2012. július 21., szombat

Hogyan készül a dióbor és diólikőr?


Hogyan készül a dióbor és diólikőr?

A dióbor illetve diólikőr nagyon népszerű étvágygerjesztő ital Franciaországban, Belgiumban és Svájcban
Nem egyfajta borféleség, nem erjesztéssel készül, inkább egy aperitif, melynek alapja bor, amelyben zöld diót áztatnak. De készítik likőr módra is, bor nélkül, pálinkával, ritkán tiszta alkohollal.
Igen jó aperitif, mely segíti az emésztést és vértisztító hatású.
Éretlen, „lágy” dióval készítik, melynek még nem keményedett meg a csontos héja, amelyben a bél még lágy, zselatinszerű. A megfelelő állapot június végétől, július végéig lehet, az éghajlattól függően.
A zöld dió belseje
A zöld dió belseje
A zöld dió héja határozott, jellegzetes illatú, mely szagolva gyengének tűnik, de erős lesz a bor vagy az alkohol hatására. Íze az ajkakon csersavas, a szájpadláson sokkal erősebben érezhető. Ez az ízhatás módosítható a hozzáadott cukorral, mely lekerekíti, elfedi a dió keserűségét.
A keserű íz erősíthető szegfűszeggel vagy borókabogyóval. Az édesség simogatóbb lesz vanília, fahéj, szerecsendió hatására.

Receptek

Sok receptet szedtem egymás mellé, mert így látni, hogy milyen sokféle jónak tartott változat van, a dió mennyiségét és az érlelés idejét és módját illetően.

Dióborok

1. Lucie Wattiez, Belgium:
7 liter asztali vörösbor, 1 liter tömény alkohol, 22 db zöld dió, 1,3 kg cukor. Egy ballonba tölti a bort, az alkoholt, a cukrot és a négyfelé vágott diókat. Időnként megrázogatja, 3-4 hónap múlva hasonlítani fog a portóira. Az érlelés 1-2 hónapjában leszűri, úgy érleli tovább. Végül palackokba tölti.
2. Alain Jacques, Belgium:
8 palack fehér vagy vörös bor, 1liter tömény alkohol, 1 kg cukor, 25 db zöld dió. Megmossa, és apró darabokra vágja a diókat. Egy ballonba teszi, ráönti a bort, az alkoholt és a cukrot. Az első 2 héten gyakran rázogatja, hogy jól felkeveredjen. 9 hónapig érleli, azután leszűri és palackozza.


3. Perigordi recept:
5-6 liter rozébor, 1 liter pálinka, 1 kg cukor, 80 db zöld dió. Az apróra vágott diókat és minden hozzávalót egy ballonba tölti, melyben nem éri a levegő. 3 hónapig pihenteti, azután leszűri és palackozza.
4. Bernadett gyűjtése Franciaországból:
5 liter rozébor, vagy vörösbor, 1 liter pálinka, 1 kg cukor, 50 db dió, 1 rúd vanília, 1 db fahéj, 1 narancs szárított héja. A 4 felé vágott diókat a hozzávalókkal egy ballonba teszi, és ledugaszolja. 50 napig áztatja, időnként megrázogatva. Leszűri és palackozza.
5. Névtelen, francia recept:
22 db dió egy bemetszéssel, 0,5 liter vörösbor, 0,5 liter pálinka, 3 db narancsba szúrva 9 db szegfűszeg, 0,2 kg cukor, 10 db borókabogyó, 2 rudacska fahéj, 2 rúd vanília. 22 napig kell érlelni, minden reggel felrázva. Szűrés után fogyasztható.
6. Jacotte receptje az fr.rec.cuisine fórumról:
1 palack jó rozébor, 175 g cukor, 5 db dió negyedelve, 2 cl gyümölcspálinka. Egy jól záródó üvegedénybe tenni 6 hétre, hűtőszekrénybe, időnként felrázva. Azután leszűrni és még 1-2 hónapig érlelni.
7. O. Marti, Svájc:
5 liter jó minőségű vörösbor, 1 kg cukor, 0,5 liter víz, 2 rúd vanília, 1 liter almapálinka, 1 db szerecsendió reszelve, 6 db szegfűszeg, 26 db dió. A feldarabolt diókat és az összetevőket egy üvegballonba teszi, jól ledugaszolja, de nem légmentesen. 40 napig áztatja, majd leszűri kétszeres finom tüllrétegen át. Palackozza, és hűvös helyen tárolja. Különösen kecskesajthoz, és a Bleu de Bresse francia kéksajthoz ajánlja.
8. Jean-Marie Giaux de Waulsort abbé receptje Belgiumból:
22 db diót, 1 kg cukrot, 2 liter pálinkát 3 hónapig áztat egy üvegballonban, kétnaponként felrázva.  Azután leszűri és hozzáad 4 liter lágy fehérbort, és 4 liter vörösbort.
9. Léon Huppez receptje Belgiumból:
1 kg cukrot felold 3 liter borban, majd felönti 1 liter tömény alkohollal, beleteszi a 12 db megmosott, feldarabolt diót egy ballonba. Hozzáad még 4 db megmosott diólevelet is, és feltölti még 6 liter borral. Így áztatja több hónapon át, kotyogóval lezárva a ballont. Amikor teljesen letisztult akkor leszűri. Személyes megjegyzése: „Ezt az italt 20 éve készítem. Szerintem jobb 40 %-os alkoholt használni a 90 %-os helyett. Ajánlatos 11 hónapig érlelni. Néhány éve szilvabort használok.”
A dióbor készítése egy képen
A dióbor készítése egy képen

Diólikőrök

1. Arnold Ciper, Belgium:
70 db dió, 3 liter pálinka, 6 g fahéj, 6 g szerecsendió, 3 db szegfűszeg, 1 kg cukor, 0,5 liter víz. A diókat kétfelé vágja és kikaparja belőlük a zselészerű belső részt. Azután péppé zúza a zöld részt. Hozzáadja a fűszereket, jól záródó üvegbe teszi és ráönti a pálinkát. Hűvös helyen 6 hétig érleli, azután leszűri. Szirupot készít a vízből és a cukorból, amit aztán hozzáönt a leszűrt részhez.8 hétig pihenteti, azután újra megszűri és palackozza.
2. Francia recept:
20 db dió, 1 5 liter pálinka, 0,6 kg cukor. A diókat vastag szeletekre vágva áztatja a pálinkában 60 napig, napra kitéve, azután leszűri. Hozzáadja a cukrot, ha feloldódott, ismét megszűri és palackozza, és még 3 hónapig érleli.
3. Elzászi recept:
25 db dió, 0,5 ? 5 liter pálinka, 1 rúd fahéj, 3 db szegfűszeg, 0,4-0,7 kg cukor (ízlés szerint), 1 citrom héja. Az összetevőket egy üvegbe teszi jól lezárva, a napon érleli 40 napig, gyakran felrázva, végül leszűri. Palackozva érleli még 6 hétig.

Hogyan készül a fűszerolaj?



A különböző formájú üvegekben tárolt olajok nemcsak főzéskor tehetik még ínycsiklandóbbá ételünk, de a konyhaszekrény tetején, díszként is igen jól mutatnak.
A fűszerolaj nagyszerű ízfokozóként szolgálhat, melyet többnyire saláták, húsok vagy zöldségek ízesítésére használhatunk. Azonban gyönyörű üvegbe téve a szem számára is vonzó lehet, így a lakásunk bizonyos részeit is díszíthetjük vele.
 
Finom ízesítők csodás üvegekben
Fűszerolajakat természetesen készen is kaphatunk, azonban sokkal izgalmasabb, ha mi magunk készítjük el, hiszen olyan ízeket próbálhatunk ki, amilyet csak szeretnénk, s mi magunk döntjük el azt is, milyen csomagolásban pompázzon az általunk fűszerezett nedű. Hobbiboltokban, művészellátókban is vásárolhatunk különböző formájú, méretű üvegeket, azonban otthonunk polcain is szétnézhetünk, hátha érdekes alakú darabokra bukkanunk. Ezekbe tesszük majd a kiválasztott fűszert, valamint az olajat, így képezve egy olyan kombinációt, mely egyben különleges adalékanyag finom ételeinkhez, egyben pedig konyhabeli vagy konyhánk körüli dekorációs elem.
 
Mire ügyelj?
Fűszerolaj készítéséhez nincs szükség kézügyességre, csupán a csomagolást illetően némi fantáziára, valamint pár alapvető, íratlan szabályra, melyet nem árt, ha betartunk. Így például a fűszernövényeket, melyeket majd az üvegbe helyezünk, szárítsuk meg alaposan! Ezen kívül, amikor az olajat éppen töltjük az üvegbe, figyeljünk oda, hogy a levegőt zárjuk ki, ellenkező esetben a házilag készített fűszeres adalékanyag megpenészedik!
 
Jótékony hatások
A különböző olajok javítják az ellenálló képességet, valamint gyulladásgátló hatással is rendelkeznek. A túlzott só bevitele köztudottan káros, azonban ételünk sótlanságát pótolhatjuk fűszeres olajok ízével is, így egy egyedi aromát kap fogásunk, mégsem marad íztelen. Mivel szervezetünknek szüksége van a vitaminokra, ásványi anyagokra, a fűszernövények és az olaj együttesével ennek is eleget tehetünk, nem beszélve a főzés közben felszabaduló esszenciákról.
 
Hogyan fogj hozzá?Két módszer segítségével készíthetünk fűszerolajat: hideg módszerrel és meleg módszerrel. Az előbbinél nem túl intenzív ízű olajat kell használnunk, melyet jól zárható üvegbe kell majd öntenünk. Ebbe kerülhetnek majd a különböző fűszerek, s az így kapott olajat hetekig kell tárolnunk – fénymentes, hűvös helyen. A hideg módszernél a nagyobb fűszerdarabokat egészben kell az olajban áztatnunk, az apró szeműeket viszont vászonbatyuba kell kötnünk. A meleg módszer esetében frissen tépett fűszernövényekkel kell megtöltenünk üvegünk, majd fel kell öntenünk olajjal, a tetejét gézzel kell lezárnunk, majd napos helyre kell állítanunk. Az így kapott nedűt minden nap meg kell kevernünk, majd két hét után megkóstolhatjuk. Ha nem tartjuk elég ízletesnek, tehetünk még bele a kiválasztott növényből, s tovább érlelhetjük.
 
Néhány kombináció
Bazsalikomos olaj
Az általunk választott üvegbe tegyünk egy csokor bazsalikomot, majd öntsük fel olajjal. Zárjuk le alaposan, majd pár hét elteltével meg is kóstolhatjuk. Az így kapott fűszerolaj salátákhoz vagy olasz tésztákhoz kiváló kiegészítő.
 
Gyógynövényes fűszerolaj
A gyógynövényekkel teli fűszernövények azért is hasznosak, mivel kedvezően befolyásolják az immunrendszert és nyugtatják a gyomrot is. Ehhez a verzióhoz használhatunk zsályát, citromfüvet, borsmentát, oregánót, kakukkfüvet vagy akár rozmaringot is. Ezek az olajok remekül illenek salátákhoz, rizshez vagy akár különböző húsételekhez.
 
Gyümölcsös variáció
Az üvegbe tegyünk néhány rúd fahéjat, citrom- vagy narancsszeletet, majd mogyoróolajjal öntsük tele. Pár hét után remek ízt kölcsönözhet olajunk különböző süteményeknek vagy palacsintáknak.
A fent említett receptek mellett természetesen rengeteg változata létezik még a fűszerolajoknak, szinte csak a fantáziánk szabhat határt. Mi magunk is kitalálhatunk új ízeket, s a csomagolást is variálhatjuk szebbnél szebb üvegek, dugók vagy masnik segítségével.
 
Tipp: A fűszerolajból egy tál étel felhasználásához elég mindössze pár csepp, hiszen íze igen intenzív, így még spórolhatunk is vele, mivel 20 gramm fűszerolaj körülbelül 500 gramm fűszerrel ér fel.
 

AKÁCFA, AKÁC VIRÁG
Robinia pseudoacacia
AZ AKÁCVIRÁG GYÓGYNÖVÉNY, DE VIGYÁZZUNK VELE!




Az akác gyógyászati szempontból értékes növény, de csak a virágját használhatjuk!
Hatóanyaga: flavonos glikozidák, ( robinin, akaciin ), illóolaj ( nerol, farnesol, linalool )
Az akác gyógyhatása:
Az aromás anyagok már a szájban lévő izlelő receptorok ingerlésével javítják az étvágyat.
A flavonoidok emelik a vizelet mennyiségét és oldják a simaizomzat görcseit
A homeopátia az akác virágját gyomorsav túltermelésnél alkalmazza.
A tea elkészítése és adagolása:
A gyógyszerkönyvek 1,5 grammot írnak elő, ez kb 1 teáskanálnyi mennyiség. A teát forrázással készítjük.


MELLÉKHATÁS ÉS MÉRGEZÉS!
Bár a virágnak még nagyobb mennyiségben sincs mellékhatása, de NEM SZABAD A SZÁRÁT, LEVELÉT ÉS KÉRGÉT felhasználni, mert az akácfa minden részében mérgező fehérjéket tartalmaz!
FONTOS!




Illatos fehérakác

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése