2016. július 5., kedd

ŐSI GYÓGYMÓDOK



ŐSI GYÓGYMÓDOK





Javasasszony háziszerei


A javas szó jót akarót, javunkat akarót, ezért 

javaslót, azaz jó tanácsot adót jelent. Magyarul 

"aranyat szólót", azaz aranyasszonyt.


A háztartásban - éléskamrában - komoly "gyógyszertárat" találhatunk. Ha kiskertje van, különleges kincsek birtokosa, még ha nem is tud róla! A mindenki által ismert anyagoknak a háziszerként, gyógyító szerként való felhasználásáról szólnék.
Gyümölcsök, zöldségek, magvak gyógyhatásai találhatók az I. részben.
JELSZÓ:  (T)EGYE EGÉSZSÉGESSÉ MAGÁT!



alma-kukac.gif   ALMA
• Az almakúra köszvény, elhájasodás, a vese és húgycső betegségeinél igen ajánlható. Egy ilyen almakúránál naponta bizonyos mennyiségű (50-150 deka) almát fogyasztunk el. Rozskenyeret, kétszersültet ehetünk hozzá.
• Az almalé frissen üdítõ, kiválasztást fokozó, láz, gyulladás, rekedtség, álmatlanság, köszvény és emésztési zavarok esetében segít. Ha az almalé gyomornyomást, vagy hasmenést okozna, úgy azonnal abba kell hagyni a kúrát.
• Az almamustot izületi gyulladásos megbetegedéseknél már õseink is használták. Hasonló hatását figyelték meg a házi készítésû almabornak, mely azonkívül menstruációt elõmozdító és gilisztaûzõ szer is.
• Ne dobja el az esetleg keletkezõ almahéjat! Megszárítva teát fõzhetünk belõle. Tápláló, jó idegnyugtató, adhatjuk dadogós gyereknek, erõsít legyengülésnél, és az elhájasodásra hajlamosaknál mindennapi ital lehet.
Kínai orvosok századokon keresztül a fa kérgét cukorbaj gyógyítására használták. A nyers almát székrekedés ellen, a sült, vagy párolt almát hõemelkedésre, az almabort lázas betegnek ajánlották. Az almafa levelei is tartalmaznak egy antibiotikumot (floretin). Ha megvágjuk magunkat a gyümölcsösben, tépjünk néhány almalevelet, és nyomjuk rá a sebre addig, míg lemossuk és bekötjük. Az este héjastól lereszelt és elfogyasztottt alma a bélben a nap folyamán felhalmozódott minden méreganyagot megköt.
Az almasavó étvágyat gerjeszt, a lepedékes nyelvet tisztítja, a hurutos köhögést enyhíti. Napi adagja 1-2 evõkanálnyi. Almasavó receptje a gyógyrecepteknél található.
Almalé kúra alkalmával füstölt, erõsen fûszerezett, pácolt ételeket, alkoholt ne fogyasszunk.

birs.jpg  BIRS

Gyógyászati szempontból különösen értékes része a magja. Magjából készült vizes kivonatnak bevonó, lágyító, nyugtató hatása van, ezért gyomornyálkahártya- és toroknyálkahártya gyulladásnál, köhögésnél és hülésbõl származó betegségeknél használjuk. Népi gyógymódként szemgyulladásnál, repedezett bõrre, kisebesedett szájnál, égési sebre, aranyércsomónál is alkalmazzák. Ajánlható bélgyulladásra is.
„ a birsalma csak akkor szorít, mikor az ember éhgyomorra eszi; evés után ha valaki sülve eszi, hasát indítja; szorulás ellen ajánlatos.”

cseresznye.jpgCSERESZNYE

A friss cseresznyelé erõteljesen lúgosító hatású, ezért hatásosan gyógyítja a köszvényt, és az izületi gyulladást. Alkalmas továbbá prosztatapanaszok megszüntetésére.
• Ne dobjuk el a cseresznye és a meggy szárát! Szárítsuk meg, jó szolgálatot tesz.
A gyümölcsök terméskocsánya káliumsókat, nyálkaoldó anyagot, szívműködést serkentő anya-got tartalmaz. Főleg vesekőbetegségben, húgyhólyaghurutban, vesemedence gyulladásban javasolt.
Készíthetünk belőle vizelethajtó teát: 10 gramm szárított gyümölcsszárat 1 liter vízzel 10 percig főzünk. 20 perc múlva leszűrjük, és ezt a mennyiséget a nap folyamán fogyasztjuk el. Reggel éhgyomorra 3-4 decit, a többit napközben.
A cseresznye- és meggyszártea teljesen ártalmatlan, hónapokig használható megszakítás nélkül, élelmezési teának is. A meggyszárteának ezenkívül elzsírosodást gátló hatása is van.
„ A cseresznyefának fekete gyümölcse vértisztító, hastisztító, vesekövet rontó hatással bír. Az aszalt cseresznye hasszorulást idéz elõ. Hasmenés ellen ajánlatos. A fekete cseresznye levét mellbetegeknek ajánlhatjuk. (TBC?) A cseresznyefából kiforrott enyv, vagy macskaméz borban fõzve hurutot gyógyít. Egyáltalában vesekõ és epekõ ellen sikerrel használható.”

szamoca.jpgFÖLDIEPER (SZAMÓCA)

Természetes fájdalomcsillapító anyag található benne. Ezek az anyagok szerves szalicilátok, amelyeket a fájdalomcsillapító gyógyszerekben is felhasználnak. Hatásosan tisztítja a vért, az izmokat és más szöveteket. Enyhén vízhajtó tulajdonságú, rákellenes, virusölő.
Jó izületi gyulladásokra, kelésre rakhatjuk. Leveleiből élvezeti tea készíthető.
* Vigyázat! Csak teljesen megszárított levelekből főzzünk teát. A fonnyadt levelekben mérgező anyagok vannak, amelyek a száradás végére lebomlanak.

feketeafonya.jpg  FEKETEÁFONYA

 Vírusölõ, érvédõ hatású. Sok vasat tartalmaz. Összehúzó, és erjedést gátló hatású. Adhatjuk bélgyulladásnál, hányásnál, gyomorgörcs, hólyagelernyedés, hólyaghurut, vízkór esetén. Levele a cukorbaj gyógyszere. Levelébõl készült tea láz- és vérnyomáscsökkentõ.

paradicsom.jpg  PARADICSOM

A nyers gyümölcs vértisztító, vértolulást oszlató, ezért érelmeszesedésnél igen elõnyösen alkalmazható. Kitûnõ vesetisztító, javítja a vérkeringést és a szívmûködést. Jó kezdõdõ májbajokra, fájdalmakat szüntetni és megelõzni képes. A nyári vértisztító kúrák elengedhetetlen része, nõknek a változó korban nélkülözhetetlen. A fõzött paradicsomlé savanyítja a vért, ásványi anyagokat von ki a szövetekbõl, a fogakból, a csontokból! Ezzel ellentétben a nyers, érett paradicsom enyhén lúgosító hatású. Fõleg kálciumot juttat a szervezetbe.
Nyersen kipréselt levét fogyókúrára használják. Kelésre, gyulladásra egy paradicsomszeletet helyezzünk.
* Vigyázat! Szolanin tartalma miatt nem mindenki tudja nyersen megemészteni, ezért ők vágják szeletekre, sózzák meg, a képződő nedvet öntsék le, és veszély nélkül megehetik.

banan.jpg BANÁN



A gyomorfekélyt megelőzi és gyógyítja. Koleszterinszintet csökkenti.


fuge.jpg  FÜGE

Rákellenes, leve baktérium- és orsóféregölő. Emésztést javító, apró magja bélizgató, bélmozgást előidéző hatású.
Régi háziszer a főzete köhögés és tüdőbaj ellen, tejben főzve foghúsdaganat érlelésére ajánlják.


narancs.jpgNARANCS

Tisztítja és tonizálja az egész emésztőrendszert. Erősíti a hajszálerek falát és szabályozza át-eresztőképességüket. A szív és a tüdő működésére egyaránt kedvező hatással van a friss narancslé. A túlságosan savas kémhatású vért alkalizálja a rendszeresen, de mértékkel fogyasztott narancslé.
A gyümölcshéj gyomorerősítő hatású, görcscsillapító és idegerősítő. Héja álmatlanság elleni és idegnyugtató teák egyik értékes alkotórésze. Petefészek- és méhgyulladás hatásos gyógyszere.
*Vigyázat! A citrusféléket penészedés ellen E-230 bifenillel kezelik. Csak kis mennyiségben fogyasztható veszély nélkül.
Gyümölcse reggel éhgyomorra elfogyasztva emésztést serkentő, sőt egy rendszeres narancs-kúra teljes gyógyulást is hozhat. Félórával az étkezés előtt elfogyasztott narancs a gyomornedve-ket kiválasztó mirigyek serkentésére szolgál. Sok C-vitamint tartalmaz. Gyenge csontú gyermekeket szokták naranccsal ledörzsölni.
A narancsolaj jó bőrápolószer.

grapefruit.jpgCITRANCS, AZAZ GRAPEFRUIT

Jó a szívre és az erekre, vérkoleszterinszintet csökkent, baktérium-, vírus- és gombaölő, csökkenti a daganatrizikót.
citrom.jpg

CITROM

A citrom az egyik legértékesebb és legsokoldalúbb gyümölcs. Bár magas citromsav- és C-vitamin tartalmának köszönhetően erőteljesen tisztító hatású ital, tanácsos a citromlevet vízzel hígítva és csak mértékkel fogyasztani. Az a megfelelő hígítási arány, ha fél citrom levét két-három deci vízbe csavarjuk. Adhatunk hozzá mézet is. Ha 2-3 naponként fogyasztunk el ennyi citromlevet, az ele-gendő szervezetünk egyensúlyban tartásához. Reggeli előtt fogyasztva a citromlé hatásosan és kíméletes módon tisztítja a gyomrot és a vékonybelet.
A citromlének sok gyakorlati haszna van.
• A torokfájás csillapítására jó módszer, ha kétóránként hígítatlan citromlevet permetezünk a fájdalmas területre. A lé baktériumölő tulajdonságának köszönhetően már néhány órán belül enyhíti a fájdalmat.
• Ha érezzük a nátha közeledtét, tanácsos a nap folyamán elfogyasztani több pohár vízzel hígított citromlevet.
• Vérzéscsillapításra úgy használjuk, hogy először megmossuk a sérült bőrfelületet, majd citromos vízzel kezeljük.
• A citromlé mindezeken kívül hatásos antioxidáns. Ha más gyümölcs- és zöldséglevekbe vagy gyümölcssalátákhoz adjuk, azok elszíneződését megakadályozza, és tartósítja azokat.
• Saláta önteteknél, levesekbe savanyításnál használjuk, héja igen ízletes süteményekbe. Héjában található citromolaj baktériumölő, élénkítő, lázcsillapító, szív- és érfalerősítő, vérnyomásszabályozó, vérképző, gyomorsavcsökkentő, hasnyálmirigy-szabályozó, méreg-telenítő.
Vigyázat! A citrusfélék héját penészedés ellen E-230 bifenillel kezelik. Csak kis mennyiségben fogyasztható veszély nélkül.
• Szúnyogcsípés ellen dörzsöljük be bőrünket citromhéjjal, vagy testápolóba kevert citromolajjal. Kellemes illatú, a szúnyogok pedig utálkozva átpártolnak a szomszédunkhoz.

sargabarack.jpg  SÁRGABARACK

Tumornövekedést gátolja, fõleg tüdõrák ellen jó.
A kínaiak már 5000 évvel ezelõtt ismerték a sárgabarackot, és rendszeresen fogyasztották is, mivel úgy gondolták, hogy hosszú életet biztosít. A francia népi gyógyászat még ma is öregedés elleni szerként ajánlja. Hatásai közül kiemelendõ az emésztõrendszer szabályozása, és a bõrgyulladásra, valamint az általános levertségre gyakorolt hatása.

oszibarack.jpg ŐSZIBARACK

A gyümölcs leve tisztítja a beleket, serkenti a vastagbél perisztaltikáját.
Elmúlik tõle a várandós kismamák reggeli hányingere és csökkenti a várandóság más kellemetlen kísérõjelenségét is.

korte.jpg   KÖRTE


Enyhe hashajtó és vizelethajtó hatású. Jó a fogszuvasodás ellen.
Körtediéta: A hét két napján együnk meg másfél - két kiló friss, érett körtét. Ezen kívül mást ne fogyasszunk. Elsõsorban az idõsebb, különösen a klímax idõszakában lévõ emberek magas vérnyomásának kezelésére ajánlott.
A népi gyógyászatban a körtét a sebek gyógyulásának elõsegítése és lázcsillapító hatása miatt értékelik nagyra.

szilva.jpg  SZILVA


Benzoesav- és kínasavtartalmának köszönhetõen hatásos hashajtó.


szolo.jpgSZŐLŐ

A gyümölcs lábadozó betegeknek ajánlott energiadús táplálék. A magokból finom étolajat préselnek, amit bedörzsölõszerekben is használnak. Gyümölcsét nyersen fogyasztják, vagy szõlõlevet, bort állítanak elõ belõle. A mértékletesen fogyasztott bor élénkítõ, emésztésjavító hatású. A permetezetlen szõlõlevél enyhe hashajtó hatású. Könnyû szülést igér, ha a szõlõ leveleit borban megfõzve az asszony ebbõl iszogat.
A hajtás nedve felfrissíti a szemet. Tavasszal, a szõlõnedv megindulásakor, a venyigék metszésekor gyûjtötték az úgynevezett „semmivizet”, amit szemgyulladásokra, könnyezésre, véraláfutásos szemre használtak.

dio.jpg  DIÓ


Csonthéjas magvaink nagyon értékes telítetlen növényi olajokat és fehérjéket tartalmaznak.
* A dióbél jó vérszegénységre és sápadtságra.
* A diólevélből készült teának vértisztító, emésztést előmozdító, féreghajtó hatása van. 10-20 gram diólevelet főzzünk meg fél liter vízben. A szüredéket reggel, kávé helyett mézzel édesítve fogyasszuk.
* Fürdő, lemosás és borogatás ajánlható rosszindulatú daganatnál, bőrkiütésnél, szem-gyulladásnál, valamint reumánál.
* A dióbél epe- és vesekőoldó hatású. Ehhez 20 deka dióbelet forró olajban ropogósra sütünk, porrátörve, naponta kétszerre reggeli előtt és vacsora után fogyasztva jó a kövekre, a kiválasztó rendszerre, korai magömlésre. (Kínai gyógyrecept)
A még éretlen, lágy héjú termés fogyasztása csökkenti a vér koleszterinszintjét. (Zölddió )
A leveleket akkor szedhetjük meg, amikor a termések kb. fele nagyságukat elérték. A levelek teája bélhurut, magas vérnyomás és bélférgesség ellen jó. A levelek forrázatát külsõleg bõrkiütések, kelések, szemgyulladás és hályogképzõdés ellen borogatóként, aranyérbántalmakban ülõfürdõként, torokgyulladás ellen gargalizálóként használják. A szétmorzsolt levél bõrkiütések gyógyítására és rovarûzõnek alkalmas. A dióbelet összetörve, hagymával, mézzel elkeverve borogatószer ütéstõl, rúgástól, veréstõl eredõ duzzanatokra. A diótermés külsõ húsos burkát, a diókopáncsot diószüretkor össze kell gyûjteni, napon megszárítani. Csak az egészséges héjak a megfelelõek. Fõzetük belsõleg izzadás, gyomor- és bélhurut, valamint étvágytalanság ellen jó.
Ekcámás bõrt naponta 2-3-szor a friss zöld diókopánccsal ajánlják bedörzsölni.
A dió megtört termésének belsõ rekeszei is gyógyhatásúak. A megszárított rekeszekbõl 1 liter vízben 5-7 csipetet fõzünk fel, naponta 3-szor 2 dl-t fogyasztunk magas vérnyomás, érszûkület ellen.
Sõt, a dióhéj is hasznosítható. Öt-hat dióhéjat apróra törjünk össze (kis zsákba téve) 1 liter vízben 6-7 percig fõzzük. Megfázás esetén víz helyett ezt igyuk.


mogyoro.jpgMOGYORÓ

A cserje kifejlett, ép leveleit szedjük. Megszárítva teája izzasztó, vizelethajtó, bélhurutut megszüntetõ hatású. Külsõleg toroköblítõnek, aranyeres bántalmak ellen ülõfürdõnek, bõrkiütések ellen borogatóul háziszer. A mogyoróból nátha elleni ital készíthetõ. Ld. Mogyoróbor


malna.jpgMÁLNA

A gyümölcs jó vérszegénység ellen, Kínában vese- és hólyagbántalmak ellen adják. A levelek az év bármely szakában gyûjthetõk, a gyümölcs nyáron érik. A szárított levelek teája enyhíti a menstruációs fájdalmakat, nyugtatja a méhet, csökkenti a vetélés kockázatát, jó a terhességi hányinger ellen. Cukorbaj, vese- és hólyagbántalmak elleni, valamint izzasztó teakeverékek alkotórésze. Jó ízû élvezeti tea. Hasmenés és terhességi hányiger enyhítésére 1-2 teáskanál szárított málnaszemet áztassunk 10-15 percig egy csésze forró vízben. Tinktúrát is készíthetünk. Ugyanez lehet a hatása a nyersen eltett málnaszörpnek is. Levelei és gyökerei tannint tartalmaznak, mely bizonyos rákos betegségeket gyógyít, összehúzó hatású, így hasmenés ellen is jó.

feketeribiszke.jpg  FEKETERIBISZKE

A levelek összehúzó, frissítõ, vérnyomáscsökkentõ, vizelethajtó teáját hasmenés, meghûlés, rekedtség, izületi bántalmak ellen is isszák. A bogyók forrázata torokgyulladás, magas vérnyomás kezelésére jó, emellett erõsíti a hajszálerek falát. A friss bogyókból szörpöt készítenek, sok C-, B-vitamint, gyümölcssavakat, pektint tartalmaz. Megszárítva vesebaj elleni teát készíthetünk belõle. A gyümölcshúst gamma-linolénsav-tartalma miatt arcpakolásba is teszik. Festékanyaga antibakteriális hatású.

ribiszke.jpg  RIBISZKE

A piros és a fehér ribiszke gyümölcssavtartalma a bogyós gyümölcsök közül a legnagyobb. E tulaj-donságuknál fogva hashajtó hatásúak. Ugyanakkor a ribiszke pektinjei révén megköti a bélben lévõ méreganyagokat, és ily módon hatástalanítja azokat. A gyümölcsöknek olyan magas a pektintartalma, hogy a lekvárja zselésedik adalék nélkül is. Az apró magvak duzzadóképességük miatt hatásukban a lenmaghoz hasonlítanak.

szeder.jpg   SZEDER

Az ókori görögök köszvény gyógyítására használták a földiszedret. A kínaiak az éretlen gyümölcsöt veseproblémák, vizeletcsöpögés és impotencia kezelésére ajánlották. A rómaiak a levelét rágcsálták fogínyvérzés esetén, és forró fõzetet ittak hasmenésre. Az arab orvosok gyümölcsét nemivágy-serkentõnek tekintették. A középkorban leveleit az égett, vagy horzsolt bõr megnyugtatására alkalmazták. A bogyók A-provitamint, C-vitamint, ásványi anyagokat, nyomelemeket, illóolajokat és nyálkás anyagokat tartalmaznak. A bogyók vizelethajtó és erõsítõ hatásúak.
A levelek csersavban és illóolajokban gazdagok. Hatékony nyálkahártya gyulladás és bélgyulladások, vakbélgyulladás esetén, hasmenés ellen, izzasztóul, vizelethajtóul fogyasztják, cukorbaj elleni keverékbe tehetõ. Kellemes élvezeti teának is. Leveleit influenza, légzõszervi hurutok. láz és bõrkiütés ellen ajánlják. Sebek, aranyér esetén borogatásként, lemosóként alkalmazhatjuk.
Bogyóiból szörpöt, dzsemet készítsünk, leveleit szárítsuk meg.

eperfa.jpg    EPER (FA)

Levelének vizelethajtó, köptetõ, vérnyomáscsökkentõ hatása van. Kivonatuk csökkenti a vércu-korszintet és egyes vizsgálatok szerint gátolja a tumorképzõdést. Ecetben fõzött leveleit égési sebekre rakják. A gyümölcs nedve enyhíti a torokgyulladást, a köhögést.
Leveleit szárítsuk meg, a gyümölcsbõl szirupot fõzzünk.


rebarbara.jpgREBARBARA

Tibeti származású évelõ növény. A rebarbara salaktalanít, tisztítja a vért, ezért tavaszi kúrákhoz nagyon ajánlható. Általános erõsítõ hatása van, fokozza az epetermelést, amellett vérképzõ hatású. Levélnyelét zöldségként és gyümölcsként használják. Tél közepétõl nyár közepéig frissen, szószok, piték, befõtt készítésére alkalmas. Levele mérgezõ, csak levélnyelét fogyasszuk! Leveléből öko-levéltetű-írtót készíthetünk.


bab.jpgBAB

Gazdag fehérjékben, B-vitaminokban, káliumban, kalciumban, magnéziumban, foszforban és kénben. Mindez nagymértékben hozzájárul a bőr, a haj, a körmök állapotának és az egész szervezet anyagcseréjének javításához. Csökkenti a káros koleszterin szintet.
A zöldbablé különösen ajánlható a cukorbajban szenvedőknek, mivel sok olyan fontos alkotórészt tartalmaz, amely feltétlenül szükséges a hasnyálmirigy számára az inzulintermeléshez.
Ne dobjuk el a száraz fehérbab héját! Régóta használják hólyag- és vesebajnál, reumatikus és köszvényes bántalmaknál.
Újabban a cukorbetegek teája, mert vércukor- és acetoncsökkentő hatását találták. Egy csésze babhéjtea 3-5 inzulinegységet pótol. A kínaiak a cukorbetegek ételébe (leves, mártás, főzelék) belefőzik a babhéjat, így az étkezés során veszik magukhoz a hatóanyagot.
Cukorbaj elleni tea: babhéj, lenmag, áfonyalevél egyenlő részben. 1 liter vízzel 6 evőkanálnyit a keverékből 3 órán át főzik. Minden főétkezés előtt egy csészényit fogyasztanak el.
A bokorbab zöld és sárga hüvelyei enyhe vízhajtó és nedvtisztító hatású anyagot tartalmaznak, valamint glukokinin-tartalma miatt erõsíti a cukorhormon, az inzulin hatását is. Ahhoz, hogy a gluko-kininek ki tudják fejteni hatásukat, az inzulinnak jelen kell lennie a szervezetben. Ez lehet a szervezetben jelenlévõ, a Langernhans-sejtek által felépített, vagy külsõ forrásból injekcióval a testbe juttatott inzulin is. Az inzulin hiányát a glukokinin nem tudja pótolni.
A fehér színû bab - miután a száraz babot kicsépelték belõle - egészséges üres hüvelyeit rakjuk el. Teája vércukorcsökkentõ, vérnyomáscsökkentõ, szívmûködést serkentõ, vese- és hólyagbántalmak esetén alkalmazott vizelethajtó hatású. A fehér babot megdarálva gyulladásokra, kelések érlelésére borogatóul használhatjuk.


borso.jpgBORSÓ

Ez a közkedvelt hüvelyes növény növényi fogamzásgátló szer, amely a „fogamzásgátló tabletta” hatásához hasonló anyagot tartalmaz. Tibetben és India egyes területein állítólag csak azért tudott 200 éven keresztül állandó maradni a népesség száma, mert a nõk ezeken a vidékeken rendkívül sok borsót esznek, és ebbõl adódóan nem olyan termékenyek, mint a más vidékeken élõ nõk. A népi gyógyászat a borsó fogyasztását — a zabhoz hasonlóan — komoly betegségek után általános erõsítõ szerként ajánlja.
Rákmegelőző, vakbélgyulladást megelőző, koleszterinszint csökkentő.


zeller.jpgZELLER

A népi gyógyászat a zellernek minden fajtáját szívesen és gyakran használja. Fõ alkalmazási területei: általános erõsítés, reumatikus megbetegedések, köszvény, de segíti a nyálkahártya betegségek, a légcsõhurut, a húgyhólyaggyulladás és a bélgyulladások gyógyulását is. A zellert hosszú idõ óta potencianövelõ szerként is használják.

fejessalata.jpg FEJES SALÁTA

Minden salátaféle tactucarium hatóanyagot tartalmaz. A növények nyugtató és fájdalomcsillapító hatásúak, valamint jól alkalmazhatók álmatlanság ellen. A népi gyógyászat a fejes saláta főzetét pattanásos bőr lemosására és tisztítására is ajánlja.


fokhagyma.jpgFOKHAGYMA

Egyike legõsibb gyógynövényeinknek. Használták az õsi Indiában, Kínában, Egyiptomban, Arábiában.
Egyiptomban például 8 kilogram fokhagymáért egy férfi rabszolgát lehetett kapni. A Cheops piramis építésénél a fokhagyma-fejadag elmaradása miatt sztrájkoltak. Már Hippokratész adta fertõzések, bélbetegségek, asztma, fekélyek, epilepszia, kiütések ellen.
Régen mézbe mártott fokhagymát rágtak vitalitásuk megõrzése érdekében. Érdemes különben kipróbálni, nagyon finom a mézben elkevert zúzott fokhagyma pirítós kenyérrel.
A régi orosz hadseregben orosz penicillinnek nevezték. Természetes antibiotikum, megöli a betegség okozóit, gátolja növekedésüket, megerõsíti a test védekezõ rendszerét.
* Náthánál apróra vágott fokhagymát kell belélegezni.
* Bélférgek ellen adjunk fokhagymás beöntést.
* Depresszió, gyomor- és bélproblémák megszüntetésére fokhagymapálinkát adtak.
* Adenosin tartalma megakadályozza a vérlemezek felgyülemlését, ezáltal a trombózis kialakulását.
* Jó a csontritkulás megelőzésére.
* A cystein hatóanyag méregtelenítő hatású, közvetlenül hat a májra, regenerálja azt.
* A vérnyomást szabályozza. Tartós fogyasztása esetén az alacsony és a magas vérnyomás egyaránt ideálissá válik.
* A magas vérzsírtartalmat csökkenti, e tulajdonsága miatt a trombózist, érelmeszesedést, infark-tust megelőzhetjük.
* Szeléntartalma a korai szakaszban lévő rákot gyógyítja, de allergia, izületi betegség, reuma, radioaktív sugárzás hatásának csökkentésére is jelentős hatású.
* Jódtartalma miatt pajzsmirigybetegségre jó.
Lázcsillapítónak keverjünk össze fél liter kefirt fél liter vízzel, 2-4 gerezd zúzott fokhagymával, kevés sóval. Tisztít, fertőtlenít, hűsít. Forró nyáron ízletes ital. (szíriai népi recept)
Vesebajoknál, vesekövek esetén a fokhagymagerezdeket apróra vágva fehér borban főzik, a fokhagymadarabokat éhgyomorra reggel kevés borban veszik be.
Gyomorpanaszok, emésztési zavarok esetén vodkába áztassunk 1 rész fokhagymát 2 rész alkoholt 2 hétig. 1-1 kiskanállal vegyünk be.
Elhízás és alacsony vérnyomás esetén, de fiatalító szerként is hatásos a fokhagymás citromlé fogyasztása. Összevágott gerezdeket hígítatlan citromlébe teszünk, 1 napi áztatás után napi 1 teáskanálnyit 1 pohár meleg vízben feloldva fogyasztunk.
Idegfeszültség esetén, agyi érgörcsnél 1 pohár forró tejben 1 gerezd zúzott fokhagymát fo-gyasszunk.
Fülfájásnál 1 csepp fokhagymalevet cseppentünk a fülbe, bedugjuk gézcsíkkal.
Meghűlésnél talpat, tenyeret, és a mellkast bedörzsöljük nyers fokhagymával.
Izületi fájdalomnál kenőcsöt készíthetünk, 2-3 gerezd fokhagymát zsírban elkeverünk, vagy bedörzsölőt készítünk, almaecetbe áztatunk zúzott fokhagymát.
A földből felszedés után a fokhagyma hatóanyagai a tárolás során bomlanak. Ezt a veszteséget csökkenthetjük, ha a frissen felszedett fokhagymát ecetbe, szójamártásba, vagy mézbe tesszük.
*Gondot okozhat a fokhagyma "illata". Nos, ezen javíthatunk, ha tejben, vagy joghurtban fo-gyasztjuk a fokhagymát, vagy ha petrezselyemzöldet, erős aromájú fűszert - kakukkfüvet, köményt, borókát - rágcsálunk.

voroshagyma.jpg  VÖRÖSHAGYMA

A fokhagymához hasonlóan baktérium- és vírusölő, sebekre is használják, jó vértisztító.
A hagymák minden fajtája jó, a snidling, póréhagyma, lilahagyma, zöldhagyma.
Magas C-vitamin és fluortartalma van. Vércukor csökkentõ, bélféregûzõ, vizelethajtó. Szoptató anyukák tejébe is átmegy a hatóanyaga.
A háborúban penicillin hiányában a vöröshagymát használták sebek fertõtlenítésére, valamint repeszdarabok eltávolítására. Napjainkban kelésekre tehetünk egy szelet vöröshagymát, a szálkákat is kihúzza.
Asztmás beteg 3 hétig igyon hagymateát, ha a mája, epéje rendben van. Két közepes fej vöröshagymát cukorral karamellizálunk, 1 liter vízzel felfõzünk. Lehûlve kortyonként iszogatjuk. Légúti gyulladásoknál is hatásos.
Nyers vöröshagymával inhalálni is lehet.

porehagyma.jpg  PÓRÉHAGYMA

A növény fõzete vesekõ okozta fájdalmaknál és vizelési nehézségnél népi gyógyszer.
A népgyógyászatban gennyesedõ köszvényes, reumatikus daganatokra, derékfájásra az összevagdalt póréhagymát tejjel megfõzik. A megsûrûsödött, pépes anyaggal kötést alkalmaznak a fájdalmas testrészre.
Fehér gumója péppé zúzva alkalmazható mellgyulladásra, 6 órán át felhelyezve. A tejelválasztást nem csökkenti.

kaposzta.jpg  KÁPOSZTA

A káposztafélék vértisztító, tüdõrák megelõzõ hatásúak. A régi görögök azt tartották a káposztáról, hogy megfiatalítja az embert. Hatékony a nyombélfekély ellen, ugyanis fekélygyógyító U-vitamin van benne. A káposztalé kéntartalmát a bélbaktériumok elgázosítják, ami enyhe bélgörcsöket és gázképzõdést okozhat.
A rómaiak hat évszázadon át szinte univerzális szerként használták, belsõ- és külsõ tisztítóként, borogatásként, sebek kezelésére.
* fogfájásra borogatásként,
* sebeknél, tályognál borogatásként,
* inhüvelygyulladásnál, légúti gyulladásnál is külsőleg,
* gyomorfekélynél belsőleg,
* köszvénynél savanyítva használjuk.
Borogatással megszüntethetők arc- és fogfájdalmak, sőt reumás fájdalmak, zsigerek betegségei, még a daganatok is.
A fejeskáposzta legzöldebb, legvastagabb, szabad külső levelei a leghatásosabbak. Meg kell mosni a leveleket. Ha széles káposztaborogatást készítünk - például hasra, mellkasra - a le-veleket egyben hagyjuk. A kiálló, vastag szárat vágjuk ki, üvegpalackkal sodorjuk meg, ezzel az erős, vastag erezetet összezúzzuk. Kézmeleg vízben kissé megmelegítjük, több levelet egymásra rétegzünk, és rögzítjük a testrészen.
Kisebb testfelületek kezelésénél csíkokra vágjuk a káposztaleveleket. Sebeknél, tályognál a csíkokat tetőcserépszerűen használjuk, hogy a váladék ki tudjon folyni közüle. A borogatást reggel, este cseréljük.
Nagyon hatásos például csípőizületi gyulladásnál, inhüvelygyulladásnál, légúti, mandula-, torokgyulladásnál. Használják vasalóval felforrósítva is. Inhüvely-gyulladásnál lereszelve, megmelegítve, kesztyűbe töltve húzzuk a kezünkre.
Gyomorfekélynél, gyomorvérzésnél káposztaturmixot készítünk. Lereszeljük a káposztát, kevés vízzel elturmixoljuk, leszűrjük, a léből naponta 1 liternyit fogyasztunk. A fokozott gázképződést köménymaggal közömbösíthetjük.
A savanyított káposztát köszvénynél használjuk, kúra formájában.


karalabe.jpgKARALÁBÉ

Ekcémára, tüdőpanaszokra, asztmára jó.

krumpli.jpg  KRUMPLI

Természetes vízhajtó, daganatgátló hatású.
A nyers és lehetőleg rózsaszín krumpli leve krónikus savtúltengés gyógyszere.
A nyers krumplilé gyomorfekély, gyomorfájás ellen jó, naponta csak 1 deci fogyasztandó két hétig. Vigyázat! a krumpli nem lehet zöld és csírás.
Hajában főtt és sült krumpli emésztési zavarokra, gyomor- és bélbajokra kitűnő étel.
Külsőleg is használható az alábbi bajokra: A nyers krumplireszelék gennyes sebre, bőrbajokra, kötőhártya gyulladásra, reumára nagyon sikeres.
Légúti gyulladásnál főtt krumplit kössünk forrón a nyakunkra, hanyatt fekve, betakarózva, vastag sállal a nyakunk körül izzadjunk 2 óra hosszat.
Tüdő-, vesegyulladás, hasgörcs esetében, valamint lábszárfekélyre és gennyes sebekre krumplikásából meleg borogatást raknak.


sargarepa.jpgSÁRGARÉPA

A friss sárgarépalé serkenti az emésztést, és enyhén vizelethajtó hatású. A legfontosabb egészségügyi hatása azonban a máj tisztítása és tonizálása. Rendszeres fogyasztása elõsegíti a pangó epe és a fölösleges zsírok kiürülését, Csökkenti a koleszterin szintet.
Gyomorfájásra, gyomorhurutra, emésztési zavarokra, puffadásra, székrekedésre, bélgörcsökre, gyomorsavtúltengésre, tüdőrákra gyógyzöldségünk a sárgarépa. Ilyen esetekben reggelente 2-3 közepes sárgarépát nyersen lereszelve fogyasszunk el.
Légúti hurut, influenza, gégehurut megelőzésére 3-4 sárgarépa levét langyosan, éhgyomorra igyuk meg.
Külsőleg: fülfájáskor 2-3 csepp sárgarépalét csepegtessünk a fülbe.
Lereszelt sárgarépa jó mellgyulladásra, gennyes bőrbajokra, idült lábszárfekélyre, égési sebre, orbáncra, fagyásra.

petrezselyem.jpg  PETREZSELYEM

Tápértékén túl a petrezselyemlé remek vértisztító és általánosan tisztító hatású. A vitaminok, az ásványi anyagok és a klorofill együttes hatásának köszönhetően különösen hatásosan tisztítja a veséket, a májat és a húgyutakat. Mint nagyszerű A-provitamin-forrás, a petrezselyemlé hatásosan támogatja a szem működését. Klorofillja élénkíti az oxigén-anyagcserét, a sejtlégzést, a sejtek regenerációját.
Az egész növény, gyökere és zöldje is használható görcsös hólyagbajok, húgycsőgyulladás, időskori vizelet tarthatatlanság, fájdalmas vizelési inger, gyermekek vizelési nehézsége, hólyagkő és vesekő esetén. Vesekőnél a nyers gyökeret ajánlják rágcsálni.
A friss növényt szúnyogcsípés ellen használják úgy, hogy a szabadon maradt testrészeket egyszerűen bedörzsölik vele.
A nemi ingert ösztönző szernek tartják.
Naponta 1-2 evőkanálnyi petrezselyemzöld kiváló bőrtisztító.

RETEK

Általános tisztító és nyugtató hatású.
A téli fekete retek erõsebb hatású, mint a hónapos retek. A retekre igaz a mondás, hogy "reggel méreg, délben étek, este orvosság". A retek felhasználásakor külsõ héját ne hámozzuk le, mert sok hatóanyag van benne.
 Felfúvódást oszlat, vizelethajtó, májtisztító, gyomorra, hólyagra kitűnő hatással van.
 Köhögésnél a tüdő megtisztítására a retket vágjuk vékony szeletekre, hintsük meg porcukorral, vagy mézzel, keverjük össze. Kis idő múlva levet ereszt, ebből időnként 1-2 mokkáskanálkányit szopogassunk el.
 Epebajra a retket megreszeljük, vagy leturmixoljuk, sok levet ereszt. Ezt a nedvet napi 1-2 decis adagokban adjuk 6 héten át az epebetegnek. Az epekőképződést megakadályozza, az epegyulladással szemben ellenállóvá tesz, sőt a már fennálló gyulladást is oszlatni képes.
 Torokfájás, légúti gyulladás, asztma esetén kivájjuk a feketeretket, mint egy kis tartót, cukrot, vagy mézet teszünk bele, a keletkező levet folyamatosan kieszegetjük.
 Náthánál orrüreg inhalálást végezhetünk vele.

TORMA

A torma baktérium-, gomba- és vírusölõ anyagokat tartalmaz. Bõrön át is jól felszívódik, ezért fürdõként, bedörzsölõként is hatásos.
 Nátha, légcsőhurut, hörghurut, vastagbélgyulladás, hólyag- és vesemedence gyulladás ellen napi 3x1 kávéskanál mézzel elkevert reszelttorma fogyasztása ajánlatos.
 Reuma, izom-, izületi- és idegfájdalmaknál reszelttorma almaecetes bedörzsölése, fürdő, vagy tormagyökér főzettel gőzölés javíthat állapotunkon.
 Szőrtüszőgyulladás kezelésére is alkalmas.

CÉKLA

Levele sok klorofillt, A- és C-vitamint, valamint kalciumot és káliumot tartalmaz. A gumó leve gazdag B6-vitaminban, sok kolint, vasat, nátriumot, káliumot és természetes cukrot tartalmaz. Jóllehet nincs benne sok vas, de a szervezet számára könnyen felvehetõ formában van jelen. A vas a vörösvértestek fontos alkotórésze. A cékla gumó és a levéllé együtt jó vérszaporítók, jó hatású a máj- és epehólyagpanaszok esetén, enyhít a menstruációs zavarokon és a klimaxos tüneteken.
A cékla jó vizelethajtó, vérképzõ, vértisztító, sebgyógyító tulajdonságokkal rendelkezik. Elõnyös bél-, gyomor-, epemûködés, izommûködés segítésére. Aktiválja a szervezet védekezõ sejt-rendszerét.
Napi 10 deka nyersen lereszelt cékla rákmegelőző hatású. Ha már rákos a beteg, akkor napi félliter nyers céklalevet fogyasszon. Keverhető sárgarépával és zellerrel, ízlés szerint.
Céklareszelék, citromlé, méz keveréke asztma ellen jó.

SPENÓT

A szervezetet tisztítja és erősíti, de csak a frissen szedett. A spenót kiváló klorofillforrás. Sok A-vitamint, különféle B-vitaminokat, kalciumot, vasat, magnéziumot, káliumot, nátriumot, foszfort és nyomelemeket tartalmaz. Tisztító és erősítő hatása serkenti, élénkíti a májműködést, az epehó-lyag, a vastagbél működését, a vér- és nyirokkeringést. A spenótlének enyhe hashajtó hatása is van. Erősíti a fogínyt. Oxálsavtartalma terheli az anyagcserét, ezért csak módjával fogyasszuk!

UBORKA

Az uborka természetes vizelethajtó anyag, segít feloldani a veseköveket is. Kivételesen gazdag ká-liumban, a "fiatalság elemében". A kálium ugyanis rugalmassá teszi az izmokat és a bőr sejtjeit. A bőr és a tekintet szinte megfiatalodik tőle. A hámozatlan uborka kilónként mintegy 500 milligram A-vitamint tartalmaz. A meghámozott uborkában szinte nem marad A-vitamin. Azért ajánlom a kígyó-uborkát, mert nem szükséges meghámozni.
Vértisztító. Nedvét lázas betegnek adjuk, hűsítő hatású. Az uborkát felszeletelve halán-tékra helyezzük ideges fejfájásnál. Kozmetikában bőrfertőtlenítő, pórusösszehúzóként használják.

PAPRIKA

Sok káliumot és szilíciumot tartalmaznak. Igen gazdag ásványi anyagokban, C-vitaminban. A pirosra érett paprikában még sok A-vitamin is van. Jót tesz a bõrnek, a pirosra érett paprika leve serkenti a vérkeringést, erõsíti és tisztítja az ereket és a szívizmokat.
A paprikának étvágygerjesztõ, izzasztó és vizelethajtó hatásait ismerik.
A pirospaprika alkoholos kivonata sokat használt külső szer reuma, zsába, köszvény, ol-dalszúrás, hajhullás ellen bedörzsölőként.

KARFIOL

Csökkenti a rákrizikót, főleg a vastagbél- és gyomorrákét.

KUKORICA

A kukoricabajusz kitűnő szer hólyagbántalomnál, hólyaggörcsnél, vesebajnál, vizelethajtó és húgykőoldó hatású.Köhögés ellen a bajuszt a szemekkel együtt főzzük, a szüredéket cukorral vagy mézzel édesítjük és forrón itatjuk a beteggel. A kukorica cukortartalma letört állapotban szobahőmérsékleten kétóránként harmadolódik! Ezért elsősorban kiskertben, azonnali fogyasztásra ajánlható.

SPÁRGA

Már az egyiptomiak is ismerték, a görögök, rómaiak már termesztették is. Nálunk még mindig elég kevesen ismerik. Tulajdonképpen a növény gyökértörzseibõl, mint oldalrügyek nõnek, ezeket a hajtásokat fogyasztjuk. A fás részeket levágjuk, és a felsõ héját vékonyan lehántjuk.
A spárga kifejezetten lúgos kémhatású élelmiszer. Asparagin nevû alkaloidát is tartalmaz, amely semlegesíti a vér savasságát, tisztítja a különbözõ testszöveteket, az izmokat, eltávolítja a salakanyagokat. A vesekövet is segít feloldani. A spárgalé veszélytelen és hatékony vízhajtó. Segít eltávolítani a vesékbe és az izmokba beágyazódott oxálsavkristályokat, amelyek a csokoládé, vagy az oxálsavban gazdag fõtt táplálékok (spenót, paradicsom) túlzott fogyasztása nyomán rakódnak le. (Ha az említett zöldségeket nyersen fogyasztják, azok csak nyomokban tartalmaznak oxálsavat.) Sok benne az A-, B1-, C-vitamin, kolin, folsav és kálium. 

SZEZÁMMAG

Erőnlétet, fizikai és szellemi munkaképességet növelő hatású. Fontos metionin aminosav forrás, melybõl más növényi fehérjében kevés van.
A magvak királya!
A szezám olajának telítetlen zsírsavtartalma 55 % feletti. B-vitaminban és E-vitaminban gazdag. Kiváló lecithinforrás, szerves foszfortartalmú zsír van benne, ez az agy és az idegrendszer fõ alkotórésze, éppúgy a spermiumnak. Megvédi az ereket a koleszterin lerakódástól, érelmeszesedéstõl. A belsõ elválasztású mirigyek mûködésének is fontos tényezõje.
Mézzel kombinálva hatékony fiatalító táplálék, férfiasságot fokozó szer, fáradtság, álmatlanság és letargia ellen hatásos. 

NAPRAFORGÓ

A magban linolein, olein, lecitin, koleszterin, fehérje van. A népgyógyászat maláriánál, epilepsziánál, görcsnél alkalmazta. Hidegen sajtolt olaja fontos étkezési alapanyagunk. A magokat müzlibe keverve is fogyaszthatjuk.
Élénksárga színû karimavirágai gyógyhatásúak. Árnyékban szárítsuk. Forrázat alakjában magas vérnyomás ellen és idegcsillapítóul isszák. Lázcsillapító hatása is ismeretes.






A gyömbér sokoldalú fűszer- és gyógynövény. 

Nézzük, mivel szolgálja egészségünket:
  • A gyömbérben 12 féle antioxidáns van, ezen kívül;
  • 23 féle gombaölő vegyület
  • 11 különböző fekélyellenes hatású vegyület
  • 10 féle vírusellenes vegyület
  • 8 féle májvédő vegyület
  • Csökkenti a koleszterinszintet
  • Csökkenti a magas vérnyomást
  • Jó hatással van a szívre
  • A gyömbér egyik legaktívabb összetevője, a zingibain nevű vegyület, a természet egyik leghatásosabb fehérjebontó enzimje. Mindössze 1 g zingibain 10 kg hús megpuhítására is képes. A fehérjebontó enzimek fontos szerepük van az autoimmun betegségek szabályozásában
  • Fájdalomcsillapító
  • Gyulladáscsökkentő

Nézzünk konkrét problémákat, amire jó:

Afrodiziákum

- a kardamonnal együtt. Teaként. Mire lehet jó?
  • Merevedési zavarok
  • Nemi vágy serkentő – Tüzes gyömbért ajánlanak a “hideg” nők felmelegítésére
  • Terméketlenség – Növeli a hímivarsejtek számát és mozgékonyságát – állítólag – érdemes kipróbálni.


Agyi katasztrófa (stroke)

Napi 2 evőkanál gyömbér elfogyasztása egy héten keresztül 100 g telített zsír vérrögképző hatását semlegesíti. (A vajban nagyon sok a telített zsír, ami hozzájárul a stroke kialakulásához.)
 Bütyök
A fűszeres gyömbér fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású, segíthet a bütyök okozta fájdalom enyhítésében.
Indiai kutatók egy vizsgálat során 3-7 g (1,5-3,5 teáskanál) gyömbérport adtak 28 fájdalmas izületi gyulladásban szenvedő embernek. Több mint 75% állapota észrevehetően javult, a fájdalmuk enyhült, izületi duzzanatuk lelohadt. A dózistól 30 hónapig tartó kezelés után sem észleltek mellékhatásokat.
Bütyökkezelésre belsőleg gyömbérteát javasolnak (1 teáskanálnyi frissen reszelt gyömbért tégy 1 csésze forró vízbe, és ezt mindennap fogyaszd) és tegyél reszelt gyömbért közvetlenül a bütyökre is, naponta egyszer-kétszer.
 Csalánkiütés 
Ételallergia okozta csalánkiütés esetén egy nagy fazék vízben (kb. 4 liter) főzz lassú tűzön 230 g gyömbért 5 percen át és az így kapott főzetet öntsd meleg fürdővízhez. Áztasd magad a vízben, majd dörzsöld le magad kamillateával (1 teáskanál kamilla, 1 csészényi forró víz)!

Depresszió

A gyömbért a népi orvoslás régóta használja szorongás és depresszió gyógyítására. Kellemes, “hangulatjavító” íze van. Fűszerezd vele az ételed és az életed minden nap, és elkerül a (téli) depresszió!
 Duzzanat (ödéma)
India ájurvédikus orvosai évszázadokon keresztül ajánlották a gyömbért elsősorban az izületi gyulladás okozta duzzanat csökkentésére. Újabban több kutató kimutatta, hogy a benne is megtalálható fehérjebontó enzimnek jócskán van gyulladáscsökkentő hatása is.

Fájdalomcsillapítás

Egy vizsgálatban a kutatók 56 önkéntes beteget figyeltek meg, akik közül 28-an reumás izületi gyulladásban, 18-an artrózisban, 10-en pedig fibromyalgia néven ismert, fájdalmas betegségben szenvedtek. A kísérleti alanyok napi 2-4 teáskanálnyi gyömbérport kaptak. Három hónap után több mint 75%-nál jelentős mértékben enyhülnek a fájdalmak, és mellékhatásokat sem tapasztaltak.
A gyömbért külsőleg is használhatod. A meleg, gyömbéres borogatás enyhíteni látszik a hasi görcsöket, a fejfájást és az izületi merevséget. A borogatáshoz készített folyadékba tegyél csípős paprikát is!
  • Fejfájás és migrén
    Rágcsálj 5 g (k. 2,5 teáskanál) friss, reszelt gyömbért! Ha ezt nem kedveled, akkor 500 mg-os, szárított gyömbért tartalmazó kapszulát szedj fejfájásra. Hatását fokozhatod kurkumával, amely gyulladáscsökkentő szer, és a gyömbérrel sok tekintetben azonos a gyógyhatása. Mindkettőből tegyél 1 teáskanállal 1 pohár limonádéba.
  •  Fogfájás
    A csípős fűszerekből készített borogatás enyhíti a fogfájást. Tovább fokozhatod a csípősségét piros csilipaprika hozzáadásával. Mind a gyömbér, mind a pirospaprika külsőleg izgatják a bőrt, és a felületes bőrgyulladás ellensúlyozza az erősebb fogfájást. A borogatás elkészítéséhez keverd össze a porított fűszert vagy fűszereket annyi vízzel, hogy ragacsos masszát kapj. Márts bele egy kis vattacsomót, majd a kinyomkodott vattát közvetlenül tedd a fogra úgy, hogy ne érjen a fogínyhez! Ha nem bírod a fűszerek égető hatását, öblítsd ki a szádat, és keress más gyógymódot!
  • Torokfájás
    Gargalizálj gyömbérrel torokfájás ellen. Készíts gyömbéres gyógyitalt citromléből, ecetből és mézből.


Fekély

Kevesen tudják, hogy a gyömbér fekély kezelésére is alkalmas gyógynövény, 11 különböző fekélyellenes hatású vegyületet tartalmaz. A mézzel kandírozott gyömbér jóízű és kellemes gyógymód a fekélyre. A méz és a gyömbér együttes alkalmazása különösen hatásos. A gyömbér baktériumölő vegyületei mellett a méz ugyancsak baktériumellenes hatású, és úgy tűnik, a kettő együtt szinergikus hatást ér el.
Mit szólnál egy kis kandírozott gyömbérhez a különféle gyógyszerek helyett? Az íze biztosan sokkal jobb! A kandírozott gyömbér csípős, fűszeres édesség, amely sok, ínyencségeket árusító boltban kapható. Ha nincs kedved rágcsálni, a gyömbér kapszula formájában is beszerezhető.

(Bél)férgek

A csípős gyökerek rendkívül hatásosak lehetnek a világ legveszélyesebb parazitáinak egy része ellen, amik a nyers halban is megtalálhatóak. Ha tehát szereted a sushit, jól teszed, ha sok savanyított gyömbért eszel hozzá. Lehet, hogy nem véletlenül szolgálnak fel a japánok gyömbért a sushihoz? Ugyanez a tanács vonatkozik a ceviche, a pácolt nyers halból készült latin-amerikai étel fogyasztására is – egyél mellé sok gyömbért!

Gyomorrontás

Gyomorrontás esetén tegyél a teádba 2 g (kb. egy teáskanálnyi) gyömbért. A gyömbér olyan vegyületeket (ginggerol, shogaol) tartalmaz, amely nem csupán a gyomrot nyugtatják, de az emésztést is elősegítik a bél perisztartikus mozgásának serkentésével. A gyömbér a következőkre jó még:
  • émelygés
  • reggeli rosszullét ellen
    A gyömbér sokkal hatékonyabb némely közismert, émelygés ellen gyakran felírt szintetikus gyógyszernél.
  • Enyhíti a szédülést. Legfeljebb napi két csésze gyömbértea fogyasztása javasolt.
  • gyomornyugtatás
  • szédülés
  • tengeribetegség
    1 g (fél teáskanálnyi
     gyömbér) 38%-kal csökkenti a tengeribetegség előfordulását, a hányásét pedig 72%-kalMegelőzésére az utazás megkezdése előtt vegyél be két gyömbér kapszulát, majd még egyet-kettőt a tünetek jelentkezésekor. Ez utóbbira valószínűleg négyóránként lesz szükség. Kapszula helyett használható néhány teáskanál gyömbérpor is, vagy ha valaki szereti, a nyers gyömbért is rágcsálhatja.

 Gyulladás

Már volt róla szó, hogy a gyömbér több mint 12 féle antioxidánst tartalmaz, amelyek segítenek a gyulladás előidézésében szerepet játszó szabad gyökök semlegesítésében. A gyömbér (és közeli rokona, a kurkuma) eredményesen használható a legtöbb izületi gyulladás kezelésére.
  • Ízületi gyulladás, porckopás Mindennap gyömbértea csontizületi gyulladásra, porckopásra.
  • Íngyulladás és nyálkatömlő gyulladás Ázsiában a népi gyógyászat régóta használja a gyömbért a nyálkatömlő-gyulladás gyógyítására. Ismétlődő bursitis esetén is javasolt, próbáld ki ananásszal és egy kevés édesgyökérrel keverve – enni.
Bechterew-kór – Nem gyógyítja, de a gyulladás- és a fájdalmak enyhítésében segíthet
Szemben a Bechterew-kór kezelésében szerepet játszó, nem szteroid gyulladáscsökkentő szerekkel, a gyömbér nem károsítja a szervezetet. Az aszpirin és a többi, nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer hosszú távú alkalmazása gyomorfekélyhez vezethet. A gyömbért tea, tinktúra vagy kapszula formájában is fogyaszthatod.

Időszakos sántítás

A szívinfarktust előidéző vérrögképződést a gyömbér több vizsgálatban csaknem ugyanolyan hatékonyan megakadályozta, mint az aszpirin és a fokhagyma. Ha a vérrög a lábban keletkezik, időszakos sántítást okoz. Ha ez a fajta keringési zavar lépne fel nálam, minden bizonnyal sok gyömbért ennék.
Isiász
John Heinerman (PhD) antropológus egyiptomi gyógymódot ajánl isiász ellen: keverj össze 2 evőkanál reszelt gyömbért 3 evőkanál szezámolajjal és 1  evőkanál citromlével. Dörzsöld be ezzel a keverékkel az érintett bőrfelületet!

Lábgomba

23-féle gombaölő vegyületével a gyömbér az egyik leghatékonyabb gyógynövények. E vegyületek közül a kaprilsav olyan erős…erős, na! Készítsen tömény főzetet! Tegyen 25 g aprított gyömbért egy csésze vízbe, forralja lassú tűzön 20 percig, majd miután kihült, tegye vattára vagy pamutkendőre, é dörzsölje be vele az érintett területet!

Májvédő

Nyolcféle májvédő vegyületet tartalmaz. Ahányszor csak főz vele, vagy teát készít belőle, a mája minden alkalommal kap egy kis védelmet.

Menstruációs zavarok

Menstruációt elősegítő gyógynövénynek tekintik, a benne található fehérjebontó enzimekre hivatkozva.
 Nátha
Kezeld magad gyömbérteával! Ez igen hatásos, mivel a gyömbér mintegy tucatnyi vírusellenes vegyületet tartalmaz. A tudósok a laboratóriumi vizsgálatok során több olyan kémiai anyagot vontak ki a gyömbérből, amely különlegesen erős hatást fejt ki a legelterjedtebb náthavírusnak számító rhinovírusok ellen. A gyömbér emellett nagyon ízletes,  érdemes beszerezni belőle egy kisebb mennyiséget, hogy állandóan kéznél legyen a náthaellenes harcban.
 Raynaud-szindróma
A kínai gyógyfüvészek gyakran javasolják ezt a csípős fűszert olyan egészségügyi panaszokra, amelyeknek közük van a hideghez, a megfázáshoz, így a Raynaud-szindrómás fájdalmasan hideg és kékesfehér ujjak gyógyítására is. A gyömbér csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, és e hatások egyaránt hozzájárulnak a keringés helyreálltásához az ujjakban is.
Gyógyír: meleg leves
Készíts cayenne-i borssal, fokhagymával, gyömbérrel és mustárral ízesített paradicsomos zöldséglevest (minestronét), borágó-, ribiszke és ligetszépeolajjal gazdagítva. A levesből készíts nagy mennyiséget, és egyél belőle annyit, amennyivel jóllaksz. Ezután szűrj le belőle egy keveset, és dörzsöld be vele elmerevedett ujjaidat. Végül a leves után desszertként fogyassz ginkót.

Szívproblémák

A gyömbér csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, jó hatással van a szívre.  Antioxidáns, némileg megvédi a koszorúereket a koleszterin által előidézett károsodás ellen. A gyömbér ugyanúgy erősíti a szívműködést, mint a digitalis gyógyszer.
  • Angina pectoris (szívkoszorúér-görcs)
    Napi 1/2 teáskanálnyi gyömbérpor fogyasztását javasolják.
  • Szívbetegség, szívinfarktus
    Vérnyomás csökkentése révén segít a szívbetegségek megelőzésében és kezelésében, gátolja a véralvadást, ezért segít megelőzni a szívinfarktust kiváltó vérrögképződést.

 Szürkehályog

Tele van antioxidánssal, ezért jó hatású szürkehályog megelőzésében, kialakulásának lassításában. Teaként fogyaszd bőségesen!
 Testszag
A gyömbérben 17 antibakteriális vegyület van – antibakteriális hatást fejt ki azokkal a mikroorganizmusokkal szemben, amelyek kellemetlen illatúvá teszik a külső elválasztású mirigyek váladékát – magyarul: felelősek a testszag kialakulásáért. Belső dezodor!

Vesekő

Tömény gyömbérteából készült meleg borogatás segíthet a vesekő által okozott kínzó fájdalmak enyhítésében. A borogatás bőrizgató szerként hat, felületi bőrirritációt okoz, amely némileg eltereli a beteg figyelmed a mélyebbről jövő vesefájdalomról, amíg nincs a közelben az orvos.

Vírusfertőzések

A jó öreg gyömbér 10 féle vírusellenes vegyületet tartalmaz. Ezért ha vírusfertőzésed van, igyál gyömbérteát, vagy bőségesen fűszerezd gyömbérrel az ételeidet!

 

 Forrás: Dr. James A. Duke – Gyógynövénypatika




A kurkuma szintén nem csak fűszer, hanem gyógyszerünk is lehet, sokoldalú fűszernövény nemcsak az ételeink ízvilágát gazdagíthatja, hanem antioxidáns, vértisztító, vércukorszint-stabilizáló és gyulladáscsökkentő hatásával hozzásegíthet az egészség megőrzéséhez is.kurkuma.jpg











A gyömbérfélék családjába tartozó kurkumát az indiai népi gyógyászat és gasztronómia évezredek óta alkalmazza. Ezt az élénksárga színű, különleges aromájú fűszert az ajurvéda orvoslás gyulladáscsökkentő, vértisztító, sebgyógyító, légzéskönnyítő, fájdalomcsillapító, emésztésjavító szerként, belső méregtelenítésre, külső, bőrfiatalító kozmetikumként alkalmazta.
A sokoldalú kurkumin
A kurkuma hatóanyaga a kurkumin, emellett C-vitamint, káliumot, vasat, nátriumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot is tartalmaz. Az élénksárga színét is adó kurkuminról a vizsgálatok megállapították, hogy gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású.

Serkenti a szervezet immunvédelmét, ugyanis aktiválja a természetes ölősejteket, amelyek a szervezetet veszélyeztető kórokozókat illetve a rákos sejteket pusztítják. Amerikai és thaiföldi kutatók állatkísérletekben azt is tapasztalták, hogy a kurkumin rendszeres alkalmazása csökkenti az inzulinrezisztenciát és hatásos lehet a 2. típusú cukorbetegség megelőzésében is. Ezen  felül megfigyelték, hogy a kurkuminnal kezelt állatoknak változatlan táplálás mellett kismértékben a súlyuk és a testzsírjuk is csökkent.
Jó hír reumásoknak
Örvendetes eredménnyel zárult az a vizsgálat, amelyet reumás ízületi gyulladásban szenvedők körében végeztek: azt tapasztalták, hogy a kurkumin hatékonyan vett részt a reggel jelentkező ízületi merevség oldásában, az ízületi ödéma csökkentésében, a fizikai terhelhetőség fokozásában. A kurkuma jótékony betegségmegelőző, gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén méltó étrend-kiegészítője lehet a mindennapoknak, különösen az enyhe ízületi fájdalmak fennállta esetén.

Forrás: http://vital.hu/gyogyito-kurkuma
A kurkuma különböző táplálékkiegészítő készítményekben hozzáférhető, E-vitaminnal, vagy Hyaluronsavval, vagy shiitake+zöldtea kivonattal. Egészségi problémától függően választható összetételben.


Fûszernövények



Fûszereinket nemcsak ízesítésre használhatjuk, hanem gyógyításra is. Legtöbb fûszerünk emésztésserkentõ, de van köztük szélhajtó és egyéb bajokra gyógyír.
A legismertebb, leggyakrabban használt fûszereinket vegyük sorra gyógyhatásuk szempontjából. Teaként is fogyaszthatóak.


bazsalikom

A görög basileus szóból származik, királyt jelent, ami a füvek közötti helyére utal. A bazsalikomot abban az olajban használták, amivel a görög királyokat felkenték.
Felhasználható: paradicsomételekben, hüvelyes- zöldséglevesben, uborka-, paradicsom- és fejessalátákban, gyümölcssalátákban, sajtszószban, fûszerezett ecetben.
Gyógyhatása: Gyomorerõsítõ, étvágygerjesztõ, felfúvódást szüntet, szélhajtó, gyomorfertõzés, vesegyulladás ellen jó, köhögéscsillapító, idegnyugtató, vizelethajtó. Teaként is fogyasztható.
Külsõleg toroköblítõ, keléseket érlelhetünk borogatásával.

borágó

Úgy tartották bátorságot ad, és jókedvre deríti a szívet. Nyugtatónak is használták ital formájában.
Felhasználása: uborka és zöldsaláták salátaöntetében, káposztaételekben, fehér- és zöldbab ételekben, gyümölcsalátákban, fûszeres vajakban.
Gyógyhatása: A hagyomány szerint virága és levele egy pohárnyi borban nagyobb megterhelések idején csökkenti az idegfeszültséget. Levelét sószegény diétában fogyasszuk! Magas kálium tartalmának köszönhetõen vértisztító és vízhajtó hatása is van.


bors

A feketebors a növény éretlenül szedett,, szárított termése. A fehérbors az érett termés, héj nélkül.
Étvágygerjesztõ, de a májat, epét, vesét, végbelet megtámadhatja. Inkább borsikafüvet használjunk helyette.
Baktériumölõ, így tartósításra is alkalmas. Vizelethajtó, felfúvódást szüntet. Jó székrekedés, émelygés, szédülés és izületi gyulladás ellen.
Torokfájás, hurut ellen 1/8-ad kávéskanál borsot mézzel összekeverünk, és megesszük.


borsikafû

A legõsíbb fûszernövények egyike. Igen erõs illata miatt az istenek eledelének tartották. Az emésztõ-szervrendszerre gyakorolt fertõtlenítõ hatása régóta ismert. Serkentõszerként is használták.
Felhasználható: bablevesbe, káposztába, lencsébe, krumpliételekbe keverve, uborka- paradi-csomsalátába, majonézbe, sajtmártásba, fûszeres olajat, ecetet készíthetünk belõle.
Gyógyhatása: Szabályozza az emésztést, fokozza az étvágyat, erõsíti a gyomrot. Görcsoldó és felfúvódást gátló hatású. Bélférgesség ellen is jó hatású szer.


borókabogyó

Vízhajtó, szélhajtó, étvágygerjesztõ, vesekõ- és epekõoldó. Izzasztó hatású csúz- és köszvénybántalmaknál. Ilyenkor 1 dekát veszünk 2 deci vízre. A bogyókból lekvár is készíthetõ. Naponta 1-2 kiskanállal vízhajtóként, epe- és vesemûködés serkentõként alkalmazható. Kissé erõszakos a veséhez, ezért vesegyulladásnál tilos alkalmazni!
Borral fõzve vizelethajtó, a húgycsõben lerakódott homokot eltávolítja. (20 gram 2 deci borban.)


borsosmenta

A rómaiak mentával dörzsölték be az asztalt, vendégszeretetük jeléül.
Felhasználható: gyümölcssalátákba, joghurtos öntetekbe, zöldbabhoz, sárgarépához, káposztafélékhez, gyümölcs- és zöldségturmix italokba, ivólevekbe.
Gyógyhatása: Teája a tavaszi és õszi hurutos idõszakban megelõzõ védõital, hidegen élvezeti tea. (A megmosott leveleket leforrázzuk, 5-10 percig állni hagyjuk.) Hatásos meghûlés és influenza ellen. Görcsoldó, fájdalomcsillapító, gyulladásgátló és fertõtlenítõ hatása van.


citromfû

Már a görögök és a rómaiak is használták ezt a kellemes, üdítõ citromillatot árasztó mediterrán növényt. Arábiában azt mondják: "A citromfûbõl készült tea a szívet boldoggá és vidámmá teszi." Úgy tartották, a citromfû valósággal új életre kelti az embert. Depresszió elleni terápiákban ma is használják teáját.
Felhasználható: gyümölcslevesekben, zöldsalátákban, salátaöntetekben, gyümölcsös süteményekben, citromfûecetben.
Gyógyhatása: Teája enyhe depresszió elleni hatásánál fogva oldja a feszültséget, nyugtató hatású. Álmatlanság idején és fejfájásra is jó gyógyír. Gyomor- és bélbántalmak esetén emésztési zavaroknál segít. Magas vérnyomás esetén rendszeresen fogyasszuk teáját. Jó hatású lázas meghûlésre, krónikus légcsõhurutra is.


Édeskömény

Az ókori népek is ismerték és termesztették. Zölden kellemes ánizsra emlékeztetõ, édeskés illata és íze van.
Felhasználható: levele hüvelyes levesekbe, fõzelékekbe, krumpli- céklasalátába,  magja uborkasalátába, levesek, mártások ízesítésére.
Gyógyhatása: Elsõsorban a magját használjuk. nyálkaoldó hatásának köszönhetõen jó hasznát vehetjük légcsõhurut és köhögés ellen. Különösen a gyermekgyógyászatban ismert görcsoldó gyógyteaként. Étvágyjavító, emésztésserkentõ, vízhajtó, tejszaporító hatású, epére is jó.


izsóp

A középkorban gyógyító hatásáért (levelén egy penicillint termelõ penészgomba tenyészik) gyûjtötték. A bencés szerzetesek hozták magukkal Közép-Európába.
Felhasználható: zöldséglevesben, bablevesben, fõzelékben, zöldségsalátákban, öntetekben.
Gyógyhatása: Nátha ellen gõzét belélegezve igen gyors hatású háziszer. Teája jó köhögéscsillapító, használható hurutos megbetegedés és asztma esestén. Étvágygerjesztõ, emésztést serkentõ hatásában is bízhatunk.


fahéj

Emésztésserkentõ, étvágyjavító, gyomorerõsítõ, idegerõsítõ. Belsõ vérzésnél is adják. Jó krónikus hasmenésre, görcsökre, szívtáji és hasi fájdalmaknál, nehézlégzésnél. A fahéjtinktúra méhvérzés elállítására jó, ha negyedóránként veszünk be belõle.
Tejben fõzve, mézzel édesítve emésztési zavarok, bélgázok képzõdése és hasmenés ellen használ.
FAHÉJOLAJ - általános serkentõ hatású, rothadásgátló, baktériumölõ, szívidegesség, szívritmuszavar ellen jó, erotikus késztetést serkent, ezért az impotencián segít. Havivérzést beállítja. Külsõleg rovarcsípés ellen bedörzsölõ. Illatosító lámpában elpárologtatva gondûzõ, közérzetjavító.


kakukkfû

Neve görögül bátorságot jelent, a növény a bátorság szimbóluma volt. Erõsítõ, frissítõ hatása miatt ételeket, italokat fûszereztek vele, emellett jól ismerték antiszeptikus, tartósító hatását is, az ókori Egyiptomban balzsamozásnál használták.
Felhasználható: Megkönnyíti a zsírok emésztését, fûszeres levesekben, paradicsomleves, hüvelyes leves, fõzelékekben (bab, répa, gomba, cékla, káposzta) mártásokban, paradicsomsalátában, növényi ecetekben.
Gyógyhatása: Teának megfõzve köptetõ, légutak fertõtlenítõje, légcsõhurut ellen igyuk. Görcs-oldó, bronhust tágító hatása miatt szamárköhögésben és tüdõasztmában jó eredményeket lehet vele elérni. Étvágygerjesztõ, ártalmatlan fûszer, diétában is alkalmazható. Olaszos mártások, pizzák fûszere. Fürdõvízben frissítõ.
KAKUKKFÛOLAJ - idegerõsítõ, sápadt vérszegénynek adjuk, alacsony vérnyomáson segít, ke-ringési zavarokon, fehérvérsejt képzést szabályozza, általános mûködésszabályozó, gyomor- és bélfertõzésen javít.
Külsõleg sebek, furunkulusok borogatója, szájüregi gyulladás esetén öblítõ, gargalizáló, izületi gyulladásnál, reumánál, hajhullásnál ecsetelõ, illetve borogató.


kapor

Már az ókorban fogyasztották, felfájást, gyomorpanaszokat gyógyítottak vele.
Felhasználható: a levele tavaszi levesekben, paradicsom-, sajt, spárga-, bablevesben, tök-, sárgarépa, zöldborsófõzelékekben, kapor- és paradicsommártásban, zöldsalátákban, fûszeres vaj-ban, magja kenyérben, kaporecet készítésénél, virágja kovászos uborka ízesítéséhez.
Gyógyhatása: Tejképzõ, mirigyserkentõ hatása van. Használható emésztési zavaroknál, felfúvódás ellen. Sószegény diétában gazdag ásványisó tartalma miatt ajánlott. Vízhajtó és bél-féregûzõ hatása is van.


fehér mustármag

A mustármag általános hatása, hogy a szervezet anyagcsere forgalmát természetes úton szabályozza.
Hatásosan alkalmazható a következõ problémák esetén: székrekedés, aranyér, felfúvódás, máj- és epebetegségek, gyomorbetegségek, anyagcserezavarok, köszvény, reuma, isiász, valamint a szervezet önmérgezés következtében létrejött vérkép- és bõrelváltozások, pattanások, ekcéma.
A mustármag hatóanyagai igen nagy szerepet játszanak a szervezet zsírtartalmának leépítésében, a szénhidrát anyagcseréjében. Fokozódik az epe mûködése, cukorbetegeknél csökken a vércukorszint. Szakvélemény szerint a kúra a körmök törékenységét is megszünteti. A szervezetben kialakult káros lerakódások a bélrendszeren keresztül kiválasztásra kerülnek, így mindazon betegségek, melyek okai az emésztõszervekben, a vér összetételében, káros lerakódásokban keresendõk, a mustármag kúra során kiküszöbölhetõk.
A mustárkúra ideje 6-8 hét. Naponta 3x, étkezés előtt egy csapott kávéskanál mustármagot szétrágás nélkül kell lenyelni, és vizet inni rá.
Reumára helyi fürdőt készíthetünk, 100-200 gram összetört, vagy őrölt mustármagot vászonzacskóba kötünk. A kádba lógatjuk és a fürdővizet ráeresztjük.
Jó a mustármag a légzés és a keringés vitális központjaira. Tüdőgyulladásnál a mellkasra mustártapaszt készíthetünk. 3 evőkanál összetört magot 5 deci langyos vízzel elkeverünk, 5 percig fenntartjuk a mellkas köré tekert borogatást.
Reumatapasz: porrátörjük a mustármagot, ecettel elkeverve 15-30 percig tartjuk a fájó testrészen. 3-5 naponta ismételhető, ha szükséges.
Asztali mustárt készíthetünk házilag. Megtört, olajtól mentes mustármag, ecet, bors, szegfűszeg, tárkony és hagyma keverékéből ízlés szerint.


rozmaring

Neve: a "tenger harmata". A mediterrán tájak jellegzetes növénye. A monda szerint Mária rozmaringbokron szárította a köpenyét, így változtak a fehér virágok kékké. A rozmaring a hûség virága, menyasszonyok koszorújába fonták. Újév napján szokás volt rozmaring csokrot ajándékozni, hogy egymást a bajtól megóvják.
Felhasználható: paradicsomlevesben, paradicsommártásban, fûszeres ecetben.
Gyógyhatása: Teája szélhajtó, étvágygerjesztõ, idegerõsítõ, epehajtó, görcscsillapító, hatásos a kellemetlen menstruációs és klimaxos érzések megszüntetésére, szívnyugtató. Fürdõvízbe téve felfrissít.
ROZMARINGOLAJ - mellékvese szabályozó, vizelethajtó, izzasztó. Használjuk szívidegességre, szívritmuszavarra, magas koleszterin ellen, általános gyengeségre, emésztõrendszer erõsítésére, májcirrózisra, epe-hólyaggyulladásnál, epekõ ellen.
Külsõleg reumakenõcsbe, (Inno Rheuma krémben is rozmaringolaj van), korpásodásra, szeszes oldatával bedörzsölés, borogatás, izomfájdalmak esetén bármilyen testápolóba 1 csepp olajat elkeverve a fájdalmas testrészt vékonyan bekenjük vele.


szegfûszeg

A fa ki nem nyíló rózsaszínû bimbóit fiatalon leszedik, napon megszárítják.
A fûszer jó az emésztõrendszerre, görcsoldó, antiszeptikus, fogfájást csillapító hatású.
SZEGFÛSZEGOLAJ - antiszeptikus, görcsoldó, szülést segítõ, erotikus késztetést serkentõ hatású. Külsõleg fogfájás ellen adhatjuk, a lyukas fogba 1 csepp szegfûszegolajat cseppentünk. Jó sebfertõtlenítõ, hatásos gombásodás ellen, és élõsködõk elûzésére. Illatlámpában frissítõ, közérzetjavító, gondûzõ.


SZEGFÛBORS - a fa termése. Kismamák hányingerét szünteti, magzatnyugtató, gyomorsavtúltengésnél használjuk. Csuklás esetén 1 szemet rágcsáljunk el.


vanília

Ártalmatlan fûszer, gyomor-, epe-, vesebajosok is nyugodtan használhatják. Jó az emésztésre, szélhajtó.


majoránna

Neve görög eredetû, jelentése "öröm a hegyekbõl." Az ókorban a boldogság szimbóluma volt.
Felhasználható:  levesek elkészítésénél (krumpli, gomba, paradicsom),  fõzelékeknél (kelkáposz-ta, bab, paradicsom), pástétomok.
Gyógyhatása: Étvágygerjesztõ, szélhajtó, gyomorerõsítõ, nyugtató hatású. Magas vérnyo-másúak óvatosan használják. A májmûködést serkenti, a bélmûködést szabályozza.
MAJORÁNNAOLAJ - minden fertõzõ betegségnél, rossz emésztésnél, gyomor- és bélgör-csöknél, nyugtalanságnál, álmatlanságnál, gondterheltségnél, migrénes fejgörcs ellen.
Fürdõnek alkalmazzuk általános gyengeségnél, inhalálhatunk nátha esetén, gargalizálhatunk szájüregi fertõzésnél.
Mirigydaganatra tegyünk üvegbe majoránnát, töltsük tele olívaolajjal, érleljük 10 napig. Az olajjal kenegessük a daganatot, naponta többször. Felpuhul.


metélõhagyma (snidling)

A régi Kínában már négyezer éve ismert, mindenféle mérgezés ellenszerének hitték, használták vérzéscsillapítónak is. Kínai neve: "Ékszer a zöldségek között". Jellegzetes ízét a hagymaolaj adja, ennek köszönhetõ gyógyhatása is, amely baktériumölõ hatásán alapul.
Felhasználható: apróra vágva nyersen. Zöldség, paradicsom és lencselevesben, salátaöntetekben, salátákban, fûszeres vajban, szendvicsekhez.
Gyógyhatása: rendszeresen fogyasszuk betegségmegelõzés céljából. Télen friss zöld vitaminforrás lehet. Vastartalma is jelentõs. Vérnyomáscsökkentõ, gyomorerõsítõ és étvágygerjesztõ hatása van. Gyógyítja a vesét és az ereket.


ánizs

Étvágyjavító, emésztésserkentõ, vértisztító, hurutoldó, idegerõsítõ, felfúvódást szüntetõ, bél- és epebántalmak ellen hatásos.
Gyermekek jóízû szélhajtó és hurutoldó teája.
ÁNIZSOLAJ - általános mûködésszabályozó, élénkítõ. Hatásos idegi eredetû emésztési zavarok, idegi eredetû szívzavarok, impotencia, frigiditás, migrén, asztma, menstruációs görcsök, és köhögés gyógyításánál. Adagja maximum napi 1-1 csepp lehet, 1 hétig.


kömény

Magja étvágygerjesztõ, gyomorerõsítõ, szélhajtó. Teának, levesnek fõzhetjük.
KÖMÉNYOLAJ - szapora szívdobogás, gyomoridegesség, gyomorgörcs, felfúvódás, menstruációs görcsök ellen belsõleg segít. Külsõleg bõrparaziták ellen használ, jó antiszeptikus száj- és fogápoló.


babér

Az ókori görögök azt tartották róla, hogy képes megõrizni, fenntartani, sõt megerõsíteni az egészséget, fokozni a boldogságot.
Levesbe téve megelőzi a belekben a gázképződést és az emésztési zavarokat.
Külsőleg vászonba takarva pakolásként a mellkasra téve enyhíti a hörghurutot és a köhögést.
BABÉRLEVÉL-OLAJ  -  alkalmazható reumás és izületi fájdalmakra, megdagadt izületekre, rándulásra. A babérlevélolajat úgy vonhatjuk ki, hogy kissé felmelegített olívaolajba tesszük a babérleveleket.


szurokfû

A szurokfû a majoránna vadon növõ alakja. Az ókorban szórófûnek használták, antiszeptikus hatást tulajdonítottak neki.
Teája étvágygerjesztõ, idegnyugtató és köhögéscsillapító hatású. Egyes levesek, fõzelékek, bab-, paradicsom-, töltelékek ízesítésére használják.


tárkony

Neve a görög drakon szóból származik, sárkányt jelent.Talán sokfelé ágazó, csavarodó, kacska-ringós gyökerére utal. A "sárkánynövényt" mérges harapások, légzészavarok gyógyítására és altatónak használták.
Felhasználható: borsó-, bablevesekbe, zöldbab-, borsó-, krumplifõzelékbe, salátaöntetekbe, paradicsom-, uborka-, káposztasalátába, ecetes savanyúságokban. A tárkonyecetet úgy készítjük, hogy egy szál tárkonyágra annyi almaecetet töltünk, hogy ellepje. Átveszi az aromáját, finom.
Gyógyhatása: Teája vesetisztító, epehajtó és étvágyfokozó hatású. Vércukorcsökkentõ, ezért cukorbetegeknek gyakran adjuk.


zsálya

Évezredek óta ismert gyógyhatása. Rendszertani neve Salvia, jelentése "jó egészségben van", illetve "meggyógyít, megment" igébõl származik. Az ókori népek úgy tartották, hogy ezeregy bajt tud meggyógyítani. Hitték, hogy meghosszabbítja az életet, jólétet és szerencsét hoz.
Felhasználható: zöldség-, paradicsomlevesben, salátaöntetekben, mártásokban.
Gyógyhatása: vértisztító, gyulladásgátló és fertõtlenítõ hatású. Teája kiváló gargalizálószer szájüregi és toroktáji gyulladásos megbetegedések esetén. Jó hatással van a májra és az epére. Segít izzadás, bélhurut és hasmenés esetén. Fürdõvízben forrázata izomfájdalmakat és alhasi gyulladásokat gyógyít.


Mi az apiterápia?



Az apiterápia kifejezés az Apis= méh és a terá­pia= gyó­gyítás szavakból származik. A méhhel, méhészeti termékek­kel való gyó­gyítást jelenti.
A méhecske latin neve: Apis mellifica mézcsinálót jelent.
A méhészeti termékek egy része növényi eredetű, úgymint
a méz,
a virágpor, vagy pollen,
a propolisz, vagy méhszurok
            
más részről az állatoktól — a mé­hektől — származik, úgy­mint
a méhpempő,      a méhméreg,      a méhviasz.



Az apiterápia a természetgyógyászaton belül a fitoterápiához tartozó ága.


A méz alkotórészei


A méz jelentős része, 15-20 %-a víz, fő értékét képezik a szénhidrátok (monoszaharidok, diszaharidok, keményítők), a nitrogénvegyületek (aminosavak, fehérjék, enzimek, fermen­tumok, vitaminok).
cukrok közül a legjelentősebbek az egyszerű cukrok közé tartozó szőlőcukor (glükóz) 32-49 % és gyümölcscu­kor (fruktóz) 22-44 %. Ezek együttesen a méz szárazanya­gának kb. 90 %-át teszik ki.
A legédesebbek azok a mézek, amelyekben sok a gyü­mölcscukor. Elsősorban ilyen az akácméz, melynek gyü­mölcscukor tartalma az átlagos virágmézzel szemben 42 %, vagy annál több. 

Ennek a két cukorfajtának az aránya szabja meg a méz kristályosodási hajlamát. A szőlőcukor elősegíti, a gyü­mölcscukor meggátolja a kristályosodást. Kristályosodáskor a méz víztartalma nem változik. A kristályosodás nem csök­kenti a méz fiziológiai értékét és nem utal feltétlenül idegen anyag belekeverésére sem. Ha mézünk belekristályosodott egy edénybe, akkor helyezzük az edényt egy nagyobb edényben lévő 40-45 fokos vízbe. Rövidesen folyóssá válik, az edény oldalán olvadni kezd. Ekkor célszerű kevergetni, hogy a melegítés minél rövidebb ideig tartson. A magas hőfok árt ugyan a méz színének, csökkenti aromatartalmát, de előnye, hogy elpusztítja az erjesztőgombákat, amelyek a pollenekkel (virágporokkal) általában minden mézbe beleke­rülnek.

Egyes mézekben zsírsavak is kimutathatók. Például a gesztenyeméz ezért alkalmas keringési betegségek, trom­bózis, artritisz, nőgyógyászati betegségek gyógyítására.
A sötét mézek több nitrogénvegyületet és több ásványi anyagot tartalmaznak. Példaként az almamézben 16 féle elem fordul elő, és legjelentősebb a kalcium tartalma. Az ilyen méz kismamák és gyermekek számára szükséges a csontképződéshez.

A méz nyomelemei, a réz, a kobalt is elősegítik a vas fel­vételét a szervezetbe, a gyerekek vörösvérsejtjeinek száma gyorsabban nő. A mézben előforduló vitaminok: A, B1, B2, B3, B6, C, folsav.


A mézfogyasztás legtermészetesebb formája a lépes méz.


a méz gyógyhatásai


A méz legismertebb tápláló és gyógyító hatása az erősítés.
A kimerültséget gyorsan, hatékonyan meg lehet szüntetni mézzel.
 Száj- és garatgyulladásnál naponta egy kanál mézet kell fogyasztani, sokáig a szájban tartva, lassan elszopogatva.
A sűrű, kristályos méz mandulagyulladásnál baktériumölő, gennyeltávolító és gyulladáscsökkentő hatású.
A méz stabilizálja a gyomor savháztartását. Segíti az emésztést.
 Enyhe hashajtó hatása az idősek, és ülő foglalkozásúak számára kedvező.
 Segít a májnak méregteleníteni mérgezés, műtéti altatás után. A szervezet saját mérgei ellen is hatékony.
 A terhességi vészes hányás káros következményei ellen is jó, ha mégis kihányná a kismama, akkor a mézoldatot be­öntés formájában is be lehet juttatni a szervezetbe.
 A fémmérgezések (ólom), kolera, vérhas, többféle tífusz és szalmonella gyógyításánál jó kiegészítő.
 A méz jó a májon kívül a vesére, a húgyhólyagra és a hasnyálmirigyre. Ezért a cukorbetegek — engedélyezett szénhidrát-beviteli határain belül — mézet fogyaszthatnak.
 Sikeresen alkalmazzák koronáriás vérellátási zavarok, szívritmuszavarok, szívizomgyulladások, fertőzések után.
 Egyiptomban a terhesség okozta magas vérnyomás és ödéma kezelésére is sikerrel adták.
 A méz baktériumellenes, nyálkaoldó, érzéstelenítő, gyulla­dásellenes, biológiailag immunizáló, regeneratív, szívser­kentő, nyugtató, idegerősítő.

A méz külsőleg is alkalmaz­ható, mivel jó sebelzárást bizto­sít, ezért égési sebek, felfekvések, fekélyek  eseté­ben ki­váló.

Remek méregtelenítő hatású a mézmasszázs, a betegeim­nek nagyon tetszik, érdemes kipróbálni.
Fektessük hasra a beteget, a há­tára folyassunk előzőleg kézmeleg vízben meglangyított mézet, kb. fél kilót. Vi­gyázva, hogy ne csurogjon le, gyor­san masszírozzuk végig a gerinc mentén, és az egész há­ton. A méz sűrűsödésével lassítsuk a masszázst. A méz fehéres-szürkévé válik, állaga kásás lesz a kivont mérgek következtében. Ekkor távolítsuk el a mézet. Mossuk le a beteg hátát.
Ödémás, fájdalmas izületekre – térd, boka – hasonlókép­pen alkalmazhatjuk, értelemszerűen kevesebb mennyiség­gel. Tegyünk fóliát az izület alá, hogy a lecsorgó mézet felfoghassuk.

A méz egyéb ismert tulajdonságai: könnyen emészthető, ízletes, étvágygerjesztő, erősítő, üdítő, nyálkaoldó, köhögés­csillapító, megerősíti a foghúst, a fogakat, használható sár­gaság, lépmegnagyobbodás, mellkasi bántalmak, nemi gyengeség, vese- és epekő, bélférgek, mérgezések, dado­gás, szívbetegségek és lepra ellen.


Forrás: Temesvári Gabilla: A gyógyító méhecske







Néhány háziszer elkészítési 

receptúrája


Hagyma gyógylé

Vöröshagymát apróra vágunk, olajban aranybarnára dinszteljük, fél liter hideg vízzel felöntjük, és addig fõzzük, míg a hagyma teljesen áttetszõvé válik. Ezután kevés zöldséglevet öntünk hozzá, és jól összekeverjük. Leszûrés után az áttetszõ levet esszük. A Breuss-féle rákterápia része. Máj és epebajban szenvedõ rákos betegek inkább hasonlóképpen készült babhéjlevest fogyasszanak.

Hagymabor

Két fej apróra vágott hagymát és  egy marék köménymagot 10 napon át fél liter fehér borban érlelünk. Leszûrjük. Étkezés után egy likõröspohárnyit igyunk. Gyomorfekélyre.

Szójatej

Hozzávalók: 3 csésze sárga szójabab, 6 dl víz
A szójababot 12 órán át beáztatjuk, duzzadni hagyjuk. Leöntjük az áztatóvizet, jól átöblítjük. Minden egyes csészényi megdagadt szójababot kb. 2 csésze forró vízzel mixerben pürévé keverünk, ha kész nagy fazékba öntjük. Közepes lángon, állandó kevergetés közben felfõzzük. Vigyázzunk, hamar kifuthat! Ha felforrt, gyenge lángon 10-15 percig fõni hagyjuk. Pamutkendõn átszûrjük. Ha a massza kihûlt, jól kinyomkodjuk. A kész szójatej a fazékban van, ha jeges vízbe helyezve hirtelen lehûtjük, 4 napig eltartható hûtõszekrényben. Lásd még: Szójatermékek.

Almasavó

Almabort vízzel, tejjel egyenlõ részben összeöntünk és felmelegítjük. (nem fõzzük.) A melegítéskor egy túrószerû anyag válik ki, ekkor szitára, vagy szûrõre öntjük, a túró a szûrõn marad, A szüredékbõl 1-2 evõkanálnyit fogyasztunk köhögés, lepedékes nyelv, étvágytalanság esetén.

Lenmagpakolás

Lenmaglisztet forró vízzel vagy tejjel péppé fõzzük és lenvászon közé téve amilyen melegen csak bírjuk a beteg testrészre kötjük. Felhasználjuk kelések, furunkulus, stb. érlelésére, lágyítására, Epegörcsre.

Krumplipakolás

Héjában fõtt krumplit péppé nyomunk, egy kendõre kenjük. A gyulladt testrészre kötjük. Meleg kendõvel átkötjük, rögzítjük. 1 óra hosszat maradjon fenn. Szükség szerint ismételhetõ. Gégegyulladásra, tüdõgyulladásra, puffadásra, kelésekre.

Túrópakolás

Sovány túróhoz pár csepp ecetet és annyi tejet adunk, hogy kenhetõ legyen. Kenjük egy vászondarabra, a felhasználásnak megfelelõen. (Nyakra kisebb, mellkasra nagyobb) Tegyük fel a gyulladt, fájó testrészre. Folpackkal szigeteljük. Meleg ruhával rögzítsük, tartsuk melegen. Addig maradhat fenn, amíg a túró megszárad. Két nap múlva ismételhetõ, ha szükséges. Hörghurutgégegyulladás.

Fejessaláta fõzet

Készítése: Hideg vízbe tesszük  a fejessalátát és félig lefedve kis lángon fõzzük 5 percig. Lefekvés elõtt egy pohárral iszunk a langyos fõzetbõl. Hörghurutra.

Citrombor

Zelenyák J.: „A citromlé borban fõzve hasat indít és kitûnõ izzasztó szer.”

Ürömbor

Fehér ürömfû, borsmenta, rozmaring, narancshéj, fahéj, szegfûszeg keverékét édes borban áztatjuk. Két-három napig érleljük, meleg helyen. Leszûrjük, üvegekbe töltjük.
Emésztésjavító, „gyomorkeserû”.

Rozmaringos zsályabor

30 g friss rozmaring- és 10g zsályalevelet leöntünk 1 liter száraz vörösborral, melyet elõzõleg majorannával, fahéjjal és korianderrel fûszereztünk. A keveréket egy hétig állni hagyjuk, majd reggel és délben egy pohárkányit mézzel fogyasztunk belõle. Alacsony vérnyomásra.

Idegbor

Szent Hildegárd receptje. Fél kávéscsészényi fehérbort kis edényben tûzön felforralunk, a kávés-csészében kevés hideg vizet tartunk készenlétben, a gyorsan forrósodó bor mellett állunk, és közvetlenül a forrás elõtt beleöntjük a hideg vizet. Rögtön levesszük a lángról, beleöntjük a kávés-csészébe és kortyolva megisszuk. Fogyasszuk, ha „bal lábbal keltünk fel”, ha reggel rossz a hangulatunk, ha nyomasztó álmok után ébredtünk, ha frontérzékenyek vagyunk, ha dühösek vagyunk az egész világra. Az idegekre való legjobb háziszer.

Prosztatabor

Szent Hildegárd receptje. Gilisztaûzõ varádics levelének levét borba kell önteni, annyit, hogy kellemes itallá váljék. Ebbõl naponta többször néhány kortyot kell fogyasztani hosszabb idõn keresztül.

Reumabor

Szent Hildegárd receptje. „ Ha mindenütt fáj, szaggat, igyál éhgyomorra, fõleg reggeli elõtt, de akár minden étkezés elõtt tiszta fodormentalevelet borban. Néhány napon át egy-egy kortyot. Majd tarts szünetet, amíg a hatása tart. (Kb. 2 evõkanálnyi összevágott fodormentalevél fél liter borban áztatva.) „

Mogyoróbor

A mogyoró bele megsütve vagy megtörve és kevés borban áztatva jó hatású hurutnál, náthánál. 5 deka tört vagy sült mogyorót 3-4 napig kell fél liter borban áztatni. Reggel kis pohárkával kell bevenni belõle. (Z.J.)

Mandulatej

1/4 csésze nyers mandula, 1 csésze hideg víz
A meghámozott mandulát (forró vízbe merítve könnyen lejön a héja) tegyük turmixgépbe, és 1 pohár hideg vízzel 2-3 percig mixeljük, amíg fehér tej lesz belõle. Szûrve ihatjuk. Így készül a szezámmagtej is. Nagyon finom, és rengeteg, könnyen felszívható kalciumot tartalmaz! Csontritkulásnál, növésben lévõ gyermekeknek , kismamáknak gyógyszer!

Mandulabor

Borban fõzve az összetört mandula gennyes sebeket, koszmót tisztít és szárít.

Karmelita szesz

Már 1611-ben gyógyszerként használták. Fõ alkotórésze a citromfû, mely az egész szervezetet védi a meteorológiai hatásoktól.
Csipetnyi citromfû levelet, izsópot, bazsalikomot, mentát és zsályát, valamint egy evõkanálnyi ánizst két liter pálinkában 20 napig kell  áztatni, majd leszûrni és gondosan lezárva tárolni. Naponta kétszer kb. 3 cl-t javallott fogyasztani, fõleg az idõjárási frontok idején.

Ánizslikõr

30 gr ánizsmagot összetörünk mozsárban és két héten keresztül 0,7 liter gabonapálinkában érleljük. A  készítményt  átszûrjük. Lehûlt  szirupot keverhetünk bele.  Hasmenés esetén 1-2 evõkanállal fo-gyasztunk belõle.

Csipkebogyólikõr

1 kg érett csikebogyót üveg, vagy zománcozott edényben áztassunk 14 napig 1 l alkoholban. Áztatás után leszûrjük, szitán átpasszírozzuk. Az így nyert pépes anyaghoz tetszés szerint szirupot adunk. Mivel nem fõztük, jól hasznosuló kivonatot kaptunk. 
Különösen jó hólyag- és vese-problémánál 1 kanálnyit bevenni.

Szirupok

A vadon termõ és termesztett gyümölcsökbõl készíthetõ. A gyümölcsöket összetörjük, elnyomkodjuk, és 15-20 fokon nem lezárva, csak befedve erjedni hagyjuk 3-6 napig, miközben többször összekeverjük. Ezután a mennyiségnek megfelelõen feleannyi cukorral szirupsûrûségüre befõzzük. A kész fõzetet átszûrjük, ruhán keresztül, akár többször is. A szirupokat hûvös helyen tartjuk.

Õszibarackszirup

Zelenyák János lekéri plébános receptje. „Az õszibarackot szeptember elsõ felében szedd le, törd össze magostul, pácold 24 óráig cserépedényben, facsard ki a levét és adj hozzá mézet vagy cukrot. Egy liter baracklébe fél deci méz adandó. Az így elkészített lé  egy évig is eltart. Mint gargali-záló szer jó hatásútorokbajoknál;..”

Ibolyaszirup

1 dl vízzel leforrázunk 5 dg ibolyavirágot és gyökeret, 24 órai állás után leszûrjük, és a gyengén felmelegített szüredékben 15 dg cukrot feloldunk. Meghûléskor, köhögésnél vegyünk be kétóránként 1 evõkanálnyit, jó köptetõszer.

Kakukkfûszörp

10 dg kakukkfüvet 2 dl vízzel leforrázunk, húszpercnyi állás után leszûrjük. A szüredékhez 20-30 dg cukrot adunk és szirupsûrûségûre befõzzük. Szamárköhögéstüdõgyulladás, gyomorhurut esetén fogyasztjuk.

Faeperlekvár

Az epret víz nélkül szétfõzzük egy lábasban, leszûrjük a levét, és annyi mézet adunk hozzá, hogy sûrû szirup legyen. Ebbõl a szirupból együnk torokgyulladás esetén.

Szénavirág borogatás

A mezõn található virágokat, füveket, leveleket használjuk fel. Elsõsorban fájdalomcsillapító hatása jelentõs. Szívesen alkalmazzák derékzsába kezelésére. Kedvelt virágainkkal töltsünk  meg egy megfelelõ méretû vászonzacskót. Öntsük le forrásban lévõ vízzel, és hagyjuk a vízben állni 10 percig. Utána nyomkodjuk ki belõle a vizet, és helyezzük az ápolandó testrészünkre a zacskót. (nyak, derék, stb.)

Szénapolyvafürdõ

Ezzel a kezeléssel az anyagcserét, a vérkeringést serkenthetjük, és a szervek fokozottabb életmûködését eredményezzük. A szénapolyva meleg pakolás felmelegít, megizzaszt, Csodálatos eredmény érhetõ el tüdõgyulladás, mellhártyagyulladás, petefészek- és méhgyulladás, köszvényreuma, hólyag- ésvesebántalmaknál. 5 liter vízhez veszünk 1 kg tiszta szénapolyvát és lefödött edényben lassú melegítéssel felfõzzük, vagy vászonzacskóba téve belelógatjuk a vízbe. A fõzetet a meleg fürdõvízhez adjuk, vagy ebbe mártott ruhával helyi borogatást végzünk.

Rövid botra támaszkodva, teljesen kétrét hajolva megy a skót az utcán.
- Reuma?
- Á! Eltört a botom.

Zabszalmafürdõ

Úgy készül, és ugyanarra jó, mint a szénapolyvafürdõ. 1 kg zabszalma 5 liter vízre.
Kovasav tartalma miatt erõsíti a kötõszövetet, ugyanakkor fájdalomcsillapító hatással bír.
A zabszalmafõzet meleg pakolása vese-, hólyag- és reumatikus bántalmaknál kitûnõ.

Ecetes-vizes göngyölés

Ott ajánljuk, ahol a testet a meghûlésekkel szemben kell megedzeni.

Fenyõfürdõ

Az összes fenyõfajta (vörös-, jegyenye-) rügyeibõl, ágacskáiból megfõzhetjük és a szüredéket a meleg fürdõhöz öntjük. Elsõsorban idegbántalmaknál, az idegek megnyugtatására és erõsítésére használjuk, hetenként 2-3-szor. Lazítja az izmokat, fokozza az anyagcserét.
A fenyõkivonat az erekre és az idegrendszerre van hatással, valamint felbecsülhetetlen mindenfajta reumatikus bántalomnál, általában bedörzsölõként alkalmazzák.

Körömvirág olaj

Egy alkalmas üveget megtöltünk friss, vagy szárított virággal, felöntjük meglangyosított olivaolajjal. Egy hétig érleljük, leszûrjük, hûvös helyen tároljuk. Bõrbetegségre, sebek kezelésére.

Ibolyaolaj

Üvegbe ibolyafüvet tesznek, felöntik olajjal (oliva-, napraforgó) bedugaszolják és 30 napon át napra teszik érlelni. Ezután megszûrik, és az így kapott olaj fejfájás elmulasztására, vagy lázas betegek bedörzsölésére használatos.

Sópaszta

A sót kevés vízzel sûrû pasztává keverjük, és a fájó izmokra tesszük. 10 perc múlva meleg vízzel lemossuk, szárazra dörzsöljük. Izomlázra.


EGÉSZSÉG ABC




A természet, az idõ és a türelem a három legjobb orvos.”
Bolgár közmondás

 Ebben a fejezetben néhány ötletet adunk gyakoribb betegségek kezelésére. Természetesen a könyv többi részében is találhat gyógyírt, keresse az Indexben. Egyes pakolások, gyógyborok elkészítését a Gyógyreceptek c. fejezet tartalmazza.


Alvászavar

Egy pohár forró tej egy evõkanál mézzel megnyugtató hatású.
Citromfûbõl tea.
Egy pohár komlóval készült pilzeni sör, vagy 1 liter vízben 4-6 csipet komlóvirág, lefekvés elõtt 2 dl.


  - Sajnos, nehezen alszom el esténként.
- Ezzel én is így vagyok, de háromig számolok, és már alszom is.
- Csak háromig?
- Van úgy, hogy fél négyig.

A napraforgó élénksárga karimavirágaiból 4-6 csipetnyit 1 liter vízben fõzni, lefekvés elõtt 2 dl-t kell inni idegesség okozta álmatlanságra.


  - Képzelje anyuka - panaszkodik a vő anyósának - egész éjjel le sem hunytam a szemem.
Ötvenezer forint adósságunk van, de nincs egy fillérünk sem.
- Hát miért nem szóltál fiam?
- Anyuka adott volna ötvenezer forintot?
- Azt nem. De egy jó gyógyteát feltétlenül.

Aranyér

Diólevél fõzetbõl ülõfürdõ.
Mogyoró levelét, kérgét, 15-20 csipetnyi darált anyagot fõzünk fel 5 liter vízben, amikor még jó meleg, beleülünk.
Vadgesztenye virágából fõtt tea ülõfürdõnek. Ugyancsak jó a nyers vagy megszárított gesztenyék ledarált fõzete ülõfürdõnek.

Asztma

Torma. Reszelt, vagy ecetes. naponta 3-szor 1-1 evõkanálnyit fogyasztani. Fulladási rohamnál azonnal. Bodzatea, Csalángyökér, és csalánlevéltea.

Árpa

Egy csepp méz a szemhéjra.
Vadárvácska teával mosogatni.
Kamillavirág teával borogatni.
Semmivíz”-zel (Lásd szõlõ) lemosni.
Nyers reszelt krumpli pakolás.
Reszelt sárgarépa pakolás.

Belsõ vérzés

A rózsák teljes virágának teáját, 5-7 csipetnyi száraz szirmokból 1 liter vízben fõzve, naponta háromszor 2 dl-t. Majd ezt az adagot csökkentjük.
Pásztortáskatea, vagy kivonat.

Bõr Leégés

Citromlé.  Túró.  Uborkaszeletek.  Nyers krumpli leve almaecettel.

Candidiázis

Lactobacillus Achidophillus. Pitypang tea. Durumliszt, -tészta, (finomított liszt helyett)
mesterséges édesítõk (cukor, méz helyett),
citrom (ecet, és erjesztett termékek helyett),
sütõporos tészták (élesztõs tészták helyett).

Csalánkiütés

Citromleves pakolás, vagy citromszeletekbõl készült pakolás.
Fürdõ gyümölcsecettel.
Fürdõ után gyümölcsecetes bedörzsölés.

Derékfájás, lumbágó

A keresztcsont tájékát sósborszesszel bedörzsölni.
A fájdalmas területet orbáncfûolajjal bekenni.

Epegörcs

Meleg lenmagpép borogatás.
Meleg krumplipakolás.
Feketeretek leve. Görcsök esetén félóránként.
Sárgarépalé naponta 2-3-szor 1-1 evõkanálnyit.
Borsmentatea. Kakukkfûtea. Rozmaringtea.

Epemûködés segítése

Étkezés elõtt 1 órával tejfölbe kevert torma.
Tojássárgájába kevert méz étkezés elõtt 1 órával.
Borsmentatea.

Erõsítõ

Csalántea, csipkebogyó, pitypang, búzavirág, vadárvácska, sóskalevél. A sóskából vagy teaként naponta 3-szor 2-2 dl-t, vagy ételnek készítve heti három tányérral.

Fáradtság

Élénkítõ hatásû a rozmaring tea és az ecetes lemosás.
Egy kis kálmos, és nem leszek álmos”

Fáradt láb

Egész nap állómunkát végzõk fáradt lábukat áztassák meleg vízbe, amibe egy  marék konyhasót tettek.

Felfázás

Egy marék petrezselyemlevelet megfõzni, ülõfürdõbe.
2-3 dl bor felforralva csipet õrölt borssal, fahéjjal. Forró lábvizet venni, a bort közben iszogatni.
Sót melegíteni, zsákba, ruhába tekerni, alhasra helyezni, naponta 2-3-szor.

felfúvódás

Bazsalikom, csombor (borsika) borsmenta, cickafark, citromfû, kakukkfû, kaporvirág, köménymag, rozmaring. Tetszõlegesen választott gyógynövényekbõl tea.

Fogfájás

Fél percig szegfûszeget rágni.
Fél percig egy gerezd fokhagymát rágni, vagy a fogra szorítani.
Napraforgó bugából fõzet, ezzel gõzölni, illetve borogatni.
Lenmaglisztet megfõzve, ruhára téve a tályogos fogra kötni.
Természetesen ezek fájdalmat csillapítanak, de a fogorvost nem pótolják!

Fogkõ

Tengeri só citromlével, és ezzel a keverékkel fogat mosni.

Fülfájás

Nyers hagyma vékony anyagra téve a fülre, vagy a fülbe helyezve.
Kövirózsa csepp.
Sárgarépalé.

Gégegyulladás

Bodza-, zsályatea.
Krumpliborogatás.

Gyomorégés

Száraz fehérkenyér.
Banán.
Fõtt rebarbara.

Gyomorfekély

Káposztalé. Két hétig napi fél-egy liternyit inni.
Krumplilé. Napi 1 decit.
Hagyma és kömény. Két fej apróra vágott hagymát és  egy marék köménymagot 10 napon át fél liter fehér borban érlelünk. Leszûrjük. Étkezés után egy likõröspohárnyit igyunk.

Gyomorsavhiány

Diólevél. 1 liter vízben 4-5 csipet száraz levelet megfõzni, fõétkezések elõtt 30 perccel másfél dl-t inni. Fehérürömtea.

Gyomorsavtúltengés

Tormalevél tea. 1 liter vízben 6-8 csipet friss tormalevél fõzve,  Evés után negyedórával egy-másfél deci.
Megszárított akácvirágból fõzet, fõétkezések után negyedórával másfél deci.
Bodzavirágtea.
Cickafarkfû tea.

hashajtó

Éhgyomorra 2 evõkanálnyi meleg napraforgóolaj.
Házi savanyítású káposzta leve, 2-3 dl éhgyomorra.
Lenmagból fõzött tea. Éhgyomorra másfél deci.
Kökény, szárított virágból éhgyomorra 2 dl tea.

Hasmenés

Egy csésze forró tej egy csapott evõkanál szerecsendióreszelékkel.
Borsmenta tea feketeteában.
Reszelt alma, napi 1 kg, héjastól, mag nélkül
Szárított áfonya, egy maréknyit elrágcsálni. Vagy 3 ek.nyit 10 percig fõzni fél liter vízben.
Szegfûszeg. Egy csészényi vízben 2-4 szegfûszeget felforralunk, 10 percig állni hagyjuk.
Ánizs és ánizslikõr.
Egy marék rizst összetörünk és tiszta vízbe áztatunk. A masszát végül 1 liter vízben 3 csipet sóval megfõzzük. Csecsemõk 2-3 decit, kisgyerekek kb. féllitert, felnõttek 2-3 litert igyanak belõle hasmenés esetén naponta.
Somlekvár, egy-egy evõkanálnyi.
Kukoricadarakása, naponta 2-3 adag.
Pirított gríz 2-3 evõkanálnyi, éhgyomorra.

Hólyaghurut

Káposztapakolás
Krumplipakolás


  - Ma már sokkal szebben köhögsz.
- Egész éjjel gyakoroltam.

Hörghurut

Tea kakukkfûbõl, zsályából, útifûlevélbõl
Majoranna, ánizs
Fejessaláta fõzet. Készítése: Hideg vízbe tesszük  a fejessalátát és félig lefedve kis lángon fõzzük 5 percig. Lefekvés elõtt egy pohárral iszunk a langyos fõzetbõl
Retekszirup
Túrópakolás.

Izomláz

Sópaszta: a sót kevés vízzel sûrû pasztává keverjük, és a fájó izmokra tesszük. 10 perc múlva meleg vízzel lemossuk, szárazra dörzsöljük.
Sósborszesz és gyümölcsecet. Meleg fürdõ után a fájó izmokat bedörzsöljük sósborszesszel, vagy gyümölcsecettel.

Lázcsillapítás

Ecetes állottvizes ruhával borogatás. Gyengébb láznál bokára, csuklóra. Makacs, magas láznál törzsborogatás.
Réti legyezõfû megszárított virágos-leveles részébõl 1 liter vízben 4-6 csipet felfõzve, naponta 3-4-szer 2 dl.
Bodzalevél szárítmányból tea, kétóránként 1 dl.
Napraforgó karimaszirmait megszárítva, teának fõzve, naponta 3-5-ször 2 dl.


Lisztérzékenység

Gluténérzékenyek egy bizonyos gabonafehérjét nem tudnak megemészteni. Ez a búza és a rozs esetében a gliadin, az árpa esetében a holdein, és ritkábban a zab esetében az avenin fehérje. Ezen fehérjéket összefoglalóan gluténnek nevezzük. Gluténérzékenyek fogyaszthatnak rizslisztet, sárgaborsólisztet, kukoricalisztet, és kukoricadarát, ezekben nincs glutén, igaz sikér sem, így kelt tészták ezekbõl nem készíthetõek, errõl le kell mondaniuk, de kevert tésztákat, és sütõporos receptekkel készült tésztákat fogyaszthatnak..

Májpanaszok

Lóherevirágból tea.
Sóskalevelek teának, levesnek, mártásnak. (vadsóska is jó)
Aranyvesszõ, pitypang, máriatövis.

Migrén

Egy csésze hideg, erõs kávé cukor nélkül egy egész citrom levével elkeverve.
Mustártapasz a lábszárra.

nyugtató

citromfû, fodormenta, galagonya, ibolyavirág, -levél, komlótoboz, napraforgó virágja, rozmaring.

Prosztatapanaszok

Tökmag. Naponta háromszor 5-10 tökmagot elrágcsálni. Apróra vágott tökmagot adhatunk salátákhoz, vagy díszíthetjük vele a felfújtakat is.
Prosztatabor.
Spárgagyökér tea: 1 ek spárgagyökeret felfõzünk 1/4 liter vízben. Naponta kétszer igyunk belõle.
Zeller-petrezselyem-hagyma: apróra vágva teát készítünk belõlük.

reuma

Aranyvesszõ, csalán, fûzfalevél,
Lóherevirág fürdõ, szénatörmelék fürdõ, fenyõfürdõ, fehérorgona leveleibõl + timsó fürdõ. Komlófürdõ (leveles, indás hajtásból)
Fenyõbedörzsölõ, sósborszeszben áztatva fenyõ árvégei, hajtásai.
Kukoricalisztbõl fõzött pépszerû puliszkát felkötni a fájó testrészre.
Reszelt torma pakolás a fájó testrészre.


Rovarcsípés

Hagyma. Útifû levél.

Seb

Káposztalevelekbõl borogatás.
Méz
Porcukor, rászórjuk a sebre.

székrekedés

Füge. Áztassunk be napközben 4 szem aszalt fügét egy pohár vízbe és lefekvés elõtt a vízzel együtt fogyasszuk el.
Lenmag. 1-2 ek lenmag, beáztatva, lefekvéskor sok vízzel bevenni.
Szõlõlevél. Nem permetezett, megmosott szõlõleveleket apróra vágjuk, 1 ek olívaolajjal éhgyomorra fogyasztjuk.

 

Szívpanaszok


 A napi „negyedes” sváb fröccs - 2 dl bor, 8 dl víz - egész napra elosztva erõsíti a szívet.
Gyenge emberek 3 dl szívbort 2 kk mézzel és 2 tojássárgájával keverjenek el. Egész napra elosztva kortyonként fogyasztva jó erõsítõszer.
Galagonyabor
Galagonyatea. Csak rendszeresen fogyasztva, hosszútávon hatásos.
Cseresznye- meggykocsányból tea.


Szülés

Már a szülés elõtt egy hónappal kezdhet a kismama naponta egy csésze málnalevélteát inni. A vajúdás elején szárított rózsaszirom, szárított málnalevél, és fahéj keverékébõl készített teát kell inni, a vajúdás utolsó szakaszában még szárított bazsalikomlevelet hozzáadni. A fájások megindulásakor masszírozzuk a hasat mandulaolajban feloldott zsályaolajjal. Megkönnyíti a szülést.

Mellgyulladás

Túrópakolás
Sárgarépalé
Lenmagpakolás.

Terhességi hányás

Kömény. Ánizs. Édeskömény. Zsálya.  Teának megfõzve.
Õszibarack.

Tyúkszem

Félbevágott mazsolát tegyünk rá, fedjük le, és ragtapasszal rögzítsük. 24 óra múlva cseréljük. 3 napig. Azután egy forró lábfürdõ, és megpróbálhatjuk kiszedni. Lehet, hogy magától leválik.

Vesekõ

Zabszem és zabszalma teája.
Csalántea. Kukoricabajusz. Tyúkhúr. Lestyán gyökerébõl fõzött tea.

vérnyomás, Magas

Rozspép. 2-3 ek étkezési rozsot megõrlünk gabonaõrlõn, vagy kávédarálón. 2-3 ek szénsavmentes ásványvízzel elkeverjük. Éjszakára állni hagyjuk. Reggelire yoghurttal és reszelt almával elfogyaszt-juk. Rendszeresen alkalmazzuk.
Diófa levele, a termés belsõ rekeszei ledarálva, teának.
Kukoricacsutka szárítva, aprítva, teának fõzni víz helyett.
Zabszalmából tea.
Szarkaláb teája értágító, csökkenti a vérnyomást.
Fokhagyma, aranyvesszõ, csipkebogyó, feketeribizli levelei, ibolyavirág, kökényvirág, napraforgó karimaszirmok, százszorszép virág, vadárvácska virágos-leveles herbája.

vérnyomás, Alacsony

Tojássárgája, zabpehely, méz: 4-6 héten keresztül együnk minden reggel 1 tojássárgáját, 1 ek zabpehellyel és kevés mézzel.
Rozmaring, zsályabor
Naponta 2-3-szor evés elõtt 1 dl vörösbort inni.
Az érett szilva magját mozsárban porrátörni, ebbõl naponta kétszer-háromszor 1-1 kávéskanálnyit beveszünk.

Vértisztító

Bodzalevéltea,  Zabmagvakból tea.  Csalántea,  Diólevéltea. Ibolya teljes növény. Komlótoboz. Kökényvirág. Százszorszép virágos-leveles hajtás.

Viszketés

Citromlé. Töményen, vagy higítva.

Visszér

Gyümölcsecet és kukoricacsíraolaj: A lábak rendszeres lemosása gyümölcsecettel lefekvés elõtt, fürdõ után a visszértágulatok ellen hat.
Hasonló hatású, ha kukoricacsíra-olajjal dörzsöljük be.
Káposztapakolás.
Körömvirágkrém.

Vizelethajtó

Petrezselyemlevél.
Szederlevél.
Feketeribizli levél.
Görögdinnyehéjból tea.
Kökényvirág.
Aranyvesszõ.
Bodzavirág, -termés.
Csalánlevél.
Legyezõfû.
Kukoricabajusz.


 Egykomponensű kúrák


 Ebben a fejezetben az egykomponensû kúrákról lesz szó. Ez azt jelenti, hogy a kúra ideje alatt csak egyféle anyagot fogyasztunk. Többféle olyan diéta lézetik, amelyeknél egyetlen élelmiszert, vagy az élelmiszerek egy kis csoportját kell csak alkalmaznunk. Növényi élelmiszerektõl és az ivótejféléktõl lökésszerû méregtelenítõ, salaktalanító hatás várható. Egykomponensû diétát nem ajánlok hosszú ideig folytatni, mert az egyoldalú tápanyagfelvétel miatt gondokat okozhat. (A túlzások minden területen kerülendõk) Ezeket a kúrákat lehetõleg csak 1-3 napig alkalmazzuk, vagy hetente 1 napon.

Krumpli kúra

Héjában fõzzünk meg naponta egy-másfél kiló krumplit, majd ezt osszuk fel kis adagokra, 5-6 étkezésre. Só nélkül fogyasszuk! A kúra célja az ásványianyag bevitel, ami elsõsorban káliumbevitelt jelent nátriumbevitel nélkül. 2-3 napig alkalmazzuk.
Hatása: vízhajtó, az anyagcserét tehermentesíti, vérkeringést és az emésztést javítja.

Sárgarépa kúra

Nyersen reszeljünk le, vagy fõzzünk meg és passzírozzunk át naponta egy-másfél kiló sárgarépát. Ezt osszuk el egyenletesen, 5-6 étkezésre. Ne sózzuk meg! A sárgarépa bélkímélõ ballasztanyagokat tartalmaz.
A nyersen lereszelt sárgarépához adjunk némi olajat és tejszínt, vagy tejet, adagonként egy kiskanállal, hogy a sárgarépában megtalálható zsírban oldódó A-vitamin jobban hasznosuljon. Biotermesztésû répát használjunk!
Alkalmazása ajánlott: gyomor- és bélnyálkahártya gyulladásra való hajlam esetén.

Rizs kúra

Fõzzünk meg 30 dg barnarizst a megszokott módon, só nélkül, majd ezt a napi mennyiséget osszuk el több étkezésre arányosan. Ezt a kúrát alkalmazhatjuk hetente egy napon.
Hatása: elsõsorban a vérkeringés javítása, a magas vérnyomás szabályozása.

Friss gyümölcs kúra

Dr. Heupke javaslata: Egy napra 40 dg alma, 70 dg körte, 40 dg banán. A gyümölcsmennyiséget osszuk el 3-5 étkezésre.
Ez a diéta nem tartalmaz zsírokat és fehérjét, tehát tehermentesíti az anyagcserét. Ha jól tudjuk emészteni a gyümölcsöket, hetente egy nap alkalmazzuk.
Léteznek 10-12 napos gyümölcskúrák is. Ezeket felügyelet nélkül ne végezzük!
Az alapreceptben szereplõ banán a vastagbélre gyakorol jótékony hatást oly módon, hogy az alma és a körte agresszív hatóanyagait felfogja.
Ajánlott: elsõsorban magas húgysavszintre, és magas vérzsírszintre való hajlam esetén.

Természetesen más gyümölcsökkel is végezhetõk kúrák. Például a cseresznye és meggykúra antireumatikus hatású, ugyanúgy, mint a ribiszke és a vörös áfonya.
A gyümölcsdiétát kiegészíthetjük diófélékkel, egy napra 6 szem dió. Ez a mennyiség a salaktalanító hatást még nem zavarja meg, viszont B1-, B6-, és E-vitamint tartalmaz, kiegészíti ezzel a gyümölcsök vitamintartalmát.




Nyerslé kúra

A nyerslé kúrák ismertek, közkedveltek, és nem okoznak gondot. Egy nap alatt körülbelül másfél liter cukrozatlan levet (zöldséglé, gyümölcslé) fogyasztunk, 5-7 adagra felosztva. A zöldséglevek elsõsorban nyomelemekben gazdagok, a gyümölcsökbõl készült levek pedig magas szõlõ- és gyümölcscukor tartalmúak. Ez a kúra nem tartalmaz rostanyagot. Ez olyan esetben elõnyös, ha az emésztõrendszer különösen komoly tehermentesítést igényel. Ilyenkor az anyagcsere és a vérkeringés is kevésbé terhelt. Panaszainknak megfelelõ leveket fogyasszunk. Néhány példa: A káposztafélékben lévõ metil-metioninszulfoniumbromid a gyomor-bél traktusban keletkezõ hurut és fekély hatásos ellenszere. A céklában a májsejtek mûködését szabályozó aminosav, betain van, és beta-nint is tartalmaz, amely színezõanyag a baktériumok növekedését gátolja a bélben. Az articsóka cinaropikrin nevû keserûanyagot tartalmaz, valamint az epeutakra és a májsejtekre gyakorol védõ ha-tást. A retekben található szulforafinok segítik a bélflóra mûködését, és gátolják az epegyulladás kialakulását. A sárgarépa illóolaja véd a cérnagiliszta ellen. Az uborkalének különös bõrtisztító hatást tulajdonítanak, a töklét antireumatikumként ajánlják.
Egyes ajánlások a nyerslé kúra helyett a tejsavas erjesztéssel készült leveket részesítik elõnyben, például a savanyú káposzta levét. Székrekedésre való hajlam esetén ezek jobb hatásúak.

Tejkúra

A tejkúrák az oroszországi német orvos, P.H.Karell nevéhez kapcsolódnak, ezért ezeket Karell-kúráknak is nevezik. A kúra lényege napi egy liter tej elfogyasztása öt részre osztva. A kúra során fogyaszthatunk zsíros vagy sovány tejet, különféle aludttejféléket, irót, joghurtot, kefírt. A zsíranyag-csere problémákkal és köszvénnyel küszködõk vegyék figyelembe, hogy a joghurt nagyobb mennyi-ségû kedvezõtlenebb hatású balracsavarodó D(-)tejsavat tartalmaz. Az aludttej, kefír szinte kizárólag a szervezet számára értékes jobbracsavarodó L(+)tejsavat tartalmaz.
A tejkúrák lényege az anyagcsere, a vérkeringés és a gyomor-bél traktus általános tehermentesítésében rejlik. Természetesen lehetõség szerint bio minõségû tejet, esetleg kecsketejet szerezzünk be.

Savókúra

A kúra szerint egy nap alatt  5-6 alkalomra elosztva egy liter savót kell elfogyasztani. A nagyobb folyadékigényt gyógyteával pótolhatjuk. (pitypang, csalán, cickafark)
A savókúrák a legrégebben alkalmazott kúrák közé tartoznak. Már Hippokratesz idején alkalmazták az orvosok méregtelenítésre és salaktalanításra, különösen élelmiszer mérgezések és krónikus májbetegség esetén. Hatását a székrekedésre már az ókori görögök is ismerték. Az ókori Rómában létezett már néhány intézmény is, ahol a savót külsõleg és belsõleg — ivókúraként és fürdõként — egyidejûleg használták nemcsak bõrbetegségekre, hanem az egészséges bõr feszesebbé tételére és fiatalítására is. A savó tulajdonképpen az egyik klasszikus fiatalító szernek nevezhetõ. Az állatokat — teheneket, kecskéket, kancákat — válogatott gyógyfüvekkel kevert növényekkel etették.
Hosszabb savókúra is végezhetõ, ilyenkor nem böjtölünk, hanem valamilyen diétával kapcsoljuk a savókúrát.
A savót a sajtkészítés során nyerik, tulajdonképpen melléktermék, amit sok helyen kiöntenek, vagy az állatokkal etetnek fel. Ideje lenne, hogy újra felfedezzük Magyarországon is ezt a kincset, és üzletekben hozzáférhetõ legyen.
Addig is készíthetünk házilag savót. Ehhez nagyobb boltból, vagy vidéken tehenészettõl szerezzünk írót. Keverjünk el három rész írót egy rész friss, forró tejben, majd fedjük le, és hagyjuk állni a keveréket 4-5 órán keresztül. A keletkezó savót szûrjük le, és minél elõbb használjuk fel. A visszamaradó masszát — túrót — ételekhez felhasználhatjuk.





Egyre több ember életét keseríti meg a szénanátha, azaz az allergia egyik fajtája, ami a légutakon okoz tüneteket elsősorban. Az orrfolyás, a szem kötőhártya gyulladása önmagában is elég kellemetlen, de súlyosabb esetben az asztmáig terjednek a tünetek, ami már akár életveszélyes is lehet, de mindenképpen több a kellemetlenségnél.


Mi az allergia?

Az allergia a szervezetnek a megszokottól eltérő válasza valamely ingerre, egyfajta túlérzékenység. Ez a túlérzé­kenység immunrendszeri hiba, elromlott kódolási probléma.
Amikor káros betolakodók, antigének[1] (vírusok, baktériu­mok, toxinok[2], allergének[3], fehérjetermészetű anyagok) jut­nak a szervezetbe, az immunsejtek immunglobulin E (IgE) elneve­zésű antitesteket[4] képeznek. Ezek a legközelebbi antigén anyagokkal találkozva, azokkal összekapcsolódva különféle hormonokat, mindenekelőtt hisztamint[5] termelnek. Az allergiá­sok esetében az immunrendszeri bekódolás hi­bája miatt túlzott mennyiséget, és ez a hisztamin-felesleg okozza az allergia kellemetlen tüneteit.


[1] antigén: immunválaszt kiváltó idegen, fehérje természetű anyag
[2] toxin: méreg
[3] allergén: az antigén kifejezéssel egyértelmű. Arra utal, hogy az antigén a szervezetbe jutva allergiás reakciót vált ki.
[4] antitest: ellenanyag. Antigén-ingerek hatására képződő fehérjék, amelyek a termelésüket kiváltó antigénnel sajátságos reakcióba lépnek. Az antitestek immunglobulinok.
[5] hisztamin: hiszteidinből (aminosavból) keletkezik, tágítja a hajszálereket, ezáltal csökkenti a vérnyomást, összehúzza a hörgőizmokat, asztmás rohamot provokál


Tehát megtörténik a belégzés, a levegővel együtt jönnek az antigének, és hozzákötődnek a szervezetben jelen lévő IgE antitesthez. Ez az összekötődő formáció kapcsolódik bizo­nyos szöveti és vérben található sejtek felületi érzéke­lőire. (receptor) Ez a kötődés gyulladáskeltő anyagok – hisztamin és prosztaglandin E2 – gyors felszabadulását eredménye­zik, melyek erőteljes viszketést, heves tüsszögé­ses rohamo­kat okoznak. Az első allergiás történés után még órákkal később is speciális közvetítők (mediátorok) szabadulnak fel, melyek fenntartják a kialakult tüneteket. Ráadásul, ha az allergén belégzés folyamatos (szmog, virágpor) akkor a panaszok is folyamatosan fennállnak, és nagyobb az esély arra, hogy súlyosabbá, szövődményessé válik a betegség.

Mi az asztma?

Tüdőasztmának azt a rohamszerűen fellépő légszomjat nevezzük, amely jellegzetes, fütyülő kilégzéssel párosul. A kis hörgők és a hörgőcskék összeszűküléséről van szó, amit a simaizomzat görcse, a légutak gyulladásos ingerlé­kenysége és a nyálkahártya allergiás duzzanata és váladé­kozása okozhat. (Dethlefsen-Dahlke)
Nemrégiben a WHO, az ENSZ egészségügyi világszerve­zete korunk egyik legnagyobb betegségcsoportjának nyil­vánította az allergiás panaszokat. Nemcsak nő a betegek száma, hanem egyre fiatalabban betegszenek meg, – már sok csecsemő is, – és egyre súlyosabb formákat ölt.

Az allergia okai

Az összefüggéseket, okokat kutatva arra a következtetésre jutottak, hogy a rohamosan növekvő környezet-szennyező­dés, a városi életforma és az ezzel járó stressz, a táplálé­kok előállításához felhasznált adalékanyagok, színezékek, tartósítószerek, a vegyszeres növénytermesztés, a dohány­zás, - a passzív is – és a csecsemők szoptatási idejének lerövidülése egyaránt befolyásolják az allergiás betegségek gyakoriságát.
Az allergiás tünetek szaporodásának legfőbb oka az iparo­sodás, és az ennek következtében fellépő levegőszennye­zés. A diesel meghajtású járművek kipufogógázai például erősen aktivizálják az allergiát kiváltó anyagokat. Állatkísér­letekkel igazolták, hogy ez a gáz okozza a Japánban ko­rábban ismeretlen cédruspor-allergiát, amelyben ma a ja­pánok kb. 20 százaléka szenved. A cédrus virágpora ugyanis önmagában igen ritkán vált ki allergiás reakciókat, ám ha a pollennel együtt diesel-kipufogógáz is jut a szer­vezetbe, az allergiás tünetek jelentősen megszaporodnak.

A légszennyezés

Nézzük, mi történik az emberi szervezetben a légszennye­zettség következtében? A levegőben lebegő por, korom­szemcsék a rájuk tapadt egyéb anyaggal bekerülnek a légutak nyálkahártyájára. A szervezet védekező rendszere azonnal akcióba lép, a légutak csillószőrős hámja igyekszik kihajtani ezeket az anyagokat. Egy felfelé irányuló mozgás­sal az orrnyálkahártyáig tereli a mélyebb légutakba kerülő idegen részecskéket. Amit nem sikerül így kitakarítani, azt a nyirokrendszer révén próbálja a szervezet ártalmatlanná tenni. A légnemű részecskék, káros gázok bénítóan hatnak a csillószőrökre, gátolják mozgásukat. Ezzel a nyálkahártya öntisztulása zavart szenved. Nyálkahártya fedi az orr- és arcüreget, a légcsövet, a hörgőket, és a gyomrot, beleinket is. Tartós környezeti ártalom esetén a nyálkahártya, amely a légutakat borítja megbetegszik, sérül, begyullad. A sérült, védekezni nem tudó nyálkahártyán átjutnak a fehérjetermé­szetű vagy a test fehérjéjéhez kötődő anyagok, és ezzel allergizálják a szervezetet.
Tehát az igazi ok a szennyező gázok károkozása, a következmény, hogy a nyálkahártya áteresztővé válik, és ezzel védtelen a bekerülő mérgezés­sel szemben, kifejlődik a túlzott reakció, az allergia.
 A kisgyermek már gyakran szennyezett környezetbe szüle­tik. Nincs ideje a védőmechanizmus kialakítására, így egyre fiatalabb korra tolódik a légúti betegségek megjele­nése. A betegségek egy része allergiás jellegű, széna­nátha, aller­giás légcsőgyulladás, arcüreggyulladás, torok­gyulladás. A kórokozók ugyanis könnyen megbetegítik a legyengült nyál­kahártyájú szervezetet. (Dr.Müller Mária gyermek allergológus.)
 A PAH
A levegőben lévő egyik legveszélyesebb anyag a PAH. Működési mechanizmusáról álljon itt néhány szó, hogy ért­sük a veszély nagyságát. A szénhidrogének körébe sok­fajta vegyület tartozik. Megkülönböztetjük a nyílt láncú szénhidrogéneket, valamint az aromás szénhidrogéneket, melyek közül kiemelt figyelmet érdemelnek a rákkeltő poli­ciklusos aromás szénhidrogének (PAH-ok). A legismertebb PAH-ok a benzpirén, dibenzantracén, metilkolantrén. Ezek a kőolajszármazékok tökéletlen égésének termékei. Szilárd hordozókon, például koromszemcséken, – diesel­üzemű járművek kipufogóiból nagy mennyiségben kerülnek a levegőbe – azok felületére tapadva jutnak ki a környe­zetbe! A finom porrészecskék igen veszélyesek, mivel el­juthatnak az alsóbb légutakba is. De van, ami miatt külö­nösen veszélyes! Már a születendő gyermeket, vagy pici csecsemőt is károsítják!
Ugyanis az aromás szénhidrogének a születés körüli időszakban többféle úton kerülhetnek a fejlődő mag­zatba, csecsemőbe. Bejuthatnak a várandós kismama szervezetébe, és akkor egyrészt a méhlepényen át­hatolva a géneket befolyásolni tudják úgy, hogy késői rákképződés alakulhat ki, másrészt befolyásolhatják az érésben lévő receptorokat, amelyek csak később kap­nák meg a megfelelő információt. A szteroid recepto­rokhoz kötődve így megakadályozzák, hogy a recep­tor érése helyes útra terelődjék. Ennek eredményeként felnőtt korra a receptorok kötési képessége és a sej­tek (szervek) válaszképessége megváltozik, kóros irányba tér el. Hibás immunválaszt adva, az előbb vá­zolt modellek valamelyike alakul ki.
A jelfogók valamikor a születés körüli időszakban ala­kulnak ki,. Előfordulhat azonban, hogy olyan anyagok vannak jelen a szervezetben, amelyek a hormonhoz hasonlítanak, de nem maguk a hormonok, és ezek is tudnak kapcsolódni az akkor még nem teljesen sze­lektív jelfogókhoz, így életre szólóan megváltoztatják azok működését. Szteroid alapvázzal azonban nem­csak a szteroid hormonok, hanem bizonyos aromás szénhidrogének (PAH-ok) is rendelkeznek!  Ezek a környezetünkben lévő szennyezőanyagok, amelyek az autók kipufogógázaiból és a gyárakból kerülnek ki, a szemét égetés következtében jutnak a levegőbe, vagy növényvédő szerekkel a szervezetünkbe, tehát a benzpirén, a metilkolantrén, a dioxin stb. Ha ezek ab­ban az időszakban kerülnek a szervezetbe, amikor a receptor beállítódik, az éppen érő receptorokat befo­lyásolhatják, és azok működését elrontják, eltérítik, mert kötődni képesek hozzájuk. (Bizonyos receptorok, pl. a vérképző szerveké a serdülőkorig elronthatók.) Az „elrontás” egyik fajtája az allergia. Azt hiszem ennyi ízelítő elég a PAH-ok káros hatásairól ahhoz, hogy elmenjen a kedvünk a kipufogógázos, dohány­füstös környezettől.
A dieselmotorok szénmonoxid, és szénhidrogén kibocsá­tása kisebb a benzinmotorokéhoz képest. DE! hatszor annyi nitrogénoxidot, és 500-1000-szer annyi kormot bo­csátanak ki. Ráadásul a kéndioxid 10-20-szorosára fokozza a korom rákkeltő hatását (Susanne Hippeli biológusnő kutatási anyaga) A dieselkorom és a kénessav megtámadja és szét­tördeli a sejtmembránban a zsírsavmolekulákat és így a sejt elpusztul.
AZ ÓZON
A „földi” ózon, (trioxigén) – nem tévesztendő össze a ma­gas légköri, káros sugárzásoktól védő ózonréteggel – álta­lában koradélutáni intenzív napsütés hatására, száraz moz­dulatlan levegőben keletkezik, elsősorban a gépjárműfor­galomból származó nitrogénoxidokból és szénhidrogének­ből. Szeles időben a kipufogó gázok – ha még nem szív­tuk be – gyorsan szétoszlanak, és „legfeljebb” savasesőt okoznak. A szélcsendes nyári időben ellenben az alul lévő hideg levegőrétegre rátelepedik a meleg, és a felszállni nem tudó szennyezőanyagoknál ekkor indítja el a napfény a fotokémiai folyamatot. Ez az ózon nagyon súlyos méreg! Görcsös folyamatot indít el, fejfájást, köhögést, rosszullétet, fulladást, légszomjat, asztmát, tüdővizenyőt okozhat, de megtámadja a szemet is.  Ezen kívül megtámadja a gabo­naföldeket, fő okozója az erdőpusztulásnak is.
Az ózon kémiailag labilis kötés, könnyen felbomlik stabil kétatomos oxigénmolekulára, a harmadik szabad oxigén igen reakcióképes, agresszív oxidálószer. A földfelszín kö­zelében minden élő sejtet károsít. A túl nagy koncentráció­ban jelenlévő ózon az erdők levélzetét teljesen leégeti, ami az oxigén utánpótlás termelődését csökkenti. A forgalmas utak mentén, a faleveleken nyáron látható apró, égésszerű pöttyök jelzik az ózon jelenlétét. Az átlagosnak mondható ózonszintnek kitett személyek szervezetének csökken a baktériumok elleni védekezőképessége, növekszik a prosztaglandin képződése, ami az immunrendszert szabá­lyozza, és gyulladásfokozó hatása van. Antioxidánsok be­vitelével valamelyest enyhíthetjük romboló hatásukat. (Lásd később.)

A dohányfüst

Dohányzáskor sok (ezer körüli) káros égéstermék keletke­zik, köztük szénmonoxid, kátrányfélék, melyek a tüdőkön keresztül a véráramba kerülve fejtik ki káros hatásukat. A tüdő szerepe a légcsere, mikor az éltető oxigént felvesszük, a széndioxidot és egyéb keletkezett gázokat leadjuk. Ha az oxigén helyét dohányfüst foglalja el, felhal­mozódnak a sejtek életműkö­dését gátló gázok (széndioxid, ammónia, metán) és más sejtmérgek. Ha oxigénhiány lép fel, akkor például felhalmo­zódik a cukorlebontás terméke, a piroszőlősav a vérben, amely erős érszűkítő, vérnyomás­emelő méreg.
A dohányzás során keletkező mérgező anyagok lebontásá­hoz rengeteg C-vitamin kell, így ebből hiányállapot alakul­hat ki. A C-vitamin hat a mellékvesére, összefüggésben van a stressztűrő-képességgel.


A terhesség alatt dohányzó anyák gyermekeinél háromszor nagyobb a veszélye annak, hogy életük első 18 hónapjá­ban légúti betegségeket szereznek, mint a nem dohányzó mamák kisbabáinál. Egy tengerentúli becslés szerint az asztmás gyerekek 18-34 százaléka betegedett meg édes­anyja dohányzásának következtében.


A virágporokról

A szénanátháért elsősorban a virágporokat, polleneket okolják, de a helyzet nem is ilyen egyértelmű. Könnyen belátható, hogy virágok, virágporok mindig is voltak, előbb, mint az Ember. Allergia, szénanátha mégis szinte ismeret­len, nagyon ritka nyavalya volt. Napjainkban pedig évről-évre egyre több ember szenved miatta. Ráadásul vidéken, ahol több a virágpor kevesebb a megbetegedés, mint a városokban.


pollen szó latin eredetű, és nagyon finomra őrölt lisztet jelent. A mai nyelvhasználatban a virágport nevezzük így. A parányi golyócskák mérete két ezred és két tized milli­méter között változik. A szélbeporzású növények virágpora si­mább felületű, így könnyebben száll. A szél akár több 100 km messzire is elviszi. A pollen átjut a sérült nyálka­hártyán, kapcsolatban kerül az immunglobulinnal, ami elin­dítja a közvetítőanyagok (hormonféleségek, hisztamin, acetilkolin[1], stb.) kiáramlását. Kövekezmény a szénanátha, szénaláz kötőhártya gyulladással, majd erős tüsszögési ingerrel kísért orr-nyálkahártya gyulladás kombinációja, me­lyet gégehurut és végül tü­dőasztma követ.






A savas környezet növeli a görcsveszélyt. Ez a savas kör­nyezet előállhat helytelen táplálkozás, és a beléleg­zett ki­pufogógázok miatt, (kéndi­oxid, szénmonoxid, széndi­oxid stb.), melyek a tüdőben lévő vízpárával kénes­savvá, illetve szénsavvá alakulnak. Ezek a savak a tüdőben  kis izmocskák görcsét okozzák, melyek elzárják a tüdőhólya­gocskákat a levegő elől. A levegő nem tud ki­ürülni. 

Súlyos, hosszú ideig tartó állapotban a kis hólya­gocskák kitágulnak, közülük több „kipukkadhat”, pontosabban a sok kis hólyagocskából kevés nagyobb lesz, így jelentősen csökken a tüdő légzési felülete.


[1] acetilkolin: közvetítő anyag, befolyásolja a szívműködést, a bélmozgásokat, (allergiás hasmenés) fokozza a nyál- és gyomorsav elválasztást.


Februártól égerfa és mogyoró kezdi a virágzást, májusban-júniusban a fűfélék, augusztusban az ambróziafélék virág­pora van töményebb mértékben a levegőben, de még szeptemberben, októberben is virágzik valami, pl. az arany­vessző. Decemberben, januárban a cédrus pollenjei száll­nak, szerencsére ez a mi éghajlatunkon elég ritka, nem éri el a betegséget kiváltó koncentrációt.
Tehát látható, hogy a pollenek erős allergénné váltak, de ez a környezetszennyezés következtében kialakult nyálka­hártya gyulladások, és immunrendszeri anomáliák követ­kezményei. Mégis a virágokat kezdjük el írtani!


Rémülettel figyelem a médiákból áradó harsány buzdítást, mely irtó hadjáratot szervez a népellen­ségnek kikiáltott parlagfű ellen.
Ha ez így megy tovább, képzeljük el, hogy mi lesz. Kiírtják a parlagfü­vet, azután az útifüvet, a borjúpázsitot, a gyer­mekláncfüvet, a rozst, a réti perjét, a csomós ebírt, az aranyzabot, a réti ecsetpázsitot, a csenkeszt, a kurta per­jét, az árpát, a búzát, a za­bot, a kukoricát, az ür­möt, majd a többi fűfélét, következnek az akácfák, a bodzabokrok, az olaj­fák, a hársak, égerfák, mogyorók, nyárfák, fűz­fák, szil­fák, nyírek, bük­kösök, kőrisfák, tölgyek, és társaik, majd ha mindezzel vé­geztek lapátra kerülnek a tollas-szőrős állatok, kutyák, macskák, madarak, – talán a szomszédok, anyósok, főnö­kök is szóba jöhetnek – minden és mindenki, amire csak allergiás lehet valaki. Hiszen csak az egyes fajta pol­le­nekre allergiások száma más, de ki határozza meg, hogy hol a ha­tár? A parlagfüvet írtatom, de az akácfát nem, pedig arra is százezrek allergiásak. (Fentebb csak a ki­emelke­dően erős allergéneket soroltam fel.)
És akkor szépen ülhetünk a maradék, a nagy szennytömeg közepén, de nem sokáig, mert hiszen oxigénünk, enniva­lónk sem maradt, és minden elveszett.
Aki kiírtja az egyik „bű­nöst”, – ami persze lehetetlen – egy másikra lesz allergiás, és ez így foly­tatódik,
tehát az írtás nem megoldás! Az alap okot kellene megszüntetni.
De az senkinek nem jutott még eszébe, hogy komo­lyan korlátozzák a nagy­városokban a gépjármű­forgalmat, hogy erőteljes kampányba kezdjenek az ener­giatakarékosság érdekében, hiszen így csökkenthető lenne a hőerőművek­ből kikerülő szennyezés, és az atomerőművek szennyező kon­zervjei is, mely csomagokkal már tele van a talaj.
 Az el nem fogyasztott energia szennyez a legke­vésbé!
 Mindenki a maga környezetében teheti a legtöbbet, és a sok-kicsi-sokra-megy törvénye alapján – az emberiség több­milliárdos létszámát véve alapul – ez jelentős előreha­ladás lehet, az egész Föld – rajta ember, állat, növény – érdeké­ben.
Néhány ötlet: Ne járjon autóval, csak ha biztos, hogy az a leggazdaságosabb! Ahova tud gyalog, biciklivel, vagy tö­megközlekedéssel jusson el! Ha mégis szükséges a gép­kocsi, csak jól beállított, tökéletes égésű, takarékos motor­ral menjen! Ne használjon gázzal töltött szórópalackot! –még senkivel sem találkoztam, akinek légpumpa használa­tától tört volna le az ujja. –  Gyermekénél ne használjon eldobható pelenkanadrágot! Egy mai gyerek, amíg szoba­tiszta lesz néhány tonna műanyag „ultramag-libero-szeme­tet” termel, amit persze elégetnek, amiből szintén károsító anyagok szabadulnak fel. Ne dohányozzon! Aki dohányzik, elveszíti jogalapját, hogy allergiáját másokon kérje számon! Ne égesse feleslegesen a földgázt, ne gyújtson villanyt ok nélkül, ne vásároljon műanyagpalackot, amit elégetnek, városnyi mérgező anyagot juttatva a levegőbe. Tartózkod­jon minden formában a felesleges energiafogyasztástól!


Az energiatermelés nem csekély része annak előállításakor, és annak alkalmazásakor keletkező szennyezés csökkenté­séhez használódik el.
Pl. Franciaországban az atomerőművek hulladék anyagait az ország termelésének negyedét kitevő betonsüllyesztő­ben helyezik el. Mennyi levegőszennyezést okoz, és ener­giafel­használást igényel csupán a hulladék elfedése.


Szóval mielőtt kiirtanánk az egész élővilágot, magunkkal kezdjünk valamit. Ingerküszöbünk növelhető természet­gyógyászati módszerekkel, a többi mindannyiunk – főleg a kormányzati szervek – összefogásán múlik.


Nézzük át a problémákat és a megoldásokat:


Problémák

Szennyeződés (belső és környezeti),
elsavasodott szervezet,
immunrendszeri elváltozás,
sérült, gyulladt nyálkahártya,
tünetek:
orrfolyás, legtöbbször arcüreg- homloküreg gyulladás, illetve váladék lerakódás, szemviszketés, kötőhártya gyulladás, tüsszögés, végül asztma.


Ezek a megoldandó feladatok.


tennivalók

szennyeződés kitisztítása, elkerülése,
elsavasodás megszüntetése
immunrendszer segítése,
a nyálkahártyák regenerálása,
arc- homloküreg kitisztítása,
orrfolyás és egyéb kellemetlen tünetek csökkentése, vagy megszüntetése, asztma esetén görcsoldás,
valamint a továbbiakban a tüdőkapacitás növelése, erősítése,
az érzékenységi küszöbünk megemelése,
hosszabb távon végleges gyógyulás.






Ha a tennivalók megoldására kiváncsi, keresse Temesvári Gabilla: Szénanátha c. könyvét.





Ősi hun, ujgur gyűjtés


 Engem az alábbi győzött meg.
 Szívtájéki szúró fájdalom – macska
Aludjon úgy, hogy a macska a bal hónalja alatt foglaljon helyet. Megszűnik a szívpanasz.
 Első olvasatra babonaságnak tűnik, de az ősi népek tudhatták, hogy merre fut le az akupunktúrás Szívmeridián, és a macskák negatív-energiát begyűjtő „szenvedélyéről” is tudomásuk lehetett. Azt nem írták, hogy vegyem rá a macskát erre a testhelyzetre, amikor ő a térdemen szeret feküdni……
 
Migrén – forró víz
Könyékig mártsa be a karját és a lábfejét forró vízbe addig, amíg a fájdalom el nem múlik. A víz maradjon forró. A migrén ki sem tör, ha a kezdeti jeleknél azonnal alkalmazza.
 Migrén-  váltakozó víz
Hideg és meleg vízzel felváltva mossa a haját, vagy tegyen a tarkójára hideg és meleg vizes kendőt váltakozva.
 Migrén – hagyma
Itasson át egy kis vattát hagymalével, és tegye be a fülébe. Megelőzi a migrénes rohamokat.
 Szemhéjduzzanat – Zöld tea
Készítsen erős zöld teát, és itasson át vele több rétegű tiszta gézt. Ezt helyezze a szemhéjára, és hagyja rajta fél órán át.
 Szemhéjduzzanat – hagyma
Főzzön hagymát vízben, és a levével mossa meg a duzzadt szemhéját.
 Gennyes fülgyulladás – fokhagyma
Mártsa a fokhagymagerezdet meleg tisztított vajba, és tegye be a hallójáratba. Hagyja bent fél óráig.
 Orrdugulás – fekete bors, hagyma
Orrdugulás esetén fekete borsot aprított nyers hagymával keverjen össze és gézzacskóba csomagolva tegye a homlokára.
 Orrvérzés – fokhagyma
Zúzott fokhagymával kenje be a talpát, megszünteti az orrvérzést.
 Orrvérzés – hagyma
Vágja ketté a vöröshagymát, a vágott oldalával nyomja erősen a tarkóhoz.
 Orrfolyás – lenmag
Az orrfolyás kezdetén helyezzen a lába sarkára vízzel elkevert darált lenmagmasszát, húzzon fel vastag, meleg zoknit. Két órán át hagyja rajta. Utána vegye le és gyorsan lépkedjen pár percig.
 Orrmelléküreg-gyulladás – krumpli
inhaláljon a héjában főtt krumpli levével.
 Orrmandula-megnagyobbodás – só
Mossa langyos sós vízzel az orrüreget naponta többször.
  Szájnyálkahártya fekély –méz
Kenje be a száj nyálkahártyáját virágmézzel.


Szájnyálkahártya gyulladás – nyírfalevél
Nyírfalevél forrázattal öblögesse a száját. Egy teáskanálnyi szárított levelet egy pohár forró vízzel, langyosan használja.


Fogfájás – zöld tea
Sós zöld teával öblögesse a száját naponta többször.


Fogínysorvadás – szezámmagolaj
Szezámolajjal való gyakori öblögetés fogínysorvadást megelőző hatású. Ne nyelje le az olajat!


Gyenge szívműködés – szerecsendió, kurkuma
Igyon minden reggel szerecsendiós, vagy kurkumás teát. Egy csészéhez egy késhegynyi por szükséges.


Szív- és érrendszeri betegségek megelőzése – cékla, méz
Naponta három alkalommal keverjen össze egy evőkanálnyi céklalevet mézzel és igya meg. Egy csésze léhez két teáskanálnyi méz kell.


Szívbetegség – zab
 A zabnak szívbetegségeket megelőző hatása van. Készítsen belőle zabkását és egyen hetente két-három alkalommal.


Szívtájéki szúró fájdalom – réz
A bal kulcscsont alá tegyen vékony rézlemezt, és ragassza le ragtapasszal. Hagyja rajta egy hétig.
 
Szívinfarktus – ginsenggyökér
A szívinfarktus megelőzésére ginsenggyökér-teát fogyasszon.









FÖLDANYA PATIKÁJA 1. RÉSZ


A Galgamenti Népfőiskola vadnövény-gyógynövény előadás prezentáció vázlatos anyaga. Sajnos a magyarázat hézagos, és a hanghatások is hiányoznak, de talán így is érhet valamit.
gyogy-cimlap.jpg
foldanya_patika.jpg
Földanyánk mindent megad nekünk, csak meg kell ismernünk adományait, kérni, felhasználni és megköszönni. Tisztelni, vigyázni rá, hogy az újabb generációknak is tudjon adni.
Legfontosabb a megelőzés, szinte minden fű-fa-virág gyógyító hatású, ezek fogyasztása megelőzi a betegséget. Persze helyes életmód, stb.
Ha mégis megbetegszünk, akkor itt a Föld-anya patikája, tessék belépni.
Természetesen csak néhány növényt tudok kiragadni, többségét mindenki jól ismeri, de talán a gyógyító erejét nem. Ebben a reményben nézzünk meg néhány növényt.
ZAMATOS TURBOLYA
zamatos_turbolya.jpg
Kora tavasszal elsőként hajt ki. Tavaszi tisztítókúrák egyik fontos alkotórész lehet. Ánizsra emlékeztető illatú, VIGYÁZAT!!! ÖSSZETÉVESZTHETŐ a bürökkel, de illata egyedi. C-vit, karotin, vas, magnézium..
A levelek forrázata máj-, epe- és vesepanaszok ellen, valamint emésztési zavarok, étvágytalanság és vérszegénység ellen használható. Keringésjavító, serkenti az agy működését, jó hatású emlékezetkiesésellen.
Teája vese, hólyag, és légző-, és emésztőszervi megbetegedéskor jó hatású, kitűnő salaktalanítószer.
TEAKÉSZÍTÉS: 2 kávéskanálnyi szárított és aprított turbolyalevelet 2 dl vízzel leforrázunk, 15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Méregtelenítésre ajánlott adagja 3x2 dl.
A francia konyha kedvelt fűszere, zöldség- és csontleves, baromfiételek, mártások ízesítője. Kiváló még sült húsok, főleg báránysültek, tojásételek fűszerezésére is. Mindenféle gomba, gombás ételek és gombás mártások elengedhetetlen füszere. Kora tavasszal megjelenő zsenge hajtásaiból salátát is készítenek, később a levelek már keserűvé és rágóssá válnak.
Összezúzott leveleiből, vagy forrázatából arcpakolás
SZÁZSZORSZÉP
szazszorszep.jpg
Napsütéses időben szedjük. Virágát szárítsuk meg, vagy szirupot készítsünk belőle.
nyugtatja az irritált bőrfelületet és enyhíti a vérömlenyeket.
Nyálkaoldó hatású, teáját hurut ellen is isszák, valamint elősegíti a méreg- és salakanyagok lebomlását, kiválasztását.
A konyhában ritkán használják, esetleg salátákban, vagy megfőzött leveleiből finom levest készítenek. A friss százszorszép íze kissé csípős, ezért mértékkel kell vele bánni.
ILLATOS IBOLYA
illatos_ibolya.jpg
Csak az illatos ibolyát gyűjtsük. Sissy kedvenc virága.
Kandírozhatjuk, sütemények, pudingok, jégkrémek, saláták díszítésére, illatosításra használhatjuk.
Virágából az egyik legdrágább  illóolajat vonják ki.
Friss, vagy szárított virágának szörpje, vagy forrázata enyhe hashajtóhörghurutköhögésálmatlanságfejfájás elleni teákban alkotórészként vagy idegnyugtató, köptető, izzasztószerként is használható.
Ibolyaszirup: 1 dl vízzel leforrázunk 5 dg ibolyavirágot és gyökeret. 24 órai állás után leszűrjük, a felmelegített szüredékben 15 dg cukrot v. mézet feloldunk. Meghűlés, köhögés, kétóránként 1 ek,köptetőszer.
Ibolyaolaj: Üvegbe ibolyafüvet , felönteni olivaolajjal, napon érlelni 30 napig. Szűrés. Bedörzsölés fejfájásnállázas betegnél.
MEDVEHAGYMA
medvehagyma.jpg
Összetéveszthető: gyöngyvirággal, de hagymaszagú.
tavaszi tisztítókúra és méregtelenítés első számú elősegítője
Nagyvárosok lakóinak különösen ajánlott, "ólommentesítő" hatása miatt.
Vértisztító hatású, bőrproblémák orvoslója
Jótékony hatással van a gyomorra és a bélrendszerre, kihajtja a bélférgeket
Magas C-vitamintartalommal rendelkezik, immunrendszererősítő, növeli az étvágyat és a szervezet ellenálló-képességét a különböző betegségekkel szemben
Hatóanyagainak köszönthetően csökkenti a koleszterinszintet és meggátolja a trombózis kialakulását. Műtét előtt ne együnk. Vérhígító.
Javítja a memóriátköhögéscsillapító, véralvadásgátló, de álmatlanság ellen is kitűnő
Reumatikus bántalmak kezelésére is ajánlott, fogyasztásával megelőzhetők a felső légúti megbetegedések is.
Vírus-baktérium és gombaölő (candida)
KEREKREPKÉNY
kerek_repkeny.jpg
Egyik neve, a folyófű,  ugor eredetű. Fűszeres íze miatt körözöttbe, tojásrántottába, burgonyás ételekbe való. Sajt-oltáshoz is használják. (birkabendő helyett) Szakított, vagy nagy sebekre gyenge főzetet itatnak, és erős főzettel mossák. (kankóra is.) Tüdőproblémáknál tüdőbajnál is használ. Lemosószer orbáncfűolajjal kombinálva. Belsőleg általában keverékekbe tesszük.
légcsőhurut, emésztési zavarok ellen. Teáját teakeverékekben epe-, vese-, gyomor-és légzőszervi megbetegedések ellen használják. A drogja ERŐS hatású! Gyűjtése: A növény föld feletti részét gyűjtik virágzáskor.
PÁSZTORTÁSKA
pasztortaska.jpg
Orr-, gyomor-, bél- vagy szabálytalan méhvérzéseknél, vesevérzés esetén, alacsony- és magas vérnyomás szabályozására.
A növény vérzéscsillapító hatású, belső vérzés (méh, gyomor, bél) esetén a kiegészítő terápia részeként alkalmazzák, de ismert gyulladáscsökkentő és vizelethajtó tulajdonsága is
Méhvérzés, menstruációs fájdalom, aranyér
Teaforrázat: Forrázzunk le 2 dl forrásban lévő vízzel 2 teáskanálnyi szárított, apróra vágott növényt, hagyjuk állni negyedórára, majd szűrjük le.
A menstruációs ciklus ideje alatt napi 2 csészényi tea fogyasztása ajánlott.
A pásztortáska olyan vegyületeket is tartal­maz, ame­lyek a szü­lés megindítására gyakran alkalmazott oxitocinhoz hasonlóan segíthetik a méhös­szehúzódá­sok megin­dulását. Várandós anyák ezért nem fo­gyaszthatják, csak a szülés megindítására. Ehhez áz­tasson 10 percig 1 teáskanál szárított pásztortáskát egy csészényi forró vízben.
FEHÉRAKÁC
feherakac.jpg
Az akác enyhén mérgező fa, a virágokat gyűjtjük. Párolva teljesen biztonságos. Kérgét is használják, de körültekintéssel.
Akácvirágos palacsinta.
Tea: 2 dl forró vízzel leforrázunk 2 teáskanálnyi szárított akácvirágot, majd 5 perc elteltével leszűrjük. Ízesíthetjük akácmézzel.
KESKENYLEVELŰ KAKUKKFŰ
keskenylevelu_kakukkfu.jpg
Kakukkfű szörp: 10 dg kakukkfüvet 2 dl vízzel leforrázunk, 20 percig áll, leszűrjük. 20-30 dg MÉZET v. cukrot adunk, szirupsűrűre főzzük. Tüdőgyulladás, köhögés, gyomorhurut esetén.
Kítűnő fertőtlenítőszer, járványoknál (pestis) orr elé kötötték. Baktérium, gomba és bélféregírtó hatású timol.
Hatóanyag a tüdőhólyagokon választódik ki, ezért elsősorban légzőszervi gondoknál.
Immunerősítő.
Olaszos ételek fűszere (paradicsomos)
Illóolajának több mint harminc összetevője közül a legfontosabb a timol, ez adja a növény jellegzetes illatát is. A timol a baktériumok, a gombák fejlődését gátolja, vagy azokat el is pusztítja, ezért tisztán is használják a gyógyászatban.
Szeszes kivonata is fertőtlenítő és nyálkaoldó hatású, azért használják a legtöbb köhögés elleni gyógyszerkészítményben. Szárított hajtásait fűszerként is hasznosítjáK.
VADRÓZSA
vadrozsa-1.jpg
Szirmai salátába, szörpöt, ecetet, édességeket ízesíthetünk. A szirmokból készült rózsavíz felfrissíti a vízhiányos bőrt és szemet, ínygyulladás, afta.
4 csésze szirom+4 csésze forralt víz, két napig áll, keverés, szirmok alul.
Olaj desztillációval.
vadrozsa-2.jpg
Elkészítési mód nem mindegy. C-vit védelem flavonoidok….a lekvárban is van C-vit.
Magolaj A-vit gazdag, a bőrt megújítja.
Főzhetünk belőle levest, szörpöt, lekvárt, és bort is.
Szörprecept:
2 kg csipkebogyó ledarálva, kilónként 2 liter vizet, 1 napig áll. Átszürjük, a levet felforraljuk, 1:1 cukrot adunk, borkősavval tűzre tesszük. Gyöngyözve, 10 percig fő. Palack, szárazdunszt.
A C-vitamin fokozza a szervezet ellenálló-képességét, a flavonoidok gyulladásgátló és antibiotikus immunerősítő hatást fejtenek ki, a pektinek pedig segítik az emésztést. A bogyóból készített gyógytea influenzás időszakban, meghűléses megbetegedések idején rendszeresen fogyasztandó. Ismeretes gyógyhatása vese- és hólyagbántalmakra, bélhurut és hörghurut esetén. Emésztést javító hatása közismert, gyenge vizelethajtó tulajdonságú. A csipkebogyó készítmények jól használhatók erősítő, üdítő és élvezeti célokra is. Ízjavító hatása miatt gyógynövény-keverékekben, gyümölcs-teákban széles körben alkalmazzák. 
GILISZTAŰZŐ VARÁDICS
gilisztauzo_varadics.jpg
Tejben, borban gilisztaűzésre használták, de enyhén mérgező, ma már nem használjuk. Vakondűző. Hangyák távoltartása.
Hűtőszekrény előtt. Zöld levél-levesbe.  Virágát belsőleg ne!
PROSZTATA BOR
prosztata-bor.jpg
Szent Hildegard receptje.
ARANYVESSZŐ
aranyvesszo.jpg
Gyógyhatása: Vesebetegségek, hólyaghurut, izzasztó és vizelethajtó, cukorbaj és asztma.
Teáját: Magas vérnyomás, epe, vese, hólyag, májbántalmak, nehéz havi vérzés, szamárhurut, reumás és ízületi fájdalmak ellen, izzasztóul, vizelethajtóul is alkalmazható.
Külsőleg toroköblítőként használható.
Teljes nyílás előtt gyűjtsük.
TÁRKONYÜRÖM
tarkonyurom.jpg
Elrágcsálni-fogfájás, rügye-zarándokok, szárítás tönkreteszi, frissen, v. fagyasztva használjuk.
népi gyógyászatban emésztést serkentőként használják. A tárkony jó vesetisztító és epehajtó fűszernövény, de ismert étvágygerjesztő hatása. Ízletes házi tárkonyecet készíthető, ha egy üveg ecetbe friss tárkonyhajtásokat teszünk.
Szívroham ellen: áztassunk 10-15 percig 1-2 teáskanálnyi nyers, vagy fagyasztott tárkonyt egy csészényi forró vízben. A forrázatból naponta legfeljebb 3 csészével fogyasszunk.
Szárításkor lebomlik a hatóanyaga, ezért vagy frissen, vagy fagyasztva használjuk. Pl. jégkockába téve, vagy megfelelő adagokban.
KÖVIRÓZSA
kovirozsa.jpg
A  háztetők tetejére ültették, hogy elhárítsa a villámcsapást. Innen ered a mennykővirág, égdörgőfű elnevezés is.
 A legenda szerint véd a villámlás-tűz, boszorkányság ellen. Minden háztetőre telepíttette Nagy Károly.
A népi gyógyászat a levelének nedvét használja égési sebek, fülgyulladás, szemölcs, rovar és csaláncsípések, övsömör, vágott sebek kezelésére. A leveleiben rejlő hatóanyagok: cseranyagok, nyákanyagok,gyümölcssavak,flavonidok, C-vitamin miatt ma már a kozmetikai ipar is használja.
Ismert baktérium és vírusölő hatása is.
DIÓ
dio-ossz.jpg
Magyar őshit szent fája. Minden nporcikája gyógyhatású!
diobel.jpg
Nagyon finom élelem, diósbeigli, stb….
dióbél egészségmegőrzőszív- és érrendszeri betegségeket megelőző hatása fokozottan érvényesül a dióolajban. Csökkenti a koleszterinszintet, a vérrögképződést, a trombózisveszélyt.Alzheimer-kórt késleltető hatást is tulajdonítanak a dióolajnak, valamint lázcsillapító hatást is.
DIÓOLAJ a dióolajban van: Telített zsírsav 10 %, egyszeresen telítetlen zsírsav 14 %, többszörösen telítetlen zsírsav 76 %. Koleszterin nincs a dióolajban
A dióolaj gyógyászati használata
  Leginkább gyógykrémek alapanyagaként használatos a gyógyszeriparban, magas E-vitamin-tartalma bőrre táplálóbőrvédőegészségvédő hatású.
   a dióolaj ergoszterol-tartalma (ami a szervezetben a D-vitamin képzésének egyik előzetes alakjajó hatású a bőrreöregedését késlelteti. Ha ajkunk kirepedezik, ne keressünk gyógy-, vagy kozmetikai krémet, ha van otthon kevés dióolajunk, ajkunkat azzal kenjük be! Pótolja a bőrből hiányzó vitamint, zsiradékot, és egészséges a bőrnek. Más bőrirritációk esetén is jól használható, enyhíti, csillapítja a kellemetlen tüneteket.
   A dióolajnak kifejezett 
gombaölő hatása van. A dióolajjal készült gyógykrémek és kozmetikai készítmények kedvező többlethatása a bőrön a gomba elleni védelem, tehát egy bizonyos fertőtlenítés, a gombafertőzés megelőzése vagykezdődő gombafertőzés leállítása. Ezért szappanok, samponok, napozókrémek adalékanyaga is. Regenerálja a bőrtPikkelysömör ellen is alkalmazzák.
DIÓLEVÉL
diolevel.jpg
a leveleket akkor szedjük, ha a termések fele nagyságúak.
Tea: 2 teáskanálnyi levelet 100 ml vízzel leöntünk, amit felfőzünk, és negyed óra állást követően leszűrjük. Használata gyomor- és bélhurut ellen javallott.
Borogatás: A borogatást leginkább a bőr enyhe gyulladásai esetén javasolják.
Fürdő: Bőrkiütések, bőrbetegségek esetén ajánlott.
DIÓKOPÁNCS
diokopancs.jpg
DIÓHÉJ
diohej.jpg
dio_rekesz.jpg
Zöld dió: A még éretlen, lágy héjú térmés csökkenti a koleszterinszintet.
Zölddió befőtt
1 kg zölddió, 3 ek. Ecet, 1 kg cukor, 4 dl víz, 8-10 szegfűszeg, fél narancs és fél citrom héja.
A zölddiót Szent Iván nap táján szedjük. A diót megmossuk, vastag tűvel megszurkáljuk, annyi vizet teszünk rá, hogy ellepje. Egy hétig áztatjuk a vizet naponta kétszer-háromszor cseréljük rajta. Utána a diót ecetes vízben nem túl puhára főzzük, habját eltávolítjuk, majd hozzáadjuk a szegfűszeget és a reszelt citrom-, ill. narancshéjat.
A dióliktáriom az emésztést megerősíti, a gyomrot megmelegíti és a főbe menendő gőzöket leszállítja, a méregtül is megoltalmazza az embert. „ XVII századi könyvből.




FÖLDANYA PATIKÁJA 2. RÉSZ, 

folytatás....



KÖKÉNY
kokeny-virag.jpg
A szárított virágokból készített forrázat vízhajtó, enyhe hashajtó, húgyúti betegségek ellen használható
Teakészítés: 1 evőkanálnyi szárított virágot 2 dl forrásban lévő vízzel leforrázunk, 20 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Naponta 3x2 dl tea fogyasztása ajánlott. Hólyag- és vesebántalomnál társíthatjuk cickafarkfűvel, orbáncfűvel és aranyvesszővel.
kokeny_bogyo.jpg
A termésekből készített lekvár, bor, pálinka vagy likőr betegségek után kiváló roboráló szer, immunrendszer- és idegerősítő.
Zsírcsökkentő hatású, fogyókúra esetén nélkülözhetetlen.
Méregtelenítő és vértisztító hatása miatt bőrkiütések megszüntetésére is alkalmazhatjuk.
FEKETE BODZA
fekete_bodza_bogyo.jpg
Ne tévesszük össze a gyalogbodzával! Csak érett szemeket használjunk, a zöldek mérgezőek!!!
a magvak gyengén mérgezőek. Vigyázat, nemcsak a magvak, hanem a levelek, az éretlen bogyók, a friss kéreg sambunigrin glikozidatartalma miatt mérgező. Görcsöket, hányingert okoz.
Készíthető belőle gyógylekvár, szörp, bor- és ételszínező adalékanyag. A fekete bodza termését az élelmiszeripar gyümölcskészítmények színezésére alkalmazza.
A termések gyenge hashajtó és vizelethajtó hatásúak. Izzasztó hatása a bodzavirágénál gyengébb.
fekete_bodza_lekvar-le.jpg
A friss bodzabogyóból gyógylekvárt (Roob sambuci) készítenek, amelyet meghűléskor erősítőként, izzasztóként használnak
fekete_bodza_virag.jpg
Ne tévesszük össze a gyalogbodzával!
Frissítő ital receptje.
A száraz virágokat a kocsányról kézzel lemorzsoljuk. A lemorzsolt virágok közül a szárrészeket távolítsuk el, mert cianogén glikozid és szambunigrin tartalmuk miatt mérgező hatásúak. Mivel a száraz virágok nedvszívók, tárolásukra papírral bélelt dobozok vagy ládák a legalkalmasabbak. A szárított virágok akkor jó minőségűek, ha halványsárga színűek, jellegzetesen kellemes illatúak, kesernyés ízűek. A virág izzasztó és vizelethajtó hatású.
fekete_bodza_level.jpg
A fekete bodza leveleit a virágzás ideje alatt célszerű gyűjteni. Vékony rétegbe kiterítve szellős helyen szárítják. A belőle készült teát reumás bántalmak ellen, továbbá izzasztó, lázcsillapító és vizelethajtónak használják.
PARLAGFŰ
jparlagfu.jpg
Az autók kipufogó gázai lemarják a pollenek védőburkát, amely védőburok alatt a polleneknek a bogáncsra hasonlító kis karmai vannak. Ezek a kis karmocskák irritálták a légutak nyálkahártyáit. Addig, amíg ép volt a védőburok, addig nem allergizáltak!
Parlagfüvet legelő kecske teje jó allergia ellen.
A Princeton University biokémia doktoranduszai meghökkentő kutatásokat publikáltak 2009. áprilisában a New York Times című lap kutatási rovatában, amellyel sokkolták a világ botanikus kutatóit. Rájöttek, hogy a parlagfű valójában nem tartalmaz allergén polleneket, így a világméretű allergiás megbetegedésnek sem ez a növény a kiváltó oka. Laboratóriumokban hónapokig tesztelték, kimutatták a sokkoló eredményt: a parlagfű jótékony hatású gyógynövény.
Isopátiás szer, parlagfüvet parlagfű allergia ellen.
csodaszer minden betegségnél visszafordítja és normalizálja a szervezetben zajló rendellenességeket.
VADSZEDER
vadszeder.jpg
A szederlevél teáját hasmenés ellen alkalmazzák, de izzasztóként is ismert. Száj- és garatnyálkahártya-gyulladás kiegészítő terápiájában is alkalmazást nyer öblögető, gargarizáló szerként. A cserje leveleit felhasználják különböző teakeverékek alkotórészeként.
Igazi tea – szeder, málna, szamóca, ribizli leveleiből!!!!!!!!!!
Az ókori görögök köszvény gyógyítására használták a földiszedret. A kínaiak az éretlen gyümölcsöt veseproblémák, vizeletcsöpögés és impotencia kezelésére ajánlották. A rómaiak a levelét rágcsálták fogínyvérzés esetén, és forró fõzetet ittak hasmenésre. Az arab orvosok gyümölcsét nemivágy-serkentõnek tekintették. A középkorban leveleit az égett, vagy horzsolt bõr megnyugtatására alkalmazták. A bogyók A-provitamint, C-vitamint, ásványi anyagokat, nyomelemeket, illóolajokat és nyálkás anyagokat tartalmaznak. A bogyók vizelethajtó és erõsítõ hatásúak.
A levelek csersavban és illóolajokban gazdagok. Hatékony nyálkahártya gyulladás és bélgyulladások, vakbélgyulladás esetén, hasmenés ellen, izzasztóul, vizelethajtóul fogyasztják, cukorbaj elleni keverékbe tehetõ. Kellemes élvezeti teának  is. Leveleit influenza, légzõszervi hurutok. láz és bõrkiütés ellen ajánlják. Sebek, aranyér esetén borogatásként, lemosóként alkalmazhatjuk.
Bogyóiból szörpöt, dzsemet készítsünk, leveleit szárítsuk meg.
SZEDERSZÖRP NYERSEN 1 kg szeder, kb 2 kg cukor, 1 dg borkősav, 1,5 liter víz, késhegynyi nátriumbenzoát
A nagyon érett szedret 1,5 liter vízben jól összedolgozzuk. Hozzátesszük a borkõsavat és a nátriumbenzoátot, 24 órán át állni hagyjuk. Vásznon átcsepegtetjük, és hozzákeverjük a cukrot. 1-2 napig ismét állni hagyjuk, néhányszor kevergetjük. Üvegekbe töltjük, lezárva hûvös helyen tartjuk. A szörp szép sötét, lilás-vörös színû. Vízzel hígítva, teába téve, sütemény szinezõnek használjuk.
vege-bucsu.jpg
Természetesen még rengeteg adományt találunk Földanya Patikájában. Alázattal használjuk, csak annyit szedjünk, amennyi feltétlenül szükséges, tartsuk be a gyűjtés szabályait! Gondoljunk a jövőre is.
Gyógyászati célra kérjük ki természetgyógyász szakember tanácsát.
Váljék egészségükre!

Ismerkedjünk meg olyan rovarölők elkészítésével, amelyek természetes összetevőket tartalmaznak, így biztonságosan alkalmazhatók a zöldségeskertben.


Hogyan készítsünk természetes 

rovarirtót?


A permetlé elkészítéséhez meleg vizet használjunk, és akkor permetezzünk vele, ha a hőmérséklete 15-33°C, mert így bizonyosan nem fogja megégetni a növények leveleit. Néhány olaj alapú spray is megégetheti a növényeket, főleg akkor, ha forró nyári napon permetezünk vele. Éppen ezért használat előtt próbáljuk ki a rovarölő sprayt, úgy, hogy csak egy pár levelet fújunk be vele. Ha károsítja ezeket a leveleket, változtassunk az összetételen, szükség szerint kevesebb víz vagy olaj hozzáadásával.Olaj alapú természetes rovarirtó
Ezt a házi készítésű rovarirtót is próbáljuk ki először, mert kiégetheti főleg a karfiol, a vörös káposzta és a tök leveleit. Keverjünk össze egy csésze növényi olajat (földimogyoró-olajat,, pórsáfrányolaj, napraforgóolaj) és egy evőkanál mosogatószert. Tároljuk üvegedényben vagy konténerben. Amennyiben spray formában szeretnénk alkalmazni, akkor keverjünk össze egy ½ teáskanál olajat és egy ½ teáskanál mosogatószert egy csésze vízzel. Tegyük a szórófejes permetezőpalackba. Fújjuk be vele növényeinket és, ha szükséges ismételjük meg az eljárást hét nap múlva!
Olajos-fokhagymás rovarölő
Ez a rovarirtó alkalmas az olyan kártevők kiirtására, mint a levéltetvek, a káposztalepkék, a szúnyogok és a lisztharmat gombája. Vágjunk fel egy fej fokhagymát apróra, vagy zúzzuk össze a fokhagyma-préssel. Keverjük össze egy csésze növényi olajjal. Fedjük le és tegyük két napig a hűtőbe. Ellenőrizzük, hogy elég átható-e a fokhagyma szaga, mert, ha nem, adjunk még a keverékhez zúzott fokhagymát, és tegyük vissza újabb két napra a hűtőbe.
Akkor van kész, ha erős, átható szagot áraszt. Szűrjük át az elegyet, hogy eltávolíthassuk a fokhagymadarabkákat. A természetes rovarirtó spray tartalmazzon 4 csésze meleg vizet, 2-3 teáskanállal az olajos-fokhagymás keverékből és 2-3 csepp mosogatószert. A kártevő rovarok megjelenésének már az első jelére permetezzük be vele a növényeink teljes felületét!
Természetes muskátlis rovarirtó
Közismert, hogy a muskátli erős illata elriasztja a rovarokat. (Ez a spray elkészíthető más erős illatú növényekből is, mint amilyen a körömvirág vagy a fokhagyma.) A muskátli az egyik legjobb rovarriasztó növény. Turmixgép segítségével keverjük simára az egyenlő mennyiségű víz és muskátli keveréket. Szűrjük át kis lyukú szűrőn. Hogy pemetlevet kapjunk, vegyítsünk össze 1 teáskanál muskátlis keveréket 2 csésze vízzel.
Alkoholos-olajos rovarölő
Ez a házi készítésű rovarirtó számos kártevő ellen hatásos. Keverjünk össze egy csésze izopropil alkoholt egy liter vízzel és egy teáskanál növényi olajjal. Töltsük a keveréket a szórófejes permetezőpalackba, és már használhatjuk is.
Rovarirtó kártevő bogarak irtására
Ennek a rovarirtónak az elkészítése csakis „erős” szívűeknek ajánlott. Ha felügyeljük a gyermekeket, ők is összegyűjthetik a kertben talált bogarakat, amelyek ennek a rovarirtónak a fő összetevői.
Helyezzük a bogarakat egy régi, már nem használt turmixgépbe, de legalább félig töltsük meg a mixer edényét. Miután cseppfolyósítottuk a turmixgépbe helyezett bogarakat, szűrjük át és adjunk hozzá annyi vizet, amennyi a spray állaghoz szükséges. Ha hígabbra szeretnénk, több vizet használjunk, ha sűrűbbre kevesebbet.
(Tulajdonképpen homeopatikus megoldás. Ezt ismertem csigák ellen is.)
Ezeknek a házilag is elkészíthető rovarirtóknak az az előnyük, hogy olcsóbbak és megbízhatóbbak, mint a kereskedelemben kapható vegyszerek. Természetes alapanyagokból készülnek és veszélytelenek a növényekre nézve.





Adalék mentes étkezési só


Az, hogy mennyire ártalmas vagy nem a só, rengeteget lehet olvasni az interneten. Én alaposan utána jártam az ügynek, és számomra kiderült, hogy valóban a kereskedelemben forgalmazott étkezési sónak magas a kálium tartalma. Sok esetben tartalmaz kálium ferrocianidot (E536 csomósodás gátló adalék), ami két szempontból is veszélyes: Egy - a gyomorban lévő sósavval reakcióba lépve, felszabadul egy cián hidroxid mérgező gáz. Kettő - magas hőfokon, az E536-ban lévő cián felszabadul ami közismert, hogy rendkívül mérgező anyag. A magyar sószabvány, nem engedélyezi még nyomokban sem a kálium jelenlétét az étkezési sóban. Amit még tapasztaltam az, hogy a kereskedelemben forgalmaznak tengeri sót, az élelmiszer részlegben helyezték el. Ez a só nem alkalmas emberi fogyasztásra, és nem is hordozza a csomagoláson az ,,étkezési" feliratot. Ennek ára 350 Ft/kg körül van, és fürdő só. Ezt azért állítom mert, az étkezési tengeri sónak ára 7000 Ft/kg. http://www.meilleurduchef.com/cgi/mdc/l/fr/boutique/produits/met-fleur_de_sel_1000.html . Egy másik gyanús termék a Himalája só. Ezt azért mondom, mert a leírásában az szerepel, hogy tartalmaz 84 különböző ásványt és nyomelemet. Az étkezési sóban a NaCl tartalma minimum 97% kell, hogy legyen. A fennmaradó 3%-ban lévő 84 elemet lehetetlen kimutatni (mennyiséget meghatározni). De, feltételezzük, hogy mégis benne vannak. Hát akkor ez már rég nem jó, mert akkor a Mendeleev táblázat összes elleme benne van (a gázokon kívül), köztük a rádióaktív, nehézfémek és más mérgező anyagok. Tehát, a Himalája só reklámja nem fedi a valóságot. Magyarországon a forgalmazott étkezési só egyike sem rendelkezik KERMI vizsgálattal  és engedéllyel.

Ezek után, vettem a fáradságot és Erdélyben felkerestem több sóbányát. Így találtam rá a dézsi (Dés) sóbányára, amélyik a Magyar Királyi sóbányák közé tartozott, még a szebb időkben. Itt állítják elő a legtisztább étkezési sót, amit exportálnak Nyugat-Európába. Ezt bevizsgáltattam a KERMI-nél és engedélyeztettem forgamazását "Királyi só" név alatt.

Ezt a sót meg lehet rendelni tőlem, különböző minőségben:
durva só 0,1-2 mm kristályok, 325 Ft/kg (egyben 19 kg), vagy 350 Ft/kg (kilós kiszerelésben)
finomra darálva 500 Ft/kg,
- tiszta Királyi só kristályok 4500 Ft/kg

Többen kértek pontosítást, ezért részletezem a kiszerelést, minőséget, postadíjat.

1. Zsákos kiszerelés 25 kg (gyári csomagolás): ár 325 Ft/kg = 8125 Ft
- személyes átvétel, vagy
- rendelés 125 kg fölött, ingyen házhoz szállítás
Szemcsés só 0,1 - 2 mm

2. Postai szállítás, kiszerelés egyben a 19 kg: ár 325 Ft/kg = 6175 Ft
+ postai küldemény 1 490 Ft/doboz
Szemcsés só 0,1 - 2 mm
3. Postai szállítás 19 kg, kiszerelés kilós csomagolásokban: ár 350 Ft/kg = 6 650 Ft + postai küldemény 1 490 Ft/doboz
Szemcsés só 0,1 - 2 mm
4. Postai szállítás 19 kg, kiszerelés kilós csomagolásokban: ár 500 Ft/kg = 9 500 Ft. + postai küldemény 1 490 Ft/doboz
Finomra darált só 0,1 - 0,4 mm

5. Tiszta Királyi só kristályok 1 kg = 4 500 Ft + postaköltség. Megdarálva, hó-fehér sót eredményez.
Ezt a terméket, sajnos, nem mindenki  engedhetik meg magának.

Postázok kisebb menyiséget is, de 2 kg fölött a postaköltség 1 490 Ft, így a só ára a postaköltség miatt nagyon magas.

Ennek a sónak a vizsgálati eredményét ide bemásolom.

kermi_11.jpg

kermi_21.jpg



A dézsi só rendelkezik a következő minősítésekkel:



aa_kiralyi_so_21.jpg

Többen is bevizsgálták a Királyi sót, és jelezték, hogy a NaCl tartalma magasabb mint az amit megadott a KERMI, vagyis tisztább. Szolnokról visszajelezték a 99,40%-ot.
Ezért a bányánál megnéztem 1 évre visszamenőleg a vizsgálatok eredményét. Az átlag meghaladja a 99%-ot.
Így kiderült, hogy a KERMI tévedett, vagy szándékosan tévedett leminősítve a Királyi sót, védve így más forgalmazók érdekeit.
És még valami: a KERMI magán tulajdonban van ....
Mostantól minden beszállításomat kísérni fogja egy bevizsgálási jegyzőkönyv.
A legutóbbi szállításnak a NaCl tartalma 99,36%. Nem bocsátkozok árversenybe senkivel, és nem áll szándékomban nagy üzletet csinálni a sóból. A minőségnek viszont ára van.
A sót elsősorban saját részemre, rokonaim, barátaim és ismerőseim számára hozom.

Tehát, aki tiszta, adalék mentes kő sót akar használni, azt szívesen kiszolgálom.
Vegye fel velem a kapcsolatot az 
alfa.living@gmail.com címen.
A sót átveheti személyesen, vagy postázom maximum 19 kg-os csomagokban, mivel így legolcsobb a szállítási költség.

Megrendelés: e-mailben, amit visszaigazolok megadva a bankszámlaszámot és címet.Fizetés:
Banki utalás, vagy rózsaszínű csekk.
Teljesítés: maximum 3 munkanap a pénz beérkezésétől számítva.

Áfás számla igényét kérem jelezze előre!

Tiszta Királyi só kristályok

so_kristalyok_1.jpg

Ez év nyarán (2012) elértem azt, hogy a dézsi sóbányánál kiválogathatom kézzel a legtisztább sótömböket. Ezek itthon további feldolgozásra kerülnek aminek az eredménye egy új termék: tiszta sókristályok. A kristályok mérete több mint 2,5 mm. Ezek között nem találhatók elszíneződött kristályok. Az eljárás idő és munkaigényes. Minőségileg túltesz a francia Fleur de sel és a Kóser só minőségén. A Királyi só kristályokat 230 gr-os kiszerelésben, víz tiszta akril tégelyekben forgalmazom, 1200 Ft kikiáltási áron (csak a tégely ára 650 Ft/db). Ez még mindig a Fleur de sel só ára alatt van, melynek ára 7 000 Ft/kg.
Kezdetben a Vatera internetes piactéren forgalmazom. Az elérési link a következő:




so_kristalyok_2.jpg



so_kritalyok_3.jpg

Postázási díjak 2013 július 1-től

100g-ig: sima 195, elsőbbségi 250, ajánlott 445, elsőbbségi ajánlott 500 Ft
250g-ig: sima 235, elsőbbségi 315, 
ajánlott 485, elsőbbségi ajánlott 565 Ft
500g-ig: sima 425, elsőbbségi 535, 
ajánlott 675, elsőbbségi ajánlott 785 Ft
750g-ig: sima 705, elsőbbségi 875, 
ajánlott 955, elsőbbségi ajánlott 1125 Ft
2 kg-ig: sima 880, elsőbbségi 1110, 
ajánlott 1130, elsőbbségi ajánlott 1360 Ftcsomag:
2 kg-ig 1 000 Ft, 5 kg-ig 1 190 Ft, 10 kg-ig 1 290 Ft,
20 kg-ig standard 1 490 Ft

Bejegyzés 2013.06.28.
Az E 536 kálium ferrocianid, sárga színű por, 5 kg kiszerelésben. Gyártó Izrael, európai forgalmazó Anglia és Hollandia.
Az Angol Sószabvány szerint, az étkezési só nem tartalmazhat E 536 adalékot még nyomokban sem. (Ezt írta elő a Magyar Sószabvány is.) 
Jelenleg az EU-ban a megengedett E 536 maximális mennyisége (az étkezési sóban) 15 mg/kg, amennyiben a Kormányok nem rendelkeznek másképpen.
A megrendelők (beszállítok) kérhetik a gyártónál az étkezési sóban az E 536 mennyiségének adagolását tetszésük és belátásuk szerint (saját felelősségükre). Például a Csehek 20 mg/kg E 536 adalékos sót rendelnek. 
Magyarországon a helyzet az, hogy lehet 15 mg/kg E 

536 az étkezési sóban, de ezt nem ellenőrzi senki. A forgalmazók döntenek arról, hogy hány lapát műtrágyát kevernek az étkezési sóhoz. Az étkezési sót, ipari sóból állítják elő, amit kamionokkal vagy vasúti vagonokkal szállítanak Magyarországra, majd válogatnak, darálnak, rostálnak, kezelik és csomagolják. Minél finomabb (apróbb szemcséjű) a 

só, annál több benne az E 536.
Vásároltam a télen sót az egyik Multitól, hogy szórjam le a járdát (a legolcsóbbat 39 Ft/kg). A megmaradt sót megszitáltam. Találtam benne: söprű cirokot, fadarabot, drótot, kavicsot, búza és kukorica törtszemet és színes üveg szilánkokat.
Ezt követően 3 különböző Multitól vásároltam sót és bevizsgáltattam. Nem említek neveket, sem eredményeket mert nincs szükségem perekre, de a helyzet több mint elkeserítő. 1 (egy) milligramm, a kilogrammnak az 1 milliomodik része. 15 milligramm még véletlenül sem 15%-ot jelent. Ezt az általános iskolában tanították. Üzenem ezt a magyarországi étkezési só előállítóknak és forgalmazóknak. Ne tévesszék össze a Gizikét a  gőzekével, mert piszkosul nem mindegy! 

Hát bizony baj van a sóval , mérgeznek bennünket ahogy azt Tejfalusy írja , és most már egyre többen felfigyelnek erre .
Ha többet akarsz erről tudni olvas bele a Tejfalusy tanulmányaiba , igencsak érdekes olvasmánynak ígérkezik , és senki nem tesz semmit ellene. A mocskos gojnak jó a moslék , és a méregtől is hízik . A kiválasztottaknak tiltva vagyon ők csak kóser sót ehetnek . 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése