2016. július 7., csütörtök

Az igazság odaát van !!!!







Ennyi balek , vagy valaki a háttérből mozgatja a szálakat !!!


Az igazság odaát van !!!!


Ha elmondanám, amit tudok, úgy járhatnék, mint Boros Tamás az Aranykéz utcában”


A politika és a szervezett bűnözés összefonódásáról, a több leszámolás miatt elítélt Portik Tamásról, az éjszaka császárának nevezett diszkópápáról, Vizoviczki Lászlóról, korrupt rendőrökről  és a titkosított ügyekről is beszélt Kisberk Szabolcs oknyomozó újságíró a Barikádnak adott interjújában. Kisberk megemlítette azt is, hogy volt olyan ügye, amit például 2085-ig titkosítottak. Ez az újságíró szerint úgy zajlott, hogy két nyomozó közrefogta, majd azt mondták neki, hogy vagy aláírja, hogy hallgat arról, amit megtudott, vagy azonnal elviszik.
A Célpont volt főszerkesztője az interjúban kiemelte, hogy Portik Tamás, illetve Vizoviczki László olyan birodalmat építettek ki ( A Vizó-birodalom tündökléséről és bukásáról bővebben itt itt és itt olvashat PS-cikkeket), és olyan hatalmas vagyonra tettek szert, amivel gyakorlatilag bármit el tudtak, tudnak érni itthon, s nem mellékesen, ezeknél az összegeknél jelentőségét veszíti a párthovatartozás is. A politika egy része az elmúlt évtizedekben lefeküdt ezeknek az embereknek – tette hozzá.


Hangsúlyozta emellett, hogy a ’90-es évek elején Portik Tamás és Vizoviczki László gyakorlatilag még senkik voltak. Portik telefonfülkéket fosztogatott, kurvákat futtatott, Vizoviczki pedig taxis volt. Portik, amikor összeállt a Drobilich–Ferencsik-párossal, beütötte a szolgálat, kinézte magának a politikai elit és tette az Energol élére. Kisberk is megjegyzi azt, amit már tényként kezelnek egy ideje, hogy a céget a Katonai Biztonsági Hivatal hozta létre szoros politikai irányítás alatt azzal a céllal, hogy az olajozásból irgalmatlan összegeket visszajuttassanak a politikai pártoknak. Nem egy, úgynevezett „táskás emberrel”beszéltem, aki annak idején hordta a pénzt a politikai pártok képviselőinek – emelte ki az újságíró, hozzátéve, hogy az éjszaka császára és az Energol-vezér később már milliárdokat mozgatott és a vehettek meg kilóra nem csak politikai döntéshozókat, hanem rendőröket is.
Kisberk is megemlíti azt, amiről korábban a PestiSrácok.hu is beszámolt, hogyfőrendőrök kaphattak sok-sok milliós fizetést,  így talán nem is annyira meglepő, hogy noha tudható volt, hogy Portik áll Prisztás József meggyilkolása és az Aranykéz utcai robbantás mögött, a vállalkozó több mint egy évtizedig elkerülte a felelősségre vonást.  Az interjúban is szóba kerül, de portálunk is tudósított rólakorábban, hogy a nyomozások elakadásában benne lehetett a BRFK korábbi sztárzsaruja, akivel kapcsolatban a négy áldozatot követelő merénylet ügyében tartott perbeszédében az ügyész is megjegyezte, hogy valószínűleg az ő dolgozószobájából tűnt el a leszámolás legfontosabb bizonyítéka. De a megvett rendőrökről már Boros Tamás, a rendőrség Aranykéz utcában felrobbantott olajos koronatanú is beszélt halála előtt, illetve a most folyó eljárásokban is említést tettek védett tanúk a Portiknak dolgozó zsarukról.
Az interjúban elhangzik még, hogy Boros Tamás vallomásában annak idején az olajügyek kapcsán az államháztartás kifosztásáról beszélt. Kisberk a közvagyon kifosztásával összefüggésben megemlítette azt is, ha elmondaná,amit ezekről az ügyekről tud, akkor lehet, hogy úgy járna, mint Boros Tamás az Aranykéz utcában. De talán azért még nem robbantanak fel vagy kapok golyót a fejembe, ha azt mondom: mára az alvilág irányítását átvette a felvilág vezetése – mondta Kisberk, hozzátéve, hogy neki volt olyan ügye, amit például 2085-ig titkosítottak. Ez az újságíró szerint úgy zajlott, hogy két nyomozó közrefogta, majd azt mondták neki, hogy vagy aláírja, hogy hallgat arról, amit megtudott, vagy azonnal elviszik.
Forrás: Barikád/PestiSrácok.hu




A Vizó-birodalom tündöklése és bukása – “Én vagyok Vizoviczki László, a Sziget ura!”


Már csaknem másfél éve megszüntette a nyomozást az ügyészség Vizoviczki László bizalmi emberével, Varga Istvánnal szemben, mivel teljes beismerő és feltáró vallomást tett az úgynevezett rendőri korrupciós ügyben – derült ki a PestiSrácok.hu által megszerzett nyomozati anyagokból. A férfi tavaly április óta csupán tanúként szerepel a vesztegetési ügyben, annál is inkább, mivel saját bevallása szerint is rendőrségi besúgó volt. Sőt, Varga azt is állítja, Földvári Péter néven havi rendszerességgel Vizoviczki is jelentett a rendőrségnek a kilencvenes évek elején, a fővárosi éjszakai életről. A PestiSrácok.hu-n cikksorozatában betekintést nyújt a Vizoviczki-birodalom működésébe, megmutatjuk, melyik kerület polgármestere volt rendszeres vendége a Hajógyári szigeten lévő szórakozóhely VIP szobájának, de arra is találtunk dokumentumot, miért mondott le az egyik rendőri vezető MSZP-s testvére a polgármesteri székéről. Alábbi cikkünkben Varga István tanúvallomásaiból szemezgetünk, illetve közzétesszük azt a titkosított, majd később az alól feloldott dokumentumot, amelyből kiderül miről beszélgetett az éjszaka császára a tavaly az olajos nyomozásokat miniszteri biztosként felügyelő Horváth András nyugalmazott rendőr dandártábornokkal.


SZENVEDI ZOLTÁN – PestiSrácok.hu
Amikor több, mint két évvel ezelőtt a rendőrség elfogott több magas rangú rendőri vezetőt és őrizetbe vette az éjszaka császárának nevezett Vizoviczki Lászlót, az átlag olvasó még nem tudhatta, hogy ez az ügy már-már kriminológiai látlelet egy olyan országról, amelyikben mindenki aprópénzért megvehető. Legyen az rendőr, tűzoltó, NAV-os, óbudai, vagy tiszacsécsei polgármester, esetleg belvárosi jegyző. A PestiSrácok.hu egy korábbi cikksorozatában már bemutatta, miként működött a rendőrség gyanúja szerint a Portik Tamás vezette bűnözői csoport, azonban Vizoviczki László birodalma a kétezres elejétől már kifinomultabb módszerekkel operált. Itt nincsenek hullák, nincsenek félholtra vert, lelőtt, eltűntetett emberek, másról van szó. Ebben a történetben az erőszakot és a bűnt a rendőrök képviselik: egy része a Vizoviczki birodalmán kívül eső vendéglátósokat zaklatja, megint másoka lehúzós szórakozóhelyek vendégeit kényszerítik fizetésre, a nagyhalak megoperatív anyagokat juttatnak ki a rendőrségről az “Egyesnek”. De ne szaladjuk előre. Cikksorozatunk első részében Varga István tavaly áprilisban, tanúként tett vallomásaiból szemezgetünk. Mivel óriási anyagról van szó, ezért ebben a cikkünkben csupán néhány érdekességről ejtünk szót, de ígérjük, amint teljes képet kapunk a történtekről, részletesen bemutatjuk a Vizó-birodalom működését.
Vizoviczki László testőrei között 2000-ben, egy Váci utcai "vonulás" közben  Fotó: PS
Vizoviczki László testőrei között 2000-ben, egy Váci utcai “vonulás” közben Fotó: PS

AZ ALAPOS GYANÚ

Emlékeztetőül: az éjszaka császárának tartott Vizoviczki Lászlót, Gulyás Imrét, a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni főosztályának volt vezetőjét,Hopka Lajost, a Nemzeti Nyomozó Iroda speciális bűnözői csoportok elleni osztályának egykori vezetőjét, Kalmár Tamást, a BRFK egykori közrendvédelmi főosztályvezetőjét, valamint Koblencz Attilát, a BRFK volt felderítő nyomozóját és több alacsonyabb beosztású rendőrt és civilt bűnszervezetben, folytatólagosan és üzletszerűen, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetéssel és más bűncselekményekkel gyanúsítja a Központi Nyomozó Főügyészség. A nyomozás a Nemzeti Védelmi Szolgálat titkos információgyűjtésen alapuló feljelentése után kezdődött 2012 februárjában, majd május végén fogták el az első gyanúsítottakat. A gyanú szerint Vizoviczki László több budapesti éjszakai szórakozóhelyet (Studio, Coronita, Dokk Aréna, White Angel, Moulin Rouge, Come In, Dolce Vita stb.) üzemeltetett és azok működését irányította. Annak érdekében, hogy több bevételt szerezzen, valamint az éjszakai életben betöltött szerepét erősítse, alkalmazottja, Varga István közvetítésével korrumpálható rendőröket keresett. Erre Vizoviczkinak az előbb említettek mellett azért is szüksége volt, mert a szórakozóhelyeken rendszeresen drogfogyasztó közönség is megjelent, az üzletek működése pedig több szakhatósági szabályt is felrúgtak. Vizoviczki célja volt még az erőszakos terjeszkedés, azaz a konkurencia ellehetetlenítése és felvásárlása. Utóbbit általában a megvesztegetett rendőrök által a konkurens üzletben elrendelt razziákkal érte el. De a korrupt rendőrök a szakhatóságokat is távol tartották, vagy ha nem tudták, akkor az ellenőrzéseket előre jelezték, valamint büntetőeljárásokat manipuláltak, bűnügyi információkat szereztek a bűnszervezetnek.
Hopka Lajos rendőrőrnagy 2010-ben az Index.hu-nak nyilatkozik a fővárosi alvilág helyzetéről. Ő már csak tudja... Fotó: Index.hu
Hopka Lajos rendőrőrnagy 2010-ben az Index.hu-nak nyilatkozik a fővárosi alvilág helyzetéről. Ő már csak tudja… Fotó: Index.hu

A FŐNÖK IS ÖRÜLT, HOGY SÚG A RENDŐRÖKNEK

Elöljáróban az iratokból az tűnik ki, hogy ugyan a vesztegetési ügy egy jó részét – amelyben több, mint hatvan belvárosi rendőr érintett – leválasztották az alapügytől, Varga István ellen a nyomozást tavaly április 15-én megszüntették, miután három nappal korábban még csak a vele szembeni nyomozás elkülönítéséről határozott a Központi Nyomozó Főügyészség. Határozatában az ügyészség az együttműködő gyanúsítottakra vonatkozó büntetőeljárási passzusra hivatkozott, nem véletlenül. Varga, vallomásában feltárta a bűnszervezet működését, azt, hogy melyik rendőrnek – Vizoviczki László megbízására – mennyi pénzt adott, ráadásul saját bevallása szerint is már 1998-tól, az egyik gyanúsított főrendőr, Koblencz Attila, a BRFK kiemelt ügyek osztályának nyomozója informátoraként is dolgozott. Ráadásul úgy, hogy erről Vizoviczki is tudott, sőt örült is neki, “már csak azért is, hogy az ő helyeit ne zaklassák”.
Varga beszervezése

FEDŐNEVE: FÖLDVÁRI PÉTER

Igaz, Vizoviczkitől sem állt távol a rendőrség informálása. Varga azt állította, hogy Koblencz Attilától úgy értesült, Földvári Péter fedőnéven, 1989-1990 körül egy erkölcsrendészeti alosztályvezető beszervezte. Ez Varga szerint akkor volt, amikor Vizoviczkit kurvák futtatása miatt letartóztatták. Vizoviczkinekjelentéseket kellett írnia, vagy szóban beszámolni a budapesti éjszakai életről. Ezeket a beszámolókat heti, vagy havi rendszerességgel kellett leadnia.” Ez az információ egyébként nem csak Koblencz, de Vizoviczki szerint is államtitok, így utóbbi, mikor Varga rákérdezett kibukott”, hogy ezt honnan tudja. Varga elmondta, a rendőrőrnagy barátjától, akinek, hogy ez a titokban maradjon Vizoviczki milliós hallgatási pénzt fizetett.
földvári péter

VIZOVICZKI RENDELTE MEG A ROMKERT FELGYÚJTÁSÁT?

Amikor márciusban őrizetbe vették Tanyi Györgyöt a Romkert nevezetű szórakozóhely egy áldozat halálával végződött felgyújtása miatt, a PestiSrácok.hu már akkor sejtette, hogy a Vizoviczki-ügyben keletkezett adatok alapján gyanúsították meg az éjszakai élet ismert alakját. Korábban azt is megírtuk több alkalommal, hogy Tanyi 2009-ig Vizoviczkinek dolgozott, és azt is, hogy utóbbi férfi nem rettent vissza attól, hogy a konkurens szórakozóhelyeket embereivel ellehetetlenítse. Erre cikksorozatunkban számos példát is bemutatunk majd. Az iratokban – igaz egyelőre utalás szintjén – de találtunk arra adatokat, hogy a Romkert felgyújtására Vizoviczki adhatott utasítást. Az ügyben egyébként akkoriban valóban Hopka Lajosék dolgoztak, s Varga azt állítja, hogyTanyi vallomását, amelyben megnevezi a megbízót, a rendőrök ledarálták. Varga vallomásában azt is elmondta: “Egyértelműen tartott a Főnök ettől a nyomozástól, mert tudta, hogy bőven van benne igazság, amit Tanyi mondott. Aztán Varga még megjegyzi, hogy ez volt az első minősített jegyzőkönyv amit a szervezett bűnözés elleni harc egyik hazai feje, Hopka Lajos kihozott a rendőrségtől Vizoviczkiéknak.
romkert

PORTIKRÓL IS MESÉLT A NYOMOZÓ

A bűnszervezet azonban már 2011 októberében értesült, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda, később pedig a Nemzeti Védelmi Szolgálat Vizoviczkiékra nyomoz. Az információt Varga szerint először Hopka Lajos hozta, majd tőle függetlenül Koblencz Attila is megerősítette azt. Koblencz még azt is elárulta, hogy a szolgálatok hallgatja a telefonjaikat. Varga szerint Koblencz Attila sokat mesélt neki Portik Tamásról is, akit a rendőr állítása szerint az FBI képzett ki és Svájcban 23-24 millió dollárja van elrejtve. Koblencz azt mondta Vargának, hogyPortiknak jó titkosszolgálati és MSZP-s kapcsolatai is vannak.
portik

ELSZALADT, MAJD VISSZAMENT TISZACSÉCSÉRE A POLGÁRMESTER

És ha már MSZP-ről esett szó, szokatlan módon egy névtelen levelet is találtunk a nyomozati anyagban, amelyet annak szerzői a Központi Nyomozó Főügyészségnek írtak. A Tiszacsécsről érkezett levél igen személyes hangvételű és Hopka Lajos családjáról esik szó. A levél írója szerint Hopka testvére, az MSZP támogatásával 2010-ben megválasztott Hopka András polgármester azért mondott le 2011 szeptemberében Tiszacsécse vezetői székéről, mert rendőr fivére hívására Detkre költözött, ahol alapítottak egy közös vállalkozást. A névtelen bejelentők szerint a vállalkozás egy fedő cég lehetett, amelyben a Hopka Lajos által megszerzett illegális pénzt mosták tisztára. Mikor aztán 2012 nyarán Hopkáékat letartóztatták, az egykori polgármester újra hazaköltözött, mert állítása szerint az addig jól menő üzlet befuccsolt…


BÚS BALÁZS A WHITE ANGEL VIP SZOBÁIBAN

De nem csak Hopka András az egyetlen polgármester, aki szerepel a nyomozati anyagokban. Az igazmondásra követelezett tanú, Varga István az óbudai városvezetőt, Bús Balázst is legalább három alkalommal megemlíti vallomásában. Bús neve akkor jött elő a kihallgatáson, amikor Varga azt ecsetelte az ügyészségnek, hogy a Vizoviczki-birodalom menedzsmentjében mindenkinek megvolt a maga kapcsolatrendszere: volt aki belvárosi, vagy az újbudai önkormányzathoz, volt aki a fogyasztóvédelemhez, a munkavédelemhez, akadt, aki a tűzoltósághoz volt bekötve, más pedig az óbudai polgármesterhez és annak munkatársaihoz. Varga pedig a rendőrséghez. Aztán az ügyészség Varga kihallgatásán arra kérte a tanút, erősítse, vagy cáfolja meg az egyik gyanúsított elmondását, amelyben azt állította, hogy 2009, vagy 2010 karácsonya előttmegjelent a Hajógyári szigeten több óbudai önkormányzati ember, akik állítása szerint a “karácsonyi pénzükért” jöttek. Varga mindezt nem cáfolta, de megvesztegetésről nem tudott beszámolni. Annyit mondott, hogy Bús Balázs, valamint helyettese és munkatársai valóban voltak kint karácsony előtt a Hajógyári szigeten, de az 2011-ben volt. Akkor Varga emlékei szerint a White Angel szórakozóhelyre ment az önkormányzati delegáció, de hogy milyen céllal, azt nem tudni. Annyit azonban Varga elárult egy lehallgatott telefonbeszélgetés magyarázataként: ” Ezt megelőzően azt ecseteltem, hogy a III. kerületi polgármestert hogyan szobáztatják a White Angel VIP szobájában azért, hogy minden rendben legyen az engedélyekkel.” Ezt inkább nem kommentáljuk…
Bús
bús2

HORVÁTH ANDRÁS TAKARÍTOTTA EL VIZÓT ÉS PORTIKOT

Csak találgattak az újságolvasók, hogy Pintér Sándor tavaly miért nevezte ki az olajos ügyek felderítését koordináló miniszteri biztosnak Horváth András nyugalmazott rendőr dandártábornokot. Nos, a PestiSrácok.hu munkatársainál sokkal jobb rendőri kapcsolatokkal rendelkező Varga szerint a nyugalmazott tábornok azt a feladatot kapta a belügyminisztertől, hogy “takarítsa el” Portikot és Vizoviczkit. Ezt az információt Hopka Lajos osztotta meg Vargával, akinek az egykori maffiaellenes rendőr elvitte a Portik-ügyekben koronatanúként szereplő egykori keresztapa, Radnai László vallomását, amiben állítólag az is szerepelt, hogy Portik olajos pénzeinek egy részét Vizoviczki mosta tisztára. Azt az egyébként államtitoknak számító információt is megosztotta Vargával a bűnszervezettől rendszeres fizetést kapó főrendőr, hogy Radnai vádalkut kötött a rendőrséggel és vallomásáért cserébe majd Németországba menekítik.Mindezek után a Vizoviczki-Portik párost “eltakarító” Horváth András dandártábornok egy kamu ürüggyel találkozót kért Vizoviczkitól 2012. január 5-re. A tábornok titkosított jelentésének kivonatából kitűnik, hogy Vizoviczki saját magát buktatta le a rendőr előtt, amikor nagy mellénnyel elmondta, hogy tud Radnai vallomásáról, de nem csak ő, hanem Portik is megkaphatta azt. Sőt, azt is elmondta, hogy tudja, Horváth áll a Radnai vallomás mögött, amelyben maga is szerepel. Felemlegette azt is, hogy mindezeket a “kis aprópénzért” megvett NNI-sektől tudja, akik rendszeresen szállítják neki a bizalmas adatokat. Valószínűleg itt pecsételődött meg végleg Vizoviczki sorsa.
András tábornok
andrás vezér2


SZIGET URA

A végére pedig egy aprócska jellemrajz az éjszaka császáráról. Varga egyik kihallgatásán elmesélt egy történetet főnökéről: Vizoviczki, a Hajógyári szigetről szabálytalanul kiguruló autóját megállító rendőrnek azt mondta: “nem tudja ki vagyok, én vagyok Vizoviczki László, a Sziget ura!” De a rendőr nem ismerte fel.Nem értette, hogy egy rakás pénzt kifizet a rendőröknek, akkor hogyan fordulhat elő, hogy őt megbüntetik…”
A sziget ura

BÚS BALÁZS, ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER POLGÁRMESTERÉNEK REAGÁLÁSA

Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere a fenti, pestisracok.hu-n megjelent személyével kapcsolatos híreket határozottan cáfolja, és visszautasítja.
A pestisracok.hu-n megjelent alvilági emberek vallomásaival szemben az igazság az, hogy soha semmilyen szívességet nem tettem és előnyben sem részesítettem a szigeten működő, a cikkben említett cégeket. Hatósági ügyekben soha nem vettem részt, és soha, semmilyen szívességet el nem fogadtam.Minden, ezzel ellenkező állítás hazugság és rágalmazás, melyek miatt a szükséges jogi lépéseket megteszem.”




A Vizó-birodalom tündöklése és bukása – A börtönben akarták megöletni Tanyi Györgyöt


A rendőri vezetők vallomásaival folytatjuk a Vizó-birodalom tündöklését és bukását bemutató, tavaly nyáron elkezdett alvilági cikksorozatunkat. Hopkáék az ügyészségen ugyan tagadták a terhükre rótt bűncselekményeket, mégis, vallomásaikból pikáns részletek derültek ki – az általuk is irányított – Fenyő-gyilkosság nyomozásának hibáiról, a rendőrségen belüli belháborúkról, valamint arról, hogy a BRFK volt bűnügyi hírszerzője, Koblencz Attila Vizoviczki megbízásából elvállalta, hogy a börtönben megöleti Tanyi Györgyöt.


PÁMER DÁVID – PestiSrácok.hu
A korrupcióval vádolt főrendőrök vallomásaival folytatjuk alvilági cikksorozatunkat. A zsaruk annak ellenére, hogy tagadták a terhükre rótt bűncselekményeket és állították, soha nem keveredtek bűnös viszonyba sem Vizoviczki Lászlóval, sem jobbkezével, az eljárás korai szakaszában nyomozati alkut kötő, majd a tanúvédelmi programba felvett Varga Istvánnal, vallomásaikból mégis érdekes részleteket tudhatunk meg például a Fenyő-gyilkosság nyomozásának anomáliáiról, a rendőrségen belüli széthúzásról, belharcokról, és az éjszakai élet ismert alakjáról, a Romkert nevű szórakozóhely felgyújtásával meggyanúsított Tanyi Györgyről.

2012-BEN ROBBANT KI A RENDŐRI KORRUPCIÓS BOTRÁNY

Ismert, az éjszaka császárának tartott Vizoviczki Lászlót, Gulyás Imrét, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szervezett bűnözés elleni főosztályának volt vezetőjét, Hopka Lajost, az NNI speciális bűnözői csoportok elleni osztályának egykori vezetőjét, Kalmár Tamást, a BRFK egykori közrendvédelmi főosztályvezetőjét, valamint Koblencz Attilát, a BRFK volt felderítő nyomozóját és több alacsonyabb beosztású rendőrt és civilt bűnszervezetben, folytatólagosan és üzletszerűen, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetéssel és más bűncselekményekkel vádol a Központi Nyomozó Főügyészség. A nyomozás a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) titkos információgyűjtésen alapuló feljelentése után kezdődött 2012 februárjában, majd május végén fogták el az első gyanúsítottakat. Vizoviczki és a főrendőrökperét 2015. január 14-én zárt eljárásban kezdte tárgyalni a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa. Az ügy egyik érdekessége, hogy az éjszaka császára jobbkezeként ismertté vált, a bűncselekményekben kulcsszerepet vállaló Varga Istvánnal alkut kötött az ügyészség, ezért a férfi védett tanúként vesz részt az eljárásban.
Gulyás Imre szerint kollégái bosszúból állították félre Fotó: origo.hu
Gulyás Imre szerint kollégái bosszúból állították félre Fotó: origo.hu

AZ ALBÁN VONALAT ERŐLTETTÉK

Gulyás Imre, az NNI bűnszervezetek elleni osztályának egykori vezetője a fent említett Vargával kapcsolatban csak annyit ismert el (és ezt Hopka Lajos sem cáfolta), hogy a férfi nem hivatalosan összejárt az NNI speciális bűnszervezetek elleni osztályának volt vezetőjével. A főrendőr ugyanakkor leszögezte, Vizó bizalmasa nem hivatalosan dolgozott Hopkának, mert „egy bizonyos ok miatt ezt nem lehetett hivatalossá tenni”. Gulyás Imre vallomásának legérdekesebb része ugyanakkor nem Vizoviczki Lászlóval és bizalmasával, hanem a rendőrségen belüli széthúzással, hatalmi harcokkal és a Fenyő-gyilkosság nyomozásával kapcsolatos. Gulyás nehezményezte is kihallgatóinak, hogy a kormányváltás után, amikor még a BRFK szervezett bűnözés elleni osztályán dolgozott, az új vezetés mindent elkövetett a „régiek” ellehetetlenítésére és „ellenségesen viselkedtek az előző kurzus állományával”. De az NNI-nél is azt tapasztalta, hogy a folyamatos vezetői belharcok miatt lassabban haladnak a kiemelten fontos büntetőügyek nyomozásával. Utóbbira  a Fenyő-gyilkosságot hozta fel példaként az alezredes, aki elmondta, sok konfliktusuk volt a leszámolásos ügyekben velük együtt dolgozó NVSZ munkatársaival, akik közül legtöbben az NNI-től kerültek át a 2011-ben megalakult szervezethez. A szolgálat egyes tagjai ugyanis a főrendőr vallomása szerint az 1998-as gyilkosság kapcsán, Rohác DNS-ének azonosítása után is az albán vonalat erőltették, ráadásul az is „feszültségforrás” volt az NNI-belül, hogy “Rohác elkövetői mivolta 2005-től ismert volt”.

NEM LETT MEG A MEGBÍZÓ

A vesztegetési ügy vádlottja hozzátette, amikor 2010 decemberében újra elővették a Fenyő-ügyet, a Hopka Lajos által vezetett osztály két hónap alatt eredményt ért el és letartóztatta a leszámolás elkövetőjét. Arról persze  az alezredes nem beszélt, ha már 2005-ben, Radnai László tanúvallomásának köszönhetően tudtak Rohác végrehajtói szerepéről, miért csak a kormányváltás után indították újra a nyomozást, hiszen Gulyás egy korábbi közleményében elismerte, már 2009 végén azt az utasítást kapta, hogy dolgozzák fel a Roháchoz kapcsolódó alvilági gyilkosságokat. A nyomozás ráadásul éppen abban az időben lett intenzívebb, amikor – a több tanúvallomás szerint – a Fenyő-gyilkosság megrendelőjének tartott Gyárfás Tamás és a kormánypártok között kiélesedett a korábban is meglévő konfliktus. Emlékeztetőül: 2011 elején Budai Gyula volt elszámoltatási kormánybiztos az esetleges gazdasági visszaélések miatt vizsgálatot indított az egykori médiavállalkozó által elnökölt úszószövetségnél, Bánki Erik pedig az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának elnökeként szólította fel lemondásra az úszóelnököt. Az más kérdés, hogy a Margit utcai gyilkosság felbujtója azóta sem került a vádlottak padjára, de nagyon könnyen elképzelhető, hogy egyszerűen nem volt elég bizonyíték a nyomozók kezében.
Hopka Lajos rendszeresen, majdnem minden két hétben találkozott Vizó jobbkezével, Varga Istvánnal Fotó: blikk.hu
Hopka Lajos rendszeresen, majdnem minden két hétben találkozott Vizó jobbkezével, Varga Istvánnal Fotó: blikk.hu

ZSÓVÁR VALLOMÁSA BUKTATTA LE ROHÁC SOFŐRJÉT

Gulyás büszke volt arra is, hogy az emberölésben bűnsegédként számon tartottLadislav Trnka DNS-ét is ők azonosították, mivel egy alvilági informátor nekik, és nem az NVSZ munkatársainak árulta el, ki vezethette a gyilkossághoz használt Mitsubishit. Ezt Gulyás nem mondta, de a PestiSrácok.hu úgy tudja, Rohácot és az Energol Rt. vezetőit is jól ismerő Zsóvár Imre „súgta meg” egy operatív vallomásában a nyomozóknak, hogy ki volt a gépkocsi sofőrje. Zsóvár ugyan hivatalosan nem tett vallomást ebben az ügyben, de Portik egykori “titkárnője”, K. Györgyi az Aranykéz utcai robbantás tárgyalásán megemlítette, hogy a férfi sokat tud a Fenyő-ügyről. Az alezredes elmondta azt is, hogy nagyon rossz viszonyban volt Bucsek Gábor jelenlegi budapesti főkapitánnyal, az NVSZ nemrég lemondott főigazgató-helyettesével, Zsombok Györggyel, valamint az NNI 2012 augusztusában menesztett igazgatójával, Csizner Zoltánnal is. Zsombok a vádlott szerint egyszer azzal fenyegette, hogy kirúgatja a rendőrségtől.  De Gulyás Imre riválisaként tekintett vádlott társára, Koblencz Attilára is.

SAJÁT BEOSZTOTTJUK FIGYELTE MEG A FŐZSARUKAT

A főrendőr védekezése részeként emlékeztette kihallgatóit, hogy a 2011 decemberében felállt, Portik-elleni különleges nyomozócsoport vezetését is felajánlották neki, ezt mégis visszautasította. Gulyás szerint ez szintén azt bizonyítja, hogy nem állt kapcsolatban az alvilággal, különben „elemi érdeke” lett volna elvállalni a feladatot. Ettől függetlenül kijelenthetjük, szerencse, hogy nem Gulyás Imre irányította a nyomozást, mert a Portik-ügyek legfontosabb koronatanúja, K. Györgyi többször is kijelentette, addig senki nem tudta volna vallomásra bírni, amíg a Vizoviczkivel összejátszó rendőrök szabadlábon voltak. Gulyás azzal is érvelt, hogy azért sem nyújthatott illegális segítséget Vizoviczkinek, mert egyik volt beosztottja, az újraindított Fenyő-ügy főnyomozója, Rusznák Zsolt az NBH megbízásából őt és Hopkát évekig megfigyelteés jelentett róluk a titkosszolgálatnak.  Persze az sem lenne meglepő, ha a főrendőrök ellen összegyűlt információkat egy darabig „spájzolták” volna a szolgálatok.
Varga István gyanúsítotti vallomása
Varga István gyanúsítotti vallomása

NEM NYOMOZTAK VIZOVICZKI ELLEN

A rendőr vallomásának egyik legmegdöbbentőbb része, amikor Gulyás hangsúlyozza, emlékezete szerint amíg a BRFK-n dolgozott, nem folytattak semmiféle nyomozást az éjszaka császára ellen (egyébként ez nincs teljesen így, mert Koblencz korábbi elmondásából kiderült, hogy valamilyen nyomozás folyt, ám mégsem kattant bilincs Vizó csuklóján). Ez a kijelentés azért is különös, mivelOrosz István, aki 2008-ig vezette az NNI szervezett bűnözés elleni osztályát, több helyen is úgy nyilatkozott, hogy a 2000-es évek elején egy vezetői eligazítás után az NNI a Radnai-féle kör feltérképezését kapta feladatául, míg a BRFK-nak Vizoviczki ellen kellett volna fellépnie. Ezt az állítást egyébként Pintér Sándor belügyminiszter is megerősítette, aki szerint Vizó azért nem került korábban rács mögé, mert „kecskére bízták a káposztát”.

HOPKA SZERINT A FENYŐ-GYILKOSSÁG MIATT TARTÓZTATTÁK LE

Fenyő-gyilkosság és annak nyomozása Hopka Lajos vallomásában is központi szerepet kapott. A főzsaru elmondta, fontosnak tartotta a Vizó jobbkezével való kapcsolattartást, mert információkat remélt az éjszaka császáráról, akinek a neve  felmerült a Fenyő-gyilkosság és egyéb, Roháccsal kapcsolatos bűnügyekben. A rendőr azt azonban hozzátette, hogy a Fenyő-ügyben Vizó „nem volt kiforrott irányvonal”. Hopka közölte azt is, komolyan tartott az 1998-as leszámolás nyomozásától, ezért 2011-ben, az eljárás elején nyitott egy széfet, ahova bizalmas iratokat kívánt elhelyezni arra az esetre, ha a gyilkosság miatt rendőri, vagy alvilági oldalról „támadások érnék”. Ugyan a főrendőr nem mondta ki, de nagy valószínűséggel politikai-gazdasági szereplők haragjától is tarthatott, mivel a gyilkosság szálai nagyon magasra vezethetnek. Hopka a kihallgatásán ki is jelentette, hogy az ellene indított eljárásnak az egyik fő oka lehet a Fenyő gyilkosság, hiszen az ő irányításával derült ki, hogy a merénylet helyszínén levett DNS Rohácé. A 2007-ben az év rendőrének választott fővádlott Varga kapcsán még annyit jegyzett meg, hogy a férfi – aki eredetileg Koblencz besúgója volt –azért fordult hozzá, mert tartója nem foglalkozott az általa szállított fegyver és kábítószer-kereskedelemről szóló információkkal.
Kalmár Tamás biztos ártatlanságában Fotó blikk.hu
Kalmár Tamás biztos ártatlanságában Fotó blikk.hu

POLITIKAI KAPCSOLATAIVAL KÉRKEDETT A KORONATANÚ

Kalmár Tamás, a BRFK volt közrendvédelmi osztályvezetője Hopkához hasonlóan elismerte, hogy többször találkozott Varga Istvánnal, akivel szinte baráti volt a viszonya, ezért többször „tippeket” kapott a Vizó-birodalommal konkurens diszkók hiányosságaival kapcsolatban. Elmondta, hogy Varga szeretett kérkedni rendőri és politikai kapcsolataival. Utóbbira Kalmár Bús Balázs óbudai polgármestert hozta fel példaként, akivel Vizó jobbkeze állítólag együtt vacsorázott. De közölte azt is, hogy volt már találkozója Csizner Zoltánnal, Tóth Tamás volt budapesti és belvárosi rendőrkapitánnyal, valamint jó kapcsolatokat ápol a III. kerületi kapitánnyal is – mondta a volt osztályvezető. Kalmár a korrupciós vádat azzal próbálta – nem túl hitelesen – cáfolni, hogy állította, többször adott kölcsön a pénzszűkében lévő Vargának, aki tartozásait találkozásaik során rendezte. Kalmár elismerte, nem rendőrként futott össze többször Vargával, arról pedig fogalma sem volt, hogy jó  ismerőse, illetve annak főnöke, Vizoviczki László alvilági figura lenne… Sőt, olyan jelzéseket sem kapott a rendvédelmi szervektől, hogy „kapcsolatai bármilyen normába ütköznének”, persze azt elöljáróinak “elfelejtette” jelezni, hogy Vargával rendszeresen, Vizóvalpedig háromszor is találkozott. A Központi Nyomozó Főügyészségen a rendőrt szembesítették a Vargával folytatott, vélhetően konspirált SMS-váltásaival is. Az üzenetekből jól kivehető, hogy Kalmár „virágnyelven” tájékoztatta Vizoviczkiékat a konkurens szórakozóhelyek rendőri ellenőrzéseiről.
Koblencz
Varga István gyanúsítotti vallomása

A BÖRTÖNBEN AKARTAK VÉGEZNI TANYIVAL



Noha Koblencz Attila nyomozás során tett tanúvallomásával egyszer márfoglalkoztunk és beszámoltunk arról, hogy a mostani cikkünkben is többször megemlített Varga István rendőrspicli volt, de a BRFK volt bűnügyi felderítőjének, valamint Vizoviczki bizalmasának vallomását újra áttúrva pikáns infókra leltünk.Vizó jobbkeze ugyanis gyanúsítotti kihallgatásán elárulta, Koblencz Attila a diszkócsászár megbízásából  30-35 millió forintért elvállalta, hogy megöleti az éjszakai élet egyik rettegett figuráját, Tanyi Györgyöt. Az őrnagy ezt úgy akarta megoldani, hogy lefizette volna a férfi egyik ügyében eljáró bírót, hogy Tanyi rács mögé kerüljön, a börtönben pedig kapcsolatai révén meggyilkoltatja adiszkópápával rossz viszonyban lévő nehézfiút – áll a vallomásban. Koblencz át is vette a pénzt Vargától, egyben megígérte neki, ha “nem sikerül becsukatni és ott megöletni Tanyit, akkor ingyen dolgozik három évig” Vizoviczkinek. A bizalmas elmondta, főnökének mindennél fontosabb volt Tanyi börtönbe juttatása és eltüntetése, annyira tartott az alvilág egykori erős emberétől, aki nem mellesleg azt vallotta a rendőrségen, hogy az ő megbízásából gyújtotta föl 2009-ben a MOM Parkban lévő Leroy éttermet. A főrendőr az ügyészségen természetesen kikérte magának a “vádakat” és megdöbbent azon, hogy ilyen ügyben felmerült a neve. Koblencz Attila vallomásában tagadta, hogy a hivatalos kapcsolattartáson túl, bűnös kapcsolatot tartott volna fenn Vargával. Azt is tagadta, hogy bűnügyi információkkal segítetett Vizoviczki jobbkezét, Koblencz szerint éppen ellenkezőleg, pont Varga segítette az ő munkáját. A rendőrtiszt elmondta, Varga István húsz éven keresztül az “éjszakában és a belvárosban dolgozott”, ezért tőle tudja, hogy a férfi nagyon sok rendőrt, polgárőrt és hivatalos személyt ismert. Ezek mélységéről a rendőrtiszt nem tudott beszámolni, miként arról sem, hogy Varga tartott-e a hivatalos emberekkel bűnös kapcsolatot.



A Vizó-birodalom tündöklése és bukása – Lucky Luciano utódja a Váci utcában – Videóval!!!!!




Ismét egy soha nem látott videót szereztünk meg a Vizoviczki-ügyből, amin maga az éjszaka császára látható az ezredfordulón, ahogy kigyúrt testőrei kíséretében erődemonstrációt tart a belvárosi Váci utcában. A felvételt egyik vetélytársa, Surnyák Mihály készítette, aki szerint Vizoviczki maga Lucky Luciano, az ismert amerikai gengszter utódja, mert erőszakkal és rendőri segédlettel veszi el tulajdonosaitól a belvárosi üzleteket. Figyelem! A nyugalom megzavarására alkalmas videót közlünk!


SZENVEDI ZOLTÁN – PestiSrácok.hu
Az úgynevezett Vizoviczki-ügyben tavaly decemberben már közöltünk egyleleplező videót, amit a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Központi Nyomozó Főügyészség készített, amin az egyik főrendőr állítólag pénzt vesz át az éjszaka császárának biztonsági emberétől. Cikkünk végén látható videó azonban teljesen más. Feltehetően sokan ismerik a kilencvenes évek Váci utcai éjszakáját, amikor a csili-vili üzletek már zárva voltak, de az utcai árusok és a fények vonzották a turistákat. A szállodákból bulizni induló külföldiek a hokedlin üldögélő terítőket és matyóbabákat árusító nénik mellett az Anna kávézóban, vagy az éjszakai mulatók és kupik előtt pöffeszkedő kitetovált, kigyúrt kopaszokkal találta magát szembe. A forgatagban szórólapozó csajok csábítgatták a kéjre éhes turistákat az ingyen belépős sztriptíz bárokba, a grasszáló prostituáltak pedig egy-egy menetre. Ebben a környezetben készült az a videófelvétel, amelyet a Vizoviczki László és társai elleni nyomozás anyagai között találtunk. A képanyagot az V. kerületi Galamb utcában található Tropical éjszakai mulató egykori tulajdonosa, Surnyák Mihály készítette 14 évvel ezelőtt, 2000 júniusában. Az éjszakai életben közismert volt Surnyák és Vizoviczki ellentéte. Az előbbi bevállalós, trükkös csibész úgy döntött, nem hajlik meg a Vizó-birodalom nagysága előtt, miután az egyébként „lehúzós” bárját már a 90-es évek elején nyitotta meg, amikor Vizó még taxisként kereste a kenyerét. Vizoviczkiről pedig már akkoriban mindenki tudta, hogy a rendőrség segítségével szervezi meg a védelmét, szerzi meg a konkurens szórakozóhelyeket. Surnyák azonban nem adta a Tropicalt, annak ellenére, hogy szerinte Vizó és bandája, rendőrök segítségével igyekezte akadályozni a bár működését, mint ahogy a videón is látni. Az is elég beszédes, miként „vonult” végig kigyúrt embereivel a Váci utcán az éjszaka császára, fitogtatva erejét és uralmát. De visszatérve Surnyák és Vizoviczki háborújára, miután egyik sem bírt a másikkal, előbbi vállalkozó elkezdte videóra venni azt, miként lehetetleníti el Vizoviczki a Tropicalt, később pedig Vizó emberei is elkezdték videózni Surnyákékat, és ez így ment egy ideig. Vizoviczki vallomásában így beszélt a konfliktusról„…Surnyák Mihály…mindent megtett azért, hogy megpróbálja az én szórakozóhelyeimet ellehetetleníteni. Először fizikai fenyegetéssel kezdett, de miután én minden esetben a rendőrséghez fordultam emiatt, más módszert választott. Ennek eredményeképpen a rendőrségen keresztül próbált ellehetetleníteni. Ez alatt azt értem, hogy például Surnyák Mihály videófelvételt készített rólam, illetőleg munkatársaimról, ahogy az egyik szórakozóhelyünkről a másikra megyünk, majd ezt eljuttatta a rendőrséghez.”
Surnyák
És egy pár szó a konkrét videóról. A 38 perces felvétel fele Vizoviczkit és embereit mutatja, ahogy az egyik belvárosi mulató előtt gyülekeznek. Ennek a résznek csupán a végét mutatjuk be, mert semmi izgalmat nem rejt, a videó másik része viszont dokumentum értékű. A felvétel képeiből kikövetkeztethető, miként őrzi a rendőrség – feltehetően Vizoviczki megbízásából – az éjszakai mulatókat, a kigyúrt őrző-védőkkel, testőrökkel egyetemben, miként vonul – félelmet kelthetve, kiskirályként – Vizoviczki és hadserege a sétáló utcában, prostituáltak és turisták között. Látható, hallható a melegítőben, övtáskában ordibáló Surnyák Mihály, amint azt üvölti az öltönyös Vizoviczkinak, hogy jöjjön a rendőreivel és vegye el az ő üzletét is, mint ahogyan a többit is, ha tudja. És az erős részekből még nem is idéztünk…
Figyelem! A felvételen durva szavak és kifejezések hallhatók!!




Tizennyolc éve hajtották végre a magyar maffiaháború legvéresebb leszámolását





Pontosan ma tizennyolc éve, hogy végrehajtották a 90-es években zajló magyarországi maffiaháború legbrutálisabb leszámolását. Az 1998. július 2-án történt Aranykéz utcai robbantásban négy ember halt meg, köztük a rendőrséggel együttműködő, az olajügyeket jól ismerő vállalkozó, Boros József Károly.
PÁMER DÁVID – PestiSrácok.hu


1998. július másodika, csütörtök. Pontosan tizennyolc évvel ezelőtt, déli 12 óra előtt nem sokkal a külföldről hazatérő Boros „Óriás” Tamás leparkolta autóját az Aranykéz utcai parkolóházban, és gyalog indult el utolsó útjára a közelben lévő irodája felé. Útközben még odaköszönt szír pénzváltó ismerősének, majd megszólalt a telefonja, de beleszólni már nem volt ideje. Hatalmas robbanás rázta meg Budapest belvárosát. Egy kis Polskiba rejtett, nagy mennyiségű, távirányítású bombát robbantottak fel az eredeti nevén Boros József Károly vállalkozó mellett. Az olajügyeket jól ismerő, a rendőrséggel együttműködőkoronatanún kívül még három járókelő is életét vesztette, valamint 24 ember megsérült a detonációtól. Az 1996-ban, Prisztás József lelövésével elkezdődött magyar maffiaháborúban először fordult elő, hogy a „célszemélyen”kívül mások is meghaltak.  
csesznok
Az egyik vétlen áldozat emléktáblája az Aranykéz utcában. Fotó: Pámer Dávid/PestiSrácok.hu
A rendőrség sokáig egy helyben toporgott, a nyomozást először 2002. szeptemberében zárták le, majd 2008. nyarán, a merénylet kivitelezőjének tartott Jozef Rohác prágai elfogása és Magyarországra szállítása előtt vették újra elő az ügyet, ám a szlovák férfit akkor csupán tanúként hallgatták meg.Fordulat az ügyben 2012. július 14-én következett be, amikor négy társával együtt elfogták Portik Tamás egykori Energol-vezért, akit – a Prisztás-, Cinóber- és a Seres-gyilkosság mellett – ennek a merényletnek a megbízásával is meggyanúsítottakSegítője a gyanú szerint Lendvai János volt, a végrehajtó pedig Jozef Rohác. A Fővárosi Főügyészség azonban csak Portik Tamás és Jozef Rohác ellen emelt vádat 2014 szeptemberében, a Kacsa becenevű férfivel szemben pedig megszüntette az eljárást.

EL AKARTÁK HALLGATTATNI A KORONATANÚT

A vád szerint Portik 1998 júliusát megelőző, de pontosan nem meghatározható időpontban azért adott utasítást Boros megölésére, hogy az olajügyek koronatanúját elhallgattassa és az Energol-ügyben indított nyomozás bizonyítását megnehezítse. Rohác a megbízást anyagi előny fejében elfogadta, majd az általa megtervezett robbantásos merénylet előkészítésébe Jozef Hamalát is bevonta.  A vád szerint Jozef Rohác arra utasította Jozef Hamalát, hogy a mintegy 4500-5000 grammnyi, TNT-t tartalmazó robbanóanyagot egy Polski Fiatba rejtse el.  A kocsit 1997 szeptemberében Hamala hamis okiratokkal szerzte meg és 1998 tavaszán bocsátotta Rohác rendelkezésére. Az autót Jozef Hamala a bűncselekmény elkövetése előtti napokban leparkolta az Aranykéz utca 1-3. szám előtti útszakaszon, ahol az áldozat naponta közlekedett. Rohác és Hamala a helyszínen élesítette a robbanószerkezetet, és várták a bűncselekményre alkalmas időpontot. Boros József Károly 1998. július 2-án 11 óra 44 perckor gépkocsival érkezett a helyszínreahol Jozef Rohác az Aranykéz utcai parkolóháznál már lesben állva várta. Pár perc múlva, amikor a sértett gyalogosan elhaladt a Polski Fiat közelében, Jozef Rohác távirányítással működésbe hozta a robbantószerkezetet, majd az általa előidézett robbantás után 11 óra 50 perckor a Türr István utca fele távozott a helyszínről.
A bíróság szerint Portik nem tudta, hogy Rohác a célszemélyen kívül másokat is megölhet. Fotó: MTI/ Kovács Tamás
A bíróság szerint Portik nem tudta, hogy Rohác a célszemélyen kívül másokat is megölhet. Fotó: MTI/ Kovács Tamás

FONTOS BIZONYÍTÉKOKAT TÜNTETHETTEK EL

A perben terhelő vallomást tett Portikra és Rohácra mások mellett egy szlovák maffiózó, Milos Kastan, illetve Lakatos András, azaz az alvilág pénztárosaként ismert Kisbandi is, aki többek között azt állította, hogy részt vett Boros megölése előtt néhány nappal egy olyan bécsi találkozón, melyen Portik és Rohác az Aranykéz utcai robbantás körülményeiről tárgyalt.  Szintén terhelően nyilatkozott az Energol-vezérről a rendőrök megvesztegetésével és adócsalással is vádolt Vizoviczki László, aki elmondta, Portik Tamás neki elárulta, fel fogja robbantatni az olajügyek koronatanúját. Érdekesség, hogy a tárgyaláson az is elhangzott, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda 2014 januárjában feljelentést tett hivatali visszaélés és bűnpártolás miatt ismeretlen tettesek ellen, mivel a négy halálos áldozattal járó merénylet nyomozati anyagából több kulcsfontosságú bizonyíték is eltűnt a BRFK-ról. A feljelentés kitért rá, két kulcsfontosságú biztonsági kamera felvételről van szó. Az egyiken  a korabeli rendőri jelentések szerint rajta volt jól láthatóan Rohác és Hamala, míg egy másik kamera pont felismerhető pozícióban, szemből rögzítette Jozef Rohácot. De az is csak a szerencsének köszönhető, hogy még a 2008-2009-es nyomozás során a BRFK életvédelmi alosztályát korábban vezető alezredes dolgozószobájában, a szekrény alján találtak több, az Aranykéz utcához kapcsolódó videóanyagot, amelyeket szintén nem csatoltak a nyomozati anyagokhoz. 

PORTIK TIZENHÁROM ÉVET, ROHÁC ÉLETFOGYTIGLANT KAPOTT

Az ügyben végül 2016. március 31-én hozott ítéletet a Cserni János vezette bírói tanács és Portikot mint felbujtót nem jogerősen előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés miatt tizenhárom évi fegyházbüntetéssel sújtotta, a végrehajtással vádolt Rohácot pedig előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte. Az Energol-vezért az indoklás szerint azért nem ítélték a szlovák férfihoz hasonlóan életfogytiglani fegyházbüntetésre, mivel kétséget kizáróan csupán azt tudta megállapítani a bíróság, hogy a harmadrendű vádlott Boros Tamás megölésére adott parancsot, arra azonban nem volt elég bizonyíték, hogy az Energol-vezér tudta, feltételezett végrehajtó embere miként fogja kivitelezni a likvidálást.
Címlapfotó: Urbán Tamás






Megint sportolókra támadt az enyingi cigánybanda





Tömegverekedés tört ki vasárnap hajnalban Siófokon a Petőfi sétányon. Információink szerint az az enyingi cigánybanda kötött bele az egyik szórakozóhely teraszán beszélgető sportolókba, akik közül többen a veszprémi kézis, Marian Cozma meggyilkolásában is közreműködtek. A verekedés során ketten megsérültek. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szűkszavú közleményt adott ki, miszerint csoportosan elkövetett garázdaság ügyében nyomoznak, és a bűncselekmény elkövetésével összefüggésbe hozhatóan, a fenti képen látható három férfi, Kolompár Csaba, Rafael István és Rafael Andor ellen elfogató parancsot adtak ki.
A hivatalos rendőrségi közlemény szerint június 19-én, hajnali 3 óra körül egy szórakozóhely előtti területen többen összeverekedtek, amely során ketten is megsérültek. A részletekről egyelőre mindenki hallgat, a közösségi portálon, szemtanúk és sértettek bejegyzéseiből áll össze a kép: újra az enyingi cigánybanda jelent meg és okozott felfordulást a siófoki éjszakában. A három körözött férfi ugyanis több száz társukkal felvonulva félemlítették meg ugyancsak a Petőfi sétányon a vendéglátósokat 2008-ban. Rafael István és Kolompár Csaba részt vett a veszprémi Patrióta bár elleni 2009. februári támadásban, amikor előbbi névrokona, Raffael Sándor több társával meggyilkolták a veszprémi kézilabdázót, Marian Cozmát, többeket pedig súlyosan megsebesítettek. Őket a gyilkossági ügy mellett folyt garázdasági ügyben el is ítélték. Nem sokkal a veszprémi gyilkos támadás után az enyingi cigányok nem álltak le, a három körözött férfi az enyingi Agip benzinkútnál rátámadt egy másik társaságra, amiből szintén bírósági ügy lett.


A térfigyelő kamera annak idején rögzítette az enyingi cigányvajda és bűntársai felvonulását a siófoki Petőfi sétányon. Fotó: feol.hu
A térfigyelő kamera annak idején rögzítette az enyingi cigányvajda és bűntársai felvonulását a siófoki Petőfi sétányon. Fotó: feol.hu

TESTÉPÍTŐKET PÉCÉZTEK KI AZ ENYINGI CIGÁNYOK

A történteknél jelen volt Kathi Béla világbajnok magyar testépítő. Az ő barátait is megverték a támadók, amik kiszemelt áldozatukat próbálták védeni. Kathi maga is közbeavatkozott, amikor a cigányok már egy földön fekvő embert rugdaltak. Végül órákon át az ismert sportoló fotója is szerepelt a körözöttek között a rendőrségi portálon. Feltehetően tévedésből, miután a helyszínen valaki őt tudta néven nevezni. Kathi Béla vasárnapi facebook bejegyzése szerint gyermekkori barátaival szórakozott Siófokon a Petőfi sétányon. Arra lett figyelmes, hogy a szomszédos asztalnál, egy általa edzőteremből ismert sportolót egy nagyobb létszámú banda megtámad. Kathi egyik barátja azonnal közbelépett.
Segítségükre siettünk, verekedési szándék nélkül, próbálni megmenteni a helyzetet a jelenlétünkkel. 2 másodperccel később ütlegelni kezdték a barátomat és az ismerősömet. Próbáltuk megoldani a helyzetet, a siófoki rendészek is a segítségünkre siettek. Ezúton is mindent köszönök nekik! Tanácsukra eljöttünk a helyszínről, taxi es hazajöttünk.” – írja a sportoló hivatalos oldalán.
A testépítő csak órákkal később tudta meg, hogy mivel valaki a helyszínen csak őt tudta néven nevezni, fényképe az enyingi bandatagok mellé került, körözöttként a rendőrségi felhívásban. A félreértést akkor sikerült tisztázni, amikor Kathi azonnal visszautazott a siófoki kapitányságra. Mások azt írták, hogy a Palace Café előtt provokálták ki a verekedést Rafaelék, röpködtek a székek, asztalok.
Raffael Sándor és társai a Cozma-gyilkosság ügyében a bíróság előtt. Fotó: nol.hu
Raffael Sándor és társai a Cozma-gyilkosság ügyében a bíróság előtt. Fotó: nol.hu

RENDSZERESEN SIÓFOKON GARÁZDÁLKODNAK

A sportoló bejegyzése alatti hozzászólásokból kiderül, sokan ismerik a szóban forgó enyingi cigánybandát, akik rendszeresen a városban garázdálkodnak, megfélemlítve a vendégeket. A kiadott elfogató parancsban szereplő 33 éves Kolompár Csaba, valamint 35 éves Rafael Andor enyingi lakosok, harmadik társuk, a 31 éves Rafael István tápiószentmártoni lakos. Az egyik elkövető azonos lehet azzal a családtaggal, akinek a születésnapját megünnepelni indultak szórakozni a Cozma halálával végződő tragikus éjszakán.

EGY GYILKOS MÁR SZABADLÁBON

A világklasszis kézilabdázó meggyilkolása, valamint csoportos garázdaság miatt elítéltek jogerősen kiszabott letöltendő börtönévei fogynak. Ez év márciusában szabadult a negyedrendű Pál Gábor, jogerősen 5 évet kapott, de jó magaviselet miatt hamarabb kiengedték. A harmadrendű Sztojka Ivánt is végül csak 8 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Ő lesz a következő, aki szabadul. Az enyingi banda néven hírhedté vált cigányokról, siófoki erődemonstrációikról sokan beszámolnak az interneten. A siófoki vendéglátósok, üzlet tulajdonosok, vagy épp alkalmazottak is azt mondják, rendszeresek a hasonló incidensek, félelemkeltő atrocitások.
cozma
Mariann Cozmát 2008 február 8-án éjszaka szúrták szíven egy veszprémi szórakozóhely előtt Fotó: nol.hu

MIÉRT CSAK HÁROM ELKÖVETŐT KÖRÖZNEK?

Kerestük a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságot, és a hétvégén történtek részletei után érdeklődtünk. Megkérdeztük azt is, a helyszínen bárkit őrizetbe vettek-e és miért csak három elkövetőt köröznek, amikor a szemtanúk nagyobb számú társaságról számoltak be. Arra is kíváncsiak voltunk, hogyan próbálják elejét venni az állítólag rendszeres incidenseknek és megvédeni a Siófokon nyaralókat, szórakozókat, megelőzve hogy hasonló tragédia történjen a Balaton fővárosában, mint 2008 februárjában a veszprémi éjszakában.
Amint kérdéseinkre válaszokat kapunk, azonnal közöljük.
Címlapfotó: police.hu





Volt egy-két újraélesztés” – Így drogoztak a Hajógyári-szigeten





Volt egy-két újraélesztés”– többek között erről beszélt írásban tett, hétfőn a bíróságon is ismertetett vallomásában az a korábban a Hajógyári-szigeten egészségügyi dolgozóként tevékenykedő férfi, akit még évekkel ezelőtt a költségvetési csalással és főrendőrök megvesztegetésével vádolt diszkócsászár, Vizoviczki László ügyében hallgattak ki tanúként az ügyészségen. Noha a bíróság részletesen nem foglalkozott a férfi elmondásaival, a PestiSrácok.hu által korábban megszerzett és közzétett, szintén egészségügyi szakemberek vallomásaiból kirajzolódik, miként folyt a drogfogyasztás az éjszaka császára diszkóiban.
PÁMER DÁVID – PestiSrácok.hu


Tanúvallomások felolvasásával folytatódott a rendőri vezetők megvesztegetésével is vádolt diszkópápa, Vizoviczki László adócsalási perehétfőn a Fővárosi Törvényszéken. Az ügyészség ebben az eljárásban azt rója a rendőrök megvesztegetésével is vádolt Vizoviczki László terhére, hogymegkérdőjelezhetetlen vezetőként irányította az általa létrehozott bűnszervezetet, szórakozóhelyeinek minden egyes eltitkolt milliói hozzá kerültek, és annak felhasználásáról kizárólag az éjszaka egykori ura dönthetett. A vád szerint az elsőrendű vádlott folyamatos terjeszkedése eredményeként a 2000-es évek közepére több éjszakai szórakozóhelyen szerzett befolyást Budapesten, legális, illetve illegális eszközökkel átvette több mulató, illetve több, a Hajógyári-sziget területén található vendéglátóipari egység üzemeltetését. Az erőszakos, illetve egyéb úton megszerzett diszkók, bárok, mulatók a hatóság által vizsgált 2010 és 2012 közötti időszakban többszáz milliós bevételre tettek szert, azonban Vizoviczki utasítására „megtévesztették” az adóhatóságot és a tényleges jövedelemnek csak egy részét vallották be.
Az ügyészség többek között költségvetési csalással vádolja a diszkópápát és vádlott társait. Fotó: Mészáros Péter/PS
Az ügyészség többek között költségvetési csalással vádolja a diszkópápát és vádlott-társait. Fotó: Mészáros Péter/PestiSrácok.hu

MINDENKI TUDTA, KI A FŐNÖK A HAJÓGYÁRI-SZIGETEN

A Hajógyári-szigeten a vádbeli időszakban pultosként, táncoslányként, forgalomirányítóként dolgozó tanúk, a korábban a bíróságon is meghallgatott munkatársaikhoz hasonlóan írásbeli vallomásaikban leginkább a szórakozóhelyek bevételeiről, azok elszámolásáról tettek nyilatkozatot. Az ügyészek arra is rákérdeztek, hogy minden esetben beütötték-e a bevételt és adtak-e számlát a vendégeknek. Utóbbiról azért is faggathatták a tanúkat, mivel az egyik pultoslány évekkel ezelőtt arról beszélt nyomozati vallomásában, hogyVizoviczki üzletvezetőitől több helyen is olyan utasítások hangzottak el, hogy „szellősen kell ütni a pénztárgépet”. T. Tünde hallott olyanról is, hogy a Hajógyári-sziget egyik diszkójában a napi 400 ezres forgalomból csak 70 ezer forintot ütöttek be a pénztárgépekbe, továbbá megemlítette azt is, hogy az üzletvezetők előre tudtak minden várható ellenőrzésről, razziáról. A tanúk emellett egyöntetűen kijelentették, hogy ugyan csak látásból, vagy felületesen ismerték Vizoviczki Lászlót, de „azt mindenki tudta, hogy ő a nagyfőnök a szigeten”.

ANYÓSA BUKTATTA LE AZ ÉJSZAKA URÁT

A mai tárgyaláson is szót ejtettek a pénztárgép alatt elhelyezett úgynevezett „ledobókról”is, ahova a nagyobb összegű pénzeket, tíz, illetve húszezreseket kellett bedobni. A „ledobóhoz”még az üzletvezetőknek sem volt kulcsa, azt csak az arra külön kijelölt személy tudta kinyitni. Figyelemre méltó, hogy Vizoviczki anyósa, D. Erika még 2012 júniusában tett, majd később visszavont tanúvallomásában beszélt a ledobók” útjáról . Zárás után az anyós szerint a pénzzel teli „kazettákat” zöldséges ládákba tették, majd a Hajógyári-szigetre szállították. Az összegyűjtött, majd megszámolt összegnek körülbelül a felét az asszony tudomása szerint veje markolta fel. D. Erika úgy tudta, arra is volt példa, hogy az elsőrendű vádlott egy hétvégi buli után tizenhat millió forintot vitt haza. Korábban az is elhangzott, az összegyűjtött pénz egy részét Vizoviczki borítékokban kapta meg, és a feltételezhetően fekete pénzek átvételét a diszkócsászár  Alma Ata aláírással jegyezte.
A Coronitában is mindenki durván kész volt Fotó: PS
A Coronitában is rengetegen drogoztak. Fotó: PestiSrácok.hu

VOLT, AKIT MÁR NEM TUDTAK MEGMENTENI

Hétfőn ismertették egy, a Hajógyárin egészségügyisként” dolgozó férfivallomását is. Ő kihallgatóinak előadta, hogy hozzá azokat vitték, „akik elfáradtak”, azaz alkohol vagy kábítószer hatása alatt voltak. A droghasználattal kapcsolatban a tanú megjegyezte, hogy a szigeten „volt egy-két újraélesztés is”.A férfi arról is említést tett, hogy hány vendéget látott el, összesen hány személyt kellett újraéleszteni, honnan és milyen körülmények között szerezhették be a szórakozóhelyen árult kábítószert, ám a válaszait nem olvasták fel, mivel a tanácsvezető szerint ezek az információk nem tartoznak a költségvetési csalás miatt folyó eljáráshoz. Itt érdemes megemlíteni, hogy a PestiSrácok.hu korábban három olyan egészségügyi dolgozó vallomását is ismertette, akiknek szintén az volt a feladata, hogy a diszkókban rosszul lett vendégeket ellássák (arról pedig, hogy a kábítószerfogyasztók szerint hogyan folyt az árusítás és a droghasználat Vizoviczki László diszkóiban, részletesebben itt olvashat). Egyikük elmondása szerint elsődlegesen hányás, tónustalan izomzat, ájulás, eszméletvesztés miatt vitték oda a vendégeket,  illetve
drogosoknál a tűhegynyi, vagy a nagyon tág pupilla, nyálfolyás, vizelet, széklet beengedése, túlzott eufória, vagy az agresszióvolt jellemző.  Ez általában  „a Gina hatása volt, ami szintetikus drog. Aztán volt az ecstasy….A speedtől voltak még nagyon rosszul. Akkoriban divat volt még a Kati, ez mefedron, ez egy növényvédő szer. Divat volt még az Ica, vagy Ilonka, ami ketamin, de így is hívják, hogy lónyugtató
mondta a tanú, hozzátéve, hogy azokhoz, akik elvesztették az eszméletüket, minden esetben mentőt hívtak. A betegeket a portások, a kidobók, vagy a forgalomirányítók vitték hozzá. Az mindenesetre beszédes, hogy a főnővér nem emlékezett egyetlen egy hatósági, vagy rendőrségi ellenőrzésre sem, csak amikor már „kitört a botrány”.
ápoló3
Az ügyben vallomást tett  az a nővér is, aki három évet töltött el a Hajógyári-szigeten. A hölgy állította, a hozzájuk érkező betegek fele lehetett drogos, akik közül kettőt újra kellett élesztenie. Volt azonban  egy újraélesztés, ami nem  sikerült:
Egy (újraélesztés – a szerk.) volt korán, a Coronitában ültem és jöttek szólni, hogy rögtön menjek át a Stúdióba, mert valaki eszméletlenül ott van. De az már exit volt. Elkezdtem az újraélesztést, jött a mentő is, de nem tudtak vele mit kezdeni. Ez egy 42 éves ember volt. Szerintem túllőtte magát, mert láttam a karján a szúrásnyomot.  Már akkor halott volt, amikor én odamentem, mert látszottak rajta a hullafoltok. Az ember a Stúdióban, ahol a Lounge volt, jobb kéz felé, ahogy megyünk fel a VIP részleg felé, a lépcsőnél az ablaknál feküdt. Ez már a buli vége fele volt, ez már valamikor reggel felé lehetett, már világos volt. Az egy forgalmas hely volt, ahol feküdt. Az eset valamikor 2007-ben, vagy 2008-ban lehetett…
A címlapfotón a Hajógyári-szigeten történt “Gina” fogyasztás egyik áldozata látható az MTI fotóján.




Egy új tanú hozhat fordulatot a Hajógyári-szigeten történt gyilkosság ügyében



Az elsőfokú ítélet megváltoztatását és bűnösség megállapítását indítványozta a Dokk diszkó egykori biztonsági őreit érintő emberölési ügyben a Fővárosi Ítélőtáblának csütörtökön benyújtott fellebbezésében a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség – értesült a PestiSrácok.hu. A főügyészség emellett azt kérte a táblabíróságtól, hogy hallgasson meg egy egészen eddig hallgatásba burkolózó tanút, aki állítása szerint releváns információkkal rendelkezik a gyilkosságról…
PÁMER DÁVID – PestiSrácok.hu


Emlékezetes, a Fővárosi Főügyészség vádja szerint Z. Alfréd és B. Ádám biztonsági őrök voltak a Hajógyári-szigeten lévő Dokk nevű szórakozóhelyen, ahol 2011. december 2-án a későbbi áldozat, H. Géza barátaival italozott. A 21 éves, ittas fiatalember a hajnali órákban véletlenül a vállával nekiment az egyik vádlottnak, aki erre fellökte a sértettet. Miután a fiatalember felállt és tovább indult, a kidobók úgy döntöttek, hogy ittassága miatt kikísérik a szórakozóhelyről. A vád szerint a fiút mindeközben szidalmazták, nadrágját lehúzva félmeztelenre vetkőztették, és a fagypont körüli hőmérséklet ellenére kivitték a szabadba. Ezután a parkolóban B. Ádám gyomron rúgta a sértettet, majd az eljárás során nem azonosított személyek is ütötték, rúgták úgy, hogy ezalatt a két vádlott a karjánál fogva tartotta őt. Az eszméletlen, félig meztelen fiatalembert ezután a biztonsági emberek egy hét méter magas támfalról a Dunába dobták – áll a vádiratban. H. Géza holttestét másnap, hozzátartozója találta meg. A sértett a bántalmazás miatt súlyos májsérülést szenvedett, de halálát a vízbefulladás okozta. Az ügyészség mindkét vádlott esetében végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozta. A vádlottak ugyanakkor az eljárás során végigígy az utolsó szó jogán is tagadták bűnösségüket.
kidobok blikk
Első fokon a bíróság bizonyítottság hiányában felmentette a vádlottakat. Fotó: Blikk

ELSŐ FOKON FELMENTETTÉK A KIDOBÓKAT

A Fővárosi Törvényszék ugyanakkor bizonyítottság hiányában felmentette a vádlottakat, mivel nem lehetett igazolni, hogy a gyilkosságot a vádlottak követték el.  A törvényszék megállapította, hogy a fiút megverték, levetkőztették és a Dunába dobták, vagyis a sértett nem véletlen baleset, hanem bűncselekmény áldozata lett, hiszen azon a részen, ahol az áldozat vízbe került, lemenni még józanul sem lehet, a fiú pedig erősen ittas állapotban volt. A szakértő ugyanakkor kiemelte, a sértett ledobása még nem vezetett volna ahhoz, hogy meghaljon. A halál oka az volt, hogy a fiatal fiú belefulladt vízbe. A tanácsvezető kitért arra is, azt csak egyetlen egy, jelenleg húsz rendbeli rablásért börtönben ülő fiatalember, alku reményében állította azt, hogy a cselekményt B. Ádámék követték el. A bíró azonban azt is megemlítette, hogy a 6-os számú tanú Z. Alfréd másodrendű vádlottról nem, hanem egy Tibi becenevű kidobóról beszélt, aki segíthette az elsőrendű vádlottat a bántalmazott fiú vízbe hajításában. A rendőrség ugyanakkor ezzel a szállal nem foglalkozott – mondta Mikó Gergely, aki azt is hozzátette, hogy a tanú emellett még másik két biztonsági őrt is megnevezett, akik szintén bántalmazták H. Gézát. A tanács elnöke a tárgyalás végén a hozzátartozóknak is üzent és azt mondta:
a bíróság jogot és nem igazságot szolgáltatott, a vádlottaknak pedig a saját lelkiismeretükkel kell elszámolniuk.
Fotó: blikk.hu
A fiatal fiú még élhetett, amikor a Dunába dobták. Fotó: blikk.hu

FORDULAT VÁRHATÓ A GYILKOSSÁGI ÜGYBEN?

Az ügyész már az ítélet után bejelentette, hogy fellebbez a döntés ellen, a mai napon pedig a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a tárgyalás kitűzését bűnösség megállapítását indítványozta a Fővárosi Ítélőtáblának benyújtott fellebbezésében – tájékoztatta a PestiSrácok.hu-t a főügyészség szóvivője. Csiha Gábor azt is elmondta, hogy emellett a fellebbviteli főügyészség egy eddig még meg nem hallgatott tanú kihallgatását is indítványozta beadványában. Az elsőfokú ítélet kihirdetése után ugyanis a Fővárosi Törvényszéket írásban megkereste egy, eddig hallgatásba burkolózó személy, akit sem a nyomozati, sem pedig a bírósági szakban nem hallgattak ki, és aki állítása szerint érdemi információkkal rendelkezik az elkövetésről” – tette hozzá a szóvivő, hangsúlyozva, hogy az ügyészség a további álláspontját csak a tanú meghallgatása és az általa elmondottak után fogja kialakítani. A főügyészség véleménye szerint az nem kérdés, hogy „minimum” garázdaság bűncselekményét elkövették a vádlottak, hiszen a Fővárosi Törvényszék – a PestiSrácok.hu által megszerzett – rövid,  írásos indoklásában is utalt rá, hogy a sértettet még a szórakozóhelyen megalázták, nadrágját lehúzták, és
 a bíróság egyértelműen állást tudott foglalni abban is, hogy a Dunában holtan talált H. Gézát a vádlottak kivezették a szórakozóhelyről.
A törvényszék az írásos indoklásában azt is leszögezte, hogy
a szakértői vélemények és tanúvallomások alapján kétséget kizáróan bizonyítottnak látta, hogy az elkövetéskor a mindössze 21 éves H. Géza halálát idegenkezűség és nem véletlen baleset okozta. Azonban az elkövető, elkövetők személyét illetően a bíróság egyértelmű, minden kétséget kizáró választ az igen részletes, terjedelmes bizonyítási eljárás alapján sem tudott adni.
Az új tanú meghallgatása egyébként azért is lehet érdekes és hozhat az ügybenfordulatot, mivel az elsőfokú bíróság arra is utalt az indoklásban, hogy a beszerzett adatok tanúsága szerint pedig “a Dokk diszkón kívüli eseményeknek”, azaz az áldozat megverésének és Dunába dobásának egy személyen, a fentebb említett “6-os tanún  kívül más szemtanúja nem volt”.  Elképzelhető, hogy csak idáig…
Címlapfotó: nol.hu






Tíz évet kapott az izraeli kokaindíler – Egymilliárd forintot ért a panamai drog





Kábítószer-kereskedelem bűntette miatt első fokon tíz év fegyházbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék szerdán azt az izraeli férfit, aki a vád szerint huszonöt kilogrammnyi, egymilliárd forint értékű kokainszállítmányt hozatott Panamából Magyarországra. Két társát hét és fél, illetve hat éves szabadságvesztésre ítélte az elsőfokú bíróság. A Nemzeti Nyomozó Iroda néhány éve az elmúlt tíz év egyik legnagyobb drogfogásának nevezte a rendőrségi akciót.
PÁMER DÁVID – PestiSrácok.hu


Tíz évre ítélte a Fővárosi Törvényszék azt az izraeli férfit, aki az ügyészség  vádja szerint évekkel ezelőtt huszonöt kilogrammnyi, egymilliárd forint értékű kokainszállítmányt hozatott Panamából Magyarországra – erősítette meg a PestiSrácok.hu információit Parti Ágnes, az elsőrendű vádlott D. I. védője. Két bűntársát hét és fél éves fegyházbüntetéssel, illetve hat évi börtönnel sújtotta az elsőfokú bíróság. A törvényszék azért szabott ki ilyen súlyos büntetést, mivel álláspontja szerint a terheltek kereskedni akartak a nagy mennyiségű kábítószerrel, annak ellenére, hogy az elsőrendű vádlott azt állította, neki csupánannyi volt a feladata, hogy a szállítmányt Panamából Magyarországra juttassa, majd azt egy adott személynek átadja. Őt a férfi a nyomozás során meg is nevezte, ám a rendőrök ennek ellenére az illetőt még csak meg sem hallgatták. A vádlott védekezésében előadta azt is, hogy a 25 kg-ról nem, csupán egy“próbaszállítmánynak” megfelelő mennyiségről volt tudomása, társai pedig azt hitték, gyémánt van a csomagokban. Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyészség súlyosításért, a védelem pedig felmentésért, valamint enyhítésért fellebbezett.
burgos csikasz brigitta
A kokaint Tony Burgos néven adták fel Panamában. Fotó: Csikász Brigitta

NEM DERÜLT KI, KITŐL SZEREZTÉK A KOKAINT

A történetről elsőként a Zsaru magazin számolt be, amelynek szálai évekkel ezelőttig nyúlnak vissza. A rendőrök  2013 szeptemberében tudták meg, hogy két külföldi és egy magyar állampolgár különböző gépjármű-alkatrészeket kíván beszerezni Panamából. Ehhez az elkövetők egy nemzetközi szállítmányozással foglalkozó magyar céget kerestek meg, amelynek Hamburgból Magyarországra kellett hoznia az árut. A rakományban azonban kábítószer voltA rendőrség titkos adatgyűjtés során kiderítette, hogy a három személy egy hajléktalan adatait is felhasználta az akcióhoz, ám azt végül nem sikerült felderíteni, hogy az elsőrendű vádlott kitől szerezte be a nagy mennyiségű kábítószert, melyet egyébként Tony Burgos néven adtak fel Panamában. A gépjármű-alkatrészeket tartalmazó csomagok  2013. november 6-án indultak Miami érintésével Hamburgba. A magyar rendőrség ezután jogsegély keretében kérte a hamburgi vámhivatalt, hogy bizonyosodjanak meg arról, mi van a szállítmányban.  Először röntgennel vizsgálták át a két dobozt, és kiderült, hogy dupla szigetelésű fekete zacskókat láttak a duplafenekű ládákban. Amikor felnyitották a ládákat, a német hatóságok összesen 25 kilogramm kábítószert, a későbbi szakértői vélemények szerint rendkívül jó minőségű kokaint találtak, amelynek értéke meghaladja az egymilliárd forintot.

A TEK FOGTA EL AZ ELKÖVETŐKET

A magyar rendőrök azonban azt kérték a németektől, engedjék tovább a már nyomkövetővel ellátott szállítmányt, hogy Magyarországon elfoghassák az elkövetőket is. A csomagok 2014. január 9-én érkeztek a szállítmányozó cég vecsési telepére, innen hozták el a vádlottak és a XIV. kerületbe szállították. A rajtaütést január 13-án egy zuglói lakóparkban hajtotta végre a rendőrség, a kokainnal együtt pedig lecsaptak a drogkereskedőkre is.  Mivel a rendőrségnek akkoriban olyan információi voltak, hogy az elkövetők egyike fegyverrel rendelkezik, a Terrorelhárítási Központ fogta el a gyanúsítottakat.
Címlapfotó: 24.hu

Tengeren túlról érkező drog (media349)





Rendőri védelemmel működik Magyarországon az autópályamaffia





Az, hogy a Dabasi Autópálya Alosztály tizenkét, bűnözőkkel összejátszó rendőre vesztegetés és más bűncselekmények miatt néhány éve reflektorfénybe került, majd a napokban vádat emelt ellenük az ügyészség, csak a jéghegy csúcsa – állította a korrupciós ügyben tanúként szereplő rendőri forrásunk. Szerinte ugyanis az általában román, szerb, albán állampolgárokból álló, többek között hazánkon átutazó vendégmunkásokat kifosztó bűnbandák működnek több autópályán is. Informátorunk úgy tudja, hogy az egyik nagyobb külföldi bűnözőkből verbuválódott csoport például Mosonmagyaróvár környékén tevékenykedik, zavartalanul.
PÁMER DÁVID – PestiSrácok.hu


Ismert, a napokban emelt vádat tizenkét rendőrrel, illetve volt rendőrrel szemben vesztegetés, hivatali visszaélés és más bűncselekmények miatt a Pest Megyei Nyomozó Ügyészség. A korrupciót szervezett formában folytató csoport ténykedésére azután derült fény, hogy még 2013 novemberében egy éjszaka a Dabasi Autópálya Alosztály két rendőre ellenőrzés alá vont egy külföldi férfit, aki tilosban parkolt. A rendőrök ötven eurót kértek a sofőrtől azért, hogy ne jelentsék fel, ellenkező esetben bilincselést és fogva tartást helyeztek kilátásba.

FŐNÖKÜKNEK IS VISSZAOSZTOTTAK

A férfi végül papírjait hátrahagyva menekült el és feljelentette a rendőröket a Kecskeméti Rendőr-kapitányságon. Ezután kezdett nyomozni vesztegetés gyanújával a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség. A vádirat azt is tartalmazza, hogy az autópálya alosztály egyik vezetője már 2012-ben megtudtahogy néhány beosztottja nap mint nap zsebre bírságol. Megállapodtak, hogy szemet huny a főnök a zsebre bírságolások felett, sőt a korrupt rendőröket ezután azonos váltásba osztotta be és még egy szolgálati gépkocsi kilométer számlálóját is úgy állították be, hogy ne kelljen elszámolni a ténylegesen megtett kilométerekkel. Mindezt fejenként és havonta húsz euróval honorálták beosztottjai  – áll a vádiratban.
Képünk illusztráció Fotó: origo.hu
Képünk illusztráció Fotó: origo.hu

EGY ÉVTIZEDE BIZTOSAN FOLYHATNAK A VISSZAÉLÉSEK

A PestiSrácok.hu-nak megszólaló, az ügyben tanúvallomást tevő rendőri forrás szerint a kétes ügyletek már 2006-tól zajlottak, sőt, informátorunk elmondta, hogy évekkel ezelőtt arra is volt példa, hogy a bűncselekményekre rálátó egyik vezetőt a dabasi esettől eltérően nem lefizették, hanem félreállították.Hozzátette, a bűnözők egy csoportja arra szakosodott, hogy a pihenőhelyeken a nagyrészt külföldi átutazók, áldozatok figyelmét itt a piros hol a piros” játékkal terelték el, majd ezalatt társaik a gépkocsikból ellopták az üzemanyagot, feltörték az autókat és lopásokat követtek el. A másik módszere a bűnbandáknak az, hogy a többnyire román vendégmunkásokatSpanyolországból, Olaszországból, Németországból hazaszállító sofőröket még hazájukban megkeresik, megverik, megfenyegetik, vagy lefizetik, és velük összejátszva húzzák le a külföldről hazautazó munkásokat. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a sofőrök előre jelzik, hogy hol állnak meg hosszabb időre pihenni, majd a bűnözők ezt kihasználva kifosztják a buszokat.

ZAVARTALANUL TEVÉKENYKEDNEK A BŰNBANDÁK

Volt arra is többször példa, hogy az utasokat tettleg bántalmazták, ám a rendőrök késve, látványosan, szirénázva vonultak ki a helyszínre intézkedni, természetesen eredménytelenül – állította a vádirattal egyezően forrásunk, aki szerint a panaszt tevőket többször lebeszélték a feljelentés megtételéről. Szerinte beszédes az is, hogy a dabasi-ügyhöz hasonlóan a megvett rendőrök tudnak arról, hogy a külföldi gengszterek mikor érkeznek az autópálya pihenőhelyeire. A korrupt egyenruhások mindezekért körülbelül ezer eurót vágnak zsebre havonta – mondta forrásunk, aki hangsúlyozta azt is, hogy ami eddig kiderült, az csupán a jéghegy csúcsa és az általában román, szerb, albán állampolgárokból álló bűnszervezetek zavartalanul működnek több autópályán. Az egyik nagyobb, ugyancsak külföldi bűnözőkből verbuválódott csoport például Mosonmagyaróváron tevékenykedik – emelte ki informátorunk, hozzátéve, hogy az is előfordult már, hogy különböző bűnbandák egymásnak feszültek. Egy ilyen területharc zajlott le néhány éve Lajosmizsénél, ahol a területet uraló volt szerb katonák és románok estek egymásnak késekkel, szamurájkardokkal és baseball ütőkkel.
Címlapkép: hírpress.hu






Megtámadta az ügyészség Tasnádi Péter felmentő ítéletét – Idén szabadulhat az alvilág kisnyugdíjasa





Nem ért egyet a magyar alvilág korábban jól ismert alakja, Tasnádi Péter vesztegetés vádja alóli felmentő ítéletével, ezért a verdikt hatályon kívül helyezését és új eljárás lefolytatását kérte a bíróságnak átadott fellebbezésében a vádat képviselő Budapesti Nyomozó Ügyészség. Az egykori nehézfiúnak egyébként ez az utolsó folyamatban lévő büntetőügye, így ha „nem botlik meg” újra, akkor várhatóan még idén szabadlábra kerülhet.
PÁMER DÁVID – PestiSrácok.hu


Ismert, Tasnádit és egykori ügyvédjét tavaly szeptemberben már másodszormentette fel első fokon a törvényszék a vesztegetés, illetve befolyással üzérkedés vádja alól. A nehézfiú és volt védője terhére a megismételt eljárásban is azt rótta az ügyészség, hogy a vállalkozó ellen életveszélyt okozó testi sértés és más bűncselekmények miatt folytatott büntetőügyben hárommillió forintot fizettek valótlan tartalmú elmeorvos-szakértői véleményért, hogy a magyar alvilág “nagyöregje” enyhébb büntetést kapjon. A szakvéleménynek köszönhetően a felülvizsgálati eljárásban sikerült is a nehézfiúnak két évet csökkentenie a 2002-ben kiszabott, négy és fél éves ítéletéből. A bíróság ugyanakkor tavalyi ítéletében kimondta, hogy sem korábban, sem az új eljárásban nem merült fel olyan körülmény, ami a vádlottak bűnösségét alátámasztotta volna.

AZ ÜGYÉSZSÉG HATÁLYON KÍVÜL HELYEZNÉ AZ ÍTÉLETET

A vádat képviselő ügyész már az ítélet kihirdetését követően bejelentette, hogyfellebbez a döntés ellen, azóta pedig már az írásbeli indokolását is benyújtotta az ügyet korábban tárgyaló Székesfehérvári Törvényszékre, illetve a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészségre. A fellebbezés lényege szerint a bíróság az indokolási kötelezettségének nem tett teljeskörűen eleget, ezáltal az ügyészség szerint az ítélet megalapozatlan. Erre tekintettel a Budapesti Nyomozó Ügyészség a benyújtott fellebbezésében az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését és az elsőfokú bíróság új eljárásra utasítását indítványozta – tájékoztatta a PestiSrácok.hu-t Bagoly Bettina, az ügyészség szóvivője. Garay Rudolf, Tasnádi Péter védője portálunknak úgy nyilatkozott, hogy abszurdnak tartja az ügyészség lépését. Az ügyvéd ezzel összefüggésben nyomatékosította, hogy nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy Tasnádi bűncselekményt követett volna el, emiatt azt kérik a másodfokú bíróságtól, hogy ne bizonyítottság, hanem bűncselekmény hiányában mentsék fel ügyfelét. Garay Rudolf egyébként azért is érthetetlennek tartja az ügyészség fellebbezését, mivel az alvilág egykori ismert alakját már két különböző törvényszék is felmentette.
Tasnádi Pétert áprilisban tanúként hallgatták meg a Fenyő-gyilkosság perén a Fővárosi Törvényszéken Fotó: MTI
Tasnádi Pétert tavaly áprilisban tanúként hallgatták meg a Fenyő-gyilkosság perében is a Fővárosi Törvényszéken. A bírónak arra a kérdésére, hogy mi a jelenlegi foglalkozása, úgy válaszolt: kisnyugdíjas. Fotó: MTI

IDÉN SZABADULHAT A NEHÉZFIÚ

Tasnádiék vesztegetési ügye 2006-ban robbant ki, amikor a nyomozó ügyészség eljárást indított a két vádlott és a tavaly jogerősen felmentett szakértő ellen. Tasnádi egy börtönből írt leveléből ugyanis arra következtettek a nyomozók, hogy a férfi vesztegetési pénzt fizetett egy számára kedvező – agysorvadást megállapító – elmeorvosi szakvéleményért. A dokumentumot az üzletember fia juttatta el a hatóságoknak, miután apjával pénzügyi-elszámolási vitába keveredett (Információink szerint egy Tasnádi környezetéhez köthető személy a sajtóban milliós összegért házalt a bizonyítékkal, de a levél végül, úgy tudjuk, “nem kelt el”. ). A dokumentum tartalma szerint Tasnádi arra kérte egyik barátját, hogy adjon hárommillió forintot ügyvédjének a szakvéleményre. A Népszabadság néhány évvel ezelőtti cikkében írta meg, hogy a nyomozók ezek után vagyonosodási vizsgálatot tartottak a szakértőnél, a vele kapcsolatot tartó ügyvédnél, és az ország összes pénzintézetében kutakodtak, hogy a szakértőnek nincs-e valahol egy titkos számlája, de semmit nem találtak. Leellenőrizték az azóta már jogerősen felmentett Gaál Katalinnal együtt dolgozó orvosokat is, de abban sem jutottak eredményre rendőrök. Úgy tudjuk, a tiszalöki börtönben raboskodó Tasnádinak egyébként ez az utolsó folyamatban lévő ügye, és ha a nehézfiú „nem botlik meg” újra, akkor várhatóan ősszel elhagyhatja a rácsos intézményt.
Címlapfotó: Blikk.hu




Titkosszolgálati megbízók szerepét vizsgálják a brókergyilkosságban





Volt titkosszolgálati emberek érintettségét is vizsgálja a rendőrség a London Brókerház egykori tulajdonosának, Reichardt Ignácnak a tizenhat évvel ezelőtti meggyilkolása ügyében – tudta meg rendőrségi forrásból a PestiSrácok.hu. Értesüléseink szerint a hatóságok a saját háza előtt lekaszabolt bróker kapcsán azt a szálat is vizsgálják, hogy a Reichardtal és üzlettársaival valószínűleg súlyos gazdasági bűncselekményeket elkövető egykori titkosszolgáknak felbujtóként közük lehet-e a bróker megöléséhez. 
PÁMER DÁVID – PestiSrácok.hu


A több mint másfél évtizeddel ezelőtti leszámolás aktáit a rendőrség tavaly márciusban porolta le, mert esély nyílt arra, hogy kiderüljön, kinek vagy kiknek állt érdekében a London Brókerház volt tulajdonosának a megöletése. A 46 éves Reichardt Ignácot 2000. január 14-én saját terepjárójában, a főváros XXII. kerületében, a Gerinc és Pék utca sarkán végezte ki egy géppisztolysorozattal egy máig ismeretlen férfi. Megírtuk, a gyilkosság nyomozásának elrendelése egybeesett a Buda-Cash-botrány kirobbanásával. Rendőrségi forrásokból portálunk akkor úgy értesült, hogy a cég elleni vizsgálatban akadtak olyan információkra a nyomozók, amiért újra elindították a február végéig meghosszabbított, ismeretlen tettes ellen zajló gyilkosság nyomozását.
buda cash gyilkossag civilhetes
A Buda-Cash-botrány kirobbanása után porolták le a Reichardt-gyilkosság aktáit. Fotó: civilhetes.net

EGYKORI TITKOSSZOLGÁK IS ÉRINTETTEK LEHETNEK?

Úgy tudjuk, a titkosszolgálat kötelékébe tartozó egykori hivatásosok szerepét is vizsgálja a rendőrség a London Brókerház volt tulajdonosának meggyilkolása ügyében. Az önmagát megnevezni nem kívánó, ám a tizenhat évvel ezelőtti gyilkosság nyomozását jól ismerő forrásunk szerint ugyanis felmerült annak a gyanúja, hogy a Reichardtal és üzlettársaival feltételezhetően súlyos gazdasági bűncselekményeket elkövető egykori titkosszolgáknak felbujtóként közük lehet a bróker megöléséhez. Értesüléseink szerint az ügyben eljáró Nemzeti Nyomozó Iroda ennek a szálnak az ellenőrzését is indokoltnak találta és az NNI-vel több eljárásban is együttműködő, nyílt nyomozást nem folytató Nemzeti Védelmi Szolgálat rávetette magát erre a vonalra. Más forrásból úgy tudjuk, a védelmi szolgálat a Reichardt-ügyben rendőrök és titkosszolgák vonatkozásában enyhébb súlyú visszaéléseket is feltárt, de ezek a bűncselekmények már régen elévültek.

AZ ALKUKÖTÉS ELŐTT LŐTTÉK SZITÁVÁ

Utóbbira jó példa lehet az a korábbi információnk, hogy a merénylet után ugyan több szálon is nyomoztak, ám a legfontosabb, a gyilkosságra leginkább indítékul szolgáló vonal, Reichardt alkukötési kezdeményezése kimaradt a nyomozásból. Megírtuk, a bróker a meggyilkolása előtt nem sokkal besétált a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztályára és közölte, „van egy nagy dobása”, mivel saját cégénél, a London Brókernél piramisjáték és sikkasztások zajlanak. Beszélt arról is, hogy a kétes ügyletekről maga is tudott, sőt, részt is vett azokban, de kérte kihallgatóját, hogy az általa – a későbbiekben – elmondott információkért cserébe együttműködő gyanúsítottként vehessen részt a további eljárásban. Az alku végül azért nem köttetett meg, mert Reichardtot 2000. január 14-én saját háza előtt, terepjárójában, egy ismeretlen bérgyilkos agyonlőtte.

REICHARDT A SZOLGÁLATOK EMBEREIT IS FELDOBTA VOLNA

Visszatérve a titkosszolgálati szálhoz, ezt erősíti még az az információnk is, hogyReichardt nem csak volt haragosait akarta feldobni, hanem arról a – bűnözőkből és titkosszolgálati személyekből álló – bűnszervezetről is ki akart pakolni, melynek tagjai a 90-es években strómanok segítségével milliárdokat talicskáztak ki a privatizációnak nevezett szabadrablás során megszerzett cégekből. Reichardt alkukötésére azonban az ismert okok miatt már nem kerülhetett sor. Rendőrségi forrásunk szerint a gyilkosságban a titkosszolgálati megbízók szerepét ugyan egyelőre nem sikerült igazolni, de a vizsgálódás még nem ért véget.
Más forrásból is úgy értesültünk, hogy egyelőre nem érkezett feljelentés a szolgálatok embereivel szemben nyílt eljárásokat folytató Központi Nyomozó Főügyészséghez. A titkosszolgálati szál ebben az ügyben egyébként azért sem lehet meglepetés, mivel megírtuk, korábban olyan információk is eljutottak portálunkhoz, hogy a szolgálatok figyelhették is a brókert, ezért nem kizárt, hogy több akta is porosodhat Reichardtról és egykori cégéről a titkosszolgálatoknál.
gynök titkosszolga atv.hu
A kivégzett bróker haragosai a szolgálatok segítségével jutottak egyre feljebb. Később mindent elszedtek tőlük. Fotó: atv.hu

MILLIÁRDOS BIZNISZ TITKOSSZOLGÁLATI SEGÍTSÉGGEL

A szolgálatok érintettségét feltételezheti az is, amiről a Privát Kopó bűnügyi magazin számolt be, hogy Reichardt haragosai kapcsolatban állhattak áruló hivatásosokkal. A cikk szerzője néhány évvel ezelőtti írásában ugyanis tényként közölte, hogy Kovács Tibor, a Buda-Cash Brókerház egyik alapítójailletve üzlettársa, Rózsa Ferenc nagyon sokat köszönhetnek a szolgálatoknak: a kétvállalkozó” a tököli fiatalkorúak börtönében kezdte a „karrierjét”, majszolta a rabkosztot a nyolcvanas évek első felében és amolyan börtönbarátság szövődött közöttük, Rózsa azonban két hónap raboskodás után kegyelemben részesült, és elhagyhatta a tököli rácsos intézményt. Egy évvel később pedig már az állambiztonsági szolgálat fedőcégeként működő Sprint-Börze Kisszövetkezet elnöki bőrfoteljébe huppant– emelte ki a szerző, hozzátéve, hogy Rózsa később levelet íratott a munkáltatójával, a „Cég” pedig garanciát vállalt Kovácsért, akit ezért feltételesen szabadlábra helyeztek. Néhány évvel később már a két börtönlakó győzött a Budalakk ÉTA, a Budalakk, valamint a Dunalakk festékgyárak privatizációjára kiírt pályázatokon, úgy, hogy fillérekért felvásárolt kárpótlási jegyekkel, és „soha vissza nem fizetendő” Egzisztencia-hitelből fizették meg a festékgyárak vételárát. A több százmillió forintos kölcsönöket a Kunos Péter-vezette Agrobank, illetve a Fekete János-féle Leumi Bank folyósították. Ugyanígy került strómanokon keresztül a kezükbe a Fővárosi Ingatlanközvetítő (FIK) Rt. is, melynek részvényeit Kovács közvetve a Reichardt által tulajdonolt London Brókernél helyezte letétbe. Kovács és Rózsa évek óta nincstelenként tengetik életüket, valakik” ugyanis mindent elszedtek tőlük. Az életüket, a szabadságukat viszont meghagyták, mert nem ellenkeztek, amikor az összeharácsolt vagyont úgymond “elvonták” tőlük – emelte ki a bűnügyi portál. Nem mindenki volt ilyen szerencsés…
Címlapfotó: nepszava.hu






Saját társától is milliókat sikkaszthatott a kémalapítvány háttérembere



Újra lezárta a nyomozást a NAV bűnügyi főigazgatósága abban a titkossá minősített büntetőeljárásban, amelyet az Egymásért Egy-Másért Alapítvány kulcsszereplője, Jakubinyi Róbert ellen, sikkasztás és más bűntettek miatt indított – értesült a PestiSrácok.hu. Az egyszer már lezárt, de pótnyomozásra visszadobott ügy lényege, hogy a gyanú szerint Jakubinyi  „hozzájutott” az egyik alapítványos társa pénzéhez, majd a tízmilliós nagyságrendű összeget elsikkasztotta. A szervezett bűnözői körökben jól ismert férfi védője szerint ismét komolytalan eredménnyel zárult – a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati vezetőivel együtt – vesztegetéssel is vádolt ügyfele elleni titkos nyomozás.
 PÁMER DÁVID – PestiSrácok.hu


A sikkasztási és a vesztegetési ügy szálai is az Egymásért alapítványig vezethetők vissza: a vád szerint az alapítvány – melynek megalapítását Nagy Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) 2006-ban elhunyt első elnöke kezdeményezte – számára egy magáncég 2005-ben és 2006-ban adófizetés nélkül hozott Ázsiából az országba milliárdos értékű vámárut, többtonnányi élelmiszert arra hivatkozva, hogy adomány, ám azok a nagy áruházláncok polcaira került. Így csaknem másfél milliárdnyi adót nem fizettek be az államkasszába. Földesi-Szabó azonban még a jogerős ítélet előtt elkezdett beszélni és kitálalt az ügyészségnek az alapítvány valódi céljairól, ám ennek ellenére a volt rendőrt 2012. november 16-án jogerősen hat év börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla.
Jakubinyi
Jakubinyiék nem tartanak az ellenük indított eljárásoktól. Fotó: blikk.hu

SZÁZMILLIÓKAT JUTTATHATTAK TITKOSSZOLGÁLATI VEZETŐKNEK

A vallomásból kiderült, hogy az egykori közhasznú szervezet a Gyurcsány-kormány legmagasabb rangú titkosszolgáinak a kifizetőhelyeként működött évekig, de az alapítvány – szintén a titkosszolgálatoknál aktívan dolgozó –tisztségviselői sem jártak rosszul. Cserébe a hatóságok vezetői elsimították Jakubinyiék büntetőügyeit. Szolgálataikért a vád szerint a volt főigazgató, Galambos Lajos mintegy 150 millió forintot, a cég műveleti osztályvezetője, Gyarmati György 100 milliót forintot, Simon Ibolya, a hivatal akkori jogásza pedig több hónapon keresztül havi 1-1,5 millió forintot kapott.Utóbbi személy már csak tanú abban az eljárásban, amelyben Jakubinyit és két NBH-s bűntársát folytatólagosan elkövetett hivatali helyzettel való visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolta a Központi Nyomozó Főügyészség. A titkosított büntetőügy tavaly április 8-án kezdődött újra a Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsán.

A VÉDŐK A FELMENTÉSBEN BÍZNAK

Jakubinyi védője elmondta, az ügyben folynak a tanúkihallgatások, legutóbb pedig két héttel ezelőtt tartottak tárgyalást. A védő azt is hozzátette, hogy az eljárásban tulajdonképpen „haladnak a felmentés felé”, ítélet pedig valamikor ősszel várható. A felmentésben bízik Galambos Lajos ügyvédje, Molnár Lajos is, aki portálunknak hangsúlyozta, szerinte teljesen felesleges ebben az ügyben a titkosítás, ám amíg ez fennáll, részletekről nem tud beszámolni. Ahogy az ügyfelét szintén érintő kémperről sem, amely ügyben Molnár Lajos szerint ugyancsak „okafogyott” a titkosítás. Ismert, a Debreceni Törvényszék még 2013. július 5-én kihirdetett elsőfokú ítéletében Galambos Lajos nyugállományú vezérőrnagyot, elsőrendű vádlottat kémkedésért 2 év 10 hónap börtönre ítélte. Szilvásy György másodrendű vádlott, a Gyurcsány-kormány titokminisztere felbujtóként elkövetett kémkedésért 2 év 10 hónap börtönt kapottLaborc Sándor volt dandártábornok, negyedrendű vádlottat az elsőfokú bíróság kémkedéssel kapcsolatban, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás miatt egy év börtönre ítélte, melynek végrehajtást két év próbaidőre felfüggesztette. A döntést azonban a másodfokú bíróság hatályon kívül helyezte, így került az ügy a vesztegetési perhez hasonlóan Kaposvárra. A PestiSrácok.hu összeállítását a kémperről ITT olvashatja el.

ELHÚZÓDIK A VÁDEMELÉS

Visszatérve Jakubinyira, ügyvédje szerint ügyfelével szemben ugyancsak gyenge lábakon áll a szintén az Egymásért alapítványhoz köthető, külön eljárásban vizsgált büntetőügy is, amelyben Jakubinyit sikkasztással és más bűncselekményekkel gyanúsítja az adóhatóság. Úgy tudjuk, hogy utóbbi bűncselekményben azt rója a NAV Jakubinyi Róbert terhére, hogy a férfi „hozzájutott” az egyik alapítványos társa pénzéhez, majd azt elsikkasztotta. A kár összege tízmilliós nagyságrendű. Prandler János ennek ellenére leszögezte,nem tartanak az eljárástól, mivel szerinte az egész ügy „komolytalan”, igaz, abban azért biztos, hogy az ügyészség végül vádat fog emelni – mondta az ügyvéd. Információink szerint a vesztegetési ügyhöz hasonlóan ez az eljárás is a milliárdos sikkasztásért és csempészésért elítélt, azóta már szabadlábon lévő egykori rendőr, Földesi-Szabó László tanúvallomásának köszönhetően indult.Jakubinyiék magabiztossága egyébként abból a szempontból érthető, hogy a férfi ügyében jó ideje húzódik a vádemelés. Az eljárás iratait ugyanis az adóhatóság Bűnügyi Főigazgatóságának Központi Nyomozó Főosztálya tavaly december 17-én hiába továbbította vádemelési javaslattal a Fővárosi Főügyészségre, mivel főügyészség úgy döntött, hogy április 29-ei határidővel a minősített nyomozás továbbfolytatását rendeli el. Az adóhatóság ezzel kapcsolatban kedden arról tájékoztatta a PestiSrácok.hu-t, hogy a pénzügyi nyomozók a vizsgálódást azóta befejezték, az iratokat pedig ismételten megküldték az ügyészségnek, amely csak ezek után dönthet a vádemelésről, vagy adott esetben az eljárás megszüntetéséről.
Budapest, 2000. november 30. Kiss Ernő dandártábornok és Tonhauser László nyugalmazott rendőrezredes az Országgyűlés olajügyeket vizsgáló bizottságának ülésén a Parlamentben. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Tonhauser László nyugalmazott rendőrezredes a titkosszolgálat és a szervezett bűnözés összefonódásáról is beszélt az Országgyűlés olajügyeket vizsgáló bizottságának ülésén a Parlamentben. Fotó: Bruzák Noémi/MTI

MÁR A 80-AS ÉVEKBEN IS TITKOSSZOLGÁLATI VÉDELEM ALATT ÁLLHATOTT?

Jakubinyi neve akkor vált igazán ismertté, amikor az 1980-as évek közepén egy sok vádlottas ügyben volt az egyik érintett egy olyan betörőhálózat tagjaként, amely tippek adásával foglalkozott és híres művészeket, operaénekest, gazdag kisiparosokat fosztott ki. Ez volt a magyarországi szervezett bűnözés kialakulásának első állomása, az úgynevezett Presztízs-ügy. A rövid idő alatt milliós bevételekre szert tevő  bűnbanda megfogására 1980-ban Tonhauser László vezetésével külön nyomozócsoport alakult, de vizsgálóként Pintér Sándor jelenlegi belügyminiszter is részt vett a munkában. Tonhauser a Nem kérek bocsánatot című könyvében utalt arra, hogy a Presztízs-ügy nyomozása során világossá vált, összefonódás van a titkosszolgálat és a Jakubinyi által is fémjelzett bűnözői csoport több tagja között. A ma már nyugalmazott rendőrezredes az Országgyűlés olajbizottsága előtt is pontosan erről beszélt:
1980-ban is komoly ütközések voltak a titkosszolgálattal a Presztízs-ügy nyomozása kapcsán. Külön engedély kellett, külön pecsétes írás bizonyos személyek őrizetbe vételéhez, akit meg akartak lógatni előlünk. A háttér vizsgálata során kiderült, hogy Los Angelesben milyen magyar maffia alakult ki. Aztán később ezek az emberek megjelentek itt, Magyarországon, később egy részüket felrobbantották, más részüket lelőtték. Akkor el kellett gondolkoznom azon, hogy milyen szervezetek tagjai voltak valójában. A mindenféle vizsgálódás azt mutatja, hogy a titkosszolgálatok egy árnyék-kormányként működnek, összeszedik az információkat és azt megfelelően csoportosítva a politikusok kezébe adják”
nyilatkozta Tonhauser László.

SÚLYOS LÁTLELET A POLITIKA ÉS A SZERVEZETT BŰNÖZÉS ÖSSZEFONÓDÁSÁRÓL

Pár éve a Figyelő írta meg Jakubinyiről, hogy a férfi vélhetően az Egymásért alapítvány nevében tárgyalva, hosszú időn keresztül rögzítette fontosabb beszélgetéseit MSZP-s politikusokkal és miniszterekkel, illetve korábbi nemzetbiztonsági vezetőkkel.  A férfi állítólag annyira magabiztos volt, hogy még a legfontosabb politikusokkal, titkosszolgálati csúcsvezetőkkel is szinte lekezelően beszélt a hangfelvételeken – írta a szerző. A lap írása szerint a hangfelvételek súlyos látleletet adnak a politika és a szervezett bűnözés összefonódásáról, korrupcióról, pártfinanszírozásról. A Figyelő emlékeztetett arra is, hogy az alapítvány nemzetbiztonsági kockázatait vizsgáló parlamenti bizottság azt állapította meg, hogy Jakubinyi a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) első főigazgatójához, Nagy Lajoshoz volt köthető, de sokan tudni vélik, hogy több európai szakszolgálatnak is dolgozott, illetve sajtóhírek szóltak arról is, hogy Jakubinyi az oroszok strómanjaként vásárolt, majd játszott idegen kézre több milliárd forint értékű Mol-részvényt akkor, amikor az osztrák OMW intenzív támadást hajtott végre a nemzeti olajtársaság ellen. 





Lopott parfümökbe bukhat bele a Portik-ügyek koronatanúja





Vádemelési javaslattal zárta le a Portik-ügyek koronatanúja, a kecskeméti maffiaperben tizenkét évre ítélt Radnai László és hét társa ellen orgazdaság miatt indított büntetőeljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda – értesült a PestiSrácok.hu. A nyomozóhatóság gyanúja szerint a Conti-Car autókereskedés volt tulajdonosa és társai harmincmillió forint értékű lopott parfümökkel akartak kereskedni. Radnai ugyanakkor a rendőröknek tett vallomásában arról beszélt, hogy abszurdnak tartja a terhére rótt bűncselekményt.
Befejezte a Portik-ügyek koronatanúja, Radnai László és hét társa elleni, jelentős értékre elkövetett orgazdaság bűntette miatt indult nyomozást a rendőrség, az eljárás iratait pedig vádemelési javaslattal megküldték XIV. és XVI. Kerületi Ügyészségnek – erősítette meg a PestiSrácok.hu információit Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Radnait és társait egyébként még 2014. december 16-án vette őrizetbe és gyanúsította meg a bűncselekménnyel a nyomozóhatóság.


LOPOTT PARFÜMÖKKEL AKARTAK KERESKEDNI?

Úgy tudjuk, a Conti-Car autókereskedés volt tulajdonosa és több társa terhére azt rója a hatóság, hogy harmincmillió forint értékű, lopott parfümöket akartak értékesíteni. A történet lényege, hogy évekkel ezelőtt kétes körülmények között“eltűnt” egy Franciaországból induló, a tervek szerint Magyarországon keresztül haladó, parfümöket szállító kamion Zalaegerszeg környékén. A gyanú szerint a rakomány pontosan nem meghatározható időpontban Radnai és társai birtokába került, amit később megpróbáltak eladni. Az ügyben először a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság kezdett nyomozni, majd, miután kiderült, hogy kihez vezetnek a szálak, a Nemzeti Nyomozó Iroda magához vonta a eljárást, később pedig egy budapesti raktárban megtalálták az ellopott árut.Információink szerint lehallgatási anyagok, gyanúsítotti és tanúvallomások szólnak Radnai ellen, ugyanakkor a férfi az elfogásakor tett vallomásában azt állította, abszurdnak tartja a terhére rótt bűncselekményt, és hozzáfűzte:„azt sem tudja, miről van szó”. Érdekesség, hogy Radnait az őrizetbe vétele után egészen az iratismertetésig nem szembesítették senkivel és egyetlen egyszer sem hallgatták ki.

RADNAI ÚGY ÉREZTE, A RENDŐRÖK ELÁRULTÁK

Érdemes még megemlíteni, hogy Radnai elfogásakor olyan kijelentést is tett az őt elfogó NNI-seknek, hogy hónapokkal korábban jelezte kollégáiknak, illetve a Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársainak, hogy valakik provokálják, mindenképp bele akarják rángatni valamilyen bűncselekménybe, hogy ezzel “lőjék ki” mint koronatanút.  Radnai letartóztatása után arról is beszélt, hogy  a pentitó úgy érezte, elárulták. Rejtély volt számára ugyanis, hogy miért hátrált ki mögüle szinte egyik napról a másikra a rendőrség egy olyan ügy miatt, amelybe szerinte nyilvánvalóan ellenlábasai keverték bele a nevét. Radnait egyébként már szabadulása másnapjától megfigyelték a rendőrök, telefonját lehallgatták, mivel a kecskeméti maffiaperben súlyos bűncselekmények miatt elítélt  férfi büntetés-félbeszakítással szabadult. Később pedig, miután a hatóságok szerint felmerült a gyanúja, hogy Radnai bűncselekményeket követhet el, a bíróság is elrendelte vele szemben a titkos információgyűjtést.
radnai autokereskedes hvg.hu
2014. december 16-án szállt ki a rendőrség Radnai rózsadombi autókereskedéshez. Fotó: hvg.hu

CSALÁS MIATT IS VÁDAT EMELTEK A CONTI-CAR-FŐNÖK ELLEN

Emlékezetes, februárban egy másik, csalás miatt indított eljárásban már vádat is emelt a Fővárosi Főügyészség az egykori Conti-Car-főnök  és két társa ellen. A vádirat lényege szerint Radnai egy külföldi és magyar üzlettársával együtt még 2013 májusában egy budapesti étteremben találkozott egy ügyvéddel, akinek előadták, hogy több százezer euró értékben vásároltak Németországban luxusautókat, ami nagyon jó befektetésnek ígérkezik, azonban egy nagyobb összeg még hiányzik a vételárból, és ezért kölcsönre van szükségük. Azt állították, hogy amennyiben nem sikerül megszerezni a hiányzó összeget, úgy a foglalót elbukják. Az ügyvéd – többszöri megkeresés és kérlelés után – végül át is adott 29 millió forintot egyiküknek Radnai Rózsadombon található autószalonjában. A vádlottaknak azonban valójában nem volt gépjárművek behozatalával kapcsolatos közös vállalkozása, céljuk kizárólag az ügyvéd megkárosítása volt  – áll a vádiratban. Ibolya Tibor fővárosi főügyész sajtóközleményében azt is írta, hogy Radnai és szerb állampolgárságú vádlott-társa visszaeső elkövetőnek számít, jelenleg is szabadságvesztésüket töltik más ügyek miatt. A harmadrendű vádlott szabadlábon védekezik. Mindhárom férfi ellen letöltendő szabadságvesztést indítványozott az ügyészség. Úgy tudjuk, ebben az ügyben valamikor késő ősszel fog megkezdődni a büntetőper.
Radnai László és az energolos Drobilich Gábor is tett már korábban vallomást az ügyben. Fotó: Horpáczy Dávid
Radnai Lászlót és az energolos Drobilich Gábort szembesítik az Aranykéz utcai robbantás tárgyalásán. Fotó: Horpáczy Dávid

MAFFIAGYILKOSSÁGOKBAN VOLT KORONATANÚ

Miután a Portik-ügyek koronatanúját két bűncselekménnyel is meggyanúsították, az igazságügyi miniszter megvonta a büntetés-félbeszakítás lehetőségét, ezután pedig Radnai megkezdte a még hátra lévő két és fél éves büntetésének letöltését. Trócsányi határozata ellen nem volt lehetőség fellebbezni, mivel ez a miniszter egyéni döntése volt, amelyet még indokolnia sem kell. Radnai László 2012 júliusában szabadult a szegedi Csillag börtönből, az akkori hírek szerint egészségügyi okokból. Akkor még úgy volt, hogy ha felgyógyul, a büntetéséből fennmaradt két és fél évet le kell ülnie. Azonban 2012 nyarán a PestiSrácok.hu kiderítette, hogy a szabadulás ára az volt, hogy beszámoljon a kilencvenes évek leszámolás-sorozatáról, Prisztás József, Domák Ferenc és Seres Zoltán lelövéséről, a Fenyő-gyilkosság megbízóiról és az Aranykéz utcai robbantásról. A volt keresztapa elfogása után, 2004 decemberében  is felajánlkozott a rendőrségnek, hogy vallomást tenne több megoldatlan ügyről, akkor azonban a rendőrség azon az állásponton volt, hogy „maffiafőnökkel nem egyezkednek”, ezért vallomását titkosították, majd valaki három nappal később már Portik kezébe juttatta azt. A 2010-es kormányváltás után a belügyminiszterséget elvállaló Pintér Sándor azonban mármegköthetőnek tartotta az alkut, így Radnai 2011 őszén újra elmondta azt, amit hét évvel korábban egyszer már jegyzőkönyvbe mondott. A rendőrség és a keresztapának kikiáltott férfi közötti alkuban az is szerepelt, hogy arccal és névvel kell vállalnia a tanúskodást. Ezt meg is tette, hiszen az összes Portik-perben megjelent és tanúskodott is. Más kérdés, hogy például a Prisztás-ügy elsőfokú ítéletében a döntés hozó bíróság a bizonyítékok értékelése során nem vette figyelembe Radnai vallomását. Ettől függetlenül Radnainak nagyon nagy szerepe volt abban, hogy megindulhasson a kilencvenes évek megoldatlan merényletsorozatainak újraértékelése és felderítése.
Címlapfotó: Mészáros Péter/PestiSrácok.hu






Portik az utolsó szó jogán: “Évek óta vagyok bent a semmire, mesékre!”





Tagadta bűnösségét és felmentését kérte az ellene felhozott vádak alól Portik Tamás az utolsó szó jogán megtartott felszólalásában a Prisztás-gyilkosság másodfokú tárgyalásán a Fővárosi Ítélőtáblán. Szerinte a vád koronatanúja hamisan vallott ellene, pedig neki nem volt oka megöletni Prisztás Józsefet, mivel halálából, ellentétben másokkal, semmilyen haszna nem származott.
PÁMER DÁVID – PestiSrácok.hu


Ismert, az Energol Rt. volt vezetőjét azzal vádolja az ügyészség hogy az ő utasítására 1996. november elsején végzett testőre, Hatvani István másodrendű vádlott az éjszakai életben jelentős szerepet betöltő egykori vállalkozóval, Prisztás Józseffel. Az ügyészség szerint az áldozat barátja, Fazekas Ferenc harmadrendű vádlott bűnsegédként vett részt a gyilkosságban. A bíróság már 2014. februárjában, majd másfél évvel később egy megismételt eljárásban is elítélte az Energol-vezért a gyilkosságban, aki, nem jogerősen tíz év fegyházat kapott, míg a vállalkozó fejbelövésével vádolt Hatvani Istvánt kilenc év fegyházzal sújtotta a bíróság. Fazekas Ferencet bizonyítottság hiányában felmentették, mivel kétséget kizáróan nem nyert bizonyítást, hogy a harmadrendű vádlott tudott arról, hogy merénylet készül Prisztás József milliárdos üzletember ellen.

A KORONATANÚT PRÓBÁLTA MEGCÁFOLNI

Portik észrevételében leginkább volt bizalmasának, a 2-es számú védett tanúnak a szavahihetőségét igyekezett kétségbe vonni. Beszéde alatt többször is megismételte, hogy a nő hazudik és hamis vallomást tett ellene. Emlékeztetett rá, hogy a védett tanúról kiderült, volt, hogy saját, korábbi ügyében is valótlant állított, aki szerinte azért tett rá terhelő vallomásokat, mert ellene eljárások vannak folyamatban. Hozzáfűzte: a hölgy „száz százalékig hamis tanú”Az elsőrendű vádlott nehezményezte, hogy a Fővárosi Törvényszék nem vette figyelembe volt titkárnőjének az Aranykéz utcai robbantás perében tett elmondásait, amelyek állítása szerint cáfolják a Prisztás-ügyben elmondott vallomását. Portik hangsúlyozta, hogy noha utóbbi ügyben egykori bizalmasa arról tett említést, hogy az energolos előtte jelentette ki, hogy Prisztás Józsefet „ki kell nyírni”, addig a négy halálos áldozattal végződő merénylet tárgyalásán már azt mondta, soha nem volt ott, amikor Portik gyilkosságokra adott utasítást, ellenkező esetben már ő is „a föld alatt lenne”. Kiemelte azt is, hazugság, kizárt”, hogy megtörtént az áldozat és közte az a találkozó, amely után az elsőrendű vádlott Prisztás megöléséről döntött. Utalt arra, a sértett erőfölényben volt, „őt csak úgy nem lehetett találkozóra hívni”. Portik megemlítette azt is, hogy a nő mindig utólag módosította vallomását,„utólag gyártotta a meséket”, és ha kérdéseket intézett hozzá, mindig ellentmondásba keveredett. Szerinte a koronatanúról “az ügyészség is tudja, hogy hamis tanú”, éppen ezért feljelentette őt és egy másik ellene valló volt katonáját, Zsóvár Imrét hamis tanúzás miatt.
prisztás
Prisztás Józsefet 1996. november elsején ölték meg. Fotó: borsonline.hu

PORTIK: NEM SZÁRMAZOTT HASZNOM PRISZTÁS HALÁLÁBÓL

A vádlott emellett nyomatékosította, hogy a sértett vagyonából hozzá semmi nem került, Prisztás halálából tehát semmi haszna nem származott. Nem volt„indítóoka”, ellentétben az áldozat barátjával, aki annak halála után rátette kezét a Prisztás-vagyonra – mondta Portik. Semmi nem bizonyítja azt sem, hogy pozícióharc lett volna kettejük között – állította az Energol-vezér, hozzátéve, hogy„évek óta van bent a semmire, mesékre”. Nehezményezte, hogy az elsőfokú eljárás során sérült a tisztességes eljáráshoz való joga, illetve sérelmezte, hogy a bíróság nem tett eleget az indokolási kötelezettségének, valamint nem oldotta fel a védett tanú vallomásaiban – álláspontja szerint – fellelhető ellentmondásokat. Az ítélőtáblán elpanaszolta azt is, hogy a zárkájában leginkább rendőrségi besúgókkal van együtt és a rendőrök rendszeresen azt mondják neki, hogy „ te nem szabadulsz” és „itt pusztulsz el”. Mivel Portik állítása szerint a bűncselekményt nem követte el, felmentését kérte az ellene felhozott vádak alól.

HATVANI IS FELMENTÉSÉT KÉRTE

Ugyancsak tagadta bűnösségét és felmentését kérte a táblabíróságtól a Prisztás fejbe lövésével vádolt Hatvani István. A másodrendű vádlott kijelentette, „48 hónapja ül ártatlanul”, ugyanakkor bízik a bíróság tisztánlátásában. Hatvani ugyancsak cáfolni próbálta a védett tanú vallomását, akinek szerinte ő soha nem vallotta be a gyilkosságot. Utalt arra is, hogy a helyszínen lévő tanúk teljesen más személyleírást adtak a gyilkosról, továbbá megismételte, hogy a bűncselekmény napján vidéken, egy családi rendezvényen tartózkodott. Az első fokon bizonyítottság hiányában felmentett Fazekas Ferenc harmadrendű vádlott annyit mondott csak el, hogy „nem volt tudomása a bűncselekményről és semmilyen módon nem vett részt abban”. A per csütörtökön, a másodfokú ítélet kihirdetésével folytatódik.
Fotó: Mészáros Péter/PestiSrácok.hu


Ennyi balek , vagy valaki a háttérből mozgatja a szállakat !!!
Az igazság odaát van !!!!


Ha elmondanám, amit tudok, úgy járhatnék, mint Boros Tamás az Aranykéz utcában”


A politika és a szervezett bűnözés összefonódásáról, a több leszámolás miatt elítélt Portik Tamásról, az éjszaka császárának nevezett diszkópápáról, Vizoviczki Lászlóról, korrupt rendőrökről  és a titkosított ügyekről is beszélt Kisberk Szabolcs oknyomozó újságíró a Barikádnak adott interjújában. Kisberk megemlítette azt is, hogy volt olyan ügye, amit például 2085-ig titkosítottak. Ez az újságíró szerint úgy zajlott, hogy két nyomozó közrefogta, majd azt mondták neki, hogy vagy aláírja, hogy hallgat arról, amit megtudott, vagy azonnal elviszik.
A Célpont volt főszerkesztője az interjúban kiemelte, hogy Portik Tamás, illetve Vizoviczki László olyan birodalmat építettek ki ( A Vizó-birodalom tündökléséről és bukásáról bővebben itt itt és itt olvashat PS-cikkeket), és olyan hatalmas vagyonra tettek szert, amivel gyakorlatilag bármit el tudtak, tudnak érni itthon, s nem mellékesen, ezeknél az összegeknél jelentőségét veszíti a párthovatartozás is. A politika egy része az elmúlt évtizedekben lefeküdt ezeknek az embereknek – tette hozzá.


Hangsúlyozta emellett, hogy a ’90-es évek elején Portik Tamás és Vizoviczki László gyakorlatilag még senkik voltak. Portik telefonfülkéket fosztogatott, kurvákat futtatott, Vizoviczki pedig taxis volt. Portik, amikor összeállt a Drobilich–Ferencsik-párossal, beütötte a szolgálat, kinézte magának a politikai elit és tette az Energol élére. Kisberk is megjegyzi azt, amit már tényként kezelnek egy ideje, hogy a céget a Katonai Biztonsági Hivatal hozta létre szoros politikai irányítás alatt azzal a céllal, hogy az olajozásból irgalmatlan összegeket visszajuttassanak a politikai pártoknak. Nem egy, úgynevezett „táskás emberrel”beszéltem, aki annak idején hordta a pénzt a politikai pártok képviselőinek – emelte ki az újságíró, hozzátéve, hogy az éjszaka császára és az Energol-vezér később már milliárdokat mozgatott és a vehettek meg kilóra nem csak politikai döntéshozókat, hanem rendőröket is.
Kisberk is megemlíti azt, amiről korábban a PestiSrácok.hu is beszámolt, hogyfőrendőrök kaphattak sok-sok milliós fizetést,  így talán nem is annyira meglepő, hogy noha tudható volt, hogy Portik áll Prisztás József meggyilkolása és az Aranykéz utcai robbantás mögött, a vállalkozó több mint egy évtizedig elkerülte a felelősségre vonást.  Az interjúban is szóba kerül, de portálunk is tudósított rólakorábban, hogy a nyomozások elakadásában benne lehetett a BRFK korábbi sztárzsaruja, akivel kapcsolatban a négy áldozatot követelő merénylet ügyében tartott perbeszédében az ügyész is megjegyezte, hogy valószínűleg az ő dolgozószobájából tűnt el a leszámolás legfontosabb bizonyítéka. De a megvett rendőrökről már Boros Tamás, a rendőrség Aranykéz utcában felrobbantott olajos koronatanú is beszélt halála előtt, illetve a most folyó eljárásokban is említést tettek védett tanúk a Portiknak dolgozó zsarukról.
Az interjúban elhangzik még, hogy Boros Tamás vallomásában annak idején az olajügyek kapcsán az államháztartás kifosztásáról beszélt. Kisberk a közvagyon kifosztásával összefüggésben megemlítette azt is, ha elmondaná,amit ezekről az ügyekről tud, akkor lehet, hogy úgy járna, mint Boros Tamás az Aranykéz utcában. De talán azért még nem robbantanak fel vagy kapok golyót a fejembe, ha azt mondom: mára az alvilág irányítását átvette a felvilág vezetése – mondta Kisberk, hozzátéve, hogy neki volt olyan ügye, amit például 2085-ig titkosítottak. Ez az újságíró szerint úgy zajlott, hogy két nyomozó közrefogta, majd azt mondták neki, hogy vagy aláírja, hogy hallgat arról, amit megtudott, vagy azonnal elviszik.
Forrás: Barikád/PestiSrácok.hu




A Vizó-birodalom tündöklése és bukása – “Én vagyok Vizoviczki László, a Sziget ura!”


Már csaknem másfél éve megszüntette a nyomozást az ügyészség Vizoviczki László bizalmi emberével, Varga Istvánnal szemben, mivel teljes beismerő és feltáró vallomást tett az úgynevezett rendőri korrupciós ügyben – derült ki a PestiSrácok.hu által megszerzett nyomozati anyagokból. A férfi tavaly április óta csupán tanúként szerepel a vesztegetési ügyben, annál is inkább, mivel saját bevallása szerint is rendőrségi besúgó volt. Sőt, Varga azt is állítja, Földvári Péter néven havi rendszerességgel Vizoviczki is jelentett a rendőrségnek a kilencvenes évek elején, a fővárosi éjszakai életről. A PestiSrácok.hu-n cikksorozatában betekintést nyújt a Vizoviczki-birodalom működésébe, megmutatjuk, melyik kerület polgármestere volt rendszeres vendége a Hajógyári szigeten lévő szórakozóhely VIP szobájának, de arra is találtunk dokumentumot, miért mondott le az egyik rendőri vezető MSZP-s testvére a polgármesteri székéről. Alábbi cikkünkben Varga István tanúvallomásaiból szemezgetünk, illetve közzétesszük azt a titkosított, majd később az alól feloldott dokumentumot, amelyből kiderül miről beszélgetett az éjszaka császára a tavaly az olajos nyomozásokat miniszteri biztosként felügyelő Horváth András nyugalmazott rendőr dandártábornokkal.


SZENVEDI ZOLTÁN – PestiSrácok.hu
Amikor több, mint két évvel ezelőtt a rendőrség elfogott több magas rangú rendőri vezetőt és őrizetbe vette az éjszaka császárának nevezett Vizoviczki Lászlót, az átlag olvasó még nem tudhatta, hogy ez az ügy már-már kriminológiai látlelet egy olyan országról, amelyikben mindenki aprópénzért megvehető. Legyen az rendőr, tűzoltó, NAV-os, óbudai, vagy tiszacsécsei polgármester, esetleg belvárosi jegyző. A PestiSrácok.hu egy korábbi cikksorozatában már bemutatta, miként működött a rendőrség gyanúja szerint a Portik Tamás vezette bűnözői csoport, azonban Vizoviczki László birodalma a kétezres elejétől már kifinomultabb módszerekkel operált. Itt nincsenek hullák, nincsenek félholtra vert, lelőtt, eltűntetett emberek, másról van szó. Ebben a történetben az erőszakot és a bűnt a rendőrök képviselik: egy része a Vizoviczki birodalmán kívül eső vendéglátósokat zaklatja, megint másoka lehúzós szórakozóhelyek vendégeit kényszerítik fizetésre, a nagyhalak megoperatív anyagokat juttatnak ki a rendőrségről az “Egyesnek”. De ne szaladjuk előre. Cikksorozatunk első részében Varga István tavaly áprilisban, tanúként tett vallomásaiból szemezgetünk. Mivel óriási anyagról van szó, ezért ebben a cikkünkben csupán néhány érdekességről ejtünk szót, de ígérjük, amint teljes képet kapunk a történtekről, részletesen bemutatjuk a Vizó-birodalom működését.
Vizoviczki László testőrei között 2000-ben, egy Váci utcai "vonulás" közben  Fotó: PS
Vizoviczki László testőrei között 2000-ben, egy Váci utcai “vonulás” közben Fotó: PS

AZ ALAPOS GYANÚ

Emlékeztetőül: az éjszaka császárának tartott Vizoviczki Lászlót, Gulyás Imrét, a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni főosztályának volt vezetőjét,Hopka Lajost, a Nemzeti Nyomozó Iroda speciális bűnözői csoportok elleni osztályának egykori vezetőjét, Kalmár Tamást, a BRFK egykori közrendvédelmi főosztályvezetőjét, valamint Koblencz Attilát, a BRFK volt felderítő nyomozóját és több alacsonyabb beosztású rendőrt és civilt bűnszervezetben, folytatólagosan és üzletszerűen, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetéssel és más bűncselekményekkel gyanúsítja a Központi Nyomozó Főügyészség. A nyomozás a Nemzeti Védelmi Szolgálat titkos információgyűjtésen alapuló feljelentése után kezdődött 2012 februárjában, majd május végén fogták el az első gyanúsítottakat. A gyanú szerint Vizoviczki László több budapesti éjszakai szórakozóhelyet (Studio, Coronita, Dokk Aréna, White Angel, Moulin Rouge, Come In, Dolce Vita stb.) üzemeltetett és azok működését irányította. Annak érdekében, hogy több bevételt szerezzen, valamint az éjszakai életben betöltött szerepét erősítse, alkalmazottja, Varga István közvetítésével korrumpálható rendőröket keresett. Erre Vizoviczkinak az előbb említettek mellett azért is szüksége volt, mert a szórakozóhelyeken rendszeresen drogfogyasztó közönség is megjelent, az üzletek működése pedig több szakhatósági szabályt is felrúgtak. Vizoviczki célja volt még az erőszakos terjeszkedés, azaz a konkurencia ellehetetlenítése és felvásárlása. Utóbbit általában a megvesztegetett rendőrök által a konkurens üzletben elrendelt razziákkal érte el. De a korrupt rendőrök a szakhatóságokat is távol tartották, vagy ha nem tudták, akkor az ellenőrzéseket előre jelezték, valamint büntetőeljárásokat manipuláltak, bűnügyi információkat szereztek a bűnszervezetnek.
Hopka Lajos rendőrőrnagy 2010-ben az Index.hu-nak nyilatkozik a fővárosi alvilág helyzetéről. Ő már csak tudja... Fotó: Index.hu
Hopka Lajos rendőrőrnagy 2010-ben az Index.hu-nak nyilatkozik a fővárosi alvilág helyzetéről. Ő már csak tudja… Fotó: Index.hu

A FŐNÖK IS ÖRÜLT, HOGY SÚG A RENDŐRÖKNEK

Elöljáróban az iratokból az tűnik ki, hogy ugyan a vesztegetési ügy egy jó részét – amelyben több, mint hatvan belvárosi rendőr érintett – leválasztották az alapügytől, Varga István ellen a nyomozást tavaly április 15-én megszüntették, miután három nappal korábban még csak a vele szembeni nyomozás elkülönítéséről határozott a Központi Nyomozó Főügyészség. Határozatában az ügyészség az együttműködő gyanúsítottakra vonatkozó büntetőeljárási passzusra hivatkozott, nem véletlenül. Varga, vallomásában feltárta a bűnszervezet működését, azt, hogy melyik rendőrnek – Vizoviczki László megbízására – mennyi pénzt adott, ráadásul saját bevallása szerint is már 1998-tól, az egyik gyanúsított főrendőr, Koblencz Attila, a BRFK kiemelt ügyek osztályának nyomozója informátoraként is dolgozott. Ráadásul úgy, hogy erről Vizoviczki is tudott, sőt örült is neki, “már csak azért is, hogy az ő helyeit ne zaklassák”.
Varga beszervezése

FEDŐNEVE: FÖLDVÁRI PÉTER

Igaz, Vizoviczkitől sem állt távol a rendőrség informálása. Varga azt állította, hogy Koblencz Attilától úgy értesült, Földvári Péter fedőnéven, 1989-1990 körül egy erkölcsrendészeti alosztályvezető beszervezte. Ez Varga szerint akkor volt, amikor Vizoviczkit kurvák futtatása miatt letartóztatták. Vizoviczkinekjelentéseket kellett írnia, vagy szóban beszámolni a budapesti éjszakai életről. Ezeket a beszámolókat heti, vagy havi rendszerességgel kellett leadnia.” Ez az információ egyébként nem csak Koblencz, de Vizoviczki szerint is államtitok, így utóbbi, mikor Varga rákérdezett kibukott”, hogy ezt honnan tudja. Varga elmondta, a rendőrőrnagy barátjától, akinek, hogy ez a titokban maradjon Vizoviczki milliós hallgatási pénzt fizetett.
földvári péter

VIZOVICZKI RENDELTE MEG A ROMKERT FELGYÚJTÁSÁT?

Amikor márciusban őrizetbe vették Tanyi Györgyöt a Romkert nevezetű szórakozóhely egy áldozat halálával végződött felgyújtása miatt, a PestiSrácok.hu már akkor sejtette, hogy a Vizoviczki-ügyben keletkezett adatok alapján gyanúsították meg az éjszakai élet ismert alakját. Korábban azt is megírtuk több alkalommal, hogy Tanyi 2009-ig Vizoviczkinek dolgozott, és azt is, hogy utóbbi férfi nem rettent vissza attól, hogy a konkurens szórakozóhelyeket embereivel ellehetetlenítse. Erre cikksorozatunkban számos példát is bemutatunk majd. Az iratokban – igaz egyelőre utalás szintjén – de találtunk arra adatokat, hogy a Romkert felgyújtására Vizoviczki adhatott utasítást. Az ügyben egyébként akkoriban valóban Hopka Lajosék dolgoztak, s Varga azt állítja, hogyTanyi vallomását, amelyben megnevezi a megbízót, a rendőrök ledarálták. Varga vallomásában azt is elmondta: “Egyértelműen tartott a Főnök ettől a nyomozástól, mert tudta, hogy bőven van benne igazság, amit Tanyi mondott. Aztán Varga még megjegyzi, hogy ez volt az első minősített jegyzőkönyv amit a szervezett bűnözés elleni harc egyik hazai feje, Hopka Lajos kihozott a rendőrségtől Vizoviczkiéknak.
romkert

PORTIKRÓL IS MESÉLT A NYOMOZÓ

A bűnszervezet azonban már 2011 októberében értesült, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda, később pedig a Nemzeti Védelmi Szolgálat Vizoviczkiékra nyomoz. Az információt Varga szerint először Hopka Lajos hozta, majd tőle függetlenül Koblencz Attila is megerősítette azt. Koblencz még azt is elárulta, hogy a szolgálatok hallgatja a telefonjaikat. Varga szerint Koblencz Attila sokat mesélt neki Portik Tamásról is, akit a rendőr állítása szerint az FBI képzett ki és Svájcban 23-24 millió dollárja van elrejtve. Koblencz azt mondta Vargának, hogyPortiknak jó titkosszolgálati és MSZP-s kapcsolatai is vannak.
portik

ELSZALADT, MAJD VISSZAMENT TISZACSÉCSÉRE A POLGÁRMESTER

És ha már MSZP-ről esett szó, szokatlan módon egy névtelen levelet is találtunk a nyomozati anyagban, amelyet annak szerzői a Központi Nyomozó Főügyészségnek írtak. A Tiszacsécsről érkezett levél igen személyes hangvételű és Hopka Lajos családjáról esik szó. A levél írója szerint Hopka testvére, az MSZP támogatásával 2010-ben megválasztott Hopka András polgármester azért mondott le 2011 szeptemberében Tiszacsécse vezetői székéről, mert rendőr fivére hívására Detkre költözött, ahol alapítottak egy közös vállalkozást. A névtelen bejelentők szerint a vállalkozás egy fedő cég lehetett, amelyben a Hopka Lajos által megszerzett illegális pénzt mosták tisztára. Mikor aztán 2012 nyarán Hopkáékat letartóztatták, az egykori polgármester újra hazaköltözött, mert állítása szerint az addig jól menő üzlet befuccsolt…


BÚS BALÁZS A WHITE ANGEL VIP SZOBÁIBAN

De nem csak Hopka András az egyetlen polgármester, aki szerepel a nyomozati anyagokban. Az igazmondásra követelezett tanú, Varga István az óbudai városvezetőt, Bús Balázst is legalább három alkalommal megemlíti vallomásában. Bús neve akkor jött elő a kihallgatáson, amikor Varga azt ecsetelte az ügyészségnek, hogy a Vizoviczki-birodalom menedzsmentjében mindenkinek megvolt a maga kapcsolatrendszere: volt aki belvárosi, vagy az újbudai önkormányzathoz, volt aki a fogyasztóvédelemhez, a munkavédelemhez, akadt, aki a tűzoltósághoz volt bekötve, más pedig az óbudai polgármesterhez és annak munkatársaihoz. Varga pedig a rendőrséghez. Aztán az ügyészség Varga kihallgatásán arra kérte a tanút, erősítse, vagy cáfolja meg az egyik gyanúsított elmondását, amelyben azt állította, hogy 2009, vagy 2010 karácsonya előttmegjelent a Hajógyári szigeten több óbudai önkormányzati ember, akik állítása szerint a “karácsonyi pénzükért” jöttek. Varga mindezt nem cáfolta, de megvesztegetésről nem tudott beszámolni. Annyit mondott, hogy Bús Balázs, valamint helyettese és munkatársai valóban voltak kint karácsony előtt a Hajógyári szigeten, de az 2011-ben volt. Akkor Varga emlékei szerint a White Angel szórakozóhelyre ment az önkormányzati delegáció, de hogy milyen céllal, azt nem tudni. Annyit azonban Varga elárult egy lehallgatott telefonbeszélgetés magyarázataként: ” Ezt megelőzően azt ecseteltem, hogy a III. kerületi polgármestert hogyan szobáztatják a White Angel VIP szobájában azért, hogy minden rendben legyen az engedélyekkel.” Ezt inkább nem kommentáljuk…
Bús
bús2

HORVÁTH ANDRÁS TAKARÍTOTTA EL VIZÓT ÉS PORTIKOT

Csak találgattak az újságolvasók, hogy Pintér Sándor tavaly miért nevezte ki az olajos ügyek felderítését koordináló miniszteri biztosnak Horváth András nyugalmazott rendőr dandártábornokot. Nos, a PestiSrácok.hu munkatársainál sokkal jobb rendőri kapcsolatokkal rendelkező Varga szerint a nyugalmazott tábornok azt a feladatot kapta a belügyminisztertől, hogy “takarítsa el” Portikot és Vizoviczkit. Ezt az információt Hopka Lajos osztotta meg Vargával, akinek az egykori maffiaellenes rendőr elvitte a Portik-ügyekben koronatanúként szereplő egykori keresztapa, Radnai László vallomását, amiben állítólag az is szerepelt, hogy Portik olajos pénzeinek egy részét Vizoviczki mosta tisztára. Azt az egyébként államtitoknak számító információt is megosztotta Vargával a bűnszervezettől rendszeres fizetést kapó főrendőr, hogy Radnai vádalkut kötött a rendőrséggel és vallomásáért cserébe majd Németországba menekítik.Mindezek után a Vizoviczki-Portik párost “eltakarító” Horváth András dandártábornok egy kamu ürüggyel találkozót kért Vizoviczkitól 2012. január 5-re. A tábornok titkosított jelentésének kivonatából kitűnik, hogy Vizoviczki saját magát buktatta le a rendőr előtt, amikor nagy mellénnyel elmondta, hogy tud Radnai vallomásáról, de nem csak ő, hanem Portik is megkaphatta azt. Sőt, azt is elmondta, hogy tudja, Horváth áll a Radnai vallomás mögött, amelyben maga is szerepel. Felemlegette azt is, hogy mindezeket a “kis aprópénzért” megvett NNI-sektől tudja, akik rendszeresen szállítják neki a bizalmas adatokat. Valószínűleg itt pecsételődött meg végleg Vizoviczki sorsa.
András tábornok
andrás vezér2


SZIGET URA

A végére pedig egy aprócska jellemrajz az éjszaka császáráról. Varga egyik kihallgatásán elmesélt egy történetet főnökéről: Vizoviczki, a Hajógyári szigetről szabálytalanul kiguruló autóját megállító rendőrnek azt mondta: “nem tudja ki vagyok, én vagyok Vizoviczki László, a Sziget ura!” De a rendőr nem ismerte fel.Nem értette, hogy egy rakás pénzt kifizet a rendőröknek, akkor hogyan fordulhat elő, hogy őt megbüntetik…”
A sziget ura

BÚS BALÁZS, ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER POLGÁRMESTERÉNEK REAGÁLÁSA

Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere a fenti, pestisracok.hu-n megjelent személyével kapcsolatos híreket határozottan cáfolja, és visszautasítja.
A pestisracok.hu-n megjelent alvilági emberek vallomásaival szemben az igazság az, hogy soha semmilyen szívességet nem tettem és előnyben sem részesítettem a szigeten működő, a cikkben említett cégeket. Hatósági ügyekben soha nem vettem részt, és soha, semmilyen szívességet el nem fogadtam.Minden, ezzel ellenkező állítás hazugság és rágalmazás, melyek miatt a szükséges jogi lépéseket megteszem.”




A Vizó-birodalom tündöklése és bukása – A börtönben akarták megöletni Tanyi Györgyöt


A rendőri vezetők vallomásaival folytatjuk a Vizó-birodalom tündöklését és bukását bemutató, tavaly nyáron elkezdett alvilági cikksorozatunkat. Hopkáék az ügyészségen ugyan tagadták a terhükre rótt bűncselekményeket, mégis, vallomásaikból pikáns részletek derültek ki – az általuk is irányított – Fenyő-gyilkosság nyomozásának hibáiról, a rendőrségen belüli belháborúkról, valamint arról, hogy a BRFK volt bűnügyi hírszerzője, Koblencz Attila Vizoviczki megbízásából elvállalta, hogy a börtönben megöleti Tanyi Györgyöt.


PÁMER DÁVID – PestiSrácok.hu
A korrupcióval vádolt főrendőrök vallomásaival folytatjuk alvilági cikksorozatunkat. A zsaruk annak ellenére, hogy tagadták a terhükre rótt bűncselekményeket és állították, soha nem keveredtek bűnös viszonyba sem Vizoviczki Lászlóval, sem jobbkezével, az eljárás korai szakaszában nyomozati alkut kötő, majd a tanúvédelmi programba felvett Varga Istvánnal, vallomásaikból mégis érdekes részleteket tudhatunk meg például a Fenyő-gyilkosság nyomozásának anomáliáiról, a rendőrségen belüli széthúzásról, belharcokról, és az éjszakai élet ismert alakjáról, a Romkert nevű szórakozóhely felgyújtásával meggyanúsított Tanyi Györgyről.

2012-BEN ROBBANT KI A RENDŐRI KORRUPCIÓS BOTRÁNY

Ismert, az éjszaka császárának tartott Vizoviczki Lászlót, Gulyás Imrét, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szervezett bűnözés elleni főosztályának volt vezetőjét, Hopka Lajost, az NNI speciális bűnözői csoportok elleni osztályának egykori vezetőjét, Kalmár Tamást, a BRFK egykori közrendvédelmi főosztályvezetőjét, valamint Koblencz Attilát, a BRFK volt felderítő nyomozóját és több alacsonyabb beosztású rendőrt és civilt bűnszervezetben, folytatólagosan és üzletszerűen, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetéssel és más bűncselekményekkel vádol a Központi Nyomozó Főügyészség. A nyomozás a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) titkos információgyűjtésen alapuló feljelentése után kezdődött 2012 februárjában, majd május végén fogták el az első gyanúsítottakat. Vizoviczki és a főrendőrökperét 2015. január 14-én zárt eljárásban kezdte tárgyalni a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa. Az ügy egyik érdekessége, hogy az éjszaka császára jobbkezeként ismertté vált, a bűncselekményekben kulcsszerepet vállaló Varga Istvánnal alkut kötött az ügyészség, ezért a férfi védett tanúként vesz részt az eljárásban.
Gulyás Imre szerint kollégái bosszúból állították félre Fotó: origo.hu
Gulyás Imre szerint kollégái bosszúból állították félre Fotó: origo.hu

AZ ALBÁN VONALAT ERŐLTETTÉK

Gulyás Imre, az NNI bűnszervezetek elleni osztályának egykori vezetője a fent említett Vargával kapcsolatban csak annyit ismert el (és ezt Hopka Lajos sem cáfolta), hogy a férfi nem hivatalosan összejárt az NNI speciális bűnszervezetek elleni osztályának volt vezetőjével. A főrendőr ugyanakkor leszögezte, Vizó bizalmasa nem hivatalosan dolgozott Hopkának, mert „egy bizonyos ok miatt ezt nem lehetett hivatalossá tenni”. Gulyás Imre vallomásának legérdekesebb része ugyanakkor nem Vizoviczki Lászlóval és bizalmasával, hanem a rendőrségen belüli széthúzással, hatalmi harcokkal és a Fenyő-gyilkosság nyomozásával kapcsolatos. Gulyás nehezményezte is kihallgatóinak, hogy a kormányváltás után, amikor még a BRFK szervezett bűnözés elleni osztályán dolgozott, az új vezetés mindent elkövetett a „régiek” ellehetetlenítésére és „ellenségesen viselkedtek az előző kurzus állományával”. De az NNI-nél is azt tapasztalta, hogy a folyamatos vezetői belharcok miatt lassabban haladnak a kiemelten fontos büntetőügyek nyomozásával. Utóbbira  a Fenyő-gyilkosságot hozta fel példaként az alezredes, aki elmondta, sok konfliktusuk volt a leszámolásos ügyekben velük együtt dolgozó NVSZ munkatársaival, akik közül legtöbben az NNI-től kerültek át a 2011-ben megalakult szervezethez. A szolgálat egyes tagjai ugyanis a főrendőr vallomása szerint az 1998-as gyilkosság kapcsán, Rohác DNS-ének azonosítása után is az albán vonalat erőltették, ráadásul az is „feszültségforrás” volt az NNI-belül, hogy “Rohác elkövetői mivolta 2005-től ismert volt”.

NEM LETT MEG A MEGBÍZÓ

A vesztegetési ügy vádlottja hozzátette, amikor 2010 decemberében újra elővették a Fenyő-ügyet, a Hopka Lajos által vezetett osztály két hónap alatt eredményt ért el és letartóztatta a leszámolás elkövetőjét. Arról persze  az alezredes nem beszélt, ha már 2005-ben, Radnai László tanúvallomásának köszönhetően tudtak Rohác végrehajtói szerepéről, miért csak a kormányváltás után indították újra a nyomozást, hiszen Gulyás egy korábbi közleményében elismerte, már 2009 végén azt az utasítást kapta, hogy dolgozzák fel a Roháchoz kapcsolódó alvilági gyilkosságokat. A nyomozás ráadásul éppen abban az időben lett intenzívebb, amikor – a több tanúvallomás szerint – a Fenyő-gyilkosság megrendelőjének tartott Gyárfás Tamás és a kormánypártok között kiélesedett a korábban is meglévő konfliktus. Emlékeztetőül: 2011 elején Budai Gyula volt elszámoltatási kormánybiztos az esetleges gazdasági visszaélések miatt vizsgálatot indított az egykori médiavállalkozó által elnökölt úszószövetségnél, Bánki Erik pedig az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának elnökeként szólította fel lemondásra az úszóelnököt. Az más kérdés, hogy a Margit utcai gyilkosság felbujtója azóta sem került a vádlottak padjára, de nagyon könnyen elképzelhető, hogy egyszerűen nem volt elég bizonyíték a nyomozók kezében.
Hopka Lajos rendszeresen, majdnem minden két hétben találkozott Vizó jobbkezével, Varga Istvánnal Fotó: blikk.hu
Hopka Lajos rendszeresen, majdnem minden két hétben találkozott Vizó jobbkezével, Varga Istvánnal Fotó: blikk.hu

ZSÓVÁR VALLOMÁSA BUKTATTA LE ROHÁC SOFŐRJÉT

Gulyás büszke volt arra is, hogy az emberölésben bűnsegédként számon tartottLadislav Trnka DNS-ét is ők azonosították, mivel egy alvilági informátor nekik, és nem az NVSZ munkatársainak árulta el, ki vezethette a gyilkossághoz használt Mitsubishit. Ezt Gulyás nem mondta, de a PestiSrácok.hu úgy tudja, Rohácot és az Energol Rt. vezetőit is jól ismerő Zsóvár Imre „súgta meg” egy operatív vallomásában a nyomozóknak, hogy ki volt a gépkocsi sofőrje. Zsóvár ugyan hivatalosan nem tett vallomást ebben az ügyben, de Portik egykori “titkárnője”, K. Györgyi az Aranykéz utcai robbantás tárgyalásán megemlítette, hogy a férfi sokat tud a Fenyő-ügyről. Az alezredes elmondta azt is, hogy nagyon rossz viszonyban volt Bucsek Gábor jelenlegi budapesti főkapitánnyal, az NVSZ nemrég lemondott főigazgató-helyettesével, Zsombok Györggyel, valamint az NNI 2012 augusztusában menesztett igazgatójával, Csizner Zoltánnal is. Zsombok a vádlott szerint egyszer azzal fenyegette, hogy kirúgatja a rendőrségtől.  De Gulyás Imre riválisaként tekintett vádlott társára, Koblencz Attilára is.

SAJÁT BEOSZTOTTJUK FIGYELTE MEG A FŐZSARUKAT

A főrendőr védekezése részeként emlékeztette kihallgatóit, hogy a 2011 decemberében felállt, Portik-elleni különleges nyomozócsoport vezetését is felajánlották neki, ezt mégis visszautasította. Gulyás szerint ez szintén azt bizonyítja, hogy nem állt kapcsolatban az alvilággal, különben „elemi érdeke” lett volna elvállalni a feladatot. Ettől függetlenül kijelenthetjük, szerencse, hogy nem Gulyás Imre irányította a nyomozást, mert a Portik-ügyek legfontosabb koronatanúja, K. Györgyi többször is kijelentette, addig senki nem tudta volna vallomásra bírni, amíg a Vizoviczkivel összejátszó rendőrök szabadlábon voltak. Gulyás azzal is érvelt, hogy azért sem nyújthatott illegális segítséget Vizoviczkinek, mert egyik volt beosztottja, az újraindított Fenyő-ügy főnyomozója, Rusznák Zsolt az NBH megbízásából őt és Hopkát évekig megfigyelteés jelentett róluk a titkosszolgálatnak.  Persze az sem lenne meglepő, ha a főrendőrök ellen összegyűlt információkat egy darabig „spájzolták” volna a szolgálatok.
Varga István gyanúsítotti vallomása
Varga István gyanúsítotti vallomása

NEM NYOMOZTAK VIZOVICZKI ELLEN

A rendőr vallomásának egyik legmegdöbbentőbb része, amikor Gulyás hangsúlyozza, emlékezete szerint amíg a BRFK-n dolgozott, nem folytattak semmiféle nyomozást az éjszaka császára ellen (egyébként ez nincs teljesen így, mert Koblencz korábbi elmondásából kiderült, hogy valamilyen nyomozás folyt, ám mégsem kattant bilincs Vizó csuklóján). Ez a kijelentés azért is különös, mivelOrosz István, aki 2008-ig vezette az NNI szervezett bűnözés elleni osztályát, több helyen is úgy nyilatkozott, hogy a 2000-es évek elején egy vezetői eligazítás után az NNI a Radnai-féle kör feltérképezését kapta feladatául, míg a BRFK-nak Vizoviczki ellen kellett volna fellépnie. Ezt az állítást egyébként Pintér Sándor belügyminiszter is megerősítette, aki szerint Vizó azért nem került korábban rács mögé, mert „kecskére bízták a káposztát”.

HOPKA SZERINT A FENYŐ-GYILKOSSÁG MIATT TARTÓZTATTÁK LE

Fenyő-gyilkosság és annak nyomozása Hopka Lajos vallomásában is központi szerepet kapott. A főzsaru elmondta, fontosnak tartotta a Vizó jobbkezével való kapcsolattartást, mert információkat remélt az éjszaka császáráról, akinek a neve  felmerült a Fenyő-gyilkosság és egyéb, Roháccsal kapcsolatos bűnügyekben. A rendőr azt azonban hozzátette, hogy a Fenyő-ügyben Vizó „nem volt kiforrott irányvonal”. Hopka közölte azt is, komolyan tartott az 1998-as leszámolás nyomozásától, ezért 2011-ben, az eljárás elején nyitott egy széfet, ahova bizalmas iratokat kívánt elhelyezni arra az esetre, ha a gyilkosság miatt rendőri, vagy alvilági oldalról „támadások érnék”. Ugyan a főrendőr nem mondta ki, de nagy valószínűséggel politikai-gazdasági szereplők haragjától is tarthatott, mivel a gyilkosság szálai nagyon magasra vezethetnek. Hopka a kihallgatásán ki is jelentette, hogy az ellene indított eljárásnak az egyik fő oka lehet a Fenyő gyilkosság, hiszen az ő irányításával derült ki, hogy a merénylet helyszínén levett DNS Rohácé. A 2007-ben az év rendőrének választott fővádlott Varga kapcsán még annyit jegyzett meg, hogy a férfi – aki eredetileg Koblencz besúgója volt –azért fordult hozzá, mert tartója nem foglalkozott az általa szállított fegyver és kábítószer-kereskedelemről szóló információkkal.
Kalmár Tamás biztos ártatlanságában Fotó blikk.hu
Kalmár Tamás biztos ártatlanságában Fotó blikk.hu

POLITIKAI KAPCSOLATAIVAL KÉRKEDETT A KORONATANÚ

Kalmár Tamás, a BRFK volt közrendvédelmi osztályvezetője Hopkához hasonlóan elismerte, hogy többször találkozott Varga Istvánnal, akivel szinte baráti volt a viszonya, ezért többször „tippeket” kapott a Vizó-birodalommal konkurens diszkók hiányosságaival kapcsolatban. Elmondta, hogy Varga szeretett kérkedni rendőri és politikai kapcsolataival. Utóbbira Kalmár Bús Balázs óbudai polgármestert hozta fel példaként, akivel Vizó jobbkeze állítólag együtt vacsorázott. De közölte azt is, hogy volt már találkozója Csizner Zoltánnal, Tóth Tamás volt budapesti és belvárosi rendőrkapitánnyal, valamint jó kapcsolatokat ápol a III. kerületi kapitánnyal is – mondta a volt osztályvezető. Kalmár a korrupciós vádat azzal próbálta – nem túl hitelesen – cáfolni, hogy állította, többször adott kölcsön a pénzszűkében lévő Vargának, aki tartozásait találkozásaik során rendezte. Kalmár elismerte, nem rendőrként futott össze többször Vargával, arról pedig fogalma sem volt, hogy jó  ismerőse, illetve annak főnöke, Vizoviczki László alvilági figura lenne… Sőt, olyan jelzéseket sem kapott a rendvédelmi szervektől, hogy „kapcsolatai bármilyen normába ütköznének”, persze azt elöljáróinak “elfelejtette” jelezni, hogy Vargával rendszeresen, Vizóvalpedig háromszor is találkozott. A Központi Nyomozó Főügyészségen a rendőrt szembesítették a Vargával folytatott, vélhetően konspirált SMS-váltásaival is. Az üzenetekből jól kivehető, hogy Kalmár „virágnyelven” tájékoztatta Vizoviczkiékat a konkurens szórakozóhelyek rendőri ellenőrzéseiről.
Koblencz
Varga István gyanúsítotti vallomása

A BÖRTÖNBEN AKARTAK VÉGEZNI TANYIVAL



Noha Koblencz Attila nyomozás során tett tanúvallomásával egyszer márfoglalkoztunk és beszámoltunk arról, hogy a mostani cikkünkben is többször megemlített Varga István rendőrspicli volt, de a BRFK volt bűnügyi felderítőjének, valamint Vizoviczki bizalmasának vallomását újra áttúrva pikáns infókra leltünk.Vizó jobbkeze ugyanis gyanúsítotti kihallgatásán elárulta, Koblencz Attila a diszkócsászár megbízásából  30-35 millió forintért elvállalta, hogy megöleti az éjszakai élet egyik rettegett figuráját, Tanyi Györgyöt. Az őrnagy ezt úgy akarta megoldani, hogy lefizette volna a férfi egyik ügyében eljáró bírót, hogy Tanyi rács mögé kerüljön, a börtönben pedig kapcsolatai révén meggyilkoltatja adiszkópápával rossz viszonyban lévő nehézfiút – áll a vallomásban. Koblencz át is vette a pénzt Vargától, egyben megígérte neki, ha “nem sikerül becsukatni és ott megöletni Tanyit, akkor ingyen dolgozik három évig” Vizoviczkinek. A bizalmas elmondta, főnökének mindennél fontosabb volt Tanyi börtönbe juttatása és eltüntetése, annyira tartott az alvilág egykori erős emberétől, aki nem mellesleg azt vallotta a rendőrségen, hogy az ő megbízásából gyújtotta föl 2009-ben a MOM Parkban lévő Leroy éttermet. A főrendőr az ügyészségen természetesen kikérte magának a “vádakat” és megdöbbent azon, hogy ilyen ügyben felmerült a neve. Koblencz Attila vallomásában tagadta, hogy a hivatalos kapcsolattartáson túl, bűnös kapcsolatot tartott volna fenn Vargával. Azt is tagadta, hogy bűnügyi információkkal segítetett Vizoviczki jobbkezét, Koblencz szerint éppen ellenkezőleg, pont Varga segítette az ő munkáját. A rendőrtiszt elmondta, Varga István húsz éven keresztül az “éjszakában és a belvárosban dolgozott”, ezért tőle tudja, hogy a férfi nagyon sok rendőrt, polgárőrt és hivatalos személyt ismert. Ezek mélységéről a rendőrtiszt nem tudott beszámolni, miként arról sem, hogy Varga tartott-e a hivatalos emberekkel bűnös kapcsolatot.



A Vizó-birodalom tündöklése és bukása – Lucky Luciano utódja a Váci utcában – Videóval!!!!!




Ismét egy soha nem látott videót szereztünk meg a Vizoviczki-ügyből, amin maga az éjszaka császára látható az ezredfordulón, ahogy kigyúrt testőrei kíséretében erődemonstrációt tart a belvárosi Váci utcában. A felvételt egyik vetélytársa, Surnyák Mihály készítette, aki szerint Vizoviczki maga Lucky Luciano, az ismert amerikai gengszter utódja, mert erőszakkal és rendőri segédlettel veszi el tulajdonosaitól a belvárosi üzleteket. Figyelem! A nyugalom megzavarására alkalmas videót közlünk!


SZENVEDI ZOLTÁN – PestiSrácok.hu
Az úgynevezett Vizoviczki-ügyben tavaly decemberben már közöltünk egyleleplező videót, amit a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Központi Nyomozó Főügyészség készített, amin az egyik főrendőr állítólag pénzt vesz át az éjszaka császárának biztonsági emberétől. Cikkünk végén látható videó azonban teljesen más. Feltehetően sokan ismerik a kilencvenes évek Váci utcai éjszakáját, amikor a csili-vili üzletek már zárva voltak, de az utcai árusok és a fények vonzották a turistákat. A szállodákból bulizni induló külföldiek a hokedlin üldögélő terítőket és matyóbabákat árusító nénik mellett az Anna kávézóban, vagy az éjszakai mulatók és kupik előtt pöffeszkedő kitetovált, kigyúrt kopaszokkal találta magát szembe. A forgatagban szórólapozó csajok csábítgatták a kéjre éhes turistákat az ingyen belépős sztriptíz bárokba, a grasszáló prostituáltak pedig egy-egy menetre. Ebben a környezetben készült az a videófelvétel, amelyet a Vizoviczki László és társai elleni nyomozás anyagai között találtunk. A képanyagot az V. kerületi Galamb utcában található Tropical éjszakai mulató egykori tulajdonosa, Surnyák Mihály készítette 14 évvel ezelőtt, 2000 júniusában. Az éjszakai életben közismert volt Surnyák és Vizoviczki ellentéte. Az előbbi bevállalós, trükkös csibész úgy döntött, nem hajlik meg a Vizó-birodalom nagysága előtt, miután az egyébként „lehúzós” bárját már a 90-es évek elején nyitotta meg, amikor Vizó még taxisként kereste a kenyerét. Vizoviczkiről pedig már akkoriban mindenki tudta, hogy a rendőrség segítségével szervezi meg a védelmét, szerzi meg a konkurens szórakozóhelyeket. Surnyák azonban nem adta a Tropicalt, annak ellenére, hogy szerinte Vizó és bandája, rendőrök segítségével igyekezte akadályozni a bár működését, mint ahogy a videón is látni. Az is elég beszédes, miként „vonult” végig kigyúrt embereivel a Váci utcán az éjszaka császára, fitogtatva erejét és uralmát. De visszatérve Surnyák és Vizoviczki háborújára, miután egyik sem bírt a másikkal, előbbi vállalkozó elkezdte videóra venni azt, miként lehetetleníti el Vizoviczki a Tropicalt, később pedig Vizó emberei is elkezdték videózni Surnyákékat, és ez így ment egy ideig. Vizoviczki vallomásában így beszélt a konfliktusról„…Surnyák Mihály…mindent megtett azért, hogy megpróbálja az én szórakozóhelyeimet ellehetetleníteni. Először fizikai fenyegetéssel kezdett, de miután én minden esetben a rendőrséghez fordultam emiatt, más módszert választott. Ennek eredményeképpen a rendőrségen keresztül próbált ellehetetleníteni. Ez alatt azt értem, hogy például Surnyák Mihály videófelvételt készített rólam, illetőleg munkatársaimról, ahogy az egyik szórakozóhelyünkről a másikra megyünk, majd ezt eljuttatta a rendőrséghez.”
Surnyák
És egy pár szó a konkrét videóról. A 38 perces felvétel fele Vizoviczkit és embereit mutatja, ahogy az egyik belvárosi mulató előtt gyülekeznek. Ennek a résznek csupán a végét mutatjuk be, mert semmi izgalmat nem rejt, a videó másik része viszont dokumentum értékű. A felvétel képeiből kikövetkeztethető, miként őrzi a rendőrség – feltehetően Vizoviczki megbízásából – az éjszakai mulatókat, a kigyúrt őrző-védőkkel, testőrökkel egyetemben, miként vonul – félelmet kelthetve, kiskirályként – Vizoviczki és hadserege a sétáló utcában, prostituáltak és turisták között. Látható, hallható a melegítőben, övtáskában ordibáló Surnyák Mihály, amint azt üvölti az öltönyös Vizoviczkinak, hogy jöjjön a rendőreivel és vegye el az ő üzletét is, mint ahogyan a többit is, ha tudja. És az erős részekből még nem is idéztünk…
Figyelem! A felvételen durva szavak és kifejezések hallhatók!!




Tizennyolc éve hajtották végre a magyar maffiaháború legvéresebb leszámolását





Pontosan ma tizennyolc éve, hogy végrehajtották a 90-es években zajló magyarországi maffiaháború legbrutálisabb leszámolását. Az 1998. július 2-án történt Aranykéz utcai robbantásban négy ember halt meg, köztük a rendőrséggel együttműködő, az olajügyeket jól ismerő vállalkozó, Boros József Károly.
PÁMER DÁVID – PestiSrácok.hu


1998. július másodika, csütörtök. Pontosan tizennyolc évvel ezelőtt, déli 12 óra előtt nem sokkal a külföldről hazatérő Boros „Óriás” Tamás leparkolta autóját az Aranykéz utcai parkolóházban, és gyalog indult el utolsó útjára a közelben lévő irodája felé. Útközben még odaköszönt szír pénzváltó ismerősének, majd megszólalt a telefonja, de beleszólni már nem volt ideje. Hatalmas robbanás rázta meg Budapest belvárosát. Egy kis Polskiba rejtett, nagy mennyiségű, távirányítású bombát robbantottak fel az eredeti nevén Boros József Károly vállalkozó mellett. Az olajügyeket jól ismerő, a rendőrséggel együttműködőkoronatanún kívül még három járókelő is életét vesztette, valamint 24 ember megsérült a detonációtól. Az 1996-ban, Prisztás József lelövésével elkezdődött magyar maffiaháborúban először fordult elő, hogy a „célszemélyen”kívül mások is meghaltak.  
csesznok
Az egyik vétlen áldozat emléktáblája az Aranykéz utcában. Fotó: Pámer Dávid/PestiSrácok.hu
A rendőrség sokáig egy helyben toporgott, a nyomozást először 2002. szeptemberében zárták le, majd 2008. nyarán, a merénylet kivitelezőjének tartott Jozef Rohác prágai elfogása és Magyarországra szállítása előtt vették újra elő az ügyet, ám a szlovák férfit akkor csupán tanúként hallgatták meg.Fordulat az ügyben 2012. július 14-én következett be, amikor négy társával együtt elfogták Portik Tamás egykori Energol-vezért, akit – a Prisztás-, Cinóber- és a Seres-gyilkosság mellett – ennek a merényletnek a megbízásával is meggyanúsítottakSegítője a gyanú szerint Lendvai János volt, a végrehajtó pedig Jozef Rohác. A Fővárosi Főügyészség azonban csak Portik Tamás és Jozef Rohác ellen emelt vádat 2014 szeptemberében, a Kacsa becenevű férfivel szemben pedig megszüntette az eljárást.

EL AKARTÁK HALLGATTATNI A KORONATANÚT

A vád szerint Portik 1998 júliusát megelőző, de pontosan nem meghatározható időpontban azért adott utasítást Boros megölésére, hogy az olajügyek koronatanúját elhallgattassa és az Energol-ügyben indított nyomozás bizonyítását megnehezítse. Rohác a megbízást anyagi előny fejében elfogadta, majd az általa megtervezett robbantásos merénylet előkészítésébe Jozef Hamalát is bevonta.  A vád szerint Jozef Rohác arra utasította Jozef Hamalát, hogy a mintegy 4500-5000 grammnyi, TNT-t tartalmazó robbanóanyagot egy Polski Fiatba rejtse el.  A kocsit 1997 szeptemberében Hamala hamis okiratokkal szerzte meg és 1998 tavaszán bocsátotta Rohác rendelkezésére. Az autót Jozef Hamala a bűncselekmény elkövetése előtti napokban leparkolta az Aranykéz utca 1-3. szám előtti útszakaszon, ahol az áldozat naponta közlekedett. Rohác és Hamala a helyszínen élesítette a robbanószerkezetet, és várták a bűncselekményre alkalmas időpontot. Boros József Károly 1998. július 2-án 11 óra 44 perckor gépkocsival érkezett a helyszínreahol Jozef Rohác az Aranykéz utcai parkolóháznál már lesben állva várta. Pár perc múlva, amikor a sértett gyalogosan elhaladt a Polski Fiat közelében, Jozef Rohác távirányítással működésbe hozta a robbantószerkezetet, majd az általa előidézett robbantás után 11 óra 50 perckor a Türr István utca fele távozott a helyszínről.
A bíróság szerint Portik nem tudta, hogy Rohác a célszemélyen kívül másokat is megölhet. Fotó: MTI/ Kovács Tamás
A bíróság szerint Portik nem tudta, hogy Rohác a célszemélyen kívül másokat is megölhet. Fotó: MTI/ Kovács Tamás

FONTOS BIZONYÍTÉKOKAT TÜNTETHETTEK EL

A perben terhelő vallomást tett Portikra és Rohácra mások mellett egy szlovák maffiózó, Milos Kastan, illetve Lakatos András, azaz az alvilág pénztárosaként ismert Kisbandi is, aki többek között azt állította, hogy részt vett Boros megölése előtt néhány nappal egy olyan bécsi találkozón, melyen Portik és Rohác az Aranykéz utcai robbantás körülményeiről tárgyalt.  Szintén terhelően nyilatkozott az Energol-vezérről a rendőrök megvesztegetésével és adócsalással is vádolt Vizoviczki László, aki elmondta, Portik Tamás neki elárulta, fel fogja robbantatni az olajügyek koronatanúját. Érdekesség, hogy a tárgyaláson az is elhangzott, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda 2014 januárjában feljelentést tett hivatali visszaélés és bűnpártolás miatt ismeretlen tettesek ellen, mivel a négy halálos áldozattal járó merénylet nyomozati anyagából több kulcsfontosságú bizonyíték is eltűnt a BRFK-ról. A feljelentés kitért rá, két kulcsfontosságú biztonsági kamera felvételről van szó. Az egyiken  a korabeli rendőri jelentések szerint rajta volt jól láthatóan Rohác és Hamala, míg egy másik kamera pont felismerhető pozícióban, szemből rögzítette Jozef Rohácot. De az is csak a szerencsének köszönhető, hogy még a 2008-2009-es nyomozás során a BRFK életvédelmi alosztályát korábban vezető alezredes dolgozószobájában, a szekrény alján találtak több, az Aranykéz utcához kapcsolódó videóanyagot, amelyeket szintén nem csatoltak a nyomozati anyagokhoz. 

PORTIK TIZENHÁROM ÉVET, ROHÁC ÉLETFOGYTIGLANT KAPOTT

Az ügyben végül 2016. március 31-én hozott ítéletet a Cserni János vezette bírói tanács és Portikot mint felbujtót nem jogerősen előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés miatt tizenhárom évi fegyházbüntetéssel sújtotta, a végrehajtással vádolt Rohácot pedig előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte. Az Energol-vezért az indoklás szerint azért nem ítélték a szlovák férfihoz hasonlóan életfogytiglani fegyházbüntetésre, mivel kétséget kizáróan csupán azt tudta megállapítani a bíróság, hogy a harmadrendű vádlott Boros Tamás megölésére adott parancsot, arra azonban nem volt elég bizonyíték, hogy az Energol-vezér tudta, feltételezett végrehajtó embere miként fogja kivitelezni a likvidálást.
Címlapfotó: Urbán Tamás






Megint sportolókra támadt az enyingi cigánybanda





Tömegverekedés tört ki vasárnap hajnalban Siófokon a Petőfi sétányon. Információink szerint az az enyingi cigánybanda kötött bele az egyik szórakozóhely teraszán beszélgető sportolókba, akik közül többen a veszprémi kézis, Marian Cozma meggyilkolásában is közreműködtek. A verekedés során ketten megsérültek. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szűkszavú közleményt adott ki, miszerint csoportosan elkövetett garázdaság ügyében nyomoznak, és a bűncselekmény elkövetésével összefüggésbe hozhatóan, a fenti képen látható három férfi, Kolompár Csaba, Rafael István és Rafael Andor ellen elfogató parancsot adtak ki.
A hivatalos rendőrségi közlemény szerint június 19-én, hajnali 3 óra körül egy szórakozóhely előtti területen többen összeverekedtek, amely során ketten is megsérültek. A részletekről egyelőre mindenki hallgat, a közösségi portálon, szemtanúk és sértettek bejegyzéseiből áll össze a kép: újra az enyingi cigánybanda jelent meg és okozott felfordulást a siófoki éjszakában. A három körözött férfi ugyanis több száz társukkal felvonulva félemlítették meg ugyancsak a Petőfi sétányon a vendéglátósokat 2008-ban. Rafael István és Kolompár Csaba részt vett a veszprémi Patrióta bár elleni 2009. februári támadásban, amikor előbbi névrokona, Raffael Sándor több társával meggyilkolták a veszprémi kézilabdázót, Marian Cozmát, többeket pedig súlyosan megsebesítettek. Őket a gyilkossági ügy mellett folyt garázdasági ügyben el is ítélték. Nem sokkal a veszprémi gyilkos támadás után az enyingi cigányok nem álltak le, a három körözött férfi az enyingi Agip benzinkútnál rátámadt egy másik társaságra, amiből szintén bírósági ügy lett.


A térfigyelő kamera annak idején rögzítette az enyingi cigányvajda és bűntársai felvonulását a siófoki Petőfi sétányon. Fotó: feol.hu
A térfigyelő kamera annak idején rögzítette az enyingi cigányvajda és bűntársai felvonulását a siófoki Petőfi sétányon. Fotó: feol.hu

TESTÉPÍTŐKET PÉCÉZTEK KI AZ ENYINGI CIGÁNYOK

A történteknél jelen volt Kathi Béla világbajnok magyar testépítő. Az ő barátait is megverték a támadók, amik kiszemelt áldozatukat próbálták védeni. Kathi maga is közbeavatkozott, amikor a cigányok már egy földön fekvő embert rugdaltak. Végül órákon át az ismert sportoló fotója is szerepelt a körözöttek között a rendőrségi portálon. Feltehetően tévedésből, miután a helyszínen valaki őt tudta néven nevezni. Kathi Béla vasárnapi facebook bejegyzése szerint gyermekkori barátaival szórakozott Siófokon a Petőfi sétányon. Arra lett figyelmes, hogy a szomszédos asztalnál, egy általa edzőteremből ismert sportolót egy nagyobb létszámú banda megtámad. Kathi egyik barátja azonnal közbelépett.
Segítségükre siettünk, verekedési szándék nélkül, próbálni megmenteni a helyzetet a jelenlétünkkel. 2 másodperccel később ütlegelni kezdték a barátomat és az ismerősömet. Próbáltuk megoldani a helyzetet, a siófoki rendészek is a segítségünkre siettek. Ezúton is mindent köszönök nekik! Tanácsukra eljöttünk a helyszínről, taxi es hazajöttünk.” – írja a sportoló hivatalos oldalán.
A testépítő csak órákkal később tudta meg, hogy mivel valaki a helyszínen csak őt tudta néven nevezni, fényképe az enyingi bandatagok mellé került, körözöttként a rendőrségi felhívásban. A félreértést akkor sikerült tisztázni, amikor Kathi azonnal visszautazott a siófoki kapitányságra. Mások azt írták, hogy a Palace Café előtt provokálták ki a verekedést Rafaelék, röpködtek a székek, asztalok.
Raffael Sándor és társai a Cozma-gyilkosság ügyében a bíróság előtt. Fotó: nol.hu
Raffael Sándor és társai a Cozma-gyilkosság ügyében a bíróság előtt. Fotó: nol.hu

RENDSZERESEN SIÓFOKON GARÁZDÁLKODNAK

A sportoló bejegyzése alatti hozzászólásokból kiderül, sokan ismerik a szóban forgó enyingi cigánybandát, akik rendszeresen a városban garázdálkodnak, megfélemlítve a vendégeket. A kiadott elfogató parancsban szereplő 33 éves Kolompár Csaba, valamint 35 éves Rafael Andor enyingi lakosok, harmadik társuk, a 31 éves Rafael István tápiószentmártoni lakos. Az egyik elkövető azonos lehet azzal a családtaggal, akinek a születésnapját megünnepelni indultak szórakozni a Cozma halálával végződő tragikus éjszakán.

EGY GYILKOS MÁR SZABADLÁBON

A világklasszis kézilabdázó meggyilkolása, valamint csoportos garázdaság miatt elítéltek jogerősen kiszabott letöltendő börtönévei fogynak. Ez év márciusában szabadult a negyedrendű Pál Gábor, jogerősen 5 évet kapott, de jó magaviselet miatt hamarabb kiengedték. A harmadrendű Sztojka Ivánt is végül csak 8 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Ő lesz a következő, aki szabadul. Az enyingi banda néven hírhedté vált cigányokról, siófoki erődemonstrációikról sokan beszámolnak az interneten. A siófoki vendéglátósok, üzlet tulajdonosok, vagy épp alkalmazottak is azt mondják, rendszeresek a hasonló incidensek, félelemkeltő atrocitások.
cozma
Mariann Cozmát 2008 február 8-án éjszaka szúrták szíven egy veszprémi szórakozóhely előtt Fotó: nol.hu

MIÉRT CSAK HÁROM ELKÖVETŐT KÖRÖZNEK?

Kerestük a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságot, és a hétvégén történtek részletei után érdeklődtünk. Megkérdeztük azt is, a helyszínen bárkit őrizetbe vettek-e és miért csak három elkövetőt köröznek, amikor a szemtanúk nagyobb számú társaságról számoltak be. Arra is kíváncsiak voltunk, hogyan próbálják elejét venni az állítólag rendszeres incidenseknek és megvédeni a Siófokon nyaralókat, szórakozókat, megelőzve hogy hasonló tragédia történjen a Balaton fővárosában, mint 2008 februárjában a veszprémi éjszakában.
Amint kérdéseinkre válaszokat kapunk, azonnal közöljük.
Címlapfotó: police.hu





Volt egy-két újraélesztés” – Így drogoztak a Hajógyári-szigeten





Volt egy-két újraélesztés”– többek között erről beszélt írásban tett, hétfőn a bíróságon is ismertetett vallomásában az a korábban a Hajógyári-szigeten egészségügyi dolgozóként tevékenykedő férfi, akit még évekkel ezelőtt a költségvetési csalással és főrendőrök megvesztegetésével vádolt diszkócsászár, Vizoviczki László ügyében hallgattak ki tanúként az ügyészségen. Noha a bíróság részletesen nem foglalkozott a férfi elmondásaival, a PestiSrácok.hu által korábban megszerzett és közzétett, szintén egészségügyi szakemberek vallomásaiból kirajzolódik, miként folyt a drogfogyasztás az éjszaka császára diszkóiban.
PÁMER DÁVID – PestiSrácok.hu


Tanúvallomások felolvasásával folytatódott a rendőri vezetők megvesztegetésével is vádolt diszkópápa, Vizoviczki László adócsalási perehétfőn a Fővárosi Törvényszéken. Az ügyészség ebben az eljárásban azt rója a rendőrök megvesztegetésével is vádolt Vizoviczki László terhére, hogymegkérdőjelezhetetlen vezetőként irányította az általa létrehozott bűnszervezetet, szórakozóhelyeinek minden egyes eltitkolt milliói hozzá kerültek, és annak felhasználásáról kizárólag az éjszaka egykori ura dönthetett. A vád szerint az elsőrendű vádlott folyamatos terjeszkedése eredményeként a 2000-es évek közepére több éjszakai szórakozóhelyen szerzett befolyást Budapesten, legális, illetve illegális eszközökkel átvette több mulató, illetve több, a Hajógyári-sziget területén található vendéglátóipari egység üzemeltetését. Az erőszakos, illetve egyéb úton megszerzett diszkók, bárok, mulatók a hatóság által vizsgált 2010 és 2012 közötti időszakban többszáz milliós bevételre tettek szert, azonban Vizoviczki utasítására „megtévesztették” az adóhatóságot és a tényleges jövedelemnek csak egy részét vallották be.
Az ügyészség többek között költségvetési csalással vádolja a diszkópápát és vádlott társait. Fotó: Mészáros Péter/PS
Az ügyészség többek között költségvetési csalással vádolja a diszkópápát és vádlott-társait. Fotó: Mészáros Péter/PestiSrácok.hu

MINDENKI TUDTA, KI A FŐNÖK A HAJÓGYÁRI-SZIGETEN

A Hajógyári-szigeten a vádbeli időszakban pultosként, táncoslányként, forgalomirányítóként dolgozó tanúk, a korábban a bíróságon is meghallgatott munkatársaikhoz hasonlóan írásbeli vallomásaikban leginkább a szórakozóhelyek bevételeiről, azok elszámolásáról tettek nyilatkozatot. Az ügyészek arra is rákérdeztek, hogy minden esetben beütötték-e a bevételt és adtak-e számlát a vendégeknek. Utóbbiról azért is faggathatták a tanúkat, mivel az egyik pultoslány évekkel ezelőtt arról beszélt nyomozati vallomásában, hogyVizoviczki üzletvezetőitől több helyen is olyan utasítások hangzottak el, hogy „szellősen kell ütni a pénztárgépet”. T. Tünde hallott olyanról is, hogy a Hajógyári-sziget egyik diszkójában a napi 400 ezres forgalomból csak 70 ezer forintot ütöttek be a pénztárgépekbe, továbbá megemlítette azt is, hogy az üzletvezetők előre tudtak minden várható ellenőrzésről, razziáról. A tanúk emellett egyöntetűen kijelentették, hogy ugyan csak látásból, vagy felületesen ismerték Vizoviczki Lászlót, de „azt mindenki tudta, hogy ő a nagyfőnök a szigeten”.

ANYÓSA BUKTATTA LE AZ ÉJSZAKA URÁT

A mai tárgyaláson is szót ejtettek a pénztárgép alatt elhelyezett úgynevezett „ledobókról”is, ahova a nagyobb összegű pénzeket, tíz, illetve húszezreseket kellett bedobni. A „ledobóhoz”még az üzletvezetőknek sem volt kulcsa, azt csak az arra külön kijelölt személy tudta kinyitni. Figyelemre méltó, hogy Vizoviczki anyósa, D. Erika még 2012 júniusában tett, majd később visszavont tanúvallomásában beszélt a ledobók” útjáról . Zárás után az anyós szerint a pénzzel teli „kazettákat” zöldséges ládákba tették, majd a Hajógyári-szigetre szállították. Az összegyűjtött, majd megszámolt összegnek körülbelül a felét az asszony tudomása szerint veje markolta fel. D. Erika úgy tudta, arra is volt példa, hogy az elsőrendű vádlott egy hétvégi buli után tizenhat millió forintot vitt haza. Korábban az is elhangzott, az összegyűjtött pénz egy részét Vizoviczki borítékokban kapta meg, és a feltételezhetően fekete pénzek átvételét a diszkócsászár  Alma Ata aláírással jegyezte.
A Coronitában is mindenki durván kész volt Fotó: PS
A Coronitában is rengetegen drogoztak. Fotó: PestiSrácok.hu

VOLT, AKIT MÁR NEM TUDTAK MEGMENTENI

Hétfőn ismertették egy, a Hajógyárin egészségügyisként” dolgozó férfivallomását is. Ő kihallgatóinak előadta, hogy hozzá azokat vitték, „akik elfáradtak”, azaz alkohol vagy kábítószer hatása alatt voltak. A droghasználattal kapcsolatban a tanú megjegyezte, hogy a szigeten „volt egy-két újraélesztés is”.A férfi arról is említést tett, hogy hány vendéget látott el, összesen hány személyt kellett újraéleszteni, honnan és milyen körülmények között szerezhették be a szórakozóhelyen árult kábítószert, ám a válaszait nem olvasták fel, mivel a tanácsvezető szerint ezek az információk nem tartoznak a költségvetési csalás miatt folyó eljáráshoz. Itt érdemes megemlíteni, hogy a PestiSrácok.hu korábban három olyan egészségügyi dolgozó vallomását is ismertette, akiknek szintén az volt a feladata, hogy a diszkókban rosszul lett vendégeket ellássák (arról pedig, hogy a kábítószerfogyasztók szerint hogyan folyt az árusítás és a droghasználat Vizoviczki László diszkóiban, részletesebben itt olvashat). Egyikük elmondása szerint elsődlegesen hányás, tónustalan izomzat, ájulás, eszméletvesztés miatt vitték oda a vendégeket,  illetve
drogosoknál a tűhegynyi, vagy a nagyon tág pupilla, nyálfolyás, vizelet, széklet beengedése, túlzott eufória, vagy az agresszióvolt jellemző.  Ez általában  „a Gina hatása volt, ami szintetikus drog. Aztán volt az ecstasy….A speedtől voltak még nagyon rosszul. Akkoriban divat volt még a Kati, ez mefedron, ez egy növényvédő szer. Divat volt még az Ica, vagy Ilonka, ami ketamin, de így is hívják, hogy lónyugtató
mondta a tanú, hozzátéve, hogy azokhoz, akik elvesztették az eszméletüket, minden esetben mentőt hívtak. A betegeket a portások, a kidobók, vagy a forgalomirányítók vitték hozzá. Az mindenesetre beszédes, hogy a főnővér nem emlékezett egyetlen egy hatósági, vagy rendőrségi ellenőrzésre sem, csak amikor már „kitört a botrány”.
ápoló3
Az ügyben vallomást tett  az a nővér is, aki három évet töltött el a Hajógyári-szigeten. A hölgy állította, a hozzájuk érkező betegek fele lehetett drogos, akik közül kettőt újra kellett élesztenie. Volt azonban  egy újraélesztés, ami nem  sikerült:
Egy (újraélesztés – a szerk.) volt korán, a Coronitában ültem és jöttek szólni, hogy rögtön menjek át a Stúdióba, mert valaki eszméletlenül ott van. De az már exit volt. Elkezdtem az újraélesztést, jött a mentő is, de nem tudtak vele mit kezdeni. Ez egy 42 éves ember volt. Szerintem túllőtte magát, mert láttam a karján a szúrásnyomot.  Már akkor halott volt, amikor én odamentem, mert látszottak rajta a hullafoltok. Az ember a Stúdióban, ahol a Lounge volt, jobb kéz felé, ahogy megyünk fel a VIP részleg felé, a lépcsőnél az ablaknál feküdt. Ez már a buli vége fele volt, ez már valamikor reggel felé lehetett, már világos volt. Az egy forgalmas hely volt, ahol feküdt. Az eset valamikor 2007-ben, vagy 2008-ban lehetett…
A címlapfotón a Hajógyári-szigeten történt “Gina” fogyasztás egyik áldozata látható az MTI fotóján.




Egy új tanú hozhat fordulatot a Hajógyári-szigeten történt gyilkosság ügyében



Az elsőfokú ítélet megváltoztatását és bűnösség megállapítását indítványozta a Dokk diszkó egykori biztonsági őreit érintő emberölési ügyben a Fővárosi Ítélőtáblának csütörtökön benyújtott fellebbezésében a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség – értesült a PestiSrácok.hu. A főügyészség emellett azt kérte a táblabíróságtól, hogy hallgasson meg egy egészen eddig hallgatásba burkolózó tanút, aki állítása szerint releváns információkkal rendelkezik a gyilkosságról…
PÁMER DÁVID – PestiSrácok.hu


Emlékezetes, a Fővárosi Főügyészség vádja szerint Z. Alfréd és B. Ádám biztonsági őrök voltak a Hajógyári-szigeten lévő Dokk nevű szórakozóhelyen, ahol 2011. december 2-án a későbbi áldozat, H. Géza barátaival italozott. A 21 éves, ittas fiatalember a hajnali órákban véletlenül a vállával nekiment az egyik vádlottnak, aki erre fellökte a sértettet. Miután a fiatalember felállt és tovább indult, a kidobók úgy döntöttek, hogy ittassága miatt kikísérik a szórakozóhelyről. A vád szerint a fiút mindeközben szidalmazták, nadrágját lehúzva félmeztelenre vetkőztették, és a fagypont körüli hőmérséklet ellenére kivitték a szabadba. Ezután a parkolóban B. Ádám gyomron rúgta a sértettet, majd az eljárás során nem azonosított személyek is ütötték, rúgták úgy, hogy ezalatt a két vádlott a karjánál fogva tartotta őt. Az eszméletlen, félig meztelen fiatalembert ezután a biztonsági emberek egy hét méter magas támfalról a Dunába dobták – áll a vádiratban. H. Géza holttestét másnap, hozzátartozója találta meg. A sértett a bántalmazás miatt súlyos májsérülést szenvedett, de halálát a vízbefulladás okozta. Az ügyészség mindkét vádlott esetében végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozta. A vádlottak ugyanakkor az eljárás során végigígy az utolsó szó jogán is tagadták bűnösségüket.
kidobok blikk
Első fokon a bíróság bizonyítottság hiányában felmentette a vádlottakat. Fotó: Blikk

ELSŐ FOKON FELMENTETTÉK A KIDOBÓKAT

A Fővárosi Törvényszék ugyanakkor bizonyítottság hiányában felmentette a vádlottakat, mivel nem lehetett igazolni, hogy a gyilkosságot a vádlottak követték el.  A törvényszék megállapította, hogy a fiút megverték, levetkőztették és a Dunába dobták, vagyis a sértett nem véletlen baleset, hanem bűncselekmény áldozata lett, hiszen azon a részen, ahol az áldozat vízbe került, lemenni még józanul sem lehet, a fiú pedig erősen ittas állapotban volt. A szakértő ugyanakkor kiemelte, a sértett ledobása még nem vezetett volna ahhoz, hogy meghaljon. A halál oka az volt, hogy a fiatal fiú belefulladt vízbe. A tanácsvezető kitért arra is, azt csak egyetlen egy, jelenleg húsz rendbeli rablásért börtönben ülő fiatalember, alku reményében állította azt, hogy a cselekményt B. Ádámék követték el. A bíró azonban azt is megemlítette, hogy a 6-os számú tanú Z. Alfréd másodrendű vádlottról nem, hanem egy Tibi becenevű kidobóról beszélt, aki segíthette az elsőrendű vádlottat a bántalmazott fiú vízbe hajításában. A rendőrség ugyanakkor ezzel a szállal nem foglalkozott – mondta Mikó Gergely, aki azt is hozzátette, hogy a tanú emellett még másik két biztonsági őrt is megnevezett, akik szintén bántalmazták H. Gézát. A tanács elnöke a tárgyalás végén a hozzátartozóknak is üzent és azt mondta:
a bíróság jogot és nem igazságot szolgáltatott, a vádlottaknak pedig a saját lelkiismeretükkel kell elszámolniuk.
Fotó: blikk.hu
A fiatal fiú még élhetett, amikor a Dunába dobták. Fotó: blikk.hu

FORDULAT VÁRHATÓ A GYILKOSSÁGI ÜGYBEN?

Az ügyész már az ítélet után bejelentette, hogy fellebbez a döntés ellen, a mai napon pedig a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a tárgyalás kitűzését bűnösség megállapítását indítványozta a Fővárosi Ítélőtáblának benyújtott fellebbezésében – tájékoztatta a PestiSrácok.hu-t a főügyészség szóvivője. Csiha Gábor azt is elmondta, hogy emellett a fellebbviteli főügyészség egy eddig még meg nem hallgatott tanú kihallgatását is indítványozta beadványában. Az elsőfokú ítélet kihirdetése után ugyanis a Fővárosi Törvényszéket írásban megkereste egy, eddig hallgatásba burkolózó személy, akit sem a nyomozati, sem pedig a bírósági szakban nem hallgattak ki, és aki állítása szerint érdemi információkkal rendelkezik az elkövetésről” – tette hozzá a szóvivő, hangsúlyozva, hogy az ügyészség a további álláspontját csak a tanú meghallgatása és az általa elmondottak után fogja kialakítani. A főügyészség véleménye szerint az nem kérdés, hogy „minimum” garázdaság bűncselekményét elkövették a vádlottak, hiszen a Fővárosi Törvényszék – a PestiSrácok.hu által megszerzett – rövid,  írásos indoklásában is utalt rá, hogy a sértettet még a szórakozóhelyen megalázták, nadrágját lehúzták, és
 a bíróság egyértelműen állást tudott foglalni abban is, hogy a Dunában holtan talált H. Gézát a vádlottak kivezették a szórakozóhelyről.
A törvényszék az írásos indoklásában azt is leszögezte, hogy
a szakértői vélemények és tanúvallomások alapján kétséget kizáróan bizonyítottnak látta, hogy az elkövetéskor a mindössze 21 éves H. Géza halálát idegenkezűség és nem véletlen baleset okozta. Azonban az elkövető, elkövetők személyét illetően a bíróság egyértelmű, minden kétséget kizáró választ az igen részletes, terjedelmes bizonyítási eljárás alapján sem tudott adni.
Az új tanú meghallgatása egyébként azért is lehet érdekes és hozhat az ügybenfordulatot, mivel az elsőfokú bíróság arra is utalt az indoklásban, hogy a beszerzett adatok tanúsága szerint pedig “a Dokk diszkón kívüli eseményeknek”, azaz az áldozat megverésének és Dunába dobásának egy személyen, a fentebb említett “6-os tanún  kívül más szemtanúja nem volt”.  Elképzelhető, hogy csak idáig…
Címlapfotó: nol.hu






Tíz évet kapott az izraeli kokaindíler – Egymilliárd forintot ért a panamai drog





Kábítószer-kereskedelem bűntette miatt első fokon tíz év fegyházbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék szerdán azt az izraeli férfit, aki a vád szerint huszonöt kilogrammnyi, egymilliárd forint értékű kokainszállítmányt hozatott Panamából Magyarországra. Két társát hét és fél, illetve hat éves szabadságvesztésre ítélte az elsőfokú bíróság. A Nemzeti Nyomozó Iroda néhány éve az elmúlt tíz év egyik legnagyobb drogfogásának nevezte a rendőrségi akciót.
PÁMER DÁVID – PestiSrácok.hu


Tíz évre ítélte a Fővárosi Törvényszék azt az izraeli férfit, aki az ügyészség  vádja szerint évekkel ezelőtt huszonöt kilogrammnyi, egymilliárd forint értékű kokainszállítmányt hozatott Panamából Magyarországra – erősítette meg a PestiSrácok.hu információit Parti Ágnes, az elsőrendű vádlott D. I. védője. Két bűntársát hét és fél éves fegyházbüntetéssel, illetve hat évi börtönnel sújtotta az elsőfokú bíróság. A törvényszék azért szabott ki ilyen súlyos büntetést, mivel álláspontja szerint a terheltek kereskedni akartak a nagy mennyiségű kábítószerrel, annak ellenére, hogy az elsőrendű vádlott azt állította, neki csupánannyi volt a feladata, hogy a szállítmányt Panamából Magyarországra juttassa, majd azt egy adott személynek átadja. Őt a férfi a nyomozás során meg is nevezte, ám a rendőrök ennek ellenére az illetőt még csak meg sem hallgatták. A vádlott védekezésében előadta azt is, hogy a 25 kg-ról nem, csupán egy“próbaszállítmánynak” megfelelő mennyiségről volt tudomása, társai pedig azt hitték, gyémánt van a csomagokban. Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyészség súlyosításért, a védelem pedig felmentésért, valamint enyhítésért fellebbezett.
burgos csikasz brigitta
A kokaint Tony Burgos néven adták fel Panamában. Fotó: Csikász Brigitta

NEM DERÜLT KI, KITŐL SZEREZTÉK A KOKAINT

A történetről elsőként a Zsaru magazin számolt be, amelynek szálai évekkel ezelőttig nyúlnak vissza. A rendőrök  2013 szeptemberében tudták meg, hogy két külföldi és egy magyar állampolgár különböző gépjármű-alkatrészeket kíván beszerezni Panamából. Ehhez az elkövetők egy nemzetközi szállítmányozással foglalkozó magyar céget kerestek meg, amelynek Hamburgból Magyarországra kellett hoznia az árut. A rakományban azonban kábítószer voltA rendőrség titkos adatgyűjtés során kiderítette, hogy a három személy egy hajléktalan adatait is felhasználta az akcióhoz, ám azt végül nem sikerült felderíteni, hogy az elsőrendű vádlott kitől szerezte be a nagy mennyiségű kábítószert, melyet egyébként Tony Burgos néven adtak fel Panamában. A gépjármű-alkatrészeket tartalmazó csomagok  2013. november 6-án indultak Miami érintésével Hamburgba. A magyar rendőrség ezután jogsegély keretében kérte a hamburgi vámhivatalt, hogy bizonyosodjanak meg arról, mi van a szállítmányban.  Először röntgennel vizsgálták át a két dobozt, és kiderült, hogy dupla szigetelésű fekete zacskókat láttak a duplafenekű ládákban. Amikor felnyitották a ládákat, a német hatóságok összesen 25 kilogramm kábítószert, a későbbi szakértői vélemények szerint rendkívül jó minőségű kokaint találtak, amelynek értéke meghaladja az egymilliárd forintot.

A TEK FOGTA EL AZ ELKÖVETŐKET

A magyar rendőrök azonban azt kérték a németektől, engedjék tovább a már nyomkövetővel ellátott szállítmányt, hogy Magyarországon elfoghassák az elkövetőket is. A csomagok 2014. január 9-én érkeztek a szállítmányozó cég vecsési telepére, innen hozták el a vádlottak és a XIV. kerületbe szállították. A rajtaütést január 13-án egy zuglói lakóparkban hajtotta végre a rendőrség, a kokainnal együtt pedig lecsaptak a drogkereskedőkre is.  Mivel a rendőrségnek akkoriban olyan információi voltak, hogy az elkövetők egyike fegyverrel rendelkezik, a Terrorelhárítási Központ fogta el a gyanúsítottakat.
Címlapfotó: 24.hu

Tengeren túlról érkező drog (media349)





Rendőri védelemmel működik Magyarországon az autópályamaffia





Az, hogy a Dabasi Autópálya Alosztály tizenkét, bűnözőkkel összejátszó rendőre vesztegetés és más bűncselekmények miatt néhány éve reflektorfénybe került, majd a napokban vádat emelt ellenük az ügyészség, csak a jéghegy csúcsa – állította a korrupciós ügyben tanúként szereplő rendőri forrásunk. Szerinte ugyanis az általában román, szerb, albán állampolgárokból álló, többek között hazánkon átutazó vendégmunkásokat kifosztó bűnbandák működnek több autópályán is. Informátorunk úgy tudja, hogy az egyik nagyobb külföldi bűnözőkből verbuválódott csoport például Mosonmagyaróvár környékén tevékenykedik, zavartalanul.
PÁMER DÁVID – PestiSrácok.hu


Ismert, a napokban emelt vádat tizenkét rendőrrel, illetve volt rendőrrel szemben vesztegetés, hivatali visszaélés és más bűncselekmények miatt a Pest Megyei Nyomozó Ügyészség. A korrupciót szervezett formában folytató csoport ténykedésére azután derült fény, hogy még 2013 novemberében egy éjszaka a Dabasi Autópálya Alosztály két rendőre ellenőrzés alá vont egy külföldi férfit, aki tilosban parkolt. A rendőrök ötven eurót kértek a sofőrtől azért, hogy ne jelentsék fel, ellenkező esetben bilincselést és fogva tartást helyeztek kilátásba.

FŐNÖKÜKNEK IS VISSZAOSZTOTTAK

A férfi végül papírjait hátrahagyva menekült el és feljelentette a rendőröket a Kecskeméti Rendőr-kapitányságon. Ezután kezdett nyomozni vesztegetés gyanújával a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség. A vádirat azt is tartalmazza, hogy az autópálya alosztály egyik vezetője már 2012-ben megtudtahogy néhány beosztottja nap mint nap zsebre bírságol. Megállapodtak, hogy szemet huny a főnök a zsebre bírságolások felett, sőt a korrupt rendőröket ezután azonos váltásba osztotta be és még egy szolgálati gépkocsi kilométer számlálóját is úgy állították be, hogy ne kelljen elszámolni a ténylegesen megtett kilométerekkel. Mindezt fejenként és havonta húsz euróval honorálták beosztottjai  – áll a vádiratban.
Képünk illusztráció Fotó: origo.hu
Képünk illusztráció Fotó: origo.hu

EGY ÉVTIZEDE BIZTOSAN FOLYHATNAK A VISSZAÉLÉSEK

A PestiSrácok.hu-nak megszólaló, az ügyben tanúvallomást tevő rendőri forrás szerint a kétes ügyletek már 2006-tól zajlottak, sőt, informátorunk elmondta, hogy évekkel ezelőtt arra is volt példa, hogy a bűncselekményekre rálátó egyik vezetőt a dabasi esettől eltérően nem lefizették, hanem félreállították.Hozzátette, a bűnözők egy csoportja arra szakosodott, hogy a pihenőhelyeken a nagyrészt külföldi átutazók, áldozatok figyelmét itt a piros hol a piros” játékkal terelték el, majd ezalatt társaik a gépkocsikból ellopták az üzemanyagot, feltörték az autókat és lopásokat követtek el. A másik módszere a bűnbandáknak az, hogy a többnyire román vendégmunkásokatSpanyolországból, Olaszországból, Németországból hazaszállító sofőröket még hazájukban megkeresik, megverik, megfenyegetik, vagy lefizetik, és velük összejátszva húzzák le a külföldről hazautazó munkásokat. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a sofőrök előre jelzik, hogy hol állnak meg hosszabb időre pihenni, majd a bűnözők ezt kihasználva kifosztják a buszokat.

ZAVARTALANUL TEVÉKENYKEDNEK A BŰNBANDÁK

Volt arra is többször példa, hogy az utasokat tettleg bántalmazták, ám a rendőrök késve, látványosan, szirénázva vonultak ki a helyszínre intézkedni, természetesen eredménytelenül – állította a vádirattal egyezően forrásunk, aki szerint a panaszt tevőket többször lebeszélték a feljelentés megtételéről. Szerinte beszédes az is, hogy a dabasi-ügyhöz hasonlóan a megvett rendőrök tudnak arról, hogy a külföldi gengszterek mikor érkeznek az autópálya pihenőhelyeire. A korrupt egyenruhások mindezekért körülbelül ezer eurót vágnak zsebre havonta – mondta forrásunk, aki hangsúlyozta azt is, hogy ami eddig kiderült, az csupán a jéghegy csúcsa és az általában román, szerb, albán állampolgárokból álló bűnszervezetek zavartalanul működnek több autópályán. Az egyik nagyobb, ugyancsak külföldi bűnözőkből verbuválódott csoport például Mosonmagyaróváron tevékenykedik – emelte ki informátorunk, hozzátéve, hogy az is előfordult már, hogy különböző bűnbandák egymásnak feszültek. Egy ilyen területharc zajlott le néhány éve Lajosmizsénél, ahol a területet uraló volt szerb katonák és románok estek egymásnak késekkel, szamurájkardokkal és baseball ütőkkel.
Címlapkép: hírpress.hu






Megtámadta az ügyészség Tasnádi Péter felmentő ítéletét – Idén szabadulhat az alvilág kisnyugdíjasa





Nem ért egyet a magyar alvilág korábban jól ismert alakja, Tasnádi Péter vesztegetés vádja alóli felmentő ítéletével, ezért a verdikt hatályon kívül helyezését és új eljárás lefolytatását kérte a bíróságnak átadott fellebbezésében a vádat képviselő Budapesti Nyomozó Ügyészség. Az egykori nehézfiúnak egyébként ez az utolsó folyamatban lévő büntetőügye, így ha „nem botlik meg” újra, akkor várhatóan még idén szabadlábra kerülhet.
PÁMER DÁVID – PestiSrácok.hu


Ismert, Tasnádit és egykori ügyvédjét tavaly szeptemberben már másodszormentette fel első fokon a törvényszék a vesztegetés, illetve befolyással üzérkedés vádja alól. A nehézfiú és volt védője terhére a megismételt eljárásban is azt rótta az ügyészség, hogy a vállalkozó ellen életveszélyt okozó testi sértés és más bűncselekmények miatt folytatott büntetőügyben hárommillió forintot fizettek valótlan tartalmú elmeorvos-szakértői véleményért, hogy a magyar alvilág “nagyöregje” enyhébb büntetést kapjon. A szakvéleménynek köszönhetően a felülvizsgálati eljárásban sikerült is a nehézfiúnak két évet csökkentenie a 2002-ben kiszabott, négy és fél éves ítéletéből. A bíróság ugyanakkor tavalyi ítéletében kimondta, hogy sem korábban, sem az új eljárásban nem merült fel olyan körülmény, ami a vádlottak bűnösségét alátámasztotta volna.

AZ ÜGYÉSZSÉG HATÁLYON KÍVÜL HELYEZNÉ AZ ÍTÉLETET

A vádat képviselő ügyész már az ítélet kihirdetését követően bejelentette, hogyfellebbez a döntés ellen, azóta pedig már az írásbeli indokolását is benyújtotta az ügyet korábban tárgyaló Székesfehérvári Törvényszékre, illetve a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészségre. A fellebbezés lényege szerint a bíróság az indokolási kötelezettségének nem tett teljeskörűen eleget, ezáltal az ügyészség szerint az ítélet megalapozatlan. Erre tekintettel a Budapesti Nyomozó Ügyészség a benyújtott fellebbezésében az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését és az elsőfokú bíróság új eljárásra utasítását indítványozta – tájékoztatta a PestiSrácok.hu-t Bagoly Bettina, az ügyészség szóvivője. Garay Rudolf, Tasnádi Péter védője portálunknak úgy nyilatkozott, hogy abszurdnak tartja az ügyészség lépését. Az ügyvéd ezzel összefüggésben nyomatékosította, hogy nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy Tasnádi bűncselekményt követett volna el, emiatt azt kérik a másodfokú bíróságtól, hogy ne bizonyítottság, hanem bűncselekmény hiányában mentsék fel ügyfelét. Garay Rudolf egyébként azért is érthetetlennek tartja az ügyészség fellebbezését, mivel az alvilág egykori ismert alakját már két különböző törvényszék is felmentette.
Tasnádi Pétert áprilisban tanúként hallgatták meg a Fenyő-gyilkosság perén a Fővárosi Törvényszéken Fotó: MTI
Tasnádi Pétert tavaly áprilisban tanúként hallgatták meg a Fenyő-gyilkosság perében is a Fővárosi Törvényszéken. A bírónak arra a kérdésére, hogy mi a jelenlegi foglalkozása, úgy válaszolt: kisnyugdíjas. Fotó: MTI

IDÉN SZABADULHAT A NEHÉZFIÚ

Tasnádiék vesztegetési ügye 2006-ban robbant ki, amikor a nyomozó ügyészség eljárást indított a két vádlott és a tavaly jogerősen felmentett szakértő ellen. Tasnádi egy börtönből írt leveléből ugyanis arra következtettek a nyomozók, hogy a férfi vesztegetési pénzt fizetett egy számára kedvező – agysorvadást megállapító – elmeorvosi szakvéleményért. A dokumentumot az üzletember fia juttatta el a hatóságoknak, miután apjával pénzügyi-elszámolási vitába keveredett (Információink szerint egy Tasnádi környezetéhez köthető személy a sajtóban milliós összegért házalt a bizonyítékkal, de a levél végül, úgy tudjuk, “nem kelt el”. ). A dokumentum tartalma szerint Tasnádi arra kérte egyik barátját, hogy adjon hárommillió forintot ügyvédjének a szakvéleményre. A Népszabadság néhány évvel ezelőtti cikkében írta meg, hogy a nyomozók ezek után vagyonosodási vizsgálatot tartottak a szakértőnél, a vele kapcsolatot tartó ügyvédnél, és az ország összes pénzintézetében kutakodtak, hogy a szakértőnek nincs-e valahol egy titkos számlája, de semmit nem találtak. Leellenőrizték az azóta már jogerősen felmentett Gaál Katalinnal együtt dolgozó orvosokat is, de abban sem jutottak eredményre rendőrök. Úgy tudjuk, a tiszalöki börtönben raboskodó Tasnádinak egyébként ez az utolsó folyamatban lévő ügye, és ha a nehézfiú „nem botlik meg” újra, akkor várhatóan ősszel elhagyhatja a rácsos intézményt.
Címlapfotó: Blikk.hu




Titkosszolgálati megbízók szerepét vizsgálják a brókergyilkosságban





Volt titkosszolgálati emberek érintettségét is vizsgálja a rendőrség a London Brókerház egykori tulajdonosának, Reichardt Ignácnak a tizenhat évvel ezelőtti meggyilkolása ügyében – tudta meg rendőrségi forrásból a PestiSrácok.hu. Értesüléseink szerint a hatóságok a saját háza előtt lekaszabolt bróker kapcsán azt a szálat is vizsgálják, hogy a Reichardtal és üzlettársaival valószínűleg súlyos gazdasági bűncselekményeket elkövető egykori titkosszolgáknak felbujtóként közük lehet-e a bróker megöléséhez. 
PÁMER DÁVID – PestiSrácok.hu


A több mint másfél évtizeddel ezelőtti leszámolás aktáit a rendőrség tavaly márciusban porolta le, mert esély nyílt arra, hogy kiderüljön, kinek vagy kiknek állt érdekében a London Brókerház volt tulajdonosának a megöletése. A 46 éves Reichardt Ignácot 2000. január 14-én saját terepjárójában, a főváros XXII. kerületében, a Gerinc és Pék utca sarkán végezte ki egy géppisztolysorozattal egy máig ismeretlen férfi. Megírtuk, a gyilkosság nyomozásának elrendelése egybeesett a Buda-Cash-botrány kirobbanásával. Rendőrségi forrásokból portálunk akkor úgy értesült, hogy a cég elleni vizsgálatban akadtak olyan információkra a nyomozók, amiért újra elindították a február végéig meghosszabbított, ismeretlen tettes ellen zajló gyilkosság nyomozását.
buda cash gyilkossag civilhetes
A Buda-Cash-botrány kirobbanása után porolták le a Reichardt-gyilkosság aktáit. Fotó: civilhetes.net

EGYKORI TITKOSSZOLGÁK IS ÉRINTETTEK LEHETNEK?

Úgy tudjuk, a titkosszolgálat kötelékébe tartozó egykori hivatásosok szerepét is vizsgálja a rendőrség a London Brókerház volt tulajdonosának meggyilkolása ügyében. Az önmagát megnevezni nem kívánó, ám a tizenhat évvel ezelőtti gyilkosság nyomozását jól ismerő forrásunk szerint ugyanis felmerült annak a gyanúja, hogy a Reichardtal és üzlettársaival feltételezhetően súlyos gazdasági bűncselekményeket elkövető egykori titkosszolgáknak felbujtóként közük lehet a bróker megöléséhez. Értesüléseink szerint az ügyben eljáró Nemzeti Nyomozó Iroda ennek a szálnak az ellenőrzését is indokoltnak találta és az NNI-vel több eljárásban is együttműködő, nyílt nyomozást nem folytató Nemzeti Védelmi Szolgálat rávetette magát erre a vonalra. Más forrásból úgy tudjuk, a védelmi szolgálat a Reichardt-ügyben rendőrök és titkosszolgák vonatkozásában enyhébb súlyú visszaéléseket is feltárt, de ezek a bűncselekmények már régen elévültek.

AZ ALKUKÖTÉS ELŐTT LŐTTÉK SZITÁVÁ

Utóbbira jó példa lehet az a korábbi információnk, hogy a merénylet után ugyan több szálon is nyomoztak, ám a legfontosabb, a gyilkosságra leginkább indítékul szolgáló vonal, Reichardt alkukötési kezdeményezése kimaradt a nyomozásból. Megírtuk, a bróker a meggyilkolása előtt nem sokkal besétált a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztályára és közölte, „van egy nagy dobása”, mivel saját cégénél, a London Brókernél piramisjáték és sikkasztások zajlanak. Beszélt arról is, hogy a kétes ügyletekről maga is tudott, sőt, részt is vett azokban, de kérte kihallgatóját, hogy az általa – a későbbiekben – elmondott információkért cserébe együttműködő gyanúsítottként vehessen részt a további eljárásban. Az alku végül azért nem köttetett meg, mert Reichardtot 2000. január 14-én saját háza előtt, terepjárójában, egy ismeretlen bérgyilkos agyonlőtte.

REICHARDT A SZOLGÁLATOK EMBEREIT IS FELDOBTA VOLNA

Visszatérve a titkosszolgálati szálhoz, ezt erősíti még az az információnk is, hogyReichardt nem csak volt haragosait akarta feldobni, hanem arról a – bűnözőkből és titkosszolgálati személyekből álló – bűnszervezetről is ki akart pakolni, melynek tagjai a 90-es években strómanok segítségével milliárdokat talicskáztak ki a privatizációnak nevezett szabadrablás során megszerzett cégekből. Reichardt alkukötésére azonban az ismert okok miatt már nem kerülhetett sor. Rendőrségi forrásunk szerint a gyilkosságban a titkosszolgálati megbízók szerepét ugyan egyelőre nem sikerült igazolni, de a vizsgálódás még nem ért véget.
Más forrásból is úgy értesültünk, hogy egyelőre nem érkezett feljelentés a szolgálatok embereivel szemben nyílt eljárásokat folytató Központi Nyomozó Főügyészséghez. A titkosszolgálati szál ebben az ügyben egyébként azért sem lehet meglepetés, mivel megírtuk, korábban olyan információk is eljutottak portálunkhoz, hogy a szolgálatok figyelhették is a brókert, ezért nem kizárt, hogy több akta is porosodhat Reichardtról és egykori cégéről a titkosszolgálatoknál.
gynök titkosszolga atv.hu
A kivégzett bróker haragosai a szolgálatok segítségével jutottak egyre feljebb. Később mindent elszedtek tőlük. Fotó: atv.hu

MILLIÁRDOS BIZNISZ TITKOSSZOLGÁLATI SEGÍTSÉGGEL

A szolgálatok érintettségét feltételezheti az is, amiről a Privát Kopó bűnügyi magazin számolt be, hogy Reichardt haragosai kapcsolatban állhattak áruló hivatásosokkal. A cikk szerzője néhány évvel ezelőtti írásában ugyanis tényként közölte, hogy Kovács Tibor, a Buda-Cash Brókerház egyik alapítójailletve üzlettársa, Rózsa Ferenc nagyon sokat köszönhetnek a szolgálatoknak: a kétvállalkozó” a tököli fiatalkorúak börtönében kezdte a „karrierjét”, majszolta a rabkosztot a nyolcvanas évek első felében és amolyan börtönbarátság szövődött közöttük, Rózsa azonban két hónap raboskodás után kegyelemben részesült, és elhagyhatta a tököli rácsos intézményt. Egy évvel később pedig már az állambiztonsági szolgálat fedőcégeként működő Sprint-Börze Kisszövetkezet elnöki bőrfoteljébe huppant– emelte ki a szerző, hozzátéve, hogy Rózsa később levelet íratott a munkáltatójával, a „Cég” pedig garanciát vállalt Kovácsért, akit ezért feltételesen szabadlábra helyeztek. Néhány évvel később már a két börtönlakó győzött a Budalakk ÉTA, a Budalakk, valamint a Dunalakk festékgyárak privatizációjára kiírt pályázatokon, úgy, hogy fillérekért felvásárolt kárpótlási jegyekkel, és „soha vissza nem fizetendő” Egzisztencia-hitelből fizették meg a festékgyárak vételárát. A több százmillió forintos kölcsönöket a Kunos Péter-vezette Agrobank, illetve a Fekete János-féle Leumi Bank folyósították. Ugyanígy került strómanokon keresztül a kezükbe a Fővárosi Ingatlanközvetítő (FIK) Rt. is, melynek részvényeit Kovács közvetve a Reichardt által tulajdonolt London Brókernél helyezte letétbe. Kovács és Rózsa évek óta nincstelenként tengetik életüket, valakik” ugyanis mindent elszedtek tőlük. Az életüket, a szabadságukat viszont meghagyták, mert nem ellenkeztek, amikor az összeharácsolt vagyont úgymond “elvonták” tőlük – emelte ki a bűnügyi portál. Nem mindenki volt ilyen szerencsés…
Címlapfotó: nepszava.hu






Saját társától is milliókat sikkaszthatott a kémalapítvány háttérembere



Újra lezárta a nyomozást a NAV bűnügyi főigazgatósága abban a titkossá minősített büntetőeljárásban, amelyet az Egymásért Egy-Másért Alapítvány kulcsszereplője, Jakubinyi Róbert ellen, sikkasztás és más bűntettek miatt indított – értesült a PestiSrácok.hu. Az egyszer már lezárt, de pótnyomozásra visszadobott ügy lényege, hogy a gyanú szerint Jakubinyi  „hozzájutott” az egyik alapítványos társa pénzéhez, majd a tízmilliós nagyságrendű összeget elsikkasztotta. A szervezett bűnözői körökben jól ismert férfi védője szerint ismét komolytalan eredménnyel zárult – a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati vezetőivel együtt – vesztegetéssel is vádolt ügyfele elleni titkos nyomozás.
 PÁMER DÁVID – PestiSrácok.hu


A sikkasztási és a vesztegetési ügy szálai is az Egymásért alapítványig vezethetők vissza: a vád szerint az alapítvány – melynek megalapítását Nagy Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) 2006-ban elhunyt első elnöke kezdeményezte – számára egy magáncég 2005-ben és 2006-ban adófizetés nélkül hozott Ázsiából az országba milliárdos értékű vámárut, többtonnányi élelmiszert arra hivatkozva, hogy adomány, ám azok a nagy áruházláncok polcaira került. Így csaknem másfél milliárdnyi adót nem fizettek be az államkasszába. Földesi-Szabó azonban még a jogerős ítélet előtt elkezdett beszélni és kitálalt az ügyészségnek az alapítvány valódi céljairól, ám ennek ellenére a volt rendőrt 2012. november 16-án jogerősen hat év börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla.
Jakubinyi
Jakubinyiék nem tartanak az ellenük indított eljárásoktól. Fotó: blikk.hu

SZÁZMILLIÓKAT JUTTATHATTAK TITKOSSZOLGÁLATI VEZETŐKNEK

A vallomásból kiderült, hogy az egykori közhasznú szervezet a Gyurcsány-kormány legmagasabb rangú titkosszolgáinak a kifizetőhelyeként működött évekig, de az alapítvány – szintén a titkosszolgálatoknál aktívan dolgozó –tisztségviselői sem jártak rosszul. Cserébe a hatóságok vezetői elsimították Jakubinyiék büntetőügyeit. Szolgálataikért a vád szerint a volt főigazgató, Galambos Lajos mintegy 150 millió forintot, a cég műveleti osztályvezetője, Gyarmati György 100 milliót forintot, Simon Ibolya, a hivatal akkori jogásza pedig több hónapon keresztül havi 1-1,5 millió forintot kapott.Utóbbi személy már csak tanú abban az eljárásban, amelyben Jakubinyit és két NBH-s bűntársát folytatólagosan elkövetett hivatali helyzettel való visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolta a Központi Nyomozó Főügyészség. A titkosított büntetőügy tavaly április 8-án kezdődött újra a Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsán.

A VÉDŐK A FELMENTÉSBEN BÍZNAK

Jakubinyi védője elmondta, az ügyben folynak a tanúkihallgatások, legutóbb pedig két héttel ezelőtt tartottak tárgyalást. A védő azt is hozzátette, hogy az eljárásban tulajdonképpen „haladnak a felmentés felé”, ítélet pedig valamikor ősszel várható. A felmentésben bízik Galambos Lajos ügyvédje, Molnár Lajos is, aki portálunknak hangsúlyozta, szerinte teljesen felesleges ebben az ügyben a titkosítás, ám amíg ez fennáll, részletekről nem tud beszámolni. Ahogy az ügyfelét szintén érintő kémperről sem, amely ügyben Molnár Lajos szerint ugyancsak „okafogyott” a titkosítás. Ismert, a Debreceni Törvényszék még 2013. július 5-én kihirdetett elsőfokú ítéletében Galambos Lajos nyugállományú vezérőrnagyot, elsőrendű vádlottat kémkedésért 2 év 10 hónap börtönre ítélte. Szilvásy György másodrendű vádlott, a Gyurcsány-kormány titokminisztere felbujtóként elkövetett kémkedésért 2 év 10 hónap börtönt kapottLaborc Sándor volt dandártábornok, negyedrendű vádlottat az elsőfokú bíróság kémkedéssel kapcsolatban, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás miatt egy év börtönre ítélte, melynek végrehajtást két év próbaidőre felfüggesztette. A döntést azonban a másodfokú bíróság hatályon kívül helyezte, így került az ügy a vesztegetési perhez hasonlóan Kaposvárra. A PestiSrácok.hu összeállítását a kémperről ITT olvashatja el.

ELHÚZÓDIK A VÁDEMELÉS

Visszatérve Jakubinyira, ügyvédje szerint ügyfelével szemben ugyancsak gyenge lábakon áll a szintén az Egymásért alapítványhoz köthető, külön eljárásban vizsgált büntetőügy is, amelyben Jakubinyit sikkasztással és más bűncselekményekkel gyanúsítja az adóhatóság. Úgy tudjuk, hogy utóbbi bűncselekményben azt rója a NAV Jakubinyi Róbert terhére, hogy a férfi „hozzájutott” az egyik alapítványos társa pénzéhez, majd azt elsikkasztotta. A kár összege tízmilliós nagyságrendű. Prandler János ennek ellenére leszögezte,nem tartanak az eljárástól, mivel szerinte az egész ügy „komolytalan”, igaz, abban azért biztos, hogy az ügyészség végül vádat fog emelni – mondta az ügyvéd. Információink szerint a vesztegetési ügyhöz hasonlóan ez az eljárás is a milliárdos sikkasztásért és csempészésért elítélt, azóta már szabadlábon lévő egykori rendőr, Földesi-Szabó László tanúvallomásának köszönhetően indult.Jakubinyiék magabiztossága egyébként abból a szempontból érthető, hogy a férfi ügyében jó ideje húzódik a vádemelés. Az eljárás iratait ugyanis az adóhatóság Bűnügyi Főigazgatóságának Központi Nyomozó Főosztálya tavaly december 17-én hiába továbbította vádemelési javaslattal a Fővárosi Főügyészségre, mivel főügyészség úgy döntött, hogy április 29-ei határidővel a minősített nyomozás továbbfolytatását rendeli el. Az adóhatóság ezzel kapcsolatban kedden arról tájékoztatta a PestiSrácok.hu-t, hogy a pénzügyi nyomozók a vizsgálódást azóta befejezték, az iratokat pedig ismételten megküldték az ügyészségnek, amely csak ezek után dönthet a vádemelésről, vagy adott esetben az eljárás megszüntetéséről.
Budapest, 2000. november 30. Kiss Ernő dandártábornok és Tonhauser László nyugalmazott rendőrezredes az Országgyűlés olajügyeket vizsgáló bizottságának ülésén a Parlamentben. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Tonhauser László nyugalmazott rendőrezredes a titkosszolgálat és a szervezett bűnözés összefonódásáról is beszélt az Országgyűlés olajügyeket vizsgáló bizottságának ülésén a Parlamentben. Fotó: Bruzák Noémi/MTI

MÁR A 80-AS ÉVEKBEN IS TITKOSSZOLGÁLATI VÉDELEM ALATT ÁLLHATOTT?

Jakubinyi neve akkor vált igazán ismertté, amikor az 1980-as évek közepén egy sok vádlottas ügyben volt az egyik érintett egy olyan betörőhálózat tagjaként, amely tippek adásával foglalkozott és híres művészeket, operaénekest, gazdag kisiparosokat fosztott ki. Ez volt a magyarországi szervezett bűnözés kialakulásának első állomása, az úgynevezett Presztízs-ügy. A rövid idő alatt milliós bevételekre szert tevő  bűnbanda megfogására 1980-ban Tonhauser László vezetésével külön nyomozócsoport alakult, de vizsgálóként Pintér Sándor jelenlegi belügyminiszter is részt vett a munkában. Tonhauser a Nem kérek bocsánatot című könyvében utalt arra, hogy a Presztízs-ügy nyomozása során világossá vált, összefonódás van a titkosszolgálat és a Jakubinyi által is fémjelzett bűnözői csoport több tagja között. A ma már nyugalmazott rendőrezredes az Országgyűlés olajbizottsága előtt is pontosan erről beszélt:
1980-ban is komoly ütközések voltak a titkosszolgálattal a Presztízs-ügy nyomozása kapcsán. Külön engedély kellett, külön pecsétes írás bizonyos személyek őrizetbe vételéhez, akit meg akartak lógatni előlünk. A háttér vizsgálata során kiderült, hogy Los Angelesben milyen magyar maffia alakult ki. Aztán később ezek az emberek megjelentek itt, Magyarországon, később egy részüket felrobbantották, más részüket lelőtték. Akkor el kellett gondolkoznom azon, hogy milyen szervezetek tagjai voltak valójában. A mindenféle vizsgálódás azt mutatja, hogy a titkosszolgálatok egy árnyék-kormányként működnek, összeszedik az információkat és azt megfelelően csoportosítva a politikusok kezébe adják”
nyilatkozta Tonhauser László.

SÚLYOS LÁTLELET A POLITIKA ÉS A SZERVEZETT BŰNÖZÉS ÖSSZEFONÓDÁSÁRÓL

Pár éve a Figyelő írta meg Jakubinyiről, hogy a férfi vélhetően az Egymásért alapítvány nevében tárgyalva, hosszú időn keresztül rögzítette fontosabb beszélgetéseit MSZP-s politikusokkal és miniszterekkel, illetve korábbi nemzetbiztonsági vezetőkkel.  A férfi állítólag annyira magabiztos volt, hogy még a legfontosabb politikusokkal, titkosszolgálati csúcsvezetőkkel is szinte lekezelően beszélt a hangfelvételeken – írta a szerző. A lap írása szerint a hangfelvételek súlyos látleletet adnak a politika és a szervezett bűnözés összefonódásáról, korrupcióról, pártfinanszírozásról. A Figyelő emlékeztetett arra is, hogy az alapítvány nemzetbiztonsági kockázatait vizsgáló parlamenti bizottság azt állapította meg, hogy Jakubinyi a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) első főigazgatójához, Nagy Lajoshoz volt köthető, de sokan tudni vélik, hogy több európai szakszolgálatnak is dolgozott, illetve sajtóhírek szóltak arról is, hogy Jakubinyi az oroszok strómanjaként vásárolt, majd játszott idegen kézre több milliárd forint értékű Mol-részvényt akkor, amikor az osztrák OMW intenzív támadást hajtott végre a nemzeti olajtársaság ellen. 





Lopott parfümökbe bukhat bele a Portik-ügyek koronatanúja





Vádemelési javaslattal zárta le a Portik-ügyek koronatanúja, a kecskeméti maffiaperben tizenkét évre ítélt Radnai László és hét társa ellen orgazdaság miatt indított büntetőeljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda – értesült a PestiSrácok.hu. A nyomozóhatóság gyanúja szerint a Conti-Car autókereskedés volt tulajdonosa és társai harmincmillió forint értékű lopott parfümökkel akartak kereskedni. Radnai ugyanakkor a rendőröknek tett vallomásában arról beszélt, hogy abszurdnak tartja a terhére rótt bűncselekményt.
Befejezte a Portik-ügyek koronatanúja, Radnai László és hét társa elleni, jelentős értékre elkövetett orgazdaság bűntette miatt indult nyomozást a rendőrség, az eljárás iratait pedig vádemelési javaslattal megküldték XIV. és XVI. Kerületi Ügyészségnek – erősítette meg a PestiSrácok.hu információit Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Radnait és társait egyébként még 2014. december 16-án vette őrizetbe és gyanúsította meg a bűncselekménnyel a nyomozóhatóság.


LOPOTT PARFÜMÖKKEL AKARTAK KERESKEDNI?

Úgy tudjuk, a Conti-Car autókereskedés volt tulajdonosa és több társa terhére azt rója a hatóság, hogy harmincmillió forint értékű, lopott parfümöket akartak értékesíteni. A történet lényege, hogy évekkel ezelőtt kétes körülmények között“eltűnt” egy Franciaországból induló, a tervek szerint Magyarországon keresztül haladó, parfümöket szállító kamion Zalaegerszeg környékén. A gyanú szerint a rakomány pontosan nem meghatározható időpontban Radnai és társai birtokába került, amit később megpróbáltak eladni. Az ügyben először a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság kezdett nyomozni, majd, miután kiderült, hogy kihez vezetnek a szálak, a Nemzeti Nyomozó Iroda magához vonta a eljárást, később pedig egy budapesti raktárban megtalálták az ellopott árut.Információink szerint lehallgatási anyagok, gyanúsítotti és tanúvallomások szólnak Radnai ellen, ugyanakkor a férfi az elfogásakor tett vallomásában azt állította, abszurdnak tartja a terhére rótt bűncselekményt, és hozzáfűzte:„azt sem tudja, miről van szó”. Érdekesség, hogy Radnait az őrizetbe vétele után egészen az iratismertetésig nem szembesítették senkivel és egyetlen egyszer sem hallgatták ki.

RADNAI ÚGY ÉREZTE, A RENDŐRÖK ELÁRULTÁK

Érdemes még megemlíteni, hogy Radnai elfogásakor olyan kijelentést is tett az őt elfogó NNI-seknek, hogy hónapokkal korábban jelezte kollégáiknak, illetve a Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársainak, hogy valakik provokálják, mindenképp bele akarják rángatni valamilyen bűncselekménybe, hogy ezzel “lőjék ki” mint koronatanút.  Radnai letartóztatása után arról is beszélt, hogy  a pentitó úgy érezte, elárulták. Rejtély volt számára ugyanis, hogy miért hátrált ki mögüle szinte egyik napról a másikra a rendőrség egy olyan ügy miatt, amelybe szerinte nyilvánvalóan ellenlábasai keverték bele a nevét. Radnait egyébként már szabadulása másnapjától megfigyelték a rendőrök, telefonját lehallgatták, mivel a kecskeméti maffiaperben súlyos bűncselekmények miatt elítélt  férfi büntetés-félbeszakítással szabadult. Később pedig, miután a hatóságok szerint felmerült a gyanúja, hogy Radnai bűncselekményeket követhet el, a bíróság is elrendelte vele szemben a titkos információgyűjtést.
radnai autokereskedes hvg.hu
2014. december 16-án szállt ki a rendőrség Radnai rózsadombi autókereskedéshez. Fotó: hvg.hu

CSALÁS MIATT IS VÁDAT EMELTEK A CONTI-CAR-FŐNÖK ELLEN

Emlékezetes, februárban egy másik, csalás miatt indított eljárásban már vádat is emelt a Fővárosi Főügyészség az egykori Conti-Car-főnök  és két társa ellen. A vádirat lényege szerint Radnai egy külföldi és magyar üzlettársával együtt még 2013 májusában egy budapesti étteremben találkozott egy ügyvéddel, akinek előadták, hogy több százezer euró értékben vásároltak Németországban luxusautókat, ami nagyon jó befektetésnek ígérkezik, azonban egy nagyobb összeg még hiányzik a vételárból, és ezért kölcsönre van szükségük. Azt állították, hogy amennyiben nem sikerül megszerezni a hiányzó összeget, úgy a foglalót elbukják. Az ügyvéd – többszöri megkeresés és kérlelés után – végül át is adott 29 millió forintot egyiküknek Radnai Rózsadombon található autószalonjában. A vádlottaknak azonban valójában nem volt gépjárművek behozatalával kapcsolatos közös vállalkozása, céljuk kizárólag az ügyvéd megkárosítása volt  – áll a vádiratban. Ibolya Tibor fővárosi főügyész sajtóközleményében azt is írta, hogy Radnai és szerb állampolgárságú vádlott-társa visszaeső elkövetőnek számít, jelenleg is szabadságvesztésüket töltik más ügyek miatt. A harmadrendű vádlott szabadlábon védekezik. Mindhárom férfi ellen letöltendő szabadságvesztést indítványozott az ügyészség. Úgy tudjuk, ebben az ügyben valamikor késő ősszel fog megkezdődni a büntetőper.
Radnai László és az energolos Drobilich Gábor is tett már korábban vallomást az ügyben. Fotó: Horpáczy Dávid
Radnai Lászlót és az energolos Drobilich Gábort szembesítik az Aranykéz utcai robbantás tárgyalásán. Fotó: Horpáczy Dávid

MAFFIAGYILKOSSÁGOKBAN VOLT KORONATANÚ

Miután a Portik-ügyek koronatanúját két bűncselekménnyel is meggyanúsították, az igazságügyi miniszter megvonta a büntetés-félbeszakítás lehetőségét, ezután pedig Radnai megkezdte a még hátra lévő két és fél éves büntetésének letöltését. Trócsányi határozata ellen nem volt lehetőség fellebbezni, mivel ez a miniszter egyéni döntése volt, amelyet még indokolnia sem kell. Radnai László 2012 júliusában szabadult a szegedi Csillag börtönből, az akkori hírek szerint egészségügyi okokból. Akkor még úgy volt, hogy ha felgyógyul, a büntetéséből fennmaradt két és fél évet le kell ülnie. Azonban 2012 nyarán a PestiSrácok.hu kiderítette, hogy a szabadulás ára az volt, hogy beszámoljon a kilencvenes évek leszámolás-sorozatáról, Prisztás József, Domák Ferenc és Seres Zoltán lelövéséről, a Fenyő-gyilkosság megbízóiról és az Aranykéz utcai robbantásról. A volt keresztapa elfogása után, 2004 decemberében  is felajánlkozott a rendőrségnek, hogy vallomást tenne több megoldatlan ügyről, akkor azonban a rendőrség azon az állásponton volt, hogy „maffiafőnökkel nem egyezkednek”, ezért vallomását titkosították, majd valaki három nappal később már Portik kezébe juttatta azt. A 2010-es kormányváltás után a belügyminiszterséget elvállaló Pintér Sándor azonban mármegköthetőnek tartotta az alkut, így Radnai 2011 őszén újra elmondta azt, amit hét évvel korábban egyszer már jegyzőkönyvbe mondott. A rendőrség és a keresztapának kikiáltott férfi közötti alkuban az is szerepelt, hogy arccal és névvel kell vállalnia a tanúskodást. Ezt meg is tette, hiszen az összes Portik-perben megjelent és tanúskodott is. Más kérdés, hogy például a Prisztás-ügy elsőfokú ítéletében a döntés hozó bíróság a bizonyítékok értékelése során nem vette figyelembe Radnai vallomását. Ettől függetlenül Radnainak nagyon nagy szerepe volt abban, hogy megindulhasson a kilencvenes évek megoldatlan merényletsorozatainak újraértékelése és felderítése.
Címlapfotó: Mészáros Péter/PestiSrácok.hu






Portik az utolsó szó jogán: “Évek óta vagyok bent a semmire, mesékre!”





Tagadta bűnösségét és felmentését kérte az ellene felhozott vádak alól Portik Tamás az utolsó szó jogán megtartott felszólalásában a Prisztás-gyilkosság másodfokú tárgyalásán a Fővárosi Ítélőtáblán. Szerinte a vád koronatanúja hamisan vallott ellene, pedig neki nem volt oka megöletni Prisztás Józsefet, mivel halálából, ellentétben másokkal, semmilyen haszna nem származott.
PÁMER DÁVID – PestiSrácok.hu


Ismert, az Energol Rt. volt vezetőjét azzal vádolja az ügyészség hogy az ő utasítására 1996. november elsején végzett testőre, Hatvani István másodrendű vádlott az éjszakai életben jelentős szerepet betöltő egykori vállalkozóval, Prisztás Józseffel. Az ügyészség szerint az áldozat barátja, Fazekas Ferenc harmadrendű vádlott bűnsegédként vett részt a gyilkosságban. A bíróság már 2014. februárjában, majd másfél évvel később egy megismételt eljárásban is elítélte az Energol-vezért a gyilkosságban, aki, nem jogerősen tíz év fegyházat kapott, míg a vállalkozó fejbelövésével vádolt Hatvani Istvánt kilenc év fegyházzal sújtotta a bíróság. Fazekas Ferencet bizonyítottság hiányában felmentették, mivel kétséget kizáróan nem nyert bizonyítást, hogy a harmadrendű vádlott tudott arról, hogy merénylet készül Prisztás József milliárdos üzletember ellen.

A KORONATANÚT PRÓBÁLTA MEGCÁFOLNI

Portik észrevételében leginkább volt bizalmasának, a 2-es számú védett tanúnak a szavahihetőségét igyekezett kétségbe vonni. Beszéde alatt többször is megismételte, hogy a nő hazudik és hamis vallomást tett ellene. Emlékeztetett rá, hogy a védett tanúról kiderült, volt, hogy saját, korábbi ügyében is valótlant állított, aki szerinte azért tett rá terhelő vallomásokat, mert ellene eljárások vannak folyamatban. Hozzáfűzte: a hölgy „száz százalékig hamis tanú”Az elsőrendű vádlott nehezményezte, hogy a Fővárosi Törvényszék nem vette figyelembe volt titkárnőjének az Aranykéz utcai robbantás perében tett elmondásait, amelyek állítása szerint cáfolják a Prisztás-ügyben elmondott vallomását. Portik hangsúlyozta, hogy noha utóbbi ügyben egykori bizalmasa arról tett említést, hogy az energolos előtte jelentette ki, hogy Prisztás Józsefet „ki kell nyírni”, addig a négy halálos áldozattal végződő merénylet tárgyalásán már azt mondta, soha nem volt ott, amikor Portik gyilkosságokra adott utasítást, ellenkező esetben már ő is „a föld alatt lenne”. Kiemelte azt is, hazugság, kizárt”, hogy megtörtént az áldozat és közte az a találkozó, amely után az elsőrendű vádlott Prisztás megöléséről döntött. Utalt arra, a sértett erőfölényben volt, „őt csak úgy nem lehetett találkozóra hívni”. Portik megemlítette azt is, hogy a nő mindig utólag módosította vallomását,„utólag gyártotta a meséket”, és ha kérdéseket intézett hozzá, mindig ellentmondásba keveredett. Szerinte a koronatanúról “az ügyészség is tudja, hogy hamis tanú”, éppen ezért feljelentette őt és egy másik ellene valló volt katonáját, Zsóvár Imrét hamis tanúzás miatt.
prisztás
Prisztás Józsefet 1996. november elsején ölték meg. Fotó: borsonline.hu

PORTIK: NEM SZÁRMAZOTT HASZNOM PRISZTÁS HALÁLÁBÓL

A vádlott emellett nyomatékosította, hogy a sértett vagyonából hozzá semmi nem került, Prisztás halálából tehát semmi haszna nem származott. Nem volt„indítóoka”, ellentétben az áldozat barátjával, aki annak halála után rátette kezét a Prisztás-vagyonra – mondta Portik. Semmi nem bizonyítja azt sem, hogy pozícióharc lett volna kettejük között – állította az Energol-vezér, hozzátéve, hogy„évek óta van bent a semmire, mesékre”. Nehezményezte, hogy az elsőfokú eljárás során sérült a tisztességes eljáráshoz való joga, illetve sérelmezte, hogy a bíróság nem tett eleget az indokolási kötelezettségének, valamint nem oldotta fel a védett tanú vallomásaiban – álláspontja szerint – fellelhető ellentmondásokat. Az ítélőtáblán elpanaszolta azt is, hogy a zárkájában leginkább rendőrségi besúgókkal van együtt és a rendőrök rendszeresen azt mondják neki, hogy „ te nem szabadulsz” és „itt pusztulsz el”. Mivel Portik állítása szerint a bűncselekményt nem követte el, felmentését kérte az ellene felhozott vádak alól.

HATVANI IS FELMENTÉSÉT KÉRTE

Ugyancsak tagadta bűnösségét és felmentését kérte a táblabíróságtól a Prisztás fejbe lövésével vádolt Hatvani István. A másodrendű vádlott kijelentette, „48 hónapja ül ártatlanul”, ugyanakkor bízik a bíróság tisztánlátásában. Hatvani ugyancsak cáfolni próbálta a védett tanú vallomását, akinek szerinte ő soha nem vallotta be a gyilkosságot. Utalt arra is, hogy a helyszínen lévő tanúk teljesen más személyleírást adtak a gyilkosról, továbbá megismételte, hogy a bűncselekmény napján vidéken, egy családi rendezvényen tartózkodott. Az első fokon bizonyítottság hiányában felmentett Fazekas Ferenc harmadrendű vádlott annyit mondott csak el, hogy „nem volt tudomása a bűncselekményről és semmilyen módon nem vett részt abban”. A per csütörtökön, a másodfokú ítélet kihirdetésével folytatódik.
Fotó: Mészáros Péter/PestiSrácok.hu


Ennyi balek , vagy valaki a háttérből mozgatja a szállakat !!!

Az igazság odaát van !!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése