2017. június 14., szerda

Kozmetikumok






Kozmetikumok


18 éven aluliaknak nem ajánlom!!!!!


A minap az a gondolatom támadt , hogy a szanaszét heverő golyós dezodorokat újra kellene töltenem . Szétnéztem a neten , és egy csodálatos oldalt találtam , ahol álmaink képzeletünk eszközeit készíti egy csodálatos asszonyság . Mindig az volt a vágyunk , hogy ehhez hasonló dolgokat végezzünk , hobbiból , mert ez a tevékenység örömet szerez nekünk is és a környezetünknek is . Hát ahogy olvasgattam az oldalt ez is – az is megragadta a figyelmemet , és beindult a vezérhangya , hogy ezt le kell jegyezni , mert , ha nem teszem legközelebb már nem találok vissza , és ez a sok érdekes ismeretanyag amire úgy vágytam , hogy eljusson hozzám , sajnos elvész számomra. Itt meg szépen össze van rakva csoportosítva csináld magad módszer szerint , és nem kell mást tenni mint kijegyzetelni a dolgokat , hogy ha kell megtaláljuk a forrást . Hogy miért raktam fel az oldalra , ezt az információ halmazt ? Gondoltam másnak is lehet ugyan ez a hobbija , és nem biztos , hogy Ő is rátalált volna az oldalra , így segíteném elő a kreatívitást másokban is , hogy az Ő környezete is örömet , és alkotási vágyat érezzen az elkészítésében . Hogy ne ragozzam feleslegesen a szavakat , engedjétek meg , hogy megköszönjem ezt az ajándékot mindnyájunk nevében Lukréciának , és kívánok neki sok sok alkotói örömet a tevékenységében, és örülök , hogy részt vehettem ebben a tevékenységben , mely közkincsé tette ezt az ismeretanyagot , hogy mások is kreatívak lehessenek.


Mivel vegyszerekkel dolgozunk fokozott óvatossággal járjunk el , inkább kétszer átgondolni és nem cselekedni , minthogy veszélyes vegyi baleset történjen .
18 éven aluliak ne fogjanak kisérletezésbe , elégedjenek meg azzal , hogy ismereteket szereznek a témában , és százszor inkább elméletben végig csinálni , minthogy egyszer veszélyes balesetett szenvedni !

A tapasztalanság veszélyforrás lehet!!







Anyagbeszerzés

Most pedig egy pár alkotó rész beszerzésére hivnám fel a figyelmet :
A ZÖLDPOLC öko webáruházban beszerezhető termékre figyeljetek .


Az árak bruttóbanlesznek .
Shea vaj / finomított- 1000g/ 4079 Ft
Ricinusolaj / 250 ml / 1290 Ft
Szappanreszelék kg 2436 Ft
Szódabikarbóna / 500 g / nem étkezési anyag / 289 Ft
Szódabikarbóna / 500 g / étkezési anyag / 379 Ft
Mosószóda 1kg 449 Ft
Citromsav / 500 g / nem étkezési anyag/ 590 Ft
Kókuszolaj / 100 g / 1690 Ft
Kókuszzsir Coco 24 / 5l / 7590 Ft
Kukorica keményítő / 500 g/ 379 Ft

Illóolajok
illóolaj / vanilia / 10 ml 1099 Ft
illóolaj / tömjén / 2 ml / 1749 Ft
illóolaj / mirha / 2ml / 1379 Ft
illóolaj / kamila / 10ml / 1999 Ft
illóolaj / jázmin / 10ml / 1099 Ft
illóolaj / grapefruit /10ml / 999 Ft
illóolaj / narancs / 10ml / 849 Ft
illóolaj / rózsa / 1 ml / 3890 Ft
illóolaj / kámfor / 5 ml / 1799 Ft
Méhviasz / 100 g / sárga / 890 Ft
Méhviasz / 1000 g / fehér / 1290 Ft
Méhviasz lapok / 100 g / 890 Ft

És még egy csomó cucc érdemes bekukkantani a honlapjukra .






Natúr kozmetikumok és öko-bio márkák…



ÍRTA: BIOFELESÉG
2014. JANUÁR 19.






Fogalmak – Tisztázzuk mit is jelentenek

Natúr, 100%-ig természetes

Kivéve a tiszta növényi olajokat és vajakat, egy kozmetikum sem teljesen természetes. Ugyanakkor minden anyag természetes, ami a földünkön megtalálható: legyen az ásványi, kövületi, növényi, állati, vagy emberi eredetű, a geoszférából, a bioszférából, az atmoszférából, vagy a sztratoszférából származó. Igaz hogy a „természetes” kifejezést szeretjük a természetesség filozófiájára, a természetes életformára használni, de például az urán, a higany, az azbeszt is megtalálható az ásványi világban, tehát elvileg ezeket is “természetes”-nek kellene hívnunk(?).  Amikor viszont kozmetikai termékekről beszélünk tudnunk kell hogy csak és kizárólag természetes anyagokból biztonságos minőségű kozmetikumot nem lehet előállítani. Egyrészt mert a természetes anyagok nagyon érzékenyek, másrészt mert teljesen természetes és biztonságos tartósítószerek nem léteznek.

naturkozmetikumÖko-, környezetbarát (“eco-friendly”)

Folyamatosan megújuló forrásokból származó összetevőkből készült kozmetikumok, összetevőik növényi eredetűek, illetve az ún. „zöld kémiával” nyertek, amelyek a legkisebb hatással vannak a környezetre. Biológiailag a lehető leg-lebomlóbbak, a csomagolásukat tekintve is. Nem tartalmaznak kőolajszármazékokat (vazelin, paraffin), szilikonokat, ftalátokat, stb.

Öko-bio

Azok a kozmetikumok, amelyeknek növényi eredetű összetevői 95%-ban biogazdálkodásból származnak, tehát az anya-növényeket illetve a földet ahonnan származnak nem kezelték vegyszerekkel. Ezen felül a felhasznált anyagoknak tisztáknak kell lenniük, mentesnek bármilyen oldószertől vagy egyéb szintetikus kezelő anyagtól, illetve biztonságosan tartósítottaknak kell lenniük.

Öko-dermo-kompatibilis (környezet- és bőrbarát)

Ez egy teljesen új fogalom az európai kozmetikai nyelvben. Azokra a kozmetikumokra vonatkozik, amelyek a lehető legkörnyezetbarátabbak, de ugyanakkor bőrgyógyászatilag teszteltek és hipoallergének. Jelenleg tartalmazhatnak nagyon kis mennyiségű, a környezetbarát termékeket tanúsító szervezetek legszigorúbb szabályzataiban nem megengedett anyagokat, amelyek azonban az összetevők listájának (INCI) a vége felé, lejjebb kell szerepeljenek.

Hipoallergén

Bőrgyógyászatilag tesztelt készítmény, amely a lehető legalacsonyabb koncentrációban tartalmaz allergén anyagokat. Mivel a legallergizálóbb anyagok természetes eredetűek (növényi kivonatok, illóolajok, illatanyagok) ezekből rendszerint csak nagyon keveset vagy egyáltalán nem tartalmaznak, ugyanakkor viszont hipoallergén anyagoknak minősülnek bizonyos anyagok mint például a szilikonok, paraffinok, akrilok. Épp ezért az hogy egy kozmetikum hipoallergén, nem jelenti hogy környezetbarát vagy bio lenne, illetve egy környezetbarát vagy bio kozmetikum sem lehet hipoallergén.

Green Chemistry (zöld kémia, környezet- és bőrbarát kémia)

Az öko-kozmetika nem zárja ki a kémiát, hanem az úgynevezett “zöld kémiát” részesíti előnyben, azaz azoknak az anyagoknak a használatát amelyeket szintetikus módon neyrtek, de amelyek biológiailag lebomló(bb)ak, és nem a petrolkémia termékei.
naturkozmetikum2

Fair Trade (méltányos kereskedelem)

Alapvetően a fogyasztó együttérzésére támaszkodik, nagyon pozitív segítő szándékával folyamatosan biztosít piacot a harmadik világ termelőinek, s így nagyon sok úgymond primitív, nosztalgikus, hagyományos, anakronisztikus terméknek. Ezek a termékek gyakran de nem mindig vagy nem teljes egészükben környezetbarátok. Garantálják a méltányos árat, a folyamatos piacot és a termelő méltóságának és jogainak védelmét, de nem biztosítják az alapanyagok minőségét és tisztaságát.

Tanusítványok/bizonyítványok (garantált márkák)

A “tanúsítványok” szinte mindig a termékek öko-bio-kompatibilitására (környezetbarát voltára és/vagy organikus eredetére) vonatkoznak. Magán kezdeményezésű intézményeket takarnak, amelyek ellenőrzik hogy minden a termékben található összetevő az adott intézmény szabályai által megengedett legyen, és hogy a növényi kivonatok legtöbbje organikus eredetű legyen. Számos hivatalos tanúsító szervezet végzi ezeket az ellenőrző vizsgálatokat, a legismertebbek: ICEA, CCPB, ECOCERT, COSMOS, NATRUE, SOIL ASS. Egységes európai modell hiányában kissé különböznek egymástól, de egyik sem engedélyezi például a vazelin, paraffin, szilikonok, parabenek használatát.

Vegan OK

Növényi eredetű termék. Nem a termék minőségét garantálja, hanem hogy a termék nem tartalmaz állati eredetű összetevőt (még mézet sem).

Cruelty free

Állatokon nem tesztelt termék. Mivel 2013. július 11-től az EU kozmetikai irányelvei tiltják az állatkísérletek végzését mind a késztermékek mind az összetevők vagy összetevő-kombinációk esetébe, ez tanúsítvány szerencsére ma már elvesztette jelentőségét, legalábbis az Európai eredetű termékek esetében. Magától értetődően nem így az EU-n kívüli termékekkel kapcsolatban.
Forrás: Dr. Serri Riccarda, bőrgyógyász, a Skineco elnöke (Öko-bőrgyógyászat Nemzetközi Egyesülete)



Az emulgeálás – avagy hogyan készítsünk vizes krémeket



ÍRTA: LUKRÉCIA
2013. DECEMBER 29.







I. Miért kell emulgeálnunk?

A lukreciakencei.hu-n a kezdőknek az egyszerűbb, olajokból és zsírokból álló krémeket ajánljuk. A víz bevezetése ugyanis egy icipicit komplikálja a dolgokat. A víz saját jószántából nem keveredik az olajjal. Ahhoz, hogy mégis egyben maradjanak, emulgeálószerre van szükség, olyan anyagra, ami a vízzel és az olajjal is hajlandó keveredni, és nem hagyja őket szétválni. Ilyen emulziók például a margarinok, ahol a zsírtartalom az olaj mennyisségét jelzi, a többi része pedig csak víz.

II. A három dolog, ami az emulgeáláshoz kell

1. Emulgeálószer
Magyarországon többféle anyagot lehet vásárolni, általában speciális, ezzel foglalkozó webáruházakban. Pl. Emulsan, Lamecreme, Lysolecithin, Fluidlecitin, Emulgeáló viasz, Olivem, Sucragel, BTMS, Plantemuls, lanolin.
A pontos használatát, hogy milyen százalékban, max. mennyi vízzel lehet használni érdemes a webáruházak honlapján keresni.
Ezeken kívül készíthetünk saját magunk is lecitines emulgeálót, melynek leírását itt találhatjuk:http://lukreciakencei.hu/recept/arcapolas/arckremek/folyekony-lecitin-emulgeator-hazilag
Illetve használhatunk még méhviaszt egy pici bóraxszal, de erről később szeretnék írni.
2. Melegítés
A hozzávalókat fel kell melegítenünk olyan hőmérsékletre, ahol


szívesen 
keverednek össze. Ezt általában forró vízzel telt edényben csináljuk, mert így könnyebb szabályozni a hőmérsékletet (véletlenül sem melegedhet 100 °C fölé). Vagy egy olyan üvegedényt találunk, ami pont ráillik egy lábos tetejére, vagy több befőttes üveget állítunk egy nagy, vízzel telt lábosba. Ilyenkor egy fémrácsot tegyünk a lábos aljára, hogy az üvegek ne érintkezzenek vele. Akár abefőttes üvegek teteje is megteszi rács helyett.
3. Keverés
Kevernünk, jobban mondva vernünk kell habverővel, turmixszal vagy tejhabosítóval az alapanyagokat.

III. Az emulziók (vizes-olajos keverékek) fajtái

1. Víz az olajban keverékek (V/O): ilyenkor az olaj van nagyobb mennyiségben, ezek zsírosabb, általában éjszakai krémek. Ide tartoznak még a napozószerek és popsikenőcsök is, amik védőréteget képeznek a bőrön.
2. Olaj a vízben keverékek (O/V): a krém nagyobb része víz, így gyorsabban felszívódik, nem hagy zsíros érzetet maga után. A nappali krémektől sokszor ezt várjuk el. Ezek a krémek általában könnyen lemoshatóak, de száríthatják is a száraz, öregedő bőrt.
Nem mindegyik emulgeálószer alkalmas O/V keverékhez, vagyis csak kevés vizet tudnak felvenni.

IV. Az alapanyagok csoportosítása

1. Olaj fázis: ezeket az anyagokat egy hőálló üvegtálban melegítsük fel gőz fölött 70 °C-ra. Ide tartozik az olajok, zsírok többsége, az emulgeálószerek, sűrítők és egyéb olajban oldódó anyagok. Kivétel azok az anyagok, amik hőérzékenyek.
2. Víz fázis: ezeket az anyagok egy másik hőálló edényben szintén felmelegítjük 70 °C-ra. Ide tartoznak a víz alapú anyagok: desztillált víz, virágvizek, aloe vera gél, egyéb vízben oldódó anyagok.
3. Hűlési fázis: ezeket az anyagokat a már összekevert emulzióhoz tesszük, mikor lehűlt 45-50 °C alá. Ide tartoznak a hőérzékeny anyagok: panthenol, illóolajok, tartósítószerek, vitaminok stb.

V. Az emulgeáláshoz szükséges eszközökhushomero

- mérleg: itt már szükséges egy ékszermérleg, ami tud grammban is jól mérni
- két hőálló üvegtál vagy pyrex kancsó vagy befőttes üveg
- lábos a forraláshoz (vagy két kicsi, vagy egy nagy, az aljára helyezett ráccsal)
- kanalak (lehetőleg csak a krémkeveréshez használjuk őket, lehet fa spatula is)
- tejhabosító, habverő vagy rúdmixer
- húshőmérő

VI. Az első testápoló recept

1. Olaj fázis
- 20 g olaj (hidegen sajtolt olíva vagy napraforgó a legolcsóbb megoldás)
- 5 g emulgeálószer (Emulsan, Lamecreme, emulgeáló viasz, Olivem, BTMS, Plantemuls)
2. Víz fázis
- 75 g desztillált víz (kihűtött forralt víz is megteszi, még jobb a forralt ioncserélt víz)
3. Hűlési fázis
- két csepp E vitamin
- tartósítószer (pl. 20 csepp Rokonsal + 4 csepp tejsav)
- 20-30 csepp illóolaj

VII. Az elkészítés menete

  1. Mérjük le az I. fázis alapanyagait (az olajat és az emulgeálószert), tegyük egy hőálló tálba és helyezzük egy forró vízzel teli lábasban a tűzhelyre.
  2. Mérjük le a II. fázis alapanyagait és tegyük egy hőálló tálba, majd egy forró vízzel teli lábasban a tűzhelyre.
  3. Melegítsük fel mindkét fázis anyagait 70 °C-ra. Ehhez már szükséges a hőmérő. A víz épphogy forrjon, inkább csak gyöngyözzön, az anyagok hőmérsékletét pedig mérnünk kell. Az olajos anyagok lassabban melegednek, mint a vizesek. Fontos, hogy azonos hőmérsékleten legyenek keverés előtt, és legfeljebb csak pár fokkal térjenek el a 70-től.
  4. Vegyük ki őket a forró vízből, és folytonos keverés (habverőzés) mellett lassan, szinte cseppenként adjuk hozzá a vizes részt az olajoshoz. Ez az emulgeálás: az olajból krémes, fehéres keverék lesz. Utána még keverjük pár percig.
  5. Néhány percig hagyjuk kihűlni, addig készítsük elő  a harmadik fázis anyagait.
  6. Keverjük/verjük egy kicsit újra az emulziót.
  7. Mérjük meg a hőmérsékletét:ha 45 és 50 °C között van, hozzáadhatjuk a III. fázis anyagait, cseppenként, folytonos keverés mellett.
  8. Fertőtlenítsünk egy testápolós flakont: vagy forró vízben főzzük 10 percig, vagy alkoholt (vodkát) rázzunk benne egy darabig, majd szárítsuk meg.
  9. Kihűlés után öntsük a testápolónkat a flakonba, zárjuk le, és címkézzük fel: mindenképpen írjuk rá, hogy milyen kozmetikum, és a készítés dátumát. Ha van hely érdemes az összetételét is, vagy a receptkönyvünkben adott nevet írjuk rá.
  10. Írjuk le a receptet, hogy később is el tudjuk készíteni, és hogy emlékezzünk rá, ha valamit változtattunk.
Sok sikert!


Folyékony lecitin – emulgeátor házilag








ÍRTA: BIOFELESÉG
2012. ÁPRILIS 10.






Mindazoknak ajánlom, akiknek nincs lehetőségük vagy kedvük interneten rendelni vagy drága pénzért beszerezni az emulzionáló szereket, sokkal inkább elkészíti otthon (mint ahogy én is tettem).
Ez az emulgeátor hideg emulziókban is nagyszerűen működik, az olaj-fázisban feloldva gőzfürdő felett. A szükséges mennyiség a készítendő termék végső súlyának 3-6%-a.
Személyes tapasztalatom, hogy méhviasszal együtt alkalmazva elegendő a méhviasz fele, és a krém könnyen felszívódik.
Példák a folyékony lecitinnel és viasszal készített krém-formulákra és azok eredményére:
-3% viasz + 3% folyékony lecitin + 30% olaj + 60% víz = selymes ápoló tej
-5% viasz + 3% folyékony lecitin + 30% olaj + 60% víz = folyékonyabb, puha, selymes krém
-7% viasz + 3% folyékony lecitin + 48% olaj + 4% vaj + 37% víz = „víz az olajban” emulzió, bársonyos, nagyon gazdag krém
Hozzávalók
  • 40gr hidegen sajtolt napraforgóolaj
  • 60gr szójalecitin granulátum
Folyékony lecitin – emulgeátor házilag
Elkészítés

Készítése: Gőzfürdő felett kezdjük melegíteni a napraforgóolajat, adjuk hozzá a szójalecitint, s hagyjuk a melegen 40-45 percig (a szójalecitinnek idő kell hogy feloldódjon). Vigyázzunk, hogy a gőzfürdő vize folyamatosan meleg maradjon (kb. 50°C), de forrnia nem szabad! Kb. 20 perc múlva látni fogjuk, hogy a lecitin habot képez, ez normális. Rendszeresen kevergessük meg a keveréket. Mivel a lecithin hajlamos a csomósodásra, az elkeveredést segíthetjük egy botmixerrel is. 45 perc elteltével vegyük le a tűzről a keveréket és keverjük a botmixer leggyorsabb fokozatával addig, míg teljesen homogén “krémet” nem kapunk. Ha a keverékben még mindig találunk csomókat, tegyük egy kicsit vissza a tűzre melegedni. Vegyünk egy dunsztos üveget és egy fém szűrőt, amelyeket előzőleg kifertőtlenítettünk, s a szűrőn átszűrve öntsük a keveréket az üvegbe. A szűrőn fennmaradt maradékot amennyire lehet passzírozzuk át, kinyomkodva a fennmaradt olajat. Hagyjuk a keveréket teljesen kihülni. Amikor kihűlt, a keverék színe és állaga hasonló lesz egy jó sűrű virágmézhez. Hűtőben hónapokig eláll.
Forrás: tovább a linkre


Krém ekcémára






ÍRTA: KARA
2013. DECEMBER 28.






Ez egy hirtelen felindulásból elkészült krém az orvos által felírt helyett, nekem mindenhol kiszokott sebesedni a bőröm nem csak a kezemen így “nagyobb” adagban kevertem, könnyen kenhető, nem folyós szobahőmérsékleten sem, igaz jó zsíros és olajos de pár perc alatt beszívódik csak némi fénylést hagy maga után. Egy éjszaka alatt gyógyultak tőle a sebeim mint a patikaitól. Nem méricskéltem nagyon pontosan. ( 1 evőkanál kb 10ml )
Hozzávalók
  • 100g finomított shea vaj
  • 2 evőkanál mandula olaj
  • 2 evőkanál búzacsíra olaj
  • 10 csepp teafa illóolaj
Krém ekcémára

Elkészítés
A vajat bele kanalaztam egy bögrébe, 1-2 perc alatt felolvadt forró vízbe állítva, hozzá adtam az olajokat, összekevertem, vissza a tégelybe, mélyhűtőben pár perc alatt megdermedt.







Tanfolyam neve: Meleg eljárás elsajátítása

Tanfolyam leírása

Süsd ki a tisztítószereidet, készítsd el tusfürdőd! Ha elfogyott a szappanod és már holnap szeretnéd használni az újat, akkor ez a módszer kell Neked.

Gyakorlati rész:

  • mosószer
  • mosogatószer
  • tusfürdő
  • sampon
  • krémszappan
  • meleg eljárással készült pipere szappan







Tanfolyam ára

13 500 Ft
Az ár tartalmazza:
Ez az összeg tartalmazza az összes alapanyag, az oktatás és a jegyzet árát. A teljes regisztráció a részvételi díj befizetésével történik. 
Lemondási feltételeink:
A program előtt 2 héttel 50%-ot tudjuk visszautalni a részedre.
A program előtt 1 héttel 25%-ot tudjuk visszautalni a részedre.
1 héten belül nem tudjuk a részvételi díjat visszautalni!
Ha már mindenképpen le kell mondanod, akkor javasoljuk, hogy egy másik időpontra kérd át a részvételedet!
FIGYELEM!!! Ha 1 héten belül kéred ezt a módosítást, akkor az adminisztrációs díj 5.000 Ft!

Tanfolyam időpontok

Helyszín
Időpont
Budapest
2014-04-06

Tanfolyam jelentkezés

A tanfolyam jelentkezéshez kérlek lépj be >>
A tanfolyamra belépés után a jobb oldalt található Tanfolyam menüpont alatt tudsz jelentkezni.






Tanfolyam neve: Öko tisztító- és tisztálkodószerek

Tanfolyam leírása

Elméleti rész:

  • Meleg eljárású szappankészítés : mikor, miért, hogyan?
  • A készítés menete
  • Röviden a haj szerkezetéről
  • Tusfürdő- és samponfajták
  • Mosószer, mosógél, folttisztítás
  • Tisztítószer szótár
  • Praktikák

Gyakorlati rész:

  • Ápoló samponcsoda Neked” – Sampon – hajtípusnak megfelelően
  • Kényeztető lazsáló fürdéshez” – Tusfürdő-nyugtató, hűsítő, relaxáló
  • Szermentes ÖKO-szer mosáshoz” – Mosószer
  • Mosómedves szappan trükkjei” – ÖKO Mosószappan
  • Kézkímélő zsírbontás” – Mosogatószer
  • Apa-bőr-kímélő a pamacsozáshoz” – Borotválkozó krém
  • ÖKO-fluid, hogy szép maradjon a kezed is!” – Folyékony szappan
  • Kíméletes kilátás” – Ablaktisztító
  • Légfuvallat ÖKO módra” – Légfrissítő zselé
  • Csillámló bútorzat, de csak kíméletesen!” – Bútorápoló
  • Hasson is, de ne fertőzzön?” – Fertőtlenítő
  • Meleg szilárd szappan
HALADÓ TANFOLYAM!
Jártasnak kell lenni a tanfolyamozónak a lúgoldásban!
Minden tanfolyamozó minden termékből visz haza!


















Tanfolyam ára

22 860 Ft
Az ár tartalmazza:
az 5 órás képzést
jegyzetfüzetet
5 kg mosószóda
kávét, teát, pogácsát
minden szükséges alapanyagot, eszközt, amit a műhely modulhoz használunk
örök részvételi lehetőség az ÖKO TISZTÍTÓ ÉS TISZTÍTÓSZEREK műhely modul zárt csoportba
egy 20 perces grátisz személyes ( telefonos vagy Skype) konzultáció az elkövetkező 6 hónapon belül - ha igényled

Tanfolyam időpontok

Jelenleg nincs elérhető időpont.

Tanfolyam jelentkezés

A tanfolyam jelentkezéshez kérlek lépj be >>
A tanfolyamra belépés után a jobb oldalt található Tanfolyam menüpont alatt tudsz jelentkezni.






Tanfolyam neve: Arc és testápolás magas fokon

Tanfolyam leírása

A kencekészítő tanfolyam nem egymásra épülő modulokból áll, tetszőleges sorrendben vehetsz részt az egyes témákon! Fókuszban a bőr: felépítése, funkciói, bőrtípusok felismerése, ajánlott illetve nem ajánlott bőrápolási módok. A különböző növényi olajokról és felhasználásukról írásos anyagot adunk kézbe. Az elméleti alapokat és a különböző recepteket minden alkalommal írásos formában hazaviheted!

Elméleti rész:

Megismerkedünk a bőrrel, bőrtípusokkal, valamint az emulziós készítmények felépítésével.

Gyakorlati rész:

arckrém
testápoló
kézkrém
naptej
sarokkrém












Receptek kezdőknek






ÍRTA: LUKRÉCIA
2013. SZEPTEMBER 28.







Íme a legújabb receptek kezdőknek, ezeket kevertük Pilisborosjenőn az Egészségnapon. Az adagok egészen kicsinyek, de otthon természetesen többszörözni is lehet, akkor könnyebb mérni.
Popsivédőkrém
  • 4 kiskanál (20 ml) olíva olajhazikence
  • 1 kiskanál (5 g) méhviasz
  • 1/2 kiskanál cink oxid
  • 2 csepp levendula illóolaj
  • 2 csepp E vitamin
Gőz fölött melegítsük fel a méhviaszt és az olíva olajat, amíg a viasz el nem olvad. Ezután jól keverjük el benne a cink oxidot, és adjuk hozzá a többi hozzávalót is.
Lábspray
  • 5 ml alkohol
  • 20 ml desztillált víz
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 2 csepp levendula illóolaj
  • 2 csepp teafa illóolaj
Az alkoholban oldjuk fel az illóolajakat, a vizet melegítsük fel, és oldjuk fel benne a szódabikarbónát. Végül öntsük őket össze.
Kézfertőtlenítő
  • 5 ml alkohol
  • 10 ml desztillált víz
  • 10 aloe vera gél
  • 5 csepp illóolaj (teafa, citrom, levendula)
Az alkoholban oldjuk fel az illóolajokat, majd adjuk hozzá az aloe gélt és a vizet.
Arckrém
  • 10 g sheavaj
  • 6 g szőlőmag olaj
  • 5 csepp illóolaj
Gőz fölött melegítsük fel a sheavajat, majd adjuk hozzá a szőlőmag olajat és illóolajat, és tegyük a mélyhűtőbe amíg kihűl.
Kézkrém
  • 10 g kakaóvaj
  • 6 g olíva olaj
  • 5 csepp illóolaj
Gőz fölött melegítsük fel a kakaóvajat, adjuk hozzá az olíva olajat és illóolajat.
Dezodor
  • 10 g sheavaj/kakaóvaj
  • 12 g szódabikarbóna
  • 4 g keményítő
Gőz fölött melegítsük fel a sheavajat, majd tegyük bele a szódabikarbónát és keményítőt, jól keverjük el, és a mélyhűtőbe tegyük kihűlni.
Ajakbalzsam
  • 10 g olíva olaj
  • 5 g méhviasz
  • 5 csepp illóolaj (cirom, narancs, mandarin, grapefruit)
Gőz fölött melegítsük fel a méhviaszt és az olíva olajat, végül tegyük bele az illóolajakat.
Légzéskönnyítő krém
  • 10 ml olíva olaj
  • 3 g méhviasz
  • 10 csepp illóolaj (kámfor, eukaliptusz, menta)
Gőz fölött melegítsük fel a méhviaszt és az olíva olajat, végül tegyük bele az illóolajakat.
Szemnyugtató zselé
  • 20 ml aloe vera gél
  • késhegynyi xantán
  • késhegynyi kurkuma
  • 2 csepp levendula illóolaj
Az aloe gélt langyosítsuk meg, tegyük bele a xantánt és jól keverjük el. Végül adjuk hozzá a kurkumát és az illóolajat. Zselés állagú aloe gélnél a xantán kihagyható.
Frissítő lábgél
  • 20 ml aloe vera gél
  • 5 g keményítő
  • 3 csepp borsmenta illóolaj
  • 2 csepp eukaliptusz illóolaj
Az aloe gélhez adjuk először a keményítőt, majd az illóolajokat, jól keverjük el.


Illatkeverékek II.






ÍRTA: LUKRÉCIA
2013. SZEPTEMBER 09.







Szantálfa férfiasan

  • 20 csepp pacsuli
  • 20 csepp szantálfa

Szantálfa könnyedén

  • 5 csepp vanília
  • 10 csepp szantálfa
  • 25 csepp narancs

Illatosító

  • 14 csepp szegfűszeg
  • 24 csepp narancs

Csábítás

  • 8 csepp mirha
  • 16 csepp tömjén
  • 16 csepp szantálfa

Ősz

  • 8 csepp pacsuli
  • 16 csepp szantálfa
  • 16 csepp narancs

Citrusos szenvedély

  • 10 csepp bergamott
  • 10 csepp citrom
  • 20 csepp ylang-ylang

Különleges

  • 6 csepp levendula
  • 24 csepp vanília
  • 12 csepp pacsuli

Virágos-fűszeres

  • 14 csepp ylang-ylang
  • 10 csepp pacsuli
  • 6 csepp szegfűszeg
  • 4 csepp levendula
Hozzávalók
  • 20 ml jojoba olaj
  • vagy 20 ml alkohol
  • illóolaj
  • sötét üveg
Illatkeverékek II.

Elkészítés
Öntsük össze a hozzávalókat, jól rázzuk össze, majd hagyjuk egy hétig pihenni.



Illatkeverékek I.






ÍRTA: LUKRÉCIA
2013. AUGUSZTUS 22







Illatkeverékek parfümhöz, after shave-hez, bármihez. A legtöbb mindkét nemnek megfelelő lehet.

Eufória

  • 26 csepp levendula illóolaj
  • 14  csepp rozmaring illóolaj

Kertészek kedvence

  • 8 csepp pacsuli
  • 20 csepp bergamott
  • 12 csepp levendula

Tavaszi eső

  • 30 csepp citrom
  • 10 csepp teafa

Fűszeres

  • 3 csepp fahéj
  • 2 csepp szegfűszeg
  • 19 csepp narancs
  • 8 csepp citrom
  • 4 csepp vanília

Téli napsütés

  • 12 csepp citrom
  • 26 csepp kamilla

Titokzatos férfi

  • 20 csepp kamilla
  • 10 csepp pacsuli
  • 10 csepp vanília

Energizáló illat

  • 20 csepp borsmenta
  • 10 csepp zsálya
  • 10 csepp rozmaring

Krémes narancs

  • 14 csepp vanília
  • 28 csepp narancs

Hozzávalók
  • 20 ml jojoba olaj
  • vagy 20 ml alkohol
  • illóolaj
  • sötét üveg
Illatkeverékek I.

Elkészítés
Öntsük össze a hozzávalókat, jól rázzuk össze, majd hagyjuk egy hétig pihenni.



Női parfüm receptek I.






ÍRTA: LUKRÉCIA
2010. NOVEMBER 03.






A következő illatkeverékeket kb. 20 ml hordozóba (jojoba olajba vagy alkoholba) öntsük, finoman rázzuk össze, és hagyjuk érni legalább egy hétig, ahogy az előző bejegyzésben leírtam. A recepteket angol internetes oldalakon találtam, volt, ahol 2-6 hónap várakozási időt is írtak. Tapasztalatom szerint egy hét után már nem nagyon változik a parfüm összhatása, de rögtön az összekeverés után még egyáltalán nem hasonlít a végső illatához.

Csábító illat

  • 28 csepp ylang-ylang
  • 1 csepp jázmin
  • 1 csepp rózsa
  • 3 pacsuli
  • 3 szantálfa

Titokzatos

  • 28 csepp mirha
  • 4 csepp szantálfa
  • 2 csepp pacsuli
  • 2 csepp tömjén

Lágy szellő

  • 28 csepp levendula
  • 10 csepp rozmaring
  • 4 csepp bergamott

Virágos

  • 7 csepp bergamott
  • 14 csepp geránium
  • 4 csepp narancsvirág
  • 4 csepp pálmarózsa
  • 1 csepp szantálfa

Citrus

  • 20 csepp bergamott
  • 20 csepp citrom
  • 4 csepp rozmaring
  • 4 csepp narancs
  • 4 csepp narancsvirág

Indiai fűszer

  • 12 csepp szantálfa
  • 10 csepp rózsa
  • 4 csepp citrom
  • 3 csepp koriander
Hozzávalók
  • 20 ml jojoba olaj vagy alkohol
  • illóolaj
  • sötét üveg
Női parfüm receptek I.

Elkészítés
Rázzuk jól össze, majd hagyjuk állni legalább egy hétig.



Női parfüm receptek II.






ÍRTA: LUKRÉCIA
2010. NOVEMBER 03.







További női parfüm receptek…

Antik romantika

  • 24 csepp pacsuli
  • 6 csepp geránium
  • 4 csepp ylang-ylang
  • 2 csepp fahéj

Vidéki kert

  • 8 csepp rózsa
  • 4 csepp citrom
  • 4 csepp narancs
  • 4 csepp bergamott
  • 2 csepp bazsalikom
  • 2 csepp narancsvirág
  • 2 csepp petitgrain

Citrusos-fűszeres

  • 8 csepp bergamott
  • 8 csepp citrom
  • 8 csepp narancs
  • 4 csepp rozmaring
  • 4 csepp petitgrain
  • 2 csepp rózsa

Friss és virágos

  • 20 csepp pálmarózsa
  • 16 csepp narancs
  • 6 csepp petitgrain
  • 4 csepp limett
  • 2 csepp geránium

Csinos és csintalan

  • 18 csepp grapefruit
  • 10 csepp orvosizsálya
  • 6 csepp geránium

Egzotikus lugas

  • 24 csepp rózsafa
  • 12 csepp ylang-ylang
  • 4 csepp jázmin
Hozzávalók
  • 20 ml jojoba olaj
  • vagy alkohol
  • illóolaj
  • sötét üveg
Női parfüm receptek II.

Elkészítés

Öntsük össze a hozzávalókat, jól rázzuk össze, majd hagyjuk egy hétig pihenni.

A parfümkészítés alapjai





ÍRTA: LUKRÉCIA
2010. NOVEMBER 03






Kétféle parfümalapról szeretnék írni. Szerintem a legjobb, ha jojoba olajból gyárjtuk a parfümünket, mert akkor még tartósítószert sem kell használnuk, a jojoba olaj eltarthatósága ugyanis sokkal hosszabb, mint a bele rakott illóolajoké. Ha magunkra kenjük, nem szárít, mint az alkohol, hanem ápol, és az illatokat is hosszabb ideig megőrzi.

10 ml jojoba olaj
10-15 csepp illóolaj
Sötét színű üvegbe érdemes tölteni, és finoman összerázni, akár többször is. Kb. 1 hét kell neki, amíg összeérik. Én pár nap múlva meg szoktam szagolni, és hozzáadni egy-két cseppet abból az illóolajból, amit gyengének érzek.
Használat: ujjunkkal a bőrünkre kenünk egy kicsit, a fül mögé, a csukló belső oldalára stb.
A másik lehetőség, hogy alkoholos alapba cseppentjük az illóolajokat. Ennek a legfőbb előnyét abban látom, hogy spray-ként is használhatjuk így.
Itt is hagyni kell időt az érésre. Vízzel felhigítva és szórófejes üvegbe téve dezodorként is tökéletes.
Hozzávalók
  • 10 ml 70%-os alkohol
  • 10-15 csepp illóolaj
  • 2 csepp benzoe tinktúra (elhagyható a tartósítás miatt kellhet)
  • fél kávéskanál glicerin (szintén elhagyható de jobb lesz az állaga)
A parfümkészítés alapjai

Elkészítés
Én mindkét fajtát elkészítettem kedvenc illataimból. A jojobásat beletöltöttem egy régi Avonos golyós üvegbe, ezzel kenem be magamat. A felhígított alkoholos parfümöt pedig beletöltöttem egy kis pumpás üvegbe (szintén Avon reklámtermék) és a táskámban tartom. Ezzel fújom be magamat bármikor, ha szükségét érzem. A legnagyszerűbb az illóolajos kölnikben az, hogy nemcsak természetesek és egészségesek, hanem még a lelkiállapotunkra is jól hatnak. Minden olajnak más a hatása, érdemes utána nézni, mielőtt keverni kezdünk. Példát illatkeverékre a férfi és női parfüm recepteknél találhattok. 







Férfi parfüm készítés házilag





ÍRTA: LUKRÉCIA
2010. NOVEMBER 15.






A következő férfi parfüm recepteket ugyanúgy 20 ml jojoba olajba vagy alkoholba ajánlom, legalább egy hetes összeéréssel és naponta egy felrázással. Mindig valódi illóolajat használjunk, ne mesterségeset. Nem könnyű megkülönböztetni, mert sokszor csak annyit írnak rá hogy illóolaj. De ha névtelen márka, és doboz, egyéb adatok nélkül árulják az gyanús. Amiben biztos, hogy megbízhatunk: aromax, naturol, naturland, helen, és a patikában árult kimértek (mindig rajta van a patika neve). Kamalánál (amiket még nem próbáltam) például lehet kapni illóolajat és illatolajat is, az utóbbi nem valódi illóolaj. Ha angolul keressük, a fragrance mindig mesterséges illatot takar, az illóolaj essential oil.

Hozzávalók
  • Érzéki illat: 5 csepp levendula 10 csepp koriander 11 csepp szantálfa 12 csepp cédrus 3 csepp tömjén
  • Férfias illat: 20 csepp bergamott mandarin vagy limett olaj 13 csepp pacsuli 4 csepp babér 4 csepp vetiver 2 csepp bors vagy gyömbér 1 csepp narancsvirág (nem kötelező)
  • Bensőséges: 10 csepp cédrus olaj 8 csepp szantálfa 6 csepp levendula 4 csepp koriander 2 csepp tömjén
  • Provance-i: 16 csepp levendula 5 csepp szantálfa 4 csepp cédrus 2 csepp gyömbér 2 csepp vetiver
Férfi parfüm készítés házilag

Elkészítés
Öntsük a jojoba olajat/alkoholt sötét üvegbe, ebbe cseppentsük az illóolajakat. Rázzuk jól össze, majd tartsuk napfénytől, hőtől védve. 




Házi mosogatógép tabletta





ÍRTA: BABA
2013. AUGUSZTUS 18.









Megörvendtem, de ahogy visszanéztem a címét… hát..mosógépre gondoltam

Hozzávalók
  • 100 g szódabikarbóna
  • 12 g borkősav
  • 1/4 pohár víz
  • 50 g só
  • Tálka
  • Jégkocka tartó
Házi mosogatógép tabletta

Elkészítés

Egy tálkába beletöltjük a szódabikarbónát, a sót és a borkősavat, közben apránként hozzáadjuk a vízet. Sűrű krémes, masszát kell kapjunk! A masszát jégkockatartóba kanalazzuk, úgy hogy csak félig legyenek, mert meg fog dagadni a massza! Hűvös helyre helyezzük két órára, majd befőttesüvegben tároljuk. Ha nincs kedvünk jégkockatartóval vacakolni akkor a víz kihagyásával befőttesüvegben tároljuk a masszát, amit mosáshoz a gépbe kanállal adagolunk!
Forrás: tovább a linkre



Hogyan “komponáljunk” szappanreceptet?



ÍRTA: BIOFELESÉG
2013. ÁPRILIS 28.








A szappan művészete – a recept titka
avagy hogyan “komponáljunk” szappanreceptet?

Egy természetes szappan titka az alkalmazott anyagok “összhangjában” rejlik. Bármilyen szükségletből vagy ötletből szülessen is a recept, a megfelelő anyagok jó kombinációjával bármilyen igénynek megfelelő szappant tudunk készíteni, de csak akkor, ha figyelmesen “komponálunk”.
Az egyszerűen olívaolajból (“folyékony arany”) készült szappan valóban, minden időkben a szappanok királya, de az olívaolaj az összes zsírok közt az egyetlen, amely önmagában alkalmazva is tökéletesen szilárd, mélyen de gyengéden tisztító, és valóban bőrápoló szappant eredményez.
Amennyiben egyéb zsírokat (állati zsírokat, növényi olajokat, vajakat) is szeretnénk alkalmazni egy szappanreceptben, a zsírokat össze kell hangolnunk, meg kell ismernünk az egyes zsírok tulajdonságait:
- a egyes nyers zsírok bőrre gyakorolt hatását (pl. bizonyos növényi olajok allergizálhatnak)
- a zsírok egymásra gyakorolt hatását (szinergikus hatás)
- az szappanban elszappanosított olajoknak a szappanra, illetve a bőrre gyakorolt hatását (bizonyos zsírok-olajok nagyobb mennyiségben alkalmazva száríthatják a bőrt)

Néhány ötlet/jó tanács a sikeres szappanrecepthez
Óvakodj a túl sokféle zsír használatától egy szappanreceptben, mivel a túl sok zsírfajta együttes alkalmazása pontosan a kívánt hatás ellenkezőjét produkálhatja!
A jó szappanrecept a megfelelő mennyiségben, figyelmesen összehangolva tartalmaz:
- bázis-zsírokat – amelyek szilárdságot biztosítanak a szappannak
- telített zsírokat – amelyek elszappanosítva habot képeznek
- telítetlen zsírokat – amelyek javítják a hab minőségét
- értékesebb tápláló zsírokat – amelyek különleges bőrápoló hatást fejtenek ki
Bázis-zsírként alkalmazzuk pl. az olívaolajat, pálmaolajat, állati zsírokat –külön-külön vagy együtt is–, általában 50-70%-os koncentrációban (kivéve az olívaolajat).
A
 telített zsírok, melyek szobahőmérséklet alatt szilárd halmazállapotúak –különösen a kókuszolaj és a kakaóvaj– elszappanosítva nagyszerű habot képeznek a szappanban. Vigyázzunk azonban a használatukkal, hiszen önmagukban vagy egymással kombinálva 30%-os koncentráció felett száríthatják a bőrt.
Bizonyos 
telítetlen zsírok, mint pl. a napraforgó-olaj, a földimogyoró-olaj, a kukoricaolaj nagyszerűen krémesítik a telített zsírok által biztosított habot. Ezeknek az olajoknak a nagy mennyiségben (30% felett) való alkalmazása viszont elpuhíthatja a szappant: egyrészt a szappanmassza nehezen fog szalagosodni, másrészt a szappan esetenként még 48 óra elteltével is “ragaszkodni” fog a formához.
Az értékesebb olajok és vajak egy része mint pl. az avokádóolaj, sheavaj, mangóvaj, búzacsíra-olaj, argánolaj, stb. az egyéb telített zsírokkal együtt aztán valóban puha szappant adhatnak, míg mások mint pl. a jojobaolaj vagy a neem-olaj túl nagy mennyiségben használva összekaphatják a szappanmasszát, hogy aztán nem fogjuk tudni a formába önteni. De vannak olyan zsírok is (lenmagolaj, szezámmag-olaj, kendermag-olaj, sáfrányos szeklice-olaj) amelyek igen hamar avasodnak, s nagyobb mennyiségben használva megavasíthatják az egész szappanunkat. Ezeket nem ajánlott 5-10%-nál nagyobb mennyiségben tenni egy receptbe, és nem is éri meg.
Egy szappanreceptben ne kombináljatok 3-5-nél több fajta zsírt (legalábbis míg ki nem tapasztaltátok az olajok hatásait), és figyeljetek arra is, hogy az előzőekben említett funkciókhoz 1-1 zsírfélét társítsatok.
- Tökéletesen elegendő egy zsírfajta ami a szappan alapját biztosítja, ebből akár nagyobb mennyiséget is használhattok (50-80%).
- Aztán vegyetek valamilyen habot is képző zsírt (ezek általában a telített, kb. 22°C alatt szilárd zsírok), és használjatok belőlük 20-30%-ot, de ne többet.
- A hab minőségének javítására vegyetek egyféle telítetlen olajat, amelyből elég 10-20%.
- És végül egy olyan bőrápoló olajat vagy vajat, amely a telítetlen olajjal együtt a leginkább alkalmas az adott bőrprobléma kezelésére, vagy a kívánt hatás fokozására. Erre a szerepre választhattok valamilyen értékesebb olajat vagy vajat, de maximum 5-10% mennyiségben.
NAGYON FONTOS!: Amikor egy bizonyos zsírhoz mint maximális koncentráció meg van adva egy bizonyos százalék, az nem csak az adott zsírra érvényes, hanem minden olyan zsírra, amely összetételében és hatásaiban hasonló hozzá!
Tehát amikor azt mondjuk hogy egy habot képző olajat 30%-os maximum koncentrációban ajánlott használni, akkor ez a mennyiség nem csak arra a bizonyos olajra vonatkozik, hanem a szappanban a habot képző olajok összességére. Így például ha egy szappanban együtt használunk pl. kókuszolajat és kakaóvajat, akkor mivel a kakaóvaj is tartalmazza azokat az anyagokat amelyek elszappanosodva száríthatják a bőrt, nem érdemes a szappanban 30% kókuszolaj mellett még 10-15% kakaóvajat tenni, hanem pontosan arról van szó hogy a két zsír összessége ne legyen több mint 30%.
Ugyanez igaz azokra a zsírokra is amelyek nagyobb menyiségben hajlamosak elpuhítani a szappant. Amikor például a napraforgó-olajról állítjuk ezt, akkor ugyanez igaz a hozzá hasonló összetételű telítetlen zsírokra, mint pl. a földimogyoró- vagy a kukoricaolaj. Azaz egy szappanban nem ajánlott ezekből valamelyiket vagy többet kombinálva 30%-nál magasabb koncentrációban használni.
Végül pedig hasonlóan kell gondolnunk a hab minőségét javító általánosan telítetlen zsírok (előbb említettek) és az értékesebb, tápláló zsírok együttes használatára is. Mivel ez utóbbiak nagy része (pl. a sheavaj kifejezetten) nagy mennyiségben tartalmaznak ún. “el nem szappanosodó” anyagokat, ezek a zsírok is puhítják a szappan állagát, tehát egyéb telítetlen zsírokkal együtt érdemes mindkét zsírfajta használatát a minimálisra szorítani, természetesen a szappan használati célját tiszteletben tartva.
A különféle leggyakrabban használt zsírok jellemzőit és ajánlott mennyiségét itt találjátok: http://lukreciakencei.hu/szappankeszites/szappankeszites_hideg_eljarassal/vii-resz-zsirok-viselkedese-es-ajanlott-mennyisege-a-szappanban
Bánj óvatosan az illóolajokkal is: http://lukreciakencei.hu/alapanyagok/hasznos_alapanyagok/az-illoolajok-hasznalata-hogyan-es-mennyit
Az ún. “alapillatok” csoportjába tartozó olajokat és a citrusok illóolajait csak kis mennyiségben érdemes alkalmazni, és lehetőleg telítetlen zsírokkal kombinálni őket, mert azokat a szappanmasszákat amelyek sok telített zsírt tartalmaznak, hajlamosak összekapni, túrósítani, hogy aztán nem lehet őket a formába önteni, de még belesimogatni sem!
Sokkal inkább kombinálj 2-3 féle illóolajat a belinkelt cikkben szereplő utasítások szerint, a 3-2-1 elvet követve.

Hogyan fogjunk a receptíráshoz?
Ez első és legfontosabb eldönteni milyen szappant is szeretnénk készíteni. Ne akarj egy szappantól mindent, és ne kavarogjanak a fejedben mindenféle gondolatok egyszerre. Az egyszerűbb mindig jobb, tehát ne kombináld túl!
Ülj le, és tiszta fejjel gondold át alaposan hogy mi az az elsődleges és számodra legfontosabb hatás amit a leendő szappannal el szeretnél érni:
- Például ha a szappanodnak jó tisztító hatást, tömörséget szeretnél adni, válassz olyan zsírokat, amelyek ezt biztosíthatják (pl. pálma, kókusz, kakaó) és bánj csínyán a telítetlen és tápláló zsírokkal. Használj valamilyen telítetlen zsírt, de válassz egy könnyebb olajat, és használd aránylag kis mennyiségben (5-15%). A méhviasz a maga kis mennyiségében (1-3%) is nagyszerű szilárdságot biztosít a szappannak (vigyázzunk azonban, mert a túladagolt viasz használhatatlanul viaszossá teszi a szappant). Bizonyos adalékanyagok pedig növelik a szappan tisztító hatását, mint pl. a mélytisztító szappanokban az agyag, samponszappanokban a cassia-por (cassia obovata, színtelen henna).
- Amennyiben jól habzó és illatos szappant szeretnél, akkor használd a maximum mennyiséget (30%) a telített zsírokból, főleg a kókuszolajból, kakaóvajból, s ahhoz adj kb. 10-25%-ban olyan telítetlen zsírokat (ricinusolaj, földimogyoróolaj), amelyek a kókuszolaj habját még bővebbé és krémesebbé teszik. Vigyázz hogy milyen illóolajat használsz, nehogy a szappanodat összerántsa!
- Ha valamilyen alkalomra szeretnél szappant ajándékozni, akkor keress az alkalomhoz illő anyagokat, színezékeket, illatokat, de ebben az esetben válassz olyan zsírokat, amelyeknek a kiválasztott illóolajokkal és adalékanyagokkal érintkezve biztosan nem okoznak majd nem kívánt hatásokat. Például a karácsonyi illatokhoz (ánizs, gyömbér, fahéj, szegfűszeg) érdemes nagy mennyiségben telítetlen zsírokat társítani. A szappan nem fog sok habot képezni, de így –mivel a telítetlen olajok nagy része nehezen éri el a szalag-fázist– megelőzhető a szappanmassza túrósodása.
- Ha pedig valamilyen kifejezett bőrproblémára szeretnél ápoló szappant készíteni, akkor használd minimális mennyiségben vagy kerüld a habzásért felelős zsírokat amelyek száríthatják a bőrt, és válassz olyan zsírokat, amelyek a problémás bőrre nyugodtan használhatóak, de nem puhítják el a szappant (állati zsírok, rizsolaj, mandulaolaj, szőlőmagolaj), illetve társítsd őket 1-2 fajta olyan olajjal vagy vajjal, amelyek arra a bizonyos bőrproblémára jó hatással vannak. Az ilyen szappanokban nagy mennyiségben használhatunk gyógynövény-macerátumokat (olívaolajban) és gyógynövényfőzeteket, olyan adalékokkal kiegészítve mint a zab vagy a méz, és az illóolajokat is úgy válasszuk, hogy az illatuk helyett inkább a terápiás hatásuk kerüljön előtérbe.

Az alap- és adalékanyagok viszonya
Végül de nem utolsó sorban fel szeretném hívni a figyelmeteket bizonyos anyagok egymással való kapcsolatára. Mivel pl. a viaszok magasabb, míg a vajak alacsonyabb hőmérsékleten olvadnak, illetve a cukor- vagy alkoholtartalmú anyagok nagy mértékben megemelik a kémiai reakció hőmérsékletét, bizony ajánlatos az ilyen anyagokat csak egy bizonyos tapasztalat birtokában kombinálni.
Olvassátok át mégegyszer a “A szappanosodás szakaszai” című cikk első bekezdését “Az egyesítési hőmérséklet”-ről. Nagyon fontos tudni, hogy:
- Amennyiben pl. tejet használtok mint folyadékot, akkor (különösen az első receptekben) ne használjatok mézet. A tej már önmagában is emeli a kémiai reakció hőmérsékletét, a méz használata pedig méginkább elősegítené hogy a szappan megégjen. Ugyanígy nagyon nagy odafigyelés szükségeltetik a méhviasz és a méz egy szappanban való használatához, úgyhogy az első recept-próbálkozások folyamán kerüljétek az ilyen kombinációkat.
- Ugyanabból az aromás növényből (pl. rozmaring, fenyő, fenyőgyanta, citrusok, fahéj, gyömbér, szegfűszeg, stb.) ne használjatok egy szappanban olajos kivonatot és illóolajat egyszerre!!! Mint tudjuk, az illóolajokat a növényekből nyerik, és a növények maguk is már alapból tartalmaznak illóolajokat, amely az olajban való érlelés során az érlelendő olajba vándorolnak. Így az erősen fás, aromás illatú kivonatok összekaphatják a szappanmasszát (ld. előbb), mennyiségük ellenőrizhetetlenné válik, és beláthatatlan kárt okozhatnak a szappanban.
Természetesen minden szappankészítőnek megvannak a saját jól bevált receptjei és trükkjei. Minél többet gyakoroltok, annál biztosabbak lesztek majd bizonyos kombinációkban, s annál biztosabban fogjátok tudni a recepteket a magatok hasznára változtatni.
Én ebben a cikkben csak megpróbáltam néhány tippet adni a szappanrecept-írás kezdeteihez, de természetesen rengeteg trükk van még amit itt nem tudtam összeszedni. Ezeknek a felfedezését rátok hagyom Smile
Biofeleség



Citromos szappan







ÍRTA: FAHEJ
2013. FEBRUÁR 21.






Ez egy nagyon könnyen elkészíthető szappan amely kezdő szappankészítőknek is ideális recept lehet mivel nem kell hozzá túl sok alapanyag. A végeredmény egy kellemesen citrom illatú szappan amely használható tetőtől talpig! Különösen jó hajmosásra is, mivel a ricinusolaj és a shea vaj páros igazán tápláló a fejbőr számára.
Hozzávalók
  • 300g olíva olaj
  • 80g kókusz olaj
  • 50g ricinusolaj
  • 23g shea vaj (superfat)
  • 150g deszt.víz
  • 60.5g NaOH
  • 10ml citrom illóolaj
  • fél ek. keményítő
  • 1 db citrom reszelt héja
Citromos szappan

Elkészítés

A szokásos hidegeljárással készül, a szalagfázisnál hozzátettem a keményítővel elkevert illóolajat a felolvasztott shea vajat majd a formába öntve a tetejére szórtam a reszelt citromhéjat. A citromhéj bebarnul az érés során. Betakargattam majd 48 óra múlva szeleteltem.Ez az adag pont belefér egy Ráma margarinos dobozba és nagyon klassz formát ad neki. A dobozt kibéleltem előtte zsírpapírral hogy könnyen ki tudjam szedni belőle a szappant. 
Esetleg kurkumával lehetne még színezni (hogy szép sárga legyen), legközelebb azt fogom kipróbálni!





A legkedveltebb receptek 2012-ben



ÍRTA: LUKRÉCIA
2013. JANUÁR 01.








A keresztény szépségportál ötletétől vezérelve megnéztem mely recepteket, cikkeket olvastátok a legtöbben. Íme az eredmény:

A legtöbbet olvasott receptek:

A legtöbbet olvasott cikkek:

A leglátogatottabb fórumok:

A leggyakrabban keresett kategóriák:

  1. Arckrémek 17248
  2. Gyógykencék11501
  3. Dezodorok 11395
  4. Tisztítószerek 11293
    5. Testápolók 9714




Fiziológiás sóoldat






ÍRTA: BIOFELESÉG
2012. DECEMBER 06.







Talán furcsáljátok hogy feltettem ezt a receptet, de talán sokaknak nem jut eszébe hogy ilyen is létezik. A reklámok sokszor hamarabb meggyőznek minket, minthogy utána gondolnánk mi lehet a hátterükben 
Mivel a férjem ápoló, s mivel a kórházban nagyon sűrűn alkalmazzák, általa engem is “megfertőzött” ennek az egyszerű oldatnak a jótékony hatása, kifejezetten pedig az allegiás időszakban bizonyul hasznosnak.
Először is nagyon hatásosan tisztítja a légutakat (mint orrspray/orrcsepp vagy inhalálva), és a bőr pórusait mint arcszauna. Nincsenek ellenjavallatok, kisbabák esetében is nyugodtan használható, hiszen nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot amit a patikai vagy drogériai orrspray-k tartalmazhatnak.
Hozzávalók
  • 1 csapott evőkanál tengeri só (étkezési-nem jódozott)
  • 1 liter desztillált víz
Fiziológiás sóoldat

Elkészítés
Forraljuk a vizet a sóval 10 percen keresztül. Használhatjuk melegen inhalálásra vagy arctisztításra (esetleg 1 csepp illóolajat csepegtetve bele), illetve a lehűtött vizzel feltölthetjük a kiürült orrspray-s flakonunkat, vagy használhatjuk cseppentővel mint az orrcseppet.




Kámforos légzéskönnyítő bedörzsölő kisgyermekeknek







ÍRTA: KRISZTART
2012. OKTÓBER 15.






Már tettem pár kísérletet, hogy kiváltsam valami mással a Baby Luuf Balzsamot, de többnyire teljesen hatástalan kenőcsöket sikerült kotyvasztanom, mivel nem mertem sok illóolajat használni hozzájuk. Végül a Luuf összetevőit és mennyiségeit vettem alapul, osztottam-szoroztam, kicseréltem pár hozzávalót és ez született.
A hozzávalókról:
Eddigi kísérletezéseim során rájöttem, hogy én nagyon nem szeretek méhviasszal dolgozni. Hiába keverem össze olívaolajjal, nagyon hamar, még igen melegen elkezd visszaszilárdulni, azelőtt, hogy az illóolajokat hozzá tudnám vegyíteni azok elillanása nélkül. Ez az én ügyetlenségem, elismerem, még ki kell tapasztalnom a méhviaszt. Mindenesetre most sheavajjal dolgoztam, biztos ami biztos.
Az illóolajoknak az Aromaxon néztem utána, többségét onnan is rendeltem. Fontos volt, hogy csak 3 éves gyerekeknek is való olajok kerüljenek a krémbe, de 5 éves korig még így is csak a gyermek hátát dörzsöljük be vele, ne a mellkasát. (Felnőttek nyugodtan használhatják mellkasra, nyakra is.)
Mivel a mennyiségek számításánál a fenti bolti krém összetevőit vettem alapul, így én is grammban adom meg az illóolajokat, ugyanis nem tudtam egyszerre a mérlegre is, meg a cseppekre is figyelni, de majd egyszer megpróbálom a cseppeket is összeszámolni.
Gyerkőcömön már leteszteltük a kenőcsöt, sőt én is kipróbáltam, nagyon jól működik.
FIGYELEM! A kenőcsöt 3 éves kor alatt nem szabad alkalmazni és egyszerre csak max. zöldborsónyi mennyiséget kenjünk!
Hozzávalók
  • 20 g sheavaj
  • 10 g olívaolaj
  • 1.55 g kámfor illóolaj
  • 0.65 g kakukkfű illóolaj
  • 0.5 g eukaliptusz illóolaj
  • 0.35 g levendula illóolaj
Kámforos légzéskönnyítő bedörzsölő kisgyermekeknek

Elkészítés
A kis mennyiség miatt én az egészet eleve a tárolóüvegcsében készítettem el, nem főzőpohárban. Így nem kell öntögetni és nem vész kárba semmi. (Ehhez a boltokban kapható mini (80 grammos) paradicsompürés üvegeket használom fém tetővel, amik teljesen hőállóak.) A sheavajat vízfürdőben felolvasztom, hozzáadom az olívaolajat, és mire összekeverem, lehűl annyira, hogy adagolhatom is bele az illóolajokat. Jól elkeverem és hűlni hagyom. Hűtőben tárolom, onnan kivéve is jól kenhető.




IX. rész: Hogyan javíthatjuk a leggyakoribb hibákat?



ÍRTA: BIOFELESÉG
2012. SZEPTEMBER 16.








A szappan készítése hideg eljárással

Forrás: http://www.ilmiosapone.it/

 IX. Hogyan javíthatjuk a leggyakoribb hibákat?

Ha szappanmassza nem sűrűsödik, nem éri el a szalag-fázist
Túl sok vizet használtunk, vagy a nátronlúg volt kevés. Ellenőrizzd a mennyiségeket.
A magas telítetlen zsírsav tartalmú olajok (amik szobahőmérsékleten folyékonyak) lassabban érik el a szalag-fázist. A botmixer használata megoldhatja ezt a problémát.

Ha a kész szappanban kemény fehér csomók vannak. Ha a szappan nagyon kemény, fényes és töredezik. Ha fehéres buborékok vannak benne.
Túl sok lúgot használtál és a szappan túl lúgos. Ne használd a bőrödre, de el se dobd. Lereszelve nagyszerű mosószer lesz. Ha töredezik, valószínű hogy kevés volt a folyadék.

Ha a szappan felszíne fehér porral fedett
Függhet a hőmérséklettől, amelyen a szappant a formába öntötted, vagy bizonyos illóolajok “mellékhatása” is lehet. Mindenesetre ez a jelenség teljesen ártalmatlan, de ha zavar elég lekaparni vagy lemosni a használat előtt.

Ha szappan túl hamar éri el a szalag-fázist és már a lábosban annyira sűrű hogy nehezen lehet a formába önteni
Bizonyos alkoholtartalmú illatanyagok vagy egyes illóolajok (pl. a szegfűszeg) vannak ilyen hatással. De okozhatja a problémát a telített (szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú) zsírok  túl nagy mennyisége is.
A jojobaolaj is -ha 10%-nál nagyobb koncentrációban van jelen a receptben- összekaphatja a masszát.
Próbáljáld jól kinyújtani a masszát a formában. Nem lesz egy szépség, de használható lesz.

Ha a szappan nem jön ki a formából
Tedd a szappant a mélyhűtőbe néhány órára, majd olvaszd ki és próbáld meg megint kiszedni. A telített zsírokban gazdag szappanok könnyebben válnak el a formától.
Hasonló problémák elkerülése végett soha ne használj  kerámia- vagy üvegedényt formaként.
A fagyasztott szappan hajlamos veszíteni az illatából.

Ha 24 óra elteltével a szappan felületére kicsapódott az olaj
Túl sok lúgot használtál vagy a szappant túl gyorsan öntötted a formába, még mielőtt a szalag-fázist elérte volna.  A massza nagyon lúgos, így nem használható.
A kicsapódást bizonyos illóolajok is okozhatják (citrusok, mint pl. a narancs), ebben az esetben a kicsapódott réteg vékony kell legyen, s magátó “fel fog szívódni”. Ebben az esetben a szappant nyugodtan hagyd érni, majd használd mintha mi sem történt volna.

Ha a szappan nem szilárdul napok múlva sem, vagy nyálkás, szivacsos
A receptben túl sok folyadék van, vagy a lúg volt túl kevés.
Bizonyos olajok (szezám-, olive-, kukoricaolaj…) nagy mennyiségben alkalmazva puha, nyálkás szappant eredményeznek.
Hagyd száradni néhány hétig. Ha a a folyadék volt túl sok, sassan ki fog párologni a szappanból, s a szappan használható lesz.

Ha a szappanon márványozás-szerű fehér csíkok vannak
A lúg nem keveredett el rendesen az olajokkal, és lehet az is hogy az egyesítés hőmérséklete túl alacsony volt.
Bizonyos illóolajok is okoznak ilyen gondot, de némely telített zsír (mint pl. a sheavaj) is okozhatják ezt a “havas efektust”.
Ha a fehér részeken nincsenek csillogó, kemény lúgcsomók, akkor a szappant nyugodtan használhatod.

Ha a zsír-lúg keverék túl hamar sűrűsödik, csomósodik
Megtörténhet amikor tejet használsz folyadékként vagy amikor túl melegen keverted az olajba a lúgot. Keverd össze alaposan mixerrel és amint szalagosodik, azonnal öntsd a formába.

Ha a szappan veszít az illatából
Tartsd a kész szappanokat egy cipősdobozban vagy színezékmentes papírzacskóban. Az illatanyag felületi kipárolgása normális, de elég lesz használatba venni a szappant, s ismét érezhető lesz az illata.
A könnyebb formából kivétel miatti lefagyasztás negatívan befolyásolhatja a szappan illatának tartósságát.




Az illóolajok használata






ÍRTA: BIOFELESÉG
2012. SZEPTEMBER 03.







Az illóolajok aromaanyagok keverékei, melyek mikroszkopikus cseppek formájában jelen vannak a növények virágaiban, leveleiben, a gyümölcsök héjában, a gyantában, vagy magában a növény fás szárában is. Az illóolajokat préseléssel vagy desztillációval nyerik.
Illó olajoknak nevezzük őket, mert a levegőben hamar elillannak. Olajban vagy alkoholban oldódnak, vízben nem.
Az illóolajok nagyon erősen koncentrált illatanyagok, melyek kis mennyiségben is erős illatot produkálnak. Akkor is ha növényekből származnak, az illóolajok igen erősen irritáló anyagok. Elég egy kicsit többet használni a kelleténél, s a kívánt hatásnak az ellentétét válthatják ki.

Amire fontos figyelni:

  • Sohase használjuk az illóolajokat a bőrre tisztán! Irritációt, allergiás reakciót válthatnak ki, illetve bizonyos illóolajok (kifejezetten a citrusfélék) fényérzékenységet okoznak. Használjuk őket mindig valamilyen olajban vagy krémben hígítva.
  • Ne nyeljük le az illóolajokat. Igaz hogy bizonyos illóolajokat alkalmaz belsőleg az alternatív gyógyászat, de az arra alkalmas illóolajok fogyasztása csak szoros orvosi ellenőrzés mellett javasolt. Bizonyos illóolajok mint pl. a kúszó fajdbogyó (gaultheria), a tuja, a szasszafrász babérfa (sassafras albidum), a ruta (ruta graveolens) a keserű mandula és az északi v. fehér nyírfa (betula alba) kis mennyiségben is mérgezőek.
  • Ne szaglásszuk az illóolajokat hosszan, mert hányingert, fejfájást okozhatnak.
  • Tartsuk az illóolajokat sötét falú üvegekben, fény- vagy hőforrásoktól távol.
  • Az illóolajok nagy része -különösen a citrusfélék és tobozosok olajai- nagyon gyúlékonyak. Kezeljük őket mindig a bekapcsolt tűzhelytől vagy szabad tűztől távol.
  • Bizonyos illóolajok (mint pl. a citrusfélék) kémiai reakcióba lépnek a műanyagokkal, „feloldva” azokat.
  • Az illóolajok kezeléséhez (pl. szappan készítésekor) használjunk gumikesztyűt.
  • A terhesség első 4 hónapjában kerüljük az illóolajok használatát.
  • Kerüljük az illóolajok használatát az újszülöttek ápolásában is, 3-6 hónapos korig csak óvatosan, nagy körültekintéssel használjuk őket, legjobb ha kikérjük aromaterapeuta véleményét.
  • Kerüljük az illóolajok szemmel és nyálkahártyával való érintkezését. Ha esetleg ilyen baleset történne, azonnal mosakodjunk meg szappannal és alaposan öblítsük le folyó vízzel.
  • Mivel az illóolajok oldó hatásúak, kerüljük a bútorokra, szintetikus textíliákra, műanyag vagy lakkozott felületekre való véletlen spriccelődésüket. Bizonyos színes illóolajok (római/kék kamilla, patchouli, ciprus) maradandó foltot hagyhatnak.
A parfümök világában az illatokat gyakran a zene hangjaihoz hasonlítják. És valóban, egy jól „megkomponált” illat olyan mint egy szimfónia. És ahhoz hogy jó parfüm-kompozitorok legyünk a  jelszavunk kell legyen: tapasztalni!
Nagyon fontos alaposan megismerni az illóolajok különféle jellemzőit, hatását, a személyes ízlésünk szerint osztályozni őket, majd pedig különféle kombinációkkal próbálkozni, míg meg nem találjuk a kívánt kompozíciót.

Az illóolajak három fő csoportja:

A fejillatok: a leggyorsabban elpárolgó összetevők. Ezek nyújtják az első benyomást: könnyed, rendkívül illékony aromák, amelyek 5-30 perc alatt elenyésznek, hamar átadják helyüket a kompozíció legfontosabb illatjegyeinek – a szívillatoknak. Egy illatkompozíciónak általában a 20-65%-át teszi ki.
Ebbe a kategóriába tartoznak: citronella, citrusfélék (bergamott, citrom, grapefruit, mandarin, narancs), eukaliptusz, kajeput, kámfor, kardamom, menta piperita, vasfű (verbéna)
A szívillatok: azok az illatok, amelyek a kompozíció karakterét adják. Már kezdetektől fogva ott lappanganak az illatban, de szükségük van kb. 10-30 percre ahhoz, hogy valóban kibontakozzanak a bőrön. Ezek azok az illatjegyek, melyek által az adott parfüm besorolható egy-egy illatcsaládba (virágos, keleties, citrusos, fás, gyümölcsös, …). Egy illatkompozíciónak általában 25-70%-át teszik ki.
Ebbe a csoportba soroljuk: ánizs, babér, bazsalikom, citromfű, édeskömény, geránium, izsóp, jázmin, kamilla, levendula, mirtusz, neroli, niaouli, pálmarózsa, petitgrain, rózsa, teafa, ylang-ylang, zsálya
Az alapillatok: csak jó pár óra elteltével válnak érezhetővé, ugyanis ezek a legnagyobb molekulasúlyú illatanyagok. Többségükben a növények fás részeiből, kéregből, gyantából nyert illatanyagok. Lényeges jellemvonásuk, hogy fixáló anyagokként szolgálnak, lelassítják a könnyebb jegyek párolgását és stabilitást kölcsönöznek nekik. Ezeknek az aromája érezhető a legtovább, akár egy teljes napig is. Kevésbé elillanó anyagok, elegendő belőlük 10% hogy teljessé tegyék a kompozíciónkat.
Ide tartoznak a: benzoin, boróka, cédrus, ciprus, fahéj, fenyő, gyömbér, majoránna, mirha, nyírfa, oregánó, patchouli, pézsma, rozmaring, rózsafa, szantál, szegfűszeg, tömjén, vetiver
És hogy melyikből mennyit?
A hozzáértők szerint hagyományosan követett szabály:
3 rész fejillat + 2 rész szívillat + 1 rész alapillat
 Természetesen a házi kozmetikumok és szappanok terén ezt a szabály felülírja illetve kiegészíti az egyéni ízlés.
Amikor egy új illattal kísérletezünk, próbáljuk egy vattakorongon apró cseppenként összekombinálni az illóolajokat, majd azt bezárni egy kis dunsztosüvegbe, és a nap haladtával több alkalommal megszaglászni. Így megtanulhatjuk miként „érik” egy parfüm, és kitapasztalhatjuk ha esetleg hiányzik valami a „harmóniából”.
Források:
Patrizia Garzena-Marina Tadiello: Il mio sapone naturale


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése