a hazai birodalmak
a cenzorok gáncsoskodásai !!!
vakolók , vagy kazárok nem tudni , de terroristák jól fizetett
Sakál féle terroristák mint a haverja ki Olef Pálmert is meggyilkolta , és diplomáciai csomagban kellet haza lopni , majd Peruban legyilkoltatták !!
vakolók , vagy kazárok nem tudni , de terroristák jól fizetett
Sakál féle terroristák mint a haverja ki Olef Pálmert is meggyilkolta , és diplomáciai csomagban kellet haza lopni , majd Peruban legyilkoltatták !!
A Simicska–Nyerges-birodalom ékköve lehet a TV2
Eladósorban
van a második legnagyobb kereskedelmi tévé, melyre úgy tudni, a
médiabirodalmát évek óta építgető, Fidesz-közeli
vállalkozónak elkönyvelt, korábban az RTL-lel is próbálkozó
Nyerges Zsolt is szemet vetett. A TV2-t működtető cég
pénzügyileg nem áll túl jól, ám befektetéseiért szeretne jó
pénzt kapni.
Heteken
belül eldőlhet a TV2 sorsa, közeledett a tévétársaság
tulajdonosai és a Simicska Lajos–Nyerges Zsolt fémjelezte
cégbirodalomhoz tartozó médiavállalkozás álláspontja – ez a
hír röppent fel a
magyarországi média éves seregszemléjén,
a héten tartott Media Hungaryn az országos kereskedelmi tévétől
származó forrásokból.
A
négy magyar nyelvű csatornát magába foglaló TV2-csoport hazai
vezetősége cáfolta, a német tulajdonos, a ProSiebenSat.1 (P7S1)
a hvg.hu-nak nem akarta kommentálni, hogy már meg is állapodtak
volna akár az Infocenter.hu Zrt.-vel, akár más befektetővel, azt
viszont nem cáfolták, hogy folynak tárgyalások, és valóban
eladósorban van a társaság (az ajánlatokra vonatkozó
információinkat pedig nem kívánták kommentálni). A hvg.hu több
piaci és tévés forrásból úgy értesült, korábban több vevő
is érdeklődött, mára viszont két komolyan vehető ajánlattevő
maradt: az egyik a Nyerges Zsolt többségi tulajdonában álló
Infocenter.hu, a másik a Viasatot is működtető Modern Times
Group (MTG).
Nagyra
nőtt a kisgömböc
„A
kialkudható összegtől függ, hogyan dönt az Infocenter” –
mondta el egy, a cég létrehozásában egykor közreműködő, ma
már máshol dolgozó és névtelenséget kérő üzletember, mi az
az egyetlen szempont, ami a magyar médiavállalkozást vezérli.
Forrásunk úgy véli, a veszteséges, az RTL Klub mögé a második
helyre szorult tévé megvásárlása pusztán piaci szempontból
nem lenne logikus a kormánypárt gazdasági holdudvarába sorolt
Infocenter.hu számára. Viszont kulcskérdés, hogy mennyit kér a
tévéért a tulajdonos, és ezt az összeget elő tudja-e teremteni
Nyerges cége. Forrásunk megjegyezte, most már Nyergeséknek jóval
több pénzük van, mint amikor az RTL-t akarták megvenni (lásd
kerestes írásunkat).
Nyerges
Zsolt - az épülő médiabirodalom feje
Fotó: MTI
/ Czeglédi Zsolt
|
„Látják
a vissza nem térő alkalmat. Ha valaki más veszi meg, és a tévés
piac kimászik a válságból, akkor jó ideig nem lesz lehetőségük
kereskedelmi tévét venni” – mondta a hvg.hu-nak az említett
forrás. Az üzletember úgy vélte, az a gazdasági érdekkör,
amelybe az Infocenter is tartozik, egyfajta „privatizációként”
fogja fel az egyes médiacégek felvásárlását, azaz előbb házon
belülre akarnak kerülni, piacot akarnak szerezni, utána a
cégbirodalmukba illesztve kitalálják, hogyan tehető nyereségessé
a vállalkozás. (A Marketing
& Média szaklap
legbefolyásosabb médiavállalkozókat tartalmazó
listáján Simicska a tavalyi hetedik helyről idén
a harmadik helyre ugrott előre.)
A
Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó médiabirodalom az utóbbi
években megállás nélkül terjeszkedik. Az Infocenter.hu az egyik
tulajdonosa az utóbbi években hat vidéki frekvenciát is elnyerő
Lánchíd Rádió Kft.-nek, illetve a Heti
Választ
kiadó vállalkozásnak. Az Infocenter mellett szintén Nyerges
többségi tulajdonába tartozik az Advenio Zrt., az egyetlen
országos kereskedelmi rádió – a Danubius egykori sávján
hallható – a Class FM működtetője. Továbbá egy Nyergessel
üzleti kapcsolatban álló tulajdonosa van
a Juventus sávját 2011 decemberében elnyerő rádiónak, a Music
FM-nek is.
Egy
jól felépített birodalom
Mint
a hvg.hu korábban megírta, az állami vállalatok – különösen
a Szerencsejáték Zrt. – rendszerint
előnyben részesítik a
Nyerges és a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó
médiaportfóliót, illetve hirdetőcégeket. A Kreatív médiaszaklap
tavaly év végi összegzése szerint a kormányváltás óta a
Class FM vitte a
rádiós piac állami hirdetéseinek 66 százalékát,
a Music FM pedig tavaly márciusi indulása után négy hónap alatt
a második helyre kúszott fel 2012-ben a legtöbb állami hirdetést
kapó rádiók sorában.
A
Tv2 stúdiója - sok pénzt öltek bele
Fotó: MTI
/ Bruzák Noémi
|
Mint
azt a hvg.hu megírta, jelentős összegeket költ ezeknél a
lapoknál, rádióknál a kormányzati kommunikációra kiírt
pályázatokat sorozatosan elnyerő, de jelentős piaci, nem állami
megrendelőkkel is bíró Inter Média Group (IMG) nevű
médiaügynökség, melynek tulajdonosa az első Orbán-kabinet
idején Simicska Lajos főnöke volt a Magyar Fejlesztési Banknál.
Az IMG a kormányváltás óta – részben az állami megbízásoknak
köszönhetően – egy kisvállalkozásból a piac meghatározó
szereplőjévé lépett elő, amely most már piaci részesedéséből
adódóan hatással tud lenni a cégekre, hogy hol
költsék el a reklámra szánt pénzüket.
„Ha megveszik a TV2 csatornáit, akkor az azt jelenti, hogy az
Infocenter tulajdonosai bíznak benne, hogy a Fidesz megnyeri a
2014-es választásokat” – mondta egy, a piaci folyamatokat jól
ismerő forrás.
Ugyanakkor
piaci forrásaink szerint sokat lehet nyerni a műsorgyártással
is, főleg, ha a szórakoztató műsorokhoz nem külföldi
licenceket vásárolnak. A Simicska nevéhez köthető
cégbirodalomban van is egy műsorgyártó cég, a Hungister Zrt. Ez
a társaság az egyik gyártója többek között a köztévén
futóMaradj
Talpon! című
műsornak is. A cég az Átlátszó.hu oknyomozó
portál birtokába került táblázat szerint több
százmilliót keresett a közmédia fenntartójával kötött
szerződéseken.
Felülreprezentált
a Fidesz
Piaci
forrásaink ugyanakkor úgy vélik, az Infocenter.hu nem „politikai
műsoridőt” akar venni a TV2-vel. Erre a hvg.hu-nak név nélkül
nyilatkozó szakemberek szerint nincs is különösebben szükségük,
mert a TV2-nél jelentős változások történtek a 2010-es
kormányváltás óta.
Simon
Zsolt vezérigazgató – megvannak a kapcsolatai
Fotó: mmonline.hu
|
A
tévét működtető MTM-SBS Zrt. 2010 októberében visszahívta a
vezérigazgatói posztról Várdy Zoltánt, a helyébe pedig Simon
Zsolt került. A Magyar
Narancs 2011
augusztusában arról számolt be, hogy a Simon és felesége által
közösen tulajdonolt könyvesbolt Budakeszin hivatalos
kopogtatócédula-gyűjtőhelye volt a pártnak a 2010-es
választások előtt, a vezérigazgató feleségét pedig az
önkormányzat közművelődési és jogi bizottságának külső
bizottsági tagjává választották. Alig egy évvel a választások
után további változások történtek a TV2-nél: a társaság
leigazolta hírpolitikai tanácsadónak a korábban a Hír Tv-nél
dolgozó Pindroch Ferencet.
A
televízió hírműsorait – a naponta jelentkezőTényeket
és a vasárnap sugárzott Naplót
– a 19. héten közel egy-egy millió ember nézte, az RTL hasonló
műsorait pár tízezerrel nézik többen. A közszolgálati tévé
híradója nem is tudott bejutni a legnézettebb 20 műsor közé. A
médiahatóság április végi mérése szerint a Tényekben
74 százalékban felülreprezentált a Fidesz, illetve a kormány,
az RTLHíradójában
ez az arány 64 százalék.
Nagy
fa, kis fejsze
A
tévétársaság legnézettebb műsora jelenleg Az
ének iskolája című
tehetségkutató, melyet 1,3 millió néző követ az AGB Nielsen
közönségfelmérése szerint. A teljes lakosság körében fej-fej
mellett halad az RTL-lel, amely a 19. héten 1,6 százalékponttal
járt a TV2 előtt.
Ennek
ellenére a piacon úgy tartják, hogy a TV2 nem lenne olyan jó
befektetés, mint a Class FM volt, amely az állami hirdetésektől
fokozatosan eleső – tavaly nyárig egy volt SZDSZ-es üzletember
tulajdonában álló – Neo
FM kimúlásával egyeduralkodó lett.
Ugyanis az AGB Nielsen legfrissebb mérése szerint a reklámozók
számára fontos 18-49 éves korosztályban a TV2-csoport 16,4
százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, ezzel szemben az RTL
csatornái meghaladják a 31 százalékot.
Az
RTL-csatornák győzelme a nézettségversenyben kihat a TV2
bevételeire is. Miközben az MTM-SBS árbevétele 2010 óta
csökken, vesztesége nőtt: 2011-ben közel 9 milliárdos mínuszban
volt az adózás utáni eredménye. Ezzel szemben a magyar RTL cége
két évvel ezelőtt 29,2 milliárd árbevétel mellett 2,6
milliárdos adózott eredményt realizált. Ez piaci források
szerint akár kedvezhet is az esetlegesen ajánlatot tevő
Infocenter.hu-nak, hiszen kisebb árat tudna bemondani a
tárgyalásokon.
Óriási
pénzek
A
német tulajdonos ugyanakkor az elmúlt hónapokban jelentős
pénzeket fektetett a tévé technikai fejlesztésébe, illetve
a Voice című
műsor felfuttatásába, legyártásába. A P7S1 igyekezett
ellensúlyozni a veszteségeket is. Amikor tavaly ősszel az MTM-SBS
tőkéje negatívba fordult, a cégbírósági jegyzőkönyvek
szerint a P7S1 19,9 milliárd értékű saját váltót bocsátott
ki. Az MTM-SBS tulajdonosai a 2013. március 27-i közgyűlésen
pedig úgy döntöttek, törzsrészvényt bocsátanak ki, melyért
három részletben összesen 3 milliárd forintot készült átutalni
a P7S1. A jegyzőkönyv szerint az utolsó részletet július 31-ig
kell átutalni, piaci forrásaink éppen ezért azt
valószínűsítették, hogy addig nem történik meg az adásvétel.
Készül
a Voice – értékes műsorok
Fotó: Fülöp
Máté
|
Az
utóbbi három évben többször felmerült piaci berkekben, hogy a
TV2 eladó, és a vevő Nyerges cége lehet. Információink szerint
viszont az anyacéget tulajdonló amerikai és brit befektetési
társaságok sokáig reménykedtek benne, hogy 2006–2007-es
befektetéseiknek (ekkor vették meg a TV2 anyacégét) legalább
egy töredékét visszakaphatják, ezért mindenképpen csomagban
akarták értékesíteni a csatornáikat, és ehhez nagy nemzetközi
befektetőt kerestek.
A
P7S1 honlapja szerint a cég 13 európai országban 26 kereskedelmi
televíziót, 24 prémium csatornát működtet, idén áprilisban
viszont már adtak el a skandináv csatornáikból. Ez is azt
mutatja, hogy a tévék mögött álló médiaház hozzáállása –
a növekvő veszteségek miatt is – megváltozott, készek
megbontani a csomagot, igaz, forrásaink szerint az utóbbi időben
befektetett pénz legalább egy részét szeretnék visszakapni.
Ezért
a tévés piacon azt sem tartják kizártnak, hogy végül egy jobb
ajánlatot tevő multinacionális cég lesz a befutó. Ilyennek
tartják a Viasatot működtető MTG-t, amelynek az utóbbi években
jelentős befektetései voltak a kelet-európai piacon, viszont
egyelőre Magyarországon nem tudott feltörni, így szakmai
befektetőként jól illenének a portfóliójába a TV2 csatornái,
különösen egy országos kereskedelmi tévé.
Az
RTL-es kaland
|
A
2010-es országgyűlési választások második fordulója előtt
pár nappal jelentették be, hogy a Közgép vezérigazgatója,
Nyerges Zsolt az Infocenteren keresztül felvásárolja az IKO
Holdingot, és így az RTL Klub 31 százalékos tulajdonosa
lesz. Végül az ügyből nem lett semmi, az IKO tévés
részesedését az anyacég, az RTL Group vette meg. Részben a
vételárnak köszönhető, hogy az IKO tulajdonosa, Rákosi
Tamás 75 milliárdos vagyonával felkerült
a 100 leggazdagabb magyar 2013-as listájára,
rögtön a 9. helyre.
Mint
a hvg.hu korábban – több forrásból származó információk
alapján – megírta, a két fél egyszerre ismerte fel, hogy
nem igazán járna jól az üzlettel. Nyerges Zsolt belátta,
hogy a kisebbségi tulajdonrésszel érdemi befolyást nem tud
szerezni a műsorpolitikára, de 2011 végéig az igazgatótanács
tagja maradhatott annak ellenére, hogy az üzlet nem jött
létre. Így szerteágazó kapcsolatrendszerre tett szert,
belelátott a kereskedelmi televíziózás boszorkánykonyhájába.
(AzRTL-es
kalandról, az ügylet hátteréről itt
olvashat részletesebben.)
|
"Rám terítettek egy kék nejlont" – felkelt a "halott" Gyula a kórházban
Halottnak
nyilvánítottak egy beteget, aki egy idő után szomjas lett, vizet
kért, amitől persze a kórházi személyzet ijedt ájulásig.
"Elbúcsúzhatunk
tőle. Vége" – hangzott el a diagnózis a gyors vizsgálat
után. Gyula néhány pillanatig maga sem tudta eldönteni, hogy
él-e még.
"Az
orvos elrohant, egy másik sürgős esethez hívták. A nővérek
kitolták azt a két beteget, akik még rajtam kívül voltak a
szobában, majd rám terítettek egy kék nejlont. Annyit hallottam
még, ahogy a doki azt mondja az akkor már magába roskadt
édesanyámnak, hogy fésülködjön meg" – elevenítette
fel történetét az 53 éves Gyula, aki ezután majd egy órát
feküdt az ágyban tetszhalottként.
"Ahogy
feküdtem az ágyon, csak annyit éreztem, hogy gyötör a
szomjúság. Először csak suttogtam, hogy szomjas vagyok, aztán
egyre hangosabban mondtam. Mivel senki nem reagált, felültem az
ágyon, és elkurjantottam magam. Egy nővér rohant be a szobába,
majd azzal a lendülettel, amellyel érkezett, el is ájult" –
tette hozzá Gyula, aki elmondta: esze ágában sem volt ügyet
csinálni a dologból.
"Új vigalmi negyed"? – Lázongó civilek ostromolják a budai elit-szórakozóhelyet
Lázonganak
a legnagyobb budai zöldterület, a Tabán megmentéséért küzdő
civilek a park közepére épített wellnessközpont és
szórakozóhely ellen. A helyi lakosok szerint az éjjel is nyitva
tartó terasz annyira hangos, hogy nem tudnak aludni tőle, ráadásul
az Oxygen elé tervezett parkoló „sebet ejtene” a parkon. A
szórakozóhely zajszintméréssel próbálja lezárni a vitát, az
önkormányzat pedig fogadkozik, hogy nem tervez parkolót. Az
iratok és egy polgármesteri levél viszont mást mutat.
„Még
a füldugó sem használ, éjjel fél egykor ment a duc-duc-duc. Ez
főleg nyáron elviselhetetlen, amikor nyitott ablakok mellett
próbálunk aludni” – dühöngött a főváros első kerületében
élő Ádám Erzsébet. A hvg.hu tudósítóját július végén
valóságos lakossági fórum fogadta, amikor a Tabán tetején
található kutyafuttatónál az
Oxygen Wellness ügyeiről
érdeklődtünk.
A
tabáni sport és rekreációs központ május végén azzal hívta
fel magára a figyelmet, hogy a házirendje megváltoztatásával
nem engedett be a centrumba egy
korábban rendszeresen oda járó mozgássérült kisfiút.
Akkor az Oxygen sajtóközleményben reagált az esetről
beszámoló 444.hucikkére,
azt hangsúlyozva, hogy azonnal jelezniük kellett volna az
édesapának, hogy speciális igényű gyermekének fogadására
nincsenek felkészülve, és azt nem tudják megoldani. (Mint a
hvg.hu megírta,nem
ez volt az első eset,
hogy egy tehetős ügyfelekre specializálódott fitnessközpont nem
vállalta a speciális figyelmet igénylő gyerekek felügyeletével
járó „kényelmetlenségeket”.)
Június
végén megnyílt az Oxygen tetején, a szabad ég alatt egy
partizóhely is – ahol a bemutatkozó Youtube-videó
szerint koktélozni,
táncolni, jakuzzizni lehet –,
amely annyira zavarja az ott élőket, hogy aláírásgyűjtésbe
kezdtek a Terasz nevű szórakozóhely ellen. Az is bosszantja a
helyieket, hogy híre ment, az önkormányzat belement egy 20 helyes
parkoló megépítésébe is, miközben az Oxygennek van
mélygarázsa.
Az
önkormányzat is fülel
Amihez
a pesti belvárosi szórakozónegyedek lakói hozzászokhattak a
bulinegyedben, annak a töredéke is valóságos lázadást szült
az I. kerületben. Mivel a tabániak egy jelentős része
kutyatartó, ezért naponta többször találkoznak az Oxygen
melletti parkban, így nem hamar híre ment, hogy a Naphegy-Tabán
Környezetvédő és Városszépítő Egyesület aláírásokat
gyűjt a Terasz ellen. Július közepére 387 aláírás gyűlt
össze, amit be is adtak az önkormányzatnak.
A
Terasz napközben - nagy a kisugárzása
Fotó: Stiller
Ákos
|
A
Terasz megnyitása után a wellnessközpont melletti önkormányzati
sporttelep igazgatója birtokvédelmi panaszt tett, ezt követően
megkeresték a céget, amely csökkentette a hangerőt –
tájékoztatta a hvg.hu-t az I. kerület polgármesteri hivatala.
Mint megtudtuk, zajszintmérést nem végeztek, viszont az
önkormányzat emberei a kapcsolatfelvétel után három alkalommal
kimentek a telepre, és azt tapasztalták a hivatal szerint, hogy
nincs hangos zene. A polgármesteri hivatal szerint egyébként az
ügy még nem zárult le, ezért további információkat nem tudnak
szolgáltatni, így arra sem válaszoltak, miért tett birtokvédelmi
bejelentést a sporttelep igazgatója.
Vitatja
a tabániak panaszait a Teraszt és a wellnessközpontban éttermet
működtető Vinopolis Magyarország Kft., amely július 15-én
zajkibocsátási vizsgálatot készítetett egy erre szakosodott
céggel. Az eredményeket összefoglaló tanulmányt az Oxygen
sajtósa, Makaresz Rita elküldte a hvg.hu-nak, ebben az szerepel,
hogy a hely mindenben „megfelel az előírt zajhatárérték
követelményeknek”. Makaresz a válaszlevelében azt írta, azért
is furcsállják a helyiek tiltakozását, mert olyankor is futottak
be panaszok, amikor a Terasz „felújítás miatt nem üzemelt”.
Új
vigalmi negyed?
Ezzel
szemben több lakos is arra panaszkodott szerdán a hvg.hu-nak, hogy
továbbra is zavarja őket a zene, emiatt Sásdiné Székely Katalin
múlt hét pénteken este fél 11 körül újra bejelentést tett a
rendőrségen. A helyi lakosok az Oxygen állításaira reagálva
azt mondták, miután nem tudnak aludni, nem érdekli őket, mekkora
a jogszabályokban megengedett zajszint, és ragaszkodnak hozzá,
hogy még ennél is legyen csendesebb a hely. Miután a Tabán Buda
egyik legnagyobb zöldövezete, a Terasz pedig annak közepén, a
szabad ég alatt működik – ottjártunkkor egy táblára az volt
kiírva, hogy éjjel 3-ig –, éjszaka, amikor az autók zaja is
elül, a hangok sokkal könnyebben terjednek, mint a sűrűn
beépített pesti kerületekben.
A
Tabán közepén – harc a levegőért
Fotó: Stiller
Ákos
|
A
tabáni civilek egyenesen azt vallják, a wellnessközpont –
azáltal, hogy az önkormányzat telkére épült – a budavári
lakosoké, a működtető cégnek elsősorban az ő igényeiket
kellene kiszolgálnia.
Tarlós
tanácsnokát is leverték
|
A
tabániak évek óta harcolnak azért, hogy a ne érje bántódás
Buda legjelentősebb, Vár mögötti parkját. Két évvel
ezelőtt Tarlós István – korábban pedig Demszky Gábor
– volt
tanácsnoka találta
ki, hogy a Tabán „alulhasznosított terület”, ezért” a
turizmus fellendítése érdekében” 22 borospincét, egyfajta
vigalmi negyedet kellene kialakítani. Bojár azt tervezte, hogy
a Dunán átvezető gyalogos híd be tudná csatornázni Pestről
a turistákat, akiket a pincék mellett koncertekkel lehetne
szórakoztatni.
A
tervek ellen hetek alatt 8
civil szervezet 3412 aláírást gyűjtött össze,
az elképzelés végül elhalt.
|
Az
önkormányzatnak küldött tiltakozó leveleikben rendszeresen
felemlegetik, hogy a központ megépítését évekkel ezelőtt
azért támogatták, mert a kerület vezetése és az építető azt
ígérte, segíteni fog helyieknek, hogy „sportos, egészségesebb
életet élhessen”, ehhez képest a civilek szerint most egy „új
vigalmi negyed” van kiépülőben, ahol a tehetősek, az „elit”
szórakozik. A helyiek arra is panaszkodnak, hogy az esti mulatság
után az Oxygen mellett lévő játszótér tele van szórva
cigicsikkekkel, amit a civilek szerint a szórakozóhely vendégei
pöckölnek el.
Érdeklődésünkre,
hogy a Terasznak van-e működési engedélye, I. kerület úgy
válaszolt, a bulizóhelyet működtető étteremnek van. Majd
közölték, hogy egy jogszabály alapján nem kell külön engedély
a Teraszra, és mivel folyamatban lévő ügyről van szó, egyelőre
nem tudnak további információkkal szolgálni.
„Elvi
döntés”
Nemcsak
a zaj, hanem az állítólag tervbe vett parkoló ellen is
tiltakoznak a helyiek. Az önkormányzat tavaly tárgyalt egy 20
férőhelyes parkoló kialakításáról, melyben egy helyet a
mozgássérülteknek tartanának fönn.
Szabad
tilosban parkolni?
|
A
rendszeresen beduguló Krisztina körútról a Budaörsi út
felé „szökést” biztosító tabáni kis utcák rendkívül
túlterheltek. A zavartalan közlekedés érdekében a keskeny
Naphegy utcában a wellnessközpont oldalán egy megállni és
várakozni tilos, illetve egy várakozni tilos KRESZ-tábla
tiltja a parkolást. Ezt sokan nem veszik figyelembe: a helyeik
által készített fényképek szerint az egyik szombati napon
több autó állt a táblák alatt.
Sásdiné
Székely Katalin szerint egy alkalommal, amikor a zaj miatt
kiszálltak a rendőrök, az egyik lakó megkérdezte őket,
miért nem büntetik a tilosban állókat. A rendőrök a
kérdésre érdemben nem válaszoltak, mire Sásdiné panaszt
tett a Fővárosi Rendőr-főkapitányságon. Erre a rendőrök
kiszálltak, de most sem büntettek, csak figyelmezető cédulát
tettek az autókra. V. Naszályi Márta a hvg.hu-nak azt mondta,
őt a jegyző arról tájékoztatta, azért nem léphetnek fel
még a közterület-felügyelők a tilosban állók ellen, mert
még nem kapták meg a Belügyminisztériumtól az
azonosítójukat.
|
A
városszépítő egyesület attól tart, hogy a zöldterületből
vesznek majd el, vagy fákat vágnak ki az Oxygen környékén, mert
az előtte futó út túl keskeny ahhoz, hogy parkolókat
válasszanak le belőle. A polgármesteri hivatal a hvg.hu-nak
határozottan cáfolta, hogy bármiféle parkolót alakítanának
ki. A kerület válaszadással megbízott munkatársa azt
hangsúlyozta, még azt sem tervezik, hogy felfestéssel
parkolóhelyeket alakítsanak ki a Naphegy utcán, mindössze
újraaszfaltozzák az utcát, és járdát építenek az Oxygen
oldalán.
Ezdőterem
– kinek építették?
Fotó: Stiller
Ákos
|
Az
Oxygen sajtósa pedig azt közölte, hogy a központ „jelenlegi
parkolóit fizikailag nem tudja és nem is kívánja növelni,
információik szerint „az önkormányzat fejlesztéseket tervez a
környéken, azok megvalósulásához készek” hozzájárulni.
Csakhogy
a parkolóügyben az egyes nyilatkozatok és a főpolgármesteri
hivatal honlapján található dokumentumok igencsak
ellentmondásosak. December 11-én Budapest városüzemeltetési
főosztálya útépítési engedélyt adott egy, az Oxygen által
felkért tervezőiroda tervei alapján. A dokumentációban az
olvasható, hogy 19+1 úttal merőleges, és 7 párhuzamos parkoló
épülhet az Oxygen mellett. Arra is van utalás, hogy az építkezés
nemcsak közterületet, hanem azt a telket is érintheti, amelyre az
Oxygen épült, sőt, az iratokban fakivágásokra is vannak
utalások.
A
dokumentációból kiderül, hogy a „wellnessközpont főbejárata
előtti közterületi parkolók” című tervhez októberben a
polgármester és a kerületi jegyző is hozzájárult. A kerületi
főépítésznek ugyanakkor voltak aggályai: szerinte most is
keskeny az Oxygen mellett lévő két kis utca, a 19+1 parkoló
„látványa sivár”. A Budapesti Közlekedési Központ pedig
jelezte, nem ért egyet a merőleges, „zöldfelület
csökkenésével” járó parkolók kiépítésével. Július
közepén a polgármester, Nagy Gábor Tamás levélben értesítette
a tiltakozó lakókat, „elvi döntés van” arról, hogy nem épül
parkoló. Ugyanakkor a levélben megjegyezte, vizsgálják, hogy
érdemes-e egyirányúsítani az Oxygenhez vezető utcát, és ebben
az esetben bevonnák a fizető övezetbe – ami egyet jelent azzal,
hogy mégiscsak lehetővé tennék a parkolást. Az
önkormányzatnál a hvg.hu-val azt közölték, hogy a cég már
átutalt 5 millió forintot Budavárnak a tervezett fejlesztésekre.
Exkluzív
hely
|
Bár
a kerület 25+15 évre átadta a centrum hasznosítását az
Oxygen Wellness Kft. számára – amely élvezi a vállalkozás
hasznait –, az önkormányzatnak komoly jogosítványai
vannak, ha a cég nem teljesíti a vállalásait. Ugyanis az
első Orbán-kormány, illetve a 2002-2010 között kötött
PPP-megállapodásoktól eltérően a 2006-ban kötött
szerződés szerint Budavárnak nem kell várnia 25 évig,
rögtön a centrum befejezése után az épület tulajdonosa
lett. (A szerződést V. Naszályi Márta PM-es önkormányzati
képviselő kérte ki az önkormányzattól és adta át a
hvg.hu-nak.) Az építés 2,5 milliárdos költségét álló
konzorcium cserében nem fizet bérleti díjat.
Az
Oxygen vállalta, hogy a kerület lakosai számára különféle
kedvezményeket ad. Így a kerületi lakosok 20 százalékos, a
Polgármesteri Hivatal dolgozói pedig 10 százalékos
kedvezményt kaphatnak a jegyárból. A korcsolyapályát
elviekben ingyen használhatják a kerületi iskolások (a
jégpálya megépítése volt a feltétele annak, hogy további
15 évig működtethesse a cég a központot). A tabániak arra
panaszkodtak a hvg.hu-nak, hogy a pálya mégsem ingyenes. Az
önkormányzat szerint viszont félreértés történt: nem a
cég, hanem egy korcsolyatanár szedett pénzt az egyik télen a
szülőktől. A helyiek szerint az árak olyan magasak, hogy a
kedvezmények ellenére sem tudják igénybe venni az Oxygen
szolgáltatásait, így azt csak a tehetősebbek látogatják –
más kerületekből.
A
2010 decemberében megnyílt központot a Ramiris Rubin Zrt.
építette, amelynek tulajdonosa 2007 és 2012 között az
offshore-nak tekintett Cipruson volt bejegyezve, jelenleg egy
New York-i cég a tulajdonosa. A megnyitón
jelen volt a
szintén ciprusi hátterű működtető, Oxygen Wellness Kft.
ügyvédje, Seszták Miklós is, aki 2010 óta a KDNP parlamenti
képviselője, a párt alelnöke. A Teraszt is működtető
Vinopolisnak korábban a Parlament melletti Falk Miksa
utcában volt
egy exkluzív borozója,
innen költözött a Naphegyre. A pesti borozó a kormánypárti
politikusok egyik kedvenc helye volt.
|
Angol templomba, olasz villába is szállít a magyar csempekészítő - galéria
Egy
Szeged melletti falu, Újszentiván egyik háza mögött rejtőzik
egy apró műhely, ahol egészen különleges csempék készülnek.
Pataki Mátyás termékei díszítenek középkori angol templomot
vagy olasz tengerparti villát, de olyan burkolatot is tud
készíteni, ami egy mai modern konyhának szintén dísze lehet. A
titok a sokéves kísérletezés, és a szívvel-lélekkel végzett
kézi munka, az eredmény pedig egy olyan minőségű termék,
amiért ma már sorban állnak a megrendelők. A „Konok
magyarokat" bemutató sorozatunk harmadik része.
Az
angliai York középkori belvárosában, nem messze az Ouse folyó
partjától, a North Streeten áll aMindenszentek
templom,
amely nagyobb részt a 14-15. században épült. Néhány éve az
egyházközség elhatározta, hogy – közadakozásból – eredeti
formájában állítják helyre a templom egyik részét, az
úgynevezett Miasszonyunk kápolnát, ahol 1421-ben egy apácának
állítólag hétszer is megjelent a Szűzanya.
A
rekonstrukció egyik legfontosabb eleme, hogy a kápolna olyan
különleges kerámiapadlót kap, amilyet – mint arról a
helyi The
Press című
lap is beszámolt – angol templomba több mint 400 éve nem
építettek be. A középkori angol csempék replikáit az
egyházközség megbízásából egy magyar keramikus, Pataki Mátyás
készítette el, aki a Szeged melletti Újszentivánon található
műhelyében évek óta kísérletezik régi technikákkal, illetve
azok modern újraértelmezésével.
A
képre kattintva megnézheti galériánkat
Fotó: Stiller
Ákos
|
A
Pataki Mátyás által rekonstruált csempék úgynevezett intarziás
módszerrel készülnek, vagyis a rajtuk látható minták nem
festettek, hanem a kerámia anyagába égetik: a még nyers agyagba
nyomják bele a minta negatívját, majd a mélyedést más színű
agyaggal töltik ki. A máz és a színezés csak segít kiemelni a
mintákat, illetve végtelen változatosságot kölcsönöz a
terméknek. A replikák mellett készülnek kortalan, egy mai
konyhába vagy fürdőszobába is felrakható csempék, ugyanabban a
minőségben, kézi munkával.
Középkori,
modern és kortalan
A
műhelyben folyamatosan megy a kísérletezés, az új anyagok,
formák és színek keresése. Mátyás felesége, Eszter azt
mondja: időnként alig bírja berángatni a férjét a műhelyből.
Az intarziás csempék mellett finoman, szinte csipkeszerűen
mintázott, és egyszínű darabok is készülnek. Utóbbiakból, a
smaragdzöld, türkizkék, vörös, ezüst vagy arany színek
kombinálásával egészen különleges felületeket lehet
létrehozni, amelyek annak ellenére nagyon modernnek hatnak, hogy a
kézi munka miatt nincs a csempék közt két teljesen egyforma.
Fotó: Stiller
Ákos
|
„Én
nem keramikusnak tanultam, így gátlástalanabbul tudtam
hozzányúlni az anyaghoz” – mondta a hvg.hu-nak Pataki, aki
hosszú utat járt be addig, míg úgy döntött, hivatásszerűen
készít csempéket. Édesapja ismert festőművész, ő eredetileg
szobrász akart lenni, dolgozott is egy ideig egy kőfaragó
vállalatnál. Aztán a kőről átnyergelt a fémre, és ezüstműves
tanuló lett az Állami Pénzverdében, végül pedig fémműves és
fémipari formatervezőként végzett az Iparművészeti Főiskolán.
Ennek örökségeként néha még ma is készít egyedi ékszereket.
Patakit
azonban minden anyag érdekli. Eszter szerint a padlás is tele van
mindenféle régi építőanyaggal, de a szenvedély látszik a
házukon is, ahová beépítettek régi gerendákat, vagy a Szegedi
Egyetemről származó, különleges mosogatókat is. A kerámiával
Mátyás még Angliában kezdett ismerkedni: a Temze partján
cserepeket gyűjtött, és mozaikot készített belőlük. Egy festő
barátja mutatta be néhány „őrültnek”, akik magyar ésszel
felfoghatatlan dolgokat gyűjtöttek. Restaurátorként dolgozott
például az egyik ilyen gyűjtő porcelánkészletén.
Fotó: Stiller
Ákos
|
Egy
villa Positanóban
A
középkori csempékkel is egy barátja ismertette meg, amikor
mutatott neki néhány eredetit, és megkérdezte, tudná-e ezeket
reprodukálni. Sokáig rakosgatta, de aztán elkezdett kísérletezni,
és ez azóta is tart. Azt mondja: a szakma önmagát tanítja, és
lényegében még ma is prototípusokat készít. Saját bevallása
szerint két évvel ezelőtt valószínűleg még igent mondott
volna, ha ott felkínálnak neki egy tervezői állást egy
kerámiaüzemben. Ma viszont már úgy látja, számára nincs
másfelé út, csak előre: arról sző terveket, hogyan bővíthetné
két segéddel dolgozó műhelyét egy ötfős kisüzemmé.
A
professzionalizmus felé tartó út döntő lépése egy
olaszországi megrendelés volt: az Amalfi-part egyik településén,
Positanóban mór stílusú - apró csempedarabokból összeálló,
geometrikus - burkolatot készített egy villa belső tereiben. Az
arabok eredetileg nagy lapokat készítenek a csempékből, majd
vésővel pattintják le a szükséges apróbb darabokat, de Pataki
más módszert eszelt ki: a csokoládétáblákhoz hasonló,
bordázott csempéket készített, amelyeket el lehetett törni, így
kapta meg a szükséges méretű, kissé szabálytalan formájú
darabokat.
Fotó: Stiller
Ákos
|
Fél
év munka és számtalan álmatlan éjszaka kellett hozzá, de mikor
elkészült a villa burkolata, Pataki úgy érezte: „ez az igazi
gazdagság”. Innen már nem volt visszaút, minden nehézség
ellenére sem. Egy olyan kis manufaktúrában, mint a Pataki csempe,
mindent egyszerre kell csinálni: Mátyás tervező, technológus,
munkás és főnök is. A szegedi bábszínházban
díszlettervezőként dolgozó Eszter viszi az adminisztrációt, a
levelezést, frissíti a weboldalt, de a szépérzékére is szükség
van a döntések meghozatalánál.
Nyitott
műhely
„Szerencsére
mindig csörög a telefon” – mondja Mátyás arról, hogy lassan
beérik a befektetett munka gyümölcse, olyannyira, hogy ma már
várólista kezd kialakulni, mert nem tudnak minden megrendelést
azonnal teljesíteni. Pedig marketingre nem költöttek, termékük
jórészt önmagát reklámozza, illetve egyik vevő ajánlja a
másiknak. Az értékesítést persze meg kell szervezni, Londonban
például Mátyás egyik belsőépítészként dolgozó barátja
kínálja a csempéket, de van egy üzlet is, ahol láthatók a
mintakollekciók.
A
Pataki-műhely ma is nyitott, a megrendelő a saját szemével
figyelheti meg, hogyan készül a csempe, a konyha pedig maga a
kiállítóterem: a pult fölötti falat, a mosogatót és a padlót
is saját csempéjük díszíti. Mátyás tervei közt azonban az is
szerepel, hogy egy régi ház felújításával létrehoznak egy
olyan kiállítótermet, ahol a látogatók megismerhetik a
kerámiakészítés teljes folyamatát. Újabban Csehországba
készülnek, ahol egy hipermodern, csúcsminőségű bútorokat
gyártó cég szeretne együttműködni velük.
Ma
Magyarországon az ipar nem szívja fel a tervezőket, a piacnak
nincs igénye a minőségi formatervezésre – mondja Pataki –
ezért a hozzá hasonló emberek kénytelenek önállósulni, ha meg
akarják valósítani az ötleteiket. Ez az út azonban csak azok
számára járható, akik igazán szeretik azt, amit csinálnak, és
az egész életmódjukat képesek hozzáigazítani a mesterségükhöz.
"A húsnak lelke van" - az ízmester, aki fütyül a válságra
Miközben
a hazai élelmiszeripar haldoklik, a nagy múltú húskombinátok
csődbe mennek, van egy vásárlói réteg, amelyik megcsömörlött
az olcsó, ehetetlen ételektől. Nemcsak Budapesten zajlik a
gasztroforradalom, egy konok, kitartó szihalmi hentes
egzisztenciáját tette fel arra, hogy meggyőzze a hevesieket, a
húsnak lelke van. A „Konok magyarok” sorozatunkban olyan
embereket mutatunk be, akik néha rendszeridegenként, széllel
szemben is sikeressé váltak. Virágh Dénes úton van efelé.
Van
egy másik műhely, 120 kilométerre Budapesttől, a Heves megyei
Szihalom szélén. A gasztroforradalom hívei itt is megtalálják a
sznobizmusokhoz passzoló ínyencségeket: szarvasszalámi,
mangalica szalonna, spanyol lóhúsból készült kolbász – meg
minden más, ami
a disznóhúsból kihozható –,
csak 3-5 ezerrel olcsóbban. Bár a falra kikerült plakátról,
térképről kitalálható, hogy a nemzeti érzületből itt sincs
hiány, a kolbászokról hiányzik a piros-fehér-zöld szalag. Mint
a mester, Virágh Dénes elmondta: a címke megtervezésére még
nem jutott idő.
Virágh
Dénes
Fotó: Stiller
Ákos
|
Ebben
a műhelyben viszont nem a szarvasszalámi az igazi különlegesség,
hanem a göngyölt háj, ami úgy néz ki, mint a kötözött sonka,
csak nem hús van a hálóban. A hájat jól meg van foghagymázva,
sózva-borsozva, pácolva és füstölve, állítólag pirítósra
kenve az igazi. A legtöbb ráadásul nem a mangalicakolbászból,
még nem is a kolozsvári szalonnából fogy, hanem a
tepertőből és a zsírból, aminek a hentes felsége szerint
reneszánsza van a térségben.
A
99 forintos áru nem húsból készül
Miközben
a hazai élelmiszeripar súlyos válságban van, a kormány képtelen
megmenteni a
nagy múltú gyulai és kapuvári
kombinátot,
a szektort pedig megrázta a szakminisztériumban készült – hvg.hu
által júniusban nyilvánosságra hozott –
lista
az alapanyagokat importáló vállalatokról (melyen a Pick, a
Kometa és a SáGa is szerepelt), a Virágh-vállalkozás most van
feljövőben.
„Nem
tudunk annyit termelni, amennyire kereslet van” – mondja a
hentes, aki szerint ennél többet már azért sem vághatnak, mert
csak ennyire szól az engedélyük, ennyire van kapacitásuk.
Kinőtték a három hűtőkamrából álló műhelyt, tavaly a
kistermelő egy kft-t is alapított. Beadta a pályázatát az uniós
támogatású LEADER-programba, az így nyert 15 millióhoz több
mint 60 milliós banki hitelt tervez felvenni, hogy megépítse –
ahogy felesége mondja – „élete álmát”, egy saját,
gépesített vágóhidat és mellé egy mintaboltot a 2000 fős
faluba.
Fotó: Stiller
Ákos
|
„Nem
értem a húsipar válságáról szóló híreket, mert a
gazdasági válság ellenére is van piac. A minőségre
különösen van kereslet: enni kell és az emberek vágynak a jóra”
– mondja Virágh Dénes. Nem tud másra gondolni, minthogy az
összeomlás mögött valami sötét erő lappang: valamely nagy
hazai vagy külföldi cég akarja uralni a magyar piacot. Azt
mondja, "valaik már megint piacot akarnak szerezni". A
másik dolog, ami tönkreveri szerinte a szektort, a gyanús
alapanyagokból készített olcsó termékek. „16-17 ezer
forintért veszek két köteg juhbelet, amibe beletöltök 20 kiló
alapanyagot. Bármennyire igyekszem, képtelen vagyok húsból
előállítani olyan terméket, amit 99 forint árulhatnék, mint
tavaly tette ezt az egyik lánc.” Ugyanakkor úgy véli, pont ez
üt vissza annál a rétegnél, aki hozzá jár vásárolni.
„A
húsnak lelke van”
A
szihalmi környező települések piacain árulja termékeit,
Mezőkövesden boltja is van. A fővárosi sashalmi piacon is árul
szombatonként, de azt mondja, nem a gasztroforradalom iránt
lelkesedő budapesti közép- vagy felsőosztályból kerül ki a
vevői többsége, a legtöbb vásárló a környékről való.
Fotó: Stiller
Ákos
|
Ennek
megfelelően nem kísérleteznek extra receptekkel, azokra ugyanis
kevésbé van kereslet: nincsenek egzotikus fűszerek, csak
só-bors-paprika-köménymag. Persze a sült császártól a májas
hurkán keresztül a füstölt húsokig mindent gyártanak, most
pedig kenőmájassal, juhbeles debrecenivel és turistával
gazdagítják a kínálatukat, de ezeknél sem törekednek
másra, mint a hagyományos receptek felelevenítésére és a
legjobb íz kikísérletezésére. „Egy jó ízű, normális
lecsókolbász mindennél többet ér, kár hogy ezeknek a terméknek
az elmúlt évtizedekben a lerontott állag miatt nincs becsülete”
– állítja Virágh.
Fotó: Stiller
Ákos
|
„Nincs
itt semmiféle titok, csak tisztelni kell a húst, mert lelke van.”
A hentes szerint az angol szalonnánál vagy bármelyik füstölt
húsnál az a jó, ha akár nyersen is meg lehet enni, mert a
megfelelő pácolási technikával „megőrizhető az izomrostok
puhasága”. Mivel elvből nem használ semmilyen tartósítószert,
húspuhítót, ezért szerinte a kulcs a sózási eljárás. Hogy
mennyi kerül a páclébe, meddig marad benne a hús, utána
megtörténik-e a csepegtetés. Ha nincs szikkasztás, akkor a
füstölés során „kormolodik” a termék, a hús csúnya lesz
vagy száraz.
„Szenvedélyem
a disznóvágás”
Virágh
lánya, Nikolett elmosolyodik, amikor arról kérdezem, hogy nehéz
ember-e az apja. Azt mondja, ez azért túlzás, inkább
kitartó és céltudatos. „Nem örököltem földet, most már nem
is tudnék vásárolni, szegény családból származom” –
mondja Virágh, honnan indult. Ezért nem is tud nagyobb
sertéstelepet működtetni, mert a takarmány drága: nemrég 43
mangalicája volt, mostanra 7 maradt, de tavasszal újabbakat akar
„beállítani”. Az alapanyagra viszont kínosan odafigyel, a
környékbeli tenyésztőket személyesen ismeri, hosszú
mustra után választja ki a beszállítót, tudja, mivel
etetik a disznókat.
Fotó: Stiller
Ákos
|
A
már nagyapa hentes alig változott valamit, amióta 1995-ben
hazatért Németországból: bundesliga frizura, fülbevaló,
bőrdzseki. Akkor egy egri cég közvetítette ki Geilenkirschenbe,
miután itthon elveszítette a munkáját a mezőkövesdi
húsüzemben. Azt mondja, kényszerből ment ki, építkeztek, pénz
hiányában már az árverezéstől kellett félniük. Egy évig sem
maradt kint: Nyugaton beütött a sertéspestis és a marhakergekór,
elbocsátották. Azt mondja, amikor hazajött, elhatározta, hogy a
maga ura lesz, azóta pedig konokan fejleszti a háznál kialakított
műhelyét.
Aztán
jöttek a feljelentések. „Volt, amikor azért panaszkodtak a
szomszédok, hogy túl sok a légy” – meséli Virágh felesége,
pedig az ólak nem a vágóhídnál, hanem a falu másik felében
vannak Virághné édesanyjánál. Eleinte a hivatali útvesztőkben
sem ismerték ki magukat. Virágh azt mondja, ő csak termelni
akart, és nála elemi szabály, hogy figyel a higiéniára, viszont
nem nagyon figyelt az egyre szaporodó előírásokra. „Ami nem
érdekli, azzal nem foglalkozik” – állítja Virághné. Fel is
jelentették „feketevágásért”, végül az állatorvos
meggyőzte, hogy váltson ki minden papírt, azóta engedélyezett
vágóhídra viszi a sertést. A mester azt mondja, nem
engedheti meg magának, hogy elszúrjon valamit, mert a hús
veszélyes üzem, egy apró hiba, máris megbetegedhetnek a
vevői. Nem kell neki átolvasnia a hivatali előírásokat,
hogy tudja, mit tehet meg és mit nem - nem kockáztathatja a
hírnevét, ami az egyetlen cégére. "Hallottam már olyanról,
hogy egy kézműves hentes bedarálta a visszamaradt kolbászt
és újra bélbe töltötte. Aztán csodálkozott, hogy az is a
nyakán marad, mert a kóstolás után elfordultak a pultjától a
vevők a piacon."
„Gyerekkori
szenvedélyem a disznóvágás. A nap végére mindig én voltam a
legzsírósabb, néha még a suliból is lógtam, hogy jelen
lehessek a feldolgozásnál.” Tudja, a tervezett vágóhíddal
nagy fába vágta a fejszéjét, a hitel nagy teher lesz. Abban
bízik, a minőségre vágyó vásárlók elviszik majd a boltot és
végre családnak is lesz egy szabad hétvégéje.
Ezért kapott össze Csányi és Lázár: nemsokára lép a kormány
Kiemelt
vállalat lesz a Gyulai Húskombinát, a társaság megmentésére
készített tervezetet Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter
a kormány elé fogja terjeszteni - jelentette ki Budai Gyula
államtitkár. A hvg.hu korábban azt írta, hogy a csődközeli
helyzetbe került élelmiszeripari cég, a gyulai és csabai
kolbászt is gyártó húskombinát miatt különbözhetett össze
Lázár János az OTP elnök-vezérigazgatójával.
A
vidékfejlesztési tárca megvizsgálta, milyen eszközökkel
segítheti a cég megmentését. A közlemény szerint Fazekas
Sándor miniszter kezdeményezni fogja, hogy a kormány nyilvánítsa
stratégiailag fontos, kiemelt vállalattá a Gyulai Húskombinátot.
Ezután kerülhet sor a konkrét lépések kidolgozására, amelynek
során részletes szakmai-gazdasági egyeztetés zajlik majd le a
tulajdonosok, a hitelezők, az állam képviselői és a további
érintettek között.
Az
1868-as alapítású cég Magyarország legrégebbi húsipari
vállalkozása. Eredetvédett a gyulai és a csabai kolbász, a
gyulai májas Magyar Termék-nagydíjas készítmény. Évi 12 ezer
tonna feldolgozott élelmiszer hagyja el a kombinátot, jelentős az
exportjuk, számos hazai beszállító is érdekelt a cég
működésében. A Gyulai Húskombinát jövője érdekében
elindult párbeszéd része annak a stratégiának, amely kész
állami segítséget nyújtani a magas minőséget előállító
tradicionális vállalkozásoknak - fejeződik be a közlemény.
A
csődtörvény tavalyi módosítása vezette be a stratégiailag
kiemelt jelentőségűnek minősíthető gazdálkodó szervezet
fogalmát. Az a társaság minősíthető - többek között -
ilyenné, amelynek a működése nemzetbiztonsági okból indokolt,
nemzetgazdasági szempontból jelentős projekteket valósít meg,
törvény által meghatározott országos közfeladatot lát el,
illetve nagy összegű állami szerkezetátalakítási támogatásban,
hitelgaranciában, kezességvállalásban vagy exporthitel
biztosításban részesült. A minősítés a kormány joga, és
speciális szabályok vonatkoznak a felszámolásra, cél a társaság
további működtetése.
A hvg.hu
márciusban számolt be arról,
hogy a Fidesz frakcióvezetője az állam segítségéért lobbizott
a Gyulai Zrt. megmentése érdekében, ám ez információink
szerint nem lenne ínyére a Csányi Sándor érdekeltségébe
tartozó vetélytársnak, a Bonafarm-csoportnak. Miközben –
Csányi nevét ki nem mondva – Lázár egy interjújában arról
beszélt, hogy a bankár vállalkozásai polip módjára hálózzák
be az országot, a fideszes politikus családjának érdekeltségébe
tartozó agrárcég üzleti kapcsolatban áll a Bonafarmmal.
Az
Orbán Viktorral napi kapcsolatban álló Lázár írásbeli
kérdést intézett januárban a miniszterelnökhöz,
melyben arról érdeklődött, hogy „tervezi-e a kormány a Gyulai
Húskombinát Zrt. megmentését, a konszolidációjában való
tevékeny részvételt, és ha igen, mikorra várható a folyamat
elindulása”. Lázár arra figyelmeztetett, hogy „a Gyulai
Húskombinát likviditási helyzetében drámai viszonyok alakultak
ki, a társaság működése, további tevékenysége rövid időn
belül leállhat, csődhelyzetbe kerülhet”.
Fotó: MTI
|
A
fideszes frakcióvezető kérdésére Orbán helyett a
vidékfejlesztési miniszter válaszolt. Fazekas Sándor január
20-án kelt levelében azt írta, a tárca vizsgálja „a fontos
nemzeti ellátási vagy éppen márkavédelmi érdeket szolgáló
élelmiszeripari vállalatok” állami konszolidációjának
lehetőségét. „Ilyen
vállalatnak tartjuk a
nagy múltú Gyulai Húskombinátot” – írta Fazekas. A
miniszter szerint a kérdés elemzésére a kormány tárcaközi
munkabizottságot hozott létre. Ez február végére összeállított
egy intézkedéstervezetet, amely lehetővé tenné az állami
beavatkozást. Fazekas a levelében azt írta, a támogatásért
cserében az államnak átmenetileg – a támogatás
visszafizetéséig – tulajdonosi, irányítási részesedést kell
kapnia a megmentett cégben.
Kormányzati
forrásaink szerint – amit a húskombinát helyzetét ismerő
forrásunk is megerősített – komolyan felmerült egy állami
élelmiszeripari holding létrehozása, amelynek része lehetne a
gyulai cég is. Az állami cégcsoport létrehozására azért
lenne szükség, mert a magánvállalkozások közvetlen
állami támogatását az Európai Unió versenyjogi
előírásai kizárják.
Megszereztük az Ángyán-listát: milyen húsból vannak a hungarikumok?
A
legtöbb nagy nevű hazai élelmiszer-ipari cég szerepel azon a
listán, amelyet Orbán Viktor kérésére készített a
földművelési tárca a külföldről beszerzett húst feldolgozó
vállalatokról. A piaci szereplők által csak „feketelistának”
nevezett jegyzék szerint még a hungarikumokat gyártó Pick és a
gyulai kombinát is importál. Ám a cégek szerint a lista
félrevezető, hiszen az évente feldolgozott 4,5 millió és a
rendelkezésre álló hazai 3 millió sertés közötti lyukat
csakis behozatallal lehet betömni. Ellenkező esetben nagy múltú
magyar cégeknek vissza kellene vonulniuk az európai piacaikról,
gyárakat kéne bezárniuk.
„A
magyar agrárium 2011-ben jól teljesített a világpiacon” –
mondta a vidékfejlesztési miniszter, amikor csütörtökön
felavatta a McDonald's-nak szállító, az amerikai tulajdonú,
bábolnai székhelyű OSI Food Solutions új csirkefeldolgozóját.
Fazekas Sándor úgy
vett részt az avató ünnepségen,
hogy tudhatta: a bábolnai cég előkelő helyen szerepel azon a
"feketelistán", melyet a az általa vezetett tárca
készített. Az OSI Food ugyanis a minisztérium
tavalyi felmérése szerint a feldolgozandó baromfit 100
százalékban importálta, tavaly egyáltalán nem voltak magyar
tenyésztők a beszállítói között (a
McDonald's-nak szállító cég cáfolatát, a Mitől magyar a hús?
című keretes írásunkban olvashatja - a szerk.). A
hvg.hu birtokába jutott listán 136 vállalkozás szerepel, többek
között a Csányi Sándor OTP-vezér érdekeltségébe
tartozó Pick Szeged Zrt., a Gyulai Húskombinát Zrt., a
sárvári SáGa Foods, a kaposvári Kometa vagy a
felvágottait Magyar
termék feliratú
csomagolással árusító Surjányi Hús Kft.
Ángyán
József a hvg.hu-nak adott június 20-i interjújában beszélt
arról, hogy 2011 első hónapjaiban aschleswig-holsteini
dioxinbotrány idején
a minisztérium megvizsgálta, milyen
nyersanyagokat hoz be Németországból a
magyarországi élelmiszeripar, azaz a hazai élelmiszerekbe
kerülhetett-e a veszélyes anyagból. A volt földművelési
államtitkár azt állította, hogy Orbán Viktor is látta ezt a
listát, sőt szerinte akkor a kormányfő arra is rákérdezett:
lehetséges-e, hogy magyar tőkeérdekeltségű húsipari cégek a
hungarikumokat nem magyar alapanyagból állítják elő. LMP-s
politikusok az interjú megjelenése után felszólították a
kormányfőt, hozza nyilvánosságra a listát, mire Havasi
Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke egy hete szerdán azt
nyilatkozta, hogy azt Ángyántól
kérjék el, mert ő készítette.
A
hvg.hu birtokába jutott minisztériumi jegyzék a Külföldről
érkező húsok aránya a magyar húsipari cégek
készítményeiben címet
viseli. A lista megyei bontásban, gyártelep és székhely alapján
gyűjti a vállalkozásokat. Külön feltünteti, hogy hány
százalék a vállalatok termékeiben az importból származó
alapanyag és ezen belül hány százalék a német eredetű
behozatal. A listán szereplő, a hvg.hu által megkeresett cégek
szerint a jegyzék önmagában a valódi probléma okait nem tárja
fel: a vállalati vezetők azt nyilatkozták, bár próbálnak
megfelelni a magyarországi közhangulatnak, hogy csak magyar
alapanyagokból dolgozzanak, de ha ezt megtennék, akkor vissza kéne
fogniuk a termelésüket. A hazai állattenyésztés ugyanis
szerintük képtelen kielégíteni a jelentős exportot
bonyolító feldolgozóipar igényeit.
„Le
kell ülni az urakkal”
„Valószínűleg
azért nem került még ez a lista nyilvánosságra, mert az nem egy
jó tárgyalási pozíció, ha előre kiterítek minden kártyát.
Vagyis tárgyalni kell, hogy ez megváltozzon” – mondta Ángyán,
miért nem tette közzé eddig a Vidékfejlesztési Minisztérium
(VM) a jegyzéket. A volt államtitkár – aki januárban
azért mondott le, mert helytelenítette az állami földekre kiírt
pályázatok elbírálását, amiketszerinte
„oligarchák”,
„egy maffiahálózat” nyert el –
szerint
Orbán Viktor a lista megtekintése után azt javasolta: „le kell
ülni az urakkal, és erre a helyzetre megoldást kell találni, ezt
a problémát közösen kell megoldani”.
Csányi
Sándor az érdekeltségébe tartozó Pick-üzemben
Fotó: Horváth
Szabolcs
|
Szerettük
volna megtudni, hogy milyen módszerekkel, ki készítette és
milyen céllal a Vidékfejlesztési Minisztériumban a listát,
ahogy azt is, eddig miért nem hozták nyilvánosságra. A VM
válaszlevelében viszont mindössze annyit közölt, hogy „a
tárca és a háttérintézményei számtalan háttéranyagot
készítenek. A tanulmányok a kormány-előterjesztésekhez
nyújtanak segítséget, a kormánydöntéseket készítik elő”.
A tárca nem cáfolta a jegyzék meglétét, de arról nem adott
tájékoztatást, hogy pontosan ki készítette. Ángyán a
hvg.hu-s interjújában Kardeván Endre élelmiszerlánc-biztonságért
felelős államtitkárságát jelölte meg készítőként. Viszont
a miniszterelnök sajtófőnöke azt mondta, Ángyán állította
össze, tőle lehet elkérni, „a
kormány nem tart vissza semmit”.
A januárban lemondott államtitkár szerint viszont épphogy a
miniszterelnök kérte a VM-et – és ezen belül Kardevánt –,
„állítsa össze a listát, hogy lássuk: miből is dolgoznak
ezek a cégek”. A minisztérium arra a kérdésünkre sem
válaszolt, hogy a vizsgálatnak lettek-e következményei.
Mivel a parlamentben ellenszavazat nélkül áprilisban elfogadott hungarikumtörvény csak július 1-jén lép hatályba – ráadásul a védendő magyar értékek listáját csak azt követően állítják össze –, jelenleg egy 2008-as országgyűlési határozat foglalkozik a hungarikumok védelmével. A határozat aHagyományok – Ízek – Régiók (HÍR) program keretében még az első Orbán-kormány idején összegyűjtött 309-es listát tekinti a hungarikumok jegyzékének, ebből 11 termék élvez nemzeti oltalmat. Ezek közé tartozik a szegedi téliszalámi, a gyulai és a csabai kolbász – az előállítóik kérhetnek HÍR-védjegyet a termékeikre. Mind a három termékfajtát Magyarország földrajzi árujelzői oltalom alá helyezte az Európai Bizottság DOOR-programjában: ezeket a speciális termékeket csak azok gyárthatják, akik betartják a szigorú előállítási szabályokat.
Mivel a parlamentben ellenszavazat nélkül áprilisban elfogadott hungarikumtörvény csak július 1-jén lép hatályba – ráadásul a védendő magyar értékek listáját csak azt követően állítják össze –, jelenleg egy 2008-as országgyűlési határozat foglalkozik a hungarikumok védelmével. A határozat aHagyományok – Ízek – Régiók (HÍR) program keretében még az első Orbán-kormány idején összegyűjtött 309-es listát tekinti a hungarikumok jegyzékének, ebből 11 termék élvez nemzeti oltalmat. Ezek közé tartozik a szegedi téliszalámi, a gyulai és a csabai kolbász – az előállítóik kérhetnek HÍR-védjegyet a termékeikre. Mind a három termékfajtát Magyarország földrajzi árujelzői oltalom alá helyezte az Európai Bizottság DOOR-programjában: ezeket a speciális termékeket csak azok gyárthatják, akik betartják a szigorú előállítási szabályokat.
A
birtokunkba került listán többek között szerepel öt
üzemegységével a Pick Zrt., illetve a Gyulai Húskombinát Zrt.
is. A jegyzék szerint a Pick-szalámit is gyártó szegedi gyár 52
százalékban importál húst, 40 százaléknyit Németországból
többek között vágott, illetve hűtött formában is. A gyulai
kombinát 32 százaléknyi alapanyagot hoz be, aminek 43 százaléka
származott 2011 elején Németországból. Többek között ez a
két cég gyártott, illetve gyárt európai és nemzeti oltalom
alatt álló szalámit, kolbászt.
„Verték
az asztalt”
|
A
dioxinbotrány 2011 januárjában robbant ki, amikor kiderült,
egy schleswig-holsteini tápkeverő üzemben hónapokon át
ipari célra szánt, dioxint tartalmazó zsiradék került
állati takarmányokba, amelyből több
ezer németországi állattenyésztő telepre szállított a
cég.
A magyar főállatorvos januárban február 28-ig korlátozást
rendelt el a Németországból származó sertéshúsra és
húskészítményekre. Bár a birtokunkban jutott listán nem
szerepel dátum, a jegyzék a moratórium időszakában
keletkezhetett. „Meglepő módon nem a németek, hanem az
egyik legnagyobb magyar húsos érdekeltség verte az asztalt a
minisztériumban, hogy függesszük ezt fel” – beszélt a
listakészítés előzményeiről Ángyán.
A
moratórium alatt egyetlen magyar cégről sem bizonyosodott be,
hogy dioxinos alapanyagot importált volna, ezért a
korlátozást hamar feloldották.
A kérdésünkre, hogyan ellenőrzi a minisztérium, illetve az
állami szervek az alapanyag-feldolgozást, hogyan garantálják
a minőségbiztosítást – többek között azt, hogy a cégek
megfelelnek-e a HÍD-védjegy előírásainak –, a tárca
válaszlevelében csak ennyit írt: „a magyar élelmiszergyártó
cégeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a
jogszabályi előírások alapján ellenőrzi”.
|
„Rászorulunk
az importra”
„Igen,
kerülhet egyes Pick Szeged Zrt. által előállított
hentesáru-termékekbe import-, illetve német hús. Mert mindent
felvásárolunk Magyarországról, amit csak lehet, mégsem
elég,
azt pedig senki sem várhatja, hogy a Pick leépítse a
kapacitásait, veszítsen piacot és kevesebbet termeljen csak
azért, mert itthon nem található megfelelő mennyiségű
alapanyag” – mondta a hvg.hu-nak Éder Tamás, a szegedi céget
is magába foglaló Bonafarm-csoport vállalati kapcsolatokért
felelős igazgatója.
Érlelik
a Pick-szalámit - a recept titkos
Fotó: Horváth
Szabolcs
|
Éder
szerint a cégcsoport igyekszik a termelést az
alapanyag-előállítástól a gyártásig összefogni, így a
Bonafarm-csoport saját telepein és több mint 100 kis- és
közepes méretű tenyésztő partnere segítségével évente 350
ezer sertést állít elő, amihez jön még 50-100 ezer hazai
piacról vett nagy súlyú sertés, de még így is importra
szorulnak. Éder szerint a Bonafarm-csoport folyamatosan növeli az
általa koordinált gazdasági integráció tenyésztési
kapacitásait, de még így sem tudja biztonságosan fedezni a Pick
alapanyag-szükségletét. A Pick 2011-es beszámolója szerint a
vállalat tavaly 6,2 milliárd forintnyi anyagot importált
Németországból, 1,3 milliárdot Spanyolországból, 1,1
milliárdot Lengyelországból. 2010-hez képest mindhárom
országból nőtt a cég importja (a beszámolókból nem derül ki,
hogy az anyagbeszerzésen belül mennyi a hús- és
sertésbehozatal).
Az
európai DOOR-lista termékleírása a szegedi szaláminál kiköti,
hogy az alapanyagnak kizárólag Magyarországról kell származnia,
sőt öt alföldi megyét jelöl meg származási helyként (azt is
kikötve, hogy a disznóknak nemcsak itt kell felnőniük,
de ezekben a megyékben kell megszületniük is). Csak az
a cég állíthat elő „szegedi szalámi” elnevezésű terméket,
aki ezt az előírást betartja. A gyulai és a csabai kolbásznál
megengedőbb a leírás, ezeknél a termékeknél már nem kikötés
a hazai alapanyag, csak az előállítás módját és
technológiáját szabályozzák. „A Pick által előállított,
hungarikum kategóriájába sorolt téliszalámihoz megfelelő
mennyiségű magyar alapanyag van, így ezt a terméket magyar koca
és nehézsúlyú sertés húsából készítjük” – állította
Éder Tamás.
„A
cégünk által termelt hunkarikumokba kizárólag visszakövethető
származású magyar koca kerül. De nemcsak csabait és
gyulait gyártunk, hanem felvágottat, májast is” – nyilatkozta
a hvg.hu-nak a Gyulai Húskombinát Zrt. vezérigazgatója. Ruck
János szerint a vállalatuk évente 4 ezer tonna májast állít
elő, amihez „fizikailag nem áll rendelkezésre elég sertésmáj
Magyarországon”. A vezérigazgató azt mondta, az egyre növekvő
élelmiszer-kereslet miatt az egész világon általános hiány van
a húsalapanyagokból, a növekvő keresletnek pedig a hazai ipari
termelés igyekszik megfelelni, de akkor importálnia kell a
nyersanyagot. Ruck szerint amennyiben a kombinát mindent
felvásárol, amit a hazai piacon elér, akkor is csak az igényeik
70-80 százalékát tudják kielégíteni.
Éder
Tamás - aki Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke is egyben
- azt mondta, ha a magyarországi élelmiszeripar kizárólag
magyar disznóhúsból dolgozna, akkor képtelen lenne a hazai és a
külföldi keresletet kielégíteni, le kéne építenie, üzemeket,
gyárakat kellene bezárnia. „Évente 4-4,5 millió sertést vág
az ipar, aminek 10-20 százaléka származik importból. A magyar
húsipar még megőrzött piacai ugyanakkor ennél is több
alapanyagot igényelnek. Összességében úgy becsüljük, hogy a
magyar húsipar meglévő piacainak kielégítéséhez szükséges
alapanyagnak közel harmadát importból kell beszerezni, mert
itthon nincs elég sertés. Rászorulunk az importra” – mondta
Éder. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2011
végén Magyarországon 3 millió disznó volt, amiből mindössze
873 ezret tartottak a kabinet által a kormányprogramban névlegesen
favorizált egyéni gazdaságok, tehát a gazdaságból hiányzik
1,5 millió sertés.
Ezt
a vidékfejlesztési miniszter is elismerte tavaly. Az egyik
fideszes képviselő Mit
tud tenni a szaktárca a hazai sertéstartók védelme
érdekében? címmel
intézet kérdést 2011 februárjában a parlamentben Fazekas
Sándorhoz, mire a tárcavezető kijelentette, a legfőbb probléma,
hogy „jelenleg a hazai árualap-kínálat nem fedezi a feldolgozói
igényeket”.
Mitől
magyar a hús?
|
„Mi
az, hogy magyar? Vállalom: jelentős az importunk, mert nem
tudok mást tenni. Azért megyek ki külföldre alapanyagért,
mert jó minőségű, nagy tételben jutok hozzá jó áron. A
recept, a gyár, a munkások viszont magyarok” – mondta Tóth
János Tibor Surjányi
Hús Kft. igazgató-tulajdonosa.
A cégvezető arra a kérdésünkre reagált, hogy miért
forgalmazza Magyar
termék feliratú
csomagolásban a vállalkozása a termékeit, ha jelentős
tételben importál. A VM listáján ugyanis Surjányi Hús Kft.
77 százalékos behozatallal szerepel, a jegyzéken szintén
feltűnő, a kolbászokat, felvágottakat előállító Alföldi-Hús
Zrt. (75
százalékos behozatallal) pedig szintén Tóth érdekeltségébe
tartozik. A cégvezető vitatta a listán szereplő számokat,
és azt mondta, jelentős ugyan a cégeinél az import aránya,
de biztosan nem 75-77 százalék.
A
jegyzék szerint 80 százalékos importú, egymilliárdos
árbevételű Jumbó-Hús
Kft. szintén
piros-fehér-zöldbe csomagolja a termékeit. „Egyetlen
termékre sincs ráírva, hogy kizárólag magyar alapanyagokból
készül, ráadásul az import nem törvénytelen, a minőséget
sem rontja” – mondta a hvg.hu-nak a vállalkozás
ügyvezető-tulajdonosa, arra a kérdésre válaszolva, hogy
miért ilyen csomagolásban árusítják a termékeiket, ha az
alapanyagot importálják. Hajdics Attila vitatja a listán
szereplő 80 százalékot, szerinte ez legfeljebb 70 százalék.
Szerinte nincs ma Magyarországon olyan daraboló üzem, ahol jó
minőségű, jó árú alapanyagot lehet venni.
A SáGa
Foods kommunikációját
ellátó PR-ügynökség a hvg.hu-hoz eljutatott levelében
azt írta, a SáGa hoz be az országba pulykacsibét,
de a szárnyasokat Magyarországon nevelik magyar
gabonával. A cég szerint a Magyarországra kerülő termékeik
10-15 százalékában van import, a többi behozatalt a
feldolgozás után újra ki is viszik. Ez azzal áll
összefüggésben, hogy a cég szerint a külföldi megrendelő
sokszor megszabja, hogy milyen forrásból származó
alapanyagból kell előállítani az adott terméket. (A
vállalat egy Hollandiában bejegyzett angol társaság
tuajdonában van.)
A
listán 33 százalékos importtal szereplő Kometa
99 Kft. marketingigazgatója,
Bódi Krisztina a hvg.hu-val azt közölte, a cég arra
törekszik, hogy termékeit 100 százalékosan magyar
alapanyagokból állítsa elő, de „vannak olyan pillanatok,
amikor ezt importból pótolni kell, mert nincs elég hús a
piacon”. A kaposvári vállalkozás ezért a helyi egyetemmel
idén elindította a Dél-dunántúli Regionális
Sertésprogramot a partnereinek, hogy jó genetikai állományú
– dán fajtájú – sertéseket tenyésszenek, és
garantálja, hogy a végén átveszi a disznókat.
Cikkünk
megjelenése után az OSI
Food levélben
fordult a hvg.hu-hoz melyben cáfolta a minisztérium listáján
szereplő adatot, mely szerint a cég 2011 elején 100
százalékos importból fedezte a nyeranyagszükségleteit. A
cég azt írta: 2011-ben vásárolt csirkehús 55,4 százalékát
belföldről származó alapanyag, 44,6 százalékát import
tette ki. A cég szerint az import jelentős része olyan
speciális, kalibrált (súlyában, méretében pontos előírást
követő) nyersanyag volt, amely Magyarországon az elvárt
mennyiségben nem szerezhető be. Levelükben az szerepel, ha
„ezt a speciális import nyersanyagot nem vesszük figyelembe,
akkor a belföldi arány a beszerzésben 94 százalék”.
|
Nincs
elég disznó, nincs elég hazai vásárló
„Még
ha többet is fizetnének a vállalatok a magyar sertésért – ami
tovább növelné a boltokba kerülő hazai áru árát és rontaná
a magyar húsipari termékek versenyképességét –, akkor sem
tudnák az igényeiket rövid távon itthonról kielégíteni” –
mondta a Hússzövetség elnöke. (Egyébként a Magyar Húsiparosok
Szövetségének több tagja szerepel a listán.) A külföldi
sertéshús lényegesen nem olcsóbb a hazainál. A minisztérium
háttérszervezete, az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI)
júniusi tanulmánya szerint a hazai termelésből származó sertés
ára nagyjából azonos a frankfurti árutőzsde áraival.
Ebből
kéne még 1,5 millió
Fotó: HVG
Archív
|
A
hazai tenyésztők maguk sem törekednek arra, hogy kizárólag
magyarországi feldolgozóknak adják el az árujukat. Az AKI egy,
az év elején született jelentése szerint 2011-ben 12 százalékkal
nőtt az előző évhez képest az élő sertés exportja, a hűtött
alapanyagból pedig 158 ezer tonna került külföldre – a
tenyésztők követték a piaci keresletet: Románia és Szlovákia
volt a célország. Bár élő sertésből továbbra is nettó
importőrök vagyunk (többet hozunk be, mint amennyit kiviszünk),
félig feldolgozott húsból, illetve a kivitt termékek árértékét
tekintve kolbászból és téliszalámiból nettó exportőrök
vagyunk. (Az AKI szerint élősertés-importunk Hollandiából,
Németországból, Csehországból és Lengyelországból érkezett.)
Tavaly
szalámiból, kolbászból 13 millió euróval többet exportáltunk,
mint amennyit behoztunk. Ruck János szerint ha a magyar
sertésállományhoz igazítanák a termelési kapacitásaikat,
akkor az export jelentősen visszaesne: a magyar élelmiszeriparnak
piacokról kéne lemondania. A gyulai kombinát vezetője szerint a
válság begyűrűzése óta 20 százalékkal estek vissza az
eladások Magyarországon, a fogyasztók az olcsóbb – gyakran
importból származó – termékek felé fordultak. Viszont a
gyulait, a csabait, illetve a téliszalámit a szigorú előállítási
szabályok, a 29 százalékos nyersanyagár-emelkedés miatt Ruck
szerint nem lehet olcsóbban adni, így a legnagyobb cégek esetében
marad az export. A Kometa marketingigazgatója, Bódi Krisztina
szerint az általuk tapasztalt 25-30 százalékos
alapanyagár-emelkedést legfeljebb 10 százalékos
termékáremeléssel tudták ellensúlyozni, mert szerinte többet
nem bír el a hazai piac.
A
nagyobb – a listán is szereplő – cégek tavaly így is
veszteségesek voltak. A Pick Szeged Zrt. a 2010-es 82 milliós
nyereség után az igazságügyi tárca elektronikus
cégnyilvántartása szerint tavaly 2,7 milliárdnyi vesztességet
halmozott fel. A Gyulai Húskombinát Zrt. évek óta veszteséges –
ezért négy éven belül másodszor folyamodott
állami mentőövért –,
2010-ben 486 millió, 2011-ben 309 millió mínusszal zárt. Szintén
nincs jó helyzetben a SáGa Foods sem: 2010-ben 25 milliárdos
árbevétel mellett 903, idén 387 milliós mínusszal zárta az
évet. (A Gyulai Húskombinát Zrt. ügyében kirobbant politikai
botrányról, Lázár
János lobbiszerepéről itt olvashat részletesebben.)
Beköszönt
az EU
A
hvg.hu által megkeresett cégvezetők egybehangzóan az uniós
csatlakozást nevezték meg mint vízválasztót a hazai
termelésben. A határok és a vámok végleges eltűnése nagy
lökést adott a piacnak és az exportnak, ugyanakkor a magyar
sertéstenyésztők nem voltak felkészülve az átállásra,
drasztikusan visszaesett a tenyésztés.
Éder
szerint – aki 2001 és 2002 között előbb helyettes, majd
közigazgatási államtitkárként dolgozott a minisztériumban –
a rendszerváltáskor a hazai húsipar kapacitása 8-10 millió
sertés fogadására volt ráállva, ami később nem csökkent
olyan ütemben, mint amilyen gyors volt az állatállomány
leépülése. A KSH szerint 1995 és 2003 között még évente
4,8-5 millió disznó volt az országban (ennek fele még az egyéni
gazdaságokban), de az állomány rögtön a csatlakozás idején
csökkenésnek indult, 2008-ban már csak 3,3 millió hazai sertés
volt Magyarországon.
Vágás
a gyulai kombinátban - kivéreztetik
Fotó: Horváth
Szabolcs
|
A
Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke azt mondta, a 2004-es
csatlakozáskor derült ki, hogy a sertéstenyésztés súlyos
versenyképességi problémákkal küzd. Az EU-s előírásoknak
megfelelően hirtelen leépültek a korábbi állami, (így az
export-) támogatások, megszűnt az árszabályozás, és a vámok
eltűnése után megjelentek az olcsóbb külföldi áruk,
tenyésztők. Magyarországnál a cseh és a lengyel tenyésztők is
versenyképesebbek: húsimportunk egy jelentős része a KSH adatai
szerint tőlük származik.
Ugyanakkor
az uniós támogatási rendszer inkább a növénytermesztésnek
kedvez, sok termelő, gazdálkodó inkább erre koncentrált és az
állattenyésztést visszafogta. Az AKI 2012-es jelentése
szerint a tavalyi 18 százalékos mezőgazdasági export-növekedést
elsősorban a gabonafélék kivitelének köszönhetjük.
Egy
koca, egy porta
|
„Hazánk
az elmúlt hónapokban az EU különböző fórumian támogatta,
valamint további javaslatokat fogalmazott meg az
export-visszatérítések alkalmazásával kapcsolatban a friss,
hűtött és fagyasztott sertéshúsok esetében is. Az Európai
Bizottság eddig minden esetben elutasította az
export-visszatérítések alkalmazására tett javaslatokat.
Indoklásában a Bizottság kifejtette, hogy az export jelenleg
is megfelelő szintű, és a sertéshús EU-s átlagára,
valamint a világpiaci árak között nincs akkor különbség,
ami az exporttámogatás újraindítását alátámasztaná” –
magyarázta tavaly a parlamentben a földművelési miniszter,
miért nem tudja érvényesíteni az érdekeit az EU-ban
Magyarország.
A
2010-es kormányváltás után sem sikerült megállítani a
sertésállomány csökkenését: 2010-ről 2011-re 130 ezerrel
csökkent az állomány, az előrejelzések szerint idén 3
millió alá fog esni. A minisztérium tavaly összeállított
egy intézkedési tervet a sertéságazat helyzetének
javítására, amely azt célozza, hogy néhány éven belül 6
millióra emelkedjen az országban a sertések száma. A terv az
„Egy koca, egy porta” nevet kapta, amit az agárszakemberek
azóta többször is kritikával illettek, azt hangsúlyozva,
hogy az egyéni gazdaságok nem tudnak olyan állománynövekedést
elérni, mint a falvak külterületén létesítendő, legalább
több száz sertés egyidejű tartására alkalmas telepek.
Éder
szerint egy 50 százalékos vágóállat-növekedést is fel
tudna szívni a magyar húságazat, amennyiben az versenyképes
áron kerül a piacra.
A húsipari
szervezet elnöke úgy látja, a feketegazdaság elleni
hatékonyabb fellépés is sokat segítene az ágazaton, mert
még mindig gyakoriak a számla nélküli feketevágások, ami
követhetetlenné teszi a hús származását, rendkívüli
módon zavarja a piacot és olyan előnyöket ad az
áfakerüléssel visszaélő piaci szereplőknek, amivel a
szabályosan eljáró feldolgozók nem tudnak versenyezni.
|
Csányi sertéstelepen ajánlott állást Ángyán Józsefnek
A
magyarok génjeikben hordozzák a föld szeretetét - mondta Orbán
Viktor a Bonafarm-csoport tehenészetének avatóján, amelyen az
ugyancsak megszólaló Csányi Sándor sertéstelepi állást
ajánlott a Pick sertésimportját nyilvánosságra hozó Ángyán
József volt vidékfejlesztési államtitkárnak. Orbán szerint
vannak vitái a bankvezérrel, majd méltatta a "falusi
legényből" bankvezérré lett Csányi Sándort.
Az
avatási ünnepséget megelőzően a miniszterelnök azt mondta,
hogy azért fogadta el Csányi Sándor meghívását, mert szerinte
a magyaroknak bátorításra van szükségük ahhoz, hogy
világszínvonalon termeljenek. Orbán szerint helyi
megerősítésekre van szükség ahhoz, hogy a magyarok elhiggyék,
ami most az országgal történik, csak "balszerencse, rossz
álom", és a magyarság igenis képes magasabb nemzeti
összterméket előállítani. Ezzel a miniszterelnök magyarázatot
adott arra, hogy miért jár az utóbbi időben olyan gyakran
üzemavatásokra.
A
Bonafarm-csoport tehenészetének mai avatója
Fotó: Stiller
Ákos
|
Orbán
Viktor szerint a magyarok génjeikben hordozzák a föld
szeretetét, ezért az elnéptelenedő falvak képe az elmúlt két
évtized vidékellenes szemléletére vezethető vissza, ami Orbán
szerint azt hitette el a magyarokkal, hogy lehet csak
termelésszervezésből, igazgatásból élni, valódi munka
nélkül. Szerinte a most felavatott tehenészet is igazolja, hogy
a föld "megadhatja" még a városi kényelmes életet
is.
Az
ünnepségen szintén beszédet mondó Csányi Sándor arról
beszélt, hogy nemrég hideget-meleget kapott a miniszterelnöktől,
amikor kiderült, hogy a Bonafarm-csoporthoz tartozó Pick Zrt.
importból fedezi a nyersanyag egy részét. Csányi azt
mondta, elmagyarázta Orbánnak, hogy a hazai mezőgazdaság nem
képes versenyképesen előállítani a megfelelő mennyiségű
alapanyagot (az OTP vezetője szerint cége, a Pick sertésből 10
százalékban, nagyobb súlyú kocákból 50 százalékosan tudja
Magyarországról biztosítani a húst), amit szerinte a kormányfő
megértett, "Ángyán József úr viszont nem hajlandó
megérteni ezt", mondta Csányi, aki ezután bejelentette,
hogy szívesen alkalmazná az import miatt őt bíráló volt
államtitkárt valamelyik sertéstenyészetében. Úgy
fogalmazott, "Ángyán mondjon egy összeget", azt
megadja fizetésnek. (A hvg.hu június végén hozta nyilvánosságra
azt a Vidékfejlesztési Minisztériumbna készült listát,
melyen a
legnagyobb húsimportőr cégek találhatók.)
Ezt
követően arra kérte Orbán Viktort, hogy az új földtörvény
megalkotásakor vegyék figyelembe az állattartók igényeit is,
és legalább annyi földet juttassanak a gazdáknak, ahol meg
tudják termelni a takarmányt. Orbán Viktor Csányi szavaira
reagálva azt mondta, hogy gyakran vannak vitái a bankvezérrel,
példaként a bankadót és a devizahitelesek megsegítését
említette, hozzátette, hogy a legkeményebb vitáik a
mezőgazdaság fejlesztéséről vannak. Ezt követően hosszan
méltatta a Csányi érdekeltségébe tartozó Bonafarm
erőfeszítéseit, és azt mondta, hogy ez annyiban érdekes, hogy
Csányi szinte az egyetlen bankár, aki Magyarországon a
mezőgazdaságba fektet. Orbán szerint ezért még az ellenfelei
is elismerik, hogy Csányi az elmúlt huszonöt év
legtehetségesebb falusi legényből vált bankárja.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése