2018. július 26., csütörtök

Ellenségeink











Ellenségeink



Azt hallottátok , hogy a következő palesztinai háborúba az Orbánék is be lesznek sorozva
a páholy megszavazta a részvételüket !!!







Magyarországot támadják - ezek az ellenségeink a hírszerzés szerint













Az Információs Hivatalnál már lezajlott az átszervezés, az elhárításért felelős Alkotmányvédelmi Hivatalban viszont most kezdőnek a nagy átszervezések. A hírszerzést felügyelő Lázár János felsorolta, ki van épp Magyarország ellen.
Papp Zsolt, 2015. július 10.

Júniusban a parlament nemzetbiztonsági bizottsága meghallgatta nagyobb magyar titkosszolgálatok vezetőit, így a hírszerzésért felelős Lázár Jánost, az összevont katonai hírszerzést/felderítést felügyelő Hende Csabát, és az Alkotmányvédelmi Hivatal valamint a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot (ex-Nemzetbiztonsági Hivatal) felügyelő Pintér Sándort.
A három miniszteri meghallgatás nyilvános volt, a jegyzőkönyvek az elmúlt napokban jelentek meg a bizottság honlapján. A meghallgatások merőben más hangulatúak voltak. Hende Csaba jogszabályismertető-termelési beszámolója érdemi új információval nem szolgált, az eddig is közismert tényeket sorolta fel, a katonai biztonsági szolgálatok tevékenységét nem is érintette a beszámolóban.
Nem bírják már a lehallgatók a sok túlórát
A több évtizedes rendőri pályával és habitussal a háta mögöttPintér Sándor sem bizonyult szószátyárnak, ám néhány érdemi részinformációt azért közölt. Ezekből kiderült, hogy a többi állami szervet kiszolgáló Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) a belügyminiszter szerint elérte terhelhetősége határát amiatt, hogy valamennyi bírói engedélyhez kötött megfigyelési megrendelésnek (lehallgatás, követés, figyelés stb.) eleget tegyenek. Megszaporodtak ezen elvárások, megrendelések, amelyeket már csak túlórával tudnak a szakszolgálat emberei teljesíteni, ezért Pintér a következő években a NBSZ-nél létszám és technikai fejlesztésekre készül. A cél az, hogy a NBSZ a jelenleginél könnyebben férjen hozzá digitális információkhoz. Jelenleg ehhez külső piaci szolgáltató tevékenységét veszik igénybe, amit mostanában néhány lebukás is jelzett.
Létszámfejlesztés és átszervezés várható az Alkotmányvédelmi Hivatalnál is. Az átalakításoknál figyelembe veszik a megváltozott elvárásokat és társadalmi változásokat, amelyekre az elmúlt időszakban a AH nem tudott időben reagálni - fogalmazott talányosan Pintér. Ezzel akár kormányt is meglepő brókerbotrányokra is utalhat - pontosabban arra, hogy ezeket a csődöket nem látta előre egyetlen állami szerv sem.  Az AH-t teljesen újjáépítik, az új embereket "tudományosan választották" ki, nem hagyományos módon parancsnoki kijelöléssel, hanem kompetenciavizsgálattal - fogalmazott Pintér Sándor.
Kémhiánnyal küzd a hírszerzés is
Egészen más taktikát követett Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője. Lázár János az Információs Hivatal (IH) kvázi vezetőjeként a meghallgatáson már kész tényként említette, hogy az IH kálváriája és átszervezése véget ért. A hírszerzés, az elhárítás (akkor még Nemzetbiztonsági Hivatal) és szakszolgálat felügyelete korábban a Miniszterelnökség mellett működő tárca nélküli miniszter feladata volt. Ennek a felállásnak voltak előnyei és hátrányai, ám 2010-ben a kormányfő a hatalommegosztás eszközéhez nyúlt. A IH ment a Külügyminisztériumhoz, ami nem kis derültséget váltott ki a külföldi diplomaták körében, majd okulva az egyébként előre látható kellemetlenségekből, amit a diplomaták és a hírszerzők keveredése okozott, a felügyelet visszakerült a Miniszterelnökséghez, illetve annak vezetőjéhez, Lázár Jánoshoz.
Lázár szerint 2010 előtt leépült a hírszerzés, amelynek "a mélységi információszerzés helyett felületes elemző munka lett a fő profilja" - ám az elmúlt öt évben mindez megváltozott, az éves büdzsé 8,6 milliárdról 12,6 milliárd forintra emelkedett.
Lázár szerint 2012 után változott a nemzetbiztonsági környezet, az elmúlt egy évben pedig ezek a folyamatok radikálisan felgyorsultak. Jelenleg is folyik a hírszerzői állomány toborzása, bár ez nagyon lassan halad, hisz egy-egy hírszerző kiképzése akár 10-15 évet is igénybe vehet. Emiatt most a IH létszámhiánnyal küszködik - mondta Lázár János. A fiatalokat nehéz megtalálni, a 10-20 éves szakmai tapasztalattal bíró öregebb korosztályt pedig elszipkázza az üzleti szféra a jóval magasabb fizetésekkel.
Kijevnek nem tetszik, amit Ukrajnában teszünk
Az elmúlt egy évben radikálisan átalakult a térség biztonsága, első helyen Lázár az orosz-ukrán konfliktust említette. Magyarország egy olyan országgal határos ahol háború zajlik - igaz most elvileg él a fegyverszünet. A konfliktus alatt a hírszerzés Kijevben műveleteket hajtott végre - mint minden más ország a régióból - annak érdekében, hogy az ország érdekeit érvényesíteni tudja magyar politikai vezetés.
A kormány és az IH számára is égető kérdés, hogy a következő tíz évben miként alakul a kárpátaljai magyarok sorsa. Az IH és a kormány az ott élő magyarokat, magyar állampolgárokat megvédi illetve érdekükben védelmi tevékenységet folytat - fogalmazott a miniszter. A kárpátaljai akció az első az elmúlt 25 éveben, ahol magyar kormány szervei nyíltan is fellépnek, s ami egyben Kijev teljes ellenállásába ütközik. Az ukrán külügy mind a magyar hírszerzés, mind a magyar diplomaták kárpátaljai akcióit blokkolni akarja.
Amerika Romániával van?
Ukrajna után rögtön Romániát említette Lázár, ahol - szavai szerint - a magyar lakossággal szemben koncepcionális büntetőperek folynak. Kifejezetten érzékelhető a román igazságszolgáltatás részéről a magyarellenes fellépés, ami részben sérti a vallásszabadsághoz való jogot is. Lázár szerint romániai magyar történelmi egyházak ellen egy jól szervezet akció folyik a transzparencia és az igazságszolgáltatás jelszavai mögé bújva.
Ennél is meredekebb amit ezután mondott: "miután tudjuk azt, hogy az Amerikai Egyesült Államok nagyon erősen vesz részt a román belpolitikában, nem tudjuk megítélni azt jelen pillanatban, hogy ezeknek az akcióknak van-e köze az Amerikai Egyesült Államok és a román köztársaság szoros együttműködéséhez, de ezt is próbáljuk megérteni, ha szabad így fogalmaznom, hogy ott egyáltalán mi történik."
Ez a kijelentés egyértelműen bizonyítja, hogy az amerikai-magyar kapcsolatok elmérgesedését alaposan megsínylették a titkosszolgálati kapcsolatok is. Korábbi közlésekből tudhatjuk, hogy az IH három legfontosabb partnerszervezetei közé tartoztak az USA egyes szolgálatai - különösen a CIA -, valamint a német és az izraeli hírszerzés. Lázár a mostani beszámolójában elismerte: megnehezítette a hírszerző munkát, hogy Washington elzárta a hírcsapokat. A két ország között az elmúlt egy esztendőben jelentősen megromlottak a kapcsolatok; Lázár szerint az USA diplomáciai és titkosszolgálati tevékenysége áll a mögött, hogy a külföldi és különösen a német sajtóban a magyar belpolitikai viszonyokról (NAV-ügy, korrupció, antidemokratikus lépések -  a szerk.) eltorzított vélemények jelentek meg.
Szintén okkal és joggal rontja a kapcsolatokat az amerikai lehallgatási botrány, amiről egyre több információval rendelkeznek az európai kormányok, szolgálatok és nem utolsó sorban a politikusok. Ez viszont Pintér Sándor meghallgatásán derült ki - igaz, nem a belügyér szavaiból, aki a nyílt ülésen erről egy szót sem ejtett, hanem egy képviselői kérdésből.
Horvátország is ellenünk
A magyarországi elleni támadások közé sorolta Lázár János a horvátországi Mol-sztorit is. Mint ismert, az INA privatizációja
Szijjártó: mélyponton vannak a magyar-horvát kapcsolatok
Mélyponton vannak a magyar-horvát kétoldalú politikai kapcsolatok, ami ellentétes Magyarország érdekeivel - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Tomislav Karamarkóval, az ellenzéki jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnökével csütörtökön Zágrábban folytatott megbeszélése után.

Magyarországnak az lenne az érdeke, hogy Horvátországra erős stratégiai szövetségesként, erős stratégiai partnerként számíthasson.
A miniszter kifejtette, azért találkozott az ellenzéki HDZ elnökével, hogy amennyiben a jobboldal nyeri meg a jövő évi horvátországi parlamenti választásokat, akkor ne a nulláról kelljen a két kormánynak az együttműködésről szóló tárgyalásokat kezdenie.
A tárcavezető kiemelte, hogy a magyar-horvát kétoldalú együttműködésnek három nagyon fontos aspektusa van. Elsőként az energiát említette. Ezen a téren Horvátország jelenleg nem teljesíti sem kétoldalú alapon vállalt, sem európai uniós kötelezettségeit - mondta, majd hozzátette: az a tény, hogy Horvátország nem végzi el azt a beruházást, amellyel kétirányúsítaná a horvát-magyar gázvezetékeket összekötő interkonnektort, Magyarország energiabiztonságát is negatívan befolyásolja.

A miniszter utalt rá, hogy egész Közép-Európa energiabiztonsága szempontjából kritikus fontosságú, hogy Krk szigetén megépüljön a cseppfolyósítottgáz-terminál (LNG), amihez Magyarország kész minden támogatást megadni. Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy az INA-Mol ügy jelenti a feszültségforrást a két ország közötti viszonyban. "Mi viszont azt szeretnénk, ha a két olajtársaság kapcsolata erőforrás lenne országaink együttműködésében" - mondta, majd hozzátette: a tárgyalások azonban nem úgy állnak, hogy rövid távon megoldás lehetne találni, ezért a hosszú távra kell készülni. 
kapcsán komoly korrupciós vádak fogalmazódtak meg - bírósági döntés is született az ügyben Ivo Sanader korábbi miniszterelnök elítélésével. Lázár elmondása szerint a horvát ügyészség állandó célkeresztjében van a Molos Hernádi Zsolt, de a miniszter úgy látja, a Mol-INA-ügy nem másról szól, mint hogy a "teljes magyar gazdasági elitet diszkreditálják". Nem csak Hernádit, hanem a Mol teljes vezérkarát be akarják vonni ugyanis különböző büntetőeljárásokba. (A horvát olajcégben a Mol kisebbségi, 50 százalékhoz közeli tulajdonnal rendelkezik, viszont a cég irányítása a Mol kezében van. A horvát vádak szerint a Mol korrupciós eszközökkel szerezte meg a horvát cég feletti irányítást, ezért és politikai megfontolásból próbálják visszaszerzi immár évek óta a INA feletti irányítást.) Lázár szerint egy hosszú, elhúzódó konfliktus a INA-ügy, amely kiváló alapot szolgáltat a magyarellenes kijelentésekre - amire a közelgő horvát választásokon is számítani lehet.
De ez még mind semmi. Az elmaradt gázvezeték-építések sem csak úgy történtek: a miniszter szerint nem véletlen, hogy csak szlovák-magyar gázvezeték valósult meg. A román és horvát vezeték építése mögött szerinte tudatos bojkott húzódik meg, hogy így akadályozzák Magyarország biztonságos gázellátását. (Erről a témáról Szijjártó Péter is beszélt Horvátországban - lásd a keretes írást.) Lázár szerint ezzel szemben kifejezetten jók a kormányközi kapcsolatok Szlovákiával és Szerbiával.
Csak a környező országok operatív helyzetének ismertetése után került elő iszlám terrorizmus kérdése. Lázár szerint egyértelműen növeli a biztonsági kockázatokat, hogy a Magyar Honvédség is részt vesz az Iszlám Állam elleni katonai akcióban, ám szerinte az ország nem engedheti meg magának, hogy ne cselekedjen.
Brüsszel sem a barátunk és romolhat a helyzet
Az Információs Hivatal kiemelten foglalkozik az Európai Unió Magyarországgal kapcsolatos tevékenységével - állítólag Lázár személyes utasításra történik mindez. Szó nincs arról - hogy az USA-hoz hasonlóan - szövetségeseink ellen kémkedjünk, ehhez "a bátorságot méretünknél és felkészültségünknél fogva nem vennénk magunknak" - fogalmazott a miniszter. Ugyanakkor a magyar kormány az IH tevékenysége révén mindenképp arra törekszik, hogy Magyarország megértse, az EU-ban a döntések hogyan születnek meg. Lázár szerint ez kifejezetten pozitív fejlemény, a környező országok - a miniszter Szlovákiát, Romániát, Lengyelországot és Lengyelországot említette - azért tudnak sikeresen lobbizni Brüsszelben, mert erős hírszerző tevékenységet folytatnak az Európai Unió központjában
Brüsszel Magyarország-ellenes tevékenységei közé sorolta a 39kötelezettségszegési eljárást (egy MTI-hír ugyanakkor 44 eljárásról szól), s Lázár a bizottságban is elmondta azt a már máshol is hangoztatott véleményét, hogy szerinte egyes uniós eljárások mögött Magyarországgal szembeni gazdasági lobbik állanak. Lázár szerint erről "egyértelmű információk állnak rendelkezésre". A miniszter a múlt heti kormányszóvivői tájékoztatóján a dohány-, a gyógyszer- és az élelmiszer-kiskereskedelem egyes multijai ellen fogalmazott meg hasonló vádakat. Szerinte megdöbbentő lobbizás folyik annak érdekében, hogy "enyhébb adótörvények vagy előnyösebb gazdasági szabályok legyenek Magyarországon".
A következő két-három évben miniszter a brüsszeli viszony elmérgesedésre számít: jóval erősebbek lesznek a gazdasági versenyjogi, a tiltott állami támogatásokkal kapcsolatos viták, eljárások.
Futottak még
Az IH az elmúlt években újjáépítette a korábban jól működő arab vonalát, viszont a nulláról kellett a török vonalat létrehoznia. Törökország a bevándorlás, az ottani belpolitikai és gazdasági viszonyok miatt (utóbbival talán a Gazprom-vezetékre célozhatott Lázár) került IH feladatai közé. Sokat foglalkoznak a volt szovjet tagállamokkal, ezek közül Belaruszt (ahol a Déli Áramlat futhat) említette a miniszter. Azt is megjegyezte, hogy Kína egyre erősebb - jó értelemben vett - gazdasági pozíciókat épít a régióban, amivel a déli nyitás keretében a hírszerzésnek is foglalkoznia kell.








Brutális módszerek, sovány eredmény



Népszava|2014. dec 11. 05:31

Guantánamói fogoly lábbilincsben – 2007 óta tilos a kínzás FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/JOHN MOORE


Újra kinyitotta a Bush-kormányzat által külföldi államok területén létesített titkos CIA-börtönök dossziéját a washingtoni szenátus hírszerzési bizottsága. Az Egyesült Államokat ért, 2001. szeptember 11-i terrorcsapások nyomán hirdette meg George W. Bush a terrorizmus elleni háborút. E „háború” keretében sok olyasmi is megtörtént, amit utólag maguk az amerikaiak is megkérdőjeleznek. Mivel 2015 januártól a demokraták számos szenátusi bizottság éléről kénytelenek leköszönni, most „kiseprik a padlást”, a külügyi bizottság elmaradt nagyköveti és egyéb kinevezéseket hagyott jóvá sürgősséggel, a hírszerzési bizottság pedig közzétett sok éve folytatott vizsgálatának megállapításaiból annyit, amennyit a nemzetbiztonsági érdekek sérelme nélkül közzétehetett. 
Világszerte megszigorították az amerikai képviseletek, a külföldön szolgáló amerikai katonák, bázisok védelmét azt követően, hogy a Fehér Ház, a külügyminisztérium és a kongresszusi illetékesek megállapodtak, nem halogatják tovább a mintegy 6300 oldalas jelentés összefoglaló részének közzétételét.
A washingtoni kormányzat jelentős nemzetközi felháborodástól tartott a jelentésből megismerhető, megdöbbentő, brutális részletek miatt.
John Kerry külügyminiszter még múlt pénteken is győzködte Dianne Feinsteint, a hírszerzési bizottság leköszönő vezetőjét, hogy álljon el szándékától, s halassza el a dokumentum nyilvánosságra hozását, mivel az amerikai biztonsági érdekeket sért, életeket sodorhat veszélybe.
Figyelmeztette a bizottság tagjait a jelentés publikálásának veszélyeire James R. Clapper hírszerzési igazgató is, ugyanakkor közölte, hogy támogatja a történtek feltárását.
A kaliforniai szenátorasszony 14 éve tagja a hírszerzési bizottságnak, 2009 óta állt az élén, s megfogadta, mindenképpen közzétesz a sokkoló jelentésből annyit, amennyit a Fehér Ház, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA),illetve a különféle biztonsági szolgálatok engedélyeztek.
Feinstein a Los Angeles Times-nak adott interjújában hangsúlyozta, aki elolvassa a jelentést, mindent megtesz azért, hogy a benne foglaltak ne ismétlődhessenek meg.
A kaliforniai szenátor januárban észak-karolinai republikánus kollégájának, Richard M. Burrnek adja át a stafétabotot a hírszerzési bizottság élén, amely tucatnyinál több ügynökséget felügyel.
Feinstein támogatta a NSA széleskörű lehallgatási programját, a célzott dróntámadásokat, de úgy véli, a titkos börtönökben történtekre nem volt szükség.
A 2015 januárig még demokrata többségű hírszerzési bizottság idén márciusban megszavazta, hogy a több mint ötszáz oldalas kivonatot elküldik a Fehér Háznak és a különféle ügynökségeknek jóváhagyásra, azóta folyt a vita arról, közzétehetők-e a CIA tevékenységére nézve súlyosan elítélő megállapítások, nyilvánosságra hozzák-e és mikor a dokumentumot.
A kínzás határát súroló, fokozott keménységű vallatási technikák alkalmazását még Bush elnök hivatali idejében, 2007-ben leállították.
Az iraki Abu Graib börtönben készült sokkoló fotók nyomán kirobbant botrány azonban nem felejtődött el.

Vitatott vallatási technikák

A fekete kitakarásokkal még mindig bőven teletűzdelt összefoglaló több konkrét esetet ismertet részletesen.Abu Zubajda szaúdi al-Kaida vezetőt 2002 márciusában fogták el Pakisztánban. Az akkor 31 éves férfinek lőtt sebei voltak, kórházban kezelték.
Abu Zubajda volt az első fogoly, akit fokozott keménységű kínzásnak vetettek alá egy titkos CIA-börtönben, feltételezések szerint Lengyelországban (az országneveket a jelentésben kitakarták).
Először FBI-ügynökök hallgatták ki, Zubajda együttműködőnek mutatkozott, beazonosította a 9/11-es terroristák kiképzőjét, a külföldi al-Kaida műveletek felelősét, Hálid Sejk Mohammedet.
A CIA úgy vélte, további érzékeny információkat tudhat, ezért számos „technikát” vetettek be megtörésére: meztelenül tartották 47 napig teljes elszigeteltségben, egy ablak nélküli, „fehér” cellában, halogénlámpák fényében, hangos rockzene mellett.
Koporsószerű ládába zárták, deszkára kötözték és vízbefojtást imitáltak, amíg hányni, görcsölni nem kezdett. Nem tudtak további értékelhető információt kiszedni belőle, 2006 szeptembere óta a guantanamói börtöntáborban tartják fogva. Abd al-Rahim al-Nasirit, a kelet-afrikai amerikai követségek elleni 1998-as, majd a USS Cole amerikai cirkáló elleni 2000-es terrortámadások szaúdi kitervelőjét 2002-ben Dubaiban fogták el, öt titkos CIA-börtönt is megjárt, többször megkínozták.
Fél napokig tartották meztelenül, bekötött szemmel, csuklójánál és bokájánál összebilincselve. Alvásmegvonást is alkalmaztak, állnia kellett, felkötözött kézzel, bár egy orvos figyelmeztetett, hogy kiugorhat a válla. Azzal fenyegették, hogy az anyját szeme láttára erőszakolják meg.
Egy belső CIA-jelentés szerint Nasiri „jól reagált” a vallatási módszerekre. 2006 szeptemberében őt is Guanatanamóra szállították, depresszióban szenved.Hálid Sejk Mohammed, a legfontosabb al-Kaida fogoly, a 9/11-es terrortámadások kitervelője és fő szervezője 2003 márciusában került fogságba Afganisztánban.
A Cobalt fedőnevű titkos börtönben tartották, Afganisztánban. Megérkezésétől kezdve folyamatos nyomás alatt tartották, meztelenre vetkőztették, megpofozták, gyomron verték, még beöntést is kapott, orvosi indok nélkül. Összesen 183 alkalommal vetették alá a vízbefojtásos vallatásnak.
Legelső alkalommal 30 percig tartott a vízbefojtás szimulálása, tíz perccel tovább, mint a vallatási technikákról kiadott belső kézikönyv javasolja. Ha megnyomták a hasát, sugárban jött szájából a víz, az orvosi jelentés szerint kis híján megfulladt. 2003. március 24-én váratlanul átszállították a guantánamói börtöntáborba, csak ott tett beismerő vallomást 9/11-es szerepéről.
Az Obama-kormányzat hivatalba lépését követően bezáratta a titkos CIA-börtönöket, megtiltotta a kínzás határán mozgó vallatásokat, de ezeket – figyelmeztetnek a demokrata honatyák – egy következő elnök egy tollvonással módosíthatja, mivel nem iktatták törvénybe.
Már idén márciusban kiderült – a Washington Post ugyanis előzetesen betekintést nyert a dokumentumba –, hogy a jelentés arra a megállapításra jut: a CIA évekig félrevezette a kormányzatot és a közvéleményt vallatási módszereit illetően.
Titkolta, hogy milyen brutális technikákat alkalmaztak, túlértékelte e módszerek eredményességét, s azt állította, kulcsfontosságú információkhoz jutottak a ma már egyértelműen kínvallatásnak minősített módszereikkel.
Valójában számos értékes hírszerzési információt a foglyok még azt megelőzően elárultak, hogy vízbefolytásos technikával vagy más módon további részeteket próbáltak belőlük kicsikarni.
A CIA ugyanakkor azt állítja, a jelentés elfogult, annál is inkább, mivel egy részét a konkurrens ügynökség, az FBI egy volt ügynöke írta, aki maga is vezetett kihallgatásokat.
A titkos CIA-börtönök és vallatási technikák ügyében kezdett vizsgálat eredetileg kétpárti részvétellel indult, de a republikánus szenátorok rövid idő elteltével kivonták magukat a munkából.
A hírszerző ügynökség azzal védekezik, hogy három al-Kaida vezető – Hálid Sejk Mohammed, Ammal al-Balucsi és Hasszán Ghul – vallatása nyomán kulcsfontosságú információkhoz jutottak, s a vallatások során szerzett értesülések segítségével sikerült a terrorszervezet rejtőzködő első emberének, Oszama bin-Ladennek a nyomára bukkanni.
Az elkészült jelentés a 2002-2007 között történteket dolgozta fel, több mint ötéves munkával, 40 milliós költséggel. Mintegy 6,3 millió dokumentumot, kihallgatási jegyzőkönyvet, egyéb feljegyzést tanulmányoztak át.
A jelentés első alkalommal nevezi meg azt a 119 terrorizmussal gyanúsított személyt, akiket a titkos CIA-börtönökben tartottak fogva, s mintegy harmadukat vetették alá a „fokozott keménységű” vallatási módszereknek.
Feinstein a dokumentumot bemutatva a szenátus előtt felidézte a 2001. szeptember 11-i terrortámadás tragédiáját, s a sokkot követő közhangulatot. Hangsúlyozta, hogy a jelentés célja korántsem a CIA munkájának általános elítélése.
A kaliforniai szenátor ugyanakkor rámutatott, a hírszerző ügynökség hátráltatta a bizottság vizsgálódását, s legalább három alkalommal behatolt a számítógépeikbe, és módosította a dokumentumaikat. Válaszjelentésében a hírszerző ügynökség kitart amellett, hogy a módszereik törvényesek, hatékonyak, eredményesek voltak.
Barack Obama amerikai elnök az NBC-nek adott interjújában hangsúlyozta: „A jelentés megerősítette véleményemet, hogy ezek a kíméletlen módszerek összeegyeztethetetlenek nemzetünk alapértékeivel, nem segítik elő a terrorizmusellenes harcot, s nem szolgálják nemzetbiztonsági érdekeinket”.
A demokrata elnök szerint az előző adminisztráció kapkodva, koordinálatlanul, s a felelősségeket nem tisztázva állította fel a 9/11-es traumát követően a programot, nem számolva annak következményeivel.
Az elnök a jelentést kommentáló közleményében hangsúlyozta: „Ezek a vallatási technikák nagy mértékben rontották az Egyesült Államok nemzetközi megítélését és megnehezítették az amerikai érdekek képviseletét szövetségeseinkkel és partnereinkkel. Elnökként ezért továbbra is mindent meg fogok tenni, hogy soha többé ne alkalmazhassuk ezeket a módszereket.”
Az ENSZ és emberi jogi csoportok sürgetik, hogy állítsák bíróság elé a vitatott vallatásokban részt vett kormányhivatalnokokat, az Obama-kormányzat azonban már jelezte, hogy ilyen vizsgálat nem lesz.
A szenátusi jelentésből kitakarták a neveket, csak a Bush-kormányzat néhány magas rangú illetékesét említik név szerint. A dokumentumból kiderül, hogy magas szinten engedélyezték a durva kihallgatási módszerek bevetését, s azok némelyike túllépte a határt.
Az Egyesült Államok részese a kínzást tiltó nemzetközi egyezménynek, amely tiltja, hogy „fizikai károsodást” okozzanak a kihallgatott személyeknek.
A CIA-ügynöknek ugyanakkor a „cég” ügyvédei szabták meg, hogy meddig mehetnek el, hol húzódik a „törvényesség” határa. A jelentés szembesíti az ügynökség vezetőit nyilvános nyilatkozataik és a tények ellentmondásával, ugyanakkor nem tartalmaz javaslatot felelősségre vonásra.
A jelentés fő megállapításai
- A terrorelhárítás 20 sikertörténetének egyike sem köthető a vitatott vallatási módszerekkel szerzett információkhoz-
A CIA félrevezette az elnököt, a kongresszust, a közvéleményt
- A 119 terroristagyanús személy közül legalább 26-ot indokolatlanul tartottak fogva
- A vallatási módszerek jóval durvábbak voltak, mint ahogy a nyilvánosságnak beszámoltak róla
- az alvásmegvonás során akár 180 óra hosszat is állva, vagy kényelmetlen pozícióban ébren tartották a foglyokat- egy foglyot órákon keresztül koporsószerű ládába zártak
- A vízbefojtást szimuláló vallatás hányást, görcsöket váltott ki- egyes foglyokat jeges vízfürdőnek vetették alá
- A titkos CIA-börtönök némelyikében rendkívül rossz körülmények uralkodtak, az eljárásokat kezdetben egyáltalán nem dokumentálták, később is hiányosak az információk- A CIA csak nagyon ritkán büntette a túlkapásokat elkövető ügynököket, börtönszemélyzetet, nem vették figyelembe a belső kritikákat
- A CIA 2002 elejétől kezdve kereste a jogi kiskapukat, hogy a fizikai károsodást okozó, törvény által tiltott kínzás módszerét mégis bevethessék
- A program több mint 300 millió dollárba került, a személyi kiadásokat leszámítva- George W. Bush elnököt csak 2006 áprilisában tájékoztatta George Tenet, akkori CIA-főnök a fokozott keménységű vallatási módszerekről, 2007 novemberében használták utoljára a vitatott módszereket, 2008 áprilisától már nem voltak foglyok CIA-őrizetben


Elekes Éva









Beöntéssel vallatott a CIA


MTIORIGO2014.12.09. 20:04


Nagyon kegyetlen módszerekkel vallatta a CIA a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követő években az al-Kaida feltételezett tagjait – ez derült ki a szenátus hírszerzési bizottság jelentéséből. Beöntést, jeges fürdőt, sőt több hetes alvásmegvonást is alkalmaztak a hírszerző ügynökség emberei ifjabb Bush elnöksége alatt. Barack Obama elítélte a történteket. 
Az amerikai Központ Hírszerző Ügynökség az általa elismertnél „sokkal kegyetlenebb” módszereket alkalmazott al-Kaida feltételezett tagjaival szemben a „fokozott vallatások során”, erről félrevezette a kormányzatot és a kongresszust, a kínzás ráadásul nem volt hatékony információszerzési eszköz - állapítja meg az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának jelentése.

Brutális módszerek

A jelentés szerint több hetes alvásmegvonással, pofozással, falhoz láncolással, szűk helyre való bezárással, alsó beöntéssel, jeges fürdővel, halállal való fenyegetéssel és három személy esetében pedig a vízbe fojtás imitálásával vallatta foglyait a Központ Hírszerző Ügynökség ifjabb Bush elnöksége alatt. Hálid Sejk Mohamedet, a 2001. szeptember 11-i terrortámadások állítólagos kitervelőjét összesen 183-szor vallatták vízbe fojtásos módszerrel. 
Waterboarding
A vízbe fojtást imitáló eljárás alkalmazását már 2003-ban leállították, de a többi kényszervallatási módszert csak Barack Obama 2009-ben történt hivatalba lépését követően szűntették meg. A CIA 2005-ben megsemmisítette a kínvallatásokról készült videofelvételeket.
Brutális módszereket alkalmaztakFORRÁS: AFP/MICHAEL V. MAY
A foglyok közül többeknél pszichikai bántalmak jelentkeztek.

A foglyokat megkínozták

Dianne Feinstein, a bizottság elnöke közölte: A fogalom bármely mindennapi értelmezése szerint a CIA foglyait megkínozták”
Dianne Feinstein szerint nem kell szépíteni a történteketFORRÁS: AFP/SAUL LOEB
A CIA titkos börtöneiben legalább 119 személyt tartottak fogva, akiknek mintegy harmadát vetették alá a vitatott vallatási módszereknek. Ezek az első jelentések szerint legalább egy emberéletet követeltek. A vallatást végrehajtói 80 százalékban szerződéses alkalmazottak voltak. A jelentésből kiderül az is, hogy a CIA több fogolynak is a nyomát vesztette és hogy közülük többeket tévedésből fogtak el.

Obama elítélte

A dokumentum a CIA 6 millió iratára támaszkodó, 6700 oldalas szenátusi jelentésnek mintegy félezer oldalas kivonata.







A beismertnél is durvábban vallatott a CIAFORRÁS: AFP/KARIM SAHIB 
George W. Bush elnök 2002-ben titkos határozatban hagyta jóvá a CIA eljárását. 2006-ban kapott először jelentést. Annak az évnek szeptemberében elrendelte a titkos börtönök bezárását és a foglyoknak a guantánamói fogolytáborokba történő szállítását.










Barack Obama elítéli a történteketFORRÁS: AFP/BRENDAN SMIALOWSKI 
Barack Obama amerikai elnök elítélte „az amerikai értékekkel ellentétes” módszerek alkalmazását. Szerinte nem szolgálták sem a szélesebb értelemben vett terrorelhárítási erőfeszítéseket, sem az amerikai nemzetbiztonsági érdekeket. Obama közölte azt is, hogy az eljárás már a múlté, és elnökként meg fogja akadályozni az ahhoz való visszatérést.

A CIA szerint több ezer amerikait mentettek meg

John Brennan, a CIA jelenlegi igazgatója elismerte, hogy a titkos fogva tartások és a vallatások során követtek el hibákat, de vitatta a jelentésnek azt a megállapítását, miszerint a program ne lett volna hatékony, és azt állította, hogy annak segítségével merényleteket sikerült megakadályozni. Ez utóbbi állításával ellentmondott a vizsgálat megállapításainak.







A CIA állítja, módszereik hatékonyak voltakFORRÁS: AFP/MLADEN ANTONOV 
Volt CIA-vezetők és szenátusi republikánusok szerint a jelentés csak mazsolázott a bizonyítékok között, azzal a céllal, hogy egy előre elhatározott következtetésre jusson. George Tenet volt CIA-igazgató azt állította, hogy az eljárás al-Kaida vezetők elfogásához vezetett és több ezer amerikai életét mentette meg.



Előrébb állították a Végítélet Óráját



Előrébb állította a végítélet képzeletbeli óráját tudósok egy nemzetközi csoportja, a mutató az óta nem állt ennyire közel, mindössze két percre az éjféltől, hogy a hidegháború a tetőfokára hágott. A szakértők a politikusoknak a nukleáris háború veszélyére adott elégtelen válaszával indokolták a lépést csütörtöki washingtoni bejelentésükben.
Sorozatban az idei volt a második év Donald Trump amerikai elnökké választása, 2016 óta, hogy a tudósok előrébb állították a Végítélet Óráját. Tavaly három percről két és fél percre közelítették a mutatót, most ezen faragtak még 30 másodpercet.

Aggasztó a helyzet

Egyszer már állt két percre a mutató éjféltől 1953-ban (egy szovjet hidrogénbombateszt miatt). A mostani "óraállítást" a "nukleáris holokauszt" észak-koreai atomprogram miatti megnövekedett veszélye, a feszült orosz-amerikai kapcsolat, a dél-kínai-tengeri viszályok és egyéb, például az éghajlat-változással kapcsolatos tényezők indokolták a Bulletin of the Atomic Scientists folyóirat szerint.
Atombomba gombafelhője. Közel a végítélet?FORRÁS: LOS ALAMOS LABORATORY
Kiemelték a diplomácia erodálását a Trump-elnökség alatt. Szerintük a nemzetközi diplomácia gúnyolódássá silányult, ami csak tovább ront a biztonsági helyzeten. Kiszámíthatatlannak tartják, hogy az Egyesült Államok miként gondolkodik a jövőről és nukleáris arzenáljának sorsáról. Aggasztónak tartják Pakisztán, India és Kína elkötelezettségét a nukleáris fegyverkezés mellett.

Az atombomba kifejlesztői találták ki

A Végítélet Órája nevű képzeletbeli szerkezetet 1947-ben találták ki azok a Manhattan Projektben résztvevő tudósok, akik tökéletesen tisztában voltak az általuk fejlesztett atombomba jelentette fenyegetéssel. Úgy érezték, ha kitör egy esetleges nukleáris háború, azért ők is felelősek lesznek. Figyelmeztetésképp kitaláltak egy órát, ami megmutatja, milyen közel van az emberiség egy esetleges globális katasztrófához. Az óra pozícióját 23 óra 53 percre állították be.




A Végítélet Órája 1953-ban állt utoljára ilyen közel éjfélhezFORRÁS: ORIGO
A szimbolikus mutató – melynek állásáról évente dönt a folyóirat mögött álló tudományos testület - pozíciója az elmúlt 70 évben összesen 22 percet változott.
1953-ban állt legközelebb az éjfélhez (23 óra 58 perc), amikor a Szovjetunió egy hidrogénbombát tesztelt. A legtávolabb 1991-ben, a hidegháború végén jártunk a globális katasztrófától, ekkor 17 perc volt éjfélig.


Vallatási módszerek a CIA eszköztárából



2014. december 11
WASHINGTON | 
Az amerikai igazságügyi minisztérium 2005. május 30-án kiadott memoranduma 13 olyan "fokozott vallatási módszert" nevezett meg, amelyet a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) az al-Kaida terrorhálózat elfogott vélt vagy valós tagjai ellen alkalmazott. A 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások után, a Bush-kormány alatt alkalmazott technikákat a szenátus hírszerzési bizottsága tárta fel kedden közzétett jelentésében.
(Illusztrációs SXC.hu-felvétel)
A bizottság szerint az alább felsorolt módszerek hatástalannak bizonyultak arra, hogy a hírszerzés a terrorelhárítás szempontjából valóban hasznos értesülésekhez jussanak. Ezt a CIA több volt és jelenlegi vezetője cáfolta.
1. A hasfal csapkodása: a vallató mintegy 30 centiméterre állt a gyanúsítottól és összeszorított, egyenes ujjakkal, kézfejének külső felével ütögette a fogvatartott hasát. Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Szövetsége (ACLU) által 2009-ben megszerzett kormányzati irat szerint a cél a fogvatartott megfélemlítése, kétségbe ejtése, megfenyítése vagy megsértése volt.
2. A fogoly megragadása: a vallató a gallérjánál fogva megragadta a fogvatartottat és közel húzta magához. A módszert Abu Zubajda  szaúdi al-Kaida-vezér esetében is alkalmazták, mint azt John Rizzo, a CIA volt ügyvezető fő jogtanácsosa leírta nemrég megjelent könyvében. Zubajdát, aki fél szemét elvesztette a fogságban, egyfajta "kísérleti nyúlként" használta a CIA, több kényszervallatási eljárást is kipróbált rajta.
3. Bezárás szűk helyre: a vallató 18 órára is olyan dobozba kényszerítette a fogvatartottat, amelyben csak állni lehetett, vagy két órára olyanba ültethette, amelyben csak összekuporodhatott. Rizzo szerint a vallató egy "ártalmatlan" rovart is beereszthetett a dobozba. A bogaraktól undorodó Zubajdánál e módszert sem hagyták ki.
4. Az étrend manipulálása: ennek lényege a szilárd élelmiszerekről a folyadékra való váltás. 2002 augusztusában Zubajdát arra kényszerítették, hogy Ensure tápitalon és vízen éljen.
5. Az arc megragadása: a vallató a fogvatartott arcát úgy fogta két oldalról, hogy az ne tudja megmozdítani a fejét, miközben az ujjait - mint Rizzo leírta - eltartotta az alany szemétől.
6. Pofonütés: a fogvatartott arcát pofozták széttárt ujjakkal az áll és a fülcimpák között. Zubajdát ezzel ábrándították ki abból a reményéből, hogy nem fogják fizikailag bántalmazni.
7. Meztelenség. Volt olyan fogvatartott, akinek többször és huzamosabb ideig kellett meztelenül álldogálnia.
8. Kényelmetlen testhelyzetek: a cél az volt az ACLU által beszerzett egyik hivatalos irat szerint, hogy huzamos izom-igénybevétellel kellemetlenséget okozzanak. Rizzo szerint Zubajdát például arra kényszerítették, hogy kinyújtott lábbal a földön ülve emelje a karját a feje fölé, vagy a testét 45 fokos szögben hátradöntve térdepeljen.
9. Alvásmegvonás: a fogvatartottat akár 180 órán (hét és fél napon) át ébren tartották, gyakran állva vagy kényelmetlen testhelyzetben a szenátus szerint. Előfordult, hogy a fogvatartottak kezét összebilincselték a fejük felett. Legalább öt fogvatartottnak "zavaró hallucinációi" voltak e technika alkalmazása során.
10. Falhoz állítás: a fogvatartottat arra kényszerítették, hogy mintegy 120 centiméterre a fallal szemben állva, a karját kinyújtva az ujjaival érintse meg azt, és huzamosabb ideig maradjon ebben a testhelyzetben.
11. Falhoz verés: a fogvatartottat a falhoz verték. A szenátus szerint Zubajdát egy alkalommal betonfalhoz csapkodták. Az al-Kaida egy másik vezetőjét, Hálid Sejk Mohamedet "intenzív vallatásnak és a falazásnak" vetették alá. Miután nem mondott semmi újat, vízbe fojtás szimulálásához folyamodtak nála. A CIA szerint egy óra múlva közölte, hogy "hajlandó beszélni".
12. Vízbe fojtás imitálása (waterboarding): a deszkához vagy padhoz rögzített fogvatartott arcára vizet öntöttek, vízbefojtást szimulálva. A szenátusi jelentés szerint a technika mellkasi és végtag-görcsöt okozott, valamint öklendezést váltott ki. Abu Zubajda egy ízben már "egyáltalán nem reagált" a külvilágra, "a nyitott, teli szájából buborékok törtek fel". Hálid Sejk Mohamedet, akit összesen 183 alkalommal vallattak így, 2003. március 12. délutánja és március 13. reggele között 65-ször vetették alá az eljárásának.
13. Vízbe mártás: a meztelen foglyokat vízhatlan ponyvára fektették, majd azt felhúzva egyfajta fürdőkádat alakítottak ki, és hideg vizet folyattak rájuk. Megbilincselt, meztelen, alvásmegvonással büntetett rabokat időről időre tömlőből locsoltak.
A hivatalosan engedélyezett módszerek mellett a vallatók a saját szakállukra is alkalmaztak pszichikai vagy fizikai nyomásgyakorlási technikákat. Egy CIA-alkalmazott például orosz rulettet játszatott egy fogollyal, egy másik pedig pisztollyal és villanyfúróval fenyegetett meg egy gyanúsítottat.
Több esetben hangzott el szexuális erőszakkal való fenyegetés. Egy rabnak kilátásba helyezték, hogy seprőnyéllel fogják megerőszakolni, egy másiknak azt mondták, az anyját fogják megbecsteleníteni. A családtagok életveszélyes fenyegetése más esetekben is elhangzott.
Legalább öt fogvatartott esetében találtak bizonyítékot arra, hogy orvosi szempontból indokolatlanul alsó beöntésnek vagy rektális táplálásnak vetették őket alá. A szenátusi jelentés szerint a CIA titkos börtöneiben legalább 119 embert tartottak fogva (korábban a kémszervezet 98 foglyot ismert el), akik közül 39-et vallattak vitatott módszerekkel. A vallatás legalább egy emberéletet követelt: a leláncolt Gul Rahman kihűlt. 26 foglyot indokolatlanul tartottak fogva.
A dokumentumból kiderült, hogy a vallatási módszerek konkrét végrehajtói túlnyomórészt orvosi kérdésekben járatlan, szerződéses alkalmazottak voltak. Az eljárásokat két külső pszichológus dolgozta ki, akiknek cégei 80 millió dollárt számláztak a kormánynak.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése