Leveles tepertős pogácsa
Hozzávalók
: 1 kg liszt, 50 dkg margarin, 2 tojás, 5 dkg élesztő, 1 kis
dobozos kefír, 5 dkg só, bors ízlés szerint, 2 – 3 dl tej (
amennyit a tészta felvesz ! )
50 dkg apróra
vágott tepertő
+ 1 tojás a
lekenéshez
Az élesztőt
egy kevés langyos tejjel felfuttatjuk. A többi hozzávalóból ( a
tepertő kivételével ) a meleg tej fokozatos hozzáadásával egy
laza kelt tésztát gyúrunk. Majd az összedolgozott tésztát fél
órát kelesztjük. Ezután a tésztát téglalap alakúra, kb. 1 cm
vastagságúra kinyújtjuk.
Erre az
apróra vágott tepertőt egyenletesen elosztjuk. Ezután a tésztát
két oldalról egymásra hajtjuk. Ezt a tésztát 45 fokos szögben
magunk felé fordítjuk és újra kinyújtjuk, és egy dupla hajtást
csinálunk. Úgy mint a leveles tészta készítésénél is. Itt meg
tudod nézni :
Ezután fél
órát ismét pihentetjük, majd újra egy szimpla és egy dupla
hajtást csinálunk. Majd egy ismételt fél órás pihentetés után
kinyújtjuk, bevagdossuk a tetejét, egésztojással lekenjük,
pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és sütőpapíros tepsin 200-220
fokos sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A képen
látható nagy méretű pogácsából kb. : 25 darab
Kisebb
méretűből a kb. a duplája lesz.
Hajtogatott
leveles tészta :
Hozzávalók
: 1.10 kg liszt, 1 kg margarin, 3 dkg só, 1 dl olaj, 0.5
dl ecet ( 10 % )
Az
1 kg szoba hőmérsékletű margarint 10 dkg liszttel csomómentesen
összedolgozzuk, és téglalappá formáljuk. ( Hideg helyen, gyorsan
dolgozzunk, hogy a margarin ne puhuljon meg és jól dolgozzuk el a
margarint, ne legyen csomós! )
Tegyük
hűtőbe kb. fél órára, de ne keményedjen meg a tészta. Az
ujjunkkal még be tudjuk nyomni a tésztát.
1
kg lisztből, az ecetből, az olajból és a sóból kb. 7 dl vízzel
közepes keménységű tésztát gyúrunk.
A
vizet csak fokozatosan szabad a tésztához hozzáadni, mert minden
fajta liszt más, máshogy viselkedik. Egyik fajta liszt kevesebb, a
másik több vizet vesz fel, ezért van írva a kb. vízmennyiség!
A
tésztát fél óráig pihentetjük.
A
pihentetés után a margarint beleburkoljuk a két képen látható
módon a tésztába.
A
beburkolt tésztát téglalap alakúra kinyújtjuk és egy szimpla
hajtást csinálunk.
Fontos,
hogy a hajtogatás során a lisztet minden oldalról keféljük le!
A
hajtással magunk felé fordítjuk a tésztát.
Ezután
újra kinyújtjuk téglalap alakúra.
Csinálunk
egy dupla hajtást.
A
fél óra pihentetés után kinyújtjuk és újra egy szimpla és egy
dupla hajtást kell csinálni ahogyan az első körben.
Az
összehajtott tésztát 5 egyforma ( kb. 60 dkg-os ) részbe vágjuk
és folpackkal letakarva hűtőbe tesszük. Felhasználás előtt
pihentessük 1-2 órát, de legjobb, ha csak másnap használjuk fel.
Darabonként
lefagyasztható!
A
dupla hajtást ne téglalapra, hanem négyzetesebbre nyújtsuk.
Ez
az igazi leveles tészta receptje, de csak annak ajánlom a
készítését akinek van egy kis rutinja már a konyhában, mert ez
azért egy kis gyakorlatot igényel!
Burgonyás-tepertős pogácsa
Tegnap
már megfőztem a burgonyákat a pogácsához, amikor mondta a
férjem, hogy az előző nap vásárolt tepertő nem a legjobb ízű,
nincs eléggé kisütve. Ilyenkor szokta pogácsában végezni.
A krumplikat sem akartam kidobni, így lett burgonyás-tepertős
pogácsa. A tésztába belekevertem a főtt krumplit, a
hajtogatásokkor pedig rákentem a tepertőkrémet. A
hagyományostepertős
pogácsa is
mennyei, de ez nekem sokkal finomabb. A burgonyától lágy, puha a
pogácsa és sokkal könnyebb mint a csak tepertősé.
Hozzávalók: 60 dkg liszt , 1 csapott ek. Só , 12 dkg vaj (vagy margarin),
3 közepes
főtt burgonya (20-25 dkg), 1 tojás , kb. 2 dl tejföl
1 dl tej, 1
tk. Cukor, 3 dkg élesztő , 30 dkg tepertő.
A tejet a
cukorral meglangyosítom, belemorzsolom az élesztőt, félreteszem.
A lisztet egy
nagyobb tálba mérem, elkeverem benne a sót, hozzáadom a kis
darabokra vágott vajat. Elmorzsolom. Közepébe mélyedést
készítek, ide teszem az áttört burgonyát, tojást, tejfölt és
a felfuttatott élesztőt. Összeállítom a tésztát, majd kiteszem
a deszkára és átgyúrom. Nem szabad túl keménynek lennie, de ne
is legyen ragacsos.
Letakarom a
tállal, hagyom kb. 30 percig pihenni. Ezalatt ledarálom vagy késes
robotgéppel krémesre keverem a tepertőt.
A kissé
megkelt tésztát ujjnyi vastagra nyújtom, megkenem a tepertőkrém
egy részével, majd hajtogatom. A tésztát gondoltaban három
részre osztom hosszában. A jobb oldali részt a középsőre
hajtom, majd ennek tetejére a baloldali részt. Az így kapott
hosszú csíkot szintén megkenem vékonyan a tapartőkrémmel. Most
négy részre osztom gondolatban. Az alsó részt felhajtom a tészta
közepéig, majd a felső részt is visszahajtom, szintén a
közepéig. Az egyik felét szintén lekenem krémmel, majd
félbehajtom. Ráborítom a tálat és ismét hagyom fél órát
pihenni.
Ezután úgy
fordítom a tésztát, hogy a nyitott része legyen jobb oldalon és
ujjnyi vastagra nyújtom. A kenést és a hajtogatást megismétlem.
A végére elfogy a tepertőkrém. Megint leborítom, harminc percig
pihentetem.
Végül
kinyújtom kb. 1 cm vastagra, tetejét berácsozom és az 5 cm-es
pogácsaszaggtóval kiszaggatom. Sütőpapíros tepsire ültetem őket
és ismét hagyom 30 percig pihenni. Ezalatt a sütőt előmelegítem
200 fokra. A megkelt pogácsákat lekenem felvert tojással,
vigyázva, hogy az oldalára ne folyjon le, mert akkor nem lesz
leveles. Kb. 16-18 perc alatt sülnek pirosra.
Leveles tepertős pogácsa
Ez
a pogácsa Anyukám receptje szerint készül. Nagyon finom, puha,
könnyű, érdemes kipróbálni!
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2,5 dl tej, 7 g porélesztő,
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2,5 dl tej, 7 g porélesztő,
1 teáskanál
cukor , 1,5-2 teáskanál só , 2 tojás , 5 dkg vaj
4-5 evőkanál
darált tepertő , 1/2 kávéskanál őrölt bors
a kenéshez:
1 tojás
A langyos,
cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet összekeverjük
a sóval, hozzáadjuk az élesztőt, az olvasztott és langyosra hűlt
vajat, majd a szoba hőmérsékletű tojásokat. Lágy, rugalmas
tésztát dagasztunk. Letakarva kelni hagyjuk bő fél órán át,
nem kell megvárnunk, hogy a tészta duplájára keljen.
A darált tepertőt mikróban vagy takaréklángon langyosra melegítjük, elkeverjük a borssal, ha szükséges megsózzuk.
A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, megkenjük a tepertő egyharmadával, majd hajtogatjuk: a felső harmadot középre hajtjuk, az alsót ráhajtjuk, majd vízszintesen is jobbról-balról középre hajtjuk. 15 percig pihentetjük. Ezt a műveletsort még kétszer megismételjük. Amikor negyedszer is kinyújtjuk a tésztát, éles késsel 5 mm mélyen, rácsozva bevágjuk a tészta felületét.
Ezután
megkenjük a kissé felvert tojással és éles pogácsaszaggatóval
kiszaggatjuk. A maradék tésztát enyhén összegyúrjuk, majd azt
is kiszaggatjuk. A pogácsákat sütőpapírral ellátott tepsire
helyezzük, 15-20 percig pihentetjük.
180 fokra
előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Ez
a recept a Kifőztük
magazin idei
2. számában jelent meg, amely regisztráció után ingyenesen
letölthető.
Káposztás
pogácsa (Öcsitől
- Ő a Keresztapám, nála jobban ezt senki sem sütötte)
Hozzávalók: 50
dkg fehér káposzta, 2 evőkanál olaj ,
2
kávéskanál cukor , őrölt bors , 25 dkg rétesliszt , 10 dkg ráma
margarin , 2 dkg élesztő 2 dl tej 1 tojássárgája , só
2-2,5
dl tejföl
Lereszeljük
a káposztát és félórára besózzuk. Kinyomkodjuk és az olajon a
cukorral, kevergetve szép barnára pirítjuk, erősen
borsozzuk, majd kihűtjük. Összegyúrjuk a réteslisztet a
margarinnal, a tejben megfuttatott élesztővel, a tojássárgájával,
sóval és annyi tejföllel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Langyos
helyen duplájára kelesztjük, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk.
Megkenjük a pirított káposztával, összehajtogatjuk, majd ismét
kinyújtjuk. Ezt 3-4 szer ismételjük, végül 2-újnyi vastagra
kinyújtjuk. Tetejét rács alakban bevagdossuk és a tésztát
nagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tetejét tojásfehérjével
megkenjük, és 10 percet kelesztjük. Forró sütőben sütjük.
A
töpörtyűkészítés titkai
Nem
egészséges, hizlal és még csak nem is szép, mégis nagyon sokan
szeretik. Lilahagymával, friss kenyérrel ropogtatva, pogácsában,
szendvicskrémként vagy tésztába gyúrva. A töpörtyű eteti
magát. Képtelenség ellenállni az apró, sós daraboknak, ami nem
is baj, hisz kis mértékben, a hidegebb téli napokon jól jöhet
egy kis plusz energia. De lássuk csak, hogy mit tudunk e
tradicionális magyar csemege előállításáról!
Nálunk a
legfontosabb zsiradék mindig is a szalonna volt. A főzéshez,
étkezéshez használatos zsírt a sertés felkockázott
szalonnájából vagy hájából olvasztják. Külön-külön kell
sütni a szalonnát és a hájat, mivel az utóbbi hamarabb kiolvad.
Minél kisebbre aprítjuk, annál több lesz a zsír, kevesebb a
töpörtyű, és jelentősen csökken az olvasztás időtartama is.
Az olvasztást 60-70 fokon kezdjük, majd 120-130 fokon folytatjuk.
Vigyázni kell, hogy 130 fok fölé ne emelkedjen a hőmérséklet,
mert akkor a zsír több ártalmas anyagot tartalmaz, és hamarabb
avasodik
A friss
tepertő friss kenyérrel az igazi!
Célszerű a
bőr nélküli szalonnát 2 cm széles és 1 cm vastag
darabkákra vágni. A hájat lehet nagyobb darabokra vágni. A
bőrös-húsos hasaalja-szalonnából készül a pörc. A felvágott
darabokat zománcozott vasedényben vagy más, ép zománcú edényben
sütjük. (Rézüstben nem szabad!) Az edényt kétharmadig töltjük
meg az olvasztandó szalonna- vagy hájdarabokkal, és kilónként
fél deciliter vizet öntve alá, kis lángon sütjük. (Azért kell
hozzá a víz, mert a szalonna a gőzben megpuhulva jobban kiengedi a
zsírt.) A zsiradékot folyamatosan kevergetjük, kezdetben ritkán,
később egyre sűrűbben, de mindig óvatosan, hogy ne törjön.
A zsírosbödön feltöltése
Darálva
is jó szolgálatot tesz a töpörtyű...
Addig sütjük,
amíg a zsír teljesen átlátszó lesz. A töpörtyű szép
aranybarna színűvé válik, és a zsír felszínén marad,
széttörve pedig a belseje nem fehéres. Úgy állapíthatjuk meg,
kisült-e a zsír, hogy a töpörtyűt az edény oldalához nyomjuk,
és ha sistereg, akkor még van benne zsír, ha nem, készen van. A
színe kevésbé mérvadó, mert a kövérebb szalonnának mindig
világos töpörtyűje van, a sovány pedig hamar piros lesz.
Ekkor hűvös
helyre tesszük, ülepedni hagyjuk, és amikor már csak langyos,
akkor (az üledéket kivéve) beleöntjük egy tiszta, száraz,
zománcozott zsírosbödönbe. A töpörtyűmorzsás zsírt
ételkészítéshez használhatjuk. A zsírosbödön alakja azért
felfelé szűkülő, hogy a tárolás során minél kisebb
zsírfelület érintkezzen a levegővel.
Fa- vagy
cserépedényben a zsír hamarabb avasodik! Amíg a zsír teljesen ki
nem hűlt, nem szabad befedni, mert kellemetlen szagot kap.
Kopogós-ropogós töpörtyű
..például
pogácsába vagy krémnek elkészítve
A megmaradt
töpörtyűhöz tejet öntünk, és ezzel pirítjuk, majd zománcozott
vagy porcelánedénybe szedjük. Kihűlésig ne fedjük le! Még
melegen enyhén sózzuk meg.
Étkezési
töpörtyűnek a legalkalmasabb a háta és a kövér
hasaalja-szalonna, illetve a tokaszalonna. Ennek a sütését akkor
kell befejezni, amikor a töpörtyű száraz, pirosasbarna, felülete
kemény, "kopog".
Sokáig
eltarthatjuk a töpörtyűt vagy tepertőt oly
módon, hogy a zsírolvasztás után azonnal üvegbe tesszük és
leöntjük zsírral úgy, hogy teljesen
befedje. Az
üveg száját lekötjük, hogy a levegő ne érje.
Úgy is
ehetjük, hogy megdaráljuk, zsírral elkeverjük, és üvegbe
tesszük, a tetejére zsírt öntünk és lekötjük. Sötét,
de szellős kamrában sokáig eláll,
ráadásul
ezt még tepertős pogácsához, tepertőkrémhez is
felhasználhatjuk.
Szárnyasból készült finomságok
Zsírt
és töpörtyűt kacsából és libából is süthetünk. (Sokak
szerint a szárnyas-töpörtyű sokkal különlegesebb, mint a
disznóból készített, hagyományos verzió.) A zsírral azonban
óvatosabban kell bánnunk, mert jóval folyékonyabb, mint a
disznózsír, ezért kicsit komplikáltabb a tárolása is.
Mindazonáltal szárnyasételek főzéséhez, sütéséhez sokkal
jobban illik a liba- vagy kacsazsír, ezért érdemes kipróbálni.
Töpörtyűkrém
(szendvicsre)
Hozzávalók: 30
dkg töpörtyű, 3 db főtt tojás, 1 nagyobb lilahagyma vagy
vöröshagyma, kb. 3 gerezd fokhagyma, 2 teáskanálnyi pirospaprika,
1 teáskanál csemege pirosarany, só, bors, szerecsendió, kb. 2-3
evőkanál tejföl, 2 evőkanál mustár (ha nagyon savanyú a
mustár, akkor csak 1 evőkanállal használjunk belőle!)
Elkészítés: A
tepertőt megdaráljuk. A tojást megfőzzük, megtisztítjuk, és
apró kockákra vágjuk, és hozzákeverjük a megtisztított
tepertőhöz. Megmossuk, apró kockákra vágjuk és szintén a
tepertőhöz adjuk a lilahagymát és a fokhagymanyomón átnyomott
fokhagymát, a mustárt, a pirospaprikát és a borsot. Jól
összekeverjük, és kanalanként hozzáadjuk a tejfölt. Ha nagyon
masszív a krém, több tejfölt használjunk.
Vacsorának
vagy vendégvárónak is remek a töpörtyűkrém
Tepertőpástétom
Hozzávalók: 15
dkg jó szárazra sütött tepertő, 1 nagy, héjában főtt
burgonya, 1 evőkanál mustár, ízlés szerint só, 1 csapott
mokkáskanál törött fekete bors, 1 kis fej vöröshagyma, 1 dl
kefir
Elkészítés: A
meghámozott, főtt burgonyát, a megtisztított vöröshagymát és
a tepertőt ledaráljuk, majd az összes fűszerrel, a kefirrel és a
mustárral összekeverjük. A megpirított kenyérszeletekre kenjük,
és a grillsütőben (vagy a sütőben) megsütjük.
Leveles
tepertős pogácsa
A tepertős
pogácsából nem hiányozhat a bors sem!
Hozzávalók: 50
dkg liszt, 40 dkg darált tepertő, 3 tojássárga, 1 evőkanál rum,
mogyorónyi zsír, 3 csapott kávéskanál só, kb. 2 dl tejföl, (3
dkg élesztő + 1 csipet cukor + 0,5 dl tej), tojás a megkenéshez
Elkészítés: Előveszünk
egy nyújtódeszkát, rászórjuk a sóval összekevert, kimért
lisztet. A közepébe mélyedést formázunk, és beleütjük a 3
tojás sárgát, a zsírt, a tejben felfuttatott élesztőt és
tejfölt. Keményre gyúrjuk a tésztát. A tésztát letakarjuk
egy konyharuhával, és 1 órát pihentetjük.
Ezalatt
előkészítjük, azaz sütőpapírral kibéleljük a tepsit, és
felverjük a tojások megkenésére szánt tojást. Megdaráljuk a
tepertőt.
A megkelt
tésztát téglalap alakúra nyújtjuk (kb. 35 X 25 cm nagyságúra),
és megkenjük a darált töpörtyűvel. Enyhén megborsozzuk. A
tésztát a hosszabb oldala mentén harmadokra osztjuk, és először
a bal, majd a jobb oldalt hajtjuk a középsőre. Ezután alulról
fölfelé haladva a tésztát félbe hajtjuk. VIGYÁZZUNK, HOGY A
TÉSZTA HAJTOGATÁSA MINDIG EGY IRÁNYBAN TÖRTÉNJEN! A tésztát
sodrófával picit megnyomjuk, majd konyharuhával letakarjuk, és 15
percig pihentetjük. Ezután még kétszer ismét a kezdő
méretre nyújtjuk a tésztát, ugyanígy meghajtogatjuk, megint
megnyomjuk, és ismét 15 percig pihentetjük letakarva. (Így
3x nyújtottuk, hajtogattuk és pihentettük a tésztát). A harmadik
pihentetés után kb. másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát,
késsel kockásra rácsozzuk, és közepes méretű (kb. 4 cm
átmérőjű) lisztbe mártott pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a
pogácsákat. A pogácsákat a tepsibe tesszük (ritkásan!), és
tojássárgával megkenjük. A pogácsákat a tepsiben további 30
percig kelesztjük. (Itt már elkezdenek dülöngélni a
pogácsák.)Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt szép sárgára
megsütjük.
Frissen,
ropogósan az igazi, bár sokáig eltartható
Zalai sült káposzta
Hozzávalók: 1
kg savanyú káposzta, 20 dkg tepertő, 5 dkg füstölt szalonna, só,
személyenként 2-3 közepes burgonya
Elkészítés: A
káposztát egyszer vízzel felengedjük, és erősen kinyomjuk. A
szalonnát szeletben kisütjük, majd kiszedjük. Zsírjára rádobjuk
a tepertőt, és jól átforrósítjuk. Hozzáadjuk a káposztát, a
sült szalonna szeleteket, sózzuk. Fedő alatt kb. egy óra alatt
készre sütjük. Plusz folyadék, zsír nem kell hozzá, mert elég,
ami a tepertőből kiolvad. Sütés közben sűrűn keverjük meg,
mert a káposzta hajlamos odaégni.
Amíg a káposzta készül a sütő rácsán, hajában megsütjük a jól megmosott burgonyát, majd tálba szedve ruhával letakarjuk. Így a héja felpuhul, és az asztalnál mindenki könnyen megpucolja. A tányérra kockázva szedjük rá a sült, tepertős káposztát.
Amíg a káposzta készül a sütő rácsán, hajában megsütjük a jól megmosott burgonyát, majd tálba szedve ruhával letakarjuk. Így a héja felpuhul, és az asztalnál mindenki könnyen megpucolja. A tányérra kockázva szedjük rá a sült, tepertős káposztát.
Hopp, ez
már egy komoly adag!
Nászasszony
töpörtyűs-krumplis pogija
Hozzávalók: csipet cukor , 1 kg liszt , 5 dkg élesztő , 2 dl tej , 1 tojás , 1 pohár tejföl (2 dl) , 1 evőkanál libazsír , 30 dkg töpörtyű vagdalva/darálva , 5 db közepes, héjában főtt krumpli
Elkészítés:
Az élesztőt megfuttatjuk a
langyos tejben a cukorral és 1 evőkanál liszttel. Közben a
tepertőt megdaráljuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal,
hozzáadjuk az élesztős tejet, a tejfölt, egy csipet sót, és
összegyúrjuk. Alaposan összedolgozzuk. A tésztát kb. fél cm
vastagra kinyújtjuk, rákenjük a darált tepertőt, ízlés szerint
kissé megsózzuk és megborsozzuk. Alulról felfelé felcsavarjuk a
tésztát, téglalap alakúra kinyújtjuk, és két oldalát egymásra
behajtjuk. Fél órát pihentetjük, majd ezt a hajtogatást még
háromszor megismételjük, és közöttük fél-fél órát
pihentetjük a tésztát.
Végül ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, tetejét sűrűn kockásra bevagdaljuk, és nem túl nagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A sütőt előmelegítjük 220 fokra (gázsütő: 4. fokozat). A pogácsák tetejét megkenjük tojássárgájával, és a sütőben kb. 20 percig sütjük.
Végül ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, tetejét sűrűn kockásra bevagdaljuk, és nem túl nagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A sütőt előmelegítjük 220 fokra (gázsütő: 4. fokozat). A pogácsák tetejét megkenjük tojássárgájával, és a sütőben kb. 20 percig sütjük.
Megjegyzés:
A receptet
Szigethy Margit küldte. Köszönjük!
Tepertőkrém
Hozzávalók: 30 dkg töpörtyű , 3 db főtt tojás , 1 nagyobb lilahagyma vagy vöröshagyma , kb. 3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál
mustár (ha nagyon savanyú a mustár, akkor csak 1 evőkanállal
használjunk belőle!)
Elkészítés:
A tepertőt megdaráljuk. A tojást
megfőzzük, megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk, és
hozzákeverjük a megtisztított tepertőhöz. Megmossuk, apró
kockákra vágjuk és szintén a tepertőhöz adjuk a lilahagymát és
a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát, a mustárt, a
pirospaprikát és a borsot. Jól összekeverjük, és kanalanként
hozzáadjuk a tejfölt. Ha nagyon masszív a krém, több tejfölt
használjunk.
Megjegyzés:
A receptet
Mirza (Morzsálós) küldte. Köszönjük!
Tojásos töpörtyűkrém
Hozzávalók:
Elkészítés:
A töpörtyűt ledaráljuk, habosra
keverjük tejföllel, és az apróra vágott hagymával, majd
megsózzuk, megborsozzuk. Hozzáadjuk az apróra vágott kemény
tojásokat, és legalább fél napig a hűtőszekrényben állni
hagyjuk.
Megjegyzés:
A legjobb
rozskenyérrel.
A receptet Mandy küldte. Köszönjük!
A receptet Mandy küldte. Köszönjük!
Töpörtyűkrém
Hozzávalók: 25 dkg töpörtyű , 1 vöröshagyma , bor , pirosarany , mustár , 1 tejföl , 2 db főtt tojás
Elkészítés:
A töpörtyűt
ledaráljuk, habosra keverjük a tejföllel, bőven mustárral,
apróra vágott (lehet darálni is) hagymával, sózzuk, borsozzuk.
Hozzáadjuk az apróra vágott kemény tojásokat és hűtőszekrényben
legalább fél napig érleljük.
Megjegyzés:
A receptet
Konczos Gyöngyi küldte. Köszönjük!
Töpörtyűkrém savanyú uborkával
Hozzávalók: 30 dkg töpörtyű , 5 db tojás , 3 savanyú uborka , só , bors
Elkészítés:
A tepertő-
vagy töpörtyűkrémhez ledaráljuk a ropogós, friss töpörtyűt,
és összekeverjük a következőkkel: a főtt, lereszelt tojással,
a lereszelt, kicsavart savanyú uborkával, borssal, a mustárral, a
pirospaprikával és a tejföllel.
Friss kenyérre kenve finom reggeli, vacsora, de kirándulásra szendvicsnek kenve is tökéletes.
Friss kenyérre kenve finom reggeli, vacsora, de kirándulásra szendvicsnek kenve is tökéletes.
Megjegyzés:
Együk friss
paradicsommal, zöldhagymával, ki mivel szereti.
A receptet és a fotót Sildiko2 küldte. Köszönjük!
A receptet és a fotót Sildiko2 küldte. Köszönjük!
Töpörtyűs ínyenc krém
Hozzávalók: 30 dkg töpörtyű , 10 dkg Rama margarin
1
nagyobb fej lilahagyma , 2-3 gerezd fokhagyma
1-2
teáskanálnyi pirospaprika , 1
teáskanál csemege piros arany , só , bors , szerecsendió , 2-3
evőkanál tejföl
2 evőkanál
mustár
Elkészítés:
A tepertőt
megdaráljuk, a lilahagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát
kinyomjuk, majd mustárral, pirospaprikával, borssal és margarinnal
összekeverjük, miközben kanalanként hozzáadjuk a tejfölt. Ha
nagyon masszív a krém, több tejfölt használjunk.
Testesebb vörösborokhoz kiváló, mint például a Stílus Cuvée, amely a villányi borvidék déli lejtőinek két legnagyszerűbb fajtájából, Cabernet Sauvignonból és Merlotból áll. Mindkét fajtát terméskorlátozták, fürtválogatással 20,5 mustfokkal szüretelték. Hagyományos hordókban érlelődött, így a fajtajelleg gyönyörűen érződik a borban. Sötét rubinvörös színű, gyümölcsös, hosszú, nagytestű vörösbor.
Testesebb vörösborokhoz kiváló, mint például a Stílus Cuvée, amely a villányi borvidék déli lejtőinek két legnagyszerűbb fajtájából, Cabernet Sauvignonból és Merlotból áll. Mindkét fajtát terméskorlátozták, fürtválogatással 20,5 mustfokkal szüretelték. Hagyományos hordókban érlelődött, így a fajtajelleg gyönyörűen érződik a borban. Sötét rubinvörös színű, gyümölcsös, hosszú, nagytestű vörösbor.
Megjegyzés:
Günzer Tamás
villányi borász receptje, mely az Így főznek a borászok könyvben
jelent meg.
Réteges tepertős pogácsa
Réteges tepertős pogácsa
|
Ezt
a pogácsát mindig frissen, a fogyasztás napján kell elkészíteni,
mert 1.) frissen a legfinomabb, 2.) ha hamarabb elkészítem,
idő előtt elfogy. A tegnap sütött sajtos-túrós "kockáimból"
is már alig van!! A "leveles" tepertős pogácsa receptjét
egy 1986-os kiadású Horváth Ilona szakácskönyvben találtam meg
fiatal asszonyként, akkor kipróbáltam, és azóta így készítem.
Jól bevált recept, mindig sikert arat. Ebből a mennyiségből 54
db közepes pogácsa lett.
Hozzávalók:
50
dkg finom liszt , 3 dkg élesztő (én szárítottat használok,
most 2 csomaggal tettem bele) , 1 dl langyos tej az élesztő
felfuttatásához , 1 kávéskanál cukor a tejbe , 15 dkg vaj, vagy
margarin , 4-5 evőkanál (12 %-os) tejföl , 2 evőkanál fehér
bor , 1 jó púpos fehér műanyag kanál só , 35 dkg tepertő (bőr
nélküli)
1/2
fehér műanyag kanál só a tepertőkrémbe és , őrölt bors
Az
élesztőt felfuttatjuk a langyos, kissé cukros tejben. A tepertőt
ledaráljuk (én turmix-szal csapattam szét). A lisztet, margarint,
sót, fehérbort, a felfuttatott élesztőt, és a tejfölt
(kanalanként adagoljuk, nehogy túl nedves legyen a tészta) jól
gyúrható, sima tésztává dolgozzuk (ne ragadjon sem a kezünkhöz,
sem az asztalhoz). Néhány percig pihentetjük, majd jó nagyra
kinyújtjuk, és rákenjük a ledarált, kissé megsózott és
borsozott tepertőkrémet. Felcsavarjuk, mint a bejglit, és a két
végét felhajtjuk, megfordítjuk, tállal letakarva pihentetjük jó
20 percig.
Ekkor
újra kinyújtjuk, felcsavarjuk, és behajtjuk, mint előzőleg,
megint pihentetjük 20 percig. (Ne ijedjünk meg, ha a tepertő
kinyomódik. Töröljük le az asztalt, vagy deszkát, és folytassuk
nyugodtan a munkát)
A
hajtogatást még egyszer megismételjük, majd 20 perc
pihentetés után a tésztát kb.1,5-2 cm vastagra nyújtjuk, tetejét
éles késsel bekockázzuk,
közepes
pogácsaszaggatóval (az enyém átmérője kb. 4,5 cm) kiszúrjuk,
sütőlapra rakjuk, tetejét kevés sóval ízesített, felvert
tojással megkenjük,
és
élénk tűznél (190-200 fok) kb. 15 perc alatt megsütjük.
Káposztás pogácsa
Ma
hajtogatott káposztás pogácsát sütöttem. Hidegen és melegen is
kiváló ez a sós-borsos csipegetni való.
Hozzávalók:
60
dkg finomliszt , 2 dl tej , 2 dl tejföl , 2 tojás sárgája ,
1
evőkanál zsír , 5 dkg élesztő , őrölt fekete bors , só ,
1
kg körüli fejes káposzta , 10 dkg zsír , 1 felvert tojás a
kenéshez
Elkészítés:
Először
a káposztát négy részre vágtam és apróra reszeltem, megsóztam,
majd 10 dkg zsírban 15 percig sűrűn kevergetve megpirítottam.
Amikor készen lett, akkor megszórtam egy teáskanál őrölt fekete
borssal és féltetettem hűlni.
Ezután
egy kis langyos tejben megfuttattam az élesztőt.
Egy
evőkanál zsírt összemorzsoltam a liszttel, megsóztam, hozzáadtam
a tojássárgákat, a tejfölt és a tejes élesztőt, a tejet, majd
lágy, de nyújtható tésztát dagasztottam, majd meleg helyen 45
percig kelesztettem. Ezután egy lisztezett nyújtódeszkán vékonyra
nyújtottam a tésztát, egyenletesen rákentem a pirított káposzta
felét és összehajtogattam, majd újra meleg helyre tettem egy fél
órára, ezután a kenés-hajtogatás műveletét a káposztával
megismételtem. Megint meleg helyre tettem a tésztát 20 percre,
aztán az egészet 2 cm vastagságúra nyújtottam és 5 cm átmérőjű
szaggatóval kiszúrtam a pogácsákat, sütőpapírral bélelt
tepsibe raktam ezután és felvert tojással kentem meg a tetejüket.
180 oC-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt
szép aranysárgára sütöttem.
Hagymás pirított csirkemáj
Ma
is gyors és egyszerű ételt készítettem csirkemájjal. Valamelyik
nap hízott kacsát sütöttem, sok zsírja maradt, így most
kacsazsírral készült a hagymás csirkemáj.
Hozzávalók:
50
dkg csirkemáj , 10 dkg kacsazsír , 2 darab nagy vöröshagyma
1
darab zöldpaprika , 1 darab paradicsom , 1,5 dl húsleves
1
kávéskanál őrölt kömény , 1 kávéskanál őrölt bors ,
majoranna
só
Megmostam
és feldaraboltam a csirkemájat, ami volt még rajta kis felesleges
hártya, azt a cica kapta.
Megtisztítottam
és nagyobb cikkekre vágtam a vöröshagymát. Egy serpenyőbe
felolvasztottam a kacsazsírt, beletettem a hagymát és a
felkarikázott zöld paprikát, megpirítottam kicsit, hozzátettem a
májat és erős lángon folytattam a pirítást, sűrűn kevergetve
addig, amíg a máj kifehéredett és egy kis levet is engedett.
Ekkor másfél dl húslevest öntöttem még hozzá, megszórtam
őrölt köménymaggal, a borssal, majorannával, belekarikáztam egy
friss paradicsomot. 6-8 percig pirítottam még, majd megsóztam és
tört, hagymás krumplival, csemege uborkával tálaltam.
Legegyszerűbb, leggyorsabb leveles tepertős pogácsa
Hozzávalók:
1 csomag mirelit leveles tészta (fél kg)
1 doboz tepertő krém (25 dkg)
A tésztát szobahőmérsékleten kiolvasztjuk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk. Rákenjük a tepertőkrém egyharmadát. Kettéhajtjuk, kinyújtjuk, rákenjük a krém második harmadát, kinyújtjuk, erre jön a maradék tepertőkrém. Ismét kettéhajtjuk, kinyújtjuk, nem túl vékonyra. Tetejét tojással lekenjük, beirdaljuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, előmelegített sütőben, közepes lángon megsütjük.
( a tészta csomagolása szerint nem hajtogatható tovább - de ! :))
Ha ízesített tepertőkrémet használunk (pl vöröshagymás, mustáros), a tészta tetejét ne irdaljuk be, hanem tojással lekenjük és reszelt sajtot szórunk rá - így egy másfajta, de igen finom leveles pogácsánk lesz.
1 csomag mirelit leveles tészta (fél kg)
1 doboz tepertő krém (25 dkg)
A tésztát szobahőmérsékleten kiolvasztjuk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk. Rákenjük a tepertőkrém egyharmadát. Kettéhajtjuk, kinyújtjuk, rákenjük a krém második harmadát, kinyújtjuk, erre jön a maradék tepertőkrém. Ismét kettéhajtjuk, kinyújtjuk, nem túl vékonyra. Tetejét tojással lekenjük, beirdaljuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, előmelegített sütőben, közepes lángon megsütjük.
( a tészta csomagolása szerint nem hajtogatható tovább - de ! :))
Ha ízesített tepertőkrémet használunk (pl vöröshagymás, mustáros), a tészta tetejét ne irdaljuk be, hanem tojással lekenjük és reszelt sajtot szórunk rá - így egy másfajta, de igen finom leveles pogácsánk lesz.
Tepertős pogácsa – hello!
Az
öcsém megkívánta a múlt héten a tepertős pogácsát. El is
ejtett egy megjegyzést, hogy mostanában a pékségekben kapható
tepertős pogácsák (nálunk így mondják, mielőtt még valaki
felhördülne, hogy az ám töpörtyús...) már nem olyanok, mint
gyermekkorunkban (mondja ezt ő a 22 évével...:). Tény, hogy a
nagyi és az anyu pogácsáját nem lehet felülmúlni holmi ipari
pogácsával, viszont igazán jó, hajtogatott tepertős pogácsát
sem annyira könnyű csinálni, ezért igazából elment a
megjegyzés a fülem mellet...majd múlt pénteken voltam a
vásárcsarnokban ("véletlenül" átmenőbe) és gyorsan
vettem 25 dkg tepertőt.
Mivel a tepertős pogácsa nem csak finom, de eléggé időigényes is (nem mintha a kettő kapcsolatban állna egymással) ezért a készítéséhez szerintem hétköznap nem érdemes nekiállni (hacsak vki nem időmilliomos). De én ezt is megoldottam. Péntek este kezdtem el csinálni, és szombat reggel sütöttem ki :) Nem viccelek, bajnok lett a pogácsa. Csak van egy rossz tulajdonsága ennek a pogácsának, mégpedig, hogy könnyen szublimál. Vasárnap reggelre a tároló dobozba már morzsa sem volt...különös módon eltűnt az összes pogácsa. Ki érti ezt?! :D
Mivel a tepertős pogácsa nem csak finom, de eléggé időigényes is (nem mintha a kettő kapcsolatban állna egymással) ezért a készítéséhez szerintem hétköznap nem érdemes nekiállni (hacsak vki nem időmilliomos). De én ezt is megoldottam. Péntek este kezdtem el csinálni, és szombat reggel sütöttem ki :) Nem viccelek, bajnok lett a pogácsa. Csak van egy rossz tulajdonsága ennek a pogácsának, mégpedig, hogy könnyen szublimál. Vasárnap reggelre a tároló dobozba már morzsa sem volt...különös módon eltűnt az összes pogácsa. Ki érti ezt?! :D
tepertős pogácsa
|
Recept
(előkészület kb. 15 perc, dagasztás, kelesztés
,
hajtogatás - sok idő, sütés: kb. 20 perc):
- 1,5 dl tejföl
- 1 dl tej
- 1 egész tojás
- 2 tk. só
- 1 ek balzsamecet (igen, jól látod, kell az is bele)
- 10-12 dkg margarin vagy vaj
- 60 dkg liszt (ha van kenyérliszt akkor az is jó, de sima liszt is megfelelő)
- 1 tk. cukor
- 1 tasak szárított élesztő
- 25 dkg darált tepertő
- só, bors
Mivel
én mázlista vagyok, és van kenyérsütő gépem, ezért nekem nem
kell bajlódni a dagasztással és miegymással. De mivel tudom,
hogy nem mindenki van abban a szerencsés helyzetben, hogy a gépe
dolgozzon, ezért leírom, hogy kb. milyen a kezdeti
folyamat.
Lisztet átszitáljuk. A közepébe csinálunk egy mélyedést, és oda öntjük a langyos, cukros tejben feloldott élesztőt (Fontos, hogy ha manuálisan csinálunk mindent, akkor a hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek). Elkezdjük kézzel keverni, de elég merev, mozdulatlanok legyenek az ujjaink. Mintha egy karom lenne a kezünk, kavargassuk szépen a lisztet és az élesztőt (vicces, de ez így működik). Ha sikerül nagyjából elvegyíteni, akkor adjuk hozzá egyesével a többi hozzávalót a tepertőt kivéve (a só nem váletlenül kétszer van benne. Kell az a két teáskanál a tésztába, meg a tepertő krémhez is kell egy kicsi só. Nem lesz túl sós. De aki nem szereti vagy diétázik, az csökkentse bátran a só mennyiségét). Egy szép homogén tésztát kell kapnunk, amit elkezdhetünk gyúrni. Én ha kézzel dolgozok, akkor kb. 5-7 percet szoktam gyúrni a tésztát a kelesztés előtt.
Ezután kb. 40 percet kell keleszteni. Míg kel a pogácsa, addig le kell darálni a tepertőt, de figyeljünk rá, hogy a bőrét ne darájuk bele, mert az eléggé darabos maradhat, ami ha belesül a pogácsába, akkor megkeményedik és esetleg kellemetlen pillanatot nyújhat, ha egy kemény bőrdarabra ráharapunk (és nyílván senki sem akar munkát adni a fogorvosának, ha nem muszáj...). Szóval darájuk, sózzuk borsozzuk. Aki szereti a csípőset, akkor az rakjon bele csiliport is.
Ha megkelt a pogácsa, akkor nyújtsuk ki kb. fél cm vastagságú téglalapra. Kenjük meg a tepertővel, és gondolatban harmadoljuk el a téglalapot és hajtsuk be jobbról is és balról is, hogy a lapok egymást fedjék. Majd ha ez megvan, akkor 90 fokot fordítunk rajta, és megint téglalap alapúra nyújtjuk. (óvatosan, mert szakadhat. Ha szakad, akkor nekem az vált be, hogy egy kicsit lisztezem az kiszakadt részt és dolgozok tovább) Ismét három részre osztjuk a téglalapot, és most alulról és felülről is behajtjuk. Majd 30 percig kelesztjük. Ezt a folyamatot háromszor megismételjük (gyúrni már nem kell, mert akkor sosem lesz leveles tésztánk :). Ha kész van a harmadik hajtogatás, nyújtás, megint hajtogatá stb. akkor vagy hűtőbe rakjuk éjszakárni vagy elkezdünk dolgozni vele.
Ha frissen dolgzunk vele, akkor kinyújtjuk kb 2 cm vastagságúra, éles késsel rácsozzuk a tetejét, tojással megkenjük és pogácsaszaggatólval kiszaggatjuk. Sütés előtt 30 percig még kelesztük.
A tepsibe sütőpapírt rakunk és arra helyezzük a pogácsát. 180- 200 fokos sütőben 18- 20 percig sütjük. Akkor jó, ha az alja is szép barna (neeeem fekete).
Ha marad tésztánk amit már nem tudunk szaggatni, akkor én simán össze szoktam gyúrni, megint nyújtani, lekenni, szaggatni stb. pedig a nagykönyv szerint ezt nem szabad. Eddig nekem még ezzel nem volt problémám.
Ha egy éjszakára hűtőbe rakjuk a nyers pogácsa tésztát, akkor feltétlenül vagyük ki egy órával sütés előtt és akkor dolgozzunk vele tovább ha már szobahőmérségletű lesz.
Ilyen lesz az eredmény, ha ügyesek vagyunk:
Lisztet átszitáljuk. A közepébe csinálunk egy mélyedést, és oda öntjük a langyos, cukros tejben feloldott élesztőt (Fontos, hogy ha manuálisan csinálunk mindent, akkor a hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek). Elkezdjük kézzel keverni, de elég merev, mozdulatlanok legyenek az ujjaink. Mintha egy karom lenne a kezünk, kavargassuk szépen a lisztet és az élesztőt (vicces, de ez így működik). Ha sikerül nagyjából elvegyíteni, akkor adjuk hozzá egyesével a többi hozzávalót a tepertőt kivéve (a só nem váletlenül kétszer van benne. Kell az a két teáskanál a tésztába, meg a tepertő krémhez is kell egy kicsi só. Nem lesz túl sós. De aki nem szereti vagy diétázik, az csökkentse bátran a só mennyiségét). Egy szép homogén tésztát kell kapnunk, amit elkezdhetünk gyúrni. Én ha kézzel dolgozok, akkor kb. 5-7 percet szoktam gyúrni a tésztát a kelesztés előtt.
Ezután kb. 40 percet kell keleszteni. Míg kel a pogácsa, addig le kell darálni a tepertőt, de figyeljünk rá, hogy a bőrét ne darájuk bele, mert az eléggé darabos maradhat, ami ha belesül a pogácsába, akkor megkeményedik és esetleg kellemetlen pillanatot nyújhat, ha egy kemény bőrdarabra ráharapunk (és nyílván senki sem akar munkát adni a fogorvosának, ha nem muszáj...). Szóval darájuk, sózzuk borsozzuk. Aki szereti a csípőset, akkor az rakjon bele csiliport is.
Ha megkelt a pogácsa, akkor nyújtsuk ki kb. fél cm vastagságú téglalapra. Kenjük meg a tepertővel, és gondolatban harmadoljuk el a téglalapot és hajtsuk be jobbról is és balról is, hogy a lapok egymást fedjék. Majd ha ez megvan, akkor 90 fokot fordítunk rajta, és megint téglalap alapúra nyújtjuk. (óvatosan, mert szakadhat. Ha szakad, akkor nekem az vált be, hogy egy kicsit lisztezem az kiszakadt részt és dolgozok tovább) Ismét három részre osztjuk a téglalapot, és most alulról és felülről is behajtjuk. Majd 30 percig kelesztjük. Ezt a folyamatot háromszor megismételjük (gyúrni már nem kell, mert akkor sosem lesz leveles tésztánk :). Ha kész van a harmadik hajtogatás, nyújtás, megint hajtogatá stb. akkor vagy hűtőbe rakjuk éjszakárni vagy elkezdünk dolgozni vele.
Ha frissen dolgzunk vele, akkor kinyújtjuk kb 2 cm vastagságúra, éles késsel rácsozzuk a tetejét, tojással megkenjük és pogácsaszaggatólval kiszaggatjuk. Sütés előtt 30 percig még kelesztük.
A tepsibe sütőpapírt rakunk és arra helyezzük a pogácsát. 180- 200 fokos sütőben 18- 20 percig sütjük. Akkor jó, ha az alja is szép barna (neeeem fekete).
Ha marad tésztánk amit már nem tudunk szaggatni, akkor én simán össze szoktam gyúrni, megint nyújtani, lekenni, szaggatni stb. pedig a nagykönyv szerint ezt nem szabad. Eddig nekem még ezzel nem volt problémám.
Ha egy éjszakára hűtőbe rakjuk a nyers pogácsa tésztát, akkor feltétlenül vagyük ki egy órával sütés előtt és akkor dolgozzunk vele tovább ha már szobahőmérségletű lesz.
Ilyen lesz az eredmény, ha ügyesek vagyunk:
tepertős pogácsa
|
Leveles tepertős pogácsa
Bár
nagy kedvenc, mégsem készítem túl gyakran, mert valljuk be,
közel 5-6 órát várni mintegy 60 darab pogácsára nem a
mindennapi leányálmok egyike. :-) Mondjuk az a tény, hogy MrCic
képes lenne csak ezen élni, már önmagában is elég ok lenne
arra, hogy gyakrabban süssem, de még képes lenne és elbízza
magát ha túl sokszor kerülne az asztalra. ;-)
Valójában
nem egy bonyolult receptről beszélünk, inkább az idő, a
várakozás, s nem utolsó sorban a sok-sok hajtogatás teszi azzá
ami, mert bizony ez aaaz a tepertős pogácsa, amit
aztán szinte száz rétegre szét lehet szedni.
Hozzávalók:
- kb. 75 dkg liszt
- 1/2 liter tej
- 2 egész tojás
- 2 tk. só
- kb. 3 dkg friss élesztő
- 40-50 dkg tepertő
- só és bors ízlés szerint
- 1 ek. zsír
A
kenyérsütő üstjébe pakoltam mindent s hagytam, hogy 20 perc
alatt sima tésztává dagassza a gép.
Épp
ma említettem MrCicnek, hogy szegény kenyérsütő lassan már
kizárólag csak dagasztó - esetleg néha kelesztő -
funkciót lát el.
Áttettem
a tésztát egy kelesztőtálba s míg kelt, addig megdaráltam
a tepertőt a legkisebb lyukakkal rendelkező "rostát"
használva, hogy minél pépesebb legyen.
Mikor a
tészta duplájára kelt, kinyújtottam amilyen vékonyra csak
tudtam (erről a fázisról nem készült fotó), rákentem a
tepertő harmadát. Az egészet még megsóztam és -borsoztam, majd
mindkét oldalról középre hajtottam a tésztát. Újból
megkentem (+só+bors), majd ismét két oldal középre hajtogatása
következett, ám most az alsó és felső oldalak kerültek sora.
Ismét tepertő (+só+bors) és egy újabb hajtás, ezúttal megint
jobbról és balról, ám most már harmadoltam a tésztát, tehát
átfedéssel hajtogattam. Ez után következett még egy utolsó
hajtás alulról és felülről harmadolva. A tetejére borítottam
a kelesztőtálat és hagytam fél órát pihenni.
Fél
óra után kinyújtottam kisujjnyi vastagra, harmadolós hajtogatás
következett jobb-bal, alsó-felső oldalakkal, majd újabb fél óra
pihenő. Ezt a menetet még kétszer eljátszottam.
Az
utolsó fél óra eltelte után kinyújtottam ujjnyi (kb. 1,5)
vastagra, bekockáztam a tetejét, kiszaggattam. Tojással megkentem
a pogácsák tetejét vigyázva, hogy ne csorogjon le az oldalán,
mert akkor ott "összeragadnak" a rétegek, nem tudnak
szabadon emelkedni sülés közben és eldőlnek. A tepsiben is
hagytam még kelni egy szűk órát, majd 180 fokon megsütöttem
őket úgy, hogy ismét volt egy kislábasnyi víz a sütő aljában.
Megérte
a várakozást, mert bizony olyan lett, mint ahogy a nagykönyvben
megírták... :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése