2016. szeptember 10., szombat

A rezsicsökkentés rejtelmei .

A rezsicsökkentés rejtelmei .

Láss ne csak néz!
Ez az igazi rezsicsökkentés: százezreket nyerhetsz vele!Bizonyára mindenki álmodozott már arról, milyen életet is lehetne élni számlák nélkül. Nos, ha minden számlától nem is szabadulhatunk meg, van rá mód, hogy legalább villanyszámlát ne lássunk többet az életben. Ehhez nem kell más csak egy hálózatra kapcsolt napelemes rendszer, amely háztartásunk teljes villamos energia igényét fedezni tudja. Sőt, bizonyos esetekben a megvalósítás érdekében még egy hitelfelvétel is szóba kerülhet.
Egyáltalán nem lehetetlen háztartásunk villamos energia igényét napelemes rendszerrel biztosítani. Hazánkban ugyanis potenciálisan a napenergiából nyerhető a legtöbb megújuló energia. Szakemberek szerint ráadásul szinte mindenhol találni olyan felületet (egy családi házas rendszer esetén körülbelül 25 négyzetméter), amely tökéletesen biztosítja a feltételeket - legrosszabb esetben pedig az elemekből lehet előtetőt is képezni a megfelelő tájolás érdekében.
De nézzük, mennyibe is kerül egy hálózatra kapcsolt napelemes rendszer. Szakértők szerint, ami egy családi házas rendszer bekerülési költségét illeti, általánosságban elmondható, hogy egy 3,6 kW-os rendszer - mely egy átlagos magyar háztartás éves villamos energia igényét fedezni tudja - munkadíjjal és engedélyeztetéssel 2 millió forint alatt marad.

Ami az állami támogatást illeti, a helyzet nem túl rózsás, viszont amennyiben rendelkezünk megtakarítással, mégis könnyű a helyzetünk. Egy családi házas rendszer telepítése ugyanis egy nap alatt megvan, komolyabb felfordulás nélkül - kicsit kell cserepet bontani, de más átalakításra nincs szükség. A leghosszabb időt csak az engedélyeztetés veszi igénybe, de ez a folyamat is lezajlik a megrendeléstől számított 1-1,5 hónap alatt.
Más a helyzet viszont, ha nincs félretett pénzünk. Ebben az esetben sem kell azonban lemondanunk az "ingyenenergiáról". Ilyenkor érdemes elgondolkodnunk azon, hogy megéri-e a villanyszámla helyett hiteltörlesztést fizetnünk egy ideig. A fenti táblázatban a háztartások villamos energiára fordított kiadása látható, különböző fogyasztási mennyiségek esetén; míg a lenti táblázatban korszerűsítésre felhasználható állami támogatású jelzáloghiteleket szedtünk össze, különböző futamidők mellett.
Az adatokból jól látszik, hogy vannak fogyasztási mennyiségek, amelyek esetén megéri a villanyszámla kiváltásában gondolkodni. Különösen annak figyelembevételével, hogy a napelemek élettartama igen hosszú - 50-100 év. Bár a tapasztalatok szerint 10 évente nagyjából 4 százalékot romlik a teljesítményük, karbantartási költséggel viszont nemigen kell számolni - az esetleges hibákat többnyire a gyártó állja. Továbbá arról sem szabad megfeledkezni, hogy hiába az árcsökkentő kormányzati stratégia, energiapiaci elemzők hosszabb távon egyértelműen az energiaárak növekedését valószínűsítik.

Végezetül pedig fontos kiemelni, hogy minden beruházás előtt kérjük szakember - energetikus, épületgépész - tanácsát. Minden fogyasztási hely ugyanis más és más, így mindenhol az egyedi viszonyoknak leginkább megfelelő rendszert, energetikai felújítást, illetve ezek kombinációját érdemes választani. Ehhez a legjobb módszer, ha ingatlanunkról energetikai tanúsítványt készíttetünk. A zöldkártya egyik fontos része ugyanis az ajánlás, mert ez tartalmazza azokat a beruházási javaslatokat, melyekkel jobb energiaosztályba sorolható ingatlanunk.A NapelemCégünk napelem rendszerek teljes körű kivitelezésével, telepítésével foglalkozik. Beszerezzük a napelemet, a napelemhez tartozó speciális tartószerkezetet, a napelem rendszer teljesítményéhez mérten kiválasztjuk a megfelelő áramszolgáltató által elfogadott napelemekhez tervezett hálózati invertert, napelemek által termelt áram vezetéséhez a megfelelő tanúsítvánnyal ellátott kifejezetten napelemekhez gyártott kábelt egészen a napelemekhez gyártott csatlakozókig. Az egész rendszer a napelem köré van építve.
Amennyiben háztartásicéges napelem rendszerek vagy napelem rendszerű naperőművek érdeklik, úgy kérem válassza ki a megfelelő menüpontot.
Amennyiben többet szeretne megtudni a napelemekről, úgy kérem olvasson tovább vagy vegye fel velünk akapcsolatot.


De mi is az a napelem?

Kezdjük a legelején és haladjunk lépésről lépésre, hogy megismerjük a napelemet.
A napelem cella: napelem (más néven: fotovoltaikus cella) egy olyan elektromos eszköz, amely átalakítja a fényt közvetlenül elektromos energiává, egy úgynevezett fotovoltaikus hatás által. Ez a fotovoltaikus cella (napelem cella; elektromos jellemzői, mint például áram, feszültség, vagy az ellenállás függnek a fény beesési szögétől, erősségétől), ha fény éri, képes elektromos  áramot generálni anélkül, hogy külső energiaforrásra csatlakozna.
A fotovoltaikus szó (photovoltaic) a görög φῶς (phōs) szóból (jelentés: fény), és a Volt szóból ered. A Volt szó Alessandro Volta olasz fizikustól jön, aki feltalálta a elektromechanikus cellát vagyis az akkumulátort. A fotovoltaikus (photo-voltaic) kifejezés 1849 óta létezik az angol nyelvben.
A napelem cellákat akkor is fotovoltaikusnak hívják, ha a fényforrás nem természetes, hanem mesterséges. Néhány esetben napelem cellákat fotodetektorként használják (például infravörös detektorok).
Valószínűleg látott már számológépeket napelem cellákkal, eszközöket, amelyeknek nincs szükségük akkumulátorra és egyáltalán nincs rajtuk kikapcsológomb, hiszen a napelem cella ellátja megfelelő elektromos árammal, nemcsak napfénynél, hanem mesterséges fénynél is.
Addig, amíg van elég napfény, úgy néz ki, hogy a számológép napelem cellával örökké működni fog. Hány háztartásban van régi napelem cellás számológép? Évtizedek óta működik az a napelem cella. Semmi mechanikus forgóalkatrész, amely meghibásodhatna a napelem cellás számológépben.
Valószínűleg már látott több napelem cellát egyben, napelem paneleket, vagyis napelemeket például vészhelyzetre fenntartott telefonoknál, közvilágításnál, parkolóház tetején, hogy ezekkel a napelemekkel biztosítsák a szükséges elektromos áramot. Külföldön nagyon elterjedt a napelem ilyen típusú felhasználása. A napelem panelek nem adnak ki semmilyen hangot, így a napelem panelek nem szennyezik a környezetet felesleges zajjal.


Habár ezek a nagyobb napelem panelek egyelőre nem olyan elterjedtek, mint a napelemes számológépek, ha az ember kinyitja a szemét és tudja, hol keresse ezeket a napelem rendszereket, akkor rengeteg háztartási és ipari napelem rendszert fedezhet fel már a közvetlen környezetében. Valójában a napelemes rendszerek - amelyek valamikor csak és kizárólag az űrben voltak használatosak és látták el energiával az űrhajók elektromos rendszerét már 1958-ban is - egyre elterjedtebbek kevésbé különleges helyeken is, mint mondjuk a házunk tetején. A napelem technológia egyre elterjedtebb és egyre szélesebb körben üti fel a fejét és jelenik meg különböző területeken, napelemes szemüvegtől kezdve napelemes laptopon keresztül egészen a napelemes elektromos jármű töltőállomásokig.

A napelem forradalom lehetősége itt lebegett körülöttünk évtizedekig, hogy az összes energiát napelemekkel állítsuk elő és ingyen, tiszta energiához jussunk a napelem és a Nap által. Ez egy igen csábító ígéret, mert egy fényes nyári napon a napsugarak nagyjából 1000 Watt energiát sugároznak le a Földre négyzetméterenként. Ha sikerülne összegyűjtenünk az összes Földre sugárzott energiát, akkor könnyedén tudnánk irodáinkat és otthonainkat tiszta (CO2kibocsátásmentes) elektromos energiával ellátni.

Fotovoltaikus cellák (napelem cellák) - Fotonok átalakítása elektronokká: a napelem cellákat, amelyeket a számológépeken és műholdakon lehet látni, fotovoltaikus celláknak is nevezik (PhotoVoltaic, rövidebben: PV). A név a photo (vagyis fény) és voltaic (vagyis elektromosság) összetételre utal. A napelem cellák a fényt elektromos árammá alakítják. Egy napelem panel napelem cellákból áll, amelyek elektromos vezetőkkel vannak összekötve, és bele vannak helyezve egy napelem tartó keretbe. Ezt hívják így egyben napelem panelnek. Ezeket a napelem paneleket aztán össze lehet kötni, így nagyobb napelem rendszereket alkotnak. Egyedileg ne kössön össze napelem paneleket, mert magasfeszültségek keletkezhetnek, és a nem megfelelő tudás végzetes következménnyel is járhat! Mindig kérje szakember segítségét.

A napelem cellák speciális anyagokból, úgynevezett félvezetőkből készülnek, mint például a szilícium, amely jelenleg a legelterjedtebb anyag a napelemet gyártó napelemes cégeknél.
Ezáltal a napelem egyik leghatékonyabb alkotóeleme a szilícium. Az egykristályos szilíciumot tartalmazó napelem közel 10%-kal hatékonyabb energia-felvételt biztosít többkristályos megjelenésével szemben, habár az ára is magasabb, így a napelem rendszer megtérülése nem csak ettől függ. A napelem rendszerek napelem panelekből épülnek fel.
Működési elve, hogy a Napból kibocsátott fénynyaláb fotonjai kémiai kötéseket bontanak és a potenciálkülönbség hatására elektromos feszültséget gerjesztenek. A napelem moduljai napcellákból tevődnek össze. A hatékony működéshez napenergiára van szükség, mely automatikusan elindítja a rendszer termelését. A nagyobb energiaigény fedezésére és a hatékonyabb termelésre több napelem modult kötnek össze egy egységes rendszer kialakításához.

Alapvetően, amikor napsugár, vagyis fény éri a napelem cellát, egy bizonyos része a napsugárnak elnyelődik a félvezetőn. Ez azt jelenti, hogy az elnyelt fény áteresztődik a félvezetőn. Az energia szabaddá teszi az elektronokat, lehetővé téve számukra, hogy szabadon áramolhassanak.
Az összes napelem cellának van egy másik elektromos mezeje, amely úgy működik, hogy kényszeríti a fény által felszabadított elektronokat, hogy egy bizonyos irányba folyjanak. Ez az elektromos vándorlás az áramerősség, és fém kontaktokat elhelyezve a napelemcella felső és alsó részéhez, kinyerhetjük ezt az áramerősséget külső használatra, például, hogy működtessünk egy számológépet. Ez az áramerősség valamint a napelem cella feszültsége (amely a beépített elektromos mező eredménye) határozzák meg a napelem cella teljesítményét, amelyet a napelem cella előállítani képes. P (Watt) egyenlő U (feszültség) szorozva I (áramerősség). A napelem  cellák közvetlenül elektromos áramot állítanak elő a napfényből. A napelem cellák félvezető anyagokból készülnek, általában szilícium. A napelemek napelem cellákból állnak amelyek sorban vannak egymással kapcsolva, hogy elektromos áramot termeljenek. Napelemeket használnak hogy elektromos állítsanak elő az űrben. Napelemek vannak felszerelve az űrhajókra és műholdakra. Napelemek használata széles körben elterjedet: napelemes órák, napelemes kalkulátorok, napelemes laptopok, napelemes útjelzó táblák, napelem által meghajtott elektromos autók, napelemmel működtetett légkondícionáló egységek,  napelemes szivattyúk...stb.
Egyedül, megfelelő tudás nélkül ne kezdjen napelem rendszer kivitelezésébe. Kerülje el a balesetet. Mindig forduljon a megfelelő szakemberhez.

Hogy lesz szilíciumból napelem cella? A szilíciumnak van néhány különleges kémiai tulajdonsága, különösképpen kristályos formájában. Egy atom szilíciumnak 14elektronja van három különböző héjban. Az első két héjban, amely 2 és 8 elektront tart, teljesen teli van. A külső héj azonban csak félig van tele mindösszesen négy elektronnal. A szilícium atom mindig arra törekszik, hogy kitöltse a harmadik héját és hogy ezt megtegye, megosztja az elektronjait a négy legközelebbi atommal.

Kell egy fémréteg, ami tartónak is szolgál, erre jön, egy bórral szennyezet p típusú szilíciumlapka. Mikor ezzel megvannak, foszfort diffundáltatnak a felső felületbe, ezáltal egy p-n átmenet alakul ki a felszín alatt. Mivel a p-n átmenet közel van a felső felszínhez, napfény egyszerűen eléri az átmenetet, hogy elektromos energiát gerjesszen. A felületre egy tükröződés gátló bevonatot is felvisznek, hogy ezáltal csökkentsék a fényvisszaverődés által generált veszteséget. Erre helyezik a vezetőket, hogy össze lehessen gyűjteni az átmenetből származó elektronokat vagyis elektromos áramot. A vezető két végére már csak egy fogyasztót kell csatlakoztatni, hogy az áramkör zárva legyen és meginduljon az elektronok vándorlása. Így készül egy napelem cella.
Bővebben a napfény fotonjai áthaladnak vékony n-rétegen. Átadják energiájukat és elektronokat gerjesztenek a vezetési sávba, és ezáltal lyukak maradnak hátra a napelem cellában. Mielőtt újra egyesülhetnének a párok, p-n átmenetben fellépő elektromos tér elválasztja őket. Az elektronok a napelem cella felső felülete felé, a lyukak pedig az ellentétes irányba mozognak a napelem cellában. Az elektronok, vagyis az elektromos áram áthalad a fogyasztón, majd a napelem alulsó részén visszatérnek, ahol újraegyesülnek az ott összegyűlt lyukakkal.
A folyamatban nem használódnak el az elektronok, csupán átadják energiájukat. A fotonok adják át energiájukat, hogy elektron-lyuk párokat generáljanak. Az elektronok energia átadásuk után visszatérnek a napelem cellába, hogy ott újra egyesülhessenek a pozitív lyukakkal. Ez a folyamat mindössze az energia megmaradásról szól, a szilícium napelem elméletileg akármeddig működőképes marad. Mivel nincsenek a napelem cellákban és napelem rendszerekben olyan alkatrészek, amelyek mechanikusak, amelyek elromolhatnak, némelyik napelem már több évtizede működik és valószínűleg még működni is fog egy jó darabig.


A látható fény csak az egyik része az elektromágneses spektrumnak. Az elektromágneses sugárzás különböző sávszélességeken, energia szinteken sugároz. A fény különböző sávszélességekre bontható, amit láthatunk a szivárvány formájában is. Mikor a fény fotonjai elérik a napelem cellánkat különböző sávszélességeken és energiákon, néhány részének a fénynek nem lesz elég energiája, hogy létrehozzon egy elektron-lyuk párt. Nagy része egyszerűen átmegy a napelem cellán, mintha az a napelem cella láthatatlan lenne, ott sem lenne. Más fotonoknak meg túl sok energiájuk van és ezért nem megyünk velük semmire a napelem cellánkkal. Csak egy bizonyos mennyiségű energia, elektron voltban mérve (eV) szükséges ahhoz, hogy egy elektront szabaddá tegyen a fény a napelem cellában. Amennyiben a napelem cella szilícium kristályból van elkészítve így ez nagyjából 1.1eV. Ha a fotonnak több energiája van, mint a szükséges mennyiség, akkor az extra energia elvesződik. Van esély, hogy a fotonnak kétszer akkora energiája van, mint a szükséges energia, és ez által egynél több elektron-lyuk párt képes létrehozni, de ez a jelenség elhanyagolható.  Ez a két hatás önmagában felelős 70% veszteségnek a napelem cellára érkezett sugárzott energia mennyiségéből.

Miért nem használunk akkor egy olyan napelem cella gyártásához szükséges anyagot, amelyik nagyobb sávszéllességben képes elnyelni a sugárzott energiát? Sajnos a megfogott sávszélesség meghatározza a feszültséget az elektromos mezőnkön, és ha ez túl alacsony, akkor az az energia, amit megszerzünk az extra áramerősségen (vagyis több foton nyel el a napelem cella), elveszítjük az alacsony feszültséggel által. Vegyük figyelembe, hogy teljesítmény egyenlő feszültség szorozva áramerősséggel. P=U*I , Watt=Volt*Amper
Az optimális tartomány, kiegyensúlyozva ezt a két hatást nagyjából 1.4eV egy napelem cellának, amely egy fajta anyagból készül.
Van más veszteségünk is. Az elektronjainknak el kell vándorolnia a napelem cella egyik oldaláról a napelem cella másik oldalára egy külső áramkörön keresztül. Lefedhetjük a napelem cella alját valami fémmel, hogy vezető legyen, de ha teljesen lefedjük a tetejét is a napelem cellának, akkor a fotonok nem tudnak áthaladni a nem átlátszó vezetőn és ez által elveszítjük az összes áramerősséget (néhány napelem cellában átlátszó vezetőket használnak, de nem lehet mindegyik ilyen). Ha a vezetőinket csak a napelem cella széleihez tesszük, akkor az elektronoknak nagyon hosszú utat kell bejárniuk ahhoz, hogy elérjék a vezetőt. Vegyük figyelembe, hogy a szilícium egy félvezető, nem annyira jó elektromos áram vezető, mint a fém. A belső ellenállása elég magas, és a magas ellenállás magas veszteségeket jelenthetne a napelem cellánkban. Hogy csökkentsük ezt a veszteséget, a napelem cellák általában le vannak fedve egy elektromos vezet fém ráccsal, amely lerövidíti az utat, amelyet az elektronoknak kellene vándorolniuk, mégis minél kisebb felületet próbálnak lefedni a napelem cella felületéből. Akárhogy is, néhány foton blokkolva van a fém rács által. El kell találni az optimális arányt, hogy ne legyen saját ellenállása túl magas.

A napelem celláknak az tesz jót, hogy ha van egy teljesen déli fekvésű tetőnk és nincsen rajta árnyék. Tudjuk jól, hogy ideális tető nagyon kevés van. Nem erre tervezték régen a tetőket. Ez ne hátráltasson minket napelem rendszer telepítésében. A hatásfoka ugyan csökken a napelemünknek, de a hatás megmarad, elektromos áramot termel. Északi tetőre azért ne tegyünk napelemet. Kérje ki szakember segítségét, aki kiszámolja önnek, hogy tetőfelülete milyen "teljesítmény" elérésére képes.
A szakember figyelembe fogja venni, hogy milyen dőlésszögben van a tető és merre néz, milyen árnyékok vannak jelen. Ezáltal a lehető legjobb megoldást tudja javasolni.

Vegyük, sorra milyen napelem rendszerek vannak.  A napelem rendszer által termelt energia felhasználása kétféleképpen történhet:
Akkumulátoros napelem rendszer: a napelem által termelt egyenáramot akkumulátorokban tárolja, felhasználása esetén egy normál inverteren keresztül tudjuk a 230V-os feszültséget előállítani.
Hálózati csatlakozású napelem rendszer: melynek lényege, hogy a napelem által termelt egyenáramot egy speciális inverter segítségével 230V-os váltakozó árammá alakítja hálózati alkalmazásra.

Tehát vannak elektromos hálózatra visszatáplálós és a szigetüzemű napelem rendszerek. A szigetüzemű napelem rendszereknél az energiát tárolni kell azokra az időkre, amikor fel szeretnénk azt éppen használni. Ezt megoldhatjuk akkumulátorokkal, sajnos az akkumulátorok nagyon drágák és karban kell őket tartani, élettartalmúk sem hosszú. Többszőr rövidebb, mint a napelem vagy a napelemhez készített inverter. Vannak kísérletek vízből hidrogén előállítós rendszerekre, ahol nyáron megtermelt hidrogént télen fel lehet használni, de a rendszer nem teljesen kiforrott és drága volta miatt a megtérülés is jelentősen kitolja a napelemes rendszerünk idejét. Ajánlott a nem megfelelő napsütéses napokra fent tartani egy aggregátort pár kanna üzemanyaggal, hogy elektromos áramot állítsunk elő vagy akkumulátorainkat feltöltsük vele. Az akkumulátorokat jól szellőző helyen kell tárolni, mert veszélyes gázok képződnek.
A hálózatra visszatápláló napelem rendszereknél a nyári többletet visszatápláljuk a hálózatba és télen mikor nem süt annyira a nap, nem termel annyit a napelem rendszerünk, egyszerűen visszavesszük a hálózatból. Ezáltal az áramszolgáltató úgy működik, mint egy végtelen tároló rendszer (puffer tartály). Nem lehet akármilyen eszközzel, úgynevezett inverterrel visszatáplálni az áramot az áramszolgáltató rendszerébe.
A napelem rendszerről érkező, a nem megfelelő inverterrel visszatáplált áram súlyos, akár halálos következményekkel járhat!  Az áramszolgáltató által elfogadott inverterekről érdeklődjön műszaki tanácsadóinktól.
Az elektromos áram, amelyet a  napelem állít elő, az egyenáram, nem ilyen típusú áram van a konnektorainkban. A házainkban ezt napelemes áramot át kell alakítani váltakozó árammá, amely a konnektorainkban is jelen van. Ehhez szükséges az a speciális inverter. Ez egy olyan napelemes inverter, amely időben lekapcsol, ha nincsen áram a hálózatban és ezáltal nem okoz akár életekbe kerülő áramütést az éppen szerelő villanyszerelőkön.
Szükséges még speciális napelem tartószerkezet, amellyel megfelelően rögzíthetjük a napelemeinket. Különféle tetőtípusokhoz különféle napelem tartószerkezet ajánlott. Napelemeket lehet földre is telepíteni, amelyre szintén több féle variáció létezik. Az napelemek által előállított egyenáramot speciális, napelemekhez gyártott kábelek vezetik el amelyek természetesen UV állók. Ha mindent megfelelően végzünk el, akkor a napelem rendszerünk jó pár évtizedig fog még szépen csendbe tiszta és CO2 mentes elektromos áramot előállítani.
Rengeteg kutatás létezik, hogy a napelem rendszereket minél olcsóbbá és hatékonyabbá tegyék. Több fajta napelem fajta létezik. Próbálkoznak koncentrált fénnyel, piramisos üvegfelülettel, különböző anyagokkal, de egyenlőre az a technológia megy, amit még az űrben is használtak műholdak és űrállomások energia ellátására, csak kissé jobb hatásfokkal.

Napelemek fajtái:
A napelemeknek három fő típusa van:
Amorf típus napelem: Ez a napelem panel kis hatásfok elérésére képes, körülbelül 4-6%, amely nagyobb felületi elhelyezést igényel. Élettartama a legrövidebb, körülbelül 10év. Amely csekény a napelem típusok között.
Monokristályos napelem: előállítási költsége magasabb, mint az amorf napelem, viszont a ma létező legnagyobb hatásfok elérésére képes, ami 15-17%. Jobban hasznosítja a közvetlen napfényt.
 Polikristályos napelem: ez a napelem egy olcsóbb öntési technológiával készül. Mivel hatásfoka kisebb, mint a monokristályos napelemnek így az ára is kevesebb. Hatásfoka megközelítőleges a monokristályos napelemekéhez 10-13%.
A napelem rendszerek egymástól különbözőek. Ez függ a napelem rendszer elvárt teljesítményétől, az érkező napsugarak beesési szögétől és az alapul szolgáló napelem tartószerkezettől. A napenergia, mint megújuló energia terjedése miatt, a napelem panelek telepítése előtt a leendő felhasználók egy napenergia térképen tudnak tájékozódni arról, hogy milyen napelem rendszer kiépítése fedezi az általuk felhasznált elektromos áramot. Magyarország napsugárzását az alábbi ábra szemlélteti.

A globálsugárzás alatt a Napból, illetve az égboltról érkező, a közvetlen és szórt sugárzás összességét értjük. Magyarországon a Tiszántúl déli részét éri legnagyobb besugárzás, ennek az értéke viszonylag nagy a Dunántúlon és az Alföld déli részein is. Az aktuális sugárzás mindig az adott helytől is függ, figyelje meg Önnél ez, hogyan alakul
A napelemek költséghatékony működését a napfény erőssége is nagyban befolyásolja. A napfény erősségét befolyásoló tényezők a következők lehetnek: domborzati viszonyok, felhőzet és a napfénytartalom. Hazánk legnaposabb részén évi eloszlásban 2000óra fölött van a napsütéses órák száma. Azt szoktuk javasolni, hogy jól gondolja át az a napelem rendszer telepítését, akinek északi országban, mint mondjuk Svédország, Finnország vagy Norvégia van nyaralója. Ott nem igazán éri meg.
Télen, másfélszer több órában kapnak napsugarakat a magasabban fekvő vidékeken található területek, az alföldi területekkel szemben. Nyáron viszont borultabb, csapadékosabb időjárás jellemzi ezeket a hegyvidéki tájakat.
A napelemek hatásfokának kiszámítása:
A napelemek alapanyaguktól és technológiájuktól függően különböző hatásfok elérésére képesek az energiatermelés területén. A hatásfok kiszámítására a következő képletet használjuk:

Ahol:
Pm: a fényelem által leadott maximális teljesítmény
E: a napsugárzás felületi teljesítménysűrűsége [W/m2]
Ac: a napelem felülete [m2]

A napelemünk nagy hatásfoka elérését több tényező is befolyásolja. A legfontosabb a hőmérséklet, de ez mellett nem elhanyagolható a napelem cella felületének tisztasága és a megvilágítás erőssége sem.

Visszatáplálás:
A napelem rendszerek építésénél nagyon fontos, hogy a szakemberek által felszerelt napelem rendszer mekkora hatásfokkal üzemel és mekkora teljesítmény leadására képes. Egy napelem rendszer esetében három típust különböztetünk meg: a szigetelt üzemű napelem rendszer, a hálózati visszatápláló napelem rendszer illetve ezek kombinációját.

Sziget üzemű napelem rendszerek: A sziget üzemű napelem rendszerek akkumulátorokban tárolják az előállított elektromos áramot így azt felhasználás esetén az akkumulátorból egy inverter segítségével tudjuk kinyerni
Ezeket a napelemes rendszereket olyan helyekre telepítik, ahol nincs kiépítve elektromos hálózat. Kiépítése sokkal költségesebb, mint elvezetni oda az elektromos hálózatból az áramot.
 • Napelem rendszer részei: napelem panel, napelemes töltő, az inverter és a DC leválasztó, mely az akkumulátorról választja le a napelemet.
 • Működési elve ennek a napelem rendszernek: Az akkumulátoros napelem rendszereket kisfeszültségű rendszerre tervezik: amely 12V; 24V illetve 48V lehet.
 • Előnye ennek a napelem rendszernek: az elektromos hálózattól távol eső tanyák, telephelyek elektromos árammal való ellátása, közcélú elektromos hálózat kiépítése nélkül.
 • Hátránya ennek a napelem rendszernek: az akkumulátorok élettartamának rövid ideje. 2-3 évente cserére szorulnak.


Hálózati visszatáplálós napelem rendszer: Ennek a napelem rendszernek alapfeltétele egy kiépített közcélú elektromos hálózat, mivel a speciális inverter, a napelemes rendszer által megtermelt többlet energiát ebbe a hálózatba táplálja vissza. A visszatáplált energiát egy digitális, oda-vissza számláló villanyóra számolja. Ezeknél a hálózati csatlakozású napelem rendszereknél minden évben egyszeri leolvasás után történik az elszámolás, az elektromos szolgáltató által. A vételezett energia szaldóval kerül elszámolásra, ami azt jelenti, hogy 1 éves 1000kWh/év termelés a napelem rendszerrel és 1000kWh/év fogyasztás esetén az elektromos szolgáltató által küldött villanyszámla 0. Abban az esetben, ha a napelem rendszer energiatermelése1000kWh/év, de az elektromos áramfogyasztás 1500kWh/hó, akkor az 500kWh/év többletfogyasztást a szolgáltató által meghatározott energia áron kell kifizetni. Ellenkező esetben, 1500kWh/év energiatermelés a napelem rendszerrel és 1000kWh/év energiafelhasználásnál a fennmaradó 500kWh/év különbözetet az elektromos szolgáltató az aktuális bruttó kW-áron kifizeti. Nem javasoljuk egyenlőre. Kérjen felvilágosítást áramszolgáltatójától vagy lépjen velünk kapcsolatba.
 • Napelem rendszer részei: napelem panel, a speciális napelemekhez tervezett inverter és a DC leválasztó, mely a nyitott hálózatról választja le a napelemet.
 • Előnye ennek a napelem rendszernek: az éves szaldóelszámolás, karbantartásmentes napelem rendszer.
 • Hátránya ennek a napelem rendszernek: áramkimaradás esetén a speciális napelemekhez tervezett inverter lekapcsol és megszűnik az elektromos áramellátás. Az áramellátás helyreállása után a napelem rendszer termelése újraindul.Napelem rendszer megtérülése:
A napelem rendszerünk megtérülésének kiszámolásához a legfontosabb információ, hogy mennyi elektromos áramot fogyaszt az a háztartás, üzem, terület, amelyet napelem rendszerrel szeretnénk felszerelni. A szakemberek ezen információk alapján konstrukciót készítenek, hogy mekkora teljesítményű napelem rendszer fedezné ezeket a költségeket. A legpontosabb számításokat az egyéni napelemes rendszerek tervezésével tudják megállapítani.Kérdéseivel forduljon bizalommal műszaki tanácsadóinkhoz.

Napelem Rendszerű Naperőművek:
A korai fejlesztések a napelem technológiában kezdve egészen az 1860-as évektől azért alakultak ki, mert akkoriban úgy látták, hogy szén nemsokára annyira elfogy, hogy nem lesz elég energia előállítására. A fejlesztések álltak a 20. században annak ellenére, hogy a szén és petroleum használata egyre jobban felfutott. 1974-ben csupán 6 privát ház volt teljesen fűtve és hűtve napelem rendszer által egész észak ameriában. AZ 1973-as olaj embergó és az 1979-es energia krízis késztette a szakembereket arra, hogy újra gondolják a napelem rendszereket és ismét a napelemek fejlesztésébe kezdjenek. 1970 és 1983 között a napelem rendszerek telepítése gyors ütemben bővült, de a korai 1980-as években a csökkenő olaj árak lassították a növekedés tempóját egészen 1996-ig. 1997 óta a napelem rendszerek fejlesztése ismét erőre kapott a kiszámíthatatlan olaj és gáz árak, globális felmelegedés miatt. A napelem gyártó cégek is egyre jobb helyzetbe kerülnek az egyéb elektromos áram termelő technológiákat használó cégekkel szemben. A napelem gyártás 2000 óta átlagosan 40%-os növekedést mutatott fel és a napelem telepítések elérték a 39.8GW-ot 2010 végére, ebből 17.4GW napelemet Németországban telepítettek. 2011 októberi adatokat figyelembe véve a legnagyobb napelem rendszerű naperőművek a világon a Sarnia napelem rendszerű naperőmű (Kanada, 97 MW), Montalo di Castro napelem rendszerű naperőmű (Olaszország, 84.2 MW) és Finsterwalde napelem rendszerű naperőmű (Németország, 80.7 MW). Rengeteg ennél is nagyobb napelem rendszerű naperőmű project van folyamatban a világon.

Felhasznált források:
Wikipedia - Naperőmű http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_power
Howstuffworks - Napelem cella http://science.howstuffworks.com/environmental/energy/solar-cell1.htm
Wikipedia - Napelem cella  http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_cell
Wikipedia - Napelem panel  http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_panel 

Napelem Hírek


Három új napelem telep Csongrád megyébenÚj napelem mezőkkel bővül Pusztaszer, Balástya és Ópusztaszer  környéke. Másfél hektáron terül el a mintegy 720 háztartás éves energiafogyasztását kiváltó napelemes rendszer .Kerítéssel elkerített terület biztosítja a mintegy 2000 napelemet  Ópusztaszer határában. A  499 kW teljesítményű napelemes rendszer 35 fokos szögben áll a napelemeket tartó acéllábak rengetegében .Ez a napelem rendszer a 720 háztartásból  240 ház  éves energiafogyasztását fedezni. Ezen napelemes projekttel párhuzamosan Pusztaszeren és Balástyán is folynak a napelemes munkálatok .Sarkadi Gábor elmondta , hogy azért esett erre a területre a választás mert itt a napsütéses órák száma a legnagyobb ,mely a legoptimálisabb a napelemes rendszereknek . A három napelem park  kicsivel több mint 1 milliárd forintba került melynek 60 % - át az uniós források fedezték .  A napelemes rendszerek hivatalosan nem nevezhetőek napelemes erőműnek mivel a teljesítményük kisebb , mint  500 kW , de ez mit sem von le az érdemeikből. A napelemes project  igencsak nemzetközi, hisz a napelemet a kínaiak biztosították, a napelem tartószerkezetet magyar napelemes installátorok szerelik össze és az elektronikát  egy német cég vállalta el.

20.09.2013
 


A Gizai  piramis méretével egyenlő napelemes rendszert hoztak létre Svájcban


A napokban adtak át egy 5.21 MW-os napelemes rendszert Svájcban .A gigantikus napelemes projekt a munka végéhez  érkezett, miután az óriási  napelemes rendszer rákötötték a hálózatra és az hibátlanul megkezdte napelemes pályafutását . A Migros-Verteilbetrieb Neuendorf   , mely Svájc piacvezető szupermarket lánca  összesen 20.000 napelemet telepítetett  a székhelyükként szolgáló óriási üzemre. A napelemes rendszer szinte az egész tetőfelületet befedi mely összesen 51100 négyzetméternyi  terület .  Ez a napelemes rendszer éves szinten körülbelül 4.836.000 kWh áramot fog termelni. Hans Kuhn a Migros igazgató büszkén beszél az új , extravagáns kinézetű , napelemmel befedett  tetőről:” Büszkék vagyunk arra , hogy mi is hozzá járulhatunk a napelemes rendszerek elterjedésében és arra , hogy ezzel védjük a környezetünket ."

2013/09/03 
Napelemmel termelt energia egyenesen az űrből

A NASA-veterán azt reméli, pár éven belül már óriás napelem mezőket láthatunk az égbolton.
John Mankis , technológiai vállalkozó ki régen a NASA alkalmazásában állt azt vallja, hogy feltevései az űr-napelemről reálisak a jövőre nézve. A világszerte elismert „űr-napenergia” (space-based solar power) királya , Mankis elkészítette az első monumentális űr-napelem mező terveit. A napelem monstrum a SPS-ALPHA nevet kapta, melynek bevetése 2025-ben várható.

Ezen napelem létesítmény előnyösebb paraméterekkel rendelkezik, mint a már manapság is használatos napelem farmok. Az űr-napelem igencsak említésre méltó előnye, hogy földi napelem társaival ellentétben egész nap süti a napelemet a nap, hisz az űrben nincsenek nappalok és éjszakák. Az atmoszféra és az időjárás káros hatásai sem gátolják a napelemet a maximális teljesítményében. Ezen tényezőket figyelembe véve óriási segítség lenne ezen napelem , hogy megszabadítson minket a fosszilis energiaforrásoktól. Hihetetlen, de Mankis állítása szerint egyetlen ilyen napelem monstrum elegendő lenne az emberiség villamos energia felhasználásának 1/3 – át lefedni.
Mindezen tényezőket figyelembe véve óriási segítség lenne az emberiségnek e napelem technológia, mely megbízható energiaforrást teremt az országoknak, a napelem környezetbarát technológiájával segít megóvni a környezetünket és végre megszabadulhatunk a napelem révén a fosszilis, kifogyóban lévő energiaforrásoktól. Ha hihetünk a kósza napelemes híreknek, ez lehet az emberiség egyik legnagyobb és leghasznosabb napelemes találmánya.
2013/08/28Diehl Ako Platinum Inverterek napelem rendszerekhez 10 Év garanciával
10 év garanciával vehetők igénybe csak a Diehl Platinum napelemes rendszerekhez való inverterei. Míg a többi napelemes inverter gyártó alapból csak 5 év garanciát add napelemes invertereihez, addig a német Diehl alapból 10 év garanciával kínálja napelemes rendszerekhez invertereit. Az ára így többnyire kevesebb, mint a 10év garaniásra bővített egyébb inverterek árai.
A Diehl csoport nem csupán napelemes rendszerekhez gyárt invertereket, a cégcsoport érdekelt a mérőműszer gyártásban, precíziós fémmegmunkálásba, repülőgép elektronika gyártásában és hadászatban is a többi érdekeltség mellett.

2013/08/27Van új a nap(elem) alatt

Hozzánk is megérkeztek a kínai Growatt napelem inverterek. Magas minőségével gyorsan tört be a napelem inverter piacra és rendületlenül folytatja piacszerző terjeszkedését. Mindenki erre vágyik, amit nyújt. Olcsó és jó. Mindezt kiegészítve magas hatásfokával. A growatt megadja ezt letisztult formájával és színével. Kérjen árajánlatot.

2013/05/16

Áremelkedés?

Sokan már tényként kezelik, néhányan még csak hírként. Mi már érzékeljük a napelemes védővám hatását. Napelem gyártónk bejelentette, hogy emeli napelemek árát. Napelem készleteinket kifutatjuk és már csak emelt áron leszünk képesek napelem rendszereket ajánlani. Mindez okozója a napelem védővám ami nem csak a napelemekre de a napelem cellákra és alapanyakogra is vonatkozik. Mivel a kereslet magas marad, de nincsen olcsó kínai napelem alapanyag és kínai napelem, ezért az európai gyártók is emelik napelem áraikat. Egyszerű piac szemlélet.

2013/05/16


Veszprémi napelem rendszer telepítésének története Horváth Csaba elmesélésében:

A családi ház tulajdonosával előre egyeztették az időpontot, és egy napfényes hétfő reggelen állt meg teherautójuk a ház előtt.
A 14 db napelem panelt a telepítést végző szakemberek gyorsan lepakolták, majd irány fel a tetőre. Egyik munkatársuk a tetőszerkezet szarufáinak kiosztását méri meg - mert ezekhez lesznek biztonságosan erősítve a napelemeket tartó alumínium sínek - míg a másik munkatárs az áramátalakító inverter elektromos bekötését készíti elő.
A munka a háztetőn és a padlástérben is pontosan és gyorsan halad. Kevés zaj, nincs por, tiszta precíziós munka, amely azonban nagy figyelmet igényel.
A pontos, kimért mozdulatokból jól látszik, hogy ezek a szakemberek már a sokadik sikeres napelem rendszer telepítésén vannak túl.
Még csak kora délután van, és már az 5-ik napelemet erősítik fel a napelemes tartósínre. Innentől látványosan felgyorsul a dolog, hiszen egy gyönyörű kékes fénnyel csillogó  tetőfelület ékeskedik mihamarabb a családi ház délkeleti tetősíkján. Fel is kelti néhány utcabeli figyelmét, akik tenyerükkel a szemüket árnyékolva figyelnek felfelé az utcáról, hogy vajon mi is épül ezekből a kékes fényű gyönyörű táblákból.
- Aztán mondják megéri ez vajon ? - teszi fel a kérdést a háztetőn dolgozóknak címezve az egyik szomszéd.
- A mai árakon számolva 8-9 év alatt behozza ez a napelem rendszer az árát, és már az első évben is 0 forint lehet a villanyszámlája..., na mit szól hozzá? - szól le a tetőről az egyik - kisfőnöknek tűnő - munkás.
 - Hát nem hangzik rosszul, de meddig működnek ezek a csodatáblák ? - viccelődik a szomszéd.
- A gyártó a napelemekre 25 év 80%-os teljesítmény garanciát ad, de még ma is működnek azok a napelemek, amelyeket az 1970-es években szereltek fel..., tudja nincs, ami meghibásodna bennük, a napot, esőt, akár a jeget is nagyon jól bírják, nincs a napelemekben forgó-mozgó alkatrész, ezeket még karbantartani sem kell - büszkélkedik a kisfőnök, akinek azért a keze is jár, éppen most erősíti fel a tartósínre a 10-ik napelem táblát.
- És biztos, hogy átveszi az áramszolgáltató ezt a napelemes áramot ?
- Törvény írja elő nekik, és nem is szoktak akadékoskodni. Ennek az ügyintézését is mi vállaljuk. Ők hoznak egy ad-vesz mérőórát, évente egyszer leolvassák és csinálnak egy egyenleget. Ha jól méreteztük, akkor Ön minden évben ezentúl 0 forintot fizet a áramért. Az igazán nem sok, ugye? - mosolyodik el a kisfőnök.
- Ez már túl szép, hogy igaz legyen - somolyog a bajsza alatt a szomszéd.
- Pedig hát így van uram, de most ne haragudjon, de be kell fejeznünk még világosban a munkát.
- Jól van, jól van, viszont ha elkészültek kérem jöjjenek már be hozzám, itt a harmadik házba....egy kis beszélgetésre, ha megengedik.

2013.04.08.

 Elérhető napelem rendszerek:


230W-os napelem rendszer 1db napelem modulból és egy darab mikro inverterből tevődik összes. Napelem rendszer ára a kapcsolat linknél kérhető.


1380W-os napelem rendszer 6db 230W-os XG60P napelem modulból és 6db micro inverterből áll. Mikro inverteres napelem rendszer ára a kapcsolat-árajánlat linknél, e-mailben vagy telefonon is kérhető.


Legkisebb 1470W-os napelem rendszer, amely 6db 245W-os napelem modulból és egy darab EHE-N1K5TL transzformátormentes inverterből áll. Napelem rendszer ára a kapcsolat ikonnál, telefonon vagy e-mailben kérhető.


Az 1715W-os napelem rendszer 7db Xgroup XG60P 245W-os napelem modulból és egy darab EHEN1K5TL transzformátor mentes inverterből áll. Napelem rendszer ára a kapcsolat ikonnál kérhető.


2450W-os napelem rendszer 10db 245W-os olasz napelem modulból és egy darab EHE-N2KTL egyfázisú inverterből áll. Napelem rendszer ára a kapcsolat-árajánlat linknél vagy e-mailben kérhető.


2940W-os napelem rendszer 12db 245W-os tüv engedélyes napelem modult és 1 darab FroniusIGP25 egyfázisú invertert tartalmaz. Napelem rendszer ára a cikk alján található kapcsolat linknél vagy telefonon kérhető.


3185W-os napelem rendszer 13db 245W-os olasz tüv engedélyes XG60P napelem modult és egy FroniusIGP30 egyfázisú magasfrekvenciás invertert tartalmaz. Napelem rendszer ára a kapcsolat résznél kérhető.


3430W-os napelem rendszer 14db 245W-osnapelem panelből és EHE-N3KTL transzformátormentes inverterből áll. Az inverter két stringet is képes külön rendszeren kezelni. Napelem rendszer ára a kapcsolat linknél kérhető.


4655W-os napelem rendszer 19db 245W-os napelem modulból és egy darab Fronius IGTL4.0 transzformátormentes egyfázisú inverterből áll. Komplett napelem rendszer ára a kapcsolat-árajánlat menüpontnál vagy telefonon kérhető.


4900W-os napelem rendszer 20db 245W-os Xgroup XG60P két stringbe kötött napelem panelből és EHE-N4KTL két stringet külön kezelő egyfázisú transzformátormentes inverterből tevődik össze. A napelemes rendszer ára a menüpontok kapcsolat-árajánlat menüpontjánál kérhető.


5390W-os napelem rendszer 22db XG60P 245Wattos napelem panelt és EHE-N4K6TL egyfázisú invertert tartalmaz.  5kVA felett hatályos Magyar jogszabályok alapján nem lehet egyfázisra csatlakozni. 6kVA-nál például már egy 5kVA-es egy darab 1kVA-es inverter kellene de nem igazán van ilyen opció. A megoldás egy kétfázisú inverter, amely 3kVA teljesítményt táplál be kettő fázisba egyenként. Napelemes rendszer ára a kapcsolat linknél kérhető. Minden költséget tartalmaz, mint minden renszerünk.


7350W-os napelem rendszer 30db 245W-os napelem modullal és Fronius IGP70-V2 inverterrel. Az inverter magasfrekvenciás transzformátoros és kettő fázisra táplál rá. Hatályos Magyar jogszabályok alapján egy fázisra 5kW-nál több nem táplálható be, azaz több, mint egy fázisra táplálásnál nem lehet a fázisokra való táplálások között 5kVA teljesítmény különbség. Napelemes rendszer ára a kapcsolat linknél vagy e-mailünkön kérhető.


9555W-os napelem rendszer 39db 245W-os napelem panelből és egy darab Ausztriai Fronius IGP100V3 háromfázisú inverterből áll össze.. Napelem rendszer ára a kapcsolat menüben kérhető. Nincsen utólag felmerülő költség, mint ahogyan egyik rendszerünknél sem.


11760W-os napelem rendszer 48db 245W-os napelem modult és egy darab Fronius IGP120V3 háromfázisú invertert tartalmaz. Napelem rendszer ára a kapcsolat linknél kérhető.

32340W-os napelem rendszer 132db 245W-os olasz, TÜV engedélyes napelemből és Fronius IGP120V3 magasfrekvenciás háromfázisú osztrák inverterből áll. Napelem rendszer ára a kapcsolat-árajánlat linknél kérhető.


49980W-os napelem rendszer 204db 245W-os Xgroup XG60P napelem panelből és három darab német prémium kategóriás Diehl Platinum transzformátormentes háromfázisú inverterből vagy osztrák Fronius CL48 rekeszes és ugyanúgy háromfázisú szekrény inverterből állhat. Napelem rendszer ára a kapcsolat-árajánlat menüben vagy telefonon kérhető.

További napelem rendszereinkről vagy személyre (tetőre) szabott napelem rendszer terveinkről és aktuális napelem rendszereink árairól érdeklődjön a kapcsolat-árajánlat linknél, e-mailben vagy telefonon.


2013/03/19

Napelem Napkollektor

Napelem vs. Napkollektor, avagy állítsuk szembe őket, melyik mit tud.
Sokan nem tudják, hogy napelemet vagy napkollektort válasszanak. Nem is ebben próbálunk segíteni. Ezt mindenki döntse el maga. Mi természetesen a napelemet ajánljuk, de ez nem azt jelenti, hogy adott esetben nem a napkollektor a megfelelő döntés.
Inkább a napelem napkollektor körüli értelmezésben szeretnénk segíteni. Felmerül a kérdés, hogy napelem vagy napkollektor. Melyik mit csinál?
Olyan, hogy napelem napkollektor nem létezik. Létezik napelem és létezik napkollektor.
A napelem nevében van, hogy elem. Itt inkább kell gondolni a háztartásokban is megtalálható elemekre, mint például lapos vagy ceruza elemekre és nem elemekre, amelyeket összeépíthetünk. A napelem elektromos áramot állít elő.
A napkollektor a napelemmel ellentétben nem úgy működik, mint egy ceruza elem, nem elektromos áramot ad le, hanem összegyűjti a nap energiáját csövein keresztül és akár sima vizet melegít fel közvetlenül a speciális csöveken át. Angolul solar collector, szabad magyar fordításban nap összegyűjtő.
Tehát míg a napelem hasonlóan működik, mint egy ceruza elem és elektromos áramot állít elő, addig a napkollektor a felületén keresztül felmelegíti a rajta keresztül haladó vizet és meleg vizet állít elő közvetlenül. Napelemmel meleg vizet egy erre alkalmas elektromos bojleren keresztül tudunk legjobban előállítani. Ne menjünk most bele hobbielektronikai megoldásokba.
Reméljük sikerült tisztázni a napelem napkollektor közti különbséget.
Egy biztos, a napelem, napkollektor is megújuló energiát használ és segíti környezetünk tisztábbá tételét és büszkévé teheti használóját, hogy tesz valamit a pénztárcájának és az utókornak is.

2013.03.12.Napelemes cserép


Pár éve megjelent a hír, hogy a napelemes cserép vagy napelem cserép hamarosan megérkezik és elindul világkörüli útjára nem máshonnan, mint hazánkból Magyarországról. Interneten azt olvastuk, hogy a napelemes cserép feltalálója magyar és a termelés is itt indulna el. Sajnos azóta nem hallottunk semmi érdemi információt. Úgy látjuk a napelemes cserép nem csak itthoni gyártókkal elérhető, különböző napelemes cserép ötletek és napelemes cserép szabadalmak láttak napvilágot a nagyvilágban. Mi egyenlőre jobban hiszünk a könnyen felszerelhető napelem rendszerekben, amelyet ha kell, le is lehet szerelni és át lehet vinni egy új otthon tetőjére, ami talán más szerkezetű tetővel rendelkezik. Mindenki számára elérhető napelemes cserép és normál napelemes rendszerek, de ezek hatékonysága és ára eltér egymástól. Egyenlőre úgy tapasztaljuk, hogy a normál napelem rendszerek vezetnek a napelemes cseréppel szemben mind árban és hatékonyságban is.
Forrás felhasználva: http://greenliving.nationalgeographic.com/solar-tiles-vs-solar-panels-2703.html

2013.02.12.Kamat vágás

Egyszer, 2010-ben volt fél évig olyan alacsony a jegybanki alapkamat, mint amire most csökkentette az MNB, 5,25 százalékra. Ezzel szemben a napsütéses órák száma várhatóan emelkedik országunkban. Napelemes rendszerbe érdemes befektetni. Számoljon velünk. Klikkeljen ide.

2013.02.26.Kínai napelem vámoltatása

AZ EU tagállamok elfogadták az Európai bizottság tervét, hogy regisztrálják a Kínából érkező napelemeket. Az egyik utolsó lépés a 21milliárd eurós napelem import piac vámja felé.

A napelem import piac az egyik legnagyobb piac amelyet a bizottság valaha is kezelt. Politikusok figyelmeztettek a növekvő feszültségre az EU és Kína között, amely könnyen torkolhat kereskedelmi háboróba. Kína a második legnagyobb kereskedelmi partnere Európának.

A szabályozás megengedi a vámhatóságoknak, hogy visszamenőlegesen vámoltassák Kína és kínai cégeket, amennyiben kiderül, hogy kevesebbért adják a napelemeket, mint amennyiért azt egyáltalán képesek előállítani.

Diplomaták nem közölték, hogy mikor várható a szabályozás élesbe lépése.

Az egész napelem szabályozás és vám ügy egy német napelem gyártó cég általi kezdeményezésből indult, amely azt állította, hogy a túlságosan is olcsó kínai napelemek miatt kiszámíthatatlan pénzügyi helyzetbe kerülhet.

Kínai napelem gyártó cégek 21milliárd euro értékben adtak el napelemeket az EU-nak 2011-ben. A napelemek importja 7%-ot tesz ki a teljes EU importnak Kína felől.

Forrás: ReutersNapelem Rendszerek HáztartásoknakNapelem rendszereink normál fogyasztású családi házakhoz.


Rendszereinket a listán található inverterekkel szereljük.


XGroup XG-60P napelem
XG-60P napelm Folyamatos raktárkészletet tartunk a XG-60P 245W teljesítményű napelemekből.
A kiemelkedően magas 20év teljes körű gyártási garancia vonatkozik az XGROUP XG60P típusú polikristályos napelem panelekre, a napelem teljesítmény garanciája 12év 90% és 25év 80% lineáris teljesítmény garancia, ami azt jelenti, hogy 25év múlva az eredeti teljesítményének a 80%-át adja le a napelem.

Az olaszországi napelem gyár német napelem cella anyagot használ a napelem panel szerelésére, gyártási és összeszerelési munkákat Német és olasz gyártósorok végzik a Deutsche solar felügyelete mellett.
XGroup napelem gyártó promó videó link itt.


Biztonságos és Megbízható belépő a Megújuló Energiák világába


Napelem rendszerHatékony megtérülést garantáló rendszer, 6db 245W-os napelem panelből és egy napelemekhez tervezett inverterből áll.  Az 1470W maximum teljesítményt optimális körülmények között adja le a napelemes rendszer.

Napelem rendszer technikai adatok:
Az XGroup XG60P típusú napelem panelből összeszerelt 1470W teljesítményű napelem rendszer 154kg-mal terheli 
meg a tetőt. Telepítéshez 10nm tetőfelület szükséges, a napelem rendszer várható  éves hozama 1650kWh/év.

Kérésre pontos hozamot számolunk tervezett napelem rendszeréhez.

Mekkora havi villanyszámlát vált ki?
6.700 Ft/hó áram számlát vált ki a 6db-os napelem rendszer és 7.800 Ft/hó-t a 7db-os.

6db napelem EHE inverter 1470W technikai adatai Pdf7db napelem EHE inverter 1715W technikai adatai Pdf.


A feltüntetet öszegek az  áfát nem tartalmazzák, az összeálítás nem tartalmazza a túlfeszültség levezetöket, munkadíjat, és a rendszer engedélyeztetését az elektromos szolgáltatónál. Részletes és pontos árajánlatért vegye fel velünk a kapcsolatot.


2450W napelem rendszer hálózati csatlakozással, kérjen árajánlatot

A 2450W teljesítményű napelemes rendszer, ami 
Napelemes rendszercsaládi házak és kisebb cégek energiaellátását biztosítja.  A kiszámítható megtérülést a 10 darab 245W-os napelemnek köszönheti. A telepített napelem rendszer  összesen 2450W teljesítményt ad le óránként optimális körülmények között. 

Kérésre pontos hozamot számolunk tervezett napelem rendszeréhez. Vegye fel a kapcsolatott velünk.

Napelem rendszer technikai adatok:
Napelem rendszer telepítéséhez 16nm tetőfelület szükséges és 220kg-mal terheli meg a tetőszerkezetet. Optimális elhelyezés estén 2730kWh/év elektromos energiát termel. 

Mekkora havi villanyszámlát vált ki?
11.000 Ft/hó áram számlát vált ki ez a napelem rendszer.

10db napelem EHE inverter 2450W technikai adatai Pdf12db napelem FRONIUS inverter 2940W technikai adatai Pdf.3220W napelem rendszer hálózati csatlakozással, kérjen árajánlatot

Napelem szerelésA 3220W teljesítményű napelemes rendszer, ami családi házak és kisebb cégek energiaellátását biztosítja.  A hatékony 

megtérülést a 14 darab 230W teljesítményű polikristályos napelemnek köszönheti. Az ön épületére telepített napelem rendszer  összesen 3220 W teljesítményt ad le óránként optimális körülmények között.

Technikai adatok:
Napelem rendszer telepítéséhez 23nm tetőfelület szükséges és 300kg-mal terheli meg a tetőszerkezetet. Optimális elhelyezés estén 3542kWh/év elektromos energiát termel. 

Kérésre pontos hozamot számolunk tervezett napelem rendszeréhez. Vegye fel a kapcsolatott velünk.

Mekkora havi villanyszámlát vált ki?
15.500 Ft/hó áram számlát vált ki ez a napelem rendszer.

10db napelem EHE inverter 2450W technikai adatai Pdf12db napelem FRONIUS inverter 2940W technikai adatai Pdf.


4900W napelem rendszer hálózati csatlakozással, kérjen árajánlatot
Napelem szerelés 
Nagy fogyasztású családi házak és cégek energiaellátását biztosítja a 4900W teljesítményű napelemes rendszer hatékony megtérülést és megbízható energiatermelést tesz lehetővé. Ezt a 20darab 245W teljesítményű polykristályos napelemnek köszönheti. 

Napelem rendszer technikai adatok:
Napelem rendszer telepítéséhez 31nm tetőfelület szükséges és 440kg-mal terheli meg a tetőszerkezetet. Optimális elhelyezés estén 5300kWh/év elektromos energiát termel. 


Kérésre pontos hozamot számolunk tervezett napelem rendszeréhez. Vegye fel a kapcsolatott velünk.

Mekkora havi villanyszámlát vált ki?
22.000 Ft/hó áram számlát vált ki ez a napelem rendszer.


20db napelem Diehl Platinum 10 év garanciás inverterrel. 20db napelem FRONIUS inverter 4900W technikai adatai Pdf.


5390W napelem rendszer hálózati csatlakozással, kérjen árajánlatot 

Napelem rendszerAz 5kW teljesítményű napelemes rendszer még egy fázison csatlakoztatható az elektromos hálózathoz. Nagy fogyasztású családi házak és cégek energiaellátását biztosítja. A 5060W teljesítményű napelemes rendszer hatékony megtérülést és megbízható energiatermelést tesz lehetővé. Az elektromos energiát 22db  230W teljesítményű napelem panel termeli.

Napelem rendszer technikai adatok:
Napelem rendszer telepítéséhez 36nm tetőfelület szükséges és 470kg-mal terheli meg a tetőszerkezetet. Optimális elhelyezés estén 5950kWh/év elektromos energiát termel.

Kérésre pontos hozamot számolunk tervezett napelem rendszeréhez. Vegye fel a kapcsolatott velünk.

Mekkora havi villanyszámlát vált ki?

24.300 Ft/hó áram számlát vált ki ez a napelem rendszer.


22db napelem EHE inverter 5390W technikai adatai Pdf.


Napelemet raknál a házra? Ezekkel a cégekkel vigyázz!


Frissítette a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) a megbízhatatlan és másokra ártalmas vezetőkkel rendelkező cégek listáját. 
Az MNNSZ frissítette honlapján a megbízhatatlan és másokra ártalmas vezetőkkel rendelkező cégeket tartalmazó feketelistáját. Az összesítés szerint jelenleg 13 hazai és egy külföldi székhellyel rendelkező vállalkozás található a nem ajánlott cégek, s cégvezetők listáján.
A néhol hivatkozott magyarázat szerint akad vállalkozás, amely azért került fel a listára, mert megkárosította a szövetséget, vagy például nem fizette ki a béreket, illetve az alvállalkozókat. De van olyan cégvezető is, aki a Szövetség állítása szerint azon túl, hogy a megvásárolt áruk ellenértékét nem fizette ki, még az általa kibocsájtott és a kezesek által aláírt váltójának sincs semmilyen fedezete.


Napkollektor Termékeink


Vákuumcsöves napkollektor panel HEAT PIPE - Tokyo Solar SP01-1

Vákuumcsöves napkollektor panel napkollektor rendszer használatához. A HEAT PIPE napkollektor panel Alumínium vagy Rozsdamentes acél gyűjtőfejjel és kerettel van szerelve. Többféle panel méretben kapható, a 10 vákuumcsövestől, a 30 vákuumcsöves napkollektor panel méretig.
Napkollektor árak:
Bruttó vételár személyes átvétel esetén: 67 990.-ft-tól
Futárral előre utalással: 77 990.-ft-tól (az ár tartalmazza a futár költséget)Futárral utánvéttel: 79 000.-ft-tól (az ár tartalmazza a futár költséget)
Jellemzők:
 • Jól ellenáll a szélnek, hónak
 • Max. üzemi nyomás 7 bar 
 • Vákuumcső méret: 58 x 1800mm
 • Vákuumcső darabszám/panel: 10 csöves, 15 csöves, 18 csöves, 20 csöves, 24 csöves, 30 csöves
 • Napkollektor felület: 1,46m2, 2,2m2, 2,6m2, 2,92m2, 3,5m2, 4,4m2
 • Napkollektor panel súlya: 38kg, 47kg, 56kg, 62kg, 75kg, 94kg
 • HEAT PIPE (hő csöves) technológia
 • Jó hőtartó képesség
 • Extra korrózió állóság
 • 4 évszakos működésű időtartam
 • Szerelő keret, állvány

Nagyításhoz kattints a képre
 

Miért jó napkollektor tulajdonosnak lenned? Kell-e félni a napkollektoros beruházástól? • A nap kollektor védi, óvja a pénztárcádat! Egyszer kell csak kifizetned,
  utána rendületlenül, szakadatlanul neked dolgozik.
 • Sokszor tapasztalni műszaki berendezéseknél, hogy gyakran meghibá-
  sodnak, nem tartósak. Állandó gondot, bajt okoznak a tulajdonosnak.
  Szerencsére a napkollektorok annyira egyszerű, és ötletes felépítésű
  berendezések, hogy meghibásodára hajlamos alkatrészek nincsenek
  bennük.
 • Egy új dolog, új technológia kipróbálása, a megszokottak megváltoztatása
  mindig félelemmel tölti el az embert. A napkollektor azon ritka dolgok egyike,
  melytől nem kell félni. Sok örömöt, és elégedettséget koznak a tulajdonos
  részére.
 • A nyugdíj bizonytalan, a kormány bármikor változhat.
  A napenergia viszont MEGMARAD!
 • A tulajdonosok, napkollektor használók büszkén tudják gyermekeiknek,
  családtagjaiknak és környezetüknek mutatni megfontolt, előre látó és
  környezettudatos gondolkodásukat.
 • A kollektor vásárlók jó érzékkel fektetnek be a napenergia hasznosításba.
  Tudják, hogy a saját ingatlanba, költség csökkentésbe jó döntés pénzt
  invesztálni. Ráadásul nagyon kedvezőek a megtérülési mutatók is.


A vákuumcsöves HEAT PIPE napkollektor panel bármekkora táblákból álló napkollektor rendszerekké össze építhető. A melegvíz előállító képessége kimagaslóan jó a HEAT PIPE (hőcsöves) technológiának köszönhetően. A kollektor felső gyűjtő részét kétféle anyagtípusból forgalmazzuk. (Alumínium és rozsdamentes acél) A napkollektor ár tartalmazza a ferde tetős állvány, ferde tetős keretet is!
Kollektor szereléssel kapcsolatos kérdésekkel fordulj napkollektor szerelő partnereinkhez,
vagy vedd fel velünk a 
kapcsolatotHívj bátran kérdéseiddel a 06-20-540-4184 telefonszámon.
 
 Tokyo Solar vákuumcsöves nyomásos napkollektor - IP01

Heat Pipe (hőcsöves) nyomásos 150 literes 15 vákuumcsöves napkollektor rendszer Magnézium rúddal és
elektromos fűtőbetéttel.
Napkollektor árak:
Bruttó vételár személyes átvétel esetén: 209 000.-ft
Futárral előre utalással: 221 000.-ft (az ár tartalmazza a futár költséget)Futárral utánvéttel: 224 000.-ft(az ár tartalmazza a futár költséget)
Jellemzők:
 • Jól ellenáll a szélnek, hónak
 • Max. üzemi nyomás 7 bar (0.7 Mpa; próbanyomás 1.0 Mpa)
 • Jó hőtartó képesség
 • Belső tartály anyaga: rozsdamentes acél SUS304
 • Külső tartály anyaga: drawbench ezüst acél
 • Tartály szigetelése: poliuretán
 • Vákuumcsövek mérete: 58-1800mm
 • Extra korrózióállóság
 • Magnézium rúd
 • Elektromos fűtő betét (1500W)
 • Stabil, könnyen szerelhető napkollektor keret/állvány lapos tetős vagy ferde tetős verzióval
 • Egyszerű telepítés/felszerelés
 • 3-4 fős háztartásoknak
 • 3 vagy 4 évszakos működési időtartam
 • Összeszerelt termék mérete: szélesség 125 cm, magasság 230 cm
 • Tömege:90 kg
 • Napkollektor felület: 1.93m2
 • További műszaki adatokért kattintson ide
 Nagyításhoz kattints a képre
 Nagyításhoz kattints a képre


Ez egy különösen kedvelt típus. Nagyon nagy teljesítményű. A vásárlók egytől-egyig arról számolnak be, hogy jobban teljesít, mint amire számítottak volna. Igazi málhás ló, ami reggeltől-estig dolgozik a gazdája részére. Fáradhatatlan, kezes berendezés, magas megbízhatósággal. Igen széleskörű felhasználási területre alkalmas. De ezeken túlmenően a beszerelési, beüzemelési költségei is nagyon alacsonyak.

A magnézium rúd megakadályozza a víztartály korrózióját, vízkövesedését, mert a vízben oldott ásványi sók és egyéb
szennyező anyagok megtámadhatják a napkollektor fémtartályát, ezért a magnézium rúd növeli a napkollektor élettartamát,
és hosszú távon biztosítja, hogy tiszta egészséges vizet használjunk.


Hívj bátran kérdéseiddel a 06-20-540-4184 telefonszámon.
Napkollektor szereléssel kapcsolatos kérdésekkel fordulj napkollektor szerelő partnereinkhez,
vagy vedd fel velünk a 
kapcsolatot.

Tokyo Solar vákuumcsöves nyomás nélküli napkollektor - N03-1/12

Vákuumcsöves nyomás nélküli 120 literes 12 vákuumcsöves napkollektor rendszer
Napkollektor árak:
Bruttó vételár személyes átvétel esetén: 98 000.-ft 
Futárral előre utalással: 109 000.-ft (az ár tartalmazza a futár költséget)Futárral utánvéttel: 111 000.-ft (az ár tartalmazza a futár költséget)
Jellemzők: 
 • Jól ellenáll  a szélnek, hónak
 • Jó korrózióállóság
 • Jó hőtartó képesség 70-80 óra
 • Automata víz feltöltés
 • Belső tartály anyaga: rozsdamentes acél SUS304
 • Külső tartály anyaga: drawbench ezüst acél
 • Tartály szigetelése: poliuretán
 • Vákuumcsövek mérete: 58-1800mm
 • Stabil, könnyen szerelhető napkollektor keret/állvány lapos tetős vagy ferde tetős verzióval
 • Egyszerű telepítés/felszerelés
 • 2-3 fős háztartásoknak
 • 3 évszakos működési időtartam
 • Méretek: szélesség 100 cm magasság 230 cm
 • Tömege : 60 kg
 • Napkollektor felület: 1.54m2
 • További műszaki adatokért kattintson ide
Nagyításhoz kattints a képre


Nagyításhoz kattints a képre


Olcsó, könnyen összeszerelhető, népszerű típus. Nemcsak a kisebb háztartások, hanem a kerti medencék igazi társa is. 


Mire számíts, ha napkollektor tulajdonossá válsz?

 1. A nap kollektor azért van, hogy a sárga csekkek okozta stresszt
  jelentősen lecsökkentse.
 2. Igaz, a berendezés pénzbe kerül, de nem ez a fontos, hanem az,
  hogy mileőbb hozzá juss az ingyenes meleg vízhez.
 3. Jó előre készülj fel az irigykedő pillantásokra. Az emberek azt hiszik,
  hogy a napkollektor luxus cikk, drága berendezés, magas a napkollektor ára.
  Emiatt összesúgnak majd a hátad mögött, amikor megtudják, hogy
  te is napkollektor felhasználóvá váltál.
 4. Azon kevesekhez tartozol, akik szeretik saját kézbe venni az irányítást,
  és nem akarod megvárni, amíg a gáz és az áram díja az egekbe szökik.
  Emiatt az energiaárak emelkedése sokkal kevésbé lesz hatással a családi
  kasszára, mint eddig.
 5. A jelen nehéz gazdasági helyzet, és a bizonytalan politikai időszak még
  sűrgetőbbé teszi a napkollektor vásárlást. Azok, akik most döntenek napenergiás
  befektetés mellett, áldani fogják évek múlva azt a pillanatot, amikor a döntést meghozták.
Hívj bátran kérdéseiddel a 06-20-540-4184 telefonszámon.


Napkollektor szereléssel kapcsolatos kérdésekkel fordulj napkollektor szerelő partnereinkhez, vagy vedd fel velünk akapcsolatot.


Tokyo Solar vákuumcsöves nyomásos split napkollektor - HP01

Heat Pipe (hőcsöves) nyomásos 120 literes 10 vákuumcsöves split (különálló, osztott) napkollektor rendszer.
Napkollektor árak:
Bruttó vételár személyes átvétel esetén: 279 950.-ft-tól
Futárral előre utalással: 292 000.-ft-tól (az ár tartalmazza a futár költséget)Futárral utánvéttel: 295 000.-ft-tól (az ár tartalmazza a futár költséget)


Jellemzők: 
 • Jól ellenáll a szélnek, hónak
 • Max. üzemi nyomás 7 bar (0.7 Mpa; próbanyomás 1.0 Mpa)
 • HEAT PIPE (hő csöves) technológia
 • Jó hőtartó képesség
 • Vákuumcsövek  mérete: 58-1800mm
 • Extra korrózióállóság
 • Magnézium rúd
 • Elektromos fűtő betét (1200W)
 • 2 fős háztartásoknak
 • 120 literes, hőcserélős víztartály 
 • WILO keringtető szivattyú
 • Tágulási tartály 5L, áramlásmérő
 • Nyomás határoló, ellenörző szelep, mentesítő szelep
 • Napkollektor -szolár- vezérlő
 • Rozsdamentes acál szerelő keret
 • Fagyálló szolár folyadék
 • Biztonsági szelep, túlnyomás leengedő biztonsági szelep
 • 4 évszakos működési időtartam
 • Napkollektor felület: 1.29m2
Nagyításhoz kattints a képre


Nagyításhoz kattints a képre


Nagyításhoz kattints a képreTokyo Solar vákuumcsöves nyomás nélküli napkollektor - N03-1/18

Vákuumcsöves nyomás nélküli 180 literes 18 vákuumcsöves napkollektor rendszer
Napkollektor árak:
Bruttó vételár személyes átvétel esetén: 139.000.-ft
Futárral előre utalással: 151.000.-ft (az ár tartalmazza a futár költséget)Futárral utánvéttel: 153.000.-ft (az ár tartalmazza a futár költséget)
Jellemzők:
 • Jól ellenáll  a szélnek, hónak
 • Jó korrózióállóság
 • Jó hőtartó képesség 70-80 óra
 • Automata víz feltöltés
 • Belső tartály anyaga: rozsdamentes acél SUS304
 • Külső tartály anyaga: drawbench ezüst acél
 • Tartály szigetelése: poliuretán
 • Vákuumcsövek mérete: 58-1800mm
 • Stabil, könnyen szerelhető napkollektor keret/állvány lapos tetős, vagy ferde tetős verzióval
 • Egyszerű telepítés/felszerelés
 • 4 fős háztartásoknak
 • 3 évszakos működési időtartam
 • Méretek: szélesség 148 cm  magasság 230 cm
 • Tömege :  70 kg
 • Napkollektor felület: 2.31m2
 • További műszaki adatokért kattintson  ide


 
 Nagyításhoz kattints a képre
 
Nagyításhoz kattitns a képre

Az egyes típusok állandó készleten vannak. Az ország teljes területére megoldott futárral a kiszállítás. Legyen szó Budapest, Szeged, Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc, Győr, Sopron, Pécs, Szolnok, Székesfehérvár, Veszprém városokról, vagy bármely megyéről országos szinten.

Szállítási és fizetési feltételek
napkollektor-arakTermékeinket személyesen vagy a honlapunkon történő megrendelés útján tudod megvásárolni!
Személyes átvétellel: Előzetes telefonon történt egyeztetés után a terméket átveheted referencia házunknál, készpénz fizetéssel. Tel.:20/540-41-84.
Futár szolgálattal előre utalással: A napkollektor vételárát és a szállítási díjat a 11742214-20015367-es OTP Bank számla számra történő utalás után futárszolgálattal juttatjuk el Önhöz.

Futár szolgálattal utánvéttel: A napkollektor vételárát és a szállítás díját a futárnak kell átadnia a termék kiszállításakor.
A kiválasztott áru mellett feltüntetett ár a bruttó vételár, amely tartalmazza a szállítási költséget. A megrendelt árut munkanapokon előzetes e-mail-ben, vagy telefonos visszaigazolást követően, a készlet erejéig, 24-48 órán belül útnak indítjuk. A munkaszüneti (szombat, vasárnap) és ünnepnap beérkezett megrendeléseket legkorábban a megrendelést követő első vagy második munkanapon teljesítjük. A napkollektor szállítását futár végzi napközben 8-17 óráig.
Kellemes Vásárlást kívánunk Önnek!Napkollektor, nyomás nélküli vákuumcsöves napkollektorVákuumcsöves nyomás nélküli napkollektor - Tokyo Solar N03-1/12

Vákuumcsöves nyomás nélküli 120 literes 12 vákuumcsöves napkollektor rendszer automata vízfeltöltéssel

 


Jellemzők:

 • Jól ellenáll  a szélnek, hónak
 • Jó korrózióállóság
 • Jó hőtartó képesség 70-80 óra
 • Automata víz feltöltés
 • Belső tartály anyaga: rozsdamentes acél SUS304
 • Külső tartály anyaga: drawbench ezüst acél
 • Tartály szigetelése: poliuretán
 • Vákuumcsövek mérete: 58-1800mm
 • Stabil, könnyen szerelhető napkollektor keret/állvány lapos tetős vagy ferde tetős verzióval
 • Egyszerű telepítés/felszerelés
 • 2-3 fős háztartásoknak
 • Méretek: keret szélessége 100 cm       
  magasság  230 cm
 • Tömege :  60 kg
 • Napkollektor felület: 1.545m2
 • Víztartály csomagolása 50×50×120cm
 • 12db Vákuumcső csomagolása 190×28×25cm TÖRÉKENY!!!!
 • Tartó állvány csomagolása 176×20×15cm


További műszaki adatokért kattintson ideNapkollektor árak:

Bruttó vételár személyes átvétel esetén: 98 000.-ft
Futárral előre utalással: 109 000.-ft (az ár tartalmazza a futár költséget)Futárral utánvéttel: 111 000.-ft (az ár tartalmazza a futár költséget)


Típus
Vákuumcső darabszám
Napkollektor felület
Bruttó (áfás) ár telephelyen
Megjegyzés
Napkollektor NO3-1/120 liter
12
1.54m2
98.000,- Ft
 raktáron
Napkollektor NO3-1/180 liter
18
2.31m2
139.000,- Ft
raktáronA napkollektor tulajdonosok így gondolják:


"Szépen jön lefelé a napkollektorból a meleg víz. Olyan napsütéses napokon, mint amik a múlt héten voltak, 4-5 alkalommal is meg tudtam forgatni benne a vizet 1 nap alatt. Tavaly a medence vizét  23-24 fokosra tudtam csak felmelegíteni. most a napkollektorral sikerült elérni a 35 fokot is. A napkollektor nagyon jó! Jó választás volt."Kaspár József - Karancslapújtő   (Nyomás nélküli napkollektor, 120 literes)


"Meg vagyok elégedve, bevált a termék. Idén csak április 17-én üzemeltem be, de már rögtön az első nap 47°C-os vizet csinált. Átlagos napokon a 60°C mindig megvan. Ha felhős az idő, kicsit gyengébben teljesít. Nem bántam meg, jó döntés volt."

Szepesi Lajos - Budapest, XVII. kerület   (Nyomás nélküli napkollektor, 120 literes)


"A vártnál jobban melegít. Azt is el kell mondanom, hogy igen sokáig tartja a meleget a tartály. Amikor használva van a cirkót ke kellett kapcsolni."

Rácz Zoltán - Nagytarcsa   (Nyomás nélküli napkollektor, 120 literes)


vakuumcsoves-napkollektor-bekotesi-rajz-b

Napkollektor szereléssel kapcsolatos kérdésekkel forduljon napkollektor szerelő partnereinkhez, vagy vegye fel velünk akapcsolatot.
Napkollektor előnyei:

Sok vásárló szereti, hogy a termék egyszerű, nem bonyolult. Emiatt nincsenek meghibásodásra okot adó elemek benne. Továbbá a nagy hatékonyság és a kedvező ár miatt igen gyors a megtérülése. A nyomás nélküli vákuumcsöves napkollektor ára nagyon kedvező. Így nagyon gyorsan visszatermeli az árát tulajdonosa részére. Az automata vízfeltöltés miatt használata kényelmes. A napkollektor gyorsan telepíthető. Működéséhez nincs szükség áramra, vagy bármilyen más energiaforrásra. A napsütés, vagy szórt napfény elegendő a működéséhez. Felépítése egyszerű, nem összetett, így meghibásodási lehetőségek szinte nincsenek.
A téli napokra (november végétől február végéig) ajánlott a napkollektorból leeresztenia vizet. Maga a termék nem fagyna el, de a napkollektorhoz vezető vízvezetékek kis keresztmetszete miatt, azokban fagydugó keletkezhet, ami a rendszer károsodását okozhatja. Emiatt mi a 3 évszakos üzemelést javasoljuk.
napkollektort a felhasználási ponthoz képest 4.5-5 méterrel magasabbra kell elhelyezni a megfelelő víznyomás biztosítása érdekében. Ennél kisebb szintkülönbség esetén ennek a kollektornak a használatát nem javasoljuk, mert nem lesz megfelelő a tulajdonos felhasználói élménye. Túl kicsi lesz a víznyomás. Ilyen esetben, ilyen háztartáshoz a nyomásos napkollektort ajánljuk.
Ha medencefűtésre használja a kollektort, akkor megoldható kicsi szintkülönbség esetén is a zavartalan kollektor használat, hisz ott egyrészt nem kell nyomás a medence vizének felmelegítéséhez, másrészt a medence vízforgató szivattyújára bátran ráköthető a felmelegíteni kívánt víz ág, ami a kollektor felé halad.
A napkollektor felhasználási módjai:


Ezt a típust főként 2-3 fős háztartások meleg víz előállítására használják. Ingyenesen készíti a meleg vizet zuhanyozáshoz, fürdéshez. Leleményesebb vásárlók még mosogatáshoz és a mosógéphez csatlakoztatva mosáshoz is használják. A többség keverő szeleppel együtt használja, mivel a készülék főként a több napsütési időt tartalmazó nyári napokon gyakran 90-95 fokos hőmérsékletű forró vizet gyárt. Ezt pedig közvetlenül rávezetve a ház melegvíz csapjára, az azt megnyitó személynél komoly forrázást okozhat. Ezt a keverő szelep használata maximálisan kivédi, megelőzi. Így teljesen biztonságos lesz a meleg víz felhasználása, amit a termék készít. (A keverő szelep, vagy másnéven keverő csap egy olyan szerelvény, amelynek 2 bevezetése és 1 kivezetése van. Az egyik bemenete a napkollektortól érkező forró víz, a másik pedig a ház vízhálózatából a hideg víz ág. A keverőszelepen kézzel beállítható az a hőmérséklet, amit a felhasználó szeretne hogy a kiemeneti nyíláson távozó víz elérjen. A többség ezt 40-45 °C közötti szokta beállítani. Így a ház csapjaihoz már csak ez a keverőszelep által összekevert és a tulajdonos által beállított hőmérsékletű víz fog eljutni.
Nagyon jó, és célszerű még ezt a típusú napkollektort medence fűtésre is használni. A segítségével, és használatával a medence használati ideje kitolható, illetve nem csak a nap fogja a medence vizét melegíteni hanem a kollektor is. Ezáltal a medencebében való fürdőzés sokkal kellemesebb és örömtelibb lesz. A legtöbb szülő, nagyszülő aggódik a medencében játszó gyerekek egészsége miatt. Ha a kollektor fűti a medence vizét, a megfázás lehetősége teljes mértékben minimalizálódik.

Ha kérdésed van, telefonálj bátran! Küldj sms-t, visszahívunk! Ferenc - 20/540-4184Vásárlónik mondják erről a napkollektor típusról:


"Villamos energia takarékosságra vágytam. Akartam hasznosítani a napenergiát a takarékosság miatt. Sokat utána olvastam, így nem féltem a vásárlás előtt. Nagyon előnyös, hogy hasznosíthatom az ingyen energiát. A rezsi számlának most már csak 50%-át fizetem."
Csenki István - Kecskemét   (Nyomás nélküli napkollektor, 120 literes)


"Köszönöm Ferenc, az agárdi kollektor kiválóan működik.Úgy oldottam meg a bekötését, hogy a keringtető egyik pontját megcsapoltam
és szűkítő idommal rácsatlakoztam egy 550W-os kerti szivattyúra, ami
feltolja a vizet. A kollektor a lapos tetőn van, négy méter magasan, nem is
kellett volna ilyen erős szivattyú. 20 mm-es alu-műanyag hajlítható csőben
megy fel a víz, és ugyanolyanon jön le. Ezek a csövek belül 16 mm
átmérőjűek. A kb.90 liter meleg víz 10 perc alatt folyik le, a szivattyú
pedig 3 és fél perc alatt tölti fel a fél tartályt. A leeresztő ágban van
egy mágnes-szelep, ami kiengedi a vizet, majd ha lefojt, beindul a
szivattyú, teli tölti és leáll. Ezek vezérlése nem volt bonyolult, azért
sem, mert nem tudtam sehová sem tenni hőérzékelőt, egyszerűen minden nap 7
alkalommal végig fut ez a másfél-két órás ciklus. Ha borús az idő, akkor
csak 5-7 fokkal csinál melegebb vizet, ha jó napos, akkor 20-22 fokot
melegít a medence vizén. Napi 540 liter melegített víz keletkezik, ha jól
számolom, a 17 M3-es medencémben, elvileg 5 hét alatt kicseréli a vizet,
legalább 15-fokkal melegebbre.
Úgyhogy nagyon meg vagyok elégedve!
Csatoltam képeket."
Üdvözlettel: Tóth Vilmos - Agárd   (Nyomás nélküli napkollektor, 180 literes)

"A napkollektor normálisan működik. A célnak tökéletesen megfelel."
Szántó László - Váchartyán   (Nyomás nélküli napkollektor, 120 literes)

"A termék jól működik, szépen melegíti a vizet. Minden rendben van vele."
Megyesi Norbert - Pomáz   (Nyomás nélküli napkollektor, 120 literes)

"Jól működik, szuper! 3-4 főre elég a melegvíz. Ha borultabb az idő akkor picit kevesebbet teljesít. Meg vagyunk elégedve vele. Megéri!"
Veres Balázs - Berettyóújfalu   (Nyomás nélküli napkollektor, 120 literes)

"Meg vagyunk elégedve. Átalakítottuk zárt rendszerűvé. Keverőszelepet is beépítettünk, így szabályozható a meleg víz. Szépen üzemel. Örülök, hogy megvásároltam a napkollektort."
Virág Gábor - Budapest, XIX. kerület   (Nyomás nélküli napkollektor, 120 literes)
Szállítási és fizetési feltételek - napkollektor

napkollektor-arakTermékeinket személyesen vagy a honlapunkon történő megrendelés útján tudja megvásárolni!
Személyes átvétellel: Előzetes telefonon történt egyeztetés után a terméket átveheti referencia házunknál, készpénz fizetéssel.Tel.:20/540-41-84.
Cím: 2340 Kiskunlacháza, Dömsödi út 43. - GUMIS műhely (Budapesttől kb 35km-re déli irányban található az 51-es főút mentén)
Futár szolgálattal előre utalással: A napkollektor  vételárát  és a szállítási díjat a 11742214-20015367-es OTP Bank számla számra történő utalás után futárszolgálattal juttatjuk el Önhöz.

Futár szolgálattal utánvéttel: A napkollektor vételárát és a szállítás díját a futárnak kell átadnia a termék kiszállításakor.
A kiválasztott áru mellett feltüntetett ár a bruttó vételár, amely tartalmazza a szállítási költséget. A megrendelt árut munkanapokon előzetes e-mail-ben, vagy telefonos visszaigazolást követően, a készlet erejéig, 24-48 órán belül útnak indítjuk. A munkaszüneti (szombat, vasárnap) és ünnepnap beérkezett megrendeléseket legkorábban a megrendelést követő első vagy második munkanapon teljesítjük. A napkollektor szállítását futár végzi napközben 8-17 óráig.
Kellemes Vásárlást kívánunk Önnek!


Napkollektor, split napkollektor rendszerSplit (különálló, osztott) napkollektor rendszer - HP01 Tokyo Solar

Heat Pipe (hőcsöves), nyomásos, 120 literes, 10 vákuumcsöves split (különálló, oszott) napkollektor rendszer.

BOMBA ÁR!!!
Teljes napkollektor rendszer már bruttó 279.950,-Ft áron

Hívj - 20/540-4184 (Ferenc)

Jellemzők: 

 • Max. üzemi nyomás 7 bar (0.7 Mpa; próbanyomás 1.0 Mpa)
 • HEAT PIPE (hő csöves) technológia
 • HEAT PIPE (hő cső) hőátadó mérete: Ø14 mm
 • Jó hőtartó képesség
 • Vákuumcsövek mérete: 58-1800mm
 • Extra korrózióállóság
 • Elektromos fűtő betét (1200W)
 • 2 fős háztartásoknak
 • 120 literes, 1 hőcserélős víztartály (puffer tartály)
 • WILO keringtető szivattyú
 • Tágulási tartály 5L, áramlásmérő
 • Nyomás határoló, ellenörző szelep, mentesítő szelep
 • Napkollektor -szolár- vezérlő
 • Szerelő keret, állvány ferde tetőhöz rögzítő kampókkal
 • Alumínium gyűjtőfej
 • Fagyálló szolár folyadék
 • Biztonsági szelep, túlnyomás leengedő biztonsági szelep
 • 4 évszakos működési időtartam
 • Napkollektor felület: 1.29m2


Napkollektor rendszer árak:

Bruttó vételár személyes átvétellel: 279.950,-ft
Futárral előre utalással: 292.000,-ft (az ár tartalmazza a futár költséget)Futárral utánvéttel: 295.000,-ft (az ár tartalmazza a futár költséget)

A rendszer többféle méretben és összeállításban rendelhető. Egyedi, személyreszabott igények alapján. A javasolt vákuumcső darabszám és a víztartály méret leginkább a meleg víz használók számától függ. Sokan azt hinnék, hogy nehéz a beszerelése, beüzemelése, de szerencsére egy ügyes vízvezeték szerelő, vagy fűtés szerelő szakember is könnyedén megbírkózik vele.

"Jó döntés volt megvásárolni a rendszert, egész évben 
készíti a meleg vizet." - Kiss Albert - Nagykáta

"
Sorba kötöttem a már korábbi bojlerrel. Így dupla 
méretű lett a háttérkapacításom, ahol a meleg vizet 
tudom eltárolni. Köszönöm a beszereléshez kapott
segítséget" - Gönczöl Gáspár - Zalaegerszeg
"Féltünk belevágni, de a fiam unszolására megkockáztattuk.
Így vásároltunk 3 fő részére egy összeállítást. A villany 
számla most már sokkal kisebb lett." - Zebegényi Márta - Szeged

"
Elégedett vagyok, télen is jól működik a készülék. Én már 
ugyan idős vagyok, de a gyerekeim, unokáim miatt mindenképp
érdemes volt meglépni a dolgot." - Herz Péter - GyőrSplit (különálló, osztott) napkollektor rendszer - SP01 Tokyo Solar

Heat Pipe (hőcsöves), nyomásos, 150 literes, 18 vákuumcsöves split (különálló, oszott) napkollektor rendszer.

Jellemzők: 

 • Max. üzemi nyomás 7 bar (0.7 Mpa; próbanyomás 1.0 Mpa)
 • HEAT PIPE (hő csöves) technológia
 • EXTRA HEAT PIPE (hő cső), hőátadó mérete: Ø24 mm
 • Jó hőtartó képesség
 • Vákuumcsövek mérete: 58-1800mm
 • Extra korrózióállóság
 • Magnézium rúd
 • Elektromos fűtő betét (1500W)
 • 3-4 fős háztartásoknak
 • 150 literes hőcserélős víztartály (puffer tartály)
 • WILO keringtető szivattyú
 • Tágulási tartály 5L, áramlásmérő
 • Nyomás határoló, ellenörző szelep, mentesítő szelep
 • Napkollektor -szolár- vezérlő
 • Alumínium szerelő keret ferde tetőhöz rögzítő kampókkal
 • Alumínium gyűjtőfej
 • Fagyálló szolár folyadék
 • Biztonsági szelep, túlnyomás leengedő biztonsági szelep
 • 4 évszakos működési időtartam
 • Napkollektor felület: 2.31m2

Napkollektor rendszer árak:

Bruttó vételár személyes átvétellel: 349.950,-ft
Futárral előre utalással: 362.000,-ft (az ár tartalmazza a futár költséget)Futárral utánvéttel: 367.000,-ft (az ár tartalmazza a futár költséget)


Típus
Vákuumcső darabszám
Puffer tartály mérete
Hőcserélők száma
Napkollektor felület
Bruttó (áfás) ár telephelyen
HP 01 10/120 Napkollektor rendszer INGYEN MELEGVÍZ 1-2 fő részére
10
120 liter, fűtőbetéttel
1
1.29m2
279.950,- Ft 
 HP 01 15/150 Napkollektor rendszer INGYEN MELEGVÍZ 2 -3 fő részére
 15
 150 liter, fűtőbetéttel
1
1.92m2 
311.650,- Ft 
Napkollektor rendszer 150 literes SP01/18
MELEGVÍZ 3 fő részére
18
150 liter, fűtőbetéttel
1
2.31m2
349.950,- Ft
Napkollektor rendszer 200 literes SP01/18
MELEGVÍZ 3-4 fő részére
18
200 liter
2
2.31m2
422.590,- Ft
Napkollektor rendszer 200 literes SP01/24
MELEGVÍZ 4 fő részére
24
200 liter
2
3.08m2
467.550,- Ft
HP 01 15/140 Napkollektor rendszer INGYEN MELEGVÍZ 2-3 fő részére
15
140 liter
2
1.92m2
333.800,- Ft
HP 01 15/200 Napkollektor rendszer INGYEN MELEGVÍZ 3-4 fő részére
15
200 liter
2
1.92m2
385.250,- Ft
HP 01 20/200 Napkollektor rendszer INGYEN MELEGVÍZ 4 fő részére
20
200 liter
2
2.57m2
410.400,- Ft
HP 01 30/200 Napkollektor rendszer INGYEN MELEGVÍZ 4-5 fő részére
30
200 liter
2
3.86m2
460.760,- Ft
HP 01 30/300 Napkollektor rendszer INGYEN MELEGVÍZ 5-6 fő részére
30
300 liter
2
3.86m2
495.550,- Ft
Napkollektor rendszer előnyei:

A HEAT PIPE (hőcső) miatt igen jó hatásfokkal üzemel a termék. Akár felhős időben is képes gyorsan felmelegedni és a víztartályban/puffer tartályban lévő vizet felmelegíteni. Mivel nyomás alatt üzemel, így akár a földre is telepíthető, attól függően, hogy a helyi körülmények mit tesznek lehetővé. A napkollektor panelban fagyálló szolár folyadék található, így akollektor teljes évben szolgáltatja a melegvizet. A napkollektor rendszer segítségével létrehozott meleg víz alkalmas fürdésre, mosásra, mosogatásra, főzésre. Sőt, nagyobb rendszer esetén fűtésrásegítésre is!
A nyári napokon a kollektor kíválóan alkalmas medencefűtésre is. Ilyenkor a napkollektor által felmelegített víz hőmérséklete könnyen eléri akár a 90-95 fokot.
napkollektor panel nincs egybe építve a meleg víz tároló puffer tartállyal, így esztétikailag a beszerelése mindenki számára elfogadható. Emiatt hívják split (különálló), azaz osztott rendszerűnek. Maga a napkollektor panel szépen belesimul a háztető síkjába. A puffer tartály bárhová el lehet helyezni. (pincébe, padlásra, stb...)
Egyéni igények szerint bármely méretű napkollektoros rendszer összeállítható. A napkollektoros rendszerhez szükséges napkollektor panelok száma és mérete, illetve a meleg víz tárolására szolgáló víztartály (puffer tartályindirekt tároló) mérete saját igények alapján választható. Kisebb melegvíz felhasználáshoz kisebb rendszer is összeállítható. Nagyobb igényekhez pedig nagyobb méretű napkollektor rendszer.Heat Pipe vákuumcső hatékonysága borús időben

Split (különálló) napkollektor rendszer bekötési rajz:

egy-hocserelos-nyomasos-rendszer sp01napkollektor-bekotes


Napkollektoros fűtés, fűtés rásegítés napkollektorral:

A split napkollektor rendszer alkalmas fűtés rásegítésre is. Ebben az esetben nagyobb víztartályt (puffer tartályt), nagyobb teljesítményű munkaállomást, és több napkollektor panelt kell alkalmazni. A növekvő energia árak mellett ez egy jó döntés, arról nemis beszélve, hogy maximálisan környezetbarát technológia. A részletekért, bővebb információért bátran forduljon hozzánk!
A napenergiás fűtés egy pénztárca barát megoldás. A napenergia ára ingyenes és remélhetőleg az is marad. Így minden perc, minden óra, amikor a nap süt, akár felhős időben is, profit Önnek. Megújuló energia, napenergia használatával nemcsak pénztárcája fogja jól érezni magát, hanem ingatlana, háza értéke is nőni fog. Minden egyes ilyen beruházással növeli ingatlana értékét, és energetikai besorolását.
tokyosolar-kapcsolat
Szállítási és fizetési feltételek

napkollektor-arakTermékeinket személyesen vagy a honlapunkon történő megrendelés útján tudja megvásárolni!
Személyes átvétellel: Előzetes telefonon történt egyeztetés után a terméket átveheti referencia házunknál, kp fizetéssel.Tel.:20/540-41-84.
Cím: 2340 Kiskunlacháza, Dömsödi út 43. - GUMIS műhely (Budapesttől kb 35km-re déli irányban található az 51-es főút mentén)
Futár szolgálattal előre utalással: A napkollektor  vételárát  és a szállítási díjat a 11742214-20015367-es OTP Bank számla számra történő utalás után futárszolgálattal juttatjuk el Önhöz.

Futár szolgálattal utánvéttel: A napkollektor vételárát és a szállítás díját a futárnak kell átadnia a termék kiszállításakor.
A kiválasztott áru mellett feltüntetett ár a bruttó vételár, amely tartalmazza a szállítási költséget. A megrendelt árut munkanapokon előzetes e-mail-ben, vagy telefonos visszaigazolást követően, a készlet erejéig, 24-48 órán belül útnak indítjuk. A munkaszüneti (szombat, vasárnap) és ünnepnap beérkezett megrendeléseket legkorábban a megrendelést követő első vagy második munkanapon teljesítjük. A napkollektor szállítását futár végzi napközben 8-17 óráig.
Kellemes Vásárlást kívánunk Önnek!


Napkollektor, HEAT PIPE napkollektorAz áramzabáló bojlerkorszak vége elérkezett!
Miért támogatod tovább az Áramszolgáltató céget? Miért fizeted havonta a magas villanyszámlát, vagy a gázszámlát? A napenergia INGYEN dolgozik. Dolgozzon most neked és a családodnak. A napkollektortól sokan az elején idegenkednek, fenntartásokkal fogadják. Használat közben viszont megdöbbennek a vásálók azon, hogy mekkora kincs és milyen jó döntés volt a beszerzése. A napkollektor megtermeli az árát.

Vákuumcsöves nyomásos napkollektor HEAT PIPE - IP01 Tokyo Solar

Heat Pipe (hőcsöves), nyomásos, 150 literes, 15 vákuumcsöves napkollektor rendszer Magnézium rúddal és elektromos fűtőbetéttel.


Napkollektor jellemzők:

 • HEAT PIPE technológia
 • Max. üzemi nyomás 7 bar
    (0.7 Mpa; próbanyomás 1.0 Mpa)
 • Jó hőtartó képesség
 • Belső tartály anyaga: rozsdamentes acél 
    (SUS304)
 • Külső tartály anyaga: drawbench ezüst acél
 • Tartály szigetelése: poliuretán
 • Vákuumcsövek  mérete: 58-1800mm
 • Extra korrózióállóság
 • Magnézium rúd
 • Elektromos fűtő betét (1500W)
 • Stabil, könnyen szerelhető napkollektor
    állvány lapos tetős vagy ferde tetős verzióval
 • Egyszerű telepítés/felszerelés
 • 3-4 fős háztartásoknak
 • Összeszerelt termék mérete:
szélesség 125 cm, magasság 230 cm
 • Tömege:  90 kg
 • Napkollektor felület: 1.93m2
További műszaki adatokért kattintson ide

Napkollektor árak:

Bruttó vételár személyes átvétel esetén: 209 000.-ft
Futárral előre utalással: 221 000.-ft (az ár tartalmazza a futár költséget)
Futárral utánvéttel: 
224 000.-ft(az ár tartalmazza a futár költséget)


 


Típus
Vákuumcső darabszám
Napkollektor felület
Bruttó (áfás) ár telephelyen
Megjegyzés
Napkollektor IP01-1/150 liter
15
1.93m2
209.000,- Ft
raktáron
Napkollektor IP01-1/180 liter
18
2.31m2
259.000,- Ft
raktáron


Hocsoves-napkollektor-rajz
A magnézium rúd megakadályozza a víztartály korrózióját, vízkövesedését, mert a vízben oldott ásványi sók és egyéb szennyező anyagok megtámadhatják a napkollektor fémtartályát, ezért a magnézium rúd növeli a napkollektorélettartamát, és hosszú távon biztosítja, hogy tiszta, egészséges vizet használjunk. Napkollektor szereléssel kapcsolatos kérdésekkel forduljon napkollektor szerelő partnereinkhez, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot .Napkollektor előnyei:

A HEAT PIPE (hőcső) miatt igen jó hatásfokkal üzemel a termék. Akár felhős időben is képes gyorsan felmelegedni és a víztartályban lévő vizet felmelegíteni. Mivel nyomás alatt üzemel, így nincs szükség arra, hogy a felhasználási ponthoz képest 4-5 méterrel magasabbra legyen felszerelve. Akár a földre is telepíthető, attól függően, hogy a helyi körülmények mit tesznek lehetővé. A beépített fűtőbetét segítségével igény szerint a tartályban lévő víz hőmérsékletét tovább lehet fokozni. (ehhez inteligens vezérlőre és hőmérséklet érzékelőre is szükség van) De a napkollektor ennek használata nélkül is kíválóan üzemel.  A téli napokra (november végétől február végéig) ajánlott a napkollektorból leereszteni a vizet. Maga a termék nem fagyna el, de a napkollektorhoz vezető vízvezetékek kis keresztmetszete miatt, azokban fagydugó keletkezhet, ami a rendszer károsodását okozhatja. Némi többlet költséggel (kb 25 ezer forint) ez a probléma kiküszöbölhető és 4 évszakos működésűvé alakítható a termék. Ebben az esetben teljes évben működik a berendezés és biztosítja a napenergia hsznosítását és felhasználását.
A nyári napokon a napkollektor kíválóan alkalmas medencefűtésre is. Ilyenkor a napkollektor által felmelegített víz hőmérséklete könnyen eléri akár a 90-95 fokot.HEAT PIPE vákuumcső hatékonysága borús időben:
napkollektor-tartaly-ip01
HEAT PIPE hőátadó hüvelyek a nyomásos napkollektor (IP01-es sorozat) víztartályában.


napkollektor-medencefutes-napkollektor
A nyári napokon a napkollektor kíválóan alkalmas medencefűtésre is. Ilyenkor a napkollektor által felmelegített víz hőmérséklete könnyen eléri akár a 90-95 fokot. A termék által előállított melegvíz kitűnően alkalmas fürdéshez, mosáshoz, mosogatáshoz. Célszerű bevezetni mind a mosógépbe, mind pedig a mosogatógépbe is. Ezzel további energia megtakarítás érhető el. A legnagyobb hatékonység elérésének érdekében célszerű megtervezni a felszerelés helyét és a vízmelegítő berendezés tájolását. A napenergia hasznosításával és a megújuló energia források igénybevételével a ház, ingatlan értékét is növelni tudjuk.
Szállítási és fizetési feltételek
napkollektor-arakTermékeinket személyesen vagy a honlapunkon történő megrendelés útján tudja megvásárolni!
Személyes átvétellel: Előzetes telefonon történt egyeztetés után a terméket átveheti referencia házunknál Kiskunlacházán, készpénz fizetéssel.Tel.:20/540-41-84.
Cím: 2340 Kiskunlacháza, Dömsödi út 43. - GUMIS műhely (Budapesttől kb 35km-re déli irányban található az 51-es főút mentén)
Futár szolgálattal előre utalással: A napkollektor vételárát és a szállítási díjat a 11742214-20015367-es OTP Bank számla számra történő utalás után futárszolgálattal juttatjuk el Önhöz.

Futár szolgálattal utánvéttel: A napkollektor vételárát és a szállítás díját a futárnak kell átadnia a termék kiszállításakor.
A kiválasztott áru mellett feltüntetett ár a bruttó vételár, amely tartalmazza a szállítási költséget. A megrendelt árut munkanapokon előzetes e-mail-ben, vagy telefonos visszaigazolást követően, a készlet erejéig, 24-48 órán belül útnak indítjuk. A munkaszüneti (szombat, vasárnap) és ünnepnap beérkezett megrendeléseket legkorábban a megrendelést követő első vagy második munkanapon teljesítjük. A napkollektor szállítását futár végzi napközben 8-17 óráig.
Kellemes Vásárlást kívánunk Önnek!A valódi rezsicsökkentés: százezreket is spórolhatsz!A lakásfenntartási kiadások közül Magyarországon a legnagyobb terhet a háztartásoknak a gázfogyasztás finanszírozása jelenti. Pedig szigeteléssel akár 40 százalékkal is csökkenthető lenne ez a rezsitétel. Ráadásul bizonyos esetekben a megvalósítás érdekében még egy hitelfelvétel is szóba jöhet.

Múlt héten megjelent, "Ez az igazi rezsicsökkentés: százezreket nyerhetsz vele!" c. cikkünkben megmutattuk, miként szabadulhatunk meg egy életre a villanyszámláktól. Mint írtuk, ehhez nem kell más, mint egy hálózatra kapcsolt napelemes rendszer, amely háztartásunk teljes villamos energia igényét fedezni tudja. Ezúttal viszont a gázfogyasztás radikális csökkentéséhez adunk tippeket.
A lakásfenntartási kiadások közül Magyarországon ugyanis a legnagyobb terhet a háztartásoknak a gázfogyasztás finanszírozása jelenti. Ráadásul a 10 százalékos rezsicsökkentés nem a megfelelő orvosság a mára már népbetegséggé vált energiaszegénységre. A rezsicsökkentés ugyanis a hatékonyabb energiafelhasználás helyett éppen a jelenlegi pazarló energiafogyasztási struktúra konzerválását támogatja.
Szakértők szerint célravezetőbb segítség lett volna az épületek energiahatékonyságát ösztönző programok - például az ökohitelek kamattámogatásának kibővítése vagy a támogatás intenzitásának növelése. A szigeteléssel elérhető akár 30-40 százalékos energia megtakarítás mellett ugyanis a hitel gyakorlatilag önfinanszírozó, így a lakosság közép és hosszú távon lényegesen jobban jár, mint a hamar elinflálódó 10 százalékos rezsicsökkentéssel - áll az energiainfo.hu egy korábbi elemzésében.

De nézzük, mennyibe is kerül egy családi ház hőszigetelése. Ahhoz, hogy legalább 40 százalékos megtakarítást érhessünk el, a homlokzati hőszigetelésen túl szükség lehet a padlásfödém szigetelésére is. Mindemellett nem szabad spórolni a szigetelőrendszer vastagságán sem. Főként, hogy a teljes bekerülési költséget a választott termékek típusa nagyságrendileg nem befolyásolja. Szakértők szerint mindezt figyelembe véve egy átlagos családi ház hőszigetelése nagyjából többnyire 1,5 millió forint alatt marad.
Ami az állami támogatást illeti - hasonlóan a napelemes rendszereknél -, a helyzet nem túl rózsás, viszont amennyiben rendelkezünk megtakarítással, mégis könnyű a helyzetünk. Egy családi ház hőszigetelése alig 1-2 hét alatt elkészül. Némi kellemetlenséget szokás szerint csupán az engedélyeztetés hozhat. Bár a hőszigetelés építési engedélyeztetés nélkül végezhető tevékenység - kivéve műemlékek esetében -, a helyi önkormányzati szabályozás viszont előírhatja településképi engedélyeztetési eljárás lefolytatását.

Más a helyzet viszont, ha nincs félretett pénzünk. Ebben az esetben sem kell azonban lemondanunk a spórolásról. Ilyenkor érdemes elgondolkodnunk azon, hogy megéri-e a magas gázszámlából megtakarított összegből hiteltörlesztést fizetnünk egy ideig. A fenti táblázatban háztartások gázfogyasztását láthatjuk szigeteléssel, illetve anélkül; míg a lenti táblázatban korszerűsítésre felhasználható állami támogatású jelzáloghiteleket szedtünk össze, különböző futamidők mellett.
Az adatokból jól látszik, hogy vannak fogyasztási mennyiségek, illetve hitelkonstrukciók, amelyek jól kiegészítik egymást egy esetleges energetikai felújítás esetén. Ráadásul arról sem szabad megfeledkezni, hogy hiába az árcsökkentő kormányzati stratégia, energiapiaci elemzők hosszabb távon egyértelműen az energiaárak növekedését valószínűsítik.

Természetesen minden beruházás előtt kérjük szakember - energetikus, épületgépész - tanácsát. Minden fogyasztási hely ugyanis más és más, így mindenhol az egyedi viszonyoknak leginkább megfelelő rendszert, energetikai felújítást, illetve ezek kombinációját érdemes választani. Ehhez a legjobb módszer, ha ingatlanunkról energetikai tanúsítványt készíttetünk. A zöldkártya egyik fontos része ugyanis az ajánlás, mert ez tartalmazza azokat a beruházási javaslatokat, melyekkel jobb energiaosztályba sorolható ingatlanunk.Ablakcsere: nem bíznak a kivitelezőkben a magyarokA tetőtérben élő családok számára az ablakok cseréje jelenti az egyik legfontosabb lépést a lakás felújításakor, átalakításakor - derült ki egy friss kutatásából. A felmérés továbbá rámutatott arra is, hogy a vásárlók hosszú távra terveznek, így az új ablak kiválasztásakor nem az ár, hanem a minőség az elsődleges szempont. Az ablakcserét 90 százalékuk meglévő forrásból finanszírozza, és csupán 10 százalék folyamodik banki kölcsönhöz vagy kér családi, baráti segítséget. A nem ismert, új kivitelezők felé alacsony a bizalom. 

A VELUX Magyarország Kft. megbízásából végzett kutatás szerint a tetőtérben élők többsége inkább jelenlegi otthonát újítja fel, és csak 20 százalékuk vág bele új építkezésbe. A válaszadók fele lakásának átépítésével, modernizálásával gondoskodik a család megváltozott igényeinek megfelelő lakókörnyezetről, és csak mintegy 30 százalékuk bővíti otthonát. 

A lakásfelújítás 40 százalékban a régi, elavult tetőablakok újakra cserélését jelenti. Sokak számára az ablakcsere a lakótér esztétikai megújításának és az energiafogyasztás mérséklésének kézenfekvő eszköze. Ezért ezzel a munkálattal nem várnak sokáig - a gondolat megszületése után a felújítók háromnegyede egy éven belül megvalósítja a cserét. Ha mégsem, annak főként az elegendő anyagi fedezet hiánya az oka. 

A tetőablakok kiválasztásakor a minőség megelőzi az árat 

Az új tetőtéri ablakok kiválasztásakor a vevők számára fontosabb a minőség, mint az ár. Amennyiben nem áll a vásárló rendelkezésére a legkorszerűbb ablak beszerzéséhez szükséges anyagi fedezet, kevésbé jó minőségű termék vásárlása helyett inkább elhalasztja a lakás felújításához, átalakításához kapcsolódó egyéb munkálatokat, beszerzéseket. A vásárlók 90 százaléka meglévő forrásból vásárol új ablakot, s csak 10 százalékuk vesz fel hitelt vagy kér kölcsön családjától, barátaitól. A minőség mellett szintén meghatározó a korábbi pozitív tapasztalat: a vevők szívesebben választanak olyan márkát, amellyel eddig is meg voltak elégedve. 

A felújítás "bizalmi munka"

Az új tetőtéri ablakok beépítése gyakran más felújítási munkákkal párhuzamosan zajlik. A megkérdezettek fele az ablakcsere mellett a tető hőszigetelését és a beltéri festés-mázolást is egyidőben végzi. Egyharmaduk a homlokzati nyílászárókat, illetve a hideg- vagy melegburkolatot is lecseréli, komplett tetőfelújításról ugyanakkor csak egyötödük számolt be. 

A többség bizalmatlan a kivitelezőkkel szemben. A tetőtéri ablakok beépítésével a felmérésben résztvevők háromnegyede olyan szakembert bízott meg, akit barátok, ismerősök ajánlottak, vagy akivel már korábban jó tapasztalatokat szereztek.

Átverős hirdetések: nem tudunk ellenállni az ingyenenergiának?Az egyre növekvő közüzemi díjak, illetve a klímaválság egyre inkább az energiatudatos épületek irányába tereli a lakosságot. Ennek folyományaként pedig az ingatlanhirdetések között elkezdtek megjelenni hazánkban is a passzív épületek. Jókora probléma tárul viszont elénk, ha egyesével vesszük szemügyre a hirdetéseket.
A fenntartható fejlődés generálta igények változása miatt egyre nagyobb hangsúlyt kap épületeink energiatudatos tervezése, építése, fejlesztése. A beruházók is mind inkább a hosszú távú gazdaságos fenntarthatóságot tartják szem előtt, így az épületek teljes életciklusát felölelő műszaki és pénzügyi tervezés szinte minden épületkategória esetében ma már alapkövetelmény. Ezt az alapelvet, s megrendelői igényt ismerte fel a '90-es évek elején a darmstadti Passivhaus Institut (Passzívház Intézet), mely megalkotta a ma már a világ több országában az energiatakarékos épületekre alkalmazott német minősítési rendszert. Ez viszont már történelem, az azóta eltelt közel két és fél évtizedben ugyanis, ha nem is nagy számban, de hazánkban is megjelentek a passzív lakóépületek.
A körkép elkészítéséhez ezúttal is az egyik legnagyobb hazai ingatlanközvetítő portál adatbázisát hívtuk segítségül. A szűrés során a "ház" kategóriába sorolt, "passzívház" kulcsszót tartalmazó, fényképpel ellátott hirdetéseket vettük figyelembe, mivel a fénykép nélküli hirdetések gyakran megtévesztőek lehetnek. Bár a körkép elkészítéséhez használt portálon a teljes hazai kínálatnak csak a töredéke jelenik meg, azonban ezek alapján is lehet következtetéseket levonni.
Az adatbázisban csupán 66 hirdetést találtunk, mely megfelelt a szűrési feltételeknek. Bár ez nem is annyira meglepő, tekintve az építési technológia fiatal életkorát. Az első passzívház 1990-ben épült a németországi Darmstadtban, Magyarországon viszont csak 2009 februárjában adták át az első olyan épületet a Pest megyei Szadán, amely rendelkezik a hivatalos tanúsítvánnyal. A találati lista szerint jelenleg a "passzívház" kulcsszóval hirdetett ingatlanok döntő többsége Pest megyében, illetve Budapesten található. De akad találat Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron, illetve Veszprém megyékből is.

Pozitív példa: Dunakeszi - 4 lakásos minősített passzív társasház - 126 négyzetméter - 58 millió forint 
(Forrás: ingatlan.com)
Jókora probléma tárul viszont elénk, ha egyesével vesszük szemügyre a hirdetéseket. Nem kell hozzá avatott szem, hogy a legtöbb "passzív" jelzővel jegyzett hirdetésnél kiszúrjuk, hogy csak szépen becsomagolt reklámfogásról van szó. Úgy tűnik, a hazai ingatlanközvetítők is felismerték az igényt, miszerint a fogyasztók egyre inkább az energiatudatos épületek irányába húznak. Az ilyen épületek zászlóshajója pedig egyértelműen a passzívház technológiával épült ingatlanok - a fogalommal ugyanis a legtöbb ember, hacsak hallomásból is, de már találkozott. A legtöbb épület viszont nem passzívház, csupán A+ energetikai besorolású, esetleg minősített anyagokból épült ingatlan. A minősítési kritériumoknak ugyanakkor semmiképp sem felelnek meg.

Nem mind passzív, ami energiatakarékos

A passzívház, definíciója szerint olyan épület, amelyben a kényelmes hőmérséklet biztosítása megoldható kizárólag a levegő frissen tartásához megmozgatott légtömeg utánfűtésével vagy utánhűtésével, további levegő visszaforgatása nélkül. A passzívházak kiemelkedő hőszigetelésüknek köszönhetően tehát nem igényelnek hagyományos fűtési rendszert. A kívánt hőmérséklet eléréséhez szükséges viszonylag alacsony hőmennyiséget főleg a napsugárzásból, illetve az épületben tartózkodó személyek és műszaki berendezések által kisugárzott hőből fedezik. Tanúsítványt csak azok az épületek kaphatnak, melyek fűtési energiaigénye nem haladja meg a 15 kWh/(m2év) értéket, összes primerenergia-igénye nem több mint 120 kWh/(m2év) és légtömörsége legfeljebb 0,6 1/h.

A tanúsítási eljárás során kizárólag a termikus épületburokban lévő nettó lakófelületnek kell megfelelni a Passzívház Intézet által meghatározott kritériumoknak. A termikus burkon kívül található télikertek, teraszok, erkélyek és egyéb helyiségek tehát nem kerülnek górcső alá. Azok a pince-, mellék-, és egyéb helyiségek pedig, amelyek a lakófelületre vonatkozó rendelkezés szerint nem számítanak lakóhelyiségnek, de a termikus burkon belül találhatók és legalább két méter belső magassággal rendelkeznek, a területük 60 százalékáig számíthatók be az energiavonatkoztatású felületekbe. Bár a jellemzők kiszámításánál a zárt épületburok összességét is figyelembe lehet venni (pl.: sorházak, vagy többlakásos családi házak), de termikusan nem összetartozó épületeket nem szabad egy egységnek tekinteni.

Bár elsőre igen meglepő lehet, de egy passzívház esetében nem csak új építésben gondolkodhatunk. A Passzívház Intézet által meghatározott szabályok szerint régi épületek felújításánál, vagy toldaléképületeknél is elvégezhető a tanúsítási eljárás, de a vizsgált területnek legalább az épület egy külső falára, egy tetőfelületre, a padlólapra vagy a pincefödémre ki kell terjednie. Többszintes épületekben lévő egyedi lakásokat viszont nem lehet önállóan tanúsítani. Az igazolást minden esetben egy összesített számítással vagy több részegység súlyozott középértékével is el lehet érni. A fűtési energiaigényt és az összes primerenergia-igényt PHPP-számítással, a légtömörségi értéket pedig méréssel (Blowerdoor-teszt) kell igazolni.

Drága mulattság?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy passzívházas fejlesztés nagyságrendileg csupán 20-30 százalékkal kerül többe, mint egy hagyományos A+ energetikai besorolással bíró épület. Ebből nagyjából 5-10 százalékot a gépészet, 15-20 százalékot pedig a többlet hőszigetelés, illetve a nyílászárók emésztenek fel. Az árrés egy hagyományos energiatakrékos épület és egy passzívház között tehát elsőre soknak tűnhet, de érdemes megtérülési számítást végezni a beruházás előtt. Sokat modó például, hogy egy passzívház fűtési energiaigénye nem haladja meg a 15 kWh/(m2év) értéket. Természetesen a fenntarthatóságot mindig egyedileg kell megvizsgálni, s az is lehet, hogy egyes esetekben éppen nem egy passzívház lesz a leggazdaságosabb megoldás.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése