Képes
recepttár
Töltött
káposzta
Így
készül a szabolcsi töltött káposzta 1.rész - Ancsákné Piroska
Így
készül a szabolcsi töltött káposzta 2.rész - Ancsákné Piroska
káposztás
paszuly füstölt hússal
Recept:
székelykáposzta - HD
Bécsiszelet
recept
Óriás
bécsi szelet sertésszűzből, majonézes burgonyasalátával
1
Királyi
körömpörkölt
HALTEPERTŐ
A
tiszacsegei haltepertő és a tiszai korhely halászlé elkészítése
Házi
tepertő (töpörtyű)
Köménymagos
rántott leves
Hogyan
készítsünk tojáslevest?
Ajándék
pácolt sajt készítés házilag
DISZNÓTOROS
ÉS TEPERTŐS POGÁCSA
Fasírt
egy kicsit másképpen
2
Hús
pácolás, csirkemell, karaj recept videó
Húsfüstölés
mesterfokon!
Majonézes
káposztasaláta
Kocsonya
Balatoni
József - kolbász és szalámi készítés - 1. rész
Balatoni
József - kolbász és szalámi készítés - 2. rész
Balatoni
József - kolbász és szalámi készítés - 3. rész
Balatoni
József - kolbász és szalámi készítés - 4. rész
Szüreti
káposztás csülkös bableves recept
3
Házi
kenyér sütés
Házi
kenyér készítés dagasztás nékül! A New York Times riportere
jelenti.
A
kenyérlángos sütés művészete kemencében
Zöldbableves
Az
év első friss zöldbablevese!
Hozzávalók: 1/2
kg. zöldbab, kevés kapor, 1 doboz tejföl, 1 ek. liszt, rántáshoz:
kevés olaj, liszt, pirospaprika, őröltbors,
só.
Elkészítése:A babot megpucoltam feldarabóltam
megmostam. Fazékba tettem felöntöttem bőven vízzel , sót
és kevés kaprot tettem hozzá. Mikor már kezdett puhulni a
bab akkor rántást tettem rá majd a tejfölbe elkevertem 1 ek.
lisztet és ezzel habartam be.
Mikor ilyen nagy meleg
van nincs is ennél jobb, mint egy kis tál jól
lehűtött bableves!
4
-
Zöldbableves tejjel
Nálunk nem csak a
zöldbabból, hanem a szárazbabból vagy a salátából (ennek még
a szagát sem tudtam elviselni) főzött leves is tejjel készült.
Gyerekkoromban
nem szerettem a zöldbablevest, most azonban szívesen készítem és
eszem - nyáron kaporral.
Hozzávalók
50
dkg zöldbab
2-3
krumpli
2
evőkanál olaj
1
evőkanál liszt
1
kiskanál pirospaprika
1
evőkanál (házi) ételízesítő
1
liter tej
2-3
gerezd reszelt fokhagyma
kapor
(elmaradhat)
víz
néhány
evőkanál fehérborecet
A
krumplit és a zöldbabot megfőzöm annyi ételízesítős vízben,
amennyi ellepi. Paprikás rántást készítek, felöntöm tejjel és
hozzáadom a főtt zöldségekhez, jól kiforralom. Tálalásnál
mindenki magának savanyítja a levesét a borecettel. Hidegen is
finom, különösen nyáron.
5
|
|
1
kg zöldbab 1 pohár tejföl fél liter
tej kapor petrezselyemzöld 1 cikk
fokhagyma zsír liszt só pirospaprika
kisebb
hagyma
|
A
zöldbabot megtisztítjuk, daraboljuk, alaposan megmossuk.
Feltesszük főni annyi vízzel, hogy jól ellepje. Sózzuk,
hozzáadjuk a fokhagymát. Ha a bab megpuhult, akkor adjuk
hozzá a kaprot, petrezselyemzöldet. Rózsaszín rántást
készítünk, megszórjuk pirospaprikával és belefőzzük
a levesbe. Végül a tejfölt és a tejet adjuk hozzá.
Készíthetjük habarással is, a tejfölt 2 kanál liszttel
simára keverjük, majd a tejjel felhígítva adjuk hozzá a
leveshez. Így elmarad a zsír és a pirospaprika is és
hidegen fogyasztjuk.
|
|
|
Savanyú
zöldbableves
Savanyú zöldbableves receptje
- ételek
babérlevél ,
bors ,
finomliszt ,
fokhagyma ,
kapor ,
olaj ,
tej ,
tejföl ,
zöldbab ,
citrom ,
ecet
1/2
kg zsenge friss zöldbab , 1,5 l víz, só, őrölt
bors, 2 babérlevél, 1/2 dl olaj, 2 gerezd
fokhagyma,
1
evőkanál finomliszt, 2 dl tej, 2 dl tejföl,
1/2 citrom leve vagy ízlés szerint ecet, 1 csokor
friss kapor,
A
szálkáitól megpucult zöldbabot vágja 1 cm-és darabkákra.
Többször váltott vízben mossa meg, majd 1,5 l vízben főzze
puhára, amit sóval, borssal, babérlevéllel fűszerezett. A
felhevített olajban a fokhagymát kicsit süsse meg, hozzáadva a
lisztet pirítsa zsemleszínűre. Hideg tejjel
6
felöntve
öntse a forrásban levő leveshez. Ízesítse a tejföllel és jól
forralja össze. Picit hagyja hűlni, majd a babérlevelet dobja ki.
Kevés citromlével vagy ecettel savanyítsa ízlése szerint.
Tetejére finomra vágott friss kaprot tegyen. Melegen és hidegen
egyaránt finom.
Zöldbableves
ZÖLDBABLEVES
Hozzávalók:
50
dkg zöldbab
4-5
db burgonya
2
evőkanál liszt
3
dl tej
Babérlevél,
só.
Elkészítés:
A
zöldbabot megtisztítjuk, feldaraboljuk, sósvízben odatesszük
főni. Babérlevéllel ízesítjük. Mikor már félig megfőtt,
hozzáadjuk a kis kockára vágott burgonyát. Ha minden elkészült,
akkor tejes habarással sűrítjük.
7
Savanyú
zöldbableves recept
Hozzávalók:
1/2
kg zsenge friss zöldbab , 1,5 l víz ., Só ,
őrölt bors ,
2 babérlevél , 1/2 dl olaj ,
2 gerezd fokhagyma ,
1 evőkanál finomliszt , 2 dl
tej , 2 dl tejföl ,
1/2 citrom leve vagy ízlés
szerint ecet , 1 csokor friss kapor,
Elkészítés:
A
szálkáitól megtisztított zöldbabot vágja 1 cm-es darabkákra.
Többször váltott vízben mossa meg, majd 1,5 l vízben főzze
puhára, amit sóval, borssal, babérlevéllel fűszerezett. A
felforrósított olajban a fokhagymát kissé süsse meg, hozzáadva
a lisztet pirítsa zsemleszínűre. Hideg tejjel felengedve öntse a
forrásban levő leveshez. Ízesítse a tejföllel és jól forralja
össze. Kicsit hagyja hűlni, majd a babérlevelet dobja ki. Kevés
citromlével vagy ecettel savanyítsa ízlése szerint. Tetejére
apróra vágott friss kaprot tegyen. Melegen és hidegen egyaránt
finom.
|
|
1
kg zöldbab 1 pohár tejföl fél liter
tej kapor petrezselyemzöld 1 cikk
fokhagyma zsír liszt só pirospaprika
|
8
A
zöldbabot megtisztítjuk, daraboljuk, alaposan megmossuk.
Feltesszük főni annyi vízzel, hogy jól ellepje. Sózzuk,
hozzáadjuk a fokhagymát. Ha a bab megpuhult, akkor adjuk
hozzá a kaprot, petrezselyemzöldet. Rózsaszín rántást
készítünk, megszórjuk pirospaprikával és belefőzzük
a levesbe. Végül a tejfölt és a tejet adjuk hozzá.
Készíthetjük habarással is, a tejfölt 2 kanál liszttel
simára keverjük, majd a tejjel felhígítva adjuk hozzá a
leveshez. Így elmarad a zsír és a pirospaprika is és
hidegen fogyasztjuk.
|
|
|
|
|
1
kg kelkáposzta 20 dkg burgonya 1 pár
virsli zsír liszt só őrölt kömény 1 kis
fej vöröshagyma pirospaprika 2 dl tejföl
|
A
kelkáposztát burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk.
Hozzáadjuk a fűszereket, a hagymákat egészben,
felöntjük vízzel, felfőzzük. A virslit felkarikázzuk,
kevés zsíron megfuttatjuk és hozzáadjuk a majdnem kész
leveshez. A megmaradt zsírból a lisztel rózsaszín
rántást készítünk, hozzáadjuk a leveshez. Végül
tejföllel készre főzzük.
|
|
|
9
|
|
fél
kg körte (lehet befőtt) fél kg őszibarack (lehet
befőtt) ízlés szerint cukor 1 vaníliás
cukor csipet só tejföl 2 dl tej 2
evőkanál liszt
|
A
gyümölcsöt feldaraboljuk a cukrot vaníliás cukorral,
csipet sóval vízzel vagy befőtt levével megfőzzük.
Tejfölt a liszttel elkeverjük, kevés forró levessel,
majd az egészet összefőzzük a 2 dl tejjel hidegen
tálaljuk.
|
|
|
|
|
5
dkg zsír 2 púpozott evőkanál liszt pirospaprika só 2
db babérlevék 5-6 tojás 2 db zsemle étolaj
|
10
A
zsírból, lisztből rózsaszínű rántást készítünk.
Tűzről levéve rászórjuk a pirospaprikát. Felengedjük
kb. 2 liter vízzel. Hozzáadjuk a sót, babérlevelet,
kavargatva felfőzzük. Ha fő takarékra vesszük a lángot,
óvatosan beleütjük a tojásokat, már nem kavarjuk, hogy
a tojások egészbe maradjanak. A zsömléket kockára
vágjuk, forró olajban kisütjük, ezzel tálaljuk a
levest.
|
|
|
|
|
2
szép nagy fej saláta 2 cikk fokhagyma zsír liszt só 1
pohár tejföl tej
|
A
salátát alaposan megmossuk, darabokra tépkedjük,
besózzuk. A fokhagymát felvágjuk, zsíron megfuttatjuk,
kevés lisztet szórunk rá, rózsaszínűre pirítjuk.
Annyi vízzel engedjük fel, hogy a sóból kicsavart saláta
megfőjjön benne. A tejfölt kevés vízzel simára
keverjük, hozzáadjuk a leveshez, végül tetszés szerin
hígítjuk a tejjel. Lehűtve tálaljuk.
|
|
|
11
|
|
*burgonyapüré* 1
tojás fehérbors ételízesítő 2 evőkanál
liszt 1 evőkanál zsemlemorzsa olaj
|
Maradék
vagy frissen készített burgonyapüréhez hozzáadunk 1
tojást, kevés fehérborsot, ételízesítőt, 2 evőkanál
lisztet, 1 kanál zsemlemorzsát és jól összedolgozzuk.
Két kanál segítségével forró olajba szaggatjuk.
|
|
|
|
|
1
kg gyalult édeskáposzta zsiradék só cukor ecet
|
12
A
gyalult káposztát a zsiradékkal, sóval, cukorral, kevés
ecettel, gyakran kevergetve, fedő alatt készre pároljuk.
Készíthetjük savanyúkáposztából is de, akkor kicsit
átmossuk a káposztát. Színesíthetjük kevés
vöröskáposztával.
|
|
|
Olajon
megpároljuk a zöldborsót, apróra vágott petrezselymet,
megszórjuk ételízesítővel, őrölt borssal, majd
hozzákeverjük az előzőleg már elkészített natur
rizsát.
|
|
|
A
burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, hasábokba vágjuk,
sós vízben megfőzzük. Leszűrjük hozzáadunk 5 dkg
zsírt vagy vajat és annyi tejet, amivel finom péppé
törjük.
|
|
|
|
|
1
kg zöldbab 1 cikk fokhagyma 1 pohár
tejföl só zsír liszt pirospaprika apróra
vágott kapor
|
14
A
zöldbabot megtisztítjuk, daraboljuk, mossuk, sós vízbe
feltesszük főni. Hozzáadjuk a fokhagymát és a kaprot.
Ha megfőtt rózsaszín rántást készítünk, hozzáadjuk
a zöldbabhoz, majd a tejföllel készre főzzük. Bármilyen
feltéttel tálalható.
|
|
|
|
|
1
kg kelkáposzta 3 burgonya só majoranna őrölt
kömény zsír liszt pirospaprika 1
vöröshagyma 2 cikk fokhagyma
|
A
megtisztított kelkáposztát felvágjuk, hozzáadjuk a
megtisztított, megmosott, kockára vágott burgonyát,
vöröshagymát, fokhagymát és a fűszereket. Annyi vizet
teszünk rá, hogy jól ellepje, feltesszük főni. A
zsírból, lisztből rózsaszín rántást készítünk,
megszórjuk pirospaprikával. Hozzá adjuk a kelkáposztához
és készre főzzük. Feltétnek: fasírtot,
sertéspörköltet adhatunk.
|
|
|
|
|
60
dkg darált sertéshús 3 zsemle 3 tojás 1 fej
vöröshagyma 2 cikk fokhagyma őröltbors só olaj
|
A
zsömlét vízbe beáztatjuk, majd kicsavarjuk. A
vöröshagymát lereszeljük, a fokhagymát szétzúzzuk. Az
előbb felsoroltakat keverő tálba tesszük, hozzáütjük
a tojásokat, megszórjuk őröltborssal, sóval, majd jól
összedolgozzuk. Pogácsákat formázunk, forró olajban
kisütjük.
|
|
|
|
|
1
doboz sertésmáj krém 2 tojás 1
zsemle ételízesítő őröltbors petrezselyemzöld 2
evőkanál zsemlemorzsa étolaj
|
A
zsömlét beáztatjuk, majd kicsavarjuk. Hozzáadjuk a
tojássárgájákat, májkrémet, zsemlemorzsát,
ételízesítőt, őröltborsot, apróra vágott
petrezselyemzöldjét végül a tojásfehérjék kemény
habját. Két kanál segítségével forró olajba
szaggatjuk, mindkét oldalát pirosra sütjük.
|
|
|
|
|
1
fej karfiol tojás liszt só zsemlemorzsa olaj
|
A
megtisztított karfiolt sós vízben félig megfőzzük.
Leszűrjük, rózsáira szedjük. Lisztbe, enyhén sózott,
felvert tojásba, zsemlemorzsába megforgatjuk. Forró
olajban kisütjük. Köretnek: *hasábburgonya vagy
*szalmaburgonya*
|
|
|
|
|
4-5
db burgonya 1 tojás 2 cikk fokhagyma 1 dl
tej só őröltbors liszt olaj
|
A
burgonyákat megtisztítjuk, megmossuk, burgonyareszelőn
lereszeljük. Belezúzzuk a fokhagymát, hozzáadjuk a tejet
(ettől sűl szép pirosra), a fűszereket és annyi
lisztet, hogy középsűrűségű masszát kapjunk. Forró
olajba kanalanként rakjuk, szétlapítjuk, mindkét oldalát
pirosra sütjük. Tartalmas levesek (pl. babgulyás) után
tálalhatjuk.
|
|
|
|
|
60
dkg gomba (bármilyen) 2 zsömle 2 kanál
zsemlemorzsa apróra vágott zöldpetrezselyem 4
tojás 1 fej vöröshagyma 2 cikk
fokhagyma őröltbors ételízesítő olaj
|
A
gombát a hagymákkal ledaráljuk. A zsömlét vízbe
beáztatjuk, majd kicsavarjuk. Az előbb felsoroltakat
keverő tálba tesszük, hozzáütjük a tojásokat,
megszórjuk őröltborssal, ételízesítővek, apróra
vágott petrezselyemmel, majd hozzáadjuk a zsemlemorzsát.
Az egészet jól összedolgozzuk. Pogácsákat formázunk,
forró olajban kisütjük. TIPP: A gombát
helyettesíthetjük: főtt, áttört karfiollal,
vegyeszöldséggel, kelkáposztával.
|
|
|
|
|
fél
kg lencse 2 cikk fokhagyma 2 babérlevél kis fej
vöröshagyma só zsír liszt pirospaprika 1
pohár tejföl ecet
|
Az
előző este megtisztított megmosott beáztatott lencsét
bő vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a vöröshagymát,
fokhagymát, babérlevelet, sót. Ha megfőtt rózsaszín
rántást készítünk, rátesszük a pirospaprikát,
hozzáadjuk a lencséhez, készre főzzük. Végül 1 pohár
tejfölt keverünk hozzá és egy pár csepp ecetet.
Feltétnek sűltszalonnát, sűltkolbászt készítünk.
|
|
|
|
|
fél
kg zsengés bab 1 kis fej vöröshagyma 1 cikk
fokhagyma 1 babérlevél só pirospaprika liszt zsír tejföl
|
A
babot feltesszük föni, hozzáadjuk a sót, vöröshagymát,
fokhagymát, babérlevelet. Megfőzzük. Rózsaszín rántást
készítünk, megszórjuk pirospaprikával, belefőzzük a
babba. Tejföllel dúsítjuk.
|
|
|
|
|
fél
kg zöldborsó zsír liszt só pirospaprika 1
pohár tejföl petrezselyem
|
Sós
vízben megfőzzük a zöldborsót, rózsaszín rántást
készítük, rátesszük a pirospaprikát hozzáadjuk a
rántást. A pohár tejföllel pár percig még főzzük,
megszórjuk apróra vágot
petrezselyemmel. Feltétnek: *Tükörtojás*
|
|
|
|
|
5-6
db tojás étolaj ételízesítő
|
Az
étolajat megforrósítjuk, óvatosan beleütjük a
tojásokat, hogy egyben maradjanak. Megszórjuk
ételízesítővel majd addig sütjük míg a tojás fehérje
megszilárdul.
|
|
|
|
|
60
dkg sertéscomb 10 dkg füstölt szalonna 1 fej
vöröshagyma 1 cikk
fokhagyma pirospaprika só bors *pörköltalap*
|
A
megmosott húst egész apró kockára vágjuk. A füstölt
szalonnát kiolvasztjuk, majd kivesszük a zsírból, amire
rátesszük az apróra vágott vöröshagymát, üvegesre
pároljuk, kevés vízzel szétrottyantjuk a hagymát.
Megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a pörköltalapot
és a szétzúzott fokhagymát, majd a húst. Sózzuk,
borsozzuk. Kevés vízzel felengedjük. Ha a hús puha,
zsírjára leengedjük. Köretnek: *kockakrumpli*
|
|
|
|
|
paprika paradicsom zsír
vagy olaj só
|
Nyáron
ne csak lecsót főzzünk be, készíthetünk pörkölt
alapot is. Télen a friss paprika, paradicsom sokszor
elérhetetlen áron vásárolható meg. A paprikát,
lehéjazott paradicsomot apró kockákra vágjuk, zsíron
vagy olajon, kevés sóval készre pároljuk. Annyi
zsiradékot használunk, hogy amikor kis üvegekbe töltjük
a pörköltalapot vékony zsiradék réteg zárja le.
Lezárjuk, száraz dunsztba tesszük míg ki nem hűl. Így
tartósító nélkül eláll. Ezzel kíváló ízt
adhatunk húsainknak.
|
|
|
A
burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, kockára vágjuk,
sózzuk, forró olajban kisütjük.
|
|
|
|
|
1
dkg csirkehús zsír 1 fej
vöröshagyma pirospaprika őröltbors só 2
evőkanál *pörköltalap*
|
A
megtisztított, apróra vágott vöröshagymát zsíron
megpároljuk, kevés víz hozzáadásával szétrotyogtatjuk.
Hozzáadjuk a pörköltalapot, majd a pirospaprikát, sót,
borsot végül ráhelyezzük a megmosott csirkehúst. Mindig
annyi vizet adunk hozzá, hogy sűljön, ne főjjön.Köretnek:
pld. nokedlit
|
|
|
|
|
60
dkg sertéslapocka 20 dkg füstöltszalonna 1
paradicsom 1 fehérpaprika 1 fej
vöröshagyma só bors pirospaprika 1 kanál
sűrítet paradicsom
|
A
megmosott húst vékony csíkokra vágjuk. A szalonnát
kiolvasztjuk, kivesszük a zsírból. A zsírra rátesszük
a karikára vágott vöröshagymát, karikára vágott
paradicsomot, zöldpaprikát, paradicsompürét. Hozzá
adjuk a húst, végül a fűszereket. Felöntjük vízzel,
készre sütjük. Köretnek: *szalmakrumpli és
szalmarépa*
|
|
|
A
burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, vékony metéltre
vágjuk, sózzuk, forró olajban kisütjük.
|
|
|
Zöldségköret
(Szalmarépa)
|
|
A
sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, vékony metéltre
vágjuk, forró olajban kisütjük.
|
|
|
|
|
fél
kg csirkemáj 3-4 fej vöröshagyma zsír őrölt
fehérbors kevés pirospaprika 1 evőkanál
paradicsompüré só
|
A
megtisztított hagymát karikára vágjuk, sózva, borsozva
a zsíron majdnem készre pároljuk. Hozzáadjuk a
paradicsompürét, rárakjuk a csirkemájakat, kevés vizet
öntünk alá, fedő alatt készre pároljuk. Ne pároljuk
túl, mert a máj megkeményedik.
|
|
|
|
|
60
dkg sertéscomb zsír 1 fej
vöröshagyma pirospaprika őröltbors só *pörköltalap*
|
A
megtisztított, apróra vágott vöröshagymát zsíron
megpároljuk, kevés víz hozzáadásával szét
rotyogtatjuk. Hozzáadjuk a pörköltalapot, majd a
pirospaprikát, sót, borsot végül a felkockázott
megmosott sertéshúst. Mindig annyi vizet adunk hozzá,
hogy sűljön, ne főjjön. Adhatunk hozzá kevés testes
vörösbort, így még szaftosabb lesz. Köretnek:
pld. *natur rizs*
|
|
|
A
sós vizet feltesszük főni. A megtisztított alaposan,
átmosott rizsát a lobogó sós vízbe tesszük. Takarék
lángon főzzük, közben kavargatjuk, hogy ki ne fusson. Ha
megfőtt újra alaposan kimossuk, leszűrjük.
|
|
|
Sertéspörkölt
zöldborsóval
|
|
|
|
30
dkg sertéskaraj 20 dkg zöldborsó 1 fej
vöröshagyma 2 evőkanál lecsó zsiradék só őrölt
bors pirospaprika őrölt szerecsendió
|
A
megmosott sertéskarajt borsónyi kockákra vágjuk, és a
zsiradékon megfonnyasztott apróra vágott vöröshagymára
tesszük. Megszórjuk pirospaprikával, borssal, sóval és
rátesszük a lecsót, majd az őrölt szerecsendiót. Kevés
vizet öntünk alá és majdnem készre pároljuk, ekkor
adjuk hozzá a zöldborsót és ezzel készre főzzük.
Köretnek sós vízben főzött rizst tálalunk.
|
|
|
|
|
1
kg csirkehús zsír 1 fej
vöröshagyma tejföl pirospaprika őröltbors só 2
evőkanál *pörköltalap*
|
A
megtisztított, apróra vágott vöröshagymát zsíron
megpároljuk, kevés víz hozzáadásával szét
rotyogtatjuk. Hozzáadjuk a pörköltalapot, majd a
pirospaprikát, sót, borsot végül ráhelyezzük a
megmosott csirkehúst. Mindig annyi vizet adunk hozzá, hogy
sűljön, ne főjjön. A végén tejföllel
dúsítjuk. Köretnek: pld. *nokedli*
|
|
|
|
|
1,1/2
kilós tyúkhús zsiradék 1 nagy fej vöröshagyma 2
cikk fokhagyma 1 fehérpaprika 1 paradicsom kávés
kanál sűrített paradicsom csipetnyi majoránna őrölt
bors só pirospaprika vörösbor
|
A
tyúkot feldaraboljuk, megmossuk. A zsiradékon
megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát,
fokhagymát, megszórjuk piros paprikával, hozzáadjuk a
húst, fűszereket és felöntjük vörösborral, vízzel.
Mikor már fő rátesszük a karikára vágott paradicsomot,
paprikát. Végül a sűrített paradicsomot. A tyúk
korától függően 2-2 2/1 óráig főzzük. Nokedlivel,
főtt burgonyával tálaljuk.
|
|
|
A
burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, hasábokba vágjuk,
sós vízben megfőzzük, leszűrjük.
|
|
|
|
|
főtt
attört burgonya liszt só 1 tojás olaj
|
Az
áttört burgonyához hozzáadjuk a sót, tojást, annyi
lisztet, hogy összeálljon a tészta. Lisztezett táblán
kinyújtjuk, közepes pogácsákat szúrunk ki belőle, amit
forró olajban mindkét oldalán pirosra sütünk.
|
|
|
A
burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk, sós vízben
megfőzzük. Az apróra vágott petrezselymet kevés olajon
megfuttatjuk, hozzákeverjük a megszűrt burgonyát.
|
|
|
|
|
60
dkg sertéscomb 1 nagy fej vöröshagyma 2 cikk
fokhagyma 2 babérlevél csipet
majoránna pirospaprika őrölt bors 1 fehérrépa 1
sárgarépa zsiradék só vörösbor
|
A
megtisztított, apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát
a zsiradékon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a kockára vágott
húst, felkarikázott sárga és fehér répát. Megszórjuk
pirospaprikával, hozzáadjuk a fűszereket és felöntjük
vörösborral, készre főzzük.
|
|
|
|
|
4
csirke comb 1 kg burgonya 1 kg savanyú káposzta 4
dl tejföl 20 dkg bacon szalonna 20 dkg trapista
sajt fehér bors ételízesítő őrölt
szerecsendió morzsolt majoranna
|
A
sütőedényt kibéleljük bacon szalonnával. A
megtisztított karikára vágott burgonyát elterítjük
rajta, majd befedjük a savanyú káposztával, amit
megszórunk majorannával. A combokat fűszerezzük
fehérborssal, őrölt szerecsendióval, ételízesítővel.
Ráhelyezzük a burgonyás káposztás ágyra, meglocsoljuk
tejföllel, ráhelyezzük a bacon szeleteket. Alufóliával
lefedve 40 percig takaréklángon sütjük. Majd a fóliát
levesszük, rászórjuk a reszelt trapista sajtot, és a
sütőbe visszahelyezve szép pirosra sütjük. Laktatóan
finom!
|
|
|
|
|
6
szelet karaj 1 fej vöröshagyma 1 fehérpaprika 1
paradicsom 1 evőkanál
paradicsompüré só őröltbors zsír pirospaprika
|
A
karajszeleteket kikloffoljuk, sózzuk, borsozzuk. A
felhevített zsíron hirtelen átsütjük mind a két
oldalát. Kiszedjük a zsírból, félretesszük. A
megtisztított apróra vágott vöröshagymát a
visszamaradt zsíron megpároljuk. Kevés vízzel
szétrotyogtatjuk. Rátesszük a felkarikázott
paradicsomot, paprikát és a paradicsompürét. Ráhelyezzük
a hússzeleteket, felöntjük vízzel ha, szükséges még
fűszerezzük és készre sütjük. Köretnek: *burgonyapüré
vagy rizs* Főzelékek feltéteként is tálalhatjuk.
|
|
|
|
|
1
fej karfiol tojás liszt só zsemlemorzsa olaj
|
A
megtisztított karfiolt sós vízben félig megfőzzük.
Leszűrjük, rózsáira szedjük. Lisztbe, enyhén sózott,
felvert tojásba, zsemlemorzsába megforgatjuk. Forró
olajban kisütjük. Köretnek: *hasábburgonya vagy
*szalmaburgonya*
|
|
|
|
|
6-8
szelet sertéskaraj tojás liszt só zsemlemorzsa olaj
|
A
felhasználás előtti napon a karajszeleteket kikloffoljuk,
besózzuk, fóliával befedve hűtőbe tesszük, így puhább
lesz a hús. Másnap szokásos módon lisztbe, enyhén
sózott, felvert tojásba, zsemlemorzsába megforgatjuk.
Közepesen forró olajban kisütjük mindkét oldalát szép
pirosra sütjük. Köretnek: *hasábburgonya
vagy *szalmaburgonya*
|
|
|
|
|
2
csirkecomb 2 filézett csirkemell 2
csirkeszárny ételízesítő őröltbors őrölt
rozmaring pirospaprika 2 dl étolaj
|
A
fűszereket az étolajjal elkeverjük, belerakjuk a
csirkehúst, fóliával letakarva hűtőben 2-3 órát
pácoljuk. A húsokat sütőedénybe rakjuk, aláöntjük a
fűszeres olajat, alufóliával letakarva 40 percig takarék
lángon sütjük. A fóliát levesszük, levével
locsolgatva megpirítjuk.
|
|
|
|
|
*sertéspörkölt* 1-2
cikk fokhagyma paradicsompüré zsiradék reszelt
trapistasajt
|
A
sertéspörköltet a fokhagymával ledaráljuk, dúsítjuk
paradicsompürével, zsiradékkal. Spagettitésztát főzünk
ki hozzá, megszórjuk reszeltsajttal.
|
|
|
Sonkával,
tojással töltött fasírt
|
|
|
|
*fasírthús* 4
főtt tojás gépsonka kevés olaj
|
Az
olajat a tepsibe tesszük, fele húsmasszát beletesszük, a
tojásokat félbe vágjuk és egy-egy szelet sonkát
terítünk alá. A másik fél húsmasszával beterítjük
és henger alakúra formázzunk. Fóliával letakarva
takarék lángon 20 percig sütjük, majd a fóliát levéve
, időnként meglocsolva pirosra sütjük. Kihülés után
szeleteljük.
|
|
|
|
|
4
db csirkecomb őrölt szerecsendió ételízesítő fehér
bors olaj zsiradék víz
|
A
fűszereket 2 evőkanálnyi olajban elkeverjük és 2 szer
átkenegetjük a csirkecombokat. Zsiradékkal kikent tepsibe
helyezzük. Kevés vizet öntünk alá, alufóliával
letakarva, takarék lángon 40 percig sütjük. A fóliát
levéve, zsírjával locsolgatva pirosra
sütjük. Köretnek: *rizi-bizi*
|
|
|
|
|
4
csirkecomb 4 csirkemell filé só fehérbors őrölt
szerecsendió szezámmag zsír
|
A
zsiradékot a tepsibe rakjuk, ráhelyezzük a sózott,
borsozott húsokat, megszórjuk szerecsendióval, szezám
maggal, 1 dl vizet töltünk alá. Alufóliával lefedve 1
óra hosszat takaréklángon sütjük. Egy óra múlva
levesszük a fóliát, locsolgatva
megpirítjuk. Köretnek: *hasábburgonya* és
*szalmarépa*
|
|
|
|
|
1,5
kg-os csirke *töltikemassza* só zsiradék víz
|
A
megtisztítorr csirkének a bőrtét mellénél, combjánál
fellazítjuk, besózzuk, megtöltjük a töltike masszával.
A nyíllásokat bevarrjuk. Zsiradékkal kikent tepsibe
tesszük. Aláöntünk 5 kanál vizet, alufóliával
befedve, takarék lángon 40 percig sütjük. Az alufóliát
levéve, levével locsolgatva, pirosra
sütjük. Köretnek: tetszés szerint
|
|
|
|
|
2
db zsömle 3 tojás csokor
petrezselyem só bors ételízesítő étolaj
|
A
zsömléket beáztatjuk, majd kicsavarjuk a vízből.
Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, amit kevés
étolajon megfuttattunk, sót, borsot és a 3 tojást. Jól
összedolgozzuk. Átlátszó fóliába tesszük, henger
alakúra formázzuk, még egy réteg fóliába tekerjük,
két végét cérnával bekötjük. Levesben vagy enyhén
sós vízben, fél óráig főzzük. Főtthúsokhoz
szeletelve adjuk.
|
|
|
|
|
4
db csirkecomb *töltikemassza* só, zsiradék, víz
|
A
megtisztítorr csirkecombokon a bőrt fellazítjuk,
besózzuk, megtöltjük a töltike masszával. Zsiradékkal
kikent tepsibe tesszük. Aláöntünk 5 kanál vizet,
alufóliával befedve, takarék lángon 40 percig sütjük.
Az alufóliát levéve, levével locsolgatva, pirosra
sütjük. Köretnek: *petrezselymes rizs*
|
|
|
|
|
*fasírthús* 4
főtt tojás kevés olaj
|
Az
olajat a tepsibe tesszük, fele húsmasszát beletesszük,
rárakjuk a főtt tojásokat. A másik fél húsmasszával
beterítjük és henger alakúra formázzunk. Fóliával
letakarva takarék lángon 20 percig sütjük, majd a fóliát
levéve, időnként meglocsolva pirosra sütjük. Kihülés
után szeleteljük.
|
|
|
|
|
paprika paradicsom zsír
vagy olaj só
|
Nyáron
ne csak lecsót főzzünk be, készíthetünk pörkölt
alapot is. Télen a friss paprika, paradicsom sokszor
elérhetetlen áron vásárolható meg. A paprikát,
lehéjazott paradicsomot apró kockákra vágjuk, zsíron
vagy olajon, kevés sóval készre pároljuk. Annyi
zsiradékot használunk, hogy amikor kis üvegekbe töltjük
a pörköltalapot vékony zsiradék réteg zárja le.
Lezárjuk, száraz dunsztba tesszük míg ki nem hűl. Így
tartósító nélkül eláll. Ezzel kíváló ízt
adhatunk húsainknak.
|
|
|
Sültpaprika
krém
Bejegyezte Winklerné
Vámosi Nóra on
augusztus 28th, 2010
Már
egy ideje nyomozok az interneten egy fini sültpaprika
krém receptje
iránt, több receptet átnéztem, és megjelenéséből, leírásokból
arra az elhatározásra jutottam, hogy ilyent nekem is kell
készítenem.
Nem
bántam meg. Nagyon finom kenyérre kenhető, E-szám mentes
zöldséges kencefice. Férjem még a padlizsánkrémnél
is jobban szereti, ami viszont az én egyik kedvencem.
Íme
a recept:
Hozzávalók (kb.
2 személy egyszeri adagja, de természetesen többet is
készíthetsz):
3
db közepes méretű piros húsú paprika (pl. kaliforniai paprika),
1 db sárga húsú paprika, himalaya só, bors, őrölt kömény, pár
csepp citromlé, kis mustár (nagyon pici, éppenhogy), fél
paradicsom, 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
Elkészítés:
A
paprikákat alaposan megmossuk, kivájjuk a csumáját, és egy
sütőpapírra egy tepsiben forró sütőbe tesszük. Kb. fél óra
múlva, mikor már kívülről feketedik, és jól összetöppedt,
kivesszük, és lehúzzuk a héját. Kicsit hagyhatod kihűlni, úgy
nem égeti össze a kezet. Könnyen lejön a héja úgy is.
A
paprika húsát sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk egy csipet őrölt
köménymagot, icipici mustárt (de lehet őrölt mustármagot is),
kis citromlevet (én ecet helyett ezt használom), a fél hámozott
paradicsomot, olívaolajat, és botmixerrel jó krémesre keverem.
A
sültpaprika krémet teljes kiőrlésű magos kenyérrel
fogyasztottam, de pászkára kenve
(élesztő nélküli kenyér) is nagyon fini.
Jó
étvágyat!
Gazdag
sült paprikakrém – fokhagymával, rozmaringgal
Hozzávalók:4
közepes piros húsú paprika (pl. Kápia)
1 közepes paradicsom
2
teáskanál sűrített paradicsom
1 jókora gerezd fokhagyma
1
púpozott teáskanál fekete olajbogyókrém
Kb. 1 teáskanál
balzsamecet
só, bors, rozmaring – ízlés szerint
Elkészítés: A
paprikákat 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt
foltos feketére sütöm. Még melegen nylonzacskóba dobom őket.
Közben meghámozom és kimagozom a paradicsomot, áttöröm a
fokhagymát. A már langyos paprikákat kicsumázom, vékony héjukat
könnyedén eltávolítom, nagyobb szeletekre vágom. A paradicsomot
nagyobb kockákra vágom. Egy mély tálba szórom a kétféle
zöldséget, hozzáadom a fokhagymát, sűrített paradicsomot, az
olajbogyókrémet, óvatosan sózom, borsozom, legalább 2 ágacskányi
friss rozmaringlevelet dobok rá, majd az egészet pürésítem,
kóstolás után adagolom hozzá a balzsamecetet. Épp annyit, hogy a
füstös-édeskés, zamatos sültpaprika és a paradicsomok ízét
kiegyensúlyozzam. Ha valaki csípősebben szereti, kis chilit is
adagolhat hozzá. A krémet tálba szedem, lefedem, egy éjszakán
hagyom az ízeket összeérni a hűtőben. Mivel nem tartalmaz
semmiféle emulgeálószert, a zöldségek levet engednek, de tálalás
előtt felkeverve, teljesen egynemű lesz a krém.
A
sült paprikarém gazdag ízeivel összhangban áll ínycsiklandó
illata is
PAPRIKAKRÉM
SÜLT PAPRIKÁBÓL
Gyönyörü
piros színü paprikákat vettem és mivel nem fogyott el mind,
hármat megsütöttem. Elöször balzsamecetes,olivaolajos
dresszinggel akartam elkészíteni, de gondoltam egyet és krémmé
püréztem.
Pár éve egy barátunknál ettem hasonlót, az ö
receptjét variáltam át. Ö kétszersültet is darált bele és nem
sült paprikával csinálta hanem nyerssel.
Hozzávalók az én
változatomhoz:
3 darab piros színü paprika, 3 gerezd
fokhagyma, egy maroknyi dió, citromlé, olivaolaj, só, bors
A
paprikákat 250 fokon a sütöben addig sütöttem amíg minden
oldalon feketék nem lettek. Fagyasztozacskóba tettem öket és
amikor lehültek, egy éles késsel lehúztam a héjukat. A csumájuk
és a magvaik nélkül egy edénybe tettem a paprikákat, hozzáadtam
a diót, a fokhagymát, ízlés szerinti mennyiségü olivaolajat és
citromlevet öntöttem bele, sóztam,borsoztam és a botmixerrel
összepüréztem.
Csípős
paprikakrém
A csípős
paprikakrém a
nyarat idézi összehasonlíthatatlanul finom ízével. Sült
paprikával készül, a csípősséget a chili adagolásával
szabályozhatjuk, de aki csak paprikakrémre vágyik, akár el is
hagyhatja a chilit..
Hozzávalók:
1
nagy piros kaliforniai paprika , egy marék friss bazsalikomlevél
, 1 gerezd fokhagyma
,
-
3
ek paradicsompüré , ½ tk chili , 5 dkg parmezán ,
kb. 1 dl olívaolaj , só, őrölt bors
Elkészítés:
A
paprikát sütőben vagy grillen megsütjük, illetve grillezzük.
Kihűtjük, majd lehúzzuk a héját és a magokat kiszedjük. Lásd
még grillezett
paprika>>
A
paradicsomot és a bazsalikom leveleket megmossuk, megtöröljük. A
paradicsomokat négybe vágjuk, a magos részt eltávolítjuk.
A
toastkenyér szélét levágjuk, a kenyeret felkockázzuk. A
fokhagymát megpucoljuk, felszeleteljük. A szárított paradicsomot
lecsepegtetjük.
A
paprikát aprítógépbe tesszük, az olaj, sajt és a fűszerek
kivételével a többi hozzávalót is hozzáadjuk. Az egészet
pürésítjük, majd alacsony fokozaton lassan hozzáadagoljuk az
olajat. A végén hozzáreszeljük a sajtot és ízlés szerint
fűszerezzük a chilivel, valamint sóval és borssal.
Fogyasztható
azonnal, de jól záródó üvegben, olajjal felöntve,
hűtőszekrényben kb. 2 hétig tárolható.
Sültpaprika
krém
Okkinál olvastam
a sültpaprika krém ötletét, akkor jutott eszembe, hogy nekem is
van még a fagyon két csomag sült paprika, amit nem sikerült
felhasználni eddig. Okki majonézzel készítette, én a majonézt
kihagytam belőle, így is csodafinom lett. Okki, köszi az ötletet.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A
paprika sütését ITT már
leírtam. A sült paprikák torzsáját, magját kiszedtem,
tésztaszűrőn a levét jól lecsepegtettem. Ezután a mixer aprító
részébe tettem, sóztam, borsoztam, és krémes állagúra
aprítottam. Állíthatom, hogy az egyik legfinomabb kence amit
életemben ettem.
Sült
paprika savanyúságnak
Ennek
a savanyúságnak az elkészítését a párom édesanyjától
tanultam. Bármilyen sült mellé fogyasztható.
Hozzávalók:
6-8
db húsos piros vagy félpiros paprika , 2-3 evőkanál ecet
(ízlés szerint), 1-2 kiskanál cukor (ízlés szerint)
késhegynyi
só , egy csorrintás olaj , víz
Elkészítés:
Én
a paprikákat a kertben felállított tárcsalapon sütöttem meg még
a nyáron. Addig hagytam sülni, amíg megforgatva egész körbe
barnára, feketére pirult. Azután egy tálba helyeztem őket,
megpriccoltam kevés hideg vízzel, majd egy konyhai törlővel tíz
percre letakartam. A tíz perc után a gőz hatására könnyedén le
lehetett húzni a héját. Tisztítás után 8-10 darabos csomagokat
készítve a fagyasztóba tettem.
A
savanyúság elkészítésekor a fagyasztott paprikát
kiolvasztottam. Egy jól zárodó edénybe annyi vizet töltöttem,
hogy a paprikákat kb. fedje, beletettem a cukrot, az ecetet, a sót,
az olajat, és jól összekavartam. A paprikákat beleraktam ebbe a
lébe, és egy éjszakára a hűtőbe tettem, hogy az ízek
összeérjenek.
A
paprika sütését a lerben is meg lehet oldani, és természetesen
frissen is fogyasztható, nem csak télen, fagyasztás után.
Sült
kápiapaprika krém
A
tavalyról maradt még két zacskó sült paprika, s mivel mi
savanyúságként szoktuk általában elkészíteni s most nem volt
semmi olyan kajánk amihez megtudtuk volna csinálni, de kívántuk
a sült paprikát, így jött a majonézes paprika ötlete.
Már
régebben olvastam róla a netten, de már nem tudom, hogy pontosan
hol és azt sem hogy hogy is volt elkészítve, így az én szájam
íze szerint készítettem el.
Hozzávalók:-
6 darab kápia paprika
-
1 kisebb hagyma
- e kk örölt kömény
- só ízlés
szerint
- 2 ek házi majonéz
Elkészítés:
A
paprikákat megmossuk, szárazra töröljük majd sütőlapon vagy a
sütőben megsütjük. Ha jól megsült, megsózzuk és félretesszük
10-15 percre, így sokkal könnyeben lehet majd lehuzni a héját.
Ha
már annyira meghült, hogy megtudjuk fogni, akkor a vizeskagyló
fölött a száránál megfogjuk a paprikát és hámozzuk. Közben
a vizsugár alá logatjuk, így sokkal könnyebben és jobban
megtudjuk tisztitani az égett héjtól.
Mivel nekem
fagyasztott paprikáim voltak, megvártam amíg kiolvadtak, majd
elvágtam és kiszedtem a magokat és egy szitában tettem, hogy
jól folyón le a leve, majd kisebb darabokra vágtam és
beletettem a darabológépbe
A hagymát apró kockára vágjuk és 2-3 ek
olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a már előre felaprított
sült paprikákhoz, ízesítjük sóval és a köménnyel, és a
majonézt is hozzá keverjük.
Legalább 1
órára hűlni tesszük a hűtőbe, majd kenyérre
kenve fogyasztjuk.
.
Az
idei nyár nagy kedvence – persze az áfonya mellett – a sült
kápiapaprika volt. Ettük magában, sülve, caponatában,
ajvárként, panzanellában. Aztán már így szeptember végén, épp
a léc alatt csúszott be egy recept, ami tökéletesen ötvözi az
elmúlóban lévő nyár ízét az ajtóban toporgó ősszel.
A
becsületes neve muhammara,
ami a debütálását övező buliban – persze némi alkoholos
befolyásoltság után – elég hamar mohamed-re
és mihamarabb-ra
változott. A megjegyezhetetlen név azonban senkit nem tartott
vissza, hogy alaposan megpakolja a kenyerét ezzel a diós,
fokhagymás finomsággal.
A
diós verzió mellé készült egy aszalt paradicsomos, fenyőmagos
nyármarasztaló kence is, ami pirítóson igen kitűnő.
Muhammara
8
sült kápia paprika, héjától, magjaitól megfosztva
2
szelet rozsos kenyér, pirítva (toastkenyérnyi méret)
1
marék dió, szárazon megpirítva
3
gerezd fokhagyma
fél
lime leve
chillipehely,
ízlés szerint
kb.
1 dl olívaolaj
só,
bors
Az
elkészítés igazán gyerekjáték, hisz az összes hozzávalót az
aprítóba borítottam, és egy gombnyomással pépesítettem az
egészet.
A
receptet Gourmandulánál találtam,
a köményt én kihagytam, mivel viszonyunk ezzel a fűszerrel
hűvösnek mondható.
Aszalt
paradicsomos sültpaprikakrém
4
sült kápiapaprika héjától, magjaitól megfosztva
4-5
olajban eltett aszalt paradicsom
olívaolaj
1
kisebb fej lilahagyma
1
marék fenyőmag, enyhén megpirítva
Ennek
az elkészítése sem sokkal bonyolultabb az előzőnél, a metódus
ugyanaz – aprítógép. A fenyőmagnak viszont csak a felét
daráltam a krémbe, a maradékot egészben hagyva kevertem hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése