Levesek
Tojásos rántott leves recept
Hozzávalók:
2 evőkanál liszt , 1 evőkanál őrölt paprika , 1 csipet fűszerkömény , só
4 db tojás , 1,5 liter víz , kevés olaj
Elkészítés:
A kevés olajon lisztes rántást készítünk, picit megpirítjuk a lisztet, mad beleszórjuk a fűszerköményt, tűzről levéve a paprikát is belekeverjük. Ha csomómentesre kevertük, felöntjük vízzel, felforraljuk, megsózzuk ízlés szerint és a felvert 4 db tojást beleöntjük. Ne keverjük meg, míg a tojás fel nem jön a víz tetejére. ha feljöttek a tojások, még egy -két keverés és kész a finom leveske
Tanácsok:
Azoknak ajánlom, akik szintén levesimádók, mint én és gyorsan szeretnének hozzájutni a levesadagjukhoz, még abban az esetben is ha pár tojáson kívül semmi nincs a hűtőben, de elfekvőbe van egy kis liszt...
Elkészítési idő: 10 perc
Savanyú zöldbableves recept
Hozzávalók:
1/2 kg zsenge friss zöldbab , 1,5 l víz , só , őrölt bors , 2 babérlevél , 1/2 dl olaj
2 gerezd fokhagyma , 1 evőkanál finomliszt , 2 dl tej , 2 dl tejföl , 1/2 citrom leve vagy ízlés szerint ecet , 1 csokor friss kapor
Elkészítés:
A szálkáitól megtisztított zöldbabot vágja 1 cm-es darabkákra. Többször váltott vízben mossa meg, majd 1,5 l vízben főzze puhára, amit sóval, borssal, babérlevéllel fűszerezett. A felforrósított olajban a fokhagymát kissé süsse meg, hozzáadva a lisztet pirítsa zsemleszínűre. Hideg tejjel felengedve öntse a forrásban levő leveshez. Ízesítse a tejföllel és jól forralja össze. Kicsit hagyja hűlni, majd a babérlevelet dobja ki. Kevés citromlével vagy ecettel savanyítsa ízlése szerint. Tetejére apróra vágott friss kaprot tegyen. Melegen és hidegen egyaránt finom.
Savanyú krumpli leves recept
Hozzávalók:
fél kiló burgonya , kolbász , pirospaprika , tejföl , tej , liszt , babérlevél , só, ételízesítő.
Elkészítés:
A burgonyát megpucolom, kockára vágom, vízbe odateszem főni a sóval és a babérlevéllel. Ha félig megfőtt beleteszem a kolbászt. Zsemleszínű rántást készítek, leveszem a gázról, ha már nem sistereg belerakok 1 kiskanál pirospaprikát, majd a tejfölt. Ha a burgonya megfőtt, szedek ki a levéből a rántásba, simára keverem és visszaöntöm. Ha fel főtt, ízesítem ha kell ételízesítővel.
Elkészítési idő: 45 perc
Leves másnaposságra recept
Hozzávalók:
burgonya , kömény , gomba , 1 tejföl , pici liszt , kapor
Elkészítés:
Meghámozott kockákra vágott burgonyát köménnyel, gombával feltesszük főzni. Egy pohár tejfölt pici liszttel elkeverünk és a felforrt levesbe öntjük. Tehetünk hozzá kevés tejet és vajat is. Apróra vágott kaprot szórhatunk bele.
Forrón és hidegen is finom.
Brokkolikrémleves recept
Hozzávalók:
0,5kg brokkoli , 0,5l tej , 5dkg vaj , 5dkg liszt , 3dl tejszín , 2 tojás sárgája , 2dkg só , cukor, ízlés szerint
Elkészítés:
Az előkészített vagy fagyasztott brokkolit feltesszük főni. Világos,vajas rántással sűrítjük, tejet adunk hozzá, sóval, cukorral ízesítjük. Átmixeljük. A tojás sárgáját a tejszínnel elkeverjük,beletesszük a levesbe(hőkiegyenlítéssel).
Tanácsok:
Apróra vágott pirított kenyérkockával tálaljuk,nagyon laktató!!!
Májgombóc levesbe recept
Hozzávalók:
50 dkg sertés máj , 1 kissebb vöröshagyma , só, bors , zsemlemorzsa , 2 db tojás
Elkészítés:
A májat vagy ledarálom,vagy aprítóba teszem a hagymával együtt, sózom - borsozom, majd annyi zsemlemorzsát teszek hozzá, hogy egy massza legyen belőle, így apró golyócskákat formálok belőle.
Levesbe kifőzőm.
Tanácsok:
Ugyan így csinálom darált húsból is.
Nagyon jó fagyasztani. Ha kicsi a helyünk a mély fagyasztóban, akkor 20cm-nudlira formálom és kis helyen elfér, majd felolvasztom és úgy formálok gombócot belőle.
Ha mint gombócot fagyasztom akkor egy napig tálcára rakom és így nem ragad össze, másnap rakom zacskóba.
Zöldséges karfiolleves recept
Hozzávalók:
1 közepes fej karfiol , 2-3 sárgarépa , 1 szál petrezselyem gyökér , 1 karalábé
1 kis fej hagyma , pici olaj , pirospaprika , 2 húsleves kocka , só, vegeta , reszelt tészta
Elkészítés:
A zöldségeket apró kockára vágom, a karfiolt is rózsáira bontom (ha nagyok, akkor tovább darabolom a rózsákat).
A fazék aljára öntök egy kis olajat, majd a zöldségeket kicsit megpárolom rajta. Megszórom pirospaprikával, majd felengedem annyi vízzel, amennyi levest szeretnék, és hozzáadom a feldarabolt karfiolt és a hagymát (egészben).
Megsózom, beleteszem a vegetát. Amikor felfőtt, belerakom a két húsleves kockát, majd ha már megpuhultak a benne lévők, beleteszem a reszelt tésztát, és addig főzöm, míg az is meg nem puhul.
Elkészítési idő: 90 perc
Palócgulyás recept
Hozzávalók:
pörköltmaradék (lehetőleg sertés, 2 adag) , 20dkg zöldbab(lehet sárga hüvelyű) , 4 közepes krumpli , kis pohár tejföl , liszt , babérlevél , ételízesítő
Elkészítés:
Felforralom a pörköltöt, 2-3 babérlevél bele, ételízesítő. Ráöntöm az apróra vágott zöldbabot, felengedem vízzel.
Ha félig puha a bab, mehet hozzá a kockára vágott krumpli. Mikor a krumpli teljesen megpuhult, lisztből, pici vízből, tejfölből habarást készítek, nyakon öntöm a levest, egyet rottyan és kész.
Kenyérrel fogyasztandó.
Tanácsok:
Sokan nem szeretik a zöldbabot, de ez a variáció azt is finommá varázsolja.
Elkészítési idő: 40 perc
Erőleves percek alatt recept
Hozzávalók:
30dk darált marhahús , 7dl marhahúsleves,lehet kockából is , 1 fej vöröshagyma , 1 sárgarépa , 1 fehérrépa , 1 póréhagyma , só, őrölt bors
a tálaláshoz 4 tojássárgája,1 csokor petrezselyemzöld,
Elkészítés:
A répákat a póréhagymát, a vöröshagymát megtisztítjuk kockákra vágjuk. a vöröshagymát felaprítjuk, és a darált húshoz adjuk. A hozzávalókat fazékba tesszük, és leöntjük 3 deci vízzel. Megsózzuk, teszünk hozzá egy csipetnyi frissen őrölt fekete borsot, és fedő alatt 10 percig főzzük, majd felöntjük 7dl marhahúsleves kockából elkészített lével. Összekeverjük, és 10 percig tovább főzzük, majd a tűzről levéve pár percig állni hagyjuk. Utána finom szitán átszűrjük. Az átszűrt levest újra felforrósítjuk. Tálaláskor a tányérokba 1- 1 tojássárgáját csúsztatunk, és rámerjük a forró átszűrt levest. Apróra vágott petrezselyemzölddel díszítjük.
Egyszerű frankfurti leves recept
Hozzávalók:
40 dkg kelkáposzta , pár szem krumpli , 20 dkg virsli , 2 dl tejföl , 1 kicsi vöröshagyma , 2 gerezd fokhagyma , majoranna , őrölt bors , fűszerpaprika ,
delikát vagy leveskocka , kevés liszt
Elkészítés:
A kelkáposztát kettévágom, kiszedem a torzsáját, és a leveleit laskára szeletelem. Beleteszem egy lábosba, mellédobok két bármilyen leveskockát(tyúk, marha, csirke), megszórom majorannával, picike borssal, teszek mellé két gerezd fokhagymát és egy kevés vöröshagymát. Megtisztítok két-három szem krumplit, és apró kockákra vágva azt is a lábosba teszem. Felengedem vízzel, és odateszem főni. Amikor a kelkáposzta és a krumpli is megpuhult, beledobom a karikára vágott virslit. Míg egyet forr, addíg a tejfölből és lisztből pici piros paprika hozzáadásával habarást készítek, és óvatosan a leveshez öntöm. Kiforralom, és máris lehet tálalni. Ilyenkor érdemes kihalászni belőle a hagymát és fokhagymát, mert nem mindenki látja szívesen a tányérjában.
Raguleves ( 4 személyre) recept
Hozzávalók:
1 csomag fagyasztott franciasaláta zöldség(répa burgonya borsó keveréke)
1 fej vöröshagyma , 1 babérlevél , 4 szem szemes bors , 25 deka apróra vágott húsdarabka , egy marék főtt rizs , kevés tejföl
Elkészítés:
A hagymát apró kockákra vágom és vajon megpirítom. Ha üvegesre pirult akkor hozzáadom a húsdarabkákat amelyet fehéredésig pirítok. Felöntöm egy pici vízzel és a zöldségkeveréket is belekeverem 10 percig dinsztelem együtt kevergetés mellett . Felöntöm vízzel(kb 1.5 liter ) hozzáadom a fűszereket (babérlevél,só bors ételízesítő), közben megfőzöm a rizst kevés sós vízben .Ha a zöldségek puhára főttek(nem szétfőzni) akkor kész a leves. A leveses tálkába teszek egy kevés rizst rászedem a levest és egy kiskanál tejfölt teszek a tetejére.
Tanácsok:
A húsdarabkák lehetnek csirkemelléből,vagy sovány sertés karalyból és marhahúsból is, de az utóbbinak hosszabb a főzési ideje.
Elkészítési idő: 30 perc
Resztelt máj (4 személyre) recept
Hozzávalók:
80 dkg sertésmáj , 1 nagy fej vöröshagyma , 3 evőkanál olaj , 1 csapott evőkanál pirospaprika , 1 teáskanál majoránna
Elkészítés: Előkészítés:
A
sertésmájat megmossuk, konyhai papírtörlővel szárazra töröljük,
és vékony csíkokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, és
vékonyan felszeleteljük.
Elkészítés:
Elkészítés:
Nagy
serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és halvány sárgára
pirítjuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a májat, és állandó
forgatás, keverés mellett 1-2 percig pirítjuk. Pirítás közben
megszórjuk a pirospaprikával, a majoránnával, őrölt borssal, és
kevergetve készre pirítjuk, megsózzuk. Azonnal tálaljuk. (A fele
mennyiséget félretesszük a májpástétomhoz.) Sós vízben főtt
burgonya illik hozzá.
Tanácsok:
Munka: kb. 30 perc. Fogyasztható: 50 perc múlva. Energiatartalom: 313 kcal (1 adag).
Elkészítési idő: 80 percKalóriatartalom: 313 kcal
Tanácsok:
Munka: kb. 30 perc. Fogyasztható: 50 perc múlva. Energiatartalom: 313 kcal (1 adag).
Elkészítési idő: 80 percKalóriatartalom: 313 kcal
Lencseleves csipetkével recept
Hozzávalók:
500gr lencse,1 fej v. hagyma,1 fej f. hagyma,2 s. répa, 2p.gyökér, babérlevél, só/tengeri, jódozott/,piros paprika ,kk,liszt,1 evk,olaj,1 tojás, liszt a csipetkéhez, 1 cs. baromfivirsli
Elkészítés:
Mindent apróra vágunk és kb. 3l vízben feltesszük főni. olajból, lisztből vékony rántást készítünk és a gyengén forrásban lévő levesbe kavargatással beletesszük. Ezután beleszaggatjuk a csipetkét/picik legyenek/, majd a felkarikázott virslit. Ízlés szerint ecetezzük. jó étvágyat hozzá szilveszteri kaja!
Tanácsok:
Ne legyen csípős a paprika!
Elkészítési idő: 60 percKalóriatartalom: 500 kcalSzénhidráttartalom: 120 grammZsírtartalom: 30 gramm
Káposztás lencseleves recept
Hozzávalók:
30 dkg vörös lencse, só, 1 evőkanál étolaj, 1 evőkanál finomliszt, 1 kiskanál tárkony, 1 kiskanál pirospaprika, 2 dl tejföl, 20 dkg főtt, füstölt tarja,
50 dkg káposzta, 20 dkg vöröshagyma, 10 dkg húsos füstölt szalonna.
Elkészítés:
A húsos füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, zsírjára pirítjuk, és megdinszteljük rajta a finomra vágott vöröshagymát. Megszórjuk fűszerpaprikával, tárkonnyal, rátesszük a kockákra vágott édes káposztát, megsózzuk, és felöntjük vízzel. Lassú tűzön pároljuk kb. 30 percig, majd hozzáadjuk a beáztatott lencsét, és az egészet puhára főzzük.
A tejfölben elkeverjük a lisztet, behabarjuk vele a levest.
Még egyszer felforraljuk, végül hozzáadjuk a kockákra vágott, kevés olajon megpirított füstölt tarját.
Káposztás paszuly recept
Hozzávalók:
25 dkg száraz bab , 25 dkg savanyú káposzta , 12,5 dkg füstölt kolbász
1 fej hagyma , só , pirospaprika vagy piros arany , liszt vagy keményítő a sűrítéshez
Elkészítés:
Az előző este beáztatott babot az egész hagymával és a felkarikázott kolbásszal felteszem főni, csak kicsit sózom.
Annyi vizet adok hozzá, hogy maradjon még hely a káposztának, ami később kerül bele.
Addig főzöm, amíg a bab félig megpuhul, kiveszem a hagymát, beleteszem az enyhén kimosott káposztát, annyi legyen a leve, hogy ellepje. Készre főzöm.
Pirospaprikás rántással kell eredetileg csinálni, én már ezt is kis vízben elkevert keményítővel sűrítem és teszek bele egy kis piros aranyat vagy házi pritaminkrémet, hogy szebb színe legyen.
Jól összeforralom és sózom, ha szükséges.
Tanácsok:
A babot félig főzni kuktában is lehet, akkor gyorsabban elkészül. Mikor a káposzta belekerül, már ne legyen kuktában.
Elkészítési idő: 90 perc
Káposztás paszuly II recept
Hozzávalók:
20 dkg nagyszemű tarkabab, 30 dkg savanyú káposzta, 2 fej vöröshagyma,
30 dkg füstölt oldalas, fokhagyma, pirospaprika, babérlevél, zsír, 1 dl tejföl
Elkészítés:
A babot előző este beáztatom,másnap kevés vízzel megfőzöm az oldalassal,és a babérlevéllel. A zsírban megpirítom az apróra vágott vöröshagymát és az áttört fokhagymát.
A tejföllel jól elkeverem és a káposztás babbal átforralom.
Káposztás pacal recept
Hozzávalók:
60 dkg pacal , 20 dkg füstölt kolbász , 40 dkg savanyú káposzta , 15 dkg vöröshagyma , 5 dkg füstölt szalonna , 4 gerezd fokhagyma , 2 csípős paprika
1 evőkanál pirospaprika , 2 dl vörösbor , só, e.bors , babérlevél, majoranna
Elkészítés:
A tisztított pacalt feltesszük főni sóval, majorannával , babérlevéllel, e.borssal, ha félig megfőtt csíkokra vágjuk. A szalonna kisütött zsírján megpirítjuk a kockára vágott hagymát, megszórjuk pirospaprikával , felöntjük kb 2 dl vízzel. Ha felforrt hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és beletesszük a pacalt. Amikor már majdnem kész akkor tesszük hozzá a savanyú káposztát és a karikára vágott kolbászt. Ízesítjük a fűszerekkel. Vörösborral felöntve készre főzzük. A főzés során elpárolgott vizet menet közben pótoljuk. Az erős paprikával tetszés szerint ízesítjük!
Sós burgonyával tálaljuk.
pacal leves recept
Hozzávalók:
1 kg marha pacal megfőzve és fel laskázva , 1 fej fokhagyma , 2-3 drb babérlevél , 1 sárgarépa, , 6 evőkanál liszt, , o,500gr tejföl , 1dl tej, só. delikát,
2drb erős paprika , 3 evőkanál olaj, ecet
Elkészítés:
Az 1 kg marhapacalt bele teszed egy fazékba és teszel rá kb 4 liter hideg vizet felteszed főzni bele teszed a 1 fej fokhagymát az alap fűszerre, a 2-3 babérlevelet , sót és a delikátot.
Miután kb egy 30 perc össze főnek az ízek meg reszeled a sárgarépát egy kevés olajban megpirítod de éppen csak egy pár másod percig utána bele teszed a levesbe szép szint ad neki, azután fogod a 6 evőkanál liszted és a tejel egy habarást keversz a levesbe teszed lassan kevergetve utána a tejfölt minél több annál finomabb mindenki a saját ízlése szerint ha szeretik benne az erős paprikát akkor a levesbe is lehet, de mellé is mindenkinek saját ízlése szerint , savanyítani lehet ecettel de nem muszáj ki hogy szereti
jó étvágyat
Tanácsok:
Borsot nem szabad használni !!!!
El veszi az étel ízét
Ha túl sűrűnek találod akkor hígíthatod tejjel de ez a leves krémesen finom vagy is mi így szeretjük
Elkészítési idő: 50 perc Paradicsomleves recept
Pacal gulyás recept
Hozzávalók:
1/2 kg konyhakész pacal , 3 szál babérlevél , 3 gerezd préselt fokhagyma,
1 karika citrom , 1 db nagyobb vöröshagyma , 1 db sárga répa , 1 db fehér répa
15 dkg bármilyen ehető gomba , 15 dkg zöldbab , 2 db közepes nagyságú burgonya , 2 csapott evőkanál fűszerkeverék (virgin v. delikát) , 1 mokkáskanál köménymag , 1 kávéskanál piros arany , 1 csapott evőkanál piros paprika
1 késhegynyi őrölt bors , 1 csapott mokkáskanál majoránna , 3 evőkanál étolaj
3 evőkanál tejföl , 1 db tojással készített csipetke vagy vajgaluska
Elkészítés:
A pacalt több vízben átmossuk és majdnem puhára főzzük. A főzőlébe beleadunk sót, fokhagymát, babérlevelet, citromkarikát.
Míg fő, megtisztítjuk és karikára vágjuk a zöldségeket, a gombát szeletekre, a hagymát és burgonyát felkockázzuk.
A főtt pacalt hideg vízzel leöblítjük, csíkokra vágjuk.
A hagymát az olajon pici sóval, köménymaggal üvegesre dinszteljük, beleadjuk a sárga- és fehér répát, gombát, fűszereket, melyekkel pár percig tovább dinszteljük. Hozzá keverjük a pirospaprikát, s felöntjük 2,5 liter vízzel. Mikor felforrt, a zöldbabot is bele szórjuk, s amikor az félig megpuhult, a burgonyát is belefőzzük, - amennyiben szükséges, után sózzuk, beleszaggatjuk a csipetkét vagy galuskát és a forró gulyást leveses tálban elkevert tejfölre tálaljuk.
Pacal recept
Hozzávalók:
2,5 kg pacal , 50 dkg sertésvelő, 30 dkg sertészsír , 40 dkg vöröshagyma
20 dkg lecsó , 2 dkg fokhagyma , 4 dkg pirospaprika , 5 dkg finomliszt
4 dkg só , 2 g bors
A főző vízbe: 3 szegfûszeg, 1 vöröshagyma, 3 babérlevél,3 cikk fokhagyma, fél citrom, 5-6 szemes bors
Köret:
sós, főtt burgonya
Elkészítés:
A gondosan megtisztított pacalt felteszem főni a felsorolt fűszerekkel. 2-3 órát abálom. A sertésvelőt megmosom, majd tiszta hideg vízbe teszem és ezt is megfőzöm. Amikor megfőtt a velő, kihűtöm és lehártyázom. Amíg a pacal fő, elkészítem a lecsós pörköltalapot. Nyáron friss paradicsomból és paprikából, télen konzervlecsóból. A megpuhult pacalt kiveszem és 1 cm-es csíkokra vágom. Beleteszem a pörköltalapba, felengedem csontlével, hozzáadom a főtt velőt, még fűszerezem és összeforralom. Így főzöm fél óráig, majd megszórom liszttel és besűrítem.
Tanácsok:
Sós vízben főtt burgonyával, vegyes savanyúsággal tálalom.
Babos pacal recept
2,5 kg pacal , 50 dkg sertésvelő, 30 dkg sertészsír , 40 dkg vöröshagyma
20 dkg lecsó , 2 dkg fokhagyma , 4 dkg pirospaprika , 5 dkg finomliszt
4 dkg só , 2 g bors
A főző vízbe: 3 szegfûszeg, 1 vöröshagyma, 3 babérlevél,3 cikk fokhagyma, fél citrom, 5-6 szemes bors
Köret:
sós, főtt burgonya
Elkészítés:
A gondosan megtisztított pacalt felteszem főni a felsorolt fűszerekkel. 2-3 órát abálom. A sertésvelőt megmosom, majd tiszta hideg vízbe teszem és ezt is megfőzöm. Amikor megfőtt a velő, kihűtöm és lehártyázom. Amíg a pacal fő, elkészítem a lecsós pörköltalapot. Nyáron friss paradicsomból és paprikából, télen konzervlecsóból. A megpuhult pacalt kiveszem és 1 cm-es csíkokra vágom. Beleteszem a pörköltalapba, felengedem csontlével, hozzáadom a főtt velőt, még fűszerezem és összeforralom. Így főzöm fél óráig, majd megszórom liszttel és besűrítem.
Tanácsok:
Sós vízben főtt burgonyával, vegyes savanyúsággal tálalom.
Babos pacal recept
Hozzávalók:
1 kg konyhakész, előfőzött pacal , 250g szárazbab , zsírszalonna , 2-3 fej vöröshagyma , 5 cikk fokhagyma , só , bors , paprika , babérlevél , köménymag, , kis doboz sűrített paradicsom
Elkészítés:
A babot ugye már tegnap este beáztattuk tiszta, többször cserélt vízbe.
A szalonnát kipirítjuk, majd a felkockázott vöröshagymát megfuttatjuk rajta. Levesszük a tűzről, majd teszünk bele paprikát, sót, borsot, s felöntjük némi vízzel, elkeverjük. Az előfőzött pacalt beletesszük, dobunk rá babérlevelet, őrölt köményt, s hagyjuk had főjön. Addigra áthívjuk a szomszédasszonyt, hogy a legújabb fitnessz dvd-re egy 50 percest lenyomjunk közösen. Egy óra múlva a babot is beletesszük, s a vizéből annyit teszünk az ételbe, hogy azt ellepje. Tovább főzzük, s nekifutamodunk a környék utcáit róni 2 órán keresztül. Ne menjünk messzire, mert célszerű hazaugrani megkevergetni. Mikor már majdnem kész, otthonmaradunk s fekve nyomunk néhányat a tegnapi rendbetett stelázsival a spájzból, vigyázva, hogy a baracklekvár le ne essen róla, majd utána belekeverjük a sűrített paradicsomot az ételbe, s ekkor nem fedjük le, hanem elfőzzük róla a vizet. Ezalatt nejlonba tekerjük magunkat és helyben futunk a gőzben.
Tanácsok:
Ha becsületesen végigcsináltuk a fent leírtakat, akkor ehetünk az ételből a gyerek tányérjának 1/10 résznyi mennyiségét kenyér nélkül, s szárazra törölve, forró vízzel leöblítve.
Ellenkező esetben a tegnapi maradék!
Elkészítési idő: 180 perc
Pacal, ahogy én készítem recept
Hozzávalók:
1 kg előfőzött marhapacal, , 1 nagy fej hagyma, , 4-5 gerezd fokhagyma,
1 paradicsom, , 1 zöldpaprika, , olaj, , 1 ek. Pirospaprika, , 1 csipet őrölt kömény, , 2 ek. sűrített paradicsom
Elkészítés:
Az olajat egy nagyobb lábasban felforrósítjuk, beletesszük a hagymát, kevergetve megpirítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, felöntjük kb. egy dl vízzel. A felkockázott paprikát és paradicsomot, valamint a sűrített paradicsomot is beletesszük, és pár percig pároljuk, hogy egy lecsós alapot kapjunk. Hozzáadjuk a pacalt, a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel, és lassú tűzön főzzük, hogy az ízek jól összeérjenek, és a leve besűrűsödjön.
Csülköspacal recept
Hozzávalók:
1 kg tisztított pacal , 1 kisebb sertéscsülök , 2 nagy fej vöröshagyma , 4 gerezd fokhagyma , őrölt kömény , só , bors , őrölt paprika , kis erős paprika
Elkészítés:
A pacalt félig megfőzni,és felcsíkozni. A csülköt külön megfőzni, kicsontozni, és bőröstől felszeletelni. A feldarabolt vöröshagymát, meg dínszteljük kis olajon hozzáadjuk a fokhagymát, őrölt köményt, sót borsot, őrölt paprikát, felengedjük kis vízzel, és hozzáadjuk a pacalt, és a csülköt. Aki szereti kis csipőspaprikát is tehet bele. Készre főzzük. Legjobb kuktába főzni.
Tanácsok:
Nagyon finom lesz, a csülöktől, mert a csülök hús szétfő észre sem lehet venni, és jó sűrű leve lesz tőle.
Elkészítési idő: 60 perc
Pacalpörkölt recept
Hozzávalók:
1 kg tisztított marhapacal, 1 nagy fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma,
1 paradicsom, 1 zöldpaprika, 5 evőkanál olaj, 1 evőkanál édes-nemes pirospaprika, 1 csipet őrölt kömény, 1 mokkáskanál szárított majoránna
Elkészítés:
1. A pacalt többször váltott hideg vízben megmossuk, majd hideg vízben feltesszük főni. Amint felforrt, a vizet leöntjük róla, és hideg vízben ismét átmossuk. Ezután kuktában sós vizet forralunk, beletesszük a pacalt, lezárjuk, és kb. 2 óra alatt puhára főzzük. (Ez normál edényben kb. 4 órát tartana!)
2. Amíg a pacal fő, megtisztítjuk a hagymát, a fokhagymát, és apróra vágjuk. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját és feldaraboljuk. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, felszeleteljük.
3. A kuktát kihűtjük, kivesszük a pacalt, és ceruza vékonyságú csíkokra vágjuk.
4. Az olajat egy nagyobb lábasban felforrósítjuk, beletesszük a hagymát, kevergetve megpirítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, felöntjük kb. egy dl vízzel. Hozzáadjuk a pacalt, a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel, majoránnával, és kb. fél óra hosszat, lassú tűzön főzzük, hogy az ízek jól összeérjenek, és a leve besűrűsödjön. Sós vízben főtt burgonyával tálaljuk.
Kalóriatartalom: 441 kcal
Paradicsomleves recept
Hozzávalók:
olaj , liszt , paradicsompüré , víz , cukor , só , szekfüszeg , citromhéj
Elkészítés:
Kevés olajon , kávéskanál lisztet pirítok , felengedem vízzel , belekeverem a sűrített paradicsomot . 4-5 szem szekfűszeget egy kis darab citromhéjat , sót , cukrot , adok hozzá , felforralom . Lehűtve is fogyasztható .
Tanácsok:
Ha rizst vagy apró tésztát teszek bele , igazi leves . Másnap jobb , mert összeérnek a benne lévő aromák . Érdemes többet készíteni belőle .
Elkészítési idő: 20 perc
Velővel töltött csirke recept
Hozzávalók:
3 evőkanál sör, 3 evőkanál méz, majoránna, étolaj, őrölt bors, só,
1 csokor petrezselyem zöld, 2 evőkanál tejföl, 2 db tojás, 2 db zsemle,
6 db spárgafej, 10 dkg csiperkegomba, 30 dkg borjúvelő, 1 egész csirke.
Elkészítés:
Előkészítésként a velőt megabáljuk, hártyáitól megtisztítjuk. A spárgafejet előfőzzük, a zsemlét beáztatjuk, kifacsarjuk. A gombát vékonyra szeljük, megpároljuk. A csirke levágott nyakánál a bőrt óvatosan felemeljük. A velőt a zsemlével, a gombával, a spárgafejekkel vagy a vékonyra szelt paprikával, a tojássárgájával és annak felvert habjával, 1-2 kanál tejföllel, sóval, borssal, pici majoránnával, az apróra vágott zöldpetrezselyemmel jól összedolgozzuk.
Ezt a masszát töltjük a csirke kitágított bőre alá.
Szépen összevarrjuk, kívül is megsózzuk, borsozzuk, és kiolajozott tepsibe helyezve a sütőbe tesszük.
Mielőtt készre sülne, átkenjük a mézes sör keverékével.
Néhány percig még sütjük, míg csodálatos ízű és szép piros lesz.
Köretnek héjában főtt burgonya, friss saláta és jó magyar bor dukál hozzá.
Són sült csibe recept
Hozzávalók:
1 kg só 1 egész csibe félbe vágva 1 dl étolaj,vagy olíva alufólia gáztepsi
Elkészítés:
A tepsibe elterítjük a kg sót, és egyenletesre elsimítjuk, rátesszük a felezett csibét, és lefedjük alufóliával. Előmelegített sütőben megsütjük kb. 1.5 ó. Mielőtt kivennénk, olajjal megkenjük és ropogósra sütjük a bőrét. JÓ ÉTVÁGYAT
Tanácsok:
Nálunk ez az egyik ünnepi étel. Hisz, gyorsan elkészül és ízletes, szerintem
Elkészítési idő: 90 perc
Resztelt máj velővel recept
Hozzávalók:
60 dkg sertésmáj , 25 dkg sertésvelő , 1 fej vöröshagyma , paprika, paradicsom ,
olaj, édes nemes pirospaprika
Elkészítés:
Elkészítjük a resztelt májat, hozzáadjuk a megtisztított velőt, 5-10 percig együtt főzzük.
Tanácsok:
Tányéron sózzuk a máj miatt.
Én párolt rizzsel tálalom.
Fasírozott recept
Hozzávalók:
40 dkg darált pulykahús , 4 tojás , fokhagyma , bors , ételízesítő
Elkészítés:
Két tojást keményre főzök, majd belereszelem a darált húsba, a másik két tojást beleütöm, fűszerezem, és jól összegyúrom. Pogácsákat formázok belőle, és kevés olajban megsütöm.
Kalóriatartalom: 240 kcalSzénhidráttartalom: 1.4 gramm
Töltelékes hús recept
Hozzávalók:
5db zsemle,vagy ennek megfelelő kenyér , 3db tojás , 1 fej v hagyma , petrezselyemzöld , 1/2kg csirkemáj , 1kg sertéskaraj , trappista sajt
Elkészítés:
A szokásos módon elkészítjük a tölteléket, beletesszük az apróra vágott csirkemájat. A karajt felszeleteljük, majd nagyon vékonyra ki kloffoljuk . A tölteléket két részre osztjuk, az egyik részt tepsibe rakjuk, elsimítjuk, majd a hússzeleteket ráfektetjük. Beborítjuk a megmaradt töltelékkel bőven megszórjuk reszelt sajttal, Sütőbe tesszük és a sajt pirulásáig sütjük. Kockára vágjuk. Nagyon laktatós, hidegen is fogyasztható.
Elkészítési idő: 20 perc
Fasírozott vagdalthúsból recept
Hozzávalók:
• 1 nagy doboz (400 gr) vagdalthús konzerv , • 3 db zsemle , • 2 db tojás , • só
• bors , • fűszerpaprika , • fokhagyma , • zsemlemorzsa , • olaj
Elkészítés:
A vagdalthúst egy tálban villával összetöröm, hozzáadom a beáztatott és kinyomkodott zsemléket, ízlés szerinti a fűszereket, valamint a tojásokat. Ha hígnak tűnne a massza, kevés zsemlemorzsával meghintem. Jól összedolgozom a masszát, pogácsákat formálok belőle, morzsában megforgatom, és forró olajban kisütöm.
Főzelékekhez feltétnek olcsó, gyors és kiadós
Húsgombóc, mint levesbetét recept
Hozzávalók:
1/2 kg darálthús (én sertés-marha keveréket használtam) , 3-4 evőkanál, búzadara , 1 egész tojás , 1 csokor petrezselyemzöldje (a fehér répáé, nem a zelleré) , 1 db vöröshagyma , kevés őrölt kömény , kevés bors (ízlés szerint)
kevés olaj , só ízlés szerint (én Vegetát raktam só helyett)
Elkészítés:
A vöröshagymát apróra vágjuk, és az olajon megdinszteljük, mikor kész, rászórjuk az apróra összevágott petrezselyemzöldet, egyet még keverünk rajta, és lekapcsoljuk a gázt.
A húshoz hozzáadjuk a tojást, a 3-4 evőkanál búzadarát, a Vegetát, és az őrölt köményt meg a borsot, majd a már nem forró petrezselymes hagymát, és összedolgozzuk. Hideg vízzel leöblített kezünkkel tojás nagyságú gombócokat formázunk, és a forrásban lévő levesünkbe dobjuk. Bármilyen levesbe kiváló, én a két alkalom alatt, amikor csináltam, egyszer húslevesbe tettem, másodszor zöldséglevesbe. Nagyon szépen egyben maradtak a gombócok, finomak és jó állagúak voltak.
Jó étvágyat!
Tanácsok:
Meglepően egyszerű elkészíteni. Bonyolultabbnak gondoltam, ezért nem próbálkoztam vele korábban, hanem mirelitet vásároltam, ezt azonban a magasabb ára miatt csak ritkábban tehettem. Szerencsére azonban kedves nagynénémnek hála megtudtam, hogy milyen egyszerűen, és olcsón lehet igazán finom húsgombóc levesbetétet készíteni. Én húslevesbe, és zöldséglevesbe is tettem már. És az aduász: a válogatós fiamnak is ízlett!
Húsgombóc darált húsból recept
Hozzávalók:
Fél kiló darált hús, 10 dkg áztatott kenyér, Só, bors, Diónyi vöröshagyma,
1 egész tojás.
Elkészítés:
A darált húst összedolgozzuk az áztatott kenyérrel, a sóval, a borssal, az üvegesre pirított vöröshagymával és a tojással. A masszából dió nagyságú gombócokat készítünk. A levesbe tesszük őket, és körülbelül 15 percig főzzük.
Húsleves húsgombóccal recept
Hozzávalók:
50 g marhacsont , 25 g sárgarépa , 25 g petrezselyemgyökér , 5 g zellergumó
5 g karalábé , 5 g kelkáposzta , 5 g csiperkegomba , 5 g vöröshagyma , 10 g paprika , 5 g paradicsom , fokhagyma, petrezselyem, bors, szerecsendió, lestyán, gyömbér, só
Húsgombóc:
20 g darált sertéshús , 3 g búzakorpa , 1/5 tojás , petrezselyem, fehér bors, szerecsendió, rozmaring, tengeri só
Elkészítés:
50 g marhacsont , 25 g sárgarépa , 25 g petrezselyemgyökér , 5 g zellergumó
5 g karalábé , 5 g kelkáposzta , 5 g csiperkegomba , 5 g vöröshagyma , 10 g paprika , 5 g paradicsom , fokhagyma, petrezselyem, bors, szerecsendió, lestyán, gyömbér, só
Húsgombóc:
20 g darált sertéshús , 3 g búzakorpa , 1/5 tojás , petrezselyem, fehér bors, szerecsendió, rozmaring, tengeri só
Elkészítés:
A leforrázott csontot hideg vízben a tűzre tesszük. Ha felforrt, megsózzuk, belerakjuk a szemes borsot, a szerecsendiót, a lestyánt, a gyömbért, a fokhagymát, a vöröshagymát, a petrezselymet, beletesszük a zöldségeket. Lassú tűzön főzzük. A levest 20 perc pihentetés után óvatosan leszűrjük, zsírtalanítjuk.
Húsgombóc:
A hozzávalókat jól összedolgozzuk, 20 percig pihentetjük, majd apró gombócokat formálunk belőlük és a levesben kifőzzük.
Tanácsok:
Fogyókúrázóknak ebédre ajánlom!
A leveszöldségeket felhasználhatjuk egy szelet főtt vagy sült hús mellé köretnek a főétkezéshez.
Elkészítési idő: 120 percKalóriatartalom: 71 kcalSzénhidráttartalom: 3,4 grammZsírtartalom: 2,9 gramm
Húsleves - Darált húsból recept
Hozzávalók:
20 dkg darált hús /csirkemell,pulyka,sertés/ , 2 szál répa , 2 szál zöldség
1 fej lila hagyma , 1 cs. petrezselyemzöld , 1 cs. zeller zöld , fűszerek: vegeta, bors, pirosarany/csípős/ , só, esetleg zöldpaprika, paradicsom
Elkészítés:
A hagymát apró kockára vágom, egy fél fakanál zsíron üvegesre dinsztelem, /aki olajat használ, az azzal dolgozzon/ hozzáteszem a darált húst és azt is dinsztelem egy kicsit. A tűzről levéve, azt előre megtisztított zöldségeket beleaprítom, /minél kisebb kockákat vágsz, annál gyorsabban kész/ feltéve lassú tűzön ezekkel is dinsztelem még pár percet. Közben vízforralóval készítek meleg vizet,
és hozzáöntöm, de itt jön a LÉNYEG, az edény falához fakanalat teszek és ennek irányába töltöm fel, ugyanis általában a húslevest hideg vízzel készítjük, hogy ne legyen zavaros. De ezzel a megoldással rengeteg időt lehet megspórolni.
Felöntés után, ha teljesen felforrt, már közepes lángon készítjük tovább.
Tanácsok:
A felsorolt zöldségeken kívül zöldborsót, karfiolt, karalábét stb. bármit használhatsz, tetszés szerint.
Tészták:cérnametélt, grízgaluska, lúdgége stb...
Elkészítési idő: 30 perc
Darálthús leves recept
Hozzávalók:
2db sárgarépa , 1szál zöldség , 1db hagyma , fokhagyma , karalábé , zeller
karfiol , borsó , 2db burgonya , paradicsom , paprika , 10dkg darált hús
tarhonya , majoránna,pirospaprika,bors,só,olaj
Elkészítés:
Felhevített olajon üvegesre párolom a hagymát és a fokhagymát. Majd hozzá teszem a répát,a gyökért, karalábét, zellert, és 10dkg borsót. Kicsit párolom majd jöhet rá a darált hús, míg elveszíti a színét. Akkor rászórom a piros paprikát, sót és felöntöm 2liter vízzel. Dobok bele zöldpaprikát és paradicsomot. 25 percig főzöm, és hozzáteszem az apróra vágott krumplikat és a karfiolt. Ha felforrt mehet bele 2ek. Tarhonya.
Jókai bableves recept
Hozzávalók:
25 dkg tarkabab,80 dkg f. sertés csülök,2 g. f. hagyma,8-10 szem bors,15 dkg sárgarépa,15 dkg fehérrépa,10 dkg f. kolbász, 2 babérlevél, 10+3 dkg liszt, 1 tojás,1 közepes fej v. hagyma,1 ek. olaj,1 mk. p. paprika,2 dl tejföl,ecet vagy citromlé,1/2 hegyes zöldpaprika.
Elkészítés:
Előző este beáztatjuk a csülköt és a babot. A meghámozott f. hagymát és a borsot teafű-tartóba rakjuk (így könnyedén el tudjuk majd távolítani). A répákat meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk. A kolbászt vékonyan felkarikázzuk. A csülköt fel tesszük főni, annyi vízben, hogy ellepje. Ha félig megfőtt, hozzáadjuk a babérlevelet és a "teatojást".Ha a bab is félig megpuhult,hozzáadjuk a répaféléket és kolbászt, és az egészet puhára főzzük. Elkészítjük a csipetkét:10 dkg lisztet elkeverünk csipet sóval, hozzáadjuk a tojást, és víz nélkül tésztát gyúrunk,cipót formálunk belőle. Babszemnyi nagyságú darabkákra csipkedjük, és lisztezett deszkán,"meggömbölygetjük" őket, szikkadni hagyjuk. A hagymát finomra vágjuk, az olajon megpirítjuk a 3 dkg lisztet, hozzáadjuk a hagymát, 2 percig együtt pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk p. paprikával, felöntjük 3 dl hideg vízzel, és simára keverjük. A csülköt kivesszük a levesből, kicsontozzuk, felaprózzuk, majd visszatesszük. Hozzászűrjük a rántást, belekeverjük a tejfölt, felforraljuk. Beleszórjuk a csipetkét, és 10-12 percig, forralva puhára főzzük, végül savanyítjuk, sózzuk.
Elkészítési idő: 50 perc
Hideg lángos recept
Hozzávalók:
1 kg liszt, 3 tojás, 1/2 liter tej, 1 tejföl, 3 dkg élesztő, 1 kk. só
Elkészítés:
A tejfölbe belekeverem az élesztőt. A lisztet tálba teszem, hozzáadom a tojást, sót, élesztős tejfölt, s fokozatosan a tejet. A tésztát jól összedolgozom, s minimum 1 órára hűtőbe teszem. Ha van tupper kelesztőtálad, akkor azt most használd ki.
Bármily hihetetlen, a hidegben is megkel. Ezt a tésztát nem kell kinyújtani, hanem csak vizes kézzel csípsz belőle, s azt megformázod, zsiradékba teszed, megszurkálod, fedő rá, majd megfordítod s fedő nélkül gyorsan megsütöd a másik oldalát. Ha a család tagjai eltérő időpontokban ennének, akkor a maradék tésztát visszateszed a hűtőbe, s frissen sütöd ki.
Tanácsok:
Ezt akár előző este is összeállíthatod, s csak akkor veszed elő, mikor sütöd.
Tepsiben sült lángos recept
Hozzávalók:
10 dkg margarin , kb. 3,5 dl langos víz , egy porélesztő , só , 1 nagy doboz natúr joghurt vagy kefír , liszt-amennyit felvesz ahhoz
Elkészítés:
A lisztet összekeverjük az élesztővel és a sóval. Belegyúrjuk a margarint,majd hozzádolgozzuk a joghurtot és a vizet is. ha szükséges még adagolunk hozzá lisztet.
Alaposan kidolgozzuk.
A hűtőbe rakjuk ahol a duplájára kel.
Tetszőleges méretűre formázzuk vizes kézzel,majd a kivajazott tepsibe rakjuk.
15 perc alatt készre (szép világosbarnára) sütjük 200 fokon.
Tanácsok:
A feltét ízlés szerinti. Mi tejföllel és foghagymával szeretjük a leginkább.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése