2015. január 22., csütörtök

A szálak mozgatói ütközéseket provokálnak




A szálak mozgatói ütközéseket provokálnak






A napelemek után már a hőszivattyúkra és szélerőművekre is újabb sarc jöhet




2015. január 19., hétfő 
HVG
Illés Zoltán, a második Orbán-kormány környezetügyért felelős államtitkára szerint a napelemekre kivetett termékdíj után újabb megújulóknál jöhet a termékdíj. A kormányzat zöldpolitikájával kapcsolatban a volt államtitkár igencsak élesen fogalmaz: láthatóan nem értik a kor szellemét, ahol még a hatalmas szénvagyonú Kína is átáll zöldenergiára.

Tovább folytatja a kormány környezetvédelmi politikájának kritizálását Illés Zoltán, a második Orbán-kormány környezetügyért felelős államtitkára. A volt államtitkár múlt héten a napelemek megadóztatása miatt akadt ki, hétfőn pedig a Népszabadságnak adott interjújában Illés azt mondta, hogy a mostani kormányban nincs már súlya a környezetvédelemnek. A jelenlegi kormányzás a volt államtitkár szerint egyre jobban emlékeztet a Tanú című filmre a bármely pozícióban bevethető Pelikán elvtársakkal.
Illés szerint a Fideszben vannak olyanok, akik valamiféle balos elhajlásnak vagy a gazdagok hóbortjának tartják a környezet- és természetvédelmet, de az uralkodó felfogás szerint csak egy felesleges akadály a gazdasági tervek megvalósításának útjában. Az előző kormányban a volt államtitkár szerint még érvényesült egyfajta egyensúly az értékek és érdekek között, mára csak a nyers érdekek maradtak.
A volt államtitkár szerint a loajlitás valódi tudás nélkül nem ér semmit. Illés állítása szerint ráadásul a környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkárság által beterjesztett salátatörvény nemcsak a napelemekre, hanem a szélerőművek és a hőszivattyúk fő alkatrészeire is termékdíjat vetne ki, ez következik ugyanis az elfogadott törvényből. Ilyet csak az ír le, akinek fogalma sincs a fenntarthatóság alapvető összefüggéseiről, és bármi áron eleget akar tenni annak a felülről jövő elvárásnak, hogy be kell bizonyítani: a megújulók drágábbak az atomnál - tette hozzá Illés Zoltán.
A volt államtitkár szerint láthatóan nem értik a kor szellemét, ahol még a hatalmas szénvagyonú Kína is átáll zöldenergiára, Illés szerint nem fogják fel, hogy az atomfizikus végzettségű Angel Merkel német kancellár nem politikai okokból mond le az atomról, hanem azért, mert tudja, hogy ha meg kell fizetni az atomerőműveknek a kockázatokat fedező felelősségbiztosítás reális költségeit, akkor az atomenergia soha többé nem lesz versenyképes. A második kétharmad Illés véleménye szerint nagy lehetőség lehetett volna a viszonyok konszolidálására, ám most inkább úgy fest, bele fog fulladni a hozzáértés hiányába és a mérhetetlen mohóságba.

168 Óra: A fideszes Illés Zoltán emeli a tétet Orbánék gyalázásában. Az ok: a napelemek mellett a szélerőműveket és a hőszivattyúkat is megadóztatja a kormány. A kabinet zöldpolitikájával elégedetlen egykori környezetvédelmi államtitkár azt mondta a Népszabadságnak: "Úgy látszik, az Orbán-kormány bele fog fulladni a hozzáértés hiányába, a tények figyelmen kívül hagyásába és a mérhetetlen mohóságba."
Kapcsolódó:
   
Átadták Hajdú-Bihar legnagyobb naperőművét
   
A napelemek megadóztatásához: Ne lopjuk a napot!
   
Ha napelemet teszel a házadra, akkor adót vet ki rád a kormány!!! - Orbánék megadóztatják a napelemet!
   
Hazudott a kormány, NINCS ilyen uniós kötelezettségünk, máshol sincs napelem adó
   
Napelem adó ügyben mindenki hibázott - Áder János levele
   
Lord Browne hazudott, azonnal lemondott
   
Lemondott a polgármester, mert nem akart hazudni és okiratot hamisítani a közmunkával
   
Hogy férhetett hozzá Rogán egy még nem végleges ÁSZ-jelentéshez?
   
Portik: Rogán hazudik. Rogán: Portik hazudik
   
A Magyar Hírlap szerint hazudott a Fidesz Portikról és Szilvásyról
   
Még a legelhivatottabb Fidesz hívők is tudják, hogy Orbán Viktor folyamatosan hazudozik
   
Titkosítás a Fidesz csodafegyvere!
   
Gréczy: lehet, hogy már Lázár a miniszterelnök, csak nem tudunk róla
   
További hülyítés: Gyurcsány rövidesen bíróság elé kerülhet
   
Orbán: A népnek joga van elkergeti a kormányt!
   
Rogán: Orbán Viktor ki fogja tölteni a ciklusát




Átadták Hajdú-Bihar legnagyobb naperőművét


2015. január 19., hétfő 12:13, frissítve: hétfő 12:18 , forrás: MTI, szerző: KÉ



Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet
Összesen 240 háztartás éves energiaszükségletét fedezi az a naperőmű, amelyet ma adtak át Berettyóújfaluban. A 680 megawattóra villamos energia termelésére képes létesítmény a legnagyobb a megyében.
Hajdú-Bihar megye legnagyobb naperőművét adták át Berettyóújfaluban hétfőn. Az átadáson elhangzott, hogy a létesítmény évente 680 megawattóra villamos energia termelésére képes, ami 240 háztartás éves szükségletét elégíti ki.
A hajdúszoboszlói székhelyű családi vállalkozás, a Nord-Point Kft. Berettyóújfalu délnyugati részén, egyhektáros területen egy év alatt építette fel a csaknem 300 millió forintba kerülő naperőművet. A beruházáshoz 120 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert európai uniós forrásból a cég.
A kivitelezők 2277 napelemet telepítettek, aminek eredményeként 495 kW teljesítményre képes az első blokk – mondta Szűcs Norbert projektvezető az erőmű bejárásakor. A cég a megtermelt energiát az E.on Tiszántúli Áramhálózat Zrt. hálózatán keresztül juttatja el a fogyasztókhoz. Az erőművet Muraközi István (Fidesz–KDNP) polgármester helyezte üzembe, aki reményét fejezte ki, hogy a bekerülési költség egy év alatt megtérül.


A napelemek megadóztatásához: Ne lopjuk a napot!


Posted on 2015/01/15 by Nifadmin
justitiaMagyar Justitia Bizottság
Mielőtt még  elfogadott törvény  születne a  napelemek  megadóztatásáról,  szíves figyelmükbe ajánlom, hogy ezt a fontos kérdést  komplex összetevőiben szíveskedjenek vizsgálat tárgyává tenni.
Bolygónk éltető elemét biztosító napsugárzást ugyanis nem csupán a napelemek hasznosítják, hanem a növények, a vizek, a föld,  a levegő, az emberek és az állatvilág  egyedei is.
Tekintélyes  összegre lehetne szert tenni, ha a napsugárzást  közvetlen vagy közvetett módon  felhasználó emberekre is kivetnék az adót,  mért vagy becsült adatok alapján. A napozáskor (például strandokon mért sugárzási intenzitás/ időegység), vagy nyílt vízi fürdőzéskor  (napsugárzás/víz-hőfok/időegység alapján), valamint növényi eredetű  élelmiszer vagy fűtőanyag (fa, kóró, lignit, szén, olaj, gáz) létrejöttét segítő napsugárzás  mennyiségének a figyelembe vételével.
Vagyis: kapzsi módon és az adóügyi hatóságot  csalárd módon megkerülve,  „NE LOPJUK A NAPOT”!
Befejezésként pedig javasoljuk annak a vizsgálatát végrehajtani, hogy az, aki felvetette a napelemek megadóztatásának  kérdését, nem kapott e nyáron napszúrást? Mégpedig időben és intenzitásban olyan mennyiségben, hogy (talán) maradandó agysérülést szenvedett?!  Esetleg felforrt az agya?!  És ez nem vicc!  Hiszen másoknál is előfordult már napszúrás,  de a szakirodalom szerint  azok nem voltak ennyire súlyosak. A napszúrás fejfájással, lázzal, szédüléssel,  hidegleléssel, hányingerrel, rosszulléttel jár, de  „napelemi adóemelési” szimptóma eddig még nem mutatkozott  a hőgutát kapottaknál.
A mostanság érintett felgyógyulását követően figyelmeztetni kellene, hogy  csak kalapban napozzon, a kalapja alá pedig tegyen kb. 10 deka  teavajat, amely az olvadásával jelzi számára, hogy mikor  távozzon egy árnyékos helyre. De az sem ártana, ha olyan helyre távozna, ahol a közügyekkel nem foglalkoznak…                     
 
 Tisztelettel:
 (Prof. Dr. Bokor Imre)
MJB elnök
 
Nemzeti InternetFigyelő (NIF)
Kapcsolódó:   



Ha napelemet teszel a házadra, akkor adót vet ki rád a kormány!!! – Orbánék megadóztatják a napelemet!


Posted on 2015/01/15 by Nifadmin

Az egész világon a napelemet támogatja a helyi kormányzat. Ez Magyarországon fordítva van! Nálunk, ha napelemet teszel a házadra, akkor adót vet ki rád a kormány!!!

A magyar kormány vagy nem tudja mit akar, vagy szembe megy a megújuló természetes energiával! Ezzel szemben atomerőművet épít!
2015. január 1-től kilogrammonként 114 forint termékdíjat kell fizetni a napelemek után.
A törvényalkotók szerint a napelem káros, környezetszennyező dolog.
Egészen pontosan:
A III. kategóriába, a “Jelentős szennyezést okozó termék- és anyagáramok” kategóriába sorolták a napelemeket,
Ezzel szemben a valóban mérgező ólomból készülő akkumulátorokra csak fele annyi termékdíj van, mint a napelemekre, így csak a II. kategóriába kerültek.
A kormány az alábbi jogszabályban határozta meg a termékdíjat. Kattints a jogszabály nevére és megtekintheted azt. 2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról.
Részlet a törvényből: 
I. számú melléklet, 57. Szórakoztató elektronikai cikkek és fotovoltaikus (napelem) panelek, az alkatrészek kivételével.
64. Fotovoltaikus elem 8541 40 90, Termékdíjtétel (Ft/kg) 114 Ft/kg,
míg pl. az akkumulátorok csak a II. kategóriát a “Szennyező termék és anyagáramok” -ba sorolták így csak 57 Ft/kg a termékdíj.
NIF


Hazudott a kormány, NINCS ilyen uniós kötelezettségünk. Máshol sincs napelem adó. A szemetet is, amit úgyis összeöntenek a gyűjtőhelyen, de bezzeg tőlünk elvárják hogy válogassuk mint a hülyegyerek, szemétválogatásra nem alkalmas 40-50 m2-s lakótelepi lakásokban hogyne - a fideszesek fejére kell borítani! A szelektív gyűjtőhelyek meg úgy néznek ki, mint egy csatatér - és túl ritkán viszik el, mindig kupacok vannak a kukák körül, amiket aztán szétvisz a szél. Gratulálok fidióták, ezen spórolni! Az élet minden területét tönkreteszik most már ezek a felfuvalkodott gecvarek burzsi újgazdag köcsög zsideszes belpesti libsik. Mert mindig a libsiktől ered az összes népnyúzó ötlet, ez is elsősorban vidékellenes sarc amit a párt népi illiberális fele NEM támogat, azért szólt be erre a barom napelemadó törvényre Áder János is. Lehetett érezni, hogy baj lesz, ősszel megszorítások, kisembereket sújtó új adók és általános népcserbenhagyás jön, ha marad a kétharmad. Persze az arányokat mi jobboldali ellenzékiek a Jobbik javára csoportosítanánk át, mivel a ballib nemzetellenes és antiszociális és azért is kár hogy egyáltalán bejutottak a pártjaik, igazából már az is gáz, hogy hagyjuk őket az ország területén létezni, szabadon garázdálkodni, feljelentgetni, betartani és ártani! Szét kell trollkodni mindent amit csinálnak. Különben a fidesz sötét oldala, és a ballib közt meglepően harmonikus összhang és nagykoala van abban, hogy a Jobbik lezúzása közös érdekük. Mert az magyar párt, népbarát és ezzel már háttérhatalmi + helyi tolvaj kiskirály érdekeket sért! Ha valahol mindenki lop, ott az lesz szélsőségesnek kikiáltva aki tolvajt kiált. A világcsalás korában meg az igazmondás a forradalmi tett, ugyebár. 
A napelemek megadóztatásához: Ne lopjuk a napot!
https://internetfigyelo.wordpress.com/2015/01/15/a-napelemek-megadoztatasahoz-ne-lopjuk-a-napot/
Magyar Justitia Bizottság
Mielőtt még elfogadott törvény születne a napelemek megadóztatásáról, szíves figyelmükbe ajánlom, hogy ezt a fontos kérdést komplex összetevőiben szíveskedjenek vizsgálat tárgyává tenni.
Bolygónk éltető elemét biztosító napsugárzást ugyanis nem csupán a napelemek hasznosítják, hanem a növények, a vizek, a föld, a levegő, az emberek és az állatvilág egyedei is.
Tekintélyes összegre lehetne szert tenni, ha a napsugárzást közvetlen vagy közvetett módon felhasználó emberekre is kivetnék az adót, mért vagy becsült adatok alapján. A napozáskor (például strandokon mért sugárzási intenzitás/ időegység), vagy nyílt vízi fürdőzéskor (napsugárzás/víz-hőfok/időegység alapján), valamint növényi eredetű élelmiszer vagy fűtőanyag (fa, kóró, lignit, szén, olaj, gáz) létrejöttét segítő napsugárzás mennyiségének a figyelembe vételével.
Vagyis: kapzsi módon és az adóügyi hatóságot csalárd módon megkerülve, „NE LOPJUK A NAPOT”!
Befejezésként pedig javasoljuk annak a vizsgálatát végrehajtani, hogy az, aki felvetette a napelemek megadóztatásának kérdését, nem kapott e nyáron napszúrást? Mégpedig időben és intenzitásban olyan mennyiségben, hogy (talán) maradandó agysérülést szenvedett?! Esetleg felforrt az agya?! És ez nem vicc! Hiszen másoknál is előfordult már napszúrás, de a szakirodalom szerint azok nem voltak ennyire súlyosak. A napszúrás fejfájással, lázzal, szédüléssel, hidegleléssel, hányingerrel, rosszulléttel jár, de „napelemi adóemelési” szimptóma eddig még nem mutatkozott a hőgutát kapottaknál.
A mostanság érintett felgyógyulását követően figyelmeztetni kellene, hogy csak kalapban napozzon, a kalapja alá pedig tegyen kb. 10 deka teavajat, amely az olvadásával jelzi számára, hogy mikor távozzon egy árnyékos helyre. De az sem ártana, ha olyan helyre távozna, ahol a közügyekkel nem foglalkoznak…
Tisztelettel:
(Prof. Dr. Bokor Imre)
MJB elnök
Nemzeti InternetFigyelő (NIF)



Titkosítás a Fidesz csodafegyvere!



Mit tegyünk ha forró a talaj? Egy nagyon jó üzlet van kilátásban, de nem akarjuk, hogy bárki is értesüljön arról, mit, mikor, hol és miért csináltunk?

Egyszerű a megoldás, elég csak titkosítani mindent és máris megoldódott a probléma. Ezt a csodafegyvert alkalmazza a Fidesz akárhányszor az egész országot érintő szerződések kerülnek elő.

Ráadásul nem is valamilyen elhanyagolható időtartamra szólnak ezek a titkosítások, hanem minimum 30-40 évre. Ez, ha gyengén fogalmazok, akkor is vérlázító.

A mi pénzünkből épül és fejlődik az ország, jogunk van tudni minden egyes szerződéskötés részletét, a résztvevőktől az összegekig mindent.

Bizonyos szerződések megkötését egyébként még népszavazáshoz is kötném, de ennyire nem rugaszkodok el, örülnék, ha szimplán csak nem titkolnának el előlünk mindent.

Eleve, hogy van ehhez joga bárkinek is, aki az országot szolgálja?

De lássuk csak mit kellett megemésztenünk az elmúlt akár 1 évben. Ne menjünk messzebbre. Volt itt minden.
Az elmúlt 1 év számomra egy teljesen jól látható dolgot mutatott meg.

A magyar emberrel bármit meg lehet tenni, kivéve megadóztatni az internetet.

Gyerekek éheznek, és nem szívesen megyek vissza a trafik dolgokig, de ne menjünk messzire, a legutóbbi képviselői fizetés emelése is a pofátlanság csúcsa volt, úgyhogy ha őszinte akarok lenni, a paksi erőművel kapcsolatos szerződések titkosítása tulajdonképpen várható volt..

2015. nem tartogat számunkra semmi újat, semmi változást, semmi jót. Lázadhat egy maroknyi tömeg, éhezhet bárki, romolhat az ország, minden marad a régiben.

A Fidesz királyságát megszavazta a nép egy része és a fennmaradó embereknek el kell fogadni, hogy amíg nem leszünk többen, addig a mi Viktorunk és bandája azt csinál, amit csak akar.

A titkosításról pedig csak annyit mondok, mire belenézhet bárki ember fia, addigra már nem lesz jelentősége a benne leírtaknak.

Ügyes húzás volt kedves Fidesz. A meccs a tiétek, de a háborúnak még nincs vége, bár az állás eddig 1:0 a Fidesz javára az ország ellen.

Gréczy: lehet, hogy már Lázár a miniszterelnök, csak nem tudunk róla

https://www.youtube.com/watch?v=1XwajUJs044&honnan=Nemzeti_Hirhalo

GYURCSÁNY RÖVIDESEN BÍRÓSÁG ELÉ KERÜLHET


Szerdán folytatódik a 2006-os rendőri túlkapásokat vizsgáló bírósági tárgyalás. A per 15 vádpontja a rendőri vezetői felelősséget vizsgálja például a gumilövedékek, könnygázgránátok használatában, illetve azt, hogy a súlyos sérülések után miért nem vizsgálták az említett eszközök használatának indokoltságát és arányosságát. Az összecsapásokban több tucat ember sérült meg, és a rendőrség utólag százmilliós kártérítést volt kénytelen kifizetni. A tárgyaláson rövidesen meghallgathatják Gyurcsány Ferencet is.
Ez a per teljesen alkalmatlan arra, hogy megtudjuk, a nyilvánosságra került történések “kicsoda akaratának megfelelően” zajlottak le – jelentette ki Völgyesi Miklós, a Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott tanácsvezető bírája a hétfői Ma reggelben. A rendőr mindig parancsra cselekszik, így történt ez 2006 őszén is, 2007. március 15-én és napjainkban is – hangoztatta a szakember –, ha pedig ez igaz, annak okát kell keresnünk, hogy akkor a rendőrség miért úgy lépett fel. Ezt a rejtvényt azonban csak akkor lehetne megfejteni, ha a nyomozó hatóságot, a vádemelő ügyészséget és a katonai tanácsot érdekelnék a Gulyás Gergely vezette parlamenti albizottság meghallgatásán elhangzott információk – tette hozzá.
Bene László országos rendőr főkapitányt például rendkívüli mód sértette, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a feje fölött instruálta Gergényi Péter budapesti főkapitányt – emlékezett vissza Völgyesi. Bene elmondásából az is kiderül, hogy amikor ezt kifogásolta, a kormányfő válaszút elé állította: vagy tudomásul veszi, ami történik, vagy veszi a kalapját. A rendőri vezető az utóbbit választotta, de a lemondást Gyurcsány Ferenc nem fogadta el, megtiltotta viszont neki, hogy bárki ellen is belső fegyelmi vizsgálatot indítson.
Ez tehát a magyarázat arra, hogy sem az ORFK, sem a Rebisz keretein belül nem folyt ilyen vizsgálat, és az ügyészségnek a bűnügyben folytatott nyomozásában sem – jelentette ki a nyugalmazott tanácsvezető bíró, akit egyébként máig nem kért fel senki tanúskodni, bár a Civil Jogász Bizottság alapító társelnöke volt, később 18 hónapig irányította a tényfeltáró bizottság munkáját, vagyis hatalmas szerepe volt a Balsai-jelentés elkészülésében is. A bíró egyébként úgy tudja, Gyurcsány Ferenc tanúkénti meghallgatására akár már ma sor kerülhet.
Forrás: Híradó.hu


A népnek joga van elkergeti a kormányt!






Svájci frank-ügy: minden idők legnagyobb pénzügyi csalása?



2015.01.19. privatbankar.hu - 
komlomedia.hu
A múlt csütörtöki sokkoló esemény óta sokan elemezték már az események hátterét, a lehetséges kiváltó okokat és a gazdasági, pénzügyi és morális következményeket. Csakhogy itt az események mintha túlmutatnának mindezen: felvetődik a felelősség kérdése is.
A világ még fel sem tudott ocsúdni a döbbenetből a svájci jegybank dilettánsan kivitelezett akciója óta, máris kezdenek jelentkezni az általa okozott gigantikus veszteségek. Múlt héten még csak az amerikai online forex platform, az FXCM dőlt be közel 300 millió dollárral, őket már meg is vette a konkurencia. A hétvégén egy 840 millió dolláros alap, az Everest Capital dobta be a törülközőt, most pedig már a nagybankok (Citigroup, Deutsche Bank, Barclays) is sorra jelentik be a méretes veszteségeiket.
A korábbi balhék
A 2008-as subprime válság után azt hittük, tanult a pénzügyi rendszer az esetből, és nem követi el még egyszer a hibát. Szinte mindenki ügyelt is arra, hogy rendben legyenek a dolgok, küzdöttek a kormányok, a józan jegybankok, a felügyeletek. És akkor jön a mindenki közül leghitelesebbnek hitt svájci jegybank, és szétrombolja a 6 év alatt szép lassan felépített bizalmat.
Ám nem csak a bizalomvesztés a hasonlóság a 6 évvel ezelőtti eseményekkel. Akkor egy lassan kiépülő, majd elharapózó bűncselekmény-sorozat okozta végül a teljes összeomlást. A bankok elkezdték a rossz minőségű jelzálog fedezetű hiteleket összegyűjteni és értékpapírok mögé rejteni. Ezeket eladták másoknak, azt állítva, hogy jók a hitelek, de sok esetben még csak nem is tájékoztatták a vevőket, hogy mit tartalmaz a portfólió. Ez már kimerítette a megtévesztés, ill. csalás tényállását. A dolog lassan zajlott, és nehezen lehetett követni az eseményeket, ahogy azt is, hogy ki volt jóhiszemű, és ki nem. A bili akkor borult ki, amikor az ingatlanpiaci összedőlt, a rossz hitelek hirtelen nem értek semmit, értékpapírosított változatuk pedig hirtelen hatalmas lyukként jelentkezett mindenkinél (főleg bankoknál), aki rendelkezett velük.
Miután nem lehetett tudni, kinek van, kinek nincs, a piac minden bankra úgy tekintett, mint lehetséges áldozatra, ezért nem hiteleztek egymásnak, leállt a pénzügyi forgalom. A bankok egy része bedőlt, s mikor látszott, hogy ez maga alá temetné a világgazdaságot, a kormányoknak kellett hirtelen fedezetlen pénzzel megmenteni a bankokat, hogy helyreálljon a bizalom. Az ár tudjuk, mi volt: óriási pénzügyi válság, hatalmas károkkal. És ezt egy kb. 500-1000 milliárd dollár értékű csalás sorozat váltotta ki.
Érdemes megemlíteni egy kisebb, de elhíresült bűnesetet is a 2008-ig tartó időszakból: az úgynevezett Madoff-pilótajátékot. Az ismert guru hosszú évekig építette a piramist, ami aztán a 2008-as válságban dőlt össze. Az okozott kár nagyjából 50 és 100 milliárd dollár közé tehető.
Pandúrból rabló
Nézzük ezek után, mit tett most Svájc. 3 éven át betartott egy ígéretet, melyet az utóbbi hetekben állandóan megerősített, még 2 nappal az ominózus esemény előtt. Vagyis mindenkit tévedésben tartott, és azt nem akárki tette, hanem a világ talán leginkább szavahihetőnek tartott intézménye. És miután a csütörtöki döntés feltehetőleg nem aznap reggel ébredve pattant ki a fejükből, ezért tudtak róla, hogy az egész világot becsapni készülnek, és ezzel elképesztő méretű kárt okoznak. Vagyis megvalósult az eset, amikor a megtévesztés kárt okoz (mégpedig nem akármekkorát), ezzel vélelmezhető a csalás tényállása.
Ráadásul lehetősége lett volna Thomas Jordan csapatának a kárenyhítésre: felhívja Draghit és a legnagyobb bankokat, kidolgoznak gyorsan egy szisztémát, ahol fokozatosan zárják le a kiépült rengeteg pozíciót, és ennek költségét ésszerűen megosztják. Ezt bevezethették volna úgy is, hogy átmenetileg extrém mély negatív kamatot alkalmaznak: ez kikényszeríti a rengeteg nyitott pozíció kis veszteséggel való zárását. Vagy akár bejelenti, hogy bármerre eltolhatja a sávot, el is törölheti, mindenki csukjon mindent, a brókercégek emeljék meg az alapletéteket, így ugyancsak a pozíciók nagy része bezárult volna időben. A kárt tehát enyhíteni sem próbálta, sőt, a maximális kárt okozó metódust alkalmazta. Ahogy egy kiváló alapkezelő írja: az afgán jegybank is jobban csinálta volna.
A hiénák
Hibáztatható, vagy akár vádolható-e még más is az események kapcsán? Úgy tűnik, hogy igen. Az árfolyamgát megszűnése után megszűnt a piac. Az árjegyzők felfüggesztették a tevékenységüket, átadva valakinek-valakiknek, esetleg saját maguknak a megtisztelő lehetőséget, hogy a piacinak nem nevezhető, teljesen önkényes és irreális, 20-30 százalékkal eltolt árfolyamon lemészárolják az összes pozíciót. Utána engedték a piacot kialakulni: immár csak 15 százalékkal az "esemény előttihez" képest. A tetemes, számítások szerint ezermilliárd dolláros nagyságrendű nyerőt (mellyel ügyfeleiket megkárosították), vidáman zsebre tehették 1-2 óra alatt.
Az összegszerűség csak most fog kiderülni, de előzetes számítások alapján feltételezhető a 2008-ast elérő, vagy meghaladó nagyságrend. Ha utólag a világ pénzügyi vezetése nem alkalmaz valamilyen kárenyhítést, akkor könnyen lehet, hogy minden idők legnagyobb pénzügyi bűncselekményével állunk szemben.




Nagy Rudolf: CSALÁDI CSŐD és ehhez jön még hozzá egy szó: VÉDELEM. Olyan, mint családi csőd létezik, egy teljesen elfogadott, sőt mondhatni lehet bevált dolog az Usa-ban. Talán más országokban is, de nem Magyarországon. Hibái ellenére nem egy rossz dolog az adós szempontjából. Lényege: ha valaki csődöt jelent, személyeset, akkor ""felszámolják"" a palit. A ház, kocsi stb. természetesen megy, de lehet húzni az időt, ha nem is a végtelenségig, de akár évekig is. Miért jó ez? A fizetni nem tudó INGYEN lakik, még ha a kocsiját (ha tartozás van rajta) el is viszik, de a házából addig nem dobják ki. Ha útközben megegyezik a bankkal, mert a pénzkibocsátónak is ez az érdeke, marad, ha nem, akkor hosszú ideig csak a közüzemi számláit kell fizetnie. Tud gyűjtögetni, van ideje a elgondolkozni a hogyan továbbon, hisz az ingatlan, valamint az autó a fedezet, nem kell fizetnie miután elvettek már Tőle mindent.
Viszont a készpénztartozását teljesen leírják. Eltűnik, nincs. Ezt hívják úgy, rossz kihelyezés és az átlagpolgár is bele tartozik nem csak a egyenlőbbek. Itt van egy kis mozgástere a delikvensnek, hisz ha már látja a bajt, a hitelkártyái révén némi KP..-hez jut, ami szintén segít a túlélésben és a bank "benyeli". Persze ez nagyrészt csak trükk ide-oda, de mégis működik, a zsákmány is úgy érzi nem szorít annyira a hurok.
Ellenben a Kárpát-medencébe nem lehet átvenni a már jól működő dolgokat, nincs szükség a hurok lazítására, fulladjon meg az áldozat, de addig is szedjünk ki belőle mindent, amit lehet.
Ki fizeti a csődgondnokot? Hogyan dolgozik? Együtt lakik a családdal vagy van Neki 100 ügyfele és adtunk a sz...nak megint egy pofont. Aki eddig nem tudott fizetni, az mitől tudna, ha egy nem nagy tudású pali beleszól, hisz ha emberünk értene a pénzügyekhez biztos nem vállalna ilyen munkát......és még egy: Kinek akar segíteni megint a vezérkar???


Elengedik a legszegényebbek bank- és közműtartozásait - Na, hol?

Hát nem a gyarmaton.



Horvátországban a kormány döntése alapján elengedik azoknak a polgároknak a tartozásait, akik legfeljebb 35 ezer kuna (1,5 millió forint) adósságot halmoztak fel a bankokkal és a közműszolgáltatókkal szemben - jelentette be a csütörtöki kormányülés után Milanka Opacic jóléti és ifjúsági miniszter.


A miniszter szerint ez "óriási lehetőség", "új kezdet" körülbelül 60 ezer állampolgár számára. Mint mondta, a kormány tisztában van azzal, hogy milyen nehéz helyzetben vannak azok az állampolgárok, akiknek számláját a bank már több mint egy éve zárolta. Legtöbbjük önhibáján kívül, a tartós gazdasági válság következtében adósodott el - hangsúlyozta.

A kancellár jön, ezek lesznek a témák



Németország által az unióban képviselt szigorú gazdaságpolitika magyar támogatása és az Oroszországgal szembeni szankciós politika is minden bizonnyal napirenden lesz Angela Merkel német kancellár február elején esedékes budapesti látogatásának – hangzott el egy újságíróknak rendezett keddi kormányzati háttérbeszélgetésen.
A kancellár programjáról úgy tájékoztatottak, hogy a tervek szerint Angela Merkel négyszemközti és plenáris megbeszélést folytat Orbán Viktorral, majd munkaebéden vesznek részt. A német politikus budapesti látogatásának része emellett egy előadás az Andrássy Gyula német nyelvű egyetemen és találkozó zsidó hitközségi vezetőkkel.

Erősít minket a látogatás

Az Orbán–Merkel-tárgyaláson várhatóan szóba kerülő ügyekkel kapcsolatban a kormányzati rendezvényen arra hívták fel a figyelmet, hogy Magyarország „jó szövetségese” a Németország által az Európai Unióban képviselt szigorú gazdaságpolitikának, ami bizonyosan terítékre kerül. Emellett nagy valószínűséggel téma lesz az Oroszországgal szembeni szankciós politika is.
A jelen lévő kormányzati szereplő a Merkel-látogatásról úgy fogalmazott, hogy az „jelentős mértékben erősítő hatású”.

Csúszik a váltás

A háttérbeszélgetésen szóba kerültek a magyar–amerikai kapcsolatok is, amellyel összefüggésben elhangzott: a kormány célja, hogy a washingtoni magyar nagyköveti poszton Szapáry Györgyöt váltó Szemerkényi Réka mihamarabb megkezdhesse munkáját. A magyar kabinet a váltást január 31-ére tervezte, ez azonban várhatóan csúszni fog, mert az amerikai fél részéről még nem érkezett meg az ehhez szükséges fogadó nyilatkozat.
A kormányzati rendezvényen útdíjügyben azt a tájékoztatást adták, hogy a próbaüzem eddigi tapasztalatai várhatóan szerdán kerülnek a kabinet elé. A tanácskozáson emellett napirenden lehet az állami közműszolgáltató kérdése is.







A Fidesz bukóra áll, a hős ex-zsaru Karancsi befuthat


Savanyú a FIDESZ mert már most tudja szinte teljes bizonyossággal a párt belső vezetése, hogy Veszprémben sajnos elveszítik az országgyűlési képviselő választást. Ilyen csúfság is rég esett meg velük. Kérdés, hogy a párt vezetése beszámolt-e már minderről Orbán Viktornak. Úgy tudjuk ezt az apró kellemetlen hírt még nem közölték a miniszterelnökkel. A választások egyik titkos nevető harmadik győztese Karancsi Tibor ex-zsaru lehet, aki két évtizede küzd a politikai korrupció ellen s itt az ideje, hogy rendet vágjon a Parlamentben.

Bár sokáig ment a találgatás, hogy a Fidesz fő támogatója és Orbán Viktor miniszterelnök úr régi barátja Simicska Lajos csúnyán összeveszett. A Közgép úra így úgy döntött lehet elindul a veszprémi országgyűlési választáson, hisz rengeteg minden és sok szép emlék köti a megyéhez, a városhoz. Nos Simicska nem indul de indulnak helyette mások, sokan. Mondjuk a miniszterelnök úr régi ismerőse jobban is tette, hogy nem száll be a politikába ily módon, főleg a Fidesz színeiben, mert a pártnak a népszerűsége bizony itt Veszprémben sem áll túl jól. Sőt a pár belső vezetése már régóta tudja,hogy veszítenek. Tudja mert a felmérések, amiket kapnak ezt mutatja. Éppen ezért a nagy fejvakarás közt csak a régi képletet tudták előhúzni, s ez a nagy bajuk, hogy induljon minél több jelölt s talán sikerülhet a Fidesz csoda. S akkor nem kell magyarázkodni a miniszterelnök úrnak, hogy mi történt és miért bukták el azt a helyet, ahonnan Navrasics Tibor simán bejutott a Parlamentbe. Mert ugye Orbán Viktor mindig is szeretett biztosra menni. Ilyenformán az a nagy büdös harci helyzet a kézilabdasportjáról messze földön híres Veszprém városában, hogy a február 22-i időközi választásokon, ahol elvileg a Fidesz kétharmados parlamenti többsége lenne a tét, elindul egy-két bizniszpárt, mint például az Elégedetlenek Pártja vagy az (ezt kapják ki!) Aquila párt is (amiről legfeljebb annyit van módunk tudhatni, hogy nem fog legyeket). Persze jó okunk van feltételezni, hogy rájuk még a családjuk sem fog szavazni, illetve még ismerőseik sem élnek Veszprémben, nemhogy rokonaik. Tehát ők aligha zúzzák rommá Kész esélyeit. Nem így viszont a Fidesz két, már-már valósnak tűnő 5. hadoszlopa, Schiffer András és Schmuck Andor, akik homokozópártjaikkal (LMP meg valamilyen szocdemes nevű) már tízes-százas nagyságrendben is képesek szavazatokat rabolni - nyilván nem a Fidesztől, hanem a csóri Késztől. Schiffer az önkormányzati és rendészeti szakszóvivőjével, Gerstmár Ferenccel vág neki, Schmuck pedig az olajos ügyek egykori hősével, Karancsi Tiborral.
Karancsi több mint 20 éve küzd a politikai korrupció ellen és ennek rendje és módja szerint tönkre is tették majdnem. Azonban az ex zsaru él és virul, sőt kampányában nem fogja kímélni a politikusokat és sok sok kényes korrupciós ügyről rántja le a leplet, állítólag, amellyel akár váratlan meglepetést is okozhat. S feltehetőleg fog is, mert a népnek a politikusok gőgösségéből elege van. Karancsi pedig lehet a Ludas Matyi, csak rajtunk múlik.
Szépen gyűjtjük az ajánlásokat. Jól esik, hogy ennyi ember megállít beszélnek velem és támogatnak, meg megveregetik a vállam és úgy tűnik örülnek annak, hogy amiért küzdökaz azt jelent értük is küzdök. Én a nép egyszerű gyermeke vagyok, aki a korrupció ellen harcol nap, mint nap. Hogy most miről fogom lerántania leplet ? Hát most nem árulom el, de sok sok aktuális ügy van, amit nyilvánosságra kell hoznunk. - mondta Karancsi Tibor, független képviselő jelölt.
Nyilvánvalóan mindenki célja a végső győzelem, ha pedig a diadal nem jön össze valami fatális szerencsétlenség folytán, akkor majd a megszerzett bizonyos százalékukat is rohadt nagy sikerként kommunikálják majd sokan.
K. T.: - Nekem azt blöffölte az akkori bűnügyi osztály vezetője - akinek a helyettese voltam -, hogy a Klaváts úrnak az a kérése, hogy vonuljunk le, ne biztosítsuk itt a tettenérést.
R.: - Kész volt az az üzemanyag, amit megfogtatok?
K. T.: - Persze, itt ipiapacs volt. Itt volt a tíz tartályvagon, itt voltak a kamionok tele gázolajjal és lock-oltuk ezt a telepet. Fölmentünk, itt voltak a dokumentumok és minden. Tehát klasszikus tettenérés volt.
S.I.: - Az olajügy igaziból a rendszerváltás egyik legnagyobb találmánya volt, ugyanis az olajügyet nem az un. piti bűnözők találták ki, hanem a Parlamentben és a minisztériumban ülő jogalkotó képviselők és a hozzájuk tartozó emberek, akiknek lehetőségük volt arra, hogy ilyen törvényeket hozzanak.
"1994-ben Magyarországon 1300,
Németországban 25 cég foglalkozott olajkereskedelemmel."




Rövid beszélgetés Karancsi Tiborral.

https://www.youtube.com/watch?v=QYw20QUul3Y&honnan=Nemzeti_Hirhalo


Karancsi Tibor egykori rendőr esete



A legtöbb pénzt most így lehet csinálni Magyarországon


  • január 14., szerda 10:17


  • A MET hatalmasat keresett a földgázon 2011 óta.
  • Kellett ehhez a kormány és az állami MVM sok segítsége.
  • Az oroszok is benne vannak.
  • Miközben a MET sok pénzt fial, addig a vele üzletelő MVM állami támogatásra szorul.
Olyan lehetőséget kapott az államtól egy svájci központtal működő, részint offshore hátterű cég az utóbbi négy évben, ami egészen egyedülálló módon tudta gazdagítani a tulajdonosait.
A MET magyarországi leánya úgy csinált rengeteg pénzt (2012-ben például adózott eredménye közel 50 milliárd forint volt), hogy az állam rendeletekkel és nagyszerű szerződésekkel biztosított számára kivételes helyet a hazai földgázpiacon. Annyira nagyvonalú volt a kormány, hogy három ellenzéki párt (MSZP, Jobbik, LMP) is feljelentést tett az ügyben, többek között hűtlen kezelésért, csalásért és pénzmosásért. A Nemzeti Nyomozóiroda azonban nem talált bűncselekményt, úgyhogy nem indítottak nyomozást egyik feljelentés nyomán sem. Az MSZP már egy éve, az LMP most kérte ki közérdekű adatigényléssel az MVM-től a MET gázüzleti szerződéseit, a pártok a bíróság döntésére várnak.

A machináció, ami megnyitotta az utat

Az nem világos, hogy a KÁT megszüntetése már a MET helyzetbe hozásának része volt, vagy csak egyik következett a másikból, de a történet itt kezdődik.
A KÁT (kötelező áramátvételi rendszer) egy sajátos támogatási konstrukció volt, amelyet a megújuló technológiát használó, illetve a hőt és áramot egyszerre termelő erőművek kaptak. Itt most a KÁT második pillére az érdekes, aminek köszönhetően számos önkormányzat kedvezményes áron vehette a távfűtéshez a hőt. Az elv az volt, hogy ez az úgynevezett kapcsolt termelés, amikor egyszerre keletkezik áram és hő is, környezetbarát, mert hatékonyabban használja fel az energiát. Így a gázüzemű erőművek is bekerültek a kedvezményezettek körébe, és olcsóbban biztosítottak hőt.
A KÁT ára benne volt a rezsiben, beépítették az áramárba, de 2011-ben, hosszas viták után a rendszer kapcsolt termelőkre vonatkozó részét megszüntették. Nagy botrány volt körülötte, például ezen veszett össze a törvényt benyújtó Lázár János frakcióvezető az akkori energetikai államtitkárral, Bencsik Jánossal. Lázár a csatát megnyerte, és 2011 júliusától az áramot és hőt egyszerre termelő erőművek nem kaptak a KÁT-ból, és ezzel nem tudtak tovább kedvezményt adni sok tucat városnak.
A kormány ezért úgy kompenzált, hogy rendeleti úton biztosít olcsó gázt a pórul járt településeknek és intézményeknek. Erre felszabadítottak összesen 585 millió köbméter biztonsági tartalékot a tárolókból. Ezzel meg lehetett úszni a távhő árának emelését több tucat városban, ám a kivett gáz pótlásáról gondoskodni kellett.

Pótolgatunk, pótolgatunk

Nézzük először a tartalékból kivett gáz pótlását, mert ez volt a nagyobb üzlet.
Évek óta Nyugat-Európában a szabadpiacon olcsóbban lehetett gázt venni, mint amennyiért Oroszországból az 1995 óta életben lévő szerződés alapján Magyarországra jön a gáz. (Persze a Nyugat-Európában árult gáz is lehet, hogy szibériai eredetű, az oroszok árképzéséről még lesz szó.)
Az olcsóbb nyugati gáz reményében a kormány hozott egy rendeletet, hogy a tárolókból kivett gáz pótlására ingyen lehet használni a HAG (Hungarian – Austrian Pipeline) nevű, Ausztriát és Magyarországot összekötő vezetéket. Normális esetben a vezeték használatáért a gázkereskedők árverésen versengenek, és az használhatja, aki a legtöbbet fizet érte. Ez egyébként EU-s előírás.
CSAKHOGY EBBEN A RENDKÍVÜLI VISSZAPÓTLÁSI HELYZETBEN EZT A KÖVETELMÉNYT IDEIGLENESEN FELOLDOTTÁK. AZ ELLÁTÁSBIZTONSÁGRA HIVATKOZVA, EREDETILEG EGY ÉVRE (2011. JÚLUSTÓL 2012. JÚLIUSIG), AUKCIÓ NÉLKÜL HOZZÁ LEHETETT FÉRNI A HAG-HOZ. A KORMÁNY IGEN NAGYVONALÚ VOLT, A RENDELETET ALÁÍRÓ NÉMETH LÁSZLÓNÉ FEJLESZTÉSI MINISZTER CERUZÁJA JÓ VASTAGON FOGOTT: A KÁT-KÁROSULTAK JAVÁRA KIVETT 585 MILLIÓ KÖBMÉTER PÓTLÁSÁRA 2,9 MILLIÁRD KÖBMÉTER KAPACITÁST RENDELT, ENNYI GÁZT LEHETETT BEHOZNI AUKCIÓ NÉLKÜL, VAGYIS NAGYON OLCSÓN.
Ráadásul ezt az egyéves különleges hozzáférési jogot évről évre meghosszabbították, továbbra is az ellátásbiztonságra hivatkozva. A legutóbbi rendelkezés 2015. június végéig érvényes.
Vagyis már 4 éve, évente 2,9 milliárd köbméter, összesen 19,6 milliárd köbméter gázt lehet behozni anélkül, hogy a határon a csőhasználatért versenyezni kellene. Mindezt összesen 585 millió köbméter kivett gáz pótlására hivatkozva. És közben a HAG-hoz nem tudnak mások hozzáférni, a kedvezményes mennyiség ugyanis teljesen lefoglalja a szabad kapacitást. Vagyis azon túl, hogy valakiket a kormányrendelet nagyon jó helyzetbe hozott, még a versenytársakat is eltakarította az útból.
A rendeletben foglaltak szerint gázt aukció nélkül eredetileg két cég hozhatott be. A gáz túlnyomó részét az állami MVM (Magyar Villamosművek) gázkereskedője, az MVMP; és kisebb részét a német tulajdonban lévő E.on. Utóbbi gázüzletágát 2013-ban az állam megvette, és szintén az MVM-hez rendelte, így azóta az MVM az egyetlen kedvezményezett.
Az oroszokkal kötött hosszú távú szerződésen kívüli, tehát annál olcsóbb gázt így most kizárólag az állam tud behozni az országba. Illetve még valaki más is keres ezen. Pontosabban főleg valaki más keres ezen.

Hogy jön a képbe a MET?

Az MVMP az olcsón behozott gáz hasznával tulajdonosát, az államot is gazdagíthatta volna. Vagy adhatta volna olcsóbban a gázt a fogyasztóknak, ezzel is segítve a rezsicsökkentést. De egyiket se tette. Az olcsón behozott gáz hasznát ugyanis a svájci MET Holding magyar leánya, a MET Magyarország Zrt. fölözhette le.
A modell lényege ez:
  • A MET egyik leánya, a METI megvette nyugaton az olcsó gázt.
  • A gázt az osztrák – magyar határon eladta az MVMP-nek.
  • Az MVMP a gázt áthozta a határon, élve az ingyenes hozzáférés lehetőségével, lásd az ellátásbiztonságra hivatkozó, évente meghosszabbított rendeletet.
  • Az MVMP még ugyanaznap az áthozott mennyiséget minimális felárral eladta a MET-nek.
  • A MET az olcsóbb gázt már szabadon eladhatta Magyarországon. 
Az állam tehát a gyakorlatban átengedte a vezetéket egy piaci szereplőnek. Erre utal, hogy a szerződések szerint csak annyi pénzmozgás történt, hogy a MET kifizette az MVM-nek azt a kicsi felárat, amit a határon átszállításért felszámoltak. Ez 2 forint 50 fillér volt köbméterenként. A magyar oldalon az MET által visszavett gáz ára pedig 32 forinttal volt olcsóbb köbméterenként, mint amennyibe a hosszú távú szerződés alapján érkező orosz gáz került 2012-ben.
Az MVM és a MET közötti szerződések egy részét egy ismeretlen tette ki éppen egy éve az internetre, enélkül aligha derülhetett volna ki, hogy mi történik.

És mi lett a tartalékból kivett gázzal?

Ugye az egész ügy azzal kezdődött, hogy a kormány felszabadított a biztonsági tartalékokból 585 millió köbméter gázt, azok megsegítésére, akiknek a KÁT szűkítése miatt drágább lett a távhő. Csakhogy ennek a gáznak egy része szintén a MET-hez került.
Hivatalos indoklás szerint azért, mert az olcsóbb gáz nem kellett senki másnak. A magyarázat szerint mire megjelent a rendelet, ami az olcsóbb gáz felszabadítására kötelezte az MVM-et, addigra már minden távhőcég és egyéb kedvezményezett leszerződött a piacról a neki szükséges éves gázmennyiségre. Az MVM ezután úgy döntött, hogy ha nem tudja a KÁT miatt hoppon maradt fogyasztóknak közvetlenül eladni a gázt, akkor kereskedőknek ír ki pályázatot az olcsóbb gázra.
2013 szeptemberében és 2014 februárjában szocialista képviselők (Kovács Tibor és Józsa István) tettek fel kérdéseket ebben az ügyben Németh Lászlóné akkori fejlesztési miniszternek, és az ezekre adott válaszokból lehet kihámozni, hogy mi történt.
Némethné 2013 szeptemberi válaszában többek között az olvasható, hogy az 585 millió köbméter gázból 270,6 millió köbmétert csak közvetetten tudták a kedvezményezettekhez juttatni. Magyarul a készlet fele kereskedőkhöz került.
Az már egy 2014 februári miniszteri válaszából derült ki, hogy ez a kereskedő a MET volt.
Mindezt a kormány teljesen helyénvalónak találta, hiszen a tartalékgázt a miniszteri rendelet szerint az MVMP-nek ki kellett vennie, és ha nem talált vevőt, akkor logikusnak találták, hogy pályázaton értékesítsék a maradékot, előírva, hogy a kereskedő adja el a KÁT-áldozatoknak a gázt.

Ömlik a pénz, hiányzik a pénz

2012-ben már jól látszott, hogy ki keres ezzel. Míg az állami MVM a gázkereskedelmi üzletágát félmilliárd forint veszteséggel zárta, addig a MET tulajdonosai 55 milliárd forint osztalékot vettek ki a cégből.
Az MVM sokáig az állam egyik legnagyobb pénztermelője volt, ráadásul mindig sok készpénz volt nála. Éppen ezért a 2000-es évek első évtizedében rendszeresen előfordult, hogy ha baj volt, akkor kisegítette a költségvetést is. Visszatérő trükközés volt, hogy az állam az MVM-ből kivett néhány milliárdot, ha átmeneti zavarba került.
MOSTANRA AZONBAN FEJŐSTEHÉNBŐL PÉNZNYELŐVÉ VÁLT A CÉG. A 2015-ÖS KÖLTSÉGVETÉSBŐL 18 MILLIÁRD FORINTOT KÜLÖNÍTETTEK EL TŐKEEMELÉSRE, VAGYIS MOST MÁR AZ MVM SZORUL AZ ÁLLAM SEGÍTSÉGÉRE. (SŐT AZ EREDETI JAVASLAT MÉG 50 MILLIÁRDRÓL SZÓLT, AZTÁN A KÖLTSÉGVETÉSI TÖRVÉNY FINOMÍTÁSAKOR CSÖKKENT AZ ÖSSZEG.) AZ IPARÁGI SZAKÉRTŐK SZERINT SOKAN ÚGY VÉLIK, HOGY HA NEM A MET FÖLÖZTE VOLNA LE A NYUGATRÓL BEHOZOTT GÁZ HASZNÁT, AKKOR NEM SZORULNA AZ ADÓNKBÓL SEGÍTSÉGRE AZ MVM.
Az állam vesztesége mellett elhanyagolható, de a Mol egyik leánya, az FGSZ is vesztett ezen a konstrukción, mert a HAG vezeték használatáért nem tud évek óta árverést kiírni. Még szerencse, hogy a Mol 40 százalékban a MET tulajdonosa is.

De kik a tulajdonosok?

Ezt nem lehet pontosan tudni, a MET Magyarország Zrt-t vezérigazgatóként irányító Szabó Gergely decemberben aFigyelőnek sem árulta el. 
Ami bizonyos: Svájcban jegyezték be a MET Holding Ag-t, amelynek számos leánya van. A holding 40 százaléka a Mol tulajdonában van. 10 százalék a MET ManCo Ag. nevű svájci cégé, amely Lakatos Benjámin érdekeltsége. A 38 éves Lakatos a MET Holding vezetője is, korábban a Mol-nál dolgozott, és Hernádi Zsolt Mol-vezér bizalmasaként tartják számon.
lufi-gaz-met-tulszerk
A cég 50 százaléka a WISD Holdingé, amelynek számos egyéb vállalkozás a tulajdonosa, bonyolult offshore-cégháló áll mögötte. AzÁtlátszó korábban annyit kibogozott, hogy a WISD mögötti vállalkozások közül van, amelyik Garancsi István, és van, amelyik Nagy György érdekeltsége. Garancsi a Videoton focicsapat tulajdonosa, és egyaránt jó barátja Orbán Viktor miniszterelnöknek és Hernádi Zsoltnak. Nagy Györgyöt pedig már jóideje Csányi Sándor OTP-elnök szövetségeseként tartják számon a hazai üzleti világban. Garancsi a ciprusi Inather Ltd.-n keresztül, míg Nagy a szintén ciprusi Westbay nevű cégen keresztül van benne a WISD-ben.
A WISD harmadik ismert tulajdonosa a Small Valley Investments Ltd., ami a Brit Virgin-szigetekre van bejegyezve. Információink szerint emögött orosz tulajdonosok vannak, és összességében a teljes MET Holdingnak közel 20 százaléka az övék.
A WISD negyedik tulajdonosa a svájci bejegyzésű Deneb Algedi Invest AG., aminek szintén Lakatos Benjámin a tulajdonosa.

Orbán Viktort emlegetik

Idén ősszel egy svájci és egy román lap is arról cikkezett, hogy Orbán Viktor azért utazgat Svájcba, mert talán a MET ügyeit intézi. Több magyar energetikai szakértő is úgy véli, hogy a külföldi lapok által közölt cikkeket figyelmeztetésnek szánta valamelyik külföldi titkosszolgálat, és arról szóltak, hogy figyelik a magyar kormány oroszokkal szőtt energetikai kavarásait.
Már a svájci cikk megjelenése előtt is makacsul élt a pletyka itthon, hogy a MET nagyon fontos a miniszterelnöknek. A társaság az elmélet szerint az egyik legfontosabb része annak az új gazdasági erőcsoportnak, ami a kormányfő körül szerveződik.

Az oroszok is kellettek

2007-ben alapította a Mol azt a céget, amiből mára a MET Holding kinőtt, és amelyben a magyar olajcég kezdetben egyedüli tulajdonos volt. A Mol 2004-ben adott túl gázüzletágán, ám a MET megalapításával fenntartotta a lehetőséget, hogy visszatérjen a gázkereskedelembe.
2009-ben egy belize-i bejegyzésű cég (Normeston) megvette a MET felét, ekkor szálltak be az oroszok. Belize egy olyan közép-amerikai ország, ahol létezik a bemutatóra szóló részvények intézménye. Ez azt jelenti, hogy az kapja meg az osztalékot, aki személyesen felmutatja, hogy nála van a részvény. Bemutatkoznia már nem kell. Hogy a cég mögött oroszok voltak, azt Szabó Gergely, a MET Magyarország vezérigazgatója erősítette meg a Figyelőnek. Azért kellettek az oroszok a cégbe, hogy segítsenek olcsó gázt szerezni: „Mi is abban reménykedtünk, hogy a tulajdonoson keresztül a MET előnyösen szerezhet gázt”. Azt, hogy most a Small Valley-n keresztül vannak oroszok a cégben, egy Mol ügyeire rálátó embertől hallottam.
Ahogy Szabó mondja, az oroszok tudnak olcsó gázt szerezni. Vannak, akik szerint éppen ez a másik lába a MET csodálatos felemelkedésének.
Az oroszok ugyanis hajlamosak a célországoknak a hivatalos, hosszú távú szerződésnél olcsóbban is gázt eladni, és az üzlet bonyolítására külön kereskedőcégeket felhúzni.

Így működik ez a biznisz

A földgázkereskedelem a legjövedelmezőbb üzlet Európának ezen a felén. Mert:
  • Rengeteg kell belőle, óriási tételben lehet eladni. Egész kicsi árrés is mesés vagyont hozhat nagyon rövid idő alatt.
  • Mivel vezetéken érkezik, ezért nagyon könnyű monopolhelyzetbe kerülni vele: aki hozzáfér a csőhöz, csak az tudja árulni.
  • Az állami szabályozás alapjaiban befolyásolja a piacot, aki megszerzi a hatóságok jóindulatát, annak nem kell tartania a versenytársaktól.
  • Alig lehet errefelé nem orosz gázhoz hozzáférni, aki jóban van velük, arra aranyeső hullhat.
Errefelé szinte minden gáz Oroszországból jön, ahol a gázkereskedelem állami monopólium, a Gazprom nevű óriásvállalat intézi a kitermelést, a szállítást és a kereskedelmet is. Az oroszok a térség országaival egyenként szeretnek megállapodni a gáz árában, lehetőség szerint minél hosszabb távra. Ezek az úgynevezett hosszú távú szerződések, Magyarország 1995-ben kötött ilyet utoljára, az 20 évre szól, idén nyáron jár le. A folytatásról még nincs megállapodás, és ez is része annak, hogy mostanában nagy a mozgás a magyar gázpiacon.
E hosszú távú szerződések mindig politikai döntések is, sokszor a Kreml és a másik ország kormánya közötti tárgyalásokon dőlnek el. A Gazprom ugyanazt a gáz akár háromszoros különbséggel is árulja, volt amikor Bulgáriának 600 dollárért adtak ezer köbmétert, Belorussziának pedig 167 dollárt számláztak. Nem nagyon van másik olyan termék a nemzetközi piacon, aminek ennyire nincs ára. Senki sem tudja, hogy mennyibe kerül a kitermelés Oroszországban, és az oroszok minden vevőjüknek annyiért adják, amennyit pillanatnyi politikai érdekük diktál.
A vevők kiszolgáltatottak. Magyarországon például a háztartások nagy része gázzal fűt, áramot is nagy mennyiségben fejlesztünk gázból, és az ipar számára is elengedhetetlen. Gáz tehát kell, és alig lehet válogatni az eladók között. Olyan, hogy „olajár” azért létezik, mert ott rugalmasan lehet beszerzési forrást cserélni: az olaj hordóban, tartályokban érkezik, jöhet akárhonnan. Így nagyjából egységes ára van, nem teheti meg azt az eladó, hogy pofára áraz. A vezetékekhez kötött gázszállításnál viszont nem ez a helyzet.

Van olcsóbbért is

Jön tehát az országba az 1995-ben megállapított árképlet alapján a gáz, de ha az oroszok úgy akarják, akkor jöhet olcsóbban is.
Az oroszok kialakítottak ugyanis egy árnyékmodellt is. Bizonyos esetekben – látszólag a saját piacukat rombolva – bizonyos kedvezményezetteknek olcsóbban is adnak gázt. A modell úgy működik, hogy létrehoznak egy közvetítő kereskedőt, aki nyomott áron megveheti a Gazpromtól a gázt, és aztán eladja a kiszemelt piacon a hosszú távú szerződésnél olcsóbban, de azért tisztes haszonnal.
Az oroszok az ilyen közvetítő cégeket két okból működtetik: egyrészt ebből csorgatnak vissza saját embereik közül azoknak, akiket a Kreml éppen erre kiszemelt. Másrészt ezzel hozzák helyzetbe és tartják felügyelet alatt a célország oligarcháit, politikusait. Az oroszoknak nem csupán a célországbeli oligarchák megkenése miatt jó befektetés az ilyen közvetítő cégek működtetése. Általában is tudják az ilyen cégeken keresztül zsarolni a célországot, akkor is, ha valamilyen belpolitikai változás, belső leszámolás miatt partnereik elvesztik befolyásukat. Ha ugyanis egy országot rászoktatnak az olcsóbb gázra, akkor a mindenkori hatalom ezerszer is meggondolja, hogy a rezsi felemelése árán is felmondja e a szürke üzletet az oroszokkal, vagy csak beleüljenek az új emberek az előző ciklus oligarcháinak meleg székébe.
Nagyon sokat lehet ezzel keresni, lényegében munka nélkül. Ugyanazt adják ezek a közvetítőcégek mint a versenytársaik, ugyanabból a forrásból, csak egyszerűen olcsóbban jutnak hozzá. A papírmunkán kívül más feladatuk nincs is.
Néhány jel arra utal, hogy talán MET is részben e modell alapján működő cég. Erre ugyan nincs bizonyíték, de az energiaipart ismerő egyes hazai szakemberek szerint valószínűnek látszik, hogy a cég orosz tulajdonosainak köszönhetően tud olcsón gázt vásárolni Nyugat-Európában.

Hogy működik egy kifejlett modell?

A valaha létezett legnagyobb ilyen közvetítő kereskedelemmel foglalkozó cég az orosz-ukrán RosUkrEnergo volt, ami fénykorában, 2006-ban egyetlen év alatt 785 millió dollár profitot termelt (ez körülbelül a fele az osztrák ÖMV 2013-as profitjának). Csakhogy ehhez se finomítót, se benzinkutakat, se semmit nem kellett fenntartaniuk, csak Svájcban néhány jogásznak volt munkája az egésszel. A RosUkrEnergo az orosz – ukrán határ orosz oldalán kedvezményes áron vett gázt, majd a határ túloldalán eladta, közben persze a gázzal nem történt semmi, az adás-vételnek csak papíron volt jelentősége. A cég fele Dmitrij Firtas ukrán olgiarcháé volt, a másik fele pedig a Gazprom egy Svájcban bejegyzett leányvállalatáé.
A Reuters becslése szerint a Gazprom kétmilliárd dollárt (500 milliárd forintot) bukott azon néhány év alatt, hogy Firtasnak olcsóbb gázt adott. Csakhogy Firtas Ukrajna egyik legbefolyásosabb embere volt nagyon sokáig, a parlamenti képviselők mintegy fele szó szerint az irányítása alatt állt, és így a mindenkori orosz igényeknek megfelelően tudta alakítani az ukrán politikát.
2009-ben egy rövid időre Firtast kivették az üzletből, amikor Julia Tyimosenko lett az ukrán miniszterelnök. Aztán visszavették, majd Janukovics bukása óta megint kiesett a képből, jelenleg Bécsben van házi őrizetben, és legutóbb azzal hívta fel magára a figyelmét, hogy közölte, magyar és román bérgyilkosok törnek az életére.
A magyar szál azonban nem csak így jelent meg Firtasnál. Ő volt a tulajdonosa az Emfesz nevű egykori magyar vállalatnak, ami fénykorában a magyarországi földgázszükséglet negyedét biztosította, és amelyik ugyanilyen modell szerint működött: a RosUkrEnergo olcsó gázával szerzett magának piacot Magyarországon. Az Emfesz alig néhány év alatt az ország 27. legnagyobb cégévé nőtte ki magát, a semmiből lett óriás. Ez is mutatja, hogy könnyű és hatalmas pénz van ebben az üzleti modellben.

A MET az új Emfesz?

Az Emfesz bukásával kihullott az árnyékmodell hazai szereplője, de úgy tűnik, hogy helyébe beléphetett kicsit másképpen egy új cég, a MET. A MET-ben 2009-ben jelentek meg tulajdonosként az oroszok. Ez volt az az év, amikor Firtast éppen kitúrták a gázkereskedelemből, és ezzel megpecsételődött az Emfesz sorsa is.
A MET éppen akkor, 2011 tavaszán lett nagy nyertese a KÁT utáni gázkompenzációnak, amikor a magyar és az orosz energetikai kapcsolatokban új fejezet nyílt. Akkoriban történt, hogy a magyar kormány megvásárolta az orosz Szurgutnyeftyegaztól a nála lévő Mol részvényeket, a cég 21,4 százalékát. A Szurgutnyeftyegaz tulajdonosairól nem lehet tudni, hogy kicsodák, de az bizonyos, hogy a Kremlhez közeli cégről van szó. Ez a cég szállítja például az orosz hadseregnek a benzint.
A Mol részvények megvásárlása akkoriban az oroszok legyőzésének tűnt: adminisztrációs eszközökkel blokkolták itthon, hogy az orosz tulajdonosok beleszólhassanak a Mol irányításába, és nemzetbiztonsági sikerként értékelte a kormány az üzletet. Azt mondták, hogy elintézték, ne legyünk kiszolgáltatva az oroszoknak. Utólag azonban inkább úgy látszik, hogy az üzlet egy új orosz – magyar energetikai együttműködés kezdete lehetett, amiben egymásra talált a két ország politikai vezetése is. Erre utal, hogy egészen addig a Fidesz kifejezetten gyanakodva tekintett Oroszországra, 2011 óta viszont egyre erősödik a két kormány barátsága, ami újabb és újabb együttműködési megállapodásokban mutatkozik meg.

A MET terjeszkedik

A MET mostanában látványosan erősödik, és jól látszik, hogy a cég ambíciója bőven túlmutat azon, hogy csak gázt hozzon be Magyarországra. Tavaly megvásárolták a Dunamenti Erőművet, ami gázból fejleszt áramot, és ez az ország második legnagyobb áramtermelő erőműve. Az erőmű majdnem csődbe ment, mielőtt beszállt a MET. A MET azzal tudta megmenteni az erőművet, hogy olcsóbb gázt tudott szerezni mint a franciák.
Szintén tavaly vette meg a MET a francia GDF Suez Energia Holding Hungary Zrt. áramkereskedőjét.

Az sem baj, hogy offshore

A magyar kormány hivatalosan ellenzi az offshore cégek terjeszkedését Magyarországon. Az új alkotmány szerint az állam nem üzletelhet olyan céggel, aminek nem átlátható a tulajdonosi szerkezete. A MET tulajdonosai között több offshore cég is van, mégis kényelmesen, hathatós állami segítséggel jutnak remek lehetőségekhez Magyarországon.
***





Orbán bevándorláspolitikája ellen tüntettek



A demonstráció résztvevői "Magyarország mindenkié" feliratokat emeltek a magasba
2015.01.19. 20:52 MTI - 
Magyar Hírlap
Orbán Viktor miniszterelnöknek a gazdasági bevándorlókat nemkívánatosnak nevező kijelentése ellen tiltakoztak mintegy százötvenen hétfő este a budapesti Deák Ferenc téren.

Barna Margit, a szervező Migráns Szolidaritás Csoport aktivistája azt hangsúlyozta: olyan befogadó Magyarországért emelnek szót, "ahol a bevándorlók is jól érezhetik magukat, nem csak Orbánék".
A szónok felidézte a miniszterelnök szavait, miszerint a gazdasági bevándorlás rossz dolog az Európai Unióban. Mint mondta, elítélik Orbán Viktor "idegenellenes kijelentéseit", annál is inkább, mivel szerinte a miniszterelnök egyre több embert rekeszt ki, például a hajléktalanokat vagy az eltérő szexuális orientáltságúakat is.
Ezzel szemben azokat a külföldieket, akik Magyarországon képzelik el a jövőjüket, be kell fogadni, Orbán Viktornak pedig bocsánatot kell kérnie a kijelentéseiért - jelentette ki.
Tamás Gáspár Miklós filozófus beszédében kérdéseket tett fel: vajon a honfoglaló magyarok, vagy az 1956-os menekültek nem bevándorlók voltak? "Az a félmillió magyar", aki Nyugat-Európában keresi a boldogulást, vajon nem gazdasági bevándorló?
Úgy vélekedett: azokban az országokban, ahonnan Európába menekülnek emberek, a gyarmati múlt miatt alakultak ki elviselhetetlen állapotok, amiért a felelősség a Nyugatot terheli.
A magyar állam, amely az idegenrendészeti őrizet intézményét gyakorolja, szerinte bűnnek tekinti, ha valaki menekült. "Aki pedig emberi jogokat von meg másoktól, az rasszista (...) ez a kormány nem csak elvetemült és gyalázatos, hanem buta és nevetséges is" - mondta Tamás Gáspár Miklós.
A demonstráció résztvevői transzparenseket tartottak a magasba többi között a "530 000 magyar külföldön él", Jézus is egy migráns" és "Magyarország mindenkié" feliratokkal.


Porosenko békét kötne, ha a NATO eljuthat az orosz határig


2015.01.20 10:00 
Hídfő.net
Hétfő reggel 7 órakor került fel a kijevi kormány külügyminisztériumának oldalára egy elnöki közlemény, amiben Petro Porosenko a fegyverszüneti tárgyalások folytatására hívja fel Moszkvát és a Donyecki Népi Köztársaságot. A közlemény alig néhány nappal azután született, hogy Porosenko bejelentette; Ukrajnának napi tíz millió dollárba kerül a háború, az USA ezzel szemben napi 8 millió dollárt ad Kijevnek, ami nem tudja fedezni a háború költségeit.
Január 15-én Vlagyimir Putyin orosz államfő felhívást tett közzé, amelyben a harcoló feleket a minszki tárgyalások folytatására, és azonnali tűzszünetre hívta fel. Porosenko elnök válasza az volt, hogy 16-án jóváhagyta Donyeck városának minden eddiginél erősebb tüzérségi támadását. Putyin elnök felhívására hivatalos választ nem adott, amivel Porosenko kifejezte a nyugat iránti hűségét, és elkötelezettségét a háború folytatása mellett.

Csakhogy január 16-a óta hatalmas fordulat történt, az elmúlt napokban az ukránoknak jelentős veszteségeik voltak. Veszteséget szenvedtek a donyecki reptéren (a 18-án indított ukrán visszafoglalási offenzívát pillanatok alatt felszámolták), Gorlovkától északra a DNK katonái törnek előre, és egy - két hét alatt katlanba zárhatják a debalcevói alakulatokat. Luganszktól nyugatra, a Bahmutka autópálya szakaszon sorozatosan szenvednek veszteségeket az ukrán nehéz fegyverzetek. Grad egységeket számolnak fel, tüzérségi körleteket lőnek szét, harckocsi kötelékeket semmisítenek meg a milícia katonái. Több ellenőrzési pontot is elfoglaltak. Az ukrán hadsereg egy magas rangú titkosszolgálati parancsnokát elfogták Debalcevónál. Ha nem kötnek nagyon gyorsan fegyverszünetet, az ukránok jelentős stratégiai pontokat veszíthetnek el. Ha a Bahmutka autópálya feletti uralmat elvesztik, a DNK előtt szabad az út Szeverodonyeck, valamint Szlavjanszk irányába. Kijevnek tehát nem áll érdekében a háború folytatása, részben az elszenvedett sorozatos vereségek, részben az anyagi források elégtelensége miatt.
A donyecki sajtóban megjelenő vélemények szerint azonban Porosenko mindössze propagandafogásként mutatta fel a tűzszüneti felhívást, hiszen abban olyan kritériumokat fogalmaz meg, amelyek teljesíthetetlenek. Elsődlegesen azt, hogy a DNK adja vissza a felügyeletet az egész volt ukrajnai határvonalon. Ez egyrészről nevetségessé, másrészről teljesíthetetlenné teszi az ajánlatot. Így marad a propagandafogás, miközben a háborút megpróbálják folytatni, reménykedvén a további nyugati anyai támogatásban. Porosenko felhívása szerint a 2014 november 13-án aláírt első minszki megállapodást fogadná el, amely szerint azonban Kijevnek területeket kellene feladnia. A felhívás szerint így Ukrajna átadna területeket az ország belső régióiból, miközben az orosz határvonalat követeli. Kijev miatt láthatóan a NATO követelését fogalmazta meg; az észak-atlanti szövetségnek van szüksége az ukrán-orosz határvonalra, hogy a nyugati haderő közelebb nyomulhasson és közvetlen az orosz határ mentén kezdődhessen meg az összevonás. Így a területi rendezésre utalás egyben azt juttatja kifejezésre, hogy az ukrán fél csak akkor lesz hajlandó a békére, ha a NATO megkapja az Oroszország elleni háborús előkészületekhez szükséges terepet.
Egyel több jel arra vonatkozólag, hogy az UNIO meghasonult
Miközben orosz ellenes szankciókat hoznak a nyugati hatalmak az európai Bizottság tegnap arra kérte Oroszországot, hogy oldja fel a hús, tejtermék és a burgonya import tilalmát Oroszországba.
A Duma Külügyi Bizottságának vezetője Puskov azt mondta, hogy "Obama, Cameron és Merkel" fenn kívánja tartani a szankciókat Oroszország ellen addig az Európai Bizottság azt kéri tőlünk, hogy engedélyezzük újra Oroszországba az importot. Furcsa logika."... - nyilatkozta Puskov.

Kapcsolódó:
   
Itt vannak az EU-szankciók Oroszország ellen!
   
Bővítette az EU az oroszok elleni gazdasági szankciókat
   
Riga nem adná ingyen a szankciók eltörlését
   
A nyugati hitelminősítők hadat üzennek az Eurázsiai Gazdasági Uniónak
   
Megkezdődött a kitermelés a Szahalin-1 projekt harmadik mezőjén
   
Iránba látogat az orosz védelmi miniszter
   
Donyeckben a jelentések szerint 200 ukrán katona esett el az elmúlt 24 óra alatt
   
Kijev háborúra készül
   
Katonai mozgósítás Ukrajnában
   
A KMKSZ elnöke reméli, nem lesz aránytalan a kárpátaljai magyarok mozgósítása
   
Ott az írás a falon - Imran Hosein sejk az ukrán-orosz helyzetről
   
Moszkva a nehézfegyverzet késedelem nélküli visszavonására szólította fel Kijevet



Bővítette az EU az oroszok elleni gazdasági szankciókat


Hétórás egyeztetés után kedd délután megállapodtak az EU nagykövetei az Oroszország elleni harmadik körös szankciókról, amik már gazdasági ágazatokat is érintenek - számolt be aPortfolio.hu. Az elfogadott lista csak minimális bővítést tartalmaz ahhoz képest, mint amiről már múlt pénteken megállapodtak. Azóta az EU és az Egyesült Államok vezetői telefonkonferencián is elkötelezettségüket hangsúlyozták az Oroszország elleni határozott fellépésre.

Putyin-közeli üzletemberek

Az Európai Unió kedden döntött arról is, hogy befagyasztja négy, Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közelálló üzletember vagyonát - közölte az AFP. A szóban forgó üzletemberek, intézmények vagy vállalatok a vádak szerint a jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget Oroszország általi annektálásából és a kelet-ukrajnai bizonytalan helyzet fenntartásából húztak hasznot.
A korlátozások célja, hogy meghiúsítsanak bizonyos krími és szevasztopoli befektetéseket az építőipari, a közlekedési, a telekommunikációs és az energetikai szektorban. Egyelőre nem tudni, hogy mely személyeket, vállalatokat vagy intézményeket sújtanak korlátozásokkal, a kibővített uniós szankciós listát a tervek szerint szerdán hozzák nyilvánosságra az Európai Unió hivatalos közlönyében.

A szankciók

Az Európai Unió külügyminiszterei a múlt héten határoztak arról, hogy elő kell készíteni olyan büntetőintézkedéseket, amikkel korlátozható Oroszország hozzáférése a tőkepiacokhoz, a védelmi szektor termékeihez, valamint a kettős felhasználású termékekhez, amiket katonai, rendészeti és polgári célokra is lehet használni, továbbá az érzékeny termékekhez, beleértve az energiaszektorban használatos technológiákat is - írja az MTI.
A múlt pénteken közzétett a szanckiólistához képest csak kis eltérések vannak az elfogadott verzióban. A Portfolio.hu cikke szerint a következő lépéseket hajtják végre:
  • Tiltott lesz az EU területén működő intézményeknek, hogy a legalább 50%-ban orosz állami tulajdonban álló bankok részvényeit és 90 napnál hosszabb futamidejű kötvényeit megvegyék.
  • Négy orosz bankra vonatkozik majd (Sberbank, VTB, Rosselkhozbank, VEB) és célja az, hogy így nehezítsék/drágítsák a pénzintézetek hosszabb távú forráshoz jutását, ezáltal pedig az orosz gazdaság finanszírozását. Ez áttételesen növeli az orosz piacokkal kapcsolatos bizonytalanságot, így rontják az üzleti környezetet és azáltal tőkekivonást okoznak majd az országból. Az orosz államkötvények vásárlására nem vonatkozik majd a szankció, az ugyanis már igen kemény szankció lenne és a potenciális tőkekivonás rendkívüli módon felerősítené.
  • Új orosz cégek papírjait (részvény, kötvény) tilos lesz az európai értéktőzsdékre bevezetni.
  • Az EU kiviteli tilalmat vezet be az orosz védelmi iparnak szánt fegyverekre, amely tilalom visszafordítható lenne. Egyelőre nem tudni, hogy ez a korlátozás érinti-e azt a francia-orosz (még 2011-nem született) üzletet, amelynek keretében a franciák harci helikopter hordozót adnak el.
  • Az EU az összes, katonai célzatú, de kettős felhasználású eszköz (polgári és katonai végfelhasználók számára) kiviteli tilalmát is eldöntötte.
  • Az EU az energetikai technológiák kiviteli tilalmát is fontolgatta pénteken és már péntek este kiderült, hogy az olajpiacra is kiterjedtek volna a korlátozások.

Az USA is újra szankcionál

Barack Obama kedd este újabb, az orosz energetikai, hadiipari és pénzügyi szektort érintő amerikai szankciók bevezetését jelentette be kedden Washingtonban.
Az elnök a gazdasági büntetőintézkedések meghozatalát azzal indokolta, hogy Oroszország továbbra sem működik együtt az ukrajnai válság rendezésében, sőt, tovább támogatja a szakadárokat, tüzérséggel löveti az ukrán kormányerők állásait és csapatokat vont össze a két ország határán.
Obama közölte, hogy leállítják egyes termékek oroszországi exportját, valamint felfüggesztik az Oroszországba irányuló amerikai kivitel hitelezését. Szavai szerint a büntetőintézkedések erős hatást gyakorolnak majd az orosz gazdaságra, mert azokat összehangolták az európai szankciókkal.



Megkezdődött a kitermelés a Szahalin-1 projekt harmadik mezőjén





Megkezdődött az ipari mennyiségű kitermelés a Szahalin-1 projekt harmadik olajmezőjén - jelentette be a Rosznyefty orosz állami kőolajvállalat hétfőn orosz sajtóbeszámolók szerint. A Szahalin szigetének kontinentális talapzatán elhelyezkedő Arkutun-Dagi lelőhelyen egy 200 ezer tonna súlyú tengeri fúrótorony, a Berkut segítségével hozzák fel a felszínre a kőolajat, amelynek mennyisége csúcsra járatáskor éves szinten 4,5 millió tonna lesz.
A Szahalin-1 óriásprojektet a Rosznyefty (20 százalék), az amerikai ExxonMobil (30), a japán Sodeco (30 százalék) és az indiai ONGC Videsh (20 százalék) cégek által alkotott konzorcium valósítja meg. Az első két lelőhely már működik, a Csajvo és az Odoptu olajmezőn 2005-ben, illetve 2010-ben kezdődött meg a kitermelés. A három mezőről kitermelhető olaj mennyiségét 307 millió tonnára, a földgázét pedig 485 milliárd köbméterre becsülik.
Arkutun-Dagi a sziget északkeleti partvidékétől 25 kilométerre, az Ohotszki-tengerben található. Az ott kitermelt olajat csővezetéken szállítják majd De-Kasztri kikötőjébe.



IRÁNBA LÁTOGAT AZ OROSZ VÉDELMI MINISZTER


Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter látogatást tesz az Iráni Iszlám Köztársaságban, ahol az iráni védelmi miniszterrel fog tárgyalni egy kibővített katonai-technológiai együttműködésről.
Igor Konasenkov dandártábornok, az orosz védelmi minisztérium sajtóosztályának vezetője elmondta, hogy a találkozó alatt az iráni és orosz vezetők a globális és regionális katonai együttműködés kiterjesztéséről tárgyalnak majd, amiről egy új megállapodást fognak aláírni. A két ország közti katonai együttműködés egyben Irán stabilitásának zálogát is jelentheti. A térségben zajló szíriai háború ugyanis rámutatott, hogy a nyugati országok és Izrael mind leplezetlenebbül hajtanak végre katonai beavatkozásokat független országok területén. Irán élő állam, a nyugati szankciók és fokozott nyomásgyakorlás ellenére mindvégig megőrizte politikai stabilitását. Hosszú távú fennmaradását azonban egy ilyen környezetben egyedül Oroszország garantálhatja. A védelmi miniszter Teheránban tett látogatása nem egyedül Iránra lesz hatással, hanem a szíriai háború kimenetelét is eldöntheti.
Hídfő.net.ru | Szergej Sojgu
2010 szeptemberében Dimitrij Medvegyev volt orosz elnök aláírta a rendeletet az ENSZ 2010 júniusában elfogadott határozatának beiktatásáról, ami tiltásokat írt elő Iránnal szemben a fegyvereladások és katonai technológia terén. A szankciók indoka (ürügye) az iráni atomprogram volt.
Oroszország a rendelet érvénybe lépését követően jelentős veszteségeket szenvedett el, amit utólag mintegy 11-13 milliárd dollárra becsülnek. Ez az összeg magában foglalta a már aláírt szerződéseket, és a jövőbéli projektekből származó profitot. A katonai-technológiai együttműködés folytatásának részeként Oroszország várhatóan rendezni fogja a korábban le nem szállított S-300 légvédelmi rendszerek ügyét, valamint új rendezési javaslattal fog előállni, hogy az iráni atomprogram körül kialakult nemzetközi felhajtás mihamarabb rendeződjön.


Legalább 200 ukrán katonák és nyolc kelet-ukrán függetlenség támogatói megölték az elmúlt 24 órában a heves harcok szerint a milícia az önjelölt Donetsk Népköztársaság.


Helyi lakos Nikolai, 82, ellenőrzi a lakásába, ami a helyiek szerint, nemrég elpusztult gránát, Donyeck, Ukrajna keleti, január 15, 2015.
© REUTERS / ALEXANDER ERMOCHENKO
Donyeck, január 19 (Szputnyik) - Legalább 200 ukrán katonák és nyolc kelet-ukrán függetlenség támogatói, valamint számos civilt öltek meg az elmúlt 24 órában a harcok kirobbanása önjelölt Donetsk Népi Köztársaság (DPR) milícia központja számolt be hétfőn.

"Körülbelül 200 ember vesztette életét, és megsérült. Veszteségek közül a milícia nyolc meghalt és 37 megsebesült, "Donetsk központja parancsnoka Eduard Basurin mondta.
Legalább kilenc civilt öltek meg és további 44 megsérült csaták között Kijevben erők és a függetlenség támogatóinak, Basurin hozzá. Egy 4 éves kislány meghalt és négy másik megsérült gyerekek a harcokban.
"Az áldozatok között civilek: 44 sérült, köztük négy gyermek. Egy gyermek jelenleg az intenzív osztályon súlyos állapotban. Kilenc ember halt meg, köztük egy lány, aki négy éves, "tette hozzá.
Küzdelem a Kelet-Ukrajnában fokozta ezen a hétvégén, mint Kijev erők kifejtve lakott területeken Donyeck és Luhanszk megsérti a tűzszünetet.
Vasárnap, az orosz külügyminisztérium kifejezte mély aggodalmát újra katonai akciók donyeci kijelentette, hogy Kijev használta a fegyverszünetet, hogy már a helyén szeptember óta 2014 összefogja erőiket és folytatni a harcot.
A belső konfliktusok Kelet-Ukrajnában először tört áprilisában, amikor Kijevben indított katonai művelet ellen a függetlenség támogatói az ország keleti régióiban, aki nem volt hajlandó legitimitásának elismerését egy új kormány, hogy azért jöttek, hogy hatalmat követően február puccs.
Szeptember 5-én 2014-ben, a szembenálló fél elérte a tűzszüneti megállapodást a kapcsolattartó csoport ülésén Minszkben. A rendelkezéseket a tűzszünet végrehajtásának született megegyezés, a következő fordulóban a Minsk beszél, hogy én került sor szeptember 19-én, 2014, az elmúlt hónapokban, mind a szembenálló felek ismételten azzal vádolta a másikat megsérti a tűzszünetet.

Vezetője a önjelölt Donetsk Népköztársaság (DPR) Alexander Zakharchenko mondta okkal feltételezi, Kijev readying a hadviselés Köztársaság ellen.

 A nyomozók dolgoznak a helyszínen voltak, egy utas buszon megsérült gránát, egy ellenőrzőpont az ukrán erők a falu BUGAS, közel a város Volnovakha Donetsk region, Ukrajna keleti
© REUTERS / NIKOLAI RYABCHENKO
DONETSK január 15. (Szputnyik) - A vezető a kelet-ukrán önjelölt Donetsk Népköztársaság (DPR) azt mondta csütörtökön, nyilvánvaló volt, Kiev háborúra készülődött Köztársaság ellen.

"Ukrajna háborúra készül. Ez nyilvánvaló a mozgását berendezések és csapatszállító telepítések, "Alexander Zakharchenko mondta egy sajtótájékoztatón, a Köztársaság fővárosa Donetsk.
Az ukrán parlament csütörtökön jóváhagyta az elnöki rendeletet, hogy tartsa három hullámban a részleges katonai mozgósítás 2015-ben
© AFP 2015 / SERGEI SUPINSKY
Korábban a nap folyamán, az ukrán parlament elfogadta elnöki rendeletet, hogy tartsa három hullámban a katonai mozgósítás 2015-ben a mozgósítás hozna további 104.000 katona a soraiban, növelve az ország hadserege 250.000 katona.

Harcok folytatódnak a területen, annak ellenére, hogy szeptember 2014 tűzszüneti megállapodást. Mindkét fél a konfliktus többször is azzal vádolják egymást, amely sérti az fegyverszünetet. A legutóbbi támadás történt kedden Donyeck, életét követelve 11 és megsebesítve további 17, többségben civilek.

Katonai mozgósítás Ukrajnában


Az ukrán parlament jóváhagyta kedden az új, részleges katonai mozgósításról szóló elnöki rendeletet.
A határozat indoklása szerint a részleges mozgósításról hozott döntésre „a katonák és békés lakosok halálát okozó terrorizmus kelet-ukrajnai terjedése" miatt van szükség, továbbá azért, mert Oroszország jelentős csapatokat csoportosít Ukrajna határai mentén, ami „külső támadás veszélyét jelenti, és fenyegeti az ukrán állam függetlenségét".
A szakadárok és az ukrán kormányerők közötti harcok hétfőn sem csitultak Kelet-Ukrajnában: ukrán kormányzati forrásokra hivatkozva a BBC azt írja, hogy az elmúlt 24 órában tizenhárom ukrán katona vesztette életét. Hárman közülük azt követően haltak meg, hogy bomba robbant egy útzárnál veszteglő buszon. A kelet-ukrajnai harcokban a feltételezések szerint mintegy ezer ember vesztette életét április óta. 
A mozgósítás az 50 évnél fiatalabb férfiakra vonatkozik, és a határozat életbe lépésétől számított 45 napon belül hajtják végre.
Vita közben ismét verekedés tört ki az ülésteremben a Viktor Janukovics posztjáról eltávolított volt államfő hivatali idejében kormányzó Régiók Pártja és a jelenleg kormányon lévő nacionalista Szabadság párt képviselői között.
Brüsszelben mindeközben az EU-tagországok külügyminiszterei kedden hivatalosan is létrehozták azt a missziót, amely a nem katonai jellegű ukrán biztonsági szervek - így a rendőrség, illetve a nemzeti gárda - reformját hivatott elősegíteni.
Mint azt Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője közölte, a misszió az ukrán hatóságok kérésére jött létre. Tanácsokkal fogja ellátni az ukrán hatóságokat annak érdekében, hogy az úgynevezett civil biztonsági szektor tevékenységét a jogállamiság elveinek tiszteletben tartása és a demokratikus felelősségi rendszer, ugyanakkor a hatékonyság és a fenntarthatóság jellemezze.
A misszió tagjai nem viselnek fegyvert, és nincs intézkedési jogkörük. A kezdeti szakaszban Kijevben tevékenykednek, de mielőbb igyekeznek Ukrajna különböző térségeire kiterjeszteni a működésüket.
Iklódy Gábor, aki az EU külügyi hivatalának válságkezeléssel és stratégiai tervezéssel foglalkozó igazgatóságát irányítja, és az ő részlegén készítették elő a missziót, az MTI-nek korábban elmondta, hogy a létszámot őszre 57 főre kívánják fejleszteni. Az uniós tanácsadók fő feladata az lesz - közölte -, hogy segítsék a nem katonai jellegű ukrán biztonsági szervezetrendszer működésének átvilágítását, azonosítsák azokat a pontokat, ahol el kell választani egymástól a tevékenységi köröket, illetve egyértelművé kell tenni a felelősségi, alá-fölérendeltségi rendszert, be kell építeni a demokratikus ellenőrzés jogállami biztosítékait.
Az egyelőre két évre tervezett missziónak idén november 30-ra kell elérnie a kezdeti műveleti szintet. Az addig terjedő időszakra 2,68 millió eurós költségkeretet biztosítottak a tagállamok miniszterei a keddi döntéssel.


Moszkva a nehézfegyverzet késedelem nélküli visszavonására szólította fel Kijevet Kiemelt




Az orosz külügyminisztérium szerint Kijevnek késedelem nélkül vissza kell vonnia a nehézfegyverzetet a délkelet-ukrajnai összecsapások övezetéből. A tárca hétfői közleményében az áll, hogy ez a lépés "abszolút elsőbbséget élvez", és az ukrán vezetés csak ezzel tudja megerősíteni a bizalmat, valamint megteremteni a minszki megállapodások végrehajtásához a kedvező feltételeket. Moszkvában az ukrán külügyminisztérium éjjel közzétett nyilatkozatára válaszoltak, amelyben - mint a Kommerszant című orosz napilap internetes változata közölte - a tárca az orosz vezetést a tűzszünet betartásának biztosítására, valamint a tavaly őszi minszki megállapodások végrehajtási menetrendjének aláírására szólította fel.
Kijev a közleménnyel jelezte, hogy nem tartja megbízható partnernek Moszkvát - jegyezte meg az orosz újság. A lap azt is kiemelte, hogy az ukrán vezetés az uniós tagállamok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozására eljuttatott dokumentumban arra sürgette az EU-tagországok vezetőit, hogy ne könnyítsenek az Oroszországgal szemben alkalmazott szankciókon. Kijev szerint "semmilyen illúziót nem lehet táplálni azzal kapcsolatban, hogy az Oroszországgal való konstruktív együttműködés révén rendezni lehet az ukrajnai helyzetet" - idézte a diplomáciai dokumentumot a Kommerszant.
Petro Porosenko ukrán elnök elutasította Vlagyimir Putyinnak a nehézfegyverzet visszavonására vonatkozó csütörtöki javaslatát
Az orosz külügyminisztérium ugyanakkor azt is hangsúlyozta közleményében, hogy Vlagyimir Putyin elnök a múlt csütörtökön Petro Porosenko ukrán államfőnek küldött, békejavaslatokat tartalmazó üzenetében Kijev kéréseit vette figyelembe. Az orosz államfő ebben felszólította mind az ukrán fegyveres egységeket, mind "a donyec-medencei felkelőket", hogy vonják vissza a nehézfegyvereket az ütközőzónától a minszki megállapodásokban előírtaknak és az ukrán fél által követelt feltételeknek megfelelően - írták a külügyi közleményben.
Moszkvában hozzátették, hogy az orosz elnök üzenetével együtt átadták azt a táblázatot is, amely a tüzérségi ágyúk és rakéta sorozatvetők minden egyes típusára vonatkozó visszavonási menetrendet tartalmazza. Ez pedig az orosz külügyminisztérium szerint megfelel az ukrán külügyminisztérium által szorgalmazott menetrendnek, amely a tavaly szeptemberben Minszkben aláírt rendezési megállapodást követően, 2014. november 13-án készült "munkadokumentumban" szerepel.
Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője vasárnap ugyanakkor azt közölte, hogy Petro Porosenko ukrán elnök elutasította Vlagyimir Putyinnak a nehézfegyverzet visszavonására vonatkozó csütörtöki javaslatát.




Íme, az Iszlám Állam amerikai bölcsője




sarkadizs 2014. november 27. 
444.hu
A magát ma már Iszlám Államnak nevező, de korábban ISIS néven gyilkolászó terrorszervezet tagadhatatlanul az egyik legerőszakosabb, legbarbárabb fegyveres csoport, amivel az emberiségnek dolga volt a 21. században.
Korábban soha nem tapasztalt mértékű politikai és vallási radikalizmus határozza meg a szervezet céljait és cselekedeteit, és ezzel együtt az Iszlám Állam mára olyan messzire került a civilizált logikától és a józan belátástól, hogy kiszámíthatatlanságával a legpusztítóbb vírusokhoz hasonló fenyegetést jelent az egész közel-keleti régióban.

Részlet az ISIS egyik propagandavideójából (AFP)

A világ legtöbb politikai vezetője hasonlóan vélekedik az Iszlám Államról, a szervezet szíriai és iraki területeinek visszaszerzéséért is széles nemzetközi koalíció harcol. Barack Obama nyár végi sajtótájékoztatóján, mikor bejelentette, hogy az USA Szíriában is bombázni fogja a szervezet állásait, olyan rosszindulatú daganatnak nevezte a terrorállamot, aminek nincs helye a világban.
Arról azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni, hogy az Iszlám Állam mai formájában semmiképp nem létezne, ha az Egyesült Államok hadserege 2003-ban nem szállja meg a Szaddám Husszein és a Baasz Párt által vezetett Irakot.
Itt pedig nem csak azokról a közhelyekről van szó, hogy az amerikaiak léptek iszlám földre, ezzel felbőszítve a fundamentalistákat, vagy hogy ártatlan irakiak is meghaltak a háborúban, az USA hadserege - bár minden valószínűség szerint nem szándékosan, de - technikai segítséget is nyújtott az ISIS megalakulásához.

Az USA azóta bezárt Bucca Büntetőtábora (AFP)

Az már nyáron kiderült, hogy az Iszlám Állam vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi is raboskodott az amerikai hadsereg fogságában a Bucca Büntetőtáborban, az iraki-kuvaiti határ közelében, majd 2009-ben, egy nagyvonalú amnesztiaprogramban több száz rabtársával együtt szabadon engedték. A sajtó eddig úgy tudta, hogy szabadulása után szerveződött meg az ISIS, és Bagdadi talán a Bucca táborban lett radikális dzsihádista.
Október végén azonban kiderült, hogy nem csak Bagdadi, de az ISIS összesen 9 magas rangú vezetője raboskodott a Bucca táborban. A Soufan Group nevű biztonságpolitikai think tank novemberi jelentése szerint egészen pontosan ők:

Forrás: a Soufan Group tanulmánya

Többségüket 2009-ben engedték szabadon Bagdadival együtt.
"Ezek az emberek nem azért kerültek ide, mert virágokat ültettek a kertjükben, vagy mert korzóztak az utcán."
- nyilatkozta még 2009-ben a Washington Postnak Szaed Abbász Mahmúd, a Bucca táborhoz legközelebb eső város, Garma rendőrfőnöke. Ő és kollégái már akkor is megpróbálták jelezni, hogy a szabadon engedett foglyok 90 százaléka rövidesen újra fegyvert ragad majd. Ezen kívül már a Post 5 évvel ezelőtti cikke is írja, hogy az épp talpra állni próbáló Irak utcáira visszaeresztett rabok többsége azonnal az amerikaiak és az új rezsim elleni bosszút kezdte el tervezgetni, az új iraki kormánynak pedig már akkor sem volt fogalma róla, mennyire nagy és fenyegető problémalavinát zúdított magára.
Ma már látszik, hogy nem csupán a rabok szabadon engedése volt rossz döntés, de tulajdonképpen a Buccához hasonló iraki büntetőtáborok felállítása is.

Biztonságpolitikai elemzők az ISIS gyors sikereinek kulcsát és legfőbb erősségét kezdetektől fogva abban látták, hogy a terroristacsoportban remekül együttműködnek a dzsihádisták Irak korábbi Baasz párti vezetőivel, és széles támogatottságuk is annak köszönhető, hogy nemcsak a vallási radikálisok, de a korábban Szaddám rendszerét támogató, mérsékeltebb szunniták jelentős része is mögéjük állt.
Szaddám idején egy ilyen szövetség elképzelhetetlen lett volna, a diktátor ugyanis uralmát részben épp a vallási szélsőségesek többé-kevésbé sikeres kordában tartására alapozta. Azonban a háborúban és az új rendszer építése idején a megszállók ezzel az ellentéttel nem törődve ugyanazokba a több tízezer fős büntetőtáborokba dugták a vallási szélsőségeseket, a Baasz párti vezetőket és azokat az egyszerű embereket, akik egyszerűen túl közel voltak valamelyik merénylet helyéhez és gyanúsan néztek ki.

Mindez két folyamatot indított el.
Megindult a Baasz vezetők és a dzsihádisták közeledése, hiszen látták, hogy egy az ellenségük. Az ISIS maga is jórészt ezen a szövetségen alapul, és azért lehetett ennyire sikeres, mert mindkét fél valami fontosat tett hozzá az ügyhöz. A Baasz párti tisztségviselőknek volt vezetési, pénzügyi és katonai tapasztalata, a dzsihádisták pedig Szaddám bukása után képesek voltak újra valamilyen ügyet, elérendő célt tenni a kiüresedett baaszista politikai szakértelem mögé.

A másik folyamat, ami elindult a megszállók börtöntáboraiban, a széleskörű radikalizálódás volt. A Bucca tábort eleve 10-20 ezer rab fogvatartására építették, és az Abu Ghraib város közelében lévő fogolytáborból, a rabok kínzásával kapcsolatos botrány kirobbanását követően az ottani foglyok többségét is ide hozták, évekig 20-22 ezer fővel működött. A rabok közül rengetegen kerültek úgy a táborba, hogy nem követtek el komolyabb bűncselekményt. Abu Ghraib után pedig a legtöbb börtöntáborban több jogosultságot kaptak a rabok a saját életük szervezésére, így a Bucca táborban is a legradikálisabb dzsihádisták vették át a foglyok életének irányítását. Vallási tanfolyamokon oktatták a rabtársaikat, és számtalan informális csatornán keresztül gyakorolhatták befolyásukat. A Bucca korábbi vezető is úgy emlékeznek vissza a táborra, hogy az minden erőfeszítésük ellenére 
szinte az al-Kaida iskolája lett.
A foglyok 2008-ra gyakorlatilag informálisan saría-jogot vezettek be egymás közt, melynek betartására radikálisokból álló vallásbíróság felügyelt.

Több újabb elemzés is valószínűsíti, hogy ebben a táborban, ilyen körülmények között találtak egymásra az Iszlám Állam jelenlegi vezetői. A legfurcsább, hogy épp Abu Bakr al-Bagdadi az, akinek buccai raboskodásáról a legkevesebbet tudni. Míg az világos, hogy az Iszlám Állam korábbi katonai vezetője, Haddzsi Bakr a Baasz párti rendszer magasrangú tisztjeként került a börtöntáborba, ahol megismerkedett későbbi társaival (Haddzsi Bakr idén halt meg a szíriai felkelőkkel vívott harcban). Ugyancsak a Baasz párt tisztviselője volt Abu Muszlim al-Turkmáni és Abu Ali al-Anbári, akik jelenleg al-Bagdadi legfőbb helyettesei. al-Turkmáni a szervezet iraki szárnyát vezeti, al-Anbári pedig a szíriai harcokat irányítja.
Míg a korábbi baaszisták fogva tartása viszonylag részletesen dokumentált, al-Bagdadi esetében nem teljesen biztos, hogy 2004-es fogságba esésekor is radikális dzsihádista volt. Al-Bagdadinál az sem teljesen tiszta, hogy pontosan mikor raboskodott a Buccában, hiszen az amerikai védelmi minisztérium adatai szerint már 2004-ben javasolták a szabadon engedését, míg a Bucca tábor korábbi vezetője azt nyilatkozta, hogy Bagdadi is 2009-ben szabadult. Utóbbi értesülés szerepel több más hivatalos jelentésben és cikkekben is, például ebben vagy ebben vagy ebben.
Kapcsolódó:
   
Vajon bűn-e az, ha valaki a Jordánia-Irak mérkőzést nézi a televízióban? Az IÁ szerint igen
   
Hat hónap alatt kétezer emberrel végzett az ISIS Szíriában
   
Kétszeresére növekedett az Iszlám Állam területe Szíriában
   
Szárazföldön csaptak össze a kanadai erők az iszlám állam katonáival
   
Törökország WikiLeakse: Török titkosszolgálatok fegyverezték fel az al-Kaidát Szíriában?
   
A Pentagon szerint szükséges a szárazföldi csapás Irakban és Szíriában
   
A 9-es buszon éltette az iszlám államot egy arab férfi
   
Az amerikai nemzetbiztonságiak a lakossággal való összecsapásra készülnek ! FEMA - OBAMA
   
Az internálótáborok reneszánsza és FEMA készülődés
   
Zárttá tenné a menekülttáborokat a Jobbik
   
Tízmilliárdokért épülnek a stadionok


Kivégeztek 13 fociszurkolót

Az amerikai bombázások óta az ISIS területe megháromszorozódott Szíriában

Egyiptomi vallástudósok: A legnagyobb terroristák a párizsi felvonulás első sorában masíroztak




Hat hónap alatt kétezer emberrel végzett az ISIS Szíriában

sarkadizs



Az Egyesült Királyságban működő szíriai jogvédő szervezet, a Syrian Observatory for Human Rights adatai szerint az Iszlám Állam fegyveresei hat hónap alatt a szíriai területeiken összesen 1878 embert öltek meg. Az áldozatok közül 1175 fő civil volt, a többiek fegyverrel harcoltak a terrorszervezet ellen. A civil áldozatok között biztosan volt 8 nő és négy gyerek is.
A meggyilkolt civilek többsége, 930 fő ugyanannak a szíriai törzsnek, az al-Saitatnak voltak a tagjai, ez a törzs augusztusban szállt szembe az ISIS-szel, mikor a szervezet elfoglalt két olajmezőt, amit korábban a törzs működtetett.
Az Iszlám Állam június óta egyre nagyobb területeket szerzett meg Szíriában és Irakban. Lendületüket csak az a széleskörű nemzetközi összefogás törte meg, melynek keretében az Egyesült Államok az iraki kurdokat támogatva bombázza a szervezet iraki és szíriai állásait, de Irán is lényegi segítséget nyújt a szunnita szervezet elleni harcban.
A Syrian Observatory for Human Rights szerint az ISIS a saját tagjai közül is megölt 120 embert, ők többségükben külföldi harcosok voltak, akik a háború alatt megpróbáltak hazatérni.
Az ISIS fegyveresei Irakban valószínűleg több embert öltek meg, mint Szíriában, de arra vonatkozó pontos adat egyelőre nem áll rendelkezésre. A szíriai adatok is ellenőrizhetetlenek,  Syrian Observatory for Human Rights munkatársai állításuk szerint szíriai forrásokból dolgoznak, de rajtuk kívül nincs más szervezet, ami ilyen pontosságú adatokat tudna megszerezni a háborús övezetből. (Reuters)


Kétszeresére növekedett az Iszlám Állam területe Szíriában.


Az Amerikai Egyesült Államok tavaly szeptemberben kezdte meg Szíria terültén, a szír kormány beleegyezése nélkül a korábban általa és szövetségesei által kiképzett terroristákból szerveződött Iszlám Állam elleni légicsapásokat.

Azóta a terrorszervezet által uralt terület mérete megduplázódott, immár az ország egy harmadát uralják, és újult erővel támadják mind a mérsékelt ellenzéket, mind a kormányerőket, mind a szakadár kurdokat.
A semmiből előtűnt szervezet hamar megszerezte az USA által Irakban hagyott felszereléseket, és pont akkor indultak Szíria ellen, amikor Asszad elnök egységei több frontszakaszon jelentős sikereket értek el, és kezdett egyre jobban az összeomlás széle felé botorkálni a felkelés.
Először Iszlám Állam Szíriában és Levantában, majd ennek különböző permutációit, majd ILIA, ISIS, ISIL néven illették magukat, végül az IS, azaz Iszlám Állam névnél állapodtak meg.
A szervezet céljai igen ambiciózusak, nem elégednek meg Irakkal és Szíriával, az egész Közel-kelet Izrael kivételével, Észak-Afrikára, Közép-Afrikára, az Ibériai-és a Balkán félszigetekre, sőt Kelet-Ausztriára, Magyarországra, Szlovákiára, Romániára, teljes Törökországra és a Kaukázusoktól Északra húzódó oroszországi területekre is igényt tartanak, Pakisztánig és Afganisztánig.
2015.01.20. 10:34
Forrás: 
Kapcsolódó: 


2015. január 20. kedd

SZÁRAZFÖLDÖN CSAPTAK ÖSSZE A KANADAI ERŐK AZ ISZLÁM ÁLLAM KATONÁIVAL


Kanadai különleges erők összecsaptak Irakban az Iszlám Állam terrorszervezet fegyvereseivel, miközben felderítést végeztek – jelentette az MTI. A CBC News szerint az eset valamikor a múlt héten történt, de csak hétfőn jelentették be.
Ez az első ismertté vált eset, amiben az Egyesült Államok vezette koalíció szárazföldi alakulatai harcba szálltak az iszlamistákkal. Kanada – más országokhoz hasonlóan – légierőt és különleges egységeket küldött Irakba az Iszlám Állam ellen. A hivatalos álláspont az, hogy ezeknek az egységeknek az iraki hadsereg és a kurd önvédelmi milícia kiképzése a feladata.
A kanadai kormányzat az önvédelem jogára hivatkozott az összecsapás magyarázataként. “A tény, hogy tűzpárbajt vívtunk, nem jelenti azt, hogy ebből harci küldetés lesz” – jelentette ki Michael Rouleau tábornok, a kanadai különleges hadműveletek parancsnoka egy sajtótájékoztatón.
A tábornok a részletekről annyit mondott, hogy az összecsapás az elmúlt hét nap során zajlott le. Az alakulat egy koalíciós légicsapás előkészületeit fejezte be éppen a fronttól több kilométerre, az ország északi részében. Ekkor előbbre mentek, hogy megnézzék, amit a térképen már megbeszéltek, és megerősítsék a tervet, amikor aknavető- és géppuskatűz alá kerültek.
Forrás: Index.hu
Fotó: mixonline.hu


Az internálótáborok reneszánsza és FEMA készülődés


Február 9, 2014 Huffington Post fbo.gov Activist Post Infowars.com Idők jelei
A Hawaii Egyetem diákjai számára néhány nappal ezelőtt tartott előadásában Antonin Scalia, az amerikai legfelsőbb bíróság bírája, egy 1944-es perrel kapcsolatos kérdésre reagálva a következőket mondta (az utalt döntés értelmében a két vádlottat elítélték, mert nem engedelmeskedtek az internálótáborba történő jelentkezésre felszólító végzésnek):
"Az [a döntés] természetesen helytelen volt. ... De saját magát csapja be, aki azt gondolja, hogy ez nem fog újra megtörténni. Háborús időkben a törvény hallgat. Ez nem mentség, de ez a valóság."
A II. Világháború alatt az Egyesült Államok ellenségnek kiáltotta ki a japán amerikaiakat és a manapság FEMA táboroknak nevezett létesítményekbe zárta őket.
Miközben Barack Obama és az amerikai kongresszus azon vannak, hogy meggyőzzék a választópolgárokat arról, hogy a határozatlan idejű fogva tartásról szóló, úgynevezett NDAA törvényt soha sem fogják amerikai állampolgárok ellen alkalmazni, tény, hogy a törvények lehetővé teszik bármilyen személy vádemelés és bírósági eljárás nélküli fogva tartását.
Szükségállapot kihirdetése esetén, történjen az háború, járvány vagy egyéb okból, az elnök bármit elrendelhet a rend helyreállítása érdekében és nevében. A letartóztatások és az internálás pedig s helyet foglalna el az intézkedések listáján. A FEMA, azaz a Szövetségi Válságkezelési Ügynökség által felállított táborok minden felszereléssel ellátva, készen állnak bármilyen eshetőségre.

Antonin Scalia mindenesetre a fenti kijelentéssel mintha azt üzente volna, hogy a legfelsőbb bíróság nem fogja semmisé nyilvánítani a táborok megnyitására vonatkozó végrehajtási utasítást.
A legutóbbi ezzel kapcsolatos hír szerint a FEMA 36 méteres konténerek szállítására írt ki pályázatot bio-egészségügyi hulladék gyűjtésére egy országos vészhelyzet esetén.
Az információ bekérési kiírás szerint a pályázók feladata lenne a "fertőzött hulladék naponta történő elszállítása".
Olvasó: Amerika Háborút Akar!
Most már egy csepp kétség sem fér hozzá Amerika be akar vonulni Szíriába! Obama eltökélt a kérdésben!
Felkérte az Amerikai hadügyminisztériumot hogy dolgozzák ki a szíriai bevonulást! Teljes aprólékossággal!
Mit fog ehhez szólni a BRICS? Putyin? A Világ?

Zárttá tenné a menekülttáborokat a Jobbik

A Jobbik szerint zárttá kellene tenni a jelenleg nyitott módon működő magyarországi menekülttáborokat és befogadó-állomásokat – mondta hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel, aki indoklásként az ebolajárványra, valamint közbiztonsági problémákra hivatkozott. A képviselő úgy fogalmazott, hogy ezekben a hetekben is olyan illegális határátlépők közelítik meg Magyarországot, akik az ebolajárvány által potenciálisan érintett országokból érkeznek. Hozzátette, minimális az esély, hogy ezek az emberek betegséget hordozzanak, de ezt a veszélyt nem lehet kizárni, az érkezők pedig szabadon elhagyhatják a táborok területét és érintkezhetnek a lakossággal. Egyúttal felszólította a kormányzatot, hogy tegyék közzé: mennyibe kerül az állítólagos "menekültek" ellátása. Álláspontja szerint, hogy ezek között az emberek között sok bűnöző is megbújik. Emellett haladéktalannak nevezte az önálló nemzeti határrendészet visszaállításának előkészítését. Kiemelte, hogy a menekültáradat várhatóan továbbra sem fog csökkenni, ugyanis annak mérete az utóbbi évben a korábbi kilenc-tízszeresére, mintegy 15-20 ezer főre nőtt. (MTI nyomán)
Friss: Rendbontás történt a debreceni menekülttáborban - csoportosan elkövetett garázdaság miatt vizsgálódnak
Kapcsolódó: Ebolás menekültektől tartanak Csongrádban 

Forrás: https://kuruc.info/r/2/131866/?honnan=Nemzeti_Hirhalo


Tízmilliárdokért épülnek a stadionok

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/belfold/videok/359593?honnan=Nemzeti_Hirhalo

Ezek lesznek a magyar koncentrációs táborok , mert ezt észrevétlenül kell megépíteni , így egyeztek meg a pénzoligarhákkal , és ők a nemzeti szinekben tetszelegnek . Képzeljétek mi lenne a hazaáruló Gyurcsány alatt , már ki is próbálnák , de lehet , hogy az Ornánék is megteszik.




Most kapaszkodjon meg: nyolcvan embernek annyi vagyona van, mint a világ felének együtt



2015. január 20. Hír24 - 
kolozsvaros.ro
Megdöbbentő, vagy inkább elkeserítő?
Az Oxfam előrejelzése szerint ha folytatódik az egyenlőtlenség növekedése, jövőre a leggazdagabb egy százaléknak már akkora vagyona lesz, mint a többi 99 százaléknak együttvéve.
Egyre nőnek a jövedelmi különbségek - négy éve még 388 multimilliárdosnak volt akkora vagyona, mint a földlakók felének együttvéve.
A világ nyolcvan leggazdagabb emberének akkora vagyona van, mint a legszegényebb 3,6 milliárdnak együttvéve - derült ki az Oxfam nemzetközi szegénységellenes szervezet felméréséből. Ráadásul a leggazdagabbak 2009 óta megduplázták vagyonukat, míg a szegényeké csökken. Négy évvel korábban még 388 miliárdos közt oszlott el akkora mértékű vagyon, mint amekkorát a világ szegényebb fele birtokol.
35 amerikai, 7 német és 7 orosz állampolgár
A nyolcvan leggazdagabból harmincöt amerikai állampolgár, utánuk Németország és Oroszország jön hét-hét multimilliárdossal. A listán mindössze tíz nő szerepel és tizenketten fiatalabbak ötven évesnél. Tizennégyen kereskedelemből gazdagodtak meg, tizenegyen olaj- és gázkitermelésből, valamint bányászatból, szintén tizenegyen pénzügyekből és tízen technológiai vállalkozásokból.
Továbbra is Bill Gates az első
A nyolcvan leggazdagabból tizenegyen egyszerűen csak örökölték az óriási vagyont és tizenkilencen vannak még olyanok, akik szintén jelentős összeget örököltek, de azt munkájukkal gyarapították. A világ leggazdagabbja továbbra is a Microsoft-vezér Bill Gates, akinek 76 milliárdra rúg a vagyona - dollárban. Az Oxfam előrejelzése szerint ha folytatódik az egyenlőtlenség növekedése, jövőre a leggazdagabb egy százaléknak már akkora vagyona lesz, mint a többi 99 százaléknak együttvéve. És hogy miért borult fel ennyire a világ egyensúlya? Nekünk volna egy tippünk...


Kinyíratnád az alkalmazottaidat 5 milliárd forintért?




 2015. január 15.
5 milliárdot kaszált 1 nap alatt alkalmazottai halálán a Charlie Hebdo. Előre megtervezett üzleti húzás volt a fél szerkesztőség lemészároltatása, ami után a lap következő heti bevétele a szokásos 43 millió forintnyi euróról közel 5 milliárdnyi euróra ugrott - miután 5 millió példányt adtak el a lapból egyetlen nap alatt?
Ez halottanként közel félmilliárd forintnyi bevétel néhány nap alatt. Plusz a lap honlapjára kitett felhívásból befolyó adományok. Plusz a mindenféle pólók és egyéb emléktárgyak után befolyó jogdíjak.
Lássuk a tényeket:
1. A Wikipédia szerint a Charlie Hebdo nevű szatirikus lap hetente 45 ezer példányszámban jelent meg.
2. A szerkesztőség felének lemészárolódása másnapján a tulajdonos közölte, hogy a következő heti lapszámot 1 millió példányban fogják kiadni.
3. Ez a szám a hét végére 3 millióra, majd a kiadás napjára, január 14-re már 5 millióra kúszott fel, a lap öt nyelvre lefordítva (spanyol, arab, olasz, török, angol) 20 országba jutott el.
4. Heti negyvenötezer példánnyal számolva a tulajdonos bevétele hetente 135.000 euro, vagyis kb. 43 millió forint volt.
5. A mészárlás utáni első, sorrendben a 1178. lapszámból viszont 5 millió példányt nyomtattak, amit az érdeklődők példányonként 3 euróért, összesen 15 millió euróért még a megjelenés napján, január 14-én szét is kapkodtak.
6. Így a tulajdonos a mészárlás utáni első lapszámon a korábbi rendes heti bevételei 111-szeresét, 15 millió eurót, azaz átszámolva közel 5 milliárd forintot kaszálhatott.
charlie hebdo 1

("Én egy jól sikerült üzleti húzás vagyok" - kép: bar-zing.blogspirit.com)
És most jöjjön a konteó:
1. Ötmillió példány legyártását egy négy lapból álló, 16 oldalas színes kiadványból nehezen hihető, hogy néhány nap alatt meg lehet szervezni a tördeléstől, szerkesztéstől, nyomdai előkészítéstől kezdve a nyomdai munkákon át a példányok újságárusokhoz történő eljutattásáig.
2. Ehhez valószínűleg több különböző, nagy teljesítményű gépekkel rendelkező nyomda munkájának összehangolására volt szükség. Hogyan találtak szabad kapacitásokkal rendelkező nyomdákat ilyen rövid idő alatt?
3. Tovább nehezíti a szervezőmunkát, hogy a lap nem csak Franciaországban, hanem több más uniós tagállamban is megjelent és öt idegen nyelvre fordították le. Hogyan lehetett pár nap alatt leszerződni a Charlie Hebdo példányait addig soha nem szállító fuvarozókkal, és a lapot addig soha nem árusító terjesztőkkel arra, hogy a szokásos példányszám több, mint SZÁZSZOROSÁT terjesszék, szállítsák? Hogyan lehetett villámgyorsan megszerkeszteni, lefordítani, kinyomtatni, kiszállítani?
4. A mészárlás két ÁLLÍTÓLAGOS elkövetőjét nem gyanúsítottként, hanem végig gyilkosként, sőt mészárosként emlegette a bulvármédia, holott a gyilkosok arcát nem látta senki, csakúgy, mint a kocsiban "felejtett" útlevelet sem. Miért vittek volna a "terroristák" útlevelet magukkal a "bevetésre"?
5. A francia titkosszolgálat állítólag figyelte a Kouachi-fivérek minden lépését. Mégsem tudták, mire készülnek és éppen hová mennek? Lehet, hogy nem is ők voltak azok, akik a gyilkosságot elkövették? Mi van, ha a két férfi ott se volt, és szándékosan tették közzé a fényképeiket, hogy bujkálásra kényszerítsék, majd agyonlőjék őket, mielőtt bebizonyíthatnák, hogy nem is jártak a helyszínen?
6. A harmadik, mindössze 18 éves "terroristáról" is gyorsan kiderült, hogy semmi köze a mészárláshoz, és biztos alibivel tudta igazolni, hogy a helyszíntől 230 kilométerrel északkeletre, egy kisváros középiskolájában ült az egyik tanteremben. A 18 éves fiútól, amikor bedobták a nevét, talán ugyanazt várták, mint a két felnőtt férfitól: hogy bepánikoljon és menekülni kezdjen. Hogy a végén, mielőtt bizonyítani tudná az igazát, egy látványos rendőrségi akció végén agyon lehessen lőni. Innentől miért ne lehetne hiteltelen a másik két algériait is minden bizonyíték nélkül vádoló történet?
7. A két fekete ruhás, arcát takaró gyilkos minden lehetséges szemtanúnak szinte a szájába rágta az Al Kaida nevét, és meghagyta a halálra rémült embereknek, hogy ezt a sajtónak is mondják el.
8. Honnan tudták a gyilkosok, hogy az egyébként otthonról dolgozó szerkesztőség pontosan mikor tartja a szerkesztőségi ülését, ha egyébként azt se tudták, hogy az iroda pontosan melyik épületben van, és annak melyik emeletén?
9. Hogyan lehet az, hogy amikor a járdán fekvő rendőrt az egyik gyilkos közvetlen közelről "fejbelőtte", a rendőr feje nem loccsant szét, mint egy dinnye?
10. Véletlenül került a történetbe, vagy gondosan megtervezte valaki a teátrális, "médiakoncnak" való jeleneteket: a női szemtanú életben hagyását, a földre került rendőr feje mellett járdába lövést, az elrabolt autójából a kiskutyáját mentő ártatlan ember történetét, a túszejtőkkel kezet fogó nyomdai ügyfelet, a terroristákat kávéval kínáló nyomdászt, a tévéstábbal telefonon beszélgető bűnözőt?
11. Miért lett öngyilkos a nyomozásban részt vevő egyik rendőr?
12. Véletlen, hogy a 12 áldozat között meggyilkolt öt karikaturista átlagéletkora több, mint 66 év volt? Az áldozatok között volt egy 80, egy 76 és egy 74 éves öregember is. Lehet, hogy a fiatalabbak tudtak valamit? Netán szólt nekik valaki, hogy fiúk, erre a megbeszélésre jó lenne, ha nem mennétek el?
charlie hebdo 2

(Útban a nyomdából az olvasókhoz - kép: independent.co.uk)
Feltennéd rá az életed, hogy tényleg azok gyilkoltak a Charlie Hebdo szerkesztőségében, akiket a rendőrség gyilkosnak kiáltott ki, és egy látványos hajtóvadászat végén agyonlövetett?
Feltennéd rá az életed, hogy a Charlie Hebdo karikaturistáinak lemészárlása valóban terrortámadás volt, és nem kőkemény üzleti szempontok miatt kitervelt, majd hidegvérrel, profi bérgyilkosoktól megrendelt gyilkosság lehetett?
Kapcsolódó anyag:

Minő véletlen: a Rothschild zsidó világcsaládé az uszító Charlie Hebdo



2015. január 20. 09:56
Hunhír.info
cionbolcsei250.jpgA világ legfelsőbb kasztjába tartozó zsidó globálklán, a Rothschild família birtokában van az utóbbi napok legvéresebb eseményeit, a világot felforgatását kiprovokáló franciaországi uszító szennylap, a Charlie Hebdo. A neopresse.com jelentése szerint a Rothschild-família vette meg decemberben a Liberation kiadót, vele a Charlie Hebdot. Az évszázadok óta a világ urai közé tartozó zsidó szuper-klán nem is tétlenkedett sokáig, hogy az uszító szennylapot a háttérhatalom szolgálatába állítsa.
A földgolyó egyik legnagyobb hatalmú családja így rövid idő alatt felhasználhatta a birtokában lévő szennylapot a világkormány létéhez szükséges világanarchia, és a vallásháborúnak álcázott globális cionista hatalomátvétel megvalósításához.



SNOWDEN NEM HASZNÁL IPHONE-T, MERT A KÉSZÜLÉK RÉSZE AZ AMERIKAI MEGFIGYELÉSI PROGRAMNAK


Edward Snowden, az amerikai National Security Agency megfigyelési programja "kiszivárogtatójának" ügyvédje bejelentette, ügyfele soha nem használ iPhone telefonokat, mert az eszköz rendelkezik egy olyan programmal, melynek segítségével távolról aktiválható és rejtett módon információkat gyűjt használójáról. "Edward soha nem használ iPhone-t, egyszerű telefonja van... az iPhone egy speciális szoftverrel rendelkezik, ami egy gomb lenyomása nélkül is, távoli vezérléssel bekapcsolhatja a készüléket, hogy az rejtett módon információkat gyűjtsön használójáról" (pl. hangrögzítés).
Hídfő.net.ru | Apple iPhone
Anatolij Kucserena a Ria Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy természetesen mindenkinek személyes döntése, hogy ezt lehetővé teszi-e az amerikai titkosszolgálat számára, de Snowden elsősorban szakmai megközelítésből tekint erre a problémára.
Edward Snowden, az NSA volt alkalmazottja 2013 júniusában hozott nyilvánosságra nagymennyiségű információt az amerikaiak globális megfigyelési programjára vonatkozóan. Az Egyesült Államokban vádat emeltek ellene, amely magában foglalja a kémkedést és kormánytulajdon eltulajdonítását is. 2013 augusztusában menedékjogot és 3 évi tartózkodási engedélyt kapott Oroszországban.



HAZAHORDJA ARANYÁT NÉMETORSZÁG


Folyamatosan hazahordja külföldön őrzött aranytartalékát a német központi bank. A Bundesbank 2013-es tervei szerint 2020-ra összesen 674 tonna német tulajdonú aranyat szállítanának vissza Németországba, vagyis 5 év múlva már a német aranytartalék csaknem a felét tárolják majd odahaza.
A teljes német aranytartalék mintegy 3,4 ezer tonna, ami a második legnagyobb a világon az Egyesült Államoké után, amely 8133 tonnás készlettel rendelkezik.
A Bundesbank 2014-ben 120 tonna aranyat vitt haza – írja a portfolio.hu. 2013-ban már 37 tonnát visszaszállítottak az országba. Német aranytartalék található Londonban és Párizsban, de főként New Yorkban. A tavaly hazaszállított aranyakészlet java – 85 tonna – az Egyesült Államokból került vissza.
A központi bank hivatalos kimutatásai szerint a (magánkézben lévő!) amerikai jegybank szerepét betöltő Fed 1447 tonna, a Bank of England (BoE) 438 tonna, a francia jegybank pedig 307 tonna német aranyat őrizget a trezorjaiban.
Németország 1951-ben kezdte létrehozni aranytartalékát. A hidegháborús időkben New Yorkban, Londonban és Párizsban lehetett beszerezni az aranyat, ahonnan Németország nem is szállította el, ott tároltatta a geopolitikai bizonytalanságok miatt.


Európa legrégebbi népe a magyar



2015. január 20., 05:20 
magyarno.com
A kutatók ma már tudják, és titkolják, hogy Európa legrégebbi népe a magyar - szkíta gyökerekkel.
A mai emberi kultúrának a legrégebbi népei a szkíták voltak (bebizonyosodott, hogy a szkíták régebbiek az egyiptomiaknál és a görögöknél), akikről a történetírók úgy emlékeznek, mint "az erkölcs mintaképei".
A szkítákat íj feszítő népekként ismerték, náluk az íj és a nyíl nem puszta harci eszköz volt, hanem szimbólum is az elmélyülésre, az Istennel való kapcsolatfelvételre. Vallásuk egyistenhívő vallás volt. Az Isteni Világokkal táltosok tartották fenn a kapcsolatot. Életterük a Kárpát-medencétől Közép-Ázsiáig terjedt.

Az idegen kutatók ma már tudják, hogy Európa legrégebbi népe a magyar - szkíta gyökerekkel.
A magyar néphagyomány szerint a magyarok ősapja Nimród volt, aki gyakran Ménrót néven szerepelt. Legismertebb arról, hogy "nagy vadász az Űr előtt" továbbá, hogy ő volt a Föld elsó királya. Az Ószövetség szerint a Vízözön előtt a kultúra nyelve Nimród nyelve volt. A magyar mesevilág őrzi azt a hagyományt, hogy Nimród öskirály magyarul beszélt.
Krónikáink közül a Kézai-féle Képes Krónika említi, mint a magyar nép ősét. Ezek alapján a Föld első királya a magyarok első királya is. A Biblia szerint Nimród Noé unokája volt, nagyon valószínű azonban, hogy a történelmi őskirály az özönvíz előtt élt. Őt tekintik Bábel tornya építőjének (a Biblia ezt nem erősíti meg). A Bibliában zsarnokként említik, "a magyar hagyományban Nimród jó szándékú, megbecsült király, aki a világ első királyságát alapítja", tehát valódi szakrális király, aki a Bábel tornyot nem azért építi, hogy Isten ellen támadjon, hanem azért, hogy minél közelebb kerüljön az Égi királysághoz.
Őseink valóban mindig magaslatokra jártak imádkozni. A falusi templomok is falvak legmagasabb helyein vannak. Az Istenhez való közeledést jelzi a templomok magasba nyúló tornya (vagy tornyai) is. A Bábel tornyának építése előttről egyetlen írásos emlék említi Nimródot, mégpedig "kultúrhéroszként, aki írást, tudást, hitet adott a népnek". A görög mitológia szerint Artemisz megölette őt egy skorpióval, és
halála u tán a csillagos ég lett az otthona. Az égbolton, mint az Orion csillagkép jelenik meg. Régi csillagtérképeken az Orion neve Kaszás, Scytus (vagyis szkíta), Ozirisz, vagy Nimród. Az egyiptomi Ozirisz mítosz is valószínű, hogy özönvíz előtti időkből származik, feltehetően még Atlantiszról. Ozirisz felesége ízisz és gyermekük a sólyomfejű Hórusz, napisten.

Az Orion csillagkép a legnagyobb és legismertebb a Nagy Göncöl után. Az égi egyenlítőn fekszik, ezért a Föld minden tájáról látható az északi égbolton. A magyar népnyelv Kaszás csillagnak nevezi. Az öv három csillaga a három kaszás. Más népek Három Királynak nevezik. Ez az elnevezés a magyar néphagyományban is megtalálható és a három övcsillag a három szent királynak nevét őrzi: Szent István, Szent Imre, Szent László.

A magyar népet különleges kapcsolat fűzi az Orionhoz. Nimród ugyanis Hunor és Magyar apja, azaz a hunok és magyarok őse. Gönczi Tamás felhívja a figyelmet arra, hogy "a mi mitológiáinkban, eltérően másoktól, az Orion nekünk nem tájolópont, hanem otthon". A csillagkép maga Nimród, ugyanakkor otthona is Nimródnak és Csaba királyfinak is. Egyik magyar népdal is három csillagról szól, mint származási helyről:
"Én is oda való, való, való vagyok,
Ahol az a három csillag ragyog."

A kutatók rájöttek, hogy az Orion három csillagéinak különleges jelentőséget tulajdonítottak az egyiptomiak és más népek is. Az egyiptomi piramisok elrendezése mintázza a három övcsillagot és még néhányat a csillagképből. Az öv mintázata megtalálható Mexikóban, Guatemalában és Magyarországon is. Aradi Lajos piliskutató jött rá, hogy a Pilisben három hegy elhelyezkedése azonos az Orion-öv csillagainak elrendezésével: az Árpádvár, a Rám-hegy és a Magas (Mágus) hegy.

Andrzey Wojcikiewicz lengyel író A Fáraó felébresztése című könyvében leírja, hogy a Keopsz piramist az Orion első övcsillagának bolygójáról jött lények - a Fehér Barátok építették. A könyv regény formában ad át olyan információkat, amiket hipnotikus "álomban" kap a főszereplő. Az információk hitelességét régészeti ásatások igazolják. Érdekes egybeesés, vagy jelentősége van annak, hogy a pálosokat is - akikről tudjuk, hogy a Pilisben éltek - Fehér Barátoknak hívták.
Szabó Sinkó Magda


Fehérlófia - A teljesség meséje - Hagyaték
A legismertebb magyar népmesének és a Távol-Kelettől Ausztriáig elterjedt változatai vannak. A fehér kanca megellik, fia születik. Mesét mond neki egy királyi párról, annak három fiáról, feleségeikről: Aranyhajúról, Ezüsthajúról és Rézhajúról. Az asszonyok kíváncsisága miatt három alvilági sárkány elpusztítja váraikat meg a férfiakat és a királykisasszonyokat földalatti birodalmába hurcolja. A mese hallatán a fehér ló fia szent esküvéssel fogadja meg, hogy elbánik a gonoszokkal.
Kategória: 2015 január


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése