2017. június 6., kedd

Az elmekontroll és az Új Világrend






Az elmekontroll és az Új Világrend























Mégis az értékelőállítókat gyilkolják terroristának bélyegezve , hol ott ha belegondolsz az elsődleges terrorista a kamat a bankárkaszt kik leszedik a sápot kormányokról nemzetekről ,és aki nem áll be a sorba azokat likvidálják háborút folytatnak ellenük , a csahos ebek , már alig várják , hogy gyilkolhassanak , most a terrorizmus jelszava alatt , régebben a fasizmus jelszavával gyilkoltak meg száz milliókat , és a búnösök még mindig szabadon élnek , hisz a háborúhoz pénz – és pénz kell , és a bankárkaszt osztogatta mindkét oldalnak , majd a háború végén vitte a nemzetek arany tartalékát , mert nekik a papír nem volt jó. A hülye gojok meg fizettek , ahelyet hogy számonkérés után felakasztották volna őket , mert azokat a kutyákat akiket egymásra eresztettek a győztesek a veszteseket likvidálták , de a bankárokat , akik a legfőbb háborúsbűnösök voltak simán elsétáltak az itélőszékek elől. Gojok hány eszme nevében fognak még likvidálni benneteket e cionista fasiszta csürhének az emberei , kik titkos társaságokba tömörülnek , és titokban gyakorolják a legyilkolásátokat persze egyenként , de folyamatosan , és nincs pardon a bérgyilkos gládió had koronás főkig bezáróan mindenkit hajlandóak eltenni láb alól , ahogy a Bilderberg csoport érdekei diktlnak , mindenkit likvidálnak .
1953. november 28-án hajnali két órakor egy férfi hatalmas robajjal esett át a csukott ablakon és zuhant le a Statler Hotel tizedik emeletéről New York City-ben. Frank Olsonként azonosították, aki az Amerikai Hadseregnek a Maryland-i Fort Detrickben lévő kutatóközpontjánál dolgozott bakteriológusként. Egy olyan szobából zuhant ki, amelyen egy másik tudóssal, bizonyos Robert Lashbrook-kal osztozott. Öngyilkosságot állapítottak meg. 

22 évvel később, 1975-ben William Colby, akkori CIA igazgató, olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyeket egészen más megvilágításba helyezték az esetet. Lelepleződött, hogy Olson lényegében egy titkos CIA munkán dolgozott Fort Detrick-ben és egy héttel a halálát megelőzően Cointreau-t ivott a vidéki Maryland-i Deep Creek Lodge-ban tartott, magas szintű találkozón. A Cointreau-ba nagy mennyiségű LSD-t adagolt az ő CIA-s főnöke, Sidney Gottlieb. Ezt követően New Yorkba küldték Lashbrook-kal – szintén a CIA –, hogy egy pszichiáterrel találkozhasson, mivel az LSD elmezavart váltott ki nála.
Ugyancsak kiderült, hogy Olson annak a szupertitkos CIA programnak is a résztvevője volt, ami csak MK-ULTRA projektként volt ismert. Ennek a projektnek az volt a célja, hogy az elme irányítására használható vegyületeket és drogokat fedezzen fel, valamint olyan bakteriológiai hatóanyagokat, amelyeket titkos orgyilkosságokra lehet felhasználni. Olson azon dolgozott, hogy milyen módokon lehet anthraxot (lépfenét) továbbítani aeroszolos formában, fegyver gyanánt. Az az új bizonyíték is napvilágot látott – Olson fia, Eric állhatatos erőfeszítéseinek köszönhetően –, hogy a roppant gyanús személyeket öngyilkosságba kergették.

Kiderült, hogy Olson biztonsági kockázatot jelentett a Brit Titkosszolgálat szerint, miután felháborodott akkor, amikor előző nyáron a németországi Frankfurtba tett kirándulása során emberkísérleteket látott. Eric Olson most úgy véli, hogy apját bedrogozták, majd ezt követően meggyilkolták azért, hogy bebiztosítsák, hogy nem fogja az MK-ULTRA projekt titkait felfedni. Az 1975-ös leleplezéseket követően bizonyára nem kis mértékben érezte a kormány saját vétkességét az esettel kapcsolatban, mivel Olson családja 17 perces meghallgatást kapott Ford amerikai elnöktől, aki bocsánatot kért tőlük, majd egy 750 000 dolláros kártérítést is megítéltek nekik a veszteségért. 

Az emberi viselkedés ellenőrzés alá vonása



Az MK-ULTRA programot 1953. április 13-án indította útjára Allen Dulles CIA igazgató látszólag azért, hogy szembeszálljon a koreai háború alatt az észak-koreaiak által az amerikai foglyokon alkalmazott agymosó technikákkal, valamint azért, hogy az ellenséges foglyokon ugyanezeket a technikákat, vagyis a „mandzsúriai jelöltek” létrehozását alkalmazza. Ily módon formált jogot arra, hogy egy ilyen projektet tető alá hozhasson. Azonban, a hadifoglyok agymosási programja csak a jéghegy csúcsa volt, s a CIA által szponzorált kísérletek széltében-hosszában bemerészkedtek az Elmekontroll területeire az MK-ULTRA védőszárnya alatt, aminek szinte semmi köze sem volt a vallatás módszereihez.

A Colby-féle leleplezések annak az 1975. januári átfogó CIA nyomozásnak képezték a részét, amelyet „Az Egyesült Államokon belüli CIA tevékenységekkel foglalkozó Bizottság” végzett, melynek alelnöke Nelson Rockefeller volt. A következő, 1975. júniusi, Elnöki Jelentés kifejtette:
a drogprogram egy sokkal kiterjedtebb CIA programnak volt a része, amely azokat a lehetséges módszereket vizsgálta, amelyekkel befolyásolható az emberi viselkedés. A többi tanulmány feltárta a sugárzás, az elektrosokk, a pszichológia, a pszichiátria, a szociológia és a zaklatás lényegének a hatásait.”

Annak ellenére, hogy a program az Oslon-ügy miatt ingatag lábakon indult útjára, hamar helyrebillent és 149 alprojektes fedőtervvé vált. A teljes vezérelvet tömören egy 1952. januári belső CIA feljegyzés őrizte meg:
Ellenőrzésünk alá tudjuk-e vonni az individuumot oly mértékben, hogy az a mi parancsainkat kövesse a saját akaratával szemben, és még az olyan természetes törvényekkel szemben is, mint amilyen az önfenntartás.”

A drog-program a Technikai Kiszolgáló Személyzet Vegyi Részlegének a védőszárnyai alá tartozott, amit Sidney Gottlieb vezetett 1951 és 1956 között. Gottlieb egy magas intelligenciával rendelkező, excentrikus ember volt, aki kecsketejet ivott, szerette a néptáncot és karácsonyfát állított a Washingtonon kívüli farmján.

Az Ügynökség LSD kutató programokat finanszírozott a nagyobb egészségügyi központokban és egyetemeken, beleértve a Boston Psychopathic-ot, a Mt. Sinai Hospital-t a Columbia Egyetemet, a University of Illinois Medical School-t, a University of Oklahoma-t és egyebeket. A finanszírozást titokban intézték a Josiah Macy Alapítványon és a Washinton D.C.-ben lévő Geschickter Fund for Medical Research-ön keresztül. A CIA kijelentette, hogy szükség van a titoktartásra az oroszokkal szemben, viszont már láttuk, hogy ez egy sokkal nagyobb tervnek volt a része, amely általánosságban az emberi viselkedés kontrollálásának az elsajátításáról szólt, így ez nem hihető.

Gottlieb közölte Dr. Harold Abramson-nal az Mt. Sinai-nál (aki éppen az a pszichiáter, akivel feltehetően Olson találkozott), hogy ő „hadműveletekre vonatkozó anyagokat” akar a következőkről: „a.) a memória megzavarásáról; b.) az aberráció által kiváltott kételkedésről; c.) a szexuális minták megváltoztatásáról; d.) az információk kicsikarásáról; e.) a befolyásolhatóságról, f.) függőség kialakításáról.” Ez úgy hangzik, mintha egy sokkal mélyebb anyag lenne a kémjátékhoz. Ők igazán tartottak a közvélemény reakciójától és a kongresszus rosszallásától, kiváltképp amióta a CIA alapszabály betiltotta a hazai (országon belüli) hadműveleteket, és bizonyosan megtiltotta az amerikai polgárokon végzett kísérleteket.

A kutatás érzéketlenségét legjobban a CIA által finanszírozott Dr. Harris Isbellnek, a Kentucky-i Lexingtonban található Függőségkutató Központ igazgatójának a munkájával lehet szemléltetni.

A kábítószerfüggő kórház bennlakóit, akik túlnyomórészt feketék voltak, arra bátorították, hogy önkéntesen jelentkezzenek az LSD kutatásra, cserébe kemény drogokat választhatnak vagy elengedik a büntetésüket. 
Többnyire tiszta morfiumot vagy heroint kaptak. Egy ponton Isbell hét férfit 77 napig tartott egyfolytában LSD-n. Sokan mások 42 napig voltak ezen.


A kibővített LSD használattal kapcsolatban John Marks a mérföldkőnek számító, A mandzsúriai jelölt felkutatása című könyvében ezt írja: A CIA és az Elmekontroll úgy említ egy Hunter S. Thompson nevű írót (nemrégiben hunyt el), mint aki „a frászt hozta az olvasóira a több napig tartó LSD-buliról szóló beszámolóival, melyek alatt Thomson úgy érezte, mint akinek elpárolog a napon az agya, mint akinek az idegeit hatalmas szögesdrót erődbe csomagolták volna be és a maradék képességei egy korábbi hüllőszintre redukálódtak volna.” A Hunter S. Thompson önéletrajzi könyvén alapuló, Rumnapló című film, Johnny Depp főszereplésével, az ő LSD-s kalandjainak a képzeletbeli rekonstrukciója.

A CIA bekapcsolja az ellenkultúrát



Miután nem volt megelégedve az egyetemi kutatásokkal, Gottlieb felfogadta George White New York-i drogügynököt, hogy titokban LSD-t osszon a „borderline alvilágnak”. A Greenwich Village-i, Haight-Ashbury-i és Marin County-i rejtekhelyekről irányítva, White prostituáltaknak, striciknek, drogfüggőknek és más „”jelentéktelen személyeknek” adott drogot, majd azután megfigyelte az eredményeket és jelentést tett Gottlieb-nek. 

John Marks azt mondta, hogy ezek olyan emberek voltak, „akiknek nem állhat módjában később semmiféle bosszút állni, ha egyáltalán valaha is rájönnek, hogy mit is tett velük a CIA. Ráadásul nem volt valószínű, hogy ők kiszivárogtatókká válnak, mivel az ilyen emberek olyan világban mozognak, ahol néhány drog öntudatlan adagja… amúgy is foglalkozással járó ártalom.

Végezetül, White elkezdte véletlenszerűen használni egész New Yorkon és San Franciscon keresztül. Az eredményekre tekintve, Marks azt állítja, hogy„Az MKULTRA tudósai nem sokat értek el azon kívül, hogy az LSD használatra tett erőfeszítések okozta katasztrófa, gonoszság és csalódottság csodafegyverré vált az ellenfeleik elméje számára.”Mégis, további tíz éven keresztül folytatták tovább a programot 1963-ig.

Ironikus módon, onnantól kezdve, hogy a CIA nemzetközi úton szinte mindent összevásárolt LSD-ből, minden Sandoz és Eli Lilly terméket felvásárolva, az ellenkultúra droghoz juttatása az Ügynökségen keresztül folyt. Timothy Leary, Ken Kesey, Allen Ginsburg és Tom Wolfe lettek először „bekapcsolva” a CIA-nak köszönhetően, s ily módon váltak a „virág-gyermekek” pszichedelikussá.

Viszont, az LSD kísérletek sikeresebbek lehettek, mint ahogyan azt Mark gondolta. Gondosan feljegyzésre kerültek az agy kémiájának pontos hatásai, így azon a hat területen, ami Gottliebet különösen érdekelte: a memória megzavarása, az aberráció által kiváltott kételkedés, a szexuális minták megváltoztatása, az információk kicsikarása, a befolyásolhatóság és a függőség kialakítása. Ez akkor nyert bizonyítást, amikor a hipnózishoz és az elektronikus kísérletekhez kiegészítőként kezdtek LSD-t használni.

Talán a leghírhedtebb és legalávalóbb MK-ULTRA alprogramot a kanadai Allan Memorial Institute-ben végezték a New York-i Albany-ból származó amerikai, Dr. Donald Ewen Cameron vezetése alatt. Cameron a skóciai Glasgow-ban található Royal Mental Hospital-ban kapott kiképzést az eugenikus Sir David Henderson mellett, majd megalapította a Nemzetközi Mentálhigiénés Szövetséget. A kanadai, az amerikai és a világ pszichiátriai társaságai több alkalommal is elnökké választották. Más szavakkal, Cameron egyáltalán nem volt renegát, hanem teljes mértékben élvezte a világ pszichiátriai szervezetének a bizodalmát és jóváhagyását.

A CIA azt akarta, hogy Cameron „mintátlanítsa” az agy tartalmait azért, hogy fogékonnyá tehessék azt az új mintázatokra. David Remnick–nek a Washington Post-ban 1985. július 28-án megjelent cikke ezt mondja: 
A… laboratórium szíve a Grid Room (Hálózati Szoba)… az alanyt egy székhez szíjazzák akarata ellenére, erőszakkal, a feje tele van elektródákkal és energia-átalakítókkal. Minden ellenállásra egy bénító adag nyílméreggel reagálnak. Az alany agyhullámait a közeli várószobába sugározzák, amely tele van hangelemzőkkel, vezetékes hangrögzítővel és összetákolt rádióvevő készülékkel… Az alany elméjének és memóriájának módszeres megsemmisítését vagy „mintátlanítását” túladagolt LSD-vel, 65 napon keresztül egyhuzamban tartó barbiturátos (altató- és fájdalomcsillapító szer) alvással hajtották végre, miközben 75 alkalomból állt a javallott ECT-sokk dózisa. (ECT – elektromos úton görcsbe rándító terápia, hivatalosan elektrosokk). Pszichikus vezetéssel, napi 16 órás rögzített üzenet ismétlésével programozták az üres elmét. A gyenge pácienseket segítségképpen az Allan Memorial-ba utalták, ily módon keléses, erélytelen, teddide-teddoda emberré váltak.”

Anton Chaitkin a „Brit pszichiátria: Az eugenikától az orgyilkosságig” című esszéjében a következőt írja:
A páciensek a memóriájukat részben vagy egészben elveszítették, s néhányan még a testi funkciójuk és a beszédjük feletti kontrollt is. Legalább egy páciens süllyedt majdnem a vegetáció szintjére; majd Cameron sebészi úton eltávolította az agyában lévő kognitív központokat, miközben életben tartotta. Néhány alanyt reménytelen elmebetegként helyeztek el állandó jelleggel különféle intézményekben.”

A CIA ezeket a horrorokat a „Az emberi ökológiát vizsgáló társaság” fedőnév alatt finanszírozta. Az Allan Institute egyéb támogatója volt a Rockefeller Foundation, a Geschickter Foundation, és a kanadai kormány.

Cameron munkájáról a Wikipedia ezt írja: „Naomi Klein A sokk doktrínája című könyvében azt állítja, hogy Cameron kutatása és az MKULTRA projekthez való hozzájárulása voltaképpen nem az elmekontrollról és az agymosásról szólt, hanem arról, ’hogy kigondoljon egy tudományosan megalapozott rendszert annak céljából, hogy információt nyerjen ki az ’ellenálló forrásokból’. Másként fogalmazva, ez kínzás.’ És Alfred W. McCoytól idézve a könyvében a későbbiekben azt mondja, hogy ’bizarr túlkapásoktól megfosztva, Cameron kísérletei – Donald O. Hebb korábbi áttörésére építve – lefektették a CIA kétlépcsős pszichológiai kínzási módszerének a tudományos alapjait’.”


Ezt a módszert a hírhedt „KUBARK A Kémelhárítási Vallatás Kézikönyve” néven kodifikálták, amit a CIA 1963 júliusában adott ki, majd a Humán Erőforrások Kiaknázásának Gyakorlati Szabályzatában (1983) ezt használták a CIA kiképzésekhez a latin-amerikai országokban egészen 1987-ig. Ezek a kézikönyvek a pszichológiai kínzás módszereit írják le – sokkal hatásosabbak, mint a fizikai kínzások – annak érdekében, hogy információkat szedhessenek ki „az ellenálló forrásokból”. 

Egy orwelli rémálom



Ahogy elvárható volna, az elme-irányítók rendelkezésére álló technológiák olyan pontig tágították a horizontot, ahol George Orwell totális ellenőrzésű világa jelenleg szinte „eredetinek” tűnik. Természetesen igaz, hogy az 1984 című könyv 29 évvel ezelőtt játszódik. Azonban, ha egészen az 1970-es évig visszamehetünk, ahol az amerikai kongresszusi képviselő James Scheur képes volt ezt mondani:
Az orvosi, a katonai-légügyi és az ipari kutatások melléktermékeinek eredményeként most már olyan eszközök és termékek fejlesztése van folyamatban, amelyek alkalmasak az erőszakos csőcselék testi sértés nélküli ellenőrzésére. Képesek vagyunk megnyugtatni, meggátolni, mozgásképtelenné tenni, felzaklatni, sokkolni, felizgatni, elkábítani, émelyíteni, lebénítani, átmenetileg megvakítani, megsüketíteni vagy egyszerűen megrémíteni az önmagukból kivetkőzött személyeket, akiknél a rendőrség szükségesnek látja a kontrollálást és a megfékezést.”

A John Q. közösség ellen felsorakoztatott, titkos betűkkel jelölt eszközök arzenáljából ismert, legrémisztőbb termékek némelyikének rövid tervét, mint például a Neurofonét, Dr. Patrick Flanagan szabadalmaztatta 1968-ban. Ez képes a hangot elektronikus impulzusokká átalakítani, amelyeket műholdak segítségével lehet továbbítani. Amikor személyeket vesznek célba, az impulzus közvetlenül az agyba hatol, ahol a hangok újra összeállnak és azt a benyomást keltik, mintha a fejben lennének, s ezt úgy is érzékelhetjük, mintha Istentől származnának, vagy telepata idegenektől, illetve bármi mástól. Avagy hangok eredhetnek kikapcsolt tévé- és rádiókészülékekből. A szoftveren keresztül, a szerkezet leutánozhatja bárkinek a hangját és bármilyen nyelvre lefordíthatja. 

Azt beszélik, hogy a CIA, DIA, NSA és mások Neurofont használnak arra, hogy fenyegetésekkel és propagandával bombázzák a kiszemelt célpontjaikat, vagy hogy olyasvalakit gyötörjenek, akit nem kedvelnek.Mindenki el tudja képzelni a lehetőségeket. Ez magyarázatként szolgálhatna néhány „pszichopata” által elkövetett gyilkosságra, melynek elkövetői azt mondták, hogy Istentől kaptak útmutatásokat, mint például Mark David Chapman, David Berkowitz, vagy Sirhan Sirhan? Ha ők korábban már elferdített személyiségű kiértékelést kaptak és LSD-vel vagy hipnózissal kezelték őket, akkor az ilyen hangok könnyedén felboríthatják az egyensúlyukat és rábeszélhetik őket a gyilkolásra.

Mindannyian hallottunk már a „Gondolatrendőrségről” és nevettünk, mert annyira valószínűtlennek tűnt. Nos, a vicc ránk vonatkozik. Az agy-leolvasó technológia alaposan ki lett fejlesztve. 1974-ben az idegorvos és elektromérnök Lawrence Pinneo-nak a Stanford Kutatóintézettel együtt sikerült összefüggést találni az agyhullámok EEG mintázatai és speciális szavak között. 1994-ben 40 alany agyhullám-mintázatát hivatalosan összekapcsolták két kimondott szóval és egy csendes gondolattal a Missouri Egyetemen. Úgy hiszik, hogy mostanára már az amerikai hírszerző ügynökségek birtokában van egy több mint 60 000 szavas agyhullám-szótár a legelterjedtebb nyelveken.

Az agyhullámok egy mágneses mezőt alkotnak a fej körül (az aurát), minden egyes személynek egy egyedülálló, azonosítható elektromágneses aláírása van, amely a Kirlián-fényképészeten keresztül lehet láthatóvá tenni, s ezeket a mezőket műholdakkal is meg lehet figyelni. Az átültetett üzeneteket azután földi szuperszámítógépekbe táplálják be 20 gigabyte/másodperces sebességgel. A Neurofon-üzeneteket ezután kiválasztott személyekre lehet rásugározni a saját gondolataik alapján. Úgy gondolják, hogy világszerte kb. egy millió embert tartanak megfigyelés alatt rendszeres időközönként. Ahogyan emelkednek ezek a számok – bizonyára fognak –, magukba foglalva a legtöbb művelt és fontos embert a világban, minden bizonnyal úgy fog az Új Világrend is megszületni.


Paul Baird ausztrál író megjegyezte, hogy „senki sem lesz képes az olyan véleménynyilvánításra gondolni, amely az Új Világrend által ránk kényszerített gondolatokkal ellentétesek. Szó szerint semmilyen szellemi tulajdon nem lesz, amit ne lehetne ellopni, sem írás, amit ne lehetne cenzúrázni, semmilyen gondolat, amit ne lehetne elnyomni (a legzsarnokibb/legtámadóbb értelemben)”. Baird azt is kijelenti, hogy az egykori katonai-hírszerzési kiszivárogtatók arról számoltak be, hogy eme technikák által a szavazók ellenőrzésére irányuló kísérletekkel több külföldi országban próbálkoztak. Ennyit a demokráciáról

Más egyéb technikákat is, mint amilyen a mikrohullámú bombázás, amely összezavarja és félrevezeti a harctéri állományt, vagy a mikrochip-beültetések, a némán közvetített, tudatküszöb alatti üzenetek, a pszichiátriai drogokon keresztül széles körben elterjedt népességkontroll, a rendkívül közeli műholdalapú megfigyelés, amely képes a zárt helyiségben lévő dokumentumokat is elolvasni, egészen alaposan kifejlesztettek és be is vetettek a katonai és a hírszerző ügynökségek. 

Az ECHELON projekt alatt az NSA megfigyel minden egyes telefonhívást, faxot, e-mailt és komputer adatforgalmat, ami az USA, Kanada és számos más ország területéről áramlik ki és be. A számítógépek kulcsszavakat és mondatokat keresnek. Bárki vagy bármi érdekes felkeltheti az ügynökség alkalmazottjainak a figyelmét, akik megkezdik a megfigyelési műveleteket az NSA és a többi hírszerző ügynökség révén. 

Új képességek



A jövő egyik hátborzongató látomásával fejezzük be, amely az Amerikai Légierő Tudományos Tanácsadó Bizottságtól származik. Ez a 21. századra vonatkozó légi és űrbéli hatalomnak az új világi távlatairól szól.

„A 21. század közepe előtt, az idegtudományok területén egy igazi tudásforradalom fog bekövetkezni. El fogunk jutni az emberi agy működésének a világos megértéséig, valamint tudni fogjuk, hogy hogyan ellenőrzi a test valójában a különféle funkciókat, továbbá hogy miként manipulálhatjuk azt (mind pozitív, mind negatív irányba). Lelki szemeinkkel láthatjuk az elektromágneses energiaforrások fejlődését, aminek a kimenő teljesítménye lehet impulzusos, megosztott és fókuszált, amit össze lehet kapcsolni az emberi testtel oly módon, hogy lehetővé tegye az ember számára az akaratlagos izommozgások megakadályozását, az érzelmek ellenőrzését (és ily módon a cselekedetekét is), az álmok keltését, a szuggesztiók átvitelét, a rövid és a hosszú távú memória megzavarását, valamint az élménysorozatok előidézését és kitörölését. Ez kitárhatja az ajtót néhány új képesség kifejlesztése előtt, amelyeket fegyveres konfliktusok, terrorista- és túsz-akciók, és kiképzés során lehet bevetni…”
forrás: New Dawn Magazine, http://www.newdawnmagazine.com.
Boldognapot.hu - www.boldognapot.hu fordította: Száraz György


Az államcsínyek előidézésének gépezete: Avagy a demokrácia felszámolása





Működésben a Gládio
A külföldi kormányok megdöntésére irányuló amerikai erőfeszítések a világot veszélyesebbé, igazságtalanabbá teszik, s megölik a reményt

Nemsokkal a Haitin 2004-ben történt amerikabarát fordulat után - ekkor űzték el az ország elnökét, Jean-Bertrand Aristidet- meghallgattam Ira Kurzban, Arisztide védőügyvédjének Miamiban tartott felszólalását. Beszédét egy találós kérdéssel kezdte: "Miért nincs soha Washingtonban államcsíny?" A megfejtést is azonnal közölte: "Azért, mert Washingtonban nincs USA követség." Az ügyvéd beszédének ezt a részét viharos tapssal díjazta a hallgatóság, aminek nagy része nálunk élő haiti-i volt. Ők igen jól értették, hogy mit is mond Kurzband.
Ukrajna volt biztonsági főnöke, Alekszandr Jakimenko közölte, hogy az ország megválasztott kormányát elűző zavargások szervezői "szó szerint az amerikai követségen laktak. Minden nap megjelentek ott." A nagy nyilvánosságot kapott orosz lehallgatási anyagokból azt is tudjuk, hogy ezek az emberek szoros kapcsolatban álltak Pyatt követtel és más, az államcsínyben jelentős szerepet játszott magas beosztású amerikai vezetőkkel. Köztük volt Dick Cheney volt munkatársa, Victoria Nuland, aki hivatalosan az államtitkár európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettesének posztját töltötte be. Feltételezhető, hogy ezek a jóideje követségünkre járó emberek sok napot töltöttek el a követendő stratégia és taktika kidolgozásával. Előadóik, segítőik személyesen a CIA kurátorai voltak.

Ha az ukrajnai államcsínyt történelmi kontextusba helyezzük, rájövünk, hogy az Egyesült Államok 1953-tól kezdve legalább 80 alkalommal szervezett sikeres, vagy sikertelen hatalomváltást külföldön. Mindez akkor kezdődött, amikor Eisenhower Irán példáját látva rájött, hogy a CIA képes olyan törvényesen megválasztott kormányokat megdönteni (Irán ugyanis államosította olajkincsét...a ford.), amelyek nem voltak hajlandóak népük jövőjét a Nyugat gazdasági és politikai érdekeiért feláldozni. Az amerikabarát hatalomváltások többsége durva represszióhoz, emberrablásokhoz, nyomozás és bírósági ítélet nélküli kivégzésekhez, kínzásokhoz, korrupcióhoz, elképesztő szegénységhez és vagyoni egyenlőtlenséghez vezetett, ráadásul az ilyen fordulatot elszenvedett országok népeinek minden demokratikus törekvése hosszú évekig kudarcara ítéltetett. Azok a plutokrata és ultrakonzervatív erők sem fognak kivételt képezni, amelyek most az USA segítségével uralomra jutottak Ukrajnában.




Noam Chomsky szerint "a legjobb könyv ebben a témában" William Blum "A remény megölése: az amerikai katonák és a CIA intervenciói a II. Világháború után"(Killing Hope: U.S. Military and CIA Interventions Since World War II) c. könyve. Amennyiben igényük van arra, hogy történelmi kontextusba helyezzék mindazt, amit most Ukrajnáról olvasnak vagy látnak a televizióban, akkor ez a könyv lehetővé teszi ezt. Ez a könyv semmi mással nem helyettesíthető, főleg most, amikor azt tapasztaljuk, hogy Ukrajna minden régiója lakóinak reményeit ugyanazokért a célokért áldozzák fel, amik miatt Irán (1953), Guatemala (1954), Thaiföld (1957), Laosz (1958-1960), Kongó (1960), Törökország (1960, 1971, 1980), Ecuador (1961 és 1963), Dél-Vietnam (1965), Brazilia (1964), Dominikai Köztársaság (1963), Argentina (1963), Honduras (1963 és 2009), Irak (1963 és 2003), Bolivia (1964, 1980), Indonézia (1965), Ghana (1966), Görögország (1967), Panama (1968 és 1989), Kambodzsa (1970), Chile (1973), Bangaladesh (1975), Pakisztán (1977), Grenada (1983), Mauritánia (1984), Guinea (1984), Burkina-Faso (1987), Paraguay (1989), Haiti (1991 és 2004), Uganda (1996) és Libia (2011)népe annyit szenvedett. A felsorolás nem teljes, és nem szerepel benne a hasonló számú sikertelen puccskísérlet (Pl. Kuba, Disznó-öböl...a ford), valamint azok a hatalomváltások világszerte, amelyeknél konkrét bizonyíték nincs az amerikai beavatkozásra, csak alapos gyanú (Pl. Egyiptom, tavaly...a ford.).

Világunknak, amiben élünk, riasztó realitása, hogy miközben az USA a demokrácia védelmezőjének állítja be magát, minden erőfeszítése annak felszámolására irányul. Tevékenysége a világot veszélyesebbé, igazságtalanabbá teszi, megöli a reményt. Amikor 2005-ben (Amerika kegyetlen iraki háborúja ekkor tetőzött) Harold Pinter megkapta az irodalmi Nobel díjat, az átadási ünnepségen tartott beszédében elemezte ezt a tudathasadásos realitást. Így nyilatkozott az Államokról: "Amerika egyszerűen betegesen manipulálja a hatalmat világszerte, s ezt mindenki számára áldásos jótéteménynek álcázza. Ez a hipnózis ragyogó, okos és igen sikeres megnyilvánulása... Ez egy durva, közömbös, dölyfös és kegyetlen, de igen átgondolt tevékenység."

Az amerikabarát államcsínyek végrehajtásának alapvető mechanizmusa 1953 óta nem ment át különösebb változtatáson. A különböző országokban és más-más időszakokban megvalósított kormányváltások közti különbség az USA tevékenységének mértékében, részvétele nyilvánossági fokában és az alkalmazott erőszak hevületében van. Szoros kapcsolat van az erőszak szintje és aközt, hogy Amerika mekkora részt vállal a végrehajtásban. Az egyik szélsőséges eset az volt, amikor az amerikaiak Irakban háborúztak, ez a rezsimváltás százezernyi amerikai katona részvételével történt, s százezernyi halottat követelt. Másrészt az USA részvétele Szuharto tábornok 1965-ös indonéziai puccsában titokban maradt, bár ez szinte ugyanakkora emberáldozattal járt, mint Irak. Amerika hivatalnokai csak sok évvel az események után ismerték be azt a tényt, hogy közreműködői voltak Szuharto tömeggyilkosságainak. Valamikor eljön az az idő, amikor Ukrajnában játszott szerepükkel is kérkedni kezdenek.

Harold Pinter magyarázata szerint az Egyesült Államok mindig előnyben részesíti az "alacsony intenzitású konfliktusokat", nem szívesen alkalmazza a katonai intervenciót és a megszállást. A CIA helyi bábfigurákat, az USA különleges egységeinek titkos műveleteit alkalmazza a kormányok megdöntésére és az olyan mozgalmak felszámolására, amelyek kihívást jelentenek Amerika csillapíthatatlan hataloméhsége számára. Az államcsínyt ezek idézik elő, s ha a "kis intenzitású" módszerek hatástalanok, akkor a célország az USA közvetlen katonai agressziójának áldozata lesz. Irakba csak azután törtek be az amerikai katonák és szállták meg, hogy 1996. júniusában kudarcba fulladt ott a CIA hatalomváltási kísérlete. 1989-ben az Egyesült Államok csak azután támadt Panamára, hogy öt puccskísérlete sem tudta eltávolítani a hatalomból Norega tábornokot. Korábban úgy Huszein, mint Norega hosszú ideig jó kapcsolatokat ápolt a CIA-val, és nagyon jól ismerték az amerikai módszereket, eljárásokat. Ez tette lehetővé, hogy elhárítsák a megdöntésükre irányuló kísérleteket mindaddig, amíg az amerikaiak be nem vetették elsöprő fölényben lévő katonai erejüket.

Alapjában véve azonban az amerikabarát hatalomátvételek végrehajtásának metodikája 1953-tól 2014-ig, tehát napjainkig, az ukrán fordulatig nem változott különösebben. Ez a módszer három, egymást követő részből áll.

1.) Az ellenzéki erők létrehozása és megerősítése



Az amerikai rendszerváltó tervek első szakaszában nincsen különösebb különbség a hatalomváltás szavazó urnákkal vagy alkotmányellenes módon történő megvalósításában. Ezeknek az eljárásoknak és módszereknek zömét a II. Világháború után dolgozták ki azzal a céllal, hogy elkerüljék a baloldali erők hatalomra jutását Európa és Ázsia megszállt országaiban. A módszerek közt szerepel konzervatív politikai pártok, diákszervezetek, szakszervezetek és tömegtájékoztatási eszközök alapítása és pénzelése, valamint egy igen jól megszervezett és megfizetett propagandahadjárat végrehajtása úgy az áldozatul kiszemelt országban, mint a helyi, nemzetközi és amerikai tömegtájékoztatásban.




A fentiekre jó példa a háború utáni Itália. Ekkor Franciaországban és Itáliában az "American Federation of Labor" (szakszervezeti szövetség az Államokban...a ford.) ügynökeit használták fel arra, hogy a helyi nem kommunista irányítású szakszervezetek közvetítésével pénzeljék a konzervatív jelölteket és politikai pártokat. Az 1946-os választásokon azonban szavazattöbbséget szereztek a szocialisták és a kommunisták. (Azóta szerepel Olaszország címerében az ötágú vörös csillag...a ford.) Az 1948-as választásra készülve egyesítették erőiket, és megalakították a Népi Demokratikus Frontot. Az USA a katolikus egyházzal karöltve nagyarányú propagandahadjáratot folytatott olyan olasz-amerikai hírességek bevonásával, mint Frank Sinatra. Kinyomtattak 10.000.000 propaganda levelet, s felkérték az olasz gyökerekkel rendelkező amerikaiakat, hogy azokat magánpostájukkal küldjék el otthon maradt rokonaiknak. Az USA azzal is megfenyegette a háború által hiszterizált - a szövetséges bombázásoknak 50.000 civil áldozata volt, sok város romokban hevert - országot, hogy beszünteti a segélyezést.

1946-ban a Népi Demokratikus Front tagjai összességében a szavazatok 40%-át kapták, 1948-ban ez 31%-ra csökkent. Ennek eredményeként az USA támogatása felhasználásával Itália egy egyre korruptabbá váló koalíció kezébe került. Az elkövetkező 46 éven át ez a kereszténydemokraták vezette koalíció irányította az országot. Olaszországot megmentették a kommunista diktatúra veszélyétől, de ami ennél sokkal fontosabb, "megmentették" a szociáldemokraták független programjától is, akik a munkások jogaiért küzdöttek és védték az itáliai kis- és középvállalkozásokat az amerikai transznacionális korporációk ellen.

Az 1960-as évek környékén az USA hasonló módszereket alkalmazott Chilében is, hogy megakadályozza Salvador Aliende megválasztását. 1958-ban a szavaztok 3%-a hiányzott ahhoz, hogy elnök legyen. Ezért Kennedy adminisztrációja egy 100 fős, kormányzati és CIA munkatársakból álló csapatot vezényelt Chilébe. Az volt a feladatuk, hogy -az egyik csapattag kifejezésével élve "rámenősen és a pofátlanság határát súrolva"- felforgató tevékenységgel kísérletezzenek az 1964-es választások előtt. A CIA csaknem a felét állta a kereszténydemokraták kampányköltségeinek, valamint tömeges propaganda akcióba kezdett a mozi, televízió, rádió és újságok bevonásával, plakátolt és röplapokat terjesztett. Ez egy klasszikus, a "vörös fenyegetésen" alapuló kampány volt, bőségesen adagolta a szovjet harckocsikat és kivégző osztagokat, s elsősorban a nők megfélemlítését célozta. A CIA naponta 20-20 híranyagot készített, amit minimum 45 rádióadó sugárzott a tucatnyi hamis hír mellett. Gyermekeket homlokukon sarló-kalapácsos pecséttel ábrázoló plakátok ezrei jelentek meg. A választáson Eduardo Frei, a kereszténydemokraták vezetője a női szavazatoknak köszönhetően 17%-kal megelőzte Aliendét.

Azonban a folyamatos amerikai propaganda ellenére 1970-ben Aliendét mégis elnökké választották. 1973-ban, amikor is megerősítette helyzetét a kongresszusi választásokon, függetlenül az amerikai embargótól és az egyre erősödő destabilizációs kampánytól, sorsa megpecsételődött, arról az USA támogatását élvező Pinochet tábornok vezette hadsereg és titkosszolgálat döntött.

Ukraját 1991-ben vette kezelésbe az USA, amikor az kinyilvánította függetlenségét. Előtérbe tolta a nyugatbarát pártokat és képviselőjelölteket, ez vezetett 2004-ben az ukrán "narancsos forradalomhoz". Azonban a Nyugat által támogatott Viktor Juscsenko és Julia Tyimosenko kormánya ugyanolyan korrupt és népszerűtlen volt, mint elődei, ezért 2010-ben Janukovicsot választották elnöknek.

Az USA bevetette minden hagyományos eljárását és módszerét, s 2014-ben megtörtént a választott hatalom leváltása. A "National Endowment for Demokracy" (a demokráciát támogató amerikai nemzeti alapítvány) részben átvette a CIA szerepét az ellenzéki képviselőjelöltek, pártok és politikai mozgalmak felkészítésének területén. Az alap évi 100 millió dollárral gazdálkodik, tevékenysége az egész világra kiterjed. Nem is titkolja, hogy fő működési területe Ukrajna, ahol 65 projektet finanszíroz. Ennyit egyetlen más országban sem támogat. Az alap neokonzervatív elnöke, Carl Gershman a Washington Postban 2013 szeptemberében megjelent cikkében Ukrajnát "fődíjnak" nevezte, s ezzel azt jelezte, hogy az ott folytatott amerikai művelet második szakaszába lépett.

2.) Utcai tüntetések erőszak alkalmazásával




2013 novemberében az EU Janukovics elnök elé terjesztett egy 1.500 oldalas "szabadkereskedelmi egyezményt". Ez igen hasonlított az Északamerikai Szabadkereskedelmi Egyezményre (NAFTA) és a Transz - Csendes óceáni Partnerségre, egyébként szó sem volt benne Ukrajna EU tagságáról. Ez az egyezmény megnyitotta volna Ukrajna határait a nyugati export és befektetések előtt, de nem helyezte kilátásba, hogy az EU viszonossági alapon szintén megnyitja határait. Ukrajna nagy gabona- és szárnyas állat termelő. Az egyezmény szerint az EU az ukrán gabona 5%-át, a szárnyasok 1%-át vette volna át. Nem elhanyagolható az sem, hogy Nyugat, kihasználva a különleges ukrán-orosz kereskedelmi kapcsolatokat, olcsó ázsiai termékekkel áraszthatta volna el Oroszországot. Az oroszok rákényszerültek volna ezeket a kapcsolatokat felülbírálni, s lezárni az ukrán határt. Ez Kelet-Ukrajna ipari bázisára halálos csapás lett volna.


Teljesen érthető és indokolt okok miatt Viktor Janukovics elnök visszautasította a szerződést. A kijevi nyugatbarát és jobboldali csoportosulások számára ez volt a jeladás az utcai tüntetések elkezdésére. Az utcai demonstrációkban mi itt, Nyugaton rendszerint a populizmus és demokrácia fellángolását látjuk. Azonban különbséget kell tenni: nem mindegy , hogy a baloldal tüntet egy jobboldali kormány ellen, vagy a jobboldal demonstrál erőszakos eszközöket is bevetve egy baloldali kormány ellen. Ez utóbbi az amerikai hatalomváltó stratégiának meghatározó része volt, és az is marad.

1953-ban Teheránban a CIA dollármilliókat költött arra, hogy banditákat és Kermit Roosevelt -a CIA akkori főnöke- szóhasználatával élve "a kompetencia magas fokán álló professzionális szervezőket" fogadjon fel. Egyre durvuló utcai demonstrációk végrehajtása volt a feladatuk, végül a dolog addig fajult, hogy harci cselekmények kezdődtek a hatalom hívei és a lázadók közt. Legalább 300 ember meghalt. A CIA dollármilliókat költött parlamenti képviselők és befolyásos iráni személyiségek megvásárlására is. Mossadegh kénytelen volt lemondani, a pávatrónra lépő sah pedig visszahelyezte tulajdonosi jogaiba a Nyugatot, visszakapta az ország kőolajiparát. A BP és amerikai cégek osztozkodtak az iráni olaj eladásából származó hasznon mindaddig, míg 26 év elteltével elűzték Reza Pahlavi sahot, és újra államosították az olajipart. Jellemzővé kezd válni az a törvényszerűség, miszerint a CIA nem túl hosszú életű sikere után bekövetkezik az amerikai érdekeltségi körtől való függetlenedés. Leginkább Latin-Amerikában járnak ilyen eredménnyel az államcsínyek - közeli szomszédaink egyre gyakrabban szabadulni akarnak az USA politikai és gazdasági kötelékeitől.

2004-ben az amerikai elit alakulatok 200 főnyi csapata kiképezte a FRAPH (Fegyveres Forradalmi Front Haiti Fejlődéséért) és egyéb, a haiti-i kormány ellen fellépő szervezetek 600 harcosát. A felkészítés a szomszédban, a Domikai Köztársaság kiképző központjában történt. Ezek az erők betörtek Haiti északi részébe, káoszt teremtettek és általánossá tették az erőszakot, ezzel előkészítették a talajt Arisztide elnök elűzéséhez.

Ukrajnában az utcai tiltakozások 2014. januárjában kezdtek erőszakos jelleget ölteni, amikor a tüntetők élére a neofasiszta "Szvoboda" (Szabadság) párt és a "Pravij Szektor" harcosai álltak. A "Pravij Szektor" harcosai Ukrajnában mindössze hat hónappal az események előtt jelentek meg, bár már korábban is létező csoportosulások és bandák is beléptek soraikba. Ezt a szervezetet részben az USA-ban és Európában élő ukránok pénzelik. Nem kizárt, hogy a "Pravij Szektor" a CIA gyermeke. Amikor a "Pravij Szektor" kormányzati épületeket kezdett elfoglalni, a parlament törvénytelennek nyilvánította a tüntetéseket. A rendőrség elfoglalta a Függetlenség terének (Majdan) egy részét, ennek során két tüntető meghalt. (Ekkor már Nyugat-Ukrajnát napok óta a "Szvoboda" és a "Pravij Szektor uralta. Elfoglalták a hivatalokat, rendőrőrsöket, tisztviselőket váltottak le és neveztek ki, tehát egy mai szóhasználattal élve "szakadár" rezsimet működtettek. Sem az EU, sem Obama nem tiltakozott ez ellen, nem állt ki a törvényesség mellett...a ford.)

Február 7-én az oroszok nyilvánosságra hoztak egy lehallgatott telefonbeszégetést. A vonal egyik végén Nuland államtitkár-helyettes, a másikon Geoffrey Pyatt, az USA ukrajnai követe volt. Ez a felvétel akár egy részlet is lehetne John Le Carre regényében:"Úgy vélem, hogy beléptünk a játszmába...Gondolom, ez jó alkalom arra, hogy ebben a helyzetben gyorsan cselekedj, és túlszárnyalj minket". Az volt a feladatuk, hogy eltávolítsák a "játéktérről" Vitalij Klicskot. A nehézsúlyú bokszoló a "forradalom" népszerű arcává vált, s neki szavazott bizalmat az EU. Úgy kellett intézni a dolgokat, hogy az amerikai favorit, Arszenyij Jacenjuk üljön a miniszterelnöki székbe.

Február 17-én este a "Pravij szektor" bejelentette, hogy másnap menetet indít a Függetlenség teréről a parlamenthez. Ezután néhány napig tartó elkeseredett összecsapások kezdődtek, amikben 110 ember -tüntető, ellentüntető és 16 rendőr- meghalt. Több, mint ezer ember megsebesült. Vjacseszláv Veremijt -ismert kormánypárti újságíró- kirángatták egy taxiból a Majdan közelében, és e tömeg szeme láttára agyonlőtték. Lvov közelében a "Pravij szektor" betört egy fegyverraktárba, s az összes ott talált fegyvert elvitte. Vannak bizonyítékok, amik arra utalnak, hogy mindkét oldal mesterlövészeket is bevetett; épületekben elrejtőzve tüzeltek a tüntetőkre és rendőrökre. A már említett Jakimenko - az ukrán biztonsági szolgálat volt főnöke azt állítja, hogy a Zenepalotából tüzelő mesterlövészek az amerikaiak által fizetett külföldi zsoldosok voltak, hasonlóak azokhoz a volt Jugoszláviából származó mesterlövészekhez, akik Szíriában napi 2.000 dollárért ölik a kormány katonáit.

Miközben az utcákon az erőszak uralkodott, az ellenzéki pártok és a kormány Franciaország, Németország és Lengyelország külügyminisztereinek közvetítésével sürgős tárgyalásokba kezdtek, két ízben is megegyeztek a megbékélésről, először február 19-én este, majd 21-én. A "Pravij szektor" azonban mindkétszer felrúgta a megállapodást, és Janukovics menesztéséig, a kormány teljes hatalomfosztásáig tartó "népi forradalomra" buzdított.

3.) Az államcsíny





Az ellenzéki erők megteremtése és azok felkészítése az aktív cselekvésre, valamint az utcai erőszak kiterjesztése - mindez a rendkívüli helyzet kialakításának céltudatos stratégiája. Ezt használják fel a megválasztott vagy alkotmányos kormányzat államcsínnyel való eltávolítására. Amikor a CIA kurátorai kitanították és felkészítették a hatalomváltás vezéreit, az amerikai vezetés saját tervei léptek a megvalósulás útjára. Menetrendszerűen elkezdődött az utcai erőszak, teljesen megszűnt a rend és a törvényesség, az állami intézmények nem funkcionáltak, az alkalmas pillanatban már csak egy határozott ütést kellett mérni ahhoz, hogy a kormányt megfosszák hatalmától, s helyére az államcsíny vezérei kerüljenek. Iránban Mohammed Mossadegh szembesülve azzal, hogy az utcán százszámra halnak meg az emberek, lemondott, hogy véget vessen a vérontásnak. Chilében Pinochet tábornok légicsapást mért az elnöki palotára. 2004-ben Haitin amerikai katonák szálltak partra, hogy eltávolítsák Arisztide elnököt és megszállják az országot.

Ukrajnában Vitalij Klicsko jelentette be, hogy a parlament elkezdi Janukovics elnök leváltási procedúráját. Egyébként ugyanaznap azután, hogy nem sikerült a leváltáshoz szükséges 338 képviselői szavazatot ehhez megszerezni, a képviselők alkotmányellenes, kisebbségi határozattal leváltották Janukovics elnököt, s helyére az ellenzéki "Batykivscsina" párt képviselőjét, Alekszandr Turcsinovot választották meg. A "Pravij szektor" ellenőrzése alá vonta a kormányépületeket, és járőrözni kezdett az utcákon. Janukovics nem volt hajlandó lemondani, törvénytelen államcsínynek minősítette a történteket. A hatalomváltás vezetői jelezték, hogy a tüntetők halála miatt bíróság elé állítják. Janukovics Oroszországba menekült. Február 27-én Arszenyij Jacenyukot miniszterelnökké nevezték ki - pontosan úgy történt minden, ahogy Nuland és Pyatt eltervezte.

Ami leginkább megkülönbözteti az amerikabarát ukrán államcsínyt az USA szervezte hatalomváltások többségétől az, hogy ebben vajmi kevés kevés szerepe volt az ukrán hadseregnek. 1953-at követően az amerikaiak szervezte rezsimváltások során a választott vagy uralkodó vezetők eltávolítását célzó utolsó csapás mérésére többnyire helyi magas rangú katonatiszteket használtak. Jutalomként elnöki posztot, diktátori teljhatalmat és más zsíros posztot kaptak az új, az Államok által támogatott rezsimben. Az amerikai hadsereg fejleszti kapcsolatait és egyéb viszonyait azokkal a külföldi katonákkal, akik kinyilvánították, hogy készek vezető szerepet vállalni egy esetleges hatalomváltásban. Az a tény, hogy Obama az amerikai speciális haderő tevékenységét a Föld 134 országára kiterjedően engedélyezte, arról tanúskodik, hogy ez a hatalomváltó folyamat folytatódik, s nem gyengülni, hanem erősödni fog.

A Szovjet Hadseregből 1991-ben kivált ukrán haderő katonáinak semleges, bár inkább oroszbarát beállítottsága miatt nem volt alkalmas egy oroszellenes fordulat végrehajtására. Nuland és Pyatt ezért Ukrajnában egy fontos újítást alkalmazott; az újfasiszta "Szvoboda" és "Pravij szektor" pártokat használta a zavargások kirobbantására és a hatalom megszerzésére. Ahhoz, hogy sikerrel járjanak, egy igen kellemetlennek és zavarosnak mutatkozó szövetséget kellett létrehozni az újfasiszták és és a nyugatbarát ellenzéki "Batykivscsina" és "UDAR" pártok között. Az ellenzék a 2012-es parlamenzi választásokon a szavazatok 40%-át kapta.

A közelmúlt történelmét vizsgálva megállapítható, hogy az amerikabarát államcsínyek közel fele kudarcba fullad, sikerük nem garantált. Azonban akár sikerül a puccs, akár nem, végeredményben nem az amerikaiak szenvednek és halnak meg, nem ők szegényednek el. Az erőszakért, a káoszért, a szegénységért és instabilitásért mindig a célország népe fizet meg. A hatalomváltást levezénylő Nulandok és Pyattok pedig gyakran nem az első tortaszeletet kapják, hanem esetleg a harmadik - negyedik- ötödiket - tovább lépegethetnek felfelé az állami bürökrácia vagy a CIA karrier-lépcsőjén. A hatalomváltásig soha nem szerepelt a tervekben az, hogy katonailag nyíltan beavatkozzon az Államok Ukrajna dolgaiba. Most azonban a rezsimváltás destabilizálhatja az országot, gazdasági káosz fenyeget, ez vagy szétszakíthatja Ukrajnát, vagy konfliktusba keveredhet Oroszországgal. Ez új, megjósolhatatlan feltételeket teremt, teljesen reális lehetőség egy NATO intervenció.

Oroszország egy értelmes javaslatot tett a krízis blokkolására. Annak céljából, hogy feloldják az Ukrajna nyugati és keleti része közt a Nyugattal és Oroszországgal való kapcsolatuk megítélésének teljesen ellentétes voltát, az oroszok szövetségi államformát javasolnak. Ebben Ukrajna két része nagyobb önállóságot kapna. Ez stabilabb rendszer lenne a jelenleginél. Most az egyik oldal uralkodni akar a másik felett külső szövetségesek segítségével. Ukrajna és népe a nyugati- és NATO-terjeszkedés terepe lett, az orosz javaslat meg gátolja ezt a nyomulást. Az orosz javaslat olyan kötelezettségvállalást is tartalmaz, miszerint Ukrajna semleges marad és nem lesz NATO tag. (Gorbacsovnak a NATO megígérte, hogy a felbomlott Varsói Szerződés államait nem veszik fel az Északatlanti Szövetségbe...Jelcinnek megígérte a NATO, hogy a felbomlott Szovjetúnió volt tagállamai nem léphetnek be a szövetségbe...Ennyi és ekkora átverés után nem csoda, hogy az orosz medve morcos...a ford) Valószínű, hogy néhány héttel ezelőtt Obama és Kerry beleegyeztek volna a krízis ilyen megoldásába. Ódzkodásuk az értelmesnek látszó orosz javaslattól lehet, hogy pusztán presztízs- és reputáció okokkal magyarázható. Azonban az sem kizárt, hogy a Washington politikáját továbbra is diktáló neokonok előre megtervezett és végrehajtott puccsa arra készteti Obamát és Kerryt, hogy a krízist eszkalálják.

Az amerikai hatalomváltó gépezet aktívan dolgozik Venezuelában is, ahol 2002-ben egyszer már kudarcot vallott. Raul Capote, a volt kubai kettős ügynök a CIA-nak dolgozott Kubában és Venezuelában. Nemrég arról beszélt, hogy létezik egy hosszútávú terv arra, hogy ellenzéki mozgalmakat hozzanak létre a venezuelai felsőoktatási intézményekben felső- és középosztályból származó diákok részvételével. Mára ezek az erőfeszítések kezdik meghozni első gyümölcsüket egyre durvább utcai tüntetések és önvédelmi egységek szerveződésének formájában. Mindez hat rendőr, és legalább öt tüntető halálát eredményezte. A tiltakozások pontosan egy hónappal a decemberben megtartott helyhatósági választások után kezdődtek, ezeken a hatalmon lévő párt 10%-kal több szavazatot kapott, mint az összes többi induló együttvéve. A tavaly áprilisi elnökválasztáson ez a különbség csak 1,5% volt. Mint ahogy Chillében 1973-ban, egy választott kormányzat sikere gyakran arra ösztökéli a CIA-t, hogy fokozza erőfeszítéseit, s hogy a propagandáról és jobboldali politizálásról áttérjen az utcai erőszakra. Minden bizonnyal Venezuela kormányának népszerűsége váltott ki ezt a reakciót.

Az amerikabarát fordulatoknak egy másik jellemző vonása az a szerep, amit a nyugati tömegtájékoztatás játszik a hivatalos legendák és fedőtörténetek terjesztésével és a valódi tényközlő újságírás elfojtásával. Ezt a szerepet szintén 1953 óta tölti be, s a tömegtájékoztatási nagy cégek fejlődésével, és azok tulajdonosi körének koncentrálódásával állandóan aktívabbá válik. Természetüknél fogva az államcsínyek titkos műveletek, és az amerikai tömegtájékoztatásnak tilos kifecsegnie olyan "nemzetbiztonsági" titkot is, mint amilyen a puccsokban közreműködő CIA alkalmazottak neve. Azzal, hogy csak a hivatalos legendát közlik, a tömegtájékoztatás eszközei az ilyen műveletek rendkívül fontos propaganda-komponensének akaratlanul is segítői és részvevői lesznek. Az amerikai tömegtájékoztatási óriások "erényessé" váltak, elégedettség tölti el őket, hogy közreműködhetnek Amerika kiszemelt ellenségeinek démonizálásában, és örülnek, hogy támogathatják az Államok megsemmisítésükre tett erőfeszítéseit. Szőnyeg alá söprik az USA felelősségét a káosz és erőszak előidézéséért, az amerikai politikát jó szándékú erőfeszítésnek állítják be, ami szembeszáll mások veszélyes és irracionális tevékenységével.

Ez sokkal több annál, mint amit a szigorú törvénykövetés és titokvédelem megkövetel. Nagyon sokunknak ez a véleménye arról a légkörről, ami a tömegtájékoztatásban uralkodik, s ami körülvesz minket. A nyugati tömegtájékoztatási eszközök mai állapotukban -néhány kivételtől eltekeintve monopol helyzetben levő nagyvállalkozások tulajdonában vannak- korszerű, totális propaganda-gépezetek, ilyenekről a 20. szd. véleményformálói nem is álmodhattak. A médiaóriások részesülnek a Nyugat geopolitikai és gazdasági terjeszkedésének előnyeiből. Üzleti modelljük szerves része az ilyesfajta, terjeszkedést kiszolgáló propaganda funkció, nem pedig valamilyen, az állami hatalom által rájuk kényszerített furcsaság. Az ilyen korporációktól zsurnalisztikai tényeket és eredeti híreket várni az amerikabarát államcsínyekről naívság - aki ilyen, nem érti, hogy ezek a médiaóriások voltaképpen mik és kiket szolgálnak.




Nemrég végzett felmérések kimutatták, hogy az emberek valósabb képet kapnak a folyó ügyekről John Stewart humoros "Daily Show"-jából a "Comedy Centrál" tvcsatornán, mint egy átlagos tvhíradó megnézésből. Azok az emberek, akik nem nézik ezeket a "híreket", jobban eligazodnak a nemzetközi ügyekben, mint az MSNBC vagy a "Fox News" nézői. Egy felmérés -három hónappal azután csinálták, hogy az USA lerohanta Irakot- kimutatta, hogy az amerikaik 52%-a biztos abban, hogy az USA megdönthetetlen bizonyítékokat szerzett arra, hogy Szaddam Huszein kapcsolatban állt az "Al-Kaidával". Azon repuklikánusoknál, akik kijelentették, hogy "figyelmesen követik az Irakból érkező híreket", ez az arány 78% volt, ugyanekkor az összes megkérdezett repulikánus 68%-a hitte ezt. (Mellesleg ez a "kapcsolat" hír, hasonlóan a "világbékét fenyegető tömegpusztító fegyverekről" szólóhoz, blöff volt. Évekig egy 2.000 fős amerikai szupercsapat keresett bizonyítékokat ezekre az állításokra Irakban. Eredmény "0"...a ford.)

Ha ezeknek a média korporációknak az a feladata, hogy tényeket és eredeti információkat közöljön, akkor az említett felmérés és a hozzá hasonló kutatások munkájukat és eredményeiket elítélő elrettentő vádiratok. Azonban ha megértjük, hogy mi a feladatuk - legyenek expanzionista politikai-gazdasági rendszerünk propaganda eszközei - akkor világossá válik előttünk, hogy a legendák és dezinformációk terjesztése kormányzati politikánkat támogatja, és hogy ez tevékenységük szerves, központi része. Ukrajnával kapcsolatban kitűnően megoldják ezt a feladatot, mint ahogy tették ezt Irakban is. Elhallgatnak mindent, ami az USA ukrajnai összeesküvésben vállalt szerepével kapcsolatos, villámgyorsan átváltottak a hatalomváltás nyomán támadt krízis magyarázatáról Putyin támadására Krím Oroszországhoz csatolása okán. Egyébként ha Önök reális tényeket akarnak megtudni az amerikai hatalomváltó gépezetről, akkor kapcsolják ki tévéiket, s tvnézés helyett olvassák a megbízható információforrások híreit - az "Alternetét", a "Consurtium Newsét" vagy a "Venezuela Analysisét", meg a hozzájuk hasonlókét. (Meg a Kontrollblogot...a ford.)


forrás: ("AlterNet", USA) Nicolas J.S.Davies - Köszönet a fordításért Aleksz-nak!



A Chomsky-tízparancsolat, avagy hogyan mossák a TE agyadat is







Noam Chomsky aki – a 85 éves korához képest elképesztő szellemi frissességről tesz tanúbizonyságot, a mai napig a híres MIT(Massachusetts Institute of Technology) nyelvészeti és filozófiai tanszékének rendszeres előadója. Hosszú és tartalmas élete során foglalkozott ő mindennel, ami nyelvészet, filozófia, médiaszociológia, tömeglélektan, de még a számítástechnikai programozás bizonyos területeibe is beleásta magát. A számítástechnikával 65 éves korában kezdett foglalkozni.
A jövőre vonatkozó megállapításait az akkori hatalmi tendenciák és folyamatok figyelembevételével állította össze. Ezt a 10 pontot nevezik 
Chomsky Tízparancsolatnak.
Érdekes ma olvasni, 20 évvel ezelőtt miképp látta a következő időszak vezetőinek ideológiai irányvonalát...
1.) Az emberek agyát és figyelmét le kell foglalni másod- és harmadrangú problémákkal. Ennek érdekében figyelmüket el kell vonni a valós és súlyos szociális gondokról, mégpedig olyan hírekkel, amelyek társadalmi jelentősége kicsi ugyan, de érzelmileg erősen megérintik őket. Támaszkodjunk a bulvársajtóra, amely hű szolgánk lesz.2.) A nép úgy kell tekintsen politikai vezetőire, mint a nemzet megmentőire. Ennek érdekében (elsősorban a média segítségével) hamis riasztások és nemlétező fenyegetések tömkelegét kell rájuk zúdítani, amelyek miatt aggódni, később szorongani kezd. Ha a szorongás elérte a kritikus szintet, lépj közbe és oldd meg a (máskülönben nemlétező, illetve általad gerjesztett) problémákat. Hálásak lesznek, s önmaguk fogják kérni szabadságjogaik csorbítását.3.) A nemzetnek mindig készen kell lennie arra, hogy valami rosszabb következik. Ennek sulykolása érdekében használd fel a „fehér” propagandát (vagyis nyíltan a kormány irányítása alatt álló médiumokat), a „szürkét” (azokat a sajtótermékeket, amelyek csak részben állnak kormánybefolyás alatt), s a „feketét” (amelyekről senki sem gondolná, hogy valójában a hatalom szolgálatában állnak). Ezek karöltve azon kell munkálkodjanak, hogy egy olyan kormány képét vetítsék a lakosság szeme elé, amely minden erejével azon munkálkodik, hogy a jövő egét beárnyékoló sötét fellegek legalább egy részét elhessentsék a nemzet feje felől. A kemény, megszorító intézkedéseket fokozatosan kell bevezetni, mert így az emberek hozzászoknak a rosszhoz, sőt: örülnek, hogy még mindig nem a legrosszabb következett be.4.) A nemzetet meg kell győzni, hogy minden rossz, ami aktuálisan történik, az kizárólag azért van, hogy a szebb jövőt biztosítsuk számára. Vagy ha nem a számára, akkor a gyermekei számára. Az emberek reménytelenül idealisták és hiszékenyek, akik ezt az érvet („majd a következő generációknak sokkal jobb lesz, nekünk ezért kell áldozatokat hoznunk”) évszázadokon keresztül hajlandó benyelni és elfogadni.5.) Az embereket le kell szoktatni a gondolkodásról, s arról, hogy a történésekben felfedezzék az ok-okozati kapcsolatokat. Ennek érdekében a politikai vezetők egyszerűen kell megfogalmazzák az üzeneteiket, már-már infantilis módon, minimális szókinccsel, rövid mondatokban. A hallgatóság ily módon megszokja a felületességet, naív lesz és hajlamos az információs beetetések elfogadására.6.) Minden adandó alkalommal az emberek érzelmeire kell hatni, nem a racionális gondolkodásukra. Bátorítani kell mindenféle emocionális megnyilvánulást, mert az érzelmeket sokkal könnyebb manipulálni, mint a rációt.7.) Az embereket a lehető legnagyobb tudatlanságban és műveletlenségben kell tartani, mert így nem lesznek motiváltak magasabb ideálok és összetettebb tervek megvalósításában. Butítsd le az oktatásügyet, tedd korrupttá és hozd a működésképtelenség küszöbére. Egy ilyen iskolarendszer a közvélemény manipulálásának ideális eszköze. 8.) A népet el kell zárni az objektív, korrekt és teljes tájékozódás/tájékoztatás minden forrásától. Ennek érdekében pénzügyileg támogatni kell azokat a médiumokat, amelyek butítják és félretájékoztatják az embereket, s gazdaságilag el kell lehetetleníteni azokat, amelyek ennek ellenkezőjét próbálják elérni. 9.) A nyájszellem erősítése prioritás! Az egyénben fel kell ébreszteni a szégyen- és tehetetlenség-érzetet, s választható (pontosabban választandó!) alternatívaként ezzel szembe kell állítani az igazodási, csatlakozási kényszert. Az egyéniségeket nélkülöző nyájat mindig könnyebb irányítani, ellenőrizni és befolyásolni. 10.) Mindent meg kell tenni az egyének megismerése érdekében. Ezt elérendő belső (és titkos) nyilvántartásokat kell felfektetni az egyén különféle (ízlésbeli, politikai, ideológiai, viselkedési) preferenciáiról, opcióiról, egyszóval teljes pszichológiájáról. Törekedni kell arra, hogy jobban megismerjük az egyént, mint ahogy ő ismeri önmagát. Fel kell használni a társadalomtudományok (szociológia, lélektan, csoportképzés pszichológiája, stb.) legújabb vívmányait céljaink elérése érdekében, de ezeket a lépéseket a legnagyobb titokban kell tartani. Megfoghatatlan, érzelmi töltetű, nagy és közös célokat kell kitűzni, amelyek alkalmasak arra, hogy lelkesítsék a tömegeket. Ha nyilvánosságra kerülnek, ezeket a törekvéseinket határozottan (ha kell: erőszakosan) tagadni és cáfolni kell.


Forrás: http://konteo.blogrepublik.eu/2012/11/06/a-chomsky-tizparancsolat/


A szabadság rabszolgái



A különböző történelmi korszakok sosem egyik napról a másikra következtek be, mindig egy folyamat előzte meg őket, ami aztán szépen lassan elvezetett egy minőségileg új, más vagy részben más irányelveket hangsúlyozó társadalmi berendezkedés felé. Nemrég olvastam egy írást, amelyben egy unoka kérdezgette a nagymamáját arról, hogy a náci Németország hogyan alakult ki és leginkább, hogy engedhették meg elszabadulni azt az ideológiát, ami tömegek szabadságjogait korlátozta nagy mértékben, és amelynek háborús gépezete milliókat temetett maga alá végérvényesen. A nagymama válasza egyszerű volt és teljesen érthető: "nem egyik napról a másikra történt..." Fokozatosan, alattomosan aknázta alá a politika és a propaganda az emberek mindennapi életét...



A 21. század hajnalán bizonyos értelemben "szabad az információ". Ez azt jelenti, hogy minden háztartásban jelen van az internet, nevetséges áron kínálják a  könyvtárbérletet, szinte bármilyen tudásanyaghoz pár percen belül hozzájuthatunk. Egy ilyen korszakban nem lenne meglepő, ha feltalálók, polihisztorok, nagy gondolkodók lepnék el a Földet. Tudom, nem tanítják az iskolában, de bármi lehetsz, csak akarnod kell!

Ennek ellenére az emberiség nem csinál mást, mint "benzint csapol, hamburgert árul, vagy nyakkendős rabszolgának áll"...

A propaganda nyughatatlan, folyamatos és túlontúl hatásos. Ördögien kieszelt terv, aminek hatására saját magunk kérjük "foglárainktól", hogy a karajainkra szoruló bilincs kulcsát minél messzebbre hajítsák.
Nézzük mit is kapunk cserébe!


Fogyassz, fogyassz fogyassz! 

A vezényszó, amelynek hatására az emberiség költekezési szokásai szépen lassan megváltoznak és hátborzongató méreteket kezdenek ölteni. "Dobd el, ami csak kicsit is rossz! Ne javítsd meg! Vegyél újat, hisz olcsó!" Reklámok parancsaira szinte mindenki többet vásárol, mint amennyit megengedhetnek magának. A bankhitelek észrevétlenül kezdik végérvényes rabszolgasorsba taszítani az emberiség életszínvonal-hajhászóit. Csak itthon 5 év alatt a négyszeresére nőtt az eladósodott emberek száma, de nem csak Magyarország jár élen ebben a  kérdésben.


Végtére is, mi mással lenne ellenőrizhetőbb, kontrollálhatóbb az ember mint a pénz által? Értéktelen papírdarabkákért és fiktív számjegyekért dolgozunk, amik hónap elején (jobb esetben) megjelennek az elektronikus számlaegyenlegünkön.



Háborúk


A háború lényege a pusztítás, nem szükségszerűen az emberi életek kioltása, hanem az emberi munka termékeinek a megsemmisítése, továbbá a társadalom feletti kontroll fenntartása és fokozása. A háborúk, fegyveres és etnikai villongások, mindig és minden esetben általánosítással kezdődnek. Tehát ha öt, tegyük fel afganisztáni merénylő pokolgépet robbant egy stratégiailag fontos amerikai területen akkor a cikkek kövér szalagcímei arról fognak szólni, hogy az "AFGÁNOK" merényletet követtek el. Értjük ugye? Egyáltalán nem biztos, hogy a teljes afgán közvélemény egyezik a merénylők gondolkodásával. Lehet, hogy teljesen szemben áll azzal. Ezzel nagy mértékben sikerül manipulálni a közvéleményt és észre sem vesszük, de egyik pillanatról a másikra változik meg a közvélekedés adott népcsoportról és pillanatok kérdése, hogy a közvélemény szentesíti a "szent háborút" adott népcsoport, vagy ország ellen. Tehát a lényeg nem más, mint a tálalás:




A hamis zászló technikája, avagy fogd rá a nyuszira! 


Ez nem jelent mást, mint egy precedens értékű ügy, ("casus belli"- azaz háborús ürügy) szándékos, előre kitervelt végrehajtása, amit később annak az országnak a számlájára írnak, ami ellen politikai, vagy anyagi érdekekben kívánnak fegyveresen fellépni. Van pár példa erre a közelmúltban ugye?


TV


Nézz tévét, lehetőleg minél többet! Ez az a készülék, ami minden háztartásban fellelhető, és a leghatásosabb szócsöve a regnáló társadalmi rendszer propagandagépezetének. Ezen keresztül jut el minden háztartásba a vezényszavak garmadája, amiket hosszútávon sulykolnak az emberbe, aki még ha az elején tiltakozik is, végül elhiszi az erőltetett maszlagot. Szinte minden reklámban, vagy fontos tudósításbanmegjelennek az úgynevezett "szakértők", akik az adott témában a tudományos álláspontot hivatottak képviselni. Így olajozottan működik a hatalom meggyőző ereje. Az "intelligens mosóport", a fogkrémeket, a bankkölcsönöket is "szakértők" ajánlják. Márpedig, ha maga Vágó István, aki egy széles látókörű, kiemelkedő lexikális tudással rendelkező ember ajánlja elhisszük, hogy nem csalódhatunk a felkínált termékben. "Szakértőket" kérdez meg a híradó riportere, akik magabiztosan hirdetik, hogy hogyan KELL vélekednünk az adott témáról. Korábban írtam már a tekintélyek szerepéről. Unalmasak a balesetekről szóló tudósítások? Azért töltik meg vele a híradót, hogy elhidd: neked jó, veled nem történt ilyen, te biztonságban vagy.  Elterelik a figyelmet a leginkább fojtogató társadalmi problémákról olyan hírekkel, amik bár érzelmileg megérintenek semmi fontosat nem közölnek. Lehet, hogy ma is valahol épp pandák születtek... Aludj szépen tovább!


Mérgező élelmiszerek

"Az vagy, amit megeszel és azzá válsz, amit gondolsz". Teljes mértékben igaz. A gondolat, minél gyakoribb és erősebb, annál nagyobb eséllyel "kocsonyásodik" anyaggá. Az sem mindegy, hogy milyen minőségű üzemanyagot és kenőolajat töltesz az autódba ugye? Az embernek kétféle táplálékra van szüksége: az egyik szellemi, a másik pedig fizikai táplálék. Mindkettő kielégítésre szorul és ezek minősége egyáltalán nem mindegy. Az ízek (tudom furcsán hangzik elsőre)MÉRGEK. Színező, ízesítő, tartósítószerek garmadája található a bolti termékekben, amire nem biztos, hogy teljes mértékben fel van készülve az emésztőrendszerünk. Az emésztésünk képességeinek alakulása egy hosszútávú evolúciós folyamat része. Nem biztos, hogy képes a szervezetünk mindent lebontani, vagy kiválasztani.
Ezt (ne) vedd be! - Gyógyszeripar


A görög "pharmacon" szónak két jelentése is van. Az egyik gyógyszert jelent, a másik pedig mérget. A kettő közötti különbség az adott kemikália alkalmazásának mennyiségében keresendő. Arisztotelész szerint "az első kupa bor az egészségé, a második a jókedvé, a harmadik a mámoré a negyedik pedig a gyalázaté..."Észrevettük, hogy mennyi gyógyszerreklámot sugároznak a tv-ben? Néha 2-3 ilyen témájú reklám is követi egymást. Vedd csak be, ez AZONNAL elmulasztja! A tüneti kezelésben élen jár a gyógyszeripar, csak a probléma valódi forrását nem tudják megszüntetni a rengeteg tablettával. Ellenben tonnaszámra állítják elő azt a mérget, amiről persze bárki megkérdezheti "kezelőorvosát, gyógyszerészét..."
Megfigyelés


A propaganda vezérszavai hatására szépen lassan elhisszük, hogy nagy veszély fenyeget
, hogy nem vagyunk biztonságban. Mivel mindenki biztonságra törekszik (mert egyszerűen "így vagyunk összerakva"), ezért önként és dalolva vetjük alá magunkat a globális kontrollnak. Mindezt csak azért, hogy szíveskedjenek megvédeni! Hogy kitől, azt igazából nem is igazán tudjuk... Gondoljunk csak bele, mennyire lenne kézzel fogható a szabadságjogaink csorbulása és privát szféránk korlátozódása, ha minden egyes telefonbeszélgetés, sms, internetes kommunikációnk szövegét egy mellettünk ülő kormánybiztosnak kellene átadnunk ellenőrzésre?  Ez történik most is, csak azzal a különbséggel, hogy nem ül mellettünk az említett személy, mégis tudom, hogy a leírtakban szerepel olyan "kulcsszó" amire, hogy úgy mondjam: "ugranak a robotok". Ilyen jellegű "szűrők" működnek minden internetes kommunikációs platformon. Ugye nem árulok el nagy újdonságot azzal, hogy a mobiltelefonok követhetőek és lehallgathatóak, még kivett akkumulátorral is? Be és kikapcsolt állapotban is képesek a beépített kamerákon keresztül megfigyelni akárkit, aki az úgynevezett "kockázatelemzésen" egy kicsit magasabb pontszámot kapott...
A szabadság rabszolgái

A szabadságunk nem több csupán, mint jól felépített illúzió. Úgy érezzük bármit és bármikor megtehetünk, közben elfelejtjük, hogy csak kizárólag az előzetesen belénkplántált szuggesztiók és társadalmi parancsok szerint működik mindez. Előre kitervelten nem jutunk egyről a kettőre, hiába dolgozunk egyre többet. A tévé elhitette velünk, hogy egy nap filmsztárok, rocksztárok, legfőképp gazdagok és boldogok leszünk, de mára kezdünk rádöbbenni, hogy ennek a fele sem igaz. Termékeket fogyasztó termékek lettünk, akik jól felhasználhatóak az új világrend háborúiban és gazdasági körforgásában. Folyamatos megfigyelés alatt állunk annak érdekében, hogy ne veszélyeztessük a fennálló társadalmi rendet és nehogy valamilyen módon is beavatkozzunk a hatalom terveibe. Közben szépen lassan elfelejtjük, hogy a legnagyobb változások mindig a fejekben kezdődtek el, vertek gyökeret és képesek voltak olykor megváltoztatni egy egész világ gondolkodásmódját.



Izland elengedi a lakáshiteleket


Lám – lám nem csak a bankárokat zárta börtönbe , de mint látjuk a lakosság adóságait is elengedik , és ők még nem is fülke forradalmárok . Ja , hogy ott nem a zsidók kormányoznak , és van nemzeti eszmeiség , és nem a zsidó világbirodalmat építik.
Nálunk , meg az összeomlásra várunk , és annak a levezénylésére kaptak hatalmat a politikai maffia pártjai, hogy a polgárháború kirobbanásáig a szupergazdagok ki tudjanak menekülni , és ne legyenek a martalócok áldozatai .
Hát ilyenek a mi hazaárulóink két fillérért eladják a hazájukat , egyért az anyjukat is . Minden nép megérdemli a vezetőit a miénk egy ilyen cigány zsidó gládiot érdemel , mert csak így tudják 5- 6 millióra csökkenteni a magyarság létszámát.
Hát így állunk , ha ezek a köcsögök nem buzeránsok volnának ott fenn akkor bizony jobban fogynánk , de így is arra kényszerítik a jónépet , hogy felkerekedjen , és nézzen valami új hazát , ahol élni is lehet , nem csak meghalni . Ilyen volna tán Izland , vagy ilyenné kéne tenni a mi hazánkat is, a politikai maffiát lámpavasra füzni , hogy ne legyen több hazaárulónk , és ide valók a vakolóktól kezdve a bankárkaszt tagjai is , a mi helytartóinkig bezárva, hisz ezeknél a pöcs lóbálja az embert .
Az izlandi kormány bejelentette, reményeik szerint már májusban jelentkezhetnek a lakáshitelesek egy online felületen az adósság-elengedési programba. A tavalyi parlamenti választásokon győztes egyik párt fő ígérete volt ez, a törvénytervezetet hamarosan benyújthatják. A tervek szerint 20%-kal csökkenhet az adósságállomány, 100 ezer háztartást érinthet a 300 ezer fő népességű országban.
A program összköltsége 150 milliárd izlandi korona (nagyjából 262 milliárd forintnak megfelelő összeg) lehet. Egyik részében támogatást adnának az infláció-indexált jelzálogadósságok kiváltásához, igénylőnként maximum 4 millió korona (7 millió forint) összegben, másik részében lehetővé tennék, hogy az adósok adómentesen hozzáférjenek magánnyugdíjpénztári vagyonukhoz és abból törlesszenek.

A programban csak a saját használatú ingatlanokra nyújtanak támogatást, és számos további korlátozás is van a nyugdíjpénztári vagyon felhasználhatóságában, a programra való jelentkezésben is. A kormány szerint azonban így is 100 ezer háztartásnak segíthet a program és 20 százalékkal csökkentheti az adósságállományt.

Izlandnak nem ez az első erős húzása a pénzügyi válság kezelésében. Még mindig van nagyjából 5 milliárd dolláros követelése az Egyesült Királyságnak és Hollandiának Izlanddal szemben a brit és holland betétesek elmaradt kártalanítása miatt. Az izlandi Landsbanki a válság előtt magas kamatokkal csábította magához a külföldi betéteseket. A 2008-ban kirobbant válságban az óriásira hízott bankrendszer azonban gyorsan összeomlott, az Icesave betétesek pedig elvesztették pénzüket. Bár az izlandi parlament elfogadott egy részleges kártalanítási programot, az izlandi államfő nem írta alá a törvényt. Így a brit és holland államnak kellett állampolgáraikat kártalanítania.

A válság során, az erős sérülékenységtől ösztökélve az akkori kormány felpörgette az uniós csatlakozási tárgyalásokat, a 2013-ban megválasztott új parlament viszont visszavonta a csatlakozási kérelmet, amit a lakosság viszonylag széles körű tiltakozása kísért.
portfolio.hu

Az évszázad rablása



Na ők azok a cionisták , vagy fasiszták akik tesznek róla hogy fölöslegessé válj , és családostul kiirtásra kerülj , a többi kis cionista söpredék csak a tömeget demonstrálja , és még nem tudja , hogy ők is a likvidálásra kerülők tömegét fogják szaporítani. Mert ép úgy álldozatai lesznek ők is e rendszernek mint mi a goj állatok , de a Kínai triádok megteszik azt amit a művelt nyugat hanyatló társadalma képtelen volt megtenni , hát lefejezi ezt a bankoligarchiát ami mondjuk ki 300 családból áll , és ez 6000 embert jelent , hogy ezt nem lehetett lefejezni nem is értem inkább háborúztak , és háborúztak ölték a nemzeteket , mint hogy összefogva ők ölték volna meg őket , megvárták , hogy az egész földet próbálják meg leigázni , a zsidó világbirodalom kiépítéséig szabotáltak volna mindent , hátha nekik is jut hely ezen a forgó szinpadon ahonnan annyi embert taszítottak már a mélybe , hogy most eljött az idő mikor ők hulnak alá a dicstelen történelem szemétdombjára valók is ők , csak egy bátrabb emberiség kellet volna , hogy ne alakuljon ki a XXI. -ik századi kamatrabszolgaság , ahol egyesek még azt is hitték , hogy ők szabadok – a barmok – másokat a vágóhídra szántak erről Amerika fiataljai sokat tudnának beszélni , hisz ők voltak az ágyú töltelékek , a kiválasztottak mégsem hulhattak el a gojok által a leigázott Amerika majd megvivja a mi háborúinkat , és e mellet még el is tart bennünket .
Ugye milyen jól hangzik , már majdnem a világ urai vagyunk , a goj állatokat úgy használjuk , hogy meg tudjuk valósítani álmunkat a zsidó világbirodalmat. De ehez fel kell áldoznunk terrorista államunkat , és a zsidóság többségét , hogy eljöjjön a bankárkaszt világuralma . És ezt úgy érjük el , hogy a nemzetekbe helytartókat helyezünk ki , kik , ha kell kiirtják a fajtársaikat , ha lázongani próbálnak , valóságos Orvelli rémállom lesz ez a rendszer , de a föld népessége ki lesz irtva a kontraszelekció útján . De a Kínaiak minket is kiirtanak , így alig marad ember e földtekén , és ha minden jól megy kezdődhet egy új történelem korszak , ami feltételezhetőleg nem fog az emberiség kiirtásával végződni , ehhez kívánok én kellő bátorságot , és megfontoltságot , hogy mindnyájunkat kiirtatok , azt elviseljük , hisz tudjuk a végén titeket is likvidálnak , így nem jön össze a zsidó világbirodalom , a degenerált faj így kihulik az idő rostáján a vakolókkal együtt.
A legnagyobb bankok egykori alapítóinak leszármazottai a mai napig megtalálhatóak a pénzügyi elit soraiban. Ezek a dinasztiák évtizedek óta birtokolják azt a hatalmat, ami országok és nemzetek felett állva dönt gazdasági, geopolitikai és társadalmi kérdésekről. Ők azok akikkel zárt ajtók mögött tárgyalnak elnökök és miniszterek. Ha érdekükben áll átrajzolják a térképet, fegyveres konfliktusok kimenetelét döntik el és rajta tartják az ujjukat egyes országok gazdasági mutatóin. Kik ők pontosan és honnan jött az a hatalom, amit már jóideje birtokolnak?

A Rothschild dinasztia



Lord Jacob Rothschild
1744-ben Mayer Amschel Rothschild egy majna-frankfurti pénzváltó fiaként látta meg a napvilágot. Sikerült az európai bankárok legjobbjai közé küzdenie magátm ám a nagy áttörést számára a tartomány fejedelméhez fűződő kapcsolata jelentette. Vilmos hanaui herceg, kasseli választófejedelem adósaitól a Vilmos által kihelyezett pénzt, melynek felhasználására szabad kezet kapott. Rothschild kihasználta a lehetőséget, és Nagy-Britanniában kezdte üzleteit bonyolítani. Az apa, fiait bevonva a "családi üzletbe" létrehozta a Rothschild bankárdinasztia nemzetközi hálózatát. A fiúk Londonban Párizsban Nápolyban és Bécsben hoztak létre fiókokat, amelyek (mondanom sem kell) nyereségesnek bizonyultak. A dinasztia leszármazottjai a mai napig jelen vannak és magas pozíciókat töltenek be a bankszektor berkein belül.


A Rockefeller dinasztia



David Rockefeller
John D. Rockefeller neve által vált híressé a Rockefeller név. 1863-ban olajfinomítót hozott létre. Jó időben szállt be a "bizniszbe", ugyanis az olajipar ebben az időszakban még mondhatni gyerekcipőben járt. 1885-re a világ legsikeresebb vállalatává nőtte ki magát. Roosevelt monopóliumellenes politikája szétrombolta a céget, de valami hasonló történt, mint nálunk a rendszerváltás időszakában. Ahogy a politikai hatalommal bírókból "zöldbárók" lettek, úgy mentette ő is át a pénzügyi hatalmát. Fia megépíttette a Rockefeller Center-t és később ők adományoztak telket a New York-i ENSZ-székház számára. Ők építtették a World Trade Center-t is, ami mint tudjuk az amerikai gazdaság egyfajta szimbólumává vált. David Rockefeller tagja a Bilderberg-csoportnak és alapító tagja a Trilaterális Bizottságnak.


A Bilderberg-csoport



Az első Bilderberg konferencia 1954-ben
Az 1952-ben alakult társaság Bernát holland herceg ötlete nyomán jött létre, aki aki megbeszéléseket kezdeményezett a világ problémáinak megvitatására. Az első tárgyalás 1954-ben történt Hollandiában, az Oosterbeekben található Bilderberg Hotel-ben. Azóta minden évben megrendezik éves megbeszélésüket, természetesen szigorúan zárt ajtók mögött.

A tagok a világ kulcspozícióban lévő elitjéből kerülnek ki. Mellesleg találni közöttük 
három magyar tagot. Frei Tamás biztosan örülne... Természetesen David Rockefeller, Henry Kissinger, a belga és a spanyol királynő is megtalálható a tagok között.


Az anyagi javak egyenlőtlen eloszlása


A következő videóban Berni Sanders, Vermont független szenátora arról beszél, hogy gyakorlatilag háború folyik, miközben a középosztályt módszeresen szétverik, megnyirbálják az oktatást, egészségügyet, addig a milliárdosok és nagyvállalatok óriási adókedvezményeket kapnak a képviselőháztól cserébe kampányaik pénzeléséért, a vagyon pedig egyre jelentősebb arányban az egyre mohóbb felső 1% kezébe kerül.


Képviselő, aki elmondja az igazat






Mi az oka annak, hogy újból és újból ezekbe a nevekbe botlunk? Nem más mint az, hogy az a bizonyos felső 1% a összjövedelem  23.5%-át szerezte meg, többet mint az alsó 50% együttesen. A világ 85 leggazdagabb embere 
annyi vagyon felett rendelkezik, mint a világ legszegényebb 3,5 milliárdja. Ezt az adatot az Oxfam nemzetközi jótékonysági szervezet hozta nyilvánosságra. Ráadásul a hozzájuk áramló jövedelem a 70-es évek óta megháromszorozódott. A probléma tehát az, hogy míg a tisztes haszont felváltotta a gátlástalan nyerészkedés, addig mi szépen csendben hagytuk meglopni magunkat...


A Jezsuiták, mint gazdasági és katonai szervezet - a valódi háttérhatalom



Nem az Egyesült Államok, Oroszország vagy Kína az igazi hatalom a világon. Hanem Róma. A Római Katolikus Egyház (Vatikán) az egyetlen leghatalmasabb erő a világon. Ugyanakkor a Vatikán a férfiakból álló legnagyobb szerzetesrend, a jezsuiták irányítása alatt áll.

A jezsuita rendet 1534-ben hozták létre, hogy az "ellenreformációt" szolgálják - az Egyház karja, mely segít harcolni a muszlimokkal és a Protestáns Reformátorokkal. Ők azonban kémkedéssel harcoltak. A jezsuitákat legalább 83 országból és városból űzték ki felforgatás, kémkedés, árulás és más hasonló dolgok miatt. Samuel Morse mondta, hogy a jezsuiták gyalogos katonák voltak Szent Szövetségben (Európa és a Vatikán) azt tervezve, hogy elpusztítják az Egyesült Államokat (bécsi kongresszus). Lafayette Márki kijelentette, hogy a jezsuiták álltak a legtöbb európai háború mögött, és ők lennének azok, akik elvennék az Egyesült Államok szabadságát.

A jezsuita rend feje Adolfo Nicolás. Az ő rangja a Jezsuiták Legfőbb Generálisa. A "generális" rang használata azért van, mert a jezsuiták a valóságban egy katonai szervezet.

Nicolás, mint jezsuita generális a legerősebb ember a világon. Ő adja ki végül a parancsokat, melyek végrehajtásáról olyan "drónok" gondoskodnak, mint Barack Obama.

A jezsuita generális becenevén a "Fekete Pápa", mert mindig fekete ruhát visel. XIV Benedek pápa tehát a "Fehér Pápa" (volt).

Közvetlenül a jezsuita generális alatt áll James E. Grummer - egyike azon jezsuita papoknak, akik közvetlenül, mint direkt "asszisztens" szolgálnak a jezsuita generális alatt. Grummer az ő amerikai asszisztense, és ellenőrzi az Amerikai Jezsuita Konferenciát. Ő az irányítója valamennyi amerikai jezsuita egyetemnek, és amerikai jezsuita tartománynak. A New York-i tartománynak van a legtöbb kapcsolata Grummerrel (mint az első tartomány).

Grummer alatt található az Amerikai Jezsuita Konferencia elnöke Thomas H. Smolich, aki a jezsuiták tartományi vezetője volt Kaliforniában Arnold Schwarzenegger kormányzó hivatali ideje alatt. Smolich volt a hatalom Arnold mögött azokban az években. Smolich a kulcsfontosságú hajtóerő a tervezett kínai-szovjet-muszlim invázióban, amelyet a jezsuita rend arra tervezett használni, hogy megdöntsék az Egyesült Államokat. Szintén aktívan részt vett a kínai-mexikói invázió hangszerelésében.
Smolich alatt található David S. Ciancimino, New York jezsuita provinciálisa. Ő az első számú jezsuita provinciális az Egyesült Államokban, ahogy New York a fővárosa a jezsuita rend hatalmának (ezért is választották a területet 9/11 megrendezéséhez). Itt Ciancimino (és az alatt álló jezsuiták) ellenőrzik a Wall Streetet, és a Federal Reserve Bankot (Szövetségi Tartalékbank). Ciancimino irányítja Timothy Dolan érseket, a legerősebb Római Katolikus tisztviselőt az Egyesült Államokban, aki nem jezsuita. Ciancimino egy okkultista csakúgy, mint sok más vezető jezsuita.

Közvetlenül Ciancimino alatt áll Joseph M. McShane, aki a Fordham Egyetem elnöke - mely New York jezsuita főiskolája, és a jezsuiták katonai erődítménye is. McShane-en keresztül irányítják a jezsuiták (a Ciancimino által vezetett New Yorkban) Timothy Dolan érseket. Ő lett Dolan úgynevezett "toll tartója". Ő egy dekoratív nyakláncot visel, melyen egy egyenlő oldalú háromszög látható, ami a feltámadt Hórusz szabadkőműves szimbóluma.

Ezen hatalmas jezsuiták irányítása alatt állt XVI Benedek pápa, Krisztus helytartója (Hórusz), és az aktuális római pápai cézár. Ő képviseli Oziriszt a misztérium iskola okkult mitológiájában.

XVI Benedek Pápa alatt van Timothy Dolan, New York érseke. Dolan az "Amerikai Pápa", és a "Világ Fővárosának az érseke". Ő a vezetője aMáltai Lovagok amerikai ágának, és Kolumbusz Lovagjainak. Ő valószínűleg egy okkultista, és az Amerikai Szabadkőművesek, a Külkapcsolatok Tanácsának, az ADL (B’nai B’rith -http://www.bnaibrith.org), a Pentagon és a hírszerző közösségek irányítója.

Joseph A. O'Hare, a Fordham Egyetem nyugalmazott elnöke, és Egan érsek (New York korábbi érseke) közvetlen embere volt. Ő egy Máltai Lovag, és Egan kémeként elnökölt a CFR (Külkapcsolatok Tanácsa) ülésein. Ő David Rockefeller (Máltai Lovag), Henry Kissinger (Máltai Lovag), és Michael Bloomberg New Yorki-i polgármester tanácsadója. Ő az a jezsuita, aki közvetlenül irányítja a város polgármesterét. Szintén ő az a jezsuita, aki irányítja a Rockefeller-Kissinger apparátust, amely a CFR egyik legfontosabb része.

O'Hare egy elkötelezett cionista, aki támogatja Izrael államot, melyet 1948-ban az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) hozott létre - a New York-i Külkapcsolatok Tanácsa érsekének alkotása. Ez volt Francis Spellman New York-i érsek, aki szavazásra hívott fel az ENSZ-ben Izraelért. Spellman kulcsszerepet játszott Izrael megalapításában. A cionizmus megalapítója Herzl Tivadar volt, aki gyakran találkozott a pápával, és egykor azt tervezte, hogy vezetni fogja a Zsidó népet a Római Katolikus hitre történő "tömeges áttérésben". A valódi tervezői, finanszírozói és támogatói a cionizmusnak a Rothschild-ok, akiket a Zsidó Enciklopédia úgy ír le, mint a "pápai kincs őreit". Ez így van - a Rothschildok a pápaság banki ügynökei. Izrael állam Jeruzsálem Latin Királyságának az újjáéledése, és mindez a Vatikán uralma alatt van.

Karen Hudes - A Vatikán a világ ura



Karen Hudes, a Világbank volt vezető jogtanácsosa és emberei nyomon követik a pénz útját. Az amerikaiak adója az Egyesült Királyság bankjaihoz kerül, 60%-ot onnan továbbküldenek a Vatikánnak, amely a CIA-t irányítja. Az amerikai kormány drogkereskedelemből tartja el magát. Lincoln és Kennedy bankok nélkül akartak pénzt kibocsátani. Atomrobbantást akadályoztak meg amerikai tábornokok októberben, ezért váltották le őket.


A Vatikán a világ ura




Karen Hudes üzenete a magyaroknak:

Karen Hudes üzenete a magyaroknak







O'Hare alatt John J. DeGioa, a Georgetown Egyetem elnöke áll. DeGioa szintén egy Máltai Lovag, és a Külkapcsolatok Tanácsának egyik tagja. Ő Izrael állam egyik felvigyázója.

DeGioa alatt találjuk Richard N. Haass-t, a CFR elnökét. Haass végül is csak Egan érsek alázatos ügynöke. Haass egy Zsidó cionista, aki az Amerikai-Izraeli Közügyek Bizottsága (AIPAC) felügyelője. Ezek a Zsidó cionisták többnyire csupán a Pápai Bíróság zsidó emberei.

Haass alatt található Zbigniew Brzezinski, aki tagja volt a CFR-nek, aBilderberg-csoportnak és a Trilaterális Bizottságnak. Brzezinski volt a társalapítója a Trilaterális Bizottságnak. Ő egy Máltai Lovag volt, mellette David Rockefeller volt a Trilaterális Bizottság másik alapítója. Brzezinski Lengyel Római Katolikus és a Georgetown Egyetem egyik tanácsadója.

Brzezinski volt Soetoro (Obama) professzora a Columbia Egyetemen, és ő toborozta őt az elnöki feladatra. Most már kezdjük látni a nagyobb képet?

Amint Brzezinski megalkotta az "elnökjelölt" Obamát, a kampányát Soros György, a "baloldal" több száz szervezete mögött álló multimilliárdos finanszírozta és támogatta. Soros egy magas rangú CFR tag volt, valamint a Carlyle Group egyik tagja, egy nemzetközi vállalalaté, ami a Vatikán egyik fedőszerve. Soros egy magyar Zsidó, erősen szocialista-kommunista volt (mint Brzezinski). Ahogy Haass, Brzezinski is egy Pápai Bírósági zsidó és cionista volt. Ő is egy szabadkőműves. Rupert Murdoch egyik barátja. Soros a Halliburton egyik fő részvényese.

Murdoch Obama védelmezője, ellenzékének irányítója. Murdoch-ot a pápa 1998-ban ütötte lovaggá, a Római Katolikus Egyházhoz történt nagy hozzájárulásáért. Azt mondta, hogy a vállalata, a News Corpolyan, "mint a jezsuiták", miközben a Georgetown Egyetemen beszélt. Murdoch tagja a CFR-nek.

Joseph R. Biden az alelnök, aki közvetlenül a Vatikán ügynökei, Soros és Murdoch alatt áll. Ő Római Katolikus, és két jezsuita egyetem kitüntetettje. Fia jezsuita önkéntes, és lobbistája annak a jezsuita egyetemnek, melyre járt. Biden vezetése alatt találjuk Barack Obamát, a 32. Fokozatú Szabadkőművest, akit a Római Katolicizmusban képeztek ki.

Végül pár idézet híres személyiségektől a jezsuitákról:


felhasznált források: Before it's News - http://beforeitsnews.com/alternative/2013/12/the-real-powers-behind-president-barack-obama-by-karen-hudes-2861806.html, http://ujvilagtudat.blogspot.hu/




10 bizonyíték, hogy egy hamis gazdaságban élünk



Olyan ez mint a való világ áll problémákon rágódunk , és a való élet elszáll melletünk , de ez a cél te hülye goj , ha nem vetted volna észre , ők addig a zavarosban halásznak , fülke forradalmárok még a macskáim is megugatják őket, a sátán kutyáit.
Ideje belátni, hogy egy hamis gazdaságban élünk. A szemfényvesztés minden létező elemét bevetik, hogy elhitessék a világgal a gazdaság valódiságát, de ezek mind csupán jól kidolgozott illúziók. A hatalom egyik oldalán izgatott kijelentéseket hallunk a fellendülés visszatérésének jeleként értelmezett „zöld hajtásokról”, a másikon pedig a fiskális szakadék veszélyeire hívják fel a figyelmet, javasolva, hogy korlát nélküli monetáris enyhítésekre van szükség.
Halljuk, ahogy az emberek munkáért könyörögnek és halljuk, ahogy a politikusok munkát ígérnek nekik, pedig egy politikus nem tud munkahelyeket létrehozni. Látjuk, hogy tömegek táboroznak a boltok előtt, hogy leértékelt vackokat vegyenek fekete pénteken, elhitetve egyesekkel, hogy a fogyasztói társadalom virágzik, a következő pillanatban viszont kiderül, hogy mindent hitelre vásároltak.
A főáramú média pedig mindent megtesz, hogy elvonja a figyelmünket mindenről, ami valós. A hírekből olyan emberekről hallunk, akik a hírnév által váltak gazdaggá, és/vagy a gazdagság által váltak híressé és a címlapokon értesülünk arról, ha egy ilyen híresség macskája megdöglik. De erről talán ennyi elég is.
Közben a pénzügyi média megpróbálja agyon bonyolítani és érthetetlenné tenni a gazdasági kérdéseket és kizár mindenkit, aki esetleg kimondaná az igazságot.

Nem csoda, ha az emberek dühösek és össze vannak zavarodva. Talán az alábbi tíz gondolat segít némileg szétoszlatni a ködöt.

1. Hamis munkahelyek. 
Nem csupán arról van szó, hogy a hivatalos munkanélküliségi adatok hamisak, a munkahelyek sem valósak. Tedd fel magadnak a kérdést, hogy hány hivatásos munkavállaló termel értéket. A munkahelyek 80%-a úgy eltűnhetne holnap, hogy nem befolyásolná az alapvető emberi túlélést vagy boldogságot. Igen, tudjuk. A mai társadalomban pénzre van szükség a túléléshez és a munkahely pénzt jelent, de ebből nem következik egyértelműen, hogy minden munkahely a társdalom javát szolgálja.

2. Nem a megoldások, hanem a problémák teremtik a munkahelyeket. 
Nem hozhatjuk helyre az igazi problémákat, mert ezzel még több munkahelyet szüntetnénk meg. Nem vethetünk véget a háborúknak, mert akkor mit csinálna az a rengeteg katona munkahely nélkül. Nem vethetünk véget a kábítószer elleni harcnak, mert akkor mit csinálna az a rengeteg ügynök, börtönőr, bíró és többi alkalmazott helyette. Nem egyszerűsíthetjük az adózást, mert akkor mihez kezdenének a könyvelők, adótanácsadók és hasonló szakértők. Nem csökkenthetjük az állami és egészségügyi bürokráciát, mert mit csinálna akkor az a rengeteg aktatologató. Nem hagyhatunk fel a lakosság megfigyelésével, mert ma már ez az iparág több millió embernek ad munkát. Nem vethetünk véget a Wall Street-i kaszinónak, mert akkor talán mindenki munka nélkül maradna. Mi lenne az egyetemekkel, ha ez emberek rájönnének, hogy az általuk kínált termék fele annyit sem ér, sőt, ugyanezt a tudást szinte ingyen is megszerezhetik? Más szóval számos problémát hoztak létre, hogy hamis munkahelyeket teremtsenek.

3. A pénznek nincs értéke. 
A pénz mind között a legnagyobb illúzió. A pénzünket önkényesen meghatározott kamatra adott hitellel hozzák létre bizonyos magánmonopóliumok. A pénz nem egyéb, mint egy ígérvény. Azért van értéke, mert a törvény ezt mondja, az értékét pedig az határozza meg, hogy mennyi van belőle forgalomban, amit szintén egy haszonérdekelt monopólium határoz meg. A valós értéke tulajdonképpen nulla, mert nem egyéb, mint egy különleges tintával kiszínezett papírdarab. Az emberek számára csakis a készségek (munka), szerszámok és anyagok, az étel, a víz vagy az energia jelentenek értéket.
4. A Fed vásárolja fel az államadósság 90%-át. 
A Federal Reserve pénzt ad kölcsön az amerikai kormánynak, a kormány pedig kötvényeket bocsát ki a kiadások fedezetére. Ezeket a kötvényeket aukciókon értékesítik a piacon olyan befektetőknek, akik úgy gondolják, hogy az USA tartani fogja magát ígéretéhez a kötvények beváltását illetően. Most úgy tűnik, hogy az Egyesült Államoknak nincsenek már befektetői, mert az államkötvények 90%-át maga a Fed veszi meg. Ezt az adósság pénzzé alakításának, monetizálásának nevezetik, ebben az esetben viszont a pénzt alakítják pénzzé, tehát az egész nem egyéb, mint egy hatalmas piramisjáték. A lényeg, hogy a kamatokat mesterségesen alacsonyan tartsák, mert ahhoz, hogy külső „befektetőket” csábítsanak magukhoz, meg kellene emelni őket. Laikusok számára is érthető módon az a lényeg, hogy a monetáris rendszer olyan, mint egy hatalmas papírtigris vagy kártyavár, de kereshetnénk még vagy egy tucat hasonlatot a „hamis” szó leírására.

5. Mi a dolgok értéke? 
Az ármeghatározási mechanizmus olyan tekervényessé vált, hogy egy eszköz valós értékének meghatározása szinte lehetetlen. Az étel, üzemanyag, oktatás, lakás, biztosítás és egyebek állami támogatása, az adók, szabályok és törvények, a pénz értékének és a kamatoknak a manipulálása és a tőzsdei kaszinó mellett hogyan is határozhatnánk meg bárminek is a valós értékét? Például miért kerül egy uncia marihuána (egy bárhol megtermő gaz) 500 dollárba? Vajon az igazi érték a munkán és az anyagszükségleten, a kínálaton és keresleten múlik? Persze, hogy nem. A dolgok értékét leginkább a törvények és szabályok fújják fel.

6. A bukást jutalmazzák. 
Onnan tudjuk, hogy egy hamis gazdaságban élünk, hogy a bukást jutalmazzák, a sikert pedig büntetik. Mindenhol a világon azt mondják az embereknek, hogy szorosabbra kell húzniuk a nadrágszíjat és keményebben kell dolgozniuk, hogy kimenthessék az államot, a bankokat, a biztosítókat vagy akár az autógyártókat. Amikor pedig ezt megtesszük és keményebben dolgozunk a kevéske siker reményében, hihetetlen adókkal sújtanak, hogy vég nélkül finanszírozhassák ezeket a csaló intézményeket. Ugyanakkor a korlátlan pénznyomtatás és az egyre emelkedő adók fényévekre vannak a problémák gyökerének megoldásától. A helyzet az, hogy a bankok által kínált megoldások képezik a problémát, hiszen a befektetőosztályt gazdagítják a középosztály rovására. A globális bankárok az adófizetők és a jövő generációinak pénzével játszanak ebben a globális kaszinóban, amit eleve összeomlásra terveztek, hogy az összeomlás által elvehessék az emberek javait. Mindent feltettek a játszmára, de hamis pénzzel játszanak, a mi értékeink viszont, amiket kockáztatunk, valódiak.

7. Az üzleti társaságok ugyanolyan jogokkal rendelkeznek, mint az emberek, de nem sújthatók ugyanolyan büntetéssel. 
Azzal, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság az emberekkel megegyező szólásszabadságot biztosított az üzleti társaságoknak, az utolsó szöget is beverte a köztársaság koporsójába. A pénz most már nyíltan finanszírozhatja a választásokat, és megvásárolhatja a büntetlen működéshez szükséges törvényeket. Lehet, hogy egy társaság is emberekből áll, de nem esnek az emberekkel megegyező elbírálás alá. A „Mi lenne ha a BP ember lenne?” című cikk részletesen foglalkozott ezzel a kérdéssel. A feltevés szerint, az emberekhez hasonló elbírálás alapján a BP egy pszichopata gyilkos lenne. Ugyanez elmondható a legtöbb multi fenevadról, élén a hadiipari cégekkel. Ráadásul ma már ezek a cégek a kormánnyal is összefonódtak. Ez alapján miként definiálnánk magát a kormányt? Úgy gondolják, hogy a definíciók megváltoztatásával megváltoztathatják a valóságot, de ettől még nem válik igazsággá.
8. Az emberek olyan dolgokat vásárolnak, amikre nincs szükségük, olyan pénzből, ami nem az övék. 
A kormány adósságörvénye és őrült költekezése a fogyasztói szokásokban is tükröződik. Az infláció, az emelkedő munkanélküliség és az ingatlanpiac folyamatos zuhanása ellenére a hitelfelvétel nem állt meg. Az AP a következőket írta:
Az amerikaiak gyakrabban fizettek hitelkártyával és több hitelt vettek fel tanulmányaikra vagy autóvásárlásra október hónapban, mint korábban, aminek eredményeként a mindenkori legmagasabb szintre emelkedett a lakossági hitelállomány.
A Federal Reserve adatai szerint szeptemberről októberre a fogyasztói hitelek 14,2 milliárd dollárral emelkedtek, 2,75 ezermilliárd dollárra emelve a teljes lakossági hitelállományt.
A gépjárműveket és tanulói hiteleket is tartalmazó kategóriában a hitelek összege 10,8 milliárddal nőtt. A hitelkártyás vásárlások 3,4 milliárd dollárral nőttek.
A legaggasztóbb, hogy pont a negatív megtérülést jelentő hitelek, mint a diákhitel, az autóvásárlás és a hitelkártyás fizetés mértéke növekedett.
9. A vállalkozókat büntetik. 
Mára szinte lehetetlenné vált egyszerű megélhetéshez jutni önállóan. Az Egyesült Államok (és sok más ország, Magyarországot is ide sorolva) a bürokrácia országa lett, ahol a kisvállalkozások létrehozását megnehezítik és büntetik a függetlenséget. Az Egyesült Államokban az igazi önellátás és a legfontosabb vállalkozásforma elleni állami támadásokat leginkább a családi gazdaságok ellen folytatott harc szemlélteti. Az Agenda 21-hez hasonló kollektivista modelleknek köszönhetően egyre több ilyen gazdaságot számolnak fel, úgynevezett „védett zónákká” nyilvánítva a lefoglalt földeket. Az egyik legújabb ilyen esetben egy családi osztriga farmot zárattak be, arra hivatkozva a farm káros hatással van a környezetre. A hamis állítások alapján véghezvitt hadjárat egy 80 éve működő helyi vállalkozást tett tönkre, ami 50.000 turistát vonzott évente és 30 helyi lakosnak adott munkát. Sok ilyen esetben az elkobzott területek fejlesztők kezében landolnak, akiket egy cseppet sem érdekel a helyi gazdaság. A hamis gazdaság egyik elengedhetetlen része, hogy olyan területeken hoz létre függőséget, ahol erre nem lenne szükség. (Rövidfilm angol nyelven a gazdasági illúzióról és az értelmetlen törvényekről: link)
10. Irányított rabszolgaság. 
Szóval úgy gondolod, hogy a rabszolgaság intézményét az 1800-as években felszámolták? Nem egészen. A gazdasági behajtók (hitelezők) a hitelek segítségével rabszolgasorba döntötték a világot, a nemzetektől, az iparon keresztül, a helyi önkormányzatokig és a föld szinte minden állampolgáráig. Ráadásul ezt a szolgaságot olyan pénzen vásárolták meg, ami nem is az övék, csak úgy a semmiből nyomtatták. Akinek nincs hitele vagy hitelkártyája az is fizet a Fednek az infláción és a jövedelemadón keresztül. Ahogy John Perkins, az „Egy gazdasági bérgyilkos vallomásai” szerzője mondaná: itt az idő, hogy behajtsák a nekik járó „egy fontnyi húst” az állampolgároktól, a magasabb adók, alacsonyabb mértékű szociális juttatások és a nyugdíjak lefoglalása, más szóval a „megszorítások” által. (2 perces rövidfilm az “Egy gazdasági bérgyilkos vallomásai” alapján)
George Carlin azt mondta, hogy „azért hívják ezt Amerikai Álomnak, mert csak az hiszi el, aki alszik.” Már egyetlen ország megfertőzése is elég rossz lenne, pedig ma már az egész világ kollektív álomba merült és álmában a kormány az utolsó pillanatban szépen megold mindent. Az igazi világban azonban az összeomlás elkezdődött. Amíg nem a fenti 10 tényezőn próbálunk változtatni, a hallucináció fogságában maradunk. Az egyre több helyen induló tüntetések és helyi alternatív valutakezdeményezések és egyéb kreatív megoldások némi reményt adnak, hogy az emberek kezdenek ráébredni, hogy eddig aludtak. Mélyen a tükörbe nézve rájönnek, hogy a szemük elé vetített álomszerű gazdaság egyik célja, hogy a rossz irányba küldje az embereket a megoldásokat keresve.






A szabadság lassú és csendes felszámolása (a pénzoligarchia államában)



A megfigyelő már hosszabb ideje tanúja lehet annak, hogy a hatalom birtokosai tudatosan korlátozzák az emberek szabadságát, és olyan intézményeket, módszereket dolgoznak ki, amelyek lehetővé teszik a polgárok hatékony ellenőrzését. A hatalmi elit persze mindig valamilyen közérdeket szolgáló nemes célra hivatkozik, mint például a bűnözés visszaszorítása, a közbiztonság megerősítése, és jelenleg természetesen a terrorizmus elleni harc. A demokratikus állam elnyomó állammá való átalakítása már régebben elkezdődött, de az utóbbi időben ez a folyamat felgyorsult. Arról nem tájékoztatják a közvéleményt, hogy a kamatkapitalizmus pénzviszonyai okozzák azokat a feszültségeket, amelyek tömegméretű bűnözéshez, a társadalom destabilizálódásához vezetnek. A polgárait szigorú pórázon tartó, alig álcázott rendőrállam kialakulása különösen felgyorsult az elmúlt néhány évben, és nyílt rendőri diktatúra kialakulásával fenyeget. Már most igen nehéz az eredményes ellenállás, de ha a folyamat befejeződik, akkor gyakorlatilag lehetetlenné válik.


Németországban, pl. 26 évvel ezelőtt még komoly alkotmányossági problémát jelentett, hogy a hatóságok lehallgathassanak telefonokat. Nagy volt az aggodalom, hogy egy ilyen lépés veszélyeztetné az állampolgárok szabadságjogait. Időközben a lehallgatáshoz lassan hozzászokott a lakosság. Ez lehetővé tette, hogy 1998-ban megváltoztassák a német alkotmányt a nagyarányú telefonlehallgatás engedélyezése érdekében. A szövetségi kormány még egy speciális rendelkezést is hozott a telefonlehallgatás megkönnyítése érdekében.
phone_tapping

Hasonló a helyzet Japánban is, ahol a tokiói Alsóház 1990-ben számos olyan jogszabályt fogadott el, amely törvényesítette a lehallgatást. A lehallgatás és megfigyelés nemzetközileg is hatékonyan intézményesült, erre utalnak azok a kemény tárgyalások, amelyeket az Európai Unió folytatott az Egyesült Államokkal ebben a kérdésben. A cél az volt, hogy a nemzetközi telefon- és internetforgalom minél hatékonyabban ellenőrizhető legyen.
Az Európa Parlament 2000. márciusában hivatalos jelentést készített arról, hogy az Egyesült Államok NSA (National Security Agency) nevű elektronikus hírszerző szolgálata bármely telefon, fax, és Internet üzenetet le tud hallgatni, és le is hallgat. Itt nemcsak emberek, de vállalatok megfigyeléséről is szó van. A lehallgatás része a gazdasági rivalizálásnak, és lehetővé teszi a gazdasági hírszerzést. A globális ellenőrzésben fontos szerepet játszik az Echelonelnevezésű megfigyelőrendszer, amely amerikai, ausztráliai, új-zélandi, kanadai és angol részvétellel ellenőrzi a világ telekommunikációs rendszerét. Az Echelon rendszer napi 3 milliárd telefonbeszélgetés, fax és Internet kapcsolat megfigyelésére képes kulcsszavak használatával. Ezek az ultramodern eszközök lehetővé teszik a nemzetközileg integrált hatalmi elit számára a rendszerrel kritikusan szemben álló személyek megfigyelését, és szükség esetén őrizetbe vételüket is a föld szinte valamennyi államban.
group-of-surveillance-cameras-cctv













A bűncselekmények elleni harc ürügyével egyre terjed a videó-kamerákkal történő megfigyelés is. 2000. márciusában csak azért nem szereltek fel, pl. Németországban több ezer videó-kamerát a közterületekre, mert ezt a növekvő társadalmi ellenállás megakadályozta. Az adatvédelemmel foglalkozó szakemberek hangsúlyozzák, hogy ez a fajta mindenre kiterjedő megfigyelés ellenkezik az alkotmányokban megfogalmazott szabadságjogokkal. Folyamatban vannak olyan programok is, amelyek keretében minden házat lefényképeznek. Ezt a programot Németországban azzal indokolták, hogy szükséges adott esetben a tűzoltók és a mentőautók jobb irányításához. A Ház- és telektulajdonosok Szövetsége követelte a program azonnali leállítását. A fényképfelvételek ugyanis megkönnyítik, hogy gazdasági káosz és társadalmi zűrzavar esetén a rendőri egységek célzottabban és gyorsabban bejussanak a lakásokba, és vehessék őrizetbe a rendszerkritikus személyeket.
Már utaltunk rá, hogy valamennyi fontos amerikai komputer programban úgynevezett hátsóajtók vannak beépítve. Ezek segítségével a National Security Agency, az NSA, nemcsak az adatok mozgását tudja figyelemmel kísérni, de a komputerek memóriarendszerében rögzített adatokhoz is hozzá tud férni. Az amerikai software készítők számára kötelező, hogy programjaikban az írásvédettség lehetőségeit korlátozzák, és az adatok leolvasásához szükséges kódokat a hatóságoknak átadják, hogy ezzel a komputer tartalma kívülről is ellenőrizhető legyen. Az Intel nevű processzor-készítő cég bejelentette, hogy a Pentium-III. processzoroktól kezdődően valamennyi processzor olyan sorozatszámmal van ellátva, amely kívülről leolvasható. Ezáltal valamennyi komputert a világ bármely táján lokalizálni lehet.

Az új világrendet bevezető uralkodó elit fontosnak tartja az egyes állampolgárok mozgásának, utazásainak is a megfigyelését.
20120304-google-460

Elsősorban a személyautó forgalmat kontrollálják. Azzal a népszerű érveléssel, hogy csökkenteni kell az autólopások számát, az ellopott kocsikat ma már részben műbolygó segítségével kutatják fel, és a kódolt gépkocsi kulcsokkal, pl. le tudják állítani az autókat a szateliten keresztül is. Ez a rendszer felkeltette a NASA érdeklődését és máris döntés született, hogy az új űrállomáson kipróbálják. A gépkocsik megfigyelése Szingapúrban olyan tökéletes, hogy az összes jármű fel van szerelve egy kis műszerrel, amelyben hitelkártya van. Ez minden alkalommal rögzíti az úthasználati díjat, amikor a jármű egy ellenőrző ponton áthalad. Hasonló rendszer bevezetését tervezik Németországban is. Angliában egy szatelita által irányított jármű-megfigyelési rendszert terveznek, amelynek Orwell nyomán “Nagy Testvér” lenne a neve. Ez elsősorban a gépjárművek sebességét ellenőrizné. A rendszer lehetővé teszi a megengedettnél gyorsabban közlekedő járművek automatikus lefékezését. Még a vonatközlekedésnél is ellenőrizni kívánják az utasok mozgását. Németországban bevezetik, hogy a jegyárakat az utazást megelőző jegyvásárlás időpontjától tegyék függővé. Azok, akik több nappal korábban megveszik jegyeiket, olcsóbb árat kapnak. Előnyben részesítik azokat, akik az Internet segítségével szerzik be jegyeiket. Jövőben azzal is számolni kell, hogy a jegypénztárakat bezárják, és aki utazni akar, annak az ellenőrzött hálózaton keresztül kell megvásárolnia útjegyét.
Már említettük, hogy különösen alkalmasak a polgárok ellenőrzésére a mobiltelefonok, mert a beszélgetés lehallgatását, és a telefonáló tartózkodási helyének a megfigyelését egyszerre teszik lehetővé. Ez volt az egyik oka annak, hogy jól megszervezett propagandával igen gyorsan elterjesztették nemcsak Amerikában, de Európában is a mobiltelefonok használatát.

A legjobban azonban a pénzen keresztül lehet ellenőrzés alatt tartani a lakosságot.

Először csak a készpénz külföldre szállítását korlátozták az egyes államok, később az egyéb értéktárgyak határforgalmát is ellenőrzés alá vették. Különös fontossággal bír a bankszámlák ellenőrzése. Németországban, pl. e célból egy külön szervezet is létrejött. Ha a potenciális ügyfél nem adja meg a banknak személyi adatait, akkor vagy nem nyithat számlát, vagy nem juthat hitelhez. A nyugati országokban ma már bankszámla nélkül nem lehet sem munkahelyhez, sem lakáshoz jutni. Ha valaki hitelt akar felvenni, akkor egész élettörténete kibontakozik, mivel a bank automatikusan megvizsgálja korábbi hitelfelvételeit. 2001. szeptember 11. óta pedig világszerte szigorodtak a pénzforgalom szabályai. Ennek természetesen a terrorizmus és a pénzmosás elleni harc a hivatalos indoka, ugyanakkor az egyes államok és nemzetközi szervezetek az emberek megfigyelésének újabb, a korábbinál jóval szigorúbb rendjét vezették be.


Tovább folytatódik a készpénzmentes fizetés kiterjesztése.


filesA hitelkártyával történő vásárlás központilag való rögzítése totális megfigyelést tesz lehetővé. A hatóság pontosan tudhatja, ki, mikor, mit, mennyiért vásárolt. A lakosságnak csak az előnyös oldalakról szólnak elhallgatva azt, hogy aki hitelkártyával vásárol, annak szinte minden tevékenységéről tudnak, hiszen nyomot hagy arról, hogy hol járt, mikor és mennyi pénzre volt szüksége. A forgalomban lévő pénzérmék és papírpénzjegyek egy bizonyos vásárlóerőnek a kézbenlévő bizonyítékait jelentik. A készpénzmentes pénz viszont csupán valamelyik bank ígéretét jelenti, hogy szükség esetén készpénzt szolgáltat ki. Ha például pénzügyi összeomlás esetén csődbe megy egy bank, vagy hitelintézet, akkor ígérete is semmissé válik és a készpénz nélküli pénz teljesen értékét veszti.




Az államok ellenőrzése a pénz segítségével
0

A pénz és a pénzforgalom felhasználásával nemcsak az egyes embereket és vállalatokat lehet megfigyelni, és kontrollálni, hanem az egyes államokat is. AzEurópai Unió, amely a világot irányító nemzetközi pénzügyi közösség új világrendjének egyik fontos regionális tömbje, fokozatosan központosított unióvá alakul. Romano Prodi az Európai Bizottság elnöke 2001. november 12-én Bruges-ben mondott beszédében bejelentette, hogy az EU megszilárdítja ellenőrzését Nagy-Britannia és más tagállamok adózási és költségvetési politikája felett. Prodi szerint az EU gazdasági növekedéséről és stabilitásáról szóló paktuma nem alkalmas arra, hogy megvédje hosszútávon az Európai Unió új pénzét, az eurót. Az EU kormányának az elnöke “mintaköltségvetés” bevezetését ajánlotta az Unió gazdasági integrációjának a következő fokozataként. Ez kötelező magatartási szabályokat írna elő valamennyi ország számára a költségvetési szabályok betartása érdekében azért, hogy azok az euró-övezet gazdaságpolitikájával minden tekintetben összhangban legyenek. Prodi szerint a bevezetendő mintaköltségvetés a gazdaság irányításának a mechanizmusa lenne. Ez a megfogalmazás jelzi, hogy a tervezett elgondolások túlmennek minden eddig meglévő uniós jogszabályon. Prodi szerint az új költségvetési politika az euró-övezetben a monetáris kérdésekben illetékes Európai Központi Bank partnere lenne az állami pénzügyek terén. Az új költségvetési politika az EU valamennyi tagjára vonatkozna tekintet nélkül arra, hogy bevezették az eurót, vagy sem.
Az új elképzelés megfosztaná a tagállamokat attól a lehetőségtől, hogy ők alakíthassák országaik költségvetését.
Fasizálódunk – fasizálódunk ?????
esm
Egyes szakértők szerint ez az elgondolás újabb lépés a gazdaság központosított kormányzásának a kialakítására. Megerősíti azt, hogy az euró csak egy lépcsőfok az egységesített adózási és költségvetési rendszer bevezetéséhez. Prodi szerint 2001. szeptember 11. óta annyira megváltozott a nemzetközi helyzet, hogy az európai integrációt fel kell gyorsítani a terrorizmus elleni védekezés érdekében. Szorgalmazta az Európai Unió kül- és biztonsági politikájának a központosítását is, mivel a “csepegtetett diplomácia” megakadályozza az EU-t, hogy teljes súlyával részt vegyen a világpolitikában. Prodi sürgette egy integrált európai rendőrség létrehozását a terrorizmus és a szervezett bűnözés ellen, megerősítve az Europol hatáskörét. Az EU bizottság elnökének szóvivője szerint az Európol betöltheti az FBI szerepét Európában és átveheti annak szervezeti felépítését. A brüsszeli bizottság eddig tagadta, hogy tervbe vették egy uniós rendőri szervezet felállítását.

Már 2001. szeptember 11-ét megelőzően voltak olyan társadalomtudósok, akik végiggondolták, hogy milyen következménnyel járhat a világ jelenlegi pénzrendszerének az összeomlása. Az egyik következmény lehet a társadalmat központilag szigorúan ellenőrző állam létrehozása, amelynek a tevékenysége, központosítottsága hasonló lenne a nemzetiszocialista, illetve bolsevik típusú diktatúrához. Egy másik következmény lehet háborúban keresni a kiutat. A történelemben már számos alkalommal előfordult, hogy a gazdasági nehézségek háborús konfliktusokban végződtek. Éppen ezért számolni lehet azzal, hogy a pénzügyi rendszer megingása most is háborúba torkollhat. Ez egyrészt lehetővé teszi a közvélemény figyelmének az elterelését a belső problémákról, másrészt a polgároknak a saját uralkodó elitjük elleni elégedetlenségét külföldi ellenség felé lehet terelni. Hogy ezt a reális alternatívát konkrétan elemezhessük, célszerű az elmúlt háborúk okait közelebbről szemügyre venni.

Ma is divatos a háborúk okait vérszomjas diktátorok kielégíthetetlen hatalomvágyára visszavezetni. Még azokban az esetekben is, ahol a meghatározó okok egyértelműen a gazdaságban lelhetők fel.
Hilary-Clinton-calls-for-execution-of-Qaddafi
Ezek közül csak ez a zsidó kurva a terrorista !!!!!
Elemezzük ebből a szempontból a 2. Világháborút. Az 1920-as években gyors gazdasági fejlődés volt, amelyet a részvényárfolyamok is tükröztek. A helyzet alapvetően megváltozott, amikor 1929. októberében a New York-i tőzsde összeomlott. A pénztőke kivonult a reálgazdaságból, és ez nagyarányú árcsökkenést eredményezett. A defláció következtében visszaesett az áruk forgalma, hiszen mindenki arra várt, hogy áruját kedvezőbb áron tudja értékesíteni. Az így leálló vállalatok elbocsátották dolgozóikat, aminek következtében a vásárlóerő tovább zsugorodott. A bankok is jelentős részt bezártak, mert hiteleiket nem tudták behajtani. Ez az ördögi kör reménytelen helyzethez vezetett. Csak a 2. világháború kitörésével sikerült a világgazdaságot rövid időn belül fellendíteni, mivel a hadiipar ismét nyereséges befektetési lehetőséget nyújtott, és ezzel lehetővé tette a pénzjövedelem növelését. A világháború tehát véget vetett a deflációnak. A háború elpusztított óriási mennyiségű reáltőkét, olyan fizikai vagyontárgyakat, mint a lakóházak, üzemek, gépek. Ennek következtében ismét nagyarányú hitelszükséglet alakult ki. A pénz utáni kereslet lehetővé tette a kamatok növelését, ezáltal a pénzvagyon tulajdonosoknak ismét jó üzlet volt, ha pénzüket a reálgazdaság rendelkezésére bocsátották. Ezáltal megnőtt a befektetések aránya, de csak akkor, amikor a fizikai vagyontárgyak elpusztulása már egy bizonyos szintet elért.

A háború ebből a szempontból nézve azt a célt szolgálta, hogy az összeomlott pénzrendszerben újra működésbe lépjen a kamatmechanizmus, és megkezdődjön a pénzvagyon felhalmozása. Ebből a szempontból a háború részleteinek az ismertetése csak másodlagos jelentőséggel bírt. A nagy gazdasági világválság Amerikában kezdődött, de különösen keményen sújtotta az első világháborúból vesztesen kikerült Németországot, ahol drasztikusan romlott a gazdasági helyzet és az életszínvonal. Ekkor a német márka az érvényben lévő aranyfedezet révén az arany árához volt kapcsolva. Amikor az Egyesült Államok hitelezői hitelembargót léptettek életbe Németországgal szemben, és a Deutsche Reichsbank kénytelen volt a német aranytartalék egy jelentős részét átadni, akkor a forgalomban lévő papírpénz értékét is arányosan csökkenteni kellett. Az aranytartalék rendszer lényegében azt jelentette, hogy a forgalomban lévő pénz egyharmadát aranyrudakban kellett tartani a központi bankban. Amikor az aranytartalék csökkent, akkor annak a háromszorosát kellett a forgalomban lévő papírpénzből kivonni. Ennek eredményeként összezsugorodott a gazdasági folyamatok közvetítésére szolgáló forgalomban lévő pénz mennyisége. Az így kialakult defláció eredményeként 1928-tól 1932-ig 40%-kal csökkent a német nemzeti jövedelem. A magánberuházások még nagyobb arányban visszaestek, mert 75%-kal csökkentek ugyanezen idő alatt. Ennek egyik következménye a mintegy 7 milliónyi német munkanélküli volt. Ez teremtette meg a megfelelő társadalmi körülményeket ahhoz, hogy a nemzetiszocialista párt hirtelen nagy létszámú tömegpárttá alakulhasson.

Áttérve a jelenlegi kamatkapitalizmus elemzésére, a helyzetet leginkább az államadósság alakulásával lehet szemléltetni. A pénzrendszerben működő kamatmechanizmus következtében az egyesállamok eladósodása egyre növekszik, méghozzá a kamatoskamat automatizmusa következtében mértani haladvány szerint. Minden egyes államnak, tehát a legfejlettebb ipari államok közé tartozónak is, el kell adósodnia annak következtében, hogy a kamat által minduntalan csökkenő pénztőke egy része ismét visszakerüljön a reálgazdaságba, és teljesítse valódi rendeltetését, azaz a fizikai gazdaságban lezajló folyamatok közvetítését. Idővel azonban annyira megnövekednek a kamatterhek, hogy az állam rákényszerül egy gazdasági válság elviselésére, vagy pedig arra, hogy külföldi terjeszkedéssel szerezzen tőkét adósságszolgálati terheinek a kiegyenlítésére. Azért, hogy ezt a pénzügyi és gazdasági összeomlást lehetőleg elkerüljék, illetve bekövetkezését kitolják, arra kényszerülnek az egyes államok, hogy exportjukat más nemzetek kárára megnöveljék. A többi állam is ugyanezekkel a nehézségekkel küzd, ezért ők is arra kényszerülnek, hogy a másik rovására növeljék kivitelüket. Ez fokozza a konkurenciát, kiéleződnek a nemzetközi kapcsolatok, amelyek elvezethetnek fegyveres konfliktusokhoz is. Az első és a második világháború esetében ez volt a forgatókönyv. Ma az államoknak a globalizáció következtében világszinten kell egymással versenyezniük. Mivel a kamatterhek robbanásszerűen növekednek, ezért kemény küzdelem folyik a világpiaci részesedés megnöveléséért. Ha ebben a helyzetben egy világgazdasági válság összezsugorítaná globális szinten a piaci lehetőségeket, akkor megint a háború válik egy lehetséges kiúttá. Érdemes ezt részleteiben is végiggondolni.
kamat_az_igazi_terrorista

A kamatok a pénzvagyon koncentrációjához vezetnek, mert azok, akik sok pénzzel rendelkeznek, és ezt befektetik, egyre növekvő kamatjövedelemhez jutnak. Az így megnövekedett pénzvagyont ismét befektetik, amely a következő évben még nagyobb kamatjövedelemhez és profithoz juttatja őket. Mivel azonban a kamatok nem a semmiből származnak, hanem meg kell termelni őket, ezért az értékelőállító lakosság kamatterhei egyre gyorsabban növekednek. Egy bizonyos ponton az adósságszolgálatiterhek olyan magasak lesznek, hogy munkával már nem lehet fedezni az adósságszolgálati terheket. Mivel a jelenlegi pénzrendszerben pénzt kamat nélkül nem lehet igénybe venni, ezért ha a reálgazdaságban értéket előállító termelő nem tud kamatot fizetni, akkor többé nem jut hitel formájában pénzhez. Megkezdődik a pénz visszatartása. Ez deflációt jelent, amely szükségszerűen visszafogja, majd csökkenti a gazdaság teljesítményét. Ha elmélyül a defláció, akkor gazdasági válság lép fel valamennyi kísérő jelenségével, a tömeges munkanélküliséggel, a szegénységgel és a társadalmi nyugtalansággal.
Ha egy gazdasági válság elhúzódik, akkor a társadalmi feszültségek annyira kiéleződhetnek, hogy gyakran a háború tűnik a legjobb kiútnak. Ha napjainkban egy újabb gazdasági világválságra kerülne sor, a Föld valamennyi országa érintve lenne. Nincs egyetlen egy ország sem, amely ne lenne eladósodva. A helyzet ma lényegesen kedvezőtlenebb, mint amilyen az 1929-es világgazdasági válság előtt volt. Különösen érintettek azok a nagyobb államok, amelyek jelentős katonai potenciállal rendelkeznek. Ezért kézenfekvő, hogy ezek az államok a hadseregüket is igénybe veszik, ha nem látnak más kiutat. Számolni kell azzal is, hogy a jelenlegi konfliktusok nemcsak helyi jellegű, hanem nagyobb térségekre is kiterjedő erőszakos összecsapásokhoz vezethetnek. Annan ENSZ főtitkár is utalt rá, hogy a világ bizonytalanná váló politikai helyzete a világgazdaság kiegyensúlyozatlanságára és megosztottságára vezethető vissza, vagyis nem egyedül bin Ladenre és terrorista hálózatára.

A nyugati nagy hitelezők tovább élezik a helyzetet, mivel szankciókkal fenyegetik a súlyosan eladósodott Pakisztánt. Az Európai Unió 1999. őszén megfenyegette Pakisztánt, hogy nem nyújt hiteleket, ha nem vezet be demokratikus reformokat. Pakisztán külső adóssága meghaladja a 32 milliárd dollárt. Az ország devizatartalékai még négy hónapi importra sem elegendőek. A gazdasági helyzet súlyosságát jelzi az is, hogy a pakisztáni kormány engedélyezte a cserekereskedelmet. A pakisztáni legfelsőbb bíróság ítéletbenkövetelte a kormánytól a kamatmentes pénz bevezetését 2001-ig.

Ilyen pénzzel az állam azonnal függetlenné válhatna a külföldi tőkétől, és saját erejére támaszkodva stabilizálhatná gazdasági helyzetét. A kamatmentes pénzrendszer bevezetése persze könnyen vezethetne a nemzetközi pénzvilág ellenlépéséhez, és akár még háborús okot is szolgáltatna. A pakisztáni helyzetet nem könnyítette meg az afganisztáni háború kitörése. Az ország lakóinak jelentős része az iszlám követőjeként rokonszenvez a tálibokkal, ezért a pakisztáni elnöknek és kormányának igen nehéz fenntartani nyugatbarát magatartását.Pervez Musharraf tábornoknak azonban eddig sikerült úrrá lenni a helyzeten. Abból indul ki, hogy a háború tényeinél fontosabb, hogy miként érzékeli a lakosság ezt a konfliktust. Amerika-barát magatartásáért jutalmul a nemzetközi pénzvilág 2001. októberében felfüggesztette a hitelembargót, és az ország újból jelentős hitelekhez jutott. Pakisztán pénzügyi helyzete máris jelentősen javult és a Nyugat további segítségére is számíthat. Mindez eddig biztosította a lakosság együttműködését a kormánnyal.


Az államnak kell létrehoznia, kibocsátania és forgalomba hoznia akormányzat költségvetési igényének és a fogyasztók vásárló erejének a kielégítéséhez szükséges valamennyi pénzt és hitelt. A pénzteremtés és kibocsátás privilégiuma nemcsak a kormány legfontosabb előjoga, de ez egyben a kormány legnagyobb alkotási lehetősége. Az egységes közvetítő közeg iránti igényt ezeknek az alapelveknek az elfogadásával lehet kielégíteni. Ezáltal hatalmas kamatösszegeket lehet megtakarítani az adófizetők számára. Ily módon a gyakorlati kormányzás feladatává válik a közüzemi vállalatok és költségvetési intézmények finanszírozása. A pénz így uralmi eszközből az emberiség szolgájává válik.”
~ Thomas Jefferson
forrás: 2002. / Dr. Drábik János: Uzsoracivilizáció: http://mek.niif.hu/06800/06897/html/0305.htm





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése