Rántott
csirkecomb variációk
Rántott csirke falatok
A
legtöbb gyerek (és felnőtt!) egyik kedvenc étele a rántott
hús –
főleg
a rántott csirke. A rántott
csirke falatok a
hagyományos recept modern változata, amely kiváló partikra,
gyerekzsúrokra, bulikra vagy piknikre – hiszen kézzel is
fogyasztható. Íme a recept, tippekkel és variációkkal..
Hozzávalók
- 1/2 csésze liszt
- 1 csésze zsemlemorzsa
- 1 tojás
- Só, bors
- Olaj
Elkészítés
- Húzzuk le a csirkemell bőrét, majd vágjuk fel kb 1 cm-es csíkokra (ha szükséges, vágjuk félbe a keletkezett szeleteket). Itassuk le a nedvességet (ez fontos!).
- Sózzuk, borsozzuk meg, majd panírozzuk be a csíkokat (lásd tippek).
- Forró olajban süssük aranysárgára mindkét oldalon.
- Konyhapapíron csepegtessük le
- Tálaljuk citrom szeletekkel.
Tippek
- A panírozást felgyorsíthatjuk, és a sok mosogatást megelőzhetjük a következő módon: A lisztet és a zsemlemorzsát öntsük bele egy-egy nylon zacskóba (pl hűtőzacskóba) – majd a lisztes zacskóba tegyük bele a csirkefalatokat, kössünk rá egy csomót, és alaposan rázzuk össze, amíg a liszt beborítja a hús darabok felszínét. Egy szűrőn keresztül rázzuk le róluk a felesleges lisztet. Forgassuk meg a húscsíkokat a felvert tojásban, majd a zsemlemorzsás zacskóban ismételjük meg a zacskó-rázást. Így hipp-hopp egyszerre elkészül a panírozás!
- A panírozott húst érdemes a hűtőben pihentetni kb 1 órát – sokak szerint úgy lesz a rántott husi a legfinomabb!
- A rántott hús készítéséhez elég sok olajra van szükség – nem beszélve a keletkezett olajszagról. Nyáron a kerti grill sütő gáztűzhelyén süssük ki őket!
- Egészségesebb változat az, ha a sütőben sütjük 180 fokon – kevés olajban, természetesen mindkét oldalon. Így büdös sem lesz nagyon, és egyszerre sok csirkefalatot ki lehet sütni!
- A falatokat természetesen filézett csirkecombból is el lehet készíteni!
- Lisztérzékenyek liszt helyett sárgaborsó lisztet használjanak, zsemlemorzsa helyett rizsdarát (vagy glutén-mentes zsemlemorzsát).
- Zsemlemorzsát könnyen készíthetünk száraz kenyér ledarálásával – ha pedig friss kenyeret vagy zsemlét darálunk össze, a rántott hús bundásabb lesz!
Variációk
A
fenti alap recept remek gyerekek számára, akik nem szeretik a
komplex ízeket. Felnőttek számára még finomabbá
varázsolhatjuk a csirke falatokat a következő tippek alapján:
- A csirkehúst dörzsöljük be fokhagymakrémmel vagy préselt fokhagymával.
- Pikánssá tehetjük úgy, hogy a tojásba paprikakrémet keverünk vagy a liszthez erős paprikát adunk.
- Különösen finom rántott húst kapunk, ha a húst megkenjük dijoni mustárral, majd megforgatjuk aprított zöldfűszerekben, utána tojásban, zsemlemorzsában.
- A szemlemorzsába is lehet zöldfűszereket, szárított fűszereket keverni – pl petrezselyem zöldet, snidlinget, koriandert.
- Nagyon finom a sajtos változat is – keverjünk fokhagymakrémet és aprított petrezselyem zöldet a tojáshoz, és reszelt parmesan sajtot a zsemlemorzsához. Panírozzuk be a húst majd süssük ki a sütőben (az eredmény hasonlít a rántott Kijevi csirkéhez, de kevésbé zsíros)
Felhasználási
tippek
- A rántott csirke falatokat fogyaszthatjuk főételként is – krumplipürével, rizi-bizivel vagy egyéb finom köretekkel.
KFC
Rántott csirkecomb
TELJES ELKÉSZÜLÉSI IDŐ
2
óra pácolás, 40 perc előkészítés és sütés
160 perc
Hozzávalók
3 adagra
A csirkecomhoz
- 6 db csirkecomb
- 2 db tojás (apró, "S"-es méretű)
- 2 evőkanál házi tej / teljes tej
- 150 g búzaliszt (BL55)
- 2 teáskanál fokhagymapor
- 2 teáskanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál feketebors (őrölt)
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 2 evőkanál zabpehely
- 1 teáskanál só
A páchoz
- 1 teáskanál só
- 3 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál feketebors (őrölt)
- 1 teáskanál chili (őrölt)
Leírás
Rántott
csirke (alsó) comb, kicsit másképpen elkészítve. Több
fűszerrel, zabpehellyel, és ha elkészült szinte teljesen olyan
lesz mint a KFC-ben kapható ropogós külsejű, omlós csirkecomb.
;)
Elkészítés
Elsőként
elkészítjük a pácot. Egy kis edényben összekeverjük a sót,
borsot, chilit és citromlevet, majd 1-2 órára beleforgatjuk a
megmosott csirkecombokat.
Összekeverjük
a száraz anyagokat (liszt, só, bors, fokhagymapor, paprika, apró
zabpehely, zsemlemorzsa).
Egy
másik tálban alaposan összekeverjük a tojásokat a tejjel.
Elővesszük
a csirkecombokat és bőrével együtt először a lisztes
keverékbe, majd a tojásba, majd újra a lisztes keverékbe
forgatjuk őket.
Forró
olajban kb. 25 perc alatt, szép aranybarnára sütjük őket.
Egy
tálba papírtörlőt teszünk és hagyjuk, hogy feligya a
felesleges olajat, ami lecsepeg a megsült csirkéről.
Sültburgonyával,
vagy bármilyen más, számunkra megfelelő körettel tálaljuk.
Így
csinálj rántott húst liszt, tojás, zsemlemorzsa nélkül
Bebizonyítjuk, hogy egészséges rántott hús igenis létezik, csak a paníron kell változtatni egy kicsit.
Akkor
sem kell lemondanod a rántott húsról, ha diétázol. Készítsd el
egészségesen, liszt, tojás és zsemlemorzsa nélkül. Combot,
szárnyat is panírozhatsz így.
Egészséges rántott húst
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg csirkemell, 1 kis doboz natúr joghurt , 15 dkg zabpehely
- 10 dkg parmezán sajt , 2 gerezd fokhagyma , só , bors
Elkészítés ideje:
Elkészítés:
15 perc, sütés: 25 perc
Elkészítés:
A
csirkét mosd meg, vágd kis szeletekre. A zabpelyhet daráld le.
Keverd a joghurtba a sót, a borsot, és nyomd bele a fokhagymát. A
húst forgasd a joghurtos keverékbe. Az sem baj, ha hagyod benne
állni egy kicsit.
Sütés
előtt a zabpehelymorzsát keverd össze a reszelt sajttal, és
forgasd bele a hússzeleteket. Nyomkodd a csirkére az egészséges
panírt, a felesleget rázd le róla. A húsokat rendezd egy
sütőpapírral bélelt tepsibe. Előmelegített sütőben 200 fokon,
körülbelül 25 perc alatt süsd meg.
A TÖKÉLETES RÁNTOTT HÚS
Szinte
hagyomány a vasárnapi rántott hús, de hogy finom is legyen, annak
bizony van néhány titka. A ropogós bunda és az omlós hús
tökéletes párosa néhány praktikával biztosan sikerülni fog!
AZ ELŐKÉSZÜLETEK
A
hús előkészítésénél a vastagabb szeleteket érdemes kicsit
kiklopfolni, hogy a rostok felpuhuljanak. Nem szükséges ehhez
húsklopfolót használni, elég lehet, ha egy kés nyelével vagy az
öklünkkel kissé megütögetjük a húst.
Fontos,
hogy a tojást jól verjük fel panírozás előtt, különben
nyúlós, ragacsos marad. A
felvert tojásba ne tegyünk sót!
A
lisztet szitáljuk át felhasználás előtt, és csak finomlisztet
használjunk erre a célra. Viszont fűszerezhetjük őrölt borssal
vagy fűszerpaprikával, ezeket jól keverjük el a liszttel.
Lehetőleg
házi zsemlemorzsát használjunk. Ehhez nem kell mást tenni, mint a
kenyér- és zsemlemaradékokat sütőben kiszárítani, majd kézi
reszelővel lereszelni, végül átszitálni. Ezt is ízesíthetjük:
keverhetünk bele reszelt citromhéjat, parmezán sajtot, apróra
vágott rozmaringot, kakukkfüvet vagy tök-, napraforgó- és
szezámmagot. Ebben az esetben a nagyobb darabokat nyomkodjuk rá a
tojással már bevont húsra, nem elég, ha csak megforgatjuk a
keverékben.
Akkor
tökéletes, ha a bunda ropogós, a hús pedig omlós!
A PANÍROZÁS
A
húst hagyományosan lisztbe, tojásba, majd zsemlemorzsába
forgatjuk. A lisztbe forgatás után jól rázzuk le a húsról a
felesleges lisztet, különben nem tapad rá a tojás. A tojást is
alaposan csorgassuk le a húsról, mielőtt a zsemlemorzsába
forgatnánk. A zsemlemorzsában csak éppen forgassuk meg a
húst, nem kell megnyomkodnunk. Csak annyi zsemlemorzsa kerüljön
rá, amennyit magától felvesz!
Megunhatatlan
klasszikus a rántott hús
A SÜTÉS
Válasszunk
minőségi olajat. A rántott ételek készítéséhez
tanácsos Vénusz
Sütőolajatválasztanunk,
mely Omega-9-ben gazdag. Ennek köszönhetően az olaj jobban
bírja a hőt sütés közben, így nehezebben ég meg az étel. Nagy
előnye ennek az olajnak, hogy nem habzik, ráadásul sokszor
süthetünk benne.
A
sütéshez mindig bő olajat használjunk. Sütéskor nagyon fontos
az olaj hőmérséklete – akkor ideális, ha mindenütt egyformán
serceg, de nem bugyborékol. A túl forró olaj megégeti a panírt,
ha nem elég meleg, akkor inkább fő benne a hús, mint sül.
A
csirkecombbal legyünk türelmesebbek, lassabban sül át, no de
milyen finom!
A
vastagabb húsokat (pl. a csirkecombot) fedő alatt 10 percig kell
sütni, menet közben pedig egyszer megfordítani. Csak az utolsó öt
percben emeljük le az edényről a fedőt, hogy a panír ropogós
legyen.
HAGYMÁS TÖRT KRUMPLI
HOZZÁVALÓK
- Hozzávalók:
- 1 kg krumpli , 1 nagy fej vöröshagyma , 1 mokkáskanál őrölt fehérbors
- 1-2 teáskanál ételízesítő , só , 3-4 evőkanál olaj
ELKÉSZÍTÉS
Elkészítés: A
krumplit pucoljuk meg, vágjuk fel kisebb kockákra, és enyhén sós
vízben főzzük puhára, majd szűrjük le.
A
hagymát szintén pucoljuk meg, vágjuk fel apróra. Egy serpenyőben
hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott
vöröshagymát, és kevergetve addig pároljuk, míg kezd szép
színt kapni.
Ekkor
öntsük hozzá a puhára főt, előzőleg leszűrt krumplit, majd
ízlés szerint szórjuk meg fehérborssal, ételízesítővel és
sóval. Keverjük, süssük pár percig, közben törjük kicsit
össze. Ha túl száraznak találnánk, akkor még egy kevés olajat
keverjünk hozzá.
Tálaláskor
ízlés szerint sült hússal, rántott hússal vagy éppen
stefániával kínáljuk.
BURGONYAKROKETT V.
HOZZÁVALÓK
- Hozzávalók:
- 1,2 kg burgonya, 2 tojás , 2 dkg só , 10 dkg zsemlemorzsa , késhegynyi szerecsendió
- liszt , A panírozáshoz: , tojás , liszt , zsemlemorzsa , olaj a sütéshez
ELKÉSZÍTÉS
Elkészítés:
A burgonyát héjában megfőzzük. Ha megfőtt, meghámozzuk,
összetörjük és hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt,
nyújtódeszkára tesszük, és fészket készítünk a közepén.
Belerakjuk a fészekbe a tojást, a sót és a szerecsendiót, majd
a liszttel és a zsemlemorzsával jól dolgozható tésztává
gyúrjuk. Kétfelé osztjuk, rúddá formázzuk, és hüvelykujjnyi
(3-4 cm) darabokra vágjuk, megformázzuk.
A rántott
húshoz hasonlóan panírozzuk, és bő, forró olajban megsütjük.
PETREZSELYMES RÁNTOTT HÚS
HOZZÁVALÓK
- Hozzávalók: sertéshús szeletelve , só
- A sütéshez: olaj
- A panírozáshoz: liszt , tojás , zsemlemorzsa
- vágott petrezselyemzöld , pici tej
ELKÉSZÍTÉS
Elkészítés: A
hússzeleteket kiklopfoljuk, sózzuk. Lisztbe, majd tejjel
összekevert tojásba mártjuk, majd petrezselyemzölddel
összekevert zsemlemorzsába forgatjuk. Olajban, fedő alatt
kisütjük.
SÜTŐBEN SÜLT RÁNTOTT HÚS
HOZZÁVALÓK
- Hozzávalók: 8 szelet karaj , 3-4 db tojás , liszt
- zsemlemorzsa , olívaolaj
ELKÉSZÍTÉS
Elkészítés:
A húst kiklopfoljuk, majd besózva kicsit állni hagyjuk, a
szokásos módon bepanírozzuk. Tepsibe sütőpapírt teszünk,
ráhelyezzük a hússzeleteket. Mindkét oldalukat olajjal
megkenjük, majd 150 fokos sütőben kb. 1 óra alatt készre
sütjük. Sütés közben, ha már a felső része kezd pirosodni,
átfordítjuk, hogy a másik oldala is megpiruljon.
RÁNTOTT HÚS CSALAMÁDÉVAL
HOZZÁVALÓK
- 4 szelet hús, liszt , 1 db tojás , só , őrölt fekete bors
- őrölt piros paprika , olaj , házi készítésű csalamádé
- 2 db chili paprika
ELKÉSZÍTÉS
A húst egy
kicsit kiklopfolom, sózom, borsozom, szórok rá paprikát. A
tojást felverem, a húst panírozom (liszt, tojás, prézli, majd
újra tojás, prézli).
Egy
serpenyőben bő olajban megsütöm.
Tálaláskor
teszek a tányérra két szelet rántott húst, mellé házi
készítésű csalamádé-t, rá egy chili paprikát.
RÁNTOTT HÚS TEJFÖLÖS-ZSEMLEMORZSÁS PANÍRBAN
HOZZÁVALÓK
- Hozzávalók: 6 szelet karaj , 3-4 evőkanál tejföl
- kukoricaliszt , zsemlemorzsa , 2-3 db tojás
- só , őrölt fehérbors , olaj a sütéshez
ELKÉSZÍTÉS
Elkészítés: A
hússzeleteket enyhén klopfoljuk ki, majd ízlés szerint sózzuk,
borsozzuk, és hagyjuk fél órát állni, hogy a fűszerek
átjárják.
Ezután a
hússzeletek mindkét oldalát kenjük meg tejföllel, majd
forgassuk meg kukoricalisztben, felvert tojásban, majd
zsemlemorzsában.
Egy
serpenyőbe öntsük bőséges olajat, hevítsük fel. Ezután
helyezzük bele a hússzeleteket, fedővel fedjük le. Alacsony
hőfokon süssük a hús alsó felét szép pirosra, majd vegyük le
a fedőt, és fordítsuk át a hússzeleteket. Emeljük a hőfokot,
majd süssük készre a hússzeleteket(a fedőt ekkor már nem kell
rátenni). A szép pirosra sült hússzeleteket ezután vegyük ki
az olajból, majd helyezzük papírtörlőre, hogy a felesleges
zsiradékot magába szívja.
Az elkészült
hússzeleteket ízlés szerint betehetjük még a sütőbe pár
percre, így a panír jó ropogósra sül. Tálaláskor a rántott
húst ízlés szerint kínálhatjuk sült krumplival, rizzsel...
salátával.
12 szuper ötlet! Így dobd fel a vasárnapi rántott húst
Nem
követem a vasárnapi családi ebédek hagyományát. Legfeljebb
ötévente egyszer kívánom meg a húslevest és a rántott húst,
most azonban az utóbbira nagyon is fájt a fogam, de valami „reform”
módon. A neten kezdtem keresgélni, majd kísérletezésbe kezdtem a
konyhában.
1.
Kend be a hús egyik
oldalát magos mustárral a panírozás előtt! Garantáltan
ízletesebb lesz.
2.
Áztasd panírozás előtt a felszeletelt húsokat fokhagymás tejbe.
Hidd el, ez nem csak a halnál válik be!
Fotó:
wecooktheyclean.com
3.
Ne mondj le a kedvenc vasárnapi kajádról, ha fogyókúrázol.
Igaz, utána két körrel többet kell futni, de íme egy
egészségesebb változat: prézli helyett használj zabkorpát, a
fehér lisztet pedig teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszttel vagy
zabliszttel helyettesítsd, majd kókuszzsírban süsd ki az ételt!
4.
Élet a són túl. Ne csak sózd, hanem kedvenc fűszereiddel
ízesítsd is a húst panírozás előtt! Az én kedvencem a
bors-só-csili, illetve a bors-só-metélőhagyma kombináció.
Fotó:
thesensitivefoodiedot.net
5.
Íme egy újabb tipp, amivel feldobhatod a zsemlemorzsát! Keverj a
prézlibe egy kis citromhéjat, keményebb reszelt sajtot,
fokhagymaport és csipetnyi petrezselymet!
6.
Ropogósabb bundát szeretnél? Használj a panírozásnál
összezúzott kukoricapelyhet!
Fotó:
eatsmarter.de
7.
Ha nem bírod a napraforgóolaj illatát/utóízét, helyettesítsd
kókuszzsírral vagy földimogyoró-olajjal. Ugyanakkor rántott
húsnál hanyagold az olívaolajat!
8.
Ha szinte teljesen elhagynád az olajat, akkor süsd ki a húst
tepsiben! Panírozd ízlésed szerint a húst, majd egy tepsit bélelj
ki sütőpapírral, kend be vékonyan olajjal. A husik 45-50 perc
alatt (félidőnél tessék megfordítani!) készre sülnek!
Fotó:
tummyrumble.net
9.
Lágyabb és ízletesebb lehet az ételed, ha a tojáshoz néhány
kanál tejet is keversz.
- Állandó videós szakácsunk, Angyalosy Kata perecet használ zsemlemorzsa helyett. Az ő receptjét itt találjátok!
Kata főz: barbecue szósz
11.
Igazán pikáns ételt akarsz? Akkor adj a a tojáshoz és a
prézlihez aszalt gyümölcsöket, például szilvát és mazsolát.
- Ízlés szerint ízesítsd meg a frissen sült husit egy kicsavart citrom levével – ez a bécsi módszer.
Sütőben sült rántott csirke recept
hozzávalók / 4 adag
- 1 kk fehér bors
elkészítés
- A csirkecombokat besózzuk - ízlés szerint hagyhatjuk egészben, vagy forgónál kettévághatjuk. Legalább fél órát állni hagyjuk.
- Előkészítjük a panírt. Egy tányérba liszt, a másikba a tojás, harmadikba a zsemlemorzsa. A liszthez hozzákeverjük a pirospaprikát és a fehérborsot. Az olajat a tojáshoz öntjük, és szintén sózzuk 1 kk sóval, majd simára keverjük.
- A húst a szokásos menetben bepanírozzuk: lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatva.
- Egy tepsibe tesszük. Ezt kibélelhetjük sütőpapírral, de ez elhagyható, ha nem sül oda benne az étel. Ha van, tegyünk sütőrácsot a tepsibe és erre tegyük a husit. Semmilyen zsiradék nem kell alá, a csirkéből épp elég kisül majd. A biztos hatás elérése érdekében a hitetlenek ekkor még megspriccelhetik a cupákokat egy pici olajjal.
- Piros ropogósra sütjük. Ha nem használunk sütőrácsot, a sütés félidejében fordítsuk esetleg meg a húsokat.
story
Örökre
száműztem az olajban sütött rántott húst a konyhából. És
ismét dögevő lettem. Ennek apropójából az örök szerelem, a
rántott hús került az asztalra. Ám engem minduntalan
visszatartott az elkészítésétől az, hogy ott kell rostokolni,
fröcsög az olaj, most ráadásul 40 fok van árnyékban, és
ennyire azért nem vagyok mazochista.
Hallottam már a sütőben sült rántott hús mítoszáról, de sosem izgatott fel a dolog, mert viszonylag ritkán csináltam amúgy is.
Most elérkezettnek láttam az időt, hogy kipróbáljam. Néhány próbálkozás található az interneten, de hol itt, hol ott, nekem egyik vagy másik nem tetszett. Minek öntsek alá olajat, ha csirkéből egyébként is kisül a zsír? Miért írják, hogy rommá száradt a bunda, hülyeség az egész?
Hölgyeim és uraim! Nem az!
A mítosz valóság, lehet így rántott húst sütni, mi az, hogy lehet?! Fergetegesen finom. Sokkal, de sokkal finomabb, mint az olajtól csepegő jószágok.
Az én változtatásom mindössze annyi volt, hogy a csirkét felemeltem sütőrácsra a tepsiben, így a zsírja a tepsibe csepegett. Emellett a bundába belecsempésztem az olajat és így ropogósra sült tőle a panír, nem száradt ki. Természetesen lehet úgy sütni, hogy nincs sütőrács, nyugodtan, pontosan ugyanolyan finom lesz.
Ami viszont nagyon fontos: semmiképp ne süssük légkeveréssel, sziklatömbbé fogja szártítani a cupákokat.
Minden rántott hús-szerelmesnek, lustának ajánlom kipróbálásra! Miért is állnánk 1 órát a fröcsögő olaj felett, ha ugyanazalatt az idő alatt a csirke magától megsül, mi pedig mást is csinálhatunk?
Imádom!
Hallottam már a sütőben sült rántott hús mítoszáról, de sosem izgatott fel a dolog, mert viszonylag ritkán csináltam amúgy is.
Most elérkezettnek láttam az időt, hogy kipróbáljam. Néhány próbálkozás található az interneten, de hol itt, hol ott, nekem egyik vagy másik nem tetszett. Minek öntsek alá olajat, ha csirkéből egyébként is kisül a zsír? Miért írják, hogy rommá száradt a bunda, hülyeség az egész?
Hölgyeim és uraim! Nem az!
A mítosz valóság, lehet így rántott húst sütni, mi az, hogy lehet?! Fergetegesen finom. Sokkal, de sokkal finomabb, mint az olajtól csepegő jószágok.
Az én változtatásom mindössze annyi volt, hogy a csirkét felemeltem sütőrácsra a tepsiben, így a zsírja a tepsibe csepegett. Emellett a bundába belecsempésztem az olajat és így ropogósra sült tőle a panír, nem száradt ki. Természetesen lehet úgy sütni, hogy nincs sütőrács, nyugodtan, pontosan ugyanolyan finom lesz.
Ami viszont nagyon fontos: semmiképp ne süssük légkeveréssel, sziklatömbbé fogja szártítani a cupákokat.
Minden rántott hús-szerelmesnek, lustának ajánlom kipróbálásra! Miért is állnánk 1 órát a fröcsögő olaj felett, ha ugyanazalatt az idő alatt a csirke magától megsül, mi pedig mást is csinálhatunk?
Imádom!
Sütőben sült rántott hús recept
hozzávalók / 4 adag
elkészítés
- A csirkemellett kiklopfoljuk, amilyen vékonyan szeretjük.
- Sózzuk, borsozzuk, vékonyan megkenjük fokhagymakrémmel.
- Bepanírozzuk: liszt, tojás, zsemlemorzsa.
- Egy tepsit bekenünk olajjal (én szilikonlapot használtam, azt nem kentem be). Rátesszük sorba egymás mellé a husikat, és a tetejüket vékonyan megkenjük olajjal.
- Előmelegített sütőben sütjük. Félidőben megfordítjuk.
Sváb kovászos uborka recept
Hozzávalók:
- uborka , kapor , fokhagyma , krumpli , só , víz
Elkészítése:
Az
uborkát legalább 5 lé vízben megmossuk. Szerintem teljesen
felesleges bevagdalni a végeit, de persze ki-ki cselekedjen ízlése
szerint.
A
kimosott üvegünk aljára rakunk egy adag kaprot, arra néhány
darab krumplikarikát, erre állítgatjuk az uborkákat. Rakjuk jó
szorosan őket. Az uborkák közé dugjunk megtisztított
fokhagymagerezdeket.
A
tetejére újra egy sor krumplit rétegezzünk, majd az egészet egy
újabb sor kaporral zárjuk le.
Langyos
vízben feloldjuk a sót. Minden literhez egy evőkanállal kell
adni. Felöntjük vele az uborkát, tetejére tegyünk egy kistányért
(vagy bármit ami lefedi, hogy ne tudjon belemenni semmi, de nem zár
légmentesen)…..célszerű alá is tenni egy edényt, hogy a távozó
lé ne folyjon szanaszét. Hőmérséklettől függően 2-5 nap alatt
készre érik. Kiszedjünk belőle a kaprot és a krumplit és
behűtve fogyasztjuk.
Eltehetjük
télire is. Ehhez mikor megérett, szedjük ki az uborkákat és
mossuk meg. A levet szűrjük le és forraljuk fel. Tegyük őket
vissza egy sterilizált üvegbe, öntsük fel a lével, száraz
dunsztban hagyjuk kihűlni.
Tipp:
Árnyékban
érlelve sokkal finomabb
Beküldve: 2016.08.17.
Kategória: Befőzés
Küldte: Tancolo
fakanal
Bedobálós csemege lé recept
Hozzávalók:
2
db 20 literes vödörhöz:
- 15 liter víz , 3 liter 10%-os (CSAK 10%-os a jó) ételecet , 1 és 1/2 kg cukor , 45 dkg só ,
- 6 tk nátrium-benzoát , 6 tk borkénpor
Vödrönként:
- 4-4 tk bors , 3-3 tk szegfűbors
- 1/2-1/2 csomag babérlevél , 1-1 csomag kapor
- torma, egész kömény, mustármag ízlés szerint
Elkészítése:
A
vizet egy nagy lábosba öntjük, megy bele az ecet, cukor és a só.
Felforraljuk,
majd hagyjuk kihűlni.
Ha
kihűlt, elkeverjük benne a nátrium-benzoátot és a borkén port.
A
vödrökbe beledobáljuk a fűszereket ízlés szerint és felöntjük
a lével (elosztjuk a két vödörbe).
Majd
ebbe lehet pakolászni az alaposan megmosott zöldségeket.
Arra
figyeljünk, hogy a zöldségek mindig a lé alatt legyenek és ne
tartsuk meleg helyen a vödröt, mert könnyen felforr.
A
zöldségek tetejére egy tányér és arra egy súly ami a víz
alatt tartja a zöldségeket .
Beküldve: 2016.06.22.
Kategória: Savanyúságok
Küldte: Nassolda
Hordós bedobálós savanyúság recept
Elkészítése:
A
zöldségeket alaposan megtisztítjuk. Az uborka két végét
levágjuk, majd kereszt alakban kicsit bemetsszük, hogy a lé a
belsejébe is bejusson. A vöröshagymát félbe vágjuk, az
almapaprikát kicsumázzuk, a kecskeszarv paprikának elég csak a
száras végéből levágni. A zöld paradicsom szárrészét
eltávolítjuk és egy késsel kicsit megszurkáljuk. A káposztát
nagyobb darabokra vágjuk. A karfiolt rózsáira szedjük.
A
hordót jó alaposan kimossuk, majd belemérjük a 10 liter sima
csapvizet, amit nem szükséges előtte felforralni.
Hozzáadjuk
a cukrot, a sót, az ecetet, a tartósítószereket, a fűszereket.
Jó
alaposan, többször összerázzuk, majd mehetnek bele az
előkészített zöldségek. Lezárjuk, és egy hét múlva már
fogyaszthatjuk is. Közben érdemes párszor átkavarni.
Tipp:
Már
tavaly is készítettünk hordós bedobálós savanyúságot, de
valahogy nem került fel a recept a blogra. Most, hogy ismét
megtöltöttük a hordót, nem vétem el újra ezt a hibát. A
zöldségek tetszés szerint válogathatók bele. Nálunk az uborka
és a hagyma a legkedveltebb, és mikor már ezek mennyisége
csökken, akkor következnek a többiek. Természetesen a hordó
folyamatosan tölthető. Például nálunk most került bele káposzta
és karfiol. Arra mindenképpen érdemes figyelni, hogy tiszta
eszközzel halásszuk ki a hordóból a savanyút. Nekem van egy
csipeszem, amit kizárólag csak erre használok. Magát a hordót a
pincében tároljuk, ami sajnos nem a leghidegebb, de eddig még nem
volt gond az eltarthatósággal.
zöldségek
tetszés szerint
(uborka, paprika, zöld paradicsom, hagyma, káposzta, karfiol)
(uborka, paprika, zöld paradicsom, hagyma, káposzta, karfiol)
Beküldve: 2015.10.22.
Kategória: Befőzés
Küldte: aranytepsi
Szárnyas fűszerkeverék házilag recept
Hozzávalók:
- 0,5 ek koriander , 0,5 ek feketebors
- 2 ek őrölt pirospaprika, édes , 2 ek fokhagyma granulátum , 1 ek majoránna , 1 ek rozmaring
- 0,5 ek cayennebors (elhagyható) , 1 ek borsikafű
- 0,5 ek zsálya , 2 ek bazsalikom , 1 ek kakukkfű
- 2 ek petrezselyem, 1 ek tárkony
Elkészítése:
A
koriandert és fekete borsot kávédarálóval enyhén szemcsésre
őröljük, majd a többi hozzávalóval összekeverjük és jól
záródó üvegben, vagy fémdobozban sötét helyen tároljuk.
Tipp:
Bolti
fűszerkeverékekkel több bajom is van, nagy részük aromát,
ízfokozót, csomósodás gátlót és hasonló felesleges anyagokat
tartalmaznak. Vannak keverékek, melyekben só is van, ezekben
pácolni nem érdemes, mert kivonja a húsból a nedvességet, így
sütéskor a hús könnyen kiszárad. Ha a fűszerkeveréket magunk
állítjuk össze, mindezeket elkerülhetjük, ráadásul saját
ízlésünk szerint használhatunk hozzávalókat, nem utolsó sorban
olcsóbb.
Beküldve: 2016.05.14.
Kategória: Fűszerkeverékek
Küldte: LigetiK
Provence-i fűszerkeverék házilag recept
Hozzávalók:
- 2 ek oregano , 2 ek borsikafű , 2 ek rozmaring
- 1 ek kakukkfű , 1 ek petrezselyem , 1 ek majoranna
- 1 tk bazsalikom , 1 tk zsálya , 1 tk tárkony
- 1 tk lestyán , 1 tk őrölt édeskömény
Elkészítése
Elkészítéséhez
szárított, morzsolt fűszereket használok, amit egyszerűen
összekeverek. Jól záródó üvegben, sötét helyen hónapokig
eltartható.
Tipp:
Természetesen
meg lehet vásárolni készen, de ha magunk keverjük össze, az
összetevőket és azok arányát, bizonyos határokon belül mi
magunk választhatjuk meg. A fenti keverék tartalmazza azokat a
meghatározó fűszereket, melyek legjobban jellemzik a Provence-i
fűszerkeveréket. A felsoroltakon kívül kerülhet még bele
levendula, babérlevél, turbolya, stb.
Beküldve: 2016.04.24.
Kategória: Fűszerkeverékek
Küldte: LigetiK
Garam masala házilag recept
Hozzávalók:
- 4 ek koriander, 1 ek római kömény, 1 ek fekete bors
- 5 db egész fekete kardamom , 1 ek szegfűszeg
- 1 ek szegfűbors , 1 rúd fahéj , 4 babérlevél
- 1 ek őrölt gyömbér
Elkészítése:
A
gyömbér kivételével az összes többi hozzávalót egy
serpenyőben, szárazon megpirítjuk. A fahéj rudat kisebb darabokra
törjük, a babérleveleket összetépkedjük. Ügyelünk, hogy ne
égjen meg, mert keserű lesz.
Miután
kihűlt, kiszedjük a kardamomból az apró magokat és a többi
fűszerhez keverjük. Mozsárban vagy kávédarálóval finomra
őröljük. Hozzákeverjük az őrölt gyömbért.
Jól
záródó üvegben, sötét, száraz helyen hónapokig eltartható.
Tipp:
A
garam masala indiai eredetű fűszerkeverék. Nevének jelentésével
ellentétben, ami csípős keveréket jelent, nem mindig jellemzi a
csípősség, mivel a felhasznált fűszerek és azok aránya
családonként, területenként változó. Ráadásul az
alapkeverék kiegészülhet kókuszdióval, cayenneborssal,
kurkumával, szezámmaggal, fokhagymával és még sok minden mással
is.
Beküldve: 2016.04.19.
Kategória: Befőzés
Küldte: LigetiK
Curry por házilag recept
Hozzávalók:
- 3 ek koriander mag, 1 ek római kömény mag
- 1 ek mustármag , 1 tk cardamom mag
- 8 szegfűszeg , 1 rúd fahéj , 3 szárított chili
- 0,5 szerecsendió lereszelve , 1 ek őrölt kurkuma
Elkészítése:
A
magokat, a szegfűszeget és a fahéjat száraz serpenyőben 4-5
percig megpörköljük.
Hozzáadjuk
a chilit és mozsár törővel, vagy fűszerőrlővel porrá őröljük.
(Ehhez a művelethez én kávédarálót használtam, amit előtte és
utána is alaposan kitisztítottam.)
Belereszeljük a szerecsendiót, hozzáadjuk az őrölt kurkumát és elkeverjük.
Belereszeljük a szerecsendiót, hozzáadjuk az őrölt kurkumát és elkeverjük.
Légmentesen
záródó üvegben, sötét, hűvös helyen 3 hónapig tárolható.
A
megadott hozzávalókból 6 evőkanál mennyiség lesz.
Tipp:
Indiai,
arab és más keleti ételek receptjeiben sűrűn találkozhatunk
curry porral. Ez az enyhe curry por egy nagyon egyszerű
fűszerkeverék, nem szükséges hozzá beszerezhetetlen alapanyag. A
chili mennyiségével a keverék csípősségét szabályozhatjuk és
az eredmény, saját ízlés szerinti, tartósítószer és ízfokozó
nélküli fűszer keverék.
Beküldve: 2016.04.05.
Kategória: Fűszerkeverékek
Küldte: LigetiK
Csalamádé recept
Hozzávalók:
- 1 közepes fej káposzta, 1 kígyóuborka
- 1 nagy szál sárgarépa , 3 közepes fej vöröshagyma
- 30 g só , 120 g cukor
- 150 ml 10%-os ecet (vagy 75 ml 20%-os)
Elkészítése:
Minden
zöldséget alaposan megtisztítunk. A káposztát vékonyra
csíkozzuk, az uborkát és a répát uborkagyalunk vékony karikára
gyaluljuk, a hagymát fél karikára vágjuk.
Egy
tálba rakjuk és sózzuk, cukrozzuk, rámérjük az ecetet. Jól
átforgatjuk és párszor megkavarva a hűtőben hagyjuk, hogy az
ízek összeérjenek.
Tipp:
Amikor
megláttam ezt a receptet a világhálón, gyorsan elmentettem és
tudtam, egyszer biztosan kipróbálom. Most jött el az ideje. Volt
is minden hozzávaló itthon. Egész gyorsan összeállítható.
Még
frissen nagyon erős az ecettől, de ha hűtőbe rakjuk és hagyjuk
összeérni, néha felkavarni, akkor egy nagyon finom savanyúság
lesz belőle. Nagyon hamar levet ereszt a sótól. Érdemes
kipróbálni.
Beküldve: 2016.04.03.
Kategória: Befőzés
Küldte: aranytepsi
Házi joghurt recept
Hozzávalók:
- 1 l házi tej , 1 kis doboz élőflórás joghurt
- 1 nagy üvegedény (fedővel)
Elkészítése:
A
tejet felforraljuk és visszahűtjük 40 fokra. (Az a jó
hőmérséklet, amikor az ujjunkat beledugva érezzük, hogy forró,
de még nincs kényszerünk, hogy azonnal kirántsuk az ujjunkat.)
Ha
megfelelő a hőmérséklet, egy kis doboz natúr joghurtot
belekeverünk a tejbe. A tejes fazékra rátesszük a fedőt, és az
egészet bebugyoláljuk egy jó meleg pokrócba, majd 6-8 órára
“megfeledkezünk” róla. (Én este későn szoktam elkészíteni
és reggelre kész a friss joghurt.) A lényeg, hogy tartósan a 40
fok körüli hőmérsékleten maradjon a joghurt.
6-8
óra múlva a joghurt már fogyasztható.
Tipp:
Ha
görög joghurtot szeretnénk készíteni, egy nagy szűrőt
kibélelünk konyharuhával, és beleöntjük a joghurtot. A
konyharuhát összekötjük, a szűrővel együtt egy edényre
helyezzük, és 1-2 órán keresztül hagyjuk, hogy kicsöpögjön a
savó. Az eredmény tejföl sűrűségű, krémes görög joghurt
lesz. A kicsöpögött savót felhasználhatjuk kenyérsütéshez,
különösen finom lesz tőle a kenyér.
Ha
félreteszünk az elkészült joghurtból 2-3 evőkanálnyit, a
következő adagot már azzal tudjuk beoltani.
Beküldve: 2016.04.14.
Kategória: Befőzés
Küldte: gyurcsicskrisztina
Darált fokhagyma recept
Hozzávalók:
- 2 kg fokhagyma (tisztítva) , 1 kg konyhasó
- étolaj , kisebb üvegek fedéllel
Elkészítése:
A
fokhagymát egy nagyobb tálba beletesszük, és ráöntünk annyi
vizet, hogy időnként kevergetni tudjuk.
Így kb. 2,5-3 óra áztatás és fél óránkénti keverés után olyannyira felázik a héja, hogy kényelmesen, és gyorsan meg lehet tisztítani a gerezdeket.
Így kb. 2,5-3 óra áztatás és fél óránkénti keverés után olyannyira felázik a héja, hogy kényelmesen, és gyorsan meg lehet tisztítani a gerezdeket.
Megmossuk,
konyharuhán megszárítjuk, és a húsdaráló apró lyukú
tárcsáján ledaráljuk.
Belekeverjük
az 1 kg sót, és ezután egy fakanállal időnként kevergetjük,
míg a só már nem serceg benne!
Kisebb
üvegekbe töltjük, a tetejét étolajjal felöntjük, és lezárjuk
a fedelével.
Spájzban
(száraz, hűvös helyen) tárolva akár 2 évig is eláll!
Friss
és aromás, ételek sütéséhez, főzéséhez szuper jó és
egészséges!
Tipp:
Az
üveget felbontás után célszerű hűtőben tárolni!
A darált fokhagyma kalória és tápérték tartalma:
Kalória: 122 kcalFehérje: 4 gSzénhidrát: 17 gZsír: 4 g
Az
adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.
Beküldve: 2015.09.07.
Kategória: Befőzés
Küldte: pontycomb
Házi ketchup recept
Hozzávalók:
- 5 l paradicsomlé , 4 ek só , 14 ek cukor
- 1 tk színes őrölt bors , 1 ek szárított majoránna
- 1 erős paprika (elhagyható) , 1-2 ek ecet
- 4 ek olaj , 4 ág friss oregánó, vagy 1 ek szárított
- 1 tk friss kakukkfű, vagy szárított
- 1 piros húsú paprika (tv paprika is jó pirosan)
- 1 kis gerezd fokhagyma , 1 tk tartósítószer
- 1 csipet borkén
Elkészítés:
A
paradicsomlevet a só és a cukor felével feltesszük főni, majd ha
felforrt, hozzáadjuk a fűszereket és az erős paprikát. Ha friss
fűszert használunk, akkor azt a édes paprikával, olajjal és
fokhagymával turmixszoljuk össze, és így adjuk hozzá. Ha
szárított, akkor csak az édes paprikát, olajat és a fokhagymát
turmixszoljuk.
Közben
megkóstoljuk, ha kell, teszünk még hozzá cukrot és sót. Az erős
paprikát csak addig hagyjuk benne, míg kellően csípősnek nem
érezzük, majd kivesszük belőle. A léből legalább 1 liternyit
el kell forralni, hogy sűrű legyen, ezért kell fokozatosan sózni
és cukrozni.
Mikor
elfőtte a mennyiséget, megkóstoljuk még utoljára, és ha kell, a
maradék ízesítőt is hozzáadjuk. Majd elzárjuk a gázt, és
hozzákeverjük a tartósítót és a borként. Előre fertőtlenített
üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Sztori:
Ezt
a receptet körülbelül 22 éve kísérleteztük ki a férjemmel.
Akkor Palicson volt egy nagyon finom pizzázó, és ott adtak ilyen
saját készítésű paradicsom öntetet a pizzák mellé üvegben.
Azóta ezt csináljuk.
Beküldve: 2015.06.09.
Kategória: Befőzés
Küldte: Szabó
Tiborné Andrea
Svéd savanyúság télire recept
Hozzávalók:
- 4 kg uborka , 1 kg vöröshagyma , 6 dl cukor
- 8 dl víz , 4 dl 10%-os ecet , 1 dl só , 1 kk szalicil
- 1 kk borkén
Elkészítése:
Az
uborkát megmossuk. Héjasan legyaluljuk. Ha van hibás rész a
héján, azt kivágjuk.
A
vöröshagymát megtisztítjuk, majd legyaluljuk. Egy nagy lábasba
tesszük, ráöntjük a többi hozzávalót.
Napközben többször megkeverve, tiszta ruhával letakarva legalább 24 órát állni hagyjuk.
Napközben többször megkeverve, tiszta ruhával letakarva legalább 24 órát állni hagyjuk.
Közben
kóstolgassuk, ki milyen édesre vagy savanyúbbra akarja
elkészíteni.
Üvegekbe merjük hézagosan, és lezárjuk az üvegeket.
Üvegekbe merjük hézagosan, és lezárjuk az üvegeket.
Mehetnek
a kamra polcra.
Beküldve: 2015.08.17.
Kategória: Befőzés
Küldte: Vass
Laszlone
Lecsó télire recept
Hozzávalók:
kb.
13 üveghez
- 5 kg vegyes színű tv paprika , 3 kg paradicsom
- 1,8 kg vöröshagyma , 1 kg sertészsír
- üvegenként 1 késhegynyi Na-benzoát
Elkészítése:
A
zöldségeket megmossuk, lecsepegtetjük.
A paprikákat hasábra, a paradicsomot cikkekre, a hagymát nagyobb kockákra vágjuk.
A paprikákat hasábra, a paradicsomot cikkekre, a hagymát nagyobb kockákra vágjuk.
Egy
15 literes nagy lábasba beletesszük a zsírt, felmelegítjük, és
a vöröshagymát üvegesre pároljuk.
Hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot. Lassú tűzön, időnként kevergetve félkészre főzzük a lecsót. (Ez kb. 25-30 perc.)
Hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot. Lassú tűzön, időnként kevergetve félkészre főzzük a lecsót. (Ez kb. 25-30 perc.)
Tiszta,
előmelegített befőttes üvegekbe töltjük, a tetejükre rászórunk
egy pici késhegynyi Na-benzoátot, és gondosan lezárjuk.
Egy
nagyobb kosarat kibélelünk meleg, puha pokróccal, belehelyezzük
az üvegeket, gondosan betakargatjuk, azaz száraz dunsztba
tesszük, és kb. 2 nap alatt hagyjuk lassan kihűlni!
Egytálételek,
pörköltek ízesítéséhez is nagyon kiváló, egy kis nyári ízt
varázsol télen az ételbe! :)
Tipp:
Egy
kis hegyes erős paprikával dúsítva vagy chilivel is elkészíthető!
A lecsó télire kalória és tápérték tartalma:
Kalória: 108 kcalFehérje: 1 gSzénhidrát: 4 gZsír: 9 g
Az
adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.
Káposztával töltött paprika télire recept
Hozzávalók:
- 2 kg fehér káposzta , 70 dkg vöröskáposzta
- 50 dkg vöröshagyma , 2 ek só , 2 kg körüli paprika
A
felöntő léhez :
- 2,5 liter víz , 3,5 dl 20 %-os ecet ,
- 35 dkg kristálycukor , 4 ek só , 2 tk szalicil
Fűszerek:
- egész bors , egész fűszerkömény , babérlevél
Elkészítése:
A
felöntő léhez valókat összekevertem, közben kóstolgatva, hogy
édesebb legyen-e.
A
paprikát megmostam, a végét levágtam, a belsejét kiszedtem. A
káposztákat legyalultam, a hagymát hozzá aprítottam és 2
ek sóval megszórtam.
Hagytam
állni fél órát, ezután kifacsartam.
A
paprikákat megtöltöttem, az üvegek aljára egy sor káposztát
tettem, erre jött egy sor töltött paprika, megint egy sor
káposzta, addig folytatva, amíg el nem fogy.
A
tetejére raktam a fűszerekből, majd felöntöttem a lével és
lezártam a tetejét.
Ha
reggelre nem lesz tele lével, akkor pótolom, hogy tele legyen.
Megjegyzés:
A
felöntő levet mindenki ízesítse a saját ízlése szerint, ez
most egy picit édesebb lett.
Beküldve: 2016.09.07.
Kategória: Befőzés
Küldte: Vass
Laszlone
Fehér káposzta savanyúság télre recept
Hozzávalók:
- 3 kg fehér káposzta , 1 ek só ,
- 2 nagy fej vöröshagyma , 1 kg paprika
A
felöntő léhez:
- 2 liter víz , 20 %-os ecet ízlés szerint , 1 ek só
- 4 ek kristálycukor , 1 mk szalicil
Fűszerek:
- 10 szem kb egész bors , Egész kömény 1 kk
- 3 db babérlevél
Elkészítése:
A
káposztát legyaluljuk, a hagymát megtisztítjuk, majd vékonyra
szeljük.
A
paprikát megmossuk, a belsejét kivágjuk, majd feldaraboljuk.
A
káposztával összekeverjük a hagymát, rászórunk 1 ek sót, majd
egy fél óra múlva kifacsarjuk.
A
felöntő lé hozzávalóit összekeverjük, megkóstoljuk és ha
szükséges sózzuk és cukrozzuk még.
A
káposztát összekeverjük a paprikával, majd lazán (nem megtömve)
egy nagyobb üvegbe tesszük.
Rátesszük
a fűszereket, majd felöntjük a lével és celofánnal lezárjuk.
Beküldve: 2016.09.22.
Kategória: Befőzés
Küldte: Vass
Laszlone
Kovászolt káposzta krumplival recept
Hozzávalók:
- 2 fej káposzta , 1 csokor szárított, és néhány friss kaporszár , 3 nagyobb krumpli , 5 gerezd fokhagyma
- 3 fej vöröshagyma , több szál friss kakukkfű és csombor (borsikafű) , 2 ek só
Elkészítése:
A
kovászoláshoz 5 literes üveget használtam. A kovászolt káposzta
mennyisége pontosan elég volt egy 12 literes bográcsnyi
toroskáposzta elkészítéséhez.
A
káposztát csíkokra vágtam. (Lehet gyalulni is, de családom
jobban szereti szálasan, mégis nagyobb csíkokban a káposztát.)
Az üveg aljára, közepére, és tetejére is tettem szárított
kaporszárakat (ezeket nyár elején tettem félre kizárólag
kovászolt zöldségfélékhez) valamint krumpliszeleteket.
A
káposztához hozzákevertem a félkarikára vágott vöröshagymát
és a vékonyabb csíkokra vágott fokhagyma gerezdeket, majd
elosztottam az üvegben rétegesen.
A
réteg közé újabb kapor, zöldfűszer, és krumpli réteg is
került. Az egész üveg felöntésére 2 liter meleg (nem forró)
vízre volt szükség, amiben feloldottam 2 evőkanál sót.
Tetejét
műanyag fagyis doboz fedeléből kivágott kereszttel szorítottam
le. Kedden tettem napra, és szombat délelőttre a toros káposzta
főzésére készült el.
Beküldve: 2015.08.18.
Kategória: Saláta
receptek
Küldte: Gasztropajti
Serpenyős krumpli megbolondítva recept
Hozzávalók:
- 4 db virsli , 1 nagy fej vöröshagyma ,
- 4 szem krumpli , 8-10 db kisebb csiperke gomba
- 2 szem paradicsom , Olaj , Só, bors , Oregánó
- Petrezselyem
Elkészítése:
Serpenyőben
olajon süsd át a felkarikázott virsliket, ha már szép pirosak
szedd őket egy tálba és tedd félre.
Az
olajban pirítsd meg a felszeletelt hagymát, majd add hozzá a
karikára vágott krumplit és a gombát.
Öntsd
fel egy kis vízzel, sózd meg, tedd rá a fedőt, és párold, hogy
a krumpli megpuhuljon.
Ha
már elfőtte a levét jöhet a kockára vágott paradicsom, és az
előzőleg megsütött virsli.
Fűszerezd
ízlés szerint, és fogyasztható is.
Beküldve: 2016.04.23.
Kategória: Gyors
ételek receptjei
Küldte: PFlora
Ha
marad belőle holnapra , akkor egy nagykockás fodros tésztát sós
vízben kifőzzük , és össze házasítva kész a krumplis tészta
!!
Melegszendvicskrém recept
Hozzávalók:
Krém:
- 80 dkg sertés párizsi ( egyben ) , 10 db tojás
- 1 nagy doboz tejföl ( 450 g ), 1 kis fej vöröshagyma
- csipet só , 1 kg kenyér
Tetejére:
- 40 dkg trappista sajt
Elkészítése:
A
tojásokat keményre főzöm, megpucolom, amíg hűlnek a tojások
egy nagy tálba lereszelem a párizsit és a hagymát, majd a
tojásokat is hozzá reszelem.
Hozzáadom
a nagy doboz tejfölt és a csipet sót is, majd jól összekeverem,
így kész is a krém.
A
kenyeret felszeletelem ( vastagabb szeletekre )
Majd
vastagon megkenem a kenyérszeleteket a krémmel, a sajtot lereszelem
és megszórom vele a szendvicseket.
Sütőpapírral
bélelt tepsibe teszem és alsó-felső sütésen 180 fokon sütöm,
míg piros nem lesz a sajt a tetején.
Beküldve: 2016.08.24.
Kategória: Gyors
ételek receptjei
Küldte: solya8888
Házi vajkrém recept
Hozzávalók:
- 15 dkg bacon , 2 szál újhagyma , 20 dkg lm vaj
- 1 ek aprított petrezselyemzöld
- Ízlés szerint só és frissen őrölt tarka bors
Elkészítése:
A
bacont apróra vágom és egy serpenyőben ropogósra sütöm, mikor
a bacon mar megpirult, hozzá adom a karikára vágott újhagymát és
megfonnyasztom, majd leveszem a tűzhelyről és hagyom kihülni.
A
szobahőmérsékletű vajat kikeverem a már kihült hagymás
baconnel, sózom (vigyázzunk, mert ha a bacon nagyon sós, akor már
nem kell hozzá sót adni), borsozom, hozzá adom az aprított
petrezselymet, alaposan elkeverem, majd egy folpackra halmozom,
feltekerem és hűtőbe teszem.
Ha
szeretnénk, hogy gyorsan meghüljön és mielőbb tudjuk használni,
tegyük be pár percre a mélyhűtőbe.
Apró
falatka szendvicseket készítek és friss zöldségekkel kínálom.
Jó
étvágyat!
Beküldve: 2016.06.21.
Kategória: Gyors
ételek receptjei
Küldte: GastroHobbi
GmLm
Rozmaringos Hasselback burgonya recept
Hozzávalók:
- 4 db közepes burgonya , 1/2 – 1 tk só (ízlés szerint)
- 1/4 – 1/3 tk egész bors (ízlés szerint)
- 1 tk szárított rozmaring (lehet friss is)
- 2-3 ek olívaolaj
Elkészítése:
Alaposan
mossuk meg a burgonyákat. A héjukat egy mosogatószivacs érdesebb
felével is átdörzsölhetjük.
Fektessünk
le két lapos fakanalat a munkalapra, és fogjuk közé az egyik
burgonyát.
A
fakanalak lesznek a távtartók, hogy ne vágjuk át teljesen a
krumplikat.
Vékonyan
szeleteljük fel a burgonyát. Egy mozsárban a sót, borsot és a
rozmaringot porítsuk le és adjuk hozzá az olívaolajat.
Locsoljuk
meg a burgonyákat a fűszeres olajjal. Ügyeljünk rá, hogy a
szeletek közé is jusson belőle.
Előmelegített
180-200 °C-os sütőben körülbelül 30 perc alatt készre sütjük.
Beküldve: 2016.04.23.
Kategória: Gyors
ételek receptjei
Küldte: GasztroÁlom
- Tax Gábo
Haltepertő recept
Hozzávalók:
- 70 dkg pontyfilé , 1 kávéskanál só
- 2 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1,5 kávéskanál pirospaprika , 5 evőkanál finomliszt
A sütéshez:
- bő olaj
Elkészítése:
A
pontyfilé bőrét lehúzzuk, a nagyobb szálkákat kiszedjük
belőle, azután húsát sűrűn beirdaljuk és 2,5-3 centis kockákra
vágjuk.
Az
a legjobb, hacsak az alsó, szálkamentes részét használjuk,így
az a jó ha több halfilénk van.
1
kiskanál sóval, 1 mokkáskanál borssal és 1 csapott kiskanál
pirospaprikával összeforgatjuk. Letakarjuk, hűtőszekrényben 2-3
órán át (ha egész éjjel tudjuk az még jobb, hogy jól átjárják
a fűszerek) pácoljuk.
A
lisztet 1 mokkáskanál borssal és fél kiskanál pirospaprikával
összeforgatjuk. Bő, közepesen forró olajban 4-5 perc alatt
pirosasra, ropogósra sütjük, végül konyhai papírtörlőre
szedve lecsöpögtetjük.
Langyosan
vagy hidegen, paprikával, paradicsommal és lila hagymával,és puha
kenyérrel tálaljuk, de adhatunk hozzá rántott
hagymakarikákat valamint tartármártást is akár.))))
Tipp:
Az
elkészítési időhöz a pácolást nem írtam. Tehát igazán 30
perc + a pácolás! Az 2-3 óra,de ha egész éjjel pácoljuk akkor
még finomabb és másnap csak előkapjuk.!))))
Beküldve: 2016.04.18.
Kategória: Gyors
ételek receptjei
Küldte: zuzmara35
Tonhalkrém recept
Hozzávalók:
- 10 dkg aprított tonhal , 2 ek majonéz (gm)
- 1 szál újhagyma , 1 tk frissen facsart citromlé
- 2-3 szál petrezselyemzöld
- ízlés szerint só és frissen őrölt fehér bors
Elkészítése:
A
tonhalról leöntjük a levet, és egy tálba tesszük.
Hozzáadjuk
az apró kockára vágott újhagymát, a majonézt, a citrom levét,
az aprított petrezselymet.
Sózzuk,
borsozzuk, és pirítóssal kínáljuk.
Jó
étvágyat!
A tonhalkrém kalória és tápérték tartalma:
Kalória: 308 kcalFehérje: 13 gSzénhidrát: 1 gZsír: 35 g
Az
adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.
Beküldve: 2015.11.12.
Kategória: Előétel
receptek
Küldte: GastroHobbi
GmLm
Bundás kenyér recept
Hozzávalók:
- 6 szelet kenyér , 7 tojás , 10 dkg sajt
- ételízesítő ízlés szerint
Elkészítése:
A
tojásokat villával felverjük, ételízesítővel (vagy sóval)
ízesítjük.
A
kész masszába megforgatjuk a kenyereket, és forró olajban
kisütjük. A frissen kisült kenyerek tetejét reszelt sajttal
megszórjuk.
A bundás kenyér kalória és tápérték tartalma:
Kalória: 241 kcalFehérje: 13 gSzénhidrát: 25 gZsír: 10 g
Az
adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.
Beküldve: 2015.11.04.
Kategória: Gyors
ételek receptjei
Küldte: monikaika
Paprikás krumpli recept
Hozzávalók:
- 400 g burgonya , 2 fej hagyma , 1/4 szál csípős kolbász , 2-3 szál virsli , 100 g füstölt sonka
- 3 szelet zsírszalonna , só, vagy ételízesítő
- pirospaprika , liszt (aki sűrűbben szereti)
Elkészítése:
A
szalonnát apró kockákra vágjuk, és egy serpenyőben elkezdjük
pirítani.
Amikor zsírt engedett, a szintén apróra vágott vöröshagymát hozzáadjuk, és tovább pirítjuk.
Amikor zsírt engedett, a szintén apróra vágott vöröshagymát hozzáadjuk, és tovább pirítjuk.
Amikor
üveges a hagyma, a tűzről félrehúzva befűszerezzük
pirospaprikával, sóval/ételízesítővel, és ha sűrűbben
szeretjük, szórjunk rá 1 ek lisztet is.
Hozzákeverjük
a kockákra vágott burgonyát és a füstölt sonkát, majd
felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és visszatesszük főni.
Közben
felkarikázzuk a virslit és a kolbászt, és amikor a burgonya
majdnem jó, hozzáadjuk a krumplihoz. További kb. 5 percig főzzük,
és kész.
Tipp:
Ha
egy kicsit fel akarod meg dobni, a burgonyával egyszerre tegyél
hozzá 1 marék savanyú káposztát, és úgy főzd meg. Arra
figyelj, hogy kicsit több vizet önt rá, és amikor kész, készíts
egy tejfölös habarást, ezzel forrald össze, és tálalhatod.
A paprikás krumpli kalória és tápérték tartalma:
Kalória: 124 kcalFehérje: 5 gSzénhidrát: 6 gZsír: 9 g
Az
adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.
Beküldve: 2015.10.27.
Kategória: Egytálételek
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése