Darálós keksz
Darálós keksz-Crushed biscuits-Gehackter Kuchen
Darálós keksz
Hozzávalók 6 főre
- 70 dkg liszt
- 25 dkg porcukor
- 2 evőkanál kakaópor
- 2 tasak vaníliás cukor
- 1 tasak sütőpor
- 25 dkg olvasztott margarin
- 4 db tojás
- 1 evőkanál citromlé
csipet só minden tésztába
kell !!
Recept
- Egy mély tálban a lisztet elkeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a vaníliás cukrokat és a sütőport, hozzáöntjük a margarint és a citromlevet, majd beleütjük a 4 db tojást.
Addig gyúrjuk, amíg sima nem lesz és elválik a kezünktől és az edénytől. Ekkor kétfelé vesszük és az egyik félbe beletesszük a kakaóport és újból jól átgyúrjuk.
Légmentesen lezárva és egy éjszakára hűvös helyre, vagy pár órára hűtőbe tesszük.
Mindig csak annyi tésztát vegyünk elő, amennyi a kinyomó- darálóba fér és 8-10 cm-es rudacskákat készítünk, amiket sütőpapírra helyezünk és előmelegített sütőben, közepes lángon 10 percig sütjük. ekkor megfordítjuk, és addig sütjük, amíg, ropogós, száraz nem lesz. Ugyanígy járunk el a kakaós masszával is.
Hagyományos Fasírt Fasírozott / Szoky konyhája /
Darálós
keksz
A
drága dédi mikor gyerek voltam sokszor megcsinálta nekünk, ha
kiürült a sütis doboz, már készült az újabb keksz......
Hozzávalók
- 4
adag +
Elkészítés
kb.
100 perc
- A hozzávalókból jó kemény tésztát gyúrunk. Elfelezzük az egyik tésztába begyúrjuk a kakaóport. Majd follpackba csomagoljuk a cipókat és a hűtőbe tesszük fél órára.
Darálós keksz
A
bevonathoz:
|
|
Elkészítés:
A
hozzávalókból jó kemény tésztát gyúrunk. (ha túl száraznak
érezzük a tésztát 1-2 ek tejjel lazíthatunk rajta) Majd
elfelezzük, és az egyik felébe 1 ek. Holland kakaóport gyúrunk.
A tésztacipókat folpackba csomagoljuk és fél órát a hűtőben
pihentetjük.
Elővesszük
a tésztákat és a darálón ledaráljuk. 8 cm hosszú rudakra
vágjuk, amiket akár kifli alakúra is hajthatunk. Sütőpapíros
lemezre sorakoztatjuk őket és 180 fokra előmelegített sütőben
10-12perc alatt megsütjük őket.
A
csokoládét 1 ek. olajjal vízgőz felett felolvasztjuk, majd
tetszés szerint megmártjuk benne a süteményeket. De akár
porcukorba is forgathatjuk őket, vagy hagyhatjuk “pucéran”.
Pléhdobozban
hetekig eláll.
Tipp
/ megjegyzés:
Aki szereti a csokiba mártást követően megszórhatja kókuszreszelékkel.
Aki szereti a csokiba mártást követően megszórhatja kókuszreszelékkel.
Darálós keksz
Retró darált keksz
Az
őszi-téli időszak nálam a sütiszezon is. A minap bevillant egy
régi családi kép. A húsdaráló bevonásával készített darált
kekszé és hogy mennyi sült ki belőle a régi szép időkben.
Vagy
20 éve nem ettem ilyet, ez pedig változtatásért kiáltott.
Húsdarálót rég nem láttam, és a családban sem tudott róla
senki. Azt az igazi öntöttvas változatot akartam, amiben van
anyag, értsd: több kiló. Fogalmam sem volt, hogy merre induljak.
Aztán a kollektív tudást hívtam segítségül az Otthon
édes facebook
oldalán,
majd az egyik kedves olvasóm kiejtette a varázsszót: Vasedény,
ami eddig nem volt benne a fejemben lévő aktív üzletlistában, de
bekerült oda. A Margit körúti kirendeltségbe be is tértem, ahol
fél szavakból is megértettek. Csoda egy hely. Minden van, ami a jó
háztartásba kell. A kotyogós kávéfőzőtől kezdve a vízkiöntő
kancsón keresztül a diótörőn át a zománcos fazekakig, a
tömítőgyűrűvel bezárólag tényleg minden: retró dolgok és
maiak egyaránt.az Aranypók.
Kedves
a kiszolgálás, nem kell elszenvednem a Class FM üvöltését
vásárlás közben, csöndben átadhatja magát az ember a
vásárlásnak, nem kellemetlenkednek az eladók. Nem mondom, hogy
tele volt a hely, de várnom kellett, míg szabad eladót szerzek
megkonzultálni ezt az öntvénydaráló ügyet. Volt 5-ös
és 8-as húsdaráló, jelentsen ez bármit is, 5000, illetve
8000-ért, és kár
romantikus illúziókat kergetni, kínai gyártmány ez is. A
hozzá való sütikiszúró előlap 340 Ft-ért kapható.
Én az 5-öst vettem, de itt nem tudtam leállni. Régóta keresek
zománcos tejhordót (2999 Ft), hogy a Hunyadi téri piacról haza
tudjam szállítani a kecsketejet, mert ott bizony legombolnak 70
Ft-ot minden egyes alkalommal a pillepalackért, de ennek most vége.
A stílusos darabbal az ökológiai lábnyomomat is csökkentem.
A
daráltkeksz klasszikus recept Horváth Ilona alapszakácskönyvéből
való némi variálással. Margarint nemhogy a kenyérre nem kenek,
de sütibe sem teszek. Ezt a vaj helyettesítette. A cukor az
én esetemben levendulás cukor volt.
Hozzávalók:
- 25 dkg vaj
- 25 dkg cukor
- 4 egész tojás
- 2 csomag vaníliás cukor
- fél csomag sütőpor
- 70 dkg liszt
- 3 ek. cukrozatlan kakaó
- egy csipet só
Elkészítés:
A
lágy vajat habverő segítségével dolgozd el a cukorral, és
egyenként add hozzá a tojásokat. A vaníliás cukrot, a sütőport
és a kakaóport keverd el a liszttel, a csipet sóval. Dolgozd össze
az anyagokat a robotgép tésztakeverőjével. Jó kemény tésztát
kapsz. Lehetőleg este állítsd össze a tésztát, és másnap a
húsdarálóra szerelt kekszformán tetszés szerinti mintára
alakítsd. Előmelegített, kivajazott sütőben süsd szép
világosra. (Légkeverés, 170 C - kb 15 perc).
Othon
édes tipp:
- ha nem szereted a kakaót, mellőzheted a tésztából, úgy is finom
- Earl Grey teával, tejjel fogyasztva egyaránt remek
- egy jól záródó fémdobozban sokáig eláll, már, ha elég mértéktartó vagy
Napi
jócselekedetem: A Vasedényben a mögöttem álló hölgy a sorban
beszélgetésbe elegyedett velem, kérdezte, hol vegyen méterárut,
már a jó, öreg Röltex sincs, mire kénytelen voltam korrigálni,
hogy de bizony az van. A Röltex márpedig létezik, a legközelebb a
Fény utcai piac aljában van, a retróság maga a Vasedénnyel és
az Aranypókkal együtt.
Diós darálós keksz
Az
idei karácsony valahogy nem nagyon akar alakulni, semmi hangulatom,
még kevesebb időm. Remélem, úton van már a hó, mert ez így
nagyon nem jó. :( Életkedv híján gyors, tartós, egyszerű
aprósüteményt szerettem volna készíteni, és Kiskukta szépséges
diós koszorúira esett a választásom. Kicsit változtattam csak
rajta, próbáltam közelíteni az én darálós
receptemhez.
Mint
mondtam: egyszerű süti - egyszerűen fogtam a hozzávalókat,
beletettem egy tálba, majd elkezdtem gyúrni. :) Időnként
csavartam hozzá a citromból, majd amikor az elfogyott, tettem még
bele egy kis vizet is. Amikor a tészta összeállt, feltettem a
formát a húsdarálómra és így formáztam a tésztát.
Hmm,
Kiskukta, ismerős a doboz? :)))
Még
az elején elhatároztam, hogy nekem kell bele egy vaníliarúd is,
ki is készítettem, de a szokásos esti őrültek házában úgy
ahogy volt, érintetlenül ottfelejtettem a pulton. Ez utóbb sajnos
hibának bizonyult, a sütemény nagyon finom, de nekünk a férjemmel
egy picurka hiányérzetünk marad utána. A nagylánynak? Nos, neki
semmi gondja, ő természetesen hatalmas élvezettel majszolja! :))
A recept eredeti változatban Kiskuktánál. Köszi! ;)
A recept eredeti változatban Kiskuktánál. Köszi! ;)
Belekerült
a tésztába: 50
dkg liszt, 15-20 dkg darált dió (egészen pontosan 17 dkg, amit
legutóbb még 20-nak mértem - vagy rossz a mérlegem, vagy
párolog...), 10 dkg zsír, 10 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 1,5
csomag sütőpor, 1 nagy (tényleg nagy) citrom leve, 2 evőkanál
(vagy amennyi éppen kell) víz.
Diós szilvalekváros töltött keksz
„Többször
keveset” hangzik el a jó tanács dietetikusoktól, étkezési és
életmód tanácsadóktól. Igen, de mit? Reggeli után, ha nem
kívánjuk tízóraira a gyümölcsöt, vagy szívesen nassolnánk
valamit délután uzsonnára, mindenképpen csak ajánlani tudom ezt
a kekszet. Egészséges hozzávalókból készül és nagyon finom.
Egy pohár tejjel, vagy egy csésze kávéval pedig egyenesen
mennyei! Nem a legegyszerűbb receptek közé tartozik, de nem kell
tőle megijedni, megéri a macera, higgyétek el!
Diós
szilvalekváros töltött keksz
Tésztához:
25
dkg teljes kiőrlésű liszt
25
dkg zabpehely liszt
(vagy
50 dkg finom liszt)
17
dkg cukor (vagy fele méz fele cukor, vagy csak méz)
25
dkg margarin vagy vaj
2
db tojás
2
teáskanál sütőpor
csipet
só
Töltelékhez:
10
dkg darált dió
3
dkg szilvalekvár (vagy valamilyen sötét színű lekvár)
0,5
dl tejszín
2
evőkanál cukor vagy méz
A
lisztet, cukrot, sütőport, sót - vagyis a tészta száraz
összetevőit - keverjük össze, majd adjuk hozzá az olvasztott
margarint, és mézet, a felvert tojásokat, és keverjük simára.
Kissé nyúlós tésztát kapunk, de amíg a töltelékkel dolgozunk,
tegyük hideg helyre, kb. 10-15 percre így kellően megszilárdul. A
töltelék összetevőit mérjük ki, majd tegyük egy tálba és
alaposan keverjük össze az egészet. (Én késes darálóba
öntöttem és ott daráltam és kevertem a tölteléket.) Ha a
tésztánk már nem ragad, tépjünk diónyi darabokat a tésztából,
kezünkkel lapogassuk kb. 7 cm átmérőjű körré, közepére
tegyünk egy kiskanálnyi diós szilvalekváros tölteléket. Szépen
takargassuk be, formáljunk belőle golyót, majd tenyérrel lapítsuk
el, s már kész is a keksz.
Tegyük
a kekszeket sütőpapírral bélelt lemezre. 170 fokra előmelegített
sütőben 12-15 percig süssük.
Tanács:
Ha,
amíg a kekszeket gyártjuk, a maradék tésztát hűvösön tartjuk,
nem fog ragadni.
A
kekszek nem nagyon nőnek meg, így nem kell túlságosan messze
pakolnunk őket egymástól.
Szilvalekvár
helyett dolgozhatunk meggy, málna vagy eperlekvárral is, a lényeg,
hogy a színe sötét legyen, hogy a töltelék jól látszódjon a
világos tésztában. Dió helyett pedig használhatunk mogyorót
vagy mandulát is.
Én
a gázsütő 4-5-ös fokozatán, a legmagasabb rácson sütöttem,
hogy ne égjen meg az alja sülés közben.
Sütéskor
a kekszek tetejére nyomhatunk egy-egy szem mandulát vagy diót
díszítésképpen.
Jól
záródó dobozban több napig is eltartható.
Diós darált keksz
hozzávalók / 6 adag
- 40 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 22 dkg margarin
- 15 dkg porcukor
- 2 db tojássárgája
- 1 ek rum
elkészítés
- A diót megdaráljuk.
- A lisztet a sütőporral, a darált dióval és a porcukorral összekeverjük. A margarinnal elmorzsoljuk.
- Hozzáadjuk a tojássárgákat ,a reszelt citromhéjat, a rumot és jól összegyúrjuk.
- Hűtőben 3-4 óra hosszáig pihentetjük a tésztát.
- A húsdarálóra illesztett kekszformálóval 8-10 cm-es tésztacsíkokat készítünk, amit sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatunk.
- Előmelegített sütőben, 200 C°-on, kb 20-25 perc alatt szép rózsaszínűre sütjük.
- költség: 800 Ft
Vaníliás-diós darálós keksz | Nosalty
Kovász készítése1
Kovász készítés lépésről lépésre
Darálós keksz
timer 30
mood Könnyű
person 1
fő
thumb_up 0
Hozzávalók
Rama
Vajas Íz
|
15
dekagramm
|
tojás
|
2
darab
|
cukor
|
25
dekagramm
|
tej
|
1
dl
|
liszt
|
75
dekagramm
|
sütőpor
|
1
csomag
|
vaníliás
cukor
|
1
csomag
|
Elkészítés
1. lépés
A
lisztet a cukorral, a sütőporral, a vaníliás cukorral és egy
csipet sóval elkeverjük. Hozzáadjuk a Rama margarint, a tojást
és a tejet, majd az egészet jól összegyúrjuk.
2. lépés
Darálóba
tesszük és különböző mintával, egyedi alakzatokat formálunk
belőle.
3. lépés
Tepsibe
tesszük és 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük.
Csokis végű darálós keksz
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 2 tojás
- 15 dkg zsír
- 15 dkg cukor
- 0,5 tasak Dr. Oetker Sütőpor
- 1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
- kevés tej
- 0,5 tasak Dr. Oetker Tortabevonó ét
- 1 ek. olaj
Elkészítés
Előkészítés
A
tepsiket kikenjük, vagy sütőpapírral kibéleljük.
A
hozzávalókat (kivéve a tortabevonót és az olajat) alaposan
összegyúrjuk.
A hűtőben pihentetjük a tésztát, kb fél órát.
Ezután a húsdarálóra helyezett formával rudakat készítünk belőle.
Előmelegített sütőben 10 perc alatt, 180 fokon megsütjük.
A tortabevonót az olajjal felolvasztjuk, belemártogatjuk a kekszek végeit, és sütőpapíron hagyjuk megszáradni.
A hűtőben pihentetjük a tésztát, kb fél órát.
Ezután a húsdarálóra helyezett formával rudakat készítünk belőle.
Előmelegített sütőben 10 perc alatt, 180 fokon megsütjük.
A tortabevonót az olajjal felolvasztjuk, belemártogatjuk a kekszek végeit, és sütőpapíron hagyjuk megszáradni.
Tálalás
Ebből
a mennyiségből 3 nagy tepsinyi keksz lesz.
Tárolás
Légmentesen
elzárva több napig puha marad.
Javaslatok, alternatív elkészítés
Akinek
nincs ilyen húsdarálóra helyezhető formája, az nyugodtan
elnyújthatja, és derelyemetszővel rudakat vágva közel hasonló
kekszeket kap.
Megújult a darálós kekszsüti!
Boldog
gyerekkorunk fontos része volt a darálós
kekszsüti, amit oly nagy szeretettel készített
a nagyi. Most újra szabad utat kapott a finomság,
ugyanis itt cukor nélküli változat. Íme, a
recept, amivel visszatér a varázslat!
Darálós
kekszsüti
Lehet-e
nagyobb öröm karácsonykor, mint újra
érezni a régi ízeket?!
Elevenítsük fel együtt a nagymamák klasszikusát, amelyből
teljesen kihagytuk a cukrot és a fehér lisztet. Tökéletes diétás
sütemény,
vaníliás, csokis és egészséges!
Nassold nyugodt szívvel! Vigyáz az alakodra. Praktikus, mert előre
elkészítheted és amikor jönnek a vendégek, csak kiteszed az
kínálóasztalra!
Knap
Daniella receptje (50db-hoz) Tészta:
- 300 g Update1 Norbi liszt
- 200 g lágy vaj
- 45 g Update1 Zero
- 2 cs Update1 Vanilla sweet
- 30 g Update1 tejföl
- 3 db tojás
- 1 tk. sütőpor
- 10 g + 5 g holland kakaópor(10-12%-os)
- 1 csipet só
Öntet:
- 50 g Update1 Cake sweet étbevonó
- 2 tk. olvasztott Update1 kókuszzsír
Így készítsd
1.
A vajat az édesítőkkel habosítsd ki, majd
egyesével add hozzá a tojásokat. Keverd simára. Add hozzá a
tejfölt, majd a sütőporos lisztkeveréket és gyúrj az egészből
egy közepesen lágy tésztát.
2.
A kész tésztát felezd meg. A
kisebb darabhoz add hozzá a kakaóport és gyúrd össze. Ezután
mindkét tésztát csomagold fóliába, egy éjszakára tedd a
hűtőbe.
3.
Másnap húsdarálóra szerelt kekszformán nyomd
át tésztamasszát. A vaníliással kezdd. Tetszőleges hosszúságú
darabokat készíthetsz. Ahogy jön ki a tésztacsík a gépből, már
rakhatod is a darabokat sütőpapírral bélelt tepsire.
4.
Amikor elfogyott a vaníliás tészta,
szedd szét a darálót és kapard ki a bent ragadt tésztadarabokat.
Ezt gyúrd hozzá a kakaós tésztához, de még 5 g kakaót is
tehetsz bele. Daráld le a kakaós masszát is, az is mehet a
tepsire.
5.
A darált kekszet 180 fokra előmelegített sütőben süsd
készre. Ha
kész a keksz, kicsit hagyd hűlni, majd gőz fölött felolvasztott
cukormentes Update étbevonóval vagy keserű csokival díszítsd.
Tippek:
Legalább
egy éjszakát pihenjen a tészta, mert csak így lehet átnyomni a
formán.
bevonót
gőz fölött olvaszd fel és, hogy jobban folyjon, adj hozzá kevés
kókuszzsírt.
Érdemes
a tepsibe Avegyesen tenni a vaníliás és a kakaós darabokat. A
fehér tészta színváltozása ugyanis megmutatja, hogy mikor készül
el a kakaós.
Így a barnát sem sütöd túl!
Kókuszos darálós keksz
Az
elektromos reszelő-daráló gépemhez vásároltam egy darálóskeksz
kiegészítőt a piacon. Ennek a próbája volt most. A darálóskeksz
nagyon egyszerű, de finom teasütemény. Kókuszosat sütöttem. A
kiegészítő remekül működött, s mivel nem kézzel kell hajtani
a darálót, ezért pikk-pakk el is készültek a kekszek.
Hozzávalók:
350 g finomliszt
100 g vaj
100 g porcukor
1 egész tojás
1 vaníliás cukor
100 g kókuszreszelék
1 teáskanál sütőpor
1 evőkanál rum
Ha szükséges, akkor 1-2 evőkanál víz, hogy a tészta összeálljon
Elkészítés:
- a lisztet, kókuszreszeléket, porcukrot, sütőport, vaníláscukrot.
2. Elmorzsolom benne a vajat
3. A tojással, rummal összegyúrom. Én késes robotgéppel kevertem ki. A tésztának keménynek kell lennie.
4. Fóliába csomagolva hűtőben lehűtöm (kb. 1 óra)
5. A tésztát áthajtom a darálóra szerelt fÖsszekeveremormán, 6-8 cm-es darabokra vágom. Sütőlapra sorakoztatom.
6. 180 fokra melegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütöm.
7. Azon forrón megforgatom porcukorban (ez elmaradhat)
Pudingos darálós sütemény
Vannak
háztartások, ahol darálós sütemény nélkül nincsen karácsony.
Nagymamám is ezt a csoportot képviseli, és nagyon is jól teszi.
Én is eltanultam tőle ezt a pompás receptet, a pudingos darálós
süteményt. Szerencsére már elektromos tésztadarálót használok,
mamám viszont még mindig a kézit használja. A sütiket a lekvár
és a csokoládé teszi teljessé, a gyors elfogyás pedig garantált.
Hozzáadta:Babu27,
20.12.2017 Kategória: Desszertek, Karácsony, Sütemények Előkészítési
idő: 20
perc.Főzési/sütési
idő: 20
perc.
Hozzávalók
rétesliszt
margarin
porcukor
pudingpor
egész tojás
csipet
sütőpor
Elkészítés menete
A
tészta hozzávalóit eldolgozzuk, majd darálóba tesszük és a
megfelelő alakú süteményeket megformázzuk.
Miután
megsütöttük 180 fokon, lekvárral megkenjük, összetapasztjuk,
két végét csokoládéba mártjuk.
Egészen
egyszerű recept, a végeredmény pedig magáért beszél
Kidarálós (Darálós keksz)
Kidarálós
|
Kidarálós
50 dkg liszt + egy pici (kb. 1 evőkanálnyi)
20
dkg vaj vagy zsír + 1 maréknyi zsír
20
dkg kristálycukor
1
csomag sütőpor
0,5
dl tej
2
tojás sárgája
1
púpozott evőkanál tejföl
csipetnyi
sóElkészítése:
- A lisztet a sütőporral elkeverem, majd a zsíradékkal finoman összemorzsolom.
- Hozzákeverem a cukrot, a tojások sárgáját, a tejet, tejfölt és nyújtható tésztává gyorsan összegyúrom.
- Húsdarálóhoz való kidarálós sütemény előtéttel felszerelt húsdarálóba teszem a tészta egy részét és a daráló segítségével formázom. A tészta másik részébe kakaóport gyúrok.
- Formázásnál segítség egy fejjel lefelé fordított nagyobb átmérőjű lábas, amelyet a húsdaráló elé helyezek, így hosszabb tésztát formázhatok egyszerre és a lábason darabolhatom.
- A formázott tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Ne túl közel, mert süléskor nőni fognak!
- Előmelegített sütőben 180 °C-on kb. 15- perc alatt világos színűre sütöm. Nem szabad nagyon megsütni!
Megjegyzés:
A
tésztát ízesíthetem citromhéjjal, kókusszal, darált dióval
is, de ki is nyújthatom és különböző formákat szúrhatok ki
belőle. A kisült süteményt lekvárral, vagy nutellával
összeragaszthatom, esetleg olvasztott csokoládéba márthatom a
végeit.
HORDÓS VEGYES SAVANYÚ
HOZZÁVALÓK
- Hozzávalók:
- 3 kávéskanál borkén
- 2 dkg szalicil
- 5 l hideg víz
- 1,5 l 10%-os ecet
- 25 dkg só
- 1 csokor kapor
- 50 szem bors
- 7-8 db babérlevél
- 1 kávéskanál koriander
- 1 kávéskanál mustármag
- mindig az idénynek megfelelő zöldség /uborka, paprika, karfiol, káposzta, stb./
ELKÉSZÍTÉS
Elkészítés:
A borként és a szalicilt egy kevés vízzel simára keverem.
Elkészítem a fent említett alaplevet, beleöntöm a tartósítót.
Majd elkezdem belerakni a zöldféléket. Lezárom a hordót, és a
kamrába vagy pincébe teszem. Két hét múlv már fogyasztható.
Újra utána lehet tölteni. Kitart következő szezonig.
MEGJEGYZÉS
Én
a káposztát csak negyedekre vágom. Uborkát, paprikát,
kisdinnyét, patiszont egészben hagyom, a karfiolt rózsáira
szedem. Nagyon finom!!!!!!!!!!!!!! Bármikor hozzárakhatom a
következő adagot, legfeljebb a lé mennyiégét kell szaporítan.
Van egy cseréptálam, azt teszem az edénybe nehezéknek.
Darálós sós rudak
Glaser receptje
story
Finom
ropogtatni való.
hozzávalók / 6 adag
A tésztához:
Kenéshez, szóráshoz:
- 1 db tojássárgája
- 2 ek főzőtejszín
- 1 ek köménymag
- 1 ek szezámmag
elkészítés
- A hozzávalókból sima tésztát gyúrunk. Fóliába csomagolva kb. 1 órára a hűtőbe tesszük.
- A húsdarálóba behelyezzük a csillagformát, majd a tésztát adagonként átdaráljuk. Kb. 10-12 cm darabokra vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Megkenjük a tejszínnel elkevert tojással, és megszórjuk a köménnyel és szezámmal.
- 190 fokra előmelegített sütőben 18-22 percig sütjük, majd hűlni hagyjuk.
- sütési hőfok: 190°C
- sütési mód: alul-felül sütés
- költség: 600 Ft
- elkészítettem: 1 alkalommal
Hagymás keksz
Hozzávalók:
28 dkg simaliszt
2 teáskanál só
1,5 teáskanál kristálycukor (csapott)
1 teáskanál sütőpor
2 púpozott evőkanál mák (nem darált)
frissen őrölt bors (ízlés szerint)
6 dkg reszelt sajt
1 nagyobb hagyma
13 dkg vaj
1 evőkanál Worcester szósz
+ még kevés só a kekszek tetejére a sütés előtt
A meghámozott hagymát lereszeltem.
A száraz hozzávalókat egy tálban összekevertem. Hozzáadtam a reszelt sajtot, azt is elkevertem benne. Ekkor beletettem a lereszelt hagymát (a levével együtt) és kézzel morzsás állagúra dolgoztam. Ezután belegyúrtam a hideg vajat (kis kockákra vagdalva), a Worcester szószt, és gyors mozdulatokkal, hogy a kezem melegétől ne nagyon olvadjon meg a vaj, tésztává gyúrtam, fóliába csomagolva hűtőbe tettem 1-1,5 órára.
Azután enyhén lisztezett felületen vékonyra (kb.2 mm) nyújtottam, kiszaggattam, sütőpapíros tepsire raktam. Az eredeti recept ajánlotta még, hogy sütés előtt kicsit megszórni még sóval minden kis keksz tetejét - először féltem hogy túl sós lesz, de pont jót tett nekik még az a kicsike só a tetejükön.
Én 200 fokos előmelegített sütőben sütöttem, míg szép aranybarnák lettek.
Olivás-szardellás sós keksz
Hozzávalók:15 dkg finomliszt
12 dkg reszelt sajt (cheddar-t használtam)
12 dkg vaj
2,5 dkg szardella (jól leitatva az olajat, apróra vagdalva)
5 dkg fekete oliva (papíron leitattam, majd apróra vágtam)
1 csapott mokkáskanál cayanne bors (vagy ízlész szerint)
ízlés szerint só (függ a sajttól, én már sót nem tettem bele, a cheddartól és a szardellától elég sós volt)
A lisztet, reszelt sajtot és a cayanne borsot szárazon összekevertem. hozzáadtam a vajat, az apróra vágott szardellát és olivát, összegyúrtam. Folpack fóliába csomagolva hűtőbe tettem egy órára. Utána kinyújtottam, tetszőleges kiszúróval kiszaggattam, sütőpapíros tepsire raktam és 200 fokos előmelegített sütőben aranyszínűre sütöttem (kb. 12-15 perc).
Sajtos-mákos kréker
Közeleg
a Húsvét, ilyenkor többféle süti kerül az asztalra. Az a
tapasztalatom, hogy a locsolók az apró falatokat preferálják,
vagy egy idő után azt se. Inkább a sós aprósüteményeknek van
keletje.
Ez
a kréker előre elkészíthető, picit különleges . Kitűnő bor
és sörkorcsolya.
Ha
vastagabbra hagyom inkább omlós, ha vékonyabbra vágom ropogós
korongok lesznek. Érdemes sokat sütni, mert eteti magát.
Inspiráció innen.
Egyből tripláztam az adagot.
Hozzávalók:
45
dkg liszt
22 dkg vaj
7,5 dkg mák
22 dkg vaj
7,5 dkg mák
3
mokkáskanál só
3 tojás
3-6 evőkanál hideg víz
15 dkg reszelt sajt
3 tojás
3-6 evőkanál hideg víz
15 dkg reszelt sajt
Elkészítés: A
lisztet a hideg vajjal elmorzsolom. Hozzáteszem a tojásokat, majd a
többi hozzávalót. Vizet fokozatosan adok hozzá, és csak annyit,
amennyi ahhoz szükséges, hogy a tészta összeálljon. A tésztát
2 rúddá sodrom (egy fóliában a legkönnyebb), majd pár órára
hűtőbe teszem. Ha sürget az idő, akkor 20 perc is megteszi a
fagyasztóban.
A
dermedt tésztarudakat éles késsel tetszőleges vastagságú
korongokká szeletelem. 180 fokos sütőben megsütöm.
Ebből
a mennyiségből kb. 100 db. lett, de ez nem sok, mert hamar fogy.
Finom, omlós darálós keksz - Már a dédi is pont így készítette
A darálós keksz évtizedek óta megunhatatlan családi kedvenc. Süsd meg a régi jó recept szerint!
A
darálós kekszet majszolva egész biztos, hogy eszedbe jutnak
gyermekkorod kedvenc ízei. Nosztalgiázz a népszerű édességgel!
Ha nincs húsdarálód, villával, kézzel is megformázhatod a
kekszeket. Különlegesebbé teheted, ha több részre osztod a
tésztát, és diót, fahéjat, kókuszt is raksz a massza egy
részébe, a süti végeit pedig mártsd olvasztott csokiba.
Darálós keksz
Hozzávalók 100 darabhoz:
- 70 dkg liszt
- 25 dkg cukor
- 25 dkg vaj
- 4 tojás
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 csomag sütőpor
- 1 citrom
Elkészítés:
Pihentetést követően szereld fel a húsdarálóra a különböző formákat, majd folyamatosan töltsd bele a tésztát, és formázd meg, azaz nyomd ki. Érdemes a világos masszával kezdeni. Rendezd a kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire, és előmelegített sütőben 180 fokon 10-15 perc alatt süss meg egy adagot. Vigyázz, mert gyorsan pirul!
Pudingos darálós sütemény
Vannak
háztartások, ahol darálós sütemény nélkül nincsen karácsony.
Nagymamám is ezt a csoportot képviseli, és nagyon is jól teszi.
Én is eltanultam tőle ezt a pompás receptet, a pudingos darálós
süteményt. Szerencsére már elektromos tésztadarálót használok,
mamám viszont még mindig a kézit használja. A sütiket a lekvár
és a csokoládé teszi teljessé, a gyors elfogyás pedig garantált.
Hozzávalók
rétesliszt
10 dkg
margarin
10 dkg
porcukor
2 csomag
pudingpor
1 db
egész tojás
csipet sütőpor
Elkészítés menete
A
tészta hozzávalóit eldolgozzuk, majd darálóba tesszük és a
megfelelő alakú süteményeket megformázzuk.Tipp: TOP
13 ellenállhatatlan kuglóf recept, amivel mindenkit levesz a
lábáról
- Miután megsütöttük 180 fokon, lekvárral megkenjük, összetapasztjuk, két végét csokoládéba mártjuk.
- Egészen egyszerű recept, a végeredmény pedig magáért beszél.Tipp: 19 édes és sós tekercs receptje: inspiráció a húsvéti ünnepi asztalra
Csokis darálós karika recept
Hozzávalók:
Tésztához:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 0,5 tasak sütőpor
- 15 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 egész tojás
- 15 dkg zsír
- 0,5 dl tej
Mártáshoz:
- 15 dkg étcsokoládé
- 2 ek olaj
Elkészítése:
A
tészta hozzávalóit egy tálba rakjuk és alaposan
összedolgozzuk. A húsdarálóra felszereljük a süti készítő
elemet. A sütőt előmelegítjük. A tepsiket kibéleljük
sütőpapírral.
A
húsdarálót megtöltjük a tésztával, majd kb. 13 cm hosszú
rudat nyomunk ki belőle. A rúdból gyűrűt formálunk, amit
a tepsibe fektetünk, egymástól kicsit távolabb, mert sütéskor
még nőnek. 180 fokon 10 perc alatt hőlégkeveréssel
megsütjük.
Amíg
kihűlnek a karikák, a csokoládét egy edénybe törjük,
hozzáadjuk az olajat. Egy másik edénybe vizet forralunk, majd
a forró víz felett megolvasztjuk a csokoládét.
A
karikákat egyesével megmártjuk a csokiban, majd sütőpapírra
téve hagyjuk megkötni a csokit.
Tipp:
Aki
szereti a darálós kekszet, az ezt a karikát is nagyon kedvelni
fogja. A csoki remekül kiegészíti. Akár ajándékba is adható.
Célszerű 2-2 karikát a csokis felével összefordítva tárolni,
csomagolni, így nem maszatolódnak össze a karikák a csokival. Jól
záródó fémdobozban sokáig eláll. Karácsony előtt akár egy
héttel is elkészíthető.
Darálós keksz
2011.09.19
70
dkg liszt
25 dkg margarin
30-35 dkg cukor
4 tojás
2 cs. vaníliás cukor (egyik Bourbon)
1,5 cs. sütőpor
2-3 ek kakaópor
25 dkg margarin
30-35 dkg cukor
4 tojás
2 cs. vaníliás cukor (egyik Bourbon)
1,5 cs. sütőpor
2-3 ek kakaópor
A hozzávalókat a kakaó kivételével jól összedolgozzuk. Én egy pici sót is szoktam bele tenni.
Jól összegyúrjuk a tésztát és feléhez hozzáadjuk a kakaóport.
A tésztát folpackba csomagoljuk és egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük.
Másnap a húsdarálóra felszereljük a kekszformálót és ledaráljuk a tésztát: egyenként 7-8 cm-es darabokat nyomunk ki a darálóból, amit késsel levágunk.
Először a világos színű, majd a kakaós alapanyagból készítjük el a kekszeket.
Sütőpapírral bélelt tepsiben, 200 fokon kb. 30 perc alatt a vaníliásat szép rózsaszínre sütjük, a kakaóssal vigyázzunk, nehogy megégjen, mert azon nem látszik, hogy megsült-e.
Ezért jó ha vegyesen sütjük
, hogy lássuk a sütés eredményét !!!
Darált keksz
timer 61
mood Közepes
person 1
fő
thumb_up 0
Hozzávalók
finom
liszt
|
70
dekagramm
|
sütőmargarin
|
20
dekagramm
|
kristálycukor
|
20
dekagramm
|
sütőpor
|
0.5
csomag
|
citrom
héja és leve
|
1
darab
|
tojás
|
2
egész
|
tej
|
1
darab
|
Elkészítés
1. lépés
A lisztet és a sütőport a sütőmargarinnal gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, végül a kristálycukorral is összekeverjük. Beletesszük a citrom lereszelt héját, az átszűrt levét és a tojásokat. Szintén gyors mozdulatokkal annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy se túl kemény, se túl lágy ne legyen a tészta. Azért kell gyorsan dolgozni, hogy a kezünk melegétől ne puhuljon meg túlságosan a sütőmargarin. A kész tésztát egy órát hűvös helyen pihentetjük. Ha nem csak fehér, világossárga sütit szeretnénk, akkor el lehet felezni a tésztát, és a másik felébe 1-2 kanál kakaóport belelehet gyúrni. Ha még cifrábbra akarjuk, akkor lehet a tésztát 1-2 kanál kókuszreszelékkel, vagy 1-2 narancs vékonyan lereszelt héjával és a levével ízesíteni. Formázás: ezt a sütit eredetileg a húsdarálóhoz való feltéttel lehet formázni. Darálón jön ki csíkban a sütemény és a megfelelő méretű darabokra vágható, hajlítható. Közepes hőfokon, 160-180 fokon 15-20 percig kell sütni.
Darálós keksz-Crushed biscuits-Gehackter Kuchen
Darálós keksz
Hozzávalók 6 főre
- 70 dkg liszt
- 25 dkg porcukor
- 2 evőkanál kakaópor
- 2 tasak vaníliás cukor
- 1 tasak sütőpor
- 25 dkg olvasztott margarin
- 4 db tojás
- 1 evőkanál citromlé
Recept
- Egy mély tálban a lisztet elkeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a vaníliás cukrokat és a sütőport, hozzáöntjük a margarint és a citromlevet, majd beleütjük a 4 db tojást.
Addig gyúrjuk, amíg sima nem lesz és elválik a kezünktől és az edénytől. Ekkor kétfelé vesszük és az egyik félbe beletesszük a kakaóport és újból jól átgyúrjuk.
Légmentesen lezárva és egy éjszakára hűvös helyre, vagy pár órára hűtőbe tesszük.
Mindig csak annyi tésztát vegyünk elő, amennyi a kinyomó- darálóba fér és 8-10 cm-es rudacskákat készítünk, amiket sütőpapírra helyezünk és előmelegített sütőben, közepes lángon 10 percig sütjük. ekkor megfordítjuk, és addig sütjük, amíg, ropogós, száraz nem lesz. Ugyanígy járunk el a kakaós masszával is.
HOGYAN KAPJUK SZÉT A HÍZOTT KACSÁT?
Mindjárt
jön a karácsonyi menüsorozat első része; a kacsás menü.
Amihez
kell egy kacsa, ráadásul hízott. A kacsásnál, kérésre,
kiveszik a májat, ha szépen kéri a vásárló, de ennél többre
ne számítson. Így ha valakinek, valami érthetetlen módon egy
kibelezett, de egész kacsa pöffeszkedne a konyhájában, mi nem
hagyjuk cserben.
A
hízott kacsából kijön sokminden, kell nekünk egy ép mellfilé,
egy még épebb máj, a két comb, a többi megy a levesbe, ami ott
megfőtt, az meg egy tésztára. Rendes kés és egy olló nem árt.
Először
is fel kell nyitni. Ez nem csirke, tele van májjal és elég
nagytestű, de megoldható. Aki tanult anatómiát, előnyben van,
nekem van egy poros szigorlatom művészeti anatómiából, hát azt
a konyhában hasznosítottam először az életben.
Egy
nyitóvágást kértem a kacsásnál, attól kicsit félek, hogy
rányomok a májra és elpukkasztom az epét.
Mert
a kacsatestben az egyes számú bomba; az epe. Aki hányt már ilyet,
annak nem kell magyaráznom mi vele a baj, ráadásul a kacsa mája
alatt van, aminek 4-5000 forint kilója.
Kacsát
a hátára, óvatosan elemelem a mellet, oldal egy ollóval elvágom
a bordákat és ami rajtuk van, kinyitom, hátrafeszítem (reccs) és
leszedem. Ott a máj, alatta az epével. Óvatosan kézzel
kiszabadítom a májat a hártyák fogságából, és megemelem.
Körbevágom az epét. Ha kidurrant és folyik, akkor tehetségemhez
és lehetőségeimhez mérten mentem a menthetőt, amire már egyszer
rákerült, az kuka. Ez a tömött kacsa bosszúja, teljesen jogos. A
májból kivágom az epe környékét (pláne, ha vannak zöld
foltok) lehártyázom, kierezem, kész is. Sose lesz olyan szép,
mint az első osztályú máj a pultból.
A
kacsában van más nem oda illő is. A testhájakat összeszedem
(pörc, vagy akár a májat abban megsütni) A begye (nyak végénél)
és a zúzája (máj alatt) is ott lesz, az őket és ezeket a
szerveket a szájjal összekötő vezetékekkel együtt. Pucoltam
elég zúzát gyerekkoromban, kösz nem, még a demonstráció és az
olvasók kedvéért sem, az egész tápcsatornát kiszedem (a zúza,
begy és a nyelőcső is tele van kajával, azzal óvatosan, de nem
vészes, a dara lemosható) és kidobom, ne is lássam. A nyakában
lévő porszívócsövet is eltávolítom.
A
bordák felől indulva (nem a bőr felől, úgy nehezebb) egy késsel
kikanyarítom a combokat. A combhúsról lelógó rengeteg hájat
lemetszem és elkezdem egybe gyűjteni (pörc) A hasára, pontosabban
a hasának helyére fektetett kacsának elemelem a szárnyait,
körbevágom és lecsavarom, reccs másodszor (gondoljatok valaki
seggfejre közben, ne a kacsára). Simán reszeléssel levágom a
nyakát, a nyakáról a fejét. A feje jó lehet a levesbe, én
inkább eldobtam.
A
mellet gyerekjáték kifilézni, csak a megfelelő logikával kell
hozzáállni, a csontot kell eltávolítani a húsról, nem fordítva.
A zsíros felére fektetett mellről, lassan egy éles késsel
metszegetve felemelem a csontot, ugyanezt megismétlen a másik
oldalon. A porcogóra jobban le van tapadva, ott már intenzíven
kell nyesegetni, majd levenni a csontot.
A
megmaradt háton ott a második méregközpont, a pöspökfalat
feletti zsírzómirigy. A kacsának marhanagy, elég nehéz kivágni,
de ez legalább nem folyik szanaszét. Levesbe megy a háta és oda
nem fontos egy ropogósra sült zsíros farkacska, ezért az egészet
lemetszettem. A megmaradt hátról körben levágom a
zsírlebernyegeket (pörc) és középen, a szemközti bordák közt
a hártyát bevágva fogom és kettétöröm. Reccs 3.
Érdekes,
de kacsaaprítás után simán eszek belőle, csak a hal akaszt ki.
Mindezt
pedig azért csináltam, mert egy négy és fél kilós kacsa (6000
forintért) kiad:
Négy adag kacsamájterrine-t
Másfél liter csodás alaplét
Egy kacsás pasztát két főre
Két fős ludas(kacsás) kását
Egy rozéra sült kacsamellet ami szintén két fős
Húsz deka pörcöt és fél kiló kacsazsírt, már aki értékeli az ilyesmit
Négy adag kacsamájterrine-t
Másfél liter csodás alaplét
Egy kacsás pasztát két főre
Két fős ludas(kacsás) kását
Egy rozéra sült kacsamellet ami szintén két fős
Húsz deka pörcöt és fél kiló kacsazsírt, már aki értékeli az ilyesmit
Ezek
részletei jönnek egy karácsonyra kihegyezett menüsorozat első
részeként, de hatfelé osztva a fogásokat, egy hat fős
vendégséget is simán el lehet látni egy kacsából készült
vacsorával, kifizetődőek a bontás küzdelmei. És finomabb, mint
a lenejlonozott teszkós kacsa, mondjuk Kínából.
Citrusos,
fűszeres kacsa tagine
Hozzávalók (4-6 adag)
4
kacsacomb
só, bors
2 nagy hagyma
1 evőkanál őrölt pirospaprika
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 evőkanál őrölt koriander
2 egész fahéj
¼ kávéskanál cayenne bors
5 dl alaplé, vagy leszűrt húsleves
1 narancs leve és héja
½ biocitrom héja
1 evőkanál méz
1 kg aprószemű burgonya
2 új sárgarépa
1 csokor petrezselyem
só, bors
2 nagy hagyma
1 evőkanál őrölt pirospaprika
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 evőkanál őrölt koriander
2 egész fahéj
¼ kávéskanál cayenne bors
5 dl alaplé, vagy leszűrt húsleves
1 narancs leve és héja
½ biocitrom héja
1 evőkanál méz
1 kg aprószemű burgonya
2 új sárgarépa
1 csokor petrezselyem
A
sütőt előmelegítjük 160C fokra. A kacsacombokat a forgójuknál
félbevágjuk sózzuk, borsozzuk. Egy nagy serpenyőben először
bőrös felükkel lefelé sütjük, hogy kissé kisüljön a zsírja,
majd megfordítjuk, és a másik oldalára is kicsit rápirítunk.
Kivesszük, és áttesszük egy nagy öntöttvas lábasba. A
visszamaradt kacsazsíron félig puhára dinszteljük a felszeletelt
hagymát. Megszórjuk a fűszerekkel, hozzáadjuk a fahéjat, végül
felöntjük az alaplével. Hozzáadjuk a narancshéjat és levet,
valamint egy darab citromhéjat. Ráöntjük a kacsára, beletesszük
a meghámozott, nagyobb darabokra (vagy csak félbe) vágott
burgonyát és sárgarépát. Lefedve, 1,5 óráig pároljuk a
sütőben (az öntöttvas lábasban, vagy ha nincs ilyenünk, egy
alufóliával lefedett jénaiban, vagy más hőálló tálban,
esetleg tepsiben). A kész kacsacombokat megszórjuk petrezselyemmel.
Mellé
házi pita, vagy lepénykenyér illik a legjobban. Az alábbi
mennyiségből hat lepénykenyér lesz: 22,5 dkg átszitált lisztet
összekeverünk 1 evőkanál sütőporral és egy kávéskanál
sóval. Hozzáadunk 2dl tejfölt, majd elektromos kézi keverő
dagasztókarjával vagy robotgépben összekeverjük, dagasztjuk. 1-2
evőkanál vízzel lágyítjuk. Gyúródeszkán átgyúrjuk, majd
letakarjuk és fél óráig pihentetjük. Hat kis gombócra osztjuk,
ezeket lisztezett deszkán kb. 10 cm-es koronggá nyújtjuk. Száraz
serpenyőben mindkét oldalát 2-2 percig sütjük. Amikor kész, a
forró lepénykenyeret megkenhetjük olívaolajjal vagy kacsazsírral.
Kacsasült savanyú káposzta ágyon - párolt káposzta
Tavaly
karácsonykor készítettünk először ilyet, és annyira
megtetszett, hogy elhatároztuk az én drága feleségemmel, hogy
amíg rá nem ununk, addig kötelező részét fogja képezni minden
szentesti menünek a tyúkhúsleves mellett. Mivel idény nyár végén
nagyobb mennyiségben savanyítottunk saját magunk káposztát, így
már többszörösen is nagyon vártuk, hogy ismét elkészítsük
ezt a finomságot. Hááát... annak teljes tudatában, hogy az
öndicséret mennyire büdös tud lenni, el kell mondanom, hogy a
bolti káposztából vegetával készült tavalyi változat a nyomába
sem léphet az idei saját
savanyítású káposztából és
saját készítésű ételízesítőből
készült mennyei csodának. :-) Így történt hát meg, hogy idén
még jobban ízlett, mint tavaly. A receptet a feleségem
édesanyjától kaptuk...
A
kacsasült savanyú káposzta ágyon hozzávalói:
-
3-3.5 kg (házi)
savanyú káposzta
-
1 fiatal pecsenyekacsa (kb. 2-2.5 kg)
- 2 egész (alsó-felső egyben) csirkecomb (opcionális)
- 2 egész (alsó-felső egyben) csirkecomb (opcionális)
-
egy csirke filézett mellrésze (opcionális)
- 6-8 mokkáskanál (házi) ételízesítő
- 6-8 mokkáskanál (házi) ételízesítő
-
őrölt bors
-
8-10 szem egész bors (opcionális)
-
10-20 szem egész köménymag (opcionális)
-
3-4 babérlevél (opcionális)
-
2 db kápia paprika (opcionális)
Előkészületek:
A
pataki tálról: Aki használt már pataki tálat, az
tudja, hogy azt bizony elő kell készíteni a sütéshez. Aki most
használna ilyet először, és nem lenne hozzá leírása, annak
elmondjuk, hogy használat előtt fél órával be kell áztatni
hideg vízbe, hogy minél többet felszívhasson. Használat közben
a meleg sütőben ugyanis ez biztosítja a tálon belül az
egyenletes páratartalmat.
A
fűszerekről: a
fűszerezésnél az opcionális feliratok azt jelentik, hogy ezen
ízek jelentősen fokozzák az elkészült étel élményszintjét,
ugyanakkor használatuk csak akkor indokolt, ha a savanyú
káposztában nem
volt benne eleve. Mivel mi magunk savanyítottuk a káposztánkat, és
ezen fűszerekből elegendő volt benne, ételízesítőnígy
pluszban már nem adtunk hozzá semmit sem az kívül.
A
savanyú káposztáról: ami
a savanyú
káposztát illeti,
nekünk ki kellett mosni felhasználás előtt, mert elég savanyú
és sós is volt. Jól kinyomkodtuk először a levét, majd ebből
félre tettünk egy liternyit egy mérőedényben. Ezt követően a
kinyomkodott káposztát egy tálban felengedtük hideg vízzel, majd
ismét kinyomkodtuk. Így éppen megfelelő lett az íze.A
csirkecombról és a csirkemellről: ez
nem kötelező bele, de sokkal kiadósabb így. Mivel nálunk
szenteste kötelező a húsleves, így eleve van kéznél csirke. A
levesbe azonban nem tesszük bele sem a mellrészt, sem a combokat,
mert ahhoz túl értékesnek tartjuk. Így a mellrészt kifilézem
mindig. A csontos rész megy a levesbe, a hús pedig egyéb
felhasználásra - ezúttal a kacsa mellé a combokkal együtt. De
enélkül is kitűnő és tökéletes.
A
kacsasült savanyú káposzta ágyon elkészítése:
Ez
annyira egyszerű, hogy talán ennél egyszerűbb nem is lehetne. A
kacsát alaposan mossuk meg, majd szedjük darabjaira. Ha ez megvan,
akkor vegyük elő a pataki tálunkat. Ha ilyenünk nincsen, akkor
ennek híján elkészíthető éppen lefedhető hőálló üvegtálban
is, de az ízek igazi harmóniáját csak a pataki tál fogja megadni
neki. Szóval, vegyük elő a pataki tálat, majd annak a sütőtál
részében egyenletesen terítsük el a savanyú
káposztát.
Ha előzőleg kimostuk a káposztát és jól kinyomkodtuk, akkor a
félretett léből öntsünk rá 3-4 decilitert. Ha ez megvan,
szórjuk meg egy kis ételízesítővel,
majd pakoljuk bele a kacsa darabjait úgy, hogy minél több darabja
minél nagyobb felületen érintkezzen a savanyú
káposztával.
Ezt követően a húsok szabad bőrfelületét dörzsöljük
be ételízesítővel.
Tegyük rá a pataki tálra a fedelét, majd toljuk be a hideg
sütőbe. Gyújtsuk be, és hagyjuk jó 3.5 órán át saját levében
párolódni az egészet 200 fokon, majd vegyük ki, és végezzünk
tűpróbát. Ha a húsokba könnyen beleszalad a tű, akkor jó lesz.
Őrlőmalomból őröljünk borsot a tetejére, és immár a tál
fedele nélkül toljuk vissza a sütőbe 15-30 percre, hogy szépen
megpiruljon a kacsa szabadon lévő felülete. Ezután kivehetjük a
sütőből és tálalhatjuk többféle körettel is, de leginkább a
sós vízben főtt burgonya, esetleg a petrezselymes burgonya illik
hozzá...
Mindenkinek
jó étvágyat kívánunk ehhez a remek ételhez... :-)
Utószó: az interneten rengeteg recept olvasható "kacsa párolt káposztával" cím alatt, amelyekben túltengenek a hozzávalók. Biztosan mindegyik nagyon finom, de mi esküszünk az egyszerűségre, a nem agyonvariált receptekre. A kacsának önmagában sütve is fantasztikus az ízvilága, nem szorul agyonfűszerezésre. A helyzet a savanyú káposzta esetében is ugyanez. Kevéske fűszer kell hozzá, de ha az benne van, akkor teljesen felesleges almát, fokhagymát és egyéb dolgokat pakolni a pataki tálba. Aki egyszer kipróbálja így natúr, majdnem biztos, hogy egyet fog érteni velünk. Egyébként a végeredményt nagyon befolyásolja a savanyú káposzta minősége, így ha nincs kéznél saját savanyítású, akkor mindenképpen keressük a minőségit az olcsó helyett. Olyat keressünk, amelynek a zacskón az összetevők között nem szerepel étkezési sav (ezek ugyanis nem természetes módon lettek erjesztve, hanem ecettel), csak só, káposzta és tartósító. Sajnos tartósítószermenteset nehezen fogunk találni, mert ezzel akadályozzák meg, hogy tovább erjedjen a káposzta. Ha tartósítószermenteset akarunk, akkor vagy savanyítsunk magunknak, vagy keressünk megbízható helyi termelőt..
Utószó: az interneten rengeteg recept olvasható "kacsa párolt káposztával" cím alatt, amelyekben túltengenek a hozzávalók. Biztosan mindegyik nagyon finom, de mi esküszünk az egyszerűségre, a nem agyonvariált receptekre. A kacsának önmagában sütve is fantasztikus az ízvilága, nem szorul agyonfűszerezésre. A helyzet a savanyú káposzta esetében is ugyanez. Kevéske fűszer kell hozzá, de ha az benne van, akkor teljesen felesleges almát, fokhagymát és egyéb dolgokat pakolni a pataki tálba. Aki egyszer kipróbálja így natúr, majdnem biztos, hogy egyet fog érteni velünk. Egyébként a végeredményt nagyon befolyásolja a savanyú káposzta minősége, így ha nincs kéznél saját savanyítású, akkor mindenképpen keressük a minőségit az olcsó helyett. Olyat keressünk, amelynek a zacskón az összetevők között nem szerepel étkezési sav (ezek ugyanis nem természetes módon lettek erjesztve, hanem ecettel), csak só, káposzta és tartósító. Sajnos tartósítószermenteset nehezen fogunk találni, mert ezzel akadályozzák meg, hogy tovább erjedjen a káposzta. Ha tartósítószermenteset akarunk, akkor vagy savanyítsunk magunknak, vagy keressünk megbízható helyi termelőt..
Kacsahúsleves
Levest
csontos húsból lehet igazán jót főzni.
Lehet, persze lehet zsírmentes színhúsból is, de az nem olyan, mint amilyet otthon megszoktunk...
Nagyvárosi lakos lévén nem kapirgál a ház mögött egy tyúk se, nem úszkál a kacsaúsztatóban egy kacsamadár se, libáról már ne is beszéljünk. Így a boltban vásároljuk a húst. A múltkor a Penny-ben láttam 198.-Ft.-ért egy kiló kacsa far-hát csomagot. Két darab volt benne, jelentős mennyiségű kacsahájjal.
A darabokat megmostam, megtisztítottam, a kacsahájat lefejtettem, apró darabokra vágtam, és lassú tűzön kiolvasztottam, majd ropogósra sütöttem a pörcöt. Kiszedtem a zsírból, és hagytam kihűlni. Tilos megsózni! Majd csak akkor, amikor eszed, akkor kell sózni, a tányérra kiteszel egy csipet sót, és belemártogatod a falatokat.
1 kg kacsa far-hát
na jó, ha van egy egész kacsánk, akkor az aprólékját: lábát, nyakát, szárnyát, farát hátát szivét, zúzáját és mindent beleteszünk a levesbe.
2 gyökér
1 répa
negyed karalábé ( kb 10 dkg)
negyed zeller ( kb 10 dkg)
1 kisebb krumpli egészben
két teáskanál szemes fekete bors
2 darabka szerecsendió-virág
1 egész vöröshagyma ( kb akkora átmérőjű, mint amikor a hüvelyk és mutató ujjadból kört formálsz)
2 kis gerezd fokhagyma
1 fél zöldpaprika
1 fél paradicsom
egy kis csokor petrezselyemzöldje
1 evőkanál só
A két darab far-hátat kettévágtam, és mehet bele a levesfőző fazékba. A levest négy-öt literes lábasban főzzük. A zöldségeket megpucolom, megmosom, a petrezselyemzöldet fehér cérnával összekötöm, aztán megmosom, és mindent beleteszek a fazékba. Nem kell bele több zöldség, mert nem zöldség levest, hanem húslevest akarunk főzni.
Hideg vízzel ( fontos, hogy hideg legyen a víz, mert akkor a lébe fog kifőni az összes zamata a húsnak, míg ha azt akarom, hogy a hús maradjon ízes, akkor meleg vizet öntök a húsra, például, amikor pörköltet főzök, Ha levest főzök mindig hideg vízbe teszem fel a levest) felöntöm a fazekat, és lassú tűzön takaréklángon elkezdem főzni. Fedőt teszek rá. Semmi további teendőm nincs vele, csak arra kell vigyázni, hogy ki ne fusson. Nagyon kis lángon főzöm, a tűzhely legkisebb rózsájára teszem, és azt is takarékra veszem. Így főzöm legalább négy órán keresztül.
Nem kell kavargatni, rázogatni, levet leönteni alóla, habját szedni, semmit se kell vele csinálni, csak hagyni főni. A habja tulajdonképpen a kicsapódó fehére, amitől húsleves a húsleves, és ezt a habot a leves el fogja főni. Ha van amit fel akarok tálalni a főtt húsból, akkor azokat előbb kiszedem a levesből, vagy csak egyszerűen két két és fél óra fővés után leveszem a tűzről.
Négy óra főzés után kiszedem a levesből a szétfőtt csontos húst, ezt semmire se lehet használni, mert egyrészt már semmi íze sincs, másrészt szétfőtt, harmadrészt meg a kacsa far-hát egyébként is nagy gácséroké szokott lenni, úgyhogy az megy a kukába hisz nem volt drága, nem kell sajnálni - jobb esetben, a csontokról szépen leszeded a húst, és különrakod és odaadod a kutyáknak, macskáknak.
Amikor kiszedtél a levesből mindent, akkor hagyod pihenni a levest úgy öt-tíz percet, hogy leülepedjen, és aztán szép óvatos merítésekkel leszűröd a levest.
Ehhez kell egy sűrű szövésű levesszűrő. Ez akkora legyen, mint egy leveses tányér, ezt ráteszed a lábasra, amibe a leszűrt levest akarod tenni. Szóval szép óvatosan, mindig a leves tetejéről merítve a leveseskanalat óvatosan átszűröd a levest. Vigyázva, hogy fel ne kavarodjon, mert az aljára leülepedett az a barna pehelyszerű anyag, ami valamikor a habja volt.
A leves legalját ami már szinte sűrű ettől a barna anyagtól nem teszed bele a leszűrt lébe.
Amikor kész vagy, a leszárt levest megkóstolod. Bizonyára kell még sózni, ha igen apránként teszel még bele sót, ameddig úgy nem érzed, hogy most már jó. Egy késhegynyi őrölt borsot is szórsz bele, és kész.
A levestésztát húslevesben kell főzni. Ha cérnametélttel főzöd, akkor személyenként egy maréknyi metéltet kell számítani. A levesből kiveszünk úgy kb két deciliternyit, egy kislábasban felfőzzük, egy csipet sót még teszünk bele és amikor forr, beletesszük a levestésztát. Újraforraljuk, és amikor forr, fedőt teszünk rá, és elzárjuk alatta a tüzet, A tészta a fedő alatt megfő, és felszívja a levest, ott lesz a lábasban a levestészta, lé nélkül.
Ha az egész levesben akarnánk főzni, akkor azt a levet is képes lenne a tészta felszívni, és ráadásul a levest a tésztával nehéz kiszedni. Így azonban mindenki szed a levestésztából és a forró húslevest rászedi a tányérjában lévő levestésztára.
Ha csigatésztával akarjuk tálalni, akkor egy kicsit főzni kell a tésztát a lében, ha kell akkor pótolni is kell a levet a levestészta alatt.
Ha daragaluskával főzöd, akkor azt is külön lében főzd, és lassú tűzön, mert szétveti a zubogás a daragaluskát, és amikor kb. két perce már főzöd, akkor tegyél rá fedőt, hagyd felfőni a fedő alatt, és zárd el a tüzet. A fedő alatt megszívja magát a galuska, megduzzadnak a gríz szemek, és finom lesz.
A húslevest mindig forrón kell tálalni!
Langyosan borzasztó...
Majd meghűl a tányérban annyira, hogy lehessen enni. Külön öröm kavargatni a forró illatos húslevest a tányérban.
Lehet, persze lehet zsírmentes színhúsból is, de az nem olyan, mint amilyet otthon megszoktunk...
Nagyvárosi lakos lévén nem kapirgál a ház mögött egy tyúk se, nem úszkál a kacsaúsztatóban egy kacsamadár se, libáról már ne is beszéljünk. Így a boltban vásároljuk a húst. A múltkor a Penny-ben láttam 198.-Ft.-ért egy kiló kacsa far-hát csomagot. Két darab volt benne, jelentős mennyiségű kacsahájjal.
A darabokat megmostam, megtisztítottam, a kacsahájat lefejtettem, apró darabokra vágtam, és lassú tűzön kiolvasztottam, majd ropogósra sütöttem a pörcöt. Kiszedtem a zsírból, és hagytam kihűlni. Tilos megsózni! Majd csak akkor, amikor eszed, akkor kell sózni, a tányérra kiteszel egy csipet sót, és belemártogatod a falatokat.
1 kg kacsa far-hát
na jó, ha van egy egész kacsánk, akkor az aprólékját: lábát, nyakát, szárnyát, farát hátát szivét, zúzáját és mindent beleteszünk a levesbe.
2 gyökér
1 répa
negyed karalábé ( kb 10 dkg)
negyed zeller ( kb 10 dkg)
1 kisebb krumpli egészben
két teáskanál szemes fekete bors
2 darabka szerecsendió-virág
1 egész vöröshagyma ( kb akkora átmérőjű, mint amikor a hüvelyk és mutató ujjadból kört formálsz)
2 kis gerezd fokhagyma
1 fél zöldpaprika
1 fél paradicsom
egy kis csokor petrezselyemzöldje
1 evőkanál só
A két darab far-hátat kettévágtam, és mehet bele a levesfőző fazékba. A levest négy-öt literes lábasban főzzük. A zöldségeket megpucolom, megmosom, a petrezselyemzöldet fehér cérnával összekötöm, aztán megmosom, és mindent beleteszek a fazékba. Nem kell bele több zöldség, mert nem zöldség levest, hanem húslevest akarunk főzni.
Hideg vízzel ( fontos, hogy hideg legyen a víz, mert akkor a lébe fog kifőni az összes zamata a húsnak, míg ha azt akarom, hogy a hús maradjon ízes, akkor meleg vizet öntök a húsra, például, amikor pörköltet főzök, Ha levest főzök mindig hideg vízbe teszem fel a levest) felöntöm a fazekat, és lassú tűzön takaréklángon elkezdem főzni. Fedőt teszek rá. Semmi további teendőm nincs vele, csak arra kell vigyázni, hogy ki ne fusson. Nagyon kis lángon főzöm, a tűzhely legkisebb rózsájára teszem, és azt is takarékra veszem. Így főzöm legalább négy órán keresztül.
Nem kell kavargatni, rázogatni, levet leönteni alóla, habját szedni, semmit se kell vele csinálni, csak hagyni főni. A habja tulajdonképpen a kicsapódó fehére, amitől húsleves a húsleves, és ezt a habot a leves el fogja főni. Ha van amit fel akarok tálalni a főtt húsból, akkor azokat előbb kiszedem a levesből, vagy csak egyszerűen két két és fél óra fővés után leveszem a tűzről.
Négy óra főzés után kiszedem a levesből a szétfőtt csontos húst, ezt semmire se lehet használni, mert egyrészt már semmi íze sincs, másrészt szétfőtt, harmadrészt meg a kacsa far-hát egyébként is nagy gácséroké szokott lenni, úgyhogy az megy a kukába hisz nem volt drága, nem kell sajnálni - jobb esetben, a csontokról szépen leszeded a húst, és különrakod és odaadod a kutyáknak, macskáknak.
Amikor kiszedtél a levesből mindent, akkor hagyod pihenni a levest úgy öt-tíz percet, hogy leülepedjen, és aztán szép óvatos merítésekkel leszűröd a levest.
Ehhez kell egy sűrű szövésű levesszűrő. Ez akkora legyen, mint egy leveses tányér, ezt ráteszed a lábasra, amibe a leszűrt levest akarod tenni. Szóval szép óvatosan, mindig a leves tetejéről merítve a leveseskanalat óvatosan átszűröd a levest. Vigyázva, hogy fel ne kavarodjon, mert az aljára leülepedett az a barna pehelyszerű anyag, ami valamikor a habja volt.
A leves legalját ami már szinte sűrű ettől a barna anyagtól nem teszed bele a leszűrt lébe.
Amikor kész vagy, a leszárt levest megkóstolod. Bizonyára kell még sózni, ha igen apránként teszel még bele sót, ameddig úgy nem érzed, hogy most már jó. Egy késhegynyi őrölt borsot is szórsz bele, és kész.
A levestésztát húslevesben kell főzni. Ha cérnametélttel főzöd, akkor személyenként egy maréknyi metéltet kell számítani. A levesből kiveszünk úgy kb két deciliternyit, egy kislábasban felfőzzük, egy csipet sót még teszünk bele és amikor forr, beletesszük a levestésztát. Újraforraljuk, és amikor forr, fedőt teszünk rá, és elzárjuk alatta a tüzet, A tészta a fedő alatt megfő, és felszívja a levest, ott lesz a lábasban a levestészta, lé nélkül.
Ha az egész levesben akarnánk főzni, akkor azt a levet is képes lenne a tészta felszívni, és ráadásul a levest a tésztával nehéz kiszedni. Így azonban mindenki szed a levestésztából és a forró húslevest rászedi a tányérjában lévő levestésztára.
Ha csigatésztával akarjuk tálalni, akkor egy kicsit főzni kell a tésztát a lében, ha kell akkor pótolni is kell a levet a levestészta alatt.
Ha daragaluskával főzöd, akkor azt is külön lében főzd, és lassú tűzön, mert szétveti a zubogás a daragaluskát, és amikor kb. két perce már főzöd, akkor tegyél rá fedőt, hagyd felfőni a fedő alatt, és zárd el a tüzet. A fedő alatt megszívja magát a galuska, megduzzadnak a gríz szemek, és finom lesz.
A húslevest mindig forrón kell tálalni!
Langyosan borzasztó...
Majd meghűl a tányérban annyira, hogy lehessen enni. Külön öröm kavargatni a forró illatos húslevest a tányérban.
Kacsasült Egyszerűen / Szoky konyhája /
Csirkemáj zsírjában , hideg csirkemáj / Szoky konyhája /
Tepertőkrém Magyaros töpörtyűkrém / Szoky konyhája /
Kacsaleves
Ha valami, amit szeretek a magyar főzési szokásokban, az a rengeteg féle finom leves. A húsleves főzése pedig minden nő megmérettetése is. Ezt aztán tényleg mindenki egyénien főzi, és egyik jobb, mint a másik. Anya húslevesére emlékeznek a gyerekek, mert ezt ették ünnepnapokon, és amikor betegek voltak. És hiába próbálod megfőzni másvalakinek a levesét, az mégsem lesz olyan, amilyet ő főz.
Errefelé lehet kapni olyan kacsát és libát, amelyről lemetszették a mellehúsát és levágták a combját, 2-300 Ft kilója (Naná, hogy a máj sincs benne :))). Gyakran vásárolok levesnek. Nagyon jellegzetes, finom levesek készíthetők belőlük.
Én így főzöm kacsából a húslevest.
Három dolog, amire felhívom a figyelmeteket, és ajánlom kipróbálásra:
- egyik a feketeretek, főve hasonló ízű lesz, mint a karalábé, és a leveshez finom aromát ad hozzá
- másik a kardamom, fel tudja erősíteni a húsleves ízeit, arra kell vigyázni, nehogy többet tegyünk, mint optimális, fél- maximum egy magot
- harmadik a lestyán. Nem használok vegetát, csak nagyon ritkán, húslevesbe sosem. Ahova vegetát használnánk, tegyünk helyette lestyánt. Így is hívják: vegetanövény. Erre is érvényes, nehogy túladagoljuk, mert intenzív az íze. Egy fazék levesbe maximum egy szál (külsőre hasonlít a zellerzöldre), szárítottból pedig késhegynyi
Ezt a három dolgot nem kell együtt használni, külön-külön is alkalmazható.Kacsaleves
Hozzávalók:
1 kacsa (combja, melle és mája nélkül) kb. 1 kg
Zöldségek:
1 fél szál póré
1 fél vöröshagyma
1 kis szelet zeller
30 g petrezselyemgyökér (1 szál)
70 g sárgarépa (2 szál)
50 g feketeretek (egy negyed - elhagyható)
2 gomba
1 gerezd paradicsom
1 szelet zöldpaprika
Fűszerek:
1 szál lestyán (vagy késhegynyi szárított)
10 szem egészbors
1 fél kardamom (elhagyható)
1 szárított erős paprika
3 kávéskanál só
A nagy hájakat leszedem, a kacsát feldarabolom és hideg vízben elkezdem főzni. Ha felforrani látszik, azonnal leveszem a lángot (ne zubogjon, mert zavaros lesz), a keletkezett habot többször leszedem. Lassú lángon főzöm félórát. Ekkor egy másik nagy fazékba húsvillával kiszedem a húsokat úgy, hogy a rátapadt zavaros üledéket leöblítem róla. A leves tetejéről a kacsából kifőtt felesleges zsírt is eltávolítom (a merőkanállal lehalászgatom) majd a levest átszűröm. Más fajta húslevessel nem csinálok ekkora faxnit, mert a főzés végén ha áll egy félórát, akkor leülepszik, és lemerem róla, vagy akkor szűröm le. A kacsa tüdeje, mellecsontja és fara ugyanis nagyon apró és sok üledéket képez, szűrőkanállal nem lehet szépen eltávolítani. (A liba és a csirkemellhús hasonlóan viselkedik.) A húsokat visszateszem a levesbe, és beleadom a pórét, vöröshagymát, borsot, kardamomot, zellert, lestyánt és a sót.
Ezek után újra felteszem főni, hasonlóan csak lassan, fedő nélkül, éppen csak pöszörögjön újabb fél órát. Ekkor hozzáadom az összes többi hozzávalót is, ha kell, pótolom a vizet, és főzöm végig lassú tűzön még 1,5-2 órát. A vizet még lehet pótolni, de arra vigyázzunk, hogy az utolsó hozzáöntés után még főjön negyedórát. Ha letelt az idő, akkor elzárom a lángot, és kiszedem egy húsvillával a húsokat tányérba, a zöldségeket egy másikba, s hagyom a levest negyed óráig ülepedni. Ekkor merőkanállal óvatosan tálba merem, ha van még üledék, az a fazék alján marad. Tetszőleges levesbetétet készíthetünk, általában cérnametéltet vagy csigatésztát főzök ki külön vízben, ha megpuhult, leszűröm és egy merőkanál levest teszek rá.
Fehérboros kacsasült
Ez
a finomság nálunk Márton nap alkalmából készült, de
természetesen elkészítheted bármikor, amikor kedved tartja. A
kacsa sütés nem egy nagy ördöngösség, viszont minden az
alapanyagokon múlik. Amire szükséged van hozzá, az egy jól
megtermett hízott kacsa, egy kis fehérbor, és finom fűszerek,
amelyek megízesítik a húst.
A
hozzáértők úgy tartják, hogy a legfinomabb sült kacsát
némakacsából lehet készíteni. Én kóstoltam már sokféle
kacsából kacsasültet, valóban van különbség a húsok íze és
állaga között, de ha nem kapsz némakacsát a kacsasülthöz,
akkor nyugodtan készítheted bármilyen más kacsából is.
Amire
szeretném felhívni a figyelmed, az a kacsa feldarabolása.
Amennyiben egész kacsát vásárolsz, és nem vagy jártas a kacsa
anatómiában, akkor javaslom, hogy kérd meg a hentest, hogy
darabolja fel neked. Én vidéki lány lévén, gyerekkoromban sokat
segítettem Anyukámnak és Nagymamámnak a kacsa pucolásában, de a
darabolás mindig az ő privilégiumuk volt. És egyébként meg is
felelt nekem ez a helyzet, valahogy nem vágytam rá, hogy én
csináljam. Azonban most, hogy egy egész kacsával hozott össze a
sors, már kicsit bántam, hogy nem tanultam meg akkor. Úgyhogy
kicsit sokáig tartott ugyan, és nem is lett tökéletes a
végeredmény, de végül feldaraboltam a madarat.
Hozzávalók:
- egy hízott kacsa (darabolva)
- 3 dl félédes muskotályos fehérbor
- 10 szem egész színes bors
- 3 db babérlevél
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 ágacska friss kakukkfű vagy 1/2 kávéskanálnyi szárított kakukkfű
- 3 ágacska friss rozmaring vagy 1/2 kávéskanálnyi szárított rozmaring
- só
A
sütőt melegítsd elő 220 C fokra.
Javaslom,
hogy olyan edényt válassz a sütésre, amelynek van teteje. Lehet
az jénai, vagy olyan tepsi, aminek van fedője, de végső soron az
is megteszi, ha a tepsit alufóliával feded le.
A
kacshúst, mint minden húst felhasználás előtt mosd meg, majd
papírtörlővel töröld szárazra. Ezután minden egyes darabot
dörzsölj be sóval.
A
vöröshagymákat pucold meg, és vágd fel cikkekre. A
fokhagymagerezdeket szintén pucold meg, és vágd fel őket vékony
szeletekre.
A
húsokat, bőrös oldalukkal felfelé helyezd a tepsibe úgy, hogy
közéjük tudd tenni a hagymákat. A színes borsot egyenletesen
szórd szét a tepsiben, akárcsak a babérlevelet és a
zöldfűszereket. Ezután öntsd a tepsibe a fehérbort. Helyezd rá
a fedőt, vagy az alufóliát, és mehet is a sütőbe.
Nagyjából
45-50 perc alatt a hús teljesen átpárolódik. Ezt egy hústűvel
vagy késsel könnyedén ellenőrizni tudod. Ha átszúrod a húst,
és nem jön ki belőle véres lé, akkor már biztosan átpárolódott.
Ekkor tedd vissza a sütőbe fedő nélkül, hogy a bőre is szépen
megpiruljon. Ehhez már csak nagyjából 10-15 perc is elegendő.
Ugyanezzel
az eljárással megsütheted a kacsa máját is. Annyi különbséggel,
hogy 1,5 dl fehérbor elég hozzá, és fűszerekből is kevesebb
kell. 1 ágacska rozmaring, 1 ágacska kakukkfű, 1 fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma, 1 db babérlevél és 5 szem színes bors.
Kiváló
köret a kacsasült és a kacsamáj mellé a hagymás-rozmaringos
tört burgonya, és a párolt vöröskáposzta.
Jó
étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése