2012. július 21., szombat

Csípős ételek


Csípős ételek

Megjelent: 
17.12.2009.
A csípős ízt - akár a paprikából akár a borsból jön - mindig ugyanaz az anyag adja, a capsicine. Habár a capsicine a paprikában van, vannak más csípős alkaloidok, amit néhány fűszer tartalmaz (mint a bors vagy a gyömbér).
A „jalapeno" paprikát az erős csípősek között tartják számon, míg a „piros habanero"-t a világ legcsípősebb paprikájaként emlegetik.
A csípős íz mérésére szolgáló skálát Scole találta fel 1920-ban, és az egyetlen intézmény mely a csípős paprika elemzésével foglalkozik Újmexikóban van.

A csípős ízt - akár a paprikából akár a borsból jön - mindig ugyanaz az anyag adja, a capsicine.
Hogyan érezzük a csípős ízt?

Igen érdekes, hogy az ember hogyan érzékeli a csípős ízt: a szánkban erre „szakosodott" receptoraink vannak, melyek a hideg-meleget érzékelik, és amik azonnal reagálnak egy bizonyos küszöb átlépésekor. Hozzászoktatással ez a küszöb kitolható, de nem túl nagy mértékben.
A csípős anyagok aktivizálják a meleg érzékelő receptorainkat, így nem csoda, hogy aki chili paprikát nyel, úgy érzi, hogy „leégett" a nyelve. A paprika capsicine-je mellett még vannak más csípős alkaloidok is, amit néhány fűszer tartalmaz (mint bors és gyömbér).
Tévesen reagál az, aki a csípős paprika okozta égető érzést vízzel próbálja enyhíteni, mert ezek az égető olajok nem vízben oldódnak. A paprika égető ízének ellenszere a hűsítő mentol. A borsmenta mentolja serkenti a hideg érzékelőinket, ezért beszélhetünk hűtő hatásról (mentolos cukorka, rágógumi stb.)

A csípős anyagok aktivizálják a meleg érzékelő receptorainkat, így nem csoda, hogy aki chili paprikát nyel, úgy érzi, hogy „leégett" a nyelve.
Csípős szószok

A világhírű konyhák többségének a csípős szószok a fő összetevői. Különbség abban van, hogy a belőlük készült csípős ételek közül, melyik a leginkább ismert és népszerű.
A csípős szósz készítésének technológiája egyedi és titkos. A legintenzívebb piros színű, teljesen érett csípős paprikákat gondosan kiválasztják és ezt követően tengeri sóval keverik össze. A keveréket tölgyfahordóba teszik, ahol pontosan 3 évet érnek, akár a legjobb borok. Majd tiszta borecetet adnak hozzá, és az egészet néhány hétig kevergetik. Ez után az eljárás után a csípős szószt üvegekbe töltik. Ezeknek a szószoknak az átlag erőssége 800 egység körül van.
A nagyra becsült és igen ismert tabasco szósz, piros habanera-ból készül és tízszer olyan erős, mint az átlag, kb. 8000 erősségű, míg a mexikói cayote valamivel enyhébb.
Több száz csípős szósz létezik manapság a világon, különböző kereskedelmi márkanevek alatt. Néhány cseppet adva belőlük az ételhez ill. levesekhez kihozhat belőlük egy különösen erős égető ízt. Egyike a legerősebb csípős szószoknak a Karibi pikáns, amelynek a címkéje arra figyelmeztet bennünket, hogy még az asztalterítőt is kiégeti, ha kiloccsan rá.

A csípős íz mérése

A piacon található készételek csípős szószait a csípős íz skáláján mérik, ahol a Scoville egységeket használják:
Édes paprika = 0 egység
Olasz pepperoni paprika = 100-500 egység
Újmexikói paprika = 500-1.000 egység
Pasilla fajta = 1.000-1.500 egység
Rocotillo fajta = 1.500-2.500 egység
Jalapeno fajta = 2.500-5.000 egység
Wax fajta = 5.000-10.000 egység
Serrano fajta = 10.000-23.000 egység
A csípős ízt 40.000 egységnél kibírhatatlanul erősnek és csípősnek tartják, habár ez nem a legvégső határ.
A Habanera savina 360.000 egységnyi erős és elérheti az 500.000-et is, ami már extrém erősnek számít (a rekord 577.000 egység).
A csípős paprika termelők termékeik erősségével versenyeznek egymással, így nem csoda, hogy minden évben megtartják a csípős paprika fesztivált, ahol nagydíjjal jutalmazzák a legerősebb ízt.

Arrabiata szósz:

Hozzávalók:

. 3 kg. paradicsom (meghámozva, kimagozva, apróra vágva)
. 0,5 dl. olívaolaj
. 1 ek. szárított oregáno
. 1 fej fokhagyma
. 2 ek. olasz paradicsom sűritmény
. 2 ek. barnacukor
. 1 ek. só
. 2 tk. durvára tört színes bors
. 1 fej hagyma
. 3-4 chili vagy peperoncino (ízlés szerinti mennyiség)
. 1 tk. chilipehely
. 2-3 paradicsomszár és a bazsalikom megmaradt szára
. 8-10 ág friss kakukkfű

1. Egy nagy lábosban fél deci olívaolajat melegítek, rászórom az oregánót és kissé megpirítom. Ezután hozzáteszem az apróra vágott fokhagymát és üvegesre pirítom.
2. Beleteszem a sűrített paradicsomot és a cukrot, majd megpirítom, hogy a cukor és a sűrítmény kissé karamellizálódjon.
3. Beleöntöm a paradicsomot, alaposan elkeverem, belekeverem a sót és a borsot, beledobok egy fej megpucolt, de egészben hagyott hagymát és az összehajtogatott és összekötözött paradicsom- és bazsalikomszárat.
4. Hozzáadom az apróra vágott peperoncinot és chilipelyhet, ízlés szerinti mennyiséget, ki mennyire szereti csípősen.
5. Mikor a paradicsom felforr, lejjebb veszem a tűzhely fokozatát közepesnél gyengébbre (kerámialap #5/9) és lassan gyöngyözve főzöm 2 órán át, míg a paradicsom teljesen szétfő és kb. a háromnegyedére-kétharmadára besűrűsödik a szósz. Ha esetleg maradnak benne nagyobb paradicsom darabok, és mi sima szószt szeretnénk a vége felé rásegíthetünk botmixerrel, csak előtte a hagymát és a szárakat vegyük ki.
6. Negyed órával a vége előtt hozzáadom a száráról leszedett kakukkfűleveleket.
7. Tiszta, kifőzött üvegekbe töltöm, a tetejére öntök egy kevés olívaolajat, szorosan rácsavarom a tetejét és fejre állítom. Takarókba bugyolálva, melegen tartva hagyom lassan így kihűlni.

Balzsamecetkrém házilag
(Crema di Balsamico)
1 ek barnacukor
200 ml piros szőlőmust, piros szőlőlé (100%-os)
150 ml balzsamecet
1 mk keményítő
Egy kis edényben közepes hőn megmelegítem a cukrot és kevergetve karamellé olvasztom. Mikor folyós karamell lett, 1-2 percre félrehúzom, hogy hűljön, majd óvatosan hozzáöntöm a szőlőlevet. Semmi vész, a karamell lassan majd felolvad a gyümölcslében. Pár percig forralom, hogy a szőlőlé koncentráltabb legyen, majd hozzáöntöm a balzsamecetet is. Az egészet felére-harmadára beforralom, ez úgy 15-20 perc. Úgy mértem le, hogy az elején beleállítottam egy kanalat (vagy bármit, pont úgy, mintha olajszintet mérnék), és ehhez viszonyítva mértem a további szinteket.
Ekkor még elég folyékony, nem túl sűrű, de vigyázat, számoljunk vele, hogy lehűlés után tovább sűrűsödik egy kicsit.
Érdemes az egészet nyitott ablak vagy az elszívó mellett végezni, mert kissé maró ecetszag keletkezik, de jó balzsamecet esetén ez azonnal elillan, amint végeztünk.
Ha szobahőmérsékletre hűlt, flakonokba öntjük.
Ugyanígy fehér, azaz világosabb balzsamecetkrémet is készíthetünk fehér szőlőlé és fehérborecet segítségével.
150 ml balzsamkrém

Barbecue szósz
Ezt a receptet egy jó ideje finomítgatom. Akárhányszor elkészítettem, valamit mindig változtattam rajta, egy-egy új összetevőt adtam hozzá, vagy az arányokon csiszoltam egy kicsit.
Ezzel a jelenlegi változattal most meg vagyok elégedve, lehet, hogy ez a végleges.
Hozzávalók:
· 6 ek. fehérborecet vagy világos balzsamecet
· ¼ csésze méz
· ½ csésze paradicsomsűrítmény
· ½ csésze baracklekvár
· 1 dl mogyoróolaj
· 2 tk. fűszerpaprika
· 5 dkg vaj
· 2-3 babérlevél
· 3-5 szegfűszeg (
mozsárban kicsit megtörve)
· 2 tk. őrölt fehérbors
· 2 szardella filé (
apróra vágva)
· 2 ek. worcestershire-szósz
· 1 tk. tabasco-szósz
· 1 ek. dijoni mustár
· 3 gerezd fokhagyma (
reszelve)








A hozzávalókat egy nyeles forralóedénybe teszem, és nagy lángon melegíteni kezdem. Folyamatos keverés mellet felforralom, és egy-két percig még hagyom a forrni, lekapcsolom alatta a tűzhelyet és hagyom lassan kihűlni, miközben kavargatom. Ezután átszűröm.
A kész szószt, tálalhatjuk melegen, a grillezett vagy sült hús mellé „mártogatósnak”, vagy a húsra önteve, de sütés közben is kenegethetjük vele a húst, hogy a szósz rápiruljon/karamellizálódjon.

Ezt a szószt, elkészíthetjük előre is. Egy jól zárható üvegben, akár két hétig is eláll a hűtőszekrényben.


---------------------------------------------------------------



Chiliszósz – édes-csípős szósz



Kerti partikhoz, grillezésekhez, mexikói és tex-mex ételek mellé ajánlom ezt a szószt, amit villámgyorsan és könnyen elkészíthetünk. Ez egy remek szósz a csípős ízek kedvelőinek.
(
tipp!) cukor helyett édesíthetjük alma-vagy baracklekvárral is, attól még gazdagabb lesz a szósz íze. Az édes íz a csípősség „kiegyensúlyozásaként” és ízfokozóként kell bele.


Hozzávalók:

. egy csésze (
2,4 dl.) házi paradicsomszósz 
. 2 ek. 
ajvár
. 3-5 thai szárított chili, mozsárban porrá törve
. 3-5 ek. barnacukor
. 1 ek. sűrű balzsamecet
*. ½ ek. worchestershire-szósz
. csipetnyi só (
vagy helyette 1-2 szardellafilé)

1. A hozzávalókat egy forraló edénybe teszem, és lassan felforralom.
2. Pár percig forralom, hogy az ízek összeálljanak és ha kell egy kis víz hozzáadásával beállítom a kívánt sűrűséget. (
Kóstolással állítsuk be a csípős/édes arányt az ízlésünk szerint.)
3. Mikor kihűl, egy üres ketchupos flakonba töltöm, hűtőben tartva 3-4 napig eláll.

A balzsamecet ízét feljavíthatjuk úgy, hogy besűrítjük. Egy üveg modenai balzsamecetet öntsünk egy edénybe és forraljuk fel. Forraljuk addig míg a felére nem sűrűsödik. Ezután hagyjuk kihűlni, és töltsük vissza az üvegébe. Az így megdolgozott balzsamecetnek édesebb, koncentráltabb lesz az íze, közelebb áll az igazi „tradicionale acetico balsamico”-hoz.


---------------------------------------------------------------
Barbecue-pác Jamie Oliver módra
Ezt a barbecue szószt/pácot, „Jamie Oliver vidéki konyhája” című műsorában láttam pár hónapja.

Mozsárban,
· 5-7 szegfűszeget,
· 1 tk. római köményt
· 2tk. édesköménymagot
· 1 tk. borsot
· 2 tk sót
Összetörök. Beleszórom egy nagyobb edénybe.
· egy fej fokhagymát (
gerezdekre szedve)
· 6-8 babérlevelet
· egy marék friss rozmaringot
· 4-5 szál friss kakukkfüvet
· egy narancs héját (
a fehérrész nélkül)
Durvára összevágom, és ezeket is az edénybe teszem. Adok hozzá még:
· 4 tk. fűszerpaprikát
· fél üveg (
olcsóbb) balzsamecetet
· a narancs levét
· 1 üveg ketchupot (
bioketchup, vagy heinz)
· 6 ek. olívaolajat



Az egészet összekeverem, beleforgatom a húst (
pl. oldalas), egy-két óráig hagyom benne pácolódni, majd 180 fokon, alufólia alatt másfél óráig elősütöm, ezután a faszén-parázson fél óra alatt készre sütöm.
A tepsiben maradt kisült lét, és maradék pácot a tűzhelyen nagy lángon beforralom, leszűröm, és sütés közben ezzel a szósszal kenegetem a húst.
Ez a szósz mennyiség, kb. két egyész oldalas pácolosára elég...

---------------------------------------------------------------



BBQ szósz
Hozzávalók:
· 5 ek. dijoni mustár
· 5 ek. száraz vörös v. fehérbor
· 5 ek méz (
akác v. hárs)
· 5 ek. ketchup (
bio v. heinz)
· 3 ek. szójaszósz
· 2 ek napraforgó v. mogyoróolaj
· 1 gerezd zúzott fokhagyma
· pár csepp tabsco
· só, bors
Elkészítés:
Az egészet egy forralóedénybe teszem, közepes lángon felforralom, és tíz percig főzöm.
Hagyom hűlni egy kicsit, és szűrőn keresztül, egy „kinyomós” flakonba töltöm.

Sültekhez, grillezett húsokhoz, barbeque-hoz ajánlom.
Hűtőben tárolva, egy hónapig is eláll.
(forrás:Mártások kislexikona)


------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Erdei gombás-kakukkfüves fűszervaj

Fűszervaj grillezéshez, marhahúsra, csirkére vagy gombára, cukkinre stb...

Hozzávalók:

. 5 dkg. vaj
. 1 ek. apróra vágott friss kakukkfű
. 1 ek. apróra vágott friss petrezselyem
. 1 gerezd fokhagyma
. só, bors

1. A puhára felengedett vajat egy keverőtálba teszem.
2. Hozzáadom a gombaport, a kakukkfüvet és a petrezselymet.
3. Belereszelem a fokhagymát, sózom és borsozom, majd egy villával alaposan összekeverem.

A maradékot egy darab fóliára/folpackra kanalazom, feltekerem, majd összesodrom a két végét és elkötöm mint egy hurkát. A hűtőbe visszatéve megdermesztem, kb. 1 hétig eláll így. Felhasználáskor, kicsomagoljuk és karikákat vágunk belőle.

Barbecue szósz tippek
  • Az igazi, amerikai BBQ szósz folyékony füsttel (liquid smoke) készül, amely nem szerezhető be Európában, ugyanis az EU betiltotta, mert állítólag rákkeltő. Lehet füstölt port alkalmazni helyette, bár  ízre ez nem ugyanaz.
  • A BBQ szósz általában paradicsomszósz alapú, pontosabban ketchup alapú, íze egyúttal édes, savanykás és kissé csípős. Mivel elég sok cukrot tartalmaz, így nem nevezhető diétásnak.
  • A magas cukortartalma miatt könnyen megég, így csakis a sütés legvégén alkalmazzuk (amikor a hús már szinte teljesen átsült) – és csakis alacsony vagy mérsékelt hőfokon. A húst elő szokás főzni, sütni vagy grillezni.
  • A cukor általában barnacukor vagy melasz – ezek intenzív ízt adnak a szósznak. Cukor helyett mézet vagy juhar szirupot is kipróbálhatunk – ezektől ragadós lesz az étel, de a méz remekül passzol pl grillezett oldalas készítéshez, a juhar szirup grillezett zöldségekhez.
  • Marináláshoz a barbecue szószt hígítsuk vízzel, sörrel vagy borral, a cukrot redukáljuk (vagy hagyjuk el).
  • A bbq szószos ételek készítése tapasztalatot igényel – a grillezés alapszabályait tartsuk be!
  • A barbecue szósz remek mártogatós vagy öntet is lehet!

BBQ szósz receptek
Íme néhány tuti finom barbecue szósz recept:
Tuti egyszerű
  • Hozzávalók: fél csésze cukor, fél csésze rizsecet, negyed csésze ketchup, 2 ek szójaszósz, 1 ek reszelt gyömbér, 1 ek kukoricakeményítő, 2 gerezd fokhagyma, préselve
  • Elkészítés: alacsony hőfokon a hozzávalókat sűrű mártássá főzzük
  • Tipp: ideális mázként csirkén, sertéshúson
Pikáns
  • Hozzávalók: 1 kis hagyma aprítva, 3 zúzott fokhagyma, 1 piros chili aprítva, 1 tk zúzott édesköménymag, 5 dkg barnacukor, fél deci sötét szójaszósz, 3 dl ketchup, só, bors, olívaolaj.
  • Elkészítés: olívaolajban 1-2 percig átsütjük a chilit, hagymát, fokhagymát, cukrot és  édeskömény magot. Hozzáadjuk a szójaszószt és ketchupot. Felforraljuk, néhány percig sűrű mártássá főzzük.
  • Tipp: ez remek mártogatós is!
Angolos
  • Hozzávalók: 2 csésze ketchup, 1 csésze víz, fél csésze almaecet, 8 ek barnacukor, fél ek őrölt bors, fél ek hagymapor, fél ek mustárpor, 1 ek citromlé, 1 ek Worcestershire szósz, néhány csepp Tabasco (opcionális)
  • Elkészítés: a hozzávalókat egy lábasba tesszük, 1 órán át sűrű mártássá főzzük. Közben néha kevergetjük
  • Tipp: remek oldalason!
Szuper finom
Ez a recept kissé macerás, de a végeredmény tuti megéri!
  • Hozzávalók: 1 salotta hagyma, 5 gerezd fokhagyma, 1 chili, 1 narancs reszelt héja és leve, 8-10 dkg barnacukor, 1 dl víz, 3 ek balzsamecet, 1dl ketchup, 1 ek worcestershire szósz, 1 tk mustár, 1 dl almalé (vagy almabor), fél tk só és bors
  • Fűszerek: 5 szál kakukkfű levelei, 5 szál rozmaring levelei, kis marék koriander levél, 5 babérlevél, fél tk római köménymag, 1 ek édesköménymag, 1 ek paprika, 3 db szegfűszeg
  • Elkészítés: a hagymát, fokhagymát és chilit pasztává eldolgozzuk, majd kevés olívaolajban 5 percig puhára sütjük. Közben a fűszereket összeturmixoljuk a narancshéjjal. Ezt a sült pasztához töltjük, 1-2 percig sütjük, miközben kevergetjük. Hozzáadjuk a cukrot. Amikor ragadós szirupot kapunk, hozzáadjuk a vizet, 1-2 percig rotyogtatjuk. Belecsavarjuk a narancsot és belekeverjük a többi hozzávalót. Felforraljuk, alacsony hőfokon kb 10 percig főzzük. Akkor jó, amikor egy sűrű mártást kapunk. Átszűrjük, hűlni hagyjuk.Steril üvegekbe töltjük (de egyből fel is használhatjuk).
  • Tipp: remek mindenféle húshoz, halhoz, tenger gyümölcseihez. Ideális vendégváró alkalmakra.


Gyros házilag

A nyársra húzott, grillezett húsnyesedéket leszámítva szintemindent úgy csinálok, ahogy a kedvenc Corvin közi autentikus görög gyorsbüfésünktől láttam, így csak ezüstérmes az enyém, de akkor is nagyon finom.

Szükségünk van pirított húsra, zöldségekre, joghurtos öntetre és a pitára, amibe mindent betöltünk a végén. Természetesen lehet boltban is kapni, csak az nem olyan finom, meg aztán mi is el tudjuk készíteni, nem kell hozzá kemence és görög állampolgárság.

Egyszerű kenyértésztára lesz szükségünk, pusztán a formázása történik másként. Az első kelesztésig mindent ugyanúgy csinálunk, ahogy a 
rozsosnál leírtam, de csak fehér lisztet használunk, aztán 8 egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd lisztezett deszkán kerek lapocskákat nyújtunk belőlük. A mérete az az emberes tenyérhez fogható, kb. 15 cm átmérőjű. Célszerű négyesével gyártani a pitát, mert egyszerre nem férnek se a deszkán, se a sütőben. Lefedve pihentetjük a lapokat, a sütőt előmelegítjük 210 fokra, és 10-15 perc után sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a pitákat úgy, hogy az a felük, amelyik eddig lent volt, most fent legyen. Kb. 7 perc elteltével azt tapasztaljuk, hogy a korongok közepe elkezd felpúposodni, hólyagzani. Ha ez nem történne meg, akkor se lesz baj, majd késsel megoldjuk - nekem se sikerül mindig mind a nyolcat ilyen hólyagosra készíteni! Szóval 7-10 perc után, ha hólyagos, ha nem, megfordítjuk a pitákat és még 5 percig sütjük őket. Miután kiszedtük, letakarva picit hűlni hagyjuk, meg betesszük a második eresztést a sütőbe.

Ha nem használjuk fel frissen a pitát, akkor mindenképp zacskózzuk be, különben kiszárad és reped a tésztája.

A húst kivételesen gyári fűszerkeverékkel ízesítem. A Kotányi gyros keveréke nekem nagyon bevált, azzal szoktam megszórni a vékonyan felcsíkozott csirkemellet, egy kicsit állni hagyom, hadd szívja magába az ízeket, aztán olajon hirtelen megpirítom, majd a karikára szelt hagymát is rádobom, és addig sütögetem, amíg a hagyma üveges lesz.

Az öntethez (tzatziki) 1-1 pohár joghurtot és tejfölt elkeverek, adok hozzá apróra vágott kaprot, 2-3 gerezd zúzott fokhagymát és kis lyukú reszelőn 10 dkg uborkát reszelek még bele. Mivel mi csípősen szeretjük a gyrost, az egyszerűség kedvéért nem csinálok külön 
csípős szószt, hanem egy teáskanálnyi Erős Pistát is keverek a joghurtba.

Zöldségként paprikát, paradicsomot, uborkát szoktunk hozzá falni. Az összeállítás pedig úgy történik, hogy a pitának az egyik csücskét levágjuk, aztán ha hólyagosan sült, akkor üreges a közepe, ha nem, akkor meg egy késsel metszünk bele egy mély zsebet. Egy kanál öntet megy alulra, aztán pár szem zöldség, rá a hús, majd megint zöldség és 2 kanál öntet. A levágott csücsökkel lezárjuk a pitát. Célszerű mikróban picit átmelegíteni a szendvicset, utána partedlit kötni a nyakunkba, és jó étvágyat!

Hozzávalók 8 db pitához: 50 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő, 1 ek. barna cukor/méz, 3 és fél dl langyos víz, 1 evőkanál só, 2 evőkanál sikér, 1 teáskanál ecet.
A tzatzikihez: 1-1 doboz joghurt és tejföl, 2-3 gerezd fokhagyma, kevés kapor, 10 dkg apróra reszelt uborka, ízlés szerint 1 teáskanál Erős Pista
A húshoz: 1 nagy csirkemell apró csíkokra vágva, Kotányi gyros fűszerkeverék, só, olaj, 1 nagy fej vöröshagyma.
Karikára vágott paradicsommal, paprikával, uborkával töltjük be a pitát.

Pita gyros-hoz

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1/2 teáskanál cukor
  • 1/2 evőkanál só
  • min. 0,5 l langyos víz

Elkészítés:

Kevés langyos vízben elkeverjük az élesztőt, a cukrot ées a sót, a liszthez adjuk, és annyi vízzel gyúrjuk ki, hogy lágy kenyértészta állagú masszát kapjunk. Letakarva 1 órát kelesztjük. Lisztes kézzel 10-15 golyót formálunk belőle, ezeket 15 percig pihentetjük. Közben a sütőt a lehető legforróbbra melegítjük (250-300 fok), ez nagyon fontos. A golyókat jól belisztezve 1/2 cm vastagra, pitanagyságúra nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt vagy kilisztezett (nem vajazott!) tepsire rakjuk úgy, hogy amit legelőször nyújtottunk, az kerül be először, és úgy, hogy az a fele, ami eddig alul volt, felülre kerüljön. Kb. 2-3 percre betoljuk a forró sütőbe. A sütőablakon át nézzük, és amikor felpúposodik (szétválik), megfordítjuk, a másik felét is zsemleszínűre sütjük (ha fehér marad, az sem baj, nem szabad túlsütni). Tálba szedjük, konyharuhával letakarjuk, különben ropogós és kemény lesz. Ebbe mehet a csíkokra metélt husi, tzatziki, chiliszósz, paradicsomkarikák, hagyma, káposzta, saláta - ki mit szeret.

Megjegyzés:

10-15 db lesz belőle (ki milyen nagyot szeret), jól fagyasztható és mikrózható.

A receptet t3v küldte. Köszönjük!

Pita

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • fél teáskanál cukor
  • fél evőkanál só
  • 5 dl langyos víz

Elkészítés:

A lisztet egy tálba öntjük, majd hozzáadjuk a 2 dl langyos vízben elkevert élesztőt, a megadott mennyiségű cukrot és a sót. Az így kapott anyagot összegyúrjuk a maradék 3 dl langyos vízzel. Eredményképpen egy kenyérállagú masszát kell kapnunk. A masszát hagyjuk letakarva 1 órán át kelni.

A megkelt tésztából 10-15 golyót gyúrunk, amit negyed órán át pihentetünk. Eközben a sütőt forróra melegítjük elő.

A golyókból kb. 1 cm vastag tésztát gyúrunk, enyhén belisztezzük, és a kilisztezett vagy zsírpapírral bélelt tepsire tesszük. Figyelem, a tepsit csak lisztezzük, ne zsírozzuk!!!

Csak rövid ideig, 2-3 percig sütjük. Mikor látjuk, hogy kezd felpúposodni, kivesszük, megfordítjuk őket, és halvány barnára sütjük a másik felüket.

A kész pitát letakarjuk, hűlni hagyjuk. Tölthetjük ízlés szerint csíkokra vágott hússal, paradicsommal, hagymával, kinek hogy tetszik... Jó étvágyat!!!

Megjegyzés:

Az egyik legjobb pita recept! Többet kipróbáltam már, de ez a legtutibb, nem törik, puha és finom!!!

A receptet és a fotót Cukibambi küldt

Akár hiszed, akár nem, a gyros elkészítése nem nagy ördöngösség. Otthon is könnyen összedobhatod - az alábbi receptekből láthatod, hogyan.




gyros görög eredetű étel, ám a századok során már rengeteget változott. A ma ismert változatot már bármilyen húsból elkészítheted, azonban az eredeti alapja a birkahús volt. A húson kívül tegyél bele paradicsomot, salátát, lilakáposztát és uborkát.

Pita

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 5 dl langyos víz
  • 2,5 dkg élesztő
  • fél teáskanál cukor
  • fél evőkanál só
Az élesztőt langyos vízbe morzsold bele. A cukorral és a sóval együtt keverd a liszthez, és annyi vízzel gyúrd össze, hogy lágy tésztát kapj. Takard le, és keleszd egy órát. Lisztezett kézzel formázz 10-15 darab golyót, majd hagyd pihenni negyed órán keresztül. A sütőt forrósítsd fel. A belisztezett golyókat nyújtsd körülbelül 0,5-1 cm vastagságúra.
Lisztezett tepsibe tedd az elsőt, amit kinyújtottál, de úgy, hogy az alsó fele most felülre kerüljön. Kezdd el sütni - körülbelül 2-3 percig -, majd amikor a közepe felpúposodik, fordítsd meg. Vigyázz, nehogy túlsüsd. Szedd ki a sütőből, és takard le konyharuhával, hogy puha maradjon.

Csirkés töltelék

Hozzávalók:

  • 40 dkg csirkemell
  • 15 dkg paradicsom
  • 6 evőkanál olaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 teáskanál gyros-fűszerkeverék
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • kakukkfű
  • bors
Az olajat a gyros-fűszerkeverékkel, a paprikával és a zúzott fokhagymával keverd össze. Ízlés szerint sózd, borsozd. A húst csíkozd fel, és áztasd a pácba egy éjszakára. A serpenyőt forrósítsd fel olaj nélkül, és a húscsíkokat hirtelen süsd meg. Add hozzá a paradicsomot, és néhány percig süsd együtt, majd takard le, és még körülbelül 10 percet süsd. Töltsd a pitába.

Joghurtos öntet

Hozzávalók:

  • 2 dl joghurt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 kiskanál szárított vagy friss kapor
  • fél kiskanál gyros-fűszerkeverék
A fokhagymát zúzd apróra, és keverd a joghurtba a kaporral együtt. Ízlésed szerint fűszerezd gyros-fűszerkeverékkel és sóval. Végül öntsd rá az elkészült gyrosra, és már eheted is.

Pita kenyér

Még mindig maradt a szílveszteri sültbárányból. Tegnap lencsefőzelékkel ettük, biztos ami biztos. Ma a jól bevált pitát vetettem be és nem is kellett csalódnom, pillanatok alatt eltünt a fiúk tányérjáról, na jó, az enyémről is. A hús pedig elfogyott.
Pita tészta:
  • 3 dl langyos víz
  • 2 tk. só
  • 2 ek. olívaolaj
  • 50 dkg liszt (grahamliszt)
  • 1 tk. cukor
  • 3 dkg élesztő
A hozzávalókból kissé lágyabb tésztát dagasztok, majd hagyom duplájára kelni. Kb. 45-60 perc kell neki. Ezután 8 egyforma darabba vágom, gömbölyítem őket, hagyom 5-10 percig pihenni. Ezalatt a sikérszálak ismét megnyúlnak, így könnyebb nyújtani őket. Ovális vagy kerek formákat készítek belőlük, olyan 2-3 mm vastagokat. Ruhával letakarva hagyom őket 30 percig pihenni. Előmelegítem a sütőt 220 fokra. A sütő rácsán sütöm őket, nem tepsin, egyszerre 2-3 darab fér el. 5-6 perc sütés elég nekik.
Tálaláskor apróra vágott húst, zöldségeket, salátát, öntetet teszek ki, mindenki elkészíti a saját gyrosát.
Öntet:
  • 2 pohár joghurt
  • csipet só
  • bors
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • citromlé ízlés szerint
  • apróra vágott petrezselyemzöld, korianderzöld
  • chili, aki szereti
  • lilahagyma vékonyra karikázva (aki bírja)

Pita kenyér recept

A görög gyros nevű húsos ételt szokás pitában enni. A pita egy kerek, üreges belsejű lepénykenyér, aminek a receptjében semmi extra sincs. Az elkészítésénél viszont érdemes betartani pár alapszabályt.
 
Hozzávalók 8 darabhoz: 40 dkg búzaliszt, 10 dkg graham liszt, 1 cs száraz élesztő, 1 tk só, 1 tk méz, 1 ld tej, 2 dl langyos víz, 3 ek olíva olaj (én tettem bele pici provancei fűszerkeveréket is)

A liszteket keverjük el az élesztővel, sóval.
A tejet keverjük el a langyos vízzel, olíva olajjal, és a mézzel.
Öntsük a folyadékot a száraz elemekre, és dagasszuk ki jó alaposan a tésztát (8-10 perc).
Valamivel lazább a tészta állaga a szokásos kenyereknél.
Dagasztás után takarjuk le, és meleg helyen kelesszük duplájára.
Majd gyúrjuk át, és vágjuk 8 egyforma darabra a tésztát.
Formázzunk a tésztadarabokból gömböket.
Készítsünk elő 3-4 db sütőpapírt.
A sütőbe egyszerre kb. 2-3 db pita tud egyszerre sülni.
A sütőpapírokat finoman lisztezzük meg, és ezen nyújtsuk a tenyerünkkel kör vagy ovális alakúra a tésztadarabokat.
Minden papírra 2-3 db tésztakorong kerüljön.
Takarjuk őket le, majd kelesszük kb. 30 percet újból.
A sütőt fűtsük be 220-230 fokra.
Amikor már forró, tegyük be az első adag pitát.
Kb. 6 perc alatt készre sülnek.
Ahhoz, hogy a pita felpúposodjon az alábbi dolgokra van szükség:
-    megfelelően kidagasztott, átgyúrt, és megkelt tésztára
-    nagyon forró sütőre
-    és ahhoz, hogy a megkelt korongokat ne piszkáljuk, ne nyomjuk be a közepüket
Megjegyzés: Sajnos én elkövettem azt a hibát első alkalommal, hogy a tésztákat kézzel tettem át a sütőlapra, és mivel a közepüket kissé megnyomtam, nem is púposodtak fel. Ezzel a módszerrel viszont mindegyik tökéletesre sikerült.

Pita alapanyag


Pita



















leírás
Búzalisztből és élesztőből készült, Közel-Keleten elterjedt lepénykenyér. Sütés közben kissé megemelkedik és üreges zseb keletkezik a közepében, ezt lehet megtölteni mindenféle jóval. Azonban nem csak megtölteni szokás, hanem magában is kínálhatjuk, például saláták mellé. Boltban, készen is beszerezhető, de házilag is elkészíthetjük a saját pitánkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése