Ki mint vet , úgy arat !!
KÜLÖNLEGES SAVANYÚSÁG, AMIT 2 NAP UTÁN KI IS BONTHATSZ, EZ NEM MÁS MINT A RÉTEGEZETT PARADICSOM!
Ma
egy olyan savanyúság receptjét hoztuk el nektek, amely nyárson
sült ételek mellé a legkiválóbb, de bármilyen sült hús mellé
fogyaszthatjuk. Nagyon könnyen elkészíthető és az eltevést
követő második napon már fogyasztható is. Nyáron gyakran
elkészítem, mert a kerti sütögetések folyamán örömmel
fogyasztjuk a húsok mellé
Hozzávalók:
15
db nagy paradicsom
15
db hagyma
2
– 3 fej fokhagyma
A
savanyúság levéhez: (1 liter léhez)
2
evőkanál ecet
2
evőkanál cukor
2
evőkanál só
1
evőkanál olaj
2
-3 babérlevél
1
szegfűszeg
6
– 7 db. szemes bors
Elkészítése:
Mossuk
meg, majd tisztítsuk meg a zöldségeket és vágjuk karikára, vagy
nagyobb kockákra mindet. A következőképpen tegyük a
befőttesüvegbe: egy sor paradicsom, rá egy sor fokhagyma, rá egy
sor hagyma. Így töltsük meg az üvegeket.
Főzzük
fel a vizet, tegyük bele a léhez felsorolt hozzávalókat, majd
öntsük az üvegekben lerakott zöldségekre. Minden üvegbe annyi
lét öntsünk, hogy teljesen elfedje a zöldségeket. Zárjuk le az
üvegeket, tegyük bele őket egy nagyobb, forró vízzel teli
edénybe és hagyjuk benne 10 percig.
Második
nap már fogyaszthatjuk az ízletes savanyúságot.
Forrás:
Melinda
Jó
étvágyat!
Megosztásokat
köszönöm
Edd
ezt vacsorára 3 napig, nem hiszed el, mi távozik a beleidből!
Ez az extraméregtelenítő saláta keverék drasztikusan csökkenti a súlyt és szabályozza a savat a gyomorban. Különösképpen a belekben lerakódott zsírt képes kioldani.
A
“Vitamin saláta” gazdagítja a szervezetet vitaminokkal és
ásványi anyagokkal, rostokkal és pektinnel.
Hozzávaló:
– Fejes
káposzta
– fehér répa
– sárgarépa
– citromlé
– olaj
– fehér répa
– sárgarépa
– citromlé
– olaj
Eljárás:
A
káposztát, a fehér répát és a sárgarépát (az arány 3: 1: 1)
lereszeljük.
Fűszernövényeket
is adhatsz hozzá kedvedre (kapor, petrezselyem, zeller). Keverd
össze a zöldségeket. Adj hozzá egy kevés citromlevet.
Önts rá növényi olajat (lehetőleg olívaolajat). Sótlanul fogyaszd
Önts rá növényi olajat (lehetőleg olívaolajat). Sótlanul fogyaszd
Forrás: szupertanacsok.blog.hu
-7 kg 2 hét alatt: az uborkadiéta lerobbantja rólad a hashájat!
Egészséges,
egyszerű és hatásos ez a diéta. Az eredmény
pedig nagyon látványos!
Ez
a diéta igazán nagyszerű választás, ha egyszerű megoldást
akarsz, és látványos eredményt. Nem kell sokat variálnod azzal,
hogyan készítsd el a menüt, akár 10-14 napig is tarthatod, alapja
pedig az uborka, illetve az uborkasaláta -
ezekből annyit ehetsz, amennyit csak szeretnél!
Ráadásul
attól sem kell aggódnod, hogy valamilyen hiány lép fel a
szervezetedben a diéta alatt, hiszen ez a zöldség igazán
egészséges! Szénhidrátot szinte nem tartalmaz, gyakorlatilag
vízből és rostokból áll - élettanilag fontos vitaminokkal és
nyomelemekkel.
Az
uborka kiemelten lúgosító hatású növény, segít helyreállítani
a szervezet pH-értékét. Ráadásul káliumban gazdag, így
jótékony hatással van a vesék működésére, gyorsítja a
méregtelenítést.
Az uborkán és uborkasalátán kívül a nap során még a következőket fogyaszthatod:
- 200 gramm édesburgonya vagy 2 szelet szénhidrátcsökkentett kenyér
- 500 gramm gyümölcs, lehetőleg alma vagy piros bogyós gyümölcs (szőlő és mangó tilos!)
Gondoskodj
a megfelelő folyadékbevitelről is, mely víz, gyógytea,
gyümölcstea legyen - természetesen cukor nélkül!
FONTOS! Mindennap iktass be legalább 15-20 dkg színhúst!
Íme egy példa a napi menüre:
Reggeli:
2 főtt tojás + uborkasaláta
Tízórai:
5 szilva vagy egy nagy barack - illetve bármilyen szezonális
gyümölcs nagyjából 200 gramm mennyiségben
Ebéd:
szénhidrátcsökkentett kenyér + uborkasaláta
Uzsonna: uborka
shake
Vacsora:
300 gramm gyümölcs
Így készítsd el az uborkasalátát:
400
gramm uborkát gyalulj
le és sózz be, adj hozzá 2 dl natúr joghurtot és ízlés szerint
fokhagymát.
Így készítsd el az uborka shake-et:
Turmixolj
össze egy egész uborkát, maroknyi spenótot és egy zöldalmát.
Adhatsz hozzá kevés friss gyömbért és lime-ot is. Ez a shake
tápanyagokban és vitaminokban gazdag, méregtelenít, kiválóan
hidratál és frissít, és még finom is.
Az étkezések között korlátlan mennyiségű uborkát rágcsálhatsz! Akár koviubit is!
72 ÓRA ALATT KIHAJT BELŐLED 5 LITER MÉREGGEL TELI FOLYADÉKOT EZ A CSODALÉ
Ez
a természetes orvosság képes tökéletesen megtisztítani a
szervezetet a méreganyagoktól, a felesleges víztől és
megszünteti a puffadást. Továbbá, ez az ital segít kezelni
húgyúti problémákat és vesebetegségeket.
Hozzávalók:
– 1
csomag petrezselyem
– Víz
– Víz
Utasítás:
Győződj meg
róla, hogy a vizet felmelegíted, de nem hagyod felforrni. Távolítsd
el a tűzhelyről, mielőtt elérné forráspontot és öntsd a
petrezselyemre. Hagyd kihűlni, és fogyassz néhány kortyot a nap
folyamán.Ismételd meg az eljárást 3 napon át, de mindig legyen
frissen készített tea. Észre fogod venni a hatását az első nap
után. A petrezselyem csodás összetevői ezen a táblázaton
láthatók. Nincs erősebb antioxidáns vesetisztító. És nagyon
olcsó megoldás is.
A
petrezselyem erős vízhajtó és méregtelenítő. Ezen túlmenően
tartalmazza a 100%-át a napi ajánlott A-vitamin bevitelnek, plusz
nagy mennyiségű C-vitamin, K-vitamin, a kálium és vas van benne.
A tea, ami eltávolítja a nyirokcsomóban, a vastagbélben és húgyhólyagban összegyűlt méreganyagokat
Egy éjszaka alatt ürül ki a nyirokcsomókból, a vastagbélből, és a húgyhólyagból a felgyülemlett méreganyag. Érdemes kipróbálni!
Az
emberek nagy része a napot egy jó erős kávéval kezdi. Ugye te is
így szoktad indítani a reggeleket?
Az
éhgyomorra fogyasztott kávé rossza hatással van a gyomor
nyálkahártyájára, hosszútávon képes elpusztítani a megfelelő
emésztéshez szükséges jó baktériumokat. A mértéktelen
kávéfogyasztás következtében gyomorsav problémáink is
lehetnek, és ez hosszútávon emésztési problémák kialakulásához
vezet.
Soha
ne igyunk reggel éhgyomorra kávét, előtte mindig együnk
valamit!
Kezdjük inkább a napot egy kellemes méregtelenítő teával.
Kezdjük inkább a napot egy kellemes méregtelenítő teával.
Nem csak a méreganyagoktól szabadít meg, de segíti az emésztést, és a nyálkahártya egészségét, és a pH-szint szabályozását is támogatja. A citrom az egyik legjobb méregtelenítő, serkenti a véráramlást, szabályozz a máj, és a vesék működését.
A
fahéj csökkenti a vércukorszintet, és megakadályozz a máj, és
a szervezet elzsírosodását. A gyömbér és a Cayenne paprika nagy
hatóerővel méregteleníti a szervezetet, és védelmet nyújtanak
a fertőzések, vírusok, baktériumok ellen.
Hozzávalók:
- 2 csepp citrom illóolaj
- ½ teáskanál cayenne bors
- 1 cm gyömbérgyökér meghámozva, és apróra vágva
- 1 ¾ csésze víz
- ⅓ teáskanál fahéj
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 teáskanál méz
Elkészítés:
Forraljuk
fel a vizet, és amikor elkezd forrani adjuk hozzá a gyömbért.
Hagyjuk néhány percet állni, majd adjuk hozzá a citrom
illóolajat, a kurkumát, és a fahéjat. Amikor kissé kihűlt
keverjük bele a mézet is. Fogyasszuk minden reggel közvetlenül
ébredés után!
Ezért
kell a reggeli kávéba fahéjt tenni, csodálatos hatásai vannak!
A
minden napi fahéj fogyasztás hozzájárul az egészség
megőrzéséhez. Reggelente egy negyed teáskanálnyi fahéjjal
érdemes kezdeni a napot, amivel ízletesebbé teheted a kávédat és
még a fantasztikus hatásait is élvezheted.
1. Erősíti az immunrendszert
Már
egy negyed teáskanálnyi fahéj is képes immúnisabbá tenni a
szervezetet a baktériumokkal szemben.
2.
Fokozza az agyműködést
A
fahéj fokozza az agyműködést és javítja a memóriát.
3.
Szabályozza a vércukor és a koleszterinszintet
A
kutatások szerint napi 6 g fahéj szabályozza a vércukorszintet és
a koleszterinszintet is csökkenti.
4.
Csökkenti a menstruációs fájdalmakat
A
nőknek érdemes fahéjt fogyasztaniuk, mivel csökkenti a
menstruációs fájdalmakat és a enyhíti a kellemetlen tüneteket.
5.
Javítja a keringést és feltölt energiával
Ha
minden reggel fahéjt teszel a kávédba, sokkal fittebb leszel és a
keringésedet is javítja.
Megosztásokat
köszönöm
forrás: ketkes
Rántott
hús, sütőben sütve ;)
A
család ma rántott húsit kívánt enni , sikerült is vennem szép
sertés karajt. DE nem a szokásos módon készítettem el, nem bő
olajban sütve, hanem a sütőbe betéve, pár csepp olajjal
megspriccelve.
Csúcs
szuper lett! Omlós , nem tocsog az olajban és nem kell még a
sütés végén ablakot sem nyitnom. Ti is sokat szoktatok
mérgelődni amikor kifröcsög az olaj a serpenyőből? Na itt ez
sem volt, nem kell utána lemosnom a tűzhelyet.
A
recept ugyanaz mint a normál rántott húsnál. Kiklopfolom a húst
ízesítem, panírozom liszt, tojás , prézli. A sütőt
előmelegítem alsó felső sütésre állítva 210 fok, a sütés
hőfoka és ideje változhat mindenkinek a saját sütőjéhez
igazodva!!! A tepsibe helyezem a sütőpapírt és bekenem olajjal
majd a húsokat is ráteszem és a tetejüket is bekenem olajjal. Az
első 10-15 perc után visszaveszem a hőfokot úgy 190 fok kb. Ez
másnál lehet 160-180 fok is akár ,de az én elektromos sütöm
sajnos kicsit gyengébb ezért kell nekem magasabb hőfokon sütnöm
, sajna. Kb. 30-40 percig így sütöm majd egy tűpróbát végzek
, közben fordítanom is kellett egyszer mert nálam nem süt
egyenletesen a sütő. Ezután 220 fok körül készre sütöm,
vigyázva ,nehogy túl süljön!!
Judit
B. Eva receptje!
Csábító mustáros rántott hús – ha megkóstolod, csak így fogod ezután készíteni!
A
hús így csodás lesz, nem olyan mint a hagyományos rántott hús!
Tedd különlegessé a hétvégi családi ebédeket, próbáld ki ezt
a könnyű, de ellenállhatatlan receptet.
Hozzávalók:
- 2 nagy csirkemell
- 1 evőkanál magvas mustár
- 4 evőkanál liszt
- 2 tojás
- 0,2 dl tej
- 5 evőkanál zsemlemorzsa
- só, bors
- olaj
Elkészítése:
A
húsokat nagyobb szeletekre osztjuk és ha szükséges, enyhén
kiklopfoljuk. A húsok egyik oldalát vékonyan átkenjük a
mustárral, majd lisztbe forgatjuk. A tojást felverjük, fűszerezzük
és hozzáadjuk a tejet. Belemártjuk a húst, majd zsemlemorzsába
forgatjuk. Panírozáskor arra figyeljünk, hogy vastagabb réteg
zsemlemorzsa legyen a húsokon és kevesebb liszt, így ropogósabb
lesz. Forró olajban kisütjük.
Krémsajtos bundában sült csirkemell
Nagyon
finom, puha csirkemell ami nem száraz és igazán ízletes!
Próbáljátok ki, megéri!?
Hozzávalók
- 6 főre +
- 1 kg filézett csirkemell
- ízlés szerint só
- A panírhoz:
- 100 g natúr tömlős sajt
- 2 db tojás
- 0,5 kk őrölt bors
- 2 tk fokhagymakrém
- 3 púpozott ek liszt
- 1 dl tej
- A sütéshez:
- étolaj
Elkészítés
60 perc
- A csirkemellet felszeleteljük és ízlés szerint besózzuk. Nem kell klopfolni a húst! Félre tesszük, hogy a só beleivódjon a husiba. Én ez idő alatt elkészítem a köretet ami lehet burgonya vagy rizs.
- Elkészítjük a panírt. A tömlős sajtot alaposan kikeverjük a tojásokkal, őrölt borssal és a fokhagymakrémmel.
- Hozzá adjuk a 3 púpos evőkanál lisztet és a tejet. Jól kikeverjük. Közben az olajat felmelegítjük (úgy mint a rántott húsnál!)
- A csirkemell szeleteket lisztbe forgatjuk és a sajtos panírba mártjuk, majd az olajba kisütjük mint a rántott húst.
- Ha soknak találjuk a mennyiséget akkor a maradék sajtos panírt és a husit is lefedjük külön-külön és hűtőbe téve másnap kisüthetjük! Jó étvágyat kívánok hozzá!
Sült
császárszalonna házilag recept
Hozzávalók:
- 1,5 kg bőrös császárszalonna (csont nélkül)
- 2 db vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 3 babérlevél
- 1 tk fekete szemesbors
- 1 kk koriander mag
- 1 ek só
- 20 dkg sertészsír a sütéshez
Elkészítése:
A
nyers császárszalonnát nagyobb,- vastagabb darabokra vágjuk és
egy edénybe téve annyi vízzel felöntjük, hogy épp csak ellepje,
feltesszük főni.
A
fokhagymáról leszedjük a szárazabb héjakat, keresztben
kettévágjuk és a megtisztított vöröshagymákkal és az összes
fűszerrel a szalonnák közé tesszük.
Lassú
tűzön (épp csak gyöngyözzön) főzzük kb. 1,5-2 órán át,
amíg annyira megpuhul, hogy a villa könnyedén beleszúrható
legyen.
Tálra
szedjük, kicsit hagyjuk leszáradni és magasabb falú serpenyőben
ill. wokban szigorúan lefedve (Mert durrog!) bő zsírban szép
pirosra sütjük.
Megfordítás
előtt levesszük a tűzről és várjunk 1 percet, hogy a sülés
kicsit alábbhagyjon!
Paprikával,
paradicsommal, savanyúsággal kitűnő “E” mentes reggeli, ill.
vacsora alap! :)
Abált hasaalja szalonna Mikibácsitól
címlapabált
hasaalja szalonna mikibácsitól
story
Disznóvágást
tartottunk hentes szakember segítségével, hogy népes családunk
olyan minőségű húskészítményeket fogyasszon, amelyet ízben
megszokott. Egy normál és egy mangalica disznót dolgoztunk fel. A
megtisztított, perzselt disznó hátáról könnyen le lehet húzni
a bőrt, az ember befúrja az ujját a bőr és a szalonnaréteg
közé, és már könnyedén fejtheti le a bőrt. (Vesd össze a régi
magyar kínzási móddal: Szíjat hasítok a hátadból.) De bezzeg a
hasaalja szalonnánál ez tiszta kínlódás, nehezen válik el a bőr
a zsírrétegtől. A hentes látványosan nem szereti a szalonnában
lévő húsrétegeket kivagdosni, lassan megy, kevés eredménnyel,
ez látványosan utált munkafázis. Ezért is fogadta nagy örömmel,
hogy a mangalica hasaalji részét én elviszem sütni. Ennek a
kevésbé húsos részéből készült az abált szalonna, a húsosabb
részek sütését másik
receptben mutatom
meg. Az eredmény elsőre is biztató, a szakértő zsűri igen
gyorsan elfogyasztotta.
hozzávalók / 8 adag
- 500 g hasaalja mangalica szalonna
- 1 közepes db vöröshagyma
- 20 g só
- 10 szem egész fekete bors
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 teáskanál fűszerpaprika
elkészítés
- A hasaalja szalonnát négyszögletesre formázzuk kés segítségével. Zománcos, fémfülű lábasba tesszük, felöntjük vízzel, beletesszük a sót, a kétfelé vágott vöröshagymát, szemes borsot. Rátesszük a fedőt, és sütőbe rakjuk. Beállítjuk a sütőt 120C fokra, és kb. 4,5 órát lassan főzzük. A mangalicának egész más a bőrszerkezete, mint a hagyományos sertésnek, tovább kell főzni legalább egy órával. Természetesen gázlángon is lehet óvatosan főzni, de nekem így egyszerűbb volt. Akkor jó, ha a villa könnyedén átszúrja a bőrréteget.
- A főzővízben kihűlt szalonnát kiemeljük a lábasból, tetejét késsel bekockázzuk, de a bőrt nem vágjuk át. A résekbe nyomkodjuk a pépesített fokhagymát, vastagon beszórjuk a fűszerpaprikával, és hidegre tesszük. Fontos a kóstolás: Aki sósabban szereti, még utánasózhat.
- költség: 800 Ft
- elkészítettem: 2 alkalommal
Tepsiben
sült hekk MiCsillától
Nálunk
nem kell ahhoz nyárnak lenni, hogy sült hekk kerüljön az
asztalra. Hekket szinte bárhol be lehet szerezni, a szükséges
alapanyagok pedig minden konyhában megtalálhatóak. Sütőben
sütöm, minimálisra csökkentve az utána történő takarítást.
Az élvezeti értékéből ezzel a módszerrel pedig semmit nem
veszít. Próbáljátok ki, finom, gyors, egészséges főétel. Jó
étvágyat! ?
Hozzávalók
- 3
fő +
- 3 db fagyasztott hekk
- 5 evőkanál liszt
- 1 kávéskanál pirospaprika
- ízlés szerint só
- szükség szerint étolaj a kenéshez
Elkészítés
45
perc
- A fagyott hekket szobahőmérsékleten kiolvasztjuk. Alaposan megmossuk, uszonyait levágjuk, beirdaljuk (sűrűn bevágjuk mindkét oldalát). Bedörzsöljük sóval.
- A lisztet a pirospaprikával összekeverjük és megforgatjuk benne a hekkeket.
- Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket.
- Étolajjal megkenjük a hekkeket, csak a felső oldalát.
- 180 C fokon kb. 25-30 perc alatt készre sütjük, nem kell forgatni. Amikor a bevágások mentén szétnyílik a hús már el is készült.
- Akkor jó, amikor a hús szépen leválik a hal gerincéről. Salátával vagy tetszés szerinti körettel tálaljuk. Jó étvágyat! ?
Nyári savanyúság télire recept
Recept:
- 2 kg uborka
- 2 kg káposzta
- 1 kg hagyma
- 1 kg paprika
- 0,5 kg sárgarépa
- 7 dkg só
- 1 kg cukor
- 3 dl 20 %-os ecet
- 1 kávéskanál nátrium-benzoát
- 1 kávéskanál borkén
- VÍZ NEM KELL HOZZÁ!!!
Elkészítése:
Összekeverjük
a felaprított hozzávalókat, majd rétegezve megszórjuk a
fűszerekkel. 24 óra alatt többször átforgatjuk, utána üvegekbe
töltve tároljuk. Nem romlik meg akkor sem, ha folyamatosan
használunk belőle.
Nyári
savanyúság télire!
Szégyenlem, de nem emlékszem ki rakta fel ezt a csodálatos receptet, sok savanyúságot tettem el életemben, de ilyen finomat még nem ettem. Köszönet érte.
Recept:
- 2 kg uborka
- 2 kg káposzta
- 1 kg hagyma
- 1 kg paprika
- 0,5 kg sárgarépa
- 7 dkg só
- 1 kg cukor
- 3 dl 20%-os ecet
- 1 kávéskanál nátrium-benzoát
- 1 kávéskanál borkén
VÍZ
NEM KELL HOZZÁ!!!
Összekeverjük
a felaprított hozzávalókat, rétegezve megszórjuk a fűszerekkel.
24
óra alatt többször átforgatjuk, utána vödörbe töltjük! Nem
romlik meg akkor sem, ha folyamatosan használunk belőle
Pentz
Zsóka receptje
Isteni
szilvalekvár sütőben készítve
Gyerekkoromban
még volt szilvafánk és természetes volt, hogy minden évben
főztünk belőle lekvárt is. Mert a szilvalekvárnak nincs pár.
Na jó, a házi sárgabarack lekvárnak sincs párja... De
térjünk vissza a szilvalekvárra. Mindig a hagyományos módon,
órákig kevergetve készült. A mai kor emberének már nincs
ennyi ideje, ezért is gondoltam, hogy megosztom azt a ragyogó
receptet, amit pár napja láttam az interneten.
A
recept olvasómtól, Vadady Máriótól származik. Nem próbáltam
még, de ami késik...
Szilvalekvár sütőben elkészítése
A
kimagozott (nálam csak a besztercei jöhet szóba) szilvát
turmixszárral nagyjából összevágom úgy, hogy egész szemek is
maradjanak benne. Az édes szilvához egy szem cukor sem kell.
Az
ecettel gondosan körbekent mély tepsibe simítom, előmelegített
sütőbe tolom, 150 fokra állítva. Amikor elkezd jönni az
illata és mozog kicsit a szélén, lehajtom 100 fokra. Nem pöfög,
nem koszolja a sütőt.
A
szilva mennyiségétől függ a sütési idő. Minimum 4-5 óra után,
amikor már jelentősen leapadt a magassága a masszának alaposan
átkeverem, majd többször ránézve még addig sütöm és keverem
át, amíg a nekem tetsző sűrűségű nem lesz.
Közben
abba is lehet hagyni a sütést és újrakezdeni, ha az ember nincs
folyamatosan otthon, vagy éjjel leáll a sütő, csak ilyenkor
újraindul a magasabb hőfokon a sütő felmelegítése, stb.
Az
így készült szilvalekvár kicsit karamellesebb ízű, szerintem
sokkal finomabb mint a profi üstös, persze jó érett szilva is
kell hozzá. A sütőt nem pöfékeli össze, a tepsiből miután
kinyaltuk az isteni karamelles odaragadást, meleg vizes áztatás
után szinte dörzsölés nélkül ki lehet mosni.
A
lekváros üvegeket hűtőtáskába téve, párnákkal, paplanokkal
körbevéve dunsztolom, néhány nap múlva még langyosan veszem ki
belőle.
A
legféltettebben őrzött lekvár a háztartásban, csak
kiváltságosok ehetnek belőle. (1 kiló érett, nem túl leveses
szilvából egy fél literes üvegnyi lesz kb.) ?
Nagyon
köszönöm Vadady Máriának a receptet!
SZILVALEKVÁR EGY ÉJSZAKA ALATT SÜTŐBEN SÜTVE
ELKÉSZÍTÉS
Elkészítés:
A szilvákat kimagozom, és a nagyon jól kimosott tepsibe teszem.
Ne legyen színültig! Alufóliával lefedem, hogy a sütőt ne
köpködje össze. Este olyan 1/2 9 körül beteszem a sütőbe, és
a legkisebb lángon sütöm reggelig. Én korán szoktam ilyenkor
kelni, mert izgat, hogy milyen a lekvár... 6 óra körül kiveszem,
óvatosan felemelem a fóliát, nehogy a gőz megégessen! Ilyenkor
már szépen elfő a nedvesség belőle. Megkeverem, és ha már
elég sűrű, akkor üvegekbe töltöm. Nem teszek hozzá sem
cukrot, sem tartósítószert! Évek múlva is finom, ha ugyan marad
belőle!!
Sütőben
sült fahéjas szilvalekvár:
sűrű,
krémes, gyümölcsdarabos
A
szilvalekvárt készítheted üstben, cukorral, cukor nélkül,
ecettel, mindenhogyan nagyon zamatos lesz. Ha eddig még nem
próbáltad, tedd a sütőbe, és fűszerezd fahéjjal. A sűrű,
krémes, gyümölcsdarabos lekvár tartósítószer nélkül sem
romlik meg hosszú ideig.
Hozzávalók 10 decihez:
- 5 kg magozott szilva
- 75 dkg cukor
- 1 evőkanál őrölt fahéj
- 3 evőkanál 10%-os ecet
- előkészítési idő: 30 perc
- elkészítési idő: 5 óra
Elkészítés:
A
tökéletes szilvalekvárhoz fontos a minőségi alapanyag. Lehetőleg
érett, egészséges gyümölcsöket válogass. Ha zöldes, kemény,
várj még egy-két napig a befőzéssel. A szilvát mosd meg
alaposan, majd magozd ki, és felezd el. Ha nem akarod, hogy darabos
legyen, le is darálhatod. Egy nagy, zománcos tepsit kenj ki három
evőkanál ecettel. Nem baj, ha az alján marad majd belőle. Rendezd
bele a gyümölcsöt a vágott felével felfelé, és szórd rá a
cukrot. Ne zsúfold bele a szilvát, ha túl sok, inkább rakd két
tepsibe.
Tedd előmelegített sütőbe, és süsd 150 fokon. Ha levet enged, mérsékeld 100 fokra. Azzal számolnod kell, hogy a sütési idő akár öt-hat óra is lehet a szilva fajtájától, nagyságától és nedvességtartalmától függően.
Tedd előmelegített sütőbe, és süsd 150 fokon. Ha levet enged, mérsékeld 100 fokra. Azzal számolnod kell, hogy a sütési idő akár öt-hat óra is lehet a szilva fajtájától, nagyságától és nedvességtartalmától függően.
Ha
a fahéjat a vége felé adod a gyümölcshöz, sokkal intenzívebb
lesz az íze. Közben óránként keverd
át a masszát. Amikor már elég sűrűnek találod, vegyél ki
belőle egy-két kanállal. Várd meg, amíg megdermed. Ha akkor
megfelelő az állaga, kiveheted a sütőből. Ellenkező esetben
süsd még tovább. Forrón töltsd sterilizált, felmelegített
üvegekbe, majd zárd le szorosan a tetejüket. Állítsd fejre
egy-két percre. Csomagold be takaróval, és hagyd a dunsztban
kihűlni.
SZILVALEKVÁR KÉSZÍTÉSE SÜTŐBEN, CUKOR NÉLKÜL RECEPT
Érik a szilva, a szupergyümölcs.
A piacon sokféle szilvát lehet látni és venni. Mi az idén kétféléből készítettünk lekvárt, besztercei és stanley szilvából.
Szorgalmasan
készítettük, napról-napra, végül is 50 üveg lekvárunk lett.
Reméljük kitart a télen, sokan bejelentkeztek rá. Mindkettő
nagyon finom, édes, lágy, jól kenhető, de nekünk a staneyből
készült kicsit jobban ízlik. A mellékelt képeken is a stanley
befőzését láthatjátok.
Hozzávalók
tetszés szerinti mennyiségű szilva fahéj
szegfűszeg
Elkészítés
1. A szilvát kimagozzuk.
2. Mi a magvazáskor apróbbra is vágtuk a szilvaszemeket (a művelet elhagyható).
A kezünkkel továbbtörjük, nyomorgatjuk a szilvákat, hogy levet engedjenek.
3. Belekeverjük a fűszereket.
4. Egy tepsiben tegyük be a sütőbe. Magas hőmérsékleten (200 fokon, légkeveréssel) hagyjuk felforrni, majd vegyük vissza a hőmérsékletet 100 fokra és hagyjuk magára a lekvárunkat egészen addig, míg a sűrűségét jónak nem ítéljük. Mindenki eldöntheti, hogy mennyire sűrűre szeretné készíteni. Nem kell félni, a lekvár nem ég le. Ne kavargassuk! A sütőajtón át néha nézzünk be és ilyenkor dicsérjük meg.
Gázsütőben is jól elkészíthető, mi is évekig úgy készítettük. A lehető legkisebbre vegyük a lángot és picikét nyissuk meg a sütőajtót.
Hozzávalók
tetszés szerinti mennyiségű szilva fahéj
szegfűszeg
Elkészítés
1. A szilvát kimagozzuk.
2. Mi a magvazáskor apróbbra is vágtuk a szilvaszemeket (a művelet elhagyható).
A kezünkkel továbbtörjük, nyomorgatjuk a szilvákat, hogy levet engedjenek.
3. Belekeverjük a fűszereket.
4. Egy tepsiben tegyük be a sütőbe. Magas hőmérsékleten (200 fokon, légkeveréssel) hagyjuk felforrni, majd vegyük vissza a hőmérsékletet 100 fokra és hagyjuk magára a lekvárunkat egészen addig, míg a sűrűségét jónak nem ítéljük. Mindenki eldöntheti, hogy mennyire sűrűre szeretné készíteni. Nem kell félni, a lekvár nem ég le. Ne kavargassuk! A sütőajtón át néha nézzünk be és ilyenkor dicsérjük meg.
Gázsütőben is jól elkészíthető, mi is évekig úgy készítettük. A lehető legkisebbre vegyük a lángot és picikét nyissuk meg a sütőajtót.
Szilvalekvár sütőben főzve
Szilvalekvár
|
Szilvalekvárt
főztem sütőben. Már legalább húsz éve, hogy így készítem.
6 kiló szilvahús - mag nélkül mérve
1 deci 10 %-os ecet
1 db 10 literes zománcos lábos
cukor - ha szükséges, 1 kg szilvához 10-20 deka
Elkészítés:
6 kiló szilvahús - mag nélkül mérve
1 deci 10 %-os ecet
1 db 10 literes zománcos lábos
cukor - ha szükséges, 1 kg szilvához 10-20 deka
Elkészítés:
Fél
deci ecettel alaposan körbemosom a lábost. A másik fél deci
ecetet hozzákeverem a kimagozott felezett szilvához. A lábosba
öntöm a szilvát, ha szükséges bele cukor, akkor azt is a
tetejére szórom.
200
fokra előmelegített sütőbe rakom az edényt és forrásig
lefedem. Ha felforrt, leveszem róla a fedőt, és csökkentem a
sütő hőmérsékletét 160 fokosra. Igy rotyog lassan kb. 6 órán
keresztül, míg egyharmadára besűrűsödik. Félidődől
kezdve félóránként óvatosan megkeverem, mindig csak úgy, hogy
ne érjem el a fakanállal az edény oldalát, vagy alját.
Mikor
elkészült, kifőzött, szárazra törölt dunsztos üvegekbe merem
a lekvárt, és üvegestől visszateszem a langyos sütőbe, ott
hűtöm ki teljesen. Így szépen beszárad a teteje, semmiféle
tartósítószer nem kell bele, és felbontva se romlik meg sokáig.
A tetőket csak ekkor csavarom az üvegekre, és egyenként
újságpapírba csomagolva rakom a kamra polcára (a lekvár
sötétben érzi jól magát, ezért töltötték régen
cserépedényekbe).
Az
idén egy kicsit eltértem a szokott főzési technikától, mert
ledaráltam a szilvát. Eddig még sose tettem, mert szeretem az
összezsugorodott héjakat a lekvárban.
De
a jó lekvárhoz teljesen érett gyümölcs kell, és ez a mostani
szilvámról nem volt elmondható.
A
három szilvafánkon alig volt annyi gyümölcs, hogy egy adag
lekvárhoz, meg egy-két más szilvás édességhez valót
összeszedjek. És ami volt, az se egyszerre érett. már augusztus
közepétől kezdve potyogott a fákról, de az összeszedett
gyümölcs nem volt eltárolható, másnapra már rohadt.
Ezért
kényszerültem leszedni olyat is, ami még inkább befőttnek lett
volna alkalmas. Így aztán ledaráltam az összes szilvát, és
kilónként 10 deka cukrot tettem hozzá. A végeredményből
kiderült, hogy cukor nélkül is elég édes lett volna. Csak ennyi
volt a változtatás
Így tettem az edényt a sütőbe
|
Nagyon
jó kemény állagú lekvárom lett, öt háromnegyed literes
üveggel.
Bátran fejreállítható a
lekváros üveg
|
|
Szerencsére, tavaly négyszeres mennyiségű lekvárt főztem, és van még abból is, így remélem, elég lesz az év folyamán. És azt is nagyon remélem, hogy a következő év gazdagabb lesz minden terményben, mint az idei.
Lekvárfőző
versenyen nyugodtan indulnék ezzel a recepttel, de fotópályázaton
tuti utolsó
lennék!
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
2013. augusztus 29.
Idén ugyanezzel a módszerrel főztem a szilvalekvárt. Nagyon jó érett, puha volt a szilva, így nem daráltam le csak kettőbe vettem, cukrot pedig egyáltalán nem tettem hozzá. Mivel másik lábosban főztem, mélyebben, mint máskor, nehezebben párolgott el a leve, tovább kellett főzni. Az utolsó fázisban pedig kivettem a sütőből, a gázrózsára vaslapot tettem és a lábost ráhelyezve itt főztem készre. Húsz percen keresztül folyamatosan kevergettem, mire elérte a kívánt állagot. Üvegekbe téve ugyanúgy a sütőben hűtöttem ki, ezután zártam le őket és egyesével újságpapírba csomagolva kerültek a polcra.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
2013. augusztus 29.
Idén ugyanezzel a módszerrel főztem a szilvalekvárt. Nagyon jó érett, puha volt a szilva, így nem daráltam le csak kettőbe vettem, cukrot pedig egyáltalán nem tettem hozzá. Mivel másik lábosban főztem, mélyebben, mint máskor, nehezebben párolgott el a leve, tovább kellett főzni. Az utolsó fázisban pedig kivettem a sütőből, a gázrózsára vaslapot tettem és a lábost ráhelyezve itt főztem készre. Húsz percen keresztül folyamatosan kevergettem, mire elérte a kívánt állagot. Üvegekbe téve ugyanúgy a sütőben hűtöttem ki, ezután zártam le őket és egyesével újságpapírba csomagolva kerültek a polcra.
2013-as szilvalekvárom
|
Zöld dió pálinka cefréből
Ezt
a bejegyzést azért írom, mert ugyan "tortás" blog
lennék, mégis a második leggyakrabban nézett bejegyzésem
a Zölddió
pálinka,
ami valójában nem pálinka, hanem zölddióval készített
eszencia, amivel a pálinkát ízesítjük.
Kutakodtam
az interneten, hogy zölddióból készíthető-e pálinka cefre, és
- magyar embernek semmi sem lehetetlen! :) - hát készíthető!
Persze "hivatalosan" nincs zölddió pálinka, mert a
zölddiónak nincs megfelelő mennyiségű cukortartalma. De az
ember találékony!
A memo.hu nem
chat oldal, hanem "olyan
webhely, amely valódi válaszokat igyekszik adni a valódi
kérdésekre".
Nem vagyok tagja ennek a közösségnek, nem ismerem a használatát, de mivel linkkel hivatkozom rá, bárki megnézheti a hivatkozott oldalon az e témában feltett kérdéseket és válaszokat.
A memo.hu ezen oldalán Zotyo44 így csinálja:Zöld dióból a következő képpen készítek pálinkát:a leszedett,megmosott,majd ledarált diót kilónként kb 50dkg cukorral lecefrézem,ami két,három hét mulva átfordul,kifőzhető.A cefréhez persze vizet is adok,a cukor abban van feloldva.Elég jó italú a kész pálinka,persze minél tovább pihen,annál teljesebb az íze.
dzsoni ugyanitt így ír:
Tisztelt Uraim Hölgyeim szivesen segítek midenkinek. Diópálinka menete: A Zöld diót lekel szedni amikor fehér belöröl . Lekeldarálni apróra ,4napig hagyodálni . Levet enged Semi cukor .Minden1kg dióhoz 48dkg cukor. A levet amit engedet beleteszed egy nagy fazékba ebben olvasztod a cukrot fel Kb 75 fok legyen a cukros szirup amikor ráöntöd a dióra. legyen ellepve a cefre teteje . Én ugycsinálom hogy hordóban van az egész kifurtam a tetejét és bor kotyogót tetem bele. Hogy amikorbeindul az erjedés tudjon a gáz eltávozni de levegő semi befelé. Kb 3hónap után megfodul. És lehet főzetni. Fontos kis tűzön kőzölni a kifőzdésel. Nagyon finom a pálinkája. van
Én nem főzök pálinkát, de érdekességként közreadom ezen ismereteimet.
Nem vagyok tagja ennek a közösségnek, nem ismerem a használatát, de mivel linkkel hivatkozom rá, bárki megnézheti a hivatkozott oldalon az e témában feltett kérdéseket és válaszokat.
A memo.hu ezen oldalán Zotyo44 így csinálja:Zöld dióból a következő képpen készítek pálinkát:a leszedett,megmosott,majd ledarált diót kilónként kb 50dkg cukorral lecefrézem,ami két,három hét mulva átfordul,kifőzhető.A cefréhez persze vizet is adok,a cukor abban van feloldva.Elég jó italú a kész pálinka,persze minél tovább pihen,annál teljesebb az íze.
dzsoni ugyanitt így ír:
Tisztelt Uraim Hölgyeim szivesen segítek midenkinek. Diópálinka menete: A Zöld diót lekel szedni amikor fehér belöröl . Lekeldarálni apróra ,4napig hagyodálni . Levet enged Semi cukor .Minden1kg dióhoz 48dkg cukor. A levet amit engedet beleteszed egy nagy fazékba ebben olvasztod a cukrot fel Kb 75 fok legyen a cukros szirup amikor ráöntöd a dióra. legyen ellepve a cefre teteje . Én ugycsinálom hogy hordóban van az egész kifurtam a tetejét és bor kotyogót tetem bele. Hogy amikorbeindul az erjedés tudjon a gáz eltávozni de levegő semi befelé. Kb 3hónap után megfodul. És lehet főzetni. Fontos kis tűzön kőzölni a kifőzdésel. Nagyon finom a pálinkája. van
Én nem főzök pálinkát, de érdekességként közreadom ezen ismereteimet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése