Hogyan készül a dióbor és diólikőr?
A
dióbor illetve diólikőr nagyon népszerű étvágygerjesztő ital
Franciaországban, Belgiumban és Svájcban
Nem
egyfajta borféleség, nem erjesztéssel készül, inkább egy
aperitif, melynek alapja bor, amelyben zöld diót áztatnak. De
készítik likőr módra is, bor nélkül, pálinkával, ritkán
tiszta alkohollal.
Igen
jó aperitif, mely segíti az emésztést és vértisztító hatású.
Éretlen,
„lágy” dióval készítik, melynek még nem keményedett meg a
csontos héja, amelyben a bél még lágy, zselatinszerű. A
megfelelő állapot június végétől, július végéig lehet, az
éghajlattól függően.
A
zöld dió belseje
A
zöld dió héja határozott, jellegzetes illatú, mely szagolva
gyengének tűnik, de erős lesz a bor vagy az alkohol hatására.
Íze az ajkakon csersavas, a szájpadláson sokkal erősebben
érezhető. Ez az ízhatás módosítható a hozzáadott cukorral,
mely lekerekíti, elfedi a dió keserűségét.
A keserű íz erősíthető szegfűszeggel vagy borókabogyóval. Az édesség simogatóbb lesz vanília, fahéj, szerecsendió hatására.
A keserű íz erősíthető szegfűszeggel vagy borókabogyóval. Az édesség simogatóbb lesz vanília, fahéj, szerecsendió hatására.
Receptek
Sok
receptet szedtem egymás mellé, mert így látni, hogy milyen
sokféle jónak tartott változat van, a dió mennyiségét és az
érlelés idejét és módját illetően.
Dióborok
1. Lucie
Wattiez, Belgium:
7
liter asztali vörösbor, 1 liter tömény alkohol, 22 db zöld dió,
1,3 kg cukor. Egy ballonba tölti a bort, az alkoholt, a cukrot és a
négyfelé vágott diókat. Időnként megrázogatja, 3-4 hónap
múlva hasonlítani fog a portóira. Az érlelés 1-2 hónapjában
leszűri, úgy érleli tovább. Végül palackokba tölti.
2. Alain
Jacques, Belgium:
8
palack fehér vagy vörös bor, 1liter tömény alkohol, 1 kg cukor,
25 db zöld dió. Megmossa, és apró darabokra vágja a diókat. Egy
ballonba teszi, ráönti a bort, az alkoholt és a cukrot. Az első 2
héten gyakran rázogatja, hogy jól felkeveredjen. 9 hónapig
érleli, azután leszűri és palackozza.
3. Perigordi
recept:
5-6
liter rozébor, 1 liter pálinka, 1 kg cukor, 80 db zöld dió. Az
apróra vágott diókat és minden hozzávalót egy ballonba tölti,
melyben nem éri a levegő. 3 hónapig pihenteti, azután leszűri és
palackozza.
4. Bernadett
gyűjtése Franciaországból:
5
liter rozébor, vagy vörösbor, 1 liter pálinka, 1 kg cukor, 50 db
dió, 1 rúd vanília, 1 db fahéj, 1 narancs szárított héja. A 4
felé vágott diókat a hozzávalókkal egy ballonba teszi, és
ledugaszolja. 50 napig áztatja, időnként megrázogatva. Leszűri
és palackozza.
5. Névtelen,
francia recept:
22
db dió egy bemetszéssel, 0,5 liter vörösbor, 0,5 liter pálinka,
3 db narancsba szúrva 9 db szegfűszeg, 0,2 kg cukor, 10 db
borókabogyó, 2 rudacska fahéj, 2 rúd vanília. 22 napig kell
érlelni, minden reggel felrázva. Szűrés után fogyasztható.
6. Jacotte
receptje az fr.rec.cuisine fórumról:
1
palack jó rozébor, 175 g cukor, 5 db dió negyedelve, 2 cl
gyümölcspálinka. Egy jól záródó üvegedénybe tenni 6 hétre,
hűtőszekrénybe, időnként felrázva. Azután leszűrni és még
1-2 hónapig érlelni.
7. O.
Marti, Svájc:
5
liter jó minőségű vörösbor, 1 kg cukor, 0,5 liter víz, 2 rúd
vanília, 1 liter almapálinka, 1 db szerecsendió reszelve, 6 db
szegfűszeg, 26 db dió. A feldarabolt diókat és az összetevőket
egy üvegballonba teszi, jól ledugaszolja, de nem légmentesen. 40
napig áztatja, majd leszűri kétszeres finom tüllrétegen át.
Palackozza, és hűvös helyen tárolja. Különösen kecskesajthoz,
és a Bleu de Bresse francia kéksajthoz ajánlja.
8. Jean-Marie
Giaux de Waulsort abbé receptje Belgiumból:
22
db diót, 1 kg cukrot, 2 liter pálinkát 3 hónapig áztat egy
üvegballonban, kétnaponként felrázva. Azután leszűri és
hozzáad 4 liter lágy fehérbort, és 4 liter vörösbort.
9. Léon
Huppez receptje Belgiumból:
1
kg cukrot felold 3 liter borban, majd felönti 1 liter tömény
alkohollal, beleteszi a 12 db megmosott, feldarabolt diót egy
ballonba. Hozzáad még 4 db megmosott diólevelet is, és feltölti
még 6 liter borral. Így áztatja több hónapon át, kotyogóval
lezárva a ballont. Amikor teljesen letisztult akkor leszűri.
Személyes megjegyzése: „Ezt az italt 20 éve készítem.
Szerintem jobb 40 %-os alkoholt használni a 90 %-os helyett.
Ajánlatos 11 hónapig érlelni. Néhány éve szilvabort használok.”
A
dióbor készítése egy képen
Diólikőrök
1. Arnold
Ciper, Belgium:
70
db dió, 3 liter pálinka, 6 g fahéj, 6 g szerecsendió, 3 db
szegfűszeg, 1 kg cukor, 0,5 liter víz. A diókat kétfelé vágja
és kikaparja belőlük a zselészerű belső részt. Azután péppé
zúza a zöld részt. Hozzáadja a fűszereket, jól záródó üvegbe
teszi és ráönti a pálinkát. Hűvös helyen 6 hétig érleli,
azután leszűri. Szirupot készít a vízből és a cukorból, amit
aztán hozzáönt a leszűrt részhez.8 hétig pihenteti, azután
újra megszűri és palackozza.
2. Francia
recept:
20
db dió, 1 5 liter pálinka, 0,6 kg cukor. A diókat vastag
szeletekre vágva áztatja a pálinkában 60 napig, napra kitéve,
azután leszűri. Hozzáadja a cukrot, ha feloldódott, ismét
megszűri és palackozza, és még 3 hónapig érleli.
3. Elzászi
recept:
25
db dió, 0,5 ? 5 liter pálinka, 1 rúd fahéj, 3 db szegfűszeg,
0,4-0,7 kg cukor (ízlés szerint), 1 citrom héja. Az összetevőket
egy üvegbe teszi jól lezárva, a napon érleli 40 napig, gyakran
felrázva, végül leszűri. Palackozva érleli még 6 hétig.
Hogyan készül a fűszerolaj?
A különböző formájú üvegekben tárolt olajok nemcsak
főzéskor tehetik még ínycsiklandóbbá ételünk, de a
konyhaszekrény tetején, díszként is igen jól mutatnak.
A
fűszerolaj nagyszerű ízfokozóként szolgálhat, melyet
többnyire saláták, húsok vagy zöldségek ízesítésére
használhatunk. Azonban gyönyörű üvegbe téve a szem számára
is vonzó lehet, így a lakásunk bizonyos részeit is díszíthetjük
vele.
Finom
ízesítők csodás üvegekben
Fűszerolajakat természetesen készen is kaphatunk, azonban sokkal izgalmasabb, ha mi magunk készítjük el, hiszen olyan ízeket próbálhatunk ki, amilyet csak szeretnénk, s mi magunk döntjük el azt is, milyen csomagolásban pompázzon az általunk fűszerezett nedű. Hobbiboltokban, művészellátókban is vásárolhatunk különböző formájú, méretű üvegeket, azonban otthonunk polcain is szétnézhetünk, hátha érdekes alakú darabokra bukkanunk. Ezekbe tesszük majd a kiválasztott fűszert, valamint az olajat, így képezve egy olyan kombinációt, mely egyben különleges adalékanyag finom ételeinkhez, egyben pedig konyhabeli vagy konyhánk körüli dekorációs elem.
Fűszerolajakat természetesen készen is kaphatunk, azonban sokkal izgalmasabb, ha mi magunk készítjük el, hiszen olyan ízeket próbálhatunk ki, amilyet csak szeretnénk, s mi magunk döntjük el azt is, milyen csomagolásban pompázzon az általunk fűszerezett nedű. Hobbiboltokban, művészellátókban is vásárolhatunk különböző formájú, méretű üvegeket, azonban otthonunk polcain is szétnézhetünk, hátha érdekes alakú darabokra bukkanunk. Ezekbe tesszük majd a kiválasztott fűszert, valamint az olajat, így képezve egy olyan kombinációt, mely egyben különleges adalékanyag finom ételeinkhez, egyben pedig konyhabeli vagy konyhánk körüli dekorációs elem.
Mire
ügyelj?
Fűszerolaj készítéséhez nincs szükség kézügyességre, csupán a csomagolást illetően némi fantáziára, valamint pár alapvető, íratlan szabályra, melyet nem árt, ha betartunk. Így például a fűszernövényeket, melyeket majd az üvegbe helyezünk, szárítsuk meg alaposan! Ezen kívül, amikor az olajat éppen töltjük az üvegbe, figyeljünk oda, hogy a levegőt zárjuk ki, ellenkező esetben a házilag készített fűszeres adalékanyag megpenészedik!
Fűszerolaj készítéséhez nincs szükség kézügyességre, csupán a csomagolást illetően némi fantáziára, valamint pár alapvető, íratlan szabályra, melyet nem árt, ha betartunk. Így például a fűszernövényeket, melyeket majd az üvegbe helyezünk, szárítsuk meg alaposan! Ezen kívül, amikor az olajat éppen töltjük az üvegbe, figyeljünk oda, hogy a levegőt zárjuk ki, ellenkező esetben a házilag készített fűszeres adalékanyag megpenészedik!
Jótékony
hatások
A különböző olajok javítják az ellenálló képességet, valamint gyulladásgátló hatással is rendelkeznek. A túlzott só bevitele köztudottan káros, azonban ételünk sótlanságát pótolhatjuk fűszeres olajok ízével is, így egy egyedi aromát kap fogásunk, mégsem marad íztelen. Mivel szervezetünknek szüksége van a vitaminokra, ásványi anyagokra, a fűszernövények és az olaj együttesével ennek is eleget tehetünk, nem beszélve a főzés közben felszabaduló esszenciákról.
A különböző olajok javítják az ellenálló képességet, valamint gyulladásgátló hatással is rendelkeznek. A túlzott só bevitele köztudottan káros, azonban ételünk sótlanságát pótolhatjuk fűszeres olajok ízével is, így egy egyedi aromát kap fogásunk, mégsem marad íztelen. Mivel szervezetünknek szüksége van a vitaminokra, ásványi anyagokra, a fűszernövények és az olaj együttesével ennek is eleget tehetünk, nem beszélve a főzés közben felszabaduló esszenciákról.
Hogyan
fogj hozzá?Két
módszer segítségével készíthetünk fűszerolajat: hideg
módszerrel és meleg módszerrel. Az előbbinél nem túl intenzív
ízű olajat kell használnunk, melyet jól zárható üvegbe kell
majd öntenünk. Ebbe kerülhetnek majd a különböző fűszerek,
s az így kapott olajat hetekig kell tárolnunk – fénymentes,
hűvös helyen. A hideg módszernél a nagyobb fűszerdarabokat
egészben kell az olajban áztatnunk, az apró szeműeket viszont
vászonbatyuba kell kötnünk. A meleg módszer esetében frissen
tépett fűszernövényekkel kell megtöltenünk üvegünk, majd
fel kell öntenünk olajjal, a tetejét gézzel kell lezárnunk,
majd napos helyre kell állítanunk. Az így kapott nedűt minden
nap meg kell kevernünk, majd két hét után megkóstolhatjuk. Ha
nem tartjuk elég ízletesnek, tehetünk még bele a kiválasztott
növényből, s tovább érlelhetjük.
Néhány
kombináció
Bazsalikomos
olaj
Az általunk választott üvegbe tegyünk egy csokor bazsalikomot, majd öntsük fel olajjal. Zárjuk le alaposan, majd pár hét elteltével meg is kóstolhatjuk. Az így kapott fűszerolaj salátákhoz vagy olasz tésztákhoz kiváló kiegészítő.
Az általunk választott üvegbe tegyünk egy csokor bazsalikomot, majd öntsük fel olajjal. Zárjuk le alaposan, majd pár hét elteltével meg is kóstolhatjuk. Az így kapott fűszerolaj salátákhoz vagy olasz tésztákhoz kiváló kiegészítő.
Gyógynövényes
fűszerolaj
A gyógynövényekkel teli fűszernövények azért is hasznosak, mivel kedvezően befolyásolják az immunrendszert és nyugtatják a gyomrot is. Ehhez a verzióhoz használhatunk zsályát, citromfüvet, borsmentát, oregánót, kakukkfüvet vagy akár rozmaringot is. Ezek az olajok remekül illenek salátákhoz, rizshez vagy akár különböző húsételekhez.
A gyógynövényekkel teli fűszernövények azért is hasznosak, mivel kedvezően befolyásolják az immunrendszert és nyugtatják a gyomrot is. Ehhez a verzióhoz használhatunk zsályát, citromfüvet, borsmentát, oregánót, kakukkfüvet vagy akár rozmaringot is. Ezek az olajok remekül illenek salátákhoz, rizshez vagy akár különböző húsételekhez.
Gyümölcsös
variáció
Az üvegbe tegyünk néhány rúd fahéjat, citrom- vagy narancsszeletet, majd mogyoróolajjal öntsük tele. Pár hét után remek ízt kölcsönözhet olajunk különböző süteményeknek vagy palacsintáknak.
Az üvegbe tegyünk néhány rúd fahéjat, citrom- vagy narancsszeletet, majd mogyoróolajjal öntsük tele. Pár hét után remek ízt kölcsönözhet olajunk különböző süteményeknek vagy palacsintáknak.
A
fent említett receptek mellett természetesen rengeteg változata
létezik még a fűszerolajoknak, szinte csak a fantáziánk
szabhat határt. Mi magunk is kitalálhatunk új ízeket, s a
csomagolást is variálhatjuk szebbnél szebb üvegek, dugók vagy
masnik segítségével.
Tipp: A
fűszerolajból egy tál étel felhasználásához elég mindössze
pár csepp, hiszen íze igen intenzív, így még spórolhatunk is
vele, mivel 20 gramm fűszerolaj körülbelül 500 gramm fűszerrel
ér fel.
AKÁCFA,
AKÁC VIRÁG
Robinia
pseudoacacia
Az
akác gyógyászati szempontból értékes növény, de csak a
virágját használhatjuk!
Hatóanyaga: flavonos
glikozidák, ( robinin, akaciin ), illóolaj ( nerol, farnesol,
linalool )
Az
akác gyógyhatása:
Az
aromás anyagok már a szájban lévő izlelő receptorok
ingerlésével javítják az étvágyat.
A
flavonoidok emelik a vizelet mennyiségét és oldják a simaizomzat
görcseit
A
homeopátia az akác virágját gyomorsav túltermelésnél
alkalmazza.
A
tea elkészítése és adagolása:
A
gyógyszerkönyvek 1,5 grammot írnak elő, ez kb 1 teáskanálnyi
mennyiség. A teát forrázással készítjük.
MELLÉKHATÁS
ÉS MÉRGEZÉS!
Bár
a virágnak még nagyobb mennyiségben sincs mellékhatása, de NEM
SZABAD A SZÁRÁT, LEVELÉT ÉS KÉRGÉT felhasználni,
mert az akácfa minden részében mérgező fehérjéket tartalmaz!
FONTOS!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése