2018. június 22., péntek

Szoky konyhája





Szoky konyhája





gyors töltött káposzta kuglófformában sütve


Konyhai kisokos - A három alapmártás | Mindmegette.hu


Hagyományos Fasírt Fasírozott / Szoky konyhája /

Brassói aprópecsenye / Szoky konyhája /


Resztelt máj Resztelt csirkemáj / Szoky konyhája /


Préselt csülök sonka aki szereti/ Szoky konyhája /


Hekk a konyhámból / Szoky konyhája /


Klasszikus sült oldalas " borda " / Szoky konyhája /


Kenyérsütés otthon / Szoky konyhája /


Elő tészta kenyérhez 12-16 órás / Szoky konyhája /


Buci retró hamburger zsemle. Retróburger / Szoky konyhája /


Hamburger húspogácsa házilag nagyevőknek. Retróburger. / Szoky konyhája 


Tatár beefsteak / Szoky konyhája /


Tavaszi rizses hús, zöldséges rizses hús / Szoky konyhája /


Székelykáposzta ahogy én készítem / Szoky konyhája /


Toroskáposzta Cserépfazékban / Szoky konyhája /


Frankfurti leves / Szoky konyhája /


Hús pácolás Tarja pácolás későbbi felhasználásra / Szoky Konyhája /


Sült császár készítése / Szoky konyhája /


Labancpecsenye / Szoky konyhája /


Diós Rántott csirke Rácsos sült burgonyával Rántott petrezselyemmel / Szoky konyhája /


Melegszendvics krèm Sonkás és Gombás / Szoky konyhája /


Bitang jó Körözött selymesen krémesen. / Szoky konyhája /


Hentes tokány tarjából / Szoky konyhája /


Csülökpörkölt dödöllével / Szoky konyhája /


Dödölle , Gánica , Pipice , Ganca / Szoky konyhája /


Kenyérlángos egyszerű sétagalopp recept nektek. A feltétek a csillagos ég! /Szoky konyhája /


Chilis bab / Szoky konyhája /


Kovászos uborka télre


Paprika metszés és felkötözés


a paradicsom kacsolása egyszerűen


4 trükk a bőséges paradicsom terméséért


Csalamádé tartosito nélkül


Szárnyas csontozása, előkészítése göngyölésre,töltésre / Szoky konyhája /


Gödöllői töltött csirke Fűszeres burgonyával / Szoky konyhája 


Konyhám, és eszközök / Szoky konyhája /




FORDÍTOTT RÁNTOTT HÚS




HOZZÁVALÓK
















  • 1 kg sertéshús
  • 5 dl víz
  • 4 ek ketchup
  • 3 ek mustár
  • 5 dkg margarin
  • 1 tk ételízesítő
  • só (ízlés szerint)
  • 1 fej hagyma
  • A panírhoz:
  • zsemlemorzsa
  • tojás
  • liszt)
  • A sütéshez:
  • olaj

ELKÉSZÍTÉS


    1. A húst felszeleteljük, megmossuk és kiklopfoljuk, majd besózzuk. Ezután fordított sorrendben bepanírozzuk a hússzeleteket: előszört a morzsába forgatjuk, majd a felvert tojásba, végül a lisztbe.
    2. Bő, forró olajban hirtelen kisütjük, majd tepsibe fektetjük őket. A hagymát karikákra szeleteljük, és a húsokra tesszük.
    3. A vizet, a ketchupot és a mustárt összekeverjük, hozzáadjuk az ételízesítőt és a margarint, felforraljuk, majd a húsokra öntjük.
    4. Alufólival lefedve, előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük.


SÜTŐBEN SÜLT RÁNTOTT HÚS



HOZZÁVALÓK









  • Hozzávalók:
  • 8 szelet karaj
  • 3-4 db tojás
  • liszt
  • zsemlemorzsa
  • olívaolaj

ELKÉSZÍTÉS


    Elkészítés: A húst kiklopfoljuk, majd besózva kicsit állni hagyjuk, a szokásos módon bepanírozzuk. Tepsibe sütőpapírt teszünk, ráhelyezzük a hússzeleteket. Mindkét oldalukat olajjal megkenjük, majd 150 fokos sütőben kb. 1 óra alatt készre sütjük. Sütés közben, ha már a felső része kezd pirosodni, átfordítjuk, hogy a másik oldala is megpiruljon.


5. TEPSIBEN IS LEHET

A rántott csirkét sütőben is elkészítheted. A tepsibe önts kb. 1/2 dl olajat, majd a panírozott húsokat sorban tedd bele! Tetejükre forgácsolj 3-5 dkg margarint, és előmelegített sütőben, 190 fokon pirítsd kb. 30 percig! Aztán fordítsd meg a húsokat, majd további kb. 20 perc alatt süsd készre őket! A rántott hús így omlós lesz, a panír pedig ropogós.


Itt kezdődik az igazi töltöttkáposzta!



Praktikák, amit a receptek nem tartalmaznak. Gyakorlott háziasszonyoknak is ajánljuk!
Ha töltött káposzta receptről van szó, igaz az ahány ház, annyi szokás. Az alapokban van hasonlóság: 1kg darált húshoz 30-40 dkg rizs kell. Egy kis szalonna 10-20 dkg, 1 nagy fej hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, só, bors, őrölt paprika megy még hozzá. Tölteni lehet édes- és savanyú káposzta levélbe. A főzőlé lehet füstölt húsos, paradicsomos, vagy egyszerű sós-lé. Sokan kaporral ízesítik! A felfőzés 1-1,5 óra az edény méretétől függően. Utána fedővel letakarni, dunsztolni, hadd szívja be a főzőlevet.
Jöjjenek a praktikák!
1. Ha igazán ízletes tölteléket akarsz, a darált húsba darálj bele egy kis szalonnát. ha a boltban veszed a darált húst, akkor nagyon apróra vágva keverd hozzá a szalonna darabkákat!
2. A rizst ajánlott előre megfőzni, mert nagyon sok nedvességet elvesz a töltelékből. 1 rész rizs megfőzéséhez 2 rész víz kell. Ezt akár előző nap is megcsinálhatjuk! Amikor a töltött káposztát főzöd, figyeld, hogy nem kell-e pótolnod a vizet. Az igazán finom töltött káposzta alatt alig marad lé, vagyis elfővi a levét!
3. Ha füstölt húst akarsz belefőzni, azt áztasd be előző nap. Félig főzd meg, hagyd kihűlni a húst a lében. A töltött káposztához ne csak a húst, hanem a levet is használd fel. Persze ellenőrizd, hogy mennyire sós!
TIPP: Egyszer próbáld ki kerámia edényben megfőzni a  töltött káposztát.
Ne felejts el tejfölt tálalni hozzá!



5 perc alatt készíthetsz lúgosító italt! Ráadásul finom is!


A rákos megbetegedések 95%-a elsavasodott szervezetben jelenik meg. de tudjuk, hogy a rákos sejtek nem tudnak fennmaradni lúgos környezetben. Ezért fontos a lúgosítás!

Hozzávalók:
gyömbér, citrom, uborka, menta - és persze víz. A legjobb a forrásvíz, de lényegében bármilyen vízbe teheted a fent sorolt lúgosító összetevőket.
Egy bevált arány:
  • 8 pohár víz
  • 7  vékony szelet gyömbér
  • 1 közepes uborka vékony szeletekre vágva
  • 1 citrom vékony szeletekre vágva
  • 12-15 db kis menta levél
JAVASLAT: este állítsd össze az italt, és tedd a hűtőbe. Másnap fogyaszd!
Az arányokat te határozod meg! Amelyik íz közel áll hozzád, abból tegyél többet! Kísérletezd ki, hogy a legfinomabb Neked. És minden nap igyál minimum 1 litert - de nyáron inkább kettőt!
TIPP: Nyáron jégkockával idd!




 Csalamádé, az örök kedvenc



Hozzávalók :
kb. 4 db 1 literes üveghez
80 dkg paprika
80 dkg vöröshagyma
50 dkg sárgarépa
50 dkg zöld paradicsom
80 dkg káposzta
80 dkg uborka

Hozzávalók az alapléhez :
4,5 liter víz
5 dl. 20 %-os ecet
20 dkg só
1 kg kristálycukor
50 gramm fekete szemes bors
50 gramm mustármag
1 csapott evőkanál borkén

Továbbá:  steril befőttesüvegek tetővel együtt

Elkészítése 
A zöldségeket megmossuk, lecsöpögtetjük, és megtisztítjuk.
A paprikát, hagymát, sárgarépát,uborkát és a paradicsomot, vékony karikára szeleteljük.
A káposztát legyaluljuk.
Az összes hozzávalót egy nagy fazékba rakjuk, összekeverjük és nagyon enyhén  kb. 1 evőkanál sóval megsózzuk, újra átkeverjük, majd lenyomkodjuk a fazékba.
Lefedve, másnapig állni hagyjuk, közben időnként átforgatjuk.

Másnap, az alapléhez való hozzávalókat, kivéve a borént , felforraljuk és teljesen kihűtjük.
Amikor kihűlt az alaplevünk leszűrjük a fűszerektől és hozzákeverjük a borként.
Figyelem ! A borként csak hideg alapléhez keverjük, mert forralni és meleg vízbe keverni TILOS! 

Sterilizáljuk az üvegeket.
Én mindig mosogatógépben mosatom el , mert száradáskor a forró gőztől már steril és tiszta is lesz.

A savanyúságnak valót jól kinyomkodjuk, és a szorosan az előkészített üvegekbe rakjuk, majd a hideg alaplével felöntjük.
Jól lezárjuk és sötét hűvös helyre állítjuk.



Isteni svéd uborkasaláta recept fotókkal lépésről lépésre!

0
Ezt a savanyúságot az egész család garantáltan imádni fogja!
SVÉD UBORKASALÁTA (6 db vegyes méretű befőttes üveghez)Hozzávalók:
2 kg uborka
50-60 dkg vöröshagyma
a léhez:
6 dl víz
3 dl cukor (ízlés szerint)
2 dl 10 %-os ecet
0,5 dl só
2 teáskanál mustármag
1/2 kávéskanál Na-benzoát
1/2 kávéskanál borkén (én nem tettem bele)

Az uborkát alaposan megmossuk, mindkét végét levágjuk, (érdemes megnyalni, nehogy keserű legyen...rossz meglepetés lenne 
:( )
a hagymát megtisztítjuk.
Reszelőn vagy konyhai robotgéppel szép vékonyra szeleteljük mindkettőt. Alaposan, de óvatosan összekeverjük, elkészítjük a felöntőlevet: a hozzávalókat elkeverjük, (kóstoljuk meg) a vízből egy keveset vegyünk ki és ebben oldjuk fel a Na- benzoátot, majd ezután öntsük a levet a szeletelt keverékre. Nem kell ! felmelegíteni, hidegen kell ráönteni!
Keverjük össze, takarjuk le és hűvös helyen, 24 óráig hagyjuk állni, közben át lehet keverni (én nem kevertem).
Üvegekbe töltjük, lével felöntjük, celofánnal (befőző fóliával) lekötjük, csavaros kupakkal lezárjuk, helyére tesszük a kamrába.

Egyszerűen elkészíthető, finom savanyúság.

Jó munkát kívánok hozzá!
Fotókkal lépésre lépésre:
Mindkét végét levágjuk, nyaljuk meg, nehogy keserű ízű legyen... 
Vékonyra szeleteljük.
Reszelő vagy robotgép is jó a szeleteléshez.
Összekeverjük, ráöntjük a felöntőlevet.
Hűvös helyen, 24 órán át állni hagyjuk.


Szőlő szörp


Rém egyszerű és mégis ... Soha nem jutott volna eszembe szörpöt készíteni a szőlőből , ha nem akad a kezembe Kugler Géza Budapesti szakácskönyv című könyve . Nagy kár lett volna érte . Sajnos az idei termés nem éppen a legjobbra sikeredett , kevés is és hát nem a legédesebb . Én amúgy nem vagyok egy nagy borivó , de nagyon sajnálom a gazdákat a rengeteg hiábavaló munkáért ! Visszakanyarodva a szörphöz , a könyv szerint "igen kellemes ital" ( ezt megerősíthetem :) ! ) , "különösen ajánlott betegeknek láz ellen is" ! Tökéletes alapanyaga lehet a házi gumicukornak .




Hozzávalók :

1 liter szőlőlé
50 dkg cukor




A kipréselt szőlőlét egy éjszakán át a hűtőben állni hagyjuk . Másnap a tiszta lét lemerjük és a cukorral együtt sziruppá főzzük . Legnagyobb lángon 20-25 perc alatt . A jól elmosott üvegeket 5 percre micróba tesszük . Vigyázat forró lesz ! Ajánlatos innentől konyhai fogókesztyűt használni . Beletöltjük a szőlőlét . Rácsavarjuk a tetejüket , pár percre fejtetőre állítjuk , majd száraz dunsztban hűtjük ki . Nálam ez annyit tesz , hogy papírdobozba teszem és újságpapírral kitömöm az üresen maradt helyet . Hagyom kihűlni .







Gyömbér szörp



Hozzávalók:

1 liter víz
1,3 kg kristály cukor
5 kávéskanál citrom sav (1,5 dl citromlé is lehet frissen facsarva)
1 vaníliás cukor
20-25 dkg friss kemény gyömbér

A gyömbért hámozd meg vékonyan és szeleteld le uborka gyaluval hajszálvékonyan, vigyázz az ujjaidra azt ne vágd bele !!! Vegyél kb. 4-5 evőkanál cukrot( A kimért mennyiségből) és tedd oda szárazon karamellizálni a tűzhelyre egész addig amíg habzani nem kezd(folytonosan keverd egy tiszta fakanállal), közben önts hozzá egy vaníliás cukrot, majd húzd félre picit le is hűtheted de ha kimérted a vizet óvatosan öntsd hozzá. Töltsd a karamellás folyadékhoz a maradék kimért cukrot, és citromot vagy (citromsavat ezt a gyógyszertárban beszerezheted) majd forrald fel.(közben meg kóstolhatod hogy elég savanyú-e ha nem tegyél hozzá még citromot.) Ha felforrt tedd bele a szeletelt gyömbért és főzd lassan forralva még 10 percet.
Ha kész vedd le tegyél rá fedőt és 2 óráig hagyd hogy hűljön.
Én azért használtam citromsavat mert az tartósít is illetve nem teszi zavarossá a szörpöt.
Kb. 2 liter szörpöd lesz hozzávetőleg 600-650 ft.-ból.
Töltsd üvegekbe várd meg amíg lehűl és friss ásványvízzel hígítva fogyaszd.(szénsavassal pont ugyanolyan sőt mondhatom hogy még pikánsabb lesz mint az eredeti gyömbér üdítő)
A hűtőben kb. 6 hónapig tudod tárolni, ha hűvösen tartod a spájzban akkor kb 1-2 hónapig, mivel ebben nincs tartósítószer.
Hát már csak fél liter maradt belőle mindenki imádja még a legkisebbik fiacskám is :)





Fenyőrügy szirup



A fenyőrügyeket májusban kell szedni, amikor kb. 3-5 cm-esek és még világos zöldek, olyan helyről, ahol nem éri őket szennyeződés. A fenyőrügyek antibakteriális anyagot tartalmaznak, segítik a gyulladások, fertőzések leküzdését, támogatják az immunrendszert.

Ez a szirup hideg eljárással készül (ellentétben a főzött fenyőmézzel), segíti a felső légutak egészségét, használják köhögés csillapítására, torokfájásra.

FONTOS: véletlenül sem szabad tiszafáról szedni rügyeket, mert életveszélyesen mérgező!

FENYŐRÜGY SZIRUP

500 g fenyőrügy
500 g nyers nádcukor

1. a leszedett fenyőrügyeket alaposan mossuk meg, majd nyomkodjuk ki
2. csírátlanított befőttes üvegben rétegezzünk 2 cm cukrot, arra 2 cm fenyőrügyet váltakozva, ameddig van az összetevőkből (jól tömöríthetjük)
3. tegyük nem túl meleg helyre (pl. kamra) addig, amíg a cukor kivonja a rügyekből a nedvességet, szirupot képez az üveg alján, a rügyek pedig elveszítik halványzöld színüket, bebarnulnak és "felúsznak" a szirup tetejére (ez a folyamat kb. 4-5 nap
4. nyomkodjuk ki a rügyekből a szirupot, szűrjük le az esetleges tűleveleket és töltsük tiszta, csírátlanított üvegbe, majd hűtőben tároljuk



Ostyaszalámi




Már megint retro-ban toltuk a hétvégén :). Vagy egyszerűen csak az öregedés jele, hogy sorban   eszembe jutnak anyukám sütijei? Egy kis telefonos konferencia után ő bediktálja nekem a hozzávalókat és egy rövid használati utasítást (nem olyan terjengős, messze nem, mint ahogy szokásban van itt nálam a blogon) a receptes kiskönyvéből, vagy előkeresi a porcukros-vajpecsétes cetlijeit az 1966-os kiadású Túrós Lukácsból.
Mindegyis, látszani látszik, hogy vannak olyan klasszikusok, amelyek  több generáció kedvencei - a Nagyobb ma meglengette a kimaradt  két nagy ostyalapot a konyhában és csak annyit suttogott: "ostyaszalááámi, ostyaszalááámi".

Nem tértem el a recepttől, és a jól ismert mazsola-rum-dió-kakaó-háztartási keksz  terepen mozogtam, de a sütit lehet trendi modern formában is készíteni: pl. aszalt vörösáfonya-narancslikőr-pisztácia-zabkeksz és még ezer meg egy változat, ízlés és pénztárca dolga.

Nagyon kiadós, és az idén olyan korán érkező húsvét ideális sütije lehet, mert a hűtőben simán eláll napokig, és mindig csak az aktuális adagot kell szeletelni belőle.

Hozzávalók:

2 ostyalap, 22X8 cm-es  (vagy a klasszikus, keskenyebb hosszúkás téglalapból: 3 ostyalap)
4 tojás
20 dkg porcukor
5 dkg kakaó
20 dkg vaj
20 dkg durvára aprított háztartási keksz
15 dkg durvára vágott dió
10 dkg mazsola
1 ek. vaníliakivonat / 2 cs. vaniliáscukor
2 ek rum/2 kk rumaroma
10 dkg kandírozott narancshéj/ 2 narancs reszelt héja

A tojásokat, porcukrot és a kakaót elkevertem és egy porcelántálban,  gőz fölött kb. 10 percig kevergettem. (Így a tojás átmelegszik annyira, hogy hűtőben pár napig simán tárolható legyen a süti.)

A diót és a kekszet késes robotgépben aprítottam fel, (de megteszi egy nyújtófa is), belekevertem a langyos kakaós keverékbe, hozzáadtam a kockára vágott vajat is,  majd a többi összetevőt. ( Fél centinél vastagabb dió- és kekszdarabok ne legyenek a kevercsben, mert akkor nehézkes egyenletesen elsimítani az ostyán.)
Hagytam kihűlni.

Ezután jön a süti egyetlen óvatosságot igénylő része, az ostyalap puhítása: ezt két nedves konyharuha között kell elvégezni: vagy nagyon kicsavarunk két vizes konyharuhát, vagy ami még jobb, bespricceljük a vasaláshoz és/vagy a virágokhoz használt permetezőflakonnal, közéjük rakjuk az ostyalapot és 10-15 percig állni hagyjuk, majd töltjük, ezalatt megpuhul a másik lap is. Nézegetni kell közben, és amikor az ostyalap már nem törik, hanem mindenütt egyenletesen hajlítható jöhet a töltelék. Ha netán nem volt elég vizes a ruhánk, előfordulhat hogy a lap "hozzászívódik" a  konyharuhához, nem tragédia, kis vizet kell spriccelni a konyharuhára, és máris elválik az ostyától.

A két részre osztott kakaós keveréket egyenletesen elosztottam az ostyalapon, a leendő külső szélén egy centi sávot hagyva, és a hosszabbik oldala felől  óvatosan, egyenletesen  feltekertem. Az enyhén nedves ostyalap miatt száraz, meleg hel





Darált húsos rántott szelet recept



Beküldve: 2016.04.04.
Kategória: Sertés receptek
Küldte: Lakos Istvanne
Látták: 36497
Miben készült? Főzőlap
Melyik évszakban? Egész évben
Konyha: Magyar


Hozzávalók:
  • 1 kg darált sertés-, vagy marhahús (vagy fele-fele)
  • 40 dkg reszelt sajt
  • bors
Panír:
  • liszt
  • tojás
  • zsemlemorzsa
Sütéshez:
  • olaj

Elkészítése:
A sajtot nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, majd hozzáadjuk a darált húshoz. Sózzuk, borsozzuk (számoljunk azzal, hogy a sajt már eleve sós) és jól összegyúrjuk a masszát.
Golyókká formáljuk őket, majd a tenyerünkkel a golyókat szétlapítjuk.
Ezután panírozzuk be: először lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgassuk. Forró olajban süssük szép pirosra őket.
Ebből a mennyiségből 12 db szép nagy szelet sajtos hús lett.

Tipp:

Én azért így készítettem el ezt az ételt, mert szerettem volna, ha a sajt ízét nem nyomom el egyéb fűszerekkel. Így nagyon finom lett, a sajt kiérződött és én pont ezt akartam elérni.

Én tennék bele hagymát , és fokhagymát is !!



Sült császár készítése / Szoky konyhája /


A Pabenor Natural Smoker, füstölő összerakása, összeállítása


Füstgenerátor üzem közben 1


Füstgenerátor üzem közben 2


Füstgenerátor 3.0 lépésről lépésre + teszt


KemenceMánia füstölő használati útmutató


Füstgenerátor 3.0 méretek


Füstölés Takarékosan! 2L fűrészporral egész nap.


Füstölők, hideg és forrófüstölő készítése




Hasznos holmik - Mustár házilag


Történt néhány hónapja, hogy elfogyott a mustárom. Nagyon szeretem a csípős dijoni fajtát, de rendkívül drága! Azonnal górcső alá is vettem az egyik üzletben, hogy vajon mi kerül 1 dl mustárban 8-900 forintba?? És akkor jött a meglepetés! Telis tele mindenféle adalékanyaggal, a nátrium-glutamátos ízfokozón keresztül, guar-gumiig, szinte az összes E betű felsorakozott azon a cimkén…. Ez olyan, mintha azt mondanák, hogy felakasztanak, de előtte nekem kell kifizetnem a hóhér munkadíját :D :D :D Raktam is vissza azonnal a polcra, és elhatároztam, hogy ezt is magam készítem ezen túl ;) Szerencsére Szamóca barátnőmnek volt is egy jó kis receptje, azt azonnal ki is próbáltam, és tegnap már a második adag készült ;) Mert imádom a mustárt, ez pedig az összes eddiginél finomabb ♥ Ja, és az elkészítésre fordított idő nem több 5 percnél!!!!
Hozzávalók:
10 dkg mustármag
1,5 dl balzsamecet (most bio almaecettel készítettem, és ugyanolyan finom!)
1 dl víz
1 tk bors
2 tk őrölt koriander
1 tk őrölt római kömény
1 tk méz
1 kk só
1 csipet kurkuma
A mustármagot ledaráljuk, utána 1 teljes napig áztatjuk az ecetben. Másnap hozzákeverjük a fűszereket, és kész is vagyunk;) Én botmixerrel simára szoktam dolgozni, de nem fontos!
Isteni!!!
Fehermustar_Sinapis_alba16
Fehér mustármag
A mustármag általános hatása, hogy a szervezet anyagcsere forgalmát természetes úton szabályozza.
Hatásosan alkalmazható a következõ problémák esetén: székrekedés, aranyér, felfúvódás, máj- és epebetegségek, gyomorbetegségek, anyagcserezavarok, köszvény, reuma, isiász, valamint a szervezet önmérgezés következtében létrejött vérkép- és bõrelváltozások, pattanások, ekcéma.
A mustármag hatóanyagai igen nagy szerepet játszanak a szervezet zsírtartalmának leépítésében, a szénhidrát anyagcseréjében. Fokozódik az epe mûködése, cukorbetegeknél csökken a vércukorszint. Szakvélemény szerint a kúra a körmök törékenységét is megszünteti. A szervezetben kialakult káros lerakódások a bélrendszeren keresztül kiválasztásra kerülnek, így mindazon betegségek, melyek okai az emésztõszervekben, a vér összetételében, káros lerakódásokban keresendõk, a mustármag kúra során kiküszöbölhetõk.
A mustárkúra ideje 6-8 hét. Naponta 3x, étkezés előtt egy csapott kávéskanál mustármagot szétrágás nélkül kell lenyelni, és vizet inni rá.
Reumára helyi fürdőt készíthetünk, 100-200 gram összetört, vagy őrölt mustármagot vászonzacskóba kötünk. A kádba lógatjuk és a fürdővizet ráeresztjük.
Jó a mustármag a légzés és a keringés vitális központjaira. Tüdőgyulladásnál a mellkasra mustártapaszt készíthetünk. 3 evőkanál összetört magot 5 deci langyos vízzel elkeverünk, 5 percig fenntartjuk a mellkas köré tekert borogatást.
Reumatapasz: porrátörjük a mustármagot, ecettel elkeverve 15-30 percig tartjuk a fájó testrészen. 3-5 naponta ismételhető, ha szükséges.

Asztali mustárt készíthetünk házilag. Megtört, olajtól mentes mustármag, ecet, bors, szegfűszeg, tárkony és hagyma keverékéből ízlés szerint.




A sör nem csak innivaló





2012.09.04 10:51
Sokan azt hiszik, hogy a sör nem rejt egyetlen földbarát alternatívát sem magában. De ami tény az tény: sokféleképpen hasznát vehetjük az italnak.

Csapolt sör, dobozos sör, üveges sör. Legtöbbször egy-egy jól sikerült este előtt és közben halljuk ezeket a szavakat. Nyáron a hűsítő alkohol a férfiak ínyencsége, ám sokan nem tudják, hogy mi minden másra is szolgál. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legérdekesebb és a leghasznavehetőbb vidéki tippeket a napjainkban „németbornak” emlegetett frissítő felhasználásával.

Csapdába ejti a csigákat és a csúszómászókat.
- Helyezz el több tányér, vagy korsónyi sört a kertedben, lehetőleg az este folyamán. Reggel nyálkás állatok tömkelege hever majd a sör erjedésétől megfulladva a csali körül. Ez többször is megismételhető, egészen addig, amíg a sör teljesen el nem párolog.

Elűzi a rovarokat gyümölcseidről.
- Ha konyhádban van egy vödröd, amely teli van gyümölcsökkel, akkor valószínű, hogy legyekben és muslicákban sem szenvedsz hiányt. A képlet egyszerű, ha meg akarsz szabadulni tőlük: tégy a konyhapultra egy tál sört, fedd le műanyagzacskóval, majd vágj kis lyukakat azon, hogy a rovarok beférkőzhessenek. Ha beleszállnak, akkor ki már nem jutnak, mert biztos, hogy az alkoholban lelik halálukat.


Egy-egy kültéri családi program idejére felfüggeszti a méhinváziót.
- Helyezz el néhány pohár sört távolabb a megterített asztaltól. Ez nem egy hosszú távú darázsszabályozási taktika, de tökéletes megoldást nyújt egy csípésmentes nap eltöltéséhez. Így biztos, hogy nem kell adrenalin injekcióhoz nyúlniuk a rovarméreg allergiásoknak sem.

Megszabadít a nem kívánt ház körüli egerektől.
- Ne aggódj, ha nincs macskád, hisz sörrel is megoldható az egérprobléma, amely kifejezetten neked való, ha szeretsz humánus módon bánni az állatokkal. Mindössze annyi a dolgot, hogy néhány deci sört öntesz a lavórba, és egy fadarabbal segíted az egerek oda vezető útját. Mihelyst a rágcsáló beleesik az itókába, máris „részeg” lesz s neked bőven lesz időd elszállítani a háztól.

Termékenyebbé teszi a kerti talajt.
- A sörben lévő cukortartalom kedvezően hat a virágokra és a zöldségekre.
Szobanövényeid is imádni fogják. - Beltéri virágaid is kedvelik a sört, ám ez esetben kisebb mennyiségben kell azt adagolni. Míg szabadtéren egy-egy áztató eső eloszlatja a sört a talajban, a bent nevelt növényekről ez nem mondható el. Épp ezért óvatosan, csak egy-két evőkanálnyit szabad az élőlényre önteni.


Élénkzölddé varázsolja a gyepet.
- Barna folttal tarkított a kertben a fű? Aggodalomra semmi ok, hisz a sörben lévő savak elpusztítják a gombákat és a kártevőket.

Folteltávolító.
- Ahelyett, hogy kémiai anyagokkal bombáznád a kávéval, teával vagy bármi egyébbel leöntött ruhádat vagy épp szőnyegedet, inkább kapj elő egy üveg sört, amely - hasonlóan a szódabikarbónához - biztos megoldást nyújt a pecsétek ellen. Áztasd be vele az érintett részt, hagyd állni egy kicsit, majd dörzsöld ki a koszt. Ha kész, akkor mosd át szappannal és vízzel a textilt, hogy ellenőrizhesd maradt-e nyoma a mocsoknak.

Megtisztítja arany ékszereidet.
- Hasonlóan a gyári aranyszépítőkhöz, helyezd nyakláncaid egy tál sörbe. Hagyd egy kicsit ázni, majd öblítsd le és egy száraz ronggyal finoman töröld át.










Hobbikert - 10 ravasz kerti praktika szódabikarbónával

Olvass tovább: 
https://embers-eg.webnode.hu/news/a10-ravasz-kerti-praktika-szodabikarbonaval-/


Az élelmiszerboltokban is beszerezhető, olcsó, ártalmatlan anyag meglepő dolgokra képes a kertben. Összegyűjtöttük a leghasznosabb szódabikarbóna-praktikákat, a növényvédőszerként való hasznosítástól a paradicsom édesítéséig.
A szódabikarbónát a házban, ház körül sokféleképpen felhasználhatjuk, pl. környezetkímélő takarítószerként. Érdemes tudni azt is, hogy a kerti munka során is jó hasznát vehetjük. A nátrium-hidrogénkarbonát (nátrium-bikarbóna, régiesen kettedszénsavas szikeny vagy köznapi nevén szódabikarbóna) enyhén lúgos, vízben jól oldódó só. A savakat semlegesíti, és közben szén-dioxid szabadul fel. A szódagyártás és más vegyipari folyamatok mellékterméke. A környezetre ártalmatlan, sokoldalúan használható. Élelmiszerboltok háztartási osztályán olcsón beszerezhető.

Íme a szódabikarbóna tízféle hatékony felhasználási módja a kertben:

Természetes gombaölő szer. Keverjünk el 4 teáskanál szódabikarbónát 4 liter vízben. A keveréket felhasználhatjuk a rózsák feketefoltossága ellen, valamint a szőlő termésén és levelein, amikor a fürtök kezdenek megjelenni.
Lisztharmat elleni szer. A lisztharmat súlyos problémákat okoz a kertekben esős, párás időben. A betegség számos növényt érinthet, de a rézvirágot, nebáncsvirágot, tököt, uborkát különösen károsítja. Keverjünk jól össze 1 evőkanál szódabikarbónát 4 liter vízzel, 1 evőkanál étolajjal és 1 evőkanál folyékony mosogatószerrel, majd töltsük kézi permetezőbe. Használjuk hetente. A kijuttatásnál kerüljük a napos, meleg órákat.
Lisztharmat
Kéztisztító kerti munka után. Benedvesített kezünkről szódabikarbónával is ledörzsölhetjük a kerti piszkot. Alaposan öblítsük le.
A rózsabokrok megfiatalítása. Keverjünk össze 1 teáskanál szódabikarbónát, 1/2 teáskanál tiszta ammóniával és 1 teáskanál keserűsóval 4 liter vízben. Ez a mennyiség elegendő négy, fényét vesztett bokor régi csillogásának helyreállítására.
Gyomirtó és gyomosodást gátló szer. A járdalapok, térkövek közötti résekbe szórt szódabikarbóna elpusztítja az ott kihajtott gyomféléket, és megakadályozza az újak növekedését.
Tarack ellen. Az irtandó tarackot locsoljuk meg egy kevés vízzel, majd szórjunk rá egy jó adag szódabikarbónát. A tarack pár napon belül elpusztul. Arra ügyeljünk, hogy a környező fűre ne jusson!
A káposztaféléket károsító hernyók elleni szer. Keverjünk össze egyenlő arányban szódabikarbónát és lisztet, majd a keverékkel hintsük meg a hernyók számára igencsak vonzó fejes káposztát, kelkáposztát, brokkolit. A kártevők megeszik a keveréket a levelekről és 1-2 nap alatt elpusztulnak. Szükség szerint ismételjük meg az eljárást.
A paradicsom megédesítése. Hogy az érett paradicsomszemek még édesebbek legyenek, szórjunk egy kevés szódabikarbónát a kifejlett növények töve köré.
Édesebb lesz
A talaj pH-értékének ellenőrzése. Nedvesítsük meg a talajt, majd szórjunk rá egy kis szódabikarbónát. Ha a szódabikarbóna pezseg, a talaj savas kémhatású, pH-értéke 5 alatti.
A kerti kártevők kedvének szegése. Hintsük meg a kert földjét szódabikarbónával. A nyulaknak, hangyáknak, ezüstös pikkelykéknek, csótányoknak és hasonlóan kártékony társaiknak nem lesz az ínyükre, így inkább elkerülik a kertünket. A szódabikarbóna közvetlenül a meztelen csigára szórva is hatásos. De vigyázzunk, csak a kártékony puhatestűt hintsük meg vele, a környező növényekre ne jusson!
Tízes listánk után szívesen fogadjuk a hozzászólásokat, tippeket a szódabikarbóna további lehetséges kerti felhasználására!




Hasznos holmik - Graviola 10000-szer erősebb mint a kemo

Olvass tovább: 
https://embers-eg.webnode.hu/news/hasznos-holmik-graviola-10000-szer-erosebb-mint-a-kemo/
Miután elolvastad ezt a cikket oszd meg az információt, hogy mások is meggyógyulhassanak!

A Graviola 10000-szer erősebb ellenszere a daganatos megbetegedéseknek, mint a kemo”

Sok életet menthetünk meg, ha mindenki ismerni fogja a Graviolát!
A Graviola egy bizonyos fa fajta Brazíliában.
A  gyümölcse nagyon nagy, belseje  fehér és édes, a gyümölcsöt nyersen vagy  gyümölcsitalnak fogyasztják.
Rák ellenes, 10000 x erosebb mint a kemo
Graviola 10000 x erősebb mint a kemo

A graviola iránt a legnagyobb érdeklődés a növény erős, rákellenes hatása miatt kezdődött.

Mint ismert a graviola több más betegség ellen is hatékony, de a rákellenes hatása miatt a tumor ellenes terápiákban a legnépszerűbb.

Graviola és a mellrák

2011-es (Virginia Tech) tanulmány alapján a tudósok kimutatták, hogy a Graviola gyümölcs kivonat csökkentheti a rákos sejtek kialakulását a mellrákos betegek esetében anélkül, hogy közben károsítaná az egészséges mellszöveteket.

A graviola a rák minden típusa ellen hatékony!

A Graviola széles spektrumú antimikrobiális anyagot is tartalmaz, így  mind a bakteriális, mind a gombás fertőzések és a belső élősködők és férgek ellen is hatásos.
Csökkenti a magas vérnyomást,  használják a depresszió-,  stressz-, és idegrendszeri rendellenességek ellen.
A kutatások azt mutatják, hogy a csodálatos fa kivonata alkalmas a
* A rák biztonságos és hatékony természetes gyógymódjára,  nem okoz extrém hányingert, fogyást vagy 
hajhullást
* Védi az immunrendszert, megelőzi a halálos fertőzéseket
* Erősebbnek és egészségesebbnek érezzük magunkat a kezelés folyamán
* Fokozza az energiát-és javítja az életszemlélet
Az információ forrása legalább ennyire lenyűgöző:
Kimutatták, hogy hatékony daganat ellen:
* Hatékonyan megcélozza és megöli 12 féle rák sejtjeit, beleértve a vastagbélrákmellrákprosztataráktüdőrák , és a hasnyálmirigy rák.
* A fa vegyületei akár 10.000-szer erősebbnek bizonyultak mint az Adriamycin , ami egy általánosan használt kemoterápiás gyógyszer!
* Mi több, ellentétben a kemoterápiával, a Graviola fából kivont vegyület megkülönbözteti az rákos sejteket az egészségesektől, és csak a daganatos sejteket pusztítja el, és nem károsítja az egészséges sejteket!
A Graviola fa csodálatos rákellenes tulajdonságait már széles körben kutatják, miért nem hallottunk eddig róla semmit?
Amerika egyik legnagyobb milliárd dolláros üzlete a gyógyszeripar döntéshozói is folytatták a keresést a rák gyógyítására, a kutatási középpontjába került a Graviola is,  az Amazonas legendás gyógyító fája.
A Graviola fa különböző részeit, (beleértve a kéreg, levelek, gyökerek, gyümölcs és a mag) már évszázadok óta használják a gyógyszerként Dél-Amerikában szívbetegségek,  asztma, májbetegség és az ízületi gyulladás kezelésére.
Egyenlőre kevés a dokumentált, tudományos bizonyíték, a rákellenes hatásról, de az eddigi tesztelési eredmények alapján a fa tumor ellenes tulajdonságai megdöbbentették a közvéleményt. A Graviola kirobbanó  rákellenes hatású szernek bizonyult.
De itt a Graviola története véget ért.
A gyártó cégnek volt egy óriási problémája.
A Graviola fa egy teljesen természetes alapanyag, és így a szövetségi törvény szerint, nem szabadalmaztatható. Nincs mód, hogy komoly nyereséget szerezzenek belőle.
. A National Cancer Institute 1976-ban végezte az első tudományos kutatást. Az eredmények azt mutatták, hogy Graviola a “levelekben és a szárakban lévő összetevők  hatékony támadják éspusztítják a rosszindulatú sejteket.”…
1976 óta Graviola bebizonyította, hogy egy rendkívül hatékony rák ellenes szer.
A Purdue University egy tanulmánya a közelmúltban megállapította, hogy a Graviola elpusztította e a rákos sejteket, különösen hatásos a prosztata-, hasnyálmirigy-és tüdőrák ellen.

 ”Hét évnyi csend megtört, végre itt! “





Kelkáposzta fasírt





Hozzávalók

- 10 darabra +
  1. A fasírthoz
  2. 300 g kelkáposzta
  3. 1 db zsemle
  4. 1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
  5. 1 púpos evőkanál zsemlemorzsa
  6. 2 nagy csipet só
  7. bors - fekete (tört)
  8. köménymag (őrölt)
  9. A panírozáshoz
  10. zsemlemorzsa
  11. A sütéshez
  12. étolaj



Elkészítés

45 perc
  1. A kelkáposztát apró csíkokra vágjuk és bő, sós vízben kb 15 perc alatt megfőzzük, majd szűrő segítségévvel lecsepegtetjük.
  2. Egy zsemlét kevés vízbe (vagy tejbe) beáztatunk pár percre, majd jól kinyomkodjuk belőle a felesleges vizet és hozzáadjuk a káposztához, a tojással, őrölt köménnyel, borssal, sóval és egy kanál zsemlemorzsával együtt.
  3. Összekeverjük a masszát, majd kb. 10 db korongot formázunk belőle. Megforgatjuk őket egyenként a zsemlemorzsában.
  4. Egy serpenyőben olajat forrósítunk és kisütjük benne a kelkáposztafasírtokat, oldalanként kb 2-2 perc alatt.
  5. Körettel vagy akár köret nélkül is nagyon finom ez a kelkáposzta fasírt, könnyű vacsora.






Isteni svéd uborkasaláta recept fotókkal lépésről lépésre!





SVÉD UBORKASALÁTA (6 db vegyes méretű befőttes üveghez)Hozzávalók:
2 kg uborka
50-60 dkg vöröshagyma
a léhez:
6 dl víz
3 dl cukor (ízlés szerint)
2 dl 10 %-os ecet
0,5 dl só
2 teáskanál mustármag
1/2 kávéskanál Na-benzoát
1/2 kávéskanál borkén (én nem tettem bele)

Az uborkát alaposan megmossuk, mindkét végét levágjuk, (érdemes megnyalni, nehogy keserű legyen...rossz meglepetés lenne 
:( )
a hagymát megtisztítjuk.
Reszelőn vagy konyhai robotgéppel szép vékonyra szeleteljük mindkettőt. Alaposan, de óvatosan összekeverjük, elkészítjük a felöntőlevet: a hozzávalókat elkeverjük, (kóstoljuk meg) a vízből egy keveset vegyünk ki és ebben oldjuk fel a Na- benzoátot, majd ezután öntsük a levet a szeletelt keverékre. Nem kell ! felmelegíteni, hidegen kell ráönteni!
Keverjük össze, takarjuk le és hűvös helyen, 24 óráig hagyjuk állni, közben át lehet keverni (én nem kevertem).
Üvegekbe töltjük, lével felöntjük, celofánnal (befőző fóliával) lekötjük, csavaros kupakkal lezárjuk, helyére tesszük a kamrába.

Egyszerűen elkészíthető, finom savanyúság.

Jó munkát kívánok hozzá!
Fotókkal lépésre lépésre:
Mindkét végét levágjuk, nyaljuk meg, nehogy keserű ízű legyen... 
Vékonyra szeleteljük.
Reszelő vagy robotgép is jó a szeleteléshez.
Összekeverjük, ráöntjük a felöntőlevet.
Hűvös helyen, 24 órán át állni hagyjuk.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése