2017. május 1., hétfő

Mustár krém

Mustár krém
Közkívánatra: gomba eltevése télire, ezúttal üvegbe, nem a fagyasztóba


Ajajjj...hol volt, hol nem volt.... Részemről egy fél éves gondolat érett meg abban a pillanatban mikor a tonhalas recepttel elindítottam ezt a blogot. Majd jött az ehavi VKF kiírás, témája a gomba. Ami nagy kedvenc. S hogy a lelkesedésem ne csappanjon, hanem ha lehet akkor növekedjen, jött az előző beírásomra pár kedves kérés, hogy ugyan osszam már meg a gomba üvegbe történő házi eltevésének általam ismert titkát. Ezt szívesen teszem, hisz miért is ne élvezhetnék azok télen is a gomba ízét, akik nyáron, ősszel sikerélménnyel térnek haza az erdőből pár finomsággal megpakolt szatyor, kosár fejében. Könyveljétek akkor ezt a recetúrát is a 37-ik VKF-es fordulóra. Szóval Édesanyám verziója, ami az én konyhámban is alkalmazást nyert. Gombákat szépen megtakarítom, szárukat kifordítom a kalapból, ha kukacos, akkor azt kivágom (na jó, tolerancia kérdése, hogy valamennyi maradhat-e benne hús címen a gombákban....nálam valamennyi szokott, de nem sok), amelyik nagyon mocskos és késsel nem lehet megkapirgálni azokat kissé lemosom, de utána jól lecsöpögtetem. Amelyik tiszta, azzal semmi más teendő nincs mint darabolom, majd a megmosott, darabolt gombával együtt beleteszem egy fazákba/lábosba s odateszem a főzőlapra. Álltalában enged annyi levet, hogy ne kelljen semmilyen folyadékkal pótolni. Szóval olajat semmiképp nem teszek alája. Mikor már elég jól rotyog, s relatív megpuhult a gomba (nem kell rettenet puhára főzni, mert még jön a dunsztolás), akkor szalicilt szórok bele, s lezárom a tüzet. Csírátlanított üvegekbe szedem a gombát s a lötyit, rájuk csavarom a kupakot, s egy nagy fazék aljába régi kukták kerek, lyukas....minek a fenének nevezzem ama alkatrészét amit teszk, na inkább lefotózom, szóval fazék aljára ez kerül, rá a gombás "borkányok", majd vízzel feltöltöm (az a jó, ha a víz a kupakokat ellepi kissé) s odateszem ismét a tűzre. Miután a víz felfőtt, lángot takarékra veszem, s hagyom rotyogni olyan 3,5-4 órát. Ha netán időszűkébe szenvedne a ház asszonya, ezt el lehet osztani 2 napra is. Azaz ma rotyogtatom 2 órát, lezárom, majd rá 1-2-3-4 napra ismét egy dunsztolás, ismételten víz felfővésétől számított következő 2 órán keresztül. Mikor a dunsztolási idő lejárt, üvegeket hagyjuk kihűlni (pl. másnapig) a dunsztoló fazékban. Majd mehetnek a kamra, pince polcára.
Amire azért figyelni kell:
  csakis és kizárólag olyan gombát használjunk amiről teljesen meg vagyunk győződve, hogy jó. Ha bármilyen kételyünk merülne fel a gomba ehetőségét illetően, akkor vagy megmutatjuk a szakbarbárnak, vagy irány a kuka.

vannak olyan gombák amelyek a hőkezelés hatására rontanak az esztétikai értékén a remekművünknek. Ilyen lehet pl. a cserepes gereben, baromira feketít. De hasonló gomba a tinóruk (vargánya, hirip....mert ugye ahány ház, annyiféle elnevezése a gombáknak) között is akad. Miképp van olyan tinóru amiről én úgy tanultam, hogy nem ehető.

a következő megjegyzésem az már inkább az ízvilágunk miatt íródik le:
vannak akik úgy szeretik a gombákat, hogy az ételben kiérezhető legyen egy bizonyos fajtának a jellegzetessége, ezért nem keverik őket. Mások pedig kimondottan szeretik a vegyes kombinációt. Vegyes gombából én spec imádom a fenyőalját. Másik nevén az ízletes rizikét. Képet most nem tennék erről, aki nem ismeri, nyugodtan guglizzon rá a képkeresőben, nekem dobott ki pár hasznosíthatót. 

Most kapásból ennyi, ha siker koronázza eltevésünket, akkor ha netán volt oly szerencsénk, hogy annyi gomba került üvegekbe, hogy következő szezonig nem fogynak el, akkor sincs ok aggodalomra, nyugodtan felhasználható következő télen is a maradék készlet (nálam volt olyan üveg amelyik sikeresen elbújt, így harmadik évben fedte fel előttünk a tartalmát).

Aki szereti a savayúságot, s akad annyi és olyan minőségű gombája, az bátran ecetes lébe is dughatja az erdő ehető kincsét. Rókagomba, fenyőalja eme kategória. Erre nincs olyan receptem amit mostanság alkalmaztam volna, uhhó ez most csak tipp volt. Szóval kiránduló ruhába beöltözni, s irány az erdő. Aki olyan környezetben lakik, tuti kaphat annyi gombát, hogy többet visz haza mint egyszeri kajálásra valót. Sajna Brassó közelében ilyen hely nincs, múltkor pedig nem jött össze nekem a gombászás, az égi áldás (némelyeknek az idénre már átok) beleszólt. 

Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap

Konzerválás kuktában


A most következő leírások Cser Tamástól származnak.


Szalontüdő konzerválás házilag

Az emberfia nem mindennap jut tüdőhöz, és a mélyhűtőláda is tele lehet. Emiatt eredményesen alkalmazom a kamrában is eltartható üveges szalontüdő konzervet. A trükk az, hogy az ecet konzerváló hatása érvényesül. VEGSZER NINCS benne!
A mennyiségek a szakácskönyvek szerinti adagok, csak a műveleti sorrend más:

A tüdőt nyers állapotban vágom apró darabokra, és úgy teszem fel főni sóval, fűszerekkel.
Az ecetet már az elején beleteszem. (eddig volt a trükk)
Amikor a tüdő megfőtt, (RÁNTÁS NÉLKÜL!) 7 decis (vagy amekkora adagok kellenek) fémfedeles, csavaros üvegbe teszem, levével csordultig töltöm, fedelével lezárom és hagyom az asztalon kihűlni, Ha minden rendben volt, ez a fedelet behúzza.
Így még akár 2 év múlva is jó, kipróbáltam.

Felbontás után rántást készítünk hozzá, befejezzük és tálaljuk.

Ha érdekel valakit, kérésre leírom azt is, hogyan lehet házilag egyéb hústartalmú üveges konzervet készíteni! (kicsi mélyhűtőláda esetén jól jöhet) méghozzá TARTÓSÍTÓSZER NÉLKÜL!

(A házilag készített is) üveges, hústartalmú konzervek kímélik az amúgy is mindig kicsinek bizonyuló mélyhűtőládát, mert a kamrában, sőt konyhahőmérsékleten is eltárolhatóak. (mi akkor próbáltuk ki először, amikor még fagyasztóládánk sem volt.)

A házi tartósítás receptek között azért nem szokott szerepelni, mert a "hagyományos befőzés" a szárazdunsztnál (kevesebb, mint 100C fok) befejeződik.

Trükk: (konzervipari könyvekben kipuhatolt adatok alapján)
125 C-on kell hőkezelni.
Ezt egy KUKTA fazékkal lehet megvalósítani, egy kis trükkel. (kuktában 112 Celsius van alapértékben) Úgy lesz a kuktában 125 fok, hogy a kukta szelepét pótsúllyal megterheljük. pont annyival, mint a szelep súlya Az így kétszeres súlyúra növelt szelep miatt a gőztér hőmérséklete 125 fokra emelkedik. Nekünk ez kell!

Az ételt (pörkölt, stb.) félig megfőzzük (a hús összeesése utánig) forrón üvegbe tesszük, a fedelet rácsavarjuk, de nem teljes erővel. 3 üveg szokott beleférni a kuktába. A kukta aljára a rácsot tesszük, arra az üvegeket. 2 deci forró vizet bele. Kuktát lezárni. Kis lángot alágyújtani.

A hőkezelés: 10-25 perc alatt kell lassan a sípolásig eljutni, általában 25-50 percig kell hagyni, szuszogni, majd kb. 15-30 perc alatt kell hagyni, lehűlni (elzárom alatta, és hagyom 15-30 percig)

Ilyen, kissé macerás módon ugyan, de minden húsos étel eltartható, de a zöldborsó, kukorica és hasonlók szintén elkészülhetnek.

A melegen gyártott készételkonzervek a melegítéstől eltekintve minden egyéb konyhatechnikai művelet nélkül közvetlenül fogyaszthatók. Ez a mi esetünkben azt jelenti, hogy akár az "ételmaradék" is konzerválható a kezdeti kísérletek céljából.

A kuktafazék szelepén levő levehető súlyt lemérjük, ez típustól függően 4 -6 deka. Rátekert dróttal, vagy egy nagy csavaranyával, vagy bármilyen barkács módon megnöveljük a súlyát a duplájára. (bár nem mindenkit érdekel de a kukta fazékban eredetileg 112 Celsius fok és 1,6 atmoszféra van.
A duplára növelt súly miatt ez 3,2 atmoszféra és 125 fok lesz.)
Fontos: a hőkezelés végén a súlyt nem szabad felemelni a nyomásmentesítés érdekében, mert akkor a benne levő konzervet a saját túlnyomása szétnyomná, hagyni kell, lassan kihűlni!!!

Ahol más hőfokot nem adok meg, az itt leírt időket kell alkalmazni!!
A fémfedeles üvegek alját megnézve a térfogatuk bele van jelölve

A 400 vagy 500 ml-es üvegek hőkezelése:
Előmelegítési idő (a kukta lezárásától a sípolásig) 20 perc 125 Celsius fok (dupla súlyú szelep)

Hőntartás (ameddig a sípolásos állapot tart) 60 perc

Visszahűtés (amíg a fedél túlnyomás alatt van) 30 perc
Ezt röviden így fogom jelölni : 20 - 60 -30 / 125

A 720, 800, 900 ml-es üveg hőkezelése:
Előmelegítési idő (a kukta lezárásától a sípolásig) 30 perc 125 Celsius fok (dupla súlyú szelep)

Hőntartás (ameddig a sípolásos állapot tart) 80 perc

Visszahűtés (amíg a fedél túlnyomás alatt van) 35 perc

Ezt röviden így fogom jelölni : 30 - 80 -35 / 125

Az alábbi receptekben nincsenek mennyiségi adatok, mindenki a saját (és családja) szájíze szerint készítse el.

Trükk:

A pörköltek, tokányok szaftját rizsliszttel lehet sűríteni, így jobban tapad a nokedlihez, a kagylótésztához, vagy más körethez. Mi is kipróbáltuk a könyv alapján, azóta rizsliszttel sűrítünk.(nem változtatja meg az étel ízét, a búzaliszt megváltoztatja)

Bakonyi sertésborda
A kicsontozott sertésbordát a szokásos módon (hirtelen sütés mindkét oldalon, majd pároljuk) készítjük, gombával, szalonnával ízesítjük, a pároló szaftot tejfölözzük, üvegbe tesszük, hőkezeljük.

Bográcsgulyás
Marhahúst a szokásos hagymás, paprikás lében addig főzzük, amíg a kockára vágott burgonyát bele kell tenni. Beletesszük, és amikor éppen felforrt (tehát nyers krumplival) üvegbe tesszük, hőkezeljük.

Marhapörkölt
A kockázott marhahúst a pörköltnél szokásos módon, egyéni ízlés szerinti fűszerezéssel készítjük, félig megfőzzük (tehát addig, amíg a térfogata lecsökken, félkemény, rugalmas) üvegbe tesszük, lezárjuk, hőkezeljük.

Sólet füstölt hússal
A babot félig megfőzzük, fokhagymás rántással berántjuk, üvegbe tesszük, hőkezeljük

Ilyen módon csikóstokány, sertéspörkölt, pacalpörkölt, székelykáposzta is készíthető.

Ha egy-egy főzésnél eleve nagyobb mennyiséget főzünk, apródonként lesz elég tartalékunk mindenből.

Az elején kísérleti jelleggel (pl. egy vasárnapi ebédnél) egy-két üveg levest, egy üveg pörköltet (3 üveg szokott elférni a kuktafazékban) hőkezelünk, a konyhában szem előtt levő helyre tesszük (normál lakáshőmérsékleten) néha megvizsgáljuk. Mindaddig, amíg a fedele "behúzva" marad, addig garantáltan jó, ez legalább 1 évet jelent.

Persze ezt nem kell kivárnunk, de ha lakáshőmérsékleten 1-2 hónap múlva nincs gond, akkor akár 1 évig is bírná.

Most már csak a polcról kell levenni, ha az embernek nincs kedve valamelyik este főzni, mégis 5 perc alatt van meleg étel az asztalon, és még mélyhűtő sem kell.

Amíg egy 24 négyzetméteres szoba-konyhában laktunk, és nem volt fagyasztóládánk, így csináltuk.

Még annyit szeretnék hozzá tenni , hogy az üveget felcímkézzük , és a megnevezésen kívül a dátumot is feltüntetjük a címkén !!!
Így bárki eligazodik a kamra tartalék kajái között !!!
A kis unokától a párunkig csak ránéz , és a megkívánt ételt fogja tálalni melegítés után !!


Ezt szeretni fogod! Pofonegyszerű házi krém ízületi fájdalomra
Az ízületi fájdalmat legtöbbször csak fájdalomcsillapítókkal lehet elviselni, és sokszor még alvás közben is jelentkezik. Kivéve, ha van egy remek, ráadásul végtelenül egyszerű és olcsó házi krémed.
Ezzel a régi orvosi könyvben talált bevált recepttel azonnal enyhítheted tüneteket. Ráadásul a hozzávalók minden konyhában megtalálhatók, és nem drágák.
Hozzávalók:
* 1 evőkanál méz
* 1 evőkanál mustár (lehetőleg fűszeres-csípős)
* 1 evőkanál só
* 1 evőkanál szódabikarbóna
Tedd az összes hozzávalót egy tálba, keverd el alaposan, amíg szép, homogén krémmé válik. Tedd egy kiürült, kimosott tégelybe és használd!
Így alkalmazd!
Kend a házi krémet az érintett területre, húzz rá egy műanyag zacskót (vagy tekerd be folpackkal), majd bugyoláld be gyapjúszövettel – a sál tökéletes e célra. Rögzítsd, de ne túl szorosra és hagyd ebben a dunsztban hatni a krémet legalább 1,5-2 óra hosszat. A legjobb, ha lefekvés előtt kezeled az ízületes testrészt, és egész éjszaka folyamán rajta hagyod. Másnap reggel öblítsd le.
Folytasd a kezelést esténként 4-5 napig. Már az első alkalmazás után érezned kell a javulást. (Az összeállított krém néhány kezelésre elég, felhasználásig tartsd a hűtőben!)
Mit tud a mustár
A mustár kimondottan jó az ízületi fájdalom kezelésére, de akkor is alkalmazhatod, ha kisebb égési sérülést szeretnél kezelni, enyhíteni. Ez esetben kend vastagabb rétegben a bőrfelületre és a fájdalom hamarosan eltűnik. A fejfájást is enyhíti, ha kis mustárt kensz a homlokodra és a halántékodra. A megfázás és a torokfájás is kezelhető mustárral – csak egy teáskanállal kell elszopogatnod belőle.


Diétás mustár szerű krém 2.
Így készül: Kell hozzá
3 késhegynyi sárga mustármag
3 késhegynyi fekete mustármag, de lehet barna is. Összetörjük kicsit a mustármagokat mozsárral és
egy kiskanálnyi olajon serpenyőbe megpirítjuk őket, de épp csak rövid ideig úgy, hogy halljuk pattogni kezdenek a magok. Lehet finomra megőrölt mustármagokkal is készíteni akkor ne pirítsuk meg serpenyőben, mert könnyen odaéghet.  Egy kisebb pohárnyi natúr joghurtba beleöntjük, a mustármagokat, teszünk még bele, egy csipet borsot, egy csipet őrölt köményt, és két késhegynyi xilitet, vagy egy késhegynyi stevia port. Majd egy,két késhegynyi fokhagyma granulátumot  és ízlés szerint sót lehet még belerakni, jól összekeverjük az egészet és kész is. Lehet zöldségeket mártogatni bele, vagy tofuval enni, vagy egyéb ételek mellé fogyaszthatjuk, és (közbe még magunk is fogyaszthatjuk) csak az ízlésünk és a kreativitásunk szab határt annak, hogy mivel együk. Remélem tudtam segíteni, hogy ne kelljen lemondani az ilyesmikről sem, mivel a bolti mustárokban általában sok cukor is van, ami nem túl diétás. Így legalább tudjuk jobban mi van benne és örülhetünk, hogy mi tudtuk elkészíteni.  Viszont akinek amúgy is elég jó az emésztése azt lehet meghajtja kicsit, ez esetben kevesebb mustármagot tegyünk bele vagy ne fogyasszuk, de akinek szorulása van vagy méregtelenedni szeretne, annak jó lehet a hatása.

Megjegyzés: Aki szereti az
olaszos, vagy provencei fűszerkeverékeket, rakhat bele ízlés szerint, így más lesz az íze de így is finom szerintem.

Lehet mustármagot is csíráztatni, (azzal is finom lehet és egészséges) úgy mint egyéb magokat otthon. A  vega méjkrémhez hasonlító pástétom bejegyzésnél leírtam hosszan én hogyan csíráztattam otthon, lencsét ott meg tudjátok nézni, bővebben a csíráztatás menetét, bár a különböző magok eltérő időben csírázhatnak ki. Először egy fél napra érdemes langyos vízbe áztatni pár evőkanálnyi magot úgy hogy ellepje a víz, majd öntsük le róla a vizet, csak ez után csíráztassuk őket. Többféle edényben is készíthetjük így: Lehet csíráztatni csíráztató tálba vagy egy üvegbe tesszük, rá rögzítünk kegy befőttes gumi segítségével a tetejére egy tiszta durvább szövésű textil kendőt, vagy vásznat, meleg nem túl napos helyre tesszük és naponta kétszer háromszor langyos vízzel átöblítjük a  magokat. És a felesleges vizet leszűrjük róla. Én volt, hogy szűrő alá tálat tettem és a szűrőben csíráztattam meg a magokat. A tálban összegyűlt vizet párszor leöntöttem. Ha pár nap alatt elfogyasztjuk az a legjobb, mert nem áll el sokáig nyersen. Nagyon sok vitamin van benne és egyéb gyógyhatásai is vannak, például: Egyfajta természetes antibiotikum, tisztítja a nyálkahártyát, jó hatással van az emésztésre is mert csökkenti az emésztési zavarokat, valamint a májra és epére is jó hatást gyakorol, tehát méregteleníteni is segít.


Krém recept a fájós ízületek gyógyításáraNehéz emelések, törések, sérülések, izületi gyulladás, reuma és sok más egészségügyi tényezők okozhatnak izületi fájdalmakat. Van egy otthon elkészíthető krém, amelytől jobban érezhetjük magunkat, és a fájdalmat hamar elfelejthetjük.
A recept egy régi orosz orvosi könyvből ered, olcsó és könnyen elkészíthető és ami a legfontosabb, természetes összetevőket tartalmaz!
Íme a recept:Homemade-Cream-Cheese
Hozzávalók:
 • 1 evőkanál szódabikarbóna
 • 1 evőkanál só
 • 1 evőkanál csípős mustár
 • 1 evőkanál méz
Elkészítés:
Keverjük össze a hozzávalókat egy tálban és tároljuk a krémet a hűtőben használat után.
Megjegyzés:
Ha a test bármely részén fájdalmat érezünk, nyugodtan alkalmazhatjuk a krémet az érintett felületre. Egy ruhával fedjük le a testrészt és hagyjuk rajta 1-1,5 órán át. A legjobb lefekvés előtt alkalmazni. 4-5 napon át ismételjük meg a kezelést. Már az első alkalom után érezhető lesz a hatás!
szerző: tudasfaja.com


Csanaki csülök recept


Hozzávalók:
 • 1 db kicsontozott sertés hátsó csülök , 1 ek mustár
 • 1 tk erős paprika krém , 4-5 gerezd fokhagyma
 • só , őrölt bors , majoránna , 3-4 dl száraz fehér bor

Elkészítése:

Előző nap:

A húst 2-3 ujjnyi szeletekre vágjuk, megsózzuk, őrölt feketeborssal és majoránnával megszórjuk. Egy tálba a mustárt, az összenyomott fokhagymát és a paprikakrémet összekeverjük, ezzel kenjük meg a húsdarabokat. A csülök másik oldalát is hasonlóképpen fűszerezzük. Fóliával lefedjük és a hűtőbe tesszük.

Másnap:

A húst elterítjük egy tepsibe és annyi száraz fehérbort öntünk alá, hogy félig ellepje. Fóliával letakarva rakjuk a sütőbe és lassú tűzön, kb. 3 órát sütjük. Amikor megpuhult, a fóliát leszedjük, és szép pirosra sütjük mindkét oldalát.  Hagymás főtt burgonyával és kovászos uborkával kínálhatjuk.Házi fokhagymakrém recept

Hozzávalók:
 • 2 dl tej , 3 dl olíva olaj , 3-4 gerezd fokhagyma
 • Só , Bors

Elkészítése:
A tejbe belereszeljük a fokhagymát, majd habverővel habosra keverjük és szép lassan hozzáadjuk az olajat(közben folyamatosan verjük).
3-4 perc után besűrűsödik.
Ekkor sózzuk és borsozzuk.

De nem csak burgonyát, hanem kukoricát, répát vagy más zöldséget is egyszerűen, gyorsan elkészíthetsz a főzőpárnában, vagy akár a megszáradt kenyeret is megpuhíthatod benne.Technikai információk:

 • 4-10 perc alatt elkészül benne az étel!
 • Csak mikrohullámú sütőben használható!
 • Mosógépben mosható
 • Egyszerűen használható
 • Krumpli, kukorica, répa stb. készítéséhez


Potato Express - Ínyenc falatok percek alatt!

Nincs időd főzőcskézni? Csak helyezz néhány krumplit a főzőpárnába, tedd a mikróba, pár perc és már kész is!
Sokszor van úgy, hogy amikor fáradtan és éhesen hazaérsz, semmi többre nem vágysz csak egy finom vacsorára? Nos akkor Neked is jól jönne egy Potato Express!Gyros üvegbenTudom, tudom. Készítsük frissen ételeinket. Azért a házi konzerv egy kicsit más, meg a szükség nagy úr...

megszokott módon elkészítettem a gyrost, majd üvegekbe porcióztam. Célszerű annyit tenni egy üvegbe, amennyi egyszerre elfogy és ehhez méretezni az üvegeket is (nem úgy, mint ahogy én most). Vízfürdőben kigőzöltem az üvegeket (a 750 ml-es üveget 1 órát). Ajánlatos a dunsztoláshoz kuktát használni, mivel a nyomás alatt 100 fok feletti hőmérsékletet is el lehet érni. Ez azért fontos, mivel a penészgombák 70-90 fokon, a baktériumok 100 fokon már elpusztulnak, de csíráik, spóráik 115-120 fokig hőtűrőek (Dobray Endréné dr: A befőzéstől a fagyasztásig). Egyedül arra kell figyelni a kuktás gőzölésnél, hogy NEM szabad a biztonsági szelep felemelésével hirtelen lecsökkenteni a nyomást a gőzölési idő letelte után, mert szétrobbannak az üvegek! Persze, akinek van hőmérséklet-érzékelős sterilezőkészüléke, az még ennél is jobb.

Házi konzervünk nem áll el évekig, mint a gyári, de hosszú hónapokig igen. Tökéletes megoldás sietős napokra vagy konyhaiszonyos kollégistáknak. Ízre pedig olyan, mintha frissen készült volna...
A sterilizálás módjaiA sterilizálás lényege, hogy megöljük azon kórokozókat, amelyek majd az üvegben, vagy pléhdobozban kifejtenék, káros hatásukat és tőlük megerjedne, megromlana a készítményünk. 

Az a célunk, hogy minél rövidebb ideig, minél nagyobb hatással bírjon a módszerünk. Ez különösen zöldség-, illetve gyümölcskonzervek esetében igaz. A vitamintartalmat, illetve az állagot, valamint a szép színt feltétlenül meg kell őriznünk. 

A hővel történő sterilizálás néhány fajtája: 
1. Nedves gőzölés 1. Itt egy nagy fazékban álló vízbe tesszük a lezárt üvegeket és az egészet melegítjük, illetve ebben is hagyjuk kihűlni. 

1. Nedves gőzölés 2. Sütőben tesszük egy tepsiben álló vízbe a lezárt üvegeket és a sütőt melegítjük, illetve ebben is hagyjuk kihűlni. 

3. Szárazdunszt. Az előmelegített üvegekbe forrón belemerjük az anyagot, az üvegeket azonnal lezárjuk és a hőt jól tartó szigetelt helyen lassan hagyjuk kihűlni. Ilyen lehet egy fotelba, vagy dunsztolóládába (régi szennyesláda) pakolt tollpárnák. Újabban Styropor (Nikecell, Hungarocell) ládák látják el ezt a feladatot. 

4. Kuktafazék. Lezárt kuktafazékba tesszük a kisebb üvegeket és a megfelelő szintre töltött vízzel együtt melegszik és abban is hül ki a konzervünk. 

5. Mikrohullámu sütő. A konzerválás modern és nagyon jó módszere a mikrohullámú sütőben történő sterilizálás. A műanyag patentes, direkt erre a célra gyártott üvegeket a mikróban lehet csírátlanítani, majd ugyanott rövid idő alatt sterilizálhatjuk is a konzervet. Előnye, hogy hamarabb sterilizál, így óvja a terméket. 

Báránygulyás tartósítva

1 kg bárányhús, 10 dkg füstölt szalonna, 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg gyökér, 1 ek pirospaprika, só, törött bors, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom.
A megtisztított húst csíkokra vágjuk. Kiolvasztjuk a kockára vágott füstölt szalonnát. Kockára vágjuk a tisztított zöldséget, hozzáadjuk a hússal együtt a zsírban pirított hagymához, sózzuk, fűszerezzük, végül hozzáadjuk a feldarabolt zöldpaprikát és paradicsomot. Az egészet félpuhára pároljuk, majd rögtön az előkészített befőttesüvegekbe tesszük. Légmentesen lezárjuk és 1 3/4 óráig gőzöljük.Csikóstokány üvegben1 kg bárányhús, 10 dkg füstölt szalonna, 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kk pirospaprika, só, 3 kk törött bors, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, fél dl olaj.
A megtisztított húst csíkokra vágom. Az olajon kiolvasztom a kockára vágott füstölt szalonnát, rádobom a húscsíkokat, az apró kockákra vágott hagymát, sózom és együtt pirítom. Fedő alatt levet fog ereszteni. Borsozom és hozzáadom a vékony csíkokra vágott paprikát és paradicsomot. Az egészet majdnem puhára párolom, utána az előkészített befőttesüvegekbe teszem. Légmentesen lezárva 1 és 3/4 óráig gőzölöm.
Tálaláskor tejfölt keverek bele. Körömpörkölt üvegbensertésláb (köröm), 10 dkg zsír, vagy olaj, 2-3 nagy fej hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 2-3 ek házipaprika, 1-1 ek paprikapüré és paradicsompüré, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, köménymag, só. 
A zsírban aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát, majd beleteszem a leperzselt, megkapart, négyfelé vágott körmöket. Sózom, paprikázom, beleteszem a püréket és egy kevés vizet. Rászórom a köménymagot és állandóan ügyelve arra, hogy le ne égjen, félpuhára párolom. Ekkor belekarikázom a paprikát, a paradicsomot és beleteszem a zúzott fokhagymát. Beleteszem a tisztára mosott üvegekbe, légmentesen lezárom és 100 percig gőzölöm. 


Sertéspörkölt üvegben2 kg sertéslapocka, 60 dkg hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, zsír, vagy olaj, 3-4 ek jófajta pirospaprika, só. 
A húsból a szokásos módon pörköltet főzök, de csak félpuhára. Beleteszem a tisztára mosott üvegekbe, légmentesen lezárom és 100 percig gőzölöm. 

Pacalpörkölt üvegben1 kg előfőzött pacal, 2 nagy fej hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 2 ek paprika, egy kanál zsír, vagy olaj, késhegynyi bors, só 
A hagymát a zsíron sárgára pirítom, rászórom a paprikát, majd a felcsíkozott pacalt, megkeverem, majd mindig kevés vizet aláöntve, sót belekeverve felteszem főni. Mikor félig megpuhult, beleteszem a zúzott fokhagymát és a törött borsot. Lassú tűzön majdnem puhára párolom.
Még melegen beleteszem az üvegekbe, lezárom és 1,5 órán át gőzölöm. Babos "vega" krém2 kg bab, 3 kg hagyma, 3 kg paprika, 2 kg paradicsom, 3 ek törött paprika, 3 ek só, 1 liter olaj. 
A megadott hozzávalókat megtisztítom, felaprítom és az olajban megpárolom. Tiszta üvegekbe töltöm és szárazon kidunsztolom. Kenyérre kenve, vagy mártogatósnak egyaránt nagyon finom. 

FűszerpaprikaA magyar ételek egyik legfontosabb fűszere a paprika. 
Nagyon fontos, hogy megbízható forrásból származó jó minőségű, szép színű paprikaőrleményt használjunk.
Ezen oldalak receptjei sárközi, vagy szegedi házipaprikával készültek.

Rizses lecsó kolbásszal25 dkg húsos füstölt szalonna, 1 kg hagyma, 3 kg zöldpaprika, 1 kg paradicsom, 2 ek pirospaprika, 5-6 gerezd fokhagyma, fél kg félpuhára főzött rizs, 60 dkg lecsókolbász, 1 ek cukor, só. 
A paprikát kicsumázom, karikákra vágom, a paradicsomokat nyolcadolom. A szeletelt szalonnákat kiolvasztom, az apróra vágott hagymát aranysárgára pirítom rajta. Megszórom pirospaprikával, majd azonnal rádobom a paprikát és a paradicsomot, valamint a zúzott fokhagymát. Sózom, majd fedő alatt félpuhára párolom (10 perc). Szükség esetén cukorral ízesítem. Összekeverem a rizzsel, a felkarikázott lecsókolbásszal és üvegekbe töltöm. Légmentesen lezárva 1 óra hosszat gőzölöm. Vadas üvegben1,2 kg vad, vagy marhahús, 15 dkg zsír, 8 dkg vöröshagyma, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg gyökér, 8 dkg liszt, 2 g őrölt bors, 1 tk. szemesbors, mustár, 2 babérlevél, 2-3 dl tejföl, 1 citrom, cukor, só, páclé 
A húst 3-4 napig hűvös helyen páclében (lásd ott) pácolom. A zsírban megpirítom a karikákra vágott zöldséget, sóval, szemes borssal, hagymával, babérlevéllel, citromlével, hagymával felforralom és ebben párolom meg a feldarabolt kacsát. Mikor a nyúlhús már puha, kiveszem a léből és a zöldségeket a lével együtt áttöröm. 2 dkg zsírból és a lisztből cukorral barna rántást készítek, besűrítem vele a zöldséglevet, citromlével, mustárral ízesítem, tejfölözöm. 
Melegen üvegekbe rakom, légmentesen lezárom és 1 órán keresztül gőzölöm. A mellérakott krumpligombóc, vagy zsemlegombóc is bírja a konzerválást. 

Sólet üvegben120 dkg fehérbab, 1 füstölt libacomb, fél kg marhaszegy, 2-3 nagy fej hagyma apróra vágva, 5 gerezd fokhagyma, 2 kanálnyi libazsír, 3 babérlevél, 1 kanál paprika, késhegynyi őrölt feketebors, só. 
A babot és a combot előző este beáztatom. A szegyet az egyik hagymával elkészítem pörköltnek, de nem főzöm puhára, hanem egy nagy tűzálló köcsögbe pakolom a babbal, a libacombbal együtt, rá a hagymát, a maradék paprikát, a zúzott fokhagymát, a babérlevelet, valamint a libazsírt. Sót csak szükség esetén teszek bele, ami függ a hús sósságától. Annyi vizet öntök rá, hogy ellepje. Felforralom és lefedve nagyon lassú tűzön 2-3 órán át főzöm. 
Még melegen beleteszem az üvegekbe, lezárom és 1,5 órán át gőzölöm. 


Üveges töltött paprika1 kg darált sertéshús, 1 nagy hagyma, 1 ek paprika, 2 tojás, 1 mk őrölt bors, 1 kk só, 1+1 fakanálnyi zsír, 20-22 cső TV paprika (innét származik az elnevezés TV=tölteni való), 2 liter eltett paradicsomlé, 5 gerezd fokhagyma, 3 dkg liszt, ízlés szerint cukor. 
A hagymát apróra vágom és a zsíron megpirítom. Összekeverem a húst, a hagymát, a paprikát, a tojást, a borsot, és a sót. Beletöltöm a kicsumázott paprikákba. Egy nagy lábasba belepakolom a paprikákat, majd felöntöm a paradicsomlével. Fedő alatt lassú tűzön 40 percig főzöm. Ekkor kiveszem a gombócokat és a levét berántom a lisztből, egy fakanál zsírból és zúzott fokhagymából álló rántással. A paprikákat csavaros üvegekbe pakolom, ráöntöm a levet, majd az üvegeket lezárva 90 fokon egy órán át sterilizálom. 


Sózott marhahús (Corned beef)1 kg hús (csont nélkül), 2 dkg só. 

A húst felszeletelem, megszóróm sóval és 12 órán át hideg helyen állni hagyom. Ekkor beleteszem egy tepsibe, ráöntök 3-4 dl vizet és pirulásig sütöm. Lehűtöm, üvegekbe teszem, felöntöm a pecsenyelével (ha kell vízzel pótolom), úgy, hogy mintegy 3 ujjnyi hely maradjon a tetejéig. Az üveget lezárva 2 óra hosszat gőzölöm.


Sózott sertéshús (Corned pork)1 kg hús (csont nélkül), 2 dkg só. 

A disznóhústhúst felszeletelem, megszóróm sóval és 12 órán át hideg helyen állni hagyom. Ezután egy tepsibe teszem, majd ráöntök 3-4 dl vizet és pirulásig sütöm. Lehűtöm, üvegekbe teszem, felöntöm a pecsenyelével (ha kell vízzel pótolom), úgy, hogy mintegy 3 ujjnyi hely maradjon a tetejéig. Az üveget lezárva 1,5 óra hosszat gőzölöm. Húsleves üvegbenA kész húslevest leszűröm és üvegbe teszem. Leveshúst tehetek belé, de zöldséget, vagy tésztát nem ajánlatos. Az üvegeket lezárom és egy órán keresztül sterilizálom. Rakott káposzta üvegben2 fej hagyma, 80 dkg sertéslapocka, 30 dkg rizs, 1 kg savanyú káposzta, 10 dkg zsír, 3 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, kevés paprika, 15 dkg füstölt kolbász. 
A zsír felén aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát, majd rádobom a darált lapockát, sózom, kevés pirospaprikát teszek rá, borsozom, rászórom a zúzott fokhagymát és fedő alatt, időnkénti lépótlással 15 percig párolom. A rizst puhára párolom. A káposztát egyszer kimosom és a zsír másik felén kevés paprikával megpárolom. 
Üvegbe rakás: Az üvegeket felváltva megpakolom a káposzta - kolbásszeletek - rizs - darált hús rétegekkel úgy, hogy a tetejére káposzta kerüljön. Az üveg széléig kb 1,5 centiméternyi maradjon szabadon. Felöntöm a maradék párolólével, vagy ha nincs, akkor vízzel. Légmentesen lezárom és 100 percig gőzölöm. 
Csak a felmelegítéskor tejfölözöm


Székelykáposzta üvegben2 fej hagyma, 1 kg sertéslapocka, 1 kg savanyú káposzta, 10 dkg zsír, 3 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, 2 kanál pirospaprika
A zsír felén aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát, majd rádobom a felkockázott lapockát, sózom, megszórom pirospaprikával és fedő alatt, a folyadék időnkénti pótlásával félpuha pörköltet főzök (kb 40 perc). A káposztát egyszer kimosom és a zsír másik felén megpárolom. 
Összekeverem a pörköltet a párolt savanyúkáposztával és üvegekbe töltöm úgy, hogy kb 1,5 centiméternyi maradjon szabadon. A tetejének folyadéknak kell lennie. Légmentesen lezárom és 100 percig gőzölöm. 
Csak a felmelegítéskor tejfölözöm

Házi kocsonya üvegben 1.1,5 kg borjuhús, 1,5 kg sertéshús, 1 kg sertésbőrke, 2 fej hagyma, 10-15 gerezd fokhagyma, 1 ek egészbors, 1 szerecsendióvirág, 1 ek só, 2 babérlevél, 1 szeletelt citrom, 4 dl borecet. 
A húsokat és a bőrkét majdnem puhára főzöm. Ezután hűlni hagyom és a húsokat csíkokra szelem. A bőrkét és a főzőlevet a fűszerekkel még egy fél óráig főzöm és átszűröm, majd hozzáadom a borecetet. A levet és a húst még egyszer összefőzöm, majd felfelé bővülő üvegekbe töltöm, de a tetején maradjon 3 cm-nyi hely. 100 fokon 75 percig sterilizálom. 

Házi kocsonya üvegben 2.Fél fej, 1 kg bőrke, 2 fej hagyma, sok fokhagyma, 1 ek egészbors, 1 ek só. 
A fejhúst a bőrkével és a többi hozzávalóval puhára főzöm. Ezután hűlni hagyom és mindent csíkokra szelek, majd a levét átszűröm. Megkóstolom és ha kell utánsózom. Felfelé bővülő üvegekbe töltöm, a tetején kb. 3 cm-nyi helyet hagyva. 100 fokon 75 percig sterilizálom. 

Csípős húskrém2,5 kg sertéshús, fél kg zsírszalonna, 1 kg hagyma, 2 ek örölt feketebors, 2 ek cseresznyepaprika krém, 8 dkg só. 
Az összes hozzávalót ledarálom húsdarálón, majd alaposan összekeverem. Kis üvegekbe töltöm, majd 100 Celsius fokon 1,5 óráig gőzölöm. 


Zöldséges húskrém2,5 kg sertéshús, fél kg zsírszalonna, 2 kg zöldpaprika, 1 kg hagyma, egy zellergumó, 8 dkg só, 2 kk őrölt beketebors. 

A kockázott zsírszalonnát kiolvasztom, majd megpárolom rajta az apróra vágott hagymát, 5 perc múlva beledobom a felkockázott húst, valamint a felszeletelt zellert és csíkokra szelt zöldpaprikát. Sózom, borsozom és 15 percnyi párolás után lekapcsolom a lángot, majd hűlni hagyom. Az egészet ledarálom húsdarálón, majd alaposan összekeverem. Kis üvegekbe töltöm, majd 100 Celsius fokon 1,5 óráig gőzölöm. 
Hagymás májas üvegbenFél kg sertésmáj, 30 dkg borjúhús, 2 kg zsíros sertéscsászár, 25 dkg hagyma, 1 fakanál zsír, 6 dkg só, 2 púpozott ek őrölt fehérbors, 1 ek majoranna, 2 csapott tk őrölt szegfűbors, 1 csapott tk őrölt szerecsendió, 1 tk gyömbér, 1 csapott tk őrölt fahéj, 2 csészényi abalé. 

A császárhúst mintegy 70 percig főzöm, a májat és a borjúhúst csak 5 percig. A hagymát apróra vágom és kevés zsíron üvegesre pirítom. Az összes hozzávalót keresztülengedem egy 3 mm-es tárcsán, összekeverem a többi hozzávalóval. Üvegekbe töltöm és 100 fokon 1,5 óráig sterilizálom. 


Bácskai hurka üvegben2 kg fejhús, 70 dkg bőrke, fél kg szalonnanyesedék, 1 nagy fej hagyma, 8 dkg só, 3 dkg őrölt feketebors, 2 dkg zsír. 

A fejhúst a bőrkével együtt hideg vízben felteszem főni. Mikor félpuha, hozzáadom a tokaszalonnát, majd amikor a fejhús elválik a csonttól, kiveszem az egészet az abaléből és hagyom kissé kihűlni. Hozzáadom a zsírban aranysárgára pirított hagymát és az egészet közepes lyukú tárcsán ledarálom. Hozzáadom a borsot‚ sózom‚ majd az egészet alaposan összedolgozom. Kis üvegekbe töltöm, majd 100 Celsius fokon 1,5 óráig gőzölöm. 


Györkönyi húsoshurka üvegben5 kg fejhús, 2 kg bőrke, 1 kg "hulladék szalonna", 20-20 dkg vese, máj, nyelv, 0,5 kg hagyma, 20 dkg só, 6 dkg őrölt feketebors, 4-5 dkg paprika, 10 dkg fokhagyma, 10 dkg zsír. 
"Előző nap zsírban megpirítom az összevágott hagymát és hidegre teszem. A húsféléket, bőrkét vízben felteszem főni. Mikor félpuha, hozzáadom a hulladék szalonnát, majd mikor minden puha, az abaléből kivéve hűlni hagyom. Hozzáadom a hagymát, majd ledarálom az egészet 8-as scheibnin. A masszát fűszerezem, megkóstolom, jól összegyúrom. WECK üvegekbe (felfelé táguló) töltöm, majd megnyomkodom és lezárom. A pereméig érő sterilizáló vízbe teszem és egy órán át sterilizálom." Üveges csípős hurka2 kg sertéshús, 1 kg zsírszalonna, 1 kg máj, 30 dkg rizs, 1 kk majoranna, 1 ek pirospaprika, 1 ek őrölt feketebors, 8 dkg só. 
A húsokat megabálom, a rizst félig megfőzöm, hűlni hagyom. Az összes hozzávalót ledarálom húsdarálón, majd alaposan összekeverem a rizzsel, 2 dl vízzel és a fűszerekkel. Kis üvegekbe töltöm, majd 100 Celsius fokon 1,5 óráig gőzölöm. 


Véreshurka üvegbenFél kg toka, 25 dkg sovány disznóhús, 0,5 liter vér, 13 dkg rizs, 15 dkg hagyma, 1,5 dkg paprika, 2,5 g őrölt bors, 4 dkg zsír, 2 dkg só. 
A szalonnát és a húst sós vízben puhára főzöm, leszűröm, majd ledarálom. Zsíron aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát. A rizst megfőzöm, majd hozzáadom a darált húsmasszát, a fűszereket, a vért, a pirított hagymát. A masszát jól összekeverem, majd az üvegekbe töltöm. A tetején maradjon egy kb 3 centis hely. Légmentes lezárást követően 90 fokos vízben 1 órán át sterilizálom.

Vagdalthús 2. (löncshús, luncheon meat)Fél kg sovány sertéshús, 30 dkg sovány marahahús, 20 dkg szalonna, vagy nagyon zsíros hasaalja bőr nélkül, 2 dkg só, 1 csapott ek fehérbors, fél csapott tk szerecsendió, 1 tk majoranna, 1 tk reszelt citromhéj, 1 ek tej. 

A húsokat és a szalonnát 10-13-as tárcsán ledarálom. Összekeverem a fűszerekkel, a sóval és a tejjel. A masszát felfelé bővülő üvegekbe töltöm (pl. Weck), az üvegeket lezárom és 100 fokon 1,5 óráig sterilizálom. 

Vagdalthús 1. (löncshús, luncheon meat)2 kg sertéshús, fél kg zsírszalonna, 2 ek örölt feketebors, 6 dkg só.

A húsféléket húsdarálón ledarálom, majd alaposan összekeverem a sóval és a borssal. Kis üvegekbe töltöm, az üvegeket lezárom, majd 100 Celsius fokon 1,5 óráig gőzölöm. 


Kenőmájas üvegben 2.2 kg húsos szalonna, 1 kg sertésmáj, hagyma, só, bors.

A hagymát bő zsírban üvegesre pirítom, majd beleteszem a szeletekre vágott húsos szalonnát. Ha félig megsült, hozzáadom a májat és 10-15 percig sütjük. Kihűlés után az egészet 2-3-szor átdarálom. Sóval és borssal összekeverem, jól kidolgozom. Üvegekbe rakom és kigőzölöm.
Kenőmájas üvegben1 kg sertésmáj, 1 kg zsírszalonna, 20 dkg hagyma, 1 ek bors, 6 dkg só. 

Fél óráig főzöm a májat és a zsírszalonnát. Az apróra vágott hagymát zsírban üvegesre párolom, a felszeletelt húsokkal együtt háromszor ledalálom alrólyukú scheibnin. Sózom, borsozom, kis üvegekbe töltöm, majd 100 Celsius fokon 1,5 óráig gőzölöm. Csípős kenőmájas1 kg sertésmáj, 1 kg zsírszalonna, 2 fej hagyma, 1 fakanál zsír, 2 ek Erős Pista, 1,5 ek őrölt feketebors, 6 dkg só. 
A májat és a zsírszalonnát fél óráig abálom. Az apróra vágott hagymát zsírban üvegesre párolom, a felszeletelt húsokkal együtt háromszor ledalálom aprólyukú tárcsán. Sózom, borsozom, belekeverem az erőspaprikakrémet, kis üvegekbe töltöm, majd 100 Celsius fokon 1,5 óráig gőzölöm. 


Hagymás májas üvegbenFél kg sertésmáj, 30 dkg borjúhús, 2 kg zsíros sertéscsászár, 25 dkg hagyma, 1 fakanál zsír, 6 dkg só, 2 púpozott ek őrölt fehérbors, 1 ek majoranna, 2 csapott tk őrölt szegfűbors, 1 csapott tk őrölt szerecsendió, 1 tk gyömbér, 1 csapott tk őrölt fahéj, 2 csészényi abalé. 

A császárhúst mintegy 70 percig főzöm, a májat és a borjúhúst csak 5 percig. A hagymát apróra vágom és kevés zsíron üvegesre pirítom. Az összes hozzávalót keresztülengedem egy 3 mm-es tárcsán, összekeverem a többi hozzávalóval. Üvegekbe töltöm és 100 fokon 1,5 óráig sterilizálom. 


Porosz májashurka1 kg zsírosabb húsféle, 1 kg máj, fél kiló tokaszalonna, 2 dkg őrölt bors, késhegynyi szekfűszeg, 5 dkg só. 

Megdarálom a hozzávalókat, összekeverem a fűszerekkel, majd lazán beletöltöm a vastag hurkabélbe. Elkötöm, majd egy óra hosszat abálom 90 fokos lében. Fel is füstölhető. 


Bácskai hurka2 kg fejhús, 70 dkg bőrke, fél kg szalonnanyesedék, 1 nagy fej hagyma, 8 dkg só, 3 dkg őrölt feketebors, 2 dkg zsír. 

A fejhúst a bőrkével együtt hideg vízben felteszem főni. Mikor félpuha, hozzáadom a tokaszalonnát, majd amikor a fejhús elválik a csonttól, kiveszem az egészet az abaléből és hagyom kissé kihűlni. Hozzáadom a zsírban aranysárgára pirított hagymát és az egészet közepes lyukú tárcsán ledarálom. Hozzáadom a borsot‚ sózom‚ majd az egészet alaposan összedolgozom. Hurkabélbe töltöm és 90 fokon 1 órán át abálom. Zsemlés véreshurka 3.1,5 kg dagadó vagy tarja, 1 kg toka, 1,5 kg vér, 8 zsemle, 15 dkg só, 40 dkg zsír, 40 dkg hagyma, 3 dkg bors, 2 g szekfűbors, 2 g majoránna, 2 dkg pirospaprika
A szalonnát és a húst sós vízben nem egészen puhára főzöm, leszűröm, majd a húst ledarálom, a kihűlt szalonnát pedig apró kockára vágom. Zsíron sárgára pirítom az apró kockára vágott hagymát. Az apró kockára vágott zsemlét sütőben kissé megpirítom, hozzáadom a darált húsmasszát, a fűszereket, a vért, a zsír háromnegyed részében megpirított hagymát. A masszát jól összekeverem, majd betöltöm a hurkabélbe. Elkötés után 90 fokos vízben 25 percig főzöm, majd onnét kivéve lehűtöm. Kizsírozott tepsiben megsütöm. 

Vér sütve4-5 liter disznó- vagy marhavér, 2-3 kávéskanálnyi őrölt bors, 3-4 tetézett evőkanálnyi zsír, 3-4 közepes fej hagyma, só. 

"A vért tisztán kell meggyűjteni, kimosni nem lehet. Ha friss, félreteszem megaludni. Azután feldarabolom, és kevés babérleveles vízben félig megfőzöm, megabárolom. Zsírban sok hagymát pirítok, és a vért még kisebb darabokban belevágom. Fedő alatt gőzölöm, sütöm. A són kívül borssal is meghintem bőven. Kenyérrel fogyasztjuk." 

A sült vér régi falusi disznóvágások kedvelt étele volt.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése