Marinírozott
ételek
Marinírozott
csirkecomb
Hozzávalók:
4 db csirkecomb, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál méz, 3 evőkanál sűrített paradicsom, só, őrölt bors, őrölt kakukkfű, olaj
Elkészítés:
A sűrített paradicsomot és a zúzott fokhagymát elkeverjük a mézzel, majd lassú tűzön felmelegítjük. Sót, borsot, kakukkfüvet és olívaolajat adunk hozzá. Alufóliával kibélelt tepsibe egymás mellé helyezzük a csirkecombokat, és a paradicsomos mártással egyenletesen bekenjük. Legalább 1 óra hosszat állni hagyjuk. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, és a csirkecombokat kb. fél órát sütjük. Jó, ha kb. 20 percre befedjük alufóliával. |
Marinírozott gomba
2013.01.03.
20:10
Egy
fontos megjegyzés rögtön az elején: a saját készítésű
marinált gombáról csapnivaló fotókat sikerült készítenem, így
kénytelen voltam a neten kutakodni gusztusos illusztráció után.
Ez a kép hasonlít leginkább hozzá, annyi különbséggel, hogy az
itt látható marinált gomba megőrizte eredeti színét, hiszen
olajban pácolták. Az enyém barnás szürkére színeződött az
ecet és a hosszú marinálási idő miatt. A fotót itt
találtam:
http://img.over-blog.com/400x300/0/49/85/84/cuisine/CHAMPI.jpg
Akár
csiperke konzervnek is nevezhetném ezt az ecettel érlelt gombát,
de az a sanda gyanúm, hogy a konzervekkel szembeni előítéleteink
miatt a poszt olvasottsága tartósan a nulla felé tendálna, és
ezt nem szeretném. A pácolt, sőt, egyenesen marinírozott gomba
elnevezés sokkalta elegánsabb, franciásabb, jobban kelleti magát.
A
marinírozás (rövidebben marinálás) a magyar konyhának nem
igazán sajátja. A hagymás heringen (ruszli) és a marinált
rántott halon kívül talán nem is igen ismerünk mást, pedig
számos hús- és zöldségféle pácolása lehetséges a főtt
borjútól kezdve a sertésnyelven, a szafaládén, a tojáson át a
gombáig és még sorolhatnám.
Elképzelhető-e,
hogy azért nem terjedt el nálunk a marinálás, mert igazából azt
sem tudjuk, mi fán terem? Az ismeretlentől nem ódzkodni kell,
hanem törekedni a megismerésére. Ezért is választottam a francia
előételek bemutatásának folytatásaként egy ily módszerrel
készített zöldséget, a marinírozott gombát, eredeti
nevén Champignons
marinés.
A
marinírozás sós, erősen fűszeres lében történő pácolást
jelent, rendszerint hal, zöldség vagy vadhúsnál alkalmazzák. A
savas páclé hatására az étel ízesebb, zamatosabb lesz, a
szívós, rágós hús megpuhul. Célja lehet még a tartósítás,
az étel oly módon való elkészítése hogy a megromlásnak minél
tovább ellenálljon. A marinírozáshoz használt páclét
marinádnak nevezzük.
A
marinált gomba nekem is meglepetést okozott, ráadásul felettébb
kellemeset. Az eredeti recept javaslata szerint 1 hónap érlelés
után fogyasztható. Az hosszú idő. Olyannyira, hogy teljesen
megfeledkeztem a hűtő mélyén háborítatlanul bujkáló befőttes
üvegről, és körülbelül 6 hét elteltével jutott eszembe: ideje
lenne felbontani. Villára szúrtam az első falatot, s elégedetten
forgattam a számban a vajpuha gombaszeleteket. Az egyik legfinomabb
gombaétel volt, amit valaha is megízleltem, s ehhez a szokatlan
fűszerezés is nagyban hozzájárulhatott.
Mint
említettem már, esetünkben az előirányzott pácolási idő 1
hónap, de ha mariníroztunk már valaha, tapasztalhattuk, hogy
általában néhány óra, ideális esetben egy éjszaka, de maximum
1-2 nap kell a páclének, hogy kifejtse jótékony hatását. Ha a
gombának is csak ennyi időt hagytam volna, bizonyára keményebb
maradt volna, ami kifejezetten jól jön, ha pástétomok, saláták
kísérőjeként fogyasztjuk. De rájárhatunk csak úgy, egy szelet
vajas pirítósra halmozva. Hamm!
Hozzávalók:
60
dkg termesztett csiperkegomba
6
dl gyenge borecet
2
evőkanál kristálycukor
1
csapott kávéskanál őrölt fahéj
1
csapott kávéskanál őrölt gyömbér
4
szegfűszeg
10
szem koriander
2
evőkanál vágott zöldpetrezselyem
Só,
őrölt bors
Elkészítés:
A
koriandert, szegfűszeget, sót, borsot, gyömbért, fahéjat és
cukrot az ecetbe szórjuk és fölforraljuk;
A
lé habját – ha keletkezne valamennyi - leszedjük, és lassú
tűzön még további 5 percig főzzük;
A
földes szárvégeiktől megszabadított gombákat folyóvíz alatt
leöblítjük, lecsurgatjuk, fölszeleteljük, és befőttes üvegbe
öntjük;
A
következő pontban kétféleképpen járhatunk el, attól függően,
hogy rövid vagy hosszabb ideig kívánjuk a gombát a páclében
fürdetni:
A)
Ha legfeljebb csak 1-2 napos marinálást tervezünk, szűrjük a
meleg páclét a gombára, zárjuk le az üveget és fogyasztásig
tartsuk hűtőben;
B)
Amennyiben gombakonzervben gondolkozunk, és célunk a tartósítás,
hagyjuk kihűlni a felforralt marinádot, és hidegen szűrjük a
gombára. Tegyük 24 órára hűtőbe, majd a levét (csak a levét!)
forraljuk fel ismét, és ezúttal még forrón töltsük vissza a
gombára, az üveget zárjuk le és felbontásig tartsuk hűvös
helyen.
Tálalás
előtt a gombát leszűrjük, salátástálba rakjuk, megszórjuk
vágott zöldpetrezselyemmel.
Marinírozott
hal
|
Írta:
Háziasszony
|
2006. november 19. |
Nem túl zsíros pontyból szép szeleteket vágunk, személyenként 2-3 darabot.Hagyományos rántott halnak készítjük el, annyi változtatással, hogy a felvert tojáshoz adunk tojásonként egy evőkanál fűszeres fehérbort.Készítünk kellemes sós-cukros-ecetes levet, amibe 1 citrom levét is beletesszük. 3-4 fej hagymát megtisztítunk és karikára vágjuk. Egy mély edénybe rétegezzük a hagymát és a halat. Tetejére hagyma kerüljön. Leöntjük a savanyú lével, hogy ellepje . Lefedve hűvös helyen érleljük. Néhány nap múlva fogyasztható. Akkor az igazán finom, ha a szálkák is puhává érnek. |
Marinírozott pontyszelet
Pár
napja az egyik horgász ismerősünktől egy szép, nagy tükörpontyot
kaptunk. Egy részéből halászlé készült
bajai módra tésztával, a többit rántott halnak készítettem el.
A
frissen sült szeletekből alig fogyott a halászlé után valami,
így ezekből a darabokból marinírozott halat készítettem, ami
férjem egyik kedvence.
Elkészítettem
az áztatólevet, amiben hideg helyen, hűtőszekrényben pár napig
pácolódtak a halszeletek.
Egy
nagy fej vöröshagymát karikára vágtam, megsóztam. Egy tálban
kb. 1 liter hideg vízhez 4 evőkanál 20 %-os ecetet kevertem,
megsóztam, borsoztam, majd ebbe kevertem a hagymaszeleteket és
állni hagytam egy órára, aztán ebbe a lébe tettem a kihűlt
rántott hal szeleteket. 2-3 napig lefedve a hűtőben tartottam,
amíg összeértek az ízek, a halhús omlós, zamatos lett.
Reggelire,
vacsorára kiváló étel, a férjem addig járt rá, amíg el nem
fogyott.
Marinírozott
(ecetes) hal
- ahogy én
készítem:
Hozzávalók
egy 5 literes üveghez:
12-14 szelet
ponty, 8 darab közepes méretű vöröshagyma.
Panírozáshoz:
3 db tojás, liszt, tej, zsemlemorzsa.
Felöntő
léhez: ízlés szerint : víz, ecet, só, cukor, 6-8 db
babérlevél, egész feketebors, mustármag, koriandermag.
Elkészítése:
A hal
szeleteket besózzuk, kicsit állni hagyjuk. Majd bepanírozzuk, és
forró olajban kisütjük. Ezután elkészítjük a felöntő lét. 4
liter vízbe teszünk, kb. 4-5 dkg sót, 12 dkg cukrot, 6-8
babérlevelet, 1 evőkanál egész borsot, 1 evőkanál
koriandermagot, 1 evőkanál mustármagot, és kb. 1 dl ecetet...
(Mindenki a szokásos, a család által kedvelt salátalevet
készítse!) ... Ezután az egészet felforraljuk, és kéz melegre
lehűtjük.
Egy 5 literes
uborkás üvegbe alulra felszeletelt hagymát teszünk, rá
rántott halat, majd hagymát, és rétegenként ismételjük. A
tetejére vöröshagyma szeletek kerüljenek. A langyos felöntő
levet rámerjük. Ezt követően a tetejére egy műanyag savanyúság
leszorítót helyezünk. Két napra a spájzba tesszük, de közben a
maradék felöntő lével pótoljuk, mert a hal beszívja. A
tetején mindig lé legyen! 2 nap után már a hűtőbe helyezhetjük.
Néhány nap múlva a szálkák teljesen megpuhulnak, szinte
eltűnnek, és fogyasztható.
Pácolt
hús rizses körettel
Hozzávalók:
80 dkg szeletelt, vagy darabolt hús, páclé. Köret:
50 dkg főtt rizs, 40 dkg főtt borsó, 25 dkg főtt csemegekukorica.
Páclé:
2 evőkanál olívaolaj, fél dl balzsamecet, 1 dl
méz,
2 evőkanál szójaszósz, 2 dl kecsap, 1 lapos
teáskanál
reszelt gyömbér, 1 kis fej fokhagyma
aprítva,
1 közepes vöröshagyma aprítva, 1 evőkanál
Worcestershire
szósz, őrölt bors, 1csipetnyi só.
Elkészítés:
Az előző nap a hús szeleteket a fenti pácba helyezzük, és
zárható edénybe a hűtőbe tesszük.
Egy tepsibe
öntünk fél dl vizet, fél dl vörösbort és 1 evőkanál
étolajat. Ebbe helyezzük az előző nap bepácolt húst a
páccal együtt. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 60 perc
alatt puhárasütjük. Az első 20 percben én alufóliával
letakartam. Sütés közben a húst néhányszor megforgatjuk. Nagyon
omlós, kellemes ízű, fűszeres hús lesz az eredmény.
MARINÁLÁS
MARINÍROZÁS
Sós,
ecetes, hagymás lében húsok, halak ízesítése, érlelése
A
magyar konyhában inkább csak a marinált (marinírozott) rántott
hal és a hagymás hering ismertebb.
Marinírozni szokták még a főtt borjút, bárányt, marha- és sertésnyelvet, ökörszájat, kemény tojást.
A cseh és szlovák konyha kitűnő készítményei a marinált szafaládé, krinolin, virsli és párizsi. Ezek mindegyike kitűnő hidegkonyhai készítmény, sör- és borkorcsolya.
A marinírozáshoz használt páclét marinádnak nevezzük.
Marinírozni szokták még a főtt borjút, bárányt, marha- és sertésnyelvet, ökörszájat, kemény tojást.
A cseh és szlovák konyha kitűnő készítményei a marinált szafaládé, krinolin, virsli és párizsi. Ezek mindegyike kitűnő hidegkonyhai készítmény, sör- és borkorcsolya.
A marinírozáshoz használt páclét marinádnak nevezzük.
MARINÍROZOTT SZARDÍNIA
Adag: 10
főre
2
és
fél dl vörösborecet , 5 dl olívaolaj , 40 db szardínia , 1 db babérlevél ,6 szál petrezselyemzöld
Elkészítés:
1.
A friss szardíniát tisztítsuk meg a pikkelyektől, távolítsuk el
a belsőségeket, és ízlés szerint vágjuk le a fejüket. Alaposan
öblítsük le a halakat, és konyhai papírtörlővel itassuk
szárazra.
2.
Sózzuk, borsozzuk meg, és hintsük be kevés liszttel. Az olaj
felét hevítsük fel, és kb. 5-5 perc alatt süssük aranybarnára
a szardíniákat mindkét oldalukon. Tegyük papírtörlőre, hogy
leitassuk róluk az olajat, majd helyezzük mély tálba. A maradék
olajat öntsük a serpenyőbe, adjuk hozzá az ecetet, a vizet és a
fűszereket. Forraljuk fel, és főzzük 5 percig.
OLASZ
SALÁTAÖNTET
Adag: 1
adag
Elkészítés:
1.
Keverőtálba tesszük az ecetet, hozzáadjuk a sót és addig
keverjük, amíg teljesen feloldódik.
2.
Beletesszük a borsot és elkezdjük adagolni az olajat miközben
állandóan keverjük. Először cseppenként, majd vékony sugárban
adjuk hozzá az olajat. Az erőteljes keveréstől sima, homogén,
kissé sűrű lesz az öntetünk.
3.
Habverővel beledolgozzuk a mustárt.
4. Ha túl sűrűnek
találjuk 1-2 evőkanál hideg vízzel hígíthatjuk. Ha még
savanyítani akarjuk hozzáadjuk a citromlét. Ha "lágyabb"
ízt szeretnénk egy csipet cukrot is keverhetünk bele.
- Végül belekeverjük az apróra vágott zöldfűszereket - kakukkfüvet, bazsalikomot, oregánót, petrezselyemzöldet, esetleg snidlinget - ízlésünk szerint
2008.10.30.
05:45
A
Denaturálás: A biológiában a fehérjék szerkezetét
módosító folyamat, ami számos úton végbemehet. Így például
melegítés, lúgos, savas kezelés vagy rázás hatására.
Általános következménye, hogy a fehérje elveszíti biológiai
aktivitását.„Sütés” hűtőszekrényben:
A fehérjék denaturálásához még melegítésre sincs szükség. Marinádokkal már hűtőszekrényben (3 °C) is a sütéshez hasonló hatást érhetünk el. A népszerű perui hideg előétel, a Tapadas Limeñas készítése során a fehérjék peptidkötéseinek savas hidrolízisével kémiailag „sütik” meg a halat. A friss nyers halszeletekre hagyma, chili és ami a legfontosabb, szerves sav (lime) kerül. Hasonló szellemű a Tahiti szigetén népszerű, éppen csak marinált „Poisson cru”, azaz „nyers hal” saláta is, ám azt szobahőmérsékleten készítik.
Ecetes páclevet (marinádot) készítünk a heringfélékhez vagy a marinírozott pontyhoz. Ehhez a hagymát karikára vágjuk, felöntjük vízzel, ecettel, sóval, kevés törött borssal és néhány csepp étolajjal.Az Escabeche nevű perzsa eredetű ételkészítési technológia(sikbag), ma a mediterrán (elsősorban a spanyol), és a latin-amerikai konyha jellegzetes módszere, és nem más, mint egy ecetes-olajos, édes-savanyú pác, amelyben többnyire kisütött halat marinálnak. A pácolt hagymát, sárgarépát, zöldfűszereket (általában kakukkfű, babérlevél) és egyéb ízesítőket tartalmaz. A halat (mint például a tonhalat, a bonitót, vagy a szardíniákat), valamint csirkét és kagylót néhány órán át, vagy egy egész éjszakán át a pácban hagyják, amely egyrészt átjárja annak ízét, másrészt tartósítja azt. A sav a pácban általában ecet de szintén alkalmasak a citrusféle gyümölcsök levei, melyek gyümölcssavat tartalmaznak. Az Escabeche népszerű konzervált hal formájában is.
Hasonló étel fedezhetö fel Olaszországban, Görögországban, Escovitch-ként ismerik Jamaicában , Scapece-ként, vagy Savoróként Észak-Afrikában.
Savas marinádok a hidegsütéshez:
1.Marinád
minden húshoz és halhoz : 2 ek. paprika, 1 tk. rozmaring, 1 tk.
kakukkfű, 1 tk. zsálya, 1 tk. bors, 2 tk. citromlé, 1 ek. mustár,
1 ek. száraz fehérbor, 2 ek. olaj.
2.Kínai Marinád marha,
borjú, sertés húsokhoz: 2 ek. száraz sherry, 3 ek. kínai tea, 1
ek. méz, 1 ek. szójamártás, 1/2 tk. őrölt fahéj, 1 tk.
feketebors, 2 gerezd szétnyomott fokhagyma.
3.Old John
Marinád borjú, sertéshúshoz : 3 ek. erőleves, 2 ek.
worcestermártás, 1 ek. borecet, 1 tk. csípős mustár, 3 ek. olaj,
1 tk. paprika, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 apróra tört
babérlevél, csipetnyi chilipor, csipetnyi őrölt feketebors.
4.
Tex-Mex Marinád marha, borjúhúshoz: 2 ek. csípős mustár,
2 ek. olaj, 4 ek. paradicsompüré, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1/2
ek. barnacukor, csipetnyi chilipor.
5.Marha,
és vadhús Marinád :
2 l élénk savú vörös
bor
3 közepes nagyságú hagyma félbe vágva
2 szárzeller 5 cm-es
darabokra vágva (vagy fél zellergumó félbe vágva )
2 nagy
sárgarépa 3 cm-es darabokra vágva
1 ízesítőcsokor (5 szál
kakukkfű, 15 petrezselyemszár, 1-2 babérlevél a póréhagyma
külső héjába burkolva, megkötözve)
1 fej fokhagyma
keresztben félbe vágva
15 szem fekete bors, 10 szem bors
szétlapítva
½ dl olívaolaj
A hozzávalókat az olaj kivételével felforraljuk, néhány percig forraljuk, majd hagyjuk kihűlni. Ha teljesen kihűlt, beletesszük a húsrészeket. A marinád tetejére öntjük az olívaolajat, átlátszó fóliával lefedjük. 1-4 napra a hűtőszekrénybe tesszük.
Én is gyakran készítek lazacfilét narancslé, málnaecet, só, méz,és kapor felhasználásával, valamint Vörös tonhalat , fehér balzsamecet, lime , savas rosébor, tengeri só, olívaolaj és Gin marinádjában. A savas közegben kb.24 órát denaturáljuk, ezután lecsepegtetve, feldarabolva olívaolajban tároljuk további felhasználásig.
A vöröstonhalat darabolva szépen látszik a „sütési” fokozat a vágásfelületen. A hal roppant ízletes lesz a hideg sütéstől, húsa pedig markánsan feszessé , könnyen darabolhatóvá válik.
Ha a halat elkészítés előtt fél órára besózzuk, majd alaposan átmossuk, még intenzívebbé tehető az íze , hiszen az eljárással még több lehetőséget adunk alapanyagunknak az aromaanyagok felszívására.
Borjú, marha, vagy vadhúst kezelünk még az eljárással, nedves pácolásra alkalmazva a technológiát : Zöldségekkel(angolzeller, póréhagyma, fokhagyma, sárgarápa) vörösborral, balzsamecettel és zöldfűszerekkel, valamint rózsaborssal, borókával, (vagy koriandermaggal) ízesített savas páclében „érleljük”a kérgezett, majd visszahűtött húst, ezután néhány óra, vagy akár napok elteltével lecsepegtetés , és sózás után lassú sütéssel (80 fokon, 67 fok maghőmérsékletig sütjük, majd 60 fokon pihentetjük lehetőleg holdomatban) vagy a már jól ismert Sous-Vide technológiával fejezzük be (vákuumzacskóban állandó 60 fokos környezetben) az étel elkészítését.
Tavaszi marinírozott gombafejek
Forrás: Ványi
László
Trükk
A gombákat
megtisztítjuk, megsózzuk. A szokásos módon lisztbe, felvert
tojásba és zsemlemorzsába forgatva bepanírozzuk, majd bő, forró
olajban kisütjük. Amíg a rántott gomba hűl, elkészítjük a
salátaöntetet. Az ecetet, egy kávéskanál sót meg a cukrot
elkeverjük 3 dl vízzel. Beletesszük a vékony csíkokra vágott
hagymát, sárgarépát meg a színes paprikát, végül a rántott
gombafejeket. Tálalásig 3-4 órára hűtőbe tesszük.
Marinírozott csirkecomb
Hozzávalók:
- 60 dkg csirkecomb , 5 ek. Ketchup , 3 ek. Mustár , 5 gerezd fokhagyma (zúzott) , 1 kk. bors , 0,5 kk. törött köménymag ,
- 0,5 kk. majoránna , só
Kategória: húsételek
Alkategóriák: szárnyas
Jelleg: házias
Fogyasztási ajánlat: főétel
Alkategóriák: szárnyas
Jelleg: házias
Fogyasztási ajánlat: főétel
Elkészítés:
A
ketchupot, a mustárt, a fokhagymát, borsot, köménymagot,
majoránnát a sóval jól elkeverjük. Ezzel a mártással bekenjük
a sózott csirkecombokat és egy napig hűtőszekrényben tartjuk.
Készítéskor tepsibe rakjuk alufóliával letakarva úgy, hogy a
mártás is rajta maradjon, és körülbelül 40 percig sütjük. A
sütési idő letelte előtt 10 perccel az alufóliát vegyük le,
hogy szép piros legyen. Aki a csirkehúst nem szereti, elkészítheti
sertéshúsból is, az is igen ízletes.
Ecetes hal recept
hozzávalók 10
főre
- 2 kg felszeletelt ponty (vagy bármilyen másik keményhúsú folyami hal) , liszt, tojás, zsemlemorzsa (a panírozáshoz)
- olaj a sütéshez , 4 nagy fej vöröshagyma
elkészítés
- A felszeletelt, besózott halat bepanírozzuk és bő olajban kisütjük.
- Egy nagy jénai tálba a karikára felszeletelt hagymával váltakozva rétegezzük.
- Jó ecetes-sós-cukros salátalevet készítünk és a szegfűborssal meg a babérlevéllel együtt felforraljuk.
- A halat ezzel a forró lével leöntjük, és lefedve legalább egy napig érleljük.
A forró ecetes lé átjárja a halat, és ha több napig áll, akkor a benne lévő nagyon vékon szálkák "eltűnnek". - Friss fehérkenyérrel vagy ecetes burgonyasalátával tálaljuk.
story
Hát
ez az ecetes hal nem tévesztendő össze a ruszlival! Nem, nem! Itt
nem nyers a hal, hanem rántott.
Eddig még nem találkoztam olyan emberrel, aki ismerte volna ezt az ételt. Úgy látszik ez amolyan igazi tájjellegű fogás, és ez a táj jelen esetben lehet, hogy csak a családunk konyháját jelenti ;-)
Kis mennyiségben nem érdemes készíteni, de bármely sátras ünnepkor, húsvétkor, vagy karácsonykor érdemes hozzáfogni.
Illetve nálunk bármely alkalommal, ha szépszámú családunk összejön szívesen látjuk az asztalon. Így történt ez most is.
Édesanyám az anyáknapi köszöntőket várva készítette el nekünk. Hiába mondjuk, hogy ne vesződjön miattunk ilyen nehéz dolgokkal, de egy édesanyának semmi sem okoz nehézséget, ha a gyerekeiről van szó.
Ezúton szeretnék neki még egyszer jó egészséget kívánni, és itt köszöntök minden édesanyát eme nevezetes nap alkalmából!
Eddig még nem találkoztam olyan emberrel, aki ismerte volna ezt az ételt. Úgy látszik ez amolyan igazi tájjellegű fogás, és ez a táj jelen esetben lehet, hogy csak a családunk konyháját jelenti ;-)
Kis mennyiségben nem érdemes készíteni, de bármely sátras ünnepkor, húsvétkor, vagy karácsonykor érdemes hozzáfogni.
Illetve nálunk bármely alkalommal, ha szépszámú családunk összejön szívesen látjuk az asztalon. Így történt ez most is.
Édesanyám az anyáknapi köszöntőket várva készítette el nekünk. Hiába mondjuk, hogy ne vesződjön miattunk ilyen nehéz dolgokkal, de egy édesanyának semmi sem okoz nehézséget, ha a gyerekeiről van szó.
Ezúton szeretnék neki még egyszer jó egészséget kívánni, és itt köszöntök minden édesanyát eme nevezetes nap alkalmából!
Ruszli 1 (ecetes, pácolt apróhal) recept
Kategória:
Halas
ételek
Hozzávalók:
2 kg apró hal (garda, keszeg stb.), 1,5 kg vöröshagyma, 1 babérlevél,
1 teáskanál törött feketebors, 1 mokkáskanal őrölt mustármag, ecet,
cukor, só ízlés szerint.Elkészítés:
A halakat megtisztitjuk, lefejezzük, kibelezzük, majd többször váltott hideg vizben megmossuk. Lecsurgatjuk, és lehetőleg műanyag vagy porcelánedénybe soronként jól lesózva berakjuk.
A tálat letakarva hideg helyen 4 napig hagyjuk állni, majd a sós levet lecsurgatjuk róla.
A megtisztított vöröshagymát nagyon vékony karikára vágjuk, és besózva három órán keresztül hagyjuk állni.
Ezután annyi ecetes vizet öntünk rá, amennyi jól ellepi. (Kellemesen savanykásnak kell lennie.) Másnap a szikkadt sós halat a lecsurgatott ecetes hagymával soronként befőttes üvegekbe rakjuk. izlés szerint cukros-ecetes páclevet forralunk, a fűszereket beleszórjuk, és 5 percig főzzük. Ezután kihűtjük és ráöntjük a halra. Az üveget nem kell lekötni, elég befedni.
Hozzávalók:
2 kg apró hal (garda, keszeg stb.), 1,5 kg vöröshagyma, 1 babérlevél,
1 teáskanál törött feketebors, 1 mokkáskanal őrölt mustármag, ecet,
cukor, só ízlés szerint.Elkészítés:
A halakat megtisztitjuk, lefejezzük, kibelezzük, majd többször váltott hideg vizben megmossuk. Lecsurgatjuk, és lehetőleg műanyag vagy porcelánedénybe soronként jól lesózva berakjuk.
A tálat letakarva hideg helyen 4 napig hagyjuk állni, majd a sós levet lecsurgatjuk róla.
A megtisztított vöröshagymát nagyon vékony karikára vágjuk, és besózva három órán keresztül hagyjuk állni.
Ezután annyi ecetes vizet öntünk rá, amennyi jól ellepi. (Kellemesen savanykásnak kell lennie.) Másnap a szikkadt sós halat a lecsurgatott ecetes hagymával soronként befőttes üvegekbe rakjuk. izlés szerint cukros-ecetes páclevet forralunk, a fűszereket beleszórjuk, és 5 percig főzzük. Ezután kihűtjük és ráöntjük a halra. Az üveget nem kell lekötni, elég befedni.
A pácolt hal, azaz a ruszli készítése otthon
BEJEGYEZTE
HORGÁSZ EKKOR 2008 - MÁJUS - 18 0
COMMENT
A
pácolt haltól sokan undorodnak a szaga miatt, de még többen
vannak akik imádják az illata és az íze miatt, én az utóbbiak
közé tartozom. Ebben a cikkben leírom, hogy én hogyan szoktam
készíteni és a fórumban indítok egy topicot ahová várjuk a
recepteket, ötleteket, hogy miként lehet még elkészíteni.
Első lépés itt is a halak megtisztítása, konyhakésszé tétele.
Első lépés itt is a halak megtisztítása, konyhakésszé tétele.
A
halak megtisztítása az első lépés
Utánna
sokan néhány napig sóban hagyják állni a hűtőben, én nem így
szoktam, hanem azonnal karikázok hagymát, amit megsózok.
Jön
a hagyma karikázás
Ezután
elhelyezem a halakat egy üvegben, hogy úgy nézzen ki, mint a
bolti, középen pedig kitömöm hagymával, illetve halakkal. Egy
kevés mustármagot és egész borsot hintek rá. Van aki sárgarépát
is tesz a hagyma közé.
Szélére
a halak közé a hagyma és a fűszerek
Ezután
készítem a páclevet amely körülbelül 1 rész 10%-os ecetből, 2
rész vízből, sóból és cukorból áll, de ez módosítható
ízlés szerint. Mikor ez kész van felöntöm, úgy, hogy a halakat
ellepje.
A
páclével felöntjük, hogy ellepje a halakat
Ezután
dobok rá pár babérlevelet és lezárom az üveg tetejét.
Lezárjuk
az üveget és jön az érlelés a hűtőben
A
hűtőbe teszem érlelni, mely körülbelül három hétig tart.
Ezalatt a halakból kioldódik a szálka és csak a gerincük marad
meg, amit egy mozdulattal kihúzhatunk a testükből.
Három
hét múlva kész a ruszli
Ezután
csak el kell fogyasztanunk. A bolti ruszlitól csak annyiban
különbözik, hogy talán még finomabb, mert mi készítettük.
Igazán gusztusos savanyúságnak is, de önálló ételként is.
A
kész házi finomság
Elkészítéséhez
sok sikert, fogyasztásához pedig jó étvágyat kívánok!
Bódi Zsolt
Olajos hal házilag
Mi
nagyon szeretjük a halat, tudom, a magyar embert nem tartják nagy
halevőnek. Pedig állítólag a régmúltban több tenger is mosta
határainkat (?), így azt kell gondolnom, hogy valamikor ez
bizonyára nem így volt. Akár a tengeri, akár a folyami, vagy a
patakból kihalászott halacska mindenképp az étlapon kellett
lennie ősanyáinknál is.
Most nem mennék ilyen messzire, hisz valamikor másképp kellett a hal tartósításáról is gondoskodni, mint ma. Mai receptem - nem a sajátom - épp azt próbálja bemutatni, hogy egy egyszerű keszeget is hogyan lehet viszonylag hosszú távon fogyasztásra alkalmassá tenni. Magunk ugyan nem vagyunk horgászok, de családunkban, baráti körünkben sokan hódolnak e csodás hobbinak, így néhanapján hozzájutunk egyszerű tömegtermékhez (keszegfajtákhoz), néha izmosabb falatokhoz, például pontyhoz is.
Most a nagyon-nagyon szálkásnak tartott keszegek egy olyan eltevési módját mutatom be, amivel több hétre is halas ennivalót tudunk az asztalra tenni - annak, aki szereti a halakat. Tehát olajos hal házilag, rokonok által hozott keszegből, kárászból:))
Hozzávalók:
- 10-15 db keszeg, kárász
- 1 liter étolaj
- 2 liter víz
- só, babérlevél, egész fekete bors
Elkészítés:
A halakat besózva legalább 1 órát állni hagyjuk. Tepsibe fektetjük őket, és olajat, vizet öntünk rájuk, valamint rátesszük a borsot, babért. Lefóliázva 150 fokon másfél óráig pároljuk. Ezt követően a fóliát levéve még további 1 órát a sütőben hagyjuk, hogy az összes víz elpárologjon róla.
Az így elkészített halat jénai tálba áttéve, az alatta maradt olajjal lefedve hűtőben hetekig eltárolhatjuk.
Most nem mennék ilyen messzire, hisz valamikor másképp kellett a hal tartósításáról is gondoskodni, mint ma. Mai receptem - nem a sajátom - épp azt próbálja bemutatni, hogy egy egyszerű keszeget is hogyan lehet viszonylag hosszú távon fogyasztásra alkalmassá tenni. Magunk ugyan nem vagyunk horgászok, de családunkban, baráti körünkben sokan hódolnak e csodás hobbinak, így néhanapján hozzájutunk egyszerű tömegtermékhez (keszegfajtákhoz), néha izmosabb falatokhoz, például pontyhoz is.
Most a nagyon-nagyon szálkásnak tartott keszegek egy olyan eltevési módját mutatom be, amivel több hétre is halas ennivalót tudunk az asztalra tenni - annak, aki szereti a halakat. Tehát olajos hal házilag, rokonok által hozott keszegből, kárászból:))
Hozzávalók:
- 10-15 db keszeg, kárász
- 1 liter étolaj
- 2 liter víz
- só, babérlevél, egész fekete bors
Elkészítés:
A halakat besózva legalább 1 órát állni hagyjuk. Tepsibe fektetjük őket, és olajat, vizet öntünk rájuk, valamint rátesszük a borsot, babért. Lefóliázva 150 fokon másfél óráig pároljuk. Ezt követően a fóliát levéve még további 1 órát a sütőben hagyjuk, hogy az összes víz elpárologjon róla.
Az így elkészített halat jénai tálba áttéve, az alatta maradt olajjal lefedve hűtőben hetekig eltárolhatjuk.
Pirított
rozskenyérrel, savanyú uborkával fogyasztva isteni finomság.
Csak annak ajánlom, aki nem bánja, hogy a szálkákra még ennyi
párolás után is oda kell figyelni.
Olajos hal házilag – egy erdélyi recept + FOTÓK
Fotó:
Varga András
Érdemes
megkérni a horgászni járó rokont vagy ismerőst, hogy ne dobja
vissza az aprócska halakat, hiszen igazán ízletes olajos halat
készíthet bárki házilag is. Íme egy régi, Erdélyből származó
recept.
Bármilyen
halból készíthető olajos hal, legyen kicsi vagy nagy, egy a
lényeg, meg legyen pucolva. A pucolt halakat fel kell darabolni,
majd ha ezzel megvagyunk, alaposan be kell sózni, és egy napig
állni kell hagyni.
Kibélelünk
egy lábast vagy fazekat alufóliával, majd fűszerekkel
(babérlevél, szegfűbors, feketebors, mustármag) rétegezve
belerakjuk a pucolt, darabolt, sózott haldarabokat, és annyi
étolajat öntünk rá, amennyi ellepi.
Fontos,
hogy az olajat mérni kell, ugyanis egy literhez másfél deciliter
10%-os ecetet kell adni, s csak ezután kezdhetjük el főzni.
A
főzés elég hosszadalmas, három-négy óra is lehet. Nagyon kis
lángon kell főznünk, így a haldarabok egybe maradnak. A főzést
addig kell folytatni, amíg az olaj teljesen le nem tisztul.
Amikor
kész, fontos hogy még forrón kiszedjük és kis csavaros üvegekbe
rakjuk. A hosszú főzés, és az ecet megteszi hatását, még a
nagyobbacska halak gerince is puhára fő. Hűtés nélkül is sokáig
eláll.
Olajos hal keszegből
Legnagyobbik
Fiam lelkes horgász, vasárnap este 20 db keszeggel állított haza
a Tiszáról. Most nem pucolta meg, és sietett is nagyon, úgyhogy a
tisztítás-belezés most az én reszortom lett, de nagyon örültem
így is, mert régebben találtam egy receptet a Halas
és halatlan történetek blogoldalon,
ami nagyon megtetszett, és ki akartam próbálni. Igaz az eredeti
recept kárászból készült, de úgy gondoltam keszegből is jó
lesz. Így elkészítettem az olajos
halat keszegből.
Hozzávalók:
- 14 db kisebb keszeg
- só
- szemes bors
- csilipor
- olaj, amennyi majdnem ellepi
A
halakat szépen megtisztítva tettem el vasárnap. Ma csak az úszókat
és farkakat vágtam le konyhai ollóval. A legkisebb gyorsfőző
fedővel használható zepter lábasba öntöttem annyi olajat, ami
az egész alját beterítette, és a besózott keszegeket szépen
belesorakoztattam. Néha megszórtam szemes fekete borssal, a tetejét
egy jó teáskanál csiliporral, aztán annyi olajjal öntöttem le,
ami majdnem ellepte. A fedőt lezártam, és szokásos jelzések után
1 óráig főztem a halat, majd félrehúztam, és megvártam, míg a
pöcök magától visszaesett. Sült keszeg illatú, kissé csípős,
kellemesen fűszeres vajpuha hal lett belőle, aminek
csak a gerinccsontját kellett kidobni, az összes többi szálkája
teljesen elfőtt. Lehet, hogy a gerinc is elomlott volna, ha az
eredeti recept szerint citromlevet is tettem volna bele, de sem
citromom, sem citromlevem nem volt itthon. Így is mesésen finom
lett az olajos keszegem.
Olajos hal keszegből
|
OLAJOS HAL HÁZILAG
Hozzávalók:
1 kg hering, 3-4 dkg só, 4 dl étolaj, 4 db babérlevél, 1-1
csapott evőkanál koriander és mustármag, 2 szem chili vagy
cseresznyepaprika, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál egész
bors.Elkészítés:
A heringet kívül-belül besózzuk, 3-4 óra múlva a kukta
betétjére máglyába berakjuk. Ráöntjük az olajat, beledobjuk a
fűszereket. Felöntjük annyi vízzel, hogy egy ujjnyira ellepje. A
kuktát lezárjuk, tűzre tesszük és a sípolástól számított 80
percen át takaréklángon főzzük. Ha lehűlt, óvatosan
lapátkanállal kiszedjük a halat abba az edénybe, amiben tárolni
fogjuk. A kuktát visszatesszük a tűzre, a vizet elforraljuk, majd
az olajat rászűrjük a halra. Lefedhető edényben hűtőgépben
több napig eláll.
Olajos hal – házilag
Ez
is „gyerekkori emlék”, Édesanyám szokta készíteni, két
napnál többet még soha nem ért meg, annyira finom. Szeretjük az
olajos halat, de vágytunk a konzervnél jobb megoldásra.
Hozzávalók:
1
csomag (900 g) mélyfagyasztott tengeri hal , olaj , 2 citrom leve
2-3
babérlevél , szemes bors, 1 púpos teáskanál só
Egy
kuktában betenni a halat és a fűszereket, ráönteni annyi olajat
(oliva vagy napraforgó), hogy majdnem ellepje, 2 citrom levét +
1-2 dl vizet és nagyon lassú tűzön 1 órát főzni.
Tálba
szedni, kihűteni és citrommal, friss kenyérrel élvezni.
Olajos hal házilag
Hozzávalók:
- 1 kg hering, 3-4 dkg só, 4 dl olaj, 4 babérlevél, 1-1 csapott evőkanál koriander és mustármag,2 szem chili vagy cseresznyepaprika, 1 kávéskanál egész bors
Elkészítés:
A heringet
kívül-belül sózzuk, 3-4 óra múlva a kukta betétjére máglyába
berakjuk. Ráöntjük az olajat, beledobjuk a fűszereket. Felöntjük
annyi vízzel, hogy ellepje. A kuktát lezárjuk, tűzre tesszük, és
a sípolástól számított 80 percen át takarék lángon főzzük.
Ha lehűlt, óvatosan lapáttal kiszedjük a halat abba az edénybe,
amiben tárolni fogjuk. A kuktát visszatesszük a tűzre, a vizet
elforraljuk, majd az olajat rászűrjük a halra. Lefedhető jénai
edényben hűtőgépben több napig eláll.
Megjegyzés:
Jó étvágyat!
Sajt – házilag
Hozzávalók:
1 l tej , 50 dkg túró , 6 dkg olvasztott margarin
1 egész tojás , 1 teáskanál só , 1 teáskanál szódabikarbóna
1 l tej , 50 dkg túró , 6 dkg olvasztott margarin
1 egész tojás , 1 teáskanál só , 1 teáskanál szódabikarbóna
Elkészítés:
A tejbe belemorzsoljuk a túrót, és addig főzzük, amíg a savó le nem válik róla. Ha levált, leöntjük. Majd hozzáadjuk a tojást, sót, margarint, szódabikarbónát, és addig főzzük, amíg kemény nem lesz. Vizezett edénybe rakjuk, és lehűtjük.
A tejbe belemorzsoljuk a túrót, és addig főzzük, amíg a savó le nem válik róla. Ha levált, leöntjük. Majd hozzáadjuk a tojást, sót, margarint, szódabikarbónát, és addig főzzük, amíg kemény nem lesz. Vizezett edénybe rakjuk, és lehűtjük.
Olajos halkonzerv házilag
Aki
figyelmesen végigolvasta a Vacsoracsatás bejegyzésem, ott
említettem, hogy készült a konyhámban finom olajos halkonzerv.
Na jó, azért nem szuszukáltam bele a végterméket konzerves
dobozokba.
Múltkoriban
paradicsomosan készítettem, akkor makrélával (türelem, annak a
közlése is megtörténik valamikor), most pedig heringet
vásároltam.
Hozzávalók:
- 1 kg hering , 1kisebb fej hagyma , 5-6 cikk fokhagyma (ezek elefánt méretű cikkek voltak, de mi szeretjük a fokhagymát)
- babérlevél , mustármag , só , bors , 3-3,5 dl olaj , 0,8 dl ecet (ez segíti a halcsontok puhulási folyamatát) , kevés víz
A halakat
megmostam, lecsöpögtettem, egy kuktába helyeztem. Rátettem a
fűszereket, folyadékokat. A halak nem szabad szárazon legyenek,
lében kell csücsülniük. Kuktafedőt rátettem, takaréklángon,
alatta lángelosztóval (nekem ez utóbbi hiányában pislákoló
lángon) 5-6 óra alatt párolódnak készre. Akkor van kész, ha a
csintok puhák.
Ha netán
nagyobb adagot készítünk mint amekkorára a család
befogadóképessége van kalibrálva, akár le is fagyaszthatjuk,
avagy csavaros üvegekbe téve szépen kidunsztolva be is kerülhet
a kamra polcára.
A citromlé
evés előtti rácsöpögtetése szinte kötelező. Legalábbis
nálunk.
Paradicsomos halkonzerv, nem plékonzervből
Sok
kimondott néphagyományt nem tartunk, gyerekkoromban sem
tartottunk, már ami a kajálást illeti.
De
azért Nagypénteken hal dukál. Ha netán ebédre más volna
tervezve, vacsorára símán elkészíthető.
Hozzávalók:
4
fagyasztott makréla , 3 db babérlevél , 4 cikk fokhagyma
1
ek házi készítésű vegeta (sótlan) , bors , 1 csapott tk só
, 0,7 dl
olaj,
0,3
dl ecet , 5 dl házi készítésű paradicsomlé (jó sűrű
legyen)
1-2
szál zeller zöld, 2 ek cukor
A
halakat kiolvasztjuk, megtakarítjuk, kb 2 ujjnyi vastagságúra
felszeleteljük. Ha van benne haltej és/vagy ikra, félretehetjük,
s az is belefőzhető a konzervünkbe.
Egy kukta
aljába szorosan egymás mellé tesszük.
Ekkor tesszük
rá a fűszereket: rusztikus darabokra vágott
fokhagymacikkeket, babérlevelet, sót, borsot, vegetát. Beleöntjük
a paradicsomlevet, olajat, ecetet. Ez utóbbi (meg a paradicsom
savassága) fogja a főzés során ehető puhaságúra segíteni a
hal szálkákat, gerincet. Lehet sűrített paradicsomból is
készíteni, akkor azt vízzel kell kissé hígítani.
Ezek után a
kukta tetejét le kell zárni, feltenni főni. Mikor felfőtt, a
lángot visszavenni takarékra, gáztűzhelynél lángelosztót is
lehet használni a bíztonság kedvéért. Egy óra elteltével
tűzről félre kell venni, majd a nyomás csökkentével megnézni
nehogy mégis túl nagy legyen a hő, a nedvesség csökkenjen, s a
hal odasüljön a kukta aljához. Ennek függvényében még
visszatesszük tovább puhuljanak főleg a halcsontok. A képen
látható halkonzerv szűk 6 óra alatt készült el, a láng épp
csak pislákoló volt alatta, olykor fenntebb is kellett húzni,
mert teljesen leesett a kuktában a nyomás.
Mikor
elkészült, a babérleveleket s a zellerszárakat kidobjuk,
rászórunk 2 ek cukrot, ízlés szerint még sózható. Ha kihűlt,
akkor gyönyörű épségben tálalhatóak a haldarabok. Nagyobb
adag készítése esetén ami nem fogy el, az lefagyasztható vagy
csavaros üvegekbe téve dunsztolással tartósítható.
Halkonzerv házilag
Mivel
elég sokan szeretnek horgászni itt a Donnások közül, úgy vettem
észre, talán örülni fognak ennek a jó kis paradicsomos
halkonzerv receptnek, ami hamar elkészül és bármilyen apróhalból
készíthető.
Hozzávalók:
4
kg hal (feje, uszonyai és farka nélkül, kitisztítva, megpucolva,
de én filéből szoktam készíteni, így gyorsabb és nincs szálka
benne), 1 deci ecet, kiegészítve negyed literig paradicsomlével, 1
deci olaj, kiegészítve negyed literig vízzel,
2 deci víz, 8 babérlevél, 2 evőkanál só, 30 szem bors, fél liter paradicsom (dobozos), 2 fej hagyma, 1 petrezselyemgyökér, 1 sárgarépa (ezek apróra vágva)
2 deci víz, 8 babérlevél, 2 evőkanál só, 30 szem bors, fél liter paradicsom (dobozos), 2 fej hagyma, 1 petrezselyemgyökér, 1 sárgarépa (ezek apróra vágva)
Mindent
beleraksz egy kuktába és lassú tűzön két és fél órát főzöd,
amíg a szálka is megpuhul és szétfő. Mivel én filét használtam
nem kellett ennyit főzni. Nem szabad kavarni, esetleg rázogasd meg,
mert szétesik a halhús. Én csíkokra vágtam, úgy raktam bele, és
főztem míg két ujjnyi lé maradt a tetején.
Nagyon
ajánlom, mert üvegekbe rakva, hűtőben, eláll elég sokáig, bár
szerintem hamar elfogy, mert finom.
Hidegen,
melegen egyaránt fogyasztható.
Jó
étvágyat hozzá!
Marinírozott rántott ponty-avagy krumplisalátás hal
Ez
az étel lassan harminc éve szerepel a karácsonyi étel sorban.
Nem fő étel, nem a menü része, de ott van az óriási fazékban,
hogyha valaki nem tudja mit egyen vagy nagyon eltelt már a sok
hússal, süteménnyel és valami könnyűt szeretne, esetleg már a
gyomra is lázadozik a nehezebb ételektől, akkor ez a hal a
legjobb megoldás.
Minden
évben elhatározom, hogy készítek majd év közben is, de
valamiért eddig még nem sikerült. Ha bárkit visszatartana a
szálka a halban, akkor lehet filézett, beirdalt szeleteket is
tenni a lébe, de ha tudunk várni 4-5 napot, akkor a ponty kicsi
Y-szálkái szinte eltűnnek. 7-8 nap után pedig csomót lehet
kötni a hal patkó szárában lévő hosszú szálkára. Ezt az
ecetes lé teszi a szálkákkal.
Nem
gondolom, hogy ez olyan étel, amivel nagy meglepetést okozok,
mégis azért írom le, mert méltánytalanul elhanyagolt fajtája a
hal elkészítésének. Nem ismert az egész ország területén és,
ha jól tudom, van egy tipikus helye is az országban, ahol
ismertebb, népszerűbb és néhány változata készül is
rendszeresen.
Ilyenkor
veszünk 5-6 kg pontyot, ebből készül a halászlé, a halból jut
ebbe is néhány szelet, de a többi megy az ecetes lébe. Ezenkívül
veszünk még kb. két kg halszeletet is, ami az idén busa volt.
A
busa az
édesvízi halak közül az, amelyik nagy mennyiségű Omega-3
zsírsavat tartalmaz. Tengeri hal híján, talán jó lenne a
tabletták helyett.
A
saláta készítésének sincs semmi titka. Előre bocsájtom, hogy
ez egy családi recept, ezen kívül más elkészítési módja is
van, de én eddig sem változtattam rajta, valószínűleg ezután
sem fogok.
Saláta: 20 literes
fazékba teszek fel vizet forrni, kb. a 2/3-ig van tele. Úgy
ízesítem, mint a hagyományos ecetes salátákat szoktam. Cukor,
ecet, só és teszek bele szemes borsot is. Amíg felforr a víz,
addig megfőzök kb. két
kg krumplit és
felkarikázok kb. 1,5
kg hagymát.
Beleteszem a forró saláta lébe a karikára vágott krumplit és
hagymát. Ezt előző nap is el lehet készíteni, én is így
szoktam. Másnap megsütöm a panírozott halakat és a forró
halszeleteket beleteszem a krumplisalátába. A krumpli-hagyma arány
ízlés szerint változtatható, ill. sok helyen egyáltalán nem is
tesznek bele, csak az ecetes lét használják.
Mehet
a teraszra vagy az erkélyre és az sem baj, ha befagy a lé. Néha
jégcsákány kell, hogy kiszabadítsuk a halat, ilyenkor egy kicsit
várni kell, amíg a jégkristályok elolvadnak a krumpli között.
Ez
is egy ősi tartósítási módszer. Dec.24-én tettem bele a
halakat és ma ettük meg az utolsó szeletet. Garantáltan jó
állapotú, jó állagú és nagyon finom volt!
Már tudom, hogyan kell finom sült burgonyát készíteni olaj nélkül!
A
sült burgonyát sokan szeretik, ezért ma mutatunk egy ínycsiklandó
variációt, aminek az elkészítéséhez még olaj sem kell. Nálunk
hatalmas sikere van! Mióta kipróbáltuk ezt a receptet, már nem is
sütjük olajban!
Hozzávalók:
- 7 nagyobb burgonya
- 2 tojásfehérje
- só
- pirospaprika
- bors
Elkészítés:
A
burgonyát hámozd meg és mosd meg, majd vágd vékony csíkokra. A
tojásfehérjéből verj habot és keverd hozzá a fűszereket. A
felszeltelt burgonyát tedd egy nagy tálba és öntsd rá a
tojáshabot, keverd jól össze, hogy minden darabot érje. Egy
tepsit bélelj ki sütőpapírral, tedd bele a burgonyát és 200
fokos sütőben süsd amíg aranyszínűek lesznek. Közben forgasd
meg, hogy egyenletesen átpiruljanak.
A világ legfinomabb sült burgonyája! A család egy pillanat alatt elkapkodja!
Ma
egy csodás burgonyás receptet mutatunk, ami remek köret húsok
mellé. Ha unod a megszokott finomságokat, próbáld ki ezt a
receptet. Különlegesen finom és könnyen elkészíthető!
Hozzávalók:
- 400g burgonya,
- 3 gerezd fokhagyma,
- só,
- bors ízlés szerint,
- vaj ízlés szerint
- rozmaring.
Elkészítés:
Mossuk
meg jól a burgonyát, majd főzzük meg héjában. Amíg a burgonya
fő, tisztítsuk meg és vágjuk fel a fokhagymát jó apróra, a
tepsit kenjük ki vajjal, tegyük bele az apróra vágott
fokhagymát.
Amikor a burgonya megfőtt öntsük le a vizet róla, tegyük a tepsibe egymás mellé, mindegyik darabot, nyomkodjuk meg egy spatulával, hogy repedjen meg. Mindegyik burgonyára tegyünk egy kevés vajat vagy locsoljuk meg olívaolajjal, majd sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg rozmaringgal. Előmelegített sütőben süssük 180 fokon 15 – 20 percig, amíg szépen megpirul. Jó étvágyat!
Amikor a burgonya megfőtt öntsük le a vizet róla, tegyük a tepsibe egymás mellé, mindegyik darabot, nyomkodjuk meg egy spatulával, hogy repedjen meg. Mindegyik burgonyára tegyünk egy kevés vajat vagy locsoljuk meg olívaolajjal, majd sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg rozmaringgal. Előmelegített sütőben süssük 180 fokon 15 – 20 percig, amíg szépen megpirul. Jó étvágyat!
Zománcozott burgonya, ennél finomabb köretet még nem kóstoltál!
Annyira
ízletes, hogy önmagában is szívesen falatozunk belőle, még hús
sem kell mellé!
Hozzávalók
- 1 kg burgonya,
- 3 evőkanál cukor,
- 4-5 dkg vaj,
- só.
Elkészítés
A
burgonyát sós vízben, héjában megfőzöm, és meghámozom.
Amikor kihűlt, szűrőbe teszem, hideg vízzel leöblítem, majd
lecsepegtetem. A cukrot egy serpenyőben felolvasztom, s lapos késsel
addig keverem, amíg barnulni kezd. (Vigyázni kell, nehogy
megégjen.) Ezután a serpenyőt leveszem a tűzről, és az, olvadt
cukorhoz hozzáadom a vajat, s addig keverem, míg a vaj is elolvad.
Ezután beleöntöm a nedves burgonyát, s addig lökdösöm,
rázogatom a cukros vajban, amíg egyenletesen “zománcozott”, és
aranybarna lesz. Végül a serpenyőt visszahelyezem a tűzre, és
kis lángon átmelegítem. Azonnal tálalom, tetszés szerint
felaprított hagymát is szórhatunk rá.
Tegyél sót a mosásba! Le fog esni az állad!
A
só nem csak a konyhában lehet hasznos, hanem mosáskor is nagy
segítség lehet.
Vibráló
színek
Aki
festett már otthon ruhát, az biztosan észrevette már, hogy a
festékek csomagolásán többnyire külön feltüntetik, hogy a
színt sóval lehet fixálni. A színek megőrzésében egy
hétköznapi mosásnál is segíteni fog a só. Ehhez csupán egy
csésze sót kell adni a mosáshoz, így nem fognak fakulni a ruhák.
Makacs foltok
Jó hatással van a só a bor-, a vér- és a tintafoltokra. Keverj sűrű masszává vizet és sót, dörzsöld bele a foltba, hagyd állni, majd mosd ki.
Jó hatással van a só a bor-, a vér- és a tintafoltokra. Keverj sűrű masszává vizet és sót, dörzsöld bele a foltba, hagyd állni, majd mosd ki.
Sárga
hónalj, izzadtságfoltok
Elsősorban
a fehér színű ingekre és pólókra jellemző, hogy csúnya, sárga
folt éktelenkedik a hónalji résznél. Ezt a sima mosással szinte
lehetetlen eltüntetni, sokszor pedig még folteltávolítókkal sem
sikerül. Pépesre vizezett sóval dörzsöld be a felületet, majd
miután kicsit állni hagytad, dörzsöld át újra és öblítsd ki
alaposan.
Mosógép
tisztítása
Az
ecetes mosógép tisztítás sokak számára ismert. Ez tisztítja a
gépet, megszabadít a vízkőtől és a lerakódásoktól,
meghosszabbítja a mosógép életét is. Ha az ecet mellett fél
csésze sót is adsz a tisztításhoz, akkor az extra ionokkal még
hatásosabb eredményt biztosít.
Forrás:
kiskegyed.blikk.hu
Anyósom egy uborkaszeletet tett az ablakba, nem értettem miért csinálja, de kellemes meglepetés ért!
Ma
szeretnénk megismertetni veletek egy olyan módszert, amellyel távol
tarthatjátok a legyeket az otthonotoktól. A vidéken élő emberek
számos módszert ismernek az életük megkönnyítésére.
Ma
bemutatjuk nektek, hogy milyen nagy segítségünkre lehet egy
egyszerű uborka. Vágjunk el egy uborkát hosszában több darabba,
majd tisztítsuk meg a héjától. Tegyünk néhány darabot az
ablakpárkányra, távol tartja a legyeket.
Tehetünk
a szemetesvödör tetejére is nyáron, az erős uborka illat
elriasztja a legyeket, de még a gyümölcslegyek sem kedvelik. Ezzel
az apró trükkel távol tarthatjuk ezeket az idegesítő rovarokat
az otthonunktól. Megéri kipróbálni!
Ennyi pénzt hozhat a postás novemberben. Jön a nyugdíjprémium!
HÍREK
2018.
08. 15.
Mutatjuk,
kiknek jár.
2018
második negyedévében 4,4 százalékkal nőtt a magyar
gazdaság, pontosabban a bruttó hazai termék (GDP). A
közgazdászokon kívül ennek a nyugdíjasok is örülhetnek, hiszen
ha a GDP bővülése meghaladja a 3,5 százalékot, az novemberben
nyugdíjprémiumot jelent.
A
4,4 százalékos második negyedéves bővülés nem garancia arra,
hogy a tendencia folytatódik, azonban erősíti a reményeket, hogy
a idén is lesz keret pluszpénzre. Orbán Viktor miniszterelnök
mindenesetre ígéretet tett rá, ahogyan belengette 2019-re is.
A
prémium összegét két szám szorzata adja:
- a bruttó hazai termék változatlan áron számított növekedése – tárgyévben várható – mértékének 3,5-del csökkentett összege, de legfeljebb 4,
- a nyugellátás november havi összegének 25 százaléka, de legfeljebb 20 000 forint.
Leegyszerűsítve:
a GDP-növekedés és a 3,5 százalékos határ különbözete
(tavaly 4,1-3,5=0,6) megszorozva a
novemberben esedékes nyugdíj negyedével, de maximum 20 000
forinttal.Utóbbi
kitétel azt jelenti, hogy havi nettó 80 ezer forintos nyugdíj
felett minden érintett ugyanakkora mértékű prémiumot kap,
ezalatt viszont arányosan kevesebbet.
A
28 500 forintos nyugdíjminimummal számolva ez a tavalyi évben így
nézett ki: (4,1-3,5) x (28 500:4) = 4275 Ft
A
nyugdíjprémium nem jár mindenkinek, aki tárgyév novemberében
nyugdíjas. Azok
számíthatnak a kifizetésre, akik a 2017-ben már legalább egy
napig nyugdíjasok voltak és 2018 novemberében is azok, ideértve a
rehabilitációs ellátást, a rokkantsági járadékot is.
A
nyugdíjprémium, a kötelező nyugdíjemelés és az
Erzsébet-utavány ellenére a nyugdíjasok helyzete továbbra sem
rózsás. Bár az aktív réteg haszonélvezője a növekvő
béreknek, az ezzel járó növekedő árakat a kisebb anyagi
segítségek nem ellensúlyozzák. Forrás
Egy különlegesség, ami egyre több kiskertben ott van: fekete paradicsom
EGYÉB
2017.
06. 15.
Az
eddig kuriózumnak számító növény magjai már fillérekért
megvásárolhatók.
Aki
kertészkedik, az szereti kipróbálni az újdonságokat is. Idén
biztosan sok kiskertben tűnik majd fel a különleges paradicsom,
hiszen egy csomag magot 100-150 forintért lehetett megvenni. Egy
csomagban kb. 100 db mag van.
A
fekete paradicsom rendkívül ízletes, de ellentétben a közönséges
paradicsommal, az érési folyamat bármely fázisában kiválóan
fogyasztható, tehát nem csak akkor, amikor teljesen érett, hanem
már éretlenül is.
Eleinte
sötétzöld, ilyenkor kiválóan lehet szeletelni. Aztán
sötétbarnává érik, ilyenkor édesen zamatos az íze. Salátákba
és szendvicsekbe kiváló.
Végül
sötétvörös lesz, ilyenkor a legszaftosabb és legédesebb, ami a
megnövekedett fruktóztartalomnak köszönhető.
A
növény egy sokéves keresztezési folyamat eredményeként
született meg. Nem génmódosított! Ültetése és gondozása
megegyezik a sima paradicsommal, vagyis semmiféle különleges
kezelést nem igényel. Sikerrel nevelhető balkonládában is.
Egy
másik érdekességet is figyelmedbe ajánlunk! ITT egy
olyan gyümölcsről olvashatsz, ami a húst is helyettesítheti.
Egy igazi különlegesség: csokoládés szilvalekvár
GASZTRO
2017.
09. 02.
A
csokoládéval összefőzött szilva olyan ínyencség, ami után
megnyalod a 10 ujjadat.
A
szilva nagyon sok süteményhez kiválóan illik. A csokoládéval
összefőzött szilva olyan ínyencség, ami után megnyalod a
10 ujjadat.
Hozzávalók:
- 2 kg szilva
- 70 dkg cukor
- 70 dkg kakaópor
- 15 dkg vaj
- egy csipet vanília
Olyan
szilvát válassz, ami még nem lágy. Nem baj, ha kicsit éretlen.
A szilvákat vegyük ketté, távolítsuk el a magját. Öntsük rá a cukrot, alaposan keverjük el, és hagyjuk így kb. 1 órán át. Egy óra múlva tegyük a tűzre, forraljuk fel. Adjunk hozzá egy csipetnyi vaníliát, és főzzük alacsony hőmérsékleten. Távolítsuk el róla a habot.
Addig főzzük, amíg eltűnik a hab. Óvatosan öntsük bele a kakaóport, és adjunk hozzá a vajat. Keverjük össze, és főzzük alacsony lángon 20 percig. A lekvárt öntsük sterilizált üvegekbe, zárjuk le, majd fordítsuk fejjel lefelé. Hagyjuk így pár percig, majd tegyük dunsztba. hagyjuk. Nagyon finom lesz!
A szilvákat vegyük ketté, távolítsuk el a magját. Öntsük rá a cukrot, alaposan keverjük el, és hagyjuk így kb. 1 órán át. Egy óra múlva tegyük a tűzre, forraljuk fel. Adjunk hozzá egy csipetnyi vaníliát, és főzzük alacsony hőmérsékleten. Távolítsuk el róla a habot.
Addig főzzük, amíg eltűnik a hab. Óvatosan öntsük bele a kakaóport, és adjunk hozzá a vajat. Keverjük össze, és főzzük alacsony lángon 20 percig. A lekvárt öntsük sterilizált üvegekbe, zárjuk le, majd fordítsuk fejjel lefelé. Hagyjuk így pár percig, majd tegyük dunsztba. hagyjuk. Nagyon finom lesz!
Majdnem egy teljes osztályt megbuktattak egy budapesti szakközépiskolában
EGYÉB
2018.
07. 27.
Három
évig gyakorlatilag semmi hasznosat nem tanítottak nekik.
A
diákok szerint három évig gyakorlatilag semmi hasznosat nem
tanítottak nekik. Hiába küzdöttek a szülők is, a vezetőség
csak az utolsó pillanatban próbálta menteni a helyzetet, akkor már
hiába.
A
BMSZC Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnáziuma és
Szakközépiskolája (rövidítve UMSZKI, régebben Landler Jenő
nevét viselte) 3/11.H osztálya egy kísérleti osztály volt, amely
két részből állt: a 27 gyerek egyik fele gépész, a másik pedig
elektronikai műszerész szakmát tanult – legalábbis abban a
tudatban iratkoztak be, hogy azt fognak tanulni.
A
egyik gépész fiú édesanyja, E. Melinda portálunknak elmondta,
már a hároméves képzés első évében elkezdődtek a gondok,
ugyanis egy-két kivétellel alig kaptak tankönyvet a diákok,
amiből tanulhattak volna.
Ekkor
még heti öt napot jártak iskolába és nyáron volt négy hét
kötelező gyakorlat, második osztályban viszont már csak heti két
napot jártak iskolába és három napot dolgozni, és könyvük sem
volt.
Azok
a szülők, akiknek elektronikai vagy gépész végzettségük volt,
többször is jelezték, hogy nem itt kellene tartani a gyerekeiknek
a tananyagban, de hiába próbálták megbeszélni az ügyet az
igazgatónővel, ő egyszer sem jött el ezekre a találkozókra.
Ráadásul
bejutni sem volt egyszerű hozzá. Egy anyukának január elején
sikerült, ekkor az igazgatónő Melinda szerint mindent megígért,
hogy jobban oda fognak figyelni és változtatások lesznek. Azonban
ebből – mint mondja – semmi nem valósult meg, minden ugyanúgy
folyt tovább.
„Szegény
osztályfőnököt nyaggattuk, hogy tegyen valamit, de mindig
lesöpörték egy laza tollvonással” – fogalmaz Melinda.
Egyébként nemrég el is bocsátották, hivatalosan nem emiatt.
Melinda szerint azonban inkább kiutálták, mert mindig minden egyes
gyerek mellett kiállt, szót emelt az osztálya érdekében. A
szaktanárokra is próbált hatni, hogy pótolják a hiányosságokat,
de hiába.
Így
jött el a harmadik év, amikor továbbra is mindössze heti két
napot jártak iskolába a diákok, a maradék hármat pedig
gyakorlaton töltötték. Azonban itt is állandó problémát
jelentett, hogy a gyakorlatvezetők nem tudtak nekik szinte semmilyen
feladatot adni, annyira le voltak maradva a tananyagban.
Az
ilyen jellegű osztályokban elvileg 30 százalék elmélet, 70
százalék gyakorlat az arány, amit tartani kell. Azonban mivel a
gépészeknél a CNC technológia számoláson, programozáson
alapul, ha ezt nem tanulja meg a gyerek órán, akkor hiába adnak
neki egy munkadarabot, csak állni fog a gép előtt értetlenül –
mondja Melinda.
„Mintha
nem is létezne ez a 27 gyerek”
Félévkor
már látszott, hogy nagyon nagy a baj, az osztály jelentős része
bukásra állt. Ekkor ismét – már sokadjára – felhívták az
iskolavezetés figyelmét a helyzetre, de Melinda elmondása szerint
ezúttal sem foglalkoztak vele érdemben.
Eljött
a ballagás május elején egy pénteki napon, majd az ezt követő
hétfőn kapták a hírt, hogy kedden és szerdán a gépészeknek
felkészítőt tartanak egy másik iskolában, mert a vizsga
tételsora olyan kérdéseket is tartalmaz, amit a három év alatt
nem tanítottak meg nekik.
Gyakorlatilag
ebben a két napban kellett volna leadniuk a három év anyagát, ami
a lehetetlennel határos vállalkozás volt.
A
gépészek közül 13 főből 2 vizsgára sem mehetett az év végi
jegye miatt, a maradék 11-ből pedig heten mentek át. Az elektrósok
közül 14 főből 12 vizsgázott és egy tanuló ment át. Tehát a
27 gyerekből alig nyolcnak lett bizonyítványa, de Melinda szerint
ők is csak épphogy átcsúsztak a vizsgán.
Az
Ipartestület szabályai alapján már azt jelenteni kellett volna,
ha az osztály egyharmada megbukik egy vizsgán, itt pedig sokkal
rosszabb az arány, Melinda szerint egyelőre mégsincs lenyomata az
egésznek sehol.
A
diákoknak sokáig fel se tűnt, hogy gond van
Melinda
azt mondja, az igazgató a történtek ellenére ekkor sem volt
hajlandó a helyzetről beszélni, így ő az iskolát fenntartó
BMSZC-hez (Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum) fordult. Itt
arra tettek ígéretet, hogy a nyár folyamán személyes
felkészítőket tartanak, hogy októberben sikeres legyen a vizsga.
Erre
július elejéig a gépészeknél hatszor, az elektrósoknál pedig
négyszer került sor. Augusztus közepén elvileg folytatják, a
köztes időre pedig azt ígérték, hogy interneten keresztül
fognak feladatokat kapni a diákok, amelyeket megoldva kell
visszaküldeni a tanárnak, de erre mostanáig nem került sor.
Beszéltünk
több érintett diákkal is, akik megerősítették a fent leírtakat.
Egy gépész fiú – nevezzük Miklósnak – szerint már a vizsga
előtt háromnegyed évvel elkezdték mondogatni a tanároknak, hogy
jó lenne gyakorolni az előző évek feladatait, de hiába.
Ahhoz
képest, hogy a CNC esztergálással kapcsolatos kérdések a
dolgozat több mint kétharmadát tették ki, és a 2-es jegyhez
legalább 51 százalékot kellett elérni, a három év alatt
egyetlen tanórán sem volt szó erről – mondta Miklós.
A
fentebb említett korrepetáló alkalmak azóta le is zajlottak. A
gépészeknél két tanár várta a diákokat, ugyanazok, akik
korábban is tartották az órákat. Miklós már az első alkalommal
számon kérte rajtuk, mennyire tartják korrektnek, hogy három év
alatt semmit nem tanítottak nekik. Ebből elmondása szerint egy jó
egyórás vita kerekedett, amiben kölcsönösen egymást
hibáztatták.
A
dolog igazi pikantériáját az adja, hogy az első két évben fel
se tűnt neki igazán, hogy nagy baj lenne, mivel a jegyei kivétel
nélkül 4-esek, 5-ösök voltak. Csak éppen a leadott tananyagnak –
mint később kiderült – köze sem volt a vizsga elvárásaihoz.
Egy
elektrós diák pedig úgy fogalmazott: ha az egyik szakmai
tantárgyat tanító tanár macskájának életéből kellett volna
vizsgázniuk, az mindenkinek sikeres lett volna.
Miklós
most több osztálytársával együtt egy érettségit adó iskolába
jelentkezett – ha már dolgozni egyelőre nem tud – de csak azzal
a feltétellel vették fel, hogy ha októberben nem sikerül a
szakvizsga pótlása, ott helyben, tanév közben ki kell iratkoznia.
A
gépész Máté – szintén álnév – az osztálynak abba a
kisebbségébe tartozik, akik átmentek a vizsgán. Ennek ellenére ő
is hasonlóan elégedetlen a képzéssel. Szerinte három éven át
teljesen irreleváns tananyagot adtak le nekik, a nagy része sem a
szakmához nem kapcsolódik, sem a vizsgán nem tudták hasznát
venni.
Annak
ellenére történt így – mint mondja –, hogy a tanároknak
tudniuk kellett, mit kérnek számon a vizsgán, hiszen két évvel
korábban már végzett egy hasonló osztály.
Az
a tanáruk, akinek a vizsgakérdések kétharmadát jelentő CNC-t le
kellett volna adnia, Máté elmondása szerint az utolsó két
hónapban egyáltalán nem jött be, és a helyettesítéséről sem
gondoskodtak – vagy lyukasórájuk volt a gyerekeknek, vagy
hazaküldték őket. Végül egy másik tanár a vizsga előtt néhány
nappal a szabadidejében bevállalta, hogy aki szeretné, 2-3 órára
beülhet hozzá elsajátítani legalább az alapokat.
Ő
is elment erre a pótlásra, valószínűleg ennek köszönheti, hogy
végül sikerült a vizsgája, de nem sokon múlt: 2 vagy 3 pont
híján megbukott volna az írásbelin, akárcsak a többség.
Azonban tud olyanról is, aki hiába vett részt a pótalkalmakon, ez
sem volt elég ahhoz, hogy átmenjen.
Legalább
tudják meg, mi folyik itt
Melinda
szerint a legnagyobb kérdés az, ki tudja garantálni, hogy ilyen
előzmények után októberben mindenki sikeresen levizsgázik. Ennek
híján ugyanis tulajdonképpen kidobtak három évet az ablakon, és
18-19 évesen nemhogy érettségijük, még egy szakmájuk sincs, úgy
kellene boldogulniuk. Mindezt szerinte azért, mert a sorozatos
jelzések ellenére sem foglalkozott senki az üggyel.
„Értem
én, hogy kísérleti osztály, de az igazgatónak talán akkor is
tennie kellett volna valamit a három év alatt, hogy legalább
könyvei legyenek a gyerekeknek” – fakad ki.
A
BMSZC-nek írt levelében is azzal érvelt, hogy ha csak 1-2 gyerek
bukott volna meg, még lehetne azt mondani, hogy biztos nem figyeltek
eléggé. De amikor majdnem egy egész osztály nem megy át a
vizsgán, ott már kizárt, hogy csak és kizárólag a gyerekeket
(és a szülőket) lehetne felelőssé tenni ezért.
Melinda
azért is szeretné, ha az ügy minél nagyobb nyilvánosságot
kapna, mert van még két ugyanilyen, fiatalabb osztály az
iskolában, akik szerinte ugyanebben a cipőben járnak.
„Náluk
talán még lehetne menteni a helyzetet, de nem maradt vesztegetni
való időnk. Hiszen a fenébe is, a jövőjük múlik ezen” –
fogalmaz.
Kerestük
az üggyel kapcsolatban az iskola igazgatóját, Hackné Nyerges
Ritát is, de nem kívánt nyilatkozni. A BMSZC szakmai
főigazgató-helyettese, Csontó Béla pedig arra hivatkozva mondott
nemet, hogy neki ezt a szabályok tiltják. Forrás
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése