petrezselymes
krumpli
Az igazi petrezselymes krumpli
Vannak,
akik azt hiszik, hogy a petrezselymes krumpli csak egy köret. Aki
tudja, hogy nem, az el is tudja készíteni, ellentétben sokakkal,
akik nem is tudják, milyen is az igazi petrezselymes krumpli.
Soha
nem kérek étteremben petrezselymes krumplit. Lehet, hogy nem
megfelelő helyekre járok, de ahol még igazi borjú bécsit adnak,
ott is csak halvány utánzatra futja, ha ezt a köretet választom.
Nyilván ahány ház, annyi szokás, de nekem ne mondja senki, hogy a
sós vízben főtt krumpli szárított petrezselyemmel megszórva,
emberi fogyasztásra alkalmas táplálék. Az elomló, ízes, nem
zsíros, vagy vizes harsogó zölddel készült királyi köret nem
ez. A biztos tudás gőgössé tett és lekicsinylően kérdeztem
végig a szerkesztőségben jelenlévőket; ők hogyan is készítik
a petrezselymes burgonyát?Nem értem hogyan kaphatott főszerkesztői
széket, aki főtt krumplit pirít és hint petrezselyemzölddel? És
még támogatója is akadt. Sorjáztak a lehetetlen ötletek és még
az új krumplit is vízben akarták főzni. Minden receptjük azzal
kezdődött, hogy megfőzték a veteményt. Hát nem volt ezeknek
szakácsnőjük sose? Ők képviselik azt a keresletet, amelynek
eleget téve az éttermekben ízetlen, színtelen, szagtalan köret
érkezik a rántott hús mellé. Ha másért nem, csakhogy az éttermi
ellátás színvonala emelkedjen, közöljük az igazi petrezselymes
krumpli receptjét.
Pucérok
Így
készülTélen az öreg burgonyát meghámozzuk és kockára vágjuk.
Ilyentájt az apró szemű újkrumplit megmossuk, megdörgöljük,
megszárítjuk. Aki nem szereti a friss, könnyű héjdarabokat az
újkrumplin, az kaparássza le nyugodtan. Kis segítség: ha pucolás
előtt sós, hideg vízbe áztatjuk, könnyebben ledörgölhető a
krumpli héja. Innentől ugyanaz, bármilyen korú veteményt
használunk. Nagy lábosban, vagy tepsiben kevés olajat/vajat
melegítünk, majd belezúdítjuk a krumplit. Párszor átkeverjük,
és NEM sózzuk meg, sőt vizet SEM teszünk rá! Lefedjük az edényt
és közepes lángon, vagy 200 fokos sütőben megkezdjük a
sajátlében való puhítást. Itt egy pillanatra megint kettéválik
a készítés módja. Az idősebb burgonyát időnként fakanállal
átkeverjük, míg a fiatalokat rázogatjuk és csak rázogatjuk! az
edényben, különben nem maradnak egészben a parányi
krumpliszemek. A fiatalság gyors, ennek megfelelően mintegy húsz
perc alatt megpuhulnak, míg a korosak kissé lassabban készülnek
el. Mindenesetre elég idő áll rendelkezésünkre, hogy kilónként
egy nagy csokor petrezselymet megmossunk és nagyon felaprózzunk.
Ehhez három csokornál már érdemes elővenni a fűszeraprító
gépet. Most jön a lényeg. Ha a krumpli megpuhult, levesszük a
fedőt és nagy lángon pillanatok alatt megpirítjuk, közben
megszórjuk a petrezselyemmel és azt is jól átforgatjuk benne. És
csak most sózzuk meg! Ha egy kicsit vadul pirítottunk és le is
ragadt valamennyi, a só hatására rögtön felkaparható. Ez a
petrezselymes krumpli!Innentől mindenki csinál, amit akar. Az
újkrumplis variáció salátával, esetleg más zöldfűszerekkel
bolondítva tökéletes egytálétel. Az öregebb kiadás pedig méltó
és hálás körete szinte mindennek a sült csirkétől, a rántott
karajig.
A petrezselymes új krumpli nem petrezselymes krumpli
Aki
ezt összekeveri, egyéb galádságokra is képes. Ilyen a tökéletes
petrezselymes újkrumpli. Szerintem.
Néhány
napja kirázott hideg, amikor valaki mesélte, hogy az
újkrumplit megfőzi, elkeveri a petrezselyemmel, és kész. Vétek
ezt tenni az újkrumplival. Pont azt tesszük tönkre, ami a legjobb
benne. Az újkrumplinak magasabb a nedvességtartalma, ezért lehet a
saját nedvességében megpárolni. Így már annyira finom, hogy nem
is egy köret, hanem szinte egytálétel: csak önmagában eteti
magát.
A
tökéletes petrezselymes újkrumplinak több titka is van.
Az
első maga a krumpli. A legjobb, ha az egészen aprókat
használjuk, amelyek nem nagyobbak egy diónál. Ezeket fel sem kell
vágni. De az sem vészes, ha nagyobbakat használunk, akkor a
megfelelő méretűre vágjuk.
Második
titok a pucolás. Szigorúan tilos hámozni! Bőven elég a
vékony héját lekaparni, ledörzsölni. Ehhez áztassuk a krumplit
fél órára sós vízbe. Az amúgy is zsenge héj teljesen felpuhul,
és könnyen lekaparható. Nem baj ha néhány fecni rajta marad,
nincs rossz íze, és rusztikusabb külseje lesz. Szintén fontos,
hogy ne kaparjuk fehérre. Az újkrumpli egyik lényege, hogy ez a
vöröses héjkezdemény megmarad.
A
harmadik titok az elkészítés. Nem főzzük, hanem pároljuk és
sütjük. Mindezt víz nélkül, csak a saját levében.
A
negyedik titok a zsiradék. Mert az kell alá. A mániákusak
rakjanak alá olajat, de aki igazán finom újkrumplit akar, zsírt
tegyen az edénybe. A legjobb a libazsír vagy kacsazsír. Olvasszuk
meg a zsírt, dobjuk rá a petrezselymet, keverjük át, majd tegyük
bele a krumplit. Sózzuk me, forgassuk át, hogy a zsír és
petrezselyem bevonja a krumpli darabokat. Fedőt rá, és kis lángon
pároljuk.
Az
ötödik titok: hagyjuk a krumplit békén! Ne forgassuk, ne
kevergessük, ne rázogassuk. Amikor már úgy sejtjük a krumpli
megpuhult vegyünk ki egyet, és kóstoljuk meg. Ha még kell neki,
csak rakjuk rá vissza a fedőt, és adjunk neki pár percet.
A
hatodik titok: a végső pirítás. HA megpuhult a krumpli,
vegyük le a fedőt, és tegyük nagy lángra. A felesleges víz
eltűnik, és a krumpli a zsiradékon egy kicsit megsül, megpirul.
Nagyon óvatosan átforgathatjuk, hogy minden oldala megsüljön.
Ha
mindent jól csináltunk, a krumpli belül fehér és vajpuha, kívül
a zsírtól fényes, petrezselyemmel pettyezett, szexisen világos
barna kérgű.
Ha
tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz
a Szem-Szájnak
Facebook közösséghez,
vagy csatlakozz a több mint huszonötezer főt számláló
közösségéhez a Toochee
rajongói klubhoz,
mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További
blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy
blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb
infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.
Petrezselymes krumpli
1.)
régi krumpliból:
a.)
Kevés zsiradékon megpirítok egy nagy csomó összevágott friss
petrezselymet, és erre dobom a kockázott főtt krumplit, jól
elkeverem és kész is.
b.)
A krumplit pirítom meg a zsiradékon, és úgy keverem össze a
friss petrezselyem zölddel.
2.
) Legjobb újkrumpliból:
Ó,
gyerekkoromban nagyon vártuk az újkrumplit!
Csak
hát akkor nem a pultokról vettük, hanem kiástuk a kertből, azon
frissiben mostuk, súroltuk, és készítettük is vacsorára.
A
klasszikus tavaszi vacsora: zsírban (ha fizetés után voltunk,
akkor vajban) párolt zöldpetrezselymes újkrumpli volt friss
ecetes-cukros fejes salátával.
Sose
készítettük másként az újkrumplit: annyi nedvesség volt benne,
hogy saját gőzében és azon a kis zsiradékon puhára párolódott,
s ha megkapta kicsit a tűz, csak még jobban szerettük…
Apátok
azt állítja, hogy ők meg sose így készítették, hanem héjában
sütötték, és így volt számára a legfinomabb.
Mi
héjában csak az öreg krumplit sütöttük Aszódon, de ahány
ház, annyi szokás, a vidékekről már nem is szólva…
Elkészítése
egyszerű:
- a
krumpli héját úgy-ahogy ledörzsölöm, és alaposan lemosom.
- A
krumplikat felkockázom, és kevés vízzel, egy nagyobb darabka
vajjal és kevés petrezselyemzölddel felteszem párolódni.
- Olyan
kevés víz kell csak, amennyi a végére el is párolog, és a végén
a vajon át tudom pirítani a krumpli kockákat!!!
- Ha
puha, akkor frissen megszórom petrezselyemzölddel – és már
tálalom is.
Jó
magában, salátákkal: fejes salátával, friss uborka salátával,
reteksalátával, paradicsomsalátával...
Finom
húsok, húspótlók mellé is köretként.
A
petrezselymes krumpli készítéséhez zsiradékot írtam, mert jó
hozzá:
- a
vaj nagyon jó, üde a petrezselyemzölddel
- de
a szalonnazsír is jó a maga kis füstös bukéjával
- ehhez
margarint is szoktam használni,
- s
mindenféle zsírt: libát, sült húsosat, stb.
Petrezselymes krumpli (3 főre)
Hozzávalók:
1
kg krumpli
1 csapott ek. só
1 csapott kk. egész köménymag
1 púpos ek. zsír vagy 2 ek. étolaj
1 csokor friss petrezselyemzöld, vagy 2 tk. szárított
[1 nagy csipet őrölt szerecsendió]
[1 csapott tk. szárított, morzsolt majoranna]
1 púpos tk. só nélküli „Vegeta"
1-2 csipet őrölt feketebors
víz
1 csapott ek. só
1 csapott kk. egész köménymag
1 púpos ek. zsír vagy 2 ek. étolaj
1 csokor friss petrezselyemzöld, vagy 2 tk. szárított
[1 nagy csipet őrölt szerecsendió]
[1 csapott tk. szárított, morzsolt majoranna]
1 púpos tk. só nélküli „Vegeta"
1-2 csipet őrölt feketebors
víz
Elkészítés:
A
krumplit meghámozzuk, kb. 1-1,5 cm-es „kockákra" vágjuk és
felengedjük annyi hideg vízzel, ami ellepi. Tegyük bele a só 2/3
részét és a köménymagot is. A forrástól számítva kb. 20-30
percig főzzük (fajtától függ, ezért 20 perc után villával
ellenőrizzük, hogy könnyedén beleszalad-e már!). Most szűrjük
le a levét egy másik edénybe, amiből akár készíthetünk
mindjárt egy gyors, köménymagos tojáslevest (lásd 1.
lecke!).
Egy nagyobb serpenyőbe tegyük bele a zsiradékot és melegítsük fel. Amikor sisteregni kezd, szórjuk bele a petrezselyemzöldet és 4-5 másodpercig még hagyjuk pirulni, hogy az aromája belesüljön a zsírba. Most a leszűrt krumplit óvatosan borítsuk bele a zsírba. Gyorsan szórjuk rá a Vegetát, majorannát, szerecsendiót, borsot és a maradék sót, és fürge mozdulatokkal keverjük még kb. 1 percig. Ne sajnáljuk, az a jó, ha a kavarástól egy része szétesik!
Zárjuk el a tűzhelyet és a krumplit fedővel és konyharuhával letakarva tartsuk melegen a tálalásig. Tálaláskor megszórhatjuk adagonként egy-egy csipetnyi felaprított, friss petrezselyemmel.
Egy nagyobb serpenyőbe tegyük bele a zsiradékot és melegítsük fel. Amikor sisteregni kezd, szórjuk bele a petrezselyemzöldet és 4-5 másodpercig még hagyjuk pirulni, hogy az aromája belesüljön a zsírba. Most a leszűrt krumplit óvatosan borítsuk bele a zsírba. Gyorsan szórjuk rá a Vegetát, majorannát, szerecsendiót, borsot és a maradék sót, és fürge mozdulatokkal keverjük még kb. 1 percig. Ne sajnáljuk, az a jó, ha a kavarástól egy része szétesik!
Zárjuk el a tűzhelyet és a krumplit fedővel és konyharuhával letakarva tartsuk melegen a tálalásig. Tálaláskor megszórhatjuk adagonként egy-egy csipetnyi felaprított, friss petrezselyemmel.
!!!
TIPPEK !!!
Ezzel a módszerrel hagymás krumplit is készíthetünk. A krumplifőzés bekezdés (1.) változatlan. A különbség a serpenyős bekezdésben van (2.): a megforrósított zsírba egy meghámozott, apróra vágott vöröshagymát szórunk, és addig pirítjuk, amíg üvegesen áttetszővé válnak a hagymakockák. És ekkor tesszük rá a krumplit és a fűszereket, s ugyanúgy 1 percig kavargatjuk még. Ez is díszíthető friss petrezselyemmel.
Ezzel a módszerrel hagymás krumplit is készíthetünk. A krumplifőzés bekezdés (1.) változatlan. A különbség a serpenyős bekezdésben van (2.): a megforrósított zsírba egy meghámozott, apróra vágott vöröshagymát szórunk, és addig pirítjuk, amíg üvegesen áttetszővé válnak a hagymakockák. És ekkor tesszük rá a krumplit és a fűszereket, s ugyanúgy 1 percig kavargatjuk még. Ez is díszíthető friss petrezselyemmel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése