2019. június 6., csütörtök

Főzelékektől a belsőségekig













Főzelékektől a belsőségekig









Lilahagymalekvár Marcsiseftől 



70 perc / előkészület: 10 perc főzés: 60 perc


story

Íme, mi mindenre jó a lilahagyma.

hozzávalók / 4 adag







elkészítés

  1. A cukrot serpenyőben enyhén karamellizáljuk, majd a megtisztított, fél karikákra szeletelt lilahagymát hozzáadva kis lángon, gyakran kevergetjük, megvárjuk, amíg a hagyma összeesik.
  2. Ízesítjük  fahéjjal, sóval, beleöntjük a vörösbort, és kis lángon pároljuk.
  3. Amikor a hagyma szétfőtt, hozzáadjuk a mézet meg a borecetet, és még 10 percig pároljuk.
  • költség: 500 Ft
  • elkészítettem: 11 alkalommal







Tárkonyos zöldbabfőzelék 



30 perc / előkészület: 10 perc főzés: 20 perc


story

Nagyon szeretem a különböző zöldfűszereket. A tárkonyt pár éve fedeztem fel. Szerintem nagyon passzol a zöldbabfőzelékhez, bab- és zöldbableveshez valamint a tejszínes ragulevesekhez. Azért mértékkel bánjunk vele, mert ha túlméretezzük, csípős-kesernyéssé válhat tőle az
étel.








hozzávalók / 4 adag

















elkészítés

  1. A hagymát felaprítjuk, és kevés olajon megfonnyasztjuk.
  2. Rátesszük a pirospaprikát, a zöldbabot, és felöntjük annyi vízzel, hogy félig ellepje.
  3. Beletesszük a sót, ételízesítőt, cukrot, tárkonyt, és fedő alatt addig főzzük, amíg a bab megpuhul.
  4. A tejfölt összekeverjük a liszttel, és behabarjuk vele a főzeléket.
  5. Ezután még 1-2 percig főzzük, és készen van.
  • költség: 600 Ft
  • elkészítettem: 100 alkalommal








Curry-s zöldbabfőzelék



15 perc / előkészület: 5 perc főzés: 10 perc


story

Készültem egy kis zöldborsófőzelékre, és meglepetéssel tapasztaltam, hogy borsó helyett tele a mélyhűtő zöldbabbal. Nem volt más választásom, gyorsan ebből főztem főzeléket.










hozzávalók / 6 adag





























elkészítés

  1. A zöldbabot feltesszük annyi zöldségalaplével, ami éppen ellepi. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk curryvel, és fedő nélkül puhára főzzük.
  2. Ha megpuhult, ráreszeljük a fokhagymát, rászórjuk a felaprított petrezselymet (vagy akár koriandert).
  3. A joghurtot elkeverjük a keményítővel, hozzáadunk a forró levesből is egy keveset, és habverővel elkeverjük, majd visszatöltjük a zöldbabra. Egy percig forraljuk kevergetve, majd elzárjuk a tüzet.
  • költség: 550 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal




Könnyű vajbabfőzelék



25 perc / előkészület: 5 perc főzés: 20 perc

story

Hús- és zöldségfasírt mellé ajánljuk.





hozzávalók / 4 adag





















elkészítés

  1. A hagymát felkockázzuk, és egy kanál olajon, lábasban megpároljuk. Félrehúzzuk az edényt, fűszerpaprikát, sót, borsot keverünk a hagymához, majd jöhet a bab, a kockázott paradicsom és a még apróbb kockákba vágott paprika. Ezekkel jól összeforgatjuk, és pár percig összepároljuk, míg a paprika és a paradicsom összeesik és a levük kissé elfő.
  2. ¾ l vízzel felengedjük az egészet, ha kell, után sózzuk, borsozzuk, majd összeforraljuk. Egy kis tálban simára keverjük a tejfölt liszttel, ezt csorgatjuk a forrásban lévő vízbe. Pár perc forrás és folyamatos keverés után lehúzzuk a tűzről.
















Házi túrós csusza





55 perc / előkészület: 40 perc főzés: 15 perc


story

Világ életemben idegenkedtem a túrós tésztától. Anyukám valahogy ritkán készített, úgyhogy első élményem a menzához köthető, ahol nem kérdezték, sósan, vagy édesen, a biztonság kedvéért, és a demokrácia nevében a konyhásnéni a kockatésztára csapott egy adag túrót nyomokban tartalmazó híg tejfölt, amiben néha feltűnt egy-egy kósza szalonnakocka, majd istenesen megküldte porcukorral- talán ebben a korai élményben rejlik a viszonyunk hűvösségének a kulcsa.
A nagymamám házi gyúrt tésztáját viszont mindig imádtam. Levesbe cérnametéltnek, lebbencsnek, csuszának, metéltnek - magában is fel tudtam falni belőle egy óriási adagot. Aztán pár éve, az életem legnagyobb ellenségének kikiáltott a tökfözeléket kanalazva elfilozofáltam azon, vajon micsoda gasztronómiai élményektől foszt meg az a röpke 12 év, amit a közétkeztetésben töltöttem. Aztán úgy döntöttem, ideje változtatni - jó barátságot kötöttem a paradicsomos káposztával és a  spenótnak hódolója lettem. Meg újragondoltam a túrós tészta témát is. A "szósz" már régebbi találmány, éppen ideje volt a nagyi féle tésztával kombinálni. Sejtettem, mi lesz az eredmény, de most már hivatalosan is megerősíthetem: isteni!










hozzávalók / 6 adag

A csuszához

A tejfölös-túróhoz




















elkészítés

  1. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáütjük a tojás, és rászórjuk a sót, és jól eldolgozzuk. Nem fogok hazudni, sokáig kell gyurmázni, míg kellően puha és rugalmas lesz, de megéri!
  2. Kisebb gombócokat szakítunk a tésztából, és olyan vékonyra nyújtjuk, amennyire vékonyra csak tudjuk.
  3. Tetszés szerinti négyzeteket vágunk belőle, és egy textillel fedett munkalapra helyezzük, lehetőleg úgy, hogy ne nagyon fedjék egymást. Legalább másfél órán keresztül állni hagyjuk, hogy a tészta kiszáradjon (de ha van rá lehetőségünk, akár egy egész éjszakát is állhat). 
  4. A szalonnát felkockázzuk, és kis lángon zsírjára sütjük. Kiemeljük a pörcöket, félretesszük őket és leöntjük a kiolvadt szalonnazsír nagy részét. Pár kanálnyi maradék zsírral elkeverünk egy dl tejfölt. A kiszáradt tésztát lobogó sós vízben 2-3 perc alatt kifőzzük. Kis adagokban, és amint a felszínre jönnek, már szűrhetjük is le.
  5. A félretett szalonnazsírból picit öntözünk rá. Ha kész, a maradék tejfölt elkeverjük a túróval. A tésztát tányérra tesszük, lelocsoljuk a tejfölös-szalonnás öntettel, majd a túrós-tejfölössel, végül pedig a szalonnapörcökkel koronázzuk.
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 7 alkalommal




Csusza resztelt csirkemájjal

30 perc / előkészület: 5 perc főzés: 25 perc


story

Egy nem mindennapi kombináció.




hozzávalók / 2 adag

májhoz

tésztához































elkészítés

  1. A felvágott szalonnát egy serpenyőben megpirítjuk, a felét félretesszük.
  2. A serpenyőbe tesszük az aprított hagymákat, megdinszteljük, hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot és paprikát, majd a félbevágott májat, és borsozzuk, paprikázzuk. A végén megsózzuk.
  3. Közben a tésztát sós vízben megfőzzük.
  4. Tálaláskor szedünk a tányérra tésztát, rákanalazunk túrót és tejfölt, teszünk rá szalonnát. Mellé pakolunk resztelt májat.




Krumplis tészta Mercedes konyhájából 



40 perc / előkészület: 10 perc főzés: 25 perc sütés: 5 perc


story

Kaptam egy kisebb zsák burgonyát. Mivel amúgy is nagyon szeretjük a krumplis tésztát, ezért elkészítettem belőle egy jó nagy adagot a családom másik felének is.








hozzávalók / 6 adag























elkészítés

  1. A tésztát sós vízben a leírás szerint kifőzzük, majd hideg vizzel leöblitjük, és a fél ek olajjal összekeverjük.Ez nem olasz tészta úgyhogy nyugodtan le lehet öbliteni.Az olasz tésztáknál viszont ez szentségtörés!
  2. A meghámozott krumplit kisebb kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük, tegyünk félre a krumpli főzővizéből 3 dl-t.
  3. A vöröshagymát kockákra vágjuk, a felhevített zsíron megfonnyasztjuk. Félrehúzzuk, megszórjuk a fűszerpaprikával, majd hozzáadunk a krumpli főzővizéből 2-3 dl-t.
  4. Most adjuk hozzá a krumplit, amit előtte burgonyatörővel szétnyomkodunk. Sózzuk, erőteljesen borsozzuk, majd hozzáadjuk a kifőtt tésztát, lapátoló mozdulatokkal összeforgatjuk, erősebb tűzön egy pár percig pirítjuk.
  • költség: 700 Ft
  • elkészítettem: 50 alkalommal




Granatír, ahogy én készítem - Krumplis tészta 4. recept



30 perc / előkészület: 10 perc főzés: 20 perc


story

A nagymamámtól tanultam.











hozzávalók / 4 adag





















elkészítés

  1. A főtt burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk vagy szalmakrumpli nyomón átnyomjuk.
  2. A tésztát kifőzzük, és lecsepegtetjük.
  3. A zsíron megdinszteljuk az apróra vágott hagymát. Levesszük a tűzről és hozzákeverjük a paprikákat.
  4. A tésztát és a burgonyát összekeverjük a paprikás hagymával, sózzuk.




Grenadírmars ahogy Tomatotree készíti



40 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc


story

Különösebb történet nem fűződik hozzá. Nem is csinálom túl gyakran, ezért mindig örülnek neki!:)





hozzávalók / 4 adag



















elkészítés

  1. A tésztát és a krumplit sós vízben - természetesen külön-külön:) -  megfőzzük.
  2. Mindkettőt leszűrjük, a krumplit villával vagy krumplinyomóval összetörjük.
  3. A vöröshagymát felkockázzuk, az olajon aranybarnára pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a pirospaprikát, sót és borsot, majd  beleforgatjuk az összetört krumplit, és végül a tésztát.
  4. Csemegeuborkával, céklával forrón tálaljuk.
  • költség: 400 Ft
  • elkészítettem: 15 alkalommal








Húsos krumplistészta recept







30 perc / előkészület: 10 perc főzés: 20 perc

story

Csak gondoltam egyet, és változtattam a krumplis tésztán, hát bejött az ötlet, mindenkinek ízlett!




hozzávalók / 4 adag





















elkészítés

  1. A krumplit megpucoljuk, majd sós vízben feltesszük főni, közben a tésztát is kifőzzük.
  2. A hagymát megpucoljuk és jó apróra vágjuk, olajon üvegesre pirítjuk, majd az apróra vágott szalonnát is rátesszük pirulni, hozzáadunk sót, borsot és pirospaprikát. Ha félig megpirult a szalonna, akkor hozzáadjuk a kis kockákra vágott sonkát, és a szintén kis darabokra felvágott virsilt és jól összepirítjuk őket.
  3. Ha a krumpli megfőtt, akkor leszűrjük és összetörjük krumplinyomóval, majd hozzákeverjük a húsos adalékunkat. Ha ez is megvan, akkor a kifőtt tésztát és a krumplis - húsos keveréket jól összekeverjük, és kész vagyunk vele.

Krumplis kocka



40 perc / előkészület: 10 perc főzés: 30 perc


story

Ritkán csinálok, mert a párom alapvetően húsevő és nem laktatja a krumplis tészta, de néha muszáj húsmentes ételeket is enni, ha másért nem is, miattam :)





hozzávalók / 4 adag

Krumplihoz

Tésztához





































elkészítés

Krumplihoz

  1. Felaprítjuk a hagymát, megpucoljuk a krumplit és felkockázzuk.
  2. A kókuszolajon megpirítjuk a hagymát, sózzuk (ettől összeugrik) és megszórjuk a pirospaprikával. 20 mp-ig kevergetjük, majd ráöntünk 5cl vizet. (Ettől "eltűnik" a hagyma.) Beletesszük a fűszereket, só, bors, ételízesítő, piros arany, petrezselyem, majd a felkockázott krumplit és felöntjük a fél liter vízzel. Kb 25-30 perc alatt közepes lángon készre főzzük.
  3. Ezalatt van időnk kifőzni a tésztát.

Tésztához



  1. A lobogó vízbe teszünk sót, és egy evőkanál olajat, majd a zacskón lévő utasítás szerint kifőzzük a tésztát.
  2. Leszűrjük és összekeverjük a krumplival.
  3. Csemegeuborkával tálaljuk.
  • költség: 500 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal




Krumplis tészta 3.



60 perc / előkészület: 20 perc főzés: 30 perc sütés: 10 perc


story

Kicsit szokatlannak tűnhet, hogy ennyire külön-külön készítünk el mindent, de ez azért alakult ki, mert így nem lesz ázottas jellege a tésztának és a krumplinak, sokkal karakteresebb lesz az íze, amit a füstölt bacon csak tovább emel, valamint a paprikás szaft színe sem vész el, mert a paprika nem lúgozódik ki a víztől és gyönyörű étvágygerjesztő piros marad. A gyerkőcnél nálunk ez az étel a Top 5-ben van... :)






hozzávalók / 6 adag





elkészítés

  1. A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, és megfőzzük sós vízben, ha kész, leöntjük róla a vizet, félretesszük.
  2. A tésztát is megfőzzük sós vízben, amikor kész, azt is lecsepegtetjük, és félretesszük.
  3. Egy serpenyőben felolvasztjuk a zsírt.
  4. Amikor a zsír sisteregni kezd, beledobjuk a kockákra vágott bacont, és zsírjára sütjük.
  5. Ezután rádobjuk a vöröshagymát, pár percig fedő alatt dinszteljük, majd a fedőt levéve aranysárgára pirítjuk.
  6. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a pirospaprikát, és jól elkeverjük.
  7. Ezután hozzáadjuk a darált pirospaprikát is, és azt is elkeverjük.
  8. Amikor készen vagyunk vele, ráöntjük a főtt burgonyára, összekavarjuk jól, s közben a burgonyát egy fakanállal összetörjük /ne krumplitörővel!/, de ne massza-szerűre, hanem nagyobb darabosra. A puhábbak úgyis pépesebbek lesznek, viszont a keményebbek darabosabbak maradnak, s ettől a tésztán is lesz krumplis bevonat, de lesznek benne finom krumplidarabok is.
  9. Amikor megvagyunk, hozzákeverjük a tésztát is lazán, hogy az ne törjön össze.
  10. Ízlés szerint megborsozzuk őrölt színesborssal, ha kell, még utánasózunk, és tálalhatjuk is.




Krumplis tészta Katharosz konyhájából



55 perc / előkészület: 10 perc főzés: 30 perc sütés: 15 perc


story

Egyszerű hétköznapi étek, de a kezdő háziasszonyoknak segítséget jelenthet az elkészítése. Én anno Aputól tanultam.




hozzávalók / 4 adag





















elkészítés

  1. A hagymát apróra vágjuk, és kissé megsózva bő zsiradékon megdinszteljük, vigyázzunk, nehogy megégjen, ha a hagymánk kész, megszórjuk pirospaprikával, sóval, borssal, és elkeverjük.
  2. Közben a még meleg krumplikat meghámozzuk, és rátesszük a hagymás zsírra, majd krumplitörővel úgy törjük össze, hogy kisebb darabok maradjanak benne.
  3. Összekeverjük, hogy a paprikás hagyma egyenletes bevonja, végül hozzáadjuk a kifőtt kockatésztát is, kisebb adagokban, mivel úgy könnyebb egyenletesen elkeverni /de csak annyit adjunk hozzá, amennyit a krumpli felvesz/.
  4. Ha szükséges, kevés zsiradékot adunk hozzá, mivel a krumpli elég sokat képes felvenni és szárazon, nem igazán jó a krumplis tészta. Tálalás frissen őrölt borssal és savanyúsággal.
  • költség: 500 Ft
  • elkészítettem: 200 alkalommal




Pirított krumplis tészta 5. 



45 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc


story

A krumplis tészta kiindulásának két eltérő hagyománya van: lehet héjában főzött krumpliból csinálni és lehet paprikás krumpliszerűen, hagymán dinsztelve készíteni. Én a héjas variációt kedvelem, mert az szárazabb, és így a végén gyorsan meg lehet ropogósra pirítani, már pedig az a legfinomabb benne. (Szerintem.)
Iszonyú sokat meg tudok enni belőle, ebben az esetben a megadott mennyiség igazából csak 3 emberre elég bőségesen. Annyit csináljunk egyszerre, amennyit meg is eszünk, mert ha áll, a pirult részek - sajnos - megpuhulnak.








hozzávalók / 4 adag


















elkészítés

  1. A krumplit héjában megfőzzük, a héját lehúzzuk. Ha egy kicsit hűlt, vékonyra felkarikázzuk.
  2. A hagymát finomra felvágjuk, egy nagy serpenyőben a zsíron megdinszteljük. Megsózzuk, és lefedve pár pecig pároljuk is, hogy teljesen megpuhuljon.
  3. Közben a szokásos módon, enyhén sós vízben kifőzzük a tésztát, majd leszűrjük.
  4. A hagymára rátesszük a krumplit, és kevergetve jól átforrósítjuk, átpirítjuk. Közben a fakanállal kicsit össze is nyomkodjuk, hogy szinte pépes legyen. Ha nagyon száraznak találjuk, még ekkor is tehetünk rá egy kis zsírt. (Ne tocsogjon, de nyögvenyelős se legyen.)
  5. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a paprikával, a sóval és a borssal, alaposan elkeverjük. Belekeverjük a főtt tésztát is. Ezzel már csak óvatosan forgassuk, hogy ne törjük a tésztát.
  6. Visszatesszük a tűzre, és élénk lángon, fedő nélkül alaposan átpirítjuk. Ha szeretjük, addig süthetjük, míg pirult-kérges nem lesz az alja - ez a legfinomabb része!
  7. Azonnal, forrón tálaljuk.




Káposztás kocka



60 perc / előkészület: 20 perc főzés: 40 perc




story

Akármilyen szoba-konyhás menzakaja, nekünk bejön! :D Fogyasztáskor utánízesíthető, mind sóval, mind borssal, de az eretnekebbek, akik keveslik a cukortartalmat, akár porcukorral is megszórják. :)




hozzávalók / 6 adag



















elkészítés

  1. A káposztát vékonyra reszeljük, vagy vágjuk.
  2. Az olajban közepes tűznél aranybarnára karamellizáljuk a kristálycukrot. Ebbe tesszük az apró káposztát.
  3. Megsózzuk, rövid ideig erősebb lángon összeforgatjuk a káposztát a karamellizált cukorral és sóval, majd közepes tűzön, fedő alatt puhára pároljuk.
  4. Közben az előírás szerint kifőzzük a tésztát.
  5. A káposztára őrlünk egy kis borsot, majd összekeverjük a kifőtt tésztával.
  • költség: 400 Ft
  • elkészítettem: 50 alkalommal






Káposztás kocka Vicikótól



30 perc / előkészület: 10 perc főzés: 20 perc


story

Az egyik leghagyományosabb tésztaételünk. Ki sósan, ki édesen szereti, ki jobban borsosan, ki kevésbé? Ahány ház, annyi szokás... Nekem télen, nyáron, jöhet bármikor... :-) 
Ja, a besózás!
Szerintem nem szabad semmit besózni. Legyen az káposzta, uborka, padlizsán, cukkini, bármi... Minden elveszti a frissességét, a só azonnal kiold az ételekből értékes tápanyagokat, amit miután gondosan kinyomkodjuk a sós léből, ki is öntjük a sós vízzel együtt! Miért tesszük ezt? Megfigyelhetjük, hogy pl. a káposztánál, ha nem sózzuk be, miután feltesszük párolódni, pont annyi levet, nedvességet fog kiengedni, hogy abban tökéletesen megpuhul, majd később el is tud párologni belőle. Akkor miért kell besózni? Hogy megpuhuljon? Hát azért pároljuk, hogy megpuhítsuk? Vagy nem? 








hozzávalók / 2 adag




















elkészítés

  1. A káposztát legyaluljuk. Nem sózzuk be! 
  2. Az olajat egy fedeles edényben megforrósítjuk, és a cukrot beletesszük.
  3. Hagyjuk a cukrot elolvadni, majd hogy aranybarnára színeződjön. Ne kavargassuk, csak mozgassuk a serpenyőt.
  4. Beletesszük a káposztát, jól összeforgatjuk, keverjük, hogy mindenütt érje a cukros olaj.
  5. Pirítsuk pár percet, ezalatt lehet, hogy levet is ereszt. Ezután megsózzuk, borsozzuk. Lefedjük, és gyakran kevergetve kb 10-15 perc alatt megpároljuk.
  6. Ha elég puhának találjuk, levesszük a fedőt, és így pirítjuk tovább, ezalatt szép színt is kap.
  7. Közben sós vízben kifőzzük a kockatésztát, leszűrjük, majd alaposan összekeverjük a káposztával.
  8. Ízesíthetjük újból, sóval, esetleg cukorral, tálaláskor pedig frissen őrölt feketeborssal felfrissítjük.






Savanyú káposztás-szalonnás tészta 





80 perc / előkészület: 10 perc főzés: 70 perc


story

Nagypapámtól tanultam. Most elkészítettem, és ez lett a párom egyik kedvence.





hozzávalók / 4 adag

















elkészítés

  1. A füstölt szalonnát csíkokra vágjuk, és kb. 1 ek zsíron lepirítjuk.
  2. Rátesszük a savanyú káposztát, és együtt pirítjuk kb 3/4 -1 óráig.
  3. Közben feltesszük a vizet forrni a tésztának, sóval, olajjal, és kifőzzük.
  4. Ha megpirult a káposzta és kifőtt a tészta összekeverjük, és tálaljuk. Jó étvágyat!
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 40 alkalommal






Darálthúsos - zöldséges milánói csirkemájjal





100 perc / előkészület: 25 perc főzés: 75 perc


story

A megmaradt csirkemájat szerettem volna a milánóival kombinálni, és tésztával tálalni. Az eredmény sikerült, és elfogyott az étel:-) Ennyi a történetem:-)))




hozzávalók / 5 adag

A húshoz

A körethez

A tálaláshoz



elkészítés

  1. Az olajon a felkarikázott pórét és a finomra vágot fokhagymát kevés sóval, fedő alatt megpároljuk, majd beletesszük a darált húst, és néhányszor megkeverve, fedő alatt fehéredésig pirítjuk, ételízesítővel, őrölt borssal ízesítjük.
  2. Beletesszük a paradicsomokat, a kicsire vágott kaliforniai paprikát, az őrölt pirospaprikát, a szeletelt gombát, a finomra vágott  zöldfűszereket, a felkarikázott répát és zöldséget, a szárított fűszereket, kevés vizet, és fedő alatt főzzük kb. 40 percig. Kóstoljuk, szükség szerint még ízesítjük, és ha puha, beletesszük a félbevágott csirkemájakat, amivel még kb. 15 percigösszerottyantjuk, óvatosan keverve. Újra megkóstoljuk, és ha ízre finom, puha is, kikapcsoljuk a gázt alatta.
  3. Forrásban lévő, sós vízben a tésztát előírás szerint kifőzzük, lecsurgatjuk.
  4. Tálaljuk a darálthúsos-zöldséges-zöldfűszeres-csirkemájas bolognait a tésztával, sajttal és friss zöldségekkel .
     
  • sütési hőfok: 150°C
  • költség: 1400 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal






Édesanyám húsos spagettije 



40 perc / előkészület: 10 perc főzés: 30 perc


story

Édesanyám készítette el nekem kis koromban ezt az egyszerű, de szerintem nagyszerű spagettit. Legtöbbször születésnapi vacsorára kaptam, úgyhogy számomra ez szinte ünnepi fogás.













hozzávalók / 4 adag































elkészítés

  1. Húsdarálón (vagy mixerben) daráljuk le a tarját és a marhapárizsit. Lehetőség szerint ne teljesen pépesre, legyen azért egy kicsit darabos.
  2. Egy kisebb lábosban dinszteljük meg kevés olívaolajon a finomra vágott hagymát és fokhagymát. Ha már üveges, húzzuk le a tűzről és szórjuk meg a fűszerpaprikával.
  3. Dobjuk rá a darált húst és pirítsuk át egy kicsit. Borsozzuk, és szórjuk rá a fűszereket (ha van otthon friss, az a legjobb). Forgassuk át a fűszerekkel, majd öntsük rá a passzírozott paradicsomot, plusz egy kevés vizet is adjunk hozzá, hogy ne égjen oda.
  4. Főzzük kb. 10-15 percig, adjuk hozzá a ketchupot is, és szükség szerint sózzuk, ha kell, vagy adjunk hozzá még fűszereket. Ha a paradicsomtól kicsit fanyar lenne, kevés cukorral meg lehet hinteni.
  5. Egy nagyobb lábosban tegyünk fel forrni vizet, jól sózzuk meg, és egy kevés olajat is adjunk hozzá. Ha felforrt, akkor tegyük bele a spagetti tésztát és kb. 10 percig főzzük, utána ellenőrizzük, hogy megfelelő e a tészta keménysége.
  6. A tésztát szűrjük, tegyük egy nagyobb tálba, és öntsük nyakon a szósszal. Tálaláskor szórjuk meg parmezánnal, vagy reszelt trappistával.






Lecsós-darált húsos pörkölt





45 perc / előkészület: 25 perc főzés: 20 perc


story

Sziasztok!
A recept egy hosszú munkanap után pattant ki az agyamból, remélem ízleni fog :)





hozzávalók / 8 adag

Lecsós alap

Pörkölt

Tészta







































elkészítés

Lecsós alap

  1. Összevágjuk a hozzávalókat.
  2. Elsőként a hagymát üvegesre főzzük, majd, ha elkészült, hozzáadjuk a paradicsomot és a kétféle paprikát.
  3. A hozzávalókat összefőzzük.

Pörkölt

  1. Ha a hagyma, paradicsom és a paprikák már megpuhultak, hozzáadjuk a darált húst és addig kevergetjük, amíg a hús nem lesz "világos" színű.
  2. Ha az eddig leírtak megtörténtek, akkor a fűszereket ízlés szerint hozzáadjuk és alaposan elkeverjük.
  3. Ha a hozzávalókat összekevertük, akkor hozzáadunk annyi vizet, amennyi ellepi, és fedő nélkül kb. 20 percig kis lángon készre főzzük.

Tészta

  1. Felrakunk főni egy edénybe vizet, majd amikor még nem forrt fel teljesen, hozzáadunk egy kis olajat és ízlés szerint sót, majd mikor már felforrt a víz, belerakjuk a tésztát és kis lángon puhára főzzük.
  2. Ha megfőtt a tészta, hideg víz alatt leszűrjük.
  • költség: 2000 Ft
  • elkészítettem: 20 alkalommal




Borsos-rozmaringos sült burgonya 



32 perc / előkészület: 2 perc főzés: 10 perc sütés: 20 perc


story

Köret 3-ként szerpelt az ebédnél.





hozzávalók / 4 adag

















elkészítés

  1. A burgonyát sós vízben félkészre főzzük, hámozzuk.
  2. Tűzálló tálba tesszük, megszórjuk sóval, frissen őrölt borssal, rozmaringgal, tetejére kacsazsírt csurgatunk.
  3. Előmelegített sütőben pirosra sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 20x30 cm
  • költség: 150 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal






Citromos sült burgonya kakukkfűvel 



55 perc / előkészület: 5 perc főzés: 20 perc sütés: 30 perc


story

Kínai oladalast készítettem, ami mellé remekül illett ez a köret. A citrom, a kakukfű mindig segít a nehezebb ételek emésztésében, iziben tudunk vele egy kis zsírt lebontani, hamár magunkra szedtük.





hozzávalók / 4 adag

















elkészítés

  1. A krumplit héjában megfőzzök, meghámozzuk.
  2. A kisebbeket egészben, a nagyobbakat félbe vágva tepsibe tesszük, 2 kanál olajjal vagy zsírral átkenjük, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk friss kakukkfűvel, a citrom reszelt héjával, meglocsoljuk levével, rászórjuk a tisztított fokhagymagerezdeket.
  3. Sütőben pirosra sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 37x27 cm
  • költség: 250 Ft
  • elkészítettem: 4 alkalommal




Csípős pirított újburgonya



25 perc / főzés: 15 perc sütés: 10 perc


story

A csípős pirított újburgonya ötlete a "Tapas" című szakácskönyvből származik. A tapas a spanyol étkezés és egyben életforma tartozéka. Két fő étkezés közötti falatkákat jelent. Többnyire az ebéd és a vacsora között szolgálják fel kávézókban, bárokban 1-1 pohár bor kísérőjeként.  A tapasok igen sokfélék és változatosak: zöldségek, halfélék, olajbogyók, tojások, sajtok, húsfélék, kenyerek, pizzák igen gazdag és változatos elkészítési módjával ismerkedhetünk meg, és gazdagíthatjuk az általunk készített ételek, felhasználási módok tárházát. A receptet saját elképzelésem szerint valósítottam meg.









hozzávalók / 1 adag

Az újburgonyához

A csípős olajhoz személyenként számítva
































elkészítés

  1. Az újburgonyákat alaposan megmossuk, éshéjastól kevés vízzel, vajjal, sóval feltesszük, és lefedve pároljuk. Közben az elpárolgó vizet pótoljuk, addig, míg meg nem puhul az újburgonya. A végén hagyjuk, hogy kicsit a vajon süljön.
  2. Kivesszük egy lapos tálra a sült burgonyákat, és a nagyságuktól függően félbe vagy négybe vágjuk.
  3. A fűszeres olajhoz valókat az őrölt paprika kivételével összekeverjük, és a burgonya párolásából, illetve sütéséből visszamaradt vajhoz adjuk. Felforrósítjuk, és hozzákeverjük az őrölt pirospaprikát, illetve rögtön belekeverjük a felkockázott burgonyát. Addig sütjük, míg meg nem pirulnak az újburgonyák.




Főtt-sült krumpli 







25 perc / előkészület: 10 perc főzés: 5 perc sütés: 10 perc


story

Isteni finom köret mindenféle pörkölt mellé! :) Barátainkkal bográcsoztunk egyszer és ők adták a tippet, hogy próbáljuk ki. A hagyományos sült krumplival ellentétben puha és omlós marad belül, kívül pedig ropogós. :)










hozzávalók / 4 adag














elkészítés

  1. A krumplit meghámozzuk, megmossuk és kockára vágjuk.
  2. Sós vízbe feltesszük főni, és a forrástól számított 5-8 percig főzzük.
  3. Közben felforrósítjuk az olajat, majd a lecsepegtetett krumplit kisütjük.
  • költség: 90 Ft
  • elkészítettem: 15 alkalommal




Fűszeres krumpli





30 perc / előkészület: 10 perc főzés: 20 perc


story

Karácsonyi ebéd köretéhez készült el.




hozzávalók / 6 adag



















elkészítés

  1. A krumplit héjában megfőzzük.
  2. Langyos állapotában meghámozzuk.
  3. A fűszerekben megforgatjuk.
  • költség: 500 Ft
  • elkészítettem: 18 alkalommal






Karamellel sült krumpli 



30 perc / előkészület: 10 perc főzés: 20 perc


story

Krumpli nálam mindig, minden formában jöhet, de ez a Lajos Mari 99 krumplis étel című szakácskönyvében talált recept az egyik kedvencem. Különleges és nagyon hamar készen van. Csak arra az egyre vigyázzunk, hogy megfelelő krumplit válasszunk, mert szétfővő fajtából nem lehet elkészíteni. Az újkrumpli remek alany hozzá, de legjobban a tavasszal pár hétig hódító, apró szemű parázskrumpliból lehet elkészíteni. Ebben az esetben még pucolni és előfőzni sem kell, csak alaposan megmosni, és kb 20 percig pici vizen csendesen párolgatni, aztán karamellizálni.








hozzávalók / 4 adag














elkészítés

  1. A krumplit hajában, enyhén sós vízben majdnem teljesen puhára főzzük.
  2. Ha készen van, megpucoljuk, és kicsit hagyjuk hűlni. Ha nagyobb szemű krumplink van, akkor darabokra vágjuk.
  3. Egy vastag falú serpenyőben felmelegítjük a vajat, és rátesszük a krumplikat. Folyamatosan kevergetjük, ameddig egy pici színt nem kap, ici-picit sózzuk. Ehhez a recepthez nagyon erősen ajánlott a vaj, ha nincs más, szembehunyva használhatunk hozzá margarint, de az olaj tilos!
  4. Visszavesszük a lángot nagyon alacsonyra, és megszórjuk a cukorral.
  5. Óvatosan, folyamatosan addig kevergetjük, amíg a cukor rá nem karamellizálódik.
  6. Azon nyomban tálaljuk.
  • költség: 270 Ft
  • elkészítettem: 9 alkalommal




Csirkefalatok Budapest módra





50 perc / előkészület: 15 perc főzés: 35 perc


story

Ha valamit Budapest módra készítünk nem hiányozhat belőle a gomba, zöldborsó és libamáj. A klasszikus Budapest bélszín alapján készült étel cseppet pénztárca kímélőbb, könnyedebb nyári ebéd vagy vacsora is lehet.





hozzávalók / 6 adag































elkészítés

  1. A csirkehúst csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és 1 ek zsíron megpirítjuk, majd félre tesszük.
  2. A maradék zsíron megdinszteljük a kockára vágott vöröshagymát és az áttört fokhagymát.
  3. Ezután rádobjuk a felaprított bacont, a felszeletelt gombát és zöldborsót. Megszórjuk ételízesítővel, sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt 10 percet pároljuk, majd megszórjuk pirospaprikával.
  4. Hozzáadjuk a felaprított paprikát és paradicsomot, végül a kockára vágott májat.
  5. Ha szükséges, még sózzuk, és fedő alatt a máj kifehéredéséig pároljuk. A májnak nem kell sok, hamar megfő, és nyugodtan sózzuk meg, finomabb ha sóval együtt fő, nem fog megkeményedni.
  • költség: 2400 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal


Resztelt máj Ádám módra







45 perc / előkészület: 15 perc főzés: 30 perc

story

Édesanyám nagyon szereti ezt az étel, és gondoltam, megpróbálom, hátha sikerül vele örömet okoznom, ezzel sikerült.




hozzávalók / 2 adag





















elkészítés

  1. Vágjuk apróra a szalonnát, és kevés olajon kezdjük el pirítani.
  2. Majd az apróra vágott vöröshagymát adjuk hozzá, és dinszteljük meg.
  3. Csíkozzuk fel minél finomabb csíkokra a májat, és adjuk hozzá.
  4. Folyamatosan kevergessük, és mikor kifehéredett, adjuk hozzá a pirospaprikát, borsot és majoránnát.
  5. Adjunk hozzá kevés vizet, és kb. 10-15 percig főzzük, folyamatosan annyi víz legyen alatta, hogy sűrű szaftja legyen.
  6. Tálaláskor sózza mindenki magának, mert különben bekeményedhet.
  7. Főtt krumplival tálaljuk.









Zöldborsós csirkemájpörkölt



35 perc / előkészület: 15 perc főzés: 20 perc


story

Gyakran készítettünk ilyesmit gyerekkoromban, vörösbort és fokhagymát nem volt szokás beletenni, illetve kicsit másként készült az eredeti, "otthoni" verzió. 











hozzávalók / 4 adag



























elkészítés

  1. A vöröshagymát felkockázzuk, üvegesre pirítjuk az olajon, a paprikát rászórjuk, beletesszük a májat, paradicsomot, paprikát. (Utóbbiakat a végén érdemes kiszedni.)
  2. Hozzáadjuk a borsót, kevés vízzel felöntjük, hozzáadjuk a bort, fokhagymát apróra vágva, majd fedő alatt puhára pároljuk a májat és a borsót. A végén borsozzuk és sózzuk.






Toros máj





100 perc / előkészület: 10 perc főzés: 90 perc


story

Valaha csak disznóvágáskor készítették, de most már bármikor beszerezhető a friss hozzávaló.





hozzávalók / 4 adag

















elkészítés

  1. A megtisztított hagymát apróra vágjuk, és a zsírban fedő alatt megpirítjuk.
  2. Hozzáadjuk az őrölt paprikát, összekeverjük. Beletesszük az apró kockára vágott húst, és kevés vizet hozzáöntve puhára pároljuk.
  3. Ha a hús megpuhult, zsírjára sütjük.
  4. Meghintjük majoránnával, és hozzáadjuk kis darabokra vágott májat. Élénk tűzön addig pirítjuk, amíg a máj át nem sül, majd megsózzuk.
  5. A tányérokra rizskoszorút formázunk, és a közepébe halmozzuk a toros májat.
  • költség: 900 Ft
  • elkészítettem: 8 alkalommal






Zsírban sült máj





130 perc / előkészület: 10 perc sütés: 120 perc


story

Kerestem valami felvágott helyettesítő, reggelire, vacsorára fogyasztható ételt. Telitalálat. Lilahagymával komoly függőséget okoz. Készíthető bármilyen szárnyas májból, és kacsa vagy libazsírral is.







hozzávalók / 4 adag














elkészítés

  1. A májat megtisztítjuk, feldaraboljuk kicsi, de nem túl apró darabokra. A zsírt sütőbe tehető edényben felolvasztjuk.
  2. A hagymákat megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk.
  3. A májat, a hagymákat, a majorannát és a borsot a zsírba tesszük. Az edényt lefedjük, és két órára 80 fokra előmelegített sütőbe tesszük.
  4. A két óra leteltével a fedőt levesszük, a májat megsózzuk, és átkeverjük.
  5. Kisebb üvegekbe, vagy zárható tetejű dobozokba tesszük úgy, hogy a zsír mindenhol ellepje a májat, kihűtjük. Hűvös helyen, felbontás után pedig hűtőben tároljuk.
  • sütési hőfok: 80°C
  • költség: 500 Ft
  • elkészítettem: 8 alkalommal




Sült sertésmáj Nikókától



30 perc / előkészület: 15 perc sütés: 15 perc


story

Sokszor készítem, a család kedvence!




hozzávalók / 3 adag



















elkészítés

Hozzávalók

  1. A tejet, a tejfölt, a tojást, a zúzott fokhagymával jól kikeverjük, és ebbe rakjuk a vékonyra felszeletelt májat. Minimum 4 órát hagyjuk benne, de a legjobb ha egy éjszakára.
  2. Beleöntjük szűrőkannába, és kissé lecsepegtetjük. Majd a borsot elkeverjük a liszttel, ebbe forgatjuk bele a májat. Bő, forró olajban kisütjük, majd ezután sózzuk meg.
  • költség: 800 Ft
  • elkészítettem: 20 alkalommal




Savanyú máj 



120 perc / előkészület: 30 perc főzés: 90 perc

story

Régebben disznóvágáskor készítettük, de mostanában már nem vágunk, így akkor, mikor meg kívánjuk.
Nagyon szeretjük. Nem kevés fáradozással jár, de megéri! Nagyon finom.


















hozzávalók / 4 adag



A májhoz

A hagymához





































elkészítés

  1. Először elkészítjük a pörköltet. 1 fej apróra vágott vöröshagymát olajon megdinsztelünk. Félrehúzzuk a tűzhelyről, és megszórjuk kb. 1 fakanálnyi pirospaprikával.
  2. Rátesszük a kockákra vágott lapockát, visszatesszük a tűzre. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk majorannával. Jól összekeverjük, és felöntjük vízzel. (Kicsit több lé kell, hogy maradjon a végén.) Készre főzzük.
  3. A hús után a hagymát készítjük el. A vöröshagymákat megtisztítjuk a héjától, megmossuk, és kb. 3-4 mm-es egész karikákra szeleteljük. (Mennyiségét ízlés szerint változtathatjuk!)
  4. Egy lábasba beletesszük a hagymákat, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Beledobjuk az egész babérlevelet, 1 kk egész köménymagot, és kicsit megsózzuk. Kb. 10-15 perc alatt puhára főzzük.
  5. Elzárjuk a gázt és teszünk bele kb. 3 ek ecetet és kb. 2 ek cukrot, mennyiségtől függően, és jól összekeverjük. Állni hagyjuk.
  6. A sertésmáj készítéséhez hideg folyóvízben jól átmossuk a májat, és vékony ( kb. 2-3 cm x 0,5 cm ) csíkokra vágjuk fel, majd félretesszük.
  7. Ezután összeállítjuk az eddigieket. Ha puhára főtt a pörkölt (több lé maradjon rajta), akkor a csíkokra vágott májat elosztjuk a hús tetején, és rázogatva fehéredésig főzzük. Ne főzzük túl, puha maradjon! Fontos, hogy keverni és sózni nem szabad már!
  8. Az ecetes hagymát leszűrjük, a babérlevelet kidobjuk belőle, és rászedjük a puhára főtt máj tetejére. Belenyomkodjuk a lébe (keverni most sem szabad), és egyet rottyantunk még rajta. Főzni már nem kell.
  9. Lefedjük, kicsit állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek, és a lábas aljáig merítve a kanalat, tálaljuk. Köret nem kell mellé. Kenyérrel, vagy anélkül fogyasztjuk! Jó étvágyat!


  • költség: 1700 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal




Saját zsírjában sült csirkemáj



30 perc / előkészület: 10 perc sütés: 20 perc


story

Minden évben feltőltjük a hűtőt saját nevelésű csirkével. Most a májat, a nyakbőrt és a hájat megmentettem a fagyhaláltól, és  gyors vacsora lett belőle.




hozzávalók / 4 adag

  • 10 db csirkemáj
  • 10 db csirkenyak bőre
  • csirkeháj
  • bors














elkészítés

  1. A csirkehájat és a nyaka bőrét feldaraboljuk, és mint a töpörtyűt kisütjük.
  2. Mikor már szép piros, rádobjuk a megmosott és leszárított májat, és mérsékelt tűzön mindkét oldalát kisütjük. Tálaláskor sózzuk borsozzuk .


  • költség: 700 Ft
  • elkészítettem: 50 alkalommal


Rakott májas recept



40 perc / előkészület: 10 perc sütés: 30 perc

story

Mindhárom fő összetevő le volt akciózva a boltban, így kitaláltam, hogy a májat betekerve sütöm meg, de elég lusta vagyok ilyenekkel pepecselni, úgyhogy inkább csak egymásra pakoltam mindent. A képen már a sütés után egymásra pakolt szeletek láthatók.





hozzávalók / 2 adag

















elkészítés

  1. A májat megmossuk, sóval, borssal és majoránnával összekeverjük.
  2. Egy kisebb jénait kikenünk kókuszzsírral.
  3. A csirkemell sonkával kibéleljük, erre jön a máj, majd erre jön a sajt.
  4. Alufóliával letakarva kb. 20 percig sütjük, alufóliát levéve még 10 percig, amíg szépen megbarnul a sajt a tetején.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 800 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal


Májpuffancs Tomatotree konyhájából 







60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc


story

Barátnőm ajánlásával... :D








hozzávalók / 4 adag

























elkészítés

  1. A csirkemájat a vöröshagymával és a fokhagymákkal együtt ledaráljuk.
  2. Sóval, borssal, majorannával, petrezselyemzölddel  fűszerezzük.
  3. Hozzáadjuk a két tojássárgáját és 2-3 ek zsemlemorzsát.
  4. Végül a két tojásfehérjét felverjük, és a tojáshabot belekeverjük a májas masszába. Ne ijedjünk meg, nem túl sűrű állagú.
  5. Olajat forrósítunk, és evőkanállal beleszaggatjuk a májat. Mindkét oldalát pirosra sütjük. Nagyon gyorsan megy, hamar átsül, és a még csak nem is fröcsög.
  6. Főzelékhez feltétnek kínáljuk, de krumplipürével, rizibizivel tálalhatjuk.
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal




Májpuffancs 



11 perc / előkészület: 5 perc sütés: 6 perc


story

Drága baránőm, J. Eszter, azt mondta, hogy gyermekkorában anyukája gyakran sütött ilyen májpuffancsot és az egész család nagyon szereti. Én mindeddig nem is hallottam róla. Most kipróbáltam. Nagyon gyorsan elkészül, és elképesztően finom. Ebből 12 db lett.





hozzávalók / 3 adag





















elkészítés

  1. A hozzávalókat egy tálban alaposan összekeverjük.
  2. Két evőkanál segítségével forró olajba szaggatjuk.
  3. Mindkét oldalát 2-3 percig sütjük.


  • költség: 700 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal




Libamáj zsírjában



45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc


story

Úgy értem persze, hogy a libamáj a liba saját zsírjában. Klasszikus recept.








hozzávalók / 4 adag













elkészítés

  1. A libamájat lebenyeire szedjük, a hártyákat eltávolítjuk.
  2. A libahájat kockára vágjuk és Mucinál leírtak szerint töpörtyűt sütünk.
  3. A kisült libazsírban fedő alatt megsütjük a libamájat.
  4. Hagyjuk hűlni.
  5. Langyos állapotban kiemeljük a májat, szeleteljük és egy fedővel rendelkező edénybe helyezzük, amit majd a hűtőben fogunk tárolni.
  6. Rászűrjük a libazsírt.
  7. Kifagyasztjuk.




Libamáj zsidó módon





65 perc / előkészület: 5 perc főzés: 60 perc


story

Édesanyám – aki gyönyörű, hosszú életet élt – lány korában (ami az 1930-as években volt!) egy olyan varrodában tanult, melynek egy zsidó hölgy volt a tulajdonosa. Nagyon szerette a család, gyakran ott tartották ebédre, vacsorára, a konyha körül is segített, ha nagyobb vendégségre készültek. Így aztán jó pár zsidó hagyomány beszivárgott katolikus-református konyhánkba. (Ma is a maceszgombócos húsleves a kedvencünk, fokhagymamártással, fekete retekkel.) A libamájat nem is tudom másként sütni, de szerintem nem is szabad, mert ez annyira tökéletes, hogy csak rontani lehet rajta. Természetesen így sem kóser, ahhoz kikaserolt máj kellene (meg a konyhám is tréfli), de a hagyomány autentikus. 
Soha nem áztatnám tejben a májat. Állítólag ezt azért teszik, hogy a máj szép világos legyen. A hízott libamáj magától is világos, vagyis erre semmi szükség. Igazából nem is sütöm, hanem párolom, divatos szóhasználattal konfitálom. Ettől a máj olyan lágy és puha lesz, hogy akár kenni is lehet, lehűtve pedig leheletvékonyra szeletelhető. Fagyasztható is, sőt, ha szállítani akarjuk, ajánlatos is, mivel a libazsír szobahőmérsékleten gyakorlatilag folyékony. Két óra alatt felenged annyira, hogy élvezhető legyen.
A libamáj kényes jószág és túl drága ahhoz, hogy könnyelműen bánjunk vele. Nyersen és sülve is törékeny, ezért óvatosan rakosgassuk. A máj két lebenyre szétválasztható (egy kisebbre és egy nagyobbra), de arra vigyázzunk, hogy a hártyáját sehol se sértsük meg. Saját zsírjával leöntve, hűtőben nagyon sokáig (7-10 napig) is eláll. 
Ugyanígy hízott kacsamájat is süthetünk.




hozzávalók / 6 adag





elkészítés

  1. Szép hízott, világos libamájat vegyünk. Folyóvíz alatt mossuk meg, és 1 órára áztassuk be hideg vízbe.
  2. Közben a megtisztított hagymát és fokhagymát vágjuk vastag gerezdekre, a meghámozott paradicsomot apró kockákra, a paprikát keskeny szeletekre.
  3. Egy akkora lábaskában, amibe épp belefér a máj, olvasszuk fel a libazsírt. Ha szeretjük a zsíros kenyeret, 60-80 dkg zsírral is készíthetjük.
  4. A zsírba csúsztassuk bele a májat, rakjuk körbe a zöldségekkel. Várjuk meg, míg bugyogni-pezsegni kezd, és vegyük nagyon kicsire a lángot.
  5. Anélkül, hogy lefednénk, süssük kb. 1 óráig. Közben a zsír csak épp, hogy pezsegjen.
  6. Akkor jó, ha a zsír letisztul (kifő belőle a víz), eközben be is sötétedik a máj is és a zsír is. Ekkor hintsük meg a zsírt két nagy csipet sóval. (Ne többel, sózni a tányéron is lehet.) 
  7. Pezsegtessük még 1-2 percig, és zárjuk el a tüzet. Várjunk 10-15 percet, hogy a zsír leülepedjen. Most egy széles lapáttal nyúljunk a máj alá, helyezzük át egy mély tálaló tálba (pl. jénaiba), és öntsük köré-rá a zsírt, hogy az minél jobban elfedje a májat, csak a "háta" emelkedjen ki a zsírból. Ha szeretjük, a zsír "ruskóját" is mellé szedhetjük. (Szerintem ez az egyik legjobb része.) Díszítésként meghinthetjük a tetejét egy csipet pirospaprikával.
  8. Alaposan hűtsük le, fagyasszuk ki. Zsírját barna kenyérre kenve, a májat leheletvékony szeletekre vágva fogyasztjuk. Kínáljunk mellé lilahagymát, idényzöldséget.
  • költség: 6000 Ft
  • elkészítettem: 101 alkalommal






Libamáj egyben sütve





15 perc / előkészület: 10 perc főzés: 5 perc


story

Ezzel az eljárással kevéske lesz a veszteségünk a máj mennyiségében, kívül szép aranybarna lesz, belül pedig rózsaszín, lágy, omlós.





hozzávalók / 5 adag



A máj előkészítéséhez

A sütéshez



















elkészítés

  1. A májat egy napra annyi jeges tejbe áztatjuk, amennyi ellepi.
  2. A beáztatott májat kivesszük a tejből, szárazra töröljük.
  3. Megtisztítunk egy lilahagymát és három gerezd fokhagymát.
  4. A libazsírt felmelegítjük, beletesszük a hagymát, fokhagymát, majd beleeresztjük a májat.
  5. Megvárjuk, míg felforr a zsír, majd a lángot lekapcsoljuk, és hagyjuk 20 percig hűlni a zsírban a májatEzt még kétszer megismételjük, majd hagyjuk a májat a zsírban kihűlni.
  6. Ha kihűlt, egy mély tálba tesszük a májat, és rászűrjük a megtisztított zsírt, hogy elfedje.
  • költség: 3000 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal




Fokhagymás sült kacsamáj





65 perc / előkészület: 30 perc sütés: 35 perc


story

Most, hogy bejött a hűvös idő, nagyon megkívántam egy jó kis kacsasültet. A bevásárló körutam során azonban kihagyhatatlanul szép kacsamájra bukkantam az egyik kedvenc boltocskámban, így azonnal erre esett a választásom.
Kacsacombokat is vettem, de azokat majd legközelebb készítem el. 





hozzávalók / 4 adag













elkészítés

  1. A kacsamájat jól átmossuk, a túl nagy darabokat elvágjuk, majd tejbe áztatjuk, és hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Letakarva hűtőszekrényben legalább 1 órát állni hagyjuk, de ha tehetjük, már az elkészítést megelőző este végezzük el ezt a lépést.
  2. Egy fedeles serpenyőben olajat forrósítunk. A kacsamájakat papírtörlőre szedjük, vagy lecsepegtetjük a tejtől, majd az olajba tesszük, és kislángon, lefedve nagyjából 30 percig sütjük. 
  3. Ezután a májakat átfordítjuk, és fedő nélkül néhány perc alatt mindkét oldalukat pirosra sütjük. 
  4. Csak akkor sózzuk, miután az olajból papírtörlőre szedtük. Hagymás tört burgonyával és párolt káposztával - vagy savanyú káposztával tálaljuk.

 
  • elkészítettem: 1 alkalommal






Borjúmáj vajban sütve





20 perc / előkészület: 5 perc sütés: 15 perc


story

 Nagyon szeretem a májat, de abszolút kedvenc a rántott csirkemáj volt. Ezt elkészíteni viszont borzasztóan macerás, aki csinálta már, az tudja, durrog, fröcsög, maszatol, ezért szökőévente került rá sor, hogy májat együnk. Nemrég találkoztam viszont egy klassz kis recepttel a tévében, ami a sült marhamáj körül forgott. Ebből jött az ötlet, hogy ha úgy sütöm a marhamájat, hogy a belseje finom selymes maradjon, akkor majdnem olyan jó lesz, mint a rántott kedvencem. Tévedtem, jobb lett! :) Ami főleg a sütési módszernek köszönhető, aminek következtében a máj cseppet sem hasonlít a cipőtalpra, ahogy arra a menzáról emlékeztem, hanem isteni, krémes, puha marad, és a vajban megrottyanva magába szívja annak finom zamatait is. Ráadásul mindez borzasztóan egyszerű, úgyhogy abszolút kezdőknek is szívesen ajánlom.
Marhamájból is finom, de ha igazán a pihe-puhaságra utazunk, akkor érdemes borjúmájat vadászni. Isteni!!! És bagatel áron varázsolhatunk vele csodás ebédet vagy vacsit!


hozzávalók / 2 adag





elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük.
  2. A májszeleteket megborsozzuk, és forró serpenyőben pici olívaolajon hirtelen megkapatjuk mindkét oldalukat (kb. 1-1,5 perc oldalanként), hogy barna pörcök keletkezzenek rajtuk. Ekkor a máj belül még nem sült át, picit véres, úgyhogy még további "kezelés" következik!
  3. Egy hőálló edénybe kevés olívaolajat öntünk, beletesszük a félig már kész májszeleteket, és beborítjuk őket a darabkákra vágott vajjal. Rájuk dobjuk a 2 kis kakukkfű ágat, lefedjük alufóliával, és mehet be a sütőbe kb. 10-12 percre. Ennyi idő elég neki, hogy a vaj picit megsimogassa, és hogy a belseje is átsüljön, de éppen csak annyira, hogy finom, selymes maradjon.
  4. Tálalás előtt sózzuk csak meg. Sütés közben nem szabad, mert akkor megkeményedik a máj, mi pedig puha, selymes állagot célzunk, tehát el a kezekkel a sótól, egészen a végéig! :)
  5. Krémes krumplipürével tálaljuk!
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 400 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal




Fűszeres mustáros csirkemáj





25 perc / előkészület: 5 perc sütés: 20 perc


story

Keresztanyámtól tanultam, aki telis-tele van jobbnál jobb, könnyű és ízletes recepttel.
Fél óra és kész.





hozzávalók / 4 adag























elkészítés

  1. A májakat egy tűzálló tálba helyezzük, szorosan egymás mellé.
  2. A mustárt, az étolajat és a fűszereket jól eldolgozzuk egy tálban, majd rákenjük a májra. Sózni nem kell, ill. nem szabad.
  3. Kb. 20 perc alatt a sütőben készre sütjük (amíg meg nem pirul kissé a teteje). Ne süssük túl, mert a máj kiszáradhat, akkor finom, ha jó szaftos.


  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése