2017. június 14., szerda

Palacsinták





Palacsinták

Palacsintától a mártogatósig


A legjobb palacsintatészta



Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt (1 púpos evőkanál=2 dkg)
  • 2 tojás
  • 3 dl tej
  • 2 dl szénsavas ásványvíz
  • 1 csipet só
  • 3/4 dl Vénusz olaj

Elkészítés:

Egyszerű keverés után a tészta könnyen süthető. Az első sütése előtt a forró serpenyőbe pici olajat öntünk. A következő palacsintáknál erre már nincs szükség! Maximálisan elegendő, ami kisül a tésztából!

Megjegyzés:

A legtökéletesebb palacsintarecept... Sok kísérletezgetés eredménye!

A receptet T.Helga küldte. Köszönjük!


Palacsinta alaptészta


Palacsinta. Mindenki szereti, de szinte mindenki megjárta már vele. Ha ragad, folyik, nem folyik, túl sûrû, vagy egyszerûen nem lesz finom, kövesd tanácsainkat. Még arra is van tippünk, mi legyen, ha végképp elromlott minden!

Hozzávalók: 
• 20 dkg liszt • 3 dl tej • kb. 2 dl szódavíz • 2 egész tojás
• csipetnyi só • 1/2 dl étolaj
 
Elkészítése:
A tésztát néhány órával sütés előtt kell összekeverni, hogy a liszt jól megduzzadhasson. Ha azt akarjuk, hogy a palacsinta könnyű legyen, és a sütéshez már ne kelljen zsiradékot használni, akkor a habverővel már simára kevert tésztához öntsük végül az olajat.
Palacsinta alaptészta

Tippek:
• A néhány óra állás során esetleg besűrűsödött tésztát nyugodtan higíthatjuk egy kis tejjel vagy szódavízzel.
• Minél több tejet teszünk a tésztába, annál ízletesebb lesz, akár csak tejjel is készíthetjük.
• Ha a tésztában olaj van, és mégis leragadt egy kissé, papírtörölközővel tisztítsuk ki a sütőt, és csak ezt a részét olajozzuk ki újra.
• Az egyszerű palacsintatésztából könnyen készíthetünk pl. almás palacsintát, ha kis almakockákat keverünk bele, és a szokásosnál vastagabbra sütjük. 
• Ha véletlenül mégsem jártál sikerrel, és a nagy igyekezettel készített tésztából csak ragacsos gombócok hajlandók készülni, ne öntsd ki, hanem egy nagy lendülettel öntsd a sütőbe, és süsd meg ál-császármorzsának. Az is finom! 
Palacsinta alaptészta



Palacsintatészta készítése és sütése

Forrás: 
http://webcukraszda.hu/palacsintateszta-keszitese-es-sutese/

  • 2 tojás , 20 dkg liszt , csipetnyi só , 2 dl tej
  • szódavíz amennyit felvesz, hogy kellő sűrű legyen
  • zsír vagy vaj a kisütéshez
Legelterjedtebb tésztánk a palacsinta. Készítése igen egyszerűnek látszik, de ha valóban jó és ízletes palacsintát akarunk készíteni, nagy gondot kell fordítani az elkészítésére. A palacsinta minőségét a tészta bekeverése, sütése és esetleg melegen tartása befolyásolja. Tésztája akkor a legjobb, ha fele mennyiségű tejjel és fele mennyiségű szódavízzel keverjük be. Szükség esetén elkészíthető a palacsintatészta csak tejjel, vagy csak szódavízzel, de így kevésbé lesz ízletes, mert ha csak tejjel készítjük, könnyen leragad, viszont, ha csak szódavízzel készítjük, nem kapunk kifogástalan palacsintát. A tisztán tej bekeverésével készült palacsinta hibája az is, hogy nem lehet megfelelő vékony palacsintákat sütni belőle.


A bekeverés módja a következő: a tojást megfelelő nagyságú porcelán- vagy zománcozott edénybe ütjük fel. hozzáadjuk a hideg tejet, megsózzuk és habverővel jó simára keverjük. Most habverővel való állandó keverés mellett fokozatosan hozzáadjuk a megszitált lisztet, ügyelve, hogy ne csomósodjon össze, ezért gyorsan keverjük. Ekkor sűrű palacsintatésztát kapunk. Ehhez ugyancsak habverővel való állandó keverés mellett lassan, fokozatosan szódavizet keverünk hozzá addig, amíg a palacsintatészta olyan sűrűségű lesz, mint a nyers tejszín. Teljesen simának kell lennie, nem szabad, hogy lisztcsomók úszkáljanak benne.
Sűrűsége döntő fontosságú. Ezért egy tiszta palacsintasütőben egy kevés zsírt felhevítünk és próbaképpen megsütünk benne egy palacsintát. Ha esetleg még vastag, kevés szódavízzel felhígítjuk, ha viszont vékony, nem áll össze, belekeverünk a masszába egy egész tojást, vagy beleszórunk egy kevés lisztet és teljesen simára keverjük el benne. A jó palacsintának papírvékonyságúnak kell lenni. Sütés közben, ha esetleg leülepszik vagy besűrűsödik, időnként felkeverjük, hogy egyenletes vékonyak legyenek a palacsinták. A palacsintatésztát tiszta és jól felhevített palacsintasütőben süssük ki. Kisebb edényben zsírt hevítünk fel és ebbe egy kanalat teszünk, ezzel adagolva a zsírt a palacsintasütőbe.


Palacsinta tészta



Hozzávalók:
25 dkg liszt 3 tojás 1 csipetnyi só 1 kávéskanál cukor 3 dl tej 2,5 dl szénsavas ásványvíz 1 evőkanál olvasztott vaj 0,5 dl olaj











Elkészítési idő: 20 perc 

Mennyiség: 20 darab palacsintához

Palacsinta tészta recept elkészítése:
Mérjük ki a 25 dkg lisztet, és adjuk hozzá a csipetnyi sót, illetve az 1 kávéskanál cukrot. Majd üssük bele a 3 tojást.
Kavarjuk össze, majd folyamatos keverés mellett adjuk hozzá apránként a 3 dl tejet, vigyázva arra hogy a palacsinta tésztája ne legyen csomós.
Amikor már csomómentes a tészta, akkor hozzáadhatjuk a 2,5 dl szénsavas ásványvizet, 1 evókanál olvasztott vajat, illetve a fél dl olajat.
A tésztát még simábbá varázsolhatjuk, ha egy percig konyhai robotgép segítségével is összedolgozzuk.

Ne felejtsünk az első palacsinta sütése előtt egy nagyon pici olajat cseppenteni a serpenyőbe!



Hozzávalók:
25 dkg liszt3 tojás1 csipetnyi só1 kávéskanál cukor3 dl tej2,5 dl szénsavas ásványvíz1 evőkanál olvasztott vaj0,5 dl olaj



















Hagyományos palacsinta tészta recept

Hogyan készítsünk palacsintát?



Palacsinta







Panírozz másképp



Mennyi ideig gondolkoztam azon hogy vajon mi a titka..Mitől más az ő sima panírozott húsa mint az enyém.Hisz rajongunk érte, de rákérdezni még egyikőnk sem mert, hogy ugyan mit is csinál másképp boszorkánykonyhájában a nagynénénk. 
Szombaton felkerekedett a család és rokonlátogatásra mentünk, ahogy ez megszokott mindenkinél egy-egy hosszú hétvége alkalmával. Nagynéném remekül főz, most is finom ebéddel várt minket. Volt ott sült hús, fasírt és persze rántott hús is. Itt álljunk meg egy szóra.. Rántott hús. Mindenkinek van egy bizonyos fogalma arról mit takar e két szó, ám szerintem ez közel sem ilyen egyszerű. Rengeteg féle panírozási módot ismerünk, de általában csak a "sima" (bécsi) bundázást részesítjük előnyben. Mindenkinek ismerős a sor: liszt-tojás-zsemlemorzsa. Lehet ezt másképp is csinálni, számos más panírozási módot is ismerünk. 
Igazából ennek az egész herce-hurcának a célja az, hogy ételeinket változatossá, ízletessé, táplálóbbá tegyük, az ízanyagokat, az étel nedveit megtartsuk. Viszont azt hiszem főként a változatosság a cél, mindenki arra törekszik hogy családja elégedetten ülje körül az asztalt. 
Nézzünk tehát példákat arra, miként teheti egy egyszerű bundázás színesebbé ételeinket.



  1. Bécsi bundázás: A klasszikus sorrendben történik az alapanyag bundázása: liszt, tojás, zsemlemorzsa. 
2. Párizsi bundázás: Liszt, tojás.
Nagyon finomak a párizsias zöldségek, például hagyma vagy répa. A hagymánál vékony szeletekre kell vágni, majd párizsi bundázással kisütni bő olajban, a répánál pedig én hámozóval szoktam nagyon vékony szeletekre vágni, majd úgy kisütni. Köretként egészen különlegesek lehetnek.



  1. Sörtészta (Orly mód): Elkészítése egyszerű: a tojások sárgáját sörrel, majd liszttel elkeverjük, a fehérjét habbá verjük majd az előbbiekkel összedolgozzuk. Ebbe belemártjuk a húst vagy a zöldséget és bő zsiradékban kisütjük. 
  1. Édes vagy sós bortészta: Az édeset elsősorban gyümölcsökhöz ajánlom, hatalmas sikert lehet vele aratni egy-egy családi ebéd alkalmával! A tojások sárgáját elkeverjük cukorral, borral és liszttel, a fehérjét habbá verjük, és óvatosan összedolgozzuk. A gyümölcsöket először lisztbe mártjuk, majd a tésztába, végül bő zsiradékban kisütöm. A sós ugyanígy készül csak cukor helyett sót teszek bele. 
  1. Palacsintatészta: Egyszerű palacsintatészta elkészítése után bő olajban kisütöm.
  1. Natúr szelet: Mindenki által olyan jól ismert, egyszerű bundázásról van szó, hiszen csak lisztbe kell forgatnunk az alapanyagot. Halaknál ajánlom a paprikás lisztbe történő forgatást.
  1. Az egyik barátnőm nem ehet zsemlemorzsát, sőt finomlisztet sem, de mivel a kedvenc étele a rántott csirkemell, valami megoldást kellett találniuk a problémára. Tőlük hallottam a következő variációkat: a, Rizsliszt-tojás-zabpehely; b, Rizsliszt-tojás-napraforgómag; c, rizsliszt-tojás-tökmag.
  1. Bécsi bundázásunkat különlegesebbé tehetjük, ha a zsemlemorzsába különböző apró magokat teszünk: szezámmag, tökmag, napraforgómag, esetleg apróra vágott dió.
  1. Angolos bundázás: Először olvasztott vajba mártjuk a húst, majd zsemlemorzsába, és így sütjük ki. 
10. Dupla panír: A sajtoknál alkalmazom ezt a módszert, annak érdekében hogy ne follyanak ki. Ez lényegében a szokásos liszt-tojás-zsemlemorzsa kombináció megduplázása. Van aki csak úgy csinálja, hogy liszt-tojás-liszt-tojás-zsemlemorzsa. A hatás így is ugyanaz. 
Így a végére érve azt hiszem elérkezett a pillanat hogy megosszam, hogyan is csinálja a nagynéném. Tulajdonképpen nem kell nagy dologra gondolni, ugyanis sima bécsi bundázást készít, majd a végén ismét tojásba mártja. Az íze viszont akár hiszitek akár nem sokkal jobb mint a szimpla bundázású húsnak.
Van még egy fortélya: a tojásba sajtot kever, és aztán végrehajtja a szokásos műveletet: liszt-sajtos tojás-zsemlemorzsa.
Merjünk tehát kísérletezni, már egy apró változtatással is a család kedvében járhatunk, és talán a mi újító ötletünket is megírja valaki a blogjában:)

 Rántott hús és társai




Anno, az én gyerekkoromban a Rántott hús tipikusan vasárnapi ünnepi ételnek számított. No, nem az a fajta rántott hús, amit a "közétkeztetésben" kaptunk. Ott, már-már művészi tökélyre fejlesztették a hús agyonklopfolását! Sertéscombból készítették (az volt az olcsóbb hús), 1-1,5 mm húsvastagság, néhol vastagabb, ám ez csak a zsírcafatokat, mócsingokat jelentette. A panír duplázva-triplázva – igaziból nem is rántott hús volt, hanem rántott panír. A vendéglőkben hatalmas méreteket öltött, időnként, a tányérról is lelógott.
A hazai rántott hús persze más, ott a húst rántotta ki Anyu, és frissen, ropogósan, valóban az ünnepi asztalra kívánkozott!

Ma is megtalálható mindenhol, családoknál, éttermekben, gyors éttermekben, stb. Annyit változott talán, hogy ma már nem csak a húsokat rántjuk ki, hanem szinte mindennel lehet próbálkozni.

Itt a Rántott ételekről próbálok egy kis keresztmetszetet nyújtani, a teljesség igénye nélkül. A Rántott hússal az élen, ami nem retro, ami egy fogalom, ami közismert és elterjedt, és szinte mindenki szereti.

*      Rántott hús:
Előkészítés: A húst kicsontozzuk, lezsírozzuk, széleit picit bevagdossuk pár helyen (így nem fog felkunkorodni sütés közben), majd 1,5-2 cm vastagra felszeleteljük. A túl vékony szeletelés nem jó (lásd fent), de a túl vastag hús sem jó. Enyhe klopfolással fellazítjuk a rostokat, majd besózzuk mindkét oldalát. Pihentetjük kicsit, majd bepanírozzuk.
Panírozás: Először lisztben, majd enyhén sózott, felvert tojásban, végül zsemlemorzsában forgatjuk meg. A lisztben, zsemlemorzsában kicsit meg is lapolgatjuk, hogy rátapadjon a húsra, és teljesen befedje azt. Végül nem túl forró olajban mindkét oldalát szép pirosra sütjük. Papírtörlőre szedve felitatjuk a felesleges zsiradékot. Frissen, hasábburgonyával, salátával tálaljuk.
A köret és a saláta csak fantázia kérdése.
Készíthetjük rövidkarajból, hosszúkarajból, sertéscombból (diója) is. Van, aki a tojáshoz kevés tejet is ad.

Panír tipp:
A húst besózzuk, klopfoljuk, fűszerezzük, ahogy tetszik, utána pihentetjük. A hús felülete nem lehet nedves, csillogó! A só különben felveszi a vizet rendesen róla. Tehát fontos, hogy száraz legyen a felülete.
A tojásokat beleütjük egy tálba, felverjük villával, majd lassan hozzáadagoljuk a lisztet. Itt lehet kis sót adni hozzá, vagy Vegetát, ki hogyan szereti. Addig keverni, míg sűrűbb palacsintatésztaszerű állagú lesz. Ezt az éttermekben "MACS"-nak hívják. Ebbe belemártani a húst, lecsöpögtetni a nagyját, majd zsemlemorzsa következik. (ZSEMLE és NEM KENYÉR, lehetőleg átszitált!) Mehet a sütőolajba. Ettől a technológiától a prézli úgy rásimul a húsra, hogy lerobbantani se lehet róla és teljesen homogén szabályos lesz! Nem válik le és nem lesz levegőbuborékos alatta.

Puha hús tipp:
Ha igazán puha, nem kiszáradt, finom rántott húst szeretnénk, a szeletelt húsokat előző este enyhén sós, fokhagymával ízesített tejbe áztassuk, és jól záródó tálban rakjuk egy éjszakára hűtőbe. Sütés előtt szárítsuk le, enyhén sózzuk (vagy fűszerezzük, ahogy tetszik), végül panírozzuk be.
A legfinomabb borjúhússal fog vetekedni az állaga, íze!
Ha joghurtban érleljük a csirkehúst néhány rozmaring ágacska társaságában, az is nagyon finom lesz, akár sütjük, akár rántjuk később.

Fűszerezés tipp:
A hagyományos rántott húsnál csak sózunk. De ha változatosabbá akarjuk tenni, akkor itt aztán igazán szabadjára lehet ereszteni a fantáziát! Használhatunk ételízesítőt (Vegeta, Delikát). Vagy grill fűszerkeveréket. Vagy flekken fűszerkeveréket. Vagy chilit, oreganot, kakukkfüvet, stb. stb. Kísérletezzünk! Fűszerezés után a húst pihentessük hűtőben, legalább 15-20 percig, de ha egy éjszakán át pihen, csak még jobban átjárják a fűszerek.

Zsemlemorzsa tipp:
Érdemes otthon készíteni, nem nagy ördöngösség. A zsemléket megszikkasztjuk (azaz megvárjuk, míg kiszárad), majd összetörjük. Az a jó, ha nem porrá törjük, hanem maradnak benne nagyobbacska morzsák is, a panírunk ropogósabb lesz! Hogy mivel törjük össze mindegy, anno Anyunál nylon zacskóba tettük, két vágódeszka közé, és kalapáccsal kiéltük a heti bosszúságot:) De a sodrófa használata is kiváló megoldás, jó stressz oldó. Végül a robotgép is megteszi.

Az olajról: Napraforgómag olajat használjunk, nem füstöl, nincs intenzív íze. A sütési hőmérsékletet akkor érte el, ha egy pár szem zsemlemorzsát beletéve elkezd bugyborékolni. Ne süsük a húsokat maximum lángon, akkor csak megég, és nem sül át. A túl alacsony hőmérsékletnél pedig csak ázik a panír, és nem sül. Legjobb az arany középút. (Villanynál 2-es állás). Ha nincs fritőzünk, akkor serpenyőben, vagy lábosban is süthetünk. Ekkor annyi olajat használjunk, hogy a hús lebegni tudjon. (Kb. 2-3 ujjnyi olaj elegendő.) A sütőolajat ne használjuk fel többször. Egyszerre csak annyi húst tegyünk a serpenyőbe, amennyi kényelmesen elfér.

*      Bécsi szelet
Borjúbordából készül, hagyományos módon panírozzuk.
*      Sajtos rántott hús (- csirkemell, - pulykamell)
A húst előkészítjük. A panírozás során, a zsemlemorzsába reszelt sajtot is teszünk.
*      Szezámmagos rántott hús (- csirkemell, - csirkecomb, - pulykamell)
A húst előkészítjük. A panírozás során a zsemlemorzsába szezámmagot is teszünk.
*      Mandulás rántott hús (- csirke, - pulyka)
Ugyanúgy készül, mint a rántott hús, csak a panírozás során a zsemlemorzsába szeletelt mandulát is teszünk.
*      Mátrai borzas, Kárpáti borzas, BORZASKA
A húst előkészítjük. A nyers, reszelt burgonyát kinyomkodjuk, sózzuk, borsozzuk, és tojással, liszttel egy sűrű masszát készítünk. Ezzel a péppel vonjuk be a húst, úgy tapasszuk rá, hogy mindenhol befedje. Lassan kell szép pirosra sütni, hogy kellően átsüljön mindenhol. Fokhagymás tejföllel locsoljuk meg, szórjunk rá durvára reszelt füstölt sajtot, és sok salátával tálaljuk.
*      Cordon bleu:
Egy szelet sonkát, egy szelet sajtot tekerünk az előkészített hússzeletbe, majd formázzuk, fóliába tekerve gőzön megpároljuk, kihűtjük (így megtartja a formáját), majd panírozzuk, és kisütjük. Pulykamellből, csirkemellből is készíthető.

*      Sonkás-sajtos rántott hús
Ha karajból készítjük, 2 cm vastag szeleteket vágunk, klopfoljuk, majd zsebet vágunk a húsba. Ebbe tesszük a sonkát, tarját, akár csíkokra vágva is lehet, és a reszelt sajtot. A zseb szélét szabadon hagyjuk, megütögetjük, hogy jól összetapadjon. Panírozás után kisütjük. Sertéscombból, pulykamellből, csirkemellből szebb szeleteket lehet készíteni – már csak a nagysága miatt is. Úgy is lehet készíteni, hogy 2 szelet hús közé tesszük a tölteléket, de itt nagyobb a rizikó, hogy a sajt ki fog folyni, ügyesen kell összeilleszteni- tapasztani a húsokat. A sonka fajtája, a sajt minősége (füstölt-e, vagy milyen fajta) határozza meg az ízvilágot. Frissen tálaljuk. Ezt a húst előszeretettel nevezik el a vendéglősök a saját cégükről – D’Artagnan kedvence stb.
*      Ropogós rántott hús (- csirkemell, csirkecsíkok, csirkecomb, stb.)
A panírozáshoz a lisztet fűszerezzük (só, bors, pirospaprika, oregano, kakukkfű, chili, zúzott fokhagyma, vagy fokhagymapor), ebbe forgatjuk meg az előkészített húsokat, pihentetjük. Utána felvert tojás, majd durvára tört kukoricapehely (Corn flakes) következik. A képen zabpelyhes változat van, a kukoricapelyhes szerintem finomabb.
Ropogós csirkeszárnyak

 
*      Párizsi szelet
Ugyanúgy készül, mint a rántott hús, csak zsemlemorzsa nélkül, 2-szer forgatva. (liszt, tojás, liszt, tojás, liszt). A tojás kellően legyen ízesítve, ne legyen palacsinta ízű a panír. Aranysárgára sütjük.
*      Orly módra - Sörtészta
Nálunk nagy kedvenc. Tojássárgájákat sózzuk, sörrel elkeverjük, lisztet adunk hozzá, és habverővel csomómentesre keverjük. Végül a tojásfehérjék felvert habját is belekeverjük. Sűrű, palacsintatészta állagot kell kapnunk. Ebbe a masszába mártogatjuk az előkészített húsokat, halakat, zöldségeket, és bő, forró olajban aranysárgára sütjük. Frissen tálaljuk, de másnap is finom. A Bortészta ugyanez, csak sör helyett félédes, vagy száraz fehérbort használunk.

Pulykamell Orly módra hercegnő burgonyával

*      Borjúláb rántva
A megtisztított borjúlábakat hosszában kettévágatjuk a hentessel, és leveszöldségekkel együtt sós vízben puhára főzzük.(A levét később felhasználhatjuk leveshez, vagy alapléként, vagy aszpiknak.) Ügyesen egy darabban levesszük a húst a csontjáról. Ha kihűlt, a hagyományos módon panírozzuk és világos aranybarnára sütjük. Tartár-mártással és idénysalátával tálaljuk.
*      Rántott párizsi
A párizsit 1,5 cm vastagra szeleteljük, a széleit bevagdossuk (így sütés közben nem alakul át egy félgömbbé), majd hagyományosan panírozzuk és kirántjuk. Remek feltét főzelékekre.
*      Velőrózsák rántva
A velőt (sertés, vagy borjú) hideg vízben áztatjuk, hogy szépen kifehéredjen. Az esetleges csontszilánkokat eltávolítjuk, a hártyáktól megtisztítjuk, rózsáira szedjük, sózzuk. A szokásos módon panírozzuk, szép aranysárgára sütjük. Párolt rizzsel, vagy rizibizivel, tartármártással, esetleg majonézes burgonyasalátával frissen tálaljuk. (Van, aki ecetes vízben mossa meg a velőt, van, aki a rövid forralásra esküszik, a velő hártyáinak eltávolításának legegyszerűbb módszereként.)
*      Rántott sajt
Nem minden sajt alkalmas a rántásra, csak azok, amikből szép szeleteket lehet vágni, és nem lyukas, nem lágy (Trappista).7-8 mm vastag, nem túl nagy szeleteket vágunk, bepanírozzuk. Fontos, hogy a panír egyenletes legyen, mindenhol befedje a sajtot. Hűtőbe tesszük 1-2 órára, de akár egész éjszakára. Közvetlenül fogyasztás előtt rántjuk ki – csak frissen jó. Petrezselymes rizst, hasábburgonyát, tartármártást kínálunk mellé. Érdemes egyszerre nagyobb adagot elkészíteni, remekül fagyasztható. (Ha fagyasztjuk, először egy tálcán tegyük, csak, már ha megdermedt, akkor tegyük egymásra, egy kisebb tartóba vagy nylon zacskóba, nehogy a friss panír összeragadjon. A sütés előtt nem kell kiolvasztani. Ha nem vagyunk biztosak magunkban, duplán is lehet panírozni.

*      Rántott palacsinta
A palacsintát töltés után úgy csomagoljuk be, mint a töltött káposztát – feltekerjük, és a két végét betömködjük. (a töltelék lehet besamel és sajt, vagy párolt, ízesített zöldségek, vagy sült hús, vagy pörkölthús, mint a Hortobágyi húsos palacsintánál.) Hagyományosan panírozzuk. Praktikus előző nap elkészíteni, és csak másnap sütni – a formáját jobban megtartja sütés közben, és kevesebb a munkánk is.
*      Tempura
A tojások sárgáját liszttel, sóval, vízzel simára keverjük, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk. Minél többféle zöldséget megtisztítunk, és akkora darabokra vágjuk, hogy néhány perc alatt félig, vagy teljesen átsüljenek. Utána a tésztamasszába forgatjuk, végül vő, forró olajban aranysárgára sütjük.
*      Rántott gombafejek
A tönköket kitörjük, gyorsan, de alaposan megmossuk, megszárítjuk, sózzuk. Hagyományosan panírozzuk, hűtőbe téve pihentetjük, majd kirántjuk. Frissen, petrezselymes rizzsel, tartármártással tálaljuk.

Rántott gombafejek párolt rizzsel, tartármártással

*      Rántott tök, Rántott patiszon, Rántott cukkini
Hámozás után félbevágjuk, a magházat eltávolítjuk. Értelemszerűen cikkekre, vagy szeletekre vágjuk. 1,5 cm-nél ne legyenek vastagabbak a szeletkék, mert nem sülnek át. Sózzuk, és állni hagyjuk 10 percig. Papírtörlővel felitatjuk a fölösleges nedvességet, majd hagyományosan panírozzuk, és kisütjük. Tartármártás párolt rizs, sült krumpli, burgonyapüré illik melléjük.

Rántott cukkini - hagyományos panírban, és szezámmagos variációban.

 
*      Rántott karfiol
A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük, a torzsáját a fagyasztóba tesszük, jó lesz később egy húsleves ízesítéséhez. Sós, forrásban lévő vízben félpuhára, roppanósra főzzük, leszűrjük, kihűtjük. A szokásos módon panírozzuk, kirántjuk. Tartármártással tálaljuk.
*      Rántott hagymakarikák
Az egészséges, szép kemény fej hagymákat hámozás után fél cm vastag karikákra vágjuk. A karikákat szétszedjük, sózzuk, majd hagyományosan bepanírozzuk. Rántott húsok mellé, levesekhez adhatjuk ehető díszítésként.


Összefoglalva:
A lista – gondolom – közel sem teljes, hiszen: szerintem, ami nem csurran, cseppen, csöpög, ami nem túl pici, ami nem túl puha, az nagy valószínűséggel kirántható:) A mákkal nem érdemes próbálkozni, de pld. a főtt rizs tojással, liszttel pogácsákká formázva már rántható.
A krumplipüré is rántható, ha adunk hozzá tojássárgáját, lisztet, formázzuk, bepanírozzuk, és lám, kész a Krokett!

Burgonyakrokett





Panírozás, rántott ételek készítése recept





Cikk tartalomjegyzék


A rántott hús, rántott zöldségek a magyar konyha egyik leggyakoribb ételei. Azok számára, akik most ismerkednek a főzés iskolájával, megmutatom, hogyan érdemes panírozni. A hagyományos rántott hús-hal-zöldség mellett olyan panírozási formákat is ismertetek ebben a cikkben, amelyekkel egy egyszerű ételt is különlegessé tehetünk
A „rántott” ételekhez 5 alapvető hozzávaló szükséges:
- amit ki szeretnénk rántani (hús, hal, zöldségek)
- só, amivel ízesítünk
- liszt
- tojás, és
- valamilyen bevonó anyag, ami leggyakrabban zsemlemorzsa
A rántani való hús előkészítése
Rántott húst leggyakrabban sertés karajból, tarjából, vagy szárnyasokból (melle, combja, szárnya) készítenek.
Mit tegyünk a hússal panírozás előtt?
Mossuk meg, majd száraz törlőpapírral itassuk le a nedvességek
Szeleteljük, porciózzuk, ha kell klopfoljuk ki (Egy sertés, vagy marha karajt, tarját érdemes klopfolni – azaz kilapítani – sütés előtt. Azzal, hogy kilapítjuk, gyorsabban át tud sülni a hús. Ez azért fontos, mert a panír gyorsan megég.
Ha túl vastag, és nehezen sül át a hús, akkor a panír könnyen szétéghet.
A húst sózzuk meg mindkét oldalánál.
Rántani való zöldség előkészítése
Gyakorlatilag bármilyen zöldség kirántható.
Viszont a zöldség keménységétől függően vannak olyanok, amiket érdemes rántás előtt párolni, vagy puhára főzni.
Ilyenek a karfiol, brokkoli, karalábé, zeller, répafélék (bár ez határeset), burgonya.
A puhább szerkezetű, azaz gyorsan puhuló zöldségeket, mint például a cukkini, padlizsán, patisszon, tök, gomba felesleges előfőzni.
Bármilyen zöldséget is szeretnénk rántani, minden esetben mossuk, szárítsuk, majd sózzuk (ez utóbbi mondjuk kihagyható, de utólag ízesítve nem olyan jó).
Ha kell (pl. gombánál), távolítsuk el a héját (a tökféléket nem feltétlen kell meghámozni, mert sütve ehető a héjuk is).
Panírozás
A klasszikus panírozásnál minden hozzávalót tegyünk egy-egy tányérba (a tojásokat mélytányérba).
Praktikusság szempontjából lényeges a tányérok sorrendje is.
Ha mondjuk jobbkezesek vagyunk, akkor a sorrend legyen az alábbi.
A bal kezünktől indulva tegyük első helyre a lisztes, majd középre a tojásos, jobb oldalra pedig a prézlis tányért.
Ebben a sorrendben fogjuk ugyan is megforgatni a rántani való ételeket.
Tehát először forgassuk meg mondjuk a húst a lisztben. Ez azért fontos, hogy legyen mire rátapadnia a tojásnak.
Logikusan következik a tojásban (sózott) való megforgatás.
Végül hempergessük meg a húst a prézliben is. Értelem szerint az ételek minden oldalát kell, hogy befedjék a panír hozzávalói.
Sajt panírozása
A sajtokat dupla, hacsak nem tripla panírba érdemes forgatni. Ez azt jelenti, hogy a liszt-tojás menetet érdemes többször megismételni. Amikor a forró olajba tesszük a panírozott sajtot, figyeljünk arra, hogy nem sértsük meg a panírt, ugyanez vonatkozik a sütés során a forgatásra is.
Sütés
Meleg, de nem túl forró zsiradékban (zsír, vagy olaj) rántjuk az ételeket.
Ha húst rántunk, inkább alacsonyabb hőfokon rántunk.
A húsok esetében is van különbség a sütés között. Egy csirkehús, vagy pulykamell gyorsabban megpuhul, így át is sül, mint mondjuk egy sertés, vagy marha étel.
Ha sertést, vagy marhát rántunk, tegyünk egy fedőt a serpenyőre, és kíméletes hőfokon süssük. Ezeknek az ételeknek több időre van szükségük, hogy megfelelő puhaságot érjenek el.
A zöldségeknek, vagy a halaknak kevesebb időre van szükségük, hogy átsüljenek. Így ezeket magasabb hőfokon süssük meg gyorsan.
Ha mondjuk egy tökfélét alacsony hőfokon sütünk sokáig, akkor nagyon megszívja magát zsiradékkal, és nem lesz jóízű. Ráadásul tocsogni fog a zsírban.
Addig rántsuk, süssük az ételeket, amíg meg nem puhulnak, illetve, amíg szép aranybarna színt nem kap a panír.
A kisült ételeket konyhai papírtörlővel, vagy szalvétával kibélelt tányéron csöpögtessük le a felesleges zsiradéktól.
TIPP: 
A tapasztalatom azt mutatja, hogy a rántott ételek frissen a legízletesebbek. Panírozzuk be ha szükséges előre, de csak étkezés előtt rántsuk ki az ételeket.
Ha többféle ételt rántunk egyszerre, akkor kezdjük a semlegesebb ízűvel. Én jelen esetben gombát és halat rántottam: mind a panírozást, mind a sütést a gombával kezdtem.

A következő oldalon különleges, újszerű, és egészséges panírozási ötleteket szeretnék megosztani veletek.

Magos panírok: 
A prézlibe tehetünk apró magvakat. Például: 
szezámmagot, dió, vagy mandula darabokat. Arra figyeljünk, hogy a magvak gyorsan megéghetnek, ezért olyan ételekhez használjuk fel, amelyek gyorsan megsülnek.

Ropogós panír: 
Pulyka-, vagy csirkemell rántásakor a prézli helyett használhatunk apró darabokra tört corn flakes-t is. Ilyenkor arra figyeljünk, hogy a kukoricapelyhet, a sütés előtt mártsuk a panírba. Ha túl sokat hagyjuk a panírban állni  a húst, akkor a pehely átázik, és elveszti a ropogóságát. Kirántva is érvényes ez: csak annyit rántsunk ki, amennyit megeszünk belőle.
Keleties panír: 
A japán és a kínai konyhában is kedveltek a rántott ételek, de ők egy kalória szegényebb módon teszik mindezt. A panírozáshoz tojást és étkezési keményítőt használnak. Lehet az egész tojásba, vagy csak a felvert tojás fehérjébe keményítőt tenni.
Párizsi panír: 
Ilyenkor kihagyjuk a prézlit a panírozási folyamatból. A lisztből, sóból, és tojásokból sűrű, palacsinta tészta jellegű masszát készítünk. Ilyenkor is érvényes, hogy az ételt először forgassuk meg lisztben, majd csak ezt követően a masszába. A tojásos masszába keverhetünk friss, apróra vágott fűszereket, gyógynövényeket is. Pl. metélőhagyma, bazsalikom, kapor, stb.
Borzaska: 
Hasonló a párizsi panírhoz, de ebbe még nyers burgonyát is reszelünk.
Olvasóim panírozási ötletei
Gyugyiildi: Panír friss kenyérmorzsából: Friss kenyeret daráljunk le prézli szerűre (pl. tálas mixerbe). Ha így panírozzuk, akkor kevesebb zsiradékot fog magába szívni az étel.Anya77: Rántott hús tepsiben: Az ételeket a hagyományos módon bepanírozzuk. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, amit nagyon vékonyan leolajozunk. Előmelegített sütőben elkezdjük sütni. A sütési idő az étel típusától függően változik. Ha piros már az egyik oldala, fordítsuk meg. Mivel a sütési idő más-más az egyes anyagú ételeknek, érdemes egyszerre egyfélét sütni ezzel a technikával.



Rántott hús készítése

Rántott hús készítése előtt mindig itassuk le a nedvességet a hússzeletekről mielőtt panírozzuk őket, különben a forró olajba merítve a panír le fog válni.
A rántott csirke akkor sikerül a legjobban, ha a csirkét és a panírt is nagyon hidegen tartjuk. Sütés előtt a bepanírozott csirkedarabokat tegyük vissza egy órára a hűtőbe.
A rántott hús készítésére kiválóan alkalmas a csirke combja vagy melle, de hagyományosan leginkább sertés- vagy borjúhúsból készítik.
Erre a célra talán a comb, a karaj vagy a felsál rész a legjobb, szeletekre vágva. De ránthatunk még bármilyen halat vagy zöldséget is.
A szeletelt húsokat klopfolóval kb. fél centiméteres vastagságúra lapítjuk. Ha a csirkemellfiléket túl vastagnak találjuk, lapjára félbevágjuk.
A kivert szeleteket fűszerezzük: sózzuk, vagy szórjuk be grillfűszerrel és hagyjuk állni. A csirkehúst és halat legalább fél órán át, a sertés- vagy borjúhúsnak adjunk egy órát.
Ezután a szeleteket lisztbe forgatjuk, majd villával felvert tojásba mártjuk (ehhez lehet egy kevés olajat is adni). Legvégül zsemlemorzsába hempergetjük.
Természetesen a zsemlemorzsát helyettesíthetjük bármi mással, például darált dióval, cornflakes morzsával, stb. Ha meghagyjuk a zsemlemorzsát de izgalmasabbá akarjuk tenni, keverhetünk bele magvakat például: szezámmagot, tökmagot, lenmagot, napraforgómagot. Törhetünk durvára kukoricapelyhet is a zsemlemorzsához. Reszelhetünk bele sajtot.
A húst leginkább olajban szoktuk sütni . Fontos a megfelelő hőmérséklet elérése( minimum 150 °C, de túl meleg se legyen). Próbaképpen az egyik hús csücskét lógassuk bele a zsiradékba, ha fortyog és bugyborékok keletkeznek körülötte, akkor a hőmérséklete megfelel a sütésre.
Túl hideg zsiradékba ne tegyünk sütnivalót, mert átázik, és átveszi az olaj ízét.
A forró olajba tett hús alatt vegyük takarékra a lángot, fedjük le, és így süssük egy ideig, majd újra nagylángon megforgatva a másik oldalát fedő nélkül süssük pirosra.
Amikor a húst kivesszük a serpenyőből, le kell róla csöpögtetni az olajat: a frissen sülteket helyezzük szalvétára vagy papír törlőkendőre.

Panírfélék:

A keleti konyha használ egy egyszerű módszert: liszt, liszt-víz jéghideg vízzel kikeverve. Kis csomócskák maradhatnak benne, annál ropogósabb lesz a bunda. Fontos, hogy jéghideg legyen a víz. Az így bundázott zöldségek csak nagyon frissen finomak, ropogósak.
Az indiai konyha használ panírozáshoz csicseriborsó- és sárgaborsólisztet is. Ezt keveri ki vízzel sűrűbb palacsintatészta állagúra. Lehet natúr is, de legtöbbször fűszerezett. Ezt nevezik pakorának.
Ha angolosan akarnánk panírozni, akkor a kivert, besózott húst olvasztott vajba mártjuk, majd zsemlemorzsába forgatjuk, s úgy sütjük ki bő, forró zsiradékban.
Natúr sütés az, amikor csak lisztben (hal esetében ez lehet paprikás liszt is) forgatjuk meg a kirántandó dolgokat.
Orly módra készül a hús, ha víz és tej helyett sörrel hígított palacsintatésztába mártjuk, és így sütjük ki. Ezen a módon kiválóan lehet zöldségeket (cukkinit, karfiolt, padlizsánt ) és halakat is bundázni.
Piccante, az olasz panírozás szerint a zsemlemorzsába fele-fele arányban parmezán sajtot tehetünk.





SZŰZÉRMÉK SÓS-FŰSZERES PALACSINTATÉSZTÁBAN





A mai ebéd ötletét a gyerek adta. Ettek a múltkor kínaiban és azt mondta, hogy apró húsdarabkák voltak tésztában kisütve és ízlett Neki. Kínaiban nem eszek, régen a Vörös Sárkányban igen, de tegnap reggel is láttam egy keleti nőt köpködni és nem ez volt az első élményem velük kapcsolatban, hogy gusztustalanul viselkednek.

Na, visszatérve az ebédre, a szűzpecsenyét nagyon szeretjük így ma palacsinta tésztában sütöm ki.
sós palacsintatésztában sült szűzérme, gombás-brokkolis rizzsel


SZŰZÉRMÉK SÓS-FŰSZERES PALACSINTA TÉSZTÁBAN, GOMBÁS BROKKOLIS RIZZSEL:
Hozzávalók:
nem kell semmiből sem sok
1 csík szűzérme 35 dkg
1 tojás
kevés tej
liszt, amennyit felvesz
durvára darált színes bors

3 gerezd fokhagyma reszelve
kevés szódabikarbóna
olaj


Köret:
3 dl rizs
8-10 szem gomba
25 dkg brokkoli

bors
olaj


Elkészítés: A tésztát egy tálban kikeverem, akkor jó az állaga, ha sűrűbb mint a palacsinta, de elég folyós, hogy belemártsuk a húst.
nem tudom, hogy látható-e a tészta sűrűsége


A szűzpecsenyét megmosom, ha van vastagabb hártya, leszedem. 1 cm vastag ferde szeletekre vágom, amit fólia alatt kiklopfolok. Mindkét oldalukat megsózom.


Olajat hevítek egy serpenyőben , a húsból annyit amennyi a serpenyőben kényelmesen elfér belemerítek a tésztába és közepes lángon kisütöm.
Nagyobb lángon a tészta megsül, de a hús félig nyers marad!
A körethez a gombákat megpucolom, a brokkolit is és megmosom. A rizst is lemosom, lecsepegtetem. Kevés olajat hevítek egy serpenyőben, ebbe először a rizst pirítom pár percig, majd a feldarabolt gombát és brokkolit is belekeverem, sózom, borsozom, pár percig keverem, majd 4,5 dl forró vizet öntök rá, lefedem és pár perc után a lángot is lekapcsolom alatta, magától elkészül. (elektromos főzőlapom van)




MEGLEPETÉS!:)

Ma a Guszti is főzött, csirkepörköltet combból és mellből, jó paradicsomosan, paprikásan, rengeteg hagymával, fokhagymával.




Mivel maradt egy kevés a sós palacsinta tésztából, mondtam Neki, hogy köretként használja fel a pörkölt mellé.
csirke java pörkölt
sós-fűszeres palacsintán a csirke pörkölt




Diós palacsinta

20 palacsinta, 10 dkg darált dió, porcukor. 

A meleg palacsintákat megszórom a darált dióval és porcukorral, feltekerem és megszórom porcukorral.








Túrós palacsinta

20 palacsinta, 25 dkg túró, 1 pohár tejföl, 1 cs vaniliás cukor, 2 ek rumban áztatott mazsola, porcukor, citromhéj. 
A túrót, a tejfölt, a vaniliás cukrot, 10 deka porcukrot, a mazsolát és a reszelt citromhéjat jól elkeverem. A palacsintákat ezzel a keverékkel töltöm meg, feltekerem és megszórom porcukorral. 


Lekváros palacsinta (Ízes palacsinta)



20 palacsinta, sárgabaracklekvár, porcukor. 

A meleg palacsintákat darabonként kb 1 evőkanál sárgabaracklekvárral kenem meg, feltekerem és megszórom porcukorral. 







Kakaós palacsinta



20 palacsinta, kakaópor, porcukor. 

A meleg palacsintákat megszórom kakaóporral és porcukorral, feltekerem és megszórom porcukorral.




Kávés palacsinta 1.



20 palacsinta, 5 dkg babkávé, 10 dkg porcukor. 

A kávét porrá őrlöm és összekeverem a porcukorral. A meleg palacsintákat megszórom a kávékeverékkel, feltekerem és megszórom porcukorral. 










Palacsinta alaprecept 1.

25 dkg liszt, 1 tojás, 2 dl szódavíz (vagy ásványvíz), 2 dl tej, fél mk só, mintegy 2 dl olaj a kisütéshez. 

A lisztből, tojásból, tejből, szódából és a sóból egy tésztát keverek. A palacsintasütőt felhevítem, beleteszek fél ek olajat, vagy zsírt, körkörös mozgatással szétfolyatom, a felesleget visszaöntöm. Ezután mintegy 0,1 dl (egy tejmerőkanálnyi) tésztát a serpenyőbe öntök és szétfolyatom. Erős tűzön megsütöm és megfordítom. Édes, vagy sós töltelékekkel tálalom. 







Palacsinta alaprecept 2.



25 dkg rétesliszt, 2 tojás, 2-3 dl tej, vagy szódavíz, só, olaj. 

A hozzávalókat az olaj kivételével habverővel, vagy turmixban jól összekeverem. Az olajat egy kislábasban kézreállóan odakészítem. 


Paprikás palacsinta



25 dkg liszt, 1 tojás, 2 dl szódavíz (vagy ásványvíz), 2 dl tej, fél mk só, 1 csapott ek pirospaprika, mintegy 2 dl olaj a kisütéshez. 

A lisztből, tojásból, tejből, szódából és a sóból és paprikából palacsintatésztát keverek. A palacsintasütőt felhevítem, beleteszek fél ek olajat, vagy zsírt, körkörös mozgatással szétfolyatom, a felesleget visszaöntöm. Ezután mintegy 0,1 dl (egy tejmerőkanálnyi) tésztát a serpenyőbe öntök és szétfolyatom. Erős tűzön megsütöm és megfordítom. Sós töltelékekkel tálalom. 




Rántott palacsinta 1.



20 darab sós palacsinta, 40 dekás darálthúskonzerv, 2 tojás, 2 ek apróra vágott hagyma, 5 dkg + 1 liter olaj, zsemlemorzsa, só, bors. 
A darálthúsból, a hagymából, a tojásokból, borssal, sóval tölteléket keverek. A palacsintákat ezzel töltöm meg. Szokásos módon panírozom és bőséges olajban mindkét oldalát aranysárgára sütöm. Lecsepegtetem és gombapaprikássaltálalom. 



Rántott palacsinta 2.



15 sós palacsinta, 25 dkg trappista sajt, 1 liter olaj, 2 tojás, zsemlemorzsa, só. 
A sajtot fél centi vastag szeletekre vágom, és megtöltöm celük a palacsintákat úgy, hogy párnaformára hajtogatom. Utána szokásos módon panírozom és olajban mindkét oldalát aranysárgára sütöm. Lecsepegtetem és gombapaprikássaltálalom. 




Rántott palacsinta 3.



20 sós palacsinta, 45 dkg főtt marhahús, 3 ekgomba, 1 tojás, 1 liter olaj, 2 tojás, zsemlemorzsa, só, bors. 
A húst összevagdalom és elkeverem a tejföllel, a tojással, sóval, borssal. Ezzel töltöm meg a palacsintákat. Utána szokásos módon panírozom és olajban mindkét oldalát aranysárgára sütöm. Lecsepegtetem és gombapaprikással tálalom. 




Gombapaprikás



30 dkg gomba (csiperkegomba, szegfűgomba, vagy gombakonzerv), 10 dkg füstölt szalonna, 6 dkg hagyma, 2 g paprika, 4 dkg liszt, 3 dl tejföl, 1 zöldpaprika, só. 
A szalonnát apró kockákra vágom és a szintén apró kockákra vágott hagymával együtt megpárolom. Rászórom a pirospaprikát és utána azonnal a nagyobb kockákra, vagy szeletekre vágott gombát és a felkarikázott zöldpaprikát, majd sózom. Addig párolom, míg a levét el nem főtte. A tejfölt elkeverem a liszttel és annyi vízzel, hogy a gombára öntve ízlésünknek megfelelő jó sűrű leve legyen. Még egyszer összefőzöm, majd galuskával, vagy rizzsel tálalom. 




Disznósajtos palacsinta



A disznósajtot megdaráljuk és kevés olajjal, meg finomra vágott hagymával pörköltet készítünk belőle. Pici tört fokhagymával ízesíthetjük. Tehetünk bele egy egész tojást is. Hagyományos sós palacsintákat készítünk, de nem hajtogatjuk össze, hanem egymásra fektetve a húsmasszával megkenjük. A tetejére juhtúrót kenünk és a sütőben közepes lángon pirosra sütjük. Úgy vágható, akár a torta. Salátával, savanyúsággal tálaljuk. 


Lecsós palacsintatorta



10 sós palacsinta, fél kg lecsó, 3 tojás, 5 dkg reszelt sajt. 

A lecsót felmelegítem, elkeverem a felvert tojásokkal és sózom. Egy tűzálló formát kivajazok. 1 palacsintát lefektetek, rá egy réteg lecsó, majd megint egy palacsinta ...... és így tovább. A végén reszelt sajttal szórom meg. A sütőben 20 percig sütöm.  




Palacsintán sütött szalámi



Palacsinta, vaj, vékonyra szelt szalámiszeletek, reszelt sajt, paradicsom.

A palacsintákat négyrét hajtom és vékonyan megvajazom. Ráfektetem a sszalámiszeleteket és megszórom reszelt sajttal. Felülről mérsékelten grillezem. Paradicsomszeletekkel díszítem és forrón tálalom 




Rántott velő (Velőrózsák rántva)



Sertés, vagy borjúvelő, só, tojás, zsemlemorzsa, liszt, olaj a kisütéshez. 

A velőket megmosom, eltávolítom az esetleges koponyacsontszilánkokat, lehártyázom, rózsákra szedem, sózom, majd a szokásos módon panírozom (liszt, felvert sózott tojás és zsemlemorzsa). Az olajat felforrósítom és szép aranysárgára sütöm benne a velőrózsákat. 









Fokhagymás szelet



8 szelet sertéscomb, vagy karaj, 5-6 gerezdfokhagyma, bors, liszt, só. 

A fokhagymagerezdeket átpréselem. A hússzeleteket kiverem, sózom, borsozom és bedörzsölöm a fokhagymapéppel. A szeleteket egymásra helyezem és 20-30 percig érni hagyom. Ezután lisztbe forgatom és kevés olajon mindkét oldalát megsütöm. 






Velőkrém üvegben



1 kg sertéslapocka, 30 dkg sertésvelő, 3 dkg só, 1 tojás, 1 ek őrölt fehérbors, 1 tk őrölt feketebors, 1 csésze abalé.

A lapockát 1 óra hosszat főzöm. A velőt lehártyázom és 10 percig abálom. Mindkettőt áthajtom egy 3 mm-es tárcsán, majd összekeverem a többi hozzávalóval. Üvegekbe töltöm és azokat lezárva 100 fokon 1,5 órán át sterilizálom. 


Házi szardínia készítése



1 kg apró hal (küsz, garda, keszeg stb,), 10 szem egész feketebors, 3 szem szegfüszeg, 10 szem koriander, 4 szem borókabogyó, 3 egész babérlevél, 1 kis fej vöröshagyma, 4 dl olaj, 4 dl víz, 2 dkg mustármag, 1 tk ecet, 1 tk reszelt citromhéj, só ízlés szerint. 

"A halakat megtisztítjuk, kibelezzük, fejét levágjuk, majd jól megmosva besózzuk. Két napig hűvös helyen állni hagyjuk a sóban. Közben a fűszereket finomra törjük, a vöröshagymát karikára vágjuk. Jó nagy lábosba rakjuk a sós létől lecsurgatott halat és soronként raszórunk a fűszerkeverékből meg a hagymakarikákból addig, amíg az alapanyag el nem fogy. Ezután az ecettel es vízzel elkevert olajat ráöntjük. Ha nem lepné el a folyadék kétujjnyival a halat, akkor fele olaj és feie víz keverékével még utánatöltjük. Előmelegített sütőben, takaréklángon 3 órán keresztül fedő alatt pároljuk. Közben megkóstoljuk, hogy elég sós-e. Ha nem, akkor az olajos lébő1 egy decinyit kiveszünk, kevés sót elkeverünk benne,és ráöntjük a halra. Akkora üvegeket készítünk elő, amekkorába egy étkezésre elegendő hal belefér, jól kiforrázzuk, majd meg tűzforrón beletöltjük a halat. Tetejére annyi levet öntünk, hogy az elfedje a halat és légmentesen lekötjük. Egy napig száraz dunsztban hagyjuk állni." 




Füstölt hal



Bármilyen filézhető (szálkátlanítható) hal, só. 

A halat megtisztítjuk, hosszában a gerinccsontról húsát egy darabban óvatosan lefejtjük, a nagyobb szálkákat eltávolítjuk belőle, majd egy napig erősen sós vízben áztatjuk. Másnap lecsurgatjuk, szárazra töröljük és tiszta papírba csomagolva langyos füstön 1 órán keresztül füstöljük. (Frank Júlia szerint)




Szardella cherrymártásban



30 dkg pácolt szardella (pl. Polarica), 1 dl víz, 1 dl száraz cherry, 4 ek cukor, 5 szem feketebors, 1 fej lilahagyma, 3 ek ecet.

A halakat kiveszem a léből és lefejtem a gerincről. A hagymát apróra vágom és beleteszem a víz, cherry, cukor, bors, ecet keverékébe. 3-4 percig forralom, majt lekapcsolom a lángot. Beleteszem a halfiléket és hűlni hagyom. Az egészet egy konzerves üvegbe teszem és a hűtőbe helyezem.
2-3 nap múlva fogyasztható.








Mártogatók, dip-ek



Kínáljuk meg vendégeinket itallal és az ital mellé tegyünk ki csíkokra vágott zöldségeket, sós kekszeket, ropikat, kiflikarikákat, vagy akát fogvájóra tűzött kenyérkockákat is. melyeket a kis tálkákban kínált DIP-ekbe (mártogatókba) mártogathatnak. Így aztán az italt is tovább fogják bírni. Kitehetjük az asztalra mustár, ketchup, majonéz helyett, vagy mellett. 
A DIP-ek olyan sűrűségűek legyenek, hogy a belemártott ropit teljes biztonsággal vihessük a szánkig. 




Büdös mártogatós



1 Pálpusztai sajt, 10 dkg trappista sajt, 5 dkg vaj, 1 dl sör, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 2 ek tejföl, 1 mk mustár, fél mk őrölt feketebors. 

A sajtokat lereszelem, majd elkeverem a puha vajjal és a többi hozzávalóval, majd a hűtőbe teszem érni és hülni. 






Extra 6 (erős!)

3 dl ketchup, 1 ek Erős Pista, 2 ek tejföl, egy mk mustár, késhegynyi őrölt feketebors. 

A hozzávalókat alaposan összekeverem, majd a hűtőbe teszem érni és hülni. 
A mártást nosztalgiából kevertük újra, a nevet a 60-as években forgalomba kerülő "Extra 6" nevű krém adta. 








Fokhagymás tejföl



5 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, pici só és őrölt feketebors. 

A fokhagymákat megtisztítom, átzúzom, megszórom a sóval, valamint a borssal, majd tíz percet állni hagyom. A tejfölt felkeverem, majd belekeverem a fokhagymát. 

Bors helyett használhatunk más száraz fűszereket, pl. oregano, bazsalikom, köménymag, de ha merészek vagyunk, akkor akár fahéjat, vagy szegfűszeget is használhatunk.







Lazacdip



2 dl tejszín, fél üveg lazactörmelék, fél citrom leve, egy mk mustár, késhegynyi őrölt feketebors, pár szál metélőhagyma (snidling)

Apróra vágom a metélőhagymát. A tejszínt habbá verem, majd összekeverem az olajától lecsepegtetett lazacdarabokkal, citromlével, borssal és mustárral.  


Sajtos-diós dip



1 tömlős sajt (Camping, Medve stb), 3 ek darált dió, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 3 ek tejföl, fél mk só, késhegynyi őrölt feketebors. 

A hozzávalókat alaposan összekeverem, majd a hűtőbe teszem érni és hülni. 




Sajtos-fokhagymás dip



1 tömlős sajt (Camping, Medve stb), 1 ek ketchup, 3-4 gerezd zúzott fokhagyma, 2 ek tejföl, fél mk só, késhegynyi őrölt feketebors. 

A hozzávalókat alaposan összekeverem, majd a hűtőbe teszem érni és hülni.  




Babos "vega" krém



2 kg bab, 3 kg hagyma, 3 kg paprika, 2 kg paradicsom, 3 ek törött paprika, 3 ek só, 1 liter olaj. 

A megadott hozzávalókat megtisztítom, felaprítom és az olajban megpárolom. Tiszta üvegekbe töltöm és szárazon kidunsztolom. Kenyérre kenve, vagy mártogatósnak egyaránt nagyon finom. 




Kovászos uborka



Uborka, só, kapor, fokhagyma, kenyér.
Az uborkákat megmosom, levágom a keserű végüket és üvegbe pakolom. Közéteszem a kaprot, néhány gerezd fokhagymát és felöntöm egy liter felforralt vízzel, amibe egy marék sót tettem. A tetejére egy szelet kenyeret teszek, kistányérral letakarom és egy másik kistényérra állítva napos helyre teszem (ablakpárkány, erkély stb). 4-5 nap múlva leszűröm, tiszta üvegbe teszem, levével felöntöm és a hűtőben tárolom. 




Kovászos cukkini



Cukkini, só, kapor, fokhagyma, kenyér.

Az cukkiniket megmosom, levágom a végüket, hosszában négyfelé, vagy hatfelé vágom őket és üvegbe pakolom. Közéteszem a kaprot, néhány gerezd fokhagymát és felöntöm sós forralt vízzel. A tetejére egy szelet pirított kenyeret teszek, kistányérral letakarom és egy másik kistényérra állítva napos helyre teszem (ablakpárkány, erkély stb). 4-5 nap múlva leszűröm, tiszta üvegbe teszem, levével felöntöm és a hűtőben tárolom. 












Kovászolt hagyma



Hagyma, só, fokhagyma, kapor, kenyér. 

A közepes hagymákat megpucolom üvegekbe rakom. Közéteszem a néhány gerezd fokhagymát, a kaporágat és felöntöm egy liter felforralt vízzel, amibe egy marék sót tettem. A tetejére egy szelet kenyeret teszek, kistányérral letakarom és egy másik kistényérra állítva napos helyre teszem (ablakpárkány, erkély stb). 4-5 nap múlva leszűröm, tiszta üvegbe teszem, levével felöntöm és a hűtőben tárolom. 






Kovászolt fokhagyma



Fokhagyma, só, kapor, kenyér. 

A fokhagymát megtisztítom és a gerezdeket üvegekbe teszem. Közéteszem a kaporágakat és felöntöm a felforralt sós vízzel. A tetejére egy szelet pirított kenyeret teszek, kistányérral letakarom és egy másik kistényérra állítva napos helyre teszem (ablakpárkány, erkély stb). 4-5 nap múlva leszűröm, tiszta üvegbe teszem, levével felöntöm és a hűtőben tárolom. 









Kovászolt cékla




1 kg cékla, 7 dkg kenyér, 2,5 l víz, fokhagyma

A céklát megmosom, meghámozom, felszeletelem és egy üvegbe rétegezem. Felöntöm meleg felforralt vízzel, rámorzsolom a kenyeret és rávagdalom a fokhagymát. Gézzel, vagy más szövettel lekötöm és néhány napig meleg helyen tartom. Ekkor leszűröm és üvegbe téve hűvös helyen tárolom. 
Télen is készíthetjük ezt a lengyel receptet. A céklát aztán fogyaszthatjuk savanyúságként, vagy felhasználhatjuk nyersanyagként is. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése