2017. április 1., szombat

Abálás






Abálás



A szódabikarbóna 47 féle felhasználása



2012.09.04 10:33
Kapcsolódó link..
b_200_200_16777215_00___images_elelmezes_szodabikarbona.jpgNem akarok lázítónak hangzani itt, de van egy lázadó tervem a sok vegyi tisztitószereket forgalmazó cég ellen. Az emberiség egyik fő dobása a környezeti szennyezőanyagok, a tisztító-és testápoló termékek csatornákba mosása és vízrendszereink vegyi anyagokkal való elárasztása. Nem csoda hát, ha a halakban nehézfémek, a delfinekben pedig triclosan van (rovarirtószer).
Egyszerű és nagyszerű tervem tehát, hogy mindenkit bíztassak arra, hogy használja a szódabikarbónát az alábbi 47 féle módon.
Tehát pontosan hogyan működik a szódabikarbóna? Szódabikarbóna, alias nátrium-hidrogén-karbonát, segít szabályozni környezetünk pH-ját. Amikor a szódabikarbóna egy savas vagy lúgos anyaggal érintkezik, arra törekszik, hogy semlegesítse a pH-t. Ezen túl, a szódabikarbóna képes pH változások lassítására, vagyis pufferolásra. Ez a kettős képesség, a semlegesítő és pufferoló hatás teszi lehetővé azt, hogy például a hűtőben savanyú szagokat semlegesítsen, valamint hogy tisztítószerek erejét növelje. Egyszerű kémiai reakció, messzemenő hatásokkal tisztítás és szagtalanítás terén. És így minden további nélkül, ennyit a tudományról. Nézzük, hogy felvéve a lázadó házvezetőnő kesztyűit, mennyi mindenre tudjuk népi bölcsességünkben már régóta szereplő szódabikarbónánkat használni…
 
1. Csináljunk fluor mentes fogkrémet
Szódabikarbónát keverjünk össze 3 százalékos hidrogén-peroxid oldattal. Ime egy alternatíva a kereskedelmi fluoridos fogkrémek helyett. És még a fogfehéritést is elvégzi, nemcsak a tisztitást.
2. Szájfrissités
Tegyen egy teáskanál szódabikarbónát egy fél pohár vizbe és öblíögesse vele ki a száját. Semlegesíti a szagokat, nem csupán elfedi azokat.
3. Szájápoláshoz használt eszközök tisztitására
Áztassuk be szájápolási eszközeinket a következő oldatba: 2 teáskanál szódabikarbónát oldjunk fel egy pohár vagy kis tál meleg vízben. A szódabikarbóna fellazítja az élelmiszer-részecskéket és semlegesíti a szagokat.
4. Bőr-és testradir
Elkészitése: 3 rész szódabikarbóna, 1 rész víz. Dörzsölje át körkörös mozdulatokkal finoman bőrét. Öblitse le tiszta vizzel. Mindennapos használatra is ajánlott.
5. Természetes dezodor
Kenjük rá a hónaljunkra, és semlegesíti a testszagot.
6. Használjuk savlekötőként
A szódabikarbóna biztonságos és hatékony antacid enyhíti a gyomorégést és / vagy a savas gyomorrontást.
7. Rovarcsípésekre és viszkető bőr esetén
Rovarcsípések esetén, kavarjon össze egy kis szódabikarbónát és vizet, és kenje az érintett bőrfelületre. A viszketés enyhitésére, tegyen egy kis szódabikarbónát a kezébe és dörzsölje be a nedves bőrbe fürdés vagy zuhanyozás után.
8. Készítsünk kéztisztítót
3 rész szódabikarbóna, 1 rész víz, vagy 3 rész szódabikarbónából és 1 rész folyékony szappanból készitünk oldatot, ami jó kézmosásra, tisztitásra. Ezután öblítsük le tiszta vizzel.
9. Segítség a hajnak
Az ecet csodálatos a hajra , de a szódabikarbónának megvan a maga helye a zuhany alatt is. Tegyünk egy kevés szódabikarbónát a tenyerünkbe együtt a kedvenc samponunkkal. Samponozzuk be a hajat és jól öblítsük le. A szódabikarbóna segít eltávolítani a maradék piszkot, így a haj tisztább és kezelhetőbb lesz.
10. Tiszta hajkefék és fésűk
A fényes hajhoz fontos a kefék és fésűk tisztán tartása is. Áztatássa a fésűket és keféket 1 teáskanál szódabikarbóna egy kis langyos víz keverékében.
11. Készítsen fürdősót
1/2 csésze szódabikarbónát adjon a fürdővizbe, hogy semlegesítse a savakat bőrén, és segítsen lemosni az olajat és az izzadságot. Egyben pedig a bőrt nagyon puhává is varázsolja.
12. Megnyugtatja a lábakat
Oldjon fel 3 evőkanál szódabikarbónát egy edény meleg vízben, és áztassa benne lábfejét, meg fogja nyugtatni lábait.
Takarítás
13. Súrolószer készitése
A biztonságos, hatékony fürdőszoba kád, csempe-és mosogató, fényes fali csempe tisztitásához- szórjon szódabikarbónát egy tiszta nedves szivacsra és dörzsölje vele a felületeket a szokásos módon. Majd mossa le vizzel és törölje szárazra a tisztitott feluleteket.
14. Kézi edény és evőeszköz mosó
2 púpozott evőkanál szódabikarbónát adjunk hozzá mosószerünkhöz, és az edényekről könnyebben fog leoldódni a zsir. A ráégett ételeket a szódabikarbóna és vizes mosószer keverékében áztassa, majd szivacsra szórt szódabikarbónával súrolja le.
15. Szivacsok felfrissitéséhez
Áztassuk az áporodott szagú szivacsot egy erős szódabikarbónás oldatba (4 evőkanál szódabikarbónát feloldunk 1 liter meleg vízben).
16. Tisztítsa meg a mikrohullámú sütőjét
Szódabikarbónát szórjunk egy tiszta nedves szivacsra. Kiváló módja a gyengéd tisztításnak és a mikroban soha nem hagy durva vegyi szagot. Alaposan öblítse le vízzel.
17. Ezüst evőeszközök tisztitására
Használjon szódabikarbóna pasztát 3 rész szódabikarbóna, 1 rész vízből. Dörzsölje át az ezüstöt tiszta ruhával vagy szivaccsal. Alaposan öblítse le, és szárítsa meg őket mig csillogóvá nem válnak.
18. Tiszta kávé és tea edények
Kávé és tea foltokhoz oldjon fel 1/4 csésze szódabikarbónát 1 liter meleg vízben. A makacs foltokhoz egy éjszakán át való áztatást javaslunk.
19. Tisztítsa meg a sütőt
Szórjuk szódabikarbónát a sütő aljára. Sprézzünk rá vizet, hogy a szódabikarbóna benedvesedjen. Hagyjuk igy a sütőt éjszakára. Reggelre a szódabikarbóna feloldja a szennyt, amit aztán szivaccsal kitörölhetünk.
20. A padló tisztitása
A szennyeződést és piszkot el tudja távolitani a padlóról oly módon, hogy 1/2 csésze szódabikarbónát egy vödör meleg vízzel összekever és az így felmosott padló tiszta csillogó lesz. A papucs jelek használja szódabikarbóna egy tiszta nedves szivaccsal, majd öblítse le.
21. Tiszta Bútorok
Tudta, hogy a falakról és festett bútorokról szódabikarbónás nedves szivaccsal dörzsölés nélkül, könnyedén tudja eltávolitani még a zsirkréta nyomait is? Törölje át tiszta, száraz ruhával a felületeket.
22. Tiszta Zuhanyfüggönyök
Tisztítsa és szagtalanítsa vinil zuhanyfüggönyeit úgy, hogy szódabikarbónát tesz közvetlenül egy tiszta, nedves szivacsra vagy kefére, és azzal áttörli függönyét. Majd öblítse le tiszta vizzel azt.
23. Folyékony mosószere hatásfokát növelheti
½ csésze szódabikarbónával a folyékony mosószer is keményebben dolgozik. A jobb pH egyensúly a ruhákat tisztábbá, frissebbé, és fényesebbé teszi.
24. Finoman Tiszta Babaruha
A babák bőre igényli a gyengéd tisztítószerek használatát, és jó tudni, hogy a szag és foltok elleni harcban a szódabikarbóna az első helyen áll. A makacs foltokhoz adjunk hozzá folyékony mosószerünkhöz 1/2 csésze szódabikarbónát.
25. Tiszta anyagpelenka
Oldjunk fel ½ csésze szódabikarbónát, 2 liter vizben, és alaposan áztassuk benne a pelenkákat egy éjszakán át. Folyt. köv. Tags szódabikarbóna; tisztítás, dezodorálás, fogmosás
26. Tiszta sport felszerelés
Használjon szódabikarbóna oldatot (4 evőkanál szódabikarbóna, 1 liter meleg víz) a tiszta és szagtalanított sportfelszerelésekért. Szórjuk bele a szódabikarbónát és a tornaterem golftáska táskák szagtalanítás, tiszta golf vasaló (karcolás nélkül őket!)
27. Távolítsa el az olaj és zsírfoltokat
A garázsból vagy a kocsibejáróról könnyen eltisztíthatja az olajfoltokat úgy, hogy szódabikarbónát szór rájuk, aztán nedves kefével megdörzsöli a felületet.
28. Tiszta Elemek
A szódabikarbónát arra is lehet használni, hogy semlegesítse az akkumulátorsav okozta korróziókat az autókon, fűnyírókon, stb.  3 rész szódabikarbóna és 1 rész víz alkalmazásával egy nedves ruhával dörzsölje át a korrodálódott akkumulátor pólusait. A tisztítás után lehet újra csatlakoztatni a terminálokat, amiket érdemes áttörölni vazelinnel ,hogy a jövőben ne érje őket korrózió.
29. Tiszta autók
Az autó, a lámpák, króm, ablakok, gumiabroncsok, vinil ülések és a szőnyegek tisztításakor nem kell aggódni a nem kívánt karcolásokért. Használjon szódabikarbóna oldatot, oldjon fel 1/4 csésze szódabikarbónát 1 liter meleg vízben.  A makacs foltok eltávolítására használjon szódabikarbónát nedves szivacsra szórva.
Dezodorálás
30. Szagtalanítás a hűtőben
Egy nyitott doboz szódabikarbónát helyezzünk a hűtőszekrény polcára hogy semlegesítse a szagokat.
31. A vágódeszka szagtalanítása
Megszórjuk a vágódeszkát szódabikarbónával, dörzsölés, öblítés.
32. Kuka, bármilyen szeméttartó szagtalanítása
Szórjunk szódabikarbónát szeméttartónk aljára, hogy a szemét szagát sakkban tartsuk.
33. Újrahasznosítható tartály szagtalanítása
Időszakonként szódabikarbónás nedves szivaccsal törölje át a tartályt.
34. Vízlefolyók szagtalanítása
A mosogató és a kád lefolyóba öntsünk 1/2 csésze szódabikarbónát és meleg csapvízzel mossuk le azt. Ez semlegesíti a lefolyóban lévő szagokat. (Ez egy jó módja annak, hogy kidobja a hűtőből visszavonult szódabikarbónát.) Vagy öntse le azt a csatornába.
35. Szagtalanítsa és tisztítsa meg mosogatógépét.
Szagtalanításra a mosogatógépet gyengéd tisztító mosási cikluson futtassa át, tisztításra pedig használja a mosogatóanyaggal együtt.
36. Vegye szagát szőnyegeinek
Bőségesen megszórjuk a szőnyeget szódabikarbónával. Egész nap vagy egész este hagyja rajta a szőnyegen a szódabikarbónát, Következő nap ki kell porszívózni a szőnyeget.
37. Vegye szagát porszívóinak
A fenti módszert használva a szőnyeg, maga a porszívó is szagtalanodik.
38. Ruhásszekrények felfrissítésére is ajánlott
Tegyen egy nyitott doboz szódabikarbónát a szekrénybe és az dezodorálja ruháit.
39. Autók szagtalanítására
A szagok általában beleülnek az autó kárpitjába, szőnyegébe.   Várjunk 15 percet (vagy ennél hosszabb ideig erős szagok esetén), és szívjuk fel porszívóval a szódabikarbónát.
40. Macskadobozok szagtalanítására
Tegyünk a doboz aljára szódabikarbónát, majd töltse ki a szokásos módon az almot.
41. Háziállatok ágyának tisztántartására
Bőkezűen szórjuk a szódabikarbónát az ágyra, 15 percet kell várni (vagy ennél hosszabb ideig erősebb szagok esetén), majd porszívózzuk ki.
42. Edzőcipők szagtalanítására
Szódabikarbónát a cipőkbe szórva a szagok semlegesítődnek. Rázza ki cipőiből azt mielőtt használná őket.
43. Ágynemű frissítésre
1/2 csésze szódabikarbónát adjunk a mosóporhoz, frissebb, tisztább lepedőket és a törülközőket kapunk.
44. A plüssállatok tisztítására is kiváló
Tartsa a kedvenc játékokat tisztán, száraz szódabikarbónával bedörzsölve azokat majd 15 perc után rázza ki őket.
45. Kempingezésnél elengedhetetlen kísérőtárs  Csodaszer mosogatásnál, kéztisztításnál, dezodor, fogkrém, tüzoltó és sok más.
46. Tűzoltásra is alkalmazható.
A szódabikarbóna segíthet a kezdeti kisebb konyhai tüzek megfékezésében, mert felhevítve szén-dioxidot bocsát ki amely segít elfojtani a lángokat.
47. Gyümölcs és zöldség tisztító
Bármilyen koszt jól leradíroz a friss gyümölcsökről és zöldségekről. Egy tiszta nedves szódabikarbónás törlőruhával, dörzsölje át és öblítse le azokat.
OK, itt van hát az én 47 féle javaslatom, ha valakinek van más ötlete, kommentálja.





Visz a víz sodor – Abálás



2015.01.06 20:35
Kiemelt..
Előzmény..
Hasznos holmik
Kapcsolódó link..

 
Ibi konyhája: Paprikás-fokhagymás abáltszalonna
Szakács: Ibi
Recept fajta: régies ételek
Elkészítési idő:  5 perc
Főzési idő:  60 perc
Összes idő:  1 óra 5 perc
Adagok: 10
A paprikás abált szalonna nagy házi kedvenc, legjobb ha magunk készítjük el frissen, ha megkívánjuk.
Hozzávalók
  • 1 kg Húsos hasalja szalonna , 4-5 evk. pirospaprika
  • 1 fej fokhagyma , Só
Elkészítés
  1. A szalonnát sós vízben puhára főzzük, amit villás szurkálással tudunk ellenőrizni. Hozzávetőlegesen 1 órát vesz igénybe, de a szalonna méretétől erősen függ. (Ha gondoljuk ebbe a vízbe is tehetünk 1-2 gerezd fokhagymát)
  2. Ha már kezd kész lenni a szalonna egy másik lábasban vagy serpenyőben, nagyon kevés vízben 4-5 kanál pirospaprikát és egy fél vagy egész fej fokhagymát (összetörve) kicsit összefőzünk. (3-4 perc az egész)
  3. A kész szalonnát kivesszük egy tálra és amíg meleg, a szintén meleg paprikás-fokhagymás krémmel vastagon bedörzsöljük.
  4. Ha kihűlt, tegyük be egy napra hűtőbe, utána fogyaszthatjuk ízlés szerint.
Megjegyzés
Részemről friss paprika, paradicsom, hagyma dukál hozzá. Kenyér ízlés szerint. Jó étvágyat! 
 

 

Abált szalonna





 
Abált szalonna - már jól kifagyasztva

Úgy néz ki, a tél még kitart egy darabig, ezért téli kaját készítettem ma, egy kissé többet, mint egy evésre valót, mert úgy gondoltam, ugyanannyi idő kell akkor is, ha egy kis darabot főzök, mint ha többet. Ráadásul az abált szalonna legnagyobbik Fiam egyik kedvenc étele, amíg van, szinte csak azt eszik. Így 3 kiló abálni való szalonnát vettem (2 szép nagy tokaszalonnát, az egyiket 4 a másikat 3 darabba vágtam),  nagy lábasba raktam, felöntöttem 2,5 liter forró vízzel, raktam hozzá 3 kanál ételízesítőt, 2 kanál sót, és 4 jó púpos kávéskanál fokhagyma granulátumot, forrás után takarékon főztem jó 3 órán át, hogy vaj puha legyen. A megfőtt szalonnát kistányérokra szedtem, megszórtam fokhagyma granulátummal, csípős pirospaprikával, és kevés sóval is, mert kóstolásnál úgy éreztem, elbír még egy kevés sót. Ha kihűl, jól lefóliázom, és a mélyhűtőbe rakom kifagyni.   Mindig csak annyit veszünk elő, ami éppen evéshez kell. Rá lehet járni egy ideig. Savanyúsággal nagyon finom lesz.


 

Abált szalonna készítése avagy szalonna abálás


 

Címkék: reggeli disznóvágás zsírszalonna aszódról #összes jóskasógortól

Persze rögtön kérdezhetitek, egyáltalán mi az abálás? (Hogy mi a szalonna, egészen jól tudjátok…) Abálás = 100oC alatti főzés. Vagyis közel 100 oC-os alacsony hőmérsékleten, épp csak forrogó folyadékban való lassú, alapos hőkezelést /megfőzést jelent.
A nagyobb darabokra vágott szalonnát a hurkafőzés után maradt fűszeres hurkalébe, az ún. „abalébe” tett Jóska sógor megfőni. (Egy nagy üstben, kint a szabadtéren vizet tettünk, fokhagymáztuk, borsoztuk, ment bele babér, aztán ebben főttek a hurkába való disznóságok, a disznófej, bőrkék, belsőségek, s ebbe került az elkészült hurka is, majd eztán jött a szalonna főzése. Szóval elég ízes volt ám ez az abalé, mire belekerült a tokaszalonna, de azt tudnotok kell, lányok, hogy addigra az üstben addigra úgy nézett ki a szutymós abalé, mint Polanski Macbeth-boszorkányainak üstjében a bűvital.)
Ha az abalevet elő kell állítani: érdemes sós-fokhagymás-borsos (egész fekete bors és babérlevél megy bele) levet főzni, és abba belehelyezni az összevágott szalonna darabokat.
Mennyiségek: egy liter vízhez kb. 1/3-ad fej fokhagymát teszek egészben, 1-2 babérlevelet, 5-10 szem feketeborsot. Sózom, hogy érezzem, mint egy normál levesnél, (vagyis sós, de nem túl sós, ehhez általában 1 lapos ek kell az általam használt sóból).
Ha igyekszem, akkor érdemes húslevessel indítani a fűszerezést: attól még finomabb lesz!!!
Igen lassú tűzön, éppen hogy gyöngyözve, leginkább úgy mondom: buborékozva kell teljesen puhára főzni a szalonnát. Akkor kész, ha úgy szalad bele a villa, mintha ott sem lenne a szalonna.
A villát beleszúron, alulról szűrőlapáttal megtámasztom, lecsöpögtetem a főzőfazék fölött, és azon forrón piros paprikába hempergetem.
Ez az egyszerűbb változat, Aszódon így szokták.
Jóska sógor viszont másként készítette: összenyomott egy csomó fokhagymát, sózta, kevés abalével elkeverte, végül az egészet jól megpaprikázta jóféle édesnemes paprikával. (Ilyesmivel szoktam én húsokat pácolni sütés előtt, vagy ehhez hasonlít a fatányéros ízesítése is!)
Jóska sógor a forró szalonnát berácsozta késsel (mint a pogácsát is szoktuk sütéshez), és jól bekente a fokhagymás-paprikás péppel a szalonnát.
A disznókóstolónál már írtam, hogy ez nagyon romlandó, ezért érdemes kisebb darabonként becsomagolni és lefagyasztani.
Nagyon szeretem fagyottan enni, felénk ez téli reggelek finom reggelije volt. Apátokkal, keresztapátokkal eszem, ti csak mostanság kezdtétek észrevenni, még a végén ti is megszeretitek…
A visszamaradt abalét, bármennyire is hamis az igazi disznóvágásoshoz képest, el ne dobjátok! Teljesen jó toros káposztához, töltött káposztához, székely káposztához, bableveshez, babfőzelékhez, tojásfőzéshez...stb.


 
Abált szalonna - még forrón, lefűszerezve


 

Abált disznónyelv recept


 

 

 

story

A disznónyelvnek ilyen módon való elkészítését anyukámtól tanultam. Az abálás nem más, mint lassú tűzön - forrpont alatt -, jellemzően hosszabb (de lehet rövidebb) idejű főzési folyamat, amelynek során az abálandó dolgok szépen megpuhulnak, elveszítik jellegzetes szagukat, és készen állnak a fogyasztásra vagy a további felhasználásra. Jellemzően szalonnát, pacalt, nyelvet, disznóvágáskor jó néhány töltelékbe szánt húsfélét abálnak. (Valójában maga a húsleves főzése is egyfajta abálási folyamat.) Felénk az abálásnak rokon kifejezése a kövesztés, pl.: abált vagy kövesztett szalonnát készítenek:)

 

hozzávalók / 4 adag

A nyelv abálásához

A főtt nyelv külsejére : fűszerpaprika ízlés szerint ,

6 gerezd fokhagyma


 

Elkészítés:

  1. A megmosott disznónyelveket egy közepes fazékba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, hogy 2-3 ujjnyival a nyelvek felett ellepje.
  2. Feltesszük főni, amikor forrni kezd, takaréklángra vesszük a tüzet, és a nyelvhez adjuk a babérlevelet, hagymát, fokhagymát, sót, borsot, és addig főzzük (2-3 órát is igénybe vehet), amíg a nyelvek megpuhulnak. A főzőlében hagyjuk hűlni.
  3. Amikor kihűltek a nyelvek (vagy akár langyosan), kivesszük a főzőléből (abalé), lecsöpögtetjük, a szükséges részeket eltávolítjuk, bedörzsöljük zúzott fokhagymával, és szép piros őrölt paprikával megszórjuk.
  4. Langyosan vagy hűtve, vékonyan szeletelve fogyaszthatjuk.

 

 

 Abált szalonna


 
  

 
Hozzávalók 1 személyre:
Bőrös császár 60-100 dkg, Fokhagyma,1 nagy fej , Só, szemes bors 
10-15 szem , Babérlevél 6-8
Előkészületi idő: 20 perc
Főzési idő: 120 perc
Elkészítés:
A húst megmossuk és egy nagy fazékban feltesszük főzni a hozzá valókkal. Annyi vízben, ami ellepi a szalonnát. Mennyiségtől függően – kg/ óra- főzzük, míg puha nem lesz. Amikor kész, kivesszük, és még melegen megszórjuk apróra vágott fokhagymával őrölt piros paprikával. Savanyúsággal, puha kenyérrel együk.
Szakács: Klárika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ízületek olaja

Sajgó, nyilalló, hasogató fájdalom? Eltörött láb? Izületi fájadalom? Igen ezekre tökéltes megoldást találhatunk a konyhában: a babérlevelet. 

 

Az ízületek olaja

Alkalmazásai:

  • ételbe (a leginkább a krumlifőzelék oszlopos tagja, persze csak a afőzés utolsó szakaszában, mert túl savanyú lehet az étel)
  • teába (hagyományosan más teafüvekhez hasonlóan forrázás után fogyasztjuk)
  • illóolajként (külsőre bedörzsölni)
  • ülőfürdő (1 liter főzet levét öntjük az ülőfürdőbe 10-15 perc ajánlott)
Forrás: tudnodkell.info.hu

 

 

Egy csodálatos gyógynövény a rákos sejtek 98%-át elpusztítja 16 óra alatt


 
Figyelembe véve, hogy a rák az egyik leggyilkosabb betegség a világon, a kutatók folyamatosan próbálnak rá gyógymódokat találni.
A képen lévő gyógynövény a rákos sejtek 98%-át megöli mindössze 16 óra leforgása alatt. Nehéz ezt elhinni, tudom. Én sem hittem ezt el addig, amíg a kijelentés mögött álló kutatásokat el nem olvastam.

Egy csodálatos gyógynövény a rákos sejtek 98%-át elpusztítja 16 óra alatt

 

Artemisia annua vagyis az édes üröm

Nevezetesen, a “Life Science” magazin publikálta először az artemisininről azt, hogy az “édes üröm”- azaz az “Artemisia annua” származék, amit a kínai orvoslás már régóta használ- a tüdőrák sejtek nem kevesebb, mint 98%-át megöli mintegy 16 óra alatt.
A gyógynövény önmagában a tüdőrák sejtek számát akár 28%-al csökkenti, de vassal együtt használva az “Artemisia annua”teljesen “törli” a rákot szervezetünkből és ahogy kísérlet mutatta, ez a növény e mellett az egészséges tüdősejtekre nem volt hatással.
Az artemisinint a múltban erős malária elleni orvosságként használták, de mára már bizonyított tény, hogy ez a gyógymód hatékony a rák elleni küzdelemben is.
Amikor a tudósok a növényhez vasat adtak a tanulmány folyamán, a vas a rákos tüdősejtekhez kapcsolódott. Az artemisinin szelektíven támadta a “rossz”, vasat tartalmazó sejteket, és a “jó”, egészséges sejteket érintetlenül hagyta.
Általánosságban elmondható az az eredmények szerint, hogy az artemisinin leállítja az ” E2F1 “transzkripciós faktort és beavatkozik a tüdőrák sejtek életébe. Ez azt jelenti, hogy az artemisinin a rákos sejtek reprodukálásához kellő transzkripciós módot akadályozza meg- ahogy a University of California laboratóriumában végzett kutatások mutatják.

A kutatás bebizonyította, hogy a rákos sejtek apoptózist, vagy önpusztítást követnek el.

Ezt a növényt otthon magról is lehet termeszteni, kivonatát pedig csepp vagy kapszula formájában árusítják az interneten.

 

 

A 9 legnagyobb hazugság a zsírról és a koleszterinről


 
60 éve hazugságban él a világ, rengeteg ember megbetegedését és halálát a közegészségügy hazug, semmivel alá nem támasztható ajánlásai okozták és okozzák.

A 9 legnagyobb hazugság a zsírról és a koleszterinről

A táplálkozás és a betegségmegelőzés területe tele van hozzá nem értéssel. Hibás tanácsokat kaptunk, amikor a telített zsírok és a koleszterin elhagyására szólítottak fel minket, annak ellenére, hogy károsságukat semmi nem támasztja alá.

A következőkben olvashatsz a zsírokkal és a koleszterinnel kapcsolatos 9 legnagyobb hazugságról, mítoszról, és félreértésről.

  • kattints tovább -

 

A finomított mag- és növényi olajak egészségesek

Valamilyen furcsa oknál fogva a finomított mag- és növényi olajok egészséges élelmiszerként kerültek be a köztudatba.
Az emberiség csak kb. száz éve kezdte fogyasztani őket, mert azelőtt nem volt megfelelő technológiánk a feldolgozásukra.
Mégis, a táplálkozástudományi zsenik kitalálták, hogy ezek valahogy nagyon egészségek az ember számára és feltétlenül jobbak, mint a “veszélyes” telített zsírok.
Ezeknek az olajoknak – beleértve a szójabab-, a kukorica-, és a gyapotmag olajat – nagyon magas a többszörösen telítetlen omega-6 zsírsav tartalma, ami nagy mennyiségben káros, és gyulladásfokozó hatású.
Annak ellenére, hogy ezeket az olajokat a szívbetegségek gyakoriságának csökkentésére ajánlják, sok vizsgálat kimutatta, hogy valójában megnövelik a rizikót.
Egy vizsgálatban, amelyben az USA-ban általánosan használt főzőolajokat elemezték, kimutatták, hogy a bennük található zsírsavak 0.56%-4.2%-a nagyon mérgező transzzsír!
Azonban, ezeket az olajokat ajánlják azok a nagybecsű szervezetek, amelyeknek az egészségünk megőrzéséért kellene munkálkodniuk.
Ez csak egy példája annak, hogy hogyan tehet el minket idő előtt láb alól, ha vakon követjük a konvencionális táplálkozási ajánlásokat.
Lényeg: A finomított növényi olajok nagyon egészségtelenek, tele vannak omega-6 zsírsavval és transzzsírokkal, amelyek hozzájárulhatnak a betegségek kialakulásához.

 

 

 

A koleszterinben gazdag élelmiszerek (mint a tojás) ártalmasak

A táplálkozási szakemberek figyelemre méltó sikereket értek el bizonyos, tökéletesen egészséges élelmiszerek démonizálásában.
Ezek közül a legrosszabb példa valószínűleg a tojás, ami az egyik legegészségesebb élelmiszer a világon.
Gondoljuk végig! A tojásban lévő tápanyagok elegendőek egyetlen megtermékenyített sejt kiscsibévé való alakításához.
De mivel a tojás sok koleszterint tartalmaz, azt hitték, hogy ez okozza a szívbetegséget.
Azonban a vizsgálatok kimutatják, hogy a benne lévő koleszterin nem emeli meg a “rossz” koleszterin szintjét a vérben. A tojás megemeli a HDL (“jó”) koleszterint, és nincs összefüggésben a megnövekedett szívbetegség rizikóval. Egy hihetetlenül egészséges élelmiszerrel állunk szemben, ami tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és a szem és az agy számára fontos tápanyagokkal.
Ne felejtsük el, hogy majdnem az összes tápanyag a sárgájában van, a fehérje nem más, mint fehérje. Azt mondani az embereknek, hogy felejtsék el a sárgáját, talán a legnevetségesebb táplálkozási tanács a történelemben.
A lényeg: A tojást a magas koleszterintartalom miatt démonizálták, de az új vizsgálatok kimutatták, hogy nem emeli meg a vérkoleszterin szintet és nem járul hozzá a szívbetegséghez. A tojás az egyik legdúsabb tápanyagtartalmú élelmiszer a földön.

 

 

 

A telített zsírok megemelik a rossz koleszterinszintet és szívbetegséget okoznak

A “telített zsír-ellenes háború” keserves kudarcot vallott.
Eredetileg is hibás vizsgálatokon alapult, de valahogy közérdekké alakult át (katasztrofális következményekkel).
A legrosszabb, hogy a kormányok és az egészségszervezetek annak ellenére még mindig nem változtatták meg az álláspontjukat, hogy döntő bizonyítékok állnak rendelkezésre arról, hogy mekkorát tévedtek.
Valójában a telített zsírok nem emelik meg annyira az LDL szintet. A hatásuk gyenge, egyenetlen, és egyéntől függő.
Amikor a telített zsírok hatással vannak az LDL-re, akkor a részecskék méretét változtatják meg az egészen apró, sűrűből (nagyon-nagyon rossz) a nagy LDL-re, ami többnyire ártalmatlan.
A telített zsírok ugyancsak megemelik a HDL koleszterint, ami viszont a csökkent szívbetegség rizikóval áll összefüggésben.
Ha egyáltalán, akkor a telített zsírok inkább javítják a lipid profilt, és NEM fordítva.
Az elmúlt néhány évben sok nagyszabású vizsgálat elemezte a telített zsírok és a szívbetegség rizikó közötti kapcsolatot.
Az egyik vizsgálatnak 347.747 résztvevője volt, és 21 vizsgálat adatait vetették össze. A konklúzió: nincs bizonyíték arra, hogy a telített zsírok megnövelik a szívbetegség kockázatát.
Sok más vizsgálat is alátámasztja ezt az eredményt. A telített zsírok ártalmatlanok.
Az az igazság, hogy soha nem tudták és nem is fogják bebizonyítani, hogy a telített zsírok szívbetegséget okoznak, mert ez egyszerűen nem igaz.
Lényeg: A több évtizedes anti-propaganda ellenére, a telített zsírokról soha nem tudták bebizonyítani, hogy szívbetegséget okoznának. Valójában a telített zsírok javítják a szívbetegség legfontosabb rizikófaktorainak némelyikét.

 

 

 

A telített zsírok és a transzzsírok hasonlóak

A transzzsírok olyan telítetlen zsírok, amelyeket kémiai úton megváltoztattak, hogy szilárdabbak legyenek és tovább elálljanak.
Részben hidrogénezett olajként is ismertek.
Az előállítási folyamat elég gusztustalan, nagy nyomást és nagy hőfokot, egy fém katalizátort, és hidrogéngázt igényel.
A tény már eleve elképesztő, hogy bárki is úgy gondolta, hogy ezek a rémes zsiradékok emberi fogyasztásra alkalmasak lesznek.
Néhány főbb egészségszervezet azzal kezdte az emberek összezavarását, hogy a transz- és a telített zsírokat egy csoportba sorolták, mondván, hogy ezek a “rossz zsírok”.
Azonban, mint ahogy fentebb már kifejtettem, a telített zsírok teljesen ártalmatlanok, míg a transzzsírokról ezt NEM lehet elmondani.
A transzzsírok nagyon mérgezőek, és inzulinrezisztenciát, gyulladást tudnak okozni, illetve jelentősen megnövelik a komoly betegségek, így a szívbetegség kockázatát.
Bár a fogyasztásuk lecsökkent, a transzzsírok még mindig megtalálhatók a feldolgozott, félkész ételekben és az FDA (Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet) még mindig “általánosan biztonságosnak” kategorizálja őket.
Ha el akarják kerülni a krónikus betegségeket, akkor egyenek vajat, húst, és kókuszolajat, és minden áron kerüljék el a transzzsírokat, mert az életük múlhat rajta.
Lényeg: A transzzsírok állagukat és eltarthatóságukat tekintve emlékeztetnek a telített zsírokra, de a kémiai összetételük nagyon különböző. Míg a telített zsírok ártalmatlanok, a transzzsírok nagyon mérgezőek és mindenképpen kerülendők.

 

A feldolgozott margarin jobb, mint a természetes vaj

A telített zsírok ellen hirdetett háború miatt, a vajat egészségtelen élelmiszernek tartják.
Az élelmiszergyártók egyből jól helyezkedtek, és elkezdtek olyan vajhelyettesítőket gyártani, mint a margarin.
A legtöbb margarin nagymennyiségű feldolgozott növényi olajat tartalmaz, gyakran transzzsírokat adnak a keverékhez.
Nehéz elképzelni, hogy az emberek hogy gondolhatták, hogy a feldolgozott, iparilag előállított margarin egészségesebb, mint a vaj, ami teljesen természetes, és az emberiség régóta fogyasztja.
A vizsgálatok sem támasztják alá a margarin vajnál egészségesebb mivoltát. A Framingham Szív Vizsgálatban a vajhoz képest a margarin megnövekedett szívbetegség kockázatot mutatott.
Sok más vizsgálat elemezte a magas zsírtartalmú tejtermékeket, és nem talált bizonyítékot arra nézve, hogy hozzájárulnának bármilyen betegséghez, sőt, az alacsonyabb elhízási kockázattal voltak összefüggésben.
Minden félelemkeltés ellenére, a magas zsírtartalmú tejtermékek, mint pl. a vaj, kifejezetten egészségesek, különösen, ha legeltetett marha tejéből készülnek.
Lényeg: A margarin egy egészségtelen, természetellenes, iparilag előállított étel, ami általában transzzsírokat, és feldolgozott növényi olajokat tartalmaz. A vaj sokkal egészségesebb választás, különösen, ha legeltetett marha tejéből készül.

 

 

A zsírevéstől hízunk és a magas zsírtartalmú étrend veszélyes

A zsír az az anyag, ami a bőrünk alatt lerakódik, és amitől puhának és puffadtnak látszunk.
Ezért, ha több zsírt eszünk, akkor ettől még több zsírt fogunk raktározni.
Az vagy, amit megeszel, igaz?
Hát, ez nem ennyire egyszerű.
Ugyan a zsírban grammonként több kalória van, mint a fehérjében és a szénhidrátban, a természetes módon magas zsírtartalmú ételek nagyon laktatóak és nehezen lehet belőlük túlenni magunkat.
Valójában a magas zsírtartalmú (és alacsony szénhidráttartalmú) étrendek vizsgálata azt mutatta ki, hogy ezek az étrendek nagyobb fogyást eredményeznek, mint az alacsony zsírtartalmúak.
Az alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmú étrendek mindenféle egyéb előnnyel járnak, mint pl. a magasabb HDL koleszterin, az alacsonyabb triglicerid, alacsonyabb vércukor- és inzulinszint, magasabb hasi zsírvesztés és jobb LDL részecske méret.
Ennek ellenére, sok táplálkozási szakember még mindig veszi a bátorságot arra, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrendeket károsnak nyilvánítsa, és továbbra is a többszörösen megbukott, teljesen hatástalan alacsony zsírtartalmú étrendet ajánlja.
Lényeg: Annak ellenére, hogy a zsírban grammonként több kalória van, mint a szénhidrátban és a fehérjében, a vizsgálatok kimutatják, hogy a magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú étrendek valójában nagyobb fogyáshoz vezetnek, mint az alacsony zsírtartalmú étrendek.

 

 

 

Az össz- és az LDL koleszterinszint jó előrejelzői a szívinfarktus kockázatának

A modern orvoslás talán egyik legnagyobb hibája, hogy túlzottan fókuszál az össz- és az LDL koleszterinszintre, mint a szívinfarktus kockázat indikátorára.
Hát… az igaz, hogy a kettő megemelkedett szintje összefügg a megnövekedett rizikóval, de a teljes kép ennél sokkal bonyolultabb.
Az össz-koleszterin valójában sok mindent magában foglal, a HDL-t is, amelyet “jó” koleszterinként is ismerünk. A magas HDL pedig megemeli az össz-koleszterint. Az LDL koleszterinnek pedig többféle altípusa létezik.
Vannak az apró, sűrű LDL részecskék (ez a VLDL, a nagyon rossz), és a nagy, könnyű LDL részecskék (jó). Az apró részecskék összefüggésben vannak a szívbetegséggel, míg a nagyok többnyire ártalmatlanok.
A vizsgálatok valójában azt mutatják ki, hogy az össz- és az LDL koleszterinszint gyenge rizikómutatók másokhoz, pl. a triglicerid:HDL arányhoz képest.
Egy vizsgálatban azt találták, hogy 231.986, szívbetegség miatt kórházba került páciens közül a felének normális LDL szintje volt!
Más vizsgálati eredmények szerint a magas koleszterinszint védőhatású lehet. Idősebb embereknél minél magasabb a koleszterinszint, annál alacsonyabb a szívbetegség rizikó.
Arról már nem is beszélve, hogy a túl alacsony koleszterinszint valójában a megnövekedett halálozási rizikóval függ össze… más okból, mint pl. a rák és az öngyilkosság.
Annak ellenére, hogy az össz- és az LDL koleszterinszint gyenge előrejelző, az emelkedett értékekkel rendelkezőket gyakran úgy instruálják, hogy minden lehető módon csökkentsék a koleszterinszintjüket, kövessék az alacsony zsírtartalmú étrendet (ami nem működik) és szedjenek sztatinokat.
Jelenleg a világon több millió ember szed koleszterincsökkentő gyógyszereket anélkül, hogy szüksége lenne rá, ezzel szükségtelenül kitéve magát a komoly mellékhatások kockázatának.
Lényeg: Az össz- és az LDL koleszterin szint valójában gyenge előrejelzői a szívbetegségnek. Sok embert gyógyszereznek feleslegesen azért, mert az orvosok ezekre az értékekre összpontosítanak.

 

 

 

A feldolgozott alacsony zsírtartalmú ételek egészséges opciók

A nevetséges alacsony zsírtartalmú ajánlások miatt az élelmiszergyártók kivonták a zsírt bizonyos termékekből.
De volt egy nagy probléma: a természetes élelmiszereknek borzalmas íze van a zsiradék nélkül.
A gyártók rájöttek erre, és ezért egy csomó cukrot adtak a termékekhez a hiányzó zsír kompenzálására.
Ezért aztán “az alacsony zsírtartalmú” ételek valójában tele vannak cukorral, ami komolyan káros.
Ha egy élelmiszer címkéjén a “low fat” vagy “diétás” szó szerepel, akkor valószínűleg cukrot, kukoricaszirupot, és különféle mesterséges kemikáliát találunk az összetevői között.
Azonban ezeknek az élelmiszereknek az eladási statisztikája meredeken felívelt, mert a táplálkozási szakemberek most is fogyasztásra ajánlják őket, annak ellenére, hogy a “normális zsírtartalmú” változatok sokkal egészségesebbek!

 

 

Az alacsony zsír- és a magas szénhidráttartalmú étrend az optimális

Az 1960-70-es években számos prominens tudós hitt benne, hogy a telített zsír a szívbetegség első számú okozója, mert megemeli a “rossz” koleszterint a vérben. Ez az elmélet volt az alacsony zsírtartalmú étrend sarokköve. Egy pár rossz tanulmány és téves politikai döntés miatt 1977-ben minden amerikainak ezt az étrendet ajánlották.
Azonban akkoriban még egyetlen egy tanulmány sem létezett erről az étrendről. Az amerikai nép minden idők legnagyobb ellenőrizetlen kísérletének résztvevőjévé vált. Ez a kísérlet nem túl jól sikerült, és még mindig szenvedünk a következményeitől.
Valószínűnek tűnik, hogy az alacsony zsírtartalmú ajánlások rontottak a helyzeten, mert az emberek kevesebb egészséges élelmiszert kezdtek el enni, mint pl. a hús, a vaj vagy a tojás, míg több feldolgozott, magas cukor- és finomított szénhidrát tartalmú ételt fogyasztottak.
Ugyan akkoriban még kevés bizonyíték volt, az elmúlt években alaposan tanulmányozták az alacsony zsírtartalmú étrendet. A Women’s Health Initiative nevű, a táplálkozástudomány
történetének legnagyobb kontrollált vizsgálatában tesztelték. Ebben a vizsgálatban 48.835 menopauza után lévő nőt választottak szét két csoportra. Az egyik csoport alacsony zsírtartalmú étrendet evett (teljes kiőrlésű gabonákkal), míg a másik csoport továbbra is “normálisan” táplálkozott.
7,5-8 évvel később az alacsony zsírtartalmú csoport csak 0,4 kilóval volt könnyebb, mint a kontroll csoport, és a szívbetegség illetve a rákos megbetegedések mértékében nem volt különbség a csoportok között. Más nagy vizsgálatok sem találták az alacsony zsírtartalmú
étrend előnyeit.
De még nincs vége a történetnek, sajnos. A legtöbb táplálkozástudományi szervezet által ajánlott alacsony zsírtartalmú étrend nem csak hatástalan, hanem lehet, hogy egyenesen kártékony. Több humán vizsgálatból kiderült, hogy az alacsony zsírtartalmú étrend valójában számos fontos rizikófaktort tovább ront, megemeli a triglicerid szintet, lecsökkenti a HDL (jó) koleszterint, és apróbbá teszi az LDL részecskéket, ami ártalmas.
A kutatások gyenge eredményei ellenére, világszerte sok táplálkozási tanácsadó továbbra is ajánlja az alacsony zsírtartalmú étrendeket, amelyek többet ártanak, mint amennyit használnak.
A lényeg: Nincs rá bizonyíték, hogy az alacsony zsírtartalmú étrendnek bármilyen haszna lenne. Hosszú távon nem eredményeznek fogyást, vagy nem csökkentik a krónikus betegségek kockázatát. Bizonyos vizsgálatok azt mutatták ki, hogy akár kárt is okozhatnak.

 

 










Sokféle szalonnával találkozhatunk a hentespultokon, köztük sózott, főtt, füstölt, sült fajtákkal. Mindegyik eljárás a tartósítást szolgálja, de mindegyiket másképpen érdemes fogyasztani.

Elkészítés

A tartósítási eljárások célja, hogy a szalonna minél tovább fogyasztható maradjon, minél lassabban induljanak el a bomlási folyamatok; emellett ízt is adnak húsárunak. Tároláshoz a hűtőnél jobb a spájz, de figyeljünk arra, hogy a zsír könnyen magába szívja a szagokat. Gyakran nézzük végig, hogy milyen állapotban vannak a szalonnák, sem az avas, sem a penészes nem fogyasztható már, a füstöletlenek gyorsan romlanak és fertőzést okozhatnak.

Erdélyi szalonna

A disznó hasa aljából készül, sós, fokhagymás vízben abálják (lassú tűzön, hosszan főzik) majd füstölik. Érdemes 1-2 héten belül elfogyasztani, kenyérrel, hagymával.

 

 

Csécsi szalonna

Ránézésre hasonló az erdélyi szalonnához, ám egyrészt ez tokaszalonna, másrészt az abálás után nem kap füstölést. A csécsi szalonnát pirospaprikába forgatják, de van, aki e nélkül fogyasztja.


Főtt császárszalonna


Nem más, mint az oldalas a zsírral együtt. Sós vízben főzik és néha füstölik is. A nem füstölt változat egy hét után megromolhat. Ételbe főzve, kisütve vagy magában is csemege! 
 

Kolozsvári szalonna
Hasonlóan a császárszalonnához, ez is oldalasból készül, de sózás és pácolás után füstölik, nem főzik. Egy bableves vagy székelykáposzta elképzelhetetlen nélküle. 
 


 


 

Bacon 

A bacon nem más, mint a kolozsvári vagy császárszalonna, csak bőr nélkül, általában vékonyra szeletelve árulják. Pácolással készül. Felbontás után gyorsan használjuk el, mert könnyen romlik.



Zsírszalonna (csemegeszalonna)
Ez a fajta a disznó bőrős hátrészéből készül. Sózzák, pácolják, füstölik. Elvileg nem szabad megromlania, legfeljebb megavasodhat, de ez is ritka. Tábortűzhöz, szalonnasütéshez kiváló! Töltött káposztánál érdemes a húsba ilyen szalonnát is beledarálni, sokkal ízesebb lesz tőle a töltelék. 

 


 


 

Kenyérszalonna

Falusi disznóvágásokon leggyakrabban ezt a fajta szalonnát készítik, sózzák, pácolják és füstölik. A karajon lévő zsírréteg a kenyérszalonna. Sok más mellett levesek alapjához, lecsóhoz ideális, univerzális típus.


Teaszalonna 
Szintén a karajon lévő zsírrétegről van szó, de itt a sózás után csak lángolás következik, elmarad a füstölés.
 

Sós szalonna

 

A disznó hátából készült szalonnát több hétig sózzák, ezzel végzik a tartósítást. Mivel nincs füstölve, fennáll az avasodás veszélye. Ezt gyakori újrasózással lehet megelőzni.
 

 
ABÁLT SZALONNA
Mi kell hozzá?
Disznóvágás, csak így, egyszerűen. De ha nem akarsz a lakótelepi konyhádban disznót ölni, főzz egy jó kocsonyát, abálének az is megteszi. És még egy jó kocsonyád is lesz. Csempéssz a lébe 2-2,5 órára egy szép darab tokaszalonnát, és a lényeg meg is van.
 

 
Az a pompás lé, ami a csülkök, körmök, fülek-farkok, zöldségek ízét hordozza, gyönyörűen átjárja a tokaszalonnát, különösen a húsos részeit. És a tokaszalonna is átadja az ízét a kocsonyahúsnak, vagyis minden szereplő jól jár, különösen az, aki a végén az egészet megeszi finom, ropogós héjú, foszlós bélésű félbarna kenyérrel, némi savanyított gyufapaprikával... 
Hát egészen elérzékenyülök itt a nagy blogolásban, mindjárt kirohanok a konyhába...
Ugyanis ott díszeleg az ablakban az abált szalonna, még langyos, még nem jó, be kell hűteni egy éjszakára, hogy összeérjenek az ízei, de legalább nézegethetem...
Hogyan készül?
Mosás-borotválás után a tokaszalonnát is leforrázom és lehabozom a többi kocsonyacuccal, majd félreteszem, hogy a kocsonya főjön 2-3 órányit, kezdjenek az ízek vándorolni, mire beleteszem a tokaszalonnát. Addig főzöm, pöfögtetem csendesen, míg a bőre is elég puha lesz, ez vastagságtól függően két- két és fél óra.
 

 
Közben van időm, megpucolok egy fej fokhagymát, sóban összetöröm, beleteszem egy vizespohárba, adok hozzá egy csipetnyi őrölt köményt és három púpos teáskanálnyi pirospaprikát. Hozzákanalazok annyi abálét, amennyivel sűrű, lekvárszerű masszát keverhetek.
Ha megfőtt a tokaszalonnám, kiveszem egy tányérba, és megkenem a fokhagymás paprikamasszával egy lapos kiskanál segítségével. Ezután borotvaéles késsel beirdalom keresztbe-hosszába, 2-3 centinként. Csak húzom a kést magam felé, nem tolom, nehogy széttépjem a puha húsos részeket. Nagyon vigyázok, hogy át ne vágjam a szalonnát, mert sokszor a saját súlyától szétnyíló szalonna kimélyíti a bevágást, szóval inkább lassan, több részletben vágok, hogy szét ne szakadjon.
 
Az irdalásokba ujjammal belekenem a piros masszát, jól bedörzsölöm, hogy mindenhova jusson. Ha kész, állni hagyom kicsit, amíg kimosakszom és összeégett ujjamat vigasztalom. Ha vége a szertartásnak, meghintem mindenütt a szalonnámat pirospaprikával, hogy szép matt legyen és bíborszínű.
Azután megvárom, míg annyira lehűl, hogy a hűtőbe tehessem másnap reggelig. Akkorra már eléggé összeérnek az ízek ahhoz, hogy fogyasszuk. Fóliával letakarva teszem vissza a hűtőbe, nehogy kiszáradjon és kikeményedjen.

 
Nem zavar, ha vastag rajta a massza, vagy a pirospaprika rétege, sőt, szeretem is. Nem kenem-szórom csípőspaprikával, a csípőspaprika illata más, engem zavar, a nők nem is szeretik, én is inkább csípős savanyúsággal eszem, vagy bogyiszlói paprikával, mert nyáron is lehet abált szalonnát csinálni, ha nem is kocsonyával. Kocsonyát is lehetne nyáron csinálni, mert elfagyasztható minden hozzávaló, de az asszonyok olyan furcsán évszakhoz kötöttek (ki látott már nyáron kocsonyát, az téli eledel?), jobb a békesség.

 

 

Abált kassai szalonna


 
"A szalonnát disznóöléskor negyedórát főzzük az abáló lében. Kivesszük, besózzuk és lepréseljük másnapig hideg helyen. Másnap fokhagymátapróra zuzunk, hozzáteszünk rózsapaprikát és egy pici vizet. Ezzel a péppel jól megkenjük a szalonnát és pár napra füstre tesszük. Hideg helyen egész télen eláll."


 

Abált szalonna 2.

1 kg toka- vagy hasaalja-szalonna, 3 ekpirospaprika, kg-onként 5 gerezd fokhagyma, só. 
A szalonnát puhára abálom, majd még melegen bekenem a paprikából, zúzott fokhagymából, sóból, valamint kevés abaléből álló péppel. 

Babos "vega" krém


 
2 kg bab, 3 kg hagyma, 3 kg paprika, 2 kg paradicsom, 3 ek törött paprika, 3 ek só, 1 liter olaj. 
A megadott hozzávalókat megtisztítom, felaprítom és az olajban megpárolom. Tiszta üvegekbe töltöm és szárazon kidunsztolom. Kenyérre kenve, vagy mártogatósnak egyaránt nagyon finom. 


 

 

 

A sterilizálás módjai


 



A sterilizálás lényege, hogy megöljük azon kórokozókat, amelyek majd az üvegben, vagy pléhdobozban kifejtenék, káros hatásukat és tőlük megerjedne, megromlana a készítményünk. 

Az a célunk, hogy minél rövidebb ideig, minél nagyobb hatással bírjon a módszerünk. Ez különösen zöldség-, illetve gyümölcskonzervek esetében igaz. A vitamintartalmat, illetve az állagot, valamint a szép színt feltétlenül meg kell őriznünk. 

A hővel történő sterilizálás néhány fajtája: 
1. Nedves gőzölés 1. Itt egy nagy fazékban álló vízbe tesszük a lezárt üvegeket és az egészet melegítjük, illetve ebben is hagyjuk kihűlni. 

1. Nedves gőzölés 2. Sütőben tesszük egy tepsiben álló vízbe a lezárt üvegeket és a sütőt melegítjük, illetve ebben is hagyjuk kihűlni. 

3. Szárazdunszt. Az előmelegített üvegekbe forrón belemerjük az anyagot, az üvegeket azonnal lezárjuk és a hőt jól tartó szigetelt helyen lassan hagyjuk kihűlni. Ilyen lehet egy fotelba, vagy dunsztolóládába (régi szennyesláda) pakolt tollpárnák. Újabban Styropor (Nikecell, Hungarocell) ládák látják el ezt a feladatot. 

4. Kuktafazék. Lezárt kuktafazékba tesszük a kisebb üvegeket és a megfelelő szintre töltött vízzel együtt melegszik és abban is hül ki a konzervünk. 

5. Mikrohullámu sütő. A konzerválás modern és nagyon jó módszere a mikrohullámú sütőben történő sterilizálás. A műanyag patentes, direkt erre a célra gyártott üvegeket a mikróban lehet csírátlanítani, majd ugyanott rövid idő alatt sterilizálhatjuk is a konzervet. Előnye, hogy hamarabb sterilizál, így óvja a terméket. 

 

Kuktában való főzés

A kuktában főzéskor általában 1-1,5 dl víz aláöntésével, kivéve a lencsét és a szárazbabot, melyekhez annyi lét adjunk, amennyi már elfedi.

 
Egyes élelmiszerek kuktában főzési ideje
Kukta főzési idők
Élelmiszer megnevezése  Főzési idő (perc)  Élelmiszer megnevezése  Főzési idő (perc)
Bárányhús 15-20 Borjúhús 15-20
Burgonya egészben 12 Burgonya félbevágva 7-8
Burgonya felszeletelve 4-5 Cékla egészben 30
Cékla szeletelve 10 Csirke 10-15
Hal 7-8 Kacsa 15-20
Karalábé szeletelve 4-5 Kelkáposzta szeletelve 2
Karfiol 6 Lencse 15
Liba 40-50 Marhahús egészben 40-50
Marhahús szeletben 25-30 Nyúl 40-45
Paradicsom 1 Padlizsán hámozva 2-3
Paraj 2-3 Patisszon 5
Sárgarépa 2-3 Szárazbab 35-40
Sertéshús egészben 25-30 Sertéshús szeletelve 10-15
Tök szeletelve 3 Zöldbab 5
Zöldborsó 2-3 Zukkini szeletelve 3
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Libatöpörtyű (libatepertő)


 
A hízott libát megnyúzom, a bőrt féltenyérnyi nagyságú kockákra vágom és a kockákat is bekockázom. Lábasba teszem, és annyi vizet öntök rá, hogy ellepje. Fedő alatt párolom, míg a folyadék el nem fogy, majd fedetlenül pirítom aranysárgára (vigyázok arra, hogy ne égjen meg). Ekkor leveszem a tűzhelyről és néhány csepp vízzel lespriccelem, majd lezárom az edényt. Egy perc múlva szűrőkanállal kiveszem. Omlós, finom töpörtyűt kapok. 

 

 

Májas zsír


 
1 kisütött kacsamáj, fél liter kacsazsír, késhegynyipirospaprika, 1/2 kk só. 
A májat ledarálom és összekeverem a szobahőmérsékletű zsírral, a pirospaprikával, valamint egy fél kávéskanálnyi sóval. Konzerves üvegbe teszem és hideg helyen tartom. 

 

 

Rózsi-féle kacsatöpörtyű


 
A kacsa bőrös háját 10-12 centi hosszú és 3 centi széles csíkokra vágom és egy fél pohár vizet aláöntve fedő alatt elkezdem sütni. Mikor elfogyott a víz, leveszem a fedőt és arany színűre pirítom. Időnként megkeverem, hogy le ne égjen. Leöntöm róla a kacsazsírt, majd a tepertőket összekeverem három gerezd zúzott fokhagymával, és egy kávéskanálnyi sóval. 

 

 

Lesütött kacsamáj


 
60 dkg kacsamáj, 20 dkg kacsaháj, 2 dkg só. 
A májat megtisztítom, majd a fél gyufaskatulya méretű kockákra vágott hájjal együtt 4 deci vízzel lefedve, kis lángon felteszem főni. Fél óra után leveszem a fedőt és időnként megforgatva szép pirosra sütöm. Mikor kész, csak akkor sózom. Melegen héjában sült burgonyát, burgonyapürét, fejes salátát, vagy más idénysalátát adok mellé. Hidegen felszeletelve a legelőkelőbb ételek egyike.
A megmaradt kacsazsír kenyérre kenve fenséges. 

 

 

Paradicsomos bab


 
1 kg szárazbab, 1 babérlevél, egy fej apróra vágott hagyma, 2 kis doboz sűrített paradicsom, só, cukor, olaj. 

A babot kiválogatom és előző este beáztatom. Másnap a babérlevéllel és a hagymával együtt felteszem főni. Mikor megpuhult, belekeverem az olajat, a paradicsompürét és pici cukorral édesítem. 

 

 

Fasírtkeverék 1. (enyhe)


 
60 dkg darált hús, 1 ek olaj, 3-4 ek zsemlemorzsa, 2 tojás, 1 közepes fej hagyma, 1 ek apróra vágottpetrezselyemzöld, 1/2 kk őrölt feketebors, 1 kk só. 
Apróra vágom a hagymát egy egy kanálnyi olajon üvegesre párolom. Az összes felsorolt hozzávalót alaposan összekeverem és néhány órára a hűtőbe teszem.

 

 

Fasírtkeverék 2. (paprikás)


 
1 kg darált hús, 2 ek sertészsír, 2 szikkadt zsemle, 2 tojás, 1 közepes fej hagyma, 1 ek vágottpetrezselyemzöld, 1/2 kk őrölt feketebors, 2 ekpaprika, 1,5 kk só. 
A zsemlét vízben beáztatom, majd kicsavarom és szétmorzsolom. A hagymát azróra vágom és a zsírban űvegesre párolom. Az összes felsorolt hozzávalót alaposan összekeverem és néhány órára a hűtőbe teszem. 



Fasírtkeverék 3. (fokhagymás)


 
1 kg darált hús, 2 ek sertészsír, 2 szikkadt zsemle, 2 tojás, 1 közepes hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 ek vágott petrezselyemzöld, 1/2 kk őrölt feketebors, 1 kk paprika, 1,5 kk só. 
A zsemlét víben áztatom, majd alaposan kinyomkodom. A hagymát apróra vágom és a zsírban üvegesre párolom. A fokhagymát átpréselem. Az összes felsorolt hozzávalót alaposan összekeverem és a masszát lefedve a hűtőbe teszem


 

Kolbászhús


 
1 kg dagadó, vagy más zsírosabb sertéshús, 2 dkg só, 1,5 dkg paprika, 1 dkg zúzott fokhagyma, 1 dkg bors. 
A húst közepes tárcsán ledarálom, majd alaposan átdagasztom a többi megadott hozzávalóval.
- Töltött káposzta és más töltött ételek alkotórésze.
- Vizes kézzel kis rudacskákat formázok belőle és kisütöm, vagy grillezem. 
- Bélbe töltve finom grillkolbász, vagy főzőkolbász tölteléke. 


 

Rántott velő (Velőrózsák rántva)


 
Sertés, vagy borjúvelő, só, tojás, zsemlemorzsa, liszt, olaj a kisütéshez. 

A velőket megmosom, eltávolítom az esetleges koponyacsontszilánkokat, lehártyázom, rózsákra szedem, sózom, majd a szokásos módon panírozom (liszt, felvert sózott tojás és zsemlemorzsa). Az olajat felforrósítom és szép aranysárgára sütöm benne a velőrózsákat. 

 

 

 

Zsírban eltett lesütött oldalas


 
2 kg oldalas, 1,5 l zsír, 5 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, só. 
Az oldalasokat 2-bordányi darabokra vágom és besózom. Egy nagy lábasban 3-4 deci vizet alátéve a fokhagymagerezdekkel és a tisztított, félbevágott hagymával fedő alatt párolom. Fél óra múlva hozzáadom a zsírt és kis lángon fedő nélkül készre sütöm. A kisütött oldalasokat száraz üvegbe teszem, ráöntöm a meleg zsírt és hagyom kihűlni. Mikor lehűlt, lezárom és a hideg kamrába teszem. 


 

Fasírozott, fasírt, vagdalt


 
60 dkg darált hús (lapocka), 1 kis fej hagyma, 1 zsemle, 1 tojás, 5 gerezd fokhagyma, 2 ekházipaprika, 1 mk őrölt bors, 2 kk só, 2 ek vágottpetrezselyemzöld, olaj + zsemlemorzya a hempergetéshez. 
A zsemlét beáztatom, majd kifacsarom. Az apróra vágott hagymát olajon megdinsztelem. Az összes hozzávalót (az olaj kivételével) jól összekeverem és vizes kézzel pogácsákat formálok belőle. Morzsába forgatom őket, majd, bő forró olajban mindkét oldalukon kisütöm. Hagymás tört burgonyával tálalom

 

 


 

Abált,fokhagymás sertésnyelv


 
Ez is a gyermekkorom nagy falatja....hihihihihi


Anyu nagyon sokszor készítette,ez ugyanis jelentősen olcsóbb volt már akkor is,mint a marha nyelv. Azért a 60-as években is drágább volt a marhahús,és a belsőség is,e azért nem volt akkora árkülönbség mint most,vagy igen, csak nem vettük észre.?Szóval miközben a sertés szívre "alkudoztam"megláttam a nyelvet,és már meg is született a fejemben a fokhagymás abált nyelv.


 

 

Na induljon az abálás.
 

Hozzávalók:
3 db nyelv , egy marék babér levél , 2 db egész fokhagyma
egy marék só

 
Elkészítés:A nyelveket megmostam,a hártyát eltávolítottam,minden olyat ami nem "tartozéka"azokat levágtam róluk,majd hideg vízbe tettem.
A fokhagymákat gerezdekre szedtem,de egyben hagytam őket,mert csak az ízük kellett,zsupsz a vízbe,babér levelek is,és a só is,fedőt rá,fel a tűzhelyre közepes lángon,első forrásig főzöm. Ki veszem a nyelveket,majd most még jobban megtisztítom a hártyáktól,igen most könnyebb. mehetnek vissza a lébe,és kis lángon 2-3óraalatt készre abálom,a víznek nem szabad forrnia,csak gyöngyözhet,így biztosan puhára fő,abálódik a nyelv.

Köret. az nincsen,ehhez friss ropogós barna kenyér dukál...de az úri közönség,tehet mellé különféle hidegkonyhai salátaféleségeket,.próba cseresznye.

 


Jó étvágyat  :)
Bejegyezte: Kitiltott Sziszi

 

 

gyomros
Disznófej hidegen, tormával

 A Matula Magazin Gyomros rovatában olyan ételek elkészítését mutatjuk be, amiket szinte kizárólag a magányos férfiak fogyasztanak: lesz itt szalontûdõ (pejsli), pacal- és körömpöci, és rengeteg olyan fogás, ami családellenes, amit egyedül élõ alkoholisták, pedofilok és tehetségtelen magyar novellisták vallanak kedvenceiknek. Ha úgy döntenél, velünk tartasz, készülj fel a magányra. Barátaid elhagynak, amikor megtudják, mit ettél vacsorára. De ne ess kétségbe! Abban a pillanatban már te is inkább a picsába küldenéd õket. A magányos férfiak magányosak ugyan, de rettentõ bátorsággal bírnak, amely bátorság jó részét az ételnek köszönhetik.
Sorozatunk elsõ darabjában a disznófejjel ismerkedünk meg. A disznó fejét azóta eszik, amióta a disznónak feje van. Jellemzõen télen fogyasztják, disznóvágás után, feltéve, ha nem disznósajtba kerül. A disznósajt egyébként ugyanúgy a kihalás peremén táncol, legalábbis ami a városi életteret illeti. A disznófejet a nõk, a párkapcsolatot ápoló férfiak és az ortodox zsidók, valamint muzulmánok nem eszik meg, de ez meg is látszik rajtuk.
Mielõtt hozzáfogunk, tisztázzuk: a disznófej kurva jó dolog. Minden kulturált népség ismeri, ínyenc dolognak számít (orra, füle - hohohohóóó), csak ebben a kibaszottul ízléstelen országban ignorálják. A disznófej tartalmaz húst, porcokat, bõrt és zsírt. Mindez nagyon finom, olcsó és rendkívül egyszerű.
DISZNÓFEJ HIDEGEN, TORMÁVAL
Hozzávalók (1 személyre, 5 napi adag, 1000 forint):
- csontos 1/2 disznófej  , 2 fokhagyma  , egész bors  , só
- 1 kurva nagy lábos  , õrölt pirospaprika  , 1 bárd
Elkészítés (4 óra, kevés munka):
Feküdjünk le korán pénteken. A magányos férfi pénteken hamar berúg, ezért korán lefekszik. A magányos férfi ugyanis nem szereti sem a pénteki, sem a szombati tivornyákat, egész egyszerûen azért, mert mint mondja õ ilyenkor: "Sok fasz van az utcán." Bár a típusra általában jellemzõ, hogy életvitelét tekintve elég következetlen. Vagyis ritkán fordul elõ, hogy pénteken korán lefekszik, és ezért abált disznófejet készít. De a disznófej nem ünnepi étel, nem is ajánljuk minden hétvégére.
Kipihenve, aránylag józanon jussunk ki tehát a szombat reggeli vásárcsarnokok valamelyikébe, ahol ritka pillanatban lesz részünk: a teremtés koronájaként járunk-kelünk az alja nép között. A vásárcsarnok nem a magányos férfiak terepe: családosok sündörögnek itt, ezért a reggeli kelés, és a feszített tempó. Szarjuk le õket, irány a hentespult, ahol pofára válasszunk a félbevágott disznófejek között. (Ne csodálkozzunk, hogy a fülét levágják, és külön árulják. Ez ma már így van sajnos.)
Csak ajánlhatjuk ezt a karakteres arcú, hosszúkás pofájú disznót. Ez a személyiségtípus öntudatos és kíméletlen az élethazugsággal szemben. Életét magányosan töltötte, néha-néha meghágott egy kocát a lámpaoltás leple alatt, akkor ha senki sem látta. Kölykeit születésük után felfalta, hisz a vágóhídra minek termeljen. Gyűlölte az alumínium etetőt, a neonlámpákat a plafonon. Pontosan tudta, mikor jönnek érte hóhérai, csak annyit röfögött hátra a többieknek: "Basszátok meg!" Vegyünk hát egy ilyen 2,5-3 kilós fenegyereket, csak tanulhatunk tõle. A fej kilója Pesten mindenhol 200 forint körül van. Szerezzük be a többi hozzávalót is.
Mielőtt elmerülnénk a kivitelezésben, megfordíthatjuk a fél fejet, és elgondolkodhatunk a disznókoponya felett. Ennek nagy hagyomány van az európai kultúrkörben. Vegyük észbe az agy helyét, a szájpadlás bordázatát simítsuk végig ujjbegyünkkel. Így végzed hát te is. Sírjunk kicsit amúgy férfiasan, majd lássunk munkához.
Elsõ komolyabb mûveletként a vágóhíd munkáját kell befejeznünk, mivel némi arcszőr a helyén maradt. Tartsuk hát a disznót a gázláng fölé, és pörzsöljünk! Ha van lángszórónk, használjuk, de kerüljük a dezodor és az öngyújtó együttes használatát, kicsit elnyomja az ízét a fokhagymának.
A lepörzsölt szõrt kaparjuk le késsel, és jól mossuk le a fejet. Vegyük elõ a kurva nagy lábosunkat (50 literes legalább!!!), és addig eresszük a vizet, amíg el nem lepi disznónk fejét. Hogy levegõt kapjon, orrlikát kint hagyhatjuk.
Gourmand-ok számára biztosan szentségtörésnek számít, de a magányos férfi önkényes típus: hiába a nagy lábos, a disznófej térkihasználás szempontjából elég cefetül dekkol a lábosban. Nincs más hátra ketté kell csapni. Nem egyszerû feladat, igyunk elõtte valami szíverõsítõt, hiszen biztos kézre van szükségünk. Csak a gyakorlott hentes csapja szét a disznó orrnyergét egyetlen csapással, nekünk ez nem fog sikerülni. Az elsõ csapáshoz ugyanakkor mindenképpen határozottan lássunk hozzá. Laza karral, erõs marokkal adjuk meg a módját, pontosan csapjunk, miközben a lendületbe hozott bárdot hagyjuk szabadon zuhanni. Az elsõ csapás ütötte résen tovább, ne kíméljük a rohadékot! A fejet újra mossuk meg, és távolítsunk el a csontszilánkokat, vessük a fazékba, majd gyújtsunk alá.
A vízbe tegyünk sok sót, 6-7 lapos evõkanál simán mehet bele. Egy fél maréknyi egész borsot szórjunk bele, és dobáljuk bele a fokhagymát (2-3 fejet gerezdben).
Ha felforrt a víz, alacsony lángon hagyjuk tovább fõni, a víz csak gyöngyözzék, hiszen abálunk. Így ott is lehet hagyni, csak kb. 3 óra múlva puhul meg.
Ha a fej már olyan puha, hogy lecsúszik a csontról, kivehetjük. A levet még véletlenül se öntsük ki, hiszen kocsonyához a legkiválóbb alaplé. Kis vízzel (0,5 deci) 2-3 gerezd fokhagymát turmixoljunk össze, rakjunk hozzá sót, és kenjük be vele a disznó pofáját. Ha ez megvan, édes pirospaprikával bõven szórjuk meg. Hagyjuk kihûlni, mert kész van.
Az abált disznófejet fehér kenyérrel, lilahagymával, tormával, sörrel, borral, pálinkával eszi a magányos férfi. Egy ekkora darab vacsorának akár egy hétig kitart. Ha van pénzünk, víz helyett vörös- vagy fehérborban is főzhetjük. Nem kell tisztán borral, fele-fele arányban is megteszi. Ha vörössel csináljuk majoránnnával, borssal és zsályával dobjuk fel, ha fehérborból készül, sózzuk.
A lehűtött fejet lassan, merengve együk, falatozzunk egy kicsit a rágóizomból kombinálva az ormánnyal. Ha nagyon magányosak vagyunk, de fantáziánkat elszabadítják a pompás ízek, maszturbáljunk egyet egy női receptre. Ajánlatunk: Stahl Judit Joghurtos-gyömbéres narancstorta narancsos habbal címû tejszínes műremeke. Ha viszont konkrétan udvarolunk valakinek, az orrészt zöldsalátával a reformkonyhák módjára is prezentálhatjuk, de ne csodálkozzunk, ha a nõ kiszeret belõlünk. Ilyenkor pofozzuk fel.
Jó étvágyat!

 

 

Szemes paszulykonzerv sertésfejből


 
Egy nagyon finom paszulykonzervet hoztam, amit disznófejből szoktunk elkészíteni. A disznófősajt nem tartozik a család kedvencei közé, így a sertésfejet összefőzzük a babbal, nincs az a férfi, aki ne szeretné :) Az elkészítése jóval egyszerűbb annál, mint ahogy gondolnánk. Kissé időigényes, de megéri a fáradtságot!
Hozzávalók:

1 fél sertésfej vagy 1 friss csülök, 2 kg paszuly, 1 liter olaj, 1 kg hagyma, 5-6 babérlevél, 1 fej fokhagyma, 5 dl paradicsomlé, 1 evőkanál házi ételízesítő, só, bors, pirospaprika.
Elkészítése:
A sertésfejet enyhén sós bő vízben megfőzzük. A paszulyt beáztatjuk, az áztató levet letöltjük, megfőzzük, a levet leszűrjük. A hagymát apróra vágjuk, az olajban üvegesre pároljuk. A fejet kivesszük a fövő vízből, a levét félretesszük.
A húst leszedjük a csontról, majd apró kockára vágjuk, hozzáadjuk a hagymához kissé összefőzzük, hozzáadjuk a főtt paszulyt, a babérlevelet, ételízesítőt, borsot és ha szükség kevés sót. Felöntjük a paradicsomlével, rátöltjük a félretett főzőlevet (kb. 4 liter lé kell legyen), ha nagyon vastag a paszuly öntünk hozzá még levet. 20-30 percig főzzük, belekavarjuk a befőzőport, befőttesüvegekbe rakjuk. Egy lábasba vizet öntünk, belerakjuk az üvegeket és lassú tűzön kidunsztoljuk amíg az olaj feljön a tetejére. Lekössük az üvegeket és száraz dunsztba tesszük. Hidegen, melegen egyaránt finom egytálétel. Vöröshagymával vagy savanyúsággal tálaljuk.

 

 

 

Paradicsomos bab

Hozzávalók:
40 dkg fehér bab, 1 doboz kockázott paradicsom konzerv, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, olaj, só, bors. 
Elkészítése:
A babot éjszakára beáztatjuk, másnap a vizet leöntjük, annyi hideg vízzel főni tesszük, amennyi ellepi, puhára főzzük. Kevés olajon az apróra vágott hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a paradicsomot, addig főzzük, amíg mártás sűrűségű lesz. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, hozzáadjuk a babot is és kissé összeforraljuk. Rántott hagymakarikával, sült hússal vagy tükör tojással tálaljuk. 

 

 

Bivalypaszuly főzelék


 

 
Hozzávalók:
50 dkg szemesbab, 1 hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 kanál zsír, 2 kanál liszt, 2 babérlevél, csipetnyi cukor,1 kanál házi ételízesítő(elhagyható), só, bors, pirospaprika, 2 dl paradicsomlé vagy 1 kanál paradicsompüré.
Elkészítése:
A babot egy éjszakára beáztatjuk hideg vízbe, másnap leöntjük az áztató levet, annyi vizet öntünk rá amennyi ellepi, odatesszük főni pici sóval vagy az ételízesítővel, babérlevéllel és az apróra vágott hagymával és a fokhagymával. Amikor megfőtt, a zsírból, lisztből piros paprikás rántást készítünk, hozzáadjuk a paradicsomlét, és a főzeléket berántjuk. Kevés cukorral ízesítjük. Fasírttal, sült kolbásszal vagy tükörtojással tálaljuk. Aki szereti tehet bele tejfölt is.
Egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk a babot, majd az áztatóvizet leöntjük. Sőt, a felforrás után is cserélhetjük a főzővizet, így elkerülhetjük a felfúvódást!

 

Férfias játékok 1. Sertésfej felvágott házilag


 
....avagy a sertésfej és bőrke dícsérete. Nagyon jó, a csajok akkor mind kimentek a szobából, vagy elhúztak máris a blogról. Most már nyugodtan beszélhetünk ..... a sertésfej mennyei ízéről és a ropogósra sütött sertésbőrke snackről.
Hogy miért idegenkednek az emberek ezektől a dolgoktól nem is tudom. Az aszpikos-húsos felvágottat megveszik drágán. Sőt: rengeteg olyan felvágott vagy félkész étel is simán beugrik a kosarakba, amikben mindezek benne vannak. Egy normális kocsonya is úgy készül, hogy alap bele a sertésfej. Snacket pedig füstölt sonkás vagy bacon ízben vásárolnak legtöbben. Vegyük meg ezeket a bazira-bazira (és tényleg bazira) olcsó alapanyagokat, és készítsünk belőlük -minimális munkával!!!!- eszméletlen kajákat! Mit szóltok? :) 
fej05.JPG

 
Sertésfej felvágott házilag
 Hozzávalók:
1 fél sertésfej hasítva
2 fej (!) + 4 dundi gerezd fokhagyma
20-25 szem feketebors (fél maréknyi)
2-3 nagyobb babérlevél
5 evőkanál (!!!!) só
1 evőkanál majoranna
1 evőkanál kakukkfű
1 mokkáskanál őrölt kömény

Elkészítése:
A sertésfejről már megemlékeztem, ugyanúgy kell elkészíteni, a receptet OLVASD ITT. Egyszerű, csak ne essünk abba a hibába hogy azonnal fel akarjuk zabálni. Ha pedig direkt abba a hibába akarunk esni (és miért ne tennénk), akkor vegyünk két felezett disznófejet, hiszen a felvágott csak másnapra fog összeállni :)
Ha a sertésfej-kajálással megvagyunk jöhet a felvágott lényege. Vegyünk folpackot, és négy akkora réteget helyezzünk az előkészítő pultra (egymásra), amibe bele fog férni a felvágottunk. Ha mégsem férne bele kénytelenek leszünk a maradékot megenni sok-sok sörrel, tormával és csípős savanyúval :) Ez pedig maga a borzalom, nemdebár? Remélem asszonyok már eszik a diétás(nak gondolt) joghurtjukat az ilyen-olyan brazil sorozat előtt....
Tehát: vegyük ki a fél sertésfejet az abaléből (a levet pedig nyugodtan fagyasszuk le, jó szolgálatot fog tenni kocsonya alapként) és szépen kezdjük el lehámozni a csontokról a húst. Ne foglalkozzunk azzal, hogy nem jön le egyben (miért is jönne?) Egyszerűen helyezzük a folpackra a leszedett húsokat úgy, ahogy tetszik. Én szeretem a bőrt a folpack felé helyezni, mert olyan lesz a kész felvágott, mintha valódi bőre lenne. Bakker, hisz' ez tényleg valódi bőr :) Kóstoljuk meg, hátha kell még egy kis só és ha igen finoman sózzuk át az egészet. Most jöhetnek a fűszerek az: nyomjuk rá és dolgozzuk el a fokhagymát (azt a plusz 4 gerezdet) a húson, szórjuk meg kakukkfűvel, majorannával és őrölt köménnyel..


fej02.JPG

 
Persze ezt lehet variálni ízlés szerint. A lustábbak kenhetnek a hús tetejére gulyáskrémet, vagy snidlinges juhtúrót, de paprikával is megszórhatjuk. Én már készítettem halászlé kocsonyával is, bár én tényleg perverz vagyok:) A lényeg: bármit tehetünk, csak a fantáziánk szab határt. Persze az egész ultra rondán néz ki most, de kit érdekel! Pamela Andersont sem az aranyér-műtéte közben nézegetjük, nem? :)
Ahogy az egésszel megvagyunk tekerjük fel a folpackot úgy, mint egy szaloncukrot. Arra figyeljünk, hogy jó szoros legyen az egész. Nyugodtan lehet erősen nyomkodni, ezért kellett a négy réteg műanyag. Legyen minél tömörebb az egész. Ha ezzel megvagyunk kb. így fog kinézni:
 
fej03.JPG
 
Ja, hogy itt még a sertés állkapocs is ott díszeleg? Nnnnnno, tehát ha jó szorosan szaloncukor-formára tekerjük így fog kinézni:
 
fej04.JPG

 
Menjünk már és igyunk egy pálinkát, a szaloncukrot pedig tegyük a hűtőbe és felejtsük el. A sertésfej összetevőinek hála semmi zselésítő anyag nem kell hozzá, csupán össze kell dermednie, mint egy kocsonyának. Másnap vegyük elő az eltett felvágottat és hámozzuk ki a műanyagból. Amíg készül a reggeli teánk szeleteljük fel ezt a mennyei finomságot. Friss kenyérrel, vagy pirítóssal tálalva egy finom tea mellé, jóféle mustárokkal, tormakrémmel vagy bármivel fogyasztva gyönyörű reggelünk lesz.... 

 
fej01.JPG

 
 Jó étvágyat!
A sertésfej kilója 299 Ft egy normál Coop-ban. Ezért az árért bakker még egy nyomorult pulykaérmét sem kapni, a hozzá felhasznált olaj áráról nem is beszélve.
Legközelebb egy szintén nagyon finom (és szintén bazi olcsó) sertésbőrke snack lesz bemutatva. Utána sosem fogtok bolti snacket venni, garantálom :) Jöhet a Férfias játékok második része?


 

Kocsonya és abált sertésfej


 
Mondhatni: disznólkodjunk egy jót így télen, a "hűvös" januárban egy lusta hétvégén. Mert miből is áll egy-egy jól sikerült kocsonya? Nem, nem húslevesből, azt felejtsük el. Dobáljuk bele a fazékba a hozzávalókat, gyöngyözve főzzük legalább 4 órán keresztül, szedjük ki a húst, szűrjük le a levet és porciózzuk. Egyszerű, mint a kapanyél.
Ha szombaton kezdjük készíteni az ételt vasárnapra mennyei reggelink lesz úgy, hogy minimális időt töltöttünk a konyhában. És amíg a kocsonya dermedésére várunk lesz egy bónusz ételünk is ami szintén nagyon finom, csak sajnos sokan nem (is)merik és egyre több helyen feledésbe merül.
 
kocs01.jpg
 
Sokan nem szeretik a kocsonyát, vagy csak egyes részeit (pl. csak a rezgőjét, csak a színhúst, stb). Gyerekkoromban én is így voltam ezzel: sosem ettem meg, mert mindenből tartalmazott keveset egy-egy tányér. Mi erre a megoldás? Tudjuk már ki mit szeret és csak azt tegyünk neki a tányérjába, ennyire egyszerű :) Másik dolog, ami a jó megoldás felé visz, hogy nem húslevest akarunk dermeszteni, és nem rakunk bele semmi oda nem illőt (leveskocka, vegeta és társai! Brrrr.....)
Abált sertésfej

 
Hozzávalók:
1 fél sertésfej hasítva , 2 fej (!) fokhagyma
20-25 szem feketebors (fél maréknyi)
2-3 nagyobb babérlevél (nekem csak kisebb volt ezért tettem bele többet) , 5 evőkanál (!!!!) só

Elkészítése:
Nevezhetjük az egészet "kis" kocsonyának is, bár nem az. Az igazi kocsonya hívők -mint jómagam is- sertésfejet is tesznek a kocsonyába, amikor főzni kezdik az egészet. Én ezt viszont kicselezem: lesz is benne sertésfej, meg nem is :) Hogy ez hogyan is lehetséges? Úgy, hogy az íze benne lesz, de a többit én úgy befalom még előtte, hogy csak na. Mindez tök egyszerűen elérhető:
A sertésfejet mossuk át, majd tegyük egy akkora fazékba, amekkorába befér. Ha rajta van a füle (itt vidéken rajta szokták hagyni, Pesten -tisztelet a kivételnek- szeretik lenyúlni) vágjuk le, jó lesz a kocsonyába. Azért kell szétcsapatni a hentessel a fejet, mert nagyon kevés embernek van akkora fazeka amibe beférne, otthon pedig idétlen-időkig vagdoshatjuk szegény állat orrnyergét a nyiszlett szerszámainkkal, akkor sem lesz olyan az eredmény. Tehát: fejet átmossuk, fazékba be, felöntjük annyi hideg vízzel amennyi bőségesen ellepi (bal oldal ott a képen az orra és a szája).
 
fej01.jpg
 
Most jön a neheze. Két egész fej fokhagymát megpucolunk és hozzádobjuk a fejhez. Beleszórjuk a borsot, a sót és a babért, majd szépen felforraljuk az egészet.
 
fej02.jpg
 
Amikor felforrt takarékra vesszük a lángot és gyöngyözve legalább 3-4 órán át főzzük. Ne feledjük: abálunk, nem főzünk! Ehhez pedig elengedhetetlen az éppen hogy gyöngyöző lé. Addig előkészülhetünk a kocsonyához, aztán nyithatunk egy jéghideg sört és társaságában megteríthetünk a sertésfejnek. A fej akkor jó, ha a hús leesik a csontjáról. Óvatosan kiszedjük a fazékból, a levét nehogy kidobjuk, hiszen ez lesz a kocsonyánk alapja!!!! Nem szép látvány, de ez az étel nem is erről szól! Ha nagyon jót akarunk enni összezúzunk 3-4 gerezd fokhagymát, fél evőkanál abalével (mert már az is van nekünk) összekeverjük, majd a sertésfejre kenjük. Megszórjuk fűszerpaprikával, és lila- vagy újhagymával, tormával, friss kenyérrel befalatozzuk az egészet. Ne feledkezzünk meg a jéghideg sörről sem, mert az teszi teljessé az egészet. Javaslom azonban, hogy a lakoma előtt tegyük fel az előkészített kocsonyát, mert utána úgy is le fogunk dőlni egyet szunyálni :)
 
fej03.jpg
 
Még egy megjegyzés: ha valaki fancsali képet vág a disznófejre elárulom, hogy a puccparádés menő gyerekeknél (azaz a bazi drága és roppant menő helyeken) a lassan készített marha- vagy sertéspofa igazi ínyenc falat és -ennek megfelelően- az ára a csillagos eget verdesi. Ne adjunk nekik ennyi pénzt, inkább vegyük meg mi 299 Ft/kg áron és készítsük el sokkal jobban :)

 
Kocsonya

 
Hozzávalók:
2 hasított köröm , 2 fül , 3-4 farok , 40 dkg bőrke
50 dkg csülök vagy lapocka (ki mit szeret, sőt: kevés füstölt hús is mehet a fentiekhez, de max 10 dkg) , 1 vöröshagyma
1 szép nagy sárgarépa (kb. 20-25 dkg) . 12-15 szem egész bors
1-2 babérlevél , 6-8 gerezd fokhagyma , 5-6 szem borókabogyó
pici szerecsendió (fél kávéskanálnyi) , fél kávéskanálnyi fűszerpaprika
Elkészítése:
Remélem mindenki megfogadta a tanácsom, és amíg a sertésfej abálódott addig mindent előkészített a kocsonyához. Fogjuk az abalevünket és kóstoljuk meg. Ha nagyon sósnak tűnne merjük le a felét és fagyasszuk le, jó lesz az a következő kocsonyához alapnak. A fazékban maradt lébe tegyük bele a hasított körmöket, a darabolt fület (mint egy horror, ugye?) a kisebb csíkokra vágott bőrkét (én így szeretem, mindenki olyanra vágja amilyenre szereti, de hallottam olyanról is aki egyszerűen kidobja) a mosott farkakat egészben és a falatnyi darabokra vágott lapockát vagy csülköt. Adjuk hozzá az egészben hagyott és nem hámozott (ellenben bevagdosott) vöröshagymát és a darabolt sárgarépát. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi bőségesen ellepi, majd forraljuk fel. Forrás után a habot ne felejtsük el leszedni. Ha lehaboztuk szórjuk bele a félbe vágott fokhagymagerezdeket, a borsot, a babért, a szerecsendiót és az összenyomkodott borókabogyót. Szépen is néznénk ki, ha a habozás előtt toltuk volna ezeket a léhez, hiszen akkor -a habbal együtt- a fűszerek nagy része is el lett volna távolítva....


 
kocs02.jpg
Amikor felforr vegyük takarékra a lángot, szórjuk bele azt a kicsi fűszerpaprikát és legalább 3-4 órán át gyöngyözve főzzük. Ez elég idő arra, hogy megegyük a sertésfejet és szundítsunk is egy nagyot :) Az idő letelte után a húsok már vajpuhák, a zselatin kellően kioldódott, így gyönyörű gumicukrot kocsonyát fogunk majd kapni.



kocs03.jpg

A répától, a paprikától és a hagymától kicsi színt is kap, nem kell bele se vegeta, sem leveskocka. Szép is lenne 
elbaszni elrontani ilyen hülyeségekkel! Ha valaki szereti tehet bele petrezselyem gyökeret vagy több répát is, én viszont a hús ízét szeretném érezni, nem az édeskés répáét.

Szedjük ki a húsokat és a bőrkedarabokat egy külön tálba, hadd hűljenek kedvükre. Addig a lé egy kicsit megnyugszik és leülepszik. A megfelelő mennyiségű tányért készítsük elő, és kinek-kinek adagoljuk bele a hozzávalókat kedve szerint. Én egyesével szoktam ezt csinálni, anyósomék pl. kevesebb hússal, de sok bőrkével szeretik, ezért nekik így készítettem. Én csont nélkül teszem a húst a tányérokba, azaz mind a körmöket, mind a farkakat ki szoktam csontozni, ne kelljen már nyúlkálni a szánkba evés közben. A képen épp' egy farkat szabadítok meg a csontjaitól. Nem nehéz, hiszen teljesen omlósra főttek, se kés se más nem kell hozzá, csak a kezünk. A végén egy-egy darabka répát is szoktam tenni a húsokra.

 
kocs04.jpg
Ha a húsokkal-bőrkékkel elkészültünk mehet rá a lé, de csak merőkanalanként, óvatosan. Van, aki a levet még le is szűri és azt adagolja a húsokra-bőrkékre, én viszont szeretem ha minden íz bent marad a lében. Tálaláskor megszórjuk őrölt fűszerpaprikával, és citrommal kínáljuk. Sosem lehet betelni vele :) Egy tipp: citrom helyett egyszer próbáljátok ki pár csepp ecettel....
 
kocs01.jpg
 
Jó étvágyat!

 

Disznósajt

Hozzávalók:

 
  • kocsonya , 1 fél sertés fej , 1-2 db sertés fül , sok fokhagyma
  • piros fűszerpaprika , só , törött bors , 1-2 kk olaj
Elkészítés:
Ezt a fajta friss disznósajtot akkor készítjük, amikor kocsonyát főzünk.
Szokásos módon elkészítjük a kocsonyát körömből, bőrből, hagymával, fokhagymával, pici darabka füstölt hússal, sovány lapockával, lehet farokkal, füllel stb.
(lásd a kocsonya c. receptet a Muska konyhája c. blogomon)
Tegyünk pluszban egy fél fejet és 1-2 fület is a hozzávalókhoz.
Az elkészült ételt porciózzuk ki, kínáljuk kocsonyaként.
 
disznósajthoz a fejről szedjük le a finom, ragacsos húsokat, vágjuk falatnyi szeletekre.
A fület vágjuk csíkokra.
Keverjük össze egy tálban a húsokat és adjunk hozzá egy-két kk. olajat, nyomjunk bele jó sok fokhagymát, sózzuk meg és daráljunk rá frissen fekete borsot.
 
Keverjük össze a masszát és tegyük kisebb tálkákba, fedeles dobozokba.
A leszűrt kocsonya léből merjünk rá egy kicsit, éppen csak annyit, hogy összefogja a sajtot.

 

 
Ha megdermedt, kiborítva szeletelve kínáljuk, mint a disznósajtot.
Mivel nincs megfüstölve, sokáig nem áll el.
Készítsük kis adagokban és a mélyhűtőben tároljuk fogyasztásig.
Nagyon finom, illatos és zamatos disznósajtot kapunk.
A fejhúson maradt egy jó nagy adag zsíros rész a tokája.
Ezt fokhagyma csíkokkal megtűzdelem, piros fűszerpaprikával és sóval jól körbeszórom és kifagyasztva abált szalonnaként tálaljuk.
Ha a kocsonyát több hússal főzzük, akkor több, kiadós ételt is készíthetünk a kocsonya, a disznósajt és az abált szalonnán kívül.
Ezeket a főtt húsokat jól lehet fagyasztani egy más alkalommal, tovább fejlesztve, rövid idő alatt készíthetünk újabb fogásokat.
Ha jó sok köröm volt a kocsonyában, akkor lopjunk el a körmökből és sűrű pörköltalapban, köménymaggal, fokhagymával készítsünk belőle körömpörköltet.
Ha egy szép csülköt is főztünk bele, akkor sok hagymával és krumplival újragondolva, hamar rittyenthetünk egy finom csülköt pékné módra.
Ha füstölt húst teszünk félre, akkor egy bableves, babfőzelék, lencse ételhez főztük meg az alapot.

 

 

Farokpörkölt körömmel és örömmel


 
A sertés vagy malac farka az egyik kedvenc cuclizós ételem. Van benne hús és zsír is rendesen, igazi férfias étel. Ha pedig még meg is bolondítjuk pl. sertéskörömmel és egyéb apróságokkal, hát annak nagyon nehéz ellenállni; én sem tudtam.
Egy ilyen őszi napon, amikor szép az idő (süt a nap, nincs szél és kellemes a hőmérséklet) még bográcsban is könnyedén elkészíthető.  Két ilyen kedvencem van, az egyik a saját vegyes pörköltem (marhanyak, sertésköröm, csülök és tarja - a fűszereken kívül persze - talán majd ennek bemutatására is sor kerül egyszer) a másik pedig ez. Cupákos, cuclizós, mennyei, igazi közösségi étel, ami nem sűrűn kerül az ember asztalára, mégis meg tudnék veszni érte....

 
s01_2.JPG
 
Sertésfarokpörkölt körömmel
Hozzávalók:
1 kg sertésfarok (hentesnél általában 300-400 Ft/kg), 60 dkg házi krumpli , 50 dkg sertésköröm (gyakorlatilag 2 köröm hosszában és széltében is hasítva), 10 dkg sima füstölt szalonna (NEM főtt-füstölt!!!! Én füstölt házi mangalica szalonnát használtam hozzá)
10 dkg füstölt házi kolbász , 1 fej vöröshagyma , 4 gerezd dundi fokhagyma , 1 dl száraz vörösbor , 2 evőkanál lecsó-alap (vagy 1 egész tv paprika és 1 egész paradicsom; mindkettő darabolva)
1-1,5 evőkanál fűszerpaprika (bogyiszlai, mi más?) , 1 evőkanál zsír
1 teáskanál őrölt kömény , Savanyú uborka , Bors , Só
 Elkészítése:
Egyszerű, és egyszerűen tökéletes lesz a végeredmény! Egy magasabb falú lábosban forrósítsuk fel a zsírt, a zsírral párhuzamosan pedig tegyük bele az őrölt köményt. Amíg a zsír melegszik és összebarátkozik a köménnyel daraboljuk apróra a füstölt szalonnát és karikázzuk fel a kolbászt. Tegyük a felhevült köményes zsírhoz, hadd piruljanak kedvükre és engedjék szabadjára a szaftjukat.
 
s02_2.JPG
 
Amikor pirulni kezdenek húzzuk le a lábost a tűzről, majd szórjuk rá a fűszerpaprika 2/3-át.
 
s03_2.JPG
 
Kavarjuk át, majd tegyük vissza a tűzre és dobáljuk rá a metéltre vágott vöröshagymát. Most jöhet hozzá a lecsó alap (én mindig szoktam eltenni - ha kell a recept sikítsatok nyugodtan!) ennek hiányában az aprított paradicsom és a paprika. Kevergessük pár percig, ha úgy látjuk kezdene odakapni kevés -max 0,5 dl- vízzel higítsuk fel.
 
s04_2.JPG
 
Jöhetnek a húsok! Először a köröm, ami hosszában és széltében is hasítva van (utána pedig rendesen átmosva -of course). És most mehetnek hozzá a felezett gerezd fokhagymák is.

 
s05_2.JPG
 
Erre tegyünk maximum 5 dl vizet (amennyi FÉLIG ellepi), fedjük le és vegyük vissza a hőt. Gyöngyözve főzzük kb. 35-40 percig. Ha kell a vizet pótoljuk ám! Ám! De hol az a bor, ami a kajához kell? Mert minőség-ellenőrzés nélkül nem mehet az ételbe! Azt ugye már mindenki elfelejtette, hogy "ez a bor inni nem jó, de az ételhez jó lesz"... Kóstoljuk azt a bort a köröm-idő alatt, jó-jó, ha elsőre nem vagyunk biztosak a minőségében akkor jöhet a második teszt is :)
Jöhet a farok, azaz a farkak. Tegyük a körmös alaphoz azt is, persze egészben, ezzel semmi dolgunk nincs.


 
s06_2.JPG

 
Kavarjuk át az egészet és rotyogtassuk tovább lefedve egy órán keresztül. Ha kell a vizet (már mondanom sem kell) pótoljuk, csak arra ügyeljünk, hogy ne áztassuk el az ételt vele.
30 perc múlva kóstoljuk, most sózzuk és borsozzuk. Ha szükséges a maradék fűszerpaprikával tudjuk még fűszerezni. Most zúdulhat az egészbe a darabolt krumpli! Kicsit vegyük feljebb a hőt, hogy ne üljön le az étel (magyarán rotyogjon tovább) és 30 perc alatt főzzük készre.
A 30 percből viszont legyen inkább 20. Ekkor ismét kóstoljuk (hiszen a krumpli szereti felszívni az ízeket és a sót, így szükség lehet újabb sózásra, borsozásra). Nézzük meg a farkat és a körmöt is. Ha már vaj-puha mindegyik mehet az ételbe a bor is (ja, hogy az is kell? Maradt még egyáltalán???) további 10 perc rotyogás után elkészültünk, tálalhatunk.
Finom savanyú uborkával, vagy csípős és savanyított alma/cseresznye paprikával kínáljuk friss kenyér mellett.

 
s07_2.JPG
 
Akár otthon készítjük (akár bográcsban) valódi fejedelmi étel, ami nem drága, ellenben annyira finom, hogy mindenki sikítani fog a repetáért...
Jó étvágyat!

Véres és májas hurka 


 
A hurka a disznóvágások egyik kötelező kelléke, számos változata közül a Vendvidéken legtöbbször véres-, májas- és fehér hurka készül. Ez a hurka változat leginkább abban különbözik a magyarországi henteseknél kapható változattól, hogy nincs benne kömény. Ez a recept a vendvidéki és vas megyei recepteket bemutató sorozatunk 8. receptje.

Hozzávalók

  • 1 sertésfej , 1,5 kg rizs , őrölt fekete bors , majoránna
  • 3 fej vöröshagyma , 1 fej fokhagyma , só , pirospaprika
  • friss sertésvér , 1 lebeny sertésmáj

Elkészítés

A félbevágott és megpucolt sertésfejet megfőzzük egy kondérban, majd lefejtjük a csontokról egy tálba. Közben a rizst egy textil zsákba tesszük és a fej mellé téve majdnem készre főzzük (3/4-es főttség, hogy a hurka későbbi abálása közben ne főljön túl a rizs). A vöröshagymát kockára vágjuk, és kevés zsiradékon megdinszteljük, figyelünk, hogy ne piruljon meg, mert akkor más ízű lehet a hurka. A májat egészben rövid időre szintén megabáljuk.
A fejről leszedett részeket húsdarálón ledaráljuk, darálás közben a dinsztelt hagymát is beadagoljuk a darálóba. A májat feldaraboljuk, majd szintén ledaráljuk a végén egy külön tálba.
A főtt rizst két részre választjuk. Az egyik feléhez hozzáadjuk a ledarált májat, és a fejhús felét, majd megfűszerezzük. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerinti mennyiségben majoránnát adunk hozzá, illetve ha szeretjük, akkor egy-két gerezd fokhagymát is összezúzva. A fej főzővízéből, az abáléből a keverékhez merünk, hogy lágyabb masszát kapjunk. Ha túl kemény marad, akkor a hurka sütés után olyan lesz, mint a fűrészpor.
A hurka masszát hurkatöltőbe rakjuk és sertésbélbe töltjük, kötözzük. A töltéskor lazán töltjük a belet, nem keményre, hiszen a rizs megdagad az abáláskor és ekkor szétdurran a hurka.
A másik fél rizshez adjuk a maradék fejhúst, sózzuk, borsozzuk ismét, majd majoránnát és ízlés szerint fokhagymát, illetve kb. egy teáskanálnyi pirospaprikát adunk hozzá, az íze miatt. A keverékhez öntünk még kb. 3-5 dl friss sertésvért és a főzővízből (abáléből), majd elkeverjük a masszát. Ismét egy lágy keveréket kell kapnunk. Ezután sertésbélbe töltve most véres hurkát kapunk.
Tiszta vizet rakunk fel a kondérba, majd amikor már forró, óvatosan belerakjuk a hurkákat és lassú tűzön főzzük, a víznek nem szabad forrnia. Figyelni kell, hogy csak egy réteg hurkát tegyünk be, különben nem jön fel a hurka a víz tetejére és megint csak szétdurran. A kondér aljára szokás egy fedőt is tenni, így a hurka nem sül le közvetlenül a kondér aljára.
A hurka akkor van kész, amikor feljön a víz tetejére, ekkor óvatosan kiszedjük és hűlni hagyjuk, később a fagyasztóba csomagoljuk.
Sütéskor kiolvasztjuk és közepes hőmérsékleten készre sütjük.
Véres és májas hurka fehér tányéron
Véres és májas hurka készre sütve

 

 

 

 

 

 

 

Disznósajt 2. 

1 fej, 1 kg toka, 70 dkg zsíros hús, 1 nyelve, 50 dkg bőrke, 1 kg zsír, 6 gerezd fokhagyma, 2 dkg őrölt bors, 5 dkg paprika, 10 dkg só.
A húsokat a nyelvvel, szalonnával, bőrkével együtt annyi hideg sós vízbe tesszük fel, amennyi ellepi. Lassú tűzön puhára főzzük, majd kicsontozzuk. A főtt húsokat a szalonnával együtt vékony szeletekre vágjuk. A fokhagymát összezúzzuk, majd a sóval és a fűszerekkel együtt a húscsíkokhoz adjuk. Alaposan összedolgozzuk. A gyomorba töltjük. Bevarrjuk, majd 90 fokos vízbe helyezve 1 órán át lassú tűzön abáljuk. Kivéve megszturkáljuk, Két deszkalap közé helyezve, majd követ rátéve másnap reggelig préseljük. Frissen fogyasztható, hideg füstön felfüstölve hetekig is eláll.


Disznósajt 3. 

1 kg tokaszalonna, 1 kg bőrke, 0,5 liter vér, 15 dkg őrölt bors, 1/2 dkg őrölt szekfűbors, kevés csombor, 8 dkg só.
A szalonnát és a bőrkét enyhén sós vízben puhára főzzük. A vért összekeverjük a fűszerekkel. A szalonnát keskeny csíkokra vágjuk és a vérhez adjuk. A főtt bőrkét ledaráljuk, fűszerezzük, sózzuk és alaposan összedolgozzuk. A szalonnacsíkokat a bőr főzőlevével jól elkeverjük és az egyik végénél előzőleg bevarrt vastagbélbe töltjük. A másik végét bevarrva , megszúrkálva 90 fokos vízben egy órán át főzzük. A vízből kiemelve deszkára helyezzük, lecsurgatjuk, leszikkasztjuk. Hideg helyen tároljuk. 

 

 

 

 

Hurkakészítés 

 



A disznóvágás egyik legfinomabb terméke a hurka.
A disznó minden részét fel lehet használni és ebben nagy szerepe van a hurkakészítésnek. A jó disznóölés szinte kidobott részek nélkül fejeződik be.

A hurkákat mindig lazán töltsük a hurkabélbe, mert különben az abálásnál, illetve a sütés folyamán könnyen kirepedhet.

Az abalé hőmérséklete semmiképpen ne lépje túl a 90 Celsius fokos hőmérsékletet. Nem szabad forrnia. Így nem repednek ki a hurkáink. A hideg lébe tegyük a hurkát és inkább a lével együtt melegedjen fel, így biztosan nem reped ki. Általában az abalében főzik ki a hurkákat, amelyben a húsok is főttek. Jó fűszeres, zsíros lé. Használhatjuk a hurka hígítására, de el szokták rakni ételkészítésre is (például sváb töltöttkáposzta). Sok helyütt a megmaradt másik disznó(k) moslékjába kerül. Régen levesekhez is felhasználták.

A hurkakészítés kényes kérdése a sózás. Egy disznóvágásnál véleményem szerint nem az egészséges táplálkozás a fő szempont, hiszen amúgy is nagy zsír-, illetve fűszerbombát veszünk magunkhoz ilyenkor. A jó ízhatás eléréséhez elengedhetetlen a megfelelő sómennyiség használata. A sótlan termék ehetetlen, hiába vigyáztunk az egészségünkre. Az elsózott hurka úgyszintén. Általában 2-3 dkg a kilogrammonkénti ideális sómennyiség.
Egy disznóvágás során eszegetünk, iszogatunk, szóval gyakran változik a szájízünk. Könnyen elronthatjuk a sózást. Ne röstelljük hát, mérjük ki a receptben megadott sómennyiséget.

A hurka sütéséhez nagy szükség van a benne lévő zsíradékanyagokra. Megfelelő zsíradéktartalmú hurkákat bátran süthetjük grillsütőben, vagy fóliában egyéb zsíradékok hozzáadásának mellőzésével.
A hurkasütés másik kiváló módja a krumpliágyon való sütés:
Egy tűzálló tálat, vagy tepsit kizsírozunk, ráterítjük a karikákra vágott krumplit, megsózzuk, majd rátesszük a hurkákat és kolbászokat. A sütés félidejében a töltelékeket megforgatjuk, a krumplit pedig kissé fellazítjuk.

Sütés előtt mártsuk egy pillanatra a hurkát meleg vízbe, így nehezebben reped ki.





Májashurkák

 


A disznó egyik legfontosabb, legmarkánsabb ízű, legértékesebb része a máj. A májashurkának is ez az elengedhetetlen alkotórésze. Ezen kívül teszünk még bele véres húsdarabokak, tokaszalonnát, színhúst, szalonnanyesedéket, a fodorhájat bőrkét, fejhúst, tüdőt stb.
Töltőanyagnak rizst, zsemlét, darát, különféle kásaféléket szoktak belerakni.
A fűszerek közül a legfontosabb a bors,valamint a majoranna. Jöhet még bele ezen kívül hagyma, fokhagyma, paprika, szegfűbors, cayenne bors, csombor, tej, de még akár mazsola is.


Májashurkák 
Májas hurka 

1 kg tüdő, 50 dkg toka, 50 dkg máj, 25 dkg hagyma, 20 dkg rizs, 15 dkg zsír, 5 dkg só, 1 dkg őrölt feketebors, 1 dkg paprika, 1 kk majoranna, késhegynyi szegfűbors.
A húsféléket gyengén sózott vízben puhára főzöm, onnét kivéve lehűtöm, majd ledarálom. A rizst félpuhára főzöm és lehűtöm. Az apróra vágott hagymát zsíron aranysárgára pirítom, hozzáadom a darált húsfélékhez, hozzáadom a rizst, sózom, beleteszem a fűszereket. Abalével beállítom a kellő, tölthető sűrűséget. Lazán betöltöm a vastag hurkabélbe. A mintegy 80 fokos abalében kb 40 percig abálom. Kiszedve hideg vízbe szedem. Ha megszáradt, kevés zsírban ropogósra sütöm mindkét oldalát.


Rizses-májas hurka 1. 

1 kg máj, 80 dkg húsos toka, 1 kg tüdő, 40 dkg rizs, 12 dkg zsír, 25 dkg hagyma, 2 dkg őrölt bors, 1/2 dkg őrölt szegfűbors, 1 csapott evőkanál majoranna, 4 dkg paprika, só.
A szalonnát és a tüdőt sós vízben puhára főzöm és lehűtöm. A májat a szalonnával és a tüdővel együtt apró lyukú húsdarálón ledarálom. A tisztított rizst puhára főzöm az abalében. A kockára vágott vöröshagymát a zsíron világossárgára fonnyasztom és a hideg vízzel leöblített rizzsel együtt hozzáadom a darált húsokhoz. Megfűszerezzem, sózom, majd annyi abalevet öntök hozzá, hogy tölthető masszát kapjak. Lazán betöltöm. Végeit elkötöm, majd 85 fokos vízben 40 percig főzöm. A vízből kiemelve lehűtöm, majd fogyasztás előtt megsütöm.



Rizses-májas hurka 2. 

50 dkg rizs, 80 dkg máj, 1 kg toka, 80 dkg disznóhús, 10 dkg zsír, 20 dkg vöröshagyma, 2 dkg feketebors, 1 ek majoranna, só.
A kockákra vágott húst és májat hideg vízben feltesszük főni. Félórányi abálás után a májat kiszedjük, de a többi húsfélét még további fél óráig főzzük. A zsíron üvegesre fonnyasztjuk az apró kockára vágott hagymát. Az abalében puhára főzzük a rizst, majd hideg vízben leöblítjük. A kihűlt húsféléket közepes lyukú húsdarálón ledaráljuk, és a megfonnyasztott hagymával, a megfőtt rizzsel, a fűszerekkel összekeverjük. Szükség esetén az abaléből is adhatunk hozzá. A masszát a hurkabélbe lazán betöltjük, végeit elkötjük, és kb 70 fokos vízben 30 percig főzzük. Hidegen, melegen egyaránt fogyasztható.


Véreshurka


 

A véreshurka készítése szinte teljes mértékben megegyezik a májashurkáéval, kivéve néhány hozzávalót. A nevében is szereplő vér tiszta fehérje, nagy mennyiségű zsírt képes megkötni. Adagolásával vigyázzunk, mert könnyen kiszárad a hurkánk. A vér szárazságát zsírszalonnával szokás ellensúlyozni.


Véreshurkák



Rizses véreshurka 1. (zalai recept)
(Zalában, Tolnában, Baranyában rizses hurkának hívják a véreshurkát !).
1 kg tüdő, 3 kg rizs, 1 kg zsírféle, 1 liter vér, 2 fej hagyma, 1 kávéskanál törött bors, 1 ek majoranna, 3 babérlevél, só.
A tüdőt és a zsirféléket megabálom és a sós, babérleveles abalében a rizst puhára főzöm. A kihűlt rizshez hozzáadom a ledarált tüdőt, a zsírféléket, a sárgára pirított hagymát, a vért, a fűszereket és a sót. Jól elkeverem a masszát. A vérrel vigyázni kell, mert túladagolása túlságosan kiszáríthatja a hurkát. Lazán bélbe töltöm és 90 fokos abalében fél óráig főzöm.


Tejes véreshurka 

1 kg zsíros, véres hús, 1 kg sovány hús, 1 liter vér, 30 dkg hagyma, 3 tojás, 3 dl tej, 10 dkg zsír, 6 zsemle, 2 dkg törött szegfűbors, 2 dkg bors, só.
Az apróra vágott hagymát zsírban megpirítom, majd hozzáadom az apró kockára vágott zsemlét. A húst‚ valamint a szalonnát sós vízben puhára főzöm, majd onnét kivéve a húst ledarálom, a szalonnát pedig apró kockákra vágom. Az egészet összedolgozom a fűszerekkel, tejjel‚ vérrel, tojással. Sózom, lazán betöltöm a hurkabélbe, majd 90 fokos vízben 30 percig főzöm. Sütve fogyasztható.



Zsemlés véreshurka 1. 

1 kg tüdő, 1 liter vér, 1 kg toka, 10 zsemle, 15 dkg hagyma, 2 dkg őrölt bors, 1 dkg őrölt kömény, só.
A tokaszalonnát és a tüdőt puhára főzöm, majd kihűlés után a húst ledarálom, a szalonnát pedig apró kockákra vágom. A zsemlét kis kockára vágom‚ elkeverem a vérrel. Az apróra vágott hagymát világossárgára pirítom. Hozzáadom a fűszereket, összedagasztom, szükség szerint abalével higítom. Betöltöm a hurkabélbe, majd 90 fokos vízben 40 percig főzöm. Sütve kínálom.

 


Zsemlés véreshurka 2. 

1 kg tarja, 1,5 liter vér, 50 dkg toka, 10 zsemle, 25 dkg hagyma, 20 dkg zsír, 3 dkg paprika, 2 dkg őrölt bors, 1 kávéskanál majoranna, 2 g őrölt kömény, só.
A tarját és a tokát enyhén sós vízben puhára főzöm. Az apróra vágott hagymát 10 dkg zsírban megpirítom. A zsemlét apró kockára vágom, 10 dkg zsíron megpiritom‚ belekeverem a vérbe. A lehűlt húsfélét nagylyukú húsdarálón ledarálom. Az egészet, a fűszerek hozzáadásával, sózva összekeverem‚ hurkabélbe töltöm. 90 fokos vízben 30 percig főzöm. Sütve fogyasztható


Véreshurka belsőséggel 

1,5 kg belsőség (tüdő, szív stb.), 1 kg bőrke, 1 liter vér, 25 dkg tokaszalonna, 55 dkg rizs, 15 dkg zsir, 20 dkg hagyma, 2 dkg őrölt bors, 1 dkg szegfűbors, 1 csapott evökanál majoranna, só.
A belsőséget, a bőrkét, a tokát puhára főzzöm‚ lehűtöm. Az abalében megfőzöm a megtisztított, megmosott rizst. Az apróra vágott hagymát világossárgára pirítom. A belsőséget, a bőrkét ledarálom, a tokaszalonnát apró kockára vágom. Hozzáadom rizst, a vért, a fűszereket, összegyúrom, majd lazán betöltöm a bélbe. 85 fokos vízben 40 percig főzöm. Sütve fogyasztható


Hagyományos sütés zsírban 

A forró zsiradékban sütjük lassú tűznél a kolbászt és a hurkát. Lassan kell sütni, hogy ki ne repedjenek a töltelékek. 

Tepsiben 1. 

Tepsiben leterítek 2 kg felkarikázott burgonyát, megsózom és ráfektetem a hurkákat, kolbászokat. Alufóliával befedem és a sütőben fél óráig fóliával, fél óráig pedig fólia nélkül sütöm. Nagyon finom lesz a krumpli a rácsorgó zsírtól. 


Tepsiben 2. 


2 kg felkarikázott burgonyát és fél kg hagymát felkarikázok és meghempergetem sós-paprikás lisztben. Egy nagyobb tepsibe fektetem a hurkákat, kolbászokat, közéjük helyezem a köretnek valót, meglocsolom 1-2 pohár tejföllel és alufóliával fedem le. Mehet a sütőbe. Mintegy fél órai sütés után leveszem a fóliát és "meztelenül" sütöm, amíg el nem készül. 
http://viszavzsodor.blogspot.hu/2014/10/abalas.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése