára pároljuk.
-
Zsiványkáposzta
Ez
saját kútfőből van, kb. 30 éve csináltam először.
Hozzávalók
Elkészítés
- A két sertés hátsó csülköt, a frisset és a füstöltet megpirítjuk, tisztítjuk, majd kicsontozzuk. Ha szikkadt állagú lenne a füstölt, estére beáztatjuk. Felhasználás előtt nagyobb darabokra vágjuk, 6-8 darabba őket, majd összekeverjük. A 2,5-3 kilónyi savanyú káposztát picit összevágjuk, ha nagyon savas, átmossuk.
- Nagyobb fazék aljára (én 8 literest használtam) tesszük a csontokat, majd erre soronként apró káposzta, húskeverék. A rétegek közzé megy a nagy fej vöröshagyma vágva, fejnyi zúzott fokhagyma.
- Bors, babér, só, fűszerpaprika, kömény, és lecsó. Felöntjük a káposzta levével és annyi száraz fehérborral, hogy ellepje. Felrottyantás után a tüzet pötyögősre állítjuk és óvatos rázogatások mellett, hogy a darabos húsok ne törjenek, 3-4 óra alatt puhára főzzük. Vékony, fokhagymás, paprikás rántással befogjuk, óvatosan átkeverjük, és ferottyantjuk. Tálaláskor, megtejfelezve, foszlós kenyérrel kínáljuk.
Félórás ebédek: Zöldborsós csirkemáj
Rupáner-konyha2016.
június 30.
Gyakran
nincs időm hosszasan főzőcskézni és az-az igazság, hogy kedvem
se mindig. Ilyenkor szeretem az ilyen gyors fogásokat, mint ez a
házias csirkemáj recept. A máj tipikusan egy olyan étel, ami
rendkívül gyorsan elkészül, hipp-hopp megpuhul, és párosítva
egy kis paradicsommal, paprikával, borsóval, hagymával, igazán
gazdag, házias fogás kerekedik belőle. Friss ropogós fehér
kenyérrel szeretjük a legjobban, de petrezselymes vagy sült
burgonyával is nagyon finom.
Hozzávalók:
– 3-4 evőkanál étolaj
– 1 fej vöröshagyma
– 1 paradicsom
– 1 paprika
– negyed bögre víz
– 1 mokkáskanál bors
– 1 teáskanál só
– 2 teáskanál őrölt, édes pirospaprika
– fél kg csirkemáj
– 1 bögre borsó (10-15 dkg)
– 3-4 evőkanál étolaj
– 1 fej vöröshagyma
– 1 paradicsom
– 1 paprika
– negyed bögre víz
– 1 mokkáskanál bors
– 1 teáskanál só
– 2 teáskanál őrölt, édes pirospaprika
– fél kg csirkemáj
– 1 bögre borsó (10-15 dkg)
Elkészítése:
1. A hagymát megpucoljuk, megmossuk, majd apró kockákra vágjuk.
2. Egy közepes méretű fazékban vagy lábasban olajat hevítünk, melyen a hagymát, takarékon üvegesre pároljuk.
3. Míg a hagyma párolódik, addig megmossuk a paradicsomot és a paprikát, majd a paprikának eltávolítjuk a szárát és a magházát, a paradicsomot meghámozzuk, majd mindkettőt apróra kockázzuk, és hozzáadjuk a hagymához.
4. Mikor a zöldségek forrni kezdenek, akkor felöntjük őket negyed bögre vízzel, belekeverjük a pirospaprikát, a sót, a borsot, majd a borsót is. Lefedve körülbelül tíz-tizenöt percig pároljuk. addig, ameddig a borsó közepesen meg nem puhul. Közben persze kevergetjük.
5. Ekkor hozzáadjuk a jól megmosott, megtisztított, feldarabolt májat. A jól megtisztítás alatt én azt értem, hogy gyakorlatilag minden fehér és véresebb részt kivágok belőle. Vigyázni kell, nehogy a végeredmény keserű legyen. Azokat a részeket teszem bele, amiket szívesen viszontlátok a tányéromon ?
6. A májat körülbelül tíz perc alatt puhára főzzük, és ügyelünk rá, hogy ne szárítsuk ki. Vegyünk ki egyet, vágjuk ketté, és ellenőrizzük, hogy szépen megfőtt-e. Ha több szaftot szeretnénk, akkor adjunk hozzá még egy pici vizet, és sózzuk utána.
1. A hagymát megpucoljuk, megmossuk, majd apró kockákra vágjuk.
2. Egy közepes méretű fazékban vagy lábasban olajat hevítünk, melyen a hagymát, takarékon üvegesre pároljuk.
3. Míg a hagyma párolódik, addig megmossuk a paradicsomot és a paprikát, majd a paprikának eltávolítjuk a szárát és a magházát, a paradicsomot meghámozzuk, majd mindkettőt apróra kockázzuk, és hozzáadjuk a hagymához.
4. Mikor a zöldségek forrni kezdenek, akkor felöntjük őket negyed bögre vízzel, belekeverjük a pirospaprikát, a sót, a borsot, majd a borsót is. Lefedve körülbelül tíz-tizenöt percig pároljuk. addig, ameddig a borsó közepesen meg nem puhul. Közben persze kevergetjük.
5. Ekkor hozzáadjuk a jól megmosott, megtisztított, feldarabolt májat. A jól megtisztítás alatt én azt értem, hogy gyakorlatilag minden fehér és véresebb részt kivágok belőle. Vigyázni kell, nehogy a végeredmény keserű legyen. Azokat a részeket teszem bele, amiket szívesen viszontlátok a tányéromon ?
6. A májat körülbelül tíz perc alatt puhára főzzük, és ügyelünk rá, hogy ne szárítsuk ki. Vegyünk ki egyet, vágjuk ketté, és ellenőrizzük, hogy szépen megfőtt-e. Ha több szaftot szeretnénk, akkor adjunk hozzá még egy pici vizet, és sózzuk utána.
Jó
étvágyat! ?
Sós rudacskák - könnyű, gyors, kiadós
Több
sós/sajtos rúd is található itt nálam - mindegyiket más miatt
szeretem. Bár ez a variáció élesztős, mégis
nagyon könnyen és gyorsan elkészül,
hiszen nem kell a tésztát dagasztani, nem kell hajtogatni,
pihentetni és keleszteni sem. Csak gyorsan összegyúrjuk,
kinyújtjuk, rudacskákra vágjuk és már süthetjük is. Nagyon
finom omlós. Ráadásul kiadós is. Mivel
Milán névnapjára készült, dupla adagot állítottam össze és
így 120 darab lett belőle.
Hozzávalók:
kb.
60 darabhoz
30
dkg finomliszt
20
dkg szobahőmérsékletű vaj
(esetleg
margarin vagy 18 dkg zsír)
1
tojássárgája
1
púpozott teáskanál só (vagy
ízlés szerint)
2
dkg friss élesztő
kb.
0,75 dl langyos tej (75
ml)
1
kávéskanál kristálycukor
A
tetejére:
1
kisebb tojás felverve
szezámmag,
köménymag
kb.
5 dkg reszelt sajt
(trappista,
cheddar, edami, gouda, pannónia stb.)
Elkészítés:
- A tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk (5-10 perc).
- A lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját, végül az élesztős tejet és összegyúrjuk a tésztát. A tészta picikét legyen lágy, de ne ragadjon! (Az állagán liszt vagy tej hozzáadásával tudunk korrigálni.)
- Kinyújtjuk fél cm vastag téglalap alakúra, melyet egy pizzavágóval vagy késsel felszeletelünk: 1 cm szélesre és 8-10 cm hosszúra. A tetejét lekenjük a felvert tojással és meghintjük ízlés szerint szezámmaggal, köménymaggal és reszelt sajttal. (A tenyerünkkel picit lapítsuk rá a magokat/sajtot, ezáltal nem pereg le róla sütés közben/után sem.)
- A rudacskákat sütőpapíros vagy vajazott/lisztezett tepsire sorakoztatjuk és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 10 percig, aranybarnára sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
A
munkafolyamatok fotói délutáni napfényben
Mákos-sajtos sós rúd
A
borkóstolóra készítettem először ezt a süteményt. Ez egy jól
bevált sós rúd, már többször elkészítettem. A receptet
Petrától, a NoSalty-ról vettem.
Ebből a mennyiségből nagy, négy gáztepsinyi adag lesz, de
mindig elfogy, mert annyira eteti magát.Hozzávalók
a tésztához (ez hatalmas adag, én általában a felét készítem
csak):
- 40 dkg finomliszt,
- 40 dkg rétesliszt,
- 25 dkg vaj (én sokszor vajat és zsírt is teszek vegyesen a süteménybe, de ekkor a zsír miatt elég kb. 20 dkg összzsiradék),
- 1 kis doboz, 175 g, tejföl (nálam van, hogy egy doboznál több kerül bele, a tészta állagától függően),
- kb. 1 dl tej (vagy több, apránként adagoljuk, függ a liszt minőségétől),
- 25 dkg reszelt sajt (bármilyen sajt lehet, én általában trappistát reszelek bele, mert a tetejére karakteresebb ízű sajtot szórok),
- 2 tojás sárgája (lányom tojásallergiája miatt már nem teszek bele),
- 8 dkg darálatlan mák,
- fél csomag (foszfátmentes) sütőpor (mostanában sütőpor helyett csak egy kis szódabikarbónával lazítom a tésztát, mert nem szeretem a sütőpor mellékízét),
- 4 kiskanál só.A tetejére: tojásfehérje (nálam víz a fenti okok miatt), parmezán vagy bármilyen más sajt, szezámmag, lenmag, kömény, ki mit szeretne.Elkészítés:
A hozzávalókat gyorsan összegyúrjuk egy jól nyújtható tésztává. A hozzáadott tej és tejföl mennyisége függ a liszt minőségétől. A lényeg, hogy jól nyújtható, rugalmas, nem ragacsos és ne is száraz tésztát kapjunk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük pihenni (fóliába csomagoljuk be a tésztát).
Másnap négyfelé vágjuk a tésztát, mindegyik darabból egy nagy gombócot formálunk. Egyet kinyújtunk vékonyra (körülbelül 4-5 mm vékonyra, de, ha nagyon ropogósra szeretnénk, akkor ennél is kicsit vékonyabbra), megkenjük tojásfehérjével (én vízzel, mert lányom tojásallergiás), megszórjuk sajttal, magokkal, majd derelyevágóval vékony, hosszúkás rudakat vágunk és tepsire helyezzük őket. Nem kell nagyon távol rakni a rudakat egymástól, nem sülnek össze, mert felfele nőnek. 200 fokos sütőben (eredeti recept szerint 200 fokos és légkeveréses) aranyszínűre sütjük (körülbelül 15-18 perc, sütőtől függően, figyelni kell, ne süljön túl, mert akkor kiszárad). A másik három tésztadarabbal ugyanígy járunk el.
- 40 dkg finomliszt,
- 40 dkg rétesliszt,
- 25 dkg vaj (én sokszor vajat és zsírt is teszek vegyesen a süteménybe, de ekkor a zsír miatt elég kb. 20 dkg összzsiradék),
- 1 kis doboz, 175 g, tejföl (nálam van, hogy egy doboznál több kerül bele, a tészta állagától függően),
- kb. 1 dl tej (vagy több, apránként adagoljuk, függ a liszt minőségétől),
- 25 dkg reszelt sajt (bármilyen sajt lehet, én általában trappistát reszelek bele, mert a tetejére karakteresebb ízű sajtot szórok),
- 2 tojás sárgája (lányom tojásallergiája miatt már nem teszek bele),
- 8 dkg darálatlan mák,
- fél csomag (foszfátmentes) sütőpor (mostanában sütőpor helyett csak egy kis szódabikarbónával lazítom a tésztát, mert nem szeretem a sütőpor mellékízét),
- 4 kiskanál só.A tetejére: tojásfehérje (nálam víz a fenti okok miatt), parmezán vagy bármilyen más sajt, szezámmag, lenmag, kömény, ki mit szeretne.Elkészítés:
A hozzávalókat gyorsan összegyúrjuk egy jól nyújtható tésztává. A hozzáadott tej és tejföl mennyisége függ a liszt minőségétől. A lényeg, hogy jól nyújtható, rugalmas, nem ragacsos és ne is száraz tésztát kapjunk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük pihenni (fóliába csomagoljuk be a tésztát).
Másnap négyfelé vágjuk a tésztát, mindegyik darabból egy nagy gombócot formálunk. Egyet kinyújtunk vékonyra (körülbelül 4-5 mm vékonyra, de, ha nagyon ropogósra szeretnénk, akkor ennél is kicsit vékonyabbra), megkenjük tojásfehérjével (én vízzel, mert lányom tojásallergiás), megszórjuk sajttal, magokkal, majd derelyevágóval vékony, hosszúkás rudakat vágunk és tepsire helyezzük őket. Nem kell nagyon távol rakni a rudakat egymástól, nem sülnek össze, mert felfele nőnek. 200 fokos sütőben (eredeti recept szerint 200 fokos és légkeveréses) aranyszínűre sütjük (körülbelül 15-18 perc, sütőtől függően, figyelni kell, ne süljön túl, mert akkor kiszárad). A másik három tésztadarabbal ugyanígy járunk el.
Sajtos stangli
Nagyjából
ezer éve nem sütöttem sós sütit. Jó, persze kelt tésztákat
igen, de kifejezetten apró süteményt nem. Amit csak úgy
jártában-keltében az ember elmajszolgat. ...esetleg egy pohár
bor, vagy korsó sör mellé elrágcsál. Ez a sajtos stangli
végtelenül egyszerű, remek vendégváró. ...és nem utolsó
sorban gyors, mert a méricskéléstől a kész sütiig nem telik el
egy óra. :) Persze még picit várni is kell, hogy hűljön, de
fújni ér! :D
Hozzávalók
Tésztához
50 dkg sima liszt
10 dkg graham-liszt vagy teljes kiőrlésű liszt
25 dkg vaj vagy zsír
1 csomag sütőpor (12g)
4-6 ek. tejföl
só
őrölt kömény (elhagyható)
A tetejére:
1 tojás
reszelt sajt
50 dkg sima liszt
10 dkg graham-liszt vagy teljes kiőrlésű liszt
25 dkg vaj vagy zsír
1 csomag sütőpor (12g)
4-6 ek. tejföl
só
őrölt kömény (elhagyható)
A tetejére:
1 tojás
reszelt sajt
- A sütőt előmelegítjük 190°C-ra.
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd lisztezett deszkán ~0,5 cm vastagra nyújtjuk.
- Derelyevágóval -esetemben pizzaszeletelővel :)- tetszőleges méretűre felszeleteljük, sütőpapírral fedett tepsire rendezzük. Elhabarjuk a tojást, vékonyan lekenjük vele a tésztát, amit ezután megszórunk reszelt sajttal.
- Előmelegített sütőben ~15-18 perc alatt kisütjük a stanglikat
Fokhagymás-mustáros sertéskaraj sütőben sütve, ez egy nagyon fincsi étel!
A
mustár különleges ízt ad a húsoknak. Ezt a receptet érdemes
kipróbálni, ha unjuk a már megszokott sülteket!
Hozzávalók:
- 80 dkg sertéskaraj
- 2 evőkanál édes mustár
- 1 evőkanál csípős mustár
- 5 gerezd fokhagyma
- őrölt fehér bors
- 3 evőkanál olívaolaj
- fél lime leve
Elkészítése:
A
sertéskarajt felszeleteljük, majd a mustárt, az olajat a lime
levét és a fűszereket összekeverjük. Ezzel jól bedörzsöljük
a húsokat. A fokhagymagerezdeket összezúzzuk és eloszlatjuk a
hússzeleteken. Az egészet tálba tesszük és lefedjük fóliával,
majd 3-4 órára hűtőbe tesszük. Egy tepsit kivajazunk és
belerakjuk a húsokat, majd újra átkenjük a mustáros szósszal és
1 órán át 180 fokon sütjük. A sütési idő felénél
megfordítjuk őket és a másik oldalukat is átkenjük.
Sült tarja
Nagyon
szeretem a sült húsokat, mert sokoldalúan lehet felhasználni.
Akár egy főzelék feltétjeként, egy friss salátával, vagy
bármilyen körettel finom fogás varázsolható belőle. Most egy
ízletes sült tarjára esett a választásom, amit ajánlok
mindenkinek, aki szereti a szaftos, omlós húsokat. Jöjjön tehát
a kedvenc sült tarja receptem! ;)
Hozzávalók
- 2
adagra +
Elkészítés
50 perc
A cigánypecsenye hagyományos receptje
A legfinomabb frissensült fűszeres tarjából
Ha igazán jó cigánypecsenyét ennél, így készítsd el!
A cigánypecsenye
a magyar konyha népszerű étele. Akkor az igazi, ha sok
fokhagymával és szalonnával készül. Sokan mustárt is tesznek a
pácba, ám a réges-régi receptekben az nem szerepelt. A rendkívül
laktató ételtől mindenki megnyalja mind a tíz ujját.
Cigánypecsenye
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg sertéstarja
- 25 dkg szalonna
- 6 gerezd fokhagyma
- 6 evőkanál liszt
- 4 evőkanál olaj
- 1 evőkanál
pirospaprika
- Előkészítési idő: 20 perc
- Elkészítési idő: 10
perc
Elkészítés:
A tarját mosd meg, szeleteld vékonyra, a széleit vagdosd be, hogy sütés közben ne ugorjon össze. Fontos, hogy ne klopfold, mert sérülhetnek a hús rostjai, és akkor keményebb, szárazabb lesz. Keverd össze az olajat a préselt fokhagymával, a sóval és a borssal, majd tedd bele a szeleteket, és hagyd is a pácban egy órán át. Pihentetés után a lisztet keverd össze a pirospaprikával, és forgasd meg benne a tarját.A szalonnát háromnegyedig vagdosd be, tehát legyen kakastaréj formája, és rakd egy serpenyőbe. Süsd meg, majd pakold a húst a visszamaradt zsírba. Hirtelen süsd meg, oldalanként maximum négy-öt perc alatt. Tálaláskor rakd a tetejére a sült szalonnát, és a szafttal is meglocsolhatod.
Bejegyezte: Kinga
OLMÓS, FŰSZERES NYAKAS KARAJ SERPENYŐBEN SÜTVE
A
tarja (nyakas vagy orja karaj) az egyik legkedveltebb része a
disznónak. Süthető grillen, serpenyőben vagy sütőben,
készíthető egyben vagy szeletben, fogyasztható hidegen vagy
melegen de akár füstölve is. Zsírosabb és lazább
szerkezetű mint a karaj, ezért szaftos pecsenyék
készíthetők belőle. A lényeg, hogy ne potyoljuk ki.
Az alábbi módszerrel omlós, szaftos húst készíthetünk amit sokféle körettel tálalhatunk.
Az alábbi módszerrel omlós, szaftos húst készíthetünk amit sokféle körettel tálalhatunk.
Hozzávalók
4 darab nagy, kb ujjnyi vastag nyakaskaraj,
a páchoz
4 darab nagy, kb ujjnyi vastag nyakaskaraj,
a páchoz
1
citrom leve és reszelt héja,
1
nagyobb narancs leve,
1
teáskanál reszelt friss gyömbér,
7-8
cikk zúzott fokhagyma,
1
kávéskanál őrölt fekete bors,
1/2
kávéskanál kakukkfű,
1/2
kávéskanál zsálya,
1/2
kávéskanál őrölt koriándermag,
1/2
kávéskanál őrölt mustármag,
1/2 kávéskanál őrölt köménymag,
só,
1/2 kávéskanál őrölt köménymag,
só,
olívaolaj
A
fűszereket a só kivételével kevés olívaolajjal összekeverjük,
megkenjük vele a hússzeletek mindkét oldalát és jól záródó
dobozban vagy frissentartó fóliába csomagolva egy-másfél napig
pácoljuk. Sütés előtt megsózzuk és kevés vizet öntve
alája, fedő alatt, lassú tűzön pároljuk. Amikor zsírjára
sült, megforgatjuk és a másik oldalát is pirosra sütjük. Ha
közben elfövi a levét és még nem puhult meg a hús, kis meleg
vizet vagy bort öntünk alája.
Köretnek sok minden közül választhatunk: steakburgonya, krumplipüré, meggymártás, párolt vagy sült zöldségek, rizotto, marinált gomba, zöldpaszuly stb.
Köretnek sok minden közül választhatunk: steakburgonya, krumplipüré, meggymártás, párolt vagy sült zöldségek, rizotto, marinált gomba, zöldpaszuly stb.
Marinált
gombával és sült krumplival
Meggymártással
és krumplipürével
FOKHAGYMÁS KARAJ
HOZZÁVALÓK
- Hozzávalók:
- 60 dkg karaj
- só
- bors
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 ág rozmaring
- liszt
- kevés étolaj
ELKÉSZÍTÉS
Elkészítés:
A húst felszeletelem, kiklopfolom. Sózom, borsozom, majd lisztbe
forgatom. Kevés olajon hirtelen mindkét oldalát pirosra sütöm.
Rászórom az apróra vágott fokhagymát, aláöntök 1/2 dl vizet,
és fedő alatt 20 perc alatt puhára párolom.
Krumplipürével
vagy sült, illetve párolt zöldséggel tálalom.
A cigánypecsenye hagyományos receptje
A legfinomabb frissensült fűszeres tarjából
Ha igazán jó cigánypecsenyét ennél, így készítsd el!
Papp Cecília
A cigánypecsenye
a magyar konyha népszerű étele. Akkor az igazi, ha sok
fokhagymával és szalonnával készül. Sokan mustárt is tesznek a
pácba, ám a réges-régi receptekben az nem szerepelt. A rendkívül
laktató ételtől mindenki megnyalja mind a tíz ujját.
Cigánypecsenye
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg sertéstarja
- 25 dkg szalonna
- 6 gerezd fokhagyma
- 6 evőkanál liszt
- 4 evőkanál olaj
- 1 evőkanál
pirospaprika
- Előkészítési idő: 20 perc
- Elkészítési idő: 10
perc
Elkészítés:
- A tarját mosd meg,
szeleteld vékonyra, a széleit vagdosd be, hogy sütés közben ne
ugorjon össze. Fontos, hogy ne klopfold, mert sérülhetnek a hús
rostjai, és akkor keményebb, szárazabb lesz. Keverd össze az
olajat a préselt fokhagymával, a sóval és a borssal, majd tedd
bele a szeleteket, és hagyd is a pácban egy órán át. Pihentetés
után a lisztet keverd össze a pirospaprikával, és forgasd meg
benne a tarját.
- A szalonnát
háromnegyedig vagdosd be, tehát legyen kakastaréj formája, és
rakd egy serpenyőbe. Süsd meg, majd pakold a húst a visszamaradt
zsírba. Hirtelen süsd meg, oldalanként maximum négy-öt perc
alatt. Tálaláskor rakd a tetejére a sült szalonnát, és a
szafttal is meglocsolhatod.
Krumpliágyon sült hagymás karaj
Nem fog kiszáradni a hús
Próbáld ki ezt a hagymás karajt, és garantáltan nem lesz unalmas a következő főétkezés!
A gombás,
hagymás karajt mindenki csak dicsérni fogja. A sült húsnak jót
tesz, ha izgalmas és friss ízekkel dobod fel. Ebben a fogásban
élvezheted az egytálételeknek azt a nagy előnyét, hogy nem kell
külön köretet készítened. A tepsibe viszont bátran pakolhatsz
zöldségeket.
Hagymás karaj
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg krumpli
- 75 dkg sertéskaraj
- 30 dkg gomba
- 3 hagyma
- só
- bors
- olívaolaj
- mustár
- Előkészítési idő: 20 perc
- Elkészítési idő: 40
perc
Elkészítés:
A felkarikázott hagymát kevés olívaolajon pirítsd meg, és rakd rá a megpucolt, feldarabolt gombát, majd párold két-három percig. Utána szedd ki, és rakd az olajba a karajszeleteket. Süsd oldalanként addig, amíg kis színt nem kapnak. Egy tűzálló edényt kenj ki zsiradékkal, és az aljára rakd a krumplit, arra a hagymát, a húst, a tetejére pedig a gombát. Tedd 200 fokos sütőbe, és körülbelül 40 perc alatt süsd meg. Ha elég barna a hús teteje, fordítsd meg, így mindkét fele szép színt kap.
Tepsiben sült fűszeres sertés apró
Csülök és karaj káposzta ágyon - BF
Sertéstarja sörrel , káposztával Bajor-Sváb sertés tarja / Szoky konyhája /
Sült császár készítése / Szoky konyhája /
Hagyományos Fasírt Fasírozott / Szoky konyhája /
Héjában sült krumpli / Anzsy konyhája
FŰSZERES SÜLT BURGONYA
HOZZÁVALÓK
- 1,2 kg krumpli
- 6 evőkanál olívaolaj
- 2 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál só
- 1/2 teáskanál bors
- 1/2 teáskanál erőspaprika
ELKÉSZÍTÉS
Nagyszemű
burgonyát alaposan megsikálsz, félbe vágod, majd nagyobb
szeletekre aprítod. Egy tálban 6 evőkanál olívaolajat, 2
teáskanál pirospaprikát, 1 teáskanál sót, fél teáskanál
borsot és fél teáskanál erőspaprikát összekutyulsz, és ebbe
belforgatod a burgonyaszeleteket.
Alufóliával
kibélelsz egy tepsit, beleszeded a burgonyat, és készre sütöd
(kb. fél óra). Megszórhatod még extra erőssel, ha szereted.
PULYKAFASÍRT ROZMARINGOS SÜLT BURGONYÁVAL
HOZZÁVALÓK
- 1 kg darált pulykahús
- 15 dkg zabpehely
- 2 tojás
- 1 közepes sárgarépa lereszelve
- 1 közepes krumpli lereszelve
- 2 nagyobb vöröshagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 1 dl fehérbor
- mustár
- só
- bors
- majoranna
- szerecsendió
- pirospaprika
- piros arany
- A körethez:
- kb. 1 kg krumpli
- olívaolaj
- rozmaring
ELKÉSZÍTÉS
Elkészítés:
A vöröshagymát finomra vágjuk, kevés olajon rózsaszínűre
pirítjuk, majd a reszelt fokhagymákat is megfuttatjuk rajta.
A
pulykahúsmasszába adagoljuk a fenti hozzávalókat, a kihűlt
hagymát, és saját izlésünkre fűszerezzük.
Kiolajozott
tepsiben hosszúkás alakra formázzuk, zsemlemorzsával a tetejét
megszórjuk, és kb. 1 dl forró olajjal (sisteregjen) meglocsoljuk.
Előremelegített 200 fokos sütőben sütjük kb. 40-45 percig,
szép pirosra, közben a szaftjával néha locsolgatjuk.
A
körethez a krumplit meghámozzuk, hasábokra vágva sós vízben
félig megfőzzük, majd tűzálló tálban összekeverjük kb. fél
dl olívaolajjal, és megszórjuk szárított rozmaringgal. Forró
sütőben pirosra sütjük.
Fűszeres sült krumpli
dátum: 18:39
Két helyen is belefutottam a zöldfűszeres újkrumpli egy-egy verziójába. Az egyik egy vegetáriánus szakácskönyvben szerepelt, a másik a Bodza-konyhában. Sajnos nem találtam elég szép picuri újkrumplit eddig, úgyhogy nagyobb krumplikból csináltam, kicsit másképp.
A krumplit meghámoztam, nagyobb darabokra vágtam. Lelocsolom olajjal, teszek hozzá fűszereket: szárított lestyánt, borsikafüvet, kakukkfüvet, majorannát. Összetörök koriandert és mustármagot, azt is rá szórom. Csipkedtem le pár zsenge levelet a konyhaablakban nevelt zsályámról, ezt kicsit megtépkedtem és szintén a krumplira dobtam.
A sütőt felmelegítettem 180 fokra, a krumplit jól összeforgattam a fűszeres olajjal, és betoltam a sütőbe. Egyszer megforgattam, pirosra sütöttem.
Ha sikerült megfelelő krumplicskákat szereznem, akkor megcsinálom a főtt-pirított változatot is :)
Kefíres lángos
Kicsit
többféle alapanyag van benne, mint a szimpla, büfés lángosban,
szerintem finomabb is. Én nem nyújtom papírvékonyra, szóval
kívül ropogós, belül levegős, puha a tészta. Párom nagymamája
adta a receptet, kivételesen semmit sem változtattam rajta :)
Ha bekevered a tésztát, akkor hagyd 1-2 órát pihenni, hogy megkeljen, hűtőben további egy hétig eltartható.
A tetejét én megsóztam, reszelt fokhagymát és tejfölt kentem rá, végül megszórtam sajttal, Párom ketchuppal ette, de láttam már büfékínálatban nutellás-gyümölcsös változatot is. Na, olyat nem ennék, nem vagyok elég bátor hozzá :D
Hozzávalók, kb 6 lángoshoz:
Ha bekevered a tésztát, akkor hagyd 1-2 órát pihenni, hogy megkeljen, hűtőben további egy hétig eltartható.
A tetejét én megsóztam, reszelt fokhagymát és tejfölt kentem rá, végül megszórtam sajttal, Párom ketchuppal ette, de láttam már büfékínálatban nutellás-gyümölcsös változatot is. Na, olyat nem ennék, nem vagyok elég bátor hozzá :D
Hozzávalók, kb 6 lángoshoz:
- 0,5 kg liszt
- 2 kis pohár kefír
- 25 g élesztő
- só
- 1 tojás
- olaj a sütéshez
A tésztát jól összegyúrjuk, kicsit pihentetjük. Vizes kézzel gombócokat formázunk belőle, majd belülről kifelé haladva kinyújtjuk . Gyöngyöző olajban kisütjük, alaposan lecsöpögtetjük.
Túrós csusza
A
túrós csusza készítése nálunk hagyományosan úgy kezdődik,
hogy Mama tésztát gyúr, friss, tanyasi tojásból. Nekem most úgy
kezdődött, hogy elővettem a Mama által gyúrt száraz tésztát.
:)
A csomag túrót villával apróra törünk, hozzákeverünk egy nagy pohár tejfölt. Egy ujjnyi vastag húsos kolozsvári szalonnát apró kockákra vágunk, pici olajjal ropogósra sütjük.
A tésztát kifőzzünk sós vízben, majd még melegen hozzákeverjük a tejfölös-túrós keveréket és a pirított szalonnakockákat.
A csomag túrót villával apróra törünk, hozzákeverünk egy nagy pohár tejfölt. Egy ujjnyi vastag húsos kolozsvári szalonnát apró kockákra vágunk, pici olajjal ropogósra sütjük.
A tésztát kifőzzünk sós vízben, majd még melegen hozzákeverjük a tejfölös-túrós keveréket és a pirított szalonnakockákat.
Én is szeretem a hagymás babot...
BS-TH
rajongóknak kötelező :) Majszolás közben pedig tessék megnézni
az És megint dühbe jövünk című Sergio Corbucci filmet.
Hozzávalók,
4 személyre:
- 10 vékony szelet bacon
- 2 konzerv aprószemű bab
- 2 nagy fej lilahagyma
A
bacont csíkokra vágjuk, meleg serpenyőben ropogósra sütjük. A
lilahagymát karikára vágjuk, majd félbevágjuk és a kisült
szalonnához adjuk, üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a babot,
felöntjük egy kis vízzel és lassan megfőzzük.
Pirítóssal
tálaljuk.
Tejbegríz
Szeretem
a tejbegrízt. Olyan igazi hétvégi reggeli hangulata van: az ember
kikászálódik az ágyból, fel rakja főni a tejet meg a grízt,
gépiesen kavargat pár percig, és mire teljesen felébred, már
kész is a finom, gőzölgő tejbegríz. Én arra a változatra
szavazok, ami még kicsit folyik, és bele lehet jól keverni a
fahéjas cukrot. Ilyen állagúra elkészíteni az esetek elenyésző
többségében sikerül. A világ legjobb tejbegrízét egyébként
apukám csinálja. Lehet ezen vitatkozni, de nem érdemes
:)
Hozzávalók, 2-3 személyre:
Hozzávalók, 2-3 személyre:
- 8 dl tej (~160 ft)
- 8 evőkanál gríz, leánykori nevén búzadara(ha nem akarod sűrűre, akkor elég 7 kanál is) (~ /kb. 10 dkg/13 ft)
- 2 evőkanál cukor vagy méz (~10 ft)
- a tetejére fahéjas porcukor
Összesen, ha nagyon durván számolunk, akkor 180 ft, 3 személyre. Csak csendben és halkan megjegyzem, hogy a zacskós tejbegríz egy adagja (ami 1,5 dl vízzel készül, képzelhetitek mennyire laktató) 130 ft.
Ideális esetben a tejbegríz duplafalú edényben készül, hogy biztosan ne égjen le. Jelen esetben egy szimplafalú fém nyeles lábaskában :) A tejet felteszem főni, amikor már elég meleg, de még nem forrt fel, hozzáadom kanalanként a grízt, jól elkeverem. Aztán alacsony lángon keverem-kavarom, amíg a gríz meg nem fő (átlátszónak kell lennie), és el nem éri a kívánt állagot.
Kis tálkákba pakolom, megszórom fahéjas cukorral vagy kakaóval, ki mivel kéri. A lábost azonnal elöblítem, mert ha beleszárad a gríz, akkor elég sokat kell dolgozni, mire kiszedi belőle az ember :D
Stefánia vagdalt
dátum: 11:21 0
gondolat
Na,
jó, kicsit sokat csináltam belőle. De olyan finom :) És tök jól
lehet csomagolni, hidegen is nagyon finom egy kis kenyérrel. Én úgy
szeretem, ha kicsit odakapja az alját, hogy jó ropogós
legyen.
Hozzávalók, legalább 8 személyre:
Hozzávalók, legalább 8 személyre:
- 1,2 kg darált hús (az enyém disznóból készült) (~ 1200 ft)
- 2 nagy fej vöröshagyma (~30 ft)
- 5 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- majoranna
- olaj (~ összesen 40 ft)
- 4 szikkadt zsemle (~ 60 ft)
- 9 tojás (~270 ft)
- zsemlemorzsa (a tetejére szórni)
Összesen 1600 ft, egy személyre 200 ft.
A vöröshagymát és fokhagymát apróra vágom, olajon kicsit megpirítom, hagyom kihűlni. A zsemléket vízbe áztatom. 8 tojás keményre főzök: lobogó vízben 10 perc alatt kész. A zsemléket kinyomkodom, összekeverem a hússal, a fűszerekkel és a kihűlt sült hagymával, ütök hozzá egy tojást is. A masszát alaposan összedolgozom.
A főtt tojásokat megpucolom. A tepsit kibélelem sütőpapírral, mert nem akarom vakarni a tepsiről az odasült dolgokat. Lustaság, ugyebár. Ketté osztom a húsos masszát, beletöltöm a tojásokat. Megszórom zsemlemorzsával, meglocsolgatom egy kicsit olajjal (nem kell eláztatni).
180 fokra előmelegített sütőben kb 45-50 perc alatt elkészül.
Hozzávalók:
800 g burgonya
2 ek olívaolaj
0.6 dl passzírozott paradicsom
1 tk fűszerpaprika
5 gerezd fokhagyma
1 fél citromból nyert citromlé
2 ek petrezselyem (durvára vágva)
2 ek olívaolaj
0.6 dl passzírozott paradicsom
1 tk fűszerpaprika
5 gerezd fokhagyma
1 fél citromból nyert citromlé
2 ek petrezselyem (durvára vágva)
Elkészítés:
A
krumplit megtisztítjuk és vastagabb hasábokra vágjuk.
Összekeverjük az olajat, paradicsompasztát, fűszerpaprikát,
só, borst és ráöntjük a krumplira, összekeverjük. Egy
sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és közéje teszünk
héjukban hagyott fokhagymacikkeket. 180 fokra előmelegített
sütőben 30-40 perc alatt megsütjük, közben megforgathatjuk,
hogy egyenletesen süljön. Sütés vége előtt pár perccel
meglocsoljuk citromlével és megszórjuk petrezselyemzölddel.
TÖKÉLETES SÜLT BURGONYA
Elkészítési
idő: 70
perc Munkaidő: 20
perc könnyen
elkészíthető átlagos
ár
Adag: 4
főre
130 dkg nagy
szemű burgonya
3 evőkanál libazsír
vagy
3 evőkanál kacsazsír
vagy
3 evőkanál olívaolaj
ízlés
szerint só
Elkészítés:
1.
A hámozott és azonos méretűre darabolt burgonyát egy nagy fazék
forrásban lévő, enyhén sós vízben, jó közepes lángon 5-7
percig előfőzzük - ennyi idő alatt még nem fő szét. A
burgonyát levesszük a tűzről. Közben beleöntjük a zsiradékot
egy tepsibe, és betesszük a 200 °C-ra előmelegített sütőbe.
2.
A burgonyát leszűrjük, jól lecsepegtetjük, visszaöntjük a
fazékba, rátesszük a fedőt, és jól megrázzuk, hogy a darabok
felülete kissé megtörjön, így majd ropogósabbra pirulnak.
3.
A tepsit kivesszük a sütőből, és a forró zsiradékba gondosan
beleforgatjuk a burgonyadarabokat úgy, hogy minden oldalukat
bevonja.
4.
A tepsit visszatoljuk a sütőbe, a legfelső sínre, és a burgonyát
45-50 percig sütjük. Közben egyszer megforgatjuk, és meglocsoljuk
a zsiradékkal, hogy minden oldala ropogósra piruljon.
5.
A sült burgonyát a tepsiből szűrőlapáttal egy előmelegített
tálba szedjük át, megszórjuk sóval, és azonnal tálaljuk.
TÖKÉLETES SÜLT BURGONYA
Elkészítési
idő: 70
perc Munkaidő: 20
perc könnyen
elkészíthető átlagos
ár
Adag: 8
főre
260 dkg nagy
szemű burgonya
6 evőkanál libazsír
vagy
6 evőkanál kacsazsír
vagy
6 evőkanál olívaolaj
ízlés
szerint só
Elkészítés:
1.
A hámozott és azonos méretűre darabolt burgonyát egy nagy fazék
forrásban lévő, enyhén sós vízben, jó közepes lángon 5-7
percig előfőzzük - ennyi idő alatt még nem fő szét. A
burgonyát levesszük a tűzről. Közben beleöntjük a zsiradékot
egy tepsibe, és betesszük a 200 °C-ra előmelegített sütőbe.
2.
A burgonyát leszűrjük, jól lecsepegtetjük, visszaöntjük a
fazékba, rátesszük a fedőt, és jól megrázzuk, hogy a darabok
felülete kissé megtörjön, így majd ropogósabbra pirulnak.
3.
A tepsit kivesszük a sütőből, és a forró zsiradékba gondosan
beleforgatjuk a burgonyadarabokat úgy, hogy minden oldalukat
bevonja.
4.
A tepsit visszatoljuk a sütőbe, a legfelső sínre, és a burgonyát
45-50 percig sütjük. Közben egyszer megforgatjuk, és meglocsoljuk
a zsiradékkal, hogy minden oldala ropogósra piruljon.
- A sült burgonyát a tepsiből szűrőlapáttal egy előmelegített tálba szedjük át, megszórjuk sóval, és azonnal tálaljuk.
TÖKÉLETES SÜLT BURGONYA
Elkészítési
idő: 70
perc Munkaidő: 20
perc könnyen
elkészíthető átlagos
ár
Adag: 6
főre
195 dkg nagy
szemű burgonya
4
és fél evőkanál libazsír
vagy
4
és fél evőkanál kacsazsír
vagy
4
és fél evőkanál olívaolaj
ízlés
szerint só
Elkészítés:
1.
A hámozott és azonos méretűre darabolt burgonyát egy nagy fazék
forrásban lévő, enyhén sós vízben, jó közepes lángon 5-7
percig előfőzzük - ennyi idő alatt még nem fő szét. A
burgonyát levesszük a tűzről. Közben beleöntjük a zsiradékot
egy tepsibe, és betesszük a 200 °C-ra előmelegített sütőbe.
2.
A burgonyát leszűrjük, jól lecsepegtetjük, visszaöntjük a
fazékba, rátesszük a fedőt, és jól megrázzuk, hogy a darabok
felülete kissé megtörjön, így majd ropogósabbra pirulnak.
3.
A tepsit kivesszük a sütőből, és a forró zsiradékba gondosan
beleforgatjuk a burgonyadarabokat úgy, hogy minden oldalukat
bevonja.
4.
A tepsit visszatoljuk a sütőbe, a legfelső sínre, és a burgonyát
45-50 percig sütjük. Közben egyszer megforgatjuk, és meglocsoljuk
a zsiradékkal, hogy minden oldala ropogósra piruljon.
- A sült burgonyát a tepsiből szűrőlapáttal egy előmelegített tálba szedjük át, megszórjuk sóval, és azonnal tálaljuk.
TÖKÉLETES SÜLT BURGONYA
Elkészítési
idő: 70
perc Munkaidő: 20
perc könnyen
elkészíthető átlagos
ár
Adag: 12
főre
390 dkg nagy
szemű burgonya
9 evőkanál libazsír
vagy
9 evőkanál kacsazsír
vagy
9 evőkanál olívaolaj
ízlés
szerint só
Elkészítés:
1.
A hámozott és azonos méretűre darabolt burgonyát egy nagy fazék
forrásban lévő, enyhén sós vízben, jó közepes lángon 5-7
percig előfőzzük - ennyi idő alatt még nem fő szét. A
burgonyát levesszük a tűzről. Közben beleöntjük a zsiradékot
egy tepsibe, és betesszük a 200 °C-ra előmelegített sütőbe.
2.
A burgonyát leszűrjük, jól lecsepegtetjük, visszaöntjük a
fazékba, rátesszük a fedőt, és jól megrázzuk, hogy a darabok
felülete kissé megtörjön, így majd ropogósabbra pirulnak.
3.
A tepsit kivesszük a sütőből, és a forró zsiradékba gondosan
beleforgatjuk a burgonyadarabokat úgy, hogy minden oldalukat
bevonja.
4.
A tepsit visszatoljuk a sütőbe, a legfelső sínre, és a burgonyát
45-50 percig sütjük. Közben egyszer megforgatjuk, és meglocsoljuk
a zsiradékkal, hogy minden oldala ropogósra piruljon.
5.
A sült burgonyát a tepsiből szűrőlapáttal egy előmelegített
tálba szedjük át, megszórjuk sóval, és azonnal tálaljuk.
Paprikás sültkrumpli
– forró finomság hideg téli estékre
Imádom
a sült krumplit. Egyekesek szerint a 7x7-es, mások szerint a
szalma, vagy a hasáb, de van olyan is, aki szerint a mekis, vanília
fagyival az igazi. Szerintem mindegyik tuti. Meg az én verzióm is,
ami picit eltér a hagyományostól, már csak azért is mert
különlegesen finom.
Hozzávalók
3-4
db nagyobb burgonya
2
evőkanál őrölt fűszerpaprika, lehet füstölt is
1
evőkanál nagy szemű só
3-4
evőkanál olivaolaj (lehet étolaj is)
Állítsuk
a sütőt maximum fokozatra. Hámozzuk meg a krumplit, és karikázzuk
fel kb. fél centi vastagon hosszanti irányban. Ne vágjuk
vékonyabbra, mert akkor csipsz lesz belőle, de most puha, kívül
mégis kérgesre sült finomságba szeretnénk harapni. Jó
alaposan mossuk meg a burgonyakarikákat, és tegyük őket egy
nagyobb keverőtálba. Külön keverjük össze az olajat és a
fűszereket, hogy homogén elegyet alkossanak, máris önthetjük a
krumplira, oszlassuk el jól, hogy minden szelet piros köntöst
kapjon. Jöhet egy kisebb tepsi, vagy tűzálló tál, lehetőleg egy
rétegben terítsük szét az alján a zöldséget. Fedjük le
alufóliával, így puhítsuk, majd vegyük le, és pirítsuk, amíg
fűszerkéreg nem keletkezik a sültkrumplin.
Hideg
sörrel és egy jó filmmel az igazi.
Mézes, narancsos sült répa: isteni, mégis egyszerű köre
A répa sütve, köretként is megállja a helyét. Mézzel és naranccsal megbolondítva pedig a karácsonyi sült húsokhoz is kiválóan passzol.
A répát
nemcsak levesben és salátában lehet felhasználni, sütőben
sütve, meleg köretnek, és önmagában, csemegének is kiváló. A
méz édessége jól passzol a savanykásabb narancshoz, a kakukkfű
pedig igazán különlegessé teszi a fogást. Akár mártogatóst is
kínálhatsz hozzá.
Mézes, narancsos sült répa
Hozzávalók:
- 50 dkg sárgarépa
- 2 db narancs
- 2 evőkanál méz
- 1 evőkanál kakukkfű
- 1 kávéskanál só
- 0.5 kávéskanál bors
- Előkészítési idő: 10 perc
- Elkészítési idő: 25
perc
Elkészítés:
Pucold meg a répákat, ha nagyobbak, vágd fel három-négy centis hasábokra. Csorgasd a szeletekre a mézet, szórd meg a kakukkfűvel, a sóval, a borssal. Vágd ketté az egyik narancsot, és facsard rá a levét a zöldséghasábokra. Hagyd állni a répákat a mézes pácban 15 percig, majd helyezd őket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Tedd melléjük a maradék, feldarabolt narancsot, és fedd le a tepsit alufóliával.Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és süsd a répákat 20-30 percig. Ha már puhák, vedd le az alufóliát, és pirítsd még három percig.
Répából igazán egészséges nasst, ropogós chipset is készthesz kevés munkával.
Túrós nokedli a család egyik nagy kedvence! Könnyen elkészíthető és nagyon ízletes!
Sokszor
jól jön ez a recept, ha valami finomat készítenék, de nincs időm
órákon át főzőcskézni. Ínycsiklandó, nem nehéz elkészíteni
és nagyon laktató. A nokedli rajongóknak meg kell kóstolniuk!
Hozzávalók
- 8-10 dkg kolozsvári szalonna,
- 1 nagy fej vöröshagyma,
- 2 egész tojás,
- 30 dkg félzsíros tehéntúró,
- 3 dl tejföl,
- 10 dkg sajt,
- kakukkfű,
- só, bors.
Elkészítés
8-10
dkg kolozsvári szalonnát apróra vágunk, 1 ek olajjal zsírjára
sütünk, 1 nagy fej szeletelt vöröshagymát beledinsztelünk,
félretesszük.
2 egész tojást 30 dkg félzsíros tehéntúróval, 2 mokkáskanálnyi sóval, 15-20 dkg rétesliszttel sűrű, galuskatészta lágyságúra keverünk, kb. 60 percig hűtőben pihentetjük, majd
2 egész tojást 30 dkg félzsíros tehéntúróval, 2 mokkáskanálnyi sóval, 15-20 dkg rétesliszttel sűrű, galuskatészta lágyságúra keverünk, kb. 60 percig hűtőben pihentetjük, majd
forrásban
levő sós vízbe szaggatjuk. Lassan forralva, kevergetve 10 percig
főzzük, majd leszűrjük. 2/3 -nyi félretett hagymás szalonnával
elkeverjük, felét sütőtálba terítjük, 3 dl ízes tejföl
felével bekenjük. Rásimítjuk a tésztát,
rászórjuk a maradék szalonnás hagymát. Durvára reszelt 10 dkg sajttal megszórjuk, a maradék tejfölt rákanalazzuk. Frissen csipkedett kakukkfű levélkékkel megszórjuk (elmaradhat).
rászórjuk a maradék szalonnás hagymát. Durvára reszelt 10 dkg sajttal megszórjuk, a maradék tejfölt rákanalazzuk. Frissen csipkedett kakukkfű levélkékkel megszórjuk (elmaradhat).
200
fokos sütőben 20 perc alatt pirosasra sütjük, savanyúsággal
tálaljuk. Hidegen is nagyon finom!
Márta
Nyersné Vajda receptje!
Angol reggeli
Angol
reggeli recept – az igazi kalóriabomba
Az
angol reggeli eredete minden bizonnyal az angol vidéki életre
vezethető vissza, ahol a munkába induló földműveseknek szüksége
volt egy igen laktató reggelire, hogy igazán beinduljon a szekér.
Hozzávalók
- 2 db csiperkegomba
- 2 db tojás
- 2 ek olaj vagy sertészsír
- 2 db paradicsom
- 6-8 szelet bacon szalonna
- 2 db grillkolbász
- 150 g konzerv vörösbab (egyszerűbb paradicsomos konzervbabbal, de nekem nem volt itthon)
- 30 g paradicsomszósz
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 2 szelet toast kenyér
Ahogy
én készítettem
1 lépés
A
bacont kevés forró zsíron kisütöttem, majd kiszedtem a tányérra,
2 lépés
Ugyanabban
a serpenyőben kis hozzáadása után megsütöttem a kolbászt,
mellette pedig a szeletekre vágott gombát, amit apróra vágott
fokhagymával, sóval és borssak ízesítettem.
3 lépés
Mikor
a gomba elkészült, kiszedtem és a helyére betettem a félbevágott
paradicsomot illetve a vörösbabot, amelyet egy kevés
paradicsomszósszal bekevertem. 7-8 perc sütés után a kolbásszal
együtt kivettem.
4 lépés
Egy
tiszta serpenyőben egy kevés olajra ráütöttem a két tojást és
3-4 percig sütöttem, én a sárgáját hígabban szeretem.
Értelemszerűen, aki szeretné, hogy jól átsüljön az hagyja egy
picit tovább. Míg a tojás készült, bedobtam két toastkenyeret a
kenyérpirítóba, hogy a végén együtt tálaljam az egészet.
Ami
még a klasszikus angol reggeli alkotója, az a híres black pudding
(véreshurka), amit én ezúttal kihagytam. No nem azért mert nem
szeretem, egyszerűen nem volt itthon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése