2012. augusztus 10., péntek

Konyhai fortélyok II.


Konyhai fortélyok II.


Vízkő, makacs zsír és beszáradt foltok ellen jó, és fillérekbe kerül!

A mosószóda egy méltatlanul a feledés homályába veszett csodaszer. Megmutatjuk, mire használhatod!

A boltokban annyiféle tisztítószer kapható, hogy a színes csomagolások és harsogó reklámszövegek között igazi művészetnek számít kiigazodni. Nem csoda, ha a hivalkodó dobozok között szinte észre sem veszel egy papírcsomagolásos, pár száz forintos tisztítószert a polcok alján, főleg, hogy még hangzatos márkaneve sincs, egyszerűen mosószódának hívják. Pedig érdemes megkeresni.


Környezet- és pénztárcabarát

mosószóda átlátszó zacskója vagy barna papírcsomagolása egyszerű, fehér port rejt, ami azonban remekül oldódik a vízben, ráadásul teljesen lebomlik, így a csatornákból a folyókba kerülve nem károsítja az élővizet.
Vízlágyító hatásának köszönhetően nemcsak a mosógépedet védi meg a vízkőlerakódástól, meghosszabbítva az élettartamát, de a foltokat is könnyebben eltávolítja, hiszen köztudott, hogy a tisztítószerek lágy vízben könnyebben fejtik ki a hatásukat.
mosószóda oldja a zsírt, az izzadságfoltokat is magába szívja, a tintát, a vörösbort, a gyümölcs- vagy szószfoltokat ugyancsak eltávolíthatod vele, de a háztartás számos más területén is használhatod.
Mivel a mosószóda nagyon jól oldódik, könnyen öblíthető, és még kézi mosás esetén sem marad a ruhákban. Ez különösen az érzékeny bőrűek számára jó hír, akiknél a mosópormaradék irritációt vagy pörsenéseket okoz - a mosószódával ez a probléma is megszüntethető.

Mire használhatod?

Nagyanyáink még nem őrizgettek több tucat tisztítószert a szekrényekben, csak az olyan folttisztítókat szerették, amelyeket sokoldalúan fel lehetett használni. Nem véletlenül élte ekkor fénykorát a mosószóda, amit a lakás szinte minden helyiségében bevethetsz. Megmutatjuk, hogyan.

Mosáshoz

Mivel fehérítő hatása is van, a mosószódát ne használd színes ruhákhoz, fehérekhez azonban annál bátrabban: nemcsak remekül tisztít, de a sárgaságot is megszünteti. Egyszerűen tegyél két-három evőkanállal a mosószer-adagolóba, majd indítsd el a programot. A mosószódahasználata semmivel sem bonyolultabb, mint a modern mosóporoké.

Áztatáshoz

Makacsabb foltok eltávolításához áztatásra lehet szükség. Amosószódából ekkor is elegendő egy egészen kis mennyiség, akár egy teáskanálnyi is. Oldd fel meleg vízben, majd áztasd benne egy órán át a ruhát. Ezután a legmakacsabb folt is eltávolítható, akár alacsony hőmérsékletű, 40 fokos mosással is.

Mosogatáshoz

Nem irritálja a kezet, és jóval olcsóbb, mint a mosogatószerek. Amosószóda leginkább a zsíros edények tisztításában verhetetlen. Oldj fel a mosogatóvízben két teáskanálnyi mosószódát, áztasd bele az edényeket, majd súrold át őket - a zsír fellazul, és nyom nélkül eltűnik. Az üvegedényeket a mosószódás tisztítás után öblítsd el ecettel, különben foltosra száradnak, alumíniumedényeken pedig ne használd a szódát, mert foltot hagy.

Tűzhelytisztításhoz

Teljesen természetes és nagyon erős zsíroldószert kapsz, ha egy evőkanálmosószódát elkeversz egy kevés ecettel. A tömény szóda a legmakacsabb zsírfoltokat is fellazítja, és sütőtisztításban is verhetetlen.

Csempemosásra

Mivel finom súroló hatása van, és a vízkövet is oldja, a filléres csodaszert a fürdőszobában is bátran használhatod. Egy evőkanálnyi mennyiséget oldj fel öt liter kéz meleg vízben, majd ezzel súrold át a csempéket és a szanitereket.
kisebb normál nagyobb
Tippek vízkő ellen

Természetes tisztítószerek a konyhábólA legjobb megoldások a lefolyók dugulása ellen15 tisztítószer, amiben nem csalódtunk15 filléres csodaszerA legkülönösebb házi WC-tisztítókEldugott kórokozótelepek a konyhában12 munka, amit szerelő nélkül is elvégezhetszBaktériumok a lakásban15 tipp, amivel tízezreket spórolhatszA 15 legfinomabb lakásillatosító


WC-tisztításra

mosószódának enyhe fertőtlenítő hatása is van, amit szintén érdemes kihasználni. Igazi nagyágyú például, ha a WC tisztításáról van szó, hiszen a vízkőről, a szagokról és a baktériumokról egyszerre gondoskodik. A legegyszerűbben úgy tudod használni, ha egy szórófejes flakonba fél liter forró vizet és nagyjából három evőkanálnyi mosószódát töltesz, majd ezzel spricceled körbe a kagylót. A nagyobb hatékonyság kedvéért még egy csepp teafa- vagy citromolajat is adhatsz a keverékhez.
kisebb normál nagyobb
Természetes tisztítószerek a konyhábólA legjobb megoldások a lefolyók dugulása ellen15 tisztítószer, amiben nem csalódtunk15 filléres csodaszerA legkülönösebb házi WC-tisztítókEldugott kórokozótelepek a konyhában12 munka, amit szerelő nélkül is elvégezhetszBaktériumok a lakásban15 tipp, amivel tízezreket spórolhatszA 15 legfinomabb lakásillatosító

Kvíz!
Ismered a legmeglepőbb tisztítószereket?



Szagtalanításra

mosószóda a szagokat is megköti, ezért a szekrényekben vagy a hűtőszekrényben is hasznát veszed. Töltsd egy papírborítékba, majd tedd oda, ahol meg akarod szüntetni az állott levegőt vagy az ételszagot. Időnként rázogasd meg a papírtasakot - ha úgy érzed, elnehezült, akkor a szóda telítődött, és ideje kicserélni.


Hol kapható?

Mosószódát háztartási boltokban, vegyi árú boltokban, nagyobb áruházakban is kaphatsz, de szinte minden drogériában is megtalálható. Ha neked úgy kényelmesebb, internetről is rendelhetsz a tisztítószerből, itt talán még a bolti árnál is olcsóbban juthatsz hozzá, körülbelül 300 forintért vásárolhatod meg az egy kilogrammos kiszerelést.

Bórax (500g)


Bórax bemutatása

A bórax (nátrium-borát, nátrium-tetraborát) a bórsav nátriummal alkotott sója. Általában puha, színtelen kristályokból álló fehér por formájában fordul elő. Vízben jól oldódik. A legtöbben otthoni tisztítószerként használják, de számos egyéb felhasználási módja is van.

Bórax használata
  • Általános tisztítószer: Oldjon fel egy evőkanál bóraxot 0,5 liter meleg vízben, és azzal tisztítsa a padlót, csempét, mosható tapétát.
  • Folttisztítás: Foltok eltávolításához (például borfolt) szórja be azonnal asztali sóval, majd áztassa be a ruhát bóraxos oldatba.
  • Ablakmosás: Nagyon piszkos üveg esetén tegyen az ablakmosó vízbe kevés bóraxot. 
  • Csiszolt üveg tisztítása: A csiszolt üvegek akkor lesznek fényesek, ha langyos bóraxos vízben mosogatja el őket, amibe egy kis darab szappant is felold. A tisztogatást érdemes puha kefével és ronggyal végezni, majd tiszta vízzel leöblíteni.
  • Virágok szárítása: Szárazvirág készítéséhez és tartósításához a virágot helyezze egy időre bóraxporba.
  • Rovarölőszer: A rovarokat nehéz kiirtani, mert eldugott helyekre fészkelik be magukat. Védekezésképpen szórjon bórax pórt a hangyák vonulási útvonalához.
  • Favédőszer: Kültéri vagy párás helyen levő új faanyagot 1: 1 arányú bórax-bórsav 10 %-os, 50 C-os oldatába mártsa vagy permetezze. A sóoldata a fa belsejében kikristályosodik, így a szút is kipusztítja és a gombákat is távol tartja.
  • Vízkőeltávolítás: Az edénybe tegyen egy evőkanál bóraxot, töltse fel vízzel és a vizet forralja fel. Ha a víz kihűlt, öntse ki, és egy durva ronggyal dörzsölje le a felületét.

Fontos! A bórax az emberre is mérgező. Tartsa gyermekektől elzárva!

Miért környezetbarát, öko termék?

- Környezetbarát, lebomló tisztítószer

Kiszerelés

500 g



Bruttó ár:
449 Ft(354 Ft + ÁFA)





Mosószóda (1kg)



Bruttó ár:
449 Ft(354 Ft + ÁFA)

Termékismertető




Mosószóda bemutatása

A mosószóda (nátrium karbonát, más néven sziksó) biológiailag lebomló, általános vízlágyító-, áztató-, zsíroldó- és tisztítószer. A mosószódát használhatja mosáshoz önállóan a hagyományos mosópora helyett vagy azzal kombinálva (1:1 arányban kiváltható a megszokott mosószer egy része), esetleg mosódióval keverve, hogy tovább fokozza a folttisztító hatást. A sziksóval sokkal olcsóbbra jön ki a mosás.
Mosószóda használata

- Mosás: Mosódióval történő mosásnál a mosószer adagolóba tegyen kb. 3 evőkanálnyi mosószódát
- Mosás: Hagyományos mosóporának 1/3 - 1/2 részét helyettesítheti a sziksóval. Nem veszi ki a textíliák színét. Ajánlott hőfok: 60 és 40 Celsius fok
- Felmosás: Felmosóvízbe is teheti (5 l víz/ 2 evőkanál mosószóda), vagy nagyobb felületeket is moshat az oldattal.
- Áztatás: Az erősen szennyezett, foltos, olajos ruhák áztatásához tegyen 5 l langyos vízbe kb. 2 evőkanálnyi mosószódát. Ügyelje a textília színtartósságára!
- Mosogatás: 5 liter forró vízben feloldott egy evőkanál mosószóda eltávolítja az edényekről a zsiradékot, az égett foltokat. Az üvegedényeket utána ecetes vízzel öblítse, különben foltosan száradnak. Alumínium edényeket ne mosson vele!
- Általnos tisztítás: 1 liter meleg vízben oldott 1 evőkanál mosószóda a legszívósabb tűzhelyeket, a legzsírosabb csempét, linóleumot is tisztává varázsolja. A piszkos keféket, konyharuhákat, rongyokat meleg, mosószódás szappanos vízben tisztíthatja, szagtalaníthatjaod.

A mosószóda száraz, hűvös helyen tárolandó. Ha érzékeny bőrű, akkor ajánlott gumikesztyűben dolgozni vele, mert szárítja a bőrt!

Minőségét korlátlan ideig megőrzi.

Kattintson a Zöldpolc Öko teszt logóra, és olvassa el a teljes öko tesztünket a mosódió héj és a mosószóda mosási hatékonyságáról.


























Szódabikarbóna (500g)



Bruttó ár:
249 Ft(196 Ft + ÁFA)

Szódabikarbóna bemutatása

A szódabikarbóna (tudományos nevén nátrium-hidrogénkarbonát, más néven nátrium-bikarbóna) enyhén lúgos kémhatású, vízben jól oldódó só. Hidrogén-karbonát ionból (HCO3-), és nátrium-ionból (Na+) áll. A savakat semlegesíti, és közben szén-dioxid szabadul fel. Hihetetlenül sokoldalú anyag. A szódabikarbónát leginkább tisztításra és fertőtlenítésre ajánljuk, de többek között a kellemetlen illatok megszüntetésére és folteltávolításra is használható.

A szódabikarbóna sok más tisztítószerrel ellentétben a környezetre ártalmatlan.

Szódabikarbóna használata
  • Otthoni tisztítás: A szódabikarbóna önmagában, vagy vízzel, ecettel keverve súroló-, és általános tisztítószer. Kitűnő szolgálatot tesz a fürdőszobában is. A WC-t szintén lehet szódabikarbónával vagy ecetes vízzel súrolni. Edényeken, csempéken, hűtőszekrény belsejében, a sütőben található makacs szennyeződésekkel is elbánik.
  • Fertőtlenítés: Rendszerint nem is gondolunk rá, de a fésűk, kefék, manikűrkészlet, smink-ecsetek, szivacsok és más hasonló eszközök a baktériumok melegágyai lehetnek. Alapos tisztítás, fertőtlenítés céljából tegyük azokat szódabikarbónás áztató oldatba. Egy mosdókagylónyi vízbe keverjünk 8 evőkanál szódabikarbónát. Hagyjuk benne állni a tisztítandó tárgyakat egy éjszakán át, majd öblítsünk le másnap reggel.
  • Mosás: Mosódióval kombinálva növeli a zsíroldó hatást.
  • Kéz tisztítása: Nedvesítse be a kezét, és enyhén dörzsölje be szódabikarbónával. A kéz bőre tiszta és lágy lesz tőle.
  • Folteltávolítás: Zsír-, kávé- és teafoltok eltávolítása ruhákról, szövetekről. A zsírfoltra öntsön lobogó forró vizet, azután szórjon rá száraz szódabikarbónát és súrolja ki. A friss zsírfoltot szódabikarbónás vízzel törölje le a bőrkárpitról, majd több réteg nedvszívó papírral itassa fel a nedvességet. A kávé- és teafoltot nedves szivacsra szórt szódabikarbónával könnyen eltávolíthatja.
  • Szagok szemlegesítése: A szódabikarbóna kiváló szagtalanító. A hűtőszekrénybe rakjon egy nyitott szódabikarbónás zacskót. A hálószobában a matrac felfrissítéséhez szórjon rá szódabikarbónát, hagyja állni rajta, majd porszívózza le. A bolti légfrissítők és szagtalanítók allergiát, légúti panaszokat, sőt súlyosabb egészségügyi problémákat is okozhatnak. Szintetikus illatanyagaikkal tulajdonképpen a beltéri légszennyezést növelik.
  • Lefolyó tisztítása: A legagresszívebb és egészségünkre legkárosabb bolti tisztítószerek közé tartoznak a lefolyótisztítók. Szelídebb, de hatásos módszer, ha az eldugult lefolyóba szódabikarbónát teszünk, majd ecetet öntünk rá, végül a habzás után forró vízzel leöntjük.
  • Patinamentesítés
  • Felülettisztítás: Egy bizonyos felülettisztítási eljárásnál, az ún. szemcseszórásnál kitűnő anyag (nem okoz felület károsodást az üvegen, króm felületen, kíméletes a műanyagokkal)
  • Izzadásgátló: Még nyirkos bőrünket egy kis pamutdarabra tett szódabikarbónával töröljük át fürdés után.

Fontos! Az általunk árult szódabikarbóna nem étkezési szódabikarbóna. Emberi fogyasztásra, pl. emésztési zavarok enyhítésére nem ajánlott.
Miért környezetbarát, öko termék

- Környezetbarát tisztító- és fertőtlenítőszer
Kiszerelés

500 g
Sokoldalú
Ecettel lefolyótisztításhoz kiváló, megakadályozza a komolyabb dugulást. Vízzel pépesre összekeverve a forró sütőbe kenni, majd kihűlés után nedves ruhával ledörzsölni - tökéletes zsíroldó. Kevés sóval keverve súrolós tisztítószer. Cipőből eltünteti a lábszagot, hűtőből a kellemetlen szagokat. És még sorolhatnám...
A hűtő szagtalanítására, wc és a fürdőkád takarítására használom. A felületet beszórom szódabikarbónával és ecetet öntök rá. Ezután a szennyeződések könnyedén eltávolíthatók, szivaccsal vagy nyeles kefével.
A termékek kaphatók:

Zöldpolc ökobolt és -webáruház 
www.zoldpolc.hu 
1118 Budapest, Budaörsi út 131/A 
Bolt nyitva tartás: K, Cs 14-18 
(Egyéb időpontokban egyeztetéssel) 
Tel: +36-20-265-6777 
Fax: +36-1-700-2115 
Email: info@zoldpolc.hu
KONYHAI TURPISSÁGOK

Mivel soha nem kedveltem a csirkemellet, fõleg a**tyúk vastag, száraz húsát, mindig igyekeztem tõle megszabadulni,**holott a legdrágább alkatrésze a szárnyasoknak. Itt tanultam meg,**hogy mielõtt pl. kirántanám, éjszakára íróban (savanyú tej)**kell áztatni, amitõl igen finom zamatos íze lesz. Nem lesz száraz, hanem**olyan lesz, mint a borjúhús.
Van úgy, hogy rengeteg gyönyörû petrezselyem**van a - kb. 2 nm-es - kertemben, de van úgy, hogy egyáltalán nincs.**Itt tanultam meg azt is, hogy amikor sok a petrezselyem, akkor le kell**szedni, jól meg kell mosni, nem kell összevágni, nem kell**kiszárítani, mert akkor elveszti a jó ízét és az aromáját, hanem össze kell**tekerni szivar alakúra, és be kell csomagolni jó szorosan nylon zacskóba**és így kell tárolni a mélyhûtõben. Ha szükség van rá, úgy**fagyott állapotban gyönyörûen lehet szeletelni, és épp olyan az íze és az**állaga, mintha épp akkor szedtem volna frissen a kertbõl.
A petrezselyem-, lestyán- és zellerlevelet**szárítás után összekeverem, így teszem zárható üvegbe. Ezt a keveréket minden töltelék húshoz**használom (fasírozott, töltöttpaprika, töltött**csirke), valamint a zsemlyegombóc galuskájába is**szórok. Ha szilikonformában sütünk, a tûpróbát**makarónival vagy spagettivel végezzük, így biztos nem károsodik a forma.
A krumplifõzelék akkor lesz igazán finom, ha a rántásba reszelt hagymát teszünk.
Ha a szárazbabhoz fõzés közben fél**zöldpaprikát adunk, kihozza a bab ízét, legyen az fõzelék vagy leves.
Ha a csirkemájat sütés elõtt villával**megszurkáljuk, nem "köpköd" sütés közben
Amikor olcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok**belõle akár 1-2 kg-t is. A jól megmosott gyümölcs héját lereszelem, és cukorral összekeverve**egy mûanyag, zárható tetejû edénybe teszem és lefagyasztom.. Süteményekhez kiváló. A levét kifacsarom, és jégkockakészítõbe**téve lefagyasztom. Bármikor elõvehetem tea, limonádé ízesítéséhez.
De a kézen lévõ halszag eltüntetéséhez is**nagyon jó.
Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk**egy evõkanál étolajat,így nem ragad az edényaljához, és az olaj is kevésbé habosodik.
A sovány húsokat panírozás elõtt kenjük meg**olajjal, akkor sütés közben nem száradnak ki..
A fejes saláta nem tárolható sokáig,**elõfordulhat, hogy kissé megfonnyad. Ilyenkor nyers burgonya szeletekkel együtt**tegyük hideg vízbe néhány percre.>
Fûszereket nem csak a húsokra tehetünk**grillezéskor. Ha faszénparázsra babérlevelet, rozmaringot**vagy más illatos fûszereket szórunk, a húsok**átveszik az aromás illatokat.
A füstölt kolbászról úgy tudod a**legkönnyebben eltávolítani a héját, ha elõtte hideg vizet engedsz rá. Ezután pikk-pakk lejön a bõre.
Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája,**piskótához, rántottához, nokedlihez, stb. teszek bele egy kis kurkumát.Nagyon szép színe**lesz tõle.
A bablevest rántás helyett úgy sûrítem,**hogy a benne fõtt zöldséget összeturmixolom. Így mindenki megeszi, finom és egészséges is! A szárított zeller- és petrezselyemlevelet**mozsárban összetöröm,és amikor már majdnem kész a leves (gulyás, bab, stb.),csak akkor teszem bele.**Finom az íze és az illata.
A túrógombócot érdemes fagylaltos kanállal**szaggatni a forróvízbe. Gyors és nem maszatolós.
Ha a másnapos kenyeret párpercre nedves**konyharuhába csavarod, majd elõmelegített sütõbe teszed 5-10 percre,**olyan lesz, mintha friss lenne..
Kovászos uborka készítésekor a kaprot és a**kenyeret egy sûrû szövésû anyagban helyezem az üvegbe,így nem lesz**zavaros a lé és egyben kiemelhetõ.
Ha megégetted a kezed, azonnal kend be**tejföllel - VAGY szórj rá lisztet ! Nem fog fájni, és nem lesz hólyagos sem .
Muffin sütéskor is hasznos egy fagylaltos**kanál. Meleg vízbe mártva szépen, egyenletesen osztható el a tészta a**kapszlikba, amiben sütjük.
A kávézacc a hûtõben is jó szolgálatot**tesz: eltünteti kellemetlen szagokat.
A mikróban újramelegíteni kívánt rántott**húst húzzunk el folyó csapvíz alatt: nem lesz cipõtalp ha megmelegítjük.**Ugyanez igaz bármilyen ételre, amit mikróban melegítünk, víz vagy**tej rácsöpögtetésével nem szárad ki.
Mikróban melegített folyadékban nem mindig**egyenletesen oszlik el a hõ ezért miután kivettük, keverjük fel.
Mikrohullámú sütõben is fellehet olvasztani a**csokit,ha vízfürdõbe rakjuk (pl. mikrózható tálba félig vizet teszünk,**abba pedig beletszünk egy magas falú mikrózható üveget, amibe beleaprítottuk**a csokoládét).
Garantáltan nem ríkat meg a vöröshagyma, ha**megmossuk hideg vízben és a kést is bevizezzük, mielõtt vágni kezdjük.
A felezett hagymát, amit épp nem vágunk, friss**felével lefelé fordítsuk a vágódeszkára, így kevesebb**illóolaj kerül a levegõbe.
Ha megégettük az ujjunkat,és nincs kéznél**semmi hideg - mártsuk sóba az égett részt: nem fog felhólyagosodni.
                               
Megmaradt tojásfehérje, mert csak a sárgája**kellett? Tegyük be a hûtõbe a fehérjét, és másnapig használjuk**fel:rántottához, omlettekhez, panírozáshoz lazítónak kiváló, ill. habcsókot is készíthetünk belõle,**díszíthetünk habjával süteményeket is.
Befõttesüveget úgy is kifertõtleníthetünk,**hogy félig megtöltjük vízzel, és a fedele nélkül néhány percre a**mikróba, a legmagasabb fokozatra betesszük.
Magunk is készíthetünk házi ételízesítõt: vegyünk a piacon friss leveszöldségbõl több**csomaggal, majd daráljuk le. Tegyük kifertõtlenített csavaros üvegekbe,**adjunk hozzá sót, Ez tartósítani fogja. Felhasználáskor figyeljünk a benne lévõ**plusz sómennyiségre!
Általában minden gyümölcs hûthetõ kivéve a**déligyümölcsöket. Banánt egyáltalán ne tegyünk a hûtõbe, mert**nagyon hamar megfonnyad,
Ne tároljuk a kenyeret a hûtõszekrényben**lehet, hogy azt hisszük, sokáig eláll, viszont a tésztája gyorsabban**öregszik, szívósodik.
Ne öntsük ki a befõttek vagy konzervek levét**salátákba, süteményekbe tökéletes ízadó komponensek lehetnek.
Ha a palacsintatésztát szénsavas**ásványvízzel vagy szódavízzel készítjük cukor és tej nélkül, sokkal**könnyebb állagú lesz, nem ragad le, és nem utolsósorban olcsóbb az elõállítása**is. Kétszer annyi szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel még könnyebb**és vékonyabb tésztát kapunk, sokkal több palacsinta süthetõ**belõle.
A fõtt tészta nem áll össze, ha kiszedés**elõtt egy pohár hideg vizet öntünk a fõzõléhez.
A rántott hús sokkal finomabb, ha a**panírozásnál a tojásba egy kis sört is öntünk.
Ha mézet kell kimérned kanállal, elõbb**olajozd be a kanalat. Garantáltan lecsusszan róla a méz!
A citrom héját nem dobom ki, mélyhûtõbe**teszem, fagyottan könnyen reszelhetõ.
A hússzeletek közé folpackot teszek, így**fagyasztom le, mert ezzel a módszerrel nem fagy össze. Annyi szeletet**veszek ki belõle, amennyire szükség van.
Tésztát, levest, meggyet, stb. úgy fagyasztok**le, hogy egy 1 literes tejes doboz tetejét**levágom, zacskóval kibélelem, ebbe teszem a fagyasztani valót, ha**megfagyott, kiveszem a dobozból , így kis téglákat kapok, melyek jól**pakolhatók a fagyasztóban.
A hangyák nem szeretik az uborkát, tegyetek**uborka héjat oda, ahonnan el akarjátok ûzni õket!!!
Áttetszõ jégkockát akarsz, akkor elõzõleg**forrald fel a vizet.
A Tükör gyönyörû lesz ha Vhite Spirittel**tisztitod (festék hígító)
Rágógumi a ruhában ? Tedd egy órára a**mélyhûtõdbe
A fehérnemû nem elég fehér ? Áztasd 10**percig egy szelet citrommal a meleg vízben !-ÉS ADJ HOZZÁ**SZÓDABIKARBÓNÁT!!!
Hajad nem elég fényes ? Tegyél egy**kávéskanál ecetet a hajadra és úgy mosd meg, VAGY INKÁBB AZ ÖBLÍTÕBE!!!
Hogy a citrom kiadja a az összes levét, áztasd**egy órát meleg vízben és csak utána csavard
Hogy ne legyen a káposzta fõzéstõl**kellemetlen szag, tegyél egy szelet kenyeret a káposzta tetejére,(egy kis**zacskóban, hogy a morzsák ne kerüljenek a káposzta közé)
A hagymától könnyezik a szemed, rágcsálj egy**rágógumit.
Tintafolt a ruhán ? Tegyél jó vastagon**fogkrémet a foltra, hagyd megszáradni, és csak utána mosd ki.
Távol tartani egeret, és patkányt, hintsd meg**fekete bors porral a területet ahol tanyáznak. Elmennek másfelé,

Konyhai fortélyok:
  1. Sokkal ízletesebb lesz a rántott hús, ha néhány órával korábban sós tejbe beáztatod, 1-2 gerezd fokhagyma társaságában, s a hűtőbe rakod.

    2. Nem kunkorodik fel sütés közben a szalonna, ha villával megszurkáljuk.

    3. A felvágott zeller és karalábé alufóliába téve a hűtőszekrényben akár egy hétig is friss marad, míg nejlonban csúnyán elszíneződik.

    4. Mikor jó a sütőpor? Tegyél belőle késhegynyit hideg vízbe. Ha kis buborékok jönnek fel a tetejére, használható. Ha viszont erősen pezseg, inkább dobd ki.

    5. Szárított fűszerekből egyharmaddal többet használjunk a frissnél, mert szegényebb az aroma és illóolaj-tartalmuk.

    6. Mielőtt a habcsókhoz a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá vered, tegyél hozzá csipetnyi sütőport. Így a sütemény különösen laza és magas lesz.

    7. A nyers és főtt tojást úgy lehet megkülönböztetni egymástól, ha az asztalon megforgatod őket. A főtt rögtön megáll, a nyers pedig tovább gurul. Amikor két ujjal megpörgetjük az asztalon a tojást a tengelye körül, majd hirtelen felülről rátesszük az ujjunkat és pillanatra megállítjuk: a nyers tojás belseje lágy és független a héjától, ezért mikor a héját lefékezzük, a tojás belseje a mozgási energiája folytán dinamikusan tovább mozog, ezért elengedve a tojást az még tovább fordul párat, mert e belseje hajtja. Ellenben a főtt tojás egyben van a belsejével, egységet alkot, ezért ha megállítjuk, azonnal megáll a belseje is!

    8. A felbontott pezsgőből nem megy ki a szénsav, ha az üvegbe egy kiskanalat lógatsz bele.

    9. Ahhoz, hogy a kocsonyaié biztosan megdermedjen, a főzés megkezdésekor a húsokkal együtt 3 db csirkelábat teszek a lébe. Biztos siker és nem kell zselatint használni.

    10. Alufóliába vagy Folpackba csomagolva hónapokig eláll az élesztő a fagyasztóban. Ha szükséged van rá, néhány órával felhasználás előtt tedd ki a szobahőmérsékletű konyhába.

    11. A puding nem bőrösödik meg, ha tálba öntés után egy kanál cukorral megszórjuk.

    12. Nem ég le a tejbegríz, ha főzés előtt egy kis vizet töltünk az edénybe.

    13. Ha a rozsdamentes edény aljára ráég az étel, önts bele egy kis ecetet, forrald két percig. Súrolás nélkül eltávolíthatod a foltot.

    14. Használat előtt a citromot görgesd meg egy kicsit az asztal lapján, így lédúsabb lesz. Ha csak pár cseppet akarsz felhasználni, megmosása után szúrjál bele kötőtűt, úgy nyomd ki a levét. A maradékot csavard alufóliába.

    15. Lényegesen lassabban ég a gyertya, ha az első használat előtt néhány órára a fagyasztóba teszed.

    16. Az élesztőt mindig langyos tejbe tegyed! Pici cukorral, amelyet a tejbe teszel, elősegíted az élesztő "felfutását".

    17. Puha lesz a marhahús, ha sütés előtt két nappal bekened napraforgóolajjal, és lezárva beteszed a hűtőszekrénybe.

    18. Ha néhány karikára vágott burgonyaszeletet teszel a leégett pecsenye levébe, akkor az magába szedi az égett ízt.

    19. A palacsinta finomabb és könnyebb lesz, ha a tejet fele rész szódavízzel keverjük, és a tésztát fél órát pihentetjük.

    20. A rizst föl lehet melegíteni. Miután a maradékot 3-4 napig a hűtőszekrényben, vagy akár hat hónapig a mélyhűtőben tartottuk, forró víz fölött, szűrőn átgőzölhetjük.




 

Kovászoljon burgonyával!


Ropogós és tartós lesz a sváb módszerrel
A svábok nem kenyérrel, hanem burgonyával készítik a kovászos uborkát. Ha van otthon óburgonya, próbálják ki önök is.
Sváb szokás módjára az uborka nem a kenyértől, hanem a burgonyában lévő természetes keményítőtartalomtól "kovászolódik" meg. Sokan nem is hívják kovászos uborkának, hiszen ahhoz eredetileg kovászos kenyér kell, bár érlelése ugyanúgy a napon, 3-4 nap alatt történik. Az alaprecept
A kovászos uborkának sokféle fűszerezése létezik, de amit mindenképpen érdemes beletenni az a kapor, a só és a fokhagyma. Ízlés szerint kerülhet még bele mustármag, babérlevél vagy szemes bors is. Egy 5 literes üveghez körülbelül 2,5 kg nagyobb méretű uborkára lesz szükség, amit alaposan meg kell mosni, akár dörzsölni is, hogy semmilyen szennyeződés ne maradjon rajta, mert úgy könnyebben megromolhat az uborka. Ha akarjuk, negyedekbe vagy félbe vághatjuk, de maradhatnak egészben is. Kb. 6 közepes szem burgonyára lesz szükségünk, amit megmosunk, mert héjástól fogjuk felhasználni, majd kettévágjuk. Meghámozunk 6 gerezd fokhagymát is. Egy csokor kaprot, a fokhagyma és a burgonya felét az üveg aljára tesszük, az uborkákat szépen az üvegbe rendezgetjük, majd még egy csokor kaporral, és a maradék fokhagymával és burgonyával zárjuk a sort. Ekkor mehet bele ízlés szerint további fűszer, például mustármag, babérlevél, végül langyos, sós vízzel felöntjük. Literenként nagyjából 1 dkg só szükséges. A tetejét kistányérral vagy alufóliával lefedjük, majd a napon 3-4 napig érleljük.

Hogy miért szeretik?

az uborka igazán ropogós lesz mivel nem kenyérrel készül, nem lesz zavaros a leve hűvös helyen akár hónapokig is eláll ezt a módszert savanyú káposzta esetében is alkalmazni lehet

A burgonyát se dobjuk el Az uborkával érlelt burgonyát megehetjük az uborka mellé, de lereszelve, kevés ecettel, reszelt fokhagymával és tejföllel elkeverve, igazán finom burgonyás salátát kapunk.
 


Így használd az aszpirint külsőleg gombás fertőzés és pattanások ellen!
Ismerj meg két szokatlan bőrgyógyító aszpirinreceptet, mellyel gyors eredményt érhetsz el.
A gyógyszert 1899. március 6-án jegyezték be a berlini Császári Szabadalmi Hivatalban. Az 1980-as évekig az aszpirin pályafutása klasszikusnak mondható, elsősorban fejfájás- és lázcsillapítóként alkalmazták. Ezt követően azonban számos új tulajdonságára derült fény. Ismerd meg két alternatív felhasználási formáját!Gombás fertőzések kezelésére

Kutatások bizonyították az aszpirin gombaellenes hatását, ennek ellenére érzékenyebb területeken nem ajánlott a használata. Lábgomba esetén azonban kipróbálhatod a hatását. Törj össze egy tablettát, és pépesítsd egy kevés vízzel. Ezt követően vidd fel az érintett felületre, és finoman dörzsöld át vele a bőrt. Hagyd megszáradni, majd kevés langyos vízzel öblítsd le. Naponta kétszer ismételd meg a műveletet.Korpa ellen: aszpirines öblítés

A korpás fejbőr hátterében a legtöbb esetben az úgynevezett Malassezia vagy Microsporum gombafajok állnak. Előbbi a fejbőr lemezes hámlását, utóbbi apróbb, lisztszerű hámlást okoz. A gombás fejbőr kezelésekor a legfontosabb a megfelelő samponválasztás. Érdemes cink-, kén- vagy szeléntartamú szert vásárolnod.Pattanásos bőrre

Szalicilsav-tartalma miatt az aszpirin segíti a gyulladt, pattanásos bőr gyógyulását is. Törj össze egy tablettát, és adj hozzá egy kevés vizet, hogy pépes állagú legyen. Fültisztító pálcikával vidd fel a pattanásokra, majd hagyd hatni egy órát. Makacs akné esetén akár egész éjszakára is a bőrödön hagyhatod.
Bőrradírnak is jó

Ha nem szereted a szemcsés bőrradírokat, kipróbálhatod az aszpirint. Oldj fel két tablettát annyi vízben, hogy pépes állagú legyen. Kend a megtisztított arcra, majd dörzsöld át vele finoman - a szemkörnyék érzékeny bőrét kihagyva. Pár percig hagyd rajta, majd óvatosan, langyos vízzel öblítsd le. Arról azonban ne feledkezz meg, hogy az aszpirin nemcsak gyulladáscsökkentő, de szárítja is a bőrt. Használata után tehát hidratálj alaposan.

A kezelést azonban kiegészítheted aszpirines öblítéssel. Oldj fel egy tablettát három-négy deciliter langyos vízben, és hajmosás után öblítsd le vele a hajad. Ám arra nagyon vigyázz, hogy ne kerüljön a szemedbe.
Szobanövényeknek is

A szobanövények gombás fertőzéseit is megszüntetheted a tabletta segítségével. Oldj fel egy aszpirint két deciliter vízben, majd szórófejes flakonból spricceld az érintett felületre. Néhány nap alatt javulást tapasztalsz majd.







Nem kevesek mindennapjait keseríti meg a korpa - rontja a haj kinézetét, amely ellen - gondoljuk - csak profi hajápoló szerekkel tehetünkKeverjünk össze egy tálban 1-2 evőkanál lenmagolajat, illetve egy teáskanál cukrot. Folyékony lenmagolaj helyett - ha nincs kéznél - akár lenmagolaj-kapszulát is használhatunk, 3-5 kapszula tartalmát.

A korpa ellen nemcsak a borsosabb árú megoldások kínálnak alternatívát.A házi praktikák is bevethetők.

Ráadásul több előnyük is van, azon túl, hogy nem drágák: a fejbőrt és a hajat is megkíméljük a kémiai anyagoktól.

A lenmagolaj az almaecet és a cukor is csodákat tehet a korpás hajjal, csupán tudni kell a felhasználás módját.A keveréket öntsük a fejünkre, majd masszírozzuk be. Az olajos keverék 20 percig álljon a fejünkön, tekerjük be addig a hajunkat nedves törölközőbe, vagy tegyünk rá fürdősapkát.

Amikor letelt az idő, a hajat kiöblítjük, samponnal megmossuk. Majd részesítsük a tincseket almaecetes zuhanyban.

Két csészényi langyos vízben keverjünk össze két evőkanál almaecetet és 2 evőkanál hidrogén peroxidot. Ha van üvegcsénk vagy dobozunk, amelyből permetezni lehet a keveréket, olyanba tegyük bele.

Hogy jobban eloszlassuk a keveréket, spricceljük választékonként a hajra.Majd masszírozzuk alaposan a fejbőrbe.

Csavarjuk fel a hajat újra törölközőbe vagy egy zuhanyzósapkával fogjuk össze. Hagyjuk hatni az ecetes keveréket 20 percig, majd öblítsük ki teljesen a hajat!



Forrás:noitema.hu





  2011-10-22 22:23:29, szombat


7 filléres tipp a ragyogó csempéhez!

A csempe a fürdőszoba éke, ám sajnos a párától és napi fürdéstől hamar foltok tarkítják még a legszebb csempét is.

Néha viszont elég pár házi tisztítószer, és a Nagymama jól bevált praktikái hogy a csempe újra eredeti fényében ragyogjon és tündököljön!



A csempéket a fürdőszobában és a konyhában is érdemes minden héten egyszer egy mosószeres vagy szappanos vízzel jó alaposan átmosni, majd egy puha szivaccsal, tiszta vízzel öblítsük át, végül egy puha ronggyal töröljük szárazra. Soha ne használjunk lúgos vegyszert, vagy erős súrolószert, mert ez karcolja a csempe felületét!

Ha a csempén foltok találhatók, fogjunk egy nagyobb citromot, vágjuk ketté és dörzsöljük át vele a folt helyét. Ezután várjunk néhány percet és egy száraz ronggyal töröljük át a felületet. A citrom többek között a rozsdafoltot is eltávolítja.

A vízkő a fürdőszobában a leggyakoribb, hiszen itt a zuhanyzás és fürdés által keltett gőz azonnal lerakódik a csempére.

Ha épp nincs otthon a legdrágább vízkőoldószer, semmi gond! Engedjünk egy tálba 1 liter forró vizet, majd adjunk hozzá 1 dl ecetet, de vigyázat ne hajoljunk túl közel a tálhoz, mert az ecetes gőzt így belélegezzük! Végül az ecetes vízzel és egy puha ronggyal töröljük át a csempéket és a vízkőnek nyoma sem marad!

Ha a csempék közötti fuga már elkoszolódott, vegyünk egy régi kidobásra ítélt fogkefét és súrolószerrel dörzsöljük át vele a fugákat. Mielőtt a fürdőkádat megtisztítjuk érdemes a kádba forró vizet engedni, majd hagyni kell gőzölögni pár percet, mert a gőz fellazítja a szennyeződéseket.Ha azt szeretnénk, hogy a tisztítás után a csempe ragyogjon, kenjük be vékony réteg viasszal. Hagyjuk rajta néhány percig, majd mielőtt végleg megszáradna, dörzsöljük le száraz szivaccsal, vagy kendővel, így nem csak ragyogni fog a csempe, de a vízkő sem marad meg rajta.

Ha a csempe már elvesztette fényét, csillogását, mártsunk bele szalmiákoldatba egy újságpapírt, vagy egyszerűen dörzsöljük át a felületét szarvasbőrrel. Gyakran a foltok okozói a penészgombák, amelyeket eltüntetni már nem olyan egyszerű. A rosszul szellőztetett és erősen párás fürdőszobában a penész hamar megtelepszik.


Ám az ecet itt is a segítségünkre lehet, 1 liter forró vízbe öntsünk óvatosan 1 dl 20%.-os ecetet és ezzel a keverékkel dörzsöljük át a fugákat és a repedéseket. Ezt a műveletet két-háromnaponta újra érdemes végig csinálni egészen addig, amíg a penész el nem tűnik teljesen!

Ha a fürdőszobában vagy a konyhában a csempét rendszeresen tisztítjuk és kezeljük, ragyogása éveken át megmarad!







Filléres arcpakolások a konyhából

Az ősz beköszöntével az arcbőrünk fokozottabb ápolást igényel, hiszen megviseli az évszakváltás. Nem kell azonban rögtön azon aggódni, hogy milyen drága kezelések és kozmetikumok kellenek majd a regeneráláshoz. Egyszerűen csak induljunk el a konyhába és nézzük meg, hogy milyen hozzávalók lapulnak a szekrények és a hűtő mélyén, és akkor mi magunk készíthetünk frissítő pakolásokat, amihez nem szükséges boszorkányos ügyesség!

Minden bőrtípusra nyugtató és pihentető, tisztító kúrának ajánlatos kamillát forrázni (drogériákban és gyógyszertárakban is lehet venni pár száz forintért 100 grammot, ami sokáig elég lesz). A kihűlt vagy langyos kamillát körülbelül negyed óráig hagyjuk az arcunkon és ezzel puha, kellemes tapintású bőrt tudunk elérni. Az idő leteltével egy papírtörlővel szedjük le a kamilla darabokat, és töröljük át a ,,kamillateával" az arcunkat az esetleges kisebb darabok eltávolítása miatt. A szemek nyugtatásához is alkalmazhatjuk, ha a kiforrázott levébe mártunk vatta pamacsot, és a relaxációs 15 perc alatt, behunyjuk a szemünk és a pamacsokat rátesszük. Kellemesebb az élmény, ha valamilyen nyugtató, harmonikus zenei aláfestés is a rendelkezésünkre áll. Mindez egy stresszes nap után, valóban újjávarázsolja az embert.

A másik nagyon egyszerű pakolás, ha egy nem túlérett és nem is zöld banánt összetörünk villával, pürésítjük, és rögtön felvisszük az arcra a masszát. Remek táplálás a bőrnek, mivel A, B és C-vitamin is van a banánban, ami a bőrt élettel telivé, egészségessé fogja varázsolni. Ezt a pakolást is lehet alkalmazni mindenféle bőrtípusra. Egyszerű és gyors, mégis nagyon hatékony.

Ha egy kicsit összetettebb pakolásokban gondolkodunk, akkor mindenképpen adódik egy vitaminos, regeneráló maszk. Ehhez egy evőkanálnyi natúr joghurtra lesz szükség, majd ebbe reszeljünk bele egy sárgarépát, majd pedig két kiskanál élesztővel keverjük össze. Ez egy vitamin bomba a bőrnek, szintén jó minden bőrtípusra, de a zsíros bőrűeknek kimondottan ajánlott.

Mitesszeres, aknés bőrre javallott, ha uborkát reszelünk, akár a héjával együtt, majd ehhez adunk néhány csepp citromlevet és két kiskanál élesztőt. Ez a masszát összekeverjük, ha esetleg az uborka leve miatt túl hígra sikerül, akkor egy kis liszttel lehet sűríteni a pakolást. Ezt a krémet vigyük fel az arcunkra, és hagyjuk hatni 15-20 percet, majd pedig dörzsölve távolítsuk el.

Hatásos lehet még, ha egy meghámozott őszibarackot felfőzünk, majd pürésítjük és egy-két evőkanál mézet adunk hozzá. Ezt visszük fel a bőrre, és húsz perc után sima, friss és üde lesz az arcunk, a B és C vitamintól.

Feszesítéshez hatékony, ha két evőkanál joghurtot egy evőkanál citromlével keverünk össze, és ezt a maszkot kenjük a bőrünkre, majd hagyjuk száradni 25-30 percet végül lemossuk. Az eredmény egy selymes és feszes arcbőr.


Hidratáláshoz remek, ha összetörünk (vágódeszkán vagy mozsárban) zabpelyhet. Majd vizet forralunk (egy decilitert) és ehhez egy evőkanál édesköményt adunk. 10 perc eltelte után leszűrjük és hagyjuk kihűlni. Ezután egy evőkanál édeskömény teát adunk egy evőkanál zabpehelyhez és mindehhez még egy evőkanál mézet is keverünk. Ezt a krémet kenjük fel a tiszta arcbőrre és körülbelül 20 percet hagyjuk rajta, majd pedig hideg vízzel lemossuk.

Kellemes továbbá a bőrnek, ha egy evőkanál olívaolajhoz keverünk egy tojás sárgáját és két kiskanál citromlevet. 30 percet hagyjuk hatni az arcunkon, majd hideg vízzel lemossuk. Ez egy tisztító hatású pakolás, így heti egy alkalommal javasolt a használata.

Mindezek mellett, ha kicsit kísérletezőbb kedvűek vagyunk, akkor magunk is készíthetünk saját arcpakolásokat. Mindenképpen hatékony összetevők lehetnek ehhez: a joghurt, a méz, az élesztő, a tojás, az uborka és a citrom. Mellé biztosan nem fogunk lőni, ugyanakkor a bőrünk biztosan hálás lesz a gondoskodásért.

Olajos Eszter








Sajnos kevés ember mondhatja magát olyan szerencsésnek, hogy normál bőre van, így a faggyúkiválasztás is teljesen normálisan működik.

Ám ha ön mégis eme kevés szerencsés közé sorolhatja magát, akkor az ön arca bársonyos tapintású, egyenletes, színe üde, a pórusok zártak, és a víztartalom is egyenletes. Ám ahhoz hogy ez a szép bőr megmaradjon itt is fontos a megfelelő bőrápolás nap, mint nap.

Arctisztításhoz közömbös és lágy arctisztító tejet használjunk, majd jöhet a tonizálás ehhez alkoholmentes arc tonikot válasszunk pl. uborkás vagy aloé verás kozmetikumot. Ma már igen széles a választék a boltok polcain és szerencsére talán egyre több a természetes kozmetikum, ami nem tartalmazz agresszív vegyi anyag sokaságát.

Fontos a heti egyszeri arcradírozás is, amely az elhalt hámsejteket távolítja el bőrünkről így folyamatos lesz a megújulás. Igyunk minél több zöld teát és sok C-E vitamint, amelyek megvédik bőrünket a külső környezeti hatásoktól télen, nyáron.

Még a normál típusú bőr is gyakran változik télen zsírosabb, míg nyáron kissé szárazabb lesz, így ennek megfelelően kezeljük bőrünket is.

Akár otthon is készíthetünk saját bőrradírt, amihez csak néhány dióra vagy mandulára van szükségünk.

Egy pohár tejet langyosítsunk meg morzsoljunk bele egy kocka élesztőt, és adjunk hozzá némi tört dió vagy mandula belet. Keverjük össze és vigyük, fel arcunkra majd 20 perc után óvatosan dörzsöljük le bőrünkről a radírt. A maradékot langyos vízzel mossuk le, majd kenjük be hidratáló- krémmel.


Ha ez túl durva lenne bőrünknek a dió és mandula helyett tehetünk bele egy kis uborka levet, hiszen az élesztő már önmagában is hámlasztó hatással bír. A pakolás előtt érdemes bőrünket felpuhítani ehhez a fehér mályvatea a legjobb.

Télire érdemes bőrünket felkészíteni a hideg a fagyos időjárással szemben, így kényeztessük és ápoljuk minél többet, otthoni természetes szépségápoló szerekkel.








A marcipán a cukrászok által használt egyik díszítő elem, amelyből különböző formákat lehet kialakítani. Aki kedvet érez, hozzá próbálja ki a marcipán készítést otthon.

Az ügyes és kreatív háziasszonyok saját maguk is megpróbálkozhatnak a marcipán készítésével és formázásával, ehhez szeretnénk némi segítséget nyújtani.

Aki szeretne saját maga marcipánt készíteni szüksége lesz mandulabélre, porcukorra és vízre. Vegyünk, kb. 30 dkg mandulabél hámozzuk meg, ezt úgy a legkönnyebb, ha pár percre forró vízbe áztatjuk, utána már könnyedén lejön a héja. Ezután a mandulákat szárítsuk ki legalább egy napig és daráljuk le.

A felét dolgozzuk össze kb. 20 dkg porcukorral, majd főzzünk össze 20 dkg cukrot, vízzel egy lábosba, és ha kihűlt keverjük össze a cukros mandulával. Máris kész a marcipán. Ezt lehet színezni ételfestékkel és ízesíteni dióval, és aromákkal.

A marcipán kitűnő minőségű lesz, ha a porcukor helyett szörpöt használunk, és a felfőzött szörpös szirupot öntjük a darált mandulára. Ha kevesebb a marcipánban a cukor jobban lehet majd formázni.

Így készül a marcipánfré

Hozzávalók:

20 dkg mandula, 20 dkg porcukor, 20 dkg vaníliás cukor.


A mandulát forró vízbe mártjuk, kivesszük, majd meghámozzuk és hagyjuk kiszáradni. Ezután ledaráljuk, és egy üstbe elkeverjük a cukorral és annyi vízzel, hogy sűrű egynemű masszát kapjunk. Ezután hagyjuk kihűlni és újra átdaráljuk, majd kézzel átgyúrjuk.

Cukormáz készítése bevonáshoz

15 dkg porcukrot átszitálunk, és 1 tojásfehérjével simára keverjük.

A keverés közben adjunk hozzá egy negyed citrom levét szépen szinte cseppenként. Ettől a máz szép fényes lesz, de ha színezni szeretnénk, adjunk hozzá ételfestéket. Az így elkészült mázat felhasználhatjuk sütemények és torták díszítésére.








A fűtés szezon közeledtével, és a hűvös idő beálltával elindul gyakorlatilag a illóolaj szezon, illetve előtérbe kerülnek a különböző illóolajok és gyertyák. Jól esik ilyenkor kicsit kényeztetni magunkat, illetve ekkor fokozottabban kezdünk el figyelni az egészségmegőrzésre, hogy se a nátha, se a megfázás, sem pedig az influenza ne tudjon ledönteni bennünket a lábunkról. Ebben pedig hasznos segítő társakra lelhetünk az illóolajok világában.

Az illóolajokat általában préseléssel vagy pedig lepárlással állítják elő a növényekből, majd pedig apró kis üvegekben kerülnek az üzletek polcaira, ahonnan a kedvünk és az ízlésünk szerint válogatva beszerezhetjük őket. Ezek a kis rejtett esszenciák remekül szolgálnak, ha a lakás levegőjének a frissítéséről van szó (milyen kellemes is egy fárasztó nap után fahéj vagy vanília illatra hazaérni). Emellett nagyon fontos szerepet játszanak az egészségmegőrzésben, illetve a lábadozás során is, különféle problémák kezelésére.

Kis mennyiségben (pár csepp) kell használni őket, hiszen nagyon tömény a koncentrációjuk, így például egy csepp rózsaolajban 30 kinyílt rózsa illata rejlik!

A gyógyhatásuk talán a legfontosabb erényük, számtalan egészségügyi problémában nyújthatnak hathatós segítséget. Szerencsénk van, hiszen egyszerre többfélét is használhatunk belőlük, csak jól kell összeválogatni őket, és akkor egymás hatását fokozhatják. Kúraszerűen úgy tartják, hogy egy-egy illóolajat vagy keveréket maximum három hétig ajánlott használni. Az olajakat az említett töménység miatt mindig hígítva kell alkalmazni, pláne ha belső használatra alkalmazzuk (ilyenkor maximum 3 csepp a megengedett, naponta legfeljebb háromszor, három hétnél nem tovább, és tisztán sohasem, csak bevivő anyaggal együtt pl. kockacukorra cseppentve).

No, de akkor lássuk, hogy milyen lehetőségeink is vannak!

1. Citromolaj: halvány zöldessárga színű, a citrom héjából nyerik hidegsajtolással. Üde, friss és könnyed az illata. Hatásait nézve remek vírus- és baktériumölő, segít a fertőzések elleni harcban, gyulladás gátlóként is működik, erősíti az immunrendszert, hatékony a herpesz vagy más szájfertőzések kezelésében. A légutakat kitisztítja, hatásos influenza, hörghurut, megfázás és torokgyulladás esetén is, láz- és vérzéscsillapító (fogínyvérzés, borotválkozás vágásai stb.). Salaktalanításban is kedvezően működik, vagy a méregtelenítésben, illetve enyhíti a savasodást (így a reumatikus és ízületi panaszok enyhítésében is szerepe van). Fontos továbbá, hogy feszesebbé teszi a bőrt, zsíros hajra és bőrre is kiválóan alkalmazható. Frissít és megnyugtat (a félelmek leküzdésénél is megnyugtató illat), illetve jobb kedvre derít.

2. Levendula: az egyetlen olaj, amit hígítatlanul is alkalmazhatunk a bőrünkön. Ez is serkenti az immunrendszert, szabályozza a vérnyomásunkat, jótékony a női hormonok működésére. A legkedveltebb és legismertebb olajok egyike. Tiszta és üde az illata, mely egyszerre frissít és nyugtat is bennünket. Általában halványszínű, vízgőzös lepárlással állítják elő.
Remek fájdalomcsillapító és görcsoldó, és szintén vírus- és baktériumölő. Égési sérüléseknél segíti a szép sebgyógyulást, a fájdalom hamarabb múlik el, és nem hólyagosodik fel a bőr. Emellett horzsolások, más sérülések kezelésében is hatékony, illetve illata a könnyebb és nyugodtabb álmokat is meghozza. Ekcéma, pikkelysömör kezelésére is hatásos, nagyon jó fej-, fog-, fül- és torokfájásra, mandulagyulladás kezelésére, valamint oldja az izomgörcsöket és a gyomorfájást. Csökkenti a fáradtságérzést, segít a depresszió és a túl érzékenység kezelésében.

3. Borsmenta: láz- és fájdalomcsillapító, hatásos a menstruációs görcsök kezelésében és illata pedig jótékony a fejfájás elűzésében. Homlok- és arcüreg gyulladás esetén is kiválóan alkalmazható, illetve rosszullét vagy ájulás esetén borsmentát szagoltathatunk a ,,beteggel", mert élénkítő, erőteljesebb illatú.

4. Ánizs: desztillációs úton nyerik, az összezúzott magokból. Étvágygerjesztő hatása igen ismert, emellett hányingercsillapító és gyomorerősítő is, görcsoldó és élénkítő hatása is van. Vizelethajtó és köptető (így légzőszervi betegségeknél kiváló), ennek is van fertőtlenítő hatása, így jól jön az élősködők (tetvek stb.) elűzéséhez, illetve bőrnyugtató is, valamint általános működés szabályozó, (így a tüdő, a szív és az érrendszer működését segíti).

5. Bazsalikom: csökkent koncentrációnál, migrén, hurut, mentális fáradtság, megfázás és köhögés esetén kiváló. Ajánlott még rovarcsípések kezelésére, emésztési rendellenességek, asztma esetén is. Frissít és energiával tölt fel bennünket, ha egy bazsalikomos fürdővizet készítünk magunknak.

6. Bergamott: zöldes, sárgás színű. Egy hatalmas fa gyümölcsének héjából nyerik. Csökkenti az izomfájdalmakat, gyógyítja a megfázás és az influenza tüneteit. Bőrtisztító, bőrfertőtlenítő, így nehezen gyógyuló sebek, zsíros és pattanásos bőr kiváló ellenszere, alkalmas borogatások készítésére. Serkenti az emésztést, oldja a görcsöket, féregűző és szélhajtó, nyugtató és feszültségoldó. Segít továbbá a húgyúti fertőzések legyőzésében, megelőzi a hüvelygombásodást. Normalizálja a szívműködést, javítja az étvágyat. Frissít és harmonizál, így megszünteti az idegeskedést, hatékony a pánikbetegség és a kimerültség elleni harcban.

7. Grapefruit olaj: zöldessárga az illóolaja, és a gyümölcshéj hideg sajtolásával vagy vízgőz desztillációjával nyerik. Fanyar, friss és tiszta illat jellemzi. Épp ezért élénkít és harmonizál, hangulatjavító, feszültség és szorongás oldó. Fertőtlenít is, lázat csillapít, görcsöket old, valamint légzéskönnyítő hatása is ismert. Továbbá jót tesz a pattanásos bőrnek, enyhíti az ízületi- és izomfájdalmakat, vizelethajtó és hatékony társ a cellulitisz ellen.

8. Teafaolaj: színe halványsárga, a teafa tűszerű leveleiből nyerik lepárlással, és jellegzetesen kámfor illata van. Régóta használt a fertőzések és a sebek gyógyításában (gomba, vírus és baktériumölő), így hatásos a gombás fertőzések ellen (szájfekély, húgyúti fertőzés, lábgomba stb.). Erősíti a szervezet ellenálló képességét, oldja a nyálkát, enyhíti az asztmát, köhögést, gége- és mandulafájást. Fontos tulajdonsága, hogy a koncentrációt és a gondolkodás képességét segíti, erőt ad és megnyugtat. És ez is hatásos a bőrproblémák kezelésében.


Belső használatra illetve gyógyításra csak minőségi illóolajat vásároljunk, a pár száz forintos olajok csak illatosításra szolgálnak!

Láthatjuk tehát mindebből, hogy rengeteg lehetőség van a kezünkben, ha nem akarunk mindenféle bogyókat és gyógyszereket beszedni. Hatékonyan lehet küzdeni természetes szerekkel is a legtöbb probléma ellen, mindemellett nagy segítség az ellazulásban egy-egy illóolaj, illetve a kedélyállapotunk javításában. Induljunk tehát illóolaj beszerző körútra és vegyünk aztán egy jól megérdemelt olajos fürdőt, az általunk preferált illattal...

Olajos Eszter







A környezeti hatások közül bőrünk egyik legnagyobb ellensége a hideg levegő, a szennyezett jeges levegő pedig éveket öregíthet a bőrünkön.

Az antioxidánsok lassítják a bőröd öregedését. Persze a legideálisabb lenne tiszta levegőn, stresszmentesen élni, csakis egészséges ételeket fogyasztani, tartózkodni a kemikáliáktól. Maradjunk a realitásoknál, összeválogattunk őszi finomságokat, amelyek a bőrödet is védik.

C-vitaminban. Készíts minden reggel magadnak csipkebogyóteából és feketeribizliléből koktélt, fele-fele arányban, édesíteni sem kell. Egész napra ossz be 1 liter keveréket. A szárított csipkebogyót elég 60 fokos vízben áztatni, így benne marad a vitamin. Ezzel nem csak belülről szépíted a bőröd, az immunrendszeredet is felturbózza.


2. Avokadó: nálunk nem terem, de egész évben lehet kapni. Ebből a termésből készíthetsz egyszerűen szendvicskrémet vagy salátát is. Rengeteg E-vitamin van benne. A krémhez tegyél avokádó húst, fokhagymát, sót, borsot és citromlevet. Tuti tipp kiszáradt, viszkető, fagyott bőrre, az avokádó pakolás. Ha már kivájtad a húsát, akkor a héjával kend át a bőröd és hagyd rajta 10 percig.


3. Mandula és brokkoli: mint minden olajos mag, a mandula is tele van E-vitaminnal. A brokkoli gazdag C-vitaminban, főleg ha nyersen vagy csak leforrázva fogyasztod. Salátához a brokkoli rózsákat keverd össze fokhagymás napraforgóolajjal, sóval és szórj rá aprított mandulát, köretnek és vega főételnek is megállja a helyét.


4. Alma és dió: Az almáról már tényleg szinte mindenki tudja, hogy az egyik legegészségesebb őszi gyümölcs. Még a csecsemők is tudják, mert ez az első ételek egyike, amit már meg tudnak emészteni és tele van C-vitaminnal. A dióban rengeteg a sejtóvó E-vitamin és még számos ásványi anyag. Salátához pirítsd meg a diót serpenyőben. Az reszelt almát keverd össze mézes joghurttal és szórd rá a diót.


5. Sütőtök saláta naranccsal: a sütőtökben, mint minden narancsszínű zöldségben, rengeteg az A-vitamin. A tököt vágd kockákra és főzd pár percig, de ne főzd szét! Szűrd le és tegyél mellé narancs gerezdeket, locsold meg kevés szezámolajjal és szórd meg kesudióval. Az olaj kell az A-vitamin felszívódásához.









Pofonegyszerű módszer, ha szép akarsz lenni!Bizonyos tápanyagok hozzájárulnak a szépséghez: a selymes, fiatal bőrhöz, a fényes, erős hajhoz és az erős körmökhöz.Hogy a bőröd hogyan működik, és hogy néz ki, az nagyban függ a kívülről alkalmazott kozmetikumokon túl attól, hogyan táplálod belülről. Léteznek olyan tápanyagok, amelyek segítik azoknak a biológiai folyamatoknak a működését, amelyek az egészséges bőr sejtjeinek termelését biztosítják, védik a bőrt és a sejthártyát a káros szabad gyökök ellen, semlegesítik a légszennyezés, napozás és más hasonló negatív hatások jeleit a bőrön.

A bőr öregedési folyamatát késleltetni kívánó szemlélet szerint a bőr antioxidáns-védelmet igényel. Mechanikai sajátosságai, rugalmassága, felszíni textúrája a kollagén- és elasztikus rostok megfelelő sűrűségétől és geometriai elrendezésétől függ. A kollagénrostok és az elasztin károsodása, mennyiségének csökkenése a bőr lazává válását, ráncosodását eredményezi.Tápláld belülről a bőröd!

Bőrünk minden egyes sejtje élő organizmus, melynek optimális működéséhez tápanyagokra van szükség. Ezekhez a tápanyagokhoz az egészséges táplálkozással juthatunk hozzá. Modern táplálkozásunk azonban gyakran hiányos, emiatt szükségessé válhat az étrend-kiegészítés. Továbbá szervezetünk az elraktározott vitaminok és ásványi anyagok nagy részét a sejteknek a levegőszennyezés, a stressz, a kemikáliák és más hasonló negatív hatások elleni küzdelméhez használja fel.

A különböző tápanyagokhoz általában nem jutunk hozzá kellő mennyiségben az ennivalóinkból. Hiányuk azután a megnövekedett tápanyagigénnyel együtt a szervezet idő előtti öregedéséhez vezet, egyszerűen azért, mert hiányoznak azok az anyagok, amelyek a sejtek egészséges működéséhez szükségesek. Ezek a létfontosságú és védő tápanyagok hozzájárulnak a bőr rugalmasságának megőrzéséhez, a ráncok kialakulásának megakadályozásához, a bőr nedvességének megtartásához, a haj fényének és sűrűségének megóvásához és a körmök erősítéséhez.

Varázserő a természetből

A természet legjobb nyersanyagai aktív hatóanyagaiknak köszönhetően védő és ápoló hatást fejtenek ki a bőrre:

Vitaminok: a C-vitamin nélkülözhetetlen a kollagén és az elasztin alapanyagának képzéséhez. A C- és az E-vitamin, valamint a karotinoidok együttesen nagyobb antioxidáns-aktivitást biztosítanak, és erősítik a bőr immunválaszát.

Szelén: védi a bőrt az UV-fény okozta károsodástól, a DNS-károsodástól és a zsírok oxidációjától.

Cink: az érdessé vált vagy aknés bőr, a rossz sebgyógyulás és a cinkhiány összefüggést mutat. A cink alkotóeleme az új sejtek képzésében részt vevő DNS-nek, RNS-nek és a fehérjeszintézishez szükséges enzimnek is.

Omega-3-zsírsavak: ezek a főleg a halolajban megtalálható telítetlen zsírsavak belső testkozmetikai szerepet is játszanak. Védik a bőrt, hajat és a körmöket a kiszáradás ellen.

Paradicsomkivonat: karotinoidokat (likopint, béta-karotint és luteint), természetes antioxidánsokat tartalmazó növényi kivonatok, késleltetik a bőr öregedését.

Biotin (H-vitamin): a biotinhiány különböző bőrelváltozásokhoz vezet, mint dermatitisz, hámlás, hajhullás és gyenge, töredező körmök.

Pycnogenol: egy különleges tengerparti fenyőféle kérgének kivonata, amely elősegíti a kollagénsűrűség növelését a bőrben, és védi a kollagénrostokat a romlástól. Fokozza a mikrocirkulációs keringést, ami jobb oxigén- és tápanyagellátást biztosít, és gyorsítja a salakanyagok eltávolítását.

Természetes szilikonok: a szilikon rugalmassá teszi a bőrt, és erősíti a hajat és a körmöket.

Ezek az anyagok nem helyettesítik a hagyományos, krémmel és testápolóval végzett bőrápolást, de mindenképp a szépségápolás alapköveinek tekinthetők, optimálissá teszik a bőr és a kötőszövet működését, ezáltal szépítik a bőrt, a hajat és a körmöket.









Megéri házilag, házi tejből dolgozniA bolti tejről szinte mindenki rossz véleménnyel van, de ez önmagában nem túl konstruktív. Megnézzük, mi mindent készíthetünk magunk nyers tejből, otthon.A bolti tejekhez fűződő visszás viszonyunk érthető, de ezzel még nem vagyunk beljebb. Szerencsére léteznek biztonságosabb és egészségesebb megoldások is, amihez csak nyers tej és egy kis házimunka szükséges. Nagyon megéri - egy próbát mindenképpen.

Kis tejtöri

Régészeti leletek tanúbizonysága szerint az ember évezredek óta fogyasztja bizonyos állatok tejét. Sőt Kleopátra már külsőleg is, szépészeti célokra is alkalmazta a szamártejet. A tej fogyasztása körül újra és újra fellobbanó a vitában, miszerint egészséges vagy éppenséggel káros-e, nem szeretnénk állást foglalni, azonban saját példánkból tudjuk, hogy egy jó tejeskávé sok tejhabbal megfelelően kipárnázza az idegeket kora reggel.Az évezredek során milliók haltak meg tejjárványok miatt (például tébécé), azonban a tej tartósítását tekintve az igazi áttörést Louis Pasteur és Claude Bernard módszere hozta meg 1862-ben, amit azóta pasztörizálásnak neveztek el. Az eljárás lényege, hogy a folyadékokat 60-90°C közé felmelegítve és hirtelen 5°C körüli hőmérsékletre lehűtve a folyadékok mikroorganizmus-tartalma drasztikusan lecsökken, ezáltal eltarthatóságuk megnő. Tudnunk kell azonban, hogy a pasztörizálással nemcsak a rossz baktériumok pusztulnak el, hanem (hőfok függvényében) a jók is, sérül továbbá a tej ásványianyag- és vitamintartalma. A manapság oly népszerű, hosszan eltartható UHT (ultra high temperature) tejeket 135°C közeli hőmérsékletre melegítik, ezért is van a jellegzetes kicsit ,,kozmás" utóíze. Ezek a tejek a ,,normál" pasztőrözött tejekhez képest alacsonyabb ásványianyag- és vitamintartalommal rendelkeznek.

A tehén és teje

A tehén termékén, a tejen az állat táplálkozása, tartástechnológiája is nyomot hagy. A legfinomabb tejet a szabadtartásban tartott, mezőn legelésző állatok adják. A frissen lefejt, tőgymeleg tej baktericid hatással rendelkezik, azaz a baktréiumszám nemhogy nőne, hanem éppen csökken benne. Ez a hatás két óra hosszat tart, abban az esetben, ha a tej hőmérséklete állandó. Nyers tejnek a kezeletlen tejet nevezi a szakirodalom. A bádogbocikból 5-6°C-os, hűtött tejet lehet vásárolni.Mire érdemes odafigyelni?

1. Kitől vesszük? A házi tejet árusítóknak jól látható helyen ki kell függeszteniük a tej összes paraméterét!

2. Tárolása 5-6°C fokon történjen!

3. A hűtőlánc ne szakadjon meg! Nyári melegben a piacon vásárolt tej hűtését meg kell oldanunk, különben aludttejjel az üvegben érünk majd haza!

4. Fogyasztás előtt forraljuk fel!

5. A hamisított (hígított) tej nem forr fel, vagy csak hosszabb idő alatt. Sajnos, a jó minőségű tejek esetében 20-30 % víz hozzáadásával érzékszervileg NEM megállapítható, hogy a tejet hamisították!

6. Nagyon tiszta, porcelán- vagy üvegedényben tároljuk!Néhány tipp, mit és hogyan készítsünk a tejből
(A leírást végigolvasva kitűnik, hogy a vásárolt tej az utolsó cseppjéig hasznosítható!)

Tejszín
Szobahőmérsékleten a tejből pár óra leforgása alatt kiválik a tejzsír, ami a tej tetején megül. Ez a tejszín. Kanállal leszedve, felforralva, hűtőben lehűtve kész is a házi tejszín, ami simán felverhető némely bolti társával ellentétben.

Vaj és író
A tejszínből nemcsak tejszínhab, hanem vaj is készíthető. A vajkészítés mellékterméke az író. A tejszínt befőttes üvegbe töltve, rázogatva kicsapódik belőle a vaj, illetve a tetején elkülönül az író. A vaj tovább ízesíthető sóval, borssal, szárított fűszerekkel (petrezselyem, majoránna, oregánó stb.), így fűszervajat kapunk. Az író gyümölccsel turmixolva isteni frissítő ital!

Aludttej és tejföl
Ha a friss tejet nem szobahőmérsékleten, hanem melegebb (de nem forró) helyen tároljuk 1-2 nap alatt megalszik. Az aludttej az egyik legfinomabb dolog, ami a tejjel történhet! Az aludttej tetején képződő zsíros réteg pedig a tejföl.

Túró és savó
A tejföl alatt megmaradt aludttejből túrót készíthetünk. Lassan, óvatosan hevítve, majd forráspont alatt tartva kicsapódik a fehérje, ami gyakorlatilag a túró. Célszerű néha megkeverni, hogy a ne álljon össze. Ezt követően szitán vagy tiszta konyharuhán átszűrjük. (A konyharuha ne legyen vegyszermaradványos! Mosás után célszerű ecetben átöblíteni.) Egy óra alatt kicsöpög belőle a savó, amiből gyümölccsel szintén készülhet gyümölcsturmix.

Sajt
Sajt készülhet a friss túróból is. A túrót fűszerezzük friss zöldfűszerekkel (rozmaring, kakukkfű, oregánó, petrezselyem, majoránna, kapor), sóval, alakítsuk gömbformává, majd a hűtőben nehezéket ráhelyezve sajtoljuk. Másik módszer, hogy a friss tejet sóval ízesítjük (1 literhez 2 dkg só), majd folyamatosan kevergetve főzzük 20-30 percig. Ezt követően tűzről levéve mennyiségtől függően (1 liter tej esetében 25 ml ecet) öntünk bele alma- vagy borecetet. A fehérjék kicsapódnak, és beindul a túrósodás. Ízesíthetjük zöldfűszerekkel, köménnyel, tiszta konyharuhába töltjük, azt megcsomózzuk és a csomó alatt egy fakanalat átdugva hideg helyen lecsöpögtetjük. 1-2 nap alatt kész is a friss, fűszeres házi sajtunk.

Joghurt és kefir
A nyers tejet forraljuk fel, majd keverjünk bele egy doboz bolti kefirt vagy joghurtot. Ezt követően meleg helyen rövid időn belül (12 óra-1 nap) megerjed. Ebből a ,,házi" kefirből/joghurtból célszerű félretenni egy adagot, hogy a következő alkalommal már azzal savanyíthassuk a házi tejet. A gyümölcsjoghurt elkészítése innen már csak egy lépés. Turmixgép, plusz gyümölcs és házi joghurt. Garantáltan adalékanyag-mentes.










A pácolás:Száraz pácoláskor a sózott húsok levét 1 hét múlva fűszerezhetjük: 0.5 l vízben főzzünk fel babérlevelet, koriandert, fokhagymát. Ezzel öntözzük meg a húst. A fűszeres húslével naponta öntözzük a húst. Az edényből 1 hét után az oldalast, 3 hét után a karajt, tarját, 5 hét múlva a sonkát, bőrös lapockát vegyük ki.

Ekkorra beérnek. A kivett húst áztassuk fél napig hideg vízben. Meleg vízzel lemosva, fél napig szikkasztjuk. Ezután hideg füstön füstöljük, míg sötét rózsaszínű nem lesz.

A nedves - kevert - pácolás az előbbitől annyiban különbözik, hogy a sóval dörzsölt húsra 1 hét után annyi páclét öntünk, amennyi ellepi. Tiszta farácsot téve rá, nehéz tárggyal lenyomva, 3-4 naponként megforgatjuk. Időnként ellenőrizzük a páclé minőségét. Ha változást észlelünk, friss, ugyanolyan töménységű páclével cseréljük ki. A régit kiöntjük. A páclében érlelődő húsokat 3-4 naponként megforgatjuk: a húsokat másik tiszta edénybe rakva, a páclevet ismét a húsokra öntjük

Ügyeljünk, hogy a nagyobb darabok (sonka, lapocka) alulra, a kisebbek felülre kerüljenek, mert a kisebbek és vékonyabbak gyorsabban érnek át, így azokat könnyebb a pácléből kiszedni. A tokaszalonna, császárhús, oldalas érési ideje kb. 8-10 nap, a karaj, tarja, bőrtelen lapocka és a nagy darabokban levő húsoké kb. 12-14 nap, 4-5 kg-os sonkáé 28-30 nap, 5 kg-on felüli sonkáé 35-36 nap. Ezen időn túl a húsokat már nem ajánlatos tovább a páclében tartani, hanem mielőbb fel kell füstölni.

A sózás

Nagy gonddal tisztítsuk a sózó edényeket. Legjobb a vörösfenyőből vagy tölgyből készült kád, teknő. Használat előtt 3 %-os meleg lúgoldattal kisúrolva, tiszta vízzel mossuk ki, párszor öblítsük át, majd szárítsuk ki. A sózáshoz előkészítjük a finomra tört, darált sót, a konyhasóval kevert salétromsót (konzervsót), attól függően, hogy szalonna vagy húsféle sózásához vagy pácolásához használjuk. A szalonnához mindig csak konyhasó, a húsfélékhez konyhasón kívül konzervsó is használható.


Konyhasóval a szalonnafélék színe fehér, vagy halványrózsaszín marad, míg a salétromos konyhasókeverék a húsfélékben rögzíti a piros színű izom- és vérfestéket. 10 kg szalonna sózásához - minőségtől függően - 1-1.5 kg só kell. A hús rövidebb idejű tárolásakor az előbb említett sómennyiségnél kevesebb is elég: a hús súlyának 3 %-a. Csak kihűlt húst sózzunk! Ügyeljünk arra is, hogy a helyiség hőmérséklete 3 C-nál ne legyen kevesebb, mert ha a sós lé hőmérséklete fagypontra süllyed, lassítja a hús konzerválását, érését.

A helyiség hőmérséklete 7-8 C-nál több ne legyen, mert a páclé romlani kezd, a hús rossz szagot kap. A sózandó húst, különösen a bőrös részeket, az előkészített sóval jól bedörzsölve, kádba téve, lenyomatjuk. Ez azért kell, hogy a pácléből a hús ne látsszon ki, a lé mindenütt egyaránt érje. A hús 1-2 nap alatt annyi levet enged, amennyi teljesen ellepi. Mivel az oldat töménysége nem egyenletes, a húsokat, szalonnát időnként áthelyezzük: a felsőket alulra, az alsókat felülre. Ezután ráöntjük az elkészített sós vagy főzött páclevet.








Minek venné meg a drága kenceficéket, ha van konyhakertje, ahol sokféle kozmetikum megterem? Külsőleg, belsőleg egyaránt szépítenek, nyugtatják, fiatalítják a fáradt bőrt. 

Végre itt az uborkaszezon, amikor feltölthetjük a dunsztosüvegeket. De a kimaradt uborka sem veszhet kárba, hiszen szeletekben vagy péppé zúzva fantasztikus pakolást készíthetnek belőle a friss arcbőrre vágyó nők. Halványítja a szeplőket, s még jobban fehéríti a bőrt, ha petrezselyemzöldje-pépet is kevernek hozzá. Aztán húzzunk föl néhány sárgarépát, és azokat is pépesítsük s kenjük magunkra, ha barnulni szeretnénk vagy csak egy kis A-vitaminnal akarjuk felturbózni bőrünket. A paradicsom kipréselt leve bőrkondicionáló, hidratáló hatású, a magvakban lévő zsíros olaj pedig lágyít. Emellett regenerálja a napsütés és a szél károsította bőrt, sőt napozás előtti balzsamnak sem utolsó. Akinek meg narancsbőre van, összezúzhat kenőcsnek egy kis csípős fűszerpaprikát, mert élénkíti a vérkeringést - persze csíp is, de hát a szépségért meg kell szenvedni.

Miután minden zöldséget kipróbáltak, jöhetnek a gyümölcsök! Jót tesz a bőrnek az őszibarack, a meggy, a birsalma, a csipkebogyó, télen a narancs. Ezekben rengeteg gyümölcssav, pektin, vitamin és nyomelem van, s így együtt frissítik, puhítják az arcbőrt, nem beszélve a kellemes illatukról. A fekete ribizli termése összehúzza a pórusokat, nyugtatja a fáradt, idősödő bőrt. A dió levelének és kopácsának főzetét már az ókorban hajfestésre, fényesítésre használták, borogatva bőrkiütéseket gyógyítottak vele. A dióolaj fényvédő hatású, ezért napozószerekbe is keverik. A mandula őrölt maghéja bőrradírokban, illetve bőrkeményedést eltávolító készítményekben fedezhető fel, de házilag is lehet próbálkozni darált mandulával való kezelésre.

Aztán ott vannak a gyógynövények! Legklasszikusabb szépítőszer a kamilla, nem véletlenül alapanyaga krémeknek, samponoknak, tusfürdőknek. Virágából készült kivonatok, főzetek nyugtatják, simítják az arcbőrt. A kiszáradt, pikkelyes kéz kezelésére is jó a belőle készült kenőcs. A kamillatea régen szőkítőként is ismert volt, de csakis az eredeti szőkéknek. Ma inkább a fáradt szemek borogatására jöhet szóba, belsőleg pedig emésztési gondokra, megfázásra. Nyugtatja még a bőrt a hársfavirág is, a kakukkfű illóolaja meg izzadásgátló.

Az egyik legsokoldalúbb gyógynövény a körömvirág. Sárga szirmából készült vizes vagy olajos kivonat simítja a száraz, pikkelyes bőrt, ezért is keverik kézvédő balzsamokba. Magas karotintartalma miatt pótolja a bőr A-vitamin-hiányát, de nehezen gyógyuló sebekre is gyógyír. Ahogy az orbáncfű is, ami mellesleg az erősen pattanásos bőr kezelésére kiváló. Zsíros bőrre jó a zsálya levelének kivonata, amely izzadásgátló hatású, ezért is keverik dezodorokba. Olaja fürdővízbe csöppentve nyugtat. Izzadásgátló a zsurló is, de ránctalanít is, mert feszessé teszi a bőrt. A díszcserjeként ismert cserszömörce levele gyulladásgátló, fertőtlenít, ezért használják szájöblítésre, de arctisztításra is jó. És akkor még nem szóltunk a levendulaolaj nyugtató, lazító hatásáról s a rozmaringról mint fiatalítófűről, amely frissíti, tisztítja a bőrt. Ez utóbbit teszi a citromfű is, ha pedig sok rózsánk van, a szirmokat beleszórhatjuk a fürdővízbe, mert nemcsak illatosít, hanem hidratál és ránctalanít.

Nos, az a nő, aki mindezek után nem kapott kedvet a kertészkedéshez, mehet a boltba, ha szépülni szeretne.








Nem csak a borsra igaz, hogy kicsi, de erős, az olajbogyó ugyanis elsőrangú segítő, ha haj- és bőrápolásról van szó!

Az olívaolaj-készítés története évezredes múltra tekint vissza. A bőrre gyakorolt, jótékony hatását már az ókorban is ismerték, így a tehetősebbek szépségkelléktárában fontos szerepet játszott.

Hogyan hat?

Az olívaolajban lévő alfa-tokoferol a legfontosabb természetes E-vitamin. Ez a hasznos antioxidáns késlelteti az öregedést, a ráncosodást, és segít a bőr feszességének megőrzésében, de a hámképződésben és a bőrsejtek megújulásában is. Gyulladáscsökkentő hatású.Bőrproblémák ellen

Sokak számára napi problémát jelent a száraz bőr, amely folyton húzódik, érzékeny, és hajlamosabb a ráncosodásra is. Hetente háromszor kenje át az arcbőrét egy olívaolajjal átitatott, steril vattakoronggal, majd pihenjen le 15 percre. Az E-vitaminban gazdag olaj eközben beszívódik, és belülről táplálja a bőrét, egészségessé teszi azt, és javítja a bőrképet. A felesleget sima vízzel vagy PH-semleges szappannal mossa le. Tiniknek ajánljuk: a pattanásos bőrt kenjék be olívaolajjal, majd 5 perc után masszírozzák át az érintett felületet egy steril gézlappal. Végül mossák meg az arcukat tiszta vízzel.

,,Csodaszer" a körmöknek

Az első benyomás nem csak csinos ruhán, a szép sminken vagy a kedvességen múlik... A gyenge, berepedezett körömvég, a beszakadt körömágybőr sokat ront az összképen, épp ezért szánjon elég időt a körmök és a kézfej bőrének ápolására is! Ezt ajánljuk: 2 rész olívaolajban keverjen el 1 rész frissen csavart citromlevet. Kenje az ujjvégekre és a körmeire az elegyet, majd finoman masszírozza is be. Pihentesse a kézfejét egy törülközőn 20 percig, majd egyszerűen törölje le a felesleget. Ha heti rendszerességgel alkalmazza ezt az ápolási praktikát, látványos eredményt érhet el.










A külső ápolás mellett nagyon fontos, hogy a bőrödet ellásd a megfelelő tápanyagokkal, hogy ereje legyen a védekezésre és regenerálásra.A drogériák polcait elöntő rengeteg kozmetikum között az ember hajlamos arról megfeledkezni, hogy az öregedést elsősorban belülről lehet lelassítani, magyarán táplálkozással.Hiszen, ha a test nincs megfelelően ellátva tápanyagokkal, akkor édesmindegy, hogy mivel keni valaki a bőrt.Lehet, hogy rövid távon javul a bőrkép, de hosszú távon nagyon fontos odafigyelni, hogy optimális legyen a tápanyagbevitel.

Az öregedés egyik fő felelőse a sejtek oxidációja. A testben természetesen is jelenlévő szabadgyökök a különböző káros behatások - napsugárzás, méreganyagok, alkohol - miatt elszaporodnak, és nemcsak a semlegesítendő anyagokat támadják meg, hanem az egészséges sejteket is, melyek így gyorsabban öregednek a normálisnál. Ez a folyamat igaz a bőrsejtekre is, ahol látványos a romlás.

Ahhoz, hogy a folyamatot lelassítsd, két dolgot tehetsz. Egyrészt mérsékelheted a bevitt káros anyagok mennyiségét, másrészt elláthatod a szervezetedet kellő mennyiségű antioxidánssal.

Az antioxidánsok, ahogyan a nevük is mutatja, lekötik a szabadgyökök egy oxigénatomját, így semlegesítik. Ismerd meg a három leghatékonyabbakat, melyek nemcsak a szabadgyökökkel veszik fel a harcot, de más jó tulajdonságaik is vannak.A-vitamin

A zsírban oldódó vitamin antioxidáns hatása mellett a bőr egészségéért is felelős, valamint a látásért, a szövetek növekedéséért is. Kétféle formában létezik, a retinol állati eredetű, a karotinoidok pedig növényekből nyerhetőek.

Elsődleges forrásai a belsőségek, más és vese, spenót, sütőtök, sárgarépa és sárgabarack. Mivel zsírban oldódik, el is raktározza a szervezet, túlzott fogyasztása nem ajánlott, de ez szinte csak akkor fordulhat elő, ha táplálékkiegészítőkkel viszik be. Különösen ügyelni kell az úgynevezett önbarnító tablettákkal, melyek rendkívül sok béta-karotint tartalmaznak, mely az A-vitamin előanyaga.

Ha optimális mértékben fogyasztják, akkor nemcsak a ráncokat csökkenti, de helyreállítja a bőr optimális zsíregyensúlyát, így a pattanások eltűnnek. A bőrszárazságot is mérsékli. Ránctalanító hatását a kozmetikai ipar is használja, szinte nincs olyan öregedésgátló krém, melyben ne lenne retinol.E-vitamin

A legerősebb antioxidáns vitamin a tokeferol, melynek több formája is létezik. Kulcsszerepe van a sejtfalak épségének megőrzésében, valamint a vérkeringés és az izmok normális működésében. Ezek a tulajdonságai teszik a egyik legjobb öregedésgátlóvá. Az A-vitaminhoz hasonlóan zsírban oldódó vitamin. Legfőbb forrása egyes növényi olajok, például búzacsíra- és olívaolaj, olajos magvak, lenmag. Az oly sok késztermékben és gyorsételben megtalálható transzzsírsavak erősen gátolják a felszívódását. A bőr szárazsága jelezhet E-vitamin-hiányt, de a tünet, az A-vitaminnal ellentétben, nem magából a hiányból fakad, hanem abból, hogy a bőr kevés számára hasznosítható zsírt kap, melyek E-vitamint is tartalmaznak.

Ha a szervezetben elegendő E-vitamin van, akkor a bőr puha és bársonyos, színe is egészséges, hiszen a vérkeringés is jól működik. Szelén és C-vitamin egyidejű fogyasztása segíti a felszívódását.C-vitamin

Az aszkorbinsav nagyon sok mindenre jó, bőröd egészsége és szépsége szempontjából mégis antioxidáns hatása miatt fontos, valamint azért, mert elengedhetetlen a kollagéntermelés folyamatához. Ez a fehérje felelős a sejtek rugalmasságáért, az inak, a kötő- és bőrszövetek feszességéért. 25 éves kor felett különösen fontos odafigyelni a megfelelő C-vitamin-fogyasztásra, ugyanis a test kollagénszintje évről évre csökken. Az aszkorbinsav vízben oldódik, elsődleges forrása a zöldpaprika, a citrusfélék és a kivi. A dohányzás nagymértékben akadályozza a hasznosulását, mivel ez a vitamin a nikotinsemlegesítésben is részt vesz.

Ha elegendő C-vitamin jut a szervezetbe - 60 és 100 mg -, akkor a bőr sokáig feszes marad. Mivel véd a fertőzések ellen is, a különböző bőrbetegségek is nehezebben fertőznek.








1 liter 2.8%-os tej, 1dl kefir

A tejet felforraljuk és amikor 3o-fok körüli beleöntjük a kefirt, jól elkeverjük, félre tesszük. 6-8 óra mulva kész kefirünk lesz.

Ebböl félre teszünk 1 dl és a következő adagot már ebből készitjük.

Nagyon jó minden félére főzelékek habarásához tejfől helyett, reggelire müzlivel stb









Legyen természetesen feszes a cicid!e álmod is az, hogy mindig szép feszes cicid legyen?

Szeretnéd, ha melleiden nem látszódna a korod?

Nem kell emiatt sok-sok ezret a drogériákban hagynod csodaszerekért.

El sem fogod hinni, hogy mennyi olyan dolog van otthon, ami alkalmas arra, hogy dacolj a koroddal! És még természetes is!!

Nézzük, mit is kenj a dekoltázsodra!

Először is fontos kihangsúlyozni, hogy nem elég csak kenegetni mellünket, nagyon fontos a rendszeres melltorna, mivel a mell tartóimait is karban kell tartani. Emellett csodás hatása van a hideg-meleg váltózuhanynak is.

1. Mivel a tojásban lévő kollagén feszesítő tulajdonsággal bír, ezért verj fel tojásfehérjét, s forgasd össze felvert tejszínnel, s ezt kend a dekoltázsodra, melleidre. A fehérje bármely arc és mellpakolásban kiváló.

2. Nem csak az arcot kell radírozni, hanem az egész testét. Ebből a dekoltázs és a mell sem maradhat ki. Nagyon jó radírt tudsz Te is készíteni otthon barnacukorból, olívaolajból és szőlőmagolajból.

3. A tojás mellett a szőlőmagolaj az egyik legjobb kollagénforrás. Ezért minden este zuhanyzás után a feszes mellek érdekében használj szőlőmagolajat. Kend be a nyakad, a dekoltázsod és a melleidet! (Reggel, ha nincs sok időd, akkor ne használd, mert lassan szívódik fel.)

4. A szőlőmagolaj mellett az olívaolaj is feszesít, hidratál és puhává varázsol. Langyosíts meg kb. két kanál olívaolajat, vattával kend be a melleidet, dekoltázsodat. A jobb eredmény érdekében 20 percig tekerd be magad fóliába, s pihenj le!

5. Az alma pakolásként is kiváló. Ha ránctalan és gyönyörű dekoltázsra vágysz, akkor reszelj le egy almát, keverd össze tejszínnel, kend a melleidre, dekoltázsodra. 15-20 perc múlva mosd le, s várd az eredményt!

6. Nem feledkezhetünk meg az örök klasszikusról az uborkáról, mely puhítja, frissíti és tisztítja a bőrt. Borítsd be dekoltázsod és a melled uborkakarikákkal, s pihenj így 20 percet! Igazi felfrissülés ez a ciciknek!

Mindig jó egy kis romantika....

+1 És hát a szex jótékony hatásáról se feledkezzünk meg! A rendszeres együttlét során olyan hormonok szabadulnak fel, melyek segítik megőrizni a mell egészségét, s átmenetileg a vérbőségnek köszönhetően még méretnövekedés is bekövetkezhet ;)

Azért, hogy megőrizhessük melleink feszességét, hozok Neked tornagyakorlatokat is!




 

A tisztítószerek ura, a szódabikarbóna

Ne szennyezd a környezeted, de szüntesd meg a szennyeződéseket! A legjobb módszer erre a szódabikarbóna, az otthonod csodaszere.
A szennyeződések szinte minden formáját, szinte valamennyi létező helyről eltávolítja, a szódabikarbóna. Tedd próbára a hatékonyságát, és a természetre káros vegyszerek helyett, vess be egy valódi csodaszert a koszok ellen!

Hol hatásos?

Nevezhetnénk általános tisztítószernek is, hiszen egyszerre pótolja a zsíroldót, a vízkőtelenítőt és a fogkrémet is. A szódabikarbóna különböző, de könnyen elkészíthető receptjei által, saját magad keverheted ki az otthonod ragyogását garantáló szereket.

Tiszta tűzhely, takaros konyha

Az erős maró hatású tisztítószerek ugyan megtisztítják a szennyeződött felületet, viszont belélegezve és a bőrünkkel érintkezve kevésbé ajánlott az alakmázásuk. A szódabikarbóna segít eltávolítani a mocskot, ha a természetes megoldások híve vagy.A sütő tisztítása

A finom sütemények otthonában gyorsan összegyűlik a kosz. A sütő oldalára és az aljára is kerülhet az ételekből a sütés során. Nem kell mást tenni, mint beszórni a felületet szódabikarbónával, ha már teljesen kihűlt. Ez után néhány óránként vizet permetezni és nedvesen tartani a szert, egészen addig, míg teljesen ki nem szárad. Ha kész, ki lehet kaparni, majd még egyszer átmosni a sütő belsejét a következő használat előtt.

Friss lehelet

A kellemes lehelet a jó közérzet alapeleme. Ehhez sincs szükség a boltban kapható drága, színes löttyökre, mivel otthon, perecek alatt kikeverhető a hatásos szájvíz. Mindössze fél pohár vízbe, fél teáskanál szódabikarbónát kell elkeverni. Pár csepp borsmenta olajat hozzáadva, nem csak friss, de mentolos is lesz a lehelet.

Fogpaszta

A szódabikarbóna kellemes leheletet biztosít, de emellett a lepedéket is eltávolítja. Egyszerűen meleg vízzel át kell mosni a fogkefe fejét, majd kevés szódabikarbónával megszórni és már jöhet is a dörzsi.Mindenre kiterjedő ápolás

Ha a szert a meleg fürdővízbe szórjuk, puha és selymes lesz tőle a bőr, még az általában száraz részeknél is, mint a könyök vagy a sarok. Két-három marék elég, hogy a vízzel keveredve kifejtse kellemes hatását, majd a fél órás áztatás után megtapasztaljuk a bársonyos puhaságot.

A tiszta ruha természetes útja

Az egész napos rohanás és munka nyomot hagy a ruhán. A szódabikarbónából készített paszta viszont még az olyan makacs foltokat is kiviszi, mint a beleszáradt étel, izzadtság, bor vagy vér. A foltra szórva, csak egy kevés meleg vízzel kell összekeverni és állni hagyni akár 1-2 órán át, mielőtt a mosógépbe dobnánk a koszos holmit. A ruha színtartósságáról persze előtte meg kell győződni és csak szigorúan a foltra szórni.

Az itt felsorolt néhány példa is mutatja, miért jó, ha mindig van a háznál egy adagnyi szódabikarbóna. Persze az sem árt, ha táskánk bugyraiba is teszünk belőle. Egyrészt elűzi a kiadós kajálás utáni kellemetlen leheletet, másrész megszűnteti a nehéz ételek miatti gyomorpanaszokat.











1. A zsemlyegombócot úgy főzöm ki, hogy egy dupla alufóliát megkenek olajjal, ráöntöm a masszát, becsomagolom. Téglalap alakúra formázom, hústűvel megszurkálom, így teszem a forrásban lévő vízbe. Főzés közben tűpróbát ajánlok. Ha megfőtt, a fóliát lehámozom, az olaj miatt könnyen lejön. Szeletelem, mint a bagettet.

2. A petrezselyem-, lestyán- és zellerlevelet szárítás után összekeverem, így teszem zárható üvegbe. Ezt a keveréket minden töltelék húshoz használom (fasírozott, töltött paprika, töltött csirke), valamint a zsemlyegombóc galuskájába is szórok.

3. Ha szilikonformában sütünk, a tűpróbát makarónival vagy spagettivel végezzük, így biztos nem károsodik a forma.

4. A krumplifőzelék akkor lesz igazán finom, ha a rántásba reszelt hagymát> teszünk.

5. Ha a szárazbabhoz főzés közben fél zöldpaprikát adunk, kihozza a bab ízét, legyen az főzelék vagy leves.

6. Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk, nem ,,köpköd"sütés közben

7. Amikor olcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok belőle akár 1-2 kg-t is. A jól megmosott gyümölcs héját lereszelem, és cukorral összekeverve egy műanyag, zárható tetejű edénybe teszem és lefagyasztom. Süteményekhez kiváló. A levét kifacsarom, és jégkocka készítőbe téve lefagyasztom. Bármikor elővehetem tea, limonádé ízesítéséhez. De a kézen lévő halszag eltüntetéséhez is nagyon jó.

8. Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál étolajat, így nem ragad az edény aljához, és az olaj is kevésbé habosodik.

9. A sovány húsokat panírozás előtt kenjük meg olajjal, akkor sütés közben nem száradnak ki.

10. A fejes saláta nem tárolható sokáig, előfordulhat, hogy kissé megfonnyad.
Ilyenkor nyers burgonyaszeletekkel együtt tegyük hideg vízbe néhány percre.

11. Fűszereket nem csak a húsokra tehetünk grillezéskor. Ha a faszénparázsra babérlevelet, rozmaringot vagy más illatos fűszereket szórunk, a húsok átveszik az aromás illatokat.

12. A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha előtte hideg vizet engedsz rá. Ezután pikk-pakk lejön a bőre.

13. Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához, rántottához, nokedlihez, stb. teszek bele egy kis kurkumát. Nagyon szép színe lesz tőle.

14. A bablevest rántás helyett úgy sűrítem, hogy a benne főtt zöldséget összeturmixolom. Így mindenki megeszi, finom és egészséges is!

15. A szárított zeller- és petrezselyemlevelet mozsárban összetöröm, és amikor már majdnem kész a leves (gulyás, bab, stb.), csak akkor teszem bele. Finom az íze és az illata.

16. A túrógombócot érdemes fagylaltos kanállal szaggatni a forró vízbe. Gyors és nem maszatolós.

17. Ha a másnapos kenyeret pár percre nedves konyharuhába csavarod, majd előmelegített sütőbe teszed 5-10 percre, olyan lesz, mintha friss lenne.

18. Kovászos uborka készítésekor a kaprot és a kenyeret egy sűrű szövésű anyagban helyezem az üvegbe, így nem lesz zavaros a lé, és egyben kiemelhető.

19. Ha megégetted a kezed, azonnal kend be tejföllel. Nem fog fájni, és nem lesz hólyagos sem.

20. Muffin sütéskor is hasznos egy fagylaltoskanál. Meleg vízbe mártva szépen, egyenletesen osztható el a tészta a kapszlikba, amiben sütjük.

21. A kávézacc a hűtőben is jó szolgálatot tesz: eltünteti a> kellemetlen szagokat.

22. A mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst húzzunk el folyó csapvíz alatt: nem lesz cipőtalp ha megmelegítjük. Masik megoldas, ha folpakba csomagolod es sütőbe beleteszed és úgy melegited nem túl hosszu ideig frissnek hat. Ugyanez igaz bármilyen ételre, amit mikróban melegítünk, víz vagy tej rácsöpögtetésével nem szárad ki.

23. Mikróban melegített folyadékban nem mindig egyenletesen oszlik el a hő ezért miután kivettük, keverjük fel.

24. Mikrohullámú sütőben is fel lehet olvasztani a csokit, ha vízfürdőbe rakjuk (pl. mikrózható tálba félig vizet teszünk, abba pedig beleteszünk egy magas falú mikrózható üveget, amibe beleaprítottuk a csokoládét).

25. Garantáltan nem ríkat meg a vöröshagyma, ha megmossuk hideg vízben és a kést is bevizezzük, mielőtt vágni kezdjük. A felezett hagymát, amit épp nem vágunk, friss felével lefelé fordítsuk a vágódeszkára, így kevesebb illóolaj kerül a levegőbe.

26. Ha megégettük az ujjunkat, és nincs kéznél semmi hideg - mártsuk sóba tutu fájni fog és csipni, de ha hideg víz alá rakod az jó vagy sok lisztbe kell martani az égett ujjakat, nagyobb felületnek, csak a hideg víz használ az égett részt: nem fog felhólyagosodni.

27. Megmaradt tojásfehérje, mert csak a sárgája kellett? Tegyük be a hűtőbe a fehérjét, és másnapig használjuk fel: rántottához, omlettekhez, panírozáshoz lazítónak kiváló, ill.habcsókot is készíthetünk belőle, díszíthetünk habjával süteményeket is.

28. Befőttesüveget úgy is kifertőtleníthetünk, hogy félig megtöltjük vízzel, és a fedele nélkül néhány percre a mikróba, a legmagasabb fokozatra betesszük.

29. Magunk is készíthetünk házi ételízesítőt: vegyünk a piacon friss leveszöldségből több csomaggal, majd daráljuk le. Tegyük kifertőtlenített csavaros üvegekbe, adjunk hozzá sót, ez tartósítani fogja. Felhasználáskor figyeljünk a benne lévő plusz só mennyiségre!



30. Általában minden gyümölcs hűthető kivéve a déligyümölcsöket. Banánt egyáltalán ne tegyünk a hűtőbe, mert nagyon hamar megfonnyad, megfeketedik. (Szeletelve már nem.)

31. Ne tároljuk a kenyeret a hűtőszekrényben lehet, hogy azt hisszük, sokáig eláll, viszont a tésztája gyorsabban öregszik, szívósodik.

32 Ne öntsük ki a befőttek vagy konzervek levét salátákba, süteményekbe tökéletes íz adó komponensek lehetnek.

33. Sütés-főzés közben az üresjáratokat mosogatással érdemes kitölteni: amíg a sütőben sül a kenyerünk, elmoshatjuk a keverőtálat/üstöt még frissiben, mielőtt beleköt a tészta, és akkor már csak kirobbantani lehet plusz nem szaporodik fel a mosatlan sem.

34. Ha a palacsintatésztát szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel készítjük cukor és tej nélkül, sokkal könnyebb állagú lesz, nem ragad le, és nem utolsósorban olcsóbb az előállítása is. Kétszer annyi szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel még könnyebb és vékonyabb tésztát kapunk, sokkal több palacsinta süthető belőle.

35. A főtt tészta nem áll össze, ha kiszedés előtt egy pohár hideg vizet öntünk a főzőléhez.

36. A rántott hús sokkal finomabb, ha a panírozásnál a tojásba egy kis sört vagy tejet vagy vizet is öntünk.

37. Ha mézet kell kimérned kanállal, előbb olajozd be a kanalat. Garantáltan lecsusszan róla a méz!

38. A citrom héját nem dobom ki, mélyhűtőbe teszem, fagyottan könnyen reszelhető.

39. A hússzeletek közé folpackot teszek, így fagyasztom le, mert ezzel a módszerrel nem fagy össze. Annyi szeletet veszek ki belőle, amennyire szükség van.

40. Tésztát, levest, meggyet, stb. úgy fagyasztok le, hogy egy 1 literes tejes doboz tetejét levágom, zacskóval kibélelem, ebbe teszem a fagyasztani valót, ha megfagyott, kiveszem a dobozból, így kis téglákat kapok, melyek jól pakolhatók a fagyasztóban.








Eszközök: fahéjolaj, citromolaj, valamilyen hidegen sajtolt olaj (pl. mandula, avokádó)

A kúra tíz napig tart, melynek során minden reggel és este hideg, illetve langyos vízzel frottírozunk (vizes frottírtörülközővel átdörzsöljük a testünk). Az esti frottírozás után bekenjük magunkat egy evőkanál hidegen sajtolt olajjal, melybe öt csepp fahéjolajat és tíz csepp citromolajat tettünk. Éhgyomorra első nap fogyasszunk el egy kiskanál mézet, melybe egy csepp fahéjolajat kevertünk! Második nap két cseppet, harmadik nap három cseppet tegyünk bele! A negyedik naptól a tizedikig egy csepp fahéjolajat tegyünk egy deciliter meleg vízbe, és kortyolva igyuk meg! A kúra mellett növényi étrend ajánlott.

Mely betegségek esetén ajánlott? Különféle bőrbetegségek (akne, ekcéma stb.), emésztési zavarok, fertőzések, görcsök, férgesedés, szívgyengeség.

Mikor érdemes végezni a kúrát? Inkább hideg időszakban, mert fűtő hatású.

A tisztítókúrák közül a legjobb a böjtkúra, amiről részletesen a Manifesztum második és huszonötödik számában lehet olvasni. A gyümölcskúrák során egyféle gyümölcsöt fogyasztunk pár hétig, napi másfél-két kilogrammot négy-öt alkalomra elosztva. A nyerskúra általános méregtelenítő, ilyenkor több hétig csak nyers növényi ételeket fogyasztunk (gyümölcs, zöldség, gabona, olajos magvak). További tisztítókúrák találhatóak: Ferencsik István: Kúrák könyve I-II. című műveiben.





 d


Hozzávalók:

Kb. 5 dkg megmaradt natúr szappan (tiszta legyen az a lényeg!)
1 kk mandulaolaj
5-10 csepp illóolaj (ami fertőtlenítő hatású: teafa, citrom, levendula, de ha valaki az ylang-ylang illatát nagyon szereti azt is tehet bele nyugodtan)
0,5 ek szódabikarbóna
2 dl langyos, vagy inkább meleg víz

Elkészítése:

A megmaradt apróbb darab szappanjainkat lereszeljük sűrű reszelőn.
Hozzáadjuk a meleg vízhez.
Pici mandulaolajban elkeverjük az illóolajat (olajakat), és a szappanos vízhez öntjük.
Végül szódabikarbónát adunk hozzá, ettől az állaga megnő és sűrű folyadékot képez.





d


Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró hólyagocskák, melyek azonban gyógynövényekkel is kúrálhatók.Legszívesebben sírni volna kedvünk, amikor reggel egyszercsak - főleg, ha valamilyen nagy nap előtt állunk - azt vesszük észre a tükörben, hogy a szánk szélére egy aprócska, sebnek látszó valami költözött. A rettegett herpesz! Nem biztos, hogy percek alatt el tudjuk tüntetni onnan, de eséllyel gyógyíthatjuk hamarabb gyógyfüvekkel, pakolásokkal ezt a látványos problémát, sőt, meg is előzhetjük.

Amikor bőrünkön és a nyálkahártyán magukban vagy csoportosan pici hólyagocskák jelennek meg, az sajnos herpesz, mely súlyosabb esetben akár lázzal is járhat. Nagyobb az esélye kialakulásának, ha a szervezet gyenge, kimerültek, stresszesek vagyunk. Mielőtt megjelenik a herpesz, gyakran egyéb betegségben is szenvedünk: krónikus fertőzés, láz gyötör, de a túlzásba vitt evés, a kevés alvás, hölgyeknél a menstruáció is kiválthatja.

Többféle típusa van, a legismertebbek a herpesz simplex (ez a közönséges herpesz), a labialis, a facialis, a febrilis: ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek. Többnyire heg nélkül gyógyulnak. Súlyosabbnak számítanak az úgynevezett dermatitis herpetica, az ekzema herpetica vagy a herpes traumatica, melyek komoly tünetekkel járnak. Mint a legtöbb betegségnek vagy bőrpanasznak, a herpesznek is léteznek természetes gyógymódjai.

Olajakat és gyógynövényt rá!

Érdemes időben ,,kapcsolni", ha félő, hogy herpesz van rajtunk kialakulóban, a gyors reagálás ugyanis segíthet abban, hogy mielőbb eltüntethessük a herpeszt. A természetes gyógymódok között megtaláljuk az illóolajas kezeléseket, a gyógynövényeket, ásványi anyagokat és vitaminokat is.

Herpesznél a gyógynövényekből főzött teát nemcsak fogyaszthatjuk, hanem külsőleg is alkalmazzuk, borogatást készítünk belőle. Nagyon hatékony például az ezerjófű-tea. A fél deciliter forró vízzel leöntött, egy evőkanálnyi teafüvet állni hagyjuk, majd öt perc után leszűrjük, és fogyaszthatjuk. Napi háromszor is igyunk belőle. A borogatáshoz ugyancsak egy evőkanál teafüvet, de két dl vizet használjunk, majd 10 perc áztatás után mártsunk egy textilt a teába, és ezt helyezzük a herpeszes területre.

Méregtelenítés céljából a körömvirág, a csalántea, a borsos menta és a gyermekláncfű-tea is ajánlott. Akár keveréket is készíthetünk a füveikből. Készítsünk nagyobb adag teát belőlük, amelyből akár egész nap is kortyolgathatunk. A gyenge immunrendszer erősítésére bíborkas-virág teát is használhatunk. A tinktúrát külsőleg alkalmazzuk: ecsetlejük be vele a herpeszes testrészt, óránként.

Herpeszre javasolható a svédfüvek fogyasztása is. Folyékony formáját textíliára vagy vattapamacsra csepegtetve borogatást készíthetünk, de be is vehetünk belőle, ha egy kiskanálra rátesszük, majd egy kis ideig a szánkban tartva ,,átmossuk vele" a szájüreget. A népi gyógyászat a zsályapépet is ajánlja herpesz ellen: rágjuk jól össze, majd a nyálunkkal keverjük, és helyezzük a kérdéses részre.

A természetes gyógymódok között vegyük figyelembe az olajok jótékony hatásait is. A citromolaj segíthet, még mielőtt a herpesz teljesen kialakulna. Ha érezzük, hogy baj lesz, a kérdéses terület bizsereg, a herpesz helyét sűrűn kenjük be vele. Az eukaliptusz illóolaját és a gerániumét ugyanígy használhatjuk. A már kialakult herpeszre a kakukkfűolajjal való kenegetés is hatásos. Hígítsuk eléggé fel az olajokat, ne legyenek túl erősek!

Ecetbe mártott vattacsomóval is ecsetelhetjük a területet, ha úgy érezzük, kialakulóban van a herpesz. Segíthet az is, ha grépfrútmag kivonatot tartalmazó tinktúrával bekenjük a herpeszt, mely még a hegesedést is segíti. A hólyagokat a citrusfélék fogyasztása jól gyógyítja. A természetes gyógymódok mellett javasolható, hogy vegyünk magunkhoz minél több A, B, C és E-vitamint herpesz esetén, valamint naponta fogyasszunk kalcium pezsgőtablettát!








Kövek a térben, avagy hogyan csinosítsuk házunk környékétManapság már számtalan formájú, színű és méretű térkő kapható. Amellett, hogy jól mutatnak a ház körül és a kertben, praktikusságuk sem elhanyagolható. Járdákat, lépcsőfokokat és autóbeállókat is építhetünk velük.

gazából csak akkor jövünk rá, hogy milyen nagyszerű választás volt a térkő, térburkolat vagy a viacolor, amikor elárasztja kertünket az eső. Ahelyett, hogy a sárban kellene dagonyáznunk, kényelmesen közelíthetjük meg a bejáratot. A kisebb méretű térkövek a kertben mutatnak jól, míg a nagyobb méretűekből az autófelhajtót tehetjük mutatóssá. A márványból vagy gránitból készült, nem éppen olcsó darabokkal kiválóan lehet szegélyezni a virágágyásokat is. A térköveket már évszázadok óta használják a kertépítésben. Régen a gazdagok kiváltsága volt a köves kertek építése, manapság azonban már mi magunk is egész tűrhető árakon vásárolhatunk különböző színű és formájú darabokat. Lehet pattintott, csiszolt és egyéb megmunkálással készült térburkolatokat is kapni.

Fontos szempont a fagyállóság, hiszen minden évszakban meg kell állniuk a helyüket. Nincs is csúnyább dolog a szétrepedezett köveknél, nem mellesleg balesetveszélyes is lehet. Palából, márványból, homokkőből készítik manapság a legtöbb térburkoló követ.

A választék igen széles skálán mozog, éppen ezért a variációk tárháza is végtelennek tűnik. Választhatunk a ház lábazatához illő színű köveket, így ezzel olyan hatást érhetünk el, mintha az épületet hosszabbítanánk meg.

Ha a kertben akarjuk bevetni őket, akkor érdemes különböző színű és formájú térköveket egymáshoz társítani, a hatás elképesztően gyönyörű lesz. Választhatunk letisztult felületű, vagy akár rusztikus darabokat is. Vásárlás előtt fontos eldöntenünk, hogy hol fogjuk használni őket: érdemes kemény és szemcsés felületű köveket választani oda, ahol többet vannak használatban, ezzel is kiküszöbölve a csúszásveszélyt.

Bármely típust választjuk, egy szempontot mindenképpen vegyünk figyelembe: a harmóniát. Úgy kell megterveznünk a kis kerti ösvényt, az autóbeállót, a pihenőteret, hogy azok összhangban legyenek a házunkkal, nemhiába mondják, hogy a kert a házunk tükre.







1tyúk.-1hét,avagy heti menű egy madárból.Az alábbi ötleteket azoknak ajánljuk, akik nem sajnálják az időt akár egy egész heti menü (napi egyszeri meleg étel, ebéd vagy vacsora) megtervezésére, és egy kis főzésre. Ezzel az étrenddel a spontaneitást ugyan száműzzük a konyhából, de nyerhetünk jó néhány órát az ügyes bonyolítással, ráadásul pénztárcánk is biztosan hálás lesz a jó beosztásért, improvizációs hajlamainkat pedig kiélhetjük a következő heti ételsor kitalálásánál. A madaras hét úgy kezdődik, hogy pénteken reggel elballagunk a piacra, és veszünk egy szép, nagy, konyhakész tyúkot. Ez a jól fejlett madár, legalább 3 kilót nyom, és, ha ügyesen választunk árust, akkor akár már 1500 forintért a miénk lehet.
A hatalmas zsákmány mellé jó, ha kerül még a kosarunkba egy jó nagy adag leveszöldség, 5-600 forintért, 2 kiló burgonya, rizs és (mélyhűtött) zöldborsó, együtt 1000 forintért, hagyma, fokhagyma, tejföl, olaj kb. 800 forintért.
Ezzel az alapkészlettel nekivághatunk a szombattól péntekig tartó hétnek.

Lássuk, mi lesz a tyúkból, hogyan készíthetünk belőle, minden napra valami újat!

Szombat-vasárnap: tyúkmell vadasan, burgonyagombóccal

A megmosott, megtisztogatott tyúkot feldaraboljuk, és a következő adagokban lefagyasztjuk:

- aprólék máj nélkül, 1 alsócombbal kiegészítve
- 1 felsőcomb
- 1 egész comb és a máj

A csontos, bőrös mellet 5 deka szalonna kiolvasztott zsírján elősütjük, majd bő 1 kg vegyes leveszöldséggel (lehetőleg kuktában) puhára főzzük. Fűszerezés: só, bors, babérlevél, borókabogyó, hagyma.
Amikor a hús megpuhult, a csontról lefejtjük, a felét félujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A zöldségeket a lezsírozott főzőlével együtt turmixoljuk, majd egy kevés mustárral és tejföllel pikánsra ízesítjük, ha kell, egy kevés vízzel hígítjuk. Ezt is megfelezzük, és a kimért részt a felszeletelt húsra öntjük.
A burgonyából készített apró gombócokkal vagy krokettekkel kínáljuk. A hús és mártás másik fele vasárnap kerül az asztalra.

Hétfő: a maradék vadas mártás a maradék hússal, tésztán tálalva

Mivel a mell elég méretes, biztos, hogy nem fogy el két nap alatt, ezért kisebb kockákra vágva összekeverjük a mártás végével. Esetleg egy kevés tejföllel megszaporíthatjuk, majd 50 dkg apró száraztésztát kifőzünk, és a mártásos hússal leöntve kínáljuk.

Kedd: raguleves 1 alsó combból és az aprólékból (máj nélkül), tejberizs

A lefagyasztott aprólékot kiengedjük. Az alsó combot kicsontozzuk, húsát kis kockákra vágjuk, a hátat kisebb részekre vágjuk, a szárnyakat ízeikre szedjük. A húsos részekből, 4 sárgarépából, 2 petrezselyemgyökérből, 1-1 darabka zellerből és karalábéból sok hagymán indítva, kevés liszttel meghintve, esetleg 2 evőkanál zöldborsóval gazdagítva egy sűrű ragulevest főzünk. Tehetünk bele apró galuskákat vagy néhány maroknyi betéttésztát is, aki szereti, egy kevés citromlével savanyíthatja, citromhéjjal ízesítheti, 1-2 evőkanál tejföllel krémesítheti.
Ezt is két részre osztjuk, kedden kerül az asztalra az első fele, utána pedig forró lekvárral nyakon öntött tejberizst kínálunk.

Szerda: a raguleves maradéka és kelt pite

A ragulevest újramelegítjük, ha nagyon besűrűsödött, egy kevés vízzel hígítjuk, utánaízesítjük.
A második fogás kelt pite. Ehhez 5 deci tejből, 2 deka élesztőből, 3-4 evőkanál cukorból, 5 dkg vajból és 40 deka lisztből galuskatészta sűrűségű masszát keverünk. Vastagon kivajazott tepsibe simítjuk, 1 órán át kelesztjük, majd durvára darabolt cukrozott dióval megszórjuk, és kb. 50 perc alatt megsütjük. A raguleves után ezt a tésztát kínáljuk, porcukorral meghintve, tenyérnyi kockákra vágva.

Csütörtök: a másik combból a májjal rizottó (borsós-májas rizses hús)

A kiengedett combot kicsontozzuk, húsát apró kockákra vágjuk. Pirított hagymás alapra dobjuk, a csontot is beletehetjük, hogy a pörköltalap sűrűbb legyen. Amikor a hús már majdnem puha, 4 evőkanálnyi fagyasztott borsót is belekeverünk, végül a kisebb darabokra szelt májat is beletesszük, és készre főzzük.
Közben 20 deka rizst puhára párolunk, majd a húsos-zöldborsós raguval, amiből a csontot kidobtuk, összeforgatjuk. Petrezselyemmel gazdagon meghintve, friss salátával kínáljuk.

Péntek: a felső combból zöldséges tyúkhúsleves, utána zöldborsófőzelék

Pénteken az utolsó csomag is előkerül a mélyhűtőből. A tyúk felső combjából sok-sok zöldséggel szépen aranyló húslevest főzünk. Amikor a leves elkészült, a combból kiemeljük a csontot, a húst felkockázzuk. A levest cérnametélttel és a benne főtt hússal és zöldséggel tálaljuk.
A második fogás zöldborsófőzelék tejföllel sűrítve, petrezselyemmel meghintve, kemény tojás vagy sült virsli feltéttel.

Szombat reggel (ez már a ráadás!): a levesben főtt maradék húsból és zöldségből pástétom

Ha az előző napi levesből marad a lábas alján egy kevés főtt zöldség és hús (szinte mindig marad), akkor abból nagyszerű pástétomot készíthetünk. Ehhez a húst és a zöldséget aprítóban pépesítjük. Beleütünk 1 tojást, fűszerezzük finomra aprított hagymával, fokhagymával, mustárral, sóval, borssal, pirospaprikával, morzsolt majoránnával. Ha leves is maradt, akkor abba 1-2 szelet kenyeret áztatunk, majd kicsavarva a fűszeres masszába keverjük. Ha kell, egy kevés zsemlemorzsával sűrítjük, azután egy vajjal kikent tűzálló formába simítjuk. Forró sütőben 20-25 percig sütjük, majd melegen vagy hidegen, pirítósra kenve kínáljuk.

Így beosztva egy méretes tyúk a leleményes és szorgos háziasszony vagy háziember keze nyomán több mint egy héten át ellátja jó falatokkal a családot. Hasonló módon felépíthetjük a család heti menüjét más alapanyagokból is. 






Az első és legfontosabb teendő, hogy alaposan áztassuk ki a lábfejet. A langyos áztató vízbe tegyünk sót, illóolajat, gyógynövénykivonatot stb

Télen, nyáron naponta mossunk lábat szappannal, és lábápoló krémmel kenjük be lábfejünket. Naponta húzzunk friss harisnyát. Csak olyan cipőt viseljünk, amely valóban illik a lábunkra. Fölöslegesen ne gyötörjük lábainkat.

Jót tesz a fáradtság feloldására a váltogatott hőfokú lábfürdő. A fürdő ne tartson negyedóránál tovább, és mindig forró vízzel kezdjük, és hideggel végezzük. A hideg fürdő csak néhány másodperces legyen. Erős adalékokkal dúsítsuk a vizet.
# Körmeit egyenesre vágja, a körömágybőrt tolja vissza, majd krémezze be ugyanúgy, mint a kezén. Ne sajnáljon alkalmanként egy-egy paraffinos pakolást se. (Ideál)
# Minden lábfürdő után gondosan töröljük meg a lábunkat, majd habkővel, reszelővel, vagy dörzskefével távolítsuk el a kemény, érdes hámréteget. Ezután jól masszírozzuk meg a lábfejet a lábhegytől a bokáig. Végezetül a lábakat kenjük be bőrtápláló krémmel. (Tausz György)
# A megkeményedett bőrrétegeket mindig távolítsa el, majd zsírosabb (például körömvirág-) krémmel puhítsa fel. (Ideál)
# Az esti lábfürdő különösen frissítő hatású, egész testünket felfrissíti. Nyári melegben a néhány perces hűvös lábfürdő is üdítő lehet. Nyirkos vagy enyhén izzadó lábra azonban csak langyos lábfürdőt alkalmazzunk. (Tausz György)
# A köröm hosszát hetente egyszer vágjuk rövidre, szögletesre. A sarkokat ne vágjuk ki, csak körömreszelővel igazítsuk ki, formázzuk. Így a köröm nem fog benőni a húsba. (Tausz György)
# Minél gyakrabban mászkáljon mezítláb. (Segít a lúdtalp kialakulásának, vagy már meglétének csökkentésében.) Ha talpboltozata lesüllyedt, ne sajnálja a pénzt gyógycipőkre, betétekre. (Ideál)
# Vénás problémáknál időben keresse fel orvosát, műtét helyett ma már lézeres úton is gyógyítható az enyhe visszér, és könnyen megelőzhető gyógyharisnyával. (Ideál)










Mit tegyünk, ha ...
... a húsleves vagy csontleves zavaros lett?
- Egy tojásfehérjét egy kanál vízzel gyenge habbá verünk és a levesbe öntjük. Addig forraljuk, amíg a tojásfehérje összecsapódik és a zavarosságot magába veszi. Utána a levest sűrű szitán átszűrjük.

... ha túleceteztük az ételt?
- Egy kevés cukor és víz hozzáadásával közömbösíthetjük.

...elsóztuk a levest vagy a pörköltet?
- Késhegynyi szódabikarbónát tegyünk bele, ez elveszi az erős sós ízt.

... megszáradt a mézes sütemény?
- Tegyük pár percre meleg sütőbe. Ettől felfrissül és megpuhul.

... a tejszín nem keményedett meg?
- Töltsük fémtálba, és hűtsük le a fagyasztóban, majd lassan verjük tovább.

... a tortába, süteménybe készített krém híg lett és nem főzhetjük át?
- Finomra reszelt keksz hozzáadásával sűríthetjük.

... ha a krémet túlcukroztuk?
- Adjunk hozzá egy tojássárgáját vagy egy fél tojásfehérjét, és alaposan keverjük el.

... ha az acélmosogatón a vízcseppek foltot hagynak?
- A mosogatót kifacsart citrommal dörzsöljük át, és töröljük szárazra.

... a műanyag csészék, tányérok mattá váltak?
- Készítsünk szódabikarbónából és vízből sűrű masszát, ezzel dörzsöljük át az edényeket, majd öblítsük le meleg vízzel. Ismét fényesek lesznek.

... a gyümölcstorta átázik?
- Ezen már nem tudunk segíteni. Legközelebb szórja meg az alapot mandulával vagy mogyoróval, mielőtt ráteszi a gyümölcsöt, vagy kenje meg felmelegített, szitán átpréselt sárgabaracklekvárral.

... a sütemény nem jön ki a formából?
- Egy rövid időre csavarjunk nedves kendőt a forma köré.

... nem tudjuk biztosan, hogy friss-e a sütőpor?
- Végezzük el a következő tesztet: tegyünk egy teáskanál sütőport egy csésze forró vízbe. Ha nagyon felhabzik, használhatjuk.

... odaégett a sütemény?
- Vágjuk le késsel a megégett réteget, majd vagy szórjuk be vastagon porcukorral, csokoládéreszelékkel vagy vonjuk be bőségesen cukormázzal.









A húsdarálót könnyen megtisztíthatjuk, ha a hús után egy száraz zsemlét vagy vajas papírt darálunk át rajta.

Szép sült lesz a csirke a következő keveréktől: fehérbor, gyömbér, őrölt bors, méz. Ezt keverjük össze, és locsolgassuk vele a sülő csirkét.

Ha a szárazkolbászt hideg vízzel lemossuk, könnyebben lejön a héja.

Ez erősen sózott sonka elveszti sós ízét, ha egy éjszakán át forralt majd lehűtött tejben áztatjuk.

Mindig lesz vaníliás cukor a háznál, ha egy jól zárható üvegbe porcukrot teszünk, abba egy rúd vaníliát állítunk, és szorosan lezárjuk.

Az új főzőedényben használat előtt forraljuk fel vizet, és hagyjuk bennük kihűlni, így ellenálló képességük megnő.

A húst szinte zajtalanul verhetjük, ha a deszka alá konyharuhát teszünk.

A daragaluska könnyebb lesz, ha vajat is keverünk bele.

A reszelt burgonya nem barnul meg, ha egy kanál aludttejet keverünk bele.

Nem penészedik meg a sajt az üvegbúra alatt, ha egy kockacukrot teszünk mellé, mert a cukor a nedvességét magába szívja.

Tisztítás előtt a hagymát tegyük hideg vízbe, és úgy tisztítsuk meg. Így nem fogunk könnyezni.

Boros ételt sose készítsünk alumínium edényben, mert az íze és a színe megváltozik.

A vajas tésztát mindig forró sütőbe tegyük.

Tortadíszítésre tejszín helyett tojáshabot is használhatunk. Egy tojásfehérjét 10 dkg igen finomra szitált porcukorral és néhány csepp ecettel addig keverjük, amíg kívánt sűrűségű habot kapunk.

A tojásrántotta kiadós és jó ízű lesz, ha kevés tejet, egy kisebb nyers reszelt krumplit és pár deka reszelt sajtot keverünk el a nyers tojásban, és így sütjük.











A legnagyobb tévhitek a konyhából


A háztartási legendáknak se szeri, se száma. Ezek a konyhai tévhitek éppúgy szájról szájra járnak, mint a legszebb népmesék. Most azonban lássuk, hogy mi a valóság!

A főtt tojást le kell mosni hideg vízben

Tévhit: A főtt tojást állítólag azért kell hideg vízben lemosni, miután megfőtt, hogy könnyebben lejöjjön a héja.

Valóság: Hogy a főtt tojás héját könnyebb vagy nehezebb lehámozni, nem az öblítés hőfokától függ, hanem a Ph-értéktől. A savas vagy lúgos kémhatást pedig egy cseppet sem befolyásolja a víz, sem a hideg, sem a meleg. A hideg víznek azonban mégis van egy előnye: minél tovább fő ugyanis a tojás, annál keményebb lesz a héja. Ha viszont lehűtöd, miután megfőtt, nem keményedik tovább.

A fa vágódeszka nem higiénikus

Tévhit: A fából készült vágódeszkák nem olyan higiénikusak, mint a műanyagból vagy üvegből készült darabok, ugyanis azokat könnyebb tisztítani.

Valóság: A műanyagból vagy más anyagból gyártott deszkákat valóban könnyebb lemosni, de ez nem jelenti azt, hogy higiénikusabbak is. Ugyanis a fadeszkáknak van egy hatalmas előnye. A fában található csersavak minden friss vágásnál "kiszabadulnak" a deszkából, és fertőtlenítik azt. Még a több éves használat után is! A műanyagnak természetesen nincs ilyen előnye, sőt a vágásokból csak nagyon alapos tisztítással lehet kitakarítani a megtapadt szennyeződéseket, és ha ez elmarad, könnyen elszaporodhatnak a baktériumok. Ha ezek után a fadeszka mellett döntesz, válassz olyat, amely tölgyből vagy fenyőből készült.





A húst magas hőmérsékleten kell sütni

Tévhit: A húst forró olajban vagy más zsiradékon hirtelen kell kisütni, hogy szaftosabb és puhább legyen. A gyors és intenzív sütéstől ugyanis bezárulnak a hús pórusai. Legalábbis ez áll a legtöbb szakácskönyvben.

Valóság: Az az "elképzelés", hogy a húsnak pórusai vannak - azaz kicsiny lyukacskák, amelyben nedvesség van -, nem állja meg a helyét, ugyanis a hús izomrostokból áll. Ezek a rostok karamellizálódnak sütés közben, és így képződik vékony, pörcös kéreg a sült húson. Ahhoz azonban, hogy az étel minél tovább megőrizze a nedvességtartalmát, puhább és szaftosabb legyen, a lehető leglassabban és alacsony fokozaton kell pirítani, és semmi esetre sem szabad közben szurkálni. Az viszont tény, hogy nincs ideje elpárolognia a húsból a nedvességnek, ha csak rövid ideig sül a serpenyőben, de a lassú sütés mégis hatékonyabb.

A felengedett húst nem szabad lefagyasztani

Tévhit: A húst nem szabad lefagyasztani!

Valóság: A fagyasztás egy nagyszerű tartósítási eljárás, ugyanis megállítja az ételek mikrobiológiai romlását. Fontos, hogy csak kifogástalan minőségű, fogyasztásra alkalmas élelmiszert szabad mélyhűteni, lehetőleg előfőzés vagy elősütés után. Kivételek ez alól a húsfélék, amelyeket nyersen, alaposan megtisztítva is le lehet fagyasztani. A mirelit húsokban az ipari fagyasztás közben apró jégcsomók keletkeznek, ettől pedig sérülnek az izomrostok, a hús pedig keményebb és szárazabb lesz. Ez a virsli vagy kolbász esetében tulajdonképpen nem mérvadó, de egy steaknél sokat számít.

A gombát nem szabad melegíteni

Tévhit: A gombából készült ételeket nem szabad újramelegíteni, csak frissen fogyasztani.

Valóság: A gombaételek újramelegítéséről szóló tanács korábban valóban megállta a helyét, még abban az időben, amikor a hűtőszekrény nem volt minden háztartás alapvető felszerelése. Akkoriban ugyanis a maradék ételeket a meleg konyhában tárolták, ami egy olyan fehérjében gazdag étel, mint például a gomba esetében valóban veszélyes volt. A megfőzött vagy megsütött gombában ugyanis hűtés nélkül hamar mérgező anyagok szaporodhatnak el, amit a melegítés csak felgyorsít. Manapság azonban a hűtőszekrényben akár 1-2 napig is lehet tárolni a gombából készült fogásokat, de fogyasztás előtt legalább 70 fokon kell ezeket újramelegíteni.

Az összekarcolt teflonedény mérgező

Tévhit: A teflonedényt ki kell dobni, ha a legkisebb karcolás is esik rajta, mert mérgező lehet.

Valóság: Valóban, ez néhány évtizeddel ezelőtt igaz is volt. Akkor ugyanis a leégést megakadályozó edénybevonatokkal, ha megsérültek, mérgező krómvegyületek kerülhettek az ételekbe. A mai teflonserpenyők azonban már semmilyen egészségügyi kockázatot nem rejtenek, még akkor sem, ha megsérül a bevonatuk. Persze, arra vigyázni kell, hogy ne kerüljenek teflondarabok az ételbe, de ennek szem előtt tartásával az edények tovább használhatók. Az agyonkarcolódott serpenyők, lábasok vagy fazekak használata azonban mégsem ajánlott, a repedések, sérülések ugyanis kiváló búvóhelyek a láthatatlan ételmaradékok, baktériumok és szennyeződések számára. Ráadásul ezekben az ételek is könnyebben odaégnek.

A műanyag dugós üvegben a bor nem tud "lélegezni"

Tévhit: Műanyag dugós üvegekbe nem szabad bort tölteni, csak parafa dugósba, mert nem tud lélegezni benne az ital, és hamarabb megromlik.

Valóság: Sok borszakértő mondja azt, hogy nem szabad olyan bort venni vagy használni, aminek nem parafából, hanem műanyagból van a dugója. Ezekben ugyanis a finom nedű nem kap levegőt, és könnyebben megromlik. Ez azonban nem igaz, hiszen sem a műanyag dugó, sem a kupak nem képez vákuumot, így lesz elegendő levegő a bornak az üvegben. Ráadásul a parafa dugó rései között beszűrődő oxigéntől a bor hamarabb megromlik - ezért tárolják fekve a palackokat -, műanyag kupak esetében ez nem fordulhat elő. Így egyre gyakoribb, hogy műanyagból készült dugós borosüvegek sorakoznak a boltok polcain.





Kanál a pezsgősüvegben

Tévhit: Ha kanalat állítasz a felbontott pezsgőspalackba, akkor nem illan el belőle olyan hamar a szénsav.

Valóság: Ez a trükk azonban sajnos nem működik. A témában tevékenykedő kutatók ugyanis végeztek egy kísérletet - nyitott pezsgősüvegeket állítottak egy hűtőszekrénybe, néhányat kanállal, néhányat pedig kanál nélkül -, amely bebizonyította, hogy az evőeszköz nem befolyásolja a szénsav elillanásának gyorsaságát. A kanál csak akkor jelent némi fékező hatást a szénsavnak, ha nem teszed a hidegre, a hűtőbe a felbontott palackot, de melegen vagy langyosan ki kívánja a pezsgőt?

Az alkohol elpárolog főzés közben

Tévhit: Bátran lehet ízesíteni szesszel az ételeket, főzés közben elpárolog az alkohol.

Valóság: Szószok, húsok vagy levesek gyakran megkívánnak egy kis bort, sört vagy konyakot, a tévhittel ellentétben azonban ezek alkoholtartalma nem illan el a főzés során. A tiszta szesz 78 Celsius-fokon válik köddé, azaz párolog el. Az alkoholos italok ráadásul vizet is tartalmaznak, így még nehezebb és lassabb a párolgásuk. Például egy vörösboros mártás félórás főzése alatt az alkoholnak csak a 35 százaléka illan el.

A kávé kiszárítja a szervezetet

Tévhit: A kávé állítólag kiszárítja a szervezetet.

Valóság: A kávé dehidratáló hatásáról szóló figyelmeztetés egyáltalán nem igaz. Így arra sincs feltétlenül szükség, hogy minden csésze kávéhoz megigyál egy pohár vizet. A kávé ugyanis semmiben sem különbözik más italoktól, nem dehidratálja, hanem hidratálja a testet. Azoknál azonban, akik nem szoktak mindennap, akár többször is kávézni, már egyetlen csésze is vízhajtó hatású lehet, de ez kevés ahhoz, hogy valóban kiszárítsa a szervezetet.








Lesd el a nagyi trükkjeit takarításhoz
2010. 11. 10., 17:30--


Nincs kedved órákon keresztül súrolni és több ezer forintot költeni tisztítószerekre? Kipróbáltuk nagyanyáink házi praktikáit: eláruljuk a legjobb trükköket.

1. probléma: ha utálsz mosogatni

Lássuk be, a mosogatás nem tartozik, és soha nem is tartozott a kedvenc elfoglaltságaink közé. Néhány egyszerű fortéllyal azonban rengeteg időt spórolhatsz: a serpenyőre ráégett zsiradékot például úgy távolíthatod el a legegyszerűbben, ha három evőkanál cukorhoz hozzáadsz egy deciliter almaecetet, majd ezzel a keverékkel áttörlöd a felületet. Hagyd hatni az összetevőket legalább egy óráig, majd a hagyományos módon mosogasd el a serpenyőt! Ha a tepsi aljára kozmált oda az étel, önts bele három-négy pohár vizet, majd szórj bele fél tasak szódabikarbónát. Az edényt tedd a tűzhelyre, és forrald fel a benne lévő folyadékot, amely garantáltan fellazítja a szennyeződéseket!


A teás- és kávéskannán éktelenkedő vízkő sem túl szép látvány, ám ettől is gyorsan megszabadulhatsz, ha beleteszel három kanál szódabikarbónát és egy pohár ecetet! Ezután a kannát - anyagától függően - tedd a mikrohullámú sütőbe vagy a tűzhelyre, és melegítsd fel!





2. probléma: ha orrfacsaró a hűtő szaga

Hiába dobod ki a romlott vagy penészes élelmiszereket, a hűtőszekrényed szaga mégis a legelhanyagoltabb kollégiumi konyhákéra emlékeztet? Vegyszerek helyett használj természetes anyagokat a tisztításhoz és a szagtalanításhoz: egy egész citrom levéhez adj két liter vizet, forrald fel, majd a még forrásban lévő vízzel teli edényt tedd az üres hűtőbe. Csukd be az ajtaját, majd egy óra elteltével alaposan töröld át a polcokat, amelyek a citromnak köszönhetően nemcsak tisztává, hanem illatossá is válnak. Nagyanyáink ősrégi praktikájával, az ecet-szódabikarbóna kombinációval is gyorsan megszabadulhatsz a szagoktól és a piszoktól: egy deciliter ecetet keverj össze három evőkanál szódabikarbónával, és ezzel tisztítsd meg a hűtő belsejét!


Ha gyors szagtalanító megoldásra van szükséged, lesd el a parfümériák kávés trükkjét! Egy kis tálkába tegyél egy-két evőkanál őrölt kávét, amely semlegesíti a kellemetlen szagokat. Ugyanilyen eredményt érhetsz el egy kis adag citromlével vagy az akváriumokat forgalmazó üzletekben kapható aktív szénnel is, sőt akár egy szelet alma is segít megszüntetni a szagokat - csak el ne felejtsd egy-két nap után kidobni!





3. probléma: ha eldugult a lefolyó

Még mielőtt tárcsáznád a duguláselhárítással foglalkozó cégek telefonszámát, íme, néhány házi praktika, amelyek segíthetnek, ha eldugult a lefolyó! Önts bele legalább öt-hat evőkanálnyi egyszerű konyhasót, valamint két pohár langyos ecetet, majd pár perc elteltével forró vízzel öblítsd le a keveréket, végül hideg vízzel szagtalanítsd a mosdót vagy a mosogatót! Három-négy pezsgőtablettával a WC enyhébb dugulását is megszüntetheted: a tablettákat dobd bele a WC-kagylóba, majd húsz perc elteltével engedj bele forró vizet!


Első hallásra talán furcsának tűnhet, de igaz - a kóla és a többi szénsavas üdítőital is segíthet a duguláselhárításban! Önts a WC-be másfél liter üdítőt (bármilyen olcsó fajta megteszi), hagyd benne legalább húsz-harminc percig, majd forró vízzel alaposan öblítsd le!

Három extra tipp a fürdőszoba tisztításához - a nagyitól

1. tipp: A fürdőkádat pár perc alatt tisztává és fehérré varázsolhatod, ha egy félbevágott citrommal súrolod át!
2. tipp: A krómozott csaptelepet legkönnyebben egy kevés alumíniumfólia segítségével fényesítheted ki. A fóliát gyűrd össze úgy, hogy a fényes oldala legyen kifelé, majd ezzel dörzsöld át a csapot!
3. tipp: A mosógép alkatrészeire rakódott szennyeződésektől úgy szabadulhatsz meg, ha a mosószer helyére trisót teszel, és elindítasz egy mosást, persze ruha nélkül.


Ne dobd el a parafa dugót! Ne dobd ki a parafa dugókat, mert sokféleképpen hasznosíthatók a konyhában. Vágd félbe a dugót, és tedd a gyümölcsöskosárba. A parafa távol tartja a muslincákat, így a gyümölcsök hosszú ideig frissek maradnak. Emellett érdemes dugót dobnod a bab, illetve a halak főzővizébe is, a parafa ugyanis megpuhítja utóbbiakat, ugyanakkor megakadályozza, hogy a víz kifusson.







Már az illata felvidít ilyenkor, fagyos tél idején. De a rendszeres fogyasztása egy sor betegség megelőzésében segít, hiszen - különösen mézzel együtt fogyasztva - erősíti az
immunrendszert, ellenállóbbá teszi a szervezetet a vírusokkal szembeni harcban.  

A fahéj az egyik legősibb fűszerfajta. S ahogy a neve is mutatja: egy fának (a babérfélék családjába
tartozó cimetfának) a héja, azaz kérge. Ceylonban őshonos, de Ázsia, Ausztrália trópusi tájai és
Dél-Amerikában is termesztik. A néhány éves facsemete törzsét lehántják, hogy a csonkokból sarjak
törjenek elő. Két év elteltével ezeket a sarjakat vágják le, az ágakat ujjnyi darabokra aprítják, kérgüket
tompa fakéssel lefejtik.

A fahéjdarabokat egymásba fűzve úgy szárítják, mint Kalocsa környékén a paprikát. ekkor kapja
bársonyos szép színét. Illatát a benne lévő illóolaj adja. Édességek, aprósütemények, befőtt, kompót,
forralt bor, reszelt alma, tejbegríz és egyéb tejes ételek ízesítője. De nemcsak az ételek ízesítésére
tökéletes, hanem gyógyító fűszernövényként is használatos. Serkenti az emésztést, javítja az étvágyat.
De a kutatók kiderítették, hogy mézzel keverve gyógyhatású is.

Hatásos például ...
... krónikus fáradtság ellen. Idős embereknek ajánlatos naponta ajánlatos fahéjat fogyasztani. Kávéba
vagy tejbe keverve, de még teába főzve is erősíti a szervezetet.

... Megfázás esetén a mézes fahéj enyhíti a köhögést, tisztítja a légcsövet.
...Erősíti az immunrendszert, illetve támogatja a fehérvérsejteket a baktériumokkal szembeni harcban.

... Csökkenti a koleszterin-szintet. 3 kávéskanál fahéjat két kanál mézzel elkeverve és forróvízzel
felhígítva kellemes italt lehet készíteni. Ez naponta 3x fogyasztva jelentősen csökkenti a
koleszterinszintet.

... A szívbetegeknek is ajánlatos rendszeresen minél több fahéjat fogyasztani,mert a koleszterin-
csökkentés mellett erősíti a rugalmatlanná váló érfalat.

... Csökkenti az ízületi fájdalmakat., különösen a porckopás miatti kínokat.

... Enyhíti a hólyaghurut kellemetlen tüneteit. A fahéjból-mézből készült meleg ital fertőtleníti a hólyagot
és a húgyutakat.

... Megakadályozza a gyomorfekély kialakulását. A fahéjas ételek, illetve a mézzel elkevert fahéj
fogyasztása révén olyan védőréteggel vonja
be a gyomor falát, ami megakadályozza a savkimaródást.


... Fogyaszt is. Reggel éhgyomorra és este lefekvés előtt egy-egy bögre fahéjas ital elkortyolgatása megakadályozza a zsír lerakódását.
... Illata hangulatjavító, a fahéjas kávé vagy forró csokoládé a boldogsághormonok termelődését segíti.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése