2018. július 25., szerda

Alternatív építkezés








Alternatív építkezés



Újrahasznosított hulladék az új építőanyag





Date: február 21, 2016Author: Habó Péter0 Hozzászólások
ujrahasznos-hazak-uveg
A feldogozóipar fejlődésével mára egyértelművé vált, hogy a szelektív hulladékok újrahasznosításból sokféle terméket állíthatunk elő. Már korántsem újdonság a Trashion Fashion nevű divatirányzat, melynek követői hulladékanyagokból készítenek nem szokványos ruhaneműket. Az újrahasznosítás sokrétű lehetőségei az építőipart sem kerülik el: a hulladéknak minősített anyagok újabb lehetőségeket nyitnak meg.
Az újrahasznosított anyagokból készült házak már léteznek. Egyenlőre nem sokan látják meg a bennük rejlő lehetőségeket, de ha szemügyre vennék, hogy milyen hulladékokból készülhet egy télen is lakható állandó otthon, akkor valószínűleg többen kapnának kedvet az építkezéshez.
Bár a legtöbb újrahasznosított ház az általánosan is felhasznált szelektív hulladékokból valósul meg (főleg újságpapír és italosdoboz), nem csupán ezekből az anyagokból valósíthajuk meg álmaink otthonát. Szükség van találékonyságra is ahhoz, hogy a hulladéknak értelmet adjunk. Például, ha meglátunk egy olyan embert, mint Dan Philips, aki egy phoenixi építési vállalkozó, a megoldás rögtön nyilvánvalóvá válik.
Dan célja, hogy megmutassa, hogy a még megmenthető, újrafelhasználható anyagoknak igen is nagy szerepük lehet az építőiparban. Dan és Phoenix Commotion nevű csapata mindig új célokat tűzve ki maguk elé, olyan bámulatos külsejű házakat terveznek, amelyek egyediek és professzionális stílust képviselnek, szemben a hagyományos építésűekkel.
Dan Philips már több különleges ház tervével állt elő, ahol a székek marhacsontból, a mennyezet képkeretekből, az ablakok üveghatású flakonokból készültek.
Mivel a Dan által elkészült házakat eddig csak a számítógépem monitorán csodálhattam, felmerült bennem a kérdés, hogy vajon lehetséges-e létrehozni újrahasznosított házakat hazai környezetben is. Ebben a témában segítségemre sietett az a tény, hogy ezek a hulladékanyagok a világ minden pontján rendelkezésre állnak. Budapesti barangolásaim során bepillantottam elhagyatott erdőkbe és külvárosi vasútvonalak mentén fekvő elhagyatott telkekre, ahol belefutottam több olyan hajléktalanok által lakott kezdetleges építménybe, melyeket az anyagok újrahasznosításával készítettek.
ujrahasznos-hazak-csonak
A connecticuti Waterfordban olyan házak találhatóak, melyek nagyrésze hajótestből készült. Ahogy átsétálunk a házon, olyan érzésünk támad, mintha valóban egy hajó belsejében lennénk. Habár a hálószoba csak itt-ott tartalmazza egy hajó jellemző részeit, a többi helyiségben azonban bőven akad belőlük. Nézd meg például ezeket az ablakokat, melyek a hálószobát választja el a nappalitól!
ujrahasznos-hazak-csonak1
Bár ez a különös otthon nem teljes mértékben készült újrahasznosított anyagokból, mint a Phoenix Commition által készült házak, így is rengeteg pénzt takaríthatunk meg ezek beépítésével.
Másik jó példa a tenessee-i Crossville-ben található faház, amely méreteivel minden gyermeki képzeletet fölülmúl. Az épület tervezője, Horace Burgess, akit állítása szerint maga Isten szólított meg egy rövid üzenettel, ami úgy hangzott, hogy „ha faházat építesz, sosem fogysz ki az építőanyagból.”
ujrahasznos-hazak-horace-burgess
A 30 méter magas ház újrahasznosított faanyagokból készült, melynek egyik különlegessége maga a harangtorony és a harangjátékot biztosító oxigén-acetilén palackok, amit hegesztések védőgázaihoz használtak. A szerkezet úgy lett kialakítva, hogy elbírja a palackok 2,5 tonna összsúlyú terhelését is.
Az Earthship nevű szervezet már a világ számos pontján épített házakat újrahasznos anyagokból . A bioépítészet kitalálója, Michael Reynold mereven elzárkózik a hagyományos “építész” megnevezéstől. Elképzelései alapján olyan házak valósulnak meg, melyek az alacsony építési költségeken túl nem riogatnak magas közüzemi számlákkal sem.
ujrahasznos-hazak-earthship
A költségmentes háztartás ötlete már régóta foglalkozatja a világ tudatosabb gondolkodású építészeit. A cél ebben az építészeti formában az, hogy a környezet megóvása mellett minél kevesebb anyagi ráfordítással nyerjenek energiát és vizet, megoldják a fosszilis üzemanyagok nélkül működő fűtő- és hűtőrendszereket, a szennyvíz tárolását és feldolgozását, a háztáji zöldségek és gyümölcsök termesztésének lehetőségét, valamint a lehető legtöbb újrahasznosítható anyag felhasználását.
Az Earthship mindezen törekvéseknek tökéletesen megfelel, hiszen a házak sörösdobozok, használt üvegek és autógumik felhasználásával épültek. Reynold meggyőződése és tapasztalata szerint, az épület falait alkotó, vályoggal “kibélelt” gumik ugyanolyan stabilitást adnak az épületnek, mintha az téglafal volna, arról nem is beszélve, hogy a ház területe a későbbiekben tetszőlegesen bővíthető. “A világon mindenhol képesek lennénk építeni ilyen házakat”, állítja Reynold.
Spiral-sziget a neve annak az úszó mesterséges szigetnek, amelyet egy angol művész, Richard „Rishi”Sowa épített Mexikóban. A sziget két réteg zsákba gyömöszölt műanyagpalackokon lebeg, mely lehetővé teszi, hogy a zsákokon megtelepedett növények gyökerei ne engedjék elúszni.
ujrahasznos-hazak-spiral-island1
A 2005-ben átsöprő Emily hurrikán azonban teljesen megsemmisítette a „szigetet”, de Sowa nem adta fel álmait és elkészítette lakóhelyének új, továbbfejlesztett változatát: a Joyxee-szigetet.
A képek láttán felmerülhet benned a kérdés: vajon mit szólna mindezekhez az építési felügyelet és a tűzoltóság? Dan Philips azt hangoztatja, hogy az építési felügyelettel együtt közösen kell kidolgozni az ilyen típusú építményekre vonatkozó építési szabályokat, ha azt akarjuk, hogy az újrahasznosított anyagokból készült házak építése zavartalanul haladjon. Egyik weboldalán Dan azt taglalja, hogy „ha folyamatos kapcsolatban állunk a felügyelő szervezettel, és mindenbe bevonjuk őket, az mindenki munkáját megkönnyíti.”
Amit a leginkább érdekesnek találok az újrahasznosított otthonok kivitelezésében, hogy lehetségesnek és életszerűnek tartom. Az imént bemutatott konkrét példákon keresztül bizonyítható az újrahasznosított házak létjogosultsága. Horace Burgess sajátos, magányos harcos-típusú megközelítése ugyanúgy működhet, mint Dan Philips és Michael Reynold kidolgozottabb munkamódszere.
Úgy vélem azonban, hogy Dan Philips olyat csinált, amit eddig egy ember sem előtte: nyíltan beszélt az újrahasznosított házak lehetőségeiről és sikereiről. Folyamatos kapcsolatban áll az építészekkel és az ellenőrökkel, hogy az újszerű otthonok tervezésénél és építésénél mindenki elégedettségét fenntartsa.
Nézd meg ezt a rendkívül lelkesítő TED előadást Dan Philips építésszel, aki egy hihetetlenül lelkes és elszánt ember. A videóban szereplő összes ház 70-80%-ban újra felhasznált anyagokból készült!



 2015-03-04 KREATÍVLMVIZUÁLIS KULTÚRA




ÚJRA


lámpion - újrahasznosított palackok
Műanyag kupakok, üres palackok, régi újságok mind-mind újjászülethetnek bútorként. Hihetetlennek tűnő átváltozás a műanyag poharakból született lámpa, vagy az autógumiból készült ülőbútor is. Színes, ötletadó újrahasznosítás-csokrot gyűjtöttem össze nektek, az iskolaszépítő pályázathoz.
lámpák műanyagpoharakból - újrahasznosítás
re-bútur - újrahasznosítás
ötletek a Re-bútort az aulába pályázathoz
autógumiból ülőbútor - re-bútor
műanyag ládából bútorok - re-bútor
design bútorok
bútor raklapokból - redesign
függőleges kert
Mivel a pályázat szerint az iskolaudvarotokat is újjávarázsolhatjátok, a raklapból készült függőleges kert is megfontolandó ötlet. Műanyag raklapok és palackok újrahasznosítására találhattok ötletes példákat a ludbriko.hu régebbi cikkeiben is: palackokraklapok. Az a jó, hogy az újrahasznosítható anyagok, tárgyak nagyon sok lehetőséget kínálnak. Ez tényleg csak egy pici, kedvcsináló ízelítő, hisz a fantáziátok szabadon szárnyalhat!
bútor raklapból
re-bútorok újrahasznosított alapanyagokból
ülőbútor műanyag palackokból - újrahasznosítás
táska műanyag kupakokból
újrahsznosítás - műanyag kupakok
bútor műanyag kupakokból
újrahasznosított építőanyagok
ládából szekrény - re-bútor
újrahasznosított utcabútorok
látványos átváltozás

Low-tech design megoldások - kreatív házak újrahasznosított anyagokból [VIDEO]



Dan Phillips kidobott és újrahasznosított anyagokból épít házakat Huntsville-ben (Texas).
Ebben a TEDxHouston-on elhangzott humoros és érdekes beszélgetésben Dan Philips, építési vállalkozó több saját maga építette texasi házon vezet végig minket, ahol újrahasznosított anyagokat használt fel szokatlan módokon. A ragyogó low-tech design megoldásoktól friss lendületet kap majd saját kreativitásunk is... a teljes cikkhez kattintson a képre>>
Dan Phillips - Low-tech design megoldások - kreatív házak újrahasznosított anyagokból
Úgy 12 évvel ezelőtt, Dan Phillips, szülővárosában a Texasi Huntsville-ben elindította építési vállalkozását a Phoenix Programot, ahol is újrahasznosítható anyagokból alacsony költségvetésű házakat épít.
Eddig 14 házat épített, az anyagok nagy részét úgy szerezte, vagy adományként kapta. Mr. Phillips, az autodidakta ács, villanyszerelő, vízvezeték-szerelő elmondta, hogy az építési anyagok 80 % más építkezések maradék anyagaiból származik, sitt kupacokból lett guberálva vagy csak az út szélén gyűjtötte be őket.
Dan Phillips - Low-tech design megoldások - kreatív házak újrahasznosított anyagokból
Az összegyűjtött borosüvegdugókból, melyeket könnyű bárhol találni, olcsó parafa padló építhető. “Van néhány komoly alkoholfogyasztónk a városban,” árulta el Mr. Phillips.
Dan Phillips - Low-tech design megoldások - kreatív házak újrahasznosított anyagokból
A borosüvegek levágott alja pedig ólomüvegként funkcionál egy holland bejárati ajtón.
Dan Phillips - Low-tech design megoldások - kreatív házak újrahasznosított anyagokból
Mr. Phillips szeletelt Osage narancsfából összeállított egy munkalapot. Ez Kelet-Texasban egy mindenfelé előforduló anyag, melyet azonban sok építő nehézkesen hasznosít.
Dan Phillips - Low-tech design megoldások - kreatív házak újrahasznosított anyagokból
Az Osage narancsfa megmaradt ágait korlátként hasznosította.
Dan Phillips - Low-tech design megoldások - kreatív házak újrahasznosított anyagokból
Mr. Phillips házainak oldalfalai hulladék deszkákból készültek. A városi tisztségviselőkkel szorosan együttműködve létrehoztak az újrahasznosításra egy építőanyag raktárt, ahol az építők, a bontást végzők és építőanyag-gyártók is elhelyezhetik építőanyagaikat, ahelyett hogy hulladéklerakó szállítanák azokat.
Dan Phillips - Low-tech design megoldások - kreatív házak újrahasznosított anyagokból
Képkeretsarkok ezreit felhasználva hozott létre mennyezetet. Mr. Phillips elmondta: “Egy képkereteket árusító üzlet megvált régi árumintáitól, amiket boldogan átvettem.”
Dan Phillips - Low-tech design megoldások - kreatív házak újrahasznosított anyagokból
Egy régi hajón talált fatüzelésű kályha új otthonra lelt Mr. Phillips “faházában.”
Dan Phillips - Low-tech design megoldások - kreatív házak újrahasznosított anyagokból
Kristie Stevens bérli Mr. Phillips egyik házát. A férfival összedolgozva a közvetlen szomszédságában épít egy házat. Miután Mr. Philips, megtalálja egy ház lehetséges tulajdonosát besegít az építésében.
Dan Phillips - Low-tech design megoldások - kreatív házak újrahasznosított anyagokból
Ha a falak roskatagok, az én hibám lesz, de egyben büszke is leszek rájuk.” mondta a hölgy.
Dan Phillips - Low-tech design megoldások - kreatív házak újrahasznosított anyagokból
A szék háttámlája szarvasmarha csontokból megformázva.
Dan Phillips - Low-tech design megoldások - kreatív házak újrahasznosított anyagokból
Szarvasmarha csont házszámok.
Dan Phillips - Low-tech design megoldások - kreatív házak újrahasznosított anyagokból
Mr. Phillips felügyeli a dolgozók házépítését. “Szerintem a mobil otthonok csapást jelentenek a bolygó számára.” mondta. “A vonzó, megfizethető lakhatás egy lehetőség, és ezt kész vagyok bebizonyítani.”
Dan Phillips - Low-tech design megoldások - kreatív házak újrahasznosított anyagokból
Egy dolgozó, Tom McKinney, tükörszilánkokat ragaszt egy falra.
Dan Phillips - Low-tech design megoldások - kreatív házak újrahasznosított anyagokból
Törött csempedarabokból van kirakva egy fürdőszoba padló.
Dan Phillips - Low-tech design megoldások - kreatív házak újrahasznosított anyagokból
Mr. Phillips régi használtzsindelyekből, színek szerint elrendezve épített meg egy tetőt, amit ő “a mesekönyv ház” -nak hív.
Dan Phillips - Low-tech design megoldások - kreatív házak újrahasznosított anyagokból
Nem lehet szembeszállni a fizika törvényeivel, illetve építési szabályzatokkal,” mondta Mr. Phillips, “de ezeket szemelőt tartva, a lehetőségek végtelenek.”
Dan Phillips - Low-tech design megoldások - kreatív házak újrahasznosított anyagokból
Az előadás teljes szövege:
Köszönöm szépen. Hoztam pár fényképet, és egy kicsit beszélek majd arról, hogy hogyan csinálom azt, amit csinálok. Ezen házak mindegyike 70-80 százalékban újrafeldogozott anyagból épült, amiből mulcs lett volna, vagy egy lerakóban vagy égetőben landolt volna. Amit mások már kidobtak volna. Ez az első ház, amit építettem. Ez a bejárati ajtó ezzel a háromosztatú felső elemmel együtt, a szemétlerakóba ment volna. Egy aranyos kupola… Vagy ezek a gombok itt a konzolokon — ezek itt — ezek dióhéjból vannak. Ezek a félgömb alakú díszelemek meg – valójában tojáshéjak. Nos tehát… akkor tehát egy kis villásreggeli, aztán pedig megtöltjük a tojáshéjat egy kis műgyantával, felszögezzük, és már kész is a díszítőelem az idő tört része alatt.
Ez a kép belső felvétel. Íme a háromosztatú panel a félköríves fix ablakkal — ez bizony már antik darabnak számít. A szemétlerakóba tartott. Csak a zár rajta körülbelül 200 dollárt ér. A konyhában minden ilyen “megmentett” dolog. Itt egy 1952-es O’Keefe & Merrit tűzhely, ha szeret az ember főzni – elég komoly darab. Ez a feljárat a toronyba. Ez a lépcső 20 dollár volt, házhoz szállítással együtt. (Nevetés) Aztán, ha felnézünk a toronyba, akkor látják itt, ugye, ezeket a kiálló részeket. Nos, ha az ilyenektől idegösszeomlást kapnak, akkor valóban ne így építkezzenek. (Nevetés) Ez itt egy szennyesledobó akna, ez meg itt egy sámfa. Emezek meg ilyen öntöttvas darabok, amiket az antik boltokban lehet látni. Na szóval, volt nekem egy ilyenem, úgyhogy gyártottam hozzá egy egyszerű szerkezetet, és ha az ember rálép a sámfára, kinyílik az ajtó, és le lehet dobni a szennyest. És ha jól csináljuk, akkor a mosógép tetején lévő kosárba esik. Ha meg nem, akkor a WC-be. (Nevetés) Ezt a fürdőkádat én csináltam, hulladék 5×10 centis deszkákból. A peremével kezdtem, aztán síkba ragasztottam meg szögeltem, konzolra szereltem és felállítottam, és két profilt is csináltam hozzá ezen az oldalon. Kétszemélyes kád. Az ember nem mindig csak a tisztaságért fürdik ugye, és jól jön néha egy kis rekreációs lehetőség is. (Nevetés) Ez a csap itt, ez a narancseperfa fájából készült. Kicsit fallikus azért, dehát végülis, a fürdőszobában vagyunk.
Aztán ennek a háznak egy Budweiser sörösdoboz az alapja. Nem úgy néz ki, mint egy sörösdoboz, de a design-utalások azért elég egyértelműek. Visszaköszön az árpakalász az ereszben, és a fogazat pedig a sörösdoboz vörös, fehér és kék színeit tükrözi vissza. És itt a konzolok az eresz alatt, ez a kis design-elem is megtalálható a dobozon. Csak beraktam egy ilyen sörösdobozt a fénymásolóba és felnagyítottam, amíg el nem értem a kívánt méretet. Aztán, ahol a dobozon az van, hogy “Ez a híres Budweiser sör, nem ismerünk más sört, blablabla.” Ezt kicseréltük, és azt írtuk, hogy “Ez a híres Budweiser ház. Nem ismerünk más házat,” és így tovább, és így tovább. Ez meg egy retesz. Ami korábban egy védőrács volt, egy 1930-as, nagyon mérges faipari gépen. És nekem adták a rácsot, de nem adták hozzá a gépet, úgyhogy csináltunk belőle egy reteszt. Ezt egy elefántbika sem nyitja ki egykönnyen. És tényleg nem volt soha gondunk az elefántbikákkal. (Nevetés) A zuhany egy üveg sörre hajaz. Itt szállnak felfelé a buborékok, és a hullámos csempék lennének ugye a hab. Hol lehet hullámos csempét kapni? Hát, azt persze nem lehet. De sok WC- t kapok, úgyhogy fogok egy WC-t és egy kalapácsot, és már kész is a hullámos csempe. Ez a csap itt egy sörcsap.
Aztán ez az üvegpanel ez meg egy olyan üvegpanel, ami majdnem minden átlagos amerikai ház bejárati ajtajában megtalálható. Unjuk is már; kicsit idejétmúlt stílus. Ha tehát a bejárati ajtóba szerelnénk, az komolytalan tervezés volna. Ezért inkább ne a bejárati ajtóba szereljük. Rakjuk máshová. Szép üveges elem ez. De ha a bejárati ajtóba építi az ember, mások azt mondják majd, “Olyan akar lenni, mint azok, akiknek sikerült, és neki nem sikerült.” Ne oda szereljük. Ez itt egy másik fenti fürdőszoba. Ez a lámpa minden egyes középosztálybeli amerikai hallban megtalálható. Szóval ne a hallba tegyük, tegyük a zuhanyzóba, a gardróbba, de ne a hallba. Adott nekem egyszer valaki egy bidét, úgyhogy raktunk bele bidét is. (Nevetés) Ez a kis ház itt, az ágak narancseperfából vannak. Most majd mennek tovább a képek, közben meg beszélek picit.
Ahhoz, hogy így tegyenek, mint én, meg kell érteniük, mitől van annyi hulladék az építőiparban. A ház, mint olyan, tömegcikké vált, és szeretnék erről beszélni egy kicsit. Persze az is lehet, hogy a pazarlás oka a génjeinkben keresendő. Az emberek szeretnének következetesek maradni – fenntartani a percepciós egyensúlyt. Nos, mit is jelent ez? Azt jelenti, hogy minden egyes percepciónak, azaz érzékelésnek össze kell illenie az azt megelőző hasonlókkal, vagy sérül a folyamatosság, és kicsit összezavarodunk. Hogyha például mutatok Önöknek egy tárgyat, amit még sosem láttak… Ó, ez egy mobil. Pedig ezt soha azelőtt nem látták még. Az történik ugyanis, hogy az ember megfigyeli a szerkezeti elemeket, és aztán végigfut az agya az adatbázisain — bzzz… ez egy mobil. Ó, ez egy mobil. De ha leharapnék belőle egy darabot, azt mondanák: “Hé, várjunk csak egy kicsit. Ez nem egy mobil. Ez az az újfajta mobil alakú csokoládé.” (Nevetés) És létre kell kell hoznunk egy új kategóriát, valahol a mobilok és a csokoládék között. Így dolgozzuk fel az információkat.
Nos, ha ezt lefordítjuk az építőipar nyelvére, akkor, ha mondjuk van egy soküveges nagy ablakunk, és az egyik üveg megrepedt, azt mondjuk majd, hogy “Ejnye, hát ez bizony elrepedt. Javítsuk ki. Vegyük ki, dobjuk el, hogy senki ne használhassa, és tegyünk be egy újat.” Mert ezt szoktuk csinálni a repedt ablaküvegekkel. És nem foglalkozunk azzal, hogy ez a repedés talán nem is okoz gondot. Csak hát szembemegy a megszokott mintával, és a szerkezeti elemek egységével. Ha viszont vennénk egy kis kalapácsot, és berepesztenénk az összes üveget a többi ablakban, akkor ugye ez már egy minta. A Gestaltpszichológia a minta-felismerést fontosabbnak tartja, mint a mintát alkotó részek felismerését. És akkor úgy állunk hozzá: “Jaj, de szép.” Nos hát. Ez a gondolat irányít nap mint nap. Az ismétlés mintát teremt. Ha van száz ilyenünk, meg száz olyanunk, akkor mindegy, hogy mi is az ilyen vagy olyan. Ha megismétlünk valamit, lehetőség nyílik egy minta születésére dióhéjakból, tojáshéjakból, üvegcserepekből vagy ágakból. Teljességgel mindegy. Ez pedig egy csomó pazarlást okoz az építőiparban.
Másrészt: Nietzsche írt 1885 körül egy könyvet, a “Tragédia születését.” És abban azt állítja, hogy a kultúrák két nézőpont közt ingadoznak. Egyrészt van a racionális nézőpont, amely nagyon üde és jól átgondolt, és intellektuális és tökéletes. Másrészt, a skála másik végén ott van az érzéki nézőpont, amelyet sokkal inkább a szenvedélyek hatnak át, az intuíció, amely tolerálja a szerves textúrákat és az emberi gesztusokat. Azaz, ha az racionális személyiség lefényképez valamit, vagy felakaszt egy képet, elővesz egy tachimétert, egy lézeres szintezőt és egy mikrométert. “Oké, aranyom. Egy ezredmilliméterrel balra, légy oly szíves. Pontosan oda szeretnénk. Így is van. Tökéletes.” Egyenesen, függőben, síkban. Az érzéki személyiség fogja a képet, és… (Nevetés) Nos, ez a különbség. Hibáim vannak. Szerves folyamat vagyok — szakasztott reformer. A racionális személyiség hegyeket pazarol el. Mert ha valami nem tökéletes, ha nincs összhangban az előre kigondolt modellel — kukába vele. “Hoppá, megkarcoltam, kukába vele. Hoppá ez, hoppá az. Kukába, kukába, kukába vele.”
Harmadrészt azt is mondhatnánk — hogy az ipari forradalom a reneszánsszal kezdődött, a humanizmus felemelkedésével, és aztán kicsit meglódult a francia forradalom idején. De a 19. század közepére már teljes pompájában díszelgett. És most van egy csomó kütyünk és bigyónk, meg mindenfélét elvégző izénk, olyasmire, amit ezidáig kézzel kellett megcsinálnunk. Úgyhogy most már szabványosított anyagaink vannak. Dehát ugye a fa nem ötször tízes, két és fél, három, meg három és fél méteres deszkákban nő. Egy rakás szemetet gyártunk. És egész jó munkát végeznek azok, a fatelepeken az erdőkben, akik iparáguk melléktermékeit — OSB és MDF lapokká, meg hasonlókká alakítják — de mit ér az, ha a kitermeléskor az erdőben felelősen gondolkodunk, de a fogyasztók elpazarolják a kitermelést a fogyasztáskor, mert hát bizony ez az, ami valójában történik. És ha valami nem szabványos: “Hoppá, kukába vele. Hoppá ez. Hoppá, meg van hajolva.” Hogyha vesz az ember egy ötször tízes deszkát, és az nem egyenes, vissza lehet vinni. “Jaj, elnézést, uram. Kicseréljük egyenesre.” Nos én beépítem az elhajlott dolgokat, mert az ismétlés mintát teremt, és mert az ilyesmi érzéki dolog.
Továbbá, azt mondják, hogy a munkaerő aránytalanul drágább, mint az alapanyag. Nos, ez persze csak egy mítosz. Elmesélek egy történetet. Jim Tulles, egy srác, aki nálam tanult, akinek azt mondtam: “Tim, itt az idő. Adok neked egy állást, művezető leszel az ablakosoknál. Ideje, hogy nekiláss.” “Dan, nem hinném, hogy készen állnék erre,” válaszolta. “Jim, de, itt az idő. Úgyhogy hajrá, előre.” Úgyhogy felvettünk a helyére új tanulót. És már kint tolta, mérőszalaggal a kezében, bányászkodott a szemétdombon, kereste a szemöldökfának valót — azt a deszkát hívjuk így, amit az ajtó fölé szoktak rakni — és azt gondolta, most nagy hatással lesz a főnökére — erre tanítottuk eddig. És a felvigyázó odament hozzá, és azt mondta: “Hát te meg mit csinálsz?” “Ja, semmit, csak szemöldöknek valót keresek,” és várta, hogy megdicsérik. Mire az: “Nem, nem, én nem azért fizetlek téged, hogy a szemétben turkálj. Indulás vissza melózni.” Mire Jimnek volt lélekjelenléte, és válaszolt, ahogy illik, azt mondta: “Nos hát, ha 300 dollárt fizetne nekem óránként, akkor még megérteném, hogy ezt mondja, de itt a szemétben turkálva épp 5 dollárt spórolok magának percenként. Számolja csak ki.” (Nevetés) “OK, Jim. Akkor mostantól a szemétdombon kezdtek minden reggel.” És ami vicces, nem is volt erős matekból a fölvigyázó.” (Nevetés) De néha beeresztik az embert az irányítóterembe, és akkor lehet tekergetni a gombokat. És ez az, ami ott történt.
Továbbá, meglehet, hogy 2500 év után is Platónnak tökéletes formáról vallott elképzelései köszönnek vissza. Ő azt vélte ugyanis, hogy kobakunkban létezik egy tökéletes képe mindennek, amit szeretnénk, és a környezetünk erőforrásait ehhez próbáljuk illeszteni. Azaz, mindannyiunk fejében van egy tökéletes ház, az amerikai álom, ami egy ház — az álomház. A probléma az, hogy nem engedhetjük meg magunknak. Úgyhogy egy amerikai álomszerűt csinálunk, ami nem más, mint a lakókocsi. Úgyhogy lett egy kórság a bolygónkon. Az ingó-hitel, ahogyan a bútorra, a kocsira is van. Megírja az ember a csekket, és már vesztett is az értékéből 30 százalékot. Egy év múlva már nem lehet minden bennelévőt bebiztosítani, csak a 70 százalékát. 1,2-es dróttal van elektromosan huzalozva. Nincs is azzal semmi gond, hacsak nem szeretné az ember olyasmire használni, amihez igazából 1,5-ös huzalozás kellene, és akkor ez történik. A lakókocsiknak olyan nagy a formaldehid-kibocsátásuk, hogy szövetségi törvény szabályozza, hogy figyelmeztetni kell a vásárlókat a formaldehiddel telt belső légkör tényére. Tényleg ennyire buták lennénk? Ilyen vékonyak a falai. Körülbelül olyan erős, mintha kukoricaszárból lenne. (Nevetés) “Nahát, én azt hittem, arra van Pálma-kikötőfalva.” “Hát sajnos már nem. Tegnap éjszaka ugyanis erős szelünk volt. Úgyhogy már nincs ott.” (Nevetés) És ha már nem kellenek, hová kerülnek ezek a lakókocsik?
Nos tehát, a racionális, plátói modellen alapul az építőipar, és még egy csomó más dolog is súlyosbítja a helyzetet. Az egyik az, hogy a szakemberek, minden kereskedő, eladó, ellenőr, mérnök, építész, mind ugyanígy gondolkodik. És így mindez eljut persze a fogyasztóhoz is, aki aztán ugyanerre a modellre tart igényt. Egy önebeteljesítő jóslat. Nem tudunk tőle megszabadulni. Aztán adjuk még hozzá mindehhez a reklámozókat és hirdetőket. “Hú! Hú-ha!” Olyasmiket veszünk meg, amikről nem is tudtuk, hogy szükségünk van rájuk. Elég, ha megnézzük, hogy egy cég mit csinált a szénsavas szilvalével. Elég gusztustalan. (Nevetés) De tudják, mit csináltak? Összekapcsoltak vele egy metafórát, és azt mondták, “Dr. Pepper a menő…” És nemsokára tavakat lehetne megtölteni vele, annyit vedelünk belőle, több milliárd litert! Még csak nem is igazi szilvából van — még csak nem is hajt meg. (Nevetés) Jaj, Istenem, attól csak rosszabb. És a dolog beszippant minket, gyorsabban, mint gondolnánk.
Egy Sartre nevű férfiú írt egy könyvet, az a címe, hogy “A lét és a semmi.” Elég rövid könyvecske. Gyorsan át lehet lapozni, nem kell hozzá több, mint két év, ha naponta nyolc órát rászánunk. Ebben a könyben ír a megosztott énről. Azt mondja, hogy az emberek másképp viselkednek, ha tudják, hogy egyedül vannak, szemben azzal, ha valaki látja őket. Tehát ha spagettit eszem, és egyedül vagyok, ehetek úgy, hogy kiáll a kapa a számból. Törölhetem a számat az ingujjamba — szalvéta az asztalon, rághatok nyitott szájjal, csámcsoghatok, vakarózhatok, ahol csak akarok. (Nevetés) De amint bejön valaki más, akkor már más a helyzet: “Jaj, odacsöppent egy kis paradicsom.” Szalvéta az ölben, kis falatokkal eszünk, rágás közben szájunk zárva, nem vakarózunk. Nos, amit ilyenkor csinálunk, az a másik ember elvárásainak felel meg, annak, hogy szerinte hogyan kellene élnünk az életünket. Érzékeljük az elvárást, és megpróbálunk neki megfelelni, és az életünket annak megfelelően élni, hogy mit várnak el tőlünk. Ez történik az építőiparban is. Ezért egyforma minden parcella. Néha még a kulturális elvárásaink is teljesen formalizáltak. Fogadjunk, hogy mindannyiuk cipője egyforma. Persze, belemegyünk ebbe, és kerítések mögé zárt lakóparkokban formalizált elvárásaink lesznek, amelyek megfelelnek a közös képviselők elképzeléseinek. Néha elég nácik azért azok az emberek, bizony, bizony. És mindez súlyosbítja a helyzetet és folytatja az előbb említett modellt.
Az utolsó, amit megemlítek, az a csordaszellem. Az ember társas lény. Szeretünk csoportokba gyűlni, mint ahogy a gazellák, vagy az oroszlánok. De a gazellák nem az oroszlánokkal gyűlnek össze, mert az oroszlánok megeszik a gazellákat. Az emberek pont ilyenek. Azt tesszük, amit az a csoport kíván tőlünk, amelyikkel azonosulni próbálunk. Ezt a gimis 1-2. osztályokban elég jól lehet látni. Egész nyáron melóznak a gyerekek, majd belehalnak, hogy megvehessék azt a menő farmernadrágot, aztán végre eljön az ősz, és akkor besétálnak a suliba: “Ma fontos vagyok. Nézzetek meg, de hozzá ne érjetek a menő designer farmeromhoz. Látom, nektek nincs ilyen farmerotok. Ti nem a szépek közé tartoztok. Látjátok, én a szépek közé tartozom. Látjátok a farmeromat?” Ez nagyon jó ok arra, hogy egyenruhája legyen. És így van ez az építőiparban is.
Összekutyultuk a Maslow-szükséglethierarchiát egy icipicit. A piramis alsó szintjén vannak alapvető szükségleteink — hajlék, ruha, étel, víz, szeretkezés, satöbbi. Második szint: biztonság. Harmadik: kapcsolatok. Negyedik szint: önbecsülés – azaz hiúság. És levesszük a hiúságot, és idepakoljuk alulra. És ennek az eredménye az, hogy hiú döntéseket hozunk, és még a törlesztőrészleteinket sem tudjuk kifizetni, és nincs pénzünk, csak babkonzervre.
Azaz a házunk árucikké vált, és nem kis lélekjelenlét kell ahhoz, hogy belemerüljünk önmagunk ősi, ijesztő mélységeibe, és magunk hozzunk meg döntéseket, és ne csináljunk árucikket a házunkból, hanem valami olyasmit, ami jövőbiztos forrásból bugyog fel. Ehhez kell egy kis lélekjelenelét, és – a fene egye meg – nem mindig sikerül. De ez is rendben van. Amennyiben a kudarc kifog rajtunk, akkor ez nem nekünk való dolog. Én nap mint nap belefutok a kudarcba, és meg kell mondanom, voltak már kemény kudarcaim is, nagy, nyilvános, megalázó, nagyon kellemetlen kudarcaim. Mindenki rád mutat és nevet, és azt mondja: “Már ötödször próbálja, és még mindig nem megy. Micsoda marha.” A megbízók jönnek, és már az elején szólnak: “Dan, nagyon édi vagy, de, figyelj csak, ez nem fog menni. Miért nem csinálod ezt inkább vagy miért nem csinálod inkább azt?” És legszívesebben azt mondanám, hogy “A hátad legyen elöl…” De nem ezt mondom, mivel ők a célcsoportom.
És emiatt — és ez nem csak a házépítésre vonatkozik; a ruha- vagy élelmiszer-szükségletünkre, valamint közlekedési- és energia-szükségletünkre is igaz, kicsit túlnyújtózkodunk. És ha kapok egy kis sajtóvisszhangot, a világ minden tájáról írnak nekem. És lehet, hogy mi találtuk föl a mértéktelenséget, de a pazarlás problémája világszintű probléma. Bajban vagyunk. És nem keresztezik töltényhüvely-sorok mellemet, és nincs vörös kendőm sem, de tényleg nagy bajban vagyunk. És tennünk kell valamit, mégpedig újra kapcsolatot kell teremtenünk ősi önmagunkkal, és meg kell hoznunk néhány döntést, és meg kell mondanunk, hogy: “Tudod, azt hiszem, erre a falra CD-ket szeretnék rakni. Mit szólsz hozzá, drágám?” Ha nem működik, vegyük le. Össze kell kapcsolódnunk azzal, akik valójában vagyunk, és ez tényleg izgalmas dolog.
Köszönöm szépen.


Egy csavarhúzó, négy nap, és kész a ház




szerző:
Nagy Gergő
Egy csavarhúzóval alig négy nap alatt össze lehet szerelni és négyzetméterenként 200 euróba kerül. Na vajon mi ez? Nem, nem egy Ikea-bútor, hanem egy ház, mégpedig egy igen kedvező energiafogyasztással rendelkező épület. A dél-franciaországi Marseille-ben működő Multipod Studio már két éve azon dolgozik, hogy a könnyűszerkezetes épületkonstrukciót tökéletesítsék, egyelőre ugyanakkor még csak két épületet sikerült felhúzniuk. A hvg.hu a koncepció egyik megálmodójával, Corentin Thiercelin építésszel készített interjút.
hvg.hu: Tényleg egy csavarhúzóval fel lehet húzni az építészstúdiójuk által tervezett házat?
Corentin Thiercelin: Így van, tényleg egy csavarhúzóval – nagy segítség, ha elektromos – fel lehet építeni a házat akár négy nap alatt és semmilyen speciális tudásra nincs hozzá szükség. A faszerkezetek is méretre vágva érkeznek, ha esetleg igazítani kell a hosszúságot, akkor körfűrészt használunk.
hvg.hu: Hogyan pattant ki a fejükből ez az ötlet? Mi inspirálta Önöket a koncepció megalkotásakor?
C. T.: Alapjaiban az épületek külső hőszigetelése fogott meg minket, elkezdtünk azon gondolkodni, hogyan lehetne úgy megvalósítani egy épületet, hogy annak felépítéséhez tulajdonképpen csak hőszigetelő elemekre és egy faszerkezetre legyen szükség. Az energiafelhasználás csökkentése különös jelentőséggel bír, mivel a globális energiafelhasználás 28 százaléka a fűtéshez köthető, a háztartások kiadásai között is előkelő helyen szerepel ez a tétel.
Egy elektromos csavarbehajtó elég a ház összeállításához
© PopUp-House
A projekt két éve indult, akkor láttunk hozzá a koncepció kidolgozásához. Jelenleg két épületet húztunk fel, az egyik az építészstúdiónk irodája, a másik pedig a PopUp-House prototípusa.
hvg.hu: Miben különbözik a PopUp-House koncepciója a többi alternatív építkezési koncepciótól, miben különleges a megoldásuk? El tudná mondani, hogy pontosan milyen anyagokat használnak?
C. T.: A koncepció az építés folyamata miatt különleges. A szigetelésre használt anyag elsősorban expandált polisztirol (EPS), ez egy kedvező árú hőszigetelő anyag. A polisztirolhoz grafitot adunk hozzá, ami a hősugárzás egy részét visszaveri, és 20 százalékkal nagyobb hatásfokú hőszigetelést lehet így elérni, mint a normál fehér EPS-sel. Minél nagyobb sűrűségű az EPS blokk, annél jobban szigetel, az összeszerelést azonban nagyobb sűrűség nem befolyásolja, hiszen így is nagyon könnyű marad az elem. Ez az igazi (szabadalmaztatott) innováció a koncepcióban, ez teszi a többi építőanyagtól, készházas alternatívától különbözővé megoldásunkat. A PopUp-House koncepció ugyanakkor nem zárja ki más anyagok használatát sem, ilyen például a kőzetgyapot.

Pop-Up House: the affordable passive house



A szerkezethez laminált furnérfát használunk, ezt az anyagot általában olyan helyen alkalmazzák, ahol nagy teljesítményre van szükség, illetve erős mechanikai hatásokat is ki kell bírnia az anyagnak, ráadásul könnyebb, mint a fém, vagy a beton. Mind a szigetelőanyag, mind a furnérfa rendkívül ellenálló az égéssel szemben is.
Az épület összeállítása történhet csavarozással, így az elemeket később szét lehet szedni, és a házat esetleg máshol felépíteni, vagy poliuretán habbal is egymáshoz lehet ragasztani az elemeket. Az épület szilárdságát pedig maga a fa struktúra adja, akár emeletes házat is lehet így építeni, minden csak a fa elemek szélességén, vastagságán múlik. Négy-öt emeletes épületeket ugyanakkor minden bizonnyal igen komplikált lenne e koncepció mentén megépíteni, ezt még nem is próbáltuk ki.
A koncepció egy teljesen új megoldás a passzívházak építésére, még ha az épület kívülről teljesen úgy is néz ki, mint egy hagyományos ház. Az általunk kidolgozott megoldás ugyanakkor megfelel a passzívházak energiafelhasználási követeIményeinek (15kWh/négyzetméter/év). Az épület külsejét különböző anyagokkal lehet burkolni, ilyenek lehetnek például fémlapok, egyfajta cementkeverék is, ám fontos, hogy legyen egy külön szellőzőréteg is a végső burkolat alatt. A tetőre is különböző megoldásokat lehet alkalmazni: lapostető esetén például különböző hajlékony anyagok jöhetnek szóba (PVC például), a megfelelő szigeteléssel pedig "zöldtetőt" (növényekkel teli felületet) is ki lehet alakítani, de lehet hagyományos sátortetőt is építeni a megszokott cserepezéssel, zsindelyekkel.
Az egész fal egy hatalmas szigetelőanyag
© PopUp-House
A terek belső burkolása során is a legtöbb hagyományos beltéri anyag használható: padlószőnyeg, parkettázás, PVC. A falakon érdemes sínre felülő panelekkel kialakítani a belső teret. A sínes megoldás ráadásul egyszerűbbé teszi a vezetékek beépítését is, amit az is megkönnyít, hogy a falakba forró drótvágással könnyen átjárókat lehet teremteni. A falak szilárdsága eközben abban sem különbözik a hagyományos építőanyagoktól, hogy például ugyanúgy lehet polcokat helyezni rájuk.
hvg.hu: Mennyiért lehet felhúzni egy 70-80 négyzetméteres házat?
C. T.: Pontos összeget nem tudunk mondani, ám a szerkezet felépítése 200 euró (jelenleg körülbelül 60 ezer forint) körül van négyzetméterenként, munkadíjjal együtt, így egy 70-80 négyzetméteres lakóház szerkezetkészre építése 14-16 ezer euróból kijön. Erre ugyanakkor még rájön például a vízzáró szigetelés, a külső és belső tér kialakítása, az elektromos és egyéb vezetékek behúzása, a fűtés kialakításának a költsége.
hvg.hu: Mennyi megrendelés érkezett be eddig önökhöz, egyáltalán vannak érdeklődők? Mennyi prototípust építettek fel eddig?
C. T.: Sok magánszemély és ipari szereplő is érdeklődik a koncepció iránt, ám jelenleg még csak a koncepció megvalósításának a szintjén vagyunk. Felépült egy prototípus és azon igyekszünk kidolgozni a legjobb megoldásokat.
A szerkezetet rétegelt lemez alkotja
© PopUp-House
hvg.hu: Ha már két éve kialakult ez a koncepció, és van felépült prototípus is, akkor miért nem elérhető még a vásárlók számára a piacon?
C. T.: Ez a két év arra kellett, hogy teljesen kifejlesszük az elgondolásunkat, megtaláljuk a legmegfelelőbb anyagokat, felépítsünk létező struktúrákat, és azokat teszteljük is. Ráadásul a két, már létező épület felépítésének megszervezése sem ment egyik napról a másikra, de most már nem vagyunk messze a piacra lépéstől.
hvg.hu: Kik lehetnek a fő célközönség, akiknek el lehetne adni ezt az építkezési módot? Magánszemélyek, cégek, önkormányzatok?
C.T.: Leginkább magánszemélyek és építőipari cégek megnyerése lehet a fő csapásirány. Ugyanakkor szinte bármilyen építési stílusban lehet ebből a koncepcióból építkezni, akár a klasszikus, vagy kortárs építészetre gondolunk. Fontos kiemelni, hogy ideigelenes installációk elhelyezésére is kiváló ez a megoldás, hiszen az épületet például egy kiállítás után szét lehet szedni és máshol felépíteni. A konstrukciót emellett úgy terveztük meg, hogy az esetleges földrengéseknek is jól ellenálljon, így természeti katasztrófák esetén és az alacsony árnak köszönhetően hamar fedélt lehet biztosítani azoknak, akik elvesztették otthonukat.
Kívülről egy modern épület benyomását kelti
© PopUp-House
hvg.hu: Forradalmasíthatja az építőipart ön szerint ez a koncepció?
  1. T.: Minden bizonnyal változást hozhat az építőipari szereplők és az átlagemberek gondolkodásmódjában ez az újítás, hogyan is képzelnek el egy adott ingatlant, illetve építkezést. A fő cél ugyanakkor az, hogy új alapokra helyezzük a háztartások energiafelhasználását a passzívházaknak egy teljesen új építési módszerével.


A passzívház



Ahhoz, hogy a Hibridház mellett dönthessen, meg kell ismernie, hogy mi is a passzívház. Kattintson ide, ha egyből a hibridház előnyeiről szeretne olvasni…
Mi az energiatudatosság és a környezet megóvása érdekében olyan házakat tervezünk és építünk, amelyek nemcsak esztétikusak és praktikusak, hanem a fenntartási költségeik is alacsonyak. Utóbbi kapcsán a passzívház ugrik be sok építtetőnek. Rengeteg fórumon olvashatunk erről (főleg az előnyeiről) azonban tapasztalataink azt mutatják, hogy sok kérdésre sehol nem találnak választ az érdeklődők. Mi ezeket gyűjtöttük össze, hogy Ön objektív képet kaphasson.
Amit a legtöbben már tudnak a passzívházakról:
  • az épület fűtési (és hűtési) energiaigénye nem lehet több, mint 15 kWh/m²/év
Ön tudja, hogy mit jelent ez? Hosszú lenne leírni, de összehasonlításul legyen annyi elég, hogy egy mai „A” energiaosztályú ház energia igénye kb 28-30 kWh/m²/év. Vagyis szó sincs 90% energia megtakarításról, mindössze 40-50%.
Hogyan adhatnak meg fix értéket, mikor minden embernek más a hőkomfortja? Érdekesség képpen: a németek 18 fokban, míg mi magyarok 22 fokban szeretünk lakni.
Az évszakok hossza változik, mi van ha hosszabb a tél? Mindenki tudja, hogy egy 2 hétig tartó -20 fokos télben az energiafogyasztás a többszörösére nő. Akkor hogyan lehet előre meghatározni a15 kWh/m²/év értéket?
Amit tévesen feltételeznek a passzívházakról:
  • nem magasabb a kivitelezési költség egy hagyományos „A” kategóriás épülethez képest
  • környezetkímélőbb az alternatív energiaforrással működetett ház, mint a gázfűtésű
Miért ne lenne drágább? A szükséges építőanyagok jobb minősége (pl: Internorm ablak kb 30-40%-kal drágább) és többlet mennyisége (pl: szigetelő anyagok vastagsága) okán a költségek növekednek. Nem beszélve az alternatív gépészeti berendezések több millió forintos különbözetéről a gázfűtésű rendszerekhez képest. Átlagosan 25-30%-kal magasabb a kivitelezési költsége egy „A” kategóriás házhoz képest, amely 120m²-es családi ház esetében 5-6 millió forintos többletkiadást jelent.
Ön tudta, hogy minden alternatív gépészeti berendezéshez szükséges elektromos áramot mivel állítják elő hazánkban? 44% atomenergia, 54% szén, olaj és gáz, és mindössze 2% vízenergia. Sajnos ez sem környezetkímélőbb, mint a gázfűtés.
Amit kevesen tudnak, mert sehol nem írnak róla
  • a németek - ahonnan elindult ez az építési mód - fűtési szezonban átlagosan 18°C fokban élik életüket, míg mi magyarok 21°C fokban érezzük jól magunkat. 1°C fok különbség 5% energiatöbbletet igényel. Vagyis egy magyar passzívház többletköltsége később térül meg, mint egy németé. A kb +20%-os kivitelezési többletköltséget és 90%-os energia megtakarítást feltételezve hozzávetőleg 8-10 év a megtérülési idő (ezt fikciós számítások alapján állítják egyes elfogult szakemberek), így a fenti indokok szerint további 3-5 év megtérüléssel kell számolni.
  • egy ilyen házban tudatosabban kell lakni (polisztirol falazat esetén). A légtömör épületben a levegő kis fajsúlya miatt gyorsan megváltozhat a belső hőmérséklet. Például ha nagy melegben véletlen nyitva hagyjuk a teraszajtót vagy a nyitott konyha ablakon sokadszor szólunk a gyereknek, hogy jöjjön be a nagy hidegből, akkor bizony gyorsan megváltozik a belső hőmérséklet.
  • a telek ideális tájolása és környezete elengedhetetlen feltétele egy passzívháznak
  • a kivitelezési költség kb + 25% a normál hőszigetelésű („A” energia besorolású) házakhoz képest. Ezt konkrét számításokkal tudjuk igazolni, ha személyesen ellátogat hozzánk
  • az épület esztétikai megjelenése másodlagos kérdésé válik (a legideálisabb épület tömeg a minimális lehűlő felületű hasáb forma. A legnagyobb belső térfogathoz tartozó legkisebb homlokzati felületű házat kell megalkotni)
Ha a fentiekkel tisztában volt eddig is, akkor még egy gondolat:
  • azt mondják értéktartó, könnyebben eladható a passzívház. Jelenleg csupán néhány darab ilyen ház van Magyarországon, melyek még nem mérettek meg a használt lakáspiacon. Ezért egyelőre nem tudhatjuk, hogy valóban magasabb piaci értéket képvisel-e. Sőt 15 év múlva kérdéses, hogy a gépészeti berendezések elavultsága, szervíz igénye miatt hogyan reagál majd a vevő.

A hibridház

Mottónk: minden energiánkat arra fordítjuk, hogy Ön kevesebbet használjon!
A hibridház olyan épület, amely a hagyományos építési technológiák és a passzívházak előnyeit gazdaságosan ötvözi.
A fosszilis energiahordozók korlátozott mennyisége, hazánk földrajzi elhelyezkedése és a politikai helyzettől függő gázszállítások miatt egyre több építtető választja az energiatakarékos és környezetbarát házakat. A 'hibrid' szó jelentése ismerős lehet a mezőgazdaság vagy az autóipar területéről. A hibridautók műszaki koncepciójának mintájára kezdtük el a hibridházak tervezését és építését. Az autógyártók a benzinmotor előnyeit megtartva, elektromos segédmeghajtással a fogyasztás és a széndioxid kibocsátás csökkenését érték el. A fokozott hőszigetelésű épületek esetében ez a gázfűtés és a geotermikus rendszerek optimális kombinációja.
rockwool falA passzívházak többnyire csak geotermikus energiahasznosítással működnek. A hibridházak esetében viszont az adott gázcsatlakozási lehetőséget kihasználva extra hőszigetelésű vagy polisztirol zsaluzatú falelemekkel és hővisszanyerős szellőztető rendszerekkel a gázfogyasztás 50-70%-kal csökkenthető. Mindemellett a kivitelezési többletköltség 2-3 éves megtérülése ésszerűbb választás a passzívházak 15-20 éves megtérülésével szemben.

A hibridházban a modern és hagyományos építőanyagok együttes felhasználásával, valamint a fosszilis és megújuló energiahordozók párosításával környezetkímélő, értéktartó és gazdaságosan fenntartható otthon születhet.
Ma nagy divat passzívházról beszélni, azokat példaként állítani a leendő épülettulajdonosok elé. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy bizony egy-egy ilyen ház engedélyezési eljárásának ideje és felépítésének költsége jócskán meghaladja a hagyományos vagy hibridházakét. Nem beszélve arról, hogy ezen épületek tervezésének szigorú kritériumai (tájolás, árnyékolás, nyílásméretek, stb...) nem mindig összeegyeztethetőek álmaink házával. Egy ilyen ház tervezése során a lehűlő felületek minimalizálása miatt a legideálisabb épület tömeg a hasáb forma, ami igen nagy áldozatot jelent az esztétika oltárán.
Mi figyelemmel kísérjük a technika fejlődését, és az újításokat szívesen használjuk, azonban nem vetjük el a már meglévő és működő megoldásokat sem. Ebben az értelemben használjuk a hibridház kifejezést.

villamos energiaGondoljunk arra, hogy 
minden alternatív (szolár, talajszonda, vízteres kandalló, stb...) gépészeti berendezés árammal működik, mellyel valóban nem szennyezzük otthonunk közvetlen környezetét, azonban globálisan mégis, mivel a hazai villamosenergia előállítás 54%-ban gáz, olaj és szénalapú. Közvetve ugyan, de a gázfüggőség akkor is fennáll, ha nem csatlakoztatjuk házunkat a helyi gáz hálózatra.
Minél több gépészeti berendezést építünk be házunkba, annál nagyobb az esélye egy esetleges meghibásodásnak, nem beszélve a karbantartási költségekről. Mi inkább a fokozott hőszigetelésre és nem a gépészeti eszközök felhalmozására helyezzük a hangsúlyt.
Mára közel 200 épület viseli magán kezünk nyomát, melyek tervezését és kivitelezését is cégünk végezte. Ezek felépítése során szerzett tapasztalataink alapján ötvözzük a hagyományos és megújuló energiaforrásokkal működő rendszereket, maximálisan figyelembe véve a megrendelő igényeit ill. leendő épületének adottságait. Reméljük, hogy az elkövetkezendő évtizedben egyre többen választják az építkezés ezen formáját.
Ha további információra van szüksége, mi szívesen segítünk. Kattintson ide!
Az alábbi házak tervezését, engedélyezését és kulcsrakész kivitelezését is cégünk bonyolította. Látogasson el irodánkba, ahol további házaink terveit, kivitelezési árait és a tulajdonosok által vezetett energia számlák díjait is megtekintheti.
ProKoncept Kulcsrakészház
Csomád 2010, Két szintes, 30 cm polisztirol elemből épült impozáns családi ház.
ProKoncept Kulcsrakészház
Szentendre 2010, Kétszintes mediterrán stílusú családi ház 30 cm polisztirol falazattal.
ProKoncept Kulcsrakészház
Fót 2009, Alápincézett, kétszintes minimalista stílusú családi ház 40 cm polisztirol falelemmel.
ProKoncept Kulcsrakészház
Piliscsaba 2010, Magdolna völgyben épült kétszintes mediterrán ház 30 cm polisztirol falelemmel.
ProKoncept Kulcsrakészház
Szada 2010, Mediterrán stílusú, kétszintes családi ház 35 cm polisztirol falazó elemekből.
ProKoncept Kulcsrakészház
Perbál 2010, Alápincézett, kétszintes mediterrán stílusú családi ház 40 cm polisztirol falazóelemből.
ProKoncept Kulcsrakészház
Kistarcsa 2008, Egyszintes, kertvárosi családi ház 30 cm polisztirol falazóelemmel.
ProKoncept Kulcsrakészház
Sződliget 2009, Egyszintes családi ház 25 cm polisztirol falelemmel.








Szupervályog, földzsák építés - új környezetbarát építési módszer



földzsák, másnéven szupervályog építési mód ötvözi a hagyományos vályogépítési módszert a legmodernebb ismeretekkel, és kiküszöbölve annak hátrányait egy új, környezetbarát építési lehetőséget ad a kezünkbe. Kivitelezési módjában leginkább a homokzsákokból épült gátakra emlékeztet.
szupervályog (angol nevén superadobe, illetve earthbag) nagyon hasonlít a homokzsákokból épült védművekre, melyekkel az árvizek ellen védekeznek, annyi különbséggel, hogy itt nem vágják méretre a homokzsákokat, hanem hosszú csíkokban folyamatosan töltik meg a földdel, vályoggal és stabilizáló anyaggal. A Nader Khalili által, a NASA felkérésére kifejlesztett módszert eredetileg a Marson, illetve a Holdon a jövőben kialakítandó emberi települések lehetséges lakásmegoldásaként akarták (akarják) alkalmazni.

A zsákok alapanyaga

A hosszú polipropilén zsákokba cementtel kevert földet, vályogot töltenek, melyet tömörítenek. Tölteléknek nem csak földet használhatunk, ugyanúgy megfelel a homok, föld, rizsburok, morzsalékos vulkáni kőzet, sóder stb... Ha gyengébb a töltőanyag, több stabilizáló anyagra (cement, mész) van szükség. A rétegeket szögesdróttal kötik össze, mely egyben biztosítja a fal húzósziládságát. A zsákokból leggyakrabban íves falakat, kupolákat építenek, így nincs szükség más építőanyagra, és homogén marad a szerkezet. A kész házat ezután kívülről tapasztják, vagy cementes vakolattal látják el.
földzsák házak
Egy kísérleti földzsák ház Pomonai főiskola biogazdaságában.

4 dolog, amitől különleges a földzsákos építési módszer

1. Polipropilén zsákok - ezek biztosítják a földfal húzószilárdságát
2. Szögesdrót a sorok között - ez, mintegy zippzár összeköti a sorokat, és biztosítja a még erősebb húzószilárdságot
3. A vályoghoz, töltőanyaghoz kevert mész vagy cement - ez biztosítja a töltőanyag stabilizátását
4. Íves szerkezet - struktúrális szilárdság. Az íves szerkezetek, kupolák, homogénné teszik a szerkezetet, és sokkal ellenállóbbak a környezeti katasztrófáknak, földrengéseknek.
A szerkezet a vizsgálatok alapján a szerkezet a földrengésnek, hónak, szélnek 200 %-osan megfelelt. Egyes építési hatóságok amerikában a szerkezet függőleges összekapcsolódását hiányolták, ezért volt ahol drótháló és lőtt beton alkalmazását írták elő.

Építési költségek

Mivel a hozzávalók nagyon olcsón beszerezhetők (a töltőanyag a telken megtalálható), az építési költségek nagyon alacsonyan tarthatók - de csak saját, vagy közösségi, kalákás építés esetén, mivel a nyugati világban a munkadíjak a legdrágábbak.




Luxus mobilház - 6x6 lakó teherautó



Ha minden vágyad egy világ körüli út luxus körülmények között, offroad autóval, akkor ezt a luxus "mobilházat" neked találták ki.
A mérnökök 2 évig dolgoztak a tervein, és a kialakítása a legszigorúbb feltételeknek is megfelel. Az EX63-HD / MAN TGA 6x6 típusjelzésű 6x6 kerékmeghajtású offroad jármű külsőleg egy átalakított kukásautóra emlékeztet - de minden luxussal felszerelt.
MAN kamion világjáró mobilház
Az autó elsődleges célja, hogy kiszolgáljon akár világkörüli utat, offroad utakon, akár a sivatagon át is. Az autóban fürdő-wc, konyha, nappali, hálófülke, sőt dolgozószoba is található.
Teljesen felszerelt konyha a mobilházban
A teljesen felszerelt konyhában mindennek megvan a maga helye. De nem kell félnünk a tartalékok elhelyezésétől sem, bőséges tároló hely áll rendelkezésre. Az ivóvíz ellátásról egy 720 l-es tartály gondoskodik, a szennyvizet 220 l-es tartályban tárolják.
Luxus lakó-kamion
A luxus lakó-kamion valóban minden szükséges dologgal felszerelt, az elektomos ellátás akkumulátorról működik, melyet szolár rendszert tölt fel.
Luxus lakó-kamion
Tehát, akinek van 840.000 Eurója, az már fel is kerekedhet a világ körüli útra :).
Luxus mobilház belső konyhabútor
Konyhaszekrény mobilház
Fullra berendezett konyhaszekrény a guruló luxus lakosztályban.
Motor a csomagtartón
Még egy motornak is akad hely az offroad kamionon.
Dolgozó sarok mobilházban
Dolgozó sarok és ellenőrző panel a 6x6 kerék meghajtású mobilházban.
KOnyha
Konyha és fürdő az ágy alatt.
Fotók: unicatamericas.com




Lombházak, élet a fa tetején - Treehouse (VIDEO)





TREEHOUSE - LOMBHÁZ
Lombházakkal hazánkban leginkább a kertek végében összetákolt gyerekkuckókként találkozunk, pedig maga az alapötlet nem csak faerőd építésére alkalmas. Számos családi ház, hétvégi ház, sőt luxushotel épült már a fa tetején.

A természetközeliség a lényeg

Lombház
LOMBHÁZ
A lombházakat, mint bármely más házat különféle komfortfokozatban lehet kialakítani, a lombház mégsem a luxusról, a komfortról szól, sokkal inkább a természethez való vonzódásról, a természetbe olvadásról, a természet szeretetéről.
Fent pár méter magasban igazán közel kerülünk a minket körülvevő állatvilághoz, gyönyörködhetünk a panorámában. Egy nap vagy egy éjszaka eltöltése egy ilyen házban felejthetetlen élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Norfolk, Tree house videó:

Tree House Tribute





Make This Precision Router Lif



Benchtop Router Table DIY



Lever Router Lift - Version 2 (XL) - 286





[HU] „Modern” építkezés természetes anyagokkal –  vályog





Az emberiség már ősidők óta, legalább kilencezer éve építkezik agyaggal. A vályogfalat a kelták is alkalmazták és ismerték. Az egyiptomi templomépítészetnél is megjelent, hisz II. Ram­szesz fá­raó lu­xo­ri ha­lot­ti tem­p­lo­má­nak ku­po­lá­ja is ebből a nemes anyagból készült. A középkorban a vályogfalas építkezési technikát továbbfejlesztették, és így kifejlődött az ismert favázas építkezés. Tájegységünkben elődeink is ismerték. Manapság Európa- és világszerte ökofalvakat építenek vályogtechnikák alkalmazásával, napjainkra megnőtt az érdeklődés e természetes anyagból történő építkezés iránt, így a vályogfallal épült ökoházak száma lassan, de biztosan növekedik.
         A vályogból készült fal néhány kiváló tulajdonsággal rendelkezik: sza­bá­lyoz­za a belső le­ve­gő ned­ves­ség­tar­tal­mát, mivel az élő, lélegző föld kiegyenlíti a páratartalomban, illetve a hőmérsékletben előforduló ingadozásokat. Az agyag gyorsan képes felvenni a levegő többletnedvességét, valamint szükség esetén újra kibocsátani azt. A vályog továbbá kiváló hőtároló tulajdonsággal rendelkezik, ami helyes építészeti megoldások mellett csökkentheti az épület éves fűtési költségét, de kiváló hangszigetelő is. Energiatakarékos és teljesen környezetbarát építőanyag, mivel többször újrafelhasználható. A benne lévő víz elpárolgása által keményedik meg, víz hozzáadásával könnyen ismét formálhatóvá válik. Így minden más építőanyaggal ellentétben a vályog bármikor újra alkalmazható. Az agyag további jó tulajdonsága, hogy csök­ken­ti az épít­ke­zési és a szál­lí­tási költ­sé­geket. A vályogból készült ökoház al­kal­mas ar­ra, hogy az em­be­rek saját kezükkel épít­sék fel. Megfelelő szakmai tudás mellett könnyen előállítható és olcsó, némi kar­ban­tar­tás­sal év­szá­za­do­kig ki­tart, építése kre­a­tivitásra ösz­tö­nöz és egyedi megoldásokra ihlet.
Miért jó vályogfalas ökoházat választani? Bodnár Erika szavai szépen megválaszolják ezt a kérdést: „A ház nem egy rakás tégla és némi faanyag. A ház az ember testének folytatása, a Mindenség modellje, amely védi és egyben összeköti a Világegyetemmel.”
Források: Internet

BUILDING WITH NATURAL MATERIALS – SELECTION OF LIVING ENVIRONMENT

Gradnja z naravnimi materiali – pomen pravilne izbire naravnega okolja

Lakber 52

[HU] „Modern” építkezés természetes anyagokkal –  lakókörnyezet kiválasztása



Az építkezési helyszín nem csupán ingatlan tulajdon, mely a birtokunkban van, hanem szellemi táj, melyet kell hogy tiszteljünk. A természetes építkezés, egy kisebb ökoszisztéma önmagában, élő organizmus, mely összhangban van a tájjal, környezetével és a lakókkal. Ezért is nagyon fontos a megfelelő helyszínválasztás, melynél általában néhány egyszerű kritériumot követünk: pénzügyi helyzetünk, távolság a munkahelytől, iskolától, üzletektől és egészségháztól. Viszont némi további különleges szempontra is szükség van, hogy a természetes építkezésre szánt otthonunk egészséges és szerencsés legyen.
        Akármilyen helyszín mellett döntünk is, az ingatlanvásárlás előtt célszerű átkutatni a környéket és utánanézni, hogy milyen a helyi politika tervei a terület fejlődésével szemben. Nézzünk utána a szennyező forrásoknak és zajnak, atomerőműveknek és más erőműveknek, gyáraknak, krematóriumoknak, repülőtereknek, autópályáknak, vasútállomásoknak és parkolóknak, távvezetékeknek, telekommunikációs adóknak, valamint a szokásos fő szélirányoknak, melyek hozhatják a szennyeződést. Vizsgáljuk meg a radon szennyeződést is.
        Természetes utána kell néznünk a helyszín pozitívumainak is, mint például, milyenek az újrahasznosítási lehetőségek, van-e nyilvános közlekedés, bicikli és gyalogos utak, alternatív kezelési központ, művészeti központ, öko-piac és üzlet. Közérzeti és szellemi szempontból fontos az is, hogy eltöltsünk némi időt a helyszínen és tudatosítsuk önmagunkban, hogy milyen érzéseket kelt bennünk az ott tartózkodás. Figyeljük megy a növényzetet, kilátást, tájolást és értékeljük önmagában, hogy mindez pozitív érzékeket kelt-e bennünk. A fejlett bioregionalizmusban, melyekben a tájak jóval öko-orietáltabbak, az új helyszínnel való ismerkedéshez tartoznak a föld, vízforrások, levegő, helyi történelmi adatok, flóra és fauna, valamint a csillagászati ismeretek is.
        A holisztikus hozzáállás az otthonunk helyszínének kiválasztására lehet összetettebb és hosszadalmasabb folyamat, melyben az építész és más alternatív tudással rendelkező szakember is segíthet. Viszont hosszútávon mindenképp pozitívan fog kamatozni a belefektetett időnk és energiánk, mert megtaláljuk keresett  „helyenket”.
Forrás: Óko-Bio Ház, Grandovec H.

BUILDING WITH NATURAL MATERIALS – HEMP

Gradnja z naravnimi materiali – konoplja

Kender1 copy

[HU] „Modern” építkezés természetes anyagokkal – a kender



A „Lakberendezési rovat” 2016-os esztendőjét a Föld egyik legsokoldalúbb növényével nyitjuk meg – a kenderrel. A Cannabis teljes egészében hasznosítható növény és belőle elő tudunk állítani gyógyszereket, kozmetikumokat, textíliákat, olajt, élelmiszereket, köteleket, autókat, építőanyagot, műanyagokat. Az építőiparban leggyakrabban „téglaként” és hőszigetelőként alkalmazzuk. Kender, mész és homok keverékével nagyon gyorsan, könnyen és olcsón felépíthetünk egy egész házat. Henry Ford bölcsen azt mondta: “Miért dolgoznánk fel az erdőket, melyek sok éven át nőttek, a drága érceket, amelyek millió éveken keresztül keletkeztek, amikor  a fákhoz és ércekhez egyenértékű anyagot termelhetünk csak egy éven keresztül a kenderrel?
        Az elmúlt években itthon is folyamatosan nő az érdeklődés a természetes környezetbarát építőanyagok iránt, melyeknek nincs (negatív) a széndioxid-terhelése, valamint olcsó és egyszerű az előállításuk. Az építőiparban legtöbbször hőszigetelésként jut eszünkbe, hisz tulajdonságai meghaladják a hagyományos üveg- és kőzetgyapotét. Továbbá népszerű a „kenderbeton”, mellyel könnyen és gyorsan lehet építkezni. A kenderrostból készült anyagok jóval alacsonyabb energia befektetéssel előállíthatók, ezért az építkezések környezeti terhelését is jelentősen csökkenti. Építőanyagként a korszerű bio- és passzívházak építéséhez egyértelműen alkalmas, de a régi – már megépült klasszikus épületek hőszigeteléséhez is használható. Az utóbbinak fontos szerepe lehetne a meglevő 70-es években épült családi házak hőszigetelési szanálásánál. Muravidéken a kender nem egy új találmány. Már nagyszüleink ismerték és használták ezt a csodanövényt, melyet egyszerű megtermelni, gyorsan növekszik, nem kell vegyszerekkel kezelni, érzéketlen a talaj minőségére és néhány hónap alatt le lehet aratni. Régiónkban ez az ősi növény újra felfedezése a gazdaság fellendülését jelenthetné, új zöld munkahelyekkel.
        Amennyiben még mindig nem győződtek meg a kender egyedi tulajdonságairól, engedjék meg, hogy felsoroljak még néhányat: gyors, könnyű építést tesz lehetővé, akár saját kivitelezésben is, fal és szigetelés egyben, tetszőleges falvastagságot építhetünk meg vele, könnyen vakolható, kiemelkedőek a hőtároló, akusztikai, zajszigetelési, páraháztartási és szellőzési tulajdonságai, allergiamentes és nincs egészségre káros hatása, valamint ellenáll a tűznek és kártevőknek. A Cannabis növény növekedése folyamán környezetéből széndioxidot köt meg és oxigént termel. És még folytathatnám… Remélem meggyőződtek.
Források: http://naravnagradnja.pismenost.net/ és http://www.kenderhaz.hu/

BUILDING WITH NATURAL MATERIALS – STRAW

Gradnja z naravnimi materiali – slama

Szalmahaz

[HU] „Modern” építkezés természetes anyagokkal – szalma





A szalma természetes helyi anyag, melyet napjainkban a környezetbarát alternatív építkezési technikák szívesen alkalmaznak.  A szalma bálákkal megépített „szalmaház” egy egészséges és természetes lakókörnyezetet képvisel, fejlett lakóetikával és lakáskultúrával. Az energetikai besorolása szerint energiatakarékos anyag, nyáron nem kell gépi hűtést alkalmazni, télen megakadályozza a nagy energiaveszteséget. A szalma bálákkal megépített falak, kiváló hangszigetelő képességgel rendelkeznek. Jelentős pára tároló képessége miatt, tökéletesen szabályozza a levegő páratartalmát. Ezek csak néhány tulajdonságok, melyek megerősítik a szalma alkalmazását az építőiparban.
                A „szalmaház” nem új találmány. Afrikában már a Paleolitok óta találhatók. Európa Németország területén már 400 éve ezelőtt építkeztek szalmával. Az Egyesült Államokban levő Nebraskában kifejlett a szalmabála építkezést az 1890es évek után, amikor feltalálták a szalmabálázó gépet.  Régiónkban még fellendülésben van a szalmával történő építkezés (részben az nehézkés engedélyezési szabályzat miatt). Viszont így is minden éven többen vannak azok, akik tervezik a „szalmaház” építését.
                A „szalmaház” építése azonosan történik, mint a hagyományos épületek építése. Itt is az alapokkal kezdünk, melyek lehetnek hagyományos beton alapok vagy más környezetbarát anyaggal elkészített alapok. Az elkészített alapokra falazzuk a bálákat, mindenféle kötőanyag nélkül. Fakarókkal rögzítjük őket egymáshoz. A fal fölé kerül a fa koszorú. Többi, nem teherhordó szerkezet építése, favázas szerkezettel történik, ahol a váz közé rakjuk a bálákat. Itt is a fa szerkezet végzi a tetőszerkezet teherhordását. Szalmából legfeljebb kétszintes épületet célszerű építeni. A szalma önmagában könnyen gyúlékony anyag, viszont bálázva már kevésbé veszélyes, ezért falszerkezetbe építve célszerű megvédeni a bálákat külső káros befolyásoktól (víz, tűz, rágcsálók,… ) vályogvakolattal.
                A szalma egy tökéletes természetes építőanyag. A mezőgazdaság egyik mellékterméke, mely élete során értékes oxigént termel, tápláló gabonát terem, majd beépítve egészségre teljesen ártalmatlan, káros kisugárzásoktól, vegyi anyagoktól mentes építőanyag és élete végén száz százalékban lebomlik. Rövidre összefoglalva, etikus, emberbarát és Földkímélő építőanyag, melynek nagyok a potenciáljaji a jövőben.

BUILDING WITH NATURAL MATERIALS – WOOD

Gradnja z naravnimi materiali – les

Fa

[HU] „Modern” építkezés természetes anyagokkal – fa





A fa élő anyag, mely számos hasznos tulajdonsággal rendelkezik: tartóssággal, rugalmassággal, szilárdsággal, keménységgel… Az egyik legősibb alapanyag, az építészetben és az építőiparban az egyik legkedveltebb. Országunk szerencsére nagyon gazdag fában és az erdők folyamatos megújításával még sokáig az is maradhat. Ezen oknál is fogva fontos, hogy népszerűsítsük ezt az értékes helyi, megújuló erőforrású építőanyagot.
A fa sokoldalúan használható: az építőiparban teherhordó szerkezetként szerepelhet, a faiparban feldolgozhatjuk sokféle végtermékké, maradékanyagait pedig fűtőanyagként hasznosíthatjuk. A fa egyes részeit dekoratív elemként is használhatjuk otthonunk belső díszítése céljából.
Az építőiparban a legtöbbször a fenyőt és a lucfenyőt használjuk teherhordó szerkezetként. Legcélszerűbb a fát a régi hagyományok szerint kivágni, ahogyan nagyapáink és elődeink csinálták, figyelembe véve az évszakokat és az asztrológiát. A teherhordó szerkezetként felhasználandó fát késő ősszel és télen célszerű kivágni, mert ebben az időszakban a fa pihen és ekkor van benne a legkevesebb folyadék. A magas nedvességtartalom kedvező a rovarok és a paraziták kifejlődéséhez.
Régebben a fát az alapozásnál is használták, mert egyes fajtái tartósak alacsony hőmérsékleten és nedves időjárási feltételek mellett is. Erre a célra főleg az akácfa, a gesztenyefa és a tölgyfa alkalmas. Amikor a fát alapozásra használjuk, mármint nedves környezetbe kerül, akkor a fát fordított szabály szerint vágjuk ki: nyáron, mert akkor magas a nedvességtartalma.
Többféle módon építkezhetünk fával. A legelterjedtebb a teherhordó vázszerkezet, amikor a faszerkezetet valamilyen kitöltőanyaggal kombináljuk. Továbbá kedvelt és elterjedt építkezési mód a tömörfa falak építése, vagyis a boronafalas technika alkalmazása. Napjainkban népszerűvé váltak a különböző kombinált technikák is, ahol előregyártott faszerkezeti elemekkel építkezünk.
Az élő anyagból – fából készült épületek folyamatosan lélegeznek, ezért az ilyen lakókörnyezet természetes és egészséges. Ezen okoknál fogva is nap mint nap növekszik a fa népszerűsége és alkalmazása az építészetben világszerte.

BUILDING WITH NATURAL MATERIALS

Gradnja z naravnimi materiali

[HU] „Modern” építkezés természetes anyagokkal

Manapság egyre népszerűbbé vált a természetes anyagokkal való építkezés. Csak trend vagy az emberiség logikus következő lépése egy egészséges otthon kialakítása irányában, mely nem csak etikusabb a Földel szemben, hanem az energiafelhasználással és saját magunkkal szemben is? Nem tudhatjuk, viszont az aki már tartózkodott ilyen épületben, tudja hogy milyen kellemes egy ilyen épület lakóklímája.
                Az elődjeinknek más életmódot folytattak. Közelibb kapcsolatban voltak a természettel, többet tartózkodtak a szabadban, együtt éltek az évszakok ritmusával, a természet és időjárás megfigyeléséből tanultak. Az otthonaik alaprajzai és homlokzatai funkcionálisan másképp voltak felépítve, mint ahogyan a mostani házaknál. Ismerték a tűz fontos szerepét és ezért a tűz és a tűzhely jelképezték az otthon középpontja. A ház pozíciója a telken a helyszíni adottságokból és tájolásból eredt. Az ablakok kicsik voltak, csak az alapfunkciójukat teljesítették. Az épületek a helyileg található anyagokból voltak megépítve: agyag, fa, szalma és nád (néha kő). Amikor a mai fogyasztói szemekkel végigvizsgáljuk ezeket a tényeket, nagyon gyorsan rájövünk, hogy az őseink ökológia szempontjából sokkal tudatosabbak voltak mint ahogy mi vagyunk manapság.
                Mit is érthetünk a modern természetes építkezés fogalma alatt?  Maga a definíció összefoglalja a helyi – élő anyagokból történő házak, szállások és más építmények építését. Folytatja a tradicionális természetes építkezés fejlődését és felhasználja a már átgondolt építészeti elemeket, valamint figyelembe veszi a természeti elveket és utánozza mintáit. Célja, hogy minél kisebb erőfeszítéssel, anyaggal, időbefektetéssel, munkával és a természetbe való beavatkozással, az embernek minél minőségesebb tartózkodási módot biztosítson. Attól függetlenül hogy a bolygónkon hol tartózkodunk, mindenütt építhetünk magunknak optimális szállást a helyi anyagokból, egészséges lakóklímával és élő – lélegző anyagokkal. Az egykori és mai okos és tudatos ember kihasználja a természeti adottságokat, melyeket saját és a természet javára fordítja, mivel egyben kevésbé terheli és szennyezi környezetünket. Csakis tőlünk függ, hogy milyen irányban folytatjuk utunkat. Természetes és egészséges vagy mesterséges és önpusztító …
Forrássok: http://egeszsegesotthon.hu, http://naravnagradnja.pismenost.net/






A ZÖLDTETŐK RÉTEGEI – KIVITELEZÉSI TANÁCSOK



2007. JÚNIUS 3.| KATEGÓRIA: ALTERNATÍV ÉPÍTÉSÉPÍTÉSKÜLTÉRTETŐ
A zöldtetők rétegei

VLT-130 elválasztóréteg

Feladata a tetőszigetelés és a gyökérvédő réteg, illetve a nem összeférhető anyagok elválasztása.

FLW-400 gyökérvédő réteg

A nem gyökérálló vízszigetelések védelmére alkalmazzuk. Megakadályozza a növények gyökereinek károsítását az épületszerkezetben. Páratechnikai követelmény, hogy a gyökérvédő lemez páradiffúziós ellenállása kisebb legyen az alatta lévő vízszigetelő lemeznél.

VLU-300 védőréteg

Alkalmazása a csapadékvíz-szigetelés mechanikai védelmet szolgálja a kivitelezés és a későbbi fenntartási munkák alatt. Emellett nedvességet tárol, és átgyökeresedése folytán növeli a kertészeti réteg ellenállását eróziós és deflációs hatásokkal szemben. Legalább 300 g/m2 tömegű rothadásmentes textíliát alkalmazunk.

VLF-150 szűrőréteg

Anyaga rothadásmentes anyagból készített műanyagfilc legyen. Feladata, hogy megakadályozza a talajszemcsék kimosódását.

Terramix ültetőközeg

Az extenzív tetőkkel szemben támasztott követelményrendszer szerint megállapított összetevőkből készített mesterséges keverék, amely 12-15 cm vastagságban alkalmazható tetőkön.

Vegetáció

A környezeti szempontok és az igények figyelembevételével meghatározott növénytársulás, amely extenzív tetőknél sziklakerti növényekből, főleg pozsgásokból és vadvirágokból áll, míg az intenzív kertek növényválasztékát igények alapján a kerttervező határozza meg.

Zöldtető tervezési és kivitelezési tanácsok

Tűzvédelem

A zöldtetők rétegei - kivitelezési tanácsokA zöldtetőknek ellenállónak kell lennie futótűzzel és sugárzó hővel szemben. A tűzvédelem szempontjából ellenállóak:
  • Azok az intenzív tetőkertek amelyeket öntözik és rendszeresen karbantartják, illetve vastagabb talajréteggel készültek, ellenállóak a futótűzzel szemben és kemény tetőfedésnek minősülnek.
  • Azon extenzív zöldtetők, amelyek többnyire alacsony növekedésű növények (Sedum, Festuca, …) fednek, abban az esetben felelnek meg, ha kielégítik a feltételeket :
  • legalább 3 cm vastag és 20 m%-nál magasabb szervesanyag-tartalmú ültetőközeg.
  • tűzálló falakkal lehatárolt épületrészek, ahol egy rész hossza nem haladhatja meg a 40 m-t, és a határolószerkezet
  • A tetőfelületre néző nyílások előtt és a felülvilágítók körül egy 0,5 m széles védősávot kell építeni coule kavicsból, vagy betonlapokból.
  • egymással tűzfallal összeépített épületeknél, a vízszintes vetület szerint legalább 1 m széles, nem éghető anyagból sávot kell kialakítani, amely a későbbiekben sem lesz növényzettel telepítve.

Szélszívás

A zöldtetők rétegei - kivitelezési tanácsokA szél hatására az építményeket nyomó-, szívó és surlódási erők terhelik, melyeknek intenzítása a szél sebességétől, áramlási irányától, az épület magasságától és alakjától függ. Zöldtetők rétegeit úgy kell kialakítani, hogy a szélszívással szemben a kivitelezés ideje alatt és elkészült állapotban is ellenállók legyenek. A zöldtetők felületének ellenállósága a növények intenzív gyökeresedési képességével fokozódik. A különböző erősségű szélterheknek megfelelően három területet különíthetünk el:
  • Sarokrészek, nagyon magas terheléssel
  • Szál és peremrészek nagy terheléssel
  • Középső mezők, csekélyebb mértékű terheléssel, ahol megfelelő intézkedések biztosítandók.
Bővebb információk a cikk tulajdonosa:ZMS Kft. – honlapján
A fenti cikk a Házépítők Lapjáról került át a 3D Lakberendezésre, a Házépítők Lapjával történő összevonás miatt.








ZÖLDTETŐ – AZ EXTENZÍV ÉS INTENZÍV ZÖLDTETŐK

2007. JÚNIUS 1.| KATEGÓRIA: ALTERNATÍV ÉPÍTÉSÉPÍTÉSKÜLTÉRTETŐ
Zöldtető - az extenzív és intenzív zöldtetőkNapjainkban már általános igénnyé vált, hogy az iroda-, vagy lakóház – egyébként kihasználatlan – tetőfelületén az utca forgatagától elzárt, kellemes pihenőkertet alakítsunk ki. Így a telek kihasználtsága, és ezzel az ingatlan értéke is ugrásszerűen növekszik.
Az emberek mellett azonban élőlények millióinak is életteret adunk egy tetőkerttel. Pozsgások, vadvirágok és, fűfélék, apró bogarak, lepkék és madarak, ahogy megteremtődnek a feltételei, elkezdik kialakítani maguk számára a megfelelő környezetet. Kialakul egy új élettér az eddig csupaszon heverő holt felületeken.
A növények az életfolyamataik során széndioxidot kötnek meg, oxigént szabadítanak fel és vizet is párologtatnak. A klímára kedvező folyamatok játszódnak le az ültetőközegben is. Ezek a folyamatok a többi élőlény számára, így nekünk embereknek is kedvező mikrokörnyezetet teremtenek: kiegyenlített hőmérséklet, magasabb pára – ugyanakkor alacsony portartalom.
Az alacsony hőingadozás az épületekre nézve is kedvező, hiszen kisebb a hőmozgásból keletkező igénybevétel, így megnövekedik a szerkezet élettartama. A kertészeti felépítmények javítják az épület belső klímáját is, hiszen télen javítják a hőszigetelő képességet, nyáron a párolgás miatt hűtik a szerkezetet.
A hagyományos, csupasz lapostetőkkel szemben a zöldtetők a csapadékszigetelésnek is többletvédelmet nyújtanak. Az előbb említett hőingadozás csökkentése mellett, a réteg mechanikai sérülésekkel szembeni védelmét is ellátják. Takart szerkezetté válik a szigetelés, így megvédjük a napsugárzás káros hatásától is. A leterhelés miatt szükségtelenné válhat a vízszigetelés rögzítése, ezzel egy technológiai lépés, és sok hibaforrás szüntethető meg.
A növényzettel telepített tetők a város klimatikus javításán túl a csapadékhasznosításban és a zajcsillapításban is jelentős szerepet játszhatnak. A hirtelen lezúduló zápor az ültetőközegben kondenzálódnak és nem terhelik azonnal a város csatornarendszerét, így a keresztmetszetek csökkenhetnek, ebből következően a beruházási költségek is kedvezőbben alakulnak. A zöldfelületek fényelnyelő képességének is nagy a jelentősége lehet a jövő városainak környezetvédelmében.

Az extenzív zöldtető

Zöldtető - az extenzív és intenzív zöldtetőkA növényzettel telepített tetőket két nagy – extenzív és intenzív – csoportra osztjuk. Az átmenet a két csoport között a gyakorlatban ritkán húzható meg élesen, de a funkciót tekintve alapvető különbség figyelhető meg. Míg az intenzív tetőknél a kertet a használati igényhez formáljuk, az extenzívnél a helyi ökológiai adottságok figyelembevételével alakítjuk ki a vegetációt. Extenzív tetők létesítése főként ökológiai szempontok alapján történik, így elsősorban a növényzetet helyezi előtérbe. A tető a kialakított utakon és tipegőkön kívül emberi tartózkodásra nem alkalmas. A rétegvastagság általában 10-15 cm, a hasznos terhelés 1.6-2.4 kN/m2 között helyezkedik el, amiből látható, hogy alacsony nedvességtartalmú, száraz, szélsőséges helyen kell a növényeknek fejlődni. A körülmények javításának egyrészt a hasznos terhelés megengedhető legmagasabb értéke, és az alacsony ápolási ráfordítás szab határt. Éppen ezért egy jól működő extenzív kertben olyan növényeket kell alkalmaznunk, amelyek jól tűrik a szárazságot, és minimális az ápolási igényük.

Az extenzív zöldtető technikai adatai:

Használat:
Fenntartás:
Öntözés:
Tömeg:
Szerkezeti vastagság:
Alkalmazott növények:

nem járható ökológia védőréteg
alacsony fenntartási költség
általában nem alkalmazott
1,6-24kN/m2
10-15cm
varjúháj és vadvirágok, fűfélék, lágyszárúak

Az intenzív zöldtető

Zöldtető - az extenzív és intenzív zöldtetőkEbben a formában a tetőn a természetes kerttel azonosan, majdnem minden dísznövény alkalmazható, így szinte korlátozás nélkül telepíthetünk évelőket, fűféléket, sőt még kisebb fásszárúak is fejlődhetnek. Intenzív zöldtetők jellegzetes elemei a pihenőkertek, nagyméretű virágedények, kertitavak, gyerekjátszók, gyepfelületek, fásszárúak, illetve kisebb fák, de megoldható zöldséges kertek kialakítása is.
Intenzív kerteket csak 10o lejtés alatt készíthetünk, mert az előbb említett rétegvastagságnál fokozottan fennáll az erózió veszélye. Az intenzív tetőkertek a legértékesebb zöldtető formák. Legalább olyan sokoldalúak mint egy használati kert, így rendszeres ápolást és öntözést, tápanyag-utánpótlást, és gyomtalanítást igényelnek. Ebből kifolyólag az építési és karbantartási költsége a legmagasabb.

Az intenzív zöldtető technikai adatai:

Használat:
Fenntartás:
Öntözés:
Tömeg:
Szerkezeti vastagság:
Alkalmazott növények:

emberi tartózkodásra alkalmas
gondozást és ápolást igényel
öntözés nélkül nem telepíthető
2,0-15,0kN/m2
25-100cm
évelő dísznövények, fásszárúak
Bővebb információk a cikk tulajdonosa:ZMS Kft. – honlapján
A fenti cikk a Házépítők Lapjáról került át a 3D Lakberendezésre, a Házépítők Lapjával történő összevonás miatt.






POLISZTIROL TETŐELEM



2007. MÁJUS 31.| KATEGÓRIA: ALTERNATÍV ÉPÍTÉSÉPÍTÉSHŐSZIGETELÉSPROKONCEPTTETŐ
ProKoncept tetőelemProKoncept tetőelem alkalmazása lehetővé teszi, hogy az elkészült hagyományos fa ácsszerkezet elkészítése után, egy munkafolyamattal azonnal három munkafázist helyettesítsünk:
  • a tetőlécezést (A tetőelemben speciálisan kialakított cseréptartók vannak). Rendkívül jó teherbíró-képességének köszönhetően akár Bramac cserépfedéseknél is használható.
  • a tetőfóliázást (A tetőelem hármas kapcsolata és speciális anyaga miatt tökéletesen víz- és párazáró.)
  • a szigetelést (Az átlag 14 cm vastag polisztirol gondoskodik a tető kifogástalan hőszigetelésről).
Ezzel a módszerrel lényegesen olcsóbban alakíthatunk ki látszógerendás tetőt, hiszen nincs szükség a ‘dupla’ ácsszerkezetre. A tető kivitelezési ideje kb. a felére csökken, szigetelése szintén hőhídmentes lesz.
ProKoncept tetőelemProKoncept tetőelemProKoncept tetőelemProKoncept tetőelem

Bővebb információk a cikk tulajdonosa:ProKoncept Rt. – honlapján
A fenti cikk a Házépítők Lapjáról került át a 3D Lakberendezésre, a Házépítők Lapjával történő összevonás miatt.






POLISZTIROL ALAPÚ FÖDÉMRENDSZER





2007. MÁJUS 28.| KATEGÓRIA: ALTERNATÍV ÉPÍTÉSÉPÍTÉSFÖDÉMEKPROKONCEPTSÍKFÖDÉMEK
ProKoncept födémrendszerA ProKoncept födémrendszer egy alul-felül sík, sűrű bordás, fejlemezes monolit vasbeton szerkezet.
Geometriai kialakítását a polisztirol födémelemek bentmaradó zsaluzatként biztosítják.
Minden épület födémét, egyedileg ‘testreszabva’ gyártjuk, igazodva a legkülönlegesebb igényekhez is.
A födémrendszer terheléstől függően akár 10m távolság áthidalására is alkalmas, a helyszínre szállítása, behelyezése nem igényel darut, a födém fesztávok kötetlenek.
Alátámasztására ritkított fa vagy állítható fém zsalura van szükség.
A födém 250 kg/m2 -es önsúlya utólagos födém-megerősítéseknél, felújításoknál és terhelés érzékeny beruházásoknál is kiválóan használható.
A födémszerkezet – csakúgy mint a technológia többi eleme – teljes egészében hőhídmentes.
ProKoncept födémrendszerProKoncept födémrendszerProKoncept födémrendszerProKoncept födémrendszer








Bővebb információk a cikk tulajdonosa:ProKoncept Rt. – honlapján
A fenti cikk a Házépítők Lapjáról került át a 3D Lakberendezésre, a Házépítők Lapjával történő összevonás miatt.






POLISZTIROL ALAPÚ FALAZÓ ELEM



Polisztirol alapú falazó elemA polisztirolhab falelemek ragasztó és egyéb segédanyagok nélkül összepattinthatók, belsejüket kézi vagy szivattyús módszerrel három soronként betonnal töltik ki. Az eredmény: a külső oldalon 6, a belsőn 5 cm-es szigeteléssel rendelkező nagy teherbíró, mindössze 25 cm vastag fal. A szerkezetet áthidaló, koszorú és falvég záró elemek teszik teljessé, segítségükkel a falat hőhídmentesen lehet felépíteni.
Polisztirol alapú falazó elemPolisztirol alapú falazó elemPolisztirol alapú falazó elemPolisztirol alapú falazó elemPolisztirol alapú falazó elemPolisztirol alapú falazó elem 
A gépészeti csöveket, vezetékeket a polisztirolrétegbe hőkéssel kiolvasztott falhoronyba lehet behelyezni, mindez gyors, zajmentes és esztétikus építkezést eredményez.
Polisztirol alapú falazó elemKívülről a falra “Dryvit” rendszerű vékonyvakolatot, acélhálóra felhordott hagyományos mészvakolatot, esetleg dísztéglát, termésövet vagy faburkolatot tehetünk. A fal belső burkolata lehet ragasztott vagy lécvázra csavarozott gipszkarton, különféle díszburkolat, vékonyvakolat, illetve csempeburkolat.
Bővebb információk a cikk tulajdonosa:ProKoncept Rt. – honlapján
A fenti cikk a Házépítők Lapjáról került át a 3D Lakberendezésre, a Házépítők Lapjával történő összevonás miatt.






POLISZTIROL ALAPÚ ÉPÍTÉSI RENDSZER

Polisztirol alapú építési rendszer A rendszer alapja egy polisztirol zsaluváz, melyet betonnal öntenek ki. Így egy kétoldalon jól szigetelt, masszív szerkezetet hozhatunk létre. A ProKoncept Energiatakarékos Rendszer három részből épül fel:
1. Falazati elem
2. Födém elem
3. Tető elem
A ProKoncept alapú házak jó hőszigetelését a három elem együttes alkalmazása teszi lehetővé.
A rendszer együttes alkalmazásával kizárhatjuk a hőhidak képződését. (Hőhídnak az eltérő szigetelőképességű felületeket nevezzük. Ezeken a pontokon a hőenergia gyorsabban távozik a fal többi részéhez képest, a pára itt szokott kicsapódni, a fal ezért átnedvesedik, a vakolat tönkremegy és megjelennek a penészgombák.)
A rendszer a magasépítészet minden olyan területén alkalmazható, ahol fontos a hőszigetelés és a lehető legnagyobb energiatakarékosság: fűtött-hűtött lakóépületeknél, pincéknél, irodaépületeknél, iskoláknál, óvodáknál, szállodáknál, kórházaknál, fürdőknél és uszodáknál, légkondicionált iparépületeknél, raktár és termelőcsarnokoknál stb.
Polisztirol alapú építési rendszer Egy anyag hőátbocsátási tulajdonságát az úgynevezett k-értékkel, a hőátbocsátási tényezővel jellemezzük (W/m2K). Ez elárulja, hogy mennyi hőenergia szökik el egy építőelemen keresztül, ha a hőmérséklet-különbség 1 fok. Minél kisebb a k-érték, annál jobb a szigetelés és annál jobban takarékoskodhatunk az energiával. A ProKoncept fal – födém – tető építési rendszer alapja, a nagy-szilárdságú EPS polisztirol és a beton mag “k” értéke együttesen 0,24 W/m2K. További rétegek ragasztásával ez az érték akár 0,14 W/m2K-re is javítható. Ha a hagyományos építőelemekkel szeretnénk ezt a hőszigetelési értéket elérni, kb. dupla költséggel számolhatunk.

A ProKoncept Építési Rendszer előnyei:

  • Kellemes közérzet. A kétoldali polisztirol rétegnek és a betonmagnak köszönhetően az épület tökéletesen szigetelt lesz, a falak belső felülete is szoba-hőmérsékletű marad. Ennek következtében a szoba közepe és a falak között nincs hőmérséklet-különbség, vagyis nem keletkezik számottevő belső légmozgás. (Nem ‘húz’ a fal.) Szintén hozzájárul a kellemes közérzethez a polisztirol légáteresztő tulajdonsága: a térben képződő pára koncentrációja nem nő, a falak természetes úton ‘lélegeznek’. A belső burkolatként alkalmazott gipszkarton tovább segíti az egyenletes páratartalom fenntartását.
  • Télen meleg – nyáron hideg. A hagyományos vékony, külső szigetelőanyagok megakadályozzák, hogy a hő eltávozzon a belső térből, ez télen igen előnyös. Nyáron azonban a külső falfelületek akár 70 fokra is felmelegedhetnek, a hagyományos egyrétegű vékony szigetelés ilyen körülmények között átengedi a meleget. A 11 cm polisztirol szigetelésnek köszönhetően azonban a fal belső felülete csak egy-két fokkal emelkedik, így a ProKoncept rendszerű házak nyáron kellemesen hűvösek maradnak.
  • Alacsony építési és fenntartási költség. Világszerte gyorsan és hosszútávon növekednek az energiaárak, ráadásul a családi költségvetésnek ez az egyik legjelentősebb része. A ProKoncept Energiatakarékos Építési Rendszernek olyan alacsony a hőátbocsátási tényezője (k = 0,24 W/m2K), hogy az így készült házak fűtéséhez 50-70%-kal kevesebb energiára van szükség! A ProKoncept ház készítésénél az építési költségek is csökkenek: könnyen és gyorsan építhető, nem kell külön szigetelni, és a lényegesen alacsonyabb hőveszteség miatt kisebb kazánra és kisebb radiátorokra van szükség.
  • Elegendő tér. A 25 centiméteres fal hőáteresztő tulajdonsága egy 60 cm vastag vázkerámia-falnak felel meg. A ProKoncept fal méretének köszönhetően tehát ugyanakkora bruttó terület esetében jelentősen több hasznos belső terünk lesz. (Átlagosan egy 114 m2-es háznál – 38-as vázkerámia téglához képest több mint 7 m2területet nyerhetünk, ugyanez a nyereség a 44-es téglával szemben majdnem 11 m2.) Egy családi háznál ez akár egy további helyiséget jelenthet (szoba, gardrób, fürdőszoba stb.)! Ugyanakkora bekerülési költségért tehát többet kaphat a megrendelő. A nagyobb beruházásoknál még jobban profitálhatunk: egy kb. 20-25 lakásos társasház esetében egy teljes lakásnyi területet nyerhetünk.
  • Gyors és tiszta építkezés. A ‘lego’-szerű elemeket nem kell ragasztani, kapcsolatuk összepattintva egyszerűen biztosítható, a kész vázba könnyen beönthető a beton, egy szint falazása átlagosan egy-két nap alatt elkészül. A gépészeti csövek helyét utólag hőkéssel néhány óra alatt lehet kivágni a falból. Az építkezés helyszíne tiszta marad, a munka zaj és hulladékmentes.
  • Egészséges, biztonságos és környezetbarát. A polisztirol teljesen ártalmatlan az egészségre. A szervezetbe bevitt polisztirol semmilyen kárt nem okoz, sőt, még az égési terméke sem mérgező. Nem véletlen, hogy ilyen anyagba csomagolják a legkényesebb élelmiszereket. (Az előírások szerint pl. a friss halat, vajat vagy krémtortát tilos íz vagy bármilyen káros anyagot tartalmazó csomagolásba tenni, még akkor is, ha ezek koncentrációja elenyésző.)
  • A polisztirol-keményhab biológiailag semleges. Ezért a ledarált anyagot gyakran használják talajdúsítóként: segítségével a növények könnyebben jutnak a tápanyagokhoz, egészségesebbek lesznek, és gyorsabban növekszenek. Szintén nem elhanyagolható tény, hogy az egyenletes szigetelés következtében a falon nincsenek hidegebb és melegebb pontok, így a pára nem csapódik ki, a fal nem nedvesedik, a penészgombák sem telepednek meg rajta. Ez az allergiában szenvedőknek igen nagy segítség. (Hazánkban minden harmadik ember allergiás!)
    A jó hőszigetelés környezetünket is kíméli: évente 50-70 %-kal használunk kevesebbet földünk véges energiakészletéből.
  • Időtállóság. A Németországban kidolgozott és továbbfejlesztett – általunk is használt – polisztirol-rendszerből épült legrégibb lakóház ma 50 éves, a kemény-habon az öregedés legkisebb jelét sem lehet fölfedezni. A labortesztekben olyan körülményeket szimuláltak, melyek megfelelnek egy kb.100 éves szabadtéren eltöltött időtartamnak, az anyag minősége azonban még ekkor sem romlott.
    A beton szintén szélsőséges – 15 és + 60 fok közötti hőmérsékletnek van kitéve. Az idő folyamán repedések keletkezhetnek, melybe a víz befolyik, ez a vakolat lepattogzásához ill. egyéb károkhoz is vezethet. A ProKoncept szerkezetnél a teherhordó betonmagot vastag szigetelés védi a nagy hőmérséklet-különbségektől, és az időjárás okozta egyéb károktól. A ProKoncept épület masszív, földrengés-biztos, hiszen a térhálós monolit betonszerkezet ellenáll bármely irányú mozgásnak.
Bővebb információk a cikk tulajdonosa:ProKoncept Rt. – honlapján
A fenti cikk a Házépítők Lapjáról került át a 3D Lakberendezésre, a Házépítők Lapjával történő összevonás miatt.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése