2012. november 19., hétfő

gabonakonyha receptek


 gabonakonyha receptek

Mit főzzünk gabonából?



A gabonakonyha aranyszabályai

A gabona megvásárlásakor fő szempont az legyen, hogy lehetőleg ellenőrzött ökológiai termelésből származzon. Ügyelni kell a gabonafélék frissességére. Főzés előtt kóstoljuk meg, szagoljuk meg a nyersanyagokat - az avasodás keserű ízzel és jellegzetes, kellemetlen szaggal jár. Csak étkezésre alkalmas szemes gabonát használjunk. Főzés előtt érdemes kiteríteni, átválogatni. Napi étkezésünkben legalább 15-20 dkg gabonaféleség szerepeljen. A naponként változtatott gabonatáplálék fedezi szervezetünk ásványi só- és tápanyagigényét.
Költségesebb, de igen megbízható tárolást biztosít a cirbolyafenyőből készült gabonaláda. Ennek illatát a kártevők nem szeretik. Ha kismértékű molyosodást tapasztalunk, a gabonamagvakat mossuk át, majd alacsony hőfokú sütőben szárítsuk ki, állandó kevergetés mellett. Ha fokozottabb molyosodást tapasztalunk, a gabonát NE használjuk étkezésre. Átmosva és megfőzve csak állati takarmányként alkalmazzuk. A gobonaféléket mag és őrlemény formájában hűvös és száraz helyen, vászon- vagy papírzsákban tároljuk. A zsákokat rendszeresen mozgassuk, hogy jól levegőzzenek. A gabonaszemek meghatározott idejű áztatása azért fontos, mert a gabonában lévő vasnak, kalciumnak és magnéziumnak a belekban történő felszívódását akadályozó gabona-fitinsavtartalom csak a megfelelő áztatás hatására bomlik le. Különleges ízt nyerhetünk, ha a mosást követően enyhén megpirítjuk, és utána főzzük vagy őröljük a gabonát. A keményebb gabonamagvaknál az emészthetőséget is növelhetjük, ha beáztatásuk előtt 70-80 °C-on 40-50 percig aszaljuk a szemeket. Az így elkészített zab, hajdina, barnarizs, köles magjai főzés után pergőbbek lesznek. A gabona főzésekor a sót csak a főzés végén ajánlatos hozzáadni, így a főzési idő lerövidül, és a mag könnyebben puhul meg. A gabonaétkezés legyen legyen változatos, párosuljon zöldségekkel, salátákkal és gyümölcsökkel.


Ezen a nyáron eljutott hozzám Somlósi Lajos bácsi hangja, amint az ősi magyar konyháról mesél. Nagyon megragadott, ezért ismerőseim körében elkezdtem terjeszteni az egészséges gabona alapú táplálkozásról szóló okosságokat. Tönkölybúza, köles, árpa, zab és hajdina, mindnek megvan a szerepe és helye az étrendben. Igenám, de mit lehet csinálni azokkal a magvakkal, amelyeket a bio boltban megvásárolunk? Szépen felsorakoztattam a konyhában a gabonákat, majd ösztöneimre bíztam magam, és elkezdtem velük kísérletezni.

Zabkása reggelire – egy tartalmas nap indítása
Gabonák a konyhábanLajos bácsi szerint a lovak a zabtól futnak gyorsan, lehet, hogy Fehérló fia is zabkását evett Kapanyányi Monyók hasáról. A zabot mindig frissen őröljük meg, mert azonnal oxidálódni kezd. A boltban vásárolt hengerelt, tört vagy pehely formájú zab nem jó. Csak egész szemeket vegyünk, és mindig annyit őröljünk meg, amennyit azonnal felhasználunk. Egy kis kézimalom lenne a legmegfelelőbb, de a kis kávédaráló is megteszi. 2 fő részére megmosunk két marék zabot, és a szűrőt egy kis időre konyharuhára tesszük a zabbal együtt, hogy száradjon. Majd megdaráljuk a kávédarálóban. Nem kell megvárni, amíg liszt lesz belőle, lehetnek benne darabolt szemek is. Egy kis lábosba tesszük, és felöntjük 4 dl rizstejjel és egy deci vízzel.
Zabkása főzés közbenRengeteg nedvességet felszív, ne aggódjunk a pontos adagolás miatt. Beleteszünk ízlés szerint 2 ek kókuszreszeléket, 1 kk frissen reszelt gyömbért, csipet szerecsendiót, csipet C vitamint, 3 ek mézet, 1 kk fahéjt. (C vitamint minden gabonaféléhez ajánlatos adni, vagy C vitaminos vizet inni étkezés után, mert a gabonaféléknek saját penész fajtájuk van, és akár észrevesszük, akár nem, egy kis penészt mindig megeszünk. A C-vitamin elpusztítja a penészmérget.) Keserű csokoládét is olvaszthatunk bele.
Lassú tűzön, sűrű kevergetés mellett 10-15 perc alatt felszívja a nedvességet, és megduzzad. Bátran önthetünk bele még vizet, inkább folyékony legyen, mint sűrű. Közben bármit készíthetünk a konyhában, csak időnként keverjük át. Végül lefedjük, és elzárjuk a gázt, villanyt. Legalább még 10 percig szívja magát, ha 20 percig kibírjuk, az sem baj, annál puhább lesz. Tálaláskor megszórjuk szezám maggal, fahéjjal, kakaóval, ki mivel szereti. Most már hazánkban is lehet kapni Chia magot, azzal is megszórhatjuk. Kedvencem a fahéjas, darált mákos verzió, de tehetünk rá darált diót, lekvárt is.
Zabkása tálalvaNagyon egészséges, finom, a gyerekeknek tejbegríz helyett ezt kellene gyakrabban enni. Férfiaknak meghozza a férfiasságát, rengeteg energiát ad és kreativitást. Kedves párom nagy előszeretettel fogyasztja. Nyugtató, frissítő hatása van, sugárzó személyiséget adnak a hölgyeknek, erősíti a külvilággal való kapcsolatokat. Életerőt és meleget ad, a bőr kiváló táplálója, tisztítója, magas és intelligens a zsír- és fehérjetartalma, védi a szívet. Elősegíti a csont és fogképződést. Sportolók és férfiak gyakran fogyasszák, mert támogatja az akaraterőt. Téli depresszió ellen kiváló. Pénteki étel.
Zöldséges köles quinoával


Zöldség alap gabonákhozMinden gabona ételemnek hasonló a zöldéges alapja. Zsiradékon megpirítjuk a vöröshagymát, ráteszünk 1 kockára vágott TV vagy pritamin paprikát, 3-4 szelet erős zöldpaprikát, 1 héjazott paradicsomot (forró vízbe tesszük a paradicsomot, majd könnyedén lehúzzuk a héját), szeletelt fokhagymát, fél cukkinit, fél csésze zölborsót, zöldbabot, kukoricát (mirelit is lehet), szeletelt sárgarépát, fél karalábét – bármilyen zöldséget, amit szeretünk. Kis vízzel felöntjük, és 15-20 percig pároljuk. Himalájai sóból egy kis lapátkával teszünk bele, majd fűszerezzük: frissen reszelt gyömbér, szerecsendió, kurkuma, cayenne bors, bazsalikom, oregano – ízlés szerint. Én nem használok fekete borsot, mert terheli a májat, sem őrölt fűszerpaprikát. Inkább piros hegyes erős paprikát veszek, és akár szárítva is egy kis darabot beleteszek, majd kiveszem, ha kész.
Amennyiben pici gyerekeknek főzünk, elhagyjuk a csípős hozzávalókat. Párolás után megmosunk szűrőben  egy teásbögrényi kölest és harmadannyi quinoát – természetesen csak kölessel is nagyon finom. Sőt, alapszabályként elfogadhatjuk, hogy csak helyben termelt élelmiszereket fogyasszunk. A quinoa a tengeren túlról érkezik, és még nem honosítottuk. Felöntjük vízzel, hogy bőven ellepje. Én Pi vizet használok főzéshez is. Kétszer annyi víz legyen rajta, mint amennyi a száraz anyag tartalom zöldséggel együtt. A köles nagyon hamar felszívja a vizet, és nem lesz ideje megpuhulni, ha nincs rajta elég. Félig lefedve lassú tűzön pároljuk, 2-3-szor átkeverjük. Amint lefőtt róla a víz, átkeverjük, frissen aprított petrezselyemmel megszórjuk, lefedjük, elzárjuk a gázt, villanyt, és lefedjük 20 percre.
Zöldséges kölesTálalhatjuk tejföllel és reszelt Karaván sajttal. Mi még aprított lilahagymával is megszórjuk. Nagyon gyorsan megfő, könnyen emészthető, aggódás, szorongás ellenszere, nyugtatja a hasnyálmirigyet. A bőr, a köröm, a haj, a fogzománc barátja. Nyári eledel, hűt. (Télen inkább hajdinából készítsük ezt a zöldséges eledelt.) Fogyáshoz, szülés után alakunk visszanyeréséhez nagyon jó a köles. Vashiány, cukorbetegség esetén is ajánlott. Szerdai étel.
Főzelékek tönkölybúzával
Lencsefőzelék tönkölyliszttelFőzelékeket fehér liszt helyett frissen darált tönkölybúza liszttel sűrítjük be. 3 ek tönkölybúzát megdarálunk lisztté, összekeverjük tejföllel, tejszínnel, majd belekeverjük a főzelékbe. Lassú tűzön még 10 percig főzzük, kevergetés mellett, mert a tönkölyszemek lassabban puhulnak, mint a sima liszt. Azonban sokkal ízletesebb, több energiát ad és egészségesebb.
Az életerőt adja vissza, a férfiak megtermékenyítő képességét. Majdnem minden tápanyagot hordoz, rosttartalma tisztít, harmonizálja a szervek kapcsolatát, támogatja az idegrendszert, magas fehérje tartalma minőségében hasonló az emberéhez, hamar beépül. Támogatja a szellemi munkát. A tönköly vasárnapi eledel.
A gabokákban tárolt információ elengedhetetlen az élethez, főleg azok fontolják meg, akik vegán életmódot folytatnak, mégsem esznek változatos gabona ételeket.

Somlósi Lajos a Konyháról (Első Rész)

Somlósi Lajos a Konyháról (Második Rész)

Somlósi Lajos a Konyháról (Harmadik Rész)

Somlósi Lajos a Konyháról (Negyedik, Befejező Rész)

http://www.youtube.com/watch?v=J7GoovXQeSA&feature=relmfu

Tudtad, hogy tudatosan mérgezik a magyarokat? 1/2. - Új honlap: MKH.VALOSAG.NET

Tudtad, hogy tudatosan mérgezik a magyarokat? 2/2. - Új honlap: MKH.VALOSAG.NET






Nyers Csaba - Gabona receptek és konyhai aranytanács









{Letöltés .doc formátumban}

Kukoricalepény

Hozzávalók:
200 g kukoricaliszt
200 g kukoricadara
200 g vörösliszt vagy teljes kiőrlésű búzaliszt
7 ek. szójaliszt (tojás helyett)
egy csipetnyi szódabikarbóna vagy foszfátmentes sütőpor
ízlés szerint sóval sózzuk
1/2 csésze len- illetve szezámmag
2 dl hidegen sajtolt napraforgó olaj
víz

A hozzávalókból sűrű, folyékony masszát keverünk, fél órát állni hagyjuk. Kiolajozott, még jobb, ha kókuszzsírral kikent tepsibe öntjük, majd közepesen forró sütőben 3/4 órát sütjük. Szeletekre vágva tálaljuk.

Kukorica gánca

Hozzávalók:
kukoricaliszt
víz
mák
méz

Enyhén sós, forrásban lévő vízbe folytonos kevergetés mellett kukoricalisztet öntünk, olyan sűrűre, hogy a kanál megálljon benne. Lefedve néhány percig főzzük, majd rövid ideig állni hagyjuk. A masszát olajba mártott kanállal egy mélyebb tálba szaggatjuk. Mézzel és mákkal tálaljuk.

Puliszka

1. Forrásban lévő vízbe kukoricadarát öntünk állandó kevergetés közben. Vizes deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra elsimítjuk. Megkenjük vajjal, túróval jó vastagon, majd gyorsan feltekerjük, ki ne hűljön, mert csak forrón jó! Fonállal vágjuk szeletekre.
2. Darával és liszttel is készíthetjük, úgy mint az előzőt. Ha megfőtt a massza, kiborítjuk a deszkára, és vizes kézzel egy bucinak összelapogatjuk. Ezt is cérnával vágjuk, de a forró puliszkára hideg, lehetőleg házi tejet öntünk.
Hajdina gombóc
250 g főtt hajdinát ledarálunk és összekeverünk 50 g friss édes tehéntúróval, 30 g barna, vagy graham liszttel, 1 tk. őrölt korianderrel, 1 csipet curryvel, majd lisztes kézzel gombócokat formálunk. A gombócokat forró vízben 10 percig főzzük.

Hajdina halmok

Hozzávalók:
250 g hajdinaliszt (ha lehet frissen őrölt)
1/2 l ásványvíz
100 g frissen darált dió
100 g finomra vágott datolya
3 ek. olaj
és ha van belereszelhető 1 db vegyszermentes narancsnak a héja

Kikeverés után 1 óráig állni hagyjuk, majd olajos vagy kókuszzsíros tepsiben kis halmocskákba osztva elhelyezzük a tésztát. Előmelegített forró sütőben 20 percig kell sütni. Hónapokig megtartja ízét, zamatát.

Köles kása

A kölest vízben puhára főzzük. Összekeverjük megmosott, beáztatott mazsolával, mézzel, dióval, barna héjától megtisztított mandulával, fahéjjal és vagy őrölt vaníliával. Rövid ideig állni hagyjuk.
Zöldséges köles
Hozzávalók:
12 dkg köles
2 közepes vöröshagyma
1 zöldpaprika
1 cukkini
1 padlizsán
3 evőkanál olivaolaj

borsika
6 gerezd fokhagyma
kakukkfű
babérlevél

Pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, tegyük bele a szeletekre vágott zöldséget, a paprikát csíkokra vágva. Fűszerezzük, majd lassan, kevergetve adjuk hozzá a kölest. Lefedve kb. 20 percig pároljuk.

Kása

Bármelyik gabonapehelyből egyszerűen készíthetünk kását. Azonban néhány dolgot figyelembe kell vennünk. A zab és a köles hideg időre való. Az árpát inkább nyáron fogyasszuk. A gabonát fogyaszthatjuk zöldségekkel, de a gyümölcsöknek inkább az aszalt változatát használjuk. Gazdagíthatjuk a kásánkat olajos magvakkal vagy hidegen sajtolt olajjal, fűszerekkel (fahéj, őrölt vanília, pirospaprika, kömény, zöldfűszerek, stb.), mézzel vagy egy kevés tamari szójaszósszal. A főzésükről: ha egész gabonaszemet használunk áztassuk be előző nap, a pelyhet és az egész szemeket is kis lángon, lassan duzzasztva főzzük. Az így elkészített ételt ügyesen variálva mindennap fogyaszthatjuk, nem fogjuk megunni.

Müzli tönkölypehelyből 

Hozzávalók: egy marék tönkölypehely, 1-2 dl friss almalé, fél marék mazsola, friss, idei dió, egy kanál méz
Elkészítése: az almának centrifugáljuk ki a levét. Ha nincs gyümölcscentrifugánk, akkor reszeljük le, picit hagyjuk állni, és szűrőben nyomkodjuk ki a levét. Az almalében áztassuk a pelyhet, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót. A diót a tetejére szórjuk. Ennél kitűnőbb és táplálóbb reggelit elképzelni sem tudok!

Tönkölylepény 

Hozzávalók: 10 dkg teljes kiőrlésű tökölyliszt, 2-2,5 dl víz, só, egy kiskanál olaj
Elkészítése: a liszthez folyamatos keverés mellett adjuk hozzá az összes vizet, majd hagyjuk állni egy órát a keveréket. Pihentetés után adjuk hozzá az olajat, majd jó minőségű serpenyőben süssük ki a lepényeket. A jó lepény 2-3 mm vastag, melynek mindkét oldalát jól megsütöttük. Sütés után bedörzsölhetjük fokhagymával, fogyaszthatjuk friss paradicsommal, kecskesajttal; megszórhatjuk párolt zöldségekkel, vagy akár pácolt szójával is.

Spenótos tönkölytészta citromos tőkehalfilével 

Hozzávalók: 25 dkg száraztészta, 1 szép tőkehalfilé, 1 citrom, só, bors (szerencsére már nálunk is készen kapható spenótos tönkölytészta, de ha véletlenül nem tudjuk megvenni, akkor készítsük el magunk a keretben található recept szerint)
Elkészítése: a tésztát lobogó, forrásban lévő vízbe főzzük, al dente', vagyis addig, amíg a főtt tészta vágási felületén még egy apró lisztcsík látható. Ekkor a tésztának tartása marad, finomabb íze és tetszetősebb állaga lesz. Ha megfőtt, leszűrjük, lecsepegtetjük. A halat sózzuk, borsozzuk, majd egy kanál olívaolajon mindkét oldalát megsütjük úgy, hogy sütés közben egy citrom levét ráfacsarjuk. Miután a hal megsült, a tésztát ugyanebben a serpenyőben forgassuk át. Kevés reszelt citromhéjjal is ízesíthetünk.

Mozzarella tönkölypalacsintában 

Paradicsomos mozzarella-tálunkat most egy kicsit másképp készítsük el!
Hozzávalók: teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, tej, tojás, só -a palacsintatésztához; mozzarella, paradicsom, friss bazsalikom, extra szűz olívaolaj, só, frissen őrölt bors -a töltelékhez
Elkészítése: a lisztből, tejből, tojásból, kevés víz hozzáadásával készítsük el a palacsintatésztát, pihentessük egy órát, majd süssük meg a palacsintákat. A tészta pihentetése közben készítsük el a tölteléket: a mozzarellát most kivételesen ne karikára, hanem 1x1 centis kockára vágjuk fel. A paradicsomot is ugyanekkora darabokra szeljük fel. Előfordulhat, hogy az ősszel kapható paradicsomoknak már vastagabb és keményebb a héja. Sokan nem is tudják, pedig igen érzékenyek rá. Olykor kevés, könnyű, paradicsomos étel után is előfordulhat enyhébb gyomorfájás, amelyet az igen nehezen emészthető paradicsomhéj okoz. Ha tehát vastagabb a paradicsom héja, forrázzuk le, így egy pillanat alatt eltávolítható. A felkockázott sajttal keverjük össze a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg olívaolajjal, majd szórjuk meg gazdagon felaprított, friss bazsalikommal. Ezt a tölteléket tegyük a palacsintánkba. Egy gerezd paradicsommal és egy szép bazsalikomlevéllel díszítsünk. Igen mutatós, finom étel.


Végül sokak kedvence, egy ínycsiklandó finomság, amelyre Nyers Csaba: Bevezetés a gabonakonyhába című nagyszerű könyvében bukkantam:
Magyar bögre-tészta vagy muffin 

Tésztánk sütőformát igényel, mert akkor mutat szép formát! Sokféleképpen, saját elképzelések alapján variálható, például zöldségfélékkel is (cukkíni, sütőtök, csicsóka stb.). A leglényegesebb, hogy sűrű palacsintatészta-állagú legyen, egy kis szódabikarbónával elkeverve.
Hozzávalók: 2 csésze tönkölybúzaliszt, 5 dkg vaj vagy olaj, mazsola, dió vagy napraforgómag, méz, bármilyen idényjellegű gyümölcsdarabok, kis lekvár és egy kávéskanál szódabikarbóna
Elkészítése: a tönkölybúzalisztben elkeverjük a szódabikarbónát, kis sót és minden hozzávalót beletéve, annyi tisztított vízzel eresszük fel, hogy sűrű palacsintatészta-állagot kapjunk (kis citromlével ízesítem). Jól elkavarva, olajozott sütőformában, előhevített sütőben, majd mérsékelt lángon 20-25 perc alatt megsütjük.-

Spenótos tészta 

A spenótot egy kanál fokhagymás olajon megforgatjuk, majd ha kihűlt, vágjuk össze jó apróra, amíg szinte pépes nem lesz. Eközben a tönkölyliszthez adjunk annyi vizet, hogy tésztává összeálljon, majd dolgozzuk bele a parajt is. Gondosan gyúrjuk át, azután fóliába tekerve pihentessük egy órát. Ezután kinyújthatjuk, formázhatjuk, vagy akár ki is száríthatjuk felhasználásig.

Tudta-e? 
A tönkölyből újabban teljes értékű búzahúst is készítenek, amely ugyanúgy használható, süthető-főzhető, mint bármelyik állati eredetű húsSokat emlegetett fehérjéi miatt az állati hús egy az egyben kiváltható vele, nem kell többé aggódni a -nélkülözhetetlen- állati eredetű fehérjék miatt. Kiválóan illenek hozzá a friss zöldfűszerek, különösen a kakukkfű, rozmaring és majoránna.

Tönkölyös kenyér

Hozzávalók:
• 50 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
• 50 dkg finom tönkölybúzaliszt
• 2 tk őrölt koriander
• 1 ek só
• 1 csomag élesztő
• 15 dkg kovász (bioboltban kapható)

Elkészítése:
Keverjük össze a lisztet a korianderrel és a sóval. Morzsoljuk szét az élesztőt, majd keverjük össze 6 dl hideg vízzel, és keverjük hozzá a kovászt. Keverjük hozzá a lisztet.
Dagasszuk kézzel kitartóan, amíg egyenletes lesz és puha.

A kész tésztát letakarva kelesszük 1-2 órán át, míg a duplája nem lesz a mérete. Ekkor dagasszuk át még egyszer, majd tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és nyomkodjuk kenyér formájúra. Kelesszük még 15 percet, miközben előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
A sütő aljába tegyünk egy tepsiben vizet, és tegyük be a kenyeret a rácsra. Körülbelül 55 perc alatt sül meg.

”A tönkölybúza a legjobb gabonafajta.
Meleg, zsíros, és tápláló, mégis lágyabb,
Mint a többi gabona. Aki ezt fogyasztja,
Annak vére és húsa egészséges lesz, lelkébe
Pedig boldog értelem és öröm költözik.
Bármely formában fogyasztva ízletes."

Az egészséges táplálkozás hívei közül is kevesen ismerik a tönkölybúzát, annak ellenére, hogy ez a gabonafajta már a Magyarországon élő ősemberek barlangjában is megtalálható volt. A legrégebbi, hazánkban talált tönkölylelet Kengyelről ismert és mintegy 8000 éves. Az ismeretlenség azonban nem véletlen, hiszen hosszú évekig semmit nem lehetet erről a gabonafajtáról hallani, mert feldolgozása nehezebb, mint a közönséges búzáé. A tönköly hazánkban 1995-ben jelent meg újra.

A közönséges búzához képest ez a gabonafajta magas fehérjetartalommal rendelkezik és aminosav tartalma is nagyon kedvező. Napi 10-15 dekagramm teljes őrleményű tönkölykenyér biztosítja az ember napi aminosav, vitamin és ásványi anyag szükségletét. Ezen kívül pedig alig van az emberi szervezetnek olyan része amelyre a tönkölybúzának nincs jó hatása.

A tapasztalatok szerint a rossz vérkeringésű emberek testét gyorsan felmelegíti, ebből a gabonából készült leves aminek elfogyasztása után a hatás rögtön érezhető. A tönkölybúza magas zsírtartalma miatt jótékony hatással van az idegrendszerre is. Az idegek egy különleges zsírpárnába, úgynevezett mielinhüvelybe vannak beágyazva, ami segíti az agyba jutó impulzusok továbbítását. Vékony mielinhüvely esetén az impulzusok az átlagosnál gyorsabban száguldanak, amitől az ember idegessé válik. A tönkölybúza zsírtartalma erősíti ezeket zsírpárnákat és ezáltal az idegrendszert is. Az egész szervezetet ellátja energiával, nemcsak az izomszöveteket, hanem a kötő és védőszöveteket is. S azoknak, akik kedvet kapnak a tönkölybúza fogyasztásához, nem kell attól tartaniuk, hogy elhíznak, mert az egészséges arányban táplálja és fejleszti az izmokat, és optimálisan látja el a szervezet szükségleteit.

A tönkölybúza a közönséges búzával ellentétben nemcsak teljes kiőrlésű lisztként vagy sütve fogyasztható. Számtalan formában lehet enni: nyersen, főzve, durvára vagy finomra őrölve, korpa vagy akár nullásliszt formájában. Elkészítésének is számtalan módja van. Lehet belőle kenyeret sütni, süteményt, tésztát, levesbetétet, valamint a búzalisztből készített ételek mindegyikét el lehet készíteni tönkölybúzából is.

Varázslatos biokenyér

Hozzávalók: 60 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, 15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 10 dkg olajos mag (napraforgó-, szezám-, len- vagy tökmag) ízlés szerint, 1 doboz élőflórás natúr joghurt, 2 dl víz, kávéskanálnyi só, kevés szódabikarbóna, kevés olívaolaj a sütőlap megkenéséhez.
Elkészítése: A tönkölybúzalisztet szitáljuk egy nagyobb, lehetőleg keverőtálba. A rozslisztet is szitáljuk hozzá, szórjuk bele a magvakat, majd még szárazon alaposan keverjük össze (a keverést legjobb, ha konyhai robotgéppel, dagasztókar segítségével csináljuk). Tegyük hozzá a joghurtot és a vizet, majd ízesítsük sóval, és keverjük el benne a szódabikarbónát is. A vizet addig adagoljuk hozzá, amíg jól formázható, kemény tésztát kapunk. Formázzunk belőle cipót, majd a tetejét vizes késsel két-három csíkban vagy kereszt alakban vágjuk meg. A sütőlemezt - használhatunk egy tepsit is - vékonyan kenjük ki olívaolajjal, s közben a sütőt melegítsük elő körülbelül 200 C-ra. A cipót helyezzük a sütőlemezre, és toljuk a sütőbe, melybe előzőleg egy magasabb tepsiben vizet tettünk (a cipó legyen magasabban). Így süssük a biokenyeret körülbelül egy-másfél óráig, amíg világos-piros lesz a teteje. Ha kivettük a sütőből, azonnal permetezzük meg kevés vízzel, és csavarjuk egy konyharuhába, hogy így hülhessen ki.
Tápanyagtartalom 100 grammban: energia: 376 kcal/1579 kJ, fehérje: 14,2 g, zsír: 11 g, szénhidrát: 54 g


Nyers Csaba
Gyakorlati gabona-konyhai aranytanácsok


Minden civilizáció születése idején - szerte a világon -alapvetően szoros összefüggésben állt a gabonaalapú táplálkozással. Mitológiai és vallási örökségünk is, - Istenek ajándékaként - vall a gabonák életfontosságú szerepéről. A gabonákat, mint testünk építőköveit, tisztelet és megbecsülés övezte a régmúltban. A ma emberének feladata, hogy "újra felfedezze" az ősi erőt képviselő, teljes értékű, finomítatlan gabonákat, amelyek könnyen és gazdaságosan termelhetők, tárolhatók. Szemben a túlzott, nagyüzemi állattenyésztéssel. A gabonafélék - amelyek külön-külön, más és más - felbecsülhetetlen erőkkel, tápanyagokkal bírnak, képesek az életet, bármilyen körülmények között továbbvinni, fenntartani. Több gyümölcstáplálkozással és több teljes értékű gabonatáplálkozással az emberek egymás közötti békéje is megvalósulhatna!

De ehhez először az egyénekben kell a szemléletváltás, az összefüggések felismerése.

Az alábbiakban tárgyalom a gabona-konyhai gyakorlati és elméleti ismereteket:

Háztartási, vagy családi kis gabona-őrlőmalmot egy életre érdemes megvásárolni, így ételeinkhez minden nap frissen őrölt, teljes értékű gabonát tudunk biztosítani!

Gabonákat elkészítésük előtt mindig fontos a kövek és a homok miatt, bő-, és folyóvízben jól átmosni. Ezután lehet fajtáktól függően, pirítani, majd lehűteni, és utána főzni.

A következő táblázat mutatja a gabonafélék elkészítésének összehasonlítását:

Most részletekbe menő tanácsok következnek és egyheti gabona-forgó összeállítás.

- Gabona megvásárlásakor fő szempontunk legyen, hogy az, vegyszermentes termelésből származzon. Ami mellett általában tanúsító igazolás is van.

- Ügyeljünk a gabonafélék frissességére, főzés előtt kóstoljuk meg és szagoljuk meg a nyersanyagokat. Az avasodás keserű ízzel és jellegzetes szaggal jár.

- Csak étkezésre alkalmas szemes gabonát használjunk, főzés előtt érdemes kiteríteni, átválogatni.

- Napi étkezésünkben legalább 15-20 dkg gabona-féleség szerepeljen, teljes kiőrlésű formában.

- Naponkénti változatos gabona-táplálék fedezi szervezetünk ásványi-só, tápanyag igényét.

- Gabona-csírák 4. napon érik el csúcspontjukat, ekkor találhatók meg a vitaminok összetett formája.

- Gabonacsíráztatás legegyszerűbb módszere; - vegyük példaként a búzát. Egy éjszakára kb. 8-10 órára beáztatjuk bő vízbe. Egy nagy tálcára nedves ruhát terítünk, erre lazán ráöntjük a gabona magot és egy másik nedves ruhával letakarjuk. Ha lehet sötét helyre tegyük és naponként friss vízzel mossuk át. A ruhák legyenek mindig nedvesek. Egyenletes hőmérsékletű helyiségben tároljuk.

- „A gabonaféléket mag és őrlemény formában csak hűvös és száraz helyen tároljuk. Vászonzsákba vagy papírzsákba tegyük. A zsákokat rendszeresen mozgassuk a jobb levegőztetés miatt. Érdemes a zsákba friss babérleveleket is elhelyezni.

- Költségesebb, azonban igen megbízható és hagyományos tárolást biztosít a cirbolyafenyőből készült gabonatároló láda. Ennek illatát a kártevők nem szeretik.

- Ha kisméretű molyosodást tapasztalunk, akkor a gabonamagokat mossuk át, majd, alacsony hőfokú sütőben szárítsuk ki, állandó kevergetés mellett.

- Ha fokozottabban fertőzött molyosodást, lisztbogarat tapasztalunk, akkor azt már ne használjuk fel étkezésre. Csak átmosva megfőzve, állati takarmányként tudjuk megmenteni.

- A gabona-szemek meghatározott idejű áztatása azért is fontos, mert a gabonában lévő vas, kalcium és a. magnézium a belekben történő felszívódását akadályozó gabona-fitinsav tartalom csak a megfelelő áztatás hatására tud lebomlani.

- Gabona-főzésnél a sót csak a főzés végén ajánlatos hozzáadni, így főzési idő nyerhető és könnyebben tud a mag megpuhulni.

- Töretes formátumú mag, vagy pelyhes, lisztes gabonaféléket nagy nyomású edényben ne főzzünk, mert a szelepek hézagait eltömítik.

- Különleges ízt nyerhetünk, ha a gabona megmosását követően enyhén megpirítjuk a szemeket és utána főzzük vagy őröljük.

- A keményebb típusú gabona magvaknál az emészthetőséget is növelhetjük, ha beáztatásuk előtt 70-80 Celsius fokon 40-50 percig aszaljuk a szemeket. Itt hosszabb hőkezelés érvényesül, mint az előző résznél. Az így előaszalt zab, hajdina, barnarizs, köles esetében a magok főzés után pergőbbek lesznek.

Következzék egy gabona-konyhába használatos heti-naponkénti ajánlás!

Rostszegény élet-ételünk 

Egy felnőtt embernek a táplálékokkal naponta legalább 40 dkg rostot kellene fogyasztania.
Ennek elsősorban a gyomor és a bélműködésben van szerepe. Sajnos azonban a valóság az, hogy átlagosan mindössze kb. 20 dkg kerül a szervezetbe, vagy még annyi se.
Nyáron a sok friss gyümölccsel és zöldségekkel még csak hozzájutunk a rostanyagokhoz, de TÉLEN viszont még az átlagosnál is rosszabb a helyzet.
Ezért fontosak TÉLEN a változatosan fogyasztott gabonák, amelyek nem csupán vitaminokat és értékes ásványi anyagokat tartalmaznak, hanem biztosítják rostanyag szükségletünket.
A gabonafélékhez leginkább ajánlott fűszerek: 

Búzához: koriander, majoránna, bazsalikom,
Tönkölyhöz: koriander, kakukkfű, majoránna, bazsalikom
Barnarizshez: lestyán, curry, sáfrány, majoránna, kakukkfű
Árpához: zsálya, szegfűbors, babérlevél, kakukkfű
Köleshez: gyömbér, bazsalikom, majoránna, koriander
Rozshoz: köménymag, kakukkfű
Zabhoz: csombor, édeskömény, izsóp, lestyán
Kukoricához: szurokfű, kakukkfű, rozmaring
Zöld-aszalt tönkölyhöz: tárkony, bazsalikom
Hajdinához: izsóp, majoránna, bazsalikom
Amaranthoz: ánizs, köménymag, édeskömény
És még néhány egyszerű tanács: 

Hogyan tároljuk a kenyeret?
A már megkezdett kenyeret csomagoljuk alufóliába, hogy ne száradjon ki. De akkor marad legtovább friss, ha jutazsákba, vagy vászonkendőbe csavarva tesszük a kenyértartóba.

Hogyan használjuk fel a szárazkenyeret?
Zsemlemorzsának lereszelve, vagy jóízű kenyérlevesnek elkészítve. (Hagymát pirítunk, majd vízzel felengedjük, beletéve a száraz kenyeret, beforraljuk. Őrölt köménymaggal, majoránnával, kis fokhagymával, pirospaprikával ízesítjük. A megdagadt és felázott kenyeret habverővel simára keverjük).

Melyik a legegyszerűbb, leggyorsabb rántás-sűrítés?
Az úgynevezett "lisztes-vaj". Egydiónyi vajat keverjünk össze egy evőkanálnyi liszttel. Ez a hideg rántás hűtőszekrényben több hétig is eltartható és forró ételek, főzelékek levesek legjobb sűrítője.

Hogyan öntsük fel a rántást?
Az aranyszabály, hogy hideg rántást, mindig forró folyadékkal, forró rántást pedig hideggel kell felöntenünk. Mindig habverővel dolgozzunk.

Veszélyes ételek és helyettesítőik:
JAVASOLT 
Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér
Zab-, rizs-, korpa, kukorica-pehely
Barna rizs
Gyümölcsök
Héjában főtt krumpli
Párolt zöldségek
Sovány tej, kefir, joghurt
Sovány sajt
Olívaolaj
Joghurtos mártás
Sovány baromfi bőr nélkül, tengeri halak Párolt ételek
Gyümölcsök
KERÜLENDŐ 
Fehér kenyér
Alacsony rosttartalmú gabonafélék
Hántolatlan fehér rizs
Kompót
Zsírban-olajban sült krumpli
rántásos főzelékek
Zsíros tej, tejföl, tejszín
Zsíros, füstölt, penészes sajt
Zsír, étolaj
Majonézes mártás. Zsíros, füstölt, sózott húsok
Zsíros, füstölt, sózott húsok
Zsírban sült, grillezett ételek
Sütemények, édességek

Daganatmegelőző élelmiszerek, amelyekből nyersen vagy párolva mindennap érdemes fogyasztani: brokkoli, káposzta, kelkáposzta, kelbimbó, cukkíni, cékla, zöld és sárga gyümölcsök, zöldségek, (dinnye, sárgarépa, sütőtök), fekete-ribizli, paprika, paradicsom, csipkebogyó, citrom, narancs, mandula, dió, mogyoró (nem sós!), magvak, fokhagyma, hagyma, gabonafélék, tengeri halak.

Táplálkozásunknál fontos szempont: legyen változatos a gabonaétkezés, ez párosuljon zöldségekkel, salátákkal és gyümölcsökkel kiegészítve.
A gabona (töretes és lisztes) őrleményeket ne tartsuk néhány hétnél tovább. Legjobb táplálkozás-élettani szempontból, ha frissen őrölt gabonát fogyasztunk.

Időben a leggyorsabban a KÖLEST, HAJDINÁT és a beáztatott BARNARIZST tudjuk elkészíteni Itt az átmosás és a kellő vízmennyiség ráöntése után, majd a felforralásnál csak olajat öntünk rá és mérsékelt hőfokon 20-30 percen belül elkészülnek. Sót itt is, csak a végén tesszük hozzá.

Gabona (zöldség) fasírozottakhoz nem kell használni tojást, nem fog szétesni, ha a megfőtt gabonaszemeket húsdarálón finomra daráljuk. Ez egy olyan kemény állagú masszát ad, amibe minden főtt, vagy apróra reszelt nyers zöldségféle is belekeverhető. Majd pogácsaként formázva, olajon kisüthető. Főzelék feltétként, saláta köretként, tetszés szerint számos variációval felhasználható.

A gabonakonyhában és ugyanígy a natúrkonyhában is nyugodtan hagyatkozzunk saját fantáziánkra. Itt nincsenek megrögzött, merev receptek, ízlésünk, elképzelésünk érvényesülhet, formálhat. Bátran kísérletezzünk! Az idővel szerzett gyakorlat, sok örömet tud szerezni.

A teljes kiőrlésű száraztészta kifőzésénél különleges ízeket tudunk elérni, ha a főzővízbe vöröshagymát, fokhagymát és aromás hidegen sajtolt olajfajtákat adunk. Majd leszűrés után ebből a főzővízből például burgonyalevest készítünk.

Tartsuk szem előtt és ne felejtsük el, hogy van ételtársítási szemlélet, amely még táplálóbbá teszi gabonáinkat. Ilyen a gabonák és a hüvelyesek egy étkezésen belüli fogyasztása! Ezt hívjuk aminosav komplettálási, fehérje társítási elméletnek. Ilyenkor teljes értékű fehérje tud beépülni szervezetünkbe!

A világon számos nép e szerint is táplálkozik: Keleten a rizst, szójababbal és ezek készítményeivel társítják. Indiában a rizst borsóval, lencsével szolgálják fel.

Afrikában a köles-cirokkása mellé babot fogyasztanak.

Észak-Afrikában a nemzeti "Kusz-kusz"-töretes búzához a mai napig csicseriborsót illik enni.

Amerikában és Mexikóban a kukoricás ételeket babbal adják.
Európában a búza, zab, rozs, árpa. hajdina és köleskásák mellé, borsót, lencsét, babot esznek.

Ugyanez az elmélet, az aminosavak harmonizálása fennáll a gabonák-tejtermékek között is! A hüvelyesek és az olajos magvak között is!

Téli időkre ajánlom a KÖLES- kölespehely fogyasztását, amely melegítő hatású. A ZAB, zabkorpa, zabpehely foszfortartalma miatt hevítő tulajdonságú. A BARNARIZS fogyasztása minden időszakban ajánlott!

A teljes kiőrlésű liszteknél; A grízes lisztet a könnyű, puha süteményekhez, mint az omlós és piskótatésztákhoz, valamint tortakrémekhez és galuskákhoz használjuk. A kevert-grízes és finomra őrölt lisztek a kelt tésztákhoz és a pizza-tésztákhoz jók. A finomlisztből, az átszitált lisztből tudunk jó rétest készíteni. Leveles tésztáknak azonban figyeljünk arra, hogy belülre grízes lisztet, kívülre azonban sima-finom lisztet alkalmazzunk.

Az italodat rágd meg, az ételedet idd meg!" - Gandhi 

Egy hatékony méregtelenítő és tisztító LEVES
(eredeti HIPPOKRATESZ recept alapján)


HIPPOKRATESZ LEVES
Hozzávalók:
2 fej vöröshagyma,
2 db kisebb póréhagyma,
1 fej zeller,
2 db fehér gyökér,
4 szem burgonya,
3 szem paradicsom,
2 gerezd fokhagyma,
őrölt rozmaring és morzsolt majoránna.

Elkészítés:
A zöldségeket tisztítjuk és daraboljuk, és annyi vízzel engedjük fel, hogy két-három-ujjnyira ellepje. Felforraljuk, majd lassú tűzön puhára főzzük. Utána áttörjük, vagy kézi mixerrel pépesítjük. A leves így krémes állagú lesz, só nélkül tálaljuk.

A zsírbontó káposztaleves 
A mai kor emberének, aki túltáplált, de van ereje a tükör elé állni, annak ajánlom.

Hozzávalók:
1 kisebb fej édes-fejes káposzta,
1 nagyobb fej vöröshagyma, v. 2 db póréhagyma,
2 db sárgarépa, 1 fej zeller, 1-2 db cukkíni,
2 db fehér édes paprika,
3 db paradicsom, 1 csomag petrezselyem, bazsalikom, kicsi só.

Elkészítés:
Két liter vizet forralunk és egyszerre beleöntjük a megtisztított és szeletelt aprított zöldségeket. Ismételten felforraljuk, amikor a zöldségek megpuhultak a tűzről levéve, lefedve 10 percig pihentetjük. Utána kis sóval, vagy sótlanul bazsalikommal és összevágott petrezselyemmel ízesítjük.
Átlátszó, de sűrű tartalmas leves, amely segíti a fogyókúrázókat.


TÁPLÁLKOZÁSI FEJLŐDÉSÜNKNÉL VISSZAFELÉ VAN ELŐRE!


A címet pontosan úgy értelmezem, hogy „VISSZATÉRÉS A TELJES ÉRTÉKEKHEZ!" VISSZA KELL TÉRNÜNK a sok évszázados őrlési és ételkészítési módokhoz, az élő táplálékaink megőrzéséhez.
Céltudatosan azt szeretném megértetni honfitársaimmal, hogy napi táplálékunk alapját gabonafélékből kell összeállítanunk. Változatosan, naponként változtatva így mindig új ízt, új életerőt kapunk. Ahány gabonafajta annyi íz, annyi más tápérték, nyomelem, ásványi só, vitamin, fehérje, szénhidrát, értékes olajok.
Felsorolva őket: búza (tönkölybúza, zöldtönköly), rozs, árpa, köles, zab, kukorica, rizs (barnarizs, indián-vadrizs), hajdina valamennyien mások és a hét minden napjára új életet adnak!
A GABONÁK ISTENI REMEKMÜVEK, a természet csodájának tökéletes harmóniája fedezhető fel bennük. Magukban hordozva a LÉTCSODÁT, az ÚJ ÉLET LEHETŐSÉGÉT, a CSÍRÁT, melyből az ÚJ ÉLET kihajt, hogy megsokszorozva önmagát, embert s állatot életadó táplálékkal lássa el.
S ez a csoda évente ismétlődik.
Évszázadokig működött minden jól, a "TÁPEGÉSZ" együtt volt, a teljes gabonaszemeket használtuk fel anélkül, hogy önkényesen elkülönítettük volna egyes alkotórészeit.
A keleten milliók táplálékát jelentő rizs esetében teljes értékűségről TÁPEGÉSZRŐL csak akkor beszélhetünk, ha a pelyva hántolása után az alatta lévő vékony barnás hártya rajta marad a rizsszemeken. Ebben az állapotában nevezzük barnarizsnek, vagy natúrrizsnek. Ez a réteg tartalmazza éppen a vitaminokat, ásványi anyagokat. Csak az ilyen rizsre igaz az a mondás, hogy keleti ember éléi a napi egy marék rizsen
De elérkezett a XIX. század a maga nagy találmányaival az ipar új "áldásaival", amilyen pl. a hengerszék, ami felváltotta a kő-őrlőműves malmokat, amely technológia lehetővé teszi az olyan őrlést, melynek eredményeképpen egyre "finomabbá" fehéredik a búzaliszt, elválasztva a korparészektől, csírától.
Így a szétszedett búzaszemből már könnyebb, habosabb, fehérebb, magasabb, látványosabb kenyér készül. S ugyanez a túlfinomítási folyamat zajlik le a fehér-rizsnél, és a fehér cukornál.
Az ember sokszor jót akar, de itt nagy ostobaságot követ el! Ugyanis a gabonaszemekből önkényesen elkülönített részekről a mai pontos mérhetőség, analizálhatóságnál kiderült, hogy a szétválasztott tömény szénhidráttömeg (fehér liszt) megemészthetősége és a szervezet általi feldolgozhatósága nagy nehézségekbe ütközik.

Átláthatóbban: a gabona magban meglévő élő táplálék eredeti HARMÓNIÁJA az emberi önkény miatt felbomlott (felborult) és az így táplálkozó ember szervezetének egyensúlya -összhangja is megváltozik. Ha jobban belegondolunk az ipar - ha nem is tudatosan - de bűncselekményt követ el embertársaival szemben.

Sajnos mára ez vált megszokottá, a begyöpösödött szokás (néha helytelen is!) hatalmas úrrá lett! Azt megváltoztatni egy csapásra nem lehet. De igenis, meg kell tenni minden lehetségest. Ez valamennyiünk közös feladata, nincs más megoldás, mert zsákutcában vagyunk a táplálkozásunkkal. 

Krumpli

"Mellesleg  tényleg egyszerű és zseniális. Legközelebb én is leírom, hogy lehet 1 m2-en egy MÁZSA krumplit termelni!"
Nagyon érdekelne a leírás!
Én is találtam egyet:
"Biogazdálkodás 1 m2-en, a m2-es krumpli



A 08. és 09. kép egy kis biogazdálkodásos poén… a neve: m2-es krumpli…

Ami erre a kísérletre késztetett: 1 m2 szabad felületen (állítólag) egy 4 tagú család éves krumpli mennyisége megtermelhető. Erre egy speciális „építményre”, vagy tartóedényre van szükségünk, amivel kb. 1,5 m magasságig építhetjük a krumpli ágyásunkat.

A módszer: kb. 20 cm vastag földre helyezzünk sűrűn a már csírázó, szép, egészséges krumplikat. Szórjunk rá 5-10 cm vastag mulcsot (aprított növényi nyesedéket, füvet, gazt stb.), majd erre 5-10 cm földet. Amikor a növényi hajtások megjelennek a földfelszínen, ismételten szórjunk rá 5-10 cm vastag mulcsot, majd pedig erre 5-10 cm földet. Ekkor megint várjuk meg a hajtások megjelenését, és szórjuk rá újabb mulcs, majd földréteget. Ezt az „építkezést” egészen a krumpli-felszíntől számított kb. 1,5-es magasságig folytathatjuk. Az így termelt krumpli az építményünk teljes magasságában végig, krumpli gumókat fog hozni.

Nagyon érdekesnek találom a módszert, mivel kis helyen lehet sok krumplit termeszteni, elmarad a gyakori kapálás, elmarad a krumpli feltöltése, a termesztés végére (melléktermékként) pedig egy érlelt komposztot is kapunk. Növényszakértő barátom ajánlotta, hogy csináljak egy másikat is, amit Pí vízzel locsolunk, ugyanis a Pí víz még jobban elősegíti a növények növekedését. (És majd összehasonlíthatjuk az eredményt. De ezt most idő hiányában nem próbálom ki.)

Tavaly hallottam erről a módszerről először. Egyenlőre csak, kb. 70-80 cm-nél tartok a „krumpli toronnyal”, de a hajtások még mindig vadul törnek az ég felé…

Meg kell vallanom, nagyon lazán kezelem a dolgokat, a gazt csak úgy egészben szórogatom bele a földbe, semmit sem aprítottam rajtuk…"
Forrás:  http://vip.sugovica.hu/Dudas/Jeno/vtm/Baja.htm








Házi komposztáló kas - alternatíva aquaponia helyett :)



Pár napja feltűnt itt egy cikk az auqaponiáról. Ezt a cikket azoknak ajánlom, akik érezték abban a rendszerben a természetellenességet. 
Ha szeretnél hamarabb - már kora tavasztól - finomságokat enni, a saját minikertedből, akkor próbáld ki ezt! Garantáltam működőképes - hiszen a természet törvényein alapul. Hajrá! :) 
Az új, hazai elméből kipattant frappáns kerti találmány egyszerre komposztáló és veteményes is. 
Kevesebb hulladék, több környezetkultúra
Az ötlet Gyulai Iván ökológustól származik, aki a gömörszőlősi oktatóközpont biogazdaságában fejlesztette ki a komposztáló kast. Ez a kasfonással készülő permakultúrás építmény egyaránt alkalmas a konyhai-, és a kerti zöld javak komposztálására, magas ágyás készítésére, illetve melegágyásként is tökéletesen funkcionál.
Alkalmazása elsősorban olyan kertekben javallott, ahol kevés a hely, vagy nem jó minőségű – esetleg szennyezett – a föld, pl. forgalmas út menti kertek, „városi tanyák".
Jó termőföld, saját élelmiszer
hazi_komposztaloo_kas_01
A belső, 1 méter magas kör maga a komposztáló, a külső 40 centiméter magas kör pedig a veteményes. A komposztálóból szépen - a gravitáció hatására -, szétáramlanak a tápanyagok, folyamatosan táplálva a külső veteményes részt. Ha jó alapanyagokat komposztálunk, zöldségeink és fűszernövényeink gyors fejlődéssel és bő terméssel fognak minket megjutalmazni.
A képen látható komposztáló kasban például 15 féle növényt találunk: kétféle paradicsom, karalábé, tárkony, lestyán, medvehagyma, fokhagyma, saláta, eper, szamóca, curry, levendula, zeller, körömvirág, zsálya, bazsalikom. Kasunk azonban nemcsak biztonságos táplálékforrásként szolgál: a komposztálással harmadával csökkenthetjük a kukába kerülő szemét mennyiségét is.
A komposztáló kas, mint melegágyás
Tavasszal melegágyként is használhatjuk, ilyenkor néhány hosszú vesszőből formáljunk boltívet, melyet fóliával takarunk. Ilyen esetben más a külső kör töltése, alulra és a belső körbe friss komposztálandó anyagot, trágyát rakjunk, hogy melegítsen. Minden magra ajánlott ez a melegágyás, csak figyelni kell az alkalmankénti szellőztetésre és a megfelelő páratartalomra.
A komposztáló kas, mint veteményes
hazi_komposztaloo_kas_02
Veteményesként nagyon jó olyan növények számára, amelyek szeretnek csüngeni, és nem jó, ha a termésük a földre ér. Eper, paradicsom nagyon jól érzi magát benne. Már meglévő palántákat ültethetünk bele, tetszés szerint.
Ajánljuk továbbá a cukkinit, paprikát, salátát, karalábét, hagymát, fokhagymát. Fűszernövényeket is ültethetünk bele, de mivel ezek kevésbé igénylik a gazdag tápanyag-ellátottságot, érdemes a kas mellé ültetni őket: levendula, zsálya, citromfű, körömvirág, menta. Segítenek majd a kártevőket is távol tartani.
Tipp: Ha igazán tudatosak akarunk lenni, akkor a locsolást esővízzel oldjuk meg, így vizet is spórolunk, illetve növényeink is jobban fognak cseperedni!
A letölthető összeállítási segédletet itt találja. 

Főtt gabonaételek / Kásák



A gabonafélék csak megfelelő hőkezelés után alkalmasak emberi fogyasztásra!

Ennek oka az, hogy a hőkezeletlen gabona olyan keményítőt tartalmaz, melyet szervezetünk nem képes felbontani. Ahhoz, hogy hasznosíthatóvá váljon, a keményítőláncoknak fel kell bomlaniuk, ehhez pedig a gabonát meg kell főzni vagy sütni!

A főzésnél alapszabály az, hogy négy-ötszörös forrásban lévő vízbe kell beleönteni az előtte alaposan megmosott gabonát. A keményítőláncok megfelelő felbomlásához addig kell főzni, míg az összes vizet magába szívja. Ha ezzel a módszerrel mégis túlságosan szétfőne, akkor ez azt jelenti, hogy az a termék silány minőségű volt! Válasszunk más beszállítót vagy termelőt!
 
Az optimális főzési idő:
  Gabonafélék  
   Vízmennyiség    
 Főzési idő (perc)   
amaránt
 ötszörös
25-30
árpa
 ötszörös
60
 barnarizs
ötszörös
 50-60
 hajdina
 20
 köles
 négyszeres
 25
kukorica (csöves, friss)
 bőséges
 2-5
 kukoricadara
 ötszörös
 20
 rozs
 ötszörös
 60
 száraztészta
 bőséges
 20
 tönkölybúza
 ötszörös
 60-70
 zab
 ötszörös
 60
zabpehely
 négyszeres
25
 
Gabonaételekhez mindig fogyasszunk zöldségeket, mert a gabona savasító jellegét ezzel ellensúlyozni tudjuk. Máskülönben a szervezet lúgosan tartásához a sók szervezetünkből (fogak, csontrendszer)  fognak kivonódni!

A fentiek betartásával a helyes emésztési folyamatot támogatjuk. Ha nem így teszünk a nem megfelelő emésztés következtében felléphet elálmosodás, tompultság, fejfájás, allergia stb.

Megjegyzés:
 
  • A hőkezelés mellett a csíráztatás is emberi fogyasztásra alkalmassá teszi a gabonaféléket. Ez egy külön témát érdemel, másutt kerül kifejtésre.
  • Ha a főzést megelőzően megpirítjuk a gabonát, ezzel a főzési idő lecsökken.
  • Ezt a módszert télen én is előszeretettel használom. Nyáron nem ajánlott, erős hevítő tulajdonsága miatt. 
Receptek:

Chai receptje


 
Bizonyára hallottatok már a chai-ról, az indiai fűszerteáról. Szokás vízzel és tejjel is készíteni. Mi kipróbáltuk köles és kukoricadara ízesítésére. Mondhatom, nagyon bejött! Amióta elfogyott a boltban vásárolt chai, azóta magam állítom össze a fűszerkeveréket, ami a következőkből áll:

fahéj
gyömbér
szegfűszeg
édeskömény
kardamom (elhagyható)

A kölest és/vagy a kukoricadarát megfőzzöm a fűszerekkel együtt. Ezt követően hagyom hűlni, és közvetlen evés előtt keverek hozzá kevés mézet vagy mazsolát, fahéjat, 
karobport, napraforgómagot stb.
Birsalmalekvárral is nagyon finom!
 
Megjegyzés:
Zabpehelyből is elkészíthető. A zab elsősorban a hideg hónapokban ajánlott, mert magas foszfortartalma miatt erős 
melegítő hatása van. Meleg hónapokban lehetőleg kerüljük, átmeneti hónapokban pedig fogyasszunk hozzá ellensúlyozásként hűsítő ételeket, például uborkát.
Ha figyelembe vesszük a táplálékok termikus hatását, azt megfelelően alkalmazzuk, mi magunk is ellenállóbbak leszünk, jobban tudunk alkalmazkodni a hőmérséklethez, a hőmérséklet-változásokhoz, és mindenféle változáshoz -  tudjuk, vagyis tudnunk kellene, hogy az elfogyasztott ételek hatással vannak kedélyállapotunkra, ami  befolyásolja gondolatainkat, szavainkat, tetteinket. Testünk belső hője, az emésztőtraktus hője nagyban meghatározza a számunkra megfelelő táplálékok körét, azaz azokat az ételeket, melyeket a mi testünk, adott körülmények között képes jól megemészteni, és hasznosítani. Ez az individuális és tudatos táplálkozás! Minderről bővebben olvashatsz a táplálkozási alapelvek címszó alatt.

Édes rizskása curryvel receptje



250 gr barnarizst és 1 maréknyi mazsolát megfőzünk ötszörös mennyiségű vízben. (A mazsola elhagyható.) Serpenyőben 1 evőkanál olajban összekeverünk 1 teáskanál curryt és ¾ teáskanál gyömbért, majd hozzáadjuk a főtt rizst. Alaposan elkeverve tálalható.

Tetejére szórjunk mazsolát (kénezetlent!)

Erősítő zabkása



Egy gyors, könnyen elkészíthető, tápláló, melegítő, erősítő étel:
Olajon vagy vajon néhány percig megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd fűszerekkel együtt  (köménymag, pirospaprika, bors) további fél percig.
Ezt követően hozzáadjuk a zabpelyhet (személyenként 6-8 evőkanállal), kicsit pirítjuk a serpenyőben, majd jöhet a felkockázott sárgarépa, kelkáposzta, vagy bármilyen zöldség.  Majd felöntjük forró vízzel. Kb. 15-20 perc alatt megfő. A végén keverjünk bele petrezselyemzöldet, és fűszerezzük igény szerint.
Tipp:
Ugyanez az étel keletiesebb ízvilággal is elkészíthető, ha pirospaprika helyett kurkumát, curryt, koriandert teszünk bele.
Sőt, édes variációt is kihozhatunk belőle, amennyiben a következőket használjuk:
fűszerek: szegfűszeg, curry, kókuszreszelék, fahéj
zöldségek: sütőtök, 
csicsóka, kerékrépa stb.
 

Hajdinakása zöldségekkel



A hajdina tartalmaz egy vörös festékanyagot, mely az arra érzékenyeknél fényérzékenységet válthat ki. Ez a festékanyag meleg hatására kioldódik, könnyen eltávolítható.

A hajdinát meleg vízben megmosom, majd felteszem főzni bőséges vízben. kb. 8 perc elteltével az elszíneződött főzővizet leöntöm róla, és tiszta, forró vízzel felöntöm. Újabb  kb. 8 perc múlva megismétlem ugyanezt. Kicsit macerásnak tűnik így leírva, készítés közben mégsem érzem ezt. Szívvel, lélekkel végezve, a főzés minden momemtuma öröm!

 

A másodszori felöntést követően rakható bele sárgarépa, csicsóka, karalábé, káposzta kelkáposzta stb., fűszerek (köménymag), zöldfűszerek (petrezselyemzöld, majoranna, zellerzöld stb). Aki csípősebben szereti rakhat bele chilit, cayenne-borsot is. Összesen 20-25 percnyi főzés után a hajdina kész, tálalható. Szórjuk meg kevés pirospaprikával,  finomra aprírott hagymával, fokhagymával, ízlés szerint egyéb fűszerrel.

Megjegyzés:

A hajdina melegítő hatású, gondoljunk csak a háromszög formájú alakjára, mely a tűz elemet szimbolizálja. Hidegebb napokra ajánlott.

Jó hatással van a csontrendszerre, az érrendszerre, izmokra, azonban csak akkor, ha a gabona savasító jellegét ellensúlyozva fogyasztunk hozzá zöldségféléket, (különösen répaféléket), melyek tápsóban (kálcium, kálium, magnézium stb.) gazdagok. Máskülönben a hatás épp az ellenkezője lesz: a sók szervezetünkből (fogak, csontrendszer) vonódak ki.

Mákos rizs



Kiindulási alap:

Megfőzöm a barnarizst, majd ha ehető hőmérsékletűre kihűlt, hozzákeverem a darált mákot
Variációk az ízesítéshez:
  • fahéj, kevés szegfűszeg, olajos magvak
  • fahéj, őrölt szőlőmag
  • fahéj, kókuszreszelék, karobpor
  • mák egy része kiváltható szezámmaggal, lenmaggal
  • fahéjas sült szilva (sütőtálban 1-2 rétegben elterítem a felezett, kimagozott gyümölcsöt, meghintem fahéjjal és 10-15 percre beteszem a sütőbe)
  • fahéjas sült sárgabarack
  • fahéjas sült alma
     
Ha a fentiek nem elég édesek, akkor kevés mézet/aszalt gyümölcsöt adhatunk hozzá, vagy még a főzővízhez tehetünk szőlőszemeket - hasonlóképpen, mint az édes rizskása curryvel esetében.

Pikáns rizskása lencsével



Hozzávalók:
250 gr barnarizs
100 gr vöröslencse
3-4 babérlevél
8-10 borókabogyó
1 tk. köménymag
további ízesítéshez: kakukkfű, citromfű, petrezselyem

Elkészítése:
A rizst feltesszük főni (a gabonák főzési idejét betartva! - jelen esetben: a barnarizs ötszörös mennyiségével + a lencse háromszoros mennyiségével.) 30 perc elteltével beledobom a korábban elfelezett/elnégyelt borókabogyókat, a köménymagot, a babérlevelet, majd a megmosott vöröslencsét. További 25 percig főzöm.

A rizst és a lencsét lehet külön is főzni, ha bizonytalanok vagyunk pontosan mennyi idő kell mindkettőnek, hogy együtt főzve egyszerre készüljenek el. Amikor egy újfajta rizzsel, illetve lencsével próbálkozok, én is szívesebben alkalmazom a különfőzést.

Tálaljuk, majd miután ehető hőmérsékletűre kihűlt a tetejére rakjunk apróra feldarabolt fokhagymát, borsot, petrezselymet, citromfűvet, kakukkfűvet. 
Együnk hozzá nyers, friss idényzöldségeket, például sárgarépát, kerekrépát, retket. Az étkezés előtt rágjunk alaposan szét 1 evőkanál szezámmagot vagy lenmagot, vagy öntsünk hideg sajtolású olajat a zöldségekre. (A sárgarépában lévő béta-karotin felszívódásához mindenképpen szükséges némi olaj.)
Ez az étel táplál, gyengén melegít, laktat. 
 
Tipp:
Hideg hónapokban a főzés utolsó perceiben rakhatunk hozzá sárgarépát, vagy más zöldségeket, ezzel erősebb melegítő hatást érünk el.
Ha figyelembe vesszük a 
táplálékok termikus hatását, azt megfelelően alkalmazzuk, mi magunk is ellenállóbbak leszünk, jobban tudunk alkalmazkodni a hőmérséklethez, a hőmérséklet-ingadozásokhoz, és tulajdonképpen mindenféle változáshoz.
További táplálkozási alapelvekről olvashatsz itt.


 
30 dkg zabpehely, 5 dkg hajdinaliszt, 3 evőkanál darált lenmag, 3 evőkanál korpa, 2 evőkanál olaj és víz felhasználásával galuskatésztát készítünk, majd forró vízben kifőzzük.
Tetejére szórjunk petrezselymet, olajos magvakat.

A zabpehelygaluska édes változatban is elkészíthető.
 
Megjegyzés: A hajdinaliszt lazábbá, kevésbé ragadóssá a tésztát. Bármilyen süteményalapba, tésztába rakható kb. 10-20 %-ban. Kézimalommal vagy akár kávédarálóval pillanatok alatt elő lehet állítani a hajdinaszemekből, nem szükséges ezért hajdinalisztet vásárolni. A frissen őrölt liszt mindig jobb!


 
Keverj össze kb. egyforma arányban: diót, török mogyorót, mazsolát, napraforgómagot, kókuszchipszt, mandulát. Kirándulások alkalmával nagyon jól jön, de akár egy könnyű vacsorának is megteszi.


A karobpor a szentjánoskenyér termésének őrleménye. Édeskés, kakaóhoz hasonló ízű, gazdag A és B vitaminban, kálciumban.
Nagy előnye a kakaóval összehasonlítva az, hogy semmiféle izgatószert nem tartalmaz: koffein- és teobrominmentes. A kakaóban, csokoládéban található teobromin a mellékvesék helyes fejlődését akadályozza, ami hormonzavarok kialakulásával járhat. Az izgatószereket tartalmazó étrend az amúgy is hiperaktív, agresszív gyerekeknél  olaj a tűzre!

A gyerekek esetében különösen fontos lenne a kakaó kiváltása karobbal! A gondolkodás kialakulása, a felnőtté válás rendkívül nagy energiát igényel, amihez 
jó minőségű, szerves sókban gazdag cukorfélékre van szükség! A karob ilyen!

 
Megjegyzés:
További jó minőségű, szerves sókban gazdag cukorféle még a méz, a 
csicsóka-sűrítmény.

Halva recept


 
Ferencsik István egyik könyvében olvastam e kellemes és jó hatású édességről. Az alábbiakban található recept már az általam végzett kis módosításokat is tartalmazza:
Őröljünk meg 3-4 evőkanál szezámmagot és 1 evőkanál lenmagot. Egy tálkában keverjük keménnyé mézzel és kevés karobporral, fahéjjal. Formákba önthetjük, vagy tányérra halmozzuk, vagy akár golyókat is formálhatunk. Kicsit hagyjuk száradni – ha képesek vagyunk várni, mert nagyon finom, és nehéz megállni, hogy ne együk meg egyből. :) Ha nagyon nem akar összeállni, néhány csepp víz vagy rózsavíz segíthet. Rakhatunk bele kókuszreszeléket, mákot, ánizsmagot, kevés őrölt szegfűszeget, ki mit szeret.

 
Tegyük főzőedénybe a követekezőket:

2 evőkanál 
karobpor
2 evőkanál rizsliszt vagy zabpehelyliszt (házimalommal vagy kávédarálóval percek alatt elő lehet állítani rizsből vagy zabpehelyből, nem szükséges a lisztet megvásárolni. A friss őrlésű liszt mindig jobb!!! )
1 evőkanál méz
1 csésze víz.

Folyamatos keverés mellett, kis lángon főzzük sűrűre, majd keverjünk hozzá 1-2 teáskanál olajat - ez fényessé teszi a szószt.
Lehet az ízeket fokozni fahéjjal, őrölt szegfűszeggel, ánizzsal.
Kölesfelfújthoz ajánlom.

Kölesfelfújt recept


 
Ez a leg - jelenleg...
 
Hozzávalók:
1,5 csésze köles
½ csésze mazsola, vagy bármilyen aszalt gyümölcs (a többi hozzávalóval együtt is megsüthető, vagy a végén a tálaláshoz használható)
½ csésze feldarabolt dió (minél nagyobb, annál finomabb)
1 (birs)alma felkockázva (elhagyható)
2 ek olaj
2 ek méz
kb. 6 csésze víz
Elkészítése: 
Egy tepsibe öntöm a vizet, beteszem a sütőbe és nekiállok előkészíteni a többi hozzávalót. Mikor a víz már felmelegedett, beleöntöm az összes hozzávalót (az almát lehet később is hozzáadni.) 200° C-os sütőben elkezdem sütni, amikor a víz nagy részét már felvette, alacsonyabb hőmérsékletre kapcsolok.
Az elején minden úszkál a tetején, majd kb. 40 perc alatt egybesül, és nagyon-nagyon finom édesség válik belőle!
Tálalás:
Szórhatunk rá fahéjat, kókuszreszeléket, kókuszchipsz-t, 
karobport, karobszószt, vagy olajos magvakat! Birsalmalekvárral is nagyon jól harmonizál.
 
Tipp: 
Az utolsó 20 percre időnként rakok bele 4-5 evőkanál kukoricadarát, ha túl soknak bizonyul a víz, amit hozzáadtam.
Ha almát teszünk bele, számoljunk azzal, hogy az is ereszt levet, így kevesebb víz is elegendő.



 
30 dkg zabpehely, 5 dkg hajdinaliszt, 3 evőkanál darált lenmag, 3 evőkanál korpa, 2 evőkanál olaj és víz felhasználásával galuskatésztát készítünk, majd forró vízben kifőzzük.
Tetejére szórjunk mákot, darált lenmagot, darált szezámmagot, és halmozzunk mellé kevés birsalmalekvárt.
További tippek a tálaláshoz: megszórható még karobporral, fahéjjal, kevés őrölt szegfűszeggel, vagy bármilyen olajos maggal.
A zabpehelygaluska zöldséges változatban is elkészíthető.
 
Megjegyzés: A hajdinaliszt lazábbá, kevésbé ragadóssá a tésztát. Bármilyen süteményalapba, tésztába rakható kb. 10-20 %-ban. Kézimalommal vagy akár kávédarálóval pillanatok alatt elő lehet állítani a hajdinaszemekből, nem szükséges ezért hajdinalisztet vásárolni. A frissen őrölt liszt mindig jobb!




Hozzávalók:
  • tönkölybúza
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. köménymag
  • 10 szem borókabogyó durvára feldarabolva (elhagyható)
  • zellerszár és -levél
  • cukkini feldarabolva
  • koktélparadicsom egészben, vagy normál paradicsom feldarabolva
  • bazsalikom, kakukkfű, borsikafű, majoránna
  • kecskesajt
     
Elkészítése:

A tönkölybúzát felrakjuk főzni négyszeres mennyiségű vízben. (Aki alaposan áttanulmányozta a blogunkat, most biztos ellentmondást vél felfedezni az eddig írottakkal. A 
gabonák főzési ideje címszó alatt taglaltam, hogy a tönkölybúza 5x-ös vizet kíván, most mégis kevesebbel kezdem. Ennek oka az, hogy most lédús zöldségeket főzök a tönkölybúzába, ami pótolja a kezdeti kevesebb folyadékot. Kevés lét tartalmazó zöldségek használatakor maradjunk az ajánlott 5x-ös szabálynál!  Látjátok, ez is egy példa arra, hogy szabályainkat rugalmasan, mértékkel és tudatosan, nem mechanikusan kell alkalmazni. Ha szükségét látjuk, változtatunk.)
40-45 perc eltelte után rakjuk bele a fokhagymát, majd a borókabogyót, köménymagot, a néhány centisre feldarabolt zellerszárat és a zellerlevelek felét. Főzzük őket együtt további kb. 10 percig, majd adjuk hozzá a feldarabolt cukkinit. Újabb kb. 10 perc után, az utolsó néhány percre rakjuk bele a zellerlevelek maradékát és a paradicsomot (jó sokat!) is. Természetesen, ha közben szükséges, pótoljuk a vizet. 
Tálaljuk, ha ehető hőmérsékletűre kihűlt, rakjunk a tetejére házi kecskesajtot, és szórjuk meg bazsalikommal, kakukkfűvel, borsikafűvel, majorannával.
Együnk hozzá friss, nyers zöldségeket. Például a nyers cukkiniből tegyünk félre, szórjuk meg a tönkölybúzához használt fűszerekkel, pirospaprikával, és öntsünk rá egy kevés hideg sajtolású olajat. Adhatunk hozzá friss citromfűleveleket is.
Fontos: Alaposan rágjuk meg a tönkölybúzát!
 
Tipp:
Tönkölybúza helyett használható: rizs, zab, rozs, hajdina, köles, amaránt, bármi! Ami fontos: használjuk az adott évszaknak, időjárásnak megfelelő termikus hatású gabonát. Erről bővebben olvashatsz majd a táplálkozási alapelvek között.

Somlósi Lajos az elixírekről.wmv

Somlósi Lajos az elixírekről 02.wmv

Somlósi Lajos az elixírekről 03.wmv

Somlósi Lajos az elixírekről 04.wmv

Somlósi Lajos az elixírekről 05.wmv

Somlósi Lajos az elixírekről 06.wmv

Somlósi Lajos az elixírekről 07.wmv

Somlósi Lajos az elixírekről 08.wmv

Somlósi Lajos az elixírekről 09.wmv

Elixír - Somlósi Lajos előadása (Teljes előadás)

Somlósi Lajos amit tudni kell a Sav-Lug ról .mp4

Sóval mérgezik a magyart?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése