2018. június 22., péntek

Van valami a háttérben








Van valami a háttérben




A Soros-hálózat célkeresztjében a magyar kormányt másoló Olaszország



Olaszország megígérte, Olaszország betartja. Már a választások végeredményével sejthető volt, hogy gyökeres változásoknak néz elébe Itália, aminek egyik legfőbb pontja a tömeges migráció, és egyúttal az embercsempészet megfékezése. A mainstream sajtó, Brüsszel és Soros György szervezetei persze azonnal meg is lovagolták az olaszok első lényegesebb intézkedését, amikor nem engedélyezte az Aquarius, egy több száz migránst szállító hajó kikötését az olasz partoknál. A Human Rights Watch cikkében külön kiemelték, Olaszország rálépett a “kirekesztő, migránsellenes” magyarországi útra, ahol egyébként épp most akarják ellehetetleníteni azokat a szervezeteket, akik csupán “segítséget nyújtanának a menedékkérőknek”.
Itália, s új kormánya eddig tartja magát azokhoz az ígéretekhez, amelyeket a választások megnyerésével hirdettek. A szigorító intézkedések egyik legfőbb mozzanata a Líbiából érkező, több száz migránst szállító Aquarius hajó kikötésének megtiltása volt. Ezzel együtt meghúzták Brüsszel, és minden haladó gondolkodó bajszát, amire azonnal sivalkodással reagáltak. A Soros alapítvány által finanszírozott Human Rights Watch cikkezett az esetről, abban pedig vészjósló hangnemben írnak Olaszország “borzalmas” irányváltásáról. Külön megemlítik, hogy Matteo Salvini, az Északi-Liga elnöke, egyben olasz belügyminiszter, valamint Orbán Viktor “közösen igyekeznek átformálni az EU szabályait”. Arra is kitérnek, hogy mindez azért olyan borzalmas, mert Magyarországon jelenleg a civil szervezetek elnyomása van folyamatban.

Nem kérdés, hogy Magyarország és Orbán Viktor üdvözölni fogja Olaszország migránsellenes politikáját, hiszen a magyar kormány jelenleg kriminalizálni igyekszik minden olyan civil szervezetet, akik csupán segíteni szeretnének bajbajutott menedékkérőkön”
írják a cikkben.
Fotó: France Inter
Az Európai Bizottság, ahogyan az várható volt, azonnal közleményt adott ki, amelyben haladéktalanul szólította fel Olaszországot és Máltát, hogy minél előbb szülessen döntés az Aquarius ügyében. Ahogyan kifejtették, “az érintett hatóságok elsődleges feladata a rászorulók szükséges ellátásának biztosítása kell lennie. Ez mindenek előtt álló humanitárius kötelesség”.

A SZOCI SPANYOLORSZÁG, MINT A REMÉNYSÉG MEGMENTŐJE

A Brüsszelből érkezett utasításra azonnal rá is kapott Spanyolország, hogy most az Európai Bizottság szemében ők lehessenek kvázi “az emberi jóság” megtestesítői. A brit Reuters hírügynökség információi szerint ugyanis Joan Ribó, Valencia szélsőbalos polgármestere közölte, hogy kész fogadni a Soros György által pénzelt a SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül nevű álcivil szervezetek hajóját. Közben Ada Colau, Barcelona radikális baloldali városvezetője felszólította Pedro Sánchez, spanyol szocialista kormányfőt, hogy engedélyezze az Aquarius kikötését spanyol felségterületen és felajánlotta erre a célra a katalán fővárost. A migránspárti polgármester ezúttal nem járt szerencsével, mivel a spanyol miniszterelnök végül Valencia kikötőjébe rendelte a migránsokkal teli hajót.
Forrás: Human Rights Watch, MTI, PS; Vezető kép: Merco Press



TANKOK A BALATONON?

 
A Kedves Olvasó szeretne úgy várost nézni, hogy géppisztolyos rendőrök között lavírozik? Itt egy múzeum, ott egy páncélautó? Itt egy templom, ott egy sokat rejtő burka? A vitorlázáshoz meg a páncél- és nem mentőmellény járjon? Biztonság – elcsépelt szó. Nézzenek körbe Rómától Párizsig – megértjük, mit jelent ez, megtanuljuk értékelni. Itt, az „antidemokratikus, fékek és ellensúlyok rendszerét feszegető” Magyarországon.
 
Szép-szép ez a Budapest, de hol vannak a kommandósok, a harckocsik, a sétálóutcákat, tereket elzáró óriási betontömbök?”
A minap ezt kérdezte tőlem egy német újságíró ismerősöm. Őszintén szólva azt hittem először, hogy valami poénjáról maradtam le fröccs-rendelés közben. De nem, a srác arca teljesen komoly volt. Szinte félelmet láttam a tekintetében.
Kérdeztem: „Mi van?”
Visszakérdezett: „Biztonságban vagyunk itt?”
Körbenéztem. A belváros közepén, a Deák tér környékén ültünk. Ahol a legnagyobb veszélyt a hosszúlépés minősíthetetlen árán kívül azt jelentette, hogy a közelben rollerező kisgyerek mikor üti el az előle menekülő nagymamáját.   
Időlegesen vállalható kockázatnak tűnt mindkettő. Tovább érdeklődtem tehát a kolléga problémája iránt. Jürgen – a szigorúan humanista, az idegesítésig erőszakellenes Heine-fan kulturális újságíró – elkezdett katonai tervrajzokat vázolni egy szalvétára.
Ezek alapján az Andrássy és a Bajcsy-Zsilinszky találkozásánál legalább három, nehézgéppuskával megerősített megfigyelőpontra lenne szükség. A Károly körútnál a villamossínt azonnal fel kellene bontani a közeli zsinagóga miatt, a Király utca blokkolásához ugyanakkor elegendő lenne két körkörös védelmet felvett Abrams harckocsi.
Mindig sejtettem, hogy a németekben van egyfajta genetikus militarizmus, de az eddig elfogyasztott fröccs nem igazán indokolta Jürgen teuton hajlamainak előretörését. Így továbbra is a jól bevált Mi van?” kérdéssel reagáltam.
Azonban Jürgen is felelet várt: A metró megállóban vannak fémdetektorok? AMadách térnél, a parkolóházakban ott vannak a készenléti rendőrség és a hadsereg kommandósai? Ha a Váci utca felé megyünk, minden bekötő utca aknazárral van-e biztosítva? És egyébként is, nálad van a környék kiürítési tervének legfrissebb változata?”
Hát… Ilyesmivel nem rendelkeztem. Ebben a pillanatban egy közepesen megviselt vonaljegy képezte biztonsági felszerelésem legmarkánsabb részét.
Kérdeztem: Mégis, mitől félsz, Jürgen?”
Válaszolt: Mindentől! Bármikor felénk hajthat egy elkötött kamion vagy teherautó! Bárki előránthat egy machetét! És itt ez a sok miniszoknya! Ezt provokációnak vehetik. És mi van, ha a közeli migránstelepről idejönnek, és azt mondják, mostantól ez az ő terük?”
Mondtam, errefele egy darab migránstelep nincs. Nem értette. Aztán kicsit felháborodva tovább faggatózott:
De Gyula! Az embertelen bánásmód, hogy az illegális bevándorlókat nem engeditek be a belvárosba! Ők is emberek, nem mindenki robbant közülük! Mégis igaz, amit Orbánról mondanak, itt diktatúra van! Pedig nekünk, európaiaknak demokratának és befogadónak kell lennünk!”
No, valljuk meg, nem életem legintelligensebb arckifejezésével néztem rá. Finoman jeleztem, hogy egyfelől, mi illegális bevándorlót egyáltalán nem engedünk be az országba. Van menekültügyi eljárás, törvény.
Másfelől – ettől messze nem függetlenül – nálunk nem robbantgatnak. Nem kell beton úttorlasz, robotzsaru sem minden sarokra. Biztonságban vagyunk. Én is, és ő is, vendégként, turistaként. Aki meg erőszakoskodni akar a „miniszoknyákkal”, annak le lesz törve a keze. Erre meg ő nézett rám értetlenül.
Furcsa dolog volt. Mintha két világ találkozott volna. Pedig Jürgen nem Afrikából vagy Afganisztán hegyeiből, hanem Berlinből érkezett. Mégsem értettük egymást. Így inkább témát tereltem, kérdeztem, merre tovább Pestről?
Mondta, lemenne a Balatonra, szülei sok szép élménnyel gazdagodtak arra. De kérdezte, hogy szabad-e? Nincsenek-e ott faji vagy vallási villongások? Hiszen annyi mindent olvasni manapság Magyarországról. Amúgy ő is szívesen írna cikket az antiszemita jelenségekről. Esetleg nem tudnék ilyet keríteni?
Hát itt egy kicsit elegem lett a dologból. De azért mondtam, hogy ne izguljon. A Déliig elkísérem, jegyet is szerzünk. Arra azonban figyeljen, hogy a magyarok hirtelen haragú emberek, ezért a vonaton külön-külön mindenkinek mutatkozzon be, és mesélje el, hogy nagyon köszöni Horn Gyulának a szögesdrót lebontását.
Jürgen lelkesen bólogatott. Erről már hallott, ez szerinte is roppant hasznos tanács. Kérdezte, hogy ha mégis akadna konfliktushelyzet, akkor azon sokat segít-e, ha elkezdi dúdolni az Örömódát? Megnyugtattam, hogy ez a szép gesztus még az eurónál is többet ér.
Jürgen arra is kíváncsi volt, hogy Siófokon leszállva be kell-e mutatni az útlevelét? Ez meglepett: úgy sejtettem, tisztában van a schengeni határok létezésével. Mondta, hogy persze, de hát ott építik a közelben a paksi atomerőművet, és az állomáson biztos lesznek szovjet határőrök.
Ezt hosszú és roppant cirkalmas lett volna cáfolnom. Így inkább javasoltam, hogy a putyini pribékek megvesztegetésére szerezzen valahol néhány üveg vodkát. Ha orosz szót hall, töltsön, lesz ott hangulat.
Ennek örült, de további információkra volt szüksége: A Balatonba bemehetek? Milyen irat, milyen biztonsági felszerelés kell?”
Hát, ez fogós kérdés volt. Javasoltam, hogy mindenekelőtt szerezzen egy páncélmellényt és sárga gumikacsás úszógumit – kizárólag a terroristák és a homofób magyarok megtévesztése végett. A siófoki pályaudvar mellett egy ex-szovjet katonai kucsma is könnyen vételezhető megfelelő rendszeresítésű honvédségi gázálarccal. Ha mindezt kiegészíti egy német nemzeti színekben virító fecskével – nyugodtan a Plattensee habjai felé veheti az irányt.
Az Aranyparton persze vigyázzon, itt többnyire nagy a harckocsi-forgalom. Délután fél öt magasságában pedig egyesek a fékek és az ellensúlyok uniós normáit feszegetik.
Jürgen ettől nagyon megijedt, ez még a terrorizmusnál is rosszabbul hangzott számára.
Maradjunk annyiban: Európa egy része nem normális, de mi azért maradjunk azok!
 
Nyári kávészünet
 
Kedves Olvasóim, Barátaim!
Utólagos engedelmükkel én bátrabb leszek a berlini újságírónál, és az elkövetkező hetet a Balatonnál töltöm. Köszönöm, hogy az elmúlt hónapokban is velem tartottak, megtiszteltek figyelmükkel. Ígérem: jövő hétfőn már nem marad el a reggeli kávé mellé. ? 
 
Máté T. Gyula




Urbán Flóri sportpszichológiai mélyelemzése, avagy a pénzéhes proligengszter diszkrét bája


Keresetlen szavak Urbán Flóriról, a piás focistából lett alpári edzőről, akit maga Orbán Viktor nem enged érvényesülni. Vagy inkább: “Urbán valójában csak irigy a kiválaszott, és gyakran hozzá hasonlóan kókler gyűrűhordozókra, mert neki nem jött be a Jobbik (mint anno az, hogy Belgiumba igazolt), a Fideszhez meg már túl másnaposan ébredt.”
Kálmán Olga a Xénia-láz, az úttörő-űropera legszánalmasabb pillanatait idéző habcsók-ruhakölteményeiben olyan letagadhatlan, elemi tudatlansággal viszonyul a külvilághoz, mintha Pirx-kapitány bájosan naív, vérnarancsvörös asszistensének asztrálteste lenne, aki olyan ép ésszel követhetetlen mondatokra tud rácsodálkozni az ezredik drakvúf támadás után, mint “oldara kell, ívben kanyarodni”, “engedjétek ki az oxigént a világűrbe és az égés megszűnik”. Így válik jelentékeny díszletelemmé Simicska propagandatévéjében Urbán Flóri, a magyar futball legsértettebb medvedisznóembere, akinek csak Ancelottihoz mérhető trénerkarrierjét Orbán Viktor futballdiktatúrája tette roncsra.

Mert hiába a megkérdőjelezhetetlen szakmai múlt, hiába a könyörgés, mégsem kaphat egy átkozott NB1-es csapatot ez a jóember. A magyarfoci lánglelkű Kolumbuszát eképpen próbálja ellehetetleníteni a világtalan felcsúti mini-Mugabe, nehogy a korszakos innovátorzseni véletlenül felfedezze: a földlabda igenis gömbölyű, de kurvára nem síkföld, ahogy a Váli-völgyben hiszik azt. Így lett Flóri állandó, bentlakásos vendége az ország elsőszámú pszichiátriai kibeszélősójának, ahol bárki, élő egyenes adásban adhat számot a legkülönbözőbb mentális válságáról.
Urbán azért is különleges egyede a kilencvenes évek rongyrázó vadkapitalizmusának, mert életművében aranymetszésbe kerül a pénzéhes proligengszterek vérszomja és a Kovi-pornóból kilépő úriemberek eleganciája.
Az őstoposz miszerint: “tűzzel, szívből, szenvedélyből játszani”, amiről Urbán általában hörögni próbál, amit joggal nevezhetünk a magyarfoci legfőbb populista vezérszólamának, nem más, mint suhancos vágy, férfinosztalgia a léhűtésre, a tét nélküli lődörgésre, a masztiszagtól bűzlő iskolai fiúöltözők alfahímjeinek erőfölényére, a kivételezett, kiválasztott státuszra.
Egészen pontosan arra, hogy a mutter hagyjon játszani a telepi dühöngőben, míg a fater haza nem ér a gyárból, a kétésfélszoba-betonszarkofágba, hogy lekiabáljanak a grundra: “hülyegyerek hozzá’ má’ fel két doboz nagybányait, apádnak!” Bár ennek is megvan a maga külön öröme, mert le lehet inni a habot. Ez pontosan ugyanaz az prousti magány, amit Gyárfás érezhet vezetőszáron bandukolva a csurma felé.
Öröklődnek, torzulnak az izmusok, apáról-fiúra szállnak, az első bőrbogyesz szétkopik, a grundot kinövik a kisfiúk és érett férfiként a telepek inzaghiai egyenesen a fémpultos talponállóból indulnak a válogatott meccsre, ki a fasza gyerek, ha nem én alapon. De Flóri ezt is megtehette a címeres mezzel, mert a vadkelet proligengsztereinek taotekingjét, a G-play örökzöld utcahimnuszát ő gyúrta sportemberi életfilozófiává.
A következő lírikus intermezzo szintén, minden áthallásával igazolja, hogy ennek a magyar nagygenerációnak nem Zidane, Desailly vagy Romário volt a mestere, hanem Portik Tamás:
De ma övé a pálya, meg az utolsó játszma, / És golyóálló a nagykabátja, / De a nagymenő is ember, túl sok volt minden, / Tudod nagy ez a hajtás fáradt a szíve, / Egy igazi gengszter legszebb álmát / Darabokra tépheti egy jugoszláv gránát.”
Na az a bizonyos “jugoszláv gránát”, minket is összemarcangolt 1997-ben, nem feledjük azóta sem. Mert igen, ezek a nyomorult homo-kádárikuszok, akik kiláncolt kutyaként voltak elzárva a “jólléttől”, úgy, mint az “Itt a szabadság” című méltatlanul elfeledett passiójátékban a  nyócker sötét lidércei. Ezek a félállatok a mai napig vérig vannak sértve, mert nekik csak a Fabulon jutott, és mennek, szállnak a fényre, mert annyi még megmaradt az adattárolójukban, hogy a kilencvenes évek prosztó posztkomcsi médiájában ezt simán meg lehetett csináni.
Sztárok voltak és ömlött a végtelen szponzoráció az Adidastól, a Fubutól, az Umbrotól és az összes, a vadkapitalizmus kiaknázhatatlan lehetőségeire ráébredő multitól, amik az agresszív piacosítás keretein belül valójában a salgótarjáni diszkóba próbálták eladni a felmárkázott textilhulladékot a sok Hawks-kabátos vébékázó révvikingnek. Ha tényleg úgy van, ahogyan Flóri gondolja, azaz személyesen Orbán Viktor nem engedi, hogy belőle legendás NB1-es edző váljon, akkor hálával tartozunk neki, és kérjük továbbra is tartsa meg jó szokását.
Urbán valójában csak irigy a kiválaszott, és gyakran hozzá hasonlóan kókler gyűrűhordozókra, mert neki nem jött be a Jobbik (mint anno az, hogy Belgiumba igazolt), a Fideszhez meg már túl másnaposan ébredt.
Na emberek, ez volt a legendás Csank-csapat zigótáinak sportpszichológiai mélyelemzése. Szigorú vagyok, de legalább igazságtalan. Ez van. Ezek a szarrágók ezt érdemlik, vagy még ezt sem.
PS/SZDM



Gázjátszmák Európában


Szijjártó Péter külügyminiszter a múlt héten, miután találkozott amerikai kollégájával Mike Pompeoval, kifejtette, reméli az Egyesült Államok fontos szerepet fog játszani hazánk energiabiztonságának növelésében. Ugyanis az amerikai kormányzat támogatja a Romániában kitermelt földgáz Magyarországra juttattatását. Erre a kissé eldugott mondatra kevesen figyeltek fel, holott igen érdekes geopolitikai háttere van az ügynek.
Az osztrák állami tulajdonú OMV és az amerikai Exxon Mobilvárhatóan 2020-ban kezdi meg a termelést a Fekete-tengeri Neptun gázmezőn. Ha ez megtörténik, akkor várhatóan Románia nettó gáz exportőrré válik, és Magyarország itt fog a képbe kerülni. Az Európai Bizottság egy 560 millió eurós csővezetéket szeretne, amely Bulgáriát, Romániát, Magyarországot kötné össze az ausztriai Baumgartner elosztó központtal és így akár közvetlenül Nyugat-Európa is kaphatna román földgázt. Brüsszel szerint ez nagyban hozzájárulna a régiónk energiabiztonságához, azáltal, hogy a jelenleg egyeduralkodó orosz gáz mellé újabb beszerzési lehetőségek lépnének be. A tervezett vezetéknek már neve is van, méghozzá BRUA, és Magyarországgal a már meglévő Arad-Szeged vezetéken keresztül kapcsolódna. Továbbá lenne egy leágazása Bulgária felé, ahonnan az ott kitermelt gáz és az egyszer talán megépülő Déli Áramlat révén orosz földgáz érkezne.

De a mai számítások szerint gazdaságilag életképes változat csak Magyarországot érné el, az Ausztriába tartó 200 kilométeres szakasz nem kerülne megépítésre. Csupán az Arad-Szeged cső kapacitását bővítenék évi 5,6 milliárd köbméterre. (Érdemes tudni, hogy a magyar gázfogyasztás évi 7-8 milliárd köbméter.) Természetesen ez az amerikainak és az osztrákoknak csalódást okozott és hevesen lobbiznak a budapesti kormány döntésének megváltoztatása érdekében.

EURÓPAI GÁZJÁTSZMA

Természetesen Európában energiában a legnagyobb játékosok az oroszok és a németek. A Gazprom két oldalról támad: délről és északról. Minket közvetlenül inkább a Déli-Áramlat érint. Ebben a témában az új fejlemény az, hogy elkészült az orosz-török vezeték és már folyik rajta a szállítás. Most az a kérdés, hogy Törökországból merre megy tovább az építkezés? A napokban járt Moszkvában Boyko Borissov bolgár miniszterelnök és találkozott Putyin orosz elnökkel. Kiderült, hogy Moszkva szeretné, ha Déli Áramlat Bulgárián keresztül, Romániát kikerülve jutna el Közép-Európába. A tervet Erdogán török elnök szintén támogatásáról biztosította. Putyin azonban az Európai Bizottság garanciájához kötötte a kivitelezését. Korábban, már 2014.ben, elkezdődött az építkezés, ám Brüsszel és Washington nyomására a Bulgária leállította. Ez azután történt, hogy John McCain, Chris Murphy és Ron Johnson amerikai szenátorok Szófiában jártak. Szegény bolgárok engedtek a nyomásnak, annak ellenére, hogy a gázvezeték jótékony hatással lenne a balkáni ország gazdaságára.

AZ IZRAELIEK BESZÁLLNÁNAK

Másik  fejlemény a dél-európai gázügyben, hogy a zsidó állam szeretne egy terminált építeni Szalonikiben a cseppfolyósított gáza számára. Innen csővezetéken szállítanák tovább Bulgárián és Szerbián keresztül Magyarország irányába. Mint ismeretes az izraeli partoknál a tengerben hatalmas gázmezőket találtak és az ottani cégek ezt szeretnék kitermelni és exportálni. Az elképzelések szerint Ciprust érintve egy 1300 kilométeres vezetéket húznának át a tenger alatt Görögország irányába. Ezzel jelenleg két probléma van: Egyiptom és Törökország. Az izraeli gázmezők ugyanis átnyúlnak Egyiptomi felségvizekre és a két ország még nem tudott megállapodni a határokban. Másrészt Egyiptom az olaszokkal kívánja kitermeltetni a saját földgázát és nem Izraeli cégekkel. Problémát okoz az is, hogy Ciprus jelenleg megosztott és egy részét Törökország ellenőrzi. Törökország azonban ellenségesen viszonyul az Izraelt Görögországgal összekötő vezetékhez. A helyzet annyira elmérgesedett, hogy nemrégiben az izraeli miniszterelnök fia azt a következőképpen értékelte: „Törökország b….a meg!”

ÉSZAKON A HELYZET VISZONT VÁLTOZIK

Oroszország giga projektje a sarkkörön túli Yamal-félszigeti kitermelés, ahová iszonyatosan nagy tőkét invesztáltak be. A Gazprom mellett beszálltak a franciák és a kínaiak is, de az egész ügylet középpontjában Németország áll, aki a sarkvidéki kitermelés nagy részét megvenné. Mint ismeretes az első vezetéket, az Északi Áramlat I-et már évek óta üzemeltetik, és az idén márciusban megkezdték meg az ezzel párhuzamosan haladó második gázvezeték kivitelezését. A nyomvonal a régi, mivel ez is Lengyelországot és a Balti államokat kikerülve a Balti-tenger alatt fut majd. A hoppon maradt országok természetesen hisztérikusan reagáltak és Molotov-Ribbentrop paktumot emlegetve és válogatott sértéseket vagdosnak a németek és az oroszok fejéhez. A több mint 4000 kilométeres vezeték évente 33 milliárd köbméter földgáz szállítására lenne alkalmas és az Északi-Áramlat I. 55 milliárdos teljesítménye mellett fedezné Németország növekvő energia igényét is. Sőt Csehország felé épülhetne egy mellékvezeték is és a Berlini kormány azt is felvetette, hogy Magyarország is  vásárolhatna ezen keresztül földgázt.
Az FGSZ Zrt. földgáz-szállító vezetékrendszere (http://www.mindentafoldgazrol.hu/)
Fő vonalakban jelenleg ez a geopolitikai erőtér, amely meghatározza hazánk mozgásterét. A mi számunkra a legfontosabb az, hogy minél több helyről szerezhessünk be földgázt, mert akkor jobb árakat tudunk kialkudni a piacon. Minél több vezeték éri el a Kárpát-medencét, annál jobb. Ez nyújtja a legnagyobb biztonságot és védelmet. Így elkerülhető lenne egy olyan krízis, mint, ami 2005-ben, vagy éppen 2009-ben volt. Akkor az ukránok leállították gázszállítást, hogy zsarolják Oroszországot és Közép-Európa egyes országait.
Vezető kép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo


Jobbikos keménység: Ha Dúró Dóra nem adja vissza a mandátumát, akkor megtartja. Ennyi (PS-Videó!)


Szétesésében is erősödik a Jobbik


Hungarikumként vonulhat be a történelembe a Jobbik, amely minél több tagot, és szimpátiát veszít, annál erősebb – így lehetett értelmezni a párton belül tapasztalható jelenségeket Hegedűs Lórántné portálunknak adott válaszaiból. Molnár Gyula szerint még nem lehet leírni az MSZP-t, amely egyszer feltámad majd, és a ma még apolitikus fiatalok tömegeit szólítja majd meg. A PestiSrácok.hu stábja az Országgyűlés hétfői ülésnapján járt.
Egyre erősödik a Jobbik – értelmezte a vidéki alapszervezetek permanens megszűnéséről, a tagok tömeges kilépéséről szóló híreket a PestiSrácok.hu kérdésére Hegedűs Lórántné. A Vona Gábor lelépésével egy kacifántos venezuelai szappanopera forgatókönyve szerint működő párt országgyűlési képviselője hétfőn, a parlamenti ülésnap közben tartott sajtótájékoztatót arról, hogy a Fidesz éppen felszámolja az önkormányzatokat. A választási kampányból megmaradt gumicsont ismertetése után stábunk igyekezett megtudni Hegedűsnétől, hogy a Jobbik támogatja-e, és ha igen, akkor milyen formában a Stop Soros nevű törvénycsomagot, a képviselő pedig elmondta, hogy változtatásokkal valószínűleg igen. Konkrétabb formában nem is akármilyen változtatásokkal, hanem érdemiekkel – tudtuk meg. Hegedűs Lórántné azt is elárulta, hogy mi lesz akkor, ha a pártból kiebrudalt Dúró Dóra mégsem adja vissza a mandátumát. A Jobbik gyémántkemény válasza erre az esetre az, hogy akkor megtartja magának. Ennyi. 

A PestiSrácok.hu stábjának kisebb etikai továbbképzést tartott sajtóviselkedésileg (sajtóviselkedésice) Ungár Péter, akiről az Index is megpendítette, hogy sokak szerint a Fidesz beépített ügynöke, de mint kiderült, mi nem jól értelmeztük az Index állításait. Be kell látnunk, hogy a jobboldallal szimpatizáló bérpropagandafirkászokként nemcsak írni tanulhatnánk meg már végre a haladó sajtó képviselőitől, hanem olvasni is, és akkor megérthetnénk az Igazán Nagy Emberek Beszélgetéseit.

MOLNÁR GYULA SZERINT AZ MSZP A POLITIKA JÖVŐJE

Sikerült mikrofonvégre kapnunk Molnár Gyulát, az MSZP leköszönt elnöke szerint az ellenzék politikusainak nagy részével nem lehet nem lehet ellenzéki munkát folytatni, szerinte azonban pártját még korai leírni, és eljöhet az idő, amikor az MSZP a ma még apolitikus fiatalok tömegeit szólíthatja meg. A rutinos Molnár a jelek szerint megértette az olyan, az ellenzék egy része szerint lényegtelen ügyek fontosságát, mint Magyarország szuverenitásának megőrzése, vagy a migrációs válságra adott válaszok. Igaz, nem is kérdeztük olyan kardinális dolgokról, mint az, hogy botrányosan kevés nő van toronydarukezelők között, és még kevesebb férfi áll manapság óvónőnek. Molnár Gyula szerint a Fidesz zsinórban harmadszor behúzott kétharmada elgondolkodtathatta volna az ellenzéket, de a jelek szerint ennek még nem jött el az ideje.
A videót készítette: Csibra Tibor és Tihanyi Rita
Fotó: PS



Elhunyt Lovas István




Mi van a páholy őt is meggyilkolta???

Hallotakban gazdag ősz várható !!!

Az irtó hadjárat beindult , úgy látszik a 2050 – es év ,mint határidő túl késő !!!!
6 millió magyart !!!

Hétfőn tragikus hirtelenséggel elhunyt Lovas István újságíró, a Magyar Idők publicistája, az Echo TV Sajtóklub című műsorának állandó tagja. A gyászhírt Bayer Zsolt, Lovas István barátja jelentette be blogján, a Bádogon a következő címmel: Elment Lovas Pista. 
Reggel nem küldte el a nemzetközi sajtószemléjét sem az Echo TV-nek, sem a Magyar Időknek. Egész nap kerestük telefonon, de nem vette fel. Aztán nem jelent meg a ma esti Sajtóklub felvételén. -Meghalt a Pista? – kérdezgettük egymástól még a stúdióban, és nevettünk, mert úgy voltunk ővele, hogy nem hal meg soha. Lovas Pista nem az az ember, aki csak úgy meghal. Ugyanis lényegesen erősebb a halálnál. Este aztán megtudtuk a felfoghatatlan hírt. Lovas Pista nincs többé. És most nem is tudok mondani semmi többet. Majd később. Isten nyugtasson csöndesen, barátom” – írta Bayer Zsolt megrendülten.
Lovas István 72 éves volt.

Lovas Istvánnal a PestiSrácok.hu szerkesztősége kiváló emberi és szakmai kapcsolatot is ápolt. A népszerű publicista többször is nyilatkozott portálunknak, cikkeit, sajtószemléjét rendszeresen szemléztük és közreadtuk, írásai ugyanis hiánypótlóak voltak, Lovas István olyan ügyeket és sztorikat tálalt és tárt a magyar nyilvánosság elé, amelyeket súlyuknál és témájuknál fogva a nyugati mainstream médiumok is elhallgattak. Lovas István 2017 áprilisában a PestiSrácok Polbeat című élő műsorának is vendége volt, amelyben Stefka Istvánnak és Szarvas Szilveszternek arról is beszélt, hogy az ellenzéki pártok szerepét átvették az erőszakra uszító balliberális médiumok. 
2010 óta periodikusan meg akarják buktatni az Orbán-kormányt, hol külföldi segítséggel, hol Soros György pénzén, de mindig antidemokratikusan és antidemokratikus eszközökkel, mert demokratikusan nem tudják – jelentette ki a PestiSrácok.hu Polbeat című adásában Lovas István publicista, a Magyar Idők, a Magyar Hírlap, a Demokrata, az Echo TV és a Karc Fm népszerű munkatársa. Hozzátette: a balliberális médiumok erőszakra uszítanak, de a Médiahatóság nem csinál semmit. A publicista Soros Györgyről azt mondta, a spekulánst a gyűlölet élteti és hajtja, a tőzsdecápának a kitartottjai egész Európában forradalmakat akarnak kirobbantani.
Lovas István a nemzetközi sajtó Orbán-fóbiájáról, a PestiSrácok.hu kiadásában megjelent Soros-könyv balos savazásáról is beszélt.
Lovas Istvánnal folytatott akkori beszélgetést alább visszanézheti.
Életrajz. Lovas István 1945-ben született Budapesten. A Wikipédián szereplő életrajza szerint 1984 és 1990 között a Szabad Európa Rádió szerkesztője volt Münchenben, illetve tudósítója New Yorkban. 1990 júliusában tért haza és azóta elhunyt barátjával, Méhes Csabával létrehozta az „Alapítvány a Kommunizmus Áldozataiért” szervezetet. Több éven át az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda és más fordító irodák számára készített fordításokat 9 nyelvből. 1992-től a Pesti Hírlapban kezdett írni, majd számos más napi- és hetilapban publikált, beleértve a Napi Magyarországot, a Magyar Demokratát, a Magyar Fórumot és a Magyar Nemzetet. 1992-től 1994-ig Csúcs László, a Magyar Rádió elnöki posztját betöltő alelnökének tanácsadója volt. 1997-től 2006-ig a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorában olvasta fel jegyzeteit. 1998 és 2002 között Csermely Péternek, a Magyar Televízió hírigazgatójának tanácsadója, az MTV Akadémia ötletgazdája, egyik szervezője, illetve tanára volt. 1999-2002-ig a Miniszterelnöki Hivatal tanácsadója volt külföldi sajtóügyekben. 2000 és 2003 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem médiaszakán volt vendégelőadó. 2001 júniusától a Magyar ATV Sajtóklub című műsorát vezette. 2004 és 2014 között a Magyar Nemzet brüsszeli tudósítója volt. A halálát megelőző időszakban a Magyar Hírlapban, a Magyar Időkben, a Magyar Demokratában publikált, állandó résztvevője volt az Echo TV Sajtóklub című műsorának és heti nemzetközi sajtószemlét ismertetett a KarcFM rádióban. (Magyar Idők)






Wittner Mária szerint 1956 nem pingponglabda!


Az egymással hadakozó jobbikosok és exjobbikosok az adok-kapok során az ’56-os forradalmi zászlót is belekeverték a torzsalkodásba. Ezzel kapcsolatban fogalmazott meg markáns véleményt Wittner Mária, 1956-os szabadságharcos és volt politikai fogoly.
Az utóbbi időben zajos és zavaros hírek érkeznek a Jobbik környékéről, belső zűrzavar, pártszakadás közeli állapot, volt ’56-osok elhatárolódása és kilépése tarkítja a korábban szélsőjobboldali húrokat pengető párt mindennapjait. Legutóbb Pongrátz András adott hangot elégedetlenségének, aki felszólította a pártot, hogy a baloldallal való paktálást követően ne hivatkozzon a bátyjára, Pongrátz Gergelyre. A Corvin köz 1956-os parancsnokának testvére szerint a Jobbik méltatlanná vált a forradalom és szabadságharc emlékéhez. Pongrátz az újonnan alakuló Mi magunk mozgalom zászlóbontásán, június 23-án kívánja átadni az ’56-os zászlót Toroczkai Lászlónak.

E megszólalás kapcsán kapcsán kérdeztük Wittner Máriát, aki az 1956-os eszme egyik zászlóvivője, korábban két cikluson keresztül (2006-2010, 2010-2014) parlamenti képviselő volt a Fidesz színeiben. Az ’56-os szabadságharcos és politikai elítélt rövid véleménye az, hogy
1956 nem pingponglabda, amelyet a pártok egymás között dobálhatnak, és felhasználhatnak politikai célokra. A forradalmat nem lehet egyéni célokra hasznosítani, hiszen nem pártok forradalma volt, hanem a nemzeté. A forradalom és szabadságharc eszméjét pedig egyetlen pártnak sem ajánlották fel.
Wittner szerint a hazaszeretetet sem lehet kisajátítani, hiszen az eszme mindenkié, nem szabad visszaélni vele. Ennek alapján a lyukas zászlót sincs joga senkinek egy párt vagy mozgalom javára felajánlani, mert azzal a nemzet rendelkezik.




Különleges meglepetésekkel készül a világ legnépszerűbb sporteseményére a Szerencsejáték Zrt.


Izgalmas időszak indul június 14-től a futballrajongók számára, hiszen kezdetét veszi az első alkalommal Oroszországban megrendezésre kerülő, XXI. Labdarúgó Világbajnokság. A Szerencsejáték Zrt. számára a VB egy hónapja kiemelten fontos fogadási időszaknak számit, melyre a focirajongókat támogató technikai újításokkal, különleges akciókkal, sőt egy új játék bevezetésével is készül a nemzeti lottótársaság.
A Szerencsejáték Zrt. országszerte hat helyen, két fővárosi és négy vidéki helyszínen várja kitelepített központokban a szurkolókat, amelyeket televíziókkal, önkiszolgáló terminálokkal és különböző szórakozási lehetőségekkel szerelnek fel– ismertette Cselovszki Zoltán általános vezérigazgató-helyettes a hazai lottótársaság keddi budapesti sajtótájékoztatóján, ahol megemlítette, hogy a világbajnokságra több, szurkolóknak szóló kiadványt készítettek, így megjelent többek között a “Futballra fel!“.

Mint ismert, különleges szurkolói zóna várja majd a futball szerelmeseit a budapesti Szabadság téren, a júniusban kezdődő világbajnokság ideje alatt. A belváros egyik leglátogatottabb pontján két óriás kivetítőn követhetik majd június 14-e és július 15-e között a labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseit a szurkolók. A Belvárosi Focimozi minden nap 13 órától 22 óráig nyitva tartó helyszínen összesen több, mint 300 ezer látogatót várnak, akik a meccsek mellett családi és gyermekprogramokon, nyereményjátékokon vehetnek részt, valamint számos különleges vendéggel is találkozhatnak majd. Az igazi sportélményre vágyók pedig – egyebek mellett – lábtenisz pályán és csocsó, vagy teqball asztal mellett is megmozgathatják magukat. Az e-sport kedvelői pedig saját kezükbe vehetik az irányítást és konzolon mérkőzhetnek meg egymással.
Fotó: Szerencsejáték Zrt.

SZERENCSEWIFI, TIPPMIX TV ÉS ÓRIÁSI NYEREMÉNYEK

Jó hír, hogy a megújult ingyenes hotspotoknak köszönhetően például a SZERENCSEWIFI segítségével a Szerencsejáték Zrt. lottózóiban bejelentkezés után stabil és szinte korlátlan böngészési lehetőséggel együtt rögtön elérhetővé válnak a lottótársaság aktuális akciói, nyereményjátékai, ajánlatai. A Tippmix Tv megújításával az aktuális élő meccseken már a mérkőzéshez tartozó fogadási ajánlatok is láthatóak lesznek: az automatikusan frissülő oddsok révén teljes körűvé téve a fogadáshoz szükséges információk megjelenítését. Minden bizonnyal sok sportfogadó veszi majd igénybe a világbajnokság alatt is a fogadások interneten történő összeállításának lehetőségét, melynek révén helytől és időtől függetlenül, akár utazás közben vagy az utcán sétálva is összeállíthatóak a fogadási szelvények, amik ezután egy négyjegyű kód segítségével az értékesítőhelyeken már sorban állás nélkül küldhetőek játékba.
Az igazgató hangsúlyozta, hogy a Tippmix országos online nyereményjátékában egy regisztrációval és a Tippmix szelvény számának feltöltésével két Volkswagen gépkocsi, 3 x 1 millió forintés további értékes nyeremények is kisorsolásra kerülnek. A lottótársaság kiemelt értékesítő partnerei pedig egyéb izgalmas ajándékokkal is várják majd a hozzájuk betérő fogadókat.
A játékok és a nyeremények sora szinte végeláthatatlan, hiszen a Tippmixpro-n például legalább 300 forintos téttel all-inclusive utazásokat lehet nyerni a világbajnokság korábbi helyszíneire: Brazíliába, Japánba és Mexikóba. Különleges újdonságnak számít majd az Edzők Ligája ingyenes, napi fantáziajáték is, amellyel bármelyik hazai futballrajongó kipróbálhatja magát világklasszis edzőként egy virtuális dimenzióban. A játékban ugyanis online játékosként bárki összeállíthat egy saját fantáziacsapatot valódi futball csapatok sportolóiból. Az online játékosok a kiválasztott sportolók valós teljesítménye alapján gyűjtenek fantáziapontokat, ami alapján egymással versenyeznek, és az elért pontokért különböző díjakban részesülnek. Az új játék arca, minden idők egyik legsikeresebb magyar edzője, Dárdai Pál, aki az interneten hamarosan elérhető edzői egypercesei révén minden futballrajongóval megosztja majd szakmájának titkait.

MÁR NOVEMBER ÓTA PÖRÖG A FOGADÁS

Kemecsei György Tippmix-szakértő elmondta a tájékoztatón, hogy a 2014-es vb-döntő volt a legfogadottabb hazai esemény. Hangsúlyozta, tavaly november óta lehet fogadni a vb győztesére,emellett lehet tippelni a gólkirályra, a csapatok szereplésére, illetve a legtöbb, illetve legkevesebb gólt szerző együttesekre is.
A fogadók eddigi tippjei szerint a brazilok a legesélyesebbek, hajszállal megelőzve a címvédő németeket. Rajtuk kívül a spanyol, illetve a francia együttest tartották eddig leginkább képesnek a győzelem kiharcolására a hazai fogadók. Ismertette, a gólkirályi címre leginkább Neymart tartják esélyesnek a magyar tippelők, megelőzve Lionel Messit, Antoine Griezmannt és Cristiano Ronaldót.
A július 15-ig tartó világbajnokságnak 11 orosz város 12 stadionja ad otthont.
Vezető kép: Horváth Péter Gyula- PestiSrácok.hu
A program elkészültét a Tippmix forgalmazója, a Szerencsejáték Zrt. támogatta.




A cédrust nem rendíthetik meg a vaddisznók” – Lovas Istvánra emlékezünk a Polbeatben (élő 19 órától!)


A hétfőn tragikus hirtelenséggel elhunyt Lovas Istvánra emlékezünk a mai Polbetben, az ő legfontosabb küzdelmeinek, szabadságharcainak, igazságkereséseinek felelevenítésével Bándy Péterrel, a Demokrata vezető szerkesztőjével, egyben Lovas állandó szerkesztőjével, Stefka Istvánnal, volt kollégájával és barátjával és a Lovas István által most letett lándzsa egyik fiatal továbbvivőjével, Bódi Ábellel, a Defend Europe mozgalom magyar szóvivőjével, az Identitás Generáció egyik alapítójával. A műsorvezető Huth Gergely lesz. A közvetítést szokás szerint este hét órakor kezdjük a Revolution 56 Szabadságharcos Sörözőből.
Polbeat minden kedden este 19 órakor élőben közvetítve a Revolution 56 Szabadságharcos Sörözőből (Budapest, II. kerület, Bem rakpart 53., a Margit híd budai hídfőjénél.)

A KÖZVETÍTÉST AZ ITT.OTT TV TÁMOGATJA. 51 MAGYAR TÉVÉCSATORNA, BÁRHOL A VILÁGON, KÖTÖTTSÉGEK NÉLKÜL! SMART TV-N ÉS MOBILON IS NÉZHETŐ!

Az élő közvetítések között a PestiSrácok.hu PS Mozi archív videóriportjai láthatóak! Ha kapcsolati hiba miatt megállna a közvetítés, frissítse az oldalt!
PESTISRÁCOK.HU produkció

Két túsz, az egyikük benzinnel leöntve, kiszabadult – Véget ért a párizsi túszdráma


Túszejtés történt kedden Párizs belvárosában, a biztonsági erők a helyszínen vannak – közölte korábban a prefektúra a Twitteren. A francia hírtelevíziók helyszíni tudósításai szerint a túszejtő egy épületben barikádozta el magát egy belvárosi ház földszintjének belső udvarán, egy informatikai cég irodájában, azt állítva, hogy robbanószerkezet van nála és legalább két túszt ejtett. A férfi pizzafutárként érkezett a helyszínre, ahol egy embert megpróbált benzinnel felgyújtani, majd behatolt az épületbe. A rendőrségnek később azt állította, van egy testestársa, aki kívülről segíti őt. Sajtóinformációk szerint az iráni nagykövetséggel akarta felvenni a kapcsolatot, időközben azonban a francia rendőrség sikeresen végrehajtotta a túszmentést, senki sem sérült meg.
Végetért kedden a túszejtés Párizsban, a rendőrök előállították a túszejtőt, az akcióban senki nem sérült meg – közölte a prefektúra. A bejelentést előtt mintegy negyedórával a hírtelevíziók helyszíni közvetítése szerint a biztonsági erők mozgásából érzékelhető volt, hogy a kommandósok behatolni készülnek abba az épületbe, amelyben a túszejtő négy órával korábban elbarikádozta magát két tússzal. Lövéseket nem lehetett hallani a rövid akció alatt. Gérard Collomb belügyminiszter a Twitteren az írta, hogy “az elkövetőt előállították és a túszok már nincsenek veszélyben“. A tárcavezető üdvözölte a rendőri erők és a tűzoltók, és mindenekelőtt a rendőrség elitalakulatának professzionalizmusát és gyors fellépését. “Két túsz, az egyikük benzinnel leöntve, kiszabadult” – közölte a prefektúra. 

Az első vizsgálatok szerint egy gyenge idegzetű emberről van szó, akinek az indítékai zavarosak
-közölték rendőrségi források. A BFM hírtelevíziók szerint a túszejtő beszélt a 2012-es toulouse-i iszlamista támadásokról, a 2001. szeptember 11-i amerikai merényletekről, és több, a közelmúltban Franciaországban történt és nagy médiavisszhangot kapott köztörvényes gyilkosságról is.  A túszejtő személyazonosságról semmit nem közölték a hatóságok és azt sem erősítették meg, hogy volt-e nála fegyver. A BFM hírtelevízió értesülése szerint a túszejtő 27 éves, marokkói állampolgárságú, büntetlen előéletű, nem szerepel a titkosszolgálatok nyilvántartásában, nem voltak terrorizmusra utaló követelései és azt kérte a rendőrségi tárgyalótól, hogy Chrisnek szólítsa.

PIZZAFUTÁRKÉNT ÉRKEZETT

A thelocal.fr híportál korábban arról írt, információik szerint a túszejtő három embert tart fogságban Párizs tízedik kerületében, a Rue des Petites Ecuries egyik épületében. Az egyik túsz állítólag egy terhes nő, más információk szerint a túszok egyike megsérült.. Rendőrségi jelentések szerint miközben Párizs iráni nagykövetével akart kapcsolatot teremteni, követelte, hogy a nagy erőkkel felvonuló rendőröket távolítsák el a környékről. A legfrissebb sajtóinformációk szerint a túszejtő férfi kedd délután pizzafutárként érkezett a helyszínre, ahol benzint öntött egy férfira, majd megpróbálta meggyújtani, sikertelenül. A támadó ezután behatolt az épületbe egyik földszinti irodájába, ekkor ütötte meg a kifelé menekülő terhes nőt. A France Bleu úgy tudja, a túszok egyikének a férfi kulccsal szúrta ki a szemét. Más információk szerint a terhes nőnek idő közben sikerült valahogy elmenekülnie. A Le Figaro úgy tudja, hogy van egy társa is, ő az épületen kívül segít a terroristának.
A francia rendőrség a sajtónak úgy nyilatkozott, a túszejtés indítéka egyelőre nem tisztázott. A rendőrségnek sikerült kapcsolatot kialakítani a túszejtővel, s jelenleg is tárgyalnak vele. A férfi azt állítja, hogy van egy tettestársa az épületen kívül.  A rendőrség egyelőre nem tudta megerősíteni, hány ember lehet a túszejtővel, illetve az épületben, mert elképzelhető, hogy többen is elbújtak. A túszejtő személyazonosságról semmit nem közölték a hatóságok. Rendőrségi források szerint a férfi indítékai egyelőre ismeretlenek, de a jelek nem terrortámadásra utalnak.
Végetért a túszejtés Párizsban, a rendőrök előállították a túszejtőt, az akcióban senki nem sérült meg.
Forrás: MTI/thelocal.fr/origo.hu; fotó: thelocal.fr; videó: lefigaro.fr




Új korszak kezdődik – Minden amit tudni érdemes Trump és Kim Dzsong Un történelmi találkozójáról


Történelmi találkozó kapott helyet június 12-én Szingapúrban: a hivatalban lévő amerikai elnök találkozott az észak-koreai diktátorral. Az esemény azért is számít különlegesnek, mert eddig 11 amerikai elnök vallott kudarcot Észak-Koreával. Összefoglaló.

VASÁRNAP ÉRKEZTEK A VEZETŐK SZINGAPÚRBA

Vasárnap érkezett meg a szingapúri nemzetközi repülőtérre Kim Dzsong Un észak-koreai vezető gépe – adta hírül a helyi média. Donald Trump amerikai elnök repülőgépe délután szállt le a délkelet-ázsiai városállamban. Az észak-koreai vezetőt kíséretével a nap folyamán Li Hszien Lung szingapúri miniszterelnök fogadta az elnöki palotában. A phenjani rezsim vezetőjét a húga, Kim Jo Dzsong, valamint Kim Jong Csol, az észak-koreai állampárt központi bizottságának alelnöke, Kim Szu Gil, a hadsereg politikai bizottságának vezetője, illetve Ri Jong Ho külügyminiszter is elkísérte. Az Air Force One fedélzetén az amerikai elnököt elkísérte Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó, John Kelly, a Fehér Ház kabinetfőnöke és Sarah Huckabee Sanders fehér házi szóvivő is.Az amerikai elnök még Kanadában arról beszélt újságíróknak, hogy bármilyen megállapodás Kimmel a „pillanat hatása alatt” fog létre„, amivel csúcstalálkozójuk bizonytalan végkimenetelére utalt.

Fotó: MTI/AP/Vincent Yu
A találkozót a kezdektől nagy érdeklődés kísérte, ennek oka, hogy az összejövetelen először ült tárgyalóasztalhoz hivatalban lévő amerikai elnök az észak-koreai vezetővel. A megbeszélés központi témája a Koreai-félsziget atommentesítése.

DENNIS RODMAN SEM HAGYHATTA KI A TALÁLKOZÓT

Az Észak-Koreát többször megjárt Dennis Rodman egykori híres kosárlabdázó is megérkezett hétfőn Szingapúrba, órákkal Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csúcstalálkozójának kezdete előtt. A sportoló újságíróknak elmondta, azért utazott oda, mert kíváncsi volt az eseményre, és reményét fejezte ki, hogy a csúcstalálkozón “mindenki számára jó dolgok fognak történni”. A már visszavonult profi kosárlabdázó – aki többször is találkozott Kim Dzsong Unnal – korábban jelezte, hogy részt venne a szingapúri csúcstalálkozón. Az amerikai külügyminisztérium rögtön közleményben szögezte le, hogy a sportoló nem képviseli az amerikai kormányt.

NÉGYSZEMKÖZT BESZÉLGETTEK ELŐSZÖR

Trump és Kim kézfogással indították el a megbeszélést a városállam Sentosa szigetén található szállodában. A sajtó előtt üdvözölve egymást rövid, derűlátó nyilatkozatokat tettek. Trump kijelentette, hogy megtiszteltetés számára az észak-koreai vezetővel találkozni, és szerinte “kiváló kapcsolat” alakul majd ki közöttük.
Fotó: MTI/AP/Evan Vucci
Trump és Kim körülbelül 40 percig tárgyalt négyszemközt, kizárólag tolmácsok társaságában. Trump a sajtónak egyebek között kijelentette, hogy fantasztikus találkozó volt, komoly haladást értek el. Kifejtette, kiváló kapcsolat alakult ki közöttük, együtt meg fognak oldani “egy nagy problémát, egy nagy dilemmát”. A négyszemközti megbeszélést a kommentátorok történelminek minősítették. Az ezt követő szélesebb körű tárgyaláson már tanácsadók is részt vettek. Amerikai részről John Kelly, az elnöki kabinet vezetője, Mike Pompeo külügyminiszter és John Bolton, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója van jelen. Kim Dzsong Un delegációjában Kim Jong Csol, az észak-koreai állampárt központi bizottságának alelnöke, Ri Szu Jong, a párt alelnöke és Ri Jong Ho külügyminiszter kapott helyet. Donald Trump a keddi munkaebédjét követően elmondta, jobbnak bizonyult az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó, mint arra bárki számított, hozzátéve, hogy még közös dokumentumot írnak alá Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel. Az amerikai elnök ekkor nem részletezte, hogy milyen jellegű dokumentumot írnak alá, de hamar kiderült, hogy a két vezető által aláírt dokumentum is inkább csak irányelveket tartalmaz.

NAGYON GYORSAN MEGKEZDŐDIK AZ ATOMMENTESÍTÉSI FOLYAMAT ÉSZAK-KOREÁBAN.

Donald Trump amerikai elnök bejelentette kedden, a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel tartott szingapúri csúcstalálkozó végén, hogy megállapodásuk alapján “nagyon gyorsan megkezdődik” az atommentesítési folyamat Észak-Koreában. Az észak-koreai vezető a maga részéről az aláíráskor azt mondta, “a világ jelentős változást fog tapasztalni”, ő és Trump úgy döntött, hogy “maguk mögött hagyják a múltat”. Az amerikai elnök még annyit mondott, hogy “nagyon sokszor fog még találkozni” Kimmel, és – mint fogalmazott – teljesen biztos, hogy meghívja őt a washingtoni Fehér Házba. 
Fotó: MTI/EPA/The Straits Time/Kevin Lim

KÍNA ÜDVÖZÖLTE A TALÁLKOZÓT

Az Észak-Korea legfőbb szövetségesének számító Kína kedden üdvözölte Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un phenjani vezető szingapúri csúcstalálkozóját, és teljes atommentesítésre szólította fel kelet-ázsiai szomszédját. “Fontos tény, hogy a két ország legfelsőbb vezetői egyenlőkként ültek tárgyalóasztalhoz, és mindez egy új korszak kezdetét jelenti” – nyilatkozott újságíróknak Vang Ji kínai külügyminiszter, és támogatásáról biztosította a feleket.  A kínai diplomácia vezetője egyúttal szót emelt a Koreai-félsziget békéjéért is. Az 1950-53-as koreai konfliktust békekötés helyett tűzszünet zárta, így Észak- és Dél-Korea jogilag még mindig háborúban áll egymással.

KIM DZSONGUN HAMAR ELMENT, DE TRUMP TARTOTT EGY SAJTÓTÁJÉKOZTATÓT

Azt mondta, hogy Kim Dzsong Un beleegyezett egy nagyobb rakétakísérleti telep lerombolásába. Észak-Korea atommentesítése nagyon hamar megkezdődik. Hangsúlyozta azonban, nem tudni, hogy fog ez lezajlani, de érzi, sikerülni fog. Az amerikai elnök szerint elképzelhető, hogy szükség lesz újabb csúcstalálkozóra Kimmel. Trump hozzátette, hogy Észak-Koreának jelentős arzenálja van nukleáris fegyverekből, és úgy vélekedett, hogy a csúcstalálkozóra már öt évvel ezelőtt sort kellett volna keríteni.Kifejtette, az Egyesült Államok kevés titkosszolgálati információja van az országról, de amennyi van, abból tudni lehet, hogy nagyon számottevő ez a fegyverkészlet. Az amerikai elnök beszámolt arról is, hogy véget vetnek az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatoknak, amelyek Észak-Korea szempontjából nagyon provokatívnak volt tekinthető. Kitért arra is, hogy idővel elképzelhetőnek tartja, hogy csökkentsék a Dél-Koreában állomásozó amerikai katonák számát, de “még nem most”. Az amerikai elnök a csúcstalálkozóról azt mondta, hogy tisztességes, közvetlen és eredményes volt. Kim Dzsong Un arra tett ígéretet, minden megtesz, ami helyes.
Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
Szólt arról is, hogy egyelőre nem függesztik fel az Észak-Korea elleni büntetőszankciókat. Azt is mondta, hogy a találkozón szóba került az emberi jogok kérdése. Biztos abban, hogy ezt a kérdést megoldják Észak-Koreában – vélekedett. Trump arra az álláspontra helyezkedett, hogy gazdaságilag elsősorban Dél-Korea és Japán fog tudni segíteni Phenjanon, és ebben nem fognak az Egyesült Államok segítségére szorulni. Az amerikai elnök arról is beszámolt, hogy Kim elfogadta meghívását a Fehér Házba, Washingtonba. Nem sokkal korábban, az ABC hírtelevíziónak adott exkluzív interjúban Trump elismerte, hogy nem most beszélt először Kimmel, telefonon már beszéltek egymással. Ezt az amerikai kormányzat eddig nem árulta el. Trump nem zárta ki, hogy diplomáciai kapcsolatot létesít a két ország. Hozzátette, Kim Dzsong Un beleegyezett a koreai háború idején elesett amerikai katonák maradványaival kapcsolatos kérdés rendezésébe is.
MTI; Vezető kép: MTI/AP/Evan Vucci




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése