2019. április 17., szerda

Új tudományos tapasztalatok









Új tudományos tapasztalatok


Óriási baj van: A "Tűzgyűrű ébredezik"! Megaföldrengés sorozat döntheti romba a Földet?





2019. március 8., péntek


A földrengések 90%-a és a vulkánkitörések körülbelül 75%-a a Tűzgyűrű mentén történik a földön. Ha a tűzgyűrű berobban, az egy világméretű kihalási eseményt és katasztrófahullámot indíthat el.
Úgy néz ki, hogy az utóbbi évek, hónapok és hetek földrengései nem voltak véletlen.
Egy olyan globális szeizmikus aktivitás berobbanása van készülőben, mely a fél bolygót begyújthatná.
A Tűzgyűrű nevű geológiailag meghatározható óriási törésvonal viszonylag csendes volt. Egészen mostanáig.
Figyelembe véve, hogy az Egyesült Államok nyugati partja egész hosszában a Tűzgyűrű mentén fekszik, a törésvonal ébredezése komoly aggodalomra ad okot.
Ha a tűzgyűrű egyszerre aktivizálódik, akkor egyes partmenti városok szó szerint a földfel válhatnak egyenlővé.
A tudósok szerint szinte 100%-ig biztos, hogy egyszer Kaliforniát is eléri egy ilyen rengés. Az elmúlt években óriási, rekord erősségű földrengéseket láthattunk Japánban, Chilében, Indonéziában és Új-Zélandon. Ez az Egyesült Államok nyugati partja számára is elkerülhetetlen.
Az már egyértelmű, hogy a földrengések gyakorisága jelentősen megnőtt az elmúlt években. Ennek okairól tok tudós vitatkozik, de az egyik legvalószínűbb magyarázat az lehet, hogy a tűzgyűrű aktivizálódni látszik.
A tűzgyűrű által keltett kataklizmikus rengések elméletben arra is képesek lennének, hogy teljesen átrendezzék bolygónkat.
Egyes kontinensek partvonalai jelentősen átalakulnának. Szigetek tűnnének el, és jelennének meg, és 60-100 méter magas szökőárak sújtanák a kontinensek külső peremvidékét.
Egy ilyen eseményre fontos, hogy fel legyenek készülve az emberek.
A nagyhatalmak kormányai tudnak a problémáról, de komolya előkészületeket vagy ellenlépést még nem tettek, legalábbis hivatalosan nem.
OSZD MEG másokkal is!




Memóriája lehet a víznek? Tudományos rejtély, amit nem tudnak megfejteni!



2019. március 4., hétfő
Ha ezek a kutatások az elkövetkező években még szélesebb nyilvánosságot kapnak, és minden kétséget kizáró bizonyítékokkal támasztják alá, akkor mindent megváltoztathat, amit a vízről tudunk... a víz egy éteri közvetítő, mely érzelmekkel és gondolatokkal "formálható"?
A gondolatok, bizonyos érzelmek olyan hatást generálnak az emberi agyban, ami mindenen keresztülhalad.
Nincs előttük akadály, és képesek változásokat előidézni bizonyos anyagokban.
Azt mondják, hogy érzelmekkel is lehet bántani: ez ténylegesen igaz.
Nem is gondolnánk, hogy milyen súlyos roncsolásokat tudunk végezni pusztán kimondott szavakkal, de akár ki nem mondott, csak vélt gondolatokkal is.
Legalábbis egyes tudósok, és a parapszichológia bizonyos eredményei azt mutatják, hogy a sejtekben végbemenő folyamatokra kihatnak a gondolatok.
A víz pedig egy olyan közvetítő közeg lehet, amin keresztül megtörténik a hatás-ráhatás...
Nem véletlen, hogy az emberi szervezet túlnyomó százaléka vízből áll.
Ez egy olyan közvetítő közeg, ami a tudomány számára még nem teljesen értett és megfigyelt jelenségeket produkál.
A kutatók meg vannak róla győződve, hogy a víz rendelkezik többek között bizonyos mértékű intelligenciával, sőt, képes emlékezni is, azaz van memóriája.
Erre irányulva számos kutatás mutatott már fel eredményeket.
Egyes kísérletek során a víz képes volt "megjegyezni" bizonyos formákat, úgy, mint egy memória anyag.
Mivel az élet alapvető építőköve, sok szempontból úgy gondolják ma, hogy a élet kódja is benne foglaltatik.
Persze ez még egy igen messzemenő következtetés, melyet nem igazoltak de a jövőben a víz teljes kódja, titka feltárásra kerülhet.
A víz az, ami minden élőt felépít, ami jelen van a életben.
Maga Davinci is azt vallotta, hogy a víz nem más, mint a természet hajtóereje.
Vízzel végzett kísérletei azt mutatták, hogy a víz reagál a szavainkra, és attól függően, hogy mit mondunk illetve milyen érzelmek kísérik a szavainkat, szép vagy harmonikus, vagy csúnya és szabálytalan mintákat hoznak létre. Dr. Emototól tudjuk, hogy a víznek emlékezete van, amely sokkal hosszabb is lehet, mint saját mulandó életünk.
Ennek az emlékezetnek a viselkedése a mai modern CD-khez vagy mágnesszalagokhoz hasonlítható, melyek digitális adatokat tárolnak.
Ma már számos tudós elismeri, hogy a víz egy csodálatos anyag, amely képes hatékonyan információt gyűjteni bármilyen dologból, amellyel érintkezésbe kerül.
Emilio del Giudice elméleti fizikus a Milánói Egyetemen, Olaszországban másokkal együtt bebizonyította, hogy a víznek megvan az a képessége, hogy adatokat tároljon hosszú időn keresztül.
Vitold M. Bakhir orosz feltaláló és bányamérnök szintén sok víz memória kísérletet végzett, melyek megerősítették a korábbi eredményeket.
OSZD MEG másokkal is!






Meg sem történt a dinoszauruszok kihalását előidéző katasztrófa? Ez MINDENT a feje tetejére állíthat!



2019. március 1., péntek 
Tudósok olyan dologgal álltak elő, ami az egész világot megdöbbentette!
Hosszú ideje foglalkoztatja a tudósokat, hogy a Kréta-kori állatok tömeges kihalását a Chicxulub-krátert létrehozó aszteroida, vagy pedig azok a sorozatos nagy erejű vulkánkitörések okozták, amelyek a jelenlegi India területén zajlottak többszázezer éven keresztül.
A Berkeley egyetem kutatói megállapították, hogy a Dekkán-fennsíki lávafolyamok egybeestek a Kréta-korszak végével.
Ebből azt vonták le, mint azt Paul Renne, a tanulmány egyik szerzője elmondta, hogy az aszteroid hatása felélesztette a lávafolyamokat, amelyek közel egymillió éven át ömlöttek. 
A becsapódás nyomán ugyanolyan szuperföldrengések rázták meg a bolygót, amelyek nagyarányú vulkáni tevékenységet váltottak ki.
Ez különösen érezhető volt a mai India területén, amely csaknem pontosan a Föld túlsó oldalán van a Chicxulub-kráterhez képest.
Így került az atmoszférába az a sűrű porréteg, amely eltakarta a napfényt, ezzel a Föld lehűlését és az őslények kipusztulását okozva
- idézte a TheNextWeb.
A princetoni egyetem kutatói viszont arra a következtetésre jutottak, hogy négy nagy vulkanikus esemény zajlott le, mindegyik legalább 100 ezer évig tartott.
Ezek óriási mennyiségű magmát és üvegház-hatású gázt lövelltek szét, módosították ezzel a Föld élővilágát, és ez vezetett az állatok tömeges kihalásához még a több 10 ezer évvel később érkező aszteroida előtt.
OSZD MEG másokkal is!


Vége: ha ezt megnézed, látni fogod, hogy lejárt az emberek kora! - VIDEÓ


2019. február 28., csütörtök
Hátborzongató, hogy ma már itt tart a modern tudomány és technológia.
Gyakorlatilag ugyanis arról van szó, hogy a mesterséges intelligencia már képes úgy viselkedni, mint egy valódi ember.
És ez még nem minden.
Képes felismenri a gesztusokat, az arcokat, és az emberek szándékait is lassan.
A spanyol király is eldiskurált az emberszabású robottal a kiállításon, és láthatóan jól megértették egymást.
Pedig nemcsak rangbeli különbség van köztük, hanem egy kvantumugrásnyi: Sophia mesterséges intelligenciájú robot.
Abból viszont a legújabb prototípus, amely képes a beszélgetésre, sőt, az értelmet igénylő feladatok megoldásán túl – hiszen majdnem minden témában képes koherens választ adni –, processzorai segítségével az érzelmek lereagálására is képes, persze azokat átélni még nem.
Nos, sohasem voltam ember, így nem tudom pontosan. Úgy érzek, ahogy egy robot”
fogalmazott a humanoid robot.
A barcelonai információs technológiai konferencián Sophia nagy sikert aratott. Kamerái és processzorai segítségével felismeri az arcokat, gesztusokat, arcjátékot tud értelmezni.
A robotok nemsokára képesek lesznek sokkal több művelet elvégzésére emberi segítség nélkül is. Például leparkolni egy autóval”
tette hozzá Sophia.
A humanoid robotot a hongkongi Hanson Robotics kutatói állították elő, két évvel ezelőtt pedig szaúdi állampolgárságot adott neki az arab királyság.
Ezzel Sophia lett az első nemzeti állampolgársággal bíró mesterséges intelligencia.
OSZD MEG másokkal is!

MWC 2019] Robot Sophia interage com a plateia






Újabb súlyos időjárási veszély fenyegeti a világukat: erre jobb, ha felkészülünk!



2019. február 27., szerda 
Veszélyes éghajlatváltozási küszöbértékeket találtunk, amelyekről eddig nem tudtunk, mondták kutatók.
A napsugárzást visszaverő, a földfelszínt óvó, tengerek feletti felhőtakaró eltűnhet, ha a légköri szén-dioxid mennyisége háromszorosára nő - figyelmeztet egy új kutatás.
"Veszélyes éghajlatváltozási küszöbértékeket találtunk, amelyekről eddig nem tudtunk" - mondta el az AFP-nek Tapio Schneider, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) pasadenai bolygókutató központjának tudósa, a tanulmány vezető szerzője.
Az úgynevezett sztratokumulusz - réteges gomolyfelhőzet - a szubtrópusi óceánok mintegy 20 százaléka felett terül el, többnyire a nyugati félteke tengerei - Kalifornia, Mexikó és Peru partjai - közelében.
Ha ez a felhőtakaró eltűnik, a Föld drámaian, akár nyolc fokkal is felmelegedhet. Ez az emelkedés hozzáadódik az üvegházhatású gázok okozta globális felmelegedéshez
- áll a tanulmányban.
Az ilyen mértékű melegedés megolvasztaná a sarki jeget és több tíz méterrel emelné a tengerszintet.
Utoljára nagyjából 50 millió éve, az eocén korban volt ilyen forró a Föld, akkor krokodilok lakták az Északi-sarkvidéket.
A tudósok szerint fele ekkora melegedés is meghaladná az ember alkalmazkodási képességét.
A 19. század közepe óta, főként az utóbbi ötven évben történt, alig egyfokos melegedés is elegendő volt, hogy súlyosbítsa a hőhullámokat, a szárazságokat, az árvizeket és a ciklonokat.
A 2015-ben megkötött párizsi klímaegyezmény "jóval" két fok alatt tartaná a hőmérséklet emelkedését az iparosodás előtti átlaghoz képest.
Az alacsony szintű, úgynevezett sztrátusz típusú rétegfelhők viselkedésének innovatív modellezésével Schneider és kollégái azt állapították meg, hogy a tengeri védő felhőréteg a szén-dioxid 1200 ppm-es koncentrációjánál kezdene felszakadozni.
Az ember okozta globális felmelegedés kezdete óta csaknem 45 százalékkal - 285 ppm-ről 410 ppm-re - emelkedett a szén-dioxid koncentrációja.
A gáz kibocsátásának jelenlegi ütemében az 1200 ppm-es szintet 2104-ben érnénk el - mondta az AFP-nek Malte Meinshausen, a Melbourne-i Egyetem klímakutatója egy idén megjelenő tanulmányra utalva.
Az is aggasztó, hogy az emberi tevékenység okozta globális felmelegedés a természetes források - köztük az állandóan fagyott talaj, a permafroszt - szén-dioxid- és metánkibocsátását okozhatja, ami legyőzné az ember emissziócsökkentési törekvéseit.
OSZD MEG másokkal is!

Az ember perzseli föl a Földet: borzalmas pokollá züllesztettük az Istentől kapott paradicsomot!


2019. február 26., kedd
Már tagadhatatlan, hogy az ember áll a globális felmelegedés mögött, a bizonyítékok elérték a tudományos valószínűség legmagasabb fokát, állapította meg egy hétfőn közzétett tanulmány. 
"Az emberiség nem engedheti meg magának, hogy figyelmen kívül hagyjon ennyire világos jelzéseket" – írták a kutatók a Nature Climate Change című szaklap friss számában.
A tanulmány az elmúlt 40 évben emelkedő hőmérsékleti értékek műholdas méréseit vizsgálta meg.
A FÖLDFELSZÍN HŐMÉRSÉKLETÉNEK MELEGEDÉSE AZ EMBERI TEVÉKENYSÉG KÖVETKEZMÉNYE, ENNEK BIZONYOSSÁGA A TUDÓSOK SZERINT ELÉRTE AZ ÖT SZIGMA SZINTET, VAGYIS A TUDOMÁNYOS STATISZTIKAI MÉRŐMÓDSZER AZON SZINTJÉT, MELYET PÉLDÁUL 2012-BEN A HIGGS-BOZON FELFEDEZÉSEKOR ALKALMAZTAK.
Benjamin Santer, a frissen megjelent tanulmány vezető szerzője, a kaliforniai Lawrence Livermore laboratórium munkatársa reméli, az eredmények meggyőzik a kételkedőket és tettekre sarkallnak.
Tévedésnek bizonyult a kételkedők érve, mely szerint a tudósok még nem ismerik a klímaváltozás okát. De ismerjük
mondta a Reuters hírügynökségnek.
A TUDOMÁNY ÁLLÁSPONTJA AZ, HOGY A FOSSZILIS ÜZEMANYAGOK ÉGETÉSE OKOZZA AZ EGYRE TÖBB ÁRADÁST, SZÁRAZSÁGOT, HŐHULLÁMOT ÉS A TENGERSZINT EMELKEDÉSÉT.
Egy 2018-ban végzett kutatás szerint az amerikaiak 62 százaléka már elhiszi, hogy a globális felmelegedést az ember okozza, 2013-ben ez az arány még csak 47 százalék volt. 
Ennek ellenére Donald Trump amerikai elnök gyakran ad hangot kétségeinek és azt tervezi, hogy országa jövőre kihátrál a 197 ország által aláírt párizsi klímaegyezményből, mely véget akar vetni a fosszilis üzemagyagok korszakának, és tisztább forrásokból - többek között a szél és a napfény erejéből - biztosítaná az energiát.
Az amerikai, kanadai és skót tudósokból álló kutatócsoport szerint a globális felmelegedés bizonyítékai már 2015-ben elérték az öt szigma szintet két tudományos műholdas adatkészletnél, a harmadik esetében 2016-ban érték el ezt a szintet.
Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) hivatalos közleményében már 2013-ban arra jutott, hogy a globális felmelegedés "rendkívül nagy valószínűséggel" az emberi tevékenységnek tulajdonítható, vagy "legalább 95 százalékban valószínű, hogy az emberi tevékenység a klímaváltozás fő oka az 1950-es évek óta".
A rendszeres mérések 19. századi kezdete óta az elmúlt négy év volt a legforróbb. Az IPCC legközelebb 2021-ben adja ki a valószínűség újabb hivatalos értékelését. 
OSZD MEG másokkal is!
Forrás: Index




1000 km-t tud menni egyetlen tankkal a sós víz meghajtású autó: vajon lehetetleníteni el az energialobbi és az olajipar



2019. február 26., kedd
Sorra kerülnek elő beszámolók olyan technológiákról, amik alapjaiban forradalmasíthatják a közlekedést és az autók motorjának felépítését.
A NanoFlowcell nevű cég megoldást talált most a problémára.
Olyan sós víz meghajtású autót fejlesztettek ki, ami egyetlen teli tankkal akár 1000 kilométer megtételére is képes lehet.
Az általuk kifejlesztett autók egyedül sós vizet használnak, és 2-3-szor nagyobb hatótávolságra képesek, mint a fosszilis üzemanyaggal működő járművek.
A sós vízzel való működés elve nagyon hasonló a hidrogén meghajtáshoz. Előnye, hogy a hidrogént magas nyomású rendszer nélkül használja ki.
A sós vizet használja a kialakított rendszer az elektromos áram létrehozására is.
Az autókban két tartály található, melyek tele vannak oldott fémes sókkal. Ezek az oldott sók ellentétes ionos töltéssel rendelkeznek, melyeket egy membránon szivattyúznak át.
A kémiai reakció, ami egyesíti mindkét molekuláris struktúrát energiát termel, amelyet négy elektromos motor meghajtására használ fel mind a négy keréknél, felhasználva a beépített szuper kondenzátorokat.
3 autómodellt valósítottak meg, ami így működik, és magában foglalja ezt a technológiát.
Egy prototípus, egy fogyasztói változat, valamint egy sportkocsi. 
Ezeknek az autóknak a tesztelését már Európában is jóváhagyták.
A Quantino nevű modellről megfizethetőségét reklámozzák nagyon. 5 másodperc alatt képes 100-ra felgyorsulni.
200 km-es sebességen sincs szinte semmilyen hangja, sem motortér zaja.
Ugyanakkor ez az első alacsony feszültségű autó, alig 48 Voltos meghajtást használ fel a működéséhez.
OSZD MEG másokkal is!




Elkezdte meghódítani a világot a rezsigyilkos, áramot termelő fa!”



2019. február 21., csütörtök 
Vajon idehaza mikor jelenhet meg? Az energiaipar engedni fogja?
A szél- és napenergia megújuló energiaforrások, szinte ingyen rendelkezésünkre állnak, mégsem használjuk ki őket eléggé.
A New World Wind nevű francia cég azon dolgozik, hogy a szélturbinákat elérhetőbbé tegye, a hatalmas lapátú szélturbinák helyett mérnökei megalkották a szélfát vagy szélenergiafát. - írja a Titokterminál.com.
Az új turbina alakja fára emlékeztet, ágain levelek helyett kis lapátok dolgoznak, a cég igazgatójának konkrétan a falevelek mozgása adta az ihletett és pár év kutatómunka után Bretagneban ültették el az első szélenergiafát.
Az új prototípus előnyei:
csendes
hatékony, több energiát állít elő egy nap, mint a hagyományos turbinák, mert a kis szellőket is használja
intelligens, a levelek mindig tudják merre forduljanak a leghatékonyabb energiabegyűjtés érdekében
mérete miatt parkokban, városokban is elhelyezhető, átlagos magassága 9-10 méter, átmérője 7,8 méter
Egy fán átlagosan 54 levélke dolgozik és évi 300 napon képes termelni, míg a klasszikus szélturbináknál ez a szám csak 120 - 140 nap.
A cég weboldala:
Jérôme Michaud-Larivière, akinek a fejéből az ötlet kipattant, a japán Fukushimában bekövetkezett nukleáris katasztrófa után kezdett el komolyabban foglalkozni a megújuló energia témával és szenvedélye átragadt egy beruházóra is.
Így született meg a közös cégük, bár 2017-ben igen komoly anyagi kihívással kellett szembenézniük, úgy néz ki túlélték az első nehéz éveket.
A már felsorolt előnyök közül a helyigényre fektetik a legnagyobb hangsúlyt, hiszen hosszú távon mindenképp jövedelmező akár kertekben, irodaházak parkjában elhelyezni ezeket a fákat.
Mivel világszerte egyre több ember költözik városokba ez az egyelőre futurista elképzelés idővel realitássá válhat.
OSZD MEG másokkal is!




Óriási tudományos felfedezés: megvan a 4. dimenzió, és nem az idő az: átalakíthatja a világunkat!



2019. február 10., vasárnap
Nagy port kavart a tudományos világban az európai és amerikai tudósok nagyjából egyidőben tett közlése: úgy vélekednek, hogy most először ténylegesen sikerült megfigyelniük az általunk megtapasztalt világon túli negyedik, térbeli dimenziót. Hatalmas áttörésről van szó.
Jelentős felfedezésről számoltak be a napokban a Nature nevű tudományos folyóiratban publikált tanulmányokban dimenziókutatással foglalkozó tudósok, bizonyítva a negyedik térdimenzió létezését: laborkörülmények között sikerült reprezentálniuk a világunk egy új, ismeretlen világ “részét”, mely alapjaiban változtathat meg mindent, amit eddig a négydimenziós valóságról tudni véltünk.
A jelenlegi ismeretek szerint az általunk ismert világegyetemet háromdimenziósnak tartjuk, amiben a tárgyaknak szélessége, hosszúsága és magassága van. A negyedik dimenzió ezzel szemben a tárgyak kiterjedését írja le.
A szakemberek szerint a felfedezés a tudomány szempontjából is komoly hatással lehet az emberiségre: 
Új határok nyílhatnak meg a területtel foglalkozó tudósok előtt, amelyek végső soron számos új ismerettel gazdagíthatják a téma érint érdeklődőket. De a felfedezésnek fontos következményei is lehetnek az alapvető tudományokra nézve, így aztán idővel mindennapi életünkre nézve is.
Fizikai értelemben nem rendelkezünk olyan térbeli rendszerrel vagy eszközzel, amivel egyszerűen beléphetnénk ebbe az új világba” – magyarázta a felfedezés egyik leglényegesebb pontját Mikael Rechtsman, a Pennsylvaniai Egyetem professzora.
(A vonatkozó tanulmányokat itt és itt találja.) Vagyis a kutatók a szó legszorosabb értelmében véve nem átléptek egy eddig, az emberiség előtt még ismeretlen térbe, csupán megtalálták azt az ajtót, azt a módot, ami szükséges a negyedik dimenzióban tapasztalható jelenségek alapvető megértéséhez, későbbi tanulmányozásához. 
Azt is elsősorban matematikai alapú áttörések révén.
A kísérletek egyik részében a tudósok a könnyű részecskék viselkedését tanulmányozták egy speciálisan készített üveg és a fény segítségével: a fizikai bemenetek elektromos töltéssel való szimulálásával megfigyelték, hogyan viselkedett a fény, mely idő alatt egy sor szabálytalanságra lettek figyelmesek: például visszapattant a szélekről.
A kutatás nagyszerűsége pedig épp ebben rejlik: ezen szabálytalanságok többsége “hivatalosan”, az eddigi ismeretek birtokában nem lehetett volna megfigyelhető, hacsak nem a negyedik dimenzióra jellemző paraméterek dolgoznak a háttérben.
Mindez nehezen érthető lehet még annak is, aki értően tudja elolvasni a teljes tanulmányokat. 
OSZD MEG másokkal is!

Jön a magyar rezsimentes ház: független, hogy még közmű sem kell hozzá!



2019. február 9., szombat 
A ház alig 40-50 nap alatt el is készül, környezetbarát és még mobil is!
Itthon már rendelhető a sorozatgyártásban készülő Noah Ház első, 137 m²-es, 50 m² teraszos változata, jelenleg pedig 100+40, illetve a 160+60-as változat gyártmányfejlesztésén dolgozik a cég.
Európában már bejegyezték a szabadalmat, Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Kínában pedig folyamatban van a visszaigazolása.
A trevező sokat beszélt arról, hogyan fogant meg a gondolat, az ötlet a fejében ezzel a zseniális találmánnyal kapcsolatban.
Levédette a ház ötletét, szabdalmi terveit, majd elkezdett alapvetően létező rendszereket beleintegrálni.
Noé háza teljesne független, nem kell közművesíteni.
Maga termeli az elektromos energiát, biztosítja a vizet, és mivel talajcsavarokon áll, szétszedhető, és elvihető bárhová. Még törmeléket sem hagy maga után, a természet jóformán érintetlen marad.
A Noah Ház háromféle mérete elég rugalmasságot biztosít, továbbá a belső dizájnban szinte korlátlan variációs lehetőségek rejlenek. Mindazonáltal egy rendkívül gondosan megtervezett ház, aminek minden négyzetcentimétere funkcióval bír. 
Tehát a ház mérete, a belső falak helyzete egyedileg nem nagyon variálható, ám a szobák funkciója bármi lehet.
A házat gyártó cég munkatársai vállalják a házon kívüli egyedi építmények kivitelezését, a napelemeket pedig a tervezett igénybevételhez méretezik, amiben az e-autó töltése is benne van.
Gyakori kérdés még a ház vízellátása.
Nos, a ház összegyűjti az esővizet, majd „kiváló minőségű ivóvizet állít elő belőle”, mondja az ötletgazda.
A tárolt víz akár fél évre is elegendő utánpótlás nélkül, hiszen a vécé öblítésére az úgynevezett szürkevizet használják, felére csökkentve ezzel a vízfogyasztást.
A mosdó, a zuhanyzó és a mosógép által már felhasznált vizet újra tisztítják, és ezt vezetik vissza a vécék tartályaiba.
A külső homlokzati falak hőátbocsátási tényezője például 0,14 W/m²K, ami sokkal jobb az előírt 0,24 W/m²K-nél. Speciális szigetelőanyagot kaptak a falak, sóval, különböző adalékanyagokkal összekevert ledarált cellulóz-hulladékot, ami éghetetlen, és a só révén távol tartja az egereket, bogarakat.
Jelenleg a három közül a Noah 1.3-as kapható, kulcsrakészen, bútorok nélkül bruttó 68,5 millió forintért.
Kezdetben a gyártás Magyarországon lesz, de egész Európában forgalmaznák a házakat. 
OSZD MEG másokkal is!


Óriási bejelentés. Végleg megszüntethetik a védőoltásokat!



2019. február 8., péntek 

Hatalmas változás lesz, forradalmi átalakulás jöhet éveken belül!
Amerikai kutatók olyan módszert fejlesztettek ki, amely felgyorsítja a gyógyszer szállítását a testen belül, ezért sokkal hatékonyabban szívódik fel ott, ahol szükség van rá. 
egy mikroszkopikus mennyiség magnéziumból és titán-dioxidból.
Ez a két anyag a Futirism beszámolója szerint reakcióba lép a szervezetben található vízzel, így egy buborékos áramlatot hoz létre, ami felgyorsítja a magnéziumhoz és titán-dioxidhoz erősített gyógyszerhatóanyagot, és hamarabb elviszi a belekbe. 
Az egész mixhez már csak egy olyan membránt kell illeszteni, ami megvédi a gyógyszert a gyomorsavtól, és kész is a működő módszer. 
A kutatók az eredményeiket a Nano tudományos folyóiratban ismertették.
A klinikai kutatások még váratnak magukra, de a módszert már tesztelték egereken, méghozzá nagyon jó eredményekkel.
Ráadásul a kutatók azt mondják, hogy a szájon át szedhető gyógyszerek sokkal hosszabb ideig tartó immunválaszt is tudnak kiváltani, mint a vakcinák, ezért külön pozitívum lenne, ha ki lehetne váltani őket. 
A tűtől rettegőknek pedig igazi megváltás jöhetne.
OSZD MEG másokkal is!


Napvilágra hozták a Tejút valódi alakját: ezen a csillagászok is megdöbbentek!


2019. február 7., csütörtök 
Új eredményekre alapozva teljesen más, mint hitték...
A Tejút nem néz ki máshogy, mint egy lapos űrpalacsinta, legalábbis általában így ábrázolják.
Galaxisunk újonnan elkészített és eddigi legpontosabb 3D-s térképe azonban rávilágít arra, hogy mennyire deformálódott és csavart az alakja, és még inkább lenyűgöző, mint azt korábban gondolták.
Ausztrál és kínai csillagászok egy csoportja megalkotta a Tejút "intuitív és pontos háromdimenziós képét" az úgynevezett "klasszikus cefeidák" (pulzáló változócsillagok) feltérképezésével.
Ezek a pulzáló csillagok gyorsan elégetik az üzemanyagukat és fiatalon meghalnak, és 100000-szer fényesebbek, mint a Nap.
A pulzációs időszakok és az ismert fényesség kombinációja lehetővé tette a tudósok számára, hogy a helyüket 3-5% közötti pontossággal határozzák meg.
A 3D-s térképen megjelölt 1339 klasszikus cefeida koordinátái egy nagy csavart és elhajlott galaktikus lemezt hoztak létre.
Kiderült, hogy a Tejút a külső területein fokozatosan eltorzul, amit a kutatás szerint a galaxis hatalmas belső lemeze által kibocsátott erőteljes forgóerők okoznak.
A csapat a munkájuk eredményeit a Nature Astronomy című folyóiratban jelentették meg mondván, hogy térképük "döntő fontosságú" lesz galaxisunk kinematikájának és történelmének további tanulmányozása során.
OSZD MEG másokkal is!






Kínai kutatók forradalmi áttörést értek el az emberi testen belül! Létrehoztak valamit, ami mindent megváltoztathat!



2019. február 6., szerda
Ilyet azelőtt még soha nem hoztak létre... Vége lehet a várólistáknak?
Egyre nagyobb probléma nem csak hazánkban, de az egész világon is, az, hogy az emberek nem jutnak időben szervekhez.
A szervdonorok, a várólisták egyre nagyobb méretekben okoznak elakadásokat a rendszerben.
Ez pedig nem csak egyre tarthatatlanabb, és hosszabb várólistákat, de szükségtelen haláleseteket is eredményez, hiszen sokan nem kapnak időben szerveket, vagy épp nincs elég donor, vagy nem megfelelő.
Kínai kutatóknak úgy tűnik, olyan áttörést siekrült elérniük, mely véget vethet egy életre ezeknek a várólistáknak. Mi több, soha többé nem lesz szükség szervdonorokra sem.
Olyan regeneratív őssejtekkel próbálkoztak, amikből végül igazi, élő emberi tüdőszövetett sikerült előállítaniuk.
A jövőben majd nem kell a más sejtek vagy a transzplantációs terápiák okozta szövődmények miatt aggódni.
Az őssejt terápia az egyik legfrissebb áttörés az orvostudomány területén, amely nem csak történelmi jelentőséggel bír, hanem a kutatók szerint maga lehet a csoda.
A beteg tüdejéből több tucat őssejtet sikerült kinyerniük, majd laboratóriumban több tízmillió sejtet tudtak szaporítani a kutatók, majd beültették a páciens tüdejének sérült részébe.
Három-hat hónap elteltével az őssejtek új tüdőstruktúrákat hoztak létre, kijavítva a sérült szöveteket, mondta Zuo, a kutatás egyik fő vezetője.
"A kutatás azt jelenti, hogy az emberi szervek megújítása kilépett a laborból és klinikai alkalmazásra került" - jelentették ki egyértelműen.
belegondolni is durva, mennyire átalakíthatja madj az egészségügyet ez az egész.
Egyrészt emberek milliói menekülhetnek meg majd, másrészt a várólisták jelentősen fel fognak gyorsulni. A különféle nem várt mellékhatások száma pedig gyakorlatilag a nullával lesz egyenlő.
Jelenleg a szervadományozás nyilvánvalóan még mindig szükségszerű. Ám az emberi szervek iránti igény az egyik legsötétebb alvilágot teremtette meg mind a fekete piacon, mind a nyugati egészségügyi rendszeren belül.
Ez az áttörés azonban ennek is véget vethet és egy teljesen új korszak köszönthet ránk.
OSZD MEG másokkal is!


Ezt az egészségügy mélyen elhallgatja! A kemoterápia mutáns klónokat eredményez, gyors áttéttel!



2019. február 3., vasárnap 


Tudományos bizonyíték van arra, hogy több rákfajta esetében a kemoterápia gyakorlatilag elősegíti olyan kemoterápiának ellenálló mutáns rákos daganatok kialakulását, melyek gyors ütemben végeznek a beteggel!
Végleges bizonyítást nyert a rettegett tény, melyet az orvostársadalom is megpróbált hosszú éveken keresztül az emberek és a rákbetegek elől eltussolni.
A Nature Genetics egy tanulmánya bemutatták, milyen mechanizmus révén szaporodnak el a mutációk. Ráadásul mindezt tudományosan is sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani.
Vagyis egyértelművé vált a kapcsolat a kemoterápia és a rák megerősödésének a kapcsolata. 
Azt már régóta sejtették, hogy a kemoterápia csak egy jó üzlet. Ugyanis ez a módszer olyan, mint aknavetővel levadászni egy verebet a porcelán boltban.
Azaz több kárt okozunk ezzel a szervezetnek, mint maga a daganat.
Az orvosok, és a kemoterápiás szerek forgalmazásából élő gyógyszeripari cégek azonban mindent megtettek annak érdekében, hogy ez az 50 éve változatlanul ugyanúgy alkalmazott maradi eljárás még napjainkban is szinte az egyetlen módja legyen a rákkal való küzdelemnek.
Tudományos bizonyíték arra, hogy a kemoterápia gyilkol!
Többek között például a húgyhólyagrák kezelését is megvizsgálták. Az ilyen előrehaladott rák első vonalbeli kezelése a kemoterápia.
Bár a kemoterápia hatására ugyan a daganatsejtek pusztulásnak indulnak, a kialakuló szelekciós nyomás igen hamar (hónapokon belül) terápiarezisztens – azaz kemoterápiának ellenálló - mutációk kialakulását segíti elő.
Szinte biztos, hogy ezen mechanizmus révén alakul ki a kemoterápiával kezelt daganatsejtekben az az evolúciós előny, ami túlélésüket és elszaporodásukat eredményezi.
A kemoterápia egyfajta szelekciós nyomást gyakorol a rákos sejtekre, és annak a klónnak a továbbélését eredményezi, ami a legellenállóbb
A kutatók a kísérletsorozat során 32 előre kiválasztott, húgyhólyagrákban szenvedő beteg tumor mintáit elemezték a kódoló régiókat feltáró szekvenálással a betegség különböző stádiumaiban, a kemoterápia előtt és után.
Az eredményekből egyértelműen kiderült, hogy az esetek 100%-ban a kemoterápia útján kialakult ellenálló klónok adtak nagy ütemben áttéteket és ölték meg nagy gyorsasággal, heves lefolyással a betegeket.
Vagyis a kemoterápia, bármennyire is szeretnék elhallgatni ezt az orvosok, gyilkos fegyver, mely gyakorlatilag gyilkos, mintsem gyógyítana.
Ezt azonban a gyógyszerlobbi, aminek a bevételi forrása 30%-ban a kemoterápiás szerek eladásából és forgalmazásából van, aligha fogja belátni.
Ez nekik elsősorban üzlet. És ha valaki az üzleti érdekeiket veszélyeztetni, azzal elbánnak különféle piszkos módszerekkel.
OSZD MEG másokkal is!


Szuperbaktérium kolónia veszélyezteti az emberiséget az Antarktisz alól...

2019. január 29., kedd 

Bármikor elszabadulhat a pokol?
Feltehetően madarak, illetve emberek közvetítésével jutottak el Indiából az Arktiszra azok az antibiotikum-rezisztenciát hordozó bakteriális gének, amelyeket a Spitzbergák talajában fedeztek fel – írja a Guardian.
Az, hogy ezen gének megjelentek a bolygó egyik legelhagyatottabb helyén, jól mutatja az antibiotikumoknak ellenálló “szuperbaktériumok” veszélyes természetét. 
Az Environment International folyóiratban megjelent tanulmány szerint az északon azonosított gének először 2007-ben bukkantak fel egy indiai betegben, ezután 2010-ben izolálták őket Delhi felszíni vizeiből, ahová feltehetően a szennyvízzel kerültek el. Az Északi-sark közelébe vagy vándorló madarak, vagy emberek hurcolták be, de utóbbiból igen kevés látogat arrafelé.
Megjegyzendő, hogy egyelőre nem ellenálló baktériumokat, csak az NDM-1 névre hallgató géneket találták meg a norvég szigetcsoportban. 
Az NDM-1 gének olyanok, amelyek az ún. carbapenem antibiotikumokra nézve is rezisztenciát hordoznak, ami azért nagyon rossz, mert egyelőre ez a leghatásosabb fegyverünk a multirezisztens kórokozók ellen.
Brit szakértők szerint az ellenálló baktériumok nemes egyszerűséggel az apokalipszist hozhatják el a világra, nagyobb veszéllyel fenyegetik az emberiséget, mint a klímaváltozás, vagy a háborúk. Ha elterjednek, ma hétköznapinak számító beavatkozások életveszélyessé válnak, mindent elsöprő járványok jöhetnek, összességében egy teljes évszázaddal visszavethetik az egészségügy helyzetét.
Az NDM-1 géneket a 8 helyszínről vételezett 40 talajminta több mint 60 százalékában azonosították. A felfedezés az elégtelen fertőtlenítés szerepét is jól mutatja a rezisztencia kialakulásában – mondta David Graham, a kutatócsoport vezetője, a New Castle-i Egyetem tanára. 
Az antibotikumok túlzott használatával – az evolúciót felgyorsítva – mi magunk teremtettük meg a korábban ismeretlen rezisztens törzseket, amelyek szemmel láthatóan könnyedén találnak maguknak egérutat a rossz higiéniai körülmények közepette. A kutató szerint a rezisztencia ellen globálisan kell felvenni a harcot, amit az orvosok szerint érdemes lehet a fertőtlenítéssel kezdeni.
A szuperbaktériumok csak az Egyesült-Királyságban évente 2000 ember halálát okozzák, és további 53 ezer embert betegítenek meg. Az előrejelzések szerint 2050-re évente világszerte 10 millió ember halálával jár majd az ellenálló mikroogranizmusok jelenléte.
OSZD MEG másokkal is!

Új kutatás igazolhatja a magyar tudósok eredményét a sötét anyaggal kapcsolatban


2019. január 27., vasárnap
Váratlan eredményekre utalnak a most kinyert adatok, melyeket a sötét anyaggal kapcsolatos kísérle eredményre jutottak a friss sötét anyag kutatások. A magyaroknak lehet igaza a mindent eldöntő kérdésben a világegyetem keletkezéséről?
Olyan eredményekre utalnak a most kinyert adatok, melyeket a sötét anyaggal kapcsolatos kísérleVáratlan eredményre jutottak a friss sötét anyag kutatások. A magyaroknak lehet igaza a mindent eldöntő kérdésben a világegyetem keletkezéséről?


Mint ismeretes, az univerzumunk folyamatosan tágul. Arról megoszlanak még ma is a vélemények, hogy ez a tágulás egyenletes, vagy sem, de abban sokan egyetértenek, hon a sötét energia és a sötét anyag is közrejátszik ebben a tágulásban.
Lehet azonban, hogy megdőlhet minden, amit eddig hittünk az univerzum és a sötét energia kapcsolatában.
Egy magyarok által végzett kutatás ugyanis felveti annak a lehetőségét, hogy az univerzum tágulásának talán nem is elsősorban a sötét energia az oka, és valójában ez az energia talán nem is létezik.
A kiadott tanulmány után a tudományos világ nagy részét megosztotta az elmélet. Ez sokak szerint nem is csoda, hiszen akik éveket, vagy évtizedeket öltek saját sötét anyag kutatásaikba, azok hallani sem akartak arról, hogy az egész talán mégsem létezik.
Vannak olyanok, akik szerint a magyarok által kialakított hipotézis jobban, és pontosabban magyarázza az univerzum tágulását, mint a korábbi, hagyományos sötét anyag modellek.
A kozmikus háttérsugárzás tanulmányozása során jutottak arra a tudósok, hogy léteznie kell a rengeteg fajta anyagtípus között egy úgynevezett sötét anyagnak, ami csak gravitációs kölcsönhatási folyamatokban vesz részt.
Azonban a magyar kutatók által alkotott modell meg tudja magyarázni az univerzum tágulását a sötét anyag nélkül is, és a mostani friss eredmények is azt mutatják, hogy igaza lehet a magyaroknak, vagy legalábbis ha létezik is sötét anyag, az nagyon jelentéktelen mennyiségben állt rendelkezésre.
Ugyanis a régebbi galaxisokban, és csillagközi felhőkben jóval kevesebb sötét anyagra utaló jelet találtak, mint az újabbakban, azaz fiatalabb galaxisokban.
A mostani mérésekben igazolódni látszik, hogy a sötét anyag - amit közvetlenül nem tudunk még megfigyelni, csak következtetni az arányára más anyagokból - a fiatal galaxisok 50-60% arányban, míg a régebbi, idősebb galaxisok 10% arányban tartalmazhatnak sötét anyagot.
Ez ellentmond annak a népszerű elméletnek, hogy az univerzum kifejlődésében és tágulásában komoly szerepe lett volna a sötét anyagnak.
Ezért gondolják sokan azt, hogy ez az eredmény közvetett módon, de a magyar tudósok elméletét igazolja. Igaz, az ő tézisük nem számol abszolút a sötét anyaggal, de az már most látható hogy egyre több új modell is kezdi jelentéktelennek tekinteni a sötét anyag a világ keletkezésében játszott szerepét és célját.
OSZD MEG másokkal is!




Egy magyar tudós kaphatja mega Nobel-díjat: olyan dolgot talált ki, amivel vakok látását adhatja vissza!



2019. január 25., péntek
Túl van a legjelentősebb áttörésen... milliók életét változtathatja meg!
Az 1969-ben született tudós először általános orvosi diplomát szerzett a Semmelweis Egyetemen, ezután a Kaliforniai Egyetem berkeley-i intézetében doktorált. Később a Harvard Egyetem Orvosi Karán képezte magát tovább genetikából és virológiából. 
Ezt követően Bázelben alapított biotechnológiai kutatóintézetet.
Roska Botond 2018-ban megkapta a Columbia Egyetem Alden Spencer orvosi díját is.
Roska és kutatócsoportja feltérképezte, miként nyerik ki a vizuális információt a környezetből a látórendszer különféle sejtjei.
A pontos molekuláris mechanizmus ismeretében aztán olyan génterápiát dolgoztak ki, amely visszaállíthatja azok látását, akik genetikai rendellenesség következtében lettek látáskárosultak.
A svájci kutatócsoport olyan látásérzékelőket fejlesztett ki, amelyeket a sérült szemideghártya, a retina megfelelő pontjain elhelyezve képesek eljuttatni a vizuális információt a betegek központi idegrendszerébe.
Roska Botondnak ítélték az idei Louis-Jeantet orvosi díjat, amelyet sokan az orvosi Nobel-díj előszobájának tartanak.
Roska az első magyar tudós, aki ezt a magas rangú elismerést elnyerte.
OSZD MEG másokkal is!


Széthullóban van a Földi tápláléklánc: olyat találtak a vadonban, ami mindennek a végét jelzi...



2019. január 23., szerda


Kilátásban van egy nagy természeti katasztrófa, ami tömeges fajkihalást idézhet elő...
Először mutattak ki műanyag mikroszálakat vadon élő állatok ürülékében amerikai kutatók, akik a Marine Pollution Bulletin című folyóiratban publikálták tanulmányukat.
- Az nem titok, hogy a műanyagszennyezés jelenti az egyik legnagyobb fenyegetést a tengeri ökoszisztémákra, ám csak most kezdjük felmérni, hogy milyen mértékű problémáról is van szó - mondta Mauricio Seguel, a Georgiai Egyetem munkatársa. 
Hozzátette: a mikroszálak láthatatlanok a szabad szem számára, és kollégáival meg akarják ismerni azokat a tényezőket, amelyek szerepet játszanak a szétterjedésükben, és meg akarják tudni, hogy mindez milyen hatással van a déli félteke állatvilágára.
A kutatók a délnyugat-chilei Guafo-szigeten élő dél-amerikai medvefókák közül 51 nőstény példány ürülékét elemezték 2015 decembere és 2016 márciusa között 
- írja az Eurekalert tudományos hírportál.
Az ürülékminták 67 százaléka tartalmazott nagy mennyiségű műanyag mikroszálat, amelyet korábban csak fogságban etetett állatoknál mutattak ki.
Mikroműanyagoknak nevezzük az öt milliméternél kisebb műanyagrészecskéket. A mikroszálak a mikroműanyagok legkevésbé tanulmányozott fajtái. Ezek apró, egy milliméternél kisebb műanyagszálak, amelyek például mosás közben válnak le a műszálas szövetekről és a szennyvízzel együtt az óceánba kerülnek. Emellett számos szennyezőanyag elnyelésére képesek.
A kutatók úgy vélik, hogy a mikroszálak a változó óceáni áramlatokkal érkeztek a Guafo-szigethez és előbb a planktonok, majd a táplálékláncon egyre feljebb haladva a halak és végül a fókák gyomrába is eljutottak.
Jelenleg nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték annak meghatározására, hogy a mikroszálak bármilyen káros hatással lennének az emlősökre, ám néhány tanulmány szerint morfológiai változásokat okoznak a halaknál.
- Még nincs túl késő, hogy meggyógyítsuk az óceánjainkat, ám az egyik első lépésként meg kell határoznunk, hogy mekkora kárt okoztunk az olyan tevékenységeinkkel, mint a műanyagok gyártása és kidobása" 
- mondta Kelly Diehl, a tanulmány elkészítését támogató coloradói Morris Animal Foundation munkatársa.
- Az ehhez hasonló tanulmányok segítenek választ adni a kérdéseinkre, hogy elkezdhessünk jobb döntéseket hozni a tengeri élővilág egészségének megőrzése érdekében" - fűzte hozzá a szakember.
OSZD MEG másokkal is!


Lehetetlen, mégis működik: a NASA térhajtóműve ellentmond a fizika szabályainak



2019. január 23., szerda
A NASA által fejlesztett EmDrive rámutat arra, hogy mennyire nem ismerjük még a világunk és a fizika valódi működését, és összefüggéseit.
A NASA térhajtóműve már évek óta nagy kérdés, és izgalmas projekt az űrügynökség berkein belül. Eleinte sokan egyszerűen nem tartották lehetségesnek a megépítését.
Mert valójában nem is lehetséges, mivel ellentmond a fizikai ismereteinknek. A NASA mérnökei mégis felfedeztek valamit, amin egyértelműen arra utal, hogy a szerkezet működőképes.
Csak azt nem tudják, hogy ez hogyan lehetséges…
De miről is van szó, és miért van ekkora jelentősége a felfedezésnek? Mert valami olyasmire világít rá, amit nem tudtunk az univerzumról, és a világ fizikájáról.
Newton harmadik törvénye – a hatás-ellenhatás törvénye – kimondja, hogy minden hatás egy azonos mértékű, de ellentétes ellenhatást vált ki. Ennek megfelelően nem működhetne a szerkezet, mivel az EmDrive-on nincs semmiféle kivezető, ahol az energiák távozhatnának.
Gyakorlatilag nem lenne szabad, hogy tolóerőt fejtsen ki, a legújabb tesztek során azonban sikerült egy alacsonyabb tolóerőt kifejteni vele.
Ez olyan, mintha meghazudtolnánk a gravitáció törvényeit, és az elejtett alma felfelé esne a fáról, de nem tudnánk, miért.” – nyilatkozta az egyik szakember a témában.
A tudósok szerint elképzelhető, hogy a szerkezet valamiképp a szubatomi részecskéket hasznosítja, de ezek csak találgatások.
A mostani teszteket és vizsgálatokat a Johnson Űrközpontban végezték el a kutatók. Bámulatos módon valóban tolóerőt tudtak kifejteni. Bár ez a tolóerő elég csekély volt, és jóval kevesebb, mint a mostani űrhajók tolóereje, a felfedezés mégis bámulatos, mert bizonyítja hogy működőképes a térhajtómű.
Képes meghajlítani a teret, és ezáltal még a fénynél is gyorsabb sebességre tehetünk szert. Soha nem tudtuk bizonyítani, hogy ez az elméleten kívül is így lenne, de komoly fizikusok számításai egyértelműen erre utaltak.
Fontos megemlíteni, hogy az EmDrive nem rendelkezik mozgó alkatrészekkel, valamint reakciótömegre sincs szüksége az üzemanyagához.
A jelenlegi szerkezet bár kis tolóerőt produkált, már a működésének ténye bámulatos, mert a fizikán meghazudtolásának elvén működik. Vagyis valamit nagyon nem jól ismerünk a fizikával, és a világegyetemmel kapcsolatban. Sokak szerint a rejtély megoldását valahol a kvantumfizika mély bugyraiban kellene keresni.
A most létrehozott változat egészen pontosan 1,2 millinewton per kilowattot generált. Ez nagyjából 100-szor nagyobb, mint amire az egyik legnépszerűbb alternatív szerkezet, a Napból származó fotonokon vitorlázó űrhajó képes.
Ha valaha egy nagy hatásfokú, működőképes prototípus fog belül elkészülni, melyre alig néhány évet kell már csak várni, akkor az forradalmasíthatja az űrutazást.
Onnantól kezdte képesek lehetünk akár fénysebességgel utazni, vagyis az alig néhány fényévnyire lévő exobolygókat is képesek leszünk elérni, és felkutatni.
A következő lépésben már csak olyan űrhajókat kell készítenünk, melyek lehetővé tennének több évig tartó, csillagközi utazásokat is, és ha minden jól megy, 2050-re már el is készülhetünk egy olyan technológiai háttérrel, mellyel az ember képes lesz kilépni a csillagok közé.
OSZD MEG másokkal is!




Botrány a DNS kettős spiráljának felfedezője körül: megfosztják minden díjától!



2019. január 15., kedd 


Tett egy sokak által botrányosnak tartott kijelentést! Áll a bál a tudomány berkeiben!
A gének miatt lényeges különbségek vannak a fehér és a fekete bőrű emberek intelligenciaszintje között, a fehérek javára” – vallotta a DNS kettős spirált formáló szerkezetének feltárásáért 1962-ben megosztott Nobel-díjjal jutalmazott James Watson az amerikai közszolgálati televízióban (PBS) a hónap elején egy róla szóló dokumentumműsorban.
Kutatóintézete, a New York-i Cold Spring Harbor Laboratory múlt pénteken közleményben tudatta, hogy Watson személyes véleménye alaptalan és meggondolatlan, kijelentését nem bizonyítja semmi, ezért a 90 esztendős tudóst rasszista megjegyzései miatt megfosztotta minden címétől.
Watson 2007-ben már tett ilyen kijelentéseket:
Afrika jövőjét akkor a fehérek és a feketék közötti, genetikailag meghatározott intelligenciakülönbség miatt látta kilátástalannak. 
Utóbb bocsánatot kért, de az angliai Cambridge Egyetem ennek ellenére megvonta tőle tiszteletbeli vezetői posztját, és megfosztotta minden adminisztratív feladatától.
2014-ben Watson elárvereztette az 1962-ben kapott Nobel-díjjal járó arany emlékérmet, arra hivatkozva, hogy máskülönben nem finanszírozható tudományos munkája. 
A Nobel-díját a Christie's decemberi aukcióján 4,8 millió dollárért az üzbég származású, Nagy-Britanniában élő orosz milliárdos, Aliser Uszmanov vette meg, aki azonban azzal a lendülettel vissza is adta a medált Watsonnak, mondván, hogy a tudós kiérdemelte azt.
A Register akkori tudósítása szerint az egyebek mellett az Arsenal futballklubot is részben birtokló, bár részesedését épp eladni készülő, 18 milliárd dolláros vagyonú Uszmanov azért is szimpatizált Watsonnal, mert reményteljesnek találta a tudós rákkutatásait, amelyeket a Cold Spring Harbor Laboratoryban folytatott.
Az aukció kapcsán a Register emlékeztetett arra, hogy Watson nemcsak az intelligenciakülönbségeket, hanem például a szexuális orientációt is genetikailag meghatározottnak tartotta. 
Javaslata szerint az anya elvetethetné a homoszexuálisnak nyilvánított magzatát. 
A lap idézte Watson szexuális étvágyra vonatkozó kijelentését is, miszerint abban is a bőrszín, vagyis a genetika dönt: „nem véletlen beszélünk latin és nem angol szeretőről, angolból csak beteget ismerünk”. 
OSZD MEG másokkal is!
Forrás: Qubit


Ijesztő bizonyíték: létezik a világunknak egy tükörképe, ahol az idő visszafelé halad



2019. január 9., szerda 

Bizonyos nézőpontból szemlélve a világegyetem olyan, mintha aszimmetrikus lenne; ahogy az univerzum tágul, az idő előrefelé halad, és a mindenséget az anyag tölti ki. 
Ez a tapasztalat ugyanakkor ellentmondani látszik az úgynevezett CPT-szimmetria elvének. 
A CPT-szimmetria érvényesülése azt jelenti, hogy az anyagot antianyagra cserélve, a világegyetemet tükörben nézve és az idő irányát megfordítva a fizikai kísérletek ugyanahhoz az eredményhez vezetnek, mint valódi világunkban.
Hogy a kozmosz egyensúlyba kerüljön, három kanadai kutató, Latham Boyle, Kieran Finn, és Neil Turok azt feltételezi, az ősrobbanás nemcsak a világunknak, hanem egy antivilágnak is a kezdőpontja volt.
Ebben az antivilágban az idő visszafelé halad és az antianyag domináns.
Azt is kimutatták, hogy a CPT-szimmetrikus modell nemcsak összhangban van a kozmosz tágulásának ismert történetével, de egyszersmind világos magyarázattal szolgál a sötét anyagra is.
Nem kell új fizikát feltalálni hozzá
A CPT-szimmetria az inflációs elmélet egy alternatívája. Utóbbi azt mondja ki, hogy az univerzum rögtön az ősrobbanás után exponenciális táguláson ment keresztül. 
A teóriával magyarázni lehet egy sor megfigyelést, ugyanakkor bizonyításához hipotetikus kvantumterek létezésének igazolására lenne szükség, ami egyelőre nem történt meg. 
Boyle és társainak elmélete azért is nagyszerű – áll a kiadott közleményben-, mert a korai kozmikus evolúció magyarázatához nincs szükség ismeretlen fizikai tényezőkre.
A CPT-szimmetria modellje szerint idő és tér folytonosan áramlik az ősrobbanáson keresztül, és az anti-világegyetem, ami az ellentétes időirányba halad pontosan úgy viselkedik, mint a mi univerzumunk tükörképe.
A kutatócsoportnak modelljükkel természetesen reprodukálnia kell ugyanazokat a megfigyeléseket, amiket az inflációs-teória magyaráz – ilyen például a kozmikus uniformitás.
A CPT-szimmetria nagy előnye, hogy magyarázatot ad a sötét anyag létezésére: 
Egy CPT-szimmetrikus univerzum jelentős mennyiségű nagytömegű steril neutrínó otthonául szolgálna.
Az ilyen szupernehéz neutrínók lehetnek a nemrégiben megfigyelt nagyenergiájú részecskezáporok forrásai is.
A publikáció a Physical Review Letters folyóiratban jelent meg.
OSZD MEG másokkal is!
Forrás: Physics


Kína történelmet írt a Holdon: a Holdra szállás óta nem történt ekkora horderejű esemény!



2019. január 15., kedd


Első ízben hajtanak végre ilyen kísérletet!
Jól indul a kínai űrkutatási program növénytermesztési kísérlete a Holdon, az odaszállított hat növénymag közül ugyanis a gyapot már kihajtott. 
Erről fényképet is közzétett a Kínai Űrkutatási Hivatal.
A biológiai kísérletet vezető Liu Hanlong professzor azt mondja, hogy a gyapoton kívül a krumpli és a repce is elkezdett növekedni. Ezen kívül lúdfüvet, élesztőt és muslicát vittek a Holdra, hogy megfigyeljék a viselkedésüket.
Ez a program már az űrbéli életet készíti elő, és fontos tudni, hogy miként változik meg az organizmusok működése alacsony gravitáción.
Kimondottan olyan növényeket választottak ki, amelyek valamiben hasznosak lehetnek. 
Liu szerint a krumpli lehet az asztronauták fő tápanyagforrása, akárcsak a Mentőexpedíció című filmben, a gyapotot ruhakészítésre, a repcét olaj előállítására használnák.
Persze az is szempont volt, hogy kisebb méretű növényeket vigyenek fel az űrbe, amelyek a 18×16 centiméteres alumínium dobozt nem növik ki túl gyorsan.
A Hold elég szélsőséges terep a növényeknek, hiszen a hőmérséklet a nappali 140 Celsius-fokos hőségtől éjszaka egészen mínusz 180 fokig ingadozik. 
A konténert természetesen úgy alakították ki, hogy ez ne okozzon gondot, és 1-30 fok között tudják tartani benne a hőmérsékletet.
OSZD MEG másokkal is!


Létezhet egy rejtett valóság, mely tele van sötét anyaggal és sötét energiával?



A fizikusok már évtizedek óta sejtik, hogy az anyagi világ mögött egy árnyékvilág is meghúzódhat, ahol a kvantumfizika törvényei uralkodnak, és a sötét energia.
A fizikusok mindig is nagy gondban voltak a sötét anyaggal, és az azt övező rejtéllyel.
Ne feledjük, hogy mind a mai napig nem találtak még rá a sötét energiára, és a sötét anyagra. Pontosabban arról van szó, hogy bár a legtöbb világmodell előrevetíti a létezését, így tehát valószínű, hogy van ilyen energia és ilyen anyag, de soha nem sikerült közvetlenül megfigyelni, vagy mérni.
Viszont más anyagok viselkedéséből, egyes csillagászati anomáliákból arra lehet következtetni, hogy valahogyan, valamilyen formában mégis jelen lehet a világunkban, és van ráhatása a dolgokra.
Már az is többször felvetődött, hogy talán nem is létezik ez az egész, és az univerzum keletkezésének modellje a sötét anyag, és energia nélkül is megmagyarázható.
A tudósok és fizikusok azonban már évek óta sejtik, hogy a mi valóságunk, a mi világunk mögött egy olyan nem anyagi árnyékvilág húzódhat meg, melyben megbújhat a régóta keresett sötét anyag.
Könnyen lehet ugyanis, hogy azért nem látjuk, és mérjük, mert nem ebben a valóságsíkban van jelen, hanem egy másikban, és csak átsugárzik a miénkbe, anélkül, hogy fizikailag jelen lenne.
Ugyanis vannak dolgok, melyeket a kvantumfizika világában teljesen másképen kell értelmezni, és a tudomány számára egyelőre nagy kérőjelnek számítanak.
Például nem tudni, hogy az anyag miért viselkedik eltérően szubatomi szinten. És az sem tiszta, hogy miért változik egy részecske tulajdonsága azzal a puszta ténnyel, hogy megfigyelve van.
Egy dél-koreai titkos és tudományos laboratóriumban már régóta foglalkoznak ilyesfajta kísérletekkel, amik ezeket a kérdéseket megválaszolhatnák. A fizikusok legújabb eredményei szerint a szubatomi szinteken, a kvantumfizika legmélyén kell keresni a sötét anyagot.
Az ugyanis ott van előttünk, csak egy másik valóságban rejtőzik. A sötét anyag elképzelhető, hogy abban a másik valóságban a mi valóságunkban megtalálható anyaggal ellentétes módon viselkedik. Egy merészebb elmélet szerint a sötét anyagból a sötét energia által felépült árnyékvilág a mi világunk, univerzumunk negatív energiájú kivonata.
"Talán létezhet egy sötét dimenzió, ahol nem fényből álló fotonok, hanem negatív, sötét energiából álló fotonok alkotják a dimenzió egy részét." - vetette el merész elképzelését egy az ügyön dolgozó fizikus.
Ezekre a dolgokra azonban egyelőre nincs kellő bizonyíték, pusztán felvetések, noha a bizonyításuk a közeljövőben megtörténhet.
Ha tényleg igaza van a tudósoknak, és beigazolódik a sejtésük, akkor a mi valóságunkban nem fogjuk tudni soha érzékelni, vagy kimutatni a sötét anyag jelenlétét, mert az egy sötét dimenzióban helyezkedik el, és csak átsugározza önmaga halovány képét, vagy csak a hatásai egy része tapasztalható a mi világunkban, egy megfoghatatlan erőként.
Az azonban biztos, hogy óriási felfedezés lenne ennek beigazolódása. Nem csak arra derülne fény hogy tényleg létezik sötét anyag és sötét energia, hanem más, a mi világunk leképezéseként létrejövő világok is lehetnek, melyekbe akár egyszer a távoli jövőben az átjárás is megoldott lehet.
OSZD MEG másokkal is!


Baj van: az évtized végére kipusztulhat a kávé! Tudósok figyelmeztettek, kritikus a helyzet!



2019. január 18., péntek


Több mint 60%-ukat fenyegeti a kipusztulás, és ez még csak a folyamat kezdete...
Arról már korábban is többször számoltak be a tudósok, hogy a kávé hamarosan luxus árucikk lehet, amit méregdrága áron fognak adni.
Ez annak köszönhető, hogy a klímaváltozás és egyéb tényezők kezdik tönkretenni a nagy ültetvényeket.
Több mint 60%-ukat fenyegeti a kipusztulás az erdőirtás, a klímaváltozás és a rovarkártevők miatt.
A londoni Kew Gardens szakemberei szerint a fenyegetett fajok közé tartozik a leggyakrabban termesztett arab kávé (Coffea arabica) vadon élő rokona is. 
A Science Advances és a Global Change Biology című folyóiratokban publikált tanulmányok készítői a világon előforduló 124 kávéfaj kutatásait átvizsgálva megállapították, hogy több mint 60 százalékukat fenyegeti a kipusztulás.
A Kew Gardens munkatársa, Eimear Nic Lughadha „rendkívül magasnak” nevezte ezt a mutatót, amelyet korábban mindössze 22 százalékra becsültek. 
Az Afrika, Madagaszkár, Ázsia és Ausztrálázsia trópusi területein vadon termő kávéfajok fontosságát az adja, hogy segítségükkel „a betegségeknek és az egyre szélsőségesebbé váló éghajlati feltételeknek ellenálló” új növényeket lehet termeszteni.
A világ kávékereskedelme jelenleg két fajra, az arab kávéra (60 százalék) és a robuszta kávéra (40 százalék) épül. 
A Kew Gardens munkatársai és etióp szakértők 2017-ben arra figyelmeztettek, hogy a klímaváltozás miatt a kávéültetvények akár 60 százaléka alkalmatlanná válhat a termesztésre a század végére Etiópiában.
A vadon termő arab kávé hazájának számító Etiópia Afrika legnagyobb kávéexportőre. 
A kávétermesztés 15 millió ember számára jelent megélhetést az országban.
OSZD MEG másokkal is!

Elon Musk szerint egy szimulációban élünk: ijesztő feltételezések és jelek láttak napvilágot!


2019. január 8., kedd 


Az üzletember úgy gondolja, hogy egy Mátrix-szerű álvalóságban létezünk, melyet egy fejlett idegen civilizáció hozott létre.
Elon Musk szerint az Univerzum 13,8 milliárd éve alatt a kozmosz különböző pontjain felemelkedő civilizációknak rengeteg idejük volt technológiájuk tökéletesítésére 
írja a Live Science. 
A SpaceX alapító-igazgatója erről egy rádióinterjúban beszélt, ahol egyébként be is szívott.
Musk úgy véli, amennyiben feltételezünk valamilyen ütemű fejlődést, két dolog történhet: vagy megsemmisül egy civilizáció, vagy megkülönböztethetetlenné válik a valóság és a mesterséges környezet.
Ebből adódóan, mivel létezünk, valószínűleg egy szimulációban vagyunk.”
mondta Musk, hozzátéve, hogy talán több szimuláció is létezik, így valójában nem Univerzumról, hanem Multiverzumról beszélhetünk.
Musk szerint a valóság, amelyben a szimulációk futnak, valószínűleg sokkal unalmasabb, mint maguk a szimulációk, hasonló módon, ahogy egy videojáték vagy film is általában izgalmasabb, mint a valóság.
Nem az üzletember az első, aki hasonló gondolatot vetett fel. 
Korábban több fizikus, kozmológus és filozófus is megfogalmazta már, hogy ha létrejött olyan idegen civilizáció, amely képes az efféle szimulációk létrehozására, akkor valószínűleg több Univerzumot is teremtettek. 
Ebben az esetben nehéz lenne megkülönböztetni egymástól a valóságot és a szimulációt, hiszen a begyűjthető bizonyítékokat mind az alkotók hozták létre.
A rádióinterjúban egyébként további érdekességek is szóba kerültek. Musk a mesterséges intelligenciával kapcsolatos aggodalmairól, az űr meghódításáról, egy elektromos szuperszonikus repülőgép tervéről, illetve a Tesláról és a szén-dioxid-kibocsátásról is beszélt.
OSZD MEG másokkal is!

Kipróbáltuk az orvosi kenderolajat: 1 hónapon át, elképesztő hatásokat tapasztaltunk!

Egy tapasztalati beszámoló a hazánkban is legális orvosi kenderolajról. Ezeket a hatásokat, mellékhatásokat figyeltük meg!
Dr. Kmeth Sándor javasgyógyász-kutató Herbáriumában olvashatjuk, hogy a kender gyógyhatásai évszázadokon át ismertek voltak a mi kultúránkban is. Aki azonban ma kendert emleget vagy használ, az már sokak szerint pejoratíve „drogozik” vagy „drogos”.
Pedig ez nem így van, sőt!
Miközben lassan egész Európa legalizálja az orvosi kendert, nem volna-e itt az ideje, hogy a kender gyógyhatásairól minél többen nyerjünk felvilágosítást, hogy mindennapjainkban is elfogadhassuk azt?


Mi a különbség az „orvosi” kannabisz és a „fű” között?
Európában enyhülés és nyitottsági hullám söpört végig az utóbbi években, ami Magyarországot sem hagyta érintetlenül.
Németország után a lengyel parlament alsóháza is elsöprő többséggel szavazta meg az orvosi kender legalizálását.
A CBD-ből készült gyógyhatású készítményekkel kapcsolatosan a magyar Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet is megengedőbb






A magyar Egészségügyi Államtitkárság konkrétumok nélkül ugyan, de a kender orvosi felhasználásának jövőbeli megfontolásáról nyilatkozik.
CBD „olajjal” kísérleteztem: 1 hónap folyamatos javulás
Egy 3%-os CBD tartalmú Endoca cseppet vásároltam, napi 2x1 cseppel kezdtem (az adagokat a nyelv alá kell bevinni – a kender fanyar és keserű ízével nekem semmi bajom, de más pl. a jó öreg kockacukorra cseppentéssel ellensúlyozhatja – ha nyers (raw) készítményt vettünk, meleg folyadékkal semmiképp ne vigyük be, és ne is igyunk rá, mert hő hatására már megváltoznak a molekulák és nem fejtik ki jól hatásukat).
Az utolsó napokban 3x3-at cseppentettem a nyelvem alá, ez ebben a kiszerelésben 3+3 mg CBD-nek felel meg. Az alábbiakat tapasztaltam:
Izületi gondok
A CBD-ről úgy olvasni, hogy „body high”-t okoz, tehát elménk nem kerül a hatása alá, csak a testünk „könnyebbül” tőle. A Herbáriumban is olvasható, hogy „a zsigeri és a vázizomzat ellazítását segíti”.
Az első néhány csepp után éreztem, hogy az állandóan terhelt és feszült ízületeimből távozik a feszültség, ez később az emésztésemmel összefüggő izommozgáson is tapasztalható volt. 2 hét alatt jelentősen enyhült az ízületi fájdalmam is. Mozgásigényem szintén megnőtt.
Stressz és alvás
Egy hajnalon, mikor késésben, éhgyomorra kellett reggel 7-re munkába mennem, mégis életem talán legnyugodalmasabb metróutazását élhettem át.
Amíg a CBD-t használtam, nagyon gyorsan el tudtam aludni, és nagyon frissen ébredtem szinte minden nap, bármilyen korán kellett kelnem, pedig ez korábban nem volt rám jellemző . Álomra nem emlékszem az utóbbi 1 hónapból. Dolgozni pedig mindig hihetetlenül felemelő és könnyű érzés volt.
Bőr
Az utolsó hétre a bőrproblémám, amit egy „ez van”-nal reagált le a legtöbb szakember, szintén jelentősen visszahúzódott. A bőröm még általában véve is kevésbé száraz lett.
Mellékhatások”
Az egyetlen mellékhatás, amit éreztem a növekvő étvágy és egy nagyon enyhe szájszárazság volt.
Forrás: kettosmerce.blog.hu

2022-ben jelentős csillagászati esemény várható: világszerte észlelhető robbanás lesz látható az égen!

A jelenség még a Földön is látható lesz, szabad szemmel. Azt is elmondjuk, hogy mi fogja okozni.
Hamarosan olyan égi látványosságnak lehetünk tanúi, melynek még ebben a formában talán sohasem. Egy óriási, mondhatni gigászi robbanás fogja megrázni az univerzumot, melynek egy távoli folyamat lesz a mozgatórugója.
A robbanás akkora erővel fog végbemenni, hogy 2022-ben mi magunk is láthatjuk majd szabad szemmel az égen.
Egy a kutatók és csillagászok által megfigyelt kettős csillag valamikor 2022-ben olvadhat össze, és ez hozza majd el a fényt az univerzumban. Szó szerint.
Ilyen jellegű előre megjósolható eseményt korábban nem sikerült datálni, ez az első ilyen, és olyan látványos lesz, hogy a világ rengeteg pontjáról érzékelhető lesz.
A kettős csillag összeolvadása közben ugyanis hatalmas energiák fognak felszabadulni, ami hatalmas robbanáshoz fog vezetni. Egy olyan robbanáshoz, ami kozmikus méretű lesz, és a világűr távoli pontjain is éreztetni fogja a hatását.
Az esemény tízezerszeresére növeli az összeolvadó kettőscsillag fényerejét, így az legalább egy évig az égbolt egyik legfényesebb égitestenként fog ragyogni a Hattyú csillagképben.
A jelenséget akár szabad szemmel is látni lehet majd, ezért már most sokan várják, és szeretnének minél több információt megtudni a jelenséggel kapcsolatban.
A mostani megfigyelések és jóslatok egy korábbi esemény és csillag kapcsán merültek fel. Eredetileg létezett egy V1309 Scorpii nevű csillag, mely 2008-ban robbant fel, váratlanul.
A robbanás következtében egy nagy kiterjedésű vörös nóva alakult ki, ami nem volt más, mint egy kozmikus robbanás.
Az esemény előtt felvett adatok azt mutatták, hogy a kettőscsillag keringési periódusa csökkenni kezdett, ráadásul egyre gyorsuló mértékben.
Gyakorlatilag a csillag már nagyon rég felrobbant, hiszen a fénynek és az információnak rengeteget kellene utazni, míg ideér, mi azért látjuk még a jelenlegi formájában, mert egy múltbéli képét látjuk.
A robbanás tehát nagy valószínűséggel már végbement, és a 2022-es évben fogjuk mi is látni ennek az eredményét.
Érdekes belegondolni, hogy amit látni fogunk, az már több ezer évvel ezelőtt ment végbe. Éppen ezért olyan lesz, mint egyfajta időutazás a múltba, amikoris egy múltbéli esemény fog leperegni, végbemenni a szemünk előtt.
A csillag jövőjét pedig csak ezután ismerhetjük meg, és azt. Hogy most ebben a pillanatban mi zajlik ott, azt pedig szintén sok ezer év múlva tudjuk megtapasztalni.
OSZD MEG másokkal is!



Emberéletek millióit mentheti meg egy magyar találmány!



Egyetlen kérdésünk van: miért nem találták már ki jóval hamarabb?! Az egész világot meghódíthatja!
Százmillió forint nagyságrendű innovációs projekt eredményeként a piacon élenjáró okos minilabort fejlesztett a magyar tulajdonú 77 Elektronika Kft. A készülék segítségével akár egy háziorvos, egy mentőorvos vagy egy sürgősségi orvos is néhány perc alatt, helyben, a levett vérből elvégezhet olyan vizsgálatokat, melyekhez eddig komplett laboranalízisre volt szükség.
Az eszköz segíthet az infarktus megelőzésében, így életeket is menthet. Cukorbetegség esetén pedig egyrészt a szűrésben, másrészt a diabétesszel élők kezelésében nyújt hatékony és gyors segítséget.
A betegellátás területén jelenleg világszerte az egyik legfontosabb trend az úgynevezett betegágy melletti diagnosztika (point-of-care testing) előretörése. 
Ennek lényege, hogy a fejlett technológiai eszközök segítségével egy háziorvos, mentőorvos vagy szakorvos is képes helyben olyan vérvizsgálatokat végezni, melyekhez korábban komplett laboratóriumi analízisre volt szükség. 
Ezáltal mind a beteg, mind a szakember rengeteg időt és energiát megspórolhat az állapotfelméréssel vagy diagnózis felállításával, ami adott esetben életeket is menthet.
A hi-tech orvostechnológiai eszköz egyelőre a diabétesz, a szív- és érrendszeri rendellenességek, illetve a test gyulladásos állapota kapcsán képes vizsgálatokat végezni.


De a tervek között szerepel a diagnosztikai spektrum további betegségekre, tünetekre való kiterjesztése is – összegezte az orvostechnológiai vállalat.
Az okos minilabor elsősorban a sürgősségi betegellátás, a mentőszolgálat, magánorvosi rendelők, háziorvosi ellátás, invazív kardiológiai beavatkozást végző osztályok, illetve kislaborok számára jelent jelentős szakmai támogatást.
A SmartTester fejlesztését a betegellátás természetes evolúciójából fakadó igény tette indokolttá, hiszen világszintű folyamat, hogy a kezelőorvos helyben minél több vizsgálatot el tudjon végezni. 
A terméket Magyarországon már forgalomba helyeztük, és hamarosan a nemzetközi piacok számára is elérhetővé tesszük” – fogalmazott Zettwitz Sándor, a 77 Elektronika Kft. ügyvezető-tulajdonosa.
A minilaborral azonnal igazolható az infarktus, és az orvos a szükséges beavatkozást a helyszínen elkezdheti.
A SmartTester készülékkel jelenleg a hemoglobin A1c (HbA1c) értéket lehet mérni, mely lehetővé teszi, hogy a beteg megelőző háromhavi vércukor szintjére vonatkozóan lehessen következtetéseket levonni. Másrészt a Troponin szint is mérhető a hordozható minilaborral, ami a szívinfarktus azonnali kimutatásában kulcsfontosságú.
Továbbá a készülék lehetővé teszi a D-Dimer érték mérését, mely a trombotikus, vérrög képződéssel járó betegségek, állapotok feltárását, igazolását támogatja. Mindezek mellett a CRP értéket is képes elemezni az eszköz, mely a test gyulladásos illetve, kezdődő gyulladásos állapotának kimutatását teszi lehetővé megbízható módon.
OSZD MEG másokkal is!


Tudósok jöttek rá, hogyan lehet lelassítani az időt! Ráadásul ezt bárki meg tudja csinálni!



A Journal of Consumer Research című folyóiratban publikált tanulmányukban nagy port kavartak a szakemberek...
A fogyasztási szokások lassítása segíthet abban, hogy az ember úgy érezze, lassabban telik az idő és bőségesen elegendő áll rendelkezésre belőle" - állítják a kutatók a Journal of Consumer Research című folyóiratban publikált tanulmányukban.
"Az emberek egyre inkább keresik a lehetőségeket, hogy kiszabaduljanak a felgyorsult ütemű életükből, amelyben úgy érzik, hogy állandó időhiánnyal küzdenek és képtelenek lépést tartani az olyan kötelezettségek végtelen áradatával, mint például a munkahelyi határidők" - mondta Giana Eckhardt, a londoni Royal Holloway Egyetem munkatársa.
A professzor és kollégája, Katharina Husemann a Szent Jakab nevét viselő spanyolországi zarándokútra, az El Caminóra érkező vándorokhoz csatlakozva figyelte meg, hogy milyen hatással van az emberekre, ha lassabb ütemben élik az életüket - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.
A két szakember a zarándokúton szerzett tapasztalatai alapján alkotta meg a fogyasztói lelassulás fogalmát, amely az idő lelassulásának érzékelését jelenti a fogyasztás bizonyos formáinak megváltoztatásával, követésével és elkerülésével.
"Megfigyeltük, hogy az El Camino teljesítése közben az emberek képesek voltak lassítani a fogyasztásukon, az ételtől kezdve egészen a műszaki eszközökig" - mondta Husemann.
A kutatók a lelassulás három módját azonosították:
a szervezet fizikai lelassítása azáltal, hogy a közlekedés gyorsabb formái helyett a séta kerül előtérbe;
a technológia használatának lassítása azáltal, hogy kizárólag kifelé irányuló kommunikáció történik (az otthoniakkal) és a zarándokok az egymással való közvetlen beszélgetésre összpontosítanak;
valamint az epizodikus lelassulás azáltal, hogy az ember mindössze egy-két tevékenységet - séta, evés - végez napközben, csökkentve a fogyasztással összefüggő döntéshozatalok számát.
"Mindezek hatására az emberek elkezdik úgy érezni, mint ha az idő lassabban telne és bőségesen rendelkezésre állna" - magyarázta Husemann, hozzátéve, hogy a jótékony hatás megéléséhez azonban mind a három tényezőnek teljesülnie kell.
"A tengerparton nyaralni és hosszú sétákat tenni, miközben az ember folyamatosan ellenőrzi az e-mailjeit, vagy három percig meditálni egy mobiltelefonos applikáció segítségével nem jelent lelassítást. Az ember ugyanis ilyenkor nem szakad el a felgyorsult világ mókuskerekéből" - fűzte hozzá a szakember.
OSZD MEG másokkal is!




Valami elkezdte felfalni az univerzumot:gigantikus anomália pusztítja a teret és az időt: észlelték jeleit a kozmosz sötétjében!



5 millió mérföldes sebességgel száguld a világegyetem sötétjében miközben bolygókat, csillagrendszereket fal fel.
Vajon létezhet olyan, hogy egy feketelyuk váratlanul elszabadul? A csillagászok mostani megfigyelése szerint igen. Méghozzá olyannyira valós az esemény, hogy akár veszélyben is lehetnénk.
Egy feketelyuk ugyanis kilökődhetett az egyik galaxis közepéből. Egy olyan szupermasszív feketelyuk, ami egy átlag feketelyuk sokszorosának erejével bír, és hatalmas mértekkel rendelkezik.
Ez a feketelyuk most bizonyítottan az űrben kóborol, méghozzá 5 millió mérföldes sebességgel. Mindeközben mindent bekebelez, ami az útjába áll, így egy igazi pusztító erőként halad előre a semmiben, miközben komplett galaxisokat is felfalhat.
Nekünk, Földlakóknak szerencsére nem kell félnünk, mert 5 milliárd fényévnyire van tőlünk, így ha egyáltalán felénk is tartana, nagyon-nagyon sok idő múlva érhetne csak ide.
Ilyen kóborló feketelyukakat még sohasem figyeltek meg, noha a NASA szakemberei szerint valószínűleg nem egy létezhet még az univerzum sötétjében, zabálva a világegyetem csillaganyagát, és a bolygókat.
A Hubble űrtávcső rögzítette elsőként a képet arról a kvazárok, melynek a 3C 186 nevet adták, ez utal arra, hogy a galaxis közepéről a szupermasszív feketelyuk valahogyan ki lett mozgatva.


Hogy mi mozgathatta ki onnan? Erre egyelőre csak találgatások vannak. Egyesek szerint két korábban összeütköző, és közelben lévő szupermasszív feketelyuk által keltett gravitációs hullámok lehettek, melyeknek elég energiájuk volt ahhoz, hogy kiröpítsék onnan a szupermasszív objektumot.
Ez óriási felfedezés lehet, ugyanis először derülhet ki, hogy létezhet energia, mely képes elmozgatni egy egyébként elmozdíthatatlannak hitt anomáliát, egy szupermasszív feketelyukat.
OSZD MEG másokkal is!




Az ősrobbanás bizonyítékát találhatták meg: betekintést nyújthat teremtés előtti időkbe!



A tudósok szenzációs felfedezésről beszélnek, ami újraírhat mindent.
Az ősrobbanásból visszamaradt emléket, egy ősi gázfelhőt fedeztek fel ausztrál csillagászok.
A különleges ereklye bepillantást enged a 13,7 milliárd évvel ezelőtti múltba – közölték a kutatók kedden.
A világ legerősebb optikai teleszkópjának használatával a melbourne-i Swinburne Műszaki Egyetem (SUT) kutatói azonosították az ősi gázfelhőt, amely állapota alapján az ősrobbanás alatt, vagy ahhoz időben nagyon közel alakulhatott ki.
Akármerre nézünk, az univerzumban lévő gáz felrobbant csillagokból származó nehéz elemekkel szennyezett. 
De ez a bizonyos felhő ősinek tűnik, ha van benne bármilyen nehéz elem, az kevesebb lehet, mint a Napban lévő ilyen anyagok arányának egy tízezred része” 
mondta Fred Robert, az SUT tudósa.
A nehéz elemeknek ez a mennyisége nagyon alacsony, és ez döntő bizonyítéka annak, hogy az ősrobbanásból őrződött meg a felhő.
A Hawaiion lévő W.M. Keck Csillagvizsgáló tízméteres ikerteleszkópjainak használatával a tudósok meg tudták vizsgálni a felhő tulajdonságait egy szuperfényes kvazár háttérfénye segítségével, amely lehetővé tette, hogy a gázfelhőben lévő hidrogén felismerhetővé váljon.
A felfedezés segítheti a csillagászokat annak megértésében, hogy az ősrobbanás után miért formálódtak egyes csillagok és galaxisok és mások miért haltak meg. 
OSZD MEG másokkal is!











Idegenek a Földön? Konkrét bizonyítékokat találtak rá biológusok, hogy több millió éve itt vannak!







Hátborzongató: végig ez történhetett?
Megtalálhatták a kulcsát annak, hogy mik is vagyunk pontosan, és honnan erted az élet.
Ezzel egyúttal a múltunk is teljesen átíródhat!
Nemrég érkezett a hír, hogy a NASA asztronautavadász űrszondája, az OSIRIS REx vizet talált a Bennun: 
Az eszköz két spektrométere a hidroxilcsoportba tartozó, egymáshoz kötött oxigén- és hidrogénatomokat talált az agyagásványokba zárva, ami az adatokat elemző Arizonai Egyetem kutatócsoportja szerint azt jelenti, hogy az aszteroida találkozott már vízzel utazása során.
A tudósok ráadásul úgy gondolják, hogy azon a nagyobb kisbolygón, amiből az aszteroida kivált, ténylegesen található számottevő mennyiségű víz.
Az infravörös fénnyel az olyan molekulák is észlelhetők, amelyek szabad szemmel nem, így sikerült detektálni az úgynevezett hidratált ásványokat, amelyek a víz és vízmentes kőzetek kémiai reakciója során jönnek létre. A világűr kietlen körülményei között csak így lehet képes a víz ennyit utazni,
ha folyékony formában volna, már rég eltűnt volna az aszteroidáról.

A japán kutatók találtak vizet az úgynevezett S-típusú aszteroidákon is, amelyekről eddig azt gondolták, hogy egyáltalán nincs rajtuk víz. De azt is leszögezték, hogy (a C-típusú kisbolygókkal ellentétben) itt nem azért lehetnek hidratált ásványok, mert az anyaaszteroidán több víz volt, hanem valószínűleg azért, mert ütköztek C-típusú aszteroidával, és így rájuk kerültek az ilyen elemek.

A felfedezés újabb bizonyítéka lehet annak, hogy a Földre tényleg aszteroidáktól érkezett a víz, de még mindig nem tudunk róluk eleget ahhoz, hogy ezt teljes bizonyossággal megállapíthassuk.
Pánspermia egyébként egy hipotézis, miszerint az élet „magjai” jelen vannak mindenhol az Univerzumban és a földi élet is ilyen magvakból jöhetett létre, valamint ugyanígy más lakható bolygók is megtermékenyülhettek. 
Az elmélet gyakran jelenik meg sci-fi történetekben.
Most pedig mint kiderült, a sci-fi maga a valóság!
OSZD MEG másokkal is!



Trump űrhadsereget hoz létre: aláírta az űrhadosztály főparancsnokságának felállításáról szóló rendeletet



Donald Trump amerikai elnök helyi idő szerint kedden aláírta azt a rendeletet, amely utasítja a védelmi minisztériumot a tervezett űrhadosztály főparancsnokságának felállítására.
A Pentagonnak küldött memorandumban az elnök működőképes egyesített harci főparancsnokság felállítását rendelte el.
Donald Trump júniusban az Országos Űrkutatási Tanács tagjaival a Fehér Házban tartott megbeszélésen jelentette be egy új, hatodik katonai haderőnem, az űrhadosztály (Space Force) létrehozását, s akkor elnöki rendeletben utasította a Pentagont a világűrbe telepítendő amerikai haderő felállításához szükséges teendők megkezdésére.
Ezt követően augusztusban Mike Pence alelnök fejtette ki, hogy az amerikai kormányzat 2020-ig létre akarja hozni az űrhaderőt.
A kongresszus az idei védelmi költségvetésébe már be is építette az űrhaderő főparancsnoksága létrehozásának költségeit.
Az új főparancsnokság egyenrangú lesz az amerikai hadsereg többi főparancsnokságával, és egyesített harci főparancsnokság lesz, amely összehangolja az egyes haderőnemeknél – például a légierőnél – meglévő űrhadviseléssel kapcsolatos tevékenységet.
Miközben az elnök aláírta az űrhadosztály főparancsnokságának felállításáról szóló rendeletet, Mike Pence a floridai Kennedy Űrközpontban beszédet mondott, amelyben bejelentette: a kormányzat napokon belül bemutatja végleges tervezetét az űrhaderőről.
Az elkövetkező napokban Trump elnök az új űrpolitikáról is aláír egy rendeletet, amely a hatodik haderőnem létrehozásának tervezetét és időpontjait tartalmazza majd 
fogalmazott az alelnök.
Patrick Shanahan, védelmiminiszter-helyettes szerint az űrhadosztály létrehozásának költsége valószínűleg 5-10 milliárd dollár lesz.
OSZD MEG másokkal is!




A NASA titokban már gőzerővel teszteli a térhajtóművet: teljesen ellentmonda fizikának, mégis működik!



Elvileg semmi nem haladhat gyorsabban a fénynél, ami kizárja a fénysebesség feletti űrutazás lehetőségét, van azonban egy kiskapu Einstein általános relativitás elméletében. Nem az űrhajónak kell mozognia, hanem a körülötte levő térnek. A NASA tudósai jelenleg ennek a lehetőségnek az első gyakorlati tesztjén dolgoznak.
Einstein elmélete szerint egy tömeggel rendelkező objektum nem lehet gyorsabb, vagy akárcsak olyan gyors, mint a fény. Ezt az "univerzális sebességkorlátot" több sci-fi is figyelmen kívül hagyta, a Star Trek sorozat például egy anyag-antianyag hajtóművel igyekezett magyarázni az űrhajó képességét. 
Az 1960-as években, amikor a Star Trek atyja, Gene Roddenberry elkezdte írni a sorozatot, az antianyag rendkívül népszerű kutatási terület volt. Az anyag és az antianyag ütközéskor a tömeg kinetikus energiává alakul, megtartva Einstein híres tömeg-energia egyenletét (E=mc2), más szavakkal, az anyag-antianyag ütközés egy elméletileg elég erős energiaforrás és hajtóanyag, de még ez sem lenne elég ahhoz, hogy egy űrhajót a fénynél gyorsabb sebességgel hajtson meg.
Ugyancsak a Star Treknek köszönhetjük a "warp" szó azonosulását a fénynél gyorsabb utazással, sőt egy lelkes Start Trek rajongó és mellesleg fizikus, Miguel Alcubierre szerint összességében akár lehetséges is lenne egy térhajtómű (warp-drive), csak éppen nem igazán úgy működne, ahogy azt a sorozatban megálmodták.
A tömeggel rendelkező dolgok nem mozoghatnak gyorsabban a fénysebességnél (ugyebár), de mi van, ha a hajó helyett a hajó körüli űr mozog? Az űrnek nincs tömege, és azt is tudjuk, hogy rugalmas, hiszen mérhető ütemben tágul az ősrobbanás óta, amit a fény vöröseltolódása bizonyít.
Ezekkel az ismeretekkel felvértezve Alcubierre 1994-ben megalkotta elméletét, melyben az űrhajó nem lépi át a kozmikus sebességhatárt, előtte azonban a tér összehúzódik, míg mögötte kitágul, így a hajó gyorsabban teszi meg az adott távolságot, mint a fény. 
Összességében egy úgynevezett warp-buborékról beszélhetünk, amin belül az űrhajó soha nem éri el a fénysebességet. 
"Az az igazság, hogy a legjobb ötletek először mindig őrültségnek hangzanak, majd eljön az az idő, amikor már el sem tudjuk képzelni a világot nélkülük" - olvasható a 100 Éves Csillaghajó elnevezésű szervezet állásfoglalásában, melynek célja egy "warp-képes" civilizáció egy évszázadon belüli létrehozása.
Egy működő térhajtómű első gyakorlati lépése a warp-buborék mesterséges megalkothatóságának bizonyítása, amin jelenleg a NASA Johnson Űrközpontjának egyik csapata dolgozik Harold White fizikus vezetésével. Alcubierre elmélete szerint egy warp-buborék negatív energia, vagy egy vákuumban létrehozott energia alkalmazásával alkotható meg. 
Ez a folyamat a Casimir-effektuson alapul, mely szerint egy vákuum valójában nem üres, hanem tele van fluktuáló elektromágneses hullámokkal. Ezeknek a hullámoknak az eltorzításával negatív energia hozható létre, ami eltorzíthatja a tér-időt, létre hozva a warp-buborékot.
A tér-idő torzulás bekövetkezésének vizsgálatához a kutatók laboratóriumukban két erősen fókuszált lézerrel kísérleteznek, az egyik lézer sugarát vákuumon, a másikat hagyományos téren keresztül küldik, majd a két sugarat összehasonlítják. 
Amennyiben a vákuumon áthaladó sugár valamilyen módon megnyúlik, például vöröseltolódás lép fel, a kutatók tudni fogják, hogy egy warp-buborékon haladt keresztül. 
White csapata már több hónapja dolgozik a kísérleten, azonban mindeddig nem kaptak kielégítő eredményeket.
A problémát az okozza, hogy a negatív energia annyira kicsi, a lézer pedig annyira pontos, hogy a Föld legkisebb szeizmikus mozgása is félre viheti az eredményeket, ezért White elkezdte áttelepíteni kísérletét egy másik épületbe, amit eredetileg az Apollo űrprogram számára építettek. "Ez a laboratórium szeizmikus szempontból szigetelt, az egész szint lebegtethető"
- nyilatkozott a TechNewsDaily-nek. "A rendszert azonban egy ideig még nem aktiváljuk, először át kell vizsgálnunk és le kell tesztelünk"
Ennek megfelelően White jelenleg a lézerek új közegnek megfelelő átkalibrálását végzi. 
Nem bocsátkozott jóslatokba arra vonatkozóan, hogy csapata mikor számíthat perdöntő adatokra, sem azzal kapcsolatban, hogy mikor válhat lehetővé a tényleges warp-utazás, azt azonban meggyőződéssel állítja, hogy mindez csak idő kérdése.
"A lényeg, hogy a természet képes rá, így a sarkalatos kérdés az, hogy vajon mi is képesek vagyunk-e?" - összegzett.
OSZD MEG másokkal is!

Óriási tudományos áttörés: az MIT nanoméretűre zsugorított egy tárgyat! Ez mindent megváltoztathat!




A döbbenetes felfedezésről a CNN is beszámolt!
Csak lézer és némi teljesen hétköznapi, nedvszívó zselé kellett ahhoz, hogy ezredrészére kicsinyítsenek le egy szerkezetet.
Óriási áttörést értek el a hónap során a Massachusetts Institute of Technology kutatói: felfedezték, hogyan lehet laboratóriumi alapfelszerelésekkel tárgyakat nanoméretűre, vagyis az egy ezredrészükre zsugorítani.
Az eljárás viszonylag egyszerű: a lézer mellett némi nedvszívó zselé kell hozzá - utóbbi például a pelenkákban is megtalálható.
A CNN leírása szerint először a lézer segítségével megformáznak egy háromdimenziós struktúrát a zseléből, majd erre rögzítik az alkatrészeket - ez lehet fém, de DNS is - és végül lekicsinyítik a gélszerkezetet.
Az egyik kutató ezt a filmre való fényképezéshez hasonlította azzal, hogy a zsugorítás során is előbb egy látens képet alkotunk, amikor egy érzékeny anyagot - a zselét - fényhatásnak teszünk ki, majd létrehozzuk ebből a valódi képet, amikor egyéb anyagokat adunk hozzá. 
Mint amikor előhívósavba merítjük a filmet, és a fehér papíron ezután kibomlik az, amit lefényképeztünk.
Az eljárást implóziós fabrikációnak nevezték el, és a már bejáratott expanziós mikroszkópia nevű nagyítási eljárás megfordításával fedezték fel. 
Utóbbit eredetileg az agysejtek felnagyítására dolgozták ki. Úgy működik, hogy a sejteket beinjekciózzák egy zselébe, melyet aztán felnagyítanak, így megnő vele a benne lévő sejt is. 
Mindezt azért, hogy a sejt könnyebben látható, könnyebben vizsgálható legyen.
Nem az implóziós fabrikáció az első zsugorítási eljárás, de a CNN szerint eddig hasonló lézeres technikákkal csak kétdimenziós objektumokat tudtak létrehozni, más, háromdimenziós tárgyakat zsugorító eljárások pedig túl lassúak voltak, és a legtöbb laboratóriumban sokkal nehezebben lehetett kivitelezni őket. 
Csak teljesen steril körülmények között volt rá lehetőség, ami ennél az új eljárásnál nem kell, mivel a zselé védi a zsugorítandó anyagokat.
A zsugorításnak nagy haszna lehet a mindennapi életben. 
Az egyik terület, amit kutatnak, az, hogy hogyan lehet nanorobotokat adni a rákgyógyszerekhez, annak érdekében, hogy a robotok megkeressék a szervezetben a rákos sejteket, és így a gyógyszer csak azokat pusztítsa el, az egészséges sejtekben pedig ne tegyen kárt. 
Egészen más terület a techipar: itt a mikrocsipeket a zsugorítással gyártott nanocsipek válthatják fel, hogy még kompaktabbak lehessenek a kütyüink.
Az MIT kutatói szerint ez a technológia a jövőben könnyen széles körben hozzáférhetővé válhat, elmondásuk szerint akár iskolában, sőt, otthon is lehet majd zsugorítani, mert az eljárás során nem kell mérgező anyagokat használni.
OSZD MEG másokkal is!

Isten LÉTEZIK! Tudományos bizonyítékokat találtak egy magasabb tudat, és egy teremtő entitás létére!


A fizikus szerint minden afelé mutat, az összes megfigyelés, és a rendelkezésünkre álló tudományos bizonyítékok is, hogy Isten létezik.
Ma még nem látszik a teljes képlet, és az összefüggések egésze, de nem kell már sok idő, hogy egyértelművé váljon minden tudós számára.
Michio szerint egyértelmű, hogy a világot uralja egy kozmikus erő, minden tekintetben.
Hogy ez az erő, egy elemi entitás, vagy valamiféle tudattal rendelkező valami lenne, azt már nem tudni. Azonban a világunk, és a teljes univerzum felépítése azt sejteti, hogy intelligens tervezés eredménye az egész.
Szerinte a húrelmélet is egyfajta bizonyíték, melyet ma még nem tudunk teljesen konstellációba helyezni a többi apró darabkával a teremtő létezésére, de hamarosan képesek leszünk rá.
A húrelmélet főként annak köszönheti népszerűségét, hogy reményeink szerint képes az összes erőhatás leírását egyetlen elméletbe összesűríteni.
A húrelmélet a magfizikusok egyetlen reménye a Világmindenség mozgatóerejének a megértéséhez, és azt sugallja, hogy az anyag nem más, mint a koncentrált energia elképesztően vékony fonalai.

A fizikus szerint minden afelé mutat, az összes megfigyelés, és a rendelkezésünkre álló tudományos bizonyítékok is, hogy Isten létezik.
Ma még nem látszik a teljes képlet, és az összefüggések egésze, de nem kell már sok idő, hogy egyértelművé váljon minden tudós számára.
Michio szerint egyértelmű, hogy a világot uralja egy kozmikus erő, minden tekintetben.
Hogy ez az erő, egy elemi entitás, vagy valamiféle tudattal rendelkező valami lenne, azt már nem tudni. Azonban a világunk, és a teljes univerzum felépítése azt sejteti, hogy intelligens tervezés eredménye az egész.
Szerinte a húrelmélet is egyfajta bizonyíték, melyet ma még nem tudunk teljesen konstellációba helyezni a többi apró darabkával a teremtő létezésére, de hamarosan képesek leszünk rá.
A húrelmélet főként annak köszönheti népszerűségét, hogy reményeink szerint képes az összes erőhatás leírását egyetlen elméletbe összesűríteni.
A húrelmélet a magfizikusok egyetlen reménye a Világmindenség mozgatóerejének a megértéséhez, és azt sugallja, hogy az anyag nem más, mint a koncentrált energia elképesztően vékony fonalai.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése