2017. június 14., szerda

Ötletek mini lakásokhoz III.





Ötletek mini lakásokhoz III.




  2014-02-04 17:54:34, kedd




A legjobb miniházak után mutatunk néhány olyan otthont, ami szintén különleges, de egészen más okból. Ezek az emberek a természet közelségét akarták érezni. Azt, hogy a madarak közvetlenül a tornácon reggelizzenek, mellettük rakjanak fészket és mondjuk az őzek a lábuk alatt sétáljanak hajnalban. Ezért döntöttek úgy, hogy a fára építkeznek úgy, hogy közben a növényre is vigyáznak.






























Luxusházak a fákon

2012-03-07 02:16   //    Kívül tágasabb

2 komment


Új őrület hódít milliomos-körökben Nyugaton, ez pedig nem más, mint (a gyerekkor felidézéseként) a fára épített házak hóbortja. Nem akármilyen üzletről van szó, hiszen egy-egy építmény akár 250 ezer fontba (kb. 85 millió forintba) is kerülhet.
James Bond-stílusú ház a fa lombjai között, zárt láncú tévével, biometrikus biztonsági rendszerrel... vagy éppen valamelyik meséből elővarázsolt kastély... bármit megcsinálnak a kedves vevő kérésére, ha az a gyermekének vagy magának búvóhelyet szeretne és van sok-sok ezer fontja.
A képeken látható házakat gyártó angol cég, a Blue Forest igazgatója szerint a gazdasági válság még véletlenül sem érintette az üzletmenetüket. „Megtaláltuk azokat a piac legfelső rétegét képező ügyfeleket, akik megengedhetik maguknak a luxust. Sok kliensünk jómódú vezérigazgató, vagy híresség, akik a lehető legtöbbet szeretnék kihozni a kertjükből, birtokukból” - fogalmazott Simon Payne.
Amikor hét éve megalapítottuk a céget, elsősorban a gyerekeket céloztuk meg, de mostanság egyre inkább a 'nagy gyerekek' rendelnek saját maguknak, hogy legyen hova elvonulniuk, és játszaniuk” - tette hozzá az igazgató.
A családi céget egy testvérpár irányítja, mindketten Kenyában nőttek fel és az afrikai országból merítették az inspirációt is.
Simon Payne bevallása szerint az egyik görögországi megbízója olyan high-tech megoldást rendelt, mint például az ujjlenyomat-felismerő, vagy a zártkörű videós biztonsági rendszer. A házban van konyha, hatalmas nappali plazmatévével és több játékkonzol.
Egy másik ügyfelem nemrég eladta a vállalkozását és visszavonult. Szeretett volna magának egy nyugis helyet, ahol nézheti a tévét és relaxálhat egy kis whiskey-vel. Aztán egy idő után építtetett egy kalandparkot is, hogy le tudja foglalni az unokákat” - mesélte Simon Payne.
A házak egyébként Észak-Amerikából származó lucból és erdei fenyőből készülnek, a végső borításokhoz cédrust és tölgyet használnak.






Fára épített házak



Fotó: mnn.com


Fára épített házat a vadállatoktól tartó hajótörött is a lakatlan szigeten – talán ezért hoz elő gyerekkori emlékeket mindenkiből egy-egy fészekház látványa. Gyerekkorunkban feltehetőleg mindannyian másztunk fára; nem csupán a mászás önmagában volt érdekes, hanem a történetek és szerepjátékok, amelyekkel egy-egy fa birtokba vételét kontextusba lehetett helyezni. Pl. a diófa volt az apacsok menedéke a kommancsok elől, ha épp indiánosdit játszottunk. A körtefa űrhajóként funkcionált, s minél magasabb pozícióban volt valaki a parancsnoki hierarchiában, annál magasabbra mászhatott a fán.
Szóval, ember és fa kapcsolata igen mély és bensőséges tud lenni. Hát ha még a fészekházat tervező építész azt is belekalkulálja, hogy vonzódunk a gömbformához, és egy magasban lévő szférikus testben rendezi be anyaméhhez hasonló búvóhelyünket? Ezekben a gömbökben állítólag különleges élmény aludni és néhány napig bennük lakni. A Free Spirit Spheres lakógömbjeinek külön nevük is van: Eve, Eryn és Melody.

Fotó: Tom Chudleigh/Free Spirit Spheres
Nyilván, a gömbökben már nincs hely mondjuk beépített fürdőszobának; a vécé is lent található, illetve a zuhanyzók. Ezek a gömbök tehát hosszabb tartózkodásra kevésbé alkalmasak, inkább hétvégi házként tudnánk elképzelni egy hasonló konstrukciót.
Ez a fenti, fára épült házikó például már luxuskategóriába tartozik: van konyhája, fürdőszobája, el van látva mindenféle elektronikus kütyüvel és berendezéssel, kész James Bond-rejtekhely, amit a Blueforest cég épített.
Ugyancsak a fenntarthatóság jegyében született viszont a O2 Sustainability Tree House is. Dustin Feider faszerkezet helyett, amely akárhogyis vesszük, de megterheli az élő fákat, egy teljes mértékben újrahasznosított alapanyagokból készült, könnyű struktúrát készített, amely köteleken lóg az ágak közt, és a lehető legkevesebb negatív hatást gyakorolja a környezetre.
A Costa Rica-i esőerdők mélyén található a Finca Bella Vista közösség. Több mint 120 hektáros területet birtokolnak, fészekházaikban víz- és napenergiát használnak, van komposztáló rendszerük, és még wifijük is. A világtól elvonult poszthippi közösség kívülállókat is befogad, amennyiben csatlakozni akarnak, vásárolhatnak parcellát és felépíthetik saját álom-fészekházukat.
A luxusmegoldások mellett arra is lehetőség nyílik, hogy valaki olcsón, önerőből építse fel saját fészekházát. A 1, 2, Treehouse kezdeményezés például segít potom 1500 dollárért felépíteni a saját fészekházadat. Az érdeklődők workshopokra is elmehetnek, ahol megtanulhatják egy hasonló ház felépítésének mikéntjét.




Az első tíz őrült house ötletek

Posted on Március 6., 2013
Ma egy kis szünetet az épület kizárólag Spanyolországban, hogy valami egy kicsit könnyű szívvel. Egy pillantás a furcsa és csodálatos tulajdon tervez a világ minden tájáról.
Itt vannak a legjobb tíz visszaszámlálás -
10-ig. Az Upside Down House
Upside Down House
Csak azt tudom feltételezni, hogy ezek az emberek egy csomó pénzt, és sok szabadidejében. Az én személyes kedvencem touch pad ragasztva a tető fejjel lefelé.
9.. Otthon a tó
Home by the Sea
Ez a ház nem olyan őrült, vagy bolond, mint sokan mások a listán, de én szeretem, hogy mégis. Úgy tűnik, a legördülő alacsonyabb, mint a séta utat, és szinte épül azonos szerkezeti kialakítás, mint egy fúrótorony. De az a 9-es számú.
8.. The Tree House
Treehouse
Hányan akartak egy fa házban, amikor fiatalok voltunk? Tudom, hogy nem. De ez valami más. Hogy a földön még kezdődik fejlődő ez a haza, hogy kezdődik túl van rám. Bár tudom képzelni a hatalmas fatörzs felosztása fel a nappali és a konyha is elég idegesítő egy idő után.
7.. Az Iceberg House
Ice House 2
Nem vagyok meggyőződve arról, hogy ez egy igazi ház, hanem kizárólag a koncepció csak akkor megérdemli a 7-es számú helyszínen. Bár ha én őket a globális felmelegedés azt nézd, hogy helyezze át, mielőtt a télikertben leesik a Jeges-tenger.
6.. A szuper magas ház
Kezdőlap cölöpökre 2
Egy másik érdekes tervezett koncepció egy házat. A legtöbb magas, vékony otthonok gyakran így, mert a helyhiány körülöttük. De ez a ház nem úgy tűnik, hogy szenved, hogy a probléma? Lehet, hogy a tulajdonosok figyeli a súly és a keskeny folyosók segítik emlékezteti őket, hogy a csokoládét le.
5.. Az Egg Házak
Egg Home 2
Úgy tervezték, a szerkezeti integritását egy tojás (nekem legalábbis így mondták), bár látszólag sokkal több erős, mint a hagyományos házak a nyomás egyaránt kiegyensúlyozott, minden oldalon. De lehetővé teszi, szembe vele más, mint egy csirke, aki azt akarja, hogy él egy tojás?!
4.. A barlang otthon
Otthon a Rock 2
Én személyesen tapasztaltam problémákat zajos szomszédok hozhat. De ez egy kicsit messze van, nem? Reméljük, hogy az agyafúrt keres sziklafal marad, ahol van mégis.
3.. Az Arrow House
Arrow House
Ismét nem volt biztos benne, hogy ez volt az igazi. De miután sok kutatás rájöttem, amilyen valójában volt. Én csak feltételezem, hogy a haza megy a föld alatt, és talán a nyíl mutat lefelé a fajta, egy a vicc. Ellenkező esetben megpróbálja elkerülni, hogy valaki után érv lehet kemény.
2.. At Home a tengeren.
At Home at Sea
Ismét 100% valódi. Ez az otthon pántos a hátán egy sokkal nagyobb hajó, és célja a hátsó, hogy néz ki, mint egy ház. Hallottam az emberek azt mondják: "Az én házam, ahol a kalapom", de az otthon, ahol a hajó? Hmm.
1.. A Ház a Hill
Otthon egy dombon 2.
Láttam valami hasonlót a Grand Designs előtt, és ne feledje, kíváncsi, hogy a hátsó oldalon a ház kap fényt. Úgy látszik, bár a fűtés nem kérdés, mivel a szennyeződés tömöríteni annyira szűk, hogy a talaj felmelegszik a ház folyamatosan. Szép!
-
Az összes kép származott külső weboldalakon, BuySellRentSpain nem rendelkezik, vagy azt állítja, hogy saját bármely jog ezeket a képeket.



Nem csak madaraknak…



Házak a magasban


2012-07-13 21:50:46 | Módosítva: 2014-02-11 11:13:36

A fák közötti „madárlét” sokakat megihletett, így a világ több pontján találkozhatunk fára épített házakkal.
Némelyek ezek közül csak néhány négyzet-méteres alkalmi pihenőhelyek, de találhatunk közöttük lakhatásra alkalmas kis nyaralókat is. Magyarországon az ilyen építészeti alkotások nem jellemzők, ám örvendetes, hogy egyre több helyen látni az országban olyan házakat, ahol egy meglevő idős fa az épület részévé válik. Nem kivágják, merthogy útban van, hanem úgy tervezik az épületet, hogy annak szerves részévé váljon.
A cölöpökön álló épület a fát is kíméli, és víz menti, ártéri területen is jó megoldás Mielőtt egy kisebb palotát építünk a magasba, nézessük meg szakemberrel, hogy a fának vajon hány éve van még hátra
A fák ágai közé épített, vagy lábon álló, a lomb közé magasodó épületeknek folyók árterületén is lehet létjogosultsága, hiszen az időszakosan vízzel elöntött területeken a magasabbra épített házak megússzák az áradást.
Mindegy, hogy gyerekek vagy felnőttek számára készül egy ház a fára, annak statikai szempontból is teljesen biztonságosnak kell lenni. A magasban felépített kuckóknak a hangulatukat a magasság adja, de ez – pont a magasság miatt – veszélyeket is rejt. A legbiztonságosabb, és a fa szempontjából is a leghumánusabb megoldás, ha az építmény a fán van ugyan, de tartólábakkal a földre támaszkodik.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha "lájkolod" azEzermester Facebook oldalát, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!
Nzr




Megfontolandó alternatíva



Mobilházak nyaralónak


Bár hazánkban még nem terjedtek el igazán ezek az épülettípusok, Amerikában, ahol a munkahelyek miatti költözködési hajlandóság sokkal nagyobb, mint Magyarországon, sokan élik mindennapjaikat ilyen épületekben. Számos előnyük van, így meggondolandó, hogy például hétvégi házat építeni, vagy mobil házat venni előnyösebb-e.

Tiszta Amerika!

Amerikában az emberek közel 10 százaléka él mobilházakban. Ott kialakított telepek is találhatók, ahol havi bérleti díjért cserébe ki-ki leállíthatja a maga mobilházát, és cserébe, igénybe veheti a telep közös szolgáltatásait: uszoda, teniszpálya stb. Ha pedig megunta az adott várost, vagy tengerpartot, esetleg máshol kapott munkát, hív egy trélert és különösebb dobozolás nélkül rövidesen a megszokott háza várja párszáz kilométerrel arrébb, egy másik városban vagy államban.
Mi magyarok ennyire azért nem vagyunk mobilak és kozmopoliták, hiszen egy közelmúltban végzett felmérés szerint sokan 20 kilométert is sokallnak ingázni egy munkahely miatt. Arról nem is beszélve, hogy a családok többségénél nálunk kizárt, hogy egy munkalehetőség miatt elköltözzenek megszokott házukból, környékükről.
Ez persze mentalitásbeli kérdés. Amerikában, sőt Nyugat-európában is sokan bérlakásokban élik le egész életüket, ott az ingatlan-tulajdon nem olyan fontos, és a költözködések miatt az ott élő emberek nem is kötődnek túlzottan a házhoz, lakáshoz, amiben élnek. Hazánkban az emberek többsége magántulajdonú házban lakik, amelyek nem ritkán egy élet munkájának gyümölcsei. A hosszú éveken, nem ritkán évtizedeken keresztül törlesztett lakáshitelek lejártával már sokkal nagyobb a saját ház, lakás iránti kötődés.
Az valószínűleg soha nem fog bekövetkezni, hogy lakosságunk nagy számban mobilházakban lakjon, az előbb említett eltérő mentalitás miatt. Ám ezek az építmények főleg nyaraló, és hétvégi házként nagy jövő előtt állnak hazánkban is, számos előnyös tulajdonságuk miatt.

Mi is a mobilház?

Gyakorlatilag egy nagyméretű telepített lakókocsinak is felfoghatók ezek az épületek azzal a különbséggel, hogy annál jóval nagyobbak, kényelmesebbek, több szobával rendelkeznek, és helyváltoztatásukhoz nem elegendő egy vonóhoroggal ellátott személyautó, hanem trélerre van szükség. A mobilházakat, ha be szeretnénk kategorizálni, akkor a lakókocsi és a könnyűszerkezetes házak közé tehetjük. Külföldön kempingekben is egyre elterjedtebbek, mivel jó alternatívát nyújtanak: a telepített lakókocsiknál jóval kényelmesebbek, a faházaknál meg mobilabbak.
A mobilházak belül mindennel fel vannak szerelve, bútoroktól kezdve a fűtésen át a tapétázásig minden készen áll bennük a lakó fogadására. Ha használtan vásárolunk mobilházat, akkor a berendezések adottak, ám új esetén megrendeléskor szinte mindent mi választhatunk meg a kárpitok színétől kezdve a burkolatokig.
A mobilházak nagy előnye, hogy amint megérkezik, csak a közművekre kell rácsatlakoztatni, és már lakható is. Használhatóak idényszerűen, de akár télen-nyáron is. 20-40 négyzetméteres alapterület között találjuk a típusválasztékot, tehát nem csak hétvégi házként, hanem akár állandó ott tartózkodásra is alkalmasak, hiszen a nagyobbak a nappali, konyha és fürdő mellett akár 2-3 hálószobával is rendelkeznek. A negyven négyzetméter körüli felső alapterület-korlát is csak a szállíthatóságából adódik, hiszen ennél nagyobb épületet teherautóra felpakolva már nem nagyon lehetne közúton elfuvarozni.
A könnyűszerkezetes házakhoz hasonlóan a falazat itt is szendvicspanel szerkezetű. Külseje alumínium, vagy speciális műanyag, így nem rozsdásodik. A belső része fa, mely festhető, tapétázható. A két réteg között pedig a hőszigetelés biztosító polisztirol vagy kőzetgyapot helyezkedik el.

A mobilházak telepítése

A mobilházakat a megsüllyedés elkerülése miatt ajánlatos betonalapra helyezni. A kerekeinél fel kell bakolni, hogy azok gumiabroncsait ne nyomja a teher, és a négy sarkán levő tartólábakat is le kell ereszteni a megtámasztásához. E magasságkülönbségből adódóan célszerű lépcsőt vagy egy teraszt építeni elé. Mivel a mobilházak többsége egy helyben marad, elvileg a tengelyt és a kerekeket le lehet szerelni. Amely típusok kerekekkel rendelkeznek, azok sem vontathatók ezeken, mivel a kerekek csak a telken belüli beállítást könnyítik meg.
Beállítása után rá kell csatlakoztatni a vezetékes vízre, csatornára, elektromos hálózatra. A kisebb méretű mobilházak elektromos hősugárzókkal, a nagyobbak központi fűtéssel vannak ellátva. A házak karbantartási igénye minimális.

Az ár is lényeges

Hazai viszonylatban más építkezési formákkal (faház, könnyűszerkezetes ház, téglaház) összehasonlítva főleg a kisebb méretű és használt mobilházak tűnnek sokkal versenyképesebbnek annál, mint amennyire jelenleg elterjedtek. Versenyképességük abban rejlik, hogy nem kell hónapokig kerülgetni a mestereket, hiszen azonnal beköltözhető, és mivel teljesen berendezettek, erre sem kell külön pénzt, és időt áldozni.
Mérettől, felszereltségtől függően nyaralónak alkalmas használt mobilházat már 1,8 millió forintért vehetünk. Ha több hálószobás modellre vágyunk, akkor ennél mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni, de akár a hidro- masszázszuhannyal felszerelt, luxus kivitelű épületek is kaphatók, ha valakinek erre van igénye, és pénze.
Bár még nem nagyon elterjedtek, de várhatóan a későbbiekben értékesítésük is egyszerűbb lesz. Napjainkban a nyaralóházak szinte teljes egészében helyhez kötöttek, így mondjuk egy Sopron környéki hétvégi házat esélyünk sincs annak eladni, aki a Balatonon akar nyaralót venni. A mobilházak elterjedésével ez a probléma is megszűnhet, hiszen csak át kell szállítani a megvett mobilházat az új helyére.
Teljes berendezéséből adódóan bizonyos alapterületi kategóriákban a mobilház versenyképes lehetőség más építkezési formákkal szemben, ám azt hozzá kell tenni, hogy a hitelfelvétel nem túl egyszerű rá, mivel a 
A mobilházak telepítése
A mobilházakat a megsüllyedés elkerülése miatt ajánlatos betonalapra helyezni. A kerekeinél fel kell bakolni, hogy azok gumiabroncsait ne nyomja a teher, és a négy sarkán levő tartólábakat is le kell ereszteni a megtámasztásához. E magasságkülönbségből adódóan célszerű lépcsőt vagy egy teraszt építeni elé. Mivel a mobilházak többsége egy helyben marad, elvileg a tengelyt és a kerekeket le lehet szerelni. Amely típusok kerekekkel rendelkeznek, azok sem vontathatók ezeken, mivel a kerekek csak a telken belüli beállítást könnyítik meg.
Beállítása után rá kell csatlakoztatni a vezetékes vízre, csatornára, elektromos hálózatra. A kisebb méretű mobilházak elektromos hősugárzókkal, a nagyobbak központi fűtéssel vannak ellátva. A házak karbantartási igénye minimális.

Az ár is lényeges

Hazai viszonylatban más építkezési formákkal (faház, könnyűszerkezetes ház, téglaház) összehasonlítva főleg a kisebb méretű és használt mobilházak tűnnek sokkal versenyképesebbnek annál, mint amennyire jelenleg elterjedtek. Versenyképességük abban rejlik, hogy nem kell hónapokig kerülgetni a mestereket, hiszen azonnal beköltözhető, és mivel teljesen berendezettek, erre sem kell külön pénzt, és időt áldozni.
Mérettől, felszereltségtől függően nyaralónak alkalmas használt mobilházat már 1,8 millió forintért vehetünk. Ha több hálószobás modellre vágyunk, akkor ennél mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni, de akár a hidro- masszázszuhannyal felszerelt, luxus kivitelű épületek is kaphatók, ha valakinek erre van igénye, és pénze.
Bár még nem nagyon elterjedtek, de várhatóan a későbbiekben értékesítésük is egyszerűbb lesz. Napjainkban a nyaralóházak szinte teljes egészében helyhez kötöttek, így mondjuk egy Sopron környéki hétvégi házat esélyünk sincs annak eladni, aki a Balatonon akar nyaralót venni. A mobilházak elterjedésével ez a probléma is megszűnhet, hiszen csak át kell szállítani a megvett mobilházat az új helyére.
Teljes berendezéséből adódóan bizonyos alapterületi kategóriákban a mobilház versenyképes lehetőség más építkezési formákkal szemben, ám azt hozzá kell tenni, hogy a hitelfelvétel nem túl egyszerű rá, mivel a bankok nem ingatlanként kezelik ezeket az építményeket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha "lájkolod" azEzermester Facebook oldalát, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!
Nagy Z. Róbert
bankok nem ingatlanként kezelik ezeket az építményeket.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha "lájkolod" azEzermester Facebook oldalát, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!
Nagy Z. Róbert






Kővágóörsi életház

Egyterű ház, télen kemencefűtéssel
Életház szobabelső

Északi bejárat





Bio-szolár házak - Bemutatópark Németországban



2008. május 9. CEST 10:00véleményfókusztémák: öko retro bio grín [62]építészek, alkotók: Kazinczy Gyöngyvér [7]
A Frankfurt közelében található bemutatópark, az ún. SonnenPark a napenergia passzív és aktív hasznosításának módjait mutatja be közel két hektáron, miközben a környezetkímélőbb, fenntarthatóbb életmód fortélyainak elsajátítására is rávezet, megtanít.

SonnenPark”
A Frankfurt közelében található bemutatópark, az ún. SonnenPark a napenergia passzív és aktív hasznosításának módjait mutatja be közel két hektáron, miközben a környezetkímélőbb, fenntarthatóbb életmód fortélyainak elsajátítására is rávezet, megtanít.
A bemutatópark központi témáját a Bio-Szolár házak adják. Megtekinthetjük és kipróbálhatjuk milyen egy gazdaságos, környezetbarát anyagokból felépült lakóparkban élni, ahol a házak közötti területeket, utakat, parkolót nem burkolták le betonnal, aszfalttal. A szabadon maradt területek szinte egybefolynak a házak földdel borított, fűvel benőtt tetőfelületeivel.

A park gyümölcsei, bokros területei védelmet, és élelmet nyújtanak a madaraknak, a vadvilágnak, egy kicsi, esővíz gyűjtéséből létrejött tavacska pedig a vízi élővilágnak. A tó vizét egy nádgyökérzónás tisztítórendszeren keresztül tisztítják meg, a nap melegével melegítik fel, majd a park látogatói, és a környékbeli gyerekek használhatják nyári fürdőzésre.
Szintén ezt a vizet használják a bemutatóházakban lévő WC-k öblítésére, majd a szennyvizet ismét egy nádgyökérzónás tisztítórendszeren keresztül tisztítják meg. Az ivóvíz a falu hálózatáról van biztosítva.

SonnenParka teljes galéria megtekintéséhez kattintson a képre
SonnenParka teljes galéria megtekintéséhez kattintson a képre
SonnenParka teljes galéria megtekintéséhez kattintson a képre

A bemutatópark látványosságai közé tartozik a 25 kW-os mini naperőmű. A 24 db modulból összeálló napelem-táblák érdekessége, hogy követik a Nap mozgását, és magasságát. Ha felhők takarják a Napot, a panelek vízszintes helyzetbe kerülnek, mert ebben az esetben így tudják begyűjteni a legtöbb szórt sugárzást.
Mivel Németországban a zöldáramot a szolgáltató magasabb áron veszi át, mint amennyiért a felhasználónak eladja, így a napelemek által megtermelt áram nem a Bemutatópark házait látja el közvetlenül energiával, hanem azt a falu hálózatára termelik rá, majd a fogyasztást innen biztosítják.
Bio-Solar házak”
A Bio-Solar házak olyan házak, amelyekben az egészséges és környezettudatos életmód lemondások nélkül megvalósítható. A házak kizárólag természetes építőanyagokból épülnek fel, amelyek előállítása a lehető legkevesebb energiaráfordítással történik, így a szerkezet nem csak jó, hanem a hagyományos épületszerkezeteknél jóval kedvezőbb áron megépíthető.

Mitől különlegesek a Bio-Solar házak?
Falszerkezet
Régen, a hagyományos téglafalazatú házakat nem szigetelték le, így a ház szabadon lélegezhetett, a felesleges pára a falakon keresztül szabadon távozhatott. Ugyanakkor ezeknél a házaknál nagy volt a hőveszteség, és így a fűtési költéség is.
Ma már az újépítésű házakat kellően leszigetelik, a legtöbb esetben műanyag hőszigeteléssel, ami már önmagában gátolja a falak szabad „lélegzését”. Bár a fűtési költség csökken, de a felesleges pára már nem tud a falakon keresztül szabadon távozni. A házból kifelé mozgó többlet pára elérve a hőszigetelésben a harmatponti hőmérsékletet lecsapódik, átnedvesíti a hőszigetelést, így annak hőszigetelő-képessége erősen leromlik, és a penészképződés is megindul. Ez ellen a jelenség ellen úgy lehet védekezni, hogy a párának már a falazat belső síkján útját álljuk egy párazáró fóliával (műanyag zacskóba csomagolva ezáltal életterünket), a nedvességet nem engedjük be a szerkezetbe. Ily módon azonban a nedvesség a házban marad, amely szintén kedvez a penészképződésnek. A pára folyamatos és biztos eltávolítását mesterséges szellőztetőrendszer kiépítésével tudjuk ez esetben biztosítani, ami viszont költséges beruházás.

SonnenParka teljes galéria megtekintéséhez kattintson a képre
SonnenParka teljes galéria megtekintéséhez kattintson a képre
SonnenParka teljes galéria megtekintéséhez kattintson a képre

A Bio-Solar házak ezzel szemben kellően hőszigeteltek, ugyanakkor a páravándorlás, a szellőzés is megvalósul a falakon keresztül, anélkül, hogy a pára a szerkezetben lecsapódna.
Az alacsony energiaigényű Bio-Szolár házak lényege a kétrétegű falszerkezetben és az ehhez szervesen kapcsolódó télikertben rejlik.

A kétrétegű falszerkezet belső magja maga a ház tartó vázszerkezete, és a vázszerkezet közötti cellulóz hőszigetelés, amely újrahasznosított újságpapírból készül. A külső - szintén hőszigetelésből és tetszőleges burkolatból álló - réteget egy légrés választja el a belsőtől. 

Bio-Szolár ház falszerkezete

A zöld lugasként működő, állandóan szellőző télikert biztosítja a házban a friss levegőt, amely a napsugárzás hatására felmelegszik. A meleg levegő bejut a falszerkezetben található légrésbe. A falazat belső síkján nincsen párazáró fólia, így a felesleges pára a belső térből távozni tud. A légrésben cirkuláló, a kültérinél jóval melegebb levegő még télen is biztosítja, hogy a pára ne érje el a harmatponti hőmérsékletet a cellulóz hőszigetelésben, így az nem jelenik meg nedvességként.

A pára áthalad a hőszigetelésen, a légrésbe lépve pedig az itt áramló levegő eltávolítja, mielőtt a külső, hidegebb rétegben lecsapódna. Ezáltal a rendszer által megvalósulhat a ház szabad, természetes légzése mesterséges szellőztetőrendszer kiépítése nélkül, a páratartalom mindig 50 % alatt marad, nincsen szükség fóliára, nem lesz penészképződés, ugyanakkor a ház mégis tökéletesen hőszigetelt.
A fűtési- és a HMV rendszer
A házak fűtési rendszerénél és használati melegvizük előállításánál a tervezők szintén a legegyszerűbb, és leggazdaságosabb rendszer kialakítására törekedtek. Az épületek fűtési energiaigénye a 20 cm vastag cellulóz hőszigetelésnek köszönhetően rendkívül alacsony, mindössze 20-25 kWh/m²év. E házak lényege, hogy ezt a csekély fűtési- és használati melegvíz hőigényt minél nagyobb mértékben passzív napenergia-hasznosítással tudják fedezni. Ebben segít részben a télikert, részben pedig a padlástérben elhelyezett roppant egyszerű kivitelű napkollektor. A padlás feletti tetőszakasz ugyanis hagyományosan nem cseréppel, illetve földdel van fedve, hanem üveggel, illetve átlátszó műanyaggal, így az itt sűrűn fektetett fekete műanyag csövekben keringő fagyálló folyadék felmelegszik annyira, hogy elegendő hőt adjon át az 1000 literes hőtároló tartálynak. Ezen felül, ha szükséges, akkor egy faelgázosító kazán segít rá a hőtermelésre.

A ház fűtése elsősorban a télikertben felmelegedett, légrésekben keringő meleg levegő által valósul meg. Ha éppen nem süt a nap, és ebből a levegőből nem tudunk elég hőt kinyerni, akkor a napkollektorokkal korábban összegyűjtött, és tárolt hővel beindul a falfűtés. Ha kifogy a napenergiával felfűtött melegvíz, illetve ha már nem éri el a kívánt hőmérsékletet, akkor kell üzembe helyezni a faelgázosító kazánt, de a tapasztalatok szerint mindössze évi 2-3 m³ fa (30-45 ezer Ft.) elegendő a legnagyobb hidegek átvészelésére.

A Bio-Szolár házakban a hőmérsékletszabályozás ugyanúgy megoldható, mint a hagyományos rendszerek esetében; helyiségenként külön-külön lehetőség van a kívánt hőmérséklet beállítására. 

SonnenParka teljes galéria megtekintéséhez kattintson a képre
SonnenParka teljes galéria megtekintéséhez kattintson a képre
SonnenParka teljes galéria megtekintéséhez kattintson a képre

Védekezés a túlmelegedés ellen
A télikert árnyékolása mellett szellőztetéssel kiválóan csökkenthető a nyári túlmelegedés. A padlástérben árnyékolás híján kialakuló erős üvegházhatásból adódó „napkémény” effektus az, ami segíti a légmozgás beindítását. A folyamat lényege, hogy a Nap energiáját összegyűjtő tető alatt a levegő felmelegszik. A belső hőmérséklet mindig magasabb a külsőnél, így jó szívóhatás alakulhat ki. A homlokzaton elhelyezett, érzékelők által vezérelt ~ 50x50 cm nagyságú ún. csappantyúk szükség esetén kinyílnak, és a tető alatt felmelegedett, a kültérinél még nyáron is melegebb levegő szabadon távozni tud. Ez folyamatos légmozgást biztosít a házban huzathatás nélkül.
(A rendszerben fejlesztési lehetőség rejlik, talajregiszteres megoldással kombinálva – szerk.)
A zöldtető kialakítása a talaj hőtárolóképességének köszönhetően szintén kedvezően hat az épület hőterhelésének csillapítására. Jelentősen javítja a tető hőszigetelőképességét, és nyáron hűtő hatása a párologtatás révén fokozódik.
A ház formálása, anyaghasználat
A házak hagyományos nyeregtetővel kialakítva ugyanolyan jól működnek, mint a képen látható íves kialakítású tetőformával, utóbbi eset valamivel kedvezőbb a légrésben kialakuló természetes cirkulációnak.

Az épületek fedése megoldható bármilyen hagyományos tetőfedő anyag és üveg (vagy műanyag) kombinációjával, de a legjobb eredményt hőtechnikai és ökológiai szempontból földtakarással kapjuk. A megfelelő vastagsággal kialakított zöldtető kiválóan pótolja azt a hőtároló tömeget, amelyet amúgy a könnyűszerkezetes megoldás árán elvesztünk, pedig jelentősége az alacsonyenergiájú házak esetében nem elhanyagolható.
A homlokzatok kialakításában is teljesen szabad kezet kap a tervező. A vakolt homlokzat éppúgy megoldható, mint a fával, kővel vagy akár téglával burkolt változat. A lehetséges megoldások közül talán a legjobb választás a téglaburkolat, a hatásos nyári hőcsillapítás érdekében.

Természetes világítás

A padlástér áttetsző fedésének köszönhetően, a födémben elhelyezett felülvilágítók a belső helyiségekben (közlekedő, gépészeti helyiség) is természetes megvilágítást (napfényt is) biztosítanak, ami nem csak energiatakarékossági , hanem élettani szempontból is kedvező hatással bír.
Kazinczy Gyöngyvér
okl. építészmérnök
kazinczy/kukac/gmail.com






A kicsiny méretű, tanulásra épített faház konyhát, fürdőszobát, mosógépet, nappalit és még teraszt is tartalmaz, persze csak a maga mini módján! :)
























A dallasi Steve és Jeri Wakefield, nyugdíjas házaspár kilenc évvel ezelőtt úgy gondolta, hogy két fiúunokájuknak Lincolnnak és Scottnak megépítik a gyerekházak gyerekházát, méghozzá a kisfiúk kertjében. Miután sikerült megterveztetni és megépíttetni, a kölkök rendkívüli módon örültek, hogy egy saját többszintes, lépcsőkkel ellátott minipalotába vonulhatnak el a "cúnya" világ elől!


Ahogy cseperedtek az unokák, úgy évről-évre adtak hozzá újabb és újabb, izgalmas elemeket a gyerkőckastélyhoz, mint például a mászófalat, kötéllétrát, függőhidat és a siklópályát. Az unokák azóta már felnőtteké váltak, viszont a színvonalas gyerek faház nem veszett kárba, ugyanis a Wakefield házaspár minden környékbeli gyereket meghív, hogy lehetősége legyen Nap Királyának vagy Királynőjének lenni! 








































Valaki kőbevésett házban, esetleg tojás alakú házban érzi igazán jól magát. De egy vérbeli, építészettel foglalkozó ember hol máshol, ha nem egy konténerekből összeillesztett házban él, ráadásul a gyerekeivel.























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése