Tartósítás
télire
Uborkasaláta télire
Nagyon
finom, roppanós a saláta, így eltéve télire. Éppen olyan,
mintha frisset készítenénk. Mennyiséget nem írtam, a megmaradt
felöntő levet elzárom egy üvegbe. A következő adag uborka
vagy saláta eltevésnél felhasználom. Egy 7 dl-es üveget
feltöltöttem a salátával, felöntöttem vízzel. Aztán
visszamértem kb. mennyi is kell az üvegekre. A levet nem
forraljuk fel, csak hidegen kikeverve.
Hozzávalók
- 10
adag +
Elkészítés
60
perc
-
- A felöntő levet elkészítjük. A vízzel elkeverjük a sót, cukrot, ecetet, majd egy kevés szalicilt. Nem forraljuk fel a levet!
- Ízlésünknek megfelelően tegyünk bele a hozzávalókból. Felöntjük a lével és légmentesen lezárjuk. Mehet a polcra.
Csalamádé
Hozzávalók:
•2 fő káposzta
•2 kg uborka
•2 kg paradicsompaprika és zöldpaprika
•1 kg zöld paradicsom
•50 dkg hagyma
10 dkg só
30 dkg cukor
3 dl 10 %-os ecet
1 kávéskanál nátrium benzoát
•Szemes bors, mustármag, babér levél
A káposztát lesarvaljuk, az uborkát héjastól meggyaluljuk, a paprikákat, zöld paradicsomot és a hagymát vékony szeletekre vágjuk.
Nagy tálban összekeverjük a zöldségeket. Kimérjük a sót, cukrot, natrium benzoátot, rátőltjük az ecetet és kevergetjük amíg feloldodik a cukor és a só, ekkor rálocsoljuk a zöldségekre. Letakarva hagyjuk másnapig közben többször átforgatjuk.
Másnap üvegekbe rakjuk, minden üveg aljára teszünk, fél babérlevelet pár szem borsot, mustármagot és felöntjük a saját levével Nem kell víz annyi levet engednek a zöldségek hogy elég a feltöltéshez. Lezárjuk az üvegeket és mehet a kamrába.
Kimcsi, avagy a koreai savanyúság
A
koreaiaknak a kimcsi a nemzeti eledele, minden étkezéshez eszik.
És milyen igazuk van! Rengeteg változata létezik, ez most egy a
sokból, kissé magyarosítva :)
- 20 dkg tengeri só
- 1 kisebb fej káposzta vagy kínai kel
- 2 sárgarépa
- 1 jégcsapretek vagy sörretek
- 6 újhagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 ököl méretű friss gyömbér
- 2 evőkanál őrölt paprika
- 2 evőkanál Cayenne bors (elhagyható)
Elkészítés:
- A sót 2 liter vízben feloldjuk, majd a vizet lehűtjük.
- Eltávolítjuk a káposzta külső leveleit és a torzsáját, majd legyaluljuk, vagy aprítógép segítségével vékonyra szeleteljük. Ha kínai kellel készítjük, daraboljuk 3-5 centisre.
- A répákat és a retket gyufaszál méretűre (durvább reszelővel) vágjuk
- A hagymákat megpucoljuk.
- Ha lehűlt a sós víz, tegyük bele a káposztát, a répát, a retket, és 2 darab újhagymát.
- Nehezék alatt (ez lehet egy nagy tányér), hagyjuk állni 4-6 órát, amíg a káposzta megpuhul. Időnként keverjük meg.
- Öntsük le a sós vizet, és szűrjük le a zöldségeket. Mossuk át többször, nehogy túl sós maradjon. A sós léből tegyünk félre néhány adagot, ha nem maradna elég folyadék a végére.
- Aprítsuk össze alaposan a maradék újhagymát, fokhagymát, gyömbért, paprikát (és borsot).
- Tegyük a zöldségeket egy nagy tálba, és jó alaposan masszírozzuk bele a fűszerkeveréket.
- ó szorosan tegyük üvegbe a kész masszát. Nyomkodjuk le pl. nyújtófa végével, vagy bármilyen más, alkalmas eszközzel. Mire végzünk, rendszerint a saját leve is szépen ellepi. Ha mégsem, pótoljuk a levet a félretett sós vízzel. Tegyünk egy nehezéket a tetejére, hogy a nyersanyag a folyadék felszíne alatt maradjon (ez lehet egy kő, faág, vagy egy vastagabb gyökeres zöldség darabkája)
- Nem szükséges teljesen rázárni a tetejét. mert akkor nem tudnak távozni a folyamat során keletkező gázok.
- Helyezzük az üveget sötét, szobahőmérsékletű helyre, és tegyünk alá tálcát, mert kifolyhat.
- Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, ha idő közben fogyna.
- 4-5 nap után naponta kóstolgassuk, és mikor már ízlésünknek megfelelő, tegyük hűtőbe, így lelassítjuk az erjedést.
Nemcsak kóstolóba, de köretnek is tökéletes! Kicsit csípős, de fele ennyi fűszerrel készült már gyerekbarát verzió is! Nagyon nagy kedvencünk!!!!!
Vigyázat!!
Fogyasztása függőséget okozhat! :)))
Megjegyzés: előfordulhat, hogy a folyadék teteje és az esetlegesen kilógó ételdarabok egy idő után penészedni kezdenek, ilyenkor ne essünk kétségbe! Távolítsuk el a megromlott részt, de az egészet ezért nem kell kidobni, a folyadék alatt lévő zöldség ugyanis tiszta, érintetlen marad. Ha bármikor romlott, rossz szagot észlelünk az üvegből, akkor nem sikerült a fermentálás, sajnos ki kell dobnunk az ételt.
Forrás: Jill Ciciarelli: Fermented: A Four Season Approach to Paleo Probiotic Foods
Kandírozott gyömbér
2016,
január 7
Mire jó egyáltalán a
gyömbér? Ezekkel a kérdésekkel mostanában kezdtem el
foglalkozni, mikor is az én udvari fotográfus férjem uram,
hazaállított egy kis csomaggal, amiben kandírozott gyömbér volt.
Ezzel a mondattal próbált rávenni, hogy megkóstoljam:
Peti:
Ezt kóstold meg, mert ilyen jót még nem ettél.
Olgi: Na, majd én megmondom, hogy milyen jót ettem és milyet nem. Adj egyet.
Peti: Ugye milyen jó?
Olgi: Hhhúúúha. Várjál, nem kapok levegőt. Mi ez a sz.. ?
Peti: Ez a gyHogyan készül a kandírozott gyömbér?ógynövények gyógynövénye, maga a megtestesült egészség. A középkorban csak a jómódúak kiváltsága volt ezt fogyasztani, mert olyan drága volt. Akkor egy egész birkát adtak fél kiló gyömbérért.
Olgi: De ez úgy csíp, mint az állat.
Peti: Nem ez csíp, hanem a rák ollója, ez meg gyömbér, és ilyet fogunk itthon csinálni.
Olgi: Egyrészt nem vagy jómódú, és nem vagy a középkorban. Amúgy honnan volt neked birkád?
Olgi: Na, majd én megmondom, hogy milyen jót ettem és milyet nem. Adj egyet.
Peti: Ugye milyen jó?
Olgi: Hhhúúúha. Várjál, nem kapok levegőt. Mi ez a sz.. ?
Peti: Ez a gyHogyan készül a kandírozott gyömbér?ógynövények gyógynövénye, maga a megtestesült egészség. A középkorban csak a jómódúak kiváltsága volt ezt fogyasztani, mert olyan drága volt. Akkor egy egész birkát adtak fél kiló gyömbérért.
Olgi: De ez úgy csíp, mint az állat.
Peti: Nem ez csíp, hanem a rák ollója, ez meg gyömbér, és ilyet fogunk itthon csinálni.
Olgi: Egyrészt nem vagy jómódú, és nem vagy a középkorban. Amúgy honnan volt neked birkád?
Nem
derült ki, hogy honnan volt.
A
gyömbér a gasztronómiában is stabil lábakon áll, viszont egy
egyszerű megfázásra is gyógyír lehet. Jó hatással van a
gyomorrontásra, használják még afrodiziákumként,
antibiotikumként, gyulladás csökkentőként, szívbaj, és rák
ellen, fejfájás csillapító hatása van, és még annyi mindenre
alkalmazzák, hogy még három oldalon keresztül írhatnám.
Én
személy szerint nem állítom hogy ez mind így van, de egy biztos,
hogy a benne lévő rostok kétségtelenül segítik az emésztést,
és így kandírozott gyömbér hatásai, mindenképp a hasznunkra
válik, és ha csak a felét tudja annak amit állítanak róla,
akkor az nekem már jó.
No
de vágjuk is bele. Tulajdonképpen tök egyszerű a folyamat pucolás
főzés szárítás, ennyi.
TISZTÍTÁS, HÁMOZÁS.
A
hámozás többféleképpen történhet. Lehet kiskanállal
kapargatni –ha ínhüvelygyulladást szeretnél– amivel kevesebb
ugyan a veszteség a késsel hámozáshoz képest, de nem sokkal.
Jobban jársz, ha egy tényleg éles
zöldség pucolóval nekiállsz, mert azzal nagyon egyszerűen meg
lehet pucolni. Azokat a részeket (ahol azok a nagy krumplik
találkoznak) ahova nem fér be a pucoló, simán levágtam, –úgyis
fel lesz darabolva, értelmetlen egyben tartani és kínlódni vele–
és így gyönyörűen meg lehet csinálni. Próbáld ki mindkettőt,
és amelyik jobban tetszik azt használd. Én a zöldségpucolóval
csináltam, ez lett az eredmény.
Lehet
szeletelni is 2-3 mm vékonyan, de ezt felkockáztam kb 1.5 cm X 1.5
cm-es darabokra.
CSÍPŐS ÍZ ELTÁVOLÍTÁSA.
Azt,
hogy a gyömbér íze mennyire lesz csípős, azt azzal tudjuk
beállítani, hogy a cukorral való felfőzés előtt 1x, 2x, vagy
akár 3x 10-20 percig forralod, annyi vízben ami ellepi. Én 2x
főztem fel, mert úgy pont annyira csípős, hogy ehető. Ha
csípősebben szereted, akkor próbáld meg csak egyszer felfőzni
sima vízzel. Előre szólok, durva lesz.
A
vizet, amiben előfőztem kiöntöttem, mert az annyira csípős hogy
szerintem nem sok mindenre lehet használni. Ráadásul itt nem 2
dl-ről beszélünk, hanem literekről. Főleg, ha kétszer főzöd.
Én meg mit csináljak 4liter csípős lével? Megromlik, mire
felhasználom.
KÉSZRE FŐZÉS.
Ha
megvagyunk a 2x 10-20 perc előfőzéssel. A következő művelet az,
hogy fél kiló gyömbérhez 1,5 liter vizet öntünk egy
lábosba, majd feltesszük főzni harmadjára is. Én 920 grammot
mértem és főztem, 2 liter vízzel. (Az
arányokról a lap alján olvashatsz)
Ez
a recept David
Lebovitz-től indult,
aki cukrászként dolgozott, írt pár könyvet az édességekről,
aminek ő is nagy rajongója. Ő ugyan leszeletelte a gyömbért és
fél kiló gyömbérhez 800 g cukrot rakott, de én nem raktam bele
annyit.
Így
a 920g gyömbér, 2 liter vízzel kapott egy kiló cukrot és kész.
Kapott még egy csipet sót, és indulhat a buli.
Lebowitz
szerint a főzést akkor kell abbahagyni, amikor a víz hőmérséklete
eléri a 106 °C-ot. Ezt maghőmérővel tudod ellenőrizni. Ennek
hiányában marad a szemrevételezés. Amikor a cukros lé szemmel
láthatóan elkezd besűrűsödni, mintha híg méz lenne,
akkor már jó lesz. Ehhez maximum 1,5 óra főzésnek elégnek kell
lennie.
Leszűrtem
és körülbelül 20 dkg kristálycukorban megforgattam az egészet.
A
következő főzésnél azonban a kristálycukorban való
forgatással, várni fogok egy napot, amíg szárad egy kicsit, mert
így egy nagy lekvár lett az egész. Másnap, esetleg harmadnap még
nedves annyira hogy a cukor ráragad, de nem ragad össze mindened.
SZÁRÍTÁS
A
főzést követően kipakoltam az egészet egy sütőpapírral bélelt
tepsibe, mert ez az ázott vizes cucc egyelőre kezelhetetlen. Se
üvegbe se dobozba nem lehet berakni.
Sütőben
is meg lehet szárítani –ha nagyon sürgős (60-80°C-on) –, de
én a fűtőtestre raktam, ahol három napig száradt. Hipp-hopp
megvan.
A
kandírozott gyömbér száradása tulajdonképpen a maradék víz
eltávozását, és a cukor kikristályosodását jelenti. A
fűtőtesten száradást követően a kristályosodásnak legkésőbb
a második harmadik napon láthatónak kell lennie.
Ha
elérte a számukra megfelelő állagot (még nem kőkemény, de már
megszáradt), akkor érdemes valamilyen dobozba zárni, mert 1-2 hét
után még kellemes az állaga, de minél tovább van a szabad
levegőn annál jobban szárad és annál keményebb lesz.
Így
viszont egy jól zárható dobozban akár egy évig is eláll.
Szerintem
összességében jó lett, (sőt meglepően jó) és nem lett annyira
csípős, mint amit a boltban lehet venni. Mert az nagggyon durva.
Tulajdonképpen
a gyümölcsök kandírozása nem teljesen így történik, de az
módszer sajnos ötször annyi ideig tart –és a gyömbérrel
szerintem pont nem is működne, ráadásul az nem is gyümölcs–,
ezért a kandírozott gyömbér házilag, a receptben leírt
módszerrel készíthető el a legegyszerűbben. Szerintem
nagyüzemileg is így csinálják.
A RECEPT FRISSÍTVE, KIEGÉSZÍTVE AZ ALÁBBIAKKAL 2016.10.22-ÉN, MERT FELMERÜLT PÁR KÉRDÉS, AMI EZT MINDENKÉPP INDOKOLJA.
A KANDÍROZOTT GYÖMBÉR SOKADIK FŐZÉSÉT KÖVETŐ TAPASZTALATOK
Szerintem
2 kg alatt nem érdemes gyömbért kandírozni. Olyan gyorsan elfogy,
hogy nem éri meg kevesebbel vergődni. Legutóbb 4 kg-ot vettem.
Pucolás után ez kb 3 kg lett.
FONTOS
Azt
érdemes figyelembe venni, hogy 0,5 kg gyömbér teljesen másképp
viselkedik, mint 3 kg. Ráadásul a víz mennyisége sem növekszik
fél kilogrammonként 1,5 literrel (mert nincs akkora edény amiben
ez úgy beleférne). Az ideális, és még kellően kezelhető
mennyiség kb. 2 kg. Én legutóbb a 3 kg-ot egy 6 literes edénybe
főztem, de az csurig volt. A következőt két részletben fogom
főzni. A két előfőzés persze történhet egyszerre.
Ennek
ellenére, ha mégis 0,5, esetleg 2kg kilónál többet szeretnél
főzni, akkor érdemes az alábbi listában szereplő arányokkal
indítani.
Ezt
megpróbáltam úgy belőni, hogy az 1-1,5 órás főzés közben ne
kelljen vizet utána tölteni, és az edénybe is beleférjen. Bár
ez nem annyira egyszerű, mert a körülmények nem mindenkinél
egyformák. Például, az edények mérete, mekkora lánggal főzöd,
raksz-e az elején rá fedőt, hogy gyorsabban felmelegedjen (én
szoktam), és aztán, hogy ezt a fedőt elfelejted-e levenni (volt
már ilyen is). Ezért egyszerűbb, ha van hőmérőd!
Tehát
ha a gyömbér
- 0,5 kg, akkor 1,2-1.5l vizet és 0,7 kg cukrot
- 1 kg, akkor 1,7l vizet és 1 kg cukrot
- 1,5 kg, akkor 1,9l vizet és 1,2 kg cukrot
- 2 kg, akkor 2l vizet és 1,4 kg cukrot
- 2,5 kg, akkor 2l vizet és 1,6 kg cukrot
- 3 kg, akkor 2l vizet és 1,8 kg cukrot
tegyünk
az edénybe.
HA VAN HŐMÉRŐD:
A
1-1,5 óra nem szentírás, mert ha az 50. percben eléri a 106°C-ot
akkor kiveheted, és kész van.
HA NINCS HŐMÉRŐD:
Érdemes
azt figyelni, hogy mikor kezd el habzani az edényben a cukros víz.
Kisebb mennyiségnél jobban, 1kg-1,5kg felett kevésbé teszi
mindezt. Amikor már –olyan kétségbeejtően– jobban habzik,
mint a sült krumpli az olajban, akkor már kivehető. Ez időben
valahol 1 és 1,5 óra között lesz.
Fedő
nélkül főzzük lobogó vízben 1-1,5 órát –ha 1 kg felett van,
akkor kevergessük is meg időnként–, és azért néha nézzünk
rá, mert a habzást követően a hőmérséklet már 100°C felett
van –amikor nagyon habzik, akkor már kb. 102°C-106°C körül–
és itt már nagyon gyorsan elpárolog az a kicsi víz is, ami benne
van.
Inkább
vegyük ki hamarabb, mint később, mert akkor legfeljebb egy kicsit
tovább szárad, és a cukor mennyisége utólag még módosítható,
de ha megég, úgy már nem olyan jó az íze. Hőmérősökre ez nem
vonatkozik.
Nyugodtan
fogj hozzá, mert nehéz elrontani. Ha megcsináltad, gyere vissza és
meséld el milyen lett. Vagy írd meg nekem a facebook-on.
Küldj fényképet is.
5 from 7 votes
Kandírozott gyömbér
Prep
Time20 mins
Cook
Time2 hrs
Total
Time2 hrs 20 mins
Kategória: Desszert
Servings: 1 kg
ból kb 650 g lesz
Author: Olgikonyhaja
Hozzávalók
- 500 g gyömbér megpucolva
- 1.2-1.5 liter víz
- 70 dkg cukor + 10dkg amiben megforgatod
- csipet só
Az elkészítés lépései
ÜDVÖZÖLLEK AZ OLDALON!
ROPOGÓS ÉDES CSALAMÁDÉ
HOZZÁVALÓK
- Hozzávalók:
- 1 fej (1 kg) káposzta
- 50 dkg vöröshagyma
- 50 dkg zöld paradicsom
- 50 dkg uborka
- 4-5 db sárgarépa
- 3 db erős zöldpaprika
- 1 db chilipaprika
- 10%-os ecet
- 30 dkg cukor
- 10 dkg só
- 1 kávéskanál borkén
- 1 kávéskanál citromsav
Elkészítés:
1
fej (kb. 1 kg) káposztát szálasra felvágunk, fél kg vöröshagymát
szintén szálára vágunk, fél kg zöld paradicsomot negyedelünk,
fél kg uborkát, 4-5 db sárgarépát, 3 db zöldpaprikát
megpucolva felkarikázunk, és még aki a csípőset szereti, 1
chilipaprikát is tehet bele felvágva. Ezt egy nagy edénybe
tesszük, összekeverjük a kezünkkel vagy nagy villávaL
A
felöntőléhez 2 dl 10%-os ecetet, 30 dkg cukrot, 10 dkg sót, 1
kávéskanál borként, 1 kávéskanál citromsavat összekeverünk,
mi édesebben szeretjük, így mindig kóstolgatom, és adok még
hozzá cukrot, ha kell. Ezt a levet ráöntjük a csalamádéra, és
1 napig hűvös helyre tesszük. Célszerű olyan edényt választani,
ami ilyenkor nyáron befér a hűtőbe. 1 nap alatt párszor
átforgatjuk, közben levet enged, de ha nem elég a lé 1 nap
elteltével, csinálhatunk hozzá felforralt vízből, ecetből,
sóból és cukorból még.
Inkább
kevesebbet készítsünk, mindig frissen a legjobb.
Üvegbe
tesszük a csalamádét, és a levet ráöntjük. 1-2 hétig hűvösön
eláll tartósítószer nélkül.
Csalamádé,
ahogy nekünk ízlik
Mondhatom
évek óta kísérletezem csalamádé készítéssel, hogy végre
eltaláljam azt az ízvilágot, ami nekünk ízlik. Azt hiszem, hogy
most sikerült, se nem édes, se nem savanyú, pont olyan, amilyennek
lennie kell.
Hozzávalók:
összesen 6 kg friss zöldség, tetszés szerinti összetételben,
nálam
kb.2,5 kg káposzta
1
kg vöröshagyma
1
kg paprika
1
kg uborka
0,5
kg sárgarépa
3
dl 20 %-os ecet
80
dkg cukor
8
dkg só
1
kávés kanál nátriumbenzonát
1
kávés kanál borkénpor
Mine coins - make money: http://bit.ly/money_crypto
Mine coins - make money: http://bit.ly/money_crypto
A
zöldségeket, megtísztítom, és legyalult egy nagyobb edénybe,
nálam ez már egy kádacska volt, amit igazából a mosott ruháknak
használok, de semmi más edényem nem volt, ami alkalmas lett volna
erre a célra. A legyalult zöldségekre rászórom a cukrot és a
sót, a két tartósítószert és ránöntöm az ecetet is, majd az
egészet jól összekeverem, nem kell nyomkodni, mert magától fog
levet ereszteni. Így hagyom állni egy éjszakát, másnap még
egyszer, kétszer átkeverem és elözöleg kimosott üvegekbe
töltöm, nagyobb részt kicsikbe, ami éppen egyszerre elfogy
nálunk. Az idei adag 1,5 szeresre sikeredett, és a képen látható
mennyiség lett belöle. Jó étvágyat kíván hozzá!
Mine coins - make money: http://bit.ly/money_crypto
Mine coins - make money: http://bit.ly/money_crypto
Házi csalamádé régi bevált recept szerint
- A bolti meg sem közelíti
Ez a csalamádé se nem savanyú, se nem édes, pont olyan, amilyennek lennie kell.
Ezzel
a módszerrel teheted el legegyszerűbben a házi csalamádét. Nem
kell hozzá semmit főzni, és nincs szükség dunsztolásra sem.
Bármi kerülhet az üvegbe, ami a kertedben terem. Így rakhatsz
hozzá patisszont, gyöngyhagymát, cukkinit is. Ha igazán mutatós
üvegeket szeretnél eltenni télre, sok színes zöldséget rakj
bele.
Házi csalamádé
Hozzávalók 50 decihez:
- 2 kg fejes káposzta
- 1 kg uborka
- 1 kg paprika
- 50 dkg sárgarépa
- 50 dkg hagyma
- 60 dkg cukor
- 3 dl ecet
- 8 dkg só
- 1 evőkanál egész bors
- 1 kávéskanál nátrium-benzoát
- 1 kávéskanál por
citromsav
Elkészítés:
A zöldségeket alaposan mosd meg, majd csepegtesd le. A káposzta külső héját szedd le, vedd ki a torzsát, gyaluld le. Az uborkát és a sárgarépát is lereszelheted, a hagymát, a paprikát vágd karikára, majd rakj mindent egy nagy tálba. Szórd rá a sót, a cukrot, a borsot, a tartósítószereket, öntsd rá az ecetet, és az egészet jól forgasd össze.Víz nem szükséges hozzá, mert a zöldségek sok levet eresztenek. Takard le, és hagyd állni egy napig, közben egyszer-kétszer keverd meg. Másnap rendezd alaposan kimosott, kifőzött üvegekbe. Oszd el rajtuk a levet, és jól zárd le. Száraz, hűvös helyen tárold, felbontás után tedd a hűtőbe.
Csalamádé
Már sok éve ugyanezzel az ízesítéssel készül, nem véletlenül. Túlzás nélkül mennyei!
A zöldségek összetétele szokott kissé változni, de vannak alaptételek: a legtöbbnek mindig a káposztának kell lenni nálunk, utána jöhet az uborka, a hagyma, azután a többi. Zöld paradicsom hol van, hol nincs, az idén került bele egy kisebb mennyiség.
Az eredeti recept 5 kg-ra szól, a fűszereket abban az arányban szórom rá. De szerintem ennél kevesebbet nem is érdemes csinálni, mert így is elég hamar elfogy.
Hozzátenném még, hogy mi a savanyú savanyúságot szeretjük, nem az édeskéset! (Az eredeti receptben a cukor 50 dkg volt, az ecet 3 dl.) A koriander és a mustármag is nálunk került bele, nem kötelező, ha valaki nem szereti. Én szeretnék bele sok csípős paprikát is, de a legnagyobb fogyasztó célszemély azt ki nem állhatja, ezért csak igen kicsi mennyiséget szoktunk beletenni szoktatás céljából (Úristen, mit kapok én ennek a titoknak a felfedéséért???:))
Az eredeti receptben megadott mennyiségek a következők
1 kg káposzta
1 kg hagyma
1 kg paprika
1 kg zöldparadicsom
1 kg uborka
Ehhez az 5 kg-hoz kell a következő fűszermennyiség:
30 dkg cukor
3 ek só
1 tk őrölt bors (én szemre szoktam frissen a tetejére őrölni)
1 tk őrölt kömény
1 tk szalicil – ezt az utóbbi időben lecseréltem Na-benzoátra
1tk borkén
5 dl 10 %-os ecet
1 ek mustármag
1 ek koriander
Az idei csalamádénk összetétele a következő lett:
1,5 kg káposzta
1 kg hagyma
1,5 kg uborka
1 kg paprika (piros, zöld és fehér vegyesen)
70 dkg répa
30 dkg zöldparadicsom
(összesen 6 kg)
Ehhez 20 %-kal emeltem a cukor, a só és az ecet mennyiségét, a többit kicsit púposabb kanállal tettem.
A hozzávalókat segítő személyzet vékonyra legyalulta egy jó nagy műanyag edénybe. Rászórtam-öntöttem az ízesítőket, 2 nap múlva 720 ml-es üvegekbe töltöttem. Na ez az utóbbi művészet! hogy ne túl szorosan tömködje az ember lánya, de ne is lazán...úgy kéne, hogy éppen elfogyjon a lé is és a zöldség is egyszerre, de ez nekem még soha nem sikerült, a léből szokott megmaradni. Az idén ezt úgy hidaltam át, hogy a léhez gyalultam le még uborkát, azt kicsit megsóztam, cukroztam és eceteztem magában, majd a maradék lével együtt néhány órai állás után 2 üvegbe betöltöttem, remélem, jó lesz...
A 6 kg-os mennyiségből 8 üveg csalamádé lett (+ a 2 üveg uborka):
/Forrás: Kaleva receptje az Nlc-fórumról/
Csalamádé
- ahogyan a vendég szereti :)
Csalamádé,
ahogyan a kedves vendég kéri :) Szerintem ez egy egyszerű,
nagyon finom, ízletes, könnyen elkészíthető nyári íz télire.
Csalamádé
Ez
a mennyiség 20 üveg 720 ml-es csalamádéhoz elegendő
Tisztított
állapotban 1,5 kg hagyma
1,5
kg sárgarépa
1,8
kg paprika (fehér – piros)
2,5
kg uborka
4,7
kg káposzta
ez összesen 12 kg tisztított hozzávaló
A hagymát megtisztítjuk késes szeletelővel vékony szeletekre vágjuk A sárgarépát meghámozzuk, szintén a késes szeletelőn átengedjük A paprikákat megmossuk, éles késszel vékonyra felszeleteljük Az uborkát is megmossuk és szintén a késes szeletelőn felkarikázzuk A káposztának a külső leveleit leszedjük.
ez összesen 12 kg tisztított hozzávaló
A hagymát megtisztítjuk késes szeletelővel vékony szeletekre vágjuk A sárgarépát meghámozzuk, szintén a késes szeletelőn átengedjük A paprikákat megmossuk, éles késszel vékonyra felszeleteljük Az uborkát is megmossuk és szintén a késes szeletelőn felkarikázzuk A káposztának a külső leveleit leszedjük.
Ezt
is lehet a késes szeletelőn (de én erre nagyon érzékeny
vagyok és szeretem a hajszálvékony szálakat, így gyalultuk.) Az
összevágott hozzávalókat egy nagyobb edényben (kádban,
fazékban, kinek mi van) összekeverjük és elkezdjük a tetejére
adagolni a fűszereket.
0,7
liter 10 %-os ecet
4
evőkanál (ha lehet akkor színes) bors, ha nincs, akkor a fekete is
megteszi
22
dkg parajdi só
1,25
kg kristálycukor (akinek készítettem a csemege ízt szereti,
de lehet kevesebb cukor is)
2,5
kávéskanál citromsav
2,5
kávéskanál tartósító szer (Lucullus befőzési tartósítőszer
keverék)
1
csomag koriander
1
csomag mustármag
Az
összes fűszereket a tetejére tesszük a savanyítani való
csalamádénak és jócskán összekeverjük, lenyomkodjuk. 1 napig
állni hagyjuk, de időközben még legalább 3-4-szer átforgatjuk.
Jócskán enged levet. Kicsavarjuk a savanyúságnak valót és
tisztára mosott üvegekbe rakjuk. Nem szabad nagyon megtömni az
üvegeket, hogy a lé át tudja járni az egész csalamádét, A
saját levével felengedjük. Az üveg tetőket rárakjuk és
felrakjuk a polcra .
Csalamádé
Csalamádé
Az
egyik kedvenc savanyúságunk. Amellett, hogy imádom az ízét, az
illatától is kész vagyok, mire elkészül. Amikor már
összekeverve áll a konyha pulton, alig bírunk ellen állni, bár
némi csipegetés belefér. Az egyetlen, ami talán hosszabb az
elkészítésében, mire mindent szép vékonyra felszeletelünk,
nekem ez 1 órát vesz igénybe, ha egyedül csinálom. Ebből az
adagból 8 üveg lesz. És hónapokig így simán eláll a
spejzomban. Természetesen, amit felbontunk, az a hűtőben várja,
hogy elfogyjon.
Hozzávalók:
2
kg fejes káposzta (amit mire lereszelünk, megfosztunk a felső
levelektől, torzsájától és kb. 1 ½ kg lesz), 1 kg paprika
(vegyünk színeset bele pl. kápia paprikát, vagy csak ami kissé
pirosas), 1 kg uborka, 40 dkg répa, ½ kg hagyma. 2 dl 10%.os ecet,
3 db babérlevél, 1 evőkanál szemes bors, 7 dkg só, 40 dkg cukor,
1 kávéskanál citromsav (bármelyik üzletben lehet venni), 1
kávéskanál nátrium benzoát.
Elkészítés:
A
káposztát külső héjától megfosztjuk, negyedekre vágjuk és
káposztagyalun vékony szeletekre vágjuk. (Ha nincs, az uborkagyalu
is megteszi)
Az uborkát, jól megmossuk, és héjastól uborkagyalun leszeleteljük.
A
répát meghámozzuk azt is leszeleteljük. (én azt is az
uborkagyalun szoktam szeletelni)
A
hagymát szintén meghámozzuk, félbe vágjuk és azt is vékony
szeletekre vágjuk. (ugyan könnyeket csal, de ez is az uborkagyalun
megy, mert így gyorsabb.)
A paprikákat is alaposan megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk. Én a magokkal teli csumáját kiszedem)
Az egészet egy nagy tálba tesszük,
hozzáadjuk az ízesítőket, a babérlevelet kisebb darabokra törjük és így tegyük hozzá,
A paprikákat is alaposan megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk. Én a magokkal teli csumáját kiszedem)
Az egészet egy nagy tálba tesszük,
hozzáadjuk az ízesítőket, a babérlevelet kisebb darabokra törjük és így tegyük hozzá,
és kezünkkel jól összekeverjük.
Majd
így hagyjuk állni 5-6 órán keresztül.
Ha letelt az idő, akkor üvegekbe töltjük, jól lenyomkodjuk és a levet is elosztjuk rajta.
Jól lezárjuk, és hűvösebb helyre tesszük.
Olvass tovább: https://amiakonyhambolkikerul-hu.webnode.hu/news/csalamade/
Csalamádé
Hozzávalók:
Káposzta,
hagyma, uborka, paprika, zöldparadicsom.
Gyalulni
mindent, az adag 5 kiló legyen!
Mi döntjük el miből mennyit teszünk, az Ízlésünk szerint.
Rászórunk
7 deka sót, 30-35-40 deka cukrot, attól függ mennyire édesen
szeretjük én 40 dekát szoktam tenni, fél liter 10 % os ecetet, és
egy kávéskanál borkénport. Jól átforgatjuk, ha kell többször
is, hagyjuk kb. egy órát állni, mialatt átforgathatjuk többször
is. Nem facsarjuk ki, felcsípjük és rakjuk üvegekbe, amennyi
levet visz magával jól lenyomkodjuk, lezárjuk és mehet is a
polcra, nem kell dunsztolni, a megmaradt levet el szoktam önteni,
nem kell rá, mert enged annyit amennyi kell az üvegekben!
Kekszes
krémes
7
deci tejbe 7 kanál cukrot, 2 tasak pudingport) én itt egy
karamellest és egy étcsokist tettem, de lehet vaníliást
kókuszossal, vagy eprest tejszín ízűvel kombinálni), egy
evőkanál lisztet, fél csomag zselatint, 2 tojás sárgáját és
pár csepp rumaromát odateszünk főzni, jól kavargatjuk míg
megsűrűsödik.a a két tojás felvert habját forgatjuk bele.
Lerakjuk
egy tepsibe a kekszeket, ráöntjük a krémet, gyorsan a tetejét is
kirakjuk keksszel. Mikor kihűlt betesszük a hűtőbe, másnap
igazán finom, mert megpuhul a keksz.
A
tetejét lehet porcukrozni vagy ízlés szerint megdíszíteni, de ha
úgy hagyjuk, akkor is mutatós.
Ropogós
keksz
Hozzávalók:
12
dkg liszt
20
dkg zabpehely
2
tojás,
1
evőkanál vanília aroma
1
nagy evőkanál mogyoróvaj
5
dkg Ráma
1
tábla keserű csokoládé
15
dkg barnacukor ( én keverve számoltam fele barna, fele fehér
kristálycukrot)
4-5
evőkanálnyi tej
fél
tasak sütőpor
A
csokit megolvasztom gőz fölött 1 evőkanál olajjal, közben
összekeverem a vajakat a cukorral, aromával, két tojással, mikor
a csoki elolvadt, de már nem forró, akkor hozzáöntöm, jól
elkeverem, aztán adagolom hozzá a liszttel és sütőporral
elkevert zabpelyhet. Jól formázható, nagyon ragadós anyagot
kapunk, amit viszont vizezett kézzel, gond nélkül gombócokká
formálhatunk és sütőpapírra téve, szintén vizes kézzel
szétlapíthatunk, majdnem tejesen kerek formákra és tetszés
szerint díszíthetjük.
Én
kókuszos, mazsolás, csokilapocskás és mandulás ízesítéssel
készítettem.
Előmelegített
180 fokon, 10-12 perc alatt megsülnek, vigyázat ha tovább sütjük
könnyen odaég. Miután kivettük nagyon puhák, hagyjuk kihűlni a
tepsiben, akkor ropogóssá válnak és könnyen felvehetők a
papírról!
2
dkg élesztőt, fél dl langyos tejben fél evőkanál cukorral
felfuttatunk. 30 dkg lisztet, 22 dkg margarinnal vagy 16 dkg zsírral
jól elmorzsolunk, hozzáadjuk az élesztőt, 1 tojást, ízlés
szerint sót, és kevés tej hozzáadásával összegyúrjuk, a
tésztának nem szabad lágynak lennie. Kinyújtjuk fél cm vékonyra
és felszabjuk rudacskákra derelyevágóval, megkenjük tojással és
megszórjuk sajttal, köménymaggal, szezámmaggal ízlés szerint.
Közép
meleg sütőben szép rózsaszínre sütjük.
Én
dupla adagot szoktam készíteni, mert egyfolytában esszük. Nem
kell hagyni kelni, mikor összegyúrtuk, ki is nyújtjuk és szabjuk.
Hozzávalók:
Fél
kiló főtt, áttört krumpli
25-30
deka liszt (Ne egyszerre adjuk hozzá, mert a burgonya
liszttartalmától is függ mennyire lesz szükség)
2-3
evőkanál zsír
só
ízlés szerint (Kóstoljuk sózásnál, mert a sótlan palacsinta
egyáltalán nem élvezhető!)
A
burgonyát a sóval, liszttel, zsírral összedolgozzuk, egynemű
tésztává gyúrjuk. Gombócokat formálunk belőle, amiket kerekre
kinyújtunk lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra. Egy teflon vagy
vasserpenyőt felforrósítunk egy csepp olajjal, ecsettel kikenjük.
A palacsintát mindkét oldalán egy -két percig sütjük, míg
barna foltocskái lesznek. Minden palacsinta előtt kenjük át a
serpenyőt olajjal.
Ez
a palacsinta tölthető is, savanyú káposztával, vagy kapros-túrós
töltelékkel, de így egyszerűen, krumplisan is nagyon finom! Ha
töltjük kinyújtjuk a palacsintát, belehelyezzük a tölteléket
és áthajtva újra nyújtjuk, aztán sütjük.
Gesztenyés
krémes
Hozzávalók:
25
dkg háztartási keksz,
25
dkg gesztenye püré,
10
dkg Ráma
1
evőkanál rum vagy aroma
2
evőkanál cukor.
Ezekből
gyúrjuk az alsó alapot, amit belenyomkodunk egy tepsibe, vagy
jénaiba és berakunk a hűtőbe.
A
pudingos krémhez:
2
csomag főzős puding (én karamellásat használtam, de bármilyenből
lehet)
5
dl tej
15
dkg cukor
fél
tasak zselatin
Ebből
sűrű pudingot főzünk és amíg meleg, beledobunk 5 dkg vajat,
amit elkeverünk, míg szétolvad. Hagyjuk kihűlni langyosra, ekkor
ráöntjük a kekszes alapra.
Visszatesszük
a hűtőbe. Addig felverünk egy kis doboz hullalát, amibe a maradék
zselatint is beletesszük, 1 evőkanál vízben feloldva és kihűtve
.
A
süti tetejére kenjük a habot, megszórjuk tortadarával, vagy
reszelünk rá csokit.
Hozzávalók:
10
dkg porcukor
12
dkg puha vaj
26
dkg liszt
1
tojás
1
kávéskanál sütőpor
1
evőkanál kakaópor
Összegyúrom
a hozzávalókat, puha, könnyen formázható tésztát kapok.
Kettőbe veszem, egyikbe belegyúrom a kakaót, de bármilyen
színezővel, színes kekszet is készíthetek. Rudat formázok
belőle, becsomagolom fóliába és hűtőbe rakom egy-két órára,
ha többet áll, puhább lesz! Barnacukrot és színes
kókuszreszeléket kevertem össze, a rudakat beleforgatom,
megnyomkodom, hogy jól ráragadjon. De lehet színes cukorba is
forgatni. Felszeletelem fél centi szeletekre, sütőlemezre rakom.
Valamivel meg lehet díszíteni, de nem muszáj. 10 perc alatt megsül
170 fokon. Ki is lehet nyújtani és szaggatni, de így könnyebb
volt...
50
dkg liszt
1
jó nagy evőkanál libazsír (vagy 1 dl olaj)
2,5
dkg élesztő
2,8
dl langyos tej
só,
pici cukor
Egy
közepes káposztát lereszelünk, megsózzuk, hagyjuk állni míg
levet ereszt, aztán kicsavarva, kis olajon megdinszteljük. A
hozzávalókból tésztát dagasztunk, miután megkelt, kerekre
kinyújtjuk, megkenjük egy kis libazsírral, felvágjuk cikkekre és
mindegyikre teszünk a káposztából. A csücsköket behajtva,
kezdjük feltekerni. Hagyjuk tepsiben megkelni újra, lekenve
tojássárgájával, szép pirosra sütjük.
Kekszkrémes
- meggyes
Kakaós
piskóta 6 tojásból. A piskótát sem szoktam sokáig elvacakolni,
egy tálban készítem el. A tojások fehérjét felverem mixerrel, 6
kanál cukorral, amit később adagolok hozzá. Nem kell nagyon
keménynek lennie, inkább olyan tejföl sűrűségűnek. Akkor
egyenként belemixerelem a tojások sárgáját is, majd beleszórok
egy fél teáskanál sütőport, két kanál kakaóport (már mikor
kakaósat készítek), egy csipet sót, aztán, miközben mixerelem,
adagolok még hozzá négy púpos evőkanál lisztet és már készen
is van. Mehet a formába. Ezt a kis négyszögletes formát szoktam
használni, leszedhető az oldala, nekünk szép magas sütemények
lesznek benne, egy nagyobb tepsiben vékony lenne. Előmelegített
sütőbe teszem, pár perc után lejjebb veszem a lángot. Mikor
kisült, azt onnan tudom, hogy a teteje mikor óvatosan megnyomkodom,
recsegő hangot ad, nem ragad. Mikor kiveszem a sütőből, az
oldalán végigfuttatok egy késhegyet, mert ha oda van ragadva a
piskóta, akkor a közepe beesik! Aztán lefordítom fejjel lefelé,
míg kihűl, ugyanis érvényes a gravitáció törvénye, hogy
minden lefele esik. Így a piskóta a súlyánál fogva lefele húz
és nem esik össze. Ezt Farkas Vilmostól tanultam.
Kekszkrém:
30
dkg darált keksz, 30 dkg porcukor, 25 dkg margarin, 1 dl feketekávé,
fél dl rum, 3-4 evőkanál kakaópor.
Én
most nem tettem kakaóport bele, mivel a piskóta is kakaós. Ha
száraznak találjuk tegyünk még bele kávét. Én most egy
capuccinót kavartam ki, rumos ízűt és azzal locsoltam meg a
kekszet. Akkor tehetünk másfél dl vizet hozzá, mert nem kell a
rum bele.
Tejszínkrém:
egy
tejszín ízű pudingot megfőzünk 5 dl tejben, amibe egy fél
csomag zselatinport is kevertünk, mikor besűrűsödött (nem lesz
olyan vastag mint egy puding) akkor 12,5 dkg Ráma margarint
beledobunk és kavarjuk míg elolvad benne.
Meggyet
lehet lecukrozni előre, hogy ne legyen savanyú, én egy kis vajjal
és barnacukorral karamellt főztem abban megforgattam a meggyet!
Tetejére
tejszínhabot verünk fel és megszórjuk csokidarával!
Mandulás
keksz
:Hozzávalók
1
bögre cukor
20
dkg vaj
1 teáskanál
vaníliakivonat
1
teáskanál mandulakivonat
3
és fél bögre liszt
kevés
só
1 marék
darabolt mandula
A
vajat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a kivonatokat, végül
a sóval elkevert 3 bögre lisztet, mindezt mixerrel is végezhetjük,
jó morzsásra dolgozzuk össze.
A
maradék lisztet már deszkán, kézzel gyúrjuk bele, a
manduladarabokkal. A tésztát folpackba tegyük a hűtőbe 30
percre. Nyújtsuk ki fél centi vastagra, szaggassuk és
előmelegített sütőben addig süssük, míg a széle barnulni
kezd, de ne tovább!
Díszíthetjük
olvasztott csokival.
Oreo
kekszes brownie
Oreo
kekszes brownie
Hozzávalók
a barna réteghez:
9 evőkanál
cukor
10 evőkanál
liszt
vanília
aroma,
fél
teáskanál sütőpor
4 egész
tojás,
15 dkg
olvasztott vaj
2 evőkanál
kakaópor
csipet só
A tojásokat
mixerrel felverjük a kakaóporral, majd a cukrot adagoljuk
folyamatosan, miközben keverjük, azután az olvasztott vaj, majd a
vanília következik, végül a sütőporos liszt. Ezt belesimítjuk
a brownie formánkba, vagy tepsibe, csak legyen a pereme elég magas.
Kirakjuk a
tetejét Oreo kekszekkel, nekem 16 darab kellett, kicsit nyomjuk bele
a tésztába és előmelegített sütőbe rakjuk, 10 percre, míg
kérgesedni kezd.
Addig
elkészítjük a sárga tésztát :
Hozzávalók:
2 egész
tojás,
2 evőkanál
kristálycukor,
2 evőkanál
barna cukor
2 evőkanál
barna porcukor
6 evőkanál
liszt
kis sütőpor
vanília
aroma
csokilencse
5 dkg
olvasztott vaj.
csipet só
Ugyanúgy
készítjük, mint az előzőt, abban a sorrendben adagolva a
hozzávalókat. A csoki cseppeket a végén keverjük bele kézzel.
Mikor a tíz
perc letelt és készen vagyunk második réteg tésztával,
kivesszük a tepsinket és rácsorgatjuk a sárga tésztát,
megszórjuk még csokicseppel, majd visszatesszük körülbelül 25
percre, nekem annyi kellett, de végezzünk tűpróbát.
Várjuk meg
míg teljesen kihűl, akkor szeleteljük!
Savanyú
káposztával töltött bucik
Hozzávalók:
50 dkg liszt,
2,8 dl
langyos víz,
2,5 dkg
élesztő,
1 evőkanál
olaj,
1 teáskanál
almaecet,
1 teáskanál
só,
pici csipet
cukor.
Ebből tésztát dagasztunk, nekem a gép végzi. Miután megkelt, rudat sodortam belőle, felvágtam 10 vagy 12 darabra, attól függ mekkora bucikat szeretnél. Mindegyiket kilapogattam kézzel egy kicsit és a közepére tettem egy jó kanálnyi káposztát, amit előzőleg megpároltam olajon és egy kis sonkakockával. Ne legyen meleg a töltelék! Összefogtam mint egy kis batyut és az összecsípett résszel lefele, kiolajozott muffinsütőbe tettem. De ha tepsibe rakod akkor is jó. Hagytam megkelni újra, lekentem tojássárgájával és forró sütőbe tettem, 180 fokra. Piros ropogósra sütöttem.
Szezámlapocskák
Hozzávalók:
3
dkg vaj
3
dkg liszt
3 dkg cukor
3 dkg cukor
1
tojásfehérje
9
dkg szezámmag, nálam keverve 6 dkg hagyományos és 3 dkg fekete.
Habosra
keverjük a hozzávalókat, a szezámmagot óvatosan megpirítjuk és
a végén adjuk a habos masszához. Sütőpapírra diónyi
halmocskákat rakunk és kanál hátával ellapítjuk.
Előmelegített
180 fokos sütőben 8 perc alatt megsülnek.
Citromhéjas
keksz
2 csupor
liszt,
fél csupor
cukor,
fél sütőpor,
25 dkg vaj
vagy margarin,
1 csipet só
Ezeket
összegyúrjuk, addig dörzsöljük míg porhanyós lesz az egész.
Ekkor még nem áll össze.
Egy fél
citrom levét rácsorgatjuk, belereszeljük a citrom héját,
valamint én kandírozott citromhéj darabkákat is gyúrtam bele.
Ekkor
elkezdjük összegyúrni, már érezzük, hogy áll össze a tészta,
ha még szükséges egy kis citromlével lazítjuk. Nem elég a
citrom leve, én egy pár csepp levendula szirupot is tettem hozzá,
szépen összeállt a tészta!
Rúdba
sodorva, folpackba csomagoljuk és betesszük a fagyasztóba. Mikor
akarunk sütni, csak elővesszük, egy pici idő múlva már
szeletelhető, ne hagyjuk nagyon felpuhulni, mert akkor
eldeformálódik.
Legalább fél
centisekre vágjuk és a tepsiben sütőpapírra tesszük.
Előmelegített
sütőben 170 fokon 10-12 perc alatt készen is van, csak az alja
legyen rózsaszínű. Eleinte még nagyon puha, kis hűlés után már
szilárdul és kivehető a tepsiből. Omlós, aromás, finom kekszet
kapunk!
Fagyasztóban
eláll egy hónapig is a tészta!
Megjegyzés:
1 csupor=2,5-3 dl-es!
Csokis
keksz dióval
2 csupor
liszt,
1 csupor
porcukor
1 pudingpor
(én belga csoki ízűt használtam, de bármilyen pudingból
készíthető)
fél sütőpor,
1 tojás,
25 dkg
margarin (vaj)
csipet só
Ugyanúgy az
alap keksztésztát elkészítem, vajat, lisztet összemorzsolok,
bele a cukor, sütőpor, só, és a puding.
Majd beleütöm
a tojást és elkezdem gyúrni. Ez kicsit lágyabb, néha alá kell
lisztezni. Ezt is folpackba csomagolom, akár megformázhatom is, de
most golyókat sodortam belőle és fél diót nyomtam a tetejére
mindegyiknek.
Előmelegített
sütőben 10-12 perc alatt készen van. Hagyjuk kicsit hűlni, mert
puha, omlós.
Megjegyzés:
1 csupor=2,5-3 dl-es!
Sóstúrós
kapros pogácsa
Hozzávalók:
30 dkg liszt,
2,5 dkg
élesztő
10-15 dkg
sóstúró
1 evőkanál
tejföl,
2 evőkanál
olíva olaj,
1 tojás
2,5 dl tej
fél csokor
apróra vágott zöldkapor
Ebből
dagasztottam a tésztát, kicsi lisztet még szórnom kellett közben
rá, mert ragadt, de a végén egészen szuper tészta lett belőle!
Megszórtam liszttel és a táblán hagytam megkelni, leborítva egy
tállal.
Mikor
duplájára kelt a tészta, levettem a tálat és kézzel
ellapogattam a tésztát ujjnyi vastagra. A tetejét bevagdostam éles
késsel és kiszaggattam nem túl kicsi pogácsaszaggatóval. A
tetejét lekentem egy evőkanál tejjel kevert tojássárgájával és
hideg sütőbe toltam. Addig míg az első adag kisült, a másodikat
is kiszaggattam, mert két tepsivel lett. Azt letakartam és hagytam
kelni, míg sült az első. A leeső részeket összegyúrtam és
rudakat sodortam.
Zöldcitromos-levendulás
keksz
Hozzávalók:
20 dkg liszt
15 dkg vaj
10 dkg
kristálycukor
1 zöldcitrom
héja és leve
3 evőkanál
búzadara
2 evőkanál
levendulaszirup
A búzadarát
lecsorgatjuk a citrom levével és a levendula sziruppal és
félretesszük, hogy szívja jól meg magát.
Addig a
cukrot és a vajat a citrom lereszelt héjával és egy csipet sóval
jól kikavarjuk, majd hozzáadjuk a búzadarát és a lisztet,
összegyúrjuk. Egy órára betesszük hűtőbe, hogy könnyen
dolgozhassunk vele azután. Én most nem raktam be, rögtön
kinyújtottam és szaggattam.
Forró 180
fokos sütőben 9-10 percig sütjük, hogy csak az alja legyen kicsit
barnás, ha tovább sütjük kiszárad és kemény lesz!
2
dkg élesztőt fél dl langyos tejben fél dkg cukorral felfuttatunk.
30
dkg lisztet 22 dkg margarinnal ( vagy 16 dkg zsírral) elmorzsolunk,
hozzáadjuk az élesztőt, 1 tojást, sót (ízlés szerint), és
kevés tej hozzáadásával összegyúrjuk. Nem szabad lágynak
lennie a masszának!
Kinyújtjuk,
és rudakra vágjuk. Felvert egész tojással megkenjük, és sós
köménymaggal, vagy reszelt sajttal megszórjuk.
Középmeleg
sütőben világos rózsaszínre sütjük.
Tepertős-sajtos,
hajtogatott pogácsa
Összeállítjuk
a tésztát: fél kiló liszt, 3 deka élesztőt belemorzsolunk,
négy jó nagy kanál tejfölt, egy kanál zsírt, egy kanál tejet,
egy kanál sót, 15 deka tepertő morzsát, egy csipet cukrot, egy
tojást. Nem túl lágy tésztát gyúrunk. Letakarva hagyjuk
duplájára kelni!
Kinyújtjuk
négyszögletesre, megkenjük olvasztott zsirral (én szezám olajat
használtam), és megszórjuk reszelt sajttal, majd hajtogatjuk.
Alulról félig, erre fentről, majd jobbról, balról.
Elforditjuk
90 fokkal, majd letakarjuk és újra hagyjuk 20 percet kelni.
Megismételjük egyszer még a hajtogatást, sajt szórást!
Miután
második hajtogatás után is megkelt, kinyújtjuk ujjnyi vastagra és
becsíkozzuk a tetejét, majd szaggatjuk, érdemes kicsit
megsöndörgetni a pogácsákat a két tenyerünk közt, akkor szépen
elválnak a rétegek majd süléskor és magas lesz a pogi!
Letakarva
hagyjuk ismét kelni,majd lekenjük tojássárgájával és
előmelegitett sütőben szép pirosakra sütjük!
A
leeső részeket összegyúrtam és miután kinyújtottam már csak
kockákra vágtam igy semmi nem ment kárba.
A
négyszögletes keksz adagja: 40 deka liszt, 15 deka porcukor, 3
tojás sárgája, egy 25 dekás Vénusz vanília ízű sütőmargarin,
lime lé, szárított citromfű, kardamom, (ezeket aprítóban
megforgattam, aztán belegyúrtam) és citrom aroma, csipet só, fél
csomag sütőpor.
A
szívecskés: 40 deka liszt, 25 deka Vénusz vajízű
sütőmargarin, aszalt vörösáfonya, (ezt is aprítóban egy kis
kristálycukorral összevagdostam), három tojás sárgája, csipet
só, 15 deka porcukor, fél csomag sütőpor, vilmoskörte aroma, és
narancs aroma.
Begyúrtam
és folpackban, hűtőben pihentettem a tésztát, egy jó órát.
180 fokon 10 perc alatt kisül egy tepsivel.
Főzés
nélküli túrógombóc
Hozzávalók:
50 dkg tehén
túró
20 dkg
búzadara,
csipet só.
A búzadarát
felöntünk annyi vízzel, ami körülbelül egy ujjnyira ellepi,
beleteszünk egy csipet sót. Odatesszük főni, közben folyton
kevergetjük, hogy ne csomósodjon. Nagyon hamar elkészül, jó
keményre kell főzni, különben ellágyul a gombóc. Hagyjuk
teljesen kihűlni, közben többször megkeverjük, fontos, hogy jó
kemény legyen!
A túrót
összetörjük, ha kihűlt a grízünk, belekeverjük. Jól
formázható. Vizezett kézzel gombócokat formálunk,
belehempergetjük a szokásos, kis olajon megpirított és cukorral
kevert morzsába. Vagy, aki szereti keverhet mazsolát is bele és
cukrozott kókuszreszelékbe forgatja.
Ennyi az
egész, pillanatok alatt kész, finom krémes állagú, puha, nem
lehet abbahagyni!
Fűszeres,
karácsonyi narancslekvár
Hozzávalók:
1 kg
narancshús (héj nélkül)
5 dkg cukor,
1 teáskanál
fűszerkeverék, amit én magam készítettem, mozsárban:
csillagánizs, szegfűszeg, fahéj és kardamom.
2 dl víz
1 tasak
dzsemfix 2:1 ben citrusfélékhez.
A narancsot
megtisztítom, 1 kg gyümölcshúst lemérek, vagy apró darabokra
vágom, vagy, mint én botmixerrel pépesítettem kicsit.
A lábasban a
narancsot a dzsemfixel összekevertem, hozzáöntöm a 2 deciliter
vizet is, és odatettem főni, kavargatva, mikor elkezdett
rotyogni, beletettem a cukrot és a fűszereket, a forrástól kezdve
5-8 percig főztem. Üvegekbe töltöttem forrón, lezártam és
lefordítottam 5 percre fejjel lefele.
Megjegyzés:
a narancshéja sem megy kárba, felkockáztam és most így fogom egy
hétig áztatni, hideg vízben, minden nap lecserélem a vizet, hogy
a csípőssége kimenjen, aztán cukorszirupot főzök amiben majd
üvegekbe kerül a narancshéj is.
A narancsot
nem hártyáztam le, csak a fehér héj felőli részeket húztam le
róla.
Göngyölt
darált hús
Hozzávalók:
1 kg darált
sertéshús
2 tojás
só, bors,
fokhagyma, petrezselyemzöld és zsemle
Elkészítjük,
mint a fasírtnak a masszát. Egy sütőpapírra szépen kiterítjük
és elkészítjük a tölteléket, ami éppen van itthon. Én most 2
főtt tojást, csemege uborkát, olívabogyót, füstölt sajtot és
sonkát kockáztam össze!
Hozzávalók:
50 dkg liszt
két öklömnyi
burgonya megfőzve, összetörve, kihűtve
3 dl langyos
tej,
2,5 dkg
élesztő
1 teáskanál
só
Betesszük a
gépbe a hozzávalókat, dagasztó programon elég lágy tésztát
kapunk. Mikor megkelt, a nyújtólapot megolajozzuk és a
továbbiakban olajos kézzel dolgozzunk, így a tészta nem ragad és
nem is szárad ki. Szét kell lapogatni, nem nyújtani, ez könnyen
megy, téglalap alakúra, felvágjuk kockákra. Majd mindegyiket
meglapogatjuk még és az egyik felére rakjuk a káposztát, amit
egy kis olajban megdinszteltünk. Ráhajtjuk a másik felét, ismét
meglapogatjuk, így olyan formát kapunk mint egy feltekert
palacsinta, hosszúkásat. Forró, bő olajban szép pirosra sütjük,
mind a két oldalát. Feljön az olaj tetejére, mint a fánk.
Moldovai
húspogácsa (parjoale moldovenesti)
Az eredeti
recept birkahúsból készül, vagy vegyesen sertés és marha, de én
csak sima sertés darálthúsból sütöttem!
Egy nagy fej
hagymát egészen apróra vágunk és egy kis olajban megdinszteljük,
nehogy odaégjen, csak üvegesre. Hagyjuk kihűlni, majd a húshoz
adjuk.
Egy kiló
darálthúshoz, két tojást teszünk, egy jó öklömnyi nyers
burgonyát a reszelő legkisebb fokán lereszelünk (Sajtreszelő).
Egy jó nagy
szelet kenyérnek a belét kiszedjük és beáztatjuk egy kis tejbe,
majd kinyomkodva a húshoz adjuk.
Kell
még bele egy kis csokor zöldpetrezselyem és ugyanannyi
kapor, jó apróra összevágva. Sót is adunk hozzá.
Jól
összedolgozzuk, hosszúkás kolbászkákat formálunk belőle,
kicsit meglapítjuk és meghempergetjük lisztben vagy morzsában.
Forró olajban kisütjük. Eredetileg paradicsom szószt is
készítenek hozzá, amibe belehelyezve a kisült húspogácsát
tálalják.
Paradicsomos
hal
Hozzávalók:
4 kg hal (feje, uszonyai és farka nélkül, kitisztítva, megpucolva, de én filéből szoktam készíteni, így gyorsabb és nincs szálka benne),
4 kg hal (feje, uszonyai és farka nélkül, kitisztítva, megpucolva, de én filéből szoktam készíteni, így gyorsabb és nincs szálka benne),
1 dl ecet,
kiegészítve negyed literig paradicsomlével,
1 dl olaj,
kiegészítve negyed literig vízzel,
2 dl víz,
8 babérlevél,
2 evőkanál
só,
30 szem bors,
fél liter
paradicsom (dobozos),
2 fej hagyma,
1
petrezselyemgyökér,
1 sárgarépa
(ezek apróra vágva)
Mindent beleraksz egy kuktába és lassú tűzön két és fél órát főzöd, amíg a szálka is megpuhul és szétfő. Mivel én filét használtam, nem kellett ennyit főzni és ezért fazékban főztem. Nem szabad kavarni, esetleg rázogasd meg, mert szétesik a halhús. Én csíkokra vágtam, úgy raktam bele, és főztem míg két ujjnyi lé maradt a tetején.
Nagyon
ajánlom, mert üvegekbe rakva, hűtőben, eláll elég sokáig, bár
szerintem hamar elfogy, mert finom.
Hidegen,
melegen egyaránt fogyasztható.
Rakott hús gombával és sajttal
A húst
kipotyoljuk, lisztbe forgatva kicsit átsütjük. Kivajazott jénaiba
lerakjuk, a maradék olajban petrezselyemmel megpárolunk gombát, ez
most csiperke, minden szeletre halmozunk egy kanállal, erre egy
szelet sajt. ( Erre egy
szelet sonka vagy bacon jöhetne, én most nem tettem rá).
Aztán
leöntjük a következő mártással. Liszt, tej, egy darabka vaj, és
reszelt sajt, só, szerecsendió. Összefőzzük tejföl sűrűre,
ezt ráöntjük a húsra és be a sütőbe.
Így néz ki
a baconnal sült végeredmény:
Na
és ilyen a megsült, felszeletelt
végeredmény, de ez bacon nélkül:
Tarjaszeletek
lecsóágyon
Hozzávalók:
tarjaszeletek,
két nagy
hagyma,
paprika,
paradicsom,
egy alma,
fűszerek.
Egy jénai
tálat kiolajozunk, a hagymákat belekarikázzuk, erre a paprikát,
majd a paradicsomokat. A tarjaszeleteket ráhelyezzük, nagy
fűszerezés nem kell neki, mivel a lecsó megadja az ízt. Egy kis
só, bors, én meglocsoltam szójaszósszal. Az almaszeleteket közé
helyezzük, nem árt egy kis vizet aláönteni, de csak keveset,
lefedjük alufóliával és mehet a sütőbe. A jénaiban látszik
jól, amint szépen forr a lecsó a húsok alatt.
Ezeket a
zöldféléket aztán összepasszírozhatjuk és tejszínnel vagy
tejföllel besűrítve selymes szósz válik belőle, amit tálaláskor
a szeletekre önthetünk
Burgonyapürével,
salátával készen is van a vasárnapi ebédünk.
Szilvabor
3 kiló szilvát kimagozunk, ledaráljuk, és 1 liter vizet meg 1 kiló cukrot öntünk hozzá. Ötliteres üvegbe töltve, 2 hétig lehetőleg napon tartjuk Utána leszűrjük, kisebb üvegekbe öntjük, és ha letisztul, borosüvegekbe átöntjük, erősen bedugaszoljuk. fogyasztható, de jobb ízű, ha 2-3 hónapig érleljük .A kitisztult, átlátszó bort a cefréről tiszta üvegekbe fejtjük, és végleges helyére tesszük.
Örmény hurut - az ételízesítő kockák őse
2013,
szeptember 29 - 18:15 — Kibolya
Szeretném
megismertetni veletek az erdélyi örmények jellegzetes ételízesítő
tejtermékét:
„Felfőzött,
beoltott tejet faedényben savanyodni hagynak, majd apróra vagdalt
petrezselyem- valamint kevés tárkony- és zellerlevelet belekeverve
üstben felforralják. A kicsapódó túrót kis kúp alakú
darabokban megszárítják. Megreszelve, tejfelben feloldva különböző
levesek, köztük húsleves ízesítésére, savanyítására
használják” (Magyar Néprajzi Lexikon)
Készítési
ideje augusztus, szeptember.
Állagát
tekintve a Maggi-kocka őse.
:Hozzávalók
- 3 liter tej, 3 marék petrezselyemzöldje,
- 1-1,5 marék zellerzöldje, 1-2 szál csombord, tárkony.
Elkészítése:
- A 3 liter tejből (nem lehet pasztőrizált!) 1,5 litert felfőzünk, majd langyosra hűtünk, és összetöltjük a 1,5 liter forralatlan tejjel.
- Üvegbe teszünk, se nem meleg, se nem hideg helyen tartjuk, 3-4 héten át mindennap megkavarjuk, reggel is és este is.
- Kb. négy hét múltával, amikor citrom-savanyú, próbaként egy kis pohárnyit felfőzünk, ha nem megy össze, akkor kész.
- A tejet főzni tesszük, beleadjuk a kb. 3 marék őrölt/apróra vágott petrezselyemzöldjét, és a kb. másfél marék őrölt/apróra vágott zellerzöldjét, valamint 1-2 szál csombordot és tárkonyt.
- Folytonos kavarás mellett lassú tűzön addig főzzük, míg sűrű lekvárszerű lesz.
- Kúp alakúra formálva megszárítjuk. (kezdő képen a szárított változat látható). Használatkor a kész levesbe, tejfölhöz kavarva, megreszelve belefőzzük.
A
száraz hurutkúpokat lenge vászonzacskókban a kamrába felakasztva
tárolják, akár 8-10 évig is eltartható. Ilyenkor már csak
reszelve lehet használni, mint a szárított szarvasgombát.
Svéd uborka
Biztos
információnk nincs a következő ízletes savanyúság, a svéd
uborka nevének
magyarázatát illetően, csak annyi, hogy állítólag a svédek nem
szeretik a fokhagymát, és ez adta a nevét a svéd uborkának,
amelyben valóban nincs fokhagyma, de azt is hallottuk, hogy a svédek
kedvenc csalamádéja, és innét kapta a nevét..
- 4 kg uborka , 4 dl 15%-os ecet , 6 dl víz , 1 dl só , 8 dl cukor , 1 kk szalicil , 1 kg hagyma , 1 ek mustármag,kaporszár vagy kapormag (elhagyható, torma (elhagyható)
Elkészítés:
- Az uborkát alaposan többször is átmossuk. Héjastul gyalun nagyon vékonyan felkarikázzuk. A hagymát meghámozzuk, szintén vékonyan felkarikázzuk.
- Az uborkát, hagymát, sót, cukrot, ecetet, vizet, szalicilt, és a mustármagot egy nagy edényben összekeverjük. Letakarjuk, és 24 órát állni hagyjuk.
- Másnap azonnal fogyasztható, vagy steril üvegekbe rakjuk. Ebben az esetben adhatunk hozzá kaporszárat (vagy magot) és tormát. Annyi lével öntsük fel, amennyi ellepi. Légmentesen lezárva, sötét és hűvös helyen tároljuk.
Tippek:
- A savanyúság elkészítéséhez a rövid (csemege/fürtös) uborkákat használjuk (azaz ne kígyó/saláta uborkát). Az uborka lehet nagyobb méretű is.
- Ha nincs gyalunk, késsel is végezhetjük a karikázást. Ez persze időigényesebb. Ügyeljünk arra, hogy minél vékonyabb legyen.
- A svéd uborka fantasztikus előnye a csodálatos íz mellett, hogy befőzésben kevésbé jártasak is nyugodtan elkészíthetik, hiszen nem igényel hőkezelést. Az üvegek steril állapotára azonban ebben az esetben is ügyeljünk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése