2012. augusztus 29., szerda

Képes recepttár



Képes recepttár


Töltött káposzta

Így készül a szabolcsi töltött káposzta 1.rész - Ancsákné Piroska

Így készül a szabolcsi töltött káposzta 2.rész - Ancsákné Piroska


káposztás paszuly füstölt hússal

Recept: székelykáposzta - HD

Bécsiszelet recept

Óriás bécsi szelet sertésszűzből, majonézes burgonyasalátával

1

Királyi körömpörkölt

HALTEPERTŐ


A tiszacsegei haltepertő és a tiszai korhely halászlé elkészítése

Házi tepertő (töpörtyű)

Köménymagos rántott leves

Hogyan készítsünk tojáslevest?

Ajándék pácolt sajt készítés házilag

DISZNÓTOROS ÉS TEPERTŐS POGÁCSA

Fasírt egy kicsit másképpen



2



Hús pácolás, csirkemell, karaj recept videó

Húsfüstölés mesterfokon!

Majonézes káposztasaláta

Kocsonya

Balatoni József - kolbász és szalámi készítés - 1. rész

Balatoni József - kolbász és szalámi készítés - 2. rész


Balatoni József - kolbász és szalámi készítés - 3. rész

Balatoni József - kolbász és szalámi készítés - 4. rész

Szüreti káposztás csülkös bableves recept

3

Házi kenyér sütés

Házi kenyér készítés dagasztás nékül! A New York Times riportere jelenti.

A kenyérlángos sütés művészete kemencében


Zöldbableves

Az  év első friss zöldbablevese!
Hozzávalók: 1/2 kg. zöldbab, kevés kapor, 1 doboz tejföl, 1 ek. liszt, rántáshoz: kevés olaj, liszt,  pirospaprika, őröltbors, só.
Elkészítése:A babot megpucoltam feldarabóltam  megmostam. Fazékba tettem felöntöttem bőven vízzel , sót és kevés kaprot tettem hozzá. Mikor már kezdett puhulni  a bab akkor rántást tettem rá majd a tejfölbe elkevertem 1 ek. lisztet és ezzel habartam be.
 Mikor ilyen  nagy meleg van nincs is ennél jobb, mint egy  kis tál  jól   lehűtött bableves!

4

- Zöldbableves tejjel

Nálunk nem csak a zöldbabból, hanem a szárazbabból vagy a salátából (ennek még a szagát sem tudtam elviselni) főzött leves is tejjel készült.


Gyerekkoromban nem szerettem a zöldbablevest, most azonban szívesen készítem és eszem - nyáron kaporral.
Hozzávalók
  • 50 dkg zöldbab
  • 2-3 krumpli
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 kiskanál pirospaprika
  • 1 evőkanál (házi) ételízesítő
  • 1 liter tej
  • 2-3 gerezd reszelt fokhagyma
  • kapor (elmaradhat)
  • víz
  • néhány evőkanál fehérborecet
A krumplit és a zöldbabot megfőzöm annyi ételízesítős vízben, amennyi ellepi. Paprikás rántást készítek, felöntöm tejjel és hozzáadom a főtt zöldségekhez, jól kiforralom. Tálalásnál mindenki magának savanyítja a levesét a borecettel. Hidegen is finom, különösen nyáron.
5

Zöldbableves






1 kg zöldbab
1 pohár tejföl
fél liter tej
kapor
petrezselyemzöld
1 cikk fokhagyma
zsír
liszt

pirospaprika
kisebb hagyma

A zöldbabot megtisztítjuk, daraboljuk, alaposan megmossuk. Feltesszük főni annyi vízzel, hogy jól ellepje. Sózzuk, hozzáadjuk a fokhagymát. Ha a bab megpuhult, akkor adjuk hozzá a kaprot, petrezselyemzöldet. Rózsaszín rántást készítünk, megszórjuk pirospaprikával és belefőzzük a levesbe. Végül a tejfölt és a tejet adjuk hozzá. Készíthetjük habarással is, a tejfölt 2 kanál liszttel simára keverjük, majd a tejjel felhígítva adjuk hozzá a leveshez. Így elmarad a zsír és a pirospaprika is és hidegen fogyasztjuk.


Savanyú zöldbableves

Savanyú zöldbableves receptje - ételek

  • 1/2 kg zsenge friss zöldbab , 1,5 l víz, só, őrölt bors, 2 babérlevél, 1/2 dl olaj, 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 evőkanál finomliszt, 2 dl tej, 2 dl tejföl, 1/2 citrom leve vagy ízlés szerint ecet, 1 csokor friss kapor,
A szálkáitól megpucult zöldbabot vágja 1 cm-és darabkákra. Többször váltott vízben mossa meg, majd 1,5 l vízben főzze puhára, amit sóval, borssal, babérlevéllel fűszerezett. A felhevített olajban a fokhagymát kicsit süsse meg, hozzáadva a lisztet pirítsa zsemleszínűre. Hideg tejjel
6
felöntve öntse a forrásban levő leveshez. Ízesítse a tejföllel és jól forralja össze. Picit hagyja hűlni, majd a babérlevelet dobja ki. Kevés citromlével vagy ecettel savanyítsa ízlése szerint. Tetejére finomra vágott friss kaprot tegyen. Melegen és hidegen egyaránt finom.

Zöldbableves


ZÖLDBABLEVES

Hozzávalók:
50 dkg zöldbab
4-5 db burgonya
2 evőkanál liszt
3 dl tej
Babérlevél, só.

Elkészítés:
A zöldbabot megtisztítjuk, feldaraboljuk, sósvízben odatesszük főni. Babérlevéllel ízesítjük. Mikor már félig megfőtt, hozzáadjuk a kis kockára vágott burgonyát. Ha minden elkészült, akkor tejes habarással sűrítjük.


7

Savanyú zöldbableves recept

Hozzávalók:
1/2 kg zsenge friss zöldbab , 1,5 l víz ., Só , őrölt bors ,
2 babérlevél , 1/2 dl olaj , 2 gerezd fokhagyma ,
1 evőkanál finomliszt , 2 dl tej , 2 dl tejföl ,
1/2 citrom leve vagy ízlés szerint ecet , 1 csokor friss kapor,

Elkészítés:
A szálkáitól megtisztított zöldbabot vágja 1 cm-es darabkákra. Többször váltott vízben mossa meg, majd 1,5 l vízben főzze puhára, amit sóval, borssal, babérlevéllel fűszerezett. A felforrósított olajban a fokhagymát kissé süsse meg, hozzáadva a lisztet pirítsa zsemleszínűre. Hideg tejjel felengedve öntse a forrásban levő leveshez. Ízesítse a tejföllel és jól forralja össze. Kicsit hagyja hűlni, majd a babérlevelet dobja ki. Kevés citromlével vagy ecettel savanyítsa ízlése szerint. Tetejére apróra vágott friss kaprot tegyen. Melegen és hidegen egyaránt finom.




Zöldbableves






1 kg zöldbab
1 pohár tejföl
fél liter tej
kapor
petrezselyemzöld
1 cikk fokhagyma
zsír
liszt

pirospaprika

8
A zöldbabot megtisztítjuk, daraboljuk, alaposan megmossuk. Feltesszük főni annyi vízzel, hogy jól ellepje. Sózzuk, hozzáadjuk a fokhagymát. Ha a bab megpuhult, akkor adjuk hozzá a kaprot, petrezselyemzöldet. Rózsaszín rántást készítünk, megszórjuk pirospaprikával és belefőzzük a levesbe. Végül a tejfölt és a tejet adjuk hozzá. Készíthetjük habarással is, a tejfölt 2 kanál liszttel simára keverjük, majd a tejjel felhígítva adjuk hozzá a leveshez. Így elmarad a zsír és a pirospaprika is és hidegen fogyasztjuk.



Kelkáposzta leves






1 kg kelkáposzta
20 dkg burgonya
1 pár virsli
zsír
liszt

őrölt kömény
1 kis fej vöröshagyma
pirospaprika
2 dl tejföl

A kelkáposztát burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk. Hozzáadjuk a fűszereket, a hagymákat egészben, felöntjük vízzel, felfőzzük. A virslit felkarikázzuk, kevés zsíron megfuttatjuk és hozzáadjuk a majdnem kész leveshez. A megmaradt zsírból a lisztel rózsaszín rántást készítünk, hozzáadjuk a leveshez. Végül tejföllel készre főzzük.






9

Gyümölcsleves






fél kg körte (lehet befőtt)
fél kg őszibarack (lehet befőtt)
ízlés szerint cukor
1 vaníliás cukor
csipet só
tejföl
2 dl tej
2 evőkanál liszt

A gyümölcsöt feldaraboljuk a cukrot vaníliás cukorral, csipet sóval vízzel vagy befőtt levével megfőzzük. Tejfölt a liszttel elkeverjük, kevés forró levessel, majd az egészet összefőzzük a 2 dl tejjel hidegen tálaljuk.





Tojásleves






5 dkg zsír
2 púpozott evőkanál liszt
pirospaprika

2 db babérlevék
5-6 tojás
2 db zsemle
étolaj

10


A zsírból, lisztből rózsaszínű rántást készítünk. Tűzről levéve rászórjuk a pirospaprikát. Felengedjük kb. 2 liter vízzel. Hozzáadjuk a sót, babérlevelet, kavargatva felfőzzük. Ha fő takarékra vesszük a lángot, óvatosan beleütjük a tojásokat, már nem kavarjuk, hogy a tojások egészbe maradjanak. A zsömléket kockára vágjuk, forró olajban kisütjük, ezzel tálaljuk a levest.



Fejessaláta leves






2 szép nagy fej saláta
2 cikk fokhagyma
zsír
liszt

1 pohár tejföl
tej

A salátát alaposan megmossuk, darabokra tépkedjük, besózzuk. A fokhagymát felvágjuk, zsíron megfuttatjuk, kevés lisztet szórunk rá, rózsaszínűre pirítjuk. Annyi vízzel engedjük fel, hogy a sóból kicsavart saláta megfőjjön benne. A tejfölt kevés vízzel simára keverjük, hozzáadjuk a leveshez, végül tetszés szerin hígítjuk a tejjel. Lehűtve tálaljuk.







11

Burgonya ropogós






*burgonyapüré*
1 tojás
fehérbors
ételízesítő
2 evőkanál liszt
1 evőkanál zsemlemorzsa
olaj

Maradék vagy frissen készített burgonyapüréhez hozzáadunk 1 tojást, kevés fehérborsot, ételízesítőt, 2 evőkanál lisztet, 1 kanál zsemlemorzsát és jól összedolgozzuk. Két kanál segítségével forró olajba szaggatjuk.



Párolt káposzta





1 kg gyalult édeskáposzta
zsiradék

cukor
ecet

12
A gyalult káposztát a zsiradékkal, sóval, cukorral, kevés ecettel, gyakran kevergetve, fedő alatt készre pároljuk. Készíthetjük savanyúkáposztából is de, akkor kicsit átmossuk a káposztát. Színesíthetjük kevés vöröskáposztával.



Rizs köretek (Rizi-bizi)







Olajon megpároljuk a zöldborsót, apróra vágott petrezselymet, megszórjuk ételízesítővel, őrölt borssal, majd hozzákeverjük az előzőleg már elkészített natur rizsát.













13

Burgonyapüré







A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, hasábokba vágjuk, sós vízben megfőzzük. Leszűrjük hozzáadunk 5 dkg zsírt vagy vajat és annyi tejet, amivel finom péppé törjük.



Zöldbabfőzelék






1 kg zöldbab
1 cikk fokhagyma
1 pohár tejföl

zsír
liszt
pirospaprika
apróra vágott kapor










14
A zöldbabot megtisztítjuk, daraboljuk, mossuk, sós vízbe feltesszük főni. Hozzáadjuk a fokhagymát és a kaprot. Ha megfőtt rózsaszín rántást készítünk, hozzáadjuk a zöldbabhoz, majd a tejföllel készre főzzük. Bármilyen feltéttel tálalható.



Kelkáposztafőzelék






1 kg kelkáposzta
3 burgonya

majoranna
őrölt kömény
zsír
liszt
pirospaprika
1 vöröshagyma
2 cikk fokhagyma

A megtisztított kelkáposztát felvágjuk, hozzáadjuk a megtisztított, megmosott, kockára vágott burgonyát, vöröshagymát, fokhagymát és a fűszereket. Annyi vizet teszünk rá, hogy jól ellepje, feltesszük főni. A zsírból, lisztből rózsaszín rántást készítünk, megszórjuk pirospaprikával. Hozzá adjuk a kelkáposztához és készre főzzük.
Feltétnek: fasírtot, sertéspörköltet adhatunk.







Sertéshús fasírt

15





60 dkg darált sertéshús
3 zsemle
3 tojás
1 fej vöröshagyma
2 cikk fokhagyma
őröltbors

olaj

A zsömlét vízbe beáztatjuk, majd kicsavarjuk. A vöröshagymát lereszeljük, a fokhagymát szétzúzzuk. Az előbb felsoroltakat keverő tálba tesszük, hozzáütjük a tojásokat, megszórjuk őröltborssal, sóval, majd jól összedolgozzuk. Pogácsákat formázunk, forró olajban kisütjük.



Májpuffancs






1 doboz sertésmáj krém
2 tojás
1 zsemle
ételízesítő
őröltbors
petrezselyemzöld
2 evőkanál zsemlemorzsa
étolaj

A zsömlét beáztatjuk, majd kicsavarjuk. Hozzáadjuk a tojássárgájákat, májkrémet, zsemlemorzsát, ételízesítőt, őröltborsot, apróra vágott petrezselyemzöldjét végül a tojásfehérjék kemény habját. Két kanál segítségével forró olajba szaggatjuk, mindkét oldalát pirosra sütjük.



Rántott karfiol






1 fej karfiol
tojás
liszt

zsemlemorzsa
olaj

A megtisztított karfiolt sós vízben félig megfőzzük. Leszűrjük, rózsáira szedjük. Lisztbe, enyhén sózott, felvert tojásba, zsemlemorzsába megforgatjuk. Forró olajban kisütjük.
Köretnek: *hasábburgonya vagy *szalmaburgonya*



Mackó






4-5 db burgonya
1 tojás
2 cikk fokhagyma
1 dl tej

őröltbors
liszt
olaj

A burgonyákat megtisztítjuk, megmossuk, burgonyareszelőn lereszeljük. Belezúzzuk a fokhagymát, hozzáadjuk a tejet (ettől sűl szép pirosra), a fűszereket és annyi lisztet, hogy középsűrűségű masszát kapjunk. Forró olajba kanalanként rakjuk, szétlapítjuk, mindkét oldalát pirosra sütjük. Tartalmas levesek (pl. babgulyás) után tálalhatjuk.



Gomba fasírt






60 dkg gomba (bármilyen)
2 zsömle
2 kanál zsemlemorzsa
apróra vágott zöldpetrezselyem
4 tojás
1 fej vöröshagyma
2 cikk fokhagyma
őröltbors
ételízesítő
olaj

A gombát a hagymákkal ledaráljuk. A zsömlét vízbe beáztatjuk, majd kicsavarjuk. Az előbb felsoroltakat keverő tálba tesszük, hozzáütjük a tojásokat, megszórjuk őröltborssal, ételízesítővek, apróra vágott petrezselyemmel, majd hozzáadjuk a zsemlemorzsát. Az egészet jól összedolgozzuk. Pogácsákat formázunk, forró olajban kisütjük.
TIPP: A gombát helyettesíthetjük: főtt, áttört karfiollal, vegyeszöldséggel, kelkáposztával.



Lencsefőzelék






fél kg lencse
2 cikk fokhagyma
2 babérlevél
kis fej vöröshagyma

zsír
liszt
pirospaprika
1 pohár tejföl
ecet

Az előző este megtisztított megmosott beáztatott lencsét bő vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet, sót. Ha megfőtt rózsaszín rántást készítünk, rátesszük a pirospaprikát, hozzáadjuk a lencséhez, készre főzzük. Végül 1 pohár tejfölt keverünk hozzá és egy pár csepp ecetet. Feltétnek sűltszalonnát, sűltkolbászt készítünk.



Babfőzelék






fél kg zsengés bab
1 kis fej vöröshagyma
1 cikk fokhagyma
1 babérlevél

pirospaprika
liszt
zsír
tejföl

A babot feltesszük föni, hozzáadjuk a sót, vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet. Megfőzzük. Rózsaszín rántást készítünk, megszórjuk pirospaprikával, belefőzzük a babba. Tejföllel dúsítjuk.



Borsófőzelék






fél kg zöldborsó
zsír
liszt

pirospaprika
1 pohár tejföl
petrezselyem

Sós vízben megfőzzük a zöldborsót, rózsaszín rántást készítük, rátesszük a pirospaprikát hozzáadjuk a rántást. A pohár tejföllel pár percig még főzzük, megszórjuk apróra vágot petrezselyemmel.
Feltétnek: *Tükörtojás*



Tükörtojás






5-6 db tojás
étolaj
ételízesítő

Az étolajat megforrósítjuk, óvatosan beleütjük a tojásokat, hogy egyben maradjanak. Megszórjuk ételízesítővel majd addig sütjük míg a tojás fehérje megszilárdul.



Brassói aprópecsenye






60 dkg sertéscomb
10 dkg füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
1 cikk fokhagyma
pirospaprika

bors
*pörköltalap*

A megmosott húst egész apró kockára vágjuk. A füstölt szalonnát kiolvasztjuk, majd kivesszük a zsírból, amire rátesszük az apróra vágott vöröshagymát, üvegesre pároljuk, kevés vízzel szétrottyantjuk a hagymát. Megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a pörköltalapot és a szétzúzott fokhagymát, majd a húst. Sózzuk, borsozzuk. Kevés vízzel felengedjük. Ha a hús puha, zsírjára leengedjük.
Köretnek: *kockakrumpli*



Pörkölt alap






paprika
paradicsom
zsír vagy olaj

Nyáron ne csak lecsót főzzünk be, készíthetünk pörkölt alapot is. Télen a friss paprika, paradicsom sokszor elérhetetlen áron vásárolható meg.
A paprikát, lehéjazott paradicsomot apró kockákra vágjuk, zsíron vagy olajon, kevés sóval készre pároljuk. Annyi zsiradékot használunk, hogy amikor kis üvegekbe töltjük a pörköltalapot vékony zsiradék réteg zárja le. Lezárjuk, száraz dunsztba tesszük míg ki nem hűl. Így tartósító nélkül eláll.
Ezzel kíváló ízt adhatunk húsainknak.



Kockakburgonya







A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, kockára vágjuk, sózzuk, forró olajban kisütjük.



Csirkepaprikás






1 dkg csirkehús
zsír
1 fej vöröshagyma
pirospaprika
őröltbors

2 evőkanál *pörköltalap*

A megtisztított, apróra vágott vöröshagymát zsíron megpároljuk, kevés víz hozzáadásával szétrotyogtatjuk. Hozzáadjuk a pörköltalapot, majd a pirospaprikát, sót, borsot végül ráhelyezzük a megmosott csirkehúst. Mindig annyi vizet adunk hozzá, hogy sűljön, ne főjjön.Köretnek: pld. nokedlit



Borsos tokány






60 dkg sertéslapocka
20 dkg füstöltszalonna
1 paradicsom
1 fehérpaprika
1 fej vöröshagyma

bors
pirospaprika
1 kanál sűrítet paradicsom

A megmosott húst vékony csíkokra vágjuk. A szalonnát kiolvasztjuk, kivesszük a zsírból. A zsírra rátesszük a karikára vágott vöröshagymát, karikára vágott paradicsomot, zöldpaprikát, paradicsompürét. Hozzá adjuk a húst, végül a fűszereket. Felöntjük vízzel, készre sütjük.
Köretnek: *szalmakrumpli és szalmarépa*



Szalmaburgonya







A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, vékony metéltre vágjuk, sózzuk, forró olajban kisütjük.



Zöldségköret (Szalmarépa)







A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, vékony metéltre vágjuk, forró olajban kisütjük.



Csirkemáj hagymaágyon






fél kg csirkemáj
3-4 fej vöröshagyma
zsír
őrölt fehérbors
kevés pirospaprika
1 evőkanál paradicsompüré

A megtisztított hagymát karikára vágjuk, sózva, borsozva a zsíron majdnem készre pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, rárakjuk a csirkemájakat, kevés vizet öntünk alá, fedő alatt készre pároljuk. Ne pároljuk túl, mert a máj megkeményedik.



Sertéshús pörkölt






60 dkg sertéscomb
zsír
1 fej vöröshagyma
pirospaprika
őröltbors

*pörköltalap*

A megtisztított, apróra vágott vöröshagymát zsíron megpároljuk, kevés víz hozzáadásával szét rotyogtatjuk. Hozzáadjuk a pörköltalapot, majd a pirospaprikát, sót, borsot végül a felkockázott megmosott sertéshúst. Mindig annyi vizet adunk hozzá, hogy sűljön, ne főjjön. Adhatunk hozzá kevés testes vörösbort, így még szaftosabb lesz.
Köretnek: pld. *natur rizs*



Rizs köretek (Natúr)







A sós vizet feltesszük főni. A megtisztított alaposan, átmosott rizsát a lobogó sós vízbe tesszük. Takarék lángon főzzük, közben kavargatjuk, hogy ki ne fusson. Ha megfőtt újra alaposan kimossuk, leszűrjük.



Sertéspörkölt zöldborsóval






30 dkg sertéskaraj
20 dkg zöldborsó
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál lecsó
zsiradék

őrölt bors
pirospaprika
őrölt szerecsendió

A megmosott sertéskarajt borsónyi kockákra vágjuk, és a zsiradékon megfonnyasztott apróra vágott vöröshagymára tesszük. Megszórjuk pirospaprikával, borssal, sóval és rátesszük a lecsót, majd az őrölt szerecsendiót. Kevés vizet öntünk alá és majdnem készre pároljuk, ekkor adjuk hozzá a zöldborsót és ezzel készre főzzük. Köretnek sós vízben főzött rizst tálalunk.











Tejfölöscsirke






1 kg csirkehús
zsír
1 fej vöröshagyma
tejföl
pirospaprika
őröltbors

2 evőkanál *pörköltalap*

A megtisztított, apróra vágott vöröshagymát zsíron megpároljuk, kevés víz hozzáadásával szét rotyogtatjuk. Hozzáadjuk a pörköltalapot, majd a pirospaprikát, sót, borsot végül ráhelyezzük a megmosott csirkehúst. Mindig annyi vizet adunk hozzá, hogy sűljön, ne főjjön. A végén tejföllel dúsítjuk.
Köretnek: pld. *nokedli*



Tyúkpaprikás






1,1/2 kilós tyúkhús
zsiradék
1 nagy fej vöröshagyma
2 cikk fokhagyma
1 fehérpaprika
1 paradicsom
kávés kanál sűrített paradicsom
csipetnyi majoránna
őrölt bors

pirospaprika
vörösbor

A tyúkot feldaraboljuk, megmossuk. A zsiradékon megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, megszórjuk piros paprikával, hozzáadjuk a húst, fűszereket és felöntjük vörösborral, vízzel. Mikor már fő rátesszük a karikára vágott paradicsomot, paprikát. Végül a sűrített paradicsomot. A tyúk korától függően 2-2 2/1 óráig főzzük. Nokedlivel, főtt burgonyával tálaljuk.



Sósburgonya







A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, hasábokba vágjuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük.



Burgonyapogácsa






főtt attört burgonya
liszt

1 tojás
olaj

Az áttört burgonyához hozzáadjuk a sót, tojást, annyi lisztet, hogy összeálljon a tészta. Lisztezett táblán kinyújtjuk, közepes pogácsákat szúrunk ki belőle, amit forró olajban mindkét oldalán pirosra sütünk.



Petrezselymes krumpli







A burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk, sós vízben megfőzzük. Az apróra vágott petrezselymet kevés olajon megfuttatjuk, hozzákeverjük a megszűrt burgonyát.



Vadas sertéshúspörkölt






60 dkg sertéscomb
1 nagy fej vöröshagyma
2 cikk fokhagyma
2 babérlevél
csipet majoránna
pirospaprika
őrölt bors
1 fehérrépa
1 sárgarépa
zsiradék

vörösbor

A megtisztított, apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát a zsiradékon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a kockára vágott húst, felkarikázott sárga és fehér répát. Megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a fűszereket és felöntjük vörösborral, készre főzzük.



Káposztás csirkecomb






4 csirke comb
1 kg burgonya
1 kg savanyú káposzta
4 dl tejföl
20 dkg bacon szalonna
20 dkg trapista sajt
fehér bors
ételízesítő
őrölt szerecsendió
morzsolt majoranna

A sütőedényt kibéleljük bacon szalonnával. A megtisztított karikára vágott burgonyát elterítjük rajta, majd befedjük a savanyú káposztával, amit megszórunk majorannával. A combokat fűszerezzük fehérborssal, őrölt szerecsendióval, ételízesítővel. Ráhelyezzük a burgonyás káposztás ágyra, meglocsoljuk tejföllel, ráhelyezzük a bacon szeleteket. Alufóliával lefedve 40 percig takaréklángon sütjük. Majd a fóliát levesszük, rászórjuk a reszelt trapista sajtot, és a sütőbe visszahelyezve szép pirosra sütjük.
Laktatóan finom!



Lecsós karajszelet






6 szelet karaj
1 fej vöröshagyma
1 fehérpaprika
1 paradicsom
1 evőkanál paradicsompüré

őröltbors
zsír
pirospaprika

A karajszeleteket kikloffoljuk, sózzuk, borsozzuk. A felhevített zsíron hirtelen átsütjük mind a két oldalát. Kiszedjük a zsírból, félretesszük. A megtisztított apróra vágott vöröshagymát a visszamaradt zsíron megpároljuk. Kevés vízzel szétrotyogtatjuk. Rátesszük a felkarikázott paradicsomot, paprikát és a paradicsompürét. Ráhelyezzük a hússzeleteket, felöntjük vízzel ha, szükséges még fűszerezzük és készre sütjük.
Köretnek: *burgonyapüré vagy rizs*
Főzelékek feltéteként is tálalhatjuk.



Rántott karfiol






1 fej karfiol
tojás
liszt

zsemlemorzsa
olaj

A megtisztított karfiolt sós vízben félig megfőzzük. Leszűrjük, rózsáira szedjük. Lisztbe, enyhén sózott, felvert tojásba, zsemlemorzsába megforgatjuk. Forró olajban kisütjük.
Köretnek: *hasábburgonya vagy *szalmaburgonya*



Rántott sertéskaraj






6-8 szelet sertéskaraj
tojás
liszt

zsemlemorzsa
olaj

A felhasználás előtti napon a karajszeleteket kikloffoljuk, besózzuk, fóliával befedve hűtőbe tesszük, így puhább lesz a hús. Másnap szokásos módon lisztbe, enyhén sózott, felvert tojásba, zsemlemorzsába megforgatjuk. Közepesen forró olajban kisütjük mindkét oldalát szép pirosra sütjük.
Köretnek: *hasábburgonya vagy *szalmaburgonya*



Rozmaringos csirke






2 csirkecomb
2 filézett csirkemell
2 csirkeszárny
ételízesítő
őröltbors
őrölt rozmaring
pirospaprika
2 dl étolaj

A fűszereket az étolajjal elkeverjük, belerakjuk a csirkehúst, fóliával letakarva hűtőben 2-3 órát pácoljuk. A húsokat sütőedénybe rakjuk, aláöntjük a fűszeres olajat, alufóliával letakarva 40 percig takarék lángon sütjük. A fóliát levesszük, levével locsolgatva megpirítjuk.



Sertéshúspép






*sertéspörkölt*
1-2 cikk fokhagyma
paradicsompüré
zsiradék
reszelt trapistasajt

A sertéspörköltet a fokhagymával ledaráljuk, dúsítjuk paradicsompürével, zsiradékkal. Spagettitésztát főzünk ki hozzá, megszórjuk reszeltsajttal.



Sonkával, tojással töltött fasírt






*fasírthús*
4 főtt tojás
gépsonka
kevés olaj

Az olajat a tepsibe tesszük, fele húsmasszát beletesszük, a tojásokat félbe vágjuk és egy-egy szelet sonkát terítünk alá. A másik fél húsmasszával beterítjük és henger alakúra formázzunk. Fóliával letakarva takarék lángon 20 percig sütjük, majd a fóliát levéve , időnként meglocsolva pirosra sütjük. Kihülés után szeleteljük.



Szerecsendiós sűltcsirke






4 db csirkecomb
őrölt szerecsendió
ételízesítő
fehér bors
olaj
zsiradék
víz

A fűszereket 2 evőkanálnyi olajban elkeverjük és 2 szer átkenegetjük a csirkecombokat. Zsiradékkal kikent tepsibe helyezzük. Kevés vizet öntünk alá, alufóliával letakarva, takarék lángon 40 percig sütjük. A fóliát levéve, zsírjával locsolgatva pirosra sütjük.
Köretnek: *rizi-bizi*









Szezámmagos csirke






4 csirkecomb
4 csirkemell filé

fehérbors
őrölt szerecsendió
szezámmag
zsír

A zsiradékot a tepsibe rakjuk, ráhelyezzük a sózott, borsozott húsokat, megszórjuk szerecsendióval, szezám maggal, 1 dl vizet töltünk alá. Alufóliával lefedve 1 óra hosszat takaréklángon sütjük. Egy óra múlva levesszük a fóliát, locsolgatva megpirítjuk.
Köretnek: *hasábburgonya* és *szalmarépa*



Töltöttcsirke






1,5 kg-os csirke
*töltikemassza*

zsiradék
víz

A megtisztítorr csirkének a bőrtét mellénél, combjánál fellazítjuk, besózzuk, megtöltjük a töltike masszával. A nyíllásokat bevarrjuk. Zsiradékkal kikent tepsibe tesszük. Aláöntünk 5 kanál vizet, alufóliával befedve, takarék lángon 40 percig sütjük. Az alufóliát levéve, levével locsolgatva, pirosra sütjük.
Köretnek: tetszés szerint



Levesbetétek (Töltike)






2 db zsömle
3 tojás
csokor petrezselyem

bors
ételízesítő
étolaj

A zsömléket beáztatjuk, majd kicsavarjuk a vízből. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, amit kevés étolajon megfuttattunk, sót, borsot és a 3 tojást. Jól összedolgozzuk. Átlátszó fóliába tesszük, henger alakúra formázzuk, még egy réteg fóliába tekerjük, két végét cérnával bekötjük. Levesben vagy enyhén sós vízben, fél óráig főzzük.
Főtthúsokhoz szeletelve adjuk.



Töltött csirkecomb






4 db csirkecomb
*töltikemassza*
só, zsiradék, víz

A megtisztítorr csirkecombokon a bőrt fellazítjuk, besózzuk, megtöltjük a töltike masszával. Zsiradékkal kikent tepsibe tesszük. Aláöntünk 5 kanál vizet, alufóliával befedve, takarék lángon 40 percig sütjük. Az alufóliát levéve, levével locsolgatva, pirosra sütjük.
Köretnek: *petrezselymes rizs*



Töltöttfasírt






*fasírthús*
4 főtt tojás
kevés olaj

Az olajat a tepsibe tesszük, fele húsmasszát beletesszük, rárakjuk a főtt tojásokat. A másik fél húsmasszával beterítjük és henger alakúra formázzunk. Fóliával letakarva takarék lángon 20 percig sütjük, majd a fóliát levéve, időnként meglocsolva pirosra sütjük. Kihülés után szeleteljük.









Pörkölt alap






paprika
paradicsom
zsír vagy olaj

Nyáron ne csak lecsót főzzünk be, készíthetünk pörkölt alapot is. Télen a friss paprika, paradicsom sokszor elérhetetlen áron vásárolható meg.
A paprikát, lehéjazott paradicsomot apró kockákra vágjuk, zsíron vagy olajon, kevés sóval készre pároljuk. Annyi zsiradékot használunk, hogy amikor kis üvegekbe töltjük a pörköltalapot vékony zsiradék réteg zárja le. Lezárjuk, száraz dunsztba tesszük míg ki nem hűl. Így tartósító nélkül eláll.
Ezzel kíváló ízt adhatunk húsainknak.


Sültpaprika krém

Bejegyezte Winklerné Vámosi Nóra on augusztus 28th, 2010




sultpaprikakremujMár egy ideje nyomozok az interneten egy fini sültpaprika krém receptje iránt, több receptet átnéztem, és megjelenéséből, leírásokból arra az elhatározásra jutottam, hogy ilyent nekem is kell készítenem.
Nem bántam meg. Nagyon finom kenyérre kenhető, E-szám mentes zöldséges kencefice. Férjem még a padlizsánkrémnél is jobban szereti, ami viszont az én egyik kedvencem.
Íme a recept:
Hozzávalók (kb. 2 személy egyszeri adagja, de természetesen többet is készíthetsz):
3 db közepes méretű piros húsú paprika (pl. kaliforniai paprika), 1 db sárga húsú paprika, himalaya só, bors, őrölt kömény, pár csepp citromlé, kis mustár (nagyon pici, éppenhogy), fél paradicsom, 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
Elkészítés:
A paprikákat alaposan megmossuk, kivájjuk a csumáját, és egy sütőpapírra egy tepsiben forró sütőbe tesszük. Kb. fél óra múlva, mikor már kívülről feketedik, és jól összetöppedt, kivesszük, és lehúzzuk a héját. Kicsit hagyhatod kihűlni, úgy nem égeti össze a kezet. Könnyen lejön a héja úgy is.
A paprika húsát sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk egy csipet őrölt köménymagot, icipici mustárt (de lehet őrölt mustármagot is), kis citromlevet (én ecet helyett ezt használom), a fél hámozott paradicsomot, olívaolajat, és botmixerrel jó krémesre keverem.
A sültpaprika krémet teljes kiőrlésű magos kenyérrel fogyasztottam, de pászkára kenve (élesztő nélküli kenyér) is nagyon fini.
Jó étvágyat!
Gazdag sült paprikakrém – fokhagymával, rozmaringgal
Hozzávalók:4 közepes piros húsú paprika (pl. Kápia)
1 közepes paradicsom
2 teáskanál sűrített paradicsom
1 jókora gerezd fokhagyma
1 púpozott teáskanál fekete olajbogyókrém
Kb. 1 teáskanál balzsamecet
só, bors, rozmaring – ízlés szerint
Elkészítés: A paprikákat 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt foltos feketére sütöm. Még melegen nylonzacskóba dobom őket. Közben meghámozom és kimagozom a paradicsomot, áttöröm a fokhagymát. A már langyos paprikákat kicsumázom, vékony héjukat könnyedén eltávolítom, nagyobb szeletekre vágom. A paradicsomot nagyobb kockákra vágom. Egy mély tálba szórom a kétféle zöldséget, hozzáadom a fokhagymát, sűrített paradicsomot, az olajbogyókrémet, óvatosan sózom, borsozom, legalább 2 ágacskányi friss rozmaringlevelet dobok rá, majd az egészet pürésítem, kóstolás után adagolom hozzá a balzsamecetet. Épp annyit, hogy a füstös-édeskés, zamatos sültpaprika és a paradicsomok ízét kiegyensúlyozzam. Ha valaki csípősebben szereti, kis chilit is adagolhat hozzá. A krémet tálba szedem, lefedem, egy éjszakán hagyom az ízeket összeérni a hűtőben. Mivel nem tartalmaz semmiféle emulgeálószert, a zöldségek levet engednek, de tálalás előtt felkeverve, teljesen egynemű lesz a krém.
A sült paprikarém gazdag ízeivel összhangban áll ínycsiklandó illata is

PAPRIKAKRÉM SÜLT PAPRIKÁBÓL


Gyönyörü piros színü paprikákat vettem és mivel nem fogyott el mind, hármat megsütöttem. Elöször balzsamecetes,olivaolajos dresszinggel akartam elkészíteni, de gondoltam egyet és krémmé püréztem.
Pár éve egy barátunknál ettem hasonlót, az ö receptjét variáltam át. Ö kétszersültet is darált bele és nem sült paprikával csinálta hanem nyerssel.

Hozzávalók az én változatomhoz:

3 darab piros színü paprika, 3 gerezd fokhagyma, egy maroknyi dió, citromlé, olivaolaj, só, bors

A paprikákat 250 fokon a sütöben addig sütöttem amíg minden oldalon feketék nem lettek. Fagyasztozacskóba tettem öket és amikor lehültek, egy éles késsel lehúztam a héjukat. A csumájuk és a magvaik nélkül egy edénybe tettem a paprikákat, hozzáadtam a diót, a fokhagymát, ízlés szerinti mennyiségü olivaolajat és citromlevet öntöttem bele, sóztam,borsoztam és a botmixerrel összepüréztem.

Csípős paprikakrém

csípős paprikakrém a nyarat idézi összehasonlíthatatlanul finom ízével. Sült paprikával készül, a csípősséget a chili adagolásával szabályozhatjuk, de aki csak paprikakrémre vágyik, akár el is hagyhatja a chilit..



Hozzávalók:
  • 1 nagy piros kaliforniai paprika , egy marék friss bazsalikomlevél , 1 gerezd fokhagyma ,
  • 1 szelet toastkenyér , 6 db szárított paradicsom (olajban) , 2 érett paradicsom ,
  • 3 ek paradicsompüré , ½ tk chili , 5 dkg parmezán , kb. 1 dl olívaolaj , só, őrölt bors
Elkészítés:

  1. A paprikát sütőben vagy grillen megsütjük, illetve grillezzük. Kihűtjük, majd lehúzzuk a héját és a magokat kiszedjük. Lásd még grillezett paprika>>
  2. A paradicsomot és a bazsalikom leveleket megmossuk, megtöröljük. A paradicsomokat négybe vágjuk, a magos részt eltávolítjuk.
  3. A toastkenyér szélét levágjuk, a kenyeret felkockázzuk. A fokhagymát megpucoljuk, felszeleteljük. A szárított paradicsomot lecsepegtetjük.
  4. A paprikát aprítógépbe tesszük, az olaj, sajt és a fűszerek kivételével a többi hozzávalót is hozzáadjuk. Az egészet pürésítjük, majd alacsony fokozaton lassan hozzáadagoljuk az olajat. A végén hozzáreszeljük a sajtot és ízlés szerint fűszerezzük a chilivel, valamint sóval és borssal.
  5. Fogyasztható azonnal, de jól záródó üvegben, olajjal felöntve, hűtőszekrényben kb. 2 hétig tárolható.

Sültpaprika krém

Okkinál olvastam a sültpaprika krém ötletét, akkor jutott eszembe, hogy nekem is van még a fagyon két csomag sült paprika, amit nem sikerült felhasználni eddig. Okki majonézzel készítette, én a majonézt kihagytam belőle, így is csodafinom lett. Okki, köszi az ötletet.


Hozzávalók:
  • 6 - 7 sült paprika(pirosak) , só , bors
Elkészítés:
A paprika sütését 
ITT már leírtam. A sült paprikák torzsáját, magját kiszedtem, tésztaszűrőn a levét jól lecsepegtettem. Ezután a mixer aprító részébe tettem, sóztam, borsoztam, és krémes állagúra aprítottam. Állíthatom, hogy az egyik legfinomabb kence amit életemben ettem.

Sült paprika savanyúságnak

Ennek a savanyúságnak az elkészítését a párom édesanyjától tanultam. Bármilyen sült mellé fogyasztható.
Hozzávalók:
  • 6-8 db húsos piros vagy félpiros paprika , 2-3 evőkanál ecet (ízlés szerint), 1-2 kiskanál cukor (ízlés szerint)
  • késhegynyi só , egy csorrintás olaj , víz
Elkészítés:
Én a paprikákat a kertben felállított tárcsalapon sütöttem meg még a nyáron. Addig hagytam sülni, amíg megforgatva egész körbe barnára, feketére pirult. Azután egy tálba helyeztem őket, megpriccoltam kevés hideg vízzel, majd egy konyhai törlővel tíz percre letakartam. A tíz perc után a gőz hatására könnyedén le lehetett húzni a héját. Tisztítás után 8-10 darabos csomagokat készítve a fagyasztóba tettem. 
A savanyúság elkészítésekor a fagyasztott paprikát kiolvasztottam. Egy jól zárodó edénybe annyi vizet töltöttem, hogy a paprikákat kb. fedje, beletettem a cukrot, az ecetet, a sót, az olajat, és jól összekavartam. A paprikákat beleraktam ebbe a lébe, és egy éjszakára a hűtőbe tettem, hogy az ízek összeérjenek.
A paprika sütését a lerben is meg lehet oldani, és természetesen frissen is fogyasztható, nem csak télen, fagyasztás után.

Sült kápiapaprika krém

A tavalyról maradt még két zacskó sült paprika, s mivel mi savanyúságként szoktuk általában elkészíteni s most nem volt semmi olyan kajánk amihez megtudtuk volna csinálni, de kívántuk a sült paprikát, így jött a majonézes paprika ötlete.
Már régebben olvastam róla a netten, de már nem tudom, hogy pontosan hol és azt sem hogy hogy is volt elkészítve, így az én szájam íze szerint készítettem el.
Hozzávalók:- 6 darab kápia paprika
- 1 kisebb hagyma
- e kk örölt kömény
- só ízlés szerint
- 2 ek házi majonéz


Elkészítés:

A paprikákat megmossuk, szárazra töröljük majd sütőlapon vagy a sütőben megsütjük. Ha jól megsült, megsózzuk és félretesszük 10-15 percre, így sokkal könnyeben lehet majd lehuzni a héját.
Ha már annyira meghült, hogy megtudjuk fogni, akkor a vizeskagyló fölött a száránál megfogjuk a paprikát és hámozzuk. Közben a vizsugár alá logatjuk, így sokkal könnyebben és jobban megtudjuk tisztitani az égett héjtól.

Mivel nekem fagyasztott paprikáim voltak, megvártam amíg kiolvadtak, majd elvágtam és kiszedtem a magokat és egy szitában tettem, hogy jól folyón le a leve, majd kisebb darabokra vágtam és beletettem a darabológépbe                   A hagymát apró kockára vágjuk és 2-3 ek olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a már előre felaprított sült paprikákhoz, ízesítjük sóval és a köménnyel, és a majonézt is hozzá keverjük.

Legalább 1 órára hűlni tesszük a hűtőbe, majd kenyérre kenve fogyasztjuk.

Változatok sült paprikára


.
Az idei nyár nagy kedvence – persze az áfonya mellett – a sült kápiapaprika volt. Ettük magában, sülve, caponatában, ajvárként, panzanellában. Aztán már így szeptember végén, épp a léc alatt csúszott be egy recept, ami tökéletesen ötvözi az elmúlóban lévő nyár ízét az ajtóban toporgó ősszel.
A becsületes neve muhammara, ami a debütálását övező buliban – persze némi alkoholos befolyásoltság után – elég hamar mohamed-re és mihamarabb-ra változott. A megjegyezhetetlen név azonban senkit nem tartott vissza, hogy alaposan megpakolja a kenyerét ezzel a diós, fokhagymás finomsággal.
A diós verzió mellé készült egy aszalt paradicsomos, fenyőmagos nyármarasztaló kence is, ami pirítóson igen kitűnő.

Muhammara
8 sült kápia paprika, héjától, magjaitól megfosztva
2 szelet rozsos kenyér, pirítva (toastkenyérnyi méret)
1 marék dió, szárazon megpirítva
3 gerezd fokhagyma
fél lime leve
chillipehely, ízlés szerint
kb. 1 dl olívaolaj
só, bors
Az elkészítés igazán gyerekjáték, hisz az összes hozzávalót az aprítóba borítottam, és egy gombnyomással pépesítettem az egészet.
A receptet Gourmandulánál találtam, a köményt én kihagytam, mivel viszonyunk ezzel a fűszerrel hűvösnek mondható.

Aszalt paradicsomos sültpaprikakrém
4 sült kápiapaprika héjától, magjaitól megfosztva
4-5 olajban eltett aszalt paradicsom
olívaolaj
1 kisebb fej lilahagyma
1 marék fenyőmag, enyhén megpirítva
Ennek az elkészítése sem sokkal bonyolultabb az előzőnél, a metódus ugyanaz – aprítógép. A fenyőmagnak viszont csak a felét daráltam a krémbe, a maradékot egészben hagyva kevertem hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése