2016. október 11., kedd

Csülkös receptek II.




Csülkös receptek II.






Csülöktokány mexikói módra
Hozzávalók:
1 db kicsontozott csülök, 300 g gomba, 200 g vöröshagyma, 200 g paradicsom, 15 g fűszerpaprika, 1, 5 dl olaj, 30 g só, 150 g konzerv zöldborsó
A megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk, az olajban aranysárgára pirítjuk. A tűzről levéve, a fűszerpaprikát elkeverjük benne, kevés vizet adunk hozzá, és zsírjára visszapirítjuk. A megtisztított és megmosott csülökhúst apró kockákra vágjuk, és a zsírjára visszapirított pörköltalaphoz adjuk. Megsózzuk, hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot, és kevés folyadék aláöntésével, puhára pároljuk. Ha a párolólé elpárologna, pótoljuk. Amíg a hús párolódik, a gombát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és külön edényben, olajon megpároljuk.. A megpuhult húst, a megpárolt gombát, a levéből leszűrt zöldborsót hozzákeverjük, és összeforraljuk. Forrón tálaljuk. Petrezselyemmel megszórt párolt rizst adunk hozzá.

Csülök tormával
Hozzávalók:
1 db kicsontozott csülök, 300 g vegyes zöldség, 50 g reszelt friss torma, 0, 5 dl borecet, 10 g fokhagyma, 30 g só, 5 g törött bors, 2 dl tejföl, 20 g cukor
A megtisztított és megmosott csülökhúst hideg vízben feltesszük főni, ha elforrt, hozzáadjuk a megtisztított és karikára vágott fokhagymát, megsózzuk, megborsozzuk, majd fedő alatt puhára főzzük. Amikor megfőtt, levéből kivéve kihűtjük, majd vékony csíkokra vágjuk. Amíg a csülök fő, a reszelt tormát elkeverjük a borecettel, a cukorral és a tejföllel.
A csíkokra vágott csülökhúst a tormás tejfölben megforgatjuk, tálra rendezzük. Köréje rakjuk a levéből kiszedett zöldséget, aztán sütőbe tesszük, átmelegítjük. Főtt vagy héjában sült burgonyával tálaljuk.

Csülök zöldbabbal
Hozzávalók:
1 db csülök, 50 g zsír, 300 g konzerv zöldbab, 2 g törött bors, 1 g szegfűbors, 50 g vöröshagyma, 40 g vaj, 100 g reszelt sajt, 30 g só
A csülköt megtisztítjuk, megmossuk, besózzuk. A besózott csülköt tűzálló tálba tesszük, rárakjuk a fagyos zsírt, fűszerezzük a törött borssal, a szegfűborssal, kevés folyadékot aláöntve, többszöri locsolgatás közben majdnem puhára pároljuk. Ekkor a fedőt levéve, forró sütőben pirosra sütjük. A tálból kivéve kihűtjük, óvatosan kicsontozzuk, hogy ne essen szét, majd éles késsel felszeleteljük. Aztán a csontot visszatesszük a tálra, a felszeletelt csülökhúst rárakjuk a csontra. A zöldbab levét leszűrjük, a babot a szeletelt húsra halmozzuk, tetejét megszórjuk a reszelt sajttal, és a sütőbe visszatéve, a sajtot ráolvasztjuk.

Erdélyi almás csülök
Hozzávalók:
2 db kisebb kicsontozott csülök, 80 g savanyú káposzta, 100 g vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 csomó kapor, 20 g liszt, 10 g fűszerpaprika, 5 g fokhagyma, 20 g őrölt köménymag 0, 5 dl olaj
A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, üvegesre pároljuk, majd a tűzről levéve, megszórjuk a fűszerpaprikával. A csülköket megtisztítjuk, megmossuk, feldaraboljuk, majd tűzálló tálra rendezzük bőrös felükkel fölfelé, és bekenjük a hagymás-paprikás keverékkel. Előmelegített, forró sütőben – fedő nélkül – sütjük, amíg a tetején kéreg nem keletkezik. Kevés vizet aláöntve, lefedve, 1 órán át pároljuk. Közben az átmosott savanyú káposztát szűrőn lecsepegtetjük, és olajon, fedő alatt puhára pároljuk. A tejfölt, a lisztet és az apróra vágott kaprot vízzel simára keverjük, majd a puha káposztát behabarjuk vele. Megsózzuk, meghintjük az őrölt köménnyel, aztán jól összeforraljuk. A káposztát tálra rendezzük, tetejére tesszük a csülökhúst, tejföllel és paprikaszínnel díszítjük. Forrón tálaljuk.



Disznócsülök Hegedűs módra
Hozzávalók: 1,5 kg bőrös disznócsülök, 12 dkg disznózsír, 15 dkg sampinyongomba, 20 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 1/2 citrom, 5 dkg liszt, 3 dl száraz fehérbor, 2 g törött fekete bors, kiskanálnyi mustár, kevés koriander, szerecsendió, csombor, só, körítés.
A kibontatlan disznólábszárat csontozóbárddal keresztbe, csonttal együtt ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A csontot fűrésszel vágyjuk, hogy mentes legyen a szilánkoktól. A szeleteket, körbeölelő bőrt néhány helyen átvágjuk, hogy a hússzeletek tenyér nyomására kisimuljanak, és a forró zsiradék ne húzhassa őket össze. Késhegynyi csomborral, szerecsendió-őrleménnyel, koriandermag-reszelékkel, törött borssal meghintjük, és rövid ideig pihentetjük. Serpenyőben zsírt hevítünk, és az így előkészített szeleteket mindkét oldalon erős tűz mellett világospirosra sütjük.
Ezzel egyidejűleg tűzálló edényben kevés zsíron apró kockákra vágott vöröshagymát szalmasárgára fonnyasztunk, meghintjük pirospaprikával, hozzáadjuk a péppé zúzott fokhagymát, a felszeletelt gombát, és felöntjük a fehérborral. Hozzáadjuk a fél citrom reszelt héját, a kifacsart levét, kávéskanálnyi mustárt, és amikor simára kevertük, belehelyezzük a félig pirosra sült csülökszeleteket. Közepes tűzön, fedő alatt a húst majdnem puhára pároljuk. Amikor a hús kellően megpuhult, a tejfölbe kevert liszttel dúsítjuk, és amikor ismét felforrt, szükség szerint után ízesítjük. Kellemesen csípős, az ízek, illatok harmóniáját nyújtó tejszínsűrűségű lé elnyerése után burgonyakrokettel vagy burgonyagombóccal tálaljuk.

Erdélyi hagymás csülök
Hozzávalók: 1 db csülök (nyers), 3 fej vöröshagyma, ízlés sz. só, ízlés sz. bors (szemes), sütéshez olaj, fokhagyma
A csülköt megtisztítom, megmosom, leszárítom, és jól besózom. Egy alufólia darabba úgy csomagolom be, hogy a sülés közben képződő leve ne folyhasson ki. A becsomagolt csülköt tepsire teszem és az előmelegített forró sütőben, jó egy órán keresztül erős lángon párolom.
Közben a vöröshagymát nagyon vékony karikákra vágom, és a forró olajban ropogós pirosra megsütöm. Meleg helyre teszem. (Nem szabad befedni, sem megsózni, mert megereszkedik!)
A fokhagymát szétzúzom és ráöntök két teáskanálnyi vizet.
A megpuhult csülköt kiszedem a fóliából, bőrét úgy vágom fel, hogy a hús belsejéhez hozzáférjek. A fokhagymás lével bekenem kívül-belül, majd egy lapos tűzálló tálra teszem bőrével felfelé.
A sült hagymát rátéve, pár percig még a sütőben pirítom.

Erdélyi káposztás csülök
Hozzávalók: 2 db csülök (nyers) 80 dkg savanyú káposzta 1 fej vöröshagyma 2 dl tejföl, 1 csokor kapor 1 evőkanál liszt (finom) 1 teáskanál pirospaprika 1 gerezd fokhagyma 1 mokkás k. köménymag 3 evőkanál olaj 1 ízlés sz. só
A vöröshagymát megtisztítjuk, és apróra vagdaljuk, majd 2 evőkanál zsiradékon üvegesre pirítjuk. Ezután a lángot elzárva alatta, megszórjuk pirospaprikával, és összekeverjük.
A csülköket megmossuk, és ha szükséges, a szőröktől letisztítjuk, feldaraboljuk. Tűzálló tálba fektetjük bőrös felükkel felfelé. Vastagon bekenjük a paprikás-hagymás szafttal, majd előmelegített, nagyon forró sütőben fedetlenül addig sütjük, míg a teteje kérges lesz.
Ezután 1 dl vizet aláöntünk, és befedve pároljuk 1 órán át. Közben a káposztát megkóstoljuk: ha nagyon savanyúnak találjuk, akkor néhányszor átmossuk, végül szűrőn lecsöpögtetjük. A maradék olajon fedő alatt puhára pároljuk. A tejfölt, lisztet és az apróra metélt kaprot 1-2 evőkanál vízzel simára keverjük, és a puha káposztát behabarjuk.
Ízlés szerint sózzuk, meghintjük az őrölt köménymaggal, és jól összeforraljuk. A közben megpuhult csülökhúst a tálból kivesszük, helyébe öntjük a káposztát, a káposzta tetejére, egymás mellé helyezzük a húst, és leöntjük a csülök mártásával. Nagyon ízletes és kiadós étel.




Erdélyi kapros töltött káposzta
Hozzávalók:
700 g vegyes sertéshús (kicsontozott csülökhús, dagadó, lapocka), 1 db füstölt csülök, 600 g darált sertéshús, 100 g füstölt szalonna, 1000 g savanyú káposzta, 1 csomó friss kapor, 40 g só, 10 g törött bors, 150 g rizs, 50 g vöröshagyma, 2 g csombor, 2 dl tejföl, 2 dl száraz fehérbor, 15 g fűszerpaprika, 3 db tojás, 20 db abált vagy savanyított káposztalevél
Nagy felületű lábast használunk a káposzta főzéséhez! A lábas aljára rakjuk a vékony szeletekre vágott füstölt szalonnát. Erre helyezzük a savanyú káposzta negyedét – ha a káposztát túlságosan savanyúnak találjuk, átmossuk -, majd a káposztára tesszük a nagyobb darabokra vágott húsok egy részét. A rétegezést addig folytatjuk, amíg anyagaink el nem fogynak, figyelve arra, hogy az apró káposzta negyede megmaradjon a készítmény – a töltelékek – tetejének lezárásához. A vöröshagymát finomra vágjuk, kevés zsiradékban megfonnyasztjuk, majd a tűzről levéve, elkeverjük benne a fűszerpaprikát. A töltelékhez a rizst összedolgozzuk az egész tojásokkal, a darált hússal, megsózzuk, megborsozzuk, majd káposztalevelekbe töltjük. A betöltött leveleket a lábas aljára rétegezett anyagokra helyezzük, hozzáadjuk a csombort, a kaprot, ráöntjük a fehérbort, majd lefedve, mérsékelt tűzön készre főzzük. Ha elkészült, a tál aljára rakjuk az apró káposztát, rá a húst, a húsra a tölteléket, végül tejföllel és paprikaszínnel díszítjük. Forrón tálaljuk.

Erdélyi lakodalmas töltött káposzta
Hozzávalók:
Savanyú káposzta 1,00 kg, Savanyú káposzta fejes 12 levél, Császár szalonna 0,20 kg, Füstölt csülök 0,60 kg, Sertés csülök 0,60 kg, Sertés köröm 2 db, Árpagyöngy 0,20 kg, Őrölt kömény csipetnyi, Pirospaprika 0,03 kg, Só 0,02 gramm, Bors (törött)csipetnyi, Tejfel 0,30 liter, Tejszín 0,10 liter, Csombor 2 ágacska, Fokhagyma 3-4 gerezd, Egri Merlot 0,20 liter, Friss kapor 1 csomag, Vöröshagyma 2 fej, Tojás 1 db
A savanyú káposztát 3 felé osztjuk. Az első 1/3 részt a vastagtalpú edénybe tesszük, majd a kockára vágott füstölt csülköt beborítjuk a második 1/3 rész apró káposztával. A csülök felét ledaráljuk, a másik felét kockára vágjuk. A darált felét összekeverjük az előfőzött árpagyönggyel (borizs), ízesítjük: só, bors, vöröshagyma, őrölt kömény, pirospaprika. Ráütjük a tojás, így elkészítjük a töltelékeket. A kockára vágott húsból pörköltet készítünk. Ezt azonban csak egy kicsit főzzük, majd a betöltött töltelékek közé kanalazzuk.
Ekkor ráöntjük a tejszínt, amihez kevés tejfelt adunk, majd a harmadik 1/3 rész apró káposztával beborítjuk az egészet. Amikor már forr, a tüzet nagyon lassúra vesszük. Fedő alatt forraljuk, néha megmozgatva az edényt. Legjobb sütőben, fedő alatt vasedényben elkészíteni. A fehérbort a főzés vége felé, azaz kb. 1 óra elteltével adjuk hozzá. A csombort, és a friss kaprot a tálalás előtt tegyük rá. Tejfellel díszítsük ezt az igazán lakodalmas ínyencséget.

Erdélyi tormás csülökhús
Hozzávalók:
1 db sertéscsülök, 800 g kocsonyahús, 100 g vegyes zöldség, 100 g vöröshagyma, 15 g fokhagyma, 30 g sóm 5 g egész bors, 150 g torma
A megtisztított, megmosott húsokat nagyobb kockákra daraboljuk, majd annyi hideg vízben, amennyi ellepi, feltesszük főni. Amikor felforrt, megsózzuk, megborsozzuk, beletesszük a hasábokra vágott zöldséget, a vöröshagymát, valamint a torma felét. Amikor a húsok megpuhultak, a léből kiszedve tálra rendezzük, levét  ha szükséges, beforraljuk  ráöntjük a húsokra, és a tetejét megszórjuk frissen reszelt tormával. Köretként petrezselymes sós burgonyát adunk hozzá.




Fabada
Hozzávalók:
80dkg füstölt csülök, 50dkg nagy szemű fehér bab, 15dkg füstölt kolbász, 15dkg rizs, 15dkg zöldpaprika, 10dkg füstölt szalonna, 1 cseresznyepaprika, 1 közepes fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, bors.
A babot megmossuk és négy-öt órára beáztatjuk. A csülköt félbevágjuk és félig megfőzzük. A szalonnát sajátzsírjában kiolvasztjuk, és a megmosott rizzsel elkeverjük. A babot a cseréptálba szedjük, rátesszük az előfőzött csülköt, beletesszük a füstölt kolbászt, a finomra vágott hagymát, a szeletelt zöldpaprikát, belemorzsoljuk a cseresznyepaprikát és a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, az egészet elkeverjük, és a tálat lefedve, húsz percre a sütőbe tesszük. Később hozzákeverjük a szalonnás pirított rizst, és még negyven percig fedő alatt pároljuk. Mikor elkészült, a csülköt kicsontozzuk, a kolbászt felszeleteljük, és a húsféléket külön-külön tálaljuk.


Fantáziacsülök Lőrinc módra
Hozzávalók:
1,50 kg hátsó füstölt csülök, 2 kg burgonya, 0,1 l Olaj, 0,25 kg KNORR póréhagymakrém-leves, fehér bors tetszés szerint
Elkészítési javaslat:
A megtisztított, füstölt csülköt összekockázzuk, olajon félpuhára pároljuk. A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és a csülökkel összekeverjük, őrölt fehér borssal ízesítjük, só nem kell, mert a csülök elég sós. Teflonserpenyőbe tesszük, majd KNORR póréhagymaleves-port kevés vízzel elkeverünk, és ráöntjük a húsos burgonyára, előmelegített sütőben 40 percig 180 fokon pirosra sütjük. Tálalási javaslat: Melegen, szeletekre vágva tálaljuk.
Tipp: Csülök helyett füstölt pulykacombból is elkészíthető.


Farsangi töltött káposzta csülökkel
Ez is úgy jó, ha több fő egyszerre. Sovány disznóhús, 2 bőrös csülök, 2 köröm, csontos hús kell hozzá jócskán.
2 fej hagymát kevés zsíron (ez fontos, mert a húsok zsírosak!) megdinsztelünk, lehúzzuk a lángról, úgy keverjük bele a pirospaprikát. Erre dobjuk az apróra vágott húst meg a csontos részeket, összekeverjük, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Mikor a hús már alaposan megpuhult, hozzáadunk 2 kilónyi jól átmosott savanyú káposztát. Annyi vízzel öntjük fel, hogy továbbra is ellepje, és jól összefőzzük az egészet. Természetesen sóval ízesítjük.
Közben egy másik fazékban egy kisebb káposzta felét sós vízben megfőzzük. Ez szépen megpuhul, úgy hogy fokozatosan szedhetők le a levelei, ezeket töltjük majd meg.
A töltelékhez 25-30 dkg rizst veszünk 1/2 kg sovány darált húshoz (kiegészíthetjük szója-granulátummal is). A rizst sós vízben főzzük, kis olajat is öntünk hozzá, hogy ne ragadjon. Mikor már félig puha, hozzákeverjük a darált húst, őrölt borssal, pici szerecsendióval, sóval ízesítjük, majd 3 tojással összedolgozzuk. Ezzel a masszával töltjük meg a káposztaleveleket, összehajtva szorosan egymás mellé rakjuk őket egy kizsírozott tepsiben, olyanok lesznek, mint a kismalacok. Leöntjük 7 dl natúr paradicsomlével, és egy másik tepsivel lefödve, előmelegített sütőben megsütjük. Tálaláskor a húsos káposztánk tetejére helyezzük őket. Télvíz idején sokáig eláll, s mint a káposztás ételek általában, egyre jobb, ahogy érnek össze az ízek benne. Már hogyha marad, mert frissen is igen jó!




Faszénen sült csülök fokhagymás sörrel locsolva
Hozzávalók:
2 db sertéscsülök (hátsó, csonttal együtt),1,5 csapott evőkanál só,1 teáskanál őrölt kömény,1 teáskanál őrölt feketebors, 2 teáskanál majoránna ,3 fej fokhagyma, 4 fej vöröshagyma, késhegynyi rozmaring, 30 dkg füstölt szalonna (a kenegetéshez), 2 dl olaj, 1 l sör
A csülköket jól besózzuk, a fűszereket (bors, kömény, majoránna, 1 fej zúzott fokhagyma) összekeverjük az olajjal és jó alaposan bedörzsöljük azokat. 2-3 órát állni hagyjuk, hogy a fűszerek jól átjárják a húst. Majd a tepsi aljára kevés olajat öntünk, belehelyezzük a csülköket, mellé dobáljuk a felnegyedelt vöröshagymákat és egy fej szétbontott fokhagymát. A sörbe beleaprítunk egy fej fokhagymát és a felszeletelt szalonna csíkokat ebbe mártogatva kenegetjük a csülköket. 190 C-ra előmelegített sütőbe rakjuk és addig sütjük amíg a bőre szép piros és ropogós lesz. (Ezt az ételt elkészíthetjük faszénparázson is, a csontot kivesszük és helyére nyársat húzva, folyamatosan tekerve egyenletesen pirosra sütjük.) Köretnek héjában sült burgonyát kínálunk hozzá.

Finom sertésláb
Hozzávalók:
2 közepes nagyságú sertésláb, 5 dkg reszelt parmezán sajt, 5 dkg zsemlemorzsa, 1 mk currypor, 2 db egész tojás, 1 mk törött fekete bors, kevés liszt, ízlés szerint só. A lábakat gondosan megtisztítjuk, lekaparjuk, és többször váltott vízben megmossuk. Kuktafazékban, erősen sós vízben a lábakat olyan puhára főzzük, hogy könnyen kicsontozhassuk. A színhúst még melegen belenyomkodjuk egy lapos, szögletes formába. Egy-két evőkanál főzőlevet ráöntünk, majd ha kihűlt, lefedve betesszük a hűtőszekrénybe. Másnapra kocsonyává dermed. Kiborítjuk a formából és szeletekre vágjuk. Lisztbe mártjuk, a curryvel, sóval, borssal ízesített felvert tojásban megforgatjuk, majd a parmezánnal elkevert zsemlemorzsában meghempergetve, 180 fokos olajban 2-4 perc alatt szép aranysárgára sütjük. A felesleges olaját lecsöpögtetjük, és tartármártással, valamint sült hasábburgonyával tálaljuk. Pontosan olyan, mint a borjúláb. Kissé hosszadalmasan készíthető, de finom és olcsó.

Fokhagymás füstölt csülökfalatok
Hozzávalók:
1 főtt füstölt csülök, 1 db egész tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3-4 evőkanál finomliszt, 1/2-1 dl tej (vagy csülökfőzőlé), ízlés szerint törött fekete bors, késhegynyi csípős paprika, 1 evőkanál mustár.
Elkészítése: A főtt csülköt kicsontozzuk, majd a húst hosszúkás, vékony csíkokra vágjuk. A tojást habosra verjük a tejjel (csülöklével), hozzáadjuk a lisztet, a megtisztított és lereszelt vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a törött borsot és a csípős paprikát, majd a mustárral is összekeverjük. A húscsíkokat először lisztbe mártjuk, ezután a mustáros tésztában megforgatjuk, és a 180 fokra felforrósított olajba egyenként beletesszük. 4-5 perc alatt pirosra sütjük, majd kivéve leitatjuk róla a felesleges olajat és csípős csalamádéval vagy ecetes paprikával meg tört burgonyával kínáljuk.

Főtt füstölt csülök chilis babbal
Hozzávalók:
70 dkg füstölt csülök, 50 dkg szárazbab, 1 fej vöröshagyma, 1 db paradicsom, 1 db paprika, chili por, 2dl ketchup, ételízesítő, só és bors
A füstölt csülköt puhára főzzük, kicsontozzuk és felszeleteljük. A babot többször váltott hideg vízben lemossuk, majd cikkekre vágott paradicsommal, paprikával, és finomra vágott hagymával főzzük. Közben sóval, borssal, ételízesítővel és chili porral ízesítjük. Amikor a bab állaga már megfelelő, ketchupot adunk hozzá és még néhány percig főzzük. Forrón a felszeletelt csülök mellé tálaljuk és lilahagymával díszítjük.



Főtt-füstölt csülök tésztában sütve vörösboros káposztával
Hozzávalók:
főtt füstölt csülök 1,5 kg, vöröskáposzta 1 fej, alma 2-3 db, vöröshagyma 4 db, vörösbor 2 dl, cukor 25 dkg, őrölt kömény, só, őrölt bors
A tésztához: liszt 1 kg, vaj 25 dkg, tojás 2 db (egy a kenéshez), citromlé, élesztő 2,5 dkg, tej 1 dl
A vajat egy kevés liszttel eldolgozzuk, hűtőbe rakjuk. Az élesztővel, tejjel, citromlével, tojással és a maradék liszttel kelt tésztát készítünk. Kinyújtva közepébe helyezzük a begyúrt vajat. Többször áthajtogatva, kinyújtva készítjük el a tésztát. Ennek közepére helyezzük a kicsontozott csülköt, teljesen beburkoljuk a tésztával, a tetejét tésztadarabokkal díszítjük. 200 °C-os sütőben szép pirosra sütjük.
A káposztát, az almát lereszeljük, a cukrot karamellizáljuk. Ha szép barna a cukor, rátesszük a szeletelt hagymát, reszelt káposztát és almát. Fűszerezzük, és fedő alatt puhára pároljuk. Csak a legvégén, tálalás előtt adjuk hozzá a vörösbort.



Fügével töltött füstölt csülök
Hozzávalók:
1,6 kg füstölt csülök, 1 koszorú aszalt füge, 5dl vörös bor, 1 citrom, 6 szem szegfűszeg, őrölt bors, olaj
A fügét tálba tesszük, felengedjük borral, majd hagyjuk, hogy jól bedagadjon. Közben a csülköt hideg vízben puhára főzzük. Kivesszük a főzőléből, lecsöpögtetjük, majd óvatosan kihúzzuk belőle a csontot. Lefejtjük róla a bőrt és a zsírréteget, majd a zsírról óvatosan levesszük a bőrt úgy, hogy egyben maradjon. A fügéről leöntjük a vörösbort, a csont helyére töltjük, majd a húst beburkoljuk a bőrrel. Kötözőspárgával rögzítjük, majd felhevített olajon kissé lepirítjuk. Meglocsoljuk a borral, amiben a füge ázott, citromlével, szegfűszeggel és borssal ízesítjük, majd lefedjük. Takaréklángon puhára pároljuk, majd kiemeljük a léből, és levesszük róla a spárgát. Felszeleteljük, meglocsoljuk saját pecsenyelevével, majd párolt rizzsel körítve tálaljuk.



Füstölt csülök burgundi módra
Hozzávalók:
1.2 kg füstölt csülök, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 10 dkg zellergumó, 8 szem feketebors, 2 babérlevél, fél citrom, 2.5 dl testes vörösbor
A csülköt megmossuk, majd felengedjük kevés vízzel.  A sárgarépát, a fehérrépát és a zellergumót megtisztítjuk, majd felkarikázzuk. Fekete borssal és babérlevéllel ízesítjük, majd lefedjük, és takaréklángon puhára főzzük. Kivesszük a főzőléből, bőrét lehúzzuk, majd tepsibe rakjuk. Kevés olajat öntünk alá, majd forró sütőben átsütjük. Tálra tesszük és felszeleteljük. A zöldségeket leszűrjük, majd hozzáadjuk a felaprított bőrkét, amit a húsról lehúztunk. A főzőlé tetején összegyűlt zsiradékot leszedjük, felhevítjük, és megpirítjuk rajta a zöldségeket és a bőrkét. Felöntjük a borral, szűrt citromlével ízesítjük, majd kiforraljuk. Leszűrjük, levét a hússzeletekre öntjük és burgonyakrokettel kínáljuk.




Füstölt csülök elzászi módra
Hozzávalók:
2 db füstölt csülök, 1000 g savanyú káposzta, 50 g vöröshagyma, 1 dl olaj, 200 g vegyes zöldség, 1 db babérlevél, 10 g só, 1000 g burgonya, 300 g virsli, 50 g zsír
A csülköket megtisztítjuk, megmossuk és kiáztatjuk. A vöröshagymát tisztítás után finomra vágjuk. A zsírt felolvasztjuk, a vöröshagymát megfonnyasztjuk benne, hozzáadjuk a kimosott savanyú káposztát, kissé lepirítjuk, majd belehelyezzük az előkészített csülköket. Félig puhára pároljuk. Amikor a csülök félpuha, hozzáadjuk a hasábokra vágott zöldséget, fűszerezzük borssal, babérlevéllel, és ha szükséges, megsózzuk. Az anyagokat együtt készre pároljuk. Tálalás előtt  a virslit hosszában bevágjuk –mintegy félbe -, majd a hosszanti vágásra merőlegesen kockákra vágjuk, és felforrósított zsírban megsütjük. A csülköt kicsontozzuk, tálra rendezzük, ráhalmozzuk a zöldséggel együtt párolt káposztát és a sült virslit. Köretként főtt burgonyát adunk.

Füstölt csülök hagyma ágyban
Hozzávalók:
1 nagy bőrös füstölt csülök, 50-50 dkg héjában főtt burgonya és hagyma, 4 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma, só, bors.
Előző este a csülköt be kell áztatni. Másnap le kell mosni, és másik vízben nagyon lassan puhára kell párolni. A hagymát felszeleteljük, a héjában főtt burgonyát, megpucoljuk, és hasábokra vágjuk. A burgonyát olajon, erős lángon megpirítjuk, majd egy tepsi aljára tesszük. Ebben az olajban pároljuk meg a hagymát is, amit később a burgonyára teszünk, legtetejére a csülök kerül. Előmelegített sütőben a hús mindkét oldalát pirosra sütjük.

Füstölt csülök sütve
Hozzávalók:
Ízlés szerinti nagyságú és kövérségű füstölt csülök, figyelembe véve a kuktánk nagyságát, 1,5 kg burgonya, Fűszerek: szemesbors, babérlevél, fokhagyma, paprika, paradicsom, kis fej hagyma, leveskocka, Bilagit, vagy szódabikarbóna, Só csak akkor kell, ha nem elég sós a csülök. A megmosott és ízlés szerinti ideig beáztatott füstölt csülköt a kuktába téve teljesen puhára főzzük, hogy a benne lévő csontot ki lehessen venni belőle. (Nem kötelező kivenni!) A megfőtt csülköt kivéve és tepsire helyezve a sütőben közepes erősségen addig sütöm, amíg piros-ropogós nem lesz. Közben lehet sörrel locsolgatni! Ezzel a művelettel párhuzamosan a kuktában megmaradt lé tetejéről a zsiradékot lefölözöm, majd a visszamaradt lében a megpucolt és kockára arabolt krumplit 3/4-ig megfőzöm, majd mikor kész, egy másik tepsibe téve a hússal párhuzamosan ezt is piros-ropogósra sütöm. A lefölözött zsiradékkal a csülköt is és a krumplit is lehet a készre sütéskor locsolgatni. A legvégén a krumplira ültetem a sült-füstölt csülköt. Kovászos uborka és jó fajta sör illik hozzá. Gyakran Bilagit, vagy szódabikarbóna is szükséges a nyugodt emésztéshez.

Füstölt csülök tormamártással
Hozzávalók:
2db füstölt csülök, 50g juhtúró, 1dl tejszín, 1dl tejföl, 40g reszelt torma, 10g só, 10g cukor.
A megmosott és kiázatott csülköket hideg vízben feltesszük főni, és lefedve készre főzzük. Amikor megpuhult, a főzőléből kivéve kihűtjük és nagyobb darabokra vágjuk. Miközben a csülök fő, a juhtúrót, a tejszínt, a tejfölt és a reszelt tormát összekeverjük, ízesítjük sóval és cukorral. A tálra rendezett csülökhöz a tormamártást külön edényben adjuk.




Füstölt csülkös marhapecsenye
Hozzávalók:
Egy szépséges füstölt csülök, 1 kg csont nélküli sovány marhahús, 30-40 dkg vöröshagyma, 1teáskanál majoránna, 2,5 kg burgonya.
A csülköt alaposan megtisztítjuk, betesszük egy nagy fazékba. Hozzáadjuk a kisebb szeletekre vágott marhahúst és a megtisztított, gerezdekre aprított vöröshagymát. Felöntjük vízzel úgy, hogy az bőven ellepje. Felforraljuk, majd fedő alatt két órán keresztül pároljuk, figyelve rá, nehogy leégjen. Kiszedjük a csülökből a csontokat, annak húsát felaprítjuk. Hozzáadjuk a majoránnát, és újabb három percig rotyogtatjuk. A hús párolása alatt meghámozzuk a burgonyát, és apró kockára daraboljuk, majd félig megfőzzük. A burgonyát tepsibe szedjük, ráöntjük a csülök- marhahússzaft elegyét úgy, hogy egyenletes legyen az alkatrészek terülése. Ha a vendégek megérkeztek, elegendő a sütőben a tepsinek alágyújtani, húsz - harminc perces összesütés után már tálalható is.



Füstölt marhanyelvvel töltött sült csülök
Hozzávalók:
4 sertéscsülök, 25dkg darált sertéshús, 10dkg főtt, füstölt marhanyelv, 1 zsemle, 10dkg vöröshagyma, 1 tojás, só, őrölt bors, fél csokor petrezselyemzöld, 1dl olaj.
A sertéscsülköt megtisztítjuk, majd sós vízben megfőzzük úgy, hogy bőrük egyben maradjon. Az apróra vágott vöröshagymát forró olajon megdinszteljük, beletesszük a darált húst és a felkockázott marhanyelvet, sózzuk, borsozzuk, és készre pirítjuk.. kihűtjük, hozzáadjuk a vízbe áztatott, kinyomkodott zsemlét és a tojást, majd jól összedolgozzuk. A megfőtt csülökből kihúzzuk a csontot, vigyázva, hogy a bőr egyben maradjon. Helyére nyomózsákból beletöltjük a húsos masszát, majd tűzálló tálba tesszük, mellérakjuk a gombócokká formázott, kimaradt tölteléket, meglocsoljuk olajjal, majd előmelegített sütőben pirosra sütjük. Közben saját levével gyakran locsolgatjuk. Pirított burgonyával és salátával tálaljuk.


Gombás csülök tavaszi módra
Hozzávalók:
2 db kicsontozott csülök, 200g gomba, 150g zöldborsó, 150g sárgarépa, 1 csomó zöldpetrezselyem, 0,5dl olaj, 2dl tejföl, 20g liszt, 10g rozmaring, 10g kakukkfű, 40g só, 5g törött bors. A megtisztított és megmosott csülökhúst megsózzuk, majd fedő alatt, kevés folyadék hozzáadásával félpuhára pároljuk. Amikor félpuha, a párolóléből kivéve felszeleteljük, majd kizsírozott tűzálló tálra rendezzük. Amíg a hús párolódik, a zöldségeket megtisztítjuk, vékony szeletekre feldaraboljuk, és a hús mellé tesszük a tálra. A hús párolólevét simára keverjük a liszttel, a tejföllel, a fűszerekkel és a finomra vágott zöldpetrezselyemmel. Összeforraljuk, ráöntjük a húsra, majd a tálat lefedve, előmelegített sütőben készre pároljuk. Aztán a fedőt levéve, nagy lángon a készítmény tetejét pirosra sütjük. Köretként párolt rizst adunk. Forrón tálaljuk.




Gombás-májas csülök
Hozzávalók:
1.2 kg sertéscsülök, 10 dkg csiperkegomba, 4 db csirkemáj, 10 dkg vöröshagyma, 1 tojás, 5 dkg vaj, só, grillfűszer keverék, őrölt bors, 5 szem borókabogyó, 0.5 dl fehérbor
A csülköt megmossuk, lábasba tesszük, és kissé megsózzuk. Felengedjük bő vízzel, majd takaréklángon puhára főzzük. Kiemeljük a főzőléből, lecsepegtetjük, majd szárazra töröljük. Bedörzsöljük grillfűszerrel, hőálló üvegtálba fektetjük, és elosztjuk rajta a vaj egy részét. Aláöntjük a bort, mellészórjuk a borókabogyót, majd lefedjük alufóliával, és forró sütőbe toljuk. Közben a vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és megfuttatjuk a maradék, felhevített vajon. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát, félig megdinszteljük, majd beletesszük a felkockázott májat. Megszórjuk borssal, és zsírjára pirítjuk. Levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni, majd összekeverjük a nyers tojással. Negyven perc után a húst kivesszük a sütőből, és a tetején elosztjuk a tojásos, gombás masszát. Fólia nélkül visszatesszük a sütőbe, és erős tűznél addig sütjük, amíg a tojás kissé össze nem áll, és a hús teteje meg nem pirul. Főtt burgonyával kínáljuk, melyet tálaláskor meglocsolunk a hús pecsenyelevével.


Göngyölt csülök
Hozzávalók:
2db mellső csölük, 30g reszelt füstölt sajt, 1dl tejföl, 1db tojássárgája, 20g búzadara, 5g fokhagyma, 1g curry, 2g törött fehér bors, 40g só.
A megtisztított és megmosott csülköket hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, megsózzuk, majd lefedve puhára főzzük. Aztán a főzővízből kiemelve kihűtjük, oly módon, hogy csak az egyik oldalát vágjuk fel.
A tejfölt, a reszelt sajtot, a tojássárgáját, a fűszereket összedolgozzuk, majd a csülkökbe töltjük a csont helyére. Aztán kötözőzsineggel átkötözzük, és tűzálló tálra téve, levével időnként meglocsolgatva pirosra sütjük. Amikor a hús elkészült, a tálat a sütőből kivéve pihentetjük, majd a kötözőzsineget eltávolítva, éles késsel felszeleteljük és tálra rendezzük. Köretként párolt zöldségféléket vagy salátát adhatunk


Grillezett bajor csülök
Hozzávalók: 4 db kisebb, nyers csülök (nem füstölt!), zöldségleves, malátasör, só, bors, babérlevél, szegfűszeg, borókabogyó
A csülköket zöldségleves és malátasör keverékébe tesszük, s babérlevél, szegfűszeg,borókabogyó, só és bors hozzáadásával kb. 1-1,5 óra alatt majdnem puhára főzzük. A főzőlevet beforraljuk. A csülköket rácsra tesszük, alájuk tepsit helyezünk. A beforralt főzőlével, illetve a lecsurgó pecsenyelével, majd malátasörrel kenegetve sütőben sütjük ropogós-pirosra. Bajor káposztával és burgonyagombóccal tálaljuk. Egy jó korsó sör illik hozzá.


Grillezett csirkemell zöldbabos, csülkös, szalonnás raguval
Hozzávalók:
70 dkg csirkemell filé; a raguhoz: zöldbab 40 dkg, csülök 15 dkg, baconszalonna 15 dkg, paradicsompüré 5 dkg, liszt, olaj, só, bors, fokhagyma, majoranna ízlés szerint.
Először a ragut készítjük el. A kockára vágott szalonnát és csülköt lepirítjuk, hozzáadjuk a zöldbabot és megpároljuk. Ha félig megpuhult lepirítjuk a paradicsompürét és lisztszórással sűrítjük. Felöntjük vízzel, ízlés szerint fűszerezzük és az egészet készre pároljuk. A csirkemelleket kiverjük, sózzuk és lisztbe forgatva megsütjük. Tálaláskor leöntjük a raguval. Köretnek sonkás rizst és röszti tallért adhatunk mellé.




Gyömbéres csülök
Hozzávalók:
1 kicsontozott sertéscsülök, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3-4 ek. étolaj, 1 dl tejföl, 2 ek liszt, 1 csokor petrezselyem zöld, 1/2 citrom leve, só, bors, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér
Elkészítés: A kicsontozott sertéscsülköt kockákra vágom. Olajon megpirítom a pépesre reszelt vöröshagymát és fokhagymát, majd hozzáadom a felkockázott húst és megpirítom. Sóval, borssal 1 mokkáskanál gyömbérrel és a felaprított petrezselyem zöld felével ízesítem. Felengedem annyi vízzel, hogy hígabb pörkölt jellegű legyen. Addig főzöm, míg a hús megpuhul. Ekkor az 1 dl tejfölt összerázom a liszttel, a fél citrom levével, valamint a maradék aprított petrezselyem zölddel és gyömbérrel. Ezzel összeforralom a húst. Pirított burgonyával, vagy párolt rizzsel tálalom.

Hajdúkáposzta
Hozzávalók:
200g kicsontozott füstölt csülök, 200g főzőkolbász, 100g húsos füstölt szalonna, 500g savanyú káposzta, 30g pirospaprika, 20g őrölt bors.
A húsos füstölt szalonnát kockára vágva kisütjük, és a savanyú káposztát alaposan kinyomkodva beleforgatjuk. Pirospaprikával megszórjuk, jól összeforgatjuk. Néhány perc múlva hozzáadjuk a karikára vágott főzőkolbászt és a kockákra vágott füstölt csülköt. Lefedve, a saját levében puhára pároljuk, majd a fedőt levéve megborsozzuk, és kevergetve, erős lángon az egészet átpirítjuk.


Hajósi pincepörkölt
Hozzávalók:
1500 g sertéscsülök, sertésnyelv, köröm, szív, 2 db közepes nagyságú vöröshagyma, 200 g sertészsír,400 g üveges lecsó, 20 g őrölt édesnemes paprika, 2 kg burgonya, 3 dl Hajósi Cabernet, ízlés szerint só, bors, vegeta, babérlevél
A hajósi pincefalu borosgazdáinak egyik kiváló receptjét osztom meg most Önökkel.
A zsíron megpirítjuk a finomra kockázott vöröshagymát, majd hozzáadjuk az apró darabokra vágott sertéscsülköt, nyelvet, körmöt, szívet, és lassú tűz fölött megpároljuk. Beletesszük a sót, a borsot, a vegetát, a babérlevelet, a lecsót, majd összekeverjük. Ezután felengedjük a 3 dl vörösborral, és annyi vízzel, hogy a hozzávalókat ellepje. Ízesítjük az őrölt paprikával, s ha már majdnem kész, belefőzzük a hasábra vágott burgonyát. A hajósi pincepörköltet tűzforrón tálaljuk. Asztali örömeinket savanyúsággal és frissen szeletelt kenyérrel tehetjük teljesebbé!


Hortobágyi gyümölcsleves
Hozzávalók:
1db nagyobb csülök, 50g kolozsvári szalonna, 50g füstölt kolbász, 40g vöröshagyma, 10g fűszerpaprika, 30g só, 5g törött bors, 250g burgonya, 10g fokhagyma.
A megtisztított és megmosott csülköt hideg vízben feltesszük főni, ha felforrt, megsózzuk, és lefedve lassú forralással puhára főzzük. Amikor megfőtt, a főzővízből kivesszük, kihűtjük, majd kicsontozzuk, és kockákra daraboljuk. Amíg a csülök fő, a szalonnát apró kockákra vágjuk, kisütjük. A burgonyát tisztítás után apró kockákra daraboljuk, a kisütött szalonnához adjuk, megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk a fokhagymával és a fűszerpaprikával, aztán lefedve, majdnem puhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt és a feldarabolt csülökhúst, majd az anyagokat összeforraljuk. Forrón tálaljuk.




Húsoskáposzta
Hozzávalók:
10-15 dkg zsír, 3 fej hagyma, 30 dkg füstölt tarja vagy csülök, 1 kg lapocka, 1kg savanyú káposzta 6-8 babérlevél, 2 evőkanál őrölt paprika, 10-12 dkg rizs
A hagymát kockára vágjuk és megfonnyasztjuk a zsírban, majd beletesszük a felkockázott füstölt tarját vagy csülköt és a lapockát. Amikor elfőtte a levét levesszük a tűzről és beleöntjük a cserépedénybe, akkor tesszük bele a savanyú káposztát, a babérlevelet, meghintjük a pirospaprikával. Felengedjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Amikor félig puha a hús, a megmosott rizst a tetejére hintjük és még egy pohár vizet öntünk rá. Tálaláskor ízlés szerint tejföllel meglocsoljuk.

Juhászpörkölt csülökkel
Hozzávalók:
1db kicsontozott csülök, 200g vöröshagyma, 500g káposzta, 50g zsír, 1dl tejföl, 20g liszt, 30g só, 10g fűszerpaprika, 10g köménymag, 10g fokhagyma.
A kicsontozott csülökhúst nagyobb kockákra vágjuk. A megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk, az olvasztott zsírban aranysárgára pirítjuk, majd a tűzről levéve elkeverjük benne a fűszerpaprikát, a köménymagot és a péppé zúzott fokhagymát. Kevés vízzel felengedjük, aztán a tűzre visszatéve zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott csülökhúst, majd kevés folyadék hozzáadásával majdnem puhára pároljuk. Amíg a hús párolódik, a káposztát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, a majdnem puha csülökhöz tesszük és az anyagokat készre főzzük. A tejfölt a liszttel kikeverjük, kevés párolólevet adva hozzá, a készítményt behabarjuk, majd felforraljuk. Forrón tálaljuk.

Juhsajt roston, füstölt csülkös krokettel
Hozzávalók:
20 dkg juhsajt, 10 dkg paradicsom, 2 db tv paprika, 1 db édes kömény, 10 dkg gomba, 10 dkg cukkíni
Csülkös krokett:
15 dkg főtt, füstölt csülök, 20 dkg liszt, 2 db tojás, 40 dkg főtt burgonya, só, szerecsendió, őrölt bors, fokhagyma
A juhsajtot grillen, zöldségekkel megsütjük, melegen tartjuk. Elkészítjük a krokettet. A főtt burgonyát összetörjük, hozzáadjuk a tojást, a lisztet, fűszereket és az apró kockákra vágott csülköt. Kenyértészta állagúra gyúrjuk, ha lazának találjuk liszttel sűríthetjük. Végül bő olajban szaggatva kisütjük.

Karalábélevélbe tekert füstölt csülök kucsmagomba dresszinggel
Hozzávalók:
1 db kisebb füstölt csülök, 20 dkg kucsmagomba (a töltésre nem alkalmasakat használjuk), 1 fej lila hagyma, 3 db karalábé levele, 2 evőkanál vörösborecet, 1 db paradicsom, 2 evőkanál olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, cukor ízlés szerint, 1 teáskanál szódabikarbóna
A csülköt vízben puhára főzzük. Forrásban lévő szódabikarbónás vízben a karalábéleveleket leforrázzuk. A főtt csülköt formázzuk, becsomagoljuk a karalábélevekkel, ha kell, zsineggel átkötjük. Pár órára a hűtőbe tesszük.
A lilahagymát és a fokhagymát megpucoljuk, majd mindkettőt finomra vágjuk. A gombát folyó vízben alaposan megmossuk, majd apróra vágjuk. Olívaolajon a lila hagymát és a fokhagymát kevés cukorral megfonnyasztjuk, rádobjuk a felaprított gombát, sózzuk, borsozzuk, tovább pirítjuk. A végén felengedjük vörösborecettel és egy kicsit összepároljuk, majd kihűtjük.
A levélköntösben lévő csülköt felszeleteljük, és a hideg gombás dresszinggel tálaljuk.




Káposztás csülök dödöllével
Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta, 1 db sertés hátsócsülök, 25 dkg kolozsvári szalonna, 2-3 fej vöröshagyma, 1-2 ek. kristálycukor, 3-4 ek. zsiradék, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 ek. keményítő, 60 dkg burgonya, 2-3 ek. liszt, 2 dl fehérbor, 3-4 db babérlevél, egészbors, kömény, törött bors, só ízlés szerint
A csülköt 1-2 napig páclében áztatjuk. Ebből kivesszük, fűszerezzük sóval, borssal, fokhagymával, köménnyel és lassan, középmeleg sütőben először letakarva, majd fedő nélkül – pirosra sütjük. Leválasztjuk a húst a csontról és felszeleteljük.
A savanyú káposztát, ha kell, kimossuk. Zsiradékon kisütjük a szalonnát, majd hozzátesszük a vágott vöröshagymát, később a káposztát. Egy kicsit pirítjuk, majd felöntjük vízzel, annyira, hogy ellepje. Szórunk bele babérlevelet és egészborsot. Kevés sóval, cukorral ízesítjük. Amikor már puha, utána ízesítünk, és kevés vízzel elkevert keményítővel besűrítjük.
A dödölléhez a burgonyát meghámozzuk, megfőzzük, és leöntjük róla a víz nagy részét. Áttörjük és annyi lisztet keverünk hozzá, hogy elváljon az edénytől. Hozzákeverünk egy kevés zsírban megpirított hagymát. A kész dödölle masszát evőkanállal felhevített olajba szaggatjuk és pirosra sütjük. A káposztát hőálló tálba halmozzuk, rá a felszeletelt csülköt és a hús köré a dödöllét.



Káposztás csülök
Hozzávalók:
1 húsos hátsó csülök (kb. 1,8 kg), só, 1 kiskanál egész fekete bors, 2 babérlevél, 1 fej fokhagyma, 2 közepes vöröshagyma, 80 dkg savanyú káposzta, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 1 kiskanál szárított majoránna, 6-7 szem borókabogyó, 1 kiskanál paradicsompüré, 1 evőkanál finomliszt A csülköt megmossuk, az esetleg rajta- maradt szőrszálakat és a pecsétet levágjuk róla. Fazékba tesszük, és annyi hideg vizet öntünk rá, hogy ellepje. 2 kiskanál sóval, az egész borssal és a babérlevéllel fűszerezzük. A megtisztított fokhagymagerezdeket az egyik megmosott, héjastól négybe vágott vöröshagymát szintén beledobjuk. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángon kb. 2,5 óra alatt szinte teljesen puhára főzzük. Közben a káposztát, ha túl savanyúnak találnánk, kissé kimossuk, majd néhány vágással rövidebbre aprítjuk. A másik hagymát finomra, a szalonnát apró kockákra vágjuk. Utóbbit lábasban kiolvasztjuk, majd a hagymát megpirítjuk rajta. A káposztát hozzáadjuk, megsózzuk (vigyázva, mert eleve sós), a majoránnával és a borókabogyóval fűszerezzük. A csülök főzőlevéből 2-3 decinyit rámerünk. Kis lángon, lefödve, többször megkeverve kb. 40 perc alatt puhára pároljuk, ha leve időközben elfőne, egy kevés főzőlével mindig pótoljuk. Ha már puha, fedő nélkül kissé lepirítjuk. Amikor a csülök kész, levéből kiemeljük, tepsire tesszük és közepesen forró sütőben (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 45 perc alatt szép pirosasra sütjük, közben zsírjával gyakorta meglocsoljuk. Ezután zsírját kis lábasba töltjük, a paradicsompürét megfuttatjuk rajta, majd a liszttel megszórva még fél percig kevergetve pirítjuk. A csülök főzőlevéből kb. 2,5 decit rámerünk, és továbbra is kevergetve 3-4 percig főzzük, ez alatt kissé besűrűsödik. Ha szükséges, ezt a pecsenyelevet utánasózzuk. Tálaláskor a csülköt kicsontozzuk úgy a legegyszerűbb, ha a csontot egy csavarással csak kihúzzuk belőle, majd a húst fölszeleteljük. Pecsenyelevével meglocsolva, a párolt savanyú káposztával körítve kínáljuk. Rösztikét (készen, fagyasztva kapható) is adhatunk hozzá.




Káposztás csülökragu
Hozzávalók:
1 nagy csülök, 5 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csomó kapor, 25 dkg savanyú káposzta, só és őrölt fekete bors ízlés szerint, 1 teáskanál pirospaprika, 1 nagyobb birsalma, 2 dl tejföl
A csülköt megtisztítom és bőrével együtt nagyon vékony csíkokra metélem. A füstölt szalonnát apró kockákra vágom, és zsírját kiolvasztom. Megfonnyasztom rajta a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, majd a tűzről félrehúzva belekeverem a pirospaprikát. Megsózom, ráöntök 2 evőkanál vizet, és ráteszem a csülökcsíkokat. Fehéredésig pirítom, majd 3dl vízzel puhára párolom és közben megkevergetem. Ha a lé elfőtt alóla, akkor apránként, kevés forró vízzel pótolom. Ha már majdnem puha, akkor hozzáadom a savanyú káposztát és a meghámozott, kicsumázott, vékony gerezdekre vágott birsalmát. Együtt párolom a hús teljes puhulásáig, végül hozzáadom az apróra metélt kaprot és az őrölt fekete borsot. Tálaláskor a tetejét lelocsolom tejföllel és pár kaporszállal díszítve kínálom. Sós vízben főtt burgonya a hozzáillő köret.


Kedvenc pörkölt csülökkel
Hozzávalók:
1,6 kg kicsontozott csülökhús, 2 nagy vöröshagyma, 4-5 evőkanál olaj, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 púpozott evőkanál pirospaprika, 1 kiskanál só, 1-1 zöldpaprika és paradicsom, 1 mokkáskanál cseresznyepaprika krém, 30 dkg csiperke, 15 dkg főtt füstölt tarja, 20 dkg cserkészkolbász
A csülökhúst bőröstől közepes kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, és az olajon a hússal együtt kevergetve megpirítjuk. Zúzott fokhagymával fészerezzük, majd beleszórjuk a pirospaprikát és a sót. A paprikát és a paradicsomot apróra vágjuk és szintén hozzáadjuk.
Egy kevés vizet öntünk rá, majd lefödve, kislángon kb. 1 óra alatt majdnem puhára pároljuk. Ekkor kerül bele a cikkekre vágott gomba, a kockákra vágott tarja és a felkarikázott kolbász. Együtt pároljuk készre. Juhtúrós, kapros csusza illik köretnek hozzá.


Kemencében főtt töltött káposzta füstölt csülökkel
Hozzávalók:
1 kg sertéslapocka, 30 dkg hasaalja szalonna, 40 dkg fényezett rizs, 40 dkg vöröshagyma, 5 dkg fokhagyma, 5 dkg só, 8 dkg fűszerpaprika, 0,8 dkg őrölt bors, 5 dl tejföl, 3 kg savanyú káposzta, 1 db füstölt csülök.
A sertéslapockát és a hasaalja-szalonnát apró kockákra vágjuk, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát és a fűszereket. Egy nagy edényben összekeverjük és ledaráljuk, majd hozzáadjuk az előfőzött rizst. Ezzel is összedolgozzuk. A savanyú hordós fejes káposztát levelekre szedjük, az előkészített töltelékanyagból egy maroknyit a levelekbe helyezünk, és henger alakúra tekerjük. A lábas aljára füstölt szalonnabőrt helyezünk, az edény közepébe egy füstölt csülköt teszünk, majd köré rakjuk a töltelékeket. Tetejébe aprókáposztát és egy félkilónyi házikenyeret rakunk. Az előfűtött kemencében fedő alatt készre főzzük. Tálaláskor a füstölt csülköt felszeleteljük, és a káposztára helyezzük, ízlés szerint tejfölt is adhatunk hozzá.




Kemencés sertéscsülök
Hozzávalók:
2db sertéscsülök, 80g zsír, 1000g burgonya, 100g zöldpaprika, 150g sárgarépa, 100g fehérrépa, 200g vöröshagyma, 2g törött bors, 40g só.
A csülökhús bőrét 1-2 cm távolságra bevagdossuk, majd megsózzuk. Sütőtepsibe rakjuk, kevés forró zsírral leöntjük és a kemencébe vetjük. Amikor a hús felülete színt kapott, kevés vizet öntünk alá és letakarva sütjük, hogy egyenletesen párolódhasson. Közben cikkekre vágjuk a megtisztított burgonyát, szeletekre a húsos zöldpaprikát, majd egyforma nagyságú hasábokra a sárgarépát és a fehérrépát. Amikor a csülök már majdnem puhára párolódott, mindezeket mellétesszük a negyedekbe vágott vöröshagymával együtt, és meghintjük törött borssal. Most már fedő nélkül sütjük tovább, amíg az összes anyag együtt összepuhul.

Kiskondás kedvence
Hozzávalók:
4 sertésfarok, 1 hátsó csülök, 25 dekagramm tarhonya, 25 dekagramm velő, 20 dekagramm szalonna, só, bors, pirospaprika, majoránna, bazsalikom, borsikafű ízlés szerint, olaj vagy zsír, 2–3 fej vöröshagyma.
Pörköltalapot készítünk, belerakjuk a feldarabolt farok részeket és a kicsontozott, kockákra vágott csülökdarabokat, és hozzáadjuk a fenti fűszereket, végül a velőt. Kevés lecsó hozzáadásával készre főzzük. A tarhonyát kockákra vágott szalonnával megpirítom, vízzel felöntöm, félig puhára főzöm, majd a kockákra vágott burgonyával készre párolom. Ha szükséges, vízzel és kevés pörköltszaftot hozzáadva pótolom az elpárolgott levet. A pörköltet és a tarhonyát óvatosan összekeverem és sűrű egytálételt kapunk.

Konyakos-sajtos sertéscsülök
Hozzávalók:
1.6 kg sovány sertéscsülök, 3 evőkanál olaj, őrölt bors, 1 narancs, 20 dkg félkemény sajt, 1 dl konyak
A sertéscsülköt megmossuk, majd szalvétával leitatjuk róla a nedvességet. Olajat hevítünk, minden oldaláról elősütjük rajta a csülköt, majd sózzuk, borsozzuk. Meglocsoljuk a narancs kifacsart levével, kevés vizet öntünk alá, és befedjük alufóliával.
Sütőbe tesszük, puhára pároljuk, majd kivesszük, és tíz percig pihentetjük. A húst éles késsel félig bevagdossuk, a vágások közé egy-egy sajtszeletet teszünk, majd meglocsoljuk a konyakkal, és a maradék narancslével, visszatesszük a sütőbe, tíz percig magas hőfokon pirítjuk, majd burgonyapürével kínáljuk.

Koppány vezér kedvenc csülke
Hozzávalók:
2 db sertés hátsó csülök, 0,2 kg burgonya, 0,2 kg rizs, 0,2 l tejföl, 0,2 kg juhtúró, 5 db tojás, 1fej fokhagyma, 1fej vöröshagyma, fűszerek: só, paprika, bors
A csülköt kicsontozzuk, és puhára pároljuk. Majd vékony csíkokra felszeljük. A még nyers csülökből ledarálunk kb. 0,3 kg húst és a csülkök bőrét. Ebből pörkölt alapot készítünk, amelyhez hozzáadjuk a megpárolt rizst és a tojásokat. A burgonyát felkarikázzuk és a tepsi aljára rendezzük. Erre rakjuk a csíkokra szeletelt csülköket és a pörkölt alapot. A főzőléből 0,2 litert leszűrünk, ehhez adjuk a túrót, tejfölt és a zúzott fokhagymát. Ízlés szerint fűszerezzük, majd az összekeverés után az egészre öntjük. Sütőben készre sütjük.
Tálalás előtt lehet díszíteni paprikával, paradicsommal és zöldséggel.




Köményes csülök cukkínivel
Hozzávalók:
1 db hátsó csülök, 20 g köménymag, 40 g fokhagyma, 5 g törött bors, 30 g só, 1 dl olaj, 2 db közepes cukkíni, 100 g vöröshagyma, 2 g bazsalikom
A megtisztított, megmosott csülök vastagabb végét késsel megszurkáljuk, s a fele fokhagymával megtűzdeljük. A maradék fokhagymát szétnyomjuk, és a húst kívülről bedörzsöljük vele. Megszórjuk a köménymaggal, meglocsoljuk olajjal, majd előmelegített sütőben másfél - két órán át sütjük. Közben a hagymát aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a hosszú csíkokra vágott cukkínit, kevés fokhagymát és bazsalikomot. Aztán megsózzuk, megborsozzuk, és kevés vízzel felöntve kis lángon megpároljuk. Amikor kész, a tűzről levéve, melegen tartjuk. A megsült csülköt felszeleteljük, majd a cukkínire rendezzük. Köretként főtt burgonya adható mellé.



Köményes sertéscsülök
Hozzávalók:
2 db (2 kg) sertés csülökhátsó, 2 fej vöröshagyma, 2 db sárgarépa, 1 db póréhagyma, 1 db zeller, 1 db fehérrépa, 1 fej fokhagyma, 5 dkg sertészsír, 1 pohár tejföl, só, őrölt bors, őrölt kömény, fél liter sör.
Ha finomat akarunk enni, akkor a jól megmosott sertéscsülköt sós vízben 40 percig kell főzni. Ezután egy sütő tepsibe fektetjük, és a tisztított negyedelt vöröshagymát, a szeletelt zöldségeket, a fokhagymát és a póréhagymát hozzátéve fűszerezzük a csülköt sóval, őrölt borssal, őrölt köménnyel. Majd az olvasztott sertészsírral leöntve sütőbe toljuk. 90 percig 190 fokon sütjük. Időnként sörrel megöntözzük. Ha a csülök már puha, a mártását átszűrjük, vagy turmixoljuk, és tejföllel együtt összeforraljuk  Köretnek adhatunk zsemlegombócot, vegyes salátát, párolt savanyú káposztát, vagy burgonyasalátát.
Ötletha a csülköt előzőleg kicsontozzuk, időt takaríthatunk meg, mert így az étel hamarabb készül el, kb. harminc perccel.



Körmös csülökpörkölt
Hozzávalók:
1,5-2 kg körmös csülök, 18-20 dkg zsír, 25 dkg vöröshagyma, 1-1 csapott evőkanál csípős és erős paprika, 1 mokkáskanál őrölt bors, só
A nagyon finomra összevágott vöröshagymát lassú tűzön, forró zsírban süssük üvegesre. A bográcsot a tűzről levéve szórjuk bele a kétféle pirospaprikát, keverjük el, tegyük bele a gondosan megtisztított; összevágott körmöket és a nagy kockákra vágott bőrös csülökhúst. Állandó keverés mellett pörköljük át a húst, majd annyi vizet öntsünk rá, hogy az ellepje a húst. Sózzuk meg, s tegyük bele a borsot is. Ezután kevergetve, majd rázogatva, lassú tűzön pároljuk puhára a húst. Közben, ha a leve elpárologna, pótoljuk egy kevés vízzel vagy a kéznél levő borral. Ez csak fokozza az étel pikánsságát. Ecetes savanyúsággal, friss fehér kenyérrel a tejföl sűrűségű pörköltlé emlékezetes ízeket nyújt.




Lecsós csülök tarhonyával
Hozzávalók:
1 db kicsontozott csülök, 100 g vöröshagyma, 500 g zöldpaprika, 200  g paradicsom, 1 dl olaj, 10 g fokhagyma, 10 g fűszerpaprika
A kicsontozott csülökhúst nagyobb kockákra vágjuk. A megtisztított vöröshagymát az olaj egyik felén megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott csülökhúst, megsózzuk, és rászórjuk a péppé zúzott fokhagymát. Kevés folyadékot aláöntve, fedő alatt félpuhára pároljuk. Hozzátesszük a cikkekre vágott paradicsomot, a felszeletelt zöldpaprikát, és megszórjuk a fűszerpaprikával. A fedőt visszatéve a lábasra, a húst felpuhítjuk, levét addig forraljuk, amíg olyan sűrűségű nem lesz, mint a pörkölté. Amíg a hús puhul, elkészítjük a tarhonyát. Az olaj másik felét felforrósítjuk, hozzáadjuk a tarhonyát, aranysárgára pirítjuk, majd a tűzről levéve, elkeverjük benne a fűszerpaprikát. Felengedjük dupla mennyiségű, forrásban levő, sós vízzel, megsózzuk, egészben beletesszük a vöröshagymát, aztán fedővel letakarva, megpároljuk. Tálaláskor a tál egyik oldalára felhalmozzuk a húst, másik oldalára a tarhonyát tesszük. Forrón tálaljuk. Savanyúságként jégbe hűtött kovászos uborkát vagy csalamádét adhatunk hozzá.



Lencsefőzelék zöldfűszeres csülökkel
Hozzávalók:
A főzelékhez:
50 dkg lencse, 1/2 l füstölt lé, kockából, 2 babérlevél, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál édes-nemes pirospaprika, 1 evőkanál mustár, 2 dl tejföl
A sülthöz:
1 kg csülök, 1 csokor petrezselyem, 20 szál snidling, 1 szál rozmaring, 1 fej vöröshagyma,  2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj
A lencsét megmossuk, pár órára beáztatjuk. A húst kicsontozzuk, megmossuk. A petrezselymet leöblítjük, összevágjuk, és a csont helyére a húsba töltjük a snidlinggel és a rozmaringgal együtt. Feltekerjük, és zsineggel szorosan összekötözzük. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A hagymát, a fokhagymát a tepsibe szeleteljük, rátesszük a húst, meglocsoljuk az olajjal, és kevés vizet aláöntve, a sütőben 60-70 percig sütjük. Sütés közben gyakran locsolgatjuk, ha kell, pótoljuk a vizet. Közben lemossuk a lencsét, és feltesszük főni a füstölt lével (vagy vízzel és a füstölthús-kockával ), a babérlevéllel. A főzelékhez a hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. Felforrósítunk 1 evőkanál olajat, és megfuttatjuk benne a hagymát. A lencséhez adjuk, ha szükséges, sózzuk. Amikor már majdnem teljesen puha a lencse, elkészítjük a rántást. A maradék olajon zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, félrehúzzuk, belekeverjük a fokhagymát, a pirospaprikát. A lencséhez keverjük, és legalább 10 percig nagyon kíméletesen, nehogy leégjen, kiforraljuk. Belekeverjük a mustárt, a tejfölt, és ha valaki szereti, pici ecetet is. Amikor összeforrt, tálalhatjuk. Tetejére tesszük a szeletelt sültet, annak a levével meglocsolhatjuk, és kevés tejfölt még csurgathatunk rá.




Lencsesólet csülökkel
Hozzávalók:
1 db füstölt csülök, 100 g füstölt szalonna, 100 g vöröshagyma, 250 g árpagyöngye (gersli), 500 g lencse, 10 törött bors, 10 g fokhagyma, 300 g füstölt tarja, 0, 5 dl olaj
A csülköt megtisztítjuk, megmossuk, és a füstölt tarjával együtt kiáztatjuk. A lencsét átválogatjuk, hideg vízben beáztatjuk. A kiáztatott húsokat hideg vízben feltesszük főni, és majdnem puhára főzzük. Amíg a húsok főnek, a többi anyagot előkészítjük. A vöröshagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk. A fokhagymát tisztítás után péppé zúzzuk. A füstölt szalonnát vékony szeletekre vágjuk. Tűzálló tálat kibélelünk a szalonnaszeletekkel, majd gerslit, lencsét, hagymát, fokhagymát, szeletelt húst rétegezünk egymásra – az egyes rétegeket megsózzuk, megborsozzuk, és ezt mindaddig folytatjuk, amíg az anyagok el nem fogynak, ügyelve arra, hogy a legfelső réteg lencse legyen. Aztán ráöntjük a füstölt húsok főzőlevét, és lefedve, meleg sütőben az egészet készre pároljuk. Párolóedényben, forrón tálaljuk.


Marinált csülök ínyenceknek
Hozzávalók:
2 kg csontos sertéscsülök, só
A marinádhoz: 15 dkg porcukor, 1 dl szójamártás, 1 dl szezám vagy napraforgóolaj, 1 póréhagyma, 3 gerezd fokhagyma, 0, 5 dkg őrölt gyömbér, őrölt bors
A póréhagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, majd keverőtálba tesszük. Megszórjuk a cukorral, gyömbérrel, őrölt borssal, szójaszósszal fűszerezzük, majd meglocsoljuk az olajjal. Jól összekeverjük, majd félretesszük, hogy az ízek összeérjenek. A csülköt megtisztítjuk, felengedjük vízzel, majd takaréklángon majdnem puhára főzzük. Saját főzőlevében hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük, és szárazra töröljük. Az olajos, fűszeres pácba tesszük, lefedjük, majd szobahőmérsékleten, 6 - 8 órán át pihentetjük. Grillen megsütjük, majd párolt rizzsel és a megmaradt, felmelegített marináddal kínáljuk.


Mézes csülök
Hozzávalók: 1,5 kg bőrös sertéscsülök, 3 evőkanál olaj,1 teáskanál gyömbérpor, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál akácméz, 1 dl olaj, 2 sárgarépa, só
A csülköt alaposan megtisztítjuk, jól megmossuk, majd hegyes, vékony éles késsel leválasztjuk a bőrt a húsról. A fokhagymát megtisztítjuk, és bedörzsöljük vele a húst, sóval meghintjük. Visszarakjuk rá a bőrt, és a csülköt mély vaslábasba vagy tepsibe tesszük. Összekeverjük a 2 dl olajat a gyömbérrel, teszünk bele egy csipet sót, és a csülökre kenjük. A maradékot félretesszük. Az 1 dl olajat az edénybe öntjük, és a csülköt lefedve, lassú tűzön fél órán keresztül pároljuk, majd 180o-ra előmelegített sütőbe toljuk. A megtisztított sárgarépát egészben a csülök mellé rakjuk, és együtt tovább sütjük. Időnként meglocsoljuk a maradék gyömbéres olajjal, és 45 perc múlva kivesszük a sütőből, hegyes késsel bevagdaljuk a csülök bőrét. Bekenjük mézzel, és mérsékelt tűzön még 15 percig sütjük. Amikor a teteje szép fényes barnára sült, előmelegített tálra tesszük. A sült sárgarépát karikákra vágjuk, és a csülök mellé halmozzuk.




Mulatós csülök
Hozzávalók:
1 nagy vagy 2 kicsi hátsó csülök, 80 dkg hámozott nyers burgonya, 20 dkg gomba, 20 dkg főtt, füstölt sonka vagy tarja, 2 dl tejföl, 1 dl száraz fehérbor, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 2 evőkanál olaj, ízlés szerint só, törött bors.
A megtisztított csülköt kuktába tesszük, és aláöntünk 3 dl vizet. Majdnem puhára pároljuk. Közben a gombát megtisztítjuk, és felszeleteljük. A sonkát és a zöldpaprikát felkockázzuk. A hagymát finomra metéljük, olajon megfonnyasztjuk, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát. Rátesszük a gombát és a zöldpaprikát, majd megsózzuk. Fedő alatt üvegesre pároljuk. Egy nagyobb tepsiben letakarjuk a nyers, kis hasábokra vágott burgonyát. Megsózzuk és félretesszük. A megpárolódott csülök csontját óvatosan kiszedjük, a felesleges zsírt leszedjük a húsról, és a bőrével együtt darabokba vágva, a burgonyán elhelyezzük. Elosztjuk rajta a gombás-sonkás, zöldpaprikás ragut. A csülök pároló levét egyenletesen ráöntjük az ételre. Alufóliával betakarjuk és az előmelegített, forró sütőben 40 percig közepes lángon pároljuk. A tejfölt és a bort kevés sóval, borssal összekeverjük, rálocsoljuk a tetejére, és fedetlenül megpirítjuk.

Mustáros csülök
Hozzávalók:
1 nagy füstölt sertéscsülök, 2 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 kg burgonya, 1evőkanál mustár, csipet törött fekete bors, só, ételízesítő.
A csülköt megmosom, az esetleges szőröktől megtisztítom és egészben kuktába teszem. Annyi vizet öntök rá amennyi ellepi, hozzáadok 2 gerezd fokhagymát. Puhára főzöm és a levében hagyom kihűlni, majd a csontot ügyesen kiveszem a húsból. Közben a burgonyát alaposan megmosom és héjában, sós vízben megfőzöm.  A vizet leöntöm róla, hagyom kihűlni majd meghámozom. Egy tepsiben felkarikázom a főtt burgonyát, elosztom rajta az egyik fej megtisztított, karikára vágott hagymát, majd a csülök lé tetején lévő zsíros lével jól meglocsolom, enyhén sózom. Beteszem a sütőbe és 25 percig közepes tűzön fedetlenül világosra pirítom. Közben a csülökhúst éles késsel felszeletelem, egyenletesen elosztva megtűzdelem a felkarikázott fokhagymával (belenyomom a hús puha részébe). A másik nagy fej hagymát is megtisztítom, felkarikázom. Kiveszem a tepsit, a megsült burgonyára fektetem a szeletelt csülköt, elosztom rajta a hagymát, majd ráöntök mustárral és borssal elkevert 1 és 1/2 dl csülöklevet. A sütőbe visszatéve szépen megpirítom a tetejét. Tálaláskor a burgonyát felhalmozom, körbe ráfektetem a csülökszeleteket úgy, hogy a sült burgonya teteje látszódjon. Saláta levélre rakott, karikázott paradicsommal és zöldpaprikával díszítem.

Farsangi töltött káposzta
Ez is úgy jó, ha több fő egyszerre. Sovány disznóhús, 2 bőrös csülök, 2 köröm, csontos hús kell hozzá jócskán.
2 fej hagymát kevés zsíron (ez fontos, mert a húsok zsírosak!) megdinsztelünk, lehúzzuk a lángról, úgy keverjük bele a pirospaprikát. Erre dobjuk az apróra vágott húst meg a csontos részeket, összekeverjük, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Mikor a hús már alaposan megpuhult, hozzáadunk 2 kilónyi jól átmosott savanyú káposztát. Annyi vízzel öntjük fel, hogy továbbra is ellepje, és jól összefőzzük az egészet. Természetesen sóval ízesítjük. Közben egy másik fazékban egy kisebb káposzta felét sós vízben megfőzzük. Ez szépen megpuhul, úgy hogy fokozatosan szedhetők le a levelei, ezeket töltjük majd meg.
A töltelékhez 25-30 dkg rizst veszünk 1/2 kg sovány darált húshoz (kiegészíthetjük szója-granulátummal is). A rizst sós vízben főzzük, kis olajat is öntünk hozzá, hogy ne ragadjon. Mikor már félig puha, hozzákeverjük a darált húst, őrölt borssal, pici szerecsendióval, sóval ízesítjük, majd 3 tojással összedolgozzuk. Ezzel a masszával töltjük meg a káposztaleveleket, összehajtva szorosan egymás mellé rakjuk őket egy kizsírozott tepsiben, olyanok lesznek, mint a kismalacok.
Leöntjük 7 dl natúr paradicsomlével, és egy másik tepsivel lefödve, előmelegített sütőben megsütjük. Tálaláskor a húsos káposztánk tetejére helyezzük őket. Télvíz idején sokáig eláll, s mint a káposztás ételek általában, egyre jobb, ahogy érnek össze az ízek benne. Már hogyha marad, mert frissen is igen jó!



Faszénen sült csülök fokhagymás sörrel locsolva
Hozzávalók:
2 db sertéscsülök (hátsó, csonttal együtt),1,5 csapott evőkanál só,1 teáskanál őrölt kömény,1 teáskanál őrölt feketebors, 2 teáskanál majoránna ,3 fej fokhagyma, 4 fej vöröshagyma, késhegynyi rozmaring, 30 dkg füstölt szalonna (a kenegetéshez), 2 dl olaj, ? l sör
A csülköket jól besózzuk, a fűszereket (bors, kömény, majoránna, 1 fej zúzott fokhagyma) összekeverjük az olajjal és jó alaposan bedörzsöljük azokat. 2-3 órát állni hagyjuk, hogy a fűszerek jól átjárják a húst. Majd a tepsi aljára kevés olajat öntünk, belehelyezzük a csülköket, mellé dobáljuk a felnegyedelt vöröshagymákat és egy fej szétbontott fokhagymát. A sörbe beleaprítunk egy fej fokhagymát és a felszeletelt szalonna csíkokat ebbe mártogatva kenegetjük a csülköket. 190 C-ra előmelegített sütőbe rakjuk és addig sütjük amíg a bőre szép piros és ropogós lesz. (Ezt az ételt elkészíthetjük faszénparázson is, a csontot kivesszük és helyére nyársat húzva, folyamatosan tekerve egyenletesen pirosra sütjük.) Köretnek héjában sült burgonyát kínálunk hozzá.

Finom sertésláb
Hozzávalók:
2 közepes nagyságú sertésláb, 5 dkg reszelt parmezán sajt, 5 dkg zsemlemorzsa, 1 mk currypor, 2 db egész tojás, 1 mk törött fekete bors, kevés liszt, ízlés szerint só.
A lábakat gondosan megtisztítjuk, lekaparjuk, és többször váltott vízben megmossuk. Kuktafazékban, erősen sós vízben a lábakat olyan puhára főzzük, hogy könnyen kicsontozhassuk. A színhúst még melegen belenyomkodjuk egy lapos, szögletes formába. Egy-két evőkanál főzőlevet ráöntünk, majd ha kihűlt, lefedve betesszük a hűtőszekrénybe. Másnapra kocsonyává dermed. Kiborítjuk a formából és szeletekre vágjuk. Lisztbe mártjuk, a curryvel, sóval, borssal ízesített felvert tojásban megforgatjuk, majd a parmezánnal elkevert zsemlemorzsában meghempergetve, 180 fokos olajban 2-4 perc alatt szép aranysárgára sütjük.
A felesleges olaját lecsöpögtetjük, és tartármártással, valamint sült hasábburgonyával tálaljuk. Pontosan olyan, mint a borjúláb. Kissé hosszadalmasan készíthető, de finom és olcsó.

Fokhagymás füstölt csülökfalatok
Hozzávalók:
1 főtt füstölt csülök, 1 db egész tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3-4 evőkanál finomliszt, 1/2-1 dl tej (vagy csülökfőzőlé), ízlés szerint törött fekete bors, késhegynyi csípős paprika, 1 evőkanál mustár.
Elkészítése:
A főtt csülköt kicsontozzuk, majd a húst hosszúkás, vékony csíkokra vágjuk. A tojást habosra verjük a tejjel (csülöklével), hozzáadjuk a lisztet, a megtisztított és lereszelt vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a törött borsot és a csípős paprikát, majd a mustárral is összekeverjük. A húscsíkokat először lisztbe mártjuk, ezután a mustáros tésztában megforgatjuk, és a 180 fokra felforrósított olajba egyenként beletesszük. 4-5 perc alatt pirosra sütjük, majd kivéve leitatjuk róla a felesleges olajat és csípős csalamádéval vagy ecetes paprikával meg tört burgonyával kínáljuk.



Főtt füstölt csülök chilis babbal
Hozzávalók:
70 dkg füstölt csülök, 50 dkg szárazbab, 1 fej vöröshagyma, 1 db paradicsom, 1 db paprika, chili por, 2dl ketchup, ételízesítő, só és bors
A füstölt csülköt puhára főzzük, kicsontozzuk és felszeleteljük. A babot többször váltott hideg vízben lemossuk, majd cikkekre vágott paradicsommal, paprikával, és finomra vágott hagymával főzzük. Közben sóval, borssal, ételízesítővel és chili porral ízesítjük. Amikor a bab állaga már megfelelő, ketchupot adunk hozzá és még néhány percig főzzük. Forrón a felszeletelt csülök mellé tálaljuk és lilahagymával díszítjük.

Főtt-füstölt csülök tésztában sütve vörösboros káposztával
Hozzávalók:
főtt füstölt csülök 1,5 kg, vöröskáposzta 1 fej, alma 2-3 db, vöröshagyma 4 db, vörösbor 2 dl, cukor 25 dkg, őrölt kömény, só, őrölt bors
A tésztához: liszt ? kg, vaj 25 dkg, tojás 2 db (egy a kenéshez), citromlé, élesztő 2,5 dkg, tej ? dl A vajat egy kevés liszttel eldolgozzuk, hűtőbe rakjuk. Az élesztővel, tejjel, citromlével, tojással és a maradék liszttel kelt tésztát készítünk. Kinyújtva közepébe helyezzük a begyúrt vajat. Többször áthajtogatva, kinyújtva készítjük el a tésztát. Ennek közepére helyezzük a kicsontozott csülköt, teljesen beburkoljuk a tésztával, a tetejét tésztadarabokkal díszítjük. 200 °C-os sütőben szép pirosra sütjük.
A káposztát, az almát lereszeljük, a cukrot karamellizáljuk. Ha szép barna a cukor, rátesszük a szeletelt hagymát, reszelt káposztát és almát. Fűszerezzük, és fedő alatt puhára pároljuk. Csak a legvégén, tálalás előtt adjuk hozzá a vörösbort.

Fügével töltött füstölt csülök
Hozzávalók:
1,6 kg füstölt csülök, 1 koszorú aszalt füge, 5dl vörös bor, 1 citrom, 6 szem szegfűszeg, őrölt bors, olaj
A fügét tálba tesszük, felengedjük borral, majd hagyjuk, hogy jól bedagadjon. Közben a csülköt hideg vízben puhára főzzük. Kivesszük a főzőléből, lecsöpögtetjük, majd óvatosan kihúzzuk belőle a csontot. Lefejtjük róla a bőrt és a zsírréteget, majd a zsírról óvatosan levesszük a bőrt úgy, hogy egyben maradjon. A fügéről leöntjük a vörösbort, a csont helyére töltjük, majd a húst beburkoljuk a bőrrel. Kötözőspárgával rögzítjük, majd felhevített olajon kissé lepirítjuk. Meglocsoljuk a borral, amiben a füge ázott, citromlével, szegfűszeggel és borssal ízesítjük, majd lefedjük. Takaréklángon puhára pároljuk, majd kiemeljük a léből, és levesszük róla a spárgát. Felszeleteljük, meglocsoljuk saját pecsenyelevével, majd párolt rizzsel körítve tálaljuk.

Füstölt csülök burgundi módra
Hozzávalók:
1.2 kg füstölt csülök, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 10 dkg zellergumó, 8 szem feketebors, 2 babérlevél, fél citrom, 2.5 dl testes vörösbor
A csülköt megmossuk, majd felengedjük kevés vízzel.  A sárgarépát, a fehérrépát és a zellergumót megtisztítjuk, majd felkarikázzuk. Fekete borssal és babérlevéllel ízesítjük, majd lefedjük, és takaréklángon puhára főzzük. Kivesszük a főzőléből, bőrét lehúzzuk, majd tepsibe rakjuk. Kevés olajat öntünk alá, majd forró sütőben átsütjük. Tálra tesszük és felszeleteljük. A zöldségeket leszűrjük, majd hozzáadjuk a felaprított bőrkét, amit a húsról lehúztunk. A főzőlé tetején összegyűlt zsiradékot leszedjük, felhevítjük, és megpirítjuk rajta a zöldségeket és a bőrkét. Felöntjük a borral, szűrt citromlével ízesítjük, majd kiforraljuk. Leszűrjük, levét a hússzeletekre öntjük és burgonyakrokettel kínáljuk.




Füstölt csülök elzászi módra
Hozzávalók:
2 db füstölt csülök, 1000 g savanyú káposzta, 50 g vöröshagyma, 1 dl olaj, 200 g vegyes zöldség, 1 db babérlevél, 10 g só, 1000 g burgonya, 300 g virsli, 50 g zsír
A csülköket megtisztítjuk, megmossuk és kiáztatjuk. A vöröshagymát tisztítás után finomra vágjuk. A zsírt felolvasztjuk, a vöröshagymát megfonnyasztjuk benne, hozzáadjuk a kimosott savanyú káposztát, kissé lepirítjuk, majd belehelyezzük az előkészített csülköket. Félig puhára pároljuk. Amikor a csülök félpuha, hozzáadjuk a hasábokra vágott zöldséget, fűszerezzük borssal, babérlevéllel, és ha szükséges, megsózzuk. Az anyagokat együtt készre pároljuk. Tálalás előtt  a virslit hosszában bevágjuk - mintegy félbe -, majd a hosszanti vágásra merőlegesen kockákra vágjuk, és felforrósított zsírban megsütjük. A csülköt kicsontozzuk, tálra rendezzük, ráhalmozzuk a zöldséggel együtt párolt káposztát és a sült virslit. Köretként főtt burgonyát adunk.


Füstölt csülök hagyma ágyban
Hozzávalók: 1 nagy bőrös füstölt csülök, 50-50 dkg héjában főtt burgonya és hagyma, 4 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma, só, bors.
Előző este a csülköt be kell áztatni. Másnap le kell mosni, és másik vízben nagyon lassan puhára kell párolni. A hagymát felszeleteljük, a héjában főtt burgonyát, megpucoljuk, és hasábokra vágjuk. A burgonyát olajon, erős lángon megpirítjuk, majd egy tepsi aljára tesszük. Ebben az olajban pároljuk meg a hagymát is, amit később a burgonyára teszünk, legtetejére a csülök kerül. Előmelegített sütőben a hús mindkét oldalát pirosra sütjük.


Füstölt csülök sütve
Hozzávalók:
Ízlés szerinti nagyságú és kövérségű füstölt csülök, figyelembe véve a kuktánk nagyságát, 1,5 kg burgonya, Fűszerek: szemesbors, babérlevél, fokhagyma, paprika, paradicsom, kis fej hagyma, leveskocka, Bilagit, vagy szódabikarbóna, Só csak akkor kell, ha nem elég sós a csülök.
A megmosott és ízlés szerinti ideig beáztatott füstölt csülköt a kuktába téve teljesen puhára főzzük, hogy a benne lévő csontot ki lehessen venni belőle. (Nem kötelező kivenni!) A megfőtt csülköt kivéve és tepsire helyezve a sütőben közepes erősségen addig sütöm, amíg piros-ropogós nem lesz. Közben lehet sörrel locsolgatni! Ezzel a művelettel párhuzamosan a kuktában megmaradt lé tetejéről a zsiradékot lefölözöm, majd a visszamaradt lében a megpucolt és kockára darabolt krumplit 3/4-ig megfőzöm, majd mikor kész, egy másik tepsibe téve a hússal párhuzamosan ezt is piros-ropogósra sütöm. A lefölözött zsiradékkal a csülköt is és a krumplit is lehet a készre sütéskor locsolgatni. A legvégén a krumplira ültetem a sült-füstölt csülköt. Kovászos uborka és jó fajta sör illik hozzá. Gyakran Bilagit, vagy szódabikarbóna is szükséges a nyugodt emésztéshez.


Füstölt csülök tormamártással
Hozzávalók:
2db füstölt csülök, 50g juhtúró, 1dl tejszín, 1dl tejföl, 40g reszelt torma, 10g só, 10g cukor.
A megmosott és kiázatott csülköket hideg vízben feltesszük főni, és lefedve készre főzzük. Amikor megpuhult, a főzőléből kivéve kihűtjük és nagyobb darabokra vágjuk. Miközben a csülök fő, a juhtúrót, a tejszínt, a tejfölt és a reszelt tormát összekeverjük, ízesítjük sóval és cukorral. A tálra rendezett csülökhöz a tormamártást külön edényben adjuk.



Füstölt csülkös marhapecsenye
Hozzávalók:
Egy szépséges füstölt csülök, 1 kg csont nélküli sovány marhahús, 30-40 dkg vöröshagyma, 1teáskanál majoránna, 2,5 kg burgonya.
A csülköt alaposan megtisztítjuk, betesszük egy nagy fazékba. Hozzáadjuk a kisebb szeletekre vágott marhahúst és a megtisztított, gerezdekre aprított vöröshagymát. Felöntjük vízzel úgy, hogy az bőven ellepje. Felforraljuk, majd fedő alatt két órán keresztül pároljuk, figyelve rá, nehogy leégjen. Kiszedjük a csülökből a csontokat, annak húsát felaprítjuk. Hozzáadjuk a majoránnát, és újabb három percig rotyogtatjuk. A hús párolása alatt meghámozzuk a burgonyát, és apró kockára daraboljuk, majd félig megfőzzük. A burgonyát tepsibe szedjük, ráöntjük a csülök- marhahússzaft elegyét úgy, hogy egyenletes legyen az alkatrészek terülése. Ha a vendégek megérkeztek, elegendő a sütőben a tepsinek alágyújtani, húsz - harminc perces összesütés után már tálalható is.



Füstölt marhanyelvvel töltött sült csülök
Hozzávalók:
4 sertéscsülök, 25dkg darált sertéshús, 10dkg főtt, füstölt marhanyelv, 1 zsemle, 10dkg vöröshagyma, 1 tojás, só, őrölt bors, fél csokor petrezselyemzöld, 1dl olaj.
A sertéscsülköt megtisztítjuk, majd sós vízben megfőzzük úgy, hogy bőrük egyben maradjon. Az apróra vágott vöröshagymát forró olajon megdinszteljük, beletesszük a darált húst és a felkockázott marhanyelvet, sózzuk, borsozzuk, és készre pirítjuk.. kihűtjük, hozzáadjuk a vízbe áztatott, kinyomkodott zsemlét és a tojást, majd jól összedolgozzuk. A megfőtt csülökből kihúzzuk a csontot, vigyázva, hogy a bőr egyben maradjon. Helyére nyomózsákból beletöltjük a húsos masszát, majd tűzálló tálba tesszük, mellérakjuk a gombócokká formázott, kimaradt tölteléket, meglocsoljuk olajjal, majd előmelegített sütőben pirosra sütjük. Közben saját levével gyakran locsolgatjuk. Pirított burgonyával és salátával tálaljuk.



Gombás csülök tavaszi módra
Hozzávalók:
2db kicsontozott csülök, 200g gomba, 150g zöldborsó, 150g sárgarépa, 1 csomó zöldpetrezselyem, 0,5dl olaj, 2dl tejföl, 20g liszt, 10g rozmaring, 10g kakukkfű, 40g só, 5g törött bors.
A megtisztított és megmosott csülökhúst megsózzuk, majd fedő alatt, kevés folyadék hozzáadásával félpuhára pároljuk. Amikor félpuha, a párolóléből kivéve felszeleteljük, majd kizsírozott tűzálló tálra rendezzük. Amíg a hús párolódik, a zöldségeket megtisztítjuk, vékony szeletekre feldaraboljuk, és a hús mellé tesszük a tálra. A hús párolólevét simára keverjük a liszttel, a tejföllel, a fűszerekkel és a finomra vágott zöldpetrezselyemmel. Összeforraljuk, ráöntjük a húsra, majd a tálat lefedve, előmelegített sütőben készre pároljuk. Aztán a fedőt levéve, nagy lángon a készítmény tetejét pirosra sütjük. Köretként párolt rizst adunk. Forrón tálaljuk.




Gombás-májas csülök
Hozzávalók:
1.2 kg sertéscsülök, 10 dkg csiperkegomba, 4 db csirkemáj, 10 dkg vöröshagyma, 1 tojás, 5 dkg vaj, só, grillfűszer keverék, őrölt bors, 5 szem borókabogyó, 0.5 dl fehérbor
A csülköt megmossuk, lábasba tesszük, és kissé megsózzuk. Felengedjük bő vízzel, majd takaréklángon puhára főzzük. Kiemeljük a főzőléből, lecsepegtetjük, majd szárazra töröljük. Bedörzsöljük grillfűszerrel, hőálló üvegtálba fektetjük, és elosztjuk rajta a vaj egy részét. Aláöntjük a bort, mellészórjuk a borókabogyót, majd lefedjük alufóliával, és forró sütőbe toljuk. Közben a vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és megfuttatjuk a maradék, felhevített vajon. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát, félig megdinszteljük, majd beletesszük a felkockázott májat. Megszórjuk borssal, és zsírjára pirítjuk. Levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni, majd összekeverjük a nyers tojással.
Negyven perc után a húst kivesszük a sütőből, és a tetején elosztjuk a tojásos, gombás masszát. Fólia nélkül visszatesszük a sütőbe, és erős tűznél addig sütjük, amíg a tojás kissé össze nem áll, és a hús teteje meg nem pirul. Főtt burgonyával kínáljuk, melyet tálaláskor meglocsolunk a hús pecsenyelevével.


Göngyölt csülök
Hozzávalók:
2db mellső csölük, 30g reszelt füstölt sajt, 1dl tejföl, 1db tojássárgája, 20g búzadara, 5g fokhagyma, 1g curry, 2g törött fehér bors, 40g só.
A megtisztított és megmosott csülköket hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, megsózzuk, majd lefedve puhára főzzük. Aztán a főzővízből kiemelve kihűtjük, oly módon, hogy csak az egyik oldalát vágjuk fel. A tejfölt, a reszelt sajtot, a tojássárgáját, a fűszereket összedolgozzuk, majd a csülkökbe töltjük a csont helyére. Aztán kötözőzsineggel átkötözzük, és tűzálló tálra téve, levével időnként meglocsolgatva pirosra sütjük. Amikor a hús elkészült, a tálat a sütőből kivéve pihentetjük, majd a kötözőzsineget eltávolítva, éles késsel felszeleteljük és tálra rendezzük. Köretként párolt zöldségféléket vagy salátát adhatunk.


Grillezett bajor csülök
Hozzávalók: 4 db kisebb, nyers csülök (nem füstölt!), zöldségleves, malátasör, só, bors, babérlevél, szegfűszeg, borókabogyó
A csülköket zöldségleves és malátasör keverékébe tesszük, s babérlevél, szegfűszeg,borókabogyó, só és bors hozzáadásával kb. 1-1,5 óra alatt majdnem puhára főzzük. A főzőlevet beforraljuk. A csülköket rácsra tesszük, alájuk tepsit helyezünk. A beforralt főzőlével, illetve a lecsurgó pecsenyelével, majd malátasörrel kenegetve sütőben sütjük ropogós-pirosra.
Bajor káposztával és burgonyagombóccal tálaljuk. Egy jó korsó sör illik hozzá.


Grillezett csirkemell zöldbabos, csülkös, szalonnás raguval
Hozzávalók:
70 dkg csirkemell filé; a raguhoz: zöldbab 40 dkg, csülök 15 dkg, baconszalonna 15 dkg, paradicsompüré 5 dkg, liszt, olaj, só, bors, fokhagyma, majoránna ízlés szerint.
Először a ragut készítjük el. A kockára vágott szalonnát és csülköt lepirítjuk, hozzáadjuk a zöldbabot és megpároljuk. Ha félig megpuhult lepirítjuk a paradicsompürét és lisztszórással sűrítjük. Felöntjük vízzel, ízlés szerint fűszerezzük és az egészet készre pároljuk. A csirkemelleket kiverjük, sózzuk és lisztbe forgatva megsütjük. Tálaláskor leöntjük a raguval. Köretnek sonkás rizst és röszti tallért adhatunk mellé.



Gyömbéres csülök
Hozzávalók:
1 kicsontozott sertéscsülök, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3-4 ek. étolaj, 1 dl tejföl, 2 ek liszt, 1 csokor petrezselyem zöld, 1/2 citrom leve, só, bors, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér
Elkészítés: A kicsontozott sertéscsülköt kockákra vágom. Olajon megpirítom a pépesre reszelt vöröshagymát és fokhagymát, majd hozzáadom a felkockázott húst és megpirítom. Sóval, borssal 1 mokkáskanál gyömbérrel és a felaprított petrezselyem zöld felével ízesítem. Felengedem annyi vízzel, hogy hígabb pörkölt jellegű legyen. Addig főzöm, míg a hús megpuhul. Ekkor az 1 dl tejfölt összerázom a liszttel, a fél citrom levével, valamint a maradék aprított petrezselyem zölddel és gyömbérrel. Ezzel összeforralom a húst. Pirított burgonyával, vagy párolt rizzsel tálalom.

Hajdúkáposzta csülökkel
Hozzávalók:
200g kicsontozott füstölt csülök, 200g főzőkolbász, 100g húsos füstült szalonna, 500g savanyú káposzta, 30g pirospaprika, 20g őrölt bors.
A húsos füstölt szalonnát kockára vágva kisütjük, és a savanyú káposztát alaposan kinyomkodva beleforgatjuk. Pirospaprikával megszórjuk, jól összeforgatjuk. Néhány perc múlva hozzáadjuk a karikára vágott főzőkolbászt és a kockákra vágott füstölt csülköt. Lefedve, a saját levében puhára pároljuk, majd a fedőt levéve megborsozzuk, és kevergetve, erős lángon az egészet átpirítjuk.

Hajósi pincepörkölt csülökkel
Hozzávalók:
1500 g sertéscsülök, sertésnyelv, köröm, szív, 2 db közepes nagyságú vöröshagyma, 200 g sertészsír,400 g üveges lecsó, 20 g őrölt édesnemes paprika, 2 kg burgonya, 3 dl Hajósi Cabernet, ízlés szerint só, bors, vegeta, babérlevél
A hajósi pincefalu borosgazdáinak egyik kiváló receptjét osztom meg most Önökkel.
A zsíron megpirítjuk a finomra kockázott vöröshagymát, majd hozzáadjuk az apró darabokra vágott sertéscsülköt, nyelvet, körmöt, szívet, és lassú tűz fölött megpároljuk. Beletesszük a sót, a borsot, a vegetát, a babérlevelet, a lecsót, majd összekeverjük. Ezután felengedjük a 3 dl vörösborral, és annyi vízzel, hogy a hozzávalókat ellepje. Ízesítjük az őrölt paprikával, s ha már majdnem kész, belefőzzük a hasábra vágott burgonyát. A hajósi pincepörköltet tűzforrón tálaljuk. Asztali örömeinket savanyúsággal és frissen szeletelt kenyérrel tehetjük teljesebbé!

Hortobágyi "gyümölcsleves"
Hozzávalók:
1db nagyobb csülök, 50g kolozsvári szalonna, 50g füstölt kolbász, 40g vöröshagyma, 10g fűszerpaprika, 30g só, 5g törött bors, 250g burgonya, 10g fokhagyma.
A megtisztított és megmosott csülköt hideg vízben feltesszük főni, ha felforrt, megsózzuk, és lefedve lassú forralással puhára főzzük. Amikor megfőtt, a főzővízből kivesszük, kihűtjük, majd kicsontozzuk, és kockákra daraboljuk. Amíg a csülök fő, a szalonnát apró kockákra vágjuk, kisütjük. A burgonyát tisztítás után apró kockákra daraboljuk, a kisütött szalonnához adjuk, megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk a fokhagymával és a fűszerpaprikával, aztán lefedve, majdnem puhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt és a feldarabolt csülökhúst, majd az anyagokat összeforraljuk. Forrón tálaljuk.




Húsoskáposzta
Hozzávalók:
10-15 dkg zsír, 3 fej hagyma, 30 dkg füstölt tarja vagy csülök, 1 kg lapocka, 1kg savanyú káposzta 6-8 babérlevél, 2 evőkanál őrölt paprika, 10-12 dkg rizs
A hagymát kockára vágjuk és megfonnyasztjuk a zsírban, majd beletesszük a felkockázott füstölt tarját vagy csülköt és a lapockát. Amikor elfőtte a levét levesszük a tűzről és beleöntjük a cserépedénybe, akkor tesszük bele a savanyú káposztát, a babérlevelet, meghintjük a pirospaprikával. Felengedjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Amikor félig puha a hús, a megmosott rizst a tetejére hintjük és még egy pohár vizet öntünk rá. Tálaláskor ízlés szerint tejföllel meglocsoljuk.

Juhászpörkölt csülökkel
Hozzávalók:
1db kicsontozott csülök, 200g vöröshagyma, 500g káposzta, 50g zsír, 1dl tejföl, 20g liszt, 30g só, 10g fűszerpaprika, 10g köménymag, 10g fokhagyma.
A kicsontozott csülökhúst nagyobb kockákra vágjuk. A megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk, az olvasztott zsírban aranysárgára pirítjuk, majd a tűzről levéve elkeverjük benne a fűszerpaprikát, a köménymagot és a péppé zúzott fokhagymát. Kevés vízzel felengedjük, aztán a tűzre visszatéve zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott csülökhúst, majd kevés folyadék hozzáadásával majdnem puhára pároljuk. Amíg a hús párolódik, a káposztát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, a majdnem puha csülökhöz tesszük és az anyagokat készre főzzük. A tejfölt a liszttel kikeverjük, kevés párolólevet adva hozzá, a készítményt behabarjuk, majd felforraljuk. Forrón tálaljuk.

Juhsajt roston, füstölt csülkös krokettel
Hozzávalók:
20 dkg juhsajt, 10 dkg paradicsom, 2 db tv paprika, 1 db édes kömény, 10 dkg gomba, 10 dkg cukkíni
Csülkös krokett: 15 dkg főtt, füstölt csülök, 20 dkg liszt, 2 db tojás, 40 dkg főtt burgonya, só, szerecsendió, őrölt bors, fokhagyma
A juhsajtot grillen, zöldségekkel megsütjük, melegen tartjuk. Elkészítjük a krokettet. A főtt burgonyát összetörjük, hozzáadjuk a tojást, a lisztet, fűszereket és az apró kockákra vágott csülköt. Kenyértészta állagúra gyúrjuk, ha lazának találjuk liszttel sűríthetjük. Végül bő olajban szaggatva kisütjük.


Karalábélevélbe tekert füstölt csülök kucsmagomba dresszinggel
Hozzávalók:
1 db kisebb füstölt csülök, 20 dkg kucsmagomba (a töltésre nem alkalmasakat használjuk), 1 fej lila hagyma, 3 db karalábé levele, 2 evőkanál vörösborecet, 1 db paradicsom, 2 evőkanál olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, cukor ízlés szerint, 1 teáskanál szódabikarbóna
A csülköt vízben puhára főzzük. Forrásban lévő szódabikarbónás vízben a karalábéleveleket leforrázzuk. A főtt csülköt formázzuk, becsomagoljuk a karalábélevekkel, ha kell, zsineggel átkötjük. Pár órára a hűtőbe tesszük.
A lilahagymát és a fokhagymát megpucoljuk, majd mindkettőt finomra vágjuk. A gombát folyó vízben alaposan megmossuk, majd apróra vágjuk. Olívaolajon a lila hagymát és a fokhagymát kevés cukorral megfonnyasztjuk, rádobjuk a felaprított gombát, sózzuk, borsozzuk, tovább pirítjuk. A végén felengedjük vörösborecettel és egy kicsit összepároljuk, majd kihűtjük.
A levélköntösben lévő csülköt felszeleteljük, és a hideg gombás dresszinggel tálaljuk.




Káposztás csülök dödöllével
Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta, 1 db sertés hátsócsülök, 25 dkg kolozsvári szalonna, 2-3 fej vöröshagyma, 1-2 ek. kristálycukor, 3-4 ek. zsiradék, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 ek. keményítő, 60 dkg burgonya, 2-3 ek. liszt, 2 dl fehérbor, 3-4 db babérlevél, egészbors, kömény, törött bors, só ízlés szerint
A csülköt 1-2 napig páclében áztatjuk. Ebből kivesszük, fűszerezzük sóval, borssal, fokhagymával, köménnyel és lassan, középmeleg sütőben - először letakarva, majd fedő nélkül - pirosra sütjük. Leválasztjuk a húst a csontról és felszeleteljük.
A savanyú káposztát, ha kell, kimossuk. Zsiradékon kisütjük a szalonnát, majd hozzátesszük a vágott vöröshagymát, később a káposztát. Egy kicsit pirítjuk, majd felöntjük vízzel, annyira, hogy ellepje. Szórunk bele babérlevelet és egészborsot. Kevés sóval, cukorral ízesítjük. Amikor már puha, utána ízesítünk, és kevés vízzel elkevert keményítővel besűrítjük.
A dödölléhez a burgonyát meghámozzuk, megfőzzük, és leöntjük róla a víz nagy részét. Áttörjük és annyi lisztet keverünk hozzá, hogy elváljon az edénytől.
Hozzákeverünk egy kevés zsírban megpirított hagymát. A kész dödölle masszát evőkanállal felhevített olajba szaggatjuk és pirosra sütjük. A káposztát hőálló tálba halmozzuk, rá a felszeletelt csülköt és a hús köré a dödöllét.



Káposztás csülök
Hozzávalók:
1 húsos hátsó csülök (kb. 1,8 kg), só, 1 kiskanál egész fekete bors, 2 babérlevél, 1 fej fokhagyma, 2 közepes vöröshagyma, 80 dkg savanyú káposzta, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 1 kiskanál szárított majoránna, 6-7 szem borókabogyó, 1 kiskanál paradicsompüré, 1 evőkanál finomliszt
A csülköt megmossuk, az esetleg rajta- maradt szőrszálakat és a pecsétet levágjuk róla. Fazékba tesszük, és annyi hideg vizet öntünk rá, hogy ellepje. 2 kiskanál sóval, az egész borssal és a babérlevéllel fűszerezzük. A megtisztított fokhagymagerezdeket az egyik megmosott, héjastól négybe vágott vöröshagymát szintén beledobjuk. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángon kb. 2,5 óra alatt szinte teljesen puhára főzzük. Közben a káposztát, ha túl savanyúnak találnánk, kissé kimossuk, majd néhány vágással rövidebbre aprítjuk. A másik hagymát finomra, a szalonnát apró kockákra vágjuk. Utóbbit lábasban kiolvasztjuk, majd a hagymát megpirítjuk rajta. A káposztát hozzáadjuk, megsózzuk (vigyázva, mert eleve sós), a majoránnával és a borókabogyóval fűszerezzük. A csülök főzőlevéből 2-3 decinyit rámerünk. Kis lángon, lefödve, többször megkeverve kb. 40 perc alatt puhára pároljuk, ha leve időközben elfőne, egy kevés főzőlével mindig pótoljuk. Ha már puha, fedő nélkül kissé lepirítjuk. Amikor a csülök kész, levéből kiemeljük, tepsire tesszük és közepesen forró sütőben (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 45 perc alatt szép pirosasra sütjük, közben zsírjával gyakorta meglocsoljuk. Ezután zsírját kis lábasba töltjük, a paradicsompürét megfuttatjuk rajta, majd a liszttel megszórva még fél percig kevergetve pirítjuk. A csülök főzőlevéből kb. 2,5 decit rámerünk, és továbbra is kevergetve 3-4 percig főzzük, ez alatt kissé besűrűsödik. Ha szükséges, ezt a pecsenyelevet utánasózzuk. Tálaláskor a csülköt kicsontozzuk úgy a legegyszerűbb, ha a csontot egy csavarással csak kihúzzuk belőle, majd a húst fölszeleteljük. Pecsenyelevével meglocsolva, a párolt savanyú káposztával körítve kínáljuk. Rösztikét (készen, fagyasztva kapható) is adhatunk hozzá.




Káposztás csülökragu
Hozzávalók:
1 nagy csülök, 5 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csomó kapor, 25 dkg savanyú káposzta, só és őrölt fekete bors ízlés szerint, 1 teáskanál pirospaprika, 1 nagyobb birsalma, 2 dl tejföl
A csülköt megtisztítom és bőrével együtt nagyon vékony csíkokra metélem. A füstölt szalonnát apró kockákra vágom, és zsírját kiolvasztom. Megfonnyasztom rajta a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, majd a tűzről félrehúzva belekeverem a pirospaprikát. Megsózom, ráöntök 2 evőkanál vizet, és ráteszem a csülökcsíkokat. Fehéredésig pirítom, majd 3dl vízzel puhára párolom és közben megkevergetem. Ha a lé elfőtt alóla, akkor apránként, kevés forró vízzel pótolom. Ha már majdnem puha, akkor hozzáadom a savanyú káposztát és a meghámozott, kicsumázott, vékony gerezdekre vágott birsalmát. Együtt párolom a hús teljes puhulásáig, végül hozzáadom az apróra metélt kaprot és az őrölt fekete borsot. Tálaláskor a tetejét lelocsolom tejföllel és pár kaporszállal díszítve kínálom. Sós vízben főtt burgonya a hozzáillő köret.



Kedvenc pörkölt
Hozzávalók:
1,6 kg kicsontozott csülökhús, 2 nagy vöröshagyma, 4-5 evőkanál olaj, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 púpozott evőkanál pirospaprika, 1 kiskanál só, 1-1 zöldpaprika és paradicsom, 1 mokkáskanál cseresznyepaprika krém, 30 dkg csiperke, 15 dkg főtt füstölt tarja, 20 dkg cserkészkolbász
A csülökhúst bőröstől közepes kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, és az olajon a hússal együtt kevergetve megpirítjuk. Zúzott fokhagymával fészerezzük, majd beleszórjuk a pirospaprikát és a sót. A paprikát és a paradicsomot apróra vágjuk és szintén hozzáadjuk. Egy kevés vizet öntünk rá, majd lefödve, kislángon kb. 1 óra alatt majdnem puhára pároljuk. Ekkor kerül bele a cikkekre vágott gomba, a kockákra vágott tarja és a felkarikázott kolbász. Együtt pároljuk készre. Juhtúrós, kapros csusza illik köretnek hozzá.



Kemencében főtt töltött káposzta füstölt csülökkel
Hozzávalók:
1 kg sertéslapocka, 30 dkg hasaalja szalonna, 40 dkg fényezett rizs, 40 dkg vöröshagyma, 5 dkg fokhagyma, 5 dkg só, 8 dkg fűszerpaprika, 0,8 dkg őrölt bors, 5 dl tejföl, 3 kg savanyú káposzta, 1 db füstölt csülök.
A sertéslapockát és a hasaalja-szalonnát apró kockákra vágjuk, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát és a fűszereket. Egy nagy edényben összekeverjük és ledaráljuk, majd hozzáadjuk az előfőzött rizst. Ezzel is összedolgozzuk. A savanyú hordós fejes káposztát levelekre szedjük, az előkészített töltelékanyagból egy maroknyit a levelekbe helyezünk, és henger alakúra tekerjük. A lábas aljára füstölt szalonnabőrt helyezünk, az edény közepébe egy füstölt csülköt teszünk, majd köré rakjuk a töltelékeket. Tetejébe aprókáposztát és egy félkilónyi házikenyeret rakunk. Az előfűtött kemencében fedő alatt készre főzzük. Tálaláskor a füstölt csülköt felszeleteljük, és a káposztára helyezzük, ízlés szerint tejfölt is adhatunk hozzá.




Kemencés sertéscsülök
Hozzávalók:
2 db sertéscsülök, 80g zsír, 1000g burgonya, 100g zöldpaprika, 150g sárgarépa, 100g fehérrépa, 200g vöröshagyma, 2g törött bors, 40g só.
A csülökhús bőrét 1 - 2 cm távolságra bevagdossuk, majd megsózzuk. Sütőtepsibe rakjuk, kevés forró zsírral leöntjük és a kemencébe vetjük. Amikor a hús felülete színt kapott, kevés vizet öntünk alá és letakarva sütjük, hogy egyenletesen párolódhasson. Közben cikkekre vágjuk a megtisztított burgonyát, szeletekre a húsos zöldpaprikát, majd egyforma nagyságú hasábokra a sárgarépát és a fehérrépát. Amikor a csülök már majdnem puhára párolódott, mindezeket mellétesszük a negyedekbe vágott vöröshagymával együtt, és meghintjük törött borssal. Most már fedő nélkül sütjük tovább, amíg az összes anyag együtt összepuhul.


Kiskondás kedvence
Hozzávalók:
4 sertésfarok, 1 hátsó csülök, 25 dekagramm tarhonya, 25 dekagramm velő, 20 dekagramm szalonna, só, bors, pirospaprika, majoránna, bazsalikom, borsikafű ízlés szerint, olaj vagy zsír, 2-3 fej vöröshagyma.
Pörköltalapot készítünk, belerakjuk a feldarabolt farok részeket és a kicsontozott, kockákra vágott csülökdarabokat, és hozzáadjuk a fenti fűszereket, végül a velőt. Kevés lecsó hozzáadásával készre főzzük. A tarhonyát kockákra vágott szalonnával megpirítom, vízzel felöntöm, félig puhára főzöm, majd a kockákra vágott burgonyával készre párolom. Ha szükséges, vízzel és kevés pörköltszaftot hozzáadva pótolom az elpárolgott levet. A pörköltet és a tarhonyát óvatosan összekeverem és sűrű egytálételt kapunk.


Konyakos-sajtos sertéscsülök
Hozzávalók:
1.6 kg sovány sertéscsülök, 3 evőkanál olaj, őrölt bors, 1 narancs, 20 dkg félkemény sajt, 1 dl konyak
A sertéscsülköt megmossuk, majd szalvétával leitatjuk róla a nedvességet. Olajat hevítünk, minden oldaláról elősütjük rajta a csülköt, majd sózzuk, borsozzuk. Meglocsoljuk a narancs kifacsart levével, kevés vizet öntünk alá, és befedjük alufóliával. Sütőbe tesszük, puhára pároljuk, majd kivesszük, és tíz percig pihentetjük. A húst éles késsel félig bevagdossuk, a vágások közé egy-egy sajtszeletet teszünk, majd meglocsoljuk a konyakkal, és a maradék narancslével, visszatesszük a sütőbe, tíz percig magas hőfokon pirítjuk, majd burgonyapürével kínáljuk.


Köményes csülök cukkínivel
Hozzávalók:
1 db hátsó csülök, 20 g köménymag, 40 g fokhagyma, 5 g törött bors, 30 g só, 1 dl olaj, 2 db közepes cukkíni, 100 g vöröshagyma, 2 g bazsalikom
A megtisztított, megmosott csülök vastagabb végét késsel megszurkáljuk, s a fele fokhagymával megtűzdeljük. A maradék fokhagymát szétnyomjuk, és a húst kívülről bedörzsöljük vele. Megszórjuk a köménymaggal, meglocsoljuk olajjal, majd előmelegített sütőben másfél - két órán át sütjük. Közben a hagymát aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a hosszú csíkokra vágott cukkínit, kevés fokhagymát és bazsalikomot. Aztán megsózzuk, megborsozzuk, és kevés vízzel felöntve kis lángon megpároljuk. Amikor kész, a tűzről levéve, melegen tartjuk. A megsült csülköt felszeleteljük, majd a cukkínire rendezzük. Köretként főtt burgonya adható mellé.



Köményes sertéscsülök
Hozzávalók: 2 db (2 kg) sertés csülökhátsó, 2 fej vöröshagyma, 2 db sárgarépa, 1 db póréhagyma, 1 db zeller, 1 db fehérrépa, 1 fej fokhagyma, 5 dkg sertészsír, 1 pohár tejföl, só, őrölt bors, őrölt kömény, fél liter sör.
Ha finomat akarunk enni, akkor a jól megmosott sertéscsülköt sós vízben 40 percig kell főzni. Ezután egy sütő tepsibe fektetjük, és a tisztított negyedelt vöröshagymát, a szeletelt zöldségeket, a fokhagymát és a póréhagymát hozzátéve fűszerezzük a csülköt sóval, őrölt borssal, őrölt köménnyel. Majd az olvasztott sertészsírral leöntve sütőbe toljuk. 90 percig 190 fokon sütjük. Időnként sörrel megöntözzük. Ha a csülök már puha, a mártását átszűrjük, vagy turmixoljuk, és tejföllel együtt összeforraljuk  Köretnek adhatunk zsemlegombócot, vegyes salátát, párolt savanyú káposztát, vagy burgonyasalátát.
Ötletha a csülköt előzőleg kicsontozzuk, időt takaríthatunk meg, mert így az étel hamarabb készül el, kb. harminc perccel.

Körmös csülökpörkölt
Hozzávalók:
1,5-2 kg körmös csülök, 18-20 dkg zsír, 25 dkg vöröshagyma, 1-1 csapott evőkanál csípős és erős paprika, 1 mokkáskanál őrölt bors, só
A nagyon finomra összevágott vöröshagymát lassú tűzön, forró zsírban süssük üvegesre. A bográcsot a tűzről levéve szórjuk bele a kétféle pirospaprikát, keverjük el, tegyük bele a gondosan megtisztított; összevágott körmöket és a nagy kockákra vágott bőrös csülökhúst.
Állandó keverés mellett pörköljük át a húst, majd annyi vizet öntsünk rá, hogy az ellepje a húst. Sózzuk meg, s tegyük bele a borsot is. Ezután kevergetve, majd rázogatva, lassú tűzön pároljuk puhára a húst. Közben, ha a leve elpárologna, pótoljuk egy kevés vízzel vagy a kéznél levő borral. Ez csak fokozza az étel pikánsságát. Ecetes savanyúsággal, friss fehér kenyérrel a tejföl sűrűségű pörköltlé emlékezetes ízeket nyújt.

Lecsós csülök tarhonyával
Hozzávalók:
1 db kicsontozott csülök, 100 g vöröshagyma, 500 g zöldpaprika, 200  g paradicsom, 1 dl olaj, 10 g fokhagyma, 10 g fűszerpaprika
A kicsontozott csülökhúst nagyobb kockákra vágjuk. A megtisztított vöröshagymát az olaj egyik felén megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott csülökhúst, megsózzuk, és rászórjuk a péppé zúzott fokhagymát. Kevés folyadékot aláöntve, fedő alatt félpuhára pároljuk. Hozzátesszük a cikkekre vágott paradicsomot, a felszeletelt zöldpaprikát, és megszórjuk a fűszerpaprikával. A fedőt visszatéve a lábasra, a húst felpuhítjuk, levét addig forraljuk, amíg olyan sűrűségű nem lesz, mint a pörkölté. Amíg a hús puhul, elkészítjük a tarhonyát. Az olaj másik felét felforrósítjuk, hozzáadjuk a tarhonyát, aranysárgára pirítjuk, majd a tűzről levéve, elkeverjük benne a fűszerpaprikát. Felengedjük dupla mennyiségű, forrásban levő, sós vízzel, megsózzuk, egészben beletesszük a vöröshagymát, aztán fedővel letakarva, megpároljuk. Tálaláskor a tál egyik oldalára felhalmozzuk a húst, másik oldalára a tarhonyát tesszük. Forrón tálaljuk. Savanyúságként jégbe hűtött kovászos uborkát vagy csalamádét adhatunk hozzá.




Lencsefőzelék zöldfűszeres csülökkel
Hozzávalók:
A főzelékhez: 50 dkg lencse, 1/2 l füstölt lé, kockából, 2 babérlevél, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál édes-nemes pirospaprika, 1 evőkanál mustár, 2 dl tejföl
A sülthöz: 1 kg csülök, 1 csokor petrezselyem, 20 szál snidling, 1 szál rozmaring, 1 fej vöröshagyma,  2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj
A lencsét megmossuk, pár órára beáztatjuk. A húst kicsontozzuk, megmossuk. A petrezselymet leöblítjük, összevágjuk, és a csont helyére a húsba töltjük a snidlinggel és a rozmaringgal együtt. Feltekerjük, és zsineggel szorosan összekötözzük. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk.
A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A hagymát, a fokhagymát a tepsibe szeleteljük, rátesszük a húst, meglocsoljuk az olajjal, és kevés vizet aláöntve, a sütőben 60-70 percig sütjük. Sütés közben gyakran locsolgatjuk, ha kell, pótoljuk a vizet. Közben lemossuk a lencsét, és feltesszük főni a füstölt lével (vagy vízzel és a füstölthús-kockával ), a babérlevéllel. A főzelékhez a hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. Felforrósítunk 1 evőkanál olajat, és megfuttatjuk benne a hagymát. A lencséhez adjuk, ha szükséges, sózzuk. Amikor már majdnem teljesen puha a lencse, elkészítjük a rántást. A maradék olajon zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, félrehúzzuk, belekeverjük a fokhagymát, a pirospaprikát. A lencséhez keverjük, és legalább 10 percig nagyon kíméletesen, nehogy leégjen, kiforraljuk. Belekeverjük a mustárt, a tejfölt, és ha valaki szereti, pici ecetet is. Amikor összeforrt, tálalhatjuk. Tetejére tesszük a szeletelt sültet, annak a levével meglocsolhatjuk, és kevés tejfölt még csurgathatunk rá.

Lencsesólet csülökkel
Hozzávalók:
1 db füstölt csülök, 100 g füstölt szalonna, 100 g vöröshagyma, 250 g árpagyöngye (gersli), 500 g lencse, 10 törött bors, 10 g fokhagyma, 300 g füstölt tarja, 0, 5 dl olaj
A csülköt megtisztítjuk, megmossuk, és a füstölt tarjával együtt kiáztatjuk. A lencsét átválogatjuk, hideg vízben beáztatjuk. A kiáztatott húsokat hideg vízben feltesszük főni, és majdnem puhára főzzük. Amíg a húsok főnek, a többi anyagot előkészítjük. A vöröshagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk. A fokhagymát tisztítás után péppé zúzzuk. A füstölt szalonnát vékony szeletekre vágjuk. Tűzálló tálat kibélelünk a szalonnaszeletekkel, majd gerslit, lencsét, hagymát, fokhagymát, szeletelt húst rétegezünk egymásra - az egyes rétegeket megsózzuk, megborsozzuk, és ezt mindaddig folytatjuk, amíg az anyagok el nem fogynak, ügyelve arra, hogy a legfelső réteg lencse legyen. Aztán ráöntjük a füstölt húsok főzőlevét, és lefedve, meleg sütőben az egészet készre pároljuk. Párolóedényben, forrón tálaljuk.

Marinált csülök ínyenceknek
Hozzávalók:
2 kg csontos sertéscsülök, só
A marinádhoz: 15 dkg porcukor, 1 dl szójamártás, 1 dl szezám vagy napraforgóolaj, 1 póréhagyma, 3 gerezd fokhagyma, 0, 5 dkg őrölt gyömbér, őrölt bors
A póréhagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, majd keverőtálba tesszük. Megszórjuk a cukorral, gyömbérrel, őrölt borssal, szójaszósszal fűszerezzük, majd meglocsoljuk az olajjal. Jól összekeverjük, majd félretesszük, hogy az ízek összeérjenek. A csülköt megtisztítjuk, felengedjük vízzel, majd takaréklángon majdnem puhára főzzük. Saját főzőlevében hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük, és szárazra töröljük. Az olajos, fűszeres pácba tesszük, lefedjük, majd szobahőmérsékleten, 6 - 8 órán át pihentetjük. Grillen megsütjük, majd párolt rizzsel és a megmaradt, felmelegített marináddal kínáljuk.




Kemencés sertéscsülök
Hozzávalók:
2db sertéscsülök, 80g zsír, 1000g burgonya, 100g zöldpaprika, 150g sárgarépa, 100g fehérrépa, 200g vöröshagyma, 2g törött bors, 40g só.
A csülökhús bőrét 1 - 2 cm távolságra bevagdossuk, majd megsózzuk. Sütőtepsibe rakjuk, kevés forró zsírral leöntjük és a kemencébe vetjük. Amikor a hús felülete színt kapott, kevés vizet öntünk alá és letakarva sütjük, hogy egyenletesen párolódhasson. Közben cikkekre vágjuk a megtisztított burgonyát, szeletekre a húsos zöldpaprikát, majd egyforma nagyságú hasábokra a sárgarépát és a fehérrépát. Amikor a csülök már majdnem puhára párolódott, mindezeket mellétesszük a negyedekbe vágott vöröshagymával együtt, és meghintjük törött borssal. Most már fedő nélkül sütjük tovább, amíg az összes anyag együtt összepuhul.

Kiskondás kedvencecsülök
Hozzávalók: 4 sertésfarok, 1 hátsó csülök, 25 dekagramm tarhonya, 25 dekagramm velő, 20 dekagramm szalonna, só, bors, pirospaprika, majoránna, bazsalikom, borsikafű ízlés szerint, olaj vagy zsír, 2-3 fej vöröshagyma.
Pörköltalapot készítünk, belerakjuk a feldarabolt farok részeket és a kicsontozott, kockákra vágott csülökdarabokat, és hozzáadjuk a fenti fűszereket, végül a velőt. Kevés lecsó hozzáadásával készre főzzük. A tarhonyát kockákra vágott szalonnával megpirítom, vízzel felöntöm, félig puhára főzöm, majd a kockákra vágott burgonyával készre párolom. Ha szükséges, vízzel és kevés pörköltszaftot hozzáadva pótolom az elpárolgott levet. A pörköltet és a tarhonyát óvatosan összekeverem és sűrű egytálételt kapunk.

Konyakos-sajtos sertéscsülök
Hozzávalók:
1.6 kg sovány sertéscsülök, 3 evőkanál olaj, őrölt bors, 1 narancs, 20 dkg félkemény sajt, 1 dl konyak
A sertéscsülköt megmossuk, majd szalvétával leitatjuk róla a nedvességet. Olajat hevítünk, minden oldaláról elősütjük rajta a csülköt, majd sózzuk, borsozzuk. Meglocsoljuk a narancs kifacsart levével, kevés vizet öntünk alá, és befedjük alufóliával. Sütőbe tesszük, puhára pároljuk, majd kivesszük, és tíz percig pihentetjük. A húst éles késsel félig bevagdossuk, a vágások közé egy-egy sajtszeletet teszünk, majd meglocsoljuk a konyakkal, és a maradék narancslével, visszatesszük a sütőbe, tíz percig magas hőfokon pirítjuk, majd burgonyapürével kínáljuk.

Pincepörkölt villányi módra
Hozzávalók:
300g kicsontozott csülökhús, 300g marhalábszár, 300g sertésláb, 300g sertéslapocka, 100g zsír, 1000g burgonya, 250g vöröshagyma, 15g fokhagyma, 300g zöldpaprika, 200g paradicsom, 20g fűszerpaprika, 15g csípős fűszerpaprika, 40g só, 2dl száraz vörösbor
Az anyagokat előkészítjük. A húsokat megmossuk, kockára daraboljuk, és külön-külön félretesszük. A vöröshagymát tisztítás után finomra vágjuk, a fokhagymát péppé zúzzuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, kockára vágjuk. A burgonyát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, és hideg vízbe tesszük a felhasználásig. A zsírt bográcsban felolvasztjuk, aztán hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, és megfonnyasztjuk. A tűzről levéve, elkeverjük benne a fűszerpaprikát, a fokhagymát, hozzáadjuk a marhalábszárt, a feldarabolt zöldpaprikát, paradicsomot, megsózzuk, aztán a bográcsot a tűz fölé visszahelyezve, lassú tűzön a húst félpuhára pároljuk. Amikor megpuhult, hozzáadjuk a feldarabolt sertéslábat, együtt tovább pároljuk kb. fél órán át. Ha szükséges, az elpárolgott folyadékot pótoljuk. Fél óra múlva hozzáadjuk a kockára vágott csülökhúst és lapockát.

Amikor valamennyi hús majdnem puha, a bográcsba tesszük a cikkekre vágott burgonyát, ha szükséges, utánaízesítjük, és összeforralva, az anyagokat készre főzzük a hozzáöntött vörösborral. (A bográcsban levő anyagokat nem szabad megkeverni, csak a bogrács rázogatásával megmozgatni!)



Puttonyos káposzta csülökkel
Hozzávalók:
80 dekagramm savanyú káposzta, 1 kisebb hátsó csülök, 15 dekagramm friss házikolbász, 2 darab vöröshagyma, 10 dekagramm füstölt szalonna, 10 dekagramm zsír vagy olaj,  törött bors, pirospaprika, só, majoránna, őrölt kömény, liszt, 1 darab kifli, 1 kis pohár tejföl, 1db tojás, 2-3 darab boróka, 1 kanál lecsó.(A szalonnát összevágva a hagymával pirítjuk le.)
A csülköt jól megmossuk, összevágjuk, a vöröshagymát nagyobb darabokban lepirítjuk és úgy rakjuk fel, mint a pörköltet. A csontot is hozzárakjuk, így pároljuk. A csülköt, a savanyú káposztát is rárakjuk, fél óra múlva a majoránna kivételével minden fűszert, sót. Körülbelül 2 liter vízzel felöntjük, főzzük, majd belerakjuk a házikolbászt is. Közben kis rétestésztát gyúrunk, 1 jó órát pihentetjük, majd kinyújtjuk, és a lepirított kifli kockákkal megtöltjük. A tejfölt 1 tojással, sóval kikeverjük, meglocsoljuk kevés olvasztott zsírral vagy olajjal, és a rétestésztát összetekerjük. A majoránnát is belerakjuk. Az összetekert rétest ráhelyezzük gömbölyűn a káposzta tetejére úgy, hogy a rétest teljesen ellepje. Egy óra múlva készre főzzük és a rétest egy lapostányérra helyezzük. Darabokra vágjuk a kolbászt is, és mindenki tányérjára teszünk belőle.


Rakott csülök
Hozzávalók:
1db csülök, 1000g burgonya, 400g zöldpaprika, 200g paradicsom, 100g vöröshagyma, 10g fokhagyma, 50g füstölt szalonna, 3dl tejföl, 40g só, 10g törött bors
A megtisztított és megmosott csülköt besózzuk, aztán kevés víz hozzáadásával, félpuhára pároljuk. A párolóléből kivéve kihűtjük, majd kicsontozzuk, és éles késsel vékony szeletekre vágjuk. A megtisztított burgonyát, a vöröshagymát és a zöldpaprikát karikákra vágjuk, a füstölt szalonnát csíkokra daraboljuk. Mély tűzálló tál aljára helyezünk egy réteg karikára vágott burgonyát, megsózzuk, aztán rátesszük a hagymát, a szalonnát, a paradicsomot, a felszeletelt csülökhúst, a zöldpaprikát, végül a tetejét burgonyával zárjuk. A tejfölt megsózzuk, megborsozzuk, elkeverjük benne a zúzott fokhagymát, és a tétegezett anyagokra öntjük. Előmelegített, forró sütőben pirosra sütjük. Forrón tálaljuk.


Rakott karalábé füstölt csülökkel
Hozzávalók:
1db füstölt csülök, 10db friss karalábé, 1csomó zöldpetrezselyem, 20g zsír, 10g só, 2dl tejföl
A megtisztított és megmosott csülköt hideg vízbe tesszük, és puhára főzzük. Közben a karalábét megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, majd a felolvasztott zsírban, a finomra vágott zöldpetrezselyemmel és kevés folyadék hozzáadásával, puhára pároljuk. A megfőtt csülköt a főzőléből kivesszük, kihűtjük, kicsontozzuk, és apró kockákra vágjuk. Tűzálló tálban a párolt karalábét és a főtt csülökhúst egymásra tétegezzük, és a tejföllel meglocsolva, sütőben átsütjük. Forrón tálaljuk.




Rántott csülök
Hozzávalók:
2 db közepes sertéscsülök, l fej hagyma, l cs vegyes zöldség, 2 babérlevél, egész bors, só, l ek mustár, citromlé, petrezselyem, liszt, tojás, morzsa
A csülköket l l vízben feltesszük főni a hagymával és a zöldségekkel együtt. Babérlevéllel, sóval, borssal fűszerezzük. Mikor a csülök megfőtt, a léből kivesszük és még melegen megkenjük mustárból, citromléből és petrezselyemből készített páccal. 30 perc pihentetés után bundázzuk, bő zsírban megsütjük. Felszeletelve tálaljuk.


Részeges csülök
2db kicsontozott csülök, 2dl száraz fehérbor, 10g fokhagyma, 40g só, 10g törött bors
A megtisztított és megmosott csülköt besózzuk, aztán a bort aláöntve - ha szükséges, az elpárolgott folyadékot vízzel pótolva -, fedő alatt puhára pároljuk. Amikor megpuhult, a párolóléből kivéve kihűtjük, éles késsel felszeleteljük, és bőrös felével felfelé, tűzálló tálra rakjuk. A párolólevet elkeverjük a zúzott fokhagymával, megborsozzuk, és a tálba rakott húsra öntjük. Forró sütőbe téve, állandó locsolgatás mellett ropogósra sütjük. Köretként sült burgonyát adunk




Ricset köményes kiflivel
A ricsethez:
50 dkg szárazbab, 1,5 kg füstölt disznóhús (tarja, csülök, oldalas - ami épp van) 2-2 nagy sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 termetes vöröshagyma, 25 dkg árpagyöngy (gersli), só 6-7 dkg zsír vagy 6 evőkanál olaj, 1 evőkanál finomliszt, 1 evőkanál nem csípős pirospaprika
A köményes kiflihez:
5 dl tej, 5 dkg élesztő, egy maréknyi cukor, 1 kg finomliszt, só, 10 dkg zsír
 A tetejére: 1 tojás, kb. 2 evőkanál köménymag durva szemű só
A ricsethez babot a főzést megelőző éjszakára hideg vízbe áztatjuk. A füstölt hússal, ha túl sós, szükség esetén 1-2 órára szintén ezt műveljük. Ezután egy darabban feltesszük főni a megtisztított, egészben hagyott zöldségekkel és a bevagdalt hagymával együtt. Egy másik edényben a babot, míg egy harmadikban a jól átmosott árpagyöngyöt főzzük puhára. Ha kész, mindkettőt leszűrjük, leöblítjük, összekeverjük, és annyi füstölt levet öntünk rá, hogy majdnem ellepje. A megpuhult füstölt húst meg a zöldséget fölkockázzuk, a babos keverékhez adjuk, fölforraljuk, és ha kell, megsózzuk. A zsírból a liszttel zsemleszínű rántást készítünk, a tűzről levéve a pirospaprikát belekeverjük. A ricset levét ezzel kissé besűrítjük, de fontos, hogy ne legyen olyan sűrű, mint egy főzelék. Házi köményes kiflivel kínáljuk. Ehhez a tejet meglangyosítjuk, és egy részében az élesztőt a cukorral felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, közepét kimélyítjük, az élesztőt beleöntjük, egy kevés liszttel összekeverjük, 10 percig pihentetjük. Ezután a maradék tejjel és egy kevés sóval összegyúrjuk. A tésztát négy részre osztjuk, majd a cipókat belisztezett deszkán egyenként kerek lappá nyújtjuk. Olvasztott zsírral megkenjük, átlósan 8 részre vágjuk, körcikkenként felcsavarjuk, majd kifli alakúra "görbítjük", ügyelve arra, hogy a körcikk csúcsa a kiflik belső íve felé mutasson. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk (egy tepsiben kb. 8 darab fér el kényelmesen), és kb. 1 órán át kelesztjük, ezalatt duplájukra nőnek. Végül a tetejüket fölvert tojással megkenjük, köménymaggal és durva szemű sóval meghintjük. Sütőben nagy lánggal mintegy 20 perc alatt világosbarnára sütjük.




Rizses csülök
Hozzávalók:
1db kicsontozott csülök, 250g rizs, 20g vaj, 150g paradicsom, 5g curry, 30g só, 10g törött bors, 3g sáfrány
A kicsontozott csülköt kockára vágjuk, és sós vízben félpuhára főzzük. Amíg a hús puhul, a rizst kiválogatjuk, megmossuk, a vajon üvegesre pirítjuk, majd kb. ugyanannyi, forrásban lévő, sós vízzel felengedjük, hozzáadjuk a sáfrányt, és fedővel letakarva, félig puhára pároljuk. A rizst és a húst összekeverjük a curryvel, a sóval és a törött borssal, tetejére rárakjuk a karikákra vágott paradicsomot. A főzőlevet átszűrjük, felforraljuk, a rizses húsra öntjük, majd lefedve, forró sütőben puhára pároljuk. A fedőt levéve, tetejét megpirítjuk. Forrón tálaljuk. Friss zöldsalátát adunk hozzá.


Római zöldséges sertéscsülök
Hozzávalók:
2 csülök, fél fej hagyma, l cs vegyes zöldségkocka (mélyhűtött is lehet), 3o dk burgonya, l0 dk füstölt tarja, 2 dl fehér bor, só, bors, 2 dl tejföl, l0 dk reszelt sajt
A csülköt kevés forró zsírban elősütjük. A burgonyát kis kockákra vágjuk és a római tálba rakjuk. Ráhelyezzük a csülköket, ráöntjük a bort és lefedve sütőben  majdnem készre pároljuk. Rászórjuk a kis kockákra vágott tarját és a zöldségeket. Vizet öntünk alá és puhára pároljuk. Meglocsoljuk a fűszerezett tejföllel és meghintjük a reszelt sajttal. Fedő nélkül a tetejét pirosra sütjük.


Ropogós csülök egészben
Hozzávalók:
2 db kis sertéscsülök, 30g fokhagyma, 40g Vegeta, 10g törött bors
Előző nap a csülköket letisztítjuk, megmossuk. Egészben hagyjuk. A húsos felüket Vegetával, fokhagymával és borssal jó vastagon bedörzsöljük, ezután kuktába, a lyukas betétre tesszük. Aláöntünk 2dl vizet, és egy órán keresztül pároljuk. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőben tartjuk a húst másnapig. Készítéskor bőrével felfelé kis tepsibe tesszük a csülköket, ráöntjük a zúzott fokhagymával kevert főzőlevet. Előmelegített, forró sütőbe toljuk, és addig pirítjuk közepes lángon, amíg szép pirosra sül a csülök bőre.
Közben néhányszor megforgatjuk, hogy egyenletesen piruljon, és levével locsolgatjuk. Tetszés szerinti körettel (burgonyával vagy zöldséggel) és salátával tálaljuk.


Ropogós csülökkockák
Hozzávalók:
2db kicsontozott csülök, 800g burgonya, 100g vöröshagyma, 80g füstölt szalonna, 1csomó zöldpetrezselyem, 30g só, 10g törött bors, 20g zsír
A csülköt apró kockákra vágjuk, kevés sós vízben félpuhára pároljuk, majd a párolóléből a húst kiszedjük. A burgonyát tisztítás után apró kockákra daraboljuk. A megtisztított vöröshagymát karikára, a füstölt szalonnát vékony szeletekre vágjuk. Közepes tepsit kizsírozunk, beleteszzük a darabolt anyagokat, megsózzuk, megborsozzuk, összekeverjük, a tetejére helyezzük a szalonnaszeleteket, aztán kevés párolólevet aláöntve, forró sütőbe tesszük. Sütés közben többször megkeverjük, és addig sütjük, amíg az anyagok ropogósra sülnek. Előmelegített tálra halmozzuk. Friss zöldsalátát adunk mellé.




Rozmaringgal spékelt csülök
Hozzávalók:
4 gerezd fokhagyma, 1 db 1,2-1,5 kg-os csülök,4 ág rozmaring, 3 evőkanál méz, 3 evőkanál dijoni mustár, 1 dl száraz fehérbor
A fokhagymát meghámozzuk, kettévágjuk. A csülköt alaposan megtisztítjuk, megmossuk. Éles késsel kicsi, mély lyukakat szúrunk a csülökbe, és belenyomkodunk egy-egy darabka fokhagymát és rozmaringhajtást. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük.
Mély tepsibe rácsot fektetünk, rátesszük a húst, 2 dl vizet öntünk alá, lefedjük fóliával, és kb. 50 percig sütjük. A mézet elkeverjük a mustárral, megkenjük vele a húst, és további 10 percig sütjük. A csülköt levesszük a rácsról, áttesszük egy másik tepsibe, letakarjuk fóliával és félretesszük. A tepsiből a levet kis lábosba szűrjük, beleöntjük a bort, és közepes lángon, kevergetve felforraljuk. Felszeleteljük a húst, a boros mártással és sült krumplival szolgáljuk fel.


Sajtos-hagymás csülök
Hozzávalók:
1,5kg füstölt sertéscsülök, 1 közepes póréhagyma, 10dkg ementáli sajt, őrölt bors, 1 evőkanál mustár, 5 szem borókabogyó, 2 babérlevél, őrölt bors.
A csülköt megmossuk, leitatjuk róla a nedvességet, majd bevagdossuk. Megkenjük mustárral, megszórjuk őrölt borssal, és tűzálló üvegedénybe fektetjük. A póréhagymát megtisztítjuk, zöldjével együtt vékony karikára szeljük, és a húsra terítjük. A sajtot lereszeljük, a hagymára szórjuk, majd a hús mellé tesszük a babérlevéllel és a borókabogyóval. Kevés vizet öntünk alá, lefedjük alufóliával, majd középmeleg sütőben puhára pároljuk. Kivesszük a sütőből, majd közepes lángon addig pirítjuk, amíg a fölösleges nedvessége el nem párolog, és a sajt teteje meg nem pirul. Salátát és burgonyapürét ajánlunk mellé.


Sajtos rántott sertésláb
Hozzávalók:
2 sertésláb, 1 tojás, liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a sütéshez, só, törött bors, 5 dkg. reszelt parmezán sajt.
A megtisztított lábakat kuktafazékban, kevés sós vízben olyan puhára főzzük, hogy a csontjai magától kicsússzanak. Az összes csont eltávolítása után a színhúst belenyomkodjuk egy kerek formába. Egy-két evőkanál levet ráöntünk, majd hagyjuk kihűlni. Ezután lefedve a hűtőszekrényben megdermesztjük. (Előző nap érdemes így előkészíteni.) Másnap kiborítjuk a formából és éles késsel tetszés szerinti darabra vágjuk. Lisztbe, felvert tojásba és reszelt sajttal elkevert zsemlemorzsába forgatva, bő forró olajban ropogós pirosra sütjük és melegen tartjuk. Tartármártással és sült hasábburgonyával tesszük az asztalra.


Sajttal töltött füstölt csülök
Hozzávalók:
1,6kg füstölt sertéscsülök, 20dkg félkemény sajt, 5dkg vaj, bors.
A csülköt lábasba tesszük, felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd puhára főzzük. Óvatosan kihúzzuk belőle a csontot úgy, hogy a hús lehetőleg egyben maradjon. A sajtot lereszeljük, összekeverjük kevés vajjal, majd a masszával megtöltjük a csont helyét. A csont két végét lefűrészeljük, és visszatesszük a helyére. A csülök bőrének felületét bevagdossuk, megkenjük a maradék vajjal, majd megszórjuk borssal. Sütőbe rakjuk, erős tűzön megpirítjuk, majd burgonyapürével, mustárral és tormával kínáljuk.



Sajtos csülökmetélt túróci módra
Hozzávalók:
2 db kicsontozott csülök, 2 dl tejföl, 10g fokhagyma, 150g juhsajt, 30g só, 5g törött bors
a kicsontozott csülökhúst besózzuk, hideg vízben feltesszük főni, és lefedve félpuhára főzzük. A főzőléből kiemelve kihűtjük és csíkokra vágjuk. Amíg a csülök fő, a lereszelt juhsajtot, a borsot, a péppé zúzott fokhagymát a tejföllel elkeverjük. A csíkokra vágott csülökhúst tűzálló tálra tesszük, kevés főzőlevet öntünk alá, a tejföllel meglocsoljuk és alufóliával betakarjuk. Előmelegített, forró sütőbe tesszük, megpároljuk, amikor megpuhult a fóliát levesszük róla, tetejét pirosra sütjük. Szalmaburgonyával tálaljuk. Ízlés szerint jégbe hűtött káposztasalátát is adhatunk hozzá.


Sanghai omlós csülök
Hozzávalók:
3 szál újhagyma, 4 szelet friss gyömbérgumó, 6 evőkanál szójamártás, 3 evőkanál sherry, 3 dkg cukor, 1 db 1,5 kg-os első sertéscsülök
Tisztítsuk meg a sertéscsülköt a szőröktől, majd a húsos részén vágjuk be hosszában a csont mentén, Tegyük a csülköt egy nagyobb tűzálló tálba, öntsük fel vízzel addig, míg ellepi, forraljuk fel, míg habja feljön, majd öntsük le róla a vizet. Helyezzük át a csülköt egy mélyebb serpenyőbe, öntsük fel 1 liter vízzel, azonnal adjuk hozzá a gyömbért, a hosszában kettévágott hagymát, a mártást, a sherryt és a cukrot és lefedve főzzük 2,5 órán át. Közben forgassuk meg a csülköt, nehogy a bőre leragadjon. Ha kell öntsünk hozzá még vizet; mire elkészül kb. 2 dl lé, maradjon rajta. Az utolsó negyedórában tegyük nagyobb lángra főni fedő nélkül, hogy a mártás körülötte besűrűsödjék. Tálaláskor tegyük a csülköt mélyebb tálba, a zöldségektől megtisztított mártást öntsük a tetejére és köréje. A helyesen elkészített Sanghai csülök finom, puha és omlós.


Sárgaborsó-csülök egytál
Hozzávalók:
40 dkg sárgaborsó, 60 dkg sovány, füstölt csülök, 1-2 babérlevél, 1 kávéskanálnyi majoránna, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 szál póréhagyma, 1-2 db sárgarépa, 1 erőleveskocka,  ízlés szerint só, bors
A csülköt alaposan megmossuk (előző este langyos vízbe áztatjuk). Ugyancsak előző este beáztatjuk a megtisztított sárgaborsót is. Másnap a csülköt 1,5 l hideg vízben feltesszük főni, ha megpuhult, kivesszük a levéből, és még melegen kicsontozzuk. A bőrét éles késsel megkockázzuk, majd "sonkaszerűen" megkötözzük. A csülök főzőlevébe tesszük a leöblített sárgaborsót, hozzáadjuk a babérlevelet, a majoránnát, egy kevés borsot, majd félpuhára főzzük. Közben megtisztítjuk a zöldségeket (a répát, a hagymát és a pórét), karikákra vágjuk, majd az erőleves kockával együtt a borsóhoz adjuk és az egészet puhára főzzük. A csülköt előmelegített (forró) sütőben pirosra-ropogósra sütjük és felszeleteljük. A sárgaborsót előmelegített, mélyebb tálba szedjük, tetejére fektetjük a csülköt, meghintjük vékony szeletekre vágott póréhagyma-szárral és azonnal tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése