2019. április 16., kedd

luxusbunkerek















luxusbunkerek



Ilyen egy világvége-luxusbunker

Elhagyott rakétasilókban épít többszintes luxusbunkereket egy amerikai vállalkozó Kansasben. A különböző katasztrófáktól félve az elmúlt években egyre több cég foglalkozik többek között földrengés- és atombiztos bunkerek építésével.
A hurrikánoktól kezdve a napkitöréseken át a nukleáris támadásokig állítólag mindentől védelmet nyújtanak azok a speciális bunkerek, amelyeket Larry Hall építtet üres föld alatti rakétaállásokban. A denveri üzletember által tervezett többszintes menedékhelyekben uszoda, könyvtár és moziterem is lesz. Hall 4 lakást már el is adott összesen körülbelül 7 millió dollárért, és további 3 silója vár értékesítésre.
Az üzletember egy Atlas F típusú rakéta kansasi tárolóhelyét alakította át. A silót közel 3 méter vastag betonfal védi, és 53 méterrel nyúlik a föld alá. Az amerikai hadsereg az 1960-as években 72 ilyen állomást épített, és ezek a mai napig a legerősebb emberi építményeknek számítanak. Hall a tizennégy szintes építményben 7 szintre különböző méretű lakóegységeket tervez, áruk egy- vagy kétmillió dollár.
Forrás: Survival Condo
A luxusbunker belső terve
A kisebb lakóegységek körülbelül 83 négyzetméteresek, és 3-5 személy számára alkalmasak. A lakásokban van konyha, fürdő, nappali és egy-két hálószoba. Teljesen gépesítettek és automatizáltak, kulcs helyett ujjlenyomat-azonosítóval lehet bejutni, és az ablakokat digitális kijelzők helyettesítik, amelyeken változtatható a kilátás. A nagyobb lakások hasonló berendezéssel rendelkeznek, de kétszer ekkorák. Minden megvásárolt lakóegységhez tartozik fejenként öt évre elegendő élelem is.
Forrás: Survival Condo
Ilyen lesz egy lakás
A szinteket egyelőre még csak vaslépcsők kötik össze a felszínnel, de a tervek szerint a lakásokhoz lift is tartozik majd. Az üzletember beltéri minigazdaságot is tervez, ahol halakat tenyésztenének és zöldségeket termesztenének. A terveken szerepel tovább egy uszoda, könyvtár és moziterem is, de ha túl sokáig tart a lezárás, akkor orvosi rendelőt és iskolát is ki tudnak alakítani. A vizet hatalmas tartályokban tárolják majd. Az esetleges illegális behatolókat pedig fejlett biztonsági rendszer tartja majd távol.
Hasonló menedékhelyek építésével foglalkozik a Vivos cég is. Az Indiana államban lévő, nyolcvan fő befogadására képes bunkerük már majdnem elkészült. Egy férőhely itt "csak" 50 ezer dollárba kerül, ám a rendelkezésre álló tér is sokkal szűkösebb, mint Kansasben. A jelenleg még épülő nebraskai menedékhely ennél lényegesen nagyobb lesz, ott akár 900 embert is el tudnak majd szállásolni. Ide egyelőre még 25 ezer dollárba kerül egy férőhely, és a tervek alapján valószínűleg itt sem lesz túl nagy az egy főre jutó terület.
Forrás: Vivos
A Vivos bunkere sokkal szűkösebb
Néhány személy, például egy család számára elegendő bunkereket több cég is gyárt. A kisebbeket akár egy meglévő ház alá is be lehet építeni, a nagyobbakhoz azonban már több tér kell. Az áruk általában pár százezer dollár körül mozog, és ehhez még hozzájön a szükséges gödör kiásása, a bunker telepítése is. Az ilyen menedékhelyeket gyártó Radius cég egyik munkatársa, Walton McCarthy szerint az eladott bunkereik többsége lakott területen kívül található. A tulajdonosok ugyanis szeretik titkolni a szomszédok elől a bunker létét, nehogy ők is bekéretőzzenek, ha eljön a világvége.

Legénylakás a rakétasilóban

Mindenről Johnny Carson tehet. Az ő műsorában látta a chicagói átlagotthonában tévézgető Bruce Townsley szociális munkás Ed Peden ingatlanguru kansasi rakétasiló otthonát, még valamikor a '80-as években. Megkereste az embert, és segítségével végül '97-ben megtalálta és 99.000$-ért  meg is vette a magáét a Texas állambeli Abilene-ben. Peden E-jével szemben az övé egy Atlas F rakéta kilövőállomása, azaz függőleges elhelyezkedésű nukleáris rakétasiló, ami lakhatási szempontból annyit jelent, hogy nem kilométereket gyalogol, hanem lépcsőt mászik naphosszat a 204m2 összterületű komplexumban. Mire Townsley rátalált, a felszíni épületek zöme már nem állt, odafent mindössze egy raktár, egy bebetonozott vészkijárat és a kilövő nyílást lefedő hatalmas ajtók jelezték, hogy itt valami volt. A föld alatt viszont sértetlenül várt sorsára a rakétatároló siló és a személyzet egykori főhadiszállása, ahol Townsley végül berendezkedett.
A lejárattól hosszú lépcsősor vezet a -1. szintig, a 102m2-es "otthonig", ahová összesen négy, egyenként 2727 kg-s biztonsági ajtón át vezet az út. Szokatlan, hogy máig működik mindegyik, általában leszakadnak a súlyuk alatt. A lakás maga gyakorlatilag egy központi oszlopra felfüggesztett betonhenger, ami aktív korában hatalmas rugókon mozgott minden irányba, hogy robbanás vagy támadás esetén elnyelje a rezgéseket. Townsley kiiktatott néhány rugót, így a henger, ha úgy adódna, ma már csak oldalirányú mozgásra lenne képes. A kör alaprajzú helyiséget a központi oszloptól indulva alacsony elválasztófalakkal osztotta cikkelyekre, így különítette el jelzésértékkel az egyes funkciókat betöltő tereket: konyhát, nappalit, irodát, és hálót. A fürdő a -1-gyel tökéletesen megegyező -2. szintre került. A berendezés spártai, de ennek pusztán Townsley feng-shui iránti szenvedélye az oka ("a rendetlenség megzavarná a chi áramlását a kör alaprajzú helyiségben"). Mivel ablakok nincsenek, az eget egy felszíni kamerával összekötött monitoron lehet kémlelni  a lakásból.
Újabb kalandos lépcsősorok vezetnek a további gigantikus biztonsági ajtókkal védett silóig, ahol egykor állványon tárolták a vékony alumínium héjú, üzemanyaggal töltött Atlas rakétát, amit vázszerkezet híján megemelt belső nyomással merevítettek. Itt, eltekintve attól az apróságtól, hogy nukleáris rakéta már nincs, szinte érintetlen minden: elkerítetlenül tátong a több, mint 56m mély akna, és máig láthatók a falakon a '80-as és '90-es évekből származó graffitik, köztük peace jelek, The Cure tagek, és egy valódi gyöngyszem, a "Regan/Bush 1991" felirat.
 




















































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































Két ábra a részletek iránt érdeklődőknek:
























































































































































Luxusbunker épül világvége esetére

Egykor rakétasilók voltak, most luxusbunkerek lesznek azok a föld alatti építmények, amiket egy amerikai ingatlanfejlesztő alakíttat át Kansas államban. Három lakrészt már sikerült eladnia.
Megnyugodhatnak a milliomosok: egy atomháború, egy óriási járvány vagy világvége esetén hónapokig biztonságos helyen lehetnek. Ráadásul nem nyomorogva, hanem pazar körülmények között.
Larry Hall építési vállalkozó az egykori rakétasilókat alakítja át és kétmillió dollárért lehet benne nagy lakrészt venni, hárman állítólag már kifizették a vételárat, további két jelölt már igent mondott, de még nem fizetett, viszont ha megteszi, akkor már csak egy szabad lakrész marad az első silóban. Hall már dolgozik a másik és harmadik siló reklámján, eddig négymillió dollárt költött a projektre.
Mi fér bele kétmillió dollárért a 167 négyzetméteres föld alatti lakásba? Például úszómedence, vetítőterem, könyvtárszoba és szép konyha is – számolt be a The Daily Mail. A falakon New York, Párizs és London nagyméretű látképei lesznek - csakhogy ne feledjék el a külvilágot.
A vállalkozó – aki az egyik lakást megtartja magának – attól fél, hogy az áramellátási zavarok hamarosan elviselhetetlenek lesznek, sőt káosz köszönt be, megbénítva az egész amerikai kontinenst. A most kialakítandó luxusbunkerek azonban öneállátóak lesznek energiával – állítja.
Ezen kívül saját kis farmot is elhelyez, ahol mesterséges fénnyel táplált növényeket termeszt és egy kis halastóban halakat nevel. Számításai szerint egy silóban hetven ember tud akár évekig is elélni biztonságosan. A népesség növekedésével aztán óvodát és iskolát is alapíthatnak a mélyben.
Megtervezték a milliomosok bunkerét világvége esetére


Kansas államban egy amerikai ingatlanfejlesztő nagyot álmodott, s az egykori rakétasilókat luxus bunkeré alakítatott át. Mivel ezek az építmények mind egy atomháború, mind pedig a világvége esetén biztosítani tudják a túlélést, így nem csoda, hogy már három lakrész már is kelt az igen magas áron futó luxus bunkerből.
Pazar körülmények között élhetnek át bármilyen katasztrófát azok, akik ki tudnak fizetni körülbelül 2 millió dollárt azért, hogy túléljék a túlélhetetlent: Larry Hall építési vállalkozó ugyanis Kansasban az egykori rakétasilókat úgy alakítja át, hogy abban sem a járvány, sem az atomtámadás, sem a terrortámadás nem ejt semmilyen sérülést. A föld alatt épülő 167 négyzetméteres építményből állítólag három, dupla mosdóval, toalettel, fürdőszobával felszerelt, lakrészt már értékesítettek, s még két további vevő mondott már igent a vételárra – olvasható a dailymail.co.uk cikkében.
Az igen borsos árért cserébe egyébként a bunker egész területén a vevők minden földi jóval el lesznek látva, így bunkerban nem csak mozit, könyvtárszobát és egy gépesített konyhát találunk majd, de a megfáradt izmok mozgatására még egy úszómedencét is. Ezen kívül Hall úgy tervezi, hogy a bunker területén létesít majd egy saját kis farmot is, ahol mesterséges fénnyel táplált növényeket lehet majd termeszteni, míg a tóban halakat szaporítani. Az ötletgazda számításai szerint egy ilyen átépített silóban hetven ember tud majd biztonságosan elélni. S mivel ezek az építmények több évig szolgálják az életben maradást, így az ott élők szaporodásával egyidőben óvodát és iskolát is alapíthatnak majd a mélyben.








Föld alatti luxushotel épül






A luxus a föld alatt is jelen lesz hamarosan, mert egy föld alatti luxushotel épül Sanghajban. A szálloda a város központjától 45 kilométerre, egy korábban kőfejtőként szolgáló gödörben kap helyet.
A sanghajiak között kisebb megrökönyödést okozott a bejelentés, amely szerint egy 100 méter mély, 240 méter hosszú és 160 méter széles medencét szemeltek ki a kelet-kínai metropolis első föld alatti szállodájának. A terveket látva azonban megnyugodtak a kedélyek, a lakosok tetszését is elnyerő hotelkomplexum modern, de visszafogott, és a környező tájba is beleillik - tudatta az MTI.

A 600 millió jüan (21 milliárd forintnyi) befektetéssel legkésőbb 2015 elejére elkészülő épületet a dubaji Burdzs al-Arab hétcsillagos szállodával híressé vált brit WS Atkins cég tervezte az InterContinental Hotelcsoport felkérésére.

A szálloda a Tienma hegység lábánál épül; 19 emeletéből 16 a föld alatt kap majd helyet, és a különlegességek sorát egy, a hotel alatt húzódó, 10 méter magas akvárium, illetve víz alatti étterem is bővíti. A komplexum ezerfős konferenciatermet, vízi sportokra specializálódott szabadidőközpontot és számos vendéglátóegységet is magában foglal.

A szálloda tervezésében fontos szerepet kapott a környezettudatosság, erre a geotermikus energiatermelés és fűtési rendszer, illetve a zöld tetőteraszok is példát szolgáltatnak. A hotel az aktív pihenést előnyben részesítők számára is kiváló célpont lehet: a tervek közt egy extrém sportokat, így sziklamászást, bungee jumpingot is kínáló centrum kiépítése is szerepel.

A szobaárakról egyelőre annyit tudni, hogy a város hasonló kategóriájú, ötcsillagos szállodáinál mintegy kétszer drágábbak lesznek.



Luxusvilla a föld alatt

Gömbház: szerény rezsi félezer négyzetméteren

Az építők gömbháznak mondják, üvegkupoláján besüt a nap, és ötszáz négyzetméterét egy kisebb kazán is kifűti. Egerszalók barlanglakásainak néhai lakói aligha gondolták volna, hogy falujukban egyszer a tehetősek is a föld alá építik házaikat. Az idő azonban elérkezett.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése