2019. április 16., kedd

Kóstold meg










Kóstold meg




Ha szereted a krémtúrót, akkor itt a receptje! Büntetlenül eheted, nem is hizlal és sokkal finomabb, mint a bolti!


A boltokban kapható verzió tele van cukorral és egyéb adalékanyagokkal, melyen nem nevezhetőek egészségesnek.

Létezik egy nagyon egyszerű és pillanatok alatt elkészíthető recept, erre a finom nyalánkságra.
Hozzávalók:
  • 250 g tehéntúró
  • 2 db tojás sárgája
  • 2 dl tej
  • egy fél rúd vanília kikapart magja
  • cukor, méz vagy valamilyen édesítő ízlés szerint
  • 1 evőkanál vaníliás pudingpor vagy keményítő

Elkészítés:
A szétválasztott tojások sárgáját a cukorral kikeverjük és löttyintünk hozzá egy kicsi tejet. Belekeverjük a pudingport is, ezt követően. A tejet feltesszük főni a vaníliarúd magjával. Ha felmelegedett hozzáöntjük a tojásos masszát és puding sűrűségűre főzzük.
A túrót villával vagy botmixerrel krémesítjük és hozzáöntjük a főzött krémünket. Ezeket után még mixelhetjük kicsit a minél krémesebb állag elérése érdekében.
Ilyen egyszerű és gyors ez a házi vaníliás krémtúró recept, de még sokkal finomabb, mint az eredeti.
Az már csak plusz, hogy tetszés szerint variálhatjuk, adhatunk hozzá mazsolát, friss gyümölcsöt, csonthéjasokat, tulajdonképpen bármit, amit szeretünk vagy megkívánunk.


Milka csoki : Így készítsd el otthon, recept


  • Sokáig fogok álmodni vele
  • Egy német gasztroblogon akadtam a receptre, a hölgy akinek a receptet köszönhetjük, a következőképpen vezette fel:
  • Puha, zaftos, vajas, cukros, karamellás… Mit is mondhatnék? Vannak ételek, amelyek egyszerűen álomszerűen isteniek, vannak amelyektől az ember azonnal hanyatt esik. A fátyol minderre rátesz még egy lapáttal! Maga a csábítás, ördögien finom, az ember csak bontja és bontja, míg a végén semmi sem marad. Aki nem készíti el, az maga tehet róla.”
  • És én mit mondhatnék, miután elkészítettem, minden szavával egyetértek, és ezúton is köszönöm szépen, az egész családot sikerült vele elvarázsolnom kicsiktől a nagyokig
 



A Milka csoki Hozzávalói:

  • 0,5 kg kristálycukor
  • 3 ek kakaópor
  • 2 dl tejszín
  • 2 db vanília cukor
  • 10 dkg teavaj
  • 35 dkg tejpor

A Milka csoki Elkészítése:

Végy elő egy lábast és öntsd bele a vajat és a tejszínt, majd folyamatos kevergetés mellett kb 5-6 percig olvaszd.
Ha kész, vedd le a gázról és öntsd bele a cukrot, kakaót és a tejport, jól keverd is le. Alufóliával kibélelt kisebb tepsibe öntsd a masszát, kb 1-2 cm vastagon, majd helyezd a hűtőbe. 2-3 óra múlva elő is lehet venni és késsel porciózni
milka csoki


HÁZI MÁJPÁSTÉTOM



Vannak időszakaim, amikor valahogy nincs kedvem a bolti felvágottakhoz, és inkább házi kencéketeszem. Legutóbb nem az én kedvemen múlt: nem kaptam a boltban a megszokott kenőmájast, ami elég mindenmentes. Ki érti, hogy miért kerül szinte az összes májasba egy kis tejszín? Sebaj, gondoltam, annyira nem lehet nagy kaland elkészíteni.
És tényleg. Így lett a házi májas, csirkemájjal és finom fűszerekkel. Miután elkészült, Z csak annyit fűzött hozzá, hogy ez a helyzet már megint nekem termeli a munkát, mert májast többet a boltban nem veszünk… ?
Házi májpástétom




Hozzávalók:
0,5kg csirkemáj
2kk. dijoni mustár
1kk. majoranna
1/2kk. bazsalikom
1/2kk. borsikafű/csombor
2-3 ek. olívaolaj
1 vöröshagyma
1-2 ek. kókuszzsír vagy libazsír
só, bors



Elkészítése
1. A májakat megmosom, lecsepegtetem. A mustárt és a fűszereket összekeverem az olívaolajjal.
2. A májakat megforgatom a fűszeres pácban, majd egymás mellé tepsibe rakom és 180 fokon, alul-felül sütéssel szép pirosra sütöm, mint 
ebben a receptben.
3. Közben a hagymát apróra vágom és megpirítom 1 ek. olívaolajon.
4. Amikor minden elkészült, a májat, a hagymát, a zsírt aprítógépbe teszem, sózom, borsozom, és pépesre turmixolom. Szerintem botmixerrel vagy turmixgéppel is működhet, sőt, mivel a máj nagyon finom puhára sül, villával is szétnyomható, bár így elég sokáig tartana.


Kész is a finom, házi májpástétomunk. Abban más a boltihoz képest, hogy sokkal “májasabb”, mivel nincs benne mindenféle töltelékanyag (pl. ipari szalonna), és tartósítószer sem, ezért jól zárható dobozban, hűtőben kb. 3-4 napnál tovább ne tároljátok. Ha tartósabbá szeretnétek tenni, öntsetek a tetjére egy kis olvasztott zsírt, hogy elzárja a levegőtől. Mi lenmagos lepénnyel vagy mindenmentes kenyérrel szoktuk enni. Jó étvágyat!
Házi májpástétom

Nem ta­lá­lod ki, miben süt­hetsz ott­hon tö­ké­le­tes grill­csir­két!


El­ké­pesztő sü­tési mód­szert mu­ta­tunk! Ha te is imá­dod a kívül ro­po­gós, belül omlós grill­csir­két, min­den­képp pró­báld ki még ma ezt a rafi­nált öt­le­tet.
  •   
A grillcsirke mindig egy nagy talány. Sokszor, sokféleképpen próbáltad már te is otthon elérni, hogy ugyanolyan omlós és finom legyen a hús, mint amilyet a parkolókban álló lakókocsikból kapni?
Mostantól te is előrukkolhatsz a tökéletes sülttel!
A megoldást ebben az esetben sem a fűszerezésben kell keresned! Csupán egy kuglófos tálra lesz szükséged ahhoz, hogy mennyei grillcsirkét süss. Hozzávalók:
  • 1 egész csirke
  • Citrom
  • Hagyma
  • Friss fűszerek ízlés szerint (rozmaring, oregáno, bazsalikom)
  • Só, bors
  • Olívaolaj
Így süsd a csirkét: 1. Fogj egy kuglóf formát, mosd meg a citromotés vágd négyfelé, majd helyezd a forma aljára. 2. Vágd nagyobb cikkekre a hagymát is, és ezt is tedd a tálba a fűszerekkel együtt. 3. Egy alufólia csíkkaltekerd be a forma közepén kiemelkedő „kéményt". 4. Végül ültesd rá az előre besózott és borsozott csirkét. 5. Kend meg kevés olívával, és 220 fokra előmelegített sütőben süsd kb. egy órát.

How to Cook Chicken in a Bundt Pan | Mad Genius Tips | Food & Wine


CHICKEN, Roasted in a Bundt Pan!









Toroskáposzta eltevése


Hozzávalók

12 üveg
  1. 4,5 kg sertéshús
  2. 8 db babérlevél
  3. ízlés szerint só
  4. ízlés szerint bors
  5. ízlés szerint vegeta
  6. ízlés szerint pirospaprika
  7. 2-3 kg savanyú káposzta (házi)
  8. 2-2,5 evőkanál zsír
  9. szükség szerint víz
  10. 12 db (7 dl) üveg

Elkészítés

1,5 óra+30 perc
  1. A húst kisebb-nagyobb kockákra vágjuk, a hagymát kis kockákra metéljük. Egy nagyobb fazékba belerakjuk a hagymát, rárakjuk a zsírt és megdinszteljük.


  1. Hozzáadjuk a húst és fehéredésig főzzük. Babérleveleket belerakjuk, azzal is egy kicsit főzzük, majd mehetnek rá a fűszerek.


  1. Összekeverjük és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a húst. Majdnem puhára főzzük (1,5 óra). Közben az üvegeket előkészítjük és sterilizáljuk. A káposztát is előkészítjük.


  1. Mikor már majdnem puha a hús, akkor a káposztát a levével együtt belerakjuk és ha kell utána fűszerezünk. Jól összekeverjük.


  1. Majd belerakjuk az üvegekbe és lezárjuk.


  1. Egy nagyobb fazékba belerakjuk, felöntjük vízzel, el is bukhatnak az üvegek és a forrástól számítva 30 percig dunsztoljuk. Nem szabad forralni, csak szépen alacsony lángon pezsegjen.


  1. Mikor letelt az idő kiszedjük és fejjel lefelé rakjuk. Így hagyjuk kihűlni őket. Másnap mehetnek a polcra.


  1. Ez abból jó nekem és másoknak is, ha nincs idő a főzésre csak felbontok egy üveget megmelegítem, teszek rá tejfölt és tálalhatjuk is. Nagyon finom, megéri elkészíteni. Jó főzést kívánok!

     








Toros káposzta




Az igazi toros káposzta disznóhússal készül, a pipi viszont gyorsabban megsül és egészségesebb is. Ha gyorsan akarsz végezni a főzéssel, a csirkét ajánlom!Hozzávalók:

80 dkg savanyú káposzta , 1 csirkemell , 2 nagy fej hagyma
fél tk só , 1 tk bors , kevés olaj

A kockákra vágott húst kevés olajon megpirítom, sózom és a bors 1/3-át rászórom. Amikor a hús megsült, a kinyomkodott savanyú káposztát is a serpenyőbe teszem, és rádobom a maradék borsot. Az egészet 5-6 perc alatt készre párolom.
Bátrabbak csípős paprikával tehetik pikánsabbá.

Gyors, egyszerű, minimális szénhidrát-és kalóriaértékkel!





Toroskáposzta II.



Hozzávalók:

  • 1 kg vegyes sertéshús (lapocka, dagadó, tarja, oldalas, bármelyik jó, de legalább 2 fajta legyen, és ne comb, mert az nagyon száraz) , 2-3 púpozott kanál hideg zsír vagy 2 dl   olaj , 2-3 nagyobb fej vöröshagyma só , ételízesítő , bors
  • 1 evőkanál pirospaprika 1,5 kg savanyú káposzta
  • 1-2 babérlevél, ha nincs a káposztában

Elkészítés:

Az összekockázott húst, a zsírt, az apróra vágott hagymát, a borsot, a sót és az ételízesítőt együtt beletesszük egy nagyobb lábasba, sütjük-pörköljük, míg kifehéredik a hús minden oldala, majd fedő alatt puhára pároljuk. Ha elfőtte a levét, de még nem elég puha, kevés vizet teszünk alá, és tovább sütjük. Ha megpuhult a hús, de még van egy kis víz alatta, beletesszük a pirospaprikát is.

Zsírjára sütjük, és beletesszük a jól kiáztatott, kinyomkodott káposztát (ha nagyon hosszú a savanyú káposzta, kicsit vágunk rajta), és ezután fedő nélkül folyamatosan kavarjuk, míg megpuhul a káposzta. Ez kb. 20-25 percet vesz igénybe. Ha szükséges, még fűszerezzük.

Fontos, hogy a hús teljesen puhára süljön, és csak utána tegyük bele a káposztát, mert a savanyú káposzta megedzi a húst, és utána nagyon nehezen fog megpuhulni.

Megjegyzés:

A receptet Jabaki2 küldte. Köszönjük!
Való igaz hogy csak a friss húsból a legfinomabb , mint ahogy az orjaleves is és a töltött káposzta is . Mifelénk /Szatmár/ disznóvágáskor kötelező a toroskáposzta ,a húst jó nagy-falatnyi darabokra vágták és előbb a zsírosabb részt /hasaalja ,tarja / kissé lepirították hogy eressze ki a zsírt majd a soványabb hússal tovább sütötték , de nálunk csak sóval , borssal fűszerezik ,paprikából csak erős csöves jöhet számításba és semmi tejföl- mert az már a székelykáposzta beütése - .



Disznó)toros káposzta






A toros káposzta egy, klasszikusan a disznótorhoz kötődő étel, mint neve is mutatja. Egyszerű, laktató mégis kissé ünnepi jellegű, hiszen a disznóvágás egy kicsit a bőség ideje.
Azt hiszem, ha valaki ezen a néven nem ismeri, akkor székelykáposztaként biztos hallott róla.
Hozzávalók (ez nagyban függ attól, hogy mekkora a tor, hány emberre kell főzni).
  • 1,5-2 kg savanyú káposzta (saját, házi készítésű)
  • 1-1,5 kg kicsit zsírosabb hús (lapocka, comb, dagadó, ami éppen „kiesik” a hentes kezéből.)

A káposztát kevés olajon megpároljuk, a húst felvágjuk pörköltkockányi darabokra, kevés zsiradékot és vizet alátéve kis lángon hosszan pároljuk, majd saját zsírjára pirítjuk, sózzuk, borsozzuk. Amikor megpuhult, összekeverjük a megpárolt savanyú káposztával és összemelegítjük.

Mi rendszeresen tejföl nélkül eszük. Őszintén mondom, hogy a tavalyi disznótoron kvázi 14 óra meló után, kilenckor nagyon jól esett egy tál meleg toros káposzta elé leülni. Az étel különleges ízét (nem egy komplikált étel, ugye?) az abszolúlte friss hús adja, hiszen alig 2 órával a vágás után már a fazékban a hús. 

Anyukám elmondása szerint azért is szeretik tor alkalmával készíteni, mert az ételt hosszabb időre is magára lehet hagyni, nem kell 5 percenként ránézni.




Paradicsomos toroskáposzta



Móni főz Móni főz receptje

hozzávalók / 6 adag


elkészítés

  1. A húst megmossuk, felkockázzuk. Egy lábasba odatesszük a zsírt a tűzhelyre, amikor a zsír felolvadt, beletesszük a húst, és átforgatjuk a forró zsírban. Lefedjük, és hagyjuk, hogy a hús saját levét elfőve megpuhuljon.
  2. A savanyú káposztát átmossuk, és kinyomkodjuk.
  3. A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, és apróra vágjuk. A fokhagymát is megtisztítjuk, és kimérjük az 1 dl paradicsomlevet.
  4. Ha hús sülni kezd megkóstoljuk, hogy elég puha-e, ha nem, egy pici vizet öntünk rá, és visszafedjük.
  5. Ha hús megpuhult, sózzuk, borsozzuk, és rászórjuk a vöröshagymát és zúzott fokhagymát. Mikor a hagyma üvegesre pirult, meghintjük paprikával, és ráöntjük a paradicsomlevet.
  6. Rátesszük a kinyomkodott savanyú káposztát. Jól összekeverjük, és fedő alatt készre főzzük. Időnként meg kell keverni, mert könnyen odaragad.
  • költség: 2000 Ft





Uborkás túrókrém, a kedvenc szendvicskrémünk!!



Hozzávalók:
  • 50 dkg tehéntúró
  • 3 evőkanál zsíros tejföl
  • 1 kígyóuborka
  • 1 csokor kapor
  • só, bors
Elkészítése:
A túrót egy villával összetörjük, hozzákeverjük a tejfölt. Az uborkát lereszeljük, lesózzuk és kicsit hagyjuk állni. Miután az uborka kiengedi a levét, jól kinyomkodjuk, majd az apróra vagdosott kaporral együtt a túróhoz keverjük. Ha azt szeretnénk, hogy krémes legyen, robotgéppel keverjük össze. Fűszerezzük, jól lehűtjük és fogyaszthatjuk.




A nagyiféle hideg meggyleves receptje


Hozzávalók

  • 1 üveg meggybefőtt
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 kis rúd fahéj
  • 1 citrom
  • 1 nagy evőkanálnyi liszt
  • cukor

Elkészítése

A meggybefőttből a levet szűrd le, és öntsd fel annyi vízzel, hogy körülbelül 1,2-1,3 liternyi legyen. A lisztet és a tejfölt keverd össze, majd gyors mozdulatokkal elegyítsd el a vizes meggylével, és tedd fel főni. Reszelj bele citromhéjat, add hozzá a fahéjat, egy csipet sót és annyi cukrot – vagy akár mézet -, amennyire szeretnéd, hogy édes legyen.
Ha mindez belekerült, várd meg, amíg buggyan párat, ekkor rakd bele a meggyeket is, keverj rajta még kettőt, és már el is zárhatod alatta a gázt. Hűtsd le, és már fogyaszthatod is.
Beküldte: Rita


Savanyú tüdő-pájsli



Szép egészséges borjútüdőt veszünk, melyet előbb egy fazékban bő vízben jól felfőzünk, hogy éppen nyers színe ne legyen. Akkor vegyük ki a vízből hideg vízbe és egy táblán vágjuk fel 5—6 cm hosszúságú egyenlő vékony csíkokra. Ekkor újból tegyük oda főni kellő sóval annyi vízbe, hogy mire megfő, jól ellepje a tüdőt és főzzük puhára. Tegyünk bele 1—2 szál meg­tisztított egészben hagyott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, amelyeket, ha megfőtt, kiszedünk belőle. Ekkor eresszük fel 2 evőkanálnyi rántással, hogy csak olyan sűrű legyen, mint egy híg mártás vagy sűrűbb leves; az­tán az ízét sóval, egy szál babérlevél­lel adjuk meg és vagy citrommal vagy borecettel kellemes ízűre megsava­nyítva, ha mindezzel felfőtt, lehet tá­lalni.


Lehet beletenni kevés citrom­héjat is.


Kapros-krémsajtos mártogatós recept


Hozzávalók:
  • 125 g krémsajt
  • 2 púpos ek tejföl
  • 1 nagy csipet só
  • 3 kisebb gerezd fokhagyma
  • 1 kis csokor friss kapor


Elkészítése:
A kaprot folyó víz alatt alaposan átmossuk, lecsöpögtetjük, és konyhai papírtörlővel leitatjuk a nedvességet, majd apróra vágjuk. A fokhagymákat megtisztítjuk.
A krémsajtot a tejföllel jól elkeverjük, majd sózzuk, belezúzzuk a fokhagymákat, beleszórjuk a kaprot.
Jól összeforgatjuk.

Tipp:

Bundás húsokhoz, grillezett szeletekhez vagy akár csak a hagyományos sült krumplihoz, rántott cukkinihez is remek kiegészítő.




Fokhagymakrém kenyérre! Csak 10 perc ez a krémes finomság és egy csomó vendéget az ajtód elé gyűjt!

2017-09-27

Ha meguntad már a felvágottat reggelire, készítsd el a világ legfinomabb fokhagymás kencéjét. Imádni fogod. A legjobb persze, ha hétvégén eszed, amikor nem kell munkába menned.

Hét közben pedig vacsorára ajánljuk!

Hozzávalók:

  • 100 gramm vaj
  • 20 cikk fokhagyma
  • 150 gramm sajt
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 kenyér
  • 1 csomó petrezselyemzöld
  • só, bors

Elkészítés:


1.Vágd le a megtisztított fokhagymák végeit.
2.Bélelj ki egy tepsit alufóliával, és rendezd el rajta a fokhagymákat. Locsold meg az olívaolajjal, sózd meg, és 170 fokra előmelegített sütőben süsd 5-7 percig.
3.Utána várj, míg kihűl.
4.A szobahőmérsékletű vajat keverd el egy tálban reszelt sajttal, a petrezselyemzölddel, és az előre megsütött fokhagymával. Sózzuk, borsozzuk.
5.Szeleteljünk fel egy kenyeret, kenjük meg a fokhagymás kencével, majd tegyük a 240 fokra előmelegített sütőbe 5 percre.


Ízletes kekszes-krémes – Szempillantás alatt kész! Ez aztán a finomság!


Szeretnél gyorsan valami igazán finom édességet készíteni, ami nem rabol el tőled sok időt? A gyerekek nyaggatnak sütiért vagy váratlanul vendégek jelentkeznek be?

Ezzel a recepttel bármikor megmentheted a helyzetet. Sütni biztosan nem kell és lehet, hogy még vásárolnod sem, mert minden alapanyagot megtalálsz a konyhádban.

Gyors kekszes-krémes

Ezekre lesz szükséged:

400 g keksz
900 ml tej
100 g vaj
2 cs vanília puding
10 evőkanál cukor
1 cs vaníliás cukor
1 teáskanál reszelt citromhéj

Elkészítés

Készítsd el a pudingot a szokásos módon és tedd félre hűlni.
Keverd ki a vajat krémesre, majd keverd alaposan a pudingba a vaníliás cukorral és a citromhéjjal.
Helyezz le egy tálcára vagy egy jénaiba egy réteg kekszet, majd kend le egy réteg krémmel. Ezután rakj le egy újabb réteg kekszet és folytasd így tovább, amíg marad hozzávalód.
A tetejére kenhetsz olvasztott csokoládét, ha szeretnél.
Tedd a hűtőbe legalább 2 órára, hogy a keksz jól meg tudjon puhulni.
Jó étvágyat!




Egy recept, ami lekörözte a lángost: bögrés-fokhagymás lepény, amiből te is repetát kérsz!



A lángos hatalmas kedvencünk, de találtunk egy receptet, ami felülmúlja még a legínycsiklandóbb lángost is!

A sajtos fokhagymás töltetéknek képtelenség ellenállni! A hozzávalók kiméréséhez 2,5 dl-s bögrét használunk.

Hozzávalók:

  • 1 bögre kefir,
  • fél kiskanál cukor,
  • fél kiskanál szódabikarbóna (1 kiskanál ecettel felfuttatva),
  • fél kiskanál só,
  • 2,5 bögre liszt,
  • 150 g sajt,
  • 200 g tehéntúró,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • fél bögre olaj a sütéshez.

Elkészítés:

Keverjük össze egy tálban a kefirt a sóval, a cukorral és az ecetben felfuttatott szódabikarbónával, majd fokozatosan adjuk hozzá az átszitált lisztet, közben egy habverővel kavargassuk.
Szórjuk meg a nyújtódeszkát egy kevés liszttel, gyúrjunk puha tésztát. Tegyük a tésztát egy zacskóba vagy tekerjük fóliába és hagyjuk állni szoba hőmérsékleten 15 – 20 percet.
A sajtot reszeljük le, majd keverjük össze a túróval és a zúzott fokhagymával. A tölteléket osszuk 4 egyenlő részre, majd a tésztát is osszuk el 4 egyenlő részre.
Minden darab tésztából nyújtsunk egy vékony körformát, a tölteléket pedig tegyük a kinyújtott kör felére.
Takarjuk be a másik felével és nyomkodjuk le a széleit.
Tegyünk egy serpenyőbe olajat és forrósítsuk fel, majd süssük meg benne a lepények mindkét oldalát.
Melegen kínáljuk, tejföllel megkenve is fogyaszthatjuk.
Forrás:bidista.com



Tavaszi tonhalkrém



Ezt az isteni tonhal krémet Neked is ki kell próbálni!
Felhagytam a tojás reggelivel és kicsit diétásabbra vettem a formát… mégiscsak közeledik a bikini szezon. Jól van, nem kell megijedni, nem állok át legelésre, de ez most kifejezetten jól esett.
Van fenn az oldalon már szuper finom tonhalkrém recept, sajtkrémmel és minden földi jóval, de ha már diéta akkor lecseréltem azt is egy kis görög joghurtra, talán ezzel jobban járunk.

Hozzávalók:
1 lecsepegtetett tonhal konzerv (15 dkg)
2 ek natúr görög joghurt
1 mk pikáns dijoni mustár
2 ek friss aprított snidling
Ízlés szerint só, frissen őrölt tarka bors, frissen facsart citromlé
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverem és pirítóssal kínálom.
Elkészítési idő: 10 perc






Svéd gombasaláta


Hozzávalók:
 ½ kg sampion gomba, fél rúd poréhagyma (mivel nem volt itthon vöröshagyma), 5 evőkanál sűrített paradicsom, 2 babérlevél, 1 tk Provencei fűszerkeverék, őrölt bors, 3 darabka vékonyan levágott citromhéj, 2 ek frissen facsart citromlé, só, 3 evőkanál olívaolaj, 1 tk kristálycukor

Elkészítés: A gombát felszeleteljük és az olajon a fűszerekkel együtt zsírjára sütjük. A hagymát negyed karikákra vágjuk majd hozzáadjuk a gombához és kis lángon üvegesedésig pároljuk, majd belerakjuk a sűrített paradicsomot, egy kevés vizet, a cukrot, a citromlevet és a héjat valamint a babérlevelet. További 15 percig főzzük, majd a végén a babérlevelet és a citromhéjat kivesszük. Hűtőbe rakjuk néhány órára. Hidegen tálaljuk, pirítóssal.






SVÉDGOMBA SALÁTA II.



HOZZÁVALÓK

  • Hozzávalók:
  • 5 nagy fej gomba
  • 2 közepes hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 kanál paradicsompüré
  • olaj
  • 1 bő kiskanál citromlé
  • bors
  • majoránna
  • oregano
  • kakukkfű
  • cukor


ELKÉSZÍTÉS

    Elkészítés: A hagymákat vékonyra szeljük és a kockákra vágott fokhagymával egy kis olajon átdinszteljük. Hozzáadjuk a vastagabb szeletekre vagy kockákra vágott gombát, majd elkezdjük párolni. Hogy ne égjen le, adjunk hozzá 2-3 kanál vizet (sokan fehérbort szoktak, én nem). Az a jó, ha a gomba egy kicsit ropogósabb marad, így kb. 3-4 perc után mehet bele a paradicsompüré, a citrom leve, a cukor és a fűszerek. Azért nem írom, hogy miből mennyi kell, mert mindenki ízlése szerint adagolja. Van, aki savanyúbban, van, aki édesebben szereti. Én pl. több oreganóval, majoránnával és kevesebb kakukkfűvel kedvelem.
    Hagyjuk összeforrni. Közben kóstoljuk, hogy kell-e még ízesíteni, vagy megfelelő-e a gomba állaga. Hidegen, pékáruval fogyasztjuk.






FORRÁZOTT KÁPOSZTASALÁTA



HOZZÁVALÓK

  • Hozzávalók:
  • 1,3 kg fejes káposzta (bruttó súly)
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 1 csapott teáskanál kömény
  • 15-20 szem egész bors
  • 1 teáskanál só
  • őrölt bors
  • 3-4 evőkanál cukor vagy édesítőszer
  • 3-4 evőkanál 20 %-os ecet
  • 1 liter víz
  • aprított kapor – elhagyható, de finom bele


ELKÉSZÍTÉS

    Elkészítés: A káposzta külső leveleit eltávolítom, 4 felé vágom, a torzsáját is kivágom, és egy hőálló tálba vékonyan felszeletelem. Ugyan ezt teszem a vöröshagymával is, csak megfelezve. Sózom, egész borsot, köményt szórok rá, összeforgatom, hagyom állni kb. 20 percet.
    Közben a vízzel, az ecettel és a cukorral salátalevet forralok, és egyenletesen körbeforrázom a káposztát. Lefedem, és hagyom langyosra hűlni. (Közben kicsit összeesik, és a fűszerek ízét átveszi.) Megkóstolom, ha kell, utána ízesítem, kevés őrölt borsot szórok rá, és a hűtőben érlelem.
    Sokféle ételhez finom és egyszerű saláta, csavaros tetejű üvegben a hűtőben sokáig eláll!




HIDEG TÚRÓGOMBÓC EGYSZERŰEN



HOZZÁVALÓK

  • 500 dkg túró
  • 2 ek porcukor
  • 4 ek tejföl
  • 1 csomag vaníliás pudingpor (főzés nélküli)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom (leve)
  • 20 dkg zsemlemorzsa


ELKÉSZÍTÉS

    1. Az összetört túrót összekeverjük a porcukorral, a tejföllel, a pudingporral, a vaníliás cukorral és a citrom kifacsart levével. 20 percre a hűtőbe tesszük pihenni, majd gombócokat formázunk belőle.
    2. A zsemlemorzsát egy száraz serpenyőben megpirítjuk, és meghempergetjük benne a gombócokat.

Valami nagyon finom: Disznósajt! Mióta kipróbáltuk, csak így készítjük!

Írta:


A disznósajtot mindenki másként készíti, nekünk ez a recept vált be. Ha egyszer megkóstolod ezt biztosan szeretni fogod.


Hozzávalók

  • Disznó fej,- szív,- nyelv, – fül,
  • fokhagyma,
  • só, bors,
  • csípős őrölt paprika,
  • műbél (15 cm széles)

Elkészítés

Fejet, szívet, nyelvet, fület, jó puhára főztem. Kicsit kihűtöttem, nagyobb darabokra vágtam, fokhagymát össze nyomtam, só, bors, kis csípős őrölt paprika jól összekevertem és vettem a böllér boltba 15 cm széles műbelet, megáztattam a végét jó szorosan megkötöttem. Merőkanállal beletettem, a tetejét segítséggel megkötöttünk. És a leszűrt abalében (az előzőkben visszamaradt főzőlé) szépen gyöngyözve úgy 20 percig főztem. Két tepsi közt lepréseltem.
Panni Nagyné receptje!

Disznósajt házilag – Te is meg tudod csinálni! Sokkal finomabb mint a bolti variációja!

Írta:


A házias, vidékies ételek kedvelői ezért rajongani fognak! A saját konyhádban is könnyedén készíthetsz disznósajtot, nem kell hozzá különleges alapanyag, vagy eszköz! Az íze azonban sokkal finomabb mint a boltban kaphatóé!


Hozzávalók:

  • fél sertésfej (kb. 2 kg)
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál majoránna
  • fél teáskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál gulyáskrém
  • 1 teáskanál édes pirospaprika
  • 2 dl abálólé
  • só, bors

Elkészítése:

A sertésfejet megmossuk és megtisztítjuk, majd egy edénybe tesszük és annyi vizet öntünk rá, ami ellepi. Fűszerezzük és lefedve addig főzzük, amíg a hús leesik a csontról, ez legalább két óra. Mikor elkészült, kicsontozzuk és feldaraboljuk a húst, majd egy tálba tesszük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a gulyáskrémet és megkóstoljuk, ha szükséges még sózzuk. Az abálóléből (ebben főtt a fej) öntünk hozzá 2 dl-t. Azért kell abálólét öntenünk hozzá, hogy kocsonyás állagú legyen. A disznósajtot tölthetjük megtisztított gyomorba, amit összevarrunk, vagy nagyobb zacskóba. Ha zacskóba töltjük, a végét jól bekötözzük és nehezéket teszünk a tetejére, hogy összenyomja a sajtot. Akár nagyobb tálba is simíthatjuk, vagy sütőformába, de ekkor nem lesz olyan szépen szeletelhető. Legalább 6 órára hűtőbe tesszük, de az sem baj ha egész éjjel állni hagyjuk, majd kínálhatjuk. A disznósajtba ízlés szerint főzhetünk nyelvet, vagy belsőségeket, de önmagában csak sertésfejből készítve is csodás!




Házi sonka füstölése-Homemade smoked ham-Hausegemachter, geräucherter Schinken-自製的熏火腿







Friss tepertő hasaalja szalonnából recept



Hozzávalók:
  • 2 kg húsos hasaalja szalonna
  • 1 dl víz
  • kevés tej




Friss tepertő hasaalja szalonnából

Elkészítése:
A legfinomabb étkezési tepertőt a sertés húsos, hasaalja szalonnájából készíthetjük. Ha nem csíkozzuk fel, akkor pörcnek fogják hívni. Ha felcsíkozzuk, egyrészt biztosabban jól át tudjuk sütni, valamint igazi finom ropogós tepertő lesz a végeredmény.
Kisebb tételben, lábosban csináljuk a tűzhelyen. Minden kiló szalonnához fél deci vizet tanácsos hozzátölteni még a sütés előtt. A sütést 60-70 fokon kell kezdeni, de vigyázzunk, 130 fok fölé ne menjünk. A szalonna a gőzben jobban kiengedi a zsírt. Folyamatosan kevergetni kell, kezdetben ritkán, majd sűrűbben, óvatosan, hogy ne törjön.
Addig kell sütni, míg a zsír tiszta, átlátszó nem lesz. Amikor a kész tepertőt kiemeljük, és az edény falához nyomjuk, nem serceg, mert kisült belőle a víz, és a zsír.
Ha úgy látjuk minden zsír kisült, szűrjük le a tepertőt, és kevés tejjel spricceljük le. Így ropogósabb marad. Kihűlésig ne fedjük le, mert elveszti ropogósságát!
Megsózva, friss kenyérrel, a legfinomabb csemegék egyike.
Ne feledkezzünk meg a zsírról sem, amit langyosan, szűrőn átcsorgatva, megfelelő tároló eszközben (zsírosbödön) hónapokig eltarthatunk.

Tipp:

Minden disznótor velejárója a zsír kifőzése, és annak mellékterméke a tepertő, ami nem mellékesen igen finom, sokoldalú csemege. Ha étkezési célra készítjük, tanácsos inkább a későbbi élvezeti értékre koncentrálni. Nincs finomabb ugyanis a jó húsos tepertőnél, ami kellemesen ropogós, nem gumiszerű, reggelire, vacsorára, de bármely alkalomra tökéletes, és ledarálva kitűnő alapanyag tepertőkrém, vagy hajtogatott tepertős pogácsa készítésére.


Gönygyölt, sült hasaalja szalonna

2015. június 12.
Göngyölt, sült hasaalja szalonna
Hozzávalók:
1 darab bőrős, hasaalja szalonna egészben
őrölt bors
őrölt kömény
fokhagyma
Elkészítés
A szalonna mindkét oldalát besózzuk és így érleljük a hűtőben 2-3 napig. A sótól enged majd egy kis levet, de ne öntsük le róla, hagyjuk benne a szalonnát.
Sütés előtt fűszerezzük. Ízlés szerint szórjuk meg a szalonnás felét őrölt borssal és őrölt köménnyel, majd ledarált fokhagymával kenjük meg és szorosan tekerjük fel, úgy, hogy a bőrös fele legyen kívül. Jó 5 centinként átkötözzük, néhány helyen nem túl mélyen  beírdaljuk a bőrt, majd enyhén kizsírozott tepsibe helyezzük bele. Egy nagyon pici vizet önthetünk alá, hogy amíg nem sül ki elég zsír a szalonnából nehogy megégjen. 150-180 fokos sütőben körülbelül 5-6 órát sütjük. Amikor a bőre már szép ropogós és ha megszúrjuk akadálytalan megy bele a hústű, akkor már el is készült.





Házi chips

Hozzávalók: 
  • 4 nagy krumpli
  • kedvenc fűszerkeverék
  • olaj
Elkészítés:
  1. A tisztított krumplikat gyalun vékonyra szeletelem.
  2. Megmosom,majd minden egyes adagról konyharuhán szétterítve a szeleteket felitatom a vizet.
  3. Forró olajban pár perc alatt ropogósra sütöm. 
  4. Lecsepegtetem és felitatom papírtörlővel, fűszerezem, összekeverem. 




Sajtos tönkölykréker



Ezt a sós kekszet a teljes kiőrlésű, szezámmagos krékerrel együtt készítettem, mert olyan hamar megvan vele az ember, hogy érdemes egyszerre kétfélét sütni. A két krékert egymással felváltva rendezhetjük el a tálon, és hol az egyiket, hol a másikat ropogtathatjuk. :D

Hozzávalók 30 darabhoz:

12,5 dkg fehér tönkölybúzaliszt
½ tk. fekete szezámmag
1 tk. durva szemű só
3 dkg vaj
4 dkg reszelt Grana Padano sajt
3 dkg reszelt Pannónia sajt
60 ml zsíros tej
1 tk. mustár
fekete szezámmag a szóráshoz

elkészítés: 
  1. A szezámmaggal, sóval vegyített liszttel elmorzsoljuk a felkockázott, hideg vajat, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot.
  2. A tejet elkeverjük a mustárral, a lisztkeverékhez adjuk, tésztává gyúrjuk, majd 12 cm hosszú, 5 cm átmérőjű hengerré formázzuk. Folpacka csomagoljuk, és 1 órára (vagy max. 3 hónapra) mélyhűtőbe tesszük.
  3. A tésztahengert a fagyasztóból kivéve 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és a felületüket megszórjuk szezámmaggal, valamint sópehellyel.
  4. Előmelegített sütőben – miközben egyszer fordítunk egyet a tepsin – aranybarnára sütjük a krékereket. A sütőből kivéve, rácsra szedve, teljesen kihűtjük, majd tálaljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc

Tipp:
A krékereket magában is elropogtathatjuk, de délutáni snaknek bármilyen feltéttel is kínálhatjuk – mintha szendvics lenne, megkenhetjük házi készítésű, különböző ízesítésű vaj- vagy túrókrémmel, sőt csilidzsemmel is.


Sajtos keksz különféle ízesítéssel



Egyik kollégám 2 hete hozott be otthonról egy kis sós kekszet, amivel engem is megkínált. A felesége készítette. Mostanában a sós ízeket jobban kívánom (nagyon leszoktam az édesről), így rögtön el is kértem a receptet. Ma megsütöttem végre és nagyon elégedett vagyok vele. Ropogós, mégis omlós kekszeket sikerült sütnöm. Szeretjük a pogácsákat, de a keksz azért jobb, mert azt fémdobozban tárolva napokig eszegethetjük és az idő múlásával csak még finomabb lesz. 



Hozzávalók (ebből az adagból nekem 2 és fél gáztepsi keksz lett):
- 25 dkg liszt (nálam most 15 dkg fehér tönköly és 10 dkg teljes kiőrlésű tönköly),
- 10 dkg vaj (nálam most 5 dkg vaj és 4 dkg disznózsír),
- 2 kávéskanál só,
- 2-3-4 evőkanál tejföl, amennyit felvesz,
- 1 tojás sárgája (én nem tettem bele, mert tojásmentesen főzök), enyhén felverve,
- 20 dkg reszelt sajt (ez lehet bármilyen maradék sajt, nálam legalább 3 féle érett sajtdarab volt, amiből már senki nem evett egy ideje),
- ízesítésnek pedig ki mit szeretne, például: 3 evőkanál őrölt pirospaprika (fűszerpaprika), 3 evőkanál pirított szezámmag, 3 evőkanál egész mák, vagy friss zöldfűszerek aprítva (kapor, bazsalikom, de akár provance-i vagy más keveréket is el tudnék képzelni), egész kömény stb.

Elkészítés:

1. A lisztet, sót, reszelt sajtot és a kiválasztott ízesítőt összekeverjük, majd hozzáadjuk a vajat (zsírt), tojássárgát, aki tesz bele és annyi tejfölt, amennyitől egy nem ragacsos, formázható, gyurmaszerű tésztát kapunk. (Én ebből az adagból készítettem kétféle kekszet: mákosat és pirospaprikásat.)

2. Két rudat formálunk belőle és folpackba csomagoljuk mindegyik rudat (Az, hogy milyen vastag/hosszú rudakat készítünk, rajtunk áll. Én jobban kedvelem a kisebb átmérőjű kekszeket.). Betesszük a hűtőbe dermedni (legalább egy órát, de egy éjszaka sem árt neki).

3. Egy éles, vékony pengéjű késsel vékonyra szeleteljük a pihentetett, lehűtött tésztát és tepsire sorakoztatjuk a kekszeket. 180-200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Vigyázzunk, mert hamar elkészül, nehogy megégessük. (Én 200 fokon sütöttem.)

Hideg uborkaleves, főzés nélkül



Kánikula van. Ilyenkor könnyűt és hideget kíván az ember. Mivel hirtelen sok uborka termett a fóliasátorban, ezért ezt a receptet rögtön ki kellett próbálnom. Gyorsan elkészül, finom, üdítő. Egész nap ezt enném, ha tehetném. A recept innen származik. Az arányokon módosítottam kicsit.



Hozzávalók:

- kb. 30 cm hosszú friss, lédús uborka,
- 350 g natúr joghurt,
- 5-6 friss mentalevél,
- néhány szál friss kapor,
- egy csipet só,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 1 gerezd citrom leve (elmaradhat)
- jégkocka.

1. Az uborkát meghámozzuk (én nem szoktam, mert zsenge uborkából készítem), feldaraboljuk és a turmixgépbe dobjuk.

2. A jégkocka kivételével az összes többi hozzávalót is a turmixgépbe tesszük. A kaprot nagyobb darabokra tépkedve szórjuk a gépbe. Összeturmixoljuk.

3. A tányérokba jégkockát teszünk, ráöntjük a levest, díszíthetjük kaporral, mentalevéllel, uborkadarabokkal és azonnal fogyasztjuk.

Zöldbabfőzelék



Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 3 gerezd fokhagyma, petrezselyem, 2 evőkanál liszt, 1 nagy pohár tejföl, őrölt fűszerpaprika, só, olaj.

A zöldbabot kevés vízzel (vagy víz és tej keverékével) feltesszük főni. Sózzuk. Amikor megpuhult a bab, berántjuk. A rántáshoz az olajat felmelegítjük, belereszeljük a fokhagymát, kicsit kevergetjük, majd mehet bele a liszt. Ezzel is keverjük és lehúzzuk az edényt a tűzről. Beleszórjuk a fűszerpaprikát, elkeverjük és felöntjük egy kevés hideg vízzel. Csomómentesre keverjük, majd hozzámerünk a főzelék levéből egy evőkanálnyi adagot. Ezen is keverünk egyet és mehet vissza a babra. A tejfölt is a babhoz keverjük, felforraljuk és vágott petrezselyemmel ízesítjük.


Sajtos krumplipalacsinta, grúz módra



Hozzávalók egy adag grúz krumplis-sajtos palacsintához:
  • 500 milliliter tej vagy víz,
  • 1 teáskanál só,
  • 1 teáskanál cukor,
  • 4 csésze liszt,
  • 1 tasak (10 gramm) száraz élesztő,
  • 1 kilogramm burgonya,
  • 2 fej hagyma,
  • 600–700 gramm Suluguni sajt vagy túró,
  • 2 evőkanál olaj,
  • 50 gramm vaj.

Így készítsd el:
1. Oldd fel a langyos tejben/vízben a sót, cukrot és az élesztőt. Keverd jól össze, majd várd meg, míg felfut. Ekkor öntsd rá a lisztre, és gyúrd meg a tésztát. Amikor összeáll, add hozzá az olajat, alaposan dolgozd bele, a kapott masszát pedig tedd meleg helyre, és hagyd kelni.
2. 40 percnyi pihentetés után ütögesd vissza a tésztát, és hagyd még kelni.
3. Idő közben készítsd el a töltetéket: a pürévé zúzott főtt burgonyához add hozzá a sajtot/túrót, az apróra vágott hagymát, és egy csipet sót. Keverd jól össze, majd formázz belőle 3 egyforma nagyságú gombócot.
4. Ha a tészta újrakelt, azt is oszd el 3 egyforma részre.
5. Nyújtsd ki az első tésztagömböt, lehetőleg kör alakúra. Helyezz a közepébe egy gombóc tölteléket, majd nyomkodd össze fölötte a tésztát, míg egy „táskát” nem kapsz. Ha kész, szórd meg a gyúródeszkát liszttel, és óvatosan nyújtsd a táskát addig, míg egy lepényszerű, vastag palacsintát nem kapsz. Egy villa segítségével szurkáld meg a masszát, hogy a légtelenítsd. Aztán ismételd meg a lépést a következő két golyócska tésztával és töltelékkel is.
6. Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius fokra. Míg hevül a „kemencéd”, addig béleld ki a tepsit sütőpapírral, és hagyd pihenni rajtuk a palacsintákat. Süsd őket aranybarnára.
7. A megsült, forró lepényekre kenj vajat, és várd meg, míg szépen megpuhulnak. Aztán már tálalhatod is. Melegen, például zöldfűszeres mártogatóssal! Hmmm… fenséges az illata!
Jó étvágyat hozzá!

Extra gyors sajtos-fokhagymás kenyérlepény. Akár kenyér helyett!



A legutóbbi grillezés egyik nagy kedvencévé nőtte ki magát ez az extra gyors sajtos-fokhagymás kenyérlepény. Előnye, hogy a tészta pillanatok alatt elkészül, a sütéshez nem kell zsiradék sem, a végeredmény pedig egyszerűen zseniális! A füstölt reszelt sajt pompásan kiegészíti a kenyérlepényt, amit a fokhagymás olajjal tehetünk még finomabbá. Ebből a lepénykéből egy darab sosem elég! Szerző: Triniti



Hozzávalók

búzafinomliszt
300 g





50 ml napraforgóolaj

100 ml hideg víz

1 kv. kanál

1 kv. kanál sütőpor

200 g reszelt sajt (füstölt)
zúzott fokhagymával elkevert olaj ízlés szerint


Elkészítés menete



  1. A lisztet nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sütőport és a sót, elkeverjük. Ezután hozzáöntjük a napraforgóolajat és a vizet, majd az egészből sima állagú tésztát gyúrunk.
  2. A kész tésztából kisebb adagokat szaggatunk, amikből vékony kis lepénykéket formázunk.
  3. A korongokat reszelt sajttal megszórjuk, becsomagoljuk, majd még egyszer kinyújtjuk.
  4. Száraz serpenyőben mindkét oldalát megpirítjuk, majd rögtön a sütést követően fokhagymás olajjal megkenjük.
  5. A fokhagymás olajhoz a zúzott fokhagymát elkeverjük az olajjal.

Pita




Nem is értem, miért nem próbáltam ki eddig? olyan egyszerű, mint a pofon!:)

Limara receptjét vettem elő, amely megjelent tavaly augusztusban a Kifőztük kenyeres különszámában. A különszám a weboldalról még letölthető, érdemes, mert rengeteg jó kenyér- és péksütemény recept van benne.

Szóval pita!:) mondom, ha követi valaki a leírtakat, szerintem nem lehet elrontani, nekem nyolcból nyolc tökéletesre sikerült. Pedig a kelesztési időkből kicsit lecsíptem - ide azért a normál időket írom -, mert szokás szerint kicsit sietni kellett vele, de így is szépen felfújódtak. A lisztet szokásom szerint kevertem, de az csak jót szokott tenni a kelt tésztáknak.

Hozzávalók nálam:
45 dkg kenyérliszt (BL 80)
5 dkg Graham-liszt
3 dl langyos víz
3 dkg friss élesztő
1 kávéskanál cukor
2 kávéskanál só
2 evőkanál olaj

1 dl langyos, cukros tejben fölfuttatjuk az élesztőt, hozzátesszük a kimért liszthez. A többi hozzávalóval együtt robotgéppel puha tésztát dagasztunk, majd hagyjuk, hogy letakarva duplájára keljen.
Kicsit átgyúrjuk, 8 részre osztjuk, majd mindegyikből kerek gombócot formázunk, és 10 percre letakarjuk őket. A gombócokat 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, majd azokat még 30 percig konyharuha alatt kelesztjük.
Forró - 220 fokos légkeveréses - sütőben, a rácson (nekem 3 fért el rajta egyszerre) 6-7 perc alatt világos barnára sütjük.




















Csalamádé recept


Csalamádé

Hozzávalók:
  • 1,5 kg káposzta
  • 1,5 kg paprika
  • 1 kg zöld paradicsom
  • 1 kg uborka
  • 50 dkg sárgarépa
  • 0,5 kg vöröshagyma
  • 3 dl ecet (10 %-os)
  • 7 dkg só
  • 40 dkg cukor
  • 1 kávéskanál szalicil
  • 1 kávéskanál borkén
  • 3 db babérlevél
  • 1 ek fekete bors (szemes)
  • 1 tk egész fűszerkömény
  • 1 ek mustármag
  • 1 tk koriander

Elkészítése:
A megtisztított zöldségeket vékonyan felszeleteljük. Az uborkát nem kell megpucolni, csak egyszerűen uborkaszeletelőn le kell gyalulni.
A felaprított hozzávalókat egy nagy tálba tesszük, egyenletesen eloszlatjuk rajta a fűszereket és ízesítőket, majd alaposan összekeverjük. A babérlevelet törjük apró darabokra. Az egészet állni hagyjuk kb 4-6 órát, ez alatt levet ereszt.
Tisztára mosott üvegekbe töltjük levével együtt. Celofánnal lekötjük, majd az üvegek tetejével lezárjuk.




Darált fokhagyma recept







Hozzávalók:
  • 2 kg fokhagyma (tisztítva)
  • 1 kg konyhasó
  • étolaj
  • kisebb üvegek fedéllel


Elkészítése:
A fokhagymát egy nagyobb tálba beletesszük, és ráöntünk annyi vizet, hogy időnként kevergetni tudjuk.
Így kb. 2,5-3 óra áztatás és fél óránkénti keverés után olyannyira felázik a héja, hogy kényelmesen, és gyorsan meg lehet tisztítani a gerezdeket.
Megmossuk, konyharuhán megszárítjuk, és a húsdaráló apró lyukú tárcsáján ledaráljuk.
Belekeverjük az 1 kg sót, és ezután egy fakanállal időnként kevergetjük, míg a só már nem serceg benne!
Kisebb üvegekbe töltjük, a tetejét étolajjal felöntjük, és lezárjuk a fedelével.
Spájzban (száraz, hűvös helyen) tárolva akár 2 évig is eláll!
Friss és aromás, ételek sütéséhez, főzéséhez szuper jó és egészséges!

Tipp:

Az üveget felbontás után célszerű hűtőben tárolni!

A darált fokhagyma kalória és tápérték tartalma:

Kalória: 122 kcalFehérje: 4 gSzénhidrát: 17 gZsír: 4 g
Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

Én az étolajat kihagynám , hisz a só mennyiség megvédené az állagát , mert
50 % . os a sótartalom itt !!!

Vöröshagymakrém télire


 Borsmentalevél receptje


hozzávalók / 12 adag




elkészítés


  1. A hagymákat megpucoljuk, majd alaposan megmossuk. Az esetleges rossz részeket kivágjuk, félbevágjuk.
  2. Aprítógépben egész krémesre felaprítjuk.
  3. Egy nagy tálban a sóval alaposan elkeverjük (sót ízlés szerint tehetünk bele, ki mennyire szeretné sósan).
  4. Mikróban kisterilizált, előtte alaposan kimosott üvegekbe töltjük, fóliával lefedjük, lezárjuk a tetővel.



Barna cukor házilag



 RED BERRY receptje


story

Miért kellene boltban vásárolt barna cukorral főzni/sütni ételeinket, ha otthon is elkészíthetjük? Mindössze két dolog kell hozzá, kristálycukor és melasz. Mi döntjük el, mennyire legyen barna, minél több melasszal készítjük, annál sötétebb lesz, annál karakteresebb ízt keverhetünk ki magunknak. Mi lehetne ennél egyszerűbb? Lelőhelyként ajánlom a bioboltokat.


hozzávalók / 10 adag


  • 50 dkg cukor (kristály)
  • 1.5 evőkanál melasz (fekete, igény szerint)

elkészítés


  1. Készítsük elő a legmélyebb műanyag tálunkat, ami van otthon. Azért kell mély tál, mert ha robotgéppel keverjük ki a barna cukrot, keverés közben szanaszét fognak ugrálni a cukorgombócok. Ha nincs robotgépünk, dolgozhatunk villával is.
  2. Tegyük bele a tálba a kristálycukrot, adjuk hozzá a melaszt.
  3. Kezdjük el keverni magas fokozaton, amíg nagyobb gombócok nem képződnek belőle. Ez néhány percig eltart majd.
  4. Keverjük és keverjük és keverjük és keverjük, közben néha megállhatunk villával összenyomkodni a nagyobb gombócokat.
  5. Körülbelül 10 percet vesz igénybe, vigyázzunk le ne égjen a mixerünk motorja... Nem mindenkinek van csúcs szuper gépe...
  6. És kész! Ha maradnak apró gombóckák benne, az nem baj.:)






statisztika

beküldve: 2012.04.22.
tegnapi nézettség: 
0
össznézettség: 
10 772
elküldve: 
1
receptkönyvben: 
117
elkészítve: 
1/5





2012. december 12., szerda


Svéd csalamádé




Hozzávaló
  •  4 kg uborka
  • 2 kg hagyma
  • 1 dl só
  • 8 dl cukor
  • 3 dl víz
  • 4 dl 10%-os ecet
  • 1 ek Nátrium- benzoát
 Elkészítés

Az uborkát többszöri váltott vízben alaposan megmosom, megsúrolom, végeitől megszabadítom. A hagymát megpucolom. Az uborkát héjastól és a hagymát uborkagyalun nagyon vékonyra szeletelem, majd a só-víz-cukor-ecet-benzoát keverékét ráöntöm. Egy napon keresztül, többszöri átforgatással állni hagyom. Lével együtt üvegekbe merem, lezárom és mehet a helyére.  

Tipp: Ha a vöröshagymát lila hagymára cserélem akkor a lé színe megváltozik 
         Aki a csípőset szereti, gyaluljon hozzá csípős paprikát (nem erőset, hanem a zöldes színű   
         sárga paprikát)





Csalamádé







Hozzávalók:

•2 fő káposzta
•2 kg uborka
•2 kg paradicsompaprika és zöldpaprika
•1 kg zöld paradicsom
•50 dkg hagyma
 10 dkg só
 30 dkg cukor
 3 dl 10 %-os ecet
 1 kávéskanál nátrium benzoát
•Szemes bors, mustármag, babér levél

elkészítése:
A káposztát lesarvaljuk, az uborkát héjastól meggyaluljuk, a paprikákat, zöld paradicsomot és a hagymát vékony szeletekre vágjuk.

Nagy tálban összekeverjük a zöldségeket. Kimérjük a sót, cukrot, natrium benzoátot, rátőltjük az ecetet és kevergetjük amíg feloldodik a cukor és a só, ekkor rálocsoljuk a zöldségekre. Letakarva hagyjuk másnapig közben többször átforgatjuk.
Másnap üvegekbe rakjuk, minden üveg aljára teszünk, fél babérlevelet pár szem borsot, mustármagot és felöntjük a saját levével Nem kell víz annyi levet engednek a zöldségek hogy elég a feltöltéshez. Lezárjuk az üvegeket és mehet a kamrába.
Rozi dátum: 12:14


Édes- csípős- savanyú thai mártás



A büfében sokszor eszünk ebből a fincsi szószból, amit mártogatósként adnak, és igencsak izgatott hogy mi ez, hol kapható és legfőképpen, hogy koppintható:)
Aztán az üveg gondos tanulmányozása után már nem volt nehéz kitalálni a dolgokat:)

THAI ÉDES-CSÍPŐS SZÓSZ
  • 2, hüvelykujj méretű szárított csilipaprika, magjaival együtt, morzsolva
    - 3/4 csésze cukor
    - 1/2 csésze víz
    - 3/4 csésze almaecet
    - diónyi gyömbér
    - 3 ger. fokhagyma
    - 1,5 ek. keményítő, 2-3 ek vízben feloldva

    A gyömbért és a hagymát lereszeltem, a csilit összemorzsoltam, és mindent összeborogatva gyorsan felforraltam. Kicsit büdi, az ecet miatt. De süssünk mellette szalonnát, akkor nem érezni:D Miután felforrt, beleöntöttem a keményítőt, jól elkevertem, és a következő rottyanás után már zártam is le. Míg hűl, szépen besűrűsödik.

    Ahogy olvastam, sült rák mellé adják mártogatni, de nekünk sült krumpli mellé, vagy sült húshoz is tökéletes:)

    EDIT: mára a szósz másfél evőkanál keményítőtől konkrétan kocsonyává kötött az üvegben. Az egy ek. is bőven sok lehet. Hígítani fogom szerintem én is még ezt a szószt...

Kimcsi, avagy a koreai savanyúság



A koreaiaknak a kimcsi a nemzeti eledele, minden étkezéshez eszik. És milyen igazuk van! Rengeteg változata létezik, ez most egy a sokból, kissé magyarosítva :) 


Hozzávalók: 
  • 20 dkg tengeri só
  • 1 kisebb fej káposzta vagy kínai kel
  • 2 sárgarépa
  • 1 jégcsapretek vagy sörretek
  • 6 újhagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 ököl méretű friss gyömbér
  • 2 evőkanál őrölt paprika
  • 2 evőkanál Cayenne bors (elhagyható) 




Elkészítés: 
  1. A sót 2 liter vízben feloldjuk, majd a vizet lehűtjük.
  2. Eltávolítjuk a káposzta külső leveleit és a torzsáját, majd legyaluljuk, vagy aprítógép segítségével vékonyra szeleteljük. Ha kínai kellel készítjük, daraboljuk 3-5 centisre.
  3. A répákat és a retket gyufaszál méretűre (durvább reszelővel) vágjuk
  4. A hagymákat megpucoljuk.
  5. Ha lehűlt a sós víz, tegyük bele a káposztát, a répát, a retket, és 2 darab újhagymát.
  6. Nehezék alatt (ez lehet egy nagy tányér), hagyjuk állni 4-6 órát, amíg a káposzta megpuhul. Időnként keverjük meg.
  7. Öntsük le a sós vizet, és szűrjük le a zöldségeket. Mossuk át többször, nehogy túl sós maradjon. A sós léből tegyünk félre néhány adagot, ha nem maradna elég folyadék a végére.
  8. Aprítsuk össze alaposan a maradék újhagymát, fokhagymát, gyömbért, paprikát (és borsot).
  9. Tegyük a zöldségeket egy nagy tálba, és jó alaposan masszírozzuk bele a fűszerkeveréket.
  10. ó szorosan tegyük üvegbe a kész masszát. Nyomkodjuk le pl. nyújtófa végével, vagy bármilyen más, alkalmas eszközzel. Mire végzünk, rendszerint a saját leve is szépen ellepi. Ha mégsem, pótoljuk a levet a félretett sós vízzel. Tegyünk egy nehezéket a tetejére, hogy a nyersanyag a folyadék felszíne alatt maradjon (ez lehet egy kő, faág, vagy egy vastagabb gyökeres zöldség darabkája)
  11. Nem szükséges teljesen rázárni a tetejét. mert akkor nem tudnak távozni a folyamat során keletkező gázok.
  12. Helyezzük az üveget sötét, szobahőmérsékletű helyre, és tegyünk alá tálcát, mert kifolyhat.
  13. Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, ha idő közben fogyna.
  14. 4-5 nap után naponta kóstolgassuk, és mikor már ízlésünknek megfelelő, tegyük hűtőbe, így lelassítjuk az erjedést.

Nemcsak kóstolóba, de köretnek is tökéletes! Kicsit csípős, de fele ennyi fűszerrel készült már gyerekbarát verzió is! Nagyon nagy kedvencünk!!!!!
 
Vigyázat!! Fogyasztása függőséget okozhat! :)))


Megjegyzés: előfordulhat, hogy a folyadék teteje és az esetlegesen kilógó ételdarabok egy idő után penészedni kezdenek, ilyenkor ne essünk kétségbe! Távolítsuk el a megromlott részt, de az egészet ezért nem kell kidobni, a folyadék alatt lévő zöldség ugyanis tiszta, érintetlen marad. Ha bármikor romlott, rossz szagot észlelünk az üvegből, akkor nem sikerült a fermentálás, sajnos ki kell dobnunk az ételt. 

 

Forrás: Jill Ciciarelli: Fermented: A Four Season Approach to Paleo Probiotic Foods 
Bejegyezte: Nora Kunvari


Pont ma recept: lekvárkészítés cukor és tartósítószer nélkül


Évtizedekig abban a tévhitben éltem, hogy a lekvárok elengedhetetlen alapanyaga a cukor, ettől olyan az állaguk, amilyen, és így tarthatók el sokáig.
Ezért nem is foglalkoztam vele, hogyan lehetne diabetikusan elkészíteni. A cukrot ugyanis csak a kellemesebb ízhatás miatt teszik a lekvárba, de nem azon múlik az eltarthatóság! Aztán előszedtem gyerekkori emlékeimet meg a tesómat: és együtt elevenítettük fel emlékeinket a mama baracklekvár főzéséről. Mint kiderült, ő sem használt soha tartósítószert, igaz cukrot igen. És arra is jól emlékszem, hogy mikor vajas kenyérrel a kezünkben körülötte sündörögtünk, mindig figyelmeztetett, hogy egy szem morzsa se essen a készülő lekvárba, mert megromlik az egész! Ez támasztja alá azt is, amit a neten bolyongva több helyen is olvastam,: bizony a lekvárok tartósításának a titka a teljesen tisztára mosott, fertőtlenített üvegekben, majd a légmentes lezárásban rejlik.
Azóta a környezetemben fellelhető összes gyümölcsöt befőztem tesztelés céljából, így van egy pici tapasztalatom, mit, hogyan érdemes. Tökéletes és nagyon finom lekvárokat főzhetünk cukor és fruktóz, valamint bármilyen tartósítószer nélkül!
Fontos viszont, hogy aki nem szeret a konyhában pepecselni, a gyors, praktikus és gazdaságos megoldásokat kedveli, az ne álljon neki! Maradjon a Dr. Oetker-es hipergyors variációnál! De aki élvezi a saját munka, az alkotás örömét, bezsebelni a dicséreteket, valami „gyári” dolgot saját kezűleg megvalósítani, és nem mellesleg minél kevesebb mesterséges anyagot akar bevinni a szervezetébe, annak nincs mire várnia. Lássuk!
1. Csak ép üvegeket és fém fedőket használjunk, melyek tökéletesen ráillenek az üveg szájára.
2. Nincs szükség celofános vesződésre, sőt, ha a fedél alá tesszük, be is gyűrődhet, nem tudjuk légmentesen lezárni az üveget! Nem kell!
3. Alaposan mossuk el az üvegeket a tetőkkel együtt, áztassuk le és távolítsuk el a rajta lévő címkéket is.
4. Fazékba téve főzzük ki őket, forrástól számítva legalább negyedórán át. Ekkor kifőzhetjük a fém merőkanalat is, amit majd használni fogunk, de én ezt csak először tettem (nem kell túlzásba esni…) Utána óvatosan öntsük le a víz nagyját, és ha már kézzel megfoghatók az üvegek és fedelek, az oldalukon (ne nyúljunk bele!), szájukkal lefelé tegyük konyharuhára, így hagyjuk megszáradni őket. Eltörölgetni tilos!
5. Amelyik üvegre végül nem lesz szükség, arra csavarjuk rá jól a tetejét és tegyük el a következő főzésig, ha az belátható időn belül történik. Akkor már nem szükséges újra kimosni/főzni.
6. Nem kell az üvegeket melegen tartani. Ezek a mai, modern üvegek már jól bírják a forróságot, nem fognak szétcsattanni, ha beléjük merjük a forró lekvárt.
7. Mindig csak hibátlan és értelemszerűen megtisztított, kimagozott gyümölcsöt használjunk. Jelentősen lerövidíthetjük a főzési időt, ha a gyümölcsöket aprítógépen teljesen pépesre vágjuk, vagy egyszerűen ledaráljuk. Én ezért hámozni sem szoktam.
8. Befőzni a tél közepén is lehet: fagyasztott gyümölcs ugyanúgy használható, mint friss, nem kell tehát nyáron megszakadni a lekvárkészítésben: ahogy fogy, úgy lehet folyamatosan pótolni mindig 1-2 üveggel.
9. Magas falú fazékban érdemes főzni, mert a „rotyogó” keverék nagyon fájdalmas nyomokat hagyhat a fakanalat forgató kezünkön, karunkon, no és a csempe is csupa gyümölcslé lesz. Logikusan fakanálból is egy jó hosszú nyelű a praktikus.
10. Ha véletlenül túlédesítettük a lekvárt, szórjunk bele a főzés végén csipetnyi Dr. Oetker citromsavat!
11. Ahol kicsi a család, vagy nem nagy a lekvárfogyasztás, inkább sok kis üveget használjunk (Erős Pista, Norbi lekváros üveg stb), mert tartósítószer híján a felbontott lekvárokat jó egy héten belül el kell fogyasztani! (Ez volt az elmélet: a gyakorlat szerencsére egészen mást mutat: van olyan lekvárom, ami már negyedik hete áll kibontva a hűtőben, folyamatosan esszük és semmi baja!)
12. Az elkészült lekvárokat száraz dunsztba tesszük (részletek lejjebb), majd ha kiszedtük őket onnan, a befőzéstől számított 7-8 napig tartsuk őket megfigyelés alatt! Ha ez idő alatt nem kezd pezsegni, nem jelenik meg rajta penész, nem fut ki a kupak alól, akkor megnyugodhatunk: sikerült! Évekig is eláll a lekvárunk! (Elállna, ha el nem fogyna addig…) Ám ne tegyük szorosan egymás mellé az üvegeket, mert ha véletlenül valamelyik megromlik, kifuthat a kupak alól, és állítólag összeragaszthatja a mellette álló üvegeket is!
13. A nyolc napos megfigyelési idő miatt is cimkézzük fel lekvárjainkat: legyen rajta, milyen gyümölcsből készült és mikor! Több üveg esetén már két hét múlva sem fogjuk tudni, melyikben mi van.
A lekvárfőzés maga pofon egyszerű: az ízlés szerint összeválogatott és előkészített, pépesített gyümölcsöt kezdjük el főzni folyamatos kevergetés mellett. Lehet közepes vagy nagy lángon, de főleg a végén figyeljünk, le ne égjen! Ne ijedjünk meg például akkor, ha a meggy híg az elején, mert szép lassan elfővi a levét és besűrűsödni. Hogy mennyi idő múlva lesz megfelelő állagú a lekvár, azt nem lehet megmondani, hisz nem mindegy, hogy 2 vagy 20 kiló gyümölcsből főzünk-e be? De nemigen lehet eltéveszteni: először egy híg egyveleget kevergetünk , és ahogy fogy a leve, úgy bukkan elő egyre többször a fazék alja a fakanál mozgása alatt. Amikor már látványra is lekvársűrűségű a gyümölcs, akkor két lehetőségünk van:
Ha „totál biolekvárt” szeretnénk (biogyümölcsből természetesen), nincs más dolgunk, mint azon forrón üvegekbe merni a lekvárt, közben rázogatva, hogy lehetőleg ne maradjon benne levegő, egészen az üveg pereméig, dugig, és azonnal csavarjuk rá bivalyerősen a fedőt, állítsuk fejre az egészet! Ekkor vákuum keletkezik, a tiszta üvegek mellett ez a tartós siker titka. Nyugodtan hagyhatjuk fejen állva, míg mindegyikkel végzünk, de legalább öt percig. Ez a teljesen natúr lekvár: fogyasztáskor kell mindig édesíteni (ha szükségét érezzük egyáltalán) mézzel, fruktózzal, amit megengedhetünk magunknak.
Ha nem ragaszkodunk a teljesen bio végeredményhez, akkor – a lekvár mennyiségének függvénye ez is! – a tűzről félrehúzva , teáskanalanként keverjünk hozzá Ezerédes (vagy más , általunk kedvelt) édesítőszert. Ha 1-es lekvárt szeretnénk, fruktózt most ne hasznájunk! Egy kiskanálnyit szedjünk mindig tányérra, kóstoljuk meg, a többit édesítsük addig, míg ízlésünknek megfelelő nem lesz. Utána forraljunk még egyet rajta, merjük színültig üvegekbe, zárjuk le, állítsuk legalább 5 percre fejre. Akkor jó, ha később az üveg fedelét kézzel nem tudjuk benyomni, mert keményre beszívódik. (Anyukák tudják: ahogy azokat a bébiételeket sem szabad megvenni, amelyeknek benyomható a kupakja: azok alá levegő került.)
Bármelyik módot választjuk, a folytatás azonos: a jól lezárt üvegeket tehát fejre állítjuk, majd egyenként újságpapírba csomagoljuk őket. Lehet ezt is fejre állítva, ez mindegy. Utána plédbe burkoljuk, lényeg, hogy minél több pléd, kispaplan, párna közé rejtsük, ahol nagyon lassan hűl majd ki. (Lehet a dunsztolás helye egy nagyobb kosár, vagy papírdoboz is.) Ha nagy mennyiségű lekvárt készítünk, akár két napig is hagyhatjuk a dunsztban, csak akkor vegyük ki, ha teljesen kihűlt.
Szoó Judit
sokszinuvidek.hu / szoojudit.hu







Így készíthetsz lekvárt bármilyen gyümölcsből 5 perc alatt anélkül, hogy hosszasan főzni kellene!



Írta: bidista



Néha alig várjuk a tavaszt, hogy friss gyümölcsöket vásárolhassunk, amelyekből édes lekvárokat készíthetünk. Ezektől a finomságoktól minden sütemény ízletesebb. Nálunk hatalmas kedvenc az eper, a meggy és a vegyes piros gyümölcsökből készült lekvár, de nagyon sok munka van vele.


Manapság a nagyi lekvár receptjei már nem állják meg a helyüket, mert sajnos nincs rá időnk, hogy órákig kevergessük az édes csodát. A mai receptben megmutatjuk, hogyan lehet 5 perc alatt lekvárt készíteni bármilyen gyümölcsből anélkül, hogy órákig kellene főzni és még tartósítószer sem kell bele.


Hozzávalók:

  • 1 kg gyümölcs
  • 1 kg cukor
  • 4 evőkanál citromlé (meggyhez és savanyú gyümölcsökhöz nem kell)

Elkészítse:

Mosd meg a gyümölcsöt, ha cseresznyéből, vagy meggyből készíted, távolítsd el a magvakat. Tedd egy tálba és öntsd rá a cukrot, tedd hűtőbe egy éjszakára. Reggel tedd a tűzhelyre és főzd fel, amikor elkezd forrni add hozzá a citromlét és főzd még 5 percig. Öntsd a lekvárt befőttesüvegekbe és tedd rá a tetejét. Az üvegeket fordítsd fejjel lefelé, tekerd be konyharuhába mindegyiket és hagyd így néhány órát, amíg kihűlnek. Az így készített lekvár hosszú ideig eláll. A fenti adagból nagyjából 1 liternyi lesz.

Vajban sült fűszeres sertéscomb, mind a tíz ujjad megnyalod utána!



Hozzávalók:
  • 1 kg sertéscomb
  • 1 hagyma
  • 7 gerezd fokhagyma
  • 1 dl sör
  • fél citrom leve
  • csipetnyi oregánó
  • fél teáskanál rozmaring
  • negyed teáskanál kurkuma
  • 2 evőkanál vaj
  • só, bors
Elkészítése:
A húst vastagabb szeletekre vágjuk. A fűszereket összekeverjük és átkenjük vele, majd letakarjuk és legalább egy órán át hűtőben pihentetjük. A zúzott fokhagymát összekeverjük a sörrel és a citromlével. A vaj felét a tepsibe tesszük, a húsokat ráhalmozzuk és a maradék vajat a húsokon elosztjuk. Ráöntjük a sörös keveréket és lefedjük alufóliával, 180 fokos sütőben 40 percen át sütjük. Majd levesszük a fóliát, megforgatjuk a húsokat és további 40 percen át sütjük. Ha szükséges egy kevés vizet önthetünk alá.



Fasírtlabdák sütőben sütve



Hozzávalók

  • 250 g alacsony zsírtartalmú, darált sertéshús,
  • 1 tojás,
  • 2 szelet (pur-pur) kenyér,
  • kb. 2 dl langyos tej,
  • 1 kicsi vöröshagyma apróra vágva.
ízlés szerint: só, bors, ételízesítő (VegaNatura-t használtam, érdemes kipróbálni!)

Elkészítés

A kenyeret beáztatjuk a langyos tejbe, majd kicsavarjuk. A többi hozzávalóval összegyúrjuk, labdákat formázunk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
180 fokon alsó-felső légkeveréssel addig sütjük, míg szép piros lesz, kb. 35-40 perc.
Tejfölös mártogatóssal és friss zöldségekkel tálaljuk.
Brigitta Daróczi receptje!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése