Ne
hagyd otthon az étkészletedet
Frankfurti leves / Szoky konyhája /
Frankfurti leves rántással
Örökös
vita, hogy a frankfurti levest rántással vagy habarással kell
elkészíteni. Lehet habarással készíteni, lehet rántással
és tejföllel készíteni, és lehet csak rántással tejföl
nélkül. Mindenki kiválaszthatja a számára legkedvesebb
elkészítési módot. Ebben a receptben a frankfurti leves
rántással készült receptjét ismerheted meg tejföl nélkül, így
laktózérzékenyek is fogyaszthatják.
Frankfurti leves rántással hozzávalók:
- 10 dkg frankfurti virsli (1 pár)
- 40 dkg kelkáposzta
- 25 dkg burgonya
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál liszt
- 1 evőkanál majoranna
- 1/2 kávéskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 evőkanál só
- 1/2 kávéskanál őrölt bors
- olaj
Frankfurti leves rántással elkészítése:
1.A
frankfurti levesKészítsd elő az alapanyagokat:
- karikázd fel a virslit
- aprítsd fel a vöröshagymát és fokhagymát
- pucold meg a krumplit és kockázd fel
- vágd ki a kelkáposzta torzsáját és csíkozd fel
Egy
lábosban melegítsd fel egy kevés olajat kb.
2
evőkanálnyit, és pirítsd meg a virsli karikákat, majd vedd ki a
virsliket a lábosból és tedd őket félre. Azzal, hogy pirítod a
virslit gazdagabb lesz a leves íze, mintha csak belefőznéd.
Vannak, akik külön edényben pirítják meg a virslit, de akkor a
virsli pörzsanyagai nem kerülnek a levesbe, ezek az ízek
elvesznek és többet is kell mosogatni.
- Tegyél egy kevés olajat a lábosba, add hozzá az aprított vöröshagymát, sózd meg és párold üvegesre.
- Add a fokhagymát is vöröshagymához, majd a káposztát és folyamatosan kevergetve pirítsd le, míg a káposzta össze nem esik.
- Öntsd fel a káposztát kb. 1,5 liter forró vízzel, és add hozzá a krumplit, majorannát, köményt, sót, borsot.
- Főzd a frankfurti levest kb. 10-12 percig közepes lángon, míg a krumpli meg nem puhul.
- Készítsd el a rántást, ehhez tegyél egy kis lábasba két evőkanál olajat és melegítsd fel. Adj az olajhoz két evőkanál lisztet, és alacsony lángon főzd folyamatosan kevergetve, míg aranybarna nem lesz. Húzd le a tűzről és adjál hozzá egy teáskanál őrölt paprikát, és keverd össze. Adj a rántáshoz a frankfurti leves levéből, és keverd simára.
- Öntsd a rántást a frankfurti leveshez, és forrald össze néhány percig.
- Végül add a sült virsli karikákat a leveshez, és már kész is a frankfurti leves rántással!
Frankfurti leves gazdagon csirkehússal és zöldségekkel
A hagyományos
frankfurti leves is
nagyon finom, de ha felturbózzuk a hozzávalókat, sokkal
izgalmasabb levest kapunk. Így készíts frankfurti levest gazdagon
csirkehússal és zöldségekkel!
Frankfurti leves gazdagon csirkehússal hozzávalók:
4
adaghoz
- 1 pár / 10 dkg frankfurti virsli
- 15 dkg kelkáposzta
- 10 dkg csirkemell
- 1 db közepes sárgarépa
- 1 kis db fehérrépa
- 1/4 karalábé
- 1 db közepes burgonya
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál majoranna
- 1/2 kávéskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 evőkanál só
- 1 evőkanál liszt
- 0,5 dl olaj
Frankfurti leves gazdagon elkészítése:
1.A
csirkemellet kockázd fel és sózd be.
2.
Készítsd elő a többi alapanyagot:
- aprítsd fel a vöröshagymát
- kockázd fel a sárgarépát, fehérrépát, karalábét és burgonyát
- csíkozd fel a kelkáposztát
- karikázd fel a virslit
3.
Egy lábosban hevítsd fel az olajat, és pirítsd meg a virsli
karikákat, majd vedd ki őket az edényből, és tedd félre.
4.
Párold üvegesre a vöröshagymát az olajon.
5.
Add a csirkemellet a hagymához, és pirítsd fehéredésig.
6.
Add a csirkemellhez az aprított fokhagymát, sárgarépát,
fehérrépát, karalábét, és párold össze folyamatosan
kevergetve.
7.
Add a kelkáposztát és a burgonyát a zöldségekhez, és öntsd
fel 2 liter meleg vízzel.
8.
Add a frankfurti leveshez a sót, majorannát és őrölt köményt
és közepes lángon főzd, amíg a répa és krumpli meg nem
puhulnak, kb. 15-20 perc.
9.
Keverd simára a tejfölt, lisztet és őrölt paprikát, majd merj
hozzá egy merőkanál levest, és keverd össze. Erre azért van
szükség, hogy a tejföl ne csapódjon ki. Öntsd a tejfölös
habarást a leveshez, keverd össze és forrald össze.
10.
Végül add a frankfurti leveshez a pirított virsli karikákat, és
már kész is a frankfurti leves gazdagon!
PÁROLT VÖRÖS KÁPOSZTA
HOZZÁVALÓK
- 1 kg vörös káposzta
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kávéskanál cukor
- 3 ek olaj
- 1 kávéskanál ecet
- 1 kávéskanál köménymag (őrölt)
ELKÉSZÍTÉS
- A káposzta külső leveleit ledobjuk, majd a többit meggyaluljuk, vagy vékony metéltre vágjuk. Besózzuk, állni hagyjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.
- Egy nagyobb lábosban olajat forrósítunk, megfonnyasztjuk benne a hagymát. A káposztát kicsavarjuk, és a hagymához tesszük. Meglocsoljuk az ecettel, és fedő alatt puhára pároljuk. Közben hozzáadjuk a köményt, és ha szükséges, kevés vizet. Végül a cukorral ízesítjük.
LIBATEPERTŐKRÉM
HOZZÁVALÓK
ELKÉSZÍTÉS
- A libatepertőt, a snidliget, a mustárt, a borsot és a sót egy késes aprítóba tesszük, és krémesre daráljuk.
- Bagettből készített pirítóssal, snidliggel megszórva tálaljuk.
MEGUNHATATLAN SZENDVICSKRÉM ÉS MÁRTOGATÓS UZSONNÁRA VAGY VACSORÁRA
Jó,
ha van a talonban néhány szendvicskrémrecept, melyeket be lehet
vetni, ha tízóraira, uzsonnára vagy egy könnyű vacsorára vágyik
a család. Ha ezt a gyűjtést elmented, unni sem fogjátok, a
padlizsánkrémtől a körözötten át a zakuszkáig minden
megtalálható benne.
PIKÁNS TOJÁSKRÉM
HOZZÁVALÓK
- 1 csokor újhagyma
- 1/2 csokor petrezselyem
- 4 db csemegeuborka
- 2 ek joghurt
- 2 ek majonéz
- 2 ek tejföl
- só , bors
ELKÉSZÍTÉS
- A megmosott tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük. Közben az újhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. A petrezselymet megmossuk ésmegszárogatjuk, majd lecsipkedjük a leveleiket, és finomravágjuk azokat. A lecsepegtetett csemegeuborkát felkockázzuk.
- A joghurtot, a majonézt és a tejfölt simára keverjük. Megsózzuk és megborsozzuk a keveréket.
- A tojásokat hideg vízzel leöblítjük, majd miután meghámoztuk őket, áttörjük villával, és a tejfölös keverékbe forgatjuk az uborkakockákkal, az aprított újhagymával és a zöldfűszerekkel együtt.
ZSENIÁLIS
HÚSVÉTI FINOMSÁG
20
PERC ALATT:
TORMÁS-SONKÁS
TOJÁSKRÉM
A
húsvéti ünnepi asztal kötelező eleme a hidegtál: a sonka, a
tojás és a zöldségek variációjának csak a képzeletünk szab
határt. A lenti recept a 4 az egyben koncepcióját valósítja meg:
a krémben benne van a torma, a sonka és a tojás - és, ha mindezt
egy piros, ropogós kaliforniai paprikába töltöd, nem csak szép,
de egyben szuperegészséges fogást varázsolsz a tálra!
TORMÁS TOJÁSKRÉMMEL TÖLTÖTT PAPRIKA
HOZZÁVALÓK
- 5 dkg vaj (lm, gm)
- 5 dkg reszelt torma
- 3 ek laktózmentes tejszín
- 5 dkg főtt füstölt sonka
- 1 db kaliforniai paprika
- só
- bors
- snidling
ELKÉSZÍTÉS
- A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk és apróra vágjuk.
- A sonkát apróra kockázzuk, és a vajon lepirítjuk. Miután kihűlt, egy tálban összekeverjük a többi hozzávalóval.
- A sonkás tormakrémet a felezett, kimagozott paprikába halmozzuk, és tálalásig a hűtőben tároljuk.
Tormás tojáskrémmel töltött paprika - glutén- és laktózmentes recept | Mindmegette.hu
KÖRÖZÖTT
HOZZÁVALÓK
- 25 dkg túró
- 2 tk mustár
- só
- 2 késhegynyi őrölt fekete bors
- 1 tk pirospaprika
- 2 késhegynyi őrölt csilipaprika
- néhány csepp citromlé
ELKÉSZÍTÉS
- A megpucolt hagymát lereszeljük, és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk az áttört túrót, a vaj at és a mustárt. Megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk a pirospaprikával és az őrölt csilivel, majd rácsepegtetünk néhány csepp citromlevet.
- Villával vagy robotgéppel alaposan elkeverjük, majd fogyasztás előtt néhány órára a hűtőbe tesszük.
MAJONÉZES TONHALKRÉM
HOZZÁVALÓK
- 1 fej vöröshagyma (kisebb)
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 kevés citromlé
- 2-3 ek majonéz
- 2-4 ek joghurt vagy tejföl
- só
- bors
ELKÉSZÍTÉS
- A tonhalat lecsöpögtetjük, egy mélyebb tálba tesszük, és villával összetörjük. Meglocsoljuk citromlével, megsózzuk, megborsozzuk. A vöröshagymát apróra reszeljük, és a halhoz keverjük.
- Hozzáadjuk a felaprított petrezselymet, a majonézt és a joghurtot.Tálalásig a hűtőbe tesszük, pirítóssal kínáljuk.
TONHALSALÁTA, AHOGYAN MÉG NEM PRÓBÁLTAD - VIDEÓ!
Tonhalsaláta
készülhet sokféleképpen - Mautner Zsófié pomeloval,
szójaszósszal, nyírfacukorral, zöld- és sárga citrommal,
egyetlen csepp olaj hozzáadása nélkül készül - vagyis
szuperdiétás és szuperegészséges lesz a végeredmény!
Kalóriaszegény ízbomba
TEJFÖLÖS BURGONYAKRÉM (MÁRTOGATÓS)
HOZZÁVALÓK
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor metélőhagyma
- 1 kis pohár tejföl
- 2 ek olívaolaj
- só
- őrölt bors
ELKÉSZÍTÉS
- A meghámozott és felkockázott krumplit puhára főzzük, majd a tejföllel és az olajjal pürésítjük.
- Megsózzuk, megborsozzuk, és hozzákeverjük a finomra aprított fűszernövényeket. Habosra keverjük, majd 1 órát állni hagyjuk.
- Tortillával, pitával, pirítóssal vagy pászkával kínáljuk.
TOKAJIS CSIRKEMÁJKRÉM
HOZZÁVALÓK
- 1 fej vöröshagyma
- 50 dkg csirkemáj
- 1 dl tokaji aszú (vagy más desszertbor)
- 1 csipet szárított majoránna
- 1 csipet őrölt fekete bors
- 1 csipet só
- 3 dkg mazsola
- bagett
- kápiapaprika
ELKÉSZÍTÉS
1.
Egy nagy
serpenyőben felhevítjük az olajat vagy megolvasztjuk a zsírt, és
üvegesre pároljuk rajta a megtisztított, apróra kockázott
vöröshagymát.
2.
A csirkemájat
megmossuk, lehártyázzuk, feldaraboljuk, és a serpenyőbe tesszük.
Átforgatjuk a zsiradékon, hogy kérget kapjon, majd felöntjük az
aszúval. Nagy lángon elpárologtatjuk a bort, és átsütjük a
májat egészen addig, amíg a közepe is teljesen átsül. Közben
majoránnával és borssal ízesítjük, majd, ha elkészült,
megsózzuk.
3.
A
langyos májat turmixgépbe tesszük a vaj jal
együtt, és krémesre daráljuk. Jól záródó üvegbe tesszük, a
tetej ét
megszórjuk a mazsolával. Bagettszeletekre
kenve,
kápiapaprika-kockákkal megszórva tálaljuk
TATÁR BIFSZTEK
HOZZÁVALÓK
- 1 kg marhabélszín
- 3 vöröshagyma
- 1 evőkanál mustár
- 2 evőkanál ketchup
- 1 evőkanál Worchester szósz
- 6 tojás sárgája
- kb. 2 dl olaj
- só
- bors
- pirospaprika
- erőspaprika kivonat
ELKÉSZÍTÉS
Elkészítés:
Tisztítsuk meg a marhahúst, vágjuk kis kockákra, és tegyük
mélyebb tálba. Sózzuk, borsozzuk meg, ízesítsük ketchuppal,
mustárral, majd dolgozzuk össze az olajjal. Az egész
húsmennyiséget fedje az olaj! Tegyük a lefedett tálat 2 napra a
hűtőbe.
Felhasználáskor
öntsük le a húsról az olajat, daráljuk át legalább kétszer
sűrű rostán, adjuk hozzá a reszelt hagymát és a maradék
fűszereket, végül a tojások sárgáját és a vaj at.
Dolgozzuk pépessé a masszát, pirítóssal kínáljuk.
ZÖLDBORSÓKRÉM PIRÍTÓSSAL
HOZZÁVALÓK
- 1 csokor petrezselyem
- 4 ek olívaolaj
- 5 dkg sajt
- 1 db citrom
- só
- bors
- 4 szelet kenyér
- 2 ek olaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 8 dkg mozzarella
ELKÉSZÍTÉS
- A felengedett borsót egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a megmosott, finomra vágott petrezselymet 3 evőkanál olívaolajjal, 3 dkg reszelt sajttal és a citrom kifacsart levével együtt. Sózzuk és borsozzuk, majd botmixerrel pürésítjük.
- A kenyérszeleteket megpirítjuk a felforrósított olajon, azután papírtörlőre szedjük őket, és a meghámozott fokhagymával bedörzsöljük. A borsópürét rájuk simítjuk, elosztjuk rajta a felkockázott mozzarellát, meghintjük a maradék reszelt sajttal, végül meglocsoljuk a megmaradt olívaolajjal.
PIKÁNS SAJTKRÉM EGYSZERŰEN
HOZZÁVALÓK
- 2 db kockasajt
- 10 dkg feta sajt
- 1 doboz tejföl
- pirosarany
- 3 gerezd fokhagyma (áttörve)
- őrölt bors
- bazsalikom
- A díszítéshez:
- snidling vagy petrezselyem
ELKÉSZÍTÉS
- A krémsajtot, a kockasjatot, a fetát és a tejfölt egy mély keverőtálba tesszük, majd konyhai robotgéppel összeturmixoljuk.
- Ha a krém teljesen homogén, akkor hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, az őrölt borsot és felaprózott bazsalikomot. Ezután rövid időre a hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízei.
- Petrezselyemmel, snidlinggel vagy bazsalikomlevelekkel díszítjük közvetlenül a tálalás előtt.
- A sajtkrémhez pirospaprikás stanglikat, kiflit, pirítóst, hámozott, és hasábokra vágott kígyóuborkát vagy szárzellert kínálhatunk.
EGYSZERŰ GOMBAPÁSTÉTOM
HOZZÁVALÓK
- 1 tk köménymag
- 1 fej hagyma
- 30 dkg gomba
- 1 ek édes desszertbor
- 1 tk ketchup
- 1 ág petrezselyemzöld
- 0,5 db citrom
- pita vagy pirítós a tálaláshoz
- só
- frissen őrölt bors
ELKÉSZÍTÉS
1.
A
fűszereket száraz serpenyőben megpirítjuk. Ha már illatosak,
finomra törük őket egy mozsárban. Felforrósítjuk a vaj felét,
és a finomra vágott hagymát üvegesre sütjük rajta. Hozzáadjuk
a megtisztított, felszeletelt gombát, majd nagy lángon 5-6 percig
pirítjuk. Akkor jó, ha az összes nedvesség elpárolgott.
2.
Hozzáadjuk
a bort, majd levesszük a tűzről. Belekeverjük a fűszereket, a
ketchupot, majd megsózzuk és megborsozzuk. Aprítógépbe tesszük
a megmaradt vaj jal
együtt. Alaposan összedolgozzuk, ha szükséges, ismételten
megsózzuk és megborsozzuk.
3.
A keveréket
pástétomos tálkába tesszük, lefedjük, majd a hűtőbe tesszük
néhány órára. Tálalás előtt félórával kivesszük. Forró
pita vagy pirítós illik hozzá.
MAKRÉLÁS MÁRTOGATÓS
HOZZÁVALÓK
- 2 ek tejföl (vagy creme fraishe)
- 1,5 tk dijoni mustár
- petrezselyem
- bors
- só
ELKÉSZÍTÉS
1.
A
petrezslymet megmossuk, megszárítjuk, és felaprítjuk. A makrélát
ízlés szerinti darabokra vágjuk.
2.
Egy
keverőtálba öntjük az összes hozzávalót: a darabolt makrélát,
a tejfölt, a mustárt és a petrezselymet, majd alaposan
összekeverjük.
3.
Kóstolás
utén ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
Pita
Nem
is értem, miért nem próbáltam ki eddig? olyan egyszerű, mint a
pofon!:)
Limara receptjét
vettem elő, amely megjelent tavaly augusztusban a Kifőztük
kenyeres különszámában. A különszám a weboldalról még
letölthető, érdemes, mert rengeteg jó kenyér- és péksütemény
recept van benne.
Szóval
pita!:) mondom, ha követi valaki a leírtakat, szerintem nem lehet
elrontani, nekem nyolcból nyolc tökéletesre sikerült. Pedig a
kelesztési időkből kicsit lecsíptem - ide azért a normál
időket írom -, mert szokás szerint kicsit sietni kellett vele, de
így is szépen felfújódtak. A lisztet szokásom szerint kevertem,
de az csak jót szokott tenni a kelt tésztáknak.
Hozzávalók
nálam:
45
dkg kenyérliszt (BL 80)
5
dkg Graham-liszt
3
dl langyos víz
3
dkg friss élesztő
1
kávéskanál cukor
2
kávéskanál só
2
evőkanál olaj
1
dl langyos, cukros tejben fölfuttatjuk az élesztőt, hozzátesszük
a kimért liszthez. A többi hozzávalóval együtt robotgéppel
puha tésztát dagasztunk, majd hagyjuk, hogy letakarva duplájára
keljen.
Kicsit
átgyúrjuk, 8 részre osztjuk, majd mindegyikből kerek gombócot
formázunk, és 10 percre letakarjuk őket. A gombócokat 2-3 mm
vékonyra kinyújtjuk, majd azokat még 30 percig konyharuha alatt
kelesztjük.
Forró
- 220 fokos légkeveréses - sütőben, a rácson (nekem 3 fért el
rajta egyszerre) 6-7 perc alatt világos barnára sütjük.
PITA HÁZILAG
HOZZÁVALÓK
- 1 kg liszt
- kb. 5 dl langyos víz
- 5 g instant élesztő
- 1 csipet cukor
- 2 teáskanál só
- 1 dl olaj
ELKÉSZÍTÉS
Elkészítés:
Az összes alapanyagot egy nagy tálban összekeverjük. 25-30
percig meleg helyen kelesztjük.
A megkelt
tésztát kisujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. Egy tányér
segítségével kiszaggatjuk (én most kis tányért vágtam körbe).
Egy teflon
bevonatú serpenyőt forróra előmelegítünk. Pár perc alatt szép
barnára megsütjük benne a piták mindkét oldalát.
TORTILLA LAP HÁZILAG
HOZZÁVALÓK
ELKÉSZÍTÉS
- Egy nagy tálba szórjuk a lisztet a sóval és ízlés szerinti mennyiségű oregánóval együtt. Hozzáadjuk az olajat, valamint a vizet, és összegyúrjuk, hogy szépen összeálljon. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl kemény a tészta!
- Nyolcfelé osztjuk, cipókat formázunk belőle, majd lisztezett felületen egyenként kör alakúra és papírvékonyra nyújtjuk azokat. Száraz, forró serpenyőben, oldalanként 1 perc alatt kisütjük a tortillalapokat. Akkor vannak készen, ha kissé felpúposodtak, és barna foltok jelentek meg rajtuk. Tálaláskor ha szükséges, felmelegítjük serpenyőben vagy mikróban.
Soha ilyen finom nem volt még a sertéssült!
Az
ízletes húsok titka nem a fűszerezésben
rejlik! Mutatjuk a trükköt, amivel tuti,
hogy omlós és szaftos lesz a pecsenye!
A titok a sütési technikában rejlik. Az eljárás lényege, hogy a hús lassan és alacsony hőfokon készül.
Ennek
köszönhetően egy csepp zsír és lé sem folyik ki belőle, ezért
nagyon szaftos marad.
A
technika azért zseniális, mert így a hús nem hirtelen sül, az
alacsonyabb hőmérséklet anélkül lágyítja a hús kötőszövetét,
hogy keményítené az izmokat és indokolatlanul kiszáradna.
A világ legomlósabb sertéssültje
Hozzávalók:
- 1 kg sertés karaj
- 1 ek Worchestershire szósz
- 1 dl sör
- 70 ml balzsamecet
- 1 ek méz
- ½ tk fokhagymapor
- ½ tk durvára őrölt rózsabors
- só
Igy
készítsd el:
1.
Melegítsd elő a sütőt 90 fokra légkeveréssel.
2.
A húst minden oldaláról pirítsd körbe zsiradékon, hogy kérget
kapjon, majd fektesd egy nem túl nagy tepsibe.
3.
Hintsd meg sóval, borssal, fokhagymaporral.
4.
Keverd el a balzsamecetet a Worchester szósszal és öntsd a húsra.
5.
Csorgasd rá a mézet, öntsd alá a sört.
6.
Jól zárd le alufóliával és a tedd a sütőbe 4-5 óra hosszára.
FONTOS!
Végig
alacsony hőmérsékleten, 90 fokon süsd!
Akkor
van kész, amikor a sertéshús lágyan omlik és könnyen
szeletelhető. Olyan isteni
zaftos és ízletesígy
a hús, amit hagyományos módon, magas sütési hőmérséklet
mellett soha nem tudsz elérni!
Jó étvágyat!
Sertéstarja savanyú káposzta ágyon – VIDEÓVAL!
Mutatjuk,
hogyan lesz igazán omlós a tarja.
A
sertéstarja nagy kedvencem, finom szaftos és nagyon jól
fűszerezhető. Ez a sörös pác nálunk mindig nagy sikert arat és
a vele sült savanyúkáposzta egészen különlegessé teszi az
ételt.
Hozzávalók:
1
kg sertéstarja
5
dl Krusovice világos sör
2
fej vöröshagyma
2
ek dijoni mustár
4
gerezd fokhagyma
2
ek aprított, friss kakukkfű
1
ek fűszerpaprika
Ízlés
szerint só
Káposzta
ágyhoz:
1
fej vöröshagyma
1
tk fűszerkömény
1
kg savanyú káposzta
Ízlés
szerint frissen őrölt tarka bors
Elkészítés:
A
sörhöz keverem a reszelt vöröshagymát, a reszelt fokhagymát, a
mustárt, a sót, a fűszerpaprikát, a kakukkfüvet, belehelyezem a
tarjaszeleteket és hűtőbe teszem pácolódni. Legjobb, ha benne
hagyjuk egy éjszakát, de ha idő szűkében vagyunk, egy-két óra
is elég neki.
Egy
serpenyőben zsiradékot hevítek, megdinsztelem rajta a
vöröshagymát, hozzáadom a fűszerköményt, a savanyúkáposztát
(ha szükséges mossuk át), a borsot és megpárolom.
A
savanyúkáposztát egy tepsire terítem, rásorakoztatom a tarja
szeleteket, befedem egy benedvesített sütőpapírral és 190 fokra
előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton, 45-50 perc alatt
készre sütöm.
Elkészítési
idő: 60
perc + pácolás
hagymalekvár
A W35
séfjével, Balogh Dániellel készültem
épp hamburger párbajra, miközben kikísérleteztem ezt a
fergeteges hagymalekvárt. Vörös húsok mellé kiváló!
Grillezéshez tökéletes! Ez a recept annyira szuperül sikerült,
hogy még pirítósra kenve is verhetetlen! Cukrot egyáltalán nem
tartalmaz, ami azt hiszem, külön jó pont. Érdemes egy nagy
befőttesüveggel készíteni, mert erre bizony az egész ház rá
fog járni. Az egész procedúra körülbelül két órát vesz
igénybe, de az idő nagy részében elrotyog magában a hagyma, nem
kell foglalkozni vele.
A következőkkel töltsük meg a bevásárlókosarat:
- 4 fej lilahagyma
- 2 fej vöröshagyma
- 1 kis csokor kakukkfű
- 1,5 dl jóféle száraz vörös bor (Tévhit, hogy az ételben elfér bármilyen vállalhatatlan bor, ezt felejtsük el gyorsan! A bor nagyban befolyásolja a készülő remekművet, és ahogyan nem esik jól lenyelni egy korty koccintóst tisztán, az ételbe belefőzve sem lesz másképp.)
- 1 evőkanálnyi vaj
- 4-5 evőkanálnyi virágméz (sikerült olyan termelői mézet kapnom, amiben kikristályosodott már a cukor, ezt a részét használtam)
Akik a fergeteges hangulatot biztosítják:
- két evőkanál olivaolaj
- 3 evőkanál kiváló minőségű balzsamecet
- egy evőkanál só
- egy evőkanál durvára őrölt rózsabors
A
rózsabors
A
rózsabors eredetileg Brazília környékéről származik. Ami azt
illeti nem is igazi borsfajta, hiszen nem csíp, az íze is inkább
édeskés. Ráadásul a növény, amiről származik a szömörcefélék
családjába tartozik, így közelebb áll a pisztáciához, mint a
borshoz. Az íze talán a borókabogyóhoz hasonlít leginkább, ebbe
a receptbe remek választásnak bizonyult.
Vágjunk bele...
...méghozzá elsőnek a
hagymákba. A két
végét lenyisszantva, majd félbevágva tisztítsuk meg a külső
hajtásoktól a hagymagumókat.
Ha minddel végeztünk és letöröltük a könnyeinket is,
elkezdhetünk szeletelni. A félbevágott hagymákat lapjára
fektetve egy jó éles
késsel szeleteljük fel, lehetőleg hajszál vékonyra.
Ez remek gyakorlása a késforgatás elsajátításának, igyekezzünk
egy ujjunkat sem levágni, még szükség lesz rájuk a
kevergetésnél. Érdemes éles késsel dolgozni, mert akármilyen
furcsán is hangzik, az életlen penge sokkal balesetveszélyesebb.
Ha az összes hagymával
végeztünk, az olivaolajat
a lábosba löttyintve, gyújtsunk is alá nagy lánggal.
Ha átforrósodott az edény, egy drámai mozdulattal a
késünket lapátnak használva, seperjük
a deszkáról a lábasba a hajszál vékony hagymaszeleteket.
Ragadjunk meg egy fakanalat és jobbról balra vagy esetleg balról
jobbra kevergessük 2/4-es ütemben. Ha a hagyma a nagy
melegben kissé
megfonnyadt, vegyük le a lángot, a lehető legkisebbre és fedjük
le. Körülbelül 50
percig nem
lesz dolgunk vele, néha azért kukkantsunk a fedő alá, mert nem
szabad odakapnia.
Az izgalom a tetőfokára hág
Most jön az izgalmas
rész, ha azt érzed kellően lepuhult és összefőtt a
hagyma, mehet
rá a só és a bors.
Azért nagyon fontos, hogy most sózzuk csak, mert ha már az elején
kiengedtetjük vele az összes levet, biztosan odaég. Most már nem
lesz szükség rá, mivel ha a sózást követően elfőtt a leve,
mehet rá a bor és
a balzsamecet is!
Én a Posta Borház „noirkékmerfranlotpinotkos”-át használtam
ezúttal (2011-ből). Kiváló választásnak bizonyult, érdemes egy
pohárral elfogyasztani főzés közben. Csavarjuk fel kicsit a
hőfokot, had szóljon a Rock’n'Roll a lábosban! Ha felforrt,
visszavehetünk kicsit. A továbbiakban kis
lángon, további 30 percet adjunk az ízeknek a kibontakozásra.
Ha 90%-ban elfőtt a leve, mehet bele a méz.
Aki nem olyan érzékeny testének szentélyét illetően, mint én,
az használhat cukrot (javaslom a barna kristálycukrot, mert az
nagyon szép színt ad az ételnek). Én mindenesetre virágmézzel
dolgoztam, nemcsak azért mert rendkívül tudatosan étkezem
újabban, hanem azért is, mert a tapasztalataim alapján ebbe az
ételbe nem tehetnék jobbat. A
virágméznek is inkább az eszenciáját, a kikristályosodott
részét használtam.
Ízlés szerint, de alapvetően 4-5
evőkanál mézet vágjunk a lábosba.
Érdemes pár perc után kóstolgatni a lekvárt, ilyenkor lehet még
korrigálni. Azzal azonban mindenképpen érdemes számolni, hogy az
ízeknek össze kell érni, ehhez idő kell, így semmi esetre se
essünk kétségbe rögtön. Ettől a momentumtól kezdve gyakrabban
keverjünk rajta,
nehogy le találjon égni. Körülbelül egy
kis marék megtisztított és felaprózott kakukkfű is mehet a
hagymához két
kevergetés között. Tíz-húsz percnek elégnek kell lennie, hogy
besűrűsödjön a hagymalekvár, ezt feltétlenül legyen türelmünk
kivárni. Ha már jó ragadós és lekvárszerű, kapcsoljuk le a
hőforrást és pár perc pihenőt követően kanyarintsunk bele egy
evőkanál vajat.
Ha sikerült elkeverni, mehet a kigőzölt befőttesüvegbe. Bár a
hagymalekvárunk sokáig eláll, nem kell félni, mivel hipp-hopp el
fog fogyni. Én, mint említettem a hamburgerembe készítettem, de
bátran kanalazzuk bármilyen vörös hús mellé. Grillételek mellé
is hibátlan választás, de ha úgy tartja kedvünk, kenjünk meg
vele egy szelet pirítóst és a megmaradt bor mellé faljuk be
magában!
Ebben a lekvárban az a
legszuperebb, hogy kevés hozzávalóval dolgozunk, így nem okoz
káoszt a szánkban. Az ízorgiában négy meghatározó íz egészíti
ki a hagymát csupán: a bor,
a kakukkfű,
a rózsabors és
a virágméz.
Csúcs a végeredmény, próbáljátok ki ti is!
Üdv,
A Gasztro Akrobata
Házi sajt avagy panner
GastroHobbi2017.
Mutatom
hogyan készíts házi sajtot oltóanyag nélkül.
Régóta
szeretném már megosztani Veletek a paneer sajt készítését,
melynek receptjét és elkészítési technikáját a
szakácsképzés első óráinak egyikén osztott meg velünk a
szakmai vezető. Azt megelőzően én nem hallottam erről a sajt
fajtáról, de azóta lépten, nyomon belebotlok.
A
paneer egy, az indiai konyhából átvett, hazánkban is nagy
népszerűségnek örvendő sajtféle. Első sorban salátákhoz
használják, illetve nagyon finom grillezve is, de felhasználása
ízlés szerint sok rétű lehet. Közkedveltségét nagyrészt
szerintem annak is köszönheti, hogy a fehérje kicsapatása nem
oltóanyaggal történik, hanem minden háztartásban fellelhető
ételecettel, illetve én már próbáltam citromlével és
almaecettel is és ezekkel is remekül készíthető.
Az
okításon elhangzott, hogy nem feltétlen szükséges házi tejből
készíteni, mert a zacskós kiszerelésű tejből is elkészíthető,
de bevallom őszintén eszemben sem jutott kipróbálni, mert ha már
házi sajt, akkor készüljön házi tejből. Tehéntejből és
kecsketejből is rendszeresen készítem, kinek melyik ízlik jobban.
Az,
hogy hogyan ízesítjük, teljesen egyén függő és csak a képzelet
szab határt annak, hogy remek házi sajtokat készítsünk, de azért
elárulom Nektek, hogy az én kedvencem a lila hagymás/kapros
verzió!
A
most leírt receptből egy cca. 20 dkg-s sajtot kapunk.
Hozzávalók:
2
liter házi tej
4
ek 20% ételecet vagy 6 ek frissen facsart citromlé
Ízesítéshez
só, friss és szárított fűszerek
Elkészítés:
A
tejet lábasba öntöm, felforralom, majd leveszem a tűzhelyről.
Egy
szűrőt kibélelek egy tiszta konyharuhával (nekem van egy amit
csak erre használok).
Az
ecetet/citromlevet hozzáöntöm a tejhez és várok pár
másodpercet, amíg kicsapja. Nem szoktam megkeverni, magától
kicsapódik egy fehér színű, túró szerű réteg, ami összeáll
nagyobb csomókba és visszamarad egy sárgás színű folyadék, ez
a savó.
Amennyiben
a savó még fehér színű, tegyünk bele még egy pici savat.
Amikor
teljesen külön vált a savó és a túró, beleöntjük a ruhával
kibélelt szűrőbe és hagyjuk pár másodperc alatt lecsepegni,
majd hideg vízzel átöblítem, hogy kimenjen az ecet/citromlé íze.
A
kendő négy sarkét összefogom és kicsavarom belőle a vizet. Én
ez után be szoktam sózni, fűszerezni mert ilyenkor még el lehet
keverni, aztán összefogom a konyharuhába, jó szorosan
összetekerem és 2-3 órát hagyom hűtőben állni.
Ezt
követően már fogyasztható is. 4-5 nap után pedig reszelhető az
állaga.
Elkészítési
idő: 30
perc + hűtés
Jó
étvágyat kívánok!
Mártogatós bűntelenül
Hozzávalók:
Sajtos szósz:
- 10 dkg tejföl
- 1 rúd kenhető sajt
- 2 szál petrezselyem
- fél kk só
- fél kk kakukkfű
pici bors
Paradicsomos salsa:
- 2 db apróra vágott paradicsom
- 1 kis konzerv paradicsom püré
- fél kk őrölt bors
- fél kk só
- fél kk cukor
- fél kk mustár
fél kk tejföl
Zöldségek mártogatni: uborka, paprika, répa, zellerszár, karalábé
Sajtos szósz:
- 10 dkg tejföl
- 1 rúd kenhető sajt
- 2 szál petrezselyem
- fél kk só
- fél kk kakukkfű
pici bors
Paradicsomos salsa:
- 2 db apróra vágott paradicsom
- 1 kis konzerv paradicsom püré
- fél kk őrölt bors
- fél kk só
- fél kk cukor
- fél kk mustár
fél kk tejföl
Zöldségek mártogatni: uborka, paprika, répa, zellerszár, karalábé
Elkészítés:
A szószokat alaposan összekeverjük külön-külön tálkákban, ha kell utánízsítjük, hűtőben pihentetjük fél órát, majd kis poharakba, tálkákba osztva ülhetünk a Tv elé, traccspartyba vagy csak esti vacsorának.
Jó étvágyat!
A szószokat alaposan összekeverjük külön-külön tálkákban, ha kell utánízsítjük, hűtőben pihentetjük fél órát, majd kis poharakba, tálkákba osztva ülhetünk a Tv elé, traccspartyba vagy csak esti vacsorának.
Jó étvágyat!
Related Articles
A SZÓDABIKARBÓNA MEGMENTHETI AZ ÉLETÜNKET, DE CSAK AKKOR, HA ÍGY ALKALMAZZUK!
SOKAN NEM IS GONDOLNÁK, DE PÉLDÁUL A VESÉK ÉS A HASNYÁLMIRIGY SZÓDABIKARBÓNÁT KÉPES ELŐÁLLÍTANI, AZÉRT, HOGY KÉPES LEGYEN ELLENSÚLYOZNI A SZERVEZET SAVASSÁGÁT, ÉS A VÉR PH-SZINTJÉT IS KI TUDJA EGYENLÍTENI, MERT HA EZ NEM TÖRTÉNIK MEG, GYULLADÁSOK ALAKULHATNAK KI A SZERVEZETBEN, FŐKÉNT AZ EMÉSZTÉS ÉS A LÉGZŐSZERVEK TERÜLETÉN.
Sajnos az idő
múlásával szervezetünk egyre kevesebb szódiumot termel, ami
azért kockázatos, mert így megnő a gyulladásos betegségek
kialakulásának esélye. Főként a legveszélyesebbnek, a ráknak.
Egy nemrég
napvilágot látott kutatásból, amelyet a Dr. Raphael Kalani, a
Salt Lake Cityben működő Utah Egyetem professzor vezetett, az
derült ki, hogy a vérben lévő szódabikarbóna szintjéből
következtetni lehet az egyén várható élettartamára, Tehát
minél nagyobb a szódabiarbóna koncentrációja a vérben, annál
tovább élhet valaki. Azoknál, akiknek a vérében az átlagosnál
alacsonyabb volt a szódabikarbóna szintje, a kutatás szerint 24
százalékkal nagyobb az esélyük, hogy évekkel korábban fognak
meghalni, azokhoz viszonyítva, akiknél az szódabikarbóna aránya
valamivel magasabb volt.
Dr. Raphael
Kalani elmondása szerint azt is megfigyelték, hogy az amúgy
egészséges, de alacsony szódabikarbóna-szinttel rendelkező idős
embereknél is nagyobb az elhalálozási esély. Az is sokatmondó,
hogy ha ebből az anyagból kevés van a szervezetünkben, akkor az
öregedés során nagyobb az esélye a vesebetegségek, a vesekő
kialakulásának, az izomtömeg-vesztésnek, vagy a csontritkulásnak.
A
szakértő szerint ezért lenne érdemes megmérni az emberek vérében
lévő szódabikarbóna szintjét, mert ebből következtetni lehetne
a várható élettartamról.
HASZNÁLATA:
Egy
teáskanálnyi szódabikarbónát keverjünk össze 2 deciliter
vízzel és várjuk meg amíg feloldódik, majd igyuk meg ezt a
keveréket éhgyomorra.
Szerző: tudasfaja.com
Gulyáskrém házilag készítve – finom házi gulyáskrém télire
Emlékszem,
gyerekkoromban mennyi gulyáskrémes kenyeret ettünk. Egyszerűen
imádtuk a gulyáskrémet. Anyám állandóan vette a boltban a
tubusos változatot. Persze, akkor még senki sem figyelt arra, hogy
mi is van abban valójában. Pedig a házilag is istenien finom
gulyáskrémet lehet készíteni roppant egyszerűen, és akkor
biztosan csak az lesz benne, aminek benne is kell lennie. Nem úgy,
mint abba a bizonyos "U" betűs márkában. Idézet a
honlapjukról: "Összetevők: nyers édes
fűszerpaprika, pritaminpaprika, étkezési só (átlag: 11,5%),
vöröshagyma, sűrített paradicsom, növényi olaj, víz, ízfokozó
(Nátrium-glutamát), cukor, módosított kukorica-keményítő,
sűrítőanyag (xantán gumi), fűszer- és zelleraroma, étkezési
sav (citromsav), tartósítószerek (Kálium-szorbát,
Kálium-metabiszulfit), babérlevél. * kén-dioxidot
tartalmaz" Szóval, ennek a fele egyáltalán nem való
a gulyáskrémbe, sőt, igazából az emberi szervezetbe sem
szerintünk.
A mi receptünk természetesen mentes minden mesterséges adalékanyagtól, csak zöldségeket és fűszereket tartalmaz. Az interneten számtalan gulyáskrém recept kering. Mindegyik kicsit más, mégis egyben közösek, majdnem mindegyikben van olaj és cukor is. A mi változatunk teljesen natúr, olajtól mentes, hiszen a legtöbb étel, amibe tenni fogjuk majd, már tartalmaz olajat, dinsztelt hagymát, így szerintünk semmi szükség ezzel bonyolítani a receptet. A cukor pedig szerintünk nem való a gulyás ízhez, ezért nem teszünk bele. Amúgy is, a kápia paprika elég édes, semmi szükség a cukorra...
A mi receptünk természetesen mentes minden mesterséges adalékanyagtól, csak zöldségeket és fűszereket tartalmaz. Az interneten számtalan gulyáskrém recept kering. Mindegyik kicsit más, mégis egyben közösek, majdnem mindegyikben van olaj és cukor is. A mi változatunk teljesen natúr, olajtól mentes, hiszen a legtöbb étel, amibe tenni fogjuk majd, már tartalmaz olajat, dinsztelt hagymát, így szerintünk semmi szükség ezzel bonyolítani a receptet. A cukor pedig szerintünk nem való a gulyás ízhez, ezért nem teszünk bele. Amúgy is, a kápia paprika elég édes, semmi szükség a cukorra...
Hozzávalók 2 liter házi gulyáskrémhez:
- 1.5 kg befőző paradicsom
- 1.5 kg kápia paprika
- 2 db hegyes erős paprika (opcionális)
- 0.5 kg vöröshagyma
- 1 közepes zeller
- 1 nagyobb fej fokhagyma
- 1 mokkáskanál őrölt bors
- 1 mokkáskanál őrölt kömény
- 1 mokkáskanál morzsolt zeller levél
- 0.5 mokkáskanál morzsolt petrezselyem levél
- 3 mokkáskanál fűszerpaprika
- 3 babérlevél
- 3 evőkanál konyhasó
Gulyáskrém elkészítés házilag:
A
zöldségeket tisztítsuk meg, a paprikákat csumázzuk ki, hogy mag
ne maradjon bennük. A hagymát, a paprikákat, a fokhagymát, a
zellert, a zöld fűszereket (a babérlevél
kivételével) zöldségaprítón pépesítsük, majd mehet
egy lábasba a vegyes pép. A paradicsomot paradicsom paszírozón
nyomjuk át, így megszabadulhatunk a héjtól és a magoktól.
Akinek nincs ilyenje, az forró vízben meghámozhatja a
paradicsomokat a lecsónál leírtak szerint. Ez esetben a
paradicsomot is pépesítsük a zöldségaprítóban, majd
hozzákeverhetjük a többi péphez. Lassú tűzön főzzük össze
az egészet. Minél több levet elfőzünk róla, annál sűrűbb
lesz. Mi nagyjából másfél órát főztük. Ezt követően
halásszuk ki belőle a babérleveleket, és már tölthetjük is
forrón az előzőleg tisztára mosott üvegekbe. Száraz dunsztba
hagyjuk kihűlni. Amikor kivesszük a száraz dunsztból,
ellenőrizzük, hogy minden kupak homorú-e. Ha nem, akkor ugyanis
nem alakult ki az üvegben a tartóssághoz elengedhetetlenül
fontos vákuum. Ez azt jelentheti, hogy a kupak nem zár rendesen.
Az ilyen üvegekről vegyük le a kupakot, majd mikróban, vagy aki
azt nem szereti, lábasban forralja újra a gulyáskrémet, majd
töltse vissza az üvegbe és egy másik kupakkal lezárva újra
tegye száraz dunsztba. Ha minden kupak szépen be van horpadva,
akkor mehetnek a kamra polcára.
Mivel nincsen benne tartósítószer, felbontás után tartsuk hűtőben, ahol egy-két hónapot ki kell bírnia, de ha megfelelő méretű üvegekbe töltöttük, akkor nem kell ennyi ideig felbontva állnia. A mi az erős paprikát illeti: mi kihagytuk, mert van egy 22 hónapos fiúnk, aki imádja az ilyen finomságokat, de a csípős ízekkel szegényke másnap mindig szenved, ezért inkább kihagyjuk amiből csak lehet. De természetesen ha hozzáadjuk, akkor még közelebb fog állni az igazi gulyás ízhez. Ha mégis tartósítószerrel szeretnénk eltenni, akkor nátrium benzoátot tegyünk hozzá a tasakon megjelölt adagolás szerint. Mi nem tettünk bele tartósítószert. Nekünk ezekből a hozzávalókból kicsit több, mint két liter házi gulyáskrémünk lett, amit 4 db 500 ml-es üvegbe tettünk el.
Mivel nincsen benne tartósítószer, felbontás után tartsuk hűtőben, ahol egy-két hónapot ki kell bírnia, de ha megfelelő méretű üvegekbe töltöttük, akkor nem kell ennyi ideig felbontva állnia. A mi az erős paprikát illeti: mi kihagytuk, mert van egy 22 hónapos fiúnk, aki imádja az ilyen finomságokat, de a csípős ízekkel szegényke másnap mindig szenved, ezért inkább kihagyjuk amiből csak lehet. De természetesen ha hozzáadjuk, akkor még közelebb fog állni az igazi gulyás ízhez. Ha mégis tartósítószerrel szeretnénk eltenni, akkor nátrium benzoátot tegyünk hozzá a tasakon megjelölt adagolás szerint. Mi nem tettünk bele tartósítószert. Nekünk ezekből a hozzávalókból kicsit több, mint két liter házi gulyáskrémünk lett, amit 4 db 500 ml-es üvegbe tettünk el.
Megjegyzés
a paprikához: mi kápia paprikát tettünk bele, így elég
édes lett. A bolti gulyáskrém tubusára az van írva, hogy
fűszerpaprika van benne. Azonban ennek köszönhetően a bolti
gulyáskrémen két íz érezhető: a só, és a kesernyés
fűszerpaprika. Mi úgy gondoljuk, ezzel a recepttel sokkal finomabb
gulyáskrém készíthető. Akinek pedig több fűszerpaprika íz
kell bele, az adagolhat hozzá többet. Kóstolgassa mindenki főzés
közben és pótolja, ami neki hiányzik belőle. De cukrot, ha nem
muszáj, ne tegyünk bele. Így is nagyon sok a cukor az
élelmiszerekben...
Mindenkinek kellemes gulyáskrém eltevést kívánunk. :-)
Mindenkinek kellemes gulyáskrém eltevést kívánunk. :-)
Kimcsi, avagy a koreai savanyúság
A
koreaiaknak a kimcsi a nemzeti eledele, minden étkezéshez eszik.
És milyen igazuk van! Rengeteg változata létezik, ez most egy a
sokból, kissé magyarosítva :)
- 20 dkg tengeri só
- 1 kisebb fej káposzta vagy kínai kel
- 2 sárgarépa
- 1 jégcsapretek vagy sörretek
- 6 újhagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 ököl méretű friss gyömbér
- 2 evőkanál őrölt paprika
- 2 evőkanál Cayenne bors (elhagyható)
Elkészítés:
- A sót 2 liter vízben feloldjuk, majd a vizet lehűtjük.
- Eltávolítjuk a káposzta külső leveleit és a torzsáját, majd legyaluljuk, vagy aprítógép segítségével vékonyra szeleteljük. Ha kínai kellel készítjük, daraboljuk 3-5 centisre.
- A répákat és a retket gyufaszál méretűre (durvább reszelővel) vágjuk
- A hagymákat megpucoljuk.
- Ha lehűlt a sós víz, tegyük bele a káposztát, a répát, a retket, és 2 darab újhagymát.
- Nehezék alatt (ez lehet egy nagy tányér), hagyjuk állni 4-6 órát, amíg a káposzta megpuhul. Időnként keverjük meg.
- Öntsük le a sós vizet, és szűrjük le a zöldségeket. Mossuk át többször, nehogy túl sós maradjon. A sós léből tegyünk félre néhány adagot, ha nem maradna elég folyadék a végére.
- Aprítsuk össze alaposan a maradék újhagymát, fokhagymát, gyömbért, paprikát (és borsot).
- Tegyük a zöldségeket egy nagy tálba, és jó alaposan masszírozzuk bele a fűszerkeveréket.
- Jó szorosan tegyük üvegbe a kész masszát. Nyomkodjuk le pl. nyújtófa végével, vagy bármilyen más, alkalmas eszközzel. Mire végzünk, rendszerint a saját leve is szépen ellepi. Ha mégsem, pótoljuk a levet a félretett sós vízzel. Tegyünk egy nehezéket a tetejére, hogy a nyersanyag a folyadék felszíne alatt maradjon (ez lehet egy kő, faág, vagy egy vastagabb gyökeres zöldség darabkája)
- Nem szükséges teljesen rázárni a tetejét. mert akkor nem tudnak távozni a folyamat során keletkező gázok.
- Helyezzük az üveget sötét, szobahőmérsékletű helyre, és tegyünk alá tálcát, mert kifolyhat.
- Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, ha idő közben fogyna.
- 4-5 nap után naponta kóstolgassuk, és mikor már ízlésünknek megfelelő, tegyük hűtőbe, így lelassítjuk az erjedést.
Nemcsak kóstolóba, de köretnek is tökéletes! Kicsit csípős, de fele ennyi fűszerrel készült már gyerekbarát verzió is! Nagyon nagy kedvencünk!!!!!
Vigyázat!!
Fogyasztása függőséget okozhat! :)))
Megjegyzés: előfordulhat, hogy a folyadék teteje és az esetlegesen kilógó ételdarabok egy idő után penészedni kezdenek, ilyenkor ne essünk kétségbe! Távolítsuk el a megromlott részt, de az egészet ezért nem kell kidobni, a folyadék alatt lévő zöldség ugyanis tiszta, érintetlen marad. Ha bármikor romlott, rossz szagot észlelünk az üvegből, akkor nem sikerült a fermentálás, sajnos ki kell dobnunk az ételt.
Forrás: Jill Ciciarelli: Fermented: A Four Season Approach to Paleo Probiotic Foods
Bejegyezte: Nora
Kunvari
Édes- csípős- savanyú thai mártás
A büfében
sokszor eszünk ebből a fincsi szószból, amit mártogatósként
adnak, és igencsak izgatott hogy mi ez, hol kapható és
legfőképpen, hogy koppintható:)
Aztán az üveg gondos tanulmányozása után már nem volt nehéz kitalálni a dolgokat:)
THAI ÉDES-CSÍPŐS SZÓSZ
Aztán az üveg gondos tanulmányozása után már nem volt nehéz kitalálni a dolgokat:)
THAI ÉDES-CSÍPŐS SZÓSZ
- 2, hüvelykujj méretű szárított csilipaprika, magjaival együtt, morzsolva
- 3/4 csésze cukor
- 1/2 csésze víz
- 3/4 csésze almaecet
- diónyi gyömbér
- 3 ger. fokhagyma
- 1,5 ek. keményítő, 2-3 ek vízben feloldva
A gyömbért és a hagymát lereszeltem, a csilit összemorzsoltam, és mindent összeborogatva gyorsan felforraltam. Kicsit büdi, az ecet miatt. De süssünk mellette szalonnát, akkor nem érezni:D Miután felforrt, beleöntöttem a keményítőt, jól elkevertem, és a következő rottyanás után már zártam is le. Míg hűl, szépen besűrűsödik.
Ahogy olvastam, sült rák mellé adják mártogatni, de nekünk sült krumpli mellé, vagy sült húshoz is tökéletes:)
EDIT: mára a szósz másfél evőkanál keményítőtől konkrétan kocsonyává kötött az üvegben. Az egy ek. is bőven sok lehet. Hígítani fogom szerintem én is még ezt a szószt...
A
legegyszerűbben elkészíthető természetes kovász
A
legegyszerűbben elkészíthető természetes kovász, ahogy én
készítem: Egy befőttes üvegbe tartom a kovászt, és nem a
csavaros tetőt használom, hanem a nagy dobozos tejfölnek a
tetejét. Én a konyhában tartom az üveget, naponta többször
, mikor arra járok, megemelgetem a tetőt ( megszagolom, imádom) és
adok neki kicsi friss levegőt, így nem lesz elviselhetetlenül
erősen savanyú illata. Első nap: 4 evőkanál langyos vízbe
teszek 4 evőkanál fehér lisztet (BL55) és fakanállal
összekeverem, majd felverem, mint a galuskatésztát. Utána minden
nap:3 evőkanál langyos víz, 3 evőkanál liszt(BL55) Minden nap
ugyan abban az időpontban (reggel vagy este) etetem. Nem kell
megijedni, mert az első 1-2 nap kicsit visszataszító illata van,
de a harmadik naptól kezd savanykás, kovászillatúvá válni és
lassan kezd emelkedni, majd visszaülepedni. Akkor a legaktívabb,
mikor az erjedéskor a legmagasabb az üvegben. Ahogy telnek a
napok, egyre intenzívebb lesz az illata és egy hét után már
bátran lehet használni! Hetente sütök ezzel a módszerrel, hogy
minden nap etetem a kovászom, és így pont elég az üvegben
az a mennyiség , mikor kiveszem a sütéshez való adagot, majd
kezdem ismét az etetést. Annyi kovász mindig marad az üvegben,
ami beindítja a következő erjedést. Ha valaki ritkábban süt,
akkor be kell tenni a hűtőbe az üveget és a sütés előtti
estén kivenni és ismét megetetni. A hűtőben egy-két hétig
lehet tartani.
Make Google view image button visible again: https://goo.gl/DYGbub
Make Google view image button visible again: https://goo.gl/DYGbub
Orosz almalekvár
Hozzávalók
- 50 dkg cukor vagy édesítőszer
- 2 kg alma
- 1/4 kávéskanál őrölt fahéj
- csipetnyi őrölt szerecsendió
Elkészítés
- Tél végén, mikor az ősszel eltett almák már ráncosodnak, esetleg hibásak is, főzhetünk belőlük almalekvárt. Az oroszok ezt a csemegét teázáshoz tálalják. A teát többnyire nem édesítik, hanem édes vagy sós falatkákat esznek hozzá. Mi ezt a lekvárt adhatjuk fánkhoz, kenhetjük palacsintába, süteménybe, de kalácsra is.A cukrot 1/4 liter vízzel leöntve kis lángon főzni kezdjük.
Az almát alaposan megmossuk, kicsumázzuk, és vékonyabb szeletekre vágjuk. Amikor a cukor felolvadt a vízben, beletesszük az almát és a fűszereket. Az edényt néha megrázogatva a lekvárt addig főzzük, míg a víz el nem párolog, és az alma borostyánszínűvé nem válik.
Forrón tiszta üvegekbe töltjük, és lezárjuk.
Fokhagymás sült cékla
Saly
Noémi receptje
Szeretem minden évszakban azt enni, aminek épp "szezonja van". Nemcsak azért, mert az mindig friss és olcsó, hanem azért is, hogy kiélvezzem a föld, a természet ritmusát, amitől a város épp eléggé elszakít. Örülök, amikor megjelenik a piacon a hecsedli meg a kelbimbó, jön az első gesztenye és a téli csúcszöldség: a cékla.
Az
alábbi savanyúság receptjét mami kapta valakitől a 90-es
években, azóta minden télen rászánok egy délutánt. Eláll, de
nem arra való, hogy hosszú ideig kuksoljon a kamrában, hisz
április-májusban már jön a fejes saláta, újhagyma, retek. Nem
is csinálok nagy kondérral: a megadott mennyiségből öt-hat üveg
lesz, tavaszra pont elfogy.
Hozzávalók:
- 2 kg cékla
- 1 fej fokhagyma
- 1 fél torma (kb. 15 centis darab)
- 1 kávéskanálnyi köménymag (őrölt is lehet)
- 6-7 dl víz
- 4 evőkanál 10%-os ecet
- 4 evőkanál cukor
- 2 kávéskanál só
Eszközök:
alufólia,
fokhagymaprés, reszelő, kiskés, kanalak, villa, három kisebb tál
és egy nagyobb lábas; jól kimosott kis befőttesüvegek, celofán
Teendők:
1. A
céklákat megmosva egyenként alufóliába bugyolálom, és az
előmelegítettsütő rácsára ültetem. Méret-től függően
körülbelül fél-egy óra kell, hogy lassútűzön teljesen
átsüljenek. A vége felé a legnagyobbat próbálgatom
villával,
puha-e már.
puha-e már.
2. Közben
megtisztítom, gerezdekre szedem és szétnyomom a fokhagymát.
3. Télikabátba
bújok, és kitelepszem az erkélyre tormát reszelni a reszelő
finom lyukán.
4. Elkészítem
a levet (víz, ecet, cukor, só).
5. A
megsült céklát azon forrón meghámozom, és a reszelő nagyobb
lyukán belereszelem a nagy lábasba.
6. Hozzákeverem
a fokhagymát, a tormát és a köményt.
7. Rátöltöm
a levet, és rottyantok rajta egyet, de főnie már nem szabad.
8. Forrón
az üvegekbe kanalazom, letömködöm, lezárom, és mint a
lekvárokat szoktam, pár percre fejre állítom. Mehetnek egy napra
a dunsztba, majd a spájzba.
A cékla áldásainak könyvtárnyi szakirodalma van. Vérképző hatású, jót tesz a májnak, a vesének és a szervezet sav-bázis egyensúlyának, s mivel tele van antioxidánsokkal, gátolja a rákos sejtek szaporodását. Remek vas-, kálium- és magnéziumforrás. Mint szinte minden zöldségféle, nyersen a leghatásosabb "gyógyszer". S ha már bíbelődünk vele, inkább süssük, mint főzzük: úgy sokkal finomabb az íze.
A cékla (Beta vulgaris convar. crassa provar. conditiva) a Földközi-tenger vidékéről származik, az emberiség már legalább négyezer éve fogyasztja. Lippai János Posoni kert című munkájának második részében (Veteményes kert, Bécs, 1664) vörös, fehér és fekete változatát is említi, de a második kettő nem maradt divatban.
Cifrázzam?
Az
arányokkal lehet játszani: aki nem fél a tormától, netán
rajong a fokhagymáért, vegye nyugodtan akár a dupláját is. A
cukorral viszont nem szabad túl bőkezűen bánni: a sült cékla
önmagában is édes. Közvetlenül felhasználás előtt bele lehet
keverni egy frissiben, héjastól durvára reszelt almát. Kiváló,
gyors vacsora készíthető egy üveg cékla, egy lecsöpögtetett
tonhalkonzerv és egy kis majonéz keverékéből: enyhén
megpirított rozskenyérrel kell megágyazni neki.
Csodás gyógyital télire (csak felnőtteknek!) Ferenczi Sándor doktor híres méregtelenítője: 7,5 dl frissen préselt céklalé + 2,5 dl jóféle száraz vörösbor + egy citrom leve.
Felhasználás:
Bármilyen
hideg sülthöz, hidegen karikázott hurkához, kocsonyához,
keményebb sajtokhoz, főtt vagy hajában sült krumplihoz...
Koronázható vele kemény tojás is (egy petrezselyemszálacska
lengedezhet a tetején, mint győzelmi zászló).
A torma (Armoracia rusticana) a Volga és a Don vidékéről származik. Baktérium- és vírusölő hatású. A benne található mustárolaj serkenti a nyálkahártyák vérellátását és tisztítja a légutakat, a kálium pedig a veseműködést segíti. Nincs az a nátha, amelyik egy-egy kanálnyi frissen reszelt torma és méz keverékétől pár nap alatt meg ne hátrálna!
Csalamádé
Hozzávalók:
•2 fő káposzta
•2 kg uborka
•2 kg paradicsompaprika és zöldpaprika
•1 kg zöld paradicsom
•50 dkg hagyma
10 dkg só
30 dkg cukor
3 dl 10 %-os ecet
1 kávéskanál nátrium benzoát
•Szemes bors, mustármag, babér levél
A káposztát lesarvaljuk, az uborkát héjastól meggyaluljuk, a paprikákat, zöld paradicsomot és a hagymát vékony szeletekre vágjuk.
Nagy tálban összekeverjük a zöldségeket. Kimérjük a sót, cukrot, natrium benzoátot, rátőltjük az ecetet és kevergetjük amíg feloldodik a cukor és a só, ekkor rálocsoljuk a zöldségekre. Letakarva hagyjuk másnapig közben többször átforgatjuk.
Másnap üvegekbe rakjuk, minden üveg aljára teszünk, fél babérlevelet pár szem borsot, mustármagot és felöntjük a saját levével Nem kell víz annyi levet engednek a zöldségek hogy elég a feltöltéshez. Lezárjuk az üvegeket és mehet a kamrába.
•2 fő káposzta
•2 kg uborka
•2 kg paradicsompaprika és zöldpaprika
•1 kg zöld paradicsom
•50 dkg hagyma
10 dkg só
30 dkg cukor
3 dl 10 %-os ecet
1 kávéskanál nátrium benzoát
•Szemes bors, mustármag, babér levél
A káposztát lesarvaljuk, az uborkát héjastól meggyaluljuk, a paprikákat, zöld paradicsomot és a hagymát vékony szeletekre vágjuk.
Nagy tálban összekeverjük a zöldségeket. Kimérjük a sót, cukrot, natrium benzoátot, rátőltjük az ecetet és kevergetjük amíg feloldodik a cukor és a só, ekkor rálocsoljuk a zöldségekre. Letakarva hagyjuk másnapig közben többször átforgatjuk.
Másnap üvegekbe rakjuk, minden üveg aljára teszünk, fél babérlevelet pár szem borsot, mustármagot és felöntjük a saját levével Nem kell víz annyi levet engednek a zöldségek hogy elég a feltöltéshez. Lezárjuk az üvegeket és mehet a kamrába.
Otelló lekvár
Már
régen pedzegettem a gondolatot, hogy szőlőlekvárt vagy -dzsemet
kellene készítenem, de mindig elvetődött valamiért az ötlet.
Aztán megláttam ezt..Hozzávalók
- 2 kg szőlő
- 18 dkg cukor
- 2 fahéjrúd és pár szem szegfűszeg
- zselírozó
A
szőlőfürtökről a szemeket leszedtem, majd alaposan megmostam
őket. Egy nagyobb lábasba borítottam és elkezdtem melegíteni.
Nem tettem alá én sem semmit, hiszen hamar levet eresztett és a
héjak is maguktól leváltak -ahogyan az írva vagyon.. Kb. 20
percig főztem a fahéjrudakkal és a szegfűszeggel együtt, amiket
egy teafű áztatóba tettem bele. Aztán jöhetett a paszírozás.
Ezt gép hiányában nekem is egy szűrővel kellett csinálnom..
(egy órát vett igénybe, ha nem többet) Végül nem maradt más:
újra feltettem forrni egy nagyon kevés zselírozóval és
cukorral.
Akkora élmény volt elkészíteni - látni és érezni a szőlő átalakulását, hogy mindenképpen belevágok mégegyszer az idén.
Akkora élmény volt elkészíteni - látni és érezni a szőlő átalakulását, hogy mindenképpen belevágok mégegyszer az idén.
KOLBÁSZOS LENCSEGOLYÓK
HOZZÁVALÓK
ELKÉSZÍTÉS
- A lencsét a babérlevéllel együtt puhára főzzük. A kolbászt aprítógépben összeaprítjuk, vagy darálóval ledaráljuk.
- Ha a lencse megfőtt, lecsepegtetjük és kihűtjük, majd a kolbászhússal a tojással, ízlés szerint sóval, borssal és annyi zsemlemorzsával összedolgozzuk, hogy jól formálható masszát kapjunk, azután kb egy órán át pihentetjük.
- A masszából kisebb golyókat formálunk és bő, forró olajban kisütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése