Rostos almalé
Hozzávalók:
2,5
kg alma
25
dkg cukor
2,5
l víz
1
csapott teáskanál citromsav
A
megtisztított, magházától megszabadított negyedekre vágott
almát a cukorra, a citromsavval és a vízzel addig főzzük, amíg
puhává nem válik. Botmixerrel pürésítjük. Szitán áttörjük
(így biztosan nem marad benne héj, vagy magház maradvány esetleg
mag). Újra felforraljuk, majd azonnal csírátlanított
(legegyszerűbb, ha 5 percre 750 wattra állított mikróba
tesszük. Vigyázat!!! Csak konyhai fogókesztyűvel
érjünk hozzá, mert nagyon forró lesz!) csavaros tetejű üvegekbe
merjük. A tetejét rátéve 5 percre fejtetőre állítjuk. Végül
száraz dunsztban hűtjük ki. Ezzel a módszerrel 4-5 liter ivólét
készíthetünk.
Appelstroop
2013.12.30. 10:17 Eszter Befőz
azaz
almaszirup.
Nyáron
jártunk Hollandiában, ahol a szállodában a reggelinél lehetett a
kis egyesével csomagolt dzsemek, mézek mellett "appelstroop"
feliratú valamit is találni. Győzött a kíváncsiságom, elvettem
egyik reggel egy ilyet, és nagyon érdekes, fekete, sűrű méz
állagú, kicsit füstös szilvalekvár ízű valami volt benne, amit
nem értettem, mert sejtettem hogy valami almás dolog lehet, de
akkor még azt hittem hogy biztos csak márkanév az appelstroop.
Múlt
héten került a kezembe a szép
magyar szokás szerint tanulmányozni
eltett mini appelstroop, rákerestem a neten, de mindenféle
ellentmondásos recept akadt csak a kezembe, úgyhogy végül egy
Hollandia-szakértő barátnőmet kérdeztem a dologról, aki ezt a
videót ajánlotta. Szóval almából készül. Sőt eredetileg sima
almából, de mivel kapni itthon a szűretlen nagy-dobozos leveket
is, ezzel könnyebben boldogultam.
Aga-recept: Appel-perenstroop met kaneel
Appelstroop | #Lekkersmikkelennn
het maken van stroop bij Frutesse-Frumarco
Appelmoes zonder suiker wecken
befőző
edény
Ontsapper Weck.flv
must
készités
Wie wir aus Beeren aus Eigenanbau mit den Dampfentsafter Saft gewinnen
kutfurás
dobóhálós
halászat
Theo chân thánh chài cá..., kỹ thuật chài cá sông không bao giờ móm
Hozzávalók:
3l
szűretlen, préselt 100%-os almalé
40-45dkg
barnacukor (minél barnább, melaszosabb, annál jobb. persze ne a
színezéktől legyen barna)
negyed
teáskanál őrölt fahéj
.
Igazából
rém egyszerű: egy nagy lábasba beleöntöm az összes almalevet,
alágyújtok, hozzáadom a barnacukrot és a fahéjat, és kevergetem
amíg a cukor el nem olvad. Ekkor már magára lehet hagyni kis
lángon, főni. Negyedére kell besűrűsíteni, ami nekem kb két és
fél óra volt. Egy evőpálcikát használtam mérőreszköznek,
azon jelöltem be az eredeti lé-szintet.
A
végén egy majdnem fekete, sűrűbb szirupot kapunk, de vigyázat, a
lábasban lévő adagból a vége felé tegyünk kistányérra
egy-egy kiskanállal és tegyük be a hűtőbe megnézni a
viszkozitását, mert csalóka!: forrón teljesen folyékony, de
hűtve már méz-szerű állag a tökéletes.
Nagyon
nagyon finom, sötét, füstös-szilvás, almáskaramellás, fűszeres
íz. Mehet is kenyérre, mint a lekvár, vagy palacsintára mint a
juharszirup. De sajt mellé is kaptam, úgy is ütős.
Az
eredeti mennyiségből kb 6dl szirup lett, de ha van az embernek
gyümölcsprése, akkor kb 5-6kg almából is tud 3liter levet
nyerni, úgy talán jobban megéri. Főleg ha az almafa a kertünkben
áll...
Must tartósítása
Hozzávalók:
2-3
liter must
A
kipréselt szőlőlevet 1 éjszakán át hűtőszekrényben tároljuk.
Ezalatt az idő alatt a must leülepszik. Másnap a tiszta lét
óvatosan leöntjük róla. Nagy lángon felforraljuk, majd további
30 percig forraljuk. Azonnal csavaros tetejű sterilizált üvegekbe
(legegyszerűbb, ha az elmosott üvegeket 5 percre 750 wattra
állított mikróba tesszük, vigyázat!!! csak
konyhai fogókesztyűvel nyúljunk hozzá, mert forró lesz) merjük,
majd a tetejét rátéve 5 percre fejtetőre állítjuk. Száraz
dunsztba téve hűtjük ki. A kamrába téve tároljuk. Mivel a
forralás során sűrűsödik, ezért fogyasztáskor kevés vízzel,
vagy szódával hígithatjuk.
Szőlő szörp
Rém egyszerű és mégis ... Soha nem jutott volna eszembe szörpöt készíteni a szőlőből , ha nem akad a kezembe Kugler Géza Budapesti szakácskönyv című könyve . Nagy kár lett volna érte . Sajnos az idei termés nem éppen a legjobbra sikeredett , kevés is és hát nem a legédesebb . Én amúgy nem vagyok egy nagy borivó , de nagyon sajnálom a gazdákat a rengeteg hiábavaló munkáért ! Visszakanyarodva a szörphöz , a könyv szerint "igen kellemes ital" ( ezt megerősíthetem :) ! ) , "különösen ajánlott betegeknek láz ellen is" ! Tökéletes alapanyaga lehet a házi gumicukornak .
Hozzávalók
:
1
liter szőlőlé
50
dkg cukor
A kipréselt szőlőlét egy éjszakán át a hűtőben állni hagyjuk . Másnap a tiszta lét lemerjük és a cukorral együtt sziruppá főzzük . Legnagyobb lángon 20-25 perc alatt . A jól elmosott üvegeket 5 percre micróba tesszük . Vigyázat forró lesz ! Ajánlatos innentől konyhai fogókesztyűt használni . Beletöltjük a szőlőlét . Rácsavarjuk a tetejüket , pár percre fejtetőre állítjuk , majd száraz dunsztban hűtjük ki . Nálam ez annyit tesz , hogy papírdobozba teszem és újságpapírral kitömöm az üresen maradt helyet . Hagyom kihűlni .
Közzétéve
ennyi ideje: 30th September 2010, szerző: Tücsök
Bogár
Gumicukor házilag
Egyáltalán nem rajongok érte ! Én . Na de a gyerekek !? Imádják , de nálunk eddig csak születésnapi zsúron került az asztalra , szintén a rengeteg E betü miatt . Persze mindig szinte azonnal elfogyott .
Most viszont találtam egy csodaszép technikát , amelynél én dönthetem el , hogy milyen anyagokat használok és gondolhatjátok , hogy nem az ételszínezék az első amiért nyúlok , hanem a 100 %-os gyümölcs levek . Azonnal ki kellett próbálnom . Elsőre nem sikerült . Másodszorra sem . Most már tényleg beiratkozok egy angol nyelvi kurzusra . Aztán kielemeztem magamban a hibákat és most harmadszorra végre olyanra sikerült , amit büszkén vállalhatok . Neked most már sokkal könnyebb lesz . :) ! Egy biztos a gyerekeknél elsöprő a sikere ! Pannás tegnap bevitt a suliba egy egész nagy dobozzal és boldogan mesélte , hogy mind egy szemig elfogyott és az osztálytársainak is nagyon ízlett !
Hozzávalók :
0,5 l szűrt feketeribizlilé ( vagy áfonya , lila szőlőlé , a lényeg , hogy sötétlila legyen )
0,5 l szűrt eperlé ( vagy málna , vagy cseresznyebefőtt leve a lényeg , hogy piros legyen )
0,5 l szűrt szőlőlé ( vagy must , vagy almalé a lényeg , hogy sárga legyen )
0,5 l tej + 2 ek cukor
4 csomag zselatin (25g/csomag)
esetleg cukor a levekhez , hogy édesebb legyen ( én nem tettem bele )
Elkészítés :
A gyümölcsleveket külön-külön edényben állandó kevergetés mellett felforralom 1-1 csomag zselatinnal . Lehabozom !!! Ez egy lényeges mozzanat , ha nem teszed az egész munkád kárba vész , mert a kis hólyagok gusztustalanná teszik a zselét .Külön-külön egy-egy edénybe ( 18x18 cm ) öntöm .
Kihűtöm , majd minimum 3 órára a hűtőszekrénybe teszem dermedni , de a legjobb egész éjszakára . Amikor kiveszem 2x2 cm-es kockákra vágom .
Egy
nagyobb edényben ( 25x25 cm ) szépen , óvatosan elvegyítem .
Nem
tudom , hogy ki hogyan van vele , de engem elbűvöl ez a sok
csili-vili :) !
Most főzöm fel a tejet az utolsó csomag zselatinnal . Ezt is le kell habozni ! Kihűtöm ! Fontos , mert különben megolvasztja a már elkészült kockákat !!! Ráöntöm a zselé kockákra és újra beteszem a hűtőbe 3 órára , vagy egy egész éjszakára .
Amikor kiveszem kiboríom , majd fél cm-es lapokat vágok belőle , amiket aztán tetszőleges formákra szúrok ki és soha de soha nem lesz belőle két egyforma .
Tipp
: ne túl nagyra vágd , a gyerekeknek a kisebbek jobban tetszenek
!A
facebookon is követhettek, itt
tudtok csatlakozni hozzám.
Meggylé
A Meggylekvárral együtt készült még hétfőn. Sejtéseim szerint nem éri meg a telet, mert mindamellett, hogy finom üdítő ital készíthető belőle szódavízzel hígítva, sütemények desszertek alapanyagának is kitűnő lesz majd. Elsőként minden bizonnyal mályvacukor készül majd belőle az epres mintájára. A fejemben pedig már kezd körvonalazódni egy sütés nélküli édesség belőle. De azt majd meglátjuk. :)))
Hozzávalók:
1
liter meggylé
1
kg cukor
1
liter víz
Az alaposan megmosott meggyet szárától megtisztítjuk, majd kimagvaljuk. Botmixerrel, vagy turmixgéppel pürésítjük, majd szitán áttörjük. Lemérjük és1 liter meggyléhez 1kg cukrot és 1 liter vizet számolunk majd. Lassú tűzön addig főzzük a meggylét amíg körülbelül a felére sűrűsödik be. A cukrot a vízzel felfőzzük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. A léhez öntjük és összeforraljuk. Forrón üvegekbe töltjük.
Tipp: Én
az
elmosott üvegeket még üresen 5 percre mikróba szoktam tenni, így
csírátlanítom. Majd így töltöm a forró!!! üvegekbe a forró!!!
lekvárt, szörpöt, gyümölcslét. Szigorúan konyhai
fogókesztyűben!!!
Még több málnás, epres, cseresznyés, meggyes recept itt.
Forrás: Kugler Géza: Budapesti szakácskönyv
Még több málnás, epres, cseresznyés, meggyes recept itt.
Forrás: Kugler Géza: Budapesti szakácskönyv
Közzétéve
ennyi ideje: 29th June 2011, szerző: Tücsök
Bogár
Panna epresmályvacukor projektje
Azt egyből gondoltam, a tegnapi sima mályvacukor után, hogy nagyon gyorsan újráznom kell majd. Panna a lelkemre kötötte, hogy feltétlenül várjam meg az új adag készítésével, és hogy a mostani rózsaszínű legyen majd. Aztán úgy alakult, hogy az egészet ő csinálta meg. Ebéd után pedig fagyi helyett azt kérték, hogy sütögessünk belőle. :)))
Az elkészítése teljesen megegyezik a simáéval, az összetevőkben van csupán némi változás. Víz helyett eperlét használtunk és egy késhegynyi piros ételfestékport.
Közzétéve
ennyi ideje: 5th June 2011, szerző: Tücsök
Bogár
Narancslekvár
Sosem
gondoltam volna, hogy egyszer még narancslekvárt fogok készíteni,
de a húgom, olyan süteményt szeretett volna, ami narancsos és
csokoládés is egyszerre. A narancsrózsa készítéséből
meg ott maradt nekem 5 narancs a héja nélkül, meg a cukorszirup. A
gyerekek nem voltak otthon, egyedül nem bírtam volna megenni ennyi
narancsot, kidobni meg ugye semmit sem szeretek, úgyhogy kénytelen
voltam lekvárt főzni belőle. Amit aztán azóta előszeretettel
használok sütemények megbolondításához.
Hozzávalók:
70
dkg kezeletlen narancs
75
dkg cukor
1
csomag dzsemfix extra 2:1-ben
Az
eredeti recept szerint, a megmosott narancsot héjastól vízben
puhára főzzük, hideg vízbe tesszük és kihűtjük. Lefejtjük
róla a héjat, kiszedjük belőle a magokat. A héjról leszedjük a
fehér részt (amit aztán kidobunk, mert keserűvé válna tőle a
lekvár), majd vékony csíkokra vágjuk. A gyümölcshúst, a héjjal
és a cukorral felfőzzük, végül üvegekbe töltjük.
Az
én változatom szerint, a narancsrózsa készítésénél
megmaradt narancsokról lefejtettem a fehér héjat. Kipótoltam pár
szem héjas naranccsal és az összeset megfőztem. A továbbiakban
úgy jártam el a gyümölcsökkel, mint az eredeti receptnél.
Miután a gyümölcsös résszel elkészültem hozzáadtam
a narancsrózsa készítéséhez
használt cukorszirupot és még 50 dkg cukrot, valamint a dzsemfixet
(ezt azért tettem bele,mert a sziruphoz vizet is használtam).
Felforraltam a lekvár alapot, majd amikor zubogni kezdett
botmixerrel egy kissé pépesítettem (csak egy kicsit, mert
szerettem volna, ha a héj és a narancs is kissé darabos marad
benne). Csírátlanított csavaros tetejű üvegekbe tettem. Lezártam
őket, majd 5 percre fejtetőre állítottam. Másnap már használtam
is sütemény készítésére, de az már legyen a következő
bejegyzés témája.
Amikhez
használhatjuk:
Lecsó befőzése télre
Hozzávalók:
4
kg zöldpaprika
80
dkg paradicsom
60
dkg vöröshagyma
27
dkg zsír
1
dkg pirospaprika
10
dkg cukor
8
dkg só
1
kávéskanál nátrium benzoát
üvegenként
1-1 evőkanál olaj
A
megtisztított, félfőre vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk
a felhevített zsírban. Hozzáadjuk a megmosott csíkokra vágott
paprikát, a nyolcadokra vágott paradicsomot (ha nem szeretjük a
paradicsom héját a lecsóban akkor 1 percre tegyük őket forrásban
lévő vízbe, ezután könnyedén eltávolíthatóvá válik a
héja).
Megszórjuk
a pirospaprikával. Ízesítjük a sóval és a cukorral, majd
fedővel lefedve 15-20 perc alatt készre pároljuk.
Hozzákeverjük a nátrium benzoátot. A lecsót azonnal forrón,
csírátlanított üvegekbe töltjük. Mindegyik tetejére 1-1
evőkanál olajat teszünk. Lezárjuk az üvegek tetejét, végül
száraz dunsztba téve hűtjük ki.
Forrás: Keresztanyám
receptje.
Szőlőlekvár
vagy -zselé
Saly
Noémi receptje
HOZZÁVALÓK:
- 2 kg szőlő (legalább a fele otelló)
- 1 kg alma és/vagy birsalma
- 1 db citrom
- 60 dkg kristálycukor
- 40 dkg 2:1-es befőzőcukor (pektines) (a zselénél a cukrok aránya fordított, vagy tegyünk csak befőzőt)
ESZKÖZÖK:
Vájdling,
kis kés, nagylábas, turmixgép, fém tésztaszűrő, kis
merőkanál, befőttesüvegek, celofán.
ELKÉSZÍTÉSE:
A megmosott
szőlőt leszemezem, az almát négybe vágom, kimagozom, héjastól
felkockázom (a birsalmát meghámozom, vékonyra szeletelem).
Rácsavarom a citrom levét, beleteszem a jól megmosott héját is.
Fölteszem főni. Amikor az alma és a birs puha, akkor jó. Literes
adagokban 15-20 másodpercig turmixolom, majd fakanállal kevergetve
átnyomom a tésztaszűrőn. A magokat és a citromhéj romjait
kidobom. A pépet visszateszem a tűzre, és amikor megint forr,
hozzáadom a cukrot, majd a befőzőcukrot. Azzal már csak öt
percig rotyog, közben leszedem a habját. Beüvegezem,
fejreállítom, egy éjszakát ülnek a dunsztolókosárban, kész.
CIFRÁZZAM?
Én így,
simán szeretem a legjobban. Persze lehet fűszerezni az égvilágán
mindennel, amivel a forralt bort: fahéjjal, vaníliával,
szegfűszeggel, szerecsendió-virággal, akár egy szemernyi
rózsaborssal is. Másik, nagyon finom változat: pár szál
levendulával. Ravasz megoldás, ha durvára tört diót, előzőleg
vörösborba áztatott mazsolát és/vagy apróra vagdalt cukrozott
narancshéjat keverünk bele: így már karácsonyi ajándéknak se
utolsó. Ne feledjem mondani: csak fehér szőlőből is készíthető.
Ilyenkor feltétlenül rakjunk közé legalább pár fürt
muskotályost, és bölcsen tesszük, ha az utolsó pillanatban
hozzátöltünk egy pohárka tokajit (a többi a szakácsé).
FELHASZNÁLÁSA:
Pirítósra,
süteménybe, palacsintába, smarnihoz. Bátraknak pedig
camembert-hez, kecskesajthoz, illetve - tessék kapaszkodni - kacsa-
vagy libamájhoz, kacsasülthöz, bélszínhez, hideg sült szarvas-
vagy vaddisznócombhoz...
Íme a tökéletes fasírt titka! Amióta így készítem még aznap elfogy az egész!
Vagy kicsit jobban megsül, vagy túl kemény, vagy nem sül át a közepe, vagy nem elég jó az íze, vagy épp túl olajos… Valahogy nehéz eltalálni, hogy igazán tökéletes fasírtot készítsünk.
Ezzel
a recepttel nem lesz ezek után nehézség a fasírt készítésében!
Tökéletes állagú, ízű, kinézetű, eredeti, hagyományos
fasírtokat készíthetsz ezek után, így csinálta a nagymama is.
Annál finomabbat pedig sose ettük.
De mitől lesz jó a fasírt
Az
egyik legfontosabb dolog a jó minőségű darált hús. Ez általában
apróra darált sertéshús szokott lenni (a titok, hogy ne legyen
túl száraz, itt kimondottan szerencsés, ha szaftosabb a hús, a
legjobb erre a célra a dagadó, de a comb is jó. A lényeg, hogy ne
karaj legyen). De készülhet darált sertés és marhahúsból
vegyesen, mostanában egyre többen így készítik.
A
fasírt tipikus összetevője, amitől olyan lesz az állaga,
amilyennek lennie kell: a zsemle (vagy kenyér). Mindenképpen
szikkadtból kell készíteni. És a titok… Ha zsemlét teszel
bele, olyat keress, ami nem az a felfujt puffadt fajta, mert azt ha
beáztatod, csirizszerű massza lesz. Legyen nehéz, és kicsi, attól
jobb lesz a fasírt állaga. Ahogyan a tejtől is, amibe víz helyett
áztatod.
Kell
még bele hagyma, fokhagyma, só, bors, paprika, apróra vágott
petrezselyem. Sok helyen adnak még hozzá majoránnát, kevés őrölt
köményt, és aki csípősen szereti, erős paprikát vagy chilit.
Íme, a legtökéletesebb alaprecept!
Hozzávalók:
1
kg darált hús sertés vagy sertés marha felesben
1
nagy fej vöröshagyma apróra vágva, 6 gerezd fokhagyma apróra
vágva vagy zúzva, 3 zsemle vagy 3 kisebb szelet kenyér, tej, 1
csokor petrezselyem ,3 egész tojás enyhén felverve,3 -4 teáskanál
só, bors, ízlés szerint , 2 teáskanál pirospaprika, zsemlemorzsa
,olaj, a sütéshez
Elkészítés:
A
száraz zsemlét vagy kenyeret apróra vágjuk, majd kevés tejjel
leöntötjük és kézzel összemasszírozzuk. Akkor jó a massza, ha
nem lehet kinyomkodni belőle tejet, mégis minden kis része szívott
be folyadékot, tehát jól átázott. (Ha több tejet adtunk hozzá
véletlenül, akkor alaposan nyomkodjuk ki belőle, különben a
fasírt túl lágy lesz, és szétesik sütés közben.)
A
darált húst egy nagy tálba tesszük, majd hozzáadjuk az apróra
vágott vöröshagymát és fokhagymát, a 3 egész tojást (amit
előtte egy kis tálkában enyhén felverünk), a zsömlemasszát, az
apróra vágott petrezselyemleveleket, megsózzuk (adagonként adjuk
hozzá a sót, nehogy elsózzuk), borsozzuk, meghintjük a
pirospaprikával, majd alaposan átkeverjük, átgyúrjuk az egészet.
(Kézzel a legjobb dolgozni.)
Amikor
minden jól elkeveredett, kisebb golyókat formázunk belőle és
kevés zsemlemorzsában megforgatjuk. Forró olajban aranybarnára
sütjük.
Házi
kenyér 5 perc alatt – dagasztás, kelesztés nélkül!
Öt perc a munka, harminc perc sütés, és már ott gőzölög az asztalon az írek mesés kenyere! Nagyon jó kis aduász arra az esetre is, ha elfogy a kenyér, vagy nincs kedvünk boltba menni, mert vacak az idő.
Nem
egyszer találkoztam már a dagasztás nélküli kenyérrel különböző
blogokon, de megmondom őszintén az, hogy valamit nem kell
dagasztani, önmagában enyhén szólva kevés, ha azt nézzük, hogy
12 órát kell pihentetni a tésztát, aztán további egy órát,
meg a tálat melegíteni még húsz percig. Na ez nem az a
recept! Hanem az, ami ötperces munkával kezdődik és harminc
percnyi láblógatás után ropogósra sült kenyérrel ért véget.
Méghozzá az írek híres szódás kenyerével, aminek a héja
kopogós-ropogós, és aranybarna. Ezt a kérget azonban nem kell
tépnünk, könnyű harapni, a belseje pedig puha és lyukacsos…
A
mennyiségeket kétféle módon fogom megadni, egyszer dekában,
másodszor pedig a kefir poharával mérve azoknak, akiknek nincs
kedvük mérlegezni.
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt (5 enyhén púpozott pohár liszt)
– 1 teáskanál só
– 1 teáskanál cukor
– 1 teáskanál szódabikarbóna
– 2 pohár kefir vagy natúr joghurt (150 g-os)
– 2 dl víz (1 pohár víz)
Elkészítése:
A
sütőt 200 fokra kapcsoljuk! A száraz hozzávalókat egy
keverőtálba szórjuk, majd a közepébe beleöntjük a kefirt és a
vizet. Kézzel olyan tessék-lássék módra összedolgozzuk, tényleg
csak nagyjából, ahogyan a képen is látszik.
A
lényeg, hogy egy lágy tésztát kapjunk, amit végül nagyjából
kerekre igazgatunk és egyszerűen beleemeljük egy sütőpapírral
kibélelt jénaiba. Most jön a kozmetikázás: vizes kézzel a
tetejét elsimogatjuk, hogy picit simább legyen, majd késsel
bevágjuk keresztalakban.
Már
mehet is a sütőbe, ahonnan bő harminc perc múlva illatozó,
aranyszínre sült formában emelhetjük ki és tehetjük az asztalra
legnagyobb örömünkre
Jó
étvágyat!
Szerző:Rupáner-Gallé
Margó
Az egész világon tarolt ez a fánk! Nincs dagasztás, hosszas sütögetés, az íze pedig mennyei!
Ha meguntad már a hagyományos vacsorákat, készítsd el ezt az fánkot! Fogyaszthatod akár sajttal, akár fokhagyma öntettel, de mivel aránylag semleges ízű az alapmassza lekvárral is eheted. Ha sósan szeretnéd enni, akkor a cukormennyiség felét használd fel.
Hozzávalók:
- 500 ml joghurt
- 1 tojás
- 1,5 evőkanál cukor
- ⅓ teásknaál só
- 2,5 csésze liszt
- 0,5 teáskanál szódabikarbóna
- olaj
Elkészítés:
1.Öntsd
a szobahőmérsékletű joghurtot egy edénybe, add hozzá a tojást,
a sót, és a cukrot.
2.Keverd
hozzá a megszitált lisztet, és a szódabikarbónát. Ennél a
receptnél fontos, hogy együtt keverd a masszához a lisztet és a
szódabikarbónát.
3.Addig
kavargasd, míg egy csomómentes masszát kapsz.
4.Hagyd
szobahőmérsékleten állni egy fél órán keresztül. Ez idő
alatt a joghurt reakcióba lép a szódabikarbónával.
5.Amikor
azt látod, hogy kis buborékok képződnek a massza felszínén,
akkor foghatsz neki a sütéshez.
6.Önts
egy serpenyőbe egy kevés olajat, majd kanállal csorgass masszát
bele. Egy kisebb, de vastagabb palacsintamasszát fogsz sütni. Mikor
az egyik oldala szép barnásra pirult, akkor fordítsd meg.
Ha te is szoktál szalonnát sütni, ezt a titkos sütési módszert neked is ismerned kell!
A szalonna sokak szerint a világ legegészségtelenebb élelmiszere. Azonban, ha jól van elkészítve, és nem tartalmaz adalékanyagokat, akkor mértékletes fogyasztásával egyáltalán nem kockáztatjuk egészségünket.
Hozzávalók:
- 1 darab húsos szalonna
- 1 liter víz
- 0,5 csésze granulált só
- 1 hagyma
- néhány cikk fokhagyma
- fűszerek ízlés szerint
Elkészítés:
1.Forraljuk
fel a sóoldatot egy lábasban (tegyük az összes összetevőt a
vízbe, kivéve a szalonnát, oldjuk fel a sót, és forraljuk fel).
2.Tegyük
a megmosott szalonnát a sós vízbe úgy, hogy minden oldalát érje,
és főzzük tíz percig.
3.Húzzuk
le a tűzről, és hagyjuk a sós lében ázni a szalonnát egy
napig.
4.Ezután
vegyük ki a sós léből, hagyjuk lecsorogni, majd kenegessük be
apróra vágott fokhagymával.
5.Ha
szeretnénk még fűszeresebbre, akkor szórjuk meg piros paprikával,
és különböző szárított fűszerekkel.
6.Egy
napra tegyük a hűtőbe, majd ezután fagyasszuk le a szalonnát.
7.Ha
lefagyott, akkor készen is van. Mikor kivesszük, olyan aromás íze
lesz, mintha igazi házi, füstölt szalonnát ennénk.
Rostos
ivólé készítése házilag
Készíthető bármilyen gyümölcsből (alma, szilva, birsalma, körte, őszibarack, stb.). A fényképen látható szilvából készült.
3 kg feldarabolt gyümölcshöz hozzáadunk 1 kg cukrot, 1 evőkanál citromsavat és 1 liter vizet. Ezt turmixgéppel pürésítjük, majd felforraljuk. Ha jól megrotyogtattuk, hozzáadunk 7 liter vizet és ezt is felforraljuk. Attól függően, hogy szeretnénk-e még dunsztolással bajlódni, vagy sem rakunk hozzá 1 kávéskanál Na-benzoátot. Ha rakunk hozzá tartósítószert, akkor már csak annyi a dolgunk, hogy forrón üvegekbe töltjük és esetleg száraz dunsztba helyezzük.
Nagyon finom és kiadós, mert ebből a mennyiségből több mint
10
liter rostos üdítőnk lesz.
Almaszirup - 3 perc alatt
Két dolog miatt is passzol ez a szirup:
- egyrészt, mert almás-fahéjas, ami abszolút befutó kombináció nálam
- másrészt, mert pont jól illeszkedik a hűtőnk "alapfelszereltségéhez" *
Tipikusan őszi ízű, amolyan alternatív juharszirupnak is lehetne nevezni, mert amerikai palacsinta tetejére csorgatva is szuper, egy túrótorta ideális kísérője, vagy simán vaníliafagyi alá öntve is élvezhető. És tényleg 3 perc alatt készül el, aztán hűtőben pár hétig eltárolható.
* De mi az az "alapfelszereltség"? Azokat a dolgokat sorolom ide, amiknek mindig, minden körülmények között kell otthon lennie, mert sohasem lehet tudni... Pl. savanyúság, vaníliaszirup, tejszín, lime lé, házi készítésű pesto, vaj, juharszirup stb. Szóval változatos és széles paletta...
A recept
10 dkg cukor
2 teáskanál burgonyakeményítő
2,5 dl almalé
1/4 teáskanál őrölt fahéj
1 evőkanál lime lé
2 evőkanálnyi vaj
A cukrot a fahéjjal feltettem karamellizálódni. Amikor szép világosbarna lett, óvatosan beleöntöttem az almalé felét (messzire ugorva, mert azonnal felforrt). Nem kell megijedni, mert ekkor egy csomóba fog összeállni az almalé közepén a karamell, de egy kis továbbfőzés, türelem és kavargatás után szépen feloldódik a gyümölcslében. Ez idő alatt a maradék almalében csomómentesre kevertem a keményítőt, és hozzáöntöttem a már sima karamellás alaphoz. Jött még hozzá a lime lé, majd le is vettem a tűzről. Ekkor adtam hozzá a vajat; kicsit kihűtöttem és dugaszos üvegcsébe töltve a hűtőben tárolom.
Biztosan intenzívebb almás íze lenne, ha saját facsarású almalevet használnék, de 1. akkor nem lenne 3 perces, 2. nem tudom, nem-e felforrna az almalé tartósítás nélkül. Így maradt a bolti, én Cappyt vettem.
Almaszirup, almaszörp
Hollandiában
találkoztam ezzel a kuriózummal. Szerintem ott minden családnak
megvan a saját maguk által készített almaszirupjuk. Néhány
ház udvarán árulták is saját készítésű lekvárok, zselék
társaságában. Fogyaszthatósága igen széleskörű, sokoldalú.
Üdítők, limonádék, alkoholos italok ízesítéséhez is kiváló
és különböző ételeket, desszerteket lehet feldobni vele. Én
legtöbbször joghurthoz keverem, mennyei finom ?. Használtam már
palacsintához is, kóstoltam már sült húsokhoz, de egy szelet
kalácsra vagy kenyérre csurgatva is el tudom képzelni. ?
Eszméletlen tömény gyümölcsös íz!! ?゚ヘマ
Hozzávalók
Elkészítés
2 óra
- A szűrt almalevet a cukorral együtt felteszünk főni. Úgy tűnik, minél több cukorral készítjük, annál több lesz belőle! ? Az elején keverjünk rajta egyet, aztán már nem szükséges. Én eritrittel édesítettem, azzal is működik. ?
-
-
-
-
- Az edényt, amiben készítettük, öblítsük ki egy pohár vízzel, melegítsük, áztassuk fel a beleragadt szirupot, majd öntsük vissza a pohárba és kortyolgassuk el. Nyami!! ?
- Második módszer, hogy az üvegcsébe dobjunk bele néhány darabkát a felsorolt fűszerekből. Ha kihűlt, zárjuk le és mehet a polcra.
-
Alma szirup kávéba, palacsintára
Dátum: 2017-03-18
Olvasási
idő: 3 perc
Én a cukromat kávésan iszom. Vagy mondhatnám úgy is, hogy a cukros tejemet kávéízesítéssel szeretem. Csak nagyon ritkán iszom eszpresszót, de azt is tele cukorral. Nem véletlenül imádom a sellős kávéház különféle, kávénak alig mondható löttyeit! Mindegyik jó édes, különböző sziruppal van földobva. De mivel az ottani italok elég drágák, és a karamell szirupjukat nem is kedvelem annyira, inkább szeretem itthon elkészíteni a saját szájízem szerint őket.
A
hosszú és fárasztó vizsgaidőszak utáni megérdemelt szünet
véget ért, elkezdődött a szorgalmi időszak. Sokan úgy vannak
vele, hogy minek bejárni előadásokra, a szorgalmi időszak arra
való, hogy lelkiekben fölkészüljünk a tavaszi vizsgákra,
miközben semmit sem csinálunk. Nos, én nem ez a típus vagyok,
hanem büszke Hollóhátasként bejárok az előadásokra, és persze
a gyakorlatokra is.
Ráadásul
most már megkezdődnek a zhk is, szóval kell az energia, hogy oda
tudjak figyelni. Főleg statisztikából – mert
diszkalkuliával miért is ne választottam volna közgazdász
szakot… (Kettőt! Mondom, hogy Hollóháti Hedvig házába
tartozom!)
Ennek
ellenére élvezem – de még inkább a konyhában eltöltött
pihenőidőt! Általában ugye sütögetni szoktam, de néha-néha
úgy teszek, mintha a kávéhoz is értenék. Pedig leginkább csak
annyit tudok a kávékészítésről, hogy hogyan tegyem föl a
kotyogómat a tűzhelyre – illetve azt, hogy ha már szörcsög,
gyorsan le kell venni a tűzről, mert akkor belemegy a gőz, és
keserűbb lesz a kávé. Vagy valami ilyesmi, de mivel nem vagyok
barista, ne higgy nekem!
A
hangsúly nem is magán a kávékészítésen, hanem az ízesítésen
van nálam. Ahhoz értek! Legalábbis annyira, hogy
a fancy szirupokat
ne kelljen megvennem, hanem én magam készítem el őket. Így
egészségesebbek és nincsen mű mellékízük.
Már
egész kis szirup gyűjteményem van, minden alkalomra. Nem csak
kávét, hanem zabkását, pancake-t, gofrit, vagy akár muffint is
ízesíthet velük az ember. Megkívántál kis #PSL-t
(Pumpkin
Spice Latte)?
Ha legközelebb sütsz sütőtököt, egy részét tedd félre, és
készítsd el a saját szirupodat!
A fahéj a
kedvenc fűszerem, naná, hogy abból is készítettem szirupot!
Könnyen elkészíthető, és sok mindenbe hasznosítható. Ahogyan a
karamell szósz is. Pláne a karamell szósz! (Szégyen, gyalázat,
de nálam a karamell olyan, hogy együltő helyemben el tudom
fogyasztani. Fogom a kiskanalat, és elpusztítom. Ha pedig egy
csipet sót teszek bele, akkor meg még hamarabb eltűnik a tálból,
mert egyszerűen sóskaramella függő vagyok.)
Eddigi
szirupjaim most pedig almás társukat üdvözölhetik
maguk körében.
Hozzávalók
a sziruphoz:
- 170 g almalé (cukormentes!)
- 170 g barnacukor
- 1 tk fahéj
A
legkönnyebb helyzetben az van, aki beszerez cukormentes alma levet,
és azt használja föl. Én a nehezebb utat választottam: két
darab almából főztem ki a kellő lé mennyiséget. Golden
Delicioust használtam, de szerintem más almából is finom lehet.
Az
almát fölturmixolom, átteszem egy lábasba, és két evőkanál
vizet adok hozzá, a fahéjjal egyetemben. Forrásig főzöm, amikor
már láthatóan több leve van, mint alapból, leveszem a tűzről.
Szitán keresztül átcsurgatom a levet. Körülbelül a fele lé
könnyedén kifolyik belőle, viszont a nagy részét úgy kell
kinyomogatni belőle. Gézen keresztül a legkönnyebb ezt megtenni.
A
lébe beleteszem a cukrot, és visszateszem a tűzre. A forrás
után még öt percig hagyom, majd leveszem a tűzhelyről, és
máris felhasználható!
Cékla szirup
Jön az
ősz. Ideje a vitamin raktárakat feltölteni, kiválasztó
szerveinket támogatni. Erre az egyik legtökéletesebb zöldség a
cékla.
Naponta 1 teáskanál elég. Ha valakinek tömény, hígíthatja vízzel, szörpbe is tehető.
Naponta 1 teáskanál elég. Ha valakinek tömény, hígíthatja vízzel, szörpbe is tehető.
Hozzávalók
- 1
adag +
Elkészítés
1 nap
-
- Lefedve 1 napot állni hagyom. Másnap átszűröm egy üvegbe és hűtőben tárolom. Jó egészséget Mindenkinek! ?
Gyömbér szirup
Szerintem
próbáljátok ki barna cukorral a különlegesebb íze miatt.
Nekünk otthon nem volt annyi barna cukrunk, ezért fele-fele
arányban próbáltam. Ez az ital nagyon finom! (Tudtátok-e? A
gyömbér egy gyógynövény. Az italok és ételek ízesítésére
is szoktuk használni sőt teát is szoktak belőle készíteni.)
Hozzávalók
- 1
palack +
Elkészítés
30 perc+állás
Svéd ?゚ヌᆰ "sirap" - szirup készítése házilag
A sűrű
szirup, egy nagyon elterjedt édesítőszer, ami Svédországban
minden konyhában megtalálható és sütemények, házilag készült
karamellák, édességek, de még kenyérnek és meleg ételeknek
is elengedetlen alapanyaga. Csak kristálycukorból és vízből
készül, tehát nem juharszirupról van szó. A szirupot illetően
a legjobb az, ha szánsz rá egy kis időt és magad főzöd meg,
ha svéd süteményeket vagy édességeket akarsz készíteni, mert
sajnos mással nem pótolható. Az interneten létezik, de
rettenetesen drága.
Hozzávalók
- 1
üveg +
Elkészítés
30 perc
-
-
- Folytasd a főzést most már közepes lángon és néha keverd óvatosan. Főzd jó sűrűre a szirupot kb. 10-15 perc alatt. A színe világosbarna kell legyen és a sűrűsége a méznél valamivel sűrűbb. Ekkorra már a karamellizálódás beindult és ebben az állagában használatos a szirup pl. süteményekbe és fagyira. Ha tovább fõzöd a szirupot, egyre sötétebb barna lesz, szinte fekete - ez kenyérfélék és különbözõ ételek (pl. a barnabab fõzelék) édesítésére alkalmas. ?
- A legjobb műanyag flakonban tárolni, olyanban, amiből ki lehet nyomni, de ételtartó is megfelel, a lényeg, hogy hozzá tudj férni - egy üvegflakonból soha nem fog kifolyni. Szinte korlátlan ideig eláll. Sok sikert kívánok! ?
éd ?゚ヌᆰ Klasszikus svéd, sziruppal édesített kenyér "Sötlimpa"
Szirupos
kenyér - ennél svédebb nem létezik. Egy szelet az édes
kenyérbõl a gyerekkor emlékeit eleveníti fel, mezítláb a
fűben, amikor megállni sincs idő, annyi kaland vár, csak
berohansz egy "mindjárt jövök!" - kel, lecsapsz a
kenyérre, vajat rá és már rohansz is dolgodra, mert vár a víz,
a labda meg a nyár... Ez a szeretett kenyér tényleg a svédnél
is svédebb.
A turisták általában meg szoktak kissé rökönyödni: "Ez akkor most mi a csuda? Kenyér? Kalács?" Édesített kenyér talán nem annyira megszokott, de a csodálkozást szinte azonnal mosoly váltja fel az arcokon amikor megkóstolják az igazi vajjal és egy szelet felvágottal vagy szalámival ellátott kenyeret ... ?
A turisták általában meg szoktak kissé rökönyödni: "Ez akkor most mi a csuda? Kenyér? Kalács?" Édesített kenyér talán nem annyira megszokott, de a csodálkozást szinte azonnal mosoly váltja fel az arcokon amikor megkóstolják az igazi vajjal és egy szelet felvágottal vagy szalámival ellátott kenyeret ... ?
Hozzávalók
- 2
kenyér +
Elkészítés
2 óra
-
- Olvaszd fel a vajat és add hozzá a tejet és a szirupot. Melegítsd kéz-melegre, esetleg egy picivel melegebbre, ha instant élesztővel dolgozol.
-
- Állítsd össze a tésztát és dagaszd gyúródeszkán jó 10 percig, géppel kb. 5 percig. Takard le a tésztát kelni.
-
-
-
- Melegítsd a sütőt 200 C-ra és süsd a kenyereket kb. 30 percig a sütő alsó részén (alulról a második fokon). Rácson, kendő alatt hagyd kihűlni őket. Jó étvágyat kívánok! ?
Mézes fekete retek szirup
A
fekete retek számtalan betegségre gyógyírt jelent, elsők
között szerepel a természet-gyógyászat széles palettáján.
Téli vitamin szükségletünk nagy részét pótolhatjuk vele és
jó hatással van a felső légúti betegségek kezelésre.
Rendkívüli emésztés serkentő hatása is közismert, nem utolsó
sorban pedig tökéletes méregtelenítő!! ?
Hurutos köhögés csillapítására naponta többször 1 teáskanál mézes szirupot szopogassunk el. ?
Hurutos köhögés csillapítására naponta többször 1 teáskanál mézes szirupot szopogassunk el. ?
Hozzávalók
- 1
adag +
Elkészítés
5 perc
-
-
- 24 óra elteltével a retek összeesik és elég sok levet enged, amitől a méz folyóssá válik. A retket fogyasszuk el, keverjük salátához. ?
- A szirupot hűtőben tároljuk, keverjük fel és egy-egy kávéskanálnyit kapjunk be belőle köhögés esetén. Kedves egészségünkre!! ?
Kakaós kocka epersziruppal
Egy
gyors hétvégi édesség receptre volt szükségem, ezt találtam
a füzetkémben.
Hozzávalók
- 4
adag +
Elkészítés
40 perc
Fenyőrügy szirup
Most
kell készíteni télire a legjobb köptető szirupot. A
fenyőrügyben lévő hatóanyaga a legjobb torokfájásra és
náthára! Ez egy annyira finom szirup, hogy én csak úgy
önmagában is bele-bele szoktam kóstolgatni, akkor is, ha nem fáj
a torkom ? Tettem már palacsintára, pudingra. Tulajdonképpen
önmagában is egy jó kis finomság. ..a gyerekek is szívesen
megeszik. Aki szeretné, cukor helyett állítólag készíthető
mézzel is. Én ebben az esetben a cukorra szavazok inkább. Jó
egészséget mindenkinek!
Hozzávalók
- 40
adag +
Elkészítés
1 óra
- Én egy 8 literes tálat szedek tele a kertem fenyőfáiról minden évben. A fenyő ilyenkor április, május hónapban rügyezik és az ágvégeken lévő világosabb színű rügyeket szedjük. Elég jól lehet vele haladni, én több fáról szedem, hogy ne okozzak nagy kárt egy-egy fa fejlődésében! ? Szeretem a fáimat, így mindig meg is köszönöm nekik az egészséget, amit nyújtanak nekünk! ☺ ?
-
- Egy 5 literes befőttes üvegbe a cukrot és a rügyeket rétegezve belerakom. A rétegek között jól megtömködöm az egészet egy krumpli nyomóval, hogy a lehető legtömörebb legyen.
- Lezárom egy fóliával és kb. egy hónapra kiteszem a napra. 1 hónap múlva leszűröm és kész is a finom szirup, egy egész évre! Torokfájásra a legjobb! És különleges vacsorákhoz is kiváló étvágygerjesztő! De akár vadhúsokat is megbolondíthatunk vele, különleges ízvilága miatt.?
- Ne ijedjünk meg, pár nap elteltével összeesik az egész és bebarnul. Ez természetes velejárója a folyamatnak! Legyünk türelmesek! ? Van, aki megfőzi az egészet, hogy ne kelljen egy hónapot várni, de én nem javaslom, mert úgy pont az értékes hatóanyagokat veszíthetjük el belőle! Marad a türelem! ?
-
-
-
-
-
Karamellás limonádé
Legtöbbször
simán, bodzásan vagy málnásan készítek limonádét, de most
kitaláltam ezt, mert ha karamellás tea van, akkor karamellás
limonádé is.
Hozzávalók
- 1
l limonádé +
Elkészítés
10 perc
-
- A sziruphoz a vizet forraljuk fel, és adjuk hozzá a karamellizálódott cukorhoz. Ez sisteregni fog és össze fog csomósodni, de vissza kell olvasztani.
-
-
-
-
-
Bolgársaláta
Hozzávalók
- 4
adag +
Elkészítés
20 perc
Svéd ?゚ヌᆰ Dinsztelt káposzta - "Brunkål"
Svéd
módon dinsztelt fehér káposzta - természetesen az
elmaradhatatlan sziruppal, aminek könnyű elkészítési módját
külön receptben találod. Sültekhez, pácolt húsokhoz ajánlom.
"Barna káposzta" a neve, a szirup által kapott barna
színe miatt.
Annyit
még a szirupról, hogy láttam az üzletekben különböző
növényekből, pl rizsből, készülteket, de ha svéd ételt
készítesz, ezek sajnos nem felelnek meg. A svéd szirup csak
cukrot és vizet tartalmaz, így az egyetlen íz amit érezhetsz,
az a karamellizált cukoré. ?
Hozzávalók
- 8
adag +
Elkészítés
2 óra
Svéd ?゚ヌᆰ Barnabab főzelék sült szalonnával - "Bruna bönor med fläsk"
Talán
ez az az étel, amelynek az általatok való megítélés
tekintetében a legbizonytalanabb vagyok. Van egy-két olyan svéd
recept, amiket eszem ágában nem lenne kiposztolni - és amitől a
legtöbb svédet is a hányinger kerülgeti - hiszen nem biztos,
hogy mindenki önfeledten osztozna a több hónapon keresztül
hordókban rohasztott hering (surströmming) fogyasztásának
bódult örömében. Hozzá kell tennem, hogy szerintem nem rossz,
csak tudni kell, hogy hogyan is kell fogyasztani. Egy biztos - a
dobozát hideg víz alatt és kizárólag a szabadban szabad
kinyitni - a szaga annyira penetráns, hogy a résztvevők úgy is
pánikban futnak amerre tudnak. ?
Ami a
legfontosabb a babfőzelékkel kapcsolatban az az, hogy ne a
magyaros ízvilág elkészítésére törekedj. Három íz
egyensúlyát kell eltalálni - édes, savanyú és sós - úgy,
hogy közben mindegyik íz világosan felismerhető legyen, tehát
elég bátran lehet a sziruppal és az ecettel bánni.
A XX.
század elején - amikor Svédország önellátóvá vált a búza-
és cukortermelésben - lett elérhető az addig luxusnak számító
édes sütemények készítése és akkor bukkantak fel a sziruppal
édesített ételek és kenyérfélék is Svédországban, amik
aztán a svéd konyha nagyon karakterisztikus és szerves részévé
váltak.
Ha
kedveled a kínai (orientális) konyhát, akkor többé-kevésbé
nyert ügyed van, hiszen a svéd babfőzelék ízesítése nagyon
hasonlít azok édes - savanyú szószához. A szalonna kisütött
zsírjából is szoktunk a főzelékbe keverni. ?
Hozzávalók
- 4 adag +
Elkészítés
2 óra + áztatás
-
-
-
-
- Ha megfőtt a bab, keverd ki a burgonyakeményítőt egy kis vízben és csurgasd a babhoz állandó kevergetés mellett. Ízesítsd sziruppal és ecettel és ízlés szerint pótold esetleg még sóval is. Kóstolgasd sűrűn, amíg el nem éred az ízek közötti egyensúlyt.
-
-
Bögrés, amerikai palacsinta ?゚ヘヌ?
Kb. 10
db palacsinta elkészítéséhez.
Gyorsan elkészíthető.
Gyorsan elkészíthető.
Hozzávalók
- 2
adag +
Elkészítés
15 perc
-
-
-
- Kisebb adagokat teszünk a palacsintasütő közepére és közepes hőmérsékleten (nekem ez 4-5-ös volt a főzőlapon),
-
- Majd egy határozott mozdulattal megfordítjuk és kb 1,5 perc alatt a másik oldalát is aranybarnára sütjük.
-
-
Forralt bort, de két perc alatt
Favágó
barátunk lépett be hozzánk váratlanul ebben a szibériai
hidegben. Mivel a kívánsága teljesíthetőnek tűnt, hellyel
kínáltam és nekiláttam. ?゚リハ
Hozzávalók
- 1
főre +
Elkészítés
2 perc
- A bort kis lábasban melegedni tesszük. Az almaszirupból ízlés szerint belecsurgatunk, az sem hátrány, ha egy-két fahéj vagy fűszer is belecsúszik. A forráspont előtt levesszük a tűzről.
- Forrón kínáljuk. Lehetőség szerint fogantyú nélküli kerámia csuporba töltsük. ?゚ヘᄋ A történet itt nem ért véget, mert újabb és újabb adagot kellett készítenem a kedves, váratlan vendégnek. ?゚リニ?
Aszalt szilvás kardamomos mákos bejgli
A
töltelék az én ötletem, amit egy versenyre készítettem,de
szerintem ez a legfinomabb bejgli, amit valaha is megsütöttem.
Nagyon finom szaftos,nem száraz, mint ahogy azt lehet tapasztalni
a nagyüzeminél. Sokáig eltartható,és felettébb omlós a
tésztája. Tartósítószer menetes, és ez a lényege!
Hozzávalók
- 5
fő +
Elkészítés
70 perc
- Az 1 dkg élesztőt 0,5 dl cukros langyos tejben felfuttatjuk, majd a lisztet a robotgép dagasztójába öntjük, és az összes hozzávalókat is, majd kettes fokozaton bedagasztjuk. 3 db egyforma súlyú cipót formázunk belőle, és kelesztjük hűvös helyen 1 órát.
- Addig a töltelékhez a vizet a 10 dkg cukorral felfőzzük sűrű sziruppá, majd a mákot hozzáöntjük, és jól elkeverjük. Kevés tejjel lehet még hígítani, hozzáadjuk a morzsát, az összevagdalt aszalt szilvát, citromhéjat, citromlevet és a vaníliás cukrot, meg rumaromát, majd az őrölt kardamom magot is.
- Nem túl kemény masszát készítünk,ízesítünk még gránátalma sziruppal,amitől különleges lesz, és amit könnyen lehet kenőkéssel a tésztára kenni. Az egyik tésztát 2 mm vastagra nyújtom, és a tészta súlyának megfelelő töltelékkel megkenem, majd a másikat is. Én kettőt készítettem, mert a harmadikból kifliket sütöttem. Ugyanis a töltelék, csak két rúdhoz elegendő. 35 x 20 cm-es legyen a tészta.
- A szélétől 1 cm-rel befelé kenjük a tölteléket, és hajtsuk be a szélét, majd szépen tekerjük fel szorosan. A hajtás alul legyen. 3 helyen kötőtűvel bökjük meg, majd kenjük le tojássárgájával. Kelesszük további 1 órát hűvös helyen, majd tojásfehérjével kenjük át, de előtte kézzel nyomkodjuk meg a tetejét, hogy a tojás kissé repedjen meg a tetején.
- Így lesz majd márványos sütés közben. 180 fokos-os előmelegített sütőben 20 percig süssük meg alsó felső sütés elektromos sütőben. Sütési hőfok: 180°C Sütési mód: alul-felül sütés Tepsi mérete: 30 x 24 cm
Csirkefalatok, szezámmagos bundában
(Figyeljünk
az olaj hőmérsékletére, nehogy nyers maradjon a bundában a
hús, és nehogy megégjen a bunda.) :)
Hozzávalók
4 adag
Elkészítés
40 perc
-
- A bunda hozzávalóit csomómentesre keverjük, a pácból kivett kockahúsokat ebben megforgatva, forró olajban kisütjük.
- Állítsuk össze a szirupot, a kész húsfalatokat hempergessük meg benne, és azonmód forrón, tetszés szerinti körettel, tálaljuk.
Baklava
Török
nyaralás alatt kaptam a receptet egy ottani barátomtól. Azóta
évente egyszer biztosan elkészítem. Nagyon édes, úgyhogy
óvatosan kell fogyasztani, főleg ha diétázik valaki :)
Hozzávalók
- 12
szelet +
Elkészítés
50 perc
-
-
- Elkezdem a rétegezést: 2 réteslapra vajat kenek, majd 2 réteslap- vaj-magkeverék- 2 réteslap-vaj-magkeverék- és így tovább míg el nem fogy minden. A tetejére 2 réteslap kerül bevajazva.
- Még most felszeletelem háromszögekre, majd mehet a sütőbe. 180 C fokos előmelegített sütőben sütöm 40 percig, míg szép barna nem lesz.
- A cukrot vízzel, mézzel, fahéj rúddal és a vanília kikapart részével felteszem főzni. Kis lángon felforralom, majd leveszem a lángot majd ha elég sziruposra főtt még forrón rálocsolom a tésztára. Én gyümölcsökkel szoktam tálalni.
Zölddió befőtt
A
zölddió befőtt nagyanyáink korának egyik legkedveltebb
csemegéje volt. Minden ház udvarán állt diófa, és a júniusi
viharokban lepotyogó diót így lehetett a legjobban hasznosítani.
Az zölddió befőtt nem csak különlegesen finom, hanem nagyon
egészséges is hiszen jelentős a C vitamin és a vas tartalma,
ezért jótékony hatással van pl. a vérszegénységre. Ajánljuk
desszertnek, sült húsok mellé, de talán a legfinomabb friss,
lágy kecskesajt mellé. Próbáld ki Te is ezt a zölddió befőtt
receptet! ;)
Hozzávalók
- 1
üvegre +
Elkészítés
60 perc
-
-
- Egy hústűvel egyenletes elosztásban jól átszurkáljuk a zölddiókat. Vagy strapabíró kesztyűben, vagy erős zacskót a kezünkre húzva végezzük! Különben fekete lesz a körmünk tőle, és egy hétig dugdoshatjuk a kezünket! :)
- Ha megszurkáltuk a diókat, hideg vizet öntünk rá egy tálban, vagy egy nagy befőttes üvegben. 15 napon át áztatjuk a zölddiókat úgy, hogy hűvös, fénytől védett helyen legyenek, és naponta legalább 2x cseréljük rajta a hideg vizet.
-
-
-
-
- Mikor a szirup gyöngyözve forr, beletesszük a zölddiókat, és 5 percen át gyöngyözve főzzük őket fedő nélkül.
-
- Egy nap elteltével ismét felforraljuk másodszor is, és megint csak 5 percen át gyöngyözve főzzük fedő nélkül. Ezután újra eltesszük egy napra állni, ismét fedő alatt.
-
- Miután elzártuk a hőt a diókat üvegekbe tesszük. A forró sziruppal pedig feltöltjük a befőttes üveget.
-
-
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése