Reggeli,uzsonna
és vacsora receptek
Kézzel
faragott koldus. 14 cm magas nagyon szép, hibátlan darab.
Tojássaláta recept
Hozzávalók:
tojás 8 db , étolaj 2 evőkanál , almaecet 1 evőkanál , tejföl 2 dl ,
só ízlés szerint , porcukor ízlés szerint , fehér bors ízlés szerint
Elkészítés:
A tojást keményre főzzük, ha kihűlt, középen kettévágjuk, és kiszedjük a sárgáját. A főtt tojások fehérjét metélt szeletekre vágjuk, és a tálba rakjuk.
A tojás sárgákat összetörjük, 2 dl. étolajjal elkeverjük, belekeverjük ízlés szerint kevés porcukrot, sót, fehér borsot, almaecetet, majd 2 dl. tejfölt.
A metéltre vágott tojásfehérjét a tejfölös keverékkel beborítjuk. Díszíthetjük petrezselyem zölddel vagy snidlinggel.
Kettő óra hűtőben tárolás után tálalható.
Ostyalapok gazdagon töltve recept
Hozzávalók:
1 csomag ostyalap , 10 dkg kristálycukor , 10 dkg porcukor , 10 dkg dió
25 dkg Rama margarin , 3 púpozott evőkanál kakaó , kiskanálnyi olaj
Elkészítés:
A kristálycukrot állandóan kevergetve egy edényben szép világosbarnára pirítjuk. A diót durvára daraboljuk,és a pirított cukorhoz adjuk. Egy olajozott tányérra öntjük,és hagyjuk kihűlni,megdermedni. Ha megdermedt,apró darabokra daráljuk,vagy porrá törjük.
A margarint a porcukorral és a kakaóval habosra keverjük,és hozzákeverjük az összetört grillázst is.
Ezzel a krémmel töltjük meg az ostyalapokat,tetejét pár órára lenyomatjuk. Végül a tetejét és az oldalát is megkenjük a krémmel.
Megforrósított késsel hosszúkás szeletekre vágva tálaljuk.
Paszuly-saláta recept
Hozzávalók:
30 dkg szárazbab, só, ecet, őrölt bors, cukor, 1 fej vöröshagyma,
0,5 dl olívaolaj, petrezselyem, 1 babérlevél .
Elkészítés:
A babot kiválogatjuk, megmossuk, hideg vízben egy éjszakát áztatjuk, majd hideg vízben babérlevéllel feltesszük főni, vigyázva, hogy szét ne főjön.
Elkészítjük a salátalevet (ecettel, sóval, cukorral, olajjal, őrölt borssal és a karikára vágott vöröshagymával, amit előzőleg kissé lesóztunk).
A még forró babot leszűrjük, és az előkészített salátaöntetbe keverjük, lehűlés után hűtőbe tesszük. Hidegen tálaljuk, petrezselyemzölddel, gerezdekre vágott főtt tojással díszítjük.
Grúz diós uborkasaláta recept
Hozzávalók:
1 szép nagy kígyóuborka , 2 dl joghurt , 2 ek citromlé , 10 dkg dió,
1/2 mk frissen őrölt bors , porcukor, só
Elkészítés:
Az alaposan megmosott uborkát héjastul egész kicsi, maximum 1 cm-es kockákra vágjuk.
A joghurtot a citromlével, sóval, borssal, kevés cukorral pikánsra ízesítjük, az uborkára öntjük, majd a durvára tört dióval együtt jól összekeverjük.
Lefedve legalább fél napra hűtőbe tesszük, hogy jól összeérjen.
Tejfölös uborkasaláta recept
Hozzávalók:
2 db kígyóuborka, ecet, só, cukor, 2 dl tejföl, pirospaprika.
Elkészítés:
Az uborkát meghámozzuk, ügyeljünk rá, hogy ne legyen közte keserű, (mindig meg kell kóstolni mindkét végét), azután legyaluljuk vagy vékony karikákra szeleteljük.
Besózzuk, kicsit állni hagyjuk kis vízben. Ecettel, cukorral, paprikával ízesítjük, tálalás előtt belekeverjük a tejfölt.
Franciasaláta recept
Hozzávalók:
4-6 személyre:
30 dkg főtt sárgarépa , 10 dkg főtt fehérrépa , 20 dkg főtt burgonya ,
20 dkg főtt zöldborsó , 20 dkg alma , 20 dkg ecetes uborka , tartármártás ,
mustár , citromlé , őrölt bors , só.
Elkészítés:
A répákat, a krumplit, az almát és az uborkát vágd kis kockákra és keverd össze a zöldborsóval. (Ha a zöldséget frissen főzted, vagy pároltad, akkor a továbbiak előtt hagyd kihűlni.) Sózd, borsozd, ízesítsd citromlével és keverd össze a tartármártással. Kifejezetten jót tesz, ha a salátát tálalás előtt 2-3 órát jégszekrényben érleled.
Tanácsok:
Ha hidegtálon talapzatnak használod a franciasalátát, akkor célszerű kevés felolvasztott és lehűtött aszpikot belekeverni, hogy jobb legyen a tartása.
Mexikói vörös bab saláta recept
Hozzávalók:
1 konzerv vörös bab, 1 kis tubus ketchup, mexikói chilis bab fűszerkeverék, pici cukor, olaj, 2 fej lila hagyma, só.
Elkészítés:
A lila hagymát felkockázom és olajon megpirítom, a babkonzervet beleteszem és még egy kicsit sütöm. Rányomom a ketchupot, sózom és sűrűre főzöm. A cukor azért kell bele, mert kicsit savanyú a ketchuptól és ez el veszi.
Tanácsok:
Köretnek is és magában is nagyon finom.
Elkészítési idő: 20 perc
Mexikói krumplisaláta recept
Hozzávalók:
1 zacskó (50 dkg) mirelit) mexikói zöldségkeverék, 40 dkg héjában főtt burgonya, 1 mokkáskanál erős paprika (chili vagy cseresznyepaprika-krém), másfél dl ketchup, másfél dl tejföl, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál citromlé, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só, 1 teáskanál porcukor, csipetnyi tört köménymag.
Elkészítés:
A ketchupot összekeverem a tejföllel, a citromlével, az erős paprikával, az olajjal, a törött borssal, a porcukorral és kevés sóval. A zöldséget sós vízben vagy gőzben (a kuktában, betéten) félpuhára főzöm, majd még melegen beleforgatom a csípős mártásba. Hozzáteszem a meghámozott és kis kockákra vágott főtt burgonyát, és ez egészet jól összekeverve hagyom hűlni. Ezután szorosan lefedve legalább fél napig érlelem a hűtőszekrényben.
Elkészítési idő: 90 perc
Savanyú káposzta saláta recept
Hozzávalók:
50 dkg savanyú káposzta , 1 nagy fej lila hagyma , 2-3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj , 1 kiskanál pirospaprika
Elkészítés:
A hagymát felkarikázom, fokhagymát apróra szelem, majd összekeverem a hozzávalókat. Fél órára hűtőbe teszem.
Tanácsok:
Lila hagyma helyett lehet újhagyma vagy ízlés szerint más. Szendvicsekbe, húsételekhez kiváló és nem HÍZLAL
Elkészítési idő: 10 perc
Szupergyors lencsesaláta recept
Hozzávalók:
1 konzerv lencse , 1 közepes fej lila hagyma , 2 gerezd fokhagyma , olívaolaj
só , bors
Elkészítés:
Csöpögtessük le a konzerv lencséről a vizet és tegyük bele egy megfelelő méretű tálba.
Vágjuk fel a lila hagymát apróra, mehet a lencséhez. Nyomjuk hozzá a fokhagymát is. Sózzuk, borsozzuk és öntsük nyakon ízlés szerint olívaolajjal.
Tanácsok:
Nem jó ötletnek tűnik, hogy ha ezt a salit készíted el egy romantikus vacsorára, vagy eszed első randi előtt. Tapasztalatból mondom :D
Elkészítési idő: 3 perc
Szilveszteri lencsesaláta recept
Hozzávalók:
1/2 kg lencse , 1 konzerv kukorica , 3 szál sárgarépa , 2 fej hagyma
2 főtt tojás , olaj , egy citrom leve , só , bors , babérlevél
Elkészítés:
A lencsét sózott, babérlevéllel ízesített vízben puhára főzzük, leszűrjük, és elkeverjük a citromlével és az olajjal. Kissé megborsozzuk, és így hagyjuk kihűlni. A sárgarépát és a hagymát karikára vágjuk, kevés olajon megpároljuk. Amikor kihűlt, a kukoricával együtt a lencséhez keverjük. Szükség szerint sózzuk, borsozzuk.
Tanácsok:
Tálalás előtt tojáskarikákkal, petrezselyemzölddel díszítjük.
Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 45 perc
Egyszerű tojáskrém recept
Hozzávalók:
tojás , vaj , majonéz , mustár , sajt , őrölt bors , só
Elkészítés:
Tetszőleges számú tojást keményre főzünk, majd amikor kihűltek, megpucoljuk őket. A meghámozott tojásokat villával összenyomkodjuk, majd annyi vajat keverünk hozzá, hogy kenhető állagú krémet kapjunk. Sóval, őrölt borssal, majonézzel, mustárral és reszelt sajttal tetszés szerint ízesítjük. Az így elkészült tojáskrémmel megkenjük a kenyérszeleteket, és akár hideg szendvicsként, akár melegszendvicsként ehetjük.
Milka-csoki házilag recept
Hozzávalók:
fél kg. Cukor , 2 dl. Tejszín , 10 dkg. teavaj ,
25 dkg. zsíros tejpor/ turista 2 zacskóval/ , 3 púpos evőkanál kakaó ,
2 cs. vaníliás cukor
Elkészítés:
A fél kg. cukrot a tejszínt és a vajat lassú tűzön 6-8 percig főzzük.
a tejport, a vaníliás cukrot, és a kakaót egy külön edényben összekeverjük.
Amikor ez is megvan, a két félt összekeverjük, és egy folyékony masszát kapunk.
Én egy lapos sütőlapra teszek alufóliát, és erre öntöm a masszát. egyenesre simogatom, és egy vonalzóval felkockázom./Úgy, mint az igazi csokit/
Amikor kihűlt, reggelig hűtőbe teszem. Másnap csokitáblákra méretezem, és fóliába csomagolom.
/Kb. 11 tábla lesz belőle/
Tanácsok:
Nagyon finom, az unokáim imádják, és sokkal olcsóbb, mint az igazi.
Elkészítési idő: 20 perc
Sajt házilag recept
Hozzávalók:
0,5 l tej , 50 dkg tehéntúró , 6 dkg margarin , 1 db tojás , 1 tk só ,
1 tk szódabikarbóna , ízlés szerint snidling, dió, stb. (elhagyható)
Elkészítés:
A tejbe belemorzsoljuk a túrót és felforraljuk. Ha felforrt, tésztaszűrőn leszűrjük a visszamaradt túrót. Összekeverjük az olvasztott margarinnal, tojással, sóval, szódabikarbónával. Lábasba tesszük és takarék lángon addig keverjük, amíg összeáll és elválik az edény falától. Vízzel kiöblített, tetszés szerinti formába tesszük. Ha kihűlt, hűtőben dermesztjük. Utána fogyasztható.
Tanácsok:
Ajánlatos gyorsan dolgozni vele.
Juhsajt házilag recept
Hozzávalók:
50 dkg juhtúró, 1 l tej, 6 dkg vaj, 1 db tojás, 1 kis vöröshagyma, 1-1 mokkáskanál só és őrölt köménymag, késhegynyi szódabikarbóna
Elkészítés:
Ugyanúgy készítem, mint a Házi sajt, II.-t.
Elkészítési idő: 25 perc
50 dkg juhtúró, 1 l tej, 6 dkg vaj, 1 db tojás, 1 kis vöröshagyma, 1-1 mokkáskanál só és őrölt köménymag, késhegynyi szódabikarbóna
Elkészítés:
Ugyanúgy készítem, mint a Házi sajt, II.-t.
Elkészítési idő: 25 perc
Francia krémsajt házilag recept
Hozzávalók:
20 dkg juhtúró , 10 dkg krémsajt , 10 dkg ráma margarin ,
4-5 gerezd zúzott fokhagyma , 1-1 csokor apróra vágott:metélőhagyma
kapor , petrezselyem , só , bors
Elkészítés:
A hozzávalókat villával alaposan összedolgozzuk és vizes kézzel kis golyókat formázunk.
Belehempergetjük az apróra vágott zöld fűszer keverékébe vagy a durvára darált borsba. Tálra tesszük egy sor borsos egy sor zöldséges golyót .
Tálalásig alaposan behűtjük. Közvetlen tálalás előtt minden sajtgolyóba 1-1 ropit szúrunk, hogy azzal megfogva vehessük ki a sajtunkat.
Kefir készítése házilag recept
Hozzávalók:
1 LIT. 2.8%-OS TEJ , 1 dl. kefir
Elkészítés:
1 LIT. 2.8%-OS TEJ , 1 dl. kefir
Elkészítés:
A tejet felforraljuk és langyosra kihűtjük, ekkor beleöntjük a kefirt és jól elkeverjük, félre tesszük, nyáron a konyhába, télen a radiátorra.
6-8 óra lat kész a kefirünk.
Ebből meghagyunk 1 dl és a következő adag tejhez öntjük és úgy járunk el vele mint az előzővel.
Tanácsok:
Nagyon szeretem mert főzelékek behabarásához is használom tejföl helyett.
Majonézhez is kefirt használok fincsi salátákhoz ajánlom.
Kefíres kelt lángos recept
Hozzávalók:
1 kg sima liszt, 5 dkg élesztő, 3 pohár kefir, 3 db egész tojás,
1.5 dl langyos víz (annyi, hogy a tészta lágy legyen).
Elkészítés:
Az élesztőből kovászt csinálunk. (egy kis langyos vízbe elkeverem az élesztőt, annyi lisztet teszek hozzá, hogy lágy nokedli sűrűségű legyen. Meleg helyen duplájára nőjön fel, akkor jó) A liszt egy részéből fészket csinálunk, ebbe tesszük a kovászt, és apránként tesszük hozzá a lisztet. Ehhez öntjük a tojással elkevert, kicsit meglangyosított kefirt és a 1.5 dl langyos vizet.(Sózni itt még tilos) Fakanállal egyneművé keverem, most sózom, utána kézzel levegősen simára keverem (amíg a kezemről le nem jön) A tetejét vékonyan leolajozom, konyharuhával letakarom, és hűtőbe teszem, úgy hogy legyen helye kelni. Felhasználás: hűtőben tárolva min. 4-5 órától 1 hétig. Csak annyit kell kivenni belőle amennyit felhasználunk. Kézzel kihúzni lisztezett deszkán. Forró olajban kisütjük.
Elkészítési idő: 75 perc
Lángos, mint a piacon recept
Hozzávalók:
1 kg liszt , 3 doboz kefir , 2 dl tej , 2 tojás , 5 dkg élesztő , 2 kk só
Elkészítés:
Az élesztőt a tejben pici cukorral megfuttatjuk, majd összekeverjük a liszttel, kefirrel, tojással, sóval. Jól kidolgozzuk és a hűtőbe rakjuk, másnap (aznap estére is jó)bő forró olajban sütjük, vizes kézzel formáljuk.
Tetejére fokhagymás tejföl + füstölt sajt
Jó étvágyat :)
Tanácsok:
Fél adaggal is sok lángos lesz. Pár napig eláll a hűtőben. Mindig csak annyit süss ki amennyit megesztek, frissen az igazi.
Igazi piaci lángos. Isteni.
Káposztás töltött lángos recept
Hozzávalók:
(10-12 db)
Hozzávalók: a tésztához:
40 dkg finomliszt, 2 db közepes nagyságú fõtt burgonya, 3 dkg friss élesztő,
1 mokkáskanál cukor, 1-1 1/2 dl tej, 1 tojás sárgája, 1 teáskanál só;
a töltelékhez:
50 dkg édes fejes káposzta, 4 evőkanál olaj, ízlés szerint só és törött bors,
1 evőkanál cukor; olaj a sütéshez.
Elkészítés:
A tésztát az "Igazi lángos"-nál leírt módon készítjük. Közben a fejes káposztát megtisztítjuk és lereszeljük, vagy nagyon vékony csíkokra vágjuk. Megsózzuk és összekeverjük, majd 20 perc múlva a felforrósított olajra tesszük. Aláöntünk félpohárnyi vizet, és fedő alatt üvegesre pároljuk. Ha a levét mind elfőtte, rászórjuk a cukrot, megborsozzuk, és fedő nélkül, közepes lángon addig pirítjuk, amíg a káposzta szép világosbarnára nem pirul. Hagyjuk, hogy langyosra hűljön. A megkelt tésztát lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk. 12 egyforma nagyságú darabra vágjuk. A párolt káposztát a tésztadarabok egyik felére rákenjük, majd a tészta másik felét ráhajtjuk, és körben, a szélén jól összenyomjuk. (Ha nem akar összeragadni, a szélét először kenjük meg kevés vízzel, és utána nyomjuk össze.) Bő, forró olajban, közepes lángon szép piros barnára sütjük.
(10-12 db)
Hozzávalók: a tésztához:
40 dkg finomliszt, 2 db közepes nagyságú fõtt burgonya, 3 dkg friss élesztő,
1 mokkáskanál cukor, 1-1 1/2 dl tej, 1 tojás sárgája, 1 teáskanál só;
a töltelékhez:
50 dkg édes fejes káposzta, 4 evőkanál olaj, ízlés szerint só és törött bors,
1 evőkanál cukor; olaj a sütéshez.
Elkészítés:
A tésztát az "Igazi lángos"-nál leírt módon készítjük. Közben a fejes káposztát megtisztítjuk és lereszeljük, vagy nagyon vékony csíkokra vágjuk. Megsózzuk és összekeverjük, majd 20 perc múlva a felforrósított olajra tesszük. Aláöntünk félpohárnyi vizet, és fedő alatt üvegesre pároljuk. Ha a levét mind elfőtte, rászórjuk a cukrot, megborsozzuk, és fedő nélkül, közepes lángon addig pirítjuk, amíg a káposzta szép világosbarnára nem pirul. Hagyjuk, hogy langyosra hűljön. A megkelt tésztát lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk. 12 egyforma nagyságú darabra vágjuk. A párolt káposztát a tésztadarabok egyik felére rákenjük, majd a tészta másik felét ráhajtjuk, és körben, a szélén jól összenyomjuk. (Ha nem akar összeragadni, a szélét először kenjük meg kevés vízzel, és utána nyomjuk össze.) Bő, forró olajban, közepes lángon szép piros barnára sütjük.
Csokoládé házilag recept
Hozzávalók:
50 dkg kristálycukor , 1,5 dl víz , 5 dkg kakaó , 20 dkg margarin
18-20 dkg tejpor
(Lehet ízesíteni durvára vágott dióval, mogyoróval, mandulával, kókusszal, esetleg rumba áztatott mazsolával)
Elkészítés:
A cukorból és a vízből 3-4 perc alatt szirupot főzünk, majd beletesszük a kakaót és újabb 3-4 percnyi főzés következik.
A tűzről levéve belekeverjük a margarint ( ha esetleg ízesíteni akarjuk, akkor most kell azt is hozzáadagolni)és ha már langyosra hűlt, jöhet bele a tejpor is. Kivajazott vagy fóliával bevont tepsibe vagy tálcára simítjuk. Ilyenkor még lehetőség van rá, hogy késsel ügyesen bejelöljük a kockákat is a tetején.
Tanácsok:
Bár nehéz ellenállni az azonnali kóstolásnak, pár órát mindenképpen várni kell, míg megszilárdul teljesen.
Rafaelló házilag recept
Hozzávalók:
25 dk rama , 2 cs.sovány tejpor , 20dk kr.cukor , 30 dk kókuszr.
Elkészítés:
Margarint és a tejport habosra keverjük. Cukrot 1,5 dl vízben sziruppá főzzük. Ha kihűlt az egészet összekeverjük 20 dk kókusszal. Masszából vizes kézzel golyókat formálunk és kókuszba forgatjuk.
Hűtőbe tároljuk!
Tanácsok:
Nagyon finom. Aki szeretne mandulát is tehet a közepébe.
Rafaello golyó recept
Hozzávalók:
30 dkg cukor , 2 dl tej vagy víz , 27 dkg tejpor , 2-3 csomag vaníliás cukor
25 dkg margarin , kókuszreszelék , mandula, mogyoró vagy dió (mazsolával sem rossz)
Elkészítés:
A cukorból és a tejből vagy vízből szirupot főzünk. Összekeverjük a többi hozzávalót, és hozzáadjuk a kihűlt sziruphoz. Alaposan összedolgozzuk, és a masszát 1 napra hűtőbe tesszük. Másnap golyókat formálunk belőle, közepébe mandulát vagy más gyümölcsöt teszünk. Kókuszreszelékbe forgatjuk.
Túrós kókuszgolyó recept
Hozzávalók:
50 dkg túró , 35 dkg porcukor , 30 dkg kókuszreszelék (ebből tegyünk félre a "panírozáshoz") , 2 cs vaníliás cukor , 1 citrom leve és reszelt héja
magozott meggy
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk.
Kis gombócokat formálunk belőle.
Mindegyik közepébe beleteszünk 1 szem kimagozott meggyet.
Meghempergetjük a golyókat a kókuszreszelékben.
Tanácsok:
Roppant könnyen és gyorsan elkészíthető nagyon finom édesség.
Elkészítési idő: 20 perc
Mozart-golyók recept
Hozzávalók:
20 dkg reszelt étcsokoládé, , 20 dkg darált dió, , 15 dkg porcukor,
1-2 evőkanál rum, , 1 evőkanál sárgabaracklekvár, , 1 tojásfehérje.
Közepébe magozott meggy. , Forgatáshoz kókusz.
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, majd kis időre hűtőbe tesszük.
Nedves kézzel golyókat formázunk úgy, hogy a közepébe egy meggyet teszünk. Kókuszba forgatjuk.
Eszterházy golyók recept
Hozzávalók:
20dkg darált dió , 15dkg cukor , 20dkg reszelt étcsoki vagy , 2ek kakaópor
1ek. Baracklekvár , 2ek. Rum , 1db tojásfehérje , 40db kimagozott rumos megy
kókuszreszelék
Elkészítés:
A diót,a cukrot,a csokoládét,a lekvárt,a rumot és a felvert tojásfehérjét összedolgozzuk. Hűtőbe tesszük,mert így könnyebben lehet vele dolgozni. Vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle,mindegyik közepébe egy-egy szem meggyet teszünk. Kókuszreszelékbe vagy tortadarába forgatjuk,esetleg kristálycukorba. Minyonpapírra rakjuk. Egy napig levegős helyen szikkadni hagyjuk.
Rumos keksz golyók recept
Hozzávalók:
1,5 dl tej , 15 dkg margarin , 3 ek cukor , 1 vaníliás cukor , 25 dkg darált keksz ,
2 ek rumaroma , instant kakaó a hempergetéshez
Elkészítés:
A tejet mikróban felforrósítom, hozzákeverem a vajat, cukrot, rum aromát. Végül a kekszet is jól eldolgozom benne. Akkor jó, ha elválik az edény falától és sűrű masszává áll össze. Kicsi golyókat formázok, majd meghempergetem a kakaóporban. Muffinpapírra téve tálcán kínálom.
Csokis keksz szalámi recept
Hozzávalók:
2 csomag csokis puding , 25dkg darált háztartási keksz , 25dkg darabokra tört háztartási keksz , 25dkg Ráma , fél liter tej , 20dkg cukor
Elkészítés:
A pudingból,cukorból,tejből pudingot főzünk. Forrón hozzákeverjük a margarint. Hozzáöntjük a darált kekszet és a darabokra tört kekszet. Tűz felett átforgatjuk. Őzgerinc formába öntjük,majd ha kihűl hűtőbe tesszük.
Tanácsok:
NAGYON EGYSZERŰ!!!!AKI NEM TUD SÜTNI PRÓBÁLJA KI!!! BIZTOS SIKER!!!
Elkészítési idő: 10 perc
Könnyű keksz szalámi recept
Hozzávalók:
-1 kg háztartási keksz , -fél pohár cukor , -fél pohár víz , -fél csomag kakaó ,
-egy kocka margarin , -Rum eszenc izlés szerint
Elkészítés:
A vizet és a cukrot egy kis edénybe tesszük,és felforraljuk. Beletesszük a kakaót is,és addig főzzük amíg vastagodni kezd. Ezután levesszük a kályháról,és hozzákeverjük a margarint,amíg teljesen elolvad. Rumeszenciát ízlés szerint tegyünk bele.
Fél kiló kekszet megdarálunk,és a másik felet apró darabokra tördeljük.
Egy nagyobb tálba belerakjuk a kekszet,és ráöntjük a csokis krémet,és jól összegyúrjuk.
Az így kapott masszát celofánba vagy fóliába tesszük, hosszú "szalámi"formájúra nyújtjuk,és belecsavarjuk.
Miután kihűlt,szép szeletekre vágjuk. Nagyon jól mutatnak benne a keksz darabkák:)
Tanácsok:
Ez olyan recept hogy nem lehet elrontani,ezért én pohárral szoktam kimérni a hozzávalókat. Ha esetleg kicsivel több vizet teszek véletlenül mint amennyi kell,azonnal javítani lehet rajta,csak kell tenni hozzá még őrölt kekszet.
Lehet különböző ötletekkel játszani,én pl utoljára gesztenyepürét tettem bele,és nagyon finom lett.
Elkészítési idő: 30 perc
Bundás kenyér másképpen recept
Hozzávalók:
Hideg
téli napokra!
Egy gáztepsire való kenyérszelet, 1 doboz tejföl, 2 db tojás,
2-3 gerezd fokhagyma passzírozva, só, bors, a tetejére reszelt sajt+ adhatsz
a masszához bármit, pl. apróra vágott, előre sózott-borsozott lila hagymát,
párizsi vagy sonka felvágott kockát, petrezselyem zöldet, stb.
Elkészítés:
Egy gáztepsire való kenyérszelet, 1 doboz tejföl, 2 db tojás,
2-3 gerezd fokhagyma passzírozva, só, bors, a tetejére reszelt sajt+ adhatsz
a masszához bármit, pl. apróra vágott, előre sózott-borsozott lila hagymát,
párizsi vagy sonka felvágott kockát, petrezselyem zöldet, stb.
Elkészítés:
A gáztepsit beteríted sütőpapírral, így rakod le a kenyeret. A tojást
felvered, hozzáadod a tejfölt és jól kikevered, majd beleteszel mindent,
amit akarsz és jól összedolgozod. Evőkanállal rákanalazod a
kenyérszeletekre - lefolyik, de nem baj. Végül megpakolod reszelt sajttal és
irány a sütő 15 percre 180-200 fokon vagy jó közepes lángon.
Tanácsok:
Annyira ütős, hogy addig eszed, amíg látod...
Egészségetekre!
Töpörtyűs ínyenc krém recept
Hozzávalók:
30 dkg töpörtyű , 10 dkg vaj , 1 nagyobb fej lila hagyma , 2-3 gerezd fokhagyma , 1-2 teáskanálnyi pirospaprika , 1 teáskanál csemege piros arany ,
só , bors , szerecsendió , 2-3 evőkanál tejföl , 2 evőkanál mustár
Elkészítés:
A tepertőt megdaráljuk, a lila hagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát kinyomjuk, majd mustárral, pirospaprikával, borssal és margarinnal összekeverjük, miközben kanalanként hozzáadjuk a tejfölt. Ha nagyon masszív a krém, több tejfölt használjunk.
Günzer Tamás villányi borász receptje
Töpörtyűs pogácsa 3 recept
Hozzávalók:
50 dkg liszt , 3 teáskanál só , 2 evőkanál tejföl , 15 dkg margarin
3 evőkanál fehér bor , 5 dkg élesztő(felfuttatni) , 1 tojás a kenéshez
35 dkg darált töpörtyű
Elkészítés:
A töpörtyű és a tojás kivételével összegyúrjuk a hozzávalókat. Kb, fél óráig kelesztjük.
A megkelt tésztát kinyújtjuk és rákenünk 35 dkg darált töpörtyűt, fél óránként hajtogatjuk 4-szer.
A hajtogatás után, újnyi vastagra nyújtjuk ,tojással megkenjük a tetejét.
Forró sütőben megsütjük.
Káposztás pogácsa-finom recept
Hozzávalók:
60 dkg liszt , 1 db margarin , 0,5 g élesztő , fél doboz tejföl , 30 dkg káposzta ,
kevés olaj , 1 tojás
Elkészítés:
Az élesztőt tejben felfuttatjuk, majd a liszttel, margarinnal, tejföllel és tojással jól gyúrható tésztát készítünk és kelni tesszük. 30 dkg káposztát megreszelünk, szép sárgára megpirítjuk, állandóan kavargatva.
Mikor a tészta félig megkelt, kinyújtjuk és elsimítjuk rajta a kihűlt káposztát, összehajtogatjuk, majd újra kinyújtjuk. (2x). Még rövid ideig kelni hagyjuk, utána kinyújtjuk, kiszaggatjuk pogácsa méretűre, a tetejét felvert tojással megkenjük és a sütőbe tesszük.
Tanácsok:
Melegen, hidegen is nagyon finom.
Elkészítési idő: 60 perc
Sváb krumplisaláta recept
Hozzávalók:
1 kg nem szétfőlő krumpli , 6 ek bor vagy alma ecet , 1 ek mustár , só , bors ,
1 erőleves kocka, 5 ek olívaolaj , 3-4 ek cukor , 1,5 dl forró víz , 2 nagy fej lila hagyma , ha van snidling
Elkészítés:
A krumplit megfőzöd, meghámozod, majd lereszeled. Hozzárakod a lila hagymát amit nagyon apró kockákra vágsz.
Egy tálba a leveskockát felöntöd 2dl forró vízzel, belekevered a mustárt, olajat, cukrot, fűszereket és jól összekutyulod, majd nyakon öntöd a krumplit. Ha még meleg a krumpli és az öntet is akkor 20-30 perc alatt összeérik. Ha van snidlinged vágd bele, de nélküle is finom.
Tanácsok:
Itt felénk mindenki mázsa számra veszi Ausztriába a dobozos krumplisalátát, ami tényleg finom, de 500 Ft-ból sokkal nagyobb mennyiség kijön, sőt mivel nem kell hozzá sok minden nem nagyobb gond megcsinálni, mint a sima hagyományos verziót.
Saját kísérletezés eredménye, bár nem volt nagy feladat, csak az arányokat kellett eltalálni.
Kéretik nem megrémülni, mert ezt nem lepi el a lé, mint amit "itthon" csinálunk.
Vigyázat hamar elfogy :D
Elkészítési idő: 60 perc
Bécsi krumplisaláta recept
Hozzávalók:
1 kg salátakrumpli (kifli vagy rózsa) , 1 nagy fej lila hagyma , só, bors ,
1/2 citrom , 2 dl víz vagy zsírtalan húsleves , 4 ek. borecet , 1 csapott ek. Porcukor , 1 csokor snidling v. petrezselyem , néhány zellerlevél /elhagyható/
2 ek. olaj
Elkészítés:
Sós vízben megfőzöm héjában a krumplit, addig meghámozom, amíg még meleg. A hagymát megtisztítom, vékony karikákra vágom, a krumplit felkarikázom, egy mély tálba teszem. A forró húslevesbe teszem a borecetet, sót és cukrot és ráöntöm a krumplira. A zöld fűszereket apróra vágom és ráteszem. Meglocsolom az olajjal,és megborsozom.
Tanácsok:
Nagy szelet rántott hússal tökéletes.
Elkészítési idő: 40 perc
Virslisaláta U1 recept
Hozzávalók:
- 2 pár virsli , - fél fej hagyma , - 1 db tojás , - U1-es mustár , - 1 pohár tejföl ,
- kevés citrom , - bors , - só , - folyékony édesítőszer ,
- esetleg friss vágott petrezselyem zöldje
Elkészítés:
- 2 pár virsli , - fél fej hagyma , - 1 db tojás , - U1-es mustár , - 1 pohár tejföl ,
- kevés citrom , - bors , - só , - folyékony édesítőszer ,
- esetleg friss vágott petrezselyem zöldje
Elkészítés:
A virsliket, és a tojást megfőzöm. A megfőtt tojásból kiveszem a sárgáját, és szétnyomkodom a villával. Hozzáadom először a sót, édesítőt, és a borsot, majd a mustárt, és ezt krémesre keverem. Majd egy pár csepp citromlével hígítom. Végül felöntöm a 12%-os tejföllel vagy joghurttal. A megfőtt virslit pedig felkarikázom, és az apróra vágott hagymával együtt az öntetbe teszem. Miután elkészült, tegyük a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.
Tanácsok:
- egy személyre
- ezzel az öntettel bármilyen salátát elkészíthetünk
- U1-es, házilag készített saláta öntet
Elkészítési idő: 20 perc
Gyors savanyú káposzta recept
Hozzávalók:
1 kg káposzta , 1 db. Burgonya , 1 nagy szelet kenyér , víz , só , kömény
Elkészítés:
A káposztát vékonyra szeljük. Egy 2-3 literes üveg aljára tesszük a szelet kenyeret és a megtisztított nyers burgonyát. A leszeletelt káposztát besózzuk, megszórjuk köménnyel, felöntjük langyos vízzel, és 2-3 napig meleg helyen érleljük. Ezután fogyasztható.
Elkészítési idő: 30 perc
Svéd
gombasaláta recept
Hozzávalók:
30 dkg gomba (konzerv, ebben az esetben jobb mint a friss) , 5 dkg vöröshagyma , 6 dkg olaj , 4 dkg paradicsompüré , 1 dl fehérbor , 1 db babérlevél , 1 reszelt citrom héja kevés citromlé , 1 kis csokor petrezselyem
Elkészítés:
A gombát leszeljük. A hagymát finomra kockázzuk, az olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a gombát és a paradicsompürét. A fűszerekkel ízesítjük, és lassú főzés mellett lassan hozzáadjuk a bort. Ha nem elég pikáns, citromlevet adhatunk hozzá. A végén finomra vágott petrezselyemmel összeforraljuk. Jó étvágyat!
Tanácsok:
Mindenféle húsokhoz, zöldségekhez fenséges, de magában fogyasztva is isteni!!!
Elkészítési idő: 35 perc
Svéd gombasaláta II. recept
Hozzávalók:
50 dkg gomba, , 1 dl olaj, , 5 dkg hagyma, , citrom, , 2 g paprika , őrölt bors,
babérlevél, kakukkfű, 1 dkg paprikakrém, 5 dkg paradicsompüré, só.
Elkészítés:
50 dkg gomba, , 1 dl olaj, , 5 dkg hagyma, , citrom, , 2 g paprika , őrölt bors,
babérlevél, kakukkfű, 1 dkg paprikakrém, 5 dkg paradicsompüré, só.
Elkészítés:
Az olajban megpirítom a hagymát, hozzáadom a felszeletelt gombát és megpárolom.
Megszórom paprikával, elkeverem, paradicsompürével, paprikakrémmel, citromlével, babérlevéllel, sóval, őrölt borssal és kakukkfűvel fűszerezem és tovább párolom.
Ha túl sűrű lenne, vízzel hígítom.
A babérlevelet és a kakukkfűszárakat kiveszem. Salátaleveleken citromkarikával és kemény tojáskarikákkal körítem.
Elkészítési idő: 45 perc
Házias Svéd Gombasaláta recept
Hozzávalók:
15 dkg paradicsompüré , 3ek ketchup , 25 dkg champignon gomba/konzerves gomba , 2 ek olívaolaj , 1 ek cukor/folyékony édesítőszer , 2 csipet só
babérlevél , 1/2 fej vöröshagyma
Elkészítés:
Az olajon üvegessé párolom a hagymát, majd beleöntöm a vékony szeletekre vágott gombát. Ha megpuhult, beleöntöm a paradicsompürét, sóval, babérlevéllel ízesítem. Megvárom míg rotyog, ekkor kerül bele az édesítő/cukor és a ketchup. Mikor összeálltak az ízek, lehűtve tálaljuk.
Tanácsok:
Ez egy kicsit másként készül, mint a többi recept, érdemes kipróbálni!
Elkészítési idő: 25 perc
Májkrém háziasan recept
Hozzávalók:
1 kg csirkemáj,sziv nélkül , 20-30 dkg szalonna apró kockára vágva
2 nagy fej vörös hagyma apróra vágva , 4 főtt tojás , 30 dkg zsír
Elkészítés:
1 kg csirkemáj,sziv nélkül , 20-30 dkg szalonna apró kockára vágva
2 nagy fej vörös hagyma apróra vágva , 4 főtt tojás , 30 dkg zsír
Elkészítés:
A szalonnát kisütjük,és megpároljuk rajta a hagymát. Rádobjuk a csirkemájat,és megsütjük. Kétszer ledaráljuk a főtt tojást is hozzáadva. Műanyag tálba rakjuk,és hűtőben tartjuk. Tálalásnál sózzuk borsozzuk ízlés szerint.
Tanácsok:
Paradicsommal,paprikával nagyon finom,és egész más íze van mint a kész májkrémnek. És nincs benne tartósító,meg semmi adalék anyag!
Házi csirkemájkrém recept
Hozzávalók:
1/2 kg csirkemáj , 0,2 kg csirkemell filé , 0,1 kg vöröshagyma
1/2 evőkanál light margarin(delma vgy bármi más) , őrölt bors
szárított petrezselyem , sültcsirke fűszersó
Elkészítés:
A csirkemájat és a mellfilét megfőzzük nem sózott vízben.
Közben a hagymát lereszeljük.
Turmixba öntjük a megfőtt májat és húst, rátesszük a hagymát, petrezselymet, fűszersót ,1/2 evőkanál light margarint és a máj főzővizéből 1/2-1 dcl-t.(attól függ mennyit vesz fel)Krémes állagúra turmixoljuk.
Tanácsok:
Nagyon ízletesen el lehet készíteni,a saját fantáziád szerint is. Van olyan amikor a vöröshagyma helyett fokhagymával keverem.
Amikor nem fogy el , én szilikonos jégkockatartóba adagolom,és lefagyasztom. Amikor megfagyott, kiszedem a tartóból és zacskóba teszem. Este a szükséges mennyiséget előveszem és másnap reggelihez ott a finom friss májkrém tartósítók és mindenféle egészségkárosítók nélkül.
Elkészítési idő: 45 perc
Sertés májkrém recept
Hozzávalók:
50 dkg sertésmáj , 1 nagy fej vöröshagyma , olaj , őrölt paprika , bors , só
2 db főtt tojás , kis mustár
Elkészítés:
Olajba felteszem a hagymát dinsztelni, hozzáadom, a felcsíkozott májat, amit előzőleg tejben áztattam.
Megszórom kis őrölt paprikával, borssal. Amikor megsült,beleteszem a turmixgépbe, és hozzá a 2 kemény főtt tojást, sót, mustárt, és össze turmixolom. Nagyon finom kenyérre kenve.
Tanácsok:
Én ezt mindig akkor csinálom,amikor megkeményedik a máj ,és nem tudom pirított májként tálalni. Kidobni sajnálom, és így hasznosítom.
Elkészítési idő: 25 perc
Gyerek májkrém recept
Hozzávalók:
csirkemáj , vöröshagyma , zsír , bors , majoranna
Elkészítés:
Kicsit megpirítom az apróra vágott hagymát zsíron, ráteszem a feldarabolt májat és megsütöm. Én egy kis vizet is tettem alá,amit elfőztem!
Ha kész berakom a turmixba és kész az igazi májkrém, tartósítószermentes és adalékanyagmentes!
Felkenem kenyérre és ehető is :) :)
Tanácsok:
A kicsi Fiam imádja!!!
Csirkemájkrém recept
Hozzávalók:
fél kg csirkemáj szív nélkül , 1 nagy fej vöröshagyma , 2 tk mustár
1 ek ketchup , só , bors , olaj , majoranna
Elkészítés:
A májakat 3-4 darabba vágom, kevés olajon megsütöm só nélkül. A hagymát olajon megdinsztelem. Mély tálba teszem a sült májat, a dinsztelt hagymát, sóval, borssal, majorannával, mustárral, ketchuppal ízesítem, s annyi olajat teszek hozzá, hogy krémes állagú legyen. Én botmixerrel szoktam összetörni.
Lila hagymával, pirítóssal, vagy friss barna kenyérrel isteni!
Elkészítési idő: 25 perc
Francia krémsajt házilag recept
Hozzávalók:
20 dkg juhtúró , 10 dkg krémsajt , 10 dkg ráma margarin , 4-5 gerezd zúzott fokhagyma , 1-1 csokor apróra vágott:metélőhagyma , kapor , petrezselyem
só ,bors
Elkészítés:
A hozzávalókat villával alaposan összedolgozzuk és vizes kézzel kis golyókat formázunk.
Belehempergetjük az apróra vágott zöld fűszer keverékébe vagy a durvára darált borsba. Tálra tesszük egy sor borsos egy sor zöldséges golyót .
Tálalásig alaposan behűtjük. Közvetlen tálalás előtt minden sajt golyóba 1-1 ropit szúrunk, hogy azzal megfogva vehessük ki a sajtunkat.
Tojáskrém (csodás) recept
Hozzávalók:
5db tojás , fél nagy fej vöröshagyma , sok majonéz , kevés mustár , só, bors
Elkészítés:
5db tojást keményre főzünk. Míg fő, a hagymát nagyon apró kockákra vágjuk, egy nagy tálba tesszük, hozzáadunk 2csepp mustárt, sót, borsot, és egy jó nagy kupac majonézt. Összekeverjük. A megfőtt tojást kockákra vágjuk és beledobjuk a hagymás valamibe, összekeverjük, majd villával még jobban szétnyomkodjuk a tojást. Pirítósra jó vastagon kenve tálaljuk, garantáltan elfogy:)
Tanácsok:
Én úgy szeretem, ha a hagymák picik, de a tojások nagyobb darabok maradnak, de ez ízlés kérdése:)
Saját tojáskrémem recept
Hozzávalók:
- 4 db tojás , - 1-2 kanál tejföl , - 1 kanál vaj , - vegeta, bors
Elkészítés:
A tojásokat keményre főzöm, és apróra összevágom egy kisebb keverőtálba.
Teszek hozzá két nagykanál tejfölt, és egy nagykanál margarint, vagy vajat. vegetázom, borsozom, és egy villával egyveleget csinálok belőle. Kenyérre kenve nagyon finom vacsora, és hűtőbe helyezve másnap is nyugodtan fogyasztható.
Tanácsok:
Ez egy könnyű vacsora, olcsó és nagyon finom, én kettőnknek szoktam 4 tojásból csinálni, de lehet az adagokat duplázni, kiskanál mustárt beletenni nem rontja el:)
Elkészítési idő: 30 perc
Sportszelet sütés nélkül recept
Hozzávalók:
-0,5 kg darált keksz , -3 evőkanál kakaópor , -25dkg Rama , -20dkg cukor
-2dl tej , -1rumaroma vagy 0,5dl rum , -2tábla tortabevonó , -2evőkanál olaj
Elkészítés:
A darált kekszet és a kakaóport összekeverjük. A tejet összemelegítjük a cukorral és a Rámával - elég, amíg felolvad.
Ezt ráöntjük a kekszes keverékre, bele a rumaromát és kész is az alap, amit belenyomkodunk egy laposabb tepsibe vagy jénaiba.
A csokit az olajjal felolvasztjuk és a tetejére simítjuk. Amíg a csokimáz készül. az alap bemehet a hűtőbe.
Állni hagyjuk, majd szeleteljük.
Tanácsok:
Nekem azért tetszik, mert max. fél óra alatt készen van, és nagyon sokáig eláll és nem utolsósorban finom is!
Elkészítési idő: 30 perc
Házi joghurt Marcsi módra recept
Hozzávalók:
Házi
joghurt:
2l házi/vagy magasabb zsírtartalmú/tej , 1 evőkanál cukor , 1 natúr élőflórás joghurt
Elkészítés:
Felforralom a teje a cukorral,majd hagyom kéz melegre hűlni. Akkor teszem hozzá a joghurtot.
Másnapig hagyom szobahőmérsékleten "érni".Mikor megsűrűsödött beteszem a hűtőbe.
Tanácsok:
Nagyon jó lekvárral,gyümölcsökkel,mézzel
Elkészítési idő: 1 perc
Nyári tonhalkrém recept
Hozzávalók:
2 doboz tonhalkonzerv , 1 fej lila hagyma , 2 keményre főzött tojás , 2 kovászos uborka , 1 citrom , mustár , majonéz , só, bors.
Elkészítés:
A tonhalkonzerveket és a főtt tojásokat villával összenyomkodjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, a felkockázott uborkát. A citrom levét hozzáfacsarjuk. Ízlés szerint adagolt mustárral, majonézzel krémesre keverjük. Ha szükségesnek találjuk, sózzuk borsozzuk.
Tanácsok:
Fogyaszthatjuk pirítóssal, vagy egyszerűen szendvicsként.
Jól kiegészíthető olívabogyóval, friss zöldségekkel.
Töpörtyűs kenő recept
Hozzávalók:
20 dkg töpörtyű , 1 fej hagyma , 3 ek. Ketchup , 2 ek. Gulyáskrém , bors , só.
Elkészítés:
A töpörtyűt ledaráljuk, és alaposan összekeverjük a hozzávalókkal. Kenyérre vagy kiflire kenve, teával, finom reggeli.
Elkészítési idő: 20 perc
Meli halas krémje recept
Hozzávalók:
1 darált halkonzerv ,3-4 főtt tojás, 2dl tejfel, 30-40 dkg szalámi.
Elkészítés:
A halat olajjal együtt egy tálba öntöm belereszelem a főtt tojást és összekeverem a tejfellel. majd annyi szalámit reszelek -vagy darálok- bele hogy még kenhető masszát kapjak. Aki szereti a sajtot azt is keverhet bele.
Olajos halas szendvicskrém recept
Hozzávalók:
olajos hal(sprotni) , majonéz , hagyma , petrezselyem , pár csepp citromlé
Elkészítés:
Az olajos halat villával összetöröm, hozzáadom az apróra vágott petrezselymet és hagymát, a citromlevet végül a majonézt. Összekutyulom.
Tutira nem éri meg, hogy összeérjenek az ízek, mert annyira finom, hogy rögtön megeszed!!
Tanácsok:
Nagyon finom.
Lehetőleg hétvégén csináld meg! :)
Melegszendvicskrém recept
Hozzávalók:
50 dkg párizsi , 5 dkg vaj , 4 db kemény tojás , 2 dl tejföl , 5 dkg reszelt sajt ,
mustár, , só, , bors.
Elkészítés:
A párizsit reszeld le, a kemény tojásokat hámozd meg, vágd apró kockákra, vagy nyomd össze villával.
Keverd össze az összes hozzávalót, hogy homogén masszát kapj.
A tejföl mennyiségével tudod szabályozni a
sűrűségét, ezért annak egy részét célszerű a végére hagyni.
A kész masszát kend kenyerekre, reszelt sajttal szórd meg, és süsd meg.
Pita tészta recept
Hozzávalók:
1 kg liszt , 2,5 dkg élesztő , 1/2 teáskanál cukor , 1/2 evőkanál só , min. 0,5 l langyos víz
Elkészítés:
Kevés langyos vízben elkeverjük az élesztőt, a cukrot kevés a sót, a liszthez adjuk, és annyi vízzel gyúrjuk ki, hogy lágy kenyértészta állagú masszát kapjunk. Letakarva 1 órát kelesztjük. Lisztes kézzel 10-15 golyót formálunk belőle, ezeket 15 percig pihentetjük. Közben a sütőt a lehető legforróbbra melegítjük (250-300 fok), ez nagyon fontos. A golyókat jól belisztezve 1/2 cm vastagra, pitanagyságúra nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt vagy kilisztezett (nem vajazott!) tepsire rakjuk úgy, hogy amit legelőször nyújtottunk, az kerül be először, és úgy, hogy az a fele, ami eddig alul volt, felülre kerüljön. Kb. 2-3 percre betoljuk a forró sütőbe. A sütőablakon át nézzük, és amikor felpúposodik (szétválik), megfordítjuk, a másik felét is zsemleszínűre sütjük (ha fehér marad, az sem baj, nem szabad túlsütni). Tálba szedjük, konyharuhával letakarjuk, különben ropogós és kemény lesz. Ebbe mehet a csíkokra metélt husi, chiliszósz, paradicsomkarikák, hagyma, káposzta, saláta - ki mit szeret.
Tanácsok:
kb 10-15 db jön ki ennyi mennyiségű hozzávalóból
Csapati recept
Hozzávalók:
Teljes kiőrlésű búzaliszt , Kukoricaliszt , Víz , Só, bors , Olaj a sütéshez
Elkészítés:
Attól függően, hogy mennyire van szükséged belőle (én pl. frissen jobban szeretem, ezért megcsinálok egy nagyobb adagot, fólia, hűtő :) de a kisebb adaghoz 1-1 bögre lisztet használok) a liszteket a vízzel, sóval és borssal (ízlés szerint) elkevered úgy, hogy formálható legyen. Utána egy darabot letépsz belőle, majd kilapogatod, hogy tök vékony legyen, és forró olajban sütöd meg, mindkét felét kb. 3-3 percig.
Tanácsok:
Csináltam már zabpehellyel, búzacsírával megspékelve, jobban fűszerezve.. a lehetőségek tárháza óriási! :)
Először fura, de nekem sokkal jobban ízlik már, mint a rendes kenyér. :)
Töpörtyűs ínyenckrém recept
Hozzávalók:
30 dkg töpörtyű , 10 dkg vaj , 1 nagyobb fej lila hagyma , 2-3 gerezd fokhagyma , 1-2 teáskanálnyi pirospaprika , 1 teáskanál csemege piros arany ,
só , bors , szerecsendió , 2-3 evőkanál tejföl , 2 evőkanál mustár
Elkészítés:
A tepertőt megdaráljuk, a lila hagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát kinyomjuk, majd mustárral, pirospaprikával, borssal és margarinnal összekeverjük, miközben kanalanként hozzáadjuk a tejfölt. Ha nagyon masszív a krém, több tejfölt használjunk.
Günzer Tamás villányi borász receptje
Olcsó pástétom recept
Hozzávalók:
kg
csirkemáj ,2 kemény tojás ,1 vöröshagyma ,5 dkg zsír,
pirospaprika őrölt, bors ,só.
Elkészítés:
Elkészítés:
A csirkemájat az apróra vágott hagymával zsírban puhára pároljuk. Ledaráljuk a tojásokkal együtt. Sózzuk borsozzuk paprikázzuk összekeverjük. Hidegen vajas kenyérre kenve fogyasztjuk.
Karfiolkrém recept
Hozzávalók:
1 nagy karfiol , Só , ételízesítő , bors , 2 nagyobb fej hagyma ,
1 fél doboz majonéz , 1 nagy pohár tejföl.
Elkészítés:
A karfiolt darabokra vágva sós vízben puhára főzni,majd szűrés,összeturmixolás.
A hagymát apróra vágni, rá a karfiolra és a többi hozzávaló. Jól összekeverni friss vagy pirítós kenyérrel tálalni.
Tanácsok:
Ha valaki nem szereti annyira pépesen elég villával összetörni.
Töpörtyűkrém a'la Kátya recept
Hozzávalók:
20 dkg töpörtyű darálva , 1 nagy főtt krumpli , 1 db főtt tojás , só, bors, mustár ,
1 kis fej reszelt hagyma
Elkészítés:
A töpörtyűt és a krumplit is robotgépbe teljesen pépesíted. Ehhez jön hozzá a nagyon apró kockákra vágott tojás valamint a hagyma, és ízlés szerint a fűszerek.
Tanácsok:
Én azért használok főtt krumplit hozzá, mert akkor nem annyira zsíros. Nálunk így szereti a család. Próbáld ki!
Tojáskrém a'la Kátya recept
Hozzávalók:
5 kemény tojás , 4ek majonéz , 1 diónyi mustár , 1 pici hagyma apróra vágva ,
só , bors
Elkészítés:
Késes robotgépbe beleöntesz mindent és addig járatod a masinát amíg jó apró nem lesz benne a tojás. Egy pici snidlinget elbír ha van kéznél.
Ha csak késsel aprítod össze akkor is tökéletes lesz, nem kell bekoszolnia húsdarálót.
Ha valaki "combosabb" kaját szeretne belőle faragni, apróra vágott sonkával meg lehet bolondítani :)
Tanácsok:
Baráti társasággal töltött esték kedvenc étele Nálunk;)
Elkészítési idő: 10 perc
Kovászos uborka recept
Hozzávalók:
1 db.5-l.üveg , 3-4 kg.uborka 6-8cm , 1 cs.kapor , 1 fej fokhagyma
6 db.babér levél , 10-15 szem feketebors , só , 2 szelet kenyér
Elkészítés:
A kellékek megtisztítása, az uborka végeinek levágása és két felé behasítás kb. végétől 1cm.-re. Az 5 l üveg aljára fél csomag kapor 4-5-gerezd fokhagyma 10 szem fekete bors 4 babérlevél. Utána kör-körösen az üvegbe az uborkát beletenni. Ez az első szint, majd megint kapor és a többi anyag. Ha
eddig kész akkor utána két szelet kenyér amit meg kell pirítani ettől szép sárgás lesz az uborka, és nagyon jó ízt is ad. Majd feltöltjük folyadékkal melynek
itt
a receptje:fél liter langyos vízhez 1 evőkanál sót/ki hogy
szereti úgy állítsa be a sót/ ezt ráöntjük az uborkákra
az üvegben. Addig ismételjük míg a két kenyeret
2-3cm.ellepi.Félárnyékos helyre kitesszük, mikor megtejesedik a
víz
színe ez kb.1-nap, utána teljes árnyékba tesszük.
Kb.3-4 nap múlva kész, leszűrjük és hűtőben tároljuk. Nem csak az uborka lesz finom,hanem a leve is.
Tanácsok:
Már sok helyen ettem kovászos uborkát de íztelen állaga plötyedt stb. nem egy gusztusos látvány.
Ne tegyük ki a napra azért tesszük rá a langyos vízet mert ez indítja el a kovászt. Ilyen szendvics kenyér stb. ne használjunk.
Jó a fehér-barna-rozsos stb.
Ízlés szerint növelhetjük a fokhagymát is, és a végén ezt is el lehet fogyasztani.
JÓ ÉTVÁGYAT HOZZÁ! pistapapi
Elkészítési idő: 60 perc
színe ez kb.1-nap, utána teljes árnyékba tesszük.
Kb.3-4 nap múlva kész, leszűrjük és hűtőben tároljuk. Nem csak az uborka lesz finom,hanem a leve is.
Tanácsok:
Már sok helyen ettem kovászos uborkát de íztelen állaga plötyedt stb. nem egy gusztusos látvány.
Ne tegyük ki a napra azért tesszük rá a langyos vízet mert ez indítja el a kovászt. Ilyen szendvics kenyér stb. ne használjunk.
Jó a fehér-barna-rozsos stb.
Ízlés szerint növelhetjük a fokhagymát is, és a végén ezt is el lehet fogyasztani.
JÓ ÉTVÁGYAT HOZZÁ! pistapapi
Elkészítési idő: 60 perc
Uborka másképp recept
Hozzávalók:
Kígyóuborka , olíva olaj , joghurt , fokhagyma , kapor , snidling , só
Elkészítés:
Az uborkát hosszában négy részre vágjuk , nem túl vékonyan felkockázzuk . Két kanál olíva olajjal meglocsoljuk , egy joghurtot öntünk rá . Felaprítjuk a kaprot és a snidlinget , hozzáadjuk , sózzuk , összekeverjük .
Tanácsok:
Legalább egy óráig érleljük , hidegen akár magában is fogyasztható .
Elkészítési idő: 10 perc
Uborkasaláta recept
Hozzávalók: Hozzávalók (3-4 személyre):
50 dkg uborka , 1 közepes vöröshagyma , 1-2 evőkanálnyi borecet , 1-2 evőkanálnyi salátaolaj , 2 gerezd fokhagyma , pirospaprika , fehér bors , só
Elkészítés:
A megmosott, szárazra törölt, hámozatlan uborkákat - miután végeiket levágtad - gyaluld vékony szeletekre. Add hozzá a szintén vékonyra karikázott és gyűrűire bontott hagymát, törd bele a fokhagymát, sózd és borsozd meg, majd hagyd egy órát pihenni. Ezután adj a levéhez kevés borecetet valamint salátaolajat és a tálalásig hűtsd le. Mielőtt az asztalra kerül, hintsd meg kevés pirospaprikával
Tanácsok:
A tejfölös verzióban a borecet és a salátaolaj helyett 1 dl tejfölt használunk, pirospaprika helyett pedig friss, vágott kaprot adunk a salátához.
Paprikakrém recept
Hozzávalók:
1 kg paprika , 4 db csípős zöldpaprika , 3 nagyobb fej hagyma , 3 db csilipaprika , 2 teáskanál ételízesítő , 1 teáskanál tartósítószer , 1 dl ecet
10 dkg cukor.
Elkészítés:
A paprikákat megmossuk, félbevágjuk, kicsumázzuk, majd felaprítjuk. Az erős- és csilipaprika magjait hagyjuk a zöldségben, hisz ez adja a krém erejét! A hagymát megpucoljuk, durvára reszeljük, majd az egészet összekeverjük, hozzáadva a fűszereket, valamint a tartósítószert is. Végül ledaráljuk, vagy összeturmixoljuk a masszát. Ezután egy lábasba tesszük, hozzáadjuk az ecetben elkevert cukrot, és állandó kevergetés mellett kis lángon kb 15 percig főzzük. A forró pépet tiszta üvegbe öntjük, és gondosan lezárjuk. Így tesszük bele egy főzőedénybe, és hevítjük 100 fokig. Ekkor levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Nem szabad azonnal felbontani, mert akkor könnyen megromlik, úgyhogy legalább egy hetet várjunk az első kóstolásig! Már csak azért is, mert akkorra érnek majd össze az ízek. :)
Paprikakrém 2 recept
Hozzávalók:
25 db nagyobb piros paradicsompaprika , 2 db nagyobb vöröshagyma
2 db paradicsom , 6 gerezd fokhagyma , 6 db cseresznyepaprika , 3 EK só ,
3 dl olaj , 3 EK ecet
Elkészítés:
A paprikát, paradicsomot, hagymát, fokhagymát cseresznyepaprikát húsdarálón ledaráljuk (lehet aprítógép is ) péppé dolgozzuk, majd egy lábasba tesszük ráöntjük az olajat, sót, és az ecetet,
15-20 percig melegítjük de nem forraljuk kavargatjuk, kis lángon. Kis száraz üvegekbe töltjük. lezárjuk és szorosan a sütőbe tesszük(NEM KELL BEKAPCSOLNI) Másnap a polcra helyezzük.
Tanácsok:
Levesek, mártások, főzelékek, saláták, pörköltek, raguk, ízesítésére használjuk, de vajas kenyérre is finom.
Házi paprikakrém (erős) recept
Hozzávalók:
fűszerpaprika , só , szalicil
Elkészítés:
A paprikát alaposan megmosom. A szárát levágom - esetleg a magok nagy részét kikaparom -. A paprikákat összevágom, esetleg össze turmixolom. 1,5 -2 kg paprikához 1-2 evőkanál sót adok, egy lábasban főzöm kb. 10 percig. Az előkészített kisméretű üvegekbe teszem, pici szalicilt teszek a tetejére.
Elkészítési idő: 30 perc
Lila hagyma püré recept
Hozzávalók:
1 kg lilahagyma , 1 dl olívaolaj , 5 dl vörösbor , 5 dl almalé , 3-4 babérlevél
2 ágacska rozmaring , 1 kávéskanál fekete bors , 1 mokkáskanál köménymag
2 evőkanál cukor , 1 kávéskanál só , üvegenként késhegynyi tartósítószer
Elkészítés:
A lila hagymát tisztítás után karikára vágjuk. Az olajat felforrósítjuk és a hagymát üvegesre pároljuk benne. Felöntjük a vörösborral és az almalével, hozzáadjuk a cukrot , a sót, és a fűszereket, majd lassú tűzön folyamatosan kevergetve sűrű péppé főzzük.
Azon forrón üvegekbe töltjük , a tetejére késhegynyi tartósítószert teszünk. Az üvegeket lezárva száraz dunsztba hagyjuk kihűlni.
Tanácsok:
Sertéssültek és sült halak mellé ajánlom.
Karfiol savanyítva recept
Hozzávalók:
1 nagy karfiol , 3 répa , 2 fej hagyma , néhány gerezd fokhagyma , só, cukor, ecet , víz.
Elkészítés:
Minden hozzávalót megtisztítottam a karfiolt nagyon kicsi rózsákra szedtem, a répát leheletvékony szeletre, a vöröshagymát is szeleteltem. A befőttes üvegeket alaposan kimostam (tetőket is) kb. 1,5 l vizet felforraltam, elzártam. elkevertem benne kb. 20 dkg cukrot, 2 ev. kanál sót, és jó fél liter ecetet (mindenki ízlése szerint változtasson az arányokon, én még ecetet tettem bele langyosra hűlés után) Az üvegekbe karfiol-répa-karfiol-hagyma-karfiol rétegeztem, felülről a második sor közé egy gerezd fokhagymát is rejtettem. Alaposan lenyomkodtam kézzel, de akinek van célszerszáma, az még jobb. ráöntöttem a levet, lezártam, és az előszoba szekrénybe besoroltam az üvegeket.
Tanácsok:
Nálam most már három hete állnak. 2 hét után megkóstoltuk, már finom roppanós volt, de most lettek az igaziak.
Amikor kifogy egy üvegből, érdemes a piacon kapható legolcsóbb fajta, ízlésünknek megfelelő zöldséggel feltölteni. olcsóbb, mint a bolti bármilyen savanyúság, és tudjuk, mi van benne.
Karfiolpüré recept
Hozzávalók:
- 1 karfiol * só * tej * víz * kevés vaj * tejszín * ételízesítő
Elkészítés:
A karfiolt rózsáira szedjük, és a torzsáját kivágjuk, hogy csak egészen zsenge szárai maradjanak. A karfiolrózsákat megmossuk, és forró tejes, sós vízbe tesszük. 15 perc alatt puhára főzzük, majd leszűrjük, és egy botturmix segítségével pépesre daráljuk. Hozzáadunk kb. 2 evőkanál puha vajat és 1-2 evőkanál tejszínt. Konyhai robotgéppel habosra keverjük, megszórjuk egy kis ételízesítővel, és forrón tálaljuk.
Tanácsok:
Finom bébi papi és egyszerű.
Bármilyen hús, főtt vagy grillezett virsli illik hozzá,ha a baba már nagyobb.
Elkészítési idő: 30 perc
Fokhagyma befőtt. recept
Hozzávalók:
2,5 dl. ecet , 30 dkg. fokhagyma , 2 db. babérlevél , 1 mk. kanál gyömbér
koriander , szegfűszeg , bors , borókabogyó , 2 ek. olaj
Elkészítés:
Az ecetbe belerakod a fűszereket és 5-6 percig főzöd. Amikor kihűl leszűröd és beleteszed a megtisztított fokhagymát és felforralod.
Amikor már langyosra hűl üvegekbe rakod./bébiételes!/Légmentesen zárd le. Két hét múlva fogyasztható. Nem büdös! Véd a bacik ellen!
Tanácsok:
Nagyon eteti magát.2-3 gerezdnél nem kell több egy napra. Ha jól sikerült finom ropogós a fokhagyma.
Egészségedre!
Tepertőkrém parasztosan recept
Hozzávalók:
30 dkg. sertés tepertő, , 2 db. nagyobb vöröshagyma, , 2 db. főtt tojás,
1 evőkanál édes-nemes fűszerpaprika, , 1 kiskanál őrölt fekete bors, ,
1
evőkanál mustár, , 2 gerezd fokhagyma, , 1 kiskanál
őrölt köménymag,
só szükség, illetve ízlés szerint
Elkészítés:
só szükség, illetve ízlés szerint
Elkészítés:
A tojásokat keményre főzzük, majd a z apróra vágott vöröshagymával, fokhagymával és tepertővel együtt ledaráljuk. A közepesen lágy masszához hozzáadjuk a fűszerpaprikát, őrölt fekete borsot, köménymagot, mustárt, ízlés szerint sózzuk és az egészet alaposan összekeverjük. Hűtőbe téve kb. - 2 - 3 órán keresztül pihentetjük.
Forró teával, pirítós kenyérre kenve kiváló reggeli, vacsora.
Elkészítési idő: 35 perc
Kolbászkrém uzsonnára recept
Hozzávalók:
20 dkg lángolt kolbász(én olyat használtam, ami simán megenni elég lágy volt)
2 db főtt tojás , 2 szál újhagyma(vagy egy kicsi fej vöröshagyma)
kevés margarin , 1-2 kanál tejföl
Elkészítés:
A kolbászt, a tojásokat és a hagymát húsdarálón ledaráltam(lehet turmixban, vagy botmixerrel is)és annyi tejfölt és margarint adtam hozzá, hogy jó krémesre ki tudjam keverni.
Tanácsok:
A gyerkőc rögtön bevágott két szelet megkent kenyeret:-)
Tojásoskrém recept
Hozzávalók:
4 tojás , 5 dkg margarin , 1-2 evőkanál tejföl , mustár , 1 vöröshagyma,
petrezselyemzöld , só ízlés szerint
Elkészítés:
A tojásokat főzd keményre, majd nyomkodd össze egy villával, vagy reszeld le. Keverd ki a többi alapanyaggal, fűszerezd. Akkor jó, ha sima és krémes.
Diós-töltött nápolyi recept
Hozzávalók:
2 dl víz , 40 dkg cukor , 25 dkg margarin , 30 dkg darált dió , 1 kanál kakaópor
25 dkg tejpor , nápolyi ostyalapok / 1 csomag
Elkészítés:
2 dl vizet felforralni a cukorral,és a margarinnal , még melegen hozzákeverni a darált diót, kakaóport és a tejport. Az ostyalapot belefektetni a tepsibe, és a már kihűlt krémmel meg kenni.utánna megint ostyalap rá a következő adag krém addig folytatni a rétegezést amig a hozzávalók elfogynak. /nekem ebből a krémből: 4 sor krém lett 5 lap között/
Tanácsok:
A tejport mindig a legvégén beletenni, hogy ne legyen csomós.
én nem szeretem ha nagyon édes a csokikrém, ezért a cukor mennyiséget lecsökkentettem 30 dkg -ra a kakaóport pedig megdupláztam :2 kanál
Elkészítési idő: 45 perc
Nápolyi recept
Hozzávalók:
3 csomag nápolyi lap , 12dkg liszt , 1ek kakaó , 30dkg cukor , 1egész Rama margarin , 1 bögre tej
Elkészítés:
Mikróban megolvasztom a margarint, és hozzáöntöm a cukorhoz. Elkeverem,és felváltva hozzárakosgatom a kakaóval elkevert lisztet és a tejet.
Felteszem a tűzre és addig melegítem nagy lángon míg el nem kezd sötétedni a massza. Ekkor takarék lángon tovább főzöm míg közepes sűrűségű nem lesz. Langyosan kell a nápolyi lapra tenni. Összesen 18 lapunk van, ezt ketté veszem,így 9-9 lapot rakok egymásra. Minimum 1 napig álljon a nápolyi.
Tanácsok:
Körbe szoktam göngyölni műanyag fóliával,és a tetejére egy nem túl nehéz tárgyat rakok(pl.tepsi.)
Elkészítési idő: 30 perc
Házi nápolyi recept
Hozzávalók:
2 egész tojás , 20 dkg kristálycukor , 2 ek kakaó , ostyalapok (boltban lehet venni)
Elkészítés:
Ezeket össze kell keverni, és felfőzni. Ezután még 10 dkg margarint és 20 dkb darált diót belekeverni, és 4 ostyalap közé felkenni még melegen.
Tanácsok:
Nagyon fincsi
Elkészítési idő: 20 perc
Tepsiben sült lángos recept
Hozzávalók:
10 dkg margarin , kb. 3,5 dl langos víz , egy porélesztő , só , 1 nagy doboz natúr joghurt vagy kefir , liszt-amennyit felvesz ahhoz
Elkészítés:
A lisztet összekeverjük az élesztővel és a sóval. Belegyúrjuk a margarint,majd hozzádolgozzuk a joghurtot és a vizet is. ha szükséges még adagolunk hozzá lisztet.
Alaposan kidolgozzuk. A hűtőbe rakjuk ahol a duplájára kel.
Tetszőleges méretűre formázzuk vizes kézzel,majd a kivajazott tepsibe rakjuk.
15 perc alatt készre (szép világosbarnára) sütjük 200 fokon.
Tanácsok:
A feltét ízlés szerinti. Mi tejföllel és foghagymával szeretjük a leginkább.
Kefires lángosom recept
Hozzávalók:
50 dkg liszt , 3 dkg élesztő , kevés cukros tej , 2 kis doboz kefir , 1 közepes főtt krumpli , 1-2 tojás , só , olaj
Elkészítés:
Az élesztőt kevés cukros tejben megfuttatjuk. A kefirt a tojással, összetört főtt krumplival, kávéskanál sóval és a futtatott élesztővel összekeverjük. A lisztet apránként adjuk hozzá, annyit, hogy a lángos tésztára jellemző tésztát kapjunk. A tésztát legalább 1 órára hűtőszekrénybe rakjuk, majd annyit veszünk ki belőle, amennyi lángost frissen akarunk kisütni. (A maradék tészta tetejére kevés étolajat öntve, hűtőben napokig eláll.) Étolajos vagy vizes kézzel előbb zsemléket formálunk, majd kerek formára széthúzzuk a lángosokat, és forró olajban, de kis lángon világosra sütjük.
Ízesítés:
só, fokhagyma, tejföl, sajt ízlés szerint.
Tejfölös lángos recept
Hozzávalók:
1 kg liszt , 1 evőkanál só , 1 kis doboz tejföl , 3 dkg élesztő , 5 dl tej ,
2
evőkanál étolaj , kevés cukor , olaj a
sütéshez
Elkészítés:
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk kevés cukorral, majd a hozzávalókkal együtt jól összedolgozzuk. Fél órát kelesztjük, majd sütjük.
A maradék olajozott zacskóban, hűtőben 1 hétig eláll.
Isteni lángos recept
Hozzávalók:
0, 5 kg liszt , 2-3 dl langyos víz , 2 tk só , 1 tk cukor , 2 db tört meg langyos krumpli , 1 csomag élesztő ha por, fél kocka ha friss , 1 dl tej
Kb 6-8 nagy langos lesz belőle.
Elkészítés:
Akárki akármit mond, ez a világ legjobb lángos receptje!!! Már sokszor csináltam, nem lehet elrontani és valami isteni! Még lángososnál sem kapni ilyen jót: :)
A tejet meg langyosítom és beleteszem a cukrot, élesztőt, langyos helyen letakarva felfuttatom.
Addig megfőzöm a krumplit és összetöröm, aztán ha kész az élesztő, akkor összegyúrom ezt az egészet. A vizet csak fokozatosan csurgatva öntsétek, mert mikor mennyit vesz fel. Ha jó az állaga már, vagyis nem ragad a kezedhez, akkor letakarva langyos helyen kelesztem kb 20-30 percet. Ekkor kis gombócokat tépek le róla, és azokból a kezemmel lángosokat formázok. Kb 6-8 rendes nagy db lángos lesz belőle. A lángosokat még egy 15-20 percet kelesztem, de lisztet kell alá szórni mert különben leragadnak. Ekkor bő forró olajban kisütöm.
Nekem nincs kenyérsütő gépem de így is összegyúrom kb 5-7 perc alatt és nagyon jól meg szokott kelni. Valami isteni az íze, szerintem a krumplitól, próbáljátok ki. :) Már rengetegen elkérték a receptet és mindenki áradozik róla. :)
Elkészítési idő: 70 perc
Lángos mókuskalány módra recept
Hozzávalók:
1 élesztő (ne instant!) , 4 dl tej , 3 főtt krumpli összetörve , liszt , só
olaj a sütéshez
Elkészítés:
Egy deci langyos tejben felfuttatod az élesztőt, egy kávéskanál cukorral.
Ezután hozzáadod a maradék tejet, sót, az összetört és mindenképpen kihűlt! burgonyát, majd annyi lisztet, hogy a tészta összeálljon. Nem szabad túl kemény legyen, inkább tégy bele kevés olajat, ha nem sikerül megdagasztani. Egy órát legalább keleszd, a két-háromszorosára fog kelni.
Bő, forró olajba szaggasd bele, kb maroknyi darabokban. Jól lapítsd el a tésztadarabokat, mert különben nem lesz hólyagos.
Elkészítési idő: 2 percKalóriatartalom: sok.. kcal
Lángos, mint a piacon recept
Hozzávalók:
1 kg liszt , 3 doboz kefir , 2 dl tej , 2 tojás , 5 dkg élesztő , 2 kk só
Elkészítés:
Az élesztőt a tejben pici cukorral megfuttatjuk, majd összekeverjük a liszttel, kefirrel, tojással, sóval. Jól kidolgozzuk és a hűtőbe rakjuk, másnap (aznap estére is jó)bő forró olajban sütjük, vizes kézzel formáljuk.
Tetejére fokhagymás tejföl + füstölt sajt
Jó étvágyat :)
Tanácsok:
Fél adaggal is sok lángos lesz. Pár napig eláll a hűtőben. Mindig csak annyit süss ki amennyit megesztek, frissen az igazi.
Igazi piaci lángos. Isteni.
Pikáns ízű sajtos lángos recept
Hozzávalók:
40 dkg átszitált liszt , 1 evőkanál só , 1 evőkanál sütőpor , 12,5 dkg reszelt Cheddár jellegű sajt , 1 tojás , 1 evőkanál olaj , 1 evőkanál mák , 2,5 dl tej
6 szelet füstölt sonka hagymás sajt
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat összekeverjük a sajttal. A tejet, olajat és felvert tojást hozzáadjuk. Kilisztezett deszkán gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, 2-3 cm vastagságúra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval 6db 6 cm átmérőjű kört vágunk ki. Sütőlapra helyezzük, tejjel kenegetjük, megszórjuk mákkal. 220 fokon aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve hűlni hagyjuk, majd kettévágjuk, és a közepét sonkával és sajttal töltjük.
Pofon egyszerű lángos recept
Hozzávalók:
3 dl tej , 2 dkg élesztő , 1 tojás , 5 dkg margarin , só ,
annyi liszt hogy közepes keménységű tésztát kapjunk
Elkészítés:
A hozzávalókból tésztát készítek, 30-40 percig kelesztem, majd forró olajban mindkét oldalát megsütöm.
Tanácsok:
A margarint olvaszd fel és sokkal simább tésztát kapsz!
Maratoni lángos recept
Hozzávalók:
1 kg liszt, 5 dkg élesztő , 2 dl tej pici cukorral felfuttatva, 2 evőkanál olaj,
2 dl tej, 1 dl víz, 1 evőkanál só, 1 egész tojás, 2 dl tejföl
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverem és simára verem - kézzel kb. 1/2 óra.
Nagyobb nylon zacskót belül kiolajozok, tálcára rakom és úgy teszem bele a tésztát. Hűtőbe rakom, kb. 2-3 óra múlva süthető !
Olajat forrósítok, a tésztából kitépek egy darabot és kézzel nyújtom, húzom - esetleg vizes, nedves kézzel -, majd a forró olajba teszem, mindkét oldalát pirosra sütöm.
Tanácsok:
A tészta egy hétig is eláll a hűtőben! Frissen süthető belőle annyi, amennyire éppen szükségünk van!
Isteni burgonyás lángos recept
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 2 db közepes burgonya, 3 dl sós langyos tej
Elkészítés:
Az élesztőt belemorzsoljuk a lisztbe, belereszeljük a héjában főtt megpucolt burgonyát és a sós langyos tejjel bedagasztjuk.
Kelni hagyjuk kb fél órát, kiszaggatjuk.
Forró olajban aranybarnára sütjük.
Káposztás lángos recept
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 1 tojássárgája, 5 dkg vaj, 2 közepes nagyságú főtt burgonya, 50 dkg reszelt fehér káposzta, 3 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál cukor, törött bors, só
Elkészítés:
A reszelt káposztát felhevített olajon megforgatjuk, sóval, törött borssal ízesítjük, és megpirítjuk. A végén beleteszünk 1 mokkáskanál cukrot, hogy a színe kicsit sötétebb legyen. Félretesszük, és elkészítjük a lángos tésztáját. A burgonyát héjában, enyhén sós vízben megfőzzük, és a héját leszedve krumplinyomón áttörjük. Az élesztőt fél deci tejben megfuttatjuk, és összedolgozzuk a liszttel, az áttört főtt burgonyával, a pirított káposztával, a tojás sárgájával, sóval, és annyi langyos tejjel, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Cipót formálunk belőle, és kilisztezett tálba tesszük. A tetejét megszórjuk liszttel, és tiszta konyharuhával letakarva, langyos helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Ezt követően lisztezett deszkán félujjnyi vékonyra kinyújtjuk, és tenyérnyi darabokat szaggatunk belőle. Széthúzzuk, hogy a tészta vékonyabbá váljon. Letakarva újabb 15 percig pihentetjük, majd bő, forró olajban szép pirosra sütjük. Papírtörlőre téve felitatjuk róla a felesleges olajat, és melegen fogyasztjuk. Teával kínálva finom vacsora
Tanácsok:
Ha lángost sütünk, használjuk hozzá ezt a lángos alapreceptet, csak hagyjuk ki belőle a káposztát.
Töki lángos recept
Hozzávalók:
1 kg liszt , 1 db főtt burgonya, 5 dkg élesztő , 1 db kockacukor , 4 dkg só , tej
Elkészítés:
Kelés után nagy tepsibe tesszük egészben. Tetejére szeletelt vöröshagyma, szalonnakocka, préselt fokhagymával kevert tejföl kerül, és készre sütjük mint a kelt tésztákat szokás. Kemencében sütve az igazi.
Na ezt biztosan nem készítem el, ez nem gyerebe.
Lángos Ibitől recept
Hozzávalók:
1kg liszt , 2 dl tej , 6dl kefir , 5dkg élesztő , 2 db tojás , 1 evő kanál só
1 lapos evő kanál cukor
Elkészítés:
Az élesztőt megfuttatjuk a 2 dl tejben.
Minden mást egy tálba teszünk mikor az élesztő felfutott hozzáadjuk és jól kidolgozzuk, hogy egy lágyabb tésztát kapjunk! majd hűtőszekrénybe tesszük és egy éjszakára ott hagyjuk pihenni.
Folpackkal letakarva célszerű elrakni a hűtőbe!
Tanácsok:
Egy jó nagy edénybe kell begyúrni mert nagyon meg fog kelni és kifut a hűtőbe!
Tartós lángos recept
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt , 2 teáskanál só , 2 evőkanál cukor , 2,5 dkg élesztő
2 egész tojás , 2 dl kefir , 1 dl tej (tartós)
Elkészítés:
A hozzávalókat összedagasztom, 1-2 óráig kelesztem. Kézzel is lehet, de nagyban megkönnyíti a munkát a kenyérsütőgép dagasztóprogramja. A megkelt tésztakupacból gombócokat szakítok és a kezeim között széthúzogatom, kb. 10 nagy darab jön ki belőle. Bő, forró olajban kisütöm. Az elkészített tésztát 2-3 napig is a hűtőben tarthatjuk és csak kicsippentünk belőle néhány adagnyit, amennyit frissen akarunk sütni. Aranysárgára sütjük, nem szívja magába az olajat. Fokhagymás kenővel, tejföllel, reszelt sajttal vagy más finomsággal kínáljuk.
Lusta lángos 2. recept
Hozzávalók:
3 dkg élesztő , fél liter tej , 1 kg liszt , 2 dl tejföl , 1 evőkanál só
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben megfuttatjuk, és a liszttel, a tejföllel és a sóval nem túl lágy tésztát gyúrunk belőle. Letakarjuk, és kb. fél órát langyos helyen kelesztjük.
A tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk tetszés szerinti nagyságú formákra. Forró olajban, frissen annyit sütünk ki belőle, amennyi éppen elfogy
Tanácsok:
A maradékot kiolajozott zacskóba tesszük, és 1 héten keresztül akkor sütünk belőle, amikor akarunk. Hűtőben (nem a fagyasztóban) tároljuk. Sajttal, fokhagymával, tejföllel megszórva nagyon finom.
lángos recept
Hozzávalók:
-20dkg liszt + 2ek , -20dkg krumpli , -2dl langyos víz , -1dkg élesztő , -só
Elkészítés:
A krumplit héjában megfőzzük majd főzés után megtisztítjuk és áttörjük.
Az élesztőt 1dl langyos vízben és két kanál lisztben felfuttatjuk,majd hozzáadjuk az áttört krumplit,a 20dkg lisztet,1dl langyos vizet és a sót. Összedolgozzuk és letakarva egy órán keresztül kelesztjük., majd 4dkg-os cipókra osztjuk és még fél órán át állni hagyjuk. Kézzel laposra nyomkodva forró olajon megsütjük.
Kapros vagy fokhagymás tejföllel tálaljuk!
Tanácsok:
Hirtelen sül, ezért figyeljünk oda készítése közben!
Elkészítési idő: 120 perc
Réteges tepertős pogácsa recept
Hozzávalók:
60 dkg liszt , 3 dl tej , 3 dkg élesztő , 1 kanál cukor , só , 2 tojás , tejföl
30 dkg darált tepertő
Elkészítés:
A lisztet a tejjel, élesztővel a cukorral, sóval és a 2 tojás sárgájával, ha szükséges tejföllel, kissé lágyabb jól kidolgozott tésztát dagasztunk.
Ha megkelt, jól kinyújtjuk és 10 dkg darált tepertőt simítunk bele, mint a beiglit, feltekerjük és két oldalról összehajtjuk. Még kétszer megismételjük a nyújtást szintén 10-10 dkg tepertővel megkenjük, de már nem tekerjük fel, csak hajtogatjuk a tésztát.
A nyújtások között 15-20 perc pihentetés szükséges. Tehetünk bele ízlés szerint fekete borsot is. Ha kiszaggatjuk, a tetejét felvert tojással megkenjük és sütőbe tesszük.
Tanácsok:
A pogácsákat gyorsan süssük,jó meleg sütőben, különben kiszáradnak.
Hajtogatott tepertős pogi recept
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 25 dkg darált tepertő, 3 dkg élesztő, 1 dl tejföl, 2dl fehér bor,
10 dkg zsír, 2 dl langyos sós víz, 1 teáskanál cukor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 púpozott teáskanál só a tetejére 1 egész tojás 1 tojássárgája a kenéshez.
Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl langyos sós vízben elkeverjük a cukorral kis liszt hozzáadásával felfuttatjuk. A lisztet, sót, bort, zsírt, tejfölt, törött borsot, a felfuttatott élesztőt és hozzáadunk annyi langyos sós vizet, hogy rétestészta keménységű tésztát kapjunk, alaposan összedolgozunk, majd kb 1 óra kelesztés után vékonyra kinyújtjuk. A ledarált tepertőt rákenjük a kinyújtott tésztára, és úgy csavarjuk fel, mint a rétest szokás. 30 percig pihentetjük, majd újból kinyújtjuk és felcsavarjuk. 30 perc múlva megismételjük, majd harmadszor is kinyújtjuk. Ha a harmadik 30 perc pihenőidő is letelt,2 centire nyújtva, a tészta tetejét éles késsel megkockázzuk, és kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Kikent sütőlemezre, tojássárgájával megkent kis pogácsákat, egymástól legalább 2 centire helyezzük és az előmelegített, forró sütőben közepes lángon világos barnára megsütjük.
Jó étvágyat!
Tanácsok:
Jó tanács, hogy nagyon jól ki kell dolgozni a tésztát az adalékokkal és a kelesztésnél vigyázni elsősorban télen , hogy langyos legyen a helyiség ahol kelesztjük. A tepsibe helyezés előtt én mindig megsodrom hogy magasabb legyen a tészta.
A pogácsát mindig forró sütőben süsük, mert ellenkező esetben kiszárad a pogi!!!
Ha elkészítetted és sikerült gratulálok és fogyaszd jó étvággyal!
Elkészítési idő: 90 perc
Leveles tepertös pogácsa recept
Hozzávalók:
1 kg finomliszt , 2 dkg kevés langyos tejben felfuttatott élesztő , 2 evőkanál rum , kb. 1 dl tejföl , 80 dkg tepertő , só (kb. 2 kávéskanál) , langyos víz
Tetejére: 1 db tojás
Elkészítés:
Kevés langyos tejben kevés cukorral kb. 10 perc alatt felfuttatjuk az élesztőt. A liszttel, a felfuttatott élesztővel, tejföllel, sóval, rummal, langyos vízzel tésztává gyúrjuk, alaposan kidolgozzuk. Lisztezett gyúrótáblán ujjnyi vastagságúra, kocka alakúra nyújtjuk. A tepertőt ledaráljuk, majd egyharmad részét a tésztára kenjük. Hajtogatjuk balról, felülről, jobbról, alulról. Fél órán keresztül hagyjuk pihenni, letakarva. Megint kinyújtjuk, a harmad tepertővel bekenjük, hajtogatjuk. Megint hagyjuk fél órán keresztül pihenni. Harmadszorra is kinyújtjuk, a maradék teperővel bekenjük, hajtogatjuk, pihentetjük fél órán keresztül. Másfél - kétujjnyira nyújtjuk, bevagdossuk, szaggatjuk, pihentetjük. A tojással a pogácsa tetejét megkenjük.
Előmelegített sütőben sütjük 15-20 percig.
Hajtogatott túrós pogácsa recept
1 kg finomliszt , 2 dkg kevés langyos tejben felfuttatott élesztő , 2 evőkanál rum , kb. 1 dl tejföl , 80 dkg tepertő , só (kb. 2 kávéskanál) , langyos víz
Tetejére: 1 db tojás
Elkészítés:
Kevés langyos tejben kevés cukorral kb. 10 perc alatt felfuttatjuk az élesztőt. A liszttel, a felfuttatott élesztővel, tejföllel, sóval, rummal, langyos vízzel tésztává gyúrjuk, alaposan kidolgozzuk. Lisztezett gyúrótáblán ujjnyi vastagságúra, kocka alakúra nyújtjuk. A tepertőt ledaráljuk, majd egyharmad részét a tésztára kenjük. Hajtogatjuk balról, felülről, jobbról, alulról. Fél órán keresztül hagyjuk pihenni, letakarva. Megint kinyújtjuk, a harmad tepertővel bekenjük, hajtogatjuk. Megint hagyjuk fél órán keresztül pihenni. Harmadszorra is kinyújtjuk, a maradék teperővel bekenjük, hajtogatjuk, pihentetjük fél órán keresztül. Másfél - kétujjnyira nyújtjuk, bevagdossuk, szaggatjuk, pihentetjük. A tojással a pogácsa tetejét megkenjük.
Előmelegített sütőben sütjük 15-20 percig.
Hajtogatott túrós pogácsa recept
Hozzávalók:
-25 dkg Rama , -50 dkg liszt , -25 dkg tehéntúró , -2 dl tejfel , -1 tojás
-10 dkg reszelt sajt , -4 dkg élesztő , -1 kk. só , -egy csipetnyi cukor ,
tetejére: ,
-1 tojás , -reszelt sajt
Elkészítés:
Elkészítés:
A Ramát olvasszuk fel, a legegyszerűbb mikrohullámú sütőben. A liszt köré rakjuk a tehéntúrót, a tejfelt, valamint az egész tojást. A lisztre morzsáljuk az élesztőt, adjuk hozzá a sót és a csipetnyi cukrot. Dolgozzuk a tésztát jól össze, majd nyújtsuk ki téglalap alakúra. Szórjuk meg kevés reszelt sajttal, hajtogassuk össze. Ezt 30 percenként még kétszer ismételjük meg. Nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra, pogácsaszaggatóval szaggassuk ki.
A pogácsák tetejét késsel mintázzuk, bekenjük tojással és reszelt sajttal megszórjuk.
Belisztezett sütőlapra helyezve forró sütőben világosbarnára sütjük.
Tanácsok:
Villanysütő: 225 celsius fok 5. fokozat
Gázsütő: 4. fokozat
Sütési idő: kb. 15 perc
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése